Latin E-magazine, juli 2011

Page 1

1

Juli 2011


2

Editie 21 | juli 2011 Colofon Hoofdredactie: André Lambeck (NL) Luc Cooman (BE) Eindredactie: Caroline Bergwerf Fotografie & film: Bart Henseler Annelies Himpens Stéphanie Van Vlimmeren Jacco van Rossum Hans Gorissen Redactie bijdragen Javier Arenas Annetje Riel Cas Tuyn Gustavo Rademaker Michele van den Heuvel Joe Timmermans Susan Peeters

Website: www.latin-emagazine.nl Contact redactie: info@latin-emagazine.nl Disclaimer: Raadpleeg voor uitgebreide informatie t.a.v. aansprakelijkheid, copyright, merken en informatie van derden de volledige disclaimer op: Disclaimer Juli 2011

Het was een spannende maand... Juni leek wel voorbij te vliegen. Voordat we het wisten was het alweer juli! In het weekend van 25-26 juni waren we met een team van maar liefst 10 vrijwilligers actief op Afro-Latino en we hebben niet stilgezeten. We hebben daar 10 interviews mogen vastleggen met beeld en geluid. We spraken onder meer met Juan Luis Guerra, Jimmy Cliff, Manolito Simonet en de mannen van La Sucursal S.A. Hoewel er zaterdag wat druppels vielen, was het festival druk bezocht en heerste er een prima sfeer. Een verslag vind je verderop in dit magazine. Ook het eerste recorded interview met Juan Luis Guerra kun je al bekijken. Met dank aan Hans Gorissen voor de haarscherpe beelden en het knip– en plakwerk. In de komende weken volgen meer video‟s, dus surf af en toe naar onze website, of volg ons via Twitter. Ook zijn er in juli en augustus cd‟s te winnen, die de optredende artiesten beschikbaar hebben gesteld voor onze lezers. Verder wijzen we jullie graag op het filmfestival World Cinema Amsterdam, met onder meer een salsafilm uit Israël. Heel bijzonder! Hiervoor zijn 2 vrijkaarten te winnen. En natuurlijk besteden we aandacht aan de man op de cover: de Cubaanse singer-songwriter Pedro Luis Ferrer. En tot slot: mocht je op 16 juli in Barcelona zijn, bezoek dan vooral het 1e Salsa & Latin Jazz Festival, met optredens van Ruben Blades, Chucho Valdez en La Sucursal S.A. Ook daarover meer in deze editie. Dus waar wacht je nog op? Bladeren maar weer... van de redactie


3 Uitgaan in Nederland & België: Er zijn diverse (agenda) websites, die een goed overzicht bieden van wat er zoal te doen is op salsa & latin gebied.

Salsainfo.nl SaborTropical.be LatinMusic.be Salsagids.info (regionaal Zuid-Ned & België) SalsaSuprema.nl SalsaNieuwsbrief.nl SalsaVibez.nl (Cubaanse party’s) CubanSalsa.be Salsainfo.be

Gratis het Latin E-magazine ontvangen? Word ook gratis lid van het Latin E-magazine en maak kans op leuke prijzen. Het eerste online latin bladermagazine van Nederland en België.

Surf naar:

www.latin-emagazine.nl en meld je aan!

Prijsvragen & twitter Vorig jaar kwam je als vaste lezer automatisch in aanmerking voor leuke prijzen. Ook dit jaar bieden we weer regelmatig aantrekkelijke prijzen aan, maar je moet er wel wat voor doen: het juiste antwoord op de prijsvraag doorgeven. De prijsvragen worden geplaatst op de website. Houd die dus in de gaten, of volg ons via twitter.

Latin E-magazine is een uitgave van Salsa Info. De digitale verspreiding naar onze vaste lezers wordt verzorgd door Salsa Info, Latin Music en Sabor Tropical. Het abonnement is gratis en kan elk gewenst moment opgezegd worden via de uitschrijflink in de nieuwsbrief en webversie. Juli 2011


4

Salsa Info, Sabor Tropical en Latin Festivals

Websites met klinkende namen waar je al jarenlang terecht kunt voor betrouwbare, actuele informatie. Je vindt er party‟s, concerten, festivals in België en Nederland.

Latinfestivals.nl is voor de komende periode extra interessant, want het hoogseizoen voor festivals staat voor de deur. Lekker veel live optredens in de open lucht. Genieten!

Salsainfo.nl voor alles wat met salsamuziek en –dans te maken heeft. Dansscholen, open dagen/ proeflessen, en vooral: een uitgebreide uitgaansagenda voor Nederland!

Sabortropical.be voor alles wat met salsamuziek en –dans te maken heeft. Dansscholen, open dagen/proeflessen, en vooral: een uitgebreide uitgaansagenda voor België! Door de intensieve samenwerking tussen de beheerders van Salsa Info & Sabor Tropical vullen de twee agendasites elkaar perfect aan.

Handige tip: Maak voor beide sites een bookmark op je smartphone met behulp van onderstaande icons. Zo kom je rechtstreeks op de dagagenda. Zonder franje en zonder eerst een aantal andere pagina‟s te hoeven openen. Lekker snel. Meteen even doen?

Instructie: Voor de Nederlandse agenda surf je op je smartphone naar www.salsainfo.nl

Instructie: Voor de Belgische agenda surf je op je smartphone naar www.sabortropical.be

Links bovenaan vind je het plaatje met de bekende salsainfo-kubus. Klik daarop. Je komt dan direct op de dag-agenda terecht.

Klik op het vierkante SaborTropical-logo. Je komt dan direct op de dag-agenda terecht.

Maak op je smartphone een bookmark voor die pagina aan en voilà: je hebt een icon met supersnelle toegang tot de party‟s van die dag!

Maak op je smartphone een bookmark voor die pagina aan en voilà: je hebt een icon met supersnelle toegang tot de party‟s van die dag!

We wensen jullie een fantastische, warme en vooral swingende zomer! Juli 2011


5

Juli 2011


6

Afro-Latino Festival in Bree, 24 t/m 26 juni 2011 Een eerste impressie...

Het festival begon vrijdagavond met een lekker zonnetje. De echte liefhebbers hadden al een plek gereserveerd camping. Het festival kon beginnen. „Dance‟ was het centrale thema op deze eerste avond, waarop vooral Kat D de grote publiektrekkers waren. De tweede dag van dit „groene‟ festival dat vooral gedragen wordt door enthousiaste vrijwilligers en muzie regenweer en donkere luchten. Jammer, maar we lieten onze dag er niet door bederven. Rond half twee druppelde kon het feest weer beginnen. Er viel genoeg te genieten: lekkere hapjes en drankjes, een heus salsapaleis voor jam stage, dansinitiaties en nog veel meer. Maar uiteindelijk ging het natuurlijk vooral om de optredens. En daar z

Zo was er het Orchestre Poly-Rythmo de Cotonou uit Benin, die met hun swingende multi-ritmes en pitti tempo aanhielden. Ook de band Aníbal Velásquez y los Locos del Swing had de vaart erin. Helaas lag Aníbal z maar broer José verving hem met verve. Met hun eigenzinnige interpretatie van de traditionele vallenatomuziek, z Beide groepen traden overigens voor het eerst op in België. Ook volbloed Rastafari Bushman maakte indruk m energieke optreden. Tegen de avond stroomde het terrein vol met fans die speciaal kwamen voor de top-optred Guerra y 4:40 en Calle 13. Een superprestatie van de organisatie om op één avond zoveel grote namen neer te

Fotografie: Bart Henseler

Juli 2011


7

d om te slapen op de naastgelegen DeLuna en Blitz the Ambassador

ekliefhebbers, begon met druilerig en de eerste bezoekers binnen en r de dansfanaten, diverse dj’s, een zaten aardig wat pareltjes tussen.

ige blazerssectie een veelal pittig zelf die dag nog in het ziekenhuis, zetten ze de boel danig op zijn kop. met zijn geweldige stemgeluid en dens van Third world, Juan Luis zetten!

Juli 2011


8

Third World gaf een geweldig energieke show, ee Afrikaanse ritmes, met de geweldige stem van Bun Coore. De show werd professioneel neergezet met ze ruimte voor instrumentale solopartijen.

Met het optreden van Juan Luis Guerra bereikte de av die de bachata en merengue vernieuwde, stond daa bijna twee uur durende grootse en ontroerende show. zijn fans, of liever gezegd met zijn fans. Want jong en kende zijn liedjes en zong mee. Eén brok emotie en vo

En wie er na dit geweldige concert nog niet genoeg va Puerto Rico. Ze gingen er flink op los, met snoeiharde waardige afsluiting van de zaterdagavond.

De zondag begon heel toepasselijk met een zonnetje. H maar zeer zeker niet de minste. Opnieuw presenteerd groepen. Uit Angola was daar de charismatische zan stem bezorgde hij menigeen kippenvel tijdens een mo

Daarna beklommen Meta & the Cornerstones he dansbare Senegalese rootsreggae. De torenhoge le met zijn bijzondere en vooral positieve uitstraling. Hij treden in Europa, net als zijn publiek.

Latin-ska band Los de Abajo uit Mexico had wel zin tussen het dansende publiek. Intussen hadden de sa voor het grote podium in afwachting van het optreden Trabuco uit Cuba. Een 10-koppige band met Manolit spetterende blazersectie, en drie goden, die het pub sferen brachten.

Alsof dit nog allemaal nog niet genoeg was, kwam Jimmy Cliff uit Jamaica met zijn reggae- en soulband. glanzende kroon stond daar de man wiens nummers w niet altijd weten dat ze door hem zijn geschreven en zanger, danser, performer, arrangeur en nog v „Wonderful World‟, „You can get it if you really want‟, „M en vele andere hits kwamen voorbij stormen. Onverm zijn sociaal geëngageerde teksten. Een super showma Waarschijnlijk is dat wat hem zo jong en dynamisch ho

Voldaan door alle mooie muziek en de onvertogen g op een geweldig festival met een uiterst gevarieer verschillende podia van dit 13e Afro-Latino festival in muzikanten, de programmeurs en niet te vergeten d zich zo hebben ingezet om dit internationale festival to Graag zijn we er volgend jaar weer bij! Redactie Latin E-magazine Michele van den Heuvel

Juli 2011


9

en mix van Jamaicaanse reggae en nny Rugs en de cellosolo‟s van Cat eer veel afwisseling in de nummers en

vond zijn hoogtepunt. Deze grootheid, ar te midden van zijn fans en gaf een Hij zong de ene na de andere hit voor n oud, latino en Europeaan, iedereen ooral één groot feest!

an had, kon nog door met Calle 13 uit e, maatschappijkritische teksten. Een

Het was de laatste dag van het festival, de zich een grote verscheidenheid aan nger Bonga. Met zijn hese, krachtige ooi en ingetogen concert.

et podium, met hun aanstekelijke en eadzanger Meta Dia stal vele harten genoot zichtbaar van zijn eerste op-

n in een feestje, en eindigde feestend alsaliefhebbers al een plaatsje gezocht van de zeer populaire Manolito y su to Simonet achter de keyboards, een bliek al dansend en zingend in hoger

als grote afsluiter de legendarische Gehuld in een oranje gewaad en een we allemaal kennen, maar waarvan we gearrangeerd: Jimmy Cliff, acteur, veel meer. Bekende nummers als Many Rivers to cross‟, „Reggae Night‟ moeibaar bracht hij vol enthousiasme an, met intense liefde voor de muziek. oudt.

gezellige sfeer kunnen we terugkijken rd aanbod van wereldmuziek op de Bree. Met dank aan al die geweldige de vele hardwerkende vrijwilligers, die ot een succes te maken.

Fotografie: Bart Henseler

Juli 2011


10

Interview Juan Luis Guerra Het Afro-Latino Festival pakte dit jaar uit met een wel heel mooie primeur. Op zaterdagavond stond niemand minder dan Juan Luis Guerra op het mainstage. De sympathieke Dominicaan maakte die middag nog snel wat tijd vrij voor een kort interview met ons magazine. Om iets voor zessen konden we de camera opstellen, en precies op tijd plofte onze lange held welwillend neer op het rode bankje in de lobby van het hotel. De rust zelve, ondanks zijn strakke tijdschema. En om het voor de Belgische en Nederlandse fans wat gemakkelijker te maken, wilde hij het gesprek best in het Engels voeren, ook al spreekt hij het liefst zijn moedertaal. Welke muziek heeft ervoor gezorgd dat u muzikant wilde worden? De Beatles. Dat was misschien zelfs de eerste muziek die ik te horen kreeg. Mijn broer kocht een elpee met de titel „Meet the Beatles‟ en toen sloeg de vonk over. Ik zong al die Beatle nummers mee, en speelde ze na op mijn gitaar. En zo is het allemaal begonnen? Ja, maar ook de Dominicaanse merenguemuziek en de bachata. Daar liggen wel mijn roots. U heeft al zo’n lange carrière. Kunt u enkele voorbeelden geven van persoonlijke hoogtepunten? Wow! Ik zou zeggen, Bachata Rosa, in 1992. Dat was een echt hoogtepunt. En nu gaat het zo goed met ons. We zijn erg blij met het album „La llave de mi corazón‟, dat 7 Grammy Awards won, en nu met „Son de Guerra‟, mijn nieuwe album, dat er 3 won. Het is al een prachtige carrière, maar ik denk dat het beste nog moet komen. De samenstelling van uw band 440 is in de loop der jaren heel stabiel gebleven. De meeste bands hebben dat geluk niet. Wat is het geheim? Het is een familie. Het is één grote familie. We kennen elkaar al heel lang. Sommige bandleden zijn al 20, 22 jaar bij de groep, en één bandlid zelfs al 26 jaar, sinds het prille begin. We zijn echt net een familie. Daar komt het door. U heeft op eerdere albums en ook op het laatste album nummers opgenomen met andere artiesten, zoals Maná, en nu met Juanes en Chris Botti. Heeft u nog andere artiesten op uw verlanglijstje staan, waar u graag mee zou willen werken? Ik zeg altijd hetzelfde: Ik zou graag een bachata zingen met Paul McCartney! Heeft hij nog steeds niet gebeld? Nee, maar dat komt nog wel. Ik ben een fan van McCartney, en ik zou ook graag iets doen met Alejandro Sanz. Dat is een geweldige Spaanse muziekauteur.

Juli 2011


11

Fotografie: Bart Henseler

Juli 2011


12

Interview Juan Luis Guerra (vervolg) Wilt u nog een specifiek doel bereiken met uw muziek? Heel veel! Er is heel wat te doen op muzikaal gebied. Ik moet iets gaan doen met filmmuziek. Ik zou graag muziek schrijven voor films, en ik zou ook iets met klassieke muziek willen doen. Dus er is nog veel dat ik zou willen doen. En wat wilt u bereiken bij de mensen, die naar uw muziek luisteren? Ik wil ze blij maken, gelukkig maken. Dat is mijn visie op muziek. Wat inspireert u? Waar haalt u steeds nieuwe ideeën vandaan? Je inspiratie kun je halen uit alles wat je omringt. Ik zou zeggen: mijn gezin. Muziek is een geschenk van God, maar ook een boek kan inspireren. En de kranten! Het leven in de Dominicaanse Republiek is eigenlijk een beetje surrealistisch. Dat geeft me veel inspiratie. Sommige dingen kunnen alleen maar in het Caribisch gebied gebeuren. Dat bedoel ik ermee. U reist heel wat af. Voelt u zich onderweg ook nog altijd Dominicaan? Of bent u echt een wereldburger geworden? Ik blijf altijd Dominicaan, maar ik geniet er ook van om hier te zijn, of in Engeland of Spanje. Ik maak graag kennis met de cultuur van het land waar ik ben. Maar ik ben altijd blij als ik weer naar huis ga. Maar tegenwoordig hebben we Skype, mobiele telefoons, en allerlei handigheidjes die communicatie gemakkelijker maken. En hierna gaat u naar huis? Ja, morgen gaan we naar huis! En dan starten we in augustus een nieuwe tour in Puerto Rico. Dus u heeft straks een korte pauze. Hoeveel vrije dagen heeft u per jaar? Vrij? Niet zo veel. We gaan straks weer toeren, dus… misschien volgend jaar. En dan moet u de tijd vinden om nieuwe nummers te produceren… Ja, nieuwe nummers, een nieuwe cd… dus we moeten doorgaan. Bent u het nog niet moe? Nee hoor, muziek is mijn passie. Daar krijg ik nooit genoeg van. Ik ben gek op muziek. Behalve het toeren dan? Ach soms. Maar dat is ons werk, dat moeten we nu eenmaal doen. Dankuwel voor dit interview met ons blad, ook namens uw fans. Want ook voor hen is het heel belangrijk te weten dat u er voor hen bent. Graag gedaan. Bedankt voor de uitnodiging! Redactie Latin E-magazine Annetje Riel & Caroline Bergwerf

Kijk voor de cameraregistratie van dit gesprek op: http://youtu.be/f_ZiJN1RmBo En speciaal voor de lezers van ons magazine heeft Juan Luis Guerra een aantal albums beschikbaar gesteld. Doe mee aan de prijsvraag en sleep ook zo‟n muziekpareltje in de wacht!

Juli 2011


13

Fotografie: Bart Henseler

Juli 2011


14

Barcelona behoort tot de belangrijkste cultuurcentra van Europa, met tal van evenementen. In dit uitgebreide repertoire van festivals en evenementen ontbrak tot nu toe echter één onmisbaar element: een groots festival met grote namen uit de internationale salsa- en latin jazzscene. De populariteit van de salsa in deze stad groeit snel. Het aantal danszalen, dansscholen en bars die hun programmering op dit muziekgenre baseren is verveelvoudigd en zowel het lokale publiek als latino‟s bezoeken deze gelegenheden regelmatig. Daarom hebben de leden van de salsaband La Sucursal S.A. en hun vrienden de sprong in het diepe gewaagd. Voor de presentatie van hun nieuwe album „Sin fronteras‟ hebben ze hún ideale festival georganiseerd. Een festival dat zij graag zouden willen bezoeken en waar ze zelf ook graag op het podium zouden staan. Het SALSA & LATIN JAZZ BCN FESTIVAL is het evenement dat het gat opvult. Zowel voor de lokale liefhebbers van dit genre (dansers, muziekliefhebbers, muzikanten...) als voor het latinopubliek, dat de concerten van deze internationale artiesten altijd enorm waardeert.

Juli 2011


15

SALSA & LATIN JAZZ BCN FESTIVAL - 16 juli 2011 Rubén Blades, Chucho Valdés y La Sucursal S.A.

Rubén Blades en Chucho Valdés zijn levende legenden binnen de latin muziek. Ze behoren tot de belangrijkste en meest charismatische artiesten van de laatste 50 jaar. De Panamees Rubén Blades heeft enkele van de meest verkochte albums uit de geschiedenis van de salsa op zijn naam staan. Hij schreef en zong het overbekende nummer „Pedro Navaja‟. Zowel salseros als andere muziekliefhebbers waarderen hem om zijn uitstekende muziek, zijn maatschappelijke betrokkenheid en artistieke kwaliteit. De Cubaan Chucho Valdés, zoon van Bebo Valdés, is een gevestigde waarde in de wereld van de latin jazz en de Afro-Cubaanse muziek, die de latin jazzwereld permanent heeft veranderd. Hij heeft zeven Grammy‟s en ontelbare internationale prijzen op zijn conto staan. Tijdens het Salsa & Latin Jazz BCN Festival treedt hij op met The Afro-Cuban Messengers, de groep waarmee hij zijn aangrijpende laatste album „Chucho‟s Steps‟ heeft opgenomen. De bandleden van La Sucursal S.A. hebben op hun beurt Barcelona, de stad die hen heeft opgenomen, een plaats gegeven in het internationale salsapanorama. Zij vormen momenteel de meest bereisde salsaband van het land. Ze hebben live optredens verzorgd door heel Europa. Tijdens het SALSA & LATIN JAZZ BCN FESTIVAL presenteren ze hun nieuwe album „Sin fronteras‟. 16 juli | Poble Espanyol | Van 18.00 – 24.00 uur | Voorverkoop 30€ / Aan de kassa 35€ | Ticketmaster.es

Kijk voor meer informatie op: www.salsaylatinjazz.com Juli 2011


16

Concert Ricky Martin Op zondag 10 juli geeft pop- en latin superster Ricky Martin een concert in de Heineken Music Hall in Amsterdam. Veelvuldig Grammy-winnaar Ricky Martin is de grootste latin music figuur van deze generatie en geliefd bij fans over de hele wereld. De laatste keer dat Ricky Martin in Nederland te vinden was dateert alweer uit 2006, maar nu is het tijd om zijn nieuwe album „Musica + Alma + Sexo‟ ook in Amsterdam te vieren met een spetterend optreden. ‟s Werelds bekendste latino vermaakt al sinds de jaren „90 iedere muziekliefhebber met zijn zomerse en opzwepende hits, afgewisseld met meeslepende ballads. Zowel in het Engels als in het Spaans heeft deze heupwiegende superster bewezen een fantastische show neer te kunnen zetten en dus zal Amsterdam komende zomer ook iets hebben om naar uit te kijken! Ricky Martin stond al vroeg in de spotlights als Latijns-Amerikaans tieneridool en zanger van de band Menudo. Vanaf 1991 ging hij solo en met succes: hij bracht vier Spaanstalige albums uit voordat in 1999 zijn eerste Engelstalige cd verscheen. De definitieve doorbraak kwam in 1995 toen hij zijn single 'Maria' uitbracht. Niet veel later werd hij wereldwijd omarmd met zijn WK voetbal single (1998) 'La Copa de la Vida' en het aanstekelijke „Livin‟ La Vida Loca‟ uit 1999.

Verkrijgbaar bij: Most Wanted

Vele albums volgden en in februari van dit jaar is na twee jaar afwezigheid 'Musica + Alma + Sexo' (Music, Soul, Sex) verschenen. De eerste single van deze cd, 'The Best Thing About Me Is You' is een duet met Joss Stone. Ricky Martin heeft ook een eigen stichting, The Ricky Martin Foundation, waarmee hij zich inzet voor kinderrechten en de bescherming van kinderen in de hele wereld. Het Amerikaanse Billboard benoemde Martin tot 'An international pop icon and Latin Music's Global Ambassador' en door de Latin Recording Academy werd hij uitgeroepen tot 'Person Of The Year'. Ricky Martin heeft in zijn carrière meer dan 60 miljoen albums verkocht.

Heineken Music Hall - Amsterdam Zondag 10 juli 2011 Entree: € 76,- / € 56,Aanvang: 20.00 uur Kaartverkoop via www.livenation.nl Juli 2011


17

Musica Alma Sexo - World Tour - Zondag 10 juli - Amsterdam

Juli 2011


18

Juli 2011


19

Polé Polé Gent 2011 Polé Polé op de Gentse Feesten van 16 t/m 25 juli (Graslei - Korenlei) Polé Polé - La Fiësta Total! - Tussen 16 en 25 juli doet Polé Polé het weer! Een waanzinnig liveconcept in de historische Gentse binnenstad. Een drijvend festivaldorp, 40 livebands, het publiek op het water. Het beste uit pop, latin en world in een waanzinnig decor... En natuurlijk, de legendarische afterparty´s!

Meer info: www.polepole.be

Juli 2011


20

U was fantastisch!

Meer dan 75.000 bezoekers genoten de voorbije 3 dagen van meer dan 40 concerten, bezochten de kunsttentoo geperst suikerrietsap in het Solidarity Village en deden zich te goed aan de meer dan 50 world food keukens in d Jij en 74.999 feestbeesten werden van hun sokken geblazen door enkele topconcerten waaronder:  onze Belgische trots Arsenal, Absynthe Minded en onze 8 Wanted!-bands die stuk voor stuk de Fiesta tent in lich  het duet Selah Sue-Patrice,

     

de afsluiter Dub Inc (featuring Omar Perry) die de Titan-menigte vanuit zitpositie de lucht in liet springen, een uit de bol gaande menigte voor Puggy, onze Wanted!-revelatie uit 2007, het explosieve hiphopduo Method Man & Redman, het afscheidsconcert van Ojos de Brujo,

DJ Shadow die letterlijk uit zijn bol ging en het Malinese trio SMOD, de ontdekking dit jaar. De lijst kan nog eindeloos aangevuld worden, maar wij zien u graag volgend jaar terug, eind juni voor de 23 steeditie! komen. Denis Yoshi uit Berchem en Delphine Van den berge uit Anderlecht zijn de gelukkige winnaars van onze Co

Juli 2011


21

onstelling Cool Art Café, dansten mee met de Flash Mob, flaneerden door onze Souks, nipten aan een glas vers de GoedEten Straten.

hterlaaie zetten,

! Twee mensen zullen vanaf volgend jaar trouwens voor de rest van hun leven gratis naar Couleur Café kunnen ouleur Café For Life-wedstrijd. Proficiat!

Juli 2011


22

Juli 2011


23

Juli 2011


24

Juli 2011


25

Alweer het 6e jaar voor Hennes Latin Stage! Na het succesvolle 5-jarig lustrum van vorig jaar, gaan we gestaag door: dansen op en genieten van de Cubaanse klanken, die wederom weerklinken over het Valkhof te Nijmegen. Programma Hennes Latin Stage voor de Zomer-en Vierdaagsefeesten 2011: zaterdag 16 juli en zondag 17 juli: Rey Cabrera Y Sus Amigos maandag 18 juli en dinsdag 19 juli Estudiantina Ensemble woensdag 20 juli Orquesta Salsabor donderdag 21 juli en vrijdag 22 juli Los GuaSoneros de Guantรกnamo Cuba komt naar Nijmegen. Het is feest en iedereen is uitgenodigd!

Voor info kijk ook op www.henneslatinstage.nl

Juli 2011


26 Op 15 juli viert Fiesta Macumba haar driejarig bestaan op de locatie waar het Latijns-Amerikaanse feest haar oorsprong vindt: Pakhuis Wilhelmina in Amsterdam. Speciaal voor de gelegenheid heeft Fiesta Macumba het Chileense „Andean Bass‟ trio Matanza uitgenodigd om een liveshow te verzorgen. Antartek labelgenoot Green Pepper Boy is ook aanwezig om het tropische gehalte nog meer op te schroeven. Fiesta Macumba heeft door de jaren heen plaatsgevonden op verschillende locaties in Amsterdam. Wat begon als een sporadisch feest in Pakhuis Wilhelmina vond vorig jaar onderdak in de Bitterzoet als maandelijkse clubavond op de donderdag. In mei 2011 was het onderdeel van de officiële afterparty van het Amsterdamse Bevrijdingsfestival in Winston Kingdom en in juni vond een editie plaats in poptempel Paradiso. Voor de bijzondere editie van 15 juli wijkt Fiesta Macumba uit naar de plek waar het drie jaar geleden allemaal begon: het aan de IJ-oevers gelegen Pakhuis Wilhelmina.

Tijdens het driejarig bestaan van Fiesta Macumba wordt er flink uitgepakt met speciale gasten. Producers-trio Matanza en Green Pepper Boy, beide acts afkomstig van het jonge Amsterdamse label Antartek Records, brengen het Andesgeluid in een nieuwe opzwepende verpakking vol funky tropical bass ritmes. Deze Chilenen onderbreken hun Europese tour speciaal voor Fiesta Macumba‟s driejarig bestaan! Natuurlijk zijn er naast deze twee acts ook de usual suspects weer achter de decks te vinden: resident dj‟s Rodrigo en Poto Peludo. Het wordt ongetwijfeld een wilde nacht vol onweerstaanbare tropical bass, rock mestizo, reggaeton en merengue!

Matanza Matanza is het samengevoegde werk van Vicente Bassquez, Spec en Rodrigo Gallardo, de ultieme combinatie van Andes vs. Street House. Hun carrière begon vier jaar geleden met het draaien in de clubs van Santiago de Chile. Spec en Vicente waren destijds de koningen van turntablism in de Chileense hiphop scene, maar na een trip naar Buenos Aires begon hun liefde voor housemuziek te bloeien. Rodrigo Gallardo voegde zich vervolgens met zijn Andes-sound bij de groep. Samen ontstonden producties met Andes- en tropische invloeden gemixt met de geluiden van de straten van Chicago. Onlangs bracht Matanza zijn EP „Apolinar‟ uit, die gratis te downloaden is via onderstaande link. De twee remixes op de deze release zijn van de hand van Daniel Klauser en Hat+Hoodie. Download „Apolinar EP‟ van Matanza: www.antartekrecords.com/item/apolinar

Datum: 15 juli 2011 Locatie: Pakhuis Wilhelmina Live: Matanza (Chili) DJs: Green Pepper Boy, Rodrigo en Poto Peludo Host: MC Mauro Deur open: 20.00 uur Entree: €6,Fiesta Macumba: www.facebook.com/FiestaMacumba Juli 2011


27

Fiesta Macumba viert 3-jarig bestaan met Chileense live act Matanza

Juli 2011


28

Elke donderdag van 20.00-22.00 uur

Juli 2011


29

Juli 2011


30

Fernandes Zomercarnaval presenteert ‘New York Spanish Harlem Orchestra exclusief op Fernandes Zomercarnaval

Foto: Jerry Lacay

Fernandes Zomercarnaval

Het Fernandes Zomercarnaval vindt jaarlijks plaats in de binnenstad van Rotterdam. Het veelkleurige tropische eve een van de grootste evenementen van ons land. Jaarlijks reizen een kleine miljoen bezoekers af naar de havenst mee te vieren. De Straatparade (30 juli) is traditiegetrouw het kleurrijke hoogtepunt van het evenement; de 2,5 km l jaarlijks de meeste bezoekers. Maar ook de Queen Election (23 juli) en de Fernandes Battle of Drums (29 juli) zijn van het evenement. Dit jaar won Fernandes Zomercarnaval de Nationale Evenementenprijs voor Beste Stadspromo Juli 2011


31

Salsa’ op Coolsingel

enement is in de 27 jaar van haar bestaan uitgegroeid tot tad om het tropische feest van Fernandes Zomercarnaval lange optocht van praalwagens en carnavalsgroepen trekt inmiddels uitgegroeid tot populaire programmaonderdelen otie Evenement.

Nog maar één maand en een van de grootste gratis evenementen van Nederland barst los in Rotterdam: het Fernandes Zomercarnaval transformeert op 30 juli de havenstad in een grote tropische dansvloer met de komst van het legendarische Spanish Harlem Orchestra. Spanish Harlem Orchestra is de headliner van de Live On Stage programmering op de Coolsingel op 30 juli. De 13-koppige band staat wereldwijd bekend als een sensationele en authentieke latin formatie met bekend muzikanten uit de salsascene, waaronder Oscar Hernández, Jimmy Bosch, Ray de la Paz en vele anderen. De band wordt speciaal voor Fernandes Zomercarnaval naar Nederland gehaald. Ook reggaezanger Ziggi Recado en El Gatto treden op. Het Live On Stage programma maakt onderdeel uit van de Straatparade, die op 30 juli vanaf 13.00 uur door de Rotterdamse straten trekt. Met de komst van Spanish Harlem Orchestra op 30 juli is het Fernandes Zomercarnaval wéér gelukt om een grote naam uit de latin muziekwereld naar Nederland te halen. Spanish Harlem Orchestra is opgericht door salsa-icoon Oscar Hernández, die al eerder samenwerkte met legendes als Willie Colón, Celia Cruz, Tito Puente en Ray Baretto. De naam van de band grijpt terug naar de wijk Spanish Harlem in New York waar veel Spaanstalige immigranten zich vestigden in de jaren ‟70. Spanish Harlem Orchestra staat erom bekend dat het de traditie en cultuur van dat tijdperk nog steeds hoog houdt. Oscar Hernández: “We vertegenwoordigen de sound en feel van toen, pure New York Salsa”. Ook El Gatto en Ziggi Recado maken op 30 juli hun opwachting op Bavaria Stage op de Coolsingel. De reggaesensatie Ziggi Recado heeft Antilliaanse roots en laat weten dat het een “dream come true” is om op te treden voor zo‟n grootschalig publiek als bij het Fernandes Zomercarnaval. Bij zijn optreden brengt hij een speciale soca-set ten gehore.

23 juli: Queen Election 29 juli: Fernandes Battle of Drums 30 juli: Straatparade

Meer informatie:

www.zomercarnaval.nl Juli 2011


32

Kom het zomercarnaval vieren met People‟s Choice!

Het Zomercarnaval zoals we het nu kennen is ooit begonnen als een klein feestje. Nu, 27 jaar later, trekt het ruim 900.000 bezoekers. In 1984 werd de Stichting Antilliaanse Zomercarnaval opgericht, om de tradities en het carnaval van de voormalige Nederlandse Antillen te blijven vieren. Wat velen niet weten is dat de eerste editie (1983) in Utrecht werd gehouden. In 1984 verhuisde het carnaval echter met de nieuwe stichting naar Rotterdam. Dit was een stevige basis voor het Zomercarnaval, dat wij nu kennen. Een persoon die er sinds het eerste uur bij is, is Venicia Cook, afkomstig uit Aruba, een echte carnavalsliefhebster in hart en nieren. In 2009 tijdens het 25-jarige jubileum van het Zomercarnaval is ze hiervoor beloond met een plakkaat van de Stichting Zomercarnaval. In 1987 heeft ze de carnavalsgroep People's Choice uit Spijkenisse opgericht. Venicia is niet alleen groepsleidster, maar ontwerpt ook de kostuums, die elk jaar een andere thema hebben. Dit jaar is het thema India‟s Sunrise (India‟s Zonsopgang), met als basiskleur goud. Door de jaren heen heeft Venicia alle prijzen gewonnen als individuele deelneemster en met de groep People‟s Choice. In 2010 is eindelijk de ontbrekende prijs gewonnen: de koningin van het zomercarnaval werd aangeleverd! Dit jaar wil People‟s Choice haar titel verdedigen met Koningin Sulimar Cook (foto rechts). Zij is het nichtje van Venicia Cook en loopt als sinds haar derde jaar mee. Hoewel ze pas 25 lentes jong is, mag ze zich toch een oude rot in het vak noemen. Het carnaval is haar als het ware met de paplepel ingegoten. Sulimar heeft een Bachelor in International Business en een Master in International Development Studies, en werkt momenteel als medewerker Communicatie & PR bij een stichting die zich inzet voor adequate watervoorziening en sanitatie in ontwikkelingslanden. Een slimme, maar ook een beeldschone Koningin, die een serieuze kans maakt op de titel. Steun Sulimar met haar grootste passie, en laat haar droom uitkomen door wekelijks op haar te stemmen. Ga naar de website www.kiesjequeen.nl en stem op Sulimar Cook Als Sulimar geen Koningin wordt, loopt People‟s Choice als nummer 21 in de parade op 30 Juli in Rotterdam. Helaas is het niet meer mogelijk om je voor dit jaar aan te melden voor het carnaval. Wil je meer informatie over deelname? Stuur dan een e-mail naar info@peoplescchoice.com Juli 2011


33

Ga naar de website www.kiesjequeen.nl en stem op Sulimar Cook (let op: 1 stem per ip-adres) Juli 2011


34

Pedro Luis Ferrer vindt de Cubaanse muziek opnieuw uit: Revolutionaire liederen onder zijn eigen voorwaarden

“Ik zal me nooit door iemand anders laten vertellen hoe revolutionair ik ben,” verklaart de Cubaanse muzikant Pedro Luis Ferrer, wiens album Rústico in de VS uitkwam op 8 maart 2005 onder het label Escondida. “Als mensen tegen mij beginnen over het concept van „Cubaansheid‟ zeg ik dat ik de Cubaan ben die ik wil zijn. Ik ben mijn eigen versie van wat Cubaans is. Mijn eigen versie van de changüí, mijn eigen versie van de son, mijn eigen versie van de trova. Ik ben zelfs mijn eigen versie van de Cubaanse revolutie!” Zijn behoefte aan vrijheid is een constante factor in zijn oeuvre. Hij put uit de rijke muzikale traditie van zijn land en geeft deze een nieuwe betekenis. Zo creëerde hij de term „changüisa‟, om zich in alle vrijheid te kunnen baseren op de traditionele changüí, maar er met de inbreng van andere elementen een eigen draai aan te kunnen geven. Daarnaast heeft Ferrer geen eigen band meer, maar kiest hij voor het werken in een bunga. “Een bunga bestaat uit een aantal willekeurige personen die kleine groepen vormen, en die puur spelen om het plezier van het spelen,” legt Ferrer uit. “Er is geen vast formaat. Iedereen kan een instrument meebrengen: een accordeon, een trommel; of een fles voor het ting-ting-geluid! En zo spelen wij: we laten de instrumenten rouleren en introduceren nieuwe elementen wanneer we daar zin in hebben.” Die nieuwe elementen variëren van vrijwel verloren Cubaanse tradities, tot instrumenten van elders en moderne songwritingtechnieken. Zo zijn op het album Rústico onder meer de Peruaanse cajón, de van oorsprong Afrikaanse marímbula, en een Afrikaanse clave te horen. Ook de teksten combineren traditie met een nieuwe insteek. In het nummer „Fundamento‟ leidt een bezoek aan de groentenmarkt tot de conclusie dat een papaja of mango vrijwel een heel maandsalaris kost. De teksten geven dan ook scherpe kritiek op de Cubaanse realiteit. “Traditionalisten in Cuba zullen je waarschijnlijk vertellen dat mijn muziek niet zo traditioneel is als het lijkt,” zegt Ferrer. “Ik gebruik de traditie om te vernieuwen, om gescheiden onderdelen weer bij elkaar te brengen. Om achtergelaten elementen weer naar voren te halen. Mensen gebruiken traditie als een communicatiemiddel, maar na verloop van tijd worden die tradities zo cliché, dat ze gaan vervelen. Door deze tradities opnieuw uit te vinden, komen ze weer tot leven voor het publiek.”

Nieuwsgierig geworden? Kijk en luister op www.myspace.com/jazzconexion Juli 2011


35

Juli 2011


36

Tangible: de sensuele, spirituele wereld van Pedro Luis Ferrer In een oud huis in Havana, plukt een aardse filosoof ritmes en melodieën uit de lucht en van de rijke Cubaanse muziekbodem. Hij werkt alleen of met vrienden en familie. Danswijsjes uit de suikerrietvelden en straatmuziek verandert hij in magisch-realistische vrijheidsverklaringen, terwijl de kleinkinderen in- en uitrennen. Buiten wordt een kip geroosterd. Dit is de sensuele filosofische wereld van de non conformistische Cubaanse musicus, Pedro Luis Ferrer. In zijn meest recente album Tangible blijft de bekende singer-songwriter Cubaanse tradities omzetten in een krachtige kreet om vrijheid van denken en intellectuele bevrijding “Wanneer een mens in staat is om zich de verandering van de wereld om hem heen voor te stellen, dan leidt dit onvermijdelijk tot verandering”, aldus Ferrer. Toch blijft Ferrer met zijn geluid en beelden stevig op de traditionele grond. Hij haalt zijn inspiratie uit de changüí van de bergen rond Guantánamo, de ballades van de Cubaanse son, en steeds vaker uit de blazersarrangementen van jazzgrootmeesters zoals Pérez Prado en Beny Moré. Die toevoeging van blazers en keyboards, is nieuw voor Ferrer. Het titelnummer „Tangible‟ sprankelt met blazerpartijen die dansers de vloer op lokken. Ferrer heeft een eigen dynamisch Cubaanse palet ontwikkeld. Hij noemt het changüisa, de vrouwelijke vorm van het woord changüí, om het muzikale latino machismo aan de kaak te stellen. Het is een manier om de traditie te omarmen, maar niet slaafs te volgen. De levendigheid van Ferrers opnames is te danken aan de spontane manier waarop ze worden vastgelegd. Ferrer komt regelmatig samen met een aantal vrienden en familieleden om bij hem thuis nummers op te nemen. En sommige partijen worden live opgenomen, zoals de marímbula, cajón, bongo, clave, tres, gitaar en piano. Zo blijft het echte live effect behouden. Ferrer weigert om het heden te laten dicteren door het verleden. “We vergeten dat veel dingen die nu als traditioneel en cliché worden beschouwd, ooit nieuw waren.” Op dit album maakt hij die verfrissende aanpak tastbaar oftewel “tangible”.

Meer info: www.jazzconexion.com Juli 2011


37

Juli 2011


38

Open Air Salsa Club Weert, 4 augustus 2011

In het hart van de Weerter binnenstad zet Salsa Club Weert (S.C.W.) voor de negende keer haar jaarlijkse Open Ai Salsafeest op touw. Dit Caribische dansfeest is gratis toegankelijk en vindt plaats op donderdag 4 augustus van 18.00 tot 24.00 uur op de Oude Markt, aan de voet van de monumentale Martinuskerk. Deze populaire salsa-avond heeft zich al een vaste plaats verworven in de agenda‟s van zowel salsaliefhebbers als niet-dansers. De grote dansvloer en omringende terrassen bieden volop gelegenheid om te dansen of om als toeschouwer te genieten van de unieke latin sfeer. De Oude Markt en de omliggende terrassen vormen de perfecte coulissen voor een erg gezellig en intiem salsafeest in de open lucht. Net als andere jaren heeft S.C.W. enkele demonstraties en gratis workshops voor jong en oud op het programma staan. Zo kunnen belangstellenden om 19:30 uur deelnemen aan een „workshop salsadansen voor beginners‟ waaraan uit enthousiasme altijd ook weer veel ervaren salsadansers meedoen. Tijdens het Open Air Salsafeest tekenen dj‟s Freddy en Robin voor afwisselende en zeer dansbare salsa, bachata merengue en zoukklanken.

Meer informatie over het „Salsa Club Weert Open Air‟, danslessen, feesten, workshops en andere activiteiten is te vinden op: www.salsaclubweert.nl

Juli 2011


39

ir n

s s e

a â€&#x;,

a,

n

Juli 2011


40

Juli 2011


41

Juli 2011


42

Juli 2011


43

Juli 2011


44

Salsa Tel Aviv is een sensuele, swingende en uitermate geestige romantische komedie van de Joods/Mexicaanse regisseur Jorge Weller die zich afspeelt in de underground salsacultuur van Tel Aviv. Salsalerares Vicki (Angélica Vale, bekend als de Mexicaanse Ugly Betty) vertrekt naar Israël op zoek naar haar ex-man Beto in de hoop haar gezin te herenigen. Op aanraden van Beto verkleedt ze zich als non om Israël gemakkelijker binnen te komen. In het vliegtuig ontmoet ze de slimme, charmante Yoni, die haar bijstaat tijdens haar allereerste vlucht. Langzaam maar zeker ontstaat er een onmiskenbare, maar totaal ongepaste spanning tussen de twee. Zij is immers een „non‟, hij is verloofd.

Win 2 vrijkaarten voor deze film! Zie: www.latin-Emagazine.nl

Bij aankomst in Israël wordt Angélica weer herenigd met Beto en Yoni keert terug naar zijn verloofde Daphne. Toch blijft de aantrekkingkracht tussen de twee. Wanneer Vicki begint met het geven van salsalessen aan Yoni, is het hek van de dam. Hun liefde is niet meer te negeren en ze worden hopeloos verliefd op elkaar. Maar door de verschillen in cultuur, religie en sociale waarden én een jaloerse Beto en vastbesloten Daphne op hun hielen, komt hun liefde voor de ultieme test te staan. Een heerlijke feel good movie vol zomerse muziek over de kracht van liefde en dans. Jorge Weller | Israël, Mexico | 2011 | 100‟ | Spaans, Hebreeuws gesproken, Engels ondertiteld Juli 2011


45

Las acacias Ruben is een eenzame vrachtwagenchauffeur die al jaren dagelijks hout transporteert van Asunción del Paraguay naar Buenos Aires. Maar op een dag verandert zijn reis over de snelweg. Wanneer hij ‟s ochtends vertrekt vanuit een motel in de buurt van Asunción, verschijnt de jonge vrouw Jacinta. Zij moet naar Buenos Aires. Ruben neemt haar mee en komt er achter dat hij niet alleen een belofte aan de vrouw deed, maar ook aan haar acht maanden oude baby Anahi. Ze zijn de komende 1.500 kilometers aan elkaar verbonden. Tijdens deze reis groeit de relatie tussen Ruben en Jacinta. Zonder dat ze veel praten of vragen aan elkaar stellen, leren ze elkaar kennen en voelen zich steeds meer met elkaar verbonden. Regisseur Giorgelli maakte de film nadat hij zijn vader verloor. De eenzaamheid en angst die hij toen voelde en de hoop op een eigen gezin, inspireerden hem voor dit verhaal over een reis met weinig woorden, zonder stil te vallen. Pablo Giorgelli | Argentinië, Spanje | 2010 | 85‟ | Spaans gesproken, Engels ondertiteld

Juli 2011


46

Medianeras Deze frisse en charmante debuutfilm volgt het leven van Martin en Mariana in Buenos Aires. Deze twee zoekende zielen leiden een eenzaam leven in de grote, drukke stad, maar hunkeren ondertussen naar liefde. Martin brengt veel tijd achter zijn computer door, al surfend op het internet. Mariana, net bijgekomen van een gebroken hart, ontwerpt etalages en heeft haar appartement vol staan met paspoppen. Vanuit hun appartementen zouden ze elkaars flat kunnen zien, maar een nutteloze muur verhindert dit en zorg ervoor dat ze elkaar niet kennen. Toch blijken de twee zielsverwanten. Soms passeren ze elkaar, maar ze zijn zich nooit van de ander bewust. Ze bezoeken dezelfde videotheek, maar worden gescheiden door een rek met films. Ze zitten vlak bij elkaar in de bioscoopzaal, maar het is te donker om elkaar te zien. Het is de stad die Martin en Mariana samenbrengt, maar die hen ook van elkaar gescheiden houdt. Taretto brengt met het vertederende Medianeras een hommage aan de uitdagingen van het grootstedelijke bestaan en vertelt een liefdesverhaal over mensen die, ondanks tegenslagen, de bereidheid hebben om de wereld opnieuw te ontdekken. Gustavo Taretto | ArgentiniÍ, Duitsland | 2011 | 91’ | Spaans, Duits gesproken, Nederlands ondertiteld | Distributie: Cinemien

Juli 2011


47

Riscado Het grandioze regiedebuut van de Braziliaanse Gustavo Pizzi geeft een intieme kijk in het leven van de kwetsbare actrice Bianca, een debuutrol van Pizzi‟s vrouw Karine Teles, die haar personage met klassieke gratie en klasse weet neer te zetten. Voor haar rol ontving ze op het Rio International Film Festival 2010, waar de film zijn wereldpremière beleefde, de prijs voor Beste Actrice. Sommigen werken keihard, dag en nacht, om hun doelen te bereiken en hun dromen te realiseren. Maar soms is zelfs dat niet genoeg en lijkt de enige succesfactor „het toeval‟ te zijn. Wat is de rol dan van het toeval? Hoeveel hangt af van je kunnen en hoeveel van geluk? Bianca is een uitmuntende actrice, maar het theater brengt nog geen brood op de plank. Om wat geld bij te verdienen, werkt ze, verkleed als klassieke filmdiva‟s, als promotor. Een frustrerende en vernederende baan. Dan krijgt Bianca een rol in een grote, internationale productie. De regisseur is echter zo geïnspireerd door haar, dat hij het personage verandert in een versie van Bianca. Is dit haar grote doorbraak of druist het in tegen alle principes en dromen waar zij ooit in geloofde? Gustavo Pizzi | Brazilië | 2010 | 85‟ | Spaans gesproken, Engels ondertiteld

www.worldcinemaamsterdam.nl Juli 2011


48

Vrijdag 12 augustus: Yuri Buenaventura

Don Omar Don Omar is een van de eerste echte supersterren uit de reggaeton, een relatief nieuw muziekgenre uit Latijns-Amerika.

Salsatopper uit Buenaventura, Colombia Frankrijk een monsterhit scoorde in 1 „Ne me quitte pas‟ van Jacques Brel.

In 2003 breekt hij internationaal door met „Dale don Dale‟. Daarna volgen grote successen als „Salió el Sol‟, „Angelito‟ en „Conteo‟. Zijn muziek wordt gebruikt als soundtrack voor de bekende Hollywoodfilm „Fast & Furious‟, waarin hij zelf de rol van Rico vertolkt. Don Omar is „the Godfather‟ van de hedendaagse latin pop. Op Youtube haalt één video van zijn hit „Danza Kuduro‟ 160 miljoen views! Een fenomeen, exclusief in Hoogstraten.

Kewdy de los Santos

Kewdy de los Santos is een bacha -zanger/-componist van Haïtiaanse afko Afro roots bezorgen hem een swing en ee die je zelden bij latino bachateros hoort of Bekijk het Youtube filmpje van een liveop een lege tv-studio en je wordt instant Kewdy! Hij noemt zichzelf „El Gato Malo‟, eerste grote hit.

www.antilliaansefeesten.be

Juli 2011


a, die in 1996 met

atagitarist/ omst. Zijn en groove ziet. ptreden in fan van naar zijn

49

Antilliaanse Feesten 12 & 13 augustus 2011 Bereid je alvast voor op de hete, zwoele latin & Caribische muziek van de topartiesten die dit jaar in Hoogstraten gaan optreden !

Roy Cape All Stars Soca peetvader uit Port of Spain, Trinidad, die nog steeds aan de weg timmert. Destra Garcia startte haar carrière in zijn orkest. Rita Jones en Dexter Stewart zijn nu de zangers v

Yumuri (foto onder) Salsa-topper uit Havana, Cuba. Ook bekend als „Yumuri y Sus Hermanos‟. Moises ‟Yumuri‟ Valle is de broer van die andere orkestleider Orlando „Maraca‟ Valle. Yumuri, eindelijk in Hoogstraten!

Ook op vrijdag: App‟tijt Silvio Mora Choc Quib Town El Micha Rebels Band Kuenta y Tambu

Juli 2011


50

Op zaterdag 14 augustus: Machel Montano De allergrootste soca-artiest (uiteraard uit Trinidad) komt opnieuw naar Hoogstraten. Begin dit jaar bevestigde hij zijn sterrenstatus door in zijn thuisland de International Soca Monarch wedstrijd - beter als bekend als de „Superbowl of Soca Music‟ - op zijn naam de schrijven. Montano is nu dus officieel de „king of soca‟... wij voorzien alvast een vorstelijke ontvangst!

Fally Ipupa De meeste Caribische muziekstijlen behoren tot de muziek van de Afrikaanse diaspora... de roots van de Antilliaanse Feesten liggen dus zeker ook in Afrika. De jonge Congolees Fally Ipupa vermengt soukous en traditionele stijlen (zoals rumba & african style) met moderne invloeden. In 2006 brak hij door met ‘Droit Chemin’ en in enkele jaren tijd groeide hij uit tot hét icoon van de nieuwe generatie Afrikaanse artiesten. Van zijn meest recente album „Arsenal De Belles Melodies‟ gingen er reeds 100.000 exemplaren over de toonbank, waarvan 40.000 in de eerste week. Met deze astronomische verkoopcijfers brak hij alle records voor een Congolese artiest. Zijn optreden in Hoogstraten wordt zijn Beneluxpremière.

Alex Bueno De Dominicaanse merenguezanger is al meer dan dertig jaar een begrip in de latin wereld. In 1998 veroverde hij met zijn allereerste bachataalbum „Bachata A Su Tiempo‟ de Amerikaanse markt: het begin van de ontvoogding van dit typische Dominicaanse muziekgenre.

Grupo Galé Salsaorkest uit Medellín, Colombia onder leiding van el Maestro Diego Galé; Grupo Galé heeft het patent op de meest dansbare salsa van het universum.

Punky Donch Roy Cape All Stars Queen Ifrica & Tony Rebel Manolín “El Médico de la Salsa” Sonámbulo La Piñata Solo Dos Rebels Band Juli 2011


51 MANOLIN "EL MEDICO DE LA SALSA" De „dokter van de salsa‟ hing kort na zijn medische studies de stethoscoop aan de haak en ging op tour... vandaag, zo‟n 20 jaar later, is hij een van de grootste salsa-sterren in zijn thuisland Cuba. Zijn grootste hit „La Bola‟ stond meer dan een jaar lang onafgebroken in de Cubaanse hitparade.

www.antilliaansefeesten.be

Juli 2011


52 Het volledige programma schema is nu te downloaden op onze website, via deze link. We hebben nog een grote naam kunnen toevoegen aan het programma, dankzij Michael Deira uit Paramaribo. Want de Antilliaanse Feesten zonder Surinaamse groep, dat kan toch niet! Het Joker podium wordt op vrijdag geopend door App'tijt en gastzanger Damaru. <<"Mi Rowsu" 3>> van Damaru was een onwaarschijnlijk grote hit in Suriname en Nederland. DJ's in de Palacio de la Salsa. Op vrijdag 12 augustus verwelkomen we: dj Donnie (NL), dj Tico (B/Chili), dj Diego (D) en dj ChÊ (NL/Argentina). Op zaterdag 13/8 vier verse krachten: dj Mixto (NL/Ant), dj Da Yunfa (NL), dj Sigi (Nl/Curaçao) en dj Santi (B/DomRep)

Juli 2011


53

Juli 2011


54 Sondeluz: Learn to dance „Salsa Cali Style‟ Als je bedenkt dat de Colombiaanse salsa in haar basisvorm wereldwijd zo'n beetje de meest gedanste stijl is (in vrijwel heel Latijns-Amerika, behalve het Caribisch gebied) en dat de Colombiaanse muziek al jarenlang veel gedraaid wordt in de meeste salsaclubs, is het eigenlijk verbazingwekkend dat er zo weinig salsavideo's over deze stijl verkrijgbaar zijn. Deze video probeert dat gat te dichten en doet dat op een briljante manier. Of je nu van deze stijl houdt of niet, deze video geeft je waar voor je geld. Ten eerste wordt er niet zuinig gedaan met het lesmateriaal. Er is aandacht voor verschillende voetenwerkpatronen uit de traditie van de Pachanga en de Boogaloo, en verschillende pittige acrobatische figuren. Ten tweede worden de demonstraties verzorgd door getalenteerde topdansers met een vlekkeloze techniek, en met die natuurlijke 'latin touch', waar wij ons natuurlijk op verheugen. Ten derde zijn de instructies zeer goed; alle figuren worden eerst voorgedanst, dan volgt een mondelinge uitleg in het Spaans (maar je kunt Engelse ondertiteling inschakelen) vanaf de voor- en achterzijde, en tot slot worden ze nog een keer getoond. Ingewikkelde figuren worden langzaam voorgedaan en de acrobatische gedeelten worden hebben aparte uitleg voor de mannenpartij en die van de vrouw. Overigens heb ik zelden dansers gezien die acrobatische toeren zo langzaam konden uitvoeren. En dat in realtime, dus zonder slow motion! Deze dansers zijn verbluffend goed. Voor wie dat belangrijk vindt: ook de productie is erg goed. De dvd ziet er zeer professioneel uit en de bonustracks aan het einde, met clips van het Cali festival en historische achtergronden, zijn een welkome toevoeging. Als je nog nooit Colombiaanse stijl hebt zien dansen, kun je je afvragen waarom simpel voetenwerk en geavanceerde acrobatiek op dezelfde dvd terecht komen. De reden is dat Colombiaanse salsa niet veel draaien kent, en zich kenmerkt door snel voetenwerk. Goede dansers gaan, zodra ze dat snelle voetenwerk onder de knie hebben, meteen op zoek naar een nieuwe uitdaging in de vorm van acrobatische toeren. Enige waarschuwing is hier wel op zijn plaats. Als je New York- /LA-stijl of Casino danst, en je wilt dat repertoire uitbreiden, moet je wel beseffen dat je dit materiaal waarschijnlijk niet zult kunnen mixen met je favoriete moves. De stijlen liggen te ver uiteen (geen cross body lead, geen meervoudige draaien, niet dansen op één lijn, en ook niet in een cirkel). Dus waarom zou je deze dvd moeten aanschaffen? Ik zal een paar redenen noemen. Juli 2011


55

Als je een beginner bent, wil je misschien kennismaken met meerdere stijlen, zodat je beter geïnformeerd bent voordat je besluit om te beginnen aan een lang specialisatietraject in één van deze stijlen. Als je een gevorderde danser bent, denk ik dat het snelle voetenwerk op deze dvd zeker kan helpen om je snelheid, coördinatie, beweeglijkheid en timing te verbeteren. Als je vergevorderd bent, en het podium jouw doel is, vind je op deze dvd volop acrobatische toeren waarmee je indruk kunt maken. Daaraan wil ik nog een subtielere reden toevoegen: als jouw favoriete dj liefst urenlang achtereen muziek van Sonora Carruseles, Quinto Major, Fruko en dergelijke draait, en je vindt dat jouw New Yorkse of Cubaanse stijl daar niet echt bij aansluit (en dat klopt) dan kun je eindelijk ontdekken waar die muziek eigenlijk voor bedoeld is, en zien welke stijl er wel natuurlijk bij aansluit. Ik denk dat dit een aanwinst is voor elke salsacollectie.

Review door Fabio (SalsaIsGood) | DVD verkrijgbaar via: www.salsa-dvds.com Juli 2011


56

TenTemPiés is een internationaal collectief van muzikanten, gebaseerd in Amsterdam. Hun muziek is een vernieuwende en zeer dansbare mix van rock, ska, reggae en Latijns-Amerikaanse folklore: Damsko Mestizo! De formatie is in de zomer van 2008 opgericht en heeft sindsdien op vele poppodia en festivals energieke en inspirerende shows gegeven. De muziek is geschreven door frontman Maurino Alarcón en is geïnspireerd door politieke kwesties en sociale onrechtvaardigheid wereldwijd. Zijn ouders, beiden afkomstig uit Chili, zijn in de jaren ‟70 gevlucht voor het regime van Pinochet. Hij is opgegroeid in Amsterdam maar is alsnog sterk beïnvloed door de geschiedenis van zijn familie en volk. Progressieve Latijns-Amerikaanse artiesten zoals Victor Jara, Quilapayun, Inti-Illimani en Silvio Rodriguez zijn belangrijke inspiratiebronnen geweest. In 2009 nam TenTemPiés deel aan bandcompetitie Amsterdamse Popprijs, waarin de band de finale behaalde. Een recensie in webmagazine 3VOOR12 beschreef: “Wat een oprecht plezier stralen deze jongens uit. Hun teksten en speelplezier komen rechtstreeks uit het corazón, daar hoef je geen woord Spaans voor te kunnen verstaan. Er schemert wat Manu Chao en Gogol Bordello door, leuke gitaarsolootjes en het publiek is laaiend enthousiast.” In hetzelfde jaar bracht TenTemPiés een eerste demo EP uit die in een jaar uitverkocht tijdens shows. Precies een jaar (maart 2010) later volgde een tweede EP genaamd „Por Ahora‟. Deze EP werd in gelimiteerde oplage gedrukt en verkocht om geld in te zamelen voor de slachtoffers van de aardbeving in Chili in februari 2010. Juli 2011

Daarnaast is frontman Maurino Alarcón een van de twaa „Across‟ (Unexpected Records, 2010) van de bekende onverwachte samenwerking bracht het nummer „Me Des als “misschien wel het mooiste nummer van het album.” Op 15 juni 2011 bracht TenTemPiés hun lang verwachte

Link naar de videoclip: www.youtube.com/watch?v=JlSv1mpo6bA Download gratis de single „Leon‟: tentempies.bandcamp.com/track/leon

Het album „Canto Para Gritar‟ is verkrijgbaar via de w www.tentempies.com


57

alf gastvocalisten die hebben bijgedragen aan het album e Nederlandse componist en producer Perquisite. Hun spido‟ voort, dat in muziektijdschrift OOR werd genoemd debuutalbum „Canto Para Gritar‟ uit.

TenTemPiés is: Maurino Alarcón (zang, gitaar) Jouke Schwarz (gitaar) Mark Nieuwenhuis (trompet) Nathan Klumperbeek (basgitaar) Remco Menting (drums)

website: Juli 2011


58

Jonge ondernemers met gezin filmen op Curaçao Ilse Godtschalk en haar partner Victor Zantman runnen gezamenlijk een klein film- en mediabedrijf in Amsterdam; Cameraworks. Samen hebben zij drie kinderen Zora, Biko en Luka van 6, 11 en 13 jaar, die al van jongs af aan meespelen in filmpjes en reportages. Als jong stel reisden Victor en Ilse de wereld af. Soms voor een paar weken, maar regelmatig vertrokken zij voor langere tijd naar de Balkan, Azië of Afrika. Gewapend met film- en fotocamera maakten zij reportages van de wereld om hen heen. Na een aantal rustige jaren met jonge kinderen ging het reisbloed opnieuw borrelen bij Ilse en Victor. Het was een gesprek, in mei 2008, met de toenmalig gevolmachtigd minister van de Nederlandse Antillen de heer Comenencia en de onderneemster en Curaçaokenner Saskia Meijer, dat het reisvuur opnieuw aanwakkerde. Dit keer zouden zij reizen, werken en wonen als gezin gaan combineren op het tropische eiland in de West: Curaçao. (Ilse Godtschalk & Victor Zantman, Luka, Biko en Zora wonen en werken op Curaçao) Spannende tijd Na een lange voorbereidingstijd van wel drie jaar, is het in 2011 eindelijk zover. In opdracht van Stichting Cultuur Kameleon is Cameraworks uitgenodigd om een aantal filmproducties te realiseren. Voor de kinderen is een goede school gevonden op Curaçao, het huis in Amsterdam is onderverhuurd en een goed huis in Curaçao geregeld. De kinderen kunnen ieder een koffer meenemen en gepakt en bezakt vertrekken zij, een spannende tijd tegemoet. Speelfilm Ten eerste realiseren Ilse en Victor samen, met hun kinderen in de hoofdrol, de jeugdfilm ‘De Movietrader Reporters en de bedreiging van het Archivo Nashonal Kòrsou’. Een productie van een half uur voor kinderen van 8-12 jaar, die ook wordt ingezet in het onderwijs. De film is een spannende zoektocht naar Philip Molder waarbij alle hoeken en gaten van het eiland Curaçao worden afgespeurd. Maar wel met behulp van de modernste technieken! Met handige laptops via internet, Google, filmpjes op beeldbanken en de slimste mobieltjes zoeken Nederlandse en Curaçaose kinderen naar een spoor van Philip Molder. Wordt het Archief gered en vinden ze hem voordat het te laat is? De uitkomst laat zich raden. De film ging in première in de grootste bioscoop van het eiland: de Cinema‟s. Korte films Daarnaast worden er een aantal typisch Curaçaose onderwerpen van circa 10 minuten gedraaid zoals Koninginnedag, carnaval, vliegeren, vlootdagen, elektriciteit van zon- en windenergie, mijn eerste communie en de geschiedenis van de relatie NederlandCuraçao in het licht van 10-10-„10. De items worden ge-upload naar verschillende beeldbanken waaronder Youtube maar ook Teleblik en Ed-it van het Instituut voor Beeld en Geluid. Hiermee wordt de online informatie die te vinden is over Curaçao uitgebreid en toegankelijk gemaakt voor zowel Antilliaanse als Nederlandse mensen. De kinderen Luka, Biko en Zora zijn de reporters die iedereen interviewen.

Juli 2011


59

Movietrader Nog voordat het hele gezin vertrok naar de West was Ilse Godtschalk al gestart met het ontwikkelen van een leuke filmgame: „Movietrader‟. Haar ondernemerschap was ook in Nederland niet onopgemerkt gebleven want de filmgame kreeg een innovatiesubsidie van het Ministerie van Economische Zaken en zij werd genomineerd als ondernemer van het jaar 2010 in Noord-Holland. Zie voor meer informatie www.movietrader.nl De game heeft Ilse ter beschikking gesteld aan het onderwijs op Curaçao en is daar vol enthousiasme gebruikt. Avontuur “Zo dragen wij ons steentje bij aan het beschikbaar maken van hedendaags (les)materiaal, want er was gek genoeg nauwelijks iets educatiefs op internet te vinden over dit mooie eiland binnen het Koninkrijk van Nederland. Ondertussen hebben we een hele enerverende en spannende tijd hier op Curaçao, waar de cultuur toch echt heel anders is dan in Nederland”, aldus een enthousiaste Ilse Godtschalk. “Het is een ongelooflijk avontuur, waarin we met verschillende uitdagingen te maken krijgen. Daarnaast moeten we zelf onze weg zien te vinden om de films zo goed mogelijk te kunnen maken. Er spelen veel dingen mee, historische gevoeligheden tussen Antillianen en Nederlanders, onderwaardering van de eigen cultuur of nog niet de mogelijkheden hebben om te denken aan investeren in film en nieuwe media.” De opdrachtgevers en de fondsen die dit project ondersteunen zijn heel enthousiast en Ilse en Victor denken aan een doorstart op een van de andere Antilliaanse eilanden zoals St Maarten of Aruba. Ilse vertelt: “Wij blijven onze dromen achterna gaan. Ook nu we drie kinderen hebben is er nog heel veel mogelijk. Ons familiebedrijfje is springlevend en vol verwachting. Er is nog zoveel spannends te beleven op de wereld. Ik ben benieuwd wat er nu weer op ons pad komt. In ieder geval gaan we eerst naar Suriname en Brazilië over een paar weken. Daarna zien we weer verder.”

Juli 2011


60 Eind juni zijn de workshops „Mediawijs met Movietrader‟ van de senior mediacoach Yvonne Willemsen in het Medialab Curaçao gestart. Als specialist „nieuwe media en educatie‟ en eindredacteur educatie van de Nederlandse NTR was zij uitgenodigd deze workshop te komen geven. Ondertussen heeft ook enthousiaste Nederlandse schoolkinderen bij dit speciale project betrokken. Van Amsterdam tot Boxmeer en van Hulst tot Enschede zijn er 500 kinderen uit groep 7 en 8 die meedoen. Zij zullen contact maken met hun Antilliaanse leeftijdsgenoten via nieuwe media. Ze wisselen allerlei informatie uit, via de filmquiz Movietrader, en leren zo op een leuke en eigentijdse manier over elkaar, hun landen en culturen! Movietrader Met Movietrader maak je een eigen interactieve Youtube quiz! Negen filmpjes worden samengebracht in een digitale spaarkaart, een Movietrader, er worden vragen aan toegevoegd en een puntenscore aangemaakt. Dan kan de quiz worden gespeeld, voor punten! Daarna kan je de quiz rondsturen via social media zoals Facebook en Twitter. De filmpjes worden door de leerlingen zelf gezocht op digitale beeldbanken zoals Youtube. Zie voor meer informatie www.movietrader.nl Uitwisseling Op Curaçao zoeken de leerlingen naar filmpjes met typisch Curaçaose activiteiten zoals de typische muziek de Seú, de Eerste Heilige Communie, Carnaval of onderwerpen zoals de kleine lemen kunukuhuisjes. Een volle spaarkaart met quizfilmpjes (een Movietrader) wordt vervolgens gedeeld via een gemeenschappelijke Facebook pagina en Twitter met leerlingen in Nederland. Op hun beurt maken de Nederlandse leerlingen ook spaarkaarten voor de Curaçaose leerlingen over typisch Nederlandse onderwerpen. De Elfstedentocht, typisch Nederlands eten of hoe woon ik in Nederland, kunnen mogelijke onderwerpen zijn. Ook zij plaatsen de Movietrader op Facebook en stellen hem daarmee beschikbaar aan hun Curaçaose leeftijdsgenoten. Het Medialab Curaçao is een initiatief van Stichting Cultuur Kameleon, Saskia Meijer en Ilse Godtschalk in samenwerking met de Openbare Bibliotheek Curaçao.

Zie ook: www.movietrader.nl en www.medialabcuracao.com Juli 2011

Schoolkinderen op Curaçao wisselen


61

n informatie uit met Nederlandse schoolkinderen via nieuwe media!

Juli 2011


62 Eerste namen Festival Días Latinos bekend Het festival Días Latinos vindt dit jaar voor de 15e keer plaats. Op 19, 20 en 21 augustus wordt de stad Amersfoort Latijns-Amerikaans. Met ruim zeventig optredens verdeeld over zeven podia voorziet het festival de binnenstad van dans en muziek. Enkele artiesten die zullen optreden zijn fluitist Ronald Snijders, bandoneonist Carel Kraayenhof en de Cubop City Big Band. Festivaldirecteur Ramón Balderás Sánchez: “Nederland kent zoveel goede latin artiesten die internationaal aanzien genieten. Ik ben er trots op dat het gelukt is deze bands naar Amersfoort te halen.” Voorzitter Paul Strengers: ”We zijn heel blij dat, ondanks de zware economische tijden, vele gulle sponsors deze editie van het festival weer mogelijk maken”. Onder de naam „Caravana Latina‟ zal dit jaar de vrijdag van het festival voor het eerst een kroegentocht in de diverse horecagelegenheden van Amersfoort gehouden worden. Cafés en restaurants zorgen deze avond zelf voor muzikaal entertainment met een Latijns-Amerikaans tintje. Enkele horecaeigenaren hebben al laten weten graag mee te doen. Liefhebbers van zomerse muziek kunnen vanaf dit jaar dus al op vrijdag in de sfeer komen van Días Latinos. Días Latinos streeft ernaar niet alleen muziek en dans uit LatijnsAmerika te presenteren, maar ook andere disciplines aan het publiek te tonen. Daarom presenteert Días Latinos (in samenwerking met Theater de Lieve Vrouw) een viertal films uit Zuid-Amerika in de bioscoopzalen van dit theater. Ook zal in het LAKMA museum (Stad van Cahen) beeldende kunst uit LatijnsAmerika te zien zijn. De Argentijnse kunstenares Micaela Tettamanti bouwde een installatie waarin bezoekers, slechts 4 tegelijkertijd, naar Argentijnse verhalen kunnen luisteren. Een bijzonder kunstwerk, dat zeker tot de verbeelding zal spreken. Ook de liefhebber van dans kan deze editie weer zijn hart ophalen. Verscheidene groepen zijn al gecontracteerd. Naast Capoeira, traditionele Boliviaanse dans en een 50-koppige sambaband zullen uiteraard ook de Braziliaanse danseressen niet ontbreken. De volledige programmering is binnenkort te vinden op:

www.diaslatinos.nl

Foto: Bert Muijen

Juli 2011


63

Juli 2011


64

Juli 2011


65

MIDNIGHT IN PARIS van Woody Allen opent FILM BY THE SEA

Het International Film Festival Film by the Sea vindt dit jaar voor de 13e keer plaats in zowel Vlissingen (9 t/m 18 september) als, voor het eerst als pilotfestival, ook in Terneuzen (10 t/m 14 september). Het festival groeide van 10.000 bezoekers in 1999 naar bijna 45.000 in 2010. Het hoofdthema van Film by the Sea is film en literatuur. De films uit de competitie betreffen boekverfilmingen. Het festival staat bekend om zijn ongedwongen sfeer en unieke locatie aan zee. Onder voorzitterschap van Rinus Ferdinandusse zal een jury, bestaande uit Sylvia Hoeks, Stine Jensen, Maria Peters, Marieke van der Pol, Peter Buwalda en Paul Verhoeven, aan een van de twaalf literatuurverfilmingen de Dioraphte Film- en Literatuuraward toekennen. Vrijdagavond 9 september is de feestelijke opening met de Nederlandse galapremière van de film Midnight in Paris van Woody Allen in CineCity Vlissingen. De poster van Film by the Sea is ontworpen door het kunstenaarsduo Paul en Menno de Nooijer. Met hun bijzondere fotografie- en filmprojecten oogsten ze wereldwijd veel lof. Menno de Nooijer is tevens het model op de foto.

Midnight in Paris Woody Allen's nieuwste film Midnight in Paris, met o.a. Owen Wilson, Rachel McAdams, Marion Cotillard, Kathy Bates en Carla Bruni, is een ode aan de magische stad Parijs. Gil is een aspirant-schrijver die met zijn verloofde Inez en haar ouders een bezoek brengt aan de stad van de liefde. In tegenstelling tot de welgestelde Inez, die niets ziet in een onzeker kunstenaarsbestaan, valt Gil direct na aankomst al voor de artistieke charme van de lichtstad. Wanneer hij tijdens een nachtelijke wandeling op een wel heel bijzondere wijze wordt meegevoerd in de bruisende geschiedenis van Parijs, is dit voor Gil reden om zijn huidige situatie eens onder de loep te nemen: is het leven daar nu echt zoveel mooier, of lijkt dat maar zo? 13th INTERNATIONAL FILM FESTIVAL FILM BY THE SEA vrijdag 9 t/m zondag 18 september 2011 in Vlissingen zaterdag 10 t/m woensdag 14 september 2011 in Terneuzen

www.filmbythesea.nl Juli 2011


66

Juli 2011


67

Art in Brazil (1950 - 2011) 12.10.2011 t/m 15.01.2012 Paleis voor Schone Kunsten De hedendaagse tentoonstelling toont de evolutie en revolutie in de Braziliaanse kunst van de jaren 1950 tot vandaag en gaat er prat op als allereerste dit overzicht in Europa te bieden vanuit Braziliaans perspectief. Vier chronologische en artistiek verschillende modules (jaren 50, jaren 6070, jaren 80, en jaren 90 tot nu) worden afgewisseld met hoofdstukken die dieper ingaan op bepaalde kunstenaars of op de Braziliaanse context of artistieke beweging, bijvoorbeeld de dictatuur (1964 – 1985) of de opbouw van Brasilia, waarin de kunst ontstaat.

Juli 2011


68

Juli 2011


69

Verkrijgbaar bij: Most Wanted

Juli 2011


70

Juli 2011


71

Verkrijgbaar bij: Most Wanted

Juli 2011


72

Juli 2011


73

Genieten in andere werelden...

Op rondreis naar Zuid-Amerika of liever 2 weken zon, strand en zee in de Caribbean? Hoe kies je uit het groeiend aanbod aan vakanties? Kijk voor een overzicht van diverse vakanties eens rond op:

www.start-vakantie.nl

Juli 2011


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.