Ти си Варна / брой 29

Page 1

БРОЙ 29

МАЙ 2018


3


СЪДЪРЖАНИЕ-БРОЙ 29

05 ВХОД СВОБОДЕН

06 АКЦЕНТИ

10 АКЦЕНТИ

23 НА СРЕЩА Веселина Господинова

27 НА ПЪТ До Украйна с песен

32 ДЕТСТВО МОЕ Къде под мишница с таз малка книжчица

34 MADE IN VARNA ИЛЮСТРАЦИИТЕ НА МОНИКА

36 МЕСТА Satya Namaste Shop

40 STREET ART 1


БЕЛЕЖКИ

Културата, изкуството и литературата, в миналото привилегия само на отбраното общество, днес са по-достъпни от всякога. Световна тенденция е изкуството да излиза на улицата, да напуска изложбените зали и да взаимодейства с хората пряко. Новият формат не го профанизира, а прави изкуството по-близко, поудобно за възприемане и по-интерактивно. В свят, в който всичко ни е на една ръка разстояние, е въпрос единствено на личен избор накъде ще я протегнем. Месецът е празничен по няколко причини и всички те са свързани с книгите, с изкуството и потребността ни от култура. В поредната „Нощ на музеите и галериите” местата- домове на градската култура и история ще отворят широко врати за неформална среща с публиката. Няма да ни е нужен дрескод или специален повод, за да сме там. Краят на май отново ще събере във Варна хора, за които книгите са труд, призвание и вдъхновение и градът ще чете заедно в рамките на „Варна лит”. Ще отпразнуваме 24 май с благодарност за буквите. Нека ги използваме внимателно и с уважение.

П Александрова Екип: Издател: Николай Тодоров office@vijvarna.com Редактор: Пламена Александрова contact@vijvarna.com Автори в броя: Пламена Александрова Никол Патрашкова Цветелина Неделчева Дора Солакова Божана Сотирова Корица: Моника Янева Предпечат: Илиан Димитров Печат: Хеликс прес ЕООД Реклама: Мариан Станков agent@vijvarna.com тел: 0877 885 249

Издава се от: Виж! Варна ЕООД Ти си Варна Всички права запазени С уважение към авторското право молим никаква част от това издание да не бъде възпроизвеждана без изричното съгласие на издателя. Издателят не носи отговорност за информацията в подадените програми и рекламни материали. Тираж: 5000 бр. Разпространява се безплатно в над 100 подбрани обекта и събития в града и региона. Електронно списание свалете от issuu.com

2


3


ВХОД СВОБОДЕН НОЩ НА ЛИТЕРАТУРАТА Нощ на литературата е международно събитие, което цели да популяризира съвременни европейски автори. Организатори на инициативата във Варна са Община Варна и Младежка фондация „Аморфа“. На 9 май от 18 до 22 часа европейска преводна литература ще се чете на редица места в града, сред които са Икономически университет, Радио Варна, Книжарница „Параграф 22”, Кукления театър и др. Официалното откриване на Нощта е от 17 часа в Регионална библиотека „Пенчо Славейков”. Подробна програма с местата и заглавията за четене- във Фейсбук страницата на събитието.

КЪСО КИНО В ЧАЙНАТА

СТЕФАН ДАНАИЛОВ С РОМАН

Селекцията от късо кино в Социалната чайна започва премиерно с прожекция с вход свободен на българския късометражен филм „Изяж ме” по сценарий и режисура на Илина Перянова. Ще го гледаме на 8 май от 19,30 часа. „Изяж ме” третира темите за отношението ни към храната, нейния подозрителен произход и съдържание и прекомерното и изхвърляне през перспективата на парадокса и гротеската. Прожекцията е организирана от Кинематограф.bg.

Най-продаваната книга през последните четири месеца в България, „Романът на моя живот“, създадена в съавторство между популярния актьор Стефан Данаилов и журналиста Георги Тошев, ще бъде представена и във Варна. Мястото е Фестивален и конгресен център, датата- 7 май, а началният час - 19 ч.

МЕЖДУНАРОДЕН ФОТОГРАФСКИ САЛОН Единадесетото издание на Международния фотографски салон ще се открие на 1 май в Градската художествена галерия, а изложените творби ще останат там до края на месец юни. В ежегодното изложение с конкурсен характер участват професионалисти и любители от цял свят и това го превръща в най-значимото фотографско събитие в страната. Събитието се организира от гражданско дружество „Национален фотографски салон”.

4


ФРЕНСКО КИНО ЗА МЛАДЕЖИ

ИЗЛОЖБА НА РУМЕН НЕЧЕВ

През май безплатните прожекции от поредицата „Френско кино за младежи” са две . На 11 май ще се прожектира „Младшият лейтенант” на режисьора Ксавие Бовоа, чийто сюжет е криминален, а на 25 май заглавието е”Топлинна вълна” на Рафаел Жакуло. И двата филма ще се излъчат в зала „Европа” с начален час 15 часа и български субтитри.

До 10 май в Арт Галерия Ларго ще остане изложбата на един от най-запомнящите се съвременни художници – Румен Нечев с подбрани творби от работата му в областта на графиката и керамиката. Експозицията е озаглавена „От... До”, визирайки както разнообразните техники, които авторът използва в работата си – ОТ офорта ДО рисунката, ОТ живописта ДО керамиката, така и дългия период от десет години (2008 – 2018), който е минал от последната му самостоятелна изложба във Варна. а

ВЕЧЕР НА ШОКОЛАДОВИТЕ ШОТОВЕ На 22 май Рубик Арт Център организира събитие с особено примамлив вкус. Вечерта на шоколада и шоколадовите шотове започва в 18 часа, за да сложи официален край на зимния сезон и да открие летния. От Рубик обещават много Нутела и настроение. Входът е свободен, а адресът е бул. „Приморски” 5.

ХОРОВ КОНЦЕРТ На 20 май от 11 часа в Градската художествена галерия любителите на хоровото пеене могат да се насладят на едно неделно матине. Концертът е посветен на Деня на славянската писменост - 24 май. Хор на варненските учители „Арс Музика“ ще представи богата програма заедно с Камерен оркестър на варненските учители „Анима“. Вход свободен.

5


КИНО

КИНО ЗА ПЪТЕШЕСТВЕНИЦИ От 4 май във Фестивален и конгресен център – Варна за първи път ще гостува фестивалът „Кино за пътешественици”. Той ще покаже 14 заглавия, заснети в различни краища на света. Зрителите ще пътешестват както из любими дестинации като Неапол, Истанбул, Делхи и Маракеш, така и из труднодостъпни места като джунглата на Амазонка, смразяващите върхове на Тян Шан и безкрайната пустош на Австралийската пустиня. Сред акцентите в програмата е американската суперпродукция „Да нагазиш Ниагара”, която следва екип от екстремни каякари, които подготвят своя скок от Ниагарския водопад. В „Джанапар” 23-годишният британец Том Алън изоставя подредения си живот на Острова и предприема тригодишно пътешествие с велосипед, по време на което преминава над 20 000 километра на три континента – Европа, Азия и Африка. „Глобален дом” пък представя интернет платформата couchsurfing. В програмата са включени още "Средиземноморие", "24 вкуса от Неапол", "Из централна Азия, като на игра", "На стоп до Истанбул", "Хващай пътя: Индия", "Меден месец на път" и други. Филмите са с начален час 18 и 20 часа. Билетите са на цена от 8 лв, с намаление за учащи и пенсионери.

6


STREET FOOD

УЛИЦАТА НА ГОТВАЧИТЕ Във всички големи градове уличната храна е част от местната градска култура и Варна също прави крачка в тази посока. Инициативата „Улицата на готвачите” е проект на Българската стрийт фууд асоциация. Събитието ще се провежда ежемесечно в най-подходящия за това уикенд. Първата Улица ще разпъне щандове на 18 май на площада пред Фестивалния комплекс. Оганизаторите обещават авторски кухни, майсторски печива, ръчно приготвени десерти и сладоледи. За жадните ще има крафт бира, подбрани вина, бар зона и специално селектирани напитки. Вкусни ястия, сготвени на място, придружени с музика и удоволствия за всички сетива. Фестивалът обещава да се превърне в притегателно място за хора, срещи, хапване и отправна точка към плажната алея. Чрез популяризиране на стрийт фууд културата, „Улицата на готвачите” би могла да бъде както положителен социален експеримент, така и истинска туристическа атракция в града.

7


ФЕСТИВАЛ

ВАРНА ЛИТ "Варна Лит“ е литературен фестивал, който се проведе за пръв път във Варна през 2017 г. и беше с акцент върху детско-юношеската публика и детското четене. Литературата „влезе“ в класните стаи на близо 50 училища и извънкласни школи не просто като задължителен предмет за изучаване, а със своите най-различни лица – тези на най-добрите автори на съвременна детска и младежка литература, на документални книги за деца и юноши, художници, илюстратори, комикс и графити-артисти, блогъри; както дебютанти, така и наложени писатели „за възрастни“, опитали перото си и за най-млади читатели. И тази година основната програма ще представи съвременни чуждестранни и български автори с принос в популяризирането на четенето и литературата както сред деца и тийнейджъри, така и с цялостно културно значение. Срещите ще бъдат организирани в училища, библиотеки, галерии, музеи и различни алтернативни пространства. Съпътстващата програма ще включва дискусии, прожекции, работилници, изложби, концерти. Амбицията на екипа е фестивалът да се превърне в неотменима част от културната програма на града, да се развие като ежегодно и очаквано събитие, привличащо във Варна най-големите имена в литературата и изкуствата, превръщайки всеки един от тях в приятел на града и културен „посланик“. Темата на тазгодишното издание на фестивала е Разказвачът в мен (The Storyteller in Me) и фокусът е върху разнообразните аспекти на разказването – художествена литература, публицистика, кино, театър и дори музика. Разказването на истории е основна човешка потребност. То е средство както за развлечение, така и за споделяне на опит и акумулиране на знание. А в съвременния свят достъпът до полезно знание е едно от най-ценните придобивки. Гости на фестивала са: Владимир Зарев, Алек Попов, Теодора Димова, A.J. Finn, Валери Станков, Захари Карабашлиев, Делян Момчилов, Доминик Карило, Дамян Дамянов, Венсант Винел, Весела Фламбурари, Георги Бърдаров, Гери Турийска, Искра Урумова, Елена Владова, Людмил Станев, Юлия Спиридонова, Петя Кокудева, Елисавета Белобрадова и Красимира Хаджииванова, Виктор Божинов, Явор Гърдев, Стефан Вълдобрев и др. Сдружение „МЛФ Варна Лит“ организира фестивала с подкрепата на Общински Фонд „Култура“ на Община Варна, частни дарения и неправителствени организации, местния бизнес и др. Добре дошли във Варна. 8


КОНЦЕРТ

КОНЦЕРТ НА АЛ ДИ МЕОЛА Американският джаз китарист от италиански произход Ал Ди Меола ще гостува във Варна на 9 май от 19:00ч. във ФКЦ, в рамките на европейското му турне Opus Tour - 2018. Публиката ще чуе творби от 40-годишната кариера на маестрото, както и чисто нови композиции от актуалния му албум - Opus. Сложна ритмика, съчетана с лирични мелодии и изискана хармония, е сърцето на невероятната музика на Ал Ди Меола. Носителят на "Грами" е постигнал славата си не само със соловите си проекти, но и в сътрудничество с изключителни музиканти като Франк Запа, Джими Пейдж, Стиви Уондър, Чък Къриа, Пако де Лусия, Джон Маклафлин, Лучано Павароти, Фил Колинс, Сантана, Хърби Хенкок и много други. За новия си проект маестрото споделя, че иска да утвърди способностите си на композитор. Цените на билетите са между 40 и 80 лв.

9


НОЩ

НОЩ НА МУЗЕИТЕ И ГАЛЕРИИТЕ – ВАРНА 2018 Над 50 събития в рамките на 2 дни и над 60 локации обхваща третото издание на фестивала Нощ на Музеите и Галериите. Много нови места и пространства се включват с атрактивна програма и събития. Всички варненски музеи ще се включат на 19.05 – събота, с различно работно време и вход свободен за посещения. След миналогодишния дебют, тази година отново ще се включи екипът на Музея за история на медицината. Две нови музейни сбирки са част от фестивала – Музей на благотворителността в Карин дом и Музей за история на образованието на зрително затруднените в България. Сред другите музеи с атрактивна програма се отличават Музеят за нова история на Варна, Военноморският музей и парк-музей Владислав Варненчик. През деня в събота за посещение с вход свободен ще бъдат отворени Археологическият музей и Римските терми. За по-активната публика интерес ще предизвикат по-отдалечените комплекси като Побити камъни, Аладжа манастир, Музея на стъклото в Белослав, които също ще работят безплатно през деня на 19.05. През първия ден на фестивала ще бъдат открити над 10 изложби в различни галерии и пространства. Един от акцентите е творческият проект на артистична група Дупини, която гостува в Морско казино. Калоян Илиев – Кокимото ще открие своя концептуална изложба в галерийното пространство на Фотосинтезис. В Арт салона на Радио Варна ще бъде подредена уникална изложба, отразяваща живота на големия български актьор Кирил Господинов. Музикалната програма тази година включва специални гости – група Tapi Project от Индия. Те ще ни пренесат в света на съвременната фолк и уърлд музика в залата на Градската галерия от 20 ч на 19.05, а естествен фон ще бъде изложбата на Пламена Рачева „По пътя на вечните символи на Вселената в Индия”. Пак там ще можем да разгледаме няколко изложби и експозиции, подредени специално за Нощта. Едно от новите пространства в града – галерия Тези, очаква гастрол на съвременни български художници като Генади Гатев, Росев Тошев и Иван Кюранов. В Социалната чайна за среща със своите почитатели се готви Радослав Гизгинджиев – популярен съвременен писател, режисьор и концептуален артист. В алтернативно пространство се превръща фоайето на банка Сосиете Женерал на площад „Независимост”. Там ще бъде показана изложба на тема „70 години летище Варна”. Очакват ни прожекции на филми, авангарден спектакъл, арт инсталации, любопитни колекции, лятно кино в двора на Френския културен институт, съпътствано от тематично парти, както и много положителна енергия, която ще се разлее по улиците на Варна на 18 и 19 май. Пълната програма може да разгледате на: www.varnanight.bg Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Фонд „Култура” към Община Варна.

10


ГАЛЕРИЯ

ГАЛЕРИЯ 8 от

Д о ра С о л а ко в а

На една от по-малките централни улици в града,„Братя Шкорпил, и точно на номер 8А,се намира Галерия 8. Осмиците не свършват дотук. Галерия 8 е първата частна галерия в България. Открита е на 18 юни 1988 година. Собственикът и основател на галерията, Борис Стателов, споделя, че съвпаденията в числата водят началото си от номера на наследствената къща. Идеята за частна галерия хрумва на господин Стателов по време на пътуване в Полша. За първи път в Гданск бъдещият галерист вижда, че частни къщи и други пространства стават домакини на изложби и са обособени като частни галерии. По това време във Варна има само две галерии. Щом се прибира у дома, Борис Стателов започва да пише писма до Общината, събира и съмишленици. На улица„Братя Шкорпил“ №8А се намира помещение, което остава свободно и неизползвано. През лятото на 1988 година първата изложба в частната галерия става факт. Тогава са представени точно 18 творби. Участници в тази първа изложба са Стоян Цанев, Стоимен Стоилов, Ванко Урумов, Ангел Станев, Иван Русев, Иван Славов, Емил Попов, Георги Божинов, Альоша Кафеджийски, Иван Кирков, Димитър Киров, Георги Божилов, Веселин Начев, Светлин Русев, Мария Зафиркова и Милко Божков.

Днес, по думите на господин Стателов, кръгът от художници и скулптори, представяни в Галерия 8, е много по-широк и отдавна е преминал границите на България. Творци от Полша, Русия, Холандия, Япония и Украйна са експонирани в Галерия 8. От 1994 тук могат да се видят и изложби на художествена фотография. Галерията е гостувала със свои колекции във Виена, София и Пловдив, а преди три години Борис Стателов прави дарение на Добричката галерия. Това са 12 оригинални графики от известни български художници Светлин Русев, Иван Кирков, Георги Баев, Ванко Урумов, Стоян Цанев, Милко Божков, Андрей Даниел, Димитър Трайчев, Мария Зафиркова, Веселин Начев, Валентин Петров и Володя Вълчев. След месец първата частна галерия в България ще отпразнува тридесетия си юбилей. През всички тези 30 години Борис Стателов представя в Галерия 8 живопис, рисунка, графика, скулптура и фотография на автори от различни генерации на българското и европейското пластично и изобразително изкуство. За юбилейната изложба на 18 юни Борис Стателов обещава изложба с творби от авторите, с които Галерия 8 е започнала, а началният час почти със сигурност ще бъде 18. 11


АФИШ

ГАЛЕРИИ до 16.05 Арт Галерия Ларго Варна, ул. Хан Крум 8 От..До Изложба графики и керамика на Румен Нечев до 07.05 Градска художествена галерия „Борис Георгиев" Варна, ул. Любен Каравелов 1 Професор Андрей Даниел и ученици Изложба до 17.05 Галерия Арт Маркони Варна, ул. Охрид 22 Необятно Изложба на Огнян Георгиев до 31.05 Регионална библиотека „Пенчо Славейков" Варна, бул.Сливница 34 Аз съм мечтател... Изложбата представя първите книги от създаването на библиотеката, както и нейния пръв директор Добрин Василев (1883-1957)

ТЕАТЪР

Драматичен Театър “Стоян Бъчваров”

02.05 от 19:00 до 20:50 часа Сцена Филиал Едноокият цар Комедия на наблюдението от Марк Креует Рижисьор Петър Денчев С участието на: Симеон Лютаков, Милена Кънева, Пламен Димитров и др.

04.05 от 18:00 часа Основна сцена Влюбеният Шекспир романтична драма по сценария на Марк Норман и Том Стопард Сценична адаптация Ли Хол Постановка Пламен Марков С участието на: Адриан Филипов, Цветина Петрова, Стоян Радев, Димитър Мартинов, Валери Вълчев, Симеон Лютаков и др. 11.05 от 19:00 до 21:00 часа Сцена Филиал Канкун психо драма от Жорди Галсеран Режисьор Стилиян Петров С участието на: Биляна Стоева, Стоян Радев, Даниела Викторова, Пламен Димитров, Гергана Арнаудова 12.05 от 15:00 часа Сцена Филиал Сън Представление за юноши от Магда Борисова Постановка Стоян Радев Ге. К. С участието на: Георги Няголов, Валери Вълчев, Цветина Петрова, Николай Кенаров, Даниела Викторова, Веселина Михалкова и др.

16.05 от 19:00 часа Основна сцена Телефона на мъртвеца от Сара Рул Превод Харалампи Аничкин Постановка Петър Денчев С участието на: Биляна Стоева, Симеон Лютаков, Веселина Михалкова, Милена Кънева и др. 18.05 от 19:00 до 21:00 часа Сцена Филиал Месец на село от И. С. Тургенев Режисьор Стилиян Петров С участието на: Веселина Михалкова, Гергана Арнаудова, Даниела Викторова, Юлияна Чернева, Цветина Петрова и др. 22.05 от 19:00 часа Основна сцена Кавказкият тебеширен кръг от Бертолт Брех Постановка Маргарита Младенова С участието на: Стоян Радев, Гергана Плетньова, Биляна Стоева, Георги Богданов, Николай Кенаров, Даниела Викторова

ОПЕРА 15.05 от 19:00 до 21:20 часа Камерна сцена „Ст.Камбаров” Паметта на водата Превод Теодора Давидова Режисьор Стоян Радев Ге. К. С участието на: Теодора Михайлова, Веселина Михалкова, Даниела Викторова, Гергана Плетньова, Владислав Виолинов

02.05 от 18:00 часа Основна сцена Чиполино Балет от К.Хачатурян Диригент Ганчо Ганчев С участието на Варненска детско-юношеска опера при Общински детски комплекс

12


08.04 от 19:00 часа Основна сцена Селска чест и Палячи Режисьор Нина Найденова Диригент Ян ван Маанен С участието на: Димитринка Райчева, Валерий Георгиев, Бойка Василева, Пламен Димитров, Михаела Берова и др. 09.05 от 19:00 часа Основна сцена Симфоничен концерт Диригент Ян ван Маанен Солисти: Руслан Павлов, Ирина Жекова, Бойка Василева, Валерий Георгиев и др. В програмата: С.РахманиновКонцерт за пиано и оркестър №3, Бетовен-Симфония №9, IV част 12.05 от 19:00 часа Основна сцена Норма Лирична трагедия от Винченцо Белини Диригент Иван Кожухаров С участието на: Елиз Шарлебова, Силвия Ангелова, Валерий Георгиев, Деян Вачков и др. 13.05 от 11:00 часа Сцена Ротонда-Фоайе / Балкон Концерт на певци от хора на Варненска опера 15.05 от 19:00 часа Основна сцена Трубадур Опера от Джузепе Верди Диригент Стефан Бояджиев С участието на: Венцислав Анастасов, Елиз Шерлебова, Даниела Дякова, Валерий Георгиев и др

17.05 от 19:00 часа Основна сцена Севилският бръснар от Джоакино Росини Диригент Иван Кожухаров С участието на: Георги Султанов, Гео Чобанов, Илина Михайлова, Свилен Николов и др. 21.05 от 19:00 часа Основна сцена Травиата от Джузепе Верди Диригент Борислав Иванов Режисьор Кузман Попов С участието на: Светлана Иванова, Филипа Руженова, Благовеста Статева, Емил Павлов и др. 26.05 от 19:00 часа Основна сцена Царицата на чардаша Оперета от Имре Калман Диригент Цветан Крумов С участието на: Владислав Владимиров, Бойка Василева, Пламен Долапчиев, Мария Павлова и др. 29.05 от 19:00 часа Основна сцена Лебедово езеро Балет от П.И.Чайковски Хореография: Мариус Петипа, Лев Иванов Диригент Григор Паликаров

КУКЛЕН ТЕАТЪР Държавен куклен театър Варна, ул. Драгоман 4

05.05 от 11:00 часа Малки вълшебници 08.05 от 19:00 часа Уестърн Спектакъл за възрастни Режисьор Теди Москов 12.05 от 11:00 часа Рапунцел 13.05 от 11:00 часа Котаракът в чизми 19.05 от 11:00 часа Златната рибка 20.05 от 11:00 часа Лакома мецана 21 05 от 19:00 часа ФКЦ, Зала 1 Красотата спи Спектакъл за възрастни Режисьор Теди Москов 26.05 от 11:00 часа Мечо Пух 27.05 от 11:00 часа Сиводрешко и Бързобежко

31.05 от 19:00 часа Основна сцена Сън в лятна нощ Мюзикъл по музика на Христо Йоцов Диригент Ганчо Ганчев С участието на Варненска детско-юношеска опера при Общински детски комплекс

13


АФИШ

РУБИК АРТ ЦЕНТЪР

гр. Варна, бул. „Приморски” №5 FB/RubikArtCenter, тел: 0888/040242 0897/882135

02.05 Rubik jam session музикални импровизации 04.05 LivinVarna international launch party с гост DJ Happy 07.05 Клуб Фото свят клубна сбирка 08.05 Турнир Mortal Kombat X 09.05 Rubik jam session музикални импровизации 10.05 BeerPong with Glarus 11.05 Soulmate #2 - концерт 12.05 AWOL #015 - Spartaque - 12.05 (Winter Season Closing) 14.05 Клуб Фото свят "За стрийт фотографията" с Пламен Михайлов 15.05 Джага турнир 16.05 Rubik jam session музикални импровизации 17.05 Wolf.B.M. project Special guest Niki Joy 18.05 90's were f*ckin' awesome 19.05 Get on up Благотворителна вечер 21.05 Клуб Фото свят клубна сбирка 22.05 Вечер на шоколадовите шотове 23.05 Rubik jam session музикални импровизации 28.05 Клуб Фото свят "Светът на подводната фотография" с лектори Юлиян Недев и Пламена Милева 30.05 Rubik jam session музикални импровизации

STUDIO21 CULTURE CLUB VARNA

Раб.време 08:00ч.-02:00ч Варна, бул.”Осми Прим.Полк”115 ВАРНА115, Голямата сграда над пазар Чаталджа За резервации 0893 660 122

Всеки вторник от 19:00 часа Ден на таланта -Ела Изгрей музика, поезия, танци, арт изпълнения Всеки делник от 18:00 часа AfterWorkМusic Да се видим следработно Boutique LIVE sensation@ STUDIO21 culture club: 04.05 ELITE JAZZ MUSIC LIVE Персек Киошкерян-пиано, Годи-сакс, Велислав Стояновконтрабас 05.05 Rash&Mary -The Sound of the Underground 12.05 Sinful Dragons DEEP LOVE 18.05 Studio Band LIVE Gaby-вокал, GodY-сакс, GrandMaster Trex 16.05 от 21:45 часа Оле, Оле Финал Шампионска лига на големия екран 19.05 BORG vinyl only 23.05 DJ JIJO- Summer Оpen 25.05 Grand Master TrexWorld is FUNK 26.05 от 21:45 часа Оле, оле Финал Шампионска лига на големия екран

ФЕСТИВАЛЕН И КОНГРЕСЕН ЦЕНТЪР ВАРНА КИНО 04.05 от 16:00 часа 05.05 и 12.05 от 15:00 часа 06.05 и 13.05 от 13:00 часа 08.05 от 16:00 часа ФКЦ, зала Европа Сръчковците: Строго секретно Русия, 2017 год., 80 мин., анимация Режисьори: В. Бедошвили, А. Колпин, И. Пшонкин Дублиран на български език, анимация, формат 2D 01.05, 02.05, 07.05 и 09.05 от 20:00 часа 03.05 от 18:00 часа 05.05 от 19:00 часа ФКЦ, зала Европа 04.05, 06.05, 08.05, 10.05 от 18:00ч ФКЦ, Зала 5 Нелюбов Русия, Франция, Белгия, Германия, 2017 г., 127 мин. Режисьор Андрей Звягинцев В ролите: М.Спивак, А. Розин, М. Новиков, М. Васильева, Андрис Кейш, Алексей Фатеев 01.05, 03.05, 09.05, 16.05 от 16:00 часа 02.05 от 14:00 часа 05.05 и 12.05 от 11:00 часа 06.05 и 13.05 от 15:00 часа ФКЦ, зала Европа Пчеличката Мая: Игрите на меда Германия, Австралия, 2018 год., 85 мин. Дублиран на български език 01.05, 03.05 от 14:00 часа 02.05, 07.05, 14.05 от 16:00 ч 05.05 и 12.05 от 13:00 ч 06.05 и 13.05 от 11:00 ч ФКЦ, зала Европа Откраднатата принцеса Украйна, 2018 год., 85 мин., 2D формат Режисьор Олег Маламуж Дублиран на български език 14


18.05, 21.05, 24.05, 28.05 и 31.05 от 16:00 часа 19.05 от 13:00 часа 20.05 от 15:00 часа ФКЦ, зала Европа Чаровният принц Канада, Великобритания, САЩ, 2018 год., 90 мин. анимация, формат 2D Режисьор Рос Венокур Озвучен на български език

07.05 от 20:00 часа ФКЦ, зала 5 Глобален дом

04.05, 10.05, 11.05 и 14.05 от 20:00 часа 06.05 от 19:00 часа 12.05 от 17:00 часа 15.05 и 16.05 от 18:00 часа ФКЦ, зала Европа 05.05, 07.05 и 09.05 от 17:00 часа ФКЦ, зала 6 Потапяне Германия, Франция, Испания, САЩ, 2017 г., 112 мин. Режисьор Вим Вендерс В ролите: Алисия Викандер, Джеймс Макавой, С. Джоунс

09.05 от 18:00 часа ФКЦ, зала Европа Да нагазиш в Ниагара

КИНО ЗА ПЪТЕШЕСТВЕНИЦИ 2018 04.05 от 18:00 часа ФКЦ, зала Европа Средиземноморие 04.05 от 20:00 часа ФКЦ, зала 5 Легло за теб на всяка крачка 05.05 от 18:00 часа ФКЦ, зала Европа 24 вкуса от Неапол 05.05 от 20:00 часа ФКЦ, зала 5 06.05 от 18:00 часа ФКЦ, зала Европа На стоп до Истанбул

ФЕСТИВАЛ НА КЪСОМЕТРАЖНОТО ФАНТАСТИЧНО КИНО 2018

06.05 от 20:00 часа ФКЦ, зала 5 Забележителният Исфахан

Мансарда в ра Франция, 2017, 17 мин. и 32 сек.

07.05 от 18:00 часа ФКЦ, зала Европа Меден месец на път

08.05 от 18:00 часа ФКЦ, зала Европа Вземи красивото с теб 08.05 от 20:00 часа ФКЦ, зала 5 Утре сме на друго място

09.05 от 20:00 часа ФКЦ, зала 5 Хващай пътя: Индия 10.05 от 18:00 часа ФКЦ, зала Европа Споделена мечта 10.05 от 20:00 часа ФКЦ, зала 5 Джанапар

11.05 от 18:00 часа 12.05 и 13.05 от 19:00 часа ФКЦ, зала Европа Перфектният Латвия, 2015, 8 мин. 38 сек. Границата Великобритания, 2016, 23 мин. и 5 сек. Приложението Франция, 2016, 25 мин. Фъстъчено зелено Испания, 2016, 12 мин. и 12 сек.

ПРОЖЕКЦИИ НА ФРЕНСКИ ФИЛМИ ЗА МЛАДЕЖИ 11.05 от 15:00 часа ФКЦ, зала Европа Младшият лейтенант Франция, 2004 г., 110 мин. 25.05 от 15:00 часа ФКЦ, зала Европа Топлинна вълна Франция, 2014 г., 102 мин. МУЗИКА 08.05 от 19:00 часа ФКЦ, зала 1 „ФОНДАЦИЯТА в операта“ Концерт на Кирил Маричков, Иван Лечев, Дони, Славчо Николов и Венко Поромански, заедно със симфоничния оркестър на Държавна опера – Русе, с диригент В. Бошнаков 09.05 от 19:00 часа ФКЦ, зала 1 Al Di Meola представя своя нов албум с концерт 26.05 от 19:00 часа Художествена галерия Вокален рецитал на американска солова музика, песни и арии от американски композитори 27.05 от 16:30 часа ФКЦ, зала Европа Годишен конкурс на вокален ансамбъл "Сребърни звънчета" към Общински детски комплекс - Варна Худ. ръководител Ю. Недева 31 май от 19:00 часа ФКЦ, зала 1 Детето и вълшебствата едноактна опера от Морис Равел Диригент Грегъри Бухалтер Диригент на хора Трей Дейвис Режисьор Рейчъл Харис Пиано Марек Ружински Солисти, хор и оркестър на Оперна академия Varna International ТАНЦИ 20.05 от 20:00 часа ФКЦ, зала 1 Пролетен концерт на танцова школа "Електра"

15


ЗАВЕДЕНИЯ Коктейл бар

Ресторанти

PU N TA CA N A

GODZI L A

4 Варна, бул. Княз

Борис I-ви 66, раб. време: денонощно

42 Варна, ул. Железни врата 42

Варна, Крайбрежна алея Сезон пролет/лято FB/Коктейл-бар-PUNTA-CANA 5 Варна, бул. Мария Луиза 37а, INSTA/ PUNTA-CANA раб. време: 9:00-23:00 6 Варна, Grand Mall, ул. Андрей

Сахаров 2, ет.2 раб. време: 9:00-23:00 Телефон за достaвки: 0700 160 10 www.godzila.bg FB/GODZILA INSTA/ GODZILA Кафе-бар "Muffin"

Ресторанти

1 Варна, кв.Чайка, бл.34, партер

Кафесладкарница

En d o r fi n o

3 Варна, бул. Сливница 39,

раб. време: 7:30-23:00 FB/Кафе-сладкарница ENDORFINO INSTA/Кафе-сладкарница ENDORFINO Ресторанти

48 Ла Пастария Драгоман

ул. Драгоман 45 раб. време: 08:00-23:00 тел: 0896 77 99 35 Тел. за резервации: 0897 40 50 60 работно време: всеки ден от 11:00 ч. до 23:00 ч. гр. Варна, Фратели Фиш, кв. Чайка, бл.34, вх. А партер 49 Ла Пастария Бриз раб.време: 08:00-23:00; кв. Бриз, к-кс Паркмарт Тел. за резервации: 0877 33 19 18 (бивш к-кс Пикадили Парк), 47 2 гр. Варна, Фратели кв. Виница, "Muffin bar & coffee" бул.Княз Борис I, Приморски парк ул. "Цар Борис III", №59 гр. Варна, Muffin bar & coffee, За резервации: 0897 93 87 33 раб.време: 08:00-23:00 бул. Чаталджа № 14 За доставки: 08765 72 782; Тел.: 0877 11 62 10 раб.време: 07:00-00:00 08764 72 782 Телефона за доставки: Тел.: 0892 30 23 04 Работно време: всеки ден от 0700 33 903 или на 08:00 ч. до 23:00 ч. www.fratelli.bg всеки ден от Разнос: всеки ден от 10:00 до 23:00часа 12:00 ч. до 22:00 ч. 46 гр. Варна, Фратели бул. www.lapastaria.net Сливница, FB: www.facebook.com/Restauул.Константин Величков 55 rantsLaPastaria/ раб.време: 08:00-23:00 Instagram: @lapastaria Тел.: 0876 61 51 51 16


Indian Ba r

Спортен бар

39

К а ф е с ла д к а р н и ца Муро

Варна, ул. Петър Парчевич 22 41 Варна, ул.Иван Вазов 9, раб. пон.-пет. 16:00-00:00 раб. време: 08:00-19:00 съб.-нед. 09:00-00:00 Тел.: 0879423144 тел: 0887478925

Ресторант

С а н то ри н и

27 бул. Цар Освободител 76 Г,

раб. време: 10:00-00:00 тел: 0876/ 900 111 0898/728 807 FB/Santorini Fish Restaurant

17


So Fre s h

Биомагазин и пекарна Х а т о р и

Healthy food & juices

24 So Fresh Sevastopol

28

Варна, бул. Сливница №16 пред хотел Черно море, раб. време: 08:00-20:30 So Fresh Grand Mall ул. Андрей Сахаров 2, ет.2 (Гранд Мол Варна), раб. време: 10:00-22:00

Ро д оп а ми лк

19 Варна, ул. Никола Михайловски 17 Варна, ул. Драгоман 9, раб. време: 10:00-19.00 Тел. 0898 938 371 тел: 052 636 131 facebook.com/TheHatoriPlace Варна, ул. Прага 2 Тел. 0895 181 688

С Л А Д К А РНИ ЦА Ko l in

So Fresh ParkMart Приморски парк 482 (бившето Пикадили Парк)

Варна, ул. Патриарх Евтимий 12 Тел. 0878 597 878 FB/Магазин Родопа милк

So Fresh - Healthy & Delicious 43 Варна, Гръцка махала, гр. Варна, бул. Сливница ул. Граф Игнатиев 23 №33 - до кафе Коста, раб. време: пн- пт 08:00-19:00 раб. време: 08:00-20:00 сб 10:00-19:00 Тел.: 0879 277 266 FB/sofreshbg, www.sofresh.bg тел: 0899950347 FB/INSTA/ kolinpastryshop

Veg e-Joy

Би с т р о Re v o l u t io n 37 Le Chef Севастопол

Варна, бул. Княз борис I-ви 46 Раб. Време 9:00-22:00

45

Варна,ул. Марко Балабанов 25 раб. време: 12:00-22:30 тел: 0883.777.156 FB/ /vegejoy/ www.vege-joy.com

44

38 Le Chef Grand Mall

Варна, ул. 27 юли 13 раб. време: пн- пт 08:00-21:00 сб 10:00-20:00 тел: 0879808809 FB/Revolution Food & Bar

Варна, ул. Акад. Андрей Сахаров 2 Раб. Време 10:00-22:00 Телефон за доставка 0700 900 90 www.lechef.bg 18


ТАЗИ ПРОЛЕТ

ПОСЛЕДВАЙ ПОСЛЕДВАЙ СВЕЖЕСТТА... СВЕЖЕСТТА...

МОЖЕТЕ МОЖЕТЕ ДА ДА НИ НИ НАМЕРИТЕ НАМЕРИТЕ В: В:

BAR BAR BRAND BRAND SHISHI SHISHI SALOON SALOON CONTAGE BAR CLUB CONTAGE BAR CLUB

THE THE MARTINI MARTINI BAR BAR CHERRY FOOD WHIT MOOD CHERRY FOOD WHIT MOOD CHEERS WISKEY AND COCTAILS CHEERS WISKEY AND COCTAILS CLUB VINTAGE1933 CLUB VINTAGE 33


38 46

Др ас ов Ас ен

Регионален исторически музей

ул .П ро ф .М ар ин

ул .Ц ар

Градска галерия

Др ин ов

Куклен театър

Пъ рв и

6

Драматичен театър

ул .И ва н

Варна

Дворец на културата и спорта Община Варна ФКЦ Римски терми

ни ор ъб .С л у б

Скейт парк

н ма аго Др ул.

5

25

Летен Театър Икономически университет

. .М бул

ул. Иван Вазов

Туристически информационен център

45

иза Лу

17

28

Куклен Театър во но ей Ш ул.

Драматичен Театър “Стоян Бъчваров”

ин Бд ул.

пка ул. Ши

Природонаучен музей

41

39

ца ни ив Сл л. бу

Регионален Исторически Музей

48

Сцена Раковина

ул. В оде н

Морска гара

44

3

ул. Михаил Колони

Първи з Борис бул. Кня

х Аспару ул. Хан

ул. Охрид

в сла Пре ул.

ти ве .С л у

т ен им Кл

43 20 Римски Терми


по лк

5

18

47 19

40

ел ит од об св О

ия он ед ак .М ул

ул .Л ю бе н

р Ца л. бу

Ка ра ве ро в

ул .О см и

Пр им ор ск и

27

мов коно дор И ул. То

13

и Първ орис няз Б К . л у б

Икономически Университет

ДКС

1

2

49

12

Летен Театър

4 3

37

11

24 16

7

Сцена Раковина

10

14

Скейт Парк

42

9

21


МАГАЗИНИ

На Т ъ мн о

14

A r t is h o k

Варна, ул. Стефан Стамболов 2, 17 Варна, ул. Фредерик Шопен 12 раб. време: 10:30-19:00 пн-сб раб. време: 10:00-19:00 пнпт,.12:00-18:00 сб 11:00-18:00 нд FB/vintage shop Artishok тел: 0876 440 596 Tел: 0888866044 natamno.com

PANDA SHOP suspect x 100

Ша н таво Е

vintage shop

Магазин за шантави и нестандартни стоки и идеи за подаръци.

25 Варна, ул. Братя Шкорпил 29

(на 20 метра от театър Българан) раб. време: 10:00 - 19:00 пн-пт ; 09:30 - 13:00 сб Тел. 0876 88 6670 www.Shantavo.bg FB: /ShantavoE/

Sunny Dance studio ор игинални и бизне с ма рте ниц и

електронен магазин www.Babamarta.bg Тел. 0889607020

Школа по Салса, Зумба, Бачата, Кизомба. Класове за възрастни и деца! Шоупрограми за фирмени и лични празници. 16

18 Варна, ул. Братя Бъкстон 19 Варна бул. Сливница 10 раб. време: 17:30 - 21:30 раб. време: 10:00-22:00 пнТел: 0884626033 сб11:00-20:00 нд e-mail: sunnydance@abv.bg тел: 0879 167 467 www.sunnysalsa.com pandashop.bg Instagram /FB/ pandashopvarna FB/ Sunny Salsa, Sunny Dance studio

Би ра

магазин и бирария

40

Варна, ул. Любен Каравелов 28 раб. време: 08:00-23:00 тел: 0887478925

22


НАСРЕЩА

Веселина Господинова от

Пл амена Александрова

Веселина Господинова е дъщеря на актьора Кирил Господинов от втория му брак. Актриса, телевизионен продуцент, мотивационен мениджър. Автор на проекта „Баща ми-Баш майсторът”. Майка на две деца-Кирил Господинов-внук и Вивиан Даниел Господинова.

23


НАСРЕЩА На 19 май в салона на Радио Варна ще бъде открита изложбата, посветена на баща Ви, големия актьор Кирил Господинов, като част от проекта Ви „Баща ми – Баш майсторът”. Какви ще са основните акценти в изложбата? Варна винаги е била притегателен център както за баща ми, така и за мен. Той толкова обичаше морето, че не можеше да си представи живота без него. Когато получих поканата да създам изложба именно тук, разбрах, че с проекта ”Баща ми-Баш майстора” сме на правилния път. Къде другаде ще получи повече любов, отколкото във Варна. Вдъхнових се и от огромната популярност, която всяка година фестивалът „Нощ на музеите и галериите” набира сред младите хора. Толкова искам да покажа на света колко много хора обичат баща ми, че в един момент целият свят започна да ми помага. Вече един месец всеки ден питам хилядите почитатели на Баш майстора в социалните мрежи кои са най-цветните и най-любими реплики от филма. Активизираха се много хора и всеки получи възможност да покаже как усеща образа и какво прави, за да го пази жив. В момента, освен мен, по създаването на празника „Баш майстора завинаги” работят още 10 души и повечето са от Варна. Има изключителни попадения: рапър, който използва в песните си реплики от филма, изработва аудио средата на изложбата. Обработва музикалните моменти от филма и включва любими реплики. Друго доказателство,че хората са жадни за любимия си герой, изигран от тате, е и желанието на двама варненци да направят кратък филм с най-любимите си реплики от поредицата за Баш майстора. Имам много съратници и специално за тях съм приготвила една изключителна изненада, ще могат да пипнат и да се снимат с Рангел Ленин. Как точно ще стане това ще разберете на откриването на 19 май от 17 ч. в Арт салона на Радио Варна. Изложбата нарекохме „Баш майстора завинаги”, но искам всеки да си тръгне от нея с усмивка и да запази усещането си за „Веске, музика!”, защото иначе „Имам лош навик - слагам ти шапката и си вдигам чуковете!” Лично за мен това не е изложба, а истински празник, и нямам търпение да се случи. Пишете и книга за баща си, кога ще бъде готова и какво ще съдържа? Всъщност аз нищо не правя. Усещам себе

си като проводник на любовта, която толкова хора изпитват към тате. Вече пет години усилено работя върху създаването на общност от хора, които милеят за Баш майстора. Получавам такива въпроси за филма, на които започнах в един момент да се затруднявам да отговоря. Например, къде е снимана сцената с яйцата, в коя къща? Потърсих помощ от другите актьори, участвали във филма, и така пъзелът сам се нареди. В един момент усетих, че компютърът ми е тесен за всичката тази информация и осъзнах, че е мой дълг да споделя с останалите какво съм изровила от архива. Книгата е готова. Тъй като държа да бъде на достъпна цена, реших сама да се заема с издаването и все още търся необходимата сума. Идеята ми да създам и документален филм дойде, след като ме потърсиха собствениците на къщата, в която е сниман първия филм, със сцената „Ще ти давам по 8 лева надница, само да ми стоиш на строежа, ей така по бански”, помните я, нали? Не ми дава сърце да разкажа тази дълга история и реших да я покажа в документален филм, който ще включва още много такива знакови места, хора и случки. Предполагам, че с общи усилия книгата и филмът ще са готови до края на лятото. Не искам повече книгата да е на моя компютър, искам да я държите в ръце и да се смеете от сърце. Какви са плюсовете и минусите на това да израснеш като дете на известен родител? Няма плюсове, нито минуси. Вярвам, че детето избира родителите си и идва при тях, за да ги научи на нещо. Когато аз се раждам, татко вече е на 45 години. Много пъти съм ненавиждала тази разлика в годините, защото си спомням, че от съвсем малка знаех каква опастност ме грози и ясно съм си давала сметка, че татко ще си отиде по-рано от бащите на другите деца...Сигурна съм обаче, че неслучайно съм избрала мама и тате, защото ако бях се появила в живота им по-рано, едва ли щях да съм тази изпълнена с енергия и вяра дъщеря. Принципно възприемам живота позитивно и бих казала, че в съдбата ми да съм дъщерята на Баш майстора има само плюсове. Имате ли любима сред вероятно многото интересни случки с баща Ви? Този въпрос винаги топли душата ми. Имах страхотно детство, всичките ми спомени са свързани с Варна. Прекарвахме в малкия ни апартамент до рибната борса 3 -4 месеца от 24


25


НА СРЕЩА

годината. Тате ме научи на свобода и ми показа мъжкия свят. Ходехме на плаж Кабакум и там ме научи да слагам мидите на тенекия. Но преди да тръгнем към морето, винаги минавахме през един фризьорски салон, в който подстригваха само мъже. Влизаме ние и тате казва: ”Това е моята дъщеря, майка и цяла година и пуска косата, но ние сега отиваме на плаж и сме решили да гледаме морето, да си говорим за гларусите, а това ресане само ще ни разсейва. Отрежи я тази коса, тя пак ще порасне.” Фризьорката винаги много се страраеше, ама нали подстригва само с машинка, и айде - втори номер. Така беше всяко лято. Наесен, щом се върнехме от Варна, мама леко се подпираше на входната врата, за да не падне. Това си бяха нашите моменти, нашите лета и днес косата ми е много здрава от всичкото това подстригване.

Какви качества смятате, че сте наследила Вие от баща си, освен любовта към театъра?

Има баланс във вселената и затова човек наследява 50% от майка си и 50% от баща си. Нямам представа какво точно е от Киро и кое от Мира (проф.Мирослава Кортенска). Не се замислям за качествата си, гледам повече да работя. Със сигурност съм наследила любовта към животните. Наричаха татко Киро-кучето, мен- Веска-кучето, а сега седемгодишният ми син Кирил Господинов е решил,че също иска да го наричат Киро-кучето. Любовта към театъра не съм сигурна, че съм наследила от него. Той поскоро беше крайно откровен с мен и ми казваше ”Весче, може да кандидатстваш в НАТФЗ само ако не можеш да правиш нищо друго в този живот, осъзнай го, това е тежък физически труд”. Така че по-скоро съм наследила отговорността Не дотежава ли в даден момент един такъв му, след нашите напоителни разговори. Любовта образ като Башмайстора и успехът, свързан с към театъра ми е наследство от рода на мама и по него, на актьора, който го играе? тази линия се оказах четвърто поколение актриса. Най-голямата тъга ми е, че татко не успя да види Баща ми никога не се е възприемал като моите деца, мъка ми е. звезда или като успял човек. На обученията „Овладей себе си-завладей другите”, които водя Работейки по проекта, посветен на него, в страната с млади хора, разказвам живота на журналистът във Вас влиза ли понякога в баща ми, без да казвам кой е. Той е от бедно противоречия с дъщерята? многолюдно семейство, за образование в края на 30-те години на село трудно може да се говори. Принципно съм много силен и волеви човек. В Осъзнава съмсем млад, че не може да живее житейския ми път съм попадала в много тежки без театъра. Започва да се интересува къде има ситуации, от които съм излизала с гордо вдигната любителски театрални трупи. Без абсолютно глава. Имам усещането, че попадам на места и ситуации само за да ги разреша. През никаква подготовка се явява на конкурси за място конфликтни съм работила като репортер, продуцент в трупата, печели ги. Невъзможността да диша годините и водещ в телевизията, тази ми страст ме сблъска без магията на театъра го отвежда тук, във Варна с много тежки социални проблеми. С помощта и новосъздалата се школа. Кандидатства във на медиите съм решавала някои от тях. Намерих ВИТИЗ, късат го.Не се отказва отива стажант мъж, който живее в мазе с изгубена лична карта, артист в Ямбол с Невена Коканова. Приемат го открих сина му и спасих живота му. В момента се във ВИТИЗ, но вече има син, Николай, оставя го боря да не затворят училището, в което учи синът при майка си на село и отива в големия град да ми. Понякога имам чувството, че съм на бойно учи и да работи. Всяка сутрин в 4 чисти печките поле. За мое щастие и известна доза учудване в стола и праща пари на баба Елена. После идва проектът „Баща ми-Баш майсторът” се развива и и първата роля в киното и така 47 филма и над върви сякаш воден от светлина. Доказателства 150 роли в театъра. Разказвам тази биография за посоката, в която вървите, идват единствено и на моите ученици и ги питам: този човек според само ако човек вложи в каузата цялата си душа вас успял ли е? Отговорът винаги е „да”. Да, ама и сърце! Ще успея , вярвам и съм сигурна в това. читателите също бих казала: Обичай,вярвай и не е точно така, защото важното е как човекът се На възприема. Кирил Господинов не се възприемаше пак обичай! като звезда, нито като успял човек. Да, той не успя С дъщерята на Баш майстора можете да се в едно нещо в живота-да се възприеме като успял свържете на профила и във Facebook: Wesselina човек. Gospodinova. 26


НА ПЪТ

ДО УКРАЙНА С ПЕСЕН от

Д о ра С о л а ко в а

Казват, че който пее, зло не мисли. И че човекът е човек, когато е на път. Ами ако пееш и пътуваш? Или пътуваш, за да пееш? Така правим ние – хористите от Арс Музика - Хор на варненските учители. В дългогодишната си история хорът ни е посетил не една европейска държава. Пътуването до Украйна обаче ще остане завинаги в умовете и сърцата ни. Получихме покана от Българско неделно училище "Иван Вазов" и Терновското българско дружество в град Николаев. Очакваха ни още във Всеукраинския център за българска култура в Одеса. Тези два града са от особено значение в българската история. Там образование е получил българският елит от 19 и 20 век. Но какво още знаем и не знаем за тези места? Повече от двеста години по земите на Южна Украйна живеят хиляди българи, запазили родовата памет и езика си. У нас се чува спорадично за бесарабските българи, а всъщност сънародниците ни в Украйна са бесарабски, приазовски и запорожски българи. Населяват различни села и градове, основно в Източна Молдова и Южна Украйна. Имат създадени дружества, общности и неделни училища. Горди са с произхода си и благодарни на държавата, в която живеят. Те са израснали с две култури, много близки помежду си. Българите от Николаев са известни като терновските българи. Името произлиза от квартала Терновка, който те населяват. Именно там през 1995 е основано и българското Терновско

дружество. Дружеството е отворено за граждани от всички националности. Освен изучаването на майчин език в училище, в Колежа по изкуства в Николаев се провеждат занятия по български фолклор, а в Приморския университет се изучава български език. Посрещна ни Олга Колот - директор на българското училище. Пристигнахме в деня на празника Вход Господен в Йерусалим (Цветница). Прекрачихме прага на светлия и просторен храм "Успение на Пресвета Богородица" в българския квартал Терновка. Съвпадението в имената на главните храмове в Николаев и Варна не ми се стори случайност. Вече ясно се усещаше, че сме на място, което е близко и родно, макар и отдалечено от дома на толкова километри. Свещеникът ни дари с блага усмивка и с вълнение прие иконата на Богородица с младенеца - дар от Варненския митрополит Йоан. След миг тишина хорът запя „Хвалите имя Господне“. Красивото четиригласно песнопение се сля с топлия празничен въздух в храма, сгря душите на домакините ни и предизивика радост и вълнение. Богатата вечеря ни разкри кулинарните прелести на украинската национална кухня, както и на стари български рецепти, предавани от поколение на поколение в Терновка. Но през първата ни вечер в Николаев получихме и храна за душата. Български и украински ритми и красиви песни огласиха залата. Танци, смях и сълзи на вълнение и радост направиха тази нощ незабравима. Ансамбъл 27


НА ПЪТ „Изворче“ ни изненада със стари терновски песни, разкриващи богатството и съхранената красота на българския език зад граница. Българите в Украйна са пренесли езиковите особености от 18 век. Изказът им е старинен и мелодичен и е наслада да го слушаш. Чухме и украински песни - два народа, две култури бяха слети в едно. И това беше само началото на всичко, което ни предстоеше да преживеем. Утрото на следващия ден започна в Средно училище № 16, където се помещава Българското неделно училище. Пременени в национални носии, украинските ни домакини ни посрещнаха по местен обичай – общ славянски и добре познат за нас – с хляб и сол. Щом влязохме в актовата зала, сцената спря дъха ни. Красиви пъстри декори обграждаха двата национални флага – българския трибагренник и синьо-жълтото украинско знаме. В Украйна великденската ваканция бе вече в разгара си, но въпреки това, в началото на Страстната седмица, деца от различни възрасти бяха подготвили пъстра програма за нас. Приятна изненада беше, че пяха и самите учители. Всички бяха пременени във везани ризи – български и украински. В Украйна е традиция по празници и важни дни всички да обличат така наречените „сорочки вишиванки“везани ризи с пъстра бродерия, различна за всеки регион. След музикалната програма бяхме поканени на работилница по боядисване на яйца. По тези земи яйцата за Великден се „пишат, изписват“ и това правихме и ние с помощта на учителите. Хорът дари на учлището комплекти учебници по български език и литература, история и география. Посетихме и Приморския униврситет „Петър Могила“. Там ни очакваше един от най-значимите изследователи на испанската литература в Украйна – деканът на филологическия факултет, професор Александър Пронкевич. Но какво общо има ученият испанист с България? Чисто човешка история – докторът на филологическите науки има български зет, при това от Варна. Преди година, при едно от посещенията си в България, професор Пронкевич беше попаднал на наша репетиция и оттогава е верен почитател на хора ни. В аулата на Приморския университет се осъществи срещата със студентите, които изучават български език. Те ни представиха кратък филм, в който разказват какво ги мотивира да изучават български език. Ценен подарък за филолози оставихме и във филологическия факултет на университета – литература на български език. Българистите чуха и специално подготвения урок по българско родолюбие.

Вечерта се състоя концертът ни. Представихме богата програма, която включваше обработени фолклорни песни, православни молитви, американски спиричуел, небезизвестната „Алелуя“ на Ленард Коен, „Аве Мария“ на Бах, безсмъртните Яворови стихове в „Хайдушка песен“ и, за изненада на домакините ни – две украиснки песни. Като филолог и славист, който от години изучава украински и работи с езика с радост и удоволствие, за мен беше чест да обявявам изпълненията ни на украински. Това също се оказа трогателна изненада за нашата публика. Последния ден посветихме на черноморския град Одеса. Бяхме приветливо посрещнати от Димитър Терзи – председател на Всеукраиснкия център за българска култура в Одеса. Господин Терзи ни организира чудесна разходка из центъра на града. По пътя ни разказваше за особеностите на региона и, разбира се, за българите, които през различни периоди от историята са живели там. Одеса е чудесен град с архитектура, която наподобява средиземноморската, заради френско и италианско влияние. Голяма част от къщите са направени от варовик, добиван от близко находище. Изоставените мини са по-късно използвани и разширени от местните контрабандисти. Така е създаден лабиринт от подземни тунели под Одеса, известни като "катакомби". Днес те са туристическа атракция, но разходките в тях са опасни. В Одеса е живял Пушкин, там е роден Иля Илф, станал част от известния литературен дует, дал на света „Дванадесетте стола“. За нас като българи е важно да знаем, че точно в Одеса Вазов е написал първия български роман „Под игото“. Българското неделно училище в Одеса също получи комплект учебници от хора, а последната вечер в Украйна изнесохме и втория си концерт. Деца и младежи от Одеския център за българска култура изпълниха български и украински песни и танци. Общото усещане беше много позитивно и ни зареди с особена енергия. Защото в Украйна ни посрещнаха изключителни хора. Българите и украинците, които срещнахме в Николаев и Одеса, стоплиха сърцата ни. Два народа, българи и украинци, от векове преплитат традиицте си. Аз имах възможност да срещна българите в Николаев и Одеса и това беше среща, която завинаги ще остане в спомените ми и ще топли душата ми.

28


29


НА ПЪТ

ЛЕТИЩЕ ВАРНА С НОВИ ДЕСТИНАЦИИ

Пътуването става все по-лесно, а Варна става все по-желана точка за кацане и излитане. В началото на летния сезон Летище Варна пуска нови желани маршрути и стартира сътрудничество с нови авиолинии. Сред единадесетте нови авиолинии, които летището ще обслужва, са Ryanair Sun, Победа, SUNDAIR GmbH, TUI Airways, Brussles Airlines, Thomas Cook Airlines UK и други. Новите дестинации, до които ще можем да летим от Варна, са шест: Касел в Германия, Залцбург в Австрия, Бирмингам във Великобритания, Харстад в Норвегия, Лион във Франция и Кайро в Египет. За втора поредна година, нискотарифната easyJet ще лети до Лондон и Берлин от юни до септември, а Eurowings до Дюселдорф през юли и август. Полети от Варна ще изпълняват и нискотарифните Norwegian Air International (до Хелзинки и Копенхаген от март до октомври) и Norwegian Air Shuttle (до Осло през юни и август). Ще продължат да се изпълняват редовните полети на националните превозвачи Turkish Airlines, Austrian Airlines, Bulgaria Air и Aeroflot, както и целогодишните полети на Ryanair до Брюксел Шарлероа и полетите на Wizz Air до 9 дестинации: Дортмунд, Мюнхен Меминген, Айндховен, Ларнака, Милано, Бергамо, Тел Авив, Лондон Лутън, Виена и София. Остава ни само да си изберем посока.

30


31


ДЕТСТВО МОЕ

КЪДЕ ПОД МИШНИЦА С ТАЗ МАЛКА КНИЖЧИЦА от

Пл амена Александрова

През месеца, в който празнуваме буквите, правим бърз преглед на рафта с детски книги от български писатели, за да проверим какво четат децата, кои са любимите им книжни герои и с какви приказки заспиват. Селекцията ни не е изчерпателна, нито подредена по специален признак. Тя е опит да съберем добри примери за съвременна българска детска литература и хора, които я създават и издават. Издателство „Точица” спазва принципа за учене чрез игра и при преводната, и при авторската литература, която издава. „Градска география” е сред последните им заглавия, в съавторство на Зорница Христова и Десислава Димитрова и с детайлните илюстрации на Сияна Захариева. Подходяща за подрастващи деца и тийнейджъри, книгата тръгва в посока, различна от учебниците по география и биология, за да превърне панелния квартал в място за открития и приключения. Какво се яде и какво –не, как да си направим хранилка за птици и парфюм от цветя, как да различаваме плевелите и видовете пернати. Тези и още много интригуващи тайни на обкръжаващата ни среда – в „Градска география”. Юлия Спиридонова-Юлка е сред имената, които децата през последното десетилетие познават и обичат. Макар че книгите и с главни герои жабчета отдавна са любими на наймалките, Юлка е звезда сред тинейджърите, защото успява в нелеката задача да развълнува читателите в тази взискателна възраст. Постига го, пишейки открито и увлекателно за всичко, което им е актуално – любов, излишни килограми

(„Тина и половина”), юношески бунт („Графиня Батори”), наркотици („Кронос. Тоя нещастник!”). Определено най-доброто ни перо в жанра „тийн роман”. Стиховете на Петя Кокудева са обозначени като „детски стихотворения за възрастни”, вероятно защото добрата литература не обича тесните категории. Факт е, че книгите и са от тези, които харесват и деца, и родители. Освен в читанката за втори клас, където и е мястото, Петя можем да четем заедно с децата на страниците на книгите и „Лулу”, „Малки същества” и „Питанки”. За децата, които обичат да помагат в кухнята и да готвят сами, детската готварска книга на Кристина Тужарова е чудесен български еквивалент на преводната литература в този жанр. В „Малка, сладка” има лесни и забавни рецепти за сладолед, близалки, курабии и даже кучешки бисквити. Плюс много красиви цветни илюстрации. В историите за мотовете на Радостина Николова има нещо от скандинавските приключения на любимите ни муминтролове. Пухкавите същества, които живеят в гардероба и попадат в интересни ситуации, са любими на по-малките читатели, а младата писателка заслужено е носител на няколко литературни награди за поредицата си. Книги - съкровища за всяка детска библиотека са и „Цветният човек” на Иван Теофилов, „Весел гъделичкащ смях” на Маргарит Минков, „Топлото човече” на Мая Дългъчева. Нека помгнем на децата да ги открият. 32


33


MADE IN VARNA

ИЛЮСТРАЦИИТЕ НА МОНИКА от

Божана Сотирова

Моника Янева е онова свежо вдъхновение, което допълва градската среда толкова добре, че не сме сигурни кога точно е започнала да украсява ежедневието на варненци. От нарисуваната чаша мохито пред Бистро Европа, упоменаваща, че коктейлите са с 50% намаление, през менюто за любимия неделен брънч, визията на Рибу Рибу, до тази на прясно изпечения и очакван с нетърпение проект „Улица на готвачите”. Илюстратор и дизайнер на свободна практика, спокойно можем да кажем, че свободата и отива. Казва, че в НУИ „Добри Христов“ са едни от найхубавите и години – защото не е училище като останалите. Навсякъде има творческа енергия – рисуваш, а в съседната стая някой свири на пиано… Ние и вярваме. Следва в Лондон и след завършването се връща уж само за лятото, но остава сякаш за постоянно – и не съжалява. Признава и че е влюбена в морето, и че не може да стои далече от него, но не толкова за да захранва изкуството, а живота и. Работи над много неща, сред които и изработването на брошки. На скорошния Пролетен базар в Бистро Европа представи новата си колекция, ориентирана към ярките цветове, летните плодове и най-вече – Фрида. „Тя няма сезон“, заявява сериозно Моника и с гордост споделя, че точно тази брошка е фаворитът от цялата колекция. Преди е изработвала брошките си само с изображения на предмети – Фрида е първата с облик на реален човек и се съгласяваме, че заслужава тази чест. Тази и други брошки можем да открием в Ciao Bella Boutique. Друго популярно творение на Моника е брошката яйце. Придобило интересна слава в последно време, заради появата си по

телевизията, яйцето е нейната запазена марка. Това е първата брошка, която е сътворила, затова има голяма сантиментална стойност. Моника ни разкрива и как брошката се е озовала близо до сърцето на Филип: когато решава да участва в кулинарното риалити Hell’s Kitchen, тя му подарява яйцето за спомен, докато отсъства. Моника осъзнава, че самото яйце има много фотогенична форма по време на конкурс, където трябвало да нарисува нещо, свързано с яйца. Така се появили 5 нейни картини. Страстта на Моника към рисуването на храна е ясно изразена. Като част от екипа на „Улица на готвачите“, тя ни издава замисъла на проекта. Пространството отляво на ФКЦ да се превръща в културна точка и място, където хората се срещат за един уикенд всеки месец. Организаторите са млади хора, които държат на екологията, затова пластмасовите прибори ще бъдат забранени. Селекцията от ресторантите участници е специална, отговаряща на принципите на екипа: качество на храна, история. Моника споделя, че е крайно време такова събитие да се появи във Варна, тъй като градът разполага с подходящи места, а стрийт културата е популярна навсякъде. В края на срещата ни Моника споделя, че наймного обича да смесва традиционния подход с дигиталния: рисува на лист и обработва дигитално. Ефектът на ръчно правеното е важен за нея, а и държи да има елементи от традиционното изкуство. Нещо, за което вярва, че е частицата от Музикалното училище, останала трайно в творчеството и . monikaillustration

monikavalentine 34


35


МЕСТА

SATYA NAMASTE SHOP ЗА ТЯЛОТО, УМА И ДУШАТА

Елементи от източните духовни практики навлизат уверено на западния пазар и рационалният, бързащ и стресиран западен човек все по-често си подарява доза истински източен релакс. Повлияни от световните тенденции, опитваме и успяваме да обърнем поглед навътре към себе си, да се погрижим за душевния си мир или да зарадваме приятел с подарък, който му носи нови усещания. За хората, които се грижат едновременно за тялото, ума и душата си, в града има ново любимо място. Satya Namaste Shop е магазин за холистични подаръци, които ни помагат да усетим чистата есенция на живота. Продуктите в магазина са специално подбрани и заредени със символика, вдъхновение, чисти и добри вибрации. Освен качествената изработка, за която магазинът гарантира, много от тях са благословени и пречистени в храм. Под формата на подарък за близък човек или използвани у дома, те имат свойствата да балансират тялото, ума и душата. Чувството за здраве и добра физическа форма, като естествено човешко състояние, е резултат от чувството ни за баланс и удовлетворение на всички нива. Според източните учения, щастливи или тъжни, болни или здрави, ние сме или не сме в синхрон с нашата чиста природа. Съществуват предмети, които ни помагат да поддържаме този синхрон по естествен начин и тук е мястото, където можем да ги открием. Сред богатото разнообразие от продукти, които Satya Namaste Shop предлага, на особен интерес се радват тибетските пеещи купи. Звуковият масаж, за който се използват, се прилага от хилядолетия.

Още от древността хората познават целебните ефекти на някои звукови честоти върху човешкото тяло. Когато се изпълним с лечебни честоти, нашето тяло и ум вибрират в хармония. Приложението на хималайските пеещи купи в ежедневието ни е особено препоръчително, защото те са важен инструмент на холистичния подход към човешкото здраве и помагат за постигане на физически и емоционален баланс. Магазинът е правилното място и за любителите на гонг медитацията. Тук разказват за гонга, който е сред най-мощните и най-стари трансформационни и терапевтични инструменти на човека, а самите гонгове са изложени в новия шоурум. Пъстротата на така наречените мали или броеници в Satya Namaste Shop радва окото и душата. Подбрани внимателно, заради лечебните свойства на естествените материали, от които са изработени, малите са верни помощници в медитативните практики. Те могат да бъдат и чудесно допълнение към облеклото, въпреки че използването им като аксесоар има второстепенно значение за техните притежатели. От магазина ни съветват да изберем малата, която ни привлича, защото именно тя е тази, от която имаме нужда. Към избора от продукти добавяме и статуите и статуетките. С различни размери, от месинг и различни метални сплави, те са чудесна украса за дома и могат да променят и усещането за офис пространство. Помагат за балансиране на енергийните центрове в тялото. Първият новооткрит шоурум на Satya Namaste Shop е в Мол Варна ЕАД, ниво -2 (Фермерски пазар). Сред почти вълшебната атмосфера, тук винаги посрещат с добри думи и добри намерения. 36


37


ОТ КЪДЕ СИ?

TAPI PROJECT от

Н и ко л П ат ра ш ко в а

Кой пише песните ви? Кои са най-честите ви Кои сте вие и откъде сте? Ние сме Tapi Project, контемпорари фолк група теми и променят ли се с времето? Йоги пише всички песни. Песните са истории за от Индия. обикновения човек в модерния свят. Разказват за Кога сформирахте групата и как избрахте реки, богове, изгубени ценности, натоварения ни живот, жажда за себеопознаване, суфизъм. Тези името и? Групата създадохме през 2013 година. Тапи теми са вечни. е реката, която минава през нашия град, имаме песен със заглавие „Тапи”, тя е нашият жест към Били ли сте в България преди и какво сте всички реки по света. Пoсле запазихме името на чували за страната? Не, това е първото ни идване тук и много се песента като име и на групата. вълнуваме. Знаем, че България е пресечна Как звучите и какви инструменти точка на различни култури заради географското и положение и ще ни бъде много интересно да я използвате, за да създавате музика? Не сме съвсем сигурни в кой музикален стил опознаем. Чували сме за Дунав, Черно море и за се вписваме. Създаването на музика е естествен Димитров. процес и нашата музика се разви от само себе си, без да се опитваме специално да звучим по този Ще се включите в „Нощ на Музеите и начин. Използваме модерни инструменти като Галериите- Варна 2018”. Кога и къде ще можем китари и ударни, в комбинация с традиционни да ви слушаме? индийски и световни инструменти като сурандо, Ще свирим на 19 май, залата на Градската галерия от 20 часа. Входът е свободен. гръцко бузуки, акордеон. А какво ви вдъхновява да правите музика Искате ли да ни споделите още нещо? Елате да ни гледате! Идваме отдалеч и заедно? Вдъхновението ни идва от желанието да подкрепата ви ще означава много за нас. Ще се изразяваме, да пътуваме, да опознаваме и чуете поезия и искрена музика, която извира от разбираме различни общества, култури и места сърцата ни. по света. Музиката ни дава тази възможност. 38


39


STREET ART

40


ВАРНА ЛИТ b

МЕЖДУНАРОДЕН ЛИТЕРАТУРЕН ФЕСТИВАЛ WWW.VARNALIT.COM

“ФЕСТИВАЛЪТ СЕ ПРОВЕЖДА С ПОДКРЕПАТА НА “ФОНД КУЛТУРА” КЪМ ОБЩИНА ВАРНАIssuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.