Ти си Варна / Брой 49 - 50 / януари / февруари 2020

Page 1

БРОЙ 51

МАРТ 2020


WWW.SPICEMUSICFEST.BG

BOMFUNK MC’S EN VOGUE

BLACK BOX / C-BLOCK / C+C MUSIC FACTORY / CORONA DOUBLE YOU / KOSHEEN / LAS KETCHUP / LAYZEE AKA MR.PRESIDENT / LOU BEGA / MAXX / NANA / REEL 2 REAL FT. THE MAD STUNTMAN ROZALLA / SONIQUE / VENGABOYS


СЪДЪРЖАНИЕ-БРОЙ 51

04

КЪДЕ

06 АКЦЕНТИ

10 АКЦЕНТИ

18

МЕСТА

25 НА СРЕЩА

29 ЗА ДЕЦАТА

35 НА ГОСТИ

38 СГРАДИТЕ НА ВАРНА

ЗАБАВНА НАУКА

АТЕЛИЕ-ГАЛЕРИЯ

32 НА ПЪТ БАРСЕЛОНА

СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ

ИВА ДИКОВА

„СТАВАМ ДРУГ ЧОВЕК“

ПЕТЯ И ВЪЛКЪТ

СУГЕСТОПЕДИЯ?

ДРАМАТИЧЕН ТЕАТЪР „СТОЯН БЪЧВАРОВ”

1


БЕЛЕЖКИ

Март е предмет на много вицове заради така наречената си женска природа. В мартенския брой, разбира се, акцентирахме на позитивите и на женствеността в най-добрата ѝ форма. Срещнахме се с Ива Дикова, за която френският език и култура са любов и кауза. Поканихме на гости Искра Урумова, която ни разказа за местата, от които ѝ става леко на душата. Разходихме се по барселонската Ла Рамбла на спокойствие през нетуристическия и сезон. Архитект Чавдара Николова ни потопи в историята на сградата на Варненския театър. Запознахме се с красивите бижута на Камена Сиракова и веднага си избрахме подаръци. С тази прекрасна дамска подборка посрещаме март с радост, защото е предвестник на градското събуждане и на едва доловимия намек, че лятото бавно се е запътило насам. Пламена Александрова

Екип: Издател: Николай Тодоров office@vijvarna.com Редактор: Пламена Александрова contact@vijvarna.com Автори в броя: Дора Солакова Искра Урумова Никол Патрашкова Пламена Александрова Полина Милчева Теа Димитрова арх.Чавдара Николова Цветелина Неделчева Корица: Ти си Варна Предпечат: Илиан Димитров Печат: Хеликс прес ЕООД За реклама в списанието: Мариан Станков agent@vijvarna.com тел: 0877 885 249 2

Издава се от: Виж! Варна ЕООД Ти си Варна Всички права запазени С уважение към авторското право молим никаква част от това издание да не бъде възпроизвеждана без изричното съгласие на издателя. Издателят не носи отговорност за информацията в подадените програми и рекламни материали. Тираж: 4000 бр. Разпространява се безплатно в над 100 подбрани обекта и събития в града и региона. Електронно списание свалете от issuu.comКЪДЕ

КОНЦЕРТ НА АРА МАЛИКЯН

Виртуозният цигулар Ара Маликян отново гостува във Варна през март с концерт на 17-ти в Двореца на културата и спорта. Новото му шоу е със заглавие „Royal Garage Tour“ и е част от световното му турне. В обиколката на „музикалните подземия“ цигуларят си партнира с други емблематични изпълнители и съчетава стилове, жанрове и музикални култури в 26-тия си пореден албум. Началният час на концерта е 19:30 ч.

ЗАБАВНА НАУКА

ИСКАМ ДА БЪДА ПИСАТЕЛ

КИНО В БИБЛИОТЕКАТА

Работилницата за наука и творчество, която се намира на „Генерал Колев“ 54, е подготвила поредица от интересни занимания за деца през март, в които науката се превръща в забавление, а експериментите са задължителни. На 7 март темата е „Да сготвим химията“ и децата ще участват в забавни демонстрации, а на 28 март срещата ще бъде посветена на космоса. Подходящата възраст на участниците е 10-13 години. Цената на едно занятие е 17 лв.

Ако имате отношение към писането или просто обичате да четете, отбийте се на 7 март в Социалната чайна. Писателката, която се подписва само с първото си име, Мина, ще разкаже как е сменила призванието си и е издала вече три книги. Писането като мисия, автотерапия и потребност ще се дискутира на срещата под надслов „Искам да бъда писател“. Ако имате творчество, с което се гордеете, можете да се изявите в рамките на събитието. Началният час е 19:00 часа, а входът е на цена 5 лв. Необходимо е предварително записване.

На 6 март от 17.00 ч. в отдел „Изкуство“ на Регионална библиотека - Варна ценителите на арт киното ще могат да се насладят на носителя на наградата „Независим дух“ за 2020 година - филма „Сбогуването“. Режисьорката Лулу Уан - китайка, живееща в Америка - разказва история, която връща зрителя до началото в произхода на всяко семейство. Филмът е носител и на други 21 награди от различни кинофестивали и има общо 141 номинации. Прожекцията е придружена от кинолектория и е под модерацията на Елица Матеева. Входът е свободен.

4


(НЕ)ВЪЗМОЖНОТО ОБРАЗОВАНИЕ

ТРИ ЖЕНИ НА МИКРОФОНА

ФЮЖЪН В МОГО

Кинофестивалът „(не)Възможното образование“ има за цел да повиши разбирането на обществото относно алтернативните методи за образование, тяхното дълголетно практикуване по света и доказаните положителни резултати. Амбицията на организаторите е да предизвикат смислени дискусии за образование, като същевременно зрителите се насладят на качествено кино. Фестивалът ще се проведе на 7 март в Арт салона на Радио Варна и на 8 март в зала Innovator. Входът за събитието е дарение с препоръчителна стойност 5 лв.

Три жени на микрофона стоят зад стендъп комедийното представление със заглавие „Добрата, Лошата и Красимира“, което гостува във Варна на 20 март. Познати на публиката най-вече от платформата „Майко мила“, авторките на спектакъла покриват почти всички женски теми в характерния си саркастичен стил, а стендъп шоуто им вече два пъти пълни зала 1 на НДК. Мястото във Варна е Vogue Club, а началният час е 19:00 ч.

На 14 март в клуб Мого Галин Ненов - KillaBee заедно с дуото Цветан и Калин Момчилови ще представят един нестандартен музикален формат. Той включва инструментите пиано и китара, както и бийтбокс. Музикантите ще импровизират в няколко музикални стила, които може да определим като фюжън. Началният час е 21:30, а входът е с цена 7 лв.

ЮБИЛЕЕН КОНЦЕРТ НА НЕЛКО КОЛАРОВ

Варненският музикант Нелко Коларов празнува 60-годишен юбилей през март и по този повод кани любимата си публика на юбилеен концерт. Събитието ще бъде в две части и ще съчетае музика и танцов спектакъл. Нелко Коларов ще ни срещне и с любимите си приятели музиканти, сред които ще бъдат Живко Петров, Орлин Горанов и Димитър Семов. Датата е 4 март, мястото – сцената на Варненската опера, а началният час – 19:00 ч. 5


КИНО

СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ ВЪВ ВАРНА Вече десет години София Филм Фест във Варна предоставя на варненци възможността да се насладят на качествени фестивални филми. Историята на Международния филмов фестивал София Филм Фест започва от 1997 година. Всяка година събитието привлича хиляди зрители и се е утвърдило като една от водещите филмови платформи в Централна и Източна Европа. Тази година София Филм Фест Варна ще се проведе от 13 до 20 март във Фестивален и Конгресен център. Киноманите в града ще могат да видят селекция от 17 български и чуждестранни заглавия, отличени от най-престижните световни кинофестивали. Сред тях са отличения с Оскар корейски „Паразит“, „Мъртвите не умират“ на Джармуш и „Фарът“, в който участват Уилям Дефо и Робърт Патинсън.

6


КОНЦЕРТ

КОНЦЕРТ НА ДОМИНИК МИЛЪР След официалното откриване на София филм фест във Варна Доминик Милър ще свири на сцената на Фестивален и конгресен център със своята банда: Никола Фижман – бас, Сантяго Ариас – бандеон, Рани Криджа – перкусии и Якоб Карлсън – клавишни. Доминик Милър е китарист, композитор и бендлидер на групата на Стинг и участва във всички албуми на певеца от 1990 г. насам. Роден в Буенос Айрес от майка ирландка и баща американец, Доминик учи китара в престижния Бъркли Колидж в Бостън, както и в Лондонската музикална школа „Гилдхол“. Автор е на музиката и продуцент на 15 солови албума в кариерата си. Освен със Стинг, той работи с Фил Колинс, LEVEL 42, Тина Търнър, Ману Каче. Тази година Варна е сред местата, където китаристът представя последния си албум, наречен „Абсент“. За него го вдъхновяват картините на френските импресионисти и фактът, че в момента живее в Южна Франция. Датата на концерта е 13 март, а началният час е 21:00 ч.

7


КОНЦЕРТ

СЪРПУХИ САРКИСЯН ПЕЕ ВЪВ ВАРНА Сърпухи Саркисян, която завладя сцената на конкурса „Евровизия“ през 2019 година, гостува във Варна на 6 март, в зала 1 на Фестивален и конгресен център. 24-годишната певица е една от младите музикални надежди на Армения. Зад гърба си има участия на някои от световните издания на музикални шоупрограми като "X Factor Armenia“, "The Voice Ukraine“ и „Евровизия“. С течение на времето Сърпухи развива свой собствен художествен стил, вдъхновен от разнопосочни музикални влияния. Нейните изпълнения са повлияни от легендарни и класически вокалисти като Арета Франклин, Ета Джеймс, Ела Фицджералд, Стиви Уондър, Рей Чарлз и Майкъл Джексън. Концертът е по инициатива на Общоарменски благотворителен съюз „Парекордзаган“ Варна, със специалното участие на AGBU Chamber Orchestra Varna, и е с вход свободен. Началният час е 19:00 часа.

8


ТЕАТЪР

ТЕАТЪРЪТ ПРАЗНУВА Този месец е под знака на негово величество театъра! Наближава 99-ият рожден ден на Драматичен театър "Стоян Бъчваров". На 12 март варненският храм на Мелпомена се доближава с още една година до пъвото си столетие. Ето защо „Театърът чете” представя автори, които също ще бъдат чествани за своите столетия. Този месец това са Рей Бредбъри и Борис Виан. Театърът ще чете на 14 март от 18:00 часа на основна сцена. Домакин ще бъде актрисата Милена Кънева. Само два дни по-късно - на 16 март, идва стотното представление на “Паметта на водата”. Научната хипотеза, че водата притежава памет, е основна метафора в тази черна комедия на Шийла Стивънсън под режисурата на Стоян Радев Ге. К. Можете да се насладите на постановката от 19.00 ч. на сцена Филиал, камерна сцена „Стоян Камбарев“. В края на месеца пък ни очаква Денят на театъра. На 27 март от 19.00 на сцена Филиал ще бъдат раздадени годишните награди „Златна маска“ на ДТ „Стоян Бъчваров“.

9


СПЕКТАКЪЛ

ПЕТЯ И ВЪЛКЪТ „Петя и вълкът” е музикална приказка от Сергей Прокофиев, в която чрез игра и забавление децата се запознават с инструментите от симфоничния оркестър. В края на 30-те години руският композитор изпълнява поръчка на Централния детски театър в Москва за създаване на симфонична творба за деца. Заинтригуван от задачата, той я изпълнява за 4 дни, като лично пише и текста на разказвача. Премиерата на „Петя и вълкът“ е на 2 май 1936 г., дирижира самият Прокофиев. Оттогава до днес много прочути музиканти правят своя интерпретация на творбата. Един от най - известните записи е на Европейския камерен оркестър под диригентството на Клаудио Абадо, а ролята на разказвача е поверена на поппевеца Стинг. Вариацията на Държавна опера Варна можем да гледаме на 23 март от 18:00 часа. Диригент на спектакъла е Стефан Бояджиев, а разказвач е Пламен Георгиев. В представлението участва и Студио Балет към Общински детски комплекс с ръководител Бистра Бъчварова.

10


ИЗЛОЖБА

ИЗЛОЖБА НА БИЖУТА До 18 март в арт галерия Le Papillon можем да разгледаме десетата поред годишна сборна изложба на бижута. Изложбата е озаглавена „Огледални образи“ и събира творби на 48 артисти - носители на уникални идеи и съвременни тенденции. Наред с утвърдените дизайнери и бижутери, в това издание участие отново имат и студенти от катедра „Метал" към НХА – ателието за бижута с проф. Димитър Делчев и д-р Мирена Златева. Разнообразието от материали е наистина голямо: благородни метали – сребро и злато; скъпоценни и полускъпоценни камъни; перли; естествени материали от природата като дърво, рог, семена, порцелан; текстил; тъкана мед. Сред участниците са Биляна Копоева, Грагат Айрапетян – Грант, Николай Сърдъмов, Даниела Андреевска, Мира Джамбазка.

11


ТИ ЧЕТЕШ

В рубриката за книги, която реализираме в партньорство с издателство , ще представяме по три заглавия месечно. Ако не сте сигурни какво ви се чете, какво да подарите и какво е най-актуалното на книжния пазар, но знаете, че обичате книгите, тази рубрика е за вас.

„Югославия: Мир, война и разпадане“. Ноам Чомски е един от най-големите критици на американската външна политика, а Балканите и бурната история на бивша Югославия са сред найважните теми в неговите политически съчинения. Освен учен с огромен принос за развитието на нашето разбиране за човешкото мислене, той от десетилетия е и активист, борещ се за защита на човешките права по целия свят и срещу военните интервенции на САЩ и западните държави. Чомски яростно осъжда бомбардировките на НАТО над Югославия по време на войната в Косово. Без да защитава авторитарния режим на Милошевич, той все пак заявява, че е имало начин войната да се избегне и че с нея на практика не е постигнато нищо друго, освен да се затвърдят антиевропейските и антидемократични сили в бивша Югославия. Чомски критикува остро доктрината за „хуманитарна“ интервенция и налагане на демокрация със сила, разобличавайки двуличието на нейните защитници с много примери за това как западни демокрации са подкрепяли и продължават да подкрепят диктатори, извършващи дори по-големи зверства от Милошевич, но застанали на „правилната“ геополитическа страна. „Югославия: Мир, война и разпадане“ ще помогне на читателите да преосмислят историята на Югославия и причините за нейното разпадане, като се абстрахират от пропагандата и налаганите стереотипи и погледнат на външната политика от гледната точка не на противопоставянето на Изтока срещу Запада, а на човешките права и прогреса. 12


„Произход на видовете” от Сабина Радева е книга, подходяща за деца над 4 години, както и за техните родители, луксозното издание с илюстрации на самата Сабина Радева превежда по изключително забавен и красив начин сложната научна материя на теорията на еволюцията на разбираем и достъпен език. Критиците определят книгата като „врата към чудесата на науката“. От невероятното разнообразие на живота до борбата за оцеляване, от най-малките бактерии до великото дърво на живота: в тази красива адаптация на прочутия труд на британския естествоизпитател Чарлз Дарвин ще откриете революционната теория, която промени света завинаги. „Много важен проект, реализиран по най-красивия начин. Задълбоченият текст на Сабина Радева и великолепните ѝ картинки заедно разказват историята за произхода на видовете и за самата еволюция с яснота, хумор и голямо очарование“. Ема Дарвин „Добър вечер, дами и господа!” от Асен Агов е личен поглед към историята на съвременното българско общество. Едновременно публицистика, мемоар и историческа хроника, дебютната книга на депутата в Народното събрание от 1994 до 2013 г. и журналист Асен Агов проследява бягството към свободния свят на българското общество от комунизма до наши дни. Заглавието на книгата е вдъхновено от фразата, превърнала се в символ на стремежа за независимост в журналистиката и откъсване от комунистическото минало. Като водещ на „По света и у нас” Асен Агов избира да се обърне към зрителите за пръв път с „Добър вечер, дами и господа” вместо с приетото „другари и другарки”. От събитията, натрапили на България комунизма и неговите гонения, през свалянето на режима, бурните години на Прехода с неговите протести и митинги в търсене на политическа и гражданска свобода, чак до първите две десетилетия на XXI век – „Добър вечер, дами и господа!” е личен поглед към историята на съвременното българско общество на човек, прекарал цялата си кариера във вихъра на обществения живот.

13


АФИШ

ГАЛЕРИИ

ТЕАТРАЛНО-МУЗИКАЛЕН ПРОДУЦЕНТСКИ ЦЕНТЪР ВАРНА

Варна, ул. Драгоман 12 до 18.03 Огледални образи Сборна годишна бижутерска изложба

ДРАМАТИЧЕН ТЕАТЪР „СТОЯН БЪЧВАРОВ“ –

Галерия Le Papillоn

Градска художествена галерия „Борис Георгиев" Варна, ул. Любен Каравелов 1 до 05.03 Изложба на Александър Петров – Лавандулата (1916-1983) до 05.03 Фрагменти Изложба на Цветан Казанджиев до 14.03 Etudes Erotiques Изложба живопис на Ванко Урумов

Арт Галерия Ларго

Варна, ул. Хан Крум 8 до 11.03 Градът изложба мозайка на Страхил Найденов от 12.03 до 31.03 Самостоятелна изложба-графика на Христо Керин

Археологически музей

Варна, бул. Мария Луиза 41 до 20.03 „Здравейте, моето име е Тбилиси“ Фото изложби със съдействието на Посолството на Република Албания в България и Посолството на Република Грузия в България

Военноморски музей

Варна, бул. Приморски 2 до 26.03 Знамена на свободата Изложба на автентични знамена на българското опълчение

14

ВАРНА 99-ТИ ТВОРЧЕСКИ СЕЗОН (2019-2020)

04.03 от 19:00 часа Сцена Филиал Ретро Комедия от Александър Галин Постановка: Пламен Марков Сценография и костюми: Мира Каланова С участието на: Михаил Михайлов, Теодора Михайлова, Нели Вълканова и др. . 05.03 от 19:00 часа Основна сцена Криворазбраната цивилизация Смешна позорищна игра от Добри Войников Постановка и музикална среда: Стоян Радев Ге.К. С участието на: Гергана Арнаудова, Николай Божков, Цветина Петрова, Николай Кенаров, Валери Вълчев, Константин Соколов, Славяна Иванова, Юлияна Чернева, Свилен Стоянов 06.03 от 19:00 часа Сцена Филиал Прелестите на изневярата Комедия от Валентин Красногоров Постановка: Костадин Бандутов Сценография и костюми: Петър Митев В ролите: Валентин Митев, Димитър Костадинов, Константин Соколов, Валери Вълчев, Свилен Стоянов, Веселина Михалкова, Цветина Петрова и др. 07.03 от 19:00 часа Сцена Филиал Приятели? Комедия от Здрава Каменова и Калин Ангелов Постановка: Николай Кенаров Участват: Валери Вълчев и Константин Соколов ВАРНЕНСКИЯТ ТЕАТЪР НА 99 12.03 от 19:00 часа Основна сцена Отело Трагедия от Уилям Шекспир Постановка: Пламен Марков Сценография и костюми: Мира Каланова Консултант по африкански театър: Бистра Окереке В ролите: Валентин Митев, Стоян Радев, Симеон Лютаков, Ненчо Костов, Станислав Кондов, Пенко Господинов, Адриан Филипов, Валери Вълчев и др.

Съпътстваща програма от 14:00 часа Костюмографска изложба, фоайе партер, Основна сцена от 14:00 до 16:00 часа Видеопрожекция, фоайе първи балкон, Основна сцена от 16:00 до 16:30 часа При паметника на кмета Иван Церов, инциатор за построяването на Варненския театър. Флашмоб с възпитаници на театралните школи „Студио Театър“ на Стоян Радев и Веселина Михалкова, „Театрално ателие“ на Милена Кънева и Арт група „Театрално забавление“ на Биляна Стоева от 16:30 до 17:30 часа Пет актриси в собствената си роля. Среща с Веселина Михалкова, Милена Кънева, Биляна Стоева, Даниела Викторова, Петя Ангелова. Модератор Виолета Тончева. Колаборация с проекта „Вдъхновяващи срещи“ на Общински детски комплекс Варна от 17:30 до 18:30 часа разходка зад кулисите с екипа на вестник „НахОДКи“ и младите театрали от ОДК 13.03 от 19:00 часа Сцена Филиал Магьосническо езеро Комедия по „Чайка“ от А. П. Чехов Сценична редакция, постановка и среда: Стоян Радев Ге. К. В В ролите: Веселина Михалкова, Ивайло Иванов, Цветина Петрова, Ненчо Костов, Полина Недкова, Станислав Кондов, Даниела Викторова, Николай Божков, Пламен Димитров, Свилен Стоянов и др. 14.03 от 19:00 часа Сцена Филиал Приключения опасни със герои сладкогласни Мюзикъл за деца и възрастни от Недялко Йорданов и Хайгашод Агасян Постановка: Костадин Бандутов Сценограф: Даниела Николчова В ролите: Цветина Петрова, Стоян Радев, Валентин Митев, Николай Кенаров, Станислав Кондов, Константин Соколов, Свилен Стоянов, Валери Вълчев и др. 14.03 от 18:00 часа Сцена Ротонда Театърът чете Творби от Борис Виан и Рей Бредбъри четат: Веселина Михалкова, Биляна Стоева, Пламен Димитров, Николай Божков Водеща: Милена Кънева


16.03 от 19:00 часа Сцена Филиал, Камерна сцена „Стоян Камбарев“ ПАМЕТТА НА ВОДАТА - стотно представление! Драма от Шийла Стивънсън Постановка: Стоян Радев Ге. К. Сценография и костюми: Мира Каланова В ролите: Теодора Михайлова, Даниела Викторова, Веселина Михалкова, Гергана Плетньова, Владислав Виолинов, Николай Божков 17.03 от 19:00 часа Сцена Филиал Бащи, лъжи и още нещо Ситуационна комедия от Рей Куни Постановка: Костадин Бандутов Музикална среда: Малина Михалкова В ролите: Свилен Стоянов, Валери Вълчев, Милена Кънева, Димитър Мартинов 18.03 от 19:00 часа Сцена Филиал Монтажът на моя филм Комедия по романа „Наръчник на оптимиста“ от Матю Куик Постановка: Десислава Шпатова Музика: Петър Дундаков В ролите: Станислав Кондов, Цветина Петрова, Веселина Михалкова, Стоян Радев 19.03 от 19:00 часа Сцена Филиал Едноокият цар Комедия на наблюдението oт Марк Креует Постановка: Петър Денчев Сценография и костюми: Теодора Лазарова В ролите: Симеон Лютаков, Милена Кънева, Пламен Димитров, Биляна Стоева и др. 20.03 от 19:00 часа Основна сцена Драконът Политическа комедия от Евгений Шварц Сценична версия и постановка: Явор Гърдев В ролите: Михаил Мутафов, Михаил Билалов, Стоян Радев, Ованес Торосян и др. 21.03 от 19:00 часа Основна сцена Телефонът на мъртвеца Черна комедия от Сара Рул Постановка: Петър Денчев Музика: Христо Намлиев С участието на: Биляна Стоева, Симеон Лютаков, Веселина Михалкова, Милена Кънева, Николай Божков, Полина Недкова 23.03 от 19:00 часа Сцена Филиал Изборът на Марта Криминална комедия от Жорди Галсеран Режисьор: Георги Михалков С участието на: Яна Маринова, Симеон Лютаков, Николай Кенаров, Валентин Митев

11.03 от 19:00 часа Основна сцена Да пееш под дъжда Мюзикъл по музика на Насио Хърб Браун и Артър Фрийд Режисьор: Борис Панкин Диригент: Страцимир Павлов Хореография: Боряна Сечанова и Мариана Крънчева Костюми: Анна-Мария Токаджиева В ролите: Орлин Горанов, Мариан Бачев, Лилия Илиева, Сребрина Соколова, Пламен Георгиев, Борислав Веженов, Миглена Стоева, Анелия Мангърова, Елиз Оник Нигохозова, Нейчо Петров-Реджи и др. 13.03 от 19:00 часа Основна сцена Магьосникът от Оз Мюзикъл от Харолд Арлън Режисьор: Костадин Бандутов Диригент: Ганчо Ганчев Спектакъл с участието на Варненската детско-юношеска опера XXI Великденски музикален фестивал (18 март – 16 април 2020) 18.03, 19.03 от 19:00 часа Основна сцена Хубавата Елена Оперета от Жак Офенбах Режисьор: Светозар Донев Диригент: Кръстин Настев Диригент на хора: Цветан Крумов В ролите: Пламен Георгиев, Александър Пламен Долапчиев, Момчил Театрално-музикален продуцентски Мутафчийски, Караиванов, Христо Ганевски, Илина Мицентър Варна хайлова, Лилия Илиева, Марина Иванова 73-ти творчески сезон (2019-2020) Оркестър, хор и балет на Държавна опера 04.03 от 19:00 часа Варна Основна сцена 23.03 от 18:00 часа Нелко Коларов на 60 Основна сцена Композитор и диригент: Нелко Коларов Петя и вълкът Оркестър на Държавна опера Варна Балетен спектакъл на студио „Балет“ Среднощен концерт ръководител Бистра Бъчварова към със специалното участие на Орлин Горанов, сОбщински детски комплекс Варна Живко Петров и Димитър Семов Диригент Ганчо Ганчев Омагьосаникартини/премиеранатанцовспектакъл 25.03 от 19:00 часа Режисьор и хореография: Анна Пампулова Балетни солисти: Веса Тонова и Павел Кирчев Основна сцена 06.03 от 19:00 часа Тоска Основна сцена Опера от Джакомо Пучини Диригент: Борислав Иванов Турандот Режисьор: Кузман Попов Опера от Джакомо Пучини В главните роли: Димитринка Райчева, Диригент: Найден Тодоров Дамянов, Пламен Димитров, Постановка:КузманПопов/Режисьор:ЕдиЛовалио Даниел С участието на: Сузанна Бранкини, Иван Мо- Евгений Станимиров миров, Илина Михайлова, Христо Ганевски, Гео Чобанов, Пламен Димитров. Оркестър, хор и балет на Държавна опера Варна, с участието на Варненската детско-юношеска опера 15 24.03 от 19:00 часа Сцена Филиал HARLEM SHAKE Авторски спектакъл на Ованес Торосян 25.03 от 19:00 часа Сцена Филиал / Любовни писма Романтична драма по едноименната пиеса на Албърт Р. Гърни Превод, адаптация и режисура: Георги Михалков Сценография и костюми: Петър Митев Авторска музика: Иван Драголов Тромпет и валдхорна: Венцислав Благоев Саксофон: Петър Момчев Китара: Веско Койчев В ролите: Яна Маринова и Свежен Младенов СВЕТОВЕН ДЕН НА ТЕАТЪРА 27.03 от 19:00 часа Сцена Филиал / Годишни награди „Златна маска“ на ДТ „Стоян Бъчваров“ Само за жени Комедия от Дарио Фо Превод: Хубан Стойнов Сценичен вариант и режисура: Костадин Бандутов Участват: Веселина Михалкова, Милена Кънева, Даниела Викторова, Биляна Стоева 30.03 от 19:00 часа Сцена Филиал ХВАНАТ.net Комедия от Рей Куни Режисьор: Тамара Иванова Превод и адаптация: Иван Митев Гастрол на МДТ„К. Кисимов“ – Велико Търново.

ДЪРЖАВНА ОПЕРА ВАРНА


АФИШ 26.03 от 19:00 часа Основна сцена Чикаго Мюзикъл от Джон Кандър Режисьор: Борис Панкин Диригент: Страцимир Павлов Хореография: Анастасия Неделчева Мултимедия: Ирина Радованова Светлинен дизайнер: Лалю Христов В главните роли: Мариан Бачев, Десислава Николова, Лилия Илиева, Нора Караиванова, Борислав Веженов, Анастасия Неделчева, Евгения Явашева, Бояна Авджиева 28.03 от 18:00 часа Основна сцена Симфоничен концерт Диригент: Стефан Бояджиев Солисти от НУИ „ Добри Христов“ Оркестър на Държавна опера Варна 29.03 от 18:00 часа Основна сцена Musica sacra Камерен концерт със солисти: Ирина Жекова, Михаела Берова, Иво Йорданов, Евгений Станимиров Акомпанимент: Вилиана Вълчева 31.03 от 19:00 часа Основна сцена Севилският бръснар Опера от Джоакино Росини Режисьор: Антонио Петрис Диригент: Кръстин Настев Сценография и костюми: Грета Подеста В ролите: Хрисимир Дамянов, Людмил Петров, Мария Павлова, Свилен Николов

КУКЛЕН ТЕАТЪР

ДЪРЖАВЕН КУКЛЕН ТЕАТЪР - ВАРНА ВАРНА, УЛ. ДРАГОМАН 4

01.03 от 11:00 часа На гости на Баба Марта 07.03 от 11:00 часа Трите феи 08.03 от 11.00 часа Рапунцел 14.03 от 11:00 часа Сиводрешко и Бързобежко 15.03 от 11:00 часа Жабокът цар 21.03 от 11:00 часа Мечо Пух 22.03 ОТ 11:00 ЧАСА Палечка 28.03 от 11:00 часа Малката русалка 29.03 от 11:00 часа Котаракът в чизми

16

ФЕСТИВАЛЕН И КОНГРЕСЕН ЦЕНТЪР

КОНЦЕРТИ 06.03 от 19:00 часа ФКЦ, зала 1 Сърпухи Саркисян арменският глас на„Евровизия" пее във Варна 13.03 от 21:00 часа ФКЦ, зала 1 Концерт на Доминик Милър китаристът на Стинг 14.03 от 19:00 часа ФКЦ, зала 1 Русенска филхармония и Хорът на Държавна опера, Русе Диригент: Йордан Камджалов и хормайстор Стелияна Димитрова-Хернани програмата: Бетовен Солисти: Фабиен Конрад, Петя Цонева, Борис Луков, Мартин Цонев Хор на Държавна опера - Русе и хор "Дунавски звуци" 21.03 от 19:00 часа ФКЦ, зала 1 The king of smile 50 години на професионалната сцена концерт-спектакъл на Георги Пейчев 22.03 от 19:00 часа ФКЦ, зала 1 Не остарявай, любов! Песенно пътуване в света на поезията, любовта и приятелството с Михаил Белчев Със специалното участие на: Недялко Йорданов, Хайгашод Агасян, Кристина Белчева, Драгомир Драганов 25.03 от 19:00 часа ФКЦ, зала 1 STARRY NIGHT project Алексей Герасимец, перкусии ;саксофонен квартет„Сигнум” ;Блаж Кемперле, сопран саксофон Хайрапет Аракелян, алт саксофон;Алан Лужар, тенор саксофон;ГуериноБелароса,баритонсаксофон 30.03 от 19:30 часа ФКЦ, зала 1 Мой сън... Концерт - спектакъл на Силвия Кацарова Участват още: Теди Кацарова, Ники Томов, Силвия Лулчева, Дичо и др.

СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ

13.03 Откриване от 19:00 часа ФКЦ, зала 1 Босият император Белгия, Холандия, Хърватия, България, 2019, Режисьори: Джесика Удуърт, Петер Бросенс Бос

от 21:00 часа ФКЦ, зала 1 Концерт на Dominic Miller & Band in Varna - "Absinthe" Tour 2020 14.03 от 14:00 часа ФКЦ, зала 5 Екран за нови кинематографисти от 15:00 часа Чутовното нашествие на мечките в Сицилия /детски/ Франция-Италия, 2019, 82 мин, цветен Режисьор: Лоренцо Матоти от 17:00 часа ФКЦ, зала 2 Извинявайте, че не ви намерихме Великобритания, Франция, Белгия, 2019, 101 m. Режисьор: Кен Лоуч от 19:00 часа ФКЦ, зала 2 Тяло Христово Полша, 2019, 115 мин Режисьор: Ян Комаса 15.03 от 14:00 часа ФКЦ, зала 5 Екран за нови кинематографисти от 15:30 часа ФКЦ, зала 1 Шарлатан Чехия, Ирландия, Словакия, Полша, 2020, 114 m. Режисъор: Агнешка Холанд от 17:45 часа ФКЦ, зала 1 Фарът САЩ, Бразилия, 2019, 109 мин, черно-бял Режисьор: Робърт Егърс от 20:00 часа ФКЦ, зала 1 Паразит Южна Корея, 2019, 132 мин Режисьор: Понг Джун Хо 16.03 от 14:00 часа ФКЦ, зала 5 Екран за нови кинематографисти от 18:00 часа ФКЦ, зала 2 Медена земя Македония, 2019, 85 мин, цветен Режисьори: Тамара Котевска, Любомир Стефанов от 20:00 часа ФКЦ, зала 2 Медена земя Македония, 2019, 85 мин, Тамара Котевска, Любомир Стефанов от 20:00 часа ФКЦ, зала 2 Диего Марадона Великобритания, 2019, 130 мин, цветен, документален Режисьор: Асиф Кападия 17.03 от 14:00 часа ФКЦ, зала 5 Община Варна представя от 18:00 часа ФКЦ, зала 2 Мера според мера България, 1981, 104 мин, цветен Режисьор: Георги Дюлгеров


АФИШ от 20:00 часа ФКЦ, зала 2 Мартин Идън Италия, Франция, Германия, 2019, 129 мин, Режисьор: Пиетро Марчело 18.03 от 14:00 часа ФКЦ, зала 5 Община Варна представя от 18:00 часа ФКЦ, зала 2 Младият Ахмед Белгия, Франция, 2019, 90 мин, цветен Режисьори: Жан-Пиер Дарден, Люк Дарден от 20:00 часа ФКЦ, зала 2 Господ съществува, името й е Петруния Северна Македония, Белгия, Франция, Хърватия, Словения, 2019 100 мин, цветен 19.03 от 14:00 часа ФКЦ, зала 5 Община Варна представя от 18:00 часа ФКЦ, зала 1 Мъртвите не умират САЩ, Швеция, 2019, Режисьор: Джим Джармуш от 18:00 часа ФКЦ, зала 2 Почетен гост Канада, 2019, 105 м Режисьор: Атом Егоян от 20:00 часа Закриване ФКЦ, зала 1 Предателят Италия, Франция, Германия, Бразилия, 2019, 145 мин, цветен Режисъор: Марко Белокио от 20:00 часа ФКЦ, зала 2 Върлината Русия, 2019, 130 мин, цветен Режисъор: Кантемир Балагов

РУБИК АРТ ЦЕНТЪР Гр. Варна, Бул. "Приморски " 5 FB: RubikArtCenter тел.: 0888/040242, 0897/882135 03.03 Blind date with a book - Дарителска кампания за Свободна библиотека 04.03 TeamBuilding with Glarus - състезателни игри 05.03 QuizThis Night 06.03 Reckless - Medical University Student Party 07.03 ДРЪМ и БАСС Движение с HMSU 4 години Alternative Movement 10.03 Kuban Salsa Night - танци 11.03 TeamBuilding with Glarus - състезателни игри 12.03 Концерт на Медицински Университет 13.03 Rammstein Tribute by Elinor 14.03 AWOL - Optimuss (RU),Krankenberg b2b KMF, Stefan Avramov and Forceman - техно парти 17.03 AfroLatin Dance Party - танци 18.03 TeamBuilding with Glarus - състезателни игри 19.03 QuizThis Night 20.03 CopacaVarna - stupent party 24.03 BeerPong with Glarus - състезание 25.03 TeamBuilding with Glarus - състезателни игри 26.03 QuizThis Night 27.03 Sur Mata Harry - концерт 28.03 СУПЕР ТЪПО ПАРТИ 31.03 AfroLatin Dance Party - танци

Градски бар от ново поколение, оазисът на Варна! Хубава музика, отлично кафе, рождени дни, уютна обстановка, фирмени партита и презентации, удобен паркинг. Работно време 08:00ч. – 02:00 ч. Варна, бул. „Осми Приморски полк” 115 – ВАРНА 115 (голямата сграда) За резервация и информация: 0893 660 122 Афиш за месец март Всяка сряда от 19:00 часа 07.03.2020 Радио Варна – Арт салон Vibe with me by POLINA AfterWork соаре на питие с приятели от 10:30 до 12:40 часа Всеки четвъртък на март от 19:00 часа Най-голям шанс за успех Певчески клас на Мила Маврова 2015 г., САЩ, 86 мин. 08.03 от 21:00 часа Оригинален език: английски, субтитри на Ladies night / Nadina -вокал & Dj Emotion български Режисьор: Грег Уайтли 09.03 от 18:00 часа Откриване, прожекция и дискусия International day of the Djs, Vinyl Only Line Up- Jazzle, Borg аnd Friends от 14:00 до 15:40 часа 11.03 от 20:00 часа Игра за световен мир Вицария-я-я 2011 г., САЩ, TEDx лекция, 30 мин. Prograм and open mic / голямо веселие и смях Прожекция и дискусия 13.03 от 21:00 часа Работилница с Камен Киров - един от тримата Live-evolution band, Kobo-китара, Gody-саксофон, сертифицирани фасилитатори на Играта за Dj Trexx световен мир в България. 20.03 от 21:00 часа Deep George от 16:00 до 18:00 часа от 21:00 часа Научено в гората/ Средата като училище 21.03Вицария-я-я част 2 2014 г., Канада, 72 мин. Оригинален език: анPrograм and open mic / голямо веселие и смях глийски, субтитри на български Режисьор: Крег 28.03 от 21:00 часа Серит Прожекция и дискусия Kozin / City Music Night

ПРОГРАМА НА ФЕСТИВАЛ

(НЕ)ВЪЗМОЖНОТО ОБРАЗОВАНИЕ

Варна ул. Хан Аспарух 2 Работно време: Понеделник-Неделя 08:00ч. - 02:00ч. Тел. 0885753075 Facebook: HashtagSTUDIOVarna/ Всички събития са с вход! 01.03 #GourmetCoffeeSunday (ALLDAY) 03.03 от 19:30 часа Quiz Вторник с 51 Въпроса 06.03 от 21:00 часа Розе, Tinder и сръбска музика Stand-up comedy special на Моника Найденова 10.03 от 19:30 часа Quiz Вторник с 51 Въпроса 13.03 от 21:00 часа Квот-такова - StandUP Comedy с Мирослав Симеонов 14.03 от 21:00 часа Звездите отзад - StandUP Comedy с Устата 17.03 от 19:30 часа Quiz Вторник с 51 Въпроса 20.03 от 21:00 часа Силата на мисълта - Демонстрации с контрол над съзнанието 21.03 от 21:00 часа Светът на Домакинята - StandUP Comedy с Деница Кючукова 24.03 от 19:30 часа Quiz Вторник с 51 Въпроса 27.03 от 20:00 часа Party на Крак 28.03 от 21:00 часа ХаХаХа ИмПро - импровизационен театър 29.03 от 19:00 часа #LangugageCafe 31.03 от 19:30 часа Quiz Вторник с 51 Въпроса

гр. Варна, ул. "Николай Михайловски " 20 FB: MOGO MUSIC тел.: 088 419 3741 6.03 FANDANGO ACOUSTIC 21:30 ч. 7.03 STORYTALLER’S NIGHT 21:30 ч. Антоанела Петрова - вокал Страцимир Павлов - пиано 13.03 JAZZ STANDARDS NIGHT 21:30 ч. Генади Цанков – вокал, пиано Велислав Стоянов - бас 14.03 KillaBee(beat box) 21:30ч. ft. Blue Brass 20.03 LA MIGRA 21:30 ч. 21.03 POLINA AND CHARLIE 21:30 ч. 23.03 MONDAY JAM 21:00 ч. 27.03 NADINA AND CHARLIE 21:30 ч. 28.03 FLY LIKE AN EAGLE 21:30 ч. Yaya and Charlie 29.03 DJANGO ZE 22:00 ч. (CLUB TOUR 2020) 30.03 MONDAY JAM 21:00 ч.

17


МЕСТА

АТЕЛИЕ-ГАЛЕРИЯ ЗА БИЖУТА „CAMIE” от

Н и ко л П ат ра ш ко в а

Преди 2 години, Камена Сиракова отваря своя галерия. Оказва се, че това ще бъде и мястото, където ще вдъхва живот на изработените от нея бижута. Ателие-галерия „Camie“ е кръстено на създателката си и няма как да е иначе, защото цялото място носи нейната хармонична енергия, закодирана в бижутата, които прави. Камена е магистър по Изкуствознание, завършила Националната художествената академия и СХУПИ"Св. Лука" в София. От ранна възраст изкуството я привлича, в началото тя рисува предимно живопис и се старае и днес да й остава време за това. Преди 11 години, след като завършва курс за изработка на бижута, тя открива истинското си призвание, свързано с художествената бижутерия. В ателието можете да намерите и нейни картини, наред с картините на няколко български и един румънски художник. Камена твори всеки ден и ако имате път натам, може да се отбиете и да разгледате, както и да наблюдавате творческия процес. Със сигурност ще усетите 18

атмосферата, енергията и собствения й стил, който лъха от всеки детайл в пространството, което е създала. Можете да пиете кафе заедно и да дадете своя идея за модел или послание върху бижу, което тя ще ви изработи в рамките на няколко дни със страст и ентусиазъм. Всички бижута, изработени от Ками са уникални, с авторски почерк и собствен характер. За изработката им, тя използва сребро, естествени, полускъпоценни и синтетични камъни, перли и други материали от природата. Камена обича работата със сребро, заради пречистващата му сила, а към уникалните камъни има слабост вероятно заради красивото си име. В ръцете й тези материали се свързват в хармония и се превръщат в изящни обеци, пръстени, гривни, брошки и колиета. Няма как да не забележим, че повечето от тях са свързани с природата, лятото, любовта, все теми, които я вълнуват. Според нея бижуто трябва да е женствено, семпло, ефирно, леко, но с характер. Друга любима нейна тема, която е въплътена в бижутата й, са символите и знаците


– цветето на живота, дървото на живота в келтски вариант, египетски кръст, цъфнал кръст от Мадара, пентаграм, ом, Фрея – скандинавката богинята на любовта, слънце и луна, зодиака. В кокетната галерия на Ками са застъпени различни изящни и приложни изкуства. Неслучайно през 2019-та година, тя е спечелила приза „Галерия на годината“ на варненските Награди за мода, стил и бизнес. Освен картините, които вече споменахме, някои от авторите на произведенията в галерия „Camie“ са Станислава и Мирослав, които

изработват авторска керамика, Сийка Иванова със своя стъклопис, Станимир Куюмджиев, известен с творбите си в областта на пластиката. Няма как да пропуснем, че в месеца на жените, един хубав подарък е именно бижу, избрано и изработено с любов. Заповядайте в ателието на Ками на ул. „Стефан Стамболов“ 11-15 (зад старата баня) всеки работен ден от 11 до18 часа и в събота от 11 до 14 часа, за да се насладите на изяществото на нейните уникати и ако имате късмет, подходящото бижу ще намери вас. 19


ЗАВЕДЕНИЯ

Кафе-с ладкарница Endor fino

Рес торанти GODZILA

Рес торанти Фратели

кв.Чайка, бл.34, партер раб. време: 08:00-23:00 Тел. за резервации: 0897 40 50 60 гр. Варна, Фратели Фиш, кв. Чайка, бл.34, вх. А партер раб.време: 08:00-23:00; Тел. за резервации: 0877 33 19 18 8 гр. Варна, Фратели кв. Виница, ул. "Цар Борис III", №59 раб.време: 08:00-23:00 Тел.: 0877 11 62 10 Телефона за доставки: 0700 33 903 или на www.fratelli.bg всеки ден от 10:00 до 23:00часа 9 гр. Варна, Фратели бул. Сливница, ул.Константин Величков 55 раб.време: 08:00-23:00 Тел.: 0876 61 51 51 7

1 гр. Варна,

бул. Княз Борис I-ви 66, раб. време: 10:00-06:00 за резервации: 052 60 44 69 2 гр. Варна, Delta Planet Mall -ниво 2, бул. Сливница 185, раб. време: 11:00-23:00 за резервации: 0888 08 08 85 3 гр. Варна, Grand Mall -ниво 2 ,ул. Андрей Сахаров 2 раб. време: 9:00-23:00 за резервации: 0888 50 59 97 За поръчки: 0700 160 10 www.godzila.bg GODZILARestaurants godzilarestaurants

5

Варна, бул. Сливница 39, раб. време: 7:30-23:00 ENDORFINOCAFE ENDORFINO7978 Клубна сцена за музика на живо и частни събития

10 Ул. Никола Михайловски 20

Раб.време: 19:00 - 00:00 Тел:+359 884 193 741

Автентична Прясна Италианска Паста !

Супа Market

50 гр.Варна 52 Варна, бул.8-ми прим полк 97

Работно време: 10:00 - 19:00 Почивен ден: неделя Телефон 0882 923940 supamarketvarna

20

39 гр. Варна,

ул. Юрий Венелин 4 раб. време: 11:00 до 23:00 неделя - почивен ден За резервации 0877569163 @restorant59

ул."Драгоман" 28 раб.време 11:30 - 20:30 Неделя - почивен ден тел.: 0899 946 832 PastaStationGigli pastastgigli


So Fresh Healthy food & juices

Vege-Joy

25 гр. Варна,

ул.„д-р Людвик Заменхоф“ 10 раб. време: 12:00-22:30 тел: 0876 327 223 vegejoy / www.vege-joy.com

15 So Fresh Sevastopol

Варна, бул. Сливница №16 пред хотел Черно море, Понеделник - неделя: 08:00 - 22:30 16 So Fresh Grand Mall ул. Аднрей Сахаров 2 - Гранд Мол Варна - ет. 2 - до детския кът, Работно време: Понеделник - неделя: 10:00 - 21:00 17 So Fresh ParkMart - Приморски парк 482 (бившето Пикадили Парк) Работно време: Понеделник - неделя :08:00 - 20:00 sofreshbg, www.sofresh.bg

Кафе-бар "Muffin"

6

гр. Варна, Muffin bar & coffee, бул. Чаталджа № 14 раб.време: 07:00-00:00 Тел.: 0892 30 23 04

МАГАЗИН ЗА ВИНО И КАФЕ

Мястото за култура и развлечение във Варна

44 ВАРНА

40 гр. Варна

Rock And Wine Café Shop

ул. Професор Николай Державин 29 Тел. : 0885 979 149 rock and wine cafe shop https://rock-and-wine-cafeshop.business.site

ул. Хан Аспарух 2 Работно време: Понеделник-Неделя 08:00ч. - 02:00ч. Тел. 0885753075 HashtagSTUDIOVarna

Бира бар Ключето

38 гр. Варна, ул. Русе 27 А

раб. време: 10:00 - 23:00 тел.: 0877 / 55 55 35 Бира Бар Ключето

Бира магазин и бирария

34 гр. Варна,

ул. Любен Каравелов 28 раб. време: 08:00-23:00 тел: 0887 478 925

Switch Co-Working space

51 Бул. Сливница 60

Работно време: Всеки ден от 9:00 до 19:00 Телефон 0888419211 https://switchvarna.com/ 21


3 2 9 13 16 21 23

28

39

14 44

51

3

4

31 26

50

5

30 36

19

11

10 38

22

37

1

25

46

27 47

2

11

40

8

7 20 36 22

29


8

6 24 35

33

52 10

7

5

34

15 18

8 17

9

1 32

6 12 13

1. Драматичен театър 2. Куклен театър 3. Регионален исторически музей 4. Градска галерия 5. Дворец на културата и спорта 6. ФКЦ 7. Римски терми 8. Музей на историята на Варна 9. Летен театър 10. Туристически информационен център 11. Юнашки салон 12. Морско казино 13. Аквариум

23


МАГАЗИНИ

ШантавоЕ

магазин за нес тандартни подаръци

31 Варна, ул. Братя Шкорпил 29

(на 20 метра от театър Българан) раб. време: понеделник - събота: 10:00 - 19:00 часа Тел. 0876 88 6670 www.Shantavo.bg ShantavoE

Родопа милк

21 гр. Варна,

ул. Никола Михайловски 17 Тел. 0898 938 371 22 гр. Варна, ул. Прага 2 Тел. 0895 181 688 23 гр. Варна, ул. Сан Стефано 16 Тел. 0878 597 878 Магазин Родопа милк раб. време: 08:00-21:00

Галерия за авторска сребърна бижутерия, живопис, портрети

11 ул. "Стефан Стамболов" 15

(срещу старата баня) тел. 0897 984370 Работно време: Понеделник - петък :11:00 - 18:00 Събота: 11:00 - 16:00 Camie Gallery - K. Sirakova

На Тъмн о

ВЕТРОХОДНА АКАДЕМИЯ КОР КАРОЛИ 29 Варна, ул. Стефан Стамболов 2,

раб. време: понеделник - събота: 10:30 -20:00 часа неделя - 11:00-18:00 часа тел: 0876 440 596 www.natamno.com

Vinyl Home Varna

Ветроходни курсове за всички възрасти!

ПРОМОЦИЯ !

Отстъпки за ранно записване до 31.03.2020 г. За начинаещи: Bronze Sailing За напреднали: Silver Sailing Спортно-състезатело: Gold Sailing гр. ВАРНА, Морска гара Варна

47 ВАРНА

бул. "Княз Борис I" 28 Тел. : 088 474 9556 Vinyl Home Varna

24

Тел. : 0885 009 182 Ветроходна академия Кор Кароли - Cor Caroli Sailing Academy cor_caroli_sailing_academy www.corcarolisailing.org


НАСРЕЩА

Ива Дикова от

Полина Милчева

Ива Дикова е аташе по сътрудничество в областта на френския език във Франкофонски център - Варна. За първи път тази позиция във Френски институт - България е отворена и за български кандидати, а от септември миналата година Ива поема длъжността и ще прекара 2 или 4 години в нашия град, работейки за разпространението и развитието на френския език и култура не само във Варна, но и в няколко области в Североизточна България. 25


НАСРЕЩА

Разкажете ни малко повече за професионалния си път и настоящата Ви длъжност? Моята настояща длъжност е към Френското министерство на Европа и външните работи. Това е длъжност, на която до този момент са били французи, не непременно дипломати, а от други професионални области. Тази година се взе решение, да могат да кандидатстват и българи. Аз кандидатствах, защото тази позиция ми дава възможност да работя за разпространението на френския език, за което всъщност съм работила 15 години, като преподавател във Френския културен институт. Вече бих могла да допринеса много повече и от гледна точка на стратегията, която може да се приложи. След 1999 година, когато се взе решение за присъединяването на България към Европейския съюз, работих по една програма за обучение на служители от държавната администрация, които се готвят за работа в 26

европейските институции. Също така изготвях дидактически материали и постепенно се преориентирах в областта на превода. Превеждала съм при гостуването в България на повечето френски министри, както и на президента Макрон. Работила съм и в пресслужбата на Посолството на Франция в България. Превеждала съм и в областта на правото, съдебни решения и други документи. Занимавала съм се с юридическа дейност, имам спечелени дела като непрофесионален юрист във Франция. Там можеш да защитаваш всеки, стига да си подготвен и да поемеш риска да загубиш. В България също е възможно да защитаваш някого, но единствено хора от семейството. За мен е много важен стремежът към справедливост. На френски има една дума за справедливост и правосъдие. Във Франкофонски център - Варна работят съвместно Френски институтБългария и Алианс Франсез - Варна. В какво се състои съвместната Ви работа? Работим съвместно, така е. Освен моята дейност, която е свързана с езиковите гимназии и всички учебни заведения, в който се преподава френски език, имам и друга задача, свързана с културната дейност в Алианс Франсез. Имам и асистентка, която работи с мен и с екипа по организацията на културната програма. През септември например организираме Европейски ден на езиците, а всеки месец имаме регулярни културни срещи, организирани от моите предшественици, като Кафе Полиглот или Café sur le zink. Други регулярни събития са свързани с вечери, посветени на Франция. С този проект искаме да привлечем и френската общност във Варна, като даваме възможност на французи да представят определена област във Франция, район, който харесват, или културно събитие по техен избор. Какво да очакваме през март, традиционно честван като месец на франкофонията? Тази година ще е по-специална, защото ще честваме 50 години от създаването


на Международната организация на франкофонията. Тя е създадена на 20 март 1970 година и точно тогава, на 20 март в 12 часа, ще участваме в една голяма хореографска мобилизация, флаш моб, която ще се организира и в много други градове и държави. Учениците от Четвърта и Пета гимназия във Варна и от френското училище ЕФИВ ще изтанцуват танц на песента „Alors on dance“ на входа на Морската градина. На 4 март имаме пресконференция, на която ще обявим пълната програма. На 11 март ще имаме диктовка, в която са включени десетте думи на франкофонията, които традиционно се избират всяка година. Прогресивната диктовка е отворена за всички възрасти и нива на познания по езика. Други събития през март са „Четенето като предизвикателство“, „Франкофонското рали“, наградата „Гонкур“ и кинопрожекции на селекция от съвременни френски филми, подбрани за младежка аудитория, всеки петък и събота от 15 ч. във ФКЦ.

Какво по-точно означава франкофония? Означава използването на френския език, който дава възможност за общуване между различни култури, и в същото време френския език, който се обогатява от всички култури, които го говорят. По този начин той става израз на културното многообразие на народите, като носи отпечатъка на различните държави, в който се говори официално, като Франция, Канада, Белгия, Швейцария и някои африкански страни. Това допринася за културното богатство на езика и в същото време членовете на Международната организация на франкофонията са и държавите като нас, в които се говори френски без да бъде официален език. Какво отличава френския като език? Френският е един красив език, както може би и много други езици. Той отразява дисциплината на картезианската мисъл, структурирания изказ и изисква голяма дисциплина, за да се овладее добре, но и учи на дисциплина тези, които го изучават. Френският език дава достъп до една много богата култура и дава възможност за работа на няколко континента. Хората, които говорят френски, се увеличават. 27


НАСРЕЩА

А кое е най-трудно в усвояването на френския език според Вас? Най-трудното е интонацията. И произношението, и граматиката могат да бъдат овладяни, лексиката е въпрос на памет, но френската интонация е специфична и различна от майчиния език и трудно се усвоява. Коя френска песен е най-близо до Вас, ако трябва да определите себе си с песен? „Je veux mourir sur scène“ (Искам да умра на сцена) на Далида. (смее се) Кажете ни нещо повече за Ива Дикова, освен работата и с френския език и култура? Майка съм на три деца, две от които са тук с мен, а големият ми син остана в София. Спортувала съм много, участвала съм в маратони. Синът ми е по-професионален спортист в областта на фехтовката.

28

Как съчетавате майчинството с професионалния си живот? Не е лесно. Имам грях спрямо децата си в това отношение, защото никога не съм била в майчинство, което означава, че съм тръгвала на работа при първото дете 20 дена след раждане, при второто 15 дена след раждане, а при последното тръгнах 1 седмица след раждане и заминах за Франция на 15тия ден. Разбира се, това е било възможно благодарение на помощта на съпруга ми, но децата имат нужда и от майка си. Въпреки че за жената е хубаво да работи, е много сложно, балансът е труден. От септември живеете във Варна. Как се чувствате тук? Хубаво се живее във Варна. Има много културни събития през цялата година. Има възможност за спорт. Децата се чувстват добре, намериха си приятели. Достъпът до природа е по-добър тук и се губи много по-малко време в транспорт.


ЗА ДЕЦАТА

ЩО Е СУГЕСТОПЕДИЯ?

„Използвай мозъка си и следвай сърцето си... това е сугестопедията“. С тези думи на създателя на сугестопедията проф. д-р Георги Лозанов лесно можем да опишем в едно изречение същността на този метод. Разработена от българския учен, психиатър, невролог, психолог и педагог, тя води началото си от 60-те и 70-те години на XX в. Терминът е публикуван за първи път през 1965 г. на български, през 1967 г. на английски език, а през 1978 г. е утвърдена от ЮНЕСКО като най-добра образователна методика. Днес тя се използва в редица страни като Австрия, САЩ, Русия, Унгария, Франция и др. Сугестопедичният метод е най-известен при ученето на чужди езици, но е приложим във всички етапи по всички учебни предмети. Ефективността на метода е експериментално проверена и добрите резултати са научно доказани. При сугестопедията се изисква реална хуманизация на обучението, следователно и

на взаимоотношенията в групата, повишаване самочувствието на участниците, създаване на положителна нагласа към преподавания материал и учителя, стимулиране и удовлетворяване на естетическите потребности, подобряване на уменията за хармонично общуване. Естествено е продължението на тези взаимоотношения и извън определената група. Постепенно може да бъде изградена и затвърдена нова по-хуманна култура на междуличностно общуване. В основата на този вид педагогика стои идеята, че човешкият ум има много неразкрити резерви, които чрез хуманната сугестия (хуманното внушение) могат да бъдат отключени и да се постигне развитие на потенциалните възможности на човека. Тяхното разкриване спомага за многократно по-бързото и ефективно учене (от 3 до 5 пъти по-бързо, отколкото при традиционната педагогика без това да влияе на психичното 29


ЗА ДЕЦАТА или физическо здраве), както и за запазване на придобитите знания. Сугестопедията създава среда за креативно учене, като използва много стимули и предава информацията по интересен начин със средствата на класическото изкуство, театър, танц, игра и много емоция. По този начин учащият се потапя в свят на вдъхновение и творчество и усвоява информацията спонтанно, в релаксираща атмосфера и без да усеща, че учи. Със сугестопедията забравяме за скучните часове, сухата материя, умората, напрежението и домашните. Със сугестопедията учим, докато си почиваме и се разтоварваме, докато разкриваме потенциала си и проявяваме талантите си. Така постигаме бързо натрупване на знания, които остават трайно в паметта и могат да бъдат лесно възпроизведени. Но как протича учебният процес и кое прави тази методика толкова успешна? Традиционният цикъл на един сугестопедичен урок по чужд език се състои от три етапа: въведение и концертен сеанс, разработки и творческо представяне. Във въведението участниците навлизат чрез игри и интересни дейности в новата тема. Веднага следват два концертни сеанса – активен и пасивен. В активния сеанс учебният материал (обикновено съдържа над 1 800 лексикални единици) се изчита по артистичен начин от преподавателя на фона на избрана класическа музика. Следва кратка пауза и пасивен концертен сеанс. Вторият етап включва разработки на изучаваното съдържание. Специфична е първата от тях, при която участниците заедно с преподавателя изчитат отново съдържанието. Следващите разработки включват затвърждаване на материала чрез различни дидактични и психологически средства - весело изчитане на текст, игри, театър и танц и др. Във всеки момент, при който работата на участниците заприличва на механично учене, дейността трябва да се смени. Финалната трета част е творческо представяне, където знанията се затвърждават и учащите се изявяват в екип или индивидуално. Замерва се входно и изходно ниво при началото и края на всеки сугестопедичен цикъл. В училищна 30

среда преподавателят запознава по време на въведението с целия раздел, който предстои да бъде взет по даден предмет. Това отново става чрез използване на дидактични, психологични и артистични средства. Възможно е въведението да завърши с концертен сеанс (предимно активен), но това може да стане и чрез театрална постановка, рецитал и др. Във всички тези етапи са залегнали седемте закона на сугестопедията: любов, свобода, убедеността на преподавателя, че нещо необикновено се случва, многократно увеличен учебен материал, принципът: цяло – част, част – цяло, частта през цялото, златната пропорция и приложението на класическото изкуство и естетиката. Преплитането на тези принципи в едно отключва въображението на учащия, активира способността му да запомня бързо, повишава нивото на мотивация и интерес към нови знания и влияе положително върху творческата му енергия и разкриване на паметовите и личностните му резерви. Ролята на преподавателя в сугестопедията е ключова. Той трябва да бъде човек, който да съчетава уменията на добър педагог и психолог, да притежава артистичност, да бъде спонтанен, жизнерадостен и търпелив. Обучаващият


изгражда спектакъла, който представлява всеки един сугестопедичен урок, но тъй като процесът е двустранен, той също открива своя потенциал чрез преподаването. „Чрез моя метод се развиват потенциалните възможности и на ученици, и на преподаватели. Няма друг метод, където всички са равностойни и се разкриват резервите и на едните, и на другите. Това е постоянен силен обмен“, казва проф. д-р Георги Лозанов. Защо да не се впуснем във вълшебния свят на ученето с преживяване и не превърнем този процес в едно приятно и естествено пътуване към знанията, до които ще достигнем благодарение на талантите, които сме скрили дълбоко в себе си? Това е път, който участникът в сугестопедичното обучение поема и изминава неусетно. Това е развитие, което децата могат да постигнат, докато се забавляват. Това е успех, който може да бъде постигнат, защото у всеки от нас се крият заложби, притиснати от страхове, бариери и несвободна воля на избор, а по думите на проф. д-р Георги Лозанов „Не можем да мислим творчески без свобода, да усвоим голямо

количество материал без любов. Никои велики постижения не са направени без любов.“ Местата, на които се прилага методът сугестопедия във Варна, са Частно основно училище „Малкият принц“, Образователен център „Материка“, където се преподават математика, български език и литература и чужди езици за деца и се предлагат курсове за възрастни, Сугестопедичен езиков център KREG, както и много езикови центрове и школи, които предлагат чуждоезиково обучение. Ако сугестопедията е събудила интереса ви и искате да се потопите в нейната магия, заповядайте на събитието на „Образователна общност Варна“ на 22 март в зала Иноватор (Innovator) на ул. „София“ № 1 от 10:00 часа. Ще научите повече за същността, приложението и влиянието на тази методика върху децата и възрастните от сертифициран сугестопед, който ще ни въведе в света на тази педагогика и ще ни покаже практичните ѝ измерения в класната стая и в ежедневното възпитание. 31


НА ПЪТ

БАРСЕЛОНА - ИСПАНСКАТА ВАРНА НА СРЕДИЗЕМНО МОРЕ от

Теа Димитрова

Малко след като слязохме на летище Ел Прат и хванахме метрото за центъра, където се намираше хотелът ни, ме обзе усещането, че по някакъв странен начин съм във Варна. Чувството бе едва доловимо и същевременно много интензивно. И наистина открих доста прилики с нашата морска столица, не в начина, по който изглеждат двата града, а в духа, емоцията и настроението. Най-доброто време да се посети Барселона е извън туристическия сезон, когато е поприятно и по-спокойно могат да се разгледат забележителностите на красивия град. Дори и през януари температурата рядко пада под 15 градуса. Цените на самолетните билети и на хотелите са в пъти по-ниски спрямо тези през периода май – септември. Безспорно величествената Саграда Фамилия, която е в процес на строеж от 1883-та и се предполага, че ще бъде завършена през 2026 година, е една от дестинациите в града, които 32

са задължителни. Когато сградата бъде готова, ще има 18 кули. 12 от тях ще представляват апостолите на християнството, четири от тях са за евангелистите, а последните две и най-високи - Дева Мария и Исус Христос. Главен архитект на базиликата е известният Антони Гауди, който работи върху нея в продължение на 40 години, а тялото му е поставено в сградата за вечния си сън. Когато той умира, два дни след като е блъснат от трамвай през 1926 година, от катедралата е построена едва една четвърт. Входът, за да влезете вътре и да разгледате величествената красота, започва от 20 евро. Другата основна забележителност, която не бива да бъде пропусната, е паркът Гюел, построен само за четири години, отново дело на талантливия архитект Гауди. Разхождайки се в парка, попадате в един приказен и вълшебен свят, окъпан в много цветове и поръсен с огромно количество фантазия и изящество. Удоволствието да го посетите ще ви струва 10 евро на човек, ако резервирате билетите си онлайн, като за деца


до 6 години е безплатно. Не пропускайте да се качите на телеферик – въжен транспорт, подобен на лифт, който се спуска от хълма на Монтжуик до самия морския бряг, където ви очакват величествени палми и страхотен пясък. Отвисоко можете да видите красотата на града, която ще ви остави без думи. Другите основни спирки са известни на повечето хора – замъкът Монтжуик, намиращ се в центъра на едноименния парк, колоната на Христофор Колумб, която гледа към безкрайния морски бряг, аквариумът, който е с най-богато биоразнообразие в цяла Европа, стадионът на футболен клуб Барселона – Камп Ноу, централната търговска улица La Rambla. За да видите всичко, ще са ви необходими месеци,

така че преценете кое ще ви е най-интересно и съобразете с времето, с което разполагате. За хората, които ще пътуват за първи път, има и някои други по-важни неща, като например как да стигнат от летището до града. Двата най-щадящи бюджета начини са Aerobus, който тръгва от двата терминала на летището на всеки 5 минути, и влак, който се свързва с линиите на метрото. Цените на билета за тези превозни средства са около 5-6 евро на човек. Ако изберете да вземете такси, до центъра на Барселона ще ви струва около 30 евро. В самия град цената на билет за едно пътуване е 2,50 евро. Най-изгодно излизат комбинираните билети за 10 пътувания, които могат да се ползват за всички видове транспорт и са на цена около 12 евро. 33


НА ПЪТ

Ако имате повече свободно време и удобни обувки, спокойно можете да обиколите и разгледате града и пеша. Трафикът е организиран перфектно и има предвидено достатъчно място за всеки участник в движението. Ако не сте пътували много в Европа, веднага ще ви направи впечатление броят на скутерите и мотопедите в града. Те са толкова много, че човек се чуди как се разминават. Въпреки всичко, през цялото време, за което бяхме в града, не видяхме нито един инцидент с участник в движението. Какви са цените в супермаркетите? Колкото и куриозно да звучи, някои продукти в местните супермаркети са по-евтини от техните еквиваленти в България. Хляб, плодове, зеленчуци и месо се продават на цени близки или по-ниски от тези у нас. Какви 34

са цените в ресторантите? Тук разнообразието в цените е много голямо и се обуславя от два основни фактора – местоположението на ресторанта и вида кухня, която се предлага. В централната част на града за вечеря на двама ще е необходимо да приготвите между 40 и 50 евро, като в тези цени не се включват напитки. В същото време в малките улички на широкия център е пълно с ресторантчета, които предлагат специалитети от националната кухня. В тях цените са много по-ниски. Е, готвите ли сте да се потопите в едно вълнуващо приключение? Какво чакате? Стягайте куфарите. Оле! P.S. И не забравяйте да поздравите Средиземно море от нашето родно и също така красиво море.


НА ГОСТИ

МЯСТОТО „СТАВАМ ДРУГ ЧОВЕК“ от

И с к р а У р ум о в а

Искра Урумова е родена във Варна. Завършила е журналистика във Варненския свободен университет "Черноризец Храбър". Работи като журналист повече от 20 години - репортер и редактор във вестници, радио, интернет агенции и телевизии. Позната е на широката аудитория като телевизионен кореспондент. Освен това е автор на трилогията "Откраднато", „Опазено“ и „Обречено“. Искра ни гостува в този брой с интересно пътешествие из мистичните потайностите на България.

Ходили сте там, сигурна съм! Всеки знае мястото „Ставам друг човек“. Дори да не се сещате веднага кое е, то ще изплува в ума ви, ако поне за малко дадете IGNORE на всички глупости, заобикалящи ви в момента като стадо блеещи кози – хем досадни, хем гладни. Разпъдете ги малко! Не виждате ли, че са готови да изядат цялото време в иначе краткия ви живот?! „Ставам друг човек“ има милиони адреси, възрасти, лица, форми, звуци, миризми и цветове. Не спираш да го търсиш – интуитивно, както се търси сродна душа. Заложено ти е да искаш да си там. Сетивата ти го чакат, заради усещането, което им носи… Как да разбереш къде е и кое е? Щом се окажеш на него, ще го познаеш. Прилича на нетърпеливо дете, ровещо в кашон с играчки в търсене на най-любимата. Дърпа и мята настрани грижи, разочарования и битовизми, затрупали ума ти, докато я открие – твоята щастлива и безгрижна версия. Вади я с радостен възглас и я размахва усмихнато до уши: „Виж, виж! Намерих те! Ето, това си ти!“. Рестарт за възприятията е! Пробуждане, волност и жажда за още. Да, прилича на дрога. Опиат, от който искаш още и още, и още. Мястото „Ставам друг човек“ може да е край морето, в планината, във водата, под земята или в небето, през пролетта, лятото, есента или зимата, по света или у нас. Може да е винаги едно и също или пък да са много. Аз, например, откривам свои места всяко лято. Разпознавам ги по това, че… като отида там, ставам друг човек. Сетихте ли се кое е вашето място „Ставам друг човек“? Докато разпъждате досадното стадо (от проблеми), ще ви разкажа за две от моите места едното е високо в небето, другото е скрито в земята. Започвам с небесното. То така се и казва – Небеска.

35


НА ГОСТИ

Небеска е див(н)а махала на родопското село Женда – приказен декор с планински дипли, мистични светилища, схлупени къщури и… вселенска тишина. И тук-там жив човек. Докато стигнеш до Небеска, свят ти се завива от красота (и стръмни завои), но едва когато се качиш до каите (от тур. – скали), разбираш в каква приказка си попаднал.

Накъдето и да погледнеш отгоре, очите ти преливат от зеленото на планинския океан, разстилащ се надлъж и шир. Вдигнеш ги и аха да пипнеш небето! Сякаш никога не си бил толкова близо до него! Всеки полъх на вятъра кара светилищата да шепнат древни тракийски заклинания, дивиш се на чудните форми, откриваш ярки образи… 36


Чудото там обаче е един от най-труднодостъпните и стари храмове по нашите земи – кладенецът „Гърло“, и загадъчното древно гробище край селото. До храма води див и объркан път покрай язовир „Красава“, който сам по себе си е мехлем за очите. Откъдето и да го погледнеш – водна прелест! И пак зелена тишина.

Е, вече със сигурност сте се сетили за място, което ви кара да се радвате на живота и да забравяте досадните ядове-еднодневки. Пазете си го повече от всяко друго – житейско или пък работно! Спомняйте си го, разглеждайте си го, това е все едно да съхранявате и наблюдавате душата си, защото там тя е открита и истинска – на вашето място „Ставам друг човек“. 37


СГРАДИТЕ НА ВАРНА

ДРАМАТИЧЕН ТЕАТЪР „СТОЯН БЪЧВАРОВ” от а рх . Ч а в д а ра

Драматичен театър„Стоян Бъчваров”е една от най-представителните и емблематични сгради за Варна, паметник на културата от национално значение. Красивата червена сграда с белите барокови елементи, разположена на площад „Независимост“, е неизменна част от живота на всеки варненец. Създадена, за да приюти театралната трупа на града в началото на миналия век, тя и до днес се използва за театър, опера, балет и симфонични концерти и създава у нас чувството за принадлежност към 38

Николова

европейските културни ценности. Годините след Освобождението са период на икономически и културен обмен, в който много общественици осъзнават обвързаността на националната идентичност и изкуството. По това време варненци жадуват за свой театър. Инициативата за създаването му дължим на видния български общественик Иван Церов (1855-1938 г.). Роден във великотърновското село Церова кория, Иван Церов завършва богословскотото училище към Лясковския


манастир, учителства в Габрово, Свищов, Варна и родното си село. От 1890 г. е инспектор към Варненското учебно окръжие, а в периода 1909 – 1912 г. става кмет на Варна. Той не се стреми към поста на градоначалник, а приема да стане такъв при две условия: да бъде избран с пълно мнозинство и да му се даде възможност да построи театър във Варна. По време на своя мандат работи усилено за модернизацията на града чрез водоснабдяването му, прокопаването на канализация, прокарването на електрическо осветление, построяването на три основни училища, общински хали. Още в началото на мандата си, на 15 юни 1909 г., той внася предложение в Общинския съвет за определяне на терен и изграждане на театъра. Предложението му е прието единодушно.

Изготвени са тръжни книжа и е обявен конкурс за архитектурен проект, който е спечелен от известния архитект Никола Иванов Лазаров (1870-1942), роден в Карлово и завършил образованието си в Париж. Творчеството му е характерно с барокови форми (дъгови фронтони, балюстради, елипсовидни зали с богата декорация и пр.). Той е един от първите, внасящи течението сецесион. Строежът на театъра започва през 1912 г., но е прекъснат от Балканската война и последвалата икономическа криза. През 1927 г. културната общественост го възобновява с безпрецедентна дарителска кампания, в която всеки варненец добавя по един златен лев към своя хляб, билет за кино и други подобни. Общината тегли поредния заем, за да ускори завършването на сградата. 39


СГРАДИТЕ НА ВАРНА

След прекъсването по строежа сградата е завършена от арх. Дабко Дабков, а интериорното оформление е дело на арх. Желязко Богданов. Фасадата на сградата е изключително представителна, с богата пластика, издържана почти изцяло в барокова стилистика, с някои елементи от сецесиона, предимно в декорацията. Сцената е широка полуелипса. Залата събира 750 души и има огромен свод и два балкона с арковидни входове, а богатата орнаментация е дело на скулптора Кирил Шиваров. Арх. Богданов проектира първата за България въртяща се сцена и специална вентилационна система, 40

състояща се от празни помещения под сградата, която, за съжаление, е премахната по време на реконструкция години по-късно. През 1932 г., с любовта на един цял град и усилията на няколко архитекта, новият Градски театър отваря врати. Това е история за един кмет, отдаден на делото за издигане на Варна като културен център, и за едно общество, което може да следва и да постига общи цели. Сгради като тази на Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ дават усещане за богатство, гордост и културна принадлежност към следосвобожденския идеал на българския народ за просвета и духовно развитие.
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.