Ти си Варна / брой 14

Page 1СЪДЪРЖАНИЕ-БРОЙ 14

05 ПРЕЗ МЕСЕЦА

06 АКЦЕНТИ

16 НАСРЕЩА Теа Денолюбова

26 КВАРТАЛНО Квартал „Чайка“

28 КОЙ СИ ТИ? Светлана Вълкова

30 ОТКЪДЕ СИ? Джийван Патаре: с камера между Варна и Индия

32 МЕСТА Социална Чайна

34 НА ПЪТ На Юг от Разума

39 P.S Защо да остана във Варна 1


Екип:

Виж! Варна ЕООД

Издател: Николай Тодоров office@vijvarna.com

Ти си Варна Всички права запазени

Редактор: Пламена Александрова contact@vijvarna.com

Издава се от:

С уважение към авторското право молим никаква част от това издание да не бъде възпроизвеждана без изричното съгласие на издателя. Издателят не носи отговорност за информацията в подадените програми и рекламни материали.

Тираж: 5000 бр. Разпространява се безплатно в над 100 подбрани обекта и събития в града и региона.

Реклама: Полина Милчева polina@vijvarna.com тел: 0877 885 242 Автори в броя: Пламена Александрова Никол Младенова Цветелина Неделчева Полина Милчева Божана Сотирова Изабела Шопова Коректор: Цветелина Тенева Корица Биляна Динчева Предпечат: Йордан Станков

Електронно списание свалете от issuu.com

Печат: Хеликс прес ЕООД

2


Високосната година е с предимство, с което тази не разполага. Поглеждайки назад и завиждайки на по-голямата си сестра за 29тото число във втория и` месец, 2017 въздъхва. Не че не чака Баба Марта с нетърпение: напротив ! 29 февруари е специален и много капризен – като несподелена любов, която периодично се завръща, но само за един ден и една нощ, и то само при избраните – като миналата 2016. Това, което тази година забравя, е изяществото на първото число на февруари. Настъпи ли този ден, остават точно 333 дни до края на календара. Тройките символизират ума, душата и тялото – съответно техния изящен баланс и лекотата на симбиозата им. Сякаш първи февруари иска да разкрие някаква особена истина за съществуването, а ние все така мислим за този 29-ти, подминавайки знаците на пътя… Казват „Не чакайте цяла седмица петъка, не чакайте цяла година лятото, не чакайте цял живот да сте щастливи.“ – не чакайте четири години за 29 февруари, защото и първият, и последният ден са благословени с възможности, различни като снежинки.

Б Сотирова

3


МАРТЕНИЦИ С КАУЗА През февруари Карин дом кани всички приятели да се включат в Мартеничкова кампания 2017. Ако притежавате сръчни ръце и желание да помогнете, изпратете по пощата или занесете на място мартеничките до 20 февруари. Събраните средства от Мартеничковата кампания ще бъдат използвани за закупуване на материали и оборудване, подходящи за стимулиране на вестибуларните усещания на децата със сензорни дефицити. Адресът на Карин дом е местност „Свети Никола“, ПК 104, Варна 9010.

"ЗОРБА ГЪРКЪТ" Моноспектакъл на Георги Велчовски по едноименния роман на Никос Казандзакис и под режисурата на Ламбрин Сотиров – председател на НЧ „Стара Варна 2010” и основател на Музея на старата фотография в града, може да гледаме на 3 февруари от 19 часа в къща-музей „Стара Варна“ на ул. „Цар Калоян“ 5. Представлението е носител на званието лауреат на Международния фестивал на малките театрални форми „Театроник” в гр. Харков през 2013 г.

VINTAGE РОЖДЕН ДЕН По традиция в първия почивен ден на февруари любимият ни клуб Vintage 33 празнува рожден ден. Тази година той навършва шест, а на партито са поканени Ерол Ибрахимов от Уикеда, Рора от Оратница и Никола Джоков от Габана. Както подобава на рожден ден, входът ще е безплатен и ще се пие много бира Гларус.

4


БАЗАР В ХАЛЕ 3 Базарът в любимото ни Хале 3 този месец е валентинско- трифонски, но ще изпревари празника с два дни, за да може да купите подаръци измежду традиционно предлаганите там творения на местни майстори на ръчния труд: бижута, аксесоари и сувенири. Събирането обещава да е весело, а датата е 12 февруари, от 12 до 20 часа.

С МУЗИКАТА НА QUEEN С любимите песни на Queen ще можем да отпразнуваме 14 февруари от 19 ч. на Основна сцена на Варненската опера. Освен оркестътът на Държавна опера Варна в концерта ще се включат Илина Михайлова и Звездомир Керемидчиев ( Звезди от “Ахат”). Диригент е Страцимир Павлов.

БЛАГОТВОРИТЕЛЕН БАЛ Зала „Приморец“, в която тренира варненската детскоюношеска школа по баскетбол, се нуждае от основен ремонт. За да го финансират, спонсорите от „Интерком груп“ ООД организират благотворителен бал на 24 февруари в Балната зала на хотел Интернационал – Златни пясъци. Президентът Румен Радев е потвърдил присъствието си, а на бала ще пеят Мария Илиева, Годжи, Васил Петров и Руслан Мъйнов. Нека подкрепим възможността на децата в града да спортуват при добри условия. 5


ТЕАТЪР

„ТАЙНАТА ВЕЧЕРЯ НА ДЯКОНА ЛЕВСКИ“

Февруари несъмнено е най-подходящият месец да гледаме „Тайната вечеря на Дякона Левски“ – спектакъла по едноименната пиеса на Стефан Цанев, с който театър „Българска армия“ ще гостува на варненска сцена. Авторът преплита библейска история с историята на националната светиня Васил Левски в един разказ за саможертва, предателство, идеали, грях, свобода и прошка. Под режисурата на Асен Шопов в ролята на Апостола се превъплъщава Веселин Калановски. Милен Миленов се превръща в противника му Атанас Попхинов, който има други виждания за пътя на борбата. Георги Къркеланов е Димитър Общи, Стойко Пеев играе Панайот Хитов, а Антоанета Добрева – Нети успешно се превръща в Каравеловата съпруга Наталия.

Спектакълът не е от представленията, които развличат. Той е тежък и сериозен, защото тематиката, която разглежда, е за класическите човешки ценности и житейски избори на фона на важно историческо време. Точно това превръща пиесата в основен акцент от репертоара на „Българска армия“. Датата за Варна е 15 февруари, от 19 часа в зала 1 на ФКЦ.

6


MЮЗИКЪЛ

„МАММА МИА“ С МУЗИКАТА НА АББА

Mюзикълът по музика на АББА „Мамма Миа” на Варненската детско-юношеска опера при Общински детски комплекс ще гледаме през февруари на сцената на Варненска опера. Изграден по хитовия мюзикъл с непреходните песни на АББА “Honey, Honey”, "Money, Money, Money", “Mamma Мia”, "Dancing Queen", “SOS” и др., спектакълът продължава да привлича зрители както заради музиката, така и заради интригуващата танцова лексика и всеотдайността на младите артисти. Диригент е Ганчо Ганчев, режисурата е на Костадин Бандутов, художник е Тодор Игнатов, а хореографията е дело на Константин Илиев. Добре познатите песни на АББА ще тананикаме на 16 февруари от 19 часа . Мюзикълът ще се играе на Основна сцена на операта.

7


ФЕСТИВАЛ

МЕНАР ФИЛМ ФЕСТИВАЛ Филмовият фестивал MENAR се организира от Сдружение "Позор" и запознава българската публика с културата и традициите на ислямския свят. Програмата представя най-доброто от игралното, документалното и късометражното кино на Близкия изток, Централна Азия и Северна Африка. От 3 до 9 февруари Фестивален и конгресен център ще бъде домакин на поредното издание, което е селекция на програма на Sofia Middle East & North Africa Region Film Festival 2017. В програмата на фестивала е алжирското предложение за чуждоезичен „Оскар” тази година – „Кладенецът”. Филмът е отличен с четири награди от фестивала в Александрия и представя

историята на жителите на планинско селце, които остават без вода по време на войната за независимост в Алжир. Друг акцент е мащабният епос „Аманат”. Филмът обхваща три периода от историята на Казахстан и разказва за борбата на казахския народ за свобода и независимост, продължила няколко века. „Аманат” е предложението за чуждоезичен „Оскар” на Казахстан за 2016 г. Фокусът на фестивала е върху кинематографиите на страните от Централна Азия и Азербайджан. В програмата са включени 11 премиерни заглавия от Казахстан, Иран, Армения, Алжир, Турция, Франция и др.

ПРОГРАМА ЗИМА НА FUTURE SHORTS Future Shorts е най-голямата мрежа за късометражно кино в цял свят, а във Варна гледаме филмите от селекцията всеки сезон. Прожекциите на POP UP фестивала се организират от фондация „Крео Култура“. Програма „Зима“ ще се прожектира в зала „Европа“ на ФКЦ. В зимната селекция ще видим вземат ли успокоителни класическите музиканти преди концерт и кое е новото улично движение в Балтимор, което държи младите далеч от твърдите наркотици и престъпленията; каква е геометричната форма на света и може ли всеки да скочи от десетметрова кула. Българското участие в програмата е филмът "Паркинг" на Ивайло Минов.

Киноманите и почитателите на късия филмов жанр ще трябва да си освободят вечерта на 11 февруари. Началото на прожекциите е в 18 часа. Цената на билетите е 7 лв. и освен на място в деня на прожекцията, могат да се купят предварително в Contemporary Space. Общата продължителност на прожекциите е около 90 минути, а филмите са с български субтитри.

8


ПРЕДСТАВЛЕНИЕ

ПОЩЕНСКА КУТИЯ ЗА ПРИКАЗКИ

От чисто столично събитие инициативата на Гери Турийска „Пощенска кутия за приказки“ се превърна в национално и Кутията все по-често гостува в различни градове. През февруари подбраните истории ще са обединени от темата „Интернет любов“ и подкрепени от Мтел и Jameson Irish Whiskey. В седмицата на влюбените Пощенската кутия тръгва на разходка в страната, което ще гарантира покачване на температурите в три български града. След успеха на първите двe варненски четения през пролетта и лятото на миналата година, датата на зимната, трета по ред Кутия за Варна е 17 февруари. Четенето ще бъде в клуб Хоризонт, а обявените предварително места са 300.

Билетът не гарантира седящо място, цената му е 10 лв. Началото на събитието е обявено за 19 ч. Освен на входа, билети се продават и в ticketportal.bg.

9


ИЗЛОЖБА

ИЗЛОЖБА ЖИВОПИС Стоян Цанев ще гостува във Варна. Един от най-стойностните съвременни художници открива самостоятелна изложба живопис на 22 февруари от 18 часа в Галерия A&G Art Meeting. Това е първата за 2017 година експозиция в художественото пространство на „Братя Шкорпил” 13, което се отличава със своя висок критерий при избора на творци и събития. Минималистичен похват, без много бъбривост, който извежда на преден план есенцията в изобразителното изкуство. Това са картините на Стоян Цанев, при тях малкото е много, а силата на художника и неговото творение е в тишината: „Някой беше казал, че художникът задължително трябва да е ням и е бил абсолютно прав”. Изложбата ще остане в A&G Art Meeting до 11 март. 10


ИЗЛОЖБА ОБЕКТИ И СНИМКИ Anukk studio, зад което стоят Ваня Андреева и Васил Стоянов , представя един проект, който е колкото авторски, толкова и приятелски. Основната цел на тандема не е фотографията, а споделянето на радостта от живота и приятелтвото. Тази изложба преоткрива съвместната им творческа дейност и я превръща в начин на изразяване. Тя ще ви накара да се усмихнете, помечтаете и да се замислите за целта на днешното изкуство. Изложбата е наречена „Цветният живот на чернобелия САПФИР“, защото основен участник в нея е стар телевизор. Потънал в прах, оставен на боклука, телевизорът Сапфир, показващ ни света чернобял до края на 20-ти век, тръгва на пътешествие. Проектът може да се види в Арт салона на Радио Варна до 13 февруари. 11


ГАЛЕРИИ

ТЕАТЪР

Градска художествена галерия "Борис Георгиев" ул. Любен Каравелов 1

Театър Българан

до 5.02 Всекидневие: Литва във фотографии до 14.02 Фотоизложба: Мост към Кристо до 28.02 Апелативен съд пл. Независимост 2 Ода за всичко Фотоизложба на Анета Иванова до 28.02 Археологически музей Варна, бул. Мария Луиза41 Изложба „Златния век на Додрехт” до 15.02 Галерия „Арт Маркони” Варна, ул. Охрид 22 Усещане за празник Сборна изложба живопис и пластика от 01.02 до 10.02 Арт салон на Радио Варна Варна, бул. Приморски 22 Цветният живот на САПФИР до 27.02 Галерия Le Papillоn Варна, ул. Драгоман 12 Из колекциите Международна графична изложба до 13.02 Галерия "Юка" Варна, ул. Васил Друмев 23 Изложба-живопис на Евгени Недев от 22.02 до 28.02 Галерия A&G Art Meeting Варна, ул. Братя Шкорпил 13 Самостоятелна изложба живопис на Стоян Цанев

1.02 и 2.02 от 19:00 часа ФКЦ, Зала 1 Жена ми се казва Борис от Рафи Шард С участието на: С. Гъмов, Р. Угрински, С. Рядков и др. 5.02 от 19:00 часа ФКЦ, Зала 1 Лъжци по неволя от Антъни Нийлсън С участието на: Н. Урумов, М. Сървански, М. Вачкова и др. 6.02 от 19:00 часа ФКЦ, Зала 1 Когато котката я няма от Мортимър и Кук С участието на: А. Блатечки, К. Врачански, Е. Петрова и др. 8.02 от 19:00 часа ФКЦ, Зала 1 Трудни за обичане от Леополд Герш С участието на: М. Сапунджиева, М. Властанов, С. Славчев и др. 11.02 от 19:00 часа ФКЦ, Зала 1 Клюки от ада С участието на: А. Михова, Е. Будинов, К. Ефремов 12.02 от 19:00 часа ФКЦ, Зала 1 Умирай лесно от Мате Матешич С участието на: А. Кадиев и А. Дойнов 13.02 от 19:00 часа ФКЦ, Зала 1 Жена ми се казва Борис от Рафи Шард С участието на: С. Гъмов, Р. Угрински, С. Рядков и др.

14.02 от 19:00 часа ФКЦ, Зала 1 Етажна гроздова от Иван Ангелов С участието на: А. Радичев, Я. Гигов, М. Маркова и др. 15.02 от 19:00 часа ФКЦ, Зала 1 Тайната вечеря на Дякона от Стефан Цанев С участието на: В. Калановски, М. Миланов, Г. Новаков и др. 19.02 от 19:00 часа ФКЦ, Зала 1 Малко комедия С участието на: К. Русева, А. Блатечки и К. Врачански 23.02 от 19:00 часа ФКЦ, Зала 1 Мъжът на жена ми от Миро Гавран С участието на: М. Сапунджиева, Н. Илчев и К. Ефремов 25.02 от 19:00 часа ФКЦ, Зала 1 Примадони от Кен Лудвиг Постановка: Богдан Петканин С участието на: А. Кадиев, А. Кръстникова, А. Лозанов и др. 27.02 от 19:00 часа ФКЦ, Зала 1 Помощ, жена ми е луда от Жан Барбие С участието на: Х. Гърбов, Н. Банчева, И. Пепеланов и др. Драматичен театър

3.02 от 19:00 часа Сцена Филиал Приятели? от Здрава Каменова С участието на: В. Вълчев, К. Соколов

12


4.02 от 18:00 часа Основна сцена Криворазбраната цивилизация от Добри Войников С участието на: Н. Божков, Г. Арнаудова, Ц. Петрова, Н. Кенаров и др. 7.02 от 18:00 часа Сцена Филиал Истината от Флориан Зелер С участието на: И. Бърнев, М. Сапунджиева, И. Гандев, Т. Йоргова 9.02 от 19:00 часа Основна сцена Догодина по същото време Постановка: Георги Михалков С участието на: Л. Маравиля и Х. Шопов

20.02 от 19:00 часа Сцена Филиал Паметта на водата от Шийла Стивънсън С участието на: Г. Плетньова, В. Виолинов, В. Михалкова и др.

22.02 от 19:00 часа Сцена Филиал Прелестите на изневярата от Валентин Красногоров С участието на: В. Вълчев, К. Соколов, В. Митев и др.

21.02 от 19:00 часа Основна сцена Кавказкият тебеширен кръг от Бертолт Брехт С участието на: Г. Плетньова, Б. Стоева, Д. Викторова и др.

ОПЕРА

23.02 от 19:00 часа Сцена Филиал Канкун от Жорди Галсеран С участието на: Б. Стоева, С. Радев, Д. Виктороваи др.

14.02 от 19:00 часа Сцена Филиал Последния час на Яворов Авторски моноспектакъл на Димитър Мартинов

24.02 от 19:00 часа Сцена Филиал Едноокия цар Режисьор: Петър Денчев С участието на: С. Лютаков, М. Кънева, Б. Стоеваи др.

15.02 от 19:00 часа Сцена Филиал Приятели? от Здрава Каменова С участието на: В. Вълчев и К. Соколов

25.02 от 18:00 часа Основна сцена Доходно място от Александър Островски С участието на: А. Филипов, С. Радев, В.а Михалкова и др.

15.02 от 19:00 часа Основна сцена Опасни връзки от Кристофър Хамптън С участието на: В. Михалкова, Д. Викторова и др.

27.02 от 19:00 часа Сцена Филиал Прелестите на изневярата от Валентин Красногоров С участието на: Валери Вълчев, Константин Соколов, Валентин Митев и др.

16.02 от 19:00 часа Сцена Филиал Свекърва от Антон Страшимиров С участието на: Т. Михайлова, В. Михалкова и др. 17.02 от 19:00 часа Сцена Филиал Брак по принуда и рогоносец без рога от Жан Батист Молиер С участието на: А. Филипов, В. Михалкова, В. Вълчев, Н. Божков и др.

Държавна опера Варна

3.02 от 19:00 часа Основна сцена Силата на съдбата Опера от Джузепе Верди С участието на: Г. Чобанов, Л. Стоянова, Е. Станимиров и др. 7.02 от 19:00 часа Основна сцена Аида Опера от Джузепе Верди С участието на: Г. Чобанов, Е. Чавдарова, Д. Райчева и др. 8.02 от 19:00 часа Основна сцена Дон Паскуале Опера от Гаетано Доницети С участието на: Г. Чобанов, С. Николов, Г. Султанов и др. 11.02 от 19:00 часа Основна сцена Лешникотрошачката Балет по музика на П. И.Чайковски 14.02 от 19:00 часа Основна сцена Бохемска рапсодия с музиката на Куин Сучастиетона:А.Петров,Е. Михайлова, З. Керемидчиев и оркестър на Държавна опера Варна

28.02 от 19:00 часа Основна сцена Влюбеният Шекспир Режисьор: Пламен Марков С участието на: А. Филипов, А. Угрински, Б. Стоева, В. Вълчев и др.

16.02 от 19:00 часа Сцена Филиал Мамма миа С участието на: Варненска детско-юношеска опера при Общински детски комплекс

28.02 от 19:00 часа Сцена Филиал Опечалена фамилия от Бранислав Нушич С участието на: А. Атанасов, Д. Райчевска, М. Панайотова и др.

17.02 от 19:00 часа Основна сцена Дон Кихот Балет по музика на Лудвиг Минкус и едноименния роман 13 на Мигел де Сервантес


18.02 от 19:00 часа Основна сцена Граф Монте Кристо по Александър Дюма С участието на: М. Иванов, Х. Ганевски, Д. Марков и др.

ФЕСТИВАЛЕН И КОНГРЕСЕН ЦЕНТЪР ВАРНА

24.02 и 27.02 от 19:00 часа Основна сцена Лучия ди Ламермур Опера от Гаетано Доницети Диригент: Вилиана Вълчева

3.02 от 20:15 часа ФКЦ, Зала 6 Малки удоволствия Мароко /2015 /85 м Режисьор: Мохамед Шриф Трибек В ролите: Аниса Ланая, Фарах Ел Фаси, Маха Дауд

25.02 от 11:00 часа Ротонда / фоайе първи балкон / Любовни арии и дуети от оперети и мюзикъли С участието на певци от Държавна опера Варна 7.02 от 19:00 часа Основна сцена Лешникотрошачката Балет по музика на П. И.Чайковски КУКЛЕН ТЕАТЪР Държавен куклен театър Варна, ул. Драгоман 4

04.02 от 11:00 часа Котаракът в чизми 05.02 от 11:00 часа Сиводрешко и Бързобежко 11.02 от 11:00 часа Дядовата ръкавичка 12.02 от 11:00 часа Чудните готвачи 18.02 от 11:00 часа Малки вълшебници 19.02 от 11:00 часа Рапунцел 25.02 от 11:00 часа На гости на баба Марта

MENAR film fest

4.02 от 16:30 часа ФКЦ, Зала Европа Човек - документален Франция /2015 /190 м Режисьор: Ян Артюс-Бертран 4.02 от 20:15 часа ФКЦ, Зала 6 Пес Швейцария Турция /2015 /94 м Режисьор: Есен Ъшък В ролите: Чагла Акалън, Берен Туна, Баръш Атай, Огузхан Санджар 5.02 от18:00 часа ФКЦ, Зала Европа Хващай пътя: Индия документален Индия Армения /2013 /80 м Режисьори: Гор Багдасарян, Мушег Багдасарян В ролите: Ричард Газарян, Кийт Кинг 5.02 от 20:15 часа ФКЦ,Зала 6 Кайсиевата горичка Армения /2016 /74 м Режисьор: Пурия Хейдари Урех В ролите: Самвел Саркисян, Хованес Азоян, Маро Хакобян, Ашот Адамян

6.02 от 20:15 часа ФКЦ,Зала 6 Аманат - прениера Казахстан /2016 /127 м Режисьор: Сатибалди Наримбетов В ролите: Берик Айтжанов, Далига Акмолда, Куралай Анабекова, Азиз Бейшеналиев 7.02 от 18:00 часа ФКЦ, Зала Европа Окото на Истанбул документален Турция /2015 /61 м Режисьори: Бинур Караевли, Фатих Каймак 7.02 от 20:15 часа ФКЦ,Зала 6 Дъх - премиера Иран /2016 /18 м Режисьор: Наргис Абяр В ролите: Геларе Абаси, Мехран Ахмади, Джамшид Хашемпур, Шабнам Мохадами 8.02 от 20:15 часа ФКЦ,Зала 6 Кладенецът - премиера Алжир /2016 /96 м Режисьор: Лотфи Бушуши В ролите: Надя Каси, Лоран Морел, Лейла Мецитан 9.02 от 18:00 часа ФКЦ, Зала Европа Средиземноморие документален Франция /2014 /84 м Режисьор: Ян Артюс-Бертран, Мишел Питио 9.02 от 20:15 часа ФКЦ, Зала 6 Лантури - премиера Иран /2016 /115 м Режисьор: Реза Дормишян В ролите: Баран Косари, Навид Махавадзадех, Мариям Пализбан

26.02 от 11:00 часа На гости на баба Марта 14


АЛТЕРНАТИВНО ПРОСТРАСТВО ХАЛЕ 3 Кино 01.02 от 20:00 часа Френско кино на Английски Да играеш мъртъв игрален филм 2013 г. Режисьор: Хан-Пол Саломе 15.02 от 20:00 до 22:00 часа Френско кино на Английски Лудият Пиеро игрален филм 1965 г. Режисьор: Жан Люк Годар Изложби 12.02 от 12:00 до 20:00 часа Арт базар Свети Валентин 26.02 от 12:00 до 20:00 часа Арт базар На лов за мартеници Други: 23.02 от 19:00 часа Кафе Полиглот Сбирка на многоезичието 24.02 от 20:00 часа Contrabanda night session Скейтборд сесия СОЦИАЛНА ЧАЙНА Варна, ул. „Преслав“ 53

4.02 от 10:30 часа Приказки “Жар птица” Носете любимите материали за рисуване, домашни пантофи и добро настроение. Заниманието трае 1 час и 30 мин. (2 учебни часа), предназначено е за деца между 5 и 9 години. Първо ще прочетем българска народна приказка и ще обсъдим кои са най-вълнуващите моменти в нея. След това, ще

нарисуваме тези моменти. Цената за дете е 12 лв. За всеки следващ член от семейството е 8 лв. Таксите се заплащат на място. За записване, изпратете имена и възраст на детето и телефон за контакт на e-mail mettodieva@yahoo.com или на лично съобщение на Tsveti Metodieva 4.02 от 18:00 часа Вечер на настолните игри Игрите, които със сигурност ще откриете са: 5.02 от 14:00 часа Турнир по табла Организира се от Aevri Beers, с награден фонд, един кашон крафт бира Айляк 7.02 от 19:00 часа Пътувам, значи съществувам Пътешественици разказват любопитни истории и своите преживявания

14.02 от 20:00 часа Love experiment https://www.facebook.com/ events/1840128762943442/ 16.02 от 10:30 часа Ла лече лига - консултации за кърмачки 16.02 Пътувам, значи съществувам Пътешественици разказват любопитни истории и своите преживявания 18.02 от 18:00 часа Вечер на настолните игри 23.02 от 19:00 часа Кафе Полиглот Традиционна сбирка на многоезичието Кафе Полиглот

на 8,9,10.02 от 16:00 до 20:00 часа Boho-chic базар BohoChic house. гостува на Чайната. 9.02 от 18:30 часа Вечери на споделената икономика Вечер, в която се обменя опит с различни платформи за оптимизация на ресурси - car amigo, air bnb, skillshare etc. 13.02 от 19:00 часа „Вечери за наивници“ са нашето време и място да разкажем за малките провали, които ни се случват, докато осъществяваме големите си идеи. 15


НАС РЕЩА

Теа Денолюбова от

Пламена Александрова

Теа Денолюбова е още в ранните си двайсет години, но вече е автор на книгите „Сложи ме на пауза” и „Боян”. Завършва Първа езикова гимназия във Варна, а след това art direction и реклама в Istituto Europeo di Design, Милано. Носител е на награда Варна, номинирана е и за „полет в изкуството” на фондация „Стоян Камбарев”, печели първа награда за поезия в конкурса „Петя Дубарова”. Любовта и` към думите и към града заедно със смесицата от младост и мъдрост са нещата, които ни карат отново да се срещаме с нея. Отдавна ни прави впечатление любовта, с която говориш и пишеш за Варна. Само детството ли е причината, как оформи този местен култ? Обичам Варна, обичам как мирише на море, Гръцката махала, малките улички, моите места, терасата ми, баровете ни. Тя е найкрасивото босо момиче. Обичам моментите, в които всички мои любими хора са в радиус от 500 метра от мен. Това се случва най-често лятото. Само във Варна съм спокойна, у дома. Без напрежение. Дума, която ненавиждам, защото дълго време беше загнездена в мен. Детството ми беше много кратко, но може би и затова толкова пълно. Люлякът в двора ни, безкрайните събирания около масата, походното ми легло отстрани. Звучи като клише, но не е ли всяко лично щастие клише за този, който не го е изживял? Винаги, когато се връщам, косата ми става по-руса, усмихвам се повече. Слизам надолу. Никъде другаде не можеш да слезеш надолу и да стигнеш морето. Мисля, че цял живот ще се обяснявам в любов на Варна. Има и друго - хората, които винаги сме живяли с морето пред погледа ни, сме различни. Имаме 4 сутринта, когато само фарът свети. Тогава създаваме Рая. Кога започна да искаш да пишеш? Развива и променя ли се писането ти с порастването и как? Започнах да пиша когато почина баща ми, на десет, но по-важното е, че с времето се научих да разбирам кога ми се получава добре и кога не толкова. Началото беше с поезия, а сега не мога да напиша и едно стихотворение. Колкото повече живея, толкова по-хубав става животът и толкова по-добре пиша. През последните четири години - откакто излезе “Боян”, събрах

много истории, много моменти, много емоции, промених се. За всичко това ми е нужна проза. За мен писането продължава да бъде свещен акт на създаване. Бих го сравнила единствено с прескачането на сърцето, когато се влюбиш. Всъщност, тогава то дори не прескача. Лети. Дочухме, че пишеш нова книга. За какво ще бъде? Това ще е моят първи истински роман. “Боян” беше по-скоро сборник с разкази, подготовка за една цяла, завършена история. Срещам двама души на ръба, момиче и мъж, случайно. Искам да видя докъде ще стигнем, по средата съм. Интересни са ми. А истината е най-доброто вдъхновение. Това ще е първата ми книга, която ме спасява толкова дълго време. Като тайна градина, в която гледам цветя…някъде до морето. Като дете, може би. Миналата година беше говорител на Ted Talks във Варна и говори за завръщането си от чужбина, където си учила и живяла. Как се приема това в страна, в която всички искат да заминат? Толкова много хора се свързаха с мен след това! Винаги съм мислела, че човек трябва да си признава, когато не е щастлив. Няма нищо срамно в това да кажеш, че те боли, че не се чувстваш добре, че не искаш да се будиш. Когато си признаеш, вече си една стъпка напред. Знаеш какъв е проблемът. Аз признах пред себе си, че това не е моята представа за щастие. За теб може да е. Оказа се, че много хора са се чувствали като мен и са се върнали. Много умни, будни хора. Голяма част от тези, които остават навън, страдат. Изпитват липса. Въпрос на избор е, на желание. Това трябва да се знае. Така олеква. Аз предпочитам да ми

16


шепнат в ухото, отколкото да говоря по Вайбър. стихотворения. За една Коледа подарих Paris at night на Превер като татуировка на майка ми. Но това съм аз. Сега краси ръката и`. Виждаш ли разлики между твоето поколение Имаме един любим въпрос, взет назаем от в България и същото навън? Не, хората за мен навсякъде са еднакви - добри, интервютата за работа: как се виждаш след лоши, умни, глупави. Цвят на нацията има пет години? навсякъде, както и маса. Аз съм щастливка, Живот и здраве, ще съм на 28. Имам един че имам прекрасни хора около себе си. Моята любим sms. “Сънувах те, беше пораснала, компания, моите 12 морски човека. Почти беше се превърнала в една от онези жени, на всички живеем в София, някои са във Варна, които се възхищавам”. Познавайки вкуса на други се прибраха от чужбина, трети все още са този, който ми го изпрати…нямам търпение да там. Умело празнуваме живота. По това може се видя. Заобиколена от любимите ми хора. Не би се различаваме с тези от чужбина. Просто мисля, че ми трябва нещо друго. Работя като на нас ни се получава по-добре. Отваряме луда за останалото…детайлите. Мисля, че ще се получи. небесата и случваме чудеса. Условно февруари е месец на любовта. Как я празнуваш? От известно време се чудя кое е по-добре - да обичаш или да бъдеш обичан. Нямам отговор, а и знам, че ме чака още много любов. Чувала съм “обичам те” винаги, когато съм имала нужда. На мен любовта ми е особено важна, трудно функционирам без нея. Обещала съм си през 2017-та да свърша нещо много голямо. Да започна да обичам себе си. За да мога да правя хубави неща, да съм спокойна, да мога да се подаря на някого. За да мога да създам живот, когато дойде време за това. Не обичам празнуването на любовта. Снимките на бонбони, букети, целият този червен кич, който ни залива. Любовта се случва, когато никой не гледа. Другото е суета.

Ако беше кмет за година, как щеше да изглежда градът след твоето управление? Нямаше да е по-различен от сегашния му облик. Варна е във възход, става все по-красива, по-пълна. Трябва време, вкус, добър екип. Това са неща, които се създават с търпение. Радват ме интелигентните решения, които се вземат, желанието за промяна. Започвам да си завиждам, че съм от Варна. Не е вярно, че умира. Просто се отърсва от прахта.

На кое специално място ще се връщаш винаги? У дома, при майка ми. Само тогава успявам да спя следобед. Защото знам, че има кой да ме завие. Да ми направи кафе. Да си запали цигара и да не ми говори първите десет минути, докато се разсъня. Всеки ден да изслушва как това е била най-хубавата ми вечер. Да празнува А какво обичаш да четеш? Обичам Маркес, Ромен Гари, Ремарк, чета младостта с мен, да вади тонколони и да е наймного поезия, много турска, испанска поезия. добрият терасен DJ в цялата Гръцка махала. Богове са. Непрекъснато искам да си татуирам

17


Бистр о Е в р оп а

1 Варна, бул Сливница 11 ,

раб. време: 11:00-00:00 Тел.: 0887 55 49 38, 052 603 950 FB/bistroeuropevarna/

Ресторанти

Фратели

Кафе-сладкарница

En d o r f in o

4 Варна, бул. Сливница 39,

раб. време: 7:30-23:00 FB/Кафе-сладкарница ENDORFINO

Ресторанти

G O DZ I LA

T h e Blac k Sh eep beer house

8 Варна, бул. "Княз Борис

Iви" №62 раб. време : 9:00-01:00 тел: 052 600 063 / 0875 11 65 76 FB/The Black Sheep Beer House

Н ЕМО

Рибни ресторанти

9 Fish Garden Варна, ул. "Братя Шкорпил" №3 Борис I-ви 66, раб. време: 08:00-23:00 раб. време: 11:00-24:00 Тел.: 0897 40 50 60- резервации раб. време: денонощно Тел.: 052 616 877 0899 250 940, 052 78 31 88 6 Варна, бул. Мария Луиза 37а, доставка раб. време: 9:00-23:00 10 Варна, ул. "Брегалница" №3 раб. време: 9:30-22:00 3 Варна,кв.Виница, ул."Цар 7 Варна, Grand Mall, ул. Андрей Тел.: 052 603 20 Борис III" 59, Сахаров 2, ет.2 www.nemo.bg раб. време: 08:00-23:00 раб. време: 9:00-23:00 Тел.: 0897 027 703 , Телефон за достaвки: FB/restaurantnemo/ 052 34 33 24 0700 160 10 www.fratelli.bg www.godzila.bg FB/GODZILA 2 Варна, кв.Чайка, бл.34, партер 5 Варна, бул. Княз

18


Кафе-сладкарница

Д ила й т

11 Варна, бул. Съборни 48, 10

раб. време: 8:00-22:00 тел: 0888 407 771

Билярд клуб Ша р к

12 Варна ул. Р. Димитриев 19

тел: (052) 607 324 раб. време: 09 - 21:00 www.sharkvarna.com

Er n ie Hemi n g way rastaurant & sea bar

13 Варна, Кап. Георги Георгиев ,

Крайбрежна Алея , раб. време: 11:00-23:00 Тел.: 0888 408 445 FB/erniehemingwayvarna/ www.erniehemingway.com/

/cafeolebulgaria тел.: 0888 82 00 23, 052 578 127, 052 578 113 раб. време: 7:00 - 22:00 ч СЛИВНИЦА -бул. "Сливница" 18 , ЧАТАЛДЖА - "Пазар Чаталджа" КОРНЕР - ул. "Г. С. Раковски" 39, ЕДЕЛВАЙС - бул. "Сливница " 69 ГЛАДСТОН - ул. "Гладстон" 8, МОРСКО ПРИСТАНИЩЕ - ул. "Преслав" 2 19 STREET - ул. Емине 4


Варна

7

ул . Иул ва. И ул н ва ул . Цул Дрн .П .Ц а асДр р а руо Аср лф овас . Пе енАс ов рсо Пъен рф П М . Ма рв ъ и рв рари и нин ДДр рини онв о

Драматичен Варнатеатър Драматичен театър Куклен театър

Куклен театър музей Регионален исторически Регионален Исторически музей Градска галерия

Дворец наГрадска културата и спорта галерия Община Варна Дворец на културата и спорта Община Варна

Римски терми ФКЦ

13 12

Морска гара Римски терми

Икономически университет Летен Театър Туристически информационен център Икономически университет Природонаучен музей Окръжна болница

ца ни ив Сл л. бу

Летен Театър Сцена Раковина

Регионален б Исторически Музейул. Регионален Сл ив Исторически Музей ни ца

6

иза Лу М. . бул

29

ин Бд дин ул. ул. Б

Сладкарница Дилайт

Драматичен Театър Куклен Театър “Стоян Бъчваров” Драматичен Театър Куклен Театър Ресторант Жасмин “Стоян Бъчваров” Бистро Европа

Магазин На Тъмно Клуб Ментол

15

Вино Арт Магазин Косе Бар Индиан

Elite Turkish Grill Bubba Shrimp

7

Първи з Борис бул. Кня Първи з Борис бул. Кня

ул. Михаил Колон ул Михаил Колони

22 33

30 18

х Аспару т ул. ХХаанн Аспарух ен ул нмт леи м К и Ктил вие еСт . в уСл ул

в сла ав Пре л ул. Прес ул. ул. Охрид ул. Охрид

Арт-център Творисимо

ул .П ре сл ав

во но ей Ш ул.

31

Бирария Щайгата

во но ей Ш ул.

25

21

пка ул. Ши . Шипка ул

Биомагазин и пекарна Хатори

17

32

19

ул. Иван Вазов ул. Иван Вазов

н н ма ма аго аго Др Др ул. ул.

Сцена Раковина Скейт Парк

11

9

ни ор ъб . С рни л у б ъбо .С бул

Скейт парк Морска гара

ул. В уо лд . еВно ден

ФКЦ

20

Римски Терми Римски Терми


ел ит од об св О

ул .Л ю бе н

ов

р Ца л. бу

Ка ра ве ло в

бу л. Ос ми

Пр им ор си

10 33

28

по лк

20

ул .М ак ед он ия

омов Икон дор о Т . ул

ви Пър орис яз Б н К . бул

дкс

2 3

Икономически Университет

26 16

хотел Черно Море

1

14

ни

ФКЦ ул .С те ф ан

Ст а пл. Екзарх Йосиф мбо ло в

Ка ра дж а

бу л. ул Пр .С им ла ор вя ск нс и ка

24

Летен Театър

ул .С те ф ан

5

4

ул .П ет ко

8

Ка ра ве ло в

Градска галерия

Сцена Раковина

Скейт Парк

13

21


So Fre s h

Healthy food & juices

Ресторант Тилилей

Би стро " Ман го "

Варна, идеален център, ул. Д-р Людвиг Заменхоф 10, раб. време: 10:00-23:00 31 раб. време: 9:30-22:00 тел: 052 600 686 Тел.: 0888 044 456 tililei.comFB:/Ресторант Тилилей Всяка неделя от 12:00 часа. кулинарни класове за деца "Усмихната пица" и "Фабриката на десерти"

28 Варна, бул. Генерал Колев 74,

24 Варна, Бул. Сливница 16,

срещу х-л Черно море, раб. време: 8:00-22:00 Тел.: 0879 277 266 FB/sofreshbg, www.sofresh.bg

Ферме р ски П а з а р

Биомагазин и пекарна Х а т о р и

Варна Чиста храна директно от производители от района

Кулинарно Ателие

Х р ан а за Л юб о в

29

25 "Всяка неделя от 11ч. до 18ч.

пред/във Фестивален Комплекс в центъра" 15ч. до 19ч. Събота: 11ч. 15ч. в Мол Варна, ет. -2 Тел. 0898/513064, 0897/538843 FB: Фермерски Пазар Варна

Варна, ул. Драгоман 9, раб. време: 10:00-19.00 тел: 052 636 131 facebook.com/TheHatoriPlace

32 Варна, ул. Шипка 25,

раб. време: пн-пт 10:00-19:00 сб 10:00-20:00 Тел.: 0883 44 26 13 FB/hranazalubov

G o Nu ts

Ta ke Me , Spec ia lt y Cof fe e !

Ядки, белгийски горещ шоколад, био чай

Ба р SA LO O N 30 Варна, ул. Хан Аспарух 22,

раб. време: 9:00-00:00 Тел.: 0898 319 538

26

Варна, ул. бул. Сливница 33 х-л Черно Море, до Ларго, Тел. 0884 454 330

33 Варна, ул. Иван Аксаков 30

раб. време: пн-пт 9:00-19:00, сб.900-17:00 FB/Go Nuts Tел: 0896 897 997 22


23


A r t is h o k

На Тъ м н о

vintage shop

De c o r ra Han dMade Магазин за подаръци

17 Варна, ул Фредерик Шопен 12

14Варна, ул. Стефан Стамболов 2,

раб. време: 10:30-19:00 пн-сб 11:00-18:00 нд тел: 0876 440 596 natamno.com

Varna Games

раб. време: пн-пт 10:0019:00, сб.1200-18:00 FB/vintage shop Artishok Tел: 0888866044

3XS

20 Варна бул. "8 - ми Приморски

полк" 122 - А раб. време: 09 - 18:00 тел: 0887 193 608 www.decorra.eu sales@decorra.eu FB /decorra.eu Art House

Тво ри с и мо

15 Варна, ул. Котел 10,

раб. време: 13:30-22.30 ср-нд тел: 0897 811 277 varnagames@gmail.com varnagames.com

PANDA SHOP suspect x 100

16 Варна бул. Сливница 10

раб. време: пн-сб10:00-22:00 нд 11:00-20:00 ч тел: 0879 167 467 Instagram /FB/ pandashopvarna

18Варна, ул. Св. Климент 10

раб. време: 10:00 -19:00 пн-сб 12:00 -18:00 нд 21 Варна, ул. 27- ми юли 25, Тел: 0888150699 раб. време: 10:00-19:00 пн-пт FB/ 3XS Varna 11:30-21:00 сб-нд Тел. 0988362889 FB/ART HOUSE Творисимо

По З д р а в и био магазин

19 Варна, ул.Фредерик Шопен 16

/зад Окръжен съд/ раб. време: пн-пт 8:3019:30,сб.10:00-14:00/14:3018:30 Тел. 0883 329 756 FB//ПоЗдрави

Бакалия Орган и КА

био храни и био козметика

22 Варна, ул. Архимандрит

Филарет № 10 (зад училище Климент Охридски) раб. време: пн- пт 10:0018:30, сб 11:00- 15:00 FB/ БакалияОрганиКА 24


25


КВАРТАЛН

О

КВ АРТА Л

„Ч А Й К А“ от

Пл амена Александрова

История „Чайка“ е кварталът в северната част на града, който заема територията между Военноморско училище, Морската градина, „Бриз“ и булевардите „8-ми Приморски полк“ и „Левски“. Строен е през 70-те и 80-те на територията на бивша вилна зона с името „Рупи“. Това е причината и една от основните улици в квартала сега да носи същото име. „Чайка“ се слави като най-добре уреден инфраструктурно, най-озеленен и с жители с активна гражданска позиция, които отстояват правото си на междублокови пространства и дават редовен отпор на опитите за дозастрояване на квартала. Жители По официални данни около двайсет хиляди души живеят в „Чайка“. По неофициални наблюдения преобладават изисканите пенсионерки-рентиерки, често с кученца поради близостта до Морската градина и една от малкото в града специално оградени площадки за разхождане на домашни любимци. Същите пенсионерки поддържат зеления облик на квартала в завидно състояние и като английски градинари се грижат за градинките пред блоковете от ранна пролет до късна есен. Културен център Читалище „Асен Златаров“ е построено още през 46-та с доброволен труд и средства на хората от квартала. Дълги години там функционира киносалон, има и богат библиотечен фонд. В момента в читалището се помещават хор за народно пеене, детски хор, танцово студио. Провеждат се курсове по йога и рисуване. Къде да ядем Ресторант „Фратели“: вкусни пици, добър грамаж на салатите, бързо обслужване, приятна градина през лятото плюс детска площадка отпред. Менюто, както личи от името, залага на традиционни италиански специалитети, адаптирани за български вкусови предпочитания. Ресторант „Бялата къща“: Сериозно и разнообразно меню. Месо в класически варианти с хубава гарнитура, добър избор на риба и морски дарове. Възможности за организиране на събития – сватби и празненства от всякакво естество. Сладкарница „Валентино“: сладкарница в истинския ретро смисъл на думата. Олд скул скалички, реване и саварини, заедно с класически торти за рожден ден с маслени цветя отгоре. Вкусове, 26


които връщат детството на поне половината квартал. Какво да купим „Чайка“ е известна с един от най-скъпите в града пазари за плодове и зеленчуци, но, както се казва, ноблес оближ. На централния пазар може да си купите прясно сготвена риба почти по всяко време. Ядките също са топли и разнообразни. Пак там един чичко има сергия за стари книги и за средно 5 лв. може да се сдобиете с истински литературни находки, от които някой вероятно се е отървал. Живи легенди Марго и мекиците и`, вкусни като никъде другаде. Продават се в долната част на пазара, а единственият проблем е, че работното време на Марго е типично морско, т.е. плаващо. Леля Галя пред Математическата гимназия. Пред нейния павилион земята е отъпкана от стотици математици – гладни, жадни и бързащи за час. Какво да видим Параклисът „Св.Андрей Първозвани“. Малък, но уютен, на площ едва 40 кв.м. Беше официално осветен през 2009-та и е изграден изцяло с дарения на граждани. „Замъкът“ на М-САТ. Особената архитектура на сградата на варненския телевизионен канал често предизвиква интерес у минувачите. Спорт В „Чайка“ до бл. 19 са разположени четири открити тенис корта с работно време от 7 до 21 часа. Освен клубовете, които тренират там, кортовете са добра възможност за индивидуално спортуващи хора. Добре е да запазите час предварително. В горната част на квартала, близо до спирка „Явор“ се намират игрищата за мини футбол и баскетбол, но също е добре да се ангажират предварително за определен ден и час. В „Чайка“ е и йога студио „Ом-Шанти“, което предлага разновидности като йога за деца, бременни и дори за тийнейджъри. Минуси Високи цени на жилищата. Вятър. За друго просто не се сещаме.

27


КОЙ СИ ТИ?

СВЕТЛАНА ВЪЛКОВА от

Никол Мл а денова

13 февруари е международен ден на радиото. Поздравяваме гласовете и умовете, които работят там и им признаваме, че обичаме да ги слушаме в претъпканото ни от средства за информация ежедневие. За радио Варна и какво е да водиш културно предаване – Светлана Вълкова, този път в писмена форма.

Коя си ти? Представи ни се. Казвам се Светлана Вълкова, журналист съм в БНР-Радио Варна. Завършила съм българска филология в СУ „Св.Климент Охридски”. Обичам да чета, да гледам кино и театър, да ходя на концерти и изложби...С една дума – сбъднах тийнейджърската си мечта да имам професия „читател тире зрител”. Освен това много обичам да пътувам, да ходя на плаж, на палатки, да снимам, да купонясвам с приятели, да се срещам с интересни хора и да научавам нови неща! Повече от десет години работиш в Радио Варна. Какво е то за теб? То е възможност да осъществявам доста от нещата, които преди малко изброих, то е място за срещи с ценни хора, с прекрасна музика; място, където всеки ден може да ти се случи нещо изненадващо и интересно или ти да измислиш нещо интересно, което да реализираш. Радиото е тръпка, емоция, която не те пуска. Ако веднъж си я усетил, остава ти за цял живот. А найособеният момент е живият ефир, който си е цяло представление. Но трябва да си истински искрен и отдаден актьор. Разкажи ни повече за „културната журналистика“ и предаването, което водиш. Предаването е за култура, нарича се „Гравитация нула” – защото творческата мисъл е безтегловна. Излъчва се всеки петък от 15 до 18 часа от 2011 година, скоро ще стане на 6! Прекрасна възраст – пълна с чудеса, все още необременена от проблемите на възрастните. А т.нар. „културна журналистика” си има своята специфика, просто защото творците са особен род хора – чувствителни , деликатни, капризни, странни, самовлюбени, забавни, скучни, честни, разсеяни, извисени, с въображение, с чувство за мисия и с неумолимото вътрешно усещане, че не могат да не го правят (изкуството). Разбира се, не всички, не всичко това едновременно и не винаги. Важно е да познаваш материята и да имаш отношение към нея. Не е задължително самият ти да правиш изкуство, но помага. А – и да работиш за изграждане на своя критерий – колкото по-малко компромиси с качеството, толкова по-добре!

28


Как избираш гостите си? В голяма степен се ръководя от събитията, тъй като предаването е седмично, но не всичко, което се случва в културния живот, си заслужава отразяването. Отговорно е да избираш – по този начин ти влияеш на аудиторията, възпитаваш я, казваш кое е ценно или кое не струва. Обаче понякога може да се получи неволна манипулация: да речем, че проявата е много стойностна, а пък авторът не е добър в говоренето – това е минус за събитието, тъй като радиото е звук и разчита в голяма степен на въображението, което думите подхранват. Случва се и обратното – може творецът да е вещ в приказките, но не и в творчеството си – тогава си е предимно PR... Имат ли читателите и слушателите нужда от култура? Жадни ли са за нея? Сложен въпрос. Тези, които имат нужда, те си я доставят. Надявам се да помагам за това. Има ли достатъчно културни събития във Варна? Въпросът не е в количеството, а дали наистина са събития и за кого. През лятото, лично на мен, проявите ми идват твърде много – става пренасищане, човек се обърква, не може да отсее важното, пропуска разни хубави неща. През зимата пък нещо липсва... Но винаги можеш да си купиш хубава книга и да си направиш лично събитие – само Ти и Тя. Кое интервю никога няма да забравиш? О, не е само едно. Има срещи, които са истински вдъхновяващи и които са привилегия за всеки журналист – с Радой Ралин, Валери Петров, Тодор Колев, Велко Кънев, Мариус Куркински, Георги Господинов, Теодор Ушев, Горан Брегович.. Сигурно пропускам някои, при всички случаи става дума за срещи-подаръци с големи личности, които правят голямо изкуство. Но това е тема за един мнооого дълъг разговор. Предложи на нашите читатели културно събитие, което да посетят през февруари. Представи го по интересен начин, така че да ги грабнеш веднага. Вижте изложбата на Стоян Цанев в галерия A&G Art Meeting – нещо силно и стилно, живопис, в която малкото е много. Не пропускайте и МЕНАР филм фест във ФКЦ – Варна – кино за пътешественици и откриватели на нови култури. 29


ОТКЪДЕ СИ?

ДЖИЙВАН ПАТАРЕ: С КАМЕРА МЕЖДУ ВАРНА И ИНДИЯ от

Никол ай Тодоров

Ти си? Аз съм Джийван Патаре, фотограф от Индия. Местата, хората, културата и природата имат специално място в живота ми. В момента съм някой, който опитва да превърне България в свой дом. Какво правиш във Варна? Опитвам се да опозная културата, начина на живот, семейните ценности и общуването между хората. Идвайки от Индия, ми отнема доста време да свикна. Попътувах малко из вътрешността на страната, но искам да я опозная още по-добре. Женен съм за найпрекрасната жена – Звездица Георгиева от Варна. Историята ни е на любов от разстояние, която се превърна във връзката на живота ни. Попаднах на нейни снимки в един сайт, те ме заинтригуваха и започнахме да си говорим. Не след дълго открихме много общи неща и цели. Влюбихме се и решихме да затегнем възела. Тя е един от най – знаещите и артистични хора, чудесен стилист и фотограф. В момента движим ROOM 88 – компанията ни за фотография, грим, сватбен стайлинг и фотоаксесоари.

Правя и фотографски пътувания чрез една индийска копания. Скоро ще водим група фотографи ентусиасти в Индия на фото тур. България е благословена с изключително красива природа. Много бих искал да доведа тук световни фотографи, за да снимат България. В някакъв момент искам да се върна към преподаването на фотография.

Кое е любимото ти място в света? А във Варна? Силно вярвам в израза „Най-красивите места по света ги няма на картата“. Обичам да изследвам, да пътувам, да излизам от коловоза. Не мога да изтрия от съзнанието си залеза, гледан от крепостта Моняк в Родопите например. Бях толкова погълнат от спокойната гледка, че почти забравих да снимам. Мога да ходя там отново и отново, да седя на ръба на скалите и да попивам тази красота. Във Варна любимо място ми е Морската градина, ходя да тичам там. Място с енергия е, пълно с хора от всякакви възрасти. Като добавим уличните артисти и тийнейджърите, получаваме най-оживеното място. Обичам да наблюдавам хора и Морската градина е Разкажи ни за семейството си. чудесно място за това. Много заведения, близо Живея тук с чудесната си съпруга, с която е до морето. Вероятно има по-важни места, имаме дъщеря и чакаме второ бебе. Тъща но за мен обикновения живот и хора са найми живее в Разград. Аз съм единствено интересни. дете, родителите ми са в Мумбай и винаги ме подкрепят във всяко начинание. Въпреки Знаеш ли нещо на български? че съм тук, си говорим всеки ден и сме силно Мога доста добре да чета на български, но не свързани. разбирам значението. Учил съм азбуката и в момента се опитвам да обогатявам речника А работата ти? си. Знам някои поздрави и да се представям Фотограф и съдружник на пълен работен на български. Най-важната дума, която съм ден в ROOM 88. Стратегията на фирмата, научил, е „наздраве“. маркетингът и развитието са мое задължение. 30


неща. Освен това е нужно добро обучение и истинска страст към тази професия.

Как ти се струват българите, ако ги сравниш с индийците? На пръв поглед са малко дръпнати, докато се опознаете. Не идват да ме заговорят, макар че може би им е интересен етносът ми. Откакто съм в България само един човек дойде да ме пита откъде съм. Приятелства създавам покрай съпругата си. Но опознаеш ли българите, те се оказват много по-топли, отварят се, почват да говорят повече, да се смеят. В Индия е донякъде подобно, но ако си чужденец там, много повече хора ще дойдат и ще те заговорят. Ще те зяпат много, защото се отличаваш. И мен ме зяпат тук, но за кратко. В Индия също сме гостоприемни. Имаме силни семейни и културни ценности, с които израстваме. Какво българско обичаш да ядеш? Сарми – зелеви и лозови. Много ми харесват, но бих им добавил още подправки. Боб, мусака, кебапчета, шкембе, боза ( предложиха ми я още като пристигнах, за да ми видят реакцията, но бяха разочаровани, защото на мен ми хареса). Картофена салата и, разбира се, ракия – влюбих се в това питие. Какво е най-важното, за да си добър фотограф? Много хора смятат, че ако си купиш добър DSLR фотоапарат и няколко обектива, вече си добър фотограф. Мислят, че могат да се научат да снимат в интернет. Уви, човек се нуждае от много практика, за да снима добре. За мен това, което отличава добрия фотограф от аматьора, е способността да виждаш нещата различно, да виждаш необикновеното в обикновените

Би ли сменил камерата с нещо друго? Започнах да снимам на седем години, когато баща ми ми подари AGFA. Не съм мислел, че фотографията ще ми стане професия и продължих да уча, а снимането ми беше хоби. Взех бакалавърска степен по фармация и магистърска по маркетинг. Но призванието ме намери през 1996-та. Тогава започнах да гледам на фотографията като на нещо повече от хоби. Помагах на няколко фотографи в свободното си време и научих много от тях. До 2001-ва бях сигурен, че искам това да ми е професия. Бях вицепрезидент на IT компания от сто души, но напуснах и хванах камерата. Преподавах фотография в колеж по дизайн и медии над пет години. Не мисля, че мога завинаги да се откажа от камерата. Каквото и да правя, то се върти около фотографията като изкуство и начин за комуникация. Може би бих комбинирал добре фотографията и рекламата или дизайна. Мечтаеш ли да снимаш нещо специално? В момента чакам раждането на втората ни дъщеричка. Нея искам да снимам. Въпреки че ще бъдат лични снимки, за мен ще са найголямото удовлетворение. Иначе искам да пътувам из България, навсякъде. Да видя минералните извори, да изкача планините, да опозная историята, да запечатам красотата, да направя блог за България. Иска ми се да подпомогна развитието на туризма по някакъв начин. България има изключителни природни богатства, нека светът ги види. В Индия отделях много време да спасявам змии, основно отровни. Това беше моят малък принос в образоването на хората относно екосистемата. Тук няма много змии, така че някак ми липсват. Какво още искаш да кажеш на варненци и хората, които ни четат? България е красива, хората тук – още повече. Тази страна има огромен потенциал. Хората трябва да почнат повече да се усмихват и да намерят начин да превърнат страната в това, което тя заслужава да бъде. 31


МЕСТА

СОЦИАЛНА ЧАЙНА от

Божана Сотирова

На улица „Преслав“, в близо 100-годишния културен паметник, сред богата и интересна селекция от чай, в компанията на настолни игри и ако имате късмет – на вълнуващи пътешественици – диша Социалната чайна. Чайната е създадена през 2014 г. от Мая Донева и Стояна Стоева във Варна, България – първо като идея, която няма физическо място, но е финалист в конкурса за идеи „Промяната“ на едноименната фондация. Чайната цели да подкрепи млади хора от институции, като заедно с тях създаде възможност за независим начин на живот. През 2015 г. Социалната чайна отваря официално врати във Варна като алтернативно социално пространство, където младежите с ограничен достъп до пазара на труда да получат своята първа работа. Идеята стъпва върху три основни етапа: включване в менторска програма, в рамките на която младежите придобиват знания и умения относно гражданските си права и задължения, развиват социални и комуникационни умения, емоционална интелигентност; преминаване през обучителен център в рамките на чайната, където ще развият професионални умения в сферата на услугите; осигуряване на първо работно място, благодарение на което ще имат възможност да работят за подобряване на качеството си на живот. Тъй като до този момент на морската столица и` е липсвала чайна (а в представите ни – и на чайната една морска столица…), със самото си стартиране мястото веднага предизвиква интерес както у граждани и гости на града, така и при организатори на различни събития, които с удоволствие си партнират със Социалната чайна. Постепенно, от място за пиене на чай и възможност да се помогне на младежи от институции, Чайната се превръща с все по-бързи крачки в градски културен център от особено значение. Повечето инетересни и алтернативни събития намират покрив точно там и почти всяка седмица мястото предлага фотографски изложби, литературни четения, философски беседи, настолни игри, представяния на книги и кино. Непретенциозно поднесена култура в уютна обстановка, плюс добра кауза е формула, от която градът печели. Ще се видим на чай.

32


33


НА ПЪТ

НА ЮГ О Т РАЗУМА от Изабела Шопова

Затишие след бурята Вила Испания внезапно е станала просторна и празна. Без Иглика и нейните фотоапарати двете с Деница сме като, сирачета останали сами в кънтящата семейна къща. Измъквам се с минимално тропане и тракане, за да позволя на единствената ми останала съквартирантка да поспи. Упс! Пак няма вода в банята. Тръбите са замръзнали през нощта. Времето се поразвали последните дни и температурите редовно слизат под нулата. Добре де, и без това значението на хигиената е силно надценено в модерното общество. Айде с‘я, баба ми чунким всеки ден е вземала душ, и сутрин и вечер си е мила зъбите! Нахлузвам шапката, за да не уплаша някого в ранното утро с нескопосното кошничарство на прическата ми и се отправям към Голямата къща, оранжевееща гостоприемно и уютно насред черния фон на залива. Контрастът на бялото и сивото е толкова силен, така остър и неогладен, че дращи болезнено очите. Българският плаж изглежда опожарен. Черни, грозни руини на пейзаж. Съсипани останки от някогашна хубост и прелест. Дори айсбергите – все така кокетно пременени в нови форми, показващи нови страни и ъгли от сложната си архитектура – не ми се виждат красиви тази сутрин. 34


Сякаш някой е дръпнал шалтера и изключил синьото им сияние и обаяние, отвил е крушките на перлената светлина на хоризонта, свалил е за пране ефирните небесни завеси, смъкнал е захарната глазура от алпийския ландшафт и ми е спрял антарктическата дрога в същото време. Чувствам се ограбена, празна, тъжна и загубена. Самотна. И нищожна пред явното безразличие, с което Ледената любовница е захвърлила внезапно обаянието си, зарязала е всички усилия да ме очарова, и се е захванала разсеяно със своите си домашни занимания, забравяйки напълно да поддържа публичния си имидж на мистериозна хубавица и неустоима прелъстителка. С болката на изоставена любима, със съкрушено сърце и сълзи на очи (от лютия вятър) се втурвам към близостта и топлината на хората. В общата стая е тихо. Станко и Данчо пушат в предверието и четат стари вестници. (Тук принципът е, че ако не си ги чел, новините са си нови, независимо от датата на вестника.) Адриано Челентано пее с неизчерпаема енергия от видеоекрана. (Да му се чудиш просто – на тая възраст и в тоя студ.) Кафеварката стеле аромат на кафе и го напластява в ъглите и скришните местенца. Сядам демонстративно с гръб към телевизора – ако Антарктида ще ми се мотае наоколо мърлява и несресана, аз пък няма да я гледам. Имам да си пиша в дневника. 35


НА ПЪТ

Разбира се, пак не успявам да напиша нито ред. Изобщо, с тая лудешка надпревара с времето тук, не само за писане и четене, ами дори за сън, не ми остава време. Безкрайните дни ме подлъгват да стоя до късно, интересните разговори ме отвличат от писателския ми график, музиката и купоните ме увличат до малките часове, ярката светлина ме събужда рано, а любопитството към многобройните паралелни проекти на учените ме дърпа във всички страни едновременно през деня. Имам постоянното усещане, че денонощието тук има много повече от 24 часа. Сякаш живея назаем, ползвам време на кредит от някаква мистериозна антарктическа ледена банка за минути и часове. Тревожа се леко, защото още не сме обсъждали условията на заема и нямам никаква идея каква е лихвата и дали ще мога да я платя. (Имам опасения, че ще се разплащам дълго.) Биологичният ми часовник се опита в началото да спори, че не може то така, има си правила за тия работи, физиологични закони, циркадни ритми и канони и следователно като мине полунощ, гърбът ми трябва да е в хоризонтално положение, а главата на възглавница някаква, ама бързо му минаха тия мераци за ред и законност. Прави опити да вдига гири по едно време и да ми демонстрира кой командва в главата ми (като ме поваляше с безумна ослепяваща умора всеки път като стане два часа – и следобед, и след полунощ), обаче накрая се примири, вдигна ръце от моя безнадежден случай, схвана, че не може да се спори логично с хора, които са под влияние на големи дози антарктически наркотик и се ската някъде да чака по-добри времена за реванш. Денят е мрачен, студен и все така неприятен, но все пак не пропускам да изляза на разходка по плажа. Вече ми е станало навик да проверявам и изчислявам наум кога е високата вода и да планирам разходките си без опасност пътят ми да се окаже отрязан от прилива. Вземам радиостанция от Данчо, обещавам тържествено да се върна здрава и читава, козирувам уставно и се спускам по снежния склон към водата под благосклонния поглед на Командира и бялата му брада. Нося си геоложкия чук, естествено. Коя уважаваща себе си дама излиза на разходка без чук?! Крача бавно, опитвам се да не плаша гошовците, спирам за дълги съзерцателни моменти, почуквам 36


лениво по-интересния камънак, подритвам всяко черно камъче (може пък да е метеорит). Отдавам се напълно на усещането за изолация и усамотеност. Веднага щом базата се скрие от поглед не е никак трудно да си представиш и повярваш, че си сам в целия свят, звезден корабокрушенец на скована във вечен лед планета, единствен обитател на интерпланетарна станция, последният оцелял след ядрена зима. „Соларис“, „На брега“, „Марсианецът“ и „Малчуганът“ в едно. Не ми е страшно. Антарктида ми прави компания и ме представя на боговете и вселената. С Ледената кралица на моя страна нямам от какво да се страхувам. Просто съм малко тъжна. Дойдох тук в търсене на предизвикателства и на изгубената невинност на последния континент на нашата планета, с очакване за сблъсъци със свирепата природа, открития, приключения, студове, снегове, неистови изпитания на воля и мишци, но вместо това намерих нещо друго. Не трудностите на оцеляването в минусови температури и ураганни ветрове, а изпитанията на културния шок. Не пронизващ студ, а топлината на човешката общност. Трудностите на адаптацията към динамиката на групата, даровете на внезапно пламналите приятелства, енергията на човешките взаимоотношения, щедростта на полярниците. Търсих магията на Антарктида, а ми се наложи да се справям с търканията в други силни характери, причинени от принудителната близост. Очаквах битки и трудности, а вместо това намерих приятели и близост. От транса на душевната археология ме изтръгва внезапен шептящ звук. Кратък, но пронизителен. Неразпознаваем. Нещо като изпищяване, изпръхтяване, изпухтяване, изшъшкване или изжужаване, ама на бързи обороти, за части от секундата. Подскачам от изненада и се обръщам в търсене на източника – да не съм стреснала заспал тюлен? Правя пълен оборот около себе си подобно на тромава балеринка от музикална кутийка. После още един, просто за всеки случай. И в гърдите ми се надига стягаща сърцето паника. Защото не виждам нищо и никого. Не, не че съм ослепяла. Ами в смисъл, че не намирам нищо в познатия ми каменисто-ледено-океански пейзаж, което да издава подобни звуци. Първоначалната изненада се превръща бързо в истинска тревога: полудявам ли? Или това е някакво свръхестествено проявление на дивата природа – среща свише 37


НА ПЪТ

например? Кой е казал, че бог говори само с помощта на горящи храсти. При липса на храсталак явно му се налага да ползва други средства за общуване. Защо не шептящи страшни звуци. За съжаление емисията беше твърде кратка. Или съм неопитна, та нищо не разбрах, или е било грешка и бог е изключил комуникационния канал веднага щом е забелязал, че съм просто аз, а не някой богоизбран. Чакам търпеливо и ужасено за повторно включване и оглеждам подозрително небесата. Може ли да са извънземни? Или представители на тайна древна цивилизация, които са избрали точно мен, за да се разкрият пред човечеството? Или съм само кротка луда под въздействие на необичайно високи дози антарктическа тишина и свирепа озъбена хубост? Минават няколко минути на панически сърцетуп, накъсано дишане и треперещи от свръхадреналин ръце. Нищо не се случва. Два пингвина си подвикват дрезгаво във водата до мен, вълните все така се пльоскат безгрижно в краката ми, потраквайки дискретно с плаващите буци лед на гърба си. Уф! Изабело, много си изперкала значи! Вече ти се причуват разни работи. Я се вземи в ръце и най-добре иди да пиеш един чай в кухнята и да поговориш с някой жив човек, че тия дълги диалози с мирозданието май ти дойдоха множко! Тръгвам с готовност наобратно, като никога следваща собствените си съвети, и а –ха да се отпусна и да забравя случката, странният звук се повтаря. Силен, шептящ и настоятелен. Със сигурност не ми се причува. Даже лежащият наблизо чинстрап се обръща да ме изгледа изненадано. И обвинително. Ако бяха гласове в собствената ми глава, нямаше да плашат пингвините, нали така?! А, може би той издава тия свирепи звуци и само се прави на стреснат, колкото да се бъзика с мен. Дали?! Никой още не е доказал, че пингвините нямат извратено чувство за хумор. Ей, Гошо! Наблюдаваме се с взаимно подозрение още няколко интензивни секунди, докато тишината се сгъстява между нас, натежава и вече заплашва да промени гравитационното поле на планетата с масата си. Третият път шъштенето се повтаря в бърза последователност и много близо – на практика в ухото ми, до лявото ми рамо, където все така няма никой, не се материализират никакви богове, извънземни или представители на други измерения и цивилизации. И тогава най-после смразеният ми от ужас мозък се отърсва от вцепенението и проработва. Не до, а под лявото ми рамо. В големия вътрешен джоб на якето, забравена, но включена на приемане, тежи радиостанцията. И хваща ефирни смущения. (После в базата Камен ще спомене, че са чули френска яхта на нашите честоти.) Чак ми омекват коленете и ставам вир-вода от облекчение. Извинявам се мълчаливо на Гошо Чинстрапов за зловещите си подозрения, а краката ме понасят като млади газелки, погнати от гладния лъв на страха в посока към цивилизацията и бленувания чай. Фю! Разминах се на косъм със свръхестественото. Рано ми е май още за психиатрично освидетелстване, а?

38


P. S .

Защо да остана във Варна

През януари медийна група „Черно море“ обяви конкурс за гимназисти за есе на тема „Защо да остана във Варна“. С тяхно съдействие подбрахме откъси от текстове, които ни впечатлиха. Погледнахме града през очите на тийнейджърите и доста ни хареса. Мила Николаева Влайкова, IV Езикова Гимназия „Фредерик-Жолио Кюри",14 години Нека да се пренесем лятото и нека вълните ни разкажат историята на една година: Лято е, училището тъкмо е свършило. Естествено, в следващите три месеца ще се чакаме на Севастопол, от там насетне ще научим всяко листенце в Морската градина къде се намира и всяка плочка по центъра. Ще ходим на плаж, ще се възползваме от това, че живеем на няколко крачки от него, ще се приберем и косите ни ще миришат на морска вода. Ще отидем до строежа в Почивка, всичко се вижда от тази сграда, морето, градът, цялата красота. Ще се качим на моста до Виница, ще прекараме деня до там и след това ще видим как слънцето пада във водата. После ще си намерим и наше място, ще се събираме всеки ден там, ще посеем спомени и всичко това на фона на морския въздух. Ще упътим някой изгубен турист към плажа. Ще ни навали летен дъжд някой ден, ще се скрием във ФК, а после ще си купим пуканки от дядото, който продава пред Фестивалния. Така ще измине едно лято. Вероника Пламенова Кираджиева, СУ „Пейо К. Яворов-Варна“, X a, 16 г. Безкрайната морска шир винаги е притежавала неописуемо очарование, но и тайнственост, с която ни привлича като магнит. Тръгвам по улицата и пред мен изникват случки, смях и разбирам колко ще ми липсва всичко, ако напусна родния си град. София Богданова Филева МФУ "Шарл Перо" 8 клас, 14 години Винаги обаче, щом съм надалеч, започва да ми липсва. Липсват ми трафика, улиците, дърветата - цялата атмосфера. Липсва ми как боклукджиите прибират боклука сутрин, а не вечер, както и ремонтите, проточващи се повече от предвидено. Липсва ми пекарната до нас, вероятно от детството на баба, градинката с теменужки до блока, даже и въздухът - съчетание на мръсотия и море. На мнозина може да не им допада, но на мен ми мирише на дом, на Варна. ...Във Варна снегът не е често явление, но щом се случи, се задържа доста дълго време. Даже почернява, защото не бива почистен и така всички му се радват повече от необходимото. На кого му е нужна планина, щом Слънчевата алея под Пантеона се превръща в истинска червена писта. Емил Йорданов Йорданов, 18 години, ПГГСД "Николай Хайтов" От друга страна налице са много фактори, които биха разубедили човек да остане тук. Лошата инфраструктура, корупцията и безработицата са на път да станат причина хубавият ни град да се превърне в дълбока провинция заради безхаберното отношение на варненци. ...Има неща, които само един кореняк варненец знае. Моите най-хубави спомени са солените пуканки от човеченца пред Фестивалния комплекс или станалата вече традиция за младите след дискотека да си купуват закуски от чичо Митко до Седма езикова гимназия. Да, точно тези малки неща имат такова голямо значение за мен. 39


P. S . Виолета Христоскова Богданова ГПЧЕ "Йоан Екзарх",17г. , 11 г клас Защо да оставам във Варна? Няма защо. Градът е мръсен, автобусът ми за училище винаги закъснява и е адски претъпкан. Хората са намръщени и недружелюбни. На всичкото отгоре цените, особено в по-хубавите заведения, са по-високи от тези в София. Защо да оставам тук? Къде ще уча като завърша?! Да стана „горд“ възпитаник на Морското означава да работя по кораби и да не виждам семейството си с месеци. Не искам и да съм счетоводител от ВИНС-а. Това би означавало да се натикам в малка стаичка и да смятам по цял ден на малкото си бюрце, гледайки света отвън. Прекалено обичам свободата, за да стана затворник на бюрокрацията, сметките не са за мен. Не ме влече и жичкаджийството, за да завърша Техническия. Нямам бъдеще в този град! И все пак.... какво ще ме буди сутрин, ако не крясък на чайка? Никол Стилиян Щерева, ІІІ ПМГ "Академик Методий Попов", Варна, ІХ клас, 15г. Кореняк варненка съм, родена съм тук, израснах с морския въздух, но това не ми пречи понякога да се губя из улиците, осъзнавайки колко всъщност голям е градът ни и колко много въображение липсва в очите на тези, които виждат единствено старите олющени сгради и дупките по улиците. Георг Нелков Начев, ЕФИВ "Шарл Перо" 13 години, 8 клас Друг кръг, в който варненци показват, че са наистина най-добрите, е спортът, най- вече във футбола и баскетбола. Варненските футболисти от „Черно море“ не веднъж са показвали, че са най-добрите в юношеската българска футболна лига и в различни международни първенства. …….Освен това варненската школа на Емил Костов по Карате Киокушинкайкан (в която аз съм членувал) се е наложила като наистина успешна и много добре дисциплинирана дори и на европейско ниво. На първото ми състезание завърших на четвърто място, а всички пред мен бяха от моя клуб. Радостина Георгиева Желязкова ,ПГХ и ХВТ „Дм. И. Менделеев“ , 17 г., 11 б Не си представям да живея в град без море, нито без моето море – варненското. Родното ми място е нещо много специално и значимо за мен. Чувствам се варненка до мозъка на костите и винаги с гордост споменавам това. Тук са били всички първи за мен неща досега: като първата ми целувка… Камелия Христова Панайотова- 17 г.,Трета ПМГ „Акад. Методий Попов”, 11 а клас Варна ми даде сила, която не предполагах, че притежавам, но не ми я даде по грубия начин, по който сме привикнали да получаваме неща от живота, а ми я поднесе с нежност, разбирателство, очарование, обсипана със слънчев загар и морска сол. Стана ми леко на душата, гърдите ми се изпълниха с топлина, а дори не познавам всички улици тук, не съм била във всички квартали, но мисълта, че съм на варненска територия ме кара да се чувствам защитена. Кристияна Боянова Кирилова, 17 г., Национална гимназия за хуманитарни науки и изкуства „Константин Преславски”, XI Б клас В днешно време държавата и градът ни имат нужда от амбицирани и можещи, интелигентни млади хора, за да вървим напред. Нуждаем се от иновации, свежи идеи, за чието осъществяване да има кой да се бори. Оставайки тук, ще мога да си проправям път към желаното от мен бъдеще в любимия ми град, всеки ден да виждам важните за мен хора, с които да си помагаме и подкрепяме, а вечер да се прибирам в собствения си дом с вдъхновяващата морска гледка. 40
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.