Ти си Варна, брой 35 / ноември 2018

Page 1

БРОЙ 35

НОЕМВРИ 2018СЪДЪРЖАНИЕ-БРОЙ 35

04 ВХОД СВОБОДЕН АРЖЕНТИНСКО КИНО

11 АКЦЕНТИ НОЩ НА ТЕАТРИТЕ

27 НА ПЪТ САЙГОН - ПЕРЛАТА НА ЮГОИЗТОЧНА АЗИЯ

32 MADE IN VARNA MUKAVA STUDIO

23 НА СРЕЩА АЛЕКСАНДЪР ВЪЧКОВ

34 ОТКЪДЕ СИ? ПИЕР ШАПЕРОН

36 ДЕТСТВО МОЕ БУДИТЕЛИТЕ ДНЕС

38 МЕСТА ВКУСНО ИЗКУСТВО

40 STREET ART 1


БЕЛЕЖКИ

Като преход между есента и зимата и пауза между есенните панаири на плодородието и коледната празничност, ноември има свойството да бъде мрачен, даже леко зловещ. Неслучайно обредността на много култури и религии му е отредила роля на месец за почит към отвъдното. Вероятно сред целия този есенен мрак хората са си измислили алтернативни празници, с които да разведрят навъсения пейзаж. Ноември е обявен за месец на писането на романи, месец на любителите на фъстъчено масло и на мъжете с бради. Последното не е просто нечие оригинално хрумване, а част от грижата за мъжкото здраве и вниманието към профилкатиката. 7 ноември е ден на школада с бадеми и на мерлото, 15-ти официално е посветен на чистенето на хладилника. 11-ти е ден на червеното червило, а 21-ви -на лъжливите признания. Само си изберете ден. Ако все пак нищо не ви се празнува и искате да се потопите в ноемврийското минорно настроение, винаги разполагате с онази деветминутна песен на Guns N’ Roses.

Пламена Александрова Екип: Издател: Николай Тодоров office@vijvarna.com Редактор: Пламена Александрова contact@vijvarna.com Автори в броя: Пламена Александрова Никол Патрашкова Цветелина Неделчева Грийн Долинска Дора Солакова Полина Милчева Божана Сотирова Корица: Пламена Александрова Предпечат: Илиан Димитров Печат: Хеликс прес ЕООД За реклама в списанието: Мариан Станков agent@vijvarna.com тел: 0877 885 249 2

Издава се от: Виж! Варна ЕООД Ти си Варна Всички права запазени С уважение към авторското право молим никаква част от това издание да не бъде възпроизвеждана без изричното съгласие на издателя. Издателят не носи отговорност за информацията в подадените програми и рекламни материали. Тираж: 5000 бр. Разпространява се безплатно в над 100 подбрани обекта и събития в града и региона. Електронно списание свалете от issuu.com


3


ВХОД СВОБОДЕН

ВАРНЕНСКО ЛЯТО ЗА ДЕЦА

В рамките на съвместната инициатива на Дирекция „Култура и духовно развитие” при Община Варна и НУИ „Добри Христов” на 4 ноември ще се проведе поредният от серията образователни концерти за деца. Програмата „Варненско лято за деца” този път ще запознае най-малките с музикалните будители на България. Диригент е Страцимир Павлов, а водеща е отново госпожа Виола. Началото е в 11:00 часа, мястотоЗала 1 на ФКЦ, а входът е свободен.

АРЖЕНТИНСКО КИНО

СКИЦИ ОТ ИСПАНИЯ

РЕТРОСПЕКЦИЯ

От 1 до 4 ноември Варна е домакин на Дните на Аржентинското кино. Осем заглавия от последните години ще представят едни от найнаграждаваните филми, найизвестните режисьори и найпопулярните актьори в третата най-развита кинематография на Латинска Америка. Събитието дава началото на Есенния салон на изкуствата в града и се организира с финансовата подкрепа на Община Варна и Посолството на Република Аржентина у нас. Всички прожекции ще са безплатни и ще се състоят в зала 5 на Фестивалния и конгресен център.

„Скици от Испания” е заглавието на новата изложба живопис на художника Милко Божков. Експозицията ще се открие на 6 ноември от 18:00 часа в галерия A&G Art Meeting. Милко Божков е една от най-ярките личности в изключително силното поколение, което влиза в изкуството ни в началото на 80-те години и внася в него истински съвременен дух. В творчеството си художникът хармонизира реалистичното и абстрактното, илюзорното и имагинерното.

От 2 до 22 ноември Градска художествена галерия представя изложбата „Ретроспекция” на Георги Стамболийски – STAMBO.Изложбата съдържа живописни творби, както и творби в областта на приложната графика – илюстрация, рекламни плакати, банери, билбордове, графичен дизайн и реклама, малка част от обширното творчество на този все още непознат в България автор.

4


КИНО РАБОТИЛНИЦА

КАМИНО: ПЪТЯТ НА ЗАВРЪЩАНЕТО

ТАНЦ НА ЧУВСТВАТА

През ноември Artin Vision Film Academy кани всички любители на седмото изкуство на безплатен кино-уъркшоп, на който да усвоят първите стъпки в разказването на истории като режисьори, оператори или продуценти. Уъркшопът ще се води от Александър Николов и ще се проведе на 11 ноември от 10:00 часа в зала 5 на ФКЦ, а от 18:00 часа на същия ден ще бъде прожекцията на премиерния филм- дипломна работа на режисьора Радослав Радославов.

В рамките на Есенен салон на изкуствата 2018 Артсалонът на Радио Варна ще бъде домакин на варненската премиера на книгата на Тихомир Иванов „Камино: пътят на завръщането”. Книгата е прецизен документален разказ за всички реалности на Пътя на поклонниците: особеностите на маршрута, условията, забележителностите и, разбира се, себепознанието и излизането от зоната на комфорт. Премиерата е на 13 ноември от 18:00 часа.

На 20 ноември от 18:00 часа в Градска художествен галерия ще слушаме концерт от популярни танцови мелодии под заглавие „Танц на чувствата”. В програмата са включени Франц Лехар, Имре Калман, Росини, Бизе и др. Изпълнителите са Моника Кертес, Марина Винокурова, Руслан Павлов и специалният гост Марила Дьонди.

ТЯ ВЪВ ВАРНА

„Тя във Варна” е нов ежемесечен формат, който във всеки последен вторник на месеца представя активните жени на Варна, като им дава възможност да споделят личните си вдъхновяващи истории. Ноемврийското събитие в Социалната чайна е с дата 27ми от 19:00 часа, а говорители ще бъдат Ивета Стоянова и Силвия Stumpf. Входът е свободен. 5


КИНО

КИНОМАНИЯ Фестивал с над 30-годишна история, Киномания е чакано събитие с утвърдена публика. Всяка година през ноември фестивалът предлага актуални заглавия от световните кинофоруми. На Киномания гледаме най-доброто, интересното и провокативното, снимано през годината, заедно с хитови заглавия, златни класики, детско и кулинарно кино, музикални филми, автобиографични и документални ленти. Варненската селекция тази година ще предложи около 30 заглавия, обединяващи някои от най-силните филми от световното кино, излезли през последните две години и непоказвани досега в България. Филми, които няма да пропуснем, са „Ван Гог: пред портите на вечността” на Джулиън Шнабел с Уилям Дефо в ролята на художника; „Всички знаят” на Асгар Фархади с Пенелопе Круз и Хавиер Бардем, който ще открие варненското издание на фестивала; „Папа Франциск: човек на думата” на Вим Вендерс. Киномания е във Фестивален и конгресен център от 16 до 29 ноември.

6


КОНЦЕРТ

КОНЦЕРТ-СПЕКТАКЪЛ „ЛЮБИМИТЕ ПЕСНИ” За първи път от много години част от най-обичаните български изпълнители ще пеят на една сцена във Варна. Концерт-спектакълът е на 30 ноември от 19:00 часа в Двореца на културата и спорта и в програмата му са включени любими български естрадни и популярни песни. Някои от изпълнителите не са излизали на живо пред почитателите си във Варна от години, като Тоника СВ, които ще се представят в оригинален състав с Ваня Костова, група Трик с емблематичното участие на Етиен Леви, „момчето, което говори с морето” Панайот Панайотов, Нели Рангелова, която преди дни отбеляза 40 години на сцена с грандиозен концерт в София. Останалите изпълнители са Веселин Маринов, Силвия Кацарова, Трамвай №5, Кристина Димитрова, Орлин Горанов и Маргарита Хранова. По време на музикалните изпълнения, специално аранжирана хореография ще допълни представлението. Над 30 танцьорки от танцова школа „Електра” ще бъдат част от спектакъла. Водещ на над тричасовата програма ще бъде друг любимец на публиката – Георги Мамалев. Освен със скечове и весели истории, той също се готви да изпее няколко от емблематичните хитове на НЛО. Малко преди Коледа концерт-спектакълът ще ни пренесе в света на музиката чрез българските песни, които отдавна са се превърнали в класика, и ще ни припомни колко е важна хармонията между качествена музика, текст и аранжимент. Билетите вече са в продажба и могат да бъдат закупени от всички каси на EasyPay, онлайн на EpayGO или на касата на ДКС във Варна. Цените са 20, 30 и 40 лв. 7


КОНЦЕРТ

ЯМАТО - ЯПОНСКИ БАРАБАНИ „Ямато”е група на японски барабанисти, създадена преди 25 години в областта Нара. Характерен за групата е иновативният подход към традиционните японски ударни инструменти „уадайко”. Сцените на 54 държави са домакинствали на над 3500 представления на групата, а през ноември те за първи път пристигат във Варна. На сцената на Двореца на културата и спорта ще излязат дванайсет барабанисти, които ще видим и чуем да барабанят по голям тайко-барабан, изработен от 500-годишно дърво. Представленията на японците са интензивни, наситени със звук, движение и емоция и създават мощна енергийна вълна. Освен че свирят заедно, членовете на групата живеят заедно в една общност и се стремят да творят и да създават всичко сами: музикалните композиции, театралните продукции, декорите, общата визия за осветление, хореография, техники на изпълнение, костюми, грим, сценични настройки и реквизити. Този начин на живот и поглед към света е в основата на изпълненията и успеха на „Ямато” по целия свят. Артистите използват своята креативност, за да превърнат уадайко-барабаните в изкуство, което резонира във всички страни по целия свят. Представлението е с дата 13 ноември и начален час 19:00 часа. Цените на билетите са от 35 до 65 лв. 8


ЛЕКЦИЯ

TEDX ПРИМОРСКИ ПАРК Първото издание на TEDx Приморски парк във Варна ще се проведе на 25 ноември от 10 часа на Основна сцена на Драматичен театър „Стоян Бъчваров”. TEDx събитията са съвкупност от TED Talks видео излъчване и лектори на живо, които предизвикват дискусия и развиват обществото. Тези местни, самоорганизирани събития са с марката TEDx, където x означава независимо организирано събитие TED. TED е организация с нестопанска цел, посветена на идеите, които заслужават да бъдат споделяни . Началото и е поставено през 1984г. под формата на конференция, която събира хора от три сфери: технология, забавление, дизайн. Оттогава обхватът и се разширява все повече. Организаторите избират името Приморски парк като символ на едно от найемблематичните места в града.Темата на събитието е „By the sea and beyond” и обединява лектори, които носят промяна, създават иновации или вдъхновяват в определена обществена сфера. В ноемврийското издание ще вземат участие Михаил Заимов, Радослава Ненова, Борислав Екзархов, Мартина Вачкова, Марин Железов и др. Още информация за събитието и онлайн продажба на билети на www.tedxprimorskipark.com.

9


ИЗЛОЖБА

БАШ МАЙСТОРЪТ В ДЪРЖАВЕН АРХИВ ВАРНА По случай 85 години от рождението на актьора Кирил Господинов, дъщеря му Веселина Господинова дарява целия си личен архив, както и изложбата „Баш майстора завинаги”, на Държавен архив Варна. Изложбата ще остане във Варненския архив до края на годината под заглавието „Документален разказ за една легенда”. Кирил Господинов има над 47 роли в киното и над 150 превъплъщения на театрална сцена. Проследяването на пътя му като актьор в Драматичен театър „Стоян Бъчваров” /1966-1971г./ е истинско събитие, което стана възможно със съдействието на Варненския театър . Грижливо пазеният архив и снимки от спектакли отпреди 50 години ще блеснат във фоайето на Държавен архив Варна: плакати на постановките, снимки, работни варианти на пиеси. Аудио средата, която ще озвучи сградата, ще ни потопи във времето 1971-1983г., когато е снимана поредицата „Баш майсторът”. Подсвиркванията на Рангел Ленин и „Ще ти сложа шапката аз на тебе!”, както и оригиналната музика от поредицата допълват въздействието на платната. Те показват хронологично сцените, заснети от фотографите на продукцията.

10


ТЕАТ ЪР

НОЩ НА ТЕАТРИТЕ Нощта на театрите се провежда всяка есен по едно и също време в различни европейски страни. Театралната нощ за 2018-та е на 17 ноември, но във Варна тя ще продължи и на 18 ноември, а още на 16 ноември два флашмоба - на Варна Денс Театър и на възпитаниците от "Театрално ателие" на Милена Кънева ще насочат варненци към предстоящите театрални събития. В програмата са включени най-новата постановка на Варненския драматичен театър „Драконът“ от Евгений Шварц на режисьора Явор Гърдев, премиерният спектакъл от тази година „Изборът на Марта“ на режисьора Георги Михалков и любимият на младата аудитория мюзикъл „Приключения опасни със герои сладкогласни" на режисьора Стоян Радев Ге. К. Специално за Нощта на театрите от Черна гора пристига постановката на Кралския театър в Цетине „Капиталът“ по Маркс, политическа сатира с режисьор Андраш Урбан. Новата балетна формация за съвременна хореография Варна Денс Театър ще представи своята първа постановка „Зад обявите“ по хореография на Надя Димокова. Нощта на театрите ще бъде съпътствана на 17 и 18 ноември от изложба живопис на Тереза Зиковска с откриване на 17 ноември, 18.00 часа на Сцена Ротонда и от книжен щанд на издателство „Сиела” на входа на Основна сцена с творби за театър, опера, балет, изобразително изкуство. Преди всяко представление на Основна сцена и Сцена Филиал младите таланти от "Студио Театър" на Стоян Радев и Веселина Михалкова ще се превърнат в живи манекени и облечени в сценични костюми от постановките "Бремен", „Ричард III”, "Ревизор", „Свекърва“ и „Вуйчо Ваньо“, ще посрещат зрителите. 11


АФИШ

ГАЛЕРИИ

Градска художествена галерия „Борис Георгиев"

Варна, ул. Любен Каравелов 1 до 06.11 Св.Лука Изложба живопис, графика, скулптура и приложни изкуства на Сдружение на художниците - Варна до 08.11 Документална изложба, посветена на Борис Георгиев от 02.11 до 22.11 Ретроспекция Георги Стамболийски -STAMBO Изложба живопис, плакат, илюстрация, реклама

Етнографски музей

ул. Панагюрище 22 до 21.11 В света на фотографията - у дома

Национална астрономическа обсерватория и планетариум „Николай Коперник“ Варна, Морска градина до 30.11 Изложба на астрофотографии на любителите-астрономи Емил Иванов и Михаил Мамчуров

Археологически музей

Варна, бул. Мария Луиза 41 до 30.11 Фотоизложба 30 години морска експедиция "По пътя на спондилуса"

Галерия Арт Маркони

Варна, ул. Охрид 22 до 3.10 Присъствие 5 Изложба живопис на Димитър Манолов

Галерия Le Papillоn

Варна, ул. Драгоман 12 до 16.11 Обекти в пространството Самостоятелна изложба на Станислав Вардев

12

Радио Варна

Варна, бул. Приморски 22 до 7.11 Картини от морето Мария Манева – Мириям

Галерия Contemporary space Варна, ул. Марко Балабанов 21 до 12.11 От глоба към музика изложба на Иван Мудов

Галерия A&G Art Meeting Варна, ул. Братя Шкорпил 13 от 06.11 до 30.11 Скици от Испания изложба на Милко Божков

08.11 от 19:00 ч. и 29.11 от 19:00 ч. Сцена Филиал Магьосническо езеро

комедия по А. П. Чехов сценична редакция по превода на Немил-Недраг и режисура Стоян Радев Ге. К. Участват: Веселина Михалкова, Ивайло Иванов, Цветина Петрова, Ненчо Костов, П. Недкова С. Кондов, Д. Викторова, Н. Божков, П. Димитров, С. Стоянов, Г. Арнаудова, К. Соколов

09.11 от 19:00 часа Сцена Филиал Комичната илюзия

театрална комедия от Пиер Корней Постановка: Васил Дуев С участието на: Ненчо Костов, Ивайло Иванов, Цветина Петрова, Сабина Коен, Константин Соколов и др.

ТЕАТЪР

11.11 от 19:00 часа Основна сцена Хенри IV

02.11 от 18:00 часа Основна сцена Влюбеният Шекспир

12.11 от 19:00 часа Камерна сцена „Ст.Камбарев“ Паметта на водата

ТЕАТРАЛНО-МУЗИКАЛЕН ПРОДУЦЕНТСКИ ЦЕНТЪР ВАРНА ДРАМАТИЧЕН ТЕАТЪР «СТОЯН БЪЧВАРОВ» 97-МИ ТВОРЧЕСКИ СЕЗОН (2017-2018)

Романтична драма по сценарий на Марк Норман и Том Стопард Театрална адаптация: Ли Хол С участието на: Адриан Филипов, Цветина Петрова, Стоян Радев, Димитър Мартинов, Николай Кенаров, Валери Вълчев, Валентин Митев, Веселина Михалкова и др.

03.11 от 11:00 часа Сцена Филиал Сън

Представление за юноши от Магда Борисова Постановка: Стоян Радев Ге. К. С участието на: Георги Няголов, Валери Вълчев, Цветина Петрова, Николай Кенаров, Даниела Викторова, Веселина Михалкова и др.

03.11 от 19:00 часа Основна сцена Криворазбраната цивилизация

Смешна позорищна игра от Добри Войников Режисьор: Стоян Радев Ге. К. С участието на: Гергана Арнаудова, Николай Божков, Цветина Петрова, Николай Кенаров, Валери Вълчев, Даниела Викторова, Веселина Михалкова и др.

07.11 от 19:00 часа Сцена Филиал Прелестите на изневярата

Комедия от Валентин Красногоров Постановка: Костадин Бандутов С участието на: Валентин Митев, Веселина Михалкова, Цветина Петрова, Гергана Арнаудова, Димитър Костадинов и др.

от Луиджи Пирандело Спектакъл на Лилия Абаджиева С участието на: Стоян Радев, Веселина Михалкова, Цветина Петрова, Ненчо Костов, Симеон Лютаков и др.

Режисьор: Стоян Радев Ге. К С участието на: Теодора Михайлова, Веселина Михалкова, Гергана Плетньова, Владислав Виолинов, Даниела Викторова, Николай Божков

14.11 от 19:00 часа Сцена Филиал Канкун

Психодрама от Жорди Галсеран Режисьор: Венелин Шурелов С участието на: Биляна Стоева, Стоян Радев, Даниела Викторова и др.

17.11 от 11:00 часа Сцена Филиал Приключения опасни със герои сладкогласни

От Недялко Йорданов Режисьор: Костадин Бандутов С участието на: Стоян Радев, Валентин Митев, Николай Кенаров, Станислав Кондов и др.

17.11 от 18:00 часа Основна сцена Капиталът

по Маркс / Режисьор: Андраш Урбан Кралски черногорски театър-Цетинье

17.11 от 20:00 ч. и 26.11 от 19:00 ч. Сцена Филиал Изборът на Марта

от Жорди Галсеран / Преводач: Нева Мичева Постановка: Георги Михалков С участието на: Симеон Лютаков, Яна Маринова, Николай Кенаров, Валентин Митев, Розалия Абгарян


18.11 от 19:00 ч. и 27.11 от 19:00 ч. Основна сцена Драконът

политическа комедия от Е.Шварц Сценична постановка: Явор Гърдев С участието на: Михаил Мутафов, Михаил Билалов, Стоян Радев, Ованес Торосян, Ненчо Костов и др

10.11 от 19:00 часа Основна сцена Телефона на мъртвеца

Постановка: Петър Денчев С участието на: Биляна Стоева, Симеон Лютаков, Веселина Михалкова и др.

20.11 от 19:00 часа Сцена Филиал Бащи, лъжи и още нещо

от Рей Куни Постановка: Костадин Бандутов С участието на: Свилен Стоянов, Валери Вълчев, Милена Кънева, Димитър Мартинов, Веселина Михалкова, Валентин Митев и др

21.11 от 19:00 часа Сцена Филиал Едноокият цар

Комедия на наблюдението от Марк Креует Режисьор: Петър Денчев С участието на: Симеон Лютаков, Милена Кънева, Пламен Димитров, Биляна Стоева, Николай Божков

22.11 от 19:00 часа Сцена Филиал Ретро

от Александър Галин Режисьор: Пламен Марков С участието на: Михаил Мутафов, Теодора Михайлова, Нели Вълканова и др.

30.11 от 19:00 часа Сцена Филиал Брак по принуда

от Жан Батист Молиер Постановка: Пламен Марков С участието на: Адриан Филипов, Веселина Михалкова, Валери Вълчев, Николай Божков и др.

ОПЕРА

ДЪРЖАВНА ОПЕРА ВАРНА 72-ВИ ТВОРЧЕСКИ СЕЗОН (2018-2019)

01.11 от 19:00 часа Основна сцена Симфоничен концерт

Диригент: Дарио Мачелари В програмата: Р. Вагнер, Макс Брух, Йоханес Брамс Солист: Божидар Бенев

03.11 от 16:00 часа Сцена Ротонда Концерт на певци от хоровия колектив на Държавна опера Варна 05.11 от 19:00 часа Основна сцена Риголето

Опера от Джузепе Верди По драмата на Виктор Юго „ Кралят се забавлява“ Режисьор: Кузман Попов С участието на: Валерий Георгиев, Пламен Димитров, Мария Павлова и др.

06.11 от 19:00 часа Основна сцена Сън в лятна нощ

Мюзикъл от Христо Йоцов Диригент: Ганчо Ганчев С участието на: Варненска детско-юношеска опера при Общински комплекс Варна

09.11 от 19:00 часа Основна сцена Джоконда

Опера в четири действия, пет картини от Амилкаре Понкиели Режисьор: Кузман Попов Диригент: Григор Паликаров С участието на: Димитрина Райчева, Силвия Ангелова, Евгений Станимиров, Даниела Дякова

10.11 от 18:00 часа Градска художествена галерия Концерт на Арсений Арсов

Клавирен съпровод: Звезделина Тодорова Водещ: Ивайло Христов В програмата: Ф. Шуберт, Ф. Менделсон, Р. Шуман

13.11 от 19:00 часа Основна сцена Севилският бръснар

от Джоакино Росини Диригент: Кръстин Настев С участието на: Георги Султанов, Людмил Петров, Мария Павлова и др.

14.11 от 19:00 часа Основна сцена Котки

Мюзикъл от Андрю Лойд Уебър, по стихове на Т. С. Елиът Режисьор: Светозар Донев С участието на: Людмил Петров, Велин Михайлов, Нейчо Петров-Реджи, Сребрина Соколова и др.

16.11 от 19:00 часа Основна сцена Кармен

Опера в четири действия от Жорж Бизе Диригент: Иван Кожухаров С участието на: Даниела Дякова, Ивайло Михайловски, Свилен Николов, Линка Стоянова

22.11 и 26.11 от 19:00 часа Основна сцена Пепеляшка

Хореография: Сергей Бобров С участието на: Елена Свинко, Марчело Пелицони, Павел Кирчев и др

23.11 от 19:00 часа Основна сцена Да пееш под дъжда!

Мюзикъл по сценарии на Бети Комдън и Адолф Грийн Песни от Насио Хърб Браун и Артър Фрийд Постановка: Борис Панкин Хореограф: Боряна Сечанова, Мариана Крънчева С участието на: Орлин Горанов, Мариан Бачев, Лилия Илиева и др

24.11 от 19:00 часа Основна сцена Оперна гала

Диригент: Николета Конти С участието на: Генко Гешев, Петър Данаилов, Франческа Педачи и др.

28.11 от 19:00 часа Основна сцена Аида

Опера в четири действия, седем картини от Джузепе Верди По либрето на Антонио Гисланцони Диригент: Борислав Иванов Режисьор: Кузман Попов С участието на: Гео Чобанов, Даниела Дякова, Димитрина Райчева, Валерий Георгиев и др.

30.11 от 19:00 часа Основна сцена Зле опазено момиче

Балет в две действия по музика на Петер Хертел Хореография: Сергей Бобров С участието на: Елена Свинко, Марчело Пелицони, Павел Кирчев и др.

КУКЛЕН ТЕАТЪР

ДЪРЖАВЕН КУКЛЕН ТЕТАЪР ВАРНА, УЛ. ДРАГОМАН 4

Спектакли за деца 03.11 от 11:00 часа Пепеляшка 04.11 от 11:00 часа Лакома Мецана 10. 11 от 11:00 часа Рапунцел 11.11 от 11:00 часа Зеленчуци, който не яде 17.11 от 11:00 часа Мечо Пух 18.11 от 11:00 часа Златната рибка 24.11 от 11:00 часа Дядовата ръкавичка 25.11 от 11:00 часа Чудните готвачи 13


АФИШ

ФЕСТИВАЛЕН И КОНГРЕСЕН ЦЕНТЪР ВАРНА КИНО

01.11 от 16:00 часа 03.11 от 15:00 часа 04.11 от 17:30 часа

ФКЦ, зала Европа

Мистерията на къщата с часовника

САЩ, 2018, 104 мин., ужаси, фантастичен, трилър дублиран на български език Режисьор: Ели Рот С участието на: Кейт Бланшет, Кайл Маклоклан, Джак Блек, Лоренза Изо, Оуен Вакаро

01.11 и 03.11 от 17:30 часа 02.11 и 04.11 от 19:00 часа

ФКЦ, зала 6

На плажа Чезъл

Великобритания, 2017, 110 мин., драма, романс Режисьор: Доминик Кук В ролите: Сърша Ронан , Самюел Уест, Емили Уотсън, Ан-Мари Дъф, Били Хоул и др.

01.11 и 02.11 от 18:00 часа 03.11 от 17:30 часа

ФКЦ, зала Европа 22-ра миля

САЩ, 2018г., 115 минути, Екшън , Трилър Режисьор: Питър Бърг С участието на: Марк Уолбърг, Джон Малкович, Лорън Кохан, Ронда Раузи, Николай Николаев, Сам Медина

01.11 и 03.11 от 19:30 часа 02.11 и 04.11 от 17:30 часа Неапол във воали

Италия 2017, 113 мин., трилър Режисьор: Ферзан Йозпетек Сценаристи: Ферзан Йозпетек, Джиани Ромоли, Валя Сантела С участието на: Алесандро Борхи, Джована Мезоджорно, Пепе Бара, Ана Бонато, Изабела Ферари, Л. Раниери, Л. Каната, М. Калцоне и др.

ФИЛМОВ ФЕСТИВАЛ КИНО ЗА ПЪТЕШЕСТВЕНИЦИ 2018 01.11 от 20:00 часа ФКЦ, зала Европа Пътят Камино и нетипичните пилигрими Австралия, Испания, 2013, 90 мин. Режисьори: Джон Чери, Кирстен Малион

02.11 от 20:00 часа

ФКЦ, зала Европа Осем първенци

САЩ, 2013, 54 мин. Режисьор: Алън Смит 14

03.11 от 20:00 часа

ФКЦ, зала Европа На път през Сахара

Великобритания, 2017, 71 мин. Режисьор: Майкъл Уоръл

04.11 от 20:00 часа

ФКЦ, зала Европа Открий отново Индия

Индия, 2015 год., 117 мин. Режисьори: Мийнал Диксит, Томас Джон

05.11 от 20:00 часа

ФКЦ, зала Европа С тук-тук из Етиопия

Италия-Етиопия, 2016 год., 87 мин. Режисьор: Лудовико де Местре

ЦИКЪЛ „НЕПОЗНАТИ КИНЕМАТОГРАФИИ“

ДНИ НА АРЖЕНТИНСКОТО КИНО 03.11 от 18:00 часа

ФКЦ, зала 5 Коблик

Аржентина, 2016 г., 92 мин., драма, трилър Режисьор: Себастиан Боренстейн В ролите: Оскар Мартинес, Рикардо Дарин, Инма Куеста

03.11 от 20:00 часа

ФКЦ, зала 5 Белият слон

Аржентина, 2012 г., 105 мин., драма Режисьор: Пабло Траперо В ролите: Рикардо Дарин, Джереми Рение, Мартина Гузман

04.11 от 16:00 часа

ФКЦ, зала 5 Футболът и аз

Аржентина, 2017 г., 105 мин., комедия Режисьор: Маркос Карневале В ролите: Адриан Суар, Хулиета Диаз

04.11 от 18:00 часа

ФКЦ, зала 5

Вино за крадене

Аржентина, 2013 г., 105 мин., криминална комедия Режисьор: Ариел Виноград В ролите: Даниел Хендлер, Валерия Бертучели, Мартин Пироянски, Пабло Раго, Хуан Лейрадо, Марио Аларкон, Алан Сабах, Луис Сагасти

01.11 и 03.11 от 19:30 часа 02.11 и 04.11 от 17:30 часа

ФКЦ, зала 5

Неапол във воали

Италия 2017, 113 мин., трилър Режисьор: Ферзан Йозпетек Сценаристи: Ферзан Йозпетек, Джиани Ромоли, Валя Сантела С участието на: Алесандро Борхи, Джована Мезоджорно, Пепе Бара, Ана Бонато, Изабела Ферари, Луиза Раниери, Лоредана Каната, Мариа Пиа Калцоне и др.

МУЗИКА 21.11 от 19:00 часа

ФКЦ, зала 1 Русенска филхармония представя: Швейцарска чувственост и европейска романтика

Концерт, посветен на швейцарския композитор Паул Хубер по случай 100 години от рождението му Солист: Проф. Алоис Кох Диригент: Вилиана Вълчева В програмата: Антон Брукнер, Увертюра в сол минор, Паул Хубер, Концерт за Орган и оркестър- премиерно изпълнение за България Йоханес Брамс, Симфония no.3 , Фа мажор op. 90

КИНОМАНИЯ

16.11 от 19:00 часа

ФКЦ, зала 1 Всички знаят

Испания, Франция, Италия, 2018, 132 мин. Режисьор и сценарист: Асгар Фархади

17.11 от 11:00 часа

ФКЦ, зала Европа Светът на Марни

Германия, Белгия, 2018, 84 мин, анимация, дублиран на български език Режисьори и оператори: Кристоф и Волфганг Лауенщайн

17.11 от 16:00 часа

ФКЦ, зала 1 Смарт Коледа

България, 2018, 90 мин. Сценарист и режисьор: Мария Веселинова

17.11 от 17:30 часа

ФКЦ, зала Европа Глория Бел

Чили, САЩ, 2018, 102 мин Режисьор и сценарист: Себастиан Лелио

17.11 от 19:00 часа

ФКЦ, зала 1


Старецът и оръжието

ФКЦ, зала Европа

27.11 от 18:00 часа

България, 2018, 60 мин., документален Режисьор и продуцент: Георги Тошев

Островът на кучетата

Соня Йончева.SEMPRE LIBERA

ФКЦ, зала Европа

23.11 от 19:00 часа

САЩ, Германия, 2018, 101 мин, анимация Режисьор и сценарист: Уес Андерсън

Мария Магдалена

ФКЦ, зала 1

18.11 от 18:00 часа

23.11 от 20:00 часа

Италия, Франция, 2018, 150 мин. Режисьор: Паоло Сорентино

Ван Гог: Пред портите на вечността

Видение

ФКЦ, зала Европа

18.11 от 20:00 часа

24.11 от 16:00 часа

Франция, 2018, 100 мин. Режисьор: Ромен Гаврас

Вкъщи всички са добре

Белия зъб

ФКЦ, зала Европа

САЩ, 2018, 93 мин. Режисьор и сценарист: Дейвид Лауъри

18.11 от 11:00 часа

ФКЦ, зала Европа

Мумините и чудната зимна страна

Финландия, Полша, 2017, 82 мин., анимация, дублиран на български език Режисьори: Ира Карпелан, Якуб Вронски и Бартош Вержбета

ФКЦ, зала 1

Великобритания-Австралия, 2018, 120 мин. Режисьор: Гарт Дейвис

ФКЦ, зала 1

ФКЦ, зала Европа

САЩ, Франция, 2018, 110 мин. Режисьор: Джулиън Шнабел

Япония, Франция, 2018, 109 мин. Режисьор и сценарист: Наоми Кавасе

ФКЦ, зала Европа

ФКЦ, зала Европа

Италия, 2018, 105 мин. Режисьор: Габриеле Мучино

Франция, Люксембург, 2018, 85 мин, анимация дублиран на български език Режисьор: Александър Еспигар

19.11 от 19:00 часа

ФКЦ, зала 1

Папа Франциск: Човек на думата Франция, 2018, 96 мин., документален Режисьор: Вим Вендерс

19.11 от 20:00 часа

ФКЦ, зала Европа Фаренхайт 11/9

САЩ, 2018, 128 мин., документален Режисьор и сценарист: Майкъл Мур

20.11 от 18:30 часа

ФКЦ, зала Европа

Рубен Бранд, Колекционер Унгария, 2018, 94 мин, анимация Режисьор: Милорад Кръстич

21.11 от 18:00 часа

ФКЦ, зала Европа BlackKklansman САЩ, 2018, 134 мин. Режисьор:Спайк Лий

22.11 от 18:00 часа

ФКЦ, зала Европа Бекасин!

Франция, 2018, 102 мин. Режисьор и сценарист: Брюно Подалиде

22.11 от 20:00 часа

ФКЦ, зала Европа Чувствам се добре

Франция, 2018, 103 мин. Режисьори и сценаристи: Беноа Делепин и Гюстав Керверн

23.11 от 18:30 часа

27.11 от 19:00 часа Те

28.11 от 20:00 часа Светът е твой

29.11 от 19:30 часа Приятели мои

Италия, 1975, 114 мин. Режисьор: Марио Моничели

24.11 от 19:00 часа

РУБИК АРТ ЦЕНТЪР

Курск

гр. Варна, бул. „Приморски” №5 FB/RubikArtCenter, тел: 0888/040242 0897/882135

25.11 от 17:00 часа

01.11 Будителите преди и сега / изложба / 02.11 STOKHOLM in Rubik! концерт в подкрепа на фермата ПРИЯТЕЛИ НА ЧЕТИРИ КРАКА в с.Хотница (В.Търново) 03.11 ATILA x Worst: РЕД и ХАОС Album Promo 05.11 от 19:00 часа /Клуб Фото Свят – лекция 06.11 Pizza shots night 07.11 Rubik Jam Session /музикалниимпровизации/ 08.11 Джага турнир 09.11 Goodbye Party 10.11 Таралежков Live at Rubik 13.11 Турнир Камък, ножица, хартия 14.11 Rubik Jam Session/музикалниимпровизации/ 15.11 Вечер на коктейлите 16.11 BEERPONG with Glarus Beer 17.11 Beatbox Battle! 19.11 от 19:00 часа / Клуб Фото Свят – лекция 20.11 Tatratea night - представяне на напитка 21.11 Rubik Jam Session /музикалниимпровизации/ 23.11 LSDD, Painout and Deviouz in Rubik 24.11 Why 80s Music Is Cooler Than You Think! 25.11 AfroLatin Dance Party 28.11 Rubik Jam Session /музикалниимпровизации/ 29.11 Вечер на шоколадовите шотове 30.11 Whatever! - Live Concert

ФКЦ, зала 1

Белгия, Люксембург, 2018, 117 мин. Режисьор: Томас Винтерберг

ФКЦ, зала Европа Живот на високо

Германия-Франция-САЩ-ВеликобританияПолша, 2018, 113 мин Режисьор: Клер Дени

25.11 от 19:00 часа

ФКЦ, зала Европа Далеч от брега

България, Украйна, 2018, 135 мин. Режисьор: Костадин Бонев

25.11 от 20:00 часа

ФКЦ, зала 1

Рудолф Нуреев: Бялата врана

Великобритания, Франция, 2018, 127 мин. Режисьор: Ралф Файнс

26.11 от 18:10 часа

ФКЦ, зала Европа Споделен мъж

Франция, 2017, 104 мин. Режисьор и сценарист: Александра Льоклер

26.11 от 20:00 часа

ФКЦ, зала Европа Жълтата подводница

Великобритания, 1968, 90 мин., анимация Режисьор: Джордж Дънинг


ЗАВЕДЕНИЯ

Коктейл бар PUNTA CANA

Рес торанти GODZILA

гр. Варна, бул. Княз Борис I-ви 66, раб. време: денонощно 2 гр. Варна, бул. Мария Луиза 37а, раб. време: 9:00-23:00 3 гр. Варна, Grand Mall, ул. Андрей Сахаров 2, ет.2 раб. време: 9:00-23:00 Телефон за достaвки: 0700 160 10 www.godzila.bg FB/GODZILARestaurants 1

Рес торант Санторини

14 бул. Цар Освободител 76 Г,

раб. време: 10:00-00:00 тел.: 0876/ 900 111 0898/728 807 FB: Santorini Fish Restaurant

16

35 Варна, ул. Железни врата 42

раб. време: 8:00-22:00 FB: puntacanaallseasons 4 Крайбрежна алея раб. време: 8:00-04:00 тел. за резервации:0886 55 50 33 FB: Коктейл-бар PUNTA CANA

Рес торанти Фратели

кв.Чайка, бл.34, партер раб. време: 08:00-23:00 Тел. за резервации: 0897 40 50 60 гр. Варна, Фратели Фиш, кв. Чайка, бл.34, вх. А партер раб.време: 08:00-23:00; Тел. за резервации: 0877 33 19 18 8 гр. Варна, Фратели кв. Виница, ул. "Цар Борис III", №59 раб.време: 08:00-23:00 Тел.: 0877 11 62 10 Телефона за доставки: 0700 33 903 или на www.fratelli.bg всеки ден от 10:00 до 23:00часа 9 гр. Варна, Фратели бул. Сливница, ул.Константин Величков 55 раб.време: 08:00-23:00 Тел.: 0876 61 51 51 7

Кафе-с ладкарница Endor fino

5

Варна, бул. Сливница 39, раб. време: 7:30-23:00 FB: ENDORFINOCAFE INSTA: Кафе-сладкарница ENDORFINO

Рес торанти Ла Пас тария

10 Ла Пастария Драгоман

ул. Драгоман 45 тел.: 0896 77 99 35 работно време: всеки ден от 11:00 ч. до 23:00 ч.

11 Ла Пастария Бриз

кв. Бриз, к-кс Паркмарт (бивш к-кс Пикадили Парк), бул.Княз Борис I, Приморски парк За резервации: 0897 93 87 33 За доставки: 08765 72 782; 08764 72 782 Работно време: всеки ден от 08:00 ч. до 23:00 ч. Разнос: всеки ден от 12:00 ч. до 22:00 ч. www.lapastaria.net FB: RestaurantsLaPastaria Instagram: @lapastaria


Indian Bar Спортен бар

Кафе-бар "Muffin"

6 12 гр. Варна, ул. Петър Парчевич 22 раб. пон.-пет. 16:00-00:00 съб. - нед. 09:00 - 00:00 тел.: 0887478925

Кафе с ладкарница Муро

гр. Варна, Muffin bar & coffee, бул. Чаталджа № 14 раб.време: 07:00-00:00 Тел.: 0892 30 23 04

Three Lions Pub

est . 2 000

13 Варна, ул.Иван Вазов 9,

раб. време: 08:00 - 19:00 Тел.: 0879423144

36 гр. Варна,

ул. Княз Александър Батенберг 41 раб. време: 18:00 - 01:00 тел: 088 847 5082

Бира магазин и бирария

34 гр. Варна,

ул. Любен Каравелов 28 раб. време: 08:00-23:00 тел: 0887478925

17


So Fresh Healthy food & juices

Биомагазин и пекарна Хатори

Родопа милк

21 гр. Варна,

15 So Fresh Sevastopol

Варна, бул. Сливница №16 пред хотел Черно море, раб. време: 08:00-22:30 16 So Fresh Grand Mall ул. Андрей Сахаров 2, ет.2 (Гранд Мол Варна), раб. време: 10:00-22:00 17 So Fresh ParkMart Приморски парк 482 (бившето Пикадили Парк) раб. време: 8:00-21:00 18 So Fresh - Healthy & Delicious гр. Варна, бул. Сливница №33 - до кафе Коста, раб. време: 08:00-22:30 Тел.: 0879 277 266 FB: sofreshbg, www.sofresh.bg

19 Варна, ул. Драгоман 9, раб. време: 10:00-19.00 тел: 052 636 131 FB: TheHatoriPlace

С ЛАДКАРНИЦА Kolin

Vege-Joy

20 Варна, Гръцка махала,

ул. Граф Игнатиев 23 раб. време: пн - пт 08:00-19:00 събота 10:00-19:00 тел: 0899950347 FB/INSTA/ kolinpastryshop

Бис тро Revolution

27 Le Chef Севастопол - гр. Варна,

бул. Княз борис I-ви 46 Раб. Време 9:00-22:00 28 Le Chef Grand Mall - гр. Варна, ул. Акад. Андрей Сахаров 2 Раб. Време 10:00-22:00 Телефон за доставка 0700 900 90 www.lechef.bg 18

ул. Никола Михайловски 17 Тел. 0898 938 371 22 гр. Варна, ул. Прага 2 Тел. 0895 181 688 23 гр. Варна, ул. Сан Стефано 16 Тел. 0878 597 878 FB: Магазин Родопа милк

26 гр. Варна, ул. 27 юли 13

раб. време: пн- пт 08:00-21:00 събота: 10:00-20:00 тел: 0879808809 FB: Revolution Food & Bar

25 гр. Варна,

ул. „д-р Людвик Заменхоф“ 10 раб. време: 12:00-22:30 тел: 0883.777.156 FB: vegejoy / www.vege-joy.com23 9

Др ас ов Ас ен

Регионален исторически музей

ул .П ро ф .М ар ин

ул .Ц ар

Градска галерия

Др ин ов

21 28

Куклен театър

Пъ рв и

3

Драматичен театър

ул .И ва н

16

Варна

Дворец на културата и спорта Община Варна ФКЦ Римски терми

и рн бо Съ . бул

Скейт парк

Икономически университет

иза Лу М. . бул

30

19

Куклен Театър

13

12 36

во но ей Ш ул.

Драматичен Театър “Стоян Бъчваров”

ин Бд ул.

пка ул. Ши

Природонаучен музей

22

ул. Иван Вазов

Туристически информационен център

25

31

ца ни ив Сл л. бу

Летен Театър

Регионален Исторически Музей

2

н ма аго Др ул.

10

Сцена Раковина

ул. В оде н

Морска гара

26

ул. Михаил Колони

Първи з Борис бул. Кня

х Аспару ул. Хан в сла Пре ул.

ул. Охрид

20

ти ве .С ул

т ен им л К

20 Римски Терми


по лк

24 6 35

5

33 34

ел ит од об св О

ия он ед ак .М ул

ул .Л ю бе н

р Ца л. бу

Ка ра ве ро в

ул .О см и

Пр им ор ск и

14

мов коно дор И ул. То

13

ърви рис П яз Бо н К . бул

Икономически Университет

ДКС

7

8

17

11

12

Летен Театър

5 27

1

11

15 18

32

7

Сцена Раковина

10

29

Скейт Парк

4

9

36 21


М А ГА З И Н И

Н а Тъ мн о

29 Варна, ул. Стефан Стамболов 2,

раб. време: понеделник - събота: 10:30 -20:00 часа неделя - 11:00-18:00 часа тел: 0876 440 596 www.natamno.com

PANDA SHOP suspect x100

Sunny Dance studio

Школа по Салса, Зумба, Бачата, Кизомба. Класове за възрастни и деца! Шоупрограми за фирмени и лични празници. 33 Варна, ул. Братя Бъкстон 19

раб. време: 17:30 - 21:30 Тел: 0884626033 e-mail: sunnydance@abv.bg www.sunnysalsa.com FB: Sunny Salsa, FB: Sunny Dance studio

оригинални и бизнес мартеници електронен магазин www.Babamarta.bg Тел. 0889607020

32 Варна бул. Сливница 10

раб. време: 10:00-22:00 пнсб11:00-20:00 нд тел: 0879 167 467 www.pandashop.bg Instagram /FB/ pandashopvarna

22

ШантавоЕ

31 Варна, ул. Братя Шкорпил

29 (на 20 метра от театър Българан) раб. време: 10:00 - 19:00 пн-пт ; 09:30 - 13:00 сб Тел. 0876 88 6670 www.Shantavo.bg FB: ShantavoE


наСреща

Александър Въчков от Пл амена Александрова Александър Въчков завършва история, а след това и Националната художествена академия. Доктор е по изкуствознание и работи в областта на историята, военния костюм, илюстрация и оформление на книги, рисува комикси. Автор е на шест книги, работи като консултант в киното и е собственик на една от най-големите колекции на комикси в България с над 15 000 заглавия. Представя родния комикс на световни фестивали. 23


наСреща Историята и рисуването са доста различни области. Как стана така, че при Вас се комбинираха по този начин? Тези области рядко се засичат, но и много добре се подпомагат взаимно. Интересът ми към историята е от ранно детство. Баща ми беше лекар, но първо беше учил история и вкъщи имахме много богата историческа библиотека. Аз имам в характера си потребност да навлизам надълбоко, когато нещо ме интересува. Тъй като в Художествената академия навремето трудно се влизаше, първо ме приеха история. След това влязох в Академията. Насочих се към военната история, история на костюма, на въоръжението и това ме направи по някакъв начин уникален в България, което ми осигурява много работа и в киното, и в музейни експозиции, и в различни издания. Откъде идва интересът Ви към униформите в частност? В моето детство всички деца играехме на войници. Противопоставянето на двата блока, филмите по телевизията – бяхме облъчени от ранна възраст с военщината. Двамата ми дядовци са офицери, баща ми беше военен лекар, живеехме във военен блок и съм расъл сред военни. Като едно впечатлително дете, рисувах военни. Имам един забавен случай баща ми работеше във Военна болница в София и ме беше взел с него , бил съм 4-5-годишен. В столовата се примъкнах на масата на началника на болницата и нарисувах на салфетка военния министър Добри Джуров, чийто портрет висеше на стената. Той си го прибра и след доста години баща ми видял на бюрото в кабинета на Добри Джуров моята рисунка. Макар и шеговито, това е някакво начало на професионалния ми интерес към униформите. Как правите проучванията за книгите си, посветени на тази тематика? Специално при униформите е многостранно. Не може без да се работи с архивни източници. В един период бях почти абониран читател във Военния архив в Търново, а прихождах от София и Варна. Правят се сравнения и с архивни фотографии, със 24

запазени образци. Но има доста униформи, които не са съхранени до наши дни и информацията за тях идва от няколко много лоши снимки. Там вече се намесва художникът, който успява от няколко детайла, които се виждат, да възстанови реалния вид на униформата. Униформата на кой вид войска Ви е любима? Чак любима не, но гвардейските униформи са изключително красиви. Аз самият преди 15 години бях поканен да възстановя старите гвардейски униформи. Сега националната гвардейска част е с униформите, които аз съм проектирал. Имам сантимент към тази униформа, защото е много красива, много добре балансирана като цветове и пропорции. Работите и като консултант към филмови продукции. Докато гледате кино, окото Ви на професионалист хваща ли исторически несъответствия? Постоянно. Даже се шегувам, че от киноман се превърнах в критик в областта на историческата достоверност . Доста е глождещо, когато забележиш някаква неточност. При художниците универсалното оправдание е „Аз така го виждам”, а в киното е „Така е по-кинематографично.” Дори когато аз съм бил консултант и съм опитвал добросъвестно да си свърша работата, се е случвало режисьорът да ми каже „Ние не правим документален филм”. Мога да дам два примера за отношението към автентичността обаче. Докато Иван Андонов снимал филма за младия Димитър Благоев, „Мечтатели”, художничката по костюмите поставила едни наметала върху седлата наобратно. Режисьорът я накрал да плати от хонорара си лентата, която била изхабена заради нейното недоглеждане. Това показва отношение към труда на консултанта и към автентичността. Другият пример е от световното кино. За снимките на „Боен кон” Спилбърг издирва фирмата производител на копчетата на английската


армия и поръчва да му изработят същите като на въпросния полк, закрит през 1934 г. А тези копчета се виждат точно в три кадъра за няколко секунди. На какво се дължи легендарната привлекателност на мъжете в униформа? Това се корени много далеч в миналото. У жената още на генетично ниво е заложено да я привлича мъжът защитник. Мъжът в униформа излъчва сила, увереност и дава усещане за сигурност. Във времето мъжете, поради своята слабост към помпозност, са използвали униформите като една представителна дреха, за да могат да въздействат на нежния пол. Колекционирате и рисувате комикси. Що е то исторически комикс и кой го чете в дигиталната ни ера? Катосериозенколекционерснад15000екземпляра, имам доста широк поглед върху европейското

и световното производство на комикси. В България (правени са дори статистически изследвания) най-популярни са историческите комикси. Дали заради нашата слабост да гледаме повече в миналото, отколкото да си решаваме настоящето, но е факт, че особено в моменти на кризи се обръщаме към миналото, където търсим опорни точки. Историческият комикс е по-приятен за възприемане, а историята дава приключенски материал. Макар че имаме и чудесни комични и фантастични комикси. Повечето комикси, които аз съм рисувал, са исторически, защото съм специалист в областта, не ми е нужно да правя проучване, за да предам автентично дадена епоха. Моите комикси могат да се ползват като учебници по костюм, въоръжение и т.н. 25


наСреща

Преди няколко години едно сдружение подари на всички третокласници , после на всички четвъртокласници в България един мой комикс„Заветът на хан Кубрат”, който се прие много добре. Имам някои творчески планове в тази посока, дано да успея да ги осъществя. Какво мислите за съвременната тенденция на показен национализъм и патриотични демонстрации? С риск да звуча като нихилист, на българския народ му липсва чувство за мярка. Оттам всяко нещо, в което по-голяма маса хора се увлекат, се изкривява в една гротескна посока. Аз съм убеден, че дълбоко в себе си всички тези хора са искрени патриоти. Но не може да си татуираш Левски и Ботев на гърба, това е кощунство. За съжаление чувството за мярка е чуждо за българина. Може би защото векове наред е трябвало да потискаме най-естествените си пориви и това е създало някои национални особености на характера. Патриотизмът за мен е вътрешно усещане и се крие в делата на човек в правилната посока, а е трудно да се прецени коя е тя. 26

Има ли нужда от съвременни будители и какви трябва да са техните характеристики в днешно време? Има въпиеща нужда от такива хора, но това е самотно занимание и кауза. Всяка година възниква спор Хелоуин ли трябва да се празнува или Деня на будителите, който не е никак атрактивен. Забавно е, но това преекспониране на една чужда културна традиция още повече обезсмисля ролята на будителите и в миналото, и в настоящето. От друга страна пък ги прави още по-нужни. Случката с Локо София в Япония гръмна наскоро, но не забелязваме колко добри математици и физици имаме по международни състезания , имаме прекрасни музиканти, актьори. Дори изкривяването на журналистиката в посока негативни новини формира едно поколение негативисти, което вижда най-вече лошото. Ако не е лошо, то не им е интересно. Не много оптимистично завършваме, но това е реалността, аз съм реалист. Запазвам позитивизма в себе си, но той е мой личен избор, моята енергия, която, когато мога, успявам да предам и на другите.


Н А П ЪТ

САЙГОН – ПЕРЛАТА НА ЮГОИЗТОЧНА АЗИЯ От Никол ай Тодоров Официалното име на най-големия град във Виетнам е Хо Ши Мин. Разположен е в югоизточната част на страната, населението му е над 8 милиона души, но ако включим и преминаващите туристи, цифрата набъбва още. Обикаляйки Далечния Изток през последните десетина години, се опитвам да сравня Сайгон с друг град от съседните или близки на Виетнам страни, но не ми се получава. Голям, но не и невъзможен за възприемане, колоритен, топъл и влажен, шумен...това са само част от думите, с които мога да опиша Хо Ши Мин накратко. И тъй като това няма да се получи, ще го направя пообстойно. Пристигам в южния виетнамски град в началото на октомври – дъждовният сезон още не си е тръгнал, но времето за разходки е чудесно, като

изключим потенето по всяко време на деня, поради високата влажност на въздуха. Виза за Виетнам се получава директно на летището, но е важно да се направи онлайн заявка предварително. Следва автобус, който свързва летището с центъра на града – Зона 1. Пътуването продължава около 30 минути, а цената е 1,50 лв. За цените във Виетнам ще стане въпрос няколко пъти в тази статия, изводите остават за вас. Хотелът, който съм избрал чрез сайт за резервации, е в туристическата зона и се оказва нелош, а като се има предвид, че за четири дни платих 40 лв, претенциите остават излишни. След като се настанявам, гладът ми напомня за себе си. Въпреки часовата разлика (4 часа), редуването на закуска, обяд и вечеря остават в основата на хранителния ми режим, макар 27


Н А П ЪТ

че стомахът и останалите ми сетива се оказват по-надеждни критерии за това. Ароматите и храната са навсякъде и човек трудно би устоял на десетките изкушения. А за мен кулинарната част в пътуванията ми е от съществено значение. Ясно е, че наведнъж не мога да опитам всичко, но това се оказва и водещ мотив за разходките ми през следващите дни – нещо като „пътувам, за да ям и ям, за да пътувам”. Във Виетнам се яде всичко. Знам, че веднага възниква въпросът за най-добрите приятели на човека и отговорът е „Да”, потвърден от няколко местни източника. В централните части на града не забелязвам такива неща в менюто, но местни гидове ми предлагат неколкократно да ми устроят подобно кулинарно пиршество. Нещата не свършват само с кучешкото – преди това в менютата, както на улични (Street Food) ресторанти, така и на поизискани заведения, могат да се видят екзотични предложения като пържола от щраус, шишчета от крокодил, цяла змия на барбекю, жив варан, който се приготвя директно пред клиентите, няколко вида жаби, полски плъх и т.н. Всички тези деликатеси са допълнени с всякакъв вид обработено пилешко, свинско, телешко, агнешко. За десетките плодове и зеленчуци няма да 28

влизам в подробности, но не мога да пропусна морските продукти – риби, калмари, няколко размера скариди, омари, поне шест – седем вида миди, стриди, скалопи и други създания на морската фауна, за които дори не съм подозирал. Пак се връщам на цените – средно голяма стрида се предлага за 0,75 лв, половин килограм едри скариди – 10 лв, порция екзотична риба от сорта на баракуда е 5-6 лв, големите морски раци (краб) се предлагат за 4-5 лв, а черешката на тортата е омарът, който варира между 14 и 30 лв. С храната спирам дотук. Виетнам е рай за пътешествениците с епикурейски дух, а предложения за добри напитки също не липсват. За разлика от съседни азиатски страни, където алкохолът по разлини причини не се толерира или се продава скъпо, тук ситуацията е съвсем различна. Цената на местната бира Saigon в баровете започва от 1 лв. През последните години модата на крафт бирите не е подминала и Хо Ши Мин и в съвременните заведения могат да се опитат предложения от цял свят на прилична цена. Не бива да забравяме, че Виетнам е социалистическа република с комунистическо правителство и когато говорим за някои стоки, е важно да отбележим, че местното вино е само


един вид и в магазините, и в заведенията. Ромът и уискито също. Цените са в пъти по-ниски от тези на световните марки, но като качество не отстъпват, а дори компенсират с екзотични вскусове като ром с аромат на ананас или какао. Забележителностите в Сайгон са достатъчни, непретенциозен турист може да ги обходи за дватри дни. Част от тях са свързани с войната от 70 – те години на миналия век, като Музея на жертвите от войната, но и в останалите пропагандата на управляващите излиза на преден план. Други впечатляващи сгради са тези на Кметството, Дворецът на съединението, Операта, Катедралата Нотр Дам. Някои от тези сгради са проектирани от европейски архитекти, като сградата на пощата, дело на Густав Айфел. Архитектурата в Сайгон е по-скоро ниска. Съществуват високи сгради, но не доминират. Най-високата, която заслужава внимание и заради невероятната гледка над града, е Битексо тауър. Не са малко и религиозните храмове и пагоди в Хо Ши Мин. Основното вероизповедание тук е будизъм (около 85% от населението на Виетнам), има и малък процент християни и последователи на други непопулярни религии.

Пазарите са нещо друго, което заслужава внимание. Те са изключително много на територията на целия град, като найемблематичните са Бен Тхан в самия център и Бин Тай в Китайския квартал. Освен дневните места за търговия, във Виетнам са популярни и т.нар. нощни пазари, които започват да функционират около 18 часа и се превръщат в притегателно място както за местни, така и за туристи до полунощ. Там може да се купи всичко: евтини реплики на известни марки дрехи, чанти, часовници, бижута, местни храни и една от националните гордости - виетнамското кафе, което се предлага навсякъде. Дори и онова, което катеричките първо поглъщат, а след това отделят. Цената му е около 15 лв за килограм. Районът за активен нощен живот е локализиран около няколко улици, като най-популярната е Нгу Лао. Там са концентрирани голяма част от баровете, клубовете, дискотеките, ресторантите, студиата за масаж и други изкушения, които предлага нощен Сайгон. Цената за „виетнамски масаж”е 10 лв на час, а различните вариации могат да достигнат и до 20. На някои от заведенията еднозначно са закачени табели с надпис 29


Н А П ЪТ

„момичета”, но какво точно предлагат и на каква цена, се въздържах да разбера. Изненадващо за мен, с оглед на политическия строй във Виетнам, още на първия час от вечерната ми разходка бях „атакуван” с предложения за производните на канабиса директно на улицата, при това съвсем открито. След няколко разговора с местни се информирах, че употребата на леки наркотици не се преследва от закона, а за притежание на марихуана до 900 грама се плаща само глоба. Хо Ши Мин е градът на мотопедите. Това е най-масовото средство за придвижване. Автомобилите са в пъти по-малко от двуколесните. Автобуси обслужват както градските линии, така и междуградските. Метро се строи в момента, трамваите също са част от транспортната схема на града. Но мотопедите са навсякъде. Въпрос на социален статус е да притежаваш собствен мотоциклет. Правилата за движение са само на хартия, зеленото и червеното на светофара са със силно пожелателен характер. Въпреки това, за повече от седмица в Сайгон, не станах свидетел на ПТП. Хората във Виетнам са усмихнати. Дали са 30

истински щастливи е трудно да разберем, но е факт че не се оплакват, опитват се да впечатлят, говорят лош английски, но са с ясна идея какво искат от живота. Работят активно и често срещана гледка е няколко души да правят едно и също нещо, което може да бъде свършено само от един. Но изглежда това е националната визия за справяне с изхранването на нацията. Виетнам е на 13-то място в света по численост на населението с над 85 милиона души. 3 милиона от тях са социални инвалиди – на практика са живи същества, но в следствие на военните експерименти в страната са абсолютно негодни за каквато и да било трудова дейност. Това е един изключително сериозен проблем за обществото във Виетнам. Страната е в категорията бързо развиваща се и със сигурност през следващите 10 – 15 години ще се превърне в основен фактор в Далечния Изток. Ако съм успял да ви впечатля, не се колебайте и започвайте да спестявате. Полетът продължава около 10 часа от летището в Истанбул, а при добро търсене може да попаднете и на изгодна оферта. Сайгон ви очаква!


изМИСЛИте

ЦВЕТОВЕТЕ НА ДЕНЯ от

Грийн Долинска

Есен е. Жълто- оранжево утро посреща деня с мен. Топъл чай и усмихнато огледало поздравяват душата ми. Денят ще си заслужава, усещам го. Всеки път си заслужава ! Навън е хладно, но лятото още се усмихва зад ъгъла. И то не бърза за никъде. Синьозелената му тениска още се връзва с чорапите ми. Знае, че и да остане, никой няма да му се сърди. Червено дърво си говори с жълтото : - Радвам се, че си до мен. Точно ти. Цял живот ще виждаме всичко заедно, без да се разделяме. - Да, и аз те харевсвам... до последното листо. И на пролет пак . Усмихват се цветно, а пъстрият килим под тях е притихнал. Обедното слънце е някак лежерно - грее, но е някъде другаде. С луната пак нещо са се сдърпали и е леко разсеяно. Един червен храст пълзи по съседната сграда. Оцветява я. Или просто се опитва да стигне до момичето от четвъртия. Онова със зеления пуловер и любопитните очи. Вероятно за да чува какво си говорят в тяхната усмихната къща. Ето го и красивия залез. Жълто, оранжево, розово, лилаво. Така прилежно са се подедили, че могат да стоплят вечерята. Възкликваш от видяното. Морето се опитва да копира небето, но боите му се размазват. И пак е невроятно. Пъстрото настоение на целият ден е оцветило и в мен.А може би всичко това е просто защото обичам.

31


MADE IN VARNA

MUKAVA STUDIO От Пл амена Александрова

През ноември започваме оттук-оттам да чуваме коледни звънчета и бавно да се настройваме на онази вълна, която събира семействата заедно. За да превърнем споделените моменти в трайни спомени, ни помагат хората, които през този сезон работят много - фотографите. Фотографията става все по-достъпна и масова, варира от кич до чисто изкуство и е трудно да се ориентираме между различните визии на многобройните студиа. Eстетиката и индивидуалният почерк обаче правят впечатление. Затова влизаме точно в Mukava studio, за да надникнем в кухнята на фотографията и да разберем как да позираме добре и какво стои зад успешните кадри. Студиото Пространството е реновирано съвсем наскоро и е дело на Светлана Дунева, която е окото и ръката зад обектива на Mukava studio. Във фотографските среди е известен изразът, че най-важно е задапаратното устройство, защото добрата техника е само средство, с което фотографът реализира личното си виждане. Точно така е и при нея. Преди седем години Светлана решава, че фотографията й носи по-голямо удовлетворение от дипломата по ПР и реклама и започва да се учи как да снима. Процесът е 32

сложен и винаги е плюс да имаш ментор, който те вдъхновява. Първоначално снима природа, участва и във варненски фотосалони. Постепенно се насочва към по-комерсиалната част и започва да снима събития, сватби, външни сесии. Новото студио се появява точно навреме, за да посрещне студения сезон със снимки на закрито и удобно местоположение в централната част на града. Декорите Те са важни, но Светлана смята, че фотографът не трябва да се изгубва в правенето на декори и да се превръща в интериорен дизайнер. За да не излиза от собственото си разбиране за стил и красота, тя предпочита да не е претрупано и декорите да не преобладават в кадъра. Важното в снимките са очите, усмивката, емоцията, а не толкова дрехите. Родителите често държат да облекат децата си с всички дрешки, които са приготвили за сесия, а това невинаги е необходимо. Шареното стои добре на по-малки деца, а има и моменти, в които нямат нужда от никакви декори. В аранжировката на студийните снимки обаче си има класики и в Mukava studio тази година ще има камина и лампички. Коледният интериор обещава да бъде изчистен, лек, въздушен и с истински празничен дух.


Децата Някои се предразполагат много лесно, други не толкова. При тези, с които е по-трудно, е важно да се подходи с търпение. Детето може да прекара известно време само в разговори и игра с фотографа, докато се отпусне. За децата студиото е ново място и е съвсем нормално да има стрес. Затова е важно нещата да се случват бавно, спокойно и без напрежение. Пеенето и игрите са трик, с който Светлана често си служи, за да хване вниманието на малките деца. С поголемите се старае също да намира общи теми. Най-важен психологически фактор е на децата да им е приятно в студиото. А най-радващо – когато след снимките детето отива да гушне фотографа.

Стилът Той се крие в много неща: начин на снимане, кадриране, емоция, обработка. Дори да се стараеш да имитираш други, пак приличаш на себе си. Зад хората, които натискат копчето на камерата, стоят много учене, проби, работа, мислене и талант да не се загубиш в идеите си. Затова Светлана Дунева съветва онези, на които предстоят снимки, да търсят не декори, а стил, знания и опит. Да отидат при фотограф, чиято работа харесват, да му се доверят и да оставят нещата в негови ръце. Mukava studio е на „Панагюрище” 3 и във Фейсбук на https://www.facebook.com/mukavastudio/.

Основните съвети към родителите, които водят децата си на снимки: да бъдат здрави, в кондиция и да не се пренапрягат с опити да са твърде послушни пред камерата. 33


ОТКЪДЕ СИ?

ПИЕР ШАПЕРОН от

Полина Милчева

Представете ни се. Казвам се Пиер Шаперон и съм директор на ЕФИВ - френското училище във Варна. Роден съм в Ориак, в южната част на Централна Франция. Имам испански произход от страна на дядо ми, който е бил испански анархист, емигрирал във Франция по времето на Франко. От години работя с Mission laïque française - организация с нестопанска цел, която разпространява френския език и култура по света, чрез многоезиково и междукултурно образование. Тя съществува повече от век и нейната дейност е призната от френската държава за обществено полезна. От 2006-та работя за тази асоциация по проекти с продължителност от 2 до 4 години в различни държави по света. Къде сте работил досега? От 2006 до 2009 със съпругата ми Жули работихме за фирмено училище на Renault в Бразилия, където участвахме в създаването на френско-бразилско начално училище. От 2009 до 2013 работихме в Мароко, после заминахме за Китай и последните две години бяхме в Шотландия. Какво означава „фирмено училище“? Това са училища за децата на специалистите, работещи по проекти на големи френски фирми в малките и средноголеми градове по света, 34

където няма френски училища. Тези фирми, като Renault например, се обръщат към Mission laïque française с молба да организира обучението на децата на хората от екипите им, за да могат да продължат образованието си по време на престоя им в съответната държава. А какво училище е ЕФИВ? ЕФИВ е френско училище, което се управлява от българската асоциация „Шарл Перо“ и е признато от Агенцията за френско образование в чужбина към Министерството на образованието и Министерството на външните работи на Франция. Предлагаме пълната програма на френското образование, каквато е във Франция, нашите преподаватели са французи или франкофони и обучението е разпределено в 5 нива. От 3 до 6-годишни децата са в първи цикъл на образованието, после следва втори цикъл за деца от 6 до 9 години, трети – от 9 до 12, четвърти, който наричаме колеж ,от 13 до 15 и от 15 до 18 учениците завършват гимназия и могат да продължат да учат във висше учебно заведение. През учебната 2018/2019 година учениците ни са общо 220. Нашата цел е да предложим двойно дипломиране, като успоредно с френското образование, учениците ни получат и българска диплома за средно образование с матура.


Как преминава един учебен ден в ЕФИВ? Една от особеностите е, че се намираме в туристически комплекс и сградите ни са два стари хотела. Единият е за учениците на възраст до 8 години, а другата сграда е за тези от 9-10-годишни до 15-16. Учениците в началното училище имат по 24 учебни часа на седмица плюс 2 часа български език, тъй като всеки ден започват в 8:30, учат до 12:00, следва обедна почивка до 13:30 и следобедни часове до 15:30. След часовете предлагаме извънкласни дейности в училището до 17:30. Големите също започват в 8:30, но часовете са до 17:30, като имат по 5-6 часа на ден. За обяд предлагаме хранене на място с ежедневна доставка от ресторант, но който желае може да обядва навън. При нас учебната година започва в началото на септември и завършва в началото на юли, като през цялото време следваме ритъм от 7 учебни седмици и 2 седмици ваканция. Достъпно ли е училището за българските деца? Да, разбира се, по-голямата част от учениците ни са български деца- около 80%, 12% са от други националности и едва останалите 5-6% са с френска националност. Родителите, които имат желание да запишат децата си при нас, трябва да го направят преди те да навършат 5 години, защото след това става сложно по отношение на езика. Приемаме деца от детската градина, тоест от 3-годишна възраст, а за заинтересованите организираме „Ден на отворените врати“ през пролетта.

Как се чувствате в България? Чувствам се на работа (смее се). Пристигнах през август тази година и веднага поех поста си. Имам много добри впечатления от България и по-специално Варна, която е много хубав малък, но значим град и предлага разнообразни културни и спортни дейности. Спокойно е и се чувстваш на сигурно място. Тук е изключително приятно и гастрономията ми изглежда много интересна. В България се произвежда всичко, дори и качествено вино. Впечателенията ми от варненци са също много добри. Бях чувал, че българите не са много усмихнати, но до момента ги намирам за много приветливи. Колко време ще останете? За момента имам 3-годишен договор и ако след това асоциацията „Шарл Перо“ е доволна от работата ми, ако френската държава позволи и ако се чувстваме добре със семейсвото ми тук, бих останал да работя за развитието на ЕФИВ. Имате ли деца? Имам две деца – дъщеря на 14 и син на 16 години. И двамата са ученици на ЕФИВ. Как се справяте с честите промени на местоживеенето и как го приемат децата Ви? Това е въпрос на избор и не е за всеки. Има много хора, които не разбират това, което правим, и ни казват, че не би им харесало да се местят постоянно и всеки път да започват отначало. За децата този живот е нещо нормално, тъй като те са израснали така. Синът ми е роден в Бразилия, а дъщеря ми във Франция, но заминахме, когато беше на година и половина. Ние наистина пренасяме живота си, където и да отидем. Опитваме се да разберем особеностите на дадената страна и нейната култура, да поживеем като местни. Това ни прави щастливи, като в същото време е свързано и с професионалното ни развитие.

35


ДЕТС ТВО МОЕ

БУДИТЕЛИТЕ ДНЕС от

Д о ра С о л а ко в а

В първия ден на ноември честваме паметта на просветителите от националното ни Възраждане. Венци, песни, стихове, плакати в училищата, специални уроци припомнят на поколенията за будителите. Думата остава малко неясна в съзнанието ни. Ако ни попитат, ще запеем познатите фрази за “радетели за свободата”, “делото”, “пробудили народа”, “дали живота си за свободата на родината”. Научили сме добре уроците по история. Коренът на думата “будител” наистина води до едно пробуждане или събуждане. През Възраждането това е свързано с Освобождението - в духовен и политически план. Ако сме наясно какво е будителят през 18 и 19 век, знаем ли какво е будител днес? Не можем да отречем, че светът се измени с бързи темпове. Ако някога знанието и просветата са били трудно постижими, то днес те буквално преливат и заливат всички ни с непрекъснатия поток от информация. Всеки, изживял детството си преди Милениума, може ясно да усети разликата. И ако в продължение на столетия 36

будителите са онази движеща сила, с която да се изкопае кладенеца на знанието, днес те имат отговорната роля на пътеводен фар в бурното море. Кои са те? Културни дейци, духовници, учители… Наистина много често свързваме учителите с благородството на будителите от миналото. Учителят пробужда детското съзнание, напътства учениците си в първите житейски стъпки. От учителите някак се очаква да бъдат днешните будители. С това и професията неминуемо става по-отговорна. Може би точно заради прехвърляне на истински голямата отговорност върху едно съсловие. Не е достатъчно едно пробуждане, едно запалване на пламък. Светлината трябва да се поддържа, знанията - да се пресяват. Пътеводна светлина за децата, вдъхновение, опора и сила е длъжен да даде на първо място всеки родител и всеки съзнателен възрастен човек. Защото да си буден е въпрос на избор, да си будител - на идеали.


37


М Е С ТА

ВКУСНО ИЗКУСТВО О т Н и ко л П ат ра ш ко в а

Институтът по кулинарни изкуства (Culinary Arts Institute) е част от Висше училище по мениджмънт, където български и чуждестранни студенти се обучават в изкуството на кулинарията. По време на обучението си възпитаниците на Института имат възможност да работят със световнопризнати професионални готвачи, да пътуват и да придобият опит чрез стажуване в европейски ресторанти, отличени със звезди „Мишлен”. Обучението продължава осем семестъра. По-голямата част от обучението е практическо и се води от шеф-инструктори. Директор е канадецът Хю Бутин, който се стреми, паралелно с високото ниво на обучение, да създаде у бъдещите шефове любов към българската традиционна кухня. Хубавата новина за варненци е, че студентите показват целия си потенциал и придобития опит във Варна. 38

Всеки четвъртък, петък и събота Институтът по кулинарни изкуства организира тематични вечери с образователна цел , на които присъства иновативно тристепенно меню, специално изработено с подбрани съставки и презентирано от бъдещите шефове. Вечерите стартират от 18:30 и от 21:00 часа на адреса на Института на ул. „Оборище” № 13А. Масите са разположени в непосредствена близост до кухнята, като на разположение на желаещите има и VIP маса, която се намира в центъра на действието – в самата кухня. Темите на събитието са различни – мексиканска, тайландска, балканска, американска и други. Те се обявяват във Фейсбук страницата на Института - https://www.facebook. com/CulinaryArtsEU/, а менюто и обстановката са изненада. Капацитетът е само 25 човека и изисква предварителна резервация, затова не се бавете и запазете своето място всеки делничен ден на телефон 0882 59 51 80.


39


STREET ART

Снимка: Булфото 40


Варна, Ул.”Стефан Стамболов” 2 Работно време: Понеделник – Неделя: 11.00 – 18.00 ч. За повече информация: 0877 885 232Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.