Page 1

1

JUNI 2010


2

Van de redactie

Editie 7 | juni 2010 Colofon Latin E-magazine is een uitgave van Salsa Info. De digitale verspreiding naar onze vaste lezers wordt verzorgd door Salsa Info, Latin Music en Sabor Tropical. Het abonnement is gratis en kan elk gewenst moment opgezegd worden door onze uitschrijflink in de nieuwsbrief- en webversie.

Hoofdredactie: André Lambeck

Eindredactie: Caroline Bergwerf

Bijdragen van Javier Arenas Luc Cooman Gerda Keller Annetje Riel Gustavo Rademaker Cas Tuyn Alina Akhmetchina Maybell Rodríguez

Website: www.latin-emagazine.nl Contact redactie: info@latin-emagazine.nl Disclaimer: Raadpleeg voor uitgebreide informatie t.a.v. aansprakelijkheid, copyright, merken en informatie van derden de volledige disclaimer op: Disclaimer JUNI 2010

De zomerfestivals Ze komen er weer aan! In deze editie aandacht voor de festivals van de komende maand in binnen- en buitenland. Deze bieden de gelegenheid bij uitstek om weer eens te genieten van live muziek. Voor veel locaties zijn live optredens de laatste tijd niet meer te bekostigen. Reden te meer om een keuze te maken uit de zee van mogelijkheden die deze zomer voor ons ligt. Er zijn festivals voor elk budget, dus geen excuus om thuis te blijven! Wij maakten de warming-up al mee op de Music Meeting in Nijmegen, waar we spraken met de Cubaanse toppianist Roberto Fonseca, en met de oprichters van „salsa dura‟band La Excelencia. Natuurlijk doen we daarvan verslag in dit E-magazine. En zo zonnig als het in Nijmegen was, zo fris en waterig was het in Tilburg tijdens Cubamania. De sfeer was echter meer dan hartverwarmend, dus uiteindelijk was ook dit een goede opwarmer. Wij zijn er nu helemaal klaar voor. Laat maar komen, die festivals! Latin E-vent Heb je 2 oktober al in je agenda staan? Wij schaven door aan een geweldig programma voor het eerste Latin E-vent in theater De Schalm te Veldhoven (vlakbij Eindhoven). We hebben bijzondere shows, lekkere, dans- en kijkbare live muziek, en 2 erg leuke workshops. Daarnaast maak je als abonnee van het Latin E-magazine ook nog eens kans op aantrekkelijke prijzen. Dus maak alvast ruimte in je agenda. De voorverkoop is al gestart op 15 mei via het theater. Kaarten bestellen kan via de theaterwebsite:

www.deschalm.com Prijswinnaars in mei: Vrijkaarten voor het Cubamania Festival werden gewonnen door: Marcel, Yolanda, Philippe, Jan, Wendy, Judith en Joeri. Cd‟s gingen naar: Jacqueline (Tiel), Diana (Rotterdam), Ruby (Almere), Anita (Antwerpen) en Trudy (Zwolle) Vergeet niet regelmatig in je mailbox te kijken, want wie weet val jij volgende maand in de prijzen!


3

In deze editie o.a. 4 Overzicht festivals 6 Festival a Lo Cubano 8 Festival Mundial

Foto: Bart Henseler (ook de cover)

9 The Dutch Finest Weekend 10 Afro Latino Festival 12 Interview La Excelencia 16 Y Salsa Festival in Lyon 18 Couleur Cafe Festival 21 Comfortabele rondreizen 22 Dias Cubanos 24 Parkpop 27 Pittige sounds op Festival Afriq-Carib 28 Bantopa Party 30 Zomercarnaval Rotterdam 31 Tempo Latino - Vic-Fezensac 32 Festival Achter de Linie 34 Antilliaanse Feesten 36 Rondreis door Brazilië & Argentinië 42 World Cinema Amsterdam 44 Curaçao North Sea Jazz 46 Cumbia Cosmonauts uit Australië 48 Suzanna Lubrano wint muziekprijs 50 6e Laff - Latin Angels Award 52 Vier de zomer in Friesland 54 10 vragen aan dj SatKoos 56 Costa Rica, Panama, & Nicaragua 59 Orchestra Baobab 61 Sabor Tropical 7 jaar 62 Luis Lema - Latinisimo 64 Ingezonden berichten 65 Giro Lopez (Puerto Rico)

Latin E-magazine ontvangen? Word ook gratis lid van het Latin Emagazine en maak kans op leuke prijzen. Het eerste online latin bladermagazine van Nederland en België. Surf naar www.latin-emagazine.nl en meld je aan! Uitgaan in Nederland & België: Er zijn diverse (agenda) websites, die een goed agenda overzicht bieden wat er zoal te doen is wat salsa & latin betreft. In Nederland: Salsainfo.nl SalsaSuprema.nl SalsaGids.info SalsaNieuwsbrief.nl SalsaVibez.com (Cubaanse parties)

66 Interview met Roberto Fonseca 70 Cubamania: De weergoden verzoeken 74 Music Meeting verslag

In België: Salsainfo.be SaborTropical.be CubanSalsa.be LatinMusic.be

JUNI 2010


4

12 juni 2010

20 juni 2010

17 t/m 20 juni 2010

Feria de España - Schijndel met o.a. Calima La Primavera La Granaina & Flamencuba

A Lo Cubano - Leuven (B) met o.a. Grupo Sincopa Cohimbre

Amsterdam Roots / Melkweg met o.a. Asere Izaline Calister Kassav‟

27 juni 2010

26 & 27 juni 2010

25 t/m 27 juni 2010

Festival Afriq-Carib - Almere met o.a. T-Vice Ephrem J Denise Belfon

Dias Cubanos - Leiden Shows Workshops DJ‟s

Y Salsa Festival - Lyon (F) met o.a. Bamboleo La Sucursal Chekere

17 t/m 23 juli 2010

18 juli 2010

22 t/m 25 juli 2010

Hennes Latin Stage -Nijmegen met o.a. Los GuaSoneros Salsabor Estudiantina Ensemble

Bantopa Party - Weert met o.a. Rompecabeza Awakati Aché Havana

Tempo Latino - Vic-Fezensac (F) met o.a. Jimmy Bosch Salsa Celtica Grupo Fantasma

JUNI 2010


5

18 t/m 20 juni 2010

25 t/m 27 juni 2010

25 t/m 27 juni 2010

Festival Mundial - Tilburg met o.a. Alison Hinds Sean Paul N.E.R.D.

Couleur CafĂŠ - Brussel (B) met o.a. Snoop Dogg Tres Coronas Systema Solar

Afro-Latino - Bree (B) met o.a. Ali Campbell (UB40) La Excelencia Havana Cultura

27 juni 2010

9 t/m 11 juli 2010

9 t/m 11 juli 2010

Parkpop - Den Haag met o.a. Ska Cubano

SBF - Scheveningen Shows Workshops DJâ€&#x;s

North Sea Jazz - Rotterdam met o.a. Maraca Los Van Van Roberto Fonseca

31 juli 2010

8 t/m 15 aug 2010

13 & 14 aug 2010

Zomercarnaval - Rotterdam met o.a. La India

Achter de Linie - Austerlitz met o.a. El Greco de Toledo Izaline Calister

Ant. Feesten - Hoogstraten (B) met o.a. Willy Chirino Wyclef Jean Michel Batista

JUNI 2010


6

DAAROM willen wij, bestuur en vrijwilligers van de vzw Alocubano, ons steentje bijdragen. We blijven zoveel mogelijk financiële middelen inzamelen, zodat de schooltjes in Pedro Betancourt niet alleen een opknapbeurt krijgen, maar ook daarna op ons kunnen rekenen voor de aanschaf van pedagogisch materiaal. Op dit ogenblik wordt de laatste hand gelegd aan het dossier. We hebben al 4000 euro opzij gezet, maar eerst moet er een plan goedgekeurd worden door de Cubaanse Ministers van Onderwijs en Buitenlandse Investeringen. Dit plan moet een lijst met noden, prioriteiten en een situatieschets omvatten, en elk onderdeel vereist een financiële inschatting. Wat ons betreft zitten we nu in de ultieme fase, die voorbereid wordt in samenwerking met onze partner, de ngo ICAP (Cubaans instituut voor de vriendschap met de volkeren). Het bankrekeningnummer van het project hebben we al en zodra we groen licht krijgen worden de eerste euro's overgeschreven. Daarna zullen we de besteding van de gelden op de voet volgen en hierover verslag uitbrengen. Op hoop van zegen en met heel veel dank aan allen die dit project een warm hart toedragen. Paul Evrard, Voorzitter en projectcoördinator JUNI 2010


7

Festival a Lo Cubano

Kruisstraat, Leuven (België)

In 2007 kregen een Cubaan in Leuven en enkele Cubafans het idee om activiteiten te organiseren om de Cubaanse cultuur te promoten. De vzw a Lo Cubano werd opgericht en er werd besloten eventuele inkomsten uit evenementen aan een goed doel te doneren. En dat goede doel zijn de schooltjes in het stadje Pedro Betancourt (ten zuiden van Varadero in het midwesten van de provincie Matanzas). Door de veelvuldige orkanen zijn veel schoolgebouwen daar ernstig beschadigd. De economisch precaire situatie van Cuba maakt het niet mogelijk deze schade op te vangen. Het onderwijs in Cuba is gratis, en heeft inhoudelijk een hoogstaand niveau. In de Staatskas blijven er daardoor echter weinig fondsen over voor degelijk onderhoud en uitrusting. De meeste scholen werden de laatste jaren gerestaureerd, maar Cuba blijft toch afhankelijk van buitenlandse hulp om de gehele onderwijsstructuur aan te passen aan de noden van de 21e eeuw. Programma: 14:00 Inkom open

Salsa demonstratie + initiatie (Jesus El Peligroso) Cohimbre 5 del Son Arte Mixto Sincopa Cubana Juan Trukyman DJ Chanquito Vanaf 22:00 uur Afterparty: In El Peligroso (Ons Huis, Goudbloemstraat, Leuven) Kinderanimatie, Springkasteel, Cubaans eten en drinken, .... en een reis naar Cuba te winnen !

Festival a Lo Cubano 20 juni 2010 Kruisstraat (St Jacobsplein) Leuven (België) Inkom: € 13,- | VVK € 10,kinderen tot 5jr gratis | 6-12 jr € 6,Meer info op:

www.festivalcubano.be

Foto: SalsaVibez.com Fotografie: www.salsavibez.com

JUNI 2010


8 Festival Mundial is ontmoeten, grenzen verleggen, ervaren, proeven en genieten! Festival Mundial is een beleving! Al meer dan 2 decennia staat Festival Mundial bekend om de mix van muziek, cultuur, sfeer en inhoud. Festival Mundial biedt een programma dat verrast, dat spannend is en waar lef voor nodig is. Op een eigentijdse zoektocht naar inhoudelijke programma's, kunstzinnige projecten, (muziek)talenten, debatten en nieuwe ontmoetingen laat Festival Mundial de actualiteit op het gebied van Cultuur & Ontwikkeling zien. De 23e editie van Festival Mundial vindt in 2010 plaats op vrijdag 18 juni, zaterdag 19 juni en zondag 20 juni in het Leijpark te Tilburg. Op Festival Mundial 2010 spelen de elementen sfeer, verrassing, nieuwe kunstdisciplines, actuele themaâ€&#x;s en ontmoeting met andere culturen een belangrijke rol.

Foto: Joep Lennarts

Praktische Informatie: Waar en wanneer ben je welkom? Vrijdag 18 juni, Zaterdag 19 juni en zondag 20 juni is het Leijpark in Tilburg het terrein van Festival Mundial. Op vrijdag gaan de poorten open om 18:30 uur, op zaterdag en zondag om 12:00 uur gooien we de poorten open en je hoeft, wat ons betreft tenminste, niet voor 23:00 uur naar huis.

www.festivalmundial.nl JUNI 2010


9

Michaels Madhouse organiseert het eerste Dutch Finest Weekend Nog nooit eerder is er in Nederland de mogelijkheid geweest om in één weekend je dancingskills te laten opkrikken door de hele Nederlandse top. Wat dacht je van een Funky Footwork workshop van Paul Baarn? Of wil jij de fijne kneepjes van de pachanga leren van Raul & Shelina? Wil jij nu eindelijk eens de on2 gaan leren bij de On2 Switch workshop van Morry Krispijn? Het is nu allemaal in één weekend mogelijk, grijp daarom deze gelegenheid met beide handen aan! De workshops worden aangeboden op alle niveaus, van beginners tot advanced en in diverse stijlen zoals on1, on2, musicality, bodymovement en styling, zumba, bachata, reggaeton, mix van salsa-afromodern, hip-hop, techniek, partnering en zouk. Voor ieder wat wils dus! Kijk voor het workshopschema op www.thedutchfinest.com en geef je op voor deze bonte mix van workshops.

Programma: Friday - night of the mambo Party & showcase (21:00 - 03:00) Saturday - workshops & theatershowcase Dutch Finest (deur open 21:30, theatershowcase 22:00 - 23:30, party 00:00 - 05:00) Sunday workshops, Chillax Party & showcase (21:00 - 03:00) Come and enjoy this extraordinary event, "It's all about the dance this weekend!" Grandcafé en theater Gooiland Emmastraat 2 1211 NG Hilversum

www.thedutchfinest.com JUNI 2010


10

Afro-Latino Festival 25, 26 & 27 juni Bree (B) Ook dit jaar zullen ze er weer in slagen een vernieuwend, exclusief en toonaangevend programma in elkaar te steken van internationale en gerenommeerde artiesten uit Afrika, Latijns-Amerika en de Cara誰ben. In totaal zullen er meer dan 40 bands en DJ's te beleven zijn naast een 10-tal dans- en randanimaties op het festivalterrein. Ortel Afro-Latino is een groen, gezinsvriendelijk en toegankelijk festival. Gedurende 3 dagen brengt Ortel Afro-Latino het beste uit de tropische wereldmuziekscene op 3 podia in grote overdekte luxe tenten uitgerust met de perfecte dansvloer. Een niet te missen feestje van formaat!

JUNI 2010


11

www.afro-latino.be

JUNI 2010


12

La Excelencia - Music Meeting Nijmegen mei 2010 We hadden een kort gesprek met bandleiders Julián Silva en José Vázquez-Cofresí van La Excelencia, na afloop van hun miniconcert in de Media Lounge.

Toekomstvisie Beide mannen zien een zonnige toekomst voor de latin muziek, en in het bijzonder voor de salsa dura. Ze hopen eind dit jaar hun derde album uit te brengen, met opnieuw uitsluitend nummers van eigen hand. Julián vertelt dat hij het hoopvol vindt dat er steeds meer interesse voor de salsamuziek is onder de jongeren. “Ik wil niet zeggen dat wij de oorzaak zijn van die belangstelling, maar overal ter wereld, dus niet alleen in de Verenigde Staten, maar ook in Europa, Colombia en Mexico, zie je jonge bands, die salsa spelen. En ze luisteren naar onze muziek. Onze fans zijn jongeren die van muziek houden en die opnieuw inspiratie vinden in de salsa, zodat er als het ware een nieuwe beweging ontstaat. Ik voorzie dan ook een mooie toekomst voor de salsa dura.”

JUNI 2010


13

Ook voor wie niet van salsa houdt Julián vertelt dat de eerste doelstelling van La Excelencia was om de salsa te vernieuwen, op een manier die ook een ander en jonger publiek zou interesseren. De band is erg populair bij salsaliefhebbers en -dansers, maar ook bij mensen die van rock en hiphop houden. Julián denkt dat de verschillende achtergronden van de bandleden daar ook toe bijdragen. De bandleden komen oorspronkelijk uit Colombia, Puerto Rico, Japan, Dominicaanse Republiek, enz. Daarnaast hebben ze zelf allemaal verschillende muzikale interesses. De één houdt van rock, de ander van hiphop, of jazz. Al die achtergronden en smaken, geven de muziek toch een bepaalde kleur. Dat zou kunnen verklaren waarom ook niet salsaliefhebbers gefascineerd worden door deze band.

Radio en promotie In Nederland valt salsa onder de noemer „wereldmuziek‟. Je komt het op de reguliere radiozenders dan ook niet vaak tegen. In de Verenigde Staten blijkt het niet veel anders te zijn. José geeft een voorbeeld van wat hen is overkomen toen ze een radiostation in de VS vroegen hun muziek te draaien. “We zijn met hen gaan praten, en ze hebben ons uitgelegd hoe het werkt. Ze zeiden: „Als wij jullie muziek gaan draaien, dan zullen jullie het geluid en de stijl van wat er nu gedraaid wordt beïnvloeden. En daardoor zullen de platenmaatschappijen veel geld verliezen. Daarom kost het geld om je nummers op de radio te laten draaien. Wil je ze op 10 radiostations laten uitzenden, dan kost je dat $40.000.” Julián vertelt wel dat het feit dat ze dat niet konden doen, uiteindelijk weinig invloed heeft gehad op het succes van La Excelencia. Ze maken, net als hun publiek, veelvuldig gebruik van internet. Ze promoten zich via YouTube, Facebook en alle overige online netwerken. Bij het uitkomen van het album „Mi Tumbao Social‟, hebben ze twee nummers apart gehouden. Die hebben ze op single uitgebracht, in een oplage van ruim drieduizend exemplaren. Vervolgens hebben ze op Facebook een oproep geplaatst. Iedereen kon de single gratis aanvragen en gebruiken voor promotiedoeleinden. En dat werkte: dj's, dansgroepen, allemaal hadden ze die cd. Julian: “Wij hoeven geen miljonairs te worden. Wat ons interesseert is spelen en reizen, op festivals als deze terechtkomen en mensen zien dansen op onze muziek. Daar doen we het voor.”

JUNI 2010


14

Publiek Is er verschil tussen het publiek in de Verenigde Staten en in Europa? Julián vindt van wel. “In de Verenigde Staten zijn we eraan gewend dat er veel mensen zijn die Spaans spreken, en die weten wat salsa is. Maar om aan de andere kant van de wereld mensen een nummer horen meezingen, dat ik in New York om 3 uur ‟s nachts heb geschreven… Dat is ongelooflijk.” “Wat ook opvalt aan het Europese publiek, is dat het echte muziekliefhebbers zijn. Als ze iets goed vinden, dan steunen ze het. In de Verenigde Staten is de invloed van de grote platenmaatschappijen meer voelbaar. Hier staan we op een festival met wereldmuziek, naast Afrikaanse muzikanten, groepen uit Australië, Nieuw-Zeeland, overal vandaan. In de Verenigde Staten worden we meer opgedeeld in hokjes: salsa hier, rock daar, latin daar. Hier is het meer gemengd.”

Oud en nieuw Ook in de Verenigde Staten geldt de salsa dura nog steeds als „underground muziek‟. José vertelt nog eens hoe het allemaal begon, namelijk met de salsadansers. “Het zijn de dansers, die de salsa dura een impuls hebben gegeven. Zij waren degenen die luisterden naar de muziek van onder meer Ray Barretto, die ons heeft beïnvloed. En ik weet het nog goed: toen we onze eerste plaat uitbrachten, zeiden ze tegen ons: „Dat heb ik al eens eerder gehoord.‟ En wij: „Maar dat hebben wij geschreven.‟ En zij weer: „Nee hoor, dit heb ik al eerder gehoord, het komt me bekend voor.‟ JUNI 2010


15 Maar uiteindelijk beseften ze dat we een nieuwe band waren, met jonge muzikanten, die niet strak in het pak zaten. En toen zeiden ze: „Eindelijk iemand die ons vertegenwoordigt! „ Je ziet nu ook niemand meer strak in het pak komen dansen. Heel soms nog wel, maar tegenwoordig komen de dansers vaker opdraven in spijkerbroek en gympies, met halfopen overhemd. En als ze ons zien, dan zeggen ze: „Kijk, die lui op het podium zien er net zo uit als wij.‟ En zo krijgen we een zekere harmonie met de dansers.” Julian valt hem bij: “Zij zijn ook de eersten die ons hebben gesteund. Feitelijk zijn het de dansers die ons groot hebben gemaakt. De muziek waar ze lekker op dansten was bijvoorbeeld die van Ray Barretto, en van Fania All Stars, maar uiteindelijk bleef dat steken op altijd meer van het zelfde. En toen hoorden ze La Excelencia. Ze hoorden nieuwe muziek. En dat is een van de doelstellingen van onze groep: nieuwe muziek creëren, als eerbetoon aan de mensen die ons hebben geïnspireerd, maar… geen covers. Eigen werk. Want hoezeer we onze voorgangers ook bewonderen, het mooiste eerbetoon is volgens ons toch om door te gaan met salsa, maar deze ook in beweging te houden. Als we alleen muziek uit de jaren 70 blijven spelen, dan blijven we met zijn allen stilstaan. En dat is de boodschap voor alle goede muzikanten die salsa dura spelen: blijf werken aan nieuwe originele nummers, want dat is de enige manier om de salsa in beweging te houden.”

Gemaakt om op te dansen José vertelt dat ze zelf ook graag dansen. “Maar dan wel gewoon, net als op straat, om te feesten. Zonder na te denken of we op de één, twee, drie of vier dansen. Dat vinden we niet belangrijk. Dat zeggen we ook tegen de mensen. Maak je niet druk om de regels. Wij hebben geen regels op het podium, geen uniform, en wij verwachten dat ook niet van ons publiek. Maar we dansen graag, en als Julián en ik aan het schrijven zijn, zeggen we soms tegen elkaar: „Dit klinkt niet helemaal lekker, hier kun je niet op dansen.‟ De muziek moet ervoor zorgen dat je zin krijgt om te bewegen. Wij schrijven muziek voor de dansers, en teksten voor de geest”. Alle teksten van La Excelencia zijn te vinden op hun website: www.laexcelencia.net Een registratie van hun optreden tijdens de Music Meeting is te vinden op:

JUNI 2010


16

Y Salsa Festival, Lyon

25 t/m 27 juni 2010

Op 25, 26 en 27 juni is het weer zover. Lyon viert het jaarlijkse Y Salsa Festival, en dit jaar op een nieuwe locatie. In Lyon-Zuid is de nieuwe wijk „La Confluence‟ verrezen, en in het kader van de officiële opening is het drie dagen lang feest.

Vrijdag 25 juni | La Sucursal (Spanje) Bekende vertegenwoordigers van de salsa dura uit Spanje. Ze baseren hun muziek op de salsa uit de jaren 60 en 70. Genieten!

Zaterdag 26 juni | Bamboleo (Cuba) De revelatie van de Cubaanse muziekscene in de jaren 90. Bamboleo heeft een adembenemende ritmiek, indrukwekkende percussieversnellingen en brengt een zeer harmonieuze mix van de Cubaanse muziek van vroeger en van nu…

Mercadonegro (Europa) Deze prestigieuze formatie brengt volop emotie en energie. Ze zijn in staat om elk publiek in vervoering te brengen met hun explosieve percussie, en hun beroemde, indrukwekkende blazerssectie.

Zondag 27 juni | Los Guasoneros de Guantánamo (Cuba), zie foto... Deze groep komt rechtstreeks uit Guantánamo. Ze hebben een gevarieerd en feestelijk repertoire, en schakelen moeiteloos over van een bolero naar een chachacha, om uit te komen op een swingende salsa. Dat wordt genieten voor de dansers …

Chekere (Frankrijk) Deze band heeft een feestelijke en kleurrijke interpretatie van het beste van de Cubaanse muziek. Neemt je mee op reis en nodigt uit tot dansen!

JUNI 2010


17

Het Festival is dit jaar zelfs helemaal gratis, dus letterlijk en figuurlijk géén geld voor een prachtig programma. Er zijn demonstraties, workshops, spelactiviteiten, en vooral heel veel salsa. De festivaltijden zijn van 18:00 tot 0:00 op vrijdag, en van 12:00 tot 0:00 op zaterdag en zondag. Locatie: Confluence – Lyon, La Sucrière – Quai Rimbaud

www.y-salsa.com

JUNI 2010


18

STEEL PULSE VERVANGT SIZZLA

www.couleurcafe.be JUNI 2010


19 25 juni is het zover! Dan opent Couleur Café de poorten van Tour & Taxis om duizenden aficionados van urban world music met open armen te ontvangen. Het programma was al rond, enkel de drie Wanted!-dj‟s had u nog te goed. Onze jury heeft de tijd genomen om de honderden ingezonden mixtapes te beluisteren, maar de kogel is door de kerk. Bobalicious ft. dj Bob, Bugalu Sound en Tsiganisation Project mogen telkens de Dance Club feestelijk afsluiten. Helaas is er minder fijn nieuws voor de ragga-liefhebbers: de Europese tournee van Sizzla is namelijk helemaal geannuleerd. We vonden een waardige vervanger met de legendarische Britse roots reggae band Steel Pulse.

STEEL PULSE & DE 3 WANTED!-DJ'S Steel Pulse is sinds 1975 een vaste waarde in de Britse roots reggae. De groep rond zanger/gitarist/ songschrijver David Hinds vond met zijn protest-reggae aansluiting bij de punkbeweging. Dankzij voorprogramma‟s bij The Clash, The Stranglers en The Police bouwden ze een brede fanbasis op. Later trokken ze veel samen op met bloedbroeders Burning Spear en konsoorten. Hun door latin en jazz gespekte reggae kreeg de laatste jaren een hiphop en dancehall boost waardoor ze actueel blijven. Hun vorige optreden op Couleur Café dateert van 1998, hoog tijd dat ze terugkwamen dus! Bobalicious ft. dj Bob staat bekend om zijn alternatief kantje. Zijn sets variëren van dancehall, reggaeton en reggae vibrations naar groovy tunes. Deze dj-kameleon heeft zijn beeps reeds verdiend op o.a. de Gentse Feesten, Stubru en Dranouter. Kiezen voor één genre is verliezen. Vandaar dat hij kiest voor een evenwichtige, eclectische mix. Verwacht je aan een reis om de wereld: mestizo country, de Balkan en een pitstop in Bollywood. Wij reizen in eerste klasse. U reist met ons mee? Bugalu Sound is een Leuvens collectief dat gekend is voor zijn fijne mix van funk, afrobeat, bossa, latin en soul. Ondertussen hebben ze hun reputatie als party meesters verworven met hun Club Bugalu feestjes in Het Depot, dé Leuvense muzikale place to be. Met dit project leggen ze de focus op muziek van Sharon Jones, Keb Darge, Tony Allen, Poets of Rhytm, Mr Bongo en andere groovy gelijkgezinden. Tsiganisation Project: Hop till you drop! De slogan van dit Antwerpse dj-duo laat niets aan de verbeelding over. Ze reizen heel Europa door en laten een spoor achter van de beste balkanbeats en gipsytunes overgoten met cumbia, klezmer, ska, polka en veel meer. Ze beloven de dansvloer in twee seconden in vuur en vlam te zetten. Laten we hopen dat het regent die dag!

LINE-UP 2010 Vrijdag 25 juni 2010 TITAN: Ska P - Rodrigo y Gabriela - Suprême NTM UNIVERS: Selah Sue - Diam‟s – Shantel & Bucovina Club Orkestar – Papa Wemba FIESTA: Fredy Massamba (W) – Rox - Ben L‟Oncle Soul – Choc Quib Town - Ebony Bones DANCE CLUB: Doorlopend dansworkshops + 23u30-01u30 Bobalicious ft. dj bob (W)

Zaterdag 26 juni 2010 TITAN: Beenie Man – Nneka – Femi Kuti - Snoop Dogg UNIVERS: Féfé – Los Amigos Invisibles - Staff Benda Bilili – Soprano - Queen Ifrica & Tony Rebel FIESTA: La Chiva Gantiva (W) - 1060 (W) - Scylla (W) - Tres Coronas - Manou Gallo - Speed Caravan DANCE CLUB: Doorlopend dansworkshops + 23u30-01u30 Bugalu Sound (W)

Zondag 27 juni 2010 TITAN: Salif Keita - Olivia Ruiz - Nas & Damian Marley - George Clinton UNIVERS: Danakil – Baloji - Lady Linn & Her Magnificent Seven - Hindi Zahra – Steel Pulse FIESTA: La Fanfare du Belgistan (W) – Primitiv - Rootman J and the Zionyouth Crew (W) - Systema Solar - Mokoomba - Wax Tailor DANCE CLUB: Doorlopend dansworkshops + 23u15-01u Tsiganisation Project (W) | (W) = Belgische Wanted!-artiest.

JUNI 2010


20

COULEUR CAFE, EEN DUURZAAM FESTIVAL Couleur CafĂŠ doet al jaren consequent ecologische inspanningen om de duurzaamheid te verbeteren. Met ons mobiliteitsplan stimuleren we sinds 2004 het gebruik van openbaar vervoer, carpooling en fiets waardoor het autoverkeer van en naar het festival met succes gereduceerd is. Twee jaar geleden liet het festival zijn ecologische voetafdruk berekenen. Om dit de volgende jaren te verminderen, leveren we inspanningen en vragen we dit ook van het personeel, de onderaannemers en het publiek. Sinds vorig jaar heeft al onze merchandising het label van eerlijke handel. Het officieel festival-T-shirt is daarenboven vervaardigd uit 100% biokatoen.

JUNI 2010


21

Op reis met Reislust! Reislust is een nieuwe Nederlandse reisorganisatie, opgezet door de oud-oprichters van Shoestring samen met 2 collega‟s die al jarenlang in de reisbranche werkzaam zijn. Geraakt door de vele aspecten die reizen door verre landen met zich meebrengen, is er een aanbod ontstaan van mooie reizen door diverse continenten. De Taj Mahal, de Chinese muur, Machu Picchu, de wildrijke savannes van Afrika, de stranden van Rio de Janeiro en nog veel, veel meer kan men ervaren op onze prachtige rondreizen. Reislust organiseert ieders droomreis in een kleine groep met Nederlandse reisbegeleiding, lekker privé of helemaal op maat voor een bijzondere reis met de hele familie of een groep vrienden. Zowel ervaren globetrotters als mensen die voor het eerst „ver‟ gaan voelen zich aangetrokken tot de Reislust formule. Tijdens de reizen wordt er gebruik gemaakt van comfortabele hotels, vaak met zwembad en zijn de routes uitgebalanceerd zodat er voldoende tijd overblijft voor ontspanning.

www.reislust.nl JUNI 2010


22

Dias Cubanos 26-27 juni 2010

Leiden, Nederland

Fabsalseros Dance Company nodigt je graag uit voor een onvergetelijk evenement: de eerste editie van “Dias Cubanos”. “Dias Cubanos” is een weekend ter ere van de Cubaanse cultuur, haar dans, passie en andere karakteristieke elementen, met een gevarieerd aanbod van workshops, een fantastische "Havana night" party, dansshows en nog veel meer.

Voor wie? Of je nu een Cubaanse salsadanser bent, of gewoon nieuwsgierig bent naar wat de Cubaanse salsa jou te bieden heeft, of wat dieper in meer gespecialiseerde lessen wilt duiken, zoals Afro-Cubaans (dansen voor de Orishas), rumba of son, we hebben een gevarieerd aanbod van workshops op elk dansniveau. LA en NY style dansers zijn van harte welkom: kennis kent geen grenzen!

JUNI 2010


23

Line-up We hebben 7 docenten verzameld, die garant staan voor een intense, fascinerende en memorabele leerervaring. We zijn trots op de inzet van onder meer “el maestro” Jorge Dixon (Chiqui), de vroegere eerste danser van het Conjunto Folklorico Nacional de Cuba, een naam die de hele wereld heeft rondgereisd. Onder de vrouwelijke docenten tellen we Beamiris, die we kortweg kunnen beschrijven als een van de meest talentvolle danseressen in de salsascene. Ze is populair vanwege haar verbluffend mooie "body movements" en haar energie, die ze weet te combineren met elegantie en sensualiteit. Een zeer unieke danseres, docente en artieste. Daarmee is de lijst echter nog lang niet compleet! Surf naar onze website om kennis te maken met de rest van de line-up: die zal je zeker niet teleurstellen!

www.fabsalseros.com voor meer informatie!

¡Hasta Dias Cubanos!

JUNI 2010


24

Parkpop toppers tegelijk samen op 3 podia

Nederlandse artiesten eren 30e Parkpop met unieke muzikale soundscape Parkpop pakt dit jaar spectaculair uit tijdens z‟n 30 e verjaardag met een ongekende muzikale soundscape die live gaat plaatsvinden op drie podia tegelijk. Halverwege het programma op zondag 27 juni 2010 staan de drie Parkpoppodia in het Haagse Zuiderpark op hetzelfde moment stil bij de verjaardag van het festival, een nooit eerder vertoonde performance op een Nederlands popfestival. Een groot aantal (oud) Parkpop muzikanten, waaronder George Kooymans, Tim Akkerman en Cesar Zuiderwijk, neemt plaats in een speciale gelegenheidssetting. Onder leiding van producer en muzikale duizendpoot Robert Jan Stips brengen meer dan twintig Nederlandse artiesten op sensationele wijze een muzikale ode aan het gratis popfestival. Daarmee doet Parkpop waar het al 30 jaar goed in is. Muziek! Den Haag maakt zich op voor de 30e Parkpop. In 1981 startte het evenement met één podium en 15.000 bezoekers, inmiddels is het Haagse popfestival uitgegroeid tot een van de grootste gratis evenementen van Europa met meer dan 200.000 bezoekers. Robert Jan Stips heeft speciaal voor de 30 e Parkpop een nieuwe versie geschreven van de Haagse hit ‘Dankzij De Duinen‟. De unieke gelegenheidssetting die live het nummer op drie podia uitvoert, bestaat uit een groot aantal namen uit de Parkpophistorie: George Kooymans (Golden Earring), Tim Akkerman (voormalig Di-Rect), Lies Schilp (Bombitas), Hans Vandenburg (Gruppo Sportivo), Cesar Zuiderwijk (Golden Earring), Henk Hofstede (The Nits), Evert Nieuwstede (Urban Heroes), DNA (L4), Peter Calicher (Gruppo Sportivo), Emil Kunto (Mala Vita), Rob Kloet (The Nits), Inge Bonthond (Bombitas), Janneke Nijhuis (ReBelle), Mark Boon (Diesel), Henk Koorn (Hallo Venray), Sacha de Bruin en Max Mollinger (Gruppo Sportivo). Jubileumboek Het evenement blikt niet alleen muzikaal terug op z‟n muziekgeschiedenis, maar het publiek kan alle hoogtepunten van 30 jaar Parkpop ook teruglezen en -kijken in het jubileumboek „Parkpop 30 jaar – de geschiedenis van het grootste gratis popfestival van Europa‟. Parkpopveteraan en journalist Ferry Bovet stelde het 132 pagina tellende boek samen met alle ins en outs en veel fotomateriaal van de afgelopen 30 jaar. Het Haagse evenement kent een rijke popgeschiedenis met grote namen uit de nationale en internationale muziekscene, waaronder Robbie Williams, The Bangles, Beth Hart, Kim Wilde, Marillion, Kelis en Mory Kante. Het boek is half juni te bestellen op www.parkpop.nl en verkrijgbaar op Parkpop zelf. BN-ers blikken terug Ook op nationaal niveau kent Parkpop een groot aantal artiesten die ooit het podium betraden in het Zuiderpark. In de maand juni blikken op www.parkpop.nl iedere week voormalig Parkpop grootheden terug op hun Parkpopmoment, waaronder Trijntje Oosterhuis, Hans Vandenburg, Huub van der Lubbe, Thé Lau, Angela Groothuizen, Margriet Eshuys, Maarten Peters, Ray Slijngaard en de mannen van Rowwen Hèze.

JUNI 2010


25

Zondag 27 juni 2010

Foto WYZphoto

De line-up van de 30e Parkpop is goed gevuld. Naast het 30 jarig muziekproject met diverse Nederlandse toppers zijn er in het Zuiderpark optredens van Snoop Dogg, Nena, Danko Jones, Kooymans & Carillo and the Barking Dogs, MAMAS GUN, Alphabeat, Bazzookas, Justin Nozuka, Ska Cubano, Nick Lowe, Choc Quib Town, Juliette Lewis, Dret & Krulle, Sandra St. Victor Sinnerâ€&#x;s Child feat. Mark de Clive Lowe, Vieira, The Popopopops, Admiral Freebee, Urban Roots en de winnaars van de Haagse XStage.

Meer informatie: www.parkpop.nl JUNI 2010


26

JUNI 2010


27

PITTIGE SOUNDS OP…

FESTIVAL AFRIQUE-CARIB 2010

Festival Afrique-Carib opent op zondag 27 juni de verborgen schatten die de culturele rijkdom van Afrika en het Caribisch gebied bezitten. Het gebeuren vindt plaats van 13 tot 22 uur op het Stadhuisplein in Almere, onder het motto: “Crossing Borders by Building Bridges”. Diverse (onbekende) muziekgenres van internationale en lokale topacts op twee podia, heerlijk exotisch eten, een kinderdorp en een kleurrijke markt zijn gratis te beleven. Het Stadhuisplein in Almere wordt op zondag 27 juni, de zesde editie, omgetoverd in een Afrikaans Caribisch walhalla dat je absoluut niet wilt missen. Op Festival Afrique-Carib ben je gegarandeerd van een diverse en vernieuwende muzikale traktatie waarbij je niet stil kunt zitten of staan. Met optredens van: T-Vice (Haïti/Kompa), Philip Monteiro (Cabo Verde & Senegal /Zouk), Ephrem J (Curaçao/Bachata), Denise Belfon (Trinidad/Soca), Dil e Nadan (Trinidad/Soca Chutney), Nyali (Zambia/ AfroCulture), Fantan Mojah (Jamaica/Reggae). T-Vice (Haïti) zal voor het eerst optreden in Nederland en ze zullen op de dag van het festival hun derde album, Welcome to Haïti, lanceren. Kompa is een genre dat niet al te bekend is in Nederland. Philip Monteiro (Cabo Verde/Senegal) en Patrick Grayham (Sint Maarten/Suriname) hebben hun talenten gebundeld in Grayham‟s track Fire. Het resultaat is een remix. Ylanga Blinker, directeur van het festival, heeft dit geïnitieerd vanuit het gedachtengoed: “Crossing Borders by Building Bridges”. Een festival voor eenieder die houdt van Afrikaanse & Caribische muziek, eten en cultuur. Het kinderdorp is bomvol entertainment en vertier voor de kids. Ook onze kleurrijke markt is een „happening‟ op zich. De sfeer is al vijf jaar te danken aan ons publiek van ver en dichtbij. Opzwepend, gezellig & kleurrijk! Join the fun at Festival Afrique-Carib 2010.

Check: www.afrique-carib.nl JUNI 2010


28

Zondag 18 juli 2010 Weert Onmiskenbare Cubaanse hartslag Bantopa Party wordt dit jaar afgesloten door de Afro-Cubaanse topformatie Aché Havana. Deze Cubaanse muzikanten geven alles op het podium. Hun repertoire is gevarieerd en bestaat uit: klassieke Afro-Cubaanse ritmes als son, chachacha, rumba en de salsa. Folkloristische ritmes gebaseerd op Afrikaanse en Spaanse invloeden en jazz. Timba, populair onder de jongere generaties en last but not least merengues en cumbia‟s voor de afwisseling. Deze artiesten willen hun veelzijdigheid en leergierigheid tonen en een repertoire bieden met voor elk wat wils. Je hoort dat ze de muziek in hun vingers hebben en door een onmiskenbare Cubaanse hartslag in de nummers wordt alles een evenwichtig geheel. Doordat er niets omheen zit, is dit ook wat je van hen op het podium kunt verwachten. Eenmaal op het podium zijn er geen grenzen meer en kunnen zij pas echt tonen wat ze in huis hebben.

Caribean Fusion Op het gebroederlijke zomerfeest mag een Caribische band uiteraard niet ontbreken. De internationale band Awakati heeft al veel roem op haar noten. Optredens bij de Tros en bij producties van Joop van den Ende spreken al voor hun kwaliteiten. Niet alleen salsa, merengue en de typische Antilliaanse folkloristische muziek brengen zij ten gehore, maar ook hiphop en de moderne Braziliaanse tonen. Uiteraard ontbreken de exotische Tropical Queens niet. Hun act wordt opgezweept door de Exploited United Brassband. Op de website staat het volledig programma.

Relaxt vakantiegevoel Geheel nieuw dit jaar is de prijsvraag waarmee bezoekers een verwenarrangement kunnen winnen. Op de markt kunnen mensen de prijsvraag invullen en inleveren. Wie weet wint u het arrangement bestaande uit een hot stone hoofdmassage, haar wassen, knippen, föhnen, stylen en een gezichtsbehandeling, waaronder epileren en visagie. Genoeg redenen dus om op de 7e editie van Bantopa Party te komen. Kortom: Laten we elkaar ontmoeten!

www.bantopaparty.com JUNI 2010


29 Het gratis toegankelijke multiculturele evenement Bantopa Party is inmiddels een begrip in het zuiden van Nederland. Daarom staat dit zomerfestival ook al drie jaar lang in de top 10 van Nederland. Dit komt vooral doordat de Bantopa Party een ongedwongen ontmoetingsplaats is voor jong & oud. De kidscorner is niet alleen uitgebreid met het aantal workshops, maar ook qua leeftijd. De allerkleinsten vanaf drie jaar kunnen zich vermaken met ZumbAtomic, geheel verzorgd door LifeStyle Vitae. Dit jaar worden ook de jongeren van 12 tot 18 jaar gestimuleerd mee te doen met diverse workshops. Daarbij kan iedereen meedoen aan de vele demonstraties, zoals Zouk, die gedurende de hele dag gegeven worden op het plein.

Ook dit jaar weer swingen op Bantopa Party

JUNI 2010


30

Ortel Zomercarnaval 2010 de 26e editie! Als je de tegenwoordige mensenmassa in de Rotterdamse binnenstad ziet lopen, is het bijna niet voor te stellen dat dit ooit als kleinschalig feestje is begonnen. Ortel Zomercarnaval wordt nu door ruim 900.000 bezoekers groots gevierd, maar is ooit begonnen met een klein groepje carnavalsliefhebbers. In 1984 werd door een groepje de Stichting Antilliaans Zomercarnaval in het leven geroepen naar het voorbeeld van het carnaval in hun 'thuisland'. Carnaval is een feest van de hele gemeenschap, dwars door alle sociale lagen heen, wars van afkomst, kleur, opleiding en positie. Het is een nationale gelegenheid om de zorgen even te vergeten, de stress te laten afvloeien, te vergeven en vriendschappen weer aan te halen, kortom: jezelf zijn.

Het programma 2010: 26 juli 2010: Queen Election 30 juli 2010: Battle of Drums 31 juli 2010: Straatparade 31 juli: Live on Stage

In het volgende Latin E-magazine uitgebreid aandacht voor het Ortel Zomercarnaval...

www.zomercarnaval.com Foto: Fred Ernst JUNI 2010


31

JUNI 2010


32

8 t/m 15 augustus

Achter de Linie, daar gebeurt het In 1804 liet Auguste de Marmont, generaal van Napoleon Bonaparte, zo'n 18.000 manschappen in Austerlitz samenkomen. Dat trok natuurlijk veel volk van allerlei slag. In onze verbeelding en volgens de boeken, moet dat tweehonderd jaar geleden veel beroering hebben gegeven, met allerhande ongecontroleerde en spannende zaken als hoererij, drank en (zwarte) handel. Oftewel: achter de linie, daar gebeurde het. „Achter de linie' betekent ook „over de grens' en dat is wat er op dit festival gebeurt! Het festival wordt afgesloten op zondag 15 augustus met een presentatie van de kinderworkshops en de uitvoering van de gehele festival-compositie door het Cello8tet Amsterdam en Izaline Calister en band.

8 t/m 15 augustus Festival Achter de Linie | El Greco de Toledo - Eric Vaarzon Morel | en Nynke Laverman, Kaz Lux, Cello8tet Amsterdam, Izaline Calister Lokatie: Beauforthuis , Woudenbergseweg 70 - 3711 AB Austerlitz | tel. 0343 - 49 18 58

www.achterdelinie.nl JUNI 2010


33

Festival Achter de Linie presenteert programma o.a. Izaline Calister, Nynke Laverman, Kaz Lux en El Greco de Toledo van Vaarzon Morel In en om het Beauforthuis in Austerlitz wordt van 8 tot en met 15 augustus het Festival Achter de Linie gehouden. Naast concerten met o.a. Nynke Laverman, Kaz Lux, het Cello8tet Amsterdam en Izaline Calister vinden er kinderworkshops bij het Beauforthuis plaats. Op locatie wordt op 12 en 13 augustus de Flamenco-opera van Eric Vaarzon Morel opgevoerd. Aan de hand van het thema “Ontmoetingen” presenteert het Festival Achter de Linie een uitgebreid programma. Dit thema wordt uitgewerkt in een nieuwe muzikale compositie van Floris Verbeij en Bart Soeters, de artistieke leiders van het festival. Deze compositie vormt de leidraad voor de dagelijkse kinderworkshops en wordt verder uitgewerkt in de concerten met gastmuzikanten die iedere avond plaatsvinden. Deelnemende artiesten zijn o.a. Nynke Laverman, Kaz Lux, Cello8tet Amsterdam, Izaline Calister, Roël Calister, Raj Mohan, Kamal Hors, Loes Haverkort, Benjamin Herman. Hoogtepunt van het festival is “El Greco de Toledo” een Flamenco-opera van Eric Vaarzon Morel. Vaarzon Morel geldt als de beste flamenco-gitarist van Nederland. Het idee voor de opera ontstond in 2007 tijdens het Festival Achter de Linie en wordt nu als het ware “in de frontlinie” van het festival geplaatst. El Greco de Toledo speelt in het Slottuintheater in Zeist op 12 en 13 augustus. Met o.a. Eric Vloeimans, Oene van Geel. Deze opera wordt gepresenteerd in samenwerking met de Vrede van Utrecht.

JUNI 2010


34

JUNI 2010


35

13-14 augustus 2010

OOK WYCLEF JEAN, JORGE CELEDON EN CALLE 13 OP ANTILLIAANSE FEESTEN Het programma voor de 28ste Antilliaanse Feesten krijgt vorm. De affiche wordt met maar liefst 11 schitterende namen aangevuld. Daaronder drie absolute kleppers: Wyclef Jean, Jorge Celedon en Calle 13.

EXCLUSIEVE SHOW IN EUROPA De Haïtiaanse wereldster Wyclef Jean werd bekend met de succesvolle rapformatie The Fugees. In 1997 verliet hij de band voor een solocarrière als zanger en producer. Hij werkte samen met een onwaarschijnlijk aantal topartiesten zoals Bono, Carlos Santana, Akon en Shakira (met wie hij in 2006 de nummer-1 hit „Hips Don‟t Lie‟ scoorde). Na de aardbeving begin dit jaar werd Wyclef in de VS hét gezicht van de massale steun aan Haïti. Met zijn stichting Yele werkt hij dan ook al jaren aan allerlei projecten in zijn straatarme geboorteland. De energie die hij in dit werk steekt, straalt ook van het podium. Wyclef Jean is één brok wilde passie... mis zijn exclusieve concert voor Europa dus niet!

QUE BONITA ES ESTA VIDA Hoe mooi is het leven! Dat zingt Jorge Celedon in zijn grootste hit „Esta Vida‟ uit 2006. De Colombiaan is een van de grote vallenato-sterren van het laatste decennium. Hij begon als leadzanger van Binomio de Oro de América en koos in 2000 voor een solocarrière, samen met accordeonist Jimmy Zambrano. In 2007 werd zijn album „Son... Para El Mundo‟ bekroond met een Latin Grammy Award. ¡Que bonita es esta vida! Dat is waar het op de Antilliaanse Feesten om draait…

LIVE REGGAETON EN URBAN HIP-HOP Calle 13 is niet op één muziekgenre vast te pinnen. De Puerto Ricaanse band rond zanger René Pérez (aka Residente) en gitarist/accordeonist Eduardo Cabra (aka Visitante) mixt diverse Caribische en latin stijlen tot een muzikale smeltkroes van live reggaeton en urban hiphop. „Atrévete-te-te‟ was hun grote doorbraak in 2006.

DANCEHALL, SOCA, CUMBIA EN ELECTRONICA Naast de „klassiekers‟ is er op de Antilliaanse Feesten uiteraard ook plaats voor jong geweld. De Jamaïcaanse singjay Mr. Vegas brengt aanstekelijke dancehall. Hij scoorde hits met „Heads High‟, „Pull Up‟ en „Tek Weh Yuhself‟. Hij werkte samen met collega-partystarters Sean Paul en Pitbull. Triple Kay en Rebels Band tekenen nu al voor een uitbundige soca-party. Nieuwe geluiden komen dit jaar uit de hoek van Gwatinik feat. Tina Ly, Cumbia Cosmonauts, Grupo Extra, Young Livity en La Monareta. ANTILLIAANSE FEESTEN 2010 met Wyclef Jean, Mr. Vegas, Jorge Celedon, Willy Chirino, Calle 13, Los 4, Maykel Blanco, Michel Batista, Los Ilegales, Tizzy & El A Kru, Gwatinik feat. Tina Ly, Triple Kay, Cumbia Cosmonauts, Grupa Extra, Young Livity, Rebels Band, La Monareta, Toby Love, B.M.W., La Rouge. K-Liber.

JUNI 2010


36

Een rondreis door Brazilië en Argentinië staat garant

U bezoekt het bruisende Buenos Aires met zijn rijke culturele leven en de vele restaurants en clubs waar çu. Duizend kilometer verder bezoekt u het grootste moeras ter wereld, de Pantanal. Hier vindt u capibar de Janeiro met zijn prachtige stranden en baaien, met jungle bedekte bergen en armoedige sloppenwijken

Dag 1 vlucht naar Buenos Aires

U vertrekt vandaag vanaf Schiphol naar Bu komt de volgende ochtend aan in Buenos Plata, die beroemd is om de tango. Op de l begeleider die voor de transfer zorgt naar nië. U overnacht in een modern, comfortab metro is vlakbij, wat erg handig is om deze e

Dag 2 - 3 Buenos Aires

Vandaag en morgen heeft u de tijd om een den te ontdekken. Buenos Aires wordt va vanwege zijn brede straten, grote pleinen en gin van de twintigste eeuw, waaronder het paleizen langs de avenida de Maya en de P

Aan dit centrale plein ligt het presidentië steeds demonstreren de dwaze moeders h het dictatoriale verleden.

Hoogtepunten * Buenos Aires met zijn vele bezienswaardigheden, rijke culturele leven en intieme restaurantjes. * Foz do Iguaçu*, de grootste waterval van Amerika. U kunt hier fantastisch wandelen of een spectaculaire boottocht maken. * De Pantanal*, een enorm moeras dat u te voet, per boot en te paard kunt verkennen. * Copacabana, het beroemde strand van Rio de Janeiro, waar u een heerlijke caipirinha kunt drinken of kunt paragliden vanaf een hoge berg. * Misschien wel het mooiste uitzicht ter wereld vanaf het Christusbeeld op Rio‟s hoogste berg * Rio de Janeiro met zijn 18e eeuwse koloniale centrum. U kunt hier genieten van de vele restaurantjes en bars waar de samba wordt gedanst.

JUNI 2010


37

voor een groot feest!

vol passie de tango wordt gedanst. Daarna kunt u genieten van de enorme watervallen van Foz do Iguara’s, kaaimannen, ara’s en misschien wel een jaguar of anaconda. De reis eindigt in het opwindende Rio n; de favela’s.

uenos Aires per vlucht met een overstap. U Aires, de miljoenenstad aan de brede Rio luchthaven wordt u opgewacht door de reishet centrum van de hoofdstad van Argentibel 3* hotel in het centrum van de stad. De enorme stad te bezoeken.

n van Zuid-Amerika's meest bruisende steaak het „Parijs van Zuid-Amerika' genoemd n statige neoklassieke gebouwen uit het beberoemde Colon theater en de grote stadsPlaza de Mayo.

ële paleis, genaamd Casa Rosada en nog hier wekelijks, op zoek naar de vermisten uit

Het zijn niet de prachtige gebouwen die de stad zo bijzonder maken, het is het leven van haar inwoners. Reislust biedt u een wandeltour langs de mooiste plekken in het centrum van de stad aan (inbegrepen in de reissom). Loop door het voetgangersgebied van de Lavalle met zijn straatartiesten, bezoek de Plaza Dorrego met zijn bars en restaurants met live flamengo, jazz en tango bands. Op zaterdagavond wordt er bij goed weer op straat gedanst. Het voormalige havengebied Puerto Madero is omgetoverd tot een stijlvol gebied met chique winkels en geweldige restaurants. Ga zondag naar de bonte Feria de San Telmo markt. Liefhebbers kunnen een prachtige tangovoorstelling zien in een van de klassieke danstheaters van de stad inclusief diner. Buenos Aires is ook een stad van terrassen en restaurantjes en vooral van charme en levendigheid, kortom een stad waar u van zult genieten.

JUNI 2010


38 Dag 4 Buenos Aires - Foz do Iguaçu (vliegtijd 1,5 uur) Vandaag vertrekt u in de ochtend of middag (afhankelijk van de beschikbare vlucht) naar de luchthaven voor de vlucht naar Foz do Iguaçu naar de meest spectaculaire watervallen ter wereld. U komt hier Brazilië binnen maar komt ook weer terug in Argentinië, want tijdens uw verblijf bezoekt u de watervallen zowel vanaf Braziliaans als vanaf Argentijns grondgebied. U overnacht in een 3* hotel in de nabijgelegen plaats Iguaçu. Voor de liefhebbers is het zwembad een plek om te ontspannen en af te koelen.

Rondreis door Bra

Dag 5 - 6 Foz do Iguaçu Vandaag en morgen zijn geheel gewijd aan de watervallen en de prachtige natuur eromheen. Het gebied is inmiddels door de UNESCO verklaard tot werelderfgoed. In de taal van de indianen die deze streek van Brazilië bewoonden betekent Foz do Iguaçu „heel veel water'. Daarmee is niets te veel gezegd! Over een lengte van meer dan twee kilometer stort het water zich in honderden grotere en kleinere watervallen de diepte in. Heel jammer voor de Niagara en Victoria watervallen, maar de watervallen in Foz de Iguaçu zijn echt de mooiste en meest indrukwekkendste van alle grote watervallen in de wereld. De rivier en de watervallen vormen de natuurlijke grens tussen Brazilië en Argentinië.

Vanaf de Braziliaanse kant heeft u het moois gentijnse kant biedt de mogelijkheid om he eventueel per rubberboot of per helikopter en lijk wandelen door het nationale park Iguaçu, mooie indruk krijgt van deze Zuid-Amerikaan

De watervallen zijn natuurlijk het hoogtepun is de groene natuur hier ook overweldigend kunnen zien en misschien ook wel neusbee rondom deze watermassa.

Dag 7 Foz do Iguaçu - Campo Gran

(vliegtijd 2 uur) Na de prachtige watervallen gaat u na het o wereld, de Pantanal dat meer dan duizend een groot land, dus het wordt eerst twee uur komen, een typisch Braziliaanse stad in een veeteelt.

JUNI 2010


azilië en Argentinië

39 Na aankomst in Campo Grande rijdt u vandaag de Pantanal binnen. U verblijft op een traditionele „fazenda', een veeboerderij die ook eenvoudige accommodatie heeft en zich inmiddels heeft gespecialiseerd in eco-toerisme. Het wildleven begint hier bij de voordeur want de grote hyacintpapagaaien vliegen hier vaak rond en de kaaimannen liggen u vanaf de rand van het aangrenzende meer aan te staren. Op de boerderij bevindt zich een onderzoekcentrum voor het behoud van de inmiddels bedreigde hyacintpapagaai. Er woont ook een familie van reuzenmiereneters op het terrein, die zich soms laten zien. De reisbegeleider laat u de mogelijkheden zien om het gebied te ontdekken: per paard, gemotoriseerd, wandelend of per boot. Hengelaars kunnen ook proberen wat piranha's te vangen voor 's avonds op de barbecue. U heeft in de Pantanal volpension met typisch boereneten, vers klaargemaakt, voedzaam en gezond. De excursies in de Pantanal zijn inbegrepen.

Dag 8 en 9 Pantanal De komende dagen verblijft u in de Pantanal, een gebied zo groot als half Frankrijk dat bestaat uit een combinatie van veeboerderijen, moerassen, wouden, meren en rivieren. Het gebied is een enorme oase vol wilde dieren. Dit is te danken aan de omliggende bergen die regenwater naar dit laaggelegen gebied sturen en dan samen met de lokale regens zorgen voor overstromingen die grote delen van het gebied onder water zetten.

ste overzicht op de muren van water, de Areel dicht bij het vallende water te komen, n u kunt bij de zuiderburen bovendien heer, dat aan de watervallen grenst, zodat u een nse subtropische jungle.

nt, maar door de enorme hoeveelheid vocht en u zult er de eerste kolibries en toekans ertjes. U zult genieten van de dichte jungle

nde - Pantanal

ontbijt op weg naar het grootste moeras ter kilometer noordelijker ligt. Brazilië is nogal r vliegen voordat we in Campo Grande aann enorm gebied dat leeft van landbouw en

JUNI 2010


40

Na het ontbijt wordt het tijd om de stad de g lust georganiseerde tour. Hoogtepunten zijn de berg waarop het wereldberoemde Chris boven de stad heeft u rondom een ongelofe wolken is, maar dat kunt u vanaf Copacaba tige baai, de steile bergpunten en de stad d spreid. De berg zelf maakt onderdeel uit va rept oerwoud binnen de stad! U zult nu b „'cariocas'', hun stad de "cidade maravilho kunt de berg op per treintje of auto, maar per helikopter. Het andere beroemde uitzic zich al een belevenis. Deze Pão de Açúcar de ingang van de enorme baai van de stad. Er blijven dan nog wat eilanden over die hoger gelegen zijn. Deze enorme hoeveelheid water zorgt voor veel vis, die het voedsel vormt voor ontelbare vogels en kaaimannen (naar schatting zijn er tien miljoen in de Pantanal). Het is vooral die overvloed aan dieren, maar ook de unieke flora die het gebied zo mooi maken. De Amazone heeft de naam, maar in dit enorme natuurgebied is veel meer te zien. U ziet hier duizenden capibara's, knaagdieren ter grootte van een varken en kaaimannen, maar ook de grappige neusbeertjes, pecarizwijnen en ook ara's, brulapen en kolibries en heel misschien wel een jaguar, een troep otters of een reuzenanaconda, de grootste wurgslang ter wereld. Aan het einde van dag 9 rijdt u terug naar Campo Grande waar u een nacht in een comfortabel hotel verblijft.

Dag 10 Campo Grande - Rio de Janeiro (vliegtijd 3 uur) Vandaag vliegt u vanuit Campo Grande naar de mooist gelegen stad ter wereld, Rio de Janeiro. U overnacht in de beroemde wijk Copacabana, met zijn beroemde kilometers lange strand. Het 3* hotel ligt vlak achter de strandboulevard.

Dag 11 - 12 Rio de Janeiro Vandaag en morgen kunt u genieten van Rio de Janeiro. Copacabana zelf is al een belevenis met zijn schitterende strand waar elke dag duizenden mensen zwemmen, surfen, zonnen en van alles doen om er beter uit te zien. Ga vroeg, nog voor het ontbijt een wandeling maken op de boulevard en geniet van de heerlijke ochtendsfeer met een glorieuze zonsopgang en honderden mensen die fietsen, aan fitness doen en joggen op het strand. In de lucht zweven honderden fregatvogels. JUNI 2010

Rondreis doo


41

gaan bezichtigen, zelf of met een door Reisn natuurlijk een bezoek aan de Corcovado, stusbeeld van Rio staat. Op duizend meter elijk uitzicht, tenminste, als de berg niet in de ana al zien. U zult verrukt zijn over de prachdie in stukjes en beetjes in het gebied is veran een nationaal park van grotendeels ongebegrijpen waarom de inwoners van Rio, de osa" oftewel de geweldige stad noemen. U de meest spectaculaire manier is natuurlijk chtpunt bereikt u per kabelbaan en dat is op r ofwel het Suikerbrood staat formidabel aan . Bijzonder is ook dat u de vliegtuigen onder u ziet landen op het stadsvliegveld. Verder is er zoveel te doen en te zien in Rio dat u echt een keuze zult moeten maken: ga naar de chique shopping malls van Ipanema of Leblon of bezoek onder leiding van een lokale gids een favela, een van de vele armoedige wijken van Rio. Bijzonder mooi is ook de botanische tuin van de stad. Deze enorme tuin aan de voet van de Corcovado heeft honderden tropische boom- en plantsoorten, waaronder een palmenlaan met de hoogste palmen ter wereld. Durfals kunnen met een ervaren vlieger een vlucht maken met een deltavlieger en zo zijn er nog veel meer mogelijkheden. Het uitgaansleven is ook bijzonder rijk in de stad en met name de wijk Ipanema is 's avonds bijzonder gezellig. Hier zijn ook enkele van de beste restaurants te vinden.

Dag 13 Vlucht naar Nederland Uw reis loopt ten einde. U heeft nog bijna een hele dag om van deze heerlijke stad te genieten. Na het avondeten wordt u naar Rio de Janeiro gebracht voor uw terugvlucht met overstap naar Nederland.

Dag 14 aankomst Vandaag landt u 's avonds na een prachtige en ontspannende reis weer in Nederland.

www.reislust.nl

or BraziliĂŤ en ArgentiniĂŤ JUNI 2010


42

www.worldcinemaamsterdam.nl JUNI 2010


43

World Cinema Amsterdam nieuw filmfestival voor wereldcinema Rialto brengt de beste films uit Latijns-Amerika, Azië en Afrika samen in één festival. Amsterdam heeft er een filmfestival voor wereldcinema bij: World Cinema Amsterdam. De beste, onafhankelijk geproduceerde films uit Latijns-Amerika, Azië en Afrika zijn nu te zien op één filmfestival. World Cinema Amsterdam vindt plaats van 12 tot en met 22 augustus met meer dan 50 lange en korte films in Rialto en gratis openluchtvertoningen op het Marie Heinekenplein.

Programma Mexican Landscapes Ieder jaar stelt World Cinema Amsterdam een land uit LatijnsAmerika, Azië of Afrika centraal, waar op dat moment interessante films worden gemaakt. Dit jaar is dat Mexico in het programmaonderdeel Mexican Landscapes. Op het programma staan tien lange en tien korte films. Sinds 2000 is er sprake van een revival van de Mexicaanse cinema, dankzij het werk van regisseurs als Alejandro González Iñárritu (Amores perros), Carlos Reygadas (Jápon) en Alfonso Cuarón (Y tu mamá también). Het programma bevat uiteraard ook de nieuwste films van de jongste generatie talentvolle Mexicaanse filmmakers. Een aantal van hen zal tijdens het festival aanwezig zijn. World Cinema Audience Award World Cinema Amsterdam kent een competitieprogramma en reikt de World Cinema Audience Award uit, een publieksprijs ter waarde van 7.500 euro. Met dit competitieprogramma wil het festival niet-westerse filmmakers ondersteunen. De zichtbaarheid van hun films wordt vergroot bij het publiek en mogelijke filmdistributeurs. Bovendien krijgen de makers een - vaak noodzakelijk financieel steuntje in de rug. World Cinema Open Air Het festival wordt van donderdag 19 tot en met zondag 22 augustus afgesloten met vier gratis toegankelijke openluchtvoorstellingen op het Marie Heinekenplein in de Amsterdamse Pijp. Dagelijks wordt rond 21:30 uur een selectie uit het festival vertoond. Het initiatief voor World Cinema Amsterdam komt van Rialto in Amsterdam. De programmering van Rialto - met verschillende festivals en andere speciale programma‟s - bestaat de afgelopen jaren al voor een belangrijk deel uit wereldcinema. Reden genoeg om daar een nieuw en uniek festival aan te wijden volgens Raymond Walravens, directeur Rialto:” Je ziet wel veel filmfestivals die zich richten zich op een specifiek land of werelddeel, maar één filmfestival voor de beste wereldcinema bestond nog niet in Nederland. In België heb je Open Doek, in Frankrijk Les 3 continents en in Italië het Festival Africano, Asia, America Latina”. Nederland heeft nu World Cinema Amsterdam.

JUNI 2010


44

Naast Latin en Salsa nu ook Jazz

Curaçao staat - naast de gastvrije, enthousiaste bevolking om muziek, feesten, festivals en ook salsa. Was het vroe tumba die het eiland in vervoering bracht, tegenwoordig he

3 & 4 september 2010 In september 2010 wordt de eerste editie van het Curaçao North Sea Jazz Festival gehouden. Op 3 en 4 september 2010 zullen op dit tropische eiland verschillende jazz, soul, world beat en latin artiesten hun repertoire ten gehore brengen. Wat is het dat Curaçao zo uniek maakt? Authenticiteit. Al eeuwenlang heerst er een rijke, gastvrije en levendige cultuur. Het erfgoed is deels Europees en deels Afrikaans en het eiland telt meer dan 50 nationaliteiten. Naast de eigen taal, het Papiaments, wordt er Nederlands, Engels en Spaans gesproken. Een bezoek aan Willemstad brengt oude en nieuwe culturen samen. De architectuur van deze levendige havenstad, de activiteiten en de bruisende wijken vormen het historische centrum van het eiland. Daarnaast biedt het eiland de bezoeker exclusieve stranden, spectaculaire duiklocaties, bijzondere architectuur en activiteiten en avonturen voor iedereen. North Sea Jazz organiseerde van 2000 t/m 2004 edities van het festival in Zuid Afrika. In de komende maanden hopen wij hier uitgebreider op terug te komen.

www.curacaonorthseajazz.com

JUNI 2010

Als mengpot van verschillende culturen en tradities, is C genres en stijlen. En het ziet ernaar uit dat jazz in 2010 dé tuurlijk het Curaçao North Sea Jazz Festival, dat begin se verschillende kleinere evenementen de jazz fanaten aan h Dus, mocht je dit jaar een trip naar Curaçao gepland hebb langsgaan in het Avila Hotel in Willemstad. Dit hoofdstede van het eiland, en er treden regelmatig internationale jazz e


45

z steeds populairder op Curaçao

g en het schitterende landschap - natuurlijk vooral bekend eger echter vooral traditionele muziek als de tambu en de eeft de bevolking ook de mix van latin en jazz omarmd.

Curaçao van oudsher een bloeinest van nieuwe muzikale é rage op het eiland zal worden. Hoogtepunt hierbij is naeptember plaats zal vinden. Maar het hele jaar door zullen hun trekken laten komen. ben staan of dat nog gaan doen, dan moet je zeker even elijke logement is zonder twijfel de bekendste jazz hotspot en zelfs latin sterren op.

Ook in Bar & Restaurant Ole Ole zijn wekelijks bekende jazz artiesten te bewonderen. Daarnaast zal het befaamde carnaval de liefhebbers dit jaar zonder twijfel genoeg bandjes en artiesten bieden. Volgens organisator Mojo Concerts is het de bedoeling dat het Curaçao North Sea Jazz Festival in de toekomst uitgroeit tot het grootste muzikale en toeristische project uit de geschiedenis van het eiland. Het initiatief komt van de Curaçao Tourism Board, dat niet alleen toeristen wil trekken, maar ook het imago van dit eiland wil opkrikken. Ze streven er dan ook naar alleen de grootste internationale artiesten uit de jazz, funk, soul, latin, salsa en R&B naar het evenement halen. Dat voornemen lijkt vooralsnog niet uit de lucht gegrepen, want Mojo pakt voor de eerste editie van het Curaçao North Sea Jazz Festival qua line-up meteen flink uit. Zo zullen onder andere R&B/soulzanger John Legend, jazz gitarist George Benson en de Braziliaanse legende Sergio Mendes acte de présence geven op het podium. Andere bekende namen zijn Michel Camillo Trio, La India en Luis Enrique. De komende maanden zullen nog meer artiesten aan dit rijtje worden toegevoegd. Voor meer informatie over de festival kun je terecht op hun site. Maar ook wij houden jullie uiteraard op hoogte! Alina Akhmetchina

www.onlinesalsa.com JUNI 2010


46

Cumbia Cosmonauts (Australië) De tropische ruimtecowboys Cumbia Cosmonauts zijn het eerste Australische cumbia-geluidssysteem en vormen nu al de voorhoede van het wereldwijd groeiende fenomeen van de Nueva Cumbia. De in Melbourne gevestigde producenten Moses „saca la mois DJ!!‟ Iten en Thomas „Soup‟ Campbell stuwen dit Colombiaanse ritme met raketaandrijving de toekomst in. Ze verzamelen een sterrenbezetting van gastmuzikanten om zich heen, en maken van elk live optreden een uniek beeld- en geluidsavontuur met lasers, een Casio keyboard, accordeon, melodica, koper en heel veel percussie.

JUNI 2010


47

Nueva Cumbia

De Cumbia Cosmonauts combineren invloeden uit de klassieke, in Colombia gewortelde, cumbia met Jamaicaanse dub, Mexicaanse tribal club en elektronische mutaties, Peruaanse psychedelische chicha-funk, en digitale cumbiaexperimenten uit Argentinië. In hun live presentaties kun je een sciencefiction soundtrack verwachten, die verdwaald is in het Amazoneoerwoud, gesamplede opnames van een recent herontdekt Sovjet dublaboratorium, tropische vibes in een baan om de aarde, en tot slot een aanstekelijke shuffle beat, waar werkelijk iedereen op kan dansen. Nog voordat hun eerste officiële album uitkwam, bouwden de Cumbia Cosmonauts al een stevige reputatie op, door in opdracht remixen te produceren voor enkele van LatijnsAmerika‟s bekendste elektronische folkartiesten, zoals Nortec Collective (Nacional Records, Mexico), Tremor (ZZK Records, Argentinië) en Radiokijada (Wrasse Records, Peru/Frankrijk). De Cumbia Cosmonauts hebben overal in Australië opgetreden en namen hun sound in juli/augustus 2009 al eens mee naar Europa, waar saca la mois DJ!! maar liefst tien djshows neerzette. Hij kreeg duizenden mensen aan het dansen op het Lowlands Festival in Nederland, en zette tijdens de Antilliaanse Feesten in België de Cahier Clubtent op zijn kop. Bij thuiskomst tourde saca la mois DJ!! met het cumbiaritme door heel Australië met de Big Day Out, het populairste muziekfestival van Australië. Officiële albums van de Cumbia Cosmonauts zijn Mixtape (mei 2010, Scattermusic), EP (juli 2010, Scattermusic) en verschillende remixen die de komende maanden zullen uitkomen onder labels als Scattermusic (Melbourne), Chusma Records (Berlijn) en ZZK Records (Buenos Aires). Nieuwsgierig geworden? Dit jaar doet saca la mois DJ!! de Antilliaanse Feesten in Hoogstraten nogmaals aan, en dit maal brengt hij zijn live band mee…

JUNI 2010


48

Suzanna Lu

wint opnieuw Afrikaan

Tijdens de 2010 Museke Online Af Music Awards (MOAMAs) heeft Rotterdamse Suzanna Lubrano de p voor “Best African Artist based in Diaspora” gewonnen.

Suzanna Lubrano is de enigste art van Kaapverdiaanse afkomst die in prijzen valt.

Prijswinnaars in andere categorie zijn afkomstig uit Afrikaanse land met aanzienlijk meer inwoners: Ni ria, Kenia, DR Congo, Egypte, Ang Ghana en Mozambique.

De nominaties voor de MOAMAs werden eerder dit jaar gedaan door een vakjury. De uiteindelijke winna werden gekozen door muziekliefhebbers uit heel Afrika.

Enkele jaren geleden won Suzanna Lubrano in Johannesburg, Zuid-Afrika, nog de hoofdprijs tijdens de d tijds grootste en meest prestigieuze pan-Afrikaanse muziekprijzen, de Kora Award.

Eind vorige week heeft Suzanna Lubrano de DVD "Live at Off-Corso" uitgebracht, met als special guests der meer Candy Dulfer en ex-Idol David Gonçalves. Op "Live at Off-Corso" presenteert Suzanna Lubra veel van haar grootste hits tijdens haar inmiddels 15-jarige carrière in de Afro-Portugese muziekmarkt. prijs voor "Best African Artist in the Diaspora" was mede gebaseerd op Suzanna Lubrano's laatste stud album, "Festa Mascarado".

Meer informatie over Suzanna Lubrano:

JUNI 2010

www.suzannaonline.com


49

ubrano

nse muziekprijs

rica de prijs the

tiest n de

eĂŤn den igeola,

aars

des-

onano De dio-

JUNI 2010


50 De 6e editie van het LAFF zit er alweer op en was een grandioos succes! Van 6 t/m 14 mei 2010 vond het Latin American Film Festival plaats in Utrecht. Het festival heeft ondanks, of juist misschien dankzij het slechte weer, weer meer bezoekers getrokken!

Latin Angel Awards Op vrijdagavond 14 mei zijn de Latin Angel Awards uitgereikt in het Louis Hartlooper Complex. De Mexicaanse speelfilm Norteado (Northless) van Rigoberto PĂŠrezcano heeft de Latin Angel Jury Award gewonnen. De Peruaanse speelfilm Contracorriente van Javier Fuentes Leon ontving zowel publieksprijs voor beste speelfilm (Latin Angel Audience Award) als de Latin Angel Youth Award uitgereikt door de jongerenjury van het LAFF. Contracorriente gemist? De film is vanaf 3 juni in de Nederlandse bioscopen te zien. Hijos de Cuba van de Britse Andrew Lang werd bekroond met de Latin Angel Audience Award voor beste documentaire. De Latin Angel Student Award, uitgereikt onder inzendingen van verschillende Latijns-Amerikaanse filmscholen in het programma Student Shorts, is naar Muy Natural van Rafael Garcia van de Escuela de Cine y TV Venezuela gegaan. Kijk voor meer info op de website:

www.laff.nl JUNI 2010


51

JUNI 2010


52 Vakantie in eigen land is dé trend. Logisch, want Nederland is prachtig. Waarom zou je ver reizen als je op korte afstand kunt genieten van de prachtige Friese binnenmeren, het heerlijke IJsselmeer of de schitterende Gaasterlandse bossen. Een ideaal gebied om te recreëren. Zowel voor mensen die graag actief bezig zijn als mensen die tot rust willen komen. Bungalowpark Iselmar in Lemmer biedt alle ingrediënten voor een fantastische vakantie.

Vier de zomer

Vermaak voor jong en oud Op één van de mooiste locaties van Friesland ligt Sporthotel & Recreatiepark Iselmar. Een keurig complex met hotel en bungalows, dat alle faciliteiten biedt voor een geslaagde vakantie. Het park ligt direct aan het IJsselmeer en biedt volop strandvermaak en sportmogelijkheden, zoals surfen, zeilen, varen, fietsen en wandelen. Omdat Iselmar aan het doorgaande vaarwater ligt, zijn er watersportactiviteiten zoals zeilen met verschillende typen schepen mogelijk. En mocht het een keer bewolkt zijn dan bieden de bowlingbanen, squashbanen, binnenzwembad, sauna, poolbiljart en dartbord volop vermaak voor jong én oud. Bovendien kunt u in de gezellige hotelbar en het sfeervolle serrerestaurant terecht voor een kop koffie, een goed glas wijn, een lekkere lunch of een heerlijk diner. Het vriendelijke personeel legt u graag in de watten.

Eigentijdse bungalows Op circa 150 meter van het viersterrenhotel staan tientallen 4-persoons en 6-persoons bungalows. Gezellige huisjes met een eigen terras en grasgazon voor de deur. Recentelijk is het interieur van de vakantiewoningen totaal gerestyled. Met nieuwe meubels, gordijnen, bedden, lampen, noem maar op. Zelfs de tuinmeubels zijn vervangen. Bungalows met een frisse en eigentijdse uitstraling dus. Om uw gemak te vergroten kunt u bedlinnen, handdoeken en kindermeubilair huren bij de receptie. Huisdieren zijn, tegen betaling, toegestaan. De huur van de bungalows is inclusief gebruik van het zwembad, de sauna, het Turkse stoombad en de whirlpools.

Hotelkamers **** & Appartementen Viersterren hotel Iselmar is een in 1998 gerealiseerd hotel in Lemmer, Friesland. Het hotel beschikt over luxe hotelkamers en een Aphrodite suite, die van alle gemakken zijn voorzien voor zowel de zakelijke als de vakantievierende gast. Naast het hotelgedeelte beschikt Iselmar over 4-persoons appartementen en 2-persoons studio's.

JUNI 2010

Tip voor 26 juni 2010: Iselmar Limit

Op zaterdag 26 juni 2010 is het zover, dan gaat de eer den in het partykasteel van Hotel Iselmar van 20:00 tot € 15,00. Aan de deur € 17,50. Het arrangement is € 67 bad, zwembad etc. Tickets zijn verkrijgbaar via info@is


r in Friesland

53 De appartementen kunnen op vakantiebasis voor een week(end) gehuurd worden maar ook op hotelbasis per nacht. Hotel Iselmar ligt aan het doorgaande vaarwater met eigen jachthaven aan de ene kant en het ir. D.F. Woudagemaal aan de andere kant. Dit staat garant voor een mooi uitzicht. Een overnachting in ons hotel kan aangevuld worden met ons uitgebreide ontbijtbuffet, dat iedere morgen in ons serrerestaurant wordt geserveerd. Huisdieren zijn altijd welkom bij Iselmar.

Friesche Meren Arrangement Voor de zomerperiode zijn nog enkele bungalows beschikbaar met het Friesche Meren Arrangement. Een aantrekkelijke actie waarbij u niet alleen van een last minute korting geniet op de weekprijs van een 4- of 6persoonsbungalow, maar ook nog eens korting ontvangt op de huur van een sloep. Een combinatie die garant staat voor een zinderende zomer! Bovendien houdt u zo ook nog geld over om een terrasje te pikken. Iselmar is dĂŠ locatie bij uitstek voor een ontspannen vakantie. Maar ook voor een zakelijke bijeenkomst, geweldig huwelijksfeest of swingend personeelsfeest bent u hier aan het juiste adres. En mocht u uw zomervakantie al hebben geboekt, dan is ook de herfstvakantie een ideale tijd om eens kennis te maken met deze bungalows dichtbij het water en de bossen.

Interesse in het Friesche Meren Arrangement? Bel dan vandaag nog met de hotelreceptie of er nog plaats is! Of kijk op de website voor meer informatie.

Iselmar Sporthotel & Partykasteel Plattedijk 16 8531 PC Lemmer T: 0514-569096 E: info@iselmar.nl www.iselmar.nl

ted Edition Salsa!

rste Iselmar Limited Editon Salsa van start. Een geweldige happening waar u bij moet zijn! Het feest wordt gehout 02:00 uur. Entreekaarten zijn los verkrijgbaar of in combinatie met een arrangement. Losse voorverkoop entree 7,50 en bestaat uit een overnachting met ontbijt en entree. Tevens kunt u gebruik maken van: Sauna, Turks stoomselmar.nl of per telefoon 0514--569096. Kaarten zijn gelimiteerd, op=op dus wees er snel bij! JUNI 2010


54

10 vragen aan...

Waarom ben je dj geworden? Ik ben vanaf mijn jeugd al gek op het luisteren naar diverse soorten muziek. Vanaf mijn zestiende ben ik gaan draaien in buurthuizen en op buurtfeesten op Koninginnedag. In 1996 ben ik op vakantie gegaan naar Cuba en daarna ben ik verslaafd geraakt aan de Cubaanse en latin muziek. In 2004 ben ik met een kennis, die ik in Cuba had ontmoet, naar een party van de Cubaanse dansschool Que Rico in Ravenstein gegaan. Toen ik hoorde dat de dj die daar speelde een dubbele afspraak had voor de volgende party, heb ik aangeboden om een keer te draaien met de muziek die in Cuba had verzameld. Sindsdien ben ik daar de resident dj op diverse latin party‟s. Hoe lang ben je al actief als dj? Ik ben al vanaf mijn 16e jaar actief als dj met diverse muzieksoorten. Sinds mijn 44e ben ik voornamelijk actief als latin dj, maar ik werk ook als allround dj op allerlei party‟s en bedrijfsfeesten. Wat is je favoriete stijl/muziek en van welke live artiest(en) ben je fan? Ik heb een voorliefde voor de Cubaanse muziek. Ik ga drie keer per jaar naar Cuba en krijg vaak Cubaanse muziek rechtstreeks van de artiesten voor promotiedoeleinden, nog voordat het origineel op cd uitkomt. Het maakt mij niet uit of het oude of nieuwe muziek is, als je maar hoort dat de muziek vanuit de ziel van de personen gespeeld en gezongen wordt.

Wie is dj SatKoos en waar kom je vandaan? Ik ben Koos, 58 jaar oud en geboren en woonachtig in Gouda.

JUNI 2010

Verder houd ik ook van alle andere soorten latin muziek, die prettig in het gehoor liggen, en fijn zijn om op te dansen of naar te luisteren. Ik ben fan van heel veel latin artiesten, teveel om allemaal op te noemen. Een selectie van mijn Cubaanse favorieten: Adalberto, Azúcar Negra, Beny Moré, Elio Revé, Gente de Zona, Habana d‟Primera, Manolito, Tirso Duarte, Los Van Van, enz.


55

dj SatKoos Waar heb je zoal gedraaid? (Binnen- en buitenland) Ik draai regelmatig in Que Rico dansschool in Ravenstein, en verder in: Cantinero, Coopvaert en WMDC in Rotterdam, op het Hvenement in Breda, bij het 10-jarig bestaan van Cubadanza in Eindhoven, bij Santiago de Cuba in Eindhoven, Salsa Cubana in Café De Vlierhof in Eindhoven, Theater de Schalm in Veldhoven bij Cuban Impact, bij Cubaten in Den Bosch, en bij Salsa Radio Carrousel op de eerste donderdag van de maand. Bij de opening van Dufare Duik- & Watersportreparatie in Capelle aan den IJssel In Cuba: in Grand Club Santa Lucia, in de Jungle de Disco in het hotel, en verder op diverse party‟s met mijn Cubaanse vrienden en familie. Wat is het hoogtepunt in je carrière als dj, of waaraan denk je nog vaak terug? Dat ik gevraagd werd om te draaien op het feest ter gelegenheid van het 10-jarig bestaan van Cubadanza in Eindhoven. Wat is jouw persoonlijke top 5 van het afgelopen jaar? Ik kan geen keuze maken voor mijn persoonlijke top 5. Er zijn zoveel nummers die ik erg goed vind, om te draaien en om naar te luisteren.

Tot slot: heb je zelf nog iets toe te voegen, dat voor de lezers interessant zou kunnen zijn? Luister eens naar Salsa Radio Carrousel op de donderdagavond. En kom eens naar een party van Que Rico Dansschool in Ravenstein. (N-B) Ik hoop dat alle dansscholen en organisaties in Nederland meer gaan samenwerken, zodat er meer grote artiesten in Nederland uitgenodigd worden voor festivals en dergelijke.

Wat zijn volgens jou de belangrijkste kwaliteiten van een goede dj? Dat je de muziekkeuze aanpast aan het publiek, en kijkt waar ze graag op dansen. Dat je ervoor zorgt dat de vloer vol blijft tot het einde van de party en dat iedereen het naar zijn zin heeft. Wat zou je mee willen geven aan je publiek? Luister naar de muziek en dans van uit je hart. Het is geen wedstrijd, maar ontspanning.

Kijk voor meer info op mijn Hyves website:

http://satkoos.hyves.nl JUNI 2010


56

Costa Rica, Panama & Nicaragua, Toekans, Salsa

20 dagen Deze drielandenreis staat garant voor een aaneenschakeling van hoogtepunten. In Costa Rica maakt u ke mende rivieren, vuurspuwende vulkanen en een unieke flora en fauna. In Panama kunt u genieten van de groep bij Bocas del Toro. Hier vind u hagelwitte stranden, koraalriffen en jungle tot aan het strand. Heel verblijft in Granada, met haar vele historische gebouwen, bonte marktjes en een prachtig meer. Deze ron de Stille Oceaan.

Hoogtepunten

De maagdelijke eilanden bij Bocas del Toro van Panama. Hier kunt u heerlijk snorkelen of een jungletocht Granada in Nicaragua, waar u kunt genieten van de felgekleurde koloniale gebouwen. Natuurlijk mag ee ontbreken. Een spannende tocht door het tropisch regenwoud in Sarapiqui. U kunt hier ook paardrijden. Rincon de la Vieja, een vulkanisch actief gebied, dat zich uitstekend leent voor wandelingen en modderbad Relaxen in een warmwaterbron met uitzicht op de Arenal vulkaan. Vooral ‟s nachts zijn de roodgloeiende kaan goed te zien. Ontspannen zwemmen en luieren op een hagelwit strand van Manuel Antonio en ‟s avonds genieten van g te wijn. Lekker uit eten en op stap in het bruisende stadscentrum van San José.

www.reislust.nl

JUNI 2010


57

en Mangrove

ennis met tropische oerwouden, wildstroe ongerepte schoonheid van de eilandenl anders is het vrolijke Nicaragua waar u ndreis eindigt op een tropisch strand aan

maken. en tocht op het meer van Nicaragua niet

den. lavastromen langs de slopen van de vul-

gegrild zeebanket met een glas koele wit-

JUNI 2010


58

JUNI 2010


59 Op zondag 27 juni geeft Orchestra Baobab een exclusief concert in Amsterdam. Na het succesvolle concert in april vorig jaar keert de wereldberoemde, tienkoppige Senegalese band terug naar de Melkweg voor een concert in de Rabozaal. Orchestra Baobab dankt haar wereldwijde faam aan de unieke en tijdloze mix van Afro-Cubaanse ritmes en West-Afrikaanse muziek.

Orchestra Baobab Cubaanse swing meets West-Afrikaanse traditie Melkweg, Rabozaal | zondag 27 juni | 20:30 uur | www.melkweg.nl

Voordat iemand had gehoord van landgenoot Youssou N‟Dour (19 juli in de Melkweg), zette Orchestra Baobab al sinds 1970 het dansende publiek in de nachtclubs van Dakar in vuur en vlam. Dankzij hun sterke live reputatie volgden succesvolle tournees in het buitenland. Tussen 1987 en 2002 bleef het stil rond Orchestra Baobab, maar met de toegenomen populariteit van Afro-Cubaanse muziek pakte de groep in 2002 de draad weer op. Nick Gold van het gerenommeerde Britse wereldmuzieklabel World Circuit was de aanstichter van de reünie van de groep. De virtuoze arrangementen van Cubaanse dansmuziek van Orchestra Baobab hadden hem geïnspireerd zich in Cubaanse muziek te verdiepen. Dit resulteerde in de release van een van de meest succesvolle albums aller tijden: The Buena Vista Social Club (1997), door World Circuit. World Circuit bracht vervolgens in 2002 het alom bejubelde album „Specialists in all styles‟ van Orchestra Baobab uit. Fan van het eerste uur Youssou N‟Dour produceerde het album en vervulde een gastrol als zanger, evenals Ibrahim Ferrer van Buena Vista Social Club. In 2007 volgde het album „Made in Dakar‟, waarmee Orchestra Baobab definitief bewees terug te zijn als pioniers van de Afrikaanse populaire muziek. Live komt de band het best tot zijn recht. Met hun aanstekelijke mix van afro-jazz, salsa, mbalax, guajira en rumba schitteren de virtuoze bandleden van respectabele leeftijd op het podium. JUNI 2010


60

Met als alle dvd's van Jami, is dit een zeer professionele productie. Het is een „technische‟ dvd. Jami laat basistechnieken zien, die je een solide basis geven voor elke dansvorm, en past deze toe op salsa. Het resultaat is niet alleen nuttig voor de beginnende danser om vanaf dag één de juiste technieken aan te leren, maar ook voor de gevorderde danser die hier en daar nog wat wil bijschaven. En zelfs voor de expert, die wellicht herinnerd moet worden aan dingen die hij of zij al weet, maar vergeet regelmatig toe te passen. Zoals gewoonlijk, is de uitleg van José erg duidelijk, evenals de demonstraties. De beelden laten precies zien waar je op moet letten. Bij het bekijken van de dvd heb je het gevoel dat je iets leert wat niet alleen van toepassing is op de meest recente stylingtrends. Dit is meer een stevige basis, waar je nog erg lang plezier van zult hebben tijdens het dansen. De leerstof varieert van de eerste basiselementen van het salsadansen en de juiste bewegingen voor knieën, heupen en bovenlijf, tot de gewichtsverdeling over de voeten tijdens de basispassen, spinningtechniek met evenwichtsoefeningen, spotting, linkse en rechtse draaien, draaien met verplaatsing en meervoudige draaien, alleen en met partner. Spinningtechnieken worden zowel 'op 1' als 'op 2' behandeld. Ook handig als naslagwerk voor salsadocenten. Recensie door Fabio, van SalsaIsGood

www.steps4salsa.com JUNI 2010


61

Zeven jaar Sabor Tropical Sabor Tropical.be bestaat 7 jaar. Wat gaat het snel, hè? We weten nog goed hoe we samen in Antwerpen (Bonapartedok) op het dek bij Salsa Titanico (Els en Percy) op een zondagavond plannen aan het smeden waren om de Salsa in de Denderstreek te promoten. Hoe konden we dat beter doen dan met het opkomende internet. Zijn we er in geslaagd? We vermoeden van wel! Hopelijk blijft het ook zo, want we kunnen niet ontkennen dat de crisis ook in de salsawereld haar sporen nalaat. Een terugblik leert ons dat onze website in die 7 jaar een evolutie heeft doorgemaakt. Wat ooit bedoeld was als een site om de salsa in de Denderstreek te promoten, is de laatste 2 jaar geëvolueerd tot een van de meest bezochte websites van België. Er worden zelfs pieken geregistreerd van rond de 900 unieke bezoekers per dag. Eind 2009 zijn we met onze nieuwe website van start gegaan. Onze dank gaat naar het team van New-Media Groep, dat ons heeft geholpen om de website in een nieuw kleedje te steken. Daar bovenop kregen we in januari 2010 van Google rating 5, wat ons op de 12e plaats brengt in de wereld van salsawebsites. Sinds 2003 en tot op heden bereikt onze wekelijkse Salsa News brief meer dan 3.232 adressen. Onze online nieuwsagenda, die eerst enkel en alleen bedoeld was voor onze eigen cursisten, is via mond-tot-mondreclame in 2 jaar uitgegroeid tot een handige online salsa-agenda voor heel België, met onze dank aan alle medewerkers o.a. Ronan, El Rubio, Malika, Javier Arenas (Latin Music) & André (SalsaInfo.nl). Voor het eerst is er in België sprake van een zekere samenwerking voor een salsa-agenda en het verspreiden van een wekelijkse salsanieuwsbrief. Ook kunnen we terugblikken op een geslaagde samenwerking met Move Dancecenter te Aalst, waar we sinds 1 mei 2004 instaan voor de salsa, merengue en bachata lessen en dit met het gekende succes.

Nog steeds kan je ons elke week wel ergens tegenkomen. Zeker zijn we steeds te vinden bij "Salsa Ambiente (Lede), Cafe Local en Salsa Picante's, samen met onze cursisten. We hopen nog jaren door te gaan met het promoten van de salsa. Hopelijk kunnen we ook rekenen op jullie steun om de salsa in leven te houden in deze tijden. Want het is altijd fijner om een salsastek tegen de deur te hebben, dan telkens een paar km te moeten rijden. Je beseft pas wat je mist als die plaatsen er niet meer zijn en je toch naar Antwerpen of Brussel moet om te gaan dansen. Op zaterdag 12 juni, hopen we jullie, (ex-)cursisten en vrienden, allemaal eens terug te zien in Lede (Eden Roc) bij (Salsa Ambiente) met Dj El Rubio. Langs deze weg, bedanken we iedereen die ons geholpen heeft in de afgelopen 7 jaar. Ook de wekelijkse bezoekers van de salsaparty‟s in de streek. Het is dankzij jullie dat die party‟s blijven bestaan! Onze dank ook voor de hulp van onze medewerkers van het eerste uur! En voor de hulp bij de salsaagenda en reclame, van Ronan (Salsa Loca), André (SalsaInfo.nl), Dj El Rubio (CubanSalsa.be), Javier (Latin Music), Malika (SalsaLika.be).... Met vriendelijke groet, Beth, Daisy, Patrick & Luc. ¡Sabor Tropical Hasta La Muerte!

www.sabortropical.be JUNI 2010


62 Luis Enrique Mosquera Angulo (Lema) is geboren in Buenaventura, Colombia. Hij zat nog op school, toen hij al af en toe zong op kleine feesten en partijen. Hij leerde dansen en zingen op de Afro-Colombiaanse ritmes van de Pacifische kust. Op 14-jarige leeftijd ontpopte Luis Lema zich tot de jongste dirigent en choreograaf van zijn stad. In 1989 vertrok hij naar Cali, de Colombiaanse hoofdstad van de salsa, waar hij bedrijfskunde studeerde. Maar ook tijdens zijn studie nam hij deel aan diverse zangwedstrijden. Hij werd zelfs eerste op het festival „Soneros‟ in Cali. In 1992 werd hij geselecteerd als een van de leadzangers van Grupo Bahía, de belangrijkste traditionele Afro-Colombiaanse muziekgroep aan de Pacifische kust van Colombia. Zijn eerste buitenlandse optreden was in 1995, toen hij met Grupo Bahía in Engeland optrad op „La Gran Gran Fiesta‟, naast grootheden als de Cubaanse band Los Van Van. Luis vestigde zich in Londen, en richtte de band „Bombele‟ op, die al snel populair werd binnen de latin scene, zowel in Engeland als daarbuiten. In 2003 nam hij in Medellín, Colombia, zijn eerste album „La salsa está de moda‟ op. Tal van beroemde Colombiaanse artiesten verleenden hun medewerking, waaronder Diego Galé en zijn Grupo Galé, Sonora Carruseles, Marino Luis, en Andrés Viáfara van Suprema Corte Orquesta. Het repertoire omvat voornamelijk salsa, maar Luis Lema heeft evenveel passie en ervaring in andere Latijns-Amerikaanse muziekgenres, zoals merengue, bachata, cumbia en AfroColombiaanse volksmuziek. Luis heeft een fluwelen stemgeluid en geniet een uitstekende reputatie, die hem optredens heeft bezorgd voor andere beroemdheden, zoals Paul McCartney, Naomi Campbell, Prins Charles (Walk the Walk Moon Breast Cancer Charity party) en vele anderen. Meer info over deze beweeglijke Colombiaanse zanger met fluwelen stem vind je op

www.luislema.net JUNI 2010


63

JUNI 2010


64 Wanneer? Ik, dj Gee-Ar (G.R.) a.k.a. Gustavo Rademaker, vraag me nog altijd af: Wanneer zal de dag komen dat de (salsa)dansscholen hun leerlingen ook op gevoel van de muziek gaan leren dansen en niet alleen maar op het tellen van de stappen? Als dj zie ik vaak dat mensen, die op de Nederlandse dansscholen salsa hebben leren dansen, alle varianten van de salsa precies op dezelfde manier dansen. Ze luisteren niet naar de muziek, maar staan alleen de stappen te tellen. Dat maakt me soms boos, want als dj kies je met zorg jouw mooiste salsamuziek of varianten ervan, zoals de Cubaanse, Colombiaanse of Puerto Ricaanse salsa, of de mambo, de chachacha, de son montuno, de guaracha, de rumba, enz. En dan is het jammer als ze allemaal precies op dezelfde manier worden gedanst. Soms zelfs op een te hoog tempo voor de muziek die op dat moment gedraaid wordt. Dan denk ik: “Mensen, luister naar de muziek, voel de muziek. De muziek moet jou vertellen wat je moet doen. Doe niet zomaar als een robot de passen en draaien, die je geleerd hebt. Probeer je eigen muzikaliteit te ontplooien en/of te ontwikkelen.”

Hoe kan je dat bereiken? Hiervoor heb ik twee tips: 1.- Probeer zoveel mogelijk naar alle variaties van de salsamuziek te luisteren. Zorg dat je genoeg salsa-cd‟s in de auto hebt, op je pc, IPod of MP3-speler. Door zoveel mogelijk naar dit soort muziek te luisteren, leer je de „breaks‟ herkennen. 2.- Oefen zoveel mogelijk op de dansvloer. Probeer met iemand met muzikaliteit te dansen. Zoek naar iemand die elke muzieknoot gebruikt om te dansen en die naar zijn danspartner kijkt en niet naar de voeten. De beste dansleraren zijn degenen met muzikaliteit. Niet iedereen die moeilijke bewegingen of draaien maakt is een goede danser. Goede dansers herken je aan de manier waarop ze met de muziek mee dansen, de muziek aanvoelen en met hun partner spelen. Ik heb het gevoel dat een heleboel dansers de muziek als achtergrondmuziek gebruiken. Ze luisteren niet naar de muziek, ze dansen niet op maat van de muziek en ze voelen de muziek niet aan. Ik denk dat het andersom moet zijn, namelijk dat de dansers eigenlijk de achtergrond voor de muziek moeten zijn. Iemand zei ooit: “de danser is het stille instrument van de muziek”. Daar ben ik het helemaal mee eens. Ik hoop dat de (salsa)dansscholen op korte termijn meer energie gaan steken in muzikaliteit. En dat ze hun leerlingen leren om echt lekker te genieten van de muziek waarop ze dansen!

Ingestuurde berichten Alle lezers van Latin E-magazine zijn welkom te reageren of een bijdrage te leveren. Het is aan de redactie om te beoordelen of een bijdrage geschikt is voor publicatie. De redactie behoudt zich het recht voor bijdragen te weigeren of te redigeren. Toezending van kopij betekent instemming met publicatie in het magazine. De inzender kan aangeven of hij/zij onder een fictieve naam genoemd wil worden, te plaatsen bij de kopij. Bij ingrijpende wijzigingen wordt overleg gepleegd met de inzender. Deze kun je sturen naar redactie@latin-emagazine.nl. JUNI 2010


65

Giro Lopez (Puerto Rico) Hij is razend populair onder de liefhebbers van Salsa Romántica in Zuid-, Midden- en Noord-Amerika, bestormt regelmatig de latin hitlijsten, heeft de nodige gouden en platina albums op zijn naam staan, en werd in 2002 genomineerd voor een Latin Grammy in de categorie “Best Tropical Production”.

www.orientemusicgroup.com Giro begon zijn carrière in de band “Los Chicos” en behaalde met hen zijn eerste gouden plaat. Maar ook als solist wist hij de bovenste regionen van de hitlijsten te bereiken met nummers als „Amor Lunático‟, „El Pasajero‟, „Si Tú Supieras‟, en „Me Enamoré‟. Zijn nieuwste project heet „Todavía Hay Amor‟ (There is still Love), en zijn meest recente hit is een duet met La India, met de titel „Islas en el Mar‟. Komt het je meteen bekend voor? Dat kan wel kloppen, want dit nummer werd oorspronkelijk geschreven en gezongen door de Bee Gees. Nieuwsgierig hoe dat klinkt? Klik op de YouTube button. JUNI 2010


66

Interview met… Roberto Fonseca wordt beschouwd als een van de beste latin jazzpianisten ter wereld. Tijdens de Music Meeting in Nijmegen trad hij op met Javier Zalba (fluit, klarinet, saxofoon), Omar González (bas), Ramsés Rodríguez (drums) en Joel Hierrezuelo (percussie). We hadden een kort gesprek met hem, na afloop van zijn optreden.

Het begin Roberto Fonseca werd geboren in 1975 in Havanna, Cuba in een muzikaal gezin. Zijn moeder was danseres en zangeres in een kerkkoor, zijn vader was drummer, maar stopte daarmee om in het onderhoud van zijn gezin te kunnen voorzien. Zijn twee broers spelen piano en drums, en ook een aantal van zijn neven en nichten zijn musici. Toen hij klein was wist hij nog niet bewust dat hij muzikant wilde worden, maar wel voelde hij van jongs af aan een sterke behoefte aan muziek in zijn leven. En dan vooral de meer „spirituele‟ muziek, zoals bolero‟s en klassieke muziek. Toen hij 4 jaar oud was stortte hij zich eerst op het drumstel, dat hij later zou inruilen voor de piano. Maar in zijn allereerste bandje was hij de drummer, en ze speelden nummers van … de Beatles. Toen hij 8 werd ging hij naar een klassieke muziekschool om piano te leren spelen. “In sommige landen is dat een beetje laat, maar in Cuba is dat zo‟n beetje de juiste leeftijd”, vertelt hij. Deze studie duurt overigens 16 jaar.

Klassieke basis Op de vraag hoe hij vanuit zijn klassieke muziekstudie gekomen is tot wat hij nu speelt, vertelt hij dat hij een Russische lerares had, die hem het verband is tussen klassieke en populaire muziek heeft laten zien. Alles komt voort uit de klassieke muziek. Door respect te hebben voor de klassieke muziek, begrijp je de populaire muziek beter, en kun je die beter vertolken. Door de Europese klassiekers als Beethoven, Bach en Mozart te leren spelen, verwerf je een bepaalde techniek. Daarmee leer je niet alleen om een instrument goed te beheersen, maar ook om bepaalde nuances en kleuren in de muziek weer te geven.

JUNI 2010

Rob


67

berto Fonseca (Cuba) Dat neem je mee naar de populaire muziek. Roberto is ervan overtuigd dat een klassieke basis voor een muzikant erg belangrijk is. Daarna leer je dan andere „straatritmes‟ zoals jazz, hiphop, salsa en guaguanco, maar ook dan is die klassieke basis nog steeds heel belangrijk.

Ritme Doordat hij erg graag met ritmes speelt, heeft Roberto een percussieachtige stijl van pianospelen. Hij heeft ook altijd erg goed geluisterd naar de volksmuziek van verschillende landen. Hij houdt van de Cubaanse volksmuziek, met sterke Afrikaanse invloeden, maar ook van Balkanmuziek. Deze muzieksoorten zijn weliswaar sterk verschillend, maar ze hebben beiden een sterke ritmecomponent. Voor Roberto is het ritme verbonden met het kloppen van het hart. Het wordt erdoor beïnvloed, en de muziek werkt als adrenaline.

Eerst werken, dan genieten Roberto geniet zichtbaar tijdens het spelen. Hij ziet het zo: tijdens zijn opleiding heeft hij hard moeten werken om zich alle technieken eigen te maken. En als je dan klaar bent, dan moet je die techniek benutten om muziek te maken. Dan stel je de techniek in dienst van de muziek, maar sommige muzikanten zijn wel eens in de war en maken de muziek tot slaaf van de techniek. Ze willen dan laten zien wat ze allemaal in huis hebben en hun virtuositeit tonen.

Invloeden Wat hem het meest heeft beïnvloed is zijn familie. Al zijn composities zijn verhalen, waarin hij de personen bedankt die hem het meest hebben geholpen, en voor hem zijn dat vooral zijn moeder, zijn vader en zijn broers, en niet te vergeten Ibrahim Ferrer. Hij vertelt dat Ibrahim, van iemand met wie hij samenwerkte, snel uitgroeide tot familie. “We waren als opa en kleinkind, soms was hij de opa en ik het kleinkind, soms was het andersom, en soms waren we broers. En daarom heb ik het nummer „el niejo‟ geschreven.“ Het woord „niejo‟ is een samentrekking van „niño‟ (kind) y „viejo‟ (oude man), om deze band weer te geven.

De band Gevraagd naar de samenstelling van zijn band en of die permanent is, is Roberto heel stellig. “Alle musici in deze groep zijn supersterren, maar geen van hen heeft de bijbehorende sterallures. We zitten als het ware in een roeiboot, waarin we allemaal met evenveel kracht aan de riemen trekken. We geven ons helemaal over aan de muziek en genieten er samen van. Ik ben dan wel de naam en het gezicht van het project, maar in feite zijn we met zijn allen het project.

Maar dat is een fase die je al in je opleiding doorlopen moet hebben. Dan moet je je beheersing van de techniek aantonen in allerlei examens. En als je die haalt, dan betekent dat, dat je goed bent. En dan ben je als muzikant aan de beurt om te genieten van de muziek. Dan is het jouw beurt om de mensen die naar jou luisteren te laten genieten van de muziek. En de beste manier is door je helemaal over te geven aan de muziek. De muziek oprecht te benaderen en altijd te zoeken naar de essentie en de spiritualiteit van de muziek.

JUNI 2010


68 ” Hij vertelt dat hij wel voorstellen heeft gehad om samen te werken aan andere projecten, en hij beseft dat het goed is om met andere muzikanten samen te werken. ” Maar bij deze mannen voel ik me enorm op mijn gemak, heel prettig. Het zal heel moeilijk zijn om dat ooit ergens anders terug te vinden. Allemaal mensen die goede muzikanten zijn, van elkaar houden, elkaar respecteren en goed voor elkaar zorgen.”

Mooiste ervaring Zijn mooiste ervaring was meemaken hoe gelukkig Ibrahim Ferrer werd van de samenwerking aan zijn grootste droom. Ibrahim wilde erg graag een album met bolero‟s maken en daarmee gaan touren. En diep van binnen twijfelde hij of dat wel zou aanslaan. Toen die tournee werkelijkheid werd, was hij dan ook in de zevende hemel.

Havana Cultura Roberto ziet dit als een interessant project, omdat het zich richt op de huidige Cubaanse muziek. En dat is meer dan alleen salsa. Er zit ook hiphop in, en een klein beetje reggaeton. Er doen erg goede jonge zangers aan mee, waaronder één zangeres, die hij als de nieuwe revelatie van Cuba ziet. Deze indrukwekkende zangeres heet Danay Suarez. “Ik denk dat dat meisje een superster in de Cubaanse muziek wordt. Ze componeert en arrangeert, en kan alles aan van hiphop tot bolero. Ze is niet zo groot maar heeft een ongelooflijk krachtige stem. We zijn allemaal een beetje verliefd op haar, want ze heeft een fantastische instelling en een enorme spiritualiteit. Ook ben ik heel blij dat ik heb samengewerkt met Gilles. Het was de eerste keer dat ik dit soort opnames met een dj maakte, en we wisten niet wat eruit zou komen, maar uiteindelijk voelt het voor mij aan alsof we tweelingbroers zijn.”

JUNI 2010


69 Wensen “Ik zou willen bereiken dat mensen na 2 of 3 noten al weten dat ik het ben, die zit te spelen. Dat is heel moeilijk, maar we werken eraan.” Roberto zou ook graag bijdragen aan het versterken van de positie van de instrumentale muziek. Hij blijft streven naar een oprechte benadering van de muziek, en wil graag bereiken dat de mensen die een concert bijwonen zich in een andere wereld voelen. “Er is veel verwarring in de wereld, veel oorlog, economische crisis, de aarde doet raar… Ik wil de mensen graag meenemen naar een wereld van vrede, van rust en mooie dingen.” Nog een wens: Roberto wil nog eens graag naar Egypte en naar Nigeria (vanwege de connectie met de Yoruba), en ook India staat op zijn lijstje, vanwege de spiritualiteit, die hij graag een keer zelf ter plaatse wil beleven. We zijn benieuwd naar de composities die daaruit zullen voortvloeien. Wil je meer weten over Roberto Fonseca? Surf naar zijn website:

www.robertofonseca.com Wil je hem een keer zien/horen spelen? In het kader van het project Havana Cultura Live is hij op zondag 27 juni 2010 te zien op het Afro-Latino Festival in Bree (België).

JUNI 2010


70

Cubamania Festival: De weergoden verzoeken Hoe het mogelijk is weten we niet, maar één ding is haast wel zeker. Zowel de weergoden als de weermannen hebben een hekel aan Cubamania. Maar de buienradar gaf aan, dat we het na 15:00 uur redelijk droog zouden houden, met zelfs een zonnetje erbij. En dat bleek te kloppen. Ondanks de regen die al de hele morgen uit de hemel viel, druppelden om 13:00 uur al de “diehard” Cubafans binnen, gewapend met paraplu‟s en vastbesloten er weer een geweldig feest van te maken. Aan hen en aan de muziek zou het niet liggen! De aftrap was voor Grupo Havano. Deze Cubanen, plus één Belg, zijn weer een heel stuk gegroeid. Een kleine formatie met een stevige sound. Ook de volgende band, Bocason deed het goed bij het publiek. Tussen de optredens door speelde trio Los Callejeros op het terras en lokte andere muzikanten aan om mee te doen, maar dan wel akoestisch. Vervolgens beklom Septeto Trio Los Dos het podium, samen met special guest Jonas Vinent Logas uit Cuba. Ze begonnen te spelen en… warempel: de zon brak door! Ze hadden speciaal voor Cubamania wekenlang geoefend op een fantastisch repertoire. En, ik mag het eigenlijk niet zeggen, maar ik proefde bij één van hun nummers een vleugje… Bedankt jongens! Cubamania & Septeto Trio Los Dos vormen inmiddels een pact, dat niet uit elkaar te krijgen is. Grupo Síncopa hadden we al een keer eerder op ons festival. Gelukkig voor ons, waren deze Cubanen dit jaar weer op tournee in Europa. Ze hebben zich een eigen Cubaanse sound aangemeten, die het publiek zeker kon waarderen. Als laatste band stond Charanga 2.14 geprogrammeerd. We zagen hen dit jaar terecht de finale winnen van het Latin Fanatics Competition in Rotterdam, en ze toonden zich een waardige afsluiter van ons festival. Deze zondag kregen ze bovendien op het laatste moment nog versterking van niemand minder dan Alberto “Molote” Muñoz, Eduardo Alfonso Hererra en Lisi Torres! Het was feest op en voor het podium!

JUNI 2010

Onze speciale dank gaat uit naar de geluidsm kraamhouders en de medewerkers van Bosvreu en elk jaar weer voor een fantastische sfeer zor André Lambeck, voorzitter stichting Cubamania


71

mensen van First Impression, Salsa Vibez, alle muzikanten, djâ€&#x;s, de security mensen, onze vrijwilligers, ugd, maar vooral naar het trouwe publiek, dat zich door geen enkele weersvoorspelling laat tegenhouden gt. Wij hebben ook van jullie genoten!

Meer foto’s vind je op: www.salsavibez.com JUNI 2010


72

Cubamania Festival 2010

Meer foto’s vind je op: JUNI 2010


73

: www.salsavibez.com JUNI 2010


74

Je zag de mensen genieten en de gratis optredens van diverse artiesten vielen erg in de smaak. Puer dansers) brachten heerlijke, authentieke bachata en merengue uit de Dominicaanse Republiek. Jamm Puerto Plata zijn stem had geforceerd tijdens zijn eerdere optredens, maar dat werd hem vergeven. In d wel meezong, liet hij zich zeker gelden. Joan Soriano (zanger en gitarist) was duidelijk de grote animat eerst in Europa, en keek nog wat onwennig tijdens de soundcheck. Tijdens het optreden was alle verle dwenen. En daar zal de inbreng van de virtuoze Edilio Paredes en de zeer energieke ritmesectie zeker hebben gehad. Op ons YouTube kanaal zijn wat impressies te vinden.

JUNI 2010


rto Plata & band (en mer dat de bejaarde de 2 nummers die hij tor. Hij was voor het egenheid echter verr iets mee te maken

75

Music Meeting Nijmegen - Verslag zondag 23 mei Vorig jaar hadden we op dit festival geweldige concerten meegemaakt van onder meer Orquesta Aragón en LA 33. Ook dit jaar zag het programma er weer veelbelovend uit, dus ook dit jaar viel de keuze op Nijmegen. We waren er al rond half twee en de poort was al open. Snel onze polsbandjes bij de kassa opgehaald, want het concert van Roberto Fonseca in de Kathedraal zou om 14:00 uur beginnen en uiteraard wilden we daar niets van missen. We hadden natuurlijk al het nodige gehoord over deze fantastische pianist, dus de verwachtingen waren hoog gespannen. Het concert was omschreven als latin jazz met een vleugje son en dat klopte. Het is niet verwonderlijk dat deze Roberto Fonseca zo‟n veelgevraagde pianist is. De vijf topmuzikanten op het podium genoten overduidelijk van het samenspel, en wisten het publiek daarin mee te trekken. We zagen zelfs een klein jochie meedeinen en helemaal opgaan in deze muziek. Een “gouden greep” van de organisatie om deze band uit te nodigen voor de Music Meeting. Een subliem optreden, met interactie tussen de muzikanten én met het publiek. In dit magazine een kort interview met Roberto Fonseca. Park Brakkenstein is een geweldige locatie om een festival neer te zetten. Goede bereikbaarheid en voldoende parkeergelegenheid. Kindvriendelijk, met looproutes buitenom, zodat je gemakkelijk overal kunt komen. Op het grasveld voor de Haai kon je lekker zitten en liggen op een dekentje. Kinderen hadden zelfs een eigen plekje om lekker te ravotten achter de Kathedraal. De eetkraampjes, met zitjes waren erg logisch opgesteld en de markt was zo gesitueerd dat je er gemakkelijk bij kon komen. Kortom een dikke plus!

De medialounge Vorig jaar gestart en gelijk een succes. Althans dat vinden wij, want hier kun je korte workshops en intieme optredens van de diverse artiesten meemaken. De NPS neemt hier interviews af, die later worden uitgezonden. Ook een delegatie van La Excelencia gaf hier een mini-concert en een interview met de NPS. Hoewel de band net uit Schotland in Nijmegen was aangekomen, namen ze toch ook nog de tijd voor een kort interview met Latin E-magazine. En wie het concert van die avond heeft gemist, kan toch nog iets van de sfeer proeven via YouTube.

Spijt dat je deze kanjers hebt gemist? Zowel La Excelencia als Roberto Fonseca (met het speciale project Havana Cultura) zijn eind juni nog in Bree te zien op het Afro Latino festival! Onze impressie van Music Meeting was wederom: een gaaf festival, prettige sfeer, goed georganiseerd, en een uitstekende programmering. Redactie Latin E-magazine JUNI 2010

Latin E-magazine, juni 2010  

Latin E-magazine, met info over latin events, salsa, merengue, zouk, dj's, bands, festivals, party's enz.