Ти си Варна / Брой 48 / Ноември 2019

Page 1

БРОЙ 47

НОЕМВРИ 2019СЪДЪРЖАНИЕ-БРОЙ 47

04 КЪДЕ

АКАДЕМИЯ ЗА КИНО

23 НА СРЕЩА

09 АКЦЕНТИ

11 АКЦЕНТИ

НОЩ НА ТЕАТРИТЕ

КИНОМАНИЯ

НИКОЛАЙ ТОДОРОВ - НИК

МАКСИМ

28 ДЕЦАТА НА ГРАДА

30 НА ПЪТ

33 УЛИЦАТА

36 МЕСТА

38 MADE IN VARNA

„ЦАР СИМЕОН“

ПАСТА В GIGLI

РУАНДА

ЕКОСКАУТИ

1


БЕЛЕЖКИ

Колко е важно да имаш алтернатива е усетил всеки, който дори бегло помни дъвките „Идеал“ от едно друго време. Сега сме заобиколени от десетки възможни избори и алтернативата се случва, когато сменим ъгъла, от който сме свикнали да гледаме. Освен че в броя отбелязваме 25-те години на „На Тъмно“ – флагманът на алтернативния градски начин на живот, се завъртаме и около още няколко неклиширани гледни точки. Пътуваме до Руанда, за да се разделим с част от стереотипите си за Третия свят. Включваме се в градско залесяване като алтернатива на ежедневното градско замърсяване. Всички различни идеи са възможности за развитие. Всеки кичур лилава коса и всеки графит внасят цвят в монотонността ни. Въпреки че живеем на място, където „джендър“ е обидна дума, хубаво е да можем да даваме шанс на различното и да го уважаваме дори ако не го разбираме.

Пламена Александрова Екип: Издател: Николай Тодоров office@vijvarna.com Редактор: Пламена Александрова contact@vijvarna.com Автори в броя: Пламена Александрова Никол Патрашкова Валентина Венкова Цветелина Неделчева Дора Солакова Полина Милчева Теа Димитрова Корица: Грийн Долинска Предпечат: Илиан Димитров Печат: Хеликс прес ЕООД За реклама в списанието: Мариан Станков agent@vijvarna.com тел: 0877 885 249

2

Издава се от: Виж! Варна ЕООД Ти си Варна Всички права запазени С уважение към авторското право молим никаква част от това издание да не бъде възпроизвеждана без изричното съгласие на издателя. Издателят не носи отговорност за информацията в подадените програми и рекламни материали. Тираж: 5000 бр. Разпространява се безплатно в над 100 подбрани обекта и събития в града и региона. Електронно списание свалете от issuu.comКЪДЕ

АКАДЕМИЯ ЗА КИНО

Филмовата академия на Artin Vision организира Ден на отворените врати за млади кинематографисти на 9 ноември от 10:00 часа в зала 5 на ФКЦ. Събитието със свободен вход ще въведе всички желаещи в изразните средства на киноизкуството и ще демонстрира как преминава обучението в Artin Vision Film Academy. Курсистите, завършващи Академията, ще представят дипломните си работи от 20:00 часа в зала 2 на ФКЦ.

МУЗИКА ЗА ДЕЦА

ИСТОРИЧЕСКА ИЗЛОЖБА

ЮБИЛЕЙНА ИЗЛОЖБА

Ежемесечните музикални събития за деца в рамките на Международния музикален фестивал „Варненско лято“ са целогодишни и отдавна любими на най-младата част от публиката. Ноемврийското издание е на 3 ноември от 11:00 часа в зала 1 на Фестивалния и конгресен център. Темата е „Фантастични герои в музиката“, а в нея децата ще бъдат въведени от водещата Руми Петрова като госпожа Виола и Младежкия симфоничен оркестър и солисти от НУИ„Добри Христов“ под диригентството на Страцимир Павлов.

Интерактивна изложба на исторически картини, скулптури и съкровища със заглавие „Историческо величие“ ще гостува в галерия „Графит“ от 5 до 9 ноември. Тя е част от националното турне „Историческо величие“ и се състои от над 50 картини, огромен брой скулптури и репродукции на автентични съкровища, открити по нашите земи. По време на изложбата са предвидени демонстрации на древни обичаи и традиции. Безплатно за деца до 7 години.

Художникът и галерист Тереза Зиковска празнува 20-годишния си творчески юбилей с ретроспективна изложба, озаглавена „Цветни следи“. Изложбата е придружена от ретроспективен каталог, който отразява развитието на творчеството и в който присъстват над 80 селектирани творби. Платната на Тереза Зиковска са изложени в Градска художествена галерия „Борис Георгиев“.

4


НИНА НИКОЛИНА ПЕЕ

ПЛАНИНАРСКА ТВОРЧЕСКА ВЕЧЕР

СОАРЕ В ЧАЙНАТА

Нина Николина гостува във Варна на 9 ноември с концерта си „Традиция и класика“, реализиран съвместно с Държавна опера Русе. Вдъхновен от най-добрите образци на българския песенен фолклор, концертът включва любими песни, представени в модерен микс от етно, джаз и класика. Заедно с певицата, на сцената ще бъдат Калин Вельов (барабани и перкусии) и Мартин Ташев (тромпет и вокал). Началото на концерта е 19:00 часа, а мястото – Фестивален и конгресен център.

Вечер, посветена на планината, ще се състои на 16 ноември от 18:00 часа в големия арт салон на Радио Варна. Жанрът не е строго определен и всеки желаещ може да участва с творба, посветена на природата: поезия, пътеписи, картини. За участие е необходимо само предварително попълване на формуляр. Ако сте любител на планината, но не творец, можете просто да послушате на чаша вино. Всички творби от планинарската вечер ще бъдат издадени в книжка.

През ноември Социалната чайна ще заложи на близостта на живо, в компанията на приятели, чаша есенен коктейл и хубава музика, а не чрез текстове онлайн. Неформалното „Соаре със съседите“ ни кани да скъсим дистанцията в делничен ден, защото забавлението не е запазено за петъците и уикендите, и обявява вечер на доброто настроение на 19 ноември от 18:30 часа. Музикалният вход е 5 лв, а коктейлите ще са специално приготвени за соарето.

GAME NIGHT В ХАЛЕ 3

Със застудяването навън започваме да търсим забавления на закрито. На 7 ноември в алтернативното пространство на Хале 3 вечер, посветена на игрите, очаква своите фенове. Заниманията са разнообразни: тенис на маса, джага, шах, бордови игри и направи си сам игри. За онези, които се отличат в някой от жанровете, ще има и награди. Входът е на цена от 3 лв, а началният час е 19:00 часа.

5


ИЗКУСТВО

ЕСЕНЕН САЛОН НА ИЗКУСТВАТА Есенният салон на изкуствата във Варна предлага богата ноемврийска програма и включва музикални, театрални и филмови събития, разпределени в няколко градски локации. Музиката, разбира се, преобладава и Салонът ще започне с традиционния концерт на камерен оркестър„Анима“ и хор „Арс музика“ в Градската художествена галерия на 2 ноември. Почитателите на джаз, опера и класическа музика трябва да си отбележат дните, в които ще могат да слушат органовия концерт на Мариана Григорова (9 ноември), концерта на струнния квартет “Gypsy Jazz Project” (12 ноември), джазовите трактовки на класиката на Ангел Заберски трио в концерта „Малко нощна музика“ (15 ноември). На 7 ноември Градската художествена галерия ще предостави сцена за моноспектакъла „Променяне“ на Йоана Буковска-Давидова, направен по биографичната книга на Лив Улман. За финал на Салона на 29 ноември в арт салона на Радио Варна ще гостува Международното дружество „Елиас Канети”с изложбата„Глобалното измерение” и с документалния филм„Култура до поискване”.

6


КОНЦЕРТ

КОНЦЕРТ НА 8 РОЯЛА Концерта, който е подкрепен от фондация „Пловдив 2019“ и ще се състои в четирите града, кандидатствали за европейска столица на културата, ще слушаме във Варна на 23 ноември в зала „Конгресна“ на Двореца на културата и спорта от 19:00 часа. Безспорно събитие за всички почитатели на класическата музика, концертът обединява 8 рояла и 16 пианисти от осем различни държави: Германия, Италия, Русия, Канада, Корея, Япония, Словакия, България и Филипините. Зад създаването на формата стои българинът проф. Томислав Байнов, който има впечатляваща музикална кариера на германската и световните сцени. В концерта са включени композиции на Карл Орф, Джоакино Росини, Карл Черни, Рихард Вагнер, Дариус Мийо, Джордж Гершуин и други. Диригентът на концертите е Григор Паликаров - диригент в Софийската Опера и Classic FM symphony Orchestra, композитор, пианист, преподавател и член на MENSA. Билетите са на цени между 30 и 60 лв.

7


КОНЦЕРТ

МУЗИКА ОТ БРЕГА НА МОРЕТО Инициатори на проекта Music M.A.G. Project са музиканти от Варна, които правят съвременна електронна музика – Мирослав Гочев и Яница Кънева. На концерта ще бъде представен авторският албум „Музика от брега на морето“. В него ще участват изявени варненски музиканти в колаборация с Варненски камерен оркестър под палката на маестро Ганчо Ганчев. Стилът е иновативен прочит на класическата електронна музика, но съдържа и chill out, smooth jazz, new age. Съраунд звук и светлинно шоу ще придадат допълнителен ефект на музиката, която ще звучи на концерта. На сцената ще видим и чуем Яница Кънева - композитор, аранжор и пианист, Мирослав Гочев - композитор, аранжор и изпълнител синтезатори, Станислав Стоянов - барабани, Веселин Солаков – саксофон и флейта, Диян Димов - бас китара, Бояна Дерменджиева - цигулка, Олена Мошинска на виолончелото и Ганчо Ганчев като диригент. „Музика от брега на морето“ е на 30 ноември от 19:00 часа в зала 1 на Фестивален и конгресен център.

8


ТЕАТЪР

НОЩ НА ТЕАТРИТЕ „Ти променяш играта. Играта променя теб.“ е посланието на Нощта на театрите тази есен. Популярната инициатива от няколко години обединява театри от различни европейски страни. Театрално-музикален продуцентски център Варна – Драматичен театър "Стоян Бъчваров" и Държавна опера Варна участват за пореден път в Нощта на театрите, като програмата обхваща два дни – 15 и 16 ноември. Нощта ще започне още в 17:00 часа на 15-ти с документалния филм за 10-годишнината на театрална формация „Феникс“ със заглавие „Вълшебни криле“. Романтичната драма „Любовни писма“ ще се играе на сцена Филиал от 19:00 часа. 16 ноември е препълнен с театрални събития: юношеското представление „Сън“ на сцена Филиал; комедията „Изборът на Марта“ и мюзикълът „Чикаго“. Нощта на театрите включва и представяне на съвместния проект за обмен на българска литература на Варненския театър и ВСУ „Черноризец Храбър“, наречен „Къщичка за книги“; литературни премиери на сцена Ротонда; представяне на младежко творчество на децата от киношкола „Братя Люмиер“ към ОДК Варна. Варненският куклен театър ще се включи в Нощта с представлението за възрастни „Лисугерът“ и с отворени врати на Музея на куклите.

9


КОНЦЕРТТ

ФАДО С КУКА РОЗЕТА Не се налага да ходим специално до Португалия, за да послушаме автентично фадо, защото фадото идва във Варна в края на ноември. За първи път в България ще гостува звездата на жанра Кука Розета с концерт във ФКЦ на 28 ноември в рамките на паралелната програма на Международния музикален фестивал „Варненско лято“. Концертът се осъществява със съдействието на Португалското посолство и Португалския културен институт. Родена в Лисабон, Кука Розета започва да пее в църковен хор, а после основава своя група заедно с Тиаго Бетанкур. Тяхната песен "Carta" („Писмо"), печели Globos de Ouro – португалския Златен глобус, за най-добра песен през 2004 г. Дебютният албум на Кука Розета, издаден през 2011 г., е продуциран от аржентинския музикант и композитор, двукратен носител на „Оскар”, Густаво Сантаолалия и има огромен успех – продава се в целия свят, а през този период Кука прави по 120 концерта годишно. Следващите два албума на певицата я утвърждават като звезда на съвременното фадо. Концертa ще слушаме в Зала 1 на Фестивалния и конгресен център, а билетите, чиято цена варира от 5 до 20 лв, са в продажба онлайн и на касите на ФКЦ.

10


КИНО

КИНОМАНИЯ Най-чаканият есенен филмов форум Киномания започва на 14 ноември. Както обикновено, събитието предлага заглавия от световни кинофестивали, златни класики, детско и музикално кино, автобиографични и документални филми. Тази година фестивалът ще бъде предшестван от първото издание на Танц Филм Фест. Началото на Киномания във Варна ще постави прожекцията на последния филм на Алмодовар „Болка и величие“, за който Бандерас получи наградата за най-добър актьор в Кан. Сред акцентите е филмът на Мариус Куркински „Засукан свят“, в който знаковият български режисьор прави собствен прочит на творчеството на Хайтов. Красивата природа на магичната планина, богатата българска култура и съхраненият през годините бит са естествен декор на филма. 33-тото издание на Киномания ще отдаде почит и на режисьора Франко Дзефирели, който ни напусна на 96-годишна възраст. В програмата са заложени негови адаптации по класически творби на Шекспир. Децата ще могат да се срещнат с любимия си котарак Финдъс и неговия дядо Петсън в „Найхубавата Коледа“. На музиката са посветени лентите за Павароти и Джуди Гарланд. Уди Алън също присъства с последния си филм „Един дъждовен ден в Ню Йорк“. Киномания е във Варна до 28 ноември. Прожекциите са във Фестивален и конгресен център.

11


ГАЛЕРИИ

Етнографски музей

Варна, ул. Панагюрище 22 до 30.11 Морски сюжети Дарители и дарения Изложба по случай 45 години от откриването на Етнографски музей Варна

Галерия 8

Варна, ул. Шкорпил 8А до 26.11 Изложба живопис на Светла Косева

Градска художествена галерия „Борис Георгиев"

Филиал изложбена зала ателие „Георги Велчев“

Варна, ул.Радко Димитриев 8 до 05.11 Изложба живопис на Ирена Димитрова

Арт Галерия Тереза Зиковска Варна, ул.Воден 25 до 08.11 Васил Василев Самостоятелна изложба

Галерия Арт Маркони

Варна, ул. Охрид 22 до 16.10 Изложба акварел - Любен Пашкулски до 29.10 Приютени вселени Изложба живопис на Стефан ХаджиНиколов

Градска художествена галерия „Борис Георгиев"

Варна, ул. Любен Каравелов 1 до 06.11 Представителна изложба живопис, графика, приложни изкуства на варненските автори, посветена на светеца-покровител на художниците Свети Лука до 10.11 Цветни следи Изложба по случай 20-годишния творчески юбилей на Тереза Зиковска

12

ТЕАТРАЛНО-МУЗИКАЛЕН ПРОДУЦЕНТСКИ ЦЕНТЪР ВАРНА

ДРАМАТИЧЕН ТЕАТЪР „СТОЯН БЪЧВАРОВ“ – ВАРНА 99-ТИ ТВОРЧЕСКИ СЕЗОН 2019/20

02.11 от 19:00 часа Сцена Филиал Бащи, лъжи и още нещо

Ситуационна комедия от Рей Куни Постановка: Костадин Бандутов Сценография и костюми: Петър Митев Музикална среда: Малина Михалкова В ролите: Свилен Стоянов, Валери Вълчев, Милена Кънева, Димитър Мартинов, Веселина Михалкова, Валентин Митев, Биляна Стоева, Полина Недкова и др.

05.11 от 19:00 часа Основна сцена Рейс

Комедия от Станислав Стратиев Адаптация и режисура: Здравко Митков Сценография: Петър Митев Участват: Мартина Вачкова, Тончо Токмакчиев, Йоана Кирчева, Антъни Пенев, Асен Данков, Адриан Филипов, Георги Енчев

12.11 от 19:00 часа Основна сцена Телефонът на мъртвеца

Черна комедия от Сара Рул Постановка: Петър Денчев Сценография и костюми: Петър Митев Музика: Христо Намлиев В ролите: Биляна Стоева, Симеон Лютаков, Веселина Михалкова, Милена Кънева и др.

13.11 от 19:00 часа Сцена Филиал Комичната илюзия

Театрална комедия от Пиер Корней Постановка: Васил Дуев Сценография и костюми: Даниела Николчова Музика: Стефан Здравески В ролите: Ненчо Костов, Ивайло Ивàнов, Цветина Петрова, Сабина Коен, Константин Соколов, Гергана Арнаудова, Пламен Димитров, Стоян Радев, Николай Кенаров

15.11 от 19:00 часа Сцена Филиал Любовни писма

Романтична драма по едноименната пиеса на Албърт Р. Гърни Превод, адаптация и режисура: Георги Михалков Сценография и костюми: Петър Митев Авторска музика: Иван Драголов Тромпет и валдхорна: Венцислав Благоев Саксофон: Петър Момчев, Китара: Веско Койчев В ролите: Яна Маринова и Свежен Младенов

16.11 от 11.00 часа Сцена Филиал / Семеен театър в събота Сън Представление за юноши от Магда Борисова Постановка и звукова среда: Стоян Радев Ге. К. Сценография и костюми: Даниела Николчова В ролите: Георги Няголов, Валери Вълчев, Цветина Петрова, Николай Кенаров, Биляна Стоева,Теодора Михайлова, Даниела Викторова, Веселина Михалкова, Николай Божков, Гергана Арнаудова, Милена Кънев, Константин Соколов,

16.11 от 19:00 часа Сцена Филиал Изборът на Марта

Комедиен трилър по „Без резерви“ от Жорди Галсеран Постановка: Георги Михалков Сценография и костюми: Петър Митев В ролите: Яна Маринова, Симеон Лютаков, Валентин Митев, Николай Кенаров,

19.11 от 19:00 часа / Сцена Филиал 27.11 от 19:00 часа / Основна сцена Двубой Глума от Иван Вазов Постановка: Стоян Радев Ге. К. Сценография и костюми: Даниела Николчова В ролите: Станислав Кондов, Ненчо Костов, Цветина Петрова, Полина Недкова, Гергана Арнаудова, Валери Вълчев, Ивайло Иванов, Константин Соколов, Милена Кънева, Биляна Стоева, Веселина Михалкова, Николай Божков

21.11 от 19:00 часа Сцена Филиал Едноокият цар

Комедия на наблюдението oт Марк Креует Постановка: Петър Денчев Сценография и костюми: Теодора Лазарова В ролите: Симеон Лютаков, Милена Кънева, Пламен Димитров, Биляна Стоева, Н. Божков

22.11 от 19:00 часа Сцена Филиал Само за жени

Комедия от Дарио Фо, Превод: Хубан Стойнов Сценичен вариант и режисура: Костадин Бандутов В ролите: Веселина Михалкова, Милена Кънева, Даниела Викторова, Биляна Стоева, Петя Ангелова, Пламен Димитров, Ивайло Иванов, Константин Соколов, Свилен Стоянов, Станислав Кондов

23.11 от 16:00 часа Сцена Филиал Семеен театър в събота Приключения опасни със герои сладкогласни

Мюзикъл за деца и възрастни от Недялко Йорданов и Хайгашод Агасян Постановка: Костадин Бандутов Сценограф: Даниела Николчова В ролите: Цветина Петрова, Стоян Радев, Валентин Митев, Николай Кенаров, Станислав Кондов, Константин Соколов, Свилен Стоянов, Валери Вълчев, Гергана Арнаудова,


АФИШ 25.11 от 19:00 часа Сцена Филиал Магьосническо езеро

Камерна постановка по „Чайка“ от Чехов Постановка и среда: Стоян Радев Ге. К. В ролите: Веселина Михалкова, Ивайло Иванов, Цветина Петрова, Ненчо Костов, Полина Недкова, Станислав Кондов, Даниела Викторова, Николай Божков, Пламен Димитров, Свилен Стоянов,

26.11 от 19:00 часа Сцена Филиал Моят най-добър приятел

Комедия от Ерик Асус Режисьор: Владимир Петков Сценография: Жанета Иванова В ролите: Божидар Попчев, Ивана Стоянова, Грета Неделчева, Даниела Филипова Гастрол на ДТ - Търговище

29.11 от 19:00 часа Сцена Филиал Монтажът на моя филм

Комедия по романа „Наръчник на оптимиста“ от Матю Куик Постановка: Десислава Шпатова Сценография и костюми: Христина Дякова Музика: Петър Дундаков Хореография: Никола Йорданов В ролите: Станислав Кондов, Цветина Петрова, Веселина Михалкова, Стоян Радев

ДЪРЖАВНА ОПЕРА ВАРНА

Театрално-музикален продуцентски център Варна 73-ти творчески сезон (2019-2020) 01.11 от 19:00 часа Основна сцена Любовта никога не умира

Мюзикъл от А. Л. Уебър, Режисьор: Светозар Донев Диригент: Страцимир Павлов В ролите: Момчил Караиванов, Илина Михайлова, Калина Жекова, Нейчо Петров-Реджи, Вяра Железова, Кристиян Славеев, Илко Захариев и др.

04.11 от 19:00 часа Основна сцена Кармен

Опера от Жорж Бизе Диригент: Григор Паликаров Режисьор: Кузман Попов В ролите: Михаела Берова, Георги Динев, Пламен Димитров, Ирина Жекова, Гео Чобанов др. С участието на Варненската детско-юношеска опера

07.11 от 19:00 часа Основна сцена Сън в лятна нощ

Мюзикъл от Христо Йоцов Либрето и режисура: Костадин Бандутов Диригент: Ганчо Ганчев С участието на Варненската детско-юношеска опера

08.11 от 19:00 часа Основна сцена Симфоничен концерт

Диригент: Кръстин Настев Солист: Стойка Миланова Оркестър на Държавна опера Варна Програма: Л. ван Бетовен - Концерт за цигулка в ре мажор, оп. 61; Й. Брамс - Симфония № 3

09.11 от 19:00 часа Основна сцена Гето

Танцов спектакъл на Марио Пиаца по клезмер музика и музика на Горан Брегович Сценография: Тодор Демеров Балет на Държавна опера Стара Загора

12.11 от 19:00 часа ФКЦ, зала 1 Котки

Мюзикъл от А. Л. Уебър,Режисьор: Светозар Донев, Диригент: Страцимир Павлов Сценография: Иван Токаджиев В ролите: Людмил Петров, Велин Михайлов, Нейчо Петров-Реджи, Сребрина Соколова, Вяра и др.

13.11 от 19:00 часа Основна сцена Лебедово езеро

Балет от П. И. Чайковски Хореография и режисура: Сергей Бобров В гл. роли: Анастасия Белоногова, Франциско Руиз,

15.11 от 19:00 часа Основна сцена Бохеми

Опера от Джакомо Пучини Диригент: Жан Ангелов Режисьор: Кузман Попов В ролите: Педро Аройо, Зеня Ардженти, Свилен Николов, Пламен Димитров, Делян Славов, Ирина Жекова, Илко Захариев, Гео Чобанов, Христо Ганевски, Емил Симидов, Людмил Петров

16.11 от 19:00 часа 22.11 от 18:00 часа Основна сцена Чикаго

Мюзикъл от Джон Кандър Режисьор: Борис Панкин Диригент: Страцимир Павлов Либрето: Фред Еб и Боб Фос В ролите: Мариан Бачев, Десислава Николова, Лилия Илиева, Милена Захариева, Борислав Веженов, Анастасия Неделчева, Евгения Явашева, Бояна Авджиева, Зои Бошнакова и др.

19.11 от 19:00 часа Основна сцена Риголето

Опера от Джузепе Верди Диригент: Борислав Иванов Режисьор: Кузман Попов В ролите: Валерий Георгиев, Венцеслав Анастасов, Мария Павлова, Евгений Станимиров, Силвия Ангелова, Даниела Рабчева, Гео Чобанов, Иво Йорданов, Христо Ганевски, Людмил Петров, Благовеста Статева, Красимира Митева и др.

21.11 от 19:00 часа Основна сцена Симфоничен концерт

Диригент: Винченцо Мариоци Солисти: Анна Фурнаджиева - цигулка, Франческо Мариоци - виолончело, Тодор Петров – пиано В програма: Увертюра оп. 124 „Освещаването на дома“, Концерт за цигулка, виолончело и пиано и Симфония №4 в си бемол мажор от Лудвиг ван Бетовен

23.11 и 25.11 от 19:00 часа Основна сцена Спящата красавица

Балет от П. Й. Чайковски Хореография и режисура: Сергей Бобров В главните роли солисти на Държавния театър за опера и балет в Красноярск и Държавна опера Варна: Анастасия Белоногова, Красноярск, Франциско Руиз, Мириам Рока Круз, Павел Кирчев

26.11 от 19:00 часа Основна сцена Норма

Опера от Винченцо Белини Диригент: Кръстин Настев Режисьор: Кузман Попов В ролите: Габриела Георгиева, Даниела Дякова, Валерий Георгиев, Гео Чобанов, Бойка Василева, Христо Ганевски Оркестър и хор на Държавна опера Варна

28.11 от 19:00 часа Основна сцена Концерт в памет на Михаил Ангелов

Диригент: Дориян Тодоров Солисти: Ина Кънчева – сопран и Людмил Ангелов – пиано Оркестър на Държавна опера Варна В програма: Чайковски - Славянски марш, оп. 31; Моцарт - Концертна ария “Ch’io mi scordi di te"; Росини - „Arpa gentil”, Ария на Корина из оп. „Пътуване по Реймс“; Чайковски - Писмото на Татяна из оп. "Евгений Онегин"; Шопен - Вариации оп. 2 за пиано и оркестър по тема от оп. „Дон Жуан“ на Моцарт; Чайковски - Увертюра-фантазия „Ромео и Жулиета“

29.11 от 19:00 часа Основна сцена Турандот

Опера от Джакомо Пучини Диригент: Бисера Чадловска Постановка: Еди Ловальо Режисьор: Кузман Попов В ролите: Цветелина Василева, Христо Ганевски, Евгений Станимиров, Иван Момиров, Ирина Жекова, Венцеслав Анастасов, Момчил Караиванов, Пламен Долапчиев, Свилен Николов С участието на Варненската детско-юношеска опера

13


АФИШ

КУКЛЕН ТЕАТЪР

ДЪРЖАВЕН КУКЛЕН ТЕАТЪР - ВАРНА ВАРНА, УЛ. ДРАГОМАН 4

Програма за деца 02.11 от 11:00 часа Мечо Пух

03.11 от 11:00 часа Червената шапчица

09.11 от 11:00 часа Малката русалка

10.11 от 11:00 часа Градинката на Пухчо

16.11 от 11:00 часа Палечка

16.11 от 19:00 часа

Лисугерът - Спектакъл за възрастни

17.11 от 11:00 часа Лакома мецана

23.11 от 11:00 часа Рапунцел

24.11 от 11:00 часа Пепеляшка

30.11 от 11:00 часа

Приключенията на Лукчо

01.12 от 11:00 часа Дядовата ръкавичка

ФЕСТИВАЛЕН И КОНГРЕСЕН ЦЕНТЪР

МУЗИКА

03.11 от 11:00 часа / ФКЦ, зала 1 Фантастични герои в музиката

Диригент: Страцимир Павлов Младежки симфоничен оркестър и солисти от Национално училище по изкуствата„Добри Христов“ Варна

07.11 от 19:00 часа / ФКЦ, зала 1 Мене, ме, мамо, змей люби

Мюзикъл по„Змейова сватба" на П. Ю. Тодоров Режисьор: Александър Илиев Хореография и пластика: Камен Иванов Либрето: Иглика Пеева Диригент: Левон Манукян Постановка: проф. д-р Александър Илиев Със специалното участието на Петя Буюклиева, Коцето Калки Участват: Тодор Мадолев, Жени Александрова, Цветана Благоева, Дина Шошева, Петър Митев, Николай Сяров, Яцек Янков и др.

09.11 от 19:00 часа / ФКЦ, зала 1 Традиция и класика

Концерт на Нина Николина и Русенска филхармония Диригент: Георги Милтиядов С участието на: Калин Вельов барабани и перкусии, Мартин Ташев тромпет и вокал, Ясен Велчев клавишни, Таня Първанова вокал

14

15.11 от 20:00 часа / ФКЦ, зала 1 Концерт на най-бързия пианист в света Peter Ben 19.11 от 19:00 часа / ФКЦ, зала 1 Моите неизпратени писма

Концерт на Тони Димитрова Диригент: Левон Манукян, в съпровод на Разградската филхармония "Проф.Д.Ненов"и бенд група в състав: Росен Сеновски - китара, Мирослав Станчев - бек вокал, Даниел Желев - ударни, Ивелин Дуков - пиано

ТАНЦИ

22.11 от 19:00 часа / ФКЦ, зала 1 Ех, Добруджо!

Концерт по случай 20-годишнината на фолклорен ансамбъл„Гергана"

КИНО Киномания 2019

14.11 от 19:00 часа / ФКЦ, зала 1 Болка и величие

Испания, 2019г.,113 мин., Драма Режисьор и сценарист: Педро Алмодовар С участието на: Антонио Бандерас, Асиер Ечеандия, Пенелопе Крус , Н. Навас, Хулиета Серано, Сесилия Рот, Раул Аревало

15.11 от 18:00 часа / ФКЦ, зала Европа Спартак

СССР, 1977, 95 мин. Режисьори и сценаристи: Вадим Дербеньов и Юрий Григорович, по либретото на Николай Волков за балета на Арам Хачатурян. С участието на: Владимир Василиев, Наталия Бессмертнова, Марис Лиепа, Нина Тимофеева

15.11 от 20:00 часа / ФКЦ, зала Европа Паяк в мрежата

Белгия-Холандия-Израел, 2019, 113 мин Режисьор: Еран Риклис С участието на: Бен Кингсли, Моника Белучи, Итай Тиран

16.11 от 16:00 часа / ФКЦ, зала Европа Рока променя света

Германия, 2019, 101 мин Режисьор: Катя Бенрат С участието на: Луна Максайнер, Мина Тандер, Михаел Мертенс, Детлев Бук, Барбара Зукова

16.11 от 18:00 часа / ФКЦ, зала Европа Клетниците 2019 Франция, 2019, 104 мин Режисьор: Ладж Ли С участието на: Дамиен Бонар, Алексис Маненти, Джебрил Сонга, Стийв Тиеншо, Исса Перика, Жан Балибар

16.11 от 20:00 часа / ФКЦ, зала 1 Засукан свят

По едноименния разказ на Николай Хайтов от сборника „Диви Разкази“, България, 2019 г., 111 мин. Режисьор: Мариус Куркински С участието на: Мариус Куркински, Камен Донев, Ана Пападопулу, Виктория Колева, Вяра Коларова, Велислав Павлов, Димитър Николов София Бобчева, Димитър Рачков, Боряна Маноилова

17.11 от 16:00 часа / ФКЦ, зала Европа Момчето и пеликанът по романа на Колин Тиле / Австралия, 2019, 99 мин. Режисьор: Шоун Сийт С участието на: Фин Литъл, Джей Кортни, Джефри Ръш

17.11 от 17:30 часа / ФКЦ, зала 1 Заслепен от светлината

Великобритания, 2019, 114 мин Режисьор: Гуриндер Чада С участието на: Вивейк Калра, Дийн-Чарлс Чапман, Хейли Атуел, Роб Брайдън, Кулвиндер Гир, Нел Уилямс

17.11 от 18:00 часа / ФКЦ, зала Европа Един мъж и една жена Франция, 1966, 102 мин Режисьор, продуцент и оператор: Клод Льолуш С участието на: Анук Еме, Жан-Луи Трентинян, Пиер Бару, Валери Лагранж, Антоан Сир Суад Амиду

18.11 от 16:00 часа / ФКЦ, зала Европа Чекър Тоби и тайната на нашата планета Германия, 2019, 84 мин. Режисьор и сценарист: Мартин Тишнер С участието на: Тобиас Крел

18.11 от 20:00 часа / ФКЦ, зала Европа Война за светлина САЩ, 2017/2019, 107 мин Режисьор:АлфонсоГомес-Рехон,Сценарий:МайкълМитник С участието на: Бенедикт Къмбърбач, Майкъл Шанън, Никълъс Хулт Катрин Уотърстън, Тъпънс Мидълтън

19.11 от 18:30 часа / ФКЦ, зала Европа Джоджо заека САЩ, 2019, 108 мин, Режисьор и сценарист: Тайка Уайтити по романа на Кристин Лойненс„Caging Skies” С участието на: Роман Грифин Дейвис, Томазин Маккензи, Тайка Уайтити, Скарлет Йохансон

19.11 от 20:30 часа / ФКЦ, зала Европа Късното шоу САЩ, 2019, 102 мин. Режисьор: Ниша Ганатра С участието на: Ема Томпсън, Минди Кейлинг, Ейми Райън, Джон Литгоу, Макс Казела, Хю Данси

20.11, 23.11, 25.11 и 27.11 от 11:00 часа 21.11 от 15:00 часа 24.11 от 16:00 часа ФКЦ, зала Европа Петсън и Финдъс 2 – Най-хубавата Коледа

Германия, 2016, 80 мин Режисьор: Али Самади Ахади С участието на: Щефан Курт, Мариане Зегебрехт

20.11 от 18:00 часа / ФКЦ, зала 1 Най-хубавите години от един живот Франция, 2019, 90 мин Режисьор: Клод Льолуш С участието на: Анук Еме, Жан-Луи Трентинян, Антоан Сир, Мариан Деникур, Суад Амиду, Моника Белучи


20.11 от 20:00 часа / ФКЦ, зала 1 Джуди

24.11 от 20:30 часа / ФКЦ, зала 1 Вълчият зов

Великобритания, 2019, 117 мин Режисьор: Рупърт Гулд С участието на: Рене Зелуегър, Джеси Бъкли, Фин Уитрок, Ръфъс Сюъл, Майкъл Гамбън

Франция, 2019, 115 мин Режисьор и сценарист: Антонен Бодри С участието на: Франсоа Сивил, Омар Матийо Касовиц, Реда Катеб, Паула Беер

Германия, 2019, 84 мин. Режисьор и сценарист: Мартин Тишнер С участието на: Тобиас Крел

Канада, 2019, 119 мин Режисура, сценарий и монтаж: Ксавие Долан С участието на: Габриел Фрейтас, Ксавие Долан, ПиерЛюк Функ, Самюел Готие, Антоан Пилон, Ан Дорвал

18.11 от 16:00 часа / ФКЦ, зала Европа Чекър Тоби и тайната на нашата планета

24.11 от 20:30 часа / ФКЦ, залаЕвропа Матиас и Максим

20.11 от 20:30 часа / ФКЦ, зала Европа Павароти

25.11 от 19:00 часа / ФКЦ, зала Европа Хамлет

САЩ, Великобритания, 2019, 114 мин, документален Режисьор: Рон Хауърд С участието на: Пласидо Доминго, Николета Мантовани, Зубин Мета, Боно, Хосе Карерас, Лоренца Павароти, Джулиана Павароти, Кристина Павароти, А. Георгиу

САЩ,1990, 135 мин Режисьор: Франко Дзефирели С участието на: Мел Гибсън, Глен Клоуз, Алън Бейтс, Пол Скофийлд, Йън Холм, Хелена Бонъм Картър, С. Дилейн

26.11 от 18:00 часа / ФКЦ, зала Европа СТАЯ 212

Франция, 1986, 117 мин Режисьор и продуцент: Клод Льолуш С участието на: Анук Еме, Жан-Луи Трентинян, Ивлин Буикс, Мари-Софи Л., Филип Льороа, Антоан Сир и със специалното участие на Ришар Бери, Робер Осен, Жак Вебер и Никол Гарсия като самите себе си.

26.11 от 20:00 часа / ФКЦ, зала Европа Портрет на момиче в пламъци

21.11 от 19:00 часа / ФКЦ, зала Европа Един мъж и една жена: 20 години по-късно

22.11 от 18:30 часа / ФКЦ, зала Европа Разрив Великобритания, 2019, 100 мин Режисьор и сценарист: Уилям Никълсън С участието на: Анет Бенинг, Бил Най, Джош О’Конър

22.11 от 20:30 часа / ФКЦ, зала Европа Черната птица Великобритания, 2019, 97 мин Режисьор: Роджър Мичъл С участието на: Сюзън Сарандън, Кейт Уинслет, Миа Васиковска, Сам Нийл, Линдзи Дънкан, Рейн Уилсън

23.11 от 18:00 часа / ФКЦ, зала Европа Славните години Франция, 2019, 115 мин Режисьор и сценарист: Никола Бедо С участието на: Даниел Отьой, Гийом Кане, Дория Тилие, Фани Ардан, Пиер Ардити, Дени Подалиде

23.11 от 20:15 часа / ФКЦ, зала Европа Г-жа Лаури и син Великобритания, 2019, 92 мин Режисьор: Е. Ноубъл С участието на: Ванеса Редгрейв, Тимоти Спол, Уенди Морган, Стивън Лорд

24.11 от 18:30 часа / ФКЦ, зала 1 Един дъждовен ден в Ню Йорк

САЩ, 2019, 92 мин Режисьор и сценарист: Уди Алън С участието на: Тимоте Шаламе, Ел Фанинг, Селена Гомес, Лийв Шрайбър, Джуд Лоу, Ребека Хол, Диего Луна

Франция-Люксембург-Белгия, 2019, 86 мин Режисьор и сценарист: Кристоф Оноре С участието на: Киара Мастрояни, Бенжамен Биоле, Венсан Лакост, Камий Котен, Карол Буке, Х. Аревало

Великобритания, 2019, 97 мин Режисьор: Роджър Мичъл С участието на: Сюзън Сарандън, Кейт Уинслет, Миа Васиковска, Сам Нийл, Линдзи Дънкан, Рейн Уилсън

27.11 от 17:30 часа / ФКЦ, залаЕвропа Ромео и Жулиета Великобритания, Италия, 1968, 152 мин Режисьор: Франко Дзефирели С участието на: Ленард Уайтинг, Оливия Хъси, Майло О’Шиа, Майкъл Йорк, Джон Макенъри, Пат Хейууд, Наташа Пари, Пол Хардуик и др.

27.11 от 20:15 часа / ФКЦ, зала Европа Арета Франклин САЩ, 2018, 87 мин Реализиран от Алън Елиът, с материал, заснет от “Warner Bros.”през 1972 г. С участието на: Арета Франклин, Джеймс Кливланд, Църковният хор на Южна Калифорния, Александър Хамилтън (диригент на хора), Корнел Дюпри (китара), Пончо Моралес (перкусии), Бърнард Пюрди (барабани), Чък Рейни (бас)

28.11 / Прожекции в две части: ФКЦ, зала Европа I-ва част е от 18:30 часа, 7 - Омнибус от 7 късометражни филма България, 2019, 70 мин. II-ра – от 20:00 часа Осем режисьора изследват какво се случва в душите на седем персонажа в красивия и старинен град Пловдив. Better Nature – реж. Ралица Петрова, 20 мин Нина – реж. Христо Симеонов, 20 мин Дом – реж. Димитър Кутманов, 30 мин

Градски бар от ново поколение, оазисът на Варна! Хубава музика, отлично кафе, рождени дни, уютна обстановка, фирмени партита ипрезентации, удобен паркинг. Работно време 08:00ч. – 02:00 ч. Варна, бул. „Осми Приморски полк” 115 – ВАРНА 115 (голямата сграда) За резервация и информация: 0893 660 122 Всеки понеделник от 19:00 часа „Ела изгрей” – ден на таланта Всяка сряда от 18:00 часа „На питие с приятели”– градинско музикално Afterwork соаре 01.11 от 21:00 часа - ТREXX§GODY (SAXMAN) 02.11 от 21:00 часа - OLD FUNKY J (Love Music Night) 09.11 от 21:00 часа - MITACH DRAGON (City Music Night) 15.11 от 21:00 часа - LIVE Elite JAZZ Music „SOFISTIX”, Sofia (вокал), Gody(саксофон), Parsek (китара), Bager (контрабас) 16.11 от 21:00 часа - DJ RASH (DEEP HOUSE MUSIC) 22.12 от 21:00 часа - Birthday GRAND PARTY Eдинадесет години STUDIO21 culture club Varna Единадесет години градски ритъм винаги на ниво #1 STUDIO21 POLINA (Vibe with me) Dj JIJO (the master) Afterparty 02:00ч. GADROOM, GrandMasterTREXX& BORG 30.11 от 21:00 часа - JIJO Plexible (Vinyl Music Box)

РУБИК АРТ ЦЕНТЪР

Гр. Варна, Бул. "Приморски " 5 FB: RubikArtCenter тел.: 0888/040242, 0897/882135 01.11 Drunk Jackals Live at Rubik 02.11 Afro-Latin dance party feat. DJ MMM 06.11 Rubik Jam Session /музикални импровизации/ 07.11 Вечер на шоколадовите шотове 08.11 Dash the Effort, 8ms and The Devil Says Arlekino, Deviouz 09.11 Can You Solve The RUBIK ? Rave Together party 10.11 Varnaval - student party 12.11 Cuban Salsa Night at Rubik with DJ Willy 13.11 Rubik Jam Session /музикални импровизации/ 14.11 ЧРД Велоклуб УСТРЕМ! 15.11 Pizzza - Album promo 16.11 Machiavellian God / Drive Your Life / Shadows Out Of Time 20.11 Rubik Jam Session /музикални импровизации/ 21.11 Lose Yourself to Dance - Best of 80s Hits 22.11 Alternative Rock Night with Marski & VanТka 23.11 Linkin Park Live Tribute 27.11 Rubik Jam Session /музикални импровизации/ 28.11 BeerPong with Glarus 29.11 Rubik & AWOL pres. Matt Sassari 30.11 MyStory of Folklore - за пръв път във Варна!

15


ЗАВЕДЕНИЯ

Кафе-с ладкарница Endor fino

Рес торанти GODZILA

1 гр. Варна,

бул. Княз Борис I-ви 66, раб. време: 10:00-06:00 за резервации: 052 60 44 69 2 гр. Варна, Delta Planet Mall -ниво 2, бул. Сливница 185, раб. време: 11:00-23:00 за резервации: 0888 08 08 85 3 гр. Варна, Grand Mall -ниво 2 ,ул. Андрей Сахаров 2 раб. време: 9:00-23:00 за резервации: 0888 50 59 97 За поръчки: 0700 160 10 www.godzila.bg GODZILARestaurants godzilarestaurants

Коктейл бар PUNTA CANA

5

12 гр. Варна, ул. Петър Парчевич 22

Рес торанти Ла Пас тария

10 Ла Пастария Драгоман

ул. Драгоман 45 тел.: 0896 77 99 35 работно време: всеки ден от 11:00 ч. до 23:00 ч.

11 Ла Пастария Бриз

Приморски парк

16

гр. Варна, Алея Първа СЕЗОН: ПРОЛЕТ/ЛЯТО за резервации: 0886 555 033 Коктейл-бар PUNTA CANA puntacanalovessummer

раб. пон.-пет. 16:00-00:00 съб. - нед. 09:00 - 00:00 тел.: 0887 478 925

Варна, бул. Сливница 39, раб. време: 7:30-23:00 ENDORFINOCAFE ENDORFINO7978

кв. Бриз, к-кс Паркмарт (бивш к-кс Пикадили Парк), бул.Княз Борис I,

4

Indian Bar Спортен бар

За резервации: 0897 93 87 33 За доставки: 08765 72 782; 08764 72 782 Работно време: всеки ден от 08:00 ч. до 23:00 ч. Разнос: всеки ден от 12:00 ч. до 22:00 ч. www.lapastaria.net RestaurantsLaPastaria @lapastaria

Рес торанти Фратели

кв.Чайка, бл.34, партер раб. време: 08:00-23:00 Тел. за резервации: 0897 40 50 60 гр. Варна, Фратели Фиш, кв. Чайка, бл.34, вх. А партер раб.време: 08:00-23:00; Тел. за резервации: 0877 33 19 18 8 гр. Варна, Фратели кв. Виница, ул. "Цар Борис III", №59 раб.време: 08:00-23:00 Тел.: 0877 11 62 10 Телефона за доставки: 0700 33 903 или на www.fratelli.bg всеки ден от 10:00 до 23:00часа 9 гр. Варна, Фратели бул. Сливница, ул.Константин Величков 55 раб.време: 08:00-23:00 Тел.: 0876 61 51 51 7


ЗАВЕДЕНИЯ

Бирария Черната Овца The Black Sheep Beerhouse

42 ВАРНА

бул.Княз Борис I 62 Раб.време 9:00 - 01:00 всеки ден Тел. : 0878 623 426 www.theblacksheep.bg

Vege-Joy

25 гр. Варна,

ул.„д-р Людвик Заменхоф“ 10 раб. време: 12:00-22:30 тел: 0876 327 223 vegejoy / www.vege-joy.com

Бира бар Ключето

38 гр. Варна, ул. Русе 27 А

раб. време: 10:00 - 23:00 тел.: 0877 / 55 55 35 Бира Бар Ключето

Бира магазин и бирария

Бирария и Пивоварна Златна Варна The Black Sheep BrewHouse

27 Le Chef Севастопол - гр. Варна,

43 ВАРНА

ул.Цар Симеон I 27 Раб.време: от 9:00-02:00 - всеки ден Тел. : 0877 600 900 www.theblacksheep.bg

Ресторант " Немо-Морска гара"

бул. Княз борис I-ви 46 Раб. Време 9:00-22:00 28 Le Chef Grand Mall - гр. Варна, ул. Акад. Андрей Сахаров 2 Раб. Време 10:00-22:00 Телефон за доставка 0700 900 90 www.lechef.bg

34 гр. Варна,

ул. Любен Каравелов 28 раб. време: 08:00-23:00 тел: 0887 478 925

Автентична Прясна Италианска Паста !

50 гр.Варна 41 ВАРНА

Морска гара Пасажерски термина Раб.време 11:00-24:00 Тел. : 0888 033 150 www.nemo.bg

39 гр. Варна,

ул. Юрий Венелин 4 раб. време: 11:00 до 23:00 неделя - почивен ден За резервации 0877569163 @restorant59

ул."Драгоман" 28 раб.време 11:30 - 20:30 Неделя - почивен ден тел.: 0899 946 832 PastaStationGigli pastastgigli 17


So Fresh Healthy food & juices

15 So Fresh Sevastopol

Варна, бул. Сливница №16 пред хотел Черно море, Понеделник - неделя: 08:00 - 22:30 16 So Fresh Grand Mall ул. Аднрей Сахаров 2 - Гранд Мол Варна - ет. 2 - до детския кът, Работно време: Понеделник - неделя: 10:00 - 21:00 17 So Fresh ParkMart - Приморски парк 482 (бившето Пикадили Парк) Работно време: Понеделник - неделя :08:00 - 20:00 sofreshbg, www.sofresh.bg

Кафе-бар "Muffin"

6

18

гр. Варна, Muffin bar & coffee, бул. Чаталджа № 14 раб.време: 07:00-00:00 Тел.: 0892 30 23 04

Бис тро Revolution

26 гр. Варна, ул. 27 юли 13

раб. време: пн- пт 08:00-21:00 събота: 10:00-20:00 тел: 0879808809 Revolution Food & Bar

Кафеварка

Switch Co-Working space

51 Бул. Сливница 60

Работно време: Всеки ден от 9:00 до 19:00 Телефон 0888419211 https://switchvarna.com/

Pampero Bar & Dinner

40 Варна ул. Воден 19

Русе ул. Петко Д. Петков 5 Русе ул. Раковска 9А Русе ул. Плиска 52 Габрово, ул. Априловска 2 ВеликоТърново пл.Славейков 8 Търговище, Митрополит Андрей 25

45 гр. Варна, пл.Независимост

ул.Преслав 42 работно време от 08:00 - 24:00 тел.0884707870 Bar Pampero Varna bar.pampero доставки : Foodpanda & Takeaway


Подари бижу ! www.darkmoon.bg


3 2 9 13 16 21 23

28

39

14 44

51

3

4

31 10 50 30

11

10 38

22

1

45

5

36

19 37

26

12

46

2

40

27 47

25

8

7 20 36 20

29

41


8

6 24 35

33

7

5

34

8 11 17

15 18

1

9

42

32

6 12 13

1. Драматичен театър 2. Куклен театър 3. Регионален исторически музей 4. Градска галерия 5. Дворец на културата и спорта 6. ФКЦ 7. Римски терми 8. Музей на историята на Варна 9. Летен театър 10. Туристически информационен център 11. Юнашки салон 12. Морско казино 13. Аквариум

21


МАГАЗИНИ

ШантавоЕ

Н а Тъм н о

29 Варна, ул. Стефан Стамболов 2, 31 Варна, ул. Братя Шкорпил 29 (на

20 метра от театър Българан) раб. време: 10:00 - 19:00 пн-пт ; 09:30 - 13:00 сб Тел. 0876 88 6670 www.Shantavo.bg ShantavoE

раб. време: понеделник - събота: 10:30 -20:00 часа неделя - 11:00-18:00 часа тел: 0876 440 596 www.natamno.com

Vinyl Home Varna

47 ВАРНА

бул. "Княз Борис I" 28 Тел. : 088 474 9556 Vinyl Home Varna

Sunny Dance studio

Родопа милк

МАГАЗИН ЗА ВИНО И КАФЕ Rock And Wine Café Shop

21 гр. Варна,

44 ВАРНА

ул. Професор Николай Державин 29 Тел. : 0885 979 149 rock and wine cafe shop https://rock-and-wine-cafeshop.business.site

Варна, Ул.”Стефан Стамболов” 2 22

ул. Никола Михайловски 17 Тел. 0898 938 371 22 гр. Варна, ул. Прага 2 Тел. 0895 181 688 23 гр. Варна, ул. Сан Стефано 16 Тел. 0878 597 878 Магазин Родопа милк

Школа по Салса, Зумба, Бачата, Кизомба. Класове за възрастни и деца! Шоупрограми за фирмени и лични празници. 33 Варна, ул. Братя Бъкстон 19

раб. време: 17:30 - 21:30 Тел: 0884626033 e-mail: sunnydance@abv.bg www.sunnysalsa.com Sunny Salsa, Sunny Dance studio

Работно време: Понеделник – Неделя: 11.00 – 18.00 ч. За повече информация: 0877 885 232


НАСРЕЩА

НИКОЛАЙ ТОДОРОВ - НИК ОТ

ПЛ АМЕНА АЛЕКСАНДРОВА

„На Тъмно“ става на 25 и няма как да не го отбележим! Създателят на марката ( както и на това списание) Ник Тодоров няма нужда от представяне, но сме сигурни, че той е от хората, заради които този град е по-приятно и по-интересно място за живеене. 23


НАСРЕЩА

Как едно младежко хоби се превръща в 25-годишен бизнес, с какво стартира и какво обхваща понастоящем марката „На Тъмно”? Началото беше през есента на 1994 г. Първият магазин се появи в един гараж, в центъра на Варна. Няколко месеца преди това там беше репетиционна на варненски ъндърграунд групи. Но се оказахме твърде шумни за съседите и трябваше да променя плановете. Реших, че ще направя магазин предимно за българска музика, където местните групи ще могат да продават музиката си. Тогава все още слушахме от касетки, години по-късно се появиха първите дискове. Няколко тениски на актуалните тогава банди допълваха асортимента. Така започна всичко – много младежки ентусиазъм, безкраен идеализъм и увереност в светлото бъдеще! Днес нещата са на друга плоскост. За 25 години натрупахме опит, знания, умения. Допускахме грешки, от които се учихме, опитвахме, развивахме, бяхме упорити, за да стигнем дотук – 9 магазина в големите градове на страната, онлайн платформа и - ако мога с няколко думи да обобщя – цялостна концепция за алтернативен градски начин на живот.

24

Брандът ти е изцяло в сферата на алтернативното. Какво изразяват алтернативната култура и субкултурите, какви хора имат смелостта да бъдат различни в едно сравнително унифицирано общество? Субкултурите в България се промениха много през последните 25 години. Ако се върнем към ранните 90, в първите години на прехода всичко тук беше като една неразорана целина. Тепърва се формираха музикални течения, групи, концерти, все още беше прекалено рано да се говори за реална култура в тази насока. Емигрантските вълни не пожалиха много качествени хора, които просто напуснаха страната именно в този период. Тогава вярата и идеализма бяха повече от всичко. Да демонстрираш себе си чрез прическа, облекло, външен вид и поведение беше както смелост, така и предизвикателство. Ако в Европа пънк вълната вече беше преминала през 70 – те и 80 –те, то тук тепърва навлизаше. Електронните партита, които тогава заливаха Европа, в България едва си проправяха път и т.н. Трябваше да минат години, за да се получат нещата. Днес, в ерата на електронните технологии и интернет, нещата стават по-бързо, по-лесно. Но когато говорим за култура и субкултура, ситуацията не е много по-различна. Всичко тръгва от главата на човек, от вътрешните потребности. Да бъдеш първи, пионер в дадена област, да си различен винаги е имало висока цена.


Имаш ли си основни принципи на работа и как успяваш да си в час с тенденциите и нещата, които са на гребена на вълната? Започвайки през 90-те, никога не съм мислил и планирал докъде мога да стигна. Плановете и прогнозите се появиха много по-късно. Както апетитът идва с яденето. Аз съм се учил в движение, много от нещата, които съм правил, са били на принципа „проба-грешка”, но винаги съм вярвал в това, което правя, и съм знаел, че това е правилният път. Както обичам да казвам, няма фатални грешки, по-скоро скъпи и евтини. И аз съм си плащал. Не е страшно да паднеш и да те заболи, по-трудно е да станеш и да продължиш. Без да звучи клиширано, именно това са били водещите ми принципи на работа. По отношение на „гребена на вълната” по-скоро винаги съм се стремил да бъда в нейния зародиш, да създавам вълната. Когато нещата стигнат „гребена”, всички знаем, че там не можеш да се задържиш дълго, следва „разпенването”. Така е и с „На Тъмно”, стремя се да бъдем част от „вълната” от самото � пораждане. Понякога се случва да бъдем част от няколко вълни едновременно, което създава усещането за „мъртво вълнение”, но винаги съм успявал да избера вярната посока. Нали все пак всичко тръгва от Варна – морски град! За 25 години как се промениха пазарът, маркетингът, клиентите? Ако трябва да отговоря изчерпателно на този въпрос, може би трябва да напиша книга. Както вече споменах, през 90 -те всичко беше много истинско, натурално, чуждите влияния и в

добрия, и в лошия смисъл все още бяха далеч от България. С навлизането на интернет, новите технологии, падането на граници – физически, реални, мултикултурни, психологически съзнанието на хората се отвори в различни посоки. За съжаление масовата култура винаги е полесна за възприемане, по-лесна за консумация. Независимо дали става въпрос за музика, кино, литература, театър, начин на забавление. Ако в началото хората бяха по-слабо информирани и имаха възможност да правят избор на основа собствени предпочитания, какво им харесва или дали биха опитали нещо ново, то днес масовите рекламни канали и големите търговски вериги вкарват потребителите в клишетата и рамките на масовите продукти с ниска себестойност и резонно висок марж на печалба. За попрозорливите е ясно, че всичко това е подчинено на съвременния консумеризъм. Ако мога да дам пример, днес търговските вериги залагат на това една тениска да бъде продадена и носена максимум един сезон и след това захвърлена. Съответно качеството и цената са такива. Добрата новина е, че въпреки всичко има достатъчно хора, които мислят, търсят собствената си идентичност и са готови да я отстояват. Казано с други думи, осъзнатият избор е една от висшите ценности, които изповядвам. Не е ли малко рисков „жанр” да предлагаш алтернативни стоки или напротив – добра пазарна ниша е? Отново се връщаме на въпроса за масовата култура и нейната алтернатива. До голяма степен 25


НАСРЕЩА

всичко тръгва от личния избор. Алтернатива на какво? На собствените вкусове или на масовите? Ясно е, че да бъдеш различен има своята цена. Щом има хора, които са готови да я плащат, ние също сме готови да им предложим нестандартни решения. Но, освен това, не спираме да генерираме нови идеи, да създаваме желания у хората и в края на краищата да ги правим щастливи. Какви три основни съвета би дал на някой млад предприемач в България? Първият въпрос, на който трябва да си отговорят, е „Защо?”. Ако не са наясно защо започват дадено начинание, по-добре да не го започват. Често се случва много добри идеи да се провалят не заради лоша реализация, а поради неясната идея защо се правят. Другите два принципа, които винаги са ме водили в работата, са „Бъди първи или уникален”. Може да си първи на даден пазар, в определен град или дори в квартала. Но задължително първи. Или уникален. Първите и уникалните винаги се запомнят. Едва ли някой си спомня коя е втората или третата верига за алтернативен начин на живот в България. Знае се и се помни първата – „На Тъмно”. Освен че движиш „На Тъмно”, организираш куп градски събития, фестивали, концерти. Как ти остават време, нерви, откъде ти идват идеите за тях и защо го правиш? Неслучайно си позволих да дам едно определение малко по-рано – цялостна 26

визия за алтернативен градски начин на живот. Тя включва и това как се забавляваме, как прекарваме свободното си време, как комуникираме, как демонстрираме себе си. Фестивалите, градските събития, концертите, културните формати са другата страна на монетата. „На Тъмно” не е само търговска система, през всичките тези 25 години не съм спирал да развивам градската култура. Чрез различни проекти да помагам за развитието на образованието, възпитанието на младите хора и подрастващите. Тук вече мога да спомена и думата „кауза”. Затова да работим пълноценно, да се забавляваме пълноценно, да отглеждаме децата си в България, да ги учим на добри практики и истинските ценности в живота. А колкото до времето, все пак това е едно абстрактно понятие, измислено от хората, за да контролират други хора. Въпрос на гледна точка и избор е дали искаме да „имаме” време или то вечно да не ни стига. Също и на ползотворно използване на личната енергия и ресурси. Ти самият на какво от алтернативната култура си фен? Мога да кажа, че до голяма степен начинът ми на работа и резултатите от нея изразяват и самия мен. Хубава музика, градски изкуства, пътешествия, фестивали, вкусна храна, добра компания и общуване на живо. Списъкът е дълъг, но хубавото е, че непрекъснато откривам нови и нови хоризонти за развитие.


Как ще отбележите 25-ия рожден ден на „На Тъмно”? Годишнината е в основата на много от събитията, в които участваме или организираме през цялата година – най-големия рок фестивал у нас „Hills of Rock”, където продуцираме една от музикалните сцени; най-новия фестивал в България – “Spice Music Festival”, посветен на музиката от 90-те; редица други градски и локални събития, в които „На Тъмно” има съществен принос. Естествен завършек на годишнината ще бъде специално тържество в Културно-развлекателен комплекс „Морско казино” във Варна на 03.11.2019 г. Там ще се съберем всички настоящи членове на екипа на „На Тъмно” от цялата страна, както и бивши такива, хора съпричастни на идеята, партньори,

колеги приятели, които през всичките тези 25 години са били част от общата кауза и са помагали за развитието и. Към нас ще се присъединят някои музиканти, които също са обвързани емоционално с „На Тъмно” през годините – група P.I.F. например. Няма да липсват и изненади. Ще смениш ли някога прическата с друга, по-подходяща за достолепната ти възраст? Вече стана въпрос за начините на себеизразяване. Прическата ми също еволюира през годините, за да придобие този свой вид днес. Няма да скрия, че се е превърнала в част от визитната ми картичка, но ако трябва да отговоря в духа на въпроса – ще бъде такава, докато имам коса на главата си! 27


ДЕЦАТА НА ГРАДА

ГЛАСЪТ НА МАКСИМ ОТ

ТЕА ДИМИТРОВА

Максим Ялнъзов е на 11 и учи в III ОУ „Ангел Кънчев”. Възпитаник е на вокалния педагог Мила Маврова и от четири години се изявява по музикални конкурси в България и чужбина. Спечелил е 50 награди, а сред най-значимите събития през настоящата година е участието му в най-големия европейски песенен форум „Славянски базар“ във Витебск, Беларус през юли 2019 година. Освен музикалните изяви, Максим има зад гърба си и актьорски опит, за който ни разказва в интервюто. Мечтае да посети Дисниленд в Париж, а като порасне, да направи звездна кариера като певец и актьор, както и да композира песни. Откъде и откога идва любовта ти към музиката? Някой от семейството ти занимава ли се с изкуство? Родителите ми твърдят, че съм пропял преди да проговоря – на 10 месеца. Предполагам, че любовта към музиката винаги е била в мен. Дори като по-малък винаги съм харесвал песни за големи. Когато бях на пет години, 28

гледах предаването за пеещи деца „Големите надежди“ и много се впечатлих от талантливите деца. Поисках и аз да се науча да пея така добре и родителите ми ме записаха на уроци при г-жа Мила Маврова. Баща ми е актьор. Той много ми помага за сценичното поведение. Кои предмети в училище са ти любими и кои - не толкова? Музика, изобразително изкуство и литература са любимите ми предмети. Географията не ми е интересна и затова не ми допада много. С какво освен музика ти е приятно да се занимаваш? Най-обичам да се разхождам в Морската градина и да карам скейтборд. Обичам да правя фокуси, да играя баскетбол и да чета книги. Озвучавал си вапмирчето Денис в хитовата анимация „Хотел Трансилвания 2“ и малкия Симба от новата екранна версия на Дисни - „Цар Лъв”. Разкажи ни как се случи, как избраха теб и какво беше преживяването?


И за двата филма получих ролята след кастинг. Когато озвучих вампирчето Денис в „Хотел Трансилвания 2“, бях само на 6 години. Спечелих ролята сред по-големи и опитни в дублажа деца. Помня, че бях много щастлив и исках да продължа да озвучавам филми. Тогава много бързо и лесно записах ролята. Тази година ме поканиха на кастинга за ролята на малкия Симба в „Цар Лъв“. Тази роля беше много по-трудна, изискваше се да можеш да пееш и да преминаваш от едно състояние на емоцията в друго и записвах общо десет часа за два дни. Не беше лесно, но след записите получих похвала от Дисни, че съм техният фаворит в българския дублаж на филма, което ме накара да се почувствам доволен от свършената работа. За какво мечтаеш? На кой от всичките си разнородни таланти би искал да се посветиш, когато пораснеш? Мечтая точно за това – да съм певец и актьор. Искам да живея в Холивуд със семейството си и да се реализирам успешно. Мечтая да имам собствена лодка и да пътувам в морето, да мога да се гмуркам и да разглеждам рибите. В по-близко бъдеще мечтая да посетя Дисниленд в Париж. Има ли роля, която много би искал да изиграеш? Искам да изиграя много роли. Миналата година снимах малка роля в сериала „Господин Х и морето“. Много бих желал да участвам в някой български детски сериал с по-голяма роля. Харесват ми и комичните образи, които мисля, че ми подхождат. Мечтая да участвам в мюзикъл по филм на Дисни.

Ако ти предложат да напишеш песен за Варна, каква би била тя и кой би искал да я изпълнява? Ако можех, бих написал песен за Варна, която да накара хората щом я чуят, да поискат да дойдат в моя град. Естествено, аз бих желал да изпълня песента. В моя репертоар има песен за Варна, която винаги се вълнувам да пея – „Завръщане“ на Нелко Коларов. Но май е по-добре той да напише песента, а аз да я изпълнявам, защото всеки трябва да прави това, в което е силата му. Кои певци и актьори харесваш? Нямам любими певци, но имам много любими песни. Любимите ми актьори са Робин Уилямс, Уил Смит, Джеки Чан, Роуън Аткинсън - мистър Бийн. Харесват ми във всичките им роли. Сподели повече за участието си в Международния фестивал в Малта „Golden voice” („Златен глас”), който се проведе през октомври. Поканата за участие за музикалния конкурс „Golden voice” получих на Славянски базар в Беларус, където бях представителят на България за 2019 година. В конкурса в Малта участваха държави от три континента – Италия, Испания, Португалия, Малта, Австрия, Унгария, Турция, България, Русия, Латвия, Естония, Беларус, Казахстан, Израел, Куба и др. Нивото беше много високо. В моята възрастова група аз получих първо място, както и покана за участие на конкурс в Португалия през 2020 година. Преживяванията ни в Малта бяха страхотни и бих се върнал отново там. 29


НА ПЪТ

РУАНДА ИЛИ КРАЯТ НА СТЕРЕОТИПИТЕ МИ ЗА ТРЕТИЯ СВЯТ ОТ

ВА ЛЕНТИНА ВЕНКОВА

Ако ви попитам какво ви идва наум при споменаването на Руанда, най-вероятно в главата ви ще нахлуят или спомени от филма „Хотел Руанда“ от 2004 г., или определени генерални предразсъдъци за африканския континент, който е част от така наречения Трети свят. И в двата случая спонтанните ви асоциации ще са свързани с несигурност, бедност, престъпления, война, безнадеждност. Това е картинката, която изниква в представите на много хора днес, 25 години след една от най-ужасяващите трагедии в историята на човечеството – геноцида в Руанда от 1994 г. (извършен от хуту) на близо един милион души (тутси) в рамките на сто дни. Със семейството ми имахме уникалната възможност да живеем в Руанда три години – от 2016 до 2019 г. Това отдавна не е страната от „Хотел Руанда“. Тя е зелена, по-чиста и по-сигурна от много други африкански, а и развити западни страни. Найлоновите торбички са забранени, корупцията е почти несъществуваща, а правителството има амбициозната цел да превърне Руанда в Сингапур на африканския континент. Надявам се моят разказ да стопи и вашите стереотипи, а защо не и да постави Руанда в списъка ви с желани туристически дестинации. Тя вече е в 30

класацията Топ 20 на Forbes като едно от най-добрите места за посещение през 2020 г., наред с Палермо в Италия, Кейптаун в ЮАР и Каньонът на антилопата в Аризона. Стереотипи и реалност Един от въпросите, които редовно ни задаваха, докато живеехме в Руанда, беше „Как живеете в тази жега?“, а нашите отговори винаги изненадваха приятелите ни. Въпреки близостта до екватора, цялата страна е на голяма надморска височина, което прави климата изключително благоприятен за живеене и активности на открито. Целогодишно температурите се движат между 12 и 27 градуса. Денят е почти равен на нощта и сезоните са два – сух и дъждовен, като се редуват два пъти през годината и поддържат свежеста на хилядите хълмове (заради релефа наричат Руанда „страната на хилядите хълмове“). „Не е ли опасно там, особено ако сте с деца?“ беше друг въпрос, който задаваха близките ни. За три години нито веднъж не се почувствахме застрашени по какъвто и е да начин. В Руанда, за разлика от други страни в т.нар. Трети свят, чуждестранните резиденти не живеят в затворени комплекси, изолирани от


външната реалност. Това ни даде възможност да се адаптираме и разберем местната култура много побързо. По време на ежедневната ни разходка с кучето например редовно се спирахме, за да разговаряме с децата от махалата. Неочакван за нас факт се оказа и чистотата на Руанда. Дали това е правителствена политика, манталитет или и двете, не знам. Кошчета за боклук „Keep Clean” са навсякъде, дори и в бедните квартали, въпреки че точно там най-малко се очаква те да се пълнят. Найлоновите торбички са забранени, забележете, от 2008 година. Ако пристигнете на летището с найлонова торбичка, охраната учтиво ще ви направи забележка и насочи към място, където да я хвърлите и да си купите платнена торба. Руанда е много зелена. Зелените участъци в градовете са добре поддържани и винаги спретнати, дори и в бедните райни. Предполагам, че това отново е комбинация от държавна политика и високо гражданско съзнание. Веднъж месечно се провежда т.нар. Умуганда – ден за социализиране,

чистене и решаване на локални проблеми в рамките на общностите. Нивото на участие е близо 100%. Впечатляващо, нали? Нашето любимо мероприятие – „ден без автомобили“ – се провежда два пъти месечно, в неделя, когато всички централни улици се затварят за превозни средства в продължение на 3-4 часа и хората излизат да бягат, карат колело, ролери или да участват в организирани спортни занимания. Улиците се пълнеха и мероприятието никога не свършваше навреме. Околна среда И тук има какво да научим от Руанда. В страната ефективно се прилагат практики и регулации за устойчиво развитие и консервация на природата и дивия свят. Неодавна разказвах на приятел за нашите сафари приключения и той ме попита дали сме убивали животни. Меко казано бях потресена от факта, че някой изобщо може да си помисли, че това е възможно в днешно време. Бракониерството отдавна е забранено със закон. Освен това лидерите 31


НА ПЪТ

на Руанда разбират дългосрочните ползи от опазването на околната среда и са насочили усилия и инвестиции в т.нар. отговорен туризъм в защитените територии. Което ми напомня за още един любопитен факт – визията и желанието на управляващите да превърнат Руанда в луксозна туристическа дестинация. За това свидетелстват отворилите през последните години луксозни туристически ложи на различни места в националните паркове. Очевидно целта е да се привличат по-малко на брой, но поплатежоспособни туристи, като същевременно местните туристи биват стимулирани чрез диференцирани цени. И това е само част от амбициозната стратегия, целяща да трансформира Руанда в „Сингапур на Африка“. Превръщането на Кигали в конгресен център на Африка, разширяването на пътната инфраструктура, построяването на завод на Volkswagen, както и привличането на инвеститори в ИТ сферата с цел изграждането на център за технологични услуги, които да обслужват съседни африкански страни – всичко това е част от тази стратегия. А в началото на 2019 г. беше взето смелото решение да се забрани вносът на дрехи втора употреба, за да се стимулира местното производство. Руанда определено може да бъде добър пример за много страни по света, включително и в развития свят.

32

Дивата природа Все пак най-ярките ми спомени от Руанда, а и от Африка изобщо, са свързани с дивата природа и богатия животински свят - мъгливите прохладни изгреви в саваната, грациозността на зебрите и жирафите, нежността на майката горила към нейното бебе, нощният рев на лъвовете, обикалящи територията на екологичните къмпинги, разположени в националните паркове. Бях на 7-8 години, когато получих за подарък голям овален пъзел на Африка с нарисувани животни и растения, обитаващи различните части на континтента. Редих го многократно и не ми омръзваше да гледам животните и да си представям природата в Африка. Моята детска неосъзната мечта се сбъдна. И сега продължавам да редя пъзела от цветни картини на птици и животни в съзнанието си. Първичността на заобикалящата ме среда, близостта на дивата природа, скромният, бих казала минималистичен живот на хората в Руанда, липсата на вещи и възможности, които ние отдавна сме възприели за даденост, отключиха един бавен, но много осмислен процес на трансформация в моя живот. Руанда буквално „отвя“ всичките ми стереотипи за Третия свят, но най-важното – направи ме по-отговорен, екологично осъзнат и социално ориентиран гражданин на света. С една дума – повече човек.


УЛИЦАТА

„ЦАР СИМЕОН I” ОТ

Н И КО Л П АТ РА Ш КО В А

Улица „Цар Симеон I“, по която ще се разхождаме този път, се простира между улица „Преслав“ и жп гара. Както можете да се досетите, тя носи името на Цар Симеон Велики, който управлява Първата българска държава от 893 до 927 година, разширява България до три морета и спомага за достигането на културен разцвет, наричан по-късно „Златен век“ на българската култура. Това е една от улиците на града, на която можете да си купите всичко – от банани до огнестрелно оръжие. От средата на тази година улицата е ремонтирана и с нова визия. Разходката ни започва от сградата на бившия универсален магазин „Валентина“ в посока към жп гарата. Самата улица е павирана, широка и много

удобна за пешеходците, а в търговските помещения, разположени от двете страни, можете да намерите всичко – книги, дрехи втора ръка, обувки, бельо, шапки, спално бельо, сувенири, часовникар, бижута и дори оръжеен магазин. След уморителния шопинг можете да хапнете нещо бързо или да поседнете в любими ресторанти и да се насладите на топла храна и студена бира. В едно от заведенията на улица „Цар Симеон I“ можете да наблюдавате процеса на производство на една от варненските бири и, разбира се, да я опитате. Ако пък ви се почива сред зеленина, поседнете в градинката пред Дома на науката и техниката. По време на дейностите по ремонта на улицата в 33


УЛИЦАТА

градинката са открити археологически находки от четири епохи. Най-масивните структури са от късния елинизъм, следва римският период, а византийският е представен с част от крепостната стена, която е най-изпъкнала и в момента може да се види. Последният пласт е от османския период на града – представен с останки от военен склад и хамбара за събиране на данък, които представляват важна и интересна структура от историята на Варна. В градинката е паметникът на Михаил Зантополов - български политик и активист на Българската комунистическа партия. Срещу градинката се намира Дома на науката и техниката. Сградата му е построена и въведена в експлоатация през 1992 година и оттогава там се помещава Варненската окръжна организация на научните и 34

технически съюзи. Организацията провежда активна дейност за участието на специалисти в решаването на актуални въпроси, свързани с икономическото и научно-техническото развитие на Варненския регион и провежда различни курсове, семинари и обучения. Докато вървим по улицата, виждаме да се редуват нови и стари сгради в пълен контраст. След Дома на науката и техниката сякаш се пренасяме в друга епоха – красиви, модерни, цветни сгради, саксии със сезонни цветя, заведения, пълни с хора и живот. Оттам се разкрива и чудесна гледка към гаровия часовник, който отбелязва края на нашата разходка.


35


МЕСТА

НА ПАСТА В GIGLI ОТ

ПОЛИНА МИЛЧЕВА

Джили е наименованието на цветето лилия на италиански, както и името на малки конуси италианска паста с къдрави разрошени ръбчета, а от септември тази година „Джили“ е едно ново и различно място за Pasta To Go във Варна. Идеята е на Евгени Алексиев, любител кулинар, участник в Master Chef тази година, за когото кухнята е страст и предизвикателство. В търсене на нещо ново и различно той решава да се захване с производство на прясна паста и отива на обучение в Италия, във фабриката за производство на машини за прясна паста, където се запознава подробно с всички аспекти на производството. Евгени и партньорката му Сияна Михайлова избират за място на своя проект - ъглов магазин 36

- част от стара къща от 1906-та, паметник на културата. Те предприемат дълъг ремонт, а по същото време фасадата на ъгловата къща на ул. „Драгоман“ 28 е реставрирана. Захващат се с огромното предизвикателство да превърнат напълно порутеното помещение в приветливо и уютно място, като в същото време го екипират с машина за паста и pasta station с 4 автоматични варячки, на които индивидуално се задава точно време за варене. Работят заедно над менюто, в което можем да намерим прясна паста в различни цветове и форми, разнообразие от сосове, сандвичи с италиански деликатеси и сирена, тирамису и плодов пай, домашна лимонада, просеко, италиански и български вина, италианска бира. Споделят, че


се допитват до клиентите и експериментират с вкусовете, за да открият най-предпочитаните съставки и аромати. В „Gigli“ клиентите стават свидетели на целия процес от производство на прясна паста през сваряването и на автоматичните “варячки” на паста стейшъна до приготвянето � с различни сосове по италиански маниер – алденте - за всеки, който обича истинския, оригинален вкус. Пространството е малко, но оптимално разпределено с внимание към най-малкия детайл, в търсене на удобство за персонал и клиенти. Сияна, която се занимава изцяло с интериора и декорацията, е избрала цвета на прясна паста - яйчен в съчетание със синьото и неговите нюанси, а акцентите в декорацията придават усещане за топлина и уют.

„Джили“ е новият магазин за прясна паста във Варна, подходящо място да си купиш паста за дома или офиса, да похапнеш в движение или на крак или да седнеш и да се насладиш на мястото, създадено с много любов и грижа за всеки детайл, вкус и предпочитание. През ноември там се очакват и интересни кулинарни събития, за които можем да следим на фейсбук страницата PastaStationGigli. 37


MADE IN VARNA

ЕКОСКАУТИ – ЗАЩИТНИЦИ НА РАСТЕНИЯТА ОТ

Д О РА С О Л А КО В А

Николай Танчев и Юлия Стоева са млади и интересни хора, родители на две деца. Разказват ни за своя проект „Екоскаути – защитници на растенията“, който е истински зелен проект и учи младежите на нещо, което липсва в учебниците – защита и грижа за растенията. Фондация „Гея“ съществува от две години. Това, с което се различава от други природозащитници, е непринуденото и открито поведение. To се изразява в активни изяви и личен пример. Така правят истинските екоскаути. Те са защитници на растенията и помагат на все повече млади хора да променят нагласата си към чистотата на околната среда в междужилищните пространства. Друга тяхна кауза е възстановяването на застрашените зелени градски зони. Проблемът на болните растения в парковете и междужилищните 38

пространство съществува в почти всеки район на Варна. Някои граждани използват общите места за изхвърляне на собствените си отпадъци по навик или понеже други правят така, а и защото на това място „вече има боклук“ и мястото не е облагородено. Екоскаутите действат в защита на зелената система на Варна. Идеята възниква по време на разходка край Варна. Там Ники и Юлия преживяват близка среща с нерегламентираните сметища. Тогава те осъзнават, че трябва да се работи за промяна на нагласите на хората относно боклука и това как той да се изхвърля. Цел на този проект е да се задействат местните младежки общности в името на опазването и поддръжката на растителните видове и зелените зони. За да се постигне това, е нужна добра


39


РЕЦЕПТАТА

информираност по тези въпроси. Освен срещи, лекции и презентации, фондация „Гея“ провежда акции, в които ангажира деца, младежи, а и възрастни от различни райони във Варна да участват в опазването на зелените системи на града. Засаждат дръвчета, грижат се за болните видове, почистват и, разбира се, „предават нататък“ знанията си. Най-голямото събитие за тази година се провежда във „Владиславово“. Там пристига и Мануела Малеева и събира боклуци под прозорците и балконите на блок 22 заедно с екоскаутите. Събрани са 100 огромни чувала с боклук. Тогава защитниците на растенията засаждат пространството с 200 стръка лавандула. На въпроса дали екоскаутите са само младежи, Юлия и Ники отговарят, че защитниците на растенията са от всички възрасти. Най-много са младите хора, които вярват, че доброто надделява над съмнението и леността. А членуването в тази организация става чрез групата във Фейсбук (Екоскаути - защитници на растенията) и лично представяне. Ноември е подходящ за засаждане на дървета и храсти. Затова и екоскаутите планират акции във „Владиславово“ и „Възраждане“. На 10 ноември е планирано зацветяване във „Владиславово“ пред блок 22 от 11:00 часа. На 16 и 17 ноември пък ще има такава акция в квартал „Възраждане“ пред блок 33, отново от 11:00 часа. Могат да се включат всички желаещи, а подробности ще откриете във Фейсбук групата. Тези симпатични хора правят наистина много за растенията в града ни, за опазването на зелените зони и най-вече за екологичното образование на децата и младежите. В групата на екоскаутите можете да следите за различни лекции, презентации и срещи със специалисти, които ограмотяват по важни екологични въпроси. Всеки е добре дошъл на залесяванията и зацветяванията в междублоковите пространства. Впечатляваща е неподправената активност, насочена към опазването на околната среда. И винаги е приятно да общуваш с хора, които имат зад гърба си повече действия, отколкото думи, лозунги и обещания. 40


тел: 0877 885 249 e-mail: agent@vijvarna.comIssuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.