Ти си Варна / брой 18

Page 1СЪДЪРЖАНИЕ-БРОЙ 18

05 ПРЕЗ МЕСЕЦА

07 АКЦЕНТИ

25 НА СРЕЩА Фредерик Бегбеде

28 ОТКЪДЕ СИ? Уличен вандализъм по украински

30 НА ПЪТ Кастели Романи или да отидеш до Рим и да не видиш

34 КОЙ СИ ТИ? Жасмина Темелкова

36 КВАРТАЛНО Виница

38 РАБОТИЛНИЦА Песен за огън и дърво

40 P.S Петя Кокудева 1


Екип: Издава се от: Виж! Варна ЕООД Ти си Варна Всички права запазени

С уважение към авторското право молим никаква част от това издание да не бъде възпроизвеждана без изричното съгласие на издателя. Издателят не носи отговорност за информацията в подадените програми и рекламни материали.

Издател: Николай Тодоров office@vijvarna.com Редактор: Пламена Александрова contact@vijvarna.com Реклама: Полина Милчева polina@vijvarna.com тел: 0877 885 242 Автори в броя: Пламена Александрова Никол Младенова Цветелина Неделчева Полина Милчева Божана Сотирова Коректор: Цветелина Тенева

Тираж: 5000 бр. Разпространява се безплатно в над 100 подбрани обекта и събития в града и региона.

Електронно списание свалете от issuu.com

Корица Ясен Георгиев Предпечат: Йордан Станков Печат: Хеликс прес ЕООД

2


Юни винаги идва с „Къде ми са детските книжки“, а тази година в началото на месеца във Варна идват и книжките, и хората, които ги създават. Писатели, издатели и илюстратори ще гостуват на „Варна лит“ и ще ни помогнат да потърсим отговора на въпроса как децата да четат повече. Освен че ще четем заедно с децата, през юни ще поиграем с тях на игри с топки, пръчки, ластик и завързани очи, без екрани и компютри. Фестивалът на игрите ще ни припомни личните ни ожулени колене и намазани с масло и мед филии. Варненското лято ще се качи на сцената и ще доведе в града много от най-добрите театрални постановки за страната и интересни трупи от чужбина. Класически, авангарден, експериментален театър, концерти и танцови спектакли. Месецът ще започне с книги за деца и ще завърши с непослушното дете на френската литература – писателя Фредерик Бегбеде, който за първи път ще гостува във Варна. Развълнувахме се от идването му и още в края на май му изпратихме няколко въпроса. Отговори ни, че няма търпение да види морето ни. Отдавна чакаме месеца на липите и геройските бели на собствените ни наследници. Този път юни обещава да надмине очакванията ни.

П Александрова

3


КЪСОМЕТРАЖНО КИНО Част от 14-тия Международен фестивал за късометражни филми In The Palace (28.05-04.06) е специалната програма, изготвена от продукциите, номинирани за най-престижните отличия на континента (Европейски филмови награди). В дните 2-4 юни ще бъдат прожектирани блоковете European Nights в зала Европа на ФКЦ. За първи път у нас публиката ще има възможност да се запознае с най-високите постижения в съвременното европейско късометражно кино.

БЛАГОТВОРИТЕЛНО БЯГАНЕ На 11 юни (неделя) на входа на Морска градина ще се състои благотворително бягане, част от инициативите на Второто издание на Седмицата на благотворителността във Варна, която ще се проведе между 5 и 11 Юни. Предварителното записване започва в 10:00 ч., а разстоянието, което трябва да се избяга, е 5 км. Всеки участник ще има възможност да дари средства за подпомагане на благотворителната кауза в деня на събитието. Това е кауза, която заслужава вниманието на всички, които искат да помогнат и същевременно да направят нещо полезно за себе си.

ГРАФА В ЛЕТЕН ТЕАТЪР Няколко месеца след големия си концерт в Арена Армеец Влади Ампов – Графа тръгва на турне. На 14 юни пристига и в нашия град, за да зарадва и варненската публика с грандиозен концерт. Събитието започва точно в 20 ч., а мястото е любимият ни Летен театър. Цената на билетите е от 15 до 30 лв.

4


ЕЗОТЕРИКА НА ПЛАЖА Първото издание на „Порталите“ във Варна ще се проведе на 18 юни в клуб Ментол. Фестивал, на който почитателите на ню ейдж практики могат да надникнат дълбоко във вътрешния си свят, минавайки през пет портала. В това лично пътешествие всеки участник ще има възможност да види себе си през знаците на Таро, да се потопи в света на астрологията, да синхронизира личността си с вибрациите на числата. Още на фестивала: базар на аромати, камъни и талисмани, както и разговори със специалисти по теми на астрология, числа, чакри и енергия. За подробности и записвания следете фейсбук страницата на „Порталите“.

МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА ЙОГА Със своите дългогодишни традиции в практикуването и разпространението на йога, Варна за поредна година ще стане част и от празника и', който ще се проведе на 24 юни от 8 до 18 часа в Зала Юнашки салон. В програмата ще бъдат включени медитации, практически семинари, здравна йога, йога на смеха, ин йога, йога на храненето, дегустации на ведическа и веган храна, йога за деца, махенди и други интересни съвети за устойчивост, виталност и дълголетие на тялото и душата.

KЛАСИЧЕСКА МУЗИКА

Тържественото откриване на 60-тия Музикален международен фестивал „Варненско лято“ ще се проведе на 25 юни от 20 ч. в зала 1 на Фестивален и конгресен център. Под диригенцията на Емил Табаков Варненската филхармония ще създаде настроение за последващите седмици симфонична наслада с участието на словенски, виенски и канадски музиканти. Солисти на откриването : Минчо Минчев – цигулка; Я н г- Ч а н Ч о – в и о л о н ч е л о ( С е у л ; Евгени Божанов – пиано. Сезонът ще започне с изпълнение на Рапсодия „Вардар“, Бетовен и Пет български танца на Емил Табаков. 5


ФЕСТИВАЛ

FROM PAGE TO STAGE Между 28 юни и 1 юли във Варна ще се проведе първото издание на фестивала за драматургично писане за сцена и екран From Page to Stage - интензивен тридневен уъркшоп, в който участниците ще работят по свои текстове заедно с изявени театрални и кинодейци. В първото издание на фестивала свои мастър класове ще проведат Теодора Димова, Явор Гърдев и Димитър Коцев-Шошо. С фокус върху млади творци (16-35 г.), From Page to Stage има мисията да развие техните интереси и умения в сферата на драматургията. Освен основна теоретична подготовка, програмата ще постави силен акцент на практическите занимания върху текстовете на участниците, с които да ги подготви за осъществяването и продуцирането им на сцена и екран. Фестивалът ще завърши с лекция на специалния гост – френския писател и сценарист Фредерик Бегбеде , която ще

бъде отворена за участниците и за широката публика. Бъдещите участници имат възможност да кандидатстват със свои текстове до 9 юни, а официалната селекция ще бъде обявена на 19 юни. Участието е напълно безплатно, а From Page to Stage се осъществява с официалната подкрепа на Община Варна като част от “Варна – Европейска младежка столица 2017“. Паралелната програма, която е отворена към широката градска аудитория, предвижда конкурс за заснемане на едноминутно видео на тема “Stage: Варна”. Видеата ще бъдат прожектирани на закриващата вечер на фестивала. Повече подробности за кандидатстване, селекция, както и пълната програма на From Page to Stage - на www.psvarna.com, както и на страницата на събитието във facebook -https://www.facebook.com/ frompagetostagefestival.

ВАРНА ЛИТ От 31 май до 3 юни в рамката на събитията на Варна – Европейска младежка столица 2017 ще се впише книжната кампания "Варна лит". Едно начинание, насърчаващо интереса към литературата извън рамката на образователната задължителност. За да помогнат на най-младата публика да заобича четенето, на помощ идват някои от най-добрите автори на съвременна детска и младежка литература, на документални книги за деца и юноши, художници, илюстратори, комикс и графити-артисти и блогъри. Световноизвестните писатели Сали Грийн, автор на поредицата „Полулош” (Великобритания), Стефан Пастис, автор на хитовата поредица за деца „Тими Провала” (САЩ), и словенският покорител на планински върхове и писател Тадей Голоб са специалните гости на „Варна Лит 2017“, а сред подкрепилите инициативата са и българските автори Георги Господинов, Захари Карабашлиев,

Теодора Димова, Илиян Любомиров, Константин Трендафилов, Иво Сиромахов, Юлия Спиридонова, Неделчо Богданов и Ал Торо, Димитър Петров – създателят на проект „Златната ябълка“, влогърите Емил Конрад и Стан, Зорница Христова, Петя Кокудева, Радостина Николова, Никола Райков, Петя Александрова, Даниел Атанасов – Сатанасов, Нуша Роянова, поетесата Ралица Генчева и други. С писателите Ришел Мийд, Кийра Кас и Джей Кристоф младите им почитатели ще могат да разговарят във видеочат. Кампанията включва много работилници и детски представления, които ще забавляват наймалките и ще ги въведат в света на литературата по нестандартен начин, а по-големите ще имат възможност да се срещнат със своите идоли както по време на отворените събития, така и в редица варненски училища. Още по-подробна информация - на www.varnalit.com. 6


Двадесет и петото юбилейно издание на международния театрален фестивал ще се проведе във Варна между 1 и 11 юни. Фестивалната програма ще представи найдоброто от българската сцена през изминалия сезон, както и чужди трупи и разнообразни съпътстващи събития – прожекции, концерти, студентски театър. Заглавията са програмирани в четири модула: Българска селекция, Международна селекция, Програма Шоукейс и Паралелна програма. Фестивалът ще предложи на публиката нови и класически заглавия от българската и световната драматургия, както и иновативни сценични форми. Сред заглавията, които не бихме пропуснали, са „Ничия земя“ на Народен театър „Иван Вазов“, „Светлото бъдеще на битака“ на театрална работилница „Сфумато“, по романа на нобелистката Светлана Алексиевич и „Анна Каренина“ на театър „София“ в българската селекция.

Акценти на фестивала ще бъдат още фламенко спектакълът Desplante на испанеца Едуардо Гереро; прожекция на „Амадеус“ от програмата на Националния театър на живо от Лондон; концерт на провокативния артист Иво Димчев; сателитна прожекция на „Травиата“ с оперната прима Соня Йовчева. Пълната програма на фестивала е на viafest.org/ varna, a билети за всички събития са налични на касите на Драматичен театър Варна и онлайн на www.bgbileti.bg.

7


СПЕКТАКЪЛ

СУХИШВИЛИ

Националният балет на Грузия със специалното участие на Грузинския оркестър отново пристига в България през юни. Балетът, който отдавна е световна сензация, ще изнесе двучасов спектакъл на танцово съвършенство : плавните, пързалящи движения на жените и зрелищните искри от саби и ножове при мъжете, които, единствени в света, танцуват на пръсти, без помощта на палци и туфли. Балетът ще посети България в състав от 70 танцьори, собствен оркестър и гардероб за милиони - 600 автентични ръчно изработени грузински костюма, украсени със скъпоценни камъни и саби и ножове, изработени от стари грузински майстори – запазената марка на “Летящите грузинци”. Главен фореограф на спектакъла е Илико Сухишвили – младши, а художествен ръководител е Нино Сухишвили. Във Варна гузинците ще танцуват на 11 юни от 21 часа в Летния театър. Цените на билетите са между 40 и 60 лв. 8


9


ФЕСТИВАЛ

Между 16 и 25 юни във Варна ще се проведе второто издание на Летен Веге Фестивал. Събитието не се изчерпва с промотиране на вегетариански начин на живот, а обхваща редица аспекти на здравословното, природосъобразно живеене. Как да се движим достатъчно; как да се грижим за растенията в градината; как да си приготвим сами квас и да изпечем хляб; как да бъдем разумни консуматори и да намалим изхвърлянето на отпадъци. Всички тези, плюс много други дискусии и практически занятия, изграждат тематичната рамка на фестивала. Всеки ден в програмата са включени различни физически активности като йога на смеха, плажна йога и хатха йога. По време на фестивала ще тече и изложение на производители и търговци

на вегетариански продукти. Морални аспекти на вегетарианството ще бъдат засегнати в дискусии, посветени на правата на животните. В практическата част на фестивала ще се учим как да си приготвяме сами сирене и сурови торти. Отглеждането на деца и отношението им към храната също е заложено в програмата като тема на обсъждане, заедно с представяне на книгата „Как да отгледаш вегетаианец“ на Валентин Грандев. Съпътстващи фестивала са концерти, изложби и посещения на ферми. Пълната програма на събитията по дни е на фейсбук страницата на Летен Веге Фестивал 2017.

10


Музика, смях, игри и много кулинарни изкушения очакват всички, които ще посетят Фестивала на Цацата в Кранево от 9 до 11 юни 2017! Освен богатата музикална програма, в която участие ще вземат неповторимата Прешъс Уилсън и бандата й Eruption, фестивалната зона ще озвучат и Трамвай №5, Обратен ефект и Илия Луков. Една от изненадите на фестивала е участието на всенародния любимец Краси Радков в програмата – той ще посрещне гостите на 9 юни 2017 с много хумор и авторски скечове! И тази година гостите на фестивала ще могат да се включат в оспорваните и забавни игри – надяждане с цаца, надпиване с бира, бирена миля, надбягване с токчета, семейни игри и много други. Тази година за първи път ще се проведе и състезание за сервитьори! Бягане с табла и още няколко трудни дисциплини ще откроят най-добрия сервитьор в Кранево за сезона!

След уникалното шоу с мотори миналата година, организаторите на фестивала тази година са поканили ретро автомобили от цяла североизточна България на ретро парад. А за всички, които очакват с нетърпение вкусната рибена чорба на кмета на Кранево, имаме още по-изкушаваща изненада. Тази година ще се проведе кулинарен дуел между кмета на Кранево Румен Николов и председателя на Общинския съвет Илиян Станоев, който ще сготви екзотична паеля на морска тематика! Запазете си втория уикенд на юни още от сега, за да не съжалявате, че не сте станали част от неповторимата атмосфера на най-свежия морски фестивал по Черноморието – Фестивалът на Цацата! Повече информация на: www.festivalnacacata.com

ЧЕЛИК - ФЕСТИВАЛ НА ИГРИТЕ Да покаже на съвременните деца позабравените игри отпреди едно-две поколения си поставя за цел фестивалът, наречен Челик. На 10 и 11 юни в Морската градина (в района на Морско казино и Обсерваторията) от 10 до 18 ч. деца и родители ще играят заедно на „Виждам, виждам“, „Кральо, портальо“, „Крокодиле, крокодиле“, „Оракуле-боракуле“, „Гори, гори кърпа“, „Капитане, капитане, какво е морето?“, „Двама са малко, трима са много“, „Да бий, да бий“, „Царю честити, колко е часът?“ „Смешното котенце“, „Бъз“, „Замръзванка“, „Гърнета“, „Копче“, „Пържолки“, „Лимки“. По време на двата фестивални дни ще бъдат разказани и възстановени три фолклорни игри: „Челик сопа“, „Комин“ и „Карачка“. Предстоят и семейни забавления, за които с партньорска

подкрепа са осигурени дартс, чували за скачане, обръчи, хвърчила, пособия за рисуване – стативи и маркери, а за най-малките ще има настолни игри. Посланието „Не забравяй да играеш!“ намира истински съмишленици и в същото време отговаря на резултатите от проучване, направено от партньор на фестивала, което показва, че 50 процента от възрастните искат да намерят отново детето в себе си. Фестивалът е организиран от агенция „КРЕАКТИВ ПР“, а повече за събитието можем да научим във фейсбук и на www. cheliksopa.com, където са описани правилата за участие във всички 20 игри в двата дни на фестивала. Нека да поиграем.

11


ГАЛЕРИИ до 20.06 Градска художествена галерия „Борис Георгиев" Варна, ул. Любен Каравелов 1 Изложба-живопис, посветена на 125 години от рождението на Георги Урумов-Калиакра до 06.06 Арт Галерия Ларго Варна, ул. Хан Крум 8 Tempo Imperfetto Изложба -живопис на италианския художник Фабио Калвети до 10.06 Галерия „Теди" Варна, ул. Юджин Скайлер 8 Голо тяло Изложба на Десислава Минчева до 14.06 Галерия 8 Варна, ул. Шкорпил 8А Класици Изложба живопис и скулптура с участието на: Альоша Кафеджийски, Ванко Урумов, Кина Петрова, Стоимен Стоилов до 07.06 Grand Mall Варна, бул.Академик Андрей Сахаров 2 Време за добро Благотворителна изложба на фотографии до 30.06 Археоогически музей Варна, бул. Мария Луиза 41 Посока Юг / Due South Изложбата е посветена на круизния туризъм от България до Египет и Палестина през първата половина на 20 век

МЕЖДУНАРОДЕН ТЕАТРАЛЕН ФЕСТИВАЛ ВАРНЕНСКО ЛЯТО 1 – 11 ЮНИ 2017 1.06 от 11:00 до 12:15 часа Куклен театър Мечо Пух Държавен куклен театър Варна Спектакъл за деца от 19:30 до 21:35 часа Драматичен театър, Основна сцена Ужасената душа: Макбет Институт за пекинска опера Китай традиционен китайски театър от 21:30 до 22:00 часа пл. Независимост Магията на морето Държавен куклен театър Варна улично шествие от 01.06 до 05.06 от 22:00 часа ул. Преслав Опит за гнездене Криейтив Рейнмейкърс улична инсталация 02.06 от 17:30 часа галерия Графит Не/познати от Златния фонд на колекцията на ОББ откриване изложба от 19:00 до 20:30 часа Драматичен театър, сцена Филиал Ничия земя Народен театър „Иван Вазов“ от 19:00 до 20:45 часа Драматичен театър, Основна сцена Името Сатиричен театър

от 19:00 до 22:00 часа Куклен театър Франкофонски фестивал за ученически театър Откъси от наградени представления от 21:30 до 22:30 часа Римски терми Паметта на огъня Жар театър сюжетен огнен театър 03.06 от 16:00 до 17:30 часа Социална чайна среща с „Жар театър“ от 18:00 до 19:30 часа Драматичен театър, сцена Филиал Ничия земя Народен театър „Иван Вазов“ от 18:00 до 19:40 часа Куклен театър Пурпурният остров Държавен куклен театър – Варна от 19:00 до 20:45 часа Драматичен театър, основна Сцена Името Сатиричен театър от 20:00 до 21:30 часа Художествена галерия Травма Сценично четене и разговор с артистичния екип от 22:00 до 23:00 часа вход Морска градина Почувствай огъня Мим-формация „Жар театър“ интерактивен огнен хепънинг 04.06 от 17:30 до 18:30 часа Куклен театър Songs from my shows Иво Димчев концерт-пърформанс

12


от 19:00 до 20:30 часа Драматичен театър, сцена Филиал Дневникът на един луд Театър „К. Йожеф“/ Maszk/ Fuge /Оrlai - Унгария от 19:00 до 21:00 часа Драматичен театър, Основна сцена Богът на касапницата Народен театър „Иван Вазов“ от 21:15 до 23:00 часа Художествена галерия Софтмашина: Рианто & Сурджит Чой Ка Фаи – Сингапур/ Германия танцов пърформанс 05.06 от 17:30 до 18:30 часа Художествена галерия Голем Анна Данкова от 19:00 до 21:00 часа Драматичен театър, Основна сцена Богът на касапницата Народен театър „Иван Вазов“ от 19:15 до 21:00 часа Драматичен театър, сцена Филиал Светлото бъдеще на битака Театрална работилница „Сфумато“ от 21:30 до 21:50 часа Куклен театър SKINS Джунг Ин Ли - Южна Корея/ Австрия танц от 22:00 до 22:30 часа Куклен театър, Лятна сцена Ротор Subhuman Theatre пърформанс-инсталация

06.06 от 17:00 до 21:00 часа Художествена галерия Сателити Post Theater (Германия) / Subhuman Theatre (България) интерактивен пърформансинсталация от 19:00 до 20:30 часа Драматичен театър, Основна сцена Жюли, Жан и Кристин Театрална работилница „Сфумато“ от 19:00 до 20:40 часа Куклен театър Една нощ с теб Театър „Българска армия“ от 21:00 до 22:20 часа Драматичен театър, сцена Филиал Кино на живо Брент Грийн & Сам Грийн – САЩ театрален и кино концерт 07.06 от 18:30 до 20:00 часа Драматичен театър, Основна сцена Еквус Младежки театър от 18:30 до 20:00 часа Драматичен театър, сцена Филиал Валентинов ден Ace Art от 19:00 до 20:40 часа Куклен театър ЕДНА НОЩ С ТЕБ Театър „Българска армия“ от 20:30 до 21:45 часа Художествена галерия Ателие „MY SELF“ Театрална работилница „Сфумато“ Отворено ателие с публика

от 22:15 клуб „Ментол“ Буги нощи с DJ Ramsey Hercules 10 години БГ Шоукейс 08.06 от 16:00 до 17:35 и от 20:15 до 21:50 часа Драматичен театър, сцена Филиал Отело Турски театър – Скопие, Македония от 18:15 до 20:00 часа Куклен театър За любовта и други демони Учебен театър НАТФИЗ от 18:30 до 20:00 часа Драматичен театър, Основна сцена Еквус Младежки театър от 20:30 до 22:00 часа ФКЦ,Зала 1 Desplante Едуардо Гереро - Испания 09.06 от 11:30 до 13:00 часа Куклен театър Това име го забравете филм за Юлия Огнянова от 17:30 до 20:00 часа ФКЦ,зала Европа Ничия земя National Theatre Live сателитна прожекция от 19:00 до 21:00 часа Драматичен театър, сцена Филиал Иванов Младежки театър от 19:00 до 22:15 часа Драматичен театър, Основна сцена Влюбеният Шекспир Драматичен театър – Варна 13


от 20:30 до 21:30 часа Художествена галерия Автаркия (….) par Terre / ТК „Ан Нгуен“ Франция танц

12.06 от 19:00 до 21:35 часа ФКЦ, Зала 1 Травиата Метрополитън опера на живо сателитна прожекция

10.06 от 15:00 до 18:30 и от 19:00 до 22:30 часа ФКЦ, зала Европа Амадеус National Theatre Live сателитна прожекция

ОПЕРА

от 17:00 до 18:30 часа Художествена галерия Влюбените Университетски театър, НБУ от 19:00 до 21:40 часа Драматичен театър, Основна сцена Анна Каренина Театър „София“ от 19:30 до 21:30 часа Драматичен театър, сцена Филиал Иванов Младежки театър 11.06 от 16:30 до 18:00 и 19:30 до 21:00 часа Куклен театър Хамелин Сатиричен театър от 18:30 до 20:45 часа Драматичен театър, сцена Филиал Авеню Q 16+ Столичен куклен театър от 19:00 до 21:40 часа Драматичен театър, Основна сцена Анна Каренина Театър „София“ от 21:30 до 23:00 часа Археологически музей Стефан Вълодобрев и Обичайните заподозрени концерт

Държавна опера Варна

12.06 от 14:00 и 19:00 часа Основна сцена Мамма Миа Мюзикъл по песните на АББА Диригент: Ганчо Ганчев С участието на : Варненска детско-юношеска опера 13.06 от 19:00 часа Основна сцена Трубадур Опера от Джузепе Верди С участието на: Венцислав Атанасов, Линка Стоянова, Иванка Нинова и др 16.06 от 19:00 часа Основна сцена Зле опазено момиче Балет по музика на Петер Хертел С участието на: Влада Захарова, Артьом Калистратов, Николай Тодоров и др. 22.06 от 21:00 до 23:00 часа Летен театър Котки Мюзикъл от Андрю Лойд Уебър Режисьор: Светозар Донев С участието на: Людмил Петров, Свилен Николов, Велин Михайлов, Пламен Долапчиев и др.

25.06 от 20:00 часа ФКЦ, Зала 1 Откривана на ММФ „Варненско лято” С участието на: Минчо Минчев, Евгени Божанов, Янг Чанг Чо В програмата: Рапсодия „Вардар” от Панчо Владигеров, Концерт за цигулка, пиано и виолончело от Лудвиг ван Бетовен, Пет български танца от Емил Табаков 29.06 от 21:00 до 23:00 часа Летен театър Тримата мускетари Мюзикъл от Максим Дунаевски Либрето: Николай Априлов по романа на Александър Дюма-баща С участието на: Ованес Торосян, Красимир Добрев, Илина Михайлова и др. Диалозите са на български език, а песните се изпълняват на руски език.

РУБИК АРТ ЦЕНТЪР

гр. Варна, бул. „Приморски” №5 FB/RubikArtCenter, тел: 0888/040242 0897/882135

03.06 Атила All ages party хип-хоп лайв концерт, подходящ за всички негови почитатели във възрастовата група 15 – 35 години 07.06 Вечер на виното дегустация на италиански вина с Гергана Драгнева 08.06 Резултати от конкурса за най-добър DJ set

14


09.06 Rubik session 10.06 Rubik session 16.06 InterNights тематична вечер разкриваща богатата култура на Бразилия открит урок по капоейра 17.06 Рок вечер с Лидия от 19.06 до 24.06 Inside out изложба на фотографии, на Ралица Данаилова и рисунки на Бетина Данаилова 20.06 Творческо писане с Литературен клуб към ИУ Варна 24.06 Outrage, King of Sorrow & Feedbacker Live - концерт 30.06 Огнени танци огнено шоу с горящи пойове и танци

ФЕСТИВАЛЕН И КОНГРЕСЕН ЦЕНТЪР ВАРНА ТЕАТЪР 01.06 от 11:00 и 12:00 часа ФКЦ, зала Европа Слънчев лъч детски спектакъл С участието на: Ася Димитрова, Деян Михайлов, Станислава Кръстева

06.06 от 19:00 часа ФКЦ, зала Европа Хайде, душко, убий ме Драматично-куклен театърСилистра Комедия от Азис Несин С участието на: Мима Дапкова, Таня Цветкова и др. 18.06 от 16:00 часа ФКЦ, зала Пресцентър Животът - отворена книга за всеки човек Семинар със специален гост от Русия лекторът и био енерго терапевт Наталия Костадинова КИНО IN THE PALACE International Short Film Festival във Варна ФКЦ, зала 4 01.06 от 17:00 часа Обикновен живот, Малтийския боксьор, Пак ли някакъв огромен заек?, Безмълвни, Гранки и болчета, Истински войници, Кафяв номер 19:00 часа Пулс, Къщата, На червеното, Карнавални игри, Слънцестоене от 21:00 часа Солистът на оркестъра, Антиквариатът, Блуи, Пансионът Еден, Шофьорското място

03.06 от 11:00 часа ФКЦ, зала 1 Изкуството да бъдеш мързелив Комедийно шоу на Емил Конрад

02.06 от 17:00 часа Тук никой не умира, Криптозоология, Зло, Подарък за Рожден Ден, Задник

03.06 от 18:30 часа ФКЦ, зала 1 Небе Земя Дао кунгфу спектакъл

от 19:00 часа Нахлуван, (Без)съзнание, Желание, Рандеву, Обичам те, татко, Може би утре

от 21:00 часа Олово в главата, Син, Новаторите, Хайди, Златна рибка, Семели 03.06 от 17:00 часа Искам да летя, Безопасно място, Счупени, Наказанието, Заешка кръв, Синьо Борсалино, Безтегловни от 19:00 часа Добри, Пътуваща страна, 20 ритника, За какво служи хлябът, Батмобил от 21:00 часа Мадам Блак, О реворар, Балтазар, Нани-на, Териер, Затворнически боеве, Лястовици от 02.06 до 08.06 от 18:00 часа ФКЦ, зала 6 Сладки сънища - премиера Италия/2016г/134 м В ролите: Беренис Бежо, Фабрицио Джифуни, Валерио Мастандреа 01.06 от 18:15 часа 02.06 до 05.06, 07.06 и 08.06 от 20:00 часа ФКЦ, зала Европа 06.06 от 20:00 часа ФКЦ, зала 1 Изповедите - премиера Италия/Франция/2016г/103м В ролите: Тони Сервило, Даниел Отьой, Ламбер Уилсън, Кони Нилсен, и др. 04.06 от 14:00 часа ФКЦ,зала Европа Всичко ще бъде наред Норвегия/Франция/Германия, Швеция/Канада/Америка 2015г/118м В ролите: Джеймс Франко, Шарлот Генсбург, Рейчъл Макадамс, Патрик Бошо и др. 15


МУЗИКА 14.06 от 20:00 часа Летен театър Концерт на Графа 26.06 от 19:00 часа Градска художествена галерия Симфонична и камерна музика Лана Тротовшек - цигулка, Словения Людмил Ангелов – пиано Творби от Лудвиг ван Бетовен, Йоханес Брамс, Едуард Направник 27.06 от 19:00 часа Градска художествена галерия Клавирно дуо „Ярило”, Канада Творби от Майкъл Конуей Бейкър, Патрик Карди, Анн Саудам, Алексина Луи, Джон Бърк, Васил Казанджиев 27.06 от 19:30 часа ФКЦ, зала 1 Реквием от В.А.Моцарт в изпълнение на Portland Symphonic Choir, Adelphian Concert Choir от САЩ и симфоничен оркестър 28.06 от 19:00 часа ФКЦ, Зала 1 Камерна филхармония Веберн - Виена Волфганг Амадеус МоцартУвертюра „Дон Жуан" Лудвиг ван Бетовен - Концерт за цигулка и оркестър ре мажор, оп.61 Франц Шуберт - Симфония N 3, ре мажор

29.06 от 19:00 часа Градска художествена галерия Струнен квартет „Артис”, Австрия Творби от Йозеф Хайдн, Александър Цемлински, Йоханес Брамс 30.06 от 19:00 часа Градска художествена галерия Камерен ансамбъл "Софийски солисти" Творби от Чайковски „Годишните времена”, Фр. Шуберт - Г. Малер – „Смъртта и момичето" (струнен квартет ре минор Д 810) ТАНЦИ 04.06 от 19:30 часа ФКЦ, зала 1 High definition Танцов хип - хоп спектакъл - сериал 11.06 от 18:00 часа ФКЦ, зала 1 Церемония по откриването на 23-ти Балкан фолк фест 2017 г. С участието на фолклорни ансамбли от България, Сърбия, Черна гора, Хърватия, Босна и Херцеговина, Украйна и Полша Специален гост Държавен куклен театър Варна със спектакъла "Фолклорни фантазии"

16


17


Ресторанти

GO DZ I L A

5 Варна, бул. Княз

Борис I-ви 66, раб. време: денонощно

Би с т р о Е в р о п а

1 Варна, бул Сливница 11 ,

Ресторанти

Фратели

2 Варна, кв.Чайка, бл.34, партер

раб. време: 08:00-23:00 Тел.: 0897 40 50 60- резервации 0899 250 940, 052 78 31 88 доставка

раб. време: 11:00-00:00 Тел.: 0887 55 49 38, 052 603 950 FB/bistroeuropevarna/ 6 Варна, бул. Мария Луиза 37а, раб. време: 9:00-23:00 7 Варна, Grand Mall, ул. Андрей

Сахаров 2, ет.2 раб. време: 9:00-23:00 Телефон за достaвки: 0700 160 10 www.godzila.bg FB/GODZILA

3

Кафе-сладкарница

"Fratelli & Fish" кв. Чайка, бл.34 вх. А. Работно време: 8:00-23:00; тел. за резервации 0877 33 19 18 / 052 300 069 Варна,кв.Виница, ул."Цар Борис III" 59, раб. време: 08:00-23:00 Тел.: 0897 027 703 , 052 34 33 2

En d o r f in o

Бис тр о Б он жур

френски гурме бургери

4 Варна, бул. Сливница 39,

раб. време: 7:30-23:00 FB/Кафе-сладкарница 34 Варна, ул. Стефан Стамболов 5 ENDORFINO раб. пон.-съб. 11-22:30 тел: 052 600 631 FB/bistrobonjour www.bistro-bonjour.com доставки с lakom.bg

18


Кафе-сладкарница

Д ила й т

11 Варна, бул. Съборни 48, 10

раб. време: 8:00-22:00 тел: 0888 407 771

Билярд клуб Ша р к

12 Варна ул. Р. Димитриев 19

тел: (052) 607 324 раб. време: 09 - 21:00 www.sharkvarna.com

Er n ie Hemi n g way rastaurant & sea bar

13 Варна, Кап. Георги Георгиев ,

Крайбрежна Алея , раб. време: 11:00-23:00 Тел.: 0888 408 445 FB/erniehemingwayvarna/ www.erniehemingway.com/

19


Варна

7

ул . Иул ва. И ул н ва ул . Цул Дрн .П .Ц а асДр р а руо Аср лф овас . Пе енАс ов рсо Пъен рф П М . Ма рв ъ и рв рари и нин ДДр рини онв о

Драматичен Варнатеатър Драматичен театър Куклен театър

Куклен театър музей Регионален исторически Регионален Исторически музей Градска галерия

Дворец наГрадска културата и спорта галерия Община Варна Дворец на културата и спорта Община Варна

Римски терми ФКЦ

13 12

Морска гара Римски терми

ни ор ъб . С рни л у б ъбо .С бул

Скейт парк Морска гара

Биомагазин и пекарна Хатори

17

29

32

19

ин Бд дин ул. ул. Б

Сладкарница Дилайт

21

ул. Иван Вазов ул. Иван Вазов

иза Лу М. . бул

пка ул. Ши . Шипка ул

11

6

25

Икономически университет Летен Театър Туристически информационен център Икономически университет Природонаучен музей Окръжна болница

Регионален б Исторически Музейул. Регионален Сл ив Исторически Музей ни ца

ца ни ив Сл л. бу

Летен Театър Сцена Раковина

н н ма ма аго аго Др Др ул. ул.

Сцена Раковина Скейт Парк

ул. В уо лд . еВно ден

ФКЦ

Магазин На Тъмно Клуб Ментол

15

Вино Арт Магазин Косе Бар Индиан

Elite Turkish Grill Bubba Shrimp

34 7

Първи з Борис бул. Кня Първи з Борис бул. Кня

ул. Михаил Колон ул Михаил Колони

22 33

30

х Аспару т ул. ХХаанн Аспарух ен ул нмт леи м К и Ктил вие еСт . в уСл ул

в сла ав Пре л ул. Прес ул. ул. Охрид ул. Охрид

Арт-център Творисимо

ул .П ре сл ав

во но ей Ш ул.

31

Бирария Щайгата

во но ей Ш ул.

Драматичен Театър Куклен Театър “Стоян Бъчваров” Драматичен Театър Куклен Театър Ресторант Жасмин “Стоян Бъчваров” Бистро Европа

20

Римски Терми Римски Терми


по лк

20

Ка ра ве ло в

ел ит од об св О

ул .Л ю бе н

ов

р Ца л. бу ул .М ак ед он ия

омов Икон дор о Т . ул

ви Пър орис яз Б н К . бул

дкс

2 3

Икономически Университет

24 26 16

хотел Черно Море

1

14

ни

ФКЦ ул .С те ф ан

Ст а пл. Екзарх Йосиф мбо ло в

Ка ра дж а

Летен Театър

ул .С те ф ан

5

4

ул .П ет ко

Ка ра ве ло в

Градска галерия

бу л. ул Пр .С им ла ор вя ск нс и ка

4

18

бу л. Ос ми

33

Пр им ор си

28

Сцена Раковина

Скейт Парк

13

21


So Fre s h

Healthy food & juices

Ресторант Тилилей

Би стро " Ман го "

Варна, идеален център, ул. Д-р Людвиг Заменхоф 10, раб. време: 10:00-23:00 31 раб. време: 9:30-22:00 тел: 052 600 686 Тел.: 0888 044 456 tililei.comFB:/Ресторант Тилилей Всяка неделя от 12:00 часа. кулинарни класове за деца "Усмихната пица" и "Фабриката на десерти"

28 Варна, бул. Генерал Колев 74,

24 Варна, Бул. Сливница 16,

срещу х-л Черно море, раб. време: 8:00-22:00 Тел.: 0879 277 266 FB/sofreshbg, www.sofresh.bg

Бакалия Ор га н иКА

Биомагазин и пекарна Х а т о р и

био храни и био козметика

Кулинарно Ателие

Х р ан а за Л юб о в

29 22 Варна, ул. Архимандрит

Филарет № 10 (зад училище Климент Охридски) раб. време: пн- пт 10:0018:30, сб 11:00- 15:00 FB/ БакалияОрганиКА

Варна, ул. Драгоман 9, раб. време: 10:00-19.00 тел: 052 636 131 facebook.com/TheHatoriPlace

32 Варна, ул. Шипка 25,

раб. време: пн-пт 10:00-19:00 сб 10:00-20:00 Тел.: 0883 44 26 13 FB/hranazalubov

G o Nu ts

Ta ke Me , Spec ia lt y Cof fe e !

Ядки, белгийски горещ шоколад, био чай

Ба р SA LO O N 30 Варна, ул. Хан Аспарух 22,

раб. време: 9:00-00:00 Тел.: 0898 319 538

26

Варна, ул. бул. Сливница 33 х-л Черно Море, до Ларго, Тел. 0884 454 330

33 Варна, ул. Иван Аксаков 30

раб. време: пн-пт 9:00-19:00, сб.900-17:00 FB/Go Nuts Tел: 0896 897 997 22


23


A r t is h o k

На Тъ м н о

vintage shop

De c o r ra Han dMade Магазин за подаръци

17 Варна, ул Фредерик Шопен 12

14Варна, ул. Стефан Стамболов 2,

раб. време: 10:30-19:00 пн-сб 11:00-18:00 нд тел: 0876 440 596 natamno.com

раб. време: пн-пт 10:0019:00, сб.1200-18:00 FB/vintage shop Artishok Tел: 0888866044

Sunny Dance studio

раб. време: 13:30-22.30 ср-нд тел: 0897 811 277 varnagames@gmail.com varnagames.com

PANDA SHOP suspect x 100

16 Варна бул. Сливница 10

раб. време: пн-сб10:00-22:00 нд 11:00-20:00 ч тел: 0879 167 467 Instagram /FB/ pandashopvarna

полк" 122 - А раб. време: 09 - 18:00 тел: 0887 193 608 www.decorra.eu sales@decorra.eu FB /decorra.eu Art House

Varna Games

15 Варна, ул. Котел 10,

20 Варна бул. "8 - ми Приморски

Тво ри с и мо Школа по Салса, Зумба, Бачата, Кизомба. Класове за възрастни и деца! Шоупрограми за фирмени и лични празници. 18Варна, ул. "Братя Бъкстон" 19 21 Варна, ул. 27- ми юли 25, раб. време: 17:30ч - 21:30ч раб. време: 10:00-19:00 пн-пт Тел: 0884626033 11:30-21:00 сб-нд e-mail: sunnydance@abv.bg Тел. 0988362889 www.sunnysalsa.com FB/ART HOUSE Творисимо FB/ Sunny Salsa, Sunny Dance studio Ш ан таво Е

По З д р а в и био магазин

19 Варна, ул.Фредерик Шопен 16

/зад Окръжен съд/ раб. време: пн-пт 8:3019:30,сб.10:00-14:00/14:3018:30 Тел. 0883 329 756 FB//ПоЗдрави

Магазин за шантави и нестандартни стоки и идеи за подаръци.

25 Варна, ул. Братя Шкорпил 29

(на 20 метра от театър Българан) раб. време: 09:30 - 19:00 пн-пт ; Сб 09:30 - 13:00 Тел. 0876 88 6670 www.Shantavo.bg FB: /ShantavoE/ 24


Фредерик Бегбеде от

Пламена Александрова

Лошото момче на съвременната френска литература няма нужда от представяне, защото го четем отдавна. Били сме заедно с него в порочния свят на рекламата, разсъждавали сме върху тригодишната трайност на любовта, гълтали сме набързо разказите му под екстази. В края на месеца той пристига във Варна, за да участва във фестивала за творческо писане From page to stage. Докато тръпнем от нетърпение да го видим на живо на 30 юни в Юнашкия салон, използвахме онлайн комуникациите, за да му зададем няколко въпроса. Отговори ни бързо и каза, че сме късметлии, защото от Le Monde са го чакали за интервю цял месец. 25


Давате усещане за динамика, за бързо живеене, за бързо писане. Kога забавяте темпото? Аз пиша много бавно. Фитцджералд е казал, че писането е като плуване под вода, точно така се чувствам и аз. Но, извинете, Вие не ме познавате. Аз съм много свенлив, саможив и тих човек. Може би сте ме виждали пиян или когато съм се преструвал на герой от книгите си.Това се случва често, когато пътувам. Толкова съм вежлив, че се превръщам в човека, който другите очакват да бъда. Как се променихте от времето на първата си книга досега? Още ли вярвате във всичко, което сте написал? Остарях. Още съм ядосан, но вече съм по-мъдър. Разбира се, че бих коригирал някои неща в книгите си, но пък това би било загуба на време. Предпочитам да напиша нови, за да покажа как се е променило мисленето ми. В крайна сметка това е просто историята на глупав французин, който се учи как да оцелява. Кои съвременни автори (освен Вас) не трябва да пропускаме? Мишел Уелбек, Филип Рот, Милан Кундера, Патрик Модиано, Брет Истън Елис, Виржини Депант. Откъде идват специалното отношение, необикновените любовни умения, особената връзка на французите с любовта? Дори френските президенти и любовният им живот никога не са скучни. Не разбирам хората,които не живеят заради любовта. Всичко друго е отегчително. За мен някой, който говори за колата или парите си, е ненормален. Сексът е единствената интересна тема – изкуството да правиш любов. Не искам да говоря за нищо друго и да правя нищо друго докато съм жив. Когато не съм влюбен, се чувствам мъртъв. Идвате често в България, приемаме, че Ви харесва.С какви спомени и впечатления сте от предишните си идвания? Предишния път Жаклин Вагенщайн ми връчи награда за най-добра филмова адаптация, заради последния ми филм „Идеалът“. За мен беше голяма чест. Ако искате един артист да ви обича, трябва първо да го обичате вие. Във вашата страна се чувствам разбран, повече отколкото в собствената си. А и исках да видя морето, не само София. Затова идвам отново. 26


Колко рекламен криейтив има в образа Ви на бохем, хедонист, циник и литературна рокзвезда и какъв процент е истина? Всичко е абсолютна истина. Твърде много ме мързи, за да се правя на нещо, което не съм. Но, както казах по-рано, аз съм и тих, тъжен и потаен човек. (Никой не ми вярва, когато го казвам). Досадна или зашеметяваща е славата? Славата създава доста повече проблеми, отколкото очаквах. Но е и забавно. По-бързо се запознаваш с момичета. Пускат те във всички нощни клубове. Слагат грозната ти физиономия на корици на списания. Славата е глупава, ненужна, празна и красива. (Тук си представете намигащ ухилен емотикон.) В ерата на фейсбук какво от 90-те Ви липсва най-много, освен музиката, която ни липсва и на нас? Липсва ми възрастта, на която бях тогава. През 90-те бях на трийсет и жаден за всичко. Сега съм на петдесет и съм уморен. Как си представяте света след десет години? Мисля, че човечеството ще се развие в някакви нови видове. Ще станем полуроботи, полукомпютри. Природата ще бъде унищожена, но на нас няма да ни пука, защото вече няма да сме част от нея. Имате ли идея за какво ще бъде следващата Ви книга или тези неща се случват спонтанно? Струва ми се, че още знам какво правя. Следващата ми книга е история, която съм искал да разкажа цял живот. Работя по нея от 2014-та. Надявам се да я завърша до края на тази година. А темата е: Вие.

27


ОТКЪДЕ СИ?

УЛИЧЕН ВАНДАЛИЗЪМ ПО УКРАИНСКИ от

Полина Милчева

Kак се казваш и откъде си? Игор Костенко от Харков, Украина. Това е град мегаполис и научен център, развиващ космическите технологии.

нещо с лак, който през деня е прозрачен и нищо не се вижда, но вечер, отразявайки светлините, се разкрива. Така остава скрит за властите и дълго време никой не го заличава. Да изразяваш себе си и да предаваш послания Как попадна във Варна? в различен вид и форма - това за мен е стрийт Миналата зима изпаднах в творческа криза вандализъм. и заради спецификата на украинската зима нямах голям избор как да прекарвам времето Тук виждал ли си нещо подобно? си с нещо, което обичам да правя. В моя Тук в България имате много добри стрийт случай - скейтбординг. Тогава ми се обади мой артисти, но засега не съм успял да видя това, приятел, който живее във Варна, и ме покани на което правя аз в Украйна. Мисля, че тук при гости, за да сменя обстановката. Това според вас повече наблягате на графитите, тъй като мен беше най-правилното решение и без да се материалите за тях са по-лесно достъпни, а колебая си приготвих документите и тръгнах. при нас не всеки може да си позволи спрейове, заради цената им, и идеите за стрийт арт Какво за теб е творчество? са по - алтернативни. За мен всяко едно За мен творчество има във всичко, стига такова послание изразява моя поглед върху да влагаш смисъл в него - независимо дали заобалящия ни свят, много е емоционално и не миеш чинии или се занимаваш със земеделие. трябва да е рутинно и лесно. Специално аз много обичам да се занимавам с дизайн на дрехи и принтове върху дрехи. Какво знаеше за България преди да дойдеш Другото ми любимо изразяване е наречено във Варна? стрийт вандализъм. Три неща, които носят названието „българско“ в Украйна: български пипер, „болгарка”, което Разкажи повече за това, което наричаш означава ъглошлайф, и българска музика, стрийт вандализъм. което е диск за ъглошлайф (смее се). Знаех, Например да излееш голяма кофа боя на стена, че Филип Киркоров е българин. Колкото и да е като преди това си нарисувал или написал нещо странно, това знаем аз и повечето украинци за с восък върху нея. Боята се разлива навсякъде, България. Така че тръгнах към една абсолютно освен върху надписа, и се получава много непозната страна. интересна графика. Друг пример - да нарисуваш 28


И какви бяха първите ти впечатления? Видях хора, с които имаме общи ценности, тъй като сме една славянска общност. Започнах бързо да уча езика с двата най важни израза – „чакай, чакай” и „спокойно”. Една от основните разлики с украинския начин на живот е спокойствието. Тук никой не обича да се напряга и хората много обичат да си прекарват времето по баровете. При нас, заради начина на живот и обстоятелствата, хората са много напрегнати и тревожни и постоянно мислят за физическото си оцеляване. В България е много важно да казваш, че харесваш ракия, така започват да те приемат местните.

В Украйна има ли такива пространства като ХАЛЕ 3? Всъщност в Украйна има много повече такива пространства, отколкото тук. Може би заради по-трудния начин на живот, хората поинтензивно търсят нещо, с което да излязат от тревожното ежедневие. Някои такива пространства се наричат „антикафе” – място, където хората си плащат, за да си прекарат времето в приятна творческа атмосфера.

Какви са плановете ти занапред? Плановете ми са да се развивам в областите, които обичам, както и да предавам моя опит на хората около мен. Много се радвам, че тук Как се случи така, че екскурзията ти попаднах в среда, в която мога да споделям продължи по- дълго от очакваното? и уча. Като се върна в Украйна, искам да Както споменах по-рано, аз съм любител споделя наученото в България. на скейта и тръгнах да търся такова място във Варна. Така попаднах в ХАЛЕ 3. Тогава Превод от украински: Светлин Тодоров изпаднах в шок, за мен това е моят рай – алтернативно пространстово, галерия, скейт парк, музикална сцена - всичко на едно място. Веднага попитах хората там дали имат нужда от помощ ,а те ми се зарадваха и приеха. За мой късмет попаднах и в официалната програма за доброволци ЕРАЗЪМ+, което ми позволи да остана да живея в България, засега до края на годината. Сега съм член на голямото семейство на ХАЛЕ 3 и имам възможност да се занимавам с нещата, които най-много обичам, а именно да творя и спортувам. 29


НА ПЪТ

КАСТЕЛИ РОМАНИ ИЛИ ДА ОТИДЕШ ДО РИМ И ДА НЕ ВИДИШ ПАПАТА от

Никол ай Тодоров

30


В нашия случай се получи точно така. Не че сме имали уговорка, но когато стигнахме до площад „Свети Петър“ и видяхме опашката за влизане във Ватикана, решихме да променим маршрута. След като в първия ден от пътуването ни до вечния град вече бяхме обиколили повечето забележителности, интересът ни беше привлечен от интригуващ маршрут в покрайнините. От географска гледна точка територията, известна като Кастели Романи, е част от вулканичен комплекс, разположен на няколко километра южно от Рим. Вулканичната дейност отдавна е затихнала, но географските форми, получени в резултат от нея, са изключително интересни. И днес могат да бъдат забелязани кратерите на затихналите вулкани, а някои от тях дори са се превърнали в езера – Лаго Албано и Лаго ди Неми. Имало е и други, но вече са пресъхнали. Голяма част от долините наоколо се използват усилено за селско стопанство, а малки имения опасват крайградските пътища. Надморската височина на района варира от 47 до 956 м н.в. Природата е разнообразна – от широколистни гори до тучни пасища се сменят в пейзажа наоколо. Не са малко местата с красиви панорамни гледки, подходящи за снимки или просто за истинска наслада. Такава е например гледката от естествената тераса Occhialone, в преводочила. Представата се създава от двете езера, които могат да се видят само от тази точка едновременно, и приличат действително на гигантски чифт очила. Първо ще разкажа за Албано. Там наехме къща за няколко дни и това беше отправната ни точка за всички маршрути. Градът е с древен произход и се издига на южните брегове на едноименното езеро. Градоустройството на стария център частично следва пътищата на града. Сред забележителностите са баните, амфитеатърът и водохранилището - важни доказателства за древните цивилизации, населявали този район. Освен археологическите находки, Албано предлага и други интересни неща - отлично вино и храна, които са били високо оценени от интелектуалците и художниците още от времето на Римската империя. Тръгвайки от Albano Laziale, първият град по пътя ни беше Castel Gandolfo, разположен на ръба на кратер, над езерото Lago Albano. С дълбочината си от 170 м то държи рекорда за най-дълбоко

31


НА ПЪТ

вулканично езеро в Италия. Водите му отразяват близките сгради, а в центъра на града се намира Palazzo Pontificio - лятната резиденция на папите от 17 век до днес. Castel Gandolfo е обявено за едно от най-красивите селища в Италия. Както тази крепост, така и останалите в района, са били любими места за изграждане на летни резиденции още от римско време, първоначално на патрициански семейства и императори, а по-късно на важни духовници и благородни римляни. Тесните улички на града ни впечатлиха с красиво подредени заведения, чисти и спретнати тераси, а отнякъде даже се чуваше стара италианска песен от 60 – те. Разходката ни беше кратка, но след личната покана от местен търговец на сувенири, обещахме да се върнем отново. Както навсякъде из Италия, и тук витае духът на Древен Рим. Археологическите паметници и останки от древността са на всяка крачка. Малки крепости, следи от крепостни стени, останки от замъци – накъдето и да погледнеш. Следващата спирка по нашия импровизиран маршрут е Lago di Nemi. Второто езеро в района е помалко, обградено от гъсти гори, но мястото е подходящо за разходки и развлечения. Тук император Калигула е организирал огромни тържества на кораби, закотвени в центъра на езерото. Останките от корабите могат да се видят днес в музея Delle navi Romane, разположен на брега на Lago di Nemi. Голяма част от бреговете на езерото се използват за отглеждане на култивирани горски ягоди, превърнати в местна гордост и локален продукт номер едно. Град Неми, разположен над езерото, днес е развит туристически център. 32


Следва Ariccia. Старата столица на "Лага Латина", по-късно преобразeна от великолепния бароков стил на Бернини, днес е известна и със своята гастрономия. Световно признатият местен специалетет се нарича” porchetta” (“печено цяло прасенце, което не е опитвало истинска храна , а пази следи от майчиното си мляко”). Малкият град се намира по протежение на Via Appia – найдревния път, водещ към Рим, между Неми и Албано. В единия край на градчето се издига уникален мост – виадукт, инженерно чудо за периода на строителството му – 19 век. Rocca Di Papa е живописно средновековно градче, разположено на склоновете на Monte Cavo. Найпоразителното на Rocca Di Papa е прекрасната му панорама, която се разкрива от височина 681 м. Може и пеша, но ние предпочетохме удобството на четирите колела. Това е единственото селище, запазило своята средновековна архитектура – прилепнали една към друга сгради, построени върху скали или в подножието им. Стръмни улици и малки алеи допълват усещането, че сме попаднали в лабиринт без изход. Сред жилищната зона прави впечатление Belvedere della Fortezza Medievale един много ценен археологически обект, откъдето се открива панорама, простираща се до морето. Разходката ни продължи цял ден. Оставихме си и за следващия път. Това, което не успях да разкажа , се вижда на снимките. Останалото е все още там – в покрайнините на Рим.

33


КОЙ СИ ТИ?

ЖАСМИНА ТЕМЕЛКОВА от

Божана Сотирова

Жасмина Темелкова - глас, който танцува с облаците пограциозно от птичи полет, сбъдната мечта с процент на реалност 100 и самоличност на изгряващо съзвездие.

Представи се за читателите, които все още не те познават. Казвам се Жасмина Темелкова, родена съм преди 20 години и няколко дни във Варна, израснала съм във Варна и от тази учебна година - 2016/2017 - съм студент в Musik und Kunst Privatuniversitat der Stadt Wien. Университетът се води частен, но реално градът поема около 97% от разходите. Това, че университетът е собственост на града, е ключово за развитието на студентите. Постоянно се организират различни прослушвания, концерти, на които канят нашия университет. По този начин студентите намират пътя си, намират си агенти, получават договори и т.н. Какво ми направи най-голямо впечатление: Виенската опера - една от най-добрите в света! - също кани студенти всяка година да пеят в техни проекти. Това е невероятна възможност да опознаеш институцията отвътре, да излезеш на тази сцена. До момента на своето участие там съм присъствала само като зрител, а тази година за пръв път участвах на сцена, на която са пели Анна Нетребко, Соня Йончева, Веселина Кацарова, Елена Филипова. Чувството е неописуемо! Каква точно е специалността ти ? Sologesang - солово пеене. Не включва само оперни арии, а и класически песни и оратории отделен жанр, различаващ се от песента. В класа сме студенти от всички семестри и степени на обучение - бакалаври и магистри. В момента сме не повече от 7-8 класа. Всяка година се провеждат изпити и на тях избират брой кандидати в зависимост от това колко свободни места има при преподавателите. Дават ти правото в декларацията си да впишеш, ако имаш специални предпочитания към преподавател, което не е гаранция, че ще бъдеш приет при него, но го имат предвид впоследствие. Ученици от различни възрасти в един клас – това е система от зората на образованието. Интересно е как такъв метод се прилага и в наши дни. Работи ли ? Абсолютно. Ако имаш нужда от помощ по административен въпрос или не можеш например да намериш някоя ария, достъпът до някого, към когото да се обърнеш, е съвсем улеснен, както и дистанцията помежду ви. По някои предмети сме студенти от много специалности - пианисти, танцьори, цигулари... Така се запознаваш с различни репертоари, а и конкуренцията понамалява по този начин, защото всеки е на различно ниво и може само да те стимулира, а не да ти пречи. 34


Всъщност са те приели на първо място в Консерваторията. Разкажи ни малко за това. Аз от много време искам да се занимавам с оперно пеене и исках да кандидатствам в чужбина, като Виена винаги е била на първо място в желанията ми. Тази моя мечта ме отведе при сегашната ми преподавателка - отворих сайта на Консерваторията, видях българско име (а тя е била и на световнатата сцена) и просто и' писах e-mail. Бях в средата на последната си учебна година като възпитаник на Първа езикова гимназия. Отговори ми да отида във Виена, за да ме чуе и да преценим дали същата или следващата година да кандидатствам. Още в началото ми се каза, че нивото е много високо и аз отидох с нагласата, че това е повече разходка, отколкото истинската ми подготовка. Прослуша ме - оказа се, че съм имала лоши навици в пеенето, но имам шанс да бъда приета същата година. Даде ми задачи, прибрах се в България, упражнявах се всеки ден. Същевременно кипеше и подготовка за немска диплома, тъй като бях в Leistung клас. След няколко седмици отидох във Виена отново, даде ми материала за изпита, научих всичко. На третото ми отиване - за изпита - вече си бях измислила резервен план, даже си мислех, че той е много по-вероятен да се случи. Мотивирах се и съответно се поуспокоих чак последната седмица. Дойде първият ден на изпита: първият е най-тежък, от 80 души отсяха 35. Тогава бях нереалистично спокойна, чак не можех да си повярвам колко не се притеснявам. Не си давах сметка как може да продължи живота ми след това. Получих обаждане след час, че съм одобрена за втори кръг. Прибрах се и... усетих болки в гърлото. Започнах да подсмърчам, да вдигам температура. На сутринта се събудих без да мога да говоря, гърлото ме болеше много, главата ми направо гореше. Стресът си беше казал думата. Отидох на втория кръг с нагласата, че това ми е за последно. На същата сцена, където бях толкова спокойна, излязох с треперещ глас. Като мина първата част, тръгнах да се прибирам, защото си мислех, че нямам никакъв шанс. А докато вървях, преподавателката ми звънна, че трябва да се върна за втората част на втория кръг - теоретичен изпит. На следващият ден беше трети кръг - бяхме останали 14. Все още бях много зле, явно не съм се разболяла просто от стрес. Този път имаше и актьорска задача - нещо, което винаги много съм харесвала да правя. За мен дойде като помощ, че ми дават възможност да вляза в роля, защото не се замисляш толкова дали пееш 100% вярно, мислиш само за образа и как се побираш в него. Задачата, която ми се падна, беше трудна, защото никога досега не ми се беше налагало да играя нещо подобно. В отворената за публика зала седеше възрастен човек, когото тогава не познавах. Заданието беше да флиртувам с него, докато пея бароковата си ария на 200-300 години. Останах вцепенена - явно досататъчно време, че комисията да ме пита дали разбирам въпроса. След като пианистът засвири, не помня какво точно се случи, но явно съм се представила добре (смее се). Нямаше класиране, т.е. не е официално, че съм приета първа, но тъй като преподавателката ми беше в комисията, ми каза с колко гласа съм минала - с едно момче бяхме с по 5 от 6 гласа, а всички останали - с по 4 от 6. Някакъв културен или друг вид шок, който изживя, когато отиде там първите пъти ? Сега като се замисля, не е имало голям културен шок, въпреки че в класа ми има хора от всякакви националности - руснаци, австрийци, швейцарци, гъркиня, датчанин, украинка, индиец... наистина много цветен клас. При нас всъщност няма културен шок, защото в случая е важно кой какъв артист е, а не кой откъде е. Затова още от първия ден се почувствах на място - събрах се с хора, които имат сходни интереси, разбират какво гори в душата ми. Често ми се случва да употребявам три различни езика в едно изречение - всичко останало е под контрол. Може би това, че сме няколко различни националности на едно място, ме кара да се чувствам толкова добре. Всички идват с нагласата да учат, няма преобладваща нация, сред която да се чувстваш зле и неприет, защото си различен. Какво би пожелала на нашите читатели ? Когато някой ти каже, че не можеш да направиш нещо, най-лошото, което можеш в случая, е да го послушаш. Ако го бях направила, нямаше да съм на това щастливо място. Искам да пожелая на всички, които имат мечти, да не спират да ги следват ! 35


КВАРТАЛН

О

Виница от

Пл амена Александрова

Виница отдавна е влязла в народния фолклор с национално-известния израз „баба ти от Кестрич“. Кестрич е старото име на настоящия квартал, което той носи до 1934 година, след което за десет години се казва Царево, а от 1944-та насам е Виница. Разположен в посока североизток, на около 10 км от града. До Виница се стига основно с кола и с автобус номер 31. Жителите на квартала са близо десет хиляди и продължават да се увеличават, защото Виница става все по-предпочитано място за целогодишно живеене извън пренаселения център на града, но достатъчно близо до него. В исторически план бившето варненско село е било населявано основно от гагаузи, говорещи на гагаузки, който е един от тюркските езици, и на гръцки, тъй като на него са се водели църковните им служби. От няколко години северната част на Виница звучи като силно романтично място за живеене, защото улиците в този район носят имена на скъпоценни камъни като Аметист, Рубин, Сапфир, Седеф и т.н. Култура Празникът на Виница е на 1 май и всяка година се отбелязва с панаир и концерт. Събор с висока посещаемост от варненци, независимо дали имат или не баба от Кестрич. Това е и празникът на местната църква „Свети Атанасий“ – най-големият от трите храма в квартала. Читалище „Прогрес“ е на 90 години, което го нарежда сред най-старите в областта. Основано е по идея на учителя Панайот Василев, който е и негов пръв председател, и първоначално се помещава в една от училищните стаи, а от 1974 читалището има собствена сграда. В момета то има доста добра библиотечна база, а в дейностите му са включени няколко фолклорни състава, школи по латинотанци и музикални инструменти, а около големите християнски празници се събират момичешка фолклорна група „Лазарки“ и момчешка „Коледари“, които ежегодно пресъздават обичаите в квартала. Какво да видим Аладжа манастир – задължителна отбивка за туристи, а и за местни жители. Средновековният скален манастир е бил обитаван от монаси –отшелници между 13 и 15 век. Работното време на обекта в летния сезон (май-октомври) е от 9 до 21 ч., а музейната експозиция е отворена от 9 до 17 ч. всеки ден. Гледка към морето – Виница предлага една от най-добрите морски панорами около града. Което вдига цената на жилищата там в съответствие. Тепавица -във Виница може да изперете килимите си по традиционния начин, на истинска тепавица с дървено корито. Методът е интересен и за наблюдаване, в случай че нямате нужда от пране. 36


Ракиджийниците – запазена марка на квартала. Ракиджийниците във Виница са общо четири, но най-известна е „7-те чучура“ . Място, където ври и кипи не само алкохол, но и богат социален живот. Привлекателно е и за зоолюбители с неофициалния мини зоопарк, разположен до ракиджийницата, където по различно време обитатели на големите клетки са били пауни, гълъби, кози, овце, понита и кучета. Лятно кино в квартала – вече традиционна ежегодна инициатива. Безплатните прожекции във Виница събират по-голямата част от квартала и се случват в двора на училище „Панайот Волов“. Следете ни, за да научите програмата за това лято. Къде да ядем Ресторант “Fratelli” – в самия център на квартала. С достатъчно богато меню, акцениращо върху салатите и различните български вариации на италианската кухня. Ресторант „Олеа“ – по пътя за Виница, в местност Акчелар. Подходящ и за специални поводи, защото предлага изискано меню, уютен средиземноморски интериор и лятна градина. Спорт Конна база „Виница“ - там се провеждат тренировки под ръководството и наблюдението на инструктори, а също и състезания. Базата разполага с четири конюшни и на нея тренират три клуба – ездови клуб "Хан Кубрат", клуб "Варна" и клуб "Ангард". Всяка година конната база организира празник и надбягвания на Тодоровден. Картинг писта – най-голямата в България. Всяка година пистата домакинства на професионални, републикански и международни състезания. Организират се и ученически, фирмени и любителски шампионати. Пистата е отворена за индивидуални посещения, а срещу клубна карта получавате отстъпки в цената. Туризъм . Екопътеката „Виница - Кранево”, позната като „Червен маршрут”, е най-дългото туристическо трасе на територията на Природен парк „Златни пясъци”. Началото и е в гората край Виница, а времето за изминаване на целия маршрут е между три и пет часа.

37


РАБОТИЛНИЦА

ПЕСЕН ЗА ОГЪН И ДЪРВО Желязко Митев, който прави красиви дървени свещници и аксесоари, ни разказва за процеса от първо лице: за радостта от труда със собствените ръце, за японската технология при обработка на дърво и каква е ролята на кучето в битието на твореца.

Казвам се Желязко Митев, на 45 години. Завършил съм художествена гимназия, а след това и Художествената Академия в София. С изкуство не съм се занимавал (освен в инцидентни изблици) откакто завърших Академията. Беше ми по-интересно да се занимавам с бизнес и дълги години имах собствена фирма за уеб дизайн. Преди около четири години открих, че съм се наситил на това и имам нужда от промяна. Тя се случи на едро и категорично – станах управител на конна база и три години развивах този бизнес. Беше като сбъдната мечта – период, през който съществото ми се освободи от собствените ми стереотипи и шлаката на времето. Там преоткрих и труда с ръцете си и удоволствието от създаването на предмети от прости материали. Радостта, която получавам от този процес, ме окуражи да погледна по-задълбочено на тази страст и да опитам да я трансформирам в продукти. Oт около година експериментирам с материали и решения и вече мога да се похваля с палитра от продукти. Мога да дефинирам тези продукти като предмети на декоративното изкуство, като аксесоари. Важно е да спомена, че в целият този процес имам партньор – Катерина. Тя ми помага в производството и в продажбите. О, да не забравя и Зиро – кучето ми. Един от основните аксесоари, които произвеждаме, са свещниците. При тях продуктът бързо се оформя, почти незабавно можеш да видиш идеята си реализирана и възможностите за вариации са огромни. Изработваме най-разнообразни свещници от най-ралзичен дървен материал. Любимата ми техника е чрез обгаряне на дървото. Тази техника е ползвана в миналото в Япония за защита на дървените облицовки на къщите. Звучи парадоксално, че обгарянето „защитава“ дървото, но е точно така. То образува повърхностен слой, който не пропуска вода, отблъсква паразитите, насекомите и гризачите. Но не тези характеристики са това, което ме пленява, а красотата на обгореното дърво. Черният цвят и текстурата са невероятни. Процесът на обработка има следните компоненти: Материал – очевидно е, че ни трябват парчета дърво. Любимите ми източници са борси за строителни материали втора употреба. Там има най-разнообразни греди – повече или по-малко носещи белезите на времето. Посещение на борса за дървен материал също върши работа. Форматиране – след като сме си набавили подходящите греди, ги носим на любимия ни дърводелец, който има необходимата професионална машина за рязане. С висящ фас в устата той нарязва гредите по размерите, които му давам. 38


Издълбаване – всяко парче трябва да има „гнездо“ за свещта. Това го правим в нашата работилница, която не е нищо повече от барака в двора. Катерина държи тялото на свещника, а аз издълбавам с дрелка и специален инструмент. Стараем се да не се контузим. Обгаряне – Парчетата са готови да минат през „чистилището“ на огъня. Правим го с газова горелка. Много е важно дървото да бъде обгорено до точно определена степен. По-малко или повече обгаряне не произвеждат желания ефект. През цялото време се стараем, разбира се, да не подпалим бараката. Вода – след като са обгорени, ги „намазваме“ с четка и вода. Това е една от спецификите на японската технология и трябва да се прави докато дървото е горещо. Получва се специфично омекотяване на текстурата, което е много красиво. Лакиране – свещникът е обгорен, охладен и изсъхнал. Минаваме го първа ръка с безцветен лак. Това го запечатва и свещникът не цапа в черно. В края на краищата, към момента той е парче въглен. Декориране – след като лакът изсъхне, идва моментът на декорация. След много експерименти с материали, се спрях на метала като акцент. Очарован съм как светлият метал стои на черното дърво и венец на всичко това е пламъкът. Металът не е нещо друго, а пирони и по-точно техните глави. Под „декориране“ се разбира голямото забиване на пирони. Окончателно лакиране – след като сме забили пироните, минаваме още веднъж с лак, за да запечатаме окончателно свещника. Не искаме да изцапа някоя бяла покривка. И свещникът е готов. Освен тези свещници, изработваме декоративни пана, подноси и други аксесоари. Имаме онлайн магазин, който тепърва разработвам и на който могат да се видят всички продукти на адрес www.wallartdecor.eu Плановете ни са до няколко месеца да изработим и една серия художествени пана, които да се превърнат в гръбнак на изложба. Там ще покажем и останалите си продукти.

39


P. S .

Петя Кокудева е автор на детски книги и пътешествия и носител на националната награда „Константин Константинов“ за принос в детското книгоиздаване в категория „Автор“. Ние ще можем да я видим и почетем заедно с нея на „Варна лит“ в началото на месеца. През юни 2016 Петя, заедно с приятеля си, заминава на 9-месечно номадско пътуване по света - с палатка и много стара кола. Пътят им минава през централна Европа, скандинавските и прибалтийските държави, Русия, Япония, Хонг Конг, Виетнам, Камбоджа, Тайланд, Индонезия, Нова Зеландия. Текстът по-долу е част от нейния дълъг пътепис.

ХЕЛЕНЕ, КОЯТО КОЛЕКЦИОНИРА СУЕВЕРИЯ Хелене от Норвегия има странна колекционерска страст. Разказа ми за това една вечер, докато миех чиниите на ръка, а тя недоумяваше защо просто не ги подредя в миялната. – Обичам да виждам с очите си как боклуците се отмиват и изчезват, казах, а тя ме погледна така, сякаш участваме в обща тайна, за което обаче ни една от нас не e подозирала. – Знаеш ли, Петя, аз колекционирам суеверия, рече тя спокойно, като човек, който знае, че и онзи, комуто доверява лудостта си, е луд. – Стига, бе! Какви суеверия?!, не можах да прикрия скептичността си. – Знаеш ли например, че за египтяните е на много лош късмет да разтвориш ножица, без да я използваш, за да срежеш нещо реално. Не ти говоря за суеверието като действен ритуал, а като смисъл, като стихотворение. Не бива да хабя размаха на ножицата за нещо, което не съществува. – Хм, почесах нос аз. – Кажи още някое суеверие. – В Дания, когато счупиш някой кухненски съд, трябва да го отнесеш у съседа. Смята се, че онзи, който е събрал по-голяма купчина строшени чинии, ще има повече късмет през годината. Не е ли красиво отношение?! Да умееш да се радваш на счупеното, да го събираш, да вярваш, че от него може да произлезе нещо, някога… – Добре, харесва ми!, светват ми очите. – Хелене, кажи още някое суеверие! В следващия час Хелене ми разказва за литовците, които избягват да свиркат с уста в затворено пространство. За гърците, които докосват нещо червено всеки път, щом случайно произнесат дадена дума едновременно. За японските деца, които крият коремчетата си от светкавици, да не би бурята да открадне пъпа им. Все дивотии, които – от устата на Хелене – ми звучат като подкана да престана. Да престана да преценям нещата толкова бързо и категорично. Защо пък едно суеверие да не е стихотворение? 40
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.