Ти си Варна / Брой 49 / Декември 2019

Page 1

БРОЙ 48

ДЕКЕМВРИ 2019 1


2


СЪДЪРЖАНИЕ-БРОЙ 48

N NACHEV I ЧЕВ I VESSELI ВЕСЕЛИН НА

04 КЪДЕ

ПРАЗНИЧНО ВАРИЕТЕ

ДУАРНЕНЕ

06

ГЪЛЪБ ГЪЛЪАКЦЕНТИ БОВ I GALAB GALABOV I НЯКЪ ДЕ ДО МЕН

ЗНАКОВИ ХУДОЖНИЦИ

МИЛКО БО ЖКОВ

10

АКЦЕНТИ

ПЪТУВАЩИ КОЛЕДНИ ПИСМА

I MILKO BOZH KOV I ДУАР НЕНЕ

23 НА СРЕЩА

А REVA I В ПЕЙЗАЖ УЛИЦАТА РЕВА I MIMI DOB МИМИ ДОБ

27

31 НА ПЪТ

КНЯЗ БОРИС I

КОЛЕДНА РАЗХОДКА ИЗ ВИЕНА

34 ДЕЦАТА НА ГРАДА

36 МЕСТА

38 MADE IN VARNA

АЛЕКСАНДЪР АЛЕКСИЕВ

АДРИАНА ХАДЖИТЕНЕВА

СУПА ПРЕЗ ДЕКЕМВРИ

ВДЪХНОВЯВАЩИ СРЕЩИ

1


БЕЛЕЖКИ

Времето е измислено от хората, за да контролират други хора. Не си спомням чия е тази мисъл, но сме отново в дванадесетия месец на годината, остават броени дни до настъпване на Новата 2020, чакаме с нетърпение Коледа, цикълът се повтаря. Животът продължава с пълна сила, а въпрос на гледна точка е, дали ще го пропуснем между празниците, или те са крайъгълните камъни в ежедневието ни. Времето за равносметки също напира - какво свършихме, какво не успяхме, дали всичко се подреди по най-добрия начин, търсим отговори и гледаме с надежда към следващата година. Ако имаше как и лятото да продължава и през зимата... Скъпи читатели, благодарим ви, че бяхме заедно през 2019. Нас ни има заради вас. Десетки изписани страници, интервюта с интересни хора, хиляди пропътувани километри, обиколихме емблематични варненски улици, разказвахме ви за най-голямото богатство на града ни – децата и техните успехи, готвихме заедно вкусна храна, подкрепяхме стойностни инициативи във Варна. Четете и споделяйте новия брой на „Ти си Варна”. Пожелайте на близките и приятелите си хубави неща, а на тези които не ви харесват, изпратете частица от собствената си сила. Наздраве!

Николай Тодоров Екип: Издател: Николай Тодоров office@vijvarna.com Редактор: Пламена Александрова contact@vijvarna.com Автори в броя: Пламена Александрова Никол Патрашкова д-р инж. Стефка Кантурска Цветелина Неделчева Дора Солакова Полина Милчева Теа Димитрова Корица: Стели Чакърова Предпечат: Илиан Димитров Печат: Хеликс прес ЕООД За реклама в списанието: Мариан Станков agent@vijvarna.com тел: 0877 885 249

2

Издава се от: Виж! Варна ЕООД Ти си Варна Всички права запазени С уважение към авторското право молим никаква част от това издание да не бъде възпроизвеждана без изричното съгласие на издателя. Издателят не носи отговорност за информацията в подадените програми и рекламни материали. Тираж: 5000 бр. Разпространява се безплатно в над 100 подбрани обекта и събития в града и региона. Електронно списание свалете от issuu.comКЪДЕ

11 ГОДИНИ ГАЛЕРИЯ „ЛАРГО”

Единадесет творци от различни поколения, с различен стил и художествени похвати, обединени от една тема – „Единадесет откровения за светлината”. Една изложба, която си заслужава да се види. Адресът е на ул. "Хан Крум" №8, и ще бъде достъпна до 17ти януари следващата година. Повече за събитието вижте в сайта на галерията на www.largogallery.com.

85 ИСТОРИИ ОТ ИСЛАНДИЯ

ПРАЗНИЧНО ВАРИЕТЕ

ФИЗИКА НА ТЪГАТА

Първата самостоятелна фотографска изложба на Светослав Милчев-Акела можем да разгледаме в Арт салона на Радио Варна. Светослав определя себе си като мотоциклетен приключенец-фотограф. За експозицията са подбрани 85 кадъра в голям формат от последното му 45-дневно пътуване до Исландия и обратно. Някои от фотографиите са цветни, други – черно-бели. „85 истории от Исландия” ще остане в Радио Варна до 10 декември. Входът е свободен.

Синият салон на комплекс Морско казино ще бъде преобразен в сцена – от познатото на стари варненци и гости на града заведение, през звездния му период в ХХ век. Известната хореографка Нина Козина, заедно с изкусните танцьори от “Арт денс”, ще представят вариететни танци, акробатика и пластика, песни, разнообразие от различни стилове – на вокалното и танцово изкуство на 28-ми декември от 19:30 ч.

Първата и засега единствена прожекция на анимационния филм на Теодор Ушев по романа на Георги Господинов ще се проведе във ФКЦ на 9 декември от 19 ч. Рисуваната лента спечели редица международни награди,а по всеобщо мнение не е за пропускане не само от почитателите на авторите, но и от всеки ценител на съвременната анимация. Продължителността е 27 мин., а продукцията е канадска.

4


ХАРИ ПОТЪР ЗАВИНАГИ

ЧИГОТ И ВТОРОТО БЪЛГАРСКО ЦАРСТВО

ШИШЕ ВЪРНИ, КНИГА СИ ВЗЕМИ!

Най-малките почитатели на „Хари Потър” във Варна започват редовни срещи, за да си припомнят различни части от книгите, да обсъждат и дискутират любимите си герои. Сбирките са безплатни и ще се провеждат всяка първа събота на месеца. На 7 декември, в книжарница Пи Букс на ул. "Бдин", от 10.30 ч ще се проведе първата среща.

Зимата вече е тук, но това не ни лишава от възможността да посетим най-новата изложба на сдружение ЧИГОТ - ВТОРОТО БЪЛГАРСКО ЦАРСТВО: 14 ГОДИНИ СРЕДНОВЕКОВНИ ИСТОРИЧЕСКИ РЕКОНСТРУКЦИИ. Интересни артефакти, оръжия, облекла и възстановени копия от този период могат да бъдат видяни. Експозицията е изложена в сградата на Варненския археологически музей и може да бъде разгледана до края на м.януари 2020 г.

Всеки последен работен ден от седмицата през декември можете да предадете непотребните ви малки стъклени шишенца от козметика и медикаменти на ул. „Сава Радулов“ №14 между 11 и 17 часа. Непотребните опаковки ще бъдат преработени безвъзмездно от завода за стъкло в Белослав в нови еднотипни опаковки. Повече за инициативата може да откриете на FB страницата на Място за срещи и идеи „Кубрик“.

ТУТУРУТКА СМЯХ ДО ДУПКА

Царете на хумора ТУТУРУТКА ще ни забавляват предколедно от сцената на ФКЦ на 5-и декември. Началото е от 20:00 ч., а варненските легенди н.а. Венци Куцаров, н.а. Иван Чешмеджиев, н.а. Милен Минков и н.а. Тихомир Маринов ще представят Най-Смешният спектакъл, включващ скечове, песни, стенд-ъп комеди и дори филм наживо.

5


ТЕАТЪР

КОЛЕДНА ПРЕМИЕРА „ДЖУДЖЕТАТА И ОБУЩАРЯТ” И тази година Драматичният театър във Варна е приготвил Коледна изненада за малки и големи. През декември ще бъде поставена детска театрална премиера по приказката на Братя Грим „Джуджетата и обущарят“. Приказката разказва за бедния обущар, от който никой не искал да купува обувки и двете джуджета, които му се притекли на помощ като случайно или не, те забравили раничките си, а обущарят направил от тях обувки. Продал обувките, с печалбата съшил други обувки, продал и тях и така всички в градчето се сдобили с нови хубави обувки за Коледа. Можете да гледате премиерата на 12-ти декември от 18 часа, както и всеки ден след това до 22-ри декември на Сцена Филиал. Декемврийската програма на театъра е богата както всяка година, и освен премиерата, за която споменахме, можете да гледате още комедията„Сред дивата природа“ (3.12), „Драконът“ (4,5.12), театралните драми „Паметта на водата“ на 18-ти декември и „Любовни писма“ на 19-ти Декември и др. Цена на билетите: между 4 и 20 лева

6


ИЗЛОЖБА

ЧЕТИРИМА ЗНАКОВИ ХУДОЖНИЦИ В ТРИ ЕКСПОЗИЦИИ В пространството на Градската художествена галерия – Варна от 3-и декември до 3-и януари, A&G Art Meeting представя необикновена артистична проява – под кураторството на Анна Халамян, се разгръщат три експозиции на четирима особено значими за съвременната ни пластична култура артисти - Милко Божков, Веселин Начев, Мими Добрева и Гълъб Гълъбов. Родени през 50-те и станали известни през 70-те и началото на 80-те години на миналия век, техните творби са част от една изложба с пресечна точка тайнството на творческия акт и възгледът за изкуството като изповед на твореца. Експозицията е обособена в три ядра – в „Дуарнене“ Милко Божков и Веселин Начев показват картини, вдъхновени от съвместно пътуване до Бретан през изминалата година, Мими Добрева и Гълъб Гълъбов представят своите актуални творчески търсения в отделни пространства под наслов „В пейзажа“ и „Някъде до мен“. Наглед напълно различни в своя творчески мироглед и пластичен изказ, авторите обединяват своите артистични аури в пространствата на пейзажа, но не в неговата чиста жанрова форма, а използвайки го като отправна точка, върху която изграждат богатия семантичен, формален и сугестивен регистър на своя художествен свят.

7


КОНЦЕРТ

КОНЦЕРТ НА "ЛЮБЭ" Гостуването на руската група "Любэ" във Варна е част от турнето по повод 30 годишния им юбилей на сцена. Групата е една от най-известните в Русия, благодарение на хармоничното смесване на рок, поп, фолклор и военни елементи в тяхната музика. В началото на 1989 г. "Любэ" записват първите си песни – „Либерци“ и „Батька Махно“, а през последните три десетилетия групата заема челни позиции на руския музикален небосклон с незабравимите си хитове. По време на юбилейните си концерти у нас, артистите начело с легендарния вокалист Николай Расторгуев, ще изпълнят най-култовите си песни пред родната аудитория. Някои от тях са любимите на всички меломани “Комбат”, “Солдат”, “Там за туманами”, “Песня о звёздах”, “Позови Меня Тихо По Имени” и много други. Концертът на руската група у нас ще се състои на 5-и декември, от 20 часа, в зала "Конгресна" на Двореца на културата и спорта. Цена на билетите: от 50 до 120 лв.

8


ОПЕРА

ПРАЗНИК В ОПЕРАТА Декември е един от месеците в годината, когато залите в Операта са най-уютни и пълни с живот. И няма как да не е така, защото през този месец, програмата е изключително тържествена. На 2-ри и 16-ти Декември от 19 часа, можете да гледате премиерата на балета „Копелия“. Балетът е в две действия с пролог и епилог по музика на Лео Делиб. През месеца можете да гледате още мюзикълите „Уестсайдсйа история“ (6.12), „Любовта никога не умира“ (10.12), „Да пееш под дъжда“ (18.12), както и балетния спектакъл „Петя и вълкът“ (9.12), „Лешникотрошачката“ (13,14,15.12), операта „Княз Игор“ (7.12), Симфоничен концерт с музиката на Моцарт и Бетовен с диригент Мартин Георгиев (11.12), мултимедиен концерт „Четирите годишни времена от четирима композитори“ с диригент Джанна Фратта (13.12), музикално-балетен спектакъл по музика на Страцимир Павлов „Приказки за Черно море“ (21.12), както и традиционния симфоничен концерт „С музиката на Щраус“ с диригент Найден Тодоров (18.12). Цена на билетите: между 4 и 20 лева

9


СПЕКТАКЪЛ

ПЪТУВАЩИ КОЛЕДНИ ПИСМА На 20-ти д екември от 19 часа, в Зала 1 на Фестивалния и конгресен център, танцова школа „Електра“ ще представи своя танцов спектакъл „Пътуващи коледни писма“. Над сто деца и девойки ще „разкажат“ на сцената историята на малката Софи. Тя се чувства обидена от съучениците си, които и се присмиват, че вярва в Дядо Коледа. Прибирайки се вкъщи, тя споделя на своето любимо зайче Феликс тревожността си и то решава да напише писмо до белобрадия старец. Още на следващия ден пристига отговор от Северния полюс и покана от Дядо Коледа Феликс да му гостува и да му помогне в приготовленията на подаръците и подготовката за дългия път. Предстои тежка мисия - за 24 часа те трябва да обиколят целия свят и да оставят във всеки дом, под всяка елха, подаръци за децата. На Коледа, Софи връща усмивката на лицето си и е безкрайно щастлива, но дали от многото подаръци, намерени под елхата, или от писмото, което Феликс и донася от Дядо Коледа, разберете сами.

10


СПЕКТАКЪЛ

КУНГ ФУ ТЕАТЪР НА ДЖАКИ ЧАН „11 ВОЙНА“ За първи път в България, Кунг Фу Театърът на китайския актьор и специалист по бойни изкуства Джаки Чан, ще гостува със спектакъла си „11 Война“ през декември във Варна. Спектакълът е съчетание от бойно изкуство и танц. „11 Война“ е завладяваща история в 6 акта, които разказват за кунг фу майстори, постигнали духовна и физическа хармония. Акт 1 „Източникът“ - „Юмрука на десетте форми“ – съчетание на петте елемента - Метал, Дърво, Земя, Огън и Вода и всеки от петте животински стила в кунг фу, който отразява движенията, характеристиките и поведението на животните, които символизира - маймуна, змия, тигър, жираф и дракон, Акт 2 „Душа“ - притча за духовната сила, Акт 3 „Учител“ – история на изкуството Кунг фу със съвременен танц, Акт 4 „Спокойствие“ – танц с хартиени чадъри от практиката Тай Чи, Акт 5 „Празник“ - воински танц с така наречените „водни ръкави“ . Епилог „Войни“ - танц на всички артисти в ритъм в съвършена хармония без музикален съпровод. Уникалното представление можете да гледате на 11 декември от 19:30 часа в Двореца на културата и спорта. Цена на билетите: от 25 до 60 лева

11


ГАЛЕРИИ

Етнографски музей

Варна, ул. Панагюрище 22 до 31.12 Морски сюжети Дарители и дарения Изложба по случай 45 години от откриването на Етнографски музей Варна

Contemporary space

Варна, ул. Марко Балабанов 21 до 14.12 Черни картини от радостни събития Цикъл от пет живописни произведения на Искра Благоева

Градска художествена галерия „Борис Георгиев"

Филиал изложбена зала ателие „Георги Велчев“

Варна, ул.Радко Димитриев 8 до 06.12 Духовна връзка акварелната изложба на Хари и Пенка Атанасови

Радио Варна

Варна, бул. Приморски 22 до 10.12 85 истории от Исландия Първа самостоятелна фотографска изложба на Светослав Милчев-Акела

Галерия Арт Маркони

Варна, ул. Охрид 22 до 31.12 Усещане за празник - сборна изложба живопис и пластика

Градска художествена галерия „Борис Георгиев"

Варна, ул. Любен Каравелов 1 от 03.12 до 31.12 A&G Art Meeting представя експозиции на Милко Божков, Веселин Начев, Мими Добрева и Гълъб Гълъбов

Галерия Le Papillоn

Варна, ул. Драгоман 12 Sempre Allegro Изложба живопис на Николай Тихолов

12

Арт Галерия Ларго

Варна, ул. Хан Крум 8 до 31.12 11 години галерия „Ларго" Сборна изложба – живопис и скулптура

ТЕАТРАЛНО-МУЗИКАЛЕН ПРОДУЦЕНТСКИ ЦЕНТЪР ВАРНА X КОЛЕДНИ ТЕАТРАЛНИ СЕДМИЦИ ВАРНА 2019

ДРАМАТИЧЕН ТЕАТЪР „СТОЯН БЪЧВАРОВ“ – ВАРНА 99-ТИ ТВОРЧЕСКИ СЕЗОН 2019/20

03.12 от 19:00 часа Основна сцена Сред дивата природа Комедия от Мишел Римл Превод: Димитър Бакалов Постановка: Димитър Бакалов, Андрей Россинский Гастрол на Театър „Театро“ – София 04.12, 05.12 от 19:00 часа Основна сцена Драконът Политическа комедия от Евгений Шварц Сценична версия и постановка: Явор Гърдев Костюми: Свила Величкова В ролите: Михаил Мутафов, Михаил Билалов, Стоян Радев, Ованес Торосян, Ненчо Костов, Александра Златева и др. 12.12 от 18.00 часа 13.12, 14.12, 15.12, 16.12 от 11:00, 13:00 и 15:00 часа 17.12, 18.12, 19.12 от 11:00 и 13:00 часа 20.12 от 11:00, 13:00 и 15:00 часа 21.12, 22.12 от 16:00 часа Основна сцена Джуджетата и обущарят по приказката на Братя Грим Драматизация и режисура: Венцислав Асенов Сценография и костюми: Даниела Николчова Музика: Павел Васев Хореография: Никола Йорданов В ролите: Биляна Стоева, Веселина Михалкова, Даниела Викторова, Ивайло Иванов, Константин Соколов, Милена Кънева, Петя Ангелова, Пламен Димитров, Теодора Михайлова и Пламен Георгиев

18.12 от 19.00 часа Камерна сцена „Стоян Камбарев“ Паметта на водата Драма от Шийла Стивънсън Постановка и музикална среда: Стоян Радев Ге. К. Сценография и костюми: Мира Каланова В ролите: Теодора Михайлова, Веселина Михалкова, Даниела Викторова, Гергана Плетньова, Владислав Виолинов, Николай Божков 19.12 от 19:00 часа Сцена Филиал Любовни писма Романтична драма от Албърт. Р. Гърни Превод, адаптация и режисура: Георги Михалков Сценография и костюми: Петър Митев Авторска музика: Иван Драголов В ролите: Яна Маринова, Свежен Младенов.

ДЪРЖАВНА ОПЕРА ВАРНА

Театрално-музикален продуцентски център Варна 73-ти творчески сезон (2019-2020) XX МУЗИКАЛЕН КОЛЕДЕН ФЕСТИВАЛ – ВАРНА 2019 02.12 и 16.12 от 19:00 часа Основна сцена Копелия Балет в две действия с пролог и епилог по музика на Лео Делиб Либрето: проф. Генадий Малхасянц по разказа „Пясъчният човек“ на Ернст Хофман Хореографска редакция на Държавния театър за опера и балет Красноярск Асистент хореограф: Иван Карнаухов Сценография и костюми: Лора Маринова Солисти от Държавния театър за опера и балет в Красноярск, Русия и Държавна опера Варна В ролите: Нерея Асторя, Марко ди Салво, Иван Карнаухов, Мариами Кулошвили, Силвия Христова, Анастасия Белоногова, Светлана Тоншева, Александър МатусМарчук


АФИШ 06.12 от 19:00 часа Основна сцена Уестсайдска история Мюзикъл от Ленард Бърнстейн Диригент: Кръстин Настев Режисьор: Крис Катена В ролите: Борислав Веженов, Мария Павлова, Милена Захариева, Велин Михайлов, Лев Караван, Николай Димитров, Даниел Христов, Боян Йорданов, Иван Георгиев, Лукас де Конинг, Илко Захариев, Александрина Петрова, Калина Жекова, Мария Палматие, Христо Ганевски, Людмил Петров и др. 07.12 от 19:00 часа Основна сцена Княз Игор Опера от Александър Бородин Диригент постановчик: Борислав Иванов Диригент: Кръстин Настев Режисьор и сценограф: Кузман Попов Костюмограф: Лора Маринова Хореограф: Светлана Тоншева Диригент на хора: Цветан Крумов Асистент-режисьор: Сребрина Соколова В ролите: Иво Йорданов, Димитринка Райчева, Арсений Арсов, Гео Чобанов, Евгений Станимиров, Михаела Берова, Пламен Долапчиев и др. 09.12 от 15:00 часа Основна сцена Петя и вълкът Балетен спектакъл по симфоничната приказка на Сергей Прокофиев Студио „Балет“ с ръководител Бистра Бъчварова 09.11 от 19:00 часа Основна сцена Гето Танцов спектакъл на Марио Пиаца по клезмер музика и музика на Горан Брегович Сценография: Тодор Демеров Балет на Държавна опера Стара Загора 10.12 от 19:00 часа

Основна сцена Любовта никога не умира Мюзикъл от А. Л. Уебър Режисьор: Светозар Донев Диригент: Страцимир Павлов Сценография и костюми: Нела Стоянова Хореография: Анна Донева В ролите: Момчил Караиванов, Лилия Илиева, Калина Жекова, Велин Михайлов, Миглена Страдалска, Белла Патрова, Илко Захариев, Лев Караван, Лиляна Кондова 11.12 от 19:00 часа Основна сцена Симфоничен концерт Диригент: Мартин Георгиев Програма: В. А. Моцарт - Концерт за пиано К 467 (каденци М. Георгиев) Солист: Фиамета Тарли В. А. Моцарт - Концертза две пиана К 242 Солисти: Иво Върбанов и Фиамета Тарли Л. ван Бетовен- Концерт за пиано №4 Солист: Иво Върбанов; А. Дворжак – Славянски танци оп. 46 13.12 и 14.12 от 19:00 часа 15.12 от 11:30 часа Основна сцена Лешникотрошачката Балет от П. И. Чайковски Хореография и режисура: Сергей Бобров Диригент: Мартин Георгиев В ролите: Анастасия Белоногова, Павел Кирчев, Франциско Руиз, Николай Димитров, Марко ди Салво, Павел Кирчев, Николай Димитров, Анастасия Белоногова и др. 13.12 от 19:00 часа ФКЦ, зала 1 Четирите годишни времена от четирима композитори Мултимедиен концерт с диригент Джанна Фратта Режисьор: Никола Д`Агнели Солисти: Дино де Палма – цигулка и Сара Рулли – флейта и октавино. Оркестър на Държавна опера Варна Програма: Роберто ди Марино „Четири картини от Италия“ за флейта, октавино и щрайх; Астор Пиацола – „Четирите годишни времена. Пролет“; Макс Рихтер – „Четирите годишни времена. Лято“; Филип Глас – „Четирите годишни времена. Есен“; Антинио Вивалди „Четирите годишни времена. Зима“

18.12 от 19:00 часа Основна сцена С музиката на Щраус Диригент: Найден Тодоров Солисти: Мария Павлова – сопран и Свилен Николов – баритон Оркестър на Държавна опера Варна В програмата: творби от Щраус, Калман, Лехар 18.12 от 19:00 часа ФКЦ, зала 1 Да пееш под дъжда Мюзикъл по музика на Насио Хърб Браун и Артър Фрийд Режисьор: Борис Панкин Диригент: Страцимир Павлов Хореография: Боряна Сечанова и Мариана Крънчева Сценография: Иван Токаджиев Костюми: Анна-Мария Токаджиева В ролите: Орлин Горанов, Мариан Бачев, Лилия Илиева, Сребрина Соколова, Пламен Георгиев, Борислав Веженов, Миглена Стоева, Анелия Мангърова, Нейчо Петров – Реджи и др. 21.12 от 19:00 часа Основна сцена Приказки за Черно море Музикално-балетен спектакъл по музика на Страцимир Павлов Диригент: Страцимир Павлов Хореография: Анастасия Неделчева Сценарий и режисура: Антоанела Петрова и Нейчо Петров – Реджи.

КУКЛЕН ТЕАТЪР

ДЪРЖАВЕН КУКЛЕН ТЕАТЪР - ВАРНА ВАРНА, УЛ. ДРАГОМАН 4

Програма за деца 01.12 от 11:00 часа Дядовата ръкавичка

07.12 от 11:00 часа

Снежанка и вълшебният подарък

08.12 от 11:00 часа Снежната царица

14.12 и 15.12 от 11:00 часа 21.12, 22.12 и 23.12 от 11:00 часа Коледен подарък

13


АФИШ

ФЕСТИВАЛЕН И КОНГРЕСЕН ЦЕНТЪР

МУЗИКА

02.12 от 19:30 часа ФКЦ, зала 1 Ladies Of Jazz "Златните български хитове"

Концерт с участието на Камелия Тодорова, Милица Гладнишка и Рут Колева

09.12 и 10.12 от 19:00 часа ФКЦ, зала 1 Николина Чакърдъкова - юбилеен концерт С участието на: Николина Чъкърдъкова, Неврокопски танцов ансамбъл, Оркестър и хор на Фолклор ТВ и специални гости 13.12 от 19:00 часа ФКЦ, зала 1 Четирите годишни времена от четирима композитори Диригент: Gianna Fratta Оркестър на Държавна опера - Варна С участието на Ансамбъл Musica Civica Sarah Rulli - флейта и октавино Dino De Palma - цигулка В програмата: R. Di Marino: Четири картини от Италия за флейта, октавино и струнни Рим – Амалфи – Легендата за Мая – Мир в страната Sarah Rulli - флейта и октавино Astor Piazzolla: Пролет M. Richter: Лято Philip Glass: Есен A. Vivaldi: Зима Dino De Palma - цигулка 27.12 от 19:00 часа ФКЦ, зала 1 Аве Мария

Празничен концерт на Плевенска Филхармония със солист Люси Дяковска

14

КИНО

02.12 от 17:45 часа 03.12 от 20:10 часа 04.12 от 15:20 часа 05.12 от 20:10 часа ФКЦ, зала Европа Диви и щастливи България, 2019 г., 133 мин. Екшън, Комедия, Романтичен Режисьор: Мартин Макариев В ролите: Яна Маринова, Луиза ГригороваМакариев, Александър Сано, Базил Ейденбенц, Дария Симеонова, Димо Алексиев, Асен Блатечки, Калин Врачански, Явор Бахаров, Бен Крос

02.12 и 04.12 от 11:00 часа 03.12 и 05.12 от 15:00 часа ФКЦ, зала 5 Клара Украйна, 2019 г. , 85 минути Анимация , Детски , Комедия , Приключенски , Семеен Режисьор: Олександр Клименко

02.12 от 19:00 часа 03.12 от 19:30 часа 04.12 от 19:00 часа 05.12 от 19:30 часа ФКЦ, зала 6 Офицер и шпионин Франция, Италия, 2019 г., 126 мин. Драма, исторически, трилър Режисьор: Роман Полански В ролите: Луи Гарел, Еманюел Сене, Жан Дюжарден, Матю Амалрик, Дамиен Бонар, Мелвил Пупо, Владимир Йорданов и др.

02.12 и 04.12 от 11:00 часа 03.12 и 05.12 от 15:00 часа ФКЦ, зала Европа Замръзналото кралство 2 САЩ , 2019 г., 103 минути, Анимация, Детски, Приключенски Режисьори: Крис Бък, Дженифър Лий Сценарист: Алисън Шроудър Озвучен на български от: Надежда Панайотова, Весела Бонева, Момчил Степанов, Петър Бонев, Любена Нинова, Христо Бонин, Михаела Тюлева, Стефан Сърчаджиев-Съра, Александра Стефанова, Лиляна Илиева Дублиран на български.

02.12 и 04.12 от 17:00 часа 03.12 и 05.12 от 17:30 часа ФКЦ, зала 5 Микеланджело: Безкрайност Италия, 2018 г., 97 мин. Биографичен, драма Режисьор: Емануеле Имбучи В ролите: Енрико Ло Версо, Ивано Марескоти 02.12 от 17:30 часа 03.12 от 20:15 часа 05.12 от 20:15 часа ФКЦ, зала 5 В кръг България/Сърбия, 2019 г., 106 мин. Режисьор: Стефан Командарев В ролите: Ирини Жамбонас, Стефан Денолюбов, Асен Блатечки, Иван Бърнев, Стоян Дойчев, Васил Василев – Зуек, Павел Поппандов, Герасим Георгиев – Геро, Анастасия Ингилизова

02.12 от 19:30 часа 03.12 от 18:20 часа 04.12 от 19:30 часа 05.12 от 18:20 часа ФКЦ, зала 6 Един дъждовен ден в Ню Йорк САЩ, 2019 г. 92 мин Режисьор и сценарист: Уди Алън В ролите: Тимоте Шаламе, Ел Фанинг, Селена Гомес, Лийв Шрайбър, Джуд Лоу, Ребека Хол, Диего Луна 02.12 от 20:15 часа 03.12 от 18:00 часа 04.12 от 20:30 часа 05.12 от 18:0 часа ФКЦ, зала Европа Цигуларката Финландия, 2018 г., 124 мин. Драма Режисьор: Пааво Вестерберг В ролите: Матлена Кусниеми, Олаф Усивирта, Ким Бодня


РУБИК АРТ ЦЕНТЪР

04.12 от 18:00 часа Филмови дни ЛУКС 2019 - Варна Нерешеният случай Хамаршьолд Дания-Норвегия-Швеция-Белгия, 128 мин. Режисьор: Мадс Брюгер 09.12 от 19:00 часа ФКЦ, зала Европа Физика на тъгата Канада, 2019 г., 27 мин, анимация Режисьор и сценарист:Теодор Ушев, по романа на Георги Господинов Ролите озвучават: АНГЛИЙСКА ВЕРСИЯ: Росиф Съдърланд, Доналд Съдърланд ФРЕНСКА ВЕРСИЯ: Ксавие Долан, Мануел Тадрос 11.12 от 19:00 часа ФКЦ, зала 1 Грехът на Микеланджело Русия, Италия, 2019 г. , 134 мин. Биографичен, драма, исторически Режисьор: Андрей Кончаловски В ролите: Умберто Орсини, Юлия Висоцка, Алберто Тестоне, Масимо де Франкович, Якоб Дил, Глен Блекхол

Градски бар от ново поколение, оазисът на Варна! Хубава музика, отлично кафе, рождени дни, уютна обстановка, фирмени партита и презентации, удобен паркинг. Работно време 08:00ч. – 02:00 ч. Варна, бул. „Осми Приморски полк” 115 – ВАРНА 115 (голямата сграда) За резервация и информация: 0893 660 122 ПРАЗНИЧЕН KУЛТУРЕН АФИШ месец ДЕКМВРИ Всяка сряда от 18:00 часа „На питие с приятели”– градинско музикално Afterwork соаре 04.12 от 20:00 часа - Live afterwork concert „LA MIGRA”Стоян Роянов YA-YA/саксофон/, Страцимир Павлов/пиано/, Валери Ценков/ударни/ 06.12 от 21:00 часа - TEE KAY / Love Music Night/ 07.12 от 21:00 часа- DJ RASH /deep house music/ 20.12 от 21:00 часа - LIVE acoustic ROCK CONCERT “CASHMIR”ROCK BAND Yavor Tonev /read vocal/, Kristian Torlakov/guitar back vocal/, JIVKO Rusew/бас/, Miro Tsanov/ударни/ 27.12 21:00 часа - LIVE- NADINA /вокал/, DJ EMOTION 31.12 21:00 часа - HAPY NEW YEAR@STUDIO21 culture club DJ IVO BUT NOT, Gody/саксофон/ (Vinyl Music Box) Да бъде весело!

Гр. Варна, Бул. "Приморски " 5 FB: RubikArtCenter тел.: 0888/040242, 0897/882135 03.12 AfroLatin #Bachata Party 04.12 Rubik Jam session 05.12 Джага турнир / Table Football Tournament 06.12 SECTA album promo 07.12 Violons Barbares концерт за пръв път във Варна! 08.12 Студентско парти 10.12 Cuban Salsa Night at Rubik 11.12 Rubik Jam session 13.12 Супер Тъпо Парти 14.12 Affection - Live (Best of rock covers) 17.12 BeerPong with Glarus 18.12 Rubik Jam session 20.12 Тино - Live 21.12 Funkaround - concert & party 24.12 Вечер на шоколадовите шотове 25.12 Christmas Jam session 26.12 90's Were F*ckin Awesome 27.12 Marski x Dungal x Fengi & Madbasta x LimKing @Rubik 27 Dec 28.12 Arctic Monkeys Tribute - Live 31.12 Happy New Year Rubik with TATRATEA

15


ЗАВЕДЕНИЯ

Кафе-с ладкарница Endor fino

Рес торанти GODZILA

1 гр. Варна,

бул. Княз Борис I-ви 66, раб. време: 10:00-06:00 за резервации: 052 60 44 69 2 гр. Варна, Delta Planet Mall -ниво 2, бул. Сливница 185, раб. време: 11:00-23:00 за резервации: 0888 08 08 85 3 гр. Варна, Grand Mall -ниво 2 ,ул. Андрей Сахаров 2 раб. време: 9:00-23:00 за резервации: 0888 50 59 97 За поръчки: 0700 160 10 www.godzila.bg GODZILARestaurants godzilarestaurants

Коктейл бар PUNTA CANA

5

12 гр. Варна, ул. Петър Парчевич 22

Рес торанти Ла Пас тария

10 Ла Пастария Драгоман

ул. Драгоман 45 тел.: 0896 77 99 35 работно време: всеки ден от 11:00 ч. до 23:00 ч.

11 Ла Пастария Бриз

Приморски парк

16

гр. Варна, Алея Първа СЕЗОН: ПРОЛЕТ/ЛЯТО за резервации: 0886 555 033 Коктейл-бар PUNTA CANA puntacanalovessummer

раб. пон.-пет. 16:00-00:00 съб. - нед. 09:00 - 00:00 тел.: 0887 478 925

Варна, бул. Сливница 39, раб. време: 7:30-23:00 ENDORFINOCAFE ENDORFINO7978

кв. Бриз, к-кс Паркмарт (бивш к-кс Пикадили Парк), бул.Княз Борис I,

4

Indian Bar Спортен бар

За резервации: 0897 93 87 33 За доставки: 08765 72 782; 08764 72 782 Работно време: всеки ден от 08:00 ч. до 23:00 ч. Разнос: всеки ден от 12:00 ч. до 22:00 ч. www.lapastaria.net RestaurantsLaPastaria @lapastaria

Рес торанти Фратели

кв.Чайка, бл.34, партер раб. време: 08:00-23:00 Тел. за резервации: 0897 40 50 60 гр. Варна, Фратели Фиш, кв. Чайка, бл.34, вх. А партер раб.време: 08:00-23:00; Тел. за резервации: 0877 33 19 18 8 гр. Варна, Фратели кв. Виница, ул. "Цар Борис III", №59 раб.време: 08:00-23:00 Тел.: 0877 11 62 10 Телефона за доставки: 0700 33 903 или на www.fratelli.bg всеки ден от 10:00 до 23:00часа 9 гр. Варна, Фратели бул. Сливница, ул.Константин Величков 55 раб.време: 08:00-23:00 Тел.: 0876 61 51 51 7


ЗАВЕДЕНИЯ

Бирария Черната Овца The Black Sheep Beerhouse

42 ВАРНА

бул.Княз Борис I 62 Раб.време 9:00 - 01:00 всеки ден Тел. : 0878 623 426 www.theblacksheep.bg

Vege-Joy

25 гр. Варна,

ул.„д-р Людвик Заменхоф“ 10 раб. време: 12:00-22:30 тел: 0876 327 223 vegejoy / www.vege-joy.com

Бира бар Ключето

38 гр. Варна, ул. Русе 27 А

раб. време: 10:00 - 23:00 тел.: 0877 / 55 55 35 Бира Бар Ключето

Бира магазин и бирария

Бирария и Пивоварна Златна Варна The Black Sheep BrewHouse

27 Le Chef Севастопол - гр. Варна,

43 ВАРНА

ул.Цар Симеон I 27 Раб.време: от 9:00-02:00 - всеки ден Тел. : 0877 600 900 www.theblacksheep.bg

Ресторант " Немо-Морска гара"

бул. Княз борис I-ви 46 Раб. Време 9:00-22:00 28 Le Chef Grand Mall - гр. Варна, ул. Акад. Андрей Сахаров 2 Раб. Време 10:00-22:00 Телефон за доставка 0700 900 90 www.lechef.bg

34 гр. Варна,

ул. Любен Каравелов 28 раб. време: 08:00-23:00 тел: 0887 478 925

Автентична Прясна Италианска Паста !

50 гр.Варна 41 ВАРНА

Морска гара Пасажерски термина Раб.време 11:00-24:00 Тел. : 0888 033 150 www.nemo.bg

39 гр. Варна,

ул. Юрий Венелин 4 раб. време: 11:00 до 23:00 неделя - почивен ден За резервации 0877569163 @restorant59

ул."Драгоман" 28 раб.време 11:30 - 20:30 Неделя - почивен ден тел.: 0899 946 832 PastaStationGigli pastastgigli 17


Бис тро Revolution

So Fresh Healthy food & juices

15 So Fresh Sevastopol

Варна, бул. Сливница №16 пред хотел Черно море, Понеделник - неделя: 08:00 - 22:30 16 So Fresh Grand Mall ул. Аднрей Сахаров 2 - Гранд Мол Варна - ет. 2 - до детския кът, Работно време: Понеделник - неделя: 10:00 - 21:00 17 So Fresh ParkMart - Приморски парк 482 (бившето Пикадили Парк) Работно време: Понеделник - неделя :08:00 - 20:00

26 гр. Варна, ул. 27 юли 13

раб. време: пн- пт 08:00-21:00 събота: 10:00-20:00 тел: 0879808809 Revolution Food & Bar

Кафеварка

Русе ул. Петко Д. Петков 5 Русе ул. Раковска 9А Русе ул. Плиска 52 Габрово, ул. Априловска 2 ВеликоТърново пл.Славейков 8 Търговище, Митрополит Андрей 25

Супа Market

Кафе-бар "Muffin"

52 Варна, бул.8-ми прим полк 97

18

51 Бул. Сливница 60

Работно време: Всеки ден от 9:00 до 19:00 Телефон 0888419211 https://switchvarna.com/

Pampero Bar & Dinner

40 Варна ул. Воден 19

sofreshbg, www.sofresh.bg

Работно време: 10:00 - 19:00 Почивен ден: неделя Телефон 0882 923940 supamarketvarna

Switch Co-Working space

6

гр. Варна, Muffin bar & coffee, бул. Чаталджа № 14 раб.време: 07:00-00:00 Тел.: 0892 30 23 04

45 гр. Варна, пл.Независимост

ул.Преслав 42 работно време от 08:00 - 24:00 тел.0884707870 Bar Pampero Varna bar.pampero доставки : Foodpanda & Takeaway


㨄〄  ㈄〄⸀

㈄〄䈄 㜄〄

爀椀渀 䐀漀洀

栀攀爀愀瀀礀 漀昀

䔀瘀攀爀礀 挀栀椀氀搀 栀愀猀 琀栀攀 爀椀最栀琀 琀漀 愀 栀愀瀀瀀礀 挀栀椀氀搀栀漀漀搀℀ 䰀攀琀怀猀 洀愀欀攀 椀琀 栀愀瀀瀀攀渀℀ 吀栀攀 ᰠ倀氀愀礀昀甀氀 䐀攀攀爀ᴠ 瀀漀猀琀挀愀爀搀 眀愀猀 搀攀猀椀最渀攀搀 戀礀 琀栀攀 挀栀椀氀搀爀攀渀 漀昀 䬀愀爀椀渀 䐀漀洀  愀渀搀 琀栀攀 愀爀琀椀猀琀 匀琀攀氀椀 䌀栀愀欀愀爀漀瘀愀⸀ 䘀甀渀搀猀 爀愀椀猀攀搀 昀爀漀洀 琀栀攀 猀愀氀攀 漀昀 琀栀椀猀 瀀漀猀琀挀愀爀搀 眀椀氀氀 戀攀 甀猀攀搀 昀漀爀 琀栀攀 琀栀攀爀愀瀀礀 漀昀  琀栀攀 挀栀椀氀搀爀攀渀 愀琀 䬀愀爀椀渀 䐀漀洀⸀

Карин дом Ви кани да се включите в благотворителна Коледна кампания! Тази Коледа изпратете коледни картички, рисувани заедно с децата в Карин дом и подкрепете програмата за превенция на деца до 2г. ,,Шанс за равни възможности“. С децата рисува художничката Стели Чакърова, която е автор на очарователната визия на фестивал “Усмихни се, Карин дом” 2019. В коледния каталог на Карин дом ще откриете и три нейни дизайнерски картички, които са предоставени специално за кампанията. Поръчки можете да направите чрез Семейния Магазин на Карин дом: https://magazin.karindom.org/. Коледните картички и календари на Карин дом можете да откриете в Супермаркет Parkmart (Приморски парк), заведения So Fresh, The Social Tea House, както и на коледния базар на Морска гара.


3 2 9 13 16 21 23

28

39

14 44

51

3

4

31 10 50 30

11

10 38

22

1

45

5

36

19 37

26

12

46

2

40

27 47

25

8

7 20 36 20

29

41


8

6 24 35

33

52 7

5

34

8 11 17

15 18

1

9

42

32

6 12 13

1. Драматичен театър 2. Куклен театър 3. Регионален исторически музей 4. Градска галерия 5. Дворец на културата и спорта 6. ФКЦ 7. Римски терми 8. Музей на историята на Варна 9. Летен театър 10. Туристически информационен център 11. Юнашки салон 12. Морско казино 13. Аквариум

21


МАГАЗИНИ

ШантавоЕ

Н а Тъм н о

29 Варна, ул. Стефан Стамболов 2, 31 Варна, ул. Братя Шкорпил 29 (на

20 метра от театър Българан) раб. време: 10:00 - 19:00 пн-пт ; 09:30 - 13:00 сб Тел. 0876 88 6670 www.Shantavo.bg ShantavoE

раб. време: понеделник - събота: 10:30 -20:00 часа неделя - 11:00-18:00 часа тел: 0876 440 596 www.natamno.com

Vinyl Home Varna

47 ВАРНА

бул. "Княз Борис I" 28 Тел. : 088 474 9556 Vinyl Home Varna

Sunny Dance studio

Родопа милк

МАГАЗИН ЗА ВИНО И КАФЕ Rock And Wine Café Shop

21 гр. Варна,

44 ВАРНА

ул. Професор Николай Державин 29 Тел. : 0885 979 149 rock and wine cafe shop https://rock-and-wine-cafeshop.business.site

Варна, Ул.”Стефан Стамболов” 2 22

ул. Никола Михайловски 17 Тел. 0898 938 371 22 гр. Варна, ул. Прага 2 Тел. 0895 181 688 23 гр. Варна, ул. Сан Стефано 16 Тел. 0878 597 878 Магазин Родопа милк

Школа по Салса, Зумба, Бачата, Кизомба. Класове за възрастни и деца! Шоупрограми за фирмени и лични празници. 33 Варна, ул. Братя Бъкстон 19

раб. време: 17:30 - 21:30 Тел: 0884626033 e-mail: sunnydance@abv.bg www.sunnysalsa.com Sunny Salsa, Sunny Dance studio

Работно време: Понеделник – Неделя: 11.00 – 18.00 ч. За повече информация: 0877 885 232


НАСРЕЩА

АЛЕКСАНДЪР АЛЕКСИЕВ от

Пл амена Александрова

Снимка: Никита Тодоров

Гостува ни Александър Алексиев – актьор, познат с ролите си в някои от най-новите български филми и сериали. Ембламатично е участието му в „Откраднат живот”, а найновото му амплоа като продуцент на филма „Доза щастие” ни провокира да поговорим с него за кино, спомените му за Варна и намеренията му за Коледа. 23


НАСРЕЩА

Имаш ли детски спомени от Варна?

роза”, преди това бях на „ВарнаЛит”, а на първи ноември бяхме тук и за премиерата на новия Като малък съм прекарвал летата във ни филм „Доза щастие”. Радвам се, че животът Варна. Баба ми и дядо ми са имали лозе на продължава да ме връща във Варна. спирка „Почивка“, но нямам никакви спомени оттогава. Като по-голям често съм идвал тук. Предполагам, че е закономерно при баща С майка ми и баща ми, с братовчедка ми. актьор да избереш същата професия. Въпреки Имам спомени от апартамента в „Чайка“ зад това, някога имал ли си „план Б” и искал ли си да Курортна поликлиника, площадките и градините, правиш нещо друго? кестените. Спомням си и момичето от съседния вход, което много харесвах. Заради него започнах Никога! Дълги години лъгах майка ми и да нося бели чорапи, защото и то носеше такива. баща ми че няма да се занимавам с актьорско Това никога не съм го казвал. Всъщност летата майсторство, защото баща ми беше твърдо ми са свързани с много спомени тук, във Варна. против да се развивам с тази професия. Но никога Няма да забравя часовете, прекарани в чакане, не съм имал „план Б”, в интерес на истината. докато брат ми Цецо и сестра ми Елица дойдат да ме вземат, защото те живееха в „Трошево“ и А баща ти съветва ли те по отношение на трябваше да ги чакам много. Като малък ставах актьорството? в осем сутринта и ги чаках, а те идваха към три-четири следобед и това просто ме убиваше. Да, обсъждаме си, анализираме някакви В същото време исках да сме заедно. Днес неща. Той ме подготви за изпитите ми в Щатите разбирам, че изпитвам особен сантимент към по актьорско майсторство. Работили сме заедно Варна. За съжаление, през последните години в някои сериали, споделяме си. Съвети точно много рядко идвам насам, само и единствено по не, но винаги съм приемал различни тънкости, работа. Слава богу, през тази година ми се случи детайли, провокации. Той ми има доверие и да дойда заради филмовия фестивал „Златна фактът, че сме работили заедно, го прави сигурен в мен. Знае, че аз ще се справя, но не спира да ме насърчава, било то за някоя сцена или участие във филм. Но за мен не е най-важно да ми казва какво да правя, идеята е да се провокирам сам, тогава нещата ми идват отвътре. 24


Тъй като си учил актьорство в чужбина, Филмът „Доза щастие” влиза и в класните мислиш ли, че има нещо, което може да се стаи. Такава ли беше първоначалната цел? привнесе тук в България по отношение на киното или актьорската игра? Да, това което направихме с Министерство на образованието, беше да заложим този филм Аз не съм минал през актьорска школа в в учебната програма на учениците. Оценявам България и не мога да направя такова сравнение. подкрепата, която получихме. Филмът е насочен Но по-скоро от университета ми е останало това, към деца над 12 години, а за следващата година че аз не съм имал само един преподавател, който подготвяме и национална кампания с гостувания да следвам, и на мен тази част ми харесваше, в училища, дискусии, разговори. Според мен докато в България трябва да се следва само филмът трябва да достигне до колкото може един актьор. Това е основната разлика - че ако повече хора. Съдейки и в момента по коментарите тук си в класа на някого, там ти преподават от родители, те са благодарни, че темата е така различни хора. Ако тук учиш в класа на Стефан поставена. Иска ми се да вярвам, че филмът Данаилов, на Ивайло Христов например, няма ще спаси човешки живот или най-малкото, ако как да не бъдеш повлиян, да вземеш от неговата едно дете го гледа, ще си каже „За какво ми е да енергия, да подражаваш. На мен това не ми пробвам такива неща, няма да се занимавам...”. харесва, докато при нас бяха трима основни Въпросът е за генералния избор. От друга страна, преподаватели, много различни характери с за главната ни актриса Валентина Каролева това мисъл и с лично отношение към процеса. Но, е първата голяма роля. Тя минава през абсолютно честно казано, не мисля че има значение кой всичко във филма, справя се изключително къде завършва актьорско майсторство, защото добре. Ролята е велика. голяма част от нещата идват от практиката, от срещите с подходящи режисьори и всъщност Как се работи с Яна Титова, която е твоя не е важно дали си в Лондон, в Щатите или в съпруга, а в същото време и режисьор? България, просто е важно в каква обстановка ще попаднеш. У нас играят някакви брутални хора, Аз се чувствам добре, защото така се получават се много яки продукции и не виждам разбираме по-лесно. Мисля, че успяваме доста особена разлика при положение, че просто професионално да разделяме кой какво ще добрият актьор е добър актьор навсякъде. прави. Ние сме снимали заедно и като актьори, канили са ни във филми заедно, познаваме се Напоследък се забелязва раздвижване и тя знае какво иска да постигне. Знае как да в българското кино. Правят се все по- разкаже историята, а всъщност това е доста гледаеми продукции, сериали. Ти как трудно в повечето случаи. Например тази роля в виждаш този процес? „Доза щастие” ми беше доста сложна, защото там просто се гонеше една чистота, много особена, Това е интересна тема и е много дълга за в погледа, в поведението, в мислите и аз много обсъждане. Няма да влизам в големи детайли, зациклих. Но тя успяваше да ми дава сила, да ме но не мога да се съглася, че всички нови филми мотивира, да ме провокира и да не ми позволява са гледаеми. Аз харесвам така наречените да отида в грешна посока. Получи се много артхаус филми и веднага мога да дам пример интересен процес. с филма „Доза щастие”. Това не е лек филм и никой не вярваше, че той може да вкара зрители Няма как да не те попитам за „Откраднат в залата. Обаче реалността е по-различна и живот”. На какво се дължи този небивал когато разкажеш една лична история, с добра успех? кинематография и с добра кампания, хората ще разберат, че гледат нещо качествено. Тази година Това наистина се оказа доста успешен сериал. отново е силна година за българското кино. Печели брутално голяма гледаемост, а причините Според мен има няколко български филма, които са различни. Говорихме си с Евтим Милошев, че си заслужава да бъдат гледани. Надявам се все може би всичко се дължи на факта, че зрителите повече хора да ходят на българско кино, защото се асоциират с героите, попадат в такива ситуации публиката тук няма такива навици. и преживяват подобни емоции. Сценариите са много добри, подборът на актьорите също е успешен. За мен е удоволствие да работя с 25


НАСРЕЩА

такива професионалисти, но не е само това. След всичко, което правиш, остава ли ти Всеки един от актьорите се вълнува от ролята изобщо свободно време? си, съпреживява. Те живеят с героите си. Това наистина е много вълнуващо. Всъщност аз нямам свободно време. Всяка зима ходя да карам сноуборд и ако не отида Ще има ли хепиенд в края на сезона на в планината, почвам да издивявам. Там се „Откраднат живот”? чувствам себе си, тя ми дава нещо величествено и за няколко часа се пренасям някъде другаде. Зависи какво разбирате под „хепиенд”. Това е Свободното време ми липсва и за да мога да относително. Но искам да споделя, че за мен през бъда със семейството си, след няколко дни целия сезон беше изключително вълнуващо да си заминаваме за Англия, където ще мога да им партнирам с Мария Каварджикова. Тя има една обърна внимание. Там няма да имам срещи, адски трудна и сериозна роля, а това да играеш с снимки и се надявам да отделя време и за нея е чудовищно яко. Аз наистина признавам, че децата си, това е ролята на този сезон. ей така да си ги гушкам моите две момиченца. Ще ходим на интересни места, дори отсега сме За платформата за късометражни филми си купили билети за един специален мюзикъл. NO BLINK! ще ни разкажеш ли? Надявам се да бъде доста хубаво. Това е продуцентската компания, с която Какво ще си пожелаеш за Коледа? направихме „Доза щастие”. Аз участвам в нея, като това е единствената платформа за Пожелавам си каузата, която сме поели с късометражни авторски филми в България. „Доза щастие”, да бъде успешна. Превенцията и Разликата от други подобни организации е, че информираността са основната ни цел. Също си ние държим всички права да бъдат уредени пожелавам здраве за мен, близките ми и найс авторите, излъчването също, качването в вече за моите дечица. Пожелавам си и повече интернет, всичко трябва да бъде легитимно време за семейството, а всъщност най-важното в интерес на авторите. Засега печалбата не е си го пожелавам само за себе си - да имам голяма, но към момента имаме над 80 филма, времето да се самоусъвършенствам, да имам които искаме да достигнат до повече хора и да повече време за четене на книги, да слушам бъдат гледани. музика, да ходя на изложби, ето това време искам да си открадна. 26


УЛИЦАТА

КНЯЗ БОРИС I (ГЛАВНАТА) от

Д о ра С о л а ко в а

През изминалата година ви представяхме във всеки брой по една от емблематичните за града ни улици. Ето че стигнахме и до последната от тях. Последна, но не и по значение. Защото всички я знаят като „Главната“. „Княз Борис I” е един от основните транспортни булеварди в града и именно той отвежда варненци и гости на града до вилните зони и курортните комплекси. Първата част от този булевард обаче е вечната главна улица на града и е пешеходна зона. Ще разгледаме малко поподробно тази отсечка. Ще се спрем тук и там, ще погледнем, доколкото можем, и назад във времето. Част от улицата се наричала „6 септември“, обединена с „Княз Борис“ се преименува на „9 септември“, а по-късно и на „Ленин“. Историческото начало на булевард „Княз Борис I" обаче се крие още в далечната 1900 година в княжеския указ, с който започва изграждането

и дори малко по-далеч във времето – в решение на Общинския съвет от 1897 г. Според тогавашните изисквания по главните улици трябва да се строят сгради не по-ниски от два етажа, като фасадите трябва да бъдат представителни и с подравнени корнизи. Това го виждаме ясно и днес по продължението на главната. Сред тези сгради е построената през 1883 къща на Яни Пуриоти. Тя била предназначена за жилище и питейно заведение. По-късно се ползва от Варненската библиотека, а на партерния етаж са разположени бирария, книжарница, след това и сладкарница от веригата „Пчела“. Архитекти като Ангел Леонкев и Дабко Дабков са създали няколко сгради, разположени на пешеходната част от булеварда. Сред тях е построената през 1928 къща на Исак Мешулам, акционер и директор на първата стъкларска фабрика в 27


УЛИЦАТА

България. Дабков проектира и разположения в пешеходната част на булеварда гранд хотел „Лондон“, съхранен и до днес. Самият архитект Дабков е увековечен от скулптора Веселин Костадинов точно пред сградата на историческия хотел „Мусала“. Пластиката изобразява архитекта седнал на пейка и наблюдава уличния живот. Пешеходната част на булеварда е била известна сред жителите като „Гезмето” (от турска дума, която означава „излизам на разходка“). Тя започва от площад„Независимост“ и се кръстосва с пешеходната част от булевард „Сливница“. През 1970 след международен конкурс за построяване на варненски универсален магазин на булеварда, са разрушени шест сгради с номера от 12 до 20. Строежът обаче остава неосъществен, тъй като при изкопните работи са разкрити останки от първата крепостна стена и монолитни каменни зидове от древни постройки на гръцкия и римски Одесос. За голямо съжаление мястото остава и до днес познато като „Дупката“ и е с неясна съдба. В най-ново време там има паркинг, а предложения за проекти все още се събират. Загражденията на „Дупката“ се използват за културни афиши и красиви графити. 28

Някога по продължението на „гезмето“ е имало много сладкарници. Освен споменатата по-горе „Пчела“, на „Княз Борис“ са били разположени още „Палма”, „Амброзия”, „Савоя”. Някои варненци може би още пазят спомена за ресторант „Кристал“, сиропчийницата на бай Георги, колбасарския магазин на братя Василеви. Тук се намирало и прочутото Арменско кафене, както и Арменското дружество „Ереван“. Днешните поколения вероятно ще свързват главната ни с множеството търговски обекти. Сега най-близко до понятието за сладкарница заведение е част от световната верига Starbucks. Интересното в това кафене обаче е, че освен сладкиши и кафе, там може да се види част от крепостната стена на Одесос под стъклен капак на пода. Друга иновация в тази част на пешеходната артерия е пластиката „Рибарят и златната рибка“. Тя е дело на друг варненски скулптор – Венелин Божидаров. Скулптурата украсява малко площадче със сухи фонтани. Зад гърба на рибаря започва улица„Михаил Колони“. Сред гостите и жителите на града се разнесе мълвата, че търкането на опашката на рибката сбъдва


желания. Дали е така, май никой не може да каже, ала опашката на рибката вече блести и в най-мрачните дни. Сред множеството магазини можете да откриете часовници, бижута, дрехи, обувки и шапки. Пешеходците могат да спрат за бира в „БарЪТ“, да похапнат готвени ястия в „Българска кухня“ или „Тропс къща“. Но не само удоволствия за сетивата има по глвната улица. Въпреки консуматорското ежедневие, в което живеем, погледът ни не може да пропусне един от найголемите и най-стари храмове в града. Той е построен през далечната 1865 г. със средствата на богатия търговец Параскева Николау. Според легендата, при едно от пътуванията на търговеца до Одеса в морето се разразила страшна буря. Изплашеният Параскева Николау обещал, че ако стигнат живи до пристанището, ще вдигне черква и болница в чест на светецапокровител на моряците. Параскева Николау пристигнал благополучно и макар повече да не се връща във Варна, изпълнил обещанието си. Той съставил завещание, с което упълномощил Панко Георгиев да разполага с оставените пари, като ги похарчи за строеж на черква и болница.

Строежът на храма започнал през 1859 г. и продължил шест години. Автор на проекта е варненският архитект Янко Костанди. Храмът е действащ и до днес. В края на пешеходната си част булевардът се пресича със „Сливница“. През 2005 година двата булеварда са обявени за групов паметник на културата заради архитектурните шедьоври по тях. Това пресичане е събрало още няколко емблематични места. Малкият площад с градинка „Севастопол“ е известно място за срещи във Варна. Началото идва от името на едноименния ресторант, който се намираше в близост. Заведението преди 115 години е било хан. През 1899 г. на мястото на днешния паметник на Стефан Караджа била издигната сграда, собственост на известния варненски лозар и търговец Данаил Манов. През 1924 г. ханът на Манов бил съборен. Новата представителна сграда била построена през 1925 г. Автор на проекта отново е знаменитият Дабко Дабков, a на скулптурите - Кирил Шиваров. Новият ресторант-бирария на Манови първоначално носил името „Данаил Манов" до 29


УЛИЦАТА

1934 г., а по-късно бил наречен „Морско око". С това име ресторантът бил известен до 1948 г., когато е преименуван на „Севастопол", в чест на битката при черноморския град. Изисканият ресторант на два етажа, с червен килим и сепарета днес е останал в спомените на няколко поколения варненци. Името му обаче носи цялото престранство около сградата, както и градинката срещу нея. Трудно ще подминем и най-високата сграда в града – „Интерхотел Черно Море“. Покривът му достига 72.2 метра. Носи четири звезди, помещава в себе си още казино, бар и панорамен ресторат. Той е проектиран от арх. Симеон Димитров и е открит през 1978 г. При построяването на хотела е разрушено началното училище „Сулини”, което е било едно от найстарите в града. Училището е построено със средства от гръцкия търговец Васили Сулини на мястото на стар хан, собственост на варненския възрожденски деец хаджи Стамат Сидеров. Днес хотелът се издига над всички останали сгради с 18 етажа. Отскоро започна и мащабен проект по реновиране на сградата. Тъкмо пред този гигант се намира още една изящна пластика на Веселин Костантинов. Тя носи името „Разходката“, което може би е нежна препратка към „Гезмето“. Скулптурата представлява фигурата на младата жена, която бърза за среща или за разходка. Тя е изработена 30

от месинг и цветни стъкла, които придават пъстрота на мястото. Мнозина спират за снимка до тази забързана дама, а слънчевите лъчи се заиграват с цветната и пола и правят шарени рисунки по земята. Оттук нататък главната улица е същински булевард. По него има спомени за още много архитектурни паметници, ще минем покрай някогашна галерия, ще спрем до първото висше икономическо училище в България, известно днес като Икономическия университет. Фасадата е също дело на архитект Дабков. Отдясно булевардът очертава продължението на красивата ни Морска градина. Отляво ще видите Двореца на културата и спорта, където се провеждат редица спортни и културни прояви и са гостували не една, и две световни знаменитости. Зад него пък е внушителната сграда на Висшето военноморско училище. Булевард „Княз Борис I“ свързва центъра на града с кварталите „Чайка“ и „Бриз“, достига вилна зона „Траката“, за да продължи като четирилентов път към кк „Св. св. Консстантин и Елена“ и „Златни Пясъци“. Колко ли недоразказни истории крие още в всебе си? Навярно сме пропуснали много от богатствата на „Гезмето“, ала щом те сега препускат в спомените и сърцата ви, то значи тази пространствено-времева разходка е била полезна и за вас.


НА ПЪТ

КОЛЕДНА РАЗХОДКА ИЗ ВИЕНА от д-р инж.

Стефка Кантурска

Счита се, че Виена е една от най-красивите и интересни столици на света. Виена, това е градът разположен на хубавия син Дунав, градът, залят от валсове и класическа музика, градът на изкуствата, на галериите и музеите, градът на невероятните архитектурни сгради, на смайващи дворци и на разкошните паркове около тях. Но магията на този град се разкрива най-вече по време на Коледа. Innere Stadt или Вътрешният град представлява сърцето на Виена и е най-впечатляващата централна част на австрийската столица. Виенчани го наричат просто Erster (първи). Под Инерещат се разбира точният център на Виена. Вместо старата градска стена е изграден околовръстен път, по-късно в средата на 19 век превърнат в булеварда Рингщрасе. В центъра на Виена са разположени най-известните забележителности на града – Дворецът Хофбург, Катедралата Стефансдом, музеят Албертина, Императорският Театър, Националната опера, улица Кертнер, улица Грабен с Колоната на чумата, Виенското Кметство и градския парк. В Европа от древни времена четирите седмици, които предшестват Рождество Христово се наричат Адвент – време за подготовка за този велик празник. В навечерието на Коледа, Виена посреща многобройни

туристи и гости, които заедно с жителите на града искат да прекарат незабравими моменти в празнична обстановка. Градът се превръща в истинска коледна приказка защото всички сгради, улици, площади и паркове са украсени с фантастични орнаменти, глобуси, светещи реклами и грейнали лампички. Пазарите в дните на Адвент се откриват в средата на месец ноември, продължават до 26 декември, след това за Нова година и се закриват на 6 януари. През цялото това време Виена сияе, озарена от истинска феерия на светлината. Виенчани наричат празниците Фестивал на светлината, а самата Виена се превръща в блестящо море от цветове. С наближаването на празничния сезон, над 40 търговски улици из града са осветени от огромни по форма и размери гирлянди, включително гигантски светещи полилеи и огромни червени глобуси на Rotenturmstrasse. Коледното дърво в луксозния палат Schottenring е друг акцент. То е високо 60 метра и се простира до 19-ия етаж на сградата. Много трудно е да се изброят ,а още по-трудно е да се посетят всичките двадесет и повече коледни базари и безбройните малки временни

31


НА ПЪТ

Счита се, че Виена е една от най-красивите и интересни столици на света. Виена, това е градът разположен на хубавия син Дунав, градът, залят от валсове и класическа музика, градът на изкуствата, на галериите и музеите, градът на невероятните архитектурни сгради, на смайващи дворци и на разкошните паркове около тях. Но магията на този град се разкрива най-вече по време на Коледа. Innere Stadt или Вътрешният град представлява сърцето на Виена и е най-впечатляващата централна част на австрийската столица. Виенчани го наричат просто Erster (първи). Под Инерещат се разбира точният център на Виена. Вместо старата градска стена е изграден околовръстен път, по-късно в средата на 19 век превърнат в булеварда Рингщрасе. В центъра на Виена са разположени най-известните забележителности на града – Дворецът Хофбург, Катедралата Стефансдом, музеят Албертина, Императорският Театър, Националната опера, улица Кертнер, улица Грабен с Колоната на чумата, Виенското Кметство и градския парк. В Европа от древни времена четирите седмици, които предшестват Рождество Христово се наричат Адвент – време за подготовка за този велик празник. В навечерието на Коледа, Виена посреща многобройни туристи и гости, които заедно с жителите на града искат да прекарат незабравими моменти в празнична обстановка. Градът се превръща в истинска коледна приказка защото всички сгради, улици, площади и паркове са украсени с фантастични орнаменти, глобуси, светещи реклами и грейнали лампички. 32

Пазарите в дните на Адвент се откриват в средата на месец ноември, продължават до 26 декември, след това за Нова година и се закриват на 6 януари. През цялото това време Виена сияе, озарена от истинска феерия на светлината. Виенчани наричат празниците Фестивал на светлината, а самата Виена се превръща в блестящо море от цветове. С наближаването на празничния сезон, над 40 търговски улици из града са осветени от огромни по форма и размери гирлянди, включително гигантски светещи полилеи и огромни червени глобуси на Rotenturmstrasse. Коледното дърво в луксозния палат Schottenring е друг акцент. То е високо 60 метра и се простира до 19-ия етаж на сградата. Много трудно е да се изброят ,а още по-трудно е да се посетят всичките двадесет и повече коледни базари и безбройните малки временни благотворителни сергии и щандове. Всеки базар има свой неповторим облик на фона на забележителните сгради край площадите и украсените улици, по които се движат посетителите. Предлагат се всевъзможни подаръци и лакомства, традиционния коледен щолен и глювайн (червено греяно вино с канела). Най-впечатляващи са Wiener Weihnachtswelt on Rathausplatz (Виенският коледен свят) на площада пред Кметството, Alt Wiener Weihnachtsmarkt Freyung (Старият виенски коледен базар Фраюнг), Weinachtsmarkt Am Hof ( Коледен пазар в двора), Art Advent - Art & Crafts on Karlsplatz (Адвент базар за изкуство и занаяти на Карловия площад). И децата, и възрастните се изкушават да погледат и да похапнат вкусни сладки от кулинарния базар пред Wiener Staatsoper (Виенската опера).


Почитателите на съвременен дизайн разглеждат базара в двора на музейния комплекс Winter in Museumsquartier (Зима в Музеумсквартир). Специална атракция за младите е дървото , "Herzerlbaum" с окачените 200 червени сърца на влюбените. Интересна е пътеката, по която са изложени дванадесет италиански, ръчно изработени ясли с библейски сцени. Непосредствено до пазара, на площ около 3000 кв. м, се намира и ледената пързалка, наречена "Малка ледена мечта". И тя е само предшественик на голямата "Ледена мечта", която се ползва през месец януари. Този пазар привлича с множество атракции, които връщат спомени от детството с играчките и с коледните подаръци. За децата е отделена самостоятелна зала в кметството, където имат възможност да пекат бисквити и да украсяват коледни подаръци. Тук те могат да се срещнат и с Младенеца Христос, който разказва коледни истории и приема писма с желания за подаръци. Christkindlmarkt е най-красивото място, което омагьосва гостите от всякакви възрасти. В Свещената вечер на 24 срещу 25 декември австрийските семейства седят на празничната трапеза, а в полунощ вярващите отиват в храмовете, за да посетят празничната литургия. Камбаните на Стефансдом бият тържествено. Площадът е изпълнен с хора. На другия край на улица Грабен бият камбаните на Хофбургите. По Кертнерщрасе уличните музиканти свирят коледни мелодии. Много вълнуваща и шумна е новогодишната нощ на Rathausplatz. Със запалени свещи и фойерверки всички посрещат Нова година, а

в далечината отново отекват камбаните на Катедралата „Св.Стефан”. Една от главните атракции на Виена е Шьонбрун бившата лятна императорска резиденция. Коледният базар пред двореца ни очарова със своя императорски фон и с величествения парк край двореца. Щандовете остават да работят и след Коледа и Нова година. Предлагат се подаръци от традиционни занаяти, ръчно изработени коледни украси и картини. Коледното селище на Мария – Терезиен - Плац се състои от множество(над 70) кабини и павилиони за подаръци и храна. След това коледното село преминава безпроблемно в новогодишно. Романтични коледни селища са изградени в двореца Белведере и в университетския кампус. Особено привлекателни са детската железопътна линия и старомодната въртележка. Wurstelprater или наричаният накратко Пратер, е увеселителен парк, който предлага множество атракции и забавления и е особено привлекателен в празничните дни. От гигантското Виенско колело се открива прекрасна панорама към града. В Музея на Мадам Тюсо могат да бъдат видяни над 60 восъчни фигури на известни личности, политици, артисти. Музиката има специална роля за създаване на празничното настроение във Виена по време на Advent. Песни и музика от хорове и духови оркестри изпълва ефира на много коледни базари. Коледната музика и хоровото пеене навсякъде засилват допълнително въодушевлението сред минувачите и гостите. Изпълненията на евангелските хорове и музикалните групи привличат на площадите още повече любители на забавленията. В центъра на Виена, недалеч от Катедралата "Св. Стефан" се намира единственият запазен дом, в който Моцарт е живял от 1784 до 1787г. Тук той е съчинил операта "Сватбата на Фигаро". Днес Mozarthaus е превърнат в музей с исторически експонати и аудиовизуални инсталации. В дома се намира най-старата концертна зала Zala Terrena. Няма град, в който да се отделят толкова много средства за украси, развлечения и музикални забавления по време на Коледните и Новогодишни тържества. Празнична Виена става още по привлекателна и хората получават още по-силно усещане за красотата и величието на архитектурната мисъл. Коледните базари, блестящите витрини, шумните групи от младежи и музикалните изяви на открито засилват нетърпението за изненадите. А празничните дни преминават неусетно. Магия, приказен сън или действителност. Опитайте и вие и ни разкажете! 33


ДЕЦАТА НА ГРАДА

АДРИАНА ХАДЖИТЕНЕВА от

Теа Димитрова

Адриана Хаджитенева е родена на 18.10.2010 г в гр. Варна. Тренира акробатика от малка. Когато се явява на първите кастинги на "България търси талант" е на 8 г. Учи в ОУ„Йордан Йовков". За съжаление е имала и много труден период, когато лекари са и казали, че трябва да спре да тренира, заради детско заболяване. Но малката Ади преминава геройски през това изпитание и продължава да прави това, което най-много обича, а именно да тренира акробатика. Стискаме ти палци за финала на "България търси талант", слънчева Ади! Ади, разкажи малко повече за себе си. На девет години съм и уча в трети клас. В момента участвам в „България Търси Талант" и се класирах на финал. През последния месец участвах в два благотворителни концерта за болни деца и се радвам,че помогнах да се съберат много пари за тях. 34

Кога и как започна да се занимаваш с пластика и акробатика? Започнах да се занимавам с акробатика на 4 години в залата, а в къщи гледах клипчета в Youtube и започнах сама да се огъвам по различни начини. Така разбрах, че съм гъвкава. Сега тренирам двойка жени, като връхче, но понякога съм връхче и в тройка жени. Участвала съм на две републикански първенства на смесени двойки и двойки жени, като имам сребърен медал с моята партньорка на турнира „Млад акробат" в Бургас. В момента усилено се подготвям за финала на „България Търси Талант" и за шоуто на Нешка Робева във Варна и Шумен, където ще участвам с целия с клуб по акробатика „Акро Старс". Къде обичаш най-много да се разхождаш във Варна? С какво ти е приятно да занимаваш през свободното си време? Обичам да се разхождам в Морската градина, из центъра на града и да ходя на плаж на Слънчев ден и Кабакум. През свободното


си време обичам да тренирам и да си играя с приятели. Обичам също и да карам колело и ролери. Кое е най-вълнуващото нещо, което ти се случвало досега? Сребърният ми медал от турнира в Бургас и участието в „България Търси Талант" Защо спортът е полезен според теб? Защото хората се развиват, защото е здравословно и забавно да се спортува. За какво мечтаеш всеки ден? Всички да сме живи и здрави. Хората по земята да станат някой ден добри, макар, че това няма как да стане. Кой е любимият ти спортист? Сирма Добрева и Софи Доси са любимите ми пластички. А сега се надявам да опозная и Нешка Робева по време на предстоящите концерти. Имаш ли любими предмети в училище и кои са те? А имате ли такива, които не ги обичаш много?

Любимите ми предмети са физическо, математика и български език. Няма предмети, които да не харесвам. Ако имаше вълшебна пръчка, какво би променила в нашия свят? Щях да направя така, че хората по земята да могат да летят, всички да са щастливи и никой да не краде. Ако имаше възможността да попиташ нещо някое диво животно, какъв въпрос би му задала? Как живее, как се чувства, какво прави по цял ден и иска ли да бъде човек? Представи си, че играеш в пиеса, коя роля би избрала и защо? Да играя ролята на основния герой. А каква искаш да станеш когато пораснеш? Световна шампионка по акробатика, лекарка или актриса.

35


МЕСТА

СУПА ПРЕЗ ДЕКЕМВРИ от

Полина Милчева

Супата е ястие с редица ползи за здравето, а през зимния сезон към полезните хранителни вещества, засищащи качества и диетично хранене добавяме и затоплящия ефект. Мястото посветено на супата в нашия град се нарича Супа Market и е създадено от Илиян Димитров през 2017. Идеята му е да предложи вкусна храна, бързо поднесена, в среда от усмихнати хора : сандвичи,салати и десерт, където супата е основната част от менюто. Всеки работен ден в Супа Market имате избор от 6 топли супи , приготвени с възможно найпресни продукти, меса и зеленчуци, както и възможността да си поръчате с безплатна доставка в централната част на града. Крем супи, бистри и застроени, традиционни и по36

екзотични са предложенията на главния готвач. Цените са разумни, а доставките се правят с велосипед от човек на заведението. В събота супите са 4, а неделя е почивен ден за сплотения екип. За последните почти три години в Супа Маркет са изпробвани множество рецепти от различни точки по света, както и авторски идеи, като например „Борусия“, кръстена на Борислав Петков, майстор-готвача, с когото започват приключението. Менюто за деня се публикува на FB страницата всеки ден, а адресът е бул. „8ми Приморски полк“ 97. В случай, че все още не сте опитали, направете го през декември.


37


MADE IN VARNA

ВДЪХНОВЯВАЩИ СРЕЩИ

Така се нарича проектът, който обединява деца и възпитаници, които посещават школите на ЦПЛР – Общински детски комплекс. Провокирани от журналиста Емилиян Ялъмов, децата се срещат всеки месец с интересни и популярни личности, с които разговарят за култура, изкуство, творчество, получават житейски съвети или просто споделят истории. През декември на учениците ще гостуват народната певица Николина Чакърдъкова и Христо Досев, почетен консул на Кралство Испания. Първата вдъхновяваща среща се провежда през есента на 2018 г. Тя е с Кръстю Лафазанов. Актьорът разговаря с възпитаниците на театралните школи и младите кинематографисти от „Братя Люмиер“. Самият Лафазанов е бил 38

част от Детско-юношеския театър „Златното ключе“, когато школата се е ръководела от Катя Папазова. Следват срещи с режисьора Теди Москов, с актрисата и телевизионна водеща Дияна Любенова. В ОДК е идвал също журналистът и водещ на „НепознатиТЕ“по bTV Георги Тошев. Школите по рисуване са гостували в ателието на известния художник Светлин Ненов, а младите журналисти от вестник „Находки“, който отново е проект на Ялъмов, и е безплатно периодично издание на ОДК, са имали възможност да интервюират носителката на титлите Мис „Бразилия“ и Мис „Глобал“ Барбара Виторели, както и световните модели София Инг от Хонг Конг и Тамила Хаджаева от Узбекистан. Извън светлината на прожекторите и светската суматоха, Виторели е преподавател


по литература и пише книги. Подводният фотограф Юлиян Недев демонстрира на децата от фотографските школи на ОДК техниката, с която работи, като им прожектира интересни кадри, които е правил на различни точки на Световния океан. Срещата с актрисата Койна Русева е била в телевизионен формат. В нея участие взема Кирил Аспарухов, който заснема този епизод за телевизионното си предаване „Минути за култура“. С Мариан Вълев децата от ОДК имат възможност да контактуват на премиерата на лентата „Лошо момиче“, с която той прави режисьорски дебют. Там ръка на проекта подава Елица Матеева, художествен ръководител на школата „Братя Люмиер“. Малките журналистите от Медиен клуб „Касталия“, които основно работят по вестник

„Находки“, гостуват и се запознават с работата в различни радио и телевизионни студия. Дори успяват да застанат зад камерите и микрофоните. Първата годишнина на проекта „Вдъхновяващи срещи“ е била преди броени дни. На нея с децата от Народен хор и танцов ансамбъл „Българче“ се запознават и разговарят певицата Нина Николина, перкусионистът Калин Вельов и диригентът Георги Милтиядов. Те остават толкова впечатлени и въодушевени от децата, че ги канят на сцената на зала 1 на Фестивален и конгресен център. 2020 г. също ще бъде наситена с такива срещи, обещават от ОДК. А кои ще са известните личности, които ще гостуват на децата от школите, предстои да разберем. 39


РЕЦЕПТАТА

ХОТ ДОГ КЛЮЧЕТО Николай Николов е Шеф готвач в най-атрактивния Бира Бар във Варна – „Ключето”. Всичко в менюто на този крафт бар е изпипано до съвършенство именно от него. Опита му в кулинарията е повече от 10 години, като през този период е бил част екипите на топ заведенията в града. Днес Chef Papa Bear Ви предлага нещо просто и страшно вкусно...

Продукти за 1 Хот Дог: 1 бр домашно приготвено гюзлеме 1 бр телешки кренвирш 50 гр маринована зелева салата 50 гр кралски печурки 30 гр патешко магре 20 гр крема сирене с трюфел Върху загрят туч се запича готовото гюзлеме и докато е топло се намазва с крема сиренето с трюфел. Оставяме настрани. Отново на горещия туч запичаме кренвирша обвит със слайсовете патешко магре, дърпаме в друг съд, а в образувалата се мазнина запичаме и гъбите. Върху вече овкусилото се гюзлеме подреждаме всички съставки и завиваме внимателно на стегнато руло. Бон Апети! 40


ЗА РЕКЛАМА тел: 0877 885 249 e-mail: agent@vijvarna.com 43


44


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.