Ти си Варна / брой 39 / март 2019

Page 1

БРОЙ 39

МАРТ 2019


varna.siff.bg


СЪДЪРЖАНИЕ-БРОЙ 39

04 КЪДЕ ГОДИШНА БИЖУТЕРСКА

10 АКЦЕНТИ

12 ИЗМИСЛИТЕ

23 НАСРЕЩА

26MADE IN VARNA НЕЩА С ДУША

28 НА ПЪТ ПО ЖДРЕЛОТО НА

31 ДЕЦАТА НА ГРАДА

34 МЕСТА

36 УЛИЦАТА

ИЗЛОЖБА

ЕДИТА АНДОНОВА

АЛЕКСАНДЪР ГАБРОВСКИ

СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ

КАФЕВАРКА

ИСТИНСКИ

РЕКА ЕРМА

ДРАГОМАН

1


БЕЛЕЖКИ

Идва март и с него обичайните полемики около това трябва ли да има специален ден на жената, кой следва да го празнува, кой – да се обиди, социалистическа отломка ли е този празник и доколко е уместен в съвременната реалност. Факт е, че до неотдавна жените не са имали равни права с мъжете и феминизмът е бил истински необходим. Факт е и че жените в някои страни все още нямат достатъчно права. За това трябва да се говори и да му се обръща внимание. Но то не прави по-маловажна онази друга, по-нежна част на празника, която изразяваме с доза допълнително внимание. Няма нужда 8 март да бъде банкет с карамфили и сешоар. Може да е само букетче кокичета, телефонно обаждане или по-топла прегръдка - за бабите, които са нашият личен Далай Лама и ни подаряват житейската си хитрост в резюме; за майките, които винаги са с нас, когато ни трябват; за дъщерите, които ни късат нервите, но ги обичаме безумно. Честит празник!

Пламена Александрова Екип: Издател: Николай Тодоров office@vijvarna.com Редактор: Пламена Александрова contact@vijvarna.com Автори в броя: Пламена Александрова Никол Патрашкова Цветелина Неделчева Грийн Долинска Дора Солакова Полина Милчева Теа Димитрова Велизар Гоцев Корица: Дарина Барбова Предпечат: Илиан Димитров Печат: Хеликс прес ЕООД За реклама в списанието: Мариан Станков agent@vijvarna.com тел: 0877 885 249 2

Издава се от: Виж! Варна ЕООД Ти си Варна Всички права запазени С уважение към авторското право молим никаква част от това издание да не бъде възпроизвеждана без изричното съгласие на издателя. Издателят не носи отговорност за информацията в подадените програми и рекламни материали. Тираж: 5000 бр. Разпространява се безплатно в над 100 подбрани обекта и събития в града и региона. Електронно списание свалете от issuu.comКЪДЕ ВАРНЕНСКО ЛЯТО ЗА ДЕЦА

Мартенският концерт в рамките на „Варненско лято за деца” ще бъде на 10 март от 11:00 часа в зала 1 на ФКЦ, а темата му е „Оркестърът и танците”. Участват Младежки симфоничен оркестър и солисти от Националното училище по изкуствата под диригентството на Страцимир Павлов. Събитието е посветено на класическите и модерните танци от цял свят. Серията образователни концерти е част от съвместната инициатива на Община Варна и НУИ „Добри Христов”, а входът е свободен.

ЮБИЛЕЕН КОНЦЕРТ НА МИХАИЛ БЕЛЧЕВ

Михаил Белчев отбелязва 50-годишния си сценичен юбилей с концерт спектакъл, който във Варна ще гледаме на 28 март от 19:00 часа в зала 1 на Фестивален и конгресен център. Заедно с любимия бард на сцената ще излязат и Богдана Карадочева, Кристина Белчева, Джина Иванова, Стефан Димитров и Хайгашод Агасян. Музиката и поезията, представени чрез завладяващия глас на Михаил Белчев, ще ни върнат към любимите песни на няколко поколения.

4

ГОДИШНА БИЖУТЕРСКА ИЗЛОЖБА

До 20 март в пространството на галерия Le Papillon ще бъде изложена Годишната бижутерска сборна изложба. Това е деветото и издание със заглавие „Близо и далеч”, което за пореден път разглежда развитието на приложното ювелирно изкуство. Участниците тази година са 38 носители на уникални идеи и естетиката на съвременните тенденции. Наред с утвърдените дизайнери и бижутери, в това издание участие отново имат и студенти от Катедра „Метал" към НХА.

ЖЕНСКО ЦАРСТВО

На 19 март от 19:00 часа във ФКЦ театър „Искри и сезони” ще представи класическата комедия по Ст.Л. Костов „Женско царство”. Режисьор на спектакъла е Димитър Стоянов. Участват Искра Радева, Мария Статулова, Елена Кънева, Веселин Цанев и др., а темите, разбира се, са жените, любовта и властта, особено актуални през март. Цените на билетите са в интервала от 12 до 20 лв.


ФОТОГРАФСКА ИЗЛОЖБА

ИГРАЧКА ДОНЕСИ И ЗА ДРУГА РАЗМЕНИ

INFERNO RAVE В ХАЛЕ 3

До 13 март в Градска художествена галерия „Борис Георгиев” може да бъде видяна фотоизложбата на Александър Сертев „С кораба „Несебър” до 4 страни по Средиземноморието”. В изложбеното пространство освен фотографиите от пътуването с кораба „Несебър” преди 53 години ще бъдат представени и триизмерни фотографии, които съпътстват тази изложба. Те показват в една условна цветност и триизмерно обкръжаващия ни свят. С помощта на двуцветни очила – в червено и синьо – всяко око вижда едностранно заснетия предмет.

Второто издание на „Играчка донеси и за друга размени” ще се проведе на 24 март (неделя) между 11 и 14 часа в зала 7 на Фестивален и конгресен център. Организаторите канят всички желаещи да дарят или разменят играчки, които вече не използват, но пазят в добро състояние. Освен че ще отбележи настъпването на пролетта, инициативата ще ни предостави и възможност да помогнем, като дарим играчки на Център за обществена подкрепа „Другарче”, гр. Варна и Комплекс за социални услуги за деца и младежи, гр. Варна.

На 15 март Хале 3 кани всички фенове на електронната музика на вечер, организирана от екипа на Cindy02. Inferno Rave ще представи разнообразни електронни стилове и любими местни артисти в предразполагащата атмосфера на Хале 3. Помрачните кътчета на клуба ще бъдат запълнени с колоритни визуални ефекти от Visual Universe. Началният час е 23:00 часа, а входът е с цена 5 лв.

МАРИО ХОСЕН И ВИЕНСКИ КАМЕРЕН ОРКЕСТЪР

Първият гала концерт и предвестник на ММФ „Варненско лято“ за 2019-та година е гастролът на емблематичния Виенски камерен оркестър. Диригент и солист на тази проява е виртуозният цигулар Mарио Хосен, художествен директор на предстоящото фестивално издание. Концертът, замислен като пролетен анонс, е под надслов „Антични арии и танци“ със селекция от творби на Франческо Джеминиани, Йозеф Хайдн, Оторино Респиги, Едвард Григ, Николо Паганини и Волфганг Амадеус Моцарт. Датата е 24 март, мястото – ФКЦ, а началният час е 19:00. 5


КИНО

МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА ТЕАТЪРА На 12 март Варненският драматичен театър навършва внушителните 98 години. Освен рождения ден на Театъра, през месец март и е Международния ден на театъра, който отбелязваме на 27-ми. Варненската драма ще отпразнува деня с представлението „Комичната илюзия”, което ще се играе точно на 27 март от 19:00 часа на сцена Филиал. Театралната комедия от Пиер Корней е постановка на Васил Дуев със сценография и костюми на Даниела Николчова и музика на Стефан Здравески. На 27 март от 16:00 часа на сцена Ротонда ще бъде премиерата на книгите с пиеси на Магда Борисова под модерацията на Виолета Тончева. От 17:00 часа на Основна сцена ще се излъчи видео от постановката на Явор Гърдев „Калигула”, а през целия ден във фоайетата на Основна сцена ще можем да разгледаме изложена мода от театралните ателиета. В месеца на театъра с 50% намаление ще бъдат билетите за „Телефонът на мъртвеца“ (9, 25 март), „Влюбеният Шекспир“ (11 март) и “Комичната илюзия“ (27 март).

6


ФОРУМ

НАЦИОНАЛЕН ФОРУМ ПО ВЕТРОХОДСТВО През март ще се проведе първото издание на Национален форум „Ветроходство в Черно море”, организиан от Ветроходна академия „Кор Кароли” в партньорство с Национална спортна академия "Васил Левски", Икономически университет – Варна, ДП „Пристанищна инфраструктура”, NOKIA, Бон Марин, Поддържане чистотата на морските води АД и Блек Сий Яхтинг. Темата на форума ще бъде ветроходството като спорт, професия, хоби и терапия и екологичното плаване в Черно море и България. На 24 март форумът ще се проведе в Икономически университет – Варна от 9:30 до 17:00 часа, а на 31 март негов домакин ще бъде Национална спортна акадамия в гр. София. Форумът е подходящ за всички, които обичат морето, искат да обогатят познанията си за българското Черноморие и желаят да разширят още повече неговите възможности. Сред лекторите ще бъдат изявени ветроходци и собственици на яхти, както и младежи, обучени на ветроходство по младежки програми. Специални гост-лектори ще са проф. Пенчо Гешев, професор по ветроходство, и проф. Камен Фильов – член и международен съдия на Световната федерация по ветроходство. Форумът ще се проведе с вход свободен, но с необходима предварителна регистрация на http://www.corcarolisailing.org/forum. Всеки, потвърдил регистрацията си в деня на форума във Варна или София, ще участва в жребий за подарък – ваучер за ветроходен курс за начинаещи. 7


ТЕАТЪР

STAND UP COMEDY ТУРНЕ Стендъп комедията е популярен жанр, който се радва на растящ брой почитатели. Комеди Клуб София е основан през 2015-та от комедианта Иван Кирков, за да популяризира стендъп комедията в България. Всеки месец най-добрите предстваители на клуба гостуват във Варна, но в навечерието на 1 април - патронния празник на Комеди Клуб София, всички топ комедианти на клуба се събират за едно впечатляващо шоу в зала 1 на ФКЦ-Варна само няколко дни преди финала на най-голямото Stand up comedy турне. Участват Иван Кирков, Васил Ножаров, Ники Банков, Николаос Цитиридис, Петя Кюпова, Александър Деянски, Филип и Христо Радоеви. Шоуто ще гледаме на 29 март от 20:00 часа, а цените на билетите са 24 и 28 лв.

8


КИНО

МЕСЕЦ НА ФРАНКОФОНИЯТА В рамките на Месец на франкофонията Франкофонски център Варна е подготвил редица интересни събития. Всеки петък и събота от месеца във Фестивален и конгресен център ще се излъчват филми от класическото френско кино с български субтитри, свободен вход и начален час 15:00 часа. В Морско казино от 5 до 20 март ще бъде изложена фотографската изложба на Христо Русев „Последният (вечен) мим”. На откриването на изложбата на 5 март от 18,30 ч. фотожурналистът ще представи и първата си фотокнига със същото заглавие, която в 77 снимки проследява живота на и извън сцената на Герасим Дишлиев – педагогически асистент на Марсел Марсо. Част от фотографската експозиция ще се продава с благотворителна цел, а набраните средства ще са в полза на фондация „Св. Св. Константин и Елена”, ученически стипендии и други насочени грижи. Ежемесечната франкофонска среща Sur le zinc en français ще се проведе на 27 март от 19:00 ч. в Социалната чайна, а на 30 март в книжарница Shakespeare & friends ще се проведе интерактивен литературен следобед с произведения на американски автори, живели или писали в Париж. Всички останали събития за месеца са на фейсбук страницата на Centre Francophone de Varna.

9


КИНО

СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ ВЪВ ВАРНА ЗА 10-ТИ ПЪТ Паралелното издание на най-мащабния кинофестивал в България – София Филм Фест, отново ще се проведе във Варна през март. От 15-ти до 22-ри залите на ФКЦ ще посрещнат селекция от 18 филма, обиколили през годината най-големите кино столици като Кан, Берлин и Венеция. Aко по нещо можем да познаем, че това е десета юбилейна година на феста за Варна, то е планираната програма. Вкусовете на киноманите ще бъдат презадоволени с дълъг списък, включващ големия победител на Оскарите – „Зелената книга”, както и „Студена война”, номиниран за най-добър чуждоезичен филм. Място намира и най-доброто от алтернативното кино в лицето на провокатора Ларс Фон Триер и новия му филм „Къщата, която Джак построи“. Палитрата на заглавията преминава през скандинавско, близкоизточно и европейско кино със задължителна спирка в България с филмите „Снимка с Юки“ на Лъчезар Аврамов и„Прасето“ на Драгомир Шолев. От далечна Япония пристига тазгодишният носител на Златна плама – „Джебчии” на Хирокадзу Корееда. Любителите на документалните филми няма да бъдат пренебрегнати и тази година не едно, а две заглавия ще бъдат представени в тази категория: „Куче на име Пари“, посветен на иновативната британска музикантка Пи Джей Харви, и „Шестима музиканти и градът“, който е реверанс от страна на организаторите към голямата арменска диаспора във Варна. Ако музикалната линия в програмата не ви убягва, причината е, че тазгодишното издание на София Филм Фест преминава под знака на 50-тата годишнина от фестивала Уудсток. Откриването е предвидено за 19:00ч., петък, 17-ти март в зала 1 на ФКЦ с руския филм „Лято“ на Кирил Серебренников. Според специалистите това е „най-дивият и ободряващ“ филм в Кан-ската селекция за 2018 година – с намигване към глем-рока, изпълнен с носталгия и чувство за загуба, олицетворение на легендарния бунт срещу системата, филм, от който извират страст и музика. По традиция откриването ще бъде последвано от грандизоно парти с музика на живо, а на следващия ден (16 март) ще се проведе още едно парти, специално организирано по повод юбилея - на Основна сцена в Драматичен театър „Стоян Бъчваров” в музикалната компания на La Migra. 10


МУЗИКА

ЗАЕДНО ЗА МУЗИКАТА STUDIO 21, варненският клуб, който дава изява на местни творци, отбелязва 9 март - международния ден на едни от най-важните персони в шоубизнеса - диджеите. Дванадесетчасов сет очаква ценителите на уникалната музика и добрия бийт. Първата плоча ще се завърти още в 14:00 часа, а градското парти ще продължи до 02:00 през нощта. На сцената зад пулта застават както утвърдени имена, така и млади и амбициозни творци, занимаващи се с електроната музика: Inert 2 Plexible, Ivo But Not, Kozin, Grand Master Trex, Rash, MariАna, dj JIJO. На този ден по традиция ще се съберат много гости музиканти, тонрежисьори, колеги и приятели на саунда. Световният ден на диджея не е официален празник, а важно благотворително събитие, което се провежда всяка година от 2002-ра насам. Събитието се спонсорира от Международната клубна индустрия. Всяка година по света се провежда седмица на благотворителни акции в помощ на детските организации, а кулминацията на благотворителните акции е 9 март. Първоначалните инициатори на събитието са фондацията World DJ Fund и организацията Nordoff Robbins Music Therapy, която използва музиката за лечение на деца и възрастни. Традиционно всички печалби, спечелени от диджеи, клубове и радиостанции на този ден, се даряват на различни международни детски фондове и институции.

11


ии зз М МИ ИС СЛ ЛИ И тт ее

ИСТИНСКИ от

Грийн Долинска

Можеш ли да бъдеш истински ? Можешли лида дабъдеш откриеш себе си ?на сто процента, по всяко време и пред всеки? Можеш истински Да отговаряш без да сесебе замисляш какво ще си кажат другите, обидиш ли Можеш ли да откриеш си на сто процента, по всяко времеще и пред всеки? някого, ще те помислят ли за луд? какво ще си кажат другите, ще обидиш ли Да отговаряш без да се замисляш Може лище светът да не е пълен с деликатности, „благородни” лъжи и увъртания? някого, те помислят ли за луд? Можешлилисветът да бъдеш катосдете, без задни„благородни” мисли и схеми? Може да нечист е пълен деликатности, лъжи и увъртания? И защо да Можеш лине даможе? бъдеш чист като дете, без задни мисли и схеми? ИХубаво защо едаданехапваш може?истинска храна, нали? Без консерванти, оцветители и ГМО. Хубаво ее да физически тялото тихрана, да се храни чисти продукти. оцветители и ГМО. Хубаво хапваш истинска нали?сБез консерванти, Тогава защо душата тялото трябвати дада ядесезаместители? Хубаво е физически храни с чисти продукти. Тогава защо душата трябва да яде заместители? Когато съм в най-чистата си форма, се харесвам истински. Знам, че и тив най-чистата ме харесвашситакава. Когато съм форма, се харесвам истински. Хайде че да ибъдем най-естествени, Знам, ти ме харесваш такава.нефалшиви и стопроцентови. Най-ценната си версия. Хайде да бъдем най-естествени, нефалшиви и стопроцентови. Събличаме всичко и нека остане на пода...завинаги. Най-ценната си версия. Само по сърца. Събличаме всичко и нека остане на пода...завинаги. Само по сърца. Съвършен момент. Обичам те!момент. Съвършен Обичам те!

12


АФИШ

ГАЛЕРИИ

Арт Галерия Ларго

Варна, ул. Хан Крум 8 до 05.03 Екслибрис - Презареждане 4 Сборна изложба графика със специалното участие на Велико Маринчевски, Владимир Зуев, Владимир Чукич и Калоян Илиев- Кокимото

Градска художествена галерия „Борис Георгиев"

Варна, ул. Драгоман 12 до 08.03 С кораба „Несебър" до 4 страни Фотографска изложба на Александър Сертев до 05.03 Между слово и цвят Изложба живопис на Валентина Владова до 10.03 Рисунка и малка пластика Изложба на Валентин Петров

Галерия Le Papillоn

Варна, ул. Драгоман 12 до 20.03 Близо и далеч - Изложба бижута

Галерия Тереза

Варна, ул. Цар Иван Шишман 13 до 15.03 Домът ми, дом за молитва ще се нарече Изложбата е посветена на 180 годишнината от построяването на храм „Св.Атанасий”

Апелативен съд

Варна, пл. Независимост 2 до 31.03 Енигма Изложба живопис, рисунки и графики на Ева Пенева

Галерия Арт Маркони

Варна, ул. Охрид 22 до 20.03 Духът на града Изложба на графична, реалистична и абстрактна живопис на Ренета Павлова

ТЕАТЪР

ТЕАТРАЛНО-МУЗИКАЛЕН ПРОДУЦЕНТСКИ ЦЕНТЪР ВАРНА ДРАМАТИЧЕН ТЕАТЪР «СТОЯН БЪЧВАРОВ» 98-МИ ТВОРЧЕСКИ СЕЗОН (2018-2019)

02.03 от 16:00 до 17:30 часа Сцена Филиал Приключения опасни със герои сладкогласни

Черна комедия от Сара Рул Режисьор: Петър Денчев С участието на: Симеон Лютаков, Биляна Стоева, Веселина Михалкова, Милена Кънева, Полина Недкова, Николай Божков

11.03 от 18:00 до 21:00 часа Основна сцена Влюбеният Шекспир

Романтична драма от Ли Хол по сценарий на Марк Норман и Том Стопард Режисьор: Пламен Марков С участието на: Адриан Филипов, Цветина Петрова и др.

Mюзикъл за деца и възрастни от Недялко Йорданов Музика: Хайгашод Агасян Режисьор: Костадин Бандутов С участието на: Цвeтина Петрова, Стоян Радев, Валентин Митев, Николай Кенаров, Станислав Кондов, Константин Соколов, Свилен Стоянов, Валери Вълчев, Гергана Арнаудова, Даниела Викторова

12.03 и 13.03 от 19:00 часа Сцена Филиал Маратонците правят почетна обиколка - премиера

Комедия от Рей Куни Режисьор: Костадин Бандутов С участието на: Свилен Стоянов, Валери Вълчев, Милена Кънева, Димитър Мартинов, Веселина Михалкова, Валентин Митев, Биляна Стоева, Полина Недкова, Станислав Кондов, Николай Кенаров, Пламен Георгиев, Теодора Михайлова, Малина Михалкова

13.03 от 19:00 часа Основна сцена Дебелянов и ангелите

05.03 от 19:00 до 21:00 часа Сцена Филиал Бащи, лъжи и още нещо

06.03 от 19:00 до 21:00 часа Сцена Филиал Брак по принуда

Комедия по фарсове на Жан Батист Молиер Режисьор: Пламен Марков С участието на: Адриан Филипов, Николай Божков, Николай Кенаров, Веселина Михалкова, Милена Кънева, Цветина Петрова, Валери Вълчев, Стефан Додуров, Гергана Арнаудова, Пламен Димитров, Стоян Радев

07.03 от 19:00 до 21:00 часа Сцена Филиал Магьосническо езеро

Комедия по„Чайка“ на А. П. Чехов Режисьор: Стоян Радев Ге. К. С участието на: Веселина Михалкова, Ивайло Иванов, Цветина Петрова Ненчо Костов, Полина Недкова, Станислав Кондов, Даниела Викторова, Николай Божков и др.

08.03 от 19:00 часа Основна сцена Драконът

Притча за въплъщенията на властта от Евгений Шварц Режисьор: Явор Гърдев В главните роли: Михаил Мутафов, Михаил Билалов, Стоян Радев, Ованес Торосян, Ненчо Костов, Александра Златева и др.

09.03 и 25.03 от 19:00 часа Основна сцена Телефонът на мъртвеца

Комедия от Душан Ковачевич Постановка: Дамян Тенев С участието на: Михаил Мутафов, Свилен Стоянов, Стоян Радев, Соколов, Гергана Арнаудова, Пламен Димитров, Полина Недкова, Валери Вълчев и Николай Кенаров, Димитър Костадинов

от Александър Секулов Постановка: Диана Добрева С участието на: Ненчо Костов, Добрин Досев, Симеон Алексиев, Алексей Кожухаров, Ивайло Христов, Красимир Василев, Димитър Банчев, Венелин Методиев, Никола Орешков, Тодор Дърлянов, Троян Гогов, Стилиян Стоянов, Петър Тосков, Мария Генчева, Мария Сотирова, Радина Думанян, Патриция Пъндева

21.03 от 19:00 до 21:00 часа Основна сцена Криворазбраната цивилизация

Смешна позорищна игра от Добри Войников Режисьор: Стоян Радев Ге.К. С участието на: Николай Божков, Гергана Арнаудова, Цветина Петрова, Николай Кенаров, Теодор Папазов, Славяна Иванова, Валери Вълчев, Юлияна Чернева, Свилен Стоянов, Константин Соколов, Веселина Михалкова, Даниела Викторова, Божидар Божков, Валентина Андонова

22.03 от 19:00 до 21:00 часа Камерна сцена „Стоян Камбарев“ Паметта на водата

Драма от Шийла Стивънсън Режисьор: Стоян Радев Ге. К. С участието на: Теодора Михайлова, Веселина Михалкова, Даниела Викторова, Гергана Плетньова, Владислав Виолинов, Николай Божков

23.03 от 16:00 часа Сцена Филиал Сън

Пиеса за юноши от Магда Борисова Режисьор: Стоян Радев Ге. К. С участието на: Георги Няголов, Валери Вълчев, Цветина Петрова, Николай Кенаров, Биляна Стоева, Теодора Михайлова, Даниела Викторова, Веселина Михалкова, Гергана Арнаудова и др.

13


АФИШ 23.03 от 19:00 часа Основна сцена Помощ!!! Не мога да плувам!

ОПЕРА

ТЕАТРАЛНО-МУЗИКАЛЕН ПРОДУЦЕНТСКИ ЦЕНТЪР ВАРНА ДЪРЖАВНА ОПЕРА ВАРНА 72-РИ ТВОРЧЕСКИ СЕЗОН (2018-2019)

Комедия по Нийл Саймън и А. П. Чехов Постановка: Валентин Танев С участието на: Валентин Танев, Мария Сапунджиева, Георги 01.03 от 19:00 часа Кадурин, Мариана Миланова

26.03 от 19:00 до 21:00 часа Сцена Филиал Гастрол на ДТ Кърджали Ретро

Комедия от Александър Галин Режисьор: Пламен Марков С участието на: Михаил Мутафов, Милена Кънева, Валентин Митев, Теодора Михайлова, Нели Вълканова, Юлияна Чернева, Полина Недкова, Денка Радева

27.02 от 19:00 до 21:00 часа Основна сцена Гастрол на ДКТ Шумен На другата сутрин

от Питър Куилтър Режисьор: Красимир Ранков С участието на: Валентин Василев, Марина Мозжухина, Александра Михайлова, Красимир Ранков, Александра Иванова, Петя Димитрова

27.03 от 19:00 часа Основна сцена Комичната илюзия

Театрална комедия по Пиер Корней Режисьор: Васил Дуев С участието на: Ненчо Костов, Цветина Петрова, Ивайло Иванов, Сабина Коен, Константин Соколов, Гергана Арнаудова, Пламен Димитров, Стоян Радев, Николай Кенаров

28.03 от 19:00 часа Сцена Филиал Изборът на Марта

Криминална комедия от Жорди Галсеран Режисьор: Георги Михалков С участието на: Яна Маринова, Симеон Лютаков, Николай Кенаров, Валентин Митев, Розалия Абгарян

28.03 от 19:00 часа Основна сцена Да бъдеш или не Ромео и Жулиета

Трагикомедия по Шекспир Постановка: Марий Росен С участието на: Вяра Начева, Таня Йоргова, Деница Даринова, Християна Пенева, Ивайло Гандев, Димитър Марков, Ивайло Драгиев и Александър Евгениев

Основна сцена Симфоничен концерт

Диригент Емил Табаков Програма: Емил Табаков - Адажио за струнен оркестър; Емил Табаков - Концерт за маримба, вибрафон и тъпан; П.И.Чайковски - Сюита от балета „Лебедово езеро“ Солист Мирослав Димов (ударни)

07.03 и 19.03 от 19:00 часа Основна сцена Кой е Големанов?

Мюзикъл от Георги Костов Либрето Иво Сиромахов Постановка Светозар Донев Диригент Страцимир Павлов С участието на: Пламен Георгиев, Благовеста Статева, Валерия Пейчева, Лилия Илиева, Велин Михайлов, Калоян Лулчев и др. Концертмайстори Анна Фурнаджиева, Красимир Щерев

12.03 от 19:00 часа Основна сцена Набуко

Опера от Джузепе Верди Постановка: Кузман Попов Диригент: Борислав Иванов В ролите: Пламен Димитров, Георги Султанов, Деян Вачков, Димитринка Райчева, Силвия Ангелова и др.

14.03 от 19:00 часа Основна сцена Симфоничен концерт

Диригент: Стефан Бояджиев С участието на солисти, възпитаници на НУИ „Добри Христов“ и Оркестър на Държавна опера Варна

16.03 от 16:00 часа Сцена Ротонда Мечтание за пролетта

Концерт на артисти и хористи от Държавна опера Варна На пианото Соси Чифчиян и Руслан Павлов

18.03 от 19:00 часа Основна сцена Царицата на чардаша

Оперета от Имре Калман Режисьор: Александър Мутафчийски Диригент: Цветан Крумов С участието на: Владислав Владимиров, Бойка Василева, Пламен Долапчиев, Мария Павлова, Александър Мутафчийски и др.

14

20.03 от 19:00 часа Основна сцена Турандот

Опера от Джакомо Пучини Постановка: Кузман Попов Диригент: Григор Паликаров С участието на: Димитринка Райчева, Христо Ганевски, Деян Вачков, Валерий Георгиев, Евгения Ралчева, Пламен Димитров и др. С участието на Варненската детско-юношеска опера

22.03 от 19:00 часа Основна сцена Зоро

Мюзикъл от Джипси Кингс и Джон Камерън Постановка: Петко Бонев Диригент: Страцимир Павлов С участието на: Велин Михайлов, Мария Павлова, Нейчо Петров, Калина Жекова, Димитър Недев, Калоян Тодоров, Белла Петрова и др.

26.03 от 19:00 часа Музиката на Италия Мултимедиен концерт

Режисьор: Сребрина Соколова С участието на: Бойка Василева, Вяра Железова Благовеста Статева, Арсений Арсов, Валерий Георгиев, Илко Захариев На пианото Жанета Бенун

28.03 от 19:00 часа Основна сцена Да бъдеш или не Ромео и Жулиета

Трагикомедия по Шекспир Постановка: Марий Росен С участието на: Вяра Начева, Таня Йоргова, Деница Даринова, Християна Пенева, Ивайло Гандев, Димитър Марков, Ивайло Драгиев и Александър Евгениев. Гастрол на ДТ „Стоян Киров“ – Сливен

29.03 от 19:00 часа Основна сцена Аида

Опера от Джузепе Верди Постановка: Кузман Попов Диригент: Борислав Иванов С участието на: Гео Чобанов, Лиза Хубен, Димитринка Райчева, Валерий Георгиев, Евгений Станимиров, Свилен Николов, Христо Ганевски, Галина Великова

30.03 от 18:00 часа Основна сцена Балетен концерт

С участието на възпитаници от балетните класове на НУИ „Д. Христов“


КУКЛЕН ТЕАТЪР

ДЪРЖАВЕН КУКЛЕН ТЕТАЪР ВАРНА, УЛ. ДРАГОМАН 4

Спектакли за деца 02.03 от 11:00 часа На гости на баба Марта

03.03 от 11:00 часа На гости на баба Марта

09.03 от 11:00 часа Малката русалка

10.03 от 11:00 часа Пепеляшка

16.03 от 11:00 часа

Приключенията на Лукчо

17.03 от 11:00 часа Трите феи

23.03 от 11:00 часа Рапунцел

24.03 от 11:00 часа Градинката на Пухчо

30.03 от 11:00 часа Червената шапчица

31.03 от 11:00 часа Дядовата ръкавичка

ФЕСТИВАЛЕН И КОНГРЕСЕН ЦЕНТЪР ВАРНА

ТЕАТЪР / ФКЦ, Зала 1 19.03 от 19:00 часа Женско царство

Комедия по Ст. Л. Костов Режисьор: Димитър Стоянов С участието на: Искра Радева, Мария Статулова, Елена Кънева, Теодор Елмазов, Пламен Сираков, Веселин Цанев

МУЗИКА / ФКЦ, Зала 1 24.03 от 19:00 часа Марио Хосен и Виенски камерен оркестър 28.03 от 19:00 часа Концерт-спектакъл на Михаил Белчев

50 години на сцена. Бард на живота и любовта

23.03 от 19:00 часа 3653 days MAGIC

Магичен спектакъл на Веселин Долмов – Арсен

29.03 от 20:00 часа Stand up comedy

с Комеди клуб София във Варна

КИНО ФКЦ, зала Европа

03.03, 09.03 от 11:00 часа 02.03, 04.02 и 10.02 от 13:00 часа 03.03 от 15:00 часа Ману бързолета

Германия, Канада, Франция 2018 г., 88 мин., анимация, приключенски, 2D Режисьори: Кристиян Хаас, Андреа Блок Дублиран на български от: Татяна Захова, Йорданка Илова, Сотир Мелев, Стефан Сърчаджиев-Съра, Борис Кашев, Росен Русев, Елисавета Господинова, Константин Лунгов.

София Филм Фест във Варна 15.03 от 19:00 часа / ФКЦ, Зала 1 Лято / 128 мин. 16.03 от 15:00 часа / ФКЦ, Зала Европа Техеран, град на любовта / 102 мин. 16.03 от 17:00 часа / ФКЦ, Зала Европа Граница / 110 мин. 16.03 от 19:00 часа / ФКЦ, Зала 1 Зелената книга / 130 мин. 17.03 от 15:30 часа / ФКЦ, Зала 1 Капернаум / 120 мин. 17.03 от 18:00 часа / ФКЦ, Зала 1 Джебчии / 121 мин. 17.03 от 20:15 часа / ФКЦ, Зала 1 Снимка с Юки / 110 мин. 18.03 от 18:00 часа / ФКЦ, Зала Европа Пи Джей Харви / 90 мин. 18.03 от 20:00 часа / ФКЦ, Зала 1 Къщата, която Джак построи /144мин. 19.03 от 18:00 часа / ФКЦ, Зала Европа Златната ръкавица / 115 мин. 19.03 от 20:15 часа / ФКЦ, Зала Европа Сутиенът / 90 мин. 20.03 от 18:00 часа / ФКЦ, Зала Европа Щастливия Лазарот / 125 мин. 20.03 от 20:30 часа / ФКЦ, Зала Европа Мистър Джоунс / 110 мин. 21.03 от 18:00 часа / ФКЦ, Зала Европа Момиче / 99 мин. 21.03 от 20:00 часа / ФКЦ, Зала Европа Дивата круша / 188 мин. 22.03 от 18:00 часа / ФКЦ, Зала 1 Студена войнат / 89 мин. 22.03 от 20:00 часа / ФКЦ, Зала 1 Прасето / 100 мин. 22.03 от 19:00 часа / ФКЦ, Зала Европа Шест музиканта и градът / 100 мин.

РУБИК АРТ ЦЕНТЪР гр. Варна, бул. „Приморски” №5 FB/RubikArtCenter, тел: 0888/040242 0897/882135

02.03 - Rocks Classics with Lidiq 03.03 - AfroLatin Experience 05.03 - Вечер на шоколадовите шотове 06.03 - Rubik Jam Session 07.03 - Iliyan Stoychev Acoustic - live 08.03 - #NURLiebe Medis `19 wir kommen! 09.03 - BeerPong with Glarus 12.03 - Вечер на коктейлите 13.03 - Rubik Jam Session 14.03 - Представяне на ром Барсело 15.03 - Супер Тъпо Парти 3 16.03 - AWOL x Leftwing : Kody 19.03 - Вечер на начоса 20.03 - Rubik Jam Session 21.03 - Турнир по джага 22.03 - Колеца и Tr1ckmusic "Без Почивка" Албум Промо 23.03 - Rockalution East Breaking Battles 24.03 - Запознай се с блогърите на Варна 27.03 - Rubik Jam Session 29.03 - Miry - live 30.03 - Sur Mata Harry - live Градски бар от ново поколение Хубава музика, отлично кафе, рождени дни, фирмени партита, удобен паркинг, уютна обстановка Раб.време 08:00ч.-02:00ч Варна, бул.”Осми Приморски полк”115 (голямата сграда над пазар Чаталджа) За резервации и информация: 0893 660 122

Всяка сряда от 18:00 часа After Work Мusic, Grand Master TREXX Всеки вторник от 19:00 часа / Ела изгрей Ден на таланта - музика, поезия и танци 01.03 от 21:00 часа / ТЕЕ KAY (Deep Love Music) 08.03 от 21:00 часа / Дамски гамбит с Grand Master Trexx & GodY SaxMan Дами канят, кавалери се надяват! 09.03 от 15:00 часа Международен ден на диджея Заедно за музиката STU21 O line up: Inert 2 Plexible, Ivo But Not, Kozin, GrandMasterTrex, Rash, MariАna, dj JIJO 15.03 от 21:00 часа LIVE - Elite JAZZ Music, Sofia(вокал), GodY(сакс),Persek(китара), ager(контрабас) 16.03 от 21:00 часа / DJ RASH in the house 29.03 LIVE performance CITY BROTHERS, YA-YA(сакс), Chilov(пиано), Lambi (ударни) 30.03 TEE KAY (Deep Love Music) PARTY RESIDENT STU21O music café Grand Master TREXX

15


ЗАВЕДЕНИЯ

Рес торанти GODZILA

гр. Варна, бул. Княз Борис I-ви 66, раб. време: денонощно 2 гр. Варна, бул. Мария Луиза 37а, раб. време: 9:00-23:00 3 гр. Варна, Grand Mall, ул. Андрей Сахаров 2, ет.2 раб. време: 9:00-23:00 Телефон за достaвки: 0700 160 10 www.godzila.bg GODZILARestaurants godzilarestaurants 1

Коктейл бар PUNTA CANA

Кафе-с ладкарница Endor fino

5

12 гр. Варна, ул. Петър Парчевич 22

Рес торанти Ла Пас тария

10 Ла Пастария Драгоман

ул. Драгоман 45 тел.: 0896 77 99 35 работно време: всеки ден от 11:00 ч. до 23:00 ч. кв. Бриз, к-кс Паркмарт (бивш к-кс Пикадили Парк), бул.Княз Борис I,

раб. време: 8:00 - 04:00 тел. за резервации:0888 08 08 85 puntacanaallseasons puntacanaallseasons 4 Варна , Алея Първа Сезон: пролет/лято Коктейл-бар PUNTA CANA puntacanalovessummer

16

раб. пон.-пет. 16:00-00:00 съб. - нед. 09:00 - 00:00 тел.: 0887478925

Варна, бул. Сливница 39, раб. време: 7:30-23:00 ENDORFINOCAFE endorfino7978

11 Ла Пастария Бриз

35 Варна, ул. Железни врата 42

Indian Bar Спортен бар

Приморски парк

За резервации: 0897 93 87 33 За доставки: 08765 72 782; 08764 72 782 Работно време: всеки ден от 08:00 ч. до 23:00 ч. Разнос: всеки ден от 12:00 ч. до 22:00 ч. www.lapastaria.net RestaurantsLaPastaria @lapastaria

Рес торанти Фратели

кв.Чайка, бл.34, партер раб. време: 08:00-23:00 Тел. за резервации: 0897 40 50 60 гр. Варна, Фратели Фиш, кв. Чайка, бл.34, вх. А партер раб.време: 08:00-23:00; Тел. за резервации: 0877 33 19 18 8 гр. Варна, Фратели кв. Виница, ул. "Цар Борис III", №59 раб.време: 08:00-23:00 Тел.: 0877 11 62 10 Телефона за доставки: 0700 33 903 или на www.fratelli.bg всеки ден от 10:00 до 23:00часа 9 гр. Варна, Фратели бул. Сливница, ул.Константин Величков 55 раб.време: 08:00-23:00 Тел.: 0876 61 51 51 7


ЗАВЕДЕНИЯ

Бирария Черната Овца The Black Sheep Beerhouse

12-13 Eat & Meat

Бира бар Ключето

42 ВАРНА

бул.Княз Борис I 62 Раб.време 9.00-01.00 всеки ден Тел. : 0878 623 426 www.theblacksheep.bg

Бирария и Пивоварна Златна Варна The Black Sheep BrewHouse

37 гр. Варна, ул. Драгоман 2

работно време: от пон. - съб.: 9:00 - 19:00 тел.: 0877 / 12 13 73 12-13 Eat & Meet

38 гр. Варна, ул. Русе 27 А

раб. време: 10:00 - 23:00 тел.: 0877 / 555 535 Бира Бар Ключето

Бира магазин и бирария

43 ВАРНА

ул.Цар Симеон I 27 Раб.време: от 9.00-02.00 - всеки ден Тел. : 0877 600 900 www.theblacksheep.bg

Ресторант " Немо-Морска гара"

41 ВАРНА

Морска гара Пасажерски термина Раб.време 11.00-24.00 Тел. : 0888 033 150 www.nemo.bg

34 гр. Варна,

ул. Любен Каравелов 28 раб. време: 08:00-23:00 тел: 0887478925

Three Lions Pub

est . 2 000

36 гр. Варна,

ул. Княз Александър Батенберг 41 раб. време: 18:00 - 01:00 тел: 088 847 5082 17


So Fresh Healthy food & juices

15 So Fresh Sevastopol

Варна, бул. Сливница №16 пред хотел Черно море, Понеделник - неделя: 08:00 - 20:00 16 So Fresh Grand Mall ул. Аднрей Сахаров 2 - Гранд Мол Варна - ет. 2 - до детския кът, Работно време: Понеделник - неделя: 10:00 - 21:00 17 So Fresh ParkMart Приморски парк 482 (бившето Пикадили Парк) Работно време: Понеделник - неделя :08:00 - 20:00 18 So Fresh Trakata ул. „2-ра“, Траката, Търговски център "Кубчето" , Работно време: Понеделник - неделя: 08:00 - 20:00 sofreshbg, www.sofresh.bg

Бис тро Revolution

26 гр. Варна, ул. 27 юли 13

раб. време: пн- пт 08:00-21:00 събота: 10:00-20:00 тел: 0879808809 Revolution Food & Bar

Кафеварка

40 Русе ул. Петко Д. Петков 5

Русе ул. Раковска 9А Русе ул. Плиска 52 Варна ул. Воден 19

Сладка къща Ванилия

Кафе-бар "Muffin"

Поръчай храна за вкъщи, спести време и хапни вкусна и свежа храна, без значение дали ти се яде пица, суши, салата, риба, гриловано месо или авторски десерт. 13 Варна ул. Васил Априлов 1,

6

18

гр. Варна, Muffin bar & coffee, бул. Чаталджа № 14 раб.време: 07:00-00:00 Тел.: 0892 30 23 04

Хапни от "Немо" в комфорта на собствения си дом и спечели вечеря!

раб. време: понеделник-петък: 10-18ч. събота: 10-16ч. Тел.: 0888 / 227 060 Сладка Къща Ванилия

А през март можеш да спечелиш и награда. Клиентът направил най-много поръчки за дома през месеца ще получи от нас ваучер за вечеря в роматичната атмосфера на "Немо" на стойност 50 лв.

За поръчки: тел.: 0888 033 150 www.nemo.bg


Vege-Joy

27 Le Chef Севастопол - гр. Варна,

бул. Княз борис I-ви 46 Раб. Време 9:00-22:00 28 Le Chef Grand Mall - гр. Варна, ул. Акад. Андрей Сахаров 2 Раб. Време 10:00-22:00 Телефон за доставка 0700 900 90 www.lechef.bg

39 гр. Варна, 25 гр. Варна,

ул. „д-р Людвик Заменхоф“ 10 раб. време: 12:00-22:30 тел: 0876 / 327 223 vegejoy / www.vege-joy.com

ул. Юрий Венелин 4 раб. време: 11:00 до 23:00 неделя - почивен ден За резервации 0877569163 @restorant59


13

Регионален исторически музей

39

2

Регионален Исторически Музей

ул .П ро ф .М ар ин

ул .Ц ар

Градска галерия Дворец на културата и спорта Община Варна ФКЦ Римски терми

и рн бо Съ . бул

Скейт парк

Икономически университет

иза Лу М. . бул

30

19

12 36

Куклен Театър

37

26

40

во но ей Ш ул.

Драматичен Театър “Стоян Бъчваров”

ин Бд ул.

пка ул. Ши

Природонаучен музей

22

ул. Иван Вазов

Туристически информационен център

25

31

ца ни ив Сл л. бу

Летен Театър

н ма аго Др ул.

10

Сцена Раковина

ул. В оде н

Морска гара

38

Др ин ов

Куклен театър

44

Пъ рв и

21 28

Др ас ов

23 9

Ас ен

3

Драматичен театър

ул .И ва н

16

Варна

ул. Михаил Колони

Първи з Борис бул. Кня

х Аспару ул. Хан в сла Пре ул.

20

ул. Охрид

43

ти ве .С ул

т ен им л К

20 Римски Терми


по лк

24 6 35

5

33 34

ел ит од об св О

ия он ед ак .М ул

ул .Л ю бе н

р Ца л. бу

Ка ра ве ро в

ул .О см и

Пр им ор ск и

14

мов коно дор И ул. То

13

ърви рис П яз Бо н К . бул

Икономически Университет

ДКС

7

8

17

11

12

5 27

1

Летен Театър

42

11

15 18

32

7

Сцена Раковина

10

29

Скейт Парк

4

36 41

9

21


МАГАЗИНИ

ШантавоЕ

31 Варна, ул. Братя Шкорпил

29 (на 20 метра от театър Българан) раб. време: 10:00 - 19:00 пн-пт ; 09:30 - 13:00 сб Тел. 0876 88 6670 www.Shantavo.bg ShantavoE

МАГАЗИН ЗА ВИНО И КАФЕ Rock And Wine Café Shop

Родопа милк

21 гр. Варна,

ул. Никола Михайловски 17 Тел. 0898 938 371 22 гр. Варна, ул. Прага 2 Тел. 0895 181 688 23 гр. Варна, ул. Сан Стефано 16 Тел. 0878 597 878 Магазин Родопа милк

Sunny Dance studio

Школа по Салса, Зумба, Бачата, Кизомба. Класове за възрастни и деца! Шоупрограми за фирмени и лични празници. 33 Варна, ул. Братя Бъкстон 19

раб. време: 17:30 - 21:30 Тел: 0884626033 e-mail: sunnydance@abv.bg www.sunnysalsa.com Sunny Salsa, Sunny Dance studio

ВЕТРОХОДНА АКАДЕМИЯ КОР КАРОЛИ 44 ВАРНА

ул. Професор Николай Державин 29 Тел. : 0885 979 149 rock and wine cafe shop https://rock-and-wine-cafeshop.business.site

Н а Тъ мн о

во

Ветроходни курсове за всички възрасти!

ПРОМОЦИЯ ПРОМОЦИЯ !!

Отстъпки Отстъпки за за ранно ранно записване записване до до 31.03.2019 31.03.2019 г.г. начинаещи: Bronze Sailing /Bronze SailingЗа (начинаещи) //Silver Sailing (напреднали)

29 Варна, ул. Стефан Стамболов 2,

раб. време: понеделник - събота: 10:30 -20:00 часа неделя - 11:00-18:00 часа тел: 0876 440 596 www.natamno.com

22

За///Gold напреднали: Silver Sailing Sailing (спортно-състезателно) Спортно-състезатело: Gold Sailing гр. Морскагара гара Варна гр.ВАРНА, ВАРНА, Морска Варна

Тел. 0885009 009182 182 Тел. : 0885 Ветроходна академия Кор Кароли - Cor Caroli Sailing Academy @CorCaroliSailingAcademy cor_caroli_sailing_academy cor_caroli_sailing_academy www.corcarolisailing.org www.corcarolisailing.org


НАСРЕЩА

Едита а Андонова от

Полина Милчева

Едита Андонова е родена през 1977 година в Плевен, откъдето е баща и. Майка и е от Башкирия, а семейството живее в различни градове в България, докато емигрира в Ирландия, когато Едита вече е навършила 21 години. Днес Едита е сред топ стилистите в Дъблин, участвала е на европейското Full fashion състезание с националния отбор на Ирландия, има редица награди и признание от големите имена в бранша и в същото време живее и работи във Варна. 23


НАСРЕЩА

Как започна да подстригваш? Винаги съм искала да бъда фризьор, бях в пети клас, като подстригах баба ми и братовчедка ми. Като ученичка исках да отида да уча в Ловеч, но родителите ми тогава не ме пуснаха. Когато заминах за Ирландия, първата ми работа беше да мия чинии, но бързо си казах, че няма да продължа с това, и тогава видях, че там има академии за стилисти и всичко ми се върна. Тогава родителите ми ме подкрепиха, като ми платиха обучението, което е доста скъпо. Как се става фризьор в Ирландия? Има два начина да станеш стилист в Ирландия: платено, с продължителност година и половина или това, което наричаме чиракуване, с продължителност четири години. В първия случай вниманието е изцяло насочено към теб, докато при чиракуването работиш четири години на пълно работно време пет дни в седмицата, помагаш в салона и наблюдаваш опитните стилисти, като два пъти седмично имаш вечерни класове с практика и изпити през 24

цялото време. При това обучение компанията те взима на работа след като завършиш, докато при платеното обучение получаваш диплома за млад стилист и академията не ти дава задължително работа. На мен ми предложиха работа след завършването. Случвало ли ти се е да имаш недоволни клиенти и как се справяш с тях? Да случвало се е, но това е заради недоизяснени детайли. В случая клиентът е поканен за корекция. Какво те накара да дойдеш във Варна? През 2013-та получих „бърн аут“, имах усещането, че трябва да замина някъде, нещо радикално да променя. Първо заминахме на Канарите с дъщеря ми, тъй като ние в Ирландия жадуваме за слънце, но нямаше как да останем там заради ущилището на детето. Тогава не ни идваше наум България. След четири месеца се върнахме в Дъблин и продължих да работя за известно време. След това заминах за Дубай, където работих с ирландска компания.Там не ми хареса особено и след два месеца се върнах. Реших, че ще изкарам 6-месечен курс за бизнес


и евентуално ще отворя мой салон в Дъблин, но се оказа че това изисква сериозна инвестиция с всички данъци и задължителни застраховки в Ирландия. Точно тогава стана така, че попаднахме с мъжа ми на видео в Youtube, в което рускиня описваше живота в България и по специално във Варна, и това беше кликът, който ни накара да си кажем „Ами какво му е на живота в България?” Реших да дойда и да отворя салон именно във Варна. Животът в Дъблин е много натоварен, ежедневно се прекарват по 4 часа в градския транспорт, докато тук наистина го няма този натиск и този стрес. Какво знаят хората в Ирландия за България? За съжаление, сме известни с евтиния алкохол и лошото обслужване. Иска ми се да кажа, че ни асоциират с нещо хубаво, но не е точно така. Какво най-много ти харесва във Варна? На първо място е морето, спокойствието без забързан ритъм в ежедневието. Богата култура и голямо разнообразие от артисти. Би ли променила нещо тук? Да. Ако можех, щях да направя така, че хората да са по-усмихнати и приветливи, а не толкова мрачни. Шофьорите да са по-внимателни на пътя и да се дава предимство на пешеходните пътеки, тъй като и аз съм потърпевша. Какво обичаш да правиш в свободното си време? В свободното си време обичам да съм сред природата и с добра компания от приятели или да пътувам за разнообразие. Как определяш стила на българката? Като не много добър. Може да се коригират нещата, но не със силикон. Може би има някакъв напредък в последните години, тъй като тенденциите тук пристигат със закъснение.

Според теб кое е слабото място на българските жени? Самочувствието. Имат нужда от повече увереност в стила си и в себе си. Има ли универсално правило за поддръжка на коса? Какво е важно да правим и какво да не правим, за да имаме хубава коса? Най-важното правило е да откриете правилния стилист. Системна поддръжка за здрава коса поне на всеки два месеца, използване на правилните продукти за вашия тип коса. Не използвайте преса или маша без защитен продукт. А така наречените „вафлички” в корена и ежедневното използване на преса са най-големият кошмар за вашата коса. Ако можеш да опишеш себе си с прическа, каква ще е тя? Безкомпромисно подстригана черта като перфекционизма в работата ми, променливите цветове като промените в живота, които толкова обичам, и екстравагантните цветове заради лудата нотка в мен (смее се). 25


MADE IN VARNA

НЕЩА С ДУША от Пл аМена алексанДрова

Социалното предприемачество тепърва набира скорост в страната, а основният му плюс е, че освен към развиване на бизнес в определена сфера, то е насочено към решаване на социални проблеми, подпомагане на хора в нужда, грижа за околната среда или друга общественозначима кауза. Точно този принцип стои зад създаването на „Неща с душа” - социално предприятие,чиято мисия е да изработва качествени образователни игри и материали, внасящи необходимия забавен елемент в ученето, и да осигурява работни места на хора с увреждания. Полезните и развиващи играчки на „Неща с душа” улесняват усвояването на нови знания и умения и са насочени основно към деца от предучилищна и начална училищна възраст, както и към деца със специални образователни потребности. 26

Те могат да се използват както от специалисти, така и от родители за занимания на децата у дома. „Неща с душа” е проект на фондация „Оренда“, която от 2011 г. реализира различни инициативи за подкрепа на хора в неравностойно положение и деца със специални образователни потребности. Проектът става възможен благодарение на финансиране от Европейския социален фонд чрез ОП „Развитие на човешките ресурси, схема „Развитие на социалното предприемачество“. Към момента в инициативата са ангажирани 8 души с увреждания и в неравностойно положение на пазара на труда.


НА ПЪТ

Всички продукти, които в „Неща с душа“ изработват, са внимателно подбрани и специално разработени с цел да предложат оригинален подход към усвояването на нови умения и да направят заниманията приятни и интересни за децата, като в същото време имат обучителен ефект. За вдъхновение при изработването на материалите служат новите образователни методи – необятните възможности на ученето чрез игра, самовглъбяването при работния процес по Монтесори, естествената красота на Уолдорфската педагогика. Всеки изработен артикул е уникален, с елементи на ръчна изработка и със своя лична история. Интерес има към всички видове

пособия, но най-голям е към продуктите от серията за проследяване: ръкописни и печатни букви за проследяване, цифри и криви, които подпомагат детето да се научи да изписва буквите и цифрите правилно. Предлагат се и специализирани материали за нуждите на терапевти, педагози и психолози, които работят с деца, както и персонализирани артикули по идея на клиента. „Неща с душа” стартира като идея за положителна промяна, а промяната е възможна само в ангажирано общество. От нас зависи да бъдем част от него. Продуктите на „Неща с душа” можем да открием в магазинчето им във Варна на ул. „Солун” 12, в онлайн магазина на www. neshtasdusha.com и във фейсбук. 27


НА ПЪТ

ПО ЖДРЕЛОТО НА РЕКА ЕРМА от велизар Гоцев Ще ви разходим до едно кътче, което е колкото познато, толкова и пълно с изненади при всяко ново посещение. Става дума за ждрелото на река Ерма, което ще разгледаме в България и в съседна Сърбия. Ще обърнем внимание и на още няколко места, които си струва да посетите в същото време. Ждрелото от българска страна се намира на 3 километра от град Трън, съвсем близо до границата със съседна Сърбия. Благодарение на Европейския фонд за регионално развитие мястото е облагородено и подходящо за целодневно посещение. В момента, в който прекосите моста над река Ерма и се озовете на паркинга за автомобили, от който разходката започва, ще видите че районът наоколо е облагороден и разполага с много места за развлечение. В началото, на голяма поляна, има построени десетки беседки, места за приготвяне на барбекю, 28

детски площадки и много търговци на сувенири и местни продукти. Всичко това се намира непосредствено до коритото на реката, която на това място тече бавно и спокойно. Малко след поляната започва Трънската екопътека. Нейната първа част съвпада със самото ждрело. Благодарение на изградената пътека можете да преминете спокойно и безопасно през иначе труднопроходимите скали и да се насладите на уникалните гледки, които течащата вода е оформила през вековете. Най-подходящият и безопасен период за посещение е между месеците май и октомври. Ако имате повече време и желание за по-екстремни преживявания, можете да продължите до втората част на екопътеката, която ще ви отведе до течението на река Ябланишка, която е приток на Ерма. Втората част от маршрута е по-трудна от първата.


През цялото трасе равни и спокойни крайречни участъци се редуват със стръмни и предизвикателни изкачвания. Растителността в този район е изключително богата и само на няколко квадратни метра могат да се видят десетки различни видове. Дали на същия ден, или по друго време, заслужава си да посетите ждрелото на река Ерма и в съседна Сърбия. Това, което ще видите там, колкото се покрива, толкова се и различава от ждрелото на българска територия. За целта е необходимо да прекосите границата през пункта при Калотина и да продължите да карате по пътя за град Ниш. На 12 километра след границата и малко след сръбския Димитровград ще стигнете мост, след който трябва да завиете вляво по посока село Суково. Направите ли това, вече сте на правия път за ждрелото. Преди да стигнете началото му, ще минете покрай още две села, а видите ли от дясната си страна Погановския манастир, значи приключението започва.

Самият манастир е едно от местата, които не бива да пропускате, ако вече сте стигнали дотук. Историята сочи, че той е построен през XIV-XV век от Константин и Елена. Дали това са владетелят Константин Драгаш и неговата дъщера или местния владетел Константин, чиято съпруга е била Елена, това никой не може да каже със сигурност. Важното е, че тези имена са изсечени в стените на манастира и могат да бъдат видени от всеки. Манастирът има интересна история, тъй като е един от едва трите манастира на територията на бивша Югославия, който не са били опожарявани или плячкосвани по време на турското робство. Не че не е имало подобни опити през годините, но според историята всеки един от тях е бил осуетяван с помощта на природата или на нещо друго, което е кароло поробителите да се откажат. Благодарение на това всички икони и стенописи са запазени в оригиналния си вид и пазят една многовековна история. В наши дни мястото е действащ 29


НА ПЪТ

мъжки манастир и се обитава от около 60-70 монаха. Отворен е за посещение ежедневно, като от манастирския магазин можете да си купите много интересни сувенири, книги или екологични продукти, които монасите произвеждат. Продължаваме нагоре по ждрелото и течението на реката. През цялото време пътят се вие като змия и напомня пътя покрай Триградското и Буйновското ждрело. Тук няма екопътеки, но пък има много места, на които можете да паркирате своя автомобил и да се насладите на околните гледки. Препоръчвам ви да продължите още 6-7 километра в тази посока, докато стигнете до развъдника за пъстърва, построен до самата река. Това е мястото с най-вкусната пъстърва, която съм опитвал през живота си, а при желание има възможност да си я хванеш сам и да си я приготвиш на горещ камък. 30

И още нещо много важно. При посещение на тези места не е необходимо да си купувате местна валута. В църковния магазин, в кръчмата до манастира или на развъдника за пъстърва можете без проблем да платите с български левове. Ако този текст предизвиква у вас желание за пътешестиве, отдайте му се. Нищо друго не остава в съзнанието на човек така, както спомените от всяко едно пътуване.

Със съдействието на : BgVakancia.com


ДЕЦАТА НА ГРАДА

ДРУГИТЕ СВЕТОВЕ НА АЛЕКСАНДЪР ГАБРОВСКИ от

теа ДиМитрова

Ученик в Първа езикова гимназия, поет и писател само на 16, Александър е литературно откритие и стипендиант на фондация „Културни перспективи“ в конкурса „С усилия към звездите“. Негов ментор е писателят Георги Господинов. Печели първо място в раздел поезия от Националния конкурс „Петя Дубарова” през 2017-та и награда от националния конкурс „Моите детски мечти” през 2018-та.

снимка: Фондация „Културни перспективи”

Разкажи ми малко повече за себе си. Аз съм Александър Габровски – шестнадесетгодишен ученик по задължение и поет и колекционер на светове по призвание. Не мога да си спомня как открих тази своя страст, защото тя е била в мен още от найранна възраст. Още от малък съм мечтател и редовно се пренасям в световете на своето въображение. Изследвах света около себе си и си задавах редовно въпроси. Обичах да си играя сам, да наблюдавам растенията и буболечките в градината на баба ми, да клеча над локвите с часове, вгледан във вълничките, които вятърът образува, и да разказвам приказки на родителите си за лека нощ, понеже техните понякога ми доскучаваха. Така започнах да творя още без дори да го осъзнавам.

Какво те вдъхновява и кое те натъжава? Най-необичайните ми вдъхновения са били пораждани от прахосмукачки, асфалта на улицата и уроци по биология. Обичам природата с всичките и малки подробности. Всяка капка, прашинка или облак са повод за вдъхновение. Интересно ми е да изследвам законите и границите на реалността, за да достигна начините, по които мога да ги прекрача. Когато пиша, си представям всяка дума като цвят, а любимият ми цвят в момента е бялото. Вдъхновяващо е. Като се замисля, малко неща ме натъжават. Главно чуждото страдание, екологичните проблеми, образователната ни система и някои неуредици, свързани с изкуството в България. Добре де, явно не са толкова 31


ДЕЦАТА НА ГРАДА

снимка: Фондация „Културни перспективи”

снимка: Фондация „Културни перспективи”

малко, но тъгата е също толкова важна в поезията, колкото и любовта. Натъжава ме постепенната смърт на кораловите рифове, както и пренебрегването на обучението по култура и изкуства в училищата, които не са с такъв профил, тоест почти всички. Мисля, че умението да твориш е не по-маловажно от това да решаваш задачи и развива мисленето не по-малко от тях. Кой е човекът, който е имал най-голямо влияние в живота ти? Разбира се, родителите ми. Израснал съм в любящо семейство, което не знам как ме търпи, но и до днес ме насърчава да се занимавам с това, което обичам. Друг много важен човек в живота ми е госпожа Магдалена Маркова – моя дългогодишна учителка в Литературен клуб „Касталия” към ОДК Варна. Ако не беше тя, сега нямаше да се занимавам с писане или поне не по този начин. Тя ме научи на много, за което съм и безкрайно признателен! За какви истории от други светове пишеш? За най-различни. Красиви и тъжни, но със сигурност непознати. В стихосбирката ми „Истории от други светове” се раказва за много малко от тях – едва 88. Сега си спомням как в детската градина се чудех как се образуват сълзите и найлогичният отговор, до който можех да стигна, 32

беше, че малки човечета, които живеят в очите ни, ги изработват. Споменът е неясен, но красив. Сега ми се иска никога да не бях научвал за функцията на слъзните канали. Съществува една теория, според която освен нашата вселена съществуват още безброй такива в пространството на мултивселената. Нищо чудно в някоя от тях сълзите да се образуват точно по този начин. Такъв свят би бил една идея по-красив, така че го запазвам в колекцията си. В коя минала епоха би искал да живееш и защо? Бих избрал тази, в която континентите още не са се разделили, хората още не са се появили и Земята е чиста и сурова, изпълнена със зеленина, а над нея властват гигантските папрати, гинкови дървета и древни видове, като например наутилусите, латимериите и еднометровите водни кончета, което ще рече преди около 300-400 милиона години. Ако можеше да промениш нещо в себе си, какво би било то? Бих направил така, че да се сдобия с вълшебната способност да разтягам времето, за да ми стига за всичко, и бих избягал в гората. Коя е най-значимата за теб награда? Най-значима за мен е наградата „С усилия към звездите”, а именно честта да бъда ученик на Георги Господинов и да работя с него по следващата си книга. Предстои ми и създаването на съвместен спектакъл с другите стипендианти. Съветвам всички,


които се занимават с изкуства, да участват с кандидатурите си в проекта. Това не е просто грамота или стипендия, а истинска възможност да сбъднеш мечтите си. Безкрайно щастлив и благодарен съм, че съм един от наградените. Кое е нещото, което би искал да се научиш да правиш най-добре? Да творя, разбира се. Изкуството е едно безкрайно учене, в което колкото повече напредваш, толкова повече разбираш, че нищо не знаеш. Бих искал също да се науча да оценявам всеки момент от съществуването си, както и да обичам хората и света около мен още по-силно от сега. Кои са любимият ти автор и книга? С какво са те впечатлили? Май че Георги Господинов много не обича като го хваля пред него, но ще се осмеля да кажа, тайно или не, че неговата „Физика на тъгата” ме промени. Това е книга, от която не можеш да си тръгнеш същия. От поетите любимец ми е Рембо – синестет също като мен. Приспивам братовчедка си с негови стихотворения, когато се налага да я гледам. Не разбира нищо, но много и харесват!

снимка: Фондация „Културни перспективи”

Какви добри качества притежавате ти и твоите приятели? Аз притежавам умението да летя на крилете на въображението си, а те - да летят с мен, но и да ме приземяват, когато се изгубя сред облаците. Всеки от тях е прекрасен по свой собствен начин, затова са и моето любящо семейство по избор. Има ли нещо, в което дълбоко вярваш, а другите не? Вярвам, че всичко е съвършено и такова, каквото трябва да бъде. Вярвам в моя личен бог, а именно душата, която се крие във всеки камък и всеки цвят в този безкраен и безкрайно красив с всичките си мъки и радости свят.

33


МЕСТА

КАФЕВАРКА от Полина Милчева „Кафеварка” е място за почитателите на хубавото кафе и неговите производни топли напитки. Приятелско отношение, персонализирана чашка за еднократна употреба, неангажираща атмосфера и приятни емоции в комбинация с ръчно приготвени бисквитки, соленки, шейкове и кафета, забъркани с много добро настроение и внимание към детайла.

Кафене в пълния смисъл на думата, „Каферавка” се отличава с амбицията да ви изпрати усмихнати и работи в тази посока. В обслужването им не се пестят продукти и усмивки, а това винаги радва клиентите. Кафето е австрийско, най-старото в Европа, шоколадът е течен, наистина течен, а не на прах. За веганите и хората с алергии се предлагат безлактозно мляко, бадемово мляко и кокосово мляко. Екипът споделя, че едно от най-важните неща за приготвянето на топлите напитки е температурата на затопляне на млякото. За да запази оптимално вкусовите си 34

качества и аромати, температурата не трябва да превишава 50-60 градуса. Това позволява и директна консумация на напитката, без да се налага да я чакаме да изстине. Работното им време започва в 7:30 сутринта през седмицата, а в събота и неделя - от 10:00 ч. „Кафеварка” се намира на ул. „Воден” 19, в близост до пешеходния булевард „Княз Борис I”. Идеята тръгва през 2017 от град Русе, през 2018 отварят врати още три Кафеварки, едната от които в град Варна, а за 2019 създателите плануват отварянето на още пет нетипични кафенета във Велико Търново, Плевен и други български градове.


35


УЛИЦАТА

„ДРАГОМАН” от

Д о ра с о л а ко в а

Дойде редът и на третата емблематична за града ни улица. В сърцето на Варна се простира „Драгоман“. Започва като пресечна на пешеходната част от бул. „Княз Борис I“, кръстосва още един от големите булеварди „Мария Луиза“, и стига чак до „Съборни“ с изглед към Стоматологията. Старото име, което повъзрастните варненци все още помнят е „Проф. Асен Златаров”. Причините за смяната на името остават неясни, но да се разходим наоколо. Какво можем да открием на днешната „Драгоман“? Ако сте гладни, първото място, където можете да влезете, е „Eat&Meet”. Сгушено в началото на улицата, то е добър избор за закуска навън. Спокойна атмосфера, разнообразна кухня и услужлив персонал ви очакват там. Менюто може да ощастливи както вегетарианци, така и заклети „месари“. Ако пък обичате здравословното хранене и държите на биопродуктите, отляво се намира магазин „Лечител“. Тук ще откриете всякакви билки и натурални хранителни добавки. В тази част на улицата са разположени и няклоко магазина за 36

дамска мода и детски играчки. Ако обърнем поглед надясно, ще видим сграда, която е причудливо съчетание на архитектурни стилове. Става дума за Кукления театър. Малцина обаче знаят, че на това място театър се помещава едва от 80-те, а постройката датира още от края на XIX век. Първо през 1888 г. е построена и осветена Евангелската методистка църква. След това красивата сграда е използвана като склад. По-късно се превръща във филиал на Археологическия музей. На 12 юли 1985 г. Кукленият театър се мести на настоящия си адрес – „Драгоман“ № 4. През 80-те години цялата улица и част от съседната „Шейново” се превръщат в комплекс „Знаме на мира” по инициатива на Людмила Живкова. Днес от него не е останало много. Амфитеатърът не функционира и е просто едно широко стълбище, а на мястото на Клуба на артиста с годините се сменяха няколко заведения. В момента там се намира рок механа „БРОК“.


От другата страна на улицата, от края на миналата година се помещава работилницата за паста на Тамара. Наследник на първия в града био магазин и пекарна „Хатори”, днес „Corsi di Cucina.Corsi di Pasta” има амбицията да се превърне в притегателно място както за кулинари професионалисти, така и за начинаещи любители. Галерия „Le Papillon” е една от перлите на района. Тя отваря врати през 2000 г. и до днес е сборен пункт за художници, колекционери и ценители. Продължаваме напред. Дотук улицата е пешеходна. Отляво остават жилищни сгради – къщи на два и три етажа и магазин за декорации и опаковки на подаръци. Любителите на кулинарното изкуство могат да бъдат изкушени за пореден път на тази улица в „Къщата на Ви“ Тя има два входа – единят е откъм улица „Шейново“, а другият е този на „Драгоман“, през който надникваме сега. Тук концепцията за приготвяне на храната се основава на истински строгия подбор на продукти, а обстановката носи духа на домашния уют. Сред избора от магазини и заведения, на „Драгоман” се намира и едно от ателиетата за химическо чистене в града, като интересното в случая е, че именно тук разполагат с единствената и до днес в България машина от най-ново поколение, която щади околната среда.

Пред нас е знаковата за Варна Адвокатска градинка. Дали защото се намира на метри от Окръжния съд, или защото наоколо има много адвокатски кантори, мястото от години носи това име. Подходящо е за лични и делови срещи, познато е на всички варненци. Самата градинка, за съжаление, не е в много състояние, но се надяваме скоро да дойде и нейния ред за облагородяване. Наскоро там бе поставен бюст на писателя Ален Боске, френско-белгийски поет с украински произход, който е прекарал част от живота си във Варна. Отляво на градинката се намира кафене „Терминал“, където обстановката препраща въображението към международни полети и летища. В съседната сграда на „Стопанския деятел” отскоро се помещава уникалния за града ни „културен” бар. Там в компания или сам, може да опитате нестандартни коктейли и да участвате в някой разговор на тема Култура, естествено. Следва „Escape Room Варна”. Точно така, на № 27 ви очакват цели пет тематични стаи, от които трябва да „избягате” с помощта на логика, съобразителност и бърза мисъл. За да участваш, трябва да имаш добър отбор, да си запазиш час и да си платиш съответната такса. Ако решите да изберете десния тротоар на улица „Драгоман”, отново ще откриете много полезни места. Поредица от магазини за мъжка мода, очила, детски стоки. Не можем обаче да спрем 37


УЛИЦАТА

дотук. Няма да е честно да пропуснем една от най-интересните книжарници „Shakespeare & Friends“ на № 28. Собственичката Даяна е от САЩ, обича Източна Европа и е избрала Варна за място, където да осъществи мечтата си да създаде междунарона книжарница. Тук можете да откриете литература на над десет езика, можете да поръчате англоезични книги, а и да дойдете на чай в сряда от 16 часа и да упражните английския си. В същия двор се намира друго уникално за града ни заведение – за корейска кухня. Изморихте ли се вече? Следва последният участък, заключен между булевардите „Мария Луиза“ и „Съборни“. Тук задължително ще споменем поредицата от ресторанти, разположени на левия тротоар и обединени от любовта към италианската кухня. Ако харесвате пиците, ще се спрете в „La Casa”. Кухнята е тясно насочена към Италия и Средиземноморието. Пак так се намира и „La Pastаria”, самото име издава разнообразието от италианска паста. Ресторантът има зимна градина и е едно от емблематичните 38

за Варна места свързани с качествена храна и приятна атмосфера. Съвсем наблизо преди месеци отвори врати и още едно заведение, собственост на италианци – Tentazione. Там всеки ден се приготвя меню за деня, доказващо, че италианската кухня не е само пица и паста. В тази част на улицата, на № 39, се намира и една изоставена къща, която с печалния си вид си е спечелила прозвището „къща на ужасите“. Изоставената сграда е пред рухване и оттам често се чуват мистериозни звуци и се носят зловония. Къщата е с неясна собственост и още по-неясна съдба. Както все още може да се види, това е една от старите къщи, които се очаква Варна да изгуби. На „Драгоман“ обаче може да се види и разцвет в строителството, както и немалко обновени постари сгради. При всички положения това е една от улиците, на които можете да откриете много полезни места. Развива се непрекъснато и често е сцена на ключови събития за града ни. Интересно минало, настояще и бъдеще се крият на всяко ъгълче на „Драгоман“.


39


РЕЦЕПТАТА Янита Делчева e собственик и основен кулинар в ресторант "59" във Варна. Тя завършва Гимназия по туризъм през 2008, а след това Колеж по туризъм. Следва в Нов Български университет специалност хотелиерство и ресторантьорство. През този период на обучение Янита има възможността да посети няколко региона на Франция където живее и работи. След завръщането си във Варна, отваря ресторант "59".

МАРТЕНСКА ПРИКАЗКА Необходими продукти: За крема: -200 мл. животинска сметана с 35% мазнини -2 с.л. мед -10 гр. бурбонска ванилова захар -50 гр. пюре от къпини кората на един лайм За пуричката: -115 гр. захар -110 гр. краве масло на стайна температура -75 гр. брашно -1 белтък -щипка сол

За желето от лимони: -2 лимона -300 мл. вода -50 гр. захар -50 гр. мед -пакетче желатин

Първо приготвяме желето, като за целта обелваме лимоните и нарязваме на ситно. Слагаме ги в малка касерола, добавяме захарта и меда и ги варим докато кипнат. След това ги пласираме и прецеждаме. Добавяме и желатина, който сме разтворили предварително на водна баня. Изсипваме в плитка тавичка и оставяме в хладилник да стегне. След това разбиваме сметаната, като към нея добавяме меда, ваниловата захар, настърганата коричка от лимон или така наречената зеста. Готовата смес разделяме на две. Една половина поставяме в пош, а към другата добавяме пюрето от къпини и доразбъркваме (може и с миксер или със сладкарска шпатула). Също слагаме в пош и прибираме в хладилник. Продължаваме с пуричките. Разбиваме първо маслото и захарта, докато получим гладка пухкава смес и захарта се разтвори. След това добавяме брашното, щипката сол и белтъка. Разбиваме добре. Пускаме фурната да загрява на 200 градуса. През това време вземаме хартия за печене, постиламе върху тавичката, в която ще печем (ако е възможно - плитка) и слагаме един ринг върху нея. Слагаме една супена лъжица от сместа и разстиламе. След като сме готови, поставяме във вече загрятата фурна за 5 мин. Вземаме формичка за каноли, с която ще си помогнем при навиването. 1 минута след изваждането от фурната започваме да навиваме. След като втвърдят, махаме формичките и пълним с вече охладилите се сметанови кремове. Вземаме и от желето и подреждаме в чиния, на дъска или както предпочитаме. 40


За реклама тел: 0877 885 249 e-mail: agent@vijvarna.comIssuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.