Page 1

Windows® Phone 8X by HTC Uputstvo Sigurnosni i propisni prirucnik

HR Preuzeto sa htcfans.hr – zabranjena daljnja distribucija


Windows® Phone 8X by HTC Uputstvo

Preuzeto sa htcfans.hr – zabranjena daljnja distribucija


Oznake koje se koriste u ovim uputama Oznake koje se koriste u ovim uputama U ovim uputama za uporabu koristimo slijedeće simbole radi označavanja korisnih i važnih informacija:

Ovo je napomena. Napomena često pruža dodatne informacije, primjerice što će se dogoditi ako odlučite poduzeti određenu radnju ili odustati od iste. Napomena također pruža informacije koje se mogu odnositi samo na određene situacije.

Ovo je savjet. Savjet Vam pruža alternativne mogućnosti kako provesti određeni korak ili postupak, ili Vas obavještava o mogućnosti koja se može pokazati korisna.

Ovo pokazuje važne informacije koje su Vam potrebne radi provođenja određene zadaće ili osposobljavanja određene značajke.

Ovo prikazuje sigurnosno upozorenje, tj. informaciju koja Vam je potrebna radi izbjegavanja potencijalnih problema.

Drugi korisni izvori Što se tiče zdravstvenih, sigurnosnih i regulacijskih informacija, proučite i Priručnik sa sigurnosnim i propisnim informacijama, koji je isporučen uz telefon. Osim u ovom priručniku, korisne informacije, česta pitanja i mnogo drugoga možete naći na adresi: www.htc.com/support. Ako želite saznati mnogo više o korištenju sustava Windows® Phone, u telefonu otvorite stavku Pomoć i savjeti. Ili možete upotrijebiti web preglednik i prijeći na adresu windowsphone.com.

Moguće je da određene značajke Windows Phone ili usluge tvrtke Microsoft® u nekim zemljama i regijama nisu na raspolaganju.

Preuzeto sa htcfans.hr – zabranjena daljnja distribucija


Počinjemo Vaš telefon

1. NATRAG 2. USB konektor 3. POČETNA 4. TRAŽI 5. Tipka fotoaparata 6. Jačina zvuka 7. Obavijesna LED dioda 8. Senzor približavanja 9. NAPAJANJE 10. Konektor slušalica s mikrofonom 3,5 mm 11. Prednji fotoaparat

Preuzeto sa htcfans.hr – zabranjena daljnja distribucija


Ako želite koristiti zaštitu zaslona, ne pokrivajte i ne blokirajte senzor približavanja. Možete kupiti originalnu zaštitu zaslona za Vaš telefon, koja ima mali otvor za senzor.

SIM-kartica SIM-kartica sadrži Vaš broj telefona, pojedinosti usluga i memoriju za adresar i/ili tekstualne poruke.

Umetanje SIM-kartice 1. Umetnite alatku za vađenje SIM-kartice (ili malu savijenu spajalicu) u mali otvor pored držača SIM-kartice.

2. Izvadite držač SIM-kartice, te umetnite SIM-karticu (kontaktima prema dolje) u držač.

3. Gurnite držač SIM-kartice u njegovo ležište.

Vađenje SIM-kartice

Uvjerite se da ste isključili telefon prije vađenja SIM-kartice.

Preuzeto sa htcfans.hr – zabranjena daljnja distribucija


1. Umetnite alatku za vađenje SIM-kartice (ili malu savijenu spajalicu) u mali otvor pored držača SIM-kartice. 2. Izvadite držač SIM-kartice, te uklonite SIM-karticu.

Baterija Telefon koristi ugrađenu bateriju koja se može ponovo puniti. Kako dugo će telefon izdržati nakon jednog punjenja ovisi o tome kako koristite svoj telefon. Značajke i oprema koju koristite mogu utjecati na trajanje baterije. Primjerice, ako ostavljate BluetoothTM vezu neprekidno uključenu, potrošnja energije će se povećati. Dugi telefonski razgovori i često pregledanje Interneta također veoma troše energiju. Vodite računa i o mjestu gdje se nalazite: slab signal Vaše mobilne mreže i ekstremne toplote više naprežu bateriju.

Punjenje baterije Preporučujemo da napunite bateriju prije nego što uključite telefon i počnete ga koristiti.

Za punjenje baterije koristite isključivo punjač i USB kabel koji su isporučeni uz telefon. 1. Priključite manji kraj USB kabla u USB konektor.

Preuzeto sa htcfans.hr – zabranjena daljnja distribucija


2. Priključite drugi kraj USB kabla u punjač. 3. Punjenje ćete pokrenuti priključenjem punjača u električnu utičnicu. U toku punjenja informativna LED dioda će narančasto svijetliti. Kada se baterija napuni, svjetlo će postati zeleno. Ako punite bateriju dok je telefon uključen, u statusnom retku će se ). Kada se baterija u cijelosti napuni, prikazati ikona punjenja baterije ikona punjenja baterije će se promijeniti u ikonu pune baterije .

Uključivanje i isključivanje telefona

Uključivanje i isključivanje telefona Uključivanje telefona Pritisnite tipku NAPAJANJE. Jednostavno.

Kada prvi put uključite telefon, trebat ćete zadati postavke.

Isključivanje telefona 1. Ako je displej ugašen, pritisnite tipku NAPAJANJE da bi se isti upalio, te otključajte zaslon. 2. Pritisnite i držite tipku NAPAJANJE dok se ne pojavi obavijest klizi dolje radi isključivanja. 3. Klizite prstom dolje po zaslonu.

Telefon ne reagira? Ponovo pokrenite telefon ako ne reagira na pritiskanje zaslona ili tipki. Pritisnite i držite tipku NAPAJANJE najmanje 12 sekundi. Vaš telefon će se isključiti i ponovo uključiti.

Preuzeto sa htcfans.hr – zabranjena daljnja distribucija


Postavke telefona Unošenje PIN šifre Neke SIM-kartice se isporučuju sa PIN šifrom (osobni identifikacijski broj) postavljenom od strane mobilnog operatora. Ako Vas telefon upita za PIN, unesite ga i dodirnite unesi.

Ako tri puta unesete pogrešan PIN, SIM-kartica će se blokirati. Ako se to dogodi, možete ga deblokirati pomoću PUK šifre (Ključ za deblokiranje PIN šifre), koju ste dobili od svog mobilnog operatora.

Prve postavke telefona Kada prvi put uključite telefon, bit ćete pozvani da unesete postavke uređaja. Dovoljno je postupati sukladno uputama na zaslonu i začas će Vam sve raditi. Ne zaboravite se prijaviti pomoću svog Microsoft računa, tako da možete koristiti servise kao što je Windows Store, Xbox LIVE® i dr.

Postavke računa Podesite svoje online račune kako biste mogli slati i primati email poruke i drugo. Ovisno o tipu email računa koji kreirate, u Vašem telefonu se mogu pojaviti i druge stavke, kao što su kontakti, kalendar ili druge informacije. A ako se prijavite uz svoje račune društvenih mreža, primat ćete ažuriranja statusa svojih prijatelja i vidjet ćete slike koje su objavili.

Postavljanje računa 1. Na Početnom zaslonu klizite prstom lijevo. 2. Dodirnite Postavke > email i računi. 3. Dodirnite dodaj račun, te dodirnite tip računa koji želite podesiti.

Sinkroniziranje računa Ako Vam se na nekom od računa ne prikažu najnovije email poruke ili ažuriranja statusa, možete ih preuzeti tako, što ćete sinkronizirati račun ručno. 1. Na Početnom zaslonu klizite prstom lijevo. 2. Dodirnite Postavke > email i računi. 3. Pritisnite i držite račun, čije informacije želite preuzeti, te dodirnite sinkroniziraj.

Preuzeto sa htcfans.hr – zabranjena daljnja distribucija


Brisanje računa 1. Na Početnom zaslonu klizite prstom lijevo. 2. Dodirnite Postavke > email i računi. 3. Pritisnite i držite račun koji želite izbrisati, te dodirnite izbriši.

Vaš primarni Microsoft račun ne može se obrisati. Morate provesti obnovu tvorničkih postavki kako biste uklonili taj račun.

Kako prenijeti kontakte u telefon Postoji više načina za prijenos kontakata u Vaš telefon. Prijavite se uz svoje online račune radi preuzimanja kontaktnih informacija. Kontakte možete kreirati i spremati izravno Kontakti u telefonu u telefonu. Online računi

SIM-kartica

Kopirajte sve kontakte sa SIM-kartice u telefon.

Outlook® (Exchange ActiveSync®)

Sinkronizirajte Vaše radne kontakte sa Outlook-om (Exchange ActiveSync-om).

Bluetooth

Pomoću bluetooth veze preuzmite kontakte sa drugog telefona.

Preuzeto sa htcfans.hr – zabranjena daljnja distribucija


Prvi tjedan s Vašim novim telefonom Značajke koje ćete voljeti Budite u dodiru sa svojom obitelji i prijateljima, te podijelite događaje Vašeg života. Slušajte što Vam je nedostajalo u glazbi. I mnogo više.

Neka je Vaš telefon jedinstven kao i Vi Prilagodite svoj Početni zaslon stavkama koje su za Vas važne i jedinstvene. Kreirajte žive pločice za Vaše omiljene ljude, glazbene albume, aplikacije i drugo, te ih prikvačite na Početni zaslon. Ako želite saznati više, pogledajte Početni zaslon na strani 16.

Zabilježite svaki trenutak Ovo je nekolicina fantastičnih značajki fotoaparata, koje možete koristiti:

ƒ S ultraširokokutnim prednjim fotoaparatom možete slikati sebe i veći dio prekrasnog pejzaža iza Vas. Ili se slikati izbliza s Vašom obitelji ili s prijateljima.

ƒ Brzo pokrenite fotoaparat jedinim dodirom specijalne tipke FOTOAPARAT, čak i kada je telefon u mirovanju.

ƒ Koristite fotoaparat u raznolikim okruženjima, čak i u lošim svjetlosnim uvjetima.

Ako želite saznati više o ovim i drugim značajkama fotoaparata, pogledajte poglavlje Fotoaparat na strani 26.

Beats by Dr. Dre Audio™ Integracija Beats Audio™ Vam pruža bogat i jedinstven doživljaj zvuka, bilo da se radi o slušanju glazbe, gledanju videa ili igranju igara. Ako želite saznati više, pogledajte Kako poboljšati zvuk Vaše glazbe na strani 55.

Integriran SkyDrive Uvijek imajte pristup svojim fotografijama, video snimkama i dokumentima, spremajući ih na SkyDrive®.Pogledajte Dijeljenje na strani 54.

Početni zaslon Na Početnom zaslonu ćete vidjeti žive pločice, koji se neprekidno ažuriraju i prikazuju informacije koje su Vama namijenjene. Vidjet ćete galeriju slika, koliko imate novih tekstualnih i email poruka, i mnogo više.

ƒ Jednostavno razgledajte pločice klizeći prstom gore ili dolje po zaslonu. ƒ Klizite prstom lijevo za pristup aplikacijama i postavkama. Dodirnite pločicu slova radi prikaza svih pločica abecede.

ƒ Za povrat na Početni zaslon sa bilo kojeg zaslona, pritisnite Preuzeto sa htcfans.hr – zabranjena daljnja distribucija

.


Premještanje i promjena veličine pločice 1. Pritisnite i držite pločicu koju želite prebaciti, dok se ne podigne. 2. Dodirnite strelicu u donjem desnom kutu radi promjene veličine pločice. 3. Povucite pločicu na željeno mjesto. 4. Kada završite premještanje pločica, pritisnite

ili

.

Kvačenje stavki na Početni zaslon Na Početni zaslon možete prikvačiti bilo što: aplikacije, slike, pjesme, omiljene web stranice, dokumente, pa čak i kontakte. Primjerice, kada na Početni zaslon prikvačite kontakt, izravno na istoj pločici će Vam se prikazivati sva ažuriranja iste osobe - kanali, email poruke, tekstualne poruke i obavijesti o pozivima. 1. Za kvačenje pritisnite istu stavku i držite je dok se ne prikaže ponuda. 2. Dodirnite stavku prikvači na zaslon početak.

Uklanjanje pločice 1. Pritisnite i držite pločicu koju želite ukloniti. 2. Dodirnite

.

Pokreti prstiju Koristite pokrete prstiju za kretanje u telefonu.

Dodir

Ako želite pisati pomoću tipkovnice, birati stavke na zaslonu, kao što su ikone aplikacija i postavki, ili pritiskati tipke na zaslonu, samo ih kratko dodirnite prstom.

Preuzeto sa htcfans.hr – zabranjena daljnja distribucija


Dodir i držanje

Ako želite otvoriti dostupne mogućnosti određene stavke (primjerice dodatne značajke tipkovnice), samo pritisnite i držite stavku.

Pomicanje ili klizanje

Brzo kliznite prstom okomito ili vodoravno po zaslonu, ako trebate skrolati kroz duge liste ili pogledati druge zaslone.

Preuzeto sa htcfans.hr – zabranjena daljnja distribucija


Povlačenje

Prije povlačenja dodirnite stavku, te ostavite prst pritisnut uz zaslon. Prilikom povlačenja ne podižite prst sve dok ne dođete na ciljni položaj.

Micaj

Micaj po zaslonu sličan je pomicanju, međutim neophodno je pomjerati prste pomoću lakših i bržih pokreta, primjerice kada prelazite sa Početnog zaslona na listu aplikacija.

Preuzeto sa htcfans.hr – zabranjena daljnja distribucija


Štipanje i razvlačenje

U nekim aplikacijama, kao što su Fotografije ili Internet Explorer, možete razvući prste od sebe po zaslonu kako biste uvećali sliku ili tekst.

Uštinite zaslon za smanjenje slike ili teksta.

Pokreti telefonom Koristite pokretanje telefonom za utišavanje tona zvona i drugo.

Okrenite za isključivanje zvona

Prilikom dolaznog poziva možete okrenuti telefon za isključenje tona zvona. Preuzeto sa htcfans.hr – zabranjena daljnja distribucija


Podignite za utišavanje zvona

Ako ste na poslovnom sastanku ili u restoranu i telefon počne zvoniti, podignite ga kako bi se utišao ton zvona.

Postavite ton zvona tako da se automatski podiže ako je telefon u džepu ili torbi

Na bučnoj ste ulici i ne čujete da telefon zvoni u Vašoj torbi? Možete postaviti telefon tako da automatski prepozna da je u torbi ili džepu i podigne jačinu tona zvona kako biste ga čuli u bučnom okruženju.

Preuzeto sa htcfans.hr – zabranjena daljnja distribucija


Okrenite telefon za bolji pregled

Kod mnogih zaslona automatski se može promijeniti orijentacija sa režima portreta (okomito) u režim pejzaž (vodoravno), tako što ćete okrenuti telefon na stranu. Prilikom unošenja teksta možete okrenuti telefon na stranu i tako dobiti veću tipkovnicu.

Postavljanje jačine zvuka 1. Pritisnite tipku PODIZANJE JAČINE ZVUKA ili SMANJENJE JAČINE ZVUKA za prikazivanje trake jačine zvuka. 2. Ponovnim pritiskanjem postavite željenu razinu jačine zvuka.

Isključivanje tona zvona 1. Pritisnite tipku PODIZANJE JAČINE ZVUKA ili SMANJENJE JAČINE ZVUKA radi prikaza Panela jačine zvuka. 2. Dodirnite

.

Ako je u postavkama telefona uključena opcija Vibracije, telefon će prijeći u režim vibracija. Ako nije, telefon će prijeći u tihi režim.

Režim mirovanja Režim mirovanja štedi energiju baterije tako, što prebacuje telefon na nisku potrošnju uz isključen displej. Istovremeno sprečava slučajno pritiskanje tipki kada imate telefon u svojoj torbi. Međutim, i tako možete primati poruke i pozive.

Uključivanje režima mirovanja Kratko pritisnite tipku NAPAJANJE radi isključivanja displeja i prebacivanja telefona u režim mirovanja. Također, telefon će automatski prijeći u režim mirovanja ako ga određeno vrijeme ne koristite.

Preuzeto sa htcfans.hr – zabranjena daljnja distribucija


Buđenje iz režima mirovanja Ako želite ručno probuditi telefon, pritisnite tipku NAPAJANJE. Nakon toga treba otključati zaslon.

Telefon će se automatski probuditi u slučaju da Vas netko zove.

Zaključan zaslon Otključavanje zaslona Klizite prstom gore ako želite otključati zaslon ili prihvatiti dolazni poziv.

Ako ste u postavkama zadali lozinku, istu morate unijeti radi otključavanja zaslona.

Promjena pozadine zaključanog zaslona Pogledajte zbirku unaprijed postavljenih pozadina ili odaberite od fotografija koje ste kreirali pomoću fotoaparata. 1. Na Početnom zaslonu klizite prstom lijevo. 2. Dodirnite Postavke > zaključan zaslon. 3. Dodirnite polje Pozadina, te odaberite fotografija. 4. Dodirnite promijeni fotografiju, te odaberite fotografiju iz Vašeg albuma za slikanje nove fotografije. ili dodirnite 5. Ako je odabrana fotografija veća nego što je dozvoljena veličina tapete, isijecite fotografiju. Preuzeto sa htcfans.hr – zabranjena daljnja distribucija


Za isijecanje povucite fotografiju i postavite dio, koji želite imati kao tapetu, unutar alata za isijecanje, te dodirnite .

Prilagodba pojavljivanja obavijesti na zaključanom zaslonu Prikažite kratak pregled važnih obavijesti izravno na zaključanom zaslonu. 1. Na Početnom zaslonu klizite prstom lijevo. 2. Dodirnite Postavke > zaključan zaslon. 3. Izaberite aplikaciju za koju treba prikazivati detaljne obavijesti. 4. Izaberite maksimalno pet aplikacija za kratke obavijesti. 5. Kada završite, dodirnite

ili

.

Promjena tona zvona Odaberite neki od unaprijed postavljenih tonova zvona. 1. Na Početnom zaslonu klizite prstom lijevo. 2. Dodirnite Postavke > tonovi zvona i zvukovi. 3. Dodirnite polje Ton zvona. 4. Poslušajte ton zvona tako, što ćete dodirnuti ikonu pored naziva tona. 5. Dodirnite ton zvona, koji želite koristiti.

Promjena teme Feeling a little blue? Niste nešto raspoloženi? Možete postaviti pozadinu zaslona i boje označavanja koje odgovaraju Vašem raspoloženju. Odabrana boja označavanja će se pojaviti na raznim mjestima, kao što su pločice Početnog zaslona, ikone aplikacija, web poveznice, poruke i dr. 1. Na Početnom zaslonu klizite prstom lijevo. 2. Dodirnite Postavke > tema. 3. Odaberite željenu pozadinu i boje označavanja tako, što ćete dodirnuti odgovarajuća polja.

Snimanje zaslona Želite zabilježiti rezultat svoje igre, napisati blog o značajkama telefona, ili objaviti ažuriranje statusa o pjesmi koju upravo slušate? Jednostavno možete slikati svoj zaslon. It's easy to take a picture of the screen. Pritisnite i držite tipku NAPAJANJE, te brzo pritisnite

.

Snimka zaslona će se spremiti u album Snimke zaslona u odjelu Fotografije.

Prijelaz između aplikacija Moguće je istovremeno pokrenuti više aplikacija, te lako prelaziti između njih.

Preuzeto sa htcfans.hr – zabranjena daljnja distribucija


1. Pritisnite i držite

radi prikazivanja otvorenih aplikacija.

2. Klizite prstom lijevo ili desno po zaslonu radi prikaza svih otvorenih aplikacija, te dodirnite aplikaciju koju želite koristiti.

Windows Store U Windows Store možete lako preuzeti i kupiti aplikacije prema svojim potrebama. Na raspolaganju je širok izbor besplatnih i plaćenih aplikacija, od svakodnevnih aplikacija i efektivnih poslovnih aplikacija do zabavnih igara. Možete kupiti i pjesme. Na Početnom zaslonu klizite prstom lijevo, te dodirnite Store i kupujte.

Korištenje glasovnih komandi u Vašem telefonu Uputite poziv, pošaljite poruku ili nađite mjesto jednostavno koristeći svoj glas.

Značajka glasovnih komandi u nekim zemljama ili regijama ne mora biti na raspolaganju. 1. Pritisnite i držite

.

Ako je ovo prvi put kako koristite značajku glasovnih komandi, zaslon će prikazati nekoliko primjera toga što možete reći. Kada pročitate primjere, dodirnite prihvati. 2. Recite komandu, primjerice:

ƒ Ako želite pozvati nekoga iz adresara, možete reći Zovi Singer, mobitel.

Jennifer

ƒ Za pokretanje aplikacije, kao što je Kalendar, recite Pokreni kalendar.

ƒ Za traženje nečega na Internetu, kao što su picerije, možete reći Nađi picerije.

ƒ Ako trebate pomoć, recite Što

mogu reći? za prikaz ili slušanje raznih vrsti glasovnih komandi koje možete koristiti.

Uključivanje više glasovnih komandi U postavkama možete uključiti dodatne glasovne komande, kao što je spremanje i pozivanje brojeva za brzo pozivanje. Možete također postaviti telefon da glasno čita tekstualne poruke, te omogućiti diktiranje Vašeg odgovora bez njegova pisanja. 1. Na Početnom zaslonu klizite prstom lijevo. 2. Dodirnite Postavke > olakšanje pristupa. 3. Dodirnite prekidač Glasovni pristup telefonu uklj./isklj.za uključivanje dodatnih glasovnih komandi za telefonske pozive. Moći ćete koristiti slijedeće komande:

Preuzeto sa htcfans.hr – zabranjena daljnja distribucija


Spremi u brza pozivanja

Za određivanje broja za brzo pozivanje

Pozovi broj

Za pozivanje broja iz brzog pozivanja

Uključi/isključi preusmjeravanje poziva

Za uključivanje ili isključivanje preusmjeravanja poziva

4. Pritisnite

za vraćanje na listu postavki.

5. Dodirnite govor. 6. Uvjerite se da je uključen prekidač Reproduciraj zvučne potvrde. To omogućava da Vas telefon glasno obavijesti o dolaznim telefonskim pozivima. 7. Kako biste omogućili da Vam telefon pročita tekstualne poruke, dodirnite polje Glasno čitaj dolazne tekstualne poruke. Odaberite da li želite da telefon čita tekstualne poruke svaki put ili samo ako koristite kablovske ili Bluetooth slušalice.

Preuzeto sa htcfans.hr – zabranjena daljnja distribucija


Fotoaparat Osnovne informacije o fotoaparatu Prilikom putovanja, bilo službenog ili turističkog, pomoću fotoaparata možete lako kreirati fotografije i videa.

ƒ Za pokretanje aplikacije Fotoaparat, na Početnom zaslonu klizite prstom lijevo, te dodirnite Fotoaparat.

ƒ Ili pritisnite tipku FOTOAPARAT.

Prilikom prvog pokretanja aplikacije Fotoaparat će se pojaviti upit da li želite da aplikacija koristi Vaš položaj. Ako to omogućite, informacije o položaju će se spremati uz kreirane fotografije, tako da ćete znati, gdje ste ih napravili. Prilikom podjele fotografija, iste informacije će biti dostupne i drugim ljudima.

Da li ste znali da možete pokrenuti aplikaciju Fotoaparat i kada je displej isključen ili zaključan? Dovoljno je pritisnuti tipku FOTOAPARAT.

Zaslon tražilice Na zaslonu tražilice možete naći slijedeće kontrolne elemente:

Režim Fotografija/Video Režim prednji/stražnji fotoaparat Režim bljeskalice Svjetlo videa

Preuzeto sa htcfans.hr – zabranjena daljnja distribucija


Leće fotoaparata Prijelaz na preglednik fotoaparata

Bljeskalica i druge postavke nisu na raspolaganju ako:

ƒ Koristite prednji fotoaparat. ƒ Energija baterije je suviše mala.

Zumiranje Prije kreiranja slike ili videa možete prvo približiti ili udaljiti objekt. Za približavanje ili udaljavanje slike jednostavno razvucite prste ili uštinite zaslon.

Izmjena postavki 1. Dodirnite > postavke fotografija ili postavke videa radi izbora raznih razlučivosti. 2. Za spremanje izmijenjenih postavki dodirnite spremi. Ako želite naći druge postavke fotoaparata, na Početnom zaslonu klizite prstom lijevo, te dodirnite Postavke. Nakon toga klizite prstom na listu aplikacije, te dodirnite slike i fotoaparat.

Fotografiranje 1. Pokrenite aplikaciju Fotoaparat. 2. Odaberite postavke fotoaparata:

ƒ Dodirnite

radi izbora režima: automatska bljeskalica, uključena bljeskalica ili isključena bljeskalica.

ƒ Dodirnite

za prebacivanje na ultraširokokutni prednji fotoaparat kako biste kreirali grupnu fotografiju s Vašim prijateljima.

ƒ Dodirnite ƒ Dodirnite

za odabir ili preuzimanje leća. > postavke fotografija za odabir razlučivosti koju želite

koristiti.

3. Čvrsto držite telefon, bilo po visini (okomito) ili po širini (vodoravno). 4. Prije slikanja možete prvo približiti ili udaljiti fotografirani objekt. 5. Ako ste spremni kreirati fotografiju, možete:

ƒ Pritisnuti tipku FOTOAPARAT do pola radi izoštravanja slike, te je

pritisnuti do kraja radi slikanja. Fotoaparat će automatski fokusirati na predmet u sredini zaslona. Preuzeto sa htcfans.hr – zabranjena daljnja distribucija


ƒ Ili dodirnuti bilo koje mjesto na zaslonu za fokusiranje na isto mjesto, te napraviti sliku.

Fotografije će se spremiti u album Iz fotoaparata u servisu Slike.

Snimanje videa Video možete snimati u režimu po visini ili po širini. U pogledu gledatelja, koji će pratiti Vaša videa, idealno je snimanje po širini. 1. Pokrenite aplikaciju Fotoaparat. za prebacivanje u režim videa. Na zaslonu će se pojaviti 2. Dodirnite tajmer videa. 3. Odaberite postavke snimanja videa:

ƒ Dodirnite

radi uključivanja ili isključivanja svjetla fotoaparata prilikom snimanja.

ƒ Dodirnite ƒ Dodirnite

za prebacivanje na ultraširokokutni prednji fotoaparat. > postavke videa za odabir razlučivosti koju želite

koristiti.

4. Prije snimanja možete prvo približiti ili udaljiti snimani objekt. 5. Za pokretanje snimanja pritisnite tipku FOTOAPARAT. 6. Za zaustavljanje snimanja ponovo pritisnite tipku FOTOAPARAT. Video će se spremiti u album Iz fotoaparata u servisu Slike.

Nakon snimanja Nakon kreiranja fotografije ili videa, možete ih prikazati na zaslonu bez napuštanja aplikacije Fotoaparat. Također možete odabrati što želite provesti s istom fotografijom ili videom, primjerice poslati ih na SkyDrive ili podijeliti u društvenoj mreži. . Ili povucite prst po zaslonu. Prikazat će 1. Na zaslonu Tražilice dodirnite se zadnja snimljena fotografija ili video. 2. Ako se radi o fotografiji, dvaput je dodirnite ili privucite/razvucite prste po zaslonu, kako biste približili ili udaljili fotografiju. Ako se radi o videu, dovoljno je dodirnuti ikonu puštanja videa za prikaz snimke. radi prikazivanja mogućnosti koje možete provesti s 3. Dodirnite fotografijom ili videom. 4. Uštinite zaslon radi prijelaza na prikaz filmske trake. Nakon toga možete lako maknuti prst lijevo ili desno po zaslonu radi razgledanja fotografija i videa. 5. Ako želite nastaviti kreiranje snimke, klizite prstom lijevo ako držite telefon vodoravno (ili gore, ako ga držite okomito), da biste se vratili na zaslon Tražilice.

Preuzeto sa htcfans.hr – zabranjena daljnja distribucija


Telefonski pozivi Telefoniranje Neke SIM-kartice se isporučuju sa PIN šifrom (osobni identifikacijski broj) postavljenom od strane mobilnog operatora. Ako Vas telefon upita za PIN, unesite ga i dodirnite U redu. Ako tri puta unesete pogrešan PIN, SIM-kartica će se blokirati. Ne brinite. Samo kontaktirajte svog mobilnog operatora i zamolite ga za PUK šifru (ključ za deblokiranje PIN šifre). 1. Na Početnom zaslonu dodirnite 2. Dodirnite

.

radi otvaranja numeričke tipkovnice.

3. Unesite broj koji želite nazvati, te dodirnite nazovi. Ako želite završiti, dodirnite završi govor.

Ako želite završiti, međutim zaslon programa Telefon više nije prikazan, dodirnite obavijest u gornjem dijelu zaslona, te dodirnite završi govor.

Upućivanje poziva u nuždi U nekim regijama možete upućivati pozive u nuždi iako nemate umetnutu SIM-karticu ili Vam je SIM-kartica blokirana. 1. Na Početnom zaslonu dodirnite 2. Dodirnite

.

radi otvaranja numeričke tipkovnice.

3. Unesite broj za pozive u nuždi koji važi u Vašoj zemlji, te dodirnite nazovi.

Ako ste omogućili, te zaboravili lozinku, i tako možete uputiti poziv u nuždi tako, što ćete dodirnuti poziv u nuždi na zaključanom zaslonu, te okrenuti lokalni broj za pozive u nuždi.

Upućivanje međunarodnog poziva 1. Na Početnom zaslonu dodirnite 2. Dodirnite

.

radi otvaranja numeričke tipkovnice.

3. Pritisnite i držite tipku 0 dok se ne pojavi znak +. Znak plus (+) znači, da ćete zvati u inozemstvo (umjesto unošenja međunarodnog pozivnog broja zemlje u kojoj se nalazite).

Preuzeto sa htcfans.hr – zabranjena daljnja distribucija


4. Na tipkovnici unesite slijedeće:

ƒƒBroj zemlje ili regije ƒƒBroj oblasti (bez 0 na početku) ƒƒBroj telefona

5. Dodirnite nazovi.

Dolazni pozivi Prilikom dolaznog poziva će se pojaviti zaslon Dolazni poziv.

Prihvaćanje poziva

ƒƒDodirnite stavku prihvati. ƒƒIli ako je prilikom dolaznog poziva ugašen displej i upali se prilikom

poziva, prvo otključajte zaslon pomjerajući prst gore po zaslonu, te dodirnite prihvati.

Odbijanje poziva

ƒƒDodirnite stavku odbij. ƒƒIli ako je prilikom dolaznog poziva ugašen displej i upali se prilikom

poziva, prvo otključajte zaslon pomjerajući prst gore po zaslonu, te dodirnite odbij.

Isključivanje tona zvona bez odbijanja poziva Provedite jednu od slijedećih radnji:

ƒƒStavite telefon zaslonom dolje na ravnu podlogu. Ako je telefon već okrenut zaslonom prema dolje, i tako će zvoniti ako se pojavi nov dolazni poziv.

ƒƒPritisnite tipku SMANJENJE JAČINE ZVUKA ili PODIZANJE JAČINE ZVUKA.

ƒƒPritisnite tipku NAPAJANJE za isključivanje zvona i zaslona. Što mogu raditi u toku poziva? U toku govora možete koristiti tipke na zaslonu za uključivanje glasnog govora, stavljanje govora na čekanje itd.

Uključivanje glasnog govora u toku poziva Radi smanjenja potencijalnog rizika oštećenja sluha ne držite telefon uz uho ako je uključen glasni govor. Na zaslonu govora dodirnite stavku glasni govor.

Preuzeto sa htcfans.hr – zabranjena daljnja distribucija


Radi isključivanja glasnog govora samo ponovo dodirnite stavku glasni govor.

Stavljanje poziva na čekanje Na zaslonu govora dodirnite stavku zadrži. Za vraćanje pozivu ponovo dodirnite stavku zadrži.

Prebacivanje s jednog poziva na drugi Ako već govorite i prihvatite drugi poziv, možete prebacivati s jednog poziva na drugi. 1. Kada prihvatite drugi poziv, dodirnite prihvati radi prihvaćanja drugog poziva i zadržavanja prvog poziva. 2. Radi prebacivanja s jednog poziva na drugi dodirnite traku u gornjem dijelu zaslona.

3. Radi završetka trenutnog govora i vraćanja pozivu na čekanju dodirnite završi govor.

Isključivanje mikrofona u toku poziva Na zaslonu poziva dodirnite stavku isključi mikrofon. Za ponovno uključenje mikrofona ponovo dodirnite stavku isključi mikrofon.

Uspostavljanje konferencijske veze Konferencijski poziv s prijateljima, obitelji ili suradnicima veoma je jednostavan. Uputite prvi poziv (ili prihvatite poziv), te jednostavno uspostavite svaki sljedeći poziv i dodajte ga u konferenciju.

ƒƒUvjerite se da Vaša SIM-kartica omogućava usluge konferencijske veze. Za više pojedinosti kontaktirajte svog mobilnog operatora.

ƒƒKod pojedinih mobilnih operatora se razlikuje maksimalan broj ljudi koji mogu sudjelovati u konferencijskoj vezi.

1. Uputite poziv prvom sudioniku konferencije. 2. Nakon uspostavljanja veze dodirnite dodaj poziv, te uputite poziv drugom sudioniku. Dok upućujete poziv drugom sudioniku, prvi sudionik će biti na čekanju. 3. Kada uspostavite vezu sa drugim sudionikom, dodirnite stavku spoji pozive. 4. Radi dodavanja novog sudionika dodirnite dodaj poziv, te pozovite osobu koju želite pozvati u konferencijsku vezu. 5. Nakon uspostavljanja veze, dodirnite stavku spoji pozive.

Preuzeto sa htcfans.hr – zabranjena daljnja distribucija


6. Ako želite privatno razgovarati s osobom koja sudjeluje u konferencijskoj vezi, dodirnite privatni poziv, te dodirnite ime ili broj odgovarajuće osobe.

ƒ Dodirnite stavku spoji pozive za ponovno povezivanje s ostalima i nastavak konferencijske veze.

ƒ Ili za završetak privatnog poziva dodirnite stavku završi govor. Radi završavanja konferencijske veze dodirnite završi govor.

Povijest poziva U povijesti poziva možete pogledati listu propuštenih, upućenih i prihvaćenih poziva.

Kontrola govora u povijesti poziva 1. Na Početnom zaslonu dodirnite

.

2. U listi povijest možete:

ƒ Pritisnuti i držati broj ili ime kontakta i obrisati ga. ƒ Dodirnuti broj ili ime kontakta i prijeći na listu profil, gdje možete

odabrati uzvraćanje poziva, slanje tekstualne poruke, spremanje broja (ako još nije spremljen u Vaše kontakte) itd.

Dodavanje novog telefonskog broja iz povijesti poziva u adresar 1. Na Početnom zaslonu dodirnite

.

2. Dodirnite telefonski broj koji želite spremiti, te dodirnite 3. Dodirnite

.

radi kreiranja novog kontakta.

4. Ako je potrebno, uredite broj, odaberite tip telefonskog broja, . te dodirnite 5. Dodajte ime kontakta i druge informacije, te dodirnite

.

Broj telefona iz povijesti poziva možete također spremiti uz postojeći kontakt.

Brisanje povijesti poziva U listi povijest možete:

Ukloniti ime ili broj

Pritisnite i držite isto ime ili broj, te dodirnite ukloni stavku.

Izbrisati cijelu povijest

Dodirnite

> izbriši sve.

Preuzeto sa htcfans.hr – zabranjena daljnja distribucija


Uključivanje i isključivanje načina rada za zrakoplov U mnogim zemljama po zakonu ste dužni isključiti bežične uređaje dok ste u zrakoplovu. Bežične značajke telefona možete brzo isključiti tako što ćete prebaciti telefon u način rada za zrakoplov. Kada omogućite način rada za zrakoplov, svi bežični radio uređaji na Vašem telefonu će se isključiti, uključivo značajke poziva, servise podatkovnih prijenosa, Bluetooth i Wi-Fi®. Kada isključite način rada za zrakoplov, značajka poziva će se ponovo uključiti, te će se obnoviti prethodno stanje Bluetootha i Wi-Fi. 1. Na Početnom zaslonu klizite prstom lijevo. 2. Dodirnite Postavke > način rada za zrakoplov. 3. Dodirnite prekidač Status radi uključivanja ili isključivanja ove značajke. Dok je način rada za zrakoplov aktivan, u statusnom panelu će se nalaziti . ikona

Preuzeto sa htcfans.hr – zabranjena daljnja distribucija


Ljudi Neprekidno u dodiru Servis Ljudi je više nego samo adresar. Služi također za praćenje društvenih mreža i komunikaciju s ljudima do kojih Vam je najviše stalo. 1. Na Početnom zaslonu dodirnite pločicu Ljudi. 2. Klizite prstom lijevo ili desno po zaslonu radi prikaza liste kontakata, te pogledajte što se s istim kontaktima događa.

sve

Vaša lista kontakata. Jednostavno dodirnite kontakt, ako ga želite nazvati, napisati tekstualnu poruku, čavrljati ili prikazati nečija ažuriranja i slike. Dodirnite grupu, ako želite poslati poruku cijeloj grupi ili prikazati ažuriranja i slike članova grupe.

ažuriranja

Ovdje možete pogledati najnovija ažuriranja kontakata s Vaših raznih računa društvenih mreža, i to sve na jednom mjestu.

nedavno

Ovdje možete vidjeti i brzo pristupiti kontaktima koje ste zadnji put prikazali ili s kojima ste zadnji put komunicirali.

zajedno

Ovdje možete kreirati privatne Sobe za čavrljanje i podijeliti fotografije, video snimke, kalendare i drugo. Također možete kreirati Grupe, kako biste lakše pratili ažuriranja statusa Vaših prijatelja, slali grupne tekstualne poruke i drugo.

Import kontakata sa SIM-kartice Ako importirate kontakte sa SIM-kartice, automatski će se sinkronizirati s Vašim Microsoft računom. Neće biti obrisani sa SIM-kartice. Ako niste postavili Microsoft račun, kontakti će se spremiti u memoriju telefona. 1. Na Početnom zaslonu dodirnite pločicu Ljudi. 2. Dodirnite

> postavke > import kontakata sa SIM-kartice.

Unos novog kontakta 1. Na Početnom zaslonu dodirnite pločicu Ljudi. 2. U listi kontakata sve dodirnite

.

3. Ako ste u svom telefonu postavili više od jednog računa, dodirnite račun u kojem želite kreirati kontakt. 4. Dodirnite svaku stavku (primjerice ime, telefon, email) i zadajte odgovarajuće informacije. Nakon unosa informacija u svaku stavku ne Preuzeto sa htcfans.hr – zabranjena daljnja distribucija


zaboravite dodirnuti

radi spremanja istih informacija.

5. Dodirnite stavku dodaj fotografiju, ako želite unijeti sliku ili slikati kontakt pomoću fotoaparata. 6. Kada završite, dodirnite

radi spremanja novog kontakta.

Brz prijelaz na dio liste kontakata 1. U listi kontakata sve dodirnite pločicu slova radi prikazivanja svih abecednih pločica. 2. Dodirnite slovo radi brzog prijelaza na dio liste koji sadrži imena kontakata koji počinju na isto slovo.

Filtriranje liste kontakata Lista se može filtrirati tako, da se prikazuju kontakti samo sa odabranih računa. 1. U aplikaciji Ljudi dodirnite

> postavke.

2. Dodirnite stavku filtriraj moju listu kontakata. 3. Odaberite račune koji sadrže kontakte koje želite prikazati, te . dodirnite

Spajanje profila kontakata U servisu Ljudi možete imati dvije ili više kopija istog kontakta. To obično nastaje tako, što imate profil istog kontakta u raznim društvenim mrežama ili raznim email računima. U većini slučajeva telefon će automatski kombinirati profile kontakata. U slučajevima, kada ne dođe do automatskog kombiniranja, iste profile možete spojiti ručno 1. Dodirnite kontakt koji ima dva ili više upisa u listi kontakata sve. 2. Dodirnite

.

3. Možete:

ƒ Pod predložene veze (ako ih ima), dodirnuti stavku koju želite spojiti s kontaktom.

ƒ Dodirnuti odaberite kontakt, te dodirnuti kontakt koji se pojavljuje kao duplicitet.

Prekid veze između profila kontakata 1. U listi kontakata sve dodirnite kontakt koji ima spojene profile. 2. Dodirnite ikonu veze, koja prikazuje broj spojenih kontakata

.

3. U odjelu spojeni profili dodirnite profil, čiju vezu želite prekinuti. 4. Dodirnite stavku prekini.

Pretraživanje, uređivanje ili brisanje

Preuzeto sa htcfans.hr – zabranjena daljnja distribucija


Traženje kontakta Ako je lista kontakata veoma duga, pretraga je vjerojatno najbrži način za pronalaženje kontakta. 1. U listi kontakata sve dodirnite

.

2. Na panelu pretrage unesite nekoliko prvih slova imena ili prezimena osobe koju tražite. Prikazat će se odgovarajući kontakti. 3. Dodirnite kontakt radi prikazivanja kontaktnih informacija iste osobe.

Uređivanje informacija o kontaktu Kontakti sa Facebooka®, Twittera™ ili LinkedIn® ne mogu se urediti. Međutim, možete zadati informacije, te ih spremiti na drugi račun (primjerice na svoj Microsoft račun). 1. U listi kontakata sve dodirnite kontakt, čije informacije želite izmijeniti. 2. Dodirnite

.

3. Ako se radi o spojenom kontaktu (netko s više računa, koji se u Vašoj listi kontakata prikazuju kao jedan upis), dodirnite račun koji želite urediti (primjerice, dodirnite stavku uredi Microsoft račun). 4. Uredite ili dodajte nove informacije o kontaktu. Nakon unosa novih informacija u stavku, ne zaboravite dodirnuti radi spremanja provedenih izmjena. 5. Kada završite, dodirnite

ili

.

Brisanje kontakta Iako se u telefonu kontakti sa Facebooka, Twittera ili LinkedIn ne mogu ukloniti, možete ukloniti kontakte drugih servisa. Ako tako učinite, kontakt će se obrisati kako u telefonu, tako i na online servisu, gdje je spremljen. 1. U listi kontakata sve dodirnite kontakt, koji želite ukloniti. 2. Dodirnite

> izbriši.

3. Ako se radi o spojenom kontaktu (netko s više računa), odaberite sa kojeg računa želite ukloniti kontakt.

Možete također pritisnuti i držati stavku, te dodirnuti izbriši.

Dijeljenje sa grupom kontakata u realnom vremenu Chat sobe su mjesta, gdje možete grupno čavrljati i dijeliti fotografije, video snimke, događaje kalendara i drugo. Preuzeto sa htcfans.hr – zabranjena daljnja distribucija


Kreiranje nove chat sobe Samo kontakti s Windows Phone 8 mogu sudjelovati u sobi. Kada kreirate sobu, Vi ste vlasnik sobe. Svi ostali članovi sobe su gosti. 1. Na Početnom zaslonu dodirnite pločicu Ljudi. 2. Na zaslonu sve dodirnite

> Soba.

3. Unesite naziv sobe i dodirnite 4. Dodirnite

.

, te odaberite kontakt koji želite pozvati u chat sobu.

Ponovite postupak, ako želite pozvati više kontakata u sobu.

Pozivnice u chat sobu šalju se pomoću tekstualnih poruka. 5. Kada završite, dodirnite

.

Kreiranje nove chat sobe 1. Dodirnite chat sobu u koju želite pozvati kontakte.

Ne možete pozivati ljude ako niste vlasnik sobe. 2. Dodirnite

>

.

3. Dodirnite kontakt koji želite pozvati. 4. Za pozivanje drugog kontakta dodirnite 5. Kada završite, dodirnite

.

.

Osoba koju ste pozvali će dobiti tekstualnu poruku s poveznicom za pristupanje Vašoj chat sobi.

Preuređivanje pločica chat soba Zamutite malo stvari. Pločice članova sobe možete preurediti kako god želite. 1. Dodirnite chat sobu koju želite preurediti. 2. Pritisnite i držite kontakt dok se pločica ne podigne. 3. Povucite pločicu na novo mjesto. 4. Kada završite, dodirnite

.

Upravljanje chat sobom

Možete upravljati samo sobom koju ste kreirali.

Preuzeto sa htcfans.hr – zabranjena daljnja distribucija


1. Dodirnite chat sobu kojom želite upravljati. 2. Dodirnite

.

3. Možete:

ƒ Promijeniti naziv chat sobe. ƒ Dodati ili ukloniti goste. ƒ Obrisati sobu.

Napuštanje chat sobe 1. Dodirnite chat sobu koju želite napustiti.

Ne možete napustiti chat sobu ako ste vlasnik. 2. Dodirnite

> napusti sobu > napusti.

Organiziranje kontakata u grupe Grupe Vam pomažu s filtriranjem Vaših društvenih mreža. Grupe također olakšavaju slanje iste email ili tekstualne poruke većem broju ljudi. Kada kreirate grupu, prikazat će se na zaslonu zajedno. Dodirnite grupu i prikazat će se članovi grupe i njihova ažuriranja u društvenim mrežama, te mogućnost slanja grupnih email, tekstualnih i chat poruka.

Kreiranje nove grupe 1. Na Početnom zaslonu dodirnite pločicu Ljudi. 2. Na zaslonu sve dodirnite

> Grupa.

3. Unesite naziv grupe i dodirnite 4. Dodirnite

.

te odaberite kontakt koji želite dodati u grupu.

Ponovite postupak, ako želite dodati više kontakata u grupu.

Pritisnite i držite grupu, ako je želite prikvačiti na Početni zaslon.

Dodavanje kontakata u grupu 1. Dodirnite grupu u koju želite dodati kontakte. 2. Dodirnite

>

.

3. Dodirnite kontakt koji želite dodati.

Uklanjanje kontakta iz grupe 1. Dodirnite grupu iz koje želite ukloniti kontakt. 2. Dodirnite

te odaberite kontakt koji želite ukloniti.

3. Dodirnite ukloni iz grupe. Preuzeto sa htcfans.hr – zabranjena daljnja distribucija


Promjena preferentnog kontakta člana grupe Ako osoba ima više od jedne email adrese ili telefonskih brojeva, možete odabrati koju email adresu ili telefonski broj treba koristiti prilikom slanja grupne email ili tekstualne poruke. 1. Dodirnite grupu u kojoj je član, čije preferencije kontakata želite promijeniti. 2. Dodirnite

, te odaberite kontakt.

3. Dodirnite polje Telefonski broj ili Email adresa za promjenu informacija. 4. Kada završite, dodirnite 5. Dodirnite

.

za povrat na zaslon grupe.

Preuređivanje pločica grupe Ne želite vidjeti članove grupe u abecednom redoslijedu? Možete postaviti pločice članova grupe kako god želite. 1. Dodirnite grupu koju želite preurediti. 2. Pritisnite i držite kontakt dok se pločica ne podigne. 3. Povucite pločicu na novo mjesto. 4. Kada završite, dodirnite

.

Preimenovanje grupe 1. Dodirnite grupu kojoj želite promijeniti naziv. 2. Dodirnite

> preimenuj.

3. Unesite nov naziv grupe. 4. Kada završite, dodirnite

.

Brisanje grupe 1. Dodirnite grupu koju želite obrisati. 2. Dodirnite

> izbriši.

Što je pločica Ja? Pločica Ja je prečac Vašeg profila. Na svoj profil možete prijeći ili sa Početnog zaslona, ili iz servisa Ljudi. To je jedinstveno mjesto za komunikaciju putem društvenih mreža.

ƒ Na Početnom zaslonu dodirnite pločicu Ja. ƒ Na Početnom zaslonu dodirnite pločicu Ljudi. Dodirnite sliku Vašeg profila.

Ovdje navodimo nekoliko stvari, koje možete provesti:

ƒ Objavite novu poruku u svojim društvenim mrežama. ƒ Prikažite i komentirajte objave u društvenim mrežama. ƒ Ocijenite objave u društvenim mrežama. Preuzeto sa htcfans.hr – zabranjena daljnja distribucija


ƒ Odgovorite na ažuriranja ili na tweet na serveru Twitter. ƒ Ažurirajte svoju sliku profila na Facebooku. ƒ Ažurirajte svoju sliku profila na Vašem Microsoft računu. ƒ Postavite svoj status za čavrljanje. Stavite ostalima na znanje, ako ste na raspolaganju za brze poruke.

Publiciranje u društvenim mrežama U društvenim mrežama možete publicirati poruke i komentirati ili ocjenjivati objave drugih ljudi. Možete također najaviti svoju prisutnost radi podjele svojeg položaja s prijateljima. Prijeđite na stavku Postavke > email i računi, da biste utvrdili vrste računa društvenih mreža koji se mogu postaviti u telefonu.

Publiciranje poruke 1. Na Početnom zaslonu dodirnite pločicu Ja. 2. Dodirnite publiciraj ažuriranje, te unesite poruku. 3. Ako imate više računa društvenih mreža, dodirnite tekstualno polje . Publiciraj u, te odaberite račune za publiciranje objave i dodirnite 4. Dodirnite

.

Komentiranje objava 1. Na Početnom zaslonu dodirnite pločicu Ljudi. 2. Klizite prstom lijevo ili desno radi prijelaza na ažuriranja i prikazivanja nedavnih objava Vaših kontakata. 3. Ako vidite objavu koju želite komentirati ili ocijeniti, dodirnite

.

4. Dodirnite polje u kojem piše dodaj komentar, zadajte komentar, te . dodirnite

Dodirnite ), ako Vam se objava sviđa (ili dodirnite se ne sviđa).

, ako Vam

Prijavljivanje Kada se prijavite na nekom položaju, isti položaj ćete podijeliti sa svim kontaktima tako, što ćete ga objaviti na jednoj ili više društvenih mreža. Možete naći obližnje položaje ili sami jedan dodati. 1. Na Početnom zaslonu dodirnite pločicu Ja. 2. Dodirnite stavku prijavi se. 3. Postupajte na jedan od slijedećih načina:

ƒ Dodirnite mjesto u listi radi prijavljivanja na isto mjesto. ƒ Ako Vaš položaj nije naveden u listi, dodirnite ) radi utvrđivanja Vašeg položaja. Zadajte naziv mjesta gdje se nalazite, te dodirnite

ƒ Za traženje obližnjeg mjesta dodirnite dodirnite

, zadajte naziv mjesta, te

.

Preuzeto sa htcfans.hr – zabranjena daljnja distribucija

.


4. Kada utvrdite mjesto sa kojeg se želite prijaviti, dodirnite polje Objavi na radi odabira računa koji želite koristiti za prijavljivanje položaja. 5. Dodirnite polje Podijeli na Facebooku sa za postavljanje razine privatnosti na Facebooku. 6. Dodirnite

za prijavljivanje položaja.

Filtriranje društvenih ažuriranja Prikazuje Vam se previše ažuriranja? Pokušajte prikazivati objave samo sa jedne od društvenih mreža. Ili možete sakriti ažuriranja sa jedne ili više društvenih mreža.

ƒ U aplikaciji Ljudi klizite prstom lijevo ili desno na ažuriranja. Dodirnite stavku svi računi, te dodirnite račun sa kojeg želite prikazivati objave.

Ili izaberite

> postavke, te dodirnite Sakrij objave filtriranih osoba.

Objave na društvenim mrežama, koje ste filtrirali pomoću svoje liste kontakata, neće se više vidjeti.

Također možete kreirati grupu kako biste vidjeli samo ažuriranja osoba iz te grupe.

Preuzeto sa htcfans.hr – zabranjena daljnja distribucija


Tipkovnica Korištenje tipkovnice na zaslonu Kada pokrenete aplikaciju ili odaberete polje koje zahtijeva unos teksta ili broja, prikazat će se tipkovnica na zaslonu. Dodirnite bilo koje mjesto na zaslonu, gdje se može pisati, i tipkovnica će se automatski pojaviti.

Kada završite korištenje tipkovnice, pritisnite

za zatvaranje iste.

Uključivanje tipke Caps Lock Pritisnite i držite ili dvaput dodirnite tipku Shift isključivanje tipke Caps Lock.

. Ponovo je dodirnite za

Unošenje brojki i simbola 1. Dodirnite

za prebacivanje na tipkovnicu brojki i simbola.

Na toj tipkovnici možete naći brojke, interpunkcijske znakove i simbole. 2. Za prikazivanje više simbola dodirnite

.

3. Neke tipke simbola mogu pokazati i više simbola. Pritisnite i držite simbol za prikazivanje više opcija. Primjerice:

ƒ Pritisnite i držite simbol kao što je tipka lijeve zagrade, te dodirnite simbol koji želite.

ƒ Pritisnite i držite tipku točke za prikazivanje nekolicine standardnih interpunkcijskih znakova, te dodirnite znak koji tražite.

ƒ Pritisnite i držite tipku $ za prikazivanje više simbola valuta, te dodirnite drugi simbol valute.

Preuzeto sa htcfans.hr – zabranjena daljnja distribucija


Pokretanje kursora Za postavljanje kursora u sredinu teksta koji ste već napisali, pritisnite i držite mjesto pored teksta koji želite izmijeniti dok se ne pojavi kursor, te povucite prst radi pomjeranja kursora točno na mjesto gdje ga želite imati.

Pisanje riječi pomoću prediktivnog unosa teksta Tipkovnica na zaslonu ima prediktivni unos teksta koji će Vam pomoći s brzim i točnim pisanjem. Prediktivni unos teksta podrazumevano je omogućen, tako da se u toku pisanja prikazuju prijedlozi riječi. Za unos slova u prediktivnom načinu rada:

ƒ Ako željenu riječ vidite naglašenu podebljano, samo dodirnite razmaknicu za umetanje iste riječi u tekst.

ƒ Ako željenu riječ vidite prikazanu u prijedlozima prije završavanja unosa cijele riječi, dodirnite je za umetanje u tekst.

ƒ Klizite prstom po panelu s prijedlozima za prikazivanje više riječi. ƒ Ako ste štogod pogrešno ukucali ili ste odabrali pogrešnu riječ, samo dodirnite istu riječ za prikazivanje panela s prijedlozima, te odaberite ispravnu riječ.

Promjena jezika tipkovnice Za svoju tipkovnicu možete birati razne jezike, rasporede i regije. Vaš telefon može prikazivati prijedloge riječi i ispravke pravopisa ovisno o jeziku koji odaberete. 1. Na Početnom zaslonu klizite prstom lijevo. 2. Dodirnite Postavke > tipkovnica. 3. Dodirnite dodaj tipkovnicu. 4. Izaberite jezike koje biste željeli omogućiti za korištenje na tipkovnici na zaslonu. Kada budete slijedeći put koristili tipkovnicu, prikazat će se tipka jezika .

Tipka jezika mijenja izgled ovisno o tipkovnici. 5. Kada završite, dodirnite

.

6. Koristeći tipkovnicu na zaslonu, dodirnite tipku jezika između odabranih jezika.

za prebacivanje

Također možete pritisnuti i držati tipku jezika za prikaz svih dostupnih opcija.

Preuzeto sa htcfans.hr – zabranjena daljnja distribucija


Poruke Pisanje tekstualnih poruka i čavrljanje na jednom mjestu U aplikaciji Poruke možete pisati tekstualne poruke i čavrljati na jednom mjestu.

Bilo da su Vaši prijatelji ili članovi obitelji pored svog mobitela ili pored računala, možete im slati tekstualne poruke ili brze poruke Microsoft Messengera. Možete također pokrenuti Facebook chat.

ƒ Ako želite čavrljati u aplikaciji Messenger, morate prvo postaviti svoj Microsoft račun.

ƒ Ako želite čavrljati putem Facebooka, morate prvo postaviti svoj

Facebook račun. Ne zaboravite također uključiti chat Facebook u postavkama aplikacije Poruke.

1. Na Početnom zaslonu dodirnite

.

2. Ako želite poslati brzu poruku putem Microsoft Messengera, postavite prvo svoj status chata, ako tako još niste učinili. 3. Dodirnite

.

, odaberite kontakt, te dodirnite broj telefona kontakta ili 4. Dodirnite Messenger ID za određivanje tipa poruke. Možete također poslati poruku kontaktu sa Facebooka. Ponovite postupak za unošenje više primatelja. Njihova imena će se automatski dodati u polje Kome. 5. Dodirnite polje unesi poruku, te zadajte tekst. 6. Dodirnite

za slanje poruke. Preuzeto sa htcfans.hr – zabranjena daljnja distribucija


Prilikom dodavanja primatelja možete također postupati na slijedeći način:

ƒ Dodirnite

, te izaberite grupu kontakata. Opcija Grupna tekstualna poruka u postavkama aplikacije standardno je uključena, te Vam može pomoći s održavanjem odgovora u jednom nizu, ako šaljete poruku grupi ljudi. Ako je ista opcija uključena, odgovori će se slati kao multimedijske poruke, a ne kao tekstualne poruke.

ƒ Počnite unositi ime osobe u polje Kome, te dodirnite odgovarajuće ime kontakta.

ƒ Unesite broj mobitela ili email adresu u polje Kome. Za dodavanje više primatelja nakon svakog dodirnite Enter.

Postavka statusa chata 1. Na Početnom zaslonu dodirnite 2. Dodirnite

.

, te dodirnite status.

Primjerice, dodirnite stavku dostupan za prijavljivanje, tako da vas obitelj i prijatelji mogu vidjeti online u svom programu Microsoft Messenger.

Svoj status chata možete promijeniti i tako, što ćete dodirnuti pločicu Ja na Početnom zaslonu. ANakon postavljanja svog statusa i prijavljivanja, u aplikaciji Poruke ćete vidjeti tko je online. Dodirnite kontakt radi slanja brze poruke istoj osobi.

Podjela slika, videa i ostalog u poruci Multimedijsku poruku možete poslati tako, što ćete uz tekstualnu poruku priključiti sliku, video i druge stavke. Priloge možete također poslati u brzoj poruci u aplikaciji Microsoft Messenger. Sliku možete također poslati kontaktu sa Facebooka.

Prije slanja multimedijskih poruka se uvjerite da imate odgovarajući servis u Vašem aktualnom podatkovnom planu. 1. Na Početnom zaslonu dodirnite 2. Dodirnite

.

radi kreiranja nove poruke.

3. U polje Kome unesite ime primatelja, broj mobitela ili email adresu. 4. Dodirnite

. Možete provesti slijedeće:

Preuzeto sa htcfans.hr – zabranjena daljnja distribucija


Priložiti sliku

Dodirnite slika, te odaberite postojeću fotografiju ili dodirnite , kako biste načinili fotografiju i priložili je. Slika će automatski promijeniti razmjere kada je priložite tekstualnoj poruci.

Priložiti video

Dodirnite video, te odaberite postojeću video snimku.

Priložiti svoju lokaciju

Dodirnite moja lokacija.

Priložiti glasovnu bilješku

Dodirnite glasovna bilješka, te počnite govoriti. Nakon završetka snimanja dodirnite gotovo.

Priložiti kontaktnu informaciju

Dodirnite kontakt, te dodirnite kontakt koji za dodavanje želite podijeliti. Dodirnite kontakta u Vašu poruku.

Za uklanjanje priloga pritisnite i držite prilog, te dodirnite ukloni. 5. Napišite poruku koristeći tipkovnicu na zaslonu ili dodirnite korištenje raspoznavanja govora. 6. Dodirnite

za

) za slanje poruke.

Prikazivanje i odgovor na poruku Kada dobijete novu poruku, začut će se zvuk obavijesti (ako je zadan), a poruka će se kratko prikazati u gornjem dijelu zaslona.

1. Ako želite otvoriti i pročitati poruku, možete postupati na slijedeći način:

ƒ Dodirnite obavijest u gornjem dijelu zaslona. ƒ Ili otvorite aplikaciju Poruke, te otvorite i pročitajte poruku.

2. Napišite odgovor, te dodirnite

.

Preuzeto sa htcfans.hr – zabranjena daljnja distribucija


Ako kontakt ima više nego jedan broj telefona ili email adresu, za promjenu izbora. možete dodirnuti

Zašto ne mogu odgovoriti prijatelju pomoću servera Facebook ili servisa Messenger u istoj konverzaciji? Ako imate prijatelje na serveru Facebook ili servisu Messenger, možete imati više kontaktnih profila iste osobe. Njihovi telefonski brojevi i informacije o računima Facebook i Messenger u telefonu se mogu spremiti kao različiti kontakti. U tom slučaju morate ručno povezati iste kontakte. Otvorite aplikaciju Ljudi i spojite ih.

Kopiranje i lijepljenje poruke Možete kopirati prethodnu poruku, te istu zalijepiti u novu poruku, koju kreirate. 1. U listi tematske cjeline dodirnite kontakt (ili broj telefona) za prikazivanje poruka koje ste razmijenili s tom osobom. 2. Pritisnite i držite poruku koju želite kopirati, te dodirnite kopiraj. 3. Dodirnite tekstualno polje u kojem pišete novu poruku. 4. Zalijepite kopiranu poruku tako, što ćete dodirnuti

.

Upravljanje konverzacijama Prosljeđivanje poruke 1. U listi tematske cjeline dodirnite kontakt (ili broj telefona) za prikazivanje poruka koje ste razmijenili s tom osobom. 2. Pritisnite i držite poruku koju želite proslijediti, te dodirnite proslijedi. 3. Zadajte primatelja. 4. Dodirnite

radi slanja poruke.

Brisanje poruke 1. U listi tematske cjeline dodirnite kontakt (ili broj telefona) za prikazivanje poruka koje ste razmijenili s tom osobom. 2. Pritisnite i držite poruku koju želite izbrisati, te dodirnite izbriši.

Brisanje cijele konverzacije U listi tematske cjeline pritisnite i držite kontakt (ili broj telefona), čije poruke želite ukloniti, te dodirnite izbriši.

Preuzeto sa htcfans.hr – zabranjena daljnja distribucija


Email Dodavanje Microsoft računa Kada budete prvi put unosili postavke telefona, zahtijevat će se da se prijavite pomoću svog Microsoft računa. Ako se tom prilikom niste prijavili ili ako imate više od jednog Microsoft računa, prijeđite na postavke, te postavite primarni Microsoft račun ili dodatne račune. 1. Na Početnom zaslonu klizite prstom lijevo. 2. Dodirnite Postavke > email i računi. 3. Dodirnite dodaj račun > Microsoft račun. 4. Zadajte Microsoft račun i lozinku, te dodirnite prijavi. Vaše Microsoft email poruke, kontakti, fotografije i kanali će se sinkronizirati s telefonom.

ƒƒPrvi kreiran Microsoft račun ne može se ukloniti iz telefona. ƒƒAko zadate dodatne Microsoft račune, fotografije sa tih računa neće se sinkronizirati s telefonom.

Dodavanje POP3/IMAP email računa 1. Na Početnom zaslonu klizite prstom lijevo. 2. Dodirnite Postavke > email i računi. 3. Dodirnite dodaj račun. 4. Izaberite željeni tip email računa. Ako ga ne vidite u popisu računa, dodirnite drugi račun. 5. Zadajte email adresu i lozinku, te dodirnite prijavi. Telefon će nakon toga potražiti postavke računa, završiti proces postavljanja i provesti sinkroniziranje informacija sa Vašeg računa. Ako ste postavili Google® račun, telefon će sinkronizirati i preuzeti Gmail™ i Google kontakte i kalendar s Vašeg računa. Ako ste postavili druge POP3 ili IMAP račune, telefon će s istim računima sinkronizirati email poruke.

Ako telefon ne može naći postavke računa, otvorite napredne postavke i ručno zadajte server dolazne i odlazne pošte i druge postavke. Iste informacije ćete dobiti od pružatelja email servisa.

Dodavanje Microsoft Exchange ActiveSync računa 1. Na Početnom zaslonu klizite prstom lijevo. 2. Dodirnite Postavke > email i računi. 3. Dodirnite dodaj račun. Preuzeto sa htcfans.hr – zabranjena daljnja distribucija


4. Dodirnite stavku Outlook. 5. Zadajte email adresu i lozinku, te dodirnite prijavi. Ako su pronađene postavke Vašeg računa, pričekajte dok telefon ne završi sinkroniziranje s Vašim radnim email-om, kontaktima i kalendarom.

Ako telefon ne može naći postavke Vašeg računa, prema uputama na zaslonu ručno zadajte postavke računa Exchange ActiveSync. Administrator Exchange servera će Vam pružiti iste postavke.

Kontrola email poruka Nakon postavljanja email računa, na Početnom zaslonu će se za svaki račun pojaviti nova pločica. 1. Za otvaranje email računa dodirnite odgovarajuću pločicu na Početnom zaslonu.

Ako tu pločicu ne vidite, na Početnom zaslonu klizite prstom lijevo, te dodirnite email račun u listi aplikacija. 2. U listi sve email poruke prijeđite gore ili dolje radi razgledanja email poruka. Email poruke pregledno su grupirane kao konverzacije. Ako je nakon nekog email-a slijedio niz odgovora tamo i natrag, dodirnite isti email radi proširivanja i prikazivanja odgovarajućeg niza poruka. 3. Dodirnite email poruku koju želite otvoriti i pročitati.

Ako imate dugu listu email poruka, možete kliziti prstom lijevo ili desno i pogledati samo poruke koje nisu pročitane, koje su označene atributom ili su žurne.

Odgovor ili prosljeđivanje email poruke 1. Otvorite email poruku i pročitajte je. 2. Dodirnite

.

3. Odaberite da li želite odgovoriti samo pošiljatelju, odgovoriti svima ili proslijediti email.

Spajanje direktorija primljene pošte u jedan Ako želite razgledati email poruke sa svih računa na jedinom mjestu, bez prebacivanja s jednog računa na drugi, možete spojiti sve direktorije primljene pošte u jedan. 1. Dodirnite

> spoji direktorije primljeno.

2. U odjelu drugi direktoriji primljene pošte dodirnite jedan ili više email računa koje želite spojiti u jedinstveni direktorij. Standardni naziv jedinstvenog direktorija je Spojeni direktorij primljeno. Preuzeto sa htcfans.hr – zabranjena daljnja distribucija


Dodirnite stavku preimenuj spojeni direktorij primljeno, ako želite promijeniti naziv jedinstvenog direktorija primljene pošte. 3. Pritisnite

za povrat u Vaš direktorij primljene pošte

Sada će se prikazati samo jedan direktorij primljene pošte, koji sadrži sve Vaše email poruke sa raznih računa. Kada budete ponovo htjeli provjeriti email poruke, dodirnite Početnom zaslonu ili u listi aplikacija.

na

Odvajanje direktorija primljene pošte 1. Dodirnite

> spojeni direktorij primljeno.

2. U odjelu ovaj direktorij primljene pošte dodirnite email račun koji želite ukloniti iz jedinstvenog direktorija primljene pošte. 3. Dodirnite stavku odvoji.

Slanje email poruke 1. Otvorite email račun koji želite koristiti za slanje email-a. 2. Dodirnite

.

3. Unesite jednog ili više primatelja. U polju Kome možete:

ƒ Dodirnuti

radi izbora kontakta. Dodirnite ponovo istu stavku za unos više kontakata.

ƒ Početi pisati ime osobe ili email adresu. Ako su prilikom pisanja

u Vašim kontaktima pronađeni odgovarajući upisi, prikazat će se. Dodirnite željeni kontakt.

4. Zadajte predmet, te napišite poruku. 5. Ako želite priložiti sliku, dodirnite

.

6. Kada budete spremni da pošaljete email, dodirnite

.

ƒ Ako ručno unosite nekoliko email adresa, odvojite ih pomoću točke sa zarezom.

ƒ Ako želite poslati kopiju (cc) ili skrivenu kopiju (bcc), dodirnite prikaži kopiju i skrivenu kopiju, te dodajte više primatelja.

Postavljanje prioriteta email poruke Možete postaviti prioritet za email poruku koju šaljete. > prioritet.

1. Dok sastavljate poruku, dodirnite 2. Odaberite prioritet poruke.

Spremanje ili odbacivanje email poruke 1. Dok sastavljate poruku, dodirnite

.

2. Odaberite da li želite spremiti email kao predložak ili ga izbrisati.

Preuzeto sa htcfans.hr – zabranjena daljnja distribucija

>


Nastavljanje predloška email poruke 1. U listi email poruka dodirnite

> direktoriji > predlošci.

2. Dodirnite predložak email-a radi uređivanja istog. 3. Pošaljite email.

Upravljanje email porukama Brisanje, prebacivanje, unošenje atributa ili označavanje većeg broja email poruka 1. Dodirnite

.

2. Za brz izbor svih email poruka u konverzaciji odaberite gornju (onu koja prikazuje predmet i broj poruka). Ili odaberite pojedine email poruke tako što ćete označiti kvačicom polja pored istih. 3. Odaberite što želite provesti s odabranim porukama.

ƒ Dodirnite ƒ Dodirnite ƒ Dodirnite

radi uklanjanja. radi prebacivanja u drugi direktorij.

, te odaberite da li želite označiti poruke atributom ili ih označiti kao pročitane ili nepročitane.

Također možete jednostavno dodirnuti lijevi dio email poruke, te prvo odabrati poruku. Prikazat će se polja za označavanje, te možete odabrati više email poruka.

Brisanje, prebacivanje, unošenje atributa ili označavanje jedne email poruke 1. Pritisnite i držite konverzaciju ili jednu poruku. 2. U ponudi opcija odaberite što želite učiniti s cijelom konverzacijom ili jednom porukom.

Prijelaz u drugi direktorij pošte 1. Dodirnite

> direktoriji.

2. Dodirnite stavku prikaži sve direktorije radi prikazivanja svih dostupnih direktorija pošte. 3. Dodirnite direktorij pošte, čije email poruke želite prikazati.

Izmjena postavki email računa 1. Na Početnom zaslonu dodirnite željeni email račun. 2. Dodirnite

> postavke.

3. Dodirnite stavku postavke sinkronizacije, ako želite odrediti učestalost sinkroniziranja email računa ili promijeniti stavke koje treba sinkronizirati. 4. Odaberite da li želite da se u upućene email poruke dodaje potpis. 5. Dodirnite

. Preuzeto sa htcfans.hr – zabranjena daljnja distribucija


Fotografije, video i glazba Fotografije O servisu Fotografije U servisu Fotografije možete prikazivati fotografije i videa koje ste kreirali pomoću fotoaparata, razgledati online albume ili gledati najnovije slike svojih prijatelja 1. Na Početnom zaslonu klizite prstom lijevo. 2. Dodirnite Fotografije. 3. Klizite prstom lijevo ili desno po zaslonu i prikazat će se slijedeće:

zbirka slika

Slike i videa možete prikazati prema albumu ili datumu, ili možete pogledati što je u odjelu Iz fotoaparata. Možete također pogledati svoje online albume ili online albume svojih prijatelja.

omiljene

Pogledajte do 8 slika koje ste označili kao omiljene, ili dodirnite stavku prikaži sve za prikazivanje ostalih slika. Omiljene slike čak možete prikvačiti na Početni zaslon, kako biste im mogli pristupiti jednim dodirom.

ažuriranja

Ovdje možete naći najnovije slike svojih prijatelja u društvenim mrežama. Dodirnite neku od njih, ako je želite komentirati ili označiti prijatelja.

aplikacije

Ovdje možete naći aplikaciju Poboljšanje fotografija ili druge aplikacije koje možete koristiti za uređivanje fotografija.

Dodavanje fotografije u omiljene Neke slike su tako fantastične da Vam ih nikada nije dosta. Da biste ih brže prikazali, dodajte ih u omiljene. 1. U servisu Fotografije nađite fotografiju koja Vam se sviđa, te je otvorite tako, što ćete je dodirnuti. 2. Pritisnite i držite fotografiju, te dodirnite stavku dodaj u omiljene.

Za dodavanje fotografija iz online albuma u omiljene stavke, iste fotografije morate prvo spremiti u telefon. Otvorite fotografiju, te dodirnite > spremi u telefon.

Preuzeto sa htcfans.hr – zabranjena daljnja distribucija


Izmjena pozadine u servisu Fotografije Kao pozadinu servisa Fotografije možete odabrati bilo koju fotografiju – čak i fotografije iz online albuma. A što je još bolje, servis Fotografije može automatski mijenjati Vaše omiljene slike na pozadini. 1. Na Početnom zaslonu klizite prstom lijevo. 2. Dodirnite stavku Fotografije. 3. Dodirnite

.

4. Možete provesti slijedeće:

ƒ Odaberite fotografiju koju želite koristiti kao pozadinu. Dodirnite stavku odaberi pozadinu, odaberite fotografiju i isijecite je.

ƒ Dodirnite stavku nasumična pozadina za nasumično prikazivanje fotografija koje su označene kao omiljene.

Ako na Početnom zaslonu imate pločicu Fotografije, odabrana pozadina će se prikazati i na toj pločici.

Dijeljenje Podijelite fotografije i videa s prijateljima i ljudima koje volite. Fotografiju možete poslati u multimedijskoj poruci. Ili pošaljite fotografije ili videa putem email-a. Fotografije ili videa možete također poslati u društvene mreže.

ƒ Prije slanja se uvjerite da ste se prijavili uz svoje račune društvenih mreža.

ƒ Fotografije i videa možete podijeliti na serveru SkyDrive. ƒ Fotografije i videa možete podijeliti na Facebooku. ƒ Fotografije možete podijeliti na Twitteru. 1. U servisu Fotografije nađite i otvorite fotografiju ili video koji želite podijeliti. 2. Dodirnite

> podijeli.

3. Odaberite na koji način želite provesti slanje ili gdje želite dijeliti.

Korištenje aplikacije Poboljšanje fotografija Morate malo uljepšati fotografije? Jedinim dodirom možete poboljšati fotografije koje su kreirane u lošim svjetlosnim uvjetima. Ili upotrijebite specijalne efekte za dodavanje jedinstvene atmosfere svojim fotografijama. 1. Na Početnom zaslonu klizite prstom lijevo. 2. Dodirnite Poboljšanje fotogr. 3. Dodirnite odaberite sliku. 4. Otvorite album u kojem se nalazi fotografija koju želite urediti, te dodirnite fotografiju. Preuzeto sa htcfans.hr – zabranjena daljnja distribucija


5. Za prikaz opcija koje su na raspolaganju, klizite prstom lijevo ili desno preko minijatura raznih efekata. 6. Dodirnite efekt koji želite upotrijebiti za fotografiju. 7. Dodirnite

radi spremanja izmjena.

Uljepšana fotografija će se pojaviti u drugom albumu, koji se naziva Spremljene slike.

Glazba i video Puštanje glazbe, videa i podcasta Prilikom narednog putovanja slušajte glazbu, gledajte omiljene podcaste ili uživajte u nekom filmu. 1. Na Početnom zaslonu klizite prstom lijevo. 2. Dodirnite Glazba i video. 3. U odjelu zbirka dodirnite stavku glazba, video ili podcast. 4. Klizite prstom lijevo ili desno na razne kategorije (primjerice izvođači ili albumi, ako razgledate glazbu). 5. Dodirnite stavku koju želite pustiti. Otvorit će se zaslon za reprodukciju i pokrenut će se glazba, video ili podcast. 6. Reprodukcijom možete upravljati pomoću kontrolnih elemenata na zaslonu.

Kako da glazba zvuči mnogo bolje Kada u telefon priključite slušalice, Beats Audio će Vam automatski pružiti poboljšan doživljaj zvuka. 1. Za uključivanje ili isključivanje aplikacije Beats Audio klizite lijevo na Početnom zaslonu, te dodirnite Postavke > Beats Audio. 2. Dodirnite prekidač uklj./isklj. za uključivanje ili isključivanje aplikacije Beats Audio.

Preuzeto sa htcfans.hr – zabranjena daljnja distribucija


Sinkroniziranje i sigurnosno kopiranje Održavajte svoje stavke sinkronizirane Prebacivanje fotografija, videa, glazbe, dokumenata i drugih stvari iz računala u telefon ( i obratno) je jednostavno.

Ako imate…

Provedite slijedeće…

Windows 8 PC

Povežite telefon s računalom pomoću kabla i aplikacija Windows Phone će se automatski instalirati.

Windows 7 PC

Povežite telefon s računalom pomoću kabla. Pojavit će se poveznica za instaliranje aplikacije Windows Phone.

Mac®

Preuzmite aplikaciju Windows Phone sa Mac App Store.

Više informacija o pronalaženju ispravne aplikacije možete naći na stranicama WindowsPhone.com.

Sigurnosno kopiranje Vaših datoteka Kada se prijavite pomoću svog Microsoft računa, moći ćete spremati datoteke na online servise, kao što je SkyDrive. Ako postavite sigurnosno kopiranje telefona, možete:

ƒƒAutomatski slati fotografije i videa na SkyDrive, tako da ih možete pogledati kadgod pristupite Internetu.

ƒƒSinkronizirati svoje SMS i MMS poruke sa servisom Hotmail®, tako da ćete imati njihovu sigurnosnu kopiju, za svaki slučaj.

ƒƒKreirati sigurnosne kopije postavki Vašeg telefona, uključivo listu aplikacija koje ste instalirali, boju maske, omiljene stavke Internet Explorera®, račune i drugo.

Detaljne opcije sigurnosnog kopiranja možete odabrati u Postavke > sigurnosno kopiranje. Primjerice, možete automatski slati fotografije i videa u visokoj razlučivosti ili bilo kada ručno napraviti sigurnosnu kopiju.

Preuzeto sa htcfans.hr – zabranjena daljnja distribucija


Povezivanje na Internet Podatkovna veza Kada prvi put uključite telefon, automatski će se podesiti za korištenje podatkovnih prijenosa Vašeg operatora mobilne mreže (ako je umetnuta SIM-kartica).

Uključivanje i isključivanje podatkovne veze Isključenjem podatkovne veze možete produžiti trajanje baterije, te uštedjeti novac za podatkovne prijenose. Međutim, ukoliko nemate uključene podatkovne prijenose a niste povezani ni u Wi-Fi mrežu, ne možete primati automatska ažuriranja email-a, računa društvenih mreža i druge informacije koje se sinkroniziraju. 1. Na Početnom zaslonu klizite prstom lijevo. 2. Dodirnite Postavke > mobilne mreže. 3. Dodirnite prekidač Podatkovna veza uklj./isklj.

Korištenje aplikacije Postavke veze Aplikacija Postavke veze omogućava brzu i laku promjenu konfiguracije postavki Vaše podatkovne veze. Ako promijenite SIM-karticu i restartirate telefon, pokrenut će se aplikacija Postavke veze i automatski će se postaviti podatkovna veza Vašeg telefona prema novoj SIM-kartici. Ako Vaš mobilni operator koristi razne profile postavki za povezivanje podatkovnih servisa (primjerice razne postavke za Internet i za WAP), pomoću ove aplikacije možete lako prelaziti između profila.

Prebacivanje na drugi profil podatkovne veze Ručno odaberite mobilnog operatora u aplikaciji Postavke veze, ako aplikacija nije automatski konfigurirala podatkovnu vezu telefona, ili ako želite prijeći na drugi profil mobilnog operatora, kako biste mogli koristiti određene podatkovne servise. 1. Na Početnom zaslonu klizite prstom lijevo. 2. Dodirnite Postavke veze. 3. Dodirnite

> ručni izbor.

4. Odaberite željenu zemlju i mobilnog operatora. 5. Dodirnite

radi spremanja izmjena.

Dodavanje nove pristupne točke Naziv pristupne točke (APN) je adresa koju Vaš telefon koristi za povezivanje uz podatkovnu mrežu. U izvornim postavkama, APN su postavljene automatski prilikom prvog postavljanja telefona. Ako mobilna podatkovna veza ne radi ili ako ne uspijevati poslati multimedijsku poruku (MMS), probajte zadati novu APN točku ovisno o Vašem položaju i mobilnom operatoru. Preuzeto sa htcfans.hr – zabranjena daljnja distribucija


Prije dodavanja nove podatkovne veze, pribavite od svog mobilnog operatora naziv i postavke pristupne točke (uključivo korisničko ime i lozinku, ako je potrebno). 1. Na Početnom zaslonu klizite prstom lijevo. 2. Dodirnite Postavke > mobilne mreže. 3. Dodirnite dodaj Internet apn ili dodaj mms apn. 4. Zadajte APN i druge potrebne postavke. 5. Dodirnite

za spremanje izmjena.

Omogućavanje podatkovnog roaminga Povežite se s partnerskim mrežama svog mobilnog operatora i pristupite podatkovnim servisima i kada ste izvan oblasti pokrića svog mobilnog operatora.

Korištenje podatkovnih usluga u roamingu je skupo. Provjerite tarife podatkovnog prijenosa svog mobilnog operatora prije omogućavanja podatkovnog roaminga. 1. Na Početnom zaslonu klizite prstom lijevo. 2. Dodirnite Postavke > mobilne mreže. 3. Dodirnite polje Opcije podatkovnog roaminga, te dodirnite stavku koristi roaming.

Wi-Fi Ako želite koristiti Wi-Fi, morate imati pristup bežičnoj pristupnoj točki ili „hotspot-u“. Dostupnost i jačina Wi-Fi signala će varirati ovisno o objektima, kao što su zgrade ili čak i zid između prostorija kroz koji mora Wi-Fi signal proći.

Povezivanje s Wi-Fi mrežom 1. Na Početnom zaslonu klizite prstom lijevo. 2. Dodirnite Postavke > Wi-Fi. 3. Uključite Wi-Fi tako, što ćete dodirnuti prekidač Wi-Fi mreže uklj./isklj. Nakon toga će se prikazati lista dostupnih bežičnih mreža. 4. Dodirnite Wi-Fi mrežu uz koju se želite povezati.

ƒ Ako odaberete otvorenu mrežu, telefon će se s istom automatski

povezati. (Određene Wi-Fi mreže, primjerice u kafićima, restoranima, hotelima i drugdje, mogu zahtijevati da se u web preglednik prije povezivanja unese lozinka.)

ƒ Ako ste odabrali zaštićenu mrežu, unesite lozinku i dodirnite gotovo. Kada se povežete s bežičnom mrežom, u statusnom retku će se pojaviti ikona Wi-Fi povezano koja prikazuje približnu jačinu signala (po broju crtica koje svijetle). Preuzeto sa htcfans.hr – zabranjena daljnja distribucija


Slijedeći put kada se budete povezivali sa istom zaštićenom bežičnom mrežom, neće se ponovo pojaviti poziv za unos lozinke ili drugih kontrolnih informacija, osim ako ste u međuvremenu obnovili tvorničke postavke u telefonu.

Povezivanje sa skrivenom Wi-Fi mrežom Wi-Fi mreža može biti skrivena, što znači da se ne emitira naziv mreže. U tom slučaju se neće prikazati u listi dostupnih mreža na zaslonu Postavke Wi-Fi, niti će se prikazati obavijest da je mreža na raspolaganju. Za povezivanje uz skrivenu Wi-Fi mrežu, ako je na raspolaganju, morate zadati naziv mreže i lozinku.

U nazivu mreže i lozinki treba voditi računa prilikom unosa malih i velikih slova. 1. Na Početnom zaslonu klizite prstom lijevo. 2. Dodirnite Postavke > Wi-Fi. 3. Uvjerite se da je Wi-Fi povezivanje uključeno. 4. Dodirnite napredno. 5. Dodirnite

, zadajte naziv mreže, te dodirnite dodaj.

6. Na zaslonu Prijava unesite lozinku, te dodirnite gotovo.

Prekid veze s Wi-Fi mrežom 1. Na Početnom zaslonu klizite prstom lijevo. 2. Dodirnite Postavke > Wi-Fi. 3. Isključite Wi-Fi i otkačite se sa bežične mreže tako, što ćete dodirnuti prekidač Wi-Fi mreža uklj./isklj. Za prekid veze možete također pritisnuti i držati naziv mreže, te dodirnuti stavku izbriši. Ako se radi o zaštićenoj mreži, time će se ukloniti i sve postavke zaštite, tako da ćete ih prilikom narednog povezivanja s istom WiFi mrežom morati ponovo unijeti.

Korištenje telefona kao mobilnog hotspota Želite podijeliti internet vezu s prijenosnim računalom ili drugim uređajima? Od telefona možete napraviti hotspot tako, što će se mobilna podatkovna veza podijeliti putem Wi-Fi mreže. Drugi uređaji s Wi-Fi vezom će tako moći koristiti podatkovnu vezu koju ste podijelili za pristup Internetu.

ƒ Ako želite podijeliti mobilnu podatkovnu vezu, ista značajka mora biti

na raspolaganju od strane Vašeg mobilnog operatora, te mora biti omogućena u Vašem trenutnom tarifnom planu. Značajka se ponekad označava kao tethering i često su sa istom povezani dodatni troškovi.

ƒ Kada Vi i drugi ljudi koristite podijeljenu vezu na drugom uređaju, koriste se podatkovni prijenosi Vaše mobilne tarife za prijenos podataka.

Preuzeto sa htcfans.hr – zabranjena daljnja distribucija


1. Na Početnom zaslonu klizite prstom lijevo. 2. Dodirnite Postavke > dijeljenje Interneta. 3. Uključite dijeljenje Interneta tako, što ćete dodirnuti prekidač Dijeljenje uklj./isklj. 4. Dodirnite postavi, gdje možete izmijeniti slijedeće postavke:

Naziv emitiranja

Unesite naziv mobilnog hotspota. Radi se o nazivu koji će vidjeti ostali ljudi i koji će se koristiti za Vašu podijeljenu vezu putem Wi-Fi mreže.

Lozinka

Zadajte lozinku koja će štititi Vaš mobilni hotspot.

5. Dodirnite

za spremanje postavki.

Kada dodirnete gornji dio zaslona za prikazivanje statusnog retka, prikazat dok je podijeljena mobilna podatkovna će se ikona dijeljenja interneta veza.

Preuzeto sa htcfans.hr – zabranjena daljnja distribucija


Tražilica i web preglednik Kako možete pretraživati Internet Za pretraživanje Interneta pomoću Bing® servisa dovoljno je pritisnuti

.

Osim unošenja stavke, koju želite tražiti, s Bingom možete raditi mnogo više:

ƒ Pretražujte Internet svojim glasom. Ako želite saznati više informacija, pogledajte poglavlje Korištenje glasovnih komandi u Vašem telefonu na strani 24.

ƒ Koristite Bing Vision za skeniranje QR kodova, teksta i slika, kao što su omoti knjiga, te ih tražite na Internetu. Pogledajte Skeniranje kodova, oznaka i teksta na strani 62.

ƒ Koristite Bing Music za traženje pojedinosti o glazbi koju upravo slušate. Ako želite saznati više informacija, pogledajte poglavlje Traženje glazbe na strani 65.

ƒ Pogledajte gdje su obližnji restorani, radnje i zabava. Pogledajte O pretraživanju okolice na strani 69.

Određene značajke pretrage na Internetu u nekim zemljama ne moraju biti na raspolaganju.

Traženje informacija 1. Pritisnite

. Otvorit će se Bing Search zaslon.

2. Dodirnite polje za pretragu, unesite što želite tražiti, te dodirnite tipkovnici.

na

3. Klizite prstom lijevo ili desno po zaslonu ako želite smanjiti ili proširiti rezultate pretrage na web, lokalno, mediji ili kupovina.

Preuzeto sa htcfans.hr – zabranjena daljnja distribucija


U rezultatima pretrage web možete skrolati gore ili dolje radi prikazivanja raznih vrsta rezultata, kao što su novosti, slične pretrage, aplikacije, proizvodi, status leta itd. Vrste prikazanih rezultata ovise o tome, što ste zadali i tražili.

Skeniranje kodova, oznaka i teksta Želite štogod skenirati i tražiti? Koristeći Bing Vision možete pomoću fotoaparata skenirati mnoge stvari koje vidite, te ih nakon toga tražiti na Internetu. Možete skenirati QR šifre i Microsoft oznake, koje vidite u časopisima, online, na oglasnim tablama ili bilo gdje drugdje. Također možete skenirati tekst za pretragu, za prijevod ili zalijepiti skenirani tekst u poruku.

U pojedinim zemljama ili regijama se razlikuju stavke koje se mogu skenirati.

Skeniranje QR šifre 1. Pritisnite

.

2. Na Bing Search zaslonu za pretragu dodirnite

.

3. Usmjerite fotoaparat na QR šifru koju želite skenirati. Prikazat će se zaslon Rezultati. 4. Dodirnite rezultat za prikaz informacija o QR šifri. Kakve informacije će se prikazati, ovisi o QR šifri, a može se raditi o poruci, kontaktnim informacijama, email adresi, web stranici ili broju telefona.

Skeniranje Microsoft oznake 1. Pritisnite

.

2. Na Bing Search zaslonu za pretragu dodirnite

.

Preuzeto sa htcfans.hr – zabranjena daljnja distribucija


3. Usmjerite fotoaparat na Microsoft oznaku koju želite skenirati. Prikazat će se zaslon Rezultati. 4. Dodirnite rezultat za prikaz informacija o oznaci.

Pretraga pomoću skeniranja bar koda ili omota knjige, CD ili DVD medija 1. Pritisnite

.

2. Na Bing Search zaslonu za pretragu dodirnite

.

3. Usmjerite fotoaparat na bar kod ili omot knjige, CD ili DVD medija, koji želite skenirati. Prikazat će se zaslon Rezultati. 4. Dodirnite rezultat da bi se sa Interneta preuzele informacije o stavki koju ste upravo skenirali.

Pretraga pomoću skeniranja teksta Možete skenirati tekst, te isti tražiti na Internetu pomoću skeniranih riječi. Ili možete dati tekst na prijevod. 1. Pritisnite

.

2. Na Bing Search zaslonu za pretragu dodirnite

.

3. Usmjerite fotoaparat na tekst, koji želite skenirati, te dodirnite stavku skeniraj tekst. 4. Možete provesti slijedeće:

Tražite na Internetu

Dodirnite svaki od kvadratića koji sadrže riječi koje želite tražiti, te dodirnite traži.

Pogledajte prijevod prepoznatog teksta

Dodirnite prevedi, te odaberite jezik.

Kopiranje i lijepljenje skeniranog teksta 1. Pritisnite

.

2. Na Bing Search zaslonu za pretragu dodirnite

.

3. Usmjerite fotoaparat na tekst, koji želite skenirati, te dodirnite stavku skeniraj tekst. 4. Dodirnite

> kopiraj sve.

5. Otvorite datoteku, aplikaciju ili poruku, u koju želite zalijepiti tekst. 6. Dodirnite mjesto, gdje želite zalijepiti tekst. 7. Na panelu preporučenih riječi iznad tipkovnice dodirnite ikonu za lijepljenje . Preuzeto sa htcfans.hr – zabranjena daljnja distribucija


Izbor prethodnih rezultata traženja slika 1. Pritisnite

.

2. Na Bing Search zaslonu za pretragu dodirnite

.

3. Dodirnite stavku povijest. 4. Na zaslonu Vision povijest dodirnite prethodni rezultat.

Otvaranje i pregledanje web stranica Zahvaljujući aplikaciji Internet Explorer® Mobile možete brzo i lako surfati po Internetu i prilikom putovanja. Zahvaljujući karticama možete otvoriti više web stranica i jednostavno prelaziti između njih.

Otvaranje web stranice 1. Na Početnom zaslonu dodirnite

.

2. Dodirnite panel Adresa, te zadajte web adresu. Prilikom pisanja, aplikacija Internet Explorer će Vam predlagati moguće unose. 3. Ako se prikazala adresa željene stranice, dodirnite je. Ili dodirnite tipkovnici na zaslonu.

na

Korištenje kartica za otvaranje više web stranica Najedanput možete otvoriti do šest samostalnih prozora preglednika (u aplikaciji Internet Explorer se označavaju kao „kartice“). Zahvaljujući karticama, lako se može prelaziti između stranica. 1. U aplikaciji Internet Explorer dodirnite stavku

> kartice.

za otvaranje nove kartice. Otvorit će se prazan zaslon 2. Dodirnite preglednika. 3. Na novom zaslonu preglednika prijeđite na željenu internet stranicu.

Prijelaz između stranica 1. U aplikaciji Internet Explorer dodirnite stavku

> kartice.

2. Dodirnite minijaturu koja prikazuje Internet stranicu koju želite otvoriti. Ako određenu Internet stranicu više ne trebate, možete zatvoriti karticu . tako, što ćete dodirnuti

Dijeljenje poveznice Kada vidite web stranicu koja Vam se sviđa, lako je možete staviti na znanje svojim prijateljima tako, što ćete s njima podijeliti poveznicu iste stranice. Poveznicu možete poslati u tekstualnoj ili email poruci. Ili je možete objaviti u društvenim mrežama. 1. Prilikom pregledanja web stranice u aplikaciji Internet Explorer dodirnite > podijeli stranicu. stavku 2. Izaberite na koji način treba podijeliti poveznicu. Ako ste odlučili podijeliti poveznicu u društvenim mrežama, unesite poruku, izaberite u kojim mrežama želite istu poruku objaviti, te . dodirnite Preuzeto sa htcfans.hr – zabranjena daljnja distribucija


Traženje glazbe Pjesme, koje čujete na radiju ili kada ste negdje vani, ne moraju više biti misterija. Možete tražiti glazbu koja se reproducira, kako biste saznali više informacija, kao što je naziv pjesme, izvođač, album, te gdje je možete slušati ili kupiti.

ƒ Bing Music može prepoznati samo snimljenu glazbu. Glazba koja se izvodi uživo ili pjevuši, ne može se prepoznati.

ƒ Bing Music u nekim zemljama ili regijama ne mora biti na raspolaganju. Traženje reproducirane snimljene glazbe 1. Pritisnite

. Otvorit će se Bing Search zaslon za pretragu.

2. Dok svira glazba, držite telefon na mjestu, gdje se glazba može dobro . čuti, te dodirnite Nakon skeniranja će se za prepoznate pjesme pojaviti naziv pjesme, izvođač i slika omota. 3. Ako želite naći pjesmu u prodavaonici, dodirnite Store. Možete pogledati najavu te i drugih pjesama sa istog albuma, te ih kupiti ako želite.

Izbor iz prethodnih rezultata pretrage glazbe Možete se vratiti i pronaći glazbu koju ste ranije tražili. 1. Pritisnite

.

2. Na Bing Search zaslonu za pretragu dodirnite

> kopiraj sve.

3. Na zaslonu Povijest glazbe dodirnite pjesmu koju želite naći u prodavaonici.

Preuzeto sa htcfans.hr – zabranjena daljnja distribucija


Karte i položaj Lokacijske usluge Uključivanje lokacijskih usluga Možete se odlučiti za uključivanje lokacijskih usluga, kako bi aplikacije mogle koristiti informacije o Vašem položaju i pružiti Vam bolje korisničke performanse. Primjerice, Vaša GPS lokacija se može spremati u fotografije koje kreirate pomoću aplikacije Fotoaparat. A ako niste sigurni gdje se upravo nalazite, servis Bing Karte će Vam pomoći s utvrđivanjem i prikazivanjem Vašeg položaja. 1. Na Početnom zaslonu klizite prstom lijevo. 2. Dodirnite Postavke > lokacija. 3. Uključite lokacijske usluge tako, što ćete dodirnuti prekidač Lokacijske usluge uklj./isklj. Aplikacije, kojima dozvolite lokacijske usluge, sada mogu pristupati Vašem aktualnom položaju.

Bing Maps O aplikaciji Bing karte Aplikacija Bing karte Vam može pokazati gdje se nalazite, može naći adresu ili mjesto koje tražite, te pronaći trasu do cilja. Može Vam također pokazati obližnje trgovine ili restorane, koji bi Vas mogli interesirati, te što o njima govore drugi ljudi.

ƒƒZa korištenje aplikacije Bing karte morate biti povezani na Internet. ƒƒOdređene značajke aplikacije Bing karte u nekim zemljama ili regijama ne moraju biti na raspolaganju.

Kretanje po karti 1. Za prikazivanje drugih dijelova karte povucite prst po zaslonu u bilo kojem smjeru. 2. Za približavanje razvucite palac i kažiprst od sebe po karti. Za udaljavanje privucite prste prema sebi. 3. Dvaput dodirnite kartu radi automatskog postavljanja mjesta na sredinu zaslona i približavanja istog mjesta. Ponovno ga dvaput dodirnite za još veće približavanje.

Preuzeto sa htcfans.hr – zabranjena daljnja distribucija


Utvrđivanje vlastitog položaja Za utvrđivanje i prikazivanje Vaše lokacije na karti, prvo morate u postavkama uključiti lokacijske usluge (ako ste ih zabranili kada Vas je aplikacija Karte upitala za pristup i korištenje lokacije). 1. Na Početnom zaslonu klizite prstom lijevo. 2. Dodirnite Karte. Aplikacija će pokušati odrediti Vaš položaj i prikazati ga na karti. 3. Ako položaj koji je prikazan na karti nije potpuno točan, dodirnite ponovnog traženja položaja.

radi

Traženje adrese ili mjesta 1. Na Početnom zaslonu klizite prstom lijevo. 2. Dodirnite Karte. 3. Dodirnite

.

4. U polje za pretragu zadajte:

ƒ adresu ƒ broj pošte ƒ mjesto ƒ naziv ili tip poduzeća ƒ raskrižje ƒ točku od interesa

5. Dodirnite

na tipkovnici na zaslonu.

6. Ako želite utvrditi više informacija o tom mjestu, dodirnite pribadaču na karti.

Ako je pronađeno više rezultata, na karti možete vidjeti nekoliko pribadača.

Što su pribadače? Pribadače su korisne za bilježenje mjesta koja želite posjetiti, dobivanje uputa za navigaciju ili dijeljenje informacija o položaju. Kada tražite mjesta, automatski se prikazuju na karti. Pribadaču možete dodati i ručno.

Preuzeto sa htcfans.hr – zabranjena daljnja distribucija


Kada dodirnete pribadaču trgovine, restorana ili druge točke od interesa, prikazat će se zaslon informacije s dodatnim informacijama, kao što je adresa, upute za navigaciju, broj telefona, radno vrijeme, web adresa i recenzije klijenata. Možete odlučiti, što želite učiniti s informacijama o istom mjestu, primjerice prikvačiti ih na Početni zaslon, dodati u omiljene ili podijeliti.

Dodavanje pribadače Kada je prikazana karta, pritisnite je i držite na mjestu gdje želite dodati pribadaču.

Prikaz pribadača u vidu liste Ako je nakon pretrage na karti prikazano nekoliko pribadača, možete ih prikazati u vidu liste, kako biste mogli detaljno pogledati rezultate pretrage. Kada je prikazana karta, dodirnite

> rezultati pretrage.

Dijeljenje adrese Želite priopćiti nekome, gdje se trebate sastati? Pošaljite adresu u tekstualnoj ili email poruci, tako da osoba, s kojom se želite sastati, može prikazati istu adresu na karti ili dobiti upute za navigaciju. 1. U aplikaciji Karte potražite mjesto koje želite podijeliti. 2. Dodirnite pribadaču istog mjesta. 3. Na zaslonu informacije dodirnite

.

4. Odaberite na koji način želite podijeliti adresu.

Određivanje trase Možete potražiti detaljnu trasu do cilja. Kada u aplikaciji Karte prikažete trasu, vidjet ćete ukupnu razdaljinu i procijenjeno vrijeme trajanja putovanja, kako biste ga mogli isplanirati.

Preuzeto sa htcfans.hr – zabranjena daljnja distribucija


Određene značajke, kao što je detaljna glasovna navigacija, u nekim zemljama ili regijama ne moraju biti na raspolaganju. 1. Prilikom razgledanja karte dodirnite

.

2. Kao početni položaj upotrijebite trenutni položaj ili zadajte drugi položaj u polje Start. U polje Cilj zadajte odredište. U ista polja možete unijeti:

ƒ adresu ƒ restoran, trgovinu ili naziv poduzeća

3. Dodirnite na tipkovnici na zaslonu. Aplikacija Karte će nakon toga prikazati podijeljeni zaslon, kojom prilikom će u gornjem dijelu biti karta s planiranom trasom, a u donjem dijelu lista uputa za navigaciju. Dok skrolate kroz popis navigacijskih uputa, karta će se automatski ažurirati radi prikazivanja trase. 4. Za prebacivanje između uputa za vozače i za pješake dodirnite

ili

.

5. Aplikacija Karte će Vas automatski izvijestiti o narednom skretanju ili uputama, kada im se približite. Ako želite slušati glasovnu navigaciju prije skretanja ili upute, dodirnite ih u listi (ili ako vozite, zamolite suvozača). 6. Kada stignete u cilj, dodirnite cilj za prikazivanje informacija o položaju.

Prilikom prikazivanja uputa pritisnite za prikaz karte preko cijelog zaslona, kako biste mogli pogledati trasu i kretati se po karti. Za ponovno prikazivanje liste uputa dodirnite > lista navigacijskih uputa.

Pretraživanje okolice O pretraživanju okolice Prvi put ste na nekom mjestu ili samo tražite neku novu razonodu? Aplikacija Pretraživanje okolice Vam može pomoći s pronalaženjem obližnjih restorana, trgovina i događaja. Možete dobiti odgovarajuće informacije o raznim mjestima, kako biste se mogli odlučiti gdje želite ići.

Pretraživanje okolice u nekim zemljama ili regijama ne mora biti na raspolaganju.

Traženje obližnjih mjesta 1. Na Početnom zaslonu dodirnite

.

Bing karte će nakon toga pronaći Vaš položaj i prikazati obližnja mjesta, koja možete posjetiti, na zaslonu Pretraživanje okolice. 2. Klizite prstom lijevo ili desno po zaslonu za prikazivanje raznih predloženih mjesta koja su podijeljena u slijedeće kategorije: jelo i piće, događaji, kupovina i za Vas. Preuzeto sa htcfans.hr – zabranjena daljnja distribucija


3. Dodirnite mjesto za prikazivanje više informacija. 4. Dok razgledate listu mjesta (primjerice restorane pod jelo i piće), dodirnite kartu pri vrhu zaslona za prikazivanje istih mjesta na karti.

Traženje mjesta u drugoj lokaciji Pretraživanje okolice možete koristiti i za traženje mjesta u Vašem odredištu, kako biste mogli planirati što ćete raditi kada tamo stignete. 1. Na Početnom zaslonu klizite prstom lijevo. 2. Dodirnite Karte. 3. Dodirnite

.

4. U polje za pretragu unesite naziv grada. 5. Dodirnite 6. Dodirnite

na tipkovnici na zaslonu. .

Promjena načina pretrage u aplikaciji Pretraživanje okolice Aplikacija Pretraživanje okolice standardno prikazuje samo rezultate pretrage koji su u određenoj udaljenosti od Vaše lokacije ili lokacije koju ste odredili. Ako tražite restorane ili trgovine, možete zadati da Pretraživanje okolice sortira rezultate prema ocjeni korisnika ili kategoriji. 1. U aplikaciji Pretraživanje okolice dodirnite opciju sortiranja ispod naziva kategorije. 2. Dodirnite polje Sortiraj prema, te izaberite način na koji želite da Pretraživanje okolice sortira mjesta koja odgovaraju Vašoj pretrazi. Primjerice, možete dodirnuti stavku ocjena za sortiranje restorana ili radnji ovisno o preporukama drugih ljudi. 3. Također možete izabrati ili poništiti opciju na zaslonu Postavi filtre za proširivanje, smanjenje ili filtriranje rezultata Pretraživanja okolice. 4. Pritisnite

za prikazivanje novih rezultata pretrage.

Preuzeto sa htcfans.hr – zabranjena daljnja distribucija


Kalendar Što možete raditi u aplikaciji Kalendar Nikada više nemojte propustiti važan sastanak. Možete sinkronizirati svoje postojeće kalendare email računa s telefonom, te ih prikazati u aplikaciji Kalendar. Možete također unositi nove sastanke, kreirati listu zadaća i odgovarati na pozivnice koje Vam ljudi pošalju.

ƒ Nakon postavljanja email računa, kalendari koji su povezani s istim

računima će se sinkronizirati s telefonom. Ako niste postavili svoje email račune, pogledajte poglavlje Email na strani 48 za utvrđivanje postupka dodavanja tih računa u telefon. Kada kreirate nove sastanke u telefonu, automatski će se sinkronizirati s kalendarima na Vašim računima.

ƒ Ako ste kreirali Facebook račun, Vaši događaji sa Facebooka će se prikazati u aplikaciji Kalendar. Događaje sa Facebooka možete u telefonu samo prikazati, ne mogu se kreirati niti mijenjati.

Unos sastanka u kalendar Prilikom kreiranja novog sastanka možete odabrati u koji račun ga želite dodati. 1. Na Početnom zaslonu dodirnite pločicu Kalendar. 2. U prikazu dan ili rokovnik dodirnite

.

3. Ako imate više od jednog kalendara, dodirnite polje Kalendar, te odaberite račun u koji želite upisati sastanak. 4. Unesite pojedinosti sastanka. 5. U donjem dijelu zaslona dodirnite stavku više pojedinosti za postavljanje podsjetnika, pojave sastanka i dr. 6. Dodirnite

za spremanje izmjena.

Brzo kreiranje sastanka u vremenskom periodu Ako nije potrebno da uz sastanak unosite veliki broj pojedinosti, možete brzo kreirati sastanak jednostavnim izborom vremenskog perioda, te unosom predmeta izravno u kalendar. 1. U aplikaciji Kalendar prijeđite na prikaz dan. 2. Dodirnite vremenski period, zadajte predmet, te dodirnite

.

Kasnije možete sastanak urediti, ako želite dodati više pojedinosti ili ga prenijeti u kalendar drugog računa.

Slanje pozivnice Pomoću aplikacije Kalendar možete planirati sastanke ili događaje, te pozvati ljude da u njima sudjeluju. Email poruka s pozivnicom će se poslati sa računa koji odaberete. Preuzeto sa htcfans.hr – zabranjena daljnja distribucija


Možete pozvati samo kontakte koji su spremljeni ili sinkronizirani u Vašem telefonu. 1. U aplikaciji Kalendar kreirajte nov sastanak. 2. Dodirnite polje Kalendar, te odaberite račun koji želite koristiti za slanje pozivnice. 3. Unesite pojedinosti, primjerice datum i vrijeme, položaj i dr. 4. Dodirnite stavku više pojedinosti, skrolajte dolje po zaslonu, te dodirnite stavku dodaj sudionika. 5. Pozovite željene i moguće sudionike tako, što ćete dodirnite stavku dodaj sudionika ispod svakog polja. 6. Kada završite, dodirnite

.

Kreiranje nove zadaće Zadaće se prikazuju u kalendaru i pokazuju se pored događaja.

Zadaće se mogu kreirati samo na računima Microsoft i Outlook (Exchange ActiveSync). 1. U aplikaciji Kalendar brzo pomjerite prst lijevo ili desno radi prikazivanja liste zadaće. 2. Dodirnite

.

3. Ako imate više od jednog računa, odaberite račun u koji želite dodati zadaću. 4. Unesite pojedinosti zadaće, kao što je predmet, termin i dr. 5. Za postavljanje podsjetnika uključite Podsjetnik, te odaberite datum i vrijeme. 6. Dodirnite

za spremanje izmjena.

Ako ste postavili termin, zadaća će se prikazati u prikazu rokovnik za odgovarajući datum. Vaša zadaća će se također prikazati u Prikazu dan u postavljenom datumu i vremenu podsjetnika.

Prikazivanje i sinkroniziranje kalendara Možete odabrati koji kalendari će se prikazati ili sakriti u aplikaciji Kalendar, te koji će se održavati u sinkroniziranom stanju.

Prikazivanje ili skrivanje kalendara 1. U prikazu dan ili rokovnik dodirnite

> postavke.

2. Dodirnite prekidač za uključivanje i isključivanje svakog kalendara koji želite prikazati ili sakriti.

Kalendari će se u telefonu sinkronizirati bez obzira na to, da li su skriveni ili prikazani. Preuzeto sa htcfans.hr – zabranjena daljnja distribucija


Izbor kalendara koji će se sinkronizirati u telefonu Možete odabrati koje kalendare u telefonu želite održavati u sinkroniziranom stanju. 1. Na Početnom zaslonu klizite prstom lijevo. 2. Dodirnite Postavke > email i računi. 3. Dodirnite račun čije postavke sinkroniziranja kalendara želite promijeniti. 4. Označite ili otkvačite polje Kalendar, ovisno o tome, da li želite sinkronizirati kalendar računa ili želite prekinuti sinkroniziranje. 5. Dodirnite

za primjenu izmjena.

Preuzeto sa htcfans.hr – zabranjena daljnja distribucija


Druge aplikacije Što je HTC Hub? HTC Hub je mjesto, gdje možete utvrditi prognozu vremena, ažuriranje dionica i najnovije vijesti.

Prognoza vremena Majicu ili pulover? Pogledajte prije polaska HTC Hub i utvrdite prognozu vremena. 1. Na Početnom zaslonu klizite prstom lijevo. 2. Dodirnite HTC. Vidjet ćete prognozu vremena za Vašu trenutnu lokaciju, kao i vrijeme u drugim gradovima širom svijeta.

3. Dodirnite svoju trenutnu lokaciju radi prikazivanja zaslona prognoze vremena, gdje možete pogledati detaljniju prognoza vremena za Vaše mjesto. Ili dodirnite drugi grad, ako želite pogledati prognozu vremena za njega. 4. Na zaslonu prognoze vremena dodirnite ikone u donjem dijelu radi prikazivanja aplikacije preko cijelog zaslona ili prognoze vremena za naredne sate. 5. Ako želite pogledati prognozu vremena za naredne dane, dodirnite , te dodirnite .

ƒ Za ažuriranje zaslona s informacijama o vremenu dodirnite

>

ažuriraj.

ƒ Ne vidite prognozu vremena za svoj trenutni položaj? Vratite se na

Početni zaslon i izaberite Postavke > lokacija,kako biste provjerili da li je uključena značajka Lokacijske usluge. Preuzeto sa htcfans.hr – zabranjena daljnja distribucija


Dodavanje grada 1. Na zaslonu prognoze vremena u HTC Hub pogledajte listu i provjerite koji gradovi su već dodani. 2. Dodirnite

.

3. Zadajte naziv grada ili zemlje. U toku pisanja će se na osnovi zadanih slova prikazivati lista mogućih mjesta. 4. Dodirnite grad koji želite dodati.

Promjena redoslijeda gradova 1. Na zaslonu prognoze vremena u HTC Hub dodirnite 2. Pritisnite i držite

> uredi.

na kraju stavke koju želite premjestiti.

3. Kada se odabrani grad označi, povucite ga na željeno mjesto u listi. 4. Dodirnite stavku gotovo.

Uklanjanje gradova 1. Na zaslonu prognoze vremena u HTC Hub dodirnite

> uredi.

2. Dodirnite svaki grad koji želite ukloniti. 3. Dodirnite gotovo za uklanjanje odabranih gradova.

Promjena temperaturne ljestvice i drugih postavki 1. Na zaslonu prognoze vremena u HTC Hub dodirnite svoju lokaciju za otvaranje zaslona s informacijama o vremenu. 2. Dodirnite

> postavke.

3. U odjelu Temperaturna ljestvica odaberite Stupanj Fahrenheita ili Celzijev stupanj. 4. Uključite ili isključite zvučne efekte prognoze vremena i druge opcije. 5. Pritisnite

za primjenu novih postavki.

Praćenje vlastitih dionica Preuzmite najnovija ažuriranja praćenih tečaja dionica i indeksa dionica u HTC. 1. Preuzmite najnovija ažuriranja praćenih tečaja dionica i indeksa dionica u HTC. 2. Dodirnite HTC. 3. Brzim pokretom lijevo prijeđite na listu dionica.

Preuzeto sa htcfans.hr – zabranjena daljnja distribucija


4. Ako je lista duga, klizite prstom gore ili dolje radi razgledanja praćenih dionica. 5. Dodirnite stavku, ako želite prikazati informacije o trgovini s istim dionicama i dnevni grafikon cijena. 6. Dodirnite drugi period, ako želite pogledati prethodne informacije o trgovini s istim dionicama. Primjerice, dodirnite stavku 5D, ako želite pogledati informacije o trgovini u zadnjih 5 dana.

Želite neprekidna ažuriranja samo jednog tečaja dionica ili indeksa? Lako je. Jednostavno prikvačite tečaj dionica ili indeks na Početni zaslon. 1. Na Početnom zaslonu klizite prstom lijevo. 2. Dodirnite HTC. 3. Brzim pokretom lijevo prijeđite na dionice. 4. Pritisnite i držite tečaj dionice ili indeks koji želite staviti na Početni zaslon, te dodirnite prikvači na početni zaslon. Na Početni zaslon će se dodati živa pločica s odabranim tečajem dionica ili indeksom.

Dodavanje tečaja dionice ili indeksa burze 1. Na prikazu dionica dodirnite

.

2. Zadajte željeni tečaj dionice ili indeks burze, te dodirnite Prikazat će se lista odgovarajućih rezultata. 3. Dodirnite tečaj dionice ili indeks dionica koji želite dodati. Preuzeto sa htcfans.hr – zabranjena daljnja distribucija

.


Promjena redoslijeda u listi dionica 1. Na prikazu dionica dodirnite 2. .Pritisnite i držite

> uredi.

na kraju stavke koju želite premjestiti.

3. Kada se odabrana stavka označi, povucite je na željeno mjesto u listi. 4. Dodirnite gotovo.

Uklanjanje tečaja dionice ili indeksa burze 1. Na prikazu dionica dodirnite

> uredi.

2. Dodirnite svaki tečaj dionice ili indeks koji želite ukloniti. 3. Dodirnite gotovo za uklanjanje odabranih stavki.

Promjena boje za označavanje porasta cijene i drugih postavki Automatsko preuzimanje informacija o dionicama može predstavljati dodatne troškove. 1. Prilikom razgledanja grafikona trgovine s dionicama i drugih pojedinosti, dodirnite > postavke. 2. Promijenite boju prikaza porasta cijena dionica na crvenu ili zelenu, sukladno običaju koji se koristi u Vašoj zemlji. 3. Odaberite druge postavke, kao što je plan ažuriranja i dr. 4. Pritisnite

za primjenu novih postavki.

Čitanje informativnih kanala Jučerašnje priče danas više nisu dovoljne. U HTC se prijavite za preuzimanje informativnih kanala, koji sadrže najnovije vijesti, sport, najčitanije blogove i drugo.

Prijava za preuzimanje informativnih kanala 1. Na Početnom zaslonu klizite prstom lijevo. 2. Dodirnite HTC. 3. Klizite prstom lijevo ili desno, dok se ne pojavi lista preuzimanih kanala vijesti. 4. Za preuzimanje i dodavanje informativnog kanala dodirnite

.

5. Možete provesti slijedeće:

ƒ Dodirnite kategoriju, te izaberite jedan ili više kanala koje želite preuzimati. Nakon završetka izbora dvaput pritisnite na listu preuzimanih kanala.

Preuzeto sa htcfans.hr – zabranjena daljnja distribucija

za povrat


ƒ Ili dodirnite

za traženje određene ključne riječi ili URL adrese kanala. Izaberite jedan ili više kanala koje želite preuzimati, te dodirnite .

Čitanje članaka 1. Dodirnite preuzimani informativni kanal za prikazivanje članaka samo iz ovog kanala, ili dodirnite Sve stavke za prikazivanje objava iz svih kanala koje preuzimate. 2. Dodirnite članak koji želite pročitati. 3. Prilikom čitanja anotacije članka možete provesti slijedeće:

Dodirnite

Za Prijelaz na web stranicu na kojoj je objavljen članak, radi čitanja cijelog članka. Dijeljenje poveznice članka iz dostupnih opcija. Prijelaz na prethodni ili naredni članak.

Želite neprekidna ažuriranja informativnih kanala koje preuzimate? Jednostavno prikvačite omiljeni informativnih kanal na Početni zaslon. U listi preuzimanih informativnih kanala pritisnite i držite omiljeni kanal, te dodirnite stavku prikvači na početni zaslon. Na Početni zaslon će se dodati živa pločica Vašeg omiljenog informativnog kanala, koja će prikazivati naziv najnovijeg članka.

Ukidanje preuzimanja informativnih kanala

ƒ Za ukidanje preuzimanja jednog od informativnih kanala pritisnite i držite taj kanal, te dodirnite stavku odjavi pretplatu.

ƒ Za ukidanje preuzimanja više informativnih kanala dodirnite

>

odjavi pretplatu.

Što je servis Office? Microsoft Office Mobile sadrži mobilne inačice aplikacija Microsoft Office. Naći ćete ih u servisu Office. Servis Office možete također koristiti za pristupanje i uređivanje dokumenata koji su spremljeni online. 1. Na Početnom zaslonu klizite prstom lijevo. 2. Dodirnite Office. 3. Klizite prstom lijevo ili desno po zaslonu za prikazivanje dokumenata i drugih stavki.

Preuzeto sa htcfans.hr – zabranjena daljnja distribucija


nedavno

Prikazuje listu svih dokumenata koje ste nedavno otvorili ili spremili. Zaslon nedavno će Vam također omogućiti da pronađete, otvorite ili kreirate dokumente aplikacija Excel®, PowerPoint® i Word.

mjesta

Pristupite svojim Office dokumentima, koji su pohranjeni u Vašem telefonu ili online, primjerice u servisu SkyDrive, Microsoft SharePoint® ili Office 365.

Koji tipovi datoteka se mogu otvoriti u aplikaciji Office Mobile? Aplikacije Office Mobile

Formati datoteka

OneNote® Mobile

.one

Word Mobile

.doc, .docx, .dot, .dotx, .dotm, .docm .txt, .rtf

Excel Mobile

.xls, .xlsx, .xlt, .xltx, .xlsm, .xltm

PowerPoint Mobile

.ppt, .pptx, .pps, .ppsx, .pptm, .ppsm

Xbox LIVE u servisu Igre Igre u Vašem telefonu zbilja su društveni doživljaj. Zahvaljujući Xbox LIVE, što je servis za igre društva Microsoft, možete igrati igre s prijateljima i koristiti svoj avatar i profil igrača za praćenje bodova u igrama i online rezultata posredstvom servisa Igre.

Moguće je da u nekim zemljama ili regijama Xbox LIVE ili Store nisu na raspolaganju. 1. Na Početnom zaslonu dodirnite

.

2. Klizite prstom lijevo ili desno po zaslonu i pogledajte dostupne igre.

zbirka

Pogledajte na jednom mjestu sve Xbox LIVE i druge igre koje imate u telefonu. Jednostavno dodirnite igru i možete početi s igranjem. Druge igrate možete također preuzeti u servisu Store.

xbox

Ovdje se prijavite uz svoj račun Xbox LIVE. Nakon toga možete provjeriti ili urediti svoj profil, pogledati rezultate igara, te čak i prilagoditi svoj avatar.

u sredini pažnje

Pročitajte vijesti o igrama Xbox LIVE, savjete i trendove od Xbox LIVE ekipe. Preuzeto sa htcfans.hr – zabranjena daljnja distribucija


Iz servisa Igre se također možete bilo kada povezati s računalom i konzolom Xbox i tako poboljšati svoje doživljavanje igre.

Preuzimanje i instalacija Xbox LIVE Extras Prilagodite svoj avatar pomoću Xbox LIVE Extras. Ovu aplikaciju možete preuzeti besplatno. 1. U servisu Igre klizite prstom lijevo ili desno kako biste prešli na xbox. 2. Dodirnite svoje ime. Vaš telefon će potražiti aplikaciju Xbox LIVE Extras u servisu Store. 3. Pratite upute na zaslonu za preuzimanje i instalaciju aplikacije. Dodirnite kreiraj avatar (ili avatar) za pokretanje osobne prilagodbe Vašeg avatara.

Preuzeto sa htcfans.hr – zabranjena daljnja distribucija


Bluetooth i NFC Povezivanje Bluetooth opreme S telefonom se može povezati razna Bluetooth oprema, kao što su slušalice, hands-free set ili zvučnici.

ƒƒAko želite slušati glazbu, koristite opremu kao što su Bluetooth stereo slušalice koje podržavaju A2DP profil.

ƒƒPrije povezivanja opreme morate istu postaviti u vidljiv režim. Postupak ćete naći u uputama za uporabu opreme.

1. Na Početnom zaslonu klizite prstom lijevo. 2. Dodirnite Postavke > Bluetooth. 3. Za uključivanje Bluetootha dodirnite prekidač uklj./isklj. Vaš telefon će prijeći u vidljiv režim. Također će automatski pokrenuti traženje Bluetooth uređaja u dometu. 4. Dodirnite naziv opreme koju želite parirati s telefonom. 5. Ako automatsko pariranje ne uspije, unesite šifru za pariranje, koja je isporučena uz opremu. Kada se oprema poveže s telefonom, u statusnom retku će se pojaviti ikona Bluetootha. Status veze možete također pogledati pod nazivom opreme na zaslonu Postavke Bluetootha.

Isključite Bluetooth ako ga ne koristite radi uštede energije baterije, ili na mjestima gdje je zabranjeno korištenje bežičnih uređaja, kao što su palube zrakoplova i bolnice.

Isključivanje Bluetooth uređaja 1. Na Početnom zaslonu klizite prstom lijevo. 2. Dodirnite Postavke > Bluetooth. 3. Isključite opremu tako, što ćete je dodirnuti. Za ponovno uključivanje jednostavno ponovno dodirnite opremu.

Prekid pariranja Ako isključenu opremu više ne želite koristiti s telefonom, možete prekinuti pariranje i ukloniti uređaj iz telefona. 1. Na Početnom zaslonu klizite prstom lijevo. 2. Dodirnite Postavke > Bluetooth. 3. Pritisnite i držite naziv opreme i dodirnite stavku izbriši.

Preuzeto sa htcfans.hr – zabranjena daljnja distribucija


Dijeljenje sadržaja pomoću NFC-a S ugrađenim NFC-om (near field communication) možete podijelite sadržaj s drugima jednostavno tako, što ćete prisloniti svoje telefone stražnjim stranama jedan uz drugi. Podijelite web stranicu koju gledate, kontaktne informacije i drugo.

Uključivanje i isključivanje NFC-a 1. Na Početnom zaslonu klizite prstom lijevo. 2. Dodirnite Postavke > dodirni i pošalji. 3. Uključite prekidač NFC dijeljenje uklj./isklj.

Korištenje NFC-a Prije korištenja NFC-a morate omogućiti Bluetooth. 1. Pratite slijedeće korake za odgovarajuću stavku koju želite podijeliti:

1. Izaberite kontakt koji želite podijeliti.

Kontakt

2. Dodirnite

> podijeli kontakt >

.

1. U odjelu Glazba i video klizite prstom na listu pjesama.

Glazba

2. Pritisnite i držite naziv pjesme, te dodirnite podijeli.

Office dokument

1. Nađite dokument koji želite podijeliti. 2. Dodirnite

> podijeli.

Preuzeto sa htcfans.hr – zabranjena daljnja distribucija


Fotografija

Web stranica

1. Nađite fotografiju koju želite podijeliti. 2. Dodirnite

> podijeli.

1. Otvorite web stranicu koju želite podijeliti. 2. Dodirnite

> podijeli stranicu.

2. Dodirnite Dodirni i pošalji. 3. Brzo pritisnite stražnju stranu drugog Windows Phone 8 telefona uz stražnju stranu Vašeg telefona. Na drugi telefon će se poslati upit treba li prihvatiti ili odbiti prijenos.

Preuzeto sa htcfans.hr – zabranjena daljnja distribucija


Postavke Značajke bistrog telefona Kada telefon zvoni ili je govor u toku, telefon može osjetiti i automatski reagirati na Vašu djelatnost ili okruženje. Možete otvoriti postavke i utvrditi koje inteligentne značajke ima Vaš telefon. 1. Na Početnom zaslonu klizite prstom lijevo. 2. Dodirnite Postavke > bistar telefon. 3. Naći ćete slijedeće postavke:

Utišaj zvono nakon podizanja

Automatski će smanjiti ton zvona kada držite telefon u ruci ili ga uzmete u ruku.

Pocket Mode

Telefon će zvoniti glasnije ako je u džepu ili u torbi, tako da ne propustite nijedan govor. Ako telefon nije u džepu ili torbi, zvonit će na standardno postavljenoj razini tona zvona.

Flip to mute ringer

Automatski će isključiti ton zvona kada okrenete telefon.

Ako želite zabraniti neku od postavki, uklonite kvačicu u odgovarajućem polju.

Uključivanje štednje energije Ako uključite štednju energije, telefon će automatski isključiti neke servise i značajke koje koriste energiju u pozadini. 1. Na Početnom zaslonu klizite prstom lijevo. 2. Dodirnite Postavke > štednja energije. 3. Dodirnite prekidač uklj./isklj. za uključivanje štednje energije. 4. Dodirnite napredno, te odaberite bilo koju od slijedećih opcija:

ƒ Ako je baterija slaba. Štednja energije će se uključiti ako razina energije u baterija padne ispod 20%.

ƒ Od sada do sljedećeg punjenja. Štednja energije će se odmah uključiti i trajat će sve dok sljedeći put ne napunite bateriju.

ƒ Uvijek. Štednja energije će biti neprekidno uključena. 5. Pritisnite

za spremanje postavki.

Preuzeto sa htcfans.hr – zabranjena daljnja distribucija


Izmjena postavki displeja Ručno podešavanje svjetline displeja 1. Na Početnom zaslonu klizite prstom lijevo. 2. Dodirnite Postavke > svjetlina. 3. Dodirnite prekidač Prilagodi automatski uklj./isklj. te isključite značajku. 4. . Postavite željenu Razinu svjetline.

Podešavanje vremenskog perioda prije gašenja zaslona Zaslon će se nakon određenog perioda mirovanja automatski ugasiti radi uštede energije. Možete podesiti period mirovanja nakon kojeg će se zaslon ugasiti. Na Početnom zaslonu klizite prstom lijevo. 1. On the Start screen, slide to the left. 2. Dodirnite Postavke > zaključavanje zaslona. 3. Dodirnite stavku Ugasi displej nakon, te odredite željeni period.

Izmjena postavki zvuka Postavljanje telefona u tihi režim Ako više puta pritisnete tipku SMANJENJE JAČINE ZVUKA, dok razina zvuka ne opadne na nulu, Vaš telefon će samo vibrirati. Ako želite da se pomoću tipke SMANJENJE JAČINE ZVUKA telefon prebaci u tihi režim, u postavkama morate isključiti vibracije. 1. Na Početnom zaslonu klizite prstom lijevo. 2. Dodirnite Postavke > ton zvona i zvukovi. 3. Dodirnite prekidač Vibracije uklj./isklj. te isključite vibracije.

te isključite vibracije. Izaberite razne zvukove za razne vrste obavijesti. Možete koristiti razne zvukove za obavijesti o primljenoj tekstualnoj ili chat poruci, glasovnoj poruci i email-u. 1. Na Početnom zaslonu klizite prstom lijevo. 2. Dodirnite Postavke > ton zvona i zvukovi. 3. Dodirnite polje pored svake vrste obavijesti, te odredite zvuk koji joj želite dodijeliti. Također možete uključiti ili isključiti zvukove za podsjećanje i radnje kao što je pritiskanje tipki, blenda fotoaparata i drugo.

Upravljanje aplikacijama i memorijom Izmjena postavki aplikacije U većini slučajeva možete izmijeniti postavke aplikacije samo u slučaju da ste unutar iste aplikacije. Kod nekih aplikacija se postavke mogu mijenjati i bez otvaranja aplikacije. Preuzeto sa htcfans.hr – zabranjena daljnja distribucija


1. Na Početnom zaslonu klizite prstom lijevo. 2. Dodirnite Postavke. 3. Brzim pokretom po zaslonu lijevo prijeđite na aplikacije. 4. Dodirnite aplikaciju ili kategoriju za prikazivanje postavki koje su na raspolaganju, te odaberite željene postavke.

Deinstaliranje aplikacije Ako imate malo prostora u memoriji, oslobodite neko mjesto deinstaliranjem aplikacija koje više ne trebate ili ne koristite. Uklanjanjem aplikacije ćete obrisati i informacije koje je aplikacija sadržala. Uklanjajte aplikacije oprezno.

Većina unaprijed instaliranih aplikacija ne može se deinstalirati. 1. Na Početnom zaslonu klizite prstom lijevo. 2. Pritisnite i držite aplikaciju, te dodirnite deinstaliraj.

Kontrola memorije telefona Možete lako provjeriti koliko Vam je ostalo slobodne memorije u telefonu, tako da imate dovoljno mjesta za spremanje važnih stvari. 1. Na Početnom zaslonu klizite prstom lijevo. 2. Dodirnite Postavke > memorija telefona. Prikazat će se iskorištena i dostupna memorija telefona. 3. Ako želite pogledati što se nalazi u memoriji telefona, dodirnite panel memorije telefona.

Kontrola informacija o telefonu Možete prikazati razne informacije o telefonu, primjerice inačicu sustava Windows Phone, veličinu memorije, razlučivost i drugo. 1. Na Početnom zaslonu klizite prstom lijevo. 2. Dodirnite Postavke > informacije. 3. Dodirnite stavku više informacija za prikazivanje inačice ažuriranja sustava Windows Phone i drugih pojedinosti.

Preuzeto sa htcfans.hr – zabranjena daljnja distribucija


Sigurnost Zaštita SIM-kartice pomoću PIN šifre Dodajte još jednu razinu sigurnosti korištenjem PIN šifre (osobni identifikacijski broj) za svoju SIM-karticu.

Uvjerite se da imate pri ruci unaprijed postavljenu PIN šifru svog mobilnog operatora prije nego što nastavite. 1. Na Početnom zaslonu klizite prstom lijevo. 2. Dodirnite Postavke. 3. Brzim pokretom lijevo prijeđite na aplikacije, te dodirnite stavku telefon. 4. Dodirnite prekidač Zaštita SIM-kartice uklj./isklj. za uključivanje zaštite. 5. Unesite postavljenu PIN šifru SIM-kartice, te dodirnite stavku unesi. 6. Radi promjene PIN šifre SIM-kartice dodirnite Promijeni PIN SIM-kartice, te unesite novu PIN šifru.

Obnavljanje SIM-kartice koja je zaključana Ako unesete pogrešan PIN više puta nego što je dozvoljeno, SIM-kartica će postati „PUK-zaključana“.

Za obnovu pristupa SIM-kartici ćete trebati PUK šifru. Tu šifru možete dobiti od Vašeg mobilnog operatora. 1. Na zaslonu numeričke tipkovnice unesite PUK šifru, te dodirnite unesi. 2. Unesite novi PIN, dodirnite unesi, te potvrdite novi PIN.

Zaštita telefona pomoću lozinke Zaštitite svoje osobne informacije i spriječite da ostali koriste telefon bez Vaše suglasnosti tako, što ćete postaviti lozinku. Telefon će zahtijevati unošenje lozinke svaki put kada ga uključite ili ako određeno vrijeme nije korišten. 1. Na Početnom zaslonu klizite prstom lijevo. 2. Dodirnite Postavke > zaključavanje zaslona. 3. Dodirnite prekidač Lozinka uklj./isklj. za uključivanje lozinke. 4. Unesite lozinku u polja Nova lozinka i Potvrda lozinke. 5. Dodirnite gotovo.

Kako osigurati telefon za djecu Vaš telefon je fantastičan za zabavu Vaše djece. Koristite aplikaciju Dječji kutak za sprječavanje slučajnog pozivanja dok se djeca igraju s telefonom. Preuzeto sa htcfans.hr – zabranjena daljnja distribucija


U Dječjem kutku možete također ograničiti pristup na igre, glazbu, video i aplikacije u telefonu.

Podešavanje Dječjeg kutka 1. Na Početnom zaslonu klizite prstom lijevo. 2. Dodirnite Postavke > dječji kutak. 3. Dodirnite dalje. 4. Izaberite sadržaj kojem djeca mogu pristupiti dok je telefon u režimu Dječji kutak. 5. Dodirnite dalje, te dodirnite postavi lozinku ili preskoči.

Postavljanje lozinke pruža dodatnu razinu osiguranja prilikom povrata iz aplikacije Dječji kutak. 6. Dodirnite pokreni dječji kutak. Pojavit će se zaključan zaslon Dječji kutak. 7. Povucite zaključan zaslon prema gore za prikazivanje zaslona Dječjeg kutka. 8. Dodirnite Prilagodi za određivanje naziva zaslona Dječjeg kutka, izaberite sliku zaključanog zaslona Dječjeg kutka i drugo.

Pokretanje Dječjeg kutka Pozive i tekstualne poruke ćete primati i kada je telefon u režimu Dječjeg kutka. 1. Ako je telefon uključen, kratko pritisnite tipku NAPAJANJE za isključivanje displeja i prebacivanje telefona u režim mirovanja. 2. Ponovno kratko pritisnite tipku NAPAJANJE za buđenje telefona. 3. Klizite prstom lijevo na zaključanom zaslonu. Prikazat će se zaključan zaslon Dječjeg kutka. 4. Povucite prst gore po zaslonu. Sada možete pustiti djecu da se igraju s Vašim telefonom.

Zatvaranja i onemogućavanje Dječjeg kutka Zatvorite i onemogućite Dječji kutak ako ga više ne trebate. 1. Na zaslonu Dječjeg kutka kratko pritisnite tipku NAPAJANJE za isključivanje displeja i prebacivanje telefona u režim mirovanja. 2. Ponovno kratko pritisnite tipku NAPAJANJE za buđenje telefona. 3. Povucite prst gore po zaslonu. 4. Na Početnom zaslonu klizite prstom lijevo. 5. Dodirnite Postavke > dječji kutak. 6. Dodirnite prekidač uklj./isklj. kako biste onemogućili Dječji kutak.

Preuzeto sa htcfans.hr – zabranjena daljnja distribucija


Ažuriranje i resetiranje Kako preuzeti i instalirati ažuriranja S vremena na vrijeme se mogu pojaviti ažuriranja softvera sustava. Telefon može provjeriti da li ima novih ažuriranja, te Vas o tome izvijestiti.

Postavljanje opcija obavještavanja o ažuriranju i preuzimanja ažuriranja Možete postaviti telefon tako da vas obavijesti ako su dostupna nova ažuriranja za Vaš telefon. Također možete omogućiti da telefon automatski preuzima ta ažuriranja. 1. Na Početnom zaslonu klizite prstom lijevo. 2. Dodirnite Postavke > ažuriranje telefona. 3. Označite polje Upozori me ako su na raspolaganju nova ažuriranja za moj telefon. 4. Odaberite da li želite da se ažuriranja preuzimaju automatski, ako to omogućavaju podatkovne postavke. Ako onemogućite ovu opciju, telefon će preuzimati ažuriranja samo putem Wi-Fi veze ili u slučaju da je povezan s računalom.

Priprema ažuriranja softvera Kako biste osigurali da će se ažuriranje softvera provesti bez problema i prekida, prvo pripremite telefon za ažuriranje. Ovdje je nekoliko savjeta, što biste trebali provjeriti.

ƒƒAko je baterija prazna, napunite je prije pokretanja ažuriranja.

Provjerite koliko imate u telefonu slobodne memorije, te oslobodite neko mjesto za ažuriranje. Ako želite znati kako se provjerava dostupna memorija, pogledajte odjel Kontrola memorije telefona na strani 86. Ako je neophodno, uklonite nekoliko nepotrebnih aplikacija. Pogledajte odjel Deinstaliranje aplikacije na strani 86, gdje je naveden postupak. Ili uklonite velike datoteke iz telefona (primjerice fotografije, videa i glazbu).

ƒƒUvjerite se da telefon pokazuje ispravno vrijeme i datum. Prema tome će se odrediti koja nova ažuriranja trebate. Za pojedinosti pogledajte odjel Izmjena datuma i vremena na strani 91.

Instaliranje ažuriranja Ako se pojavi obavijest o dostupnom ažuriranju softvera, ažuriranje možete odmah provesti. Ili možete isključiti obavijest i ažurirati drugi put. Telefon će Vas nakon nekoliko dana ponovo upozoriti.

Preuzeto sa htcfans.hr – zabranjena daljnja distribucija


Da li ste pripremili telefon za ažuriranje? Ako niste, pogledajte odjel Priprema ažuriranja softvera na strani 90, gdje ćete utvrditi što treba provjeriti i pripremiti.

Izmjena datuma i vremena Ako imate poteškoća s instalacijom ažuriranja softvera, moguće je da u telefonu nemate ispravno postavljen datum i vrijeme. U većini slučajeva će se datum i vrijeme postaviti automatski. Ako ne, to se može provesti i ručno. 1. Isključite telefon iz računala. 2. Na Početnom zaslonu klizite prstom lijevo. 3. Dodirnite Postavke > datum i vrijeme 4. Isključite mogućnost Automatska postavka. 5. Postavite ispravnu vremensku zonu, datum i vrijeme. 6. Ponovno povežite telefon s računalom i ponovno pokušajte instalirati ažuriranje.

Obnova tvorničkih postavki Obnovite tvorničke postavke ako želite vratiti telefon u prvobitno stanje, u kojem je bio prije nego što ste ga prvi put uključili. Ako želite predati telefon drugom korisniku ili ima nekih problema koji se nikako ne mogu riješiti, možete obnoviti tvorničke postavke telefona (tzv. hardverski reset). Međutim, to nije korak koji se može lako provesti. Obnovom tvorničkih postavki ćete izgubiti sve podatke i postavke, te sve aplikacije koje ste preuzeli i instalirali. Uvjerite se da ste prije obnove tvorničkih postavki telefona načinili sigurnosnu kopiju svih podataka i datoteka koje želite sačuvati.

Hardverska obnova tvorničkih postavki posredstvom ponude Najjednostavniji način kako obnoviti tvorničke postavke je putem postavki. 1. Na Početnom zaslonu klizite prstom lijevo. 2. Dodirnite Postavke > informacije. 3. Dodirnite obnovi tvorničke postavke telefona, te dodirnite da.

Obnova tvorničkih postavki telefona pomoću tipki na telefonu Ako ne možete uključiti telefon niti pristupiti postavkama, još uvijek možete provesti resetiranje pomoću tipki na telefonu. 1. Isključite napajanje. 2. Pritisnite i držite tipku SMANJENJE JAČINE ZVUKA, te kratko pritisnite tipku NAPAJANJE. Kada se zaslon na zaslonu prikaže ikona, oslobodite tipku SMANJENJE JAČINE ZVUKA. 3. Dalje pritisnite slijedeću sekvencu hardverskih tipki: PODIZANJE JAČINE ZVUKA > SMANJENJE JAČINE ZVUKA > NAPAJANJE > SMANJENJE JAČINE ZVUKA.

Preuzeto sa htcfans.hr – zabranjena daljnja distribucija


Trademarks and copyrights © 2012 HTC Corporation. Sva prava pridržana. HTC, HTC logo i HTC quietly brilliant logo su žigovi HTC Corporation. Microsoft, Windows, Windows Phone, ActiveSync, Bing, Excel, Hotmail, Internet Explorer, OneNote, Outlook, PowerPoint, SharePoint, SkyDrive, Windows Live, Windows Media, Windows Vista, Xbox LIVE i Zune su ili registrirani žigovi ili žigovi Microsoft Corporation u Sjedinjenim Američkim Državama i/ili u drugim zemljama. Google, Google logo i Gmail su žigovi Google Inc. Bluetooth® zaštitna riječ i logotipi su registrirani žigovi Bluetooth SIG, Inc., te se bilo koje korištenje istih žigova od strane HTC Corporation provodi pod licencom. Wi-Fi® je registrirani žig Wireless Fidelity Alliance, Inc. Svi drugi gore navedeni nazivi tvrtki, proizvoda i usluga su robni žigovi, registrirani robni žigovi ili uslužni žigovi njihovih vlasnika. Prikazi zaslona su simulirani. HTC ne odgovara za tehničke niti izdavačke pogreške ili propuste u ovom dokumentu, niti za slučajne ili posljedične štete koje proizlaze iz pružanja ovog materijala. Informacije se pružaju „kako jesu“, bez jamstva bilo koje vrste, i mogu se promijeniti bez prethodnog upozorenja. HTC također zadržava pravo bilo kada izmijeniti sadržaj ovog dokumenta bez prethodnog upozorenja. Niti jedan dio ovog dokumenta ne može se kopirati ili prenositi u bilo kojem obliku ili na bilo koji način, elektronski, mehanički, fotokopiranjem, snimanjem ili spremanjem u arhivski sustav, niti se može prevoditi na bilo koji jezik u bilo kojem obliku bez prethodne pisane suglasnosti od strane društva HTC.

Preuzeto sa htcfans.hr – zabranjena daljnja distribucija


Sigurnosni i propisni priruÄ?nik

Preuzeto sa htcfans.hr – zabranjena daljnja distribucija


2 Sigurnosni i propisni priručnik

Pročitajte prije uporabe uređaja BATERIJA NAKON RASPAKIRANJA NEĆE BITI POTPUNO NAPUNJENA. AKO RAZMONTIRATE UREĐAJ ILI GA POKUŠATE RAZMONTIRATI, JAMSTVO PRESTAJE VAŽITI.

Zaštita privatnosti Neke zemlje zahtijevaju da se omogući potpun pristup zabilježenim telefonskim govorima i određuju da osobu s kojom govorite morate obavijestiti o tome da snimate razgovor. Prilikom korištenja funkcije snimanja govora u telefonu uvijek poštujte odgovarajuće zakone i druge propise vaše zemlje.

Pravna ograničenja INFORMACIJE O VREMENU, INFORMACIJE O TEČAJEVIMA DIONICA, PODATCI ILI DOKUMENTACIJA PRUŽAJU SE „KAKO JESU“ I BEZ JAMSTVA ILI TEHNIČKE POTPORE. U NAJVEĆOJ MOGUĆOJ ŠIRINI KOJU DOZVOLJAVA NADLEŽNO PRAVO DRUŠTVO HTC I NJEGOVI PARTNERI izričito odbijaju bilo kakva jamstva koja su određena zakonom ili na drugi način, u svezi dobivenih informacija, uključivo, međutim ne ograničavajući se na bilo koja izričito navedena ili pretpostavljana jamstva uspješne prodaje, prigodnosti za određenu namjenu, ne povređivanje ugovora, kvalitete, točnosti, potpunosti, učinkovitosti, pouzdanosti, korisnosti. Bez utjecaja na naprijed navedeno, osim toga se razumije da društvo HTC i njegovi partneri ne snose odgovornost za korištenje dobivenih informacija ili rezultata dobivenih od takvog korištenja, te da iste informacije koristite na vlastiti rizik.

Preuzeto sa htcfans.hr – zabranjena daljnja distribucija


Sigurnosni i propisni priručnik 3 Ograničenje odštete U NAJVEĆOJ MOGUĆOJ ŠIRINI KOJU DOZVOLJAVA NADLEŽNO PRAVO DRUŠTVO HTC NITI NJEGOVI PARTNERI NI U KOJEM SLUČAJU NE SNOSE ODGOVORNOST PREMA VAMA – KORISNICIMA, NITI PREMA TREĆOJ OSOBI ZA POSEBNE, SLUČAJNE, NEIZRAVNE ILI SLIJEDNE ŠTETE BILO KOJE VRSTE, A KOJE ŠTETE SU NASTALE U SVEZI UGOVORA ILI POVREDE ISTOG, UKLJUČIVO, MEĐUTIM NE OGRANIČAVAJUĆI SE NA OZLJEDE, GUBITAK ZARADE, GUBITAK DOBROG UGLEDA, GUBITAK POSLOVNIH PRILIKA, GUBITAK PODATAKA ILI DOBITI BEZ OBZIRA NA MOGUĆNOST PRETPOSTAVLJANJA ISTIH ILI BEZ OBZIRA NA TO, DA LI SU DRUŠTVO HTC ILI NJEGOVI PARTNERI OBAVIJEŠTENI O MOGUĆNOSTI TAKVIH ŠTETA. A NI U KOJEM SLUČAJU UKUPNA ODGOVORNOST DRUŠTVA HTC ILI NJEGOVIH PARTNERSKIH DRUŠTAVA NEĆE PREKORAČITI IZNOS KOJI JE PRIMLJEN OD VAS, I TO BEZ OBZIRA NA PRAVNI SUSTAV PO KOJEM SE ISTO POTRAŽIVANJE PODNOSI. GORE NAVEDENE INFORMACIJE NISU OD UTJECAJA NA ZAKONSKA PRAVA KOJIH SE NIJE MOGUĆE ODREĆI.

Važne informacije o zaštiti zdravlja i sigurnosne informacije Prilikom korištenja ovog proizvoda treba poštovati dolje navedene mjere opreza, da biste izbjegli eventualnu zakonsku odgovornost za nanesenu štetu. Sačuvajte i poštujte sve sigurnosne i radne upute proizvoda. Poštujte sva upozorenja u uputama za uporabu proizvoda. Radi smanjenja opasnosti od oštećenja zdravlja, udara električnom strujom, požara ili oštećenja uređaja, poštujte slijedeće mjere opreza.

Električna sigurnost Ovaj proizvod se može koristiti samo sa napajanjem iz njemu namijenjene baterije ili izvora napajanja. Drugi način korištenja može biti opasan i poništava bilo koje uvjerenje koje je pruženo za ovaj proizvod..

Preuzeto sa htcfans.hr – zabranjena daljnja distribucija


4 Sigurnosni i propisni priručnik

Mjere opreza radi ispravne instalacije uzemljenja UPOZORENJE: Povezivanje sa neispravno uzemljenim uređajem može telefonu prouzrokovati udar električnom strujom. Ovaj proizvod se isporučuje sa USB kablom za povezivanje sa stolnim ili prijenosnim računalom. Prije povezivanja proizvoda s računalom provjerite da li je računalo uredno uzemljeno. Napojni kabel stolnog ili prijenosnog računala opremljen je vodičem uzemljenja i utikačem sa uzemljenjem. Utikač mora biti priključen u odgovarajuću utičnicu koja je ispravno ugrađena i uzemljena sukladno svim lokalnim zakonima i drugim propisima.

Mjere opreza za izvor napajanja Koristite ispravan eksterni izvor napajanja Proizvod treba napajati samo iz odgovarajućeg tipa izvora napajanja koji je naveden na natpisnoj tabli sa nominalnom električnom snagom. Ako niste sigurni koji izvor napajanja se zahtijeva, obratite se ovlaštenom pružatelju usluga ili lokalnom energetskom društvu. Kod proizvoda koji se napaja pomoću baterije ili drugog izvora, potrebne informacije ćete naći u priloženim uputama za uporabu. Ovaj proizvod biste trebali koristiti samo sa slijedećim njemu namijenjenim izvorima napajanja: Punjač: HTC, model TC U250, TC E250, TC B270 Rukujte oprezno sa modulom baterije Ovaj proizvod sadrži litij-jon-polimersku ili litij-jonsku bateriju. Prilikom pogrešnog ophođenja sa modulom baterije prijeti opasnost od požara i opekotina. Ne pokušavajte otvarati ili popravljati modul baterije. Modul baterije ne rasklapajte, ne gnječite, ne probadajte, ne izlažite kratkom spoju kontakte ili strujna kola, ne bacajte u vatru ili vodu niti ga izlažite toplotama većim od 60 ˚C (140 ˚F). UPOZORENJE: Da biste smanjili opasnost od požara i opekotina, bateriju ne rasklapajte, ne gnječite, ne probadajte, ne izlažite kratkom spoju vanjske kontakte, ne izlažite toplotama većim od 60 ˚C (140 ˚F) i ne bacajte u vatru ili vodu. Prilikom zamjene koristite samo propisani tip baterije. Stare baterije reciklirajte ili likvidirajte prema lokalnim propisima ili referentnom priručniku koji je isporučen uz proizvod.. Preuzeto sa htcfans.hr – zabranjena daljnja distribucija


Sigurnosni i propisni priručnik 5

 Posebno budite oprezni  Čuvajte uređaj na suhom mjestu i izvan dosega vode ili bilo kojih drugih tekućina, pošto bi moglo doći do kratkog spoja.  Telefon bi trebalo povezivati samo sa proizvodima koji su označeni logotipom USB-IF ili imaju izveden program suglasnosti sa USB-IF.  Ako iz baterije ističe tekućina::  Spriječite kontakt tekućine sa kožom ili odjećom. Ako je već došlo do kontakta, odmah operite mjesto dodira čistom vodom i potražite liječnika.  Spriječite dodir tekućine sa očima. Ako je već došlo do kontakta, NE TRLJAJTE oči; odmah ih isperite čistom vodom i potražite liječnika.  Pazite da baterija koja curi ne dođe u dodir sa vatrom, pošto prijeti opasnost od požara ili eksplozije..

Mjere opreza za izravno sunčevo zračenje Výrobok chráňte pred nadmernou vlhkosťou a vysokými teplotami. Čuvajte proizvod izvan mjesta sa previsokom vlagom u zraku i ekstremnim toplotama. Ne ostavljajte proizvod ili njegovu bateriju u vozilu ili na mjestima gdje toplota prelazi 60 ˚C (140 ˚F), primjerice na instrumentalnoj ploči vozila, na parapetu prozora ili iza stakla koje je dugo izloženo izravnom sunčevom zračenju ili jakom ultravioletnom zračenju. Moglo bi doći do oštećenja proizvoda, pregrijevanja baterije ili oštećenja vozila.

Opasnost od oštećenja sluha UPOZORENJE: Korištenje slušalica i dugotrajno slušanje prekomjerno glasne glazbe može prouzročiti trajno oštećenje sluha. NAPOMENA: Za Francusku su otvorene slušalice (navedene dolje) za korištenje sa ovim telefonom testirane i ispunjavaju zahtjeve za razinu tlaka zvuka, koje određuje nadležna norma NF EN 50332-1:2000 ili NF EN 50332-2:2003 sukladno odredbama za Francusku L. 5232-1  Slušalice, Model HS S255.

Preuzeto sa htcfans.hr – zabranjena daljnja distribucija


6 Sigurnosni i propisni priručnik

Sigurnost u zrakoplovu Obzirom na moguće ometanje navigacijskog sustava zrakoplova i njegove komunikacijske mreže od strane ovog proizvoda, korištenje funkcija telefonije ovog uređaja na palubi zrakoplova u većini zemalja je protuzakonito. Ako želite koristiti ovaj uređaj na palubi zrakoplova, ne zaboravite da telefon prebacite u režim Zrakoplov.

Ograničenje korištenja u opasnom okruženju Ne koristite ovaj proizvod na benzinskim postajama, u skladištima goriva, kemijskim pogonima ili na mjestima gdje se izvodi detonacija, dalje na mjestima sa potencijalno eksplozivnim okruženjem, kao što su oblasti gdje se crpi gorivo, skladišta goriva, potpalublja brodova, kemijski pogoni, sredstva za prijevoz ili čuvanje goriva ili kemikalija i oblasti, u kojima se u zraku nalaze kemikalije ili čestice kao što su žitarice, prašina ili metalne čestice. Imajte na umu da iskre mogu u takvom okruženju prouzrokovati eksploziju ili požar, što može prouzročiti oštećenje zdravlja ili čak smrt.

Eksplozivno okruženje Ako se nalazite u sredini gdje prijeti opasnost od eksplozije ili gdje se nalaze zapaljivi materijali, uređaj bi trebao biti isključen i njegov korisnik treba poštivati sve upute i znakove. Iskre mogu u takvom okruženju prouzrokovati požar ili eksploziju i ozljedu ili čak smrt. Preporučujemo korisnicima da ne koriste ovaj uređaj na mjestima gdje se crpi gorivo, kao što su servisne stanice ili benzinske postaje. Korisnici ne bi trebali zaboraviti na poštovanje ograničenja koja se tiču korištenja visokofrekventnih uređaja u skladištima goriva, kemijskim pogonima ili na mjestima gdje se izvodi detonacija. Oblasti sa potencijalno eksplozivnim okruženjem su često, međutim ne uvijek, vidljivo označene. U njih se ubrajaju oblasti, gdje se crpi gorivo, potpalublja brodova, sredstva za prijevoz ili čuvanje goriva ili kemikalija, te oblasti, u kojima se u zraku nalaze kemikalije ili čestice kao što su žitarice, prašina ili metalne čestice.

Sigurnost cestovnog prometa Radi smanjenja opasnosti od nastajanja nezgode, neophodno je neprekidno posvećivati punu pažnju upravljanju. Korištenje telefona prilikom upravljanja vozila (čak i sa hands-free setom)

Preuzeto sa htcfans.hr – zabranjena daljnja distribucija


Sigurnosni i propisni priručnik 7 dekoncentrira vozača i može prouzročiti nezgodu. Morate poštovati lokalne zakone i propise koji ograničavaju korištenje bežičnih uređaja prilikom upravljanja vozila.

Izlaganje utjecajima visokofrekventnih polja Pojedincima, koje zabrinjava ograničenje utjecaja visokofrekventnih polja, Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) pruža sljedeće savjete: Preventivne mjere: Trenutne znanstvene informacije ne pokazuju da je potrebno poduzimati neke posebne preventivne korake prilikom korištenja mobitela. Međutim, ako to nekoga zabrinjava, može ograničiti izlaganje visokofrekventnim signalima sebe ili svoje djece tako što će skratiti dužinu govora ili koristiti hands-free set, da bi mobiteli bili dalje od glave i tijela. Više informacija na ovu temu možete naći na oficijelnim stranicama WHO http://www.who.int/peh-emf - Informacijski vjesnik WHO 193: lipanj 2000. Mjere opreza za izlaganje visokofrekventnom zračenju:  Ne koristite telefon u blizini metalnih konstrukcija (primjerice čelične konstrukcije zgrada).  Ne koristite telefon u blizini izvora jakog elektromagnetskog polja, kao što su mikrovalne pećnice, zvučnici, televizor i radio.  Koristeći neoriginalnu opremu koju nije odobrio proizvođač možete povređivati lokalne propise za izlaganje visokofrekventnom zračenju, što treba izbjeći.

Izlaganje utjecajima visokofrekventnih signala (RF) Ovaj uređaj sadrži visokofrekventni prijemnik i odašiljač. Kada je uređaj uključen, prima i šalje visokofrekventnu energiju. Kada pomoću svoga telefona komunicirate, sustav koji upravlja vaš govor kontrolira razinu snage koju emitira vaš telefon.  Emitirana izlazna snaga mnogo je niža od međunarodnih limita za izlaganje djelovanju visokih frekvencija. Isti limiti su sastavni dio kompleksnih smjernica i određuju dozvoljene razine visokofrekventnog zračenja za pučanstvo. Iste smjernice se temelje na sigurnosnim normama koje su ranije odredili međunarodni organi za standardizaciju:  Američki narodni ured za standardizaciju (ANSI) IEEE. C95.1-1992

Preuzeto sa htcfans.hr – zabranjena daljnja distribucija


8 Sigurnosni i propisni priručnik  Narodni savjet za mjerenje i zaštitu od zračenja (NCRP). Izvještaj 86. 1986  Međunarodna komisija za zaštitu od neionizacijskog zračenja (ICNIRP) 1996  Ministarstvo zdravstva (Kanada), Sigurnosni propis br. 6. Ove norme obuhvaćaju veliku mjeru sigurnosti određenu za osiguranje sigurnosti svih osoba bez obzira na godine starosti ili zdravstveno stanje. Vaš mobilni uređaj je konstruiran tako da ne prekoračuje limite izlaganja radio valovima koje preporučuju međunarodne smjernice. Iste smjernice je razvila neovisna znanstvena organizacija ICNIRP i obuhvaćaju mjeru opreza određenu za osiguranje sigurnosti svih osoba bez obzira na godine starosti ili zdravstveno stanje. Iste smjernice koriste mjernu jedinicu SAR (Specific Absorption Rate, specifična mjera apsorpcije). Limit SAR za mobilne uređaje je 2 W/kg, a najveća vrijednost SAR za ovaj uređaj prema ispitivanju kod uha bila je 0,347 W/kg na 10 g*. Obzirom da mobilni uređaji nude niz funkcija, mogu se koristiti i u drugim položajima, primjerice na tijelu, kako je opisano u ovim uputama **. Obzirom da se SAR mjeri pomoću najveće emitirane snage uređaja, realna vrijednost SAR ovog uređaja prilikom rada standardno je manja od vrijednosti koja je gore navedena. To je posljedica automatskih promjena razine snage uređaja da bi se osiguralo da uređaj koristi samo minimalnu snagu koja je potrebna za komunikaciju s mrežom. *Ispitivanja se provode sukladno normi IEC PT62209-1 **Informacije o radu kada je telefon uz tijelo navodi naredno poglavlje. Isto kao i kod drugih mobilnih radio uređaja važi, da se za osiguranje zadovoljavajućeg rada uređaja i za sigurnost osoba preporučuje da se u toku rada antena ne nalazi u blizini niti jednog dijela ljudskog organizma.. Ovaj uređaj sadrži internu antenu. Koristite samo isporučenu internu antenu. U slučaju korištenja neodobrene ili modificirane antene može doći do pogoršanja kvaliteta govora i oštećenja telefona, a time i do gubitka funkcionalnosti i prekoračenja preporučenih limita razine SAR; dalje može doći do povrede lokalnih pozitivnih propisa date zemlje.

Preuzeto sa htcfans.hr – zabranjena daljnja distribucija


Sigurnosni i propisni priručnik 9 Radi osiguranja optimalne učinkovitosti telefona i osiguranja da izlaganje ljudskog organizma visokofrekventnom zračenju neće prekoračiti vrijednosti koje određuju odgovarajući propisi, uvijek koristite uređaj samo u uobičajenom položaju. Ne dodirujte i ne držite antenu dok telefonirate. Dodir oblasti antene može pogoršati kvalitetu govora i prinuditi uređaj da radi sa većom razinom snage nego što je neophodno. Sprečavanjem dodira u oblasti antene dok se telefon KORISTI možete postići optimalnu snagu antene i trajnost baterije. Rad prilikom nošenja uz tijelo Toto zariadenie bolo testované na typické používanie na tele. Medzi telom používateľa a telefónom (vrátane antény) je potrebné dodržiavať minimálnu vzdialenosť:  1 cm radi zadovoljavanja propisa u svezi emitiranja radio frekvencija u SAD-u.  1,5 cm radi zadovoljavanja propisa u svezi emitiranja radio frekvencija u Europi. Spone za pojas, futrole i slična oprema koju su proizvele treće strane, te koja se koristi sa ovim uređajem, ne bi trebala sadržati nikakve metalne dijelove. Oprema koja se koristi uz tijelo, a ne ispunjava ove zahtjeve, ne zadovoljava propise u svezi emitiranja radio frekvencija i ne bi se trebala koristiti. Koristite samo isporučenu ili odobrenu antenu. Neovlaštene antene, uređenja ili dodatci mogu imati nepoželjan utjecaj na kvalitetu govora, oštetiti telefon ili dovesti do povrede propisa. Ne koristite telefon sa oštećenom antenom. Ako oštećena antena dođe u dodir sa kožom, to može izazvati manju opekotinu. Ako trebate novu antenu, kontaktirajte lokalnog prodavatelja.

Informacije o specifičnoj mjeri apsorpcije 0,347 W/kg na 10 g (glava), 0,453 W/kg na 10 g (tijelo)* NAPOMENA: Vrijednost 10 g SAR se mjeri u GSM/GPRS/EGPRS 900/1800 MHz i WCDMA/HSDPA/HSUPA pojasu I i VIII. Vrijednost SAR za tijelo 0,531 W/kg na 10 g ispitivana je tako, što je stražnja strana uređaja bila u futroli u udaljenosti od 1,5 cm od tijela..

Ometanje u vozilima Molimo vas da primite na znanje da obzirom na moguće ometanje elektronskih uređaja neki proizvođači vozila zabranjuju korištenje Preuzeto sa htcfans.hr – zabranjena daljnja distribucija


10 Sigurnosni i propisni priručnik mobitela u svojim vozilima ako sastavni dio instalacije nije hands-free set sa eksternom antenom.

Ometanje rada medicinske opreme Ovaj proizvod može prouzročiti pogrešan rad medicinske aparature. U većini bolnica i zdravstvenih ustanova korištenje ovog uređaja je zabranjeno. Ako koristite bilo kakvu medicinsku aparaturu, obratite se njezinom proizvođaču da biste utvrdili da li je dovoljno zaštićena od eksternog visokofrekventnog zračenja. U dobivanju istih informacija vam može pomoći liječnik. Isključite vaš telefon u zdravstvenim ustanovama gdje su objavljena pravila koja vas pozivaju da tako učinite. Bolnice i zdravstvene ustanove mogu koristiti aparaturu koja je osjetljiva na eksterno visokofrekventno zračenje.

Slušni uređaji Neki digitalni bežični telefoni mogu ometati određene slušne uređaje. U slučaju takve interferencije, obratite se pružatelju usluga ili nazovite klijentski servis i savjetujte se o mogućim alternativama..

Neionizacijsko zračenje Ovaj uređaj sadrži internu antenu. Radi osiguranja sigurnosti rada i emitiranog zračenja ovaj uređaj bi trebalo koristiti samo u uobičajenom položaju. Isto kao kod drugih mobilnih radio uređaja važi da se za osiguranje zadovoljavajućeg rada uređaja i sigurnosti osoba preporučuje da se u toku rada uređaja antena ne nalazi u neposrednoj blizini niti jednog dijela ljudskog tijela. Koristite samo isporučenu internu antenu. U slučaju korištenja neodobrene ili modificirane antene može doći do pogoršanja kvaliteta govora i oštećenja telefona, a time i do gubitka funkcionalnosti i prekoračenja preporučenih limita razine SAR; dalje može doći do povrede lokalnih pozitivnih propisa date zemlje.

Preuzeto sa htcfans.hr – zabranjena daljnja distribucija


Sigurnosni i propisni priručnik 11

Električna sigurnost  Oprema  Koristite samo odobrenu opremu.  Ne povezujte sa nekompatibilnim proizvodima ili opremom  Dávajte pozor, aby ste sa nedotýkali ani nedovolili kovovým predmetom, ako kľúčenky alebo mince, aby sa dotýkali alebo skratovali póly batérie.. Povezivanje u automobilu Pri pripájaní rozhrania telefónu k elektronickému systému vozidla si vyžiadajte radu odborníka.  Pokvareni i oštećeni proizvodi  Ne pokušavajte rastavljati telefon ili njegovu opremu.  Servisne radove ili popravke telefona ili njegove opreme može provesti samo kvalificirano osoblje

Opće mjere opreza Jedino vi sami ste odgovorni za to, kako koristite telefon i za bilo kakve posljedice njegovog korištenja. Ako je korištenje telefona zabranjeno, uvijek ga morate isključiti. Korištenje telefona podleže mjerama opreza koje su namijenjene za zaštitu korisnika i njihovog okruženja.  Ne pritiskajte uređaj prekomjerno Ne pritiskajte zaslon i uređaj prekomjerno da biste izbjegli njihovo oštećenje; prije nego što sjednete, izvadite uređaj iz stražnjeg džepa hlača. Preporučuje se također da stavite uređaj u zaštitni

Preuzeto sa htcfans.hr – zabranjena daljnja distribucija


12 Sigurnosni i propisni priručnik omot, te da za kretanje po zaslonu koristite samo prste. Zaslon koji je napukao uslijed pogrešne manipulacije nije zaštićen jamstvom.  Uređaj se nakon dugog korištenja zagrijeva Prilikom dugog korištenja uređaja, primjerice prilikom telefoniranja, punjenja baterije ili pretraživanja Interneta, uređaj se može zagrijati. U većini slučajeva je isto stanje normalno i to ne bi trebao biti problem.  Posvetite pažnju servisnim oznakama Osim slučajeva koji su objašnjeni na drugom mjestu u radnim ili servisnim uputama, ne popravljajte nijedan proizvod sami. Popravke dijelova unutar proizvoda bi trebao obavljati isključivo ovlašteni servisni tehničar ili isporučitelj.  Štitite telefon telefónu  Sa telefonom i opremom uvijek pažljivo rukujte i čuvajte ih na čistom mjestu bez prašine.  Ne izlažite telefon niti njegovu opremu otvorenom plamenu ili zapaljenim duhanskim proizvodima.  Ne izlažite telefon niti njegovu opremu tekućinama, vlažnom okruženju ili visokoj vlažnosti.  Telefon niti njegovu opremu ne puštajte na zemlju, ne bacajte niti ih savijajte.  Za čišćenje telefona i njegove opreme ne koristite agresivne kemikalije, sredstva za čišćenje niti aerosole.  Telefon niti njegovu opremu ne bojite.  Telefon niti njegovu opremu ne pokušavajte rastaviti, to smije raditi samo ovlašteno osoblje.  Ne izlažite telefon niti njegovu opremu ekstremnim toplotama, minimalno -20, a maksimalno 40 stupnja Celzija.  Što se tiče likvidiranja elektronskih uređaja, postupajte sukladno lokalnim propisima. Ne nosite telefon u stražnjem džepu, pošto bi se mogao slomiti ako sjednete na njega..  Oštećenja koja zahtijevaju popravku U slijedećim slučajevima isključite proizvod iz el. utičnice i zamolite ovlaštenog servisnog tehničara ili isporučitelja za stručnu popravku:  Došlo je do polijevanja proizvoda tekućinom ili je neki predmet zapao u proizvod.

Preuzeto sa htcfans.hr – zabranjena daljnja distribucija


Sigurnosni i propisni priručnik 13    

Proizvod je izložen kiši ili vodi. Proizvod je pao na zemlju ili je oštećen. Proizvod se evidentno pregrijeva. Proizvod unatoč poštivanju uputa za uporabu ne radi normalno.  Izbjegnite utjecaj toplote Proizvod se ne bi trebao nalaziti u blizini izvora toplote, kao što su radijatori, akumulatori toplote, peći ili drugi uređaji (uključujući pojačivače), koji oslobađaju toplotu.  Izbjegnite utjecaj vlage Proizvod nikada ne koristite na kiši, u blizini umivaonika ili u drugom vlažnom okruženju. Ako se proizvod navlaži, ne pokušavajte ga sušiti u pećnici niti sušilici, pošto bi se mogao oštetiti.  Izbjegnite korištenje uređaja nakon ekstremnih promjena toplote Ako prenosite uređaj između okruženja sa ekstremnim razlikama u toploti i razini vlage, na površini i unutar uređaja može doći do kondenzacije vode. Radi sprečavanja oštećenja uređaja, prije korištenja dovoljno dugo sačekajte da vlaga ispari.. UPOZORENJE: Prilikom prenošenja uređaja iz okruženja s niskom toplotom u topliju sredinu ili obratno, prije uključenja uvijek sačekajte da uređaj postigne toplotu okruženja.  Spriječite ulazak predmeta u proizvod Nikada ne stavljajte nikakve predmete u slotove niti u druge otvore proizvoda. Isti slotovi i otvori namijenjeni su za ventilaciju. Ovi otvori ne smiju biti ni na koji način pokriveni ili blokirani..  Zračni jastuci Ne stavljajte telefon u prostor ispred zračnog jastuka ili u prostor koji bi eventualno aktiviran zračni jastuk ispunio. Prije nego što pođete na put s vozilom, stavite telefon na sigurno mjesto.  Oprema za učvršćenje Ne koristite proizvod na nestabilnom stolu, kolicima, postolju, tronogi ili potpori. Bilo kakvo učvršćenje proizvoda treba odgovarati uputama proizvođača, a kojom prilikom bi trebalo koristiti opremu za učvršćenje koju preporučuje proizvođač..  Spriječite nestabilno učvršćenje Ne postavljajte proizvod na nestabilnu podlogu.

Preuzeto sa htcfans.hr – zabranjena daljnja distribucija


14 Sigurnosni i propisni priručnik  Koristite proizvod samo sa odobrenom opremomok Ovaj proizvod treba koristiti samo sa računalima i opremom koji su označeni kao prigodni za korištenje sa ovim uređajem.  Postavke jačine zvuka Prije uporabe slušalica ili druge zvučne opreme smanjite jačinu zvuka uređaja.  Čišćenje Prije čišćenja isključite proizvod iz izvora električne struje. Ne koristite tečna sredstva za čišćenje niti aerosole. Za čišćenje koristite vlažnu krpu, međutim za čišćenje LCD ekrana NIKADA ne koristite vodu..  Mala djeca Ne ostavljajte telefon niti njegovu opremu u blizini male djece niti im dozvoljavajte da se sa njime igraju. Mogla bi ozlijediti sebe ili nekog drugog, a isto tako bi mogla slučajno oštetiti telefon. Vaš telefon sadrži male dijelove s oštrim ivicama, koji dijelovi mogu prouzročiti ozljedu ili se mogu odvojiti, te time nastaje opasnost od davljenja.  Ozljede koje nastaju ponavljanim pokretom Radi minimalizacije rizika nastanka RSI prilikom pisanja poruka ili igranja igrica na vašem telefonu:  Ne tiskajte telefon suviše  Tipke pritiskajte lagano  Koristite specijalne funkcije telefona, koje minimaliziraju broj tipki koje morate pritisnuti, npr. šablone poruka i predikativni tekst.  Pravite često pauze, da biste se mogli protegnuti i opustiti.  Strojni pogon u hodu Radi smanjenja rizika od nastanka nezgode, potrebno je u potpunosti se posvetiti strojnom pogonu koji je u hodu.  Elektrostatičko pražnjenje Ne dodirujte metalne konektore SIM-kartice.  Velika buka Ovaj telefon može stvoriti veliku buku, što može oštetiti vaš sluh.  Poziv u nuždi Ovaj telefon, slično kao i drugi bežični telefoni, koristi radio signale koji ne mogu jamčiti vezu u svim uvjetima. Zato se prilikom poziva u nuždi ne možete u potpunosti pouzdati ni u jedan bežični telefon.

Preuzeto sa htcfans.hr – zabranjena daljnja distribucija


Sigurnosni i propisni priručnik 15

Identifikacije za kontrolne organe U svrhe kontrolne identifikacije ovaj proizvod ima dodijeljen broj modela PM23200. Radi osiguranja trajno pouzdanog i sigurnog rada uređaja, sa proizvodom PM23200 oristite samo dolje navedenu opremu. Baterija ima dodijeljen broj modela BM23100. NAPOMENA: Ovaj proizvod je namijenjen za korištenje sa odobrenim ograničenim izvorom napajanja klase 2 jednosmjernom strujom od 5V i izvorom napajanja od maksimalno 1A.

Obavještenje Europske Unije Proizvodi sa oznakom CE u skladu su sa zahtjevima smjernice R&TTE (99/5/EC), smjernice EMC (2004/108/EC) i smjernice o niskom naponu (2006/95/EC), koje je izdala Komisija Europske Zajednice. Suglasnost sa ovim smjernicama pretpostavlja poštivanje slijedećih europskih normi (u zagradi su navedene odgovarajuće međunarodne norme).                    

EN 50360 EN 62209-1 EN 62311 EN 62209-2 EN 60950-1 EN 50332-1 EN 301 489-1 EN 301 489-3 EN 301 489-7 EN 301 489-17 EN 301 489-24 EN 301 489-34 EN 301 511 EN 301 908-1 EN 301 908-2 EN 300 328-2 EN 300 440-1 EN 300 440-2 EN 301893 EN 302291

Preuzeto sa htcfans.hr – zabranjena daljnja distribucija


16 Sigurnosni i propisni priručnik

Toto zariadenie je možné používať v týchto krajinách: AT

BE

BG

CH

CY

CZ

DE

EE

ES

FI

FR

GB

GR

HU

DK IE

IT

IS

LI

LT

LU

LV

MT

NL

NO

PL

PT

RO

SE

SI

SK

TR

Telecommunications & Internet Association (TIA) – sigurnosne informacije Elektrostimulatori Asociacija Health Industry Manufacturers Association preporučuje da se između ručnog bežičnog telefona i elektrostimulatora održava minimalna udaljenost od 15 cm, da ne bi dolazilo do eventualnog ometanja rada elektrostimulatora. Ove preporuke su u skladu sa neovisnim istraživanjima i preporukama programa Wireless Technology Research. Osobe sa elektrostimulatorima bi trebale poštivati slijedeće upute:  Uključen telefon UVIJEK držite na udaljenosti od minimalno 15 cm od elektrostimulatora.  Nemojte nositi telefon u džepu na grudima.  Koristite uho koje je na drugoj strani nego što je elektrostimulator, da biste minimalizirali mogućnost interferencije. U slučaju i najmanje sumnje da dolazi do interferencije, odmah isključite telefon. Slušni aparati Neki digitalni bežični telefoni mogu ometati određene slušne aparate. U slučaju takve interferencije, obratite se pružatelju usluga ili nazovite klijentski servis i savjetujte se o mogućim alternativama. Upozorenje OEEU Smjernica Evropskog parlamenta i savjeta o Otpadnim električnim i elektronskim uređajima (OEEU), koja je stupila na snagu 13. februara 2003. godine, predstavlja značajnu promjenu u ophođenju sa električnim uređajem nakon završetka njegovog vijeka trajanja.

Preuzeto sa htcfans.hr – zabranjena daljnja distribucija


Sigurnosni i propisni priručnik 17 Cilj iste smjernice je prije svega sprečavanje nastanka OEEU i dalje potpora ponovnog korištenja, reciklaže i drugih oblika obnavljanja ovog otpada, a samim tim i smanjenje količine istog. Logo OEEU (koje je prikazano lijevo) na proizvodu ili njegovom omotu znači da ovaj proizvod ne smije biti bačen zajedno sa komunalnim otpadom. Odgovorni ste za likvidaciju svih otpadnih električnih i elektronskih uređaja putem određenih mjesta za prikupljanje i reciklažu takvog opasnog otpada. Odvojenim sakupljanjem i urednom reciklažom otpadnih električnih i elektronskih uređaja u vrijeme likvidacije možemo doprinijeti zaštiti prirodnih izvora. Urednom reciklažom otpadnih električnih i elektronskih uređaja osigurat će se očuvanje ljudskog zdravlja i okoliša. Više informacija što se tiče likvidiranja i reciklaže otpadnih električnih i elektronskih uređaja i deponija možete dobiti u svojoj općini, kod službe za likvidiranje komunalnog otpada, u radnji u kojoj ste kupili ovaj uređaj ili od proizvođača. Sukladnost sa zahtjevima smjernice RoHS Ovaj proizvod je u skladu sa zahtjevima smjernice Europskog parlamenta i Vijeća 2002/95/ES od 27. siječnja 2003. godine o ograničavanju korištenja određenih opasnih materija u električnim i elektronskim uređajima (RoHS), pročišćeni tekst.

Proizvodi sa bežičnim uređajem (LAN 2.4-GHz), Francuska Za bežični rad LAN (2.4-GHz) modula u ovom proizvodu važe određena ograničenja. Ovaj uređaj se može koristiti u okviru cijelog frekventnog pojasa od 2400–MHz do 2483.5–MHz (kanal 1 do 13) u okviru unutarnjeg korištenja. Što se tiče vanjskog korištenja, može se koristiti samo frekventni pojas od 2400 do 2454 MHz. Najnovije zahtjeve možete naći na slijedećim internet stranama: http://www.art-telecom.fr.

Preuzeto sa htcfans.hr – zabranjena daljnja distribucija


宏達國際電子股份有限公司 HTC Corporation

23, Xinghua Rd., Taoyuan 330, Taiwan

IZJAVA O SUGLASNOSTI Namijenjeno za EU Za slijedeći uređaj: Windows Phone (Opis proizvoda) Windows Phone 8X by HTC (Marketinški naziv proizvoda) PM23200 (Naziv proizvoda) HTC Corporation (Naziv proizvođača) No.23, Xinghua Rd., Taoyuan City, Taoyuan County 330, Taiwan. (Adresa proizvođača) Ovim se potvrđuje da uređaj ispunjava neophodne zahtjeve članka 3 smjernice R&TTE 1999/5/EC, ako se koristi u namijenjene svrhe, te se poštuju slijedeće norme: 1. Sigurnost (članak 3.1.a smjernice R&TTE) Zdravlje (članak 3.1.a smjernice R&TTE) Pozitivne norme: EN 50360: 2001/ EN 62209-1: 2006 / EN 62209-2: 2010 / EN 62311: 2008 / 2. Sigurnost (članak 3.1.a smjernice R&TTE) Pozitivne norme: EN60950-1:2006+A11:2009+A1:2010, EN50332-1:2000 3. Elektromagnetska kompatibilnost (članak 3.1.b smjernice R&TTE) Pozitivne norme: EN 301 489-1 V1.8.1/-3 V1.4.1/-7 V1.3.1/-17 V2.1.1 /-24 V1.5.1 4. Učinkovito korištenje radio frekventnog spektra (članak 3.2 smjernice R&TTE) Pozitivne norme: EN 300 328 V1.7.1; EN 301 893 V1.6.1 / EN 300 440-1 V1.6.1; EN 300 440-2 V1.4.1;EN 301 908-1 V5.2.1 / -2 V5.2.1;EN 301 511 V9.0.2/ EN 302 291-1 V1.1.1/-2 V1.1.1 Osoba koja je odgovorna za ovu izjavu:

Philip Blair (Ime i potpis) Proizvodni ravnatelj (Položaj / dužnost) Velika Britanija (Mjesto)

2012/08/15 (Datum)

Preuzeto sa htcfans.hr – zabranjena daljnja distribucija


91H02018-01M Rev.A

htc.com Preuzeto sa htcfans.hr – zabranjena daljnja distribucija

Htc windows phone 8x  
Htc windows phone 8x  
Advertisement