Page 1

HTC One Uputstvo Sigurnosni i propisni prirucnik

HR Preuzeto sa htcfans.hr – zabranjena daljnja distribucija


HTC One Uputstvo

Preuzeto sa htcfans.hr – zabranjena daljnja distribucija


1 1 Oznake koje se koriste u ovim uputama

Oznake koje se koriste u ovim uputama U ovim uputama za uporabu koristimo slijedeće simbole radi označavanja korisnih i važnih informacija: Ovo je napomena. Napomena često pruža dodatne informacije, primjerice što će se dogoditi ako odlučite poduzeti određenu radnju ili odustati od iste. Napomena također pruža informacije koje se mogu odnositi samo na određene situacije. Ovo je savjet. Savjet Vam pruža alternativne mogućnosti kako provesti određeni korak ili proceduru, ili Vas obavještava o mogućnosti koja se može pokazati korisna. Ovo pokazuje važne informacije koje su Vam potrebne radi provođenja određene zadaće ili osposobljavanja određene značajke. Ovo prikazuje sigurnosno upozorenje, tj. informaciju koja Vam je potrebna radi izbjegavanja potencijalnih problema.

Preuzeto sa htcfans.hr – zabranjena daljnja distribucija


2  Upoznavanje2

Upoznavanje

3  Upoznavanje3

Upoznavanje HTC One

SI

HTC

Mic adr

Um 1. 2.

1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11.

NATRAG USB konektor POČETNA Dualni zvučnici GLASNOĆA Prednji fotoaparat Konektor slušalica s mikrofonom 3,5 mm NAPAJANJE Senzor približavanja Obavijesna LED dioda Rupica za izbacivanje držača/Držač SIM-kartice

Preuzeto sa htcfans.hr – zabranjena daljnja distribucija

3. 4.


m

ce

3  Upoznavanje3

Upoznavanje

ƒƒ

ƒƒ

HTC One je dostupan ili u 3G ili LTE inačici, ovisno o Vašoj regiji i pružatelju mobilnih usluga. Trebat ćete LTE pretplatu za korištenje 4G/LTE mreže Vašeg pružatelja usluga za glasovne pozive i podatkovne usluge. Provjerite pojedinosti kod svoga pružatelja mobilnih usluga. Ako želite upotrebljavati zaštitu zaslona, ne pokrivajte i ne blokirajte senzor približavanja. Možete kupiti originalnu zaštitu zaslona za HTC One, koja ima mali otvor za senzor.

SIM-kartica HTC One koristi microSIM karticu. MicroSIM kartica sadrži Vaš broj telefona, pojedinosti usluga i memoriju za adresar i/ili tekstualne poruke.

Umetanje SIM-kartice 1.

Držite telefon zaslonom prema gore.

2.

U malu rupicu pored držača SIM-kartice umetnite vrh alatke za vađenje SIM kartice (ili malu savijenu spajalicu).

3.

Gurnite vrh do kraja rupice sve dok držač SIM-kartice ne iskoči.

4.

Izvadite držač SIM-kartice i umetnite SIM-karticu u držač (kontaktima prema dolje). Koristite samo standardne microSIM kartice. U slučaju umetanja drugih vrsta (kao što je nanoSIM s adapterom ili preuređena SIMkartica) može doći do toga da kartica neće dobro ležati ili može doći do oštećenja utora za karticu. Preuzeto sa htcfans.hr – zabranjena daljnja distribucija


4  Upoznavanje4

Upoznavanje

5  Upoznavanje5

Pu

Pre poč

1.

5.

Vratite držač SIM-kartice u utor.

Vađenje SIM-kartice Uvjerite se da ste isključili HTC One prije vađenja SIM-kartice.

2. 3.

1.

Držite telefon zaslonom prema gore i gornjim panelom prema sebi.

2.

2. U malu rupicu pored držača SIM-kartice umetnite vrh alatke za vađenje SIM kartice (ili malu savijenu spajalicu).

Uk

Uk

Prit

Isk 3.

Gurnite vrh do kraja rupice sve dok držač SIM-kartice ne iskoči.

4.

Izvadite držač SIM-kartice i uklonite SIM-karticu.

Nakon uklanjanja SIM-kartice se uvjerite da ste prazan držač SIM-kartice vratili u utor.

Preuzeto sa htcfans.hr – zabranjena daljnja distribucija

1. 2. 3.


5  Upoznavanje5

Upoznavanje

Punjenje baterije Preporučujemo da napunite bateriju prije nego što uključite HTC One i počnete ga koristiti. Za punjenje telefona koristite isključivo isporučeni punjač i USB kabel. 1.

Priključite manji kraj USB kabla u USB konektor.

2.

Priključite drugi kraj USB kabla u punjač.

3.

Punjenje ćete pokrenuti priključenjem punjača u električnu utičnicu. Kao mjera opreza, baterija će prekinuti punjenje ako se pregrije.

Uključivanje i isključivanje telefona Uključivanje telefona Pritisnite tipku NAPAJANJE. Kada prvi put uključite HTC One, trebat ćete zadati postavke.

Isključivanje telefona 1.

Ako je displej ugašen, pritisnite tipku NAPAJANJE da bi se isti upalio, te otključajte zaslon.

2.

Pritisnite i držite tipku NAPAJANJE nekoliko sekundi.

3.

Kada se pojavi izbornik, dodirnite Isključi.

Preuzeto sa htcfans.hr – zabranjena daljnja distribucija


6  Upoznavanje6

Upoznavanje

7  Postavke telefona7

Trebate brzu pomoć s korištenjem svog telefona? Utvrđivanje osnovnih značajki pomoću Kratkih savjeta Kada se telefon prvi put pokrene, na nekim zaslonima će se prikazati Kratki savjeti (primjerice na Početnom zaslonu), koji će Vas provesti uporabom HTC One. Savjeti za zaslon neće se prikazati ponovo nakon njihova zatvaranja.

P

Pr

Kad pos pov i dr

ƒƒ

Ako budete željeli ponovo prikazati Kratke savjete, pomjerite Panel s obavijestima radi njegova otvaranja, te dodirnite > O telefonu > Pomoć > Pokaži sve kratke savjete.

Upoznajte se s HTC One „Pomoć i savjeti“ će Vam pomoći da u nekoliko sekundi dobijete što više od HTC One.

ƒƒ Ponekad Vam se čini da od svog telefona ne dobivate sve što biste

mogli? Za više informacija pogledajte teme vodiča u Pomoći i savjetima. Teme variraju od uvodnih do naprednih, a miniaplikacija Pomoć i savjeti na Početnom zaslonu će Vam čak preporučiti teme koje bi Vam se mogle svidjeti.

ƒƒ Želite odmah saznati kako štogod uraditi? Samo unesite neke ključne riječi i dobit ćete jasne i ažurirane odgovore izravno u HTC One.

Radi pokretanja Pomoći i savjeta sa Početnog zaslona dodirnite Pomoć i savjeti.

>

If you haven't downloaded Tips & Help content yet, or if there's updated content available, just tap the download link to get it. Za promjenu postavki sinkroniziranja aplikacije Pomoć i savjeti dodirnite > Ažuriraj postavke.

Pretraga Pomoći i savjeta 1.

U Pomoći i savjetima dodirnite

2.

Dodirnite rezultat pretrage radi prelaska izravno na istu stavku.

, te unesite riječi koje želite tražiti.

Preuzeto sa htcfans.hr – zabranjena daljnja distribucija

ƒƒ

ƒƒ

ƒƒ


ta

ki

ma. ti

7  Postavke telefona7

Postavke telefona

Postavke telefona Prve postavke Vašeg novog telefona Kada prvi put uključite Vaš novi telefon, pojavit će se poziv da zadate postavke. Postupajte prema uputama na zaslonu kako biste odabrali vrstu povezivanja na Internet, kako želite zadati postavke Vašeg novog telefona i drugo.

ƒƒ Odaberite Postavi od početka, ako želite postaviti svoje račune i osobnu prilagodbu svog novog telefona pomoću servisa HTC Get Started.

Vaš telefon će prikazati poveznicu HTC Get Started stranice i kod za uparivanje za pokretanje Vaše web postavke. Trebat ćete HTC račun za spremanje svojih računa i postavki na web, te njihovo ponovno preuzimanje u Vaš novi telefon.

ƒƒ Ako ste već završili HTC Get Started postavljanje prije uključivanja svog novog telefona, samo preuzmite svoje web postavke. Odaberite uvoz sadržaja, te odaberite Primijeni HTC Get Started postavljanje.

ƒƒ Ako imate sadržaj u svom starom telefonu, možete odabrati izravni prijenos iz telefona u telefon.

ƒƒ Za olakšanje budućih sigurnosnih kopiranja i vraćanja sadržaja s telefona HTC One na drugi HTC telefon, odaberite Sigurnosno kopiraj telefon svakoga dana.

ƒƒ ƒƒ

ƒƒ

Ako želite saznati više o HTC Get Started i HTC računu, pogledajte Pomoć i FAQ na stranicama HTC Get Started (www.htcsense.com/help/). Ako ste sa svoga starog telefona prenijeli sadržaj, kao što su pozadine i tonovi zvona, uporabom HTC Get Started za osobnu prilagodbu i preuzimanje sadržaja iste vrste sa web lokacije promijeniti će se postavke na Vašem novom telefonu. Neke funkcije koje se povezuju na Internet, kao što su službe prema mjestu gdje se nalazite ili automatsko sinkroniziranje on-line računa, mogu prouzročiti dodatne naknade za podatkovni prijenos. Međutim, to Vas ne mora brinuti. Iste stavke se mogu uključiti ili isključiti i kasnije u postavkama.

Preuzeto sa htcfans.hr – zabranjena daljnja distribucija


8  Postavke telefona8

Postavke telefona

Prijenos sadržaja sa Android telefona Na svom starom Android™ telefonu preuzmite HTC alat za prijenos i upotrijebite ga za prijenos sadržaja na Vaš novi HTC telefon. Vrste lokalno spremljenog sadržaja na Vašem starom telefonu, koje ovaj alat može prenijeti, obuhvaćaju kontakte, poruke, događaje kalendara, web knjižne oznake, glazbu, fotografije i video. Mogu se prenijeti i određene postavke.

ƒƒ ƒƒ 1.

Trebate Android inačice 2.3 ili novije, kako biste na Vašem starom telefonu mogli upotrebljavati HTC alat za prijenos. Ako Vaš stari telefon ima Android inačice 2.2 ili ranije, morate uspostaviti prijenos putem Bluetooth® veze. Za više pojedinosti pogledajte Prijenos sadržaja iz starog telefona putem Bluetootha.

Provedite jednu od slijedećih radnji:

ƒƒ Ako prvi put zadajete postavke na svom novom HTC telefonu, odaberite

prijenos sadržaja, te na zaslonu telefona s postavkama odaberite Prenesi sa starog telefona.

ƒƒ Prijeđite na Postavke, te dodirnite Prenesi sadržaj. 2.

Odaberite želite li provesti prijenos sa starog HTC telefona ili drugog Android telefona.

3.

Pratite upute prikazane na Vašem novom telefonu za preuzimanje i instalaciju HTC alata za prijenos na Vašem starom telefonu.

9  Postavke telefona9 5. 6.

Ne

Ne Na na prij 1.

2. 3.

ƒ

ƒ 4. 5. 6. 7. 8. 9.

Pr

Ako por

4.

Pratite upute na oba telefona kako biste ih povezali. Kada se na starom telefonu pojavi PIN, prije nastavka se uvjerite da se isti PIN pojavio i na novom telefonu. Preuzeto sa htcfans.hr – zabranjena daljnja distribucija

Za HTC

Ako vez pho


9  Postavke telefona9

Postavke telefona

5.

Na starom telefonu odaberite vrste sadržaja koje želite prenijeti, te dodirnite Započni.

6.

Pričekajte dok se prijenos ne završi.

Nemate Internet vezu na starom telefonu? Ne brinite. Na starom telefonu uključite Wi-Fi®, te se povežite s hotspotom koji vidite na novom HTC telefonu. Nakon toga ćete trebati preuzeti HTC alat za prijenos sa HTC stranica putem svog web preglednika. 1. Nakon uključivanja Wi-Fi veze povežite svoj stari telefon s hotspotom koji je prikazan na Vašem novom telefonu (primjerice „HTC alat za prijenos 1234“). 2.

Idite na Postavke > Sigurnost, te odaberite opciju Nepoznati izvori, kako biste omogućili preuzimanje i instalaciju alatke putem web preglednika.

3.

Pristupite stranicama HTC pomoću svog web preglednika. Ovisno o vrsti Android telefona koji imate:

ƒƒ Web preglednik će automatski otvoriti HTC web stranice ako koristite telefon HTC.

ƒƒ Ako koristite drugi Android telefon, morate pomjeriti i otvoriti Panel s obavijestima, te dodirnuti Prijavi se na Wi-Fi mrežu.

4.

Na HTC stranicama dodirnite tipku za preuzimanje.

5.

Ponovo pomjerite i otvorite Panel s obavijestima, te pričekajte dok se ne pojavi obavijest da se Transfer_tool.apk preuzima.

6.

Dodirnite obavijest Transfer_tool.apk za instalaciju HTC alata za prijenos.

7.

Kada se instalacija završi, otvorite HTC alat za prijenos.

8.

Odaberite vrste sadržaja koje želite prenijeti, te dodirnite Započni.

9.

Pričekajte dok se prijenos ne završi.

Prijenos sadržaja sa iPhone-a Ako imate iPhone®, možete brzo i jednostavno prenijeti svoje kontakte, poruke i drugi sadržaj pomoću HTC Sync Managera. Za više pojedinosti pogledajte Prijenos sadržaja iz iPhone-a u Vaš telefon HTC. Ako želite prenijeti samo kontakte, možete također upotrijebiti Bluetooth vezu. Za više pojedinosti pogledajte Transferring content from your old phone through Bluetooth. Preuzeto sa htcfans.hr – zabranjena daljnja distribucija


10 Postavke telefona

11 

Prijenos sadržaja iz starog telefona putem Bluetootha Upotrijebite Bluetooth za prijenos kontakata iz iPhone-a, telefona s inačicom Android sustava 2.2 (ili ranijom), ili drugih vrsta telefona. Ovisno o modelu Vašeg starog telefona, u Vaš novi HTC telefon ćete moći prenijeti ne samo kontakte, već i druge vrste podataka, kao što su događaji u kalendaru i tekstualne poruke. Za prijenos drugih vrsta sadržaja iz iPhone-a upotrijebite HTC Sync Manager. 1.

Provedite jednu od slijedećih radnji:

ƒƒ Ako prvi put zadajete postavke na svom novom HTC telefonu, odaberite

prijenos sadržaja, te na zaslonu telefona s postavkama odaberite Prenesi sa starog telefona.

ƒƒ Prijeđite na Postavke, te dodirnite Prenesi sadržaj. 2.

Dodirnite iPhone ili dodirnite Drugo, te odaberite naziv i model svog starog telefona.

3.

Uključite Bluetooth na starom telefonu i postavite ga u vidljiv režim.

4.

Pratite upute prikazane na zaslonima Vašeg starog i novog telefonu kako biste ih uparili.

5.

Odaberite vrste sadržaja koje želite prenijeti.

6.

Pričekajte dok se prijenos ne završi.

Kako prenijeti kontakte u HTC One Osim uporabe HTC alata za prijenos, postoje i drugi načini kako dodati kontakte i drugi sadržaj u HTC One. Sinkroniziranje s računalom

Upotrijebite HTC Sync Manager za sinkroniziranje kontakata, dokumenata, popisa za reprodukciju i drugih stavki između HTC One i Vašim Windows® ili Mac® računalom. Također ga možete upotrijebiti za prijenos kontakata, poruka ili drugog sadržaja iz iPhone-a u svoje računalo, te iz računala u Vaš HTC One.

Gmail™

Google® kontakti se u HTC One preuzimaju nakon što se prijavite uz svoj Google račun. Isto tako možete kreirati Google kontakte izravno iz HTC One.

Računi društvenih mreža

Prijavite se uz svoje omiljene društvene mreže radi sinkroniziranja kontaktnih informacija.

Preuzeto sa htcfans.hr – zabranjena daljnja distribucija

M Ex Ac

Ko

SI

Pr iz

Pos

ƒƒ

ƒƒ

Do onl bis dru

Prv prij otv Za

Po

Poč

ƒƒ

ƒƒ


eg već

ite esi

na.

li

e.

11 Postavke telefona

Microsoft® Exchange ActiveSync®

HTC One može sinkronizirati Vaše radne kontakte s Microsoft Exchange ActiveSync poslužiteljem Vašeg radnog mjesta.

Kontakti u telefonu

Kontakte možete kreirati i izravno u HTC One, ako ih ne želite spremati na svoje online račune.

SIM kartica

Kopirajte sve kontakte sa SIM kartice u HTC One.

Prijenos fotografija, videa i glazbe između telefona i računala Postoje dva načina kako prenijeti medije sa ili na Vaše računalo.

ƒƒ Povežite HTC One sa svojim računalom. Vaše računalo će prepoznati

telefon kao bilo koju USB memoriju, te između njih možete kopirati medije.

ƒƒ Preuzmite i upotrijebite HTC Sync Manager softver na svom računalu. Možete ga jednostavno postaviti tako, da automatski prenosi glazbu, fotografije i videa iz HTC One u Vaše računalo. Isto tako možete sinkronizirati popise za reprodukciju između računala i HTC One. Ako imate iPhone, možete ga povezati i prenijeti stavke fotoaparata (fotografije i video snimke) na svoje računalo. Nakon toga ponovo povežite HTC One i kopirajte ih.

Dosta Vam je čuvanja kopija svojih medija na nekoliko mjesta? Upotrijebite online pričuvne servise za spremanje svojih medija na jedno mjesto, kako biste im mogli pristupati bilo gdje – sa svoga računala, sa HTC One i sa drugih mobilnih uređaja. Prvo provjerite koji online računi za pohranu su dostupni na HTC One, te se prijavite uz taj koji želite upotrebljavati. Za prijavu uz neki račun pomjerite i otvorite Panel s obavijestima, te dodirnite > Računi i sinkronizacija > . Za pristup medijima u Vašoj online pohrani upotrijebite aplikaciju Galerija.

Početni zaslon Početni zaslon je mjesto, gdje HTC One postaje zbilja Vaš.

ƒƒ Kada uključite i postavite HTC One, kao glavni Početni zaslon će se

prikazati Pregled događaja. Možete ga prilagoditi za prikazivanje objava na Vašim društvenim mrežama, naslova iz Vaših omiljenih novina i drugih stavki. Za više detalja pogledajte Pregled događaja na Početnom zaslonu.

ƒƒ Možete također promijeniti aplikacije na traci prečaca u dnu Početnog zaslona. Pogledajte Prilagođavanje trake prečaca.

Preuzeto sa htcfans.hr – zabranjena daljnja distribucija


12 Postavke telefona

13 

ƒƒ Klizite prstom lijevo po zaslonu i prikazat će Vam se drugi početni zaslon za dodavanje Vaših omiljenih aplikacija, miniaplikacija i drugih stavki, tako da Vam budu uvijek pri ruci. A ako trebate više panela početnog zaslona, možete ih dodati. Za više detalja pogledajte Osobna prilagodba.

Dodirnite

P te

O

radi povrata na glavni Početni zaslon.

Pogledajte svoje postavke

Fu

Želite promijeniti ton zvona, postaviti Wi-Fi povezivanje ili poboljšati sigurnost HTC One? Ovo i mnoge druge stvari možete učiniti u Postavkama.

HTC Prij me

Pomjerite Panel s obavijestima radi njegova otvaranja, te dodirnite su neke od osnovnih postavki koje možete promijeniti:

. Ovo

ƒƒ Dodirnite prekidač Uklj./Isklj. pored stavki kao što je Wi-Fi za uključivanje ili

isključivanje iste stavke. Dodirnite samu stavku ako želite urediti njezine postavke.

ƒƒ Dodirnite Zvuk ako želite postaviti ton zvona, odabrati zvučni profil ili urediti zvučne postavke za dolazne pozive.

ƒƒ Dodirnite Osobna prilagodba ako želite promijeniti pozadinu Početnog zaslona, stil zaključanog zaslona i drugo.

ƒƒ Dodirnite Sigurnost za sigurnosne postavke HTC One, primjerice

Ov pril

Je

ƒƒ

ƒƒ

zaključavanje zaslona.

Ažuriranje softvera na HTC One HTC One može provjeriti ima li novih ažuriranja softvera, te Vas o tome izvijestiti. Također možete ručno provjeriti nema li dostupnih ažuriranja softvera.

ƒƒ

Instaliranje ažuriranja softvera Ako je uključena veza na Internet i ima ažuriranja softvera na raspolaganju, u statusnoj traci će se prikazati ikona obavijesti o ažuriranju . 1. Pomjerite i otvorite Panel s obavijestima, te dodirnite obavijest o ažuriranju. 2.

Ako ne želite preuzimati ažuriranja putem Vaše podatkovne veze, odaberite Ažuriraj samo putem Wi-Fi.

3.

Dodirnite Preuzmi.

4.

Nakon završetka preuzimanja dodirnite Instaliraj odmah, te dodirnite U redu.

Nakon ažuriranja, HTC One će se isključiti i ponovo uključiti.

Preuzeto sa htcfans.hr – zabranjena daljnja distribucija

Živ

Pom dod raz sav nep


lon

ba.

ma.

vo

e.

g

era.

u, u

u.

13 Prvi tjedan s Vašim novim telefonom

Prvi tjedan s Vašim novim telefonom O Vašem telefonu Funkcije koje ćete voljeti na HTC One HTC One Vam pruža mogućnost brzog i jednostavnog unošenja postavki. Prijenos sadržaja iz Vašeg starog telefona, primjerice kontakata, poruka i medija, možete provesti izravno na HTC One. Ovim telefonom možete kreirati snimke pomoću fotoaparata, provjeriti prilagođeni sadržaj pomoću HTC BlinkFeed™ i drugo.

Jednostavno postavljanje telefona i prijenos sadržaja

ƒƒ Pomoću našeg servisa HTC Get Started možete postaviti i prilagoditi HTC One s Vašeg računala, ili jednostavno preuzeti postavke za HTC One. Pogledajte Prve postavke Vašeg novog telefona.

ƒƒ Jednostavno prenesite svoje kontakte, poruke, glazbu, fotografije, videa i drugo iz Android telefona u HTC One. Pogledajte Prijenos sadržaja sa Android telefona. Pomoću HTC Sync Managera možete čak prenijeti sadržaj i iz iPhone-a. Pogledajte Prijenos sadržaja iz iPhone-a u Vaš telefon HTC.

ƒƒ Sigurnosno kopirajte HTC One u oblak, kako biste idući put mnogo

jednostavnije vratili svoj sadržaj na novi telefon. Pogledajte Uporaba HTC sigurnosnog kopiranja.

Živ Početni zaslon Pomoću HTC BlinkFeed možete prilagoditi Početni zaslon tako što ćete dodati informacije i ažuriranja do kojih Vam je najviše stalo. Pogledajte raznovrsni sadržaj novosti i Vaših interesa, ažuriranja društvenih mreža, savjeta za HTC One i drugo. Dok ste povezani na Internet, sadržaj će se neprekidno obnavljati. Pogledajte Pregled događaja na Početnom zaslonu.

du.

Preuzeto sa htcfans.hr – zabranjena daljnja distribucija


14 Prvi tjedan s Vašim novim telefonom

15 

HTC Zoe

Ur

Doživite sasvim nov način snimanja, pregledanja i podjele uspomena.

ƒƒ

ƒƒ Zabilježite cijele trenutke sa slikama i zvukom, te pogledajte kako oživljavaju sa HTC Zoe™. Pogledajte Uporaba HTC Zoe snimanja.

ƒƒ Pokažite kako je uzbudljiv bio Vaš događaj. HTC Zoe Highlights

automatski će odabrati naglaske Vaših fotografija za kreiranje sekvence od pola minuta s glazbenom temom. Pogledajte Pregled naglasaka događaja.

ƒƒ Uredite svoje HTC Zoe fotografije ili sekvence slika pomoću Uklanjanje

objekta, Uvijek nasmiješeni ili Sekvencijalna snimka. Pogledajte Camera and Gallery.

ƒƒ

Za

ƒƒ

ƒƒ HTC Zoe Share automatski donosi vaše najbolje Zoe fotografije,

standardne fotografije i Zoe naglaske kako biste svoja iskustva jednostavno dijelili sa svojim prijateljima i obitelji. Pogledajte Podjela uspomena pomoću HTC Zoe Share.

Fantastične značajke fotoaparata

ƒƒ S Video Pic možete napraviti fotografiju dok snimate video. Pogledajte

ƒƒ

ƒƒ

Slikanje fotografije dok snimate video (VideoPic) .

ƒƒ Prijeđite na način rada Panoramsko snimanje i okrećite fotoaparat za

snimanje širokokutne scene. Pogledajte Slikanje panoramske fotografije.

ƒƒ Koristite način rada Stalno snimanje za pravljenje 20 (ili više) uzastopnih fotografija objekta u pokretu. Pogledajte Slikanje uzastopnih fotografija.

ƒƒ Jedinim pritiskom okidača snimite tri slike objekta sa različitim

ekspozicijama, te ih kombinirajte u lijepu, ravnomjerno razvijenu fotografiju. Upotrijebite ili glavnu ili prednju kameru za snimanje HDR fotografija. Pomoću glavne kamere možete također snimati HDR video snimke s autentičnom kvalitetom zvuka. Pogledajte Uporaba HDR.

ƒƒ Pomoću značajke Promjena brzine reprodukcije možete svojoj video snimci dodati kino doživljaj tako, što ćete usporiti određene scene. Pogledajte Promjena brzine reprodukcije video snimke.

Preuzeto sa htcfans.hr – zabranjena daljnja distribucija

Po

Uvi spr On dvi HTC


e

e ra

e

e.

nih a.

15 Prvi tjedan s Vašim novim telefonom

Uronite u glazbu

ƒƒ Integracija Beats Audio™ Vam pruža bogat i jedinstven doživljaj zvuka, bilo da se radi o slušanju glazbe, gledanju videa ili igranju igara. Ako želite saznati više, pogledajtee Kako poboljšati zvuk Vaše glazbe.

ƒƒ U aplikaciji HTC Glazba ćete vidjeti vizualnu animaciju dok puštate pjesmu. Ako je dostupan tekst pjesme, prikazat će se na zaslonu.

Zabava

ƒƒ Pristupite vodiču kroz TV programe pomoću Sense TV. Jednim dodirom možete gledati program na svojem domaćem TV-u. Pogledajte Uživajte u televiziji na HTC One. Od svog HTC One telefona možete također napraviti daljinski upravljač za svoj TV, set-top box (kablovski box) ili kućno kino. Pogledajte Postavljanje daljinskog upravljača.

ƒƒ Posudite ili kupite filmove i serije. Birajte iz velike kolekcije naslova u HTC Watch™. Pogledajte O HTC Watch.

ƒƒ Upotrijebite HTC Media Link HD za bežičnu podjelu svojih medija iz HTC One s Vašim HD TV-om. Pogledajte Dijeljenje na velikom zaslonu.

Povezivanje Dropbox-a sa HTC Sense Uvijek imajte pristup svojim fotografijama, video snimkama i dokumentima, spremajući ih na Dropbox. Ako se na svoj Dropbox račun prijavite iz HTC One, možete čak dobiti dodatnih 23 GB slobodnog Dropbox prostora na dvije godine. Ako želite saznati kako, pogledajte Uporaba Dropbox-a na HTC One.

ƒƒ ƒƒ

Ponuda dodatnih 23 GB važi samo ako je Dropbox prethodno instaliran. Ako nije instaliran, možete ga preuzeti sa Google Play, te i tako koristiti integraciju Dropbox-a s aplikacijama kao što su Galerija i Pošta. Nakon završetka probnog perioda od dvije godine mogu se primijeniti dodatni uvjeti i zahtjevi (uključivo naknadu za pretplatu).

Preuzeto sa htcfans.hr – zabranjena daljnja distribucija


16 Prvi tjedan s Vašim novim telefonom

17 

Osnovne informacije

Do

Pokreti prstiju Upotrebljavajte pokrete prstiju za kretanje po Početnom zaslonu, otvorenim aplikacijama, skrolanje kroz liste i drugo.

Dodir

Ako kon

Po

ƒƒ Ako želite birati stavke na zaslonu, kao što su ikone aplikacija i postavki, ili pritiskati tipke na zaslonu, samo ih kratko dodirnite prstom.

ƒƒ Nakon skrolanja dolje po dugoj listi na zaslonu (primjerice u aplikaciji Pošta ili Kontakti), dodirnite statusnu traku za izravan skok na vrh zaslona.

Brz Poč Preuzeto sa htcfans.hr – zabranjena daljnja distribucija


17 Prvi tjedan s Vašim novim telefonom

Dodir i držanje

im

Ako želite otvoriti dostupne mogućnosti određene stavke (primjerice nekog kontakta ili poveznice web strane), samo pritisnite i držite stavku.

Pomicanje ili klizanje

ki,

Brzo kliznite prstom okomito ili vodoravno po zaslonu za prijelaz na druge Početne zaslone, skrolanje dokumentom i drugo. Preuzeto sa htcfans.hr – zabranjena daljnja distribucija


18 Prvi tjedan s Vašim novim telefonom

19 

Povlačenje

Do

Prije povlačenja dodirnite stavku, te ostavite prst pritisnut uz zaslon. Prilikom povlačenja ne podižite prst sve dok ne dođete na ciljni položaj.

Micaj

Na jed

Prit pom

Št

Micaj po zaslonu sličan je pomicanju, međutim neophodno je pomjerati prste pomoću lakših i bržih pokreta. Koristi se primjerice kada se krećete desno ili lijevo po Početnom zaslonu ili prilikom razgledanja adresara ili liste poruka.

Preuzeto sa htcfans.hr – zabranjena daljnja distribucija

Un mo


19 Prvi tjedan s Vašim novim telefonom

Dodir i micaj

Na Početnom zaslonu možete lako pomjerati miniaplikacije ili ikonice s jednog zaslona na drugi. Pritisnite i držite miniaplikaciju ili ikonicu jednim prstom, te drugi prst pomjerite po zaslonu na novu lokaciju.

Štipanje i razvlačenje

te i U nekim aplikacijama, kao što su Galerija, Poruke, Pošta ili web preglednik, možete razvući prste od sebe po zaslonu kako biste povećali sliku ili tekst. Preuzeto sa htcfans.hr – zabranjena daljnja distribucija


20 Prvi tjedan s Vašim novim telefonom

21 

Po

Uštinite zaslon za smanjenje slike ili teksta.

Skrolanje sa dva prsta

ƒƒ

ƒƒ

Ne

Ne

U određenim aplikacijama koje koriste sortiranje, kao što je Pošta ili Kontakti, možete koristiti dva prsta za skrolanje zaslona dolje ili gore. Zaslon će prikazati redoslijed sortiranja, te možete lako skrolati na informaciju koju želite.

Preuzeto sa htcfans.hr – zabranjena daljnja distribucija

Raz pok Ne više

Za inst tipk


ati

21 Prvi tjedan s Vašim novim telefonom

Pokret sa tri prsta

ƒƒ Pomjerite tri prsta gore po zaslonu kako biste podijelili sadržaj kao što su fotografije, video i glazba u HTC One s Vašim TV-om ili zvučnicima.

ƒƒ Dok upotrebljavate aplikaciju HTC Car, dodirnite zaslon pomoću tri prsta za aktivaciju načina rada s glasovnim naredbama.

ƒƒ ƒƒ

HTC pokreti su standardno omogućeni, što znači da će pokret sa tri prsta raditi samo ako dijelite sadržaj pomoću HTC aplikacija. Morate priključiti HTC Media Link HD (prodaje se zasebno) u svoj HDMI TV kako biste mogli dijeliti sadržaj.

Ne možete upotrebljavati pokrete više prstiju u svojim aplikacijama? Ne možete upotrebljavati pokrete više prstiju u svojim aplikacijama? Razlog je to, što su HTC pokreti standardno omogućeni. To znači da će pokret sa tri prsta raditi jedino ako dijelite sadržaj pomoću HTC aplikacija. Nećete moći upotrebljavati pokrete više prstiju (tj. pokrete koji koriste tri ili više prsta) u druge svrhe. Za upotrebljavanje pokreta više prstiju u igrama ili aplikacijama glazbenih instrumenata, poništite opciju HTC pokreti u Postavke > Zaslon, pokreti i tipke (ili Zaslon i tipke). Preuzeto sa htcfans.hr – zabranjena daljnja distribucija


22 Prvi tjedan s Vašim novim telefonom

23 

Pokreti telefonom

Po je

Upotrebljavajte pokretanje telefonom za isključenje ili utišavanje tona zvona i drugo.

Okrenite za isključenje tona zvona

Na

Mo gla

Ako HTC One zvoni, možete ga okrenuti za isključenje tona zvona.

Ok

Podignite za utišavanje tona zvona

Kod oko Ako ste na poslovnom sastanku ili u restoranu i HTC One počne zvoniti, podignite ga kako bi se smanjila glasnoća tona zvona. Preuzeto sa htcfans.hr – zabranjena daljnja distribucija

Pril već


23 Prvi tjedan s Vašim novim telefonom

Postavite ton zvona tako da se automatski podiže ako je telefon u džepu ili torbi

go.

Na bučnoj ste ulici i ne čujete da HTC One zvoni u Vašoj torbi? Možete postaviti HTC One tako da prepozna da je u torbi ili džepu i podigne glasnoću tona zvona kako biste ga čuli u bučnom okruženju.

Okrenite HTC One za bolji pregled

Kod mnogih zaslona automatski se može promijeniti orijentacija sa okomitog na vodoravan prikaz, tako što ćete okrenuti HTC One na stranu. Prilikom unošenja teksta možete okrenuti HTC One na stranu i tako dobiti veću tipkovnicu. Preuzeto sa htcfans.hr – zabranjena daljnja distribucija


24 Prvi tjedan s Vašim novim telefonom

25 

Stanje mirovanja Stanje mirovanja štedi energiju baterije tako, što prebacuje HTC One na nisku potrošnju uz isključen displej. Istovremeno sprječava slučajno pritiskanje tipki kada imate HTC One u svojoj torbi.

Uključivanje stanja mirovanja Kratko pritisnite tipku NAPAJANJE radi isključivanja displeja i prebacivanja telefona u stanje mirovanja. Također, HTC One će automatski prijeći u stanje mirovanja ako ga određeno vrijeme ne koristite. Vrijeme, za koje će HTC One prijeći u stanje mirovanja, možete postaviti u postavkama Zaslon, pokreti i tipke (ili Zaslon i tipke).

Buđenje iz stanja mirovanja

Ot

ƒƒ ƒƒ

Ot

ƒƒ

Ako želite ručno probuditi HTC One, pritisnite tipku NAPAJANJE. Nakon toga treba otključati zaslon.

HTC One će se automatski probuditi u slučaju da Vas netko zove. .

ƒƒ

Otključavanje zaslona

Ako prij

Možete:

ƒƒ Povući sat ili ikonu lokota prema gore.

Pr

Ako apl

Dva

ƒƒ Kliziti prstom gore po praznom prostoru na zaključanom zaslonu. Ako ste postavili zaključavanje zaslona, HTC One će zatražiti da se prijavite prije nego što se otključa. Preuzeto sa htcfans.hr – zabranjena daljnja distribucija


a nje

e. .

25 Prvi tjedan s Vašim novim telefonom Ako ste postavili podsjetnik događaja ili alarm, možete izravno na zaključanom zaslonu povući odnosno u krug radi odlaganja odnosno isključenja događaja ili alarma.

Otvaranje aplikacije

ƒƒ Dodirnite aplikaciju na traci prečaca u dnu Početnog zaslona. ƒƒ Ako želite pogledati više aplikacija, dodirnite . Nakon toga dodirnite aplikaciju koji želite upotrijebiti.

Otvaranje aplikacije ili direktorija na zaključanom zaslonu

ƒƒ Ako je zaslon zaključan, povucite ikonu aplikacije ili direktorija prema gore, nakon čega će se otključati zaslon i izravno otvoriti aplikacija ili direktorij.

Prečaci na zaključanom zaslonu iste su aplikacije kao na traci prečaca Početnog zaslona. Ako želite izmijeniti prečace zaključanog zaslona, zamijenite aplikacije ili direktorije na traci prečaca.

ƒƒ Ako na zaključanom zaslonu ima prikazanih obavijesti ili informacija,

kao što je propušten poziv ili nova poruka, možete ih povući u krug radi izravnog prikaza u odgovarajućoj aplikaciji.

Ako ste postavili zaključavanje zaslona, HTC One će zatražiti da se prijavite prije nego što otvori aplikaciju ili direktorij.

Prijelaz između nedavno otvorenih aplikacija Ako na HTC One radite više stvari najedanput i upotrebljavate razne aplikacije, lako možete prelaziti između aplikacija koje ste nedavno otvarali. Dvaput dodirnite

radi razgledanja nedavno pokrenutih aplikacija.

te

Preuzeto sa htcfans.hr – zabranjena daljnja distribucija


26 Prvi tjedan s Vašim novim telefonom

27 

D

Pr

Ost Vas izvo izvo

ƒƒ

ƒƒ ƒƒ Ako želite pokrenuti aplikaciju, samo je dodirnite. ƒƒ Ako želite ukloniti aplikaciju sa liste, povucite je gore.

ƒƒ Osvježavanje sadržaja U određenim aplikacijama možete lako osvježiti sadržaj koji ste sinkronizirali ili preuzeli sa web stranica pomoću jednostavnog pokreta prstom. 1. Dok razgledate sadržaj kao što je prognoza vremena, dionice ili primljena pošta, skrolajte na vrh zaslona. 2.

Povucite prstom zaslon prema dolje, te ga pustite radi osvježavanja.

Snimanje zaslona HTC One Želite zabilježiti rezultat svoje igre, napisati blog o značajkama HTC One, ili objaviti ažuriranje statusa o pjesmi koju upravo slušate? Jednostavno možete slikati svoj zaslon i podijeliti ga putem Galerije. Pritisnite i držite tipku NAPAJANJE, te pritisnite . Snimka zaslona će se spremiti u aplikaciji Galerija u album Slike zaslona.

Va

Kad za Preuzeto sa htcfans.hr – zabranjena daljnja distribucija


27 Prvi tjedan s Vašim novim telefonom

Događaji na Početnom zaslonu Pregled događaja na Početnom zaslonu Ostanite u vezi s prijateljima ili primajte najnovije informacije o stvarima koje Vas zanimaju izravno na Početnom zaslonu. Postavite društvene mreže, izvore novosti i druge informacije koje želite prikazati. HTC One će osvježiti izvore svaki put kada se vratite na Početni zaslon.

ƒƒ Dodirnite pločicu za prikazivanje više detalja ili komentiranje objave ili ažuriranja statusa.

ƒƒ Skrolajte na vrh, te povucite zaslon prema dolje za ručno osvježavanje

izvora. Time će se također prikazati ikone za objavljivanje na društvenim mrežama, pretragu i drugo. Možete također pritisnuti skrolanje do vrha.

ili dodirnuti statusnu traku za

ƒƒ Dodirnite

za izbor vrste izvora za prikaz. Odaberite Naglašeno za prikaz drugog sadržaja, kao što su najbliži događaji, često gledane slike u Galeriji i drugo.

rali

e

Vaše društvene mreže Kada se prijavite uz svoje račune društvenih mreža i autorizirate HTC Sense za uspostavljanje veze s istim mrežama, možete: Preuzeto sa htcfans.hr – zabranjena daljnja distribucija


28 Prvi tjedan s Vašim novim telefonom

ƒƒ Objavljivati ažuriranja statusa sa Početnog zaslona kada ste u Pregledu događaja. ƒƒ Vidjeti sve svoje kontakte i njihova ažuriranja statusa u aplikaciji Kontakti. ƒƒ Pogledati fotografije u aplikaciji Galerija ili na Početnom zaslonu. ƒƒ Vidjeti ažuriranja statusa i objave svojih prijatelja na Početnom zaslonu kada ste u Pregledu događaja.

ƒƒ Pogledati svoje događaje i podsjetnike u aplikaciji Kalendar. Objava ažuriranja na društvenoj mreži Možete jednostavno objaviti ažuriranje statusa sa Početnog zaslona. 1.

U Pregledu događaja dodirnite

29 

2. 3. 4.

O

Ob

, te odaberite društvenu mrežu.

Ako se ikona ne pojavi, skrolajte do vrha, te povucite zaslon prema dolje. 2.

Napišite svoje ažuriranje statusa i objavite ga na društvenoj mreži.

Ob

Odabir izvora

ƒƒ

Dohvatite najnovija ažuriranja sadržaja i objava jedinim pomakom prsta po zaslonu. Odaberite koji izvori se trebaju prikazivati na Početnom zaslonu, Možete odabrati popularne kanale i stranice s novostima ili odabrati kategorije kao što je Zabava. Možete također prikazati objave prijatelja na društvenim mrežama ili informacije iz aplikacija kao što je Kalendar. 1. U Pregledu događaja dodirnite > Teme i servisi. Ako se ikona ne pojavi, skrolajte do vrha, te povucite zaslon prema dolje. 2.

Odaberite izvore među aplikacijama, vrstama sadržaja i društvenim mrežama, koji će se prikazivati na Početnom zaslonu. Klizite prstom lijevo ili desno za više mogućnosti.

Mogu li pretplatiti drugi izvor ili kanal novosti? Sadržaj iz kanala i stranica s novostima, koji je prikazan na Početnom zaslonu, postavljen je vodičem lokalnog sadržaja. Ako želite vidjeti drugi popis izvora novosti, promijenite lokalni sadržaj. 1.

U Pregledu događaja dodirnite

> Postavke.

Preuzeto sa htcfans.hr – zabranjena daljnja distribucija

ƒƒ ƒƒ ƒƒ

Ra

Od

Ua tek 1. 2.


29 Prvi tjedan s Vašim novim telefonom

aja.

Ako se ikona ne pojavi, skrolajte do vrha, te povucite zaslon prema dolje.

kti.

u

o

2.

Dodirnite Lokalni sadržaj.

3.

Odaberite lokalni sadržaj koji želite upotrebljavati, te dodirnite Dalje.

4.

Odaberite izvore i kategorije novosti koje želite.

Obavijesti Obavijesna LED dioda

Obavijesna LED dioda prikazuje:

ƒƒ Neprekidno zeleno svjetlo ako je HTC One uključen u punjač ili je povezan s računalom i baterija je u cijelosti napunjena.

ƒƒ Prekidano zeleno svjetlo ako imate neriješenu obavijest. ƒƒ Neprekidno narančasto svjetlo ako se baterija puni. ƒƒ Prekidano narančasto svjetlo ako je baterija skoro prazna. Rad s tekstom Odabir, kopiranje i lijepljenje teksta U aplikacijama kao što su web preglednik i Pošta možete odabrati i kopirati tekst, te ga zalijepiti ili podijeliti. 1.

Pritisnite i držite riječ.

2.

Povucite markere početka i kraja teksta radi označavanja okolnog teksta koji želite odabrati.

Preuzeto sa htcfans.hr – zabranjena daljnja distribucija


30 Prvi tjedan s Vašim novim telefonom

31 

ƒƒ ƒƒ

ƒƒ

ƒƒ

Dok birate tekst, možete upotrijebiti povećalo za približavanje teksta. Za uključivanje povećala pomjerite i otvorite Zaslon s obavijestima, dodirnite > Dostupnost, te odaberite opciju Prikaži povećalo. Povećalo će se prikazati kada dodirnite jedan od markera za odabir teksta.

ƒƒ ƒƒ

Ap tipk

3.

Nakon izbora teksta koji želite kopirati dodirnite Kopiraj. Odabrani tekst će se nakon toga kopirati u međuspremnik.

Un

4.

U polje za unos teksta (primjerice prilikom kreiranja email-a), pritisnite i držite točku gdje želite zalijepiti tekst.

Kad tipk

5.

Dodirnite Zalijepi.

Do inte

Za kopiranje adrese poveznice web stranice pritisnite i držite poveznicu, te dodirnite Kopiraj URL poveznicu.

Dijeljenje teksta 1.

Nakon odabira teksta koji želite podijeliti dodirnite Podijeli.

2.

Odaberite gdje želite zalijepiti i podijeliti odabrani tekst, kao što je email poruka ili ažuriranje statusa društvene mreže.

ƒ

ƒ

ƒ

ƒ HTC Sense tipkovnica S tipkovnicom HTC Sense pisanje je brzo i precizno.

ƒƒ Uključite Trace tipkovnicu kako biste mogli unositi riječi samo klizanjem prstom s jednog slova na drugo. Pogledajte Uporaba Trace tipkovnice. Preuzeto sa htcfans.hr – zabranjena daljnja distribucija


ei

mail

m .

31 Prvi tjedan s Vašim novim telefonom

ƒƒ Možete unositi riječi i glasom. Pogledajte Unos teksta glasom. ƒƒ Predviđanje riječi također će Vam uštedjeti vrijeme pisanja. Dok pišete, vidjeti ćete prijedloge od kojih možete birati. Možete čak i dodati riječi, rečenice i prečace u rječnik predviđanja riječi. Pogledajte Unos teksta predviđanjem riječi.

ƒƒ Jednostavno klizite prstom desno za pristup tipkovnici s brojkama i simbolima. Ili klizite lijevo za promjenu jezika.

ƒƒ Tipke imaju sekundarne brojke, znakove interpunkcije i druge znakove

koje možete brzo ubaciti bez potrebe prebacivanja na tipkovnicu s brojkama i simbolima. Primjerice samo pritisnite i držite tipku na prvom retku za umetanje brojke.

ƒƒ Odaberite jedan od smješaka, te ga ubacite izravno sa tipkovnice. ƒƒ Sakrijte ili prikažite tipke strelica na tipkovnici. Ako u Postavkama

omogućite tipke strelica, iste će se pojaviti na okomitoj tipkovnici.

A pošto svatko ima svoj vlastiti stil pisanja, u Postavkama možete kalibrirati tipkovnicu kako bi učila kako Vi pišete.

Unos teksta Kada u nekoj aplikaciji dodirnete tekstualno polje, automatski će se prikazati tipkovnica na zaslonu. Dodirnite tipke na tipkovnici na zaslonu za unos slova i brojki, kao i interpunkcijskih znakova i simbola.

ƒƒ Dodirnite

za umetanje velikog slova. Dodirnite tu tipku dvaput za uključivanje Caps Lock.

ƒƒ Pritisnite i držite tipke sa sivim znakovima pri vrhu za unos brojki, simbola ili naglašenih slova. S nekim tipkama povezano je više znakova ili naglasaka.

ƒƒ Klizite prstom desno za prikazivanje tipki s brojkama i simbolima. Za povrat na glavnu tipkovnicu klizite prstom lijevo.

ƒƒ Pritisnite

za zatvaranje tipkovnice na zaslonu.

Za prikazivanje postavki tipkovnice pritisnite i držite tipku zareza. Ili pomjerite i otvorite Panel s obavijestima, te dodirnite > Jezik i tipkovnica > HTC Sense Input.

Preuzeto sa htcfans.hr – zabranjena daljnja distribucija


32 Prvi tjedan s Vašim novim telefonom

33 

Dodavanje riječi i rečenica u rječnik predviđanja riječi Dodajte često korištena imena, akronime ili čak i rečenice u rječnik predviđanja riječi, kako biste ih mogli lako naći u popisu prijedloga. Pišite još brže kreirajući tekstualne prečace riječi i rečenica. Umjesto unošenja Javit ću ti se kasnije možete uštedjeti nekoliko otkucaja kreiranjem prečaca jtk. U svojoj poruci ili email-u možete unijeti samo „jtk“ i dodirnuti razmaknicu za unos cijele rečenice. 1. Pomjerite i otvorite Panel s obavijestima, te dodirnite > Jezik i tipkovnica.

ƒ ƒ ƒ

Un

Ne

2.

Tap HTC Sense Input > Keyboard selection.

3.

Dodirnite HTC Sense Input.

4.

3. Dodirnite Osobni rječnik.

1.

5.

Unesite riječ ili rečenicu, te zadajte njezin prečac. Dobro upamtite isti prečac, uključivo velika i mala slova koja ste upotrijebili.

2.

6.

Dodirnite U redu.

Pok

3.

Uređivanje ili brisanje riječi i rečenica u rječniku predviđanja riječi 1.

Pomjerite i otvorite Panel s obavijestima, te dodirnite tipkovnica.

2.

Dodirnite HTC Sense Input.

3.

Dodirnite Osobni rječnik.

> Jezik i

ƒƒ Za uređivanje riječi, rečenice ili prečaca dodirnite odgovarajuću stavku

4. 5.

u popisu.

ƒƒ Za brisanje stavki iz rječnika dodirnite Izbriši. Odaberite riječi koje želite ukloniti, te dodirnite Izbriši.

Uporaba Trace tipkovnice Umjesto dodira tipki na tipkovnici na zaslonu možete „kliziti“ za unos riječi. Trebat ćete uključiti Trace tipkovnicu u Postavke > Jezik i tipkovnica > HTC Sense Input.

Ba

Ko

Pog

Isto upo 1. 2.

1.

Klizite prstom s jednog slova na drugo kako biste unijeli riječ.

2.

Kada je riječ kompletna, podignite prst. Popis prijedloga će prikazati odgovarajuće mogućnosti.

3.

Možete: Preuzeto sa htcfans.hr – zabranjena daljnja distribucija

3.


33 Prvi tjedan s Vašim novim telefonom

ƒƒ Dodirnuti razmaknicu za umetanje naglašene riječi. ƒƒ Dodirnuti riječ u popisu prijedloga. ƒƒ Dodirnuti strelicu pored popisa prijedloga za prikazivanje više mogućnosti.

em i

Unos teksta govorom Nemate vremena za tipkanje? Pokušajte izgovoriti riječi koje želite unijeti. 1.

Na tipkovnici na zaslonu pritisnite i držite

3.

Kada se pojavi slika mikrofona, izgovorite riječi koje želite napisati.

i.

.

Za postavljanje jezika glasovnog unosa dodirnite traku jezika iznad slike mikrofona. Možete odabrati jedan ili više jezika. Dostupni jezici ovise o jezicima glasovnog unosa koje podržava Google.

či

te

Dodirnite oblast u koju želite unijeti tekst.

2.

4.

Ako riječ ne odgovara tome što ste izgovorili i podcrtana je, dodirnite podcrtanu riječ kako biste je izbrisali ili pogledali druge opcije.

5.

5. Unesite znakove interpunkcije tako, što ćete izgovoriti njihov naziv (primjerice, recite „zarez“).

Baterija Kontrola uporabe baterije Pogledajte rang listu aplikacija koje upotrebljavaju bateriju. Isto tako možete pogledati koliko i kako dugo je svaka aplikacija upotrebljavala bateriju. 1.

Pomjerite i otvorite Panel s obavijestima, te dodirnite

2.

Dodirnite Napajanje > Uporaba.

3.

Dodirnite aplikaciju kako biste pogledali kako upotrebljava bateriju. Vidjet ćete koju količinu energije baterije za aplikaciju upotrebljavaju izvori kao što je CPU, te duge pojedinosti uporabe.

.

Preuzeto sa htcfans.hr – zabranjena daljnja distribucija


34 Prvi tjedan s Vašim novim telefonom

Ako prilikom razgledanja pojedinosti uporabe baterije od strane aplikacije vidite tipke, možete ih dodirnuti za prilagođavanje postavki koje utječu na uporabu baterije, zaustaviti aplikaciju i drugo.

Kontrola povijesti baterije Provjerite kako dugo ste upotrebljavali HTC One od zadnjeg punjenja. Možete također pogledati grafikon koji pokazuje kako dugo je bio uključen zaslon i kako dugo ste koristili veze kao što je mobilna mreža ili Wi-Fi. 1. Pomjerite i otvorite Panel s obavijestima, te dodirnite . 2.

Dodirnite Napajanje > Povijest.

3.

Ako ste nakon zadnjeg punjenja dugo vrijeme upotrebljavali HTC One, klizite prstom lijevo ili desno za zumiranje grafikona koji prikazuje pojedinosti uporabe baterije kroz vrijeme.

Možete također raširiti prste ili uštinuti grafikon.

35 

Us od

Pr

Pra naj poj

Up

ƒƒ

ƒƒ

Optimiziranje trajanja baterije pomoću štednje energije Uključivanje štednje energije pomaže s produžavanjem trajanja baterije. Time se ograničava uporaba značajki telefona koje iscrpljuju bateriju, kao što je CPU i ekran. 1. Pomjerite i otvorite Panel s obavijestima. Ako želite odabrati za koje značajke telefona treba štedjeti energiju, prvo dodirnite obavijest Štednja energije, prije uključivanja načina rada uštede energije. Ako je odabrana Podatkovna veza, HTC One će automatski isključiti mobilnu mrežu nakon 15 minuta od isključivanja zaslona i mirovanja podatkovne veze (bez preuzimanja, streaminga ili podatkovnih prijenosa). Periodično će se ponovno povezivati i isključivati kada podatkovna veza miruje radi uštede energije baterije. 2.

Dodirnite polje za označavanje pored obavijesti Štednja energije za uključivanje ili isključivanje štednje energije.

Kako produžiti trajanje baterije Vrijeme do ponovnog punjenja baterije ovisi o tome kako koristite svoj HTC One. Pomoću HTC One menadžmenta napajanja možete produžiti trajanje baterije. Preuzeto sa htcfans.hr – zabranjena daljnja distribucija

Up

Sm upo bat

ƒƒ ƒƒ ƒƒ

ƒƒ Za


ki

n

e,

ije

ti a

35 Prvi tjedan s Vašim novim telefonom U slučajevima kada želite još više produžiti trajanje baterije, isprobajte neke od slijedećih savjeta:

Provjerite uporabu baterije Praćenje uporabe baterije Vam može pomoći u utvrđivanju značajki koje najviše troše energiju, te možete odabrati što s time želite učiniti. Za više pojedinosti pogledajte Kontrola uporabe baterije.

Upravljajte povezivanjem

ƒƒ Isključite bežične veze koje ne upotrebljavate.

Za isključivanje veza kao što su mobilni podaci, Wi-Fi ili Bluetooth idite na Postavke, te dodirnite odgovarajući prekidač Uklj./Isklj.

ƒƒ Uključite GPS samo kada se traži precizna lokacija.

Isključite postavku GPS sateliti za sprječavanje nekih aplikacija da upotrebljavaju GPS u pozadini. Uključite je samo ako trebate preciznu lokaciju prilikom uporabe navigacije ili aplikacija koje ovise o lokaciji. Idite na Postavke i dodirnite Lokacija za uključivanje ili isključivanje iste postavke.

Upravljajte zaslonom Smanjenje svjetline zaslona, uporaba stanja mirovanja kada ga ne upotrebljavate i jednostavna pozadina također pomažu s uštedom energije baterije.

ƒƒ Koristite automatsku svjetlinu (zadanu) ili ručno smanjite svjetlinu. ƒƒ Skratite vrijeme za automatsko gašenje zaslona. ƒƒ Ne upotrebljavajte žive pozadine na Početnom zaslonu. Animirani efekti

su doduše lijepi za pokazivanje drugim ljudima, ali jako iscrpljuju bateriju. Promjena pozadine na jednostavnu crnu boju također može malo pomoći. Što manje boje se prikazuje, to manje baterije se troši.

ƒƒ Postavite web preglednik da automatski smanji svjetlinu zaslona dok se učitava web stranica. Otvorite aplikaciju Internet, te dodirnite Postavke > Dostupnost > Pri učit. str. zatamni zaslon.

>

Za više pojedinosti pogledajte Postavke i sigurnost i Osobna prilagodba.

TC e

Preuzeto sa htcfans.hr – zabranjena daljnja distribucija


36 Prvi tjedan s Vašim novim telefonom

37 

Upravljajte aplikacijama

ƒƒ Instalirajte najnovija ažuriranja softvera i aplikacija. Ažuriranja ponekad obuhvaćaju i poboljšanje uporabe baterije.

ƒƒ Deinstalirajte ili onemogućite aplikacije koje nikada ne upotrebljavate. Mnoge aplikacije pokreću procese ili sinkroniziraju podatke u pozadini čak i kada ih ne upotrebljavate. Ako imate aplikacije koje više ne trebate, deinstalirajte ih. Ako je aplikacija unaprijed instalirana i ne može se deinstalirati, još uvijek možete spriječiti njezin neprekidan rad ili sinkroniziranje podataka tako, što ćete je onemogućiti. U Postavke > Aplikacije klizite prstom na karticu Sve, dodirnite aplikaciju, te dodirnite Onemogući.

Ograničite podatke i sinkroniziranje u pozadini Podaci i sinkroniziranje u pozadini mogu trošiti puno energije baterije, ako imate puno aplikacija koje sinkroniziraju podatke u pozadini. Preporučuje se da ne dozvoljavate aplikacijama suviše često sinkroniziranje podataka. Odredite kojim aplikacijama se može postaviti manja učestalost sinkronizacije ili ručna sinkronizacija.

ƒƒ U Postavkama dodirnite Računi i sinkronizacija, te označite vrste

podataka koje treba sinkronizirati s Vašim online računima. Ako je baterija slabija, privremeno onemogućite sinkroniziranje određenih podataka

ƒƒ Ako imate puno email računa, pokušajte smanjiti učestalost sinkroniziranja nekih od njih.

U aplikaciji Pošta odaberite račun, dodirnite > Postavke > Sinkronizacija, slanje i primanje, te prilagodite postavke u Planu sinkroniziranja.

ƒƒ Ako ne putujete iz jednog mjesta u drugo, sinkronizirajte prognozu

vremena samo za svoju trenutnu lokaciju, a ne za sve gradove koje ste dodali u popis. Otvorite aplikaciju Vrijeme, te dodirnite > Uredi kako biste uklonili nepotrebne gradove.

ƒƒ Dobro birajte miniaplikacije. Neke miniaplikacije neprekidno sinkroniziraju podatke. Razmislite ne bi li bilo bolje ukloniti one koje su nevažne s Početnog zaslona.

ƒƒ U Play Store dodirnite

> Postavke, te uklonite kvačicu pored stavke Automatsko dodavanje miniaplikacija za sprječavanje automatskog dodavanja miniaplikacija na Početni zaslon kadgod instalirate nove Preuzeto sa htcfans.hr – zabranjena daljnja distribucija

Os

Kak

ƒƒ ƒƒ

ƒƒ


d

37 Prvi tjedan s Vašim novim telefonom aplikacije. Također možete odznačiti stavku Automatsko ažuriranje aplikacija ako preferirate ručno ažuriranje aplikacija u Play Store.

Ostali savjeti Kako biste uštedjeli još malo više energije, pokušajte sljedeće:

ƒƒ Smanjite glasnoću tona zvona i medija. ƒƒ Minimizirajte uporabu povratnih vibracija i zvukova. U Postavkama dodirnite Zvuk, te odaberite one koje ne trebate i možete ih onemogućiti.

ƒƒ Provjerite postavke aplikacija, pošto i tu možete naći više mogućnosti za optimiziranje rada baterije.

o

a,

bilo

Preuzeto sa htcfans.hr – zabranjena daljnja distribucija


38 Fotoaparat i galerija

39 

Fotoaparat i galerija

ƒƒ ƒƒ

Fotoaparat Osnovne informacije o fotoaparatu Snimajte fantastične fotografije i video snimke pomoću fotoaparata, te ih učinite nezaboravnim uporabom raznih efekata i scena. Fotoaparat je uvijek spreman zabilježiti Vaš savršen trenutak. Dok čekate na slikanje naredne fotografije, prebacite HTC One u Stanje mirovanja. Kada budete spremni snimiti više fotografija i video snimki, samo ponovo pritisnite tipku NAPAJANJE i upotrijebite fotoaparat. Na zaslonu tražila možete naći kontrole za dodavanje efekata, zumiranje i druge stavke.

Od

Up kao odr 1. 2.

Po 3. 4.

Od

Do

Kad inte

Fo 1. 2.

Zumiranje

3.

ƒƒ Prije kreiranja slike ili videa klizite prstom u traci zum-a za približavanje ili udaljavanje objekata.

ƒƒ Kada snimate video, traka zum-a uvijek je prikazana na zaslonu. Možete slobodno približavati i udaljavati sliku u toku snimanja.

Sn

Prijelaz između prednjeg i stražnjeg fotoaparata

1.

Na zaslonu tražila provedite jednu od slijedećih radnji:

2.

ƒƒ Ako ste u horizontalnom prikazu, povucite prst od gornje ili donje ivice. Preuzeto sa htcfans.hr – zabranjena daljnja distribucija

3.


39 Fotoaparat i galerija

ƒƒ Ako ste u vertikalnom prikazu, povucite prst od lijeve ili desne ivice. ƒƒ Dodirnite , te dodirnite prekidač Prednji/Glavni. Kada koristite prednji fotoaparat, određene funkcije fotoaparata nisu na raspolaganju, primjerice zumiranje.

Odabir efekta Upotrijebite dostupne efekte fotoaparata kako bi Vaše fotografije izgledale kao da su kreirane pomoću specijalnih leća ili filtara. Isto tako možete dodati određene efekte u videa. 1. Dodirnite . 2.

Skrolajte kroz dostupne efekte, te dodirnite taj koji Vam se sviđa.

Postavljanje razlučivosti video snimke 3.

Na zaslonu tražila dodirnite .

4.

U Postavkama dodirnite Kvaliteta videa, te odaberite razlučivost za video snimke.

Odabir načina rada bljeskalice Dodirnite tipku bljeskalice radi izbora načina rada bljeskalice. Kada koristite način rada Bljeskalica ili Automatska bljeskalica, fotoaparat će inteligentno postaviti najbolje svjetlo bljeskalice za Vašu fotografiju.

Fotografiranje 1.

Otvorite aplikaciju Fotoaparat.

2.

Usmjerite fotoaparat na to, što želite slikati. Fotoaparat će automatski fokusirati dok ga budete pomjerali.

3.

Ako ste spremni napraviti fotografiju, dodirnite

e ili

.

Ako ste u > Mogućnosti okidača uključili Dodirnite za snimanje, za slikanje možete također bilo gdje dodirnuti zaslon.

te

e.

Snimanje videa 1.

Otvorite aplikaciju Fotoaparat.

2.

Ako ste spremni pokrenuti snimanje, dodirnit

3.

Tijekom snimanja možete:

.

Preuzeto sa htcfans.hr – zabranjena daljnja distribucija


40 Fotoaparat i galerija

41 

ƒƒ Slobodno približavati i udaljavati sliku. ƒƒ Mijenjati fokus na drugi objekt ili oblast jednostavnim dodirom na Zaslonu tražila.

1.

ƒƒ Dodirnuti tipku bljeskalice radi paljenja ili gašenja svjetla kamere. 4.

Radi zaustavljanja snimanja dodirnite

2.

.

Scene fotoaparata Scena je skup postavki koja odgovara uvjetima svjetla i okruženja. Koristite Normalno za prepuštanje fotoaparatu da automatski postavi optimalne vrijednosti, ili birajte iz širokog izbora scena prije početka fotografiranja.

Sli

Unaprjeđenje portreta Ako želite da Vaša obitelj ili prijatelji izgledaju najbolje na Vašim fotografijama, koristite scenu Portret. Ista scena će izgladiti kožu osoba na Vašim fotografijama. 1. Na Zaslonu tražila dodirnite . 2.

U Izboru načina slikanja dodirnite Scena > Portret.

3.

Ako ste spremni napraviti fotografiju, dodirnite

Bilo fot

1. .

2. 3.

Slikanje autoportreta Nema nikoga u blizini, tko bi Vas mogao slikati? 1. Idite na prednji fotoaparat tako, što ćete povući gornju ili donju ivicu Zaslona tražila u horizontalnom pogledu. Za prijelaz na prednji fotoaparat u vertikalnom pogledu možete povući lijevu ili desnu ivicu. 2.

Dodirnite zaslon bilo gdje za pokretanje tajmera. Nakon završetka odbrojavanja, fotoaparat će napraviti sliku.

Uporaba HTC Zoe snimanja Ne dozvolite da Vam pobjegnu najbolji trenutci. S HTC Zoe snimanjem možete zabilježiti uspomene kao „živ album“ od maksimalno 20 fotografija i videa od 3 sekunde. Preuzeto sa htcfans.hr – zabranjena daljnja distribucija

4.

Tak

Fot

Up

Ako Ran kak kon 1. 2.


41 Fotoaparat i galerija Kada koristite HTC Zoe snimanje, određene funkcije fotoaparata nisu na raspolaganju, primjerice zumiranje. 1.

Na Zaslonu tražila dodirnite

2.

. Kada vidite da se ikona puštanja Ako ste spremni snimati, dodirnite okidača polako mijenja u crvenu boju , nastavite stabilno držati telefon, pošto fotoaparat snima nekoliko sekundi. Ako želite biti kreativni sa svojim fotografijama, otvorite ih i uredite u aplikaciji Galerija. Za HTC Zoe fotografije dostupne su dodatne značajke uređivanja, primjerice Sekvencijalna snimka, Uvijek nasmiješeni ili Uklanjanje objekta.

e

Slikanje panoramske fotografije Bilo da se radi o Golden Gate mostu ili Eiffelovom tornju, jedinom fotografijom možete zabilježiti sve što je široko ili visoko.

a

e

a

za uključivanje HTC Zoe snimanja.

Kada koristite ovaj način rada, određene funkcije fotoaparata nisu na raspolaganju, primjerice zumiranje. 1.

Na Zaslonu tražila dodirnite

2.

U Izboru načina slikanja dodirnite Panoramsko snimanje.

3.

. Pojavit će Ako ste spremni napraviti fotografiju, dodirnite se strelice koje će Vas uputiti da okrećete telefon lijevo ili desno u vodoravnom pogledu (ili gore ili dolje u okomitom pogledu).

4.

Pomjerajte HTC One što finije možete radi automatskog snimanja slika.

.

Također možete bilo kada dodirnuti

za zaustavljanje snimanja.

Fotoaparat će spojiti slike u jednu fotografiju.

Uporaba HDR-a Ako slikate portrete na svijetloj pozadini, koristite scenu HDR (High Dynamic Range) za izradu jasnijih fotografija objekta. HDR naglašava pojedinosti kako na osvijetljenim mjestima, tako i u sjenama, čak i u slučaju visokog kontrasta svjetla. 1. Na Zaslonu tražila dodirnite . 2.

Ako želite napraviti HDR fotografiju, u Izboru načina slikanja dodirnite . HDR, te dodirnite

Preuzeto sa htcfans.hr – zabranjena daljnja distribucija


42 Fotoaparat i galerija

43 

HDR je dostupno i kada upotrebljavate prednji fotoaparat. HDR najbolje radi kada slikani objekt miruje. Fotoaparat će snimiti nekoliko slika s raznim razinama ekspozicije, te će ih skombinirati u jednu unaprijeđenu fotografiju. 3.

Ako želite snimiti HDR video, u Načinu snimanja videa dodirnite Scene . > Video HDR (Full HD), te dodirnite

Snimanje usporenog videa Proživite brzu akciju usporeno i dodajte svojim video snimkama malo neizvjesnosti. 1.

Na Zaslonu tražila dodirnite

2.

U Načinu snimanja videa dodirnite Scene > Usporeni video.

3.

Uokvirite objekt na Zaslonu tražila.

4.

Dodirnite

. 2.

za pokretanje snimanja.

Galerija

3. 4.

Razgledanje fotografija i videa u Galeriji Podsjetnik na dobra vremena. U Galeriji možete pogledati fotografije i videa iz HTC One ili sa Vaših online albuma. Možete razgledati fotografije prema događajima ili lokacijama, isijecati video snimke, dodavati fotografijama okvire i specijalne efekte i drugo. 1. Otvorite aplikaciju Galerija. Vidjet ćete pločice s fotografijama s Vašeg HTC One, online fotografije prijatelja, zadnje slike iz fotoaparata i drugo. Pregled će se osvježiti svaki put kada snimite novu fotografiju ili video ili ako se pojavi nova slika.

Ra

Pog 1. 2. 3.

Ra

Kor

Preuzeto sa htcfans.hr – zabranjena daljnja distribucija


43 Fotoaparat i galerija

ne

2.

Dodirnite pločicu za razgledanje fotografija koje su unutra. Ako želite pogledati fotografije koje su spremljene u HTC One, dodirnite Moje fotografije. Dodirnite Prijatelji za razgledanje online fotografija Vaših prijatelja na društvenim mrežama.

3.

Idite na album ili grupu fotografija.

4.

Dodirnite fotografiju ili video za pregled preko cijelog zaslona. Prilikom razgledanja u Galeriji ili preko cijelog zaslona, HTC Zoe fotografije će se prikazati kao pokretne slike. Prilikom razgledanja HTC Zoe fotografija preko cijelog zaslona, bijela točka u progresnoj traci pokazuje trenutak kada je pritisnuta tipka okidača radi snimanja HTC Zoe fotografije.

e

g go. o

Razgledanje fotografija i videa prema događaju Pogledajte fotografije i video snimke ovisno o vremenu kada su snimljeni. 1. U Galeriji dodirnite Moje fotografije. 2.

> Događaji. Fotografije i video snimke koje ste snimili Dodirnite pomoću HTC One grupirat će se prema datumu kreiranja.

3.

Dodirnite pločicu za razgledanje svih fotografija i video snimki koje su kreirane određenog dana.

Razgledanje fotografija prema lokaciji Koristeći Pregled karte možete pogledati fotografije prema lokaciji. Na karti će se pojaviti samo fotografije s geografskom oznakom. Preuzeto sa htcfans.hr – zabranjena daljnja distribucija


44 Fotoaparat i galerija 1.

45 

U Galeriji dodirnite Moje fotografije. > Lokacije.

2.

Dodirnite

3.

Udaljite prikaz ili klizite po karti dok se ne pojavi brojčana oznaka lokacije. Brojka u oznaci lokacije pokazuje koliko fotografija je slikano u istoj oblasti.

4.

Dodirnite oznaku lokacije. Prikazat će se fotografije koje ste slikali u toj oblasti. Želite saznati gdje ste slikali određenu fotografiju? Razgledajući fotografiju preko cijelog zaslona, dodirnite bilo gdje zaslon, te dodirnite > Prikaži na karti. (Prikaži na karti je dostupno samo ako ste omogućili Geografsko označivanje fotografija u aplikaciji Fotoaparat.)

1. 2. 3.

4.

Gledanje i izrezivanje videa Gledajući video, možete slikati prikazanu scenu, izrezati video kako biste uklonili scene koje Vam se ne sviđaju i drugo. 1.

Na zaslonu sa albumima ili događajima aplikacije Galerija idite na video koji želite gledati.

2.

Dodirnite kontrolne tipke na zaslonu za zaustavljanje i puštanje videa, podešavanje zvuka i dr.

Dodirnite > Odaberi uređaj za reprodukciju kako biste podijelili video u svojoj kućnoj mreži. 3.

Dodirnite snimke.

4.

Ako želite izrezati video, dodirnite

5.

Povucite dva klizača za izrezivanje i označite željeni početak i kraj videa.

6.

Dodirnite

7.

Dodirnite Spremi.

5. 6.

Mo

za slikanje i spremanje slike na zaslonu aktualne video > Uredi.

za puštanje izrezanog videa.

Izrezana video snimka će se spremiti kao nova datoteka. Originalna snimka ostaje bez promjena.

Podjela fotografija na društvenim mrežama Upotrijebite aplikaciju Galerija za podjelu medija izravno na svojim društvenim mrežama.

Preuzeto sa htcfans.hr – zabranjena daljnja distribucija

Po

Pom i po

ƒƒ

ƒƒ

ƒƒ


45 Fotoaparat i galerija

ƒƒ ƒƒ

e. sti.

te

)

a.

Određene društvene mreže dozvoljavaju samo objavu fotografija.

1.

Otvorite aplikaciju Galerija.

2.

Dodirnite Moje fotografije, te idite na album ili grupu fotografija koje želite podijeliti.

3.

Ako želite podijeliti jedini kadar iz HTC Zoe fotografije, otvorite istu HTC Zoe fotografiju i povucite klizač progresne trake na kadar koji želite podijeliti.

4.

Dodirnite Podijeli i odaberite na kojim društvenim mrežama želite provesti objavu. Za HTC Zoe fotografije upotrebljavajte HTC Zoe Share, kako biste gledateljima pružili cjelokupni HTC Zoe doživljaj, uključivo HTC Zoe naglaske i kolaž Vaših najboljih fotografija. Drugi način dijeljenja ne mora gledateljima prikazati cijelu seriju kadrova.

eo

,

Prijavite se uz svoj račun društvene mreže prije objave fotografija ili videa.

5.

Odaberite stavke koje želite podijeliti i dodirnite Dalje.

6.

Pratite upute na zaslonu radi objave svojih fotografija i videa. Možda ćete moći zadati naslov, odabrati online album u kojem želite provesti objavu, odabrati postavke privatnosti i drugo.

Možete također podijeliti fotografiju ili video odmah nakon njihova snimanja. Videa možete objaviti na YouTube®-u.

Podjela uspomena pomoću HTC Zoe Share Pomoću HTC Zoe Share možete lako načiniti kolaž Vaših najboljih fotografija i podijeliti ih s prijateljima i obitelji.

ƒƒ Brzo načinite i podijelite svoj kolaž. Naglašeni trenutci događaja će biti automatski odabrani.

ƒƒ Dodajte standardne fotografije ili čak umetnite i HTC Zoe naglaske koji će se prikazati prije kolaža. Možete dodati i HTC Zoe fotografije.

ƒƒ Podijelite pomoću URL poveznice – nisu potrebni veliki privitci.

Za kreiranje i dijeljenje fotografija pomoću HTC Zoe Share morate imati HTC račun. Vaši prijatelji i obitelj ne trebaju HTC račun za gledanje i preuzimanje fotografija. Preuzeto sa htcfans.hr – zabranjena daljnja distribucija


46 Fotoaparat i galerija

47 

1.

O

U Galeriji dodirnite Moje fotografije. > Događaji.

2.

Dodirnite

3.

Dodirnite pločicu za razgledanje fotografija koje su kreirane prilikom određenog događaja.

4.

Dodirnite

> HTC Zoe Share. Naglasci su spremni za objavu.

Ako nema naglasaka, odaberite fotografije koje želite uključiti u kolaž, te dodirnite Dalje. 5.

Pogledajte kolaž i prilagodite ga:

ƒƒ Dodirnite fotografiju za prikaz mogućnosti zamjene i drugih mogućnosti.

ƒƒ Ako je dostupno, dodirnite

za dodavanje više fotografija iz istog

albuma i događaja.

Zabrinjavaju Vas naknade za podatkovni prijenos? Dodirnite > Postavke, te odaberite Wi-Fi veza. Prilikom slanja će se pojaviti upit za uporabu Wi-Fi veze. 6.

Zadajte pojedinosti, kao što je naslov i opis.

7.

Dodirnite Prenesi, te pričekajte dok HTC One dovrši slanje.

8.

Pod Dijelite na odaberite kako želite podijeliti svoj kolaž.

Prijateljima i obitelji će se poslati poveznica ili će se na njihovim društvenim mrežama pojaviti ažuriranje statusa. Tijekom određenog vremena mogu: Dodirnuti ili kliknuti na poveznicu za pregledanje kolaža u web pregledniku.

ƒƒ

ƒƒ Dodirnuti ili kliknuti na fotografiju u kolažu kako bi je pogledali u većem prikazu ili za prikazivanje mogućnosti preuzimanja.

Ka

Ne poz upo kal

Pr

Pos Od fot 1. 2. 3.

HT

Ži

Ga 4.

Do

Min sad na 1. 2. 3.

ƒ ƒ

Preuzeto sa htcfans.hr – zabranjena daljnja distribucija


u

>

m

m

47 Osobna prilagodba

Osobna prilagodba Kako da HTC One postane samo Vaš Neka HTC One izgleda i zvuči kako Vi želite. Prilagodite ga pomoću pozadinske slike i tona zvona, a isto tako možete odabrati i zvukove upozorenja na događaje kao što su primljena poruka, email i podsjetnik kalendara.

Promjena pozadinske slike Postavite svoju omiljenu fotografiju kao pozadinu Početnog zaslona. Odaberite neku od dostupnih pozadinskih slika ili upotrijebite bilo koju fotografiju koju ste snimili fotoaparatom. 1. Pomjerite i otvorite Panel s obavijestima, te dodirnite > Osobna prilagodba. 2.

Dodirnite Pozadina.

3.

Dodirnite jednu od slijedećih mogućnosti:

HTC pozadine

Odaberite prethodno postavljenu pozadinsku sliku i dodirnite Pretpregled.

Žive pozadine

Odaberite neku od prethodno postavljenih animiranih pozadina, te dodirnite Pretpregled. Ako se animirana pozadina može prilagoditi, dodirnite Postavke.

Galerija

Odaberite postojeću fotografiju i odsijecite suvišne krajeve.

4.

Dodirnite Gotovo ili Primijeni.

Dodavanje miniaplikacije na Početni zaslon Miniaplikacije prikazuju kratak pregled važnih informacija i medijskog sadržaja. Birajte među dostupnim miniaplikacijama, te dodajte najkorisnije na Početni zaslon. 1. Pomjerite i otvorite Panel s obavijestima, te dodirnite > Osobna prilagodba. 2.

Osobna prilagodba Osobna prilagodba.

3.

Dodirnite

> Miniaplikacije. Možete:

ƒƒ Kliziti prstom radi listanja kroz miniaplikacije. ƒƒ Dodirnuti za traženje određenih miniaplikacija. Preuzeto sa htcfans.hr – zabranjena daljnja distribucija


48 Osobna prilagodba

49 

Pr

Neke miniaplikacije su dostupne u različitim stilovima i veličinama. 4.

Pritisnite i držite miniaplikaciju, te je povucite na minijaturni prikaz početnog zaslona na koji je želite dodati.

Od

Od 1.

Također možete dodati miniaplikacije koje Vam omogućuju da brzo uključite ili isključite neke postavke, kao što su Wi-Fi ili Bluetooth.

2.

Dodavanje panela Početnog zaslona

4.

Dodajte nov Početni zaslon ako imate više miniaplikacija, aplikacija i prečaca kojima želite brzo pristupati. 1. Pomjerite i otvorite Panel s obavijestima, te dodirnite > Osobna prilagodba.

5.

2.

Dodirnite Prilagodi početni zaslon.

3.

Dodirnite Dodaj panel. Pojavit će se novi Početni zaslon. Možete početi s dodavanjem miniaplikacija, aplikacija i prečaca.

Ako želite ukloniti panel, pritisnite ga i držite, te ga povucite na

.

Promjena tona zvona, obavijesti i zvukova 1.

Pomjerite i otvorite Panel s obavijestima, te dodirnite prilagodba.

2.

U odjelu Zvuk promijenite ton zvona, tonove obavijesti i alarma.

3.

Sk za Na

Rad 1. 2.

> Osobna

Idite u aplikacije Poruke, Pošta i Kalendar i posebno odaberite zvukove za nove poruke, poštu i podsjetnike kalendara. Želite da alarmi zvone glasnije, ali da obavijesti budu diskretnije? U Postavkama dodirnite Zvuk > Glasnoća, te postavite glasnoću za svaku vrstu zvuka.

Promjena rasporeda kartica aplikacija

O

Ne svo doz 1. 2. 3. 4. 5.

U određenim aplikacijama možete dodati kartice ili promijeniti njihov raspored, kako biste dali prioritet informacijama koje često koristite. 1. Otvorite aplikaciju koja sadrži kartice. 2.

Pritisnite i držite karticu dok se ne prikaže zaslon promjene rasporeda kartica.

3.

Možete:

ƒƒ Odabrati karticu koju želite dodati.. ƒƒ Promijeniti redoslijed kartica. Pritisnite i držite

pored kartice, te je

povucite na novo mjesto.

4.

Dodirnite Gotovo. Preuzeto sa htcfans.hr – zabranjena daljnja distribucija

Sva se

Za Sig


čite

49 Osobna prilagodba

Prilagođavanje stila zaključanog zaslona Odaberite neki od zaključanih zaslona. Određeni zaključani zasloni se mogu prilagoditi. 1. Pomjerite i otvorite Panel s obavijestima, te dodirnite

> Osobna prilagodba.

2.

Dodirnite Stil zaključanog zaslona.

3.

Klizite prstom radi izbora stila zaključanog zaslona.

4.

Dodirnite stil zaključanog zaslona da biste vidjeli prikaz. Ako ga želite još prilagoditi, dodirnite Postavke.

aca

5.

Dodirnite Primijeni.

ba.

Skrivanje propuštenih poziva i poruka na zaključanom zaslonu

eti

va

ca.

e

Na zaključanom zaslonu se pojavljuju propušteni pozivi i poruke. Radije biste ih sakrili? 1. Pomjerite i otvorite Panel s obavijestima, te dodirnite 2.

> Sigurnost.

Uklonite kvačice pored opcija Pregled obavijesti telefona i Pregled obavijesti o poruci.

Osiguranje HTC One osobnim dodirom Neka je otključavanje Vašeg telefona isto tako lako kao gledanje. Zaštitite svoje osobne informacije i spriječite druge u uporabi HTC One bez Vaše dozvole tako, što ćete postaviti otključavanje licem. 1. Pomjerite i otvorite Panel s obavijestima, te dodirnite > Sigurnost. 2.

Dodirnite Zaključavanje zaslona > Otključavanje licem.

3.

Dodirnite Postavi i pratite upute na zaslonu.

4.

Odaberite rezervno otključavanje za slučaj da Vas telefon ne prepozna.

5.

Dodirnite Zaključaj telefon nakon, te odaberite vrijeme mirovanja nakon kojeg treba zaključati zaslon. Možete također dodirnuti Poboljšanje podudaranja lica na zaslonu Sigurnost, kako bi HTC One naučio prepoznavati Vaše lice u raznim situacijama, primjerice ako nosite naočale ili puštate bradu.

Svaki put kada se HTC One uključi ili ako određeno vrijeme miruje, pojavit će se poziv da otključate zaslon. Za dalje poboljšanje sigurnosti odaberite Provjera živosti na zaslonu Sigurnost. Za otključavanje zaslona će biti traženo da trepnete. Preuzeto sa htcfans.hr – zabranjena daljnja distribucija


50 Telefonski pozivi

51 

Telefonski pozivi

2.

Upućivanje poziva pomoću Pametnog pozivanja

Ako poz

Možete ili izravno unijeti broj ili upotrijebiti značajku Pametno pozivanje za brzo upućivanje poziva. Pametno pozivanje traži i poziva kontakt koji je spremljen/sinkroniziran ili se nalazi u listi poziva.

Up

HTC One je dostupan ili u 3G ili LTE inačici, ovisno o Vašoj regiji i pružatelju mobilnih usluga. Trebat ćete LTE pretplatu za korištenje 4G/ LTE mreže Vašeg pružatelja usluga za glasovne pozive i podatkovne usluge. Provjerite pojedinosti kod svoga pružatelja mobilnih usluga. 1.

Otvorite aplikaciju Telefon.

2.

Unesite broj telefona ili prve znakove imena kontakta za prikaz kontakta koji najviše odgovara pretrazi. Ako ima više od jednog rezultata pretrage, pokazat će se broj rezultata. Primjerice, dodirnite „8 REZULTATA“ za prikaz svih 8 rezultata.

3.

Up ako je p

Do 1. 2.

Dodirnite kontakt koji želite pozvati.

ƒƒ Ako želite pogledati druge brojeve telefona koji su zabilježeni uz kontakt, dodirnite

pored imena kontakta.

ƒƒ Ako broj telefona ima dodatni broj, nakon povezivanja s glavnom linijom dodirnite

4.

i okrenite dodatni broj.

3. 4.

Radi završavanja govora dodirnite Završi poziv. 5.

Promjena rasporeda tipkovnice telefona Prelazite između tipkovnice za Pametno pozivanje, pomoću koje možete s nekoliko dodira naći kontakte, i tipkovnice preko cijelog zaslona, koja će Vam pružiti više prostora za unos telefonskih brojeva. 1.

Otvorite aplikaciju Telefon.

2.

Dodirnite

Po 1. 2.

> Tipkovnica na cijelom zaslonu ili Tipkovnica za domišljato biranje.

Odgovor na propušten poziv

Po

Ako imate propušten poziv, u statusnoj traci će se pojaviti ikona propuštenog poziva . 1. Pomjerite i otvorite Panel s obavijestima i pogledajte tko Vas je zvao.

1.

Preuzeto sa htcfans.hr – zabranjena daljnja distribucija

2.


ja

/

ta.

51 Telefonski pozivi 2.

Ako ga želite pozvati, razvucite dva prsta po obavijesti o propuštenom pozivu, kako bi se ista otvorila, te dodirnite Pozovi pozivatelja.

Ako imate više propuštenih poziva, dodirnite obavijest o propuštenom pozivu za otvaranje kartice Povijesti poziva.

Uporaba brzog biranja Upotrebljavajte Brzo biranje za upućivanje poziva na jedan dodir. Primjerice, ako telefonskom broju određenog kontakta dodijelite tipku broja 2, dovoljno je pritisnuti i držati broj 2 na tipkovnici za upućivanje poziva. Tipka broja 1 općenito je rezervirana za govornu poštu. Pritisnite i držite istu tipku za upućivanje poziva govornoj pošti i preslušavanje glasovnih poruka.

Dodjela tipke za brzo biranje 1.

Otvorite aplikaciju Telefon.

2.

Dodirnite

> Brzo biranje >

.

Također možete na brojčaniku pritisnuti i držati tipku koja još nije dodijeljena, te dodirnuti Da.

ni 3.

Dodirnite te odaberite kontakt u listi.

4.

Na zaslonu Brzo biranje odaberite telefonski broj kontakta koji želite koristiti, te tipku brzog biranja koju mu želite dodijeliti.

5.

Dodirnite Spremi.

Pozivanje telefonskog broja iz tekstualne poruke 1.

Dodirnite telefonski broj u poruci.

2.

Dodirnite Poziv. Ako želite pozvati osobu koja Vam je poslala poruku, dodirnite primljenu poruku, te dodirnite Poziv u izborniku.

e.

Pozivanje telefonskog broja iz email-a 1.

Dodirnite telefonski broj u tijelu poruke.

2.

Dodirnite Poziv. Preuzeto sa htcfans.hr – zabranjena daljnja distribucija


52 Telefonski pozivi

53 

Pozivanje telefonskog broja u događaju kalendara 1.

Otvorite događaj u Kalendaru.

2.

Na zaslonu Pojedinosti događaja dodirnite telefonski broj.

3.

Dodirnite Poziv.

Št

Ut

Za

Upućivanje hitnog poziva U nekim regijama možete sa HTC One upućivati hitne pozive iako nemate umetnutu SIM-karticu ili Vam je SIM-kartica blokirana.

Rad prik

Rad Ako ne hvatate signal mreže, nećete moći uputiti hitni poziv. 1.

Otvorite aplikaciju Telefon.

2.

Pozovite broj za hitne pozive koji važi u Vašoj mreži, te dodirnite Poziv. Ako ste omogućili, te zaboravili lozinku ili uzorak za otključavanje, i tako možete uputiti hitni poziv tako, što ćete dodirnuti Hitni poziv na zaslonu.

Dolazni pozivi

Pr

Ako poz 1. 2.

Uk po

Prilikom dolaznog poziva će se pojaviti zaslon Dolazni poziv. HTC One će automatski prilagoditi glasnoću tona zvona ako upotrebljavate značajke mirno zvono ili telefon u džepu.

ƒƒ

Prihvaćanje ili odbijanje poziva Provedite jednu od slijedećih radnji: Ako je prilikom dolaznog poziva otključan zaslon, dodirnite Odgovori ili Odbij.

ƒƒ

ƒƒ Ako je prilikom dolaznog poziva zaslon zaključan, povucite

Isk

ili

prema gore.

Nakon odbijanja poziva, pozivatelju možete poslati tekstualnu poruku ili kreirati događaj koji će Vas podsjetiti da trebate uzvratiti poziv.

Preuzeto sa htcfans.hr – zabranjena daljnja distribucija

ƒƒ

Na i isk poj


iv.

53 Telefonski pozivi

Također možete dvaput pritisnuti tipku NAPAJANJE za odbijanje poziva.

Što mogu raditi u toku poziva? U toku govora možete uključiti ili isključiti glasni govor, zadržati govor i drugo.

Zadržavanje poziva Radi zadržavanja poziva dodirnite prikazati ikonu zadržanog poziva Radi nastavka poziva dodirnite

> Zadrži. Statusna traka će nakon toga .

> Poništi zadržavanje.

Prebacivanje s jednog poziva na drugi Ako već govorite i prihvatite drugi poziv, možete prebacivati s jednog poziva na drugi. 1. Kada prihvatite drugi poziv, dodirnite Odgovori radi prihvaćanja drugog poziva i zadržavanja prvog poziva. 2.

Radi prebacivanja s jednog poziva na drugi dodirnite na zaslonu osobu s kojom želite govoriti.

Uključivanje i isključivanje glasnog govora u toku poziva Radi smanjenja potencijalnog rizika oštećenja sluha ne držite HTC One uz uho ako je uključen glasni govor.

ƒƒ Na zaslonu govora dodirnite glasnog govora

. U statusnoj traci će se pojaviti ikona

.

ƒƒ Za isključivanje glasnog govora dodirnite

.

i

Isključivanje mikrofona u toku poziva Na zaslonu poziva dodirnite za prebacivanje između režima uključenog i isključenog mikrofona. Kada je mikrofon isključen, u statusnoj traci će se pojaviti ikona isključenog mikrofona .

Preuzeto sa htcfans.hr – zabranjena daljnja distribucija


54 Telefonski pozivi

55 

ƒ

Završavanje poziva

ƒ

Radi završavanja poziva provedite jednu od slijedećih radnji: Na zaslonu poziva dodirnite Završi poziv.

ƒƒ ƒƒ Pomjerite i otvorite Panel s obavijestima, te dodirnite

.

Ako telefonski broj osobe s kojom ste razgovarali nije u Vašoj listi kontakata, nakon završetka govora možete odabrati da se broj spremi u listu kontakata.

Uspostavljanje konferencijske veze Konferencijski poziv s prijateljima, obitelji ili suradnicima veoma je jednostavan. Uputite prvi poziv (ili prihvatite poziv), te jednostavno uspostavite svaki sljedeći poziv i dodajte ga u konferenciju. Uvjerite se da Vaša SIM-kartica omogućava usluge konferencijske veze. Za više detalja kontaktirajte svog mobilnog operatora. 1.

Uputite poziv prvom sudioniku konferencije.

2.

Nakon uspostavljanja veze dodirnite > Dodaj poziv, te uputite poziv drugom sudioniku. U međuvremenu će prvi sudionik biti na čekanju.

3.

Kada uspostavite vezu s drugim sudionikom, dodirnite

4.

Radi dodavanja novog sudionika dodirnite

5.

Nakon uspostavljanja veze, dodirnite konferencijsku vezu.

6.

Ako želite privatno razgovarati s osobom koja sudjeluje u , te dodirnite Završi ovaj poziv. konferencijskoj vezi, dodirnite

.

, te pozovite broj kontakta.

za dodavanje sudionika u

Radi završavanja govora sa sudionikom dodirnite

and then tap Finish this call.

Radi završavanja konferencijske veze dodirnite Završi poziv.

Promjena postavki tona zvona Prebacivanje između tihog, vibracijskog i normalnog načina rada Provedite jednu od slijedećih radnji: Za promjenu sa tihog na normalni način rada pritisnite tipku Podizanje glasnoće.

ƒƒ

Preuzeto sa htcfans.hr – zabranjena daljnja distribucija

Au

HTC kad 1. 2. 3.

Ja

Kak zna dol 1. 2. 3.

Po

Kad i ob

Me kon žel

Pr 1. 2. 3.


ta, ata.

e

v

ta.

all.

g

je

55 Telefonski pozivi

ƒƒ Za promjenu sa vibracijskog na normalni način rada dvaput pritisnite tipku Podizanje glasnoće.

ƒƒ Pomjerite i otvorite Panel s obavijestima, te dodirnite

> Zvuk >

Zvučni profil.

Automatsko utišavanje tona zvona HTC One ima značajku mirno zvono, koja će automatski utišati ton zvona kada pomjerite telefon. 1.

Pomjerite i otvorite Panel s obavijestima, te dodirnite

2.

Dodirnite Zvuk.

3.

Odaberite opciju Utišaj melodiju zvona nakon podizanja telefona.

.

Jači tona zvona kada je HTC One u džepu ili torbi Kako ne biste propustili dolazne pozive kada je HTC One u džepu ili torbi, značajka Rad u džepu će postupno podići ton zvona i vibrirati kada imate dolazni poziv. 1.

Pomjerite i otvorite Panel s obavijestima, te dodirnite

2.

Dodirnite Zvuk.

3.

Odaberite opciju Rad u džepu.

.

Pozivi u moju državu Kada ste na putovanju u inozemstvu, jednostavno možete pozivati prijatelje i obitelj doma. Međunarodni pozivni broj Vaše države automatski će se dodavati uz brojeve kontakata dok ste u roamingu. Međutim, ako ručno unosite broj telefona koji želite nazvati, morate dodati znak plus (+) i pozivni broj države ispred broja.

Promjena zadanog pozivnog broja države 1.

Pomjerite i otvorite Panel s obavijestima, te dodirnite

2.

Dodirnite Postavke poziva u matičnu mrežu.

3.

Odaberite zemlju, te dodirnite U redu.

> Poziv.

Preuzeto sa htcfans.hr – zabranjena daljnja distribucija


56 Poruke

57 

Poruke

9.

Slanje tekstualne poruke (SMS) 1.

Otvorite aplikaciju Poruke.

2.

Dodirnite

3.

Unesite ime kontakta ili broj mobitela u polje Za.

4.

Dodirnite polje u kojem piše Dodaj tekst, te zadajte svoju poruku.

.

Kr 1. 2. 3.

ƒ ƒ ƒ ƒ

4. 5.

Dodirnite

ili pritisnite

za spremanje poruke kao skice.

ƒƒ Broj znakova jedne tekstualne poruke je ograničen (prikazan je iznad

). Ako prekoračite isti broj, tekstualna poruka će biti dostavljena kao jedna, međutim, bit će Vam naplaćena kao više od jedne poruke.

ƒƒ Tekstualna poruka će automatski postati multimedijalna poruka ako unesete email adresu primatelja, ako zadate predmet poruke, priključite prilog ili napišete veoma dugu poruku.

5.

Ne 1. 2.

Slanje multimedijalne poruke (MMS) 1.

Otvorite aplikaciju Poruke.

Ako Por

Sl

2.

Dodirnite

3.

Unesite ime kontakta, broj mobitela ili email adresu u polje Za.

4.

Ako želite unijeti predmet poruke, dodirnite

5.

Dodirnite polje u kojem piše Dodaj tekst, te zadajte svoju poruku.

6.

Dodirnite

7.

Odaberite ili tražite stavku koju želite priložiti.

8.

Kada dodate prilog, dodirnite

.

> Dodaj naslov.

i odaberite tip priloga.

za pregled mogućnosti zamjene,

Preuzeto sa htcfans.hr – zabranjena daljnja distribucija

Gru kon

Mo


ad na e.

ka

57 Poruke razgledanja ili uklanjanja priloga. 9.

Dodirnite

ili pritisnite

za spremanje poruke kao skice.

Ovisno o razlučivosti fotografije ili videa u privitku, u Vašoj multimedijalnoj poruci će se možda prikazati kao izrezane minijature.

Kreiranje dijaprojekcije 1.

Nakon dodavanja slike, video ili audio zapisa u multimedijalnu poruku koju sastavljate, dodirnite > Slajd.

2.

Odaberite gdje želite ubaciti naredni slajd.

3.

Odmah nakon dodavanja slajda provedite jednu od slijedećih radnji:

4.

Dodirnite > Pretpregled. Jedanput dodirnite zaslon prikaza za prikazivanje kontrolnih tipki.

5.

Kada završite, dodirnite

ƒƒ Dodirnite , te odaberite fotografiju ili video koji želite dodati. ƒƒ Dodirnite > Audio za dodavanje glazbe ili zvučne snimke u slajd. ƒƒ Dodirnite Dodaj tekst i unesite naslov. ƒƒ Dodirnite za pregled mogućnosti zamjene, razgledanja ili uklanjanja priloga. ili pritisnite

za spremanje poruke kao skice.

Ne možete naći email adrese kontakata u Porukama? 1.

Ako se prilikom unosa imena kontakta pokazuju samo telefonski brojevi, dodirnite .

2.

Dodirnite

> Pokaži e-poštu.

Ako želite da se email adrese prikazuju stalno, dodirnite na zaslonu Poruke, te odaberite Postavke > Opće > Pokaži adrese e-pošte.

Slanje grupne poruke Grupne poruke omogućavaju jednostavno slanje poruke većem broju kontakata najedanput. Možete odabrati želite li poslati grupnu SMS ili MMS poruku. Grupna MMS poruka može obuhvaćati dodatne troškove za prijenos podataka.

Preuzeto sa htcfans.hr – zabranjena daljnja distribucija


58 Poruke

59 

1.

Otvorite aplikaciju Poruke.

2.

Dodirnite

.

3.

Dodirnite

, te odaberite primatelje.

4.

Ako želite poslati grupnu SMS poruku, uvjerite se da je označena opcija Pošalji kao pojedinačne poruke. Prilikom slanja grupne MMS poruke istu opciju odznačite. Vaša poruka će se poslati primateljima kao tekstualna poruka, a Vaš pružatelj mobilnih usluga će Vam naplatiti svaku poslanu poruku. Odgovori Vaših primatelja će se sortirati odvojeno.

Grupna MMS poruka

Slično kao kod grupnog čavrljanja, slanje grupne MMS poruke omogućava primateljima da pristupe konverzaciji koju ste pokrenuli. HTC One će odgovore na poruku organizirati u jednu konverzaciju. Ako je ovo prvi put kako šaljete grupnu MMS poruku, možda ćete trebati zadati svoj broj mobilnog telefona.

Dodirnite polje u kojem piše Dodaj tekst, te zadajte svoju poruku.

6.

Dodirnite

1. 2.

Grupna SMS poruka

5.

O

3.

Od

Kad oda

.

Najčešća pitanja glede grupnih MMS poruka Zašto moji primatelji ne mogu vidjeti ili se pridružiti grupnim MMS porukama koje im šaljem? Provjerite imaju li Vaši primatelji omogućene grupne poruke u svojim mobilnim uređajima. Neki uređaji ili pružatelji mobilnih usluga na moraju podržavati ovu značajku.

Kako mogu primati ili blokirati grupne MMS poruke? U postavkama poruka dodirnite Multimedijske poruke (MMS), te uključite ili isključite opciju Grupne poruke.

Preuzeto sa htcfans.hr – zabranjena daljnja distribucija

2. 3.

Korištenje skice poruke Na zaslonu Poruke otvorite skicu poruke, uredite poruku, te dodirnite

Ima zad 1.

.

4. 5.

W


59 Poruke

Ako želite prikazati sve skice poruka na jednom mjestu, dodirnite na zaslonu Poruke, te dodirnite Skice.

cija stu

ke

r-

Odgovor na poruku 1.

Na zaslonu Poruke dodirnite kontakt (ili broj telefona) radi prikazivanja razmjena poruka s kontaktom.

2.

Dodirnite polje koje prikazuje Dodaj tekst, te zadajte svoju poruku.

3.

Dodirnite

.

Odgovor na drugi broj telefona osobe Kada osoba ima više brojeva telefona spremljenih u HTC One, možete odabrati na koji broj telefona želite odgovoriti.

a

ili

.

Imajte na umu da će se odgovor poslati na broj telefona s kojeg je pristigla zadnja poruka od istog kontakta. 1. Na zaslonu Poruke dodirnite kontakt (ili broj telefona) radi prikazivanja razmjena poruka s kontaktom. > Otvori kontakt.

2.

Dodirnite

3.

Na kartici Pojedinosti dodirnite

4.

Dodirnite polje koje prikazuje Dodaj tekst, te zadajte svoj odgovor na poruku.

5.

Dodirnite

pored broja telefona na koji želite odgovoriti.

.

WAP gurnute poruke

Preuzeto sa htcfans.hr – zabranjena daljnja distribucija


60 Poruke

61 

Tr

WAP gurnute poruke sadrže web poveznicu. Poveznica se često tiče preuzimanja datoteke koju ste zahtijevali od pružatelja usluga. Kada primite WAP gurnutu poruku, u statusnoj traci će se pojaviti ikona obavijesti

.

Otvaranje i čitanje nove WAP gurnute poruke 1.

Otvorite Panel s obavijestima i dodirnite obavijest o gurnutoj poruci.

2.

Dodirnite Posjeti web stranicu.

Pr

Mo Pok Voi

Pregled svih Vaših WAP gurnutih poruka 1.

Otvorite aplikaciju Poruke.

2.

Dodirnite

Pr

> Gurnute poruke.

1. 2.

Ovu opciju možete vidjeti samo ako ste prethodno primili WAP gurnute poruke.

Kopiranje tekstualne poruke na SIM-karticu 1.

Na zaslonu Poruke dodirnite kontakt (ili broj telefona) radi prikazivanja razmjena poruka s kontaktom.

2.

Dodirnite poruku, te dodirnite Kopiraj na SIM. Prikazat će se ikona SIM-kartice

Brisanje poruka i tematskih cjelina Na zaslonu Poruke možete provesti slijedeće radnje:

Brisanje poruke

Otvorite konverzaciju s kontaktom, dodirnite poruku, te dodirnite Izbriši poruku. Za uklanjanje više poruka u tematskoj cjelini dodirnite > Izbriši poruke > Obriši prema odabiru, te odaberite poruke koje treba izbrisati.

Brisanje tematske cjeline

Pritisnite i držite kontakt (ili broj telefona), te dodirnite Izbriši. Za uklanjanje više tematskih cjelina, na zaslonu Poruke dodirnite > Izbriši tematske cjeline, te odaberite konverzacije koje treba izbrisati. U postavkama poruka dodirnite Opće > Izbriši stare poruke za automatsko brisanje starih poruka.

.

3.

Pr

Up Inte 1. 2. 3.

Po 1. 2.

Preuzeto sa htcfans.hr – zabranjena daljnja distribucija

ƒ


61 Tražilica i web preglednik

Tražilica i web preglednik .

Pretraživanje HTC One i Interneta Možete tražiti informacije u HTC One i na Internetu pomoću Google Search. Pokrenite pretragu tako što ćete unijeti ključnu riječ ili upotrijebite Google Voice Search™. Određene aplikacije, kao što su Kontakti ili Pošta, imaju svoje vlastite značajke pretrage, koje možete koristiti samo unutar istih aplikacija.

Pretraga na Internetu i u HTC One 1.

Otvorite aplikaciju Google. Ili pritisnite i držite

2.

U polje za pretragu unesite riječi koje želite tražiti. U toku unosa, odgovarajuće stavke iz HTC One i prijedlozi Google web pretrage će se prikazati u listi.

cu

Ako želite tražiti informacije samo u HTC One, klizite prstom gore po zaslonu, te dodirnite Pretraži telefon.

ja .

.

3.

Ako se to što tražite nalazi u listi prijedloga, dodirnite istu stavku za otvaranje u odgovarajućoj aplikaciji.

Pretraga Interneta pomoću glasa Upotrebljavajte Google glasovnu pretragu kako biste našli informacije na Internetu jednostavno govoreći prema HTC One. 1. Otvorite aplikaciju Google. Ili pritisnite i držite . 2.

Recite „Google“, te izgovorite što želite tražiti. Nakon unosa će se prikazati rezultati Google web pretrage.

3.

Ako se to što tražite nalazi u listi prijedloga, dodirnite istu stavku za za otvaranje u odgovarajućoj aplikaciji. U obratnom slučaju dodirnite ponovnu pretragu.

.

Postavljanje mogućnosti pretrage 1.

Otvorite aplikaciju Google. Ili pritisnite i držite

2.

Skrolajte na dno zaslona, te dodirnite slijedeće opcije:

.

> Postavke, kako biste postavili

ƒƒ Glas. Postavite jezik za Google Voice Search, izlaz govora i drugo. Preuzeto sa htcfans.hr – zabranjena daljnja distribucija


62 Tražilica i web preglednik

63 

ƒƒ Pretraga telefona. Odaberite koje aplikacije u HTC One želite obuhvatiti u pretragu.

ƒƒ Privatnost i računi. Upravljajte povijest lokacija, omogućite prikaz nedavnih web pretraga ili izbrišite povijest pretraživanja.

Preuzimanje ažurnih informacija s Google Now

Pr

Pos Vaš pro se poj 1. 2.

Želite znati prognozu vremena prije jutarnjeg odlaska na posao? Google Now će Vam pružiti brze i ažurne informacije koje najviše trebate – i to bez pretrage.

3.

Ovisno o Vašoj lokaciji, dobi dana i prethodnim Google pretragama, Google Now će prikazati kartice s informacijama koje obuhvaćaju:

Sp

ƒƒ Prognozu vremena za današnji i naredne dane. ƒƒ Stanje prometa na Vašem putu na posao i prilikom povrata kući. ƒƒ Kako doći na Vaš slijedeći sastanak i vrijeme koje trebate za put. ƒƒ Slijedeći vlak ili autobus koji stiže u stanicu. ƒƒ Stanje igre i izglede Vaše omiljene momčadi dok uživate u igri.

4.

Postavke Google Now

ƒƒ ƒƒ

Spr Ne gle

5. Uvjerite se da ste prijavljeni uz svoj Google račun. Uključite lokacijske usluge i uvjerite se da ste povezani na Internet.

1.

Otvorite aplikaciju Google. Ili pritisnite i držite

2.

Slijedni zasloni će prikazati primjere informativnih kartica Google Now. Dodirujte Dalje sve dok ne dođete na zaslon Dohvati Google Now!

Ako Spr dod

3.

Dodirnite Da, to želim. Na zaslonu Google Search će se početi prikazivati informativne kartice Google Now.

Po

4.

Ako želite pogledati sve dostupne informativne kartice, dodirnite Pokaži primjere kartica.

.

Na zaslonu Google Search će se prikazivati više informativnih kartica kada budete upotrebljavali HTC One za pretragu Interneta, kreiranje sastanaka i drugo.

Pril Inte upo Na

D

Do Preuzeto sa htcfans.hr – zabranjena daljnja distribucija


titi

w ge.

gle

w.

a

63 Tražilica i web preglednik

Promjena postavki kartica Postavke Google Now kartica možete lako prilagoditi tako da odgovaraju Vašim potrebama za informacijama. Primjerice, na kartici Promet možete promijeniti svoju adresu stanovanja i posla ili odabrati u koje doba dana se treba pojavljivati kartica Vrijeme. Također možete spriječit da se kartica pojavljuje na zaslonu Google search. 1. Otvorite aplikaciju Google. Ili pritisnite i držite . > Postavke > Google Now.

2.

Skrolajte na dno zaslona, te dodirnite

3.

Dodirnite informativnu karticu koju želite prilagoditi

Spremanje web sadržaja za kasnije Spremite web stranice za kasnije pregledanje i bez povezivanja na Internet. Neki video klipovi na web stranicama mogu se također dodati u Popis za gledanje, kako biste ih mogli brzo naći i gledati kadgod želite. U HTC One će se spremiti samo tekst i slike web stranice. Za otvaranje stranica i puštanje video klipova putem poveznica, morate biti povezani na Internet. 4.

Razgledajući web stranicu, dodirnite

5.

Dodirnite Popis za čitanje ili Popis za gledanje.

>

.

Ako web stranica koju dodajete u Popis za gledanje sadrži više video snimki, pojavit će se poziv da odaberete koje video snimke želite dodati. Ako želite pogledati spremljenu web stranicu ili video, dodirnite > Spremljeno. Klizite prstom na Popis za čitanje ili Popis za gledanje, te dodirnite web stranicu ili video snimku koju želite pogledati.

Postavke preglednika Prilagodite web preglednik tako, da odgovara Vašem stilu pregledanja Interneta. Postavite opcije prikazivanja, privatnosti i sigurnosti prilikom uporabe web preglednika. Na zaslonu preglednika dodirnite

> Postavke.

Dodavanje knjižne oznake web stranici Dodajte knjižne oznake svojim omiljenim web stranicama, kako biste im Preuzeto sa htcfans.hr – zabranjena daljnja distribucija


64 Tražilica i web preglednik

65 

mogli brzo pristupati.

G

Dodajte knjižnu oznaku web stranici na normalnom zaslonu preglednika (a ne kada upotrebljavate inkognito pregledanje). > Knjižne oznake.

1.

Razgledajući web stranicu, dodirnite

2.

Na zaslonu Dodaj stranicu u knjižne oznake možete urediti naziv knjižne oznake, sinkronizirati knjižnu oznaku s online računom ili spremiti knjižnu oznaku u mapu nove kategorije.

3.

Dodirnite Gotovo.

>

Ako želite pogledati i otvoriti Knjižnu oznaku, dodirnite > Knjižne oznake. Idite na knjižnu oznaku koju želite otvoriti, te je dodirnite. Knjižnu oznaku možete dodati i izravno na Početni zaslon. Razgledajući web stranicu, dodirnite > > Početni zaslon.

Zabava

Preuzeto sa htcfans.hr – zabranjena daljnja distribucija

Slu

Uži

1. 2. 3. 4.


e.

65 Zabava

Glazba Slušanje glazbe Uživajte u svojim omiljenim pjesmama na HTC One koristeći aplikaciju Glazba. Kada prvi put otvorite aplikaciju Glazba, pojavit će se upit želite li u HTC One automatski preuzeti odgovarajući sadržaj, kao što su omoti albuma i fotografije izvođača. 1.

Otvorite aplikaciju Glazba.

2.

, te odaberite želite li pregledati pjesme prema izvođačima, Dodirnite albumima ili drugim kategorijama.

3.

Dodirnite pjesmu koju želite pustiti.

4.

Dodirnite ikone na zaslonu za kontrolu reprodukcije, ponavljanje pjesama i drugo.

Pritisnite i povucite prst po traci progresa za prelazak na bilo koji dio pjesme. Uključite ili isključite nasumičnu reprodukciju. (Nasumična reprodukcija je isključena kada je tipka siva.) Mijenjajte režime ponavljanja: ponavljaj sve pjesme, ponovi trenutnu pjesmu, ne ponavljaj.

Preuzeto sa htcfans.hr – zabranjena daljnja distribucija


66 Zabava

67 

Otvorite uređaj za reprodukciju preko cijelog zaslona (Glazbeni kanal) za pregled teksta pjesme i glazbenu vizualizaciju tijekom puštanja pjesme. (U Postavkama glazbe možete odrediti treba li se uređaj za reprodukciju automatski prikazivati preko cijelog zaslona ili ne.) Minimizirajte zaslon Sada se reproducira ako želite nastaviti pregledanje svoju zbirku glazbe. Ako slušate glazbu i zaslon se ugasi, pritisnite tipku NAPAJANJE za uključivanje zaslona i upravljanje reprodukcijom izravno na zaključanom zaslonu.

Kako poboljšati zvuk Vaše glazbe

Pr isa 6.

Za zas za

TV

Uključite Beats Audio za bolji doživljaj zvuka. Pjesme i video snimke će zvučati bolje i autentičnije, posebice ako se puštaju u Glazbi, Galeriji ili drugim aplikacijama.

TV inte upr

Ako želite uključiti ili isključiti Beats Audio profil, pomjerite i otvorite Panel s obavijestima, dodirnite , te dodirnite prekidač Beats Audio Uklj./Isklj.

TV Vas

Kreiranje i upravljanje popisima za reprodukciju Prilagodite svoj doživljaj glazbe kreiranjem popisa pjesama za reprodukciju. Napravite popis za reprodukciju, koji će sadržati samo Vaše omiljene pjesme ili koji odgovara Vašem trenutnom raspoloženju. Možete napraviti kolikogod želite popisa za reprodukciju. 1. Otvorite aplikaciju Glazba. 2.

Dodirnite

, te odaberite Popisi za reprodukciju.

3.

Dodirnite

, te unesite naziv popisa za reprodukciju.

4.

pored polja s naslovom, listajte kroz Za dodavanje pjesme dodirnite svoju zbirku glazbe, te dodirnite pjesmu koju želite dodati.

Ponovite ovaj korak za dodavanje više pjesama. 5. Možete također: Promijeniti redoslijed pjesama

pored naziva pjesme koju Pritisnite i držite želite pomjeriti, te je povucite na nov položaj.

Izbrisati pjesme

Odaberite pjesme koje želite ukloniti iz popisa za reprodukciju.

Preuzeto sa htcfans.hr – zabranjena daljnja distribucija

Po

1. 2.

3. 4. 5.


z-

e)

ti

JE

ls

u. me od

67 Zabava

Promijeniti naziv popisa za reprodukciju 6.

Dodirnite Spremi.

Za uređivanje popisa za reprodukciju koji ste kreirali dodirnite na glavnom zaslonu aplikacije Glazba, te odaberite Popisi za reprodukciju. Otvorite popis za reprodukciju, te dodirnite > Uredi popis za reprodukciju.

TV Uživajte u televiziji na HTC One TV aplikacija će staviti HTC One u središte doživljaja Vaše dnevne sobe. S inteligentnim elektronskim programskim vodičem (EPG) i HTC daljinskim upravljačem, TV aplikacija Vam pruža punu kontrolu nad TV zabavom. TV aplikacija omogućava jednostavno otvaranje željenih emisija, podsjeća Vas na Vaše omiljene serije, koje emisije slijede i drugo. TV aplikacija je dostupna samo u određenim zemljama.

Postavke TV aplikacije Prije postavljanja EPG-a se uvjerite da ste povezani na Internet. 1.

Otvorite TV aplikaciju.

2.

Odaberite svoju lokaciju i dodirnite Dalje. Ovisno o Vašoj lokaciji, možda će se pojaviti upit da unesete broj pošte ili da odaberete svoju regiju.

oz

a

U polje naslova unesite nov naziv popisa za reprodukciju.

3.

Odaberite svog kablovskog pružatelja, te dodirnite Dalje.

4.

Odaberite kanale koji su obuhvaćeni u Vašem kablovskom paketu, te dodirnite Dalje. Međutim, odabir možete prepustiti TV-u i dodirnuti Preskoči.

5.

Odaberite usluge Vašeg videa na zahtjev i dodirnite Dalje.

Dostupne usluge videa na zahtjev ovise o Vašoj lokaciji.

Preuzeto sa htcfans.hr – zabranjena daljnja distribucija


68 Zabava

69 

6.

Dodirnite pored Vaših omiljenih emisija. Ako u popisu ne možete naći svoje omiljene emisije, dodirnite , unesite naziv emisije, te dodirnite .

4.

7.

Dodirnite Završi.

Gledanje videa na zahtjev

5.

Želite li utvrditi koje emisije su dostupne na zahtjev? TV aplikacija će ažurno prikazivati trenutne i nadolazeće filmove i TV emisije na zahtjev. Odmah ih pogledajte na HTC One ili na svom TV uređaju putem HTC Media Link HD (prodaje se zasebno).

6.

ƒƒ ƒƒ

7. 8.

Možda ćete prvo trebati preuzeti aplikaciju za usluge na zahtjev sa Google Play. Većina filmova i TV emisija na zahtjev može se kupiti ili posuditi kod Vašeg pružatelja video usluga.

1.

Otvorite TV aplikaciju.

2.

Na kartici Danas provedite bilo koju od slijedećih radnji:

ƒƒ Klizite prstom na odjel Dostupno na zahtjev. ƒƒ Dodirnite , odaberite Filmovi, TV programi ili Sportovi, te idite na karticu Na zahtjev.

ƒ

ƒ

Pri

Ne 3.

Dodirnite minijaturni prikaz emisije, te dodirnite uslugu videa na zahtjev koju želite upotrijebiti za gledanje emisije.

Ako želite dodati ili ukloniti usluge videa na zahtjev, dodirnite > Informacije o pružatelju usluge.

> Postavke 1. 2.

Postavljanje daljinskog upravljača Dosta Vam je mijenjanja daljinskih upravljača za TV, set top box i sustav kućnog kina dok gledate TV? Sve Vaše daljinske upravljače možete kombinirati u jedan putem HTC daljinskog.

ƒƒ ƒƒ

Prvo postavite elektronski programski vodič (EPG).

3. 4.

5.

Uvjerite se da je HTC One povezan na Internet.

1.

Otvorite TV aplikaciju.

2.

Dodirnite

3.

Unesite naziv za Vaš daljinski upravljač, te dodirnite Dalje.

> Početak.

6. 7. 8.

Preuzeto sa htcfans.hr – zabranjena daljnja distribucija


no h

69 Zabava 4.

Odaberite uređaje koje želite upravljati svojim daljinskim, te dodirnite Dalje.

5.

Odaberite marku svog TV uređaja, te dodirnite Dalje.

6.

Uvjerite se da je TV uređaj isključen, te dodirnite Dalje.

7.

Usmjerite HTC One prema TV uređaju i dodirnite treptajuću tipku na zaslonu.

8.

Ako je HTC daljinski uspio upaliti Vaš TV uređaj, dodirnite Da, te pratite upute na zaslonu za nastavak postavljanja drugih uređaja.

Opcija TV ne može se odznačiti.

ƒƒ Ako se TV uređaj nije upalio, dodirnite Ne. HTC daljinski će isprobati drugi profil daljinskog upravljanja.

ƒƒ Ako HTC daljinski ne pronađe odgovarajući profil daljinskog upravljanja, trebat ćete ručno postaviti daljinski upravljač.

Za dodavanje, uređivanje ili brisanje daljinskih upravljača dodirnite > > Dodaj daljinski upravljač (ili Uredi/izbriši).

Prilagodba kontrolnih tipki daljinskog upravljača Ne sviđaju Vam se zadane tipke? Bilo koju možete promijeniti.

jev

ƒƒ ƒƒ

e

Tipka za unos kanala ne bi se trebala mijenjati. Sve tipke na kartici

trebale bi upravljati istim uređajem.

1.

Otvorite TV aplikaciju.

2.

Dodirnite

3.

Dodirnite Tipke daljinskog upravljača > Dalje.

4.

Dodirnite tipku koju želite konfigurirati.

5.

Stavite HTC One i daljinski upravljač uređaja gornjim stranama prema sebi. HTC One i daljinski upravljač uređaja trebaju biti udaljeni maksimalno 5 cm jedan od drugog.

6.

Na daljinskom upravljaču uređaja pritisnite i držite tipku koju želite dodati u HTC daljinski.

7.

Dodirnite treptajuću tipku na zaslonu za testiranje tipke.

8.

Dodirnite Da za završavanje postavljanja tipke.

>

> Podešavanje gumba.

Crvene tipke su tipke koje još nisu konfigurirane.

Preuzeto sa htcfans.hr – zabranjena daljnja distribucija


70 Zabava

71 

Ako dodirnete Ne, pojavit će se poziv da pokušate ponovo. 9.

Tiskajte

dok ne izađete iz Postavki tipke.

Upravljanje TV uređajem putem HTC daljinskog upravljača Uključivanje i isključivanje TV uređaja, set top box-a ili sustava kućnog kina

, te dodirnite tipku Uklj./ Dodirnite Isklj. pored naziva uređaja.

Promjena ulaza signala TV uređaja ili sustava kućnog kina

, te dodirnite tipku Ulaz Dodirnite pored naziva uređaja.

Promjena kanala, prilagodba ili utišavanje zvuka i drugo

Dodirnite

.

Izravan unos broja kanala

Dodirnite

.

Prijelaz između nedavno gledanih kanala

.U Na brojčanoj tipkovnici dodirnite Panelu s obavijestima također možete prijeći na nedavno gledane kanale.

Pristup upravljanju reprodukcijom

Dodirnite

.

Prebacivanje profila daljinskih upravljača

Dodirnite upravljač.

, te dodirnite drugi daljinski

Di

Pod

ƒƒ

ƒƒ

O

Upravljanje TV uređajem iz Panela s obavijestima Dolazni poziv dok gledate TV? Jednostavno možete upotrijebiti HTC daljinski za utišavanje TV uređaja i druge radnje. 1. Pomjerite i otvorite Panel s obavijestima. 2.

Be

Dodirnite kontrolne tipke za utišavanje TV uređaja, promjenu kanala i drugo.

HTC prik

Je

Pov jed

Pa za

HTC

ƒƒ ƒƒ ƒƒ

Puš i ra em

Preuzeto sa htcfans.hr – zabranjena daljnja distribucija


U

ki

71 Zabava

Bežični displej Dijeljenje na velikom zaslonu Podijelite to što gledate na HTC One s velikim zaslonom TV uređaja.

ƒƒ Ako imate sustav kućnog kina koji je kompatibilan s DLNA®, možete

podijeliti svoje fotografije, videa, filmove i glazbu iz HTC One s Vašim TV uređajem putem domaće Wi-Fi mreže.

ƒƒ Nemate kući DLNA postavke? Ne brinite. Samo kupite HTC Media Link

HD i povežite se sa svojim HDMI TV uređajem. S TV uređajem ćete moći bežično podijeliti to, što gledate ili slušate na HTC One.

O HTC Media Link HD HTC Media Link HD možete povezati s bilo kojim TV uređajem s HDMI priključkom, te ga upotrebljavati za bežični prikaz sadržaja na svojem TV uređaju. HTC Media Link HD se prodaje zasebno.

Jednostavna postavka i uporaba Povežite HTC One s HTC Media Link HD i dijelite na velikom zaslonu jednostavno klizanjem tri prsta po zaslonu.

Paralelno provođenje više akcija na displeju s dualnim zaslonom HTC Media Link HD će Vam omogućiti dualni zaslon u slučaju da:

ƒƒ Gledate video u Galeriji ƒƒ Puštate glazbu u aplikaciji HTC Glazba ƒƒ Gledate najavu, kupljeni film ili posuđenu emisiju u HTC Watch Puštajući medije na velikom zaslonu možete najedanput provoditi više akcija i raditi druge stvari, kao što je pozivanje, pregledanje Interneta ili slanje email-a na HTC One.

Preuzeto sa htcfans.hr – zabranjena daljnja distribucija


72 Memorija

73 

Memorija

Os

Memorija telefona

Do pop me

Vrste memorije Želite znati koje vrste memorije možete upotrebljavati za svoje aplikacije, podatke i datoteke? HTC One ima slijedeće vrste memorije:

Memorija telefona

Ova memorija kombinira internu memoriju, gdje se čuvaju aplikacije, e-pošta, podaci i tekstualne poruke, i memoriju za datoteke, gdje se čuvaju fotografije, video i glazba. Ako Vam nedostaje memorije telefona, možete osloboditi prostor deinstaliranjem aplikacija, promjenom postavki preuzimanja ili premještanjem datoteka na svoje računalo ili u online memoriju.

USB memorija

Kada priključite eksternu USB memoriju (kao što je USB flash jedinica ili čitač SD kartica), možete pregledati fotografije i videa koja se nalaze na istom uređaju izravno iz Galerije ili puštati pjesme sa ovog uređaja u Glazbi. Možete također otvoriti PDF datoteke ili uređivati Office dokumente. Za povezivanje HTC One s USB memorijom trebat ćete USB On-The-Go micro kablovski adapter. HTC One podržava USB memorije (osim prijenosnih tvrdih diskova) do 64 GB.

Online memorija

Ako upotrebljavate online račun za pohranu koji je dostupan sa HTC One, možete spremiti svoje datoteke u online memoriju.

Kopiranje datoteka u ili iz HTC One U HTC One Možete kopirati svoju glazbu, fotografije i druge datoteke. 1.

Povežite HTC One s računalom pomoću isporučenog USB kabla. Na zaslonu računala će se prikazati mogućnosti prikaza ili prijenosa datoteka.

2.

Odaberite prikaz datoteka.

3.

Kopirajte datoteke s računala u HTC One ili obratno.

4.

Nakon kopiranja datoteka odspojite HTC One iz računala. Preuzeto sa htcfans.hr – zabranjena daljnja distribucija

Po

Jed pre da Na

Sp

Svo Dro Fot

Up

ƒƒ

ƒƒ

ƒƒ

ƒƒ

Sig

UH kop por


u

i

B

a

73 Memorija

Oslobađanje mjesta u memoriji Dok upotrebljavate HTC One, tijekom vremena će se kumulirati podaci i popunjavati memoriju. Ovdje je nekoliko savjeta kako osloboditi prostor u memoriji.

Pokrenite čarobnjaka za memoriju Jednostavno oslobodite prostor u memoriji telefona tako, što ćete izbrisati predmemoriju aplikacija, deinstalirati aplikacije i promijeniti postavke tako, da se čuvaju samo najnoviji podaci. U Postavkama dodirnite Memorija > Načini više prostora.

Spremajte datoteke u Dropbox Svoje fotografije, priloge e-pošte i druge dokumente možete spremati u Dropbox, te im pristupati bilo gdje da se nalazite. Možete postaviti aplikaciju Fotoaparat da automatski šalje fotografije u Dropbox.

Upravljajte fotografijama i video snimkama

ƒƒ Postavite aplikaciju Fotoaparat da automatski šalje sadržaj na

poslužitelje za podjelu fotografija ili u online memoriju. Kada se memorija popuni, obrišite sve fotografije. Ako ih budete ponovo trebali, preuzmite ih sa poslužitelja za podjelu fotografija ili u online memorije.

ƒƒ Nakon kreiranja serije snimki fotoaparata, zadržite samo najbolju sliku, te izbrišite ostale.

ƒƒ Nakon uređivanja fotografije ili izrezivanja videa, originalna datoteka

ostaje spremljena. Možete izbrisati originalne datoteke ili ih premjestiti u online memoriju ili u svoje računalo.

ƒƒ Ako šaljete video snimke putem MMS poruka, upotrijebite manju

razlučivost. Video snimke visoke razlučivosti zauzimaju više mjesta. U Postavkama fotoaparata dodirnite Kvaliteta videa za promjenu razlučivosti.

Sigurnosno kopirajte podatke U HTC One čuvajte samo najnovije podatke aplikacija. Možete sigurnosno kopirati kalendare, kontakte i knjižne oznake ili eksportirati tekstualne poruke i osobne rječnike. Preuzeto sa htcfans.hr – zabranjena daljnja distribucija


74 Memorija

75 

Onemogućite neke aplikacije Čak i ako ih ne upotrebljavate, aplikacije mogu raditi u pozadini i preuzimati podatke u memoriju telefona. Ako se aplikacija ne može ukloniti, možete je onemogućiti. U Postavkama dodirnite Aplikacije > Sve, te odaberite aplikaciju koju želite onemogućiti. Dodirnite Onemogući.

ƒƒ

Integracija Dropbox-a

ƒƒ

Uporaba Dropbox-a u HTC One

ƒƒ

Ako upotrebljavate Dropbox, Vaše fotografije, videa i dokumenti uvijek će Vam biti pri ruci - u HTC One, u računalu ili u drugim mobilnim uređajima koji mogu pristupiti Dropbox-u.

Za (ht

Prijavite se na HTC One uz svoj Dropbox račun, kako biste mogli:

Au

ƒƒ Koristiti dodatnih 23 GB Dropbox pohrane besplatno tijekom dvije godine.

ƒƒ Imati pristup fotografijama i video snimkama pohranjenim u Dropbox-u izravno iz aplikacije Galerija.

ƒƒ Nema više velikih priloga prilikom podjele emailom. Jednostavno pošaljite poveznicu svojih datoteka u Dropbox-u.

ƒƒ Prikazivati i uređivati Office dokumente koji su pohranjeni u Dropbox-u. ƒƒ Prikazivati PDF datoteke koje su pohranjene u Dropbox-u. ƒƒ Spremati dokumente, primjerice email priloge, izravno u Dropbox. ƒƒ Bilo kada provjeriti koliko Vam ostaje prostora u Dropbox-u. Ako aplikacija Dropbox nije prethodno instalirana, možete je preuzeti i instalirati pomoću servisa Google Play.

Vaš pos fot pos 1. 2. 3. 4.

Pri

Ma Dro 1. 2. 3. 4.

Informacije o ponudi dodatne besplatne Dropbox pohrane Dodatna Dropbox pohrana veličine 23 GB specijalna je ponuda koja je na raspolaganju u HTC uređajima koji imaju sustav Android s HTC Sense 4.0 ili noviji, te imaju unaprijed instaliran Dropbox. Ova ponuda je na raspolaganju kako za nove, tako i za postojeće Dropbox korisnike.

Preuzeto sa htcfans.hr – zabranjena daljnja distribucija

5.


ati

u

u.

75 Memorija

Nakon završetka probnog perioda od dvije godine mogu se primijeniti dodatni uvjeti i zahtjevi (uključivo naknadu za pretplatu).

ƒƒ Ako želite dobiti dodatnu Dropbox pohranu veličine 23 GB besplatno

na dvije godine, prijavite se uz svoj Dropbox račun sa uređaja HTC One (ne sa računala ili drugih uređaja koji nisu marke HTC) i pratite upute Get Started na web strani Dropbox (www.dropbox.com/gs).

ƒƒ Ako još nemate Dropbox račun, možete kreirati nov račun sa uređaja HTC One ili sa računala na adresi www.dropbox.com.

ƒƒ Ova dodatna besplatna pohrana je samo jednokratna ponuda. Ovu ponudu možete koristiti samo na jednom HTC uređaju.

Za prikaz cijelih uvjeta i zahtjeva posjetite web strane Dropbox (http://www.dropbox.com/help/249).

Automatsko slanje snimki iz fotoaparata Vaše nove snimke iz fotoaparata automatski će se poslati ako ste prilikom postavljanja svog Dropbox računa u HTC One uključili funkciju Slanje iz fotoaparata. Ako istu funkciju još niste uključili, možete je omogućiti u postavkama servisa Dropbox. 1. Otvorite aplikaciju Dropbox. > Postavke > Uključi slanje iz fotoaparata.

2.

Dodirnite

3.

Odaberite tip povezivanja na Internet koji želite koristiti za slanje snimljenih fotografija i videa u Dropbox.

4.

Dodirnite Uključi.

Prikaz pohranjenih fotografija i videa u Galeriji Mapi i podmapama Poslano iz fotoaparata (u mapi Fotografije Vašeg Dropbox-a) može se pristupiti iz Galerije. Pojavit će se kao albumi. 1. Otvorite aplikaciju Dropbox. 2.

Dodirnite Moje fotografije.

3.

Dodirnite

4.

Kada se pojavi poruka da HTC Sense želi pristupiti Dropbox-u, dodirnite Dozvoli.

5.

Dodirnite album u kojem želite pogledati fotografije i video snimke.

> Albumi > Dropbox.

ili nju

Preuzeto sa htcfans.hr – zabranjena daljnja distribucija


76 Memorija

77 

Podjela poveznica Dropbox-a

S ko

Podijelite poveznicu cijelog albuma fotografija ili videa u Vašem Dropbox-u, kako bi mu mogli pristupiti i drugi ljudi. 1.

Na zaslonu Albumi aplikacije Galerija dodirnite Dropbox.

2.

Provedite jednu od slijedećih radnji:

ƒƒ Dodirnite album koji želite podijeliti, te dodirnite Podijeli. ƒƒ Ako želite podijeliti samo jednu fotografiju, dodirnite je kako bi se prikazala, te je ponovo dodirnite i dodirnite Podijeli.

3.

Odaberite kako želite podijeliti poveznicu tog albuma ili fotografije, kao što je slanje email-om ili objavljivanje na društvenim mrežama. Možete također upotrijebiti aplikaciju Dropbox. Dodirnite pored albuma ili datoteke, te dodirnite Podijeli.

O

Do

Mo dru rač ažu 1. 2. 3. 4.

Do

Prij za rač oda 1. 2. 3. 4.

Za

Ako put 1. 2. Preuzeto sa htcfans.hr – zabranjena daljnja distribucija


u,

ao

77 Sinkronizacija, sigurnosno kopiranje i reset

Sinkronizacija, sigurnosno kopiranje i reset Online sinkronizacija Dodavanje računa društvene mreže, email-a i dr. Možete sinkronizirati kontakte, kalendare i druge informacije s Vaših društvenih mreža, email računa i online servisa na HTC One. Ovisno o vrsti računa, prijavljivanje uz online račune će Vam omogućiti sinkroniziranje ažuriranja između HTC One i Interneta. > Računi i 1. Pomjerite i otvorite Panel s obavijestima, te dodirnite sinkroniziranje. 2.

Dodirnite

3.

Dodirnite vrstu računa koji želite dodati.

4.

Postupajte prema uputama na zaslonu radi unošenja informacija o računu.

.

U Postavke > Računi i sinkroniziranje, dodirnite prekidač Automatsko sinkroniziranje Uklj./Isklj. za uključivanje automatske sinkronizacije svih Vaših računa.

Dodavanje jednog ili više Google računa Prijavite se uz Vaš Google račun za pristup Gmail-u, adresaru i kalendaru, te za uporabu Google aplikacija u HTC One. Ako dodate više od jednog Google računa, aplikacije kao što je Gmail će Vam omogućiti prijelaz između računa i odabir na koji račun želite sigurnosno kopirati postavke. 1. Pomjerite i otvorite Panel s obavijestima, te dodirnite > Računi i sinkroniziranje. 2.

Dodirnite

3.

Dodirnite Google.

4.

Postupajte prema uputama na zaslonu radi prijavljivanja uz račun ili kreiranje novog računa.

.

Zaboravili ste lozinku svog Google računa? Ako ste zaboravili lozinku Google računa, možete pokušati da je obnovite putem web stranica Google servisa. 1. U HTC One ili u Vašem računalu pokrenite web preglednik. 2.

Idite na www.google.com/accounts/recovery. Preuzeto sa htcfans.hr – zabranjena daljnja distribucija


78 Sinkronizacija, sigurnosno kopiranje i reset

79 

3.

Odaberite način preuzimanja Vaše lozinke, te unesite email adresu ili korisničko ime koje koristite za prijavu uz Vaš Google račun.

rep pom

4.

Kliknite na Nastavi.

5.

Pratite upute na zaslonu za resetiranje Vaše lozinke.

Dr

Zas ne

Sinkroniziranje Vaših računa 6.

Pomjerite i otvorite Panel s obavijestima, te dodirnite sinkroniziranje.

7.

Možete:

> Računi i

Un kak

ƒƒ Dodirnuti prekidač Automatska sinkronizacija Uklj./Isklj. za uključivanje ili isključivanje automatskog sinkroniziranja svih Vaših računa.

ƒƒ Ručno sinkronizirati pojedine račune. Dodirnite vrstu računa (primjerice Exchange ActiveSync), te dodirnite račun koji želite sinkronizirati. Na zaslonu Postavke računa dodirnite > Odmah sinkroniziraj.

Na zaslonu Postavke računa možete također promijeniti postavke sinkroniziranja računa.

Po

Ko

Sigurnosno kopiranje

Da

Kako sigurnosno kopirati datoteke, podatke i postavke Zabrinuti ste što biste mogli izgubiti važne podatke u HTC One? Načinite sigurnosnu kopiju HTC One prije brisanja memorije, provođenja obnove tvorničkih postavi ili nadogradnje na nov telefon.

Dr po

HTC Sigurnosno kopiranje Upotrijebite ugrađeno HTC Sigurnosno kopiranje za pohranu svojih računa, aplikacija, postavki i drugih stavki u oblak, kako biste ih mogli lakše obnoviti u HTC One (nakon obnove tvorničkih postavki) ili u novijem telefonu. Za više pojedinosti pogledajte Uporaba HTC sigurnosnog kopiranja .

HTC Sync Manager Upotrijebite HTC Sync Manager za importiranje glazbe, fotografija i videa u svoje računalo. Možete s računalom također sinkronizirati lokalno spremljene kontakte, događaje kalendara, knjižne oznake, dokumente i popise za Preuzeto sa htcfans.hr – zabranjena daljnja distribucija

Up

Ušt tvo On sigu

HTC Vrs


79 Sinkronizacija, sigurnosno kopiranje i reset reprodukciju. Za više pojedinosti pogledajte Sinkronizacija medija i podataka pomoću HTC Sync Managera.

Druge mogućnosti sigurnosnog kopiranja Zasebno sigurnosno kopirajte druge podatke i druge vrste datoteka ako ih ne podržavaju HTC Sigurnosno kopiranje niti HTC Sync Manager. U nekim aplikacijama možete sigurnosno kopirati podatke u memoriju telefona, kako biste ih mogli jednostavno vratiti nakon obnove tvorničkih postavki. Ako sigurnosno kopirate podatke u memoriju telefona, ne brišite memoriju prilikom obnove tvorničkih postavki.

je

ce

Poruke

ƒƒ Kontakti

u ene

ƒƒ ƒƒ

Datoteke

ke

a, viti

Sigurnosno kopirajte tekstualne poruke u memoriju telefona ili ih spremite kao prilog email poruke.

Drugi podaci

ƒƒ ƒƒ ƒƒ

Spremite kontakte i druge osobne podatke na svoje online račune, kako biste ih mogli sinkronizirati ako prelazite na drugi telefon. Ako u aplikaciji Ljudi imate lokalno spremljene kontakte, eksportirajte ih u memoriju telefona. Ručno kopirajte i zalijepite datoteke tako, što ćete povezati HTC One s Vašim računalom kao disk jedinicu. Pošaljite datoteke u online memorije i servise. Ako ste na tipkovnici na zaslonu dodali nove riječi u svoj osobni rječnik, sigurnosno kopirajte rječnik u memoriju ili ga spremite kao prilog email poruke. Provjerite podržavaju li druge aplikacije eksportiranje podataka u memoriju.

Uporaba HTC Sigurnosnog kopiranja Uštedite vrijeme i frustraciju obnavljajući svoj sadržaj nakon obnove tvorničkih postavki ili gubitka, oštećenja ili kupnje drugog telefona. U HTC One upotrebljavajte HTC Sigurnosno kopiranje za provođenje standardnog sigurnosnog kopiranja u oblak, kako biste idući put mogli lako vratiti svoj sadržaj. HTC Sigurnosno kopiranje za čuvanje Vašeg sadržaja upotrebljava Dropbox. Vrste sadržaja koji se tu mogu sigurnosno kopirati i vratiti obuhvaćaju slijedeće:

Preuzeto sa htcfans.hr – zabranjena daljnja distribucija


80 Sinkronizacija, sigurnosno kopiranje i reset

81 

Postavke početnog zaslona

Ovo obuhvaća postavke izvora Početnog zaslona, miniaplikacije i raspored Početnog zaslona

Računi i lozinke

HTC Sigurnosno kopiranje može spremiti podatke za prijavu uz email račune i račune društvenih mreža koje ste postavili u telefonu, osim određenih računa (kao što je Facebook® i Google).

Aplikacije i postavke

Ovo obuhvaća knjižne oznake, osobni rječnik (tipkovnice), Wi-Fi mreže, postavke TV aplikacije (kao što su omiljeni i podsjetnik), aplikacije koje ste instalirali, te preko 150 drugih postavki.

Uključite HTC Sigurnosno kopiranje za svakodnevno pravljenje sigurnosne kopije sadržaja putem Wi-Fi veze. Uključiti ga možete tako, što ćete odabrati opciju Sigurnosno kopiraj telefon svakoga dana prilikom prvog postavljanja telefona, ili ga možete omogućiti u Postavkama. Uključivanje HTC Sigurnosnog kopiranja će onemogućiti sigurnosno kopiranje na Google poslužitelje. 1.

Pomjerite i otvorite Panel s obavijestima, te dodirnite

2.

Dodirnite Sigurnosno kopiranje i reset.

3.

Dodirnite prekidač Sigurnosno kopiranje Uklj./Isklj.

4.

Odaberite HTC račun za spremanje sigurnosne kopije, te se prijavite uz svoj račun.

5.

Sin

SH rač isti rač

HTC

ƒƒ

ƒƒ

Sigurnosno kopiranje HTC One

ƒƒ ƒƒ

H

.

Možete se prijaviti pomoću svog HTC ili Facebook računa. Ako ste se već prijavili uz svoj Google račun, dodirnite ga za promjenu računa za sigurnosne kopija na Vaš HTC račun.

ƒƒ

ƒƒ ƒƒ

ƒƒ

ƒƒ

Ko

Jed rep 1.

Prijavite se u Dropbox ako to još niste učinili.

Kada Vaš telefon završi sigurnosno kopiranje, u Povijesti sigurnosnog kopiranja će se prikazati datum i vrijeme zadnje sigurnosne kopije. Za ručno pokretanje sigurnosnog kopiranja dodirnite Odmah sigurnosno kopiraj u Povijesti sigurnosnog kopiranja.

Preuzeto sa htcfans.hr – zabranjena daljnja distribucija

2. 3.


a,

e

e

za

81 Sinkronizacija, sigurnosno kopiranje i reset

HTC Sync Manager Sinkronizacija medija i podataka pomoću HTC Sync Managera S HTC Sync Managerom možete uživati u istim medijima bilo da ste pored računala ili u pokretu. Upotrebljavajte ga i za istovremeno spremanje istih kontakata, važnih dokumenata i drugih podataka u HTC One i svoje računalo. HTC Sync Manager podržava i Windows i Mac sustav. Možete:

ƒƒ Importirati glazbu, fotografije i videa iz računala i upravljati njima u HTC Sync Manageru.

ƒƒ Importirati iTunes® i Windows Media® Player popise za reprodukciju iz računala i u HTC Sync Manager.

ƒƒ Puštati glazbu, videa i popise za reprodukciju pomoću ugrađenog uređaja za reprodukciju.

ƒƒ Kopirati glazbu, fotografije i videa iz telefona u računalo. ƒƒ Sinkronizirati popise za reprodukciju i informacije kao što su kontakti, kalendar, dokumenti i web knjižne oznake između telefona i računala.

ƒƒ Jednostavno prenositi iPhone fotografije, videa, poruke, kontakte i drugo na svoj HTC telefon.

ƒƒ Pregledati i upravljati datotekama u svojem telefonu (samo Mac). Kopiranje ili uklanjanje medija iz Vašeg telefona Jednostavno kopirajte glazbu, fotografije, videa, cijele albume ili popise za reprodukciju iz računala u telefon. 1. Povežite telefon s računalom. Mediji koji su već kopirani u telefon imat će ikonu pored svoje minijature. 2.

Dodirnite minijaturu kako biste je odabrali. Ili odaberite nekoliko medija za prijenos.

3.

Kliknite na jednu od slijedećih ikona:

Kopirajte odabrane medije u svoj telefon. Uklonite odabrane medije iz svog telefona.

Preuzeto sa htcfans.hr – zabranjena daljnja distribucija


82 Sinkronizacija, sigurnosno kopiranje i reset

Sinkroniziranje podataka između telefona i računala Postavite HTC Sync Manager za sinkronizaciju kontakata, događaja kalendara i web knjižnih oznaka između telefona i Vašeg Windows ili Mac računala. Telefon možete sinkronizirati sa slijedećim aplikacijama Vašeg računala:

ƒƒ (U Windowsima) Outlook® 2003, Outlook 2007 ili Outlook 2010. ƒƒ (U Macu) Apple® Contacts, Apple Address Book, Apple Calendar, Apple iCal ili Outlook 2011 za Mac

ƒƒ Web preglednik kao što je Internet Explorer®, Firefox® ili Google Chrome. 1.

Povežite telefon s računalom.

2.

U HTC Sync Manageru kliknite na Više.

3.

Označite polja pored vrsta podataka koje želite sinkronizirati.

4.

Kliknite na Postavke pored raznih vrsta podataka za prilagodbu postavki sinkroniziranja. Možete:

ƒƒ Odabrati aplikacije s kojima želite sinkronizirati svoj telefon. ƒƒ Za kalendar odabrati od kada želite početi sa sinkroniziranjem događaja. ƒƒ Odabrati želite li sačuvati podatke Vašeg telefona ili Vašeg računala u slučaju različitih podataka.

83  1. 2. 3. 4.

HT

Ako res

Prit On

Re

Ako nik har

Tvo 1.

Ako postoji razlika između knjižnih oznaka u telefonu i u računalu, HTC Sync Manager će uvijek sačuvati knjižne oznake iz računala. 5.

ako je ovo prvi put kako sinkronizirate. Ako želite Kliknite na dozvoliti da HTC Sync Manager idući put automatski sinkronizira Vaše podatke i datoteke (kao što su dokumenti i mediji), odaberite Automatski sinkroniziraj kadgod se priključi telefon.

2. 3. 4. 5.

Re

Ako pro 1.

Reset Restartiranje HTC One (Soft reset) Ako HTC One radi sporije nego što je normalno, ne reagira na komande ili neka od aplikacija ne radi pravilno, pokušajte restartirati, pošto to može riješiti problem. Preuzeto sa htcfans.hr – zabranjena daljnja distribucija

2. 3.


le

me.

83 Sinkronizacija, sigurnosno kopiranje i reset 1.

Ako je displej isključen, pritisnite tipku NAPAJANJE radi njegovog paljenja.

2.

Otključajte zaslon.

3.

Pritisnite i držite tipku NAPAJANJE, te dodirnite Ponovno pokreni.

4.

Nakon pojave upita za potvrdu, dodirnite Ponovno pokreni.

HTC One ne reagira? Ako HTC One ne reagira na dodir zaslona ili pritiska tipki, i tako ga možete restartirati. Pritisnite i držite tipku NAPAJANJE minimalno 10 sekundi, te je pustite. HTC One će se restartirati.

Resetiranje HTC One (Hard reset) Ako želite predati HTC One nekom drugom ili ima nekih problema koji se nikako ne mogu riješiti, možete obnoviti tvorničke postavke telefona (tzv. hard reset ili master reset). Obnovom tvorničkih postavki ćete ukloniti sve aplikacije koje ste preuzeli ili instalirali, svoje račune, kao i podatke i postavke sustava i aplikacija. Uvjerite se da ste prije obnove tvorničkih postavki sigurnosno kopirali sve podatke i datoteke koje želite sačuvati.

aja.

Tvorničko resetiranje telefona posredstvom postavki 1.

Pomjerite i otvorite Panel s obavijestima, te dodirnite

2.

Dodirnite Sigurnosno kopiranje i reset.

3.

Dodirnite Poništi postavke telefona.

4.

Ako želite također trajno izbrisati medije i ostale podatke iz HTC One, odaberite Obriši sve podatke.

5.

Dodirnite U redu.

.

Resetiranje telefona pomoću tipki na telefonu Ako ne možete uključiti HTC One ili pristupiti postavkama, još uvijek možete provesti resetiranje pomoću tipki na telefonu HTC One. 1. Pritisnite i držite tipku SMANJENJE JAČINE ZVUKA, te pritisnite i držite tipku NAPAJANJE. 2.

Pričekajte da zaslon prikaže tri slike Androida, te oslobodite tipke NAPAJANJE i SMANJENJE JAČINE ZVUKA.

3.

Pritisnite tipku SMANJENJE JAČINE ZVUKA i izaberite TVORNIČKI RESET, te pritisnite tipku NAPAJANJE. Preuzeto sa htcfans.hr – zabranjena daljnja distribucija


84 Ljudi

85 

Ljudi

Fil

Vaša lista kontakata Aplikacija Ljudi prikazuje listu svih kontakata koji se nalaze u HTC One i na online računima uz koje ste prijavljeni. Upotrebljavajte aplikaciju Ljudi za jednostavno upravljanje komunikacijom s ljudima do kojih Vam je stalo. 1. Otvorite aplikaciju Ljudi.

Ako treb 1. 2. 3.

Tra

Tra rač 1. 2.

ƒ

ƒ 2.

ƒ

U listi kontakata možete:

ƒƒ Otvoriti svoj profil i uređivati vlastite kontaktne informacije. ƒƒ Kreirati, uređivati, tražiti i slati kontakte. ƒƒ Vidjeti ažuriranja statusa. ƒƒ Dodirnuti fotografiju kontakta radi prikaza mogućnosti brzog povezivanja s kontaktom.

ƒƒ Vidjeti obavijesnu ikonu ako Vam kontakt pošalje novu poruku. ƒƒ Provjeriti tko je online na Google Talk™. Ako ste prijavljeni uz Google Talk, prikazat će se ikona online statusa.

Za sortiranje kontakata prema imenu ili prezimenu dodirnite Postavke > Poredaj popis kontakata.

>

Po

Spr dru 1. 2. 3.

Preuzeto sa htcfans.hr – zabranjena daljnja distribucija


a

85 Ljudi

Filtriranje Vaše liste kontakata Ako je lista kontakata postala predugačka, možete odabrati s kojih računa treba prikazivati kontakte. 1. Na kartici Ljudi dodirnite . 2.

Odaberite online račune koji sadrže kontakte koje želite prikazati.

3.

Pritisnite

.

Traženje ljudi Tražite kontakte koji su spremljeni u HTC One, u adresaru Vaše tvrtke, ako imate račun Exchange ActiveSync, ili u društvenim mrežama uz koje ste prijavljeni. 1.

Otvorite aplikaciju Ljudi.

2.

Na kartici Ljudi možete:

ƒƒ Tražiti ljude u svojoj listi kontakata. Dodirnite polje Traži ljude, te unesite prvih nekoliko slova imena kontakta.

ƒƒ Tražiti ljude u adresaru Vaše tvrtke. Dodirnite polje Traži ljude, te

unesite prvih nekoliko slova imena kontakta, te dodirnite Pretraži kontakte u imeniku tvrtke.

ƒƒ Tražiti ljude koje poznajete na društvenim mrežama. Dodirnite

> Postavke > Nađi ljude koje znam na, te odaberite društvene mreže uz koje ste prijavljeni. Aplikacija Ljudi će nakon toga poslati kontakte na odabrane društvene mreže kako bi Vam pomogla u pronalaženju Vaših prijatelja.

Osim pretrage adresara prema imenu, možete tražiti i prema email adresi ili nazivu tvrtke. Na kartici Ljudi dodirnite > Postavke > Traži kontakte prema, te odaberite kriterije za pretragu.

Postavljanje Vašeg profila Spremite Vaše osobne kontaktne informacije kako biste ih lako mogli poslati drugim ljudima. 1.

Na kartici Ljudi dodirnite Moj profil.

2.

Dodirnite Uredi moju posjetnicu.

3.

Unesite ili uredite svoje ime i kontaktne podatke. Preuzeto sa htcfans.hr – zabranjena daljnja distribucija


86 Ljudi

87 

4.

Dodirnite profila.

5.

Dodirnite Spremi.

(ili aktualnu fotografiju) za promjenu fotografije svog

Osim Vaših kontaktnih pojedinosti, Vaš profil prikazuje i ažuriranja koja ste objavili u društvenim mrežama i svojim online albumima fotografija.

Dodavanje novog kontakta 1.

Na kartici Ljudi dodirnite

2.

Dodirnite polje Ime, te unesite ime kontakta.

.

Dodirnite ako želite posebno unijeti ime, srednje ime i prezime kontakta. Ovisno o vrsti kontakta može biti omogućen i unos drugih informacija, kao što je dodatak (primjerice „ml.“). 3.

Odaberite vrstu kontakta. Time se određuje s kojim računom će se kontakt sinkronizirati. Određena polja ne moraju biti dostupna ako dodajete kontakte na SIM-karticu.

4.

U odgovarajuća polja unesite kontaktne informacije.

5.

Dodirnite Spremi.

Kada dodirnete dodani kontakt u svojoj listi kontakata, vidjet ćete informacije o istom kontaktu i razmjenu poruka i poziva. Ovisno o informacijama koje ste dodali uz kontakt (primjerice email adresa), moći ćete vidjeti i ažuriranja na društvenim mrežama, događaje i fotografije kontakta.

Kontaktiranje osobe 1.

Otvorite aplikaciju Ljudi.

2.

Dodirnite fotografiju kontakta (ne ime), te odaberite kako želite komunicirati s istom osobom.

Im

Im 1. 2. 3. 4. 5.

Im 1. 2. 3. 4.

G

Raz pos aut

HTC Preuzeto sa htcfans.hr – zabranjena daljnja distribucija


87 Ljudi

e

Za druge mogućnosti komuniciranja s kontaktom dodirnite ikonu ispod fotografije kontakta. i

ije te

Import ili kopiranje kontakata Import kontakata sa SIM-kartice 1.

Na kartici Ljudi dodirnite

2.

Dodirnite Uvoz/Izvoz kontakata > Uvezi sa SIM-kartice.

> Upravljaj kontaktima.

3.

Ako imate Google ili Exchange ActiveSync račun, dodirnite vrstu računa za uvoz kontakata.

4.

Odaberite kontakte koje želite unijeti.

5.

Dodirnite Spremi.

Import kontakta sa računa Exchange ActiveSync 1.

Na kartici Ljudi u polje za pretragu unesite ime ili email adresu kontakta.

2.

Dodirnite Pretraži kontakte u imeniku tvrtke.

3.

Dodirnite ime kontakta koji želite kopirati u HTC One.

4.

Dodirnite

za uvoz kontakta.

Grupe kontakata Razvrstajte svoje prijatelje, obitelj i kolege u grupe, kako biste mogli brzo poslati poruku ili email cijeloj grupi. Dodali smo i Čestu grupu, gdje se automatski spremaju kontakti koje najčešće zovete ili koji zovu Vas. HTC One se također sinkronizira sa grupama koje ste kreirali u svom Google računu. Preuzeto sa htcfans.hr – zabranjena daljnja distribucija


88 Ljudi

89 

E

Kreiranje grupe kontakata 1.

Na kartici Grupe dodirnite

2.

Unesite naziv grupe, te dodirnite

3.

Odaberite kontakte koje želite dodati, te dodirnite Spremi.

4.

Kada završite kreiranje grupe, dodirnite Spremi.

. > Kontakt dodaj u grupu.

G

Ra

Sve

Slanje poruke ili email-a grupi kontakata

Otv

Bit će Vam naplaćena svaka pojedina tekstualna poruka koju pošaljete. Primjerice, ako pošaljete poruku grupi od pet ljudi, bit će Vam naplaćeno pet poruka. 1.

Na kartici Grupe dodirnite grupu kojoj želite poslati poruku ili email.

2.

Prijeđite na karticu Akcija grupe.

3.

Odaberite da li želite poslati tekstualnu ili email poruku.

Uređivanje grupe kontakata 1.

Na kartici Grupe pritisnite i držite grupu, te dodirnite Uredi grupu.

2.

Možete:

ƒƒ Promijeniti naziv grupe. Možete mijenjati samo nazive grupa koje ste kreirali.

ƒƒ Dodati više kontakata u grupu. Dodirnite > Kontakt dodaj u grupu. ƒƒ Promijeniti redoslijed članova grupe. Pritisnite i držite iza imena kontakta, te ga povucite na nov položaj.

ƒƒ Odabrati kontakte koje želite ukloniti iz grupe. 3.

Dodirnite Spremi.

Pr po dr

Id ra

Ar oz ko

Pr

Sla 1. Preuzeto sa htcfans.hr – zabranjena daljnja distribucija


89 Email

Email Gmail Razgledanje primljenih poruka Gmail-a Sve vaše primljene email poruke se dostavljaju u direktorij Primljeno. Otvorite aplikaciju Gmail.

t

Prikaži skice, poslane poruke i druge direktorije

Dodirnite Primljeno u gornjoj traci, te dodirnite drugi direktorij (kao što je Poslano, Skice ili Vaš vlastiti direktorij) radi razgledanja poruka i konverzacija.

Idi na drugi Gmail račun

Dodirnite Primljeno u gornjoj traci, te dodirnite drugi račun na koji želite prijeći.

Arhiviraj, obriši ili označi višestruke konverzacije

Dodirnite polje za označavanje ispred email-a ili konverzacije. Nakon toga dodirnite tipke u donjem dijelu zaslona radi provođenja radnji s odabranim porukama ili konverzacijama.

Prikaži pomoć

U direktoriju Primljeno Gmail-a dodirnite Pomoć.

>

Slanje email poruke u Gmail-u 1.

U direktoriju Primljeno Gmail računa koji želite koristiti dodirnite Preuzeto sa htcfans.hr – zabranjena daljnja distribucija

.


90 Email 2.

91 

ƒ

Zadajte jednog ili više primatelja. Želite poslati kopiju (Cc) ili skrivenu kopiju (Bcc) email poruke drugim primateljima? Dodirnite > Dodaj Cc/Bcc.

3.

Unesite predmet email-a, te napišite poruku.

4.

Ako želite priložiti fotografiju ili video, dodirnite , te dodirnite vrstu priloga.

5.

Za slanje dodirnite

ƒ

.

Odgovor ili prosljeđivanje email poruke u Gmail-u 1.

U direktoriju Primljeno Gmail-a, dodirnite email poruku ili konverzaciju.

2.

Ako želite odgovoriti pošiljatelju, dodirnite odaberite Odgovori svima ili Proslijedi.

3.

Provedite jednu od slijedećih radnji:

. Ili dodirnite

i

ƒƒ Ako odgovarate pošiljatelju ili ste odabrali Odgovori svima, napišite Vaš odgovor.

ƒƒ Ako ste odabrali Proslijedi, odredite primatelje poruke. Dodirnite Odgovori u poruci, ako želite spojiti Vašu poruku s primljenim email-om. Međutim, to će ukloniti sve priloge i formatiranja originalne poruke. 4.

Za slanje dodirnite

.

Pošta

ƒ

Or

Ima por 1. 2.

Razgledanje primljenih poruka u pošti Aplikacija Pošta je mjesto gdje možete čitati, slati i organizirati email poruke s jednog ili više email računa koje ste postavili u HTC One. 1. Otvorite aplikaciju Pošta. Prikazat će se primljene email poruke jednog od Vaših email računa. 2.

Provedite bilo koju od slijedećih radnji:

ƒƒ Dodirnite poruku koju želite pročitati. ƒƒ Za prijelaz između email računa dodirnite redak koji prikazuje trenutni email račun, te dodirnite drugi račun.

Preuzeto sa htcfans.hr – zabranjena daljnja distribucija

3. 4.

Sla 1. 2. 3. 4.


91 Email

ƒƒ Za prikaz email poruka iz drugog direktorija pošte dodirnite

> Mapa,

te dodirnite direktorij koji želite pogledati.

ƒƒ Za prikaz email poruka sa svih Vaših računa dodirnite redak koji prikazuje trenutni email račun, te dodirnite Svi računi.

u.

ke

og

ni

ƒƒ Za promjenu postavki email računa odaberite račun, te dodirnite

>

Postavke.

Organiziranje primljenih poruka Imate previše email poruka u direktoriju Primljeno? Organizirajte svoje email poruke u kartice, tako da možete brzo naći poruke koje tražite. 1. Idite na email račun koji želite koristiti. > Filtri.

2.

U direktoriju Primljeno dodirnite

3.

Odaberite kartice koje želite dodati u Primljeno, te dodirnite Gotovo.

4.

Klizite prstom na dodanu karticu za pregledanje email poruka.

Slanje email poruke 1.

Otvorite aplikaciju Pošta.

2.

Prijeđite na email račun koji želite upotrijebiti.

3.

Dodirnite

4.

Unesite jednog ili više primatelja.

.

Preuzeto sa htcfans.hr – zabranjena daljnja distribucija


92 Email

93 

Želite poslati kopiju (Cc) ili skrivenu kopiju (Bcc) email poruke drugim primateljima email poruke? Dodirnite > Pokaži Cc/Bcc. 5.

Unesite predmet email-a, te napišite poruku.

6.

Možete provesti slijedeće radnje:

ƒƒ Dodati prilog. Dodirnite i odaberite što želite priložiti. ƒƒ Postaviti prioritet za važnu poruku. Dodirnite > Postavi prioritet.

7.

Dodirnite

.

Ra

Uži izra odg ste

Oz 1. 2.

Za spremanje email-a kao skice i njegovo kasnije slanje dodirnite > Spremi. Ili pritisnite . Nastavljanje skice email poruke 1.

U direktoriju Primljeno email računa dodirnite

2.

Dodirnite poruku.

3.

Kada završite sa uređivanjem poruke, dodirnite

> Mapa > Skice.

Po .

1. 2.

Čitanje i odgovaranje na email poruku 1.

Otvorite aplikaciju Pošta.

2.

Prijeđite na email račun koji želite upotrijebiti.

3.

U direktoriju Primljeno email računa dodirnite email ili konverzaciju koju želite pročitati. Ako želite čitati određenu poruku u email konverzaciji, dodirnite za prikaz konverzacije, te dodirnite odabranu email poruku.

4.

Dodirnite Odgovori ili Odgovori svima.

3. 4. 5. 6.

7.

Sla 1. 2.

Dodirnite

za prikaz više akcija za email.

3.

Spremanje email-a u aplikaciju Zadaci

4.

Spremite email u listu zadataka, tako da Vas podsjeti da trebate odgovoriti. 1. U direktoriju Primljeno email računa pritisnite i držite email, te dodirnite Spremi kao zadatak.

Do

2.

Pos Act

Unesite pojedinosti zadatka, te dodirnite Spremi.

Preuzeto sa htcfans.hr – zabranjena daljnja distribucija


c.

93 Email

Rad sa email-om Exchange ActiveSync Uživajte u moćnim email značajkama Microsoft Exchange ActiveSync-a izravno u HTC One. Označite zastavicom važne email poruke, postavite odgovor „Izvan ureda“ ili šaljite pozivnice za Vaš idući sastanak ekipe dok ste u pokretu.

Označavanje email-a zastavicom 1.

Prijeđite na svoj račun Exchange ActiveSync.

2.

2. Razgledajući direktorij Primljeno, dodirnite ikonu bijele zastavice koja se pojavljuje pored email poruke ili konverzacije.

te

oju

e

ti. ite

Za označavanje email poruke unutar konverzacije, dodirnite za pregled konverzacije, te dodirnite ikonu zastavice pored email poruke.

Postavljanje statusa „Izvan ureda“ 1.

Prijeđite na svoj račun Exchange ActiveSync.

2.

Dodirnite

3.

Dodirnite polje sa trenutnim statusom ureda, te odaberite Izvan ureda.

4.

4. Postavite datume i vremena.

5.

Unesite automatski odgovor.

6.

Ako želite slati drukčije automatske odgovore primateljima izvan Vaše tvrtke, dodirnite opciju Šalji odgovore vanjskim pošiljateljima, te unesite poruku automatskog odgovora u odgovarajuće polje.

7.

Dodirnite Spremi.

> Izvan ureda.

Slanje zahtjeva za sastanak 1.

Prijeđite na svoj račun Exchange ActiveSync.

2.

Dodirnite

3.

Unesite pojedinosti sastanka.

4.

Dodirnite Spremi. Ili dodirnite Pošalji, ako ste pozvali ljude na sastanak.

> Novi poziv na sastanak.

Dodavanje email računa Postavite dodatne email račune, kao što je drugi Microsoft Exchange ActiveSync račun ili račun sa web email servisa ili pružatelja email-a.

Preuzeto sa htcfans.hr – zabranjena daljnja distribucija


94 Email

95 

Ako dodajete Microsoft Exchange ActiveSync ili POP3/IMAP email račun, zamolite svog administratora mreže ili pružatelja email servisa za dodatne postavke email-a, koje možete trebati. 1.

Otvorite aplikaciju Pošta.

2.

Dodirnite

3.

Odaberite vrstu email računa iz liste pružatelja email-a. Ili dodirnite Drugo (POP3/IMAP).

4.

Unesite email adresu i lozinku svog email računa, te dodirnite Dalje.

> Dodaj račun.

Određeni email računi će Vam omogućiti postavljanje plana sinkronizacije. HTC One standardno upotrebljava Pametnu sinkronizaciju za uštedu energije baterije. Pogledajte Što je Pametna sinkronizacija? 5.

P

Po

Uk

Da lok 1. 2.

G

Unesite naziv za Vaš email račun, te dodirnite Završi postavljanje.

O Što je Pametna sinkronizacija? Pametna sinkronizacija automatski produžava period sinkroniziranja što je duže neaktivna aplikacija Pošta. Ako ne trebate često sinkroniziranje email računa, postavite email račun na Pametnu sinkronizaciju. Pametna sinkronizacija će Vam pomoći s uštedom energije baterije.

Go akt odr

Tak adr

Ako želite primati email poruke odmah nakon što pristignu, odaberite drugi plan sinkroniziranja za vrijeme najvećeg opterećenja i vrijeme manjeg opterećenja u postavkama Sinkronizacija, slanje i primanje email računa.

Up

Kad pog

1. 2. Preuzeto sa htcfans.hr – zabranjena daljnja distribucija


ti.

95 Putovanja i karte

Putovanja i karte Postavke lokacije Uključivanje i isključivanje usluga lokacije Da biste u HTC One mogli utvrditi svoj položaj, potrebno je omogućiti izvore lokacije. 1. Pomjerite i otvorite Panel s obavijestima, te izaberite Postavke > Lokacija. 2.

Odaberite ili poništite izvore lokacije koje želite uključiti ili isključiti.

Google Maps O Google kartama Google karte će Vam omogućiti da utvrdite svoj trenutni položaj, pogledati aktualno stanje u prometu, te preuzeti detaljne upute kako stići do odredišta. Također pruža alatku za pretragu, gdje možete pronaći zanimljiva mjesta ili adresu na karti, ili pogledati mjesta sa razine ulice.

ƒƒ

eg

ƒƒ

Ako želite utvrditi svoju lokaciju pomoću Google Maps, trebat ćete omogućiti izvore lokacije. Aplikacija Google Maps ne podržava svaku zemlju i grad.

Uporaba karte Kada otvorite Google karte, možete lako naći svoju lokaciju na karti ili pogledati obližnja mjesta pomicanjem ili zumiranjem na karti.

Ako želite utvrditi svoju lokaciju pomoću Google Maps, trebat ćete omogućiti izvore lokacije. 1.

Otvorite aplikaciju Karte.

2.

Dodirnite za prikazivanje Vašeg trenutnog položaja. Plava točka ili prikazuje Vaš trenutni položaj na karti. Preuzeto sa htcfans.hr – zabranjena daljnja distribucija


96 Putovanja i karte

97 

3.

Up

Dodirnite za uključivanje ili isključivanje Kompasa. Ako je Kompas uključen, karta će prijeći na prikaz pod kutom, te će se automatski orijentirati ovisno o smjeru u kojem ste okrenuti.

1.

Traženje Vaših prijatelja pomoću Google Latitude (dostupno prema zemlji) Google Latitude® usluga lokacije omogućuje da podijelite lokaciju i statusne poruke sa svojim prijateljima. Također Vam omogućuje da pribavite upute kako doći na lokaciju Vaših prijatelja, slanje pojedinosti o Vašoj lokaciji putem email poruke i drugo.

2.

Na

Vaš položaj se ne dijeli automatski. Morate se prijaviti u Latitude, te pozvati svoje prijatelje da pogledaju Vašu lokaciju ili prihvatiti njihove pozivnice. Samo prijatelji koje ste izričito pozvali ili prihvatili mogu vidjeti Vaš položaj.

Pu

Pokretanje i prijava u Latitude

Pu

1.

Otvorite aplikaciju Karte.

2.

Razgledajući kartu dodirnite

Tr u

> Prijavi u Latitude.

U Latitude možete iz Karti pristupiti kadgod ste povezani na Internet. U Kartama dodirnite > Latitude.

Pu

HTC Car

1. 2.

Na putu s HTC Car Sada možete prilikom vožnje jednostavno koristiti HTC One za navigaciju prema cilju, za zabavu i za kontaktiranje ljudi do kojih Vam je stalo. Zahvaljujući HTC Car možete lako pristupiti glazbi, kartama, navigaciji i telefonskim govorima. 1. HTC Car će se odmah pokrenuti kada priključite HTC One u HTC set za vozilo. 2.

ƒ ƒ

3.

Klizite prstom gore ili dolje za prikaz toga, što možete raditi u HTC Car.

Prilikom uporabe aplikacije HTC Car se možete vratiti na glavni zaslon sa bilo kojeg zaslona tako što ćete pritisnuti . Kada uklonite HTC One iz HTC seta za vozilo, HTC Car će se automatski zatvoriti. Aplikaciju HTC Car možete zatvoriti i ručno tako, što ćete pritisnuti glavnom zaslonu. Preuzeto sa htcfans.hr – zabranjena daljnja distribucija

na

Slu

Izra apl 1. 2.


s

ne

97 Putovanja i karte

Uporaba glasovnih naredbi u HTC Car 1.

U HTC Car dodirnite zaslon s tri prsta za aktiviranje glasovnih naredbi.

Možete također dodirnuti Govor na glavnom zaslonu HTC Car. 2.

Provedite jednu od slijedećih radnji:

Nazovite nekoga

Recite „Zovi [ime osobe u adresaru]“

Pustite glazbu

Recite „Pusti [naziv pjesme, album, ime izvođača ili žanr]“

Pustite radio

Recite „Slušaj [naziv pjesme, ime izvođača ili žanr]“

Tražite štogod u karti

Recite „Nađi [naziv mjesta, adresa, vrsta mjesta]“

ti

j.

Puštanje glazbe u HTC Car 1.

U HTC Car dodirnite Glazba.

2.

Provedite jednu od slijedećih radnji:

ƒƒ Dodirnite ƒƒ Dodirnite

3.

a

za pretragu Vaše zbirke.

Dodirnite album, pjesmu ili popis za reprodukciju koji želite slušati.

Možete također pustiti glazbu tako, što ćete dodirnuti Govor na glavnom zaslonu, te izgovoriti što želite čuti. Primjerice, recite „Pusti Beethovenovu 5.“.

ar.

riti.

za pregledanje po kategorijama.

Slušanje Internet radija u aplikaciji TuneIn Izravno u HTC Car možete uživati u slušanju Internet radio stanica pomoću aplikacije TuneIn. 1. U HTC Car dodirnite Internet radio. 2.

Provedite jednu od slijedećih radnji: Preuzeto sa htcfans.hr – zabranjena daljnja distribucija


98 Putovanja i karte

ƒƒ Pregledajte dostupne stanice po kategorijama. ƒƒ Dodirnite za unos i pretragu stanica prema ključnim riječima kao 3.

Tr

što su ime izvođača ili tema.

Po tra

Dodirnite stanicu koju želite slušati.

Do pu do Ka

ƒƒ ƒƒ

Možete također naći Internet radio stanice tako, što ćete dodirnuti Govor na glavnom zaslonu, te izgovoriti što želite slušati. Primjerice, recite „Slušaj komediju“. Radi osiguranja glatke reprodukcije, TuneIn će unaprijed učitavati audio podatke (međuspremati) u HTC One prije puštanja stanice koju ste odabrali. Za određivanje količine audio podataka za prethodno učitavanje dodirnite i odaberite vrijeme međuspremanja.

Nađite put pomoću HTC Car HTC Car će vam pomoći naći put do Vašeg odredišta. Tražite obližnje restorane i druge stvari tijekom vikenda. HTC Car će Vam pružiti informacije koje trebate, tako da se nećete izgubiti.

Pretražite što je oko Vas Spremni ste za doživljaj Dovoljno je nekoliko dodira da brzo nađete zanimljiva mjesta u okolici. 1. U HTC Car dodirnite Navigacija. 2.

99 

Provedite jednu od slijedećih radnji:

ƒƒ Dodirnite kategoriju. ƒƒ Dodirnite i unesite vlastite ključne riječi za pretragu. Možete također tražiti mjesta tako, što ćete dodirnuti Govor na glavnom zaslonu, te izgovoriti što tražite. Primjerice, recite „Nađi parking“.

Traženje mjesta u HTC Car 1.

U HTC Car dodirnite Navigacija.

2.

Provedite jednu od slijedećih radnji:

Preuzeto sa htcfans.hr – zabranjena daljnja distribucija

3. 4.

Ka

To svij

Pri

Do

ƒƒ

ƒƒ

Up

ƒƒ ƒƒ ƒƒ

Pr

ƒƒ ƒƒ


e

ije

99 Putovanja i karte

Tražite novo mjesto

Dodirnite

Potražite prethodno traženo mjesto

Dodirnite Prethodno.

Dobijte upute za put iz nadolazećeg događaja u Kalendaru

. Unesite što tražite, te dodirnite

Dodirnite Sastanci. Dodirnite nadolazeći sastanak u listi.

3.

Dodirnite stavku za prikaz mjesta na karti.

4.

Dodirnite Pokreni kako biste dobili upute.

Kako ostati u vezi sa svojim kontaktima To što upravljate vozilo još ne znači da morate biti izolirani od ostatka svijeta. S HTC Car možete primati i upućivati pozive i primati obavijesti.

Prihvaćanje dolaznog poziva u HTC Car Dolazni poziv možete jednostavno primiti ili odbiti govorom ili dodirom.

ƒƒ Ako čujete glasovni upit, recite „da“ ili „ne“ za prihvaćanje ili odbijanje poziva.

ƒƒ Dodirnite Prihvati ili Odbij. Upućivanje poziva u HTC Car

ƒƒ Dodirnite Automat za biranje za otvaranje tipkovnice za pozivanje. ƒƒ Dodirnite Ljudi te pregledajte kategorije ili unesite i tražite ime. ƒƒ Dodirnite Govor i recite „Zovi“ i ime osobe. Primjerice, recite „Zovi Jennifer Singer“.

Prilagodba HTC Car

ƒƒ Za promjenu zadanog ponašanja HTC Car dodirnite Postavke. ƒƒ Za dodavanje više aplikacija u HTC Car dodirnite , te odaberite aplikaciju.

Preuzeto sa htcfans.hr – zabranjena daljnja distribucija

.


100 Google Play i druge aplikacije

101

Google Play i druge aplikacije

Ob

Preuzimanje aplikacija Preuzimanje aplikacija sa Google Play Google Play je mjesto gdje možete naći nove aplikacije za HTC One. Birajte iz široke ponude besplatnih i plaćenih aplikacija, od aplikacija za poboljšanje produktivnosti do aplikacija za zabavu i igara.

ƒƒ ƒƒ ƒƒ

Za kupnju plaćenih aplikacija potreban je Google Wallet™ servis za plaćanje. Prilikom kupnje aplikacije ćete biti pozvani da potvrdite metodu plaćanja.

Pre pos 1. 2. 3. 4. Za

Pr

Mo

Naziv aplikacije Play Store može biti drukčiji ovisno o Vašoj regiji. Mogućnosti kupnje aplikacija mogu se razlikovati ovisno o regiji.

Traženje i instaliranje aplikacije Ako instalirate aplikacije i upotrebljavate ih u HTC One, iste mogu zahtijevati pristup Vašim osobnim podacima ili određenim funkcijama i postavkama. Preuzimajte i instalirajte samo aplikacije u koje imate povjerenja. Budite oprezni prilikom preuzimanja aplikacija koje imaju pristup funkcijama ili značajnoj količini podataka u HTC One. Vi ste odgovorni za posljedice uporabe preuzetih aplikacija.

1. 2.

Prij da Ne

Va

1.

Otvorite aplikaciju Play Store.

2.

Pregledajte aplikacije ili tražite aplikaciju.

3.

Kada nađete aplikaciju koja Vam se sviđa, dodirnite je i pročitajte njezin opis i komentare korisnika.

Up

4.

Za preuzimanje ili kupnju aplikacije dodirnite Preuzmi (za besplatne aplikacije) ili tipku s cijenom (za plaćene aplikacije).

5.

Dodirnite Prihvati i preuzmi ili Prihvati i kupi.

Izv upo gra pom

Za aplikacije se ponekad objavljuju ažuriranja s poboljšanjima ili ispravkom pogrešaka. Za automatsko preuzimanje ažuriranja aplikacija dodirnite Dozvoli automatsko ažuriranje. Za otvaranje aplikacije idite na zaslon Sve aplikacije i dodirnite odgovarajuću aplikaciju. Preuzeto sa htcfans.hr – zabranjena daljnja distribucija

Pr

Up tren Do dru


te nje

101 Google Play i druge aplikacije

Obnavljanje aplikacija sa Google Play Prešli ste na novi telefon, zamijenili izgubljen ili ste proveli tvorničku obnovu postavki? Obnovite aplikacije koje ste već ranije preuzeli. 1. Otvorite aplikaciju Play Store. Dodirnite

3.

Klizite prstom na karticu Sve, te dodirnite aplikaciju koju želite obnoviti.

4.

Instalirajte aplikaciju.

Za više pojedinosti obratite se potpori servisa Google Play.

Preuzimanje aplikacija sa Interneta Možete preuzimati aplikacije izravno sa web stranica.

iji.

Aplikacije koje ste preuzeli sa web stranica mogu biti iz nepoznatih izvora. Radi zaštite HTC One i Vaših osobnih podataka, jako preporučujemo da preuzimate samo sa web stranica u koje imate povjerenja.

ji.

ati

p

zin

uću

> Moje aplikacije.

2.

1.

Otvorite web preglednik i idite na web stranicu gdje možete preuzeti željenu aplikaciju.

2.

Pratite upute na web stranici za preuzimanje aplikacije.

Prije instalacije preuzete aplikacije uvjerite se da ste postavili HTC One da dozvoljava instalaciju aplikacija trećih strana u Postavke > Sigurnost > Nepoznati izvori.

Važne aplikacije Uporaba sata Izvucite iz aplikacije Sat više nego samo datum i vrijeme. HTC One možete upotrebljavati i kao svjetski sat, koji će prikazivati datum i vrijeme u gradovima širom svijeta. Možete također postaviti alarme ili pratiti vrijeme pomoću štoperice ili tajmera.

Prognoza vremena Upotrebljavajte aplikaciju i miniaplikaciju Prognoza vremena za kontrolu trenutnog vremena i prognoze vremena za nekoliko narednih dana. Dodatno uz svoj trenutni položaj možete prikazivati i prognozu vremena za druge gradove širom svijeta. Preuzeto sa htcfans.hr – zabranjena daljnja distribucija


102 Google Play i druge aplikacije

Pregledanje kalendara Upotrebljavajte aplikaciju Kalendar za podsjećanje na događaje, sastanke i susrete. Ako ste prijavljeni uz svoje račune društvenih mreža, odgovarajući događaji će se pojaviti u Kalendaru.

Aplikacije za zabavu Gledanje videa na YouTube-u Pomoću aplikacije YouTube možete provjeriti što je popularno na ovim online stranicama za podjelu videa. 1.

Otvorite aplikaciju YouTube.

2.

Pregledajte listu video snimki ili tražite video.

3.

Kada nađete video koji Vam se sviđa, dodirnite ga.

4.

Prilikom gledanja video snimke možete:

103 2.

Vid kan gle

Bri 1. 2.

Slu

Apl

1.

ƒƒ Okrenuti HTC One na stranu kako biste gledali video preko cijelog zaslona.

ƒƒ Dodirnuti zaslon sa videom za pauzu ili nastavak gledanja, ili možete povući klizač radi prelaska na drugi dio videa.

ƒƒ Skrolati dolje po obavijesnom panelu videa ako želite pogledati opis, povezane video snimke ili pročitati mišljenja drugih gledatelja.

Radije biste pogledali video kasnije? Dodirnite > Dodaj u > Gledaj kasnije. Videu možete ponovo pristupiti s popisa Gledaj kasnije u profilu Vašeg računa. Dodirnite ikonu YouTube za povratak na glavni zaslon.

2.

ƒ ƒ

ƒ 3.

Pr

Prethodno učitavanje videa

Brin nep

Postavite aplikaciju YouTube tako da unaprijed učitava videa, tako da ih možete gledati bez prekidanja. Videa se prethodno učitavaju kada se HTC One puni i povezan je s Wi-Fi mrežom.

Up i ig pod

Za više informacija o prethodnom učitavanju videa se obratite potpori YouTube-a. 1. U aplikaciji YouTube dodirnite > Postavke > Prethodno učitav. Preuzeto sa htcfans.hr – zabranjena daljnja distribucija

Za 1.


103 Google Play i druge aplikacije 2. Odaberite vrste videa koje želite unaprijed učitavati. Videa se unaprijed učitavaju ako je na zaslonu Popisa za gledanje ili kanala koji pretplaćujete prikazana ikona . Kada videa budu spremna za gledanje, ikona će se promijeniti na .

Brisanje povijesti pretrage 1.

U aplikaciji YouTube dodirnite

2.

Dodirnite Traži > Izbriši povijest pretrage.

> Postavke.

Slušanje FM radija Aplikacija FM Radio će Vam omogućiti da pronađete i slušate omiljene radio stanice. Ako želite upotrebljavati FM Radio, morate prvo priključiti slušalice u zvučni konektor telefona HTC One. FM Radio koristi stereo slušalice kao antenu za FM radio valove. 1.

Otvorite aplikaciju FM Radio. Kada prvi put otvorite aplikaciju FM Radio, pokrenut će traženje lokalnih FM stanica koje možete slušati.

2.

Slušajući FM stanicu možete:

ƒƒ Dodirnuti ili za prelazak na slijedeću ili prethodnu stanicu. ƒƒ Povući klizač za određivanje frekvencije u FM pojasu. Dodirnite ili za fino podešavanje radio frekvencije.

ƒƒ Dodirnuti

za označavanje omiljenih radio stanica. Ako želite pogledati svoje ostale omiljene i zadane stranice, dodirnite .

3.

Za isključivanje FM radija dodirnite

.

Prijelaz na Način rada za djecu Brine Vas što bi upotrebljavajući HTC One, Vaša djeca mogla posjetiti neprigodne web stranice ili izmijeniti važne radne datoteke? Upotrebljavajte Način rada za djecu, kako bi se Vaša djeca mogla zabavljati i igrati igre koje odgovaraju njihovoj dobi, uz istovremenu zaštitu važnih podataka od slučajnog brisanja. Za više informacija o Načinu rada za djecu posjetite www.zoodles.com. 1. Otvorite aplikaciju Način rada za djecu.

Preuzeto sa htcfans.hr – zabranjena daljnja distribucija


104 Google Play i druge aplikacije

Kada prvi put upotrijebite Način rada za djecu, trebate načiniti ili se prijaviti uz svoj Zoodles™ račun. 2.

Na glavnom zaslonu Zoodles dodirnite profil koji ste kreirali za svoje dijete.

3.

Dodirnite ikone za pristup igrama i aplikacijama, puštanje snimljenih čitanja knjiga i drugo.

105

Pr

Up Kre Mic Kal

Kre

Kako mogu omogućiti djetetu pristup aplikacijama u Načinu rada za djecu?

1.

Možete odabrati kojim aplikacijama u HTC One će Vaše dijete moći pristupati u Načinu rada za djecu.

3.

1.

2.

Na glavnom zaslonu Zoodles dodirnite Upravljačka ploča za roditelje.

Na roditeljsku kontrolu možete prijeći i iz Postavke > Sigurnost > Način rada za djecu. 2.

Potvrdite akciju pomoću svoje postavke dječjeg ključa (crtanjem slova Z na zaslonu ili unosom godine rođenja djeteta).

3.

U odjelu Osnovne značajke dodirnite Aplikacije. Prikazat će se popis aplikacija koje su instalirane u HTC One.

4.

Dodirnite polje za označavanje pored aplikacije koju želite učiniti dostupnom za dijete u Zoodles. Želite primati ili blokirati dolazne pozive dok je telefon u Načinu rada za djecu? U odjelu Osnovne značajke dodirnite Postavke, te označite ili odznačite opciju Dozvoli dolazne pozive.

4.

Up 1. 2.

O rij

So za

Ur

Zatvaranje Načina rada za djecu Na glavnom zaslonu Zoodles dodirnite , te potvrdite akciju pomoću svoje postavke dječjeg ključa (crtanjem slova Z na zaslonu ili unosom godine rođenja djeteta).

Aplikacije za produktivnost

Preuzeto sa htcfans.hr – zabranjena daljnja distribucija

Iz za

O za

Pr za po


105 Google Play i druge aplikacije

ili

Praćenje zadataka Upotrebljavajte aplikaciju Zadaci za organiziranje i praćenje liste zadataka. Kreirajte zadatke u svom telefonu, te ih sinkronizirajte sa svojim Google i Microsoft Exchange ActiveSync računima. Svoje zadatke možete vidjeti i u Kalendaru.

Kreiranje zadatka 1.

Otvorite aplikaciju Zadaci.

2.

Za izbor računa u kojem želite kreirati zadatak dodirnite

3.

Dodirnite

e.

>

va

u

.

, te unesite pojedinosti zadatka.

Zadaci koji su kreirani pod Moji zadaci, mogu se povezati s kontaktom (dodirnite ) ili lokacijom (dodirnite ). 4.

Dodirnite Spremi.

Upravljanje zadacima 1.

Idite na popis koji sadrži zadatak.

2.

U popisu zadataka možete:

Označiti riješene zadatke

Dodirnite tipku za označavanje pored zadatka. Za pregled riješenih zadataka dodirnite > Pogledaj završeno.

Sortirati zadatke

Dodirnite zadatke.

Urediti zadatak

Dodirnite zadatak koji želite urediti, te dodirnite Uredi. Uredite pojedinosti zadatka, te dodirnite Spremi.

Izbrisati zadatak

Pritisnite i držite zadatak koji želite izbrisati, te dodirnite Izbriši.

Odgoditi zadatak

Pritisnite i držite zadatak s isteklim rokom, te dodirnite Odgodi. Odaberite kako dugo želite odgoditi zadatak.

Prebaciti zadatak u drugi popis

Zadatak možete prebaciti samo u drugi popis istog računa. Pritisnite i držite zadatak koji želite prebaciti, te dodirnite Premjesti u. Dodirnite popis zadataka u koji želite premjestiti zadatak.

> Sortiraj. Odaberite kako želite sortirati

Preuzeto sa htcfans.hr – zabranjena daljnja distribucija


106 Povezivanje na Internet

107

Povezivanje na Internet

4.

Podatkovna veza

6.

Kada prvi put uključite HTC One, trebao bi se automatski postaviti za korištenje podatkovne veze operatora mobilne mreže (ako je umetnuta SIM-kartica).

Up

5.

HTC One je dostupan ili u 3G ili LTE inačici, ovisno o Vašoj regiji i pružatelju mobilnih usluga. Trebat ćete LTE pretplatu za korištenje 4G/LTE mreže Vašeg pružatelja usluga za glasovne pozive i podatkovne usluge. Provjerite pojedinosti kod svoga pružatelja mobilnih usluga.

Uključivanje i isključivanje podatkovne veze Isključenjem podatkovne veze možete produžiti trajanje baterije, te uštedjeti novac za podatkovne prijenose. 1.

Pomjerite i otvorite Panel s obavijestima, te dodirnite

2.

Dodirnite prekidač Mobilne mreže Uklj./Isklj. radi uključivanja ili isključivanja podatkovnih prijenosa.

.

Ukoliko nemate uključene podatkovne prijenose a niste povezani ni u Wi-Fi mrežu, ne možete primati automatska ažuriranja email-a, računa društvenih mreža i druge informacije koje se sinkroniziraju.

Dodavanje nove pristupne točke Možete dodati nov Naziv pristupne točke (APN) u roamingu ili ako imate poteškoće s uspostavljanjem podatkovne veze. APN točke povezuju HTC One s podatkovnim mrežama za uporabu usluga kao što je mobilno pregledanje Interneta.

Ako koje sink

Ovd

ƒƒ ƒƒ ƒƒ ƒƒ ƒƒ ƒƒ ƒƒ ƒƒ

Ako mre rač

W

Ako „ho

Prije dodavanja nove podatkovne veze, pribavite od svog mobilnog operatora naziv i postavke pristupne točke (uključivo korisničko ime i lozinku, ako je potrebno). 1.

Pomjerite i otvorite Panel s obavijestima, te dodirnite

2.

Dodirnite Mobilna mreža > Nazivi pristupnih točaka.

3.

Na zaslonu APN točke dodirnite

.

> Novi APN.

Preuzeto sa htcfans.hr – zabranjena daljnja distribucija

Uk mr 1.


nje

ze

eti

ni

107 Povezivanje na Internet 4.

Unesite postavke APN-a.

5.

Dodirnite

6.

Odaberite novi APN na zaslonu APN točke.

> Spremi.

Upravljanje korištenjem podataka Ako imate ograničen plan prijenosa podataka, važno je pratiti aktivnosti i aplikacije koje uobičajeno šalju i primaju podatke, kao što je pretraživanje Interneta, sinkroniziranje online računa i slanje email poruka ili dijeljenja ažuriranja statusa. Ovdje je nekoliko primjera:

ƒƒ Streaming web videa i glazbe ƒƒ Slušanje Internet radija ƒƒ Igranje online igara ƒƒ Preuzimanje aplikacija, karti i datoteka ƒƒ Osvježavanje aplikacija radi ažuriranja informacija i novosti ƒƒ Slanje i sigurnosno kopiranja Vaših datoteka u online račun za pohranu ƒƒ Uporaba HTC One kao Wi-Fi hotspota ƒƒ Dijeljenje Vaše mobilne podatkovne veze putem USB tetheringa Ako želite smanjiti uporabu podatkovnih prijenosa, povežite se s Wi-Fi mrežom kadgod je moguće i smanjite učestalost sinkroniziranja online računa i email-a.

Wi‑Fi Ako želite koristiti Wi-Fi, morate imati pristup bežičnoj pristupnoj točki ili „hotspot-u“. Dostupnost i jačina Wi-Fi signala će varirati ovisno o objektima (kao što su zgrade ili zid između prostorija) kroz koje mora Wi-Fi signal proći.

Uključivanje Wi-Fi veze i povezivanje s bežičnom mrežom 1.

Pomjerite i otvorite Panel s obavijestima, te dodirnite

.

Preuzeto sa htcfans.hr – zabranjena daljnja distribucija


108 Povezivanje na Internet

109

2.

1.

Dodirnite prekidač Wi-Fi Uklj./Isklj. radi uključivanja ili isključivanja Wi-Fi veze.

Isključivanje obavijesti od nezaštićenih Wi-Fi mreža

2. 3. 4.

1.

Pomjerite i otvorite Panel s obavijestima, te dodirnite

.

5.

2.

Dodirnite prekidač Wi-Fi Uklj./Isklj. radi uključivanja Wi-Fi.

6.

3.

Dodirnite Wi-Fi.

4.

Prikazat će se lista pronađenih Wi-Fi mreža. Pritisnite i držite nezaštićenu Wi-Fi mrežu čije obavijesti želite zaustaviti, te dodirnite Zabrani obavijest o mreži.

5.

7. 8.

Ako želite deblokirati nezaštićenu mrežu, pritisnite i držite naziv mreže, te dodirnite Dozvoli obavijest o mreži.

Povezivanje s Wi-Fi mrežom putem WPS-a Ako upotrebljavate Wi-Fi router sa Wi-Fi zaštitom postavki (WPS), možete jednostavno povezati HTC One. 1. Pomjerite i otvorite Panel s obavijestima, te dodirnite . 2.

Dodirnite prekidač Wi-Fi Uklj./Isklj. radi uključivanja Wi-Fi.

3.

Dodirnite Wi-Fi.

4.

Dodirnite

> WPS Push, te pritisnite WPS gumb Vašeg Wi-Fi routera.

Ako želite upotrebljavati PIN metodu Wi-Fi zaštićenog povezivanja (WPS), dodirnite > Unos WPS PIN-a.

Automatsko prijavljivanje u javnu Wi-Fi mrežu (WISPr) Možete postaviti HTC One da se automatski prijavi u javnu Wi-Fi mrežu koju redovno upotrebljavate. Time ćete izbjeći dosadno posjećivanje web ovjere identiteta pružatelja Wi-Fi veze svaki put kada se povezujete s njegovom Wi-Fi mrežom. Samo dodajte svoje podatke za prijavu u postavke WISPr (roaming pružatelja usluge bežičnog Interneta). Pristupna točka Wi-Fi mreže treba potporu WISPr web portala. Obratite se pružatelju Wi-Fi veze za pojedinosti. Preuzeto sa htcfans.hr – zabranjena daljnja distribucija

Po (V

Do pris tvr

Prij

ƒƒ ƒƒ ƒƒ

Ob tak mo


že,

109 Povezivanje na Internet 1.

Pomjerite i otvorite Panel s obavijestima, te dodirnite

2.

Dodirnite Wi-Fi.

3.

Dodirnite

4.

U postavkama WISPr odaberite opciju Automatska prijava.

.

> Napredno.

5.

Dodirnite Postavke WISPr računa > Dodaj nov račun.

6.

Dodirnite svaku stavku na zaslonu za unos naziva pružatelja usluge, svog korisničkog imena (s cijelim nazivom domene) i lozinke.

7.

Dodirnite

8.

Uključite Wi-Fi i povežite se s javnom Wi-Fi mrežom.

ƒƒ ƒƒ

> Spremi.

Ako imate pristup na nekoliko javnih Wi-Fi mreža, možete dodati maksimalno pet setova podataka za prijavu u listu WISPr računa. U listi WISPr računa pritisnite i držite račun koji želite ukloniti ili urediti.

te

a.

oju re

Povezivanje u virtual private network (VPN) Dodajte virtualne privatne mreže (VPN), tako da se možete povezivati i pristupati izvorima unutar zaštićenih lokalnih mreža, kao što je mreža Vaše tvrtke. Prije povezivanja u lokalnu mrežu Vaše tvrtke možda ćete biti upitani za:

ƒƒ Instaliranje sigurnosnih certifikata ƒƒ Unos podataka za prijavu ƒƒ Preuzimanje i instaliranje određene VPN aplikacije u HTC One

Obratite se Vašem administratoru mreže za pojedinosti. HTC One mora također prvo uspostaviti Wi-Fi ili podatkovnu vezu prije nego što budete mogli pokrenuti VPN vezu.

Preuzeto sa htcfans.hr – zabranjena daljnja distribucija


110 Povezivanje na Internet

111 

Uporaba HTC One kao bežičnog routera

1.

Podijelite svoju podatkovnu vezu s drugim uređajima tako, što ćete pretvoriti HTC One u bežični router.

ƒƒ ƒƒ

3. 4.

Uvjerite se da je podatkovna veza uključena. Za uporabu ove usluge morate imati odobren podatkovni plan koji je od strane pružatelja mobilnih usluga povezan s Vašim računom.

1.

Pomjerite i otvorite Panel s obavijestima, te dodirnite

2.

Pod Bežične opcije i mreže dodirnite Više.

3.

Dodirnite Dijeljenje mobilne mreže > Postavke prijenosnog Wi-Fi hotspota.

4.

Unesite naziv routera ili upotrijebite zadani naziv routera.

5.

Odaberite vrstu zaštite i postavite lozinku (ključ) za bežični router. Ako u postavkama Sigurnosti odaberete Nema, ne morate unositi lozinku.

.

Lozinka je ključ koji drugi trebaju unijeti u svoje uređaje kako bi se mogli povezati i koristiti HTC One kao bežični router. 6.

2.

5.

Po ra

Ako put

Odaberite opciju Prijenosni Wi-Fi hotspot kako biste uključili bežični router.

HTC One je spreman za uporabu kao bežični router kada se u statusnoj traci pojavi .

Dijeljenje Internet veze Vašeg telefon putem USB tetheringa Nemate vezu na Internet u svom računalu? Nema problema. Upotrijebite podatkovnu vezu HTC One za povezivanje na Internet.

ƒƒ ƒƒ ƒƒ

1. 2. 3.

Instalirajte najnoviju inačicu HTC Sync Managera u svoje računalo kako biste se uvjerili da u HTC One imate ažurne USB upravljačke programe. Uvjerite se da je u HTC One umetnuta SIM-kartica. Moguće je da ćete trebati dodati USB tethering u svoj podatkovni plan, što može predstavljati dodatne troškove. Obratite se svom pružatelju mobilnih usluga za pojedinosti.

Preuzeto sa htcfans.hr – zabranjena daljnja distribucija

4.


a

ko

111 Povezivanje na Internet

1.

Pomjerite i otvorite Panel s obavijestima, te dodirnite

2.

Uvjerite se da su uključeni mobilni podaci.

3.

Pod Bežične opcije i mreže dodirnite Više.

4.

Dodirnite Dijeljenje mobilne mreže > Postavke USB mreže > USB tethering. Ako često prelazite između USB tetheringa i Prosljeđivanja Interneta, odaberite Domišljato dijeljenje mreže za automatsko uključivanje vrste povezivanja koju trebate kadgod povežete HTC One s Vašim računalom.

5.

Povežite HTC One s Vašim računalom pomoću isporučenog USB kabla. Kada se HTC One slijedeći put poveže s računalom, pamtit će Vaše postavke.

Povezivanje na Internet posredstvom računala Ako trenutno nemate pristup na Internet u HTC One, i tako možete ići online putem Internet veze Vašeg računala.

ƒƒ ƒƒ

aci

i.

.

Instalirajte najnoviju inačicu HTC Sync Managera u svoje računalo kako biste se uvjerili da u HTC One imate ažurne USB upravljačke programe. Moguće je da ćete trebati isključiti firewall lokalne mreže. Također, ako se računalo povezuje na Internet putem PPP (primjerice Dial UP, xDSL ili VPN), Prosljeđivanje Interneta će podržavati samo TCP protokol.

1.

Pomjerite i otvorite Panel s obavijestima, te dodirnite

2.

Pod Bežične opcije i mreže dodirnite Više.

3.

Dodirnite Dijeljenje mobilne mreže > Postavke USB mreže > Prosljeđivanje Interneta.

.

Ako često prelazite između USB tetheringa i Prosljeđivanja Interneta, odaberite Domišljato dijeljenje mreže za automatsko uključivanje vrste povezivanja koju trebate kadgod povežete HTC One s Vašim računalom. 4.

Povežite HTC One s Vašim računalom pomoću isporučenog USB kabla. Kada se HTC One slijedeći put poveže s računalom, pamtit će Vaše postavke. Preuzeto sa htcfans.hr – zabranjena daljnja distribucija


112 Bežično dijeljenje

113 

Bežično dijeljenje

2.

Povezivanje Bluetooth naglavnog seta Možete slušati glazbu pomoću Bluetooth stereo naglavnog seta ili možete upućivati bežične pozive pomoću kompatibilnog Bluetooth naglavnog seta.

ƒƒ ƒƒ

3. 4. 5.

Ako želite slušati glazbu pomoću naglavnog seta, isti mora podržavati A2DP Bluetooth profil.

Ra

Prije povezivanja naglavnog seta morate isti postaviti u vidljiv režim, kako bi ga HTC One mogao pronaći. Pogledajte upute za uporabu naglavnog seta za pojedinosti.

1.

1.

Pomjerite i otvorite Panel s obavijestima, te dodirnite

2.

Ako je Bluetooth isključen, dodirnite prekidač Uklj./Isklj. radi uključivanja Bluetooth-a.

3.

Dodirnite Bluetooth. Otvorit će se zaslon Bluetooth.

4.

Ako u prikazanoj listi nema Vašeg naglavnog seta, dodirnite dodirnite Skeniraj za osvježavanje liste.

5.

Kada se naziv Vašeg naglavnog seta pojavi u odjelu Dostupni uređaji, dodirnite ga. HTC One će se automatski upariti s naglavnim setom i status veze naglavnog seta će se prikazati u odjelu Upareni uređaji.

.

2. 3. 4. 5.

, te

Pr

HTC Blu kale

Ako automatsko uparivanje ne uspije, unesite šifru koja je isporučena uz naglavni set. Kada je Bluetooth naglavni set povezan sa HTC One, ikona Bluetooth-a će se pojaviti u statusnoj traci.

Ponovno povezivanje Bluetooth naglavnog seta

1. 2. 3.

Standardno možete lako ponovno povezati svoj naglavni set tako, što ćete uključiti Bluetooth u HTC One, te uključiti naglavni set.

4.

Međutim, možda ćete trebati ručno uspostaviti vezu ako je naglavni set u međuvremenu korišten s drugim Bluetooth uređajem.

5. 6.

Uvjerite se da je naglavni set u dostupnom načinu rada. Pogledajte upute za uporabu naglavnog seta za pojedinosti. 1.

Pomjerite i otvorite Panel s obavijestima, te dodirnite

.

Preuzeto sa htcfans.hr – zabranjena daljnja distribucija


113 Bežično dijeljenje 2.

Ako je Bluetooth isključen, dodirnite prekidač Uklj./Isklj. radi uključivanja Bluetooth-a.

3.

Dodirnite Bluetooth. Otvorit će se zaslon Bluetooth.

4.

Dodirnite naziv Vašeg naglavnog seta u odjelu Upareni uređaji.

5.

Ako se pojavi poziv da unesete šifru, pokušajte 0000 ili 1234, ili pogledajte je li šifra navedena u dokumentaciji naglavnog seta.

Raskid uparivanja 1.

Pomjerite i otvorite Panel s obavijestima, te dodirnite

2.

Ako je Bluetooth isključen, dodirnite prekidač Uklj./Isklj. radi uključivanja Bluetooth-a.

3.

Dodirnite Bluetooth. Otvorit će se zaslon Bluetooth.

4.

Za raskid uparivanja dodirnite uređaji.

5.

Dodirnite Raskini uparivanje.

.

pored uređaja u odjelu Upareni

Prijem datoteka putem Bluetooth-a HTC One će Vam omogućiti prijem raznovrsnih datoteka putem Bluetooth-a, uključivo fotografije, pjesme, kontaktne informacije, događaje kalendara i dokumente kao što su PDF datoteke. Pogledajte dokumentaciju uređaja za informacije o slanju putem Bluetooth-a. 1.

Pomjerite i otvorite Panel s obavijestima, te dodirnite

2.

Ako je Bluetooth isključen, dodirnite prekidač Uklj./Isklj. radi uključivanja Bluetooth-a.

3.

Dodirnite Bluetooth. Otvorit će se zaslon Bluetooth.

4.

Dodirnite Bluetooth naziv Vašeg uređaj pri vrhu zaslona kako bi HTC One postao vidljiv za okolne Bluetooth uređaje.

5.

Na uređaju sa kojeg šaljete datoteke pošaljite jednu ili više datoteka u HTC One.

6.

Ako se pojavi poziv, prihvatite zahtjev za uparivanje u HTC One i u uređaju sa kojeg šaljete datoteke. Možda će se pojaviti i poziv da unesete istu šifru, ili da potvrdite automatski generiranu šifru u oba uređaja. Nakon toga ćete primiti Bluetooth zahtjev za ovjeru identiteta.

.

Preuzeto sa htcfans.hr – zabranjena daljnja distribucija


114 Bežično dijeljenje 7.

Dodirnite Upari.

8.

Kada HTC One primi obavijest o zahtjevu za prijenos datoteke, pomjerite Panel s obavijestima dolje, dodirnite obavijest o dolaznoj datoteci, te dodirnite Prihvati.

9.

Kada se datoteka prenese, prikazat će se obavijest. Pomjerite Panel s obavijestima dolje i dodirnite odgovarajuću obavijest.

Što će se dogoditi kada otvorite primljenu datoteku ovisi o vrsti datoteke:

ƒƒ Medijske datoteke i dokumenti obično se otvaraju izravno u

115 

Uk 1. 2. 3.

Em

kompatibilnoj aplikaciji. Primjerice, ako otvorite pjesmu, pustit će se u aplikaciji Glazba.

ƒƒ Za datoteku vCalendar odaberite kalendar u koji želite spremiti događaj i dodirnite Uvezi. vCalendar će se dodati u događaje Kalendara.

ƒƒ Za datoteku vCard kontakta odaberite želite li importirati jedan, nekoliko

1.

ili sve kontakte u svoj adresar.

2.

Dijeljenje sadržaja pomoću NFC-a S ugrađenim NFC-om (near field communication) u HTC One u tren oka možete podijeliti sadržaj s drugim NFC mobilnim uređajima. Pošaljite web stranice, fotografije, kontaktne informacije i drugo tako, što ćete prisloniti stražnje strane HTC One i drugog uređaja jednu uz drugu.

NFC možete također upotrijebiti za beskontaktno plaćanje. Obratite se svom pružatelju mobilnih usluga za više informacija o dostupnosti NFC usluga plaćanja.

Preuzeto sa htcfans.hr – zabranjena daljnja distribucija

Prik koj će


115 Bežično dijeljenje

Uključivanje i isključivanje NFC-a 1.

Pomjerite i otvorite Panel s obavijestima, te dodirnite

2.

Pod Bežične opcije i mreže dodirnite Više.

3.

Dodirnite NFC.

.

Emitiranje sadržaja Uvjerite se da su oba uređaja otključana, te da imaju uključene značajke NFC. Ako je drugi uređaj opremljen i Android Beam značajkom, uvjerite se da je ista također uključena.

aj i 1.

Prikazujući na zaslonu sadržaj koji želite podijeliti, pridržite HTC One uz drugi uređaj stražnjim stranama prema sebi. Nakon uspostavljanja veze će se začuti zvučno upozorenje i oba uređaja će kratko vibrirati.

2.

Dodirnite zaslon.

ko

Prikazani sadržaj će se prikazati na drugom zaslonu. Za određene stavke koje ste podijelili (primjerice kontaktne informacije), na prijemnom uređaju će se pojaviti dodatne upute kako ih spremiti.

Preuzeto sa htcfans.hr – zabranjena daljnja distribucija


116 Žigovi i autorska prava

117 

Žigovi i autorska prava

bilo kor

©2013 HTC Corporation. Sva prava pridržana. HTC, HTC logo, HTC quietly brilliant logo, HTC BlinkFeed, HTC Sense, HTC Watch i HTC Zoe su robni ili uslužni žigovi HTC Corporation. Google, Google logo, Android, Android logo, Android Market, Google Apps, Google Calendar, Google Checkout, Google Earth, Google Latitude, Google Maps, Google Play, Google Talk, Google Wallet, Gmail, Picasa i YouTube su žigovi Google Inc. Microsoft, Windows, ActiveSync, Excel, Outlook, PowerPoint, Windows Media i Windows Vista su ili registrirani žigovi ili žigovi Microsoft Corporation u Sjedinjenim Američkim Državama i/ili u drugim zemljama. Bluetooth® zaštitna riječ i logotipi su registrirani žigovi Bluetooth SIG, Inc. Wi-Fi® je registrirani žig Wireless Fidelity Alliance, Inc. LTE je žig European Telecommunications Standards Institute (ETSI). Beats, BeatsAudio i b logo su žigovi Beats Electronics, LLC. Facebook je žig Facebook, Inc. Twitter je žig Twitter, Inc. i koristi se pod licencom. FLICKR i FLICKR Dots logo su žigovi i/ili registrirani žigovi Yahoo! Inc. DLNA i DLNA disc logo su žigovi ili registrirani žigovi Digital Living Network Alliance. Sva prava pridržana. Neovlašteno korištenje je strogo zabranjeno. iPhone, iTunes i Mac su žigovi Apple Computer, Inc. Polaris Office je žig Infraware, Inc. Svi drugi gore navedeni nazivi tvrtki, proizvoda i servisa su robni žigovi, registrirani robni žigovi ili uslužni žigovi njihovih vlasnika. Softver HTC Sync Manager se može upotrebljavati s materijalima koji su zaštićeni žigovima, koji materijali su Vaše vlasništvo ili imate ovlaštenje za njihovo korištenje i/ili kopiranje. Neovlašteno korištenje i/ili kopiranje zaštićenog materijala može biti povreda autorskih zakona u Sjedinjenim Američkim Državama i/ili drugim državama/regijama. Povredom američkih i međunarodnih autorskih prava se možete izložiti teškoj kazni u civilnom i/ ili kaznenom postupku. HTC Corporation ne snosi nikakvu odgovornost za Preuzeto sa htcfans.hr – zabranjena daljnja distribucija

Prik teh ili p se p pre sad

Nit obl snim koj


117 Žigovi i autorska prava bilo kakve štete ili gubitke (izravne ili neizravne) koji mogu nastati uslijed korištenja ovog softvera. Prikazi zaslona, koji su ovdje sadržani, su simulirani. HTC ne odgovara za tehničke niti izdavačke greške ili propuste koji su ovdje sadržani, niti slučajne ili posljedične štete koje proizlaze iz otpremanja ovog materijala. Informacije se pružaju „kako jesu“, bez jamstva bilo koje vrste, i mogu se promijeniti bez prethodnog upozorenja. HTC također zadržava pravo bilo kada izmijeniti sadržaj ovog dokumenta bez prethodnog upozorenja. Niti jedan dio ovog dokumenta ne može se kopirati ili prenositi u bilo kojem obliku ili na bilo koji način, elektronski ili mehanički, uključivo fotokopiranje, snimanje i spremanje u arhivski sustav, ili prijevod na bilo koji jezik u bilo kojem obliku bez prethodne pisane suglasnosti od strane HTC-a.

Preuzeto sa htcfans.hr – zabranjena daljnja distribucija


Preuzeto sa htcfans.hr – zabranjena daljnja distribucija


Sigurnosni i propisni prirucnik

Preuzeto sa htcfans.hr – zabranjena daljnja distribucija


2 Sigurnosni i propisni prirucnik

Pročitajte prije uporabe uređaja BATERIJA NAKON RASPAKIRANJA NEĆE BITI POTPUNO NAPUNJENA.

Zaštita privatnosti Neke zemlje zahtijevaju da se omogući potpun pristup zabilježenim telefonskim govorima.

Važne informacije o zaštiti zdravlja i sigurnosne informacije Prilikom korištenja ovog proizvoda treba poštovati dolje navedene mjere opreza, da biste izbjegli eventualnu zakonsku odgovornost za nanesenu štetu. Sačuvajte i poštujte sve sigurnosne i radne upute proizvoda. Poštujte sva upozorenja u uputama za uporabu proizvoda. Radi smanjenja opasnosti od oštećenja zdravlja, udara električnom strujom, požara ili oštećenja uređaja, poštujte slijedeće mjere opreza.

Električna sigurnost Ovaj proizvod se može koristiti samo sa napajanjem iz njemu namijenjene baterije ili izvora napajanja. Drugi način korištenja može biti opasan i poništava bilo koje uvjerenje koje je pruženo za ovaj proizvod.

Mjere opreza radi ispravne instalacije uzemljenja UPOZORENJE: Povezivanje sa neispravno uzemljenim uređajem može telefonu prouzrokovati udar električnom strujom. Ovaj proizvod se isporučuje sa USB kablom za povezivanje sa stolnim ili prijenosnim računalom. Prije povezivanja proizvoda s računalom provjerite da li je računalo uredno uzemljeno. Napojni kabel stolnog ili prijenosnog računala opremljen je vodičem uzemljenja i utikačem sa uzemljenjem. Utikač mora biti priključen u odgovarajuću utičnicu koja je ispravno ugrađena i uzemljena sukladno svim lokalnim zakonima i drugim propisima.

Mjere opreza za izvor napajanja  Koristite ispravan eksterni izvor napajanja Proizvod treba napajati samo iz odgovarajućeg tipa izvora napajanja koji je naveden na natpisnoj tabli sa nominalnom električnom snagom. Ako niste sigurni koji izvor napajanja se zahtijeva, obratite se ovlaštenom pružatelju usluga ili lokalnom

Preuzeto sa htcfans.hr – zabranjena daljnja distribucija


Sigurnosni i propisni prirucnik

3

energetskom društvu. Kod proizvoda koji se napaja pomoću baterije ili drugog izvora, potrebne informacije ćete naći u priloženim uputama za uporabu. Ovaj proizvod biste trebali koristiti samo sa slijedećim njemu namijenjenim izvorima napajanja. Punjač: HTC, model TC U250, TC E250, TCB250, TC A250  Rukujte oprezno sa modulom baterije Ovaj proizvod sadrži litij-jon-polimersku ili litij-jonsku bateriju. Prilikom pogrešnog ophođenja sa modulom baterije prijeti opasnost od požara i opekotina. Ne pokušavajte otvarati ili popravljati modul baterije. Modul baterije ne rasklapajte, ne gnječite, ne probadajte, ne izlažite kratkom spoju kontakte ili strujna kola, ne bacajte u vatru ili vodu niti ga izlažite toplotama većim od 60 ˚C (140 ˚F). UPOZORENJE: Prilikom neispravne zamjene baterije prijeti opasnost od eksplozije. Da biste smanjili opasnost od požara i opekotina, bateriju ne rasklapajte, ne gnječite, ne probadajte, ne izlažite kratkom spoju vanjske kontakte, ne izlažite toplotama većim od 60 ˚C (140 ˚F) i ne bacajte u vatru ili vodu. Prilikom zamjene koristite samo propisani tip baterije. Stare baterije reciklirajte ili likvidirajte prema lokalnim propisima ili referentnom priručniku koji je isporučen uz proizvod.

 Posebno budite oprezni  Čuvajte uređaj na suhom mjestu i izvan dosega vode ili bilo kojih drugih tekućina, pošto bi moglo doći do kratkog spoja.  Telefon bi trebalo povezivati samo sa proizvodima koji su označeni logotipom USB-IF ili imaju izveden program suglasnosti sa USB-IF.  Ako iz baterije ističe tekućina::  Spriječite kontakt tekućine sa kožom ili odjećom. Ako je već došlo do kontakta, odmah operite mjesto dodira čistom vodom i potražite liječnika.  Spriječite dodir tekućine sa očima. Ako je već došlo do kontakta, NE TRLJAJTE oči; odmah ih isperite čistom vodom i potražite liječnika. Preuzeto sa htcfans.hr – zabranjena daljnja distribucija


4 Sigurnosni i propisni prirucnik  Pazite da baterija koja curi ne dođe u dodir sa vatrom, pošto prijeti opasnost od požara ili eksplozije.

Mjere opreza za izravno sunčevo zračenje Čuvajte proizvod izvan mjesta sa previsokom vlagom u zraku i ekstremnim toplotama. Ne ostavljajte proizvod ili njegovu bateriju u vozilu ili na mjestima gdje toplota prelazi 60 ˚C (140 ˚F), primjerice na instrumentalnoj ploči vozila, na parapetu prozora ili iza stakla koje je dugo izloženo izravnom sunčevom zračenju ili jakom ultravioletnom zračenju. Moglo bi doći do oštećenja proizvoda, pregrijevanja baterije ili oštećenja vozila.

Opasnost od oštećenja sluha UPOZORENJE: Korištenje slušalica i dugotrajno slušanje prekomjerno glasne glazbe može prouzročiti trajno oštećenje sluha. NAPOMENA: Za Francusku su otvorene slušalice (navedene dolje) za korištenje sa ovim telefonom testirane i ispunjavaju zahtjeve za razinu tlaka zvuka, koje određuje nadležna norma NF EN 50332-1:2000 ili NF EN 50332-2:2003 sukladno odredbama za Francusku L. 5232-1.  Slušalice, proizvođač društvo HTC, model Max-300.

Sigurnost u zrakoplovu Obzirom na moguće ometanje navigacijskog sustava zrakoplova i njegove komunikacijske mreže od strane ovog proizvoda, korištenje funkcija telefonije ovog uređaja na palubi zrakoplova u većini zemalja je protuzakonito. Ako želite koristiti ovaj uređaj na palubi zrakoplova, ne zaboravite da telefon prebacite u režim Zrakoplov.

Ograničenje korištenja u opasnom okruženju Ne koristite ovaj proizvod na benzinskim postajama, u skladištima goriva, kemijskim pogonima ili na mjestima gdje se izvodi detonacija, dalje na mjestima sa potencijalno eksplozivnim okruženjem, kao što su oblasti gdje se crpi gorivo, skladišta goriva, potpalublja brodova, kemijski pogoni, sredstva za prijevoz ili čuvanje goriva ili kemikalija i oblasti, u kojima se u zraku nalaze kemikalije ili čestice kao što su žitarice, prašina ili metalne čestice. Imajte na umu da iskre mogu u takvom okruženju prouzrokovati eksploziju ili požar, što može prouzročiti oštećenje zdravlja ili čak

Preuzeto sa htcfans.hr – zabranjena daljnja distribucija


Sigurnosni i propisni prirucnik

5

smrt.

Eksplozivno okruženje Ako se nalazite u sredini gdje prijeti opasnost od eksplozije ili gdje se nalaze zapaljivi materijali, uređaj bi trebao biti isključen i njegov korisnik treba poštivati sve upute i znakove. Iskre mogu u takvom okruženju prouzrokovati požar ili eksploziju i ozljedu ili čak smrt. Preporučujemo korisnicima da ne koriste ovaj uređaj na mjestima gdje se crpi gorivo, kao što su servisne stanice ili benzinske postaje. Korisnici ne bi trebali zaboraviti na poštovanje ograničenja koja se tiču korištenja visokofrekventnih uređaja u skladištima goriva, kemijskim pogonima ili na mjestima gdje se izvodi detonacija. Oblasti sa potencijalno eksplozivnim okruženjem su često, međutim ne uvijek, vidljivo označene. U njih se ubrajaju oblasti, gdje se crpi gorivo, potpalublja brodova, sredstva za prijevoz ili čuvanje goriva ili kemikalija, te oblasti, u kojima se u zraku nalaze kemikalije ili čestice kao što su žitarice, prašina ili metalne čestice.

Sigurnost cestovnog prometa Radi smanjenja opasnosti od nastajanja nezgode, neophodno je neprekidno posvećivati punu pažnju upravljanju. Korištenje telefona prilikom upravljanja vozila (čak i sa hands-free setom) dekoncentrira vozača i može prouzročiti nezgodu. Morate poštovati lokalne zakone i propise koji ograničavaju korištenje bežičnih uređaja prilikom upravljanja vozila.

Mjere opreza za izlaganje visokofrekventnom zračenju  Ne koristite telefon u blizini metalnih konstrukcija (primjerice čelične konstrukcije zgrada).  Ne koristite telefon u blizini izvora jakog elektromagnetskog polja, kao što su mikrovalne pećnice, zvučnici, televizor i radio.  Koristite samo originalnu opremu koju je odobrio proizvođač ili opremu koja ne sadrži nikakve metale.  Koristeći neoriginalnu opremu koju nije odobrio proizvođač možete povređivati lokalne propise za izlaganje visokofrekventnom zračenju, što treba izbjeći.

Ometanje rada medicinske opreme Ovaj proizvod može prouzročiti pogrešan rad medicinske aparature. U većini bolnica i zdravstvenih ustanova korištenje ovog uređaja je zabranjeno. Ako koristite bilo kakvu medicinsku aparaturu, obratite se njezinom proizvođaču da biste utvrdili da li je dovoljno Preuzeto sa htcfans.hr – zabranjena daljnja distribucija


6 Sigurnosni i propisni prirucnik zaštićena od eksternog visokofrekventnog zračenja. U dobivanju istih informacija vam može pomoći liječnik. Isključite vaš telefon u zdravstvenim ustanovama gdje su objavljena pravila koja vas pozivaju da tako učinite. Bolnice i zdravstvene ustanove mogu koristiti aparaturu koja je osjetljiva na eksterno visokofrekventno zračenje.

Slušni uređaji Neki digitalni bežični telefoni mogu ometati određene slušne uređaje. U slučaju takve interferencije, obratite se pružatelju usluga ili nazovite klijentski servis i savjetujte se o mogućim alternativama.

Električna sigurnost  Oprema  Koristite samo odobrenu opremu.  Ne povezujte sa nekompatibilnim proizvodima ili opremom.  Povezivanje u automobilu Potražite profesionalan savjet ako želite povezati sučelje telefona sa električnim sustavom vozila.  Pokvareni i oštećeni proizvodi  Ne pokušavajte rastavljati telefon ili njegovu opremu.  Servisne radove ili popravke telefona ili njegove opreme može provesti samo kvalificirano osoblje

Opće mjere opreza Jedino vi sami ste odgovorni za to, kako koristite telefon i za bilo kakve posljedice njegovog korištenja. Ako je korištenje telefona zabranjeno, uvijek ga morate isključiti. Korištenje telefona podleže mjerama opreza koje su namijenjene za zaštitu korisnika i njihovog okruženja..  Ne pritiskajte uređaj prekomjerno Ne pritiskajte zaslon i uređaj prekomjerno da biste izbjegli njihovo oštećenje; prije nego što sjednete, izvadite uređaj iz stražnjeg džepa hlača. Preporučuje se također da stavite uređaj u zaštitni omot, te da za kretanje po zaslonu koristite samo prste. Zaslon koji je napukao uslijed pogrešne manipulacije nije zaštićen jamstvom.  Štitite telefon  Sa telefonom i opremom uvijek pažljivo rukujte i čuvajte ih na čistom mjestu bez prašine.  Ne izlažite telefon niti njegovu opremu otvorenom plamenu ili zapaljenim duhanskim proizvodima.  Telefon niti njegovu opremu ne puštajte na zemlju, ne bacajte Preuzeto sa htcfans.hr – zabranjena daljnja distribucija


Sigurnosni i propisni prirucnik

7

niti ih savijajte.  Za čišćenje telefona i njegove opreme ne koristite agresivne kemikalije, sredstva za čišćenje niti aerosole.  Telefon niti njegovu opremu ne bojite.  Telefon niti njegovu opremu ne pokušavajte rastaviti, to smije raditi samo ovlašteno osoblje.  Telefon i njegovu opremu spremite u okruženje s toplotom od 0 do 40°C.  Što se tiče likvidiranja elektronskih uređaja, postupajte sukladno lokalnim propisima.  Ne nosite telefon u stražnjem džepu, pošto bi se mogao slomiti ako sjednete na njega. Oštećenja koja zahtijevaju popravku U slijedećim slučajevima isključite proizvod iz el. utičnice i zamolite ovlaštenog servisnog tehničara ili isporučitelja za stručnu popravku:  Proizvod je izložen kiši ili tekućini, pao je, zadobio je udar ili je oštećen.  Proizvod se evidentno pregrijeva.  Proizvod unatoč poštivanju uputa za uporabu ne radi normalno. Izbjegnite utjecaj toplote Proizvod se ne bi trebao nalaziti u blizini izvora toplote, kao što su radijatori, akumulatori toplote, peći ili drugi uređaji (uključujući pojačivače), koji oslobađaju toplotu. Izbjegnite utjecaj vlage Proizvod nikada ne koristite na kiši, u blizini lavaboa niti u drugom vlažnom okruženju ili u okruženju s visokom razinom vlage u zraku. Ako se proizvod navlaži, ne pokušavajte ga sušiti u pećnici niti sušilici, pošto bi se mogao oštetiti. Izbjegnite korištenje uređaja nakon ekstremnih promjena toplote Ako prenosite uređaj između okruženja sa ekstremnim razlikama u toploti i razini vlage, na površini i unutar uređaja može doći do kondenzacije vode. Radi sprečavanja oštećenja uređaja, prije korištenja dovoljno dugo sačekajte da vlaga ispari. UPOZORENJE: Prilikom prenošenja uređaja iz okruženja s niskom toplotom u topliju sredinu ili obratno, prije uključenja uvijek sačekajte da uređaj postigne toplotu okruženja. Spriječite ulazak predmeta u proizvod Nikada ne stavljajte nikakve predmete u slotove niti u druge otvore proizvoda. Isti slotovi i otvori namijenjeni su za ventilaciju. Preuzeto sa htcfans.hr – zabranjena daljnja distribucija


8 Sigurnosni i propisni prirucnik Ovi otvori ne smiju biti ni na koji način pokriveni ili blokirani.  Postavke jačine zvuka Prije uporabe slušalica ili druge zvučne opreme smanjite jačinu zvuka uređaja.  Čišćenje Prije čišćenja isključite proizvod iz izvora električne struje. Ne koristite tečna sredstva za čišćenje niti aerosole. Za čišćenje koristite vlažnu krpu, međutim za čišćenje LCD ekrana NIKADA ne koristite vodu.  Mala djeca Ne ostavljajte telefon niti njegovu opremu u blizini male djece niti im dozvoljavajte da se sa njime igraju. Mogla bi ozlijediti sebe ili nekog drugog, a isto tako bi mogla slučajno oštetiti telefon. Vaš telefon sadrži male dijelove s oštrim ivicama, koji dijelovi mogu prouzročiti ozljedu ili se mogu odvojiti, te time nastaje opasnost od davljenja..  Ozljede koje nastaju ponavljanim pokretom Radi minimalizacije rizika nastanka RSI prilikom pisanja poruka ili igranja igrica na vašem telefonu:  Ne tiskajte telefon suviše  Tipke pritiskajte lagano  Elektrostatičko pražnjenje Ne dodirujte metalne konektore SIM-kartice.  Poziv u nuždi Ovaj telefon, slično kao i drugi bežični telefoni, koristi radio signale koji ne mogu jamčiti vezu u svim uvjetima. Zato se prilikom poziva u nuždi ne možete u potpunosti pouzdati ni u jedan bežični telefon.

Identifikacije za kontrolne organe U svrhe kontrolne identifikacije ovaj proizvod ima dodijeljen broj modela PN07100. Radi osiguranja trajno pouzdanog i sigurnog rada uređaja, sa proizvodom PN07100 koristite samo dolje navedenu opremu. Baterija ima dodijeljen broj modela BN07100. NAPOMENA: Ovaj proizvod je namijenjen za korištenje sa odobrenim ograničenim izvorom napajanja klase 2 jednosmjernom strujom od 5V i izvorom napajanja od maksimalno 1A.

Preuzeto sa htcfans.hr – zabranjena daljnja distribucija


Sigurnosni i propisni prirucnik

Obavještenje Europske Unije Proizvodi sa oznakom CE u skladu su sa zahtjevima smjernice R&TTE (99/5/EC), smjernice EMC (2004/108/EC) i smjernice o niskom naponu (2006/95/EC), koje je izdala Komisija Europske Zajednice. Suglasnost sa ovim smjernicama pretpostavlja poštivanje slijedećih europskih normi (u zagradi su navedene odgovarajuće međunarodne norme):  EN 50360  EN 62209-1  EN 62209-2  EN 62311  EN 62479  EN 60950-1  EN 301 489-1  EN 301 489-3  EN 301 489-7  EN 301 489-17  EN 301 489-24  EN 301 511  EN 301 908-1  EN 300 328  EN 300 440-1   EN 300 440-2  EN 302 291-2  EN 302 291-1  EN 301 893  EN 301 908-13

Ovaj uređaj se može koristiti u slijedećim zemljama: AT

BE

BG

CH

CY

CZ

DE

EE

ES

FI

FR

GB

GR

HU

IE

IT

IS

LI

LT

LU

LV

MT

NL

NO

PL

PT

RO

SE

SI

SK

TR

Obavještenje FCC (Federal Communications Commission) Ovaj uređaj odgovara 15. dijelu FCC propisa. Korištenje ima Preuzeto sa htcfans.hr – zabranjena daljnja distribucija

DK

9


10 Sigurnosni i propisni prirucnik slijedeća dva uvjeta: (1) Ovaj uređaj ne može izazivati štetno ometanje i (2) ovaj uređaj mora podnijeti bilo kakvo vanjsko ometanje, uključivo ometanje slučajnim zahvatom. Ovaj uređaj je ispitan i utvrđeno je da ispunjava ograničenja za digitalne uređaje klase B prema 15. dijelu propisa FCC. Ista ograničenja namijenjena su za to, da pružaju primjerenu mjeru zaštite od štetnog učinka prilikom instaliranja u stambenoj oblasti. Ovaj uređaj generira, koristi, te može zračiti radio-frekventnu energiju, a ako se ne ugradi i ne koristi u skladu sa uputama, može imati negativan utjecaj na radio komunikaciju. Međutim, ne može se jamčiti da se prilikom određene montaže neće pojaviti ometanje. Ako ovaj uređaj zaista ometa radio ili TV prijem, što se može utvrditi tako što ćete isključiti i ponovo uključiti uređaj, pozivamo korisnika da pokuša ukloniti ometanje pomoću jedne ili više od slijedećih mogućnosti:  promijenite orijentaciju ili položaj antene za prijem signala;  udaljite uređaj od prijemnika;  uključite uređaj u mrežnu utičnicu iz napojnog kruga u koji nije priključen prijemnik;  obratite se prodavatelju ili servisnom tehničaru TV ili radio prijemnika. Modifikacije FCC zahtijeva da korisnik bude izviješten o tome, da bilo kakve izmjene ili popravke izvedene na uređaju, a koje nisu izričito odobrene od strane društva HTC, mogu poništiti važenje dozvole da korisnik koristi uređaj. Izjava o utjecaju radiofrekventnog zračenja FCC  Ovaj odašiljač iskazuje suglasnost tehnologija Bluetooth i WLAN sa propisnim zahtjevima. Ovaj odašiljač se ne smije postavljati u zajednički prostor niti smije raditi zajedno sa bilo kakvom drugom antenom ili odašiljačem.  Ovaj uređaj ispunjava ograničenja FCC na emitirano radiofrekventno zračenje koje je određeno za nekontrolirano okruženje.

Informacije o specifičnoj mjeri apsorpcije Glava: 0.536 W/kg na 10 g (CE), 0.514 W/kg na 1 g (FCC) Tijelo: 0,636 W/kg na 10 g (CE), 1.024 W/kg na 1 g (FCC)

Preuzeto sa htcfans.hr – zabranjena daljnja distribucija


Sigurnosni i propisni prirucnik

11

Rad prilikom nošenja uz tijelo Ovaj uređaj je ispitan za tipičan rad prilikom nošenja uz tijelo. Neophodno je poštivati minimalnu udaljenost između tijela korisnika i uređaja, uključivo antenu:  1 cm radi zadovoljavanja propisa u svezi emitiranja radio frekvencija u SAD-u.  1,5 cm radi zadovoljavanja propisa u svezi emitiranja radio frekvencija u Europi. Spone za pojas, futrole i slična oprema koju su proizvele treće strane, te koja se koristi sa ovim uređajem, ne bi trebala sadržati nikakve metalne dijelove. Oprema koja se koristi uz tijelo, a ne ispunjava ove zahtjeve, ne zadovoljava propise u svezi emitiranja radio frekvencija i ne bi se trebala koristiti. Koristite samo isporučenu ili odobrenu antenu. Neovlaštene antene, uređenja ili dodatci mogu imati nepoželjan utjecaj na kvalitetu govora, oštetiti telefon ili dovesti do povrede propisa. Ne koristite telefon sa oštećenom antenom. Ako oštećena antena dođe u dodir sa kožom, to može izazvati manju opekotinu. Ako trebate novu antenu, kontaktirajte lokalnog prodavatelja.

Telecommunications & Internet Association (TIA) – sigurnosne informacije Elektrostimulatori Asociacija Health Industry Manufacturers Association preporučuje da se između ručnog bežičnog telefona i elektrostimulatora održava minimalna udaljenost od 15 cm, da ne bi dolazilo do eventualnog ometanja rada elektrostimulatora. Ove preporuke su u skladu sa neovisnim istraživanjima i preporukama programa Wireless Technology Research. Osobe sa elektrostimulatorima bi trebale poštivati slijedeće upute:  Osobe sa elektrostimulatorima bi trebale poštivati slijedeće upute:  Uključen telefon UVIJEK držite na udaljenosti od minimalno 15 cm od elektrostimulatora.  Nemojte nositi telefon u džepu na grudima.  Koristite uho koje je na drugoj strani nego što je elektrostimulator, da biste minimalizirali mogućnost interferencije. U slučaju i najmanje sumnje da dolazi do interferencije, odmah isključite telefon. Upozorenje OEEU Smjernica Evropskog parlamenta i savjeta o Otpadnim električnim Preuzeto sa htcfans.hr – zabranjena daljnja distribucija


12 Sigurnosni i propisni prirucnik i elektronskim uređajima (OEEU), koja je stupila na snagu 13. februara 2003. godine, predstavlja značajnu promjenu u ophođenju sa električnim uređajem nakon završetka njegovog vijeka trajanja. Cilj iste smjernice je prije svega sprečavanje nastanka OEEU i dalje potpora ponovnog korištenja. Logo OEEU (koje je prikazano lijevo) na proizvodu ili njegovom omotu znači da ovaj proizvod ne smije biti bačen zajedno sa komunalnim otpadom. Odgovorni ste za likvidaciju svih otpadnih električnih i elektronskih uređaja putem određenih mjesta za prikupljanje i reciklažu takvog opasnog otpada. Odvojenim sakupljanjem i urednom reciklažom otpadnih električnih i elektronskih uređaja u vrijeme likvidacije možemo doprinijeti zaštiti prirodnih izvora. Urednom reciklažom otpadnih električnih i elektronskih uređaja osigurat će se očuvanje ljudskog zdravlja i okoliša. Više informacija što se tiče likvidiranja i reciklaže otpadnih električnih i elektronskih uređaja i deponija možete dobiti u svojoj općini, kod službe za likvidiranje komunalnog otpada, u radnji u kojoj ste kupili ovaj uređaj ili od proizvođača. Sukladnost sa zahtjevima smjernice RoHS Ovaj proizvod je u skladu sa zahtjevima smjernice Europskog parlamenta i Vijeća 2002/95/ES od 27. siječnja 2003. godine o ograničavanju korištenja određenih opasnih materija u električnim i elektronskim uređajima (RoHS), pročišćeni tekst.

Preuzeto sa htcfans.hr – zabranjena daljnja distribucija


宏達國際電子股份有限公司 HTC Corporation

23, Xinghua Rd., Taoyuan 330, Taiwan

IZJAVA O SUGLASNOSTI Namijenjeno za EU Za slijedeći uređaj: Smartphone (Opis proizvoda) HTC One (Marketinški naziv proizvoda) PN07100 (Naziv proizvoda) HTC Corporation (Naziv proizvođača) No.23, Xinghua Rd., Taoyuan City, Taoyuan County 330, Taiwan. (Adresa proizvođača) Ovim se potvrđuje da uređaj ispunjava neophodne zahtjeve članka 3 smjernice R&TTE 1999/5/ES, ako se koristi u namijenjene svrhe, te se poštuju slijedeće norme: 1. Zdravlje (članak 3.1.a smjernice R&TTE) Pozitivne norme: EN 50360: 2001 + AC :2006 + A1: 2012 / EN 62311: 2008 / EN 62479: 2010 / EN 62209-1: 2006 / -2: 2010 2. Sigurnost (članak 3.1.a smjernice R&TTE) Pozitivne norme: EN 60950-1:2006+A11:2009+A1:2010+A12:2011 3. Elektromagnetska kompatibilnost (članak 3.1.b smjernice R&TTE) Pozitivne norme: EN 301 489-1 V1.9.2 / -3 V1.4.1 / -7 V1.3.1 / -17 V2.1.1 / 24V1.5.1 4. Učinkovito korištenje radio frekventnog spektra (članak 3.2 smjernice R&TTE) Pozitivne norme: EN 300 328 V1.7.1 / EN 301 893 V1.6.1 / EN 300 440-1 V1.6.1 EN 300 440-2 V1.4.1 / EN 301 908-1 V5.2.1 / -2 V5.2.1 / -13 V5.2.1 EN 301 511 V9.0.2 / EN 302 291-1 V1.1.1 / -2 V1.1.1

Osoba koja je odgovorna za ovu izjavu:

Philip Blair (Ime i potpis) Product Director (Položaj/dužnost) Velika Britanija (Mjesto)

29.1.2013. god. (Datum)

Preuzeto sa htcfans.hr – zabranjena daljnja distribucija


91H02208-00M Rev.A

htc.com Preuzeto sa htcfans.hr – zabranjena daljnja distribucija

Htc one  
Htc one  
Advertisement