Ти си Варна / брой 16

Page 1СЪДЪРЖАНИЕ-БРОЙ 16

05 ПРЕЗ МЕСЕЦА

07 АКЦЕНТИ

11 АКЦЕНТИ

16 КОЙ СИ ТИ? От другата страна на рентгеновата снимка

26 НА СРЕЩА Стоян Радев

30 РАБОТИЛНИЦА Строителни материали

32 ОТКЪДЕ СИ? Ерик Перотел

36 КВАРТАЛНО Квартал Левски

38 P.S Силвия Каменова 1


Екип: Издава се от: Виж! Варна ЕООД Ти си Варна Всички права запазени

С уважение към авторското право молим никаква част от това издание да не бъде възпроизвеждана без изричното съгласие на издателя. Издателят не носи отговорност за информацията в подадените програми и рекламни материали.

Издател: Николай Тодоров office@vijvarna.com Редактор: Пламена Александрова contact@vijvarna.com Реклама: Полина Милчева polina@vijvarna.com тел: 0877 885 242 Автори в броя: Пламена Александрова Никол Младенова Цветелина Неделчева Полина Милчева Божана Сотирова Коректор: Цветелина Тенева

Тираж: 5000 бр. Разпространява се безплатно в над 100 подбрани обекта и събития в града и региона.

Електронно списание свалете от issuu.com

Корица Николай Тодоров Предпечат: Йордан Станков Печат: Хеликс прес ЕООД

2


Докато преглеждах всички текстове за април, като дума на броя ми изплува „призвание“. Думата е малко ретро, защото предполага да си намерил своето нещо и да се придържаш към него, в противовес на модерната мобилност, адаптивност и многофункционалност. Често слагаме на страниците хора, запалени по това, което правят, и умишлено ги търсим. Но в този брой концентрацията е особено висока. Специалният блясък в очите, докато говорят за работата си, дава общ знаменател на всичките ни априлски герои. Как работното място може да бъде храм ни разказва актьорът и режисьор Стоян Радев. Младите лекари по Образна диагностика споделят случки с балони, а дизайнерът на бижута Петя Богданова показва до какви резултати те води следването на собствения стил, дори той да минава през изливане на цимент. В месеца на шарените яйца събрахме хора, които са открили собствения си цвят и яркостта им отива. Дано срещаме повече като тях.

П Александрова

3


ИЗЛОЖБА 3Х3 До 12 април Арт галерия „Ларго“ представя сборна изложба – живопис, колаж и фотография, наречена „3х3" (Три по три). Увлекателен пътепис за далечния изток и визуален разказ за любовта на три художнички към Южна Корея, представящ ни емоции от три екзотични пътешествия на Емануела Цонева и нейните дъщери Гергана и Делица, които за пръв път правят съвместна изложба. Галерия „Ларго" е на улица „Хан Крум" 8.

КО-МИКСЕР ВЪВ ВАРНА Обичате ли комикси? И ние ги обичаме, а още повече им се радваме, когато са родни. След представянето си в София и Велико Търново, новият брой 8 на българския комикс сборник "Ко-миксер" идва и във Варна. Темата на броя е „Наопаки“ - интерпретирана емоционално и физически. Над 20 чернобели комикса допринасят за разнообразния стил и жанр на броя. Представянето е на 7 април, петък, от 19.00 часа в клуб за настолни игри Varna Games. Освен чисто новия брой 8, организаторите са приготвили и няколко изненади.

ТВОРЧЕСКО ПИСАНЕ На 7 април в Contemporary space ще се проведе третата писателска вечер, на която всички с желание да разказват истории могат да опитат и да получат трибуна и ценни насоки. Организаторите предлагат стимулираща среда и отговори на въпроси по отношение на писането, както и практически упражнения по зададена тема и сред съмишленици. Писателските сбирки са под модерацията на Анна Владева – писател, преводач и редактор. Таксата за участие е 7 лв., а началният час е 18,30.

4


НЯКОЙ КАРА КОЛЕЛО Пролетта дойде, а с нея и любимото време за колоездене. За тези, които вече са стегнали велосипедите си, велоклуб “Устрем” организират априлските си разходки. На 17 април - излет и пикник на Ковшак чешма по повод Великден и честване на 90 години Туристическо дружество "Родни балкани". На 22-ри - велоизлет обиколка на Морската градина по повод Световният ден на хемофилията и на 23ти – любимата обиколка на Варненското езеро. За повече информация относно часовете на тръгване и пристигане посетете фейсбук страницата на велоклуба.

ФЕСТИВАЛ ВИНО И ХРАНА За пета поредна година Българската асоциaция на сомелиерите и виноценители и Българската асоциация за кулинарна култура в партньорство с Община Варна организират Международното изложение „Фестивал вино и храна”. То продължава традициите на изложенията и дегустациите на вина и храни от 30- те години на миналия век в града. Местни и гостуващи винарски изби, вносители на вина, производители на хранителни продукти и кафе ще покажат продуктите си от 21 до 23 април в сграда Варна 115 (бивш Оркид Гардънс). Програмата на фестивала включва интересни семинари за здравословно хранене и съчетаване на вино и храна. На разположение на гостите ще е и гурмезона „Ресторантът“ с шеф готвач Петър Йоргов и екипа му, а в BBQ зоната ще намерим бъргър и българска крафт бира.

THE WEB СЪСТЕЗАНИЕ 2 На 22 април, събота вечер, ни очаква втори кръг на The Web – real life adventure отборна игра, чиито организатори отново ще задават поредица от логически загадки, за да изпитат мисълта и бързината на реакциите. Всяка серия разкрива по късче от вълнуваща история. Мисловните ребуси водят играчите до локация, на която има написан код. Единствената цел е участниците да се забавляват. Отборът, отгатнал най-бързо всичко, печели безплатно участие в следващия кръг на The Web. За повече информация, точни указания и как е завършил първи кръг, отзивчивите мистериозни организатори отговарят на фейсбук страницата на играта. 5


КОНЦЕРТ

КОНЦЕРТ НА BOND

Най-успешният и най-продаван струнен квартет в света пристига във Варна през април. Настоящият състав на BOND включва Таня Дейвис - първа цигулка, Еос Чатър - втора цигулка, Елспет Хенсън - виола, и Гай-И Уестерхоф - чело, след като Хейли Екър напуска групата през 1998 година заради майчинство. Повече от четири милиона продадени копия от няколко студийни албума имат зад гърба си музикантките от квартета.Четирите са работили със знаменитости от ранга на сър Пол Макартни, Джими Пейдж, Браян Адамс, "Спайс гърлс", Леона Луис. Продажбите на албумите им карат критиците да определят момичетата като най-успешния струнен квартет в музикалната индустрия за всички времена. Музиката им попада в жанра "кросоувър класика", а самите изпълнителки обичат да казват, че просто свирят класическа музика, в която има внесени малко поп и електроника. Датите за Варна са две: 21 и 23 април от 19 часа в зала 1 на ФКЦ. Цените на билетите варират между 40 и 80 лв. 6


МЮЗИКЪЛ

КОТКИ

„Котките” е един от най-често поставяните мюзикъли в Уест Енд и на Бродуей. Спектакълът по либретото на Томас Елиът е игран 9000 пъти в рамките на 21 години, което е изключителен рекорд за подобна продукция. „Котките” получават множество награди, включително няколко за найдобър мюзикъл. Творбата на Андрю Лойд Уебър е представяна в повече от трийсет държави, включително в България, преведенa е на десет езика и е посетенa от петдесет милиона души по целия свят. Музикалните албуми от Уест Енд и Бродуей спечелиха „Грами”, а темата „Memory“ е записана от над 150 изпълнители. Известният Бродуейският шедьовър няма да подмине и Варна. Постановката ще бъде представена от Театрално-музикален продуцентски център с участието на солисти, хор и оркестър на Държавна опера Варна. Предпремиерата можете да гледате на 6 април 2017, четвъртък, от 19 часа и 8 април, събота, от 19 часа на Основна сцена на Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ – Варна. Цената на билетите е от 10 до 35 лв. 7


ФЕСТИВАЛ

XIV ЕВРОПЕЙСКИ МУЗИКАЛЕН ФЕСТИВАЛ - ВАРНА 2017

От 31 март до 30 април морската столица посреща имена от световната музикална сцена и млади таланти с творби от Барока до аржентинското танго. На 11 април в Градската художествена галерия ще прозвучат Баховите сонати и партити за соло цигулка в изпълнение на утвърдения цигулар Димитър Буров. Билети за концерта могат да се закупят от Билетния център на ФКЦ. На 19 април в Градската художествена галерия е авторският концерт на Мартин Георгиев, който ще предложи интригуваща програма. В център на вечерта обещава да се превърне премиерното за България изпълнение на Концерт за контрабасов кларинет и струнни "Търсейки душата“ в изпълнение на британския кларинетист Скот Лайгейт. В интернационалния екип на концерта са и перкусионистката Татяна Колева, маримба, и струнен квартет „Фрош“ с участието на Маргарита Калчева, контрабас. Билети за концерта могат да се закупят от Билетния център на ФКЦ.

На 21 април във Варненската опера забележителният музикален тандем Веско Ешкенази - цигулка и Людмил Ангелов - пиано ще отбележи 20-годишнината от началото на своето музикално партньорство. Проектът „Танго“ ще отведе публиката в магическия свят на Астор Пиацола и Карлос Гардел. Билети за концерта могат да се закупят от касата на Държавна опера – Варна. На 30 април в Зала 1 на Фестивалния и конгресен център ни очаква незабравим финал на тазгодишния Европейски музикален фестивал с оркестъра „Виртуозите на „Ла Скала“. Елитният камерен състав на един от най-престижните оперни театри в света е подготвил за варненци програма от произведения на емблематични за италианската музикална култура композитори като Росини, Доницети, Верди, Паганини и съвременния Нино Рота. Солист ще бъде талантливата цигуларка Лаура Мардзадори – най-младият концертмайстор в историята на миланската „Ла Скала“. Билети за концерта могат да се закупят от Билетния център на ФКЦ.

8


9


СПЕКТАКЪЛ

МАША И МЕЧОКА "БЪЧВА С МЕД" След огромния интерес към представлението "Маша и Мечока: кутията на щастието" трупата от Русия се завръща у нас, за да представи най-новия си спектакъл "Бъчва с мед". Постановката е куклен театър с големи кукли, създадена е на базата на популярния детски анимационен сериал „Маша и Мечока“ и дава възможност на родните малки зрители отново да видят любимите си герои. Представлението е оригинална руска адаптация и разказва за приятелството на едно малко момиченце Маша и бившия цирков артист Мечока. Образът на Маша представя активно момиче с весел нрав. Тя е упорита, любопитна и по детски

наивна. Мечокът е бивш цирков артист, приятел и ментор на любопитната Маша. Живее в уютна къща в гората. Обича да лови риба, отглежда пчели, събира горски плодове и гъби, знае как да жонглира, кара колело, кънки и ролери. Автентични декори, кукли, по-големи от човешки ръст, разнообразни многоцветни костюми и интересна хореография ще пренесат публиката в един магичен свят. Представлението ще се играе на 28 април от 18 часа в зала 1 на ФКЦ, а цените на билетите са между 20 и 40 лв.

МИЛЕНИТА ВЪВ VINTAGE 33 Многостранно талантливата Миленита, която се изявява и като актриса и композитор, през април идва във Варна в основното си и любимо наше амплоа- това на певица. След паузата покрай раждането на третото и' дете, Миленита се връща на клубна сцена, за да ни припомни хитовете си, които тананикаме още от началото на века. Миленита става популярна през 2003 с песента "Моногамни". През 2004 пише три от песните за дебютния филм "Мила от Марс" на режисьорката Зорница София, който през същата година печели международния кинофестивал в Сараево. През 2005 г. излиза дебютният и' албум "Do it Again". Следващият и' албум излиза през 2010 под името "Gato" , като сингълът от него "Черни котараци" влиза в Топ 100 на България за 2010.

През 2011 Миленита прави дебют и като актриса, играейки главната роля във филма на Димитър Коцев-Шошо "Лора от сутрин до вечер". Наскоро я гледахме и в телевизионния сериал "Под прикритие". Ще я слушаме на живо на 29 април в клуб Vintage 33. Начален час: 23 ч.

10


ИЗЛОЖЕНИЕ

ИЗЛОЖЕНИЕ „BEAUTY & BUSINESS” “Beauty & Business” e най-голямото в България Изложението ще работи от 10 до 18 часа на 7, 8 и специализирано изложение за професионална 9 април при вход свободен. козметика, фризьорски услуги, оборудване и обзавеждане за салони за красота и Спа центрове. То ще се проведе в емблематичната Спортна зала, на площ повече от 2200 кв м. През април ще посетим първото издание в нашия град, а целта на изложението е да представи пред хората от бранша нови тенденции, възможности за бизнес, атрактивни оферти и презентации. Очаква се многохилядна публика, а освен за търговските щандове, организаторите са се погрижили за атрактивна програма и през трите дни на събитието.

НЕДЕЛЕН РОК КОНЦЕРТ ROCK AND SKATE На 9 април от 16 часа Хале 3 ще домакинства на неделен рок концерт в изпълнение на млади музиканти на възраст от 6 до 16 години. Повечето от децата са ученици в Mеждународното френско училище „Шарл Перо“ Варна и музиката е тяхно любимо хоби. Паралелно с концерта ще се проведе обичайният неделен скейт урок и ще се карат скейт и ролери под звуците на познати рок парчета на AC/DC, Metallica, Linkin Park, Nickelback, Judas Priest, Nirvana, Deep Purple и др. Ще чуем и няколко авторски песни. На сцената ще се изявят Iron Sharks (спечелили Голямото междучасие на Д2 за 2014 г.) Inferno (алтернативен рок с два клавира), Black Girls (гости от Франция и Белгия), Страшните Черепи

(на възраст от 7 години, но с няколко концерта зад гърба си), бившите членове на Black Angels (които макар и 12 годишни, са поели по своя музикален път) и още няколко музикални изненади. Публика от 6 до 106 години е добре дошла на рок следобеда.

11


ГАЛЕРИИ

ТЕАТЪР

до 17.04 Галерия Contemporary space Варна, ул. Марко Балабанов 21 фото-видео инсталация Reverse на Самуил Стоянов

Театър Българан

10.04 от 19:00 часа Основна сцена Премиер за един ден С участието на: Албена Колева, Робърт Янакиев, Георги Къркеланов и др.

01.04 от 18:00 и 20:15 часа Основна сцена Емигранти С участието на: Асен Блатечки 11.04 от 19:00 часа и Калин Врачански Основна сцена Жан и Беатрис до 20.04 01.04 от 19:00 часа С участието на: Елена Военноморски музей ФКЦ, Зала 1 Петрова и Иван Радоев Варна, бул. Приморски 2 Случайна среща Многото пътеки към морската С участието на: Албена Павлова, и 13.04 от 19:00 часа история 2016 Рада Кайрякова, Кирил Ефремов, 12.04 ФКЦ, Зала 1 Годишна изложба Кирил Бояджиев Жена ми се казва Борис С участието на: Станимир до 12.04 2.04 от 19:00 часа Гъмов, Румен Угрински, Арт Галерия Ларго ФКЦ, Зала 1 Стефан Рядков, Дияна Варна, ул. Хан Крум 8 Малко комедия Любенова и др. 3Х3 С участието на: Койна Изложбата представя духа на Русева, Асен Блатечки, Калин 18.04 от 19:00 часа Изтока и Южна Корея през Врачански ФКЦ, Зала 1 погледа на художничките Любими филмови песни Емануела, Гергана и Делица 03.04 от 19:00 часа С участието на: Орлин Цоневи ФКЦ, Зала 1 Горанов, Марги Хранова, Емил –изповед пред олтара Плевенската филхармония до 16.04 на живота с история и Галерия Теди песните му 24.04 от 19:00 часа Варна, ул. Юджин Скайлер 8 С участието на: Денислав ФКЦ, Зала 1 Пролет Новев, Велин Михайлов, Безкрайна хармония Изложба на деветнадесет Мартин Марков и др. Концерт на Трио Тенорите български художници 05.04 от 19:00 часа 26.04 от 19:00 часа Градска художествена ФКЦ, Зала 1 ФКЦ, Зала 1 галерия „Борис Георгиев” Големанов Примадони Варна, ул. Любен Каравелов 1 С участието на: Любомир С участието на: Александър Нейков, Елена Петрова, Кадиев, Антоанета 05.04 от 18:00 часа Силвия Лулчева и др. Кръстникова, Асен Лозанов, Етаж 3 Валери Еличков и др. Среща-беседа с д-р Семир 06.04 от 19:00 часа Османович за босненските ФКЦ, Зала 1 27.04 от 19:00 часа пирами и богомилските Клюки от ада ФКЦ, Зала 1 пътеки в Босна и С участието на: Албена Тайната на един Дон Жуан Херцеговина Михова, Евгени Будинов и С участието на: Албена до 19.04 Кирил Ефремов Павлова, Михаил Билалов и Изложба на българската Камен Иванов художествена школа в 10.04 от 19:00 часа шрифтовото изкуство ФКЦ, Зала 1 Концерт на Руслан Мъйнов и Държавен симфоничен оркестър – Шумен

12


Драматичен театър

03.04 от 19:00 часа Сцена Филиал Едноокият цар С участието на: Симеон Лютаков, Милена Кънева, Биляна Стоева и др. 04.04 от 19:00 часа Прелестите на изневярата С участието на: Валери Вълчев, Константин Соколов, Валентин Митев и др. 05.04 от 19:00 часа Сцена Филиал Канкун С участието на: Биляна Стоева, Стоян Радев, Даниела Викторова и др. 07.04 от 19:00 часа Основна сцена Влюбеният Шекспир С участието на: Адриан Филипов, Димитър Мартинов, Стоян Радев и др. 08.04 от 18:00 часа Сцена Филиал Приятели? С участието на: Валери Вълчев, Константин Соколов 10.04 от 19:00 часа Основна сцена Страх С участието на: Георги Спасов, Калоян Георгиев, Дарин Димитров и др. 10.04 от 19:00 часа Сцена Филиал Месец на село С участието на: Даниела Викторова, Стоян Радев, Цветина Петрова и др. 11.04 от 19:00 часа Сцена Филиал Последен час - Яворов Авторски спектакъл на Димитър Мартинов

12.04 от 19:00 часа Основна сцена Криворазбраната цивилизация С участието на: Николай Божков, Гергана Арнаудова, Цветина Петрова, Николай Кенаров и др.

29.04 от 18:00 часа Сцена Филиал Глупаци С участието на: Валери Вълчев, Стефан Додуров, Николай Кенаров, Свилен Стоянов и др.

13.04 от 19:00 часа Сцена Филиал Паметта на водата С участието на: Гергана Плетньова, Владислав Виолинова и др.

ОПЕРА

19.04 от 19:00 часа Основна сцена Кавказкият тебеширен кръг С участието на: Гергана Плетньова, Биляна Стоева, Даниела Викторова и др. 20.04 от 19:00 часа Сцена Филиал Прелестите на изневярата С участието на: Валери Вълчев, Константин Соколов, Валентин Митев и др. 21.04 от 19:00 часа Сцена Филиал Месец на село С участието на: Даниела Викторова, Стоян Радев, Цветина Петрова и др. 08.04 от 18:00 часа Сцена Филиал Приятели? С участието на: Валери Вълчев, Константин Соколов 24.04 от 19:00 часа Сцена Филиал Музикална вечер на проф. Пламен Марков с актьори абсолвенти 28.04 от 19:00 часа Основна сцена Влюбеният Шекспир С участието на: Адриан Филипов, Димитър Мартинов, Стоян Радев, Николай Кенаров и др.

Държавна опера Варна

01.04 от 18:00 часа Основна сцена Балетен концерт С участието на възпитаници от балетни класове на НУИ „Добри Христов” Варна 06.04 и 08.04 от 19:00 часа Основна сцена Котки Мюзикъл от Андрю Лойд Уебър 12.04 от 19:00 часа Основна сцена Бохемска рапсодия с песните на Куин С участието на: Страцимир Павлов, Валери Ценков, Тони Рикев, Антонела Петрова и др. 13.04 от 19:00 часа Основна сцена Симфоничен оркестър С участието на: хора и оркестъра на Държавна опера Варна 18.04 от 19:00 часа Основна сцена Мамма Миа С участието на Варненска детско-юношеска опера при Общински детски комплекс 02.04 от 19:00 часа Основна сцена Мадам Бътърфлай от Джакомо Пучини С участието на: Диана Орос, Даниела Дякова, Борис Луков, Филипа Руженова и др. 13


22.04 от 17:00 часа Основна сцена Йосиф и фантастичната му пъстра дреха Мюзикъл от Андрю Лойд Уебър и Тим Райс С участието на: Людмил Петров, Петър Петров, Борислав Донев и др. 24.04 от 19:00 часа Основна сцена Травиата от Джузепе Верди С участието на: Сара Гьош, Ина Петрова, Галина Великова и др. 27.04 от 19:00 часа Основна сцена Симфоничен концерт Солисти: Анна Фурнаджиевацигулка, Тодор Петров-пиано 29.04 от 16:00 часа Ротонда ( фоайе първи балкон) Оперен концерт Концерт с участието на артисти от хора на Варненската опера 29.04 от 19:00 часа Основна сцена Международен ден на балета Балетен концерт КУКЛЕН ТЕАТЪР Държавен куклен театър Варна, ул. Драгоман 4

01.04 от 11:00 часа Малки вълшебници 02.04 от 11:00 часа Рапунцел 08.04 от 11:00 часа Малката русалка 09.04 от 11:00 часа Сиводрешко и Бързобежко 22.04 от 11:00 часа Случка непозната с ябълка в гората

23.04 от 11:00 часа Кой в гората знае правилата 29.04 от 11:00 часа Дядовата ръкавичка 30. 04 от 11:00 часа Лакомата мецана ФЕСТИВАЛЕН И КОНГРЕСЕН ЦЕНТЪР ВАРНА КИНО до 06.04 от 18:00 часа 07.04, от 09.04 до 13.04 от 20:00 часа 08.04 от 21:00 часа ФКЦ, Зала Европа Одисеята на Жак-Ив Кусто премиера Франция/2016/122м Режисьор: Жером Сал В ролите: Ламбер Уилсън, Пиер Ниней, Одри Тоту до 06.04 от 18:45 и 20:00 часа ФКЦ, Зала 6 Белгийският крал премиера Белгия/България/ Холандия/2016/93 м Режисьори: Питър Бросенс и Джесика Удуърт В ролите: Петер Ван ден Бегин, Брюно Жорис, Люси Дебе и др. до 06.04 от 20:15 часа ФКЦ, Зала Европа от 07.04 до 13.04 от 17:30 часа и 20:15 часа ФКЦ, Зала 6 Тони Ердман премиера Германия/Австрия/ Румъния/2016/162 м В ролите: Сандра Хюлер, Петер Симонишек, Тристан Пютер и др. 28.04 от 15:00 часа ФКЦ, Зала Европа За съвсем първи път Франция/2015/98 мин. Режисьори: Ноеми Салио, Максим Говаре В ролите: Пио Марме, Франк Гастамби, Фредерик Пиеро, Камил Котин и др.

ТАТЪР 06.04 от 18:00 часа ФКЦ, Зала 1 Червената шапчица Адаптация и режисура: Мария Петрова-Енева С участието на: Димитрина Гинева, Цветана Благоева, Марияна Бранкованова и др. 28.04 от 18:00 часа Маш и Мечока „Бъчва с мед” Детски куклен театър к големи кукли МУЗИКА 21.04 от 19:00 часа ФКЦ, Зала 1 Концерт на струнен квартет BOND 30.04 от 21:00 часа ФКЦ, Зала 1 XIV Европейски музикален фестивал, Варна Великите оркестри на Европа Виртуозите на Миланската La Scala Концертмайстор и солист – Лаура Мардзадори

АЛТЕРНАТИВНО ПРОСТРАСТВО ХАЛЕ 3 КИНО 12.04 от 20:00 часа Cinema in English Le Havre (2011) Режисьор: Aki Kaurismaki Език: френски Cубтитри: английски 19.04 от 20:00 часа Baltic View The New World (2011) Режисьор: Jaan Tootsen Документ Език: естонски Cубтитри: английски ДРУГИ Всяка неделя 16:00 часа Свободни скейт уроци

14


8.04 и 9.04 от 12:00 до 20:00 часа Пролетен базар 9.04 от 16:30 часа Концерт: Рок по Велик Ден 28.04 от 20:00 часа Night skate Jam

08.04 Янко Бръснаря

28.04 Alex Wizz, AihO, Mistika

13.04 Премиера на книга Пътеписи на мечтите от Силвия Каменова

29.04 Soulmate #2 концерт

14.04 Ума и Дума Shadow Lab Album Promo

РУБИК АРТ ЦЕНТЪР

15.04 AVGUSTIN, TRMZ, Saffron, Dirty Dylan

01.04 Viktor Dirty BorG at Rubik

21.04 Концерт на пловдивската група Нещо цветно, част от турнето представящо албума „Свобода и танци” / жанр: пънк рок, ска, пънк джаз/

гр. Варна, бул. „Приморски” №5 FB/RubikArtCenter, тел: 0888/040242 0897/882135

07.04 JackRock's bDay night with Ramon Tapia електронно парти с белгийския DJ Ramon Tapia

22.04 Tom Baker returns to Varna електронно парти с английския DJ Tom Baker

Врна, бул. „Христо Ботев“ 3

15


КОЙ СИ ТИ?

ОТ ДРУГАТА СТРАНА НА РЕНТГЕНОВАТА СНИМКА от

Божана Сотирова

По случай празника на медиците 7 април се срещнахме с част от екипа на отделение “Образна диагностика” към Университетска многопрофилна болница за активно лечение “Света Марина”. Цветелина Тенева, Мария Нешкинска, Даниела Калоянова, Михаел Нанев, Светослава Коева и Здравка Обрешкова отговарят на чест(н)о задавани въпроси за живота на лекарите и медицинските работници. Защо сте избрали да учите и работите в областта на медицината ? Повечето от нас са деца на лекари, в тези случаи личният избор рядко е различен от този на родителите. На някои от нас биологията още в училище ни харесваше или пък не ни се занимаваше с математика - това е най-честият отговор защо някой се захваща с медицина. Специално за образната диагностика: при нея няма пряк контакт с пациенти, а това да си всеки ден с бялата престилка и слушалка, преглеждайки болни хора, не е за всеки. Вярно ли е, че следването на медицина е нечовешки трудно ? Вярно е, че системното учене изисква много лишения. Истинското предизвикателство идва след завършването - къде ще е специализацията; уменията трябва постоянно да се подобряват. Както и откриваш, че в университета си прочел едва една хилядна от цялото, което е нужно за практиката. Виждате ли бъдещето си в България и Варна ? За някои от екипа вече не е лесно да правят смели планове - сега семейство и деца разчитат на нас. Но да поставим нещата така: бихме останали с удоволствие, ако се развиваме. Варна е с добри условия за развитие на медицина, сравними с останалата част от Балканския полуостров и понякога и с цяла Европа. Основният проблем е в ниското заплащане - не е тайна за никого. На какви интересни случаи сте ставали свидетели по време на работа ? Всеки ден е интересен! Любопитно е, никога не е скучно. Веднъж дойде една майка с около 4-годишното си дете, защото глътнало една от онези свирки с балон - играело си, балонът се спукал и детето без да иска глътнало останалата част от играчката. Всеки път при вдишване и издишване се чуваше звук, сякаш някой надува и отпуска свирката. Когато разбрахме, че е добре, падна голям смях. Какви основни проблеми в здравеопазването виждате отвътре ? Цялата система със Здравна каса и клиничните пътеки подлежи на много корекции. Заради грешките в системата пациентите са недоволни, а лекарите - с вързани ръце. Здравните осигуровки съвсем не покриват всички разходи, ако на някого се наложи да влезе в болница. Нечестно е най-вече към хората, които се грижат за здравето си. Балансът е силно разклатен: пациенти, които често злоупотребяват с тютюнопушене и алкохол, биват приемани често; средствата от определения бюджет намаляват и не достигат за хора, които живеят здравословно, но по някаква причина се е наложила лекарска грижа. Такива ситуации пораждат проблеми, трудни за решаване. 16


Другото е, че всички са чели bg-mamma, преди да се консултират с лекар ! Уважението към нас често липсва: пациентите имат мнение за абсолютно всичко и не желаят да чуят професионалното, убедени са в правотата, вменена им от Свети Интернет. Вие самите придържате ли се към здравословен начин на живот ? Не и на 100%. Съвсем обикновени пороци: пристрастеност към кофеин, която всъщност е почти неизбежна, защото времето е малко, а работата - много. Някои от нас работят на по две места. Оттам и недоспиването… Ако всеки делничен ден сме на работа, в събота и неделя ни чакат 12-часови дежурства, дневни или нощни. Повечето от нас са пристрастени и към никотина. Но общото между всички ни е, че сме феноменални чревоугодници! Дори си направихме импровизация на Masterchef: всяка седмица някой трябваше да носи по нещо вкусно, приготвено у дома. Какво изненадващо се случи през първия ви работен ден ? За пръв път трябва сам да подпишеш разчетена рентгенова снимка. Съвсем различно е, отговорността определено се усеща. Съответно и емоционалният товар е по-голям, тежък, особено за млад специализант. Късметът е в колектива: приятната изненада е, че колегите са много забавни. С такъв екип не тежи толкова. Голям процент от колегите са и приятели. Уникално е, че всички веднага откликват, щом имаш някакви съмнения, свързани с работата. Какво ще кажете за лекарските сериали, реалистични ли са ? Не, не са, брутално нереалистични са дори. “Д-р Хаус” например: лупусът изобщо не е толкова често срещан! И никой не прави трансплантация преди каквото и да било друго… "Спешно отделение” се приема, старата школа винаги е на ниво. Но вече не гледаме такива сериали, човек трябва да се разнообразява. А бихте ли се записали в програма като “Лекари без граници” ? Не е по нашата специалност, но така или иначе повечето от нас - семейните, не бихме рискували. Тук е мястото за вашите пожелания към читателите, но от вас ще поискаме три основни здравни съвета. Не четете диагнози в интернет, особено преди да отидете на лекар. 200 мл вино всяка вечер са чудотворни. И не си правете рентгенови снимки просто така - радиацията е опасно нещо, пациент може да откаже снимка, но ние не можем да върнем пациент. Заради дозата на облъчване не сме си направили типичното селфи на рентгенолози, каквото се среща из интернет. 17


Ресторанти

GO DZ I L A

5 Варна, бул. Княз

Борис I-ви 66, раб. време: денонощно

Би с т р о Е в р о п а

1 Варна, бул Сливница 11 ,

Ресторанти

Фратели

2 Варна, кв.Чайка, бл.34, партер

раб. време: 08:00-23:00 Тел.: 0897 40 50 60- резервации 0899 250 940, 052 78 31 88 доставка

раб. време: 11:00-00:00 Тел.: 0887 55 49 38, 052 603 950 FB/bistroeuropevarna/ 6 Варна, бул. Мария Луиза 37а, раб. време: 9:00-23:00 7 Варна, Grand Mall, ул. Андрей

Сахаров 2, ет.2 раб. време: 9:00-23:00 Телефон за достaвки: 0700 160 10 www.godzila.bg FB/GODZILA

3

Кафе-сладкарница

"Fratelli & Fish" кв. Чайка, бл.34 вх. А. Работно време: 8:00-23:00; тел. за резервации 0877 33 19 18 / 052 300 069 Варна,кв.Виница, ул."Цар Борис III" 59, раб. време: 08:00-23:00 Тел.: 0897 027 703 , 052 34 33 2

En d o r f in o

4 Варна, бул. Сливница 39,

раб. време: 7:30-23:00 FB/Кафе-сладкарница ENDORFINO

18


Кафе-сладкарница

Д ила й т

11 Варна, бул. Съборни 48, 10

раб. време: 8:00-22:00 тел: 0888 407 771

Билярд клуб Ша р к

12 Варна ул. Р. Димитриев 19

тел: (052) 607 324 раб. време: 09 - 21:00 www.sharkvarna.com

Er n ie Hemi n g way rastaurant & sea bar

13 Варна, Кап. Георги Георгиев ,

Крайбрежна Алея , раб. време: 11:00-23:00 Тел.: 0888 408 445 FB/erniehemingwayvarna/ www.erniehemingway.com/

/cafeolebulgaria тел.: 0888 82 00 23, 052 578 127, 052 578 113 раб. време: 7:00 - 22:00 ч СЛИВНИЦА -бул. "Сливница" 18 , ЧАТАЛДЖА - "Пазар Чаталджа" КОРНЕР - ул. "Г. С. Раковски" 39, ЕДЕЛВАЙС - бул. "Сливница " 69 ГЛАДСТОН - ул. "Гладстон" 8, МОРСКО ПРИСТАНИЩЕ - ул. "Преслав" 2 19 STREET - ул. Емине 4


Варна

7

ул . Иул ва. И ул н ва ул . Цул Дрн .П .Ц а асДр р а руо Аср лф овас . Пе енАс ов рсо Пъен рф П М . Ма рв ъ и рв рари и нин ДДр рини онв о

Драматичен Варнатеатър Драматичен театър Куклен театър

Куклен театър музей Регионален исторически Регионален Исторически музей Градска галерия

Дворец наГрадска културата и спорта галерия Община Варна Дворец на културата и спорта Община Варна

Римски терми ФКЦ

13 12

Морска гара Римски терми

ни ор ъб . С рни л у б ъбо .С бул

Скейт парк Морска гара

Биомагазин и пекарна Хатори

17

29

32

19

ин Бд дин ул. ул. Б

Сладкарница Дилайт

21

ул. Иван Вазов ул. Иван Вазов

иза Лу М. . бул

пка ул. Ши . Шипка ул

11

6

25

Икономически университет Летен Театър Туристически информационен център Икономически университет Природонаучен музей Окръжна болница

Регионален б Исторически Музейул. Регионален Сл ив Исторически Музей ни ца

ца ни ив Сл л. бу

Летен Театър Сцена Раковина

н н ма ма аго аго Др Др ул. ул.

Сцена Раковина Скейт Парк

ул. В уо лд . еВно ден

ФКЦ

Магазин На Тъмно Клуб Ментол

15

Вино Арт Магазин Косе Бар Индиан

Elite Turkish Grill Bubba Shrimp

7

Първи з Борис бул. Кня Първи з Борис бул. Кня

ул. Михаил Колон ул Михаил Колони

22 33

30

х Аспару т ул. ХХаанн Аспарух ен ул нмт леи м К и Ктил вие еСт . в уСл ул

в сла ав Пре л ул. Прес ул. ул. Охрид ул. Охрид

Арт-център Творисимо

ул .П ре сл ав

во но ей Ш ул.

31

Бирария Щайгата

во но ей Ш ул.

Драматичен Театър Куклен Театър “Стоян Бъчваров” Драматичен Театър Куклен Театър Ресторант Жасмин “Стоян Бъчваров” Бистро Европа

20

Римски Терми Римски Терми


по лк

20 18

ел ит од об св О

ул .Л ю бе н

ов

р Ца л. бу

Ка ра ве ло в

бу л. Ос ми

33

Пр им ор си

28

ул .М ак ед он ия

омов Икон дор о Т . ул

ви Пър орис яз Б н К . бул

дкс

2 3

Икономически Университет

26 16

хотел Черно Море

1

14

ни

ФКЦ ул .С те ф ан

Ст а пл. Екзарх Йосиф мбо ло в

Ка ра дж а

бу л. ул Пр .С им ла ор вя ск нс и ка

24

Летен Театър

ул .С те ф ан

5

4

ул .П ет ко

Ка ра ве ло в

Градска галерия

Сцена Раковина

Скейт Парк

13

21


So Fre s h

Ресторант Тилилей

Healthy food & juices

Би стро " Ман го "

Варна, идеален център, ул. Д-р Людвиг Заменхоф 10, раб. време: 10:00-23:00 31 раб. време: 9:30-22:00 тел: 052 600 686 Тел.: 0888 044 456 tililei.comFB:/Ресторант Тилилей Всяка неделя от 12:00 часа. кулинарни класове за деца "Усмихната пица" и "Фабриката на десерти"

28 Варна, бул. Генерал Колев 74,

24 Варна, Бул. Сливница 16,

срещу х-л Черно море, раб. време: 8:00-22:00 Тел.: 0879 277 266 FB/sofreshbg, www.sofresh.bg

Ш а н т а в оЕ

Биомагазин и пекарна Х а т о р и

Магазин за шантави и нестандартни стоки и идеи за подаръци.

Кулинарно Ателие

Х р ан а за Л юб о в

29

25 Варна, ул. Братя Шкорпил 29

(на 20 метра от театър Българан) раб. време: 09:30 - 19:00 пн-пт ; Сб 09:30 - 13:00 Тел. 0876 88 667 www.Shantavo.bg FB: /ShantavoE/

Варна, ул. Драгоман 9, раб. време: 10:00-19.00 тел: 052 636 131 facebook.com/TheHatoriPlace

32 Варна, ул. Шипка 25,

раб. време: пн-пт 10:00-19:00 сб 10:00-20:00 Тел.: 0883 44 26 13 FB/hranazalubov

G o Nu ts

Ta ke Me , Spec ia lt y Cof fe e !

Ядки, белгийски горещ шоколад, био чай

Ба р SA LO O N 30 Варна, ул. Хан Аспарух 22,

раб. време: 9:00-00:00 Тел.: 0898 319 538

26

Варна, ул. бул. Сливница 33 х-л Черно Море, до Ларго, Тел. 0884 454 330

33 Варна, ул. Иван Аксаков 30

раб. време: пн-пт 9:00-19:00, сб.900-17:00 FB/Go Nuts Tел: 0896 897 997 22


23


A r t is h o k

На Тъ м н о

vintage shop

De c o r ra Han dMade Магазин за подаръци

17 Варна, ул Фредерик Шопен 12

14Варна, ул. Стефан Стамболов 2,

раб. време: 10:30-19:00 пн-сб 11:00-18:00 нд тел: 0876 440 596 natamno.com

раб. време: пн-пт 10:0019:00, сб.1200-18:00 FB/vintage shop Artishok Tел: 0888866044

Sunny Dance studio Varna Games

20 Варна бул. "8 - ми Приморски

полк" 122 - А раб. време: 09 - 18:00 тел: 0887 193 608 www.decorra.eu sales@decorra.eu FB /decorra.eu Art House

Тво ри с и мо

15 Варна, ул. Котел 10,

раб. време: 13:30-22.30 ср-нд тел: 0897 811 277 varnagames@gmail.com varnagames.com

PANDA SHOP suspect x 100

16 Варна бул. Сливница 10

раб. време: пн-сб10:00-22:00 нд 11:00-20:00 ч тел: 0879 167 467 Instagram /FB/ pandashopvarna

Школа по Салса, Зумба, Бачата, Кизомба. Класове за възрастни и деца! Шоупрограми за фирмени и лични празници. 18Варна, ул. "Братя Бъкстон" 19 раб. време: 17:30ч - 21:30ч 21 Варна, ул. 27- ми юли 25, Тел: 0884626033 раб. време: 10:00-19:00 пн-пт e-mail: sunnydance@abv.bg 11:30-21:00 сб-нд www.sunnysalsa.com Тел. 0988362889 FB/ Sunny Salsa, Sunny FB/ART HOUSE Творисимо Dance studio

По З д р а в и био магазин

19 Варна, ул.Фредерик Шопен 16

/зад Окръжен съд/ раб. време: пн-пт 8:3019:30,сб.10:00-14:00/14:3018:30 Тел. 0883 329 756 FB//ПоЗдрави

Бакалия Орган и КА

био храни и био козметика

22 Варна, ул. Архимандрит

Филарет № 10 (зад училище Климент Охридски) раб. време: пн- пт 10:0018:30, сб 11:00- 15:00 FB/ БакалияОрганиКА 24


25


НА

С РЕЩА

Стоян Радев от

Пламена Александрова

Наричат го „човека-театър“ и трудно можем да си представим Варненския драматичен без него. Още помним онзи Ричард III, който му донесе „Икар“ през 2012-та. Думата „призвание“ вероятно е измислена за хора като Стоян Радев заради чувството, което оставят- че искат да правят точно това и са се озовали съвсем на мястото си. 26


Какво значи Ге.К. след името ти ? Ге.К. са инициалите на селото, в което съм се родил - Генерал Киселово. Когато направих първата си режисьорска постановка, една приятелка- театровед ми каза, че трябва да сложа нещо, за да се отличавам, защото вече съществува театрален режисор, който се казва Стоян Радев. Те и сега стават обърквации , в някакъв сайт пишело, че аз съм поставил „Ничия земя“ миналия сезон много успешно в Народния театър. Много се чудих и основният ми консултант в избора на добавките към името ми беше Симеон Лютаков, с него го измислихме. Скоро те гледахме във „Влюбеният Шекспир“, който е прочит на класиката. Е ли класиката в някаква степен „залагане на сигурно“ в театъра? Аз мисля, че класиката се търси, че има любопитство към нея. Но не бих казал, че това е стратегия от страна на ръководството на театъра - да програмира репертоара по този начин. Защото репертоарът се формира по предложенията на режисьорите, въз основа на наличната трупа в театъра – тези лица и тела, тези гласове какъв текст и какъв тип постановка биха могли да изнесат. Но връщането към класиката е любопитство, защото има призма на времето, през която гледаш себе си (съвременния човек) по поразличен начин. Трябва ли театърът да се съобразява с масовия вкус или по-скоро да го формира и да го води в някаква посока? Сто процента съм убеден, че театърът не трябва да се съобразява с ничий вкус. Защото тогава това няма да бъде изкуство, ще бъде търгашество, и то на много дребно, на много ниска цена, да не кажа на безценица. Театърът е изкуство и той трябва да живее и да се самовъзприема като такова. Тръгне ли да се съобразява, това вече става друго нещо, става запълване на пазарна ниша. За съжаление ние живеем във време и последните години сме управлявани от управленци, които искат да ни превърнат точно в това. Ние някак със зъби и нокти се опитваме да не се даваме, макар че, нека да призная, правим компромиси в тази посока. Не защото съм дългогодишен член на трупата на Варненския театър, но той е един от малкото в страната, които правят много, много малко компромиси от такова естество. Публиката трябва да се възпитава. Както децата се възпитават какво да ядат, така се

учим и да възприемаме света. Духът по същия начин трябва да бъде захранван и възпитанието в тази посока е даже по-важно от другото. Има ли провинциалност в театъра и халтура, която пълни зали? Всички се опитват да оцеляват в среда, в която не те са изпаднали, а която е наложена. Не искам да виня никого в никакъв случай. Каквото и да говорим, ние актьорите се изхранваме и издържаме семействата си с този си труд и работим много, за да получаваме много малко пари. Трябва да правим фокуси както всеки средностатистически българин. Всеки прави своя си избор. Имаш ли възможност да избираш ролите си и как изграждаш тези роли, които не ти импонират? Организацията на българския театър е такава, че аз съм щатен работник в държавна институция и, общо взето, би трябвало каквото ми дадат да играя, да го играя. Разбира се, бих могъл да кажа „не искам да играя в това представление“ по една или друга естетическа причина. Но аз се опитвам да направя всяка роля, да намеря в нея онези неща, които да възбуждат в мен самия някакво любопитство. Разбира се, има елементарни драматургии и текстове, които са толкова семпли, че колкото и да ровичкаш вътре, нищо не можеш да намериш, но какво да се прави. Храм или работно място е театърът или и двете ти звучат крайно? Напротив, никак не са ми крайни, а са ми много събрани в едно. Това е моето работно място, но то е храм. Малко хора знаят, че театърът бива наречен храм на Мелпомена - музата на театъра, но за нас артистите е храм и в това няма никаква мистификация или изключителни метафори, или превъзнасяне. Просто сцената е свещено място, защото излизаш на нея не като себе си, а като някакъв друг човек . Естествено, не всеки път става дуендето, ние сме живи хора. Не всеки път биваш овладян от този дух на другия персонаж, на другото време, на другата мисъл. Но когато това се случи, мястото става свещено. Ръководиш тетрална школа. Кое е основното, на което искаш да научиш бъдещите актьори? Да търсят смисъл. От доста години се занимавам с това, много момичета и момчета минаха, много от тях вече са професионални 27


НА

С РЕЩА

актьори с доста добри кариери. В нашето студио няма приемен изпит, не идват винаги хора, които непременно притежават данни, за да се качат на сцената. Идва всеки, който иска, и стои толкова, колкото иска. Година, две, пет- колкото той се чувства добре. Някои от тях отиват в Националната академия, учат това, но много голям процент, дори когато идват в студиото, нямат амбицията да превръщат театъра в своя професия. Много е важно и да станат адекватни театрални зрители. Да търсят смисъла в това, което правят, независимо какво е то, ми се струва най-важното нещо.

също не се занимава със соц отломки, да кажем. Тази есен снимах един прекрасен филм, който не знам дали ще излезе до края на годината. Той е приказка, казва се „Лили рибката“, също с млад режисьор. Но в крайна сметка и режисьорите, и сценаристите пишат и разказват историите, които тях ги вълнуват. Какво мечтае да изиграе актьор, който вече е бил Хамлет, Ричард III, виконт дьо Валмон? И към коя своя роля имаш особен сантимент? Аз никога не съм мечтал за конкретна роля, не съм мечтал да играя Хамлет, както е популярното клише - че всеки актьор иска да изиграе Хамлет, а повечето актриси Жулиета. Не съм мечтал за Хамлет, а взех, че го изиграх. Така се случи. И сега нямам конкретна роля, аз искам да играя всичко. Сантимент имам не към роля заради самата нея, а заради процеса и пътя, който сме вървели, докато сме правили ролята.

Снимаш се и във филми и сериали. Накъде трябва да поеме нашето кино, за да не звучи като комплимент фразата „филмът не прилича на български“? Скоро хванах някакво интервю с Асен Блатечки и на подобен въпрос той каза нещо, което вероятно е много вярно. Навремето са се правели 30-40 филма годишно, логично е от тях да излязат 3-4 добри. Сега се правят 3-4 годишно. Процентно колко от тях трябва да Разчиташ ли на актьорски трикове извън бъдат добри? В последните години снимах три театъра и използваш ли ги в живия живот? филма за млади режисьори. Не. Тоест, надявам се, че не ги ползвам. Толкова категорично отговорих, защото с Един от тях е„Никой“ на Андрей Андонов, разсъдъка си не го правя. Но дали без да искам който в момента тръгва по кината. Какво те някъде се правя на интересен ... надявам се, че привлече да участваш? не се правя на маймуна извън театъра. На първата среща с режисьора той така пламенно и разгорещено ми разказваше идеите Как издържаш на темпото и чувстваш ли се си, че аз се съгласих да снимам преди да съм звездата на театъра? прочел сценария. После поисках все пак да А, сакън. Не, не се чувствам звезда на нищо. Аз видя сценария и в какво приех да участвам, си знам мястото, мисля- доста добре. С акъла обсъждахме, разговаряхме. Ето история, която съм си. А иначе- акумулаторът работи по-добре няма общо със соца, не говори за задръстени , когато работи. Като стои дълго време без остатъци от обществото. „Събирач на трупове“ работа, умира. Това по въпроса за темпото. 28


29


РАБОТИЛНИЦА

СТРОИТЕЛНИ МАТЕРИАЛИ от

Пл амена Александрова

Изразът „като камък на шия“ придобива съвсем ново и неочаквано естетично значение в бижутата на Петя Богданова. Видях брошките и колиетата и' във фейсбук и първата ми мисъл след живата ни среща беше как толкова крехко момиче може да бърка цимент. Оказа се, че не само може, а това е любимият и' материал. Петя завършва колежа по туризъм, но усеща, че екскурзоводството не е точно това, което я влече. Учи инженерен дизайн, а след него и магистратура по интериор. Страст и' е всичко, свързано с визуалното представяне на нещо, било то интериор, предмет или бижу; с това как изглеждат нещата, поставени в определена среда и пространство. Обича сама да си прави и сглобява мебели и често е заобиколена от машини, болтчета и гайки. Умее да работи с ръцете си и желанието и' да създава неща сама плавно преминава в изработване на аксесоари. Призванието има свои пътища и те постепенно я водят до правенето на бижута. Започва още като тинейджър, заедно с приятелка. После посоките им се разделят и след пробване на различни материали, Петя се спира на цимента и създава с него особена връзка. Този нелек материал се превръща в гвоздея на програмата и'. Материалът е такъв, че от него не могат да се създават дребни и нежни елементи, бижутата трябва да бъдат по-големи. Циментът, противно на очакванията, не е тежък, но пък е доста чуплив. Въпреки че изглежда като нещо нерушимо и вечно, се оказва крехък за обработка. Петя прави само дамски бижута и асоциацията и за общото между жена и цимент е красота и твърдост в едно. При работата с други материали като дърво, моделин и тел правенето на бижута дава повече възможности да сбъркаш, но после да коригираш и пак да излезе нещо успешно. Докато циментът не позволява грешки и точно там е предизвикателството при работата с него. За да вкара материала в желаните форми, Петя изработва предварително калъпи от картон за еднократна употреба. Докато стигне до окончателната идея за определен модел, трябва да го 30


изработи поне в десет пробни варианта. Да предвиди начина, по който ще се закрепи и ще стои добре, ще бъде удобен за носене. Всичко това изисква време, прецизност и доста работа. За да се запознае с технологията и инструментите за обработка, Петя преравя интернет и не открива почти нищо. Тази област се оказва неразработена ниша и нещата с ползването на цимент за художествени цели са повече на ниво опити, макар че в чужбина и у нас има хора, които се занимават с това. Във Варна обаче Петя е единствената. На практика всеки може да си забърка една циментова смес – цимент, вода, пясък, още две-три неща. Но процесът по наливане, търпеливо изчакване, шкурене и достигане до крайния вариант е дълъг и иска наблюдение и внимание как се държи във времето този материал. Любими на дизайнерката са графичните модели с правилни форми и единственото свое бижу, което носи, е едно с шестоъгълници и ефект на визуална измама. Клентите търсят по-различни неща. Абсолютният бестселър е брошката - сърце ( с която си тръгнах и аз), а циментовите диаманти са сред най-поръчваните и' колиета. Според Петя клиентите във Варна са по-трудни от тези в градове като София, Пловдив и Велико Търново, защото, противно на клишето, Варна не е особено творчески ориентиран град. Но това не я спира да планира да си отвори ателие. Засега продава бижутата си онлайн и всяка неделя следобед в „Хатори“. Петя е убедена, че хендмейд продуктите са за определен тип хора, които имат желание да избягат от масовката. Важно за нея е, когато нещо е направено на ръка, да си личи, че е такова. Нейният собствен почерк със сигурност е различим и гордо го забождаме на ревера. Бижутата на Петя Богданова са най-лесни за откриване във фейсбук и инстаграм.

31


ОТКЪДЕ СИ?

ЕРИК ПЕРОТЕЛ от

Полина Милчева

Защо избра Варна? Избрах Варна по две причини. Първо поради естеството на позицията, на която работя в момента. Работата ми е интересна, съчетава различни дейности и е разнообразна. Занимавам се с култура, образование, събития, конкурси, работя с училища и университети. Другата причина са родителите ми, които са идвали във Варна през 1975г. и са ми разказвали за този град с голямо възхищение. Когато Министерството ми предложи позицията във Варна през 2015г., нямах търпение да дойда тук. Разкажи ни повече за професионалния си път. Преподавател съм по професия. Имах възможността да замина за две години в Лос Анжелис, където преподавах във френска гимназия . След това заминах за Банкок, където прекарах три години. Там бях преподавател в университет и в Алианс Франсез, бях и главен редактор на списанието на Алианс Франсез . После получих пост директно към Министерството на външните работи на Франция и бях назначен като директор на Алианс Франсез на Глазгоу, след което бях аташе по сътрудничество във Виена. Прибрах се във Франция, където осем години обучавах преподаватели по английски и немски език, и преминах конкурс за директор на учебно заведение. Животът в чужбина е като вирус и отново имах желание да замина. Реших да изпратя кандидатурата си на Министерствово на външните работи, като бях избрал позиции в Централна и Източна Европа само в столици и големи градове, освен Варна.

Как намираш града ни след като вече си го опознал и си поживял тук? Кой от двата града? (смее се) Варна през зимата или Варна през лятото? За мен това са два различни града в един. Харесвам тази особеност на Варна. Най-забележителното е, че градът е на самия бряг на морето. Винаги съм живял близо до море, освен във Виена. Харесвам архитектурата на Варна и като цяло социалистическата архитектура. Аз идвам от Нормандия, региона на импресионистите във Франция, и много харесвам цветовете на Варна. Животът тук е спокоен, но и активен в същото време, особено през лятото. Понякога не знам как да посетя всички интересни събития през лятото, а през зимата мога да си стоя повече вкъщи и да чета книги. Много съм изненадан от начина, по който се чувствам тук, и че харесвам живота в един средно голям град. В какво по точно се състои работата ти във Френски Институт България? Работя с учебните заведения и гимназиите, в които се преподава френски език, и с университетите. Организираме програми за обмен на преподаватели между френски и български университети и каним преподаватели от Франция за събития тук във Варна и региона. От друга страна се занимавам с култура, като усилено работя по кино проект за прожекции на френски филми в партньорство с Фестивален и Конгресен Център Варна и Хале3. Имаме нов партньор за прожекции в лицето на Икономически университет Варна. Основно се занимавам с обучението по френски език във Варна, университетите и културни събития. А когато посланикът на Франция гостува във 32


Варна, имам задачата да организирам неговия че българите са малко затворени и строги, престой. но ако им проговориш на български, стават приветливи и мили. Мислех си, че това е клише, Има ли много французи във Варна и какво но се оказа, че не е. Ако кажеш „Добър ден“, според теб ги привлича? „ Благодаря“ и хората виждат, че правиш Не можем да кажем със сигурност какъв е усилие, стават наистина много отзивчиви. броят на французите във Варна. В регистъра Два пъти ми се е случвало да хващам такси на консулството официално са записани 55-60 и шофьорът да не иска да ми вземе пари. човека, но според мен са доста повече. Това, Когато споделя това, на българите не им се което привлича хората тук, е морето, културният вярва, но на мен наистина ми се е случвало. живот и фактът, че има френско училище, Единият път беше когато пътувах с приятел за което предполага, че френските деца могат да летището, а когато пристигнахме, шофьорът се запишат да учат. Другото забележително ми каза, че е доволен, че е послушал френски е франкофонията. В началото, когато питах и че пътуването е безплатно, а другият случай на български „Говорите ли английски?“, беше в Добрич, когато търсих една гимназия. много често хората ми отговаряха, че говорят Хванах такси от гарата и гимназията се оказа френски. Тук много хора говорят френски и много близо. Шофьорът каза, че няма дребни, Варна има репутацията на франкофонски град. и не пожела да ми вземе пари. Българите често Има и хора, които идват да развиват бизнес подаряват. Случвало се е и в баничарница да във Варна. Българските информатици са много ни подаряват баница, когато бяхме с делегация добри и като цяло работната ръка е по-ниско от френски ученици. Не знам дали е защото платена, за което бих казал „уви“. Времето съм чужденец (смее се). Българите са наистина е хубаво и климатът е приятен. Противно на много симпатични и щедри. представата за България у нас, тук се живее много сигурно и спокойно. Дамите могат да се Харесва ли ти българската кухня? прибират пеша вечер, без да бъдат нападани Да, харесвам българската кухня през лятото. и ограбвани. Дори да има престъпност, тя Прави ми впечатление големият брой ястия не е видима и отношенията между хората са със сирене и кашкавал. Харесвам и баницата, спокойни. Животът тук е приятен и мисля, че но избягвам да консумирам всеки ден. Много всички тези фактори допринасят за решението харесвам риба и зеленчуци на скара, лютеница на се установиш във Варна. и сладко от смокини. Откакто съм тук, започнах да харесвам бялото вино. Преди харесвах Как намираш българите? червеното, но тук бялото вино е наистина Много симпатични. В момента, в който прекрасно. За нас французите е важно да кажеш две думи на български, те приемат живеем в страна, в която има добра храна и и са внимателни с теб. Интересното е, че добро вино. Харесвам и традиционните ястия в три различни туристически гида съм чел, като кавърма. 33


ОТКЪДЕ СИ?

Има ли, нещо което те шокира в България? Шокира ме начинът на шофиране и паркиране. Колкото и да е трудно паркирането в града, когато паркираш на място за инвалиди, това говори за огромна липса на уважение. Също състоянието на тротоарите. Майките с детски колички, възрастните хора и инвалидите нямат необходимите условия за придвижване в градска среда. А има ли нещо положително, което те е впечатлило? Впечатлен съм от начина, по който българите правят нещата в последната минута. Имам чувството, че всичко винаги се урежда в последния момент. Аз съм свикнал да предвиждам нещата, а тук се научавам да работя по друг начин и съм впечатлен как българите организират успешно събития в последната минута. Учиш ли български? Да. За съжаление все още не говоря много добре, но достатъчно да се справям в ресторант, в магазин, да потърся директор или управител. Ще продължавам да уча български през четирите години, в които ще работя във Варна. Мога да чета добре. Миналата година прочетох публично една поема на Превер на български . Колегите ми тук във Франкофонски център Варна ми казват „тук се говори на

български“, за да практикувам повече, но често темпото на работа не ми позволява да отделям време и да се изказвам на български, защото така нещата стават много по-бавно. Според теб какво отличава българския език ? Граматическата структура на езика е близка до френската, но произношението е много сложно с групираните съгласни, както и някои звуци като х, щ, ц, ч. Нещо интересно, което ми е правило впечатление - че на български не можем да кажем „по-малко висок“ например, а казваме „по-нисък“, „по-малък“. На френски имаме „повече“ и „по-малко“, като сравнителни степени за всички прилагателни. Бях силно впечатлен от българския автор Георги Господинов и книгата му „Физика на тъгата“, която прочетох на френски. Какво да очакваме в програмата на Франкофонски център Варна? През март имаме най-много събития, защото март е Месец на франкофонията, а този месец организираме „Кафе Полиглот“ на 26 април, прожекции на френски филми във Фестивален и конгресен център, в Хале3 на 12 април и в залата на Икономически университет на 20 април. През май ще участваме в „Нощ на музеите и галериите“, а през юни ще организираме „Празник на музиката“ в партньорство с Община Варна. 34


35


КВАРТАЛН

О

К В А Р ТА Л

ЛЕВСКИ от

Никол Мл а денова

Един от най-многолюдните квартали на града с население над 40 000 души, в който можеш да срещнеш много различни хора. Често е наричан „Студентски“ заради многото студенти, придошли от други градове и заселили се на варненска земя. В квартала се намират Техническият университет, един от корпусите на Икономическия университет, известният 35-ти блок, част от общежитията на Медицински университет – Варна, от които винаги се чува силна музика, 13, 15 и 18-ти блок на Техническия, в които дори през зимата прозорците на стаите са отворени и се виждат празнуващи студенти с бира в ръка. Една от най-известните улици в този квартал също се казва „Студентска“. Тук се намират още Военноморска болница на БА и НАТО, Университетската болница "Св. Марина“ и психиатричния диспансер. От юг преминава бул. "Осми Приморски Полк", свързващ центъра с пътя за квартал Виница и отделя ж.к. "Левски" от ж.к."Чайка". Булевард "Чаталджа" пък отделя кв. "Левски" от центъра на града. История Квартал Левски административно не е точно квартал на града. Наречен е така, защото през територията му преминава булевард „Васил Левски“, който отвежда автомобилния трафик към курортите. Застрояването на зоната започва още през 30-те години на XX век. През 40-те и 50-те години се построяват и първите къщи от типа еднофамилни кооперации. През 1965-та година се полагат основите на ВМЕИ-Варна,а през 1970-та на МБАЛ"Света Марина". Районът започва да се застроява с панелни блокове в края на 60-те години, след засилената урбанизация в града. Култура и образование В квартала се намира един от трите паметници, посветени на Васил Левски във Варна - каменен обем с барелеф, намиращ се в близост до спирка „Явор“, на самия булевард. Паметникът е поставен по случай 150-годишнината на Левски. Изработен е от варненския скулптор Радослав Радев. В началото на 1987 г. скулпторът моделирал от глина баралефа, отлял гипсовия калъп и в началото на март го отнесъл в бронзолеярницата на бай Владо във Виница. Заедно с арх. Иванов монтирали бронзовото изображение върху камъка, а тържественото откриване на паметния знак се състояло на 18 юни 1987 г. Читалището в квартала също носи името на Апостола и се намира на ул. „Лоза“ № 5. В него се провеждат интересни уроци по изобразително изкуство, театрална работилница, класически балет, модерни танци, хип-хоп танци, свирене на музикални инструменти. Интересно е, че половината от сградата е заета от фитнес студио, пълно с плакати на известни културисти, така че грижата за ума и тялото е събрана на едно място. Към читалището има и библиотека. В кв. Левски се намират две училища – ОУ „Черноризец Храбър“ и Трето основно училище „Ангел Кънчев“. 36


За децата Левски се слави с многото детски градини, детски площадки, център за ранно развитие и занимални, вероятно възникнали по необходимост след множеството студентски любови в квартала. Един от по-интересните центрове е детски център „Лего сити“, който предлага възможност за игра с лего, роботехника, рисуване и други занимания за деца от 3 до 12 г. Какво да видим Докато се разхождате из квартала, загледайте се в разположението на сградите. Ако застанете на кръстовището на ул. „Рощок“ и погледнете встрани, от лявата страна ще бъдат множеството новопостроени кооперации, докато вдясно все още са запазени малките къщички с дворчета, пълни с цветя. Спорт Тъй като спортът е основно занимание на младите хора, с каквито е пълен кварталът, в Левски са разположени множество фитнес и спортни зали на закрито и открито. Откритият спортен комплекс на Технически университет включва едно баскетболно игрище, две игрища за плажен волейбол, едно футболно игрище с изкуствена трева и две площадки за тенис. Закритата спортна база се състои от многофункционална спортна зала, фитнес зала и зала за тенис на маса. Спортните съоръжения се отдават за ползване срещу заплащане. Баскетболното игрище се ползва безплатно. Къде да ядем и пием Бистро „Happy House“ – заведение в така популярният сега винтидж стил, с красив вътрешен двор, аранжиран с растения, който успешно изолира от панелната среда наоколо. Препоръчано ястие – джолан. „Fresh pasta bar“ на ул. „Мир“ – интересно ново заведение, предлагащо различна домашна паста и хубави десерти. „Ред хот“ пици – истински вкусни пици. Механа „Вавилон“ – механа в традиционен български стил, с местни ястия и напитки. „Гюрлата“ – заведение – градска легенда, в което задължително трябва да се обядва с шкембе, кюфте и кебапче с гарнитура от бобена салата и наливна бира. От десертите -мляко с ориз. „Ко Ши Ям“ – любимо място за храна за вкъщи на живущи и придошли студенти. Бар „Underground“ и Бар „Simple“ - любими на студентите, решили да прекарат вечерта на бар, но близо до вкъщи. Какво да купим В рамките на квартала се намира известният пазар „Базар Левски“. Особено впечатляващи са търговците около пазара, от които можеш да си купиш шишенце за ракия, направено от шишарки, стари книги и списания, желязна касичка-влакче, ретро картина или друг предмет с история. На пазара може да се намери всичко необходимо за традиционната българска вечеря, включително облеклото. Заслужава внимание малкото магазинче, в което продават насипен чай и билки.

37


P. S .

СИЛВИЯ КАМЕНОВА

Силвия Каменова има в колекцията си над 40 литературни награди от регионални, национални и международни конкурси , а през 2014 печели трето място в международния литературен конкурс „По стъпките на лятото“. На 13 април предстои премиера на първата и' книга „Пътеписи на мечтите“, която ще се състои в Рубик арт център и от която публикуваме откъс.

38


Началото Огънят засвистя край тях, а пламъците му се превърнаха в красиви нежни фигури. Музиката създаваше онова усещане за магия, което караше минувачите да поспрат. Ритмична, мелодична, с елементи на джаз, етно, а в основата и' , набиращият популярност ъндърграунд „drum and bass”. От огъня се отключваше онази примитивна първобитна искра в очите на всеки, който го бе съзрял. Дори и в луксозните си къщи и апартаменти, заобиколени от метал, дърво и пластмаса, запалвайки само една свещ, тази искра се отключваше и всеки един се потапяше в мистика. Минувачите се бяха струпали, за да погледат танца на огнените пойове. Дори маорите от Нова Зеландия биха поспрели, за да се полюбуват на сръчността на младата двойка. В парка до Айфеловата кула, където безброй туристи и търговци на сувенири купуват и продават, сега момичето и момчето се бяха впуснали в магията на танца. Дърветата отстрани любопитно наблюдаваха през подкастрените си клони как огнените кълба осветяват асфалта. Някъде там, от другата страна на парка, Сена се поклащаше бавно и тежко, сред каменните зидове, които придържаха в строг ред непокорните и' води. Улиците на Париж бяха красиви през есента, а какво по – романтично от момиче и момче, споделящи една и съща страст. Огънят се отразяваше в очите им и те проблясваха в жълто и оранжево, концентрирани и живи. Безброй светлини изпълваха града с живот и замъгляваха спомена за звездно небе. Уличните фенери, с престорения си старинен вид, сякаш връщаха назад, далеч във времето. Есенните листа падаха небрежно, за да създават ангажираност на работниците сутрин. Само луната срамежливо се подаваше зад купестите облаци, а после отново се скриваше като ориенталска принцеса. Огнените топки танцуваха над главите им, около телата им, преплитаха се и се връщаха отново. Ръцете им леко и ловко диктуваха правилата на играта и не позволяваха на пламъците да се изплъзнат без контрол. След края на представлението силната миризма на газ се бе просмукала в дрехите им, а шапката пред тях бе пълна с монети и банкноти. Спогледаха се с усмивка и прибраха заработеното от вечерта. Дойдоха целувките на нощния Париж. Нахлузиха връхните си дрехи. Само допреди минута сияеха в огнен блясък, за да потънат в грохота на големия град.

39


P. S .

Забързаха към хотела, хванати за ръка. Последна вечер, а утре щяха да продължат обиколката си из Европа. Спестяваха, за да се върнат обратно в родината си, но това сега изглеждаше толкова далечно и празно понятие. Целуваха се и се закачаха, шегуваха се с миризмата си на газ, докато завиваха покрай Сена, за да се спуснат надолу към метро станцията. — Чувам звука на акордеони в главата си! Чувствам се като в холивудски романтичен филм, от който започва да ми се повръща. – той направи гримаса. — Винаги чуваш звуци в главата си! Не си сам и затова те обичам. В теб се разхождат колко... поне шест – седем тайни и мистични шизофреници. – задави я смях. Закачаше го нежно и имитираше камбана и блъскане, докато слизаха по стълбите. Последва целувка, после усмивки и още няколко закачки. Когато пристигнаха в хотела, на рецепция ги посрещна едър, чернокож мъж с искрящо бяла усмивка. Кожата му с цвят на обгоряла дървесина бе скрита под тъмносиньо сако и бяла риза с избродирано лого на хотела. Малък хотел, три звезди, чист и подреден – с дебели ки лими, застлани по коридорите–заглушители за дамските токове. Подаде им ключа за стаята и любезно припомни, че утре сутрин могат да се възползват от закуската преди да освободят стаята, разбира се, най – късно до десет. Двойката усмивки го посрещна, благодариха и се качиха по стълбите. Стаята беше малка, с двойно легло, застлано със захабено покривало. В банята имаше вана, а топлата вода беше в изобилие и това им бе напълно достатъчно. Отвориха прозореца и изпод плътните завеси се подаде крайчецът на Айфеловата кула. Последва диря от дрехи по пода, шеги и пяна под душа и сблъсък на устни, влажна кожа и разрошени момичешки коси по леглото. Вече седмица бяха тук.

40
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.