Ти си Варна / брой 11

Page 1СЪДЪРЖАНИЕ-БРОЙ 11

05 ПРЕЗ МЕСЕЦА

06 АКЦЕНТИ

16 НАСРЕЩА Стефан Вълдобрев

26 КОЙ СИ ТИ? Яна Пенева

28 ОТКЪДЕ СИ? Каролина

30 РАБОТИЛНИЦА Artishock

32 НА ПЪТ Някъде на този свят

37 ЕКОЛОГИЧНО Зеленчуци който не яде

39 P.S Ивелина Радионова 1


Екип:

Виж! Варна ЕООД

Издател: Николай Тодоров office@vijvarna.com

Ти си Варна Всички права запазени

Редактор: Пламена Александрова contact@vijvarna.com

Издава се от:

С уважение към авторското право молим никаква част от това издание да не бъде възпроизвеждана без изричното съгласие на издателя. Издателят не носи отговорност за информацията в подадените програми и рекламни материали.

Реклама: Полина Милчева polina@vijvarna.com тел: 0877 885 242 Автори в броя: Пламена Александрова Никол Младенова Цветелина Неделчева Полина Милчева Гергана Пенева Коректор: Цветелина Тенева

Тираж: 5000 бр. Разпространява се безплатно в над 100 подбрани обекта и събития в града и региона.

Електронно списание свалете от issuu.com

Корица Яна Пенева Предпечат: Йордан Станков Печат: Хеликс прес ЕООД

2


За ноември се пише трудно. На първо четене, единственото хубаво през този месец е, че все още ни личат следите от банския. Тъй като надеждата ни за циганско лято умря с октомврийските студове, в ноемврийския брой поканихме хора, с които да забравим, че статистиките показват пик на депресиите преди коледната суматоха да ни обземе през декември. Откраднахме си парченце топло с музиката на Стефан Вълдобрев, която има свойството да връща лятото, дори когато навън е около нулата. Разгледахме света през очите и снимките на Яна Пенева и ни стана по-красиво. Попътувахме до няколко тайландски острова, където, знаете, винаги е топло. Записахме и няколко рецепти за моментите, когато топлото е само вкъщи около масата. И от дума на дума ноември стана почти приветлив.

П. Александрова

3


ЕСЕНЕН БАЗАР Ако точно на 5 ноември имате нужда от доза изкуство под формата на ръчно изработени красиви неща от подбрани автори плюс хубава музика, Хале3 ви кани на гости. Там между 12 и 20 часа ще се проведе Есенен Арт базар.

ПОСЛЕДНАТА БИТКА НА КРАЛЯ Последната битка на Владислав Варненчик отново ще оживее на варненска земя, пресъздадена от групата за исторически възстановки Чигот. Ако ви се гледат рицари, които воюват в пълно бойно снаряжение, мястото е Аспарухов парк, зад паметника на Аспаруховия войн, а датата – 12 ноември от 15,30 часа.

"РЕВЮ" ПРЕДСТАВЯТ НОВИЯ СИ АЛБУМ ВЪВ ВАРНА. „Революция”- така се казва новият албум на култовата група „Ревю”. На 18 ноември в клуб Vintage 33 Васил Гюров и компания ще ни представят новите си песни. „Ревю” създават водовъртеж пред сцената и разпалват малки революции там, където детето в нас още се бунтува срещу несправедливостите. Но всяка революция пламва от любов и “Ревю” ще ни го докажат за пореден път с новия си албум и с напомнянето, че „родени сме да се обичаме, родени сме да полетим, родени сме да се привличаме…“.

4


TED TALKS След успеха на първото издание на TedX Варна през юни, организаторите подготвят второ през ноември. Датата е 19-ти, а мястото отново е Аулата на Икономически университет. TEDx обединява хора, споделящи опит и вдъхновение чрез програмата за местни, самостоятелно организирани събития, изградени около TED прожекции и презентации на живо. Събитието ще събере 18 лектора, сред които Миролюба Бенатова, Гери Турийска, Даниел Георгиев, Пламен Русев и др.

МАСТИЛО След почти година отсъствие група Мастило се завръща не на коя да е сцена, а на тази на Варненската опера. Сцената ще изглежда впечатляващо със специално разработена мултимедия. Концертът, на който групата ще изпълни всички любими на публиката си хитове от последните 15 години, ще се състои на 24 ноември от 19,30. Цената на билетите е 10 лв.

АХАТ НА 30 ГОДИНИ 30-ти рожден ден празнува легендарната хард рок група АХАТ и по този случай ще зарадва феновете си с национално турне. Варненската дата е 25 ноември, а мястото – Дворецът на културата и спорта, зала Младост. Ексклузивното събиране на членовете на групата за юбилейното турне е едно от най-значимите музикални събития в България за тази година. Съпорт на турнето на АХАТ ще бъде първата рок дама на България Милена Славова с нейната банда.

5


ФЕСТИВАЛ

КИНОМАНИЯ

Юбилейното тридесето издание на Киномания за Варна ще се проведе от 18 до 27 ноември. През деветте дни, наситени с кино, във ФКЦ ще можем по традиция да гледаме филми, наградени на световните фестивали в Берлин, Кан и Венеция. Публиката във Варна ще гледа и най-новите български заглавия „Слава“ и „Пеещите обувки“. Силно френско присъствие на фестивала ще отбележат филмите „Тихият залив“, „Последен урок“, „Танцьорката“, „Сезан и Емил Зола“. Музикален акцент в програмата са филми, които проследяват биографията на музикантите Майлс Дейвис и Чет Бейкър, а изкушените от киното на Карлос Саура ще видят най-новата му творба „Хота: отвъд фламенкото”. Две легендарни филмови имена ще бъдат почетени на това издание на фестивала: стогодишният Кърк Дъглас с филм от 50-те с негово участие и режисьорът Андрей Тарковски, от чиято смърт се навършват 40 години, с филма му „Носталгия“.

Сред заглавията, задължителни за всеки киноман, са „Cafe` Society“ на Уди Алън и „Хулиета“ на Алмодовар. Анимационно и игрално кино за деца е предвидено в програмата за най-младите зрители. Цените на билетите са 8 лв., 6 лв. и 5 лв. (намаления – за учащи и пенсионери).

6


ТЕАТЪР

НОЩ НА ТЕАТРИТЕ

Нощта на театрите е част от платформата Европейска Нощ на театъра и вече четири години кани всички театрални почитатели да станат част от мащабен културен форум. Събитието oбединява всички имащи отношение към театъра и сцената за създаване и показване на качествено театрално изкуство без граници, езикови, религиозни или етнически бариери. Варненската програма на 19 ноември е богата и разнообразна. През целия следобед във фоайетата на Драматичния театър ще бъде показана костюмографската изложба на Даниела Николчова с избрани експонати от „Криворазбрана цивилизация“. От 15 ч. ще се играе театралната адаптация на „Бели нощи“ на Сия Папазова, а нейната книга „Варненският театър – обществен феномен“ ще бъде представена премиерно от 16 ч. „Прелестите на изневярата“ на сцена Филиал и „Брак по принуда“ по Молиер са основните заглавия за вечерта. Интересна проява обещава да бъде организирането на флашмоб с възпитаници на школата на Валентин Митев от 21,30ч.

Входът е свободен в Европейската нощ на театрите за изложбата, флашмоба, събитията от 15.00 и 16.00 часа. Останалите събития са на преференциална цена от 8 лв.

7


СПЕКТАКЪЛ

На 5 ноември майсторът на моноспектакъла, Камен Донев, за първи път ще гостува във Варна със своето ново театрално творение "Песни, танци и истории из балканските земи за сватбите". Домакин ще бъде Дворец на културата и спорта.

неповторимото усещане на тежката българска сватба. Спектакълът е своеобразна лекция за първата среща, ухажването, раждането на любовта между двама души, сватосването и емоциите по подготовката и провеждането на очакваната сватба.

След като Донев посвети спектакъл на учителите и образованието, новата му тема засяга друг етап от живота на човек - неговата сватба. Бракът между мъжа и жената е разгледан като преломен момент, който изисква голяма проява на отговорност и от двете страни. Разбира се, артистът остава верен на своя стил и тайнството на брака в наши дни е разгледано през призмата на абсурдната пародия и несъмнено отново ще предизвика искрен смях и моменти на откровение, споделени между него и публиката.

С нестандартен, ироничен и дори леко агресивен прочит на взаимоотношенията, актьорът за пореден път разчита на неповторимото си чувство за хумор, на добрите находки на човешки истории, на въображението си, както и на понякога болезнената си откровеност. А резултатът, според организаторите, е предвидим - смях през сълзи и бурни аплодисменти за човека, който първо разказва, после пее и танцува.

Билетите за "Песни, танци и истории из балканските земи за сватбите" са на цени от 30 И този път сцената ще посрещне гост музиканти до 60лв. и над 20 танцьора, които ще придадат 8


СПЕКТАКЪЛ

„ТЪРСИ СЕ ФИГАРО“ – ПОСЛЕДНАТА ГРЕШКА НА НЕШКА

През ноември артистите от Русенската опера, под ръководството на маестро Найден Тодоров, и момичетата и момчетата от "Нешънъл арт" с ръководител Нешка Робева, слагат началото на своето национално турне със съвместен спектакъл. Турнето ще започне на 24 ноември от Варна. Сюжетът разказва за танцовият балет "Нешънъл арт", който в последните години, за да се издържа, освен че прави танцови спектакли, се занимава и с организацията на различни мероприятия - фирмени партита, сватби, кръщенета. Поради изключителната си ангажираност г-жа Робева е допуснала грешка и е насрочила две сватби наведнъж, откъдето идва и заигравката с последната грешка на Нешка. Едните младоженци са любители на фолклора, другите на операта. За да излезе от затрудненото положение, Робева наема известния DJ Фигаро, който да води празненствата така, че всички вкусове да бъдат задоволени. Объркването на сцената създава

суматоха и поредица комични ситуации, които повдигат настроението в залата. Името на спектакъла носи и скрито послание. "Последната грешка на Нешка" е начин знаменитата ни треньорка позитивно да съобщи, че сменя попрището. Партньорството с Държавна опера Русе прави шоуто изключително мащабно и интригуващо. На 24-ти от 19 часа в Спортна зала на живо ще звучат прекрасни оперни и фолклорни гласове и инструменти. За декорите и костюмите отговарят художниците и майсторите на операта. Цената на билетите е от 15 до 50 лв.

9


СПЕКТАКЪЛ

МАРИУС КУРКИНСКИ И "ЧЕРНОТО ПИЛЕ"

Мариус Куркински гостува на варненската сцена с нов премиерен моноспектакъл. На 28 ноември от 19 часа в зала 1 на ФКЦ актьорът ще представи новия си комедиен моноспектакъл "Черното пиле". Спектакълът е по текстове на Николай Хайтов, а заглавието ще бъде представено за първи път в страната на 15 ноември в Пловдив. В “Черното пиле” Мариус Куркински включва три разказа на Хайтов. За подготовката на спектакъла актьорът споделя: "Много искам да се върна пак на това репетиционно, изучаващо място, където привикваш гласовете на Хайтов, душата на българина. В неговите разкази тя е много чиста и неопетнена, там хората не са нагазили в никакви отношения с комерсиалното, в същото време страдат от живота, но не се жалват, а го преборват."

Освен изявата на театрална сцена, на Мариус Куркински предстои и заснемането на филм по Хайтов. Цената на билетите за представлението е от 15 до 30 лв.

10


ИЗЛОЖБА

ИЗЛОЖБА ЖИВОПИС НА МИЛКО БОЖКОВ

На 9 ноември 2016 г. от 18 часа във варненската галерия A&G Art Meeting се открива самостоятелна изложба живопис на Милко Божков със заглавие „Вечеря в Монталчино - Тоскански импресии“. Милко Божков е сред най-емблематичните български художници. Завършил е художествената гимназия в София и НХА, специалност „Живопис” при Добри Добрев. Автор е на над сто самостоятелни изложби в България и чужбина. Талантът му е високо ценен не само от публиката. Той е носител на редица престижни награди: Националната награда за живопис „Захари Зограф” /2002/, двукратен носител е на Годишната национална награда за живопис „Владимир Димитров - Майстора” , орден „Св. Св. Кирил и Методий“. Негови творби са притежание

на Конгресна библиотека – Вашингтон, САЩ; Музей на изкуствата – Портланд, Орегон, САЩ; Национална библиотека – Париж. Изящните хроники на неговото пътуване под небето на Тоскана ще бъдат изложени в галерията до 26 ноември.

11


ГАЛЕРИИ

ТЕАТЪР

от 2.11 до 19.11 Военноморски музей Варна,бул. Приморски 2 Художникът на фронта изложба с творби на български военни художници

Театър Българан

до 17.11 Галерия 8 Варна, ул. Шкорпил 8А Изложба с рисунки , гвашове, офорти и литографии на Явор Цанев до 15.11 Арт салон на Хуманитарна гимназия Варна, ул.Атанас Георгиев 20 Есен пленер Изложба на 56 пейзажа, провел се с учениците от IX, X, XI, XII класове, профил „Изобразително изкуство“ в началото на месец септември до 9.11 Галерия Арт Маркони Варна, ул. Охрид 22 Одесеа Изложба на Светлин Ненов до 5.11 Галерия A & G Art Meeting Варна, ул. Братя Шкорпил 13 Изложба на скулптури и рисунки на Мартин Трифонов до 9.11 Галерия Ави Варна, ул.Марко Балабанов 6 Christo&Jeanne-Claude Изложба на Christo и съпругата му Jeanne-Claude на 11 произведения, плод на общия им труд. Творбите са постери, лично подписани от авторите. до 16.11 Галерия Графит Варна, бул.Княз Борис I 65 Фрагменти самостоятелна изложба на Венцеслав Антонов

Драматичен театър „Стоян Бъчваров”

7.11 от 19:00 часа ФКЦ, Зала1 Секси пране от Мишел Римл С участието на: А. Колева и Д. Бакалов

1.11 от 19:00 до 20:45 часа Сцена Филиал Свекърва С участието на: Т. Михайлова, В. Михалкова, С. Додуров, Петя Ангелова и др.

9.11, 11.11 и 23.11 от 19:00 часа ФКЦ, Зала 1 Жена ми се казва Борис С участието на: С. Гъмов, Р. Угрински, С. Рядков и др.

2.11 от 19:00 до 21:00 часа Основна сцена Доходно място С участието на: А. Филипов, С. Радев, В. Михалкова, И. Добрева и др.

10.11 от 19:00 часа ФКЦ, Зала1 Да, господин Премиер! С участието на: К. Лафазанов, М. Бачев, Г. Стайков и др. 15.11 от 19:00 часа Основна сцена Примадони С участието на: А. Кадиев, А. Кръстникова, А. Лозанов и др. 18.11 от 19:00 часа Основна сцена Аз, досадникът С участието на: М. Бачев, А. Кадиев, Н. Сяров и др. 19.11 и 20.11 от 19:00 часа Основна сцена Свалячи С участието на: М. Кръстев, Г. Георгиев-Геро, М. Топалова 25.11 от 19:00 часа ДКС, Зала Конгресна Чичовци С участието на: К. Ранков, А. Божанов, А. Божинова и др. 27.11 от 19:00 часа ДКС, Зала Конгресна Смях без завеса С участието на: Н. Урумов, Д. Рачков, И. Луков и др. 28.11 от 19:00 часа ФКЦ, Зала 1 Черното пиле от Николай Хайтов моноспектакъл на М. Куркински

4.11 и 29.11 от 19:00 до 20:50 часа Сцена Филиал Едноокият цар С участието на: С. Лютаков, М. Кънева, Б. Стоева и др. 5.11 от 18:00 до 20:00 часа Основна сцена Кавказкият тебеширен кръг С участието на: Г. Плетньова, Б. Стоева, Д. Викторова и др. 7.11 от 20:00 до 22:00 часа Основна сцена Одисей пътува за Итака С участието на: Г. Карменски, Д. Досева, Д. Терзиев и др. 7.11 и 21.11 от 20:00 до 22:00 часа Сцена филиал Ретро С участието на: М. Мутафов, Т. Михайлова, Н. Вълканова и др. 8.11 от 19:00 до 21:00 часа Сцена Филиал Прелестите на изневярата С участието на: В. Митев, В. Михалкова, Ц. Петрова и др. 9.11 и 28.11 от 19:00 до 21:00 часа Сцена Филиал Паметта на водата С участието на: Г. Плетньова, В. Виолинов и др. 12


10.11 от 18:00 до 20:00 часа Основна сцена Криворазбраната цивилизация С участието на: Н. Божков, Г. Арнаудова, Ц. Петрова и др.

от 21:30 до 22:00 часа Основна сцена, Ротонда Упражнение по театър флашмоб с възпитаници от школата на В. Митев „М.А.Х.”

11.11 от 19:00 до 21:00 часа Балет по музика на А.Адам Диригент Вилиана Вълчева С участието на: Весела Василева, Павел Кирчев и др.

14.11 от 19:00 до 21:00 часа Основна сцена Опасни връзки С участието на: В. Михалкова, Д. Викторова и др.

от 22:00 до 23:30 часа Основна сцена Брак по принуда С участието на: А. Филипов, В. Михалкова, В. Вълчев и др.

15.11 от 19:00 до 20:30 часа Алиса в страната на чудесата Мюзикъл от Александър Йосифов С участието на: И. Петрова, Ф. Руженова, Н. Димитров и др.

15.11 от 19:00 до 21:00 часа Сцена Филиал Канкун С участието на: Б. Стоева, С. Радев, Д. Викторова и др.

Вход свободен в Европейската нощ на театрите за изложбата, флашмоба, събитията от 15.00 и 16.00 часа. Останалите събития са на цена от 8 лв.

19.11 Европейска нощ на театрите

21.11 от 20:00 до 22:00 часа Основна сцена Духът на любовта С участието на: Х. Гърбов, А. Павлова, Р. Думанян и др.

16.11 от 11:00 до 12:00 часа кв. Владиславово, у-ще „П.Р.Славейков” В ритъма на музиката образователен спектакъл С участието на: П. Петрова, Д. Обрешкова, И. Петрова и др.

от 11:00 до 24:00 Основна сцена, фоайета Костюмографска изложба на Д. Николчова избрано от „Криворазбраната цивилизация” на А.Страшимиров

ОПЕРА

от 11:00 до 12:00 часа Основна сцена, Ротонда матине с Филипа Руженова, Миглена Страдалска и Димитър Илиев от Държавна опера Варна

1.11 от 19:00 до 21:00 часа Иван Момиров и приятели Концерт с участието на И. Момиров, Ц. Василева, Ю. Константинов и др.

от 15:00 до 16:00 часа Сцена Филиал, Камерна сцена „Стоян Камбарев” Бели нощи С участието на К. Георгиева и Б. Фърсов от Детскоюношеския театър „Златното ключе” от 16:00 до 17:00 часа Сцена Филиал, Камерна сцена премиера на книгата „Варненският театър – обществен феномен” от Сия Папазова от 18:00 до 20:00 часа Сцена Филиал Прелестите на изневярата С участието на: В. Вълчев, К. Соколов и др.

Държавна опера Варна

3.11 от 18:00 до 19:00 часа Мечо Пух детски мюзикъл С участието на Варненската детско-юношеска опера 4.11 от 19:00 до21:00 часа Жени Захариева – 50 години творческа дейност Жени Захариева - пиано Надежда Гущерова - обой 8.11 от 19:00 до 21:00 часа Ани Мюзикъл от Чарлз Страус С участието на Варненската детско-юношеска опера 9.11 от 19:00 до22:00 часа Кармен Опера от Жорж Бизе С участието на: Д. Дякова, И. Момиров, С. Николов и др.

18.11 от 19:00 до 21:45 часа Андре Шение Опера от Умберто Джордано С участието на: В. Георгиев, В. Анастасов, Д. Райчева и др. 22.11 от 19:00 до 21:00 часа Филмовата музика на Холивуд Откриване на ХVII Коледен музикален фестивал – Варна 2016 Мултимедиен концерт представя композиции от филмите Хари Потър, Извънземното, Титаник и др. С участието на оркестър и хор на Държавна опера Варна 23.11 от 19:00- 21:20 часа Веселата вдовица оперета от Франц Лехар С участието на: Л. Петров, Ф. Руженова, П. Пирозов и др. 26.11 от 19:00 до 21:00 часа Историята на една любов Арсений Арсов – 35 години на сцената С участието на: А. Арсов, Б. Луков, Д. Димова, В. Железова, С. Марчева и др. 29.11 от 19:00 до 22:00 часа Дон Карлос Опера от Джузепе Верди С участието на: И. Джуров, В. Георгиев, М. Калдерон, О. Михайлова-Динова.

13


КУКЛЕН ТЕАТЪР

Кино

Държавен куклен театър

до 3.11 от 18:15 часа ФКЦ, Зала 6 Докато Ая спеше - премиера игрален филм България/2015/90 м

05.11 от 11:00 часа Кой каза "мяу" 06.11 от 11:00 часа Лакума Мецана 12.11 от 11:00 часа Мечо Пух 13.11 от 11:00 часа Мечо Пух 19.11 от 11:00 часа Кривото патенце 20.11 от 11:00 часа Дядовата ръкавичка 26.11 от 11:00 часа Сиводрешко Бързобежко 27.11 от 11:00 часа Чудните готвачи 29.11 от 11:00 часа Пурпурният остров ФЕСТИВАЛЕН И КОНГРЕСЕН ЦЕНТЪР ВАРНА Театър 14.11 от 19:00 часа ФКЦ, Зала1 Едно на лице - две наопаки С участието на: В. Карамфилов, Е. Колева, М. Димитров, С. Сотиров и др. 15.11 от 19:00 часа ФКЦ, Зала Европа Валят пари С участието на: Х. Гърбов, П. Венелинова, Р. Костантинова, К. Станев 16.11 от 18:00 часа ФКЦ, Зала 1 Маша и Мечока - "Кутията на щастието" детски куклен театър с големи кукли

от 4.11 до 10.11от 20: 00 часа ФКЦ, Зала 6 Човек на име Уве - премиера игрален филм Швеция/2015/116 м. от 4.11 до 10.11 от 18:00 часа ФКЦ, Зала Европа Американска идилия премиера игрален филм САЩ/2016/126 м. 5.11 и 6.11 от 15:45 часа ФКЦ, Зала Европа Летовници - премиера игрален филм България/2016/121 м. . КИНОМАНИЯ 18.11 Зала Европа от 18:15 часа Хота: Отвъд фламенкото премиера игрален филм Испания/2016/90 м. от 20:15 часа Остатъчни образи - премиера игрален филм Полша/2016/98 м. 19.11 Зала 1 от 17:00 часа Одисеята на Жак-Ив Кусто премиера игрален филм Франция/2016/122 м. от 19:30 часа Cafe' Society игрален филм 2016/96 м. Зала Европа от 16:00 часа Момчето и Звярът анимация Япония/2015/120 м.

от 18:15 часа Танцьорката Франция 2015/108 м. от 20:15 часа Кралицата на пустинята премиера игрален филм САЩ/Мароко/2015/28 м. 20.11 Зала 1 от 17:00 часа Слава игрален филм България/ Гърция/2016/101м. от 19:15 часа Лорънс - премиера игрален филм Великобритания 2016/111 м. Зала Европа от 16:00 часа Братята на вятъра игрален филм Австрия 2015/98 м. от 18:15 часа Последният урок премиера игрален филм Франция 2016/105 м. от 20:15 часа Тихият залив - премиера игрален филм Франция/ Германия/2016/122 м. 21.11 Зала 1 от 19:00 часа Холограма за краля премиерен игрален филм САЩ/Мексико/ Германия/ Великобритания 2016/97 м. Зала Европа от 18:15 часа Комуната - премиера игрален филм Дания 2016/112 м. от 20:15 часа Майлс Дейвис: Miles Ahead игрален филм САЩ 2015/90 м.

14


22.11 Зала 1 от 19:00 часа Елвис и Никсън - премиера игрален филм САЩ 2016/86 м. Зала Европа от 18:15 часа Неруда - премиера игрален филм Чили/ Аржентина/Испания/ Франция 2016/107 м. от 20:15 часа Това е само краят на света премиера Канада/Франция 2016/97 м. 23.11 Зала Европа от 18:15 часа Пътуване във времето премиера документален филм САЩ 2016/90 м. от 20:15 часа Носталгия игрален филм СССР/Италия 1983/125 м. 24.11 Зала 1 от 19:00 часа Война без оръжие премиера игрален филм САЩ 2016/131 м. Зала Европа от 18:15 часа Изповедите - премиера игрален филм Италия/ Франция 2016/103 м.

от 20:15 часа Хулиета - премиера игрален филм Испания 2016/96 м. 26.11 Зала 1 от 19:15 часа Пеещите обувки игрален филм България 2016/141 м. Зала Европа от 16:00 часа Червената костенурка премиера анимация Франция 2016/120 м. от 18:15 часа Сент-амур - премиера игрален филм Франция 2016/101 м. от 20:15 часа Патерсън - премиера игрален филм САЩ/Германия/ Франция 2016/118 м. 27.11 Зала 1 от 17:00 часа Лошият и красавицата игрален филм САЩ 1952/118 м. . от 19:30 часа На млечния път - премиера игрален филм Сърбия/ Великобритания/ САЩ 2016/125 м.

Музика 1.11 от 19:00 часа ФКЦ, Зала 1 Юбилеен мегаспектакъл по повод 30-годишнината на Фестивален и Конгресен Център Варна С участието на: Й. Христова, И. Радева, М. Хранова, Т. Димитрова,М. Нешкова и др. 2.11 от 19:00 часа ФКЦ, Зала 1 Al di Meola - Elysium & more Концерт на Ал Ди Меола 4.11 от 19:30 часа ФКЦ, Зала 1 Цвят лилав – 20 години по-късно концерт на Ирина Флорин 13.11 от 19:00 часа ФКЦ, Зала 1 Тържествен концерт в подкрепа на българския фолклор 17.11 от 19:00 часа ФКЦ, Зала 1 Концерт на италианските сопрани INCANTO със специалното участие на Орлин Горанов

Зала Европа от 16:00 часа Хайди игрален филм Германия 2015/111м.

от 20:15 часа Сезан и Емил Зола премиера игрален филм Франция

от 18:15 часа Сезоните документален филм Франция/ Германия 2015/97 м.

25.11 Зала Европа от 18:15 часа Човекът, който познаваше безкрайността - премиера игрален филм Великобритания 2015/114 м.

от 20:15 часа Чет Бейкър: Born to Be Blue игрален филм САЩ 2015/97 м.

15


НАС РЕЩА

Стефан

Вълдобрев от

Пламена Александрова

Измъкнахме Стефан Вълдобрев по време на саундчек, няколко часа преди концерта му заедно с „Обичайните заподозрени“ в клуб Vintage 33. Много набързо му споделихме, че цяло лято не сме спрели да си тананикаме „По-полека“ и също набързо го попитахме как точно ги пише тези парчета. Разказа ни и за хубавите години на българската клубна сцена. Сигурни сме, че те не са свършили, щом той още си е тук и прави музика. Кое измежду режисура, музика и актьорство е най-голямата Ви слабост? Всички са ми големи слабости и затова ги правя още от тинейджърските си години. Не по друга причина - например за да се доказвам, че ги мога. Просто наистина са ми слабост. Имам различни етапи, в момента съм на етап рокендрол. От четири години турнетата, репетициите и албумите с бандата са това, което ме изпълва с най-много радост към момента. Преди това ми беше един етап с театър. Много силен етап с три представления на Галин Стоев и Яна Борисова в „199“, в една трилогия „Малка пиеса за детска стая“ , „Приятно страшно“ и „Хората от Оз“. Ние сме ги

играли и трите тук, на „Варненско лято“. Между 2004-та и 2011-та ми беше кино период. Имах време с театрална музика, с филмова музика. Като вляза в определен период, той ми е любим. Какво първоначално Ви насочи към актьорството? Киното, филмите. От нашия актьорски клас има много силна варненска трупа. Мариус, Стефан Денолюбов, Лили Маравиля, Галин Стоев. Аз съм им се възхищавал как цитират реплики от представления, от пиеси. Те живееха с театъра. Тук във Варна сме гледали страхотни представления. Винаги е имало силен театър. При мен това го нямаше, аз се запалих по 16


актьорството заради киното. По същия начин Колко време свирите с „Обичайните знаех реплики наизуст и съм гледал филми по заподозрени“? 15-20 пъти. Ние свирим заедно още от 93-та година. Първият албум „Обичам те, мила“ беше записан Пишете много филмова музика. Трябва ли с тях. Вече 23 години сме заедно. да усетиш и да харесаш един филм, за да напишеш музика към него? Наблюдавате ли поколенчески разлики във Не е задължително, но ако го харесаш, възприемането на музиката от страна на музиката ще стане по-добра. Писал съм и за публиката? филми, които малко не разбирам, не са ми По-скоро не. Публиката иска да види, че нещо харесвали особено. Може би се е отразявало, е истинско, че някой не им се прави. Когато е връзката се губи. Музиката обикновено е истинско, винаги се възприема добре. Това, хубава, тя няма как да стане лоша, щом аз съм което ме радва, е, че нашата публика се смени я написал, но не пасва на филма. и в момента на концертите са двайсет и няколко годишни хора, което е прекрасно. Те не си ме А текстовете на песните как измисляте? спомнят отпреди време и са абсолютно на чисто Много дълго ги мисля. Самите текстове отнемат – идват, виждат, харесват и на мен това много доста време. Аз съм човек на словото и не си ми допада. позволявам да има нито една случайна дума. Ако нещо ми е криво, ще задържа, няма да го Имате ли предварително усещане за хит, пусна. Включително във фейсбук постовете докато пишете дадена песен? ми – никога не си позволявам да пусна фейсбук Да, имам. Вече имам. Когато завършихме „Попост без да са минали един-два дни и да съм полека“, аз имах същото вътрешно усещане, го редактирал. Защото думите са много важно каквото имах, когато направих „Към“, „Рай“, нещо, те остават и тежат. „Едно“, „Обичам те, мила“, „Бряг с цвят найзелен“ . Как виждате българската музикална сцена в най-смелите си мечти ? Имате ли бели маратонки? Аз вече съм я виждал в много добра кондиция. Всъщност имам едни бели кецове, но чак сега. В края на 90-те години тя беше в някакъв свой Преди това никога не съм носил. оптимален вариант, когато мейнстриймът на държавата беше именно алтернативната Каква е варненската Ви емоция? музика, рокендролът. Това беше чудо, което Във Варна са ставали най-хубавите ни не вярвам някога пак да се случи. Но съм го концерти. Не го казвам тенденциозно, наистина виждал и съм го изпитал, и съм бил двигател е така. В Летния театър, в Драматичния театър на това нещо. В момента е друго, но се по време на „Варненско лято“, във Фестивалния наслаждаваме. Има си една ниша за този комплекс, във Vintage 33. тип музика. Не е толкова голяма, колкото ни се иска, но пък е достатъчно голяма. Има А оттук нататък? интелигентни и чувствителни хора в България, В момента пускаме втори тираж на албума „10 които имат нужда от такива неща и от повече и половина“, първият тираж е изчерпан. За нов мислене, отколкото забавление. албум ще мислим някъде след петия тираж. 17


Бистр о Е в р оп а

1 Варна, бул Сливница 11 ,

раб. време: 11:00-00:00 Тел.: 0887 55 49 38, 052 603 950 FB/bistroeuropevarna/

Ресторанти

Фратели

Кафе-сладкарница

En d o r f in o

4 Варна, бул. Сливница 39,

раб. време: 7:30-23:00 FB/Кафе-сладкарница ENDORFINO

Ресторанти

G O DZ I LA

T h e Blac k Sh eep beer house

8 Варна, бул. "Княз Борис

Iви" №62 раб. време : 9:00-01:00 тел: 052 600 063 / 0875 11 65 76 FB/The Black Sheep Beer House

Н ЕМО

Рибни ресторанти

9 Fish Garden Варна, ул. "Братя Шкорпил" №3 Борис I-ви 66, раб. време: 08:00-23:00 раб. време: 11:00-24:00 Тел.: 0897 40 50 60- резервации раб. време: денонощно Тел.: 052 616 877 0899 250 940, 052 78 31 88 6 Варна, бул. Мария Луиза 37а, доставка раб. време: 9:00-23:00 10 Варна, ул. "Брегалница" №3 раб. време: 9:30-22:00 3 Варна,кв.Виница, ул."Цар 7 Варна, Grand Mall, ул. Андрей Тел.: 052 603 20 Борис III" 59, Сахаров 2, ет.2 www.nemo.bg раб. време: 08:00-23:00 раб. време: 9:00-23:00 Тел.: 0897 027 703 , Телефон за достaвки: FB/restaurantnemo/ 052 34 33 24 0700 160 10 www.fratelli.bg www.godzila.bg FB/GODZILA 2 Варна, кв.Чайка, бл.34, партер 5 Варна, бул. Княз

18


Кафе-сладкарница

Д ила й т

11 Варна, бул. Съборни 48, 10

раб. време: 8:00-22:00 тел: 0888 407 771

Билярд клуб Ша р к

12 Варна ул. Р. Димитриев 19

тел: (052) 607 324 раб. време: 09 - 21:00 www.sharkvarna.com

Er n ie Hemi n g way rastaurant & sea bar

13 Варна, Кап. Георги Георгиев ,

Крайбрежна Алея , раб. време: 11:00-23:00 Тел.: 0888 408 445 FB/erniehemingwayvarna/ www.erniehemingway.com/

/cafeolebulgaria тел.: 0888 82 00 23, 052 578 127, 052 578 113 раб. време: 7:00 - 22:00 ч СЛИВНИЦА -бул. "Сливница" 18 , ЧАТАЛДЖА - "Пазар Чаталджа" КОРНЕР - ул. "Г. С. Раковски" 39, ЕДЕЛВАЙС - бул. "Сливница " 69 ГЛАДСТОН - ул. "Гладстон" 8, МОРСКО ПРИСТАНИЩЕ - ул. "Преслав" 2 19 STREET - ул. Емине 4


Варна

17

7

Др ас ов ул .И ва н

Куклен театър Регионален исторически музей

ул .Ц ар

Дворец на културата и спорта

Римски терми

ул .П ро ф .М ар ин

Община Варна ФКЦ

Др ин о

Ас ен

19

Градска галерия

Пъ рв и

Драматичен театър

13 12

Морска гара

Икономически университет

иза Лу М. . бул

26

Природонаучен музей

29

31 15

Куклен Театър во но ей Ш ул.

Драматичен Театър “Стоян Бъчваров”

ин Бд ул.

23

пка ул. Ши

11

32

ул. Иван Вазов

Туристически информационен център

6

ул. В оде н

Летен Театър

ца ни ив Сл л. бу

Регионален Исторически Музей

н ма аго Др ул.

Сцена Раковина

25

9

ни ор ъб .С л у б

Скейт парк

7

ул. Михаил Колон

Първи з Борис бул. Кня

21

27 33

30 20

х Аспару ул. Хан в сла Пре ул.

ул. Охрид

и ет Св . ул

т ен им Кл

20

Римски Терми


22

ел ит од об св О

ул .Л ю бе н

ов

р Ца л. бу

Ка ра ве ло в

бу л. Ос ми

Пр им ор си

по лк

10 18 33

28

ул .М ак ед он ия

омов Икон дор о Т . ул

ви Пър орис яз Б н К . бул

дкс

2 3

Икономически Университет

хотел Черно Море

1

14

ни

16 ФКЦ

ул .С те ф ан

Ст а пл. Екзарх Йосиф мбо ло в

Ка ра дж а

бу л. ул Пр .С им ла ор вя ск нс и ка

24

Летен Театър

ул .С те ф ан

5

4

ул .П ет ко

8

Ка ра ве ло в

Градска галерия

Сцена Раковина

Скейт Парк

13

21


So Fre s h

Healthy food & juices

Бакалия О р г а н и К А

био храни и био козметика

Би стро " Ман го "

Варна, идеален център, ул. Д-р Людвиг Заменхоф 10, 27 Варна, ул. Архимандрит 31 раб. време: 9:30-22:00 24 Варна, Бул. Сливница 16, Тел.: 0888 044 456 Филарет № 10 срещу х-л Черно море, (зад училище Климент Охридски) Всяка неделя от 12:00 раб. време: 8:00-22:00 часа. кулинарни класове раб. време: пн- пт 10:00Тел.: 0879 277 266 за деца "Усмихната пица" и 18:30, сб 11:00- 15:00 FB/sofreshbg, www.sofresh.bg "Фабриката на десерти" FB/ БакалияОрганиКА

Ферме р ски П а з а р

Ресторант Тилилей

Варна Чиста храна директно от производители от района

Кулинарно Ателие

Х р ан а за Л юб о в

28 Варна, бул. Генерал Колев 74, 25 "Всяка неделя от 11ч. до 18ч.

пред/във Фестивален Комплекс в центъра" 15ч. до 19ч. Събота: 11ч. 15ч. в Мол Варна, ет. -2 Тел. 0898/513064, 0897/538843 FB: Фермерски Пазар Варна

По Здр а в и био магазин

26 Варна, ул.Фредерик Шопен 16

/зад Окръжен съд/ раб. време: пн-пт 8:0019:30,сб.10:00-14:00/14:3018:30 FB//ПоЗдрави

32 Варна, ул. Шипка 25, раб. време: 10:00-23:00 тел: 052 600 686 раб. време: пн-пт 10:00-19:00 tililei.comFB:/Ресторант Тилилей сб 10:00-20:00 Тел.: 0883 44 26 13 FB/hranazalubov Биомагазин и пекарна Х а т о р и G o Nu ts Ядки, белгийски горещ шоколад, био чай

29

Варна, ул. Драгоман 9, 33 Варна, ул. Иван Аксаков 30 раб. време: 10:00-19.00 раб. време: пн-пт 9:00-19:00, тел: 052 636 131 сб.900-17:00 facebook.com/TheHatoriPlace FB/Go Nuts Tел: 0896 897 997

Ба р SA LO O N

30 Варна, ул. Хан Аспарух 22,

раб. време: 9:00-00:00 Тел.: 0898 319 538

22


23


На Тъ м н о

Творческа къща

Cre a t iv e

Магазин за хоби материали и приложни работилници

Д з ев С ту ди о

Магазин тъкачница ръчно тъкани чанти, черги, пана

14Варна, ул. Стефан Стамболов 2,

раб. време: 10:30-19:00 пн-сб 11:00-18:00 нд тел: 0876 440 596 18 Варна, бул. 8-ми Приморски natamno.com Полк 91 раб. време 10-19 всеки ден Varna Games www.gretasart.com info@gretasart.com тел. 088 533 9096

15 Варна, ул. Котел 10,

Ръчно изработени и декорирани Подаръци, сувенири, бижута и картички

PANDA SHOP suspect x 100

19 Варна, бул. Ген. Колев 24

раб. време: пн-сб10:00-22:00 нд 11:00-20:00 ч тел: 0879 167 467 Instagram /FB/ pandashopvarna

Работ ил н ич ка 13

Батенберг" 8 тел 0893 602560, 0888205057 www.dzev.eu

De c o r ra Han dMade

Art shop Da nt e l l a

раб. време: 13:30-22.30 ср-нд тел: 0897 811 277 varnagames@gmail.com varnagames.com

16 Варна бул. Сливница 10

21 Варна, ул. "Княз Ал.

раб. време: пн.12:00- 20:30 вт - чет: 10:30 - 18:30 сб. 10:30 - 14:30 Тел: 089 998 0899

22 Варна бул. "8 - ми Приморски

полк" 122 - А раб. време: 09 - 18:00 тел: 0887 193 608 www.decorra.eu sales@decorra.eu FB /decorra.eu Art House

Тво ри с и мо

3XS

с Ели Магазин за хоби материали 20Варна, ул. Св. Климент 10 23 Варна, ул. 27- ми юли 25, раб. време: 10:00 -19:00 пн-сб раб. време: 10:00-19:00 пн-пт 17Варна ул. Проф. Державин 27 12:00 -18:00 нд 11:30-21:00 сб-нд FB/ rabotilnichka13 Тел: 0888150699 Тел. 0988362889 тел: 0885 32 12 36 FB/ 3XS Varna FB/ART HOUSE Творисимо rabotilnichka13@abv.bg

24


25


КОЙ СИ ТИ?

ЯНА от

Пл амена Александрова

Ако живеете във Варна, със сигурност сте чували името на Яна Пенева, която в последните години познаваме като един от най-добрите сватбени фотографи. Освен младоженци, Яна запечатва лица, емоции и пейзажи с една особена мекота и емоция в кадъра. Направихме това интервю дистанционно, докато тя беше в Норвегия, за да води фотографски семинар. А снимките и` и историите, които разказват, разглеждаме редовно на www.snimamte.com. Запечатваш ли душата „на лента“ и кое е най-важното, за да стане една снимка добра? Снимката е кражба - открадваш си миг, спираш времето. Колкото повече прозреш в душата на човека, толкова по-силен е един портрет. Снимката трябва да развълнува зрителя, да го вкара в нейния си свят, да предаде усещането, да носи настроение и да накара гледащия да си зададе въпроси, да поиска да узнае повече. Към това се стремя. Не мисля, че още съм го постигнала. Средно от колко заснети кадъра се получава един успешен? От десет заснети кадъра може всички да са успешни. Понякога от хиляда нито един не е. Винаги е различно. Много зависи и колко съдействие дава отстрещната страна - сниманата. Какво обичаш да снимаш най-много? Можеш ли да избереш три любими обекта? Обичам да снимам хора, интересни са ми. Хора и места, нови за мен. Може би един ден ще се уморя от хора и ще започна да снимам нещо друго, нямам представа. Интересно ми е да виждам техния свят и света през техните очи. Разкажи ни за фотографските си пътувания. Чист късмет. Допреди няколко години не бях стъпвала по-далеч от Варна и Бургас. Фотографията ме покани да пътувам и това ме прави много щастлива. В момента пиша тези редове и пред мен са симпатичните норвежки къщи, зеленина, облаци, дъжд и тишина. След вчерашното пътуване до един ледник и още по-впечатляващите ледникови езера с ледникова цианова вода още ми е студено и мокро. Красива природа, толкова красива, че се чудиш реална ли е или като мигнеш, ще изчезне. В Норвегия идваме вече за втори път благодарение на едно прекрасно семейство. От местния фотоклуб ни канят да правим уъркшопове, снимаме и семейни сесии по малко. В Япония беше невярващо. Не вярвах, че ще отидем, докато не се качихме на самолета. Имаме един много успешен български фотограф там - Илко Александров. Толкова успешен, че японците го спират по улиците и искат да се запознаят с него. Той дойде в България зимата заедно със Сайо. Сайо има фотографски бизнес с много фото студиа и с впечатляващ брой хора, които работят за него там. Сайо е новатор и изключително интересна личност. Взема смели решения. Като това да покани двама българи в Япония и да организира три семинара с тях, в които да разкажат за България и за сватбената фотография. Японците са любознателни хора, изключително отворени към познанието и чуждите култури. Видяхме Киото, Осака, Токио, преживяхме земетресение и усетихме забързания начин на живот там. Последната дестинация беше остров Окинава. Спокойствие, природа, вода и корали. Там искаме да се върнем най-много. 26


Имала ли си странни, комични или трудни ситуации по време на снимки? Трудни ситуации не липсват. Странни също, снимам всякакви странници. Понякога трябва да запазиш спокойствие и да сътвориш хубави неща в стресова ситуация. За сметка на това винаги е интересно. По-добре трудно и интересно, отколкото скучно и монотонно. Кой жанр във фотографията ти е слабост и имаш ли любимци сред световните имена? Портрет, травъл фотография също. Имам любимци и те са много, постоянно гледам снимки, вълнувам се от това, което другите правят, вълнувам се и какви са като личности. Първите имена, които идват в главата ми, са Alex Veledzimovich, Ryan Muirhead, Jan Scholz, Vivian Maier, Gregory Crewdson. Какви качества отличават добрия фотограф? По мои наблюдения добрият фотограф трябва да има силна индивидуалност, много и различни интереси, богата душевност, да е интересен като личност, да е различен от другите и този стремеж да бъде различен прави и снимките му отличаващи се. Да е търпелив също. Да умее да наблюдава. Как да излизаме добре на снимки? Като бъдем себе си. А защо всички се снимат по Коледа? Винаги съм се чудила. Аз лично по Коледа почивам (освен ако нямам да обработвам още сватби от лятото). Ако попаднеш на изключително място без фотоапрат, какво ще правиш? Случи ми се съвсем скоро. Снимам с очите си и се опитвам да запомня, не драматизирам. Има ли място във Варна, което намираш за най-фотогенично? Имаме много красив град. Родена и израснала съм тук и все още откривам нови места. Възхищавам се на старите сгради, на малките улички. Представям си всичко без безвкусните рекламни табели. Всичко може да е фотогенично, когато има хубава светлина. 27


ОТКЪДЕ СИ?

КАРОЛИНА от

Цветелина Неделчева

Здравей, Каролина, представи ни се. Здравейте на всички! Името ми е Беси Каролина Олива. От Хондурас съм. Родена съм в столицата на Хондурас – Тегусигалпа. На 26 години съм. Завършила съм бакалавърска степен в Националния университет в Хондурас със специалност Административна информатика. В момента живея във Варна и се обучавам в магистърска степен по Телекомуникации във Висше военноморско училище „Никола Йонков Вапцаров“. Имам общо пет братя и сестри и всички много ми липсват. Хондурас ни звучи много екзотично. Разкажи ни повече за твоята страна! Хондурас е република в Централна Америка, част от страните от Латинска Америка. Населението и` е около 8 милиона. Майчиният ми език е испански. Столица и най-голям град е Тегусигалпа, вторият по големина индустриален град е Сан Педро Сула, а третият, който е и един от най-хубавите градове, е Ла Сейба. Хондурас е родното място на няколко важни мезоамерикански култури, най-вече на маите, преди испанците да нахлуят през шестнадесети век. В Хондурас се намира вторият по големина коралов риф в света. Хората са много приятелски настроени и се опитват да се усмихват на всеки момент в техния живот, независимо дали имат проблеми, или не.

Какво те доведе в България? Няколко месеца след като завърших в Хондурас, се свързах с колега от моя университет и той ми даде информация за програмата Еразъм. Тогава реших да кандидатствам заедно с приятеля ми Джоел, избраха ни и получихме стипендия в проекта Eureka SD, за да учим в магистърската програма по Телекомуникации във Висшето военноморско училище във Варна. Какво беше първото ти впечатление от нашия град? Преживяването беше наистина вълнуващо, защото всичко е много различно от моята страна, а и това беше първият път, в който излизам извън родината ми без семейството си. Освен това е толкова далеч. Помислих си “ Варна е много спокоен град, мога да отида където поискам пеш, мога да видя морето, което за първи път е толкова близо до мен.”. Всичко е много мотивиращо. Имаш ли любими места, хора и събития във Варна? Да, вече имам няколко любими места като Морската градина, плажа и още няколко места наоколо. Обичам да гледам изгрева, да ходя в Mapache Cafe & Bakery. Имам любими и 28


интересни хора, с които наскоро се запознах. Обичам да посещавам и да участвам в събитията на Младежка фондация „Аморфа”, която е интересна и важна фондация. Събира хора, които имат желание да разкажат за културата на страните си. Научавам много от „Аморфа“ и съм впечатлена от работата им. Харесваш ли българската кухня? Да, харесвам българската кухня, защото храната е много различна от тази в моята страна. Тук се използват много различни подправки. Научи ли някои думи на български? Знам няколко думи. Научих как да казвам добро утро, добър вечер, утре, някои числа, бавно, благодаря, добре и мога ли да получа сметката, моля.

Планираш ли да останеш за по-дълго? Живея тук от единайсет месеца и ще остана още четири месеца и половина. Нямам още много време тук. След завършване на магистратурата ще трябва да се върна обратно в моята страна. Пожелай нещо на нашите читатели! Искам да благодаря за вниманието към мен и за възможността да споделя историята си с вашите читатели. Едно важно нещо: можете да се усмихвате по всяко време, независимо дали имате проблеми, или не. Обзалагам се, че денят ви ще стане по-добър.

Откри ли нещо различно за себе си в България? Открих, а и всеки ден откривам много нови неща тук. Едно от тях е, че мога да науча всичко, ако поискам, и че мога да помагам и да давам на хората най-доброто от себе си.

29


РАБОТИЛНИЦА

ARTISHOCK от

Никол Мл аденова

Често използваме думата“ винтидж“, но знаем ли какво всъщност означва тя? Думата идва от френски и значи „отлежало вино от изключителна реколта”. След време става толкова популярна, че разширява значението си. Ценителите на модата я употребяват за дрехи от предишна епоха. Това е стил предимно от периода 1920-1980г. От тук става ясно, че дрехите са предимно втора употреба и уникални. За винтидж дрехите разговаряме с Албена Марашлиева – кореняк варненка, бивш журналист, дизайнер и собственик на Artishock - винтидж магазин за дрехи втора употреба и handmade аксесоари. Албена е влюбена във Варна. Като бивш журналист с близо 25 годишен опит, тя е работила в почти всички варненски медии. Обича професията си и днес, въпреки че е започнала да се изявява в напълно различно поприще. Преди пет години и половина тя решава да създаде Artishock. Магазинът започва да съществува като селективен винтидж секънд хенд, а след това постепенно в пространството и` навлизат и дизайнери на интересни бижута, чанти и аксесоари. Те се оказват чудесно допълнение към нестандартните дрехи, които се предлагат в магазина. Идеята и` е да направи нещо, което да е в тотален противовес на всичко китайско, да създаде място, където хората идват и не им се иска да си тръгнат: да им е приятно, да говорят, да четат книги, да разглеждат, да изпробват и да намерят своето съкровище. Целта е магазинът да е нетипичен и да бъде пространство, където всеки да може да изрази своята идентичност чрез дрехите, които носи. През годините, въпреки че това е магазин, Албена често организира разнообразни събития. Например Нощ на Artishock, за която си открадва идеята от Нощ на музеите. В тази нощ, която се провежда два пъти в годината, всичко е позволено. Приятели и клиенти се събират и правят парти с жива музика като единственото условие е дрескодът да бъде Artishock. Има вечери, в които се прави пълна винтидж промяна на хора с помощта на професионални гримьори и фризьори. В магазина се събира приятен кръг от хора и това го превръща в клуб на онези, които искат да са цветни. С времето Албена започва да работи с различни хендмейд автори и да се 30


интересува от хендмейд културата. Това я вдъхновява да започне да прави собствен дизайн на дрехи, изглежда вдъхновени от собствената и` ярка и цветна личност. Наред с дрехите, които се предлагат, в магазина можем да намери и пътуващи книги. Тъй като книгите са не особено евтино удоволствие в днешно време, в Artishock всеки може да дойде да вземе книга, да остави друга или просто да я прочете и да я върне. Албена е на мнение, че с дрехите принципът е същият – трябва да има затворен цикъл. Някой след теб да вдъхне живот, „да прочете“ дрехата ти. Затова тя търси дрехи с история. Днес, наред с всички останали продукти, в магазинчето можем да намерим и част от собствената колекция на Албена, която тя планира да представи официално съвсем скоро. В дрехите, които прави, а и в повечето неща, които са представени в магазина, присъства идеята на рисайкъл модата - чанти от стари пуловери, както и нейни произведения като бижута от стари шалове и колани, колиета от стари кожени дрехи. В момента в собствената колекция на бившата журналистка можем да намерим нестандартни рокли, уникални сами по себе си. Специално за тези рокли варненски автори са изработили бижута и чанти. Роклите отново са подчинени на рисайкъл идеята – стара кожа, вълнен плат. Дизайнерът е Албена, а самото шиене тя оставя на доказал се професионалист. Лятната и` колекция включва морски рокли с въжета, рокли с изрезки от списания и още много цветни и нестандартни решения. Неординерното я вдъхновява. Албена няма сериозни дизайнерски претенции, но има желание да превъзпита хората, да ги мотивира да бъдат себе си, да изразяват себе си чрез дрехите. В момента Албена подготвя дизайна на нестандартни елеци. Те отново са част от еко идеята – стара дантела, кожа, вълна. Тя признава, че според нея това не са съвместими материи, но когато се съчетаят правилно, те просто изглеждат красиво.. и са винтидж. Албена Марашлиева споделя желанието си хората да обръщат внимание на локалното, на малките производители, на хората, които работят с ръцете си всеки ден, за да създадат нещо хубаво. Нещо, което може да ни дефинира, да каже кои всъщност сме ние и за какво мечтаем. А ние можем само да се присъединим. 31


НА ПЪТ

НЯКЪД Е НА ТОЗИ СВЯТ* ЧАСТ 1 о т Н и к ол а й То д о р о в

Тръгнахме за Краби. Аз и най-добрата ми приятелка. Реших го в последния момент, като се колебаех дали да отидем на север, към Чанг Маи, или да избера друга посока. Бърз преглед на няколко снимки в интернет ми показа, че северната част на Тайланд е по-висока, a районът около Чанг Маи е подходящ за планински туризъм. Впечатлиха ме десетките храмове и исторически забележителности. Явно този маршрут ще остане за друг път. След кратко проучване на авиокомпаниите, които летят над Тайланд и се оказаха повече от пет, избирам AirAsia, които съм използвал и преди. Първите оферти за билети, които проверявам, изглеждат примамливо – по-малко от 50 долара за отиване и връщане. После следва такса багаж, избор на удобни часове, такса за плащане с карта и сумата е почти двойна. Все пак ще е Краби. * така започва трейлърът на филма "The Beach"

32


Чувал съм истории от познати, които вече са ходили. Не знам какво да очаквам, запазвам и хотел на принципа „по-близо до морето”. Той се оказа на самия плаж. Пристигаме в ранния следобед и вместо на планираната бърза дрямка, решаваме да се отдадем на късен обяд на една морска тераса. Менюто е богато - морска храна, различни версии на ориз със и без месо, местни храни. Избираме вегетарианско къри със зеленчуци, супа Том Ям и салата от папая. Продължаваме разходката по главната алея на Ао Нанг бийч. Местен курорт, който се намира на около 20 км от основния град Краби. Леко напомня на смесица между Китен и Кранево. Сезонът е малко преди активната си фаза и личи, че местните се подготвят усилено за туристи. Приключват ремонти, оборудват се заведения. Въпреки това и сега не липсват хора. Явно не толкова, колкото през сухия сезон, тъй като цените са почти наполовина. Повечето ресторанти предлагат „happy hour” през целия ден, масажните студия мамят с оферти при вида на двама туристи накуп, а туристическите бюра са готови на чудеса, за да продадат допълнителен пакет към свободното 33 ти време.


НА ПЪТ

Не се чудим дълго и избираме две предложения за двата дни престой. Първото включва посещение на седем острова около Краби, гмуркане и наблюдение на екзотични морски екземпляри, вечеря на кораба, снимки по залез слънце, плуване сред светещ планктон и накрая огнено шоу на брега. В уречения час малък бус-пикап ни чака пред хотела. Кара ни към пристанището. Там се събира група туристи и от останалите хотели. Имаме гид, който с типичен и почти неразбираем акцент обяснява на английски какво ще се случва през деня. Зачисляват ни по един комплект маска и шнорхел за гмуркане, дължим входна такса за островите – всички те са част от Национален парк на Тайланд и сме готови. Качваме се на малък кораб, групата ни е от около 40 души. Екипажът се състои от четирима тайландски „морски вълци” на видима възраст около 20-25 г. Можем да се разхождаме по палубата, отпред , отзад. Кратък дъжд бележи началото на нашето пътешествие. След малко дъждовните капки се примесват със солени пръски от вълните. Пристигаме на първия остров – Poda Island. Посреща ни охрана, наясно сме, че не трябва да замърсяваме и е препоръчително да си отнесем боклука вкъщи. Разходката ни трае около 45 минути, но повече не са нужни. Потапяме се във водите на Андаманско море. Почти като нашето е, но цветът е по-различен и е доста солено. Следват няколко снимки, още една обиколка по плажа. Опитва се отново да вали, но за кратко. През този сезон там е така.

34


Времето за разходка приключва. Качваме се отново на кораба, за да ни пренесе до следващите два острова. Името на по-големия е Tup island. Интересното тук е, че пясъчна ивица го свързва с още два съседни. В различни часове от деня, в зависимост от прилива и отлива, може да преминеш дори без да се намокриш. Природата си е играла. Играем си и ние. Време за първо гмуркане. Мероприятието се казва „шнорхелинг”. Преди да се потопя, съм леко предубеден. С първите секунди под вода си променям мнението. На съвсем малка дълбочина разглеждам с любопитство различни екземпляри морски обитатели, които преди това съм виждал само в аквариум или на снимка. Красота! Малки рибки, наречени „Немо”, са толкова любопитни, че сами се стрелкат около мен. Гмуркам се по-навътре. Всички цветове на дъгата са се изсипали върху подводните обитатели. Започва отново да вали. Морската вода е по-топла от дъжда, а когато съм потопен, усещането за дъжд навън е неповторимо. Последната група острови е най-голяма. Chicken Island ни изненадва с огромна скала в единия му край, наподобяваща глава на кокошка или по-скоро на пуйка. Оттам идва и името му. Корабът спира за снимки, а после следва нова порция „шнорхелинг”, този път на по-голяма дълбочина. След едночасово гмуркане гладът си казва думата. Единият от водачите ни започва да подгрява настроението за предстоящата вечеря на борда. Все още не сме наясно къде точно ще се случи това, но само след минути вътрешната палуба се е трансформирала в голяма маса, а към компанията са се присъединили и две тайландки, които с усмивка на уста ( тя е задължителна, не струва пари и не иска работа, както казват местните )ни приканват да опитаме приготвената вечеря. Храна има за всеки вкус – шишчета с пилешко, свинско със зеленчуци, пържено пиле, задължително гарнирани с ориз. 35


НА ПЪТ

Часът е към 7, планираният залез явно няма да се случи. Облаците са повече от необходимото, затова поемаме към следващата част от програмата - нощно гмуркане и плуване сред фосфорисциращ планктон. И ако всичко досега по някакъв начин се вписва в категорията екзотично прекарване на деня, тук кулминацията е безспорна. В момента, в който нашият тай-гид кани всички да скачаме в морето, се замислям. Какво толкова ще видя? Тук обаче е момента за уау! При всяко движение на ръцете и краката ми във водата планктонът се активизира и започва да свети. Излъчва много нежна и специфична светлина. Навсякъде край нас се появява сияние, но само при движение. По-предпазливите от групата се опитват да видят нещо от борда, но безуспешно. Всичко се случва в тъмните води на Андаманско море, които светят! Нощта настъпва. Отливът също. Корабът не може да влезе обратно в пристанището и се прекачаваме на по-малка лодка – Long tail boat, за да се върнем на брега. Там ни очаква финално представление – огнено шоу под звуците на местна музика. Въртячът на огньове приключва бързо, но това не пречи да напомни, че би се радвал на „tips, tips” (бакшиш). Вечерта приключва с Тай масаж и очакване за още по-вълнуващ ден.

36


ЕКОЛОГИЧНО

ЗЕЛЕНЧУЦИ КОЙТО НЕ ЯДЕ от

Г е р га н а П е н е в а

Правенето на зимнина напоследък придобива нов градски смисъл и даже се превръща в мода. Все повече хора се връщат към класически рецепти, расте броят и на онези ентусиасти, които искат да направят лютеница като на баба си в съвременни условия. Зимнината в буркан си е кодирана в българската ДНК, и във време, когато все по-трудно намираме чиста от химия храна, няколко рецепти как точно да подходим към буркана и зеленчука могат само да ни бъдат полезни. Защото зимата иде. За някои тънкости на бурканопроизводството ни разказаха български производители семейство от Варна, които са започнали да произвеждат зимнина по традиционни български рецепти. Те са сертифицирали своите рецепти и производството им е изцяло ръчно. 1. Домат Най - важният момент при направата на зимнината е добре узрелият плод или зеленчук. Основен момент е отглеждането и третирането на продукта. Използвайте тези, които са отглеждани без вредни химични съставки. Важно е да се внимава и кога е беритбата. Например при доматите не трябва да е по време на резки промени на температурите, защото това „стресира“ домата и той не зрее по естествен начин, а става по-воднист. Това неминуемо води до отделяне на доматена вода по дъното на буркана. Любителите на домашно приготвената храна знаят, че тази вода е естествена и наличието и` е признак, че не се ползват химични съставки, които да хомогенизират смеси. Така че, ако искате да си приготвите белени домати, е необходимо да изберете топло време, после да бланширате бързо и сръчно. Необходимо е да поставите предварително почистените домати в гореща вода за не повече от 2 минути, след това да ги поставите в съд със студена вода за около минута. Това ще способства по-бързото белене на домата и ще помогне на неговата цялост. Хубаво е, ако имате мелачка, да смелите част от доматите, за да запълните буркана максимално и да запазите до голяма степен формата му. Колкото повече, толкова по-добре. По желание може да добавите сол, а ако киселинноста на домата е висока, неутрализирайте със захар, прибавете магданоз или босилек.Следва затварянето на буркана с капачка и стерилизирането в съд, в който бурканите се варят поне 15 минути във вода до 120 градуса. След отлежаване поне месец бурканът с домати е готов за консумация, а възможностите за това са много и все вкусни.

37


ЕКОЛОГИЧНО

2. Краставица При направата на кисели краставички най- важно е краставичката да не е пръскана, да си е натурална. Най-вкусни и хрупкави стават корнишони от български сортове. Ако ги задържите около три дни след беритбата, рискувате да не хрупкат. Миенето им трябва да стане старателно, защото имат естествен релеф. След това е необходимо да ползвате истински 100% натурален винен оцет. Истинският оцет се различава от оцетната киселина по по-тъмния кафяво-червеникав цвят. След известно време на престояване се появява „майката на оцета“ - гъба, съставена от млечно-кисела бактерия. Наличието и е гаранция за чист произход и предпоставка за здравословно хранене. Добре е да имате стар копър, защото той е много по-ароматен и придава онзи специфичен вкус на краставичките. Всеки сам определя съотношението на оцет, захар, сол, копър и лук. По желание прибавете черен пипер на зърна, дафинов лист или синап. След като подправките са сложени в буркана, започва реденето на корнишоните. Отново спазвайте основното правило - колкото повече, толкова по-добре. Добре е максимум след час да заварите буркана. Ако сте почитатели на лютото, може да прибавите към краставичките две люти чушки с отрязани дръжки, след като сте направили с вилица дупки в основата им. Това ще придаде леко пикантен вкус на краставичиките и ще повиши апетита. 3. Чушка За направата на бурканче с люти чушки са необходими наистина люти чушки. Добре е да се миксират различни сортове, да има червени и зелени чушлета. Така визуално изглеждат подобре, а и смесицата на сортовете придава желаната степен на лютивост. Чушките могат да се пукат по различни начини – на котлон, на ламарина върху жар и т.н. Важно е да да се опукат от всички страни, за да може после лесно да се отдели люспата им и да станат по-меки. Отново по желание се слага сол, захар, чесън на едро и копър. След това чушките се подреждат в буркана, като се притискат внимателно, за да запазят форма. Слагаме много чушки, така че да са плътно подредени в буркана , а не да плуват свободно в марината. А маринатата се състои единствено от оцет, не слагаме никаква вода. Оцетът придава специфичен вкус, чесънът и копърът допринасят за търсения аромат, а пикантният вкус се дължи на чушките.

38


P. S .

И В Е Л И Н А РА Д И О Н О В А

Ивелина Радионова - Никова е от Провадия и въпреки че професията и е свързана с цифри, сърцето и очевидно клони повече към думите. Откакто превръща думите в поезия, е спечелила редица награди и издала четири стихосбирки, а някои нейни текстове са превърнати и в песни.

От изгрев до залез Седни, да починем за миг, капитане! От изгрев до залез все мрежите кърпим, все с мокрите ризи, с напукани длани морето изгребваме сякаш до свършек. А то е пътека, съдба и приятел, но само за смели, страхливци не люби. В морето, ти знаеш, ни скита душата, когато на сушата нещо загубим. От буря до буря, от възел до възел, безпаметно дръзки вълните разсичаме. Гръбнаци на риба мечтите ни свързват, в солени постели във обич се вричаме. Седни, да починем за миг, капитане! Лула да изпушим от моя тютюнец. Те, мрежите пълни са. Свят да нахраним! Морето звездите поглъща през юни. 39


P. S .

Бабината баница Тази утрин земята е бяла – баба точи кори на небето. Уж снежинки валят на парцали, а пък пада любов и е светло. Снощи баба в котлето на Господ гъсто мляко дои от звездите, пасли мащерка, риган и троскот, на небето са тъй лековити. После жъна небесната нива и замеси тесто във нощвите. Баба точи и пее щастлива. Ръси сирене щедро в корите. А на близкия облак отсреща риза божия ангел простира. Господ с нея стоял е до свещите, дето пращат молитви в всемира. Баба ръси небето с брашно, бял е пътят към рая по пладне. Спира времето щом със любов някой баница прави за гладните.

40
Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.