Page 1

Letnik 1 • številka 4 • brezplačni izvod

Pijte vodo, a ne pozabite na minerale Dopust je najboljši bojevnik proti stresu

V boju proti kariesu: z jedilnika črtajte ogljikove hidrate

Naj bo sonce vaš zaveznik! igra Nagradna MANA ni 3 Več na stra


UVODNIK

PRVA BESEDA Počitnice so pred vrati Pa smo dočakali! Šolarji in dijaki konec šolskega leta, študenti pa skoraj konec drugega semestra. Vsaj tisti, ki so v zadnjih devetih ali desetih mesecih pokazali nekaj truda, volje in znanja, da se jim s predmetnikom ne bo treba ukvarjati še dva najbolj topla meseca v letu. In vsi tisti, ki službujemo v najrazličnejših poklicih in strokah, dopust, po katerem se nam je že tam od februarja pošteno kolcalo. Počitnice so pred vrati in prepričan sem, da dobro veste, kako jih boste izkoristili. Na morju, v hribih, ob jezerih ali rekah, pri babicah in dedkih, tetah in stricih, na deželi ali v mestu, pri prijateljih ali doma. Le eno imejte pred očmi: to so vaše počitnice in preživite jih tako, kot ustreza vam in vašim najbližjim. Spočijte se in uživajte. Vsak dan!

Albert Seliškar Letnik 1, številka 4, junij 2011 brezplačni izvod www.bogastvozdravja.si www.facebook.com/bogastvozdravja Izdajatelj: Tridea, d. o. o. Direktorica: Jelena Jerin Glavni in odgovorni urednik: Albert Seliškar Namestnik glavnega in odgovornega urednika: Matjaž Pavlin Uredništvo: Miha Anžur, Veronika Bilban, Vesna Janežič, Tia Kemperle, Katarina Kimovec, Peter Motnik, Bojan Petkovšek, Mitja Pirc, Luka Pugelj, Vanja Slobodnik, Sara Sočan, Sabina Šilc in Alenka Terčič. E-mail: bogastvo.zdravja@gmail.com Lektoriranje: Marija Vodnik Oglasno trženje: Tridea, d. o. o. tridea.doo@gmail.com, 031 679 632 Oblikovanje in tehnična ureditev: STUDIO 2012 • www.studio2012.net Tisk: Razvedrilo, d. o. o. Na leto izide 11 številk. Letna naročnina na revijo Bogastvo zdravja znaša 19 evrov. Za članke o delovanju učinkovin in zdravil, ki se izdajajo le na zdravniški recept velja opozorilo: »Ministrstvo za zdravje opozarja, da besedilo obravnava zdravilo, ki se sme izdajati le na zdravniški recept. O primernosti zdravila za uporabo pri posameznem bolniku lahko presoja le pooblaščeni zdravnik. Dodatne informacije dobite pri svojem zdravniku ali farmacevtu.«

JUNIJ 2011

Uredništvo ne odgovarja za vsebine, ki so navedene v oglasnih sporočilih. V reviji so podana različna mnenja avtorjev in strokovnjakov, uredništvo za pravilnost njihovih mnenj ne odgovarja.


ZDRAVE NOVIČKE

Otroška DNK analiza na voljo tudi pri nas

Po dolgotrajnem delu in raziskavah vrhunskih strokovnjakov iz področja medicine, genetike, mikrobiologije, biokemije in biotehnologije smo prišli do genetske analize za otroke. Le katerega starša ne zanima kakšen šport je najbolj primeren za otroka, kakšna prehrana mu najbolj odgovarja, ali je odporen na določene viruse, kako je z zaščito pred soncem in kakšen je razvoj njegove inteligence. Na Inštitutu za DNK analize so predstavili celovito DNK analizo za otroke, njena cena pa je 375 EUR. Postopek odvzema vzorca DNK iz sline izvedejo starši sami. Strokovnost rezultatov DNK analiz je zagotovljena s strogo nadzorovanimi postopki obdelave vzorcev DNK v laboratoriju, ki je podvržen akreditacijam ISO/IEC 17025, AABB in drugim zahtevanih standardom za to področje. Več na www.dnk4you.com.

Učinkovito lajšanje bolečin brez zaprtja

Motnje v delovanju črevesja, predvsem zaprtje, povzročeno z opioidi, je eden najpogostejših in najbolj trdovratnih neželenih učinkov zdravljenja zmerne do hude kronične bolečine z opioidnimi analgetiki. Posledično sta slabša uspešnost zdravljenja in sodelovanje bolnikov pri zdravljenju; bolniki so izpostavljeni dodatni stiski in stresu. Inovativna kombinacija opioidov oksikodona/naloksona se je pokazala kot rešitev omenjene neizpolnjene potrebe pri zdravljenju kronične bolečine.

Kakšno kakovost piščančjih hrenovk in zelenjave nam ponujajo trgovci?

Zveza potrošnikov Slovenije je v zadnji številki potrošniške revije VIP objavila test dvanajstih vzorcev piščančjih hrenovk in pregled ponudbe zelenjave pri slovenskih, italijanskih in avstrijskih trgovcih. Kljub zakonskim opredelitvam, so med piščančjimi hrenovkami odkrili velike razlike v kakovosti, predvsem v vsebnosti količine mesa, maščobe in senzoričnih lastnostih. Tokratni test je pokazal, da je za višjo kakovost potrebno odšteti več denarja. Pri zelenjavi, kjer je bilo odvzetih 110 vzorcev, so se osredotočili na kakovost, pravilnost označevanja ter cene. Največkrat odkrite nepravilnosti so se nanašale na označevanje kakovostnih razredov. V Avstriji in Italiji ponujajo bolj kakovostno zelenjavo kot v Sloveniji. Potrošnikom ZPS svetuje premislek ob nakupu znižane zelenjave zaradi zmanjšane kakovosti. Dr. Tanja Pajk Žontar potrošnikom svetuje: »Za kakovost zelenjave v trgovini smo odgovorni tudi kupci. Rokavice uporabljajo le maloštevilni kupci, premetavanje, brskanje in stiskanje zelenjave seveda vpliva na njeno kakovost ter je nekorektno do kupcev, ki bodo prišli za nami. Pri zelenjavi v akcijski ponudbi pa potrošnikom svetujemo, naj natančno preverijo, koliko odstotkov zelenjave je še užitne, oziroma ali gre res za ugoden nakup, saj je naš pregled pokazal, da ni bilo uporabno vsaj 70 odstotkov delov zelenjave, znižanje cene pa običajno ni bilo tolikšno.« Več na www.zps.si.

2

JUNIJ 2011


ZDRAVE NOVIČKE

Nova knjiga o samohipnozi že na Arinih policah

Pri ARA Založbi je izšla nova knjiga, Samohipnoza za boljše življenje. Kot pravijo, se je samohipnoza izkazala za eno najpreprostejših, a najučinkovitejših metod za doseganje trajnih sprememb v posameznikovem življenju. Ta priročnik vam lahko pomaga odstraniti vse negativno iz življenja, pritegniti ustreznega partnerja, rešiti težavo ali doseči sprostitev. Več na http://www.misteriji.si/kat/ARAzalozba.

Lifestyle natural o pravilni zaščiti pred soncem

21. junija ob 17. uri bo v Sanolaborju v Ljubljani potekala konferenca Sijaj, sijaj, sončece, ki jo organizira nacionalno neprofitno gibanje Lifestyle natural. Konferenca je namenjena vsem, ki se želijo pravilno zaščititi pred soncem, ki postaja iz leta v leto bolj nevarno. Ker je v kremah vedno več kemikalij bomo ljudi opozorili pred nevarnostmi na embalaži kreme, prav tako pa jih bomo podučili o naravni zaščiti pred in po sončenju. Vstop je prost!

Naravno proti klopom in komarjem z Zeta free

Zeta free je linija naravnih, varnih in učinkovitih izdelkov proti komarjem in ostalemu mrčesu za telo in prostor, ki vsebuje eterična olja biološke in biodinamične pridelave pelargonije, limone, evkaliptusa in sivke, ki na naraven način odganjajo komarje in drug mrčes. Komarjev ne poškoduje. Vse sestavine so rastlinskega izvora, brez parabenov, brez sintetičnih parfumov, brez sintetičnih barvil. Ne vsebuje sestavin, ki dražijo kožo, oči, sluznico in pljuča. Na voljo pa je tudi Plavi čudež – 100- odstotna sivka z A in E vitaminom, ki jo uporabljamo po pikih komarjev, klopov, čebel, celi pa tudi opekline, ureznine, in odrgnine. Več na www.ekolife.si.

NAGRADNA IGRA ZA PET PAKETOV IZDELKOV MANA! Mana za moje najljubše poletno oblačilo

Mana so ekološka pralna sredstva, varna za okolje in človeka, z izjemno čistilno močjo. Ohranjajo obliko in varujejo barve in so zato še posebej primerna za čiščenje vašega najljubšega poletnega oblačila. Če Mane še ne poznate ali pa jo že uspešno uporabljate, sodelujte v nagradni igri za njene izdelke! Na spletni strani http://www.mana-cistila.si izpolnite vprašalnik o vašem najljubšem poletnem oblačilu - veseli bomo tudi, če nam zaupate, zakaj vam toliko pomeni. Za sodelovanje v nagradni igri vas bomo prosili tudi za vaše kontaktne podatke. Na naše najmlajše občinstvo pa tudi nismo pozabili! Z Mano se lahko opere tudi plišaste igrače, zato povejte, kdo je vaša najljubša igrača: slonček, medvedek, žirafa, mucek ali kdo drug. Vaš obisk na spletni strani http://www.mana-cistila.si in sodelovanje v nagradni igri pričakujemo do 10. julija 2011. Izžrebali bomo pet dobitnikov paketa čistil MANA, ki vsebuje: detergent za perilo Mana klasik, mehčalec za perilo Mana in pralni kompleks Mana ter jih objavili na spletni strani http://www.mana-cistila.si Obvestite o naši nagradni igri tudi svoje prijatelje!

JUNIJ 2011

3


VSEBINA

OD TEME DO TEME 6 KOŽA IN SONČENJE Naj bo sonce vaš zaveznik

6

AKTIVNO ŽIVLJENJE Migajte, pijte vodo in poskrbite za vnos mineralov

12

IZGORELOST 32

Slovencem pred izgorelostjo najbolj pomaga dopust Umirjanje lastne zavesti je recept v boju proti stresu

18 20

ZDRAV NASMEH Najbolj kariogena hrana so ogljikovi hidrati

24

INTERVJU Predanost športu se vedno obrestuje

32

PSIHOANALIZA 42

Kaj je s potrpljenjem v zakonu?

36

PREHRANA Poskrbite, da s hrano ne boste uživali tudi bisfenola A

38

VODA Brez čiste vode ni življenja

42

DOM Z dobrim upravnikom do nepovratnega denarja

44

ONESNAŽEVANJE S SVETLOBO 48

Varovanje pred svetlobnim onesnaževanjem v Sloveniji

45

REPORTAŽA Migali smo za zdravje žensk!

48

JUNIJ 2011


Z ljubeznijo se pustite razvajati v termah Banovci!

Poletne počitnice z banovskimi gusarji 24.06. – 31.08.2011

3 nočitve Hotel Depandansa

4 nočitve

5 nočitev

7 nočitev

215 € 228 € 285 € 391 € 193 € 204 € 256 € 352 €

Program vključuje: 3-, 4-, 5- ali 7 x polpenzion, kopanje, kopalni plašč, 1 x savna ob najmanj 3-dnevnem bivanju.

NOVO najem apartmajev

Veliki apartma 70 € na dan Mali apartma 55 € na dan

oglas Banovci NGJ_12.maj 2011.indd 1

VELIKI DRUŽINSKI BONUS

Gratis 2 otroka do 12. leta v sobi z dvema odraslima (bivanje, polpenzion in animacijski program)

Camping počitnice

Družinske camping počitnice z lastnim šotorom

Najem šotora za družine s polpenzionom

24.6.–31.8.2011

22.4.–30.9.2011

3 dni

5 dni

2 dni

7 dni

3 dni

122 € 182 € 241 € 124 € 186 € Program vključuje: kampiranje, kopanje, animacija za otroke, elektrika. Cena velja za družine – dve odrasli osebi + največ trije otroci do 12. leta. Ostali popusti so izključeni.

Najem vključuje: polpenzion, kopanje, najem šotora s posteljnino, animacija za otoke – BANOVSKI GUSARJI. Cena velja za družine (2 odrasli osebi + 2 otroka do 12. let)

Informacije in rezervacije: Terme Banovci, Banovci 1a, 9241 Veržej, Tel: 02 51 31 400, Faks: 02 58 71 703 e-mail: terme@terme-banovci.si www.terme-banovci.si

5/12/2011 3:56:24 PM


KOŽA IN SONČENJE

NAJ BO SONCE VAŠ ZAVEZNIK Peter Motnik

Za zdravje poleti zadostuje le petminutno dnevno sončenje, dolgotrajnejše potrebuje ustrezno zaščito. To je zlasti pomembno pri otrocih, še posebej pa pri dojenčkih. Slednje moramo pred močnim soncem zaščititi tudi z oblačili. »Sončenje, ki je za zdravje potrebno, poleti opravimo v nekaj minutah: hrbtišče rok in obraz prek dneva izpostavimo soncu za pet minut, če imamo svetlo polt, ter približno dvakrat dlje, če smo bolj temne, olivne polti. Toliko sončenja je potrebno za tvorbo zadostne količine vitamina D v koži. Težave na našem delu planeta pa nastanejo, ker je poletje sorazmerno kratko, vitamina D pa koža ne izdeluje na zalogo,« razlaga zdravnica Mirjam Rogl Butina, specialistka dermatovenerologije iz Dermatologije Bartenjev-Rogl. Dodaja, da je sončna svetloba potrebna tudi za tvorbo hormona melatonina, ki skrbi za psihično kondicijo in primeren dnevno-nočni ritem. V tem primeru pa neposredno izpostavljanje kože soncu ni potrebno.

Ključna sta fototip in starost Pri klasičnem poletnem sonče-

6

nju na morju sta čas in način izpostavljanja - ko zaradi izpostavljanja soncu ne pričakujemo škode za organizem -, odvisna predvsem od našega fototipa in starosti. Otroci naj na soncu brez zaščite ne bi bili dlje kot pet minut, ljudje fototipa 1 (rdečelasi) do deset minut, svetlopolti, ki jih hitro opeče (fototip 2) deset do dvajset minut, svetlopolti, ki sonce boljše prenašajo in jih redko opeče (fototip 3) dvajset do trideset minut, osebe s temnejšo poltjo, temnorjavimi očmi in temnimi lasmi, ki jih sonce le redko opeče in močno porjavijo (fototip 4) pa trideset do štirideset minut, razlaga Mirjam Rogl Butina. V zvezi s sončenjem z zaščito sogovornica poudarja, da zaščitni lokalni pripravki - kreme in podobno - niso namenjeni podaljševanju časa, ki ga prebijemo na soncu, ampak jih uporabljamo kot zaščito tistih predelov kože, ki jih

Mirjam Rogl Butina, dermatovenerologinja: »Kemična zaščitna sredstva niso namenjena podaljševanju sončenja.« ne moremo zaščititi drugače in v času, ko se soncu ne moremo izogniti. Namenjeni so torej zaščiti pred škodljivimi učinki sončenja, ne pa 'za sončenje'.

JUNIJ 2011


KOŽA IN SONČENJE Priporočila dermatovenerologov Če povzamemo priporočila Združenja slovenskih dermatovenerologov, več o tem lahko preberete na www.zsd.si, ustrezna zaščita pred škodljivimi učinki izpostavljanja ultravijoličnemu (UV) sevanju temelji na treh zaščitah: • naravni zaščiti: v času največje moči sevanja sonca (poleti med 10. in 16. uro) se soncu ne izpostavljamo: čas prebijemo v hiši ali pod debelo senco, denimo v gostem borovem gozdičku. • osebni mehanični zaščiti: če smo v tem času vendarle izpostavljeni soncu, se zaščitimo z osebno mehanično zaščito: oblačila z dolgimi rokavi in dolgimi hlačami, oziroma krilom, klobukom in očali. • kemični zaščiti: na predele kože, ki jih drugače ne moremo zaščititi, nanesemo lokalne zaščitne

JUNIJ 2011

pripravke (kreme, losjoni, geli in podobno) z visokim sončnim zaščitnim faktorjem.

Zaščita pred žarki UVA in UVB Pri kemični zaščiti sogovornica svetuje uporabo zaščitnih pripravkov, ki ščitijo pred žarki UVA in UVB. Znana oznaka SPF pomeni zaščitni faktor pred soncem (Sun Protection Factor) in je merilo zaščite pred žarki UVB. Na to zaščito se nanašajo številke, ki jih poznamo kot »faktorje«. Po priporočilih Svetovne zdravstvene organizacije je najnižji smiseln zaščitni faktor 15. Zaščito pred žarki UVA označujemo z zaščitnim faktorjem pred UVA (PFA, Protection Factor A). V ustreznem izdelku morata biti omenjeni zaščiti uravnoteženi, zaščita pred žarki UVA mora dosegati vsaj 30 odstotkov zaščite pred žarki UVB. »Kako visok zaščitni faktor

bomo uporabili, je odvisno predvsem od našega fototipa in od časa v dnevu, ko se bomo izpostavljali soncu,« razlaga Mirjam Rogl Butina. Pri tem je potrebno upoštevati tudi letni čas, geografsko lego, nadmorsko višino, vremenske razmere. »Za ovrednote-

7


KOŽA IN SONČENJE kot so kreme, geli in losjoni. »Pri sistemskih pripravkih za zdaj priporočajo le sredstva, ki vsebujejo beta karoten. Pri osebah, ki so občutljive na sončno svetlobo, je smiselno jemanje že mesec dni pred izpostavljanjem soncu, pri ostalih pa le v času, ko predvidevajo močnejše izpostavljanje soncu. Uporaba ostalih pripravkov, ki predvsem spodbujajo močnejšo porjavelost, ostaja vprašljiva,« opozarja strokovnjakinja.

Otroke še posebej zaščitimo

nje vseh teh spremenljivk zadnja leta uporabljamo tako imenovani indeks UV, ki ga v Sloveniji vsakodnevno objavljajo mediji, praviloma poleg podatkov o vremenu.« Poleti v jutranjih in zgodnjih dopoldanskih urah ter po 16. uri uporabljamo nižje zaščitne faktorje (od 15 pri fototipu 4, do 25 pri fototipu 1 in otrocih), v času močnega sonca pa za otroke, fototip 1 in 2 svetujemo zaščitni faktor 50, za fototip 3 zaščitni faktor med 30 in 40, za fototip 4 pa med 20 in 50. Višji faktorji so vsekakor priporočljivi pri gibanju v visokogorju in med igrami ali športi v vodi. V splošnem je priporočljivo zaščitne pripravke nanašati na kožo pred neposrednim izpostavljanjem soncu, močenjem in potenjem. Je pa za različne snovi to priporočilo različno. Če je potrebni čas daljši, je to navedeno na embalaži. Pomembno je, razlaga sogovornica, da nanesemo zadostno količino zaščitnega pripravka. Teoretično je to 1,5 grama na kvadratni centimeter, kar praktično pomeni 30 do 35 ml pripravka za enkratno mazanje odraslega telesa. Sogovornica priporoča orientacijo po čajnih žličkah: za odraslega potrebujemo po eno čajno žličko - približno pet mililitrov - za obraz in

8

vrat, za vsako okončino in za trup spredaj in zadaj.

Mažimo se na dve do tri ure in po kopanju Vse lokalne pripravke moramo nanašati na kožo v rednih intervalih, v splošnem pa Mirjam Rogl Butina svetuje obnavljanje na dve do tri ure, oziroma po kopanju, močnejšem brisanju z brisačo in podobno. Pri izdelkih, ki so označeni kot vodoodporni, je ta interval le daljši – obnova je potrebna po 40 minutah (pri pripravkih, ki imajo ob imenu dodano oznako »water resistant«) oziroma 80 minutah kopanja (pri izdelkih, označenih z besedo »waterproof«). Poleg zaščitnih faktorjev pa moramo pri izbiri zaščitnega pripravka upoštevati tudi naš siceršnji tip kože (normalna, mastna, suha) in mesto, ki ga bomo mazali: za obraz, ki ima težave z aknami, izberemo drug pripravek kot za kožo okončin. Za starejšo, izsušeno kožo pa spet drugačnega.

Uporaba pripravkov za spodbujanje porjavelosti je vprašljiva Dermatologi pri kemičnih zaščitnih pripravkih v splošnem priporočajo predvsem lokalne pripravke,

Koža dojenčkov in manjših otrok ima slabšo sposobnost zaščite pred žarki UV, zato moramo nanje še posebej paziti, razlaga sogovornica. Ker se večina posledic prekomernega sončenja izrazi šele dolgoročno, marsikdaj prevladuje mnenje, da je opeklina sicer neprijetna stvar, a se bo že hitro umirila. Mirjam Rogl Butina priporoča, da dojenčkov in otrok, ki se še ne gibajo sami, neposrednemu soncu za več kot nekaj minut ne izpostavljamo – uporabljamo torej predvsem naravno in osebno mehanično zaščito. Pri večjih otrocih, ki že tekajo naokrog, pa skrbno pazimo, da jih med 10. in 16. uro umaknemo s sonca. Kopanje, športne in ostale dejavnosti premaknemo v jutranji, zgodnje dopoldanski in popoldanski čas. Seveda je pred izpostavljenostjo kožo potrebno ustrezno zaščiti – tudi zgodaj dopoldne in po 16. uri. Otroci tudi zlahka razumejo pravilo sence: kadar je senca, ki jo telo oblikuje na soncu, krajša od telesa samega - takrat je sonce visoko na nebu -, se je potrebno skriti v gosto senco ali v hišo.

Pijmo in zaščitimo glavo Že med izpostavljanjem soncu moramo paziti, da popijemo dovolj tekočine, da se ne pregrevamo, in da imamo zaščiteno glavo. Poleg opeklin se ob neprimernem izpostavljanju soncu namreč lahko razvijeta tudi sončarica in pregre-

JUNIJ 2011


KOŽA IN SONČENJE

JUNIJ 2011

9


KOŽA IN SONČENJE vanje organizma, še zlasti pri otrocih in starostnikih. »Za kožo pa je po izpostavljenosti soncu vsakodnevno priporočljivo nanašati nežne negovalne pripravke, ki naj vsebujejo za tip kože primerno razmerje vlage in maščob, sredstva za umirjanje kože in antioksidante,« svetuje zdravnica. »V kolikor je do opeklin vendarle prišlo, kožo hladimo z obkladki iz fiziološke raztopine ali prekuhane in ohlajene vode, in nanašamo sredstva za umirjanje. »Če so opekline blažje, uporabljamo sredstva, ki so v prosti prodaji; to so predvsem različni geli. Če pa je rdečina močna ali se celo pojavljajo mehurji, svetujem obisk zdravnika, ki predpiše kortikosteroidna mazila,« razlaga sogovornica.

Ko se kopamo, je potrebno kožo dodatno zaščititi. Žarki UV prodrejo tudi skoraj pol metra v vodo.

Senčnik nas varuje bolj malo V zvezi s sončenjem v senci Mirjam Rogl Butina pri običajnem senčniku na plaži priporoča, da se držimo klasičnih pravil v zvezi z zaščito pred soncem. Če pa dneve preživljate v gostem borovem gozdičku ali senci, ki jo oblikuje stavba, je zaščita sicer potrebna, vendar z nižjimi ali zmernimi zaščitnimi faktorji – v odvisnosti od vašega fototipa, časa, kraja … Čeprav niste neposredno izpostavljeni soncu, je potrebno računati z odbojem žarkov UV, ki na večjih površinah vode ali snega doseže 75 odstotkov 80 odstotkov osnovnega sevanja.

10

Med kopanjem je sevanje močnejše »Ko se kopamo, je potrebno kožo dodatno zaščititi. Takrat smo izpostavljeni bistveno močnejšemu

neposrednemu sevanju in odboju sončnih žarkov od peska, vode, stavb. Žarki UV pa prodrejo tudi skoraj pol metra v vodo,« je naš pogovor končala Mirjam Rogl Butina.

JUNIJ 2011


Popolna oskrba brazgotin

dva tedna po odstranitvi šivov

po treh mesecih uporabe Contrakel kreme

contrakel

®

Poskrbite za pravilno oskrbo brazgotin. Contrakel krema • za oskrbo brazgotin nastalih pri poškodbah, po kirurških posegih, opeklinah, ozeblinah in kot posledica aken • zmehËa brazgotinsko tkivo in pospešuje obnovo kože • izboljša videz kože • blaži srbeËico • omogoËi dodatno vlaženje kože • pripomore k pravilnemu delovanju kožnih celic • prepreËuje prekomeno poroženevanje kože • krema omogoËa pravilno masažo Dokaz je v kremi Contrakel, ker vsebuje: alantoin, ureo, vitamin A, holesterol in oljËno olje Contrakel krema je registrirana kot medicinski pripomoËek.

Izdeluje: Pharmadab d.o.o. Cesta na Brdo 100, 1000 Ljubljana, Slovenia, tel: +386 1 423 23 59 www.pharmadab.si, W


AKTIVNO ŽIVLJENJE

MIGAJTE, PIJTE VODO IN POSKRBITE ZA VNOS MINERALOV Bojan Petkovšek

Zdravnica družinske medicine Marija Vovk poudarja, da so temelji učinkovitega soočanja z vsakodnevnimi skrbmi in izzivi štirje: pravilno dihanje, zdrava telesna aktivnost, uravnotežena prehrana in dobri medsebojni odnosi. Stres je razpoloženje, ki ga dandanes vse bolj pogosto občutimo kot napetost, preobremenjenost, strah, negotovost, dvom, nezaupanje ali zavist. »Ko želimo zmanjšati ali odpraviti stres, moramo običajno spremeniti obstoječ način življenja, kar je lahko sprva tudi zelo stresno, saj se veliko ljudi boji sprememb. Zagotovo moramo najprej prepoznati izvor stresa - je to preobremenjenost in pomanjkanje časa, predvsem za sebe in bližnje? So to slabi medsebojni odnosi v službi ali doma ali se vzrok skriva kje drugje?« sprašuje sogovornica.

Aktivno preživljajte prosti čas Uravnotežena zdrava prehrana, telesna aktivnost in prava mera čiste, zdrave pitne vode so po zdravničinih besedah recept za

12

zdravo življenje. Dodaja: »Pravilno dihanje, zdrava telesna aktivnost, uravnotežena prehrana in dobri medsebojni odnosi nam zagotovo dajo moč, da se lažje in bolj učinkovito soočamo z vsakodnevnimi skrbmi in izzivi. A tem področjem posvečamo premalo pozornosti in časa ter smo bolj izpostavljeni stresu.« Zato je nujno, da prevzamemo pobudo nad lastnim življenjem, četudi je to slišati nekoliko čudno. Kdo bi pa sicer imel pobudo, če ne mi sami? »Ni čudno, danes je tak vsakdan sodobnega zaposlenega. Z našimi življenji upravljajo delodajalci z nalogami in delovnim časom, ki se vse pogosteje preveša v pozne popoldanske in večerne ure. Z našim življenjem upravlja šolski sistem, ki našim šolarjem in posledično staršem z danes na jutri postavlja

naloge, ki jih pogosto ne morejo in ne moremo opraviti. Tu so še številne izvenšolske dejavnosti, pa običajna gospodinjska dela in popravila, ki jih moramo opraviti. Za življenje, kakršno je bilo včasih, ni več časa in številnim pacientom se zdi, da čas beži, oni pa stopicajo na mestu in ne morejo ven iz začaranega kroga vsakodnevnih naporov.«

Izberite si svojo rekreacijo Vpliv stresa na vaše življenje lahko zmanjšate z različnimi telesnimi aktivnostmi. Najsi bo to hitra hoja, tek, pohodništvo, kolesarjenje, joga, capoeira, organizirana vadba v fitnesu ali aerobika pred televizijskim ekranom; da, tudi delo v vrtičku, če to počnete z veseljem in vas sprošča. »Vsekakor pa je pomembno, se dobro

JUNIJ 2011


AKTIVNO ŽIVLJENJE

Nekatere značajske lastnosti kot so zagrenjenost, flegmatičnost, pretirana varčnost in bolestna natančnost pripomorejo k slabši prebavi.

razgibate, da izboljšujete ali vsaj vzdržujete svojo telesno pripravljenost, da krepite celo telo. Pri telesni aktivnosti nimate časa razmišljati o vsakodnevnih skrbeh, niti ne dopustite, da vaše misli tavajo okrog. Čeprav je vadba včasih lahko naporna, je vaše poču-

tje po njej običajno odlično,« pravi Vovkova.

Z vadbo se spremenimo tudi sami, a ne le fizično Z vsakršno vadbo izboljšujemo telesno pripravljenost, povečujemo gibljivost, moč in vzdržlji-

vost telesa in izboljšamo koordinacijo v prostoru. »Nenazadnje se znebimo tudi odvečnih kilogramov, se sprostimo in zabavamo,« pojasnjuje sogovornica. Hkrati prek vadbe razvijamo in izboljšujemo lastno disciplino, vztrajnost, zbranost, pogum, pa tudi sposob-

www.konfidence.si | info@konfidence.si | 040 760 760

Plavalni jopiči Brez a! s romi komp

ZA VARNOST VAŠIH OTROK

Neoprenske obleke UV zaščitne obleke Izdelki so na voljo tudi v prodajalnah IS_STTP_1-2.indd 1

JUNIJ 2011

28.6.10 9:41

13


AKTIVNO ŽIVLJENJE

70 odstotkov vode je v vsaki naši celici. nost javnega nastopanja. Vse to so vrline in sposobnosti, ki bistveno zmanjšajo moč in vpliv stresa ter povečajo kakovost našega življenja.

1,5-3 litre vode na dan mora spiti odrasla oseba.

Stres nas pahne v začarani krog uteh Sodoben način življenja ni balzam za človeški organizem. Zahteve okolja nas neprestano postavljajo v situacije, ki nas silijo v vedno večji umski in telesni napor. Zdravnica Marija Vovk: »Običajno v takih situacijah napačno reagiramo, saj se nam pogosto zdi, da imamo premalo časa in ne moremo opraviti vsega kar je potrebno. Zvečer, preden zaspimo,

14

JUNIJ 2011


razmišljamo o stvareh, ki bi jih bilo potrebno še postoriti. Za tolažbo si na krožnik naložimo še preveč hrane, prižgemo cigareto ali spijemo več kot kozarec vina … Spremljati nas pričnejo neugoden občutek v prebavilih, bolečine v želodcu, tesnoba, napetost, zaskrbljenost, razdražljivost, nespečnost in drugi pokazatelji stresa. Naše telo se upre in moramo ga očistiti balasta, tako fizičnega kot psihičnega.« Dodaja, da se bomo s tem znebili presnovnih odpadkov in telo pripravili na nove izzive. Razstrupljanje telesa pa ni pomembno samo pri stresu, temveč je koristno pri mnogih zdravstvenih tegobah sodobnega časa in tudi takrat ko menimo, da smo v dobri kondiciji.

Stekleničke CONTIGO

zdrava voda na vsakem koraku

Kako lahko razstrupimo svoje telo? Najprej je moramo poskrbeti za dobro prebavo. Zaprtje ni bolezen, lahko pa vanjo vodi. »Stene črevesja so obložene z drobnimi resicami, na katere se odlagajo v vodi netopni delci, sčasoma pa se jih nabere toliko, da začnejo povzročati motnje pri vnosu hranilnih snovi, kar se lahko v skrajni fazi pokaže kot zastrupitev organizma. Vzroki za to tegobo so zelo raznoliki od nepravilne prehrane s preveč predelanimi, mastnimi živili, obilico bele moke in sladkorjev do sodobnega življenjskega sloga s premalo gibanja in stresom. Tudi nekatere psihične oziroma značajske lastnosti, kot so zagrenjenost, flegmatičnost, pretirana varčnost in bolestna natančnost pripomorejo k slabši prebavi,« poudarja strokovnjakinja. Zadrževanje blata in jemanje antibiotikov poruši naravno ravnotežje v črevesju. Zaprtju pa botruje še pogosta uporaba odvajal, ki siromašijo telo predvsem s kalijem, kar povzroči lenost in neobčutljivost črevesja. Po razstrupljanju se počutimo lahki in z več energije. Vsako čiščenje telesa pa se prične s čiščenjem prebavnega trakta in tam nabranih zalog in ostankov presnove in prebave.

Mnogi razstrupljanja že prakticirajo Veliko Slovenk in Slovencev se zaveda pomena redne prebave za zdravje. Mnogi pa k temu dodajajo še druge oblike razstrupljanja. Nekateri postajajo redni postilci, mnogi pazijo na prehrano in vključujejo v svoje življenje veliko gibanja. Lepota namreč prihaja od znotraj. Vsaka razbremenitev telesa odpadnih snovi pomaga našim notranjim organom da lažje delujejo. »Marsikdo bi bil presenečen nad pomlajevalnimi učinki in energijo, ki nam jo nudijo očiščevalni in razstrupljevalni procesi, da ne govorim o zdravju in osebnem zadovoljstvu, ko premagaš lastno lenost, navade in razvade. To so namreč največje bitke v našem življenju. Mnogim dandanes že uspeva spreminjati svoj odnos do prehrane, svojega telesa, samega sebe in okolice,« poudarja Vovkova.

JUNIJ 2011

Stekleničke CONTIGO ne vsebujejo BPA. Imajo patentiran AUTOSEAL® pokrovček, ki je 100-odstotno vodotesen in 100-odstotno ne poliva. Uporabljate jih z eno roko: stisneš, spiješ, spustiš in ustnik na pokrovu steklenice se samodejno zapre ter tako prepreči razlitje. Steklenička je izjemno higienična, enostavna za čiščenje, pomivanje pa je mogoče tudi v pomivalnem stroju. Se ne umaže s trdovratnimi madeži, denimo čaja, in ne navzame vonjev. Je zelo trpežna in odporna na udarce. Zlahka se sestavi in ne vsebuje majhnih delcev, ki bi se lahko izgubili.

Več informacij poiščite na spletni strani www.mycontigo.com ali pokličite na telefonsko številko 01/548 4 300.


AKTIVNO ŽIVLJENJE

300 procesov v našem telesu je takšnih, da v njih sodeluje magnezij.

Hrano uživamo prehitro, obroki pa niso pravilno sestavljeni Vzrokov za preobremenitev telesa z odpadnimi produkti je veliko: od ekoloških, prek vode, hrane, zdravil in sodobnega načina življenja. Velikokrat se jim ni moč izogniti. »Zastrupljamo se s hitro prehrano pri čemer mislim na hitro zaužite in nepravilno sestavljene obroke, predelanimi živili od bele moke, belega sladkorja, soli in maščob. Hrane ne žvečimo, marveč jo goltamo in tako obremenjujemo prebavila, ki vsega ne morejo predelati. Živila so velikokrat polna različnih kemičnih dodatkov, sadje in zelenjava pa škropiv, pesticidov in dodatkov za zorenje v času transporta. Tudi pretirano uživanje mesa škoduje organizmu,« razlaga zdravnica. Naše telo enostavno vsega ne more več predelati, saj tako hrano vnašamo dan za dnem, leto za letom brez prestanka. Strupi se kopičijo, telo je

16

zakisano in pojavijo se različne zdravstvene težave.

Preventiva je tudi tu boljša kot kurativa Naše telo je tempelj, zato moramo paziti, kaj vanj vnašamo. Spremeniti moramo svoje življenjske navade. Prve so miselne spremembe; težko bi našli človeka, ki živi življenje brez problemov, pomembno je le, kako se soočamo z njimi. Zavedati se moramo, da je naše zdravje in življenje največje bogastvo, zato se ga naučimo ceniti. In če ju bomo cenili, bomo za to tudi sami kaj storili. Čas ne sme biti ovira, da se vsak dan vsaj malo razgibamo in ravno tako ne sme biti ovira za zdrave prehranjevalne navade, končno imamo vsi vsak dan na voljo štiriindvajset ur.

Primanjkuje nam železa, kalcija in magnezija Zaradi sodobnega načina predelave v naši prehrani pogosto pri-

manjkuje pomembnih snovi, kot so vitamini, mikro in makro elementi. Od mineralov je poleg železa in kalcija pomembna preskrba telesa z magnezijem. V industrializiranem svetu je ta nezadostna. Magnezij mnogi imenujejo tudi »antistresni« mineral. »Telo ga med stresom namreč izgublja v večjih količinah, ki jih je potrebno nujno nadoknaditi, če ne želimo imeti mišičnih krčev, popuščanja mehurja, glavobolov, migren, alergij, astmatičnih napadov in srčnih motenj kot posledic stresa. Magnezij varuje naše celice pred poškodbami, zato je nepogrešljiv za njihovo normalno delovanje. Sodeluje pri več kot 300 procesih v našem telesu. Potreben je za proizvodnjo energije ter za gradnjo in razgradnjo ogljikovih hidratov, maščob in beljakovin. Uravnava celotni živčni in mišični sistem. Premalo magnezija in preveč kalcija v telesu sproža mišične krče. Magnezij deluje preventivno proti srčnemu infarktu saj znižuje

JUNIJ 2011


Za hitro celjenje ran in bolj estetski videz zaceljenega podrocja. ˇ prihaja čas poletja in aktivnosti na prostem, zato smo pripravili Poletni paket Bionect® za vsako domačo in potovalno lekarno. ob nakupu Bionect® silversprayja in Bionect® kreme, brezplačno prejmete dodatno 15g kremo in torbico za potovalno lekarno.

orbica

poletna t

GRATIS ma

15g kre

S GRATI

Voda ostaja zapoved številka ena Pozabiti ne smemo na pitje vode, saj jo naše telo potrebuje za vse življenjske procese. Brez hrane lahko preživimo kar nekaj časa, brez vode pa le kratek čas. Vsaka celica našega telesa vsebuje vodo, brez nje ne bi preživela. Celice so sestavljene iz 70 odstotkov vode, ki pa se zamenja v približno petih tednih. Odrasel človek potrebuje 1,5 do tri litre vode na dan. Pomanjkanje vode v telesu slabša razpoloženje, povečuje učinke stresa, povzroča motnje delovanja notranjih organov in zavira čiščenje telesa.

Tudi mineralne vode so koristne za organizem Mineralne vode pokrivajo dnevne potrebe po tekočini in telo na naraven način oskrbuje z minerali in esencialnimi elementi. Številni imajo pomisleke zaradi »mehurčkov«, a tudi ogljikov dioksid ima številne koristne lastnosti. »Vsrka se v venski krvni obtok v želodcu in zgornjem delu tankega črevesa, povečuje prekrvavitev želodca, izločanje želodčnih sokov in s tem hitrost prebave. Je pa tudi najmočnejši stimulans dihanja in naravni stabilizator vode,« je pogovor zaključila Vovkova.

JUNIJ 2011

O RN

TU D I Z A

E ČNNE N SO EKLI OP

PRIM E

količino maščob v krvi. Prav tako preprečuje motnje srčnega ritma in krepi srčno mišico, krepi telesno odpornost in povečuje zaloge energije,« razlaga strokovnjakinja.

Izdelki Bionect® ugodno vplivajo na regeneracijo kože zaradi vsebnosti hialuronske kisline: • izboljšajo obnovo kožnega tkiva, • skrajšajo čas celjenja, • zagotavljajo zelo dobre estetske in funkcionalne rezultate, • nimajo neželenih stranskih učinkov.

Na voljo v lekarNah in specializiranih trgovinah.


IZGORELOST

SLOVENCEM PRED IZGORELOSTJO NAJBOLJ POMAGA DOPUST Sara Sočan

Marketagent.com je prek lastnega internetnega panela, ki trenutno obsega že več kot osem tisoč registriranih članov, izvedel internetno raziskavo o izgorelosti na delovnem mestu. V raziskavi je sodelovalo 523 aktivnih uporabnikov interneta, med 20. in 59. letom. Rezultati raziskave kažejo, da smo Slovenci zadovoljni z delom, ki ga opravljamo. Več kot polovica, kar 57 odstotkov anketiranih svojemu delu tudi pripisuje visoko oziroma zelo visoko pomembnost. Več kot tretjina anketiranih v povprečnem mesecu ne opravi nobene nadure, nekaj več kot ena četrtina anketiranih pa v mesecu »pridela« do deset nadur. 40 odstotkov anketiranih je pri svojem delu

18

občasno izpostavljena stresu, skoraj ena tretjina je pod stresom pogosto, deset odstotkov pa je pod stresom skoraj vedno. Najpogostejši način izogibanja izgorelosti je odhod na dopust oziroma oddih na počitnicah (65 odstotkov). Da bi se izognili pojavu izgorelosti, se Slovenci ukvarjamo tudi s hobiji (48 odstotkov) ali športom (47 odstotkov), imamo intenzivne kontakte s prijatelji ali družino (40

odstotkov) ali si vzamemo zavestne odmore na delovnem mestu (40 odstotkov).

Tretjina anketiranih je brez nadur V raziskavi je družbo Marketagent.com zanimalo, ali Slovenci opravljamo nadure, ali nas delo, ki ga opravljamo veseli, kakšno pomembnost pripisujemo delu, smo pod stresom na delovnem mestu, na kakšen način se posku-

JUNIJ 2011


IZGORELOST šamo izogniti izgorelosti in drugo. Mag. Jerneja Svenšek, vodja prodaje in marketinga v podjetju pravi, da več kot tretjina anketiranih v povprečnem mesecu ne opravi nobene nadure, nekaj več kot ena četrtina anketiranih v mesecu »pridela« do deset nadur, 22 odstotkov med 11 in 20 nadur, 16 odstotkov pa je takih, ki na delovnem mestu na mesec opravi več kot 20 nadur. »V povprečju moški pri svojem delu opravijo 13 nadur mesečno, ženske pa naduro manj. Starostno gledano največ nadur v povprečju na mesec opravijo osebe stare med 30. in 39. letom, ki naredijo v povprečju 15 nadur na mesec, najmanj pa osebe stare med 20. In 29. letom, ki v povprečju svojemu delovniku dodajo 9 nadur na mesec,« pojasnjuje rezultate raziskave.

Zadovoljstvo pri delu ostaja, mladi se čutijo pomembne Rezultati raziskave kažejo, da smo Slovenci zadovoljni z delom, ki ga opravljamo. Svenškova pravi, da 46 odstotkov vprašanih delo, ki ga opravljajo, veseli, 19. odstotkom pa je delo v zelo veliko veselje. Več kot polovica anketiranih, 57 odstotkov, svojemu delu pripi-

suje visoko oziroma zelo visoko pomembnost. Višjo pomembnost svojemu poklicnemu življenju pripisujejo mlajši, med katerimi 68 odstotkov mladih med 20. in 29. letom svojemu delu pripisuje visoko oziroma zelo visoko pomembnost, takšnih starejših med 50. in 59. letom pa je le 49 odstotkov. »Dve petini anketiranih je pri svojem delu občasno izpostavljena stresu, skoraj ena tretjina je pod stresom pogosto, deset odstotkov pa je pod stresom skoraj vedno,« dodaja sogovornica. Med tistimi, ki so skoraj vedno pod stresom, je nekaj več žensk (12 odstotkov) kot moških (8 odstotkov). Rezultati kažejo, da večina Slovencev tudi pozna izraz »burn out« oziroma izgorelost, 22 odstotkov pa za ta izraz še ni slišalo. Tri petine vprašanih pozna vsaj eno ali več oseb, ki je že doživela katero izmed oblik izgorelosti.

Ko je čas za resetiranje: počitnice, hobiji, šport Raziskava je ugotavljala tudi, na kakšen način se Slovenci poskušamo izogniti pojavu izgorelosti. Najpogostejši način izogibanja izgorelosti je preživljanje

dopusta oziroma počitnic – to preprosto naredi kar 65 odstotkov vprašanih. Da bi se izognili pojavu izgorelosti, se Slovenci ukvarjamo tudi s hobiji ali športom, več se družimo s prijatelji ali drugimi družinskimi člani ali pa si vzamemo zavestne odmore na delovnem mestu.

Ženske se raje pogovorijo, moški planejo v šport »Zanimive so tudi nekatere razlike med spoloma glede načinov, kako se izogibamo izgorelosti. Moški se bolj ukvarjajo s hobiji ali športom, ženskam pa bolj ustreza dopust oziroma počitnice, intenzivni kontakti s prijatelji ali družino ter pogovor s prijatelji in družino o svoji stresni situaciji,« je za konec povedala mag. Jerneja Svenšek iz Marketagent.com.

JUNIJ 2011

19


IZGORELOST

UMIRJANJE LASTNE ZAVESTI JE RECEPT V BOJU PROTI STRESU Prof. dr. Sonja Treven

V zadnjih letih je ritem življenja tako hiter, da le malokomu uspe ohraniti stalno notranje ravnovesje. Pritiski se pričnejo že zgodaj, otroci preživljajo dan za dnem v boju za čim boljše ocene. Te so jim potrebne za vpis na želeno srednjo in nato visoko šolo ali univerzo. Pritiski se nadaljujejo, ko se zaposlimo in moramo dokazati, da smo vredni in sposobni učinkovito opravljati delo, za katero smo se potegovali. V prizadevanjih za čim uspešnejšo delovno kariero pogosto pozabljamo na druge vidike našega življenja, kot so na primer ukvarjanje s priljubljeno športno dejavnostjo, druženje s prijatelji in vzdrževanje dobrega odnosa s partnerjem. Če imamo družino in majhne otroke, se pritiski na nas še povečajo, saj moramo biti sposobni skrbeti zanje ter najti pravo razmerje med delom in družino.

Stresorji so zahteve iz okolja Stres lahko opredelimo kot kompleksen vzorec čustvenih stanj, psiholoških odzivov in s tem povezanih misli, ki nastane kot odgovor na zunanje zahteve. Te zahteve, ki izhajajo iz okolja, označimo kot stresorje. Primeri stresorjev so, na primer, odnosi s partnerjem in otroki, odnosi med sodelavci, družbene odgovornosti, zahteve delovnih nalog in druge.

20

Številne škodljive posledice Če bo dejavnik iz okolja imel značaj stresorja, je odvisno od posameznika in njegove interpretacije, kaj se mu dogaja. Stres se pojavi pri njem takrat, ko zazna, da je situacija, s katero se sooča, zanj nevarna, in da ne more obvladati morebitne nevarnosti ali zahtev. V primeru dolgotrajne izpostavljenosti stresu, pride pri posamezniku do prekomernega odziva, ki se izraža na fizični, vedenjski ali psihološki ravni. Takšni odzivi lahko privedejo do škodljivih posledic v obliki bolezni, čustvenih težav in manj kakovostne izvedbe dela.

Zgodba iz zen budizma Primer pojava stresa bomo predstavili z zgodbo iz zen budizma: mnogo učencev se je učilo meditacije, metode za obvladovanje stresa in vzpostavljanja stika s svojim notranjim jazom, pri učitelju zen budizma Sengaiju. Eden od njih se je težko prilagajal strogim pravilom, ki jih je potrebno upoštevati v samostanu. Ponoči, ko je v spalnici zavladala tišina, se je pogosto odtihotapil iz samostana, preskočil zid, ki je obkrožal dvorišče, in odšel v mesto

JUNIJ 2011


IZGORELOST na zabavo. Sengai je neke noči, ko je pogledal v spalnico učencev, da bi preveril, ali v njej vlada tišina, ugotovil, da ta učenec manjka. Ob visokem zidu, ki ga je preskočil neubogljivi učenec, je našel visok stol, ki je temu pomagal pri njegovem podvigu. Sengai je umaknil stol in se postavil na njegovo mesto. Ko se je učenec vrnil, je, ne da bi vedel, da stola ni več na njegovem mestu, postavil svoje noge na učiteljevo glavo in z nje skočil na zemljo. Ko je videl, kaj je storil, se je učenec močno prestrašil. Razbijati mu je pričelo srce, roke so mu drhtele in čelo mu je oblil hladen pot. Sengai pa mu ni očital njegovega prestopka, niti ga ni kaznoval, temveč mu je z mirnim glasom namenil tale nasvet: »Zgodaj zjutraj je zelo mrzlo. Pazi, da se ne prehladiš«. Če analiziramo našo zgodbo, lahko ugotovimo, da je učenec,

JUNIJ 2011

21


IZGORELOST

ki je kršil pravila samostana, doživel stres, ko je bil zasačen pri svojem početju. Stres se je pri njem pojavil, ker je bilo odkrito, da ni izpolnjeval zahtev, ki jih je za učence določal samostanski red. Podobno, s stresom, bi se lahko odzval na opisano situacijo tudi učitelj zena Sengai. Ta bi se lahko prestrašil, ko je ugotovil, da enega od učencev ni v samostanu, ali pa se razjezil, ko je tega zasačil po njegovem nočnem izletu. Ker pa je Sengai poučeval učence meditacijo in to metodo tudi sam redno izvajal, se stres pri njem ni pojavil.

Že pesniki so opevali mirno glavo in zavest Kako naj torej obdržimo glavo nad vodo? Kako naj si zagotovimo notranji mir ne glede na to, kar nam prinaša življenje? Kako naj postanemo odporni proti stresu, da nam ta ne bo porušil psihičnega ravnovesja in vplival na razvoj bolezni? Na ta vprašanja lahko damo več odgovorov. Na primer, naučiti se moramo bolje upravljati svoj čas, spremeniti življenjski slog, več časa nameniti fizičnim aktivnostim, najsi bo to hoja, tek, fitnes,

22

badminton, tenis ali karkoli drugega, ukvarjati se z jogo in še posebej skrbeti za umirjanje lastne zavesti. Pomen umirjene zavesti so poznali tudi pesniki, pisatelji in znanstveniki, med katerimi naj omenimo le Abrahama Maslowa. Slovenski pesnik Srečko Kosovel pa je o njej v drugi kitici svoje pesmi Prerojenje napisal tole:

Sam, sam, sam moram biti, da pozabim misliti in govoriti in da občutim v sebi le eno veličast vesoljstva tihega: Rast. Prof. dr. Sonja Treven je redna profesorica na Ekonomsko-poslovni fakulteti v Mariboru.

JUNIJ 2011


V Atlantis po vir zdravja

Plavanje, vodna telovadba, obisk savne, masaža, obisk kozmetičnega salona, zdrava prehrana, vitalnost telesa in duha ter odlično počutje. Vse našteto je vir zdravja – tega pa v Vodnem mestu Atlantis ponujamo na enem mestu v treh tematskih sklopih: Svetu doživetij, Termalnem templju in Deželi savn. Vodna telovadba s pripomočki Namesto na suhem je telo mogoče razgibati, oblikovati in sprostiti v vodi z vodno telovadbo v Termalnem templju. Izvajanje gimnastičnih vaj pod strokovnim vodstvom je prilagojeno zakonitostim vode in gibanja v njej, učinki ter cilji pa so hitreje dosegljivi kot pri identični vadbi na suhem. Če gibanju dodamo vročo latino glasbo, potem dobimo skupinsko vadbo Aqua zumba, ki je preprosto obnorela svet. Osnovno vodilo je zabavna in enostavna vadba, ki udeležence motivira in jim pomaga odplavati daleč stran od skrbi. Z mešanico energične latino glasbe z edinstvenimi kombinacijami gibov se ustvarja dinamičen, zelo zanimiv in izrazito učinkovit fitnes sistem. Aqua zumba je zdrava zabava, ki tudi v Atlantisovem Svetu doživetij prinaša koristi za zdravje, um in telo. V objemu toplote Zemeljske savne v Deželi savn pa priporočamo edinstveno holistično vadbo – savna jogo. Slednja ponuja možnost za prenovo, krepitev in revitalizacijo celotnega telesa. Je pot do oblikovanega telesa in popolne sprostitve. LPG endermologija Novost letošnjega poletja je LPG endermologija, ki je naravna metoda za lepo telo in mladosten videz obraza. Je metoda, s katero se odstranjuje celulit, oblikuje telo, vrača tonus, pospešuje mikrocirkulacijo in zagotavlja zdrav ter mladosten videz obraza. Za zdravo življenje upoštevajte naš namig in v Vodnem mestu Atlantis poiščite vse vire zdravja. Naštetim dodajte obisk kozmetičnega salona La Vida, razkošje popolnih užitkov, do katerih vodijo Atlantisove azijske masaže ter majhna in velika gurmanska zadovoljstva z jedilnika, obogatenega z ekološkimi jedmi, kot so na primer ajdove školjkice z brokolijem in lešniki, konopljine testenine s čemažem v paradižnikovi omaki, pirini špageti z bučkami v smetanovi omaki ali basmati rižota s tofujem. Številni viri zdravja v enem in edinem, Vodnem mestu Atlantis! Za vse dodatne informacije o programih in ponudbi vas vabimo, da si ogledate našo spletno stran www.vodnomesto-atlantis.si


ZDRAV NASMEH

NAJBOLJ KARIOGENA HRANA SO OGLJIKOVI HIDRATI Mojca Koželj, dr. dent. med.

Pravilna in nepravilna prehrana vplivata na oralno zdravje, na prisotnost ali odsotnost parodontalne bolezni, na bolezni ustne sluznice, na razvojne defekte sklenine in pojavnost kariesa ter prisotnost erozij ob zobnih vratovih. Ustne bolezni vplivajo torej na slabšo kvaliteto življenja, na sistemsko zdravje, sposobnost prehranjevanja in povzročajo bolečine. Slaba estetika zob ima negativen vpliv tudi na samozavest.

Mojca Koželj, dr. dent. med.

24

Na zdravje zob, obzobnih tkiv in ustne sluznice vplivajo različni dejavniki. Poleg genetike je pomembna higiena ustne votline, prisotnost bakterij ter prehrana. Po učinku, ki ga ima hrana na zdravje zob, govorimo o njenem kariogenem potencialu, potencialu za nastanek kariesa. Skoraj vsa hrana je kariogena, vendar pa določena vrsta hrane deluje antikariogeno, ker zavira metabolizem bakterij. Izguba zob zmanjša možnost kakovostnega prehranjevanja ter s tem še dodatno vpliva na slabo sistemsko in ustno zdravje. Izguba zob pa ne vpliva samo na slabše žvečenje, ampak tudi na slabšo izgovorjavo ter izgled obraza, saj zobje podpirajo ustnico in naredijo profil obraza.

Brez njih ustnica upade, dobimo starikav izgled.

Sladkorji in škrobna živila so najbolj kariogena hrana Najbolj kariogena hrana so ogljikovi hidrati. Ker pa ogljikovi hidrati predstavljajo vsaj polovico prehrane, je zelo pomembno, katera med njimi jemo ter kako pogosto. Med najbolj kariogene spadajo enostavni sladkorji namizni sladkor, sladkarije - in škrobna živila - kruh, piškoti, biskvit, testenine ter riž. Ta živila so zelo lepljiva, začnejo se razgrajevati že v ustni votlini in so glavna hrana bakterijam. Bakterije ogljikove hidrate pretvarjajo v organske kisline, katere topijo sklenino zob. V demineralizirano sklenino

JUNIJ 2011


ZDRAV NASMEH

Med najbolj kariogene spadajo enostavni sladkorji, kamor sodijo namizni sladkor in sladkarije. nato prodirajo bakterije, napadejo dentin in prodirajo do zobnega živca. Sladkor vsebujejo tudi gazirane pijače in sadni sokovi, zato zvečer in ponoči ne pijmo drugega

JUNIJ 2011

kot vodo. Pri malih otrocih je zelo pomembno, da potem ko jim pred spanjem umijemo zobe, v steklenički ni sladkanega čaja, mleka ali sadnih sokov. Poleg stalne pri-

sotnosti sladkorja na ta način, je ponoči izločanje sline manjše in je to najhitrejša pot za razvoj kariesa pri majhnih otrocih; pravijo mu tudi steklenični karies.

25


ZDRAV NASMEH Zaradi pretiravanja z zdravim načinom življenja na nepravilen način, kamor sodi tudi prevelika količina popitega pomarančnega soka, so erozije zob vedno pogostejše.

Medzobni prostori in grizne ploskve so najbolj ogroženi Kljub temu, da ima enostavni sladkor visok kariogen potencial, pa se v ustih ne zadržuje zelo dolgo, saj po 20 do 30 minutah začne slina nevtralizirati kisline, ki nastanejo kot produkt razgradnje sladkorja. Zato so škrobna živila bolj kariogena, saj so prisotna v ustni votlini dalj časa. Njihov čas razgradnje je sicer daljši, vendar pa maltoza, ki je produkt razgradnje škrobnih živil, topi sklenino hitreje. Najbolj so ogroženi medzobni prostori in vdolbine na griznih površinah zob, saj tam slina težje pride zraven. Zaradi visokega kariogenega potenciala teh živil, je potrebno omejiti njihovo količino v prehrani, predvsem pa paziti, da vmesni obroki vsebujejo čim manj teh živil.

Hrana z nizkim kariogenim potencialom ali kariostatična hrana Vsi ogljikovi hidrati niso enako nevarni za nastanek kariesa. Surova zelenjava in sadje imajo nizek kariogeni potencial, saj vsebujejo nefermentirajoče sladkorje, ki jih bakterije težje razgradijo, poleg tega vsebujejo vlaknine, ki pomagajo »čistiti« zobe. »Čeprav sadje vsebuje veliko sladkorja, ima kljub temu nizek kariogeni potencial, saj vsebuje tudi veliko vode in citronske kisline, ki stimulira izločanje sline, našega naravnega čistilca zob. Ta pa preprečuje dolgo zadrževanje sladkorja na zobeh. Enako vlogo pri spodbujanju izločanja sline ima tudi sir, polnozrnata hrana in oreščki. Pomembno je pravilno kombiniranje hrane s kariogenim učinkom z antikariogeno hrano. Uživanje sira, oreščkov, sadja in surove zelenjave med obroki znižuje kariogenost tudi drugi hrani, najbolje pa je, če obrok zaključimo z enim od teh živil,« svetuje sogovornica.

Umetna sladila delujejo zaviralno na kariogene bakterije Snovi, ki so izrazito antikariogene, so po kemični sestavi alkoholni sladkorji. Uporabljajo se kot umetna sladila za nadomestek sladkorja. Zaradi njihove sladilne moči, ki je v primerjavi z belim sladkorjem večja in majhne energijske vrednosti, njihova uporaba v prehrambni industriji narašča. Primer so žvečilni gumiji brez sladkorja, sirupi brez sladkorja, jogurti, pijače, tekoča zdravila in diabetična živila. Prisotni so tudi v zobnih pastah, ustnih vodah in gelih. V naravni obliki jih je največ v vlaknih zelenjave in sadja in sicer v jagodi-

26

JUNIJ 2011


Čarovnija zobnih vsadkov Že način in tempo življenja nam diktirata, da je treba na nek način nadomestiti in uredit zobovje, kot del splošnega zdravja. Totalne in delne snemne proteze sicer do neke mere nadomeščajo funkcijo in estePRED tiko, a je vedno problematična stabilnost le-teh. Problem se pojavi tudi pri enem manjkajočem zobu, saj je potrebno brusiti najmanj en sosednji zob, ki pa je lahko popolnoma zdrav. Z razvojem materialov in tehnologije pa so zobni vsadki dosegli nivo, ko lahko izpolnijo zahteve po stabilnosti protetičnih nadomestkov in s tem tudi funkcijo in estetiko, ter omogočajo vstavitev posameznega zoba ne da bi brusili sosednjega. Zobni vsadek je pravzaprav precej preprost kovinski vijak, oblikovan tako da se kar najboljše vgradi v kost in služi kot umetna korenina za posamezni zob ali kot podpora mostičku, delni snemni ali pa totalni zobni protezi. Implantati so narejeni iz medicinskega titana ali titanovih zlitin. Zobozdravnik dobi zobne vsadke sterilno zapakirane in jih take vstavi v male luknjice v kosti, ki se pripravijo kot del procedure vsaditve. Sledi obdobje t. i. osteointegracije oz. vraščanja v kost, ki traja od 3 do 6 mesecev. Po tem obdobju je zobni vsadek fiksiran na mestu in se ga lahko obremeni, vse bolj pa je tendenca obremenitve takoj po vstavitvi. Za implantate je primeren vsakdo, ki želi nadomestiti manjkajoče zobe. Obstajajo relativne omejitve pri določenih sistemskih boleznih kot je npr. diabetes, imunosupresirani pacienti, močni kadilci ... Zelo pomembna za preživetje in uspeh zobnih vsadkov je ustna higiena. Brez zelo natančne higiene zobni vsadki ne bodo služili kot bi sicer lahko.

PO KOREKCIJI

PO KOREKCIJI

PRED Za implantate se odloča vedno več Fabjan estetsko zobozdravstvo pacientov. Od zdajvseh tudipacientov, v Ljubljanikivso potrebno protetične obdelave, se v ordinaciji že27. Bežigrajskem Dvoru,jihPeričeva ulica približno tretjina odloči za vsaditev implantatov. www.zobozdravnik.org / GSM: 041386622 Odstotek le teh pa vsako leto narašča. Tina Fabjan dr. dent. med.


ZDRAV NASMEH čevju, slivah, gobah, lupini koruze in ovsu. Večina bakterij v ustni votlini teh snovi ne more razgraditi, poleg tega glavna predstavnika ksilitol in sorbitol znižujeta količino bakterije Streptoccocus mutans, glavne bakterije, odgovorne za nastanek kariesa. Njihova prisotnost znižuje tudi presnovo drugih sladkorjev in s tem nastanek kislin. Sta torej hkrati ne-kariogena in anti-kariogena. V večjih količinah pa ksilitol in sorbitol delujeta kot odvajalo, povzročata drisko in prebavne motnje; takrat, ko ju zaužijemo več kot 30 do 40 gramov na dan.

Erozije zob kot posledica hrane Erozije so razjede na zobnih vratovih (del zoba ob dlesni), ki nastanejo zaradi kislin, ki niso produkt bakterij. Za njihov nastanek so predvsem pomembni sadni sokovi, sadje, predvsem limona in pomaranča, kis, jagodičevje in brezalkoholne pijače. Zaradi pretiravanja z zdravim načinom življenja na nepravilen način, to je velika količina agrumov (pomaranč, grenivk, naravnih sokov iz pomaranč, grenivk, limone), velike količine čajev, ki imajo nizek pH in so močne kisline (zeleni čaji, s katerimi ljudje pretiravajo zaradi učinka na zgubljanje telesne teže), so erozije vedno pogostejše. V začetku je moteče, ker povzročajo preobčutljive zobne vratove, z napredovanjem erozije v globino do dentina, pa je s tem zob bolj izpostavljen tudi kariesu. Zelo pomembno je vedeti, da naj med zaužitjem kislih snovi (tudi čaja, jabolka) in ščetkanjem zob mine vsaj pol ure, še bolje pa ena ura. S ščetkanjem namreč odstranimo zaščitno kožico na zobeh za nekaj časa in takrat so zobje bolj izpostavljeni kislinam v hrani.

28

JUNIJ 2011


ZDRAV NASMEH

Estetske luske – neboleč poseg za lep nasmeh Napredek v zobozdravstvu je omogočil, da popoln nasmeh ni več privilegij slavnih in medijsko izpostavljenih ljudi. Za olepšanje različnih nepravilnosti zobovja – od nepravilne razporejenosti (asimetrije) zob, obarvanosti kot posledice staranja, uživanja kave, čaja, nikotina in drugih snovi pa do poškodovanih oziroma okrušenih zob ali zobnih zalivk – so v sodobnem zobozdravstvu na voljo različne metode. Ena izmed njih, ki v razmeroma kratkem času na obraz pričara popoln in bleščeč nasmeh, so tudi estetke luske. »Gre za nebolečo, minimalno invazivno metodo, ki praktično ne poškoduje zoba, torej ohranja naravni zob,« pojasnjuje Tina Fabjan, dr. dent. med., iz Zobne ordinacije Fabjan. Kot poudarja, je glavna indikacija za korekcijo z luskami doseganje estetskega videza zob (oblike, barve, velikosti), večje anomalije zobovja pa se odpravljajo z ortodontskimi aparati ali kirurškimi posegi. »Bistvo estetske luske je, da naravni zob ostane vitalen, spremeni pa se lahko njegova oblika, barva in velikost,« razlaga sogovornica. Dodaja, da se luske danes izdelujejo izključno iz vrhunskih materialov, to je polni porcelan. Po korek-

ciji je zob transparenten, naravno preseva in ima povsem naraven videz. In kako pravzaprav poteka postopek? »Namestitev porcelanske luske zahteva minimalno pripravo sprednjega dela zoba (zob se obrusi v debelini kontaktne leče), pri čemer se poškoduje res minimalen del zobne sklenine. Kljub izredni tankosti luska prekrije vse nepravilnosti. Včasih pa sklenine sploh ni treba brusiti in takrat govorimo o lumineerjih,« pravi Fabjanova.

(0,3 do 0,5 milimetra), odvzamemo odtis za estetske luske in pacientu priskrbimo nadomestne začasne prevleke. Po približno sedmih dneh se pacient vnovič oglasi v ordinaciji, kjer mu namestimo končni izdelek. Postopek je enostaven, praktično neboleč, storitev pa je za pacienta prijazna,« pravi sogovornica. Če se pojavi bolezen, se luske odstranijo, kar omogoča nemoteno nadaljnjo strokovno oskrbo obolelega zoba.

Pred posegom posebnih priprav oziroma zahtev za pacienta ni, nadaljuje sogovornica. Najpomembneje je, da je pacient natančno seznanjen s potekom postopka in da natanko ve, kaj lahko pričakuje. »Pacient nas obišče dvakrat. Na prvem obisku nepravilni zob rahlo obrusimo

»Zanimanja za luske je vedno več, saj so ljudje vedno bolj ozaveščeni glede videza svojih zob, hkrati pa vedo, kaj lahko pričakujejo. Opažamo, da korekcija spremeni življenje praktično vsakomur, ki se odloči za poseg – z nasmehom, ki postane del vsakdana, se namreč poveča tudi samozavest,« na podlagi izkušenj ugotavlja Fabjanova.

Luske pred korekcijo

Luske po korekciji

ŽELIM NAROČITI REVIJO*

* Poravnal bom le stroške dostave, ki nastanejo zaradi pošiljanja. Za leto 2011 to znaša 19 EUR z DDV.

Ime in priimek:________________________________________________________________________________ Ulica in hišna številka:________________________________________________________________________ Pošta in kraj:__________________________________________________________________________________ Datum:_______________________________________________________________________________________ Lastnoročni podpis:_ __________________________________________________________________________ Elektronski naslov za naročanje: bogastvo.zdravja@gmail.com Na leto izide 11 številk. Naročilo velja za fizične osebe. Revijo vam bomo začeli pošiljati takoj po plačilu stroškov dostave. Podatki za plačilo: Tridea, d. o. o., Podkraj pri Zagorju 3a, 1410 Zagorje ob Savi, TRR: SI56 0233 8025 5035 985, sklic: 00 11-0001, znesek: 19 EUR Tridea, d. o. o. www.bogastvozdravja.si

JUNIJ 2011

29


ZDRAV NASMEH

ZANIMIVOSTI • Najvišji kariogeni potencial ima sladkor, pomarančni sok, kandirano suho sadje, polnozrnati kruh, kruh iz kvašenega testa ter biskvit. • V Sloveniji se giba poraba sladkorja na okoli 30 kilogramov na prebivalca letno. Sladkor je prisoten tudi v zdravilih, predvsem v zdravilih za otroke. • Ksilitol, umetno sladilo, je lahko smrten za pse, pri ljudeh deluje kot laksativ oziroma odvajalo v velikih količinah. Pri psih pa že majhne količine ksilitola povzročijo hiter upad krvnega pritiska, zastoj dihanja, krče in smrt. Zastrupitev psa s ksilitolom nastopi takoj do 12 ur po zaužitju ksilitola.

O jutrišnjem nasmehu razmišljajte že danes Estetsko zobozdravstvo BK Studio je prepoznavna znamka na področju sodobnega zobozdravstva, ki zagovarja oseben pristop in zagovarjamo le najboljše, kar svetovno zobozdravstvo ponuja. Posebej dejavni smo na področju implantologije. Implantati oziroma zobni vsadki so posebni kovinski izdelki, ki predstavljajo umetni zobni koren in se vgradijo v čeljustno kost. V BK Studiu uporabljamo izključno implantate enega izmed najkakovostnejših proizvajalcev, družbe BEGO Semados. Zaradi svojih prednosti se implantati vse bolj uveljavljajo kot alternativa klasični zobni protezi, saj so stabilni in vizualno veliko bolj naravni, njihova glavna prednost pa je občutek naravnih, lastnih zob. Implantati v preteklosti niso bili dostopni vsem, saj so za tak poseg potrebne veščine in izpopolnjevanja zobozdravnikov specialistov. Z raziskovanjem, strokovnimi študijami in tehnološkimi inovacijami se bodo njihove prednosti le še poudarile in čez nekaj let bodo predstavljali standardni model za zamenjavo naravnih zob. Že danes premislite o možnosti, o kateri bo večina razmišljala šele jutri.

30

JUNIJ 2011


INTERVJU

PREDANOST ŠPORTU SE VEDNO OBRESTUJE Tia Kemperle

Tina Čas je bila več kot deset let članica državne gimnastične reprezentance in kategorizirana športnica pri Olimpijskem komiteju Slovenije - ZŠZ. Udeležila se je številnih svetovnih in evropskih prvenstev, univerzijade, grand prix turnirjev, svetovnih pokalov in različnih mednarodnih turnirjev. Zaključila je visokošolski strokovni študij na Fakulteti za šport in postala diplomirana trenerka ritmične gimnastike. Danes je mednarodna sodnica v ritmični gimnastiki, rang Brevet III. Kaj ste želeli postati, ko ste bil stari pet in kaj, ko ste imeli 15 let? Ko sem bila stara pet let še nisem vedela, kaj si želim postati, sem pa zelo uživala v plesu in neprestano skakljala naokrog. Pri petnajstih sem imela za seboj že osem let treningov ritmične gimnastike in moja velika želja je bila, da bi lahko predstavljala Slovenijo na evropskem ali svetovnem prvenstvu.

32

Kdaj ste prvič stopili na gimnastično pot? Kakšne spomine imate na tisti čas, kdo vas je vodil, kdo je bil vaš idol in kaj ste od tega športa pričakovali? Z ritmično gimnastiko sem se začela ukvarjati v prvem razredu osnovne šole, ko so trenerke prišle po razredih in nas malo preizkusile v špagah in mostovih. Takoj mi je bilo zelo zanimivo, zato sem se vpisala na vadbo. Najbolj

JUNIJ 2011


INTERVJU Kdaj je prišel trenutek, ki se mu pravi »zdaj gre pa zares«? Pravzaprav - sploh ne vem. Morda ob prestopu v člansko kategorijo. Saj sem tudi prej vedno zavzeto trenirala, vendar je članska kategorija nekaj čisto drugega. Vse je postalo še bolj resno.

S katerim letom se je začela vaša profesionalna športna pot in kako se je odvijala? Katere prelomnice v karieri bi izpostavili?

mi je bilo všeč to, da sem se vsak dan naučila nekaj novega, tako s telesom, recimo prevale, kolesa, piruete, skoke, kot tudi z rekviziti, na primer s kolebnico, obročem, žogo, kiji in trakom. Vzornice takrat še nisem imela, sem pa redno spremljala vsa tekmovanja. Od samega športa nisem nič pričakovala, sem le uživala.

S prestopom v člansko kategorijo sem še bolj zagrizla z delom in trenirala še bolj zavzeto. Kljub šolskim obveznostim sem uspela v dvorani preživeti po več kot štiri ure na dan. Rezultati niso prišli takoj, vendar me neuspehi niso odvrnili, le še bolj sem se trudila. Kot najboljši rezultat bi zagotovo izpostavila evropsko prvenstvo v skupinskih vajah v Budimpešti leta 1999, ko smo s sotekmo-

Kako sta vaša starša odreagirala, sta vas spodbujala pri vaših izvenšolskih športnih dejavnostih? Ritmična gimnastika je hitro postala moja edina izvenšolska športna dejavnost. Starša sta me vedno spodbujala, saj jima je bilo jasno, da sem se v ta šport zaljubila. Z lahkoto sem se odpovedala vsem skupnim počitnicam, vključno s smučanjem in prvomajskimi počitnicami na morju, da bi le lahko čim več časa preživela v telovadnici in pridno trenirala. Šport je bil vedno del naše družine, saj je oče v svoji mladosti treniral gimnastiko, kasneje pa je tudi vodil klub v katerem sem trenirala in bil predsednik Gimnastične zveze Slovenije.

JUNIJ 2011

33


INTERVJU

v otroštvu. To je najlepše obdobje!

Slovenija je polna odličnih športnikov. Tako mala dežela, pa toliko šampionov ... Zakaj, mislite, da je tako? Mislim, da so vsi naši šampioni nekaj posebnega. Predvsem so vztrajni, odločni in predani svojemu športu. Svoje življenje podredijo doseganju vrhunskih rezultatov in ob dobri trenerski ekipi uspeh ne manjka.

Katero skupno lastnost bi jim prisodili, ne glede na to, ali gre za individualne ali za skupinske športe? Predvsem vztrajnost, odločnost in predanost športu! Seveda je pomemben tudi talent!

Ali boste pripravili kakšno šolo za otroke ali kaj podobnega?

valkami osvojile osmo mesto v sestavi s kiji, kar je še danes izjemen rezultat. V športni karieri sem dvakrat nastopila na evropskem in dvakrat na svetovnem prvenstvu, udeležila sem se tudi letne univerzijade, kjer sem na

34

otvoritvi nosila slovensko zastavo. To mi je veliko pomenilo.

Kaj bi otrokom, ki s šestimi leti vstopajo v devetletko, svetovali in položili na srce? Predvsem jim želim, da uživajo

O tem sem veliko razmišljala, vendar menim, da imamo dovolj športnih klubov in društev, ki gojijo ritmično gimnastiko. Trenutno delam kot trenerka ritmične gimnastike v športnem društvu Moste, kjer imamo vadbo ritmične gimnastike za vse starostne skupine – od začetnic pa do vrhunskih tekmovalk v članski kategoriji, pa tudi za deklice, ki bi se z ritmično gimnastiko ukvarjale le rekreativno. Vse deklice, ki jih ta šport veseli, se nam lahko pridružijo.

JUNIJ 2011


VAS BOLIJO KRIŽ, SKLEPI, MIŠICE? IMATE ZARADI SLABE PREKRVAVITVE NEMIRNE NOGE? MORDA OBČUTEK LEDENIH NOG? ZARADI TOVRSTNIH TEŽAV NE MORETE SPATI? Masaža s TAHEEBO MAZILOM, ZDRAVA HRANA, DOVOLJ GIBANJA preverjeno hitro in odlično deluje proti artritisu in ostalim težavam. Prejeli smo mnogo podobnih zahvalnih pisem Primeri: Invalidka 1. kategorije Saje Milka: Že po prvi masaži s TAHEEBO MAZILOM sem bila zelo dobro in srečna. Boleli so me vrat, ramena, hrbtenica, kolki in cele noge. Dva meseca pred tem nisem mogla hoditi. Invalidka 2. kategorije Angela Bizjak: Bolečine zaradi išijasa,artroze, spondiloze in revme so prenehale po parih dnevih masaže s TAHEEBO MAZILOM.. Artritis je sinonim za doživljenjsko trpljenje brez vsakršnega veselja, za strahotne bolečine, neredko priklenjenost na posteljo in invalidski voziček, odvisnost od drugih ter nesposobnost za delo. Invalid 1. kategorije Prah Andrej: Zaradi kompliciranega zloma v prometni nesreči so me zelo bolela kolena, ki so bila operirana, počutje se je izboljšalo takoj po masaži s TAHEEBO MAZILOM. Revmatološki bolnik je zaradi kroničnosti bolezni, dolgotrajnih bolečin, deformacij sklepov, križa in težav z mišicami ter drugimi deli telesa, ki vodijo v hudo invalidnost in odvisnost od drugih, pogosto zelo hud medicinski, psihološki in socialni problem. Teh težav pa ne bi bilo, če bi pri zdravljenju dali prednost naravi. Zdravilna moč narave prinaša najhitrejši napredek. Če boste začeli danes z masažo, zdravo prehrano. Dovolj gibanja boste kmalu čutili sprostitev mišičnih napetosti, plahnitev oteklin, zmanjšanje pregrevanja sklepov in bolečin, osvobajanje otrdelih sklepov, opazno vračanje telesnih moči. Vsak dan bo prinesel opazno izboljšanje, kmalu bo artritično trpljenje le še spomin, ki ga boste z veseljem zavrgli. Spet boste stali na nogah. Nič več ne boste odvisni od drugih, sposobni za delo. Rendgenske slike vam bodo pokazale izboljšavo kosti. Počutili se boste mlajše. Zdravilna moč narave prinaša najhitrejši napredek. Glede prehrane se posvetujte z vašim zdravnikom. Priporočamo vam vsakodnevne sprehode, različne telesne aktivnosti vendar do meje utrujenosti. Bodite čim več na soncu. TAHEEBO MAZILO je naravni zeliščni izdelek brez škodljivih stranskih učinkov. Njegova zgodovina je več kot dvajsetletna. Vsebuje mentol, timol, kafro, eterično olje jelke, izvlečke taheebo čaja, divjega kostanja arnike, šentjanževke. Učinkovine odlično prekrvljujejo, prijetno hladijo, dajejo prijeten občutek sprostitve. Nad njimi so navdušeni tudi ivalidi. Želimo, da bi začeli živeti novo življenje, polno dobre volje in optimizma, sreče in neodvisnost od drugih. Odločitev je vaša. ZAKAJ NE BI NAROČILI ZELO UČINKOVITEGA TAHEEBO MAZILA IN GA ZAČELI UPORABLJATI TAKOJ? MAZILO VAM POŠLJEMO PO POŠTI S PLAČILOM PO POVZETJU.

ROŽA ZELIŠČA, d.o.o., Ulica 21. oktobra 17/b 8340 Črnomelj Tel.: 07/30 51 947, mobitel: 041/811 571, 040/ 522 367


PSIHOANALIZA

KAJ JE S POTRPLJENJEM V ZAKONU? Vesna Janežič

Specialistka Vesna Janežič, psihoterapevtka in svetovalka v medosebnih in družinskih odnosih

V življenju se lahko večkrat srečamo s prepričanjem, da je edina možnost za ohranitev zakona ta, da eden ali drugi potrpi. Vsekakor naj bi žena v tem prednjačila. Pogosto obupamo, da bi se karkoli v resnici spremenilo s pogovorom. Ko je hudo, mora eden potrpeti, potem pa lahko vse »počistimo pod preprogo« in živimo dalje. Jasno je, da se na tak način nič ne reši. Po tem prepričanju zakon ni le zveza dveh, ki se odločita skupaj reševati probleme, ki jih sicer ne bi imela, če ne bi živela skupaj, ampak je zveza dveh trpinov, ki naj bi tekmovala, kdo bo več

36

vzdržal. Prizadevati si moramo za takšen zakonski odnos, ki bo namenjen ne le izpolnitvi želja in potreb drug drugega, ampak in predvsem medsebojnemu podarjanju in osrečevanju. Kako pa lahko vzpostavimo tak odnos? Gotovo ne zgolj s potrpljenjem. Potrpljenje ni edini vir sreče in zadovoljstva. Včasih si predvsem želimo biti drug z drugim in za to smo pripravljeni narediti marsikaj. Nobena pot ni predolga, skoraj nobena obveznost neodložljiva. Čas, ki ga lahko preživimo skupaj, je najbolj dragocen. Z leti, ne da bi hoteli, začnemo zanemarjati drug drugega in sebe. Zato se je potrebno vrniti k sebi in poiskati tisto najbolj bistveno, kar zares hočemo doseči v življenju. Začeti je treba pri sebi in prevzeti odgovornost za svoje težave in nelagodja, čeprav ti jih povzroča drugi. To bi pomenilo poskusiti vse deliti z partnerjem. Spregovoriti je treba tudi o vsem tistem, kar vas moti z osebnega gledišča. Povejte mu na primer, kako zelo vas je strah, da se drug od drugega oddaljujeta; ne obtožujte ga, da nima časa za vas, da je brezbrižen in da mu vse več pomeni kot vi. Čutenj osamljenosti, nerazumevanja in odvečnosti ne smete več tlačiti v sebi in se truditi čim več potrpeli in biti tiho. Sami dobro veste, da to vodi v še večje zaplete, nejevoljo, jezo, strah in na koncu brezup, da nikoli ne bo bolje. Spregovoriti o sebi je šele prva stopnja nadaljnje poti. Pomembno je, da odprete pot svojim čutenjem in razmišljanjem. Ozavestite svet

okoli sebe. Ubesedite čutenje do partnerja; jezo, ker ga ni, ko bi tako radi vse delili z njim, ker je vaš, ker ga ljubite, ker mu pripadate. Prepričana sem, da bo tudi partner začel sodelovati, saj je vajino razumevanje in pripadnost tudi njegov cilj.

www.terapija-numina.si

JUNIJ 2011


Ključna prednost tovrstnega ogrevanja sanitarne vode je izjemno nizka poraba električne energije. Poleg ogrevanja sanitarne vode, lahko s toplotno črpalko v izvedbi z vodenim zrakom, pridobimo še možnost hlajenja bližnjega sosednjega prostora. Najpogosteje so to klet, shramba, pralnica … Uporaba toplotnih črpalk za pripravo tople sanitarne vode je še posebej smiselna v poletnih mesecih, saj se izognete relativno potratni pripravi vode s klasičnim električnim grelcem vode ali pečjo, ki je primarno namenjena ogrevanju objektov in zaradi tega v poletnih mesecih energetsko neučinkovita. Z uporabo te Petrolove energetske rešitve, lahko prihranite pri letnih stroških energetske oskrbe tudi do 400 evrov. Pri Petrolu vam poleg različnih tipov toplotnih črpalk ponudijo tudi celovito storitev, ki vključuje tako dobavo črpalke, dostavo, osnovno montažo, funkcionalni zagon, popust v višini sto evrov pri nakupu kurilnega olja, vsaj dvoletno garancijo, pomoč pri pridobivanju nepovratnih sredstev in možnost plačila na 12 obrokov. Z uporabo Petrolovih toplotnih črpalk za pripravo tople sanitarne vode boste v petih letih prihranili do dva tisoč litrov kurilnega olja! V kolikor razmišljate o zamenjavi osnovnega energenta, s katerim ogrevate vašo hišo, je ena izmed možnih rešitev tudi uporaba lesnih pelet. Prednosti uporabe tega energenta so predvsem: je obnovljiv vir energije, proizvodnja toplotne ener-

gije je avtomatizirana kot pri uporabi fosilnih goriv, saj vam osnovni zalogovnik na peči omogoča nekaj dnevno avtonomijo. Nekatere peči omogočajo tudi ogrevanje v kombinaciji z drvmi in kurilnim oljem. Glede na to, da gre v primeru zamenjave peči za večjo investicijo, je zelo pomembno, da se izbere kvalitetno peč in zagotovi strokovno vgradnjo. Pri Petrolu vam omogočajo brezplačno svetovanje na domu, kjer se boste lahko seznanili s prednostmi peči različnih proizvajalcev ter iz prve roke pridobili strokovni nasvet kako najenostavneje izvesti investicijo. Poleg celovite in cenovno ugodne rešitve, vam pri Petrolu dajo tudi pet ton pelet ter zagotavljajo tudi v prihodnosti dolgoročno oskrbo s potrebnim energentom. Pri sedanjih cenovnih razmerah energentov, lahko v primerjavi s kurilnim oljem, prihranite tudi do 35 odstotkov pri strošku za porabljen energent. Več o ogrevanju na lesne pelete in toplotnih črpalkah boste izvedeli v zgibanki, ki jo boste našli na vseh bencinskih servisih Petrol, na spletnem mestu www.petrol.si/energija-za-dom in na 080 22 66, kjer lahko oddate tudi prijavo za izdelavo ponudbe, ki pa je za Vas popolnoma neobvezujoča. Sicer pa si eno izmed toplotnih črpalk za pripravo tople sanitarne vode iz Petrolove ponudbe lahko ogledate na 30 bencinskih servisih Petrol po vsej Sloveniji.

Z mislijo na prihodnost Z mislijo na prihodnost Izberite okolju prijazno rešitev, prihranite pri stroških energetske oskrbe ter izkoristite dodatne ugodnosti. Izberite okolju prijazno rešitev, prihranite pri stroških energetske oskrbe ter izkoristite dodatne ugodnosti. Toplotna črpalka Toplotna za pripravo tople črpalka sanitarne vode

Peč Retifica 25 kW + 5 ton peletov

Peč Retifica 25 kW + 5 ton peletov

od 5.226,00 EUR

za pripravo tople sanitarne vode

CENA vključuje: EUR od 5.226,00

od 1.699,00 EUR

• dobavo in dostavo peči CENA vključuje: • osnovno montažo •• d5oton bavlesnih o in dopeletov stavo peči •• osnovno montažo 3-letno garancijo • 5 ton lesnih peletov • 3-letno garancijo

1.699,00

CENA vključuje: EUR od • dobavo in dostavo CENA vključuje: toplotne črpalke •• dosnovno obavo inmontažo dostavo črpalke • toplotne 2-letno garancijo • osnovno montažo • 2-letno garancijo

+1na0ku0p PrEUimR*a za +ku1ri0lneg0p PraEUolimR*jaa za naku kurilnega olja

* Več informacij in svetovanje na 080 22 66 in *www.petrol.si/energija-za-dom Več informacij in svetovanje na 080 22 66 in JUNIJ 2011 www.petrol.si/energija-za-dom

S plačilno Petrol klub ožonost coačmiln kaSrtipl 12 na pa ku na Petrol klub vnost ko ro ob ož m co rti ka nakupa na 12 obrokov

20 % 20 %

popusta * na elektriko popusta * na elektriko

Brezplačno svetovanje u do ačmno ezpl Brna svetovanje na domu

37

Promocijsko sporočilo • Promocijsko spo

Toplotne črpalke za pripravo tople sanitarne vode se uporabljajo v stanovanjskih hišah in pripomorejo k manjši porabi energenta oziroma prispevajo k zniževanju stroškov porabljenih za energetsko oskrbo. Z električno energijo, ki poganja delovanje toplotne črpalke, oplemenitimo energetski potencial toplote zraka okolice. Z drugimi besedami, za vsako vloženo kWh električne energije pridobimo do 4,5 kWh toplote (COP = 4,5).

www.petrol.si www.petrol.si

KAKO DO ENOSTAVNO IN CENOVNO UGODNO OKOLJU PRIJAZNE ENERGETSKE REŠITVE ZA VAŠ DOM


ZDRAVA PREHRANA

POSKRBITE, DA S HRANO NE BOSTE UŽIVALI TUDI BISFENOLA A Miha Anžur

Bisfenol A je organska spojina z dvema fenolnima obročema, ki jo v kombinaciji z drugimi kemikalijami uporabljajo pri proizvodnji plastike in smol. Je monomer, ki se uporablja pri izdelavi epoksi smol, polikarbonatne plastike, pri sintezi polisulfonov, polieterskih ketonov, zaviralcev gorenja, kot antioksidant nekaterih mehčalcev, kot inhibitor polimerizacije v polivinil kloridu in drugod.

LUCIJA PERHARIČ, Inštitut za varovanje zdravja republike Slovenije: “Do večjih migracij BPA v živila lahko pride pri poškodovani plasti in premazu epoksi smol, zato živil ne smemo shranjevati v poškodovane posode.”

38

Lucija Perharič je skupaj s sodelavko Matejo Bolčič Tavčar - obe delata na Inštitutu za varovanje zdravja republike Slovenije -, pripravila izčrpno poročilo o bisfenolu A. »Polikarbonatno plastiko najdemo v plastičnih steklenicah za vodo, stekleničkah za dojenčke, namiznem priboru, kot so plastični krožniki in skodelice, pa v posodah za shranjevanje, medicinskih in zobotehničnih pripomočkih, lečah za očala, CD-jih, DVD-jih in v hišni elektroniki,« pojasnjuje sogovornica. Epoksi smole, ki vsebujejo BPA, se uporabljajo kot prevleka na notranji strani skoraj vseh pločevink za

hrano in pijačo ter kot prevleka na zunanji površini rezervoarjev za vodo in vinskih sodih.

Ali BPA lahko pride v živila? »Majhne količine BPA lahko preidejo v živila iz polikarbonatne plastike in premaza iz epoksi smol. Do večjih migracij BPA v živila lahko pride pri poškodovani plasti in premazu epoksi smol, zato živil ne smemo shranjevati v poškodovane posode,« opozarja strokovnjakinja. Pri čiščenju posod, narejenih iz omenjenih materialov, se moramo izogibati agresivnim detergentom in intenzivnemu mehaničnemu drgnjenju.

JUNIJ 2011


ZDRAVA PREHRANA Kako prepoznamo takšno embalažo? Kot pravi sogovornica, tovrstno embalažo prepoznamo po vtisnjenem trikotniku in številki tri ali sedem v trikotniku. »Trikotnik je mednarodni simbol, ki pomeni, da izdelek lahko recikliramo. Praviloma je v sredini trikotnika napisana številka, spodaj pa je kratica, ki označuje vrsto materiala. Za polivinil klorid se uporablja številka tri in okrajšava PVC. Za polikarbonat se uporablja številka sedem in oznaka PC. Ker pod številko sedem sodijo tudi drugi plastični materiali, nekateri proizvajalci dodajo še napis ‘BPA free’ za embalažo, ki ne vsebuje bisfenola A,« odgovarja Perharičeva.

Kakšni so škodljivi učinki BPA?

www.philips.com/AVENT

BPA je dražilen in lahko draži dihala. Obstaja tudi nevarnost

Klinično dokazano, da pomiri vašega dojenčka še posebej ponoči Nova linija stekleničk Philips AVENT, ki ne vsebuje Bisfenola A. Izberete lahko med medeno obarvano PES (polietersulfon) stekleničko in med mehkejšo, delno prosojno PP (polipropilen) stekleničko.

Distributer Ariel d.o.o.

JUNIJ 2011

0% BPA

PES (polietersulfon)

0% BPA

PP (polipropilen)

39


ZDRAVA PREHRANA enojne odmerke. V študijah z več različnimi odmerki ni bilo mogoče določiti odvisnosti učinka od odmerka. Novejše ocene škodljivosti upoštevajo razlike v obnašanju in presnovi BPA v telesu, ki obstajajo med poskusnimi glodavci in človekom. Na podlagi rezultatov študij so določili sprejemljivi dnevni vnos (TDI), to je količina snovi ki jo lahko vnašamo v telo vse življenje, ne da bi škodovali zdravju. Lucija Perharič: »Za BPA znaša TDI 0,05 miligramov na kilogram telesne mase na dan oziroma 50 mikrogramov na kilogram telesne mase na dan. Izračunali so tudi celokupno izpostavljenost BPA tako za dojenčke in otroke kot za odrasle, in ugotovili, da je ta manjša od TDI. Zato BPA ne predstavlja tveganja za zdravje. Ta novejša ocena tveganja temelji na močnejših znanstvenih podatkih in manj negotovostih. Odprto pa ostaja vprašanje škodljivosti za razvoj živčnega sistema.

Kakšne so razlike v presnovi BPA?

hudih poškodb oči. Pri stiku s kožo lahko povzroča alergične reakcije. Lahko oponaša delovanje ženskega hormona estrogena. Škodljivo lahko vpliva na razmnoževanje in obstaja sum, da lahko oslabi plodnost. Strokovnjaki domnevajo, da BPA lahko moti hormonsko ravnovesje. Že od leta 1930 je znano, da BPA lahko oponaša delovanje ženskega spolnega hormona estrogena. Vplivi BPA na plodnost, razmnoževanje in na hormonski sistem glodavcev pri nižjih odmerkih, torej takih, ki smo jim izpostavljeni v vsakdanjem življenju, so še stvar strokovnih debat. »Rezultati študij,

40

v katerih so ugotovili učinke na hormonsko ravnovesje pri nizkih odmerkih niso bili dovolj oprijemljivi, niti jih ni bilo možno ponoviti,« pojasnjuje sogovornica.

Ali BPA predstavlja tveganje za zdravje? Strokovnjaki pri Evropski agenciji za varno hrano (EFSA) so pregledali okoli 200 objavljenih znanstvenih publikacij o BPA. Interpretacija rezultatov študij, njihove pomembnosti in primernosti za oceno tveganja za ljudi je bila težka, ker so v določenih študijah uporabili različne poti vnosa, majhno število živali in

Novejše študije metabolizma in toksikokinetike so pokazale pomembne razlike v presnovi BPA pri glodavcih in ljudeh. Ljudje presnovimo in izločimo BPA precej hitreje kot poskusni glodavci. Medtem ko se presnovek BPA pri ljudeh izloči v nekaj urah, traja to pri podgani nekaj dni. Ker se BPA v našem telesu zadržuje krajši čas, lahko sklepamo, da se bodo pri človeku učinki, ki so bili prisotni pri glodavcih pri določenih odmerkih, pojavili šele pri višjih odmerkih.

Ali je BPA bolj nevaren za otroke in nosečnice? Znanstveniki so ugotovili, da novorojenčki in dojenčki lahko presnavljajo BPA podobno kot odrasli pri vnosu, ki je manjši od enega miligrama na kilogram telesne mase na dan. BPA prehaja skozi posteljico in so ga izme-

JUNIJ 2011


ZDRAVA PREHRANA rili v tkivih človeškega zarodka. Njegova koncentracija je bila podobna koncentraciji BPA v krvi matere. BPA so našli tudi v materinem mleku, v koncentraciji 1,3 mikrograma na liter. »Omenjena koncentracija je primerljiva oziroma rahlo višja s koncentracijo BPA v krvnem obtoku matere. Sposobnost vsrkanja BPA iz črevesja, je pri ljudeh tako odraslih kot otrocih in zarodkih zelo nizka. Iz teh podatkov lahko zaključimo, da BPA za otroke in nosečnice ni bolj nevaren z izjemo morebitnega škodljivega vpliva na razvoj živčevja in vedenje. Rezultati študije škodljivosti za razvoj živčnega sistema, ki naj bi omenjene dvome potrdili ali ovrgli, pa bodo znani letos,« pojasnjuje avtorica.

Je res kroničnih nenalezljivih bolezni vse več zaradi BPA? V Združenih državah Amerike so v sklopu biomonitoringa ugotovili povezavo med ravnjo BPA, izločenega z urinom in pojavljanjem srčno žilnih obolenj, sladkorne bolezni in motenj delovanja jeter. Količina BPA v 24-urnem vzorcu urina ni zadovoljiv označevalec dolgotrajne izpostavljenosti BPA. Zato so strokovnjaki zaključili, da je potrebno daljše spremljanje in dodatne študije, da bi lahko potrdili vzročni odnos med BPA in pogostostjo nekaterih kroničnih nenalezljivih bolezni.

Skupina VAL voda Iščete prave odgovore? Čiščenje in mehčanje pitne ter sanitarne vode. Ugodne rešitve za večstanovanjske objekte. Alkalna hidrirana in antioksidativna voda. www.val-voda.si www.val-water.com info@val-voda.si +386 (0)41 719 321

JUNIJ 2011

+386 (0)40 746 259

www.val-mag.com

41


VODA

BREZ ČISTE VODE NI ŽIVLJENJA Mag. Lidija Kocuvan Gašparič

Človekovo spoznanje, da je voda vir življenja, ima dve izhodišči. V prvem so ljudje, ki živijo v pomanjkanju vode, zaradi česar bijejo boj za življenje. Ti ne potrebujejo spoznanja o pomenu te življenjsko pomembne tekočine, saj ga občutijo vsak dan, da preživijo. V drugem so ljudje, ki imajo vode v izobilju, zato ne razmišljajo o njej vse dokler se notranje ne prebudijo. Prav ta dvojnost nas je pripeljala do novega razmišljanja na tem področju. Življenja brez vode ni. Zdravje človeka in kakovost njegovega življenja pa sta neizbežno povezana z njo.

Spoštujte vodo! Voda je tudi sestavni del našega organizma, zato je še kako pomembno, kakšno vodo pijemo. Razlog za delovanje skupine Val voda je ozaveščanje o spoštovanju vode, o tem, da je ne onesnažujemo in da cenimo vsako kapljico, ki jo popijemo, užijemo v hrani ali jo občutimo, ko nam teče po telesu. Voda ima nešteto pomenov in vlog; v njej lahko zgolj uživamo, ko jo gledamo, bodisi kot reko, slap, jezero

42

ali morje. Nenazadnje jo vidimo tudi kot umazano in onesnaženo mlako, v kateri živali najdejo svojo hrano, otroci pa v njej uživajo v čofotanju. Da ob tem niti ne omenjam, kolikšno vlogo ima v življenju rastlin in živali, v kmetijstvu, industriji in prehrani.

Poskrbimo za lastno zdravje Sprejemanje odgovornosti za naše življenje in čisto okolje ne prinaša le odkrivanje novih spoznanj. Gre za zavedanje, da je čista voda vir za ohranjanje zdravja človeka. Vse bolj smo priča različnim pojavom bolezni, ne le v svetu, kjer se za sleherno kapljico vode borijo, pač pa tudi pri nas, kjer je je zaenkrat še v izobilju. Razlogi so lahko

različni, vedno pogosteje pa je vzrok za nastanek bolezni prav voda. Ob onesnaževanju okolja, zastarelih vodovodnih sistemih in neprimernih materialih, kjer se pretaka ali stoji voda, to niti ni presenetljivo. Dodajmo k temu še povsem nenadzorovano uporabo kemikalij in pesticidov v kmetijstvu in industriji, množične organske odpadke, izpuste nafte v morje, poplave ter druge naravne nesreče, kar vse po vrsti vodo počasi, a vztrajno zastruplja. Tudi, ali pa prav zato, nas pestijo različne bolezni, vsakodnevno slabo počutje, utrujenost in stres. Zadnji čas je za pomembne globalne ukrepe, če želimo poskrbeti za lastno zdravje in dvigniti kakovost življenja.

JUNIJ 2011


VODA

Skupina VAL voda UKREPI ZA BOLJŠO VODO V VEČSTANOVANJSKIH OBJEKTIH UKREP Osnovni filter 20µ

REŠITEV

1. Z njim zmanjšamo nalaganje usedlin v ceveh. 2. Zaradi usedlin v pocinkanih ceveh pride do odstopanja cinka in s tem do rjavenja (oksidiranja) cevi. To se opazi pri starejših objektih,ko zaprejo vodo. Iz pipe teče rjava voda, polna usedlin.

3. Še vedno so v uporabi azbestne cevi. Pri lomu cevi majhni delci potujejo z vodo. Najbolj nevarni delci so dolžine do 20 milimetrov in premera okoli 25µ. Prav ti delci povzročajo obolenja pljuč – azbestozo.

Fizikalno mehčanje vode

4. 5. 6. 1.

Zmanjša se čiščenje perlatorjev. Podaljša se življenjska doba pipam, ventilom in aparatom. Lahko se uveljavi garancija za armature nekaterih proizvajalcev, kateri dajo za pogoj osnovne filtre. Vodi nismo nič odvzeli in nič dodali, spremenila se je le njena lastnost. Uporabniki opazijo, da je voda postala bolj »gladka«.

2. Zmanjša se poraba čistil, praškov, odstranjevalcev vodnega kamna in drugih preparatov. 3. Zmanjša se poraba energije, saj le en milimeter vodnega kamna porabi od sedem do deset odstotkov več energije.

4. Pri tuširanju se zmanjša poraba šampona. 5. Na tuš kabinah, armaturah in pipah se bistveno lažje odstrani ostanke vodnega kamna; s tem se tudi zmanjša količina porabljenih čistil.

6. Podaljša se življenjska doba napravam in armaturam. 7. Stroški preventive so bistveno nižji kot nenehne menjave zaradi usedlin ali vodnega kamna. JUNIJ 2011

43


DOM

Tesno sodelovanje upravnika in etažnih lastnikov pomeni pridobivanje višjih nepovratnih spodbud za boljše, ekološko sprejemljive in dražje izolacijske materiale, nepovratne spodbude za izvedbo toplotnih mostov in zmanjšanje priključne moči.

Z DOBRIM UPRAVNIKOM DO NEPOVRATNEGA DENARJA Mag. Lidija Kocuvan Gašparič

Upravniki večstanovanjskih stavb se vse pogosteje srečujejo z novimi izzivi pri pristopu k učinkoviti energijski prenovi večstanovanjskih stavb v svojem upravljanju. Država se je odločila, da z zakonskimi predpisi, kreditiranjem okoljskih naložb in nepovratnimi finančnimi spodbudami za okoljske naložbe spodbudi zmanjšanje izpustov toplogrednih plinov in rabe energije in prek Eko sklada motivira etažne lastnike večstanovanjskih stavb, da sodelujejo pri učinkoviti energijski prenovi svojega doma. Vloga upravnika kot dobrega gospodarja Veliko vlogo pri sistematičnem in organiziranem pristopu k učinkoviti energijski prenovi večstanovanjskih stavb ima upravnik večstanovanjske hiše, katerega naloga je, da kot dober gospodar poišče možnosti za zmanjšanje stroškov, ki jih plačujejo etažni lastniki in s svojim strokovnim znanjem izkoristi vse možnosti oziroma spodbude, ki jih ponuja država. Pri pristopu je pomembna preučitev javnih pozivov Eko sklada in zakonodaje, raziskava trga, vzpostavitev informacijske mreže, centralizirana priprava vlog, organizirana in koordinirana izvedba, analiza in odločitev.

44

Primer dobre prakse En izmed primerov upravnika, ki sistematično pristopa k tovrstnim izzivom je družba Staninvest d.o.o. iz Maribora. Branislav Panič nam je pojasnil, da so lani vložili več kot 80 vlog za javne pozive, v letošnjem letu pa že prek 20. Samo lani so pridobili za 500 tisoč evrov nepovratnih sredstev, katera so namenili za 42 tisoč kvadratnih metrov fasad, 500 kvadratnih metrov zunanjega stavbnega pohištva in za hidravlično uravnovešenje v dveh stavbah. »Sistematičen in organiziran pristop k reševanju energetske prenove večstanovanjskih stavb in ponujeno ustrezno financiranje potrebnih naložb je dobra

praksa, katere učinki izvedenih ukrepov se bodo pokazali v manjših izpustih toplogrednih plinov, manjši rabi energije, možnostih zmanjšanja priključne moči pri daljinskem ogrevanju, povečanem bivalnem udobju občanov in zmanjšanju stroškov rabe energije. Res pa je, da se ti učinki na položnicah na prvi pogled ne poznajo, saj cene energentov odigrajo svojo vlogo. Prihranek se lahko ovrednoti tudi prek oportunitetnih stroškov, torej glede nato, koliko bi bili zneski na položnicah višji, če posamezen ukrep ne bi bil izveden. Nenazadnje pa je pomembno tudi ozaveščanje občanov za zmanjšanje energije,« je povedal naš sogovornik.

JUNIJ 2011


ONESNAŽEVANJE S SVETLOBO

Varovanje pred svetlobnim onesnaževanjem v Sloveniji Andrej Mohar in Erika Pogačnik

Zemlja iz dneva v dan postaja svetlejša. Ko se znoči, zasveti na tisoče umetnih svetil, ki brišejo sijaj zvezdnega neba. Na problem svetlobnega onesnaževanja so v Sloveniji prvič začeli opozarjati astronomi v začetku 90-ih let prejšnjega stoletja. V zadnjih petnajstih letih se je svetlobno onesnaženje v Sloveniji povečalo za osem odstotkov vsako leto. Največje vzroke svetlobnega onesnaževanja predstavljajo svetilke, ki sevajo nad vodoravnico, uporaba belih virov svetlobe in prekomerna razsvetljava. To negativno vpliva na živali, zdravje ljudi, astronomska opazovanja, prekomerno porabo električne energije in degradacijo okolja.

Vpliv na živali Svetloba je za živali pomemben dejavnik. Zaradi spremenjene naravne osvetljenosti umetna svetloba povzroča posledice pri različnih živalskih vrstah kot so netopirji, ptice, žuželke, morske želve in druge vrste. Umetna svetloba privlači ali odbija nekatere žival-

Družba za posredovanje z nepremičninami d.o.o. Gregorčičeva ulica 19, 2000 Maribor

ske vrste in lahko povzroči dezorientacijo, predvsem pri živalih, ki se orientirajo v temnem okolju. Čas živali, ki so aktivne v nočnem času, je skrajšan zaradi svetlobnega onesnaženja, zato imajo manj časa za prehranjevanje, razmnoževanje, spremenjeno je tudi njihovo vedenje.

Nova kakovost življenja

Nov čas – nova ideja Tel.: 02 229 34 00 Faks: 02 229 34 60 E-pošta: staninvest@staninvest.si

Upravnik in stranka z roko v roki JUNIJ 2011

Vsak dan ponuja nove možnosti

45


ONESNAŽEVANJE S SVETLOBO

Slovenija je ena najbolj svetlobno onesnaženih držav v Evropi. Za zmanjšanje onesnaževanja z umetno svetlobo ni potrebno ugasniti vseh svetilk. Bistvena je vzpostavitev kakovostne razsvetljave, ki ni premočna, ne osvetljuje neba in je energetsko varčna.

Zmanjšanje vrstne pestrosti Med nočnimi živalmi je zelo veliko žuželk, ki se v poletnih nočeh v velikem številu zbirajo na obcestnih svetilkah. Žuželke najverjetneje rade letijo na svetlobo, ker zamenjajo ulično svetilko za luno. Proti daljnim virom svetlobe namreč žuželke letijo

46

pod točno določenim kotom, ki ga ohranjajo tudi, kadar jih zmotijo bližnji umetni viri svetlobe. Tako se spiralno približujejo svetilki in ujamejo v kroženje okoli nje. Na izviru umetne svetlobe obstanejo, se ne prehranjujejo in ne razmnožujejo - to vpliva na zmanjšanje številčnosti in vrstne pestrosti

žuželk, kar posredno vpliva tudi na živali, ki se prehranjujejo z žuželkami, na primer netopirje. Umetna svetloba na netopirje vpliva tudi neposredno. Poleti se netopirske samice v velikem številu zbirajo na podstrešjih in v zvonikih cerkva, kjer skupaj vzgajajo svoje mladiče. Zaradi osvetlje-

JUNIJ 2011


ONESNAŽEVANJE S SVETLOBO in zdravje. Zato je pomembno, da ponoči spimo v popolni temi.

vanja njihovih zatočišč se zvečer kasneje odpravijo na lov kot bi se v naravnem nočnem okolju in imajo zato manj časa za prehranjevanje, spremenijo pa se tudi njihove letalne poti.

Uredba o mejnih vrednostih Svetlobno onesnaževanje je v Sloveniji v zadnjih 15 letih izjemno hitro naraščalo, zato je bila nujna uvedba uredbe, ki bo pripomogla k zmanjšanju posledic svetlobnega onesnaževanja okolja. Uredba o mejnih vrednostih svetlobnega onesnaževanja okolja je bila sprejeta leta 2007. Za večino svetilk prepoveduje svetenje nad vodoravnico, ki je eden glavnih vzrokov svetlobnega onesnaževanja okolja. Uredba zahteva uporabo popolnoma zasenčenih svetilk in predpisuje ciljne vrednosti in načine osvetljevanja za razsvetljavo cest in javnih površin, letališč, pristanišč in železnic, proizvodnih objektov, poslovnih stavb, ustanov, fasad, kulturnih spomenikov, športnih objektov, objektov za oglaševanje, gradbišč

Vpliv na človeka Obremenjenost okolja z umetno svetlobo vpliva tudi na ljudi. Predvsem nezasenčene svetilke povzročajo močno bleščanje, kar je še posebej neugodno pri starejših ljudeh, ki imajo zaradi staranja motno očesno zrklo in so zato bolj občutljivi na bleščave svetilke. Bleščanje ogroža tudi varnost v prometu. Za človekovo zdravje je pomemben tudi naravni bioritem dneva in noči. Vnos svetlobe v nočnem času med spanjem lahko prekine tvorbo hormona melatonina, ki deluje antioksidativno in zmanjšuje možnost rakavih obolenj ter vpliva na spanje, splošno počutje

in varovanih prostorov. Uredba prepoveduje uporabo svetlobnih snopov in med drugim določa tudi mejne vrednosti glede porabe električne energije v občinah.

Rešitve so, le poiskati jih moramo Slovenija je ena najbolj svetlobno onesnaženih držav v Evropi. Za zmanjšanje onesnaževanja z umetno svetlobo ni potrebno ugasniti vseh svetilk. Bistvena je vzpostavitev kakovostne razsvetljave, ki ni premočna, ne osvetljuje neba in je energetsko varčna. K zmanjšanju vpliva umetne svetlobe na okolje pripomore uporaba popolnoma zasenčenih svetilk, ki imajo delež svetlobnega toka, ki seva nad vodoravnico enak nič odstotkov. Imajo poudarjen rumeni in rdeči spekter svetlobe, ne vsebujejo UV spektra in so neprodušno zaprte, da se vanje ne morejo ujeti žuželke.

www.temnonebo.org

Vse cene so v € in vsebujejo 20% DDV.

Prihranek

do 429,

90

Robotska kosilnica Lizard – S linija

Anti-alargeni čistilec Smart BK – 130 SLW

• S pomočjo senzorjev zaznavajo zemljo,travnate površine in ovire • Samodejno spreminjajo smer • Površina košnje od 400 m2 do 800 m2 • Po končani košnji se samodejno vrne na bazno postajo • Lahko prenosljivi in uporabni na različnih območjih • Možno upravljanje tudi ponoči • Dvokolesni sistemski pogon omogoča vzpon po klancu do 27° • V primeru dežja se samodejno vrne na polnilno postajo • Varnostni sistemi: - Senzor izklopa rezila ob prevrnitvi - Senzor izklopa rezila ob dvigu

• • • •

do 200€ popusta Akcija samo za bralce revije, v mesecu juniju in juliju 2011. JUNIJ 2011

Naročila: 031/679 – 632

UVC anti – alergeni čistilec, ki izboljša vaše počutje Uniči 99% bakterij in odstrani 94% hišnih pršic Dokazano proti gripi in virusom Unikaten tristopenjski sistem čiščenja (Hepa filter)

Darilo v vrednosti

+

229,90

47 Generalni uvoznik: Tilt d.o.o., Brnčičeva 13, 1231 Ljubljana | www.tilt.si


REPORTAŽA

MIGALI SMO ZA ZDRAVJE ŽENSK! Tia Kemperl

Konec maja je družba MSD kot generalni sponzor ob Mednarodnem dnevu aktivnosti za zdravje žensk drugo leto zapored podprla dobrodelno prireditev Migamo za zdravje žensk. Tudi v Sloveniji ni redko, da ženske prevzemajo vloge negovalk otrok, zakonskih partnerjev in staršev, ob tem pa pozabljajo na lastno zdravje. Namen dogodka je njihovo aktiviranje, da bolje poskrbijo zase. Poleg pohoda na štiri kilometre in teka na osem kilometrov km so na prizorišču potekale še mnoge druge aktivnosti: tečaj nordijske hoje, gibalnice in tako imenovan preventivni krog. V njem so potekali preventivni pregledi, ozaveščanje o različnih boleznih in svetovanja strokovnjakov. Udeleženci so si lahko izmerili krvni sladkor, krvni tlak, holesterol, posneli EKG srca in si z ultrazvočno metodo izmerili kostno gostoto na petnici. Poleg tega so se lahko posvetovali o

48

zdravi prehrani, kontracepciji, pravilni zaščiti pred soncem in se preizkusili v oskrbi nezavestne osebe. Zelo zanimiv je bil tudi zabavni del programa, saj je s himno dogodka »Run to be with you« nastopila Lucienne Lončina, v nadaljevanju pa še slovenski Joe Cocker - Daniel Rampe. Lucienne je himno napisala lani, prav v podporo dogodku Migamo za zdravje žensk. Sredstva zbrana na dogodku so v celoti razdeljena med sodelujoča društva bolnikov, ki aktivno skrbijo za žensko zdravje: Kala - društvo za boj proti okužbam s HPV in raku materničnega vratu, Zveza društev bolnikov z osteoporozo Slovenije, Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije. Predstavilo pa se je tudi Društvo za kronično vnetno črevesno bolezen. Bilo je zabavno, bilo je poučno, bilo je aktivno. In prihodnje leto se zagotovo spet vidimo!

JUNIJ 2011


RAZSTAVNO POSLOVNI CENTER LIDO Drenov Grič-Lesno Brdo 55, 1360 Vrhnika www.lido.si, info@lido.si Ponedeljek - petek: 9.00 - 20.00 Sobota: 9.00 - 15.00

Počitek za dušo in telo, garnitura Lido naj bo!

POČITEK V ŽIVLJENJU

Naša ponudba: Sedežne garniture, počivalniki, dnevne sobe, jedilnice, predsobe, spalnice, pisarne, dodatki za dom.

in e j n e d e s o Po v a r skrb lezna! ite za zd a v h o b m va a v sa hr i pocivalnik a n c z i i bten Dv Nag

Skrbimo za starejše osebe in ljudi s posebnimi potrebami.

ib ni pocivalnik Počivalniki s svojo ergonomsko obliko nudijo oporo in lajšajo bolečine v hrbtenici.

Ko počitek postane res pravi užitek!


bogastvo-zdravja-junij2011  

Človekovo spoznanje, da je voda vir življenja, ima dve izhodišči. V prvem so ljudje, ki živijo v pomanjkanju vode, zaradi česar bijejo boj z...

Advertisement