Ти си Варна / брой 7

Page 14

ИЗЛОЖБА

ИЗЛОЖБА ARTEXTREME 15

На 14 юли от 17 ч. във Военноморския музей се открива “ArtExtreme 15” – многожанрова изложба, създадена от АНДАРИ – Анатолий Радев и Дария Василева, под патронажа на вицепрезидента на Република България Маргарита Попова. Изложбата ще продължи до 31 август. Посветена е на големия скулптор Кирил Шиваров. 15 творби разкриват човешки преживявания в неповторимата архитектурна и етнографска среда на Варна. Колекция български шевици на ИЕФЕМ-БАН и ваяшки носии от Аврен създават връзката между минало и настояще в изложбата. ArtExtreme модели са световни балетни звезди като Аврора Андреева - България, Арата Миягава - Япония, Аркади Поселски - Русия, Бруклин Мак - САЩ, Денис Черевичко - Австрия, Джан Чаой Китай, Кетрин Хигинс - Белгия и др. „ArtExtreme 15“ е призив за преоткриване и осъзнаване стойността на културното наследство на Варна и България.

На 15 юли от 11 ч. в зала 1 на Интерхотел Черно Море ще се проведе лектория с тема „Силата на българския дух“, част от програмата на изложбата. Участват АНДАРИ със „Силата на българския дух в изложбата ArtExtreme 15“, гл.ас. д-р Елена Водинчар от ИЕФЕМ-БАН с „Българската шевица – поглед към света“, инж. Таньо Танев и гл.ас. Ангел Манев от ИКИТ-БАН с „Вибрационната сила на Българската Глаголица“, дфн Добринка Райнова, академик на МАБИК, със „Значение на българския език за формиране на иновативно мислене“ и Християн Облаков с „По стъпките на Кирил Шиваров и архитектите на „Стара Варна“. В същия ден от 14 ч. ще започне пешеходна обиколка „Архитектурните бижута на Варна“ с краеведа Християн Облаков. Сборно място е фоайето на Интерхотел Черно Море. Входът за събитията от програмата е свободен. Повече информация на: www.andaribg.com. 12


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.