Ти си Варна, брой 33 / септември 2018

Page 1

БРОЙ 33

СЕПТЕМВРИ 2018СЪДЪРЖАНИЕ-БРОЙ 33

04 ВХОД СВОБОДЕН

07 АКЦЕНТИ

26 НА ПЪТ ИВАЙЛОВГРАД

30 MADE IN VARNA

35 ИЗМИСЛИТЕ ЦЕЛУВКИТЕ НА МАМА

36 ДЕТСТВО МОЕ ПЪРВИЯТ ЗВЪНЕЦ

23 НА СРЕЩА Филип Аврамов

32 КОЙ СИ ТИ? РАДОСТИН КИРЯЗОВ

40 STREET ART 1


БЕЛЕЖКИ

Започваме да правим септемврийския брой със сподавена въздишка и с мисълта, че ни трябват още поне два месеца лято. Септември е стъпил с единия крак на плажа, а с другия прекрачва училищния праг. Сред суматохата, в която затваряме лятото в буркани и пожелаваме на децата да им върви по вода, трябва да намерим време и за дълга към удоволствието. Този месец операта влиза под купола на цирка, анимацията излиза от студиото, благотворителността гостува в двора на Карин дом, а колите по улиците намаляват поне за ден. Гостува ни Филип Аврамов с характерния си микс от смешно и сериозно, в този брой е и Радо с най-вкусната пица на територията. Пътуваме до Източните Родопи, за да се превърнем за малко в римски благородници, и се отбиваме до Лютата ферма, защото септември по дефиниция е месецът на чушките. Желаем Ви топъл, вкусен и интересен септември!

Пламена Александрова Екип: Издател: Николай Тодоров office@vijvarna.com Редактор: Пламена Александрова contact@vijvarna.com Автори в броя: Пламена Александрова Никол Патрашкова Цветелина Неделчева Грийн Долинска Дора Солакова Божана Сотирова Корица: Антоанета Абаджиева Предпечат: Илиан Димитров Печат: Хеликс прес ЕООД Реклама: Мариан Станков agent@vijvarna.com тел: 0877 885 249 2

Издава се от: Виж! Варна ЕООД Ти си Варна Всички права запазени С уважение към авторското право молим никаква част от това издание да не бъде възпроизвеждана без изричното съгласие на издателя. Издателят не носи отговорност за информацията в подадените програми и рекламни материали. Тираж: 5000 бр. Разпространява се безплатно в над 100 подбрани обекта и събития в града и региона. Електронно списание свалете от issuu.com


3


ВХОД СВОБОДЕН

АТЕЛИЕ ЗА АНИМАЦИЯ

Франкофонски център Варна ни кани на Ателие за създаване на кратък анимационен филм, организирано в рамките на Световния фестивал на анимационния филм. Ателието ще бъде водено от Карин Моралес и ще е с продължителност от 4 часа и 30 минути. Датата е 13 септември, началният час е 18:15, а мястото е Галерия Graffit. Участниците трябва да са навършили 14 години и да се запишат предварително, защото броят на местата е ограничен.

ИЗЛОЖБА НА КОНСТАНТИН АНТЮХИН

НАЙ-ДЪЛГАТА ВЕЧЕРЯ

КАПАЧКИ ЗА БЛАГОТВОРИТЕЛНОСТ

Самостоятелната изложба –графика на украинския художник Константин Антюхин, наречена „Метаморфози”, ще се открие на 20 септември в 18:30 часа в Арт галерия Ларго и ще остане изложена там до 8 октомври. Константин Антюхин беше член на журито на Третия Международен Екслибрис Конкурс Варна 2018.

Вече традиционна за края на лятото и плажа на Аспарухово, Най-дългата вечеря отново ще събере привърженици на споделеното преживяване на открито. Организаторите са подготвили богата програма от песни, танци и изненади. Носете си постелки, храна, напитки и всичко, което ще направи плажната вечеря още по-приятна. Датата е 5 септември, а началният час е 19:00.

Благотворителна кампания „Аз вярвам и помагам с пластмасови капачки” организира най-голямото събиране на пластмасови капачки под надслов „Празник на рециклирането „Аз Вярвам и Помагам“. Събитието ще се проведе на 29 септември (събота) от 09:00ч. до 16:00ч. пред Катедрален храм–паметник „Успение Богородично”. Всеки може да се включи и да донесе събрани пластмасови капачки с единственото условие те да не се предават в туби. Събраното количество ще се рециклира, а средствата ще се използват за закупуване на медицинска апаратура за варненските болници.

4


ДЕТСКИ КЛАСИЧЕСКИ КОНЦЕРТ

ФЕСТИВАЛ НА ШЕВИЦАТА

ДЕН НА ОТВОРЕНИТЕ ВРАТИ В СОЛОДОБИВЕН ЦЕНТЪР - ПРОВАДИЯ

На 6 септември от 20:00 часа в Атриума на хотел Лонгоз, Камчия, ще се проведе концерт с участието на деца от школа по пиано „Ритъм и звук” и група по балет „Старс балеринас”, гр. Варна. Много от участниците са лауреати на международни конкурси. Ще бъдат изпълнени любими класически произведения и детски пиеси. Входът е свободен.

На 8 и 9 септември в Белослав ще се проведе второто издание на Фестивала на шевицата. Мотото тази година е „Култът към майката и оброците за плодородие”. Събитието предоставя трибуна на една особено колоритна част от бита и традициите ни- везбата. На фокус са автентичните шевици и техните съвременни интерпретации, заедно с различни артикули и продукти на ръчното творчество. Фестивалът включва тематични беседи, изложби, ревюта и концерти. Мястото е площад „Възраждане” в Белослав, а времето – между 9:00 и 18:00 часа.

Шести септември ще бъде Ден на отворени врати за Праисторическия солодобивен и градски център ПровадияСолницата. Там археолозите, които проучват историческия паметник, ще запознаят посетителите с най-новите си открития и ще разкажат за работата си в археологическия комплекс. Най-старият солодобивен център в Европа е и най-древният праисторически град на континента, възникнал преди повече от 6500 години. Денят на отворените врати започва в 8:00 часа.

ОБРАЗОВАТЕЛНО ИЗЛОЖЕНИЕ „ОРАНЖЕВО МОРЕТО”

Сайтът „Оранжево морето” организира първото по рода си Детско образователно изложение във Варна. То ще се проведе на 8 и 9 септември между 10:00 и 19:00 часа пред и в Културно-развлекателен комплекс „Морско казино” и ще представи на варненските родители над 30 учебни заведения и услугите, които предлагат. Докато родителите се ориентират сред възможностите за класно и извънкласно обучение, децата ще могат да се включат в игри, работилници, катерене на изкуствена стена и тренировка по ориентиране. 5


ФЕСТИВАЛ

СЕМЕЕН ФЕСТИВАЛ „УСМИХНИ СЕ” През септември Варна намята мантията на доброто, защото това е месецът, в който цялата ни общност се обединява около каузата на един център за деца със специални потребности, превърнал се в пример за добротворчество в цялата страна – Карин дом. За четвърта поредна година хиляди посетители ще се забавляват заедно на открито с благородна кауза по време на фестивала „Усмихни се“. Идеята зад семейния фестивал е набирането на средства за работата на Карин дом и по-специално на тяхната група „Усмивка“ за деца с комплексни и интензивни нужди от подкрепа. Датите тази година са 15 и 16 септември, мястото е слънчевата градина на Карин дом в Морската градина, а програмата отново ще предложи на посетителите забавления за цялото семейство. Фермерски пазар с локални производители, занаятчии от близо и далеч, Улица на готвачите и Fit Mama тренировка за майки с колички са само част от местата, където родителите ще могат да разпуснат. Обособена е и традиционната барбекю зона, а за децата са предвидени много забавления: кулинарна и лего работилничка, четене на приказки, батут. Традиционно на зелената морава ще бъде разположена и сцена, където живата музика няма да спира през целия ден, а сред звездите, решили да подкрепят каузата, ще бъде и Рафи. Да помагаме докато се забавляваме заедно – това е посланието на Фестивал „Усмихни се”. Карин дом е център за терапия на деца със специални нужди, създаден от видния дипломат и филантроп Иван Станчов с мисията това да се превърне в едно от най-съвременните места, където тези семейства да получават адекватна помощ и подкрепа. Миналогодишното издание на фестивала успя да събере 39 428 лв., генерирани от посетители, участници и дарители, които, благодарение на своя малък или по-голям принос, спомогнаха за запазването на група „Усмивка“. Фестивалът се превръща в едно от най-значимите благотворителни събития в България, обединявайки варненци около каузата на Карин дом. Повече информация за събитието можете да намерите във Facebook, както и на www.smile.karindom.org. 6


С П Е К ТА К Ъ Л

ОПЕРА В ЦИРКА Спектакъл в необикновен формат, който обединява цирк и опера, ще гледаме и слушаме на 3 и 4 септември във Варна. Съвместната продукция на Академичен цирк „Балкански” и Държавна опера- Стара Загора ще бъде изпълнена под купола на цирка, който се намира на булевард „Цар Освободител”. Солисти, хор и оркестър ще изпълнят операта „Палячи” от Руджеро Леонкавало. Спектакълът е под режисурата на Огнян Драганов, диригент е Ивайло Кринчев, а концертмайстор е Румен Какамъков. Специалната сценография и костюмите са дело на румънеца Каталин ЙонескуАрборе. В представлението участват Калуди Калудов, Анна Дитри, Нико Исаков, Александър Крунев, Ивайло Йовчев, Валери Турманов и артисти от трупата на Академичен цирк „Балкански“. Началният час на операта под купола на цирка е 19:00 часа и за двата дни.

7


КАУЗА

ДЕН БЕЗ АВТОМОБИЛИ 22 септември е обявен за Ден без автомобили и отбелязването му се превръща в устойчива европейска практика. Основната цел на Европейската седмица на мобилността през 2018 г. е да насърчи хората да опитат различните мобилни решения, налични в градовете им, и да опровергае мнението, че личните автомобили са единственият подходящ транспорт. Един от начините за справяне с проблема е да преосмислим ежедневните си нужди от транспорт и да се научим да възприемаме пътуването като начин да разнообразим деня си. Градските предизвикателства, свързани с използването на личен автомобил, са многобройни: замърсяване, задръствания, използване на градското пространство, пътна безопасност, обществено здраве. Споделеното пътуване, придвижването пеша или с велосипеди и градски транспорт би могло да реши частично тези проблеми и да донесе и финансови ползи за обществото. Варна и тази година ще се включи в инициативата, но индивидуалният принос е това, което дава реално отражение и от което започва промяната в глобален аспект. Ние ще участваме, участвайте и Вие.

8


ТЕАТ ЪР

МАГЬОСНИЧЕСКО ЕЗЕРО

На 12 и 13 септември Драматичен театър – Варна представя премиерно спектакъла „Магьосническо езеро”. Представлението е сценична редакция на Стоян Радев Ге.К. по превода на комедията „Чайка” от Чехов на краеведа Немил-Недраг (псевдоним на Христо Герчев). Преводът на Герчев е издаден в началото на миналия век от собственик на варненска книжарница. В поредната среща на Варненския театър с Чехов Стоян Радев развива темите за любовта: чудовищна, объркана, възторжена, смешна. Героите на Чехов живеят на брега на езеро, което се оказва отговорно за всичко, което се случва с тях, и затова е обявено за магьосническо. Участват Веселина Михалкова, Ивайло Иванов, Цветина Петрова, Ненчо Костов, Даниела Викторова и др. Началният час на представлението е 19:00 часа, а сцената е Филиал.

9


ШОУ

СМЯХ ДО ДУПКА С ТУТУРУТКА

След национално турне в летните театри на редица български градове, варнеската формация Тутурутка се завръща на родна земя. Тук артистите ще подарят на варненци шоу, каквото само те умеят. Отдавна обявени за кралете на хумора в североизточната част на страната, те са верни на имиджа си и отново поднасят на публиката „Смях до дупка”. Комедиен спектакъл със скечове, песни, хитовете на групата и парчета от новия аудиоалбум „Ще те лайкна” ще слушаме на 20 септември на сцената на Летен театър от 20:30 часа. Билетите са на цени от 15 и 20 лв и се продават на касите на Летен театър и на www.eventim.bg.

10


ФЕСТИВАЛ

ФЕСТИВАЛ НА АНИМАЦИОННИЯ ФИЛМ

Четиринадесетото издание на Световния фестивал на анимационния филм ще се проведе във Варна между 12 и 16 септември. Фестивален и конгресен център отново ще бъде домакин на разнообразните събития, посветени на анимацията. Конкурсната програма и програма „Панорама” ще представят най-актуалните и най-добри филми в жанра. Филмите в конкурсната програма ще бъдат с български субтитри, а детската анимация е специално озвучена на български език. Съпътстващата програма на фестивала включва специализирани лекции, прожекции на студентски филми от университети с профил анимация; програми с най-доброто от гостуващи фестивали; документални филми и изложби. Традиционната детска работилница ще даде възможност на малките творци да създадат собствен филм. Билети за фестивала – на касите на ФКЦ и онлайн. Повече информация на www.varnafest.org.

11


ИЗЛОЖБА

ЕКСЛИБРИС КОНКУРС И ИЗЛОЖБА НА СЕЛЕКТИРАНИТЕ ТВОРБИ Третият международен екслибрис конкурс се провежда във Варна от 8 август до 8 октомври в Арт Галерия Ларго. Това издание на биеналето е посветено на класическите графични техники. Сред страните с най-много участващи творци са Русия с 42 автори, Китай и Турция с по 31 автори. От България в конкурса участват екслибриси от 25 художници. В събитието се включватт редица творци, които са световно признати имена в областта на малката графика и екслибриса. За трети път артистичен директор на конкурса е известният български график и майстор на екслибриса Юлиан Йорданов. Председател на журито е доц. Димо Колибаров, художник и преподавател в Катедра Графика на Факултета за изящни изкуства на Националната Художествена Академия. От 5 септември варненци и гостите на града ще могат да видят престижната изложба с екслибриси от колекциите на Италианската Екслибрис Асоцоация, на Арт Форум Xotaris и от фонда на Международния екслибрис конкурс „Библиотека Бодио Ломнаго” в едноименния италиански град.

12


АФИШ

ГАЛЕРИИ

Градска художествена галерия „Борис Георгиев"

Варна, ул. Любен Каравелов 1 до 30.09 Лимонадено време Изложба на Милко Божков до 30.09 Постоянна експозиция на Художествен музей„Георги Велчев" до 30.09 Постоянна експозиция на ГХГ „Борис Георгиев" до 30.09 Самостоятелна изложба живопис на Веселин Начев

Галерия Le Papillоn Варна, ул. Драгоман 12

до 04.09 Един следобед в Малката Райска Градина

ОПЕРА

ДЪРЖАВНА ОПЕРА ВАРНА 71-ВИ ТВОРЧЕСКИ СЕЗОН (2017-2018)

25.09 от 20:00 часа Летен театър Зоро

Либрето и текстове на песни Стивън Кларкс Музика: Джипси Кингс Оригинална история: Стивън Кларкс и Хелън Едмъндсън Постановка: Петко Бонев Диригент: Страцимир Павлов С участието на: Нейчо Петров, София РуховаЛулчева, Калоян Лулчев, Антонела Петрова, Борис Обрешков и др.

28.09 от 19:00 часа Градска художествена галерия Симфоничен концерт

Диригент: Чън Хъао С произведения от китайски композитори, П.Владигеров С участието на оркестъра на гр.Нинбо /Китай/ и оркестъра на Държавна опера Варна

КУКЛЕН ТЕАТЪР

Изложба живопис на Николай Стоев

ДЪРЖАВЕН КУКЛЕН ТЕТАЪР ВАРНА, УЛ. ДРАГОМАН 4

ул. Панагюрище 22 до 30.09 В света на фотографията - у дома

Спектакли за деца 01.09 от 18:30 часа - Лятна сцена Трите прасенца 08.09 от 18:30 часа - Лятна сцена Кривото патенце 15.09 от 11:00 часа Здравей училище 29.09 от 11:00 часа Рапунцел

Етнографски музей Арт Галерия Ларго

Варна, ул. Хан Крум 8 до 30.09 Трети международен екслибрис конкурс – Варна

ФКЦ, зала 2

Варна, бул. Сливница 2 до 03.09 Малкият формат в големия град Веселин Дамянов – Вес

ТЕАТЪР

ФЕСТИВАЛЕН И КОНГРЕСЕН ЦЕНТЪР ВАРНА

КИНО

ТЕАТРАЛНО-МУЗИКАЛЕН ПРОДУЦЕНТСКИ ЦЕНТЪР ВАРНА 03.09 и 05.09 от 20:00 часа ДРАМАТИЧЕН ТЕАТЪР «СТОЯН БЪЧВАРОВ» 04.09 от 19:00 часа 97-МИ ТВОРЧЕСКИ СЕЗОН (2017-2018)

12.09 и 13.09 от 19:00 часа Сцена Филиал Магьосническо езеро

Сценична редакция по превода на Немил-Недраг Постановка: Стоян радев Ге. К. С участието на: Веселина Михалкова, Ивайло Иванов, Цветина Петрова, Нейчо Костов, Полина Недкова и др.

17.09 от 19:00 часа Основна сцена Телефона на мъртвеца

от Сара Руп Постановка: Петър Денчев С участието на: Биляна Стоева, Симеон Лютаков, Веселина Михалкова, Милена Кънева, Николай Божков, Полина Недкова

ФКЦ, зала 5

Палми в снега премиерен филм на Испания 2015, 163 мин. от 03.09 до 09.09 от 20:15 часа 06.09 от 20:15 часа 07.09 от 18:00 часа От 13.09 до 16.09 от 20:30 часа

ФКЦ, зала Европа

ИРА Италия, драма, 2018 год., 85 мин.

Режисьор: Мауро Русо В ролите: Силвия Кучи, Самуел Маритан, Матео Валиер

Международен анимационен фестивал - 2018 12.09 от 19:00 часа - ФКЦ, зала 1

Официално откриване 1-ва конкурсна програма Късометражна анимация

Етно, България, 2016, реж. Елица Костадинова, 2‘ Странно, България, Италия, 2017, реж. Фаусто Монтанари, 2‘ (Не)пътуване, Сърбия и Черна гора, 2018, реж. Ана Неделкович, Никола Майдак, 10‘ Паркинг служител, Аржентина, Германия, 2017, реж. Данте Сабая, 2‘ Облачните плодове, Чешка република, 2017, реж. Катерина Карханкова, 10‘ Празно пространство, Франция, 2017, реж. Макс Портър & Ру Кауахата, 6‘ Поетият път, Сингапур, 2017, реж. Дженифър Чуа, 1‘ Лисугерът, Иран, 2018, реж. Сaдех Джауади Никжа, 10‘ Пещерата, Италия 2017, реж. Hello, Savants!, 2‘ Ловът, Франция, 2017, реж. Алексей Алексеев, 6‘ В един миг, Германия, 2018, реж. Кияна Нахшина, 4‘ Балси: Историята на Една Революция, Иран, 2018, реж. Сейед Мохсин Пурмухсани Шакиб, 6‘

13.09

от 11:00 часа - ФКЦ, зала 1

1-ва конкурсна програма Анимация за деца 6:1, Русия, 2018, реж. Сергей Рябов, 3‘ Наводнение, България, 2017, реж. Димитър Велев, 8‘ Имало едно време една къща, Русия, 2017, реж. Светлана Андрианова, 5‘ Крайона, САЩ, 2018, реж. Айшвария Садасиван, 2‘ Денят на Коко, Русия, 2017, реж. Татяна Мошкова, 4‘ Гнездото на враната, Иран, 2018, реж. Рейхан Кавуш, Али Раис, 5‘ Луди Храни!, Италия, 2017, реж. Паоло Гаудио, 2‘ Два Трамвая, Русия, 2016, реж. Светлана Андрианова, 10‘ Джордж и Пол, еп.11 - Ваната, Белгия, Нидерландия, 2016, реж. Жоост ван ден Бош, Ерик Веркерк, 5‘ Коля и Стариците, Русия, 2017, реж. Анна Юдина, 6‘ 13


13.09

от 19:00 часа - ФКЦ, зала 1

2-ра конкурсна програма Късометражна анимация

Щастие, България, 2018, реж. Димитър Димитров, 6‘ Прегръдки, Канада, Франция, 2018, реж. Жюстин Вюистекер, 6‘ Deyzangeroo, Канада, 2017, реж. Ихсан Хариб, 4‘ Симбиоза на плътта, Белгия, 2017, реж. Росио Алварес, 10‘ Изгубеният кръг, Иран, 2018, реж. Ферхад Наджафи Фард, 2‘ Railment, Япония, 2017, реж. Шънсако Хаяши, 9‘ Съжалявам, жалка съм, Южна Корея, 2017, реж. Джанг Нари, 1’ Раймон или вертикалното бягство, Франция, 2018, реж. Сара Ван Ден Бум, 16‘ В капан, България, 2017, реж. Мария Манева, 3‘ Теория на залеза, Русия, 2017, реж. Роман Соколов, 9‘ В кожата ни, Великобритания, 2017, реж. Роза Бейроа, 4‘ Пролетен полъх, Канада, 2017, реж. Кею Чан, 6‘ 13.09 от 20:30 часа - ФКЦ, зала 1 1-ва конкурсна програма Пълнометражна анимация Пороят, Южна Корея, 2017, реж. Дже-хун Ан, 48‘

14.09 от 11:00 часа - ФКЦ, зала 1 2-ра конкурсна програма Анимация за деца Малки Горски Истории, Русия, 2017, реж. Вероника Федорова, 4‘ Странната риба, Франция, Швейцария, 2017, реж. Кришна Чандран А. Нер, 6‘ Виват, мускетари!, Русия, 2017, реж. Антон Дяков, 5‘ Молан, Франция, 2016, реж. Мари-Каролин Вийар, 3‘ Хоботчо, Русия, 2017, реж. Екатерина Филипова, 7‘ Сабаку, Нидерландия, 2016, реж. Марлийз ван дер Вел, 3‘ Костенурка Банан, Южна Корея, 2018, реж. И Джи-юн, 6‘ Черното Чудовище, Иран, 2018, реж. Рейхан Кавуш, Али Раис, 7‘ Базилиск, Русия, 2018, реж. Вера Поздеева, 6‘ Остров, Германия, 2017, реж. Макс Мьортл, Роберт Льобел, 3‘ 14

14.09 от 11:00 часа - ФКЦ, зала 1 3-та конкурска програма Късометражна анимация Преди и след, България, 2018, реж. Добромир Димитров, 12‘ Робхот, Франция, 2017, реж. Донато Сансон, 6‘ Звездна нощ, Южна Корея, 2017, реж. И Джонг Хун, 9‘ Първият гръм, Русия, 2017, реж. Анастасия Мелихова, 5‘ На ръба на алхимията, САЩ, 2017, реж. Стейси Стирс, 19‘ Устойчивост на визията III, Норвегия, 2017, реж. Исмаел Санс-Пена, 1‘ Грижа, Великобритания, 2018, реж. Том Джъд, Ед Барет, 8‘ 14.09 от 19:00 часа - ФКЦ, зала 1 4-та конкурсна програма Късометражна анимация Грозна приказка, България, 2018, реж. Радостина Нейкова, 10‘ Риболовецът, Франция, 2018, реж. Сара Онбирк, 11‘ Manimals, Южна Корея, 2017, реж. О Джи-хьон, 5‘ Голямата хлебарка, Русия, 2018, реж. Соня Меламуд, 9‘ Магазинът за Тютюн, Израел, 2017, реж. Гили Шаанан, 2‘ Ловецът, Финландия, Япония, 2018, реж. Яри Ваара, 5 Връзка, Германия, 2017, реж. Роберт Льобел, 7‘ Жълто, Словакия, 2017, реж. Ивана Себестова, 7‘ Сватба, Чехия, 2017, реж. Зузана Чупова, 4‘ Достатъчно, Великобритания, 2017, реж. Анна Манцарис, 2‘ Огледало, Германия, 2016, реж. Анна Литън, 5‘ Улов, България, 2018, реж. Мартин Иванов, 4‘ Велосипедисти, Хърватия, Франция, 2018, реж. Велко Попович, 7‘

14.09 от 20:30 часа - ФКЦ, зала 1 2-pа конкурсна програма Пълнометражна анимация Тази красива торта!, Белгия, Франция, Нидерландия, 2018, реж. Марк Джеймс и Ема Рулс-Дьо Суаф, 44‘ 15.09 от 11:00 часа - ФКЦ, зала 1 3-та конкурсна програма Пълнометражна анимация Кикорики: Дежа вю, Русия, 2017, реж. Денис Чернов, 86‘ от 17:30 часа - ФКЦ, зала 1 4-та конкурсна програма Пълнометражна анимация Овца или Вълк, Русия, 2016, реж. Максим Волков, 80‘ от 19:00 часа - ФКЦ, зала 1 5-та конкурсна програма Късометражна анимация Докосване, България, 2018, реж. Велислав Казаков, 7‘ Въздишка на въздишките, Южна Корея, 2018, реж. Ким Бо-сонг, 6‘ Нишки, САЩ, 2017, реж. Майкъл Айело, 1‘ Чик-Чирик, Русия, 2018, реж. Жана Бекмамбетова, 11‘ Ноктюрно, Германия, 2016, реж. Ане Брайман, 5‘ Североизточното Кралство, САЩ, 2017, реж. Алън Дженингс, 8‘ Страна на мечтите, Франция, 2017, реж. Мирай Мизуе, 4‘ Празнината, Белгия, Нидерландия, 2016, реж. Патрик Вандебрук, 15‘ Между редовете, Русия, 2017, реж. Мария Конева, 5‘ Изход, Полша, 2017, реж. Йежи Табор, 4‘ Кървави Приказки, Чехия, 2018, реж. Тереза Ковандова, 8‘ от 20:30 часа - ФКЦ, зала 1 5-та конкурсна програма Пълнометражна анимация Харви и Магическият Музей, Белгия, Чехия, Русия, 2018, реж. Мартин Котик, 86‘


АФИШ 16.09 от 11:00 часа - ФКЦ, зала 1 6-та конкурсна програма Пълнометражна анимация Снежната Кралица 3: Огън и лед, Русия, 2016, реж. Алексей Цицилин, 80‘ от 19:00 часа Официална церемония по награждаването Програма с наградени филми

ЗАЛА Европа 13.09

от 15:00 часа Програма университети ЕНСАД Париж, Франция от 16:00 часа Лекция на Жорж Сифианос (Франция) Eротика, порнография и анимационното кино Georges Sifianos’ lecture (France) от 17:30 часа IN MEMORIAM Програма филми на Румен Петков, Златко Боурек и Венелин Петков

14.09

от 15:00 часа Представяне на студентски проект 10х10х18 ЕКИ, НБУ и НАТФИЗ от 15:30 часа Програма Университети Единбургски колеж по изкуствата от 16:30 часа Програма членове жури Сергей Меринов, Русия

15.09

от 14:30 часа Програма Университети Баден-Вюртенберг, Германия от 15:30 часа Програма Университети Филмово училище в ЛОДЗ, Полша от 16:30 часа Програма членове жури Мариуш Вилчински, Полша

16.09 от 15:00 часа

Програма Университети НБУ и НАТФИЗ, България от 16:00 часа Програма членове жури Весела Данчева

от 16:00 часа Панорама Най-доброто от Света на анимацията ФОАЙЕ ФКЦ 12.09 от 17:30 часа Премиера на книгата на Юри Лазаров Чичо Весо Облия отново... от 17:45 часа Откриване на изложба: Анимационни рисунки на студенти от НБУ от 18:00 часа Откриване на изложба: Белгийски комикс – 60 години Смърфове

Зала Пресцентър от 13.09 до 16.09 от 11:00 до 13:00 часа Разговор с автори на филми в състезателната програма

МУЗИКА 17.09 от 19:00 часа

Аула на Икономическия университет Саксофонен квартет „Сигнум”, Германия В програмата: Бах - отвъд времето

18.09 от 19:00 часа Аула на Икономическия университет Барокови концерти за флейта и обой С участитето на: Явор Желев, Слав Славчев, Струнен квартет „Фрош”, Драгомир Йосифов, Маргарита Калчева

19.09 от 19:00 часа Аула на Икономическия университет

Ансамбъл „Кончерто де Кавалиери” , Италия В програмата: Венециански барок – музика от Вивалди, Албинони, Марчело,Калдара Диригент: Марчело ди Лиса - клавесин

РУБИК АРТ ЦЕНТЪР гр. Варна, бул. „Приморски” №5 FB/RubikArtCenter, тел: 0888/040242 0897/882135

01.09 Varna Games fest party 04.09 Quiz night - индивидуално състезание 05.09 Rubik jam session - музикални импровизации 07.09 Джага турнир 08.09 Beat Saber Tournament - турнир VR игра 11.09 Вечер на коктейлите 12.09 Rubik jam session - музикални импровизации 14.09 BeerPong with Glarus - турнир 18.09 Борба с палци- състезание 19.09 Rubik jam session - музикални импровизации 22.09 90`s Were F*cking Awesome 25.09 Вечер на шоколадовите шотове 26.09 Rubik jam session - музикални импровизации 28.09 Sushi night

15


ЗАВЕДЕНИЯ

Коктейл бар PUNTA CANA

Рес торанти GODZILA

гр. Варна, бул. Княз Борис I-ви 66, раб. време: денонощно 2 гр. Варна, бул. Мария Луиза 37а, раб. време: 9:00-23:00 3 гр. Варна, Grand Mall, ул. Андрей Сахаров 2, ет.2 раб. време: 9:00-23:00 Телефон за достaвки: 0700 160 10 www.godzila.bg FB/GODZILARestaurants 1

Рес торант Санторини

14 бул. Цар Освободител 76 Г,

раб. време: 10:00-00:00 тел.: 0876/ 900 111 0898/728 807 FB: Santorini Fish Restaurant

16

35 Варна, ул. Железни врата 42

раб. време: 8:00-22:00 FB: puntacanaallseasons 4 Крайбрежна алея раб. време: 8:00-04:00 тел. за резервации:0886 55 50 33 FB: Коктейл-бар PUNTA CANA

Рес торанти Фратели

кв.Чайка, бл.34, партер раб. време: 08:00-23:00 Тел. за резервации: 0897 40 50 60 гр. Варна, Фратели Фиш, кв. Чайка, бл.34, вх. А партер раб.време: 08:00-23:00; Тел. за резервации: 0877 33 19 18 8 гр. Варна, Фратели кв. Виница, ул. "Цар Борис III", №59 раб.време: 08:00-23:00 Тел.: 0877 11 62 10 Телефона за доставки: 0700 33 903 или на www.fratelli.bg всеки ден от 10:00 до 23:00часа 9 гр. Варна, Фратели бул. Сливница, ул.Константин Величков 55 раб.време: 08:00-23:00 Тел.: 0876 61 51 51 7

Кафе-с ладкарница Endor fino

5

Варна, бул. Сливница 39, раб. време: 7:30-23:00 FB: ENDORFINOCAFE INSTA: Кафе-сладкарница ENDORFINO

Рес торанти Ла Пас тария

10 Ла Пастария Драгоман

ул. Драгоман 45 тел.: 0896 77 99 35 работно време: всеки ден от 11:00 ч. до 23:00 ч.

11 Ла Пастария Бриз

кв. Бриз, к-кс Паркмарт (бивш к-кс Пикадили Парк), бул.Княз Борис I, Приморски парк За резервации: 0897 93 87 33 За доставки: 08765 72 782; 08764 72 782 Работно време: всеки ден от 08:00 ч. до 23:00 ч. Разнос: всеки ден от 12:00 ч. до 22:00 ч. www.lapastaria.net FB: RestaurantsLaPastaria Instagram: @lapastaria


Кафене Cake for Unicorn

Indian Bar Спортен бар

12 гр. Варна, ул. Петър Парчевич 22

раб. пон.-пет. 16:00-00:00 съб. - нед. 09:00 - 00:00 тел.: 0887478925

36 Варна ул.Aрхимандрит

Филарет 11 ОЧАКВАЙТЕ В СРЕДАТА НА СЕПТЕМВРИ FB: CafeCakeUnicorn INST: Сake.for.unicorn

Кафе с ладкарница Муро

13 Варна, ул.Иван Вазов 9,

раб. време: 08:00 - 19:00 Тел.: 0879423144

Бира магазин и бирария

Кафе-бар "Muffin"

6

гр. Варна, Muffin bar & coffee, бул. Чаталджа № 14 раб.време: 07:00-00:00 Тел.: 0892 30 23 04

Three Lions Pub

est . 2 000

34 гр. Варна,

ул. Любен Каравелов 28 раб. време: 08:00-23:00 тел: 0887478925

36 гр. Варна,

ул. Княз Александър Батенберг 41 раб. време: 18:00 - 01:00 тел: 088 847 5082

17


So Fresh Healthy food & juices

Биомагазин и пекарна Хатори

Родопа милк

21 гр. Варна,

15 So Fresh Sevastopol

Варна, бул. Сливница №16 пред хотел Черно море, раб. време: 08:00-22:30 16 So Fresh Grand Mall ул. Андрей Сахаров 2, ет.2 (Гранд Мол Варна), раб. време: 10:00-22:00 17 So Fresh ParkMart Приморски парк 482 (бившето Пикадили Парк) раб. време: 8:00-21:00 18 So Fresh - Healthy & Delicious гр. Варна, бул. Сливница №33 - до кафе Коста, раб. време: 08:00-22:30 Тел.: 0879 277 266 FB: sofreshbg, www.sofresh.bg

19 Варна, ул. Драгоман 9, раб. време: 10:00-19.00 тел: 052 636 131 FB: TheHatoriPlace

С ЛАДКАРНИЦА Kolin

ул. Никола Михайловски 17 Тел. 0898 938 371 22 гр. Варна, ул. Прага 2 Тел. 0895 181 688 23 гр. Варна, ул. Патриарх Евтимий 12 Тел. 0878 597 878 FB: Магазин Родопа милк

Павилион за ядки

20 Варна, Гръцка махала,

ул. Граф Игнатиев 23 раб. време: пн - пт 08:00-19:00 събота 10:00-19:00 тел: 0899950347 FB/INSTA/ kolinpastryshop

Бис тро Revolution

24 гр. Варна,

булевард„Чаталджа”, точно срещу Ред Рок, тел: 0888 64 93 80 Безплатна доставка Раб. Време: 9:00 - 14:00 ч. / 15:00 - 17:00 ч. FB: usmivkatavarna

Vege-Joy

27 Le Chef Севастопол - гр. Варна,

бул. Княз борис I-ви 46 Раб. Време 9:00-22:00 28 Le Chef Grand Mall - гр. Варна, ул. Акад. Андрей Сахаров 2 Раб. Време 10:00-22:00 Телефон за доставка 0700 900 90 www.lechef.bg 18

26 гр. Варна, ул. 27 юли 13

раб. време: пн- пт 08:00-21:00 събота: 10:00-20:00 тел: 0879808809 FB: Revolution Food & Bar

25 гр. Варна,

ул. Марко Балабанов 25 раб. време: 12:00-22:30 тел: 0883.777.156 FB: vegejoy / www.vege-joy.com23 9

Др ас ов Ас ен

Регионален исторически музей

ул .П ро ф .М ар ин

ул .Ц ар

Градска галерия

Др ин ов

21 28

Куклен театър

Пъ рв и

3

Драматичен театър

ул .И ва н

16

Варна

Дворец на културата и спорта Община Варна ФКЦ Римски терми

и рн бо Съ . бул

Скейт парк

Икономически университет

иза Лу М. . бул

30

19

Куклен Театър

13

12 36

во но ей Ш ул.

Драматичен Театър “Стоян Бъчваров”

ин Бд ул.

пка ул. Ши

Природонаучен музей

22

ул. Иван Вазов

Туристически информационен център

25

31

ца ни ив Сл л. бу

Летен Театър

Регионален Исторически Музей

2

н ма аго Др ул.

10

Сцена Раковина

ул. В оде н

Морска гара

26

ул. Михаил Колони

Първи з Борис бул. Кня

х Аспару ул. Хан в сла Пре ул.

ул. Охрид

20

ти ве .С ул

т ен им л К

20 Римски Терми


по лк

24 6 35

5

33 34

ел ит од об св О

ия он ед ак .М ул

ул .Л ю бе н

р Ца л. бу

Ка ра ве ро в

ул .О см и

Пр им ор ск и

14

мов коно дор И ул. То

13

ърви рис П яз Бо н К . бул

Икономически Университет

ДКС

7

8

17

11

12

Летен Театър

5 27

1

11

15 18

32

7

Сцена Раковина

10

29

Скейт Парк

4

9

36 21


М А ГА З И Н И

Н а Тъ мн о

29 Варна, ул. Стефан Стамболов 2,

раб. време: понеделник - събота: 10:30 -20:00 часа неделя - 11:00-18:00 часа тел: 0876 440 596 www.natamno.com

PANDA SHOP suspect x100

Antique shop provance

30 Варна ул Преслав 19,

срещу щаба на ВМС работно време понеделник петък 10 -18 часа събота - 10 -15 часа Тел: 0897 009795 0898440 566 www.antiquesharmant.bg FB: Антики от Прованс

ШантавоЕ

31 Варна, ул. Братя Шкорпил

29 (на 20 метра от театър Българан) раб. време: 10:00 - 19:00 пн-пт ; 09:30 - 13:00 сб Тел. 0876 88 6670 www.Shantavo.bg FB: ShantavoE

Sunny Dance studio оригинални и бизнес мартеници електронен магазин www.Babamarta.bg Тел. 0889607020

Школа по Салса, Зумба, Бачата, Кизомба. Класове за възрастни и деца! Шоупрограми за фирмени и лични празници.

32 Варна бул. Сливница 10

раб. време: 10:00-22:00 пнсб11:00-20:00 нд тел: 0879 167 467 www.pandashop.bg Instagram /FB/ pandashopvarna

22

33 Варна, ул. Братя Бъкстон 19

раб. време: 17:30 - 21:30 Тел: 0884626033 e-mail: sunnydance@abv.bg www.sunnysalsa.com FB: Sunny Salsa, FB: Sunny Dance studio


НА СРЕЩА

Филип Аврамов от

Пл амена Александрова

Филип Аврамов често ни трогва, а още по-често ни разсмива от екрана и от театралната сцена. Когато не играе роли, той свири, пее и дори готви, защото талантът не се събира в рамки. Най-важно се оказва да обичаш да участваш в нещата вместо да ги наблюдаваш. 23


Гледали сме Ви в силно драматични и в съвсем комедийни роли. В кой жанр се чувствате повече в свои води? Зависи от историята. Ако историята е хубава, жанровете често се преплитат. Във всяка една комедия може да има трагедия. Но, от друга страна, хората предпочтат да се поразтоварят и развеселят, а няма сносни комедии, правени наскоро. Така че е по-добре да акцентираме върху комедията. Тя по-лесно се възприема. Повечето актьори споделят, че предпочитат театралната сцена пред киното. С Вас така ли е? Не, не, аз предпочитам киното. Театърът е, за да поддържа формата за киното. Киното остава и определено го предпочитам. Театърът е ефимерна история, каквото се случи дадената вечер, това е. А в една вечер могат да се случат много неща. Докато киното остава в този вид, в който си заснел момента.

е лошо. Човек трябва да бъде внимателен с тези неща. Няма рецепта за това. Посланието трябва да идва от самата история, която, ако по някакъв начин е драстична, още по-добре. Защото именно тогава се постига някакво по-плътно присъствие на самия герой и характер, който играеш. Ако трябва да говорим за послания, в театъра ми се случи веднъж да ме спре един човек, който започнал да ходи на театър преди десет години с постановката „Охранители” и оттогава вече тръгнал по салоните. За да отиде на театър, човек трябва да има някаква обща култура, макар и минимална. Поне да знае кой е Шекспир, или Молиер, или Чехов. Но все пак е факт, че когато привлчечеш някой, който въобще няма интерес към такова изкуство, това си е успех. А ако историята е хубава, няма смисъл да се стараеш да предадеш послание, то става от само себе си. Не обичам да давам постулати и формули за това как да се живее. Една история трябва да се разкаже така, че всеки да съпреживее това, което някой от героите изживява в момента. В този случай посланието е може би на последно място.

Имате ли усещане за „мисия” на професията или не се вземате толкова насериозно? С други думи, хората на изкуството трябва ли да са носители на идеи и послания или е достатъчно да забавляват публиката? По-скоро първото. Аз много внимавам с Има ли роля, която Ви е създала особени посланията, принципно. Не може да играеш трудности или такава, която много силно с послания: това е така, това е хубаво, това Ви е влязла под кожата? 24


НА СРЕЩА

Всяка една роля е търсене. До голяма степен това са търсения как да го направиш възможно най-добре. Тоест не да го наподобиш, а да не ти се налага да играеш. Ако имаш ясни изисквания към своя герой и ако той е описан добре, на теб не ти остава нищо друго, освен да го изиграеш, и то по достъпен за хората начин. Но всяка роля е предизвикателство. Всеки един герой е различен- днес си циганин, утре си цар, после пъдар. И всеки човек си има своите характеристики и особености, които трябва да уловиш в детайли. Пристрастие имам може би най-вече към бъдещите роли, защото всичко досега все пак е вече направено, то съществува. Пристрастия бих могъл да имам към неизвестното.

Какво обичате да гледате Вие самият, когато сте в ролята на зрител, а не на актьор? Рядко съм в ролята на зрител, защото обичам да правя нещата, не да ги воайорствам. Не искам да ги наблюдавам, искам да съм активен участник. Като зрител харесвам добре направени филми, театър ,дори с изчанчените му форми понякога. Изкуството е субективно, всяко нещо си иска своето време и своето място, своята работа и своята публика. А как Ви се струва българския зрител, ако изобщо можем да направим такова обобщение, има ли той някакви специфики и особености? Той не е глупав, ако знае какво иска и какво търси. Хората с вкус няма как да бъдат подценени. Случвало ми се е да надценявам публика. Определен театър не върви, ако не попаднеш на точното място и в точното време. Някои хора обичат да гледат класически пиеси с декори. При мен няма такива в голяма част от случаите , защото смятам, че един актоьр в черна кутия е най-доброто, което може да се получи – само сцена и човек.

Откъде тръгва любовта Ви към музиката и най-вече група „Джинджифил”? Беше поръчково представление на една марка , но дълго мислих какво искам да направя и го направих като подарък за себе си, но и за да споделя с хората, защото ако не показваш своя телант, все пак, не само ти губиш. Безсмислено е да твърдя, че нямам афинитет към музика след четири музикални представления – „Ритъм енд блус” 1 и 2, „Бог Рок”, „Оскари” с Милица Гладнишка, „Опасен чар” с песните на Тодор Колев. За мен това На какво се смеете и какво Ви натъжава е много приятно занимание, не искам да се извън сцената? затварям само в театъра и киното, искам да Ще ви цитирам едно нещо от „Ледена епоха”, на което много се смях. Питаха правя това, което мога. двамата лемури „Вие защо сте толкова Харесва Ви да сменяте театралната сцена щастливи, като знаете, че идва краят на света и всички ще измрем?” и те отговориха с музикалната? Като погледнеш реално, няма чак такова „Защото сме тъпи!”. На такива неща се смея, разделение. Сцената е една. Тя понякога е и то е толкова искрено и чисто като позиция, едно килимче метър на метър, понякога е че няма как да не се засмееш. ФКЦ, зала Армеец, няма значение, сцената винаги си има своите правила. Какво Ви предстои тази есен? Къде и как си почивате от славата (ако се Предстои ми един филм, за който не мога да кажа нищо, защото не съм чел сценария. налага)? Не знам дали ми се налага, предпочитам да Имам и още едно предложение за филм не ми се налага и ходя по места, където няма от арменска страна. С Мая Бежанска ще хора. Надявам се да мога да си взема шапка, работим по един общ проект, който би очила и да бъда анонимен в някаква тълпа. трябвало да се случи до края на годината. 25


Н А П ЪТ

ИВАЙЛОВГРАД – ПЪТУВАНЕ ВЪВ ВРЕМЕТО О т Д о ра С о л а ко в а Източните Родопи са добра посока за пътуване. Този път обаче не планинският пейзаж ни привлича, а едно своеобразно пътуване във времето. В околностите на Ивайловград има много любопитни места, които ни отвеждат чак до дълбока древност. Ние започваме с посещение на римската Вила Армира. От самата вила не е останало много, но ясно се виждат стените и мозайките. В музея до вилата обаче показват един много интересен филм за историята й. Там можете да получите изчерпателна информация за мястото, а и да видите възстановки на самата сграда. Направен е и макет на вилата. Датировката е от около четвърти век. Обитавана е почти до края на века. След нападение на Римската империя от готите край Адрианопол вилата е разрушена. Атракция на това място е, че предлагат костюми, с които да се преобразите в римски богаташи и да си направите забавни снимки с декора, който е на разположение сред останките от вилата. В музея можете да закупите и вино „Армира”, което 26

се продава и във винарската изба Янтиеви в Ивайловград. По-нататък търсим манастира „Свети свети Константин и Елена“. За съжаление, той е затворен целогодишно и отваря врати само на храмовия си празник – 8 август. Все пак до манастира човек може да отдъхне под сянката на вековен чинар, който също заслужава внимание. Мястото е подходящо и за малък пикник или скара сред природата. Особено ако след отдиха човек си почисти добре. Продължаваме в посока Свиленград. Подобрият път, за който съветват и местните, е през Гърция. А целта ни е прочутият мост на Мустафа паша. Казват му още Старият мост. Той минава над река Марица. Един паметник на културата и архитектурата, датиращ от не чак толкова далечния 16 век. Мостът е широк шест метра, а дължината му е 295 метра. Чудесна гледка към този паметник на културата има от близкия ресторант. Менюто е разнообразно, но цените до известна степен надвишават средния стандарт .


Насочваме се към Мезек, където има много за гледане. Първо се отбиваме през изба Мезек. Тя се намира в една от къщите в селото. Посреща ни любезен млад човек. Сам прави виното. Не отглежда лозя, а купува гроздето. Не си е направил огромни светещи реклами, но не се оплаква. Поръчки могат да се направят отвсякъде. Виното бутилира сам, сам поставя и етикети. Всичко е законно, лицензирано и сертифицирано. Крепост Мезек се намира в околностите на селото. По информация е византийска крепост от 9 век. От различни европейски проекти са напрупани информационни табели, облекла, шатри с различни манекени, облечени в средновековни дрехи, препасали бутафорно оръжие. Предоставени са и костюми за снимка, а до тях стои и ценоразпис. Има изградени различни атракциони за деца. Може би периодът на проекта е към приключване или през лятото няма достатъчно посетители, но повечето атракциони са поизоставени и овехтели.

Решаваме да се върнем пак още по-назад във времето. Наблизо има тракийска гробница. За съжаление, информацията е много малко. Докато се сигне до могилата, се минава през облак от комари. Самото място е много интересно. Това е куполна гробница от микенски тип. По стените има холограмни изображения на находките от гробницата. Мезешката гробница датира от 4-3 в. пр. н.е. Открита е през 1908 по много интересен начин. Един селянин открива в насипа на могилата бронзова скулптура на глиган в естествен ръст. Находката, за съжаление, днес се намира в археологическия музей в Истанбул. Това е така, защото през 1908 г. този район все още е в границите на Турция. В музея в Хасково се намира гипсова отливка на оригинала. В Хасково и София се съхраняват и откритите златни, сребърни и бронзови находки от гробницата. Образът на глигана се е превърнал в символ на Мезек. Завършваме обиколката с язовир „Ивайловград“. Намира се по долното течение на река Арда. Язовирът е много голям – има 27


Н А П ЪТ

64 километра брегова ивица. Изграден е през 1964 г. По коронната стена минава пътят между Ивайловград и село Любимец. Оказва се, че това е и най-дългият язовир в България. Там е разположен и ВЕЦ Ивайловград, който снабдява района с електроенергия. По пътя за Варна се спираме за обяд в Ямбол. Градът ни прави приятно впечатление. Първото, което забелязваме, е храмът „Св. Николай Чудотворец“. Църквата е голяма и много красива. Личи, че скоро е реконструирана. Пешеходният център на града е чист, приветлив и светъл. Пред общината ни посрещат приветливи фонтани с надписи, показващи всички някогашни имена на града: Диосполис, Дамполис, Дямполис, Дианполис, Хиамполис, Динибули, Дъбилин, Дубилин, Диамболи, Янболу, Ямболъ, Янболи и така до днешното – Ямбол. 28

Тук може да посетите Музея на бойната слава, както и историческия музей. Красива и запазена е и сградата на читалище „Съгласие“. Тази част на Източните Родопи определено крие много интересни и красиви места. Това са само някои от тях. За следваща разходка си запазваме небезизвестния Перперикон, язовир Кърджали, прочутото „Огледало“ над Арда и Татул. По тези земи има още много да се види, много да се преживее. Вълнуващо беше да се потопим в атмосферата на римските аристоркати, да се докоснем до културата на древните траки, да преминем през Средновековието, да минем по изграден в Османската империя мост и да стигнем до язовирната стена от преди половин век. Пътуването винаги ни обогатява, особено когато е споделено с любим човек.


29


MADE IN VARNA

RED HOT CHILLI PEPPERS От Никол ай Тодоров

Замисляли ли сте се колко е полезно лютото? Или пък какво огромно разнообразие от люти чушки има по света, за което ние дори не подозираме? Отговори на тези и още десетки въпроси, свързани с лютите чушки и не само с тях, ни дава семейство Родинови от варненското село Страшимирово. Повече от пет години те развиват на пръв поглед страннното си хоби, което постепенно се превръща в сериозен бизнес. Става дума за „Люта ферма” – първото и единствено място в България, където е реализиран пълният цикъл от създаването на разсад, през отглеждането на над 150 вида люти чушки, до производството на сосове, дипове, сладка и разядки от „горещите” зеленчуци. Кой би помислил, че в България ще виреят световните рекордьори по лютивина? И имена като Тринидадски скорпион, Каролина Рийпър, Хабанеро, Инфинити, Нага, Фатали, Вулкан ще заемат любимо място в речника. Не им отстъпва и нашенският сорт Български морков, който се оказва изгубен през годините, но семейството го открива чак в Италия и отново го връща у нас. Чушлетата се отглеждат от семенца, разсад, плод и след това от тях се създават чисти и натурални продукти, направени само от люти чушки без консерванти, оцветители, химикали, ГМО, добавки. Цикълът на производство е затворен. 30

Асортиментът от продукти е голям – люти сосове, люти сладка, пюрета, разядки, туршии, пудри, подлютен оцет/зехтин и др. Основното предизвикателство на производителите от Страшимирово е абсолютно и безпрецедентно качество, силни усещания и любов към лютото. Оказва се, че освен земеделци, Христо и Дарина са и сладкодумни домакини. Те организират „люти” дегустации на територията на фермата, внимателно степенуват лютите изкушения и ги предлагат според гостите и тяхната издръжливост. За по-непросветените се оказва, че има мерна единица за лютивост – сковил. Затова и всеки продукт на „Люта ферма” е обозначен с цифри от 1до 10, в зависимост от това колко люто може да понесе консуматорът. След дълъг и приятен разговор разбираме, че в един килограм люти чушки се съдържа седем пъти повече витамин С, околкото в килограм лимони, и че лютите чушки помогат за по-ниска кръвна захар, подобряват белодробното здраве и имат още много ползи за организма. А като за финал и обещание, че пак ще посетим „Лютата ферма”, на изпроводяк научаваме и най-голямата тайна на успешния семеен бизнес - при консумация на люто се отделят ендорфин и серотонин – хормоните на щастието. Повече за „Люта ферма” може да намерите на www. hotfarm.eu


31


КОЙ СИ ТИ?

РАДОСТИН КИРЯЗОВ от

Н и ко л П ат ра ш ко в а

Представи ни се! Кога се „влюби“ в пицата? Здравейте, казвам се Радостин Кирязов – По-късно отидох на остров Сардиния при сестра майстор-пицар. ми. Там започна голямата промяна и истинската ми среща с кулинарията. Първите шест месеца Кога започна да се занимаваш с бяха много трудни, работех на две места - вечер кулинария? Какво си завършил? в спагетария, където беше много динамично, Като ученик търсих в себе си скулптор, което но и доста неща успях да науча, а през нощта беше породено от основното ми образование в панетерия (италианска хлебарница). А после в Техникума по керамика в Попово. Там важна дойде срещата с голямата любов – пицата. фигура беше моят класен Демир Карабашаков, „Запознахме се“ във фамилната пицария на той ме спря да изляза на улицата, между семейството на зет ми, а след това желанието ми дрогата и алкохола. След това изкарах казарма за усъвършенстване ме отведе в някои от найпицарии в северната част на острова. и започнах работа като шофьор на линейка. добрите беше първата пица, която направи? Знаейки, че това не е моята професия, започнах Коя Маринара, а следващата – Маргарита. да уча за корабен готвач. По време на обучението ми майстор - готвачът ни даде съвет да обърнем Разкажи ни повече за професионалната си внимание на тестото и десертите. „Всеки може кариера и за международните състезания, в да сготви един казан с боб, но не всеки може да които си участвал? направи хубав хляб и десерт. Това е, което ще Участието в международни и световни ви направи различни.“. Вслушах се в съвета му състезания е много важна част от и така започнах работа във фурната на квартал професионалното развитие. Там виждаш кой си, Аспарухово във Варна. сверяваш си часовника, запознаваш се с нови 32


33


колеги. Част от моите награди са трето място на национално първенство в Падуа за „Пицадесерт“ през 2005 година – носител на „Златната лопата:, шесто място за „Пица презентация“ на Световно първенство през 2009 г.; трето място на Европейско първенство през 2011 година в Маса Карара; осмо място за пица Класика на Световно първенство през 2011 година в Салсомаджоре Терме. В началото на 2011 г. основавах БАП – Българска Асоциация на Пицарите, а през септември същата година организирах за първи път в България, и то във Варна, Международен шампионат по пица, който стана ежегоден През 2012-та бях поканен за жури на Световното първенство по пица в Салсомаджоре Терме, а през 2017 година журирах и на световното първенство за пица и паста в Парма. Същата година станах първият чуждестранен готвач, който беше поканен на форума Italian cuisine in the world 2017. На форума имаше 160 италиaнски готвачи от цял свят, сред които 26 Michelin звезди. В момента съм пица технолог и консултант, обучавам персонала на вериги ресторанти и постоянно съм в движение. Бил съм лектор в четири школи в Европа и Азия – Болоня, Генуa, Москва и Шанхай. 34

Каква е перфектната пица? Перфектната пица трябва да е лека, елегантна, ефирна, хрупкава, любопитна, ароматна, със собствен характер, оставяща спомени от послевкуса си (както всяка една жена). Какво те вдъхнови за книгата ти „Pane pizza e passione”? Вдъхновението дойде от желанието да напиша книга, а зарядът и създаването на книгата дойдоха от Стоян Георгиев, създател на Goodlife. bg и голям професионалист в кулинарната фотография. Един ден той ми взе интервю и малко след това ме попита: „Ти защо не напишеш една книга?“. Аз му отговорих, че имам желание, но не знам как. Така се събрахме и направихме една уникална книга, която ще представим и на фестивала „Кино и храна“ във Варна. Какво още да очакваме на фестивала „Кино и Храна”? От нас очаквайте вкусна пица, представена в нов стил за България, но много стар за Италия така наречената Римска пица или Пица Романа. Ще покажем нови видове техники за замесване на тестото за пица и екзотични брашна с


изМИСЛИте

ЦЕЛУВКИТЕ НА МАМА СА ЛЕЧЕБНИ от

Грийн Долинска

Има само един човек на света, в който можеш да си сигурен винаги . Човек, който няма да ти се сърди, който винаги ще те спасява, който обича повече теб от себе си. Знаеш кой е - мама ! В мига, в който е получила тази ''титла'', с която се гордее, всяка нейна мисъл е молитва за теб. Мама винаги е наоколо, успяла е да направи така, че по всяко време да е ''на линия'' за теб. Когато нещо не е наред, търсиш мама и тя винаги успява да поправи всичко. Мама е енергия - тази, от която имаш най-голяма нужда - добра, светла, рееща се. Само тя знае какво най-много обичаш и, когато имаш нужда, вътре в него тайно ще пусне всичката любов на света, плюс още толкова. Обичта на мама е знаменита. Тя е вълшебна, тя лекува, помага, учи. Tя е ангелът, който всеки от нас има, и който винаги ще ни закриля. Знам това, затова се усмихвам. Всичко ще е наред, защото целувките на мама са лечебни.

35


ДЕТС ТВО МОЕ

ПЪРВИЯТ ЗВЪНЕЦ от

Д о ра С о л а ко в а

Колкото и да е хубава една лятна ваканция, тя си има своя край. И за всеки ученик това значи, че скоро идва...учебната година. Когато започнах да пиша по темата, в главата ми изникнаха две ярки картини. Спомени за първия звънец в едно училище. Беше топло и слънчево. Трябваше да облека новата рокля с моряшки мотив. Отляво блестеше и брошка с форма на котва. Заплетоха ми две плитки, дадоха ми и една голяма чисто нова раница. Не помня как стигнахме до училище, но на двора трябваше да пусна ръцете на родителите си и да отида при другите деца от първи б клас. Някои познавах от детската градина. Беше странно и много оживено. Звучаха някакви песни и тържествени слова. Но мен ме обзе един необясним страх. Въпреки че имаше толкова много хора, аз се усетих сама и вече никъде не виждах лицата на родителите си. Загорча ми в грълото. През двора мина свещеник със сребърен кръст и китка здравец. Правеше водосвет по случай началото на учебната година. Няколко 36

капки вода попаднаха върху лицето ми. Те спряха сълзите, които напираха да се търкулнат от очите. А после се чу и звънецът. Първи а клас тръгнаха напред. Едно момиче стисна ръката ми. Трябваше да тръгнем и ние – по двама за ръчичка. Значи няма да бъда сама! Преглътнах онова горчивото. Заизкачвахме стълбите, а в коридора беше светло. И ето че насреща се показа релеф от сив графит. На него бяха изобразени братята Кирил и Методий. Около тях имаше купища букви. Някои от тях вече познавах, а други бяха старинни и красиво изрисувани. Но стигнахме стаята и не можах да разгледам повече. А там имаше и други чудати неща – всякакви цветни картини, голяма черна дъска, чинове и едно огромно (поне за тогавашния ми скромен ръст) сметало. Момичето, което ме държеше за ръка, седна до мен. Получихме буквари, читанки, получихме първите си учебници. И после помня само сините очи на първата ни учителка. Помня и гласа й. Помня, че се успокоих и че усетих, че оттук нататък започва нещо ново и вълнуващо.


И изминаха години оттогава. Пак дойде първият учебен ден. Аз тръгнах рано. Към същото това училище. Дворът беше пълен с деца и с родители. Звучаха веселите песни, звучаха и тържествените слова. И в някои очи напираха сълзи. Погледнах първокласниците - пак ръка за ръка и по двама. Влизаха в сградата под звуците на първия звънец. Изчаках ги да влязат всички. Усещах странно чувство. Сякаш за първи път бях в този двор. Срещнах и сините очи на първата си учителка. Тя също поведе класа си напред. Тръгнах и аз по познатия път. Качих се по стълбите и вдигнах поглед към графитния релеф. До Кирил и Методий някои от буквите образуваха надпис: „Голи са без книги всички народи“. Чудноватите някога за мен букви сега вече ми бяха познати. Крилица и глаголица красяха стената, която в този момент наблюдавах с умиление.

Надникнах в старата класна стая. Беше все така шарена, по чиновете имаше първокласници. Учителката говореше пред дъската, която сега беше бяла, а не черна. Сметало нямаше, но пък се бе появил проектор. Отстъпих от прага на стаята и тръгнах по коридора. Жадно разглеждах какво се е променило. Тук картината за момент се размаза, но бързо се върна. Чух тънко гласче да казва: „Честит празник, госпожо!“. В ръката ми се появи цвете. Това беше първият ми учебен ден като учителка. Първият звънец носи малко страх, първият звънец носи може би и притеснение, но първият звънец е нещо ново, нещо вълнуващо, което предстои. Първият звънец е началото и трябва да приемем, че всяко начало е донякъде трудно, но спомените за него могат да бъдат приятни. А какво ще се случи нататък? Ще научим. 37


М Е С ТА

РЕСТОРАНТ 59 От Божана Сотирова

Пред входа посрещат летни цветя и приветлива пейка, като подсказват за спокойствието, което цари в Ресторант 59. С отварянето на вратата човек се потапя в приятна, неангажираща атмосфера и дори забравя, че времето тече. Симпатичен стенен часовник до бара ненатрапчиво напомня все пак колко е часът, когато му се позволи с поглед. Ресторант 59 е сбъднатата мечта на Янита и Денислав Делчеви. Запознават се в Колежа по туризъм и става ясно, че общата им мечта я има от преди да се срещнат. След 10-11 години стажове и постоянна работа из цяла Франция, най-накрая се завръщат в България, която им е липсвала през цялото време. Активното търсене на място за ресторанта е възнаградено, когато влизат на „Юрий Венелин” 4 и доброто усещане ги залива с категоричната си топлина. А те на свой ред я пресъздават чрез апетитно меню, подбрани вина и внимание към детайла. 38

Научаваме, че не само китните цветя пред входа са сезонни - менюто се сменя и следващия му вариант очакваме през октомври. Всяко ново меню е предхождано от дегустационно, което дава възможността да се опитат свежите идеи на Янита и Денислав. Целта е да се поднасят ястия от пресни и внимателно отглеждани продукти - важно е как са стигнали до чиниите на гостите. Фразата "Ресторантът е като дом, посрещаш малко повече хора" не ни изненадва, защото уютът е постигнат с ненатрапчив финес. По стълбите надолу и - втори етаж. Пространството е украсено и разширено с декоративни прозорци, а елегантен часовник бди от стената над цялото помещение. На този етаж гостоприемното семейство планира да създаде кът за най-младата публика, оборудван с Playstation. С доволна въздишка се обръщаме назад, когато излизаме от ресторанта. Ресторант 59 е направен с много любов. И си личи.


39


STREET ART

40
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.