Ти си Варна / брой 10

Page 1СЪДЪРЖАНИЕ-БРОЙ 10

05 ПРЕЗ МЕСЕЦА

06 АКЦЕНТИ

15 НА СРЕЩА Лиана Димитрова

28 КОЙ СИ ТИ? Диана Нанева

30 ОТКЪДЕ СИ? Тео

32 НА ПЪТ Непал

36 РАБОТИЛНИЦА Къща за творчество

36 ФОТОЛОГИЧНО HARRYSUN photography

40 P.S Бела Бенова 1


Екип:

Виж! Варна ЕООД

Издател: Николай Тодоров office@vijvarna.com

Ти си Варна Всички права запазени

Редактор: Пламена Александрова contact@vijvarna.com

Издава се от:

С уважение към авторското право молим никаква част от това издание да не бъде възпроизвеждана без изричното съгласие на издателя. Издателят не носи отговорност за информацията в подадените програми и рекламни материали.

Тираж: 5000 бр. Разпространява се безплатно в над 100 подбрани обекта и събития в града и региона.

Реклама: Полина Милчева polina@vijvarna.com тел: 0877 885 242 Автори в броя: Пламена Александрова Никол Младенова Цветелина Неделчева Полина Милчева Бела Бенова Антоанета Попхлебарова Коректор: Цветелина Тенева Корица Диана Нанева Предпечат: Йордан Станков

Електронно списание свалете от issuu.com

Печат: Хеликс прес ЕООД

2


Октомври е най-добрият художник в календара. Палитрата му е топла и вкусна, с една ръка е хванал циганското лято и ниже чушки на връв, а с другата спира ветровете и дъжда, които напират да доведат зима. Октомври има важна роля – да настрои сетивата за естетика, да ни накара да гледаме: дърветата, които е изрисувал, кестените, които е разпилял, слънчевите му следобеди. Есента е топла, мека и плодородна – трябва да е жена. В този есенен брой поканихме две рисуващи жени. Талантът им да се изразяват с форми, линии и цветове е комбиниран с ясни позиции и убеденост в това, което искат да правят. Този път се нарисуваха с думи вместо с четки. Още от броя: по-добра ли е книгата от филма – CineLibri отговаря; кораби с високи мачти; плаж за почистване; как се хваща автобус в Непал; картички с фолклорни шевици отново на мода; Троя, разказана в танц; Зорба в театъра. Приятно четене и живописен октомври!

П. Александрова

3


КОНЦЕРТ Няколко месеца след концерта си в “Арена Армеец” Васко Василев идва и във Варна. На 3 oктомври в Двореца на културата и спорта именитият цигулар ще направи един от най-грандиозните си концерти. Основна тема ще бъде фламенкото и испанската музика, а освен Васко Василев на сцената ще бъдат и част от членовете на испанската група “Чамбао” – Тони Кантеро (китари), Тони Ромеро (пиано) и Хуан Ередия (перкусии). Цената на билетите е от 20 до 50 лв.

ЧИСТОТАТА ОТНОВО Е НА МОДА Плажът в края на сезона, за съжаление, не е толкова чист, колкото сме го намерили в началото. И тъй като морето не е само за една ваканция, е редно да го запазим и за следващата. На 8 oктомври Фондация Оренда-Варна организира почистване на устието на река Камчия под мотото "Чистотата отново е на мода". След почистването организаторите са планирали барбекю и игри на плажа. Да бъдем модерни и да се включим. Повече за събитието - на фейсбук страницата https://www. facebook.com/events/300208373679403/

ЕВРОПЕЙСКО ОБРАЗОВАНИЕ Искате да учите в чужбина и имате нужда от добра ориентация? Изложение „Европейско образование 2016“ ще бъде във Варна на 11 октомври в хотел Галерия Графит между 11 и 17 часа, за да ви насочи в избора. Представители на 50 еврпейски университета, безплатни консултации и презентации за кариерно ориентиране са сред най-важните възможности на изложението.

4


СЕДМИЦА НА ВКУСА На 11 октомври, в рамките на Седмица на вкуса във Варна, ще се проведе Кулинарно ателие, с участието на шеф-готвач Ален Тет от Професионалната гимназия по хотрелиерство Монпелие, Франция. Ателието ще се състои от 17:30 до 2:30 часа в Swiss-Bell Ho`tel Варна.

КИНОЛЕКТОРИЯ Кинолектория, посветена на италианската актриса Валерия Голино, ще се проведе на 22 октомври от 10 ч. в отдел Изкуство на Регионална библиотека „Пенчо Славейков“. Прожекцията на филма на Джузепе Гаудино „Заради теб“ ще бъде съпътствана от дискусия, която традиционно ще модерира критикът и режисьор Елица Матеева.

FUTURE SHORTS Future Shorts е най-големият фестивал за късометражно кино в света и се провежда всеки сезон, като филмите, включени в програмата му, се прожектират в редица градове на много държави. Есенното издание ще бъде във Варна на 27 октомври от 20 ч. в зала Европа на ФКЦ. За всички любители на кратките форми със солидно кино съдържание.

5


ФЕСТИВАЛ

CINELIBRI

Кино-литературният фестивал CineLibri и тази година ще представи на варненската пуб­лика найуспешните екранизации по без­спорни литературни шедьоври. Произведенията ще включват както нови филми с национална премиера, така и кинокласики или позабравени образци на игралното кино. От 7 до 16 oктомври в залите на Фестивалния и конгресен център ще се прожектират внушителни продук­ ции като биографичната драма „Гений“, събрала Колин Фърт и Джъд Лоу в рабо­ тата по Фицджералд и Хемингуей, както и слисващата кинолента, режисирана от Пол Верховен, „Тя“ с грандамата на френ­ ското кино Изабел Юпер. Неуморният денди, ексцентричният сноб, библиофил, писател, режисьор, про­дуцент и купонджия, секссимволът на френската литература Фредерик Бег­ беде ще има премиера на последната си творба като режисьор - „Идеал“. В програмата присъства още една екранизация по Бег­беде – култовият филм

на режисьора Ян Кунен „99 франка“ с участието на недос­ тижимия Жан Дюжарден. Реверанс към почитателите на неувях­ ващи филмови класики са екранизацията на романа на Харпър Ли „Да убиеш прис­мехулник“; „Като гореща вода за шоко­лад“ по „вкусния“ бестселър на Лаура Ескивел; скандалният филм на режи­сьора ЖанЖак Ано „Любовникът“ по Маргьорит Дюрас; съкровищницата на американската литература „За мишките и хората“ с големия Джон Малкович; фил­мовата класика „За любовта и сянката“ с младата Дженифър Конъли и Антонио Бандерас и обезоръжаващо елегантния филм „Шери“, в който Мишел Пфайфър е по-изкусителна от всякога. Програмата във Варна ще закрие найновият, визуално примамлив филм „Вечност“ с участието на неотразимата Одри Тоту. Цена на билетите: 8 лв. За учащи и пенсионери: 6 лв.

6


РЕГАТА

TALL SHIPS REGATTA

Заредете фотоапаратите и облечете райе, защото в началото на октомври по варненския бряг отново ще дефилират „високите кораби“. Варна за трети път ще домакинства на найголямото и престижно морско събитие - SCF Black Sea Tall Ships Regatta. Морската надпревара ще се проведе от 1 до 4 октомври. Интересът и броят на посетителите тази година се очаква да бъде още по-голям, затова организаторите са се постарали да има много забавления и богата съпътстваща фестивална програма, включваща концерти, спортни състезания и детски атракциони. Сцената на Пристанище Варна ще кипи от събития. На 1 oктомври ще видим на сцената супер група „Легендите“ със специалното участие на Тони Димитрова, на 2-ри - kонцерт „Бохемска рапсодия” със специалното участие на Звездомир Керемидчиев – Звезди, a на 3-ти ще се насладим на музиката на група "Кикимора", Николо Коцев и Дуги Уайт. Всички концерти започват в 19:30ч. Всички кораби ще бъдат отворени за безплатно

посещение на граждани и гости на града. През централната част на Варна ще премине Парад на екипажите, а на 4 октомври е Парадът на ветрилата, в който участващите кораби ще преминат в близост до варненския бряг, за да демонстрират красотата си. Цялата програма на събитието можете да намерите на: http://www.tallships.bg/

7


СПЕКТАКЪЛ

ЗОРБА ГЪРКЪТ Спектакъл по безсмъртния роман на великия гръцки писател Никос Казандзакис и едноименния култов филм ще гледаме премиерно във Варна през октомври. Постановката е копродукция на добричкия театър и театър „Българан“. Прочит на младия режисьор Стефан Спасов, който включва мултимедия, за да засили внушенията на класическата творба. В ролята на Зорба е Краси Ранков, а освен него на сцената ще видим самия режисор в ролята на писателя, Мария Гинкова, Татяна Христова, Красимир Демиров, Владимир Трендафилов, Пламен Маринов, Стефан

Сърчаджиев и др. „Зорба гъркът” се е превърнал в мит заради изконния стремеж на човешкия дух към свобода. Свобода, която днешният човек си мисли, че притежава. Не, днешният човек не е свободен, само връвта, с която е вързан, е малко по-дълга. Вълнуващият, смешно-тъжен разказ за историята на Зорба гъркът, който е влюбен в живота, ще можем да видим на 6 и 29 октомври от 19 ч. в Зала 1 на Фестивален и конгресен център.

ДЕТСКИ МЮЗИКЪЛ През октомври Държавна опера Варна отново ще представи мюзикъла „Ани“. Постановката е дело на Варненската детско-юношеска опера при Общински детски комплекс и Държавна опера Варна, с подкрепата на фонд „Култура” при Община Варна. Музиката е на Чарлз Стрaус, либрето Томас Миен, текст на песните Мартин Чарнeн, превод от английски Евгения Кръчмарова. Мюзикълът е развит по мотиви от популярната поредица вестникарски комикси „Малкото сираче Ани”, която започва през миналия век и завършва чак през 2010 г. Първата постановка на мюзикъла е от 1977 г., зрителите още помнят и първия филм на Джон Хюстън от 1982 г. Наскоро Холивуд направи още по-съвремен прочит на историята.

Независимо в какъв жанр се прави римейк на този сюжет, „Ани” винаги ще привлича с надеждата и вярата на едно дете в утрешния ден. В постановъчния екип влизат Ганчо Ганчев - диригент постановчик, Емилия Петкова – режисьор постановчик, Тодор Игнатов сценография и костюми, Миглена Шишева - хормайстор и корепетитор, Денко Стоянов – хореография, Галина Станишева - вокален педагог, Петя Петкова - театрален педагог и Бистра Бъчварова - балетен педагог. „Ани“ можем да слушаме на 5 октомври от 19 ч. на сцената на Варненска опера.

8


КОНЦЕРТ

ОГЪНЯТ НА АНАДОЛА

Fire of Anatolia е турска танцова трупа от 120 танцьори и няколко хореографи. Групата е изнасяла представления в 85 страни, от САЩ до Китай и пред общо 20 милиона зрители. Анадолските танцьори са записани два пъти в книгата на рекордите на Гинес – веднъж за найбързо танцово изпълнение с 241 стъпки в минута и втори път за най-многобройна публика на концерт: 400 хиляди души. Трупата изпълнява анадолски танци, миксирани с балет и модерен танц. “Огънят на Анадола” ще представи нова програма пред българска публика през октомври. Представлението носи името „Троя“. Завладяващата приказка, която зрителите ще видят, пресъздава легендата, разказвайки за необикновената Троя и боговете, които са решавали съдбите на жителите на града, описан от Омир. Легендарните исторически битки, житейските истини, вечните борби между доброто и злото, любовта и ненавистта са вплетени в двучасовия шоу - спектакъл на неподражаемия

балет. Главозамайващият декор, петдесетте танцьора, впечатляващите хореографски похвати и внушителната музика обещават запомнящо се преживяване. Във Варна мястото е Дворецът на културата и спорта, датата – 23 октомври с начален час 20 ч. Цените на билетите започват от 40 лв.

9


КОНЦЕРТ

СТЕФАН ВЪЛДОБРЕВ ВЪВ VINTAGE 33

С началото на есента любимото ни място за танци Vintage 33 открива новия си сезон. Един от гвоздеите в октомврийската програма със сигурност ще бъде вечерта на Стефан Вълдобрев и „Обичайните заподозрени“. Лятото може да е свършило, но ние още си тананикаме парчето им „По-полека“, което беше абсолютният български плажен хит на сезон 2016. Неслучайно сингълът е озаглавен така, тъй като е определящ за цялостното звучене на новия им албум, кръстен „10 и половина“ - по-мажорно, много позитивно, носещо лекота и забавление на слушателите. Във вокалите се включват всички от групата, което е характерно и за останалите песни в “10 1/2”, а за първи път в тяхно парче може да се чуе и акордеон, на който свири самият Стефан Вълдобрев.

“Обичайните заподозрени” са в състав: роклегендата Иван Лечев, джаз/етно/рок виртуозът Стоян Янкулов, басистът на България Веселин Веселинов - Еко и китарната звезда от новото поколение Мирослав Иванов. Датата е 21 октомври, мястото – клуб Vintage 33, а началният час е 23,00.

10


11


ГАЛЕРИИ

ТЕАТЪР

до 20.10 Икономически университет Варна, бул Княз Борис I 77 фоайе през зала 128 Изложба на научни трудове

Театър Българан

до 5.10 Галерия Le Papillоn Варна, ул. Драгоман 12 La Citta Изложба-живопис на Наташа Атанасова и Николай Тихолов

6.10 и 29.10 от 19:00 часа ФКЦ, Зала 1 Зорба гъркът С участието на: Красимир Ранков, Стефан Спасов и др. 14.10 от 19:00 часа ФКЦ, Зала 1 Изневярата на Моцарт С участието на: Мария Гинкова, Радомир Андонов и др.

до 15.10 Галерия Теди Варна, ул. Юджин Скайлер 8 Изложба-живопис на проф. Десислава Минчева

15.10 от 19:00 часа ФКЦ, Зала 1 Черното пиле Моноспектакъл на Мариус Куркински

до 18.10 Галерия 8 Варна, ул. Шкорпил 8А „Рисунки и гвашове” изложба от Иван Кирков

17.10 от 19:00 часа Основна сцена Секс, наркотици и рокендрол С участието на: Ивайло Христов, Дони, Коцето Калки

Градска художествена галерия Варна, ул."Любен Каравелов" 1 до 6.10 "Божествена комедия" изложба от Алесандро Киарапа до 6.10 изложба на кулажи, рисунки и малка пластика на Валентин Петров до 6.10 „Глинени структури" изложба на Христо Йонков

19.10, 26.10 и 27.10 от 19:00 часа ФКЦ, Зала 1 Жена ми се казва Борис С участието на: Станимир Гъмов, Румен Угрински и др. 24.10 от 19:00 часа ФКЦ, Зала 1 Всичко за мъжете, всичко за жените 25.10 от 19:00 часа ФКЦ, Зала 1 Клюки от ада 27.10 от 19:00 часа Основна сцена Пътеки на щастието С участието на: Театрална формация „Арлекин”, Вокална формация „Палас” и Балетна формация „Тинити” 30.10 от 19:00 часа ФКЦ, Зала 1 Името С участието на: Михаил Билалов, Николай Урумов, Ана Вълчанова, и др.

Драматичен театър „Стоян Бъчваров”

3.10 от 19:00 до 21:00 часа Основна сцена Криворазбраната цивилизация С участието на: Николай Божков, Гергана Арнаудова, Цветина Петрова и др. 4.10 от 19:00 до 20:45 часа Сцена Филиал Свекърва С участието на: Теодора Михайлова, Веселина Михалкова, Стефан Додуров, Петя Янкова и др. 5.10 от 19:00 до 21:00 часа Сцена Филиал Паметта на водата - 70-то представление С участието на: Гергана Плетньова, Владислав Виолинов, Веселина Михалкова и др. 7.10 и 28.10 от 19:00 до 21:00 часа Сцена Филиал Прелестите на изневярата С участието на: Валери Вълчев, Константин Соколов, Валентин Митев и др. 10.10 от 19:00 до 20:50 часа Сцена Филиал Едноокият цар С участието на: Симеон Лютаков, Милена Кънева, Биляна Стоева и др. 12.10 от 19:00 до 21:00 часа Сцена Филиал Глупаци С участието на: Валери Вълчев, Стефан Додуров, Николай Кенаров, Свилен Стоянов и др.

12


15.10 от 18:00 до 20:00 часа Основна сцена Доходно място С участието на: Адриан Филипов, Стоян Радев, Веселина Михалкова, Ина Добрева и др. 18.10 от 19:00 до 21:00 часа Основна сцена Кавказкият тебеширен кръг С участието на: Гергана Плетньова, Биляна Стоева, Даниела Викторова и др. 18.10 от 19:00 до 21:00 часа Сцена Филиал Женитба - гастрол С участието на: Николай Урумов, Камелия Хатиб, Мариета Калъпова и др. 19.10 от 19:00 до 21:00 часа Сцена Филиал Канкун от Жорди Галсеран С участието на:Биляна Стоева, Стоян Радев, Даниела Викторова и др. 27.10 от 19:00 до 21:00 часа Основна сцена Догодина по същото време - гастрол С участието на: Лилия Маравиля и Христо Шопов 29.10 от 18:00 до 20:00 Основна сцена Опасни връзки С участието на: Веселина Михалкова, Даниела Викторова, Гергана Плетньова, Гергана Арнаудова и др. 31.10 от 19:00 до 21:00 часа Сцена Филиал Брак по принуда С участието на: Адриан Филипов, Веселина Михалкова, Валери Вълчев и др.

ОПЕРА Държавна опера Варна

19.10 от 19:00 до 21:00 часа Дон Кихот Балет по музика на Лудвиг Минкус С участието на: Румен Стефанов, Марта Петкова, Никола Хаджитанев и др.

1.10 от 19:00 до 22:00 часа Граф Монте Кристо Мюзикъл от Ив Деска 21.10 от 19:00 до 21:45 часа С участието на: Милен Иванов, Набуко Христо Ганевски, Димитър Опера от Джузепе Верди Марков, Закар Гостанян и др. С участието на: Пламен Димитров, Борис Луков, 5.10 от 19:00 до 21.00 часа Евгений Станимиров и др. Ани Мюзикъл от Чарлз Страус 22.10 от 16.00 до 17:15 часа С участието на Варненската Ротонда (фоайе първи балкон) детско-юношеска опера Музикално соаре Вокален концерт 7.10 от 19:00 до 21:45 часа Травиата 24.10 от 19:00 до 20:15 часа Опера от Джузепе Верди В ритъма на музиката Режисьор: Кузман Попов Образователен спектакъл С участието на: Илина С участието на: Петя Петрова, Михайлов, Филипа Руженова, Деляна Обрешкова, Ина Галина Великова и др. Петрова, Пламен Георгиев, Галина Великова, Миглена 8.10 от 16:00 до 17:15 часа Страдалска и др. Ротонда (фоайе първи балкон) Музикално соаре 26.10 от 19:00 до 21:30 часа Вокален концерт Тоска Опера от Джакомо Пучини 11.10 от 19:00 до 21:00 часа С участието на: Линка Жизел Стоянова, Борис Луков, Балет по музика на Адолф Венцеслав Анастасов, Евгений Адам Станимиров и др. С участието на: Илияна Славова, Павел Кирчев, 28.10 от 19:00 до 21:45 Галина Велчева и др. Риголето Опера от Джузепе Верди 12.10 от 19:00 до 21:30 часа С участието на: Валерий Бохеми Георгиев, Венцеслав Опера от Джакомо Пучини Анастасов, Алиана Уитъкър, С участието на: Калуди Евгений Станимиров и др. Калудов, Анна Дитри, Свилен Николов и др. 31.10 от 19:00 до 21:00 часа Спящата красавица 14.10 от 19:00 до 22:00 часа Балетно-театрален спектакъл Българи от старо време по музика на П. И. Чайковски Оперета от Асен Карастоянов Гастрол на Държавна опера С участието на: Стефан Русе и Държавен куклен театър Рядков, Петя Петкова, Пламен Варна Долапчиев и др. С участието на: Весела Василева, Теодор Цаков, Станислава Караджова, Евгения Василева и др. 13


КУКЛЕН ТЕАТЪР Държавен куклен театър

01.10 от 11:00 часа Кривото патенце 02.10 от 11:00 часа Сиводрешко и Бързобежко 08.10 от 11:00 часа Пътешествие с рисувано човече 09.10 от 11:00 часа Малки вълшебници 15.10 от 11:00 часа Чудните готвачи 16.10 от 11:00 часа Приказка за пеещото дърво 22.10 от 11:00 часа Златната рибка 23.10 от 11:00 часа Котаракът в чизми 29.10 от 11:00 часа Кой в гората знае правилата

кино до 6.10 от 18:15 часа ФКЦ, Зала 6 „Невестата” премиерен филм на Испания, Турция и Германия 2015 г, 96 м. В ролите: Мануела Велес, Инма Куеста, Латисия Долера

11.10 от 19:00 часа ФКЦ, Зала 1 99 франка - игрален филм на Франция 2007 г, 102 м В ролите: Жан Дюжарден, Жослин Кеврен, Патрик Мийе, Ваина Джоканте и др.

1, 2, 5 и 6.10 от 18:00 и 20:15 часа ФКЦ, Зала Европа 3 и 4.10 от 18:00 часа и 20:15 часа ФКЦ, Зала 1 „Голямото плискане” премиерен филм на Италия и Франция 2015 г, 124 м В ролите: Тилда Суинтън, Матиас Шьонертс и др.

12.10 от 20:00 часа ФКЦ,Зала Европа зала "Шери" - игрален филм на Великобритания, Франция и Германия 2009 г, 100 м В ролите: Мишел Пфайфър, Рупърт Френд, Кати Бейтс и др.

Кино -литературен фестивал "Cineribli" 7.10 от 20:00 часа ФКЦ,Зала Европа „Идеалът” премиерен филм на Франция 2016 г, 90 м В ролите: Гаспар Пруст, Одри Флеро, Анамария Вартоломей, Джонатан Ламбер и др.

30.10 от 11:00 часа Кучето, което не знаеше да лае ФЕСТИВАЛЕН И КОНГРЕСЕН ЦЕНТЪР ВАРНА

8.10 от 19:00 часа ФКЦ,Зала 1 "Гений"- премиерен филм на Великобритания, САЩ 2016 г, 104 м В ролите: Колин Фърт, Джъд Лоу, Никол Кидман и др.

Театър 4.10 от 19:00 часа ФКЦ, Зала Европа В старо село накрай света С участието на: Иван Самоковлиев, Петър Чапкънов, Александър Павлов и др.

9.10 от 20:00 часа ФКЦ,Зала Европа "Човек на име Уве" игрален филм на Швеция 2015 г, 116 м В ролите: Ролф Ласгард, Бахар Парс, Тобиас Алмборг и др.

17.10 от 19:00 часа ФКЦ, Зала Европа Шегите, които Бог сам си прави /за възрастна аудитория/ Спектакъл на Димитър Бакалов

10.10 от 20:00 часа ФКЦ,Зала Европа "Любовникът" игрален филм на Франция, Великобритания и Виетнам 1992 г, 115 м В ролите: Джейн Марч, Тони Ленг Ка Фай, Мелвил Пупои др.

18.10 от 19:00 часа ФКЦ, Зала Европа Преди и сега /за възрастна аудитория/ Спектакъл на Димитър Бакалов

13.10 от 20:00 часа ФКЦ, Зала Европа зала "Като гореща вода за шоколад" - игрален филм на Мексико 1992 г, 105 м В ролите: Марко Леонарди, Луми Кавасос, Регина Торне, Марио Иван Мартинес и др. 14.10 от 20:00 часа ФКЦ, Зала Европа "За любовта и сянката" игрален филм на САЩ и Аржентина 1994 г, 103 м 15.10 от 20:00 часа ФКЦ, Зала Европа Тя игрален филм на Франция 2016 г, 130 м В ролите: Изабел Юпер, Лоран Лафит, Ан Консини и др. 16.10 от 19:00 часа ФКЦ, Зала 1 "Вечност" премиерен филм на Франция и Белгия 2016 г, 115 м В ролите: Одре Тоту, Беренис Бежо, Мелани Лоран и др. 1.10 и 2.10 ФКЦ Фестивал на Здравето "Здравей Здраве" Лекции и практики Вход свободен

14


НА

С РЕЩА

Лиана

Димитрова от

Пламена Александрова

Лиана Димитрова е визуален артист – понятие, достатъчно широко, за да обхване таланта и` да създава образи. След Националната художествена академия, където завършва Книга и печатна графика, Лиа се отправя на дълго житейско пътешествие в Канада, а междувременно вече е кръстосала континентите. Има богат опит като арт директор на редица списания, проекти на Sofia dance week, „Златна Роза“ във Варна, към спектаклите на Александър Морфов и Явор Гърдев за Народния театър, както и във филмови продукци. В момента е криейтив директор на списание a-specto. Остава и` време дори за самостоятелни изложби и участия във фестивали за съвременно изкуство, защото рисуването е нейният начин да разглежда света. 15


НА

С РЕЩА

Имаш интересна биография, която минава през доста държави. От малка ли рисуваш и кое беше най-интересното от интернационалния ти опит? Благодарение на родителите ми имах шанса от малка да се сблъскам с чужди култури, което неминуемо даде отражение върху светогледа ми. Не мога да се оплача от липса на богат житейски опит от ранна юношеска възраст и най-вероятно това е наклонило везните интересите ми да са изключително свързани с изкуство и неговия процес и създаване. Първият ми урок по рисуване беше в Адис Абеба, Етиопия, от един български архитект. Бях на около 9 години и все още си спомням ясно първия си натюрморт. Не мога да кажа, че има най-интересен интернационален опит. Те са безброй много, но винаги ми се е отрязавал сблъсъкът и срещите с по-възрастни от мен артисти по цял свят. Такова събитие беше първият фестивал за съвременно изкуство, в който участвах около 2000-та и на който се срещнах с много интересни съвременни артисти. Те не рисуваха, а създаваха. Това ме пречупи по особен начин, изкара ме от академизма с щракане на пръсти. Блъсках си главата и не можех да разбера как може да си съм си губила толкова дълго времето в портрети и пейзажи, при положение че има къде- къде по-интересни, вълнуващи и нестандартни изразни средства. Голяма роля изигра и пребиваването ми в Италия и Испания, където следвах.

Кой визуален жанр ти е слабост? Съвременното изкуство във вичките му форми. Някой ме беше определил като съвременен авангардист. Не обичам рамките и определенията. Живеем в изключително динамичен свят, който няма време да даде определения на всички нови стилове и течения, които ни заливат. Имаш ли любим проект от всички досегашни? Любимо ми е всичко, което се създава от нулата , на което се дава живот, което радва и оцелява във времето. Такъв проект е a-specto – списанието, което създадохме заедно с Калина Андролова.

Работила си в рекламата. Лесно ли се постига компромис между това, което клиентът си представя, и това, което вижда дизайнерът/художникът? Тотален сблъсък. Затова и не се застоях. Много е трудно да убедиш човек в каквото е да било, когато няма никакво желание да се ограмоти естетически. Българинът има една фамозна черта - да разбира от всичко. Ето това е, което научих в Канада, например, където стратира и кариерата ми като дизайнер – всеки да си знае възможностите и съответно мястото. Там трудно те възприемат, ако си и художник, и дизайнер, и илюстратор. Трябва да си избереш едно призвание и да се продаваш като такъв. В България хората на изкуството все още са на заден план, не се уважават достатъчно, за да Вроден ли е талантът на художника или можем да променим мирогледа и да възпитаме може да се „изработи“? вкус в обикновения човек чрез реклама, визия, Вродени са всички таланти, но, както казваха билборд, картина. Борбата е голяма. професорите ми, “има един процент талант и 99 % труд” и аз по-скоро се придържам към тази максима. 16


След реализация в Канада какво те върна в България? За мен България все още крие много възможности. Да, нещата понякога се случват по-трудно, но в други отношения има големи плюсове. Когато се чувстваш добре със себе си, се чувстваш добре навсякъде. Колко често се връщаш във Варна и как я виждаш с глобалния поглед на човек, живял на доста места по света? Какви са плюсовете и минусите на града? След многогодишна пауза, горе - долу от завършването ми на художествената гимназия допреди няколко години, във Варна ме връщаше семейството ми и малките ваканции. Стана ми интересно, когато Дора Дончева ме покани и ме завърна във Варна с участие в Международния фестивал за съвременно изкуство Contempo със самостоятелна изложба в Галерията на Ева, след което последва „Август в изкуството“ и самостоятелна изложба в Градската галерия миналото лято, курирана от г-н Серафимов. Варна е болна тема на всички, които сме изживяли подема на този град по времето, когато беше хубаво да бъдеш тук и се случваха всякакви мероприятия (тогава не ги наричахме така). Незабравимите лета на Бонкърс, бандите, които идваха да свирят, Рибарския плаж, кънките, тълпите от народ пред ФК, познатите, които бяха на всеки метър. Беше друго... Варна не се разви по естествения начин, по който трябваше, както по-малките градове в цял свят. Да не говорим, че е пристанищен град и има огромни възможности да бъде търговски център. Варна вече не е град на културата, какъвто го помнят родителите ни. Няма ги и интелигентните градски лица. Няма дух, има сбирщина от хора - невъзпитани, некултивирани, малко диваци,

еснафи....някакси никакви. Малкото, които са останали и имат различни интереси и желание за развитие, срещат големи пречки да остояват позициите си. Има ли връзка между икономическото състояние на една нация и отношението и към изкуството или не си забелязала такава зависимост? Има връзка между личните ценности, възпитание, произход, които изграждат собственото ни отношение към самите себе си, съответно към заобикалящата ни среда и изискванията към нея. В България тези взаимоотношения са много размити. Историята показва, че когато има световни кризи и войни, цената на изкуството се качва, както и интересът към него. Тук, в България, такава зависимост като че ли не съществува. Забелязала съм, че в по-бедните държави изкуството е на пиедестал, цени се, уважава се. В по-богатите страни то е знак за добър вкус. Кое е най-важното при създаване на една визия, например в печатно издание? В днешно време най-ценно е да си информиран. Въс всяка една област, печатна или медийна, има мода и тенденция. Важно е да сме маневрени, отворени към новото, различното, да четем, разглеждаме, слушаме, да си сверяваме непрестанно часовника. Как иначе можем да се наречем съвременници?! С какво се занимаваш в момента и какво ти предстои? Сравнително спокоен период е. В момента работя над списание a-specto, занимавам се с петокласничката си Деа и планирам изложба. 17


Бистр о Е в р оп а

1 Варна, бул Сливница 11 ,

раб. време: 11:00-00:00 Тел.: 0887 55 49 38, 052 603 950 FB/bistroeuropevarna/

Ресторанти

Фратели

Кафе-сладкарница

En d o r f in o

4 Варна, бул. Сливница 39,

раб. време: 7:30-23:00 FB/Кафе-сладкарница ENDORFINO

Ресторанти

G O DZ I LA

T h e Blac k Sh eep beer house

8 Варна, бул. "Княз Борис

Iви" №62 раб. време : 9:00-01:00 тел: 052 600 063 / 0875 11 65 76 FB/The Black Sheep Beer House

Н ЕМО

Рибни ресторанти

9 Fish Garden Варна, ул. "Братя Шкорпил" №3 Борис I-ви 66, раб. време: 08:00-23:00 раб. време: 11:00-24:00 Тел.: 0897 40 50 60- резервации раб. време: денонощно Тел.: 052 616 877 0899 250 940, 052 78 31 88 6 Варна, бул. Мария Луиза 37а, доставка раб. време: 9:00-23:00 10 Варна, ул. "Брегалница" №3 раб. време: 9:30-22:00 3 Варна,кв.Виница, ул."Цар 7 Варна, Grand Mall, ул. Андрей Тел.: 052 603 20 Борис III" 59, Сахаров 2, ет.2 www.nemo.bg раб. време: 08:00-23:00 раб. време: 9:00-23:00 Тел.: 0897 027 703 , Телефон за достaвки: FB/restaurantnemo/ 052 34 33 24 0700 160 10 www.fratelli.bg www.godzila.bg FB/GODZILA 2 Варна, кв.Чайка, бл.34, партер 5 Варна, бул. Княз

18


19


Варна

17

7

Др ас ов ул .И ва н

Куклен театър Регионален исторически музей

ул .Ц ар

Дворец на културата и спорта

Римски терми

ул .П ро ф .М ар ин

Община Варна ФКЦ

Др ин о

Ас ен

19

Градска галерия

Пъ рв и

Драматичен театър

13 12

Морска гара

Икономически университет

иза Лу М. . бул

26

Природонаучен музей

29

31 15

Куклен Театър во но ей Ш ул.

Драматичен Театър “Стоян Бъчваров”

ин Бд ул.

23

пка ул. Ши

11

32

ул. Иван Вазов

Туристически информационен център

6

ул. В оде н

Летен Театър

ца ни ив Сл л. бу

Регионален Исторически Музей

н ма аго Др ул.

Сцена Раковина

25

9

ни ор ъб .С л у б

Скейт парк

7

ул. Михаил Колон

Първи з Борис бул. Кня

21

27 33

30 20

х Аспару ул. Хан в сла Пре ул.

ул. Охрид

и ет Св . ул

т ен им Кл

20

Римски Терми


Пр им ор си

10

18

ел ит од об св О

ул .Л ю бе н

ов

р Ца л. бу

Ка ра ве ло в

бу л. Ос ми

28

по лк

22

ул .М ак ед он ия

омов Икон дор о Т . ул

ви Пър орис яз Б н К . бул

дкс

2 3

Икономически Университет

хотел Черно Море

1

14

ни

16 ФКЦ

ул .С те ф ан

Ст а пл. Екзарх Йосиф мбо ло в

Ка ра дж а

бу л. ул Пр .С им ла ор вя ск нс и ка

24

Летен Театър

ул .С те ф ан

5

4

ул .П ет ко

8

Ка ра ве ло в

Градска галерия

Сцена Раковина

Скейт Парк

13

21


Кафе-сладкарница

Дил а й т

11 Варна, бул. Съборни 48, 10

раб. време: 8:00-22:00 тел: 0888 407 771

Билярд клуб Ша р к

12 Варна ул. Р. Димитриев 19

тел: (052) 607 324 раб. време: 09 - 21:00 www.sharkvarna.com

Er n i e Hemi n g way rastaurant & sea bar

13 Варна, Кап. Георги Георгиев ,

Крайбрежна Алея , раб. време: 11:00-23:00 Тел.: 0888 408 445 FB/erniehemingwayvarna/ www.erniehemingway.com/

/cafeolebulgaria тел.: 0888 82 00 23, 052 578 127, 052 578 113 раб. време: 7:00 - 22:00 ч СЛИВНИЦА -бул. "Сливница" 18 , ЧАТАЛДЖА - "Пазар Чаталджа" КОРНЕР - ул. "Г. С. Раковски" 39, ЕДЕЛВАЙС - бул. "Сливница " 69 ГЛАДСТОН - ул. "Гладстон" 8, МОРСКО ПРИСТАНИЩЕ - ул. "Преслав" 2 22 STREET - ул. Емине 4


23


S o Fre s h

Healthy food & juices

Бакалия О р г а н и К А

био храни и био козметика

Бар SALOON 30 Варна, ул. Хан Аспарух 22,

раб. време: 9:00-00:00 Тел.: 0898 319 538

24 Варна, Бул. Сливница 16,

срещу х-л Черно море, раб. време: 8:00-22:00 Тел.: 0879 277 266 FB/sofreshbg, www.sofresh.bg

27 Варна, ул. Архимандрит

Филарет № 10 (зад училище Климент Охридски) раб. време: пн- пт 10:0018:30, сб 11:00- 15:00 FB/ БакалияОрганиКА

Бис тро " Ман го "

Ферм е р ски П а з а р Варна Чиста храна директно от производители от района

25 Сряда: пазар "Чайка" (до МСат)

15ч. до 19ч. Събота: 11ч. 15ч. в Мол Варна, ет. -2 Тел. 0898/513064, 0897/538843 FB: Фермерски Пазар Варна

Ресторант Тилилей

28 Варна, бул. Генерал Колев 74,

раб. време: 10:00-23:00 тел: 052 600 686 tililei.comFB:/Ресторант Тилилей

ПоЗдр а в и

Биомагазин и пекарна Х а т о р и

био магазин

26 Варна, ул.Фредерик Шопен 16

/зад Окръжен съд/ раб. време: пн-пт 8:0019:30,сб.10:00-14:00/14:3018:30 FB//ПоЗдрави

Варна, идеален център, ул. Д-р Людвиг Заменхоф 10, 31 раб. време: 9:30-22:00 Тел.: 0888 044 456 Всяка неделя от 12:00 часа. кулинарни класове за деца "Усмихната пица" и "Фабриката на десерти"

Кулинарно Ателие

Х ран а за Л юб о в

29

Варна, ул. Драгоман 9, раб. време: 10:00-19.00 тел: 052 636 131 facebook.com/TheHatoriPlace

32 Варна, ул. Шипка 25,

раб. време: пн-пт 10:00-19:00 сб 10:00-20:00 Тел.: 0883 44 26 13 FB/hranazalubov

24


33

25


На Тъ мн о

Творческа къща

Cre a t iv e

Магазин за хоби материали и приложни работилници

Д зев С ту ди о

Магазин тъкачница ръчно тъкани чанти, черги, пана

14Варна, ул. Стефан Стамболов 2,

раб. време: 10:30-19:00 пн-сб 11:00-18:00 нд тел: 0876 440 596 18 Варна, бул. 8-ми Приморски natamno.com Полк 91 раб. време 10-19 всеки ден Varna Games www.gretasart.com info@gretasart.com тел. 088 533 9096

15 Варна, ул. Котел 10,

Ръчно изработени и декорирани Подаръци, сувенири, бижута и картички

PANDA SHOP suspect x 100

19 Варна, бул. Ген. Колев 24

раб. време: пн-сб10:00-22:00 нд 11:00-20:00 ч тел: 0879 167 467 Instagram /FB/ pandashopvarna

Рабо т ил н ич ка 13

Батенберг" 8 тел 0893 602560, 0888205057 www.dzev.eu

De c or ra Han dMade

Art shop Da nt e l l a

раб. време: 13:30-22.30 ср-нд тел: 0897 811 277 varnagames@gmail.com varnagames.com

16 Варна бул. Сливница 10

21 Варна, ул. "Княз Ал.

раб. време: пн.12:00- 20:30 вт - чет: 10:30 - 18:30 сб. 10:30 - 14:30 Тел: 089 998 0899

22 Варна бул. "8 - ми Приморски

полк" 122 - А раб. време: 09 - 18:00 тел: 0887 193 608 www.decorra.eu sales@decorra.eu FB /decorra.eu Art House

Т во ри с и мо

3XS

с Ели Магазин за хоби материали 20Варна, ул. Св. Климент 10 23 Варна, ул. Шипка 24, раб. време: 10:00 -19:00 пн-сб раб. време: 10:00-19:00 пн-пт 17Варна ул. Проф. Державин 27 12:00 -18:00 нд 11:30-21:00 сб-нд FB/ rabotilnichka13 Тел: 0888150699 Тел. 0988362889 тел: 0885 32 12 36 FB/ 3XS Varna FB/ART HOUSE Творисимо rabotilnichka13@abv.bg

26


27


КОЙ СИ ТИ?

ДИАНА от

Полина Милчева

Коя си ти? Представи ни се. Казвам се Диана Нанева, a в интернет пространството ме познават като Functional Neighbour, но и като Диана Нанева. Не пропускам да кажа и истинското си име. Илюстрирам книги, занимавам се с комикси, а понякога илюстрирам и собствени неща, тъй като обичам и да пиша, макар че нямам претенции, че съм писател, нито имам целта да бъда. Понякога пиша и илюстрирам това, което пиша. Имаш ли такъв завършен проект? Преди три години издадох един малък независим сборник „Сезон за бягство“. Нещо смесено между комикс и стихосбирка, основаваща се на игра на асоциации на думи. Един сантиментален проект, изцяло независим, без редакция и издателство. Аз харесвам фензин културатаиздания безбар код, без редакция, направени със собствени средства и в малък тираж, които се разпространяват в малки симпатични места или по културни събития. Последният ми проект “Regrets and recreations” е по-скоро арт бук и в него са събрани последователни работи, създадени от пролетта до лятото тази година, свързани с точно конкретни хора, конкретни събития и чувства в дадена ситуация. Обичам да илюстрирам емоцията. В крайна сметка това е най-истинското нещо, което се случва в една ситуация. Разкажи ни за творческите си пътеки. Първоначално имах идея да се занимавам единствено и само с графика и ми беше интересно да разучавам различните техники. После ми стана интересно да работя и с цвят и в някакъв момент залитнах повече към комикси и илюстрация. В началото започнах да правя илюстрации на книги и произведения, които харесвам, и на неща, които са ме вдъхновили без да мисля да ги публикувам. През последните три години имам доста колаборации с различни български и чуждестранни автори. Някои от тях изцяло оставяха на мен интерпретацията на текста и дизайна на света, който те описват. Освен завършения продукт накрая, което си е супер като усещане, самият процес е много забавен. Кажи ни повече за процеса на създаване на комикс. Какво го характеризира? В началото има някаква идея, концепция, определена естетика. При комикса ми харесва това, че съчетава много медиуми в себе си, много видове изкуства. Освен художник, при комикса можеш да бъдеш и сценарист, а донякъде и писател. Комиксът може да бъде цветен, може да бъде черно-бял, няма ограничение във формата и в страниците. Нито в начина на разказване, нито в естетиката има някакви рамки. Той може да бъде много конкретен, хипер реалистичен, може да бъде и много абстрактен. Понякога се налага да бъдеш и актьор. На мен ми се е случвало да играя пред огледалото конкретни експресии. В комикса има и кинематография, защото e важно как се композират сцените, като при стори борд. 28


Има ли интерес и публика за комикси в България? Много хора имат предразсъдъци за комикса - че не е сериозно изкуство или че е само за деца. Но публиката се възпитава и тя никога не би имала досег с нещо ново, ако това нещо не дойде. Откъде идва псевдонимът ти Functional Neighbour (Функционален съсед)? Принципно съм забелязала, че е типично за всеки да има някакъв аватар, някакъв герой, който си е вътре в него; нещо, което определя като самия себе си. Да кажем, че Functional Neighbour е рисуващото същество вътре в мен, най-кратко казано. То се появи някъде в гимназията. Функционален заради нуждата си да бъде ползотворен за другите и за себе си и съсед, тъй като е някой, който винаги е наблизо и винаги може да се намери. С какви теми и образи работиш и как ти се струва, че се възприемат от публиката? Обичам да рисувам гарвани и лисици, а в последните ми неща има доста кучета. Използвам много от метафорите, който носят определени животни. Хората са свикнали с дадена представа за тях и понякога искам да я опровергая за определения образ. Темите са предимно неща от живота. Обикновено това, което стои зад работите ми е конкретно събитие, мисъл, усещане или мнение. Събитието си е там, дори замесените хора, но съм запазила анонимността им. Хората много си приличат и аз не съм толкова различна от всеки друг човек. Когато става дума за чувства и емоции, хората могат да ги усещат по много подобен начин. За мен е много по-важно публиката да открие нещо за себе си, отколкото да открие какво точно се е опитал да каже авторът. Слушаш ли музика докато рисуваш? Не. Музиката по-скоро ми пречи да се концентрирам. Слушам преди или след рисуване. Найдобре се концентрирам на места с много хора, на публично място. Загрявам като правя скици на хората и после си рисувам моите неща на фона на звуците от разговорите около мен. Ще останеш ли да живееш и работиш във Варна? Засега да. За това, което правя в момента, имам нужда само от време и място за рисуване. Това да живея във Варна не пречи на участията ми в други градове или извън страната. Повече за творчеството на Диана Нанева можете да намерите на www.facebook.com/FunctionalIllustrations/ и http://functionalneighbour.tumblr.com/

29


ОТКЪДЕ СИ?

ТЕО от

Полина Милчева

Представи ни се. Казвам се Тео и живея във Варна от 2014. Преди време живеех в Париж, където имах свой бизнес. Неудовлетворен от стресиращия и материалистичен начин на живот, реших да поема по нов път и заминах за Индия, където станах учител по йога. След това прекарах няколко години преподавайки йога учението в Париж, а през 2014 напуснах Франция и се преместих във Варна. Защо избра Варна? Избрах я заради близостта и` до Франция, тъй като имам възрастни родители и трябваше да остана на няколко часа полет от Париж. Търсих европейска държава на изток с добър климат и море. Посетих няколко държави и се влюбих във Варна. България отговаряше на моите критерии. Освен ниските ежедневни разходи в сравнение с тези във Франция, бях привлечен от спокойния живот и природата. Обстановката тук е подходяща за живот в мир и хармония, което е чудесна основа за един учител по йога. Тук има силни енергии и вековната история на града се усеща. Сякаш тракийския и римски дух е все още тук и бди над града.

е смущаващо, но от друга страна е забавно да не чуваш „благодаря“ през цялото време. Оценявам българския хумор, дори и не винаги да разбирам всичко. Чувствам се добре с вас, защото сте уравновесени, здраво стъпили на земята, логични и креативни. Споделям вашите ценности и разбирания и харесвам доброто настроение, което често се крие зад един строг и дистанциран вид. Кое е любимото ти българско ястие? При йогата качествената храна е много важна. Много харесвам водата от изворите на Побити камъни и Аладжа манастир, както и продуктите по пазарите, които се намират много трудно в големите френски градове.Тук са най-вкусните домати, които някога съм опитвал. Обожавам миш-маш и домашно приготвена баница. Харесва ми да си правя гювече, а и много обичам качествена боза.

Кажи ни повече за йогата, която преподаваш. Йогата, която преподавам, се нарича „интегрална“ и прилага един холистичен комбиниран подход. Когато се преподава автентично, както при монасите, Шивананда Как намираш българите? йога, която носи името на индийския духовен Оценявам ги. Във Варна имам повече учител, взема под внимание физическото, български приятели, отколкото френски. емоционално, духовно и ментално измерение Имаме културни различия и понякога това на човека. От друга страна хата йога дава

30


позициите, медитацията и позитивната мисъл, което е най важното за менталната хигиената, храненето, релаксацията и дихателната техника - пранаяма, не толкова разпространена в България, която използва контролирано дишане или енергия. Също така използвам силата на звука, мантри и пеене.

Чувстваш ли се чужденец във Варна? Чувствам се чужденец преди всичко заради езика, но иначе се чувствам на мястото си. Уча български и много харесвам този език, но все още не говоря достатъчно добре.

Кажи ни нещо на български. Сещам се за нещо забавно (смее се), как Какво би ни дало практикуването на такава децата отговарят на „моля?“- „кокошки не коля“. йога? Тази йога допринася за повече гъвкавост, Искаш ли да кажеш нещо специално на физическа, но също така и ментална. нашите читатели? Раздвижва вътрешните органи, чрез Да, благодаря за тази възможност. Има нещо стимулация на енергията, носи концентрация важно, което бих им казал. Обичам вашата и подобрява имунната защита, дава техники държава, вашата култура, вашите традиции за контрол над стреса и подобрява съня. и вашите продукти. Виждам, че страната се Ооблекчава болки в гърба. Най-вече би дала променя към по-добро. Тъжно ми е, че според едно добро разположение и радост от живота, най-младите щастието е в западния начин стимулирайки и хармонизирайки физическото на живот, искат да зачеркнат традициите и тяло и духа. Йога практиката би ни помогнала историята си и за тях България е безинтересна да елиминираме негативните мисли и да се страна без бъдеще. Много българи ме вземат свържем с истинската си същност. за луд задето съм напуснал Париж, за да живея тук, но повярвайте ми, нещата се променят и Какви са твоите наблюдения за йога то бързо. Залагам на България, на нейната практиките в България? енергия и ентусиазъм, нейната автентична Йогата се развива много бързо в България. природа и креативност, с които ще получи Всеки месец се открива ново студио. Хората признание за това, което е. Запазете човешкия тук чувстват ползите от това древно познание. начин на живот, все така ценете живота и не се Мисля че българския народ има дълбока и превръщайте в машини. истинска връзка с духовността в своето ДНК. 31


НА ПЪТ

НЕПАЛ ПЪТЕШЕСТВИЕ С МИСИЯ от Антоанета Попхлебарова

Тони преподава английски във Vista's Cool, координира дейността на международни доброволци от Фондация "Деца на Балканите" с деца в неравностойно положение, ментор е на "Делфините PTPI", пътешества и разказва. Харесва и да свързва хората в името на доброто и промяната. Думата „мисия“ е голяма. Предполага усещане за избраност. За изключителност. Но аз не мисля така. Мисля, че всеки от нас има мисия да прави най-доброто от себе си. Без значение къде и с кого. Просто да даде това, което може, на света. Какво мога аз? Ами, да преподавам английски. Да развеселявам деца. Да разказвам истории. И да споделям възхищението си от щедростта на света, от разнообразието на хора и съдби, от богатството на багри и образи. Аз съм учител. И ето, опаковала в раницата на сърцето си всички тези инструменти за мисионерстване, тръгнах към Непал. Имах две задачи - да пътешествам и да помагам. Пътешествието бе заедно с Боби - небезизвестната фамилия ПопХипарови вече бе потънала в магията на Изтока от странстванията си в Индия предната година и отново не направи нито един предварителен план или проучване, а се гмурна в дебрите на Катманду, готова да си начертае маршрут и да го изпълни. Храмовете в Катманду - джунглата в Читуан - люлката на Буда в Лумбини - магнетичните осемхилядници, видяни от Покхара - и отново Къщата на Ангелите в Лалитпур. Коя е тази къща? За нея след малко, във втората част - за помагането. Сега за скитането.

32


Скитане е точната дума, защото, за да хванеш автобус в Непал, трябва дълго да скиташ из рововете на невъзможните им пътища, провирайки си път между крави, огромни тирове, автобуси от каменната ера и мотоциклети. След като бях се постарала да науча как се изписва името на дестинацията ни и няколко часа се взирах в табелките на минаващите и бибипкащи возила, установих, че това, което съм мислила за надпис, всъщност е препоръка да си купиш билет в автобуса. За номера също не може да се говори, защото техните цифри са други, да не говорим, че и годината бе 2076. Как извикахме неволята ли? Ами просто разбрахме, че вместо пътниците да търсят автобус, автобусът си търси пътници. Спряхме на едно място и зачакахме. Скоро се зададе едно флинтстоунско возило, от което стърчеше момченце и трескаво крещеше името на нашата дестинация. Натовариха ни. И тръгнахме през девет планини в десета, за да преминем разстояние от 200 километра за девет часа. В Непал се роди смешката "Въпрос: Как може да прекараш два тира през иглено ухо? Отговор: Ако помежду им проплъзнеш пътнически автобус." Игленото ухо е планинското пътче с надвиснали огромни канари отляво и бездънна пропаст отдясно, по което нашият безстрашен шофьор лъкатушеше девет часа. Един познат ми беше казал, че някъде на картата пътят бил белязан с точки, а не с права линия. Е, помислих си аз, може би е в ремонт. Не беше - там просто път няма. И така си пътешествахме седем дни. С всичко, разбира се, се свиква. Особено когато си заслужава да стигнеш.

33


НА ПЪТ Да започнем с Читуан - вратата на джунглата, изходният пункт за прочутото сафари на слонове и срещи отблизо с леопарди и носорози. Носорогът бе в храстите от другия бряг на реката. Леопардът беше спал предната вечер под терасата на наколното ни бунгало. Какви са тези чернички топчета на чаршафите ми? Ами, нищо особено - продукти на местното гущерче геко, което си живеело в бунгалото. Тази буря циклон ли е? Да, това е просто един проливен мусонен дъжд, който продължава неспирно и реката прелива, но няма страшно, ще спре някога. Как се качва човек на слон? Първо по стълбичка, а после в кош. Да продължим с Лумбини - пъпът на будистката вяра, родното място на Гаутама Буда. Едно от най-магичните и добри места в света. Средоточие на девет приказно красиви будистки храма, построени от различни нации. Земя на мир и изобилие, на мощни огромни дървета. И най- свещеното от тях - дървото, за чиито клони се е държала майката на Буда при раждането му. Силата и магнетизмът на това дърво заслужават неволите на всяко едно странстване. Под клоните му коленичат босоноги будистки монаси от цялата земя, а сред тях се реят пъстрите знаменца на стълбата към Небето. И да завършим с Покхара - хипарската столица, вратата към Хималаите. В това пътешествие нямахме време и подготовка за трекинг. Повечето маршрути изискват поне пет дни сериозно ходене, а и хванахме дъждовния сезон, в който това не е лесно. Не пропуснахме обаче да запечатаме гледката с масива на Анапурна в сърцата си и да знаем за какво да мечтаем следващата година. И сега - най-важното! Завръщането у дома. Но не в България, а в Къщата на ангелите - домът за изоставени деца, в който моят приятел Бимал Ости и неговото семейство вече седем години отглеждат като свои двадесет и едно момиченца. Всяко от тях е със съдба на зловеща драма зад гърба си, но с най-светлата усмивка и най-звънливия смях. Аз се запознах с Бимал преди три години в Полша, повярвах му и сърцето ми ме поведе към него. Да опозная децата, да им помогна с английския, да им занеса пари. Да дам най-доброто от себе си. 34


Първо - като шия чанти от стари дрехи. Създадох си страница във фейсбук - Toni's Bags for Charity- и поканих приятелите си да подпомогнат таксите за училище на децата като си купят шастлива торба. Успях! Уших повече от петдесет чанти и събрах много пари. Занесохме ги с Боби всичките на децата, подкрепихме ги в началото на учебната година. Таксата на едно дете на месец в училище е 25 евро. А те са 21. Всички се питаме как успяват тези хора да ги гледат? Богати ли са? Държавата дава ли им пари? Отговорът е НЕ. Просто има и други хора, от всички части на света, които са решили да помагат. Семейството на Бимал е голямо международно семейство. В центъра му са момиченцата. Не можех да повярвам, че двадесет дни ще работя в среда с деца с трудно минало, в която няма агресия и стари травми. Бях се подготвила с материали за начинаещи, мислех си, че тепърва ще учим елементарни неща, че ще поема много болка в сърцето си. Какво бе учудването ми, когато разбрах, че децата учат изцяло на английски в училище, че са напълно грамотни и прилежни в заниманията си, че са способни да пишат домашни с часове, да стават сутрин в пет, за да срешат косите си и изгладят униформите си, да работят в екипи и най- важното - да са напълно отговорни за успеха си и отзивчиви за помощта в домакинството. Първият ми час започваше в шест сутринта. След това имах втора група от седем. В девет ги водех на училище. В четири ги прибирах, помагах в готвенето, ходех с тях на църква, играех, правех театър и филми, гушкахме се. Научих се на толкова много неща! Дадох най-доброто от себе си и получих найдоброто в замяна. Но любовта е грижа. И тя не е за един ден. Иска постоянство. Затова пак шия чанти. И моля хората да ги купуват, за да помагаме на децата. Помагайте и вие! Светът е широк и вашата мисия ви чака някъде.

35


РАБОТИЛНИЦА

К ЪЩА ЗА ТВОРЧЕС ТВО

През октомври сме на гости на едно място във Варна, което ни пренася в света на необятното въображение и творчество и вероятно по тази причина се казва Творческа къща Creative. Всяка седмица къщата се превръща в работилница за малки и големи творци, които правят със собствените си ръце предмети от хартия, дърво, глина, вълна, стъкло и прежди. Освен че ръчните изработки са ценни за изработващите ги, защото удовлетворяват стремежа им към творчество и съзидателност, те се радват и на все по-голяма популярност и интерес сред потребителите. Вложените старание, лично виждане и обич в изработката на подаръците и картичките създават усещането за ценност на този вид предмети. Деца и възрастни се срещат в къщата, за да правят красиви и полезни неща: албуми, кутийки за бебешки съкровища, рецептурници, буркани за сладки, картички, бижута. Събират се заедно, за да се научат да плетат и да създават интересни шалове, шапки, кошнички, чанти, аксесоари за дрехи. Както всяко място със специално усещане и дух, и Creative е такова заради хората, които го създават и стоят зад него. Човекът, който прави възможна творческата къща (и също е безценно да познавате) е Грета Вълчева, която като същинска Мери Попинс, увлича деца и възрастни в своята удивителна крафт приказка, а нейните трудолюбиви помощници откриват за всички тайните на приложното изкуство. Творческа къща Creative дава възможност за изява на утвърдени и начинаещи творци, за да представят свои идеи, свои произведения, ръчно изработени предмети с различни техники или да споделят своя опит с другите, като водят творческа работилница по своята специалност.

36


Всички материали за работилниците са буквално на една ръка разстояние от творците, защото Творческата къща разполага и с магазин за материали, където може да се намери всичко необходимо, за реализиране на идеите. Материалите са с високо качество, внесени от Германия или произведени в България от утвърдени производители. От това лято Творческа къща Creative реализира и своя серия дизайнерски хартии на различни теми: море, бебешки съкровища, фолклор и др. Българската шевица се възражда и отново идва на мода, вплетена в картички, албуми и апликации. График на работилничките в сайта може да се намери на www.gretasart.com. На същата страница функционира и онлайн магазин. Така в реално време се следи какво е на разположение в момента и могат да се поръчват необходимите материали. От Creative споделят, че могат да ни покажат и да ни посъветват как сами да подготвим покани и украса за сватбено тържество. Да направим декупаж върху сватбени бутилки или да внесем свежест с красиви цветни акценти. И дори да е малко рано, ако сте от онези, които започват да чуват коледни звънчета още наесен и ви се иска да украсите навсякъде, в Creative ще откриете всичко необходимо: украси, апликирани с разноцветна вълна чрез техниката иглонабиване или изработени от полимерна глина. Творческата къща се намира в центъра на Варна, на бул. „8-ми Приморски полк“ №91 (на Червения площад) в близост до Младежкия дом. За творческите работилници можете да запишете себе си или своете дете на телефон 0885 33 90 96.

37


ФОТОЛОГИЧНО

38


39


P. S .

БЕЛ А БЕНОВА

В предишния брой представихме Бела Бенова с части от описанието на пътуването и по черноморските фарове, а в този тя се включва с нежна морска поезия. Третата книга на Бела "Гостенка в миналото"на издателство СТАЛКЕР – Варна излезе тази година и е дневник на няколкомесечен период в странство, събрал размисли, откровения, стихове и черно-бели фотографии към всеки текст. Обещала съм ти вятър

ВЪЛНОЛОМ

Да, буреносна съм! Баща ми, той е Бореал, а имената на всичките ми братя не ще пред теб произнеса, за да не призовавам по-опасен вятър.

На вълнолома съм, а ти ме пита: “Как е, ломят ли се вълните?”

И вятърничава! Косите дълги умело управляват хвърчила и виолетови са, тъмни, за да примамват залезния час. О, да, фурия съм! Запрягам бризове с парчета раздрани небеса надбягвам мълниите, бликнали от бащината ми ръка. И как съм облачна! Гръмовно сива е роклята ми, шита от дъжда очите ми са бясно сининебесна волтова дъга. Да, аз съм вятърът! Тръпнещо северен е погледът ми, с които те следя. По раменете ти дъхът ми леден е. В сърцето ти - там ще се разразя!

Прегряло стенат чайките в самотен час за сън. Загубил се е вятърът зад хоризонт, отвъд. Преуморени кораби затъват до гърди. Лятото е скорошно, но тръгва си, уви. Неустоимо чакащи – отсрещните скали. Как да преходя пясъка, който ни дели? Гласът ти се удави в петната от мазут. Чак след “край на разговор” сама останах тук. Най-дългото ми чакане – започнало едва. По всички мои плажове е твоята следа. Фар безмълвен, грохнал, осиротял и сляп. Ферибоот, нарамил товари от ръжда. Препечените камъни копнеят за вода. Вълничките са мудни – докосват ги едва. Сред шума на лодките не мога да спася даже само спомена, че ти чух гласа. Оттатък шамандурата светлее празен плаж: не е чувал думата-зов “На абордаж!”. Няма за мен пристанище, а котвите тежат, при всякое отдаване веригите душат. На самолета сянката е Синята стрела, а къде е корабът, отблъснал таз вълна`? Коя пияна палуба ще люшка утринта под стъпките на моите до твоите крака? Как да издигна в знаме тежкия покров на моята, удавена след твоята, любов?

40
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.