Ти си Варна / брой 45 / септември 2019

Page 1

БРОЙ 45

СЕПТЕМВРИ 2019


МЛАДЕЖКИ ФЕСТИВАЛ МЛАДЕЖКИ ФЕСТИВАЛ НА ВАРНА НА ВАРНА

2 - 8 СЕПТЕМВРИ 2 - 8 СЕПТЕМВРИ ИЗКУСТВА И МУЗИКА ИЗКУСТВА И МУЗИКА ФЕСТИВАЛЪТ СЕ РЕАЛИЗИРА С ФИНАНСОВАТА ПОДКРЕПА НА ОБЩИНА ВАРНА

2

ФЕСТИВАЛЪТ СЕ РЕАЛИЗИРА С ФИНАНСОВАТА ПОДКРЕПА НА ОБЩИНА ВАРНА


СЪДЪРЖАНИЕ-БРОЙ 45

05 КЪДЕ

08 АКЦЕНТИ

23 НАСРЕЩА

26 КОЙ СИ ТИ

28 НА ПЪТ

30 ОТКЪДЕ СИ

32 ДЕЦАТА НА ГРАДА

34 УЛИЦАТА

38 МЕСТА

ВЕЧЕРЯ НА ПЛАЖА

ЙОВКА ДИМИТРОВА

СИМЕОН

КЪСО КИНО

СЕЛО НАЗАЕМ

„ РУСЕ ”

МИЛИЦА ГЛАДНИШКА

МАПАШЕ И ДЖОЕЛСОН

STORIES

3


БЕЛЕЖКИ

След като девизът на лятото е „Отпусни се!”, септември идва, за да ни вкара в нова програма и да ни напомни, че е време да се стегнем. Стягаме се за зимата, за училище, за връщането в офиса. Стресът след края на отпуската е документиран прилежно от редица психолози, затова е добре да го смекчим колкото можем. Месецът води във Варна много кино (българско, анимационно, късометражно) и любими фестивални инициативи на открито. За плавен преход между лятото и есента сме събрали няколко разговора с весели хора като Милица Гладнишка, която притежава таланта да разсмива даже на хартия; двама млади и въодушевени анголци, които могат да готвят; едно момче на единайсет, което пее прекрасно; една улица, която събира пътешественици с раници; рецепта за специална рибена чорба, с която да преглътнем края на лятото. Приятно четене и лека есенна адаптация!

Пламена Александрова Екип: Издател: Николай Тодоров office@vijvarna.com Редактор: Пламена Александрова contact@vijvarna.com Автори в броя: Пламена Александрова Виктория Владимирова Никол Патрашкова Грийн Долинска Цветелина Неделчева Дора Солакова Полина Милчева Теа Димитрова Корица: Стели Чакърова Предпечат: Илиан Димитров Печат: Хеликс прес ЕООД За реклама в списанието: Мариан Станков agent@vijvarna.com тел: 0877 885 249 4

Издава се от: Виж! Варна ЕООД Ти си Варна Всички права запазени С уважение към авторското право молим никаква част от това издание да не бъде възпроизвеждана без изричното съгласие на издателя. Издателят не носи отговорност за информацията в подадените програми и рекламни материали. Тираж: 5000 бр. Разпространява се безплатно в над 100 подбрани обекта и събития в града и региона. Електронно списание свалете от issuu.comКЪДЕ БИЕНАЛЕ НА ГРАФИКАТА

Двадесетото Международно биенале на графиката, което започа през август, ще продължи до края на септември в Градска художествена галерия „Борис Георгиев”. Форумът за съвременно графично изкуство представя над 400 творби на автори от 57 държави. В експозицията участва и фотоизложбата „Кадри от журито” на фотографа и художник Саркис Саркисян – Серджо, която проследява периода от 1980 до сега.

РИМИТЕ НА РОАЛД ДАЛ В РАДИО ВАРНА

ЯСЕН ГЮЗЕЛЕВ, ИЛЮСТРАЦИИ

КОНФЕРЕНЦИЯ „ОБРАЗЪТ НА ДЕТЕТО”

На 13 септември светът чества годишнина от рождението на любимия разказвач на истории Роалд Дал. По този случай от 17:00 часа в големия Арт салон на Радио Варна ще се излъчи екранизацията по мотиви от сборника с римувани приказки, озаглавен „Отвратителни рими”. Филмът е забавна анимация в два епизода, създадени от ВВС през 2016-та, и е подходящ и за деца. Входът е свободен, но капацитетът на залата е ограничен.

От 5 до 30 септември галерия „Папийон” представя изложбата на Ясен Гюзелев със заглавие „Пътешествие до центъра на земята”. Експозицията включва непоказвани досега илюстрации на художника към новото издание на едноименната книга на Жул Верн. Ясен Гюзелев е сред най-изявените съвременни майстори на илюстрацията, а творчествто му се следи от колекционери в страната и света. Книгите, илюстрирани от него се издават и на шведски, френски, португалски, гръцки, японски. Художникът е носител и на редица награди в своята област.

На 28 септември в комплекс „Морско казино” ще се проведе първа за България конференция за представяне на образователния подход Реджо Емилия. Образователна философия с корени в съвременната наука, хуманизъм, изкуство и дигитализация, методът е определен през 91-ва с доклад на Юнеско за найдобър образователен подход в ранното детство. Презентатори на конференцията ще бъдат Клаудия Джуличи и Емануела Веркали. Началният час на събитието е 9:00 ч.

6


ЗЕЛЕН МАРАТОН

ВЕЧЕРЯ НА ПЛАЖА

ФЕСТИВАЛ НА ШЕВИЦАТА

Ежегодният Зелен маратон сред горите на Природен парк „Златни пясъци”, организиран от велоклуб „Устрем”, тази есен ще се проведе на 29 септември. Събитието е предизвикателство за всички, които обичат планинското колоездене и горското бягане. Освен надпреварата, организаторите са подготвили и забавни игри с награди, стрелба с лък, стена за катерене и подкрепителни пунктове с храна. Мястото за начало на маратона ще бъде Голямата поляна над Аладжа манастир. Възможна е регистрация на място, но е по-добре тя да бъде направена предварително.

За пет години най-дългата плажна вечеря се превърна в приятна варненска традиция за изпращане на лятото. И този месец тя ще се случи на Аспаруховия плаж в резултат на организацията на сдружение „Живей активно” и съдействието на Община Варна. Датата е 5 септември, а началният час е 18:30. Програмата тази година ще бъде богата и ще включва изпълнения на Графа, Нели Рангелова и Георги Низамов. Добре е да си носите нещо за сядане и нещо за ядене.

Ежегодният Фестивал на шевицата в Белослав тази година е под мотото„Живи корени”и ще се проведе на 7 и 8 септември. Той отново предоставя форум на везбата, автентичната шевица и съвременните иинтерпетации. Индивидуални и групови участия чрез представяне на автентични носии и историята на шевиците по тях, както и на дрехи, бижута, аксесоари и др. ще бъдат демонстрирани на фестивала. Ще участват и дейности като килимарство, гайтанджийство, резбарство и рисувана керамика. Мястото е площад „Възраждане” в гр. Белослав.

ONE LOVE TOUR

С няколкочасов вечерен концерт ще гостува на Варна One Love Tour на 14 септември. Звезди от България и Македония участват в начинанието за трета поредна година. В Морската градина ще пеят Графа, Slatkaristika, Next Тime, Стефан ВЪлдобрев и Обичайните заподозрени. Програмата ще започне с детски театър, а по време на събитието ще бъде изградена и специална Алея на занаятите, реализирана със съдействието на Регионален център София – ЮНЕСКО. Началото е в 16:00 часа.

7


ФЕСТИВАЛ

ФЕСТИВАЛ НА АНИМАЦИОННИЯ ФИЛМ Петнайстото издание на Световния фестивал на анимационния филм ще се проведе във Варна между 11 и 15 септември. Фестивалният и конгресен център отново ще е домакин на разнообразни анимационни събития. Конкурсната програма и "Панорама" ще представят най-актуалните и добри филми от анимационния свят. Разширява се традиционната детска работилница, където малки аниматори имат възможност да направят собствен филм. Фестивалът включва специализирани лекции, прожекции на студентски филми от университети с профил анимация, програми с най-доброто от гостуващи ни фестивали, документални филми, изложби и още много и интересни събития. Филмите от конкурсната програма са с български субтитри, а детската програма е специално озвучена на български език. През фестивалните дни ще се случи и представянето на книгата на художника и аниматор Анри Кулев със заглавие „Ориент СексПрес” на 12 септември в галерия „Графит”, където до 25-ти ще може да видим неговата изложба„Власт и еротика в рисунка и комикс”. Куратор на изложбата е Мариета Ценова. Фестивалът се организира от Сдружение „Световен фестивал на анимационния филм”, Фестивален и конгресен център Варна и Национален дворец на културата София, с подкрепата и под патронажа на Министерство на културата, Национален филмов център и Община Варна. Пълната програма е на varnafest.org.

8


ФЕСТИВАЛ

СЕПТЕМВРИ ПОВЕЛЯВА – ЗАБАВЛЯВАМЕ СЕ С КАУЗА! „Ти си Варна” отново подарява септемврийската си корица на едно от най-позитивните събития в есенния календар на града. За пета поредна година, на 14 и 15 септември, слънчевият двор на Карин дом ще посрещне граждани и гости на Варна за магичния семеен фестивал „Усмихни се“. Събитието възниква като инициатива на приятели на Карин дом, за да прерастне в традиция, с която варненските семейства отбелязват заедно началото на учебната година, събирайки последни слънчеви лъчи на открито. Тази година тема на фестивала е българският фолклор. Тези то вас, които имат в гардероба народни носии, могат да ги извадят, а за лишените от тази привилегия Карин дом осигурява предварителен наем срещу символична сума. Това ще е още един начин да направим връзката на децата си техните корени по-интересна и да им създадем незабравими спомени. Тематични ще са и част от забавленията – езда, стрелба с лък, плъстене на вълна, рисуване върху глина, изпълнение на редица фолклорни състави, както и концерт на ангелогласната Нели Петкова. Фестивалът няма да изневери и на традиционния си формат, в който съчетава забавления за всички възрасти. Кулинарни работилници и бижута на локални занаятчии за мама, крафт бира и специалитети за татко. Тази година специално внимание е обърнато на тийнейджърите, за които ще бъде представена книгата „За вафлите и хората“ на стенд-ъп комедианта Николаос Цитиридис, познат от забавния си блог „Ревюта на вафли”, а вечерта ще продължи с концерт с Мириян Костадинов - MIRY. За най-малките отново ще има изградена детска зона с множество работилници и забавления, еко зона, скаутски приключения, стена за катерене, батути. Организаторите от екипа на Карин дом са предвидили и тематични лекции на тема детско развитие, както и тур на помещаващия се в сградата Музей на благотворителността, воден от тънкия познавач на варненската история Християн Облаков. Събраните средства от вход, томбола с награди, процент от продажбите, детската зона, както и от щанда на Карин дом ще подпомогнат новосъздадения „Център за семейно-медиирана интервенция”, който въведе иновативна за България услуга, в която семейството е движещата сила. Екипът на терапевтичния център с уникална история кани всички варненци да станат част от семейното забавление не само заради децата със специални нужди, но и заради нашите собствени семейства и нуждата да прекарваме качествено време заедно – ние с нашите деца и нашите деца помежду си. И ако, докато тази магия се случва, успеем да помогнем и на семейства, които се срещат с различни от нашите ежедневни предизвикателства, всички ще сме само печеливши. Годишно Карин дом подкрепя над 300 деца и семейства и обучава над 1200 специалиста. Посещавайки фестивала, вие ставате част от магията на споделянето и подкрепата. 9


ФЕСТИВАЛ

КЪСО КИНО IN THE PALACE Международният фестивал за късометражно кино In The Palace ще проведе 16-тото си издание във Варна. Селекцията тази година ще включва филми на творци от 41 дрържави, както и срещи с много от авторите на кратките истории. Фестивалът осигурява сцена за изява на млади и на утвърдени артисти в жанра и е един от най-престижните форуми за късометражно кино. Освен конкурсната програма в 4 тематични модула, фестивалът включва музикална програма и партита на открито, арт изложба, дискусии на важни за сектора теми под формата на образователен модул. София Филм Фест Варна ще гостува на In The Palacе с програма Jameson, която ще представи 11 български късометражни филма. Отличените в In The Palace игрален и анимационен филм от международната селекция, както и победителят в националната надпревара, ще се борят за номинация на наградите „Оскар”. Фестивалът ще се проведе между 19 и 26 септември във ФКЦ, откъдето ще могат да се купят и билетите за събитието.

10


КОНЦЕРТ

ФОНДАЦИЯТА Супергрупата „Фондацията” отново ще гостува на Варна в края на лятото. Концертът е на 5 септември от 20:00 часа на сцената на Летен театър. Групата е в традиционния си състав от любимци на няколко поколения: Кирил Маричков (вокал, бас китара, пиано), Иван Лечев (вокал, китара, цигулка), Дони (вокал, пиано, китара), Славчо Николов (вокал и китара) и Венко Поромански ( ударни). Музикантите свирят заедно с оркестъра на Държавна опера Стара Загора с диригент Владимир Бошнаков. Създадена през 2013-та, групата със звезден състав прави десетки концерти и турнета у нас и в чужбина. Въпреки че всеки концерт е различен, неизменно присъстват любимите класики на публиката като „Две следи”, „Пак ще се прегърнем”, „Няма връщане назад”, „Червило” и много други. Концертите на „Фондацията” са специално преживяване за феновете на класическия български рок, а старите парчета често се радват на нови аранжименти и неочаквани импровизации на сцената.

11


ИЗЛОЖБА

АРХИТЕКТУРАТА В АКВАРЕЛ ПРЕЗ ПОГЛЕДА НА БЕЛИН МОЛЛОВ Архитектурното наследство на България, майсторски изобразено с акварел, ще представи арх. Белин Моллов във Варна в навечерието на празника на Съединението – 6 септември. Изложбата предстои да се открие на 4 септември в културно–развлекателен комплекс „Морско казино”, чиято сграда сама по себе си също е с висока архитектурна стойност. Експерт с 50 години опит в устройственото планиране и градското развитие, арх. Моллов продължава да рисува. В края на май той подреди поредна самостоятелна изложба, озаглавена „Архитектура и градски пространства в България”, в Съвета на Европа в Страсбург. Освен архитектурни ценности от морския бряг, в началото на септември във Варна художникът ще представи културно наследство и от други краища на страната. Причината отново да подбере обекти от цяла България е, че периодът на изложбата му съвпада с един от най-светлите български празници. Специално за тази изложба арх. Моллов рисува и сгради с висока естетическа и културноисторическа стойност от квартал „Таляна”. Това е зоната в Стара Варна, отличаваща се с най-висока концентрация на сгради – паметници на културата. Изложбата на арх. Моллов „Архитектурното наследство на България” ще можем да разгледаме до края на септември.

12


ТЕАТЪР

ЛЮБОВНИ ПИСМА

Деветдесет и деветият творчески сезон на Драматичен театър „Стоян Бъчваров” ще започне през септември с премиера на „Любовни писма” по едноименната пиеса на Албърт Гърни. Американският драматург и романист е със силно присъствие на Бродуей, а „Love letters” е удостоена и с „Пулицър” за драматургия. Този сезон с романтичната комедия се е заел Георги Михалков, който, освен преводач на пиесата, е и режисьор на представлението, в което ще гледаме Яна Маринова и Свежен Младенов. След големия успех на „Изборът на Марта” на варненска сцена, Яна Маринова отново гастролира тук в ролята на Алекса и заедно със Свежен Младенов пресъздава една любовна история под формата на кореспонденция. На пиесата не липсва драматизъм наред с хумора. Костюмите и сценографията са на Петър Митев, а музикалният състав на сцената включва Петър Момчев – саксофони, Венци Благоев – валдхорна и тромпет и Веско Койчев – китари. Премиерните дати са 9 и 10 септември, а представлението ще се играе от 19:00 часа на сцена Филиал.

13


ПЛЕНЕР

ПЛЕНЕР В ТАЛЯНА Пленерът „Архитектурното наследство на Таляна” ще се състои през втората седмица на септември (9 до 14-ти) и ще се води в едноименния квартал от арх. Белин Моллов – преподавател в УАСГ и художник. Архитектурата на Таляна обединява разнообразие от стилове (възрожденски къщи, сецесион, неокласицизъм, модернизъм). Районът е обособен преди няколко години с визия да се развива като креативен квартал на Варна. Пленерът е подкрепен от фонд „Култура” на Община Варна и цели да развие уменията на учениците с профил „Изобразително изкуство” за рисуване на архитектура, както и да популяризира информацията за културно-историческата стойност на квартала в сърцето на града. На локациите на пленера ученици презентатори ще запознават гражданите с обектите, които се рисуват. Журито на пленер-конкурса ще се състои от изявени художници и изкуствоведи като Пламена Димитрова - Рачева, директор на ГХГ „Борис Георгиев”. Изложба с творбите на учениците от пленера ще бъде подредена в началото на октомври в „Морско казино”.

14


ТУРНИР

ТРИМАГИЧЕСКИ ТУРНИР В магьосническия свят Тримагическият турнир се организира между три от европейските училища по магия и вълшебство – „Хогуортс”, „Дурмщранг” и „Бобатон”. Целта на турнира е сплотяване на магьосническата общност, междукултурен диалог между магьосниците от три точки на континента. В нашия случай турнирът е преди всичко забавление и още един приятен начин да си припомним любими моменти от любимите ни книги, да поиграем на интересни игри и да общуваме помежду си. Свързва ни, естествено, привързаността към света на Хари Потър. Играта ще се проведе за първи път във Варна. Инициатива е на местния клон на препрочитателския клуб Daily Potter. Кога и как ще се случи това? В турнира участват три отбора. Има предварително записване за събитието на страницата във Фейсбук (Тримагически турнир -Варна). След като се запишат 30 души, те ще бъдат разпределени в трите отбора по 10. На 7 септември играчите се събират и за да докажат, че са достойни да участват в „Тримагическия турнир”, трябва да минат през изпитанието на всеки директор – на „Хогуортс“, „Бобатон“ и „Дърмщранг“. Броят точки, който са спечелили, определя броя на участниците, които могат да си пуснат името в Огнения бокал. След пускането Бокалът решава кой ще представя училището. Тримата участници се впускат в изпитания за вечна слава, а останалите продължават с нормална учебна програма. Неизбраните участници също ще печелят точки за отбора си, като карат уроци по пророкуване, грижа за магическите създания и куидич. Избраниците обаче трябва да минат през три изпитания, за да спечелят Тримагическата купа. Събитието ще се проведе в сградата на музея „Стара Варна“ (ул. „Цар Калоян“ №5, зад Римските терми) на 7 септември от 15:30 часа. Можете да следите за подобности на страницата: Тримагически турнир – Варна. Подходящо за лица на 12 години, които са чели (поне по веднъж) книгите „Хари Потър“.

15


АФИШ

ГАЛЕРИИ

Парк-музей "Владислав Варненчик"

18.09 от 19:00 часа Сцена Филиал Приятели? Варна, ул. Хан Крум 8 Комедия от Здрава Каменова и Калин Ангелов Постановка: Николай Кенаров до 17.09 В ролите: Валери Вълчев и Константин Лятна разходка по Ларгото Соколов сборна изложба – живопис, акварел, мозайка и скулптура 19.09 от 19:00 часа от 19.09 Сцена Филиал Монтажът на моя филм изложба живопис и скулптура ТЕАТРАЛНО-МУЗИКАЛЕН на Венцислав Марков Комедия по романа „Наръчник на ПРОДУЦЕНТСКИ ЦЕНТЪР ВАРНА оптимиста“ от Матю Куик Духовно-просветителски Постановка: Десислава Шпатова център В ролите: Станислав Кондов, Цветина „Св. Архангел Михаил“ Петрова, Веселина Михалкова, Ненчо – Варна, ул. „27-ми юли“ 9 Костов, Симеон Лютаков ВАРНА 99-ТИ ТВОРЧЕСКИ СЕЗОН 2019/20 до 27.09 20.09 от 19:00 часа Българската писменост: Житие и Сцена Филиал 09.09, 10.09 от 19:00 часа слово на св. Софроний Врачански Магьосническо езеро Сцена Филиал Камерна постановка по „Чайка“ от Чехов Етнографски музей Любовни писма Постановка и среда: Стоян Радев Ге. К. Варна, ул. Панагюрище 22 Романтична комедия по едноименната В ролите: Веселина Михалкова, Ивайло до 30.09 пиеса на Албърт Р. Гърни Иванов, Цветина Петрова, Ненчо Костов, Дарители и дарения Полина Недкова, Станислав Кондов, Превод, адаптация и режисура: Георги Свилен Стоянов, Гергана Арнаудова, Изложба посветена на 45 години от Михалков В ролите: Яна Маринова и откриването на 24.09 от 19:00 часа Свежен Младенов Етнографски музей – Варна Основна сцена 13.09 и 30.09 от 19:00 часа Телефонът на мъртвеца Галерия Графит Сцена Филиал Варна, бул. Княз Борис I 65 Черна комедия от Сара Рул Двубой Постановка: Петър Денчев до 11.09 Глума от Иван Вазов В ролите: Биляна Стоева, Симеон Лютаков, Летен салон - Варна 2019 Постановка: Стоян Радев Ге. К. Веселина Михалкова, Милена Кънева, Сборна изложба на варненски автори Сценография и костюми: Даниела Николай Божков, Полина Недкова Николчова Галерия Le Papillоn 26.09 от 18:00 часа В ролите: Станислав Кондов, Ненчо Варна, ул. Драгоман 12 Костов, Цветина Петрова, Полина Основна сцена до 04.09 Недкова, Гергана Арнаудова, Валери Влюбеният Шекспир Имагинерни изрази Вълчев, Ивайло Иванов Романтична драма от Ли Хол Съвместна изложба на 16.09 от 19:00 часа Превод и постановка: Пламен Марков Христо Йотов и Григор Мицев Сцена Филиал В ролите: Адриан Филипов, Димитър Градска художествена Мартинов, Николай Кенаров, Веселина Паметта на водата галерия „Борис Георгиев" Михалкова, Симеон Лютаков Драма от Шийла Стивънсън Варна, ул. Любен Каравелов 1 27.09 от 19:00 часа Постановка: Стоян Радев Ге. К от 01.07 до 31.07 Сценография и костюми: Мира Каланова Сцена Филиал Снимки от улицата Маратонците правят почетна В ролите: Теодора Михайлова, Даниела Изложба фотографии на Атце Бос обиколка Викторова, Веселина Михалкова, до 30.09 Комедия от Душан Ковачевич 17.09 от 19:00 часа Постановка: Дамян Тенев ХХ-то Международно биенале Сцена Филиал В ролите: Михаил Мутафов, Свилен на графиката Изборът на Марта Стоянов, Стоян Радев, Константин Соколов, Морско казино Комедиен трилър по „Без резерви“ от Гергана Арнаудова, Пламен Димитров, Варна, Морска градина Жорди Галсеран Полина Недкова и др. от 04.09 до 30.09 Постановка: Георги Михалков зала 2 Сценография и костюми: Петър Митев Изложба акварел на арх. Б. Моллов В ролите: Яна Маринова, Симеон Лютаков, Без дом от 17:00 часа Перла от 19:00 часа Валентин Митев, Николай Кенаров, Далеч от брега от 21:00 часа Розалия Абгарян

Арт Галерия Ларго

Варна, бул. Ян Хунияди 1 до 08.09 Музеят - неочакван, отворен, споделен Изложба, представяща героични събития от миналото на България, поднесена с много мултимедия

ДРАМАТИЧЕН ТЕАТЪР „СТОЯН БЪЧВАРОВ“

16


АФИШ

ДЪРЖАВНА ОПЕРА ВАРНА

Театрално-музикален продуцентски център Варна ПРЕДСЕЗОННО 17.09 от 11:00 и 19:00 часа Основна сцена Дон Жуан Опера от В. А. Моцарт Диригент: Айрат Кашаев - Болшой театър, Москва Режисьор: Донгми Лий - Южна Корея

18.09 от 11:00 и 19:00 часа Основна сцена Любовен еликсир

Опера от Гаетано Доницети Диригент: Лоренцо Бизари - Парма, Италия Режисьор: Донгми Лий - Южна Корея

20.09 от 11:00 и 19:00 часа Основна сцена Севилският бръснар

Опера от Джоакино Росини Диригент: Маурицио Барбаначи - Метрополитън опера, САЩ Режисьор: Паоло Барбаначи - Италия

22.09 от 11:00 и 19:00 часа Основна сцена Селска чест Опера от Пиетро Маскани

Палячи

Опера от Руджиеро Леонкавало Диригент: Елда Ларо – Милано, Италия Режисьор Вонгани Бевула – Щатсопера Берлин, Германия. Солисти: млади оперни певци Оркестър и хор на Държавна опера Варна

КУКЛЕН ТЕАТЪР

ДЪРЖАВЕН КУКЛЕН ТЕТАЪР ВАРНА, УЛ. ДРАГОМАН 4

Спектакли за деца 01.09 от 11:00 часа Мечо Пух

07.09 и 08.09 от 11:00 часа Лакомата Мецана

14.09 от 11:00 часа Дядовата ръкавичка

15.09 и 21.09 от 11:00 часа Горско училище

22.09 от 11:00 часа Червената шапчица

28.09 от 11:00 часа Малки вълшебници

29.09 от 11:00 часа Градинката на Пухчо

ФЕСТИВАЛЕН И КОНГРЕСЕН ЦЕНТЪР

КИНО

03.09 от 20:00 часа ФКЦ, зала Европа Лятото на Oбичайните заподозрени

България, 2019, 90 мин. Български / субтитри: Английски Режисьор: Камелия Петрова Оператор: Кирил Проданов, Стефан Врачев, Георги Маринов Музика: Стефан Вълдобрев и Обичайните заподозрени С участието на: Стефан Вълдобрев, Иван Лечев, Мирослав Иванов, Веселин Веселинов, Стоян Янкулов, Никола Стоянов и The Gentlemen.

02.09 и 04.09 от 11:00 часа 03.09 и 05.09 от 15:00 часа Цар Лъв

САЩ, 2019 г, 129 мин. анимация, драма , приключенски, семеен Режисьор: Джон Фавро В ролите: Доналд Главър, Сет Роугън, Били Айкнър, Джеймс Ърл Джоунс, Чиуетел Еджиофор, Алфри Уудард, Бионсей, Джон Оливър

03.09 и 05.09 от 18:00 часа 04.09 от 20:00 часа Микеланджело: Безкрайност

Италия, 2018, 97 мин. биографичен, драма Режисьор: Емануеле Имбучи Сценарист: Косета Лагани, Емануеле Имбучи В ролите: Енрико Ло Версо, Ивано Марескоти

11.09 от 19:00 часа Аула на Икономически унверситет A&A дуо клавесин Анастасия Антонова - Анна Кискачи 13.09 от 19:00 часа Аула на Икономически унверситет Ромен Лельо - тромпет и ансамбъл Convergences Бах и съвременници

В програмата: Г.Ф.Хендел – Сюита ре мажор А.Вивалди – Синфония за струнни RV 725 „L’Olimpiade” Й.С.Бах – Концерт BWV 972 в ре мажор (по Вивалди) Й.С.Бах – Концерт BWV 974 в до минор (по Марчело) К.Ф.Ем.Бах – Синфония No 3 до мажор Wq 182/3 за струнни Й.Б.Неруда – Концерт в ми бемол мажор

Театър

08.09 от 19:30 часа ФКЦ, зала 1 Двама съвсем голи мъже от Себастиен Тиери

Постановка: Николай Урумов Сценография: Виолета Радкова С участието на: Михаил Билалов, Йовко Кънев, Петя Венелинова, Кристияна Ценкова

РУБИК АРТ ЦЕНТЪР Гр. Варна, Бул. "Приморски " 5 FB: RubikArtCenter тел.: 0888/040242, 0897/882135

03.09 - Откриване на зимен сезон 2019/2020 МУЗИКА 04.09 - Rubik Jam session 24.09 от 19:00 часа /музикални импровизации/ ФКЦ, зала 1 05.09 - Вечер на шоколадовите шотове Симфоничен концерт на Елин Колев - 06.09 - Outrage / One faith цигулка и Русенска филхармония 07.09 - 90's Were F*ckin Awesome Диригент: Илмар Артурович 11.09 - Rubik Jam session Солист Елин Колев - цигулка В програмата: Вивалди /музикални импровизации/ Годишните времена, Великият Могул RV 208 12.09 - Джага Турнир Концерт за цигулка и оркестър RV 2012 / Table Football Tournament 08.09 от 19:00 часа 13.09 - Super typo parti Аула на Икономически университет 14.09 - AWOL - електронно парти Фестивален оркестър 18.09 - Rubik Jam session Камерата Орфика /музикални импровизации/ Диригент: Лорънс Голан Солисти: Лина Тур Бонет, Тони Милан, Мануел 19.09 - Състезание: Асоциации с рисуване Бланко, Марио Карбота, Рудолф Леополд, Алваро Мариас, 20.09 - Концерт на Месечинка във Варна Игнасио Йепес 21.09 - Вечер на Jägermeister с ВанкоТо В програмата: Й.С. Бах – Бранденбургски 25.09 - Rubik Jam session концерти 2, 3, 4 и 5 /музикални импровизации/ 26.09 - Състезание: BeerPong with Glarus beer

17


ЗАВЕДЕНИЯ

Рес торанти GODZILA

гр. Варна, бул. Княз Борис I-ви 66, раб. време: денонощно 2 гр. Варна, бул. Мария Луиза 37а, раб. време: 9:00-23:00 3 гр. Варна, Grand Mall, ул. Андрей Сахаров 2, ет.2 раб. време: 9:00-23:00 Телефон за достaвки: 0700 160 10 www.godzila.bg GODZILARestaurants godzilarestaurants 1

Коктейл бар PUNTA CANA

Кафе-с ладкарница Endor fino

5

12 гр. Варна, ул. Петър Парчевич 22

Рес торанти Ла Пас тария

10 Ла Пастария Драгоман

ул. Драгоман 45 тел.: 0896 77 99 35 работно време: всеки ден от 11:00 ч. до 23:00 ч. кв. Бриз, к-кс Паркмарт (бивш к-кс Пикадили Парк), бул.Княз Борис I,

гр. Варна, Алея Първа раб. време: 8:00-04:00 тел. за резервации: 0886 555 033 Коктейл-бар PUNTA CANA puntacanalovessummer 35 35 Варна, ул. Железни врата 42 раб. време: 8:00-22:00 puntacanaallseasons puntacanaallseasons 18

раб. пон.-пет. 16:00-00:00 съб. - нед. 09:00 - 00:00 тел.: 0887 478 925

Варна, бул. Сливница 39, раб. време: 7:30-23:00 ENDORFINOCAFE ENDORFINO7978

11 Ла Пастария Бриз

4

Indian Bar Спортен бар

Приморски парк

За резервации: 0897 93 87 33 За доставки: 08765 72 782; 08764 72 782 Работно време: всеки ден от 08:00 ч. до 23:00 ч. Разнос: всеки ден от 12:00 ч. до 22:00 ч. www.lapastaria.net RestaurantsLaPastaria @lapastaria

Рес торанти Фратели

кв.Чайка, бл.34, партер раб. време: 08:00-23:00 Тел. за резервации: 0897 40 50 60 гр. Варна, Фратели Фиш, кв. Чайка, бл.34, вх. А партер раб.време: 08:00-23:00; Тел. за резервации: 0877 33 19 18 8 гр. Варна, Фратели кв. Виница, ул. "Цар Борис III", №59 раб.време: 08:00-23:00 Тел.: 0877 11 62 10 Телефона за доставки: 0700 33 903 или на www.fratelli.bg всеки ден от 10:00 до 23:00часа 9 гр. Варна, Фратели бул. Сливница, ул.Константин Величков 55 раб.време: 08:00-23:00 Тел.: 0876 61 51 51 7


ЗАВЕДЕНИЯ

Бирария Черната Овца The Black Sheep Beerhouse

42 ВАРНА

бул.Княз Борис I 62 Раб.време 9:00 - 01:00 всеки ден Тел. : 0878 623 426 www.theblacksheep.bg

Vege-Joy

25 гр. Варна,

ул.„д-р Людвик Заменхоф“ 10 раб. време: 12:00-22:30 тел: 0876 327 223 vegejoy / www.vege-joy.com

Бира бар Ключето

38 гр. Варна, ул. Русе 27 А

раб. време: 10:00 - 23:00 тел.: 0877 / 55 55 35 Бира Бар Ключето

Бира магазин и бирария

Бирария и Пивоварна Златна Варна The Black Sheep BrewHouse

27 Le Chef Севастопол - гр. Варна,

43 ВАРНА

ул.Цар Симеон I 27 Раб.време: от 9:00-02:00 - всеки ден Тел. : 0877 600 900 www.theblacksheep.bg

Ресторант " Немо-Морска гара"

41 ВАРНА

Морска гара Пасажерски термина Раб.време 11:00-24:00 Тел. : 0888 033 150 www.nemo.bg

бул. Княз борис I-ви 46 Раб. Време 9:00-22:00 28 Le Chef Grand Mall - гр. Варна, ул. Акад. Андрей Сахаров 2 Раб. Време 10:00-22:00 Телефон за доставка 0700 900 90 www.lechef.bg

34 гр. Варна,

ул. Любен Каравелов 28 раб. време: 08:00-23:00 тел: 0887 478 925

39 гр. Варна,

ул. Юрий Венелин 4 раб. време: 11:00 до 23:00 неделя - почивен ден За резервации 0877569163 @restorant59 19


Бис тро Revolution

So Fresh Healthy food & juices

15 So Fresh Sevastopol

Варна, бул. Сливница №16 пред хотел Черно море, Понеделник - неделя: 08:00 - 22:30 16 So Fresh Grand Mall ул. Аднрей Сахаров 2 - Гранд Мол Варна - ет. 2 - до детския кът, Работно време: Понеделник - неделя: 10:00 - 21:00 17 So Fresh ParkMart - Приморски парк 482 (бившето Пикадили Парк) Работно време: Понеделник - неделя :08:00 - 20:00 sofreshbg, www.sofresh.bg

Кафеварка

26 гр. Варна, ул. 27 юли 13

раб. време: пн- пт 08:00-21:00 събота: 10:00-20:00 тел: 0879808809 Revolution Food & Bar

Кафе-бар "Muffin"

6

гр. Варна, Muffin bar & coffee, бул. Чаталджа № 14 раб.време: 07:00-00:00 Тел.: 0892 30 23 04

Pampero Bar & Dinner

40 Варна ул. Воден 19

Русе ул. Петко Д. Петков 5 Русе ул. Раковска 9А Русе ул. Плиска 52 Габрово, ул. Априловска 2 ВеликоТърново пл.Славейков 8 Търговище, Митрополит Андрей 25 20

Restaurant Le Napoléon French / Bulgarian / Russian specialities

46 гр. Варна, ул. Драгоман 4 45 гр. Варна, пл.Независимост

ул.Преслав 42 работно време от 08:00 - 24:00 тел.0884707870 Bar Pampero Varna bar.pampero доставки : Foodpanda & Takeaway

Куклен Театър Вторник до събота : 11:30 am to 23:00 pm Неделя: 11:30 am to 5:00 pm Понеделник : Почивен ден 052 697 150 @LeNapoleonVarna contact@lenapoleon.eu www.LeNapoleon.eu


Подари бижу ! www.darkmoon.bg


3

9 13 16 21 23 28 39

14 44

3

4

31 10 2

30

11

10 38

22

1

45

5

36

19 37

26

12

46

2

40

27 47

25

8

7 20 36 22

29

41


8

6 24 35

33

7

5

34

8 11 17

15 18

1

9

42

32

6 12 13

1. Драматичен театър 2. Куклен театър 3. Регионален исторически музей 4. Градска галерия 5. Дворец на културата и спорта 6. ФКЦ 7. Римски терми 8. Музей на историята на Варна 9. Летен театър 10. Туристически информационен център 11. Юнашки салон 12. Морско казино 13. Аквариум

23


МАГАЗИНИ

ШантавоЕ

Vinyl Home Varna

Н а Тъм н о

29 Варна, ул. Стефан Стамболов 2, 31 Варна, ул. Братя Шкорпил 29 (на

20 метра от театър Българан) раб. време: 10:00 - 19:00 пн-пт ; 09:30 - 13:00 сб Тел. 0876 88 6670 www.Shantavo.bg ShantavoE

раб. време: понеделник - събота: 10:30 -20:00 часа неделя - 11:00-18:00 часа тел: 0876 440 596 www.natamno.com

47 ВАРНА

бул. "Княз Борис I" 28 Тел. : 088 474 9556 Vinyl Home Varna

Sunny Dance studio

Родопа милк

МАГАЗИН ЗА ВИНО И КАФЕ Rock And Wine Café Shop

21 гр. Варна,

44 ВАРНА ул. Професор Николай Державин 29 Тел. : 0885 979 149 rock and wine cafe shop https://rock-and-wine-cafeshop.business.site

Варна, Ул.”Стефан Стамболов” 2 24

ул. Никола Михайловски 17 Тел. 0898 938 371 22 гр. Варна, ул. Прага 2 Тел. 0895 181 688 23 гр. Варна, ул. Сан Стефано 16 Тел. 0878 597 878 Магазин Родопа милк

Школа по Салса, Зумба, Бачата, Кизомба. Класове за възрастни и деца! Шоупрограми за фирмени и лични празници. 33 Варна, ул. Братя Бъкстон 19

раб. време: 17:30 - 21:30 Тел: 0884626033 e-mail: sunnydance@abv.bg www.sunnysalsa.com Sunny Salsa, Sunny Dance studio

Работно време: Понеделник – Неделя: 11.00 – 18.00 ч. За повече информация: 0877 885 232


НАСРЕЩА

Милица Гладнишка от

Полина Милчева

Неща, които не знаем за Милица Гладнишка: внучка е на изследовател на Африка, дъщеря е на първата българска жена-тромпетист, сестра и е оперна певица. Веднага става ясно, че е родена за сцена, макар че я асоциираме най-напред с голямата и усмивка. Многобройните проекти, в които съчетава джаз, театър, комедия и импровизация, я срещат с публиката често, защото всички обичат да гледат и слушат Милица.

25


НАСРЕЩА

Разкажи ни за детството си. Как се виждаше в бъдеще, когато беше дете? Представях си, че ще стана астронавт и обожавах небето, имах телескоп. Четях всички научно-фантастични книги на Артър Кларк, Кърт Вонегът, Станислав Лем. Изобщо, бях запленена от пътуванията в космоса, но след като разбрах, че ми става лошо в кола, се отказах и реших просто да стана богата и известна. Имаш ли изпълнени детски мечти? Много детски мечти са ми се изпълнили и осъзнавам, че почти всичко, което си пожелая, ми се случва, затова гледам да внимавам какво си пожелавам. Мечтаеш ли за нещо сега? Мечтая най-вече да имам повече време за пътуване и то с приятели, защото ми се ходи в Шотландия, ходи ми се в Перу, обикаля ми се из света, но невинаги е възможно, даже понякога на Витоша не мога да се кача. Къде е границата между личния и професионалния ти живот? Граница между личния и професионалния живот почти няма, защото при нас, творците, творческият процес продължава и когато си вкъщи. Хрумват ти идеи, сещаш се за някоя музикална линия и така нещата се смесват, но все пак обичам да си почивам вкъщи на тихо или с любимата музика. 26

Обичаш ли да готвиш? Не съм много добра в готвенето, мога да правя някои неща добре, но в общи линии не обичам много да готвя. Как можеш най-лесно да разсмееш някого? Просто като импровизирам в дадената ситуация с нещо, което съм видяла с очите си и той го е видял, и така. Импровизацията ми е найсилната страна и не мога да се сдържа, това е черта на моята природа. Какво теб те разсмива най-често? Как би определила собственото си чувство за хумор? Аз се разсмивам много лесно, намирам смешно в почти всичко и за някои хора даже е малко скучно, но на мен всичко ми е смешно, почти всичко. Моето чувство за хумор е странно, понякога черно, хапливо, а понякога също много тъпо, но и това е смешно, защото знаем, че тъпите вицове са смешни, защото са адски тъпи. Имаш ли любим виц? Аз не помня добре, затова не знам вицове, знам само един: срещнали се песимистът и оптимистът и песимистът казал: „Е, от това полошо няма накъде“ и оптимистът отвърнал „А, има, има.“ Най-забавния ти момент на сцена? Те са толкова много и не си ги спомням всичките. Докато съм пяла, е спирал тока и съм продължавала акапела, слизала съм сред хората,


задавала съм смешни въпроси и много сме се заливали от смях. Например в „Титанично“ влизам в публиката и ги питам кое е по-хубаво - малкото или голямото, и задавам следния въпрос: „А по-хубава ли е едрата от дребната шарка?”, който е реторичен сам по-себе си и трябва да избухнат в смях хората. Но жената, на която зададох въпроса, каза: „Едрата е по-хубава и ще ви кажа защо”. Оказа се, че тя е специалист по шарките. Имаш ли любимо място във Варна? Любимото ми място във Варна, естествено, е Морската градина, малките улички с невероятно красивите стари къщи, които има във Варна. Летният театър е най-красивият в България. Във Варна има какво да се види, градът се разхубавява, слава богу, и хората са прекрасни. Така че Варна е едно вълшебно място. Би ли застанала публично зад политическа партия или кауза? Никога не бих се обвързала с политическа партия, канили са ме, нито пък ще пея за тях. Бих подкрепила дадена политическа партия, ако съм убедена в хората и в качествата им, но не бих взела пари за това, защото това ще е мое убеждение и няма смисъл да ми се плаща, за да изразя мнение. Заставам зад най-различни каузи и съм винаги искрена. Трябва да си помагаме взаимно, иначе няма как да стане, не можем да разчитаме и само на държавата, трябва ние самите да си помагаме. Така ще станем по-силни. С какво не правиш компромиси? В живота си не правя компромиси с лъжи, с хора,

които манипулират другите, с несправедливости. Затова съм губила работни места, всякакви дивиденти, но пък съвестта ми е чиста и, слава богу, винаги намирам добрите хора, с които работим заедно. Имаш ли любима песен за всички времена? Нямам любима песен за всички времена, защото слушам много и различна музика и няма как да определя любима песен за всички времена, абсурд. Скоро ще ми омръзне и ще си намеря друга любима песен. Ако можеш да пееш на една сцена с когото и когато пожелаеш, какво ще си избереш? Бих пяла с Лейди Гага. Надявам се някой път да дойде в България, да я разведа по Графа и да остане да правим шоу заедно. Тя е страхотна. Какво ти предстои в творчески план? Мога да ви поканя през ноември в София. На 20 ноември играем едно страхотно представление на Веселка Кунчева. Казва се „Последният човек“ и е по Джордж Оруел. Музикално, театрално, драматично. Ще го играем в НДК с Театър „Азарян“. На 22 ноември играя „Титанично“ в театър „Сълза и смях“ в София. От другата година започваме работа, ще пиша музиката за „Майстора и Маргарита“ заедно с Мишо Шишков и отново с Веселка Кунчева. Предстоят ми нови пиеси, други проекти, така че просто следете страницата ми във Фейсбук и ще разберете. Каня ви на всичко, което правя, защото заради моите колеги музикантите, режисьорите, актьорите, с които работя, нещата стават хубави, а точно това е целта. 27


КОЙ СИ ТИ

ЙОВКА ДИМИТРОВА

На пръв поглед е личност с разностранни интереси, но всъщност Йовка Димитрова е човек, който обича да предизвиква себе си. Често излиза от зоната си на комфорт, за да опитва нови неща, но въпреки това целенасочено се развива в областта на събитийния мениджмънт. Управлява марката „Heaven Events", която създава преди две години, за да даде облик на работата си по едни от най-значимите културни проекти в България. Присъединява се към екипа на FUNCITY+ през 2018 г., защото е привлечена от младежкия ентусиазъм, креативност и сила. Надява се, че с работата си ще допринесе за по-добра среда за развитие на младежките таланти. През 2019 г. приема предизвикателството да е координатор на направление „Изкуства” на фестивала, който е с променена визия и концепция.

Опишете себе си с три думи? Удовлетворена, търсеща, предизвикваща се. 28

От какво сте удовлетворена? Удовлетворена съм от факта, че работя това, което обожавам. Радвам се, че имах смелостта да се предизвиквам и да опитвам различни неща, докато открия събитийния мениджмънт. Днес той е моя работа, хоби и едно от найголемите ми предизвикателства. Изследвания сочат, че тази професия е една от носещите най-много стрес. Така ли е? Въпрос на гледна точка. Сега е много актуално да се говори за стреса и за неблагоприятното му влияние. Не го отричам, но смятам че всичко е въпрос на възприятие. Ако умееш да реагираш бързо, да си служиш добре с причинно-следствените връзки, да слушаш, да си асертивен, да предвиждаш поне един ход напред, то тази професия от носител на стрес се превръща в безкрайно удоволствие.


Смятате ли, че за успеха в събитийния мениджмънт са важни качествата на личността? Във всяка сфера от живота са важни качествата на личността. Но също толкова важно е да не спираш да развиваш тези от тях, които е възможно да бъдат развити. Да надграждаш уменията и знанията си и да не забравяш кой си. Да не загубваш човечността си както в успешните моменти, така и в миговете на провал. Кои са по-ценни - успехите или провалите? За мен са еднакво ценни. Успехът води до отделянето на адреналин в човешкия организъм и е източник на удовлетворение. Възможно е да се пристрастиш към успеха, но не и към провала. Провалът обаче те учи. Основното е да не спираш след първия провал. Например един мой провал доведе до създаването на „Heaven Events”. Друг мой провал ме свърза с екипа на едно от найзначимите културни събития в страната, които днес са в портфолиото ни. От къде произлиза името „Heaven Events”? В живота на всеки има някой, който е особено важен. Само мисълта за този човек те кара да се мобилизираш. Знаеш, че ако успееш, ще го споделиш с него, а ако се провалиш, просто ще го прегърнеш в края на деня. За мен този човек е тригодишната ми дъщеря Рая. От тук произлиза и „Heaven”. Спомням си, че дълго избирахме името с арх. Александра Бабунска. И накрая избрахме нещо, което е способно да ми помогне да запазя фокус и да ми даде сила във всяка трудна професионална ситуация. Кои са събитията, които са Ви дали наймного опит в професионален план? Във всяко събитие натрупвам опит. Може би най-много полезни практики усвоявам по време на Международния театрален фестивал „Варненско лято" и в подготовката на наградите „АСКЕЕР”. Кое събитие е най-голямото Ви предизвикателство? Това несъмнено е FUNCITY+ Кое точно Ви предизвиква? Аз съм консервативна като личност и до известна степен това се отразява и в работата ми. Във FUNCITY+ работя с млади, креативни и много дейни хора. Предизвикателството ми е в няколко посоки:да отговоря на очакванията на тези млади хора, като спомогна за програмирането и популяризирането на дейности, интересни за тях. Те да са полезни за развитието на техните таланти. И накрая, но не на последно място, да се впиша в тази динамична и много енергична среда, структурирайки и организирайки младежкия ентусиазъм, но с лекотата на техния стил на

работа. Тук напрегнатите моменти не липсват, но те намират бързо своите решения в креативните умове на младите хора. Разкажете ни малко повече за FUNCITY+. Това е Младежкият фестивал на град Варна, който се провежда за девета поредна година. От две години негов директор е Пламен Сашев. Млад мъж с много качества в личен и професионален план. Въпреки младостта си, той ръководи умело целия екип. Тази година по негова идея фестивалът е разделен на три направления - „Танци" (15-21 юли), „Спорт" (14-18 август) и предстоящото „Изкуства и музика" (2-8 септември). Дейностите от всички направления се провеждат на различни локации в града. Целта на това е да са леснодостъпни за повече хора. Идеята на екипа е след тези три активни части да продължим с инициативи през есента, зимата и пролетта. Така градът ни ще бъде пожив целогодишно. Какво да очакваме от направление „Изкуства и музика"? Дейностите, включени в направлението, ще се случват на няколко локации в кв. Таляна. Това е пространството, заключено между пл. „Мусала”, ул. „Цар Симеон" и Гаровия площад. Този терен е част от културно-историческия центъра на Варна. Избираме го с надеждата активностите ни да провокират повече хора да посетят тази красива част от града ни. В програмата на направлението са включени разнообразни прояви - от творчески работилници до спектакли. Откриваме на 2 септември със спектакъл на „Вариете План Б". Това е дуо от двама души - Боби и Силвия. Съвсем скоро Силвия Росат постигна рекорд, записан в книгата на Гинес, по жонглиране с камшици и най-много постигнати удари с тях. Част от програмата са още Arsen Magic, Валентина Якорудска, Хале 3, Сдружение „Няма невъзможни неща" и др. В рамките на направлението ще се случи изрисуване на сграда с 3D картина. И тъй като не е възможно да спомена всички, а има още много интересни неща, ще ви поканя да посетите страницата ни във Фейсбук: funcityplus. Там можете да разберете повече за програмата на направление „Изкуства и музика" на FUNCITY+2019. Къде точно в кв. Таляна можем да посетим всички събития? Ще обособим три локации, в които ще са концентрирани заниманията. Това са пл. „Мусала”, ул. „Цар Симеон" (в пешеходната част) и Гаровия площад. Ще имаме активности и в кв. Аспарухово на Най-дългата вечеря, която е партньорска инициатива в направлението. 29


НА ПЪТ

ДЕСТИНАЦИЯ „СЕЛО НАЗАЕМ” от

Грийн Долинска

„Село назаем” е едно по-различно пътешествие. Кандидатствахме и бяхме одобрени по този проект. Знаехме само, че отиваме в нечуваното от нас село Долни Вадин, където ще живеем при дядо и баба, на които ще помагаме. Обичаме пътешествията, кой не ги обича? Но това беше по-различно - без брошура, без реклама, пътешествие с неочакван край. Село Долни Вадин се намира в Северозападна България, община Оряхово, кацнало на брега на Дунав. Пет часа път от Варна и сме там - там, където пътят свършва. Където няма как случайно да попаднеш, ако не си тръгнал целенасочено. Посреща ни Ани, която е в организацията на целия проект и разпределя всеки доброволец при неговите баба и дядо. Първото ни впечатление е от подредено, тихо селце, където дърветата отдавна са забравили детския смях. Затова пък лястовичките по жиците не спират да бърборят, от щъркеловото гнездо някой ни гледа любопитно, а изрисуваната с шевици сцена на площада бързо ни кара да се усмихнем. Ето ги и тях - баба Ленче и дядо Любе, чакат ни усмихнати пред „нашата” къща. Най-милите хора на света. Посрещат ни с най-топлата прегръдка и край. Пристигнахме. Там, накъдето през цялото време сме пътували - в сърцата на тези двама старци. 30

През тази седмица, в която бяхме заедно, опознахме историята на селото; посетихме къщатамузей на Младен Павлов - един от козлодуйските четници; влязохме в красивата църква „Свети Георги”; видяхме огромния камък на Дунавския бряг, останал от римско време; ставахме по изгрев с рибарите, за да извадим мрежи, пълни с уклей, сом и мряна; помагахме в градините на нуждаещите се. Това, което направи пътешествието красиво и запомнящо се за цял живот, беше любовта, която получихме от нашите баба и дядо и останалите хора, с които се запознахме там. Те бяха нашето семейство от първия ден и ще останат такова завинаги. Толкова искрени, усмихнати, чисти, готови да отворят всяко място от душата си за нас. Това пътуване сякаш не беше към другия край на България, а навътре към нас, за да ни накара да си кажем: можеш ли да бъдеш толкова добър? Можеш ли да се събуждаш сутрин чист като дете и готов да подариш сърцето си? Искаш ли да бъдеш толкова богат ? Когато си тръгнахме от нашето село назаем, Долни Вадин, бяхме по-богати с няколко приятели, една баба и един дядо, при които с нетърпение ще се връщаме. Защото най-хубавото пътешествие е натам, където се чувстваш у дома.


31


ОТКЪДЕ СИ

МАПАШЕ И ДЖОЕЛСОН ОТ АНГОЛА от

Д о ра С о л а ко в а

Мапаше Лувунга Джоелсон Пинто

Мапаше и Джоелсон са симпатични млади хора от Ангола. Те са в България вече цяла година. Студенти са във Висшето военноморско училище „Никола Й. Вапцаров“. През последните дни на август взеха участие във фестивала „Кино и храна“. Освен с кулинарния си талант, те учудват хората с добрия български език, на който говорят. Разказват ни за себе си, за родината си и за вкусните ястия, които им липсват и които демонстрираха на варненци. Откакто са тук, момчетата най-усилено се занимават с изучаването на български език, а преди два месеца започват и първите им лекции като студенти.

Момчета, как ще се представите на нашите читатели? Казвам се Мапаше Лувунга, аз съм от Ангола и съм на 23 години. Уча корабна механика във Висшето военноморско училище „Никола Й. Вапцаров“. В свободното си време обичам да чета и да слушам музика. Аз съм Джоелсон Пинто. Млад и любопитен човек с големи мечти съм. От Ангола. Тук 32

съм, за да следвам навигация, да имам нови преживявания и да науча нови неща. С какво се различава кухнята в Ангола? Мапаше: Разликите варират от начина на приготвяне до използваните съставки. Найпопулярното ястие в Ангола е фунже - варена паста, направена от царевично или маниочно брашно. Може да придружава месо или риба. Анголската кухня е доста разнообразна. Друга традиционна рецепта е муамба - фъстъчено брашно, което се използва за приготвяне на пилета и различни видове зеленчуци, характерни за Ангола. Джоелсон: Тук се ядат повече течни храни, докато при нас не е така. Липсва ми напето финже, муамба, феижоада... Защо решихте да се включите в стрийт фууд фестивала „Кино и храна“? Мапаше: Реших да участвам, защото ми се стори интересно и исках да покажа малко от анголската кухня.


Джоелсон: Искам да покажа, че имаме много разнообразие в нашата кухнята. Освен това обичам да готвя и много ми се искаше да запозная хората с нашите подправки. Някога мислили ли сте за готвенето като за професионално поприще? Джоелсон: Никога не бях мислил за това, но смятам че няма да ме уплаши стресът в кухнята. Мапаше: Тук със сигурност не искам да се занимавам с готвене професионално, защото много трудно намирам съставките за анголската кухня. Повечето от тях не се намират в България. Много неща ви липсват тук, а какво от българската кухня ви харесва? Мапаше: Харасва ми българска баница, шопска салата, таратор, мусака и още много други неща. Джоелсон: Аз харесвам най-много баницата. Какво друго обичате да правите в свободното си време? Мапаше: Обичам да практикувам бойни изкуства, но не намерих подходящо място за това във Варна, поне засега. Обичам и да пътувам, за да виждам нови места и различни култури. Харесвам и музиката.

Джоелсон: Аз харесвам танците. Пиша стихове, снимам. Обичам и спорта – плуване и бягане. Мапаше, ти вече си се срещал отблизо с българската музика. През зимата ти и колегите от твоята група пяхте на една сцена с група P.I.F. Как беше? Мапаше: Това е един от любимите ми спомени тук, в България. Изпяхме заедно с група P.I.F. песента „Приятел“. Харесва ми много българската музика. Джоелсон, ти обиколи няколколко училища във Варна със свой колега и изнесохте пред учениците интересни презентации за страната си. Какво е впечатлението ти? Джоелсон: Беше много интересно и се радвам, че срещнахме толкова симпатични и любознателни деца. Беше удоволствие за мен. Остава да пожелаем много успехи на нашите анголски приятели. Както в обученито, така и във всяко нещо, което правят. Защото правят всичко с усмивка и желание. 33


ДЕЦАТА НА ГРАДА

ЗЛАТНИЯТ ГЛАС НА СИМЕОН от

Н и ко л П ат ра ш ко в а

Здравей, представи ни се с няколко думи. Казвам се Симеон Найденов Спасов, на 11 години съм. Уча в Основно училище „Черноризец Храбър“ и пея в студиото на Доно Цветков. Откога се занимаваш с пеене и как започна? Занимавам се с пеене от петгодишен. Майка ми забеляза, че имам талант, когато веднъж по радиото пуснаха „Черната овца“ на Ахат, любима нейна песен. Тогава я изслушах и след пет минути я запях безпогрешно. Тя веднага разбрала, че трябва да се занимавам с музика, и ме записа в студиото на Доно Цветков. Някой от семейството ти занимава ли се с музика? Майка ми е пяла народни песни, баба ми също. 34

В какъв стил пееш? Каква музика слушаш? В студиото пеем авторските песни на Доно Цветков. Иначе слушам предимно рок и поп музика. Предпочитам българска музика. Не слушам конкретни групи и изпълнители, просто обичам хубава музика. Имам една интересна история с Милена, която харесваме цялото ни семейство. Милена пя на Шкорпиловци преди три години и много деца стояхме до тонколоните. Аз пеех с цяло гърло нейните песни и на една от тях тя ме хвана и ме изкара на сцената. Пяхме една строфа аз, една строфа тя, после тя направо ми остави микрофона да довърша песента. Беше много впечатлена и ме поздрави с пожелания за много успехи. Беше изключително преживяване.


Участвате ли на фестивали и кой е найпрестижният, на който си пял? Преди две години участвах на финалите на един международен фестивал в Босна и Херцеговина, където не спечелих първо място, но се забавлявах и намерих много нови приятели. Участвал съм и в конкурси в Македония и България, разбира се. Какви награди си печелил? В България съм печелил първа награда в Европейски фестивал „Златни Искри“ 2017г; златен медал на Националния детско -юношески конкурс с международно участие „Орфеева дарба“ – София, 2014г.; първа награда за вокално изпълнение на Юношески театрален фестивал „Приказка за теб“ - Варна -2014г., както и 2015г.; втора награда на Международния музикален фестивал „Море и спомени“ и радио конкурс „Обичам те, море“- Варна, 2014г. и много други награди. На фестивала в Охрид, Македония бях отличен и с приз „Златен глас“.

Ако имаше възможност, с кой известен изпълнител би направил дует? С Майкъл Джексън, той беше страхотен изпълнител. Какво правиш в свободното си време? Спортувам активно, но в последно време спрях заради лека травма. Дълги години ходих на плуване, сега на футбол. Ходих и на пиано, но госпожата замина за Англия и така и не продължих уроците. Къде във Варна можем да те слушаме? Имате ли планирани участия? Пеем по градските фестивали, благотворителни концерти, наскоро имахме изяви във Фестивалния комплекс, на Раковината, Карин дом и други места. Скоро ще имаме изяви в Европейски конкурс за детска песен „Златни искри“, който ще се проведе във Варна . Кое е любимото ти място в града? Любимото ми място със сигурност е Морската градина, където се събираме с приятели да играем и караме колела. 35


УЛИЦАТА

УЛИЦА „РУСЕ“ от

Д о ра С о л а ко в а

Знаем, че името на най-големия град край река Дунав е Русе. Известен и като малката Виена, той е една от крайните точки на първата железопътна линия в България. А тя свързва Русе с Варна. Да се поразходим по улицата, която носи името на красивия северен град. Тя тръгва от площада пред Драматичния театър, а краят и достига улица „Александър Дякович“. В началото си тази улица е само с нечетни номера. Докато не стигне до училище „Димчо Дебелянов“. Точно тази част е най-интересната от „Русе“. Оттук можем да започнем своята разходка. Ако сте гладни, първите номера на улицата могат да ви предложат катми, пици и топли закуски. Отдясно остава сградата на 36

Драматичния театър. Следва малък площад, където можете да се отбиете в легендарната сладкарница „Казабланка“ или пък да похапнете в пицария „Лучиано“. Спираме да мислим за храна, защто и дъхът ни спира от красивата сграда на номер 15. В най-високата и част е изписана годината - 1936. Сградата обаче е строена през 1922-1925 г. и първоначално в нея била частната лечебница на д-р Д. Шишков, известен варненски хирург и акушер-гинеколог. Предполага се, че д-р Шишков е загубил сградата поради фалит. По-късно, през 1936 г., тя е преустроена в Гранд хотел „Ню Йорк" (оттам и датата на фасадата е сменена).


37


38

УЛИЦАТА

На първия етаж е имало кафене, посещавано от актьорите от театъра отсреща. След 9 септември 1944 г. сградата е национализирана и в нея се помещава Териториалната данъчна дирекция „Одесос“. След основен ремонт „Опера Билдинг“ превръща този паметник на културата в модерен офис център, какъвто е и днес. Площадчето пред тази сграда сега е паркинг и е част от синята зона. Да продължим нататък. От лявата страна има жилищни кооперации и търговски обекти. Отдясно е градинката за театъра, а по тротоара ще срещнете сини сергии с книги и сувенири. Това място е известно като книжен пазар. Тук можете да откриете учебници и помагала на старо и нови книги от художествена литература до езотерика, философия и наука. Още в ранна сутрин тук се срещат и възрастни търговци на домашна продукция от селата около Варна. Връщаме се при нечетните номера вляво, за да видим едно атрактивно за туристите и гостите на града място. Пиратското знаме се развява над входа, защото това е Йо-хо-хостел. Интересно и нестандартно място, което самият собственик определя като „хижа в града“. Тук отсядат така наречените туристи с раници, защото търсят среда, в която могат да се

запознаят с още пътешественици и да обменят информация. Хостелът в момента разполага с 50 легла, ресторант с градина, музикално студио и мултимедийна зала с библиотека и изложбено пространство. В непосредствена близост е наскоро откритият магазин за кафе, бира и вино „Островът”. А като заговорихме за бира, стигаме и до бирения бар „Ключето“, който е реализирана свежа идея за бира и похапване. Тук се предлага пиво от различни краища на света и кухнята е добра. Заведението разполага и с градина. Но май пак заговорихме за храна? Е, на улица „Русе“ 35 можете да откриете и магазин за азиатски продукти с голямо разнообразие, а някои от тях имат и био етикети. Ако отправим отново поглед наляво, ще видим и оранжевите сергии на пазара, известен като „Пазара до часовника“. Тук от пиле мляко няма, но има плодове, зеленчуци и подправки в изобилие. Голяма част от продукцията е българска. А на този пазар вече има и малко площадче с чешма. Утолихме глада и жаждата и можем да повървим още малко, какво ще кажете? Внимавайте, докато пресичате кръстовището в посока училище „Димчо Дебелянов“ (познато още като учлището


с буквите). И ако видите струпване на хора вляво, значи е началото на месеца и започва продажбата на абонаментни карти за градския транспорт. Училището пък се радва на нов облик след основен ремонт през изминалите две години. Остана ни още малко от улицата. В края на пътешествието ни минаваме вдясно и се спираме на Македонския дом. Проектант на сградата е известният варненският архитект Дабко Дабков. След построяването ѝ е използвана от местните дружества на Съюза на македонските организации и Илинденската организация, както и за театрални постановки, изнасяне на лекции и

други събития. Сградата е тържествено отворена на 6 януари 1938 година. Разполага с голям салон, канцеларии, читалище, македонски етнографски музей, а на партерния етаж и с магазини. Тя е още една от емблематичните сгради в града, дала името си като основен ориентир в централната част. Разходихме се добре не до Русе, но поне по улицата със същото име. Интересно е, че почти всичките и пресечки носят имена на градове (Кавала, Прага, Венеция и др). Още по-интересно и приятно ще ви бъде, ако сами обиколите улицата и всичко описано и неописано по нея. 39


МЕСТА

STORIES от

Полина Милчева

Stories е място, вдъхновено от любовта към кафето и хубавата храна. Във Варна има две заведения от веригата. Едното е в района на ЖП гара, а другото - в близост до Червения площад и Икономически университет. Наред с кафето, приготвено с много внимание и професионализъм, на витрината имаме избор от подбрани кроасани от Германия, Белгия и Франция, като, oсвен изобилието от кофеинови напитки, скоро очакваме в менюто да бъдат включени и алкохолни коктейли. В Stories музиката е важно допълнение към кафето и по време на престоя си там ще забележите надпис на стената, който ви кани да посвирите на китара. Разбира се, в заведението има и китара на разположение за всеки желаещ и е напълно възможно да попаднете на акустично 40

изпълнение на живо от музикален клиент в настроение. Отскоро веригата предлага и курсове за баристи, за които собствениците споделят: „Ние действително не сме безразлични към кафе културата и искаме повече хора да могат както да пият хубаво кафе, така и да го приготвят професионално“. Освен салати, сандвичи, меденки, кроасани и многообразие от кафета, които можете да закупите и за приготвяне вкъщи, в Stories - Червен площад са обособени и две зали за коуъркинг, подходящи и за презентации, семинари и обучения. Интернетът е с най- висока скорост, а работното време е всеки ден. Повече за заведенията Stories можете да научите на страницата им във Фейсбук.


41


РЕЦЕПТАТА

ШАБЛЕНСКА РИБЕНА САЛАМУРА Шеф Мариян Костов е на 40 години, като по-голямата част от съзнателния му живот е преминала в кухнята. Носител на редица кулинарни отличия от България и чужбина, развил професионалния си опит в четири- и петзвездни ресторанти у нас, Полша и Австрия, днес той е горд собственик на бранда Smoke Shop BBQ и може да бъде забелязан лично на най-добрите кулинарни фестивали във Варна и страната. За този брой шеф Костов ни предостави рецепта за Шабленска рибена саламура. Сезонен специалитет, който може да бъде опитан само на няколко места по Северното Черноморие. Необходими продукти: Лефер - 2 бр, лук - 1 глава, морков - 2 бр, картоф - 2 бр, пипер пресен - 1 бр, девисил пресен, яйце, сол, черен пипер, мащерка прясна олио, чесън - 2 скилидки, люта чушка, лимон Начин на приготвяне:

Филетираме лефера, като запзваме костите и главите и от тях приготвяме рибен фон. Лука, моркова и пиперката режем на кубчета и запържваме в тенджерка, овкусяваме и добавяме чесъна, част от девисила, гасим с рибния фон и оставяме да заври. Добавяме картофа и готвим до готовност, сваляме от огъня, поставяме рибните филета и захлупваме тенджерата с капак. Рибното филе е готово след 2 минути. Жълтъка поставяме в сол за 45 минути, като идеята е да се осоли и да стегне, но да остане рохък в центъра. От лютата чушка, девисила и лимоновия сок приготвяме дресинг за допълнително подправяне на супата. Презентираме в супена чиния, като първо слагаме зеленчук, после пошираното рибно филе и върху него - маринования жълтък. Пред клиента заливаме с бульон и декорираме с мащерка.

42На училище с Раници от

19.99 лв.

Моделите са илюстративни гр. Варна, ул. "Стефан Стамболов" №2 www.natamno.com


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.