Ти си Варна - брой 36 / декември 2018

Page 1

БРОЙ 36

ДЕКЕМВРИ 2018СЪДЪРЖАНИЕ-БРОЙ 36

04 ВХОД СВОБОДЕН ВИРТУАЛНИ ГРАДИНИ

06 АКЦЕНТИ КОЛЕДНИ БАЗАРИ

27 НА ПЪТ АЛПИНИСТИ

32 MADE IN VARNA МАЛКА КЪЩА

36 ДЕТСТВО МОЕ КОЛЕДНА ВАРНА ЗА ДЕЦА

39 P. S. БОЖИДАРА МАНЕВА

23 НАСРЕЩА КИРИЛ АСПАРУХОВ

34 КОЙ СИ ТИ? POLINA ПЕЕ

40 STREET ART 1


БЕЛЕЖКИ

Градът и светът забързват оборотите през декември и всички дружно се впускаме в надпреварата за по-уютна Коледа, по-големи подаръци и по- красиво декорирани меденки. Равносметките са малко ретро и винаги е по-добре да мислим за новите начала, отколкото за закономерните завършеци. Всеизвестно е, че новогодишната нощ е вълшебна, затова нека я използваме по предназначение. Да си пожелаем да живеем шумно и забележимо, да оставим следи, да имаме какво да кажем и какво да направим. Все по-рядко да сядаме в удобния фотьойл на инертността и все по-често да се сещаме, че от нас зависи. Да си поръчаме повече слънце, достатъчно витамини, неочаквани пътувания и очаквани завръщания. Да започнем новата година с пайети, брокат, музика, пера, фойерверки, шампанско и радост. Щастлива 2019-та!

Пламена Александрова Екип: Издател: Николай Тодоров office@vijvarna.com Редактор: Пламена Александрова contact@vijvarna.com Автори в броя: Пламена Александрова Никол Патрашкова Цветелина Неделчева Грийн Долинска Дора Солакова Полина Милчева Нели Ташкова Корица: Антоанета Абаджиева Предпечат: Илиан Димитров Печат: Хеликс прес ЕООД За реклама в списанието: Мариан Станков agent@vijvarna.com тел: 0877 885 249 2

Издава се от: Виж! Варна ЕООД Ти си Варна Всички права запазени С уважение към авторското право молим никаква част от това издание да не бъде възпроизвеждана без изричното съгласие на издателя. Издателят не носи отговорност за информацията в подадените програми и рекламни материали. Тираж: 5000 бр. Разпространява се безплатно в над 100 подбрани обекта и събития в града и региона. Електронно списание свалете от issuu.com


Подари бижу ! www.darkmoon.bg

3


ВХОД СВОБОДЕН

ВИРТУАЛНИ ГРАДИНИ

Клубът на ландшафтните архитекти – Варна и Камара на архитектите в България, Регионална колегия-Варна представят изложбата със заглавие „Виртуални градини”. Експозицията включва проекти на Нина Ангелова в памет на Антон Новак и ще бъде изложена в Дома на архитекта между 7 и 14 декември.

ФАДО КОНЦЕРТ

КОНЦЕРТ НА ВАРНЕНСКИТЕ УЧИТЕЛИ

ЕФИМЕРНА КОЛЕКЦИЯ

На 7 декември от 19:00 часа аулата на Икономически университет ще бъде домакин на концерта на португалската певица Жоана Амендоейра. Тя е смятана за една от найдобрите фадо певици от новото поколение. Гласът ѝ придава на фадото нов блясък и отношение, без да се отклонява от традицията. Концертът е организиран със съдействието на Посолството на Република Португалия и Община Варна. Входът е свободен.

Традиционният коледен концерт на варненските учители тази година ще се състои на 16 декември под покрива на Градска художествена галерия „Борис Георгиев”. Съвместните изпълнения на Хора на Варненските учители Арс Музика и Оркестъра на Варненските учители Анима ще включват класика и коледни песнопения. Началният час на концерта е 11:30, а входът е свободен.

Изложбата на обичания варненски художник Пламен Монев със заглавие „Ефимерна колекция” ще остане в галерия “Le Papillon” до 11 декември. Седемнадесетте платна представят една жизнена реалност, изпълнена със средставата на класическата живопис и с майсторска сръчност. Чистотата на линиите и наситената композиция са отличителни в работата на художника.

4


КАРТИЧКИ ОТ КАРИН ДОМ

ПРАЗНИК НА ОРХИДЕИТЕ

АРТ ГАЛЕРИЯ ЛАРГО НА 10 ГОДИНИ

В коледната кампания на Карин дом можем да се включим до 18 декември. Картичките и календарите тази година са рисувани от деца и художници като Мирослава Милева, Флай Лима и Христо Борисов. Благотворителната инициатива ще осигури средства за включване на деца със специални потребности в обучение по метода на Мария Монтесори. Повече за кампанията на https://karindom.org/kolednakampaniya-2018/.

По случай третия рожден ден на Първо орхидеено общество в България на 15 декември от 14:00 часа в Арт Салона на Радио Варна ще се проведе търг, който да подпомогне дейността на клуба. Първата и единствена такава организация е създадена във Варна и развива изкуството на отглеждане на орхидеи и опазването им. Наддаването ще води Крум Сотиров –орхидеен експерт, международен лектор, основател и президент на обществото. Той ще представи всяка орхидея с любопитна и полезна мини лекция за отглеждането и.

През декември Арт Галерия Ларго отбелязва своя десети рожден ден със специална изложба на десет особено значими за галерията художници. Всички те ще бъдат удостоени с приза „Художник на десетилетието на галерия Ларго”. За десетте години от създаването си галерията е представила над 6000 произведения на изкуството, като 5533 от тях са показвани в самостоятелни или сборни изложби. Успехът се крепи върху любовта към изкуството и вдъхновенито на екипа на галерията. Честит рожден ден!

РАЗМЯНА НА ИГРАЧКИ

За първи път във Варна през декември се организира „Играчка донеси и за друга размени”. Инициативата насърчава размяната като алтернатива на свръхконсумацията преди Коледа. Освен за да размените, може да донесете играчки и просто за да ги дарите на деца със специални потребности. Играчките могат да бъдат всякакви: кукли, пъзели, настолни игри, книжки, надуваеми, музикални, интерактивни, образователни. Мястото е ФКЦ, пред входа на книжарница „Сиела”, а датата е 16 декември, от 11 до 14 часа. 5


БАЗАР

КОЛЕДНИ БАЗАРИ Коледните базари са сред най-чаканите декемврийски събития, защото предлагат една по-камерна и по-малко комерсиална гледна точка към празниците. Затова потърсихме кога и какво ръчноизработено и неконвенционално можем да си купим през месеца и кои ще са местата с приятно греяно вино и мирис на канела. Още на 6 декември Menthol стартира сезона на зимните партита и подготвя за всички сгряващи напитки, домашни сладки и голям огън на плажа. Плюс кошница за дарения на хората в нужда. На 15 декември в Социалната чайна ще започне двудневния базар „Подари с кауза”, който ще обедини малки семейни бизнеси с кауза и социални предприемачи. Идеята е подаръците, които купуваме, да дойдат от хора, ангажирани от работа по социални проблеми, а не от хипермаркети. Асортиментът обещава да е традиционно коледен: чаши, шалове, билки, керамика, играчки. Традиционният базар „Сръчко” ще се проведе във фоайето на ФКЦ между 8 и 27 дкември и в него ще вземат участие над 50 майстори на ръчно изработени сувенири, стоки за бита и храни. Децата отново ще могат безплатно да се снимат с Дядо Коледа и с предварително подготвени от родителите им подаръци. Любителите на животните ще могат да допринесат за каузата на Анимал Хоуп Варна на 15 декември в Café Club Cher Ami, където под формата на коледен базар ще се набират средства за бездомни животни. Освен със средства, в начинанието може да се включите и с помощ. Коледният базар на алтернативното градско пространство Хале 3 ще бъде на 8 декември и ще зарадва феновете с възможности за по-различни коледни подаръци. 6


С П Е К ТА К Ъ Л

ОПЕРА И БАЛЕТ За завършек на календарната година Варненската опера традиционно представя богата и наситена тематична програма. Балета „Снежанка” по музика на Чайковски ще гледаме на 5 и 8 декември на Основна сцена в изпълнение на солисти от Държавен театър за опера и балет в Красноярск, Русия. В концерта „Духът на коледа” на 9 декември участват Свилен Николов, Галина Великова, Филипа Руженова и др. Коледната класика „Лешникотрошачката” ще се играе на Основна сцена на 12 и 13 декември. Постановката и хореографията на балета са на Сергей Бобров, а в главната роля е Весела Василева, примабалерина на Държавна опера Русе. Балетът „Лебедово езеро” е на Основна сцена на 15 и 16 декември. Хореографията е на Мариус Петипа и Лев Иванов, диригент е Мартин Георгиев, а сред изпълнителите са Веса Тонова, Иван Карнаухов, Франческо Бруни и др. На 18 декември в Операта Деси Тенекеджиева ще представи Коледния концерт на талантите от Фондация „Стоян Камбарев”, в който ще вземат участие млади дарования с награди.

7


КОНЦЕРТ

ОПАСЕН ЧАР Филип Аврамов и „Акага” ще срещнат варненската публика с любимите песни на Тодор Колев на 27 декември. Концертът е със заглавие „Опасен чар” и ще започне в 19:00 часа в Зала 1 на ФКЦ. В музикалния спектакъл се включват диригентът Нелко Коларов и Оркестърът на Държавна опера- Варна. Сценарият е дело на Филип Аврамов и Ангел Еленков. Тодор Колев е незабравим с екранните си роли в емблематични филми като „Господин за един ден”, „Топло”, „Двойникът” и много други. Но музиката му е това, което завинаги остава в сърцата на няколко поколения. Непретенциозните песни на „малкия човек” и голям артист отдавна са се превърнали в класика, а интерпретацията на Филип Аврамов е на нужната висота. Колаборацията с „Акага” вдъхва нов живот на добре познатите парчета и превръща спектакъла в празник на сцената. Билети за концерта се продават на касите на Варненска опера, ФКЦ и онлайн на bgbileti.com и eventim.bg.

8


КОНЦЕРТ

КОЛЕДЕН СУИНГ Сред наситената коледна програма на Варненската опера се откроява очакваният от публиката концерт „Суинг на Коледа”, който ще слушаме на 19 декември от 19:00 часа на Основна сцена. Любимите варненски музиканти са подготвили вълнуваща коледна музикална селекция. Диригент е Страцимир Павлов, солисти са Антоанела Петрова и Нейчо Петров- Реджи, Валери Ценков е на барабаните, Нейко Бодуров свири на тромпет, а Стоян Роянов Я-Я – на саксофон. В концерта участва оркестърът на Държавна опера Варна. Програмата включва любими и популярни коледни мелодии в суинг аранжимент: “White Christmas”, “Jingle bells”, “Sleigh ride” и др. Цената на билетите е 20 лв.

9


КОНЦЕРТ

СИМФОНИЧЕН КОНЦЕРТ Сред многото коледни концерти през месеца има такива, които не трябва да се пропускат. Такъв е концертът под диригентството на прочутия Йордан Камджалов, който гостува на 2 декември от 19:00 часа във Фестивален и конгресен център със Симфония N7 на Антон Брукнер. Българският диригент дирижира водещи оркестри в Берлин, Лондон, Цюрих, Лос Анджелис, Токио, Бостън, Лисабон и др. Избран от Deutschland Radio за един от тримата най-добри диригенти на Германия за 2011 година. Камджалов е определен от Лондонска Филхармония за един от тримата най-добри диригенти на своята генерация. Диригентът е удостоен с над 10 престижни международни отличия. През октомври 2017 Йордан Камджалов получава най-престижната награда за класическа музика в Германия Echo Klassik заедно с клавирното дуо Аглика Генова и Любен Димитров в категория “Запис на концерти от 20/21 век”. Симфония № 7 в ми мажор от Антон Брукнер е композирана през 1881 – 1883 г. Нейната премиера е на 30 декември 1884 г. под диригентството на Артур Никитиш и има огромен успех. За първата ѝ част, Allegro moderato, Брукнер твърди, че е „чул“ основната тема по време на сън. Втората част, Adagio, е създадена между януари и април 1883 г. Брукнер започва работа върху нея, предчувствайки скорошната смърт на своя учител Рихард Вагнер. Затова в тази част са използвани за първи път в симфоничното творчество вагнерови туби.

10


АНИМАЦИЯ

ЗЛАТНАТА ЯБЪЛКА През декември във Варна ще се излъчи пилотният епизод на анимационния сериал „Златната ябълка”, базиран на елементи от българския фолклор. Идеята да се представи фолклорът ни чрез съвременния формат на анимацията хрумва на Димитър Петров, в чиято професионална биография присъства работата за Cartoon Network. Със завръщането си в България той запалва за идеята екип млади аниматори и дизайнери, с които създава Студио Змей. Следват две кампании за набиране на средства, късометражният филм „Легенда за първия кукер”, трейлър и книги по темата. С подкрепата на фенове и на Българска Национална Телевизия първият епизод на сериала „Златната ябълка” вече е факт. Анимацията е с продължителност 21 минути, подходяща е за всички възрасти и вплита умело българските легенди и народни вярвания в приключенски сюжет със самодиви, опасни земи, магии и злодеи. Премиерата във Варна ще бъде на 7 декември в Rubik Art Centre. Прожекциите ще са две (от 19:00 и от 20:30 часа), а входът – свободен, но с необходимо предварително записване.

11


АТЕЛИЕ

ФРАНКОФОНСКА КОЛЕДА Програмата на Франкофонски център през празничния месец включва интересно Коледно ателие, което ще се проведе на 7 декември между 17:30 и 19:00 часа. Организаторите обещават уют и вдъхновение на фона на музика, вкусна храна и фееричен декор. Подходящо за всички, които имат желание сами да изработят своята празнична декорация и са на възраст над 7 години. Материалите са осигурени от Франкофонски център, а цената за участие в Ателието е 10 лв с предварително записване до 4 декември. Декемврийската прожекция на Френско кино за младежи под егидата на центъра ще бъде на 14 декември от 15:00 часа във ФКЦ. Филмът е комедията „Две есенни, три зимни” на режисьора Себастиан Бетбеде с участието на Венсан Макен, Мод Вилер, Бастиан Буйон и др. Входът за прожекцията е свободен.

12


АФИШ

ГАЛЕРИИ

Национална астрономическа обсерватория и планетариум „Николай Коперник“ Варна, Морска градина до 31.12 Изложба на астрофотографии на любителите-астрономи Емил Иванов и Михаил Мамчуров

Регионална библиотека „Пенчо Славейков" Варна, бул. Сливница 34 до 12.12 16 фотоесета "Другото лице на воините ни"

Археологически музей

Варна, бул. Мария Луиза 41 до 15.12 Фотоизложба 30 години морска експедиция „По пътя на спондилуса"

Арт Галерия Ларго

Варна, ул. Хан Крум 8 до 31.12 В десятката - 10 години Галерия Ларго

Галерия A&G Art Meeting Варна, ул. Братя Шкорпил 13 до 14.12 Скици от Испания изложба на Милко Божков

Галерия Le Papillоn

Варна, ул. Драгоман 12 до 11.12 Ефимерна колекция Самостоятелна изложба на Пламен Монев

Галерия Contemporary space Варна, ул. Марко Балабанов 21 до 07.12 Ретрограден Меркурий - Калоян Илиев-Кокимото

Изложбена зала „ Ателие Георги Велчев“

Варна, ул. Радко Димитриев 8 до 12.12 Пътят към... Изложба скулптура и рисунка на Галина Станева

ТЕАТЪР

ТЕАТРАЛНО-МУЗИКАЛЕН ПРОДУЦЕНТСКИ ЦЕНТЪР ВАРНА ДРАМАТИЧЕН ТЕАТЪР «СТОЯН БЪЧВАРОВ» 97-МИ ТВОРЧЕСКИ СЕЗОН (2017-2018) IX КОЛЕДНИ ТЕАТРАЛНИ СЕДМИЦИ – ВАРНА 2018 5 – 21 ДЕКЕМВРИ

05.12 и 07.12 от 19:00 часа Сцена Филиал Изборът на Марта

Криминална комедия от Жорди Галсеран Режисьор: Георги Михалков С участието на: Яна Маринова, Симеон Лютаков, Николай Кенаров, Валентин Митев, Розалия Абгарян

06.12 от 19:00 часа Основна сцена Драконът

Притча за въплъщенията на властта от Евгений Шварц Режисьор: Явор Гърдев С участието на: Михаил Мутафов, Михаил Билалов, Стоян Радев, Ованес Торосян, Ненчо Костов и др.

09.12 от 19:00 часа Сцена Филиал Магьосническо езеро

Комедия по„Чайка“ на А. П. Чехов Режисьор: Стоян Радев Ге. К. С участието на: Веселина Михалкова, Ивайко Иванов, Цветина Петрова, Ненчо Костов, Полина Недкова, Станислав Кондов, Даниела Викторова др.

10.12 от 18:00 часа Сцена Филиал Коледата на госпожа Коледа

от Магда Борисова Режисьор: Стоян Радев Ге. К. С участието на: Гергана Арнаудова, Станислав Кондов, Полина Недкова, Димитър Костадинов и др.

11.12 от 19:00 часа Сцена Филиал Гастрол ДТ „Д. Димов“ Няма места

Комедия от Емил Йотовски Режисьор: Гълъб Бочуков С участието на: Мая Бежанска, Борислав Христов, Мустафа Исмаил, Калчо Иванов и др.

13.12 от 19:00 часа Камерна сцена „Стоян Камбарев“ Паметта на водата

Драма от Ш. Стивънсън Режисьор: Стоян Радев Ге. К. С участието на: Даниела Викторова, Гергана Плетньова, Веселина Михалкова, Теодора Михайлова, Владислав Виолинов и Николай Божков

ОПЕРА

ТЕАТРАЛНО-МУЗИКАЛЕН ПРОДУЦЕНТСКИ ЦЕНТЪР ВАРНА ДЪРЖАВНА ОПЕРА ВАРНА XIX КОЛЕДЕН МУЗИКАЛЕН ФЕСТИВАЛ – ВАРНА 2018 1 – 28 ДЕКЕМВРИ

01.12 от 16:00 часа Сцена Ротонда Предколедно

Концерт на артист-хористи в Държавна опера Варна, акомпанимент Жанета Бенун, Руслан Павлов

03.12 от 18:00 часа Сцена Ротонда 70 години професионален балет във Варна „За варненския балет ретро“ Премиера на книгата на Светла Трайкова изд. Морски свят, 2018 Модератор: Виолета Тончева

04.12 от 19:00 часа Основна сцена Да пееш под дъжда

Мюзикъл от Н. Х. Браун и А. Фрийд Режисьор: Борис Панкин Диригент: Страцимир Павлов В главните роли: Орлин Горанов, Мариан Бачев, Л. Илиева, С. Соколова, Пламен Георгиев и др.

05.12 и 08.12 от 19:00 часа Основна сцена Снежанка

Балет по музика на П. И. Чайковски Хореография Държавен театър за опера и балет Красноярск – Русия Солисти от Красноярск и Държавна опера Варна

09.12 от 17:00 часа Основна сцена Духът на Коледа

Мултимедиен концерт с участието на Свилен Николов, Галина Великова, Филипа Руженова, Елеонора Христова, Миглена Страдалска На пианото: Руслан Павлов Водещ: Пламен Георгиев

11.12 от 19:00 часа Основна сцена Бохеми

Опера от Джакомо Пучини Режисьор: Мария – Елена Мексия С участието на: Ивайло Михайлов, Таня Иванова, Свилен Николов, Пламен Димитров и др.

12.12 и 13.12 от 19:00 часа Основна сцена Лешникотрошачката

Балет от П. И. Чайковск Хореография: Сергей Бобров Солисти от Държавния театър за опера и балет в Красноярск – Русия и Държавна опера Варна 13


АФИШ 14.12 и 15.12 от 19:00 часа Основна сцена С музиката на Щраус

Коледен концерт с диригент Григор Паликаров и солисти и оркестър на Държавна опера Варна

15.12 и 16.12 от 19:00 часа Основна сцена Лебедово езеро

Балет по музика на П. И. Чайковски Хореография Сергей Бобров Солисти от Държавния театър за опера и балет в Красноярск – Русия и Държавна опера Варна

18.12 от 19:00 часа Основна сцена Коледен концерт

С млади дарования, отличени с награда на фондация „Стоян Камбарев“

26.10 от 19:00 до 22:00 часа Основна сцена Норма

КУКЛЕН ТЕАТЪР

01.12 от 19:45 часа 02.12 от 17:30 часа

Спектакли за деца 01.12 от 11:00 ч.

Търгосвкият пътник премиерен филм на Иран, 2016 г., 124 мин.

ДЪРЖАВЕН КУКЛЕН ТЕТАЪР ВАРНА, УЛ. ДРАГОМАН 4

Дядовата ръкавичка

02.12 от 11:00 ч. Пепеляшка

08.12 от 11:00 ч. Снежната кралица

09.12 от 11:00 ч.

Снежанка и вълшебният подарък

15.12 от 11:00 ч. Коледни желания

С Нейчо Петров - Реджи, Антоанела Петрова и оркестъра на Държавна опера Варна Диригент: Страцимир Павлов

Пепеляшка : Тайната на принца 2018, 87 мин., анимация, семеен

Коледни желания

ФКЦ, зала Европа

02.12 от 17:00 часа

23.12 от 11:00 ч.

Лешникотрошачката и четирите кралства САЩ, 2018 г., 100 мин., приключенски

ФЕСТИВАЛЕН И КОНГРЕСЕН ЦЕНТЪР ВАРНА

КИНО

01.12 от 14:45 часа

ФКЦ, зала Европа

21.12 от 19:00 часа Основна сцена Сън в лятна нощ

от 01.12 до 31.12

Режисьор: Хуан Дон-хьок Балет от Карен Хачатурян С участието на Варненската детско-юношеска опера Език: корейски Превод: български субтитри, английски субтитри

ФКЦ, зала Европа

Смарт Коледа България, 2018, 90 мин.

Сценарист и режисьор: Мария Веселинова В ролите: Константин Гергинов, Калин Врачански, Кръстю Лафазанов, Орлин Павлов, Поли Генова, 27.12 от 19:00 часа Константин Икономов, Радослава Неделчева, ФКЦ, Зала 1 Константин Лунгов, София Георгиева, Стефания Колева, Пенко Господинов, Живко Джуранов, Опасен чар Концерт в памет на Тодор Колев с Филип Аврамов, Станислав Пеев, Николай Брънзалов, В.Димитров 01.12 от 17:30 часа група „АКАГА“ и оркестъра на Държавна опера Варна / Диригент: Нелко Коларов 02.12 от 19:45 часа

Концерт на Антоанела Петрова, Нейчо Петров – Реджи и Brazz Association Combo Project 14

ФКЦ, зала Европа

22.12 от 11:00 и 12:30 ч.

Ден на корейската култура във Варна Мис баба Южна Корея, 2014 г., 124 мин., комедия, фантастичен, музикален

28.12 от 19:00 часа Основна сцена Аз, ти и музиката

01.12 от 13:00 часа 02.12 от 11:00 часа

Коледни желания

20.12 от 19:00 часа Основна сцена Чиполино

Мюзикъл от Христо Йоцов Режисьор: Костадин Бандутов Диригент: Ганчо Ганчев С участието на Варненската детско-юношеска опера

Сценарист и режисьор: Асгар Фахради В ролите: Таране Алидости, Ш. Хосейни, Б. Карими

Режисьор: Лин Сутърланд Сценарист: Франсис Глебас Озвучен на български

16.12 от 11:00 и 14:00 ч.

опера от Винченцо Белини Коледни желания Режисьор Кузман Попов Диригент Иван Кожухаров В главните роли: Линка Стоянова, Даниела Дякова, Валерий Георгиев, Евгений Станимиров, Бойка Василева, Христо Ганевски

19.12 от 19:00 часа Основна сцена Суинг на Коледа

ФКЦ, зала 5

ФКЦ, зала 5

Раздяла / Иран, 2011 г., 123 мин.

Режисьор: Асгар Фархади В ролите: Лейла Хатами, Пейман Мозади, Сарет Байах, Шахаб Хосейни

дублиран на български език Режисьор: Ласе Халстрьом, Джо Джонстън В ролите: Кийра Найтли, Морган Фройман, Макензи Фой

ФИЛМОВИ ДНИ ЛУКС 04.12 от 19:00 часа

ФКЦ, зала Европа

Другата страна на всичко Сърбия, Франция, Катар, 2017 г., 104 мин., документален Сценарист и режисьор: Мила Турайлич Език: Сръбски Субтитри: Български

КИНОПАНОРАМА "ИТАЛИЯ ДНЕС" 2018 08.12 от 17:30 часа

ФКЦ, зала 5

Колелото на живота Италия, 2016 г., 100 мин., комедия

Режисьори: Джовани Батиста Ориго, Соле Тонини, Джанлука Манджашути, Матео Джанкаспро, Кристиан Йеци, Киара Де Маркис, Франческо Дафано В ролите: Рикардо Де Филипис, Е. Пеше, А. Ди Стазио, М. Бевилакуа, Л. Скапароне, Ф. Доменичи,

09.12 от 18:30 часа

ФКЦ, зала 5 Ленивците 2017 г., 103 мин., драма

Режисьор: Франческа Аркибуджи В ролите: Клаудио Бизио, Гаддо Бакини, К. Понцони, А. Трупо, Д. Алберти, Б. Ронки, К. Киарели. Филмът е базиран на едноименния бестселър на Микеле Сера


АФИШ 14.12 от 18:00 часа

ФКЦ, зала 5

Двама малки италианци 2018 г., 94 мин., комедия

Режисьор: Паоло Сасанели В ролите: Франческо Колела, Паоло Сасанели, Риан Геритсен, Дагмар Ласандер, Марит Нисен

15.12 от 17:00 часа

ФКЦ, зала 5

Докато има просеко, има надежда Италия, 2017 г., 101 мин., криминален

Режисьор: Антонио Падован В ролите: Джузепе Батистон, Теко Челио, Лиз Солари,

16.12 от 18:30 часа

МУЗИКА

ТАНЦИ

ФКЦ, зала 1

ФКЦ, зала 1

02.12 от 19:00 часа Симфоничен концерт с гост диригент Йордан Камджалов В програмата: Антон Брукнер Симфония №7 Концертмайстор: Емил Шейтанов

06.12 от 19:00 часа

ФКЦ, зала 1

Невидими стени Концерт на Б.Т.Р. 08.12 от 19:00 часа

16.12 от 19:00 часа Коледен концерт на школите по фокуси, танци, балет и гимнастика „Карлос Шоу“

С ръководители: Сияна Николова и Красимир Генчев

21.12 от 19:30 часа

ФКЦ, зала 1

Коледен концерт на танцов клуб „Електра“ Градски бар от ново поколение Раб.време 08:00ч.-02:00ч Варна, бул.”Осми Приморски полк”115 (голямата сграда над пазар Чаталджа) За резервации и информация: 0893 660 122

ФКЦ, зала 5

ФКЦ, зала 1

комедия, драма Режисьор: Даниеле Лукети В ролите: Марко Джалини, Елио Джермано, Елеонора Данко

Режисьор и сценарист: Асгар Фархади В ролите: Пенелопе Крус, Хавиер Бардем, Рикардо Дарин, Едуард Фернандес, Барбара Лени, Инма Куеста, Елвира Мингес, Рамон Бареа

Всеки делник: AFTERWORK PARTY 01.12 от 21:00 ч. - DJ RASH - DEEP LOVE MUSIC 07.12 от 21:00 ч. - LIVE-Elite JAZZ Music читалище "П. Р. Славейков сакс, китара, контрабас, местни гости музиканти 08.12 от 21:00 ч. - JiJo Plexible - funky-night-music 1928", район Владиславово 14.12 от 21:00 ч. - LIVE-Elite JAZZ Music сакс, китара, контрабас, местни гости музиканти 15.12 от 11:00 часа 15.12 от 21:00 ч. - Ivo But Not - disco night ФКЦ, зала Европа 21.12 от 21:00 ч. - LIVE-Elite JAZZ Music сакс, китара, контрабас, местни гости музиканти детско коледно представление 22.12 от 21:00 ч. - DJ JIJO - Love&Music Да, Коледа ВГ „Весели Щурчета“, Лили и Бурназа 28.12 от 21:00 ч. - LIVE-Elite JAZZ Music сакс, китара, контрабас, местни гости музиканти 16.12 от 15:30 часа 29.12 от 21:00 ч. - LIVE: POLINA - вокал и VALERY- китара ФКЦ, зала Европа 31.12 от 21:00 ч. -Честита Нова Година! Коледен концерт на вокален GrandMaster TREXX, GodY SaxMan ансамбъл „Сребърни звънчета“

ФКЦ, зала Европа

28.12 от 19:00 часа

Аз съм ураган Италия, 2018 г., 101 мин.

07, 08, 09,10,18 и 20.12 от 19:45 ч. 11, 13 и 15.12 от 20:00 ч. 12.12 от 19:00 ч.17.12 и 19.12 от 18:00 ч.

ФКЦ, зала Европа

14.12 и 16.12 от 19:30 часа

ФКЦ, зала 5

Всички знаят Испания, Франция, Италия, 2018, 132 мин.

14.12 от 15:00 часа

Една мечта Празничен концерт на Николина Чакърдъкова и Неврокопски танцов ансамбъл 09.12 от 11:00 часа

към Общински детски комплекс - Варна Художествен ръководител: Юлия Недева

Две есени, три зими 2012 г., 91 мин.

ФКЦ, зала 1

14.12, 16.12 от 20:00 часа 15.12 от 18:00 часа 17.12, 19.12 и 21.12 от 20:15 часа 22.12 от 19:45 часа 23.12, 26.12 и 27.12 от 19:15 часа 25.12, 28.12, 29.12 и 30.12 от 19:00 часа

С участието на Симфоничен оркестър и балет на Държавна опера Варна

Режисьор: Себастиан Бетбеде, Субтитри: Български

"Моят път...." Концерт на Георги Христов 30.12 от 17:00 часа

Вариете театър-Албена Mamma Mia

ФКЦ, зала Европа

Мюзикъл на Софийска опера и балет

Втори шанс САЩ, 2018 г., 103 мин., комедия

03.12 от 19:00 часа

Режисьор: Питър Сегал В ролите: Майло Вентимилия, Дженифър Лопес, Ванеса Хъджънс

ТЕАТЪР

ФКЦ, зала 1

Нашата голяма френска сватба

Комедия от Жан Жак Брикер и Морис Ласег Постановка: Асен Блатечки С участието на: Герасим Георгиев – Геро, Светлана Бонин, Бойко Кръстанов / Евгени Будинов, Евелин Костова, Христо Бонин

РУБИК АРТ ЦЕНТЪР гр. Варна, бул. „Приморски” №5 FB/RubikArtCenter, тел: 0888/040242 0897/882135

01.12 Christmas spirit - party 04.12 BeatSaber Tournament - турнир 05.12 Rubik Jam Session - музикални импровизации 06.12 Magic show - performance 07.12 Golden apple - кино прожекция 08.12 Супер тъпо парти 11.12 РобоФутбол - performance 12.12 Rubik Jam Session - музикални импровизации 14.12 BEERPONG with Glarus Beer - състезание 15.12 So Called Crew - концерт 17.12 The mind of an Artist - изложба 19.12 Rubik Jam Session - музикални импровизации 20.12 Вечер на шоколадовите шотове 21.12 Foo Fighters Affection Tribute - Live Concert 22.12 Drum'n'christmas - party 25.12 90's were F*cking awesome - party 27.12 Miry acoustic - performance 28.12 Pizzza - Live Concert 29.12 Джага турнир 31.12 Happy new 2019 party 15


ЗАВЕДЕНИЯ

Рес торант Санторини

Рес торанти GODZILA

гр. Варна, бул. Княз Борис I-ви 66, раб. време: денонощно 2 гр. Варна, бул. Мария Луиза 37а, раб. време: 9:00-23:00 3 гр. Варна, Grand Mall, ул. Андрей Сахаров 2, ет.2 раб. време: 9:00-23:00 Телефон за достaвки: 0700 160 10 www.godzila.bg FB/GODZILARestaurants 1

Коктейл бар PUNTA CANA

35 Варна, ул. Железни врата 42

раб. време: 8:00-22:00 тел. за резервации:0888 08 08 85 FB: puntacanaallseasons 4 Варна , Алея Първа Сезон: пролет/лято FB: Коктейл-бар PUNTA CANA

16

14 бул. Цар Освободител 76 Г,

раб. време: 10:00-00:00 тел.: 0876/ 900 111 0898/728 807 FB: Santorini Fish Restaurant

Рес торанти Фратели

кв.Чайка, бл.34, партер раб. време: 08:00-23:00 Тел. за резервации: 0897 40 50 60 гр. Варна, Фратели Фиш, кв. Чайка, бл.34, вх. А партер раб.време: 08:00-23:00; Тел. за резервации: 0877 33 19 18 8 гр. Варна, Фратели кв. Виница, ул. "Цар Борис III", №59 раб.време: 08:00-23:00 Тел.: 0877 11 62 10 Телефона за доставки: 0700 33 903 или на www.fratelli.bg всеки ден от 10:00 до 23:00часа 9 гр. Варна, Фратели бул. Сливница, ул.Константин Величков 55 раб.време: 08:00-23:00 Тел.: 0876 61 51 51 7

Кафе-с ладкарница Endor fino

5

Варна, бул. Сливница 39, раб. време: 7:30-23:00 FB: ENDORFINOCAFE INSTA: Кафе-сладкарница ENDORFINO

Рес торанти Ла Пас тария

10 Ла Пастария Драгоман

ул. Драгоман 45 тел.: 0896 77 99 35 работно време: всеки ден от 11:00 ч. до 23:00 ч.

11 Ла Пастария Бриз

кв. Бриз, к-кс Паркмарт (бивш к-кс Пикадили Парк), бул.Княз Борис I, Приморски парк За резервации: 0897 93 87 33 За доставки: 08765 72 782; 08764 72 782 Работно време: всеки ден от 08:00 ч. до 23:00 ч. Разнос: всеки ден от 12:00 ч. до 22:00 ч. www.lapastaria.net FB: RestaurantsLaPastaria Instagram: @lapastaria


Indian Bar Спортен бар

Бира магазин и бирария

34 гр. Варна,

ул. Любен Каравелов 28 раб. време: 08:00-23:00 тел: 0887478925

12 гр. Варна, ул. Петър Парчевич 22 раб. пон.-пет. 16:00-00:00 съб. - нед. 09:00 - 00:00 тел.: 0887478925

Кафе-бар "Muffin"

Кафе с ладкарница Муро

13 Варна, ул.Иван Вазов 9,

раб. време: 08:00 - 19:00 Тел.: 0879423144

6

гр. Варна, Muffin bar & coffee, бул. Чаталджа № 14 раб.време: 07:00-00:00 Тел.: 0892 30 23 04

Three Lions Pub

est . 2 000

36 гр. Варна,

ул. Княз Александър Батенберг 41 раб. време: 18:00 - 01:00 тел: 088 847 5082

17


So Fresh Healthy food & juices

Бис тро Revolution

27 Le Chef Севастопол - гр. Варна,

15 So Fresh Sevastopol

Варна, бул. Сливница №16 пред хотел Черно море, раб. време: 08:00-22:30 16 So Fresh Grand Mall ул. Андрей Сахаров 2, ет.2 (Гранд Мол Варна), раб. време: 10:00-22:00 17 So Fresh ParkMart Приморски парк 482 (бившето Пикадили Парк) раб. време: 8:00-21:00 18 So Fresh - Healthy & Delicious гр. Варна, бул. Сливница №33 - до кафе Коста, раб. време: 08:00-22:30 Тел.: 0879 277 266 FB: sofreshbg, www.sofresh.bg

18

бул. Княз борис I-ви 46 Раб. Време 9:00-22:00 28 Le Chef Grand Mall - гр. Варна, ул. Акад. Андрей Сахаров 2 Раб. Време 10:00-22:00 Телефон за доставка 0700 900 90 www.lechef.bg

Vege-Joy

25 гр. Варна,

ул. „д-р Людвик Заменхоф“ 10 раб. време: 12:00-22:30 тел: 0883.777.156 FB: vegejoy / www.vege-joy.com

26 гр. Варна, ул. 27 юли 13

раб. време: пн- пт 08:00-21:00 събота: 10:00-20:00 тел: 0879808809 FB: Revolution Food & Bar

Родопа милк

21 гр. Варна,

ул. Никола Михайловски 17 Тел. 0898 938 371 22 гр. Варна, ул. Прага 2 Тел. 0895 181 688 23 гр. Варна, ул. Сан Стефано 16 Тел. 0878 597 878 FB: Магазин Родопа милк


ðåñòîðàíò Âàðíà, 9000 óë. Þðèé Âåíåëèí 4 087 756 163

Новогодишно Меню

Напитка за добре дошли Основно ястие ×àøà ïåíëèâî âèíî ñ êàòúê, áðóñêåòà è äîìàøíà áúëãàðñêà òðóøèÿ

Студено предястие

Áåéáè ñàëàòêè ñ áúëãàðñêî äîìàøíî ïðèãîòâåíî ñèðåíå, êðàñòàâè÷êè, ïå÷åí ïèïåð è ðåïè÷êè

Топло предястие Äîìàøíè çåëåâè ñúðìè

Аджестив

Ïåðëà êúïèíîâî ñîðáå

Ñâèíñêî ôèëå ìèíüîí áàâíî ãîòâåíî â ñîáñòâåí ñîñ, ñ ïîêðèâêà îò çåëåíè áèëêè, ðåäóêöèÿ îò ÷åðâåíî öâåêëî, öâåòíè áåéáè ìîðêîâ÷åòà, âúðõó ïóõêàâî ïþðå îò êàðòîôè ñ òðþôåë

Следястие

ÊÓÂÅÐÒ 100 ëâ.

Âàðèàöèÿ îò òðàäèöèîííè áúëãàðñêè ôèëåòà è ñèðåíà

Десерт

Íîâîãîäèøíà ïðèêàçêà

Напитки към куверта

50 ãð. ðàêèÿ Òèêâåø, Áåçàëêîõîëíà íàïèòêà ïî èçáîð ìèíåðàëíà âîäà, 0,5 ë. âèíî ïî èçáîð

Новогодишна баница с късмети и шампанско за добре дошла на 2019 г.

Стилна музикална програма с изпълнение на живо на джаз, евъргрийн и мелодична рок класика


23 9

Др ас ов Ас ен

Регионален исторически музей

ул .П ро ф .М ар ин

ул .Ц ар

Градска галерия

Др ин ов

21 28

Куклен театър

Пъ рв и

3

Драматичен театър

ул .И ва н

16

Варна

Дворец на културата и спорта Община Варна ФКЦ Римски терми

и рн бо Съ . бул

Скейт парк

Икономически университет

иза Лу М. . бул

30

19

Куклен Театър

13

12 36

во но ей Ш ул.

Драматичен Театър “Стоян Бъчваров”

ин Бд ул.

пка ул. Ши

Природонаучен музей

22

ул. Иван Вазов

Туристически информационен център

25

31

ца ни ив Сл л. бу

Летен Театър

Регионален Исторически Музей

2

н ма аго Др ул.

10

Сцена Раковина

ул. В оде н

Морска гара

26

ул. Михаил Колони

Първи з Борис бул. Кня

х Аспару ул. Хан в сла Пре ул.

ул. Охрид

20

ти ве .С ул

т ен им л К

20 Римски Терми


по лк

24 6 35

5

33 34

ел ит од об св О

ия он ед ак .М ул

ул .Л ю бе н

р Ца л. бу

Ка ра ве ро в

ул .О см и

Пр им ор ск и

14

мов коно дор И ул. То

13

ърви рис П яз Бо н К . бул

Икономически Университет

ДКС

7

8

17

11

12

Летен Театър

5 27

1

11

15 18

32

7

Сцена Раковина

10

29

Скейт Парк

4

9

36 21


М А ГА З И Н И

Н а Тъ мн о

Sunny Dance studio

ШантавоЕ

29 Варна, ул. Стефан Стамболов 2,

раб. време: понеделник - събота: 10:30 -20:00 часа неделя - 11:00-18:00 часа тел: 0876 440 596 www.natamno.com

Школа по Салса, Зумба, Бачата, Кизомба. Класове за възрастни и деца! Шоупрограми за фирмени и лични празници. 33 Варна, ул. Братя Бъкстон 19

оригинални и бизнес мартеници електронен магазин www.Babamarta.bg Тел. 0889607020

22

раб. време: 17:30 - 21:30 Тел: 0884626033 e-mail: sunnydance@abv.bg www.sunnysalsa.com FB: Sunny Salsa, FB: Sunny Dance studio

31 Варна, ул. Братя Шкорпил

29 (на 20 метра от театър Българан) раб. време: 10:00 - 19:00 пн-пт ; 09:30 - 13:00 сб Тел. 0876 88 6670 www.Shantavo.bg FB: ShantavoE


НА СРЕЩА

снимка: Личен архив

Кирил Аспарухов от

Пл амена Александрова

Всички го познават. Емблема е на културния живот в града за поне две поколения. Обича да провокира, да говори за себе си, да привлича внимание. Обикновено той насочва прожектора към интересните личности. Този път го слагаме от другата страна на микрофона, за да ни разкаже поне няколко парченца от епичната си биография. Един журналист, поет и шоумен само на 70. 23


НА СРЕЩА

снимка: Личен архив

Как се случи така, че изминахте пътя от Петрич до Варна, останахте тук и от инженер се превърнахте в градска легенда? Влюбих се във Варна още като ученик в петричката гимназия. Влюбих се и във Варненския залив. За да акостирам, трябваше да получа временно варненско жителство. Даде ми го автомагистрала „Хемус“ и Аспарухов мост, където работех като инженер-геодезист. Предадохме обекта и ме съкратиха. Не бях нито по разпределение, нито имах постоянно жителство. Тогава се появи Девня, която „изграждаше хората, а ние изграждахме нея“. Но шило в торба не стои и вече бях от състава по модерни танци при Профсъюзен дом на културата „Г.Димитров“, станах приятния виновник за учредяване на спортните танци във Варна. А още като студент бях от първите трима танцьори на България, които демонстрираха стандартни танци на

24

сцената на Модна къща“Лада“. Така се появиха и първите програми на „Златни пясъци“ със спортни танци. Поканиха ме в завод „Дружба“ да направя юбилейното им ревю и така създадох и школа за манекени. В Девня експериментирах да правя интервюта и срещи на трудовите колективи с популярни личности от сферата на културата. Не съм допускал, че ще се наложа в толкова много ниши на обществения живот, че ще правя конкурси за красота (Мис и Мистър Тийнейджър, Принцеса на Варна, Мистър Варна, Кралица на красотата), че ще създам първото в България клубно шоу „Лейдис найт“ – 8 сезона в дискотека „Сити клуб“, а с него ще обикалям цяла България; че ще коментирам баскетболни, волейболни и хандбални мачове в зала, на живо; че ще бъда церемониал майстор на 25-годишнината на „Любовта


е лудост“, на най-престижните конкурси по спортни танци и рокендрол във Варна… Сигурно изпускам много неща, които съм създал, но докато се усетя, минаха достатъчно години, за да бъда един от знаковите хора в морската столица. Прописах и стихове. Направих неповторими интервюта. Събрах ги в 20 сборника. А как се чувствате от другата страна на микрофона, в ролята на интервюиран, а не на интервюиращ? Обикновено колегите ме прескачат. Правят се на разсеяни и не си позволяват да ме интервюират. Аз съм от двете страни на барикадата. Отразявам събитията, но и създавам такива. А те това явно не могат да ми простят. Усещам въпроса в движение и веднага отговарям. Така ще направя и с Вашите въпроси. Карате ме да се чувствам забелязан и поне мъничко значим. Биографията и творческият Ви път са забележителни, но широката публика Ви познава основно от телевизионния екран. Как предразполагате събеседниците си и какви журналистически трикове използвате, за да направите добро интервю? Не съм завършил журналистика, но вече я упражнявам над 40 години. Смея да твърдя, че най-добрият ми учител от разстояние е Кеворк Кеворкян. Под лупа съм гледал интервютата му във „Всяка неделя“. И когато ми позволи да го интервюирам след един кинофестивал на „Златната роза“, на който беше председател на жури (Има ли някой, който може да се похвали с подобно нещо?), аз му признах, че от него съм се научил да гледам събеседниците си в очите и да ги слушам какво ми говорят, а не да си гледам въпросите на листче, написани пред мен. Той само допълни: „Никога не питай нещо, на което не можеш да отговориш поне 50%.” Събеседникът може да ти изиграе номер и веднага да те пита: „А Вие как отговаряте?”.

снимка: Личен архив

Когато правя интервюта с дейци на културата, аз вече съм ги гледал от първи ред. Познавам ги. И съм добронамерен. Обичам да ги питам кой е техният бряг (в буквален и в преносен смисъл) и кое пътуване предпочитат – към брега или от брега? И още по неочаквано им предлагам да си сменим ролите, те да ми зададат един въпрос, а аз да отговоря. През ноември отбелязахте 70-годишния си юбилей. Как успявате толкова години да се задържите на гребена на вълната и с какво поддържате духа и словесната си форма? Каквото и да съм правил, правил съм го с любов и от сърце. На много от танцовите формации, артисти, певци, художници, манекени съм бил своего рода ментор, учител. 25


НА СРЕЩА

Първи интервюта. Първи шоу програми. За мен няма „не може“, „няма да стане“. Раздавал съм се от сърце. Аз съм им давал криле за полет. Но съм създал и много неблагодарници. И всичко това подхранва моята чувствителност, а скорпион като мен – авантюристичен, максималистичен, успява да се освободи в стих, в програма…и така поддържам форма. Имате ли любим събеседник през годините? Или куриозни журналистически случки? Много са куриозните случки. За тях мога с часове да споделям. Но най-много съм интервюирал Невена Коканова, Васил Михайлов, Наум Шопов, Джоко Росич, Никола Манев,Нешка Робева. Между неповторимите изпитания са интервютата ми с Жулиет Греко / Жужуб – Франция, Оскар Бентън, Суингъл Сингърс, Владимир Василиев, Патрик Дюпон, Лойпа Араухо, Людмила Гурченко, Силви Вартан. Случва ли се да преминете приемливите граници на провокацията? От покойната Невена Коканова, която беше и моя кума, запомних три много важни неща – да не питам кой колко получава, кой каква вяра изповядва и кой какво прави под чаршафа. И винаги питам събеседника си има ли тема табу, която да не докосвам, която да не дълбая. Уважавам събеседника си, за да ме уважава и той. С това си обяснявам успеха в моята журналистическа работа.

26

Споделяте ли схващането, че Варна е град, който живее само през лятото, а през зимата тук нищо не се случва? Аз казвам, че във Варна няма мъртви сезони. Дори много често Варна е пренаселена от събития. Наистина, през лятото е пир за сетивата. Но и другите сезони не отстъпват. Кой град в България може да се похвали с толкова много фестивали на всякакво ниво?! Поезията Ви вид бягство от шума на журналистиката ли е? Поезията е моята истина. Бягство към белия лист. Тя е моето откровение, с което после приобщавам и другите. Нима ми е безразлично, когато някой прочете мое поетично откровение и каже „Това съм аз, познат ми е този ад, изживял съм това чувство,но ти си намерил точните думи, образи и поанта”? Това ми дава криле за следващ поетичен полет. Какво си пожелавате за 2019-та? Иска ми се да съм здрав. Да имам още сезони в телевизия „Черно море“. Катедралният ни храм да стане проходим до камбанарията (както е по света). Да реализирам първия Фестивал на банските костюми във Варна (много инстанции се правят на разсеяни). Иска ми се най-после и Варна да има своята алея на велики личности, оставили трайна следа в нейния пъстър живот, както Алеята на звездите в Лос Анджелис. По инициатива на Телевизия „Черно море“ вече взехме първите отпечатъци на Владимир Василиев, Лойпа Араухо, Патрик Дюпон и Ерик Вю Ан – балетните звезди от първия Международен балетен конкурс в света (най-разпознаваемото варненско отроче). Бях зрител в Ковънт Гардън, Метрополитен и Гранд Опера Париж, ще ми се да го направя и в Болшой театър, в Миланската скала. Та аз съм само на 70 години!


Н А П ЪТ

От Нели Ташкова Планината ми е като наркотик – веднъж на няколко месеца трябва да си взема планинската доза приключения, независимо от сезона. В разгара на лятото с мои приятели планинари решихме да усетим енергията на Алпите. Амбицията ни беше да преминем през 13 върха от категория трихилядници в рамките на четири дни. Маршрутът ни бе част от траверса на едно от най-красивите била в Алпите, на територията на национален парк Стелвио, Ломбардия. Пътуването ни от Варна премина неусетно през София, Белград, Загреб и Любляна (неусетно за тези, които не шофираха) и крайната ни точка с автомобил беше град Санта Катерина, където жегите отстъпиха пред прохладния планински климат. Хижа Forni (2178 мнв) беше първият ни временен дом, откъдето стартира преходът ни. След като се настанихме и вечеряхме обилно, разтоварихме излишния багаж в колата, подготвихме си екипировката за предстоящия преход и се отдадохме на заслужен сън. Европейските хижи се отличават с безупречна

чистота, с комфортни легла и редица други удобства според надморската височина. Първото утро в планината ни посрещна с внушителна гледка към единия от ледниците, който ни загатваше какво ни очаква. Потеглихме към хижа Casati (3254 мнв). Още в началото, насред красивия пейзаж, съзряхме мармот, който ми заприлича досущ на сурикат. Издаваше кратки и кресливи звуци, които ехтяха насред зелените поляни. В далечината се белееха върховете, по които щяхме да вървим през следващите дни или поне така се надявахме. Първата ни спирка беше хижа Pizzini (2700 мнв), до която стигнахме неусетно, тъй като теренът до нея беше сравнително полегат. След кратка почивка там започна нашето същинско изкачване. По пътя се разминавахме със стада от крави, кози и овце. Животните бяха толкова чисти, че приличаха на плюшени играчки. Оставаха ни още около 600 метра денивелация. След първите преодоляни 300 метра почувствах леко неразположение заради липсата на аклиматизация. 27


Н А П ЪТ

Пулсът ми се ускори и главата ми затуптя. Изведнъж задуха много студен вятър и слънцето се скри. Вървяхме по стръмен терен със серпентини. Хижа Casati стоеше като „кацнала“ на билото и се уголемяваше все повече с напредването ни по маршрута. По всичко личеше, че времето се влошава, което налагаше да ускорим темпото. Тъкмо достигнахме целта си, когато започна да вали сняг. Посрещна ни лунен пейзаж и само най-близките хълмове бяха на фокус заради ниската облачност и снежната буря, която се задаваше. Земята беше скована от студ. След като се настанихме в хижата, побързахме да разхвърлим багажа си и да изпием по един горещ чай. Усещах лекото главоболие в тила и слепоочията, а сърцето ми все още биеше учестено. Първият ден в планината често е критичен и се явява адаптивен към условията на по-голяма височина, а нощта е безсънна и понякога е съпроводена от трудно дишане. Силният вятър бушуваше цяла нощ и свиреше в комина на стаята ни. Сутринта картината беше още по-сурова и не беше ясно дали ще тръгнем изобщо през този ден. Трябваше да изчакаме. Закусихме и отново се качихме в стаята, където обсъждахме каква стратегия да предприемем. Аз се притеснявах от това, че снегът беше покрил цепнатините на ледника, по който трябваше да се движим, и съществуваше реална опасност да пропаднем. 28

Забелязахме една двойка да потегля към връх Monte Cevedale (3769 мнв), който беше планиран в нашия график за деня, и в крайна сметка решихме да потеглим, а ако нещо ни притесни, да се върнем обратно. Екипирани закрачихме в снега. Атмосферата беше нестабилна и слънцето ту се показваше, ту се скриваше зад гъста пелена от облаци. Изведнъж видяхме в далечината хората, тръгнали преди нас, да се връщат. След като ни наближиха, ни посъветваха да изчакаме или да сменим маршрута си, защото едната жена ни сподели как е пропаднала в триметрова цепнатина и рискът е голям. Нямахме време за губене и решихме да се върнем обратно към хижа Forni. В момента, в който започна слизането ни надолу, времето се стабилизира и проясни. Слънцето огряваше върховете, които снегът бе „съживил“, и пейзажът беше много по-живописен и внушителен. Бързо стигнахме междинната хижа от прехода ни и се отдадохме на кратък отдих. След питателният обяд потеглихме отново. Първите мазоли вече бяха налице, но ентусиазмът притъпява болката. Докато вървях, си мислех как Господ вероятно ни спаси от нещо много лошо, което можеше да се случи. Фактът, че времето спонтанно се оправи след като предприехме слизане, аз възприех като знак, че този път Планината не желае да ни допусне и ѝ бях благодарна.


29


Н А П ЪТ

Най-накрая стигнахме до колата и потеглихме към хижа Berni (2541 мнв). Бяхме решили да сменим маршрута си. На следващата сутрин, отпочинали, поехме към връх Pizzo Tresero (3594 мнв). Предстоеше ни нощувка в бивак, което налагаше максимално да олекотим раниците си. Тръгнахме, заредени с бодри сили и калории. В началото се движехме по равен терен. Прекосихме реката, извираща от единия от ледниците, минавайки по мост. Слънцето озаряваше напудрените със сняг върхове, а сетивата ми се изпълваха с цветове и аромати. Вече се чувствах аклиматизирана и вървях с лекота. Коремното дишане и равномерните крачки най-накрая влязоха в синхрон. Неусетно групата се скри зад мен, а аз, следвайки маркировката, се възползвах от преднината, за да снимам величествените гледки наоколо. Вдясно, подобно на застинала лава, единият от ледниците се беше разстлал и имах възможност да му се полюбувам отблизо. Но ние трябваше да поемем наляво, към друг ледник. Скоро започнаха да се появяват езерни петна и след втория участък с изкачване спрях за кратък отдих и за да изчакам и останалите от групата. Предстоеше ни още един участък с изкачване, последван от равнинен терен преди следващото изкачване, непосредствено покрай самия ледник. Върхът отдавна се виждаше, а бивакът 30

приличаше на малка червена скаличка, до която ми беше трудно да си представя как ще стигнем. Вече беше време да извадим алпийската екипировка. Въоръжени с котки и пикели и в свръзка, вървяхме по ледниковия ръб и наблюдавах зловещите бразди, пронизали ледената шир. Достатъчно беше едно подхлъзване, за да се озовеш отново в изходна позиция. След около 30-минутно вървене стигнахме точката, от която трябваше да се изкатерим до билото. Имаше статично помощно въже, което ползвахме за парапет и започна същинското катерене. Озовахме се насред билото, което щеше да ни отведе до върха (надясно) и след това до бивака (наляво). Все така завързани, започнахме да вървим по плоските камъни, застлани един върху друг. Трябваше да правим внимателни крачки, защото доста често камъните поддаваха, а под тях имаше сипеи. След около час бяхме на върха. Пред нас се разкриха живописни картини, а планинските хребети изглеждаха още по-величествени. Леката облачност допълнително подсилваше красотата, подчертавайки релефа с пухкавите си хвърлени сенки. Дойде време да си съберем сняг, който по-късно щяхме да разтопим за чай и вода. След краткия престой на върха поехме обратно по билото към бивака. Имаше участъци, невъзможни за преминаване, и трябваше да търсим алтернативен маршрут.


Затова се налагаше да прокарваме инвентар и да откатерваме, докато не стигнем стабилна основа, което ни бавеше допълнително. Въпреки че имахме късмет с времето, слънцето залязваше и трябваше да побързаме, за да не се налага да вадим челници. Гледката надолу беше страшна – стръмният наклон завършваше директно с ледникова набраздена повърхност. Пикът на адреналин ме връхлетя, когато понечих да се хвана за една скала, а тя се отчупи, при което отскочих назад, но започнах да се хлъзгам по сипеи. Оттук насетне, докато не стигнахме бивака, се сковах и вървях още по-бавно. За щастие пристигнахме тъкмо навреме и имахме късмет, че нямаше никой друг освен нас. Бивакът представляваше малка барачка с размери не повече от 2,50/2,50 м и с шест легла, разположени П-образно. Беше локализиран на ръба на малка площадка насред билото, захванат със стоманени въжета за по-голяма сигурност. Разтоварихме багажа и извадихме котлона, за да си направим чай от снега. Това беше една от най-хубавите вечери в живота ми, в които изпитвах огромна благодарност, че имам покрив над главата си, вода, храна и хубава компания. В такива моменти човек осъзнава колко малко му трябва, за да се чувства добре. Заспах с мисълта за близките ми хора, която ме топлеше през нощта.

На сутринта зачаках изгрева, наблюдавайки гледката от малкото прозорче до леглото ми. Не всеки ден може да бъде посрещнат от ръба на скали, извисяващи се над била и ледници. Бяхме на 3400 мнв. След подготовката на багажа поехме отново надолу по билото. Беше поредният слънчев и приказен ден. Вървяхме и не можехме да повярваме как само за един ден сме изминали толкова голямо разстояние. Хижа Berni ни очакваше. Преходът ни приключи с боси крака в ледената вода на близката река, съзерцавайки малката червена точица, в която бяхме пренощували само преди няколко часа. Това приключение беше урок по Его за АЛПИнисти. Планината ни напомни, че не бива да предприемаме рискове на всяка цена и да гоним конкретни резултати, а че трябва да сме смирени и гъвкави, за да можем да се насладим максимално на всяка една промяна в плана, защото много често именно това може да спаси живота ни.

31


MADE IN VARNA

МАЛКА КЪЩА В ГРАДСКАТА ПРЕРИЯ От Полина Милчева

Градският пейзаж рядко ни предлага нещо по-различно от стандартното излъчване и общото архитектурно настроение, което носят урбанизираните райони. Недалеч от пресечната точка на улиците „Уилям Гладстон“ и „Джеймс Баучер“ се намира едно от местата във Варна, които впечатляват и със сигурност предизвикват въпроси у минувачите. Това е стугарското ателие на господин Благой Попов. То наподобявава българска селска къща с градина от началото на миналия век, а приказната му аура е подсилена от близостта на контрастните жилищни блокове. Благой е родом от село Пиперица, което е разположено на 2,5 км от Промахон и гранинчния пункт Кулата. Напуска родния си дом средата на 60-те, когато отива да учи керамика в Попово, а после идва във Варна и остава да живее и работи тук. Благой обича професията си и казва, че откакто се помни, прави нещо с двете си ръце. Отдаден на занаята, през 32

годините се развива като майстор стругар, а през 1989-та се възползва от указ 56 и създава ателието си. В началото, разказва той, направил градинка с цветя до постройката. По това време имало 5-6 оплаквания към Общината, в които хора изразявали опасения, че блокът в съседство може да падне заради градинката. Цветята, благодарение на тогавашната лесна за прескачане и ниска ограда, били редовно обирани от предприемчиви възрастни дами, които търували с тях. Днес оградата е висока, а блокът в съседство е все още на мястото си. През изминалите години господин Попов развива и разширява ателието и градината със собствените си ръце. Настоящият му вид прилича повече на мини музей. Автентичността на мястото привлича вниманието и буди възхищение, a минувачите често се спират, за да се потопят в тази възстановка на отминали времена, ценности и дух.


33


КОЙ СИ ТИ?

POLINA ПЕЕ от

Н и ко л П ат ра ш ко в а

Здравей! Представи ни се. Здравейте, аз съм Полина. Може да видите името ми най-често изписано на латиница по плакати из града, да чуете гласа ми в различните платформи за музика или да ме видите на сцена, изпълнявайки любимите си песни. Откога се занимаваш с музика и как започна всичко? Всичко започва в сърцето и цял живот се развива, стига да успееш да запазиш страстта и вярваш в себе си и в това, което желаеш да постигнеш. Във Варна преди три години започна същинският ми музикалния път, когато усетих, че в мен живее артист, който има нужда да изяви себе си и повече хора да научат за любовта му към музиката. Сбъдвам мечтите си и до ден днешен. Каква музика харесваш ти самата и кой е любимият ти изпълнител? Моята музика е R&B/Soul/Hip-hop. Може би защото пораснах в златните години на тези 34

стилове и чух най-доброто от тях. Но вкусът се формира с времето и става все по-пъстър. Не спирам да експериментирам със звученето и търся колаборации с изпълнители от различни жанрове. Така се ражда и моят стил, без рамки и компромиси за качество, интересна смесица от всичко, което обичам да слушам. Аз съм голям меломан и постоянно откривам нови артисти, които ме вдъхновяват. Но имената, които мога да препоръчам в разговор с някой, са: D’angelo, Jill Scott, Jorja Smith, H.E.R., Snoh Aalegra и Anderson Paak (през последните две години). Имаш ли любимо място във Варна? Без колебание: Studio 21 Culture Club , Menthol, Cubo, Sundogs и новото попълнение в града ни, Bacaro – всички тези места са любими социални средища. Свързва ги това, че на всяко едно от тях мога да чуя хубава музика, да срещна любими хора или просто да се отпусна и да се почувствам добре.


Разкажи ни за авторския ти албум. „Carmen”. Така се казва. Моят първи полет в изкуството като автор и най-силен момент! Състои се от пет трака, по които работих с артисти от различни жанрове. Както казах, да експериментирам ми е в кръвта. Основен бийтмейкър е MADMATIC, инструментала за песента „ Отпечатък” направи Иван Алексиев /ВАНТКА/, а музикантите, които участват, са Стоян Роянов Я-я и Нейко Бодуров. Без тези хора и най-вече без тяхната безапелационна подкрепа и професионализъм „Carmen” все още щеше да бъде просто една мечта за мен. Можете да чуете албума ми в YOUTUBE, SoundCloud или да се свържете с мен в официалната ми страница във FACEBOOK: Polina/ Polina Antonova и да поръчате копие от диска. Смяташ ли да останеш и да се развиваш като артист във Варна? Какви са плановете ти за бъдещето? Последните два месеца живея в София. Реших да разширя полето си за изява, но това не означава, че съм забравила за скъпата ми Варна. Често пътувам и все още активно участвам на варненска сцена. Варна ми липсва много, повярвайте ми, и правя всичко възможно да поддържам контакт с публиката тук. На всички хора, които не спират да показват колко обичат това, което правя, искам да кажа: Задава се нова песен! След нея още една! Не спирам да работя и няма да ви разочаровам! Коя е сцената, на която искаш да пееш и с кого? Представям си европейска сцена. Royal Albert Hall (като сцена) или North Sea Jazz (като фестивал). В България също имаме с какво да се похвалим: A to Jazz Festival, Kapana Fest и др. С удоволствие бих се включила в някое от следващите издания. A колкото до това с кого - където и да пея, за мен е важно да се чувствам спокойна, за да мога да дам максимума от себе си, за да зарадвам публиката. Това се случва само когато заедно с мен на сцената стоят хорасъмишленици, с изявен професионализъм и страст към музиката. Слава Богу, имам тези хора до себе си!

Къде можем да те слушаме през декември? Декември е динамичен месец, можете да ме чуете на доста места, едно от тях е Shishi Asian Bar на 21-ви. Ще успеем да осъществим и лайв на Шуменска сцена, за което много се радвам. За повече информация може да следите страницата ми във Facebook, която е и основен източник за бъдещите ми творчески планове и събития с мое участие. Пожелаваме ти здраве, любов и професионални успехи през новата година. А ти какво ще ни пожелаеш? Пожелавам ви да срещате добри хора в живота си, да вярвате силно в себе си и нека мечтите ви станат реалност! А ако срещнете трудности по пътя си, не забравяйте: животът става по-поносим, ако леко му се надсмиваме! Успех и благодаря за вниманието!

35


ДЕТС ТВО МОЕ

КОЛЕДНА ВАРНА ЗА ДЕЦА от

Д о ра С о л а ко в а

Всяко дете очаква това време от годината с трепет. Наближават коледните празници и е време да помислим каква изненада да поднесем на малчуганите у дома. Във Варна коледната програма за деца е пъстра. И тази година Varna Mall ще е първа спирка на Дядо Коледа в нашия град. От години любимецът на децата „каца“ на покрива на търговския център и се спуска от него пред очите на малчуганите заедно с чувала си, пълен с подаръци за тях. Тази година той долетя още в последния ден на ноември. От 1 до 31 декември беловласият старец ще очаква децата на трона си, а всяка снимка, направена от „официалния фотограф“ на Дядо Коледа, осигурява участие в онлайн фотоконкурса „Усмивка с Дядо Коледа” във Facebook страницата на Varna Mall. Дядо Коледа ще посети и Фестивалния и конгресен център заради зимния фестивал „Сръчко“. Най-малките гости на фестивала ще могат да си направят снимки с Дядо Коледа и да получат подаръци, които родителите им предварително са приготвили. Услугата е безплатна, с цел да се зарадват децата на Варна. Ако търсите нещо по-творческо, мястото за Вашето дете може би е Лего сити. Деца и родители са поканени на интересна Коледна работилница за играчки. 36

Ще се правят коледни играчки от шишарки, картички, децата ще пишат писма до Дядо Коледа и ще изработват семейства от снежни човеци. Забавлението започва в първата събота на месеца – 8 декември от 15 часа. Почитателите на поредицата книги за момчето магьосник Хари Потър ще се съберат на Коледно четене. Мястото е новоткритата кафе-книжарница и библиотека за деца и юноши PiBooks. Тя се намира на най-вълшебния адрес в града ни – ул. „Бдин“ №1 ¾. Четенето ще обедини Коледа в книгите за очилатия магьосник. Събитието е подходящо за деца, които са чели книгите поне по веднъж. Подробности за събитието можете да откриете на страницата и в групата на Препрочитателски клуб Daily Potter. Най-новият спектакъл за деца на Драматичен театър „Стоян Бъчваров” е по пиесата на Магда Борисова „Коледата на госпожа Коледа”, която е с награда от Международния конкурс „Драматургия за деца” 2018. Представлението е насочено към деца от четири до сто и четири години. Темата за коледния празник е преплетена с темата за благотворителността и милосърдието по достъпен и увлекателен начин за детската публика. Примиерата на спектакъла е на 16 декември.


Вокална група “Весели Щурчета“, Лили и Бурназа представят детското коледно представление „Да, Коледа“. Авторът обединява известните и любими на малки и големи, герои от златния фонд на световните приказки в едно цветно пътуване, изпълнено с приключения, смешни и забавни ситуации. Постановката можем да гледаме във Фестивален и конгресен център на 15 декември. На 16 декемви в Градската художествена галерия детски хор "Добри Христов" ще представи своята коледна програма. Познати и не толкова познати коледни песнопения ще зарадват малки и големи почитатели на хора с диригент Галина Станишева и корепетитор Биляна Енева – Чакърова. Учениците от Математическа гимназия „Д-р Петър Берон“ са подготвили ежегодния си Коледен благотворителен кулинарен базар. В основата на организацията е Ученически библиотечен съвет. Събитието ще се проведе за девети пореден път. По традиция учениците от гимназията и техните родители приготвят сладкиши, соленки и други лакомства, които се предлагат благотворително срещу дарения, а събраните

средства се използват за закупуване на нова художествена литература за библиотеката. През месец декември ни очаква и нов български филм. Деветгодишният Марти попада в работилницата на Дядо Коледа и я модернизира, но компютърна грешка обърква работата. Момчето признава, че е сбъркало, и вместо наказание, получава прошка и подкрепа от всички джуджета. Заедно те успяват да спасят Коледа. "SMART Коледа" можем да гледаме в залите на ФКЦ. За малко по-големите предстои и коледно издание на AniFest 2018. Коледното Аниме събитие тази година ще се проведе в Двореца на културата и спорта на 15 декември. Предстои вълшебен и весел месец. Често казваме, че по това време на годината се случват чудеса. И винаги откриваме чудото в детските очи. Защото точно това празнуваме в края на декември – рождението на едно дете, донесло надежда на света. Радост можем да подарим на децата си не само с подарък и цветно събитие, но и с топлината на нашите обич и внимание. Весели празници!

37


изМИСЛИте

ЕДНО ЗЕЛЕНО "БЛАГОДАРЯ" от

Грийн Долинска

Здравей! Днес усмихнат ли си ? Аз да . Усмихвам се, защото знам, че вчера спасих едно дърво. Как ли? Направихме си вкъщи страхотна новогодишна елха. От старата стълба, която седеше самотна на тавана. Сега тя е красива, грее във всички светлини и е така доволна,че е споделена. А дървото си е в гората- там, където трябва да бъде. Диша с мен и теб, за нас. Усмихвам се, защото знам да изхвърлям разделно, да използвам минимално пластмаса и хартия и защото всеки път, когато чета етикета или съзнателно внимавам кое ще е по-малкото зло, се чувствам велико. Усмихвам се, защото знам какъв е примерът, който давам на децата си. Как нежно им показвам пътя, който не разрушава, а иска да строи. Как всеки ден мога да измисля начин да избягам от сивото и да се почувствам по-зелена. Как днес, ако се старая да съм такава, утре ще е по-слънчево за тях. И се усмихвам, защото знам че има смисъл. Че Тя - Природата ни, оценява всеки малък жест към нея. Дори да вдигнеш капачка от земята, за да я изхвърлиш където трябва, дори просто да вземеш любимата си торба за пазар, вместо да използваш сто найлонови, ще усетиш усмивката и зад гърба си. А тя ще предизвика и твоята. Това е моето „благодаря” ! А твоето какъв цвят е?

38


P. S .

БОЖИДАРА МАНЕВА Божидара Манева живее във Велико Търново и казва за себе си, че е от породата на мечтателите, на хората, които сънуват и през деня. Както всеки четящ и влюбен в литературата човек, решава, че е време да мине и в другото и поле - това на пишещите. Белият стих и отива. Повече редове от Божидара - на фейсбук страницата и „Редове” . *** Като цвете под снега чакам да влезеш в стаята, да минеш през стената с вятъра, който си донесъл. Да вдишам в косата ти разрошени мисли от погледи, отправени в далечно минало. Разтичам се в мебелите, пропадам в пода, носталгията ме носи на раменете ти.

*** Ветровете на очакването в приведен танц сънуват зима. Земята, тъжна и напукана, ги приласкава трескаво. Между съсиреците на студеното небе надничат глухонеми херувими, окръглени във своята невинност, *** нарамили светия студ, Забързан ход на зимата прегърнали блажено и дъжд в крилата. тишината. Сребристото по тях изчезва Ще слязат с последните лъчи. по невидимите нишки Като птица плувам под капките, да превърнат като риба летя над капките. вечната вода Но не стигам до целта във лед. да изплувам като тиня от дъното, Снегът, да се утая като пясък от рапани, когато завали, да измисля нов свят отвисоко ще бъде и да му се поклоня. съвършената симфония, създадена от Бог. *** Стоиш замислен на отсрещния тротоар. Опрян на лампата. Далечен. След дълго търсене, защо сега? Пътеките са извървяни, завоите еднопосочни и няма връщане. Видях как в следващия ни живот ще месиш хляб, а аз ще мия улици. Какво завръщане..

*** Станеш ли от леглото, те чувам с мъха в ушите си. Отвориш ли прозореца, съм първата ти будна мисъл. Прелистиш ли книга, усещам прашинките в ноздрите. Скиташ ли по улиците, вдишвам разместения въздух. Вселенската сентенция за две души, с тела, които няма да се срещнат.

39


STREET ART

40


За реклама тел: 0877 885 249 e-mail: agent@vijvarna.comIssuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.