Ти си Варна / брой 22

Page 1СЪДЪРЖАНИЕ-БРОЙ 22

05 ПРЕЗ МЕСЕЦА

08 АКЦЕНТИ

25 НА СРЕЩА Гумени глави

27 НА ПЪТ Невероятната Индия

30 КВАРТАЛНО Квартал „Младост“

32 КОЙ СИ ТИ? Антоанела Петрова

36 МЕСТА

37 ОТКЪДЕ СИ? Един канадец за Варна

40 P.S. Моят американски ерген 1


Екип: Издава се от: Виж! Варна ЕООД Ти си Варна Всички права запазени

С уважение към авторското право молим никаква част от това издание да не бъде възпроизвеждана без изричното съгласие на издателя. Издателят не носи отговорност за информацията в подадените програми и рекламни материали.

Тираж: 5000 бр. Разпространява се безплатно в над 100 подбрани обекта и събития в града и региона.

Издател: Николай Тодоров office@vijvarna.com Редактор: Пламена Александрова contact@vijvarna.com Автори в броя: Пламена Александрова Никол Патрашкова Цветелина Неделчева Полина Милчева Божана Сотирова Корица Петя Константинова Предпечат: Йордан Станков Печат: Хеликс прес ЕООД

Електронно списание свалете от issuu.com

2


Октомври отключва сетивата. Есента е факт, колкото и да сме я отлагали през септември. След края на лятната суета и акцента върху тялото и слънчевия му загар, ставаме по-тихи, започваме повече да гледаме и слушаме. За щастие, този месец в града ще има много за гледане и слушане. Българското, световното и документалното кино се срещат във Варна и ни става истински трудно да си изберем сред десетките заглавия. Музиката напуска плажа и влиза в клубовете, но и в нашия октомврийски брой. На страниците му се срещат един нежен джазов глас и няколо легендарни лоши момчета от Източния бряг. Още в броя: един канадец, който се възхищава на дебелите български котки и кучета; маршрути, които минават през „Младост“, за да стигнат до Индия; любов, която надживява времето.

П Александрова

3


КОНФЕРЕНЦИЯ ЗА ДОБРОВОЛЧЕСТВО Национална конференция за доброволчеството в България, чиито основни организатори са Национален младежки форум, Варна - Европейска младежка столица и Община Варна, ще се проведе във Варна от 5 до 8 октомври в три от основните младежки и културни пространства в града Социалната чайна, Младежкия дом и Юнашкия салон. Ако се интересувате от доброволчество и искате да се срещнете с други доброволци, за да обмените позитивни практики или да чуете доброволчески лидери, националната конференция е подходящото събитие.

ФЕСТИВАЛ „ЗДРАВЕЙ, ЗДРАВЕ!“ Фестивалът ще провокира интереса на варненци към здравословния начин на живот във всички негови аспекти: физическо, емоционално, ментално и духовно здраве. Той ще се проведе на 7 и 8 октомври в зала 4 "Пресцентър", зала 5 и фоайето на ФКЦ. Програмата включва лекции и практики, посветени на грижата за душевния мир, здравното възпитание, здравословното хранене, спорта, смеха и всичко, което ни прави здрави и щастливи. В рамките на фестивала ще има и изложение на здравословни храни, бижута от естествени материали, натурална козметика, книги, посветени на здравната тематика. Входът е свободен.

“БАЩИ, ЛЪЖИ И ОЩЕ НЕЩО“ Пиесата „Бащи, лъжи и още нещо“ се завръща във варненския театър и след септемврийската ѝ премиера ще можем да я гледаме и на 9 октомври от 19 часа на сцена Филиал. Както повечето пиеси на Рей Куни, и тази е изградена като комедия на ситуациите, а героите се озовават заплетени в необичайни обстоятелства. Английският хумор и актьорското майсторство на Свилен Стоянов гарантират насладата от представлението. Участват още Валери Вълчев, Милена Кънева, Димитър Мартинов, Веселина Михалкова, Валентин Митев, Биляна Стоева и др.

4


ИСТОРИЯТА НА САЙМЪН И ГАРФЪНКЪЛ "The Simon and Garfunkel Story" е музикален спектакъл, посветен на живота и кариерата на фолк/рок сензациите Пол Саймън и Арт Гарфънкъл. С участието на звездата на West End и Brоadway Грег Кларк и целия състав от талантливи актьори-музиканти, "The Simon and Garfunkel Story" ще ни отведе назад към 60-те години на миналия век. Това време ще бъде пресъздадено на голям прожекционен екран, а музикална банда на живо ще изпълни всичките прочути хитове на дуета. Варненската публика ще има възможност да гледа мегаспектакъла на 14 октомври от 19 часа във ФКЦ. Цената на билетите е между 40 и 60 лв.

БИЗНЕС И СТАРТЪП КОНФЕРЕНЦИЯ Най-мащабната бизнес и стартъп международна конференция в България - Innowave 2017 Business and Startup Conference ще се проведе на 20 и 21 октомври в Двореца на културата и спорта - Варна. На форума ще присъстват над 750 собственици, управители и мениджъри на фирми, представители на бизнеса и startup-и от 23 държави с над 25 щанда на български и световни технологични компании. Международното технологично събитие ще събере за пръв път на едно място световни брандове като Facebook, Google, Amazon, SalesFource, Alibaba, Yandex и фондове за рисков капитал от три континента.

МУЗИКАЛНА РЕВОЛЮЦИЯ На 21 и 22 октомври предстои премиерата на компилацията "Музикална революция", събрала авторска музика на млади изпълнители от цялата страна. На 21 октомври в Рубик Арт център ще можем да видим Seconday, Time Jugglers, The Lefties, Reve и Карабулгар, а на 22, неделя, в Клуб Vintage 33 очакваме Grizzly, Slatemant, Soulcore, Born For Vengeance, Лазар Йорданов и Рада Илиева. Два диска, две дати, две музикални сцени във Варна и едно обещаващо начало. Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на "Фонд култура" към Община Варна и в защита на титлата "Варна - Европейска младежка столица 2017". Входът е свободен.

5


ФЕСТИВАЛ

35 ФЕСТИВАЛ НА БЪЛГАРСКИЯ ИГРАЛЕН ФИЛМ „ЗЛАТНА РОЗА“ 35-ият юбилеен фестивал на българския игрален филм „Златна роза“ ще се проведе между 30 септември и 7 октомври във Фестивален и конгресен център- Варна. Конкурсната програма тази година ще включва 43 пълнометражни и късометражни игрални филми от последната година. 17 са новите пълнометражни български филми, които ще се състезават за голямата награда на фестивала и за наградата на град Варна, както и в категориите за роли, сценарий и режисура. Сред тях са „Посоки“ на Стефан Командарев, „Воевода“ на Зорница София Попганчева, „И после светлина“ на Константин Божанов, „Лили рибката“ на Ясен Григоров. Сред късометражните заглавия са „Котка в стената“ на Мина Милева и Весела Казакова, „Разпознаване“ на Тома Вашаров, „Нощите на един самотен вестоносец“ на Андрей Кулев.

Програмата за новаторски и експериментални продукции “Открити хоризонти” ще представи 14 филма, от които 13 късометражни и 1 пълнометражен. Тази година фестивалът обособява отделна извънконкурсна програма на успешните български миноритарни копродукции, в която пред родна публика ще бъдат показани седем копродукции, заслужили множество международни отличия. Сред петте пълнометражни копродукции са “Белгийският крал”, “Синът на София” (награда за най-добър филм МФФ Трайбека, селекция за Европейски филмови награди), “Уестърн” (Официална селекция Кан, номинация за наградата “Лукс” на Европейския парламент, селекция МФФ Торонто). Цените на билетите са между 5 и 7 лв и се продават на билетния център на ФКЦ всеки ден между 10 и 21 ч., както и онлайн на www.fccvarna. bg. Пълната програма на фестивала – на стр 14

ДОКУМЕНТАЛНО КИНО Международната платформа KineDok за прожекции извън киносалони идва във Варна с 16 документални филма от осем държави. Прожекциите са с вход свободен. Филмовите събития в проекта са стотици и протичат целогодишно и едновременно в Чехия, Хърватия, Унгария, Полша, Румъния, Словакия, Норвегия и за пръв път тази година – в България. От всяка от осемте участващи страни са избрани по два наградени авторски филма с различна тематика и продължителност, които не могат да бъдат гледани никъде другаде. Любопитното е, че всички прожекции се случват на алтернативни и нестандартни локации, извън киносалони.

Целта на КинеДок е да приобщи и запознае максимално голям брой публика от Централна и Източна Европа с най-новото и най-доброто от документалното кино в региона. Прожекциите във Варна ще продължат до края на ноември, а локациите, на които ще бъдат показани документалните филми от КинеДок през есента, са Социалната чайна (ул. „Преслав“ 53), „Рубик Арт Център“ (бул. „Приморски“ 5), Читалище „П. Р. Славейков 1928“ в кв. Владиславово (бул. „Константин и Фружин“ 21) и Читалище „Васил Левски“ в кв. Левски (ул. „Лоза“ 3). Пълна програма за цяла България, информация за филмите и други подробности -на Facebook страницата на проекта https://www.facebook.com/KineDokBulgaria. 6


XVII МЕЖДУНАРОДЕН КУКЛЕН ФЕСТИВАЛ „ЗЛАТНИЯТ ДЕЛФИН” Фестивалът “Златният делфин” се провежда на всеки три години в началото на месец октомври във Варна. Тази година куклените постановки ще се състезават от 1 до 7 октомври. Превърнал се в значимо събитие на националната ни култура, фестивалът стимулира развитието на българския куклен театър и допринася за неговата популярност у нас и в чужбина. Той е сцена за изява на ярки дарования в областта на режисурата, сценографията, музиката и актьорското майсторство за куклен театър. Голям интерес сред участниците и гостите на фестивала предизвикват съпътстващите програми: уъркшопове, семинари, сценографски изложби, теоретични конференции, срещи и дискусии.

Спектаклите в конкурсната програма се оценяват от международно жури, съставено от изтъкнати специалисти в областта на куклено-театралното изкуство, а на последните издания – и от детско жури. Сред тазгодишните заглавия се открояват „Страх“ на ДКТ –Стара Загора, „Любопитното слонче“ на Куклен театър – Жилина, Словакия, „Дама Пика“ на ДКТ-Пловдив, „Седемте козлета“ на Театро Лос Клавелас, Испания, „Старецът и кучето“ на тайванския Шу Минг тиътър и други. Пълнта програма на фестивала – на стр 12

7


ТЕАТЪР

„СЪН“ НА СЦЕНАТА Пиесата „Сън“,чиято премиера беше в края на септември, ще се играе на сцената на Драматичния театър и през октомври. Предназначена е за младата аудитория, а авторката Магда Борисова притежава способността да вижда света с детските очи. Както подсказва заглавието, “Сън“ е смесица от фентъзи и символизъм, в която действието се развива в страната на сънищата. Във всеки сън човек прекрачва границите на реалността. Героите осъзнават, че се намират в сън и искат да прехвърлят мост между съня и реалността. Тони бърза да се срещне с Големия Вълшебник, защото той може да сбъдва хубавите сънища.

А момчето таи няколко прости желания - майка му да се радва на сладък живот, да имат достатъчно пари и да задържат кучето Ралф. По пътя си Тони среща феи и митични същества, успява да се пребори с кошмарите и страховете си, помага на изпаднали в беда. В края на пътуването Тони се изправя пред избор на ценности. Дали е насън или наяве, може би не е толкова важно, защото от значение е самият избор. Сценографията и костюмите са дело на Даниела Николчова. Участват Георги Няголов, Недялко Стефанов,Валери Вълчев, Цветина Петрова, Николай Кенаров, Биляна Стоева, Даниела Викторова,Веселина Михалкова и др. Цената на билетите е 6 лв за деца и между 10 и 16 за възрастни. „Сън“ ще се играе на 7, 14 и 28 октомври от 16 часа на сцена Филиал.

„КО?НОП: ЗАЩО ИМАМЕ НУЖДА ОТ МЕДИЦИНСКА МАРИХУАНА?“ За първи път във Варна гостува легендата д-р Юлиян Караджов с лекция „Ко?ноп: Защо имаме нужда от медицинска марихуана?“. Събитието е организирано от регионалната организация на Българско либертарианско общество и слага началото на серия, посветена на свободата в личен, икономически и политически аспект. Д-р Караджов ще говори за проблемите на легализирането на медицинската марихуана; история на растението по нашите земи, употреба в бита на българина, изследвания за нейното влияние при медицински случаи, кой има интерес от войната срещу канабиса и поне 1000 причини тя да бъде спряна. Той е доктор по биология и неправителствен експерт по наркотици. Участва в екипа на първото изследване на пазара на наркотици у нас. Автор е на книгите „Наркотиците

- почти всичко за тях“ , „Канабис - наука и политика“. Води лекционен курс „Наркотици“ в Нов български университет и е председател на движение "Промена". Втори гост-лектор ще бъде Димитър Карагегов от Liberty 420, който ще говори за мисията „Свобода за конопа“ - каузата на организацията, ангажирана с правото на свободен и информиран избор на всеки един човек дали, кога, колко и с какви вещества да третира тялото си. Лекцията ще се проведе на 13 октомври (петък) от 18:30ч. в зала 222 на Икономически университетВарна. Веднага след лекцията ще има време за въпроси и открит дебат, а в по-неформална атмосфера разговорите ще продължат в клуб Vintage 33 от 21:30ч. на официалното афтър парти. 8


ИЗКУСТВО

СРЯДА 5 ВЪВ ВТОРНИК Художниците от група „Сряда 5“ се събират всяка сряда, в 5 ч. следобед в кафенето на театъра и говорят за изкуство и ...нещата от живота. Членове на групата са Владимир Иванов, Ирена Димитрова, Мария Казакова, Веселин Начев, Галина Станева, Марияна Шиеверска, Велика Петрова, Велина Гребенска и Доника Йорданова. Идеята за създаването на „Сряда 5“ възниква спонтанно, от необходимостта на авторите да споделят помежду си своя опит и гледна точка и да се развиват в областта на съвременното изкуство.

За разлика от повечето арт-групи, „Сряда 5“ се състои от художници от различни поколения. Двама от участниците – Владимир Иванов и Веселин Начев са били част от варненски формации като „Групата на десетте“ (1987 г.) и „Вар/т/на“ (1996 г.), които заемат значимо място в историята на българското изкуство. Тази приемственост между различните поколения, както и ярката индивидуалност на всеки от художниците в „Сряда 5“, прави групата ново и интересно явление в областта на визуалното изкуство във Варна. Първата изложба на групата ще бъде открита на 3 октомври от 19 часа в Градска Художествена Галерия „Борис Георгиев“ Варна.

VINTAGE 33 ПРЕЗ ОКТОМВРИ Откриването на новия сезон в клуб Vintage 33 винаги е сред любимите ни есенни събития. През октомври клубът ще доведе в града популярни групи, добри музиканти и ще миксира различни музикални стилове на клубната сцена. Месецът ще започне с танци в две последователни вечери, посветени на зумбата и салсата на 1 и 5 октомври. На 14-ти ще гостуват Светльо and the legends, а датата 15-ти е запазена за комедия в жанра стенд-ъп шоу. На 21-ви във Vintage 33 ще гостува една от най-самобитните унгарски формации, добре позната и обичана у нас – Meszecsinka. На 27 октомври Balkan Khans продължават приключението си във Варна с много balkan, gipsy и beatbox, които водят след себе незабравимите Oratnitza, Merudia и Kottarashky.

В края на месеца в клуба ще свирят Jeremy?, a октомври във Vintage 33 ще приключи с грандиозно Хелоуин парти под звуците на Soulmate #2. Пълната програма на клуба през месеца – на стр 35

9


ГАЛЕРИИ до 09.10 Галерия Le Papillon Варна, ул. Драгоман 12 Помниш ли... изложба живопис на Анета Яламова до 20.10 Музей "Георги Велчев" Варна, ул. Радко Димитриев 8 съвместна изложба на 31 творци ще види варненската публика по случай откриването на новата зала в музея „Георги Велчев" до 17.10 Арт Галерия Ларго Варна, ул. Хан Крум 8 Небеса или структуриране на пустотата самостоятелна изложба на софийския художник Цветан Лазаров Градска художествена галерия „Борис Георгиев" Варна, ул. Любен Каравелов 1 до 14.10 Пространство и светлина юбилейна ретроспективна изложба на Илия Янков до 15.10 Живопис. Керамика. Порцелан юбилейна изложба на Гинка Димова и Славко Славов до 31.10 Военноморски музей Варна, бул. Приморски 2 Филателно море изложбата включва над 100 ценни екземпляра пощенски марки, картички и печати – част от фонда на музея и екземпляри от личните колекции на варненски филателисти

ТЕАТЪР

Драматичен Театър “Стоян Бъчваров”

3.10 и 23.10 от 18:00 до 20:00 часа Сцена Филиал Комичната илюзия театрална комедия по Пиер Корней С участието на: Ненчо Костов, Ивайло Иванов, Цветина Петрова, Сабина Коен, Константин Соколов и др. 04.10 и 19.10 от 19:00 до 22:30 часа Основна сцена Влюбеният Шекспир романтична драма от Ли Хол С участието на: Адриан Филипов, Цветина Петрова, Стоян Радев, Димитър Мартинов и др. 07.10, 14.10, 28.10 от 16:00 до 17:15 часа Сцена Филиал Сън пиеса за юноши от Магда Борисова С участието на: Георги Няголов/Недялко Стефанов, Валери Вълчев, Цветина Петрова и др. 09.10 от 19:00 часа Сцена Филиал Бащи, лъжи и още нещо от Рей Куни Постановка: Костадин Бандутов 12.10 и 30.10 от 19:00 до 21:00 часа Основна сцена Криворазбраната цивилизация смешна позорищна игра от Добри Войников С участието на: Николай Божков, Гергана Арнаудова, Цветина Петрова, Николай Кенаров и др.

16.10 и 31.10 от 19:00 до 21:00 часа Сцена Филиал Ретро комедия от Александър Галин С участието на: Михаил Мутафов, Милена Кънева, Валентин Митев, Теодора Михайлова, Нели Вълканова, Юлияна Чернева и др. 17.10.2017 от 19:00 часа Сцена Филиал Приятели от Здрава Каменова и Калин Ангелов С участието на: Константин Соколов и Валери Вълчев 18.10 от 19:00 до 21:00 часа Сцена Филиал Едноокият цар Комедия на наблюдението от Марк Креует С участието на: Симеон Лютаков, Милена Кънева, Биляна Стоева и др. 21.10 от 18:00 до 20:00 часа Сцена Филиал Месец на село от И. С. Тургенев С участието на: Веселина Михалкова, Гергана Арнаудова, Даниела Викторова и др. 24.10 от 19:00 до 20:45 часа Сцена Филиал Прелестите на изневярата комедия от Валентин Красногоров С участието на: Валентин Митев, Веселина Михалкова, Цветина Петрова и др. 25.10 от 19:00 до 20:30 часа Основна сцена Мамма Миа мюзикъл по песните на АББА Диригент Ганчо Ганчев с участието на Варненската детско-юношеска опера

10


26.10 от 19:00 до 21:00 часа Основна сцена Кавказкият тебеширен кръг притча от Бертолт Брехт С участието на: Гергана Плетньова, Биляна Стоева, Даниела Викторова, Ина Добрева и др. 27.10 от 19:00 до 21:00 часа Сцена Филиал Канкун психодрама от Жорди Галсеран С участието на: Биляна Стоева, Стоян Радев, Даниела Викторова и др. 30.10 от 19:00 до 20:00 часа Сцена Филиал Последен час - Яворов авторски спектакъл на Димитър Мартинов ОПЕРА 03.10 от 19:00 до 21:40 часа Основна сцена Травиата от Джузепе Верди С участието на: Ирина Жекова, Ивайло Михайлов, Свилен Николов и др. 06.10 от 19:00 до 21:00 часа Основна сцена Веселата вдовица оперета от Франц Лехар С участието на: Иво Йорданов, Марияна Арсенова, Михаил Михайлов и др. 09.10 от 19:00 до 21:00 часа Основна сцена Дон Кихот балет по музика на Лудвиг Минкус С участието на: Марта Петкова, Никола Хаджитанев, солисти на Софийска опера и балет

11.10 от 19:00 до 21:40 часа Основна сцена Тримата мускетари мюзикъл от Максим Дунаевски С участието на: Красимир Добрев, Даниела Димова, Димитър Мартинов, Пламен Долапчиев, Даниела Викторова, Свилен Николов, Велин Михайлов, Валери Вълчев, Ованес Торосян, Мария Павлова, Варненската детско-юношеска опера 13.10 от 19:00 до 21:00 часа Основна сцена Шопен и Брамс симфоничен концерт Солист Антонина Бонева В програма: Ф. Шопен – Концерт за пиано и оркестър № 2,Й. Брамс – Симфония №4 17.10 от 19:00 до 21:00 часа Основна сцена Жизел балет по музика на Адолф Адам С участието на: Весела Василева, Павел Кирчев 20.10 от 19:00 до 21:30 часа Основна сцена Атила опера в пролог и три действия от Джузепе Верди С участието на: Гео Чобанов, Александър Стаматович, Линка Стоянова, Даниел Дамянов 21.10 от 19:00 до 21:00 часа Градска художествена галерия 85 години проф. Марин Чонев концерт на хорова школа „Проф. Марин Чонев”, оркестър и солисти на Държавна опера Варна

24.10 от 19:00 до 21:45 часа Основна сцена Риголето опера в три действия (четири картини) от Джузепе Верди С участието на: Валерий Георгиев, Пламен Димитров, Ирина Жекова, Евгений Станимиров и др. 27.10 от 19:00 до21:30 часа Основна сцена Манон Леско опера в четири действия от Джакомо Пучини С участието на: Димитринка Райчева, Пламен Димитров, Ефе Кислали, Варненската детско-юношеска опера и др. 31.10 от 19:00 до 21:45 часа Основна сцена Норма лирична трагедия в две действия (четири картини) от Винченцо Белини С участието на: Марена Балинова-Райхл и др. КУКЛЕН ТЕАТЪР Държавен куклен театър Варна, ул. Драгоман 4

08.10 от 11:00 часа Жабокът цар 14.10 от 11:00 часа Малката русалка 15.10 от 11:00 часа Есенна полянка 21.10 от 11:00 часа Най-усмихнатият подарък 22.10 от 11:00 часа Магазинче за цифри 27.10 от 19:00 часа Пурпурният остров 28.10 от 11:00 часа Рапунцел 29.10 от 11:00 часа Златната рибка

11


СОЦИАЛНА ЧАЙНА Варна, ул. „Преслав“ 53

03.10 до 31.10 Изложба “Усети града” 03.10, 10.10 ,12.10, 17.10, 24.10, 31.10 от 19:00 до 21:00 часа Прожекция на документално кино 11.10,12.10, 19.10, 26.10 от 18:30 до 21:30 часа АРТ Е клас 14.10, 28.10 от 10:30 до 11:30 часа Музикотерапия за деца 14.10,15.10 от 17:00 до 22:00 часа Прожекция на филм, част от Филмов фестивал БЧК 15.10,28.10 от 18:00 до 22:00 часа Вечер на настолните игри VII МЕЖДУНАРОДЕН КУКЛЕН ФЕСТИВАЛ „ЗЛАТНИЯТ ДЕЛФИН”

1 – 7 ОКТОМВРИ 2017 г.

01.10 от 11:00 часа сцена ДКТ, Варна Официално откриване от 20:00 часа сцена ДКТ, Варна Семейство Замза/50 м. Театрална работилница „СФУМАТО”- София от 21:30 часа Драматичен театър Варна, Основна сцена Страх/60м. Държавен куклен театърСтара Загора

02.10 от 11:30 часа сцена ДКТ – Варна Мечо Пух/70 м. Държавен куклен театър-Варна от 15:00 часа Драматичен театър – Варна, сцена Филиал Любопитното слонче/60 м. Куклен театър – Жилина, Словакия от 18:00 часа сцена ДКТ – Варна Танцуващи марионетки/45 м Павел Вангели марионетен театър – Прага, Чехия от 20:00 часа Драматичен театър – Варна, Основна сцена Дама Пика/100 м. Държавен куклен театър – Пловдив 03.10 от 11:30 часа сцена ДКТ – Варна Палечка/45м. Държавен куклен театър „Георги Митев” – Ямбол от 16:00 часа Градска художествена галерия Седемте козлета/45 м. Театро Лос Клавелес – Мурсия, Испания от 18:00 часа сцена ДКТ – Варна Ама че крокодил!/45м. Държавен куклен театър – Пловдив 04.10 от 11:00 часа сцена ДКТ – Варна Принцеса Квак/50 м. Държавен куклен театър – Бургас от 16:00 часа Градска художествена галерия Тя трябваше да каже „Не”!,/45. Донт паник тиътър – Триполи, Гърция от 20:00 часа сцена ДКТ – Варна Орфей/60 м. Държавен куклен театър – Варна

05.10 от 11:00 часа сцена ДКТ – Варна Огнивото, 55,мин. Държавен куклен театър – Сливен от 15:00 часа Градска художествена галерия Старецът и кучето/60 м. Шу Минг тиътър – Тайван от 18:00 часа сцена ДКТ – Варна Циркът на Марио&нетките/55м. Малък театър „Душко Радович” – Белград, Сърбия от 20:00 часа Драматичен театър – Варна, Сцена Филиал Авеню Q/120м. Столичен куклен театър – София 06.10 от 14:00 часа Хуан Дариен – момчето тигър/55 м. Столичен куклен театър – София; сцена ДКТ – Варна от 17:30 часа сцена ДКТ – Варна Хиляда дузини/45 м. Плата къмпани – Прага, Чехия от 21:00 часа сцена ДКТ – Варна Закриване на фестивала 07.10 Уъркшоп „Театър на обектите” ръководител Боян Иванов РУБИК АРТ ЦЕНТЪР

гр. Варна, бул. „Приморски” №5 FB/RubikArtCenter, тел: 0888/040242 0897/882135

03.10 до 31.10 Изложба “Усети града” 03.10, 10.10 ,12.10, 17.10, 24.10, 31.10 от 19:00 до 21:00 часа Прожекция на документално кино

12


11.10,12.10, 19.10, 26.10 от 18:30 до 21:30 часа АРТ Е клас 14.10, 28.10 от 10:30 до 11:30 часа Музикотерапия за деца 14.10,15.10 от 17:00 до 22:00 часа Прожекция на филм, част от Филмов фестивал БЧК 15.10,28.10 от 18:00 до 22:00 часа Вечер на настолните игри

03.10 и 05.10 от 18:00 часа 04.10, 08.10 и 09.10 от 20:00 часа ФКЦ, зала Европа Диванът на сталин - премиеа Франция/2016/92 м в ролите: Жерар Депардийо, Еманюел Сение, Пол Хами и др. 03.10 и 11.10 от 18:00 часа 04.10 от 18:00 и 20:00 часа 05.10, 06.10 , 10.10 и 12.10 от 20:00 часа ФКЦ, Зала 6 Франц Франция/Германия/2016/113 м В ролите: Паула Беер, Пиер Ниней, Антон фон Луке, Ернст Щьоцнер, Мари Грубер и др.

14.10 от 19:00 часа ФКЦ, Зала 1 Историята на Саймън и Гарфънкъл музикален спектакъл

06.10, 07.10, 10.10 и 12.10 от 18:00 часа 11.10 от 20:00 часа ФКЦ, Зала 6 Пеле: Раждането на една легенда - премиеа САЩ/2016/107 м В ролите: Сеу Жоржи, Колм Мийни, Винсент Д'Онофрио, Диего Бонета, Родриго Санторо и др.

Театър:

фестивал:

18.10 от 19:00часа ФКЦ, Зала 1 Любими руски песни Руслан мъйнов и Симфониета Шумен Диригент: Левон Манукян Неостаряващи хитове от руски филми, цигански романси и любими песни на няколко поколения.

SOFIA BITING DOGS IN VARNA

ФЕСТИВАЛЕН И КОНГРЕСЕН ЦЕНТЪР ВАРНА Концерт:

Кино: 01.10 от 20:00 часа 02.10 и 08.10 от 18:00 часа ФКЦ, Зала 6 05.10 и 06.10 от 20:00 часа 07.10 от 18:00 часа ФКЦ, Зала 2 Нашите любови - премиеа /Испания/2016/ 88 м В ролите: Едуардо Нуриега, Мишел Женер и др.

23.10 от 18:00 часа ФКЦ, Зала Европа Култ САЩ/Боствана/Египед/ Канада/ Китай/ Франция/Хаити/Индия/ Израел/Япония/Кения/Ливан/ Мадагаскар/Мианмар/Непал/ Холандия/ Пакистан/Перу/ Филипини/Полша/Русия, Саудитска/Арабия/Сиера леоне/ Испания/Украйна/2016/ 87 м. Режисьор: Томас Ленън 23.10 от 20:00 часа ФКЦ, Зала 2 В света на Гивън САЩ/Австралия/Фиджи/ Исландия/Ирландия/Израел/ Маршалови острови/МарокоНепал/Нова Зеландия/Перу/ Сенегал/ЮАР/Тайланд 2016/72 м

24.10 от 18:00 часа ФКЦ, зала "Европа Открий отново Индия Индия/2015/117 м Режисьори: Мийнал Диксит 24.10 от 20:15 часа ФКЦ,зала Европа Пожелай ме, ако можеш Чехия/2016/62 м Режисьор: Дагмар Смржова 25.10 от 18:00 часа ФКЦ, Зала Европа Очакване на Бионсе Бразилия/2015/71 м Режисьори: Пауло Сезар Толедо, Абигейл Спиндел 25.10 от 20:00 часа ФКЦ, Зала Европа Майкъл Алиг: Свръхдоза слава САЩ/2015/135 м Режисьор: Рамон Фернандес 25.10 от 10:00 часа ФКЦ, Зала Европа Не ми бъркай в здравето! САЩ/2017/97 м Режисьори: Кип Андерсън, Кийган Кън 25.10 от 20:00 часа ФКЦ, Зала Европа Свободен час Германия/Израел/ Великобритания/2015/63 м Режисьор: Маргарете Хенце, Ювал Цафрир от 14.10 до 22.10 III кино-литературен фестивал CineLibri Конферентни прояви: 07.10 и 08.10 ФКЦ, Зала 4, зала 5, фоайе фестивал на здравето „Здравей, Здраве” Фермерски пазар – всяка неделя

13


ФКЦ, Зала Европа

ФКЦ, Зала Европа

ФКЦ, Зала 1

от 17:00 часа Сън наяве/8 м. Още един сън наяве/9 м. Домино ефект/14 м. Пет минути до края на лятото /11 м. Лилит/16 м. Серафим/15 м.

от 12:00 часа Белгийският крал /Белгия/България/Холандия 2016/ 93 м. В ролите: Петер Ван ден Бегин, Брюно Жорис, Люси Дебе, Титус де Воогт, Питер Ван дер Хауен и др.

от 19:00 часа 6 и 1 наум - премиера /България/2017/91 м. С участието на: ЙоаннаИзабелла Върбанова, Мирела Карабанчева, Анастасия Левордашка и др.

от 17:00 часа Трета стая/8 м. Посещението/10 м. Първата нощ на новата луна/ 10 м. Диагноза/16 м. Антигона/14 м. Това е твоето бебе/м. Белезите на времето/24 м.

от 14:00 часа 6,9 по Рихтер - премиера /Румъния/България/ Унгария/2016/117 м. В ролите: Лаурентиу Банеску, Мария Обретин, Теодор Корбан

02.10

35-ТИ ФЕСТИВАЛ НА БЪЛГАРСКИЯ ИГРАЛЕН ФИЛМ „ЗЛАТНА РОЗА” 01.10

от 16:00 часа Лили Рибката - премиера /България/2017/107 м. С участието на: Дарина Досева, Калина Асенова, Боян Григоров, Калоян Минчев, Татяна Лолова, Елена Кабасакалова и др. от 18:00 часа Надпревара/14 м. Режисьор: Красимир Калушев 12 A /България/92 мин. С участието на: Радина Кърджилова , Мария Каварджикова , Дарин Ангелов и др. от 18:00 часа Вездесъщият - премиера /България/2017/120 м. С участието на: Велислав Павлов, Теодора Духовникова, Весела Бабинова, Анастасия Лютова, Тони Минасян и др.

ФКЦ, Зала 1 от 14:00 часа Случаят кюри/50 м. Режисьор: Андрей Хадживасилев Кораба слънчоглед 1/ 67 м. Режисьор: Васил Горанов

от 19:00 часа Парчета любов /България/1988/91 м. С участието на: Люба Русева, Жорета Николова, Ирина Черкелова, Ивайло Христов, Александър Трифонов и др. 03.10 ФКЦ, Зала 1 от 14:00 часа Може би утре/2017/24 м. Охлюви/2017/25 м. Изпит/2017/28 м. Обир/2017/27 м.

от 16:00 часа Моята истина/9 м. Режисьор: Стефани Райчева

от 16:00 часа Йордан/11 м. Режисьор: Ярослав Марковски С участието на: Атанас Атанасов

Секс академия: Мъже /България/97 м. С участието на: Иво Аръков, Димо Алексиев, Диляна Попова, Елена Боева и др.

Врагове/101 м. С участието на: Асен Блатечки, Иван Бърнев, Валентин Ганев, Христо Ушев, Стефан Мавродиев и др.

от 18:00 часа Извън пътя - премиера /България/2017/110 м. В ролите: Деян Донков, Сали Ибрахим, Аня Пенчева

от 18:00 часа Някъде/20 м.

от 20:00 часа Воеводa /България/Хърватия/2017/128 м. В ролите: Зорница София, Валери Йорданов, Горан Гънчев, Димитър Селенски, Леарт Докле и др.

Асансьор за пациенти премиера /България/2017/89 м. В ролите: Христо Гърбов, Светлана Янчева, Ангелина Славова, Александър Бенев, Слава Дойчева и др. 04.10 ФКЦ, Зала 1 14


от 14:00 часа Една нощ с Борис Павлович /2017/20 м. Изпитания/2017/20 м. Последните два дни/2017/25 м. Септември/2017/33 м. от 16:00 часа Не го мисли/12 м. С участието на: Владимир Зомбори, Валентин Танев, Мария Статулова, Цвета Дойчева Моторът/93 м. С участието на: Александра Радичева, Димитър Ангелов, Руди Евтимов, Никола Додов, Филип Трифонов, Гергана Кофраджиева и др. от 18:00 часа Срам/24 м. С участието на: Здравко Москов, Моника Аспарухова, Емилия Панова 3/4/83 м. С участието на: Мила Михова, Николай Машалов, Тодор Велчев от 20:00 часа Семейството/15 м. Бензин - премиера /България/2017/110 м. В ролите: Асен Блатечки, Снежана Макавеева, Пламен Манасиев, Калин Врачански, Майкъл Мадсън, Павел Лефтеров, Съли Ерна, Башар Рахал и др. 05.10 ФКЦ, Зала 1 от 16:00 часа Джъмп кът/7 м. С участието на: Владислав Виолинов, Свилена Николова, Тончо Токмакчиев, Валентин Балабанов, Надя Топалова

Дъвка за балончета/100 м. С участието на: Иван Юруков, Теодора Духовникова, Малин Кръстев, Валентин Ганев, Диана Димитрова и др. от 18:00 часа Разпознаване/15 м. С участието на: Иван Савов, Борис Кашев, Маргита Гошева И после светлина/97 м. С участието на: Бари Кьоеган, Солен Риго, Туре Линдхард, Ким Бодниа, Лубна Азабал, Маргита Гошева, Станислава Николова и др. от 20:00 часа Момичето/10 м. С участието на: Филип Трифонов, Марин Янев, Людмил Христов, Светослав Георгиев, Иван Михалков

Живи отражения/27 м. С участието на: Кристина Кулиш, Галин Найденов, Любомир Симеонов Котка в стената/45 м. С участието на: Ирина Атанасова, Ангел Генов, Орлин Аcенов, Гилда Уо, Джон-Джо Инкпен, Кадиша Гий Камара и Чинуи А Нуоколо от 18:00 часа Нощите на един самотен вестоносец/20 м. С участието на: Китодар Тодоров, Насо Русков, Сибила Серафим Радиограмофон/84 м. С участието на: Александър Хаджиангелов, Яна Титова, Александър Алексиев, Александър Иванов, Стефан А. Щерев, Деян Георгиев, Стефан Мавродиев, Ованес Торосян

Посоки/103 м. С участието на: Анна Командарева, Васил Василев – Зуек, Иван Бърнев, Борислава Стратиева, Георги от 20:00 часа Кадурин, Асен Блатечки, Колибата Добрин Досев, Герасим /Македония/България/23 м. Георгиев – Геро и др. Реквием за Госпожа Й. 06.10 - премиера /Сърбия/България/Македония/ ФКЦ, Зала 1 2016/94 м. В ролите: Миряна Каранович, от 14:00 часа Даница Неделкович, Йована Синът на София - премиера Гаврилович /Гърция/България/Франция /2017/110 м. 07.10 от 18:00 часа С участието на: Виктор Комут, Валери Чепланова, Танасис ФКЦ, Зала 1 Папагергиу, Артенис Хавалиц, Арети Сейдериду и др. Официално закриване Награждаване и прожекция от 16:00 часа на филмите, отличени с Правила/20 м. голямата награда "Златна С участието на: Стефан роза" Данаилов, Евелин Костова, Мария Статулова, Дарин Ангелов

15


Ресторанти

Ресторанти

GODZ I L A

4 Варна, бул. Княз

Борис I-ви 66, раб. време: денонощно

Ф р а т е ли

раб. време: 9:00-23:00

Сахаров 2, ет.2 раб. време: 9:00-23:00 Телефон за достaвки: 0700 160 10 www.godzila.bg FB/GODZILA 2

Кафе-сладкарница

Дил а й т

En do r fi n o

1 Варна, кв.Чайка, бл.34, партер 3 Варна, бул. Сливница 39,

5 Варна, бул. Мария Луиза 37а, 6 Варна, Grand Mall, ул. Андрей

Кафе-сладкарница

раб. време: 7:30-23:00 раб. време: 08:00-23:00 FB/Кафе-сладкарница Тел.: 0897 40 50 60- резервации 0899 250 940, 052 78 31 88 ENDORFINO доставка "Fratelli & Fish" кв. Чайка, бл.34 вх. А. Работно време: 8:00-23:00; тел. за резервации 0877 33 19 18 / 052 300 069 Варна,кв.Виница, ул."Цар Борис III" 59, раб. време: 08:00-23:00 Тел.: 0897 027 703 , 052 34 33 2

Би стро Бо н жу р

френски гурме бургери

34 Варна, ул. Стефан Стамболов 5

11 10

Варна, бул. Съборни 48, раб. време: 8:00-22:00 тел: 0888 407 771

раб. пон.-съб. 11-22:30 тел: 052 600 631 FB/bistrobonjour www.bistro-bonjour.com доставки с lakom.bg

16


Варна,

Ул.”Стефан Стамболов” 2

17


Драматичен театър Варна

6

ул . Иул ва. И ул н ва ул . Цул Дрн .П .Ц а асДр р а руо Аср лф овас . Пе енАс ов рсо Пъен рф П М . Ма рв ъ и рв рари и нин ДДр рини онв о

Варна

15

Драматичен театър Куклен театър театър музей РегионаленКуклен исторически

Регионален Исторически музей Градска галерия

Дворец на културата и спорта Градска галерия Община Варна Дворец на културата и спорта ФКЦ

Община Варна

Римски терми ФКЦ ни ор ъб . С рни л у б ъбо .С бул

Скейт парк Морска гара

Биомагазин и пекарна Хатори

17

28

31

19

ин Бд дин ул. ул. Б

Сладкарница Дилайт

21

ул. Иван Вазов ул. Иван Вазов

иза Лу М. . бул

пка ул. Ши . Шипка ул

11

5

25

Икономически университет Летен Театър Туристически информационен център Икономически университет Природонаучен музей Окръжна болница

Регионален б Исторически Музейул. Регионален Сл ив Исторически Музей ни ца

ца ни ив Сл л. бу

Летен Театър Сцена Раковина

н н ма ма аго аго Др Др ул. ул.

Сцена Раковина Скейт Парк

ул. В уо лд . еВно ден

Морска гара Римски терми

30

Магазин На Тъмно Клуб Ментол Вино Арт Магазин Косе Бар Индиан

Elite Turkish Grill Bubba Shrimp

34 7

Първи з Борис бул. Кня Първи з Борис бул. Кня

ул. Михаил Колон ул Михаил Колони

22 26

х Аспару т ул. ХХаанн Аспарух ен ул нмт леи м К и Ктил вие еСт . в уСл ул

в сла ав Пре л ул. Прес ул. ул. Охрид ул. Охрид

Арт-център Творисимо

ул .П ре сл ав

во но ей Ш ул.

Бирария Щайгата

во но ей Ш ул.

Драматичен Театър Куклен Театър “Стоян Бъчваров” Драматичен Театър Куклен Театър Ресторант Жасмин “Стоян Бъчваров” Бистро Европа

18

Римски Терми Римски Терми


по лк

20

Ка ра ве ло в

ел ит од об св О

ул .Л ю бе н

ов

р Ца л. бу ул .М ак ед он ия

омов Икон дор о Т . ул

ви Пър орис яз Б н К . бул

дкс

1 2

Икономически Университет

24 хотел Черно Море

16

14

ни

ФКЦ ул .С те ф ан

Ка ра дж а

Летен Театър

ул .С те ф ан

4

3

ул .П ет ко

Ка ра ве ло в

Градска галерия

Ст а пл. Екзарх Йосиф мбо ло в

бу л. ул Пр .С им ла ор вя ск нс и ка

4

18

бу л. Ос ми

33

Пр им ор си

27

Сцена Раковина

Скейт Парк

19


So Fre s h

Healthy food & juices

G o Nu t s

Ядки, белгийски горещ шоколад, био чай

26 Варна, ул. Иван Аксаков 30 24 Варна, Бул. Сливница 16,

срещу х-л Черно море, раб. време: 8:00-22:00 Тел.: 0879 277 266 FB/sofreshbg, www.sofresh.bg

Бакалия Ор га н иКА

био храни и био козметика

22 Варна, ул. Архимандрит

раб. време: пн-пт 9:00-19:00, сб.900-17:00 FB/Go Nuts Tел: 0896 897 997

Ресторант

Санторини

Филарет № 10 27 бул. Цар Освободител 76 Г, 10 (зад училище Климент Охридски) раб. време: 10:00-00:00 раб. време: пн- пт 10:00тел: 0876/ 900 111 18:30, сб 11:00- 15:00 0898/728 807 FB/ БакалияОрганиКА FB/Santorini Fish Restaurant

Биомагазин и пекарна Х ато ри

28 Варна, ул. Драгоман 9,

раб. време: 10:00-19.00 тел: 052 636 131 facebook.com/TheHatoriPlace

Кулинарно Ателие

Х р ан а за Л юб о в

31 Варна, ул. Шипка 25,

раб. време: пн-пт 10:00-19:00 сб 10:00-20:00 Тел.: 0883 44 26 13 FB/hranazalubov

20


21


A r t is h o k

На Тъ м н о

vintage shop

De c o r ra Han dMade Магазин за подаръци

17 Варна, ул Фредерик Шопен 12

14Варна, ул. Стефан Стамболов 2,

раб. време: 10:30-19:00 пн-сб 11:00-18:00 нд тел: 0876 440 596 natamno.com Суровият рай

раб. време: пн-пт 10:0019:00, сб.1200-18:00 FB/vintage shop Artishok Tел: 0888866044

Sunny Dance studio

Работилница За Сурова ХРАНА

15 Варна, бул.Сливница 79,

раб. време: 10:07 ч пн-сб тел: 089 339 7561 FB/ rabotilnicazasurovahrana

PANDA SHOP suspect x 100

16 Варна бул. Сливница 10

раб. време: пн-сб10:00-22:00 нд 11:00-20:00 ч тел: 0879 167 467 Instagram /FB/ pandashopvarna

20 Варна бул. "8 - ми Приморски

полк" 122 - А раб. време: 09 - 18:00 тел: 0887 193 608 www.decorra.eu sales@decorra.eu FB /decorra.eu Art House

Тво ри с и мо Школа по Салса, Зумба, Бачата, Кизомба. Класове за възрастни и деца! Шоупрограми за фирмени и лични празници. 18Варна, ул. "Братя Бъкстон" 19 21 Варна, ул. 27- ми юли 25, раб. време: 17:30ч - 21:30ч раб. време: 10:00-19:00 пн-пт Тел: 0884626033 11:30-21:00 сб-нд e-mail: sunnydance@abv.bg Тел. 0988362889 www.sunnysalsa.com FB/ART HOUSE Творисимо FB/ Sunny Salsa, Sunny Dance studio Ш ан таво Е

По З д р а в и био магазин

19 Варна, ул.Фредерик Шопен 16

/зад Окръжен съд/ раб. време: пн-пт 8:3019:30,сб.10:00-14:00/14:3018:30 Тел. 0883 329 756 FB//ПоЗдрави

Магазин за шантави и нестандартни стоки и идеи за подаръци.

25 Варна, ул. Братя Шкорпил 29

(на 20 метра от театър Българан) раб. време: 09:30 - 19:00 пн-пт ; Сб 09:30 - 13:00 Тел. 0876 88 6670 www.Shantavo.bg FB: /ShantavoE/ 22


Гумени от

глави

Полина Милчева

През септември една от най-емблематичните рап формации на България направи турне с поредица концерти в страната. В началото на 90-те, след падането на комунизма, „Гумени глави“ бяха лошите момчета от Варна, осмелили се да въведат съвършено нов стил на българската музикална сцена. След години затишие цяло поколение, израснало с музиката им, отново видя варненското трио на сцена. Как се стигна до турне на „Гумени глави“ през септември 2017? Мишо: Историята е следната: преди година и половина- две няколко софийски рапъри решават да направят трибют на „Гумени глави“ с живи инструменти и постигат голям успех. Дидо Ди е присъствал и каза, че било уникално. После организаторите от „Терминал 1“ се свързаха с мен и ме поканиха да дойда до България. Вальо веднага се съгласил, но той си е тук, а аз трябваше да дойда до България и да организирам нещата. Идеята беше концертите да се случат по-рано, през лятото, защото имах предложение да участвам в риалити формат, но го отказах и се прибрах само за турнето през септември. 23


Вече сме мъже на по 45 години и „Гумени глави“ е една сериозна част от нашия живот. Може да не е най-дългата, но е една от най-емоционалните. Годините между 20 и 30 за нас са минали под знака на „Гумени глави“. Това няма кой знае какво значение, защото ние сме едни прашинки, микроби, които си виреят някъде, но много хора са израснали с нашата музика. На турнето пяхме старите си песни. Някои от тях са наивни, някои са сексистки или хомофобски, но ние тогава откривахме света точно след падането на комунизма и песните ни бяха отражение на 90-те години. Ако не бяха актуални и добро огледало на времето си, нямаше да станат такива хитове, което не означава, че сега мислим по същия начин. Лично аз гледам по съвсем различен начин на света днес, но ефектът, който „Гумени глави“ произведе в музиката от началото на 90-те, е огромен. Тогава, когато имаше братя Аргирови, Васко Кеца, Георги Христов и Лили Иванова, изведнъж излизаме ние и пеем „Ще му разбия главата“, „Извинявай, скъпа моя“ –тотален бунт срещу всичко, което е било считано за допустимо да се пее дотогава. Ние имаме огромни топки да променяме музиката. Вальо: Всичко при нас беше наопаки, никакви правила и никакви граници. Какво мислите за модерния рап днес? Мишо: Модерният рап в България звучи като румънско диско. Вальо: Сръбски поп е най-точното определение според мен. Мишо: Българският рап в наши дни не звучи като американския, за разлика от едно време, когато ние бяхме лидери в областта. Планирате ли да обогатите творчеството на „Гумени глави“с нови песни? Вальо: Обмисляме го. Всичко е въпрос на бъдещи планове. Имаме идеи да работим и дистанционно с Мишо, който след турнето се връща в Щатите. 24


Как сформирахте групата навремето? Вальо: Ние се познаваме от малки. В училище още в шести клас преписвах от Мишо. Мишо: Преписва Вальо от мен по немски и на него му пишат петица, а на мен тройка. Вальо: Хубаво преписвам. (смеят се) Идеята за групата си дойде от само себе си. В началото слушахме повече рок музика като Металика, но то и нямаше друга. За пръв път чухме черна музика и рап, когато навлезе през 85-та година и много бързо се запалихме по тази музика. Станахме брейкърчета (смеят се). Какво слушахте тогава? Вальо: Run DMC, Beastie boys. Мишо: Public Enemy, NWA. Вальо: Слушахме всичко, което беше достъпно по онова време, защото нещата идваха с година и повече закъснение в България. Добре че живеем във Варна, тук моряците носеха касети, а на Мишо баща му беше моряк. И как решихте да правите музика? Вальо: От само себе си. Една сутрин се събуждам и... Мишо: Казваш „Аз съм най-добрият“ и ставаш. Вальо: ...от утре ще казвам, че съм рапър и ще пея на български. Вземам първата книга и почвам. Мишо: Аз и Дидо имахме една друга група преди това - Хамбургер М1, но нещо се скарахме, той закъсня за репетиция и се разпърдяха нещата (смеят се). Когато записвахме първия албум с Вальо, нямахме пари, но искахме да е про. Отидохме в „Медзо Форте Рекърдс“ и дадохме много пари, които ни костваха саможертви –аз си продадох полското фиатче, а Вальо си събираше заплатите. Аз тогава 25


бях безработен лешпер. Записахме албума, който и до ден днешен звучи добре като саунд. Да не забравим да споменем и Krun QI –Митака, който направи 4 от инструменталите, а другите ги правихме с Нелко Коларов и Врабчо. Симеон Джуров от радио Канал Ком ни беше първият и единствен засега продуцент. „Хубаво е лятото да бъдеш на море“ ни се струваше супер тъпа и много лигава песен, ние бяхме hard core група и въобще не ни се връзваше с другите ни песни. Вальо: Имаме версии на всички песни с китари в hard core вариант и 1-2 записани,но не знам кой ги има, аз ги нямам. Мишо: Записвахме в „Студио 33“, което беше ъндърграунд студио. Не очаквахме кой знае какъв успех. Вальо: Не очаквахме. Най-точно казано, просто нищо не очаквахме. Мишо: Еднственото, за което мечтаехме, е да продадем 3000 копия, за да можем да си избием разходите. Вальо: Когато записахме „Никога никъде“, я сложихме накрая, защото не ни стигаха парите. Но още преди да сме миксирали албума, дойде един търговец на касетки, по онова време от Варна до София имаше двеста хиляди такива търговци. Човекът дойде и каза „Искам 3000 касетки на ей тези“. Колко албума имат Гумени Глави? Вальо: 13. Мишо: И сме продуцирали поне още 20 други групи. В кой период е това? Вальо: Първият албум излезе на 1 януари 1995. Мишо: Ние бяхме активна група до 2000 година. Под „Гумени глави“ хората разбират мен, Вальо Кита и Дидо, но в Гумени глави участват и Тони, с когото танцувахме, Светльо , Добри и Лалев. Ние сме клан и лейбъл, защото макар навремето да не сме се възприемали така, сме вършили точно такава дейност. Бихте ли променили нещо, ако можехте да върнете времето? Вальо: Аз не съжалявам за нищо. Ако нещо се е случило, значи е трябвало да се случи и е трябвало ние да си извлечем някаква поука, най-вероятно. Ако сме си я извлекли, всичко ще върви напред и нагоре, а ако не - бъдещето ще покаже. Няма смисъл човек да съжалява за каквото и да е. Има само тук и сега, това е. Дидо: Добър вечер и от мен. Как сте? (смее се) Какво са „Гумени глави“ за теб, Дидо? Гумени глави е легенда, това не е само музика, а движение , бунт, революция. Актуална ли е днес тази революция? Дидо: Естествно, че е актуална. Вальо: Някои текстове, които сме писали тогава, повярвай ми, все още звучат много актуално. Дидо: Ние сме Deep Purple в рап музиката (смее се). Мишо: По-скоро Металика, брат. Дидо: Да, по-скоро Металика. Какво бихте посъветвали онези млади хора, които искат да успеят като вас? То е едно и преди, и сега. Винаги е най-важно да имаш топки и да буташ напред. Нищо на този свят не става даром, всичко е плод на усилия и мислене. Много мислене, да знаеш какво искаш и да имаш реален поглед върху нещата. 26


НА ПЪТ

НЕВЕРОЯТНА ИНДИЯ от

Л о ра Д и м и т р о в а

Невероятна Индия! Това е логото на туристическата агенция на Индийското правителството и аз бих казала, че то е много подходящо, защото това е чудесно описание на тази страна. Освен невероятна, Индия за мен е и страна на контрастите: от много богати до невероятно бедни хора, от красиви пейзажи и цветове до голяма мръсотия и мизерия, от пълно спокойствие и хармония до лудница и ужасен хаос. Аз успях да видя много малка част от тази огромна страна, но това беше достатъчно да ме впечатли и да искам да видя още от красивата Индия. Пристигнах в Хайдерабад (почти по средата на Индия) по работа и реших да си удължа пътуването с посещение на този голям град и с двуседмична разходка из Керала -най-югозападната част на Индия. Хайдерабад, който е Silicon valley на Индия вероятно заради историята на града, е бил кралство, владяно от персийски принцове, и ми напомни много повече на Иран. Архитектурата на града, храната и пазарите, многото мюсюлмани и жени, покрити от главата до петите, създаваха картина много по-различна от това, което съм виждала и очаквах от Индия. Не видях други туристи, освен няколко младежи, които срещнах в музея на града. Музеят надмина всичките ми очаквания - както няколко индийци ми казаxа предварително, че ще се случи. В него е частната колекция на персийските принцове и можеш да прекараш цял ден без изобщо да усетиш времето. Красива колекция от мебели и картини, бижута и бастуни. Единственото нещо, което малко ме забавяше, бе че на всяка крачка бях спирана от момчета и цели семейства за да си правят снимки с мен. Явно цветът на кожата и косата ми представляваха доста голям интерес. В Хайдерабад посетих и крепостта Голконда, откриваща невероятни гледки към града, но само след като изкачиш многото стъпала и се поизпотиш здраво в яката жега. В града си заслужава да се изкачат и други стъпала - тези на старата джамия Чарминар, заобиколена от пазара и множество тесни улици, пълни със сергии и търговци, предлагащи всичко, което чoвeк би могъл да си пожелае. След покупка на платове и подправки от пазара, която включваше задължителния дълъг пазарлък и поливане на сделката с вкусен чай, аз се отправих към хиндуисткия храм. Разбира се, най-лесното придвижване от точка до точка е с жълтите триколки, само дето шофьорите им не спират да натискат клаксона, а и се надишваш с 27


НА ПЪТ

изгорели газове и когато най-накрая стигнеш до дестинацията си, имаш главоболие и ти се иска да се прибереш в хотела и да си починеш под климатика. Трябваше да мина и през седемте гробници, където са погребани персийските принцове. Това е един огромен парк със седем много красиви постройки с големи куполи, пръснати между дърветата. Въпреки че паркът се намира в центъра на града, там цари пълен мир и спокойствие и се отнасяш обратно във времето, когато са царували персийските принцове. Стягам багажа, оставям заетия голям град зад мен и хващам евтин вътрешен полет, който ме отнася в най-южната част на Индия. Керала е област, известна сред туристите, особено такива като мен, които идват за първи път в Индия. Тя не само че има какво да покаже (от красиви плажове и лабиринти от сладководни канали сред джунглата до високи планини с прекрасни зелени полета от чаени плантации), но и е по-чиста, по-спокойна и приятелски настроена към туристите. Във Веркала е пълно с хубави малки хотели край брега. Доста от тях са със собствени басейни и залезите са невероятно красиви, а рибата в ресторантите те кара да си оближеш пръстите. Почивам си няколко дни край морето, въпреки че не посмявам да вляза в него, защото сезонът на муcoните е започнал, морето е бурно и е превзело по-голямата част от плажа. Следващата спирка по пътя ми е ашрама на Амма, който се намира на остров между двата ръкава на реката. Отивам там от чисто любопитство и защото приятелка ми го препоръчва. Тръгвам си по-рано от предвиденото, защото установявам, че този вид духовност не е за мен. Оставам учудена, че повечето хора в ашрама са от западния свят (явно на тях повече им липсва духовността), а не индийци, и че доста от любопитните ми въпроси остават без отговор. Но не съжалявам, че отидох там, защото преживях нещо ново и различно. Едно от задължителните неща в Керала е разходка с малка лодка по каналите на Алепи или на някой друг от множеството малки градове. Красотата не може да се опише с думи. Абсолютната тишина е прекъсвана само от пляскането на греблото във водата и някои от селяните, които живеят край каналите и използват водите им за всякакви цели - от къпане 28


до миене на чинии и пране на дрехи. Спираме по средата на разходката, за да хапнем домашно приготвен обяд в къщата на нашия водач. Храната е вегетарианска и въпреки че е доста семпла, сервирана в лист от бананово дърво и без прибори (повечето индийци се хранят с ръце), е много вкусна. Завършваме разходката по вода, излизаме от сянката на палмите и минаваме покрай широки оризови полета. Оттук хващам автобус, защото влакове към планината няма. След седем часа път, които поради прекрасните гледки сякаш не усетих, пристигам в Мунар. Мунар е известен не само сред чуждестранните, но и сред местните туристи с красивите зелени полета от чай и заобикалящите ги гори, обитавани от диви животни: маймуни, биволи, слонове и тигри. След като видях опустошителните следите от дивите слонове, не съжалявам, че не срещнах и самите тях. Запознах се и с едно друго животно от тамошната природа – пиявицата – която, въпреки дребните си размери, доста ме стресира. Просторните полета от чай ме впечатляват с тяхната красота. Работниците берат чая и пеят песни с широки усмивки на лица. Високо в планините слънцето сияе, докато под нас в ниското се виждат мистичните облаци, пълни с влага, която е толкова необходима за чаените полета. Връщаме се обратно в къщичката на огромното дърво, където сме отседнали, и сядаме край запаления от нашия домакин огън. Прекарвам последния си ден в колониалния град Кочин, столицата на Керала. Съжалявам, че имам само един ден там, защото Кочин има много неща, които да предложи: църкви (включително тази, където е бил погребан Васко да Гама), джамии, храмове и дори една синагога (въпреки че в Кочин от многото евреи в момента са останали само трима). В града се виждат следите от много различни етноси, защото е бил владение на различни държави, включително Португалия, Холандия и Англия. Старата част на града е красива и пазаруването по многото пазари ми доставя пълно удоволствие. За съжаление, времето изтича и след една последна вкусна индийска вечеря от прясна риба с къри листа и лимонов ориз ми остава време само за една последна разходка край морето. Наслаждавам се на залеза в Индия, до следващия път! 29


КВАРТАЛН

О

Квартал Младост

от

Пл амена Александрова

„Младост“ е един от най-големите варненски квартали и, в синхрон с името, сред жителите му преобладават младите хора. Това предопределя целия му облик, който е ориентиран към спорт, пазаруване и добри условия за прекарване на свободното време. Кварталът е разположен в северозападната част на града и е разделен на два района. Варненците на по-сериозна възраст още му викат „Петлешев“, защото се е казвал така до началото на 90-те. В него живеят според различните източници между 50 и 90 000 души. До „Младост“ може да се стигне с достатъчно на брой автобусни и тролейбусни линии, но основните използвани са с номера 14, 148, 118, 409, 82 и 88. Архитектурата на квартала е основно панелна и еднотипна, тъй като е строен през 70-те години на миналия век. Изключение правят запазените къщи в Трошево, което понастоящем е микрорайон в рамките на „Младост“. Докато по-младите хора използват квартала за живеене, за по-възрастните той е основен източник на минерална вода и бабите с туби са емблематична гледка в автобусите към квартала по всяко време на годината. Около наличието на минерална вода в „Младост“ е изграден и плувният басейн, който е един от най-големите и добре функциониращи в града. (Малкият брой обществени басейни в големия морски град е друга тема). Широките булеварди и зелените площи на квартала са го превърнали в предпочитано място и за изграждане на много от магазините на големи търговски вериги, основно за мебели, така че ако ви предстои обзавеждане, посоката е „Младост“.

30


Най-привлекателен в квартала е големият спортно-развлекателен център, построен на площ от 40 декара, който включва четири спортни игрища, голям и добре проектиран детски кът, езеро с лодки, стена за катерене и всичко това – безплатно за граждани. Ледената пързалка в „Младост“ е притегателен център за деца и възрастни в по-студените месеци, а в по-топлите кварталният скейт парк изпълнява тази функция. Кварталното читалище „Елин Пелин“, създадено през 1977, е естествен културен център и в него функционират школи по пиано и класическа китара, народни и модерни танци, изобразително изкуство и дори школа по математика. Библиотеката разполага със завидна колекция от около 17 000 тома, но по-важно е, че актуализира редовно заглавията си и там, освен класика, може да се намери много от съвременната литература. Заведенията в квартала в по-голямата си част са в категорията „пицария с богато меню“. Найвкусно според местните е в „Маестро“, ‚Амичи“ и „Тримата мускетари“. Нищо не може да надмине славата на емблематичната Гюрла, заради чието шкембе до Младост пътуват хора от всички части на града. Не ни е известно дали Гюрлата е причина улицата, на която се намира кръчмата, да носи името „Мечтание“. В „Младост“ е и един от добрите китайски ресторанти в града. Допълнителен колорит на квартала придават две институции – цирка и затвора. Едната е приходяща и сезонна, с временна постройка, докато другата е постоянна и със здрави стени, а хуморът вътре е в по-малки количества.

31


КОЙ СИ ТИ?

АНТОАНЕЛА ПЕТРОВА от

Пл амена Александрова

Познаваме те като един от най-хубавите гласове на варненската клубна сцена. Представи ни се със свои думи. Казвам се Антоанела Петрова, на 35, занимавам се с музика от много години. Живея и предимно работя във Варна. Кога усети музиката в себе си? Любимият отговор на всички певци е „пея откакто се помня“. Не се сещам за момент, в който не е било така. Аз съм много любопитен човек, пробвах различни неща, за да си тествам възможностите, но пеенето не е спирало. Бях съвсем наясно, че другите неща, които опитвам, ми носят опит и увереност, но само с музиката ще бъда истински щастлива. Брат ти също се занимава с музика, имате ли семееен музикален ген? О, да, родителите ми са свирили и двамата по 12 години, имаха много голяма фонотека. Има наследственост. Майка ми и баща ми, за добро или лошо, не са станали музиканти, а учители. Баща ми беше основният двигател, който запали мен и брат ми по музиката. Той е голям меломан с много дълбоки познания и с майка ми ни предадоха тази детска радост – слушайки нещо, да се чувстваш сякаш отвътре ти ври и кипи. На коя сцена си се чувствала най-добре? Не мога да кажа точно коя сцена ми е била най-любима, защото се надявам да ми предстоят още много сцени. Но знам кои са задължителните елементи, за да бъда истински щастлива, след като съм стъпила на дадена сцена. Едното е с хората, с които работя на сцената, да усещаме през цялото време енергията помежду си. Да усещаме, че се сливаме по някакъв начин. Другото е тази мистичност, която се получава между музикантите, да излезе към публиката. Там вече, когато има едно второ ниво на обмен, чувстваш публиката по един особен, директен и вътрешен начин. Това ми е най-любимото – да мога да усетя тези две взаимодействия. Затова винаги съм се стремяла да избирам хората, с които да се кача на една сцена.

32


Усещала ли си, че управляваш енергията на публиката? Да, ако искаш да си добър фронтмен, твоята задача е да поведеш публиката, да ги разходиш между историите (не само на текста, а музикално-абстрактните истории). Цял живот се учиш как да го правиш все по-добре. Със сигурност има манипулация, в най-добрия смисъл на думата. Просто заставаш, концентрираш вниманието в една точка и тръгваш да го разхождаш. Малко е като танц- на моменти публиката повежда, показва много бурна реакция, иска още от дадено нещо, а ти, ако си достатъчно гъвкав, реагираш бързо, за да и' го дадеш. Освен че се възстановяваш след инцидент с кола и ние ти желаем бързо оздравяване, има ли текущи музикални проекти, по които работиш? След случката приятели ми казаха ето, сега ще можеш да си починеш и да те глезят, а изобщо не е така. Имам чувството, че колкото повече стоя, толкова повече идеи ми хрумват. Поне три проекта придвижвам напред и още два са докарани донякъде. Едно от интересните неща напоследък е, че бях поканена от Държавна опера Варна и режисьора Ники Априлов в негова постановка „Тримата мускетари“. Това е мюзикъл, но не типичен мюзикъл, в който всичко се пее, а има много реплики и актьорска игра. На мен ми беше безкрайно интересно и страхотно предизвикателство. Този жанр няма големи традиции в България, ние се учим в движение. Но предизвикателството е голямо и ако успееш в тази мултифункционалност, развиваш страшно много качества. Джазът ли ти е любим? Джазът е много широко понятие и съществуват много схващания какво точно е джаз. Но ако погледнем музиката като полет, импровизация и свобода, да, джазът е един от любимите ми стилове. Виждам много свобода в този стил, въпреки че той си има своите правила, подреденост, структура и архитектура. Но там е запазено желанието да изразиш себе си по някакъв начин. То е по-скоро импровизационна музика, отколкото джаз. Има го и в соула, и в R&B . Музика, в която има едно неспирно движение, нещо, което бута човека напред. Има ли достатъчно публика за тези стилове в България и във Варна? Съществува ли варненска музикална сцена? Разбира се, че има варненска музикална сцена. Просто не е толкова установена, колкото на мен, примерно, ми се иска. Ако не вярвах, че има варненска музикална сцена, едва ли бих работила тук. Аз и хората, с които работя, се стремим да създаваме тази музикална сцена. София, в рамките на страната, е една концентрация на музиканти, идеи, пари и т.н., но ако говорим за повдигане с малки стъпки на нивото на културата, не можем да говорим само за София. По места хората трябва да се стремят да правят своите малки крачки, защото е важно дали днес си направил повече от вчера, а не дали можеш да достигнеш столицата на една държава. Аз никога не съм била съгласна с идеята, че търсенето определя предлагането. Хората в 99 процента от времето не знаят какво искат, най-малко защото музиката за повечето хора е фон. Трябва да им предложиш нещо, намирайки перфектната аналогия. Някои музиканти са гениални точно с това- че успяват да поднесат разбираемо на хората онова, което виждат на различно ниво на възприятие. Публиката също се обучава, тя няма как да се появи самостоятелно. Варна е особен град, може би заради пристанището, морето и това че всичко идва и заминава за три месеца. Нещата много трудно остават. Но смятам, че хората имат нужната чувствителност. Когато им дадеш личното и истината, ги трогваш. Живеем в ера на превес на интелектуалното и технологиите засилват това, всичко е логично и прагматично, а хората тъпчат емоциите си някъде надълбоко. Изкуствата съществуват, за да могат да хармонизират човека и смятам, че всеки има нужда от това. Хубаво е, че си тук и продължаваш да го правиш. Музикант е донякъде диагноза. Щастливци сме, защото всеки ден имаме възможността да усетим сладостта на живота, колкото и помпозно да звучи. Ако нямаш вяра, не можеш да се занимаваш с това. Всеки ден се събуждаш и избираш – искам ли или не искам да го правя. Във всеки един момент може да кажеш „няма никакъв смисъл“ и всеки ден може да си казваш „какъв по-голям смисъл от това“, т.е. зависи как ще решиш да погледнеш на нещата.

33


КОЙ СИ ТИ?

С кое име от световната сцена би искала да си партнираш? Много са: Боби Макферин, Уайклиф Гордън, който владее тромбона на невероятно ниво, Принс, ако беше жив. Авишай Коен. Какво си пееш под душа? Постоянно си пея под душа, най-често се разпявам. Всеки певец е в любовна връзка с банята, защото там акустиката е страхотна. Случвало ми се е в хотел да ме псуват два етажа надолу, докато се разпявам с упражнения. Има един израз “I don’t sing in the shower, I perform”. А имаш ли любим текст на песен или мелодиите са с приоритет? Не може да дадеш превес на едното, защото текст и мелодия са една обща история. Харесвам страшно много текстове и не мога да назова конкретен, но винаги се впечатлявам от думите. Добре написаният текст е невероятно умение да направиш синтез на това, което имаш да кажеш. Когато аз пиша текстове, нещата са по-различни – имам натрапчивост на конкретна идея или фраза, около която изграждам. Къде можем да те слушаме? Сега се опитваме да направим една нова сцена в Дома на архитектите, за поредица от концерти. Искаме да го превърнем в пространство, където хората да ходят един-два пъти седмично в нестандартни дни. Всеки може да дойде, да слуша, да пие вино и да си говори с приятели в малко по-различна среда. Ще бъде доста акустично. Смятаме да стартираме през октомври. Клубът, в който най-много са ни виждали, е Ментол. В последните две години и на сцени на Галерията, на Операта, на Летен театър. Работим с институциите и се борим всяка година да реализираме собствени проекти на по-големи сцени. Стремежът ни е да можем да достигаме до публиката и на други градове. Мишо Йосифов е аранжор на авторския ни проект, автори на текста и музиката сме аз и брат ми Нейчо Петров. Направихме го заедно с всички музиканти от Брас Асоциация Комбо. Безкрайно съм благодарна на Мишо, че повярва в нас с толкова много положителна енергия, топлина и подкрепа. Искахме да представим топла, слънчева музика , която зарежда с оптимизъм и кара хората да се усмихват. 34


35


МЕСТА

РА Б ОТ И Л Н И Ц А З А С У Р О ВА Х РА Н А “ С У Р О В И Я Т РА Й “ от

Н и ко л П ат ра ш ко в а

За много хора суровоядството е пътят към здравето и дълголетието. Неслучайно съществува максимата "Ние сме това, с което се храним", а в работилница „Суровият рай“ ни предлагат да тестваме тази поговорка с помощта на вкусовите си рецептори. Работилница за сурова храна „Суровият рай“ е първото и единствено място в България за изцяло сурова храна. С внимание към детайла и вкуса, майстор готвачите всекидневно мислят и творят рецепти, за да могат да предложат на приятелите си суровояди разнообразна кухня. Менюто е пълно и включва всички степени - от супата през салатата, до основното ястие и десерта. Всички вкусни ястия са приготвени без термична обработка, което гарантира напълно запазването на хранителните качества, вещества и минерали в храната. Методите за готвене са накисване, дехидратиране(сушене) и още няколко. В работилницата разполагат с разнообразна база от машини за постигане на различни консистенции, а продуктите всеки ден се подбират с любов, за да могат клиентите да се радват на вкусно и свежо усещане. Ако сте поели решително по пътя на здравословното хранене, непременно превърнете „Суровият рай“ в своя спирка.

36


ОТКЪДЕ СИ?

ЕДИН КАНАДЕЦ ЗА ВАРНА от

Божана Сотирова

Представи ни се накратко. Казвам се Тери Дефънес, на 27 години от Калгари, столицата на провинция Албърта в Канада. Едно от нещата, с които се занимавам, е да списвам блог – The adventures of Terry! , където наскоро пуснах публикация за Варна и престоя си тук. През по-голямата част от времето преподавам английски както онлайн, така и под формата на частни уроци по време на пътуванията си, но се надявам да се запиша в университет някъде в Европа, за да преследвам любовта си към науката. Докато съм в Канада, обикновено работя в нефтената и газовата индустрия. Не искам задължително да подкрепям използването на невъзобновяеми енергийни източници, но нефтената и газовата индустрия в Канада е една от най-етичните и екологично чисти. Работя като инспектор по контрол на качеството и монтажник на пара, когато съм там. През последните две години съм работил по половин година, а през останалото време пътувах. Не че парите, които получавам, са супер добри по канадски стандарти, но аз живея много скромно и спестявам колкото мога. 37


ОТКЪДЕ СИ?

Как реши да дойдеш в България ? Всъщност пропътувах доста път, започвайки от Китай. Отидох от Китай до Монголия, откъдето взех Транссибирската линия чак до Москва (4 дни и половина). Надолу към Полша, където живях няколко месеца и преподавах. После реших, че искам да видя Балканите и България ми изглеждаше наистина красиво място, така че минах през Чехия, Унгария и Сърбия, за да стигна дотук. Обиколи ли някои места из страната, преди да дойдеш във Варна? Да. Първо останах в София около седмица, тъй като много ми хареса, че градът не е препълнен с туристи. Наистина свежа глътка въздух, в сравнение с местата в Европа, откъдето идвах. След това отидох в Пловдив само за една вечер и впоследствие стигнах до Варна. Тук съм вече от два месеца. Какво ти харесва в града, имаш ли любими места и дейности ? Трябва да отбележа, тъй като съм живял близо до океана в Канада, че най-любимото ми нещо във Варна е морето. Всъщност нарочно ходех на Галата, където се съединяват две плажни ивици. Вълните бяха доста силни, но за мен беше голямо удоволствие да плувам в тях. По-късно започнах да ходя на централния плаж, където повечето хора ходят. Второто ми любимо място е старата част на града. Големи, широки улици, които много ми харесват, много приятни ресторанти, магазини и красива, изтънчена архитектура. Големите дървета наоколо също допринасят за хубавата атмосфера. А имаше ли нещо, което ти причини културен шок ? Ами, като попътувал човек – не толкова, но бих казал, че Балканите са със сигурност отличаващ се регион на Европа. Въпреки че е трудно да се определи какво го прави различен, със сигурност е. Харесва ми как гледате животните си във Варна – всички бездомни, които съм виждал, са здрави и позакръглени (смее се). Това не е така на други места, където съм бил. За пръв път чуваме точно такова мнение ! Всички са забелязали явлението, разбира се, но твоят коментар е уникален. Радвам се да чуя, че всички забелязват нещо подобно. Мисля, че трябва да се обсъжда от повече хора. Как е да работиш тук ? За съжаление, не успях да поработя тук. Условията за визи за хора, които не са граждани на ЕС, са от най-неизгодните, на които съм се натъквал. Трябва да се върна в Канада след като вече съм си намерил работа. Да си взема работна виза оттам, после да се върна. Информацията ми не е съвсем подробна, но това успях да намеря из многото източници, където търсих. Това ме разочарова и ускори заминаването ми. Обезкуражаващо е за хора, които искат да дойдат и да останат. Заради тези условия не мисля, че ще се върна, освен за кратка почивка. Благодарим ти за откровеността, Тери. Какво послание би искал да предадеш на читателите ни ? Бих казал, че България има абсолютно зашеметяваща природа, изненадващо стара и богата история и някои от най-малко известните и запазени архитектурни паметници, датиращи отпреди хиляди години. Заслужава си да се види. Черно море също е особено красиво от българската страна. Българите много приветливи и мили, с добро чувство за хумор, но отнема малко повече време да ги предразположиш. 38


P. S . Калояна Славова работи като видеомонтажист в телевизия в София, но е завинаги от Варна. Вярва, че оттук е и огромната и' любов към морето и морските хора. Морето за нея не е курорт, а смисъл, емоция и философия. Съжителства щастливо с джак ръсел на име Кода. Другата и страст е четенето, но ние я харесваме и заради писането.

МОЯТ АМЕРИКАНСКИ ЕРГЕН През живота си най-силно, най-страшно и най-близо до завинаги съм обичала един американец. Родом е от Ню Йорк. Още преди да се видим, му пратих колет за рождения ден. В него имаше и един английско-български разговорник. Две седмици отне на Български пощи да му го доставят. И тогава, неглижирайки часовата разлика, в 3 часа през нощ, той ми изпрати първия си sms на български (след хилядите на английски), който гласеше: „ergen sum“ ... Той е най-умният човек, когото познавам. С него можеш да научиш винаги още за всичко. Знаеше повече от мен за произхода на кирилицата например. Странно му беше, че не се интересувам от историята на Русия и от великия цар Петър I. Голям спор имахме. И беше толкова находчив и остроумен, че понякога бе трудно да му насмогна на мисълта. Казвах му, че харесвам философията повече от историята, а той отвръщаше „За жалост философите не са решили нито един проблем“. Зверски интересен и трижди по-проклет. Абе, той е от онези хора, които се просмукват в теб като летен латино-хит и за хубаво или лошо, няма отърване никога. .... За да дойде в София от Ню Йорк, Американеца пътува със самолет на Турските авиолинии, през Истанбул. Единствен пътник в самолета. А това беше така, защото всички останали отказали полета заради бомбени атентати в Истанбул. Него това никак не го спря. (Даже една приятелка ми обясняваше, че ако искам Американеца пак да дойде по-скоро, трябва да обявим, че в центъра на София бомба след бомба гърми.) Ужасената си майка „успокои“ по телефона, че бил супер полет – поканили го да се премести в бизнес класа, без доплащане. .... В Истанбул хванал такси към гарата, а после странен тип ги нападнал с нож на някакво кръстовище. Без последици, слава богу. Както се казва, а и както усетих в безкрайните телефонни разговори, пострадалият се отървал само с уплах. После през цялото време на автогарата ми звънеше и даваше телефона да говоря с хора и да им обяснявам той къде отива – за да може да си купи билет за следващия автобус за София. Автобус няма и няма. Докато накрая, не знам как, намерил пловдивска фирма. Неведоми са пътищата господни и тези на Американеца още повече – няма друго обяснение за това как нюйоркчанин на автогарата в Истанбул намира пловдивска фирма за превоз на пътници и се мята щастлив на автобуса, който непременно щял да го закара до София. Накрая дойде сутринта в София с този странен автобус, на който се качил докато границата ни беше затворена, но след дълго чакане после я отворили. 39


P. S . Автобусът на пловдивската фирма беше пълен с куфарни търговци. Знам това, защото няколко от тях ми звъняха цяла нощ от неговия телефон – беше ги побъркал жестоко и никой не могъл да спи. После му обясних, че не може да се учудва на обстойните проверки на граничния контролно-пропускателен пункт Капитан Андреево, където може би никога не са виждали американски гражданин от Ню Йорк да пътува до България с пловдивски автобус посред нощ, по бомбено време. ...... Хареса му България, макар че видя само София за малко. Сложна му беше програмата, и понеже сложността идваше от особености в характера му, тази програма в никакъв случай не се улесни, когато аз отидох в Ню Йорк. Бях на курс по видеомонтаж в Нюйоркската филмова академия, но нищо и никой в този безкраен град не беше по-интересно от това да съм заедно с Американеца - ден и нощ. Той е човекът, който разбира от всички вина в света, който може да избере най-доброто от добрите и само с една глътка да разпознае кога е отворена бутилката. Нещо за кислорода обясняваше. И съм оставала без същия този кислород, когато веднъж излязохме от тях посред нощ, за да ядем в мексиканска закусвалня. Аз, облечена набързо с неговия анцуг и обувки, приличах на закъсал и изпаднал барбарон. Но нали отивахме само да вземем храна и да ми покаже част от разнообразието на града и колорита на квартала. Не бяхме предвидили единствено парите. Нито той носеше, нито аз - просто нямаше никакви дребни американски долари в джоба на анцуга му. Той се върна до апартамента и ме остави в този комично-тъжен вид да чакам храната като залог и да обяснявам на всички мексиканци в пет часа сутринта, че съм от България, но това не е традиционното ни облекло. Просто така се е случило. Същият този американец е единственият човек, когото познавам и който сутрин за закуска си поръчва по телефона китайска храна от леглото. На въпроса ми как може да яде китайско толкова рано сутрин, той ми зададе контра въпрос: а китайците какво закусват сутрин? ...... Бяхме със семейството му за празника на 4 юли в Ню Джърси. Понеже са от италиански произход, там пробвах най-страхотната домашна моцарела, която чичо му Винс правеше. Същият този чичо Винс беше страстен филателист и се оказа, че има безценни марки от България и си кореспондира с български маниаци на пощенските марки. Майка му пък правеше най-страхотната домашна паста в количества, за които Американеца я обвиняваше, че винаги забравя, че войната е свършила. Там, при тези хора, които имаха оригинални плочи на Карузо и бившият кмет Джулиани им беше семеен приятел, видях какво значи задружна семейна италианска любов. Баща му сутрин ни правеше палачинки, а вечер вадеше по някоя безценна бутилка вино от огромната си колекция с вина от цял свят, която стоеше в специална изба в къщата. Трите му сестри и брат му пък се чудеха как да ме накарат да се чувствам добре и у дома, защото се ужасяваха, че съм само едно дете на майка си и идвам от толкова далеч. Не само ме водиха навсякъде, забавляваха ме и ми показваха интересни места, а брат му дори си остави кучето да спи при мен, за да не ми е мъчно за моето, останало в България. Това празнуване на 4 юли и начинът, по който ме приеха тези непознати за мен хора в тази далечна презокеанска страна, е един от най-любимите ми спомени завинаги. ... Американеца е от оцелелите от 11 септември. Бил във втората кула на близнаците и се спасил на косъм. Първото нещо, което ми показа, когато влязох в апартамента му в Горен Ийст Сайд в Манхатън, беше камъка, който си взел от тази кула за спомен. Най-ужасяващият спомен. През цялото време предавал за радио Блумберг, в което работел баща му тогава. Ужасявам се, като се сетя, че човекът не е знаел, дали синът му ще бъде сред спасените. ... Странен е животът. И неразбираем. Ама наистина. Иначе как да си обясниш това, че Американеца оцеля от най-страшен терористичен акт, но не се спаси от обикновения живот. Просто ей така. Този юли беше първият му рожден ден, в който него вече го няма. Моят американски ерген си отиде завинаги. 40 И този безкраен океан никога вече няма да ми бъде до колене.
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.