Ти си Варна / брой 38 / февруари 2019

Page 1

БРОЙ 38

ФЕВРУАРИ 2019СЪДЪРЖАНИЕ-БРОЙ 38

04 КЪДЕ

10 АКЦЕНТИ

12 ИЗМИСЛИТЕ

23 НАСРЕЩА

27 НА ПЪТ

30 MADE IN VARNA

32 ДЕЦАТА НА ГРАДА

34 УЛИЦАТА

38 МЕСТА

КОНКУРС ЗА ДОМАШНО ВИНО

ЛИЛИЯ МАРВИЛЯ

САВА ПОПОВ

ЛЮБОВ И ФИЛМИ

ОРЛОВО ОКО

САН СТЕФАНО

ДА ПОСРЕЩНЕШ ИЗГРЕВА

БУКЕТИ ОТ БОНБОНИ

СЛАДКА КЪЩА ВАНИЛИЯ

1


БЕЛЕЖКИ

Февруари не се радва на висок рейтинг в годишния календар, рядко някой го чака с нетърпение, а и дължината му е обект на вицове. Но точно когато ни се струва, че студът няма край и скоро няма да приберем ръкавиците в гардероба, идва празникът на любовта, за да ни даде надежда, и на виното, за да ни сгрее. Броят е пълен с шоколад, торти, бонбони, цветя, подаръци и вино. Всичко това в комбинация с хубаво кино на режисьори от Близкия Изток, филмови мелодии в изпълнение на любими варненски музиканти и любовни сюжети на театрална сцена; деца, които знаят много, но не бързат да пораснат; един почти екстремен родопски маршрут; вечеря на тъмно, съвременно танцово изкуство, нов подход към салатите през зимата. Няма начин да не е интересно.

Пламена Александрова Екип: Издател: Николай Тодоров office@vijvarna.com Редактор: Пламена Александрова contact@vijvarna.com Автори в броя: Пламена Александрова Никол Патрашкова Цветелина Неделчева Грийн Долинска Дора Солакова Полина Милчева Теа Димитрова Велизар Гоцев Корица: "Любовни фенери" Станислава Арамова Предпечат: Илиан Димитров Печат: Хеликс прес ЕООД За реклама в списанието: Мариан Станков agent@vijvarna.com тел: 0877 885 249 2

Издава се от: Виж! Варна ЕООД Ти си Варна Всички права запазени С уважение към авторското право молим никаква част от това издание да не бъде възпроизвеждана без изричното съгласие на издателя. Издателят не носи отговорност за информацията в подадените програми и рекламни материали. Тираж: 5000 бр. Разпространява се безплатно в над 100 подбрани обекта и събития в града и региона. Електронно списание свалете от issuu.comКЪДЕ ВЕЧЕРЯ НА ТЪМНО

Ресторант 59 организира първата във Варна вечеря на тъмно на 22 февруари, между 19 и 23 часа. Тази интересна и позната в чужбина практика е иновативна на местно ниво. По време на вечерята храната не се вижда. Целта е тя да се възприема с останалите сетива, които по този начин се изострят и поощряват. Участниците във вечерята не ползват телефони, за да комуникират помежду си. Ако този тип вкусова авантюра Ви звучи привлекателно, трябва да резервирате мястото си онлайн на https://varna.zavedenia.com/1854/booking. Кувертът за тематичната вечеря е с цена 35 лв.

ЗА СЪВРЕМЕННИЯ ТАНЦ

На 7 февруари от 19:00 часа младежка формация „Аморфа” в партньорство с Contemporary Space ще представи „Граници на тялото: съвременен танц”. Дискусията е част от „Вълноломни разговори” . В галерията ще гостува Ивета Маринова, дипломант по теория на съвременния танц, която ще говори за границите и правилата в това изкуство и за тялото като инструмент за артистично изразяване. Модератор ще бъде модният дизайнер Йордан Михалев, а входът е свободен.

4

ИНОВАЦИИ В ДЕЙСТВИЕ

КИНОУИКЕНД С ФРАНКО ДЗЕФИРЕЛИ

Петият пореден отворен семинар на „Иновация в действие“ ще се проведе на 7 февруари от 18:30 ч. в хотел „Димят” и ще представи примери и добри практики за приложни иновации у нас. Специални гости ще бъдат Блажка Димитрова от „Нулев отпадък – България” и „Blagichka – кухня с кауза” и Крум и Симона Крумови от издателство „Carrot” . Семинарът ще представи варненките Христина Христова и нейните идеи за спасяването на пчелите, както и Неделина Паянева с настолна игра с мотиви от български митове, традиции и фолклор. Събитието е безплатно, със задължителна регистрация на https://innovationinaction2019v. eventbrite.com.

През февруари Tereza Art Gallery домакинства на два киноуикенда, посветени на творчеството на великия режисьор Франко Дзефирели, който навършва внушителните 96 години. На 10 февруари от 17 часа можем да гледаме „Чай с Мусолини”, а на 23 февруари ще се излъчи „Калас завинаги”. Водещ на срещите е Елица Матеева, ръководител на кино школа „Братя Люмиер” към ОДК – Варна.


КОНКУРС ЗА ДОМАШНО ВИНО

БАЗАРИ В СОЦИАЛНАТА ЧАЙНА

НОЩ НА КНИГИТЕ ЗА ХАРИ ПОТЪР

На 17 февруари в етно ресторант „Старата къща” ще се проведе двадесет и третият поред конкурс за домашно вино във Варна. Записването и приемът на проби са до 15 февруари в ресторанта, а журито ще събере изявени технолози и специалисти в материята като Тихомир Трифонов, Нели Тодорова, Симо Симов и др. Началният час на конкурса е 12:00 часа. Наздраве!

На 9 февруари Социалната чайна ще бъде домакин на базар, на който всеки може да продаде свои нелюбими вещи, дрехи, аксесоари или неуспешни коледни подаръци. Базарът е под надслов „Изпразни гардероба си” и се провежда за втори път след успешното първо издание през декември. На 16 февруари Чайната ни кани на благотворителен кулинарен базар в подкрепа на нуждаещата се от операция Тони Асенова. Каузата е благородна, а цените на сладките и солени лакомства ще бъдат символични.

Нощ на книгите за Хари Потър ще се проведе за трети път във Варна през февруари. Темата тази година е свързана с училището по магии и вълшебства „Хогуортс”, но отново ще има и епична битка между домовете. Игри и изненади очакват феновете на поредицата на 7 февруари от 18 до 20:30 часа в Детски и средношколски комплекс на Регионална библиотека „Пенчо Славейков”. Събитието е подходящо за лица над 10-годишна възраст.

МЕЖДУНАРОДНА ГРАФИЧНА ИЗЛОЖБА В LE PAPILLON

До 20 февруари пространството на галерия Le Papillon е домакин на дванадесетото издание „Из колекциите” – изложба графика малък формат и екслибрис със специална селекция творби на утвърдени автори. Изданието е разнообразено с акварелни попълнения на добре познати автори от графичната област, непубликувани графики и създадени специално за експозицията графични цветни и монохромни рисунки в сух, маслен пастел и молив. 5


КИНО

SOFIA MENAR FILM FESTIVAL Програмата на Sofia MENAR Film Festival представя най-доброто от игралното, документалното и късометражното кино на Близкия изток, Централна Азия и Северна Африка. Специалната селекция включва кино по важни теми, изследващи политика, бит, душевност и социални нагласи, в съчетание със силни актьорски изпълнения. Тази година прожекциите във Варна ще се състоят между 1 и 7 февруари във Фестивален и конгресен център. Сред заглавията са „Покана за сватба” на Анмари Джасир, „Тъмната стая” на Рухола Хеджази, „Мълчанието на пеперудите” на Хамид Баскет. Билетите са на цени от 8 и 6 лв. Три филма от тазгодишната програма на фестивала ще бъдат излъчени в Tereza Art Gallery в рамките на специален киноуикенд. На 15 февруари от 18:00 часа в галерията ще се излъчи документалният филм „Да си жена е грях” на турския режисьор Юмран Сафтер. Игралното кино ще бъде представено на 16 февруари от 17:00 часа с френско-белгийския „Татко Лола” на режисьора Надир Мокнеш. На 17 февруари на фокус ще бъде новото иранско кино, а прожекцията ще е на „Есенен минзухар” на Мохамадреза Расули. Цените на билетите са 7 и 5 лв за учащи и пенсионери.

6


ТЕАТЪР

ВСЯКА ГОДИНА ПО СЪЩОТО ВРЕМЕ „Всяка година по същото време“ е продължение на театралния хит „Догодина по същото време“ - пиеса по сценарий на блестящия драматург Бърнард Слейд с режисьор Георги Михалков, изиграна от Христо Шопов и Лилия Маравлия. В нея актьорите продължават завидната си творческа симбиоза, за да разкрият чрез героите си Джордж и Дорис тайните на трогателната любов, неподвластна на житейските обстоятелства. „Всяка година по същото време" е разказ за усмивката, смеха, вълнението, за любота и приятелството. Пиесата се върти около това как една странна любовна история може да продължи с години. Тя рисува тази история с палитрата на всички човешки емоции и състояния. Чувствен и забавен диалог за неизбежните лутания между удобните самоизмами и отрезвяващите истини. Представлението ще се играе на 14 и 15 февруари на сцена Филиал на ДТ „Стоян Бъчваров“ от 19 часа.

7


РАБОТИЛНИЦА

РАБОТИЛНИЦА ЗА МАРТЕНИЦИ В края на февруари, когато купуваме мартеници за своите близки, Детски кът – Варна ни кани да ги изработим сами в рамките на блготворителна инициатива. На 23 и 24 февруари от 11:30 в Морската градина ще се вият бели и червени конци в работилница за истински мартеници. Вълнената прежда ще бъде специално изпредена за събитието в село Вълчи дол. Поканени са всички, които имат желание да се включат в изработването на мартенския символ на здраве и плодородие, мир и любов. Всички родители и гости ще могат да закупят изработени от деца мартеници, а събраната сума ще бъде дарена за закупуване на линейка за превоз на деца в град Варна.

8


КОНЦЕРТ

НЕИЗПРАТЕНИТЕ ПИСМА НА ТОНИ ДИМИТРОВА През февруари Тони Димитрова гостува на варненската публика с бутиковия си музикален спектакъл „Моите неизпратени писма”. Концертът е в съпровод на Разградската филхармония „Проф. Д. Ненов” с диригент Левон Манукян и бенд в състав: Росен Сеновски - китара, Мирослав Станчев - бек вокал, Даниел Желев - ударни, Ивелин Дуков – пиано. Сценарият е на Юлия Манукян, а режисурата на Тодор Мадолев. В спектакъла присъстват класическите хитове на певицата, като „Ах,морето”, „За тебе хората говорят”, „Обещания”, ”Танго в полунощ” и много други. Спектакълът ще се състои на 28 февруари от 19:00 часа във Фестивален и конгресен център.

9


КОНЦЕРТ

ЛЮБОВ И ФИЛМИ Проектът „Любов и филми” е тематичен концерт с участието на Оркестър на Държавна опера – Варна с диригент Страцимир Павлов и солистите Антоанела Петрова, Нейчо Петров – Реджи, Лилия Илиева и Велин Михайлов. Концертът е тематичен и ще бъде представен точно на 14 февруари от 19.00 ч. на Основна сцена в Държавна опера Варна. В програмата ще прозвучи филмова музика от емблематичните киноленти „Батман“, „Маската на Зоро“, „Козият рог“, „Смело сърце“, „Гладиатор“, „Титаник“ и други. Задължителен за всички, които съчетават любовта към киното и тази към хубавата музика, „Любов и филми” ще придаде необходимата доза празничност на деня, в който през февруари празнуваме любовта. Цените на билетите са 20 и 30 лв.

10


СПЕКТАКЪЛ

МОЯТА ПРЕКРАСНА ЛЕЙДИ Мюзикълът „Моята прекрасна лейди“ е базиран на древногръцкия мит за скулптора, който се влюбва в женска статуя от слонова кост, изваяна от самия него. В пиесата професор Хигинс обучава бедната цветарка Илайза Дулитъл в продължение на шест месеца, за да докаже, че благодарение на образованието и най-неукото момиче може да придобие маниери на херцогиня. Сюжетът отприщва домино ефект от комични приключения, в които Илайза Дулитъл едновременно вбесява и очарова своите компаньони, докато влиза и излиза от ролята, която професор Хигинс и е вменил. Мюзикълът е поставен на Бродуей от сценариста Алън Лернер и композиторът Фредерик Лоу. Превърнал се в класика, той ще оживее и на варненската сцена на 12 и 13 февруари от 19:00 часа на Основна сцена на ДТ „Стоян Бъчваров“. Цена на билетите: 20 и 30 лв.

11


изМИСЛИте

ДА ПОСРЕЩНЕШ ИЗГРЕВА от

Грийн Долинска

Тъмно е. Алармата ме събужда точно в шест и петнайсет. Ставам по-бързо от всички работни дни, мятам зеленото одеяло и бягам през глава към плажа. Бунгалото вдишва дълбоко утринен хлад през зарязаната широко отворена врата. Пусто е. В другия край на малкото плажче мяркам самотен бегач, на колко ли пък дълги разстояния? Пред мен рошав Шаро ме гледа учудено. Явно не му приличам на спортистка, а и кокали не нося. Хладно е. Одеялото не покрива навсякъде и кожата ми настръхва, издърпвам и завивам прилежно. Вдишвам най - чистия сутрешен свят! Още преди всички да са станали и да са го превърнали в цветна суетня. Сядам точно там, където е на косъм да ме стигне морето, и се усмихвам на хоризонта. Стар приятел ми е. Ей сега ще се усмихне и той. Точно в шест и двайсет и две, по план. И небето е в играта - няма и следа от пухкав облак. Ето го! Изгревът, към който нетърпеливо бързам всеки път. Отварям широко очи и просто му се отдавам. Само аз и той сме, нищо друго. На разсъмване всичко е розово, като в онази песничка, а в душата ми е чисто и нежно. Слънцето почти е изгряло и пак не можах да си обясня онази магия, която ме кара да се чувствам така пречистена всеки път. Но знам друго - как усмивката, която вече е на устните ми, бяга в обратната посока, към бунгалото. Изгряла за теб!

12


АФИШ

ГАЛЕРИИ

Арт Галерия Ларго

Варна, ул. Хан Крум 8 до 05.02 10-та изложба-конкурс на НУИ „Добри Христов“

Изложбена зала - ателие „Георги Велчев“ Градска художествена галерия Варна, ул.Радко Димитриев 8 до 16.02 Четиринадесет художници Експозиция с творби на 14-тима варненски творци

Градска художествена галерия „Борис Георгиев"

Варна, ул. Драгоман 12 до 19.02 Изложба - Дария Василянска Изложба живопис по случай 90 години от рождението на Дария Василянска от 05.02 до 24.02 Одухотворен свят Изложба в памет на Негово Високопреосвещенство Варненския и Преславски митрополит Йосиф (1900 - 1988)

Галерия Contemporary space Варна, ул. Марко Балабанов 21 до 09.02 Утопия - Език и Образ Инсталация от Райчо Станев

Галерия Le Papillоn

Варна, ул. Драгоман 12 до 20.02 12-то издание Международна графична изложба

Военноморски музей

Варна, бул. Приморски 2 до 22.02 По пътя към морската история – 2018

Регионална библиотека „Пенчо Славейков"

Варна, бул. Сливница 34 до 15.02 Фрески и звуци Гостуваща изложба, посветена на 110 години от рождението на Марин Големинов

ТЕАТЪР

ТЕАТРАЛНО-МУЗИКАЛЕН ПРОДУЦЕНТСКИ ЦЕНТЪР ВАРНА ДРАМАТИЧЕН ТЕАТЪР «СТОЯН БЪЧВАРОВ» 98-МИ ТВОРЧЕСКИ СЕЗОН (2018-2019)

02.02 от 16:00 до 17:30 часа Сцена Филиал Приключения опасни със герои сладкогласни

Mюзикъл за деца и възрастни от Недялко Йорданов Музика: Хайгашод Агасян Режисьор: Костадин Бандутов С участието на: Цвeтина Петрова, Стоян Радев, Валентин Митев, Николай Кенаров, Станислав Кондов, Константин Соколов, Свилен Стоянов, Валери Вълчев, Гергана Арнаудова, Даниела Викторова

06.02 от 19:00 до 21:00 часа Сцена Филиал Бащи, лъжи и още нещо

Комедия от Рей Куни Режисьор: Костадин Бандутов С участието на: Свилен Стоянов, Валери Вълчев, Милена Кънева, Димитър Мартинов, Веселина Михалкова, Валентин Митев, Биляна Стоева, Полина Недкова, Станислав Кондов, Николай Кенаров, Пламен Георгиев, Теодора Михайлова, Малина Михалкова

07.02 от 19:00 до 21:00 часа Сцена Филиал Канкун

Психодрама от Жорди Галсеран Режисьор: Стилиян Петров С участието на: Биляна Стоева, Стоян Радев, Даниела Викторова, Пламен Димитров, Гергана Арнаудова

08.02 от 19:00 до 21:00 часа Сцена Филиал Ретро

Комедия от Александър Галин Режисьор: Пламен Марков С участието на: Михаил Мутафов, Милена Кънева, Валентин Митев, Теодора Михайлова, Нели Вълканова, Юлияна Чернева, Полина Недкова, Денка Радева

11.02 от 19:00 до 21:00 часа Сцена Филиал Гастрол на ДТ Пловдив Кредитът

от Жорди Галсеран Режисьор: Бина Харалампиева С участието на: Асен Блатечки и Атанас Атанасов, със специалното участие на Калин Врачански и Василена Атанасова

18.02 от 19:00 до 21:00 часа Камерна сцена „Стоян Камбарев“ Паметта на водата

Драма от Шийла Стивънсън Режисьор: Стоян Радев Ге. К. С участието на: Теодора Михайлова, Веселина Михалкова, Даниела Викторова, Гергана Плетньова, Владислав Виолинов, Николай Божков

19.02 от 19:00 до 21:00 часа Сцена Филиал Магьосническо езеро

Комедия по„Чайка“ от А. П. Чехов Режисьор: Стоян Радев Ге. К. С участието на: Веселина Михалкова, Ивайло Иванов, Цветина Петрова, Ненчо Костов, Полина Недкова Станислав Кондов, Даниела Викторова, Николай Божков, Пламен Димитров, Свилен Стоянов, Гергана Арнаудова, Константин Соколов

20.02 от 19:00 до 21:00 часа Сцена Филиал Едноокият цар

Комедия на наблюдението от Марк Креует Режисьор: Петър Денчев С участието на: Симеон Лютаков, Милена Кънева, Биляна Стоева, Пламен Димитров, Николай Божков

21.02 от 19:00 до 21:00 часа Сцена Филиал Брак по принуда

Комедия по фарсове на Жан Батист Молиер Режисьор: Пламен Марков С участието на: Адриан Филипов, Николай Божков, Николай Кенаров, Веселина Михалкова, Милена Кънева, Цветина Петрова, Валери Вълчев, Стефан Додуров, Гергана Арнаудова, Пламен Димитров, Стоян Радев

22.02 от 19:00 до 21:00 часа Основна сцена Криворазбраната цивилизация

Смешна позорищна игра от Добри Войников Режисьор: Стоян Радев Ге.К. С участието на: Николай Божков, Гергана Арнаудова, Цветина Петрова, Николай Кенаров, Теодор Папазов, Славяна Иванова, Валери Вълчев, Юлияна Чернева, Свилен Стоянов, Константин Соколов, Веселина Михалкова, Даниела Викторова, Божидар Божков, Валентина Андонова

23.02 от 16:00 до 17:15 часа Сцена Филиал Семеен театър в събота - Сън

Представление за юноши от Магда Борисова Режисьор: Стоян Радев Ге. К. С участието на: Георги Няголов, Валери Вълчев, Цветина Петрова, Николай Кенаров, Биляна Стоева, Веселина Михалкова, Даниела Викторова, Теодора Михайлова, Константин Соколов, Николай Божков, Гергана Арнаудова, Милена Кънева, Юлияна Чернева

25.02 от 19:00 до 21:00 часа Сцена Филиал Прелестите на изневярата

13


АФИШ Комедия от Валентин Красногоров Режисьор: Костадин Бандутов С участието на: Валентин Митев, Веселина Михалкова, Цветина Петрова, Гергана Арнаудова, Димитър Костадинов, Биляна Стоева, Константин Соколов, Валери Вълчев, Милена Кънева, Свилен Стоянов

26.02 от 19:00 до 21:00 часа Основна сцена Телефонът на мъртвеца

Черна комедия от Сара Рул Режисьор: Петър Денчев С участието на: Биляна Стоева, Симеон Лютаков, Веселина Михалкова, Милена Кънева, Николай Божков, Полина Недкова

26.02 от 19:00 до 21:00 часа Сцена Филиал Гастрол на ДТ Кърджали Няма места

от Емил Йотовски Режисьор: Гълъб Бочуков С участието на: Мая Бежанска, Борислав Христов, Калчо Иванов, Атанас Атанасов, Мустафа Исмаил, Божидар Георгиев, Адриана Кънчева, Елица Захариева

27.02 от 19:00 до 21:00 часа Основна сцена Гастрол на ДКТ Шумен На другата сутрин

от Питър Куилтър Режисьор: Красимир Ранков С участието на: Валентин Василев, Марина Мозжухина, Александра Михайлова, Красимир Ранков, Александра Иванова, Петя Димитрова

28.02 от 18:00 до 21:00 часа Основна сцена Влюбеният Шекспир

Романтична драма от Ли Хол по сценарий на Марк Норман и Том Стопард Режисьор: Пламен Марков С участието на: Адриан Филипов, Цветина Петрова и др.

ОПЕРА ТЕАТРАЛНО-МУЗИКАЛЕН ПРОДУЦЕНТСКИ ЦЕНТЪР

ВАРНА ДЪРЖАВНА ОПЕРА ВАРНА 72-РИ ТВОРЧЕСКИ СЕЗОН (2018-2019)

01.02 от 19:00 часа Основна сцена Трубадур

Опера от Джузепе Верди, Режисьор: Кузман Попов С участието на: Венцеслав Анастасов, Ясмина Трумбеташ Петрович, Д. Дякова, В. Георгиев, Гео Чобанов и др.

05.02 от 19:00 часа Основна сцена Ани

Мюзикъл от Чарлз Стрaус Режисьор: Емилия Петкова Диригент: Ганчо Ганчев С участието на Варненската детско-юношеска опера

14

09.02 от 16:00 часа Сцена Ротонда Един романтичен следобед

Концерт с артисти и хористи на Държавна опера Варна С участието на: Благовеста Статева, Антоанета Маринова, Вяра Железова, Боряна Равноустова, Милена Захариева, Илко Захариев и др.

12.02 и 13.02 от 19:00 часа Основна сцена Моя прекрасна лейди

23.02 от 19:00 часа Основна сцена Гала вечер 50 години балет „Арабеск“ В програмата: Кармина Бурана

от Карл Орф Хореография: Боряна Сечанова Костюми: Цветанка Петкова-Стойнова

Болеро

Мюзикъл от Фредерик Лоу Сценарий Алън Джей Лерне Режисьор-постановчик: Нина Найденова Диригент-постановчик Цветан Крумов Хореография: Боряна Сечанова С участието на: Атанас Сребрев, Евгений Арабаджиев, Станислава Момекова, Симона Кодева, Мария Павлова, Красимир Добрев, Людмил Петров, Благовеста Статева, Даниела Викторова и др.

от Морис Равел Хореография: Маргарита Арнаудова Костюми: Цветанка Петкова-Стойнова

Диригент Страцимир Павлов С участието на: Антоанела Петрова, Нейчо ПетровРеджи, Лилия Илиева, Велин Михайлов Оркестър на Държавна опера Варна

ДЪРЖАВЕН КУКЛЕН ТЕТАЪР ВАРНА, УЛ. ДРАГОМАН 4

14.02 от 19:00 часа Основна сцена Любов и филми

16.02 от 19:00 часа Основна сцена Да пееш под дъжда

Мюзикъл от Насио Хърб Браун и Артър Фрийд Режисьор: Борис Панкин Диригент: Страцимир Павлов С участието на: Орлин Горанов, Мариан Бачев, Лилия Илиева, Сребрина Соколова, Пламен Георгиев, Борислав Веженов, Миглена Стоева и др.

19.02 от 19:00 часа Основна сцена Кармен

Опера от Жорж Бизе Режисьор: Кузман Попов Диритгент: Станислав Ушев С участието на: Даниела Дякова, Иван Момиров, Венцеслав Анастасов, Линка Стоянова, Гео Чобанов и др. С участието на Варненската детско-юношеска опера

21.02 от 19:00 часа Основна сцена Бохеми

Опера от Джакомо Пучини Режисьор: Кузман Попов Диригент: Иван Ангелов С участието на: Валерий Георгиев, Зеня Ардженти, Свилен Николов, Пламен Димитров, Евгений Станимиров, Адриана Банасова и др.

25.02 от 19:00 часа Основна сцена ЧИПОЛИНО (Приключенията на Лукчо)

Балет от Карен Хачатурян Хореография Бистра Бъчварова С участието на Варненската детско-юношеска опера

КУКЛЕН ТЕАТЪР

Спектакли за деца 02.02 от 11:00 часа Мечо Пух

03.02 от 11:00 часа Снежната царица

09.02 от 11:00 часа Котаракът в чизми

10.02 от 11:00 часа Кривото патенце

16.02 от 11:00 часа

Приключенията на Лукчо

17.02 от 11:00 часа Зеленчуци, който не яде

23.02 от 11:00 часа Червената шапчица

24.02 от 11:00 часа Дядовата ръкавичка


ФЕСТИВАЛЕН И КОНГРЕСЕН ЦЕНТЪР ВАРНА

КИНО Sofia MENAR Film Festival Варна 2019 Прожекции в зала Европа 01.02 от 18:00 часа Покана за сватба

Палестина, Франция, 2018 г., 96 мин.

02.02 от 18:00 часа Мароко отвисоко

Франция, 2017 г., 79 мин.

03.02 от 18:00 часа Да пееш в Париж

Прожекции в зала 6 03.02 от 20:00 часа Имамът

Русия, 2018 г., 121 мин.

ФКЦ, зала Европа

01.02 и 04.02 от 20:00 часа 02.02 от 19:30 часа 03.02 от 19:45 часа 05.02, 06.02 и 07.02 от 20:15 часа Фатално затишие

САЩ, 2018г., 106 мин., драма, трилър Режисьор: Стивън Найт В ролите: Матю Макконъхи, Ан Хатауей, Даян Лейн, Джимон Унсу

ФКЦ, зала Европа от 01.02 до 07.02 Бекасин!

04.02 от 18:00 часа Аварийно раждане

Франция, 2018, 102 мин. Режисьор и сценарист: Брюно Подалиде В ролите: Емелин Баяр, Карин Виар, Дени Подалиде, Брюно Подалиде, Жозиан Баласко, Мишел Вийермос

05.02 от 18:00 часа Мълчанието на пеперудите

03.02 от 18:30 часа Не ме докосвай

Казахстан, Латвия, САЩ, 2018 г., 90 мин.

Египет, 2018 г., 91 мин.

Мароко, 2018 г., 90 мин.

06.02 от 18:00 часа Сладкиш от Барели Индия, 2017 г., 116 мин.

07.02 от 18:00 часа Майчинство Иран, 2017 г., 74 мин.

Прожекции в зала 5 01.02 от 20:00 часа Мъжът от третия ден

Азербайджан, 2017 г., 110 мин.

02.02 от 20:00 часа Тъмната стая Иран, 2018 г., 101 мин.

04.02 от 20:00 часа Стадо без пастир Иран, 2018 г., 110 мин.

05.02 от 20:00 часа Човек вълк

Казахстан, 2018 г., 104 мин.

06.02 от 20:00 часа Да пишеш по снега Индия, 2017 г., 116 мин.

07.02 от 20:00 часа Фадма от Сумер

Алжир, 2014 г., 110 мин.

ФКЦ, зала 5

Румъния, Германия, България, Чехия, Франция, 2018 год., 125 мин. Режисьор: Адина Пинтилие В ролите: Лаура Бенсон, Томас Лемарквис, Дирк Ланге, Херман Мюлер, Кристиан Байерлайн, Ирмена Чичикова, Георги Налджиев

ФКЦ, зала Европа 08.02 от 15:00 часа Полина

Франция, 2016 год., 110 мин. Режисьор: Валери Мюлер, Анджелин Прелджокадж В ролите: Анастасия Шевцова, Вероника Жовницка, Жулиет Бинош Субтитри: Български, вход свободен

Морско казино Варна, вход на морска градина

06.02, 13.02, 20.02 и 27.02 от 20:30 часа Вариететно шоу Хореограф: Нина Козина С участието на „Арт денс”

14.02 от 20:00 часа The Magic of Love Live Show

С участието на: Vihren Zdravkov Markov, Marilla Gyöngy и ученици от Демократично училище Варна, танцьори от КСТ „Одесос Денс 1975 "и Connection Crew, Arsen Magic и Stand Up Comedy от Siana Stoyanova

РУБИК АРТ ЦЕНТЪР гр. Варна, бул. „Приморски” №5 FB/RubikArtCenter, тел: 0888/040242 0897/882135

01.02 Асоциации - състезание 02.02 The Lefties - концерт 06.02 Jam session - музикални импровизации 07.02 Турнир Супер Марио 08.02 Състезание 09.02 BeerPong with Glarus beer - турнир 13.02 Jam session - музикални импровизации 14.02 Латино, афро, кизомба - танци 15.02 Petrichor - концерт 16.02 Wosh MC - live 20.02 Jam session - музикални импровизации 21.02 Турнир Камък, ножица, хартия 22.02 Magic night 23.02 Varneval - фестивал 26.02 Приятели ? - театрална постановка 27.02 Jam session - музикални импровизации 28.02 Турнир по джага

Градски бар от ново поколение Хубава музика, отлично кафе, удобен паркинг. Раб.време 08:00ч.-02:00ч Варна, бул.”Осми Приморски полк”115 (голямата сграда над пазар Чаталджа) За резервации и информация: 0893 660 122

Всяка сряда от 18:00 часа After Work Мusic, Grand Master TREXX 02.02 от 21:00 часа ТЕЕ KAY - Deep Love Music 9.02 от 21:00 часа DJ JIJO - Тhe sound of the underground (Vinyl only) 22.02 от 22:00 часа LIVE MUSIC ACOUSTIC VIBES POLINA - вокал и Валери - китара 23.02 от 21:00 часа INERT2PLEXIBLE - City beats Resident STUDIO21 Culture club: Grand Master TREXX in the mix

15


ЗАВЕДЕНИЯ

Кафе-с ладкарница Endor fino

Рес торанти GODZILA

гр. Варна, бул. Княз Борис I-ви 66, раб. време: денонощно 2 гр. Варна, бул. Мария Луиза 37а, раб. време: 9:00-23:00 3 гр. Варна, Grand Mall, ул. Андрей Сахаров 2, ет.2 раб. време: 9:00-23:00 Телефон за достaвки: 0700 160 10 www.godzila.bg GODZILARestaurants 1

Коктейл бар PUNTA CANA

5

12 гр. Варна, ул. Петър Парчевич 22

Рес торанти Ла Пас тария

10 Ла Пастария Драгоман

ул. Драгоман 45 тел.: 0896 77 99 35 работно време: всеки ден от 11:00 ч. до 23:00 ч. кв. Бриз, к-кс Паркмарт (бивш к-кс Пикадили Парк), бул.Княз Борис I, Приморски парк

раб. време: 8:00-22:00 тел. за резервации:0888 08 08 85 FB: puntacanaallseasons 4 Варна , Алея Първа Сезон: пролет/лято Коктейл-бар PUNTA CANA

16

раб. пон.-пет. 16:00-00:00 съб. - нед. 09:00 - 00:00 тел.: 0887478925

Варна, бул. Сливница 39, раб. време: 7:30-23:00 ENDORFINOCAFE Кафе-сладкарница ENDORFINO

11 Ла Пастария Бриз

35 Варна, ул. Железни врата 42

Indian Bar Спортен бар

За резервации: 0897 93 87 33 За доставки: 08765 72 782; 08764 72 782 Работно време: всеки ден от 08:00 ч. до 23:00 ч. Разнос: всеки ден от 12:00 ч. до 22:00 ч. www.lapastaria.net RestaurantsLaPastaria @lapastaria

Рес торанти Фратели

кв.Чайка, бл.34, партер раб. време: 08:00-23:00 Тел. за резервации: 0897 40 50 60 гр. Варна, Фратели Фиш, кв. Чайка, бл.34, вх. А партер раб.време: 08:00-23:00; Тел. за резервации: 0877 33 19 18 8 гр. Варна, Фратели кв. Виница, ул. "Цар Борис III", №59 раб.време: 08:00-23:00 Тел.: 0877 11 62 10 Телефона за доставки: 0700 33 903 или на www.fratelli.bg всеки ден от 10:00 до 23:00часа 9 гр. Варна, Фратели бул. Сливница, ул.Константин Величков 55 раб.време: 08:00-23:00 Тел.: 0876 61 51 51 7


ЗАВЕДЕНИЯ

Бирария Черната Овца The Black Sheep Beerhouse

12-13 Eat & Meat

Бира бар Ключето

42 ВАРНА

бул.Княз Борис I 62 Раб.време 9.00-01.00 всеки ден Тел. : 0878 623 426 www.theblacksheep.bg

Бирария и Пивоварна Златна Варна The Black Sheep BrewHouse

37 гр. Варна, ул. Драгоман 2

работно време: от пон. - съб.: 9:00 - 19:00 тел.: 0877 / 12 13 73 12-13 Eat & Meet

38 гр. Варна, ул. Русе 27 А

раб. време: 10:00 - 23:00 тел.: 0874 / 55 55 35 Бира Бар Ключето

Бира магазин и бирария

43 ВАРНА

ул.Цар Симеон I 27 Раб.време: от 9.00-02.00 - всеки ден Тел. : 0877 600 900 www.theblacksheep.bg

Ресторант " Немо-Морска гара"

41 ВАРНА

Морска гара Пасажерски термина Раб.време 11.00-24.00 Тел. : 0888 033 150 www.nemo.bg

34 гр. Варна,

ул. Любен Каравелов 28 раб. време: 08:00-23:00 тел: 0887478925

Three Lions Pub

est . 2 000

36 гр. Варна,

ул. Княз Александър Батенберг 41 раб. време: 18:00 - 01:00 тел: 088 847 5082 17


Бис тро Revolution

So Fresh Healthy food & juices

27 Le Chef Севастопол - гр. Варна,

15 So Fresh Sevastopol

Варна, бул. Сливница №16 пред хотел Черно море, Понеделник - неделя: 08:00 - 20:00 16 So Fresh Grand Mall ул. Аднрей Сахаров 2 - Гранд Мол Варна - ет. 2 - до детския кът, Работно време: Понеделник - неделя: 10:00 - 21:00 17 So Fresh ParkMart Приморски парк 482 (бившето Пикадили Парк) Работно време: Понеделник - неделя :08:00 - 20:00 18 So Fresh Trakata ул. „2-ра“, Траката, Търговски център "Кубчето" , Работно време: Понеделник - неделя: 08:00 - 20:00 sofreshbg, www.sofresh.bg

26 гр. Варна, ул. 27 юли 13

раб. време: пн- пт 08:00-21:00 събота: 10:00-20:00 тел: 0879808809 Revolution Food & Bar

Кафеварка

40 Русе ул. Петко Д. Петков 5

Русе ул. Раковска 9А Русе ул. Плиска 52 Варна ул. Воден 19

Кафе с ладкарница Муро

Кафе-бар "Muffin"

6 13 Варна, ул.Иван Вазов 9,

раб. време: 08:00 - 19:00 Тел.: 0879423144

18

бул. Княз борис I-ви 46 Раб. Време 9:00-22:00 28 Le Chef Grand Mall - гр. Варна, ул. Акад. Андрей Сахаров 2 Раб. Време 10:00-22:00 Телефон за доставка 0700 900 90 www.lechef.bg

гр. Варна, Muffin bar & coffee, бул. Чаталджа № 14 раб.време: 07:00-00:00 Тел.: 0892 30 23 04

39 гр. Варна,

ул. Юрий Венелин 4 раб. време: 11:00 до 23:00 неделя - почивен ден За резервации 0877569163 @restorant59

Vege-Joy

25 гр. Варна,

ул. „д-р Людвик Заменхоф“ 10 раб. време: 12:00-22:30 тел: 0883.777.156 vegejoy / www.vege-joy.com23 9 39

2

Регионален Исторически Музей

Ас ен

Регионален исторически музей

ул .П ро ф .М ар ин

ул .Ц ар

Градска галерия Дворец на културата и спорта Община Варна ФКЦ Римски терми

и рн бо Съ . бул

Скейт парк

Икономически университет

иза Лу М. . бул

30

19

Куклен Театър

37

13

во но ей Ш ул.

Драматичен Театър “Стоян Бъчваров”

ин Бд ул.

пка ул. Ши

Природонаучен музей

22

ул. Иван Вазов

Туристически информационен център

25

31

12 36

ца ни ив Сл л. бу

Летен Театър

н ма аго Др ул.

10

Сцена Раковина

ул. В оде н

Морска гара

38

Др ин ов

Куклен театър

44

Пъ рв и

21 28

Др ас ов

3

Драматичен театър

ул .И ва н

16

Варна

26

40 ул. Михаил Колони

Първи з Борис бул. Кня

х Аспару ул. Хан в сла Пре ул.

20

ул. Охрид

43

ти ве .С ул

т ен им л К

20 Римски Терми


по лк

24 6 35

5

33 34

ел ит од об св О

ия он ед ак .М ул

ул .Л ю бе н

р Ца л. бу

Ка ра ве ро в

ул .О см и

Пр им ор ск и

14

мов коно дор И ул. То

13

ърви рис П яз Бо н К . бул

Икономически Университет

ДКС

7

8

17

11

12

5 27

1

Летен Театър

42

11

15 18

32

7

Сцена Раковина

10

29

Скейт Парк

4

36 41

9

21


МАГАЗИНИ

ШантавоЕ

Н а Тъм н о

Sunny Dance studio

29 Варна, ул. Стефан Стамболов 2, 31 Варна, ул. Братя Шкорпил

29 (на 20 метра от театър Българан) раб. време: 10:00 - 19:00 пн-пт ; 09:30 - 13:00 сб Тел. 0876 88 6670 www.Shantavo.bg ShantavoE

раб. време: понеделник - събота: 10:30 -20:00 часа неделя - 11:00-18:00 часа тел: 0876 440 596 www.natamno.com

Родопа милк

МАГАЗИН ЗА ВИНО И КАФЕ Rock And Wine Café Shop

Школа по Салса, Зумба, Бачата, Кизомба. Класове за възрастни и деца! Шоупрограми за фирмени и лични празници. 33 Варна, ул. Братя Бъкстон 19

раб. време: 17:30 - 21:30 Тел: 0884626033 e-mail: sunnydance@abv.bg www.sunnysalsa.com Sunny Salsa, Sunny Dance studio

21 гр. Варна,

44 ВАРНА

ул. Професор Николай Державин 29 Тел. : 0885 979 149 rock and wine cafe shop https://rock-and-wine-cafeshop.business.site

Варна, Ул.”Стефан Стамболов” 2 22

ул. Никола Михайловски 17 Тел. 0898 938 371 22 гр. Варна, ул. Прага 2 Тел. 0895 181 688 23 гр. Варна, ул. Сан Стефано 16 Тел. 0878 597 878 Магазин Родопа милк

Работно време: Понеделник – Неделя: 11.00 – 18.00 ч. За повече информация: 0877 885 232


НАСРЕЩА

Лилия Маравиля от

Теа Димитрова

Вълнуваща, интригуваща, прекрасна (каквото впрочем означава фамилията и Маравиля на испански). Лилия е родена на 18 януари във Варна. Tя е от онези слънчеви жени, чието обаяние мигновено те зарежда и те кара да се усмихваш. Малка част от постановките с нейно участие са „Госпожа Министершата", „Тирамису “, „Нощта на 16-ти януари”, „Палачи”, „Догодина по същото време “, „Всяка година по същото време". Помним я от сериалите „Под прикритие“ и „Връзки” и от филма „Love.net”. 23


НАСРЕЩА

Снимка: Булфото

Кино, театър или телевизия, кое предпочитате? Къде се чувствате найдобре? Много е различна работата ни на тези три места. Изискват се различни умения, различна подготовка и различна концентрация. Харесвам и киното, и телевизията, но моята голяма любов си остава театърът. Той е и по-трудното изкуство. Живее само в рамките на едно представление, всичко започва с включване на прожекторите на сцената и умира след поклона и аплаузите на публиката. Но тази магия – всичко да се случи само един единствен път, по този начин, точно с тази публика в залата, е удивителна!

24

Разкажете ни някое интересно преживяване, което Ви се е случвало преди, по време на или след представление. Имам много преживявания и случки. Всеки път е различно, трябва непрекъснато да си нащрек, да поддържаш пълна концентрация, за да можеш да реагираш във всеки един момент. Някога декорът не се отваря на точното място поради технически проблем, а това е много важно за сцената, която играеш. Трябва да се справиш, да не се паникьосваш, да мислиш как да излезеш от ситуацията и същевременно да останеш верен на героя си. Повярвайте, никак не е лесно. Изисква се самообладание и трезва мисъл. Това ми се случи снощи на представление и то съвсем в началото.


Коя от всичките си роли сте усетила като най-голямо предизвикателство и защо? Всяка роля е предизвикателство за мен. Винаги трябва да извървя дълъг път, за да разбера героинята си, да науча как мисли, да разбера мотивите и, да я заобичам. Всяка роля е мое дете, отглеждам го, възпитавам го и го пускам да живее живота си. Може би найтрудна ми беше ролята на дойката в „Ромео и Жулиета”. Но се справих! Аз съм неустрашима! Какво според Вас обикновеният зрител не знае за работата на актьора? Къде свършват митовете и къде започва реалността? Зрителят не знае, че това всъщност е много трудна професия. Не знае колко труд е необходим за актьора, за да може зрителят да гледа и да се радва, че той играе с лекота. Това е тежък физически и умствен труд. Отстрани изглежда забава, несериозно, но така трябва да бъде. Ако зрителят остане с това впечатление, значи актьорът си е свършил добре работата. В такъв случай имаме най-добрият резултат и за двете страни. Ако бяхте Госпожа Министерша за един ден в България, какво бихте променили? Аз съм отговорен човек и знам, че за един ден никой нищо не може да промени. Промяна може да има, ако е извървян правилно пътят. Всичко започва от възпитанието в семейството, после образованието, после добрият пример на хората около нас, възможността да вземаш правилни решения и да обичаш и уважаваш околните. Ако всеки един от нас притежава всичко това, няма да има нужда да се оправя каквото и да било.

Снимка: Кирил Проданов и Веселин Христов

Какво Ви се случи в нощта на 16 януари 2019-та? Имах представление, както всяка вечер.Този път беше предпремиера на „Развратникът”. Това е една чудесна пиеса на Ерик Еманюел Шмит, която играем в Театър „София”. Ролята ми там е истинско предизвикателство и особено се вълнувам. Какво ще правите догодина по същото време или какво правите всяка година по същото време в живота? Чудесен въпрос! Съдържа заглавията на две пиеси, които играя с Христо Шопов и ужасно обичам! Догодина се надявам да съм здрава и да върша това, което най-добре умея, а именно да работя – това, което правя всяка година и всеки ден. 25


НАСРЕЩА

Ако можехте да станете свидетел на една случка от миналото, настоящето или бъдещето, коя щеше да е тя? Любопитна съм към всичко. Но сега, като се замислих, може би искам да видя как съм се появила на този свят – с любопитство ли, със страх ли, с вяра ли, или просто съм се спукала от рев...

Кой е последният момент, когато бяхте наистина развълнувана? Онази вечер, когато имах представление на рождения си ден. Бяха ми приготвили изненада, която не очаквах. Дори публиката се изненада и развълнува. А аз наистина се почувствах специално, развълнувах се искрено. Какъв човек е Лилия Маравиля извън сцената? Аз съм усмихнат, весел, добър и обичащ човек. Забравих най-важното – щастлива съм!

26


НА ПЪТ

ОРЛОВОТО ОКО НА ПЛАНИНАТА От Велизар Гоцев Едно от най-интересните места, които можете да посетите в района на село Ягодина, е панорамната площадка, наречена „Орлово око”. Тя се намира на един от най-високите върхове в района – Свети Илия. Мястото не е избрано случайно, защото гледката, която се открива от него, е изумителна. При ясно време погледът може да стигне на десетки километри във всяка посока. Идеята за изграждането на площадката е на местно туристическо дружество, което се грижи за популяризирането и поддръжката на обекта. Достигането до „Орлово око“ е цяло приключение. На входа на Ягодинската пещера можете да наемете високопроходим джип, който да Ви качи до въпросното място, като по маршрута ще преминете през черни пътища, които не могат да се преодолеят с друго превозно средство. Изкачването трае близо час, като през това време преодолявате повече от 670 метра денивелация, за да се озовете на

1530 метра над морското равнище. По пътя си ще срещнете самотни овчари с техните стада, красиви природни образувания, кътове за почивка, за да стигнете накрая до така желаната кулминация. Наемането на джип излиза между 50 и 70 лева в двете посоки, в зависимост от броя на хората, но Ви уверявам, че всеки лев си струва. Максималният брой на хората в един джип може да бъде 12. Ако се колебаете дали да платите въпросната цена, шофьорът на джипа може да Ви предложи да платите едва след като стигнете горе. Повярвайте ми, няма да Ви трябва повече от минута преди да се съгласите, че цената си заслужава да бъде платена. Ако имате късмет, ще попаднете на шофьор, който ще запее родопска песен и ще накара кожата Ви да настръхне. Ако сте любител на преходите, можете да достигнете до Орлово око и пеша. За целта трябва да попитате някой местен жител къде 27


НА ПЪТ

се провеждат съборите в село Ягодина. Точно оттам тръгва маркирана пътека, която след около час и половина преход ще Ви изведе до върха. Вече сте на желаното място. Ще видите отвесна скала, на която е изградена бетонна площадка, която издържа до 3000 килограма. Погледнете ли от нея, може и да Ви се завие свят, но не се притеснявайте – парапетът е достатъчно висок, за да може дори човек с двуметров ръст да се чувства спокоен. Пътят през Буйновското ждрело, който се вижда най-долу, се вие като змия, а автомобилите изглеждат не по-големи от мравка. Вероятно единственото, с което може да се сравни тази гледка, е панорамната площадка на Гранд Каньон, която, разбира се, е с доста по-големи мащаби.

Със съдействието на : BgVakancia.com 28

След като се насладите на гледката, можете да си наберете мурсалски чай, да си направите пикник на обособените за целта места и да се подготвите за пътя наобратно. Хубавата новина е, че за слизането ще са Ви необходими не повече от 45 минути, от една страна, заради спускането, а от друга – заради всички положителни преживявания от това прекрасно място. Ако сте дошли да разгледате другите забележителности в района, като Ягодинската пещера или пещерата „Дяволско гърло”, да опитате вкусните родопски специалитети клин, пататник, смилянски фасул или качамак, това е идеалният начин до допълните палитрата на своите преживявания. Тези, които поне веднъж са посетили Родопите, знаят, че това е най-магнетичната планина в България. Тя ще остави дълбок отпечатък в съзнанието Ви и още преди да сте си тръгнали, вече ще започнете да кроите планове за следващи пътешествия.


29


MADE IN VARNA

БУКЕТИ ОТ БОНБОНИ От Пл амена Александрова

Шоколадът и цветята винаги са били хармонична двойка, а през февруари празнуват меден месец. Сред симпатичните варненски места със собствен почерк открихме едно, където бонбоните и цветята се съчетават по нестандартен начин, за да се превърнат в оригинални подаръци, красиви изненади и вкусни произведения на изкуството. Магазин „Наслада” съществува от 15 години, но преди десет собственичката му Невяна Янева се замисля как да поднесе сладките на клиентите си по по-атрактивен начин. Кратко проучване я води до идеята за букети от бонбони и тя с ентусиазъм се впуска в начинанието. Научава се да аранжира шоколадови бонбони с крепирана хартия, органза, сатенени панделки, цветарска мрежа и други подходящи материали. 30

Тъй като всичко се прави на ръка, изработката на един букет отнема няколко часа, защото старание се влага във всяко листенце и всяко цветче. Постепенно, освен букети, в магазина се появявяват и икебани, кошници, дръвчета, кораби и всякакви композиции от шоколадови бонбони. Специфичната дейност изисква и съответните инструменти. За изработването на цветно-бонбонените творби се използват ножици, тиксо, пинсети, бамбукови шишчета, тел, силиконов пистолет. Всеки бонбон се захваща внимателно с тиксо за „ушенцето” и се прикрепя към бамбуковата пръчица. Ако самият бонбон няма ухо, му се прави допълнителна подложка, за да може да се захване. Бонбоните не се пробиват и тяхната цялост не се нарушава по никакъв начин.


Занаятът е обвързан с хубави поводи и интересни случки не липсват. Невяна разказва, че сред най-паметните поръчки са зъболекарски стол от бонбони (за благодарен на зъболекаря си клиент), ножица, сватбено дърво с две корони – едната с булченски воал, а другата с бомбе. Асортиментът е неизчерпаем и граничи единствено с въображението. За предстоящия празник на влюбените в магазина подготвят тематични букети от ръчно правени рози с шоколадови бонбони, сърца от бонбони, „посяти” в саксия, икебани с цветя и плюшени мечета. Всяка година има клиенти, които молят магазинчето да влезе в ролята на любовен посредник и да изненада на публично място любимия им човек. Най-приятната наслада са радостта и емоциите на хората, от чийто празник магазинът става част. А най-голямото преимущество на букетите – че след празника можем да ги изядем. Магазин „Наслада” е на „Битоля” 26. 31


ДЕЦАТА НА ГРАДА

САВА ПОПОВ от

Полина Милчева

Сава Попов е на девет години. Обича да пътешества по земното кълбо и в световете на фантазията, харесва фехтовката и природните науки. От три години свири на виола в Национално училище по изкуствата „Добри Христов”. През миналата година той стана най-малкият участник в телевизионната игра „Стани богат", което се превърна в повод да се срещнем и да поговорим за света на един варненски третокласник.

Защо реши да участваш в предаването „Стани богат“? Разбрах, че се набират участници в интернет и че можеш да се запишеш да участваш в „Стани богат“. Предаването ми беше интересно и си помислих, че би било хубаво да се запиша. Освен личните данни, има и интервю с въпроси. Попълних ги и после очаквах отговор дали ще мога да участвам. Как премина участието ти? Вълнувах се, но не се притеснявах много.

Има ли нещо, което би променил в училище? Да. Да бъде подобно на музей. Как си представяш един учебен ден в такова училище? Ами децата имат програма, учат всички предмети, но е по-дигитализирано. Не трябва да носиш раница, а да носиш четец примерно.

Как се забавляваш с приятелите си? В училище играем на карти, но не стандартните карти, а такива, Нещо промени ли се след това? които си правим сами. И като цяло си Научих нови неща от предаването. измисляме игри, не само на карти. Имам много приятели и често се виждаме. Обичаш ли да ходиш на училище? Понякога на гости или на рождени дни. Може да се каже. 32


Имаш ли любима детска игра? Не е много популярна и не съм сигурен дали се води детска – Манкала, игра от Древен Египет. Кое е най-важното нещо в живота според теб? Не мога да отговоря на толкова сложен въпрос. Какъв искаш да станеш, като пораснеш? Ще ми се да пътувам много. Като професия се интересувам от науката и може би бих станал писател. Къде си бил досега и къде най-много ти харесва? Бил съм в Португалия, бил съм в Гърция, в Бразилия, в Аржентина, в Индонезия, в Шри Ланка и в Коста Рика. Там и в Португалия наймного ми хареса. В Коста Рика има страшно много растения и животни и джунглите са много разпространени. В Португалия също много ми хареса, но не мога да кажа точно какво, като цяло имаше много интересни места.

Обичаш ли да четеш и кои са любимите ти книги? Да, много обичам. Любимите ми книги са фентъзитата и поредици като „Героите на Олимп“, „Пърси Джаксън и боговете на Олимп“, „Ритматистът“. Сега в момента чета трилогията „Левиатан“. Кога децата стават големи? При всеки е различно , мисля. Някои могат да пораснат, когато са тийнейджъри или даже на по-малка възраст, а други могат да пораснат, когато вече са възрастни. А могат ли възрастните да си останат деца? Да. 33


УЛИЦАТА

„САН СТЕФАНО” от

Д о ра С о л а ко в а

Познавате ли добре Гръцката махала? Това е една от основните улици в тази стара част на града. Някога „Сан Стефано“ е било името на неголям площад, разположен точно срещу сградата на днешната Областна дирекция на МВР. Там се е намирал Балък пазар (Рибен пазар, от турски balık – риба), а в непосредствена близост е бил дървеният хотел „Пловдив“, който е изгорял през 1890 г. На същото място архитект Стефан Попов проектира Рибните хали, които са разрушени през осемдесетте години на миналия век, за да отстъпят място на ресторант „Океан“. Той е познат и емблематичен за няколко поколения варненци, но днес е печално пуст. Сградата на Областна дирекция на МВР е построена в далечната 1870 г. от Халил Ефенди. След освобождението на града на 27 юли 1878 година започва изграждането на учреждения за българската администрация. Сградата първоначално е под руското управление на града в лицето на варненския губернатор Баумгартер. Първите полицаи са назначени през следващата година, а стражарите – през 1886 г. Нека се спуснем по улица „Сан Стефано“. Отляво зад нас остава Областна дирекция на МВР. От страната на „Сан Стефано“ е службата за миграция. Следващите няколко сгради са 34

станали домакини на застрахователни агенции, обслужващи чужди граждани, както и офиси на EasyPay, където, освен административни такси, гражданите заплащат и комунални услуги. Следва и познатото за всички, населяващи Гръцката махала, химическо чистене „Свежест“. Преди известно време срещу някогашния ресторант „Океан“ имаше и тото пункт, който в края на миналата година затвори. Изцяло реновирана е жилищната сграда на ъгъла с улица „Хан Крум“. Обърнете внимание на архитектурата – ще видите отново онзи изискан стил на по-старите варненски сгради в района. С високи тавани и аристократични извивки, днес боядисана в топли цветове, тази жилищна сграда приютява лекарски и зъболекарски кабинети. Отсреща е обновеният вход към Римските терми. Излишно е да казвам, че това е една от главните атракции за туристите във Варна. Според археолозите римските бани датират от II век и са функционирали като такива до края на III век. Свидетелство за това са монети, намерени в подземията на руините. Смята се, че откритите терми тук са най-големите на Балканите (площта достига 7000 м2). В миналото това място се е ползвало за важни делови срещи и разговори. До баните не се е допускало простолюдието, а само отбрана


прослойка на обществото. Как е работила отоплителната система може да се види и днес, ясно личат и помещенията с гореща и студена вода. Руините са разположени в две оградени територии, като първата е с вход откъм улица „Сан Стефано“, а до втората се стига по улица „Осми ноември“, в съседство на Музея за нова история на Варна. За изследването и описанието на разкопките ключова роля изиграва основателят на археологията у нас – чехът Карел Шкорпил. Множество артефакти са открити в помещенията и подземията на термите. Тунелите, служили за канализация, както и част от помещенията са дълбоко под жилищните сгради, между двете оградени територии. Макар и обстойно изследвани, термите все още крият свидетелства за отминалата епоха на античния Одесос. А на една от откритите надгробни плочи там е издялан надпис "Баните, виното, любовта - те съсипват тялото ни, а живота го правят баните, виното, любовта." Днес Римските терми са и една от театралните сцени на лятна Варна. Да откъснем очи от античните руини и да преминем на отсрещния тротоар. Там се намира

книжарница от веригата „АБВ маркет“, известна на мнозина като „Техническата кницарница“, където повече от 40 години наследници на ДФ „Книгоразпространение” предлагат богат избор на профилирана и техническа литература. Книжарницата посреща клиентите си от 1975 година на номер 12. В съседство днес ще откриете фирмен магазин на „Родопа Милк“, зоомагазин, както и магазин за хранителни стоки, който е сменил повече от пет имена през последните години, но все още всички го наричат „Колониала“. В непосредствена близост до магазина има и банка. На отсрещния тротоар може да ни привлече ароматът на топли закуски. Това е така, защото на същото място от години фурна „Сан Стефано“ примамва гладните с вкусни банички, бюреци, милинки и погачи. По-старите поколения варненци могат да разкажат как са чакали на опашки за милинки именно там. А ако се върнем малко назад, конкуренцията от пекарни „Стефани“ ще заяви, че освен топли печива, предлага и истинско арменско кафе. Ще подминем плод-зеленчук, както и модерния детски център за развлечения и организация 35


УЛИЦАТА

на тържества „Play On Varna”. Тъй като улицата стига чак до булевард „Приморски“, нека да продължим в тази посока. Минаваме покрай аптека и цветарски магазин. Да спрем и да се огледаме. Ще видим, разбира се, едно небезизвестно пазарче. Познато е като Хайдушки пазар. Казват, че носи това прозвище заради цените си. Пазарчето е малко, но винаги разполага с достатъчно разннобразна стока. Заема малкото площадче, където се намира и ресторантът „Къщата“, както и култовата кебапчийница „Котва“. Някога там беше една от последните сокаджийници във Варна. Поколения са пили ледени сиропи при леля Златка. За щастие, и до днес може да се купят кебапчета, кюфтета или цаца от павилиона „Котва“. През лятото собствениците дори изваждат няколко маси за хапване и раздумка.

На кръстовището с улица „Осми ноември“ се намира сграда, която през годините е била седалище на поне три политически партии и днес е главен щаб на управляваща политическа сила. Интересен е принципът, на който собствениците на сградата отдават помещението, но засега той си остава неизвестен. Затова ще продължим напред. В следващата пресечка надясно не бива да пропускаме оригиналната стара архитектура на Дома на моряка, сгушен в уличката „Черноризец Храбър“. Улица „Сан Стефано“ е към своя край. След пресечката с „Цар Иван Шишман“ са и последните по-стари сгради. Отдясно в бяло и ярко синьо е свита малка еднофамилна къща, с която свършва по-старото строителство от тази страна. Следва хотел „Панорама”, който беше построен върху някогашен паркинг с


неясна собственост. От лявата страна има две двуфамилни къщи и жилищна кооперация „Професорска“, където авторът на този текст е прекарал детските си години. Булевард „Приморски“, известен в миналото като „Червеноармейска“ е пред нас. Преди да поставят светофар тук, от „Сан Стефано“, при наличие на повече сняг, непослушни хлапета се спускаха неразумно с шейни. Днес тази емблематична за града ни улица е еднопосочна в последната си част, а по цялата и дължина минава новоизградена велоалея, която тръгва още от улица „Преслав“, за да ни доведе до плувния комплекс „Приморски“. Ако решите, можете да посетите някой от трите големи

плувни басейна. Двата открити носят имената на известни спасители от Варна – Юлиян Русев и Алекси Алексиев (известен още като Папата, живял в професорската кооперация). Комплексът разполага и със закрит басейн „Делфини“, както и детски плувен басейн, който няма официално име, но всички варненци го наричат „Локвата“. Завършваме пътешествието по улица „Сан Стефано“ - втората от дванадесетте емблематични улици на града, които планираме да обходим през тази година.

37


МЕСТА

СЛАДКА КЪЩА ВАНИЛИЯ От Пл амена Александрова Сладка къща Ванилия е сбъднатата мечта на Лилия и Юлияна Маринови, майка и дъщеря. Икономисти по образование, но талантливи сладкарки по призвание, те успяват да създадат място, което грабва с уют, мека женска енергия и френски шик.

Малката сладкарничка е интериорна и вкусова находка, намира се на лесния за запомняне адрес „Васил Априлов” 1, а атмосферата и тържеството на вкусовите Ви рецептори със сигурност ще Ви водят тук отново и отново. Първа по сладкарството се запалва Юлияна, която още от малка обича да следи кулинарни предавания. Постепенно правенето на сладки и става хоби, започва да се самообучава и да посещава мастър класове и сладкарски курсове. Когато решава да превърне хобито в професия, майка и Лилия застава зад начинанието с цялата си подкрепа и заедно създават своята Сладка къща Ванилия. Името пасва на мястото като ръкавица, а ванилията е техен любим вкус и аромат. Това, което отличава този сладкарски тандем, е липсата на компромис с качеството на 38

продуктите, както и специалното отношение към всеки клиент и желанията му. Какво слагат в сладкишите си е от първостепенно значение за Лилия и Юлияна. Не използват прахообразни съставки и заместители на продукти, защото са убедени, че крайният резултат и вкусът зависят от това, което са вложили, а здравето е винаги на първо място. Още на влизане в сладкарницата се замайваме от цветове и аромати, защото искаме да опитаме от всичко. А на витрината има торти, френски макарони с различни сезонни вкусове, ръчно правени шоколади и бонбони, сурови безглутенови десерти и дори десерти, подходящи за хора с хранителни алергии. Тук приготвят бисквити, мъфини и попсове за специални поводи и за рождени дни с тематична украса по желание, съобразена с вижданията на


клиента и доразвита от Лили и Юлияна. Най-харесваната авторска торта е „Плодово маскарпоне”, но на голяма любов се радват и макароните и еклерите с бурбонска ванилия. Макар че не работят с фондан, тортите им са цветни и красиви, а някои дори са украсени с живи цветя. И двете майсторки се опитват да споделят с всички философията си, че не количеството, а качеството е важно. Интериорът е не по-малко важен за цялостното удоволствие от храненето. Мислен до най-малките детайли, той е плод на много време, разговори, търсене на подходящи мебели, платове и всичко останало, което превръща мястото в привлекателна градска спирка.

След специалните коледни кутии, пълни с тематични десерти като коледна шоколадова баница и джинджифилови човечета, за Свети Валентин сладкарницата ще изненада клиентите си със сет от тематично украсени мъфини. Още за Сладка къща Ванилия - на Фейсбук страницата им https://www.facebook. com/vanillasweethouse/. Да ни е сладко!

39


РЕЦЕПТАТА Шеф Васил Якимов е с повече от 15 години практически опит в сферата на кулинарията, придобит в различни точки на света. Освен в елитни ресторанти в България, е работил в заведения с няколко звезди „Мишлен“ в Катар и САЩ. Носител на титлата „Готвач на България” в категорията за професионалисти на Национална кулинарна купа на 2018 година. От началото на 2018 година е част от екипа на Института по кулинарни изкуства на Висше училище по мениджмънт, където преподаването му дава нова перспектива – професионална и емоционална. Предложението на шеф Якимов за февруари е изцяло здравословна веган рецепта, създадена от зеленчуци, които са безформени (нямат търговски вид) и които за жалост често биват подценявани и нежелани. А според него, освен уникални на външен вид, те имат по-добри вкусови качества.

ЗИМНА САЛАТА ОТ ПЕЧЕНИ И МАРИНОВАНИ „ГРОЗНИ” ЗЕЛЕНЧУЦИ Необходими продукти: -пюре от печен карфиол -маринован карфиол -печени моркови с кимион -обгорена туршия от камби и зелен лук -олио от магданоз -тученица Пюре от печен карфиол Изчистваме и разделяме карфиола на цветчета (по малките ги запазваме за мариноване). Овкусяваме със сол, пипер и малко зехтин и печем на 170 градуса във фурна до омекване. След това пасираме с малко зеленчуков бульон (който можем да си направим от всички изрезки на зеленчуците), докато се получи фино пюре. Охлаждаме пюрето. Маринован карфиол За маринатата правим смес от равни части оцет, вода, захар и семена кориандър. Завираме сместа и заливаме малките цветчета карфиол, след което ги оставяме да престоят поне 2 часа в хладилник. Печени моркови с кимион Обработваме морковите с неравномерни, но интересни разрези. Овкусяваме със сол и кафява захар и печем на 170 градуса до златист цвят. Добавяме кимион и бял пипер накрая, за да не изгорят. Обгорена туршия от камби и зелен лук Нарязваме камбите на четвъртини или осмини, а зеления лук на пръчици. За маринатата правим смес от сол, ябълков сок, оризов оцет, мед и дафинов лист. Завираме маринатата и заливаме зеленчуците, след което ги оставяме да престоят поне 2 часа в хладилник. Олио от магданоз Бланшираме и изстудяваме в ледена баня магданоза, после го подсушаваме добре. Пасираме с равно количество зехтин и слънчогледово олио и прецеждаме през фина цедка. Тученица – някои я смятат за плевел, но всъщност е растение, богато на калций и витамини и идеално за салата. Оформяме салатата според предпочитанията си. Добър апетит! 40


За реклама тел: 0877 885 249 e-mail: agent@vijvarna.comIssuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.