Ти си Варна / брой 21

Page 1СЪДЪРЖАНИЕ-БРОЙ 21

05 ПРЕЗ МЕСЕЦА

08 АКЦЕНТИ

25 НА СРЕЩА Коста Костов

27 НА ПЪТ Есенни маршрути: водопадът до с.Могила и местност Кирика, Каспичан

30 КВАРТАЛНО Квартал „Бриз“

32 КОЙ СИ ТИ? Ася Захариева

36 МЕСТА Къщата на Ви

37 ОТКЪДЕ СИ? Варна през погледа на един чужденец

40 P.S. Димана Йорданова 1


Екип: Издава се от: Виж! Варна ЕООД Ти си Варна Всички права запазени

С уважение към авторското право молим никаква част от това издание да не бъде възпроизвеждана без изричното съгласие на издателя. Издателят не носи отговорност за информацията в подадените програми и рекламни материали.

Тираж: 5000 бр. Разпространява се безплатно в над 100 подбрани обекта и събития в града и региона.

Издател: Николай Тодоров office@vijvarna.com Редактор: Пламена Александрова contact@vijvarna.com Автори в броя: Пламена Александрова Никол Патрашкова Цветелина Неделчева Полина Милчева Божана Сотирова Катя Николова Корица Николай Тодоров Предпечат: Йордан Станков Печат: Хеликс прес ЕООД

Електронно списание свалете от issuu.com

2


Докато за поредна година разсъждаваме няма ли как ароматът на печени чушки да се бутилира и да се превърне в парфюм, септември се настанява на плажа неусетно, но категорично. Правилното време да започнем да си носим лека връхна дреха, да изпратим с облекчение туристите и да се научим да ловим морска риба с въдица на някой живописен кей. Други интересни възможности за началото на есента: фестивалът, на който всяка година се усмихваме, защото успява да създаде атмосфера на уютен неделен следобед в слънчева градина; часове по рисуване за големи; анимационни филми и ориенталски танци; голямо четене в сърцето (или в рапана) на града; уроци по музика и циркови представления. Септември ни носи онзи момент, в който трябва да изтупаме пясъка, да намалим количеството лед в чашите и неохотно да изпратим лятото. Ние, разбира се, оставаме.

П Александрова

3


БИБЛИОТЕКА НА ОТКРИТО Библиотеката – рапан на входа на Морската градина ще остане там до края на октомври. Феновете на четенето на открито ще могат да си избират между 900-те заглавия, които тя предлага. Организаторите смятат да стартират и кампания за набиране на още книги, което ни дава възможност да зарадваме с вече прочетени заглавия други обичащи книгите хора. Акцията, насърчаваща четенето, е дело на Боян Симеонов, Юзджан Тургаев и Ибрим Асанов.

ОРИЕНТАЛСКИ ТАНЦИ В рамките на четири дни, от 7 до 10 септември, за четвърта поредна година в България ще се проведе Международният фестивал по ориенталски танци „Orient El Hob“. Фестивалът представя по автентичен начин красотата, разнообразието и богатството на арабското музикално и танцово изкуство. На 9 септември на сцената на ФКЦ ще излязат найголемите имена на ориенталскитe танци: Сахар Самара от Египет,Даря Митскевич от Украйна, Елена Рамиза от Русия, Хасан Ибрахим Танура от Египет/Франция.

ФЕСТИВАЛ ЗА ИНДИЙСКА КУЛТУРА Икономически университет –Варна ще домакинства на третото издание на фестивала за индийска култура между 8 и 10 септември. Повече от 30 изложители, 25 артисти и 30 преподаватели ще бъдат на фестивала, за да създават цветни спомени. Танци, музика, цветове, храна и хармония ще изпълват фестивалните дни. Повече информация за събитието на http://www. festivalofindiavarna.com.

4


БЛАГОТВОРИТЕЛЕН ОРГАНОВ КОНЦЕРТ Благотворителен органов концерт в помощ на отделението по неонатология към СБАГАЛ „Проф. д-р Димитър Стаматов“- Варна ще се проведе на 10 септември от 19,30 часа в зала 1 на ФКЦ. Изпълненията ще бъдат на Луис Антонио Гонзалес от Испания – музикант с дългогодишна практика като изпълнител на орган и клавесин, като диригент и реставратор на старинни музикални инструменти. В концертната си програма за Варна той е подготвил рядко изпълнявани творби, композирани за орган с испански тромпети.

АРТ КЛАС В СОЦИАЛНАТА ЧАЙНА Рисуване и вино, тази доказала се във времето комбинация, ще събере почитатели на изобразителното изкуство на арт класове в Социалната чайна. Водещ на класовете ще бъде художникът Диян Димитров, който ще покаже на участниците нови техники и умения и ще ги потопи в света на изкуството. Всичко това - в компанията на чаша вино, в доза, полезна за здравето. Датата за месец септември е 13-ти, а творческото занимание е с начален час 19 ч. Необходимо е предварително записване в Чайната.

ЦИРК БАЛКАНСКИ Акакдемичен цирк Балкански ще гостува във Варна до 24 септември. Мястото му е традиционно на булевард „Цар Освободител“. Представленията, които включват лазерно шоу, дресура на животни, летящи мотоциклети, гимнастика, водно шоу и още много класически циркови номера, ще се случват всеки ден (с изключение на понеделник) с начални часове 17 и 19,30 ч. Билетите се се продават на касата пред цирка.

5


ФЕСТИВАЛ

ФЕСТИВАЛ НА АНИМАЦИОННИЯ ФИЛМ Варна ще домакинства на тринадесетото издание на Световния фестивал на анимационния филм, който ще се проведе между 13 и 17 септември. Фестивалният и конгресен център във Варна отново ще е място за среща с разнообразни анимационни събития. Конкурсната програма и "Панорама" ще представят най-актуалните и добри филми от анимационния свят. По-широкообхватна ще бъде тази година традиционната детска работилница, където деца ще имат възможност да направят собствен филм. Фестивалът ще включва специализирани лекции, мастер-класове, прожекции на студентски филми от университети с профил анимация, програми с най-доброто от гостуващи фестивали, документални филми, изложби и още много и интересни събития от света на рисуваното кино.

6


КОНЦЕРТ

КОНЦЕРТ НА ФИЛИП КИРКОРОВ Сигурни сме, че Филип Киркоров не би пропуснал Варна като спирка от световното си турне. Той ще пее в пет български града през септември, а тук ще изнесе концерт на 19 септември. Името на новия му шоуспектакъл е „Я“ ( „Аз“). Изявата му у нас е част от европейско турне, с което изпълнителят представя новата си шоупрограма "Просто подари". В грандиозното представление участват 80 артисти, подбрани с кастинг от цяла Русия. Режисори на спектакъла са Франко Драгоне и Павел Брюно. Двамата създават пет от проектите на „Цирк дю Солей“, както и шоу на Селин Дион. Хореограф е американецът Тони Теста, работил с Майкъл Джексън и Кайли Миноуг. Очаква се шоуто да включва грандиозни декори, десетки костюми и впечатляваща хореография. Сцената ще е окъпана в светлина, а гърба и ще красят огромни трансформиращи се криле и лед екрани, предаващи концептуална визуализация. Концертът във Варна ще се състои в Дворец на културата и спорта и ще е с начало 20 часа. Цените на билетите варират между 40 и 120 лв. 7


РАБОТИЛНИЦА

МУЗИКАЛНИ РАБОТИЛНИЦИ „Аз и музиката“ е проект, който предлага поредица музикални работилници на открито между 17:00 до 19:00ч. в различни точки на Варна. Варненци са поканени да се включат в безплатни музикални уроци или изпълнения пред публика, а някои ще спечелят ваучери за уроци и репетиции в RockSchool. Програмата започва на 15 септември на сцена "Кофража", като до края на месеца ще се проведат общо шест работилници: на 16.09. в парка на кв. „Аспарухово“, на 19.09 - Ботевата градинка, на 23.09. в кв. „Младост“ - Амфитеатъра, на 27.09. - кв. „Бриз“ на стълбите под паметника и на 30.09. в парка на кв. „Вл. Варненчик“. Проектът се осъществява с подкрепата на Община Варна в рамките на “Варна- Европейска Младежка Столица 2017“.

8


Интерактивна работилница за културно наследство със заглавие „Усети града“ ще се проведе в края на месеца в споделеното работно пространство Beehive - Варна и има за цел да събере младежи между 15 и 35 години, които са готови да предизвикат сетивата си и да споделят креативни идеи за културното наследство на Варна. Инициативата ще обедини четири интерпретативни работилници: тактилна (допир на настилки, фасади, природни обекти), аудио-визуална (снимки, видео, рисунки, графити), обонятелна и вербална ( събиране и разказване на истории). Участниците ще научат какво е градско културно пространство и как да го интерпретират и представят; как да организират социални събития и как да помагат на хора със зрителни затруднения.

Проектът ще завърши с интерактивна изложба в Социалната чайна. Срокът за записване е 18 септември, а дните, в които ще се проведе работилницата, са от 28 септември до 3 октомври. Beehive се намира на ул. „Преслав“ 53. Проектът се реализира с подкрепата на Varna2017 - Европейска младежка столица и партньори Споделено работно място Beehive.

9


ФЕСТИВАЛ

Между 31 август и 3 септември най-големият младежки фестивал в България - FUNCITY+ ще превърне пристанището на Варна в зона за забавления и всичко, което вълнува младите хора в Европа. Във фестивалната зона ще се обособят няколко сцени и зони за танци, работилници, изкуство, спорт и игри. Специално за FUNCITY+ във Варна ще пристигнат и гости от чужбина, сред които танцьори и хореографи, както и диджей от Словения, които ще направят свои уъркшопи и ще се погрижат за доброто настроение на посетителите. На музикалната сцена на фестивала ще се качат DRS, Нокаут, Миленита, Skiller, Pe4enkata и много други, а телевизионният рок формат „Голямото рок междучасие“ ще проведе регионален кръг, на който ще потърси най-яката рок банда в североизточна България. В програмата са включени демонстрации и уроци по капоейра, модерни танци, pole dance, хип-хоп и брейк, Popping. За по-спортните натури фестивалът е подготвил функционални тренировки, пилатес, йога, фитбол, степ аеробика, MTV dance, карате и уроци по самоотбрана, турнир по стрийтбол, състезания по скейт, блейд и лонгборд.

На 1 и 2 септември в цяла Варна ще се танцува с подвижна DJ бус платформа, на която ще можете да се качите по целия и' маршрут и да чуете сетовете на най-добрите български диджеи и гостa ни от Словения DJ DECONSTRUCTOR. В програмата на фестивала са включени и десетки творчески работилници по оригами, калиграфия, роботика, трудотерапия, предприемачество, бижута и много други. Всички желаещи ще могат да се включат и в конкурса ни за най-оригинален образ на FUNCITY+ CHARACTER, който ще могат да изработят на място. За феновете на азиатската култура са подготвени Аниме и COSPLAY събития. В GAME зоната на фестивала ще се играят настолни игри, джаги, дартс, шах, табла, турнир FIFA и много други. Обособена е специална графити зона, в която ще станем свидетели на съвсем нова графити и стрийт арт концепция. Петима артисти ще рисуват върху картонени кубове, които при пренареждане ще образуват различни изображения. Ефектът на 3D визията ще провокира публиката да участва в подреждането на готовите модули, а след фестивала тези инсталации ще бъдат пренесени в част от варненските училища. Уличен цирк, огнено шоу, магично шоу и много други забавления ще изпълнят петте дни на фестивала – чудесен начин да изпратим лятото, докато се забавляваме на FUNCITY+. 10


ФЕСТИВАЛ „УСМИХНИ СЕ“ С КАРИН ДОМ За трета поредна година дворът на Карин Дом в сърцето на Морската градина ще се превърне в домакин на ежегодния семеен фестивал „Усмихни се“. На 16 и 17 септември между 10 и 20 ч. фестивалът отново ще предложи забавления за цялото семейство – от детски кът и работилници за наймалките, през занаятчийски и фермерски пазар, вкусно барбекю и бира. Откритата сцена ще събере на празника различни музиканти. Тази година темата на събитието е „Приказки“ и децата ще бъдат пренесени в света на въображението. Това, което превръща „Усмихни се“ в уникален фестивал, е не само прецизната организация, но

и неговата основна идея – забавление с кауза. Събраните по време на фестивала средства (от дарение за вход, участие в томбола и закупени продукти, работилнички) се използват за благородната кауза на Карин дом. Карин Дом , който тази година отпразнува своя 21-ви рожден ден, е организация с водеща роля в предоставянето на професионални услуги за деца със специални нужди и техните семейства. Годишно Карин дом подкрепя над 300 деца и семейства и обучава над 1200 специалиста. Повече информация как можете да се включите като партньор на фестивала, да участвате със свой шанд, с детска работилничка или като доброволец вижте на: www.smile.karindom.org

БЛАГОТВОРИТЕЛНО ТЪРСЕНЕ НА СЪКРОВИЩА На 10 септември във Варна стартира четвъртият сезон на TRACE - The Treasure Race Adventure, който за първа година ще се проведе с благотворителна кауза. Даряване на спортни артикули и логически игри за деца, лишени от родителски грижи, ще се осъществи с помощта на всички социално ангажирани граждани във Варна, Пловдив и София, които ще вземат участие в приключенския маратон. TRACE - The Treasure Race Adventures е състезание, в което за четвърта поредна година ще вземат участие над 60 отбора от по петима приключенци. Съревнованието има за цел да подложи на изпитание силовите възможности, координацията, логиката, асоциативното

мислене и отборния дух на екипите. Отборите ще се състезават за титлата „Трети национален победител на TRACE“. Екипът на TRACE 2017 е подготвил и редица други изненади за всички по трасето. За регистрация и повече информация за участие: www.trace.amaze.bg

11


ГАЛЕРИИ до 11.09 Галерия Le Papillоn Варна, ул. Драгоман 12 изложба графика и илюстрация на Ясен Гюзелев до 20.09 Етнографски музей Варна, ул. Панагюрище 22 Вотиви Вотиви - са предмети с култово предназначение и се даряват като обет (от латинската дума „ex- voto”), вследствие на обещание, на вричане. Народът ни ги нарича оброци до 03.09 Фестивален и Конгресен Център Варна, бул. Сливница 2 Прекрасна Индонезия фотоизложбата на Велин Пасков и Мария Паскова до 20.09 Градска художествена галерия "Борис Георгиев" Варна, ул. Любен Каравелов 1 Изкуството като противодействие Художествен форум, който се инициира и организира за първи път като специфична страна от музейната дейност на ГХГ-Варна, имаща за цел стимулирането на творческия процес в българското изкуство до 30.09 Военноморски музей Варна, бул. Приморски 2 Филателно море изложбата включва над 100 ценни екземпляра пощенски марки, картички и печати – част от фонда на музея и екземпляри от личните колекции на варненски филателисти. Изложбата представя морско образование, корабостроене, корабоплаване, водни спортове и други

МЕЖДУНАРОДЕН АНИМАЦИОНЕН ФЕСТИВАЛ

13.09 ФКЦ, Зала 1 от 19:00 часа Официално откриване 1-ва конкурсна програма късометражна анимация от 21:00 часа Панорама 1, Най-доброто от света на анимацията 14.09 ФКЦ, Зала 1

от 14:15 часа Лекция на Жорж Сифианос „Актьорската игра в анимационното кино” от 15:15 часа 90 години от рождението на Никола Майдак – Сърбия 15.09 ФКЦ,Зала 1 от 11:00 часа 2-pа конкурсна програма анимация за деца от 16:00 часа 4-mа конкурсна програма късометражна анимация

от 11:00 часа 1-ва конкурсна програма анимация за деца

от 17:30 часа 3-mа конкурсна програма пълнометражна анимация “Тереза и Тим”

от 16:00 часа 2-pа конкурсна програма късометражна анимация

от 19:00 часа 5-mа конкурсна програма късометражна анимация

от 17:30 часа 1-ва конкурсна програма пълнометражна анимация “Made in Brachycera”

от 20:30 часа 4-mа конкурсна програма пълнометражна анимация “Етел и Ърнест”

от 19:00 часа 3-mа конкурсна програма късометражна анимация

ФКЦ, Зала Европа

от 20:30 часа 2-pа конкурсна програма пълнометражна анимация “Зоотроп” ФКЦ, Зала Европа от 12:00 часа Програма членове жури Золтан Силаги Варга – Унгария от 13:00 часа Програма университети НБУ и НАТФИЗ – България

от 13:30 часа Представяне на студентски проект 10х10х17 от 14:30 часа Документална програма В търсене на изгубената “поща” от 21:30 часа Програма еротична анимация Midnight hot 16.09 ФКЦ, Зала 1 от 11:00 часа 3-mа конкурсна програма анимация за деца 12


от 16:00 часа 6-mа конкурсна програма късометражна анимация от 17:30 часа 5-mа конкурсна програма пълнометражна анимация “Момичето без ръце” от 19:00 часа 7-ма конкурсна програма късометражна анимация от 20:30 часа 6-mа конкурсна програма пълнометражна анимация “Мъст” ФКЦ, зала Европа от 12:00 часа Програма иранска анимация от 13:00 часа Програма университети Единбургски колеж по изкуствата от 14:00 часа Програма университети Филмово училище в Лодз – Полша от 15:30 часа Премиера на филма „Вятър работа” на Анри Кулев 17.09 ФКЦ, Зала 1 от 11:00 часа Пълнометражна анимация за деца “Пук” по приказката на Валери Петров от 19:00 часа Официална церемония по награждаването nрограма наградени филми от 21:00 часа Панорама 2 Най-доброто от света на анимацията

ФКЦ, зала Европа от 12:30 часа Програма университети Институт по анимация Дзилин – Китай от 13:30 часа Програма университети Енсад Париж – Франция от 15:00 часа Почетна програма Иван Веселинов на 85 години от 16:30 часа Програма членове жури Александър Петров – Русия ТЕАТЪР

Драматичен Театър “Стоян Бъчваров”

08.09 от 19:00 до 20:50 часа Сцена Филиал Едноокият цар комедия на наблюдението от Марк Креует Режисьор Петър Денчев С участието на: Симеон Лютаков, Милена Кънева, Биляна Стоева, Пламен Димитров, Николай Божков 11.09 от 19:00 до 21:20 часа Сцена Филиал Паметта на водата драма от Шийла Стивънсън Режисьор и музикална среда Стоян Радев Ге. К. С участието на: Теодора Михайлова, Веселина Михалкова, Даниела Викторова и др.

19.09 и 20.09 от 19:00 до 21:00 часа Сцена Филиал Бащи, лъжи и още нещо комедия от Рей Куни Режисьор Костадин Бандутов С участието на: Свилен Стоянов, Валери Вълчев, Милена Кънева, Димитър Мартинов, Веселина Михалкова и др. 21.09 от 19:00 до 21:00 часа Сцена Филиал Месец на село от И. С. Тургенев С Участието на: Даниела Викторова, Стоян Радев, Цветина Петрова, Валери Вълчев, Николай Божков, Пламен Димитров, Юлияна Чернева и др. 26.09 и 27.09 от 19:00 до 21:00 часа Сцена Филиал Сън пиеса за юноши от Магда Борисова Постановка Стоян Радев Ге. К. С участието на: Георги Няголов/Недялко Стефанов, Валери Вълчев, Цветина Петрова и др. ОПЕРА 01.09 от 20:30 до 22:30 часа Летен театър Исус Христос Суперзвезда Рокопера по музика на А. Л. Уебър и текст на Тим Райс Диригент Константин Добройков Сценично решение Боряна Сечанова със специалното участие на Наско от БТР и победителката от Х-фактор Християна Лоизу Гастрол на Държавна опера Пловдив 13


11.09 от 20:00 до 22:00 часа Летен театър Орфей И Евридика музикално - танцов спектакъл съвместна продукция с Международен фестивал на изкуствата „Перперикон“, Фестивален симфоничен оркестър, хор „Клаудио Монтеверди“ Диригент Йосиф Герджиков С участието на: Владимир Попов, Венера Мелеки, Олга Павлова, Стоян Павлов, метъл група „Ренегат“, танцова трупа от НАТФИЗ „Кр. Сарафов” и Пловдивски университет „П. Хилендарски”

30.09 от 19:00 до 20:15 часа Основна сцена Влюбеният Моцарт или Дон Жуан Кукловодът оперно-куклен спектакъл по музика на В. А. Моцарт Режисьор Боян Иванов Диригент Стефан Бояджиев С участието на: Линка Стоянова, Мария Павлова, Лиляна Кондова, Силвия Ангелова, Христо Ганевски, Петър Костов, Свилен Николов и др.

26.09 от 19:00 до 21:00 часа Градска художествена галерия В музикалния свят на Едуард Направник – камерен концерт с Лана Тротовшек - цигулка, Даниела Димова - сопран и Людмил Ангелов - пиано

КУКЛЕН ТЕАТЪР

27.09 от 19:00 до 21:00 часа Основна сцена 70 години Варненска опера Гала концерт Диригент Борислав Иванов С участието на: Ирина Жекова, Мария Павлова, Даниела Дякова, Силвия Ангелова, Арсений Арсов, Пламен Долапчиев, Христо Ганевски, Венцеслав Анастасов, Пламен Димитров и др. 28.09 от 19:00 до 22:00 часа Основна сцена Кармен Опера в четири действия от Жорж Бизе Режисьор Кузман Попов Диригент Иван Кожухаров С участието на: Даниела Дякова, Мирослав Христов, Венцеслав Анастасов, Ирина Жекова, с участието на Варненската детскоюношеска опера

РУБИК АРТ ЦЕНТЪР

гр. Варна, бул. „Приморски” №5 FB/RubikArtCenter, тел: 0888/040242 0897/882135

01.09 Окриване зимен сезон Рубик арт център 05.09 Иван Кубаков live - музика на живо - фънк, R&B 07.09 Beer lovers day за всички почитатели на бирата много изненади по случай Международния ден на любителите на бира

Държавен куклен театър

08.09 Soulmate #2 live музина на живо - фънк, рок

02.09 от 18:30 часа Лятна сцена Кучето, което не знаеше да лае

13.09 Джага турнир

09.09 от 18:30 часа Лятна сцена Пепеляшка

19.09 Workshop квилинг за малки и големи

16.09 от 11:00 часа Хайде на училище

21.09 Dundees band live - фънк, R&B

Варна, ул. Драгоман 4

17.09 от 11:00 часа Чудните готвачи 23.09 от 11:00 часа Лакома Мецана

16.09 Pizza live - пънк, ска

22.09 Miry live - фънк, R&B

24.09 от 11:00 часа Приказна полянка

23.09 Sushi night - Мирослав Тодоров

30.09 от 11:00 часа Кривото патенце

26.09 Batman night

14


ФЕСТИВАЛЕН И КОНГРЕСЕН ЦЕНТЪР ВАРНА кино от 04.09 до 08.09 и 10.09 до 12.09 от 18:00 часа ФКЦ, зала Европа 09.09 от 17:00 часа ФКЦ, зала Европа Анна Каренина. Съдбата на Вронски премиерен филм на Русия 2017 г., 127 мин. Сценарий: Карен Шахназаров, Алексей Бузин Режисьор: Карен Шахназаров В ролите: Елизавета Боярская, Максим Матвеев, Виталий Кишченко музика ММФ "ВАРНЕНСКО ЛЯТО" 2017 Изкуството на Барока и Ренесанса Аула на Икономическия университет 17.09 от 19:00 часа Нюанси на любовта в старинната музика Ансамбъл "Маркиз", Унгария 19.09 от 19:00 часа Хендел в Лондон Ансамбъл Ars consoni, България 21.09 от 19:00 часа Слугинята господарка комична опера от Перголези Ансамбъл "Льо Тандр Амор" – Испания

танци 09.09 от 18:00 часа ФКЦ, Зала 1 Международен фестивал по ориенталски танци "Orient el hob" С участието на: Сахар Самара от Египет, Даря Митскевич от Украйна, Елена Рамиза от Русия Хасан Ибрахим Танура от Египет/Франция, Алида Лин от Тайван, Артем Узунов от Русия,Весам, Анжела Атанасова,Мими Соколова концерти 10.09 от 19:30 часа ФКЦ, Зала 1 Благотворителен органов концерт в помощ на отделението по неонатология към СБАГАЛ "Проф. Д-р Димитър Стаматов" – Варна Изпълнява Антонио Гонзалез - Испания театър 12.09 от 19:30 часа ФКЦ, зала 1 Народен представител по Бранислав Нушич Постановка Николай Гундеров Сценография Ема Ванкова С участието на: Пламен Сираков, Елена Кънева, Александър Илинденов, Петър Петров, Грета Неделчева, Мартин Властанов, Симеон Велков, Ивана Стоянова и Емил Неделчев 29.09 от 17:00 до 21:00 часа Нощ на учените по проект „FRESH”

15


Ресторанти

Ресторанти

GODZ I L A

4 Варна, бул. Княз

Борис I-ви 66, раб. време: денонощно

Ф р а т е ли

раб. време: 9:00-23:00

Сахаров 2, ет.2 раб. време: 9:00-23:00 Телефон за достaвки: 0700 160 10 www.godzila.bg FB/GODZILA 2 Кафе-сладкарница

Дил а й т

En do r fi n o

1 Варна, кв.Чайка, бл.34, партер 3 Варна, бул. Сливница 39,

5 Варна, бул. Мария Луиза 37а, 6 Варна, Grand Mall, ул. Андрей

Кафе-сладкарница

раб. време: 7:30-23:00 раб. време: 08:00-23:00 FB/Кафе-сладкарница Тел.: 0897 40 50 60- резервации 0899 250 940, 052 78 31 88 ENDORFINO доставка "Fratelli & Fish" кв. Чайка, бл.34 вх. А. Работно време: 8:00-23:00; тел. за резервации 0877 33 19 18 / 052 300 069 Варна,кв.Виница, ул."Цар Борис III" 59, раб. време: 08:00-23:00 Тел.: 0897 027 703 , 052 34 33 2

Би с тро Бо н жу р

френски гурме бургери

34 Варна, ул. Стефан Стамболов 5

11 10

Варна, бул. Съборни 48, раб. време: 8:00-22:00 тел: 0888 407 771

раб. пон.-съб. 11-22:30 тел: 052 600 631 FB/bistrobonjour www.bistro-bonjour.com доставки с lakom.bg

16


Варна,

Ул.”Стефан Стамболов” 2

17


Варна

6

ул . Иул ва. И ул н ва ул . Цул Дрн .П .Ц а асДр р а руо Аср лф овас . Пе енАс ов рсо Пъен рф П М . Ма рв ъ и рв рари и нин ДДр рини онв о

Драматичен театър Варна Драматичен театър Куклен театър

театър музей РегионаленКуклен исторически Регионален Исторически музей Градска галерия

Дворец на културата и спорта Градска галерия Община Варна Дворец на културата и спорта ФКЦ

Община Варна

Римски терми ФКЦ ни ор ъб . С рни л у б ъбо .С бул

Скейт парк Морска гара

Биомагазин и пекарна Хатори

17

28

31

19

ин Бд дин ул. ул. Б

Сладкарница Дилайт

21

ул. Иван Вазов ул. Иван Вазов

иза Лу М. . бул

пка ул. Ши . Шипка ул

11

5

25

Икономически университет Летен Театър Туристически информационен център Икономически университет Природонаучен музей Окръжна болница

Регионален б Исторически Музейул. Регионален Сл ив Исторически Музей ни ца

ца ни ив Сл л. бу

Летен Театър Сцена Раковина

н н ма ма аго аго Др Др ул. ул.

Сцена Раковина Скейт Парк

ул. В уо лд . еВно ден

Морска гара Римски терми

Магазин На Тъмно Клуб Ментол

15

Вино Арт Магазин Косе Бар Индиан

Elite Turkish Grill Bubba Shrimp

34 7

Първи з Борис бул. Кня Първи з Борис бул. Кня

ул. Михаил Колон ул Михаил Колони

22 26

х Аспару т ул. ХХаанн Аспарух ен ул нмт леи м К и Ктил вие еСт . в уСл ул

в сла ав Пре л ул. Прес ул. ул. Охрид ул. Охрид

Арт-център Творисимо

ул .П ре сл ав

во но ей Ш ул.

30

Бирария Щайгата

во но ей Ш ул.

Драматичен Театър Куклен Театър “Стоян Бъчваров” Драматичен Театър Куклен Театър Ресторант Жасмин “Стоян Бъчваров” Бистро Европа

18

Римски Терми Римски Терми


по лк

20 Пр им ор си

Ка ра ве ло в

ел ит од об св О

ул .Л ю бе н

ов

р Ца л. бу ул .М ак ед он ия

омов Икон дор о Т . ул

ви Пър орис яз Б н К . бул

дкс

1 2

Икономически Университет

24 хотел Черно Море

16

14

ни

ФКЦ ул .С те ф ан

Ка ра дж а

Летен Театър

ул .С те ф ан

4

3

ул .П ет ко

Ка ра ве ло в

Градска галерия

Ст а пл. Екзарх Йосиф мбо ло в

бу л. ул Пр .С им ла ор вя ск нс и ка

4

18

бу л. Ос ми

33

Сцена Раковина

Скейт Парк

19


So Fre s h

G o Nu t s

Ядки, белгийски горещ шоколад, био чай

Healthy food & juices

26 Варна, ул. Иван Аксаков 30 24 Варна, Бул. Сливница 16,

срещу х-л Черно море, раб. време: 8:00-22:00 Тел.: 0879 277 266 FB/sofreshbg, www.sofresh.bg

Бакалия Ор га н иКА

био храни и био козметика

22 Варна, ул. Архимандрит

Филарет № 10 (зад училище Климент Охридски) раб. време: пн- пт 10:0018:30, сб 11:00- 15:00 FB/ БакалияОрганиКА

раб. време: пн-пт 9:00-19:00, сб.900-17:00 FB/Go Nuts Tел: 0896 897 997

Биомагазин и пекарна Х а т о р и

28 Варна, ул. Драгоман 9,

раб. време: 10:00-19.00 тел: 052 636 131 facebook.com/TheHatoriPlace

Би стро " Ман го "

Варна, идеален център, ул. Д-р Людвиг Заменхоф 10, 30 раб. време: 9:30-22:00 Тел.: 0888 044 456 Всяка неделя от 12:00 часа. кулинарни класове за деца "Усмихната пица" и "Фабриката на десерти"

Кулинарно Ателие

Х р ан а за Л юб о в

31 Варна, ул. Шипка 25,

раб. време: пн-пт 10:00-19:00 сб 10:00-20:00 Тел.: 0883 44 26 13 FB/hranazalubov

20


21


A r t is h o k

На Тъ м н о

vintage shop

De c o r ra Han dMade Магазин за подаръци

17 Варна, ул Фредерик Шопен 12

14Варна, ул. Стефан Стамболов 2,

раб. време: 10:30-19:00 пн-сб 11:00-18:00 нд тел: 0876 440 596 natamno.com

раб. време: пн-пт 10:0019:00, сб.1200-18:00 FB/vintage shop Artishok Tел: 0888866044

Sunny Dance studio

раб. време: 13:30-22.30 ср-нд тел: 0897 811 277 varnagames@gmail.com varnagames.com

PANDA SHOP suspect x 100

16 Варна бул. Сливница 10

раб. време: пн-сб10:00-22:00 нд 11:00-20:00 ч тел: 0879 167 467 Instagram /FB/ pandashopvarna

полк" 122 - А раб. време: 09 - 18:00 тел: 0887 193 608 www.decorra.eu sales@decorra.eu FB /decorra.eu Art House

Varna Games

15 Варна, ул. Котел 10,

20 Варна бул. "8 - ми Приморски

Тво ри с и мо Школа по Салса, Зумба, Бачата, Кизомба. Класове за възрастни и деца! Шоупрограми за фирмени и лични празници. 18Варна, ул. "Братя Бъкстон" 19 21 Варна, ул. 27- ми юли 25, раб. време: 17:30ч - 21:30ч раб. време: 10:00-19:00 пн-пт Тел: 0884626033 11:30-21:00 сб-нд e-mail: sunnydance@abv.bg Тел. 0988362889 www.sunnysalsa.com FB/ART HOUSE Творисимо FB/ Sunny Salsa, Sunny Dance studio Ш ан таво Е

По З д р а в и био магазин

19 Варна, ул.Фредерик Шопен 16

/зад Окръжен съд/ раб. време: пн-пт 8:3019:30,сб.10:00-14:00/14:3018:30 Тел. 0883 329 756 FB//ПоЗдрави

Магазин за шантави и нестандартни стоки и идеи за подаръци.

25 Варна, ул. Братя Шкорпил 29

(на 20 метра от театър Българан) раб. време: 09:30 - 19:00 пн-пт ; Сб 09:30 - 13:00 Тел. 0876 88 6670 www.Shantavo.bg FB: /ShantavoE/ 22


Коста Костов от

Пл амена Александрова

Коста Костов е от Варна, живее в Германия и пуска музика по цял свят. Основното му амплоа е на диджей, но тъй като умее да миксира, никога не се ограничава. По време на тазгодишното си завръщане във Варна ни разказа как смесва балкански ритми, готвене и пътешествия и ги разбърква с внимание и респект. Да започнем биографично. Как стигна до музиката? Нещата станаха интуитивно, дори случайно. Отидох в Германия да следвам, завърших филология и история, дипломирах се. По всичко личеше, че ще работя нещо, свързано с академична работа. Имам афинитет към музиката и събирането на различни стилове музика, но нещата се получиха чрез една радиостанция със седалище в Кьолн. Сега се казва „Космо“ и е едно от шестте национални радиа в Германия. То отразява основно живота на мигрантите, прави се от мигранти за мигранти, на немски. Радио с много богата музикална библиотека и страхотен музикален архив. Аз кандидатствах, те ме приеха на работа, после започнах да работя за тях като фрилансър, учейки се на журналистика. Там се докоснах до музика от Африка, от Южна Америка, преоткрих и балканската музика. Един ден на майтап ме поканиха да пускам в един музей на африканската култура и се получи толкова добре, че организаторите ми предложиха да продължаваме да правим партита. Нещата потръгнаха през 200304 година. Оттогава съм неразделен с идеята да представям музика, която аз самия продуцирам. Германия ми даде много възможности и успях да превърна хобитата си в професии. Журналист съм в същото това радио до ден днешен, имам всекидневна рубрика, диджей съм, продуцент, организатор на партита и на по-големи събития. И съм пътуващ готвач. 23


Музикант ли е диджеят? Прави ли музика или просто я пуска? Онзи ден на гости ми беше един бразилски приятел, с когото пускахме заедно, и на подобен въпрос той отговори по много компактен начин. Музикантът прави музиката първо за себе си и после я представя, а диджеят прави музика и пуска музика за хората. Диджеят донякъде е много по-близо до публиката си и я познава по-добре. Учи ли се този занаят, има ли техники, които да усвоиш? Има техника на пускане и техника на миксиране, но всичко останало е въпрос на това как наблюдаваш, възприемаш и синтезираш настроението, ситуацията, в която се намираш, клуба, публиката. Как хората реагират на това парче, защото всяко следващо парче се избира само, ако си добър диджей и наблюдаваш публиката. Кои стилове са ти любими и доколко следваш желанията на публиката? Имам любими, все пак донякъде се профилирах като балкански диджей, защото вече тринайста година правя едно парти в Кьолн, което се казва „Балкан Експрес“. Много харесвам влиянията на Африка, Южна Америка. Смятам, че електронната денс музика през последните двайсет години вече рядко ражда уникални танцувални феномени. Като че ли през последните десет години не са се появили кой знае колко музикални течения, а традиционните ритми и мелодии от цял свят са страшно богатство и вдъхновение и могат да бъдат възродени по нов начин. Всеки един електронен денс стил може да бъде поставен в нов контекст, използвайки бразилска, африканска, балканска, циганска музика, български неравноделни ритми - това е страхотно богатство. Има много примери за актуални диджеи, които са по върховете на класациите и вземат по нещо отвсякъде. Вземат елементи от различни стилове и ги обогатяват, без това да е много очевидно. 24


Забелязал ли си разлики при възприемането на музиката в различните части на света? Музиката се възприема по различен начин не толкова в зависимост от страната, а в зависимост от възпитанието на хората, от музикалния им вкус, от контекста на събитието. Чалга има и в България, и в Бразилия, и в Гърция, и в Южна Америка. Има съответно и такава публика. За електронна музика също има определен вид публика. За съвсем електронно звучене без други елементи също си има публика по цял свят. Зависи от възпитанието и възприятията на публиката. Например балканската музика – най-трудно ми беше да я пускам в България. Защото българите „знаят“ за какво става въпрос, но реално не е така. Те набутват тази музика в едно клише и го слагат под общ знаменател с чалгата. В Бразилия например, балканската музика, в зависимост от това къде съм я пускал, се е възприемала от пълна еуфория до пълно отричане. Най-добрият и най-лошият ми сет в живота бяха в Бразилия. Чувстваш ли се гражданин на света? Колко често се връщаш и защо продължаваш да се връщаш? Не знам дали това е точният термин, но на мен ми харесва да пътувам и така се чувствам пълноценен. Мога да правя нещата, които ми харесват, да следвам мечтите си, да върша добра работа, от която мога да живея. България все пак за мен е мястото, където съм роден и израснал, прекарал съм първите 20 години от живота си, имам семейство и приятели. И звучи като клише, но ми е много хубаво да се връщам на нашето Черно море.

25


Имаш ли наблюдения върху тукашната музикална сцена? Важат ли световните тенденции у нас? България не се различава много от света като развитие на музикалната сцена. Откакто имаме бърз интернет, няма никакъв проблем да се набавя каквато и да е музика от цял свят. Но това, което продължава да е доминантно и за мен не е много добър признак за развитие на танцувалната музика, е, че комерсиалната музика все повече се възприема като стандарт. Имам предвид музиката, която се прави, за да води класациите, които се базират на продажбите на сингли, албуми и т.н. Това е и световна тенденция. Логично в България влязоха трап, хаус, техното. Но, набраха инерция и ритмите, които са трудни за обясняване - този меланж от световни ритми и електроника. Случват се събития, фестивали, клубни изяви с подобна музика, което много ме радва. Какви качества на други нации според теб е добре да си внесем? Тук мога да съм доста конкретен. Дисциплината като търпение, от германците. Не дисциплината като риза за усмиряване, а като търпение. Да правиш нещо с идея да остане за поколенията, а не за ефект или за бърза печалба. Мисля, че всеки българин е наясно с това, защото или кара немска кола, или има немски електроуреди. Италианците и испанците могат да ни научат да се отпускаме. Виждам, че тук да направиш нещо спонтанно на улицата, дори с разрешение от общината – парти, среща, музикалнокулинарно шоу на улицата, на хората им е трън в окото. Отвикнали сме да се срещаме на мегдана както едно време, докато при италианци и испанци животът тече на улицата. В Бразилия, в Сао Пауло, всяка неделя затварят определена улица и хората излизат, вадят си грила, излиза диджей, започва да пуска музика. Знам, че обичаш да готвиш, разкажи ни и за готвенето. Не можем без готвене. Всеки го възприема по собствен начин. Сега започнах да конкретизирам нещата с готвенето и то ми е втори проект успоредно с диджействането, защото смятам, че добрият диджей е добър готвач. А е такъв, защото знае как да смесва. Знае как да миксира, как да си избира продуктите, семплите, да направи сериозен запис, да знае как да го обработи, да го аранжира и да го представи накрая на хората. Тази моя метафора е заложена в проекта ми „Костбар“, който на немски означава „нещо ценно“ и вкусно, а се връзва и с името ми. Още не съм стигнал до правенето на бар, защото много ми се пътува. Работил съм в сферата: от келнер през снабдител, салонен управител, помощник готвач и завърших, готвейки по 50-60 блюда на вечер. Спрях, когато започнах активно да диджействам и сега се завръщам към това, но от друга гледна точка. Много ми се иска да имам бар, но ако отвориш заведение, се жениш за него. И като за финал - имаш ли нови творчески планове? Искам да разширя кръгозора си, да отида в Азия, в Африка. В момента работя с още трима продуценти за визуализация на проекта ми „Костбар“. Искам да срещам готвачи и диджеи и миксирането да става заедно, пред камерата. Това е проект в зародиш, но се надявам скоро да стартира. Мисля, че е важно хората да правят нещата с любов, с внимание и с много респект. 26


НА ПЪТ

ЕСЕННИ МАРШРУТИ: ВОДОПАДЪТ ДО С.МОГИЛА И МЕСТНОСТ КИРИКА, КАСПИЧАН от

К ат я Н и ко л о в а

Една събота през миналия октомври подхванахме нови пътеки. Попаднахме в тайните на руини и скални гробници, а наоколо беше изпълнено с цветовете на есента. Водопад с името „Шарлака“ ни отведе към с.Могила, разположено в част от Провадийското плато, в община Каспичан. Името си селото носи от близката могила, известна като „Тепето”. Рано сутринта селото, заобиколено от скали, беше тихо, а въздухът свеж след падналия миналата вечер дъжд.Тясна горска пътечка ни поведе напред. Завой тук, завой там и излязохме на скална площадка, от която се разкриваше гледка към скалите насреща. Още няколко метра напред и стигнахме до аязмото с лековита вода. Водата беше ледено студена и ободряваща. Над скалите се бяха надвесили вече почервенелите храсти на смрадликата, а листата бавно падаха във водата, която ги отнасяше. По стръмна пътека стигнахме до малък, красив водопад. Нямаше много вода, но на фона на

27


НА ПЪТ

есента мястото беше вълшебно. Водата беше кристална, а дъното- все едно покрито с камъни от злато. След кратък престой и вече заредени с енергия се върнахме доволни по горската пътечка и потеглихме към Каспичан. В посока Мадара се преминава през Калугерица - квартал на Каспичан. След последните къщи на квартала свихме по пътя за местност "Кирека". Намирахме се в подножието на високи скали, част от Мадарските скални венци (защитена местност). Напред пътят ни изведе до стар пионерски лагер. Оттам през гората стигнахме до огромна скала с изсечен вход. Вход на стара гробница. Указателни табели сочеха към Мадарският конник и „скален феномен Подводницата”. Отново през гората се втурнахме да търсим „подводницата“ - огромен скален къс с формата на подводница, от който се виждаше като на длан цялата околност. В масивната скала срещу нея имаше изсечена стълба, водеща към върха на платото. Изкачихме се и отново попаднахме в гора.

28


От време на време излизахме към ръбовете на скалите. Посядахме, за да се любуваме на панорамата . Отвисоко забелязахме руини, само на няколко метра от лагера. Руините на „Средновековен манастирски комплекс”. Седмица - две преди нашето посещение е бил краят на археолгическите проучвания за сезона и археолозите са открили уникален оловен печат от X век. Твърди се, че печатът е принадлежал на лице с име Леон (Лъв). Находката можем да видим в музея на националния историкоархеологически резерват „Мадара”. Манастирът е бил свързан и с гробницата, където са поставяли мощите на светци. Денят беше прекрасен - наситен с емоции, изпъстрен от красиви есенни пейзажи и нови впечатления. Още пътешествия и снимки на авторката - на личния и' блог: http://outingtoursbycielo.blogspot.bg/ и на фейсбук страницата: ToursByCielo/

https://www.facebook.com/

29


КВАРТАЛН

О

Квартал „Бриз“ от

Никол ай Тодоров

Варненци го наричат още „Квартала на богатите” или „Руския квартал”. И за двете определения може да се спори, но това не е толкова важно. „Бриз“ е един от най-новите квартали на града, разположен в източната част на Варна, вляво от изхода на града за к.к. „Златни Пясъци“. Условно се разделя на южна и северна част, като първата заема площите над бившия стадион „Варна“, а северната се простира до местност „Св.Никола“. „Бриз“ е сравнително ново име за района, а по-старите варненци още свързват местността със спирка Почивка, както и с емблематичния ресторант, от който вече няма и помен. Допреди трийсетина години тук се ширеха предимно лозя и вили на кореняци- варненци, които, усещайки трендовете на търговията с недвижими имоти, постепенно осребриха богатствата си. Сега на територията, където кипеше гроздобер, се издигат няколкоетажни кооперации и жилищни комплекси, населявани от новограждани на Варна и не само, с малко над средните финансови възможности –цената на квадратен метър площ тук се търгува за около 900 – 1000 евро. В квартал „Бриз“ се намират три училища – IV Eзикова гимназия, Професионална гимназия по хранително-вкусова промишленост и частното “Джордж Байрон”. В съседство са сградите и на Шуменския университет, но, колкото и да е странно, в квартала с преобладаващо население от млади хора и семейства, липсва детска градина. Тук се намира и варненското подразделение на БНТ, откъдето се излъчват няколко местни програми, както и регионалните новини за националната телевизия. Инфраструктурата в квартала все още се доизгражда, като повечето улици носят имената на видни в близкото и по-далечно минало лекари. И ако проходимостта е сравнително приемлива, особено на по-ниските нива на района, то липсата на детски площадки продължава да бъде проблем за целия квартал. Друга емблема на „Бриз“ е паметникът на Българо-съветската дружба, величествено разположен върху изкуствен хълм . Хълмът от своя страна представлява мрежа от тунели и подземия, пригодени за бомбоубежища по време на Студената война и периода на принадлежност на България към така наречения соц- лагер през втората половина на миналия век. Легендите за подземията разказват, че от паметника се стига чак до Морска гара, но ние все още не сме проверили лично този маршрут. Паметникът е обграден от красив парк, но липсата на поддръжка и ясна визия за развитието му са още един от проблемите на квартала. Въпреки това, именно от най-високата част на паметника се разкрива една от най-красивите градски гледки. 30


В подножието на хълма се издигат двата пилона, върху които се веят знамената на България и на Европейския съюз. Те са заслуга на бивш министър от правителството на Симеон Сакскобургготски, родом от Варна. Добри заведения в района не липсват. „La Pastaria” се намира в сградата на „Пикадили парк“ и не се нуждае от реклама. Винаги подходяща, ако искаме да опитаме качествена италианска храна и напитки. „Panamera” e ресторант с насоченост по-скоро към организиране на мероприятия, партита и други масови сбирки. В заведението има и детски кът, но по отношение на обслужването имаме претенции и забележки. В някои от новите кооперации отварят и затварят заведения, стопанисвани най-вече от руснаци, избрали да живеят и да правят бизнес в България. В района на гимназиите се е оформил своеобразен хранителен комплекс от закусвални за бързо хранене, които работят предимно през учебната година. Все пак първенството по вкус и майсторлък държи малко бистро на входа на БНТ, стопанисвано от семейство на средна възраст с опит и отношение в приготвянето на храна. В квартала има басейн, няколко фитнес зали, както и салони за масаж и спа процедури. В „Бриз“ могат да бъдат открити много къщи за гости, малки хотели или апартаменти под наем. Част от тях също са собственост на граждани от бившия Съветски съюз. Транспортът до квартала е много добре развит. Спирка Почивка е начална за част от линиите на градския транспорт. Дотук идват над 15 автобуса и тролейбус, а придвижаването до централната градска част отнема не повече от десетина минути. Близостта до крайбрежната ивица е друг привлекателен фактор, а съвсем наблизо, под спирка Студентска, се намира и един от нудистките плажове на Варна. Изградената преди няколко години велоалея също свързва кв. „Бриз“ с останалите части на града. По отношение на културния живот жителите на „Бриз“ има за какво да мечтаят. Със сигурност кварталът не е място, където ще намерим културни развлечения. Ако изключим проекти като „Лятно Кино в Квартала”, което гостува всяко лято на стълбите под паметника, и изявите на учениците от гимназиите по време на училищни празници и фестивали, в останалото време кварталът е по-скоро място за тих и уединен живот или сезонно пребиваване за част от обитателите му. Може би това е причината и част от варненския бизнес да преориентира офисите си в района – чист въздух, сравнително тиха и спокойна атмосфера, наличие на места за паркиране и бърз достъп до центъра на града.

31


КОЙ СИ ТИ?

АСЯ ЗАХАРИЕВА от

Полина Милчева

Представи ни се. Как се казваш и с какво се занимаваш? Казвам се Ася Захариева, на 30 години, родена във Варна. Живях седемнайсет години примерен живот в Германия - завърших училище, дипломирах се и работих по специалността си. Но зад всичко това живеех с една страст, която ме завладя на шестгодишна възраст - любовта ми към ролерите и кънките. Миналата година реших да се отдам изцяло на страстта си, прекъснах работа, завърнах се в родината си и започнах да работя като доброволец по програмата на EVS за Хале 3, където се помещава единственият качествен скейт парк във Варна. Освен това станах председател на сдружението „Фарсайд“, чиято цел е да развива карането на ролери и кънки в България. Какво те мотивира да правиш това, което правиш? От години посещавам състезания по цял свят и имам няколко спечелени титли. Мотивацията ми идва от Bladers Family - семейството на блейдърите. На тези спортни събития срещам хора от цял свят, които макар и да говорят различни езици и имат различна култура, споделят една и съща страст. Любовта към спорта ни свързва по неописуем начин. Точно това чуство искам да разпространя в България. А какво те накара да се върнеш в България? Макар че напуснах България едва на 12 години, българският ми корен винаги ме е връщал обратно към родината. Не бих казала, ча успях да се интегрирам в Германия. Опитах се, но винаги имах чуството, че се боря срещу вятъра. Тук, у дома, душицата ми се отпуска и се научих да слушам сърцето си и да действам по негова воля. Що се отнася до ролерите, сцената в Германия е достатъчно развита, а в България има много потенциал. Това ме мотивира да направя тази стъпка. 32


Какво отличава българската блейд сцена? Имаме ли добри карачи и условия за тяхното развитие? В сравнение с на запад, нивото на българската блейд сцена е с около 20 години назад, защото няма условия за каране. Млади таланти в този спорт има много. Забелязахме това около школата по ролери и кънки, която водим от миналата година във Варна. За да се развие блейд сцената в България, са нужни най-вече качествени скейтпаркове. Трябва и да се засили обменът на опит с блейдърите от чужбина. Ако нашите млади таланти посещават спортни събития навън и ако от наша страна организираме събития на наша територия, на които да каним чуждестранни спортисти, това би дръпнало нивото ни доста бързо нагоре. И точно върху това се концетрира в момента колективът ни от сдружение „Фарсайд“. С помощта на „Варна - Европейска Младежка Столица 2017“, имаме възможността да поканим петима експерти във Варна. Това са блейдъри от цял свят, които имат опит в ориганизирането на фестивали, къмпинги, състезания и школи. Те ще ни гостуват от 11 до 15 септември и в рамките на събитието „Blade for Change“. В момента кандидастваме с втори проект към „Варна - Европейска Младежка Столица 2017“ по направление „Варна на картата“. Организираме турне с четирима блейдъри и целта ни е да посетим известни скейтпаркове като AREA 51 в Айндховен и Planet Park в Брюксел и да участваме на състезанието на SHRED COLOGNE в Кьолн, като рекламираме навсякъде нашия град като дестинация за спорт и отдих. Как виждаш бъдещето на Хале3? Бъдещето на Хале 3 е неизвестно. Договорът ни изтича през юни 2018. Наемът и поддръжката на помещението за нас са големи разходи, които едва покриваме. Тази година едва не затворихме, защото наемодателят поиска по-висок наем, който не можем да си позволим. Не знам защо той в крайна сметка си оттегли искането, но искрено се надявам договорът да бъде удължен при сегашните условия. След много премеждия, с които нашият екип се сблъска тази година, ние установихме, че Хале 3 не е помещението, а сме ние, доброволците, които го правят. И ако трябва да затворим, силно се надявам да съберем сили и да отворим врати отново, на друго място. 33


КОЙ СИ ТИ?

Как би определила усещането при каране на рампа? Дали на рампа, парк или стрийт, карането за мен е медитация. Забравям миналото, настоящето и бъдещето и се концетрирам изцяло в момента. Когато правя трикове, аз се самонадвивам, мисля позитивно, самомотивирам се. Това, което научих, е че няма невъзможни неща. Каквото си представиш, можеш да го реализираш. Дори и да падна, рядко се отказвам, ставам и опитвам пак. Ценни уроци и за живота ми извън ролерите. Как започна да караш? Бях на шест, на село при баба и дядо, и си играех с кънките на майка ми. Баща ми смали кънките до най-малкия размер и ми ги сложи на краката. След това ме научи как да ги карам. Бях найщастливото дете на света. Оттам нататък исках винаги кънки или ролери за рождения ми ден. Когато бях на осем, карах за първи път на рампата на стадиона в „Младост“. След като се преместих в Германия, отначало нямах условия за каране и бях принудена на спра. Бях на седемнайсет, когато се преместих в Бон, веднага потърсих скейтпарковете и намерих нови приятели, които карат. Така отново се свързах със страстта си, не спрях да се занимавам и се надявям да не спирам. На колко години децата могат да започнат да карат? Бих казала - от петгодишна възраст. Но и по-малки деца сме качвали на ролери. Разбира се, че те по-трудно усвояват, но запечатват чуството и като пораснат, често се връщат към този детски спомен. Какво би посъветвала родителите на запалени по ролери деца? Няма значение по какво са запалени - дали изкуството, ролери, скейт или музикален инструмент. Нека децата да развиват това, което желаят. Много хора си мислят, че карането на ролери е опасен спорт, но то не е по-опасно от футбола. Когато спортуваме, независимо на каква възраст, ние придобиваме чуство за тялото си, учим се как да падаме без да се нараним, как да 34


балансираме и развиваме реакциите си. Детското тяло има предимството, че е по-леко, по-гъвкаво и по- издържливо от на възрастните и се възстановява по-бързо от контузиите. Много по-добре е да се научим да караме ролери в ранна възраст, отколкото на по-късен етап. Моят съвет към родителите е: оставете децата да падат, да се ровят в мръсотиите (добре е за имунната система) и да изпробват нови неща. Това прави хората по-опитни и по-силни. Нека децата бъдат деца. Освен това спортът често спира младежите от посягане към алкохол, цигари и наркотици. А има ли определена възраст, на която вече е късно да започнеш да караш? Запознавала съм се с много възрастни блейдъри на 60-65години, които за мен са пример, че за този спорт няма възрастова граница. Както споменах, младото тяло има предимства, но това не е причина да спираме да пробваме нови неща. Какво трябва да знаем, преди да опитаме? Карането на ролери е спорт и е опасен като всички спортове. Преди да опитаме, е важно да се снабдим с протекция. Няма значение на каква възраст сте, препоръчвам да носите наколенки, каска и налакътници. При първите опити това ще ви предпази от най-честите контузии. Какви качества развива практиката на ролери? Самоувереност, смелост, позитивизъм, здрав дух и здраво тяло. За какво мечтаеш? Нямам мечти, имам желания. Желая да съм здрава и семейството ми да е здраво. Желая да живеем в един мирен свят, да се уважаваме и обичаме. Желая да се занимавам винаги с това, което най-много обичам. А резултатът - развитието на блейд сцената в България, малко или много вече се вижда. Мечтая си за един голям и качествен скейт парк в града, за повече велоалеи и помалко коли, за намаляване, разделяне и рециклиране на боклуците. Мили съграждани, отказвайте найлоновите торбички от магазините и си носете собствени. 35


МЕСТА

КЪЩАТА НА ВИ

През 2001 година, къде на шега, къде наистина Виолета стартира първия си проект за заведение, което в последствие става любимо на много варненци и техните гости. Мнозина все още се сещат за малкия ресторант зад Общината - "Къщата със слънцето". След него тя се заразява мощно, хронично и доживотно с вируса, наречен "ресторантски синдром", едно от най-опасните пристрастявания. Следват доста години с нови проекти, начинания, осъществени и неосъществени идеи, работа, лично развитие... и така до началото на 2017, когато Виолета намира своето място - в идеален център, разчупено, в близост до всички забележителности на Варна. Когато седнеш на верандата, можеш да се пренесеш в спомени и мечти за пътешествие в старо европейско градче. С цялото си сърце собственичката се стреми да го направи обичано, интересно, предпочитано. Не непременно модерно, но задължително място, на което се чувстваш добре: красиво, но не луксозно, вкусно, но не гурме, такова, че да искаш да дойдеш тук за закуска, за обяд и после да се върнеш за вечеря. Виолета вярва, че всяко начинание, в което влагаш голяма част от душата си, сърцето си и труда си е обречено на успех. Заедно с екипа си тя не спира да обсъжда нови и различни кулинарни идеи. В тези разговори се раждат и запазените им марки в менюто: салата в буркан, салатата на градинаря, морската яхния на Ви, мидени шишчета върху лимоново ризото, баклава чийзкейк и още много вкусни преживявания. "Къщата на Ви" се намира на улица Драгоман номер 18

36


ОТКЪДЕ СИ?

ВАРНА ПРЕЗ ПОГЛЕДА НА ЕДИН ЧУЖДЕНЕЦ от

Пл амена Александрова

Представете ни се. Казвам се Яков Шустов и съм от Москва. Работех като журналист, над десет години водех рубрика в списание. Занимавах се и с фоторепортажи за руски сайт. Две години ръководих Отдел Култура в в списание „Смисъл“. В България опитах да бъда кореспондент на руски медии. Сега отделям повече внимание на фотографията. Наблягам на визуалното представяне на нещата за сметка на словесното. 37


ОТКЪДЕ СИ?

Как дойдохте във Варна и защо останахте тук? За първи път видях Варна преди пет години и почти веднага реших да остана тук за по-дълго. А сега не ми се прибира изобщо. Може би защото Варна ми напомня града, измислен от любимия ми писател от младостта- Александър Грин. Екранизацията на романа му „Бягаща по вълните“ е снимана в България.

експерименти в тази област. Разбира се, аз не съм единственият с такива идеи. Желанието за нов подход в туризма го има по цял свят. В България също. А България в това отношение е идеална, защото съчетава богато културноисторическо наследство и ентусиазъм да го съхранява и поддържа. Във Варна, например, е много впечатляваща дейността на краеведа Християн Облаков.

С какво се занимавате в България? По време на журналистическата си работа участвах в проекта на Александър Долгин „ИМХОнет“. Долгин е автор на книгата „Икономика на впечатленията“. Там той пише, че традиционният туризъм губи потребителския интерес и са нужни нови форми на организация на туристическото пространство. Една от функциите му ще бъде да създава трайни впечатления, а фактор за това ще е не само културата, а и икономическото развитие. Може, например, да се превърне някакво градско пространство в своеобразна „машина на времето“ с диапазон от древните епохи до недалечно минало и дори бъдеще. Ако това може да се нарече работа, в момента се занимавам с изследвания и

Как решихте да създадете страницата „Варна през погледа на един чужденец“? Първо с известния поет Иван Трофимов измислихме и създадохме сайт на руски език за живота във Варна. С променлив успех той съществува две години. Нужда от подобни източници на информация обаче има. От всичките ни велики планове остана страницата във Фейсбук „Варна през погледа на един чужденец“, където споделям фотографските си впечатления от Варна и България. Колегата ми се върна към филмовата музика.

38


Посещавате и отразявате много културни събития в града. Кои са Ви любими? Винаги се удивявам, когато чуя някой да казва, че във Варна, освен на плаж, няма къде да се отиде.Градът всъщност кипи от културен живот. Понякога трябва да се придвижвам с колело, за да успея да отида на всички събития за деня. Има концерти, кино, лекции. Мен лично най-много ме интересуват изложбите. Градската художествена галерия е много богата на събития. Но и фестивала на аниме любителите също бих посетил, с не по-малко удоволствие.

Кое в града се нуждае от промяна? Градът е чудесен, но има няколко проблема. Автомобилите стават все повече, оттам и катастрофите. Когато дойдох за първи път, не беше така. Нараства и грандоманията в строителството. А Варна е по-камерен град и е добре да си остане такъв.

Вечна ли е дружбата между българи и руснаци? За вечната дружба между слоновете от нашите държави съм слушал още в училище. На български звучи така: „Българският слон и руският слон - хобот за хобот през вековете“. А Какво Ви впечатлява в българите или във реално трябва всички да дружим, защото сме варненци в частност? жители на планетата Земя. Атмосферата в България е много спокойна. Хората са искрени и добронамерени. Въпреки това си имат черти, характерни за Бай Ганьо. В което няма нищо лошо, селската хитрост на този герой е доста симпатична. Самите българи са свикнали със своята неконфликтност и обръщат повече внимание на недостатъците си. Варненци, според мен, се отличават с романтизъм, който е типичен за морските градове.

39


P. S . Димана Йорданова е от Велико Търново, има диплома по балканистика, но си служи с думите далеч повълнуващо от повечето историци. Тя е женският фактор в кръга на модерните български поети, които не се заиграват с рими. Носител на Първа награда на Международния литературен конкурс „Алда Мерини 2016” в раздел „Неиздавани стихотворения”, както и на Националния конкурс за дебютна литература „Южна пролет" , в който първа награда спечели стихосбирката и' „Жената и мъжете, които бях."

ДИМАНА ЙОРДАНОВА *** Градът бе мокър като след целувка. И тази твоя глуповата радост, Хората, предадени от влагата й, когато видиш, че се приближавам... с розовите си меса Не знаеш ли по тротоарите трепереха. аз търся тебе, стоплено парче земя, Захвърляха използваните върху което най-накрая ласки в кошчето, подсмърчаха да се срутя. със носовете на клошарите, които ги намираха. И само кафенетата, застинали във поза лотос, *** издишват мързеливо сервитьорката. Един мъж става от стола, Тя бавно бърше масата, днес там, разбива часовника си в стената, поглежда към предадена от влагата, момичето, една жена ще чуе, отива си. че не я обичат вече. А времето му свършва в нея. Градът бе мокър като след целувка. Тя износва всички техни мигове, усеща леките Дори клошарите не смеят да надникнат в ритничета на спомена, кошчето. ражда тези часове, А сервитьорката, загледана в движението които му остават. на ръката си, Храни ги. изтрива бавно този ден и смисъла да бъде лято.

40
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.