Ти си Варна / Брой 49 - 50 / януари / февруари 2020

Page 1

БРОЙ 49 / 50

ЯНУАРИ / ФЕВРУАРИ 2020


WWW.SPICEMUSICFEST.BG

BOMFUNK MC’S EN VOGUE

BLACK BOX / C-BLOCK / C+C MUSIC FACTORY / CORONA DOUBLE YOU / KOSHEEN / LAS KETCHUP / LAYZEE AKA MR.PRESIDENT / LOU BEGA / MAXX / NANA / REEL 2 REAL FT. THE MAD STUNTMAN ROZALLA / SONIQUE / VENGABOYS


СЪДЪРЖАНИЕ-БРОЙ 49 / 50

04 КЪДЕ

06 АКЦЕНТИ

18

25 НА СРЕЩА

28 ЗА ДЕЦАТА

32 НА ПЪТ

37 ОТКЪДЕ СИ

39 НА ГОСТИ

42 СГРАДИТЕ НА ВАРНА

БАЗАР МОРЕ

КАЛУДИ КАЛУДОВ

СИРСЕ В ЛАТИНО РИТЪМ

18 % СИВО

ВАЛДОРФСКА ПЕДАГОГИКА

ЕМИЛИЯН ЯЛЪМОВ

МЕСТА

MOGO

ЕГИПЕТ

Х-Л ЧЕРНО МОРЕ

1


БЕЛЕЖКИ

Обичаме новите начала. Те винаги следват края на нещо остаряло и носят надежда за бъдещето. Стараем се всяка година да започваме различно, защото промяната е движение напред. Този брой е двоен (по изключение), а новостите през 2020-та на нашите страници не са малко. Тази година ще каним гости: всеки месец ще ни гостува автор от гилдията на журналистите и активните хора на Варна, за да представи своя гледна точка по избрана от него тема. За децата и по-скоро за техните родители и учители стартираме рубрика, която разглежда алтернативни образователни методи, подходи и идеи за развитие. Заедно с издателство „Сиела“ ще представяме по три заглавия месечно, за да сме в крак с тенденциите в книгоиздаването и с добрите предложения на книжния пазар. Млади градски архитекти се включват, за да ни разкажат за емблематичните сгради на Варна и да ни запознаят с интересни факти от тяхната история. Продължаваме с интересните пътешествия по света и у нас, а в този брой ни гостува най-младият ни автор – Никита, на 14 г. Ще ви представяме интересни личности, свързани с града ни и чужденци, които са припознали Варна като своето място за живот или работа. Ще ви държим нащрек за нови и интересни места, а ако имате идеи и искате да станете част от „Ти си Варна”, просто се свържете с нас! Ще видите, че ще бъде интересно. Приятно четене и щастлива 2020-та! Екип на „Ти си Варна”

Екип: Издател: Николай Тодоров office@vijvarna.com Редактор: Пламена Александрова contact@vijvarna.com Автори в броя: Дора Солакова Емилиян Ялъмов Никол Патрашкова Никита Тодоров Пламена Александрова Полина Милчева Теа Димитрова арх.Чавдара Николова Цветелина Неделчева Корица: Димитър Дачев Предпечат: Илиан Димитров Печат: Хеликс прес ЕООД За реклама в списанието: Мариан Станков agent@vijvarna.com тел: 0877 885 249 2

Издава се от: Виж! Варна ЕООД Ти си Варна Всички права запазени С уважение към авторското право молим никаква част от това издание да не бъде възпроизвеждана без изричното съгласие на издателя. Издателят не носи отговорност за информацията в подадените програми и рекламни материали. Тираж: 4000 бр. Разпространява се безплатно в над 100 подбрани обекта и събития в града и региона. Електронно списание свалете от issuu.comКЪДЕ

БАЗАР МОРЕ

Градските базари отдавна събират хора, които обичат да кривват встрани от мейнстрийма. В третото издание на Базар Море на 8 февруари ще се съберат автори, които са ангажирани с мисълта за опазване на природата и залагат на природосъобразни и рециклирани материали в своите творби. Базарът се върти около идеята, че промяната на индивидуално ниво е начало на глобалната промяна. Ако споделяте тези идеи и харесвате Polina, която ще се грижи за музикалния фон, мястото е 43.12 Café, а началният час е 17:00 ч.

НАСТОЛНИ ИГРИ

ДЗЕН В ЧАЙНАТА

ВИСОКИ СКОРОСТИ

На настолни игри през февруари ни канят от Хале 3. Събитието е ежеседмично и се провежда всеки четвъртък от 19:30 във вътрешната зала на халето. Възрастови ограничения няма, но е добре посетителите да са над 8-годишни. Носете любимите си настолни игри или играйте на наличните, които включват класически шахмат, табла, домино и тенис на маса, но и Каркасон, Катан, Ривърси, Консепт и други. Входът е с цена 3 лв.

Ако ви е интересно как живеят будистките монаси и какви са тайните им за щастие, как да се справяме с ежедневния стрес и защо е полезна медитацията, отбийте се в Социалната чайна на 7 февруари. Радослав Георгиев, който прекарва известно време в лагер за медитация в Тайланд в рамките на World Peace Initiative, ще разкаже за преживяванията си. Началният час е 19:00 ч.

Любителите на високите скорости от състезателен характер трябва да си запазят 9 февруари, когато на Картинг писта Варна ще се проведе състезание на затворен маршрут от типа „Италианско преследване”, което се провежда по двойки с класиране на най-добрите времена за полуфинал и финал. Състезателната част ще бъде придружена от дрифт шоу. Ако искате не само да гледате, а и да участвате, се запознайте с правилата за това на фейсбук страницата на събитието. Началният час е 10:00 часа.

4


РАЗМЯНА НА ДЕТСКИ КНИЖКИ

ЛЮБОВТА НИКОГА НЕ УМИРА

ТАНГО В МОГО

Размяна и дарения на детски книжки се организира на 8 и 9 февруари в пицария „Тримата мускетари“ на улица „Тролейна“. Освен размяна на вече прочетени книжки, инициативата има за цел да дари такива на Клиниката по детски болести към болница „Света Анна“. Идете с децата, за да си изберат сами и да разменят с приятели. Добре е книжките да са запазени. Размяната и даренията ще се случат в двата дни от 10:00 до 16:00 часа.

Ако имате желание да гарнирате виното и шоколада на 14 февруари с хубава музика, Варненската опера е подходящото място. В деня на влюбените на сцената ще се играе мюзикълът на Андрю Лойд Уебър „Любовта никога не умира“, който доразказва историята на героите от „Фантомът на операта“. Режисьор е Светозар Донев, а диригент – Страцимир Павлов. Началният час е 19:00, а цените на билетите са между 15 и 40 лв ( с кетъринг).

Веднага след Свети Валентин можем да продължим с романтичната вибрация в клуб „Мого“, където на 15 февруари ни очаква Perle Trio: Дончо Дончев (акордеон), Георги Илиев ( китара) и Николай Петров (контрабас). Танго, музика от тротоарите на Париж и най-красивият милонга репертоар на Рио де ла Плата. Входът е с цена 7 лв, а началният час е 21:30.

СЕМЕЕН СУШИ УИКЕНД

На 9 февруари от 13:00 часа в професионалната кухня на Института по кулинарни изкуства ще се проведе семейна работилница за суши. Деца и възрастни ще се учат как да приготвят традиционното японско ястие и ще се запознаят с любопитни факти за неговата история и разнообразие от вкусове. Събитието ще се проведе на английски и български език. След уъркшопа ще можете да се включите в съвместен обяд или да отнесете приготвеното суши у дома. Тъй като в Института по кулинарни изкуства следват съвременните екологични тенденции, молят участниците да си носят кутия за приготвената храна. 5


КИНО

18% СИВО През февруари в кината влиза дългоочакваната екранизация на „18% сиво“. Една от любимите ни български книги за последните две десетилетия се превръща във филм под режисурата на Виктор Чучков-син. В заснемането на романа на Захари Карабашлиев участва и операторът Ненад Бороевич, а лентата е реализирана в общо седем държави. Сюжетът следва влюбените Захари и Стела, но действието, което в книгата се развива в Америка, във филма е изместено в Европа. В историята има много любов, лудо пътешествие и поредица от срещи с необикновени хора, както и достигане до проникновени истини. В главните роли са Руши Видинлиев, който беше чудесен в „Снимка с Юки“, и Доля Гаванска, позната ни от „Пътуването“ на Уинтерботом. Част от филма е заснета във Варна, но действието се развива още в Лондон, Брайтън, Дувър, Тилт (Белгия), Ваймар, Лайпциг и Берлин. Филмът е реализиран като копродукция на България, Германия, Северна Македония, Сърбия, Белгия с подкрепата на Националния филмов център, Българската национална телевизия, MDM Mitteldeutsce Medienforderung , Филмова агенция на Северна Македония, Община Варна, Сръбски филмов център, Tax Shelter of the Belgian Government via Belga Films Fund и програма „Медия“ на Европейския съюз.

6


ТЕАТЪР

ОТЕЛО Трупата на Варненския театър отново се обръща към класиката и през февруари ни поднася „Отело“, чиято премиера беше през миналия месец. Шекспировата трагедия е режисирана от Пламен Марков, костюмите и сценографията са на Мира Каланова, а музиката – на Петя Диманова. Заслугата за добрия сценичен бой е на Камен Иванов, а Бистра Окереке е консултант по африкански театър. Класическата драма поставя в светлината на прожекторите темите за любовта, приятелството, интригите, трагичните житейски обрати, вероломството и, разбира се, ревността като разрушителна сила. В ролята на мавъра Отело е Симеон Лютаков, като Дездемона ще видим Полина Недкова, а Яго се играе от Пенко Господинов. Датата на представлението е 19 февруари, началният час е 19:00, Основна сцена на Варненския драматичен театър.

7


СЪБИТИЕ

НОЩ НА КНИГИТЕ ЗА ХАРИ ПОТЪР От 2015 година в световен мащаб се провежда Нощ на книгите за Хари Потър. Варна е част от инициативата от 2016 година. Препрочитателски клуб Дейли Потър за пореден път е в ролята на организатор, а тази година темата на Нощта на книгите е Тримагическият турнир. Събитието ще се състои на 6 февруари от 18:00 часа в Юнашкия салон. За най-малките (от 6 до 12 г.) ще има четене на откъси от любимата книга, придружено с викторина и награди. Децата ще могат да представят и своите тематични костюми на мини косплей, където найубедителните и артистичните ще бъдат отличени. Навършилите 12 години ще могат да участват в истински Тримагически турнир с изпитания, през които могат да преминат само истински шампиони. Ще има и голям косплей с конкурс за най-добри костюми. Входът е свободен. През този и следващите месеци можете да посетите и редовните препрочитателски срещи на клуба. Всяка първа събота от месеца – за деца, от 10:30 часа в книжарница Pibooks и всяка последна събота от 14:30 часа в Арт зоната на магазин „На тъмно“.

8


ИЗЛОЖБА

ГРАФИКА И ЕКСЛИБРИС До 19 февруари пространството на галерия Le Papillon ще бъде домакин на тринадесетото издание на „Из колекциите“ – изложба графика малък формат и екслибрис. Ежегодно галерията ни радва със специална селекция творби на утвърдени автори в жанровете. В унисон с актуалните тенденции графичният израз се допълва от рисунки с туш, молив, сангин, но и електронни технологии, които променят изкуството, като например анимирани интерпретации по графики. В изложбата участват нови, непоказвани графики и рисунки на награждавани творци. В галерията ще видим произведения, подбрани от голям брой творби на автори на световно ниво с високи рисувачески умения, всички отличени с повече от една награди в международни престижни форуми в техниките офорт, литография, суха игла, алграфия, мецотинто, акватинта, гравюра върху дърво и метал, зийбдруг и други. Освен български художници, участват творци от Беларус, Германия, Италия, Полша, Русия, Словения, Турция, Латвия, Китай, Украйна, Чехия и Япония.

9


СПЕКТАКЪЛ

БАЙ ГАНЬО На 17 февруари от 19 часа на сцена Филиал, камерна сцена „Стоян Камбарев“, Николай Урумов ще влезе в ролята на Ганьо Балкански, за да ни разкаже една вечна история – историята за пътешествията на дребния търговец на розово масло. Преди повече от 120 години Алеко Константинов създава образа на Бай Ганьо, който продължава да бъде съвременен и малко срамно актуален. Той и днес не изпуска „келепиря“, появява се тук-там, ходи по чужбина, връща се, продава туй, купува онуй, основава дружества и вестници (или медии с по-модерни технологии), участва в избори … Тъкмо решим, че е изчезнал и изведнъж: „Опа, пардон!“ – пак се пръква от някъде. От най-невероятна посока, на най-невъзможно място и в най-неочаквано време. А ние му се смеем до сълзи. Плаче ни се, че се смеем над себе си, защото бай Ганьо сме аз и ти. Бай Ганьо си е все там – разпънат на кръста между мечтата по Европата и корена, здраво забит в сърцето на Балкана. Майсторското превъплъщение на Николай Урумов му придава допълнителен колорит и съвременно звучене.

10


ИЗЛОЖБА

МУЗЕЙКО И ИЗОБРЕТЕНИЯТА Софийският детски научен център Музейко гостува за първи път във Варна и изложбата му ще остане в Delta Planet Mall до 12 март. Посветена на най-големите научни изобретения (и носеща заглавие „Изобретенията“), тя представя основните достижения на цивилизацията по интересен интерактивен начин и превръща децата в активни участници, които научават, докато се забавляват. Откривателството е представено чрез игрови интерактивни модули. Експозициите са придружени с любимите на децата презентационни клипове. Изложбата обхваща периода на 19 и 20 век, а децата и любопитните възрастни научават как са създадени телевизорът, автомобилът, телефонът, рентгенът. Посетителите могат да опитат да изпратят телеграма с морзов апарат, да изпробват звуков барабан и да видят цветовете на вълните, образувани от фоноавтографа. Изложбата се съпътства от детски лаборатории и научни събития през уикендите.

11


ТИ ЧЕТЕШ

В рубриката за книги, която реализираме в партньорство с издателство , ще представяме по три заглавия месечно. Ако не сте сигурни какво ви се чете, какво да подарите и какво е най-актуалното на книжния пазар, но знаете, че обичате книгите, тази рубрика е за вас.

Луксозното цветно издание, посветено на нашумялата поредица „Вещерът“ на Анджей Сапковски и на компютърната игра The Witcher, зарадва феновете на Белия вълк успоредно с излизането на едноименния сериал. Макар сагата „Вещерът”да достигна своя край с последната част „Вещерът: Господарката на езерото”, пътят на Белия вълк съвсем не е приключил. Полският писател Анджей Сапковски – автор на култовата поредица – обяви, че работи върху нова книга за Белия вълк. Преди това обаче почитателите на поредицата имат възможност да се гмурнат в отново в света на легендарния Гералт от Ривия с луксозното цветно издание „Светът на Вещера”. Създадено под вещата редакция на Лютичето, изданието съдържа всичко, което трябва да знаете за вселената на Анджей Сапковски и игрите The Witcher, за да оцелеете в нея. Вилентретенмертх, златен дракон, ще ви разкаже за сливането на сферите, пристигането на първите разумни същества, човешката колонизация и за последвалите войни с елфите и останалите нехора. Весемир, вещер и учител по фехтовка, ще хвърли повече светлина върху кастата на вещерите, различните школи и вещерските мечове. Йенефер ще анализира принципите на магията, разликите между източниците на сила и зараждането и развитието на религията на континента. Гералт ще опише всички създания, които са врагове на разумните раси. А за финал Лютичето ще разкаже историята на своя най-добър приятел и убиец на чудовища – Гералт от Ривия. „Светът на Вещера” е впечатляваща енциклопедия, която не само систематично представя героите и съществата от света на Сапковски, но и ще ви разкрие и тайните на Северните кралства и могъщата Нилфградска империя преди и след книгите. 12


„Отровният пояс“, непревеждан до момента роман на сър Артър Конан Дойл, излиза в луксозно издание с твърди корици. Любим на няколко поколения, едновременно избухлив, доминиращ и с брилянтен ум, прочутият и противоречив учен Джордж Челинджър, познат ни от шедьовъра „Изгубеният свят“, оживява отново на български език. В романа Земята е на прага на апокалипсис и професор Челинджър е твърдо решен да разбуди общественото внимание със скандална статия в „Таймс“. Мистериозен космически облак обгръща слънчевата ни система, а токсичният му ефект ще обрече живота на трагичен край. Страховитото предизвикателство очаква не само темпераментния Челинджър, но и неговите също добре познати приятели: ловеца Джон Рокстън, журналиста Едуард Малоун и свадливия проф. Съмърли. Този път обаче те не са сред непроходимите плата на Южна Америка, а в собствения дом на професора… и само четиримата авантюристи могат да посрещнат достойно зловещия феномен в момент, в който на карта е поставено бъдещето на целия свят. „Отровният пояс“ излиза в превод на Зорница Русева повече от век след появата си на запад. Романът разкрива един непознат, но не по-малко увлекателен Артър Конан Дойл и утвърждава създателя на Шерлок Холмс и доктор Мориарти като един от най-талантливите разказвачи на XX век, който не се ограничава в отделни теми, а сам размива линиите между познатите жанрове. „Отровният пояс“ е майсторски полет на човешката фантазия и предупреждение „колко точно тесен е пътят на нашето материално съществуване и какви бездни може би зеят от двете му страни”… и че те може да се отворят пред нас във всеки един миг. Какво е общото между Мери Шели, Нефертити, Вивиан Майер, Одри Хепбърн, Мата Хари и всяко момиче по света? Че имат правото да бъдат всичко, което си поискат! „Истории за лека нощ за момичета бунтарки 2“ е продължението на сензационния бестселър на „New York Times” от Елена Фавили и Франческа Кавало. Книгата идва на българския пазар с нови 100 истории, които вече вдъхновиха момичетата по целия свят да мечтаят повече, да се стремят все по-нагоре и да се борят с все сила. Втората част от книгата, преведена на повече от четиридесет езика, включва разкази, събрани от цял свят – за изцяло женския отряд срещу бракониери в Южна Африка, за азиатско-американската пожарникарка, за ирландката, която си построила самолет и летяла с него – и показва, че приказките могат да се сбъдват. В „Истории за лека нощ за момичета бунтарки 2“ ще откриете портретите на кралици и активистки, астронавтки и изобретателки, фотографки и писателки, спортистки и музикантки – всички до една с удивителни съдби, които показват, че няма нищо невъзможно. 13


АФИШ

ГАЛЕРИИ

ТЕАТРАЛНО-МУЗИКАЛЕН ПРОДУЦЕНТСКИ ЦЕНТЪР ВАРНА

Варна, ул. Драгоман 12 до 19.02 Из колекциите изложба графика малък формат и екслибрис

ДРАМАТИЧЕН ТЕАТЪР „СТОЯН БЪЧВАРОВ“ –

Галерия Le Papillоn

Галерия 8

Варна, ул. Шкорпил 8А до 13.02 Скици от Виена Дванадесета самостоятелна изложба на варненския художник Иван Димитров – Вака

Градска художествена галерия „Борис Георгиев"

Филиал изложбена зала ателие „Георги Велчев“

Варна, ул.Радко Димитриев 8 до 29.02 Годишна изложба

Градска художествена галерия „Борис Георгиев"

Филиал изложбена зала ателие „Георги Велчев“

Варна, ул.Радко Димитриев 8 до 29.02 70 години Градска художествена галерия изложба ретроспекция на събрани произведения на 85 художници от Варна

Галерия Арт Маркони

Варна, ул. Охрид 22 до 15.02 Усещане за празник сборна изложба живопис и пластика

Арт Галерия Ларго

Варна, ул. Хан Крум 8 до 20.02 20х20 в 2020 изложба на живопис и мозайка

14

ВАРНА 99-ТИ ТВОРЧЕСКИ СЕЗОН (2019-2020)

01.02 от 19:00 часа Сцена Филиал, Камерна сцена „Стоян Камбарев“ Приятели? Комедия от Здрава Каменова и Калин Ангелов Постановка: Николай Кенаров Участват: Валери Вълчев и Константин Соколов 03.02 от 19:00 часа Сцена Филиал Кризисен център Комедия от Михаил Казаков Постановка Съби Събев Сценография и костюми: Димитър Димитров Музика Тодор Василев Участват: Силвия Петкова, Николай Станоев, Иво Йончев, Юлиян Рачков, Ивайло Захариев. Гастрол на ДКТ „Васил Друмев“ Шумен 04.02 от 19:00 часа Сцена Филиал Бащи, лъжи и още нещо Ситуационна комедия от Рей Куни Постановка: Костадин Бандутов В ролите: Свилен Стоянов, Валери Вълчев, Милена Кънева, Димитър Мартинов, Веселина Михалкова, Валентин Митев, Биляна Стоева, Полина Недкова, Станислав Кондов, Николай Кенаров, Пламен Георгиев, Теодора Михайлова, Малина Михалкова 05.02 от 19:00 часа Сцена Филиал Магьосническо езеро Комедия по„Чайка“ от А. П. Чехов Сценична редакция, постановка и среда: Стоян Радев Ге. К. В ролите: Веселина Михалкова, Ивайло Иванов, Цветина Петрова, Ненчо Костов, Полина Недкова, Станислав Кондов, Даниела Викторова, Николай Божков, Пламен Димитров, Свилен Стоянов, Гергана Арнаудова, Константин Соколов

13.02 19:00 часа Сцена Филиал Бай Ганьо Комедия от Георги Данаилов Постановка: Петър Кауков Участват: Николай Урумов, Александър Хаджиангелов, Стефан Германов, Вихър Стойчев, Веселин Калановски, Ния Кръстева, Ярослава Павлова, Светослав Добрев, Красимир Недев, Георги Гоцин. Гастрол на МТ „Николай Бинев“ София 17.02 от 19:00 часа Сцена Филиал, Камерна сцена „Стоян Камбарев“ Паметта на водата Драма от Шийла Стивънсън Постановка: Стоян Радев Ге. К. Сценография и костюми: Мира Каланова В ролите: Теодора Михайлова, Даниела Викторова, Веселина Михалкова, Гергана Плетньова, Владислав Виолинов, Николай Божков 18.02 от 19:00 часа Основна сцена Телефонът на мъртвеца Черна комедия от Сара Рул. Постановка: Петър Денчев Сценография и костюми: Петър Митев В ролите: Биляна Стоева, Симеон Лютаков, Веселина Михалкова, Милена Кънева, Николай Божков, Полина Недкова 19.02 от 19:00 часа Основна сцена Отело Трагедия от Уилям Шекспир Постановка: Пламен Марков Сценография и костюми: Мира Каланова Композитор Петя Диманова В ролите: Валентин Митев, Стоян Радев, Симеон Лютаков, Ненчо Костов, Станислав Кондов, Пенко Господинов, Адриан Филипов, Валери Вълчев, Ивайло Иванов, Николай Кенаров, Полина Недкова, Константин Соколов, Цветина Петрова, Гергана Арнаудова, Пламен Димитров 21.02 от 19:00 часа Сцена Филиал Котка на горещ ламаринен покрив


Семейна драма от Тенеси Уилямс Постановка: Бойко Илиев Сценография и костюми: Жанета Иванова В ролите: Йоана Буковска - Давидова, Янина Кашева, Радослав Владимиров, Михаил Лазаров, Мария Панайотова, Анатолий Ставрев Гастрол на ДТ „Невена Коканова“ Ямбол 24.02 от 19:00 часа Сцена Филиал Монтажът на моя филм Комедия по романа „Наръчник на оптимиста“ от Матю Куик Постановка: Десислава Шпатова Сценография и костюми: Христина Дякова Музика: Петър Дундаков В ролите: Станислав Кондов, Цветина Петрова, Веселина Михалкова, Стоян Радев, Полина Недкова, Ненчо Костов, Симеон Лютаков 25.02 от 19:00 часа Сцена Филиал Само за жени Комедия от Дарио Фо Превод: Хубан Стойнов Сценичен вариант и режисура: Костадин Бандутов Сценография и костюми: Даниела Николчова Хореография и музикална среда: Никола Йорданов В ролите: Веселина Михалкова, Милена Кънева, Даниела Викторова, Биляна Стоева, Петя Ангелова, Пламен Димитров, Ивайло Иванов, Константин Соколов, Свилен Стоянов, Станислав Кондов 26.02 от 19:00 часа Сцена Филиал Маратонците правят почетна обиколка Комедия от Душан Ковачевич Постановка: Дамян Тенев Превод: Мария-Йоанна Стоядинович Сценография и костюми: Радостина Тодорова В ролите: Михаил Мутафов, Свилен Стоянов, Стоян Радев, Константин Соколов, Гергана Арнаудова, Пламен Димитров, Полина Недкова и др.

27.02 от 18:00 часа Основна сцена Влюбеният Шекспир Романтична драма от Ли Хол Превод и постановка: Пламен Марков Сценография и костюми: Мира Каланова Композитор: Калин Николов В ролите: Адриан Филипов, Цветина Петрова, Стоян Радев, Димитър Мартинов, Николай Кенаров, Валери Вълчев, Валентин Митев, Веселина Михалкова, Симеон Лютаков, Стефан Додуров, Милена Кънева, Биляна Стоева и др. 29.02 от 16:00 часа Сцена Филиал Семеен театър в събота Сън Представление за юноши от Магда Борисова Постановка и звукова среда: Стоян Радев Ге. К. Сценография и костюми: Даниела Николчова В ролите: Георги Няголов, Валери Вълчев, Цветина Петрова, Николай Кенаров, Биляна Стоева, Теодора Михайлова, Даниела Викторова, Веселина Михалкова, Николай Божков, Гергана Арнаудова, Милена Кънева, Константин Соколов, Юлияна Чернева

ДЪРЖАВНА ОПЕРА ВАРНА

Театрално-музикален продуцентски център Варна 73-ти творчески сезон (2019-2020) 03.02 от 19:00 часа Основна сцена Симон Боканегра Опера от Джузепе Верди Диригент: Николета Конти Режисьор: Деян Прошев Диригент на хора: Цветан Крумов Изпълнители: Иво Йорданов, Илина Михайлова, Деян Вачков, Иван Момиров, Николай Добрев, Мартин Киров, Христо Ганевски, Благовеста Статева

04.02 от 19:00 часа Основна сцена Кармен – сюита / Пахита Балети по музика на Бизе-Шчедрин и Лудвиг Минкус Хореография: Мариус Петипа и Алберто Алонсо Солисти: Катерина Петрова, Никола Хаджитанев, Цецо Иванов, Венера Христова, Джон Абенати в «Кармен – сюита» и Марта Петкова, Емил Йорданов, Вяра Иванчева, Кристина Чочанова-Иванова, Александър Александров в «Пахита» Гастрол на Софийска опера и балет 05.02 от 19:00 часа Основна сцена Кармина Бурана По музика на Карл Орф Хореография: Фреди Франдзути Сценография и костюми: Фреди Франдзути Солисти: Катерина Петрова, Марта Петкова, Цецо Иванов, Александър Александров, Емил Йорданов, Джон Абенати, Памела Пандова, София Цуцакова, Георги Банчев Гастрол на Софийска опера и балет 07.02 от 19:00 часа Основна сцена Симфоничен концерт Диригент: Георги Димитров Солист: Марио Хосен – цигулка Оркестър на Държавна опера Варна В програмата: Ф. Менделсон - Италианска симфония; Макс Брух - Шотландска фантазия за цигулка и оркестър 11.02 от 19:00 часа Основна сцена Любовен еликсир Опера от Гаетано Доницети Диригент: Лоренцо Бизари Режисьор: Павел Герджиков Изпълнители: Илина Михайлова, Пауло Паолило, Свилен Николов, Деян Вачков, Благовеста Статева Оркестър, хор и балет на Държавна опера Варна

15


АФИШ 12.02 от 19:00 часа Основна сцена Уестсайдска история Музика: Ленард Бърнстейн Режисьор и хореограф на оригиналната продукция: Джером Робинс Режисьор: Крис Катена Диригент: Александър Фрай Изпълнители: Джани Лечезе, Мария Павлова, Виктор Ибришимов, Юлия Йорданова, Лев Караван, Николай Димитров, Даниел Христов, Боян Йорданов, Иван Георгиев, Даниел Йовков и др. Оркестър, хор и балет на Държавна опера Варна 14.02 от 19:00 часа Основна сцена Любовта никога не умира Мюзикъл от Андрю Лойд Уебър по "Фантомът на Манхатън" от Фредерик Форсайт Либрето: Бен Елтън Режисьор: Светозар Донев Диригент: Страцимир Павлов Хореография: Анна Донева Диригент на хора: Цветан Крумов Изпълнители: Пламен Долапчиев, Илина Михайлова, Сребрина Соколова, Нейчо Петров – Реджи, Вяра Железова, Кристиян Славеев, Людмил Петров, Николай Димитров, Лилия Кондова Оркестър, хор и балет на Държавна опера Варна 17.02 от 19:00 часа Основна сцена Сън в лятна нощ Мюзикъл от Христо Йоцов по едноименната творба на Шекспир Либрето и режисура: Костадин Бандутов Диригент: Ганчо Ганчев С участието на Варненската детскоюношеска опера

16

20, 21.02 от 19:00 часа Основна сцена Симфоничен концерт Диригент: Мартин Пантелеев Солист: Веско Пантелеев Ешкенази – цигулка Оркестър на Държавна опера Варна В програмата: Й. С. Бах - Концерт за две цигулки и оркестър; Ф. Менделсон Концерт за цигулка и оркестър; Пабло Сарасате - „Цигански напеви“; Ж. Бизе - „Фарандола“ из „Арлезианката“; Ж. Масне - „Размишление“; Л. Пипков – Ръченица 24.02 от 19:00 часа Основна сцена Дон Кихот Балет от Лудвиг Минкус Хореография: Сергей Бобров Сценография и костюми: Кристина Фьодорова Солисти: Марта Петкова, Никола Хаджитанев, Румен Стефанов, Даниел Христов, Денко Стоянов, Галина Велчева, Павел Кирчев, Николай Димитров, Илияна Божкова, Галина Велчева Балет на Държавна опера Варна 26.02 от 19:00 часа Основна сцена Дон Карлос Опера от Джузепе Верди Диригент: Мартин Пантелеев Режисьор: Кузман Попов Действащи лица и изпълнители: Деян Вачков, Валерий Георгиев, Габриела Георгиева, Даниела Дякова, Марилла Гьонги, Пламен Димитров, Гео Чобанов, Петър Петров, Ирина Жекова, Красимира Митева, Владислав Владимиров Окестър, хор и балет на Държавна опера Варна 28.02 от 19:00 часа Основна сцена Магически вибрации Симфоничен концерт Диригент: Витторио Паризи Солисти: Массимо Макри - виолончело, Амадео Салвато – пиано В програмата: Р. Шуман – Симфония №4; Й. Хайдн – Концерт за виолончело и оркестър в до мажор; Ф. Шопен – Концерт за пиано и оркестър №1; Р. Вагнер – Увертюра „Танхойзер“ Оркестър на Държавна опера Варна

КУКЛЕН ТЕАТЪР

ДЪРЖАВЕН КУКЛЕН ТЕАТЪР - ВАРНА ВАРНА, УЛ. ДРАГОМАН 4

Програма за деца 01.02 от 11:00 часа Червената шапчица

02.02 от 11:00 часа Рапунцел

08.02 от 11:00 часа Пепеляшка

09.02 от 11:00 часа Дядовата ръкавичка

15.02 от 11:00 часа Мечо Пух

16.02 от 11:00 часа Снежната царица

22.02 от 11:00 часа

Приключенията на Лукчо

23.02 от 11:00 часа Градинката на Пухчо

29.02 от 11:00 часа Баба Марта


АФИШ

ФЕСТИВАЛЕН И КОНГРЕСЕН ЦЕНТЪР

КИНО

05.02 от 18:00 часа ФКЦ, зала Европа Ханът и империята

извънредна прожекция България, 2020, 140 мин. по трилогията Хан Аспарух от 1981г. Режисьор: Людмил Стайков В ролите: Стойко Пеев, Васил Михайлов, Йосиф Сърчаджиев, Аня Пенчева, Ваня Цветкова, Богомил Симеонов, Петър Слабаков, Джоко Росич

РУБИК АРТ ЦЕНТЪР Градски бар от ново поколение, оазисът на Варна! Хубава музика, отлично кафе, рождени дни, уютна обстановка, фирмени партита и презентации, удобен паркинг. Работно време 08:00ч. – 02:00 ч. Варна, бул. „Осми Приморски полк” 115 – ВАРНА 115 (голямата сграда) За резервация и информация: 0893 660 122 Афиш за месец февруари

Всяка сряда от 19:00 часа VIBE WITH ME by POLINA AfterWork соаре на питие с приятели 13.02 от 18:30 часа 08.02 от 21:00 часа среща с част от екипа, снимки и DJ RASH in the mix 14.02 от 21:00 часа автографи на червения килим СВЕТИ ВАЛЕНТИН 13.02 от 19:00 часа DJ JIJO (LOVELY MUSIC) ФКЦ, зала 1 21.02 от 21:00 часа TEE KAY (City Music Night) ЯТАГАН 22.02 от 21:00 часа предпремиера LIVE„KASHMIR“ acoustic ROCK night България, 2020 г., 100 мин., комедия Явор Тотев – вокал, Кристиян Торлаков Режисьор: Андрей Андонов – китара, Живко Русев – бас китара, Миро Цанов – ударни Сценарист: Христо Христов 28.02 от 21:00 часа В ролите: Мариан Вълев, Евгения LIVE Elite JAZZ Music Калканджиева, Васил Василев-Зуека, „SOFISTIX“, Sofia (вокал), Gody (саксофон), Ивайло Драгиев, Любомира Башева, Стефан Parsek (китара), Bager (контрабас) Денолюбов, Георги Стайков, Невена БозуковаДа бъде весело!

Неве, Китодар Тодоров, Силвия Станоева, Николай Кънчев

МУЗИКА

05.02 от 19:00 часа ФКЦ, зала 1 Музика от Америка Русенска филхармония Диригент: Марк Кадин Солист: Данчо Радевски, кларинет Програма: Джордж Гершуин Кубинска увертюра Смфонична поема Един американец в Париж Аарон Копланд Концерт за кларинет, струнен оркестър, арфа и пиано Артуро Маркес Дансон No.2 Конга на Новия огън (Conga del fuego nuevo 21.02 от 20:00 часа ФКЦ, зала 1 INTELLIGENT MUSIC PROJECT feat. Simon Phillips, Ronnie Romero & Richard Grisman премиерен концерт за България

Гр. Варна, Бул. "Приморски " 5 FB: RubikArtCenter тел.: 0888/040242, 0897/882135 01.02 5 години YДАР - ВАРНА - Жлъч Григовор / Гена - концерт 04.02 AfroLatin Chill Vibes From Regi - танци 05.02 TeamBuilding with Glarus състезателни игри 06.02 Джага турнир - състезание 07.02 RAP2BASS - Marski bday bash - DJ парти 08.02 Jenny Jo live at Rubik "The Crown Tour" - концерт 11.02 Kuban Salsa Night - танци 12.02 TeamBuilding with Glarus състезателни игри 13.02 BeerPong with Glarus - състезание 14.02 AfroLatin ChocoParty танци и шоколадови шотове 15.02 AWOL - Matt Sassari, Tom Baker електронно парти 18.02 Tango Night - танци 19.02 TeamBuilding with Glarus състезателни игри 20.02 Турнир по Mortal Kombat - състезание 21.02 90's Were F*ckin Awesome 22.02 SEVI Live at Rubik - концерт 25.02 AfroLatin Bachata Party feat. NLG - танци 26.02 TeamBuilding with Glarus състезателни игри 27.02 Турнир по Fifa20 - състезание 28.02 NEON party - DJ парти 29.02 Varneval - студентско парти с костюми

гр. Варна, ул. "Николай Михайловски " 20 FB: MOGO MUSIC тел.: 088 419 3741 01.02 Funkaround 07.02 Polina Live 08.02 Dj IvoButNot ft.Charlie 14.02 Love Forever - Nadina ft.Charlie 15.02 Perle Trio (Tango night) 17.02 M Jam (Jazz night) 21.02 Zenith Project ft. D.Semov 22.02 Stoyan Royanov Ya ya Live ft. Chilov 28.02 Blue Brothers 29.02 Irena Zlatinova ft.Radostin Zlatinov Live Начало на събитията: 21:30 часа

17


МЕСТА

МУЗИКА НА ЖИВО В МОГО от

Полина Милчева

Една от варненските музикални сцени, запустяла от известно време, бе съживена съвсем наскоро. Начинанието е на Чавдар Гочев-Чарли и Цветан Момчилов, а мястото е познато на варненци като зимен „Ментол“. След като заедно създават звукозаписно студио и музикално издателство, а Цветан от своя страна има и училище за музикално продуциране, двамата решават, че е необходима и клубна сцена, където артистите да имат възможност да споделят творчеството си пред публика. Така се насочват към познатото им място, което от известно време вече не функционира, с идеята да го възродят. „Вложихме много усилия и средства, за да стане това възможно. Направихме ремонт, преместихме сцената, понапудрихме тук и там, разширихме мястото, сложихме хубав звук и светлина и ето. Тук сме и сме „МОГО!“ казват двамата музиканти с мотивиращ заряд. В „МОГО“ приоритет са авторските проекти, а малката и комфортна сцена има мисията да ускори темповете на развитие за варненските артисти и техните проекти и да предложи богата културна програма на ценителите с участието не само на местни, но и на гостуващи изпълнители. Концертите са ранни, с начало 20–21 ч. и средна продължителност от час и половина. Работното време за момента е всеки петък и събота от 18 до 24 ч. с хубава музика, творческа обстановка, подходяща за срещи с приятели, но идеята е програмата постепенно да се разшири и през седмицата. „МОГО“ може да се превърне и в място за провеждане на фирмени или частни мероприятия, достатъчно е да споделите идеята си, а музикалната програма можете да следите на страницата MOGO MUSIC във фейсбук. Адресът на мястото е „Никола Михайловски“ 20. Ще ви посрещнат с радост и е твърде вероятно да си тръгнете оттам с усмивка. 18


19


ЗАВЕДЕНИЯ

Pampero Bar & Dinner

Кафе-с ладкарница Endor fino

Рес торанти GODZILA

45 гр. Варна, пл.Независимост

1 гр. Варна,

бул. Княз Борис I-ви 66, раб. време: 10:00-06:00 за резервации: 052 60 44 69 2 гр. Варна, Delta Planet Mall -ниво 2, бул. Сливница 185, раб. време: 11:00-23:00 за резервации: 0888 08 08 85 3 гр. Варна, Grand Mall -ниво 2 ,ул. Андрей Сахаров 2 раб. време: 9:00-23:00 за резервации: 0888 50 59 97 За поръчки: 0700 160 10 www.godzila.bg GODZILARestaurants godzilarestaurants

Супа Market

5

Варна, бул. Сливница 39, раб. време: 7:30-23:00 ENDORFINOCAFE ENDORFINO7978

Рес торанти Ла Пас тария

10 Ла Пастария Драгоман

ул. Драгоман 45 тел.: 0896 77 99 35 работно време: всеки ден от 11:00 ч. до 23:00 ч.

11 Ла Пастария Бриз

кв. Бриз, к-кс Паркмарт (бивш к-кс Пикадили Парк), бул.Княз Борис I, Приморски парк

52 Варна, бул.8-ми прим полк 97

Работно време: 10:00 - 19:00 Почивен ден: неделя Телефон 0882 923940 supamarketvarna

20

ул.Преслав 42 работно време от 08:00 - 24:00 тел.0884707870 Bar Pampero Varna bar.pampero доставки : Foodpanda & Takeaway

За резервации: 0897 93 87 33 За доставки: 08765 72 782; 08764 72 782 Работно време: всеки ден от 08:00 ч. до 23:00 ч. Разнос: всеки ден от 12:00 ч. до 22:00 ч. www.lapastaria.net RestaurantsLaPastaria @lapastaria

Рес торанти Фратели

кв.Чайка, бл.34, партер раб. време: 08:00-23:00 Тел. за резервации: 0897 40 50 60 гр. Варна, Фратели Фиш, кв. Чайка, бл.34, вх. А партер раб.време: 08:00-23:00; Тел. за резервации: 0877 33 19 18 8 гр. Варна, Фратели кв. Виница, ул. "Цар Борис III", №59 раб.време: 08:00-23:00 Тел.: 0877 11 62 10 Телефона за доставки: 0700 33 903 или на www.fratelli.bg всеки ден от 10:00 до 23:00часа 9 гр. Варна, Фратели бул. Сливница, ул.Константин Величков 55 раб.време: 08:00-23:00 Тел.: 0876 61 51 51 7


Vege-Joy

Кафеварка

Бира бар Ключето

40 Варна ул. Воден 19

Русе ул. Петко Д. Петков 5 Русе ул. Раковска 9А Русе ул. Плиска 52 Габрово, ул. Априловска 2 ВеликоТърново пл.Славейков 8 Търговище, Митрополит Андрей 25

25 гр. Варна,

ул.„д-р Людвик Заменхоф“ 10 раб. време: 12:00-22:30 тел: 0876 327 223 vegejoy / www.vege-joy.com

So Fresh Healthy food & juices

Кафе-бар "Muffin"

6

15 So Fresh Sevastopol

Варна, бул. Сливница №16 пред хотел Черно море, Понеделник - неделя: 08:00 - 22:30 16 So Fresh Grand Mall ул. Аднрей Сахаров 2 - Гранд Мол Варна - ет. 2 - до детския кът, Работно време: Понеделник - неделя: 10:00 - 21:00 17 So Fresh ParkMart - Приморски парк 482 (бившето Пикадили Парк) Работно време: Понеделник - неделя :08:00 - 20:00 sofreshbg, www.sofresh.bg

гр. Варна, Muffin bar & coffee, бул. Чаталджа № 14 раб.време: 07:00-00:00 Тел.: 0892 30 23 04

38 гр. Варна, ул. Русе 27 А

раб. време: 10:00 - 23:00 тел.: 0877 / 55 55 35 Бира Бар Ключето

Бира магазин и бирария

34 гр. Варна,

ул. Любен Каравелов 28 раб. време: 08:00-23:00 тел: 0887 478 925

Автентична Прясна Италианска Паста !

50 гр.Варна 39 гр. Варна,

ул. Юрий Венелин 4 раб. време: 11:00 до 23:00 неделя - почивен ден За резервации 0877569163 @restorant59

ул."Драгоман" 28 раб.време 11:30 - 20:30 Неделя - почивен ден тел.: 0899 946 832 PastaStationGigli pastastgigli 21


3 2 9 13 16 21 23

28

39

14 44

51

3

4

31 10 26

50

5

30 36

19

11

10 38

22

37

1

45

46

2

40

27 47

25

8

7 20 36 22

29


8

6 24 35

33

52 7

5

34

8 11 17

15 18

9

1 32

6 12 13

1. Драматичен театър 2. Куклен театър 3. Регионален исторически музей 4. Градска галерия 5. Дворец на културата и спорта 6. ФКЦ 7. Римски терми 8. Музей на историята на Варна 9. Летен театър 10. Туристически информационен център 11. Юнашки салон 12. Морско казино 13. Аквариум

23


МАГАЗИНИ

ШантавоЕ

магазин за нес тандартни подаръци

Vinyl Home Varna

Н а Тъ м но

29 Варна, ул. Стефан Стамболов 2, 31 Варна, ул. Братя Шкорпил 29

(на 20 метра от театър Българан) раб. време: понеделник - събота: 10:00 - 19:00 часа Тел. 0876 88 6670 www.Shantavo.bg ShantavoE

47 ВАРНА

бул. "Княз Борис I" 28 Тел. : 088 474 9556 Vinyl Home Varna

раб. време: понеделник - събота: 10:30 -20:00 часа неделя - 11:00-18:00 часа тел: 0876 440 596 www.natamno.com

Родопа милк Switch Co-Working space

МАГАЗИН ЗА ВИНО И КАФЕ Rock And Wine Café Shop

21 гр. Варна,

44 ВАРНА

ул. Професор Николай Державин 29 Тел. : 0885 979 149 rock and wine cafe shop https://rock-and-wine-cafeshop.business.site

Варна, Ул.”Стефан Стамболов” 2 24

ул. Никола Михайловски 17 Тел. 0898 938 371 22 гр. Варна, ул. Прага 2 Тел. 0895 181 688 23 гр. Варна, ул. Сан Стефано 16 Тел. 0878 597 878 Магазин Родопа милк раб. време: 08:00-21:00

51 Бул. Сливница 60

Работно време: Всеки ден от 9:00 до 19:00 Телефон 0888419211 https://switchvarna.com/

Работно време: Понеделник – Неделя: 11.00 – 18.00 ч. За повече информация: 0877 885 232


НАСРЕЩА

Калуди Калудов от

Пл амена Александрова

Калуди Калудов тръгва от варненското село Любен Каравелово, за да стигне до найголемите световни оперни сцени. Името му отдавна фигурира в листата на великите тенори. Паралелно с внушителния си концертен репертоар той води майсторски класове и обучава млади певци. 25


НАСРЕЩА

Очевидно сте кръстен на дядо си, но какъв е произходът на това необикновено име? Да, аз съм кръстен на прекрасния си дядо Калуди. Едно име, свързано с гръцкия език. Кали значи „добро“. Казвали са ми, че калодя значи „всичкото добро на масата“. Моите прадеди са от Лозенградско и са преселници по тези земи. Някога дедите ми са канили за кръстници само гърци и затова са слагали на децата си имена с гръцки произход като Кальона, Димитри, Стойко, Мария, Калуди, Продан, Анастасия и т.н. Кога открихте, че пеенето е Вашето нещо и защо се насочихте точно към оперния жанр? Аз пеех от невръстна възраст и не знам какво е да не ти се иска да пееш. Исках да стана естраден певец, но след като срещнах в живота си моя първи педагог г-жа Веселина Зафирова,

26

нямах друг изход. Тя беше решаващ фактор и ме накара да обикна операта. Занимавате се и с вокална педагогика. Кои са предизвикателствата в обучаването на млади певци? Предизвикателство е да откриеш истинската същност на учещия се от теб. Останалото е въпрос на умение на вокалния педагог. Какви правила за живот спазват оперните певци? Пазите ли гласа, тренирате ли го някак, има ли забранени за Вас неща? Има много неща, от които певецът трябва да се лишава, но това е само негов избор. Днес, за да си прекрасен певец, не е нужно само да имаш хубав глас, музикалност и технически възможности, но и да си доста спортен тип. Днес хората нямат право да са дебели и неугледни. Трябва да са елегантни и в добра физическа форма. Гласът не обича разгулния живот. Той обича да си се наспал и добре да си поддържал физическото си състояние.


Ласкае ли Ви или Ви дразни, че Ви наричат „българският Лучано Павароти“? Не, защо? Павароти е колос, с който би трябвало всеки да е щастлив, че го сравняват. Аз не съм толкова гениален като него. Как се чувствате, преди да излезете на сцена? От коя световна сцена пазите найдобър спомен? Винаги, когато трябва да излизам на сцена, независимо коя, аз се вълнувам все едно ще пея в Ла Скала. Няма малка или голяма сцена. Има малки или големи певци. Никога не подценявам никоя публика и винаги се старая да дам най доброто от себе си. Кое считате за най-големия си успех? Това, че все още пея и все още се чувствам добре и със силни партньори. Светът на операта е необятен, но ако трябва да посочите няколко любими оперни партии, оперни сюжети или композитори, кои ще бъдат те? Верди и Пучини са моите предпочитани композитори. Но как да Ви кажа, всеки

композитор е едно неповторимо явление в оперния жанр... С какво е добре да започне един незапознат с операта слушател, за да се потопи в този жанр? С нещо, което да е мелодично и познато. Връщате ли се често към местните си корени? Да! Аз живея във Варна и намирам, че това е най красивото място на света. Извън музиката какво Ви носи удоволствие? Да шофирам, да чета неща, които ме интересуват, да прекарвам времето си с близките си, да ходя по планините ни... и още много други неща. Накъде гледате през 2020-та и какво Ви предстои? Вече съм след един майсторски клас в Минск с моите китайски ученици, а сега водя втори курс за тази година. До началото на март ми предстоят три концерта и още два курса в Полша и Украйна. 27


ЗА ДЕЦАТА

ЩО Е ТО ВАЛДОРФСКА ПЕДАГОГИКА

В рубриката ни „За децата“ през тази година ще представим някои алтернативни образователни методи и подходи, както и практични съвети и игри, които да изпробвате със своите деца и/или ученици, за да намерите подхода, който работи за вас. Рубриката се публикува със специалното съдействие на Образователна общност – Варна. Що е то Валдорфска педагогика „Най-висшето ни усилие трябва да бъде в развиване на свободни човешки същества, които са способни да създават цел и насока на живота си”. Така създателят на тази педагогика – австриийският учен и философ Рудолф Щайнер, описва смисъла и същността и. Найважното за Валдорфската педагогика е, че в центъра на възпитанието и обучението стои целият човек: с неговата физическа, душевна 28

и духовна същност или, както психологията ги назовава, с неговото тяло, психика и Аз. Според Щайнер тази педагогика не е наука, а изкуство, а урокът е произведение на изкуството. Тя поставя естетиката в основата на обучението и възпитанието, тъй като детето започва да усеща и чувства далеч преди да започне да мисли съзнателно. Нейният стремеж е към запазване на творческите способности на децата, защото чрез тях детето може по естествен начин да развие социални умения, да опознава света и да намери смисъл в него. Валдорфската педагогика има за цел да подготвя дееспособни, всестранно развити и високообразовани хора с неизчерпаем интерес към живота, с желание непрекъснато да се учат, с остро социално чувство и стремеж към общуване и взаимопомощ, хора, способни да развиват себе си и новите импулси в себе си и


да ги претворяват в дела, да вземат решения съгласно изискванията на духа на времето, да бъдат новатори и творци. Валдорфската педагогика е съобразена с потребностите на възрастта на детето. През различните възрастови периоди детето има различни нужди и Валдорфската педагогика се съобразява с тях. Тя може да се практикува в домашна обстановка, в класната стая и навън. В света, а вече и в България съществуват Валдорфски детски градини и училища. Първото такова учебно заведение е открито от Емил и Берта Молт, собственици на цигарена фабрика „Валдорф и Астория“, които били страстни поддръжници на Рудолф Щайнер и решили да приложат на практика неговите идеи и да образоват децата на работниците си, за да ги подготвят за бъдещето. Самият Щайнер създава учебната програма на новото Валдорфско училище, което отваря врати преди 100 години (1919 г.). Чрез тази

програма е въведена уникална концепция за образование на децата, която възпитава не само доминиращите от края на 19 в. до днес физически и интелектуален аспект, но и духовния, емоционалния, социалния и моралния аспект на младото човешко същество. В България тази концепция навлиза през 90те години, а през 2001 г. се създава и първото Антропософско общество, чиято задача е да развива антропософската наука, както и нейните приложения в съвременния свят, водещи до одухотворяване на съвременната цивилизация. От 2011 година съществува и българско Валдорфско училище в София – ЧСУ „Проф. Н. Райнов“, което се създава като естествено продължение на обучението на деца, завършили единствената тогава Валдорфска детска градина в София. Първите обучения на Валдорфски педагози във Варна са през 2012 година и за момента няма основана 29


ЗА ДЕЦАТА образователна институция, но идеята и мечтата за изграждането на Валдорфско училище се опитват да осъществят няколко души, обединили се в сдружението „Инициатива за Валдорфска педагогика – Варна“. Интересът към този метод нараства, но какво всъщност различава Валдорфската класна стая от конвенционалната? Сара Болдуин, дългогодишен Валдорфски педагог, обяснява ключовите елементи, които очертават разликите. На първо място, това е самата среда, която е близка до домашна среда с акцент върху естествените материали. Една Валдорфска детска градина например е обзаведена така, че да прилича много на дом – с копринени завеси, вълнени килимчета, люлеещ се стол и дървени маси и столове. Учителите съзнателно избират играчки, които да стимулират сетивата на децата и да ги потапят в красота. Играчките в класната стая са направени от естествени влакна и материали, за да стимулират сетивата на малкото дете. На второ място, това са самите образователни занимания, те винаги са смислени, с цел. Валдорфските педагози създават смислена работа с конкретна цел в класната стая и ангажират децата в дейности като готвене, чистене, печене, шиене или плетене. На открито можете да видите учителите да се занимават с градинарство, пълнене на хранилки за птици или ринене на сняг. Децата им подражават, включват се и помагат с всички тези дейности. Те научават умения от реалния живот и така стават уверени и способни личности. На трето място, това са въображението и играта. Създателят на Валдорфското образование Рудолф Щайнер подчертава значението на въображението в детството, а Валдорфските възпитатели вярват, че играта, която стимулира въображението, е ключова за креативното мислене по-късно в живота. В класната стая всеки ден се отделя достатъчно време за неструктурирани, стимулиращи въображението игри без намеса от възрастните. Тогава виждате децата да се превръщат в котки и мишки, да си правят чаено парти в детската кухня, момчета и момичета да строят големи конструкции от 30

дървени блокове, да правят структури с пънове и различни блокове дърво, други деца да си слагат носове и корони, за да се превърнат в принцеси и принцове. В следващите редове представяме няколко идеи за практично прилагане на метода вкъщи и в училище. Практично за родителите: всичко може да бъде всичко Когато мислите за материалите и играчките за свободното творчество на детето, се ръководете от простичкото правило „Всичко може да бъде всичко“. Децата имат нужда от неограничени в приложението си средства за игра, които всеки следващ ден да задоволяват новите им потребности и изискванията на въображението им. Играчката трябва да бъде достатъчно „безформена“, за да може да има различни приложения според ситуацията. Пожарната кола с дистанционно управление например може да бъде използвана само и единствено като пожарна кола, но едно дървено камионче може да бъде и пожарна, и селскостопански камион, и автобус, и фургонче, та дори да плава по вода. А простата отворена кошничка предлага още повече възможности – тя може да се превърне в легълце, куфарче, чанта за покупки, а ако се обърне наопаки – шапка,


планина, затвор, пещера, скривалище. Други примери за естествени играчки са царевичните кочани (ролки за къдрене, триони, царевица за вечеря, четки за зъби и др.), кошница с подбрани пръчки (ограда за стадо животни, болтове и други строителни материали за строителство на мост), миди и раковини (телефони, легълца за малки кукли, лъжички, чинийки и други). Практично за учителите: разказвайте приказки Независимо от възрастта на децата, те имат нужда от вълшебството на приказките. С помощта на приказките осмисляме живота си. Те дават на децата примери за справяне със затрудненията, с които ще се сблъскат, докато растат и се развиват. Образите от приказките показват фините нишки на човешките взаимоотношения, както и качествата, които обществото възхвалява или порицава. За най-малките са подходящи игрите с пръстчета. Използвайте популярни детски стихчета и гъделичкайте ушите, нослето, коремчето и стъпалата на бебето. Можете да направите и „приказни герои“ с помощта на стара ръкавица. Приказките, които пресъздават случки от всекидневието на детето, разказани в стихотворна форма, са идеални за децата от две до четири години. Препоръчително е книжките да са с картинки, разказващи просто събития от нормалния живот. Между пет и осемгодишна възраст децата започват да получават усещането

за наличие на „добро“ и „зло“ в живота си. Сега е времето да въведете вълшебните приказки, защото те дефинират доброто и злото по ясен, недвусмислен начин. Сюжетът е прост, а героите са обрисувани със смели, категорични щрихи – злата кралица е истинско въплъщение на злото, а най-малкият син има чисто, златно сърце и т.н. За всяка възраст са подходящи и ценни и приказките, които вие сътворявате специално за тях. Освен в детските градини и училищата, валдорфски занимания се организират и от сертифицирани преподаватели в техните ателиета. Във Варна такива занимания можете да намерите в арт работилница„Златни ръчички“, арт клуб „Титания“ и други. Ако искате да почерпите още идеи и вдъхновение за занимания с деца и да се докоснете до света на Валдорфската педагогика, заповядайте на 1 февруари от 10:30 ч. в Социалната чайна, където ще можете да научите повече за него от сертифицирани Валдорфски педагози. Таксата за събието е дарение за каузата на Социалната чайна според вашето желание. Това ще е първото събитие от поредицата такива на Образователна общност – Варна, посветени на различни педагогики, подходи и образователни методи. В следващия брой очаквайте повече за сугестопедията. 31


НА ПЪТ

ЕГИПЕТ – ОТ ДРЕВНОСТТА ДО ДНЕС от

Н и к и та Т од о р о в , 1 4

Всичко започна с търсене на дестинация къде да прекараме Нова година със семейството ми. Ровех из различни сайтове, търсех препоръки, но истината е, че отдавна си мечтаех да видя някое от чудесата на света. Така открих оферта за Египет. Оказа се, че пътуването ще бъде с чартър от Варна. Обсъдихме предложението с родителите ми и те одобриха. Седмица покъсно вече си правехме планове и мечтаехме за непознатите земи. 28 декември В 7:00 ч сутринта бяхме на летището. Там ни чакаха хора с онези табелки, на които пише нашата дестинация. Чекирахме се, минахме проверките за сигурност и поехме към самолета. Кацнахме в Кайро (столицата на Египет) след около 3-часов полет над планини и морета. След като бяхме проверени дали случайно не носим някой новогодишен фойерверк, се отправихме към автобусите, които щяха да ни превозват през следващите дни. Тъй като в 32

г

Египет управляват военни, и трите ни автобуса трябваше да бъдат придружени от полицейски ескорт. Освен тов, във всеки автобус имаше човек от туристическа полиция. Обясниха ни, че всичко това е само в интерес на нашата сигурност. Вече беше обяд и, както сами можете да се досетите, бяхме огладнели. Откараха ни до едно приятно заведение, което беше разположено на понтон на река Нил. След като завърши първият ни обяд в Египет, се отправихме към Националния музей в Кайро. В него могат да се видят впечатляващи експонати. Експозицията в музея не беше в пълния си вид, защото в момента се строи нова сграда, която по план трябва да е няколко пъти по-голяма от сегашната, и всичко ще се премести там. Едни от най-впечатляващите артефакти бяха маската на Тутанкамон, хляб на 4000 години (да, правилно прочетохте - 4000 години!), дрехи също на такава възраст и първият опит за направа на походно легло. Естествено, няма как да изредя всичко интересно, а и времето ни за разглеждане беше ограничено.


29 декември Отново станахме рано. Бях развълнуван, предстоеше ми да видя пирамидите в Гиза. Тези величествени творения, създадени от древните хора, могат само и единствено да ви накарат да си задавате въпроси и да търсите отговорите им – как, кога, с какво, има ли извънземна намеса? Пирамидите са построени от червени гранитни блокове, които тежат по около 250 кг всеки и са високи по 2 метра. За съжаление, успях да вляза само в една от по-малките пирамиди. Оказа се, че в нея целогодишната температура е 20 градуса. Имах възможността да яздя камила между отделните пирамиди, а местните търговци бяха друга част от атракциите. Час по-късно бяхме транспортирани до Големия

сфинкс. Интересното при него е, че носът му е премахнат, защото в древността хората са вярвали, че именно оттам могат да влязат зли сили. Следващото място, което посетихме, беше малка фабрика за правене на папируси. Показаха ни как се произвеждат от бананови листа и стъблата на захарната тръстика. Който желаеше, можеше да си закупи за спомен. Денят вървеше към края си, а ни очакваше 5-часов трансфер до Хургада. Това е един от курортните градове в Египет и населението му е около 200 хиляди души. Там щяхме да прекараме следващите няколко дни. Късно вечерта се настанихме в хотелски комплекс на брега на Червено море. 33


НА ПЪТ

31 декември Решихме да си направим разходка до стария град в Хургада. Да стигнем до там ни отне около 30 минути. Използвахме малък бус, който се оказа обичайният начин за превоз на местните хора. Голямата ми изненада беше цената на билетчето. Всъщност такова липсваше, но платихме по 5 египетски паунда или 50 стотинки на човек. Причината за тази шокираща цена е ниската цена на горивата по бензиностанциите. В Хургада най-популярната търговска улица се казва „Шератон“, на името на първия хотел в града. Разгледахме централната част, малките улички и имахме възможността да видим отблизо как живеят хората в Египет. Останах изненадан, че освен главната улица, която беше асфалтирана, встрани от нея всичко беше в пясък. Истински улици почти липсваха. 34

2 януари Следващото интересно приключение беше посещението ни в град Луксор. Пътувахме през пустинята, видяхме истински бедуини. Това са хора, които живеят сред пясъците, там са техните семейства, деца и поминък. Пристигайки в Луксор, разгледахме погребалния храм на единствената жена фараон – Хачепсут, най-големия духовен храм Карнак и Долината на царете. До днес са открити 64 гробници на царе, управлявали някога Еипет. Най-дългата от тях е 250 метра и е била пригодена за децата на Рамзес II. Има 150 зали. В погребалния храм видяхме къде царицата Хачепсут е трябвало да бъде за последно видяна от хората, преди да я положат в нейната гробница. В Карнак разгледахме стенописи на богове и техните картуши. Картушите представляват фигури,


35


НА ПЪТ

нещо като печати на боговете. Най-интересният за мен стенопис беше на Бога на плодородието. Защо ме впечатли ли? Защото по време на една от войните в Египет той е бил единственият останал мъж в селото. Без една ръка и без един крак, но това не го спряло да бъде интимен с всички жени. След като воините се върнали при своите жени, се оказало, че половината са бременни, а другите са с новородени! Всички мъже единодушно отправили молба към царя този мъж да бъде наказан със смърт за прелюбодеянията си. Но, за всеобща изненада, фараонът казал, че няма да посегне на този 36

човек, защото той му създал бъдеща армия. Така бил провъзгласен за бог на плодородието. Навсякъде е изобразен само с една ръка и крак, но с щръкнал член. През останалите дни се отдадохме на почивка и разходки по плажовете на Червено море. Никога няма да забравя това пътуване, защото видях и другата страна на живота. В Египет много хора живеят бедно, но въпреки това се радват на всеки ден. За тях религията е нещо важно и останах с впечатление, че в това отношение са непреклонни. Връщам се в спомените си в очакване на следващата дестинация.


ОТ КЪДЕ СИ

СИРСЕ В ЛАТИНО РИТЪМ от

Д о ра С о л а ко в а

Тя винаги ви посреща с топла и заразителна усмивка. Говори български много добре, макар и да проявява скромност в това отношение. Сирсе живее във Варна със съпруга си и двете си чудесни деца и може лесно да ви накара да затанцувате в латино ритъм.

Представете се. Откъде сте? Здравейте, казвам се Сирсе Колас Кано и съм родена в Хавана, Куба. Как избрахте България за страната, в която да живеете със семейството си? Любовта ме доведе на Балканите. Живях 10 години в Македония с мъжа ми и децата и от 2010 г. започнахме да си прекарваме летата във Варна, а от 2013 г. окончателно решихме да се преместим тук. Как се чувствате в България? Прекарвам си страхотно, имам много приятели, които ме подкрепят и всички са много гостоприемни и дружелюбни. Моите

деца се адаптираха изключително бързо в новата среда. Обичам Варна заради морето, което ме кара да се чувствам все едно съм у дома в Куба. С какво се занимавате? В момента работя в една чуждестранна фирма като търговец с испански език, но през свободното си време преподавам латино фитнес (зумба). С какво зумбата привлича хората? Защо Вие избрахте това? Зумба е комбинация от латино музика и аеробни упражнения. Тренировките са много забавни и интерактивни, това привлича хората. 37


ОТ КЪДЕ СИ

Още от малка се интересувам от различни развлекателни спортове. Била съм част от младежкия национален отбор по синхронно плуване в продължение на 10 години. Имам завършено висше образование по физкултура и спорт в Куба. От 17-годишна работя като фитнес инструктор, а от 19-годишна съм спортен аниматор на круизни кораби. През 2010 г. изкарах сертификат за инструктор по зумба. По това време имаше бум на латино музиката в Европа, а на мен това ми е в кръвта и сметнах, че това е най-подходящата работа за мен. На какво ви научи Вас зумбата? С какво Ви беше полезна? Не мога да кажа, че зумбата ме е научила на нещо определено, но тя ми помогна да си 38

върна формата след раждането на второто дете и ми помага да се запознавам с много нови хора и да се адаптирам в новата среда. Кои са най-големите предизвикателства, които срещнахте досега в България? Най-голямото предизвикателство е да науча български език, все още не умея да говоря добре. Второто голямо предизвикателство е коренно различният климат, все още не съм се адаптирала към студа. Беше ми много трудно да науча българските обичаи и традиции, тъй като са много различни от тези в родната ми страна. Къде и как могат да Ви открият хората, които искат да се занимават със зумба? В момента преподавам латино фитнес (зумба) в ТИМ фитнес в Спорта зала, всеки вторник и четвъртък от 19:30 часа.


НА ГОСТИ

ХРИСТИЯН ОБЛАКОВ И „ЧЕКМЕДЖЕТО“ НА ИСТОРИЯТА

В новата ни рубрика „На Гости”, през годината ще ни гостуват популярни варненски журналисти, публицисти, автори или най-общо казано – хора, които искат и имат какво да кажат на града. Първият от тях е Емилиян Ялъмов. Журналист и автор на книгите „Насаме с шоубизнеса – черно на бяло“ и „На светска вълна в морето от информация“. През годините Емо е работил за печатни и електронни медии.Носител на награди за журналистика.Понастоящем е организатор в ЦПЛР – Общински детски комплекс, инициатор на проекта „Вдъхновяващи срещи“ и младежки вестник „НахОДКи“. Тук той ни среща с Християн Облаков. 39


НА ГОСТИ

Християн Облаков е роден на 15 март 1989 г. във Варна. В периода 2003–2008 г. изучава „История и цивилизация” в Националната гимназия по хуманитарни науки и изкуства „Константин Преславски”. Тогава започва да се интересува и от миналото на града ни. Облаков е дипломиран юрист. Автор е на няколко книги. Кое кара един млад човек да отключи „чекмеджето“ на историята на своя роден град? Всеки град си има своето собствено и интересно минало. Ако човек е изкушен от желанието да научи повече и отдели време, то тогава започва едно приключение по търсене и разкриване на любопитни факти, свързани с архитектура, личности, събития и пр. Не съм сигурен дали възрастта е от значение, важен е интересът и емоционалният заряд, с който се подхожда. Кои са най-ценните документи, които изтупа от пепелта на годините? Не съм сигурен дали мога да направя степенуване по ценност на документи, до които съм се докоснал. Всички архиви, които съм разглеждал и продължавам да изследвам, са свързани с миналото на родния ми град. 40

В тази връзка мога да заявя, че проявявам интерес към най-различни по вид документи. Разбира се, изпитвам особено вълнение всеки път, когато попадам на факти, свързани с живота и творческия път на арх. Дабко Дабков (1875–1945 г.). Питая дълбоко уважение и почит към паметта на този варненец. С какво е била уникална архитектурата на Варна? Архитектурата на един град, заедно с природни дадености и местоположение, придава индивидуален облик на населеното място. В тази връзка всеки град може да се похвали със собствена уникална архитектура, Варна не прави изключение. Богато е архитектурното наследство на морския ни град. Плеяда талантливи архитекти са оставили отпечатъка си при проектирането на жилищни и обществени сгради, които до ден днешен са градски забележителности и със своите архитектурни достойнства придават аристократичен дух на централната градска част на Варна. За мен всяка сграда е разказвач на любопитна варненска история, независимо дали става дума за обществено здание като Аквариума и Драматичния театър или частен дом на варненска фамилия.


Защо не ценим историята си, а залитаме все към модерното? Бих казал, че интерес към миналото на Варна съществува, не само от страна на множеството туристи, които посещават ежегодно града, но и от самите варненци. Можем да си пожелаем засилване на този интерес. Познаването на миналото е една от стъпките за опазване на наследството. Факт е, че Варна винаги се е стараела да бъде модерен град. Архитектурата е един от символите на този стремеж към новото и модерно. Така след Освобождението се приема Първият градоустройствен план на Варна, с който се изграждат първите булеварди, разширяват се стари улици и се създават нови. Съборени са много сгради, които отстъпват място на новата проевропейска линия в строителството. През втората половина на ХХ в, та и до ден днешен се разрушиха много здания от края на ХІХ и началото на ХХ в., заменени от други модерни проекти. Считам, че е необходимо да се предприемат по-добри мерки за опазване на архитектурното наследство, за да се съхранят повече примери от различните исторически епохи. В последните години много хора се самопровъзгласиха за елит. Какво е било ядрото на този елит в началото на XX в.? В годините след Освобождението във Варна, както и в останалите български градове се създава едно изключително общество. Представители на различни професии – архитекти, лекари, юристи, индустриалци, банкери, учители и пр. Хора, получили академично образование в различни европейски университети, които след дипломирането си се завръщат в Отечеството си и спомагат за неговото бързо израстване до

висотата на останалите европейски общества. Въпреки че в България няма потомствена аристокрация, до 1944 г. в страната ни, в частност и във Варна, има изключителна интелигенция, чиито труд и отдаденост на различни каузи водят до създаването на високи и стойностни резултати. Могат да се дадат десетки примери. Кои исторически грешки трябва да помни Варна, за да не ги повтарят поколенията? Това би трябвало да бъде принцип – че грешките не бива да се забравят, за да не се повтарят. Няма време, когато да не са се допускали грешки. Считам, че е важно да се взираме в миналото често, за да ни е по-лесно при намирането на решения на въпросите, които стоят пред нас. Върху какво работиш сега? Да очакваме ли нови книги от теб? Понастоящем съставям нова монография, която е посветена на живота и творчеството на арх. Манол Йорданов (1877-1954 г.) във Варна. Не мога да кажа кога точно ще бъде готова, но това е предстоящата нова книга, над която работя. Какво би посъветвал младите варненци? Може би не да посъветвам, а да изкажа надеждата си по засилване на любопитството към миналото на Варна от страна на младите варненци. Чест и отговорност на всички жители е опазването на паметта на града ни. Интервю на Емилиян ЯЛЪМОВ Снимка: Архив „На светска вълна с Емо Ялъмов“ 41


СГРАДИТЕ НА ВАРНА

ХОТЕЛ „ЧЕРНО МОРЕ“ – НЕБОСТЪРГАЧЪТ НА ВАРНА от а рх . Ч а в д а ра

Емблемите на Варна! Визуалната идентичност на града е пряко свързана със сградите в градското пространство. Това е рубрика за онези най-характерни за града сгради, които формират усещането ни за неговия уникален облик. За Варна те се обособяват в няколко исторически слоя: археологическото наследство, периодът от края на Османското иго до края на 19 век, от началото на 20 век до 1945 г., периодът 1945–1990 г. и годините на прехода. Характерът на Варна се определя 42

Николова

най-силно от сградите от средата на 19 век до 1945 г., формиращи историческата среда на централна градска част, и сградите от 1945 до 1990 г., за които е характерен модернистичен, доминиращ, строг стил. Въпреки че само незначителна част построеното през социалистическия период е класирано като историческо наследство, няма как да се отрече значението му за идентичността на съвременния български град. В момента тече процес за реконструкция на


една от емблематичните за Варна сгради – хотел „Черно море“, в следствие на което ще се промени обликът му като един от символите на града. Хотелът е изграден в карето, сключено между улиците „Стефан Караджа“, бул. „Сливница“, бул. „Княз Борис І“ и ул. „Баба Тонка“. Той е проектиран от арх. Симеон Димитров и е открит на 24 май 1978 г. При построяването на хотела е разрушено началното училище „Сулини“, едно от най-старите в града. Училището е построено със средства от гръцкия търговец Васили Сулини на мястото на стар хан, собственост на варненския възрожденски деец хаджи Стамат Сидеров. След смъртта на Хаджи Стамат имотът запустява. Васили Сулини прави опит да го узакони, но не успява да се снабди с крепостен акт. Той предоставя мястото на гръцката

община, която около 1880 г. построява училището, като го кръщава „Сулини”. Общината също не се сдобива с крепостен акт. През 1906 г. излиза закон за закриване на гръцките училища и то запустява. През 1907 г. в част от сградата се настанява семейството на Сидер Сидеров, син на Хаджи Стамат Сидеров. Следват разправии с гръцката община, водене на дела, като се намесва дори гръцкият консул, но имотът е присъден на Сидер Сидеров. Докато се водят съдебните дела, през 1910 г. училището отново отваря врата, но вече като българско. След 1944 г. е закрито. От учебната 1949/1950 г. до разрушаването му през 1967 г. сградата се използва от Музикалното училище „Добри Христов“. Хотел „Черно море“ е най-високата сграда в центъра на Варна и преди да построят Варна Тауърс, това беше небостъргачът на 43


СГРАДИТЕ НА ВАРНА

града. Поради проблем с подпочвените води строителството му се проточва дълги години. Със своя извисен обем хотелът се налага като сграда репер, доминираща градското ядро. В обемно-пространствено отношение тя е композиция от високо осемнадесететажно тяло – леглови тракт с изградени панорамни заведения и ниско широкоплощно тяло/цокъл, в което са разположени всички обслужващи помещения. Ниското тяло има висока етажна височина, целяща изравняване с околната застроена среда и създаване възможност за галерийно решение на ресторантската зала. Главният вход е оформен със силно изнесена маркиза. Пластиката на ниското тяло е постигната чрез майсторски изработени кофражи на повторяеми портици. Терасите и наддаденият корниз имат изчистен детайл, постигнат чрез същата техника. Фасадата е обшита с врачански черен конгломерат и пикована бучарда, използвана при рамки, корнизи, колони. Главният вход води към просторен вестибюл, който е в добра връзка както с хотелския тракт, така и с кафе44

сладкарницата, дневния и нощен бар, залите за конференции и забавни игри, ресторанта и банкетната зала. Отделен вход води към самостоятелен ресторантски комплекс за 1300 души. В сутерена на широкоплощното тяло е изграден паркинг за 130 коли. Това е типичен градски бизнес хотел с категория 4 звезди. Разполага с общо 153 стаи, всяка от които има балкон с гледка към морето и града. Той е подходящо място за конгресен туризъм и има 3 конферентни зали: „Варна“, „Одесос“ и „Черно море“. Сградата на хотела е застроена в абсолютен дисонанс с околната среда, но със своя силует е акцент в централното градско ядро и с времето се е превърнала в градски символ. „Черно море“ е разположен на пешеходната алея, която води към Морската градина. Това е идеално място, близко до всички исторически и културни забележителности и важни места във Варна. Гордост на комплекса са панорамният ресторант на последния етаж и панорамният коктейл бар, от които се разкрива прекрасен изглед към града и Варненския залив.


ЗА РЕКЛАМА тел: 0877 885 249 e-mail: agent@vijvarna.comIssuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.