Page 1

HTC Desire 310/ HTC Desire 310 dual sim Uputstvo Sigurnosni i propisni prirucnik

HR


HTC Desire 310/ HTC Desire 310 dual sim Uputstvo


1  Oznake koje se koriste u ovim uputama

Oznake koje se koriste u ovim uputama U ovim uputama za uporabu koristimo slijedeće simbole radi označavanja korisnih i važnih informacija: Ovo je napomena. Napomena često pruža dodatne informacije, primjerice što će se dogoditi ako odlučite poduzeti određenu radnju ili odustati od iste. Napomena također pruža informacije koje se mogu odnositi samo na određene situacije. Ovo je savjet. Savjet Vam pruža alternativne mogućnosti kako provesti određeni korak ili proceduru, ili Vas obavještava o mogućnosti koja se može pokazati korisna. Ovo pokazuje važne informacije koje su Vam potrebne radi provođenja određene zadaće ili osposobljavanja određene značajke. Ovo prikazuje sigurnosno upozorenje, tj. informaciju koja Vam je potrebna radi izbjegavanja potencijalnih problema.


2 Upoznavanje

3 

Upoznavanje

St

HTC Desire 310/HTC Desire 310 dual sim

Sk 1. 2.

3.

Vr

1. 2. 3. 4. 5. 6.

NAPAJANJE GLASNOĆA Prednji fotoaparat Slušalica Priključak slušalica s mikrofonom 3,5 mm USB priključak

Ako želite koristiti zaštitu zaslona, ne pokrivajte i ne blokirajte senzor približavanja. Za uređaj HTC Desire 310/HTC Desire 310 dual sim može se kupiti specijalna zaštita zaslona, koja već ima mali otvor za senzor.

1. 2.


m

3 Upoznavanje

Stražnji poklopac Skidanje stražnjeg poklopca 1.

Uhvatite HTC Desire 310/HTC Desire 310 dual sim čvrsto prednjom stranom prema dolje.

2.

Prstom otvorite stražnji poklopac pomoću malog otvora u donjem dijelu uređaja HTC Desire 310/HTC Desire 310 dual sim.

3.

Polako odvojite poklopac od telefona i skinite ga.

Vraćanje stražnjeg poklopca Kako ne bi došlo do oštećenja tipki GLASNOĆA, ne pritiskajte te tipke prilikom vraćanja stražnjeg poklopca. 1.

Poravnajte stražnji poklopac u gornjem dijelu uređaja HTC Desire 310/ HTC Desire 310 dual sim.

2.

Pritisnite bočne strane i donji dio stražnjeg poklopca uz HTC Desire 310/ HTC Desire 310 dual sim, kako bi se poklopac zaključao na svom mjestu.


4 Upoznavanje

Poklopac će glasno škljocnuti kada se zaključa.

SIM kartica Uređaj HTC Desire 310 koristi microSIM karticu. MicroSIM kartica sadrži Vaš broj telefona, informacije o uslugama i memoriju za čuvanje kontakata iz telefonskog imenika i tekstualnih poruka.

5 

3.

Va

HTC Desire 310 dual sim ima dva utora za SIM-kartice. Utor 1 podržava WCDMA i GSM. Utor 2 podržava GSM. 1.

Umetanje SIM-kartice Upotrebljavajte samo standardnu microSIM. Umetanje malih SIM kartica (primjerice nanoSIM s adapterom ili preuređenih SIM-kartica) može prouzročiti neispravno umetanje kartice ili oštećenje utora za karticu. 1.

Skinite stražnji poklopac.

2.

Prije umetanja micro SIM kartice prvo izvadite bateriju. / Umetnite SIMkarticu u bilo koji utor za SIM-karticu, kako pokazuje slika. Ako imate još jednu SIM-karticu, umetnite je u drugi utor. Prilikom umetanja pazite da SIM-kartica bude okrenuta pozlaćenim kontaktima prema dolje.

2. 3.

M

Me i gl

Um 1. 2. 3.


Mjoš

5 Upoznavanje

3.

Pritisnite SIM-karticu dok ne škljocne na svom mjestu.

Vađenje SIM-kartice Prije vađenja SIM-kartice ne zaboravite isključiti uređaj HTC Desire 310/HTC Desire 310 dual sim. 1.

Skinite stražnji poklopac.

2.

Izvadite bateriju.

3.

Izvucite SIM-karticu iz utora za SIM-karticu.

Memorijska kartica Memorijsku karticu upotrebljavajte za spremanje fotografija, video snimki i glazbe.

Umetanje memorijske kartice 1.

Skinite stražnji poklopac.

2.

Prije umetanja microSD™ kartice ne zaboravite izvaditi bateriju.

3.

Umetnite microSD karticu u utor za memorijsku karticu pozlaćenim kontaktima prema dolje, te je ugurajte unutra.


6 Upoznavanje

7 

Um

Kor rez 1. 2.

Vađenje memorijske kartice Ako želite izvaditi memorijsku karticu dok je uređaj HTC Desire 310/HTC Desire 310 dual sim uključen, morate prvo isključiti memorijsku karticu, kako biste spriječili uništenje ili oštećenje datoteka koje se nalaze na memorijskoj kartici. 1. Idite na Postavke i dodirnite stavku Memorija. 2.

Dodirnite stavku Isključi SD karticu.

Pu

Pre HTC

Vađenje memorijske kartice 1.

Skinite stražnji poklopac.

2.

Prije vađenja microSD kartice ne zaboravite izvaditi bateriju.

3.

Pritisnite memorijsku karticu kako bi iskočila iz utora.

Baterija Vađenje baterije 1.

Skinite stražnji poklopac.

2.

Prstom podignite bateriju iz prostora za bateriju.

1.


7 Upoznavanje

Umetanje baterije Koristite samo originalne baterije koje su isporučene uz uređaj ili kao rezervni dijelovi koje preporučujemo. 1. Skinite stražnji poklopac. 2.

Umetnite bateriju (mjedenim kontaktima naprijed) u prostor za bateriju.

ko oj

Punjenje baterije Preporučujemo da napunite bateriju prije nego što uključite HTC Desire 310/ HTC Desire 310 dual sim i počnete ga koristiti. ƒƒ Za punjenje telefona koristite isključivo isporučeni punjač i USB kabel. Za punjenje baterije koristite samo punjač i USB kabel koji su isporučeni uz uređaj HTC Desire 310/HTC Desire 310 dual sim. Ako je baterija preslaba, punite je pomoću punjača, a ne pomoću kabelske veze s računalom putem USB kabela. ƒƒ Ne vadite bateriju iz uređaja HTC Desire 310/HTC Desire 310 dual sim tijekom punjenja pomoću mrežnog punjača ili punjača za vozilo. 1.

Priključite manji kraj USB kabla u USB konektor.


8 Upoznavanje

9  2. 3.

Že sv

Up du

Min dob

2.

Priključite drugi kraj USB kabla u punjač.

3.

Priključite punjač u električnu utičnicu, čime će početi punjenje baterije. ƒƒ Iz sigurnosnih razloga baterija zbog pregrijevanja može prekinuti punjenje. ƒƒ Ako koristite Internet i punite bateriju, HTC Desire 310/HTC Desire 310 dual sim se može zagrijevati. To je normalno. ƒƒ Kada se uređaj napuni, isključite punjač iz utičnice radi uštede energije.

Uključivanje i isključivanje

ƒƒ J m i S s

ƒƒ Ž n i

Nak sta

Ako ras pre

Uključivanje uređaja Pritisnite tipku NAPAJANJE. Kada prvi put uključite uređaj HTC Desire 310/HTC Desire 310 dual sim, morat ćete zadati postavke.

Pr 1. 2.

Isključivanje uređaja 1.

Ako je zaslon isključen, pritisnite tipku NAPAJANJE i ponovno ga uključite. Ako je vaš displej zaštićen zaslonom zaključavanja, morate ga otključati.


9 Upoznavanje 2.

Pritisnite i držite nekoliko sekundi tipku NAPAJANJE.

3.

U ponudi mogućnosti dodirnite Isključi.

Želite li neke brze upute za korištenje svog telefona? Upoznavanje telefona HTC Desire 310/HTC Desire 310 dual sim Miniaplikacija Savjeti i pomoć će Vam pomoći da tijekom nekoliko sekundi dobijete što više od svog uređaja HTC Desire 310/HTC Desire 310 dual sim. ƒƒ Je li Vam se nekada činilo da ne koristite svoj telefon maksimalno? U miniaplikaciji Savjeti i pomoć možete iskoristiti korisnički prijatne upute i doznati što trebate. Teme variraju od osnovnih do naprednih, a izvor Savjeti i pomoć na Početnom zaslonu čak preporučuje teme koje bi Vam se mogle dopasti. ƒƒ Želite li odmah utvrditi kako se štogod može uraditi? Jednostavno napišite nekoliko ključnih riječi i pogledajte jasne i ažurne odgovore izravno u uređaju HTC Desire 310/HTC Desire 310 dual sim. Nakon otvaranja aplikacije Savjeti i pomoć sa Početnog zaslona, dodirnite stavku > Savjeti i pomoć. Ako sadržaj miniaplikacije Saveti i pomoć još niste preuzeli ili ako je na raspolaganju ažuriran sadržaj, jednostavno dodirnite link za preuzimanje i preuzmite ga. Ako želite promijeniti postavke miniaplikacije Saveti i pomoć, dodirnite stavku > Ažuriraj postavke.

Pretraga u službi Savjeti i pomoć 1.

U službi Savjeti i pomoć dodirnite

2.

Dodirnite rezultat pretrage, ako želite skočiti izravno na tu stavku.

, te unesite riječi koje želite tražiti.


10 Postavke telefona

11 

Postavke telefona

Pr A

Prve postavke Vašeg novog telefona Kada prvi put uključite telefon HTC Desire 310, bit ćete pozvani da zadate postavke. Pogledajte postavke uređaja i odaberite svoju vezu na Internet, prijavite se na svoj Google® račun, itd.

Us prij lok ubr fot

Instalacija ažuriranja Kada je uključena veza na Internet i na raspolaganju je novo ažuriranje softvera, primit ćete obavijest. 1.

Otvorite panel Obavijesti i dodirnite obavijest o ažuriranju sustava.

1.

2.

Ako ne želite preuzeti ažuriranje putem podatkovne veze, odaberite mogućnost Ažuriraj samo putem Wi-Fi-ja.

3.

Dodirnite stavku Preuzmi.

ƒƒ A p z

4.

Nakon završetka preuzimanja odaberite mogućnost Instaliraj sada, te dodirnite U redu.

Nakon ažuriranja, uređaj HTC Desire 310/HTC Desire 310 dual sim će se ponovno pokrenuti. ƒƒ Ako želite saznati više o HTC Get Started i HTC računu, pogledajte Pomoć i FAQ na stranicama HTC Get Started (www.htcsense.com/help/). ƒƒ Ako ste sa svoga starog telefona prenijeli sadržaj, kao što su pozadine i tonovi zvona, uporabom HTC Get Started za osobnu prilagodbu i preuzimanje sadržaja iste vrste sa web lokacije promijeniti će se postavke na Vašem novom telefonu. ƒƒ Neke funkcije koje se povezuju na Internet, kao što su službe prema mjestu gdje se nalazite ili automatsko sinkroniziranje on-line računa, mogu prouzročiti dodatne naknade za podatkovni prijenos. Međutim, to Vas ne mora brinuti. Iste stavke se mogu uključiti ili isključiti i kasnije u postavkama.

ƒƒ I 2. 3. 4.

5.

6. 7. 8.


11 Postavke telefona

Prijenos sadržaja iz telefona sa sustavom Android U svom starom telefonu sa sustavom Android™ preuzmite HTC Alat za prijenos i upotrijebite ga za prijenos sadržaja u nov telefon HTC. U vrste lokalno spremljenog sadržaja u starom telefonu, koje alat može prenijeti, ubrajaju se kontakti, poruke, događaji kalendara, knjižne oznake, glazba, fotografije i videa. Mogu se prenijeti i neke postavke. ƒƒ Trebate Android inačice 2.3 ili novije, kako biste na Vašem starom telefonu mogli upotrebljavati HTC alat za prijenos. ƒƒ Ako Vaš stari telefon ima Android inačice 2.2 ili ranije, morate uspostaviti prijenos putem Bluetooth® veze. Za više pojedinosti pogledajte Prijenos sadržaja iz starog telefona putem Bluetootha. 1.

Postupajte na neki od slijedećih načina:

ƒƒ Ako prvi put provodite postavljanje novog telefona HTC, odaberite prijenos sadržaja, te odaberite mogućnost Prijenos iz starog telefona na zaslonu Postavke telefona. ƒƒ Idite na Postavke i dodirnite stavku Prenesi sadržaj. 2.

Odaberite želite li provesti prijenos iz starog telefona HTC Android ili drugog telefona sa sustavom Android.

3.

Dodirnite stavku Kompletan prijenos.

4.

Postupajte prema koracima koji su prikazani u novom telefonu za preuzimanje, instalaciju i otvaranje HTC Alata za prijenos sa Google Play™ u stari telefon.

5.

Kada se u starom telefonu prikaže PIN kod, uvjerite se da se isti PIN kod pokazao i u novom telefonu, te nakon toga nastavite.

Ako se PIN kod ne pokaže, moguće je da se Vaš stari telefon ne može povezati s novim telefonom. Ako dođe do toga, u novom telefonu dodirnite stavku Ne može se uspostaviti veza, kako biste iskoristili Bluetooth za prijenos kontakata iz svog starog telefona. 6.

U svom starom telefonu odaberite vrste sadržaja koje želite prenijeti, te dodirnite Počni.

7.

Pričekajte dok se prijenos završi.

8.

U oba telefona dodirnite Gotovo.


12 Postavke telefona

Nemate Internet vezu na starom telefonu? Ne brinite. Na starom telefonu uključite Wi-Fi®, te se povežite s hotspotom koji vidite na novom HTC telefonu. Nakon toga ćete trebati preuzeti HTC alat za prijenos sa HTC stranica putem svog web preglednika. 1. Nakon uključivanja Wi-Fi veze povežite svoj stari telefon s hotspotom koji je prikazan na Vašem novom telefonu (primjerice „HTC alat za prijenos 1234“). 2.

Idite na Postavke > Sigurnost, te odaberite opciju Nepoznati izvori, kako biste omogućili preuzimanje i instalaciju alatke putem web preglednika.

3.

Pristupite stranicama HTC pomoću svog web preglednika. Ovisno o vrsti Android telefona koji imate:

ƒƒ Web preglednik će automatski otvoriti HTC web stranice ako koristite telefon HTC. ƒƒ Ako koristite drugi Android telefon, morate pomjeriti i otvoriti Panel s obavijestima, te dodirnuti Prijavi se na Wi-Fi mrežu. 4.

Na HTC stranicama dodirnite tipku za preuzimanje.

5.

Ponovo pomjerite i otvorite Panel s obavijestima, te pričekajte dok se ne pojavi obavijest da se Transfer_tool.apk preuzima.

6.

Dodirnite obavijest Transfer_tool.apk za instalaciju HTC alata za prijenos.

7.

Kada se instalacija završi, otvorite HTC alat za prijenos.

8.

Odaberite vrste sadržaja koje želite prenijeti, te dodirnite Započni.

9.

Pričekajte dok se prijenos ne završi.

Prijenos sadržaja sa iPhone-a Ako imate iPhone®, možete brzo i jednostavno prenijeti svoje kontakte, poruke i drugi sadržaj pomoću HTC Sync Managera. Za više pojedinosti pogledajte Prijenos sadržaja iz iPhone-a u Vaš telefon HTC. Ako želite prenijeti samo kontakte, možete također upotrijebiti Bluetooth vezu. Za više pojedinosti pogledajte Transferring content from your old phone through Bluetooth.

13 

Pr pu

Upo And sta i dr

1.

ƒƒ A p s

ƒƒ P 2. 3. 4. 5. 6.

Ka HT

Osi kon

Si sr


m

ko a.

e

os.

13 Postavke telefona

Prijenos sadržaja iz starog telefona putem Bluetootha Upotrijebite Bluetooth za prijenos kontakata iz iPhone-a, telefona s inačicom Android sustava 2.2 (ili ranijom), ili drugih vrsta telefona. Ovisno o modelu Vašeg starog telefona, u Vaš novi HTC telefon ćete moći prenijeti ne samo kontakte, već i druge vrste podataka, kao što su događaji u kalendaru i tekstualne poruke. Za prijenos drugih vrsta sadržaja iz iPhone-a upotrijebite HTC Sync Manager. 1.

Provedite jednu od slijedećih radnji:

ƒƒ Ako prvi put zadajete postavke na svom novom HTC telefonu, odaberite prijenos sadržaja, te na zaslonu telefona s postavkama odaberite Prenesi sa starog telefona. ƒƒ Prijeđite na Postavke, te dodirnite Prenesi sadržaj. 2.

Dodirnite iPhone ili dodirnite Drugo, te odaberite naziv i model svog starog telefona.

3.

Uključite Bluetooth na starom telefonu i postavite ga u vidljiv režim.

4.

Pratite upute prikazane na zaslonima Vašeg starog i novog telefonu kako biste ih uparili.

5.

Odaberite vrste sadržaja koje želite prenijeti.

6.

Pričekajte dok se prijenos ne završi.

Kako prenijeti kontakte u HTC Desire 310/ HTC Desire 310 dual sim Osim uporabe HTC alata za prijenos, postoje i drugi načini kako dodati kontakte i drugi sadržaj u HTC Desire 310/HTC Desire 310 dual sim. Sinkroniziranje s računalom

Upotrijebite HTC Sync Manager za sinkroniziranje kontakata, dokumenata, popisa za reprodukciju i drugih stavki između HTC Desire 310/HTC Desire 310 dual sim i Vašim Windows® ili Mac® računalom. Također ga možete upotrijebiti za prijenos kontakata, poruka ili drugog sadržaja iz iPhone-a u svoje računalo, te iz računala u Vaš HTC Desire 310/ HTC Desire 310 dual sim.


14 Postavke telefona

Gmail™

15 

Google® kontakti se u HTC Desire 310/HTC Desire 310 dual sim preuzimaju nakon što se prijavite uz svoj Google račun. Isto tako možete kreirati Google kontakte izravno iz HTC Desire 310/HTC Desire 310 dual sim.

Računi društvenih mreža

Prijavite se uz svoje omiljene društvene mreže radi sinkroniziranja kontaktnih informacija.

Microsoft® Exchange ActiveSync®

HTC Desire 310/HTC Desire 310 dual sim može sinkronizirati Vaše radne kontakte s Microsoft Exchange ActiveSync poslužiteljem Vašeg radnog mjesta.

Kontakti u telefonu

Kontakte možete kreirati i izravno u HTC Desire 310/HTC Desire 310 dual sim, ako ih ne želite spremati na svoje online račune.

SIM kartica

Kopirajte sve kontakte sa SIM kartice u HTC Desire 310/HTC Desire 310 dual sim.

Prijenos fotografija, videa i glazbe između telefona i računala

poh

Po

Poč

pos

ƒƒ K k p i d

ƒƒ M z

ƒƒ K z d m

Postoje dva načina kako prenijeti medije sa ili na Vaše računalo. ƒƒ Povežite HTC Desire 310/HTC Desire 310 dual sim sa svojim računalom. Vaše računalo će prepoznati telefon kao bilo koju USB memoriju, te između njih možete kopirati medije. ƒƒ Preuzmite i upotrijebite HTC Sync Manager softver na svom računalu. Možete ga jednostavno postaviti tako, da automatski prenosi glazbu, fotografije i videa iz HTC Desire 310/HTC Desire 310 dual sim u Vaše računalo. Isto tako možete sinkronizirati popise za reprodukciju između računala i HTC Desire 310/HTC Desire 310 dual sim. Ako imate iPhone, možete ga povezati i prenijeti stavke fotoaparata (fotografije i video snimke) na svoje računalo. Nakon toga ponovo povežite HTC Desire 310/HTC Desire 310 dual sim i kopirajte ih. Dosta Vam je čuvanja kopija svojih medija na nekoliko mjesta? Upotrijebite online pričuvne servise za spremanje svojih medija na jedno mjesto, kako biste im mogli pristupati bilo gdje – sa svoga računala, sa HTC Desire 310/ HTC Desire 310 dual sim i sa drugih mobilnih uređaja. Prvo provjerite koji online računi za pohranu su dostupni na HTC Desire 310/ HTC Desire 310 dual sim, te se prijavite uz taj koji želite upotrebljavati. Za prijavu uz neki račun pomjerite i otvorite Panel s obavijestima, te dodirnite

Po

Žel sig stv

Pom su

ƒƒ D is

ƒƒ D u

ƒƒ D z

ƒƒ D 3


kge

đu

e

/

10/

e

15 Postavke telefona > Računi i sinkronizacija > . Za pristup medijima u Vašoj online pohrani upotrijebite aplikaciju Galerija.

Početni zaslon Početni zaslon je mjesto, gdje HTC Desire 310/HTC Desire 310 dual sim postaje zbilja Vaš. ƒƒ Kada uključite i postavite HTC Desire 310/HTC Desire 310 dual sim, kao glavni Početni zaslon će se prikazati Pregled događaja. Možete ga prilagoditi za prikazivanje objava na Vašim društvenim mrežama, naslova iz Vaših omiljenih novina i drugih stavki. Za više detalja pogledajte Pregled događaja na Početnom zaslonu. ƒƒ Možete također promijeniti aplikacije na traci prečaca u dnu Početnog zaslona. Pogledajte Prilagođavanje trake prečaca. ƒƒ Klizite prstom lijevo po zaslonu i prikazat će Vam se drugi početni zaslon za dodavanje Vaših omiljenih aplikacija, miniaplikacija i drugih stavki, tako da Vam budu uvijek pri ruci. A ako trebate više panela početnog zaslona, možete ih dodati. Za više detalja pogledajte Osobna prilagodba.

Dodirnite

radi povrata na glavni Početni zaslon.

Pogledajte svoje postavke Želite promijeniti ton zvona, postaviti Wi-Fi povezivanje ili poboljšati sigurnost HTC Desire 310/HTC Desire 310 dual sim? Ovo i mnoge druge stvari možete učiniti u Postavkama. Pomjerite Panel s obavijestima radi njegova otvaranja, te dodirnite su neke od osnovnih postavki koje možete promijeniti:

. Ovo

ƒƒ Dodirnite prekidač Uklj./Isklj. pored stavki kao što je Wi-Fi za uključivanje ili isključivanje iste stavke. Dodirnite samu stavku ako želite urediti njezine postavke. ƒƒ Dodirnite Zvuk ako želite postaviti ton zvona, odabrati zvučni profil ili urediti zvučne postavke za dolazne pozive. ƒƒ Dodirnite Osobna prilagodba ako želite promijeniti pozadinu Početnog zaslona, stil zaključanog zaslona i drugo. ƒƒ Dodirnite Sigurnost za sigurnosne postavke HTC Desire 310/HTC Desire 310 dual sim, primjerice zaključavanje zaslona.


16 Postavke telefona

17 

Ažuriranje softvera na HTC Desire 310/ HTC Desire 310 dual sim

P te

HTC Desire 310/HTC Desire 310 dual sim može provjeriti ima li novih ažuriranja softvera, te Vas o tome izvijestiti. Također možete ručno provjeriti nema li dostupnih ažuriranja softvera.

O

Instaliranje ažuriranja softvera

Na

Ako je uključena veza na Internet i ima ažuriranja softvera na raspolaganju, u statusnoj traci će se prikazati ikona obavijesti o ažuriranju . 1. Pomjerite i otvorite Panel s obavijestima, te dodirnite obavijest o ažuriranju.

Ure nav

2.

Ako ne želite preuzimati ažuriranja putem Vaše podatkovne veze, odaberite Ažuriraj samo putem Wi-Fi.

3.

Dodirnite Preuzmi.

4.

Nakon završetka preuzimanja dodirnite Instaliraj odmah, te dodirnite U redu.

Nakon ažuriranja, HTC Desire 310/HTC Desire 310 dual sim će se isključiti i ponovo uključiti.

Pov pre

Fu HT

HTC jed prim De

Ov pril

Je

ƒƒ P H p P

ƒƒ J i


17 Prvi tjedan s Vašim novim telefonom

Prvi tjedan s Vašim novim telefonom

ja

u, u

Osnovne informacije Navigacijske tipke na zaslonu Uređaj HTC Desire 310/HTC Desire 310 dual sim u donjem dijelu zaslona ima navigacijske tipke koje će se okrenuti kada promijenite orijentaciju telefona.

u. Prijelaz na prethodni zaslon. Prijelaz na početni zaslon.

du. Pokazat će se minijature zadnjih korištenih aplikacija. Povucite prst nagore s bilo koje navigacijske tipke za pristup Google pretraživanju.

Funkcije koje ćete voljeti na HTC Desire 310/ HTC Desire 310 dual sim HTC Desire 310/HTC Desire 310 dual sim Vam pruža mogućnost brzog i jednostavnog unošenja postavki. Prijenos sadržaja iz Vašeg starog telefona, primjerice kontakata, poruka i medija, možete provesti izravno na HTC Desire 310/HTC Desire 310 dual sim. Ovim telefonom možete kreirati snimke pomoću fotoaparata, provjeriti prilagođeni sadržaj pomoću HTC BlinkFeed™ i drugo.

Jednostavno postavljanje telefona i prijenos sadržaja ƒƒ Pomoću našeg servisa HTC Get Started možete postaviti i prilagoditi HTC Desire 310/HTC Desire 310 dual sim s Vašeg računala, ili jednostavno preuzeti postavke za HTC Desire 310/HTC Desire 310 dual sim. Pogledajte Prve postavke Vašeg novog telefona. ƒƒ Jednostavno prenesite svoje kontakte, poruke, glazbu, fotografije, videa i drugo iz Android telefona u HTC Desire 310/HTC Desire 310 dual sim.


18 Prvi tjedan s Vašim novim telefonom Pogledajte Prijenos sadržaja sa Android telefona. Pomoću HTC Sync Managera možete čak prenijeti sadržaj i iz iPhone-a. Pogledajte Prijenos sadržaja iz iPhone-a u Vaš telefon HTC. ƒƒ Sigurnosno kopirajte HTC Desire 310/HTC Desire 310 dual sim u oblak, kako biste idući put mnogo jednostavnije vratili svoj sadržaj na novi telefon. Pogledajte Uporaba HTC sigurnosnog kopiranja.

Živ Početni zaslon Pomoću HTC BlinkFeed možete prilagoditi Početni zaslon tako što ćete dodati informacije i ažuriranja do kojih Vam je najviše stalo. Pogledajte raznovrsni sadržaj novosti i Vaših interesa, ažuriranja društvenih mreža, savjeta za HTC Desire 310/HTC Desire 310 dual sim i drugo. Dok ste povezani na Internet, sadržaj će se neprekidno obnavljati. Pogledajte Pregled događaja na Početnom zaslonu.

HTC Zoe Isprobajte potpuno nov način izrade i retuširanja fotografija. ƒƒ Zabilježite cijele trenutke sa slikama i zvukom, te ih ponovno oživite pomoću HTC Zoe™. ƒƒ Retuširajte fotografije HTC Zoe ili serije snimki pomoću mogućnosti Uklanjanje objekta, Uvijek nasmijani i Sekvenca snimki.

Nov način dijeljenja uspomena

19 

Fa

ƒƒ S S

ƒƒ P s

ƒƒ K f

ƒƒ J e f f P a P

ƒƒ P s P

Ur

Un viz na

Načinite videa sa zanimljivim elementima bez uređivanja ili brzo podijelite svoje fotografije s prijateljima i obitelji.

Za

ƒƒ Ponovite uzbudljivost Vaše akcije. Aplikacija Videa sa zanimljivim elementima će odabrati zanimljivosti iz određene akcije s Vaših fotografija i načiniti prezentaciju od pola minute s glazbenom temom.

Pom iz u

ƒƒ HTC Share automatski će spojiti Vaše najbolje fotografije, standardne fotografije i video sa zanimljivim stvarima, tako da možete lako podijeliti svoje uspomene s prijateljima i obitelji.

Po

Uvi spr De slo pog


ija

i

19 Prvi tjedan s Vašim novim telefonom

Fantastične značajke fotoaparata ƒƒ S Video Pic možete napraviti fotografiju dok snimate video. Pogledajte Slikanje fotografije dok snimate video (VideoPic) . ƒƒ Prijeđite na način rada Panoramsko snimanje i okrećite fotoaparat za snimanje širokokutne scene. Pogledajte Slikanje panoramske fotografije. ƒƒ Koristite način rada Stalno snimanje za pravljenje 20 (ili više) uzastopnih fotografija objekta u pokretu. Pogledajte Slikanje uzastopnih fotografija. ƒƒ Jedinim pritiskom okidača snimite tri slike objekta sa različitim ekspozicijama, te ih kombinirajte u lijepu, ravnomjerno razvijenu fotografiju. Upotrijebite ili glavnu ili prednju kameru za snimanje HDR fotografija. Pomoću glavne kamere možete također snimati HDR video snimke s autentičnom kvalitetom zvuka. Pogledajte Uporaba HDR. ƒƒ Pomoću značajke Promjena brzine reprodukcije možete svojoj video snimci dodati kino doživljaj tako, što ćete usporiti određene scene. Pogledajte Promjena brzine reprodukcije video snimke.

Uronite u glazbu U našoj aplikaciji HTC Glazba prilikom reprodukcije pjesme ćete vidjeti vizualnu animaciju. A ako je na raspolaganju i tekst pjesme, prikazat će se na zaslonu.

Zabava HD na putu Pomoću uređaja HTC Media Link HD možete bežično podijeliti svoje medije iz uređaja HTC Desire 310/HTC Desire 310 dual sim na HD televizoru.

Povezivanje Dropbox-a sa HTC Sense Uvijek imajte pristup svojim fotografijama, video snimkama i dokumentima, spremajući ih na Dropbox. Ako se na svoj Dropbox račun prijavite iz HTC Desire 310/HTC Desire 310 dual sim, možete čak dobiti dodatnih 23 GB slobodnog Dropbox prostora na dvije godine. Ako želite saznati kako, pogledajte Uporaba Dropbox-a na HTC Desire 310/HTC Desire 310 dual sim.


20 Prvi tjedan s Vašim novim telefonom

ƒƒ Ponuda dodatnih 23 GB važi samo ako je Dropbox prethodno instaliran. Ako nije instaliran, možete ga preuzeti sa Google Play, te i tako koristiti integraciju Dropbox-a s aplikacijama kao što su Galerija i Pošta.

21 

Do

ƒƒ Nakon završetka probnog perioda od dvije godine mogu se primijeniti dodatni uvjeti i zahtjevi (uključivo naknadu za pretplatu).

Osnovne informacije Pokreti prstiju Upotrebljavajte pokrete prstiju za kretanje po Početnom zaslonu, otvorenim aplikacijama, skrolanje kroz liste i drugo.

Dodir

Ako kon

Po

ƒƒ Ako želite birati stavke na zaslonu, kao što su ikone aplikacija i postavki, ili pritiskati tipke na zaslonu, samo ih kratko dodirnite prstom. ƒƒ Nakon skrolanja dolje po dugoj listi na zaslonu (primjerice u aplikaciji Pošta ili Kontakti), dodirnite statusnu traku za izravan skok na vrh zaslona.

Brz Poč


21 Prvi tjedan s Vašim novim telefonom

Dodir i držanje

im

Ako želite otvoriti dostupne mogućnosti određene stavke (primjerice nekog kontakta ili poveznice web strane), samo pritisnite i držite stavku.

Pomicanje ili klizanje

, ili

na.

Brzo kliznite prstom okomito ili vodoravno po zaslonu za prijelaz na druge Početne zaslone, skrolanje dokumentom i drugo.


22 Prvi tjedan s Vašim novim telefonom

23 

Povlačenje

Do

Prije povlačenja dodirnite stavku, te ostavite prst pritisnut uz zaslon. Prilikom povlačenja ne podižite prst sve dok ne dođete na ciljni položaj.

Micaj

Micaj po zaslonu sličan je pomicanju, međutim neophodno je pomjerati prste pomoću lakših i bržih pokreta. Koristi se primjerice kada se krećete desno ili lijevo po Početnom zaslonu ili prilikom razgledanja adresara ili liste poruka.

Na jed

Prit pom

Št

Un mo


23 Prvi tjedan s Vašim novim telefonom

Dodir i micaj

Na Početnom zaslonu možete lako pomjerati miniaplikacije ili ikonice s jednog zaslona na drugi. Pritisnite i držite miniaplikaciju ili ikonicu jednim prstom, te drugi prst pomjerite po zaslonu na novu lokaciju.

Štipanje i razvlačenje

te i U nekim aplikacijama, kao što su Galerija, Poruke, Pošta ili web preglednik, možete razvući prste od sebe po zaslonu kako biste povećali sliku ili tekst.


24 Prvi tjedan s Vašim novim telefonom

25 

Po

Uštinite zaslon za smanjenje slike ili teksta.

Skrolanje sa dva prsta

ƒƒ P s V

ƒƒ D z

Ne

Ne

U određenim aplikacijama koje koriste sortiranje, kao što je Pošta ili Kontakti, možete koristiti dva prsta za skrolanje zaslona dolje ili gore. Zaslon će prikazati redoslijed sortiranja, te možete lako skrolati na informaciju koju želite.

Raz pok Ne više

Za inst


ati

25 Prvi tjedan s Vašim novim telefonom

Pokret sa tri prsta

ƒƒ Pomjerite tri prsta gore po zaslonu kako biste podijelili sadržaj kao što su fotografije, video i glazba u HTC Desire 310/HTC Desire 310 dual sim s Vašim TV-om ili zvučnicima. ƒƒ Dok upotrebljavate aplikaciju HTC Car, dodirnite zaslon pomoću tri prsta za aktivaciju načina rada s glasovnim naredbama. ƒƒ HTC pokreti su standardno omogućeni, što znači da će pokret sa tri prsta raditi samo ako dijelite sadržaj pomoću HTC aplikacija. ƒƒ Morate priključiti HTC Media Link HD (prodaje se zasebno) u svoj HDMI TV kako biste mogli dijeliti sadržaj.

Ne možete upotrebljavati pokrete više prstiju u svojim aplikacijama? Ne možete upotrebljavati pokrete više prstiju u svojim aplikacijama? Razlog je to, što su HTC pokreti standardno omogućeni. To znači da će pokret sa tri prsta raditi jedino ako dijelite sadržaj pomoću HTC aplikacija. Nećete moći upotrebljavati pokrete više prstiju (tj. pokrete koji koriste tri ili više prsta) u druge svrhe. Za upotrebljavanje pokreta više prstiju u igrama ili aplikacijama glazbenih instrumenata, poništite opciju HTC pokreti u Postavke > Zaslon, pokreti i


26 Prvi tjedan s Vašim novim telefonom tipke (ili Zaslon i tipke).

27 

Po

Pokreti telefonom Upotrebljavajte pokretanje telefonom za isključenje ili utišavanje tona zvona i drugo.

Okrenite za isključenje tona zvona

Ako 310 zvo

Po je

Ako HTC Desire 310/HTC Desire 310 dual sim zvoni, možete ga okrenuti za isključenje tona zvona.

Na zvo

Mo da buč


27 Prvi tjedan s Vašim novim telefonom

Podignite za utišavanje tona zvona

go.

Ako ste na poslovnom sastanku ili u restoranu i HTC Desire 310/HTC Desire 310 dual sim počne zvoniti, podignite ga kako bi se smanjila glasnoća tona zvona.

Postavite ton zvona tako da se automatski podiže ako je telefon u džepu ili torbi

a

Na bučnoj ste ulici i ne čujete da HTC Desire 310/HTC Desire 310 dual sim zvoni u Vašoj torbi? Možete postaviti HTC Desire 310/HTC Desire 310 dual sim tako da prepozna da je u torbi ili džepu i podigne glasnoću tona zvona kako biste ga čuli u bučnom okruženju.


28 Prvi tjedan s Vašim novim telefonom

Okrenite HTC Desire 310/HTC Desire 310 dual sim za bolji pregled

29 

Ako prit

Ot

Mo

ƒƒ P

Kod mnogih zaslona automatski se može promijeniti orijentacija sa okomitog na vodoravan prikaz, tako što ćete okrenuti HTC Desire 310/HTC Desire 310 dual sim na stranu. Prilikom unošenja teksta možete okrenuti HTC Desire 310/HTC Desire 310 dual sim na stranu i tako dobiti veću tipkovnicu.

ƒƒ K

Stanje mirovanja Stanje mirovanja štedi energiju baterije tako, što prebacuje HTC Desire 310/ HTC Desire 310 dual sim na nisku potrošnju uz isključen displej. Istovremeno sprječava slučajno pritiskanje tipki kada imate HTC Desire 310/HTC Desire 310 dual sim u svojoj torbi.

Ako sim

Uključivanje stanja mirovanja Kratko pritisnite tipku NAPAJANJE radi isključivanja displeja i prebacivanja telefona u stanje mirovanja. Također, HTC Desire 310/HTC Desire 310 dual sim će automatski prijeći u stanje mirovanja ako ga određeno vrijeme ne koristite. Vrijeme, za koje će HTC Desire 310/HTC Desire 310 dual sim prijeći u stanje mirovanja, možete postaviti u postavkama Zaslon, pokreti i tipke (ili Zaslon i tipke).

Buđenje iz stanja mirovanja

Ot

ƒƒ D

ƒƒ A a

Ot

ƒƒ A


a

29 Prvi tjedan s Vašim novim telefonom Ako želite ručno probuditi HTC Desire 310/HTC Desire 310 dual sim, pritisnite tipku NAPAJANJE. Nakon toga treba otključati zaslon. HTC Desire 310/HTC Desire 310 dual sim će se automatski probuditi u slučaju da Vas netko zove. .

Otključavanje zaslona Možete: ƒƒ Povući sat ili ikonu lokota prema gore.

C

0/ no

a

e on

ƒƒ Kliziti prstom gore po praznom prostoru na zaključanom zaslonu. Ako ste postavili zaključavanje zaslona, HTC Desire 310/HTC Desire 310 dual sim će zatražiti da se prijavite prije nego što se otključa. Ako ste postavili podsjetnik događaja ili alarm, možete izravno na zaključanom zaslonu povući odnosno u krug radi odlaganja odnosno isključenja događaja ili alarma.

Otvaranje aplikacije ƒƒ Dodirnite aplikaciju na traci prečaca u dnu Početnog zaslona. ƒƒ Ako želite pogledati više aplikacija, dodirnite aplikaciju koji želite upotrijebiti.

. Nakon toga dodirnite

Otvaranje aplikacije ili direktorija na zaključanom zaslonu ƒƒ Ako je zaslon zaključan, povucite ikonu aplikacije ili direktorija prema gore,


30 Prvi tjedan s Vašim novim telefonom nakon čega će se otključati zaslon i izravno otvoriti aplikacija ili direktorij. Prečaci na zaključanom zaslonu iste su aplikacije kao na traci prečaca Početnog zaslona. Ako želite izmijeniti prečace zaključanog zaslona, zamijenite aplikacije ili direktorije na traci prečaca. ƒƒ Ako na zaključanom zaslonu ima prikazanih obavijesti ili informacija, kao što je propušten poziv ili nova poruka, možete ih povući u krug radi izravnog prikaza u odgovarajućoj aplikaciji.

31  1. 2.

Sn du

Ako ste postavili zaključavanje zaslona, HTC Desire 310/HTC Desire 310 dual sim će zatražiti da se prijavite prije nego što otvori aplikaciju ili direktorij.

Žel 310 upr Ga

Prijelaz između nedavno otvorenih aplikacija

Prit spr

Ako na HTC Desire 310/HTC Desire 310 dual sim radite više stvari najedanput i upotrebljavate razne aplikacije, lako možete prelaziti između aplikacija koje ste nedavno otvarali.

H

Dvaput dodirnite

Va

radi razgledanja nedavno pokrenutih aplikacija.

Bud inte dru

ƒƒ D o

ƒƒ I

ƒƒ Ako želite pokrenuti aplikaciju, samo je dodirnite. ƒƒ Ako želite ukloniti aplikaciju sa liste, povucite je gore.

Osvježavanje sadržaja U određenim aplikacijama možete lako osvježiti sadržaj koji ste sinkronizirali ili preuzeli sa web stranica pomoću jednostavnog pokreta prstom.

ƒƒ N p O o


og

i

ual

rali

31 Prvi tjedan s Vašim novim telefonom 1.

Dok razgledate sadržaj kao što je prognoza vremena, dionice ili primljena pošta, skrolajte na vrh zaslona.

2.

Povucite prstom zaslon prema dolje, te ga pustite radi osvježavanja.

Snimanje zaslona HTC Desire 310/HTC Desire 310 dual sim Želite zabilježiti rezultat svoje igre, napisati blog o značajkama HTC Desire 310/HTC Desire 310 dual sim, ili objaviti ažuriranje statusa o pjesmi koju upravo slušate? Jednostavno možete slikati svoj zaslon i podijeliti ga putem Galerije. Pritisnite i držite tipku NAPAJANJE, te pritisnite . Snimka zaslona će se spremiti u aplikaciji Galerija u album Slike zaslona.

HTC BlinkFeed Vaš dinamičan Početni zaslon Budite u vezi s prijateljima ili prihvatite najnovije informacije o svojim interesima izravno na zaslonu HTC BlinkFeed. Postavite koje će se prikazati društvene mreže, izvori novosti i slično. ƒƒ Dodirnite pločicu za prikazivanje sadržaja ili ako želite komentirati nečiju objavu ili ažuriranje statusa. ƒƒ Idite gore i preuzmite na zaslonu za ručno osvježavanje podatkovnog toka.

Na zaslonu HTC BlinkFeed možete pritisnuti tipku

ili

za

prijelaz gore. ƒƒ Na zaslonu HTC BlinkFeed povucite prst udesno za otvaranje klizne ponude i odabir vrsta izvora koje želite prikazati. Odaberite mogućnost Zanimljivosti za prikazivanje mješavine članaka iz odabranih izvora i Vaših omiljenih izvora vijesti.


32 Prvi tjedan s Vašim novim telefonom

33 

Od

Do zas Mo kat dru 1.

2.

Mo

Vaše društvene mreže Kada se prijavite uz svoje račune društvenih mreža i autorizirate HTC Sense za uspostavljanje veze s istim mrežama, možete:

Sad zas pop

ƒƒ Objavljivati ažuriranja statusa sa Početnog zaslona kada ste u Pregledu događaja.

1.

ƒƒ Vidjeti sve svoje kontakte i njihova ažuriranja statusa u aplikaciji Kontakti. ƒƒ Pogledati fotografije u aplikaciji Galerija ili na Početnom zaslonu. ƒƒ Vidjeti ažuriranja statusa i objave svojih prijatelja na Početnom zaslonu kada ste u Pregledu događaja. ƒƒ Pogledati svoje događaje i podsjetnike u aplikaciji Kalendar.

Objava ažuriranja na društvenoj mreži Možete jednostavno objaviti ažuriranje statusa sa Početnog zaslona. 1.

U Pregledu događaja dodirnite

, te odaberite društvenu mrežu.

Ako se ikona ne pojavi, skrolajte do vrha, te povucite zaslon prema dolje.

2. 3. 4.

Ra

Od

Ua tek 1.

2.

Napišite svoje ažuriranje statusa i objavite ga na društvenoj mreži.

2.


33 Prvi tjedan s Vašim novim telefonom

Odabir izvora Dohvatite najnovija ažuriranja sadržaja i objava jedinim pomakom prsta po zaslonu. Odaberite koji izvori se trebaju prikazivati na Početnom zaslonu, Možete odabrati popularne kanale i stranice s novostima ili odabrati kategorije kao što je Zabava. Možete također prikazati objave prijatelja na društvenim mrežama ili informacije iz aplikacija kao što je Kalendar. 1. U Pregledu događaja dodirnite > Teme i servisi. Ako se ikona ne pojavi, skrolajte do vrha, te povucite zaslon prema dolje. 2.

Odaberite izvore među aplikacijama, vrstama sadržaja i društvenim mrežama, koji će se prikazivati na Početnom zaslonu. Klizite prstom lijevo ili desno za više mogućnosti.

Mogu li pretplatiti drugi izvor ili kanal novosti?

se

Sadržaj iz kanala i stranica s novostima, koji je prikazan na Početnom zaslonu, postavljen je vodičem lokalnog sadržaja. Ako želite vidjeti drugi popis izvora novosti, promijenite lokalni sadržaj.

ja.

1.

ti.

U Pregledu događaja dodirnite

> Postavke.

Ako se ikona ne pojavi, skrolajte do vrha, te povucite zaslon prema dolje. 2.

Dodirnite Lokalni sadržaj.

3.

Odaberite lokalni sadržaj koji želite upotrebljavati, te dodirnite Dalje.

4.

Odaberite izvore i kategorije novosti koje želite.

Rad s tekstom Odabir, kopiranje i lijepljenje teksta U aplikacijama kao što su web preglednik i E-mail možete odabrati i kopirati tekst, te ga nakon toga zalijepiti ili podijeliti. 1.

Pritisnite i držite riječ.

2.

Povucite markere početka i kraja teksta radi označavanja okolnog teksta koji želite odabrati.


34 Prvi tjedan s Vašim novim telefonom

35 

ƒƒ T k b P

ƒƒ O Dok birate tekst, možete upotrijebiti povećalo za približavanje teksta. Za uključivanje povećala pomjerite i otvorite Zaslon s obavijestima, dodirnite > Dostupnost, te odaberite opciju Prikaži povećalo. Povećalo će se prikazati kada dodirnite jedan od markera za odabir teksta. 3.

Nakon izbora teksta koji želite kopirati dodirnite Kopiraj. Odabrani tekst će se nakon toga kopirati u međuspremnik.

4.

U polje za unos teksta (primjerice prilikom kreiranja email-a), pritisnite i držite točku gdje želite zalijepiti tekst.

5.

Dodirnite Zalijepi. Za kopiranje adrese poveznice web stranice pritisnite i držite poveznicu, te dodirnite Kopiraj URL poveznicu.

Dijeljenje teksta 1.

Nakon odabira teksta koji želite podijeliti dodirnite Podijeli.

2.

Odaberite gdje želite zalijepiti i podijeliti odabrani tekst, kao što je email poruka ili ažuriranje statusa društvene mreže.

ƒƒ S o

Ap tipk

Un

Kad tipk

Do inte

ƒƒ D u

ƒƒ P n

ƒƒ K p

ƒƒ P

HTC Sense tipkovnica S tipkovnicom HTC Sense pisanje je brzo i precizno. ƒƒ Uključite Trace tipkovnicu kako biste mogli unositi riječi samo klizanjem prstom s jednog slova na drugo. Pogledajte Uporaba Trace tipkovnice. ƒƒ Možete unositi riječi i glasom. Pogledajte Unos teksta glasom. ƒƒ Predviđanje riječi također će Vam uštedjeti vrijeme pisanja. Dok pišete, vidjeti ćete prijedloge od kojih možete birati. Možete čak i dodati riječi, rečenice i prečace u rječnik predviđanja riječi. Pogledajte Unos teksta predviđanjem riječi. ƒƒ Jednostavno klizite prstom desno za pristup tipkovnici s brojkama i simbolima. Ili klizite lijevo za promjenu jezika.

Do

Do pre

Piš uno pre raz 1.


ei

mail

35 Prvi tjedan s Vašim novim telefonom ƒƒ Tipke imaju sekundarne brojke, znakove interpunkcije i druge znakove koje možete brzo ubaciti bez potrebe prebacivanja na tipkovnicu s brojkama i simbolima. Primjerice samo pritisnite i držite tipku na prvom retku za umetanje brojke. ƒƒ Odaberite jedan od smješaka, te ga ubacite izravno sa tipkovnice. ƒƒ Sakrijte ili prikažite tipke strelica na tipkovnici. Ako u Postavkama omogućite tipke strelica, iste će se pojaviti na okomitoj tipkovnici. A pošto svatko ima svoj vlastiti stil pisanja, u Postavkama možete kalibrirati tipkovnicu kako bi učila kako Vi pišete.

Unos teksta Kada u nekoj aplikaciji dodirnete tekstualno polje, automatski će se prikazati tipkovnica na zaslonu. Dodirnite tipke na tipkovnici na zaslonu za unos slova i brojki, kao i interpunkcijskih znakova i simbola. ƒƒ Dodirnite za umetanje velikog slova. Dodirnite tu tipku dvaput za uključivanje Caps Lock. ƒƒ Pritisnite i držite tipke sa sivim znakovima pri vrhu za unos brojki, simbola ili naglašenih slova. S nekim tipkama povezano je više znakova ili naglasaka. ƒƒ Klizite prstom desno za prikazivanje tipki s brojkama i simbolima. Za povrat na glavnu tipkovnicu klizite prstom lijevo. ƒƒ Pritisnite

za zatvaranje tipkovnice na zaslonu.

Za prikazivanje postavki tipkovnice pritisnite i držite tipku zareza. Ili pomjerite i otvorite Panel s obavijestima, te dodirnite > Jezik i tipkovnica > HTC Sense Input.

Dodavanje riječi i rečenica u rječnik predviđanja riječi Dodajte često korištena imena, akronime ili čak i rečenice u rječnik predviđanja riječi, kako biste ih mogli lako naći u popisu prijedloga. Pišite još brže kreirajući tekstualne prečace riječi i rečenica. Umjesto unošenja Javit ću ti se kasnije možete uštedjeti nekoliko otkucaja kreiranjem prečaca jtk. U svojoj poruci ili email-u možete unijeti samo „jtk“ i dodirnuti razmaknicu za unos cijele rečenice. 1. Pomjerite i otvorite Panel s obavijestima, te dodirnite > Jezik i


36 Prvi tjedan s Vašim novim telefonom

37 

tipkovnica.

Un

2.

Tap HTC Sense Input > Keyboard selection.

3.

Dodirnite HTC Sense Input.

4.

3. Dodirnite Osobni rječnik.

Pok

5.

Unesite riječ ili rečenicu, te zadajte njezin prečac. Dobro upamtite isti prečac, uključivo velika i mala slova koja ste upotrijebili.

1.

6.

Dodirnite U redu.

Ne

2. 3.

Uređivanje ili brisanje riječi i rečenica u rječniku predviđanja riječi 1.

Pomjerite i otvorite Panel s obavijestima, te dodirnite tipkovnica.

2.

Dodirnite HTC Sense Input.

3.

Dodirnite Osobni rječnik.

> Jezik i

ƒƒ Za uređivanje riječi, rečenice ili prečaca dodirnite odgovarajuću stavku u popisu. ƒƒ Za brisanje stavki iz rječnika dodirnite Izbriši. Odaberite riječi koje želite ukloniti, te dodirnite Izbriši.

Uporaba Trace tipkovnice Umjesto dodira tipki na tipkovnici na zaslonu možete „kliziti“ za unos riječi.

4. 5.

Ba

Ko

Pog Trebat ćete uključiti Trace tipkovnicu u Postavke > Jezik i tipkovnica > HTC Sense Input. 1.

Klizite prstom s jednog slova na drugo kako biste unijeli riječ.

2.

Kada je riječ kompletna, podignite prst. Popis prijedloga će prikazati odgovarajuće mogućnosti.

3.

Možete:

ƒƒ Dodirnuti razmaknicu za umetanje naglašene riječi. ƒƒ Dodirnuti riječ u popisu prijedloga. ƒƒ Dodirnuti strelicu pored popisa prijedloga za prikazivanje više mogućnosti.

Isto upo 1. 2. 3.


37 Prvi tjedan s Vašim novim telefonom

Unos teksta govorom Nemate vremena za tipkanje? Pokušajte izgovoriti riječi koje želite unijeti. 1.

Na tipkovnici na zaslonu pritisnite i držite

3.

Kada se pojavi slika mikrofona, izgovorite riječi koje želite napisati.

či

.

Za postavljanje jezika glasovnog unosa dodirnite traku jezika iznad slike mikrofona. Možete odabrati jedan ili više jezika. Dostupni jezici ovise o jezicima glasovnog unosa koje podržava Google. 4.

Ako riječ ne odgovara tome što ste izgovorili i podcrtana je, dodirnite podcrtanu riječ kako biste je izbrisali ili pogledali druge opcije.

5.

5. Unesite znakove interpunkcije tako, što ćete izgovoriti njihov naziv (primjerice, recite „zarez“).

e

i.

Dodirnite oblast u koju želite unijeti tekst.

2.

Baterija Kontrola uporabe baterije Pogledajte rang listu aplikacija koje upotrebljavaju bateriju. Isto tako možete pogledati koliko i kako dugo je svaka aplikacija upotrebljavala bateriju. 1.

Pomjerite i otvorite Panel s obavijestima, te dodirnite

2.

Dodirnite Napajanje > Uporaba.

3.

Dodirnite aplikaciju kako biste pogledali kako upotrebljava bateriju. Vidjet ćete koju količinu energije baterije za aplikaciju upotrebljavaju izvori kao što je CPU, te duge pojedinosti uporabe.

.

Ako prilikom razgledanja pojedinosti uporabe baterije od strane aplikacije vidite tipke, možete ih dodirnuti za prilagođavanje postavki koje utječu na uporabu baterije, zaustaviti aplikaciju i drugo.


38 Prvi tjedan s Vašim novim telefonom

39 

Kontrola povijesti baterije

Pr

Provjerite kako dugo ste upotrebljavali HTC Desire 310/HTC Desire 310 dual sim od zadnjeg punjenja. Možete također pogledati grafikon koji pokazuje kako dugo je bio uključen zaslon i kako dugo ste koristili veze kao što je mobilna mreža ili Wi-Fi. 1. Pomjerite i otvorite Panel s obavijestima, te dodirnite .

Pra naj poj

2.

Dodirnite Napajanje > Povijest.

3.

Ako ste nakon zadnjeg punjenja dugo vrijeme upotrebljavali HTC Desire 310/HTC Desire 310 dual sim, klizite prstom lijevo ili desno za zumiranje grafikona koji prikazuje pojedinosti uporabe baterije kroz vrijeme.

Možete također raširiti prste ili uštinuti grafikon.

Optimiziranje trajanja baterije pomoću štednje energije Uključivanje štednje energije pomaže s produžavanjem trajanja baterije. Time se ograničava uporaba značajki telefona koje iscrpljuju bateriju, kao što je CPU i ekran. 1. Pomjerite i otvorite Panel s obavijestima. Ako želite odabrati za koje značajke telefona treba štedjeti energiju, prvo dodirnite obavijest Štednja energije, prije uključivanja načina rada uštede energije. Ako je odabrana Podatkovna veza, HTC Desire 310/HTC Desire 310 dual sim će automatski isključiti mobilnu mrežu nakon 15 minuta od isključivanja zaslona i mirovanja podatkovne veze (bez preuzimanja, streaminga ili podatkovnih prijenosa). Periodično će se ponovno povezivati i isključivati kada podatkovna veza miruje radi uštede energije baterije. 2.

Dodirnite polje za označavanje pored obavijesti Štednja energije za uključivanje ili isključivanje štednje energije.

Kako produžiti trajanje baterije

Up

ƒƒ I Z P

ƒƒ U I u lo P

Up

Sm upo bat

ƒƒ K

ƒƒ S

ƒƒ N s P Š

ƒƒ P s P Za

Vrijeme do ponovnog punjenja baterije ovisi o tome kako koristite svoj HTC Desire 310/HTC Desire 310 dual sim. Pomoću HTC Desire 310/HTC Desire 310 dual sim menadžmenta napajanja možete produžiti trajanje baterije.

Up

U slučajevima kada želite još više produžiti trajanje baterije, isprobajte neke od slijedećih savjeta:

ƒƒ I o


al e

sire nje

ije

39 Prvi tjedan s Vašim novim telefonom

Provjerite uporabu baterije Praćenje uporabe baterije Vam može pomoći u utvrđivanju značajki koje najviše troše energiju, te možete odabrati što s time želite učiniti. Za više pojedinosti pogledajte Kontrola uporabe baterije.

Upravljajte povezivanjem ƒƒ Isključite bežične veze koje ne upotrebljavate. Za isključivanje veza kao što su mobilni podaci, Wi-Fi ili Bluetooth idite na Postavke, te dodirnite odgovarajući prekidač Uklj./Isklj. ƒƒ Uključite GPS samo kada se traži precizna lokacija. Isključite postavku GPS sateliti za sprječavanje nekih aplikacija da upotrebljavaju GPS u pozadini. Uključite je samo ako trebate preciznu lokaciju prilikom uporabe navigacije ili aplikacija koje ovise o lokaciji. Idite na Postavke i dodirnite Lokacija za uključivanje ili isključivanje iste postavke.

Upravljajte zaslonom Smanjenje svjetline zaslona, uporaba stanja mirovanja kada ga ne upotrebljavate i jednostavna pozadina također pomažu s uštedom energije baterije. ƒƒ Koristite automatsku svjetlinu (zadanu) ili ručno smanjite svjetlinu. ƒƒ Skratite vrijeme za automatsko gašenje zaslona. ƒƒ Ne upotrebljavajte žive pozadine na Početnom zaslonu. Animirani efekti su doduše lijepi za pokazivanje drugim ljudima, ali jako iscrpljuju bateriju. Promjena pozadine na jednostavnu crnu boju također može malo pomoći. Što manje boje se prikazuje, to manje baterije se troši. ƒƒ Postavite web preglednik da automatski smanji svjetlinu zaslona dok se učitava web stranica. Otvorite aplikaciju Internet, te dodirnite > Postavke > Dostupnost > Pri učit. str. zatamni zaslon. Za više pojedinosti pogledajte Postavke i sigurnost i Osobna prilagodba.

TC

ke

Upravljajte aplikacijama ƒƒ Instalirajte najnovija ažuriranja softvera i aplikacija. Ažuriranja ponekad obuhvaćaju i poboljšanje uporabe baterije.


40 Prvi tjedan s Vašim novim telefonom

41 

ƒƒ Deinstalirajte ili onemogućite aplikacije koje nikada ne upotrebljavate.

ƒƒ S

Mnoge aplikacije pokreću procese ili sinkroniziraju podatke u pozadini čak i kada ih ne upotrebljavate. Ako imate aplikacije koje više ne trebate, deinstalirajte ih.

ƒƒ M d

Ako je aplikacija unaprijed instalirana i ne može se deinstalirati, još uvijek možete spriječiti njezin neprekidan rad ili sinkroniziranje podataka tako, što ćete je onemogućiti. U Postavke > Aplikacije klizite prstom na karticu Sve, dodirnite aplikaciju, te dodirnite Onemogući.

ƒƒ P o

Ograničite podatke i sinkroniziranje u pozadini Podaci i sinkroniziranje u pozadini mogu trošiti puno energije baterije, ako imate puno aplikacija koje sinkroniziraju podatke u pozadini. Preporučuje se da ne dozvoljavate aplikacijama suviše često sinkroniziranje podataka. Odredite kojim aplikacijama se može postaviti manja učestalost sinkronizacije ili ručna sinkronizacija. ƒƒ U Postavkama dodirnite Računi i sinkronizacija, te označite vrste podataka koje treba sinkronizirati s Vašim online računima. Ako je baterija slabija, privremeno onemogućite sinkroniziranje određenih podataka ƒƒ Ako imate puno email računa, pokušajte smanjiti učestalost sinkroniziranja nekih od njih. U aplikaciji Pošta odaberite račun, dodirnite > Postavke > Sinkronizacija, slanje i primanje, te prilagodite postavke u Planu sinkroniziranja. ƒƒ Ako ne putujete iz jednog mjesta u drugo, sinkronizirajte prognozu vremena samo za svoju trenutnu lokaciju, a ne za sve gradove koje ste dodali u popis. Otvorite aplikaciju Vrijeme, te dodirnite > Uredi kako biste uklonili nepotrebne gradove. ƒƒ Dobro birajte miniaplikacije. Neke miniaplikacije neprekidno sinkroniziraju podatke. Razmislite ne bi li bilo bolje ukloniti one koje su nevažne s Početnog zaslona. ƒƒ U Play Store dodirnite > Postavke, te uklonite kvačicu pored stavke Automatsko dodavanje miniaplikacija za sprječavanje automatskog dodavanja miniaplikacija na Početni zaslon kadgod instalirate nove aplikacije. Također možete odznačiti stavku Automatsko ažuriranje aplikacija ako preferirate ručno ažuriranje aplikacija u Play Store.

Ostali savjeti Kako biste uštedjeli još malo više energije, pokušajte sljedeće:


o

rija

nja

a,

bilo

41 Prvi tjedan s Vašim novim telefonom ƒƒ Smanjite glasnoću tona zvona i medija. ƒƒ Minimizirajte uporabu povratnih vibracija i zvukova. U Postavkama dodirnite Zvuk, te odaberite one koje ne trebate i možete ih onemogućiti. ƒƒ Provjerite postavke aplikacija, pošto i tu možete naći više mogućnosti za optimiziranje rada baterije.


42 Fotoaparat i galerija

43 

Fotoaparat i galerija

Po

Fotoaparat

4.

Osnovne informacije o fotoaparatu Snimajte fantastične fotografije i video snimke pomoću fotoaparata, te ih učinite nezaboravnim uporabom raznih efekata i scena. Fotoaparat je uvijek spreman zabilježiti Vaš savršen trenutak. Dok čekate na slikanje naredne fotografije, prebacite HTC Desire 310/HTC Desire 310 dual sim u Stanje mirovanja. Kada budete spremni snimiti više fotografija i video snimki, samo ponovo pritisnite tipku NAPAJANJE i upotrijebite fotoaparat. Na zaslonu tražila možete naći kontrole za dodavanje efekata, zumiranje i druge stavke.

Zumiranje

3.

Od

Do

Kad inte

Fo 1. 2. 3.

ƒƒ Prije kreiranja slike ili videa klizite prstom u traci zum-a za približavanje ili udaljavanje objekata. ƒƒ Kada snimate video, traka zum-a uvijek je prikazana na zaslonu. Možete slobodno približavati i udaljavati sliku u toku snimanja.

Prijelaz između prednjeg i stražnjeg fotoaparata Na zaslonu tražila provedite jednu od slijedećih radnji: ƒƒ Ako ste u horizontalnom prikazu, povucite prst od gornje ili donje ivice. ƒƒ Ako ste u vertikalnom prikazu, povucite prst od lijeve ili desne ivice. ƒƒ Dodirnite

, te dodirnite prekidač Prednji/Glavni.

Kada koristite prednji fotoaparat, određene funkcije fotoaparata nisu na raspolaganju, primjerice zumiranje.

Odabir efekta Upotrijebite dostupne efekte fotoaparata kako bi Vaše fotografije izgledale kao da su kreirane pomoću specijalnih leća ili filtara. Isto tako možete dodati određene efekte u videa. 1. Dodirnite . 2.

Skrolajte kroz dostupne efekte, te dodirnite taj koji Vam se sviđa.

Sn 1. 2. 3.

ƒƒ S

ƒƒ M t

ƒƒ D 4.

Sc

Sce No vrij


43 Fotoaparat i galerija

Postavljanje razlučivosti video snimke 3.

Na zaslonu tražila dodirnite .

4.

U Postavkama dodirnite Kvaliteta videa, te odaberite razlučivost za video snimke.

Odabir načina rada bljeskalice Dodirnite tipku bljeskalice radi izbora načina rada bljeskalice.

na al eo t.

Kada koristite način rada Bljeskalica ili Automatska bljeskalica, fotoaparat će inteligentno postaviti najbolje svjetlo bljeskalice za Vašu fotografiju.

Fotografiranje 1.

Otvorite aplikaciju Fotoaparat.

2.

Usmjerite fotoaparat na to, što želite slikati. Fotoaparat će automatski fokusirati dok ga budete pomjerali.

3.

Ako ste spremni napraviti fotografiju, dodirnite

.

ili Ako ste u > Mogućnosti okidača uključili Dodirnite za snimanje, za slikanje možete također bilo gdje dodirnuti zaslon.

e

a

e dati

Snimanje videa 1.

Otvorite aplikaciju Fotoaparat.

2.

Ako ste spremni pokrenuti snimanje, dodirnit

3.

Tijekom snimanja možete:

.

ƒƒ Slobodno približavati i udaljavati sliku. ƒƒ Mijenjati fokus na drugi objekt ili oblast jednostavnim dodirom na Zaslonu tražila. ƒƒ Dodirnuti tipku bljeskalice radi paljenja ili gašenja svjetla kamere. 4.

Radi zaustavljanja snimanja dodirnite

.

Scene fotoaparata Scena je skup postavki koja odgovara uvjetima svjetla i okruženja. Koristite Normalno za prepuštanje fotoaparatu da automatski postavi optimalne vrijednosti, ili birajte iz širokog izbora scena prije početka fotografiranja.


44 Fotoaparat i galerija

45 

Unaprjeđenje portreta

Up

Ako želite da Vaša obitelj ili prijatelji izgledaju najbolje na Vašim fotografijama, koristite scenu Portret. Ista scena će izgladiti kožu osoba na Vašim fotografijama. 1. Na Zaslonu tražila dodirnite .

Ako Ran kak kon 1.

2.

U Izboru načina slikanja dodirnite Scena > Portret.

3.

Ako ste spremni napraviti fotografiju, dodirnite

.

2.

Slikanje autoportreta Nema nikoga u blizini, tko bi Vas mogao slikati? 1. Idite na prednji fotoaparat tako, što ćete povući gornju ili donju ivicu Zaslona tražila u horizontalnom pogledu. Za prijelaz na prednji fotoaparat u vertikalnom pogledu možete povući lijevu ili desnu ivicu. 2.

Dodirnite zaslon bilo gdje za pokretanje tajmera. Nakon završetka odbrojavanja, fotoaparat će napraviti sliku.

Slikanje panoramske fotografije Bilo da se radi o Golden Gate mostu ili Eiffelovom tornju, jedinom fotografijom možete zabilježiti sve što je široko ili visoko. Kada koristite ovaj način rada, određene funkcije fotoaparata nisu na raspolaganju, primjerice zumiranje.

3.

Sn

Pro nei 1. 2. 3. 4.

1.

Na Zaslonu tražila dodirnite

2.

U Izboru načina slikanja dodirnite Panoramsko snimanje.

G

3.

. Pojavit će Ako ste spremni napraviti fotografiju, dodirnite se strelice koje će Vas uputiti da okrećete telefon lijevo ili desno u vodoravnom pogledu (ili gore ili dolje u okomitom pogledu).

Ra

4.

.

Pomjerajte HTC Desire 310/HTC Desire 310 dual sim što finije možete radi automatskog snimanja slika.

Također možete bilo kada dodirnuti

za zaustavljanje snimanja.

Fotoaparat će spojiti slike u jednu fotografiju.

Pod

UG 310 dog okv 1.


a

e

45 Fotoaparat i galerija

Uporaba HDR-a Ako slikate portrete na svijetloj pozadini, koristite scenu HDR (High Dynamic Range) za izradu jasnijih fotografija objekta. HDR naglašava pojedinosti kako na osvijetljenim mjestima, tako i u sjenama, čak i u slučaju visokog kontrasta svjetla. 1. Na Zaslonu tražila dodirnite . 2.

Ako želite napraviti HDR fotografiju, u Izboru načina slikanja dodirnite . HDR, te dodirnite HDR je dostupno i kada upotrebljavate prednji fotoaparat. HDR najbolje radi kada slikani objekt miruje. Fotoaparat će snimiti nekoliko slika s raznim razinama ekspozicije, te će ih skombinirati u jednu unaprijeđenu fotografiju.

3.

Ako želite snimiti HDR video, u Načinu snimanja videa dodirnite Scene . > Video HDR (Full HD), te dodirnite

Snimanje usporenog videa Proživite brzu akciju usporeno i dodajte svojim video snimkama malo neizvjesnosti. 1.

Na Zaslonu tražila dodirnite

2.

U Načinu snimanja videa dodirnite Scene > Usporeni video.

3.

Uokvirite objekt na Zaslonu tražila.

4.

Dodirnite

.

za pokretanje snimanja.

Galerija Razgledanje fotografija i videa u Galeriji Podsjetnik na dobra vremena. U Galeriji možete pogledati fotografije i videa iz HTC Desire 310/HTC Desire 310 dual sim ili sa Vaših online albuma. Možete razgledati fotografije prema događajima ili lokacijama, isijecati video snimke, dodavati fotografijama okvire i specijalne efekte i drugo. 1. Otvorite aplikaciju Galerija. Vidjet ćete pločice s fotografijama s Vašeg HTC Desire 310/HTC Desire 310 dual sim, online fotografije prijatelja,


46 Fotoaparat i galerija

47 

zadnje slike iz fotoaparata i drugo. Pregled će se osvježiti svaki put kada snimite novu fotografiju ili video ili ako se pojavi nova slika.

1.

2.

Dodirnite pločicu za razgledanje fotografija koje su unutra. Ako želite pogledati fotografije koje su spremljene u HTC Desire 310/HTC Desire 310 dual sim, dodirnite Moje fotografije. Dodirnite Prijatelji za razgledanje online fotografija Vaših prijatelja na društvenim mrežama.

2.

3.

Idite na album ili grupu fotografija.

4.

Dodirnite fotografiju ili video za pregled preko cijelog zaslona. Prilikom razgledanja u Galeriji ili preko cijelog zaslona, fotografije će se prikazati kao pokretne slike.

Razgledanje fotografija i videa prema događaju Pogledajte fotografije i video snimke ovisno o vremenu kada su snimljeni. 1. U Galeriji dodirnite Moje fotografije. 2.

3.

> Događaji. Fotografije i video snimke koje ste snimili Dodirnite pomoću HTC Desire 310/HTC Desire 310 dual sim grupirat će se prema datumu kreiranja. Dodirnite pločicu za razgledanje svih fotografija i video snimki koje su kreirane određenog dana.

Razgledanje fotografija prema lokaciji Koristeći Pregled karte možete pogledati fotografije prema lokaciji.

3. 4. 5. 6. 7.

Izre ost

Po

Up dru

Na karti će se pojaviti samo fotografije s geografskom oznakom. 1.

U Galeriji dodirnite Moje fotografije. > Lokacije.

2.

Dodirnite

3.

Udaljite prikaz ili klizite po karti dok se ne pojavi brojčana oznaka lokacije. Brojka u oznaci lokacije pokazuje koliko fotografija je slikano u istoj oblasti.

4.

Dodirnite oznaku lokacije. Prikazat će se fotografije koje ste slikali u toj oblasti. Želite saznati gdje ste slikali određenu fotografiju? Razgledajući fotografiju preko cijelog zaslona, dodirnite bilo gdje zaslon, te dodirnite > Prikaži na karti. (Prikaži na karti je dostupno samo ako ste omogućili Geografsko označivanje fotografija u aplikaciji Fotoaparat.)

Gledanje i izrezivanje videa Gledajući video, možete slikati prikazanu scenu, izrezati video kako biste uklonili scene koje Vam se ne sviđaju i drugo.

1. 2. 3. 4. 5.

Mo


47 Fotoaparat i galerija 1.

Na zaslonu sa albumima ili događajima aplikacije Galerija idite na video koji želite gledati.

2.

Dodirnite kontrolne tipke na zaslonu za zaustavljanje i puštanje videa, podešavanje zvuka i dr.

a.

m ati

ma

u

Dodirnite > Odaberi uređaj za reprodukciju kako biste podijelili video u svojoj kućnoj mreži. 3.

Dodirnite snimke.

4.

Ako želite izrezati video, dodirnite

5.

Povucite dva klizača za izrezivanje i označite željeni početak i kraj videa.

6.

Dodirnite

7.

Dodirnite Spremi.

te

)

> Uredi.

za puštanje izrezanog videa.

Izrezana video snimka će se spremiti kao nova datoteka. Originalna snimka ostaje bez promjena.

Podjela fotografija na društvenim mrežama Upotrijebite aplikaciju Galerija za podjelu medija izravno na svojim društvenim mrežama. ƒƒ Prijavite se uz svoj račun društvene mreže prije objave fotografija ili videa.

m.

e. sti.

za slikanje i spremanje slike na zaslonu aktualne video

ƒƒ Određene društvene mreže dozvoljavaju samo objavu fotografija. 1.

Otvorite aplikaciju Galerija.

2.

Dodirnite Moje fotografije, te idite na album ili grupu fotografija koje želite podijeliti.

3.

Dodirnite Podijeli i odaberite na kojim društvenim mrežama želite provesti objavu.

4.

Odaberite stavke koje želite podijeliti i dodirnite Dalje.

5.

Pratite upute na zaslonu radi objave svojih fotografija i videa. Možda ćete moći zadati naslov, odabrati online album u kojem želite provesti objavu, odabrati postavke privatnosti i drugo.

Možete također podijeliti fotografiju ili video odmah nakon njihova snimanja. Videa možete objaviti na YouTube®-u.


48 Osobna prilagodb

49 

Osobna prilagodba Kako da HTC Desire 310/HTC Desire 310 dual sim postane samo Vaš Neka HTC Desire 310/HTC Desire 310 dual sim izgleda i zvuči kako Vi želite. Prilagodite ga pomoću pozadinske slike i tona zvona, a isto tako možete odabrati i zvukove upozorenja na događaje kao što su primljena poruka, email i podsjetnik kalendara.

Promjena pozadinske slike Postavite svoju omiljenu fotografiju kao pozadinu Početnog zaslona. Odaberite neku od dostupnih pozadinskih slika ili upotrijebite bilo koju fotografiju koju ste snimili fotoaparatom. 1. Pomjerite i otvorite Panel s obavijestima, te dodirnite > Osobna prilagodba. 2.

Dodirnite Pozadina.

3.

Dodirnite jednu od slijedećih mogućnosti:

4.

Tak ili is

D

Do koj 1. 2. 3.

Ako

Pr 1.

HTC pozadine

Odaberite prethodno postavljenu pozadinsku sliku i dodirnite Pretpregled.

Žive pozadine

Odaberite neku od prethodno postavljenih animiranih pozadina, te dodirnite Pretpregled. Ako se animirana pozadina može prilagoditi, dodirnite Postavke.

Galerija

Odaberite postojeću fotografiju i odsijecite suvišne krajeve.

4.

2.

Idit nov

Dodirnite Gotovo ili Primijeni.

Dodavanje miniaplikacije na Početni zaslon Miniaplikacije prikazuju kratak pregled važnih informacija i medijskog sadržaja. Birajte među dostupnim miniaplikacijama, te dodajte najkorisnije na Početni zaslon. 1. Pomjerite i otvorite Panel s obavijestima, te dodirnite > Osobna prilagodba. 2.

Osobna prilagodba Osobna prilagodba.

3.

Dodirnite

> Miniaplikacije. Možete:

ƒƒ Kliziti prstom radi listanja kroz miniaplikacije. ƒƒ Dodirnuti

za traženje određenih miniaplikacija.

Pr

Uo ras 1. 2. 3.

ƒƒ O

ƒƒ P p


e.

49 Osobna prilagodba

Neke miniaplikacije su dostupne u različitim stilovima i veličinama. 4.

Također možete dodati miniaplikacije koje Vam omogućuju da brzo uključite ili isključite neke postavke, kao što su Wi-Fi ili Bluetooth.

Dodavanje panela Početnog zaslona Dodajte nov Početni zaslon ako imate više miniaplikacija, aplikacija i prečaca kojima želite brzo pristupati. 1. Pomjerite i otvorite Panel s obavijestima, te dodirnite > Osobna prilagodba. 2.

Dodirnite Prilagodi početni zaslon.

3.

Dodirnite Dodaj panel. Pojavit će se novi Početni zaslon. Možete početi s dodavanjem miniaplikacija, aplikacija i prečaca.

Ako želite ukloniti panel, pritisnite ga i držite, te ga povucite na

e

ba.

.

Promjena tona zvona, obavijesti i zvukova 1.

Pomjerite i otvorite Panel s obavijestima, te dodirnite prilagodba.

2.

> Osobna

U odjelu Zvuk promijenite ton zvona, tonove obavijesti i alarma.

Idite u aplikacije Poruke, Pošta i Kalendar i posebno odaberite zvukove za nove poruke, poštu i podsjetnike kalendara. Želite da alarmi zvone glasnije, ali da obavijesti budu diskretnije? U Postavkama dodirnite Zvuk > Glasnoća, te postavite glasnoću za svaku vrstu zvuka.

e.

n

Pritisnite i držite miniaplikaciju, te je povucite na minijaturni prikaz početnog zaslona na koji je želite dodati.

Promjena rasporeda kartica aplikacija U određenim aplikacijama možete dodati kartice ili promijeniti njihov raspored, kako biste dali prioritet informacijama koje često koristite. 1. Otvorite aplikaciju koja sadrži kartice. 2.

Pritisnite i držite karticu dok se ne prikaže zaslon promjene rasporeda kartica.

3.

Možete:

ƒƒ Odabrati karticu koju želite dodati.. ƒƒ Promijeniti redoslijed kartica. Pritisnite i držite povucite na novo mjesto.

pored kartice, te je


50 Osobna prilagodba 4.

51 

Dodirnite Gotovo.

Prilagođavanje stila zaključanog zaslona Odaberite neki od zaključanih zaslona. Određeni zaključani zasloni se mogu prilagoditi. 1. Pomjerite i otvorite Panel s obavijestima, te dodirnite

> Osobna prilagodba.

2.

Dodirnite Stil zaključanog zaslona.

3.

Klizite prstom radi izbora stila zaključanog zaslona.

4.

Dodirnite stil zaključanog zaslona da biste vidjeli prikaz. Ako ga želite još prilagoditi, dodirnite Postavke.

5.

Dodirnite Primijeni.

Skrivanje propuštenih poziva i poruka na zaključanom zaslonu Na zaključanom zaslonu se pojavljuju propušteni pozivi i poruke. Radije biste ih sakrili? 1. Pomjerite i otvorite Panel s obavijestima, te dodirnite 2.

> Sigurnost.

Uklonite kvačice pored opcija Pregled obavijesti telefona i Pregled obavijesti o poruci.

Osiguranje HTC Desire 310/HTC Desire 310 dual sim osobnim dodirom Neka je otključavanje Vašeg telefona isto tako lako kao gledanje. Zaštitite svoje osobne informacije i spriječite druge u uporabi HTC Desire 310/HTC Desire 310 dual sim bez Vaše dozvole tako, što ćete postaviti otključavanje licem. 1. Pomjerite i otvorite Panel s obavijestima, te dodirnite > Sigurnost. 2.

Dodirnite Zaključavanje zaslona > Otključavanje licem.

3.

Dodirnite Postavi i pratite upute na zaslonu.

4.

Odaberite rezervno otključavanje za slučaj da Vas telefon ne prepozna.

5.

Dodirnite Zaključaj telefon nakon, te odaberite vrijeme mirovanja nakon kojeg treba zaključati zaslon.

Sva odr

Za Sig


a

ba.

e

a

e

.

na.

kon

51 Osobna prilagodba

Možete također dodirnuti Poboljšanje podudaranja lica na zaslonu Sigurnost, kako bi HTC Desire 310/HTC Desire 310 dual sim naučio prepoznavati Vaše lice u raznim situacijama, primjerice ako nosite naočale ili puštate bradu. Svaki put kada se HTC Desire 310/HTC Desire 310 dual sim uključi ili ako određeno vrijeme miruje, pojavit će se poziv da otključate zaslon. Za dalje poboljšanje sigurnosti odaberite Provjera živosti na zaslonu Sigurnost. Za otključavanje zaslona će biti traženo da trepnete.


52 Telefonski pozivi

53 

Telefonski pozivi

1.

Upućivanje poziva pomoću Pametnog pozivanja Možete ili izravno unijeti broj ili upotrijebiti značajku Pametno pozivanje za brzo upućivanje poziva. Pametno pozivanje traži i poziva kontakt koji je spremljen/sinkroniziran ili se nalazi u listi poziva. HTC Desire 310/HTC Desire 310 dual sim je dostupan ili u 3G ili LTE inačici, ovisno o Vašoj regiji i pružatelju mobilnih usluga. Trebat ćete LTE pretplatu za korištenje 4G/LTE mreže Vašeg pružatelja usluga za glasovne pozive i podatkovne usluge. Provjerite pojedinosti kod svoga pružatelja mobilnih usluga. 1.

Otvorite aplikaciju Telefon.

2.

Unesite broj telefona ili prve znakove imena kontakta za prikaz kontakta koji najviše odgovara pretrazi. Ako ima više od jednog rezultata pretrage, pokazat će se broj rezultata. Primjerice, dodirnite „8 REZULTATA“ za prikaz svih 8 rezultata.

3.

4.

Dodirnite kontakt koji želite pozvati. ƒƒ

Ako želite pogledati druge brojeve telefona koji su zabilježeni uz kontakt, dodirnite pored imena kontakta.

ƒƒ

Ako broj telefona ima dodatni broj, nakon povezivanja s i okrenite dodatni broj. glavnom linijom dodirnite

2.

Ako poz

Up

Up ako je p

Do 1. 2.

3. 4.

Radi završavanja govora dodirnite Završi poziv. 5.

Promjena rasporeda tipkovnice telefona Prelazite između tipkovnice za Pametno pozivanje, pomoću koje možete s nekoliko dodira naći kontakte, i tipkovnice preko cijelog zaslona, koja će Vam pružiti više prostora za unos telefonskih brojeva. 1.

Otvorite aplikaciju Telefon.

2.

Dodirnite

> Tipkovnica na cijelom zaslonu ili Tipkovnica za domišljato biranje.

Odgovor na propušten poziv Ako imate propušten poziv, u statusnoj traci će se pojaviti ikona propuštenog poziva .

Po 1. 2.


ja

ta.

53 Telefonski pozivi 1.

Pomjerite i otvorite Panel s obavijestima i pogledajte tko Vas je zvao.

2.

Ako ga želite pozvati, razvucite dva prsta po obavijesti o propuštenom pozivu, kako bi se ista otvorila, te dodirnite Pozovi pozivatelja.

Ako imate više propuštenih poziva, dodirnite obavijest o propuštenom pozivu za otvaranje kartice Povijesti poziva.

Uporaba brzog biranja Upotrebljavajte Brzo biranje za upućivanje poziva na jedan dodir. Primjerice, ako telefonskom broju određenog kontakta dodijelite tipku broja 2, dovoljno je pritisnuti i držati broj 2 na tipkovnici za upućivanje poziva. Tipka broja 1 općenito je rezervirana za govornu poštu. Pritisnite i držite istu tipku za upućivanje poziva govornoj pošti i preslušavanje glasovnih poruka.

Dodjela tipke za brzo biranje 1.

Otvorite aplikaciju Telefon.

2.

Dodirnite

.

Također možete na brojčaniku pritisnuti i držati tipku koja još nije dodijeljena, te dodirnuti Da.

ni

e.

> Brzo biranje >

3.

Dodirnite te odaberite kontakt u listi.

4.

Na zaslonu Brzo biranje odaberite telefonski broj kontakta koji želite koristiti, te tipku brzog biranja koju mu želite dodijeliti.

5.

Dodirnite Spremi.

Pozivanje telefonskog broja iz tekstualne poruke 1.

Dodirnite telefonski broj u poruci.

2.

Dodirnite Poziv. Ako želite pozvati osobu koja Vam je poslala poruku, dodirnite primljenu poruku, te dodirnite Poziv u izborniku.


54 Telefonski pozivi

Pozivanje telefonskog broja iz email-a 1.

Dodirnite telefonski broj u tijelu poruke.

2.

Dodirnite Poziv.

Pozivanje telefonskog broja u događaju kalendara 1.

Otvorite događaj u Kalendaru.

2.

Na zaslonu Pojedinosti događaja dodirnite telefonski broj.

3.

Dodirnite Poziv.

Upućivanje hitnog poziva U nekim regijama možete sa HTC Desire 310/HTC Desire 310 dual sim upućivati hitne pozive iako nemate umetnutu SIM-karticu ili Vam je SIMkartica blokirana.

55 

O

ƒƒ A p

Nak kre

Št

Ut

Za

Rad prik

Rad Ako ne hvatate signal mreže, nećete moći uputiti hitni poziv. 1.

Otvorite aplikaciju Telefon.

2.

Pozovite broj za hitne pozive koji važi u Vašoj mreži, te dodirnite Poziv. Ako ste omogućili, te zaboravili lozinku ili uzorak za otključavanje, i tako možete uputiti hitni poziv tako, što ćete dodirnuti Hitni poziv na zaslonu.

Dolazni pozivi Prilikom dolaznog poziva će se pojaviti zaslon Dolazni poziv.

Pr

Ako poz 1. 2.

Uk po

HTC Desire 310/HTC Desire 310 dual sim će automatski prilagoditi glasnoću tona zvona ako upotrebljavate značajke mirno zvono ili telefon u džepu.

Prihvaćanje ili odbijanje poziva

ƒƒ N g

Provedite jednu od slijedećih radnji: ƒƒ Ako je prilikom dolaznog poziva otključan zaslon, dodirnite Odgovori ili

ƒƒ Z


iv.

55 Telefonski pozivi Odbij. ƒƒ Ako je prilikom dolaznog poziva zaslon zaključan, povucite prema gore.

ili

Nakon odbijanja poziva, pozivatelju možete poslati tekstualnu poruku ili kreirati događaj koji će Vas podsjetiti da trebate uzvratiti poziv. Također možete dvaput pritisnuti tipku NAPAJANJE za odbijanje poziva.

Što mogu raditi u toku poziva? U toku govora možete uključiti ili isključiti glasni govor, zadržati govor i drugo.

Zadržavanje poziva Radi zadržavanja poziva dodirnite prikazati ikonu zadržanog poziva Radi nastavka poziva dodirnite

> Zadrži. Statusna traka će nakon toga .

> Poništi zadržavanje.

Prebacivanje s jednog poziva na drugi Ako već govorite i prihvatite drugi poziv, možete prebacivati s jednog poziva na drugi. 1. Kada prihvatite drugi poziv, dodirnite Odgovori radi prihvaćanja drugog poziva i zadržavanja prvog poziva. 2.

Radi prebacivanja s jednog poziva na drugi dodirnite na zaslonu osobu s kojom želite govoriti.

Uključivanje i isključivanje glasnog govora u toku poziva Radi smanjenja potencijalnog rizika oštećenja sluha ne držite HTC Desire 310/HTC Desire 310 dual sim uz uho ako je uključen glasni govor. ƒƒ Na zaslonu govora dodirnite glasnog govora .

. U statusnoj traci će se pojaviti ikona

ƒƒ Za isključivanje glasnog govora dodirnite

.


56 Telefonski pozivi

57 

Isključivanje mikrofona u toku poziva

Pr

Na zaslonu poziva dodirnite za prebacivanje između režima uključenog i isključenog mikrofona. Kada je mikrofon isključen, u statusnoj traci će se pojaviti ikona isključenog mikrofona .

Pr na

Pro ƒƒ Z g

Završavanje poziva Radi završavanja poziva provedite jednu od slijedećih radnji: ƒƒ Na zaslonu poziva dodirnite Završi poziv. ƒƒ Pomjerite i otvorite Panel s obavijestima, te dodirnite

ƒƒ Z t

.

Ako telefonski broj osobe s kojom ste razgovarali nije u Vašoj listi kontakata, nakon završetka govora možete odabrati da se broj spremi u listu kontakata.

Uspostavljanje konferencijske veze Konferencijski poziv s prijateljima, obitelji ili suradnicima veoma je jednostavan. Uputite prvi poziv (ili prihvatite poziv), te jednostavno uspostavite svaki sljedeći poziv i dodajte ga u konferenciju.

ƒƒ P p

Au

HTC aut 1.

Uvjerite se da Vaša SIM-kartica omogućava usluge konferencijske veze. Za više detalja kontaktirajte svog mobilnog operatora. 1.

Uputite poziv prvom sudioniku konferencije.

2.

Nakon uspostavljanja veze dodirnite > Dodaj poziv, te uputite poziv drugom sudioniku. U međuvremenu će prvi sudionik biti na čekanju.

3.

Kada uspostavite vezu s drugim sudionikom, dodirnite

.

4.

Radi dodavanja novog sudionika dodirnite

5.

Nakon uspostavljanja veze, dodirnite konferencijsku vezu.

6.

Ako želite privatno razgovarati s osobom koja sudjeluje u , te dodirnite Završi ovaj poziv. konferencijskoj vezi, dodirnite

, te pozovite broj kontakta.

za dodavanje sudionika u

Radi završavanja govora sa sudionikom dodirnite

and then tap Finish this call.

Radi završavanja konferencijske veze dodirnite Završi poziv.

2. 3.

Ja 310

Kak 310 zvo 1. 2. 3.

Po

Kad i ob

Me


og

ta, ata.

e

v

ta.

all.

57 Telefonski pozivi

Promjena postavki tona zvona Prebacivanje između tihog, vibracijskog i normalnog načina rada Provedite jednu od slijedećih radnji: ƒƒ Za promjenu sa tihog na normalni način rada pritisnite tipku Podizanje glasnoće. ƒƒ Za promjenu sa vibracijskog na normalni način rada dvaput pritisnite tipku Podizanje glasnoće. ƒƒ Pomjerite i otvorite Panel s obavijestima, te dodirnite profil.

> Zvuk > Zvučni

Automatsko utišavanje tona zvona HTC Desire 310/HTC Desire 310 dual sim ima značajku mirno zvono, koja će automatski utišati ton zvona kada pomjerite telefon. 1.

Pomjerite i otvorite Panel s obavijestima, te dodirnite

2.

Dodirnite Zvuk.

3.

Odaberite opciju Utišaj melodiju zvona nakon podizanja telefona.

.

Jači tona zvona kada je HTC Desire 310/HTC Desire 310 dual sim u džepu ili torbi Kako ne biste propustili dolazne pozive kada je HTC Desire 310/HTC Desire 310 dual sim u džepu ili torbi, značajka Rad u džepu će postupno podići ton zvona i vibrirati kada imate dolazni poziv. 1.

Pomjerite i otvorite Panel s obavijestima, te dodirnite

2.

Dodirnite Zvuk.

3.

Odaberite opciju Rad u džepu.

.

Pozivi u moju državu Kada ste na putovanju u inozemstvu, jednostavno možete pozivati prijatelje i obitelj doma. Međunarodni pozivni broj Vaše države automatski će se dodavati uz brojeve


58 Telefonski pozivi

59 

kontakata dok ste u roamingu. Međutim, ako ručno unosite broj telefona koji želite nazvati, morate dodati znak plus (+) i pozivni broj države ispred broja.

P

Promjena zadanog pozivnog broja države

Sl > Poziv.

1.

1.

Pomjerite i otvorite Panel s obavijestima, te dodirnite

2.

Dodirnite Postavke poziva u matičnu mrežu.

2.

3.

Odaberite zemlju, te dodirnite U redu.

3. 4. 5.

Sl 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9.

Kr 1.


koji oja.

59 Poruke

Poruke Slanje tekstualne poruke (SMS) 1.

Otvorite aplikaciju Poruke.

2.

Dodirnite

3.

Unesite ime kontakta ili broj mobitela u polje Za.

4.

Dodirnite polje u kojem piše Dodaj tekst, te zadajte svoju poruku.

5.

Dodirnite

.

ili pritisnite

za spremanje poruke kao skice.

ƒƒ

Broj znakova jedne tekstualne poruke je ograničen (prikazan je iznad ). Ako prekoračite isti broj, tekstualna poruka će biti dostavljena kao jedna, međutim, bit će Vam naplaćena kao više od jedne poruke.

ƒƒ

Tekstualna poruka će automatski postati multimedijalna poruka ako unesete email adresu primatelja, ako zadate predmet poruke, priključite prilog ili napišete veoma dugu poruku.

Slanje multimedijalne poruke (MMS) 1.

Otvorite aplikaciju Poruke.

2.

Dodirnite

3.

Unesite ime kontakta, broj mobitela ili email adresu u polje Za.

.

> Dodaj naslov.

4.

Ako želite unijeti predmet poruke, dodirnite

5.

Dodirnite polje u kojem piše Dodaj tekst, te zadajte svoju poruku.

6.

Dodirnite

7.

Odaberite ili tražite stavku koju želite priložiti.

8.

Kada dodate prilog, dodirnite razgledanja ili uklanjanja priloga.

9.

Dodirnite

i odaberite tip priloga.

ili pritisnite

za pregled mogućnosti zamjene,

za spremanje poruke kao skice.

Ovisno o razlučivosti fotografije ili videa u privitku, u Vašoj multimedijalnoj poruci će se možda prikazati kao izrezane minijature.

Kreiranje dijaprojekcije 1.

Nakon dodavanja slike, video ili audio zapisa u multimedijalnu poruku koju sastavljate, dodirnite > Slajd.


60 Poruke

61 

2.

Odaberite gdje želite ubaciti naredni slajd.

3.

Odmah nakon dodavanja slajda provedite jednu od slijedećih radnji:

ƒƒ Dodirnite

, te odaberite fotografiju ili video koji želite dodati.

ƒƒ Dodirnite

> Audio za dodavanje glazbe ili zvučne snimke u slajd.

Gr M po

ƒƒ Dodirnite Dodaj tekst i unesite naslov. ƒƒ Dodirnite

za pregled mogućnosti zamjene, razgledanja ili uklanjanja priloga.

4.

Dodirnite > Pretpregled. Jedanput dodirnite zaslon prikaza za prikazivanje kontrolnih tipki.

5.

Kada završite, dodirnite

ili pritisnite

za spremanje poruke kao skice.

Ne možete naći email adrese kontakata u Porukama? 1.

Ako se prilikom unosa imena kontakta pokazuju samo telefonski brojevi, dodirnite .

2.

Dodirnite

> Pokaži e-poštu.

Ako želite da se email adrese prikazuju stalno, dodirnite na zaslonu Poruke, te odaberite Postavke > Opće > Pokaži adrese e-pošte.

Slanje grupne poruke Grupne poruke omogućavaju jednostavno slanje poruke većem broju kontakata najedanput. Možete odabrati želite li poslati grupnu SMS ili MMS poruku. Grupna MMS poruka može obuhvaćati dodatne troškove za prijenos podataka. 1.

5. 6.

Na

Za gr

Pro mo pod

Ka

Up iskl

Ko Na

Otvorite aplikaciju Poruke.

2.

Dodirnite

.

3.

Dodirnite

, te odaberite primatelje.

4.

Ako želite poslati grupnu SMS poruku, uvjerite se da je označena opcija Pošalji kao pojedinačne poruke. Prilikom slanja grupne MMS poruke istu opciju odznačite.

Grupna SMS poruka

Vaša poruka će se poslati primateljima kao tekstualna poruka, a Vaš pružatelj mobilnih usluga će Vam naplatiti svaku poslanu poruku. Odgovori Vaših primatelja će se sortirati odvojeno.

O 1. 2. 3.


a.

ce.

?

cija stu

61 Poruke

Grupna MMS poruka

Slično kao kod grupnog čavrljanja, slanje grupne MMS poruke omogućava primateljima da pristupe konverzaciji koju ste pokrenuli. HTC Desire 310/HTC Desire 310 dual sim će odgovore na poruku organizirati u jednu konverzaciju. Ako je ovo prvi put kako šaljete grupnu MMS poruku, možda ćete trebati zadati svoj broj mobilnog telefona.

5.

Dodirnite polje u kojem piše Dodaj tekst, te zadajte svoju poruku.

6.

Dodirnite

.

Najčešća pitanja glede grupnih MMS poruka Zašto moji primatelji ne mogu vidjeti ili se pridružiti grupnim MMS porukama koje im šaljem? Provjerite imaju li Vaši primatelji omogućene grupne poruke u svojim mobilnim uređajima. Neki uređaji ili pružatelji mobilnih usluga na moraju podržavati ovu značajku.

Kako mogu primati ili blokirati grupne MMS poruke? U postavkama poruka dodirnite Multimedijske poruke (MMS), te uključite ili isključite opciju Grupne poruke.

Korištenje skice poruke Na zaslonu Poruke otvorite skicu poruke, uredite poruku, te dodirnite

.

Ako želite prikazati sve skice poruka na jednom mjestu, dodirnite na zaslonu Poruke, te dodirnite Skice.

Odgovor na poruku 1.

Na zaslonu Poruke dodirnite kontakt (ili broj telefona) radi prikazivanja razmjena poruka s kontaktom.

2.

Dodirnite polje koje prikazuje Dodaj tekst, te zadajte svoju poruku.

3.

Dodirnite

.


62 Poruke

63 

Odgovor na drugi broj telefona osobe

Br Na

Kada osoba ima više brojeva telefona spremljenih u HTC Desire 310/HTC Desire 310 dual sim, možete odabrati na koji broj telefona želite odgovoriti. Imajte na umu da će se odgovor poslati na broj telefona s kojeg je pristigla zadnja poruka od istog kontakta. 1. Na zaslonu Poruke dodirnite kontakt (ili broj telefona) radi prikazivanja razmjena poruka s kontaktom.

Br po

2.

Dodirnite

3.

Na kartici Pojedinosti dodirnite

Br te cj

4.

Dodirnite polje koje prikazuje Dodaj tekst, te zadajte svoj odgovor na poruku.

5.

Dodirnite

> Otvori kontakt. pored broja telefona na koji želite odgovoriti.

.

WAP gurnute poruke WAP gurnute poruke sadrže web poveznicu. Poveznica se često tiče preuzimanja datoteke koju ste zahtijevali od pružatelja usluga. Kada primite WAP gurnutu poruku, u statusnoj traci će se pojaviti ikona obavijesti

.

Otvaranje i čitanje nove WAP gurnute poruke 1.

Otvorite Panel s obavijestima i dodirnite obavijest o gurnutoj poruci.

2.

Dodirnite Posjeti web stranicu.

Pregled svih Vaših WAP gurnutih poruka 1.

Otvorite aplikaciju Poruke.

2.

Dodirnite

> Gurnute poruke.

Ovu opciju možete vidjeti samo ako ste prethodno primili WAP gurnute poruke.

Kopiranje tekstualne poruke na SIM-karticu 1.

Na zaslonu Poruke dodirnite kontakt (ili broj telefona) radi prikazivanja razmjena poruka s kontaktom.

2.

Dodirnite poruku, te dodirnite Kopiraj na SIM. Prikazat će se ikona SIM-kartice

.


63 Poruke

Brisanje poruka i tematskih cjelina Na zaslonu Poruke možete provesti slijedeće radnje:

i.

a

ja

oriti.

ku.

Brisanje poruke

Otvorite konverzaciju s kontaktom, dodirnite poruku, te dodirnite Izbriši poruku. Za uklanjanje više poruka u tematskoj cjelini dodirnite > Izbriši poruke > Obriši prema odabiru, te odaberite poruke koje treba izbrisati.

Brisanje tematske cjeline

Pritisnite i držite kontakt (ili broj telefona), te dodirnite Izbriši. Za uklanjanje više tematskih cjelina, na zaslonu Poruke dodirnite > Izbriši tematske cjeline, te odaberite konverzacije koje treba izbrisati. U postavkama poruka dodirnite Opće > Izbriši stare poruke za automatsko brisanje starih poruka.

.

cu

ja .


64 Tražilica i web preglednik

65 

Tražilica i web preglednik

Po

Pretraživanje HTC Desire 310/HTC Desire 310 dual sim i Interneta Možete tražiti informacije u HTC Desire 310/HTC Desire 310 dual sim i na Internetu pomoću Google Search. Pokrenite pretragu tako što ćete unijeti ključnu riječ ili upotrijebite Google Voice Search™. Određene aplikacije, kao što su Kontakti ili Pošta, imaju svoje vlastite značajke pretrage, koje možete koristiti samo unutar istih aplikacija.

Pretraga na Internetu i u HTC Desire 310/HTC Desire 310 dual sim 1.

Otvorite aplikaciju Google. Ili pritisnite i držite

2.

U polje za pretragu unesite riječi koje želite tražiti. U toku unosa, odgovarajuće stavke iz HTC Desire 310/HTC Desire 310 dual sim i prijedlozi Google web pretrage će se prikazati u listi.

.

Ako želite tražiti informacije samo u HTC Desire 310/HTC Desire 310 dual sim, klizite prstom gore po zaslonu, te dodirnite Pretraži telefon. 3.

Ako se to što tražite nalazi u listi prijedloga, dodirnite istu stavku za otvaranje u odgovarajućoj aplikaciji.

Pretraga Interneta pomoću glasa

1. 2.

ƒƒ G

ƒƒ P 3

ƒƒ P n

Pr G

Žel će

Ov No

ƒƒ P

ƒƒ S

ƒƒ K

ƒƒ S

ƒƒ S

Po

Upotrebljavajte Google glasovnu pretragu kako biste našli informacije na Internetu jednostavno govoreći prema HTC Desire 310/HTC Desire 310 dual sim. 1. Otvorite aplikaciju Google. Ili pritisnite i držite . 2.

Recite „Google“, te izgovorite što želite tražiti. Nakon unosa će se prikazati rezultati Google web pretrage.

3.

Ako se to što tražite nalazi u listi prijedloga, dodirnite istu stavku za za otvaranje u odgovarajućoj aplikaciji. U obratnom slučaju dodirnite ponovnu pretragu.

1. 2. 3. 4.


65 Tražilica i web preglednik

Postavljanje mogućnosti pretrage

e

1.

Otvorite aplikaciju Google. Ili pritisnite i držite

2.

Skrolajte na dno zaslona, te dodirnite slijedeće opcije:

.

> Postavke, kako biste postavili

ƒƒ Glas. Postavite jezik za Google Voice Search, izlaz govora i drugo. ƒƒ Pretraga telefona. Odaberite koje aplikacije u HTC Desire 310/HTC Desire 310 dual sim želite obuhvatiti u pretragu.

e

e

ƒƒ Privatnost i računi. Upravljajte povijest lokacija, omogućite prikaz nedavnih web pretraga ili izbrišite povijest pretraživanja.

Preuzimanje ažurnih informacija s Google Now Želite znati prognozu vremena prije jutarnjeg odlaska na posao? Google Now će Vam pružiti brze i ažurne informacije koje najviše trebate – i to bez pretrage. Ovisno o Vašoj lokaciji, dobi dana i prethodnim Google pretragama, Google Now će prikazati kartice s informacijama koje obuhvaćaju:

e ži

ƒƒ Prognozu vremena za današnji i naredne dane. ƒƒ Stanje prometa na Vašem putu na posao i prilikom povrata kući. ƒƒ Kako doći na Vaš slijedeći sastanak i vrijeme koje trebate za put. ƒƒ Slijedeći vlak ili autobus koji stiže u stanicu. ƒƒ Stanje igre i izglede Vaše omiljene momčadi dok uživate u igri.

Postavke Google Now ƒƒ Uvjerite se da ste prijavljeni uz svoj Google račun.

al

ƒƒ Uključite lokacijske usluge i uvjerite se da ste povezani na Internet.

za

1.

Otvorite aplikaciju Google. Ili pritisnite i držite

2.

Slijedni zasloni će prikazati primjere informativnih kartica Google Now. Dodirujte Dalje sve dok ne dođete na zaslon Dohvati Google Now!

3.

Dodirnite Da, to želim. Na zaslonu Google Search će se početi prikazivati informativne kartice Google Now.

4.

Ako želite pogledati sve dostupne informativne kartice, dodirnite

.


66 Tražilica i web preglednik

67 

Pokaži primjere kartica.

Na

Na zaslonu Google Search će se prikazivati više informativnih kartica kada budete upotrebljavali HTC Desire 310/HTC Desire 310 dual sim za pretragu Interneta, kreiranje sastanaka i drugo.

Promjena postavki kartica Postavke Google Now kartica možete lako prilagoditi tako da odgovaraju Vašim potrebama za informacijama. Primjerice, na kartici Promet možete promijeniti svoju adresu stanovanja i posla ili odabrati u koje doba dana se treba pojavljivati kartica Vrijeme. Također možete spriječit da se kartica pojavljuje na zaslonu Google search. 1. Otvorite aplikaciju Google. Ili pritisnite i držite . > Postavke > Google Now.

2.

Skrolajte na dno zaslona, te dodirnite

3.

Dodirnite informativnu karticu koju želite prilagoditi

Spremanje web sadržaja za kasnije Spremite web stranice za kasnije pregledanje i bez povezivanja na Internet. Neki video klipovi na web stranicama mogu se također dodati u Popis za gledanje, kako biste ih mogli brzo naći i gledati kadgod želite. U HTC Desire 310/HTC Desire 310 dual sim će se spremiti samo tekst i slike web stranice. Za otvaranje stranica i puštanje video klipova putem poveznica, morate biti povezani na Internet. 4.

Razgledajući web stranicu, dodirnite

5.

Dodirnite Popis za čitanje ili Popis za gledanje.

>

.

Ako web stranica koju dodajete u Popis za gledanje sadrži više video snimki, pojavit će se poziv da odaberete koje video snimke želite dodati. Ako želite pogledati spremljenu web stranicu ili video, dodirnite > Spremljeno. Klizite prstom na Popis za čitanje ili Popis za gledanje, te dodirnite web stranicu ili video snimku koju želite pogledati.

Postavke preglednika Prilagodite web preglednik tako, da odgovara Vašem stilu pregledanja Interneta. Postavite opcije prikazivanja, privatnosti i sigurnosti prilikom uporabe web preglednika.

D

Do mo

1. 2.

3.

Ako Idit


a u

a

t.

ke

67 Tražilica i web preglednik Na zaslonu preglednika dodirnite

> Postavke.

Dodavanje knjižne oznake web stranici Dodajte knjižne oznake svojim omiljenim web stranicama, kako biste im mogli brzo pristupati. Dodajte knjižnu oznaku web stranici na normalnom zaslonu preglednika (a ne kada upotrebljavate inkognito pregledanje). > Knjižne oznake.

1.

Razgledajući web stranicu, dodirnite

2.

Na zaslonu Dodaj stranicu u knjižne oznake možete urediti naziv knjižne oznake, sinkronizirati knjižnu oznaku s online računom ili spremiti knjižnu oznaku u mapu nove kategorije.

3.

Dodirnite Gotovo.

>

Ako želite pogledati i otvoriti Knjižnu oznaku, dodirnite > Knjižne oznake. Idite na knjižnu oznaku koju želite otvoriti, te je dodirnite. Knjižnu oznaku možete dodati i izravno na Početni zaslon. Razgledajući web stranicu, dodirnite > > Početni zaslon.


68 Zabava

69 

Zabava Glazba Slušanje glazbe Uživajte u svojim omiljenim pjesmama na HTC Desire 310/HTC Desire 310 dual sim koristeći aplikaciju Glazba. Kada prvi put otvorite aplikaciju Glazba, pojavit će se upit želite li u HTC Desire 310/HTC Desire 310 dual sim automatski preuzeti odgovarajući sadržaj, kao što su omoti albuma i fotografije izvođača. 1.

Otvorite aplikaciju Glazba.

2.

, te odaberite želite li pregledati pjesme prema izvođačima, Dodirnite albumima ili drugim kategorijama.

3.

Dodirnite pjesmu koju želite pustiti.

4.

Dodirnite ikone na zaslonu za kontrolu reprodukcije, ponavljanje pjesama i drugo.

Ka

Ukl zvu dru

Ako oba

Kr

Pril Nap ili k žel 1. 2. 3. 4.

Pon 5.

Pr pj

Iz

Pritisnite i povucite prst po traci progresa za prelazak na bilo koji dio pjesme. Uključite ili isključite nasumičnu reprodukciju. (Nasumična reprodukcija je isključena kada je tipka siva.)

Pr isa 6.

Za zas


ual

e ti

ma,

go.

69 Zabava

Mijenjajte režime ponavljanja: ponavljaj sve pjesme, ponovi trenutnu pjesmu, ne ponavljaj. Ako slušate glazbu i zaslon se ugasi, pritisnite tipku NAPAJANJE za uključivanje zaslona i upravljanje reprodukcijom izravno na zaključanom zaslonu.

Kako poboljšati zvuk Vaše glazbe Uključite Beats Audio za bolji doživljaj zvuka. Pjesme i video snimke će zvučati bolje i autentičnije, posebice ako se puštaju u Glazbi, Galeriji ili drugim aplikacijama. Ako želite uključiti ili isključiti Beats Audio profil, pomjerite i otvorite Panel s obavijestima, dodirnite , te dodirnite prekidač Beats Audio Uklj./Isklj.

Kreiranje i upravljanje popisima za reprodukciju Prilagodite svoj doživljaj glazbe kreiranjem popisa pjesama za reprodukciju. Napravite popis za reprodukciju, koji će sadržati samo Vaše omiljene pjesme ili koji odgovara Vašem trenutnom raspoloženju. Možete napraviti kolikogod želite popisa za reprodukciju. 1. Otvorite aplikaciju Glazba. 2.

Dodirnite

, te odaberite Popisi za reprodukciju.

3.

Dodirnite

, te unesite naziv popisa za reprodukciju.

4.

pored polja s naslovom, listajte kroz Za dodavanje pjesme dodirnite svoju zbirku glazbe, te dodirnite pjesmu koju želite dodati.

Ponovite ovaj korak za dodavanje više pjesama. 5. Možete također: Promijeniti redoslijed pjesama

Pritisnite i držite pored naziva pjesme koju želite pomjeriti, te je povucite na nov položaj.

Izbrisati pjesme

Odaberite pjesme koje želite ukloniti iz popisa za reprodukciju.

Promijeniti naziv popisa za reprodukciju

U polje naslova unesite nov naziv popisa za reprodukciju.

6.

Dodirnite Spremi.

na glavnom Za uređivanje popisa za reprodukciju koji ste kreirali dodirnite zaslonu aplikacije Glazba, te odaberite Popisi za reprodukciju. Otvorite popis


70 Zabava za reprodukciju, te dodirnite

71  > Uredi popis za reprodukciju.

Bežični displej Dijeljenje na velikom zaslonu Podijelite to što gledate na HTC Desire 310/HTC Desire 310 dual sim s velikim zaslonom TV uređaja. ƒƒ Ako imate sustav kućnog kina koji je kompatibilan s DLNA®, možete podijeliti svoje fotografije, videa, filmove i glazbu iz HTC Desire 310/HTC Desire 310 dual sim s Vašim TV uređajem putem domaće Wi-Fi mreže. ƒƒ Nemate kući DLNA postavke? Ne brinite. Samo kupite HTC Media Link HD i povežite se sa svojim HDMI TV uređajem. S TV uređajem ćete moći bežično podijeliti to, što gledate ili slušate na HTC Desire 310/HTC Desire 310 dual sim.

M

M

Vr

Žel pod

HTC

M te

O HTC Media Link HD HTC Media Link HD možete povezati s bilo kojim TV uređajem s HDMI priključkom, te ga upotrebljavati za bežični prikaz sadržaja na svojem TV uređaju. HTC Media Link HD se prodaje zasebno.

US m

Jednostavna postavka i uporaba Povežite HTC Desire 310/HTC Desire 310 dual sim s HTC Media Link HD i dijelite na velikom zaslonu jednostavno klizanjem tri prsta po zaslonu.

Paralelno provođenje više akcija na displeju s dualnim zaslonom HTC Media Link HD će Vam omogućiti dualni zaslon u slučaju da: ƒƒ Gledate video u Galeriji ƒƒ Puštate glazbu u aplikaciji HTC Glazba Puštajući medije na velikom zaslonu možete najedanput provoditi više akcija i raditi druge stvari, kao što je pozivanje, pregledanje Interneta ili slanje email-a na HTC Desire 310/HTC Desire 310 dual sim.

O m

Ko 310

UH fot 1.


C

ći re

71 Memorija

Memorija Memorija telefona Vrste memorije Želite znati koje vrste memorije možete upotrebljavati za svoje aplikacije, podatke i datoteke? HTC Desire 310/HTC Desire 310 dual sim ima slijedeće vrste memorije:

Memorija telefona

Ova memorija kombinira internu memoriju, gdje se čuvaju aplikacije, e-pošta, podaci i tekstualne poruke, i memoriju za datoteke, gdje se čuvaju fotografije, video i glazba. Ako Vam nedostaje memorije telefona, možete osloboditi prostor deinstaliranjem aplikacija, promjenom postavki preuzimanja ili premještanjem datoteka na svoje računalo ili u online memoriju.

USB memorija

Kada priključite eksternu USB memoriju (kao što je USB flash jedinica ili čitač SD kartica), možete pregledati fotografije i videa koja se nalaze na istom uređaju izravno iz Galerije ili puštati pjesme sa ovog uređaja u Glazbi. Možete također otvoriti PDF datoteke ili uređivati Office dokumente. Za povezivanje HTC Desire 310/HTC Desire 310 dual sim s USB memorijom trebat ćete USB On-The-Go micro kablovski adapter. HTC Desire 310/HTC Desire 310 dual sim podržava USB memorije (osim prijenosnih tvrdih diskova) do 64 GB.

Online memorija

Ako upotrebljavate online račun za pohranu koji je dostupan sa HTC Desire 310/HTC Desire 310 dual sim, možete spremiti svoje datoteke u online memoriju.

aju.

m

cija

Kopiranje datoteka u ili iz HTC Desire 310/HTC Desire 310 dual sim U HTC Desire 310/HTC Desire 310 dual sim Možete kopirati svoju glazbu, fotografije i druge datoteke. 1.

Povežite HTC Desire 310/HTC Desire 310 dual sim s računalom pomoću isporučenog USB kabla. Na zaslonu računala će se prikazati


72 Memorija mogućnosti prikaza ili prijenosa datoteka. 2.

Odaberite prikaz datoteka.

3.

Kopirajte datoteke s računala u HTC Desire 310/HTC Desire 310 dual sim ili obratno.

4.

Nakon kopiranja datoteka odspojite HTC Desire 310/HTC Desire 310 dual sim iz računala.

Oslobađanje mjesta u memoriji Dok upotrebljavate HTC Desire 310/HTC Desire 310 dual sim, tijekom vremena će se kumulirati podaci i popunjavati memoriju. Ovdje je nekoliko savjeta kako osloboditi prostor u memoriji.

Pokrenite čarobnjaka za memoriju Jednostavno oslobodite prostor u memoriji telefona tako, što ćete izbrisati predmemoriju aplikacija, deinstalirati aplikacije i promijeniti postavke tako, da se čuvaju samo najnoviji podaci. U Postavkama dodirnite Memorija > Načini više prostora.

Spremajte datoteke u Dropbox Svoje fotografije, priloge e-pošte i druge dokumente možete spremati u Dropbox, te im pristupati bilo gdje da se nalazite. Možete postaviti aplikaciju Fotoaparat da automatski šalje fotografije u Dropbox.

Upravljajte fotografijama i video snimkama ƒƒ Postavite aplikaciju Fotoaparat da automatski šalje sadržaj na poslužitelje za podjelu fotografija ili u online memoriju. Kada se memorija popuni, obrišite sve fotografije. Ako ih budete ponovo trebali, preuzmite ih sa poslužitelja za podjelu fotografija ili u online memorije. ƒƒ Nakon kreiranja serije snimki fotoaparata, zadržite samo najbolju sliku, te izbrišite ostale. ƒƒ Nakon uređivanja fotografije ili izrezivanja videa, originalna datoteka ostaje spremljena. Možete izbrisati originalne datoteke ili ih premjestiti u online memoriju ili u svoje računalo. ƒƒ Ako šaljete video snimke putem MMS poruka, upotrijebite manju razlučivost. Video snimke visoke razlučivosti zauzimaju više mjesta.

73 

U r

Sig

UH apl eks

On

Čak pod je o apl

In

Up du

Ako Vam dru

Prij rač

ƒƒ K g

ƒƒ I i

ƒƒ N p

ƒƒ P

ƒƒ P

ƒƒ S

ƒƒ B


o

ti ,

ciju

lje

e

u

73 Memorija U Postavkama fotoaparata dodirnite Kvaliteta videa za promjenu razlučivosti.

Sigurnosno kopirajte podatke U HTC Desire 310/HTC Desire 310 dual sim čuvajte samo najnovije podatke aplikacija. Možete sigurnosno kopirati kalendare, kontakte i knjižne oznake ili eksportirati tekstualne poruke i osobne rječnike.

Onemogućite neke aplikacije Čak i ako ih ne upotrebljavate, aplikacije mogu raditi u pozadini i preuzimati podatke u memoriju telefona. Ako se aplikacija ne može ukloniti, možete je onemogućiti. U Postavkama dodirnite Aplikacije > Sve, te odaberite aplikaciju koju želite onemogućiti. Dodirnite Onemogući.

Integracija Dropbox-a Uporaba Dropbox-a u HTC Desire 310/HTC Desire 310 dual sim Ako upotrebljavate Dropbox, Vaše fotografije, videa i dokumenti uvijek će Vam biti pri ruci - u HTC Desire 310/HTC Desire 310 dual sim, u računalu ili u drugim mobilnim uređajima koji mogu pristupiti Dropbox-u. Prijavite se na HTC Desire 310/HTC Desire 310 dual sim uz svoj Dropbox račun, kako biste mogli: ƒƒ Koristiti dodatnih 23 GB Dropbox pohrane besplatno tijekom dvije godine. ƒƒ Imati pristup fotografijama i video snimkama pohranjenim u Dropbox-u izravno iz aplikacije Galerija. ƒƒ Nema više velikih priloga prilikom podjele emailom. Jednostavno pošaljite poveznicu svojih datoteka u Dropbox-u. ƒƒ Prikazivati i uređivati Office dokumente koji su pohranjeni u Dropbox-u. ƒƒ Prikazivati PDF datoteke koje su pohranjene u Dropbox-u. ƒƒ Spremati dokumente, primjerice email priloge, izravno u Dropbox. ƒƒ Bilo kada provjeriti koliko Vam ostaje prostora u Dropbox-u.


74 Memorija

75 

Ako aplikacija Dropbox nije prethodno instalirana, možete je preuzeti i instalirati pomoću servisa Google Play.

1. 2. 3.

Informacije o ponudi dodatne besplatne Dropbox pohrane

4.

Dodatna Dropbox pohrana veličine 23 GB specijalna je ponuda koja je na raspolaganju u HTC uređajima koji imaju sustav Android s HTC Sense 4.0 ili noviji, te imaju unaprijed instaliran Dropbox. Ova ponuda je na raspolaganju kako za nove, tako i za postojeće Dropbox korisnike.

Po

Nakon završetka probnog perioda od dvije godine mogu se primijeniti dodatni uvjeti i zahtjevi (uključivo naknadu za pretplatu).

5.

Pod kak 1.

ƒƒ Ako želite dobiti dodatnu Dropbox pohranu veličine 23 GB besplatno na dvije godine, prijavite se uz svoj Dropbox račun sa uređaja HTC Desire 310/HTC Desire 310 dual sim (ne sa računala ili drugih uređaja koji nisu marke HTC) i pratite upute Get Started na web strani Dropbox (www. dropbox.com/gs).

2.

ƒƒ Ako još nemate Dropbox račun, možete kreirati nov račun sa uređaja HTC Desire 310/HTC Desire 310 dual sim ili sa računala na adresi www. dropbox.com.

3.

ƒƒ Ova dodatna besplatna pohrana je samo jednokratna ponuda. Ovu ponudu možete koristiti samo na jednom HTC uređaju. Za prikaz cijelih uvjeta i zahtjeva posjetite web strane Dropbox (http://www.dropbox.com/help/249).

Automatsko slanje snimki iz fotoaparata Vaše nove snimke iz fotoaparata automatski će se poslati ako ste prilikom postavljanja svog Dropbox računa u HTC Desire 310/HTC Desire 310 dual sim uključili funkciju Slanje iz fotoaparata. Ako istu funkciju još niste uključili, možete je omogućiti u postavkama servisa Dropbox. 1. Otvorite aplikaciju Dropbox. > Postavke > Uključi slanje iz fotoaparata.

2.

Dodirnite

3.

Odaberite tip povezivanja na Internet koji želite koristiti za slanje snimljenih fotografija i videa u Dropbox.

4.

Dodirnite Uključi.

Prikaz pohranjenih fotografija i videa u Galeriji Mapi i podmapama Poslano iz fotoaparata (u mapi Fotografije Vašeg Dropbox-a) može se pristupiti iz Galerije. Pojavit će se kao albumi.

ƒƒ D

ƒƒ A p


ili nju

a

čili,

75 Memorija 1.

Otvorite aplikaciju Dropbox.

2.

Dodirnite Moje fotografije.

3.

Dodirnite

4.

Kada se pojavi poruka da HTC Sense želi pristupiti Dropbox-u, dodirnite Dozvoli.

5.

Dodirnite album u kojem želite pogledati fotografije i video snimke.

> Albumi > Dropbox.

Podjela poveznica Dropbox-a Podijelite poveznicu cijelog albuma fotografija ili videa u Vašem Dropbox-u, kako bi mu mogli pristupiti i drugi ljudi. 1.

Na zaslonu Albumi aplikacije Galerija dodirnite Dropbox.

2.

Provedite jednu od slijedećih radnji:

ƒƒ Dodirnite album koji želite podijeliti, te dodirnite Podijeli. ƒƒ Ako želite podijeliti samo jednu fotografiju, dodirnite je kako bi se prikazala, te je ponovo dodirnite i dodirnite Podijeli. 3.

Odaberite kako želite podijeliti poveznicu tog albuma ili fotografije, kao što je slanje email-om ili objavljivanje na društvenim mrežama.

Možete također upotrijebiti aplikaciju Dropbox. Dodirnite pored albuma ili datoteke, te dodirnite Podijeli.


76 Sinkronizacija, sigurnosno kopiranje i reset

77 

Sinkronizacija, sigurnosno kopiranje i reset

1.

Online sinkronizacija Dodavanje računa društvene mreže, email-a i dr. Možete sinkronizirati kontakte, kalendare i druge informacije s Vaših društvenih mreža, email računa i online servisa na HTC Desire 310/HTC Desire 310 dual sim. Ovisno o vrsti računa, prijavljivanje uz online račune će Vam omogućiti sinkroniziranje ažuriranja između HTC Desire 310/HTC Desire 310 dual sim i Interneta. > Računi i 1. Pomjerite i otvorite Panel s obavijestima, te dodirnite sinkroniziranje. 2.

Dodirnite

3.

Dodirnite vrstu računa koji želite dodati.

4.

Postupajte prema uputama na zaslonu radi unošenja informacija o računu.

.

2. 3. 4. 5.

Sin 6. 7.

ƒƒ D i

ƒƒ R E z

U Postavke > Računi i sinkroniziranje, dodirnite prekidač Automatsko sinkroniziranje Uklj./Isklj. za uključivanje automatske sinkronizacije svih Vaših računa.

Dodavanje jednog ili više Google računa Prijavite se uz Vaš Google račun za pristup Gmail-u, adresaru i kalendaru, te za uporabu Google aplikacija u HTC Desire 310/HTC Desire 310 dual sim. Ako dodate više od jednog Google računa, aplikacije kao što je Gmail će Vam omogućiti prijelaz između računa i odabir na koji račun želite sigurnosno kopirati postavke. 1. Pomjerite i otvorite Panel s obavijestima, te dodirnite > Računi i sinkroniziranje. 2.

Dodirnite

3.

Dodirnite Google.

4.

Postupajte prema uputama na zaslonu radi prijavljivanja uz račun ili kreiranje novog računa.

Si

Ka

Zab De 310 ili n

.

Zaboravili ste lozinku svog Google računa? Ako ste zaboravili lozinku Google računa, možete pokušati da je obnovite putem web stranica Google servisa.

HT

Up apl uH pos sig


će sire

ke

te Ako

77 Sinkronizacija, sigurnosno kopiranje i reset 1.

U HTC Desire 310/HTC Desire 310 dual sim ili u Vašem računalu pokrenite web preglednik.

2.

Idite na www.google.com/accounts/recovery.

3.

Odaberite način preuzimanja Vaše lozinke, te unesite email adresu ili korisničko ime koje koristite za prijavu uz Vaš Google račun.

4.

Kliknite na Nastavi.

5.

Pratite upute na zaslonu za resetiranje Vaše lozinke.

Sinkroniziranje Vaših računa 6.

Pomjerite i otvorite Panel s obavijestima, te dodirnite sinkroniziranje.

7.

Možete:

> Računi i

ƒƒ Dodirnuti prekidač Automatska sinkronizacija Uklj./Isklj. za uključivanje ili isključivanje automatskog sinkroniziranja svih Vaših računa. ƒƒ Ručno sinkronizirati pojedine račune. Dodirnite vrstu računa (primjerice Exchange ActiveSync), te dodirnite račun koji želite sinkronizirati. Na zaslonu Postavke računa dodirnite > Odmah sinkroniziraj.

Na zaslonu Postavke računa možete također promijeniti postavke sinkroniziranja računa.

Sigurnosno kopiranje Kako sigurnosno kopirati datoteke, podatke i postavke Zabrinuti ste što biste mogli izgubiti važne podatke u HTC Desire 310/HTC Desire 310 dual sim? Načinite sigurnosnu kopiju HTC Desire 310/HTC Desire 310 dual sim prije brisanja memorije, provođenja obnove tvorničkih postavi ili nadogradnje na nov telefon.

HTC Sigurnosno kopiranje Upotrijebite ugrađeno HTC Sigurnosno kopiranje za pohranu svojih računa, aplikacija, postavki i drugih stavki u oblak, kako biste ih mogli lakše obnoviti u HTC Desire 310/HTC Desire 310 dual sim (nakon obnove tvorničkih postavki) ili u novijem telefonu. Za više pojedinosti pogledajte Uporaba HTC sigurnosnog kopiranja .


78 Sinkronizacija, sigurnosno kopiranje i reset

79 

HTC Sync Manager

Up

Upotrijebite HTC Sync Manager za importiranje glazbe, fotografija i videa u svoje računalo. Možete s računalom također sinkronizirati lokalno spremljene kontakte, događaje kalendara, knjižne oznake, dokumente i popise za reprodukciju. Za više pojedinosti pogledajte Sinkronizacija medija i podataka pomoću HTC Sync Managera.

Ušt pos Des sta vra

Druge mogućnosti sigurnosnog kopiranja Zasebno sigurnosno kopirajte druge podatke i druge vrste datoteka ako ih ne podržavaju HTC Sigurnosno kopiranje niti HTC Sync Manager.

HTC Vrs

Po za

U nekim aplikacijama možete sigurnosno kopirati podatke u memoriju telefona, kako biste ih mogli jednostavno vratiti nakon obnove tvorničkih postavki.

Ra Ako sigurnosno kopirate podatke u memoriju telefona, ne brišite memoriju prilikom obnove tvorničkih postavki.

Poruke

Kontakti

Sigurnosno kopirajte tekstualne poruke u memoriju telefona ili ih spremite kao prilog email poruke. ƒƒ Spremite kontakte i druge osobne podatke na svoje online račune, kako biste ih mogli sinkronizirati ako prelazite na drugi telefon. ƒƒ Ako u aplikaciji Ljudi imate lokalno spremljene kontakte, eksportirajte ih u memoriju telefona.

Datoteke

ƒƒ Ručno kopirajte i zalijepite datoteke tako, što ćete povezati HTC Desire 310/HTC Desire 310 dual sim s Vašim računalom kao disk jedinicu.

Ap

Sig

Ukl kop oda pos

ƒƒ Pošaljite datoteke u online memorije i servise.

Drugi podaci

ƒƒ Ako ste na tipkovnici na zaslonu dodali nove riječi u svoj osobni rječnik, sigurnosno kopirajte rječnik u memoriju ili ga spremite kao prilog email poruke. ƒƒ Provjerite podržavaju li druge aplikacije eksportiranje podataka u memoriju.

1. 2. 3. 4.


u ene

aka

h

79 Sinkronizacija, sigurnosno kopiranje i reset

Uporaba HTC Sigurnosnog kopiranja Uštedite vrijeme i frustraciju obnavljajući svoj sadržaj nakon obnove tvorničkih postavki ili gubitka, oštećenja ili kupnje drugog telefona. U HTC Desire 310/HTC Desire 310 dual sim upotrebljavajte HTC Sigurnosno kopiranje za provođenje standardnog sigurnosnog kopiranja u oblak, kako biste idući put mogli lako vratiti svoj sadržaj. HTC Sigurnosno kopiranje za čuvanje Vašeg sadržaja upotrebljava Dropbox. Vrste sadržaja koji se tu mogu sigurnosno kopirati i vratiti obuhvaćaju slijedeće: Postavke početnog zaslona

Ovo obuhvaća postavke izvora Početnog zaslona, miniaplikacije i raspored Početnog zaslona

Računi i lozinke

HTC Sigurnosno kopiranje može spremiti podatke za prijavu uz email račune i račune društvenih mreža koje ste postavili u telefonu, osim određenih računa (kao što je Facebook® i Google).

Aplikacije i postavke

Ovo obuhvaća knjižne oznake, osobni rječnik (tipkovnice), Wi-Fi mreže, postavke TV aplikacije (kao što su omiljeni i podsjetnik), aplikacije koje ste instalirali, te preko 150 drugih postavki.

na,

e

na

Sigurnosno kopiranje HTC Desire 310/HTC Desire 310 dual sim Uključite HTC Sigurnosno kopiranje za svakodnevno pravljenje sigurnosne kopije sadržaja putem Wi-Fi veze. Uključiti ga možete tako, što ćete odabrati opciju Sigurnosno kopiraj telefon svakoga dana prilikom prvog postavljanja telefona, ili ga možete omogućiti u Postavkama.

m

i

Uključivanje HTC Sigurnosnog kopiranja će onemogućiti sigurnosno kopiranje na Google poslužitelje. 1.

Pomjerite i otvorite Panel s obavijestima, te dodirnite

2.

Dodirnite Sigurnosno kopiranje i reset.

3.

Dodirnite prekidač Sigurnosno kopiranje Uklj./Isklj.

4.

Odaberite HTC račun za spremanje sigurnosne kopije, te se prijavite uz svoj račun.

.

ƒƒ Možete se prijaviti pomoću svog HTC ili Facebook računa. ƒƒ Ako ste se već prijavili uz svoj Google račun, dodirnite ga za promjenu računa za sigurnosne kopija na Vaš HTC račun.


80 Sinkronizacija, sigurnosno kopiranje i reset

81 

5.

H

Prijavite se u Dropbox ako to još niste učinili.

Kada Vaš telefon završi sigurnosno kopiranje, u Povijesti sigurnosnog kopiranja će se prikazati datum i vrijeme zadnje sigurnosne kopije. Za ručno pokretanje sigurnosnog kopiranja dodirnite Odmah sigurnosno kopiraj u Povijesti sigurnosnog kopiranja.

Sin

SH rač kon De

HTC

ƒƒ I S

ƒƒ I r

ƒƒ P z

ƒƒ K

ƒƒ S k

ƒƒ J n

ƒƒ P

Ko

Jed rep 1. 2. 3.


81 Sinkronizacija, sigurnosno kopiranje i reset

HTC Sync Manager Sinkronizacija medija i podataka pomoću HTC Sync Managera S HTC Sync Managerom možete uživati u istim medijima bilo da ste pored računala ili u pokretu. Upotrebljavajte ga i za istovremeno spremanje istih kontakata, važnih dokumenata i drugih podataka u HTC Desire 310/HTC Desire 310 dual sim i svoje računalo. HTC Sync Manager podržava i Windows i Mac sustav. Možete: ƒƒ Importirati glazbu, fotografije i videa iz računala i upravljati njima u HTC Sync Manageru. ƒƒ Importirati iTunes® i Windows Media® Player popise za reprodukciju iz računala i u HTC Sync Manager. ƒƒ Puštati glazbu, videa i popise za reprodukciju pomoću ugrađenog uređaja za reprodukciju. ƒƒ Kopirati glazbu, fotografije i videa iz telefona u računalo. ƒƒ Sinkronizirati popise za reprodukciju i informacije kao što su kontakti, kalendar, dokumenti i web knjižne oznake između telefona i računala. ƒƒ Jednostavno prenositi iPhone fotografije, videa, poruke, kontakte i drugo na svoj HTC telefon. ƒƒ Pregledati i upravljati datotekama u svojem telefonu (samo Mac).

Kopiranje ili uklanjanje medija iz Vašeg telefona Jednostavno kopirajte glazbu, fotografije, videa, cijele albume ili popise za reprodukciju iz računala u telefon. 1. Povežite telefon s računalom. Mediji koji su već kopirani u telefon imat će ikonu pored svoje minijature. 2.

Dodirnite minijaturu kako biste je odabrali. Ili odaberite nekoliko medija za prijenos.

3.

Kliknite na jednu od slijedećih ikona:

Kopirajte odabrane medije u svoj telefon.

Uklonite odabrane medije iz svog telefona.


82 Sinkronizacija, sigurnosno kopiranje i reset

83 

Sinkroniziranje podataka između telefona i računala

1.

Postavite HTC Sync Manager za sinkronizaciju kontakata, događaja kalendara i web knjižnih oznaka između telefona i Vašeg Windows ili Mac računala.

2.

Telefon možete sinkronizirati sa slijedećim aplikacijama Vašeg računala:

4.

ƒƒ (U Windowsima) Outlook® 2003, Outlook 2007 ili Outlook 2010.

HT

ƒƒ (U Macu) Apple® Contacts, Apple Address Book, Apple Calendar, Apple iCal ili Outlook 2011 za Mac

Ako prit

ƒƒ Web preglednik kao što je Internet Explorer®, Firefox® ili Google Chrome.

Prit De

1.

Povežite telefon s računalom.

2.

U HTC Sync Manageru kliknite na Više.

3.

Označite polja pored vrsta podataka koje želite sinkronizirati.

4.

Kliknite na Postavke pored raznih vrsta podataka za prilagodbu postavki sinkroniziranja. Možete:

ƒƒ Odabrati aplikacije s kojima želite sinkronizirati svoj telefon.

3.

Re (H

Ako ili im tvo

ƒƒ Za kalendar odabrati od kada želite početi sa sinkroniziranjem događaja. ƒƒ Odabrati želite li sačuvati podatke Vašeg telefona ili Vašeg računala u slučaju različitih podataka. Ako postoji razlika između knjižnih oznaka u telefonu i u računalu, HTC Sync Manager će uvijek sačuvati knjižne oznake iz računala. 5.

ako je ovo prvi put kako sinkronizirate. Ako želite Kliknite na dozvoliti da HTC Sync Manager idući put automatski sinkronizira Vaše podatke i datoteke (kao što su dokumenti i mediji), odaberite Automatski sinkroniziraj kadgod se priključi telefon.

Reset Restartiranje HTC Desire 310/HTC Desire 310 dual sim (Soft reset) Ako HTC Desire 310/HTC Desire 310 dual sim radi sporije nego što je normalno, ne reagira na komande ili neka od aplikacija ne radi pravilno, pokušajte restartirati, pošto to može riješiti problem.

Tvo 1. 2. 3. 4. 5.

Re

Ako pos HTC 1. 2.


e

e.

83 Ljudi 1.

Ako je displej isključen, pritisnite tipku NAPAJANJE radi njegovog paljenja.

2.

Otključajte zaslon.

3.

Pritisnite i držite tipku NAPAJANJE, te dodirnite Ponovno pokreni.

4.

Nakon pojave upita za potvrdu, dodirnite Ponovno pokreni.

HTC Desire 310/HTC Desire 310 dual sim ne reagira? Ako HTC Desire 310/HTC Desire 310 dual sim ne reagira na dodir zaslona ili pritiska tipki, i tako ga možete restartirati. Pritisnite i držite tipku NAPAJANJE minimalno 10 sekundi, te je pustite. HTC Desire 310/HTC Desire 310 dual sim će se restartirati.

Resetiranje HTC Desire 310/HTC Desire 310 dual sim (Hard reset) Ako želite predati HTC Desire 310/HTC Desire 310 dual sim nekom drugom ili ima nekih problema koji se nikako ne mogu riješiti, možete obnoviti tvorničke postavke telefona (tzv. hard reset ili master reset). Obnovom tvorničkih postavki ćete ukloniti sve aplikacije koje ste preuzeli ili instalirali, svoje račune, kao i podatke i postavke sustava i aplikacija. Uvjerite se da ste prije obnove tvorničkih postavki sigurnosno kopirali sve podatke i datoteke koje želite sačuvati.

a.

m

Tvorničko resetiranje telefona posredstvom postavki 1.

Pomjerite i otvorite Panel s obavijestima, te dodirnite

2.

Dodirnite Sigurnosno kopiranje i reset.

3.

Dodirnite Poništi postavke telefona.

4.

Ako želite također trajno izbrisati medije i ostale podatke iz HTC Desire 310/HTC Desire 310 dual sim, odaberite Obriši sve podatke.

5.

Dodirnite U redu.

.

Resetiranje telefona pomoću tipki na telefonu Ako ne možete uključiti HTC Desire 310/HTC Desire 310 dual sim ili pristupiti postavkama, još uvijek možete provesti resetiranje pomoću tipki na telefonu HTC Desire 310/HTC Desire 310 dual sim. 1. Pritisnite i držite tipku SMANJENJE JAČINE ZVUKA, te pritisnite i držite tipku NAPAJANJE. 2.

Pričekajte da zaslon prikaže tri slike Androida, te oslobodite tipke NAPAJANJE i SMANJENJE JAČINE ZVUKA.


84 Ljudi

85 

3.

Lj

Pritisnite tipku SMANJENJE JAČINE ZVUKA i izaberite TVORNIČKI RESET, te pritisnite tipku NAPAJANJE.

Va

Ap 310 Up ljud 1. 2.

ƒƒ O

ƒƒ K

ƒƒ V

ƒƒ D s

ƒƒ V

ƒƒ P p

Fil

Ako treb 1. 2. 3.

Tra

Tra ua mre 1. 2.


85 Ljudi

Ljudi Vaša lista kontakata Aplikacija Ljudi prikazuje listu svih kontakata koji se nalaze u HTC Desire 310/HTC Desire 310 dual sim i na online računima uz koje ste prijavljeni. Upotrebljavajte aplikaciju Ljudi za jednostavno upravljanje komunikacijom s ljudima do kojih Vam je stalo. 1. Otvorite aplikaciju Ljudi. 2.

U listi kontakata možete:

ƒƒ Otvoriti svoj profil i uređivati vlastite kontaktne informacije. ƒƒ Kreirati, uređivati, tražiti i slati kontakte. ƒƒ Vidjeti ažuriranja statusa. ƒƒ Dodirnuti fotografiju kontakta radi prikaza mogućnosti brzog povezivanja s kontaktom. ƒƒ Vidjeti obavijesnu ikonu ako Vam kontakt pošalje novu poruku. ƒƒ Provjeriti tko je online na Google Talk™. Ako ste prijavljeni uz Google Talk, prikazat će se ikona online statusa. Za sortiranje kontakata prema imenu ili prezimenu dodirnite Postavke > Poredaj popis kontakata.

>

Filtriranje Vaše liste kontakata Ako je lista kontakata postala predugačka, možete odabrati s kojih računa treba prikazivati kontakte. 1. Na kartici Ljudi dodirnite . 2.

Odaberite online račune koji sadrže kontakte koje želite prikazati.

3.

Pritisnite

.

Traženje ljudi Tražite kontakte koji su spremljeni u HTC Desire 310/HTC Desire 310 dual sim, u adresaru Vaše tvrtke, ako imate račun Exchange ActiveSync, ili u društvenim mrežama uz koje ste prijavljeni. 1.

Otvorite aplikaciju Ljudi.

2.

Na kartici Ljudi možete:


86 Ljudi

87 

ƒƒ Tražiti ljude u svojoj listi kontakata. Dodirnite polje Traži ljude, te unesite prvih nekoliko slova imena kontakta.

3.

ƒƒ Tražiti ljude u adresaru Vaše tvrtke. Dodirnite polje Traži ljude, te unesite prvih nekoliko slova imena kontakta, te dodirnite Pretraži kontakte u imeniku tvrtke. ƒƒ Tražiti ljude koje poznajete na društvenim mrežama. Dodirnite > Postavke > Nađi ljude koje znam na, te odaberite društvene mreže uz koje ste prijavljeni. Aplikacija Ljudi će nakon toga poslati kontakte na odabrane društvene mreže kako bi Vam pomogla u pronalaženju Vaših prijatelja.

Osim pretrage adresara prema imenu, možete tražiti i prema email adresi ili nazivu tvrtke. Na kartici Ljudi dodirnite > Postavke > Traži kontakte prema, te odaberite kriterije za pretragu.

Postavljanje Vašeg profila Spremite Vaše osobne kontaktne informacije kako biste ih lako mogli poslati drugim ljudima. 1.

Na kartici Ljudi dodirnite Moj profil.

2.

Dodirnite Uredi moju posjetnicu.

3.

Unesite ili uredite svoje ime i kontaktne podatke.

4.

Dodirnite profila.

5.

Dodirnite Spremi.

(ili aktualnu fotografiju) za promjenu fotografije svog

4. 5.

Kad o is dod dru

Ko 1. 2.

Im

Im 1. 2. 3. 4.

Osim Vaših kontaktnih pojedinosti, Vaš profil prikazuje i ažuriranja koja ste objavili u društvenim mrežama i svojim online albumima fotografija.

5.

Dodavanje novog kontakta

Im

1.

Na kartici Ljudi dodirnite

1.

2.

Dodirnite polje Ime, te unesite ime kontakta.

.

2. 3.

Dodirnite ako želite posebno unijeti ime, srednje ime i prezime kontakta. Ovisno o vrsti kontakta može biti omogućen i unos drugih informacija, kao što je dodatak (primjerice „ml.“).

4.


87 Ljudi 3.

e

e

Odaberite vrstu kontakta. Time se određuje s kojim računom će se kontakt sinkronizirati. Određena polja ne moraju biti dostupna ako dodajete kontakte na SIM-karticu.

4.

U odgovarajuća polja unesite kontaktne informacije.

5.

Dodirnite Spremi.

Kada dodirnete dodani kontakt u svojoj listi kontakata, vidjet ćete informacije o istom kontaktu i razmjenu poruka i poziva. Ovisno o informacijama koje ste dodali uz kontakt (primjerice email adresa), moći ćete vidjeti i ažuriranja na društvenim mrežama, događaje i fotografije kontakta.

Kontaktiranje osobe

lati

1.

Otvorite aplikaciju Ljudi.

2.

Dodirnite fotografiju kontakta (ne ime), te odaberite kako želite komunicirati s istom osobom.

Import ili kopiranje kontakata Import kontakata sa SIM-kartice

e

1.

Na kartici Ljudi dodirnite

2.

Dodirnite Uvoz/Izvoz kontakata > Uvezi sa SIM-kartice.

> Upravljaj kontaktima.

3.

Ako imate Google ili Exchange ActiveSync račun, dodirnite vrstu računa za uvoz kontakata.

4.

Odaberite kontakte koje želite unijeti.

5.

Dodirnite Spremi.

Import kontakta sa računa Exchange ActiveSync

i

1.

Na kartici Ljudi u polje za pretragu unesite ime ili email adresu kontakta.

2.

Dodirnite Pretraži kontakte u imeniku tvrtke.

3.

Dodirnite ime kontakta koji želite kopirati u HTC Desire 310/HTC Desire 310 dual sim.

4.

Dodirnite

za uvoz kontakta.


88 Ljudi

89 

Grupe kontakata

E

Razvrstajte svoje prijatelje, obitelj i kolege u grupe, kako biste mogli brzo poslati poruku ili email cijeloj grupi. Dodali smo i Čestu grupu, gdje se automatski spremaju kontakti koje najčešće zovete ili koji zovu Vas.

G

HTC Desire 310/HTC Desire 310 dual sim se također sinkronizira sa grupama koje ste kreirali u svom Google računu.

Ra

Sve

Kreiranje grupe kontakata 1.

Na kartici Grupe dodirnite

Otv

. > Kontakt dodaj u grupu.

2.

Unesite naziv grupe, te dodirnite

3.

Odaberite kontakte koje želite dodati, te dodirnite Spremi.

4.

Kada završite kreiranje grupe, dodirnite Spremi.

Slanje poruke ili email-a grupi kontakata Bit će Vam naplaćena svaka pojedina tekstualna poruka koju pošaljete. Primjerice, ako pošaljete poruku grupi od pet ljudi, bit će Vam naplaćeno pet poruka. 1.

Na kartici Grupe dodirnite grupu kojoj želite poslati poruku ili email.

2.

Prijeđite na karticu Akcija grupe.

3.

Odaberite da li želite poslati tekstualnu ili email poruku.

Uređivanje grupe kontakata 1.

Na kartici Grupe pritisnite i držite grupu, te dodirnite Uredi grupu.

2.

Možete:

ƒƒ Promijeniti naziv grupe. Možete mijenjati samo nazive grupa koje ste kreirali. ƒƒ Dodati više kontakata u grupu. Dodirnite

Pr po dr

Id ra

Ar oz ko

> Kontakt dodaj u grupu.

ƒƒ Promijeniti redoslijed članova grupe. Pritisnite i držite kontakta, te ga povucite na nov položaj.

iza imena

Pr

ƒƒ Odabrati kontakte koje želite ukloniti iz grupe. 3.

Dodirnite Spremi.

Sla 1.


89 Email

Email Gmail Razgledanje primljenih poruka Gmail-a Sve vaše primljene email poruke se dostavljaju u direktorij Primljeno. Otvorite aplikaciju Gmail.

t

Prikaži skice, poslane poruke i druge direktorije

Dodirnite Primljeno u gornjoj traci, te dodirnite drugi direktorij (kao što je Poslano, Skice ili Vaš vlastiti direktorij) radi razgledanja poruka i konverzacija.

Idi na drugi Gmail račun

Dodirnite Primljeno u gornjoj traci, te dodirnite drugi račun na koji želite prijeći.

Arhiviraj, obriši ili označi višestruke konverzacije

Dodirnite polje za označavanje ispred email-a ili konverzacije. Nakon toga dodirnite tipke u donjem dijelu zaslona radi provođenja radnji s odabranim porukama ili konverzacijama.

Prikaži pomoć

U direktoriju Primljeno Gmail-a dodirnite Pomoć.

>

Slanje email poruke u Gmail-u 1.

U direktoriju Primljeno Gmail računa koji želite koristiti dodirnite

.


90 Email 2.

91 

Zadajte jednog ili više primatelja.

e

Želite poslati kopiju (Cc) ili skrivenu kopiju (Bcc) email poruke drugim primateljima? Dodirnite > Dodaj Cc/Bcc. 3.

Unesite predmet email-a, te napišite poruku.

4.

Ako želite priložiti fotografiju ili video, dodirnite , te dodirnite vrstu priloga.

5.

Za slanje dodirnite

ƒƒ Z d

ƒƒ Z t

.

Odgovor ili prosljeđivanje email poruke u Gmail-u 1.

U direktoriju Primljeno Gmail-a, dodirnite email poruku ili konverzaciju.

2.

Ako želite odgovoriti pošiljatelju, dodirnite odaberite Odgovori svima ili Proslijedi.

3.

Provedite jednu od slijedećih radnji:

. Ili dodirnite

i

ƒƒ Ako odgovarate pošiljatelju ili ste odabrali Odgovori svima, napišite Vaš odgovor. ƒƒ Ako ste odabrali Proslijedi, odredite primatelje poruke.

Dodirnite Odgovori u poruci, ako želite spojiti Vašu poruku s primljenim email-om. Međutim, to će ukloniti sve priloge i formatiranja originalne poruke. 4.

Za slanje dodirnite

.

Pošta

ƒƒ Z P

Or

Ima por 1. 2.

Razgledanje primljenih poruka u pošti

3. 4.

Aplikacija Pošta je mjesto gdje možete čitati, slati i organizirati email poruke s jednog ili više email računa koje ste postavili u HTC Desire 310/HTC Desire 310 dual sim. 1. Otvorite aplikaciju Pošta. Prikazat će se primljene email poruke jednog od Vaših email računa.

Sla

2.

2.

Provedite bilo koju od slijedećih radnji:

ƒƒ Dodirnite poruku koju želite pročitati. ƒƒ Za prijelaz između email računa dodirnite redak koji prikazuje trenutni

1.

3. 4.


91 Email email račun, te dodirnite drugi račun. ƒƒ Za prikaz email poruka iz drugog direktorija pošte dodirnite dodirnite direktorij koji želite pogledati.

> Mapa, te

ƒƒ Za prikaz email poruka sa svih Vaših računa dodirnite redak koji prikazuje trenutni email račun, te dodirnite Svi računi.

u.

š

ke re

og

ƒƒ Za promjenu postavki email računa odaberite račun, te dodirnite Postavke.

>

Organiziranje primljenih poruka Imate previše email poruka u direktoriju Primljeno? Organizirajte svoje email poruke u kartice, tako da možete brzo naći poruke koje tražite. 1. Idite na email račun koji želite koristiti. > Filtri.

2.

U direktoriju Primljeno dodirnite

3.

Odaberite kartice koje želite dodati u Primljeno, te dodirnite Gotovo.

4.

Klizite prstom na dodanu karticu za pregledanje email poruka.

Slanje email poruke 1.

Otvorite aplikaciju Pošta.

2.

Prijeđite na email račun koji želite upotrijebiti.

3.

Dodirnite

4.

Unesite jednog ili više primatelja.

.


92 Email

93 

Želite poslati kopiju (Cc) ili skrivenu kopiju (Bcc) email poruke drugim primateljima email poruke? Dodirnite > Pokaži Cc/Bcc. 5.

Unesite predmet email-a, te napišite poruku.

6.

Možete provesti slijedeće radnje:

ƒƒ Dodati prilog. Dodirnite

i odaberite što želite priložiti.

ƒƒ Postaviti prioritet za važnu poruku. Dodirnite

> Postavi prioritet.

Ra

Uži izra važ Vaš

Oz 1.

7.

Dodirnite

.

2.

Za spremanje email-a kao skice i njegovo kasnije slanje dodirnite > Spremi. Ili pritisnite . Nastavljanje skice email poruke 1.

U direktoriju Primljeno email računa dodirnite

2.

Dodirnite poruku.

3.

Kada završite sa uređivanjem poruke, dodirnite

> Mapa > Skice.

Po .

1. 2.

Čitanje i odgovaranje na email poruku 1.

Otvorite aplikaciju Pošta.

2.

Prijeđite na email račun koji želite upotrijebiti.

3.

U direktoriju Primljeno email računa dodirnite email ili konverzaciju koju želite pročitati. Ako želite čitati određenu poruku u email konverzaciji, dodirnite za prikaz konverzacije, te dodirnite odabranu email poruku.

4.

Dodirnite Odgovori ili Odgovori svima.

3. 4. 5. 6.

7.

Sla 1. 2.

Dodirnite

za prikaz više akcija za email.

3.

Spremanje email-a u aplikaciju Zadaci

4.

Spremite email u listu zadataka, tako da Vas podsjeti da trebate odgovoriti. 1. U direktoriju Primljeno email računa pritisnite i držite email, te dodirnite Spremi kao zadatak.

Do

2.

Pos Act

Unesite pojedinosti zadatka, te dodirnite Spremi.


c.

93 Email

Rad sa email-om Exchange ActiveSync Uživajte u moćnim email značajkama Microsoft Exchange ActiveSync-a izravno u HTC Desire 310/HTC Desire 310 dual sim. Označite zastavicom važne email poruke, postavite odgovor „Izvan ureda“ ili šaljite pozivnice za Vaš idući sastanak ekipe dok ste u pokretu.

Označavanje email-a zastavicom 1.

Prijeđite na svoj račun Exchange ActiveSync.

2.

2. Razgledajući direktorij Primljeno, dodirnite ikonu bijele zastavice koja se pojavljuje pored email poruke ili konverzacije.

te

oju

e

ti. ite

Za označavanje email poruke unutar konverzacije, dodirnite za pregled konverzacije, te dodirnite ikonu zastavice pored email poruke.

Postavljanje statusa „Izvan ureda“ 1.

Prijeđite na svoj račun Exchange ActiveSync.

2.

Dodirnite

3.

Dodirnite polje sa trenutnim statusom ureda, te odaberite Izvan ureda.

4.

4. Postavite datume i vremena.

5.

Unesite automatski odgovor.

6.

Ako želite slati drukčije automatske odgovore primateljima izvan Vaše tvrtke, dodirnite opciju Šalji odgovore vanjskim pošiljateljima, te unesite poruku automatskog odgovora u odgovarajuće polje.

7.

Dodirnite Spremi.

> Izvan ureda.

Slanje zahtjeva za sastanak 1.

Prijeđite na svoj račun Exchange ActiveSync.

2.

Dodirnite

3.

Unesite pojedinosti sastanka.

4.

Dodirnite Spremi. Ili dodirnite Pošalji, ako ste pozvali ljude na sastanak.

> Novi poziv na sastanak.

Dodavanje email računa Postavite dodatne email račune, kao što je drugi Microsoft Exchange ActiveSync račun ili račun sa web email servisa ili pružatelja email-a.


94 Email

95 

Ako dodajete Microsoft Exchange ActiveSync ili POP3/IMAP email račun, zamolite svog administratora mreže ili pružatelja email servisa za dodatne postavke email-a, koje možete trebati. 1.

Otvorite aplikaciju Pošta.

2.

Dodirnite

3.

Odaberite vrstu email računa iz liste pružatelja email-a. Ili dodirnite Drugo (POP3/IMAP).

4.

Unesite email adresu i lozinku svog email računa, te dodirnite Dalje.

> Dodaj račun.

Određeni email računi će Vam omogućiti postavljanje plana sinkronizacije. HTC Desire 310/HTC Desire 310 dual sim standardno upotrebljava Pametnu sinkronizaciju za uštedu energije baterije. Pogledajte Što je Pametna sinkronizacija? 5.

P

Po

Uk

Da pol 1. 2.

G

Unesite naziv za Vaš email račun, te dodirnite Završi postavljanje.

O Što je Pametna sinkronizacija? Pametna sinkronizacija automatski produžava period sinkroniziranja što je duže neaktivna aplikacija Pošta. Ako ne trebate često sinkroniziranje email računa, postavite email račun na Pametnu sinkronizaciju. Pametna sinkronizacija će Vam pomoći s uštedom energije baterije.

Go akt odr

Tak adr

Ako želite primati email poruke odmah nakon što pristignu, odaberite drugi plan sinkroniziranja za vrijeme najvećeg opterećenja i vrijeme manjeg opterećenja u postavkama Sinkronizacija, slanje i primanje email računa.

Up

Kad pog

1. 2.


.

95 Putovanja i karte

Putovanja i karte Postavke lokacije Uključivanje i isključivanje usluga lokacije Da biste u HTC Desire 310/HTC Desire 310 dual sim mogli utvrditi svoj položaj, potrebno je omogućiti izvore lokacije. 1. Pomjerite i otvorite Panel s obavijestima, te izaberite Postavke Lokacija. 2.

>

Odaberite ili poništite izvore lokacije koje želite uključiti ili isključiti.

Google Maps O Google kartama Google karte će Vam omogućiti da utvrdite svoj trenutni položaj, pogledati aktualno stanje u prometu, te preuzeti detaljne upute kako stići do odredišta. Također pruža alatku za pretragu, gdje možete pronaći zanimljiva mjesta ili adresu na karti, ili pogledati mjesta sa razine ulice. ƒƒ Ako želite utvrditi svoju lokaciju pomoću Google Maps, trebat ćete omogućiti izvore lokacije.

eg

ƒƒ Aplikacija Google Maps ne podržava svaku zemlju i grad.

Uporaba karte Kada otvorite Google karte, možete lako naći svoju lokaciju na karti ili pogledati obližnja mjesta pomicanjem ili zumiranjem na karti. Ako želite utvrditi svoju lokaciju pomoću Google Maps, trebat ćete omogućiti izvore lokacije. 1.

Otvorite aplikaciju Karte.

2.

za prikazivanje Vašeg trenutnog položaja. Plava točka Dodirnite ili prikazuje Vaš trenutni položaj na karti.


96 Putovanja i karte

97 

3.

Up

Dodirnite za uključivanje ili isključivanje Kompasa. Ako je Kompas uključen, karta će prijeći na prikaz pod kutom, te će se automatski orijentirati ovisno o smjeru u kojem ste okrenuti.

Traženje Vaših prijatelja pomoću Google Latitude (dostupno prema zemlji)

2.

Google Latitude® usluga lokacije omogućuje da podijelite lokaciju i statusne poruke sa svojim prijateljima. Također Vam omogućuje da pribavite upute kako doći na lokaciju Vaših prijatelja, slanje pojedinosti o Vašoj lokaciji putem email poruke i drugo. Vaš položaj se ne dijeli automatski. Morate se prijaviti u Latitude, te pozvati svoje prijatelje da pogledaju Vašu lokaciju ili prihvatiti njihove pozivnice. Samo prijatelji koje ste izričito pozvali ili prihvatili mogu vidjeti Vaš položaj.

Pokretanje i prijava u Latitude 1.

Otvorite aplikaciju Karte.

2.

Razgledajući kartu dodirnite

1.

Na

Pu

Pu

Tr u > Prijavi u Latitude.

U Latitude možete iz Karti pristupiti kadgod ste povezani na Internet. U Kartama dodirnite > Latitude.

Pu 1.

HTC Car

2.

ƒƒ D

Na putu s HTC Car

ƒƒ D

Sada možete prilikom vožnje jednostavno koristiti HTC Desire 310/HTC Desire 310 dual sim za navigaciju prema cilju, za zabavu i za kontaktiranje ljudi do kojih Vam je stalo. Zahvaljujući HTC Car možete lako pristupiti glazbi, kartama, navigaciji i telefonskim govorima. 1. HTC Car će se odmah pokrenuti kada priključite HTC Desire 310/HTC Desire 310 dual sim u HTC set za vozilo. 2.

3.

Klizite prstom gore ili dolje za prikaz toga, što možete raditi u HTC Car.

Slu Prilikom uporabe aplikacije HTC Car se možete vratiti na glavni zaslon sa bilo kojeg zaslona tako što ćete pritisnuti . Kada uklonite HTC Desire 310/HTC Desire 310 dual sim iz HTC seta za vozilo, HTC Car će se automatski zatvoriti. Aplikaciju HTC Car možete zatvoriti i ručno tako, što ćete pritisnuti glavnom zaslonu.

na

Izra apl 1. 2.

ƒƒ P


s

97 Putovanja i karte

Uporaba glasovnih naredbi u HTC Car 1.

U HTC Car dodirnite zaslon s tri prsta za aktiviranje glasovnih naredbi. Možete također dodirnuti Govor na glavnom zaslonu HTC Car.

2.

Provedite jednu od slijedećih radnji:

ne

ti

j.

Nazovite nekoga

Recite „Zovi [ime osobe u adresaru]“

Pustite glazbu

Recite „Pusti [naziv pjesme, album, ime izvođača ili žanr]“

Pustite radio

Recite „Slušaj [naziv pjesme, ime izvođača ili žanr]“

Tražite štogod u karti

Recite „Nađi [naziv mjesta, adresa, vrsta mjesta]“

Puštanje glazbe u HTC Car 1.

U HTC Car dodirnite Glazba.

2.

Provedite jednu od slijedećih radnji:

ƒƒ Dodirnite

za pregledanje po kategorijama.

ƒƒ Dodirnite

za pretragu Vaše zbirke.

3.

Dodirnite album, pjesmu ili popis za reprodukciju koji želite slušati. Možete također pustiti glazbu tako, što ćete dodirnuti Govor na glavnom zaslonu, te izgovoriti što želite čuti. Primjerice, recite „Pusti Beethovenovu 5.“.

ar.

HTC

a

Slušanje Internet radija u aplikaciji TuneIn Izravno u HTC Car možete uživati u slušanju Internet radio stanica pomoću aplikacije TuneIn. 1. U HTC Car dodirnite Internet radio. 2.

Provedite jednu od slijedećih radnji:

ƒƒ Pregledajte dostupne stanice po kategorijama.


98 Putovanja i karte

99 

ƒƒ Dodirnite za unos i pretragu stanica prema ključnim riječima kao što su ime izvođača ili tema. 3.

Po tra

Dodirnite stanicu koju želite slušati.

Do pu do Ka

ƒƒ Možete također naći Internet radio stanice tako, što ćete dodirnuti Govor na glavnom zaslonu, te izgovoriti što želite slušati. Primjerice, recite „Slušaj komediju“.

3.

ƒƒ Radi osiguranja glatke reprodukcije, TuneIn će unaprijed učitavati audio podatke (međuspremati) u HTC Desire 310/HTC Desire 310 dual sim prije puštanja stanice koju ste odabrali. Za određivanje količine audio podataka za i odaberite vrijeme prethodno učitavanje dodirnite međuspremanja.

4.

Ka

To svij

Nađite put pomoću HTC Car

Pri

HTC Car će vam pomoći naći put do Vašeg odredišta. Tražite obližnje restorane i druge stvari tijekom vikenda. HTC Car će Vam pružiti informacije koje trebate, tako da se nećete izgubiti.

Do

Pretražite što je oko Vas

ƒƒ D

Spremni ste za doživljaj

Up

Dovoljno je nekoliko dodira da brzo nađete zanimljiva mjesta u okolici. 1. U HTC Car dodirnite Navigacija. 2.

ƒƒ D

Provedite jednu od slijedećih radnji:

ƒƒ D

ƒƒ Dodirnite kategoriju. ƒƒ Dodirnite

ƒƒ D J

i unesite vlastite ključne riječi za pretragu.

Pr

Možete također tražiti mjesta tako, što ćete dodirnuti Govor na glavnom zaslonu, te izgovoriti što tražite. Primjerice, recite „Nađi parking“.

ƒƒ Z

Traženje mjesta u HTC Car

ƒƒ Z a

1.

U HTC Car dodirnite Navigacija.

2.

Provedite jednu od slijedećih radnji:

Tražite novo mjesto

Dodirnite

ƒƒ A p

. Unesite što tražite, te dodirnite

.


99 Putovanja i karte

o

Potražite prethodno traženo mjesto Dobijte upute za put iz nadolazećeg događaja u Kalendaru

Dodirnite Prethodno. Dodirnite Sastanci. Dodirnite nadolazeći sastanak u listi.

3.

Dodirnite stavku za prikaz mjesta na karti.

4.

Dodirnite Pokreni kako biste dobili upute.

Kako ostati u vezi sa svojim kontaktima To što upravljate vozilo još ne znači da morate biti izolirani od ostatka svijeta. S HTC Car možete primati i upućivati pozive i primati obavijesti.

Prihvaćanje dolaznog poziva u HTC Car Dolazni poziv možete jednostavno primiti ili odbiti govorom ili dodirom.

ije

ƒƒ Ako čujete glasovni upit, recite „da“ ili „ne“ za prihvaćanje ili odbijanje poziva. ƒƒ Dodirnite Prihvati ili Odbij.

Upućivanje poziva u HTC Car ƒƒ Dodirnite Automat za biranje za otvaranje tipkovnice za pozivanje. ƒƒ Dodirnite Ljudi te pregledajte kategorije ili unesite i tražite ime. ƒƒ Dodirnite Govor i recite „Zovi“ i ime osobe. Primjerice, recite „Zovi Jennifer Singer“.

Prilagodba HTC Car ƒƒ Za promjenu zadanog ponašanja HTC Car dodirnite Postavke. ƒƒ Za dodavanje više aplikacija u HTC Car dodirnite aplikaciju.

.

, te odaberite


100 Google Play i druge aplikacije

101

Google Play i druge aplikacije

Za apl

Preuzimanje aplikacija

Ob

Preuzimanje aplikacija sa Google Play Google Play je mjesto gdje možete naći nove aplikacije za HTC Desire 310/ HTC Desire 310 dual sim. Birajte iz široke ponude besplatnih i plaćenih aplikacija, od aplikacija za poboljšanje produktivnosti do aplikacija za zabavu i igara.

Pre pos 1. 2. 3. 4. Za

ƒƒ Za kupnju plaćenih aplikacija potreban je Google Wallet™ servis za plaćanje. Prilikom kupnje aplikacije ćete biti pozvani da potvrdite metodu plaćanja.

Pr

ƒƒ Naziv aplikacije Play Store može biti drukčiji ovisno o Vašoj regiji.

Mo

ƒƒ Mogućnosti kupnje aplikacija mogu se razlikovati ovisno o regiji.

Traženje i instaliranje aplikacije Ako instalirate aplikacije i upotrebljavate ih u HTC Desire 310/HTC Desire 310 dual sim, iste mogu zahtijevati pristup Vašim osobnim podacima ili određenim funkcijama i postavkama. Preuzimajte i instalirajte samo aplikacije u koje imate povjerenja.

1. 2.

Budite oprezni prilikom preuzimanja aplikacija koje imaju pristup funkcijama ili značajnoj količini podataka u HTC Desire 310/HTC Desire 310 dual sim. Vi ste odgovorni za posljedice uporabe preuzetih aplikacija.

Prij 310 uP

Va

1.

Otvorite aplikaciju Play Store.

2.

Pregledajte aplikacije ili tražite aplikaciju.

3.

Kada nađete aplikaciju koja Vam se sviđa, dodirnite je i pročitajte njezin opis i komentare korisnika.

Up

4.

Za preuzimanje ili kupnju aplikacije dodirnite Preuzmi (za besplatne aplikacije) ili tipku s cijenom (za plaćene aplikacije).

5.

Dodirnite Prihvati i preuzmi ili Prihvati i kupi.

Izv HTC prik pos

Za aplikacije se ponekad objavljuju ažuriranja s poboljšanjima ili ispravkom pogrešaka. Za automatsko preuzimanje ažuriranja aplikacija dodirnite Dozvoli automatsko ažuriranje.

Pr

Up tren


/

i

p C

zin

101 Google Play i druge aplikacije Za otvaranje aplikacije idite na zaslon Sve aplikacije i dodirnite odgovarajuću aplikaciju.

Obnavljanje aplikacija sa Google Play Prešli ste na novi telefon, zamijenili izgubljen ili ste proveli tvorničku obnovu postavki? Obnovite aplikacije koje ste već ranije preuzeli. 1. Otvorite aplikaciju Play Store. > Moje aplikacije.

2.

Dodirnite

3.

Klizite prstom na karticu Sve, te dodirnite aplikaciju koju želite obnoviti.

4.

Instalirajte aplikaciju.

Za više pojedinosti obratite se potpori servisa Google Play.

Preuzimanje aplikacija sa Interneta Možete preuzimati aplikacije izravno sa web stranica. Aplikacije koje ste preuzeli sa web stranica mogu biti iz nepoznatih izvora. Radi zaštite HTC Desire 310/HTC Desire 310 dual sim i Vaših osobnih podataka, jako preporučujemo da preuzimate samo sa web stranica u koje imate povjerenja. 1.

Otvorite web preglednik i idite na web stranicu gdje možete preuzeti željenu aplikaciju.

2.

Pratite upute na web stranici za preuzimanje aplikacije.

Prije instalacije preuzete aplikacije uvjerite se da ste postavili HTC Desire 310/HTC Desire 310 dual sim da dozvoljava instalaciju aplikacija trećih strana u Postavke > Sigurnost > Nepoznati izvori.

Važne aplikacije Uporaba sata Izvucite iz aplikacije Sat više nego samo datum i vrijeme. HTC Desire 310/ HTC Desire 310 dual sim možete upotrebljavati i kao svjetski sat, koji će prikazivati datum i vrijeme u gradovima širom svijeta. Možete također postaviti alarme ili pratiti vrijeme pomoću štoperice ili tajmera.

Prognoza vremena Upotrebljavajte aplikaciju i miniaplikaciju Prognoza vremena za kontrolu trenutnog vremena i prognoze vremena za nekoliko narednih dana.


102 Google Play i druge aplikacije

103

Dodatno uz svoj trenutni položaj možete prikazivati i prognozu vremena za druge gradove širom svijeta.

You 1.

Pregledanje kalendara Upotrebljavajte aplikaciju Kalendar za podsjećanje na događaje, sastanke i susrete. Ako ste prijavljeni uz svoje račune društvenih mreža, odgovarajući događaji će se pojaviti u Kalendaru.

Aplikacije za zabavu Gledanje videa na YouTube-u Pomoću aplikacije YouTube možete provjeriti što je popularno na ovim online stranicama za podjelu videa. 1.

Otvorite aplikaciju YouTube.

2.

Pregledajte listu video snimki ili tražite video.

3.

Kada nađete video koji Vam se sviđa, dodirnite ga.

4.

Prilikom gledanja video snimke možete:

2.

Vid kan gle

Bri 1. 2.

Slu

Apl

1.

ƒƒ Okrenuti HTC Desire 310/HTC Desire 310 dual sim na stranu kako biste gledali video preko cijelog zaslona. ƒƒ Dodirnuti zaslon sa videom za pauzu ili nastavak gledanja, ili možete povući klizač radi prelaska na drugi dio videa. ƒƒ Skrolati dolje po obavijesnom panelu videa ako želite pogledati opis, povezane video snimke ili pročitati mišljenja drugih gledatelja.

Radije biste pogledali video kasnije? Dodirnite > Dodaj u > Gledaj kasnije. Videu možete ponovo pristupiti s popisa Gledaj kasnije u profilu Vašeg računa.

2.

ƒƒ D

ƒƒ P z

ƒƒ D s 3.

Dodirnite ikonu YouTube za povratak na glavni zaslon.

Pr

Prethodno učitavanje videa

Brin Vaš dat

Postavite aplikaciju YouTube tako da unaprijed učitava videa, tako da ih možete gledati bez prekidanja. Videa se prethodno učitavaju kada se HTC Desire 310/HTC Desire 310 dual sim puni i povezan je s Wi-Fi mrežom. Za više informacija o prethodnom učitavanju videa se obratite potpori

Up i ig pod


103 Google Play i druge aplikacije YouTube-a. 1. U aplikaciji YouTube dodirnite

> Postavke > Prethodno učitav.

2. Odaberite vrste videa koje želite unaprijed učitavati. Videa se unaprijed učitavaju ako je na zaslonu Popisa za gledanje ili kanala koji pretplaćujete prikazana ikona . Kada videa budu spremna za gledanje, ikona će se promijeniti na .

Brisanje povijesti pretrage 1.

U aplikaciji YouTube dodirnite

2.

Dodirnite Traži > Izbriši povijest pretrage.

> Postavke.

Slušanje FM radija Aplikacija FM Radio će Vam omogućiti da pronađete i slušate omiljene radio stanice. Ako želite upotrebljavati FM Radio, morate prvo priključiti slušalice u zvučni konektor telefona HTC Desire 310/HTC Desire 310 dual sim. FM Radio koristi stereo slušalice kao antenu za FM radio valove. 1.

Otvorite aplikaciju FM Radio. Kada prvi put otvorite aplikaciju FM Radio, pokrenut će traženje lokalnih FM stanica koje možete slušati.

2.

Slušajući FM stanicu možete:

ƒƒ Dodirnuti

ili

za prelazak na slijedeću ili prethodnu stanicu.

ƒƒ Povući klizač za određivanje frekvencije u FM pojasu. Dodirnite za fino podešavanje radio frekvencije.

ili

za označavanje omiljenih radio stanica. Ako želite pogledati ƒƒ Dodirnuti svoje ostale omiljene i zadane stranice, dodirnite . 3.

Za isključivanje FM radija dodirnite

.

Prijelaz na Način rada za djecu Brine Vas što bi upotrebljavajući HTC Desire 310/HTC Desire 310 dual sim, Vaša djeca mogla posjetiti neprigodne web stranice ili izmijeniti važne radne datoteke? Upotrebljavajte Način rada za djecu, kako bi se Vaša djeca mogla zabavljati i igrati igre koje odgovaraju njihovoj dobi, uz istovremenu zaštitu važnih podataka od slučajnog brisanja.


104 Google Play i druge aplikacije

105

Za više informacija o Načinu rada za djecu posjetite www.zoodles.com. 1. Otvorite aplikaciju Način rada za djecu.

A

Kada prvi put upotrijebite Način rada za djecu, trebate načiniti ili se prijaviti uz svoj Zoodles™ račun. 2.

Na glavnom zaslonu Zoodles dodirnite profil koji ste kreirali za svoje dijete.

3.

Dodirnite ikone za pristup igrama i aplikacijama, puštanje snimljenih čitanja knjiga i drugo.

Kako mogu omogućiti djetetu pristup aplikacijama u Načinu rada za djecu? Možete odabrati kojim aplikacijama u HTC Desire 310/HTC Desire 310 dual sim će Vaše dijete moći pristupati u Načinu rada za djecu. 1.

Pr

Up Kre Mic Kal

Kre 1. 2. 3.

Na glavnom zaslonu Zoodles dodirnite Upravljačka ploča za roditelje. Na roditeljsku kontrolu možete prijeći i iz Postavke > Sigurnost > Način rada za djecu.

2.

Potvrdite akciju pomoću svoje postavke dječjeg ključa (crtanjem slova Z na zaslonu ili unosom godine rođenja djeteta).

3.

U odjelu Osnovne značajke dodirnite Aplikacije. Prikazat će se popis aplikacija koje su instalirane u HTC Desire 310/HTC Desire 310 dual sim.

4.

Dodirnite polje za označavanje pored aplikacije koju želite učiniti dostupnom za dijete u Zoodles. Želite primati ili blokirati dolazne pozive dok je telefon u Načinu rada za djecu? U odjelu Osnovne značajke dodirnite Postavke, te označite ili odznačite opciju Dozvoli dolazne pozive.

Zatvaranje Načina rada za djecu Na glavnom zaslonu Zoodles dodirnite , te potvrdite akciju pomoću svoje postavke dječjeg ključa (crtanjem slova Z na zaslonu ili unosom godine rođenja djeteta).

4.

Up 1. 2.

O rij

So za

Ur

Iz za

O za

Pr za po


105 Google Play i druge aplikacije

Aplikacije za produktivnost

ili

Praćenje zadataka Upotrebljavajte aplikaciju Zadaci za organiziranje i praćenje liste zadataka. Kreirajte zadatke u svom telefonu, te ih sinkronizirajte sa svojim Google i Microsoft Exchange ActiveSync računima. Svoje zadatke možete vidjeti i u Kalendaru.

Kreiranje zadatka 1.

l

Otvorite aplikaciju Zadaci.

2.

Za izbor računa u kojem želite kreirati zadatak dodirnite

3.

Dodirnite

e. >

va

m.

e

.

, te unesite pojedinosti zadatka.

Zadaci koji su kreirani pod Moji zadaci, mogu se povezati s kontaktom (dodirnite ) ili lokacijom (dodirnite ). 4.

Dodirnite Spremi.

Upravljanje zadacima 1.

Idite na popis koji sadrži zadatak.

2.

U popisu zadataka možete:

Označiti riješene zadatke

Dodirnite tipku za označavanje pored zadatka. Za pregled riješenih zadataka dodirnite > Pogledaj završeno.

Sortirati zadatke

Dodirnite zadatke.

Urediti zadatak

Dodirnite zadatak koji želite urediti, te dodirnite Uredi. Uredite pojedinosti zadatka, te dodirnite Spremi.

Izbrisati zadatak

Pritisnite i držite zadatak koji želite izbrisati, te dodirnite Izbriši.

Odgoditi zadatak

Pritisnite i držite zadatak s isteklim rokom, te dodirnite Odgodi. Odaberite kako dugo želite odgoditi zadatak.

Prebaciti zadatak u drugi popis

Zadatak možete prebaciti samo u drugi popis istog računa. Pritisnite i držite zadatak koji želite prebaciti, te dodirnite Premjesti u. Dodirnite popis zadataka u koji želite premjestiti zadatak.

> Sortiraj. Odaberite kako želite sortirati


106 Povezivanje na Internet

107

Povezivanje na Internet

4.

Podatkovna veza

6.

Kada prvi put uključite HTC Desire 310/HTC Desire 310 dual sim, trebao bi se automatski postaviti za korištenje podatkovne veze operatora mobilne mreže (ako je umetnuta SIM-kartica).

Up

5.

HTC Desire 310/HTC Desire 310 dual sim je dostupan ili u 3G ili LTE inačici, ovisno o Vašoj regiji i pružatelju mobilnih usluga. Trebat ćete LTE pretplatu za korištenje 4G/LTE mreže Vašeg pružatelja usluga za glasovne pozive i podatkovne usluge. Provjerite pojedinosti kod svoga pružatelja mobilnih usluga.

Ako koje sink

Ovd

ƒƒ S

ƒƒ S

Uključivanje i isključivanje podatkovne veze

ƒƒ Ig

Isključenjem podatkovne veze možete produžiti trajanje baterije, te uštedjeti novac za podatkovne prijenose.

ƒƒ P

1.

Pomjerite i otvorite Panel s obavijestima, te dodirnite

2.

Dodirnite prekidač Mobilne mreže Uklj./Isklj. radi uključivanja ili isključivanja podatkovnih prijenosa.

.

ƒƒ O

ƒƒ S

ƒƒ U

ƒƒ D Ukoliko nemate uključene podatkovne prijenose a niste povezani ni u Wi-Fi mrežu, ne možete primati automatska ažuriranja email-a, računa društvenih mreža i druge informacije koje se sinkroniziraju.

Ako mre rač

Dodavanje nove pristupne točke

W

Možete dodati nov Naziv pristupne točke (APN) u roamingu ili ako imate poteškoće s uspostavljanjem podatkovne veze. APN točke povezuju HTC Desire 310/HTC Desire 310 dual sim s podatkovnim mrežama za uporabu usluga kao što je mobilno pregledanje Interneta.

Ako „ho

Prije dodavanja nove podatkovne veze, pribavite od svog mobilnog operatora naziv i postavke pristupne točke (uključivo korisničko ime i lozinku, ako je potrebno). 1.

Pomjerite i otvorite Panel s obavijestima, te dodirnite

2.

Dodirnite Mobilna mreža > Nazivi pristupnih točaka.

3.

Na zaslonu APN točke dodirnite

> Novi APN.

.

Uk mr 1.


e

ze

eti

ni

107 Povezivanje na Internet 4.

Unesite postavke APN-a.

5.

Dodirnite

6.

Odaberite novi APN na zaslonu APN točke.

> Spremi.

Upravljanje korištenjem podataka Ako imate ograničen plan prijenosa podataka, važno je pratiti aktivnosti i aplikacije koje uobičajeno šalju i primaju podatke, kao što je pretraživanje Interneta, sinkroniziranje online računa i slanje email poruka ili dijeljenja ažuriranja statusa. Ovdje je nekoliko primjera: ƒƒ Streaming web videa i glazbe ƒƒ Slušanje Internet radija ƒƒ Igranje online igara ƒƒ Preuzimanje aplikacija, karti i datoteka ƒƒ Osvježavanje aplikacija radi ažuriranja informacija i novosti ƒƒ Slanje i sigurnosno kopiranja Vaših datoteka u online račun za pohranu ƒƒ Uporaba HTC Desire 310/HTC Desire 310 dual sim kao Wi-Fi hotspota ƒƒ Dijeljenje Vaše mobilne podatkovne veze putem USB tetheringa Ako želite smanjiti uporabu podatkovnih prijenosa, povežite se s Wi-Fi mrežom kadgod je moguće i smanjite učestalost sinkroniziranja online računa i email-a.

Wi‑Fi Ako želite koristiti Wi-Fi, morate imati pristup bežičnoj pristupnoj točki ili „hotspot-u“. Dostupnost i jačina Wi-Fi signala će varirati ovisno o objektima (kao što su zgrade ili zid između prostorija) kroz koje mora Wi-Fi signal proći.

Uključivanje Wi-Fi veze i povezivanje s bežičnom mrežom 1.

Pomjerite i otvorite Panel s obavijestima, te dodirnite

.


108 Povezivanje na Internet

109

2.

2.

Dodirnite prekidač Wi-Fi Uklj./Isklj. radi uključivanja ili isključivanja Wi-Fi veze.

Isključivanje obavijesti od nezaštićenih Wi-Fi mreža

3. 4. 5.

1.

Pomjerite i otvorite Panel s obavijestima, te dodirnite

2.

Dodirnite prekidač Wi-Fi Uklj./Isklj. radi uključivanja Wi-Fi.

3.

Dodirnite Wi-Fi.

7.

4.

Prikazat će se lista pronađenih Wi-Fi mreža. Pritisnite i držite nezaštićenu Wi-Fi mrežu čije obavijesti želite zaustaviti, te dodirnite Zabrani obavijest o mreži.

8.

5.

Ako želite deblokirati nezaštićenu mrežu, pritisnite i držite naziv mreže, te dodirnite Dozvoli obavijest o mreži.

.

6.

Povezivanje s Wi-Fi mrežom putem WPS-a Ako upotrebljavate Wi-Fi router sa Wi-Fi zaštitom postavki (WPS), možete jednostavno povezati HTC Desire 310/HTC Desire 310 dual sim. 1. Pomjerite i otvorite Panel s obavijestima, te dodirnite .

Po (V

2.

Dodirnite prekidač Wi-Fi Uklj./Isklj. radi uključivanja Wi-Fi.

3.

Dodirnite Wi-Fi.

4.

Dodirnite

Do pris tvr

> WPS Push, te pritisnite WPS gumb Vašeg Wi-Fi routera.

Ako želite upotrebljavati PIN metodu Wi-Fi zaštićenog povezivanja (WPS), dodirnite > Unos WPS PIN-a.

Automatsko prijavljivanje u javnu Wi-Fi mrežu (WISPr) Možete postaviti HTC Desire 310/HTC Desire 310 dual sim da se automatski prijavi u javnu Wi-Fi mrežu koju redovno upotrebljavate. Time ćete izbjeći dosadno posjećivanje web ovjere identiteta pružatelja Wi-Fi veze svaki put kada se povezujete s njegovom Wi-Fi mrežom. Samo dodajte svoje podatke za prijavu u postavke WISPr (roaming pružatelja usluge bežičnog Interneta). Pristupna točka Wi-Fi mreže treba potporu WISPr web portala. Obratite se pružatelju Wi-Fi veze za pojedinosti. 1.

Pomjerite i otvorite Panel s obavijestima, te dodirnite

.

Prij

ƒƒ I

ƒƒ U

ƒƒ P D

Ob HTC vez


že,

te

a.

ki

ut ke ta).

109 Povezivanje na Internet 2.

Dodirnite Wi-Fi.

3.

Dodirnite

4.

U postavkama WISPr odaberite opciju Automatska prijava.

> Napredno.

5.

Dodirnite Postavke WISPr računa > Dodaj nov račun.

6.

Dodirnite svaku stavku na zaslonu za unos naziva pružatelja usluge, svog korisničkog imena (s cijelim nazivom domene) i lozinke.

7.

Dodirnite

8.

Uključite Wi-Fi i povežite se s javnom Wi-Fi mrežom.

> Spremi.

ƒƒ Ako imate pristup na nekoliko javnih Wi-Fi mreža, možete dodati maksimalno pet setova podataka za prijavu u listu WISPr računa. ƒƒ U listi WISPr računa pritisnite i držite račun koji želite ukloniti ili urediti.

Povezivanje u virtual private network (VPN) Dodajte virtualne privatne mreže (VPN), tako da se možete povezivati i pristupati izvorima unutar zaštićenih lokalnih mreža, kao što je mreža Vaše tvrtke. Prije povezivanja u lokalnu mrežu Vaše tvrtke možda ćete biti upitani za: ƒƒ Instaliranje sigurnosnih certifikata ƒƒ Unos podataka za prijavu ƒƒ Preuzimanje i instaliranje određene VPN aplikacije u HTC Desire 310/HTC Desire 310 dual sim Obratite se Vašem administratoru mreže za pojedinosti. HTC Desire 310/ HTC Desire 310 dual sim mora također prvo uspostaviti Wi-Fi ili podatkovnu vezu prije nego što budete mogli pokrenuti VPN vezu.


110 Povezivanje na Internet

111 

Uporaba HTC Desire 310/HTC Desire 310 dual sim kao bežičnog routera Podijelite svoju podatkovnu vezu s drugim uređajima tako, što ćete pretvoriti HTC Desire 310/HTC Desire 310 dual sim u bežični router. ƒƒ Uvjerite se da je podatkovna veza uključena. ƒƒ Za uporabu ove usluge morate imati odobren podatkovni plan koji je od strane pružatelja mobilnih usluga povezan s Vašim računom. 1.

Pomjerite i otvorite Panel s obavijestima, te dodirnite

2.

Pod Bežične opcije i mreže dodirnite Više.

3.

Dodirnite Dijeljenje mobilne mreže > Postavke prijenosnog Wi-Fi hotspota.

4.

Unesite naziv routera ili upotrijebite zadani naziv routera.

5.

Odaberite vrstu zaštite i postavite lozinku (ključ) za bežični router. Ako u postavkama Sigurnosti odaberete Nema, ne morate unositi lozinku.

.

1. 2. 3. 4.

5. Lozinka je ključ koji drugi trebaju unijeti u svoje uređaje kako bi se mogli povezati i koristiti HTC Desire 310/HTC Desire 310 dual sim kao bežični router. 6.

Odaberite opciju Prijenosni Wi-Fi hotspot kako biste uključili bežični router.

HTC Desire 310/HTC Desire 310 dual sim je spreman za uporabu kao bežični router kada se u statusnoj traci pojavi .

Dijeljenje Internet veze Vašeg telefon putem USB tetheringa

Po ra

Ako dua

Nemate vezu na Internet u svom računalu? Nema problema. Upotrijebite podatkovnu vezu HTC Desire 310/HTC Desire 310 dual sim za povezivanje na Internet.

1. 2. 3.


111 Povezivanje na Internet

0

ƒƒ Instalirajte najnoviju inačicu HTC Sync Managera u svoje računalo kako biste se uvjerili da u HTC Desire 310/HTC Desire 310 dual sim imate ažurne USB upravljačke programe. ƒƒ Uvjerite se da je u HTC Desire 310/HTC Desire 310 dual sim umetnuta SIM-kartica. ƒƒ Moguće je da ćete trebati dodati USB tethering u svoj podatkovni plan, što može predstavljati dodatne troškove. Obratite se svom pružatelju mobilnih usluga za pojedinosti.

an 1.

Pomjerite i otvorite Panel s obavijestima, te dodirnite

2.

Uvjerite se da su uključeni mobilni podaci.

3.

Pod Bežične opcije i mreže dodirnite Više.

4.

Dodirnite Dijeljenje mobilne mreže > Postavke USB mreže > USB tethering. Ako često prelazite između USB tetheringa i Prosljeđivanja Interneta, odaberite Domišljato dijeljenje mreže za automatsko uključivanje vrste povezivanja koju trebate kadgod povežete HTC Desire 310/HTC Desire 310 dual sim s Vašim računalom.

ko 5.

l

čni

.

Povežite HTC Desire 310/HTC Desire 310 dual sim s Vašim računalom pomoću isporučenog USB kabla. Kada se HTC Desire 310/HTC Desire 310 dual sim slijedeći put poveže s računalom, pamtit će Vaše postavke.

Povezivanje na Internet posredstvom računala Ako trenutno nemate pristup na Internet u HTC Desire 310/HTC Desire 310 dual sim, i tako možete ići online putem Internet veze Vašeg računala. ƒƒ Instalirajte najnoviju inačicu HTC Sync Managera u svoje računalo kako biste se uvjerili da u HTC Desire 310/HTC Desire 310 dual sim imate ažurne USB upravljačke programe. ƒƒ Moguće je da ćete trebati isključiti firewall lokalne mreže. Također, ako se računalo povezuje na Internet putem PPP (primjerice Dial UP, xDSL ili VPN), Prosljeđivanje Interneta će podržavati samo TCP protokol. 1.

Pomjerite i otvorite Panel s obavijestima, te dodirnite

2.

Pod Bežične opcije i mreže dodirnite Više.

3.

Dodirnite Dijeljenje mobilne mreže > Postavke USB mreže > Prosljeđivanje Interneta.

.


112 Povezivanje na Internet

Ako često prelazite između USB tetheringa i Prosljeđivanja Interneta, odaberite Domišljato dijeljenje mreže za automatsko uključivanje vrste povezivanja koju trebate kadgod povežete HTC Desire 310/HTC Desire 310 dual sim s Vašim računalom. 4.

Povežite HTC Desire 310/HTC Desire 310 dual sim s Vašim računalom pomoću isporučenog USB kabla. Kada se HTC Desire 310/HTC Desire 310 dual sim slijedeći put poveže s računalom, pamtit će Vaše postavke.

113 

B

Po

Mo upu

1. 2. 3. 4. 5.

Kad dua

Po

Sta ukl nag

Me me


113 Bežično dijeljenje

Bežično dijeljenje Povezivanje Bluetooth naglavnog seta Možete slušati glazbu pomoću Bluetooth stereo naglavnog seta ili možete upućivati bežične pozive pomoću kompatibilnog Bluetooth naglavnog seta. ƒƒ Ako želite slušati glazbu pomoću naglavnog seta, isti mora podržavati A2DP Bluetooth profil. ƒƒ Prije povezivanja naglavnog seta morate isti postaviti u vidljiv režim, kako bi ga HTC Desire 310/HTC Desire 310 dual sim mogao pronaći. Pogledajte upute za uporabu naglavnog seta za pojedinosti. 1.

Pomjerite i otvorite Panel s obavijestima, te dodirnite

2.

Ako je Bluetooth isključen, dodirnite prekidač Uklj./Isklj. radi uključivanja Bluetooth-a.

3.

Dodirnite Bluetooth. Otvorit će se zaslon Bluetooth.

4.

Ako u prikazanoj listi nema Vašeg naglavnog seta, dodirnite dodirnite Skeniraj za osvježavanje liste.

5.

Kada se naziv Vašeg naglavnog seta pojavi u odjelu Dostupni uređaji, dodirnite ga. HTC Desire 310/HTC Desire 310 dual sim će se automatski upariti s naglavnim setom i status veze naglavnog seta će se prikazati u odjelu Upareni uređaji.

.

, te

Ako automatsko uparivanje ne uspije, unesite šifru koja je isporučena uz naglavni set. Kada je Bluetooth naglavni set povezan sa HTC Desire 310/HTC Desire 310 dual sim, ikona Bluetooth-a će se pojaviti u statusnoj traci.

Ponovno povezivanje Bluetooth naglavnog seta Standardno možete lako ponovno povezati svoj naglavni set tako, što ćete uključiti Bluetooth u HTC Desire 310/HTC Desire 310 dual sim, te uključiti naglavni set. Međutim, možda ćete trebati ručno uspostaviti vezu ako je naglavni set u međuvremenu korišten s drugim Bluetooth uređajem.


114 Bežično dijeljenje

115 

Uvjerite se da je naglavni set u dostupnom načinu rada. Pogledajte upute za uporabu naglavnog seta za pojedinosti.

6.

1.

Pomjerite i otvorite Panel s obavijestima, te dodirnite

2.

Ako je Bluetooth isključen, dodirnite prekidač Uklj./Isklj. radi uključivanja Bluetooth-a.

3.

Dodirnite Bluetooth. Otvorit će se zaslon Bluetooth.

7.

4.

Dodirnite naziv Vašeg naglavnog seta u odjelu Upareni uređaji.

8.

5.

Ako se pojavi poziv da unesete šifru, pokušajte 0000 ili 1234, ili pogledajte je li šifra navedena u dokumentaciji naglavnog seta.

.

9.

Raskid uparivanja 1.

Pomjerite i otvorite Panel s obavijestima, te dodirnite

2.

Ako je Bluetooth isključen, dodirnite prekidač Uklj./Isklj. radi uključivanja Bluetooth-a.

3.

Dodirnite Bluetooth. Otvorit će se zaslon Bluetooth.

4.

Za raskid uparivanja dodirnite uređaji.

5.

Dodirnite Raskini uparivanje.

.

pored uređaja u odjelu Upareni

Što

ƒƒ M a

ƒƒ Z d

ƒƒ Z il

Prijem datoteka putem Bluetooth-a HTC Desire 310/HTC Desire 310 dual sim će Vam omogućiti prijem raznovrsnih datoteka putem Bluetooth-a, uključivo fotografije, pjesme, kontaktne informacije, događaje kalendara i dokumente kao što su PDF datoteke. Pogledajte dokumentaciju uređaja za informacije o slanju putem Bluetooth-a. 1.

Pomjerite i otvorite Panel s obavijestima, te dodirnite

2.

Ako je Bluetooth isključen, dodirnite prekidač Uklj./Isklj. radi uključivanja Bluetooth-a.

3.

Dodirnite Bluetooth. Otvorit će se zaslon Bluetooth.

4.

Dodirnite Bluetooth naziv Vašeg uređaj pri vrhu zaslona kako bi HTC Desire 310/HTC Desire 310 dual sim postao vidljiv za okolne Bluetooth uređaje.

5.

Na uređaju sa kojeg šaljete datoteke pošaljite jednu ili više datoteka u

.


115 Bežično dijeljenje HTC Desire 310/HTC Desire 310 dual sim. 6.

Ako se pojavi poziv, prihvatite zahtjev za uparivanje u HTC Desire 310/ HTC Desire 310 dual sim i u uređaju sa kojeg šaljete datoteke. Možda će se pojaviti i poziv da unesete istu šifru, ili da potvrdite automatski generiranu šifru u oba uređaja. Nakon toga ćete primiti Bluetooth zahtjev za ovjeru identiteta.

7.

Dodirnite Upari.

8.

Kada HTC Desire 310/HTC Desire 310 dual sim primi obavijest o zahtjevu za prijenos datoteke, pomjerite Panel s obavijestima dolje, dodirnite obavijest o dolaznoj datoteci, te dodirnite Prihvati.

9.

Kada se datoteka prenese, prikazat će se obavijest. Pomjerite Panel s obavijestima dolje i dodirnite odgovarajuću obavijest.

Što će se dogoditi kada otvorite primljenu datoteku ovisi o vrsti datoteke: ƒƒ Medijske datoteke i dokumenti obično se otvaraju izravno u kompatibilnoj aplikaciji. Primjerice, ako otvorite pjesmu, pustit će se u aplikaciji Glazba. ƒƒ Za datoteku vCalendar odaberite kalendar u koji želite spremiti događaj i dodirnite Uvezi. vCalendar će se dodati u događaje Kalendara. ƒƒ Za datoteku vCard kontakta odaberite želite li importirati jedan, nekoliko ili sve kontakte u svoj adresar.


116 

117 

Žigovi i autorska prava

bilo kor

©2013 HTC Corporation. Sva prava pridržana. HTC, HTC logo, HTC quietly brilliant logo, HTC BlinkFeed, HTC Sense su robni ili uslužni žigovi HTC Corporation. Google, Google logo, Android, Android logo, Android Market, Google Apps, Google Calendar, Google Checkout, Google Earth, Google Latitude, Google Maps, Google Play, Google Talk, Google Wallet, Gmail, Picasa i YouTube su žigovi Google Inc. Microsoft, Windows, ActiveSync, Excel, Outlook, PowerPoint, Windows Media i Windows Vista su ili registrirani žigovi ili žigovi Microsoft Corporation u Sjedinjenim Američkim Državama i/ili u drugim zemljama. Bluetooth® zaštitna riječ i logotipi su registrirani žigovi Bluetooth SIG, Inc. Wi-Fi® je registrirani žig Wireless Fidelity Alliance, Inc. LTE je žig European Telecommunications Standards Institute (ETSI). Beats, BeatsAudio i b logo su žigovi Beats Electronics, LLC. Facebook je žig Facebook, Inc. Twitter je žig Twitter, Inc. i koristi se pod licencom. FLICKR i FLICKR Dots logo su žigovi i/ili registrirani žigovi Yahoo! Inc. DLNA i DLNA disc logo su žigovi ili registrirani žigovi Digital Living Network Alliance. Sva prava pridržana. Neovlašteno korištenje je strogo zabranjeno. iPhone, iTunes i Mac su žigovi Apple Computer, Inc. Polaris Office je žig Infraware, Inc. Svi drugi gore navedeni nazivi tvrtki, proizvoda i servisa su robni žigovi, registrirani robni žigovi ili uslužni žigovi njihovih vlasnika. Softver HTC Sync Manager se može upotrebljavati s materijalima koji su zaštićeni žigovima, koji materijali su Vaše vlasništvo ili imate ovlaštenje za njihovo korištenje i/ili kopiranje. Neovlašteno korištenje i/ili kopiranje zaštićenog materijala može biti povreda autorskih zakona u Sjedinjenim Američkim Državama i/ili drugim državama/regijama. Povredom američkih i međunarodnih autorskih prava se možete izložiti teškoj kazni u civilnom i/ ili kaznenom postupku. HTC Corporation ne snosi nikakvu odgovornost za

Prik teh ili p se p pre sad

Nit obl snim koj


117  bilo kakve štete ili gubitke (izravne ili neizravne) koji mogu nastati uslijed korištenja ovog softvera. Prikazi zaslona, koji su ovdje sadržani, su simulirani. HTC ne odgovara za tehničke niti izdavačke greške ili propuste koji su ovdje sadržani, niti slučajne ili posljedične štete koje proizlaze iz otpremanja ovog materijala. Informacije se pružaju „kako jesu“, bez jamstva bilo koje vrste, i mogu se promijeniti bez prethodnog upozorenja. HTC također zadržava pravo bilo kada izmijeniti sadržaj ovog dokumenta bez prethodnog upozorenja. Niti jedan dio ovog dokumenta ne može se kopirati ili prenositi u bilo kojem obliku ili na bilo koji način, elektronski ili mehanički, uključivo fotokopiranje, snimanje i spremanje u arhivski sustav, ili prijevod na bilo koji jezik u bilo kojem obliku bez prethodne pisane suglasnosti od strane HTC-a.


118 

PP 


Sigurnosni i propisni prirucnik


2 Sigurnosni i propisni prirucnik

Pročitajte prije uporabe uređaja BATERIJA NAKON RASPAKIRANJA NEĆE BITI POTPUNO NAPUNJENA.

Zaštita privatnosti Neke zemlje zahtijevaju da se omogući potpun pristup zabilježenim telefonskim govorima.

Važne informacije o zaštiti zdravlja i sigurnosne informacije Prilikom korištenja ovog proizvoda treba poštovati dolje navedene mjere opreza, da biste izbjegli eventualnu zakonsku odgovornost za nanesenu štetu. Sačuvajte i poštujte sve sigurnosne i radne upute proizvoda. Poštujte sva upozorenja u uputama za uporabu proizvoda. Radi smanjenja opasnosti od oštećenja zdravlja, udara električnom strujom, požara ili oštećenja uređaja, poštujte slijedeće mjere opreza.

Električna sigurnost Ovaj proizvod se može koristiti samo sa napajanjem iz njemu namijenjene baterije ili izvora napajanja. Drugi način korištenja može biti opasan i poništava bilo koje uvjerenje koje je pruženo za ovaj proizvod.

Mjere opreza radi ispravne instalacije uzemljenja UPOZORENJE: Povezivanje sa neispravno uzemljenim uređajem može telefonu prouzrokovati udar električnom strujom. Ovaj proizvod se isporučuje sa USB kablom za povezivanje sa stolnim ili prijenosnim računalom. Prije povezivanja proizvoda s računalom provjerite da li je računalo uredno uzemljeno. Napojni kabel stolnog ili prijenosnog računala opremljen je vodičem uzemljenja i utikačem sa uzemljenjem. Utikač mora biti priključen u odgovarajuću utičnicu koja je ispravno ugrađena i uzemljena sukladno svim lokalnim zakonima i drugim propisima.

Mjere opreza za izvor napajanja  Koristite ispravan eksterni izvor napajanja Proizvod treba napajati samo iz odgovarajućeg tipa izvora napajanja koji je naveden na natpisnoj tabli sa nominalnom električnom snagom. Ako niste sigurni koji izvor napajanja se zahtijeva, obratite se ovlaštenom pružatelju usluga ili lokalnom


Sigurnosni i propisni prirucnik

3

energetskom društvu. Kod proizvoda koji se napaja pomoću baterije ili drugog izvora, potrebne informacije ćete naći u priloženim uputama za uporabu. Ovaj proizvod biste trebali koristiti samo sa slijedećim njemu namijenjenim izvorima napajanja. Punjač: HTC, model TC U250, TC E250, TCB250, TC A250, TC P800-UK  Rukujte oprezno sa modulom baterije Ovaj proizvod sadrži litij-jon-polimersku ili litij-jonsku bateriju. Prilikom pogrešnog ophođenja sa modulom baterije prijeti opasnost od požara i opekotina. Ne pokušavajte otvarati ili popravljati modul baterije. Modul baterije ne rasklapajte, ne gnječite, ne probadajte, ne izlažite kratkom spoju kontakte ili strujna kola, ne bacajte u vatru ili vodu niti ga izlažite toplotama većim od 60 ˚C (140 ˚F). UPOZORENJE: Prilikom neispravne zamjene baterije prijeti opasnost od eksplozije. Da biste smanjili opasnost od požara i opekotina, bateriju ne rasklapajte, ne gnječite, ne probadajte, ne izlažite kratkom spoju vanjske kontakte, ne izlažite toplotama većim od 60 ˚C (140 ˚F) i ne bacajte u vatru ili vodu. Prilikom zamjene koristite samo propisani tip baterije. Stare baterije reciklirajte ili likvidirajte prema lokalnim propisima ili referentnom priručniku koji je isporučen uz proizvod.

 Posebno budite oprezni  Čuvajte uređaj na suhom mjestu i izvan dosega vode ili bilo kojih drugih tekućina, pošto bi moglo doći do kratkog spoja.  Ako iz baterije ističe tekućina:  Spriječite kontakt tekućine sa kožom ili odjećom. Ako je već došlo do kontakta, odmah operite mjesto dodira čistom vodom i potražite liječnika.  Spriječite dodir tekućine sa očima. Ako je već došlo do kontakta, NE TRLJAJTE oči; odmah ih isperite čistom vodom i potražite liječnika.  Pazite da baterija koja curi ne dođe u dodir sa vatrom, pošto prijeti opasnost od požara ili eksplozije.


4 Sigurnosni i propisni prirucnik

Mjere opreza za izravno sunčevo zračenje Čuvajte proizvod izvan mjesta sa previsokom vlagom u zraku i ekstremnim toplotama. Ne ostavljajte proizvod ili njegovu bateriju u vozilu ili na mjestima gdje toplota prelazi 60 ˚C (140 ˚F), primjerice na instrumentalnoj ploči vozila, na parapetu prozora ili iza stakla koje je dugo izloženo izravnom sunčevom zračenju ili jakom ultravioletnom zračenju. Moglo bi doći do oštećenja proizvoda, pregrijevanja baterije ili oštećenja vozila.

Opasnost od oštećenja sluha UPOZORENJE: Korištenje slušalica i dugotrajno slušanje prekomjerno glasne glazbe može prouzročiti trajno oštećenje sluha. NAPOMENA: Za Francusku su otvorene slušalice (navedene dolje) za korištenje sa ovim telefonom testirane i ispunjavaju zahtjeve za razinu tlaka zvuka, koje određuje nadležna norma NF EN 50332-1:2000 ili NF EN 50332-2:2003 sukladno odredbama za Francusku L. 5232-1.  Slušalice, proizvođač društvo HTC, model HS KJAH4012AEOCB.

Sigurnost u zrakoplovu Obzirom na moguće ometanje navigacijskog sustava zrakoplova i njegove komunikacijske mreže od strane ovog proizvoda, korištenje funkcija telefonije ovog uređaja na palubi zrakoplova u većini zemalja je protuzakonito. Ako želite koristiti ovaj uređaj na palubi zrakoplova, ne zaboravite da telefon prebacite u režim Zrakoplov.

Ograničenje korištenja u opasnom okruženju Ne koristite ovaj proizvod na benzinskim postajama, u skladištima goriva, kemijskim pogonima ili na mjestima gdje se izvodi detonacija, dalje na mjestima sa potencijalno eksplozivnim okruženjem, kao što su oblasti gdje se crpi gorivo, skladišta goriva, potpalublja brodova, kemijski pogoni, sredstva za prijevoz ili čuvanje goriva ili kemikalija i oblasti, u kojima se u zraku nalaze kemikalije ili čestice kao što su žitarice, prašina ili metalne čestice. Imajte na umu da iskre mogu u takvom okruženju prouzrokovati eksploziju ili požar, što može prouzročiti oštećenje zdravlja ili čak smrt.


Sigurnosni i propisni prirucnik

5

Eksplozivno okruženje Ako se nalazite u sredini gdje prijeti opasnost od eksplozije ili gdje se nalaze zapaljivi materijali, uređaj bi trebao biti isključen i njegov korisnik treba poštivati sve upute i znakove. Iskre mogu u takvom okruženju prouzrokovati požar ili eksploziju i ozljedu ili čak smrt. Preporučujemo korisnicima da ne koriste ovaj uređaj na mjestima gdje se crpi gorivo, kao što su servisne stanice ili benzinske postaje. Korisnici ne bi trebali zaboraviti na poštovanje ograničenja koja se tiču korištenja visokofrekventnih uređaja u skladištima goriva, kemijskim pogonima ili na mjestima gdje se izvodi detonacija. Oblasti sa potencijalno eksplozivnim okruženjem su često, međutim ne uvijek, vidljivo označene. U njih se ubrajaju oblasti, gdje se crpi gorivo, potpalublja brodova, sredstva za prijevoz ili čuvanje goriva ili kemikalija, te oblasti, u kojima se u zraku nalaze kemikalije ili čestice kao što su žitarice, prašina ili metalne čestice.

Sigurnost cestovnog prometa Radi smanjenja opasnosti od nastajanja nezgode, neophodno je neprekidno posvećivati punu pažnju upravljanju. Korištenje telefona prilikom upravljanja vozila (čak i sa hands-free setom) dekoncentrira vozača i može prouzročiti nezgodu. Morate poštovati lokalne zakone i propise koji ograničavaju korištenje bežičnih uređaja prilikom upravljanja vozila.

Mjere opreza za izlaganje visokofrekventnom zračenju  Ne koristite telefon u blizini metalnih konstrukcija (primjerice čelične konstrukcije zgrada).  Ne koristite telefon u blizini izvora jakog elektromagnetskog polja, kao što su mikrovalne pećnice, zvučnici, televizor i radio.  Koristite samo originalnu opremu koju je odobrio proizvođač ili opremu koja ne sadrži nikakve metale.  Koristeći neoriginalnu opremu koju nije odobrio proizvođač možete povređivati lokalne propise za izlaganje visokofrekventnom zračenju, što treba izbjeći.

Ometanje rada medicinske opreme Ovaj proizvod može prouzročiti pogrešan rad medicinske aparature. U većini bolnica i zdravstvenih ustanova korištenje ovog uređaja je zabranjeno. Ako koristite bilo kakvu medicinsku aparaturu, obratite se njezinom proizvođaču da biste utvrdili da li je dovoljno


6 Sigurnosni i propisni prirucnik zaštićena od eksternog visokofrekventnog zračenja. U dobivanju istih informacija vam može pomoći liječnik. Isključite vaš telefon u zdravstvenim ustanovama gdje su objavljena pravila koja vas pozivaju da tako učinite. Bolnice i zdravstvene ustanove mogu koristiti aparaturu koja je osjetljiva na eksterno visokofrekventno zračenje.

Slušni uređaji Neki digitalni bežični telefoni mogu ometati određene slušne uređaje. U slučaju takve interferencije, obratite se pružatelju usluga ili nazovite klijentski servis i savjetujte se o mogućim alternativama.

Električna sigurnost  Oprema  Koristite samo odobrenu opremu.  Ne povezujte sa nekompatibilnim proizvodima ili opremom.  Povezivanje u automobilu Potražite profesionalan savjet ako želite povezati sučelje telefona sa električnim sustavom vozila.  Pokvareni i oštećeni proizvodi  Ne pokušavajte rastavljati telefon ili njegovu opremu.  Servisne radove ili popravke telefona ili njegove opreme može provesti samo kvalificirano osoblje

Opće mjere opreza Jedino vi sami ste odgovorni za to, kako koristite telefon i za bilo kakve posljedice njegovog korištenja. Ako je korištenje telefona zabranjeno, uvijek ga morate isključiti. Korištenje telefona podleže mjerama opreza koje su namijenjene za zaštitu korisnika i njihovog okruženja..  Ne pritiskajte uređaj prekomjerno Ne pritiskajte zaslon i uređaj prekomjerno da biste izbjegli njihovo oštećenje; prije nego što sjednete, izvadite uređaj iz stražnjeg džepa hlača. Preporučuje se također da stavite uređaj u zaštitni omot, te da za kretanje po zaslonu koristite samo prste. Zaslon koji je napukao uslijed pogrešne manipulacije nije zaštićen jamstvom.  Štitite telefon  Sa telefonom i opremom uvijek pažljivo rukujte i čuvajte ih na čistom mjestu bez prašine.  Ne izlažite telefon niti njegovu opremu otvorenom plamenu ili zapaljenim duhanskim proizvodima.  Telefon niti njegovu opremu ne puštajte na zemlju, ne bacajte


Sigurnosni i propisni prirucnik

7

niti ih savijajte.  Za čišćenje telefona i njegove opreme ne koristite agresivne kemikalije, sredstva za čišćenje niti aerosole.  Telefon niti njegovu opremu ne bojite.  Telefon niti njegovu opremu ne pokušavajte rastaviti, to smije raditi samo ovlašteno osoblje.  Telefon i njegovu opremu spremite u okruženje s toplotom od 0 do 40°C.  Što se tiče likvidiranja elektronskih uređaja, postupajte sukladno lokalnim propisima.  Ne nosite telefon u stražnjem džepu, pošto bi se mogao slomiti ako sjednete na njega. Oštećenja koja zahtijevaju popravku U slijedećim slučajevima isključite proizvod iz el. utičnice i zamolite ovlaštenog servisnog tehničara ili isporučitelja za stručnu popravku:  Proizvod je izložen kiši ili tekućini, pao je, zadobio je udar ili je oštećen.  Proizvod se evidentno pregrijeva.  Proizvod unatoč poštivanju uputa za uporabu ne radi normalno. Izbjegnite utjecaj toplote Proizvod se ne bi trebao nalaziti u blizini izvora toplote, kao što su radijatori, akumulatori toplote, peći ili drugi uređaji (uključujući pojačivače), koji oslobađaju toplotu. Izbjegnite utjecaj vlage Proizvod nikada ne koristite na kiši, u blizini lavaboa niti u drugom vlažnom okruženju ili u okruženju s visokom razinom vlage u zraku. Ako se proizvod navlaži, ne pokušavajte ga sušiti u pećnici niti sušilici, pošto bi se mogao oštetiti. Izbjegnite korištenje uređaja nakon ekstremnih promjena toplote Ako prenosite uređaj između okruženja sa ekstremnim razlikama u toploti i razini vlage, na površini i unutar uređaja može doći do kondenzacije vode. Radi sprečavanja oštećenja uređaja, prije korištenja dovoljno dugo sačekajte da vlaga ispari. UPOZORENJE: Prilikom prenošenja uređaja iz okruženja s niskom toplotom u topliju sredinu ili obratno, prije uključenja uvijek sačekajte da uređaj postigne toplotu okruženja. Spriječite ulazak predmeta u proizvod Nikada ne stavljajte nikakve predmete u slotove niti u druge otvore proizvoda. Isti slotovi i otvori namijenjeni su za ventilaciju.


8 Sigurnosni i propisni prirucnik Ovi otvori ne smiju biti ni na koji način pokriveni ili blokirani.  Postavke jačine zvuka Prije uporabe slušalica ili druge zvučne opreme smanjite jačinu zvuka uređaja.  Čišćenje Prije čišćenja isključite proizvod iz izvora električne struje. Ne koristite tečna sredstva za čišćenje niti aerosole. Za čišćenje koristite vlažnu krpu, međutim za čišćenje LCD ekrana NIKADA ne koristite vodu.  Mala djeca Ne ostavljajte telefon niti njegovu opremu u blizini male djece niti im dozvoljavajte da se sa njime igraju. Mogla bi ozlijediti sebe ili nekog drugog, a isto tako bi mogla slučajno oštetiti telefon. Vaš telefon sadrži male dijelove s oštrim ivicama, koji dijelovi mogu prouzročiti ozljedu ili se mogu odvojiti, te time nastaje opasnost od davljenja..  Ozljede koje nastaju ponavljanim pokretom Radi minimalizacije rizika nastanka RSI prilikom pisanja poruka ili igranja igrica na vašem telefonu:  Ne tiskajte telefon suviše  Tipke pritiskajte lagano  Elektrostatičko pražnjenje Ne dodirujte metalne konektore SIM-kartice.  Poziv u nuždi Ovaj telefon, slično kao i drugi bežični telefoni, koristi radio signale koji ne mogu jamčiti vezu u svim uvjetima. Zato se prilikom poziva u nuždi ne možete u potpunosti pouzdati ni u jedan bežični telefon.

Identifikacije za kontrolne organe U svrhe kontrolne identifikacije ovaj proizvod ima dodijeljen broj modela 0PA2110/0PA2210. Radi osiguranja trajno pouzdanog i sigurnog rada uređaja, sa proizvodom 0PA2110/0PA2210 koristite samo dolje navedenu opremu. Baterija ima dodijeljen broj modela B0PA2100. NAPOMENA: Ovaj proizvod je namijenjen za korištenje sa odobrenim ograničenim izvorom napajanja klase 2 jednosmjernom strujom od 5V i izvorom napajanja od maksimalno 1A.


Sigurnosni i propisni prirucnik

Obavještenje Europske Unije Proizvodi sa oznakom CE u skladu su sa zahtjevima smjernice R&TTE (99/5/EC), smjernice EMC (2004/108/EC) i smjernice o niskom naponu (2006/95/EC), koje je izdala Komisija Europske Zajednice. Suglasnost sa ovim smjernicama pretpostavlja poštivanje slijedećih europskih normi (u zagradi su navedene odgovarajuće međunarodne norme):  EN 50360  EN 62209-1  EN 62209-2  EN 50566  EN 62479  EN 60950-1  EN 301 489-1  EN 301 489-3  EN 301 489-7  EN 301 489-17  EN 301 489-24  EN 301 511  EN 300 328  EN 300 440-1  EN 300 440-2  EN 301 908-13

Ovaj uređaj se može koristiti u slijedećim zemljama: AT

BE

BG

CH

CY

CZ

DE

EE

ES

FI

FR

GB

GR

HU

DK IE

IT

IS

LI

LT

LU

LV

MT

NL

NO

PL

PT

RO

SE

SI

SK

TR

Obavještenje FCC (Federal Communications Commission) Ovaj uređaj odgovara 15. dijelu FCC propisa. Korištenje ima slijedeća dva uvjeta: (1) Ovaj uređaj ne može izazivati štetno

9


10 Sigurnosni i propisni prirucnik ometanje i (2) ovaj uređaj mora podnijeti bilo kakvo vanjsko ometanje, uključivo ometanje slučajnim zahvatom. Ovaj uređaj je ispitan i utvrđeno je da ispunjava ograničenja za digitalne uređaje klase B prema 15. dijelu propisa FCC. Ista ograničenja namijenjena su za to, da pružaju primjerenu mjeru zaštite od štetnog učinka prilikom instaliranja u stambenoj oblasti. Ovaj uređaj generira, koristi, te može zračiti radio-frekventnu energiju, a ako se ne ugradi i ne koristi u skladu sa uputama, može imati negativan utjecaj na radio komunikaciju. Međutim, ne može se jamčiti da se prilikom određene montaže neće pojaviti ometanje. Ako ovaj uređaj zaista ometa radio ili TV prijem, što se može utvrditi tako što ćete isključiti i ponovo uključiti uređaj, pozivamo korisnika da pokuša ukloniti ometanje pomoću jedne ili više od slijedećih mogućnosti:  promijenite orijentaciju ili položaj antene za prijem signala;  udaljite uređaj od prijemnika;  uključite uređaj u mrežnu utičnicu iz napojnog kruga u koji nije priključen prijemnik;  obratite se prodavatelju ili servisnom tehničaru TV ili radio prijemnika. Modifikacije FCC zahtijeva da korisnik bude izviješten o tome, da bilo kakve izmjene ili popravke izvedene na uređaju, a koje nisu izričito odobrene od strane društva HTC, mogu poništiti važenje dozvole da korisnik koristi uređaj. Izjava o utjecaju radiofrekventnog zračenja FCC  Ovaj odašiljač iskazuje suglasnost tehnologija Bluetooth i WLAN sa propisnim zahtjevima. Ovaj odašiljač se ne smije postavljati u zajednički prostor niti smije raditi zajedno sa bilo kakvom drugom antenom ili odašiljačem.  Ovaj uređaj ispunjava ograničenja FCC na emitirano radiofrekventno zračenje koje je određeno za nekontrolirano okruženje.

Informacije o specifičnoj mjeri apsorpcije 0.57 W/kg na 10 g (glava), 0.62 W/kg na 10 g (tijelo)


Sigurnosni i propisni prirucnik

11

Rad prilikom nošenja uz tijelo Ovaj uređaj je ispitan za tipičan rad prilikom nošenja uz tijelo. Neophodno je poštivati minimalnu udaljenost između tijela korisnika i uređaja, uključivo antenu:  1 cm radi zadovoljavanja propisa u svezi emitiranja radio frekvencija u SAD-u.  1,5 cm radi zadovoljavanja propisa u svezi emitiranja radio frekvencija u Europi. Spone za pojas, futrole i slična oprema koju su proizvele treće strane, te koja se koristi sa ovim uređajem, ne bi trebala sadržati nikakve metalne dijelove. Oprema koja se koristi uz tijelo, a ne ispunjava ove zahtjeve, ne zadovoljava propise u svezi emitiranja radio frekvencija i ne bi se trebala koristiti. Koristite samo isporučenu ili odobrenu antenu. Neovlaštene antene, uređenja ili dodatci mogu imati nepoželjan utjecaj na kvalitetu govora, oštetiti telefon ili dovesti do povrede propisa. Ne koristite telefon sa oštećenom antenom. Ako oštećena antena dođe u dodir sa kožom, to može izazvati manju opekotinu. Ako trebate novu antenu, kontaktirajte lokalnog prodavatelja.

Telecommunications & Internet Association (TIA) – sigurnosne informacije Elektrostimulatori Asociacija Health Industry Manufacturers Association preporučuje da se između ručnog bežičnog telefona i elektrostimulatora održava minimalna udaljenost od 15 cm, da ne bi dolazilo do eventualnog ometanja rada elektrostimulatora. Ove preporuke su u skladu sa neovisnim istraživanjima i preporukama programa Wireless Technology Research. Osobe sa elektrostimulatorima bi trebale poštivati slijedeće upute:  Osobe sa elektrostimulatorima bi trebale poštivati slijedeće upute:  Uključen telefon UVIJEK držite na udaljenosti od minimalno 15 cm od elektrostimulatora.  Nemojte nositi telefon u džepu na grudima.  Koristite uho koje je na drugoj strani nego što je elektrostimulator, da biste minimalizirali mogućnost interferencije. U slučaju i najmanje sumnje da dolazi do interferencije, odmah isključite telefon.


12 Sigurnosni i propisni prirucnik

Upozorenje OEEU Smjernica Evropskog parlamenta i savjeta o Otpadnim električnim i elektronskim uređajima (OEEU), koja je stupila na snagu 13. februara 2003. godine, predstavlja značajnu promjenu u ophođenju sa električnim uređajem nakon završetka njegovog vijeka trajanja. Cilj iste smjernice je prije svega sprečavanje nastanka OEEU i dalje potpora ponovnog korištenja. Logo OEEU (koje je prikazano lijevo) na proizvodu ili njegovom omotu znači da ovaj proizvod ne smije biti bačen zajedno sa komunalnim otpadom. Odgovorni ste za likvidaciju svih otpadnih električnih i elektronskih uređaja putem određenih mjesta za prikupljanje i reciklažu takvog opasnog otpada. Odvojenim sakupljanjem i urednom reciklažom otpadnih električnih i elektronskih uređaja u vrijeme likvidacije možemo doprinijeti zaštiti prirodnih izvora. Urednom reciklažom otpadnih električnih i elektronskih uređaja osigurat će se očuvanje ljudskog zdravlja i okoliša. Više informacija što se tiče likvidiranja i reciklaže otpadnih električnih i elektronskih uređaja i deponija možete dobiti u svojoj općini, kod službe za likvidiranje komunalnog otpada, u radnji u kojoj ste kupili ovaj uređaj ili od proizvođača. Sukladnost sa zahtjevima smjernice RoHS Ovaj proizvod je u skladu sa zahtjevima smjernice Europskog parlamenta i Vijeća 2002/95/ES od 27. siječnja 2003. godine o ograničavanju korištenja određenih opasnih materija u električnim i elektronskim uređajima (RoHS), pročišćeni tekst.


宏達國際電子股份有限公司 HTC Corporation

23, Xinghua Rd., Taoyuan 330, Taiwan

IZJAVA O SUGLASNOSTI Namijenjeno za EU Za slijedeći uređaj: Smartphone (Opis proizvoda) HTC Desire 310 (Marketinški naziv proizvoda) 0PA2110 (Naziv proizvoda) HTC Corporation (Naziv proizvođača) No.23, Xinghua Rd., Taoyuan City, Taoyuan County 330, Taiwan. (Adresa proizvođača) Ovim se potvrđuje da uređaj ispunjava neophodne zahtjeve članka 3 smjernice R&TTE 1999/5/ES, ako se koristi u namijenjene svrhe, te se poštuju slijedeće norme: 1. Zdravlje (članak 3.1.a smjernice R&TTE) Pozitivne norme: EN 50360: 2001/ A1: 2012/ EN 50566: 2013/ EN 62479: 2010/ EN 62209-1: 2006/ -2: 2010 2. Sigurnost (članak 3.1.a smjernice R&TTE) Pozitivne norme: EN 60950-1:2006+A11:2009+A1:2010+A12:2011 3. Elektromagnetska kompatibilnost (članak 3.1.b smjernice R&TTE) Pozitivne norme: EN 301 489-1 V1.9.2 / -3 V1.4.1 / -7 V1.3.1 / -17 V2.1.1 / 24V1.5.1 4. Učinkovito korištenje radio frekventnog spektra (članak 3.2 smjernice R&TTE) Pozitivne norme: EN 300 328 V1.7.1 / EN 301 893 V1.6.1 / EN 300 440-1 V1.6.1 EN 300 440-2 V1.4.1 / EN 301 908-1 V5.2.1 / -2 V5.2.1 / -13 V5.2.1 EN 301 511 V9.0.2

Osoba koja je odgovorna za ovu izjavu:

Philip Blair (Ime i potpis) Product Director (Položaj/dužnost) Velika Britanija (Mjesto)

2014/02/06 (Datum)


23, Xinghua Rd.Taoyuan 330, Taiwan

IZJAVA O SUGLASNOSTI Namijenjeno za EU Za slijedeći uređaj: Smartphone (Opis proizvoda) 0PA2110 (Naziv proizvoda) HTC Corporation (Naziv proizvođača) No.23, Xinghua Rd., Taoyuan City, Taoyuan County 330, Taiwan. (Adresa proizvođača)

ovim se potvrđuje da uređaj ispunjava neophodne zahtjeve RoHS 2011/65/EU Direktiva i njegove izmjene i dopune.

Osoba koja je odgovorna za ovu izjavu:

Herman Chen

(Ime i potpis)

Šef sigurnosti proizvoda i okoliša odjel (Položaj / dužnost)

Taiwan (Mjesto)

2014/02/06 (Datum)


宏達國際電子股份有限公司 HTC Corporation

23, Xinghua Rd., Taoyuan 330, Taiwan

IZJAVA O SUGLASNOSTI Namijenjeno za EU Za slijedeći uređaj: Smartphone (Opis proizvoda) HTC Desire 310 dual sim (Marketinški naziv proizvoda) 0PA2210 (Naziv proizvoda) HTC Corporation (Naziv proizvođača) No.23, Xinghua Rd., Taoyuan City, Taoyuan County 330, Taiwan. (Adresa proizvođača) Ovim se potvrđuje da uređaj ispunjava neophodne zahtjeve članka 3 smjernice R&TTE 1999/5/ES, ako se koristi u namijenjene svrhe, te se poštuju slijedeće norme: 5. Zdravlje (članak 3.1.a smjernice R&TTE) Pozitivne norme: EN 50360: 2001/ A1: 2012/ EN 50566: 2013/ EN 62479: 2010/ EN 62209-1: 2006/ -2: 2010 6. Sigurnost (članak 3.1.a smjernice R&TTE) Pozitivne norme: EN 60950-1:2006+A11:2009+A1:2010+A12:2011 7. Elektromagnetska kompatibilnost (članak 3.1.b smjernice R&TTE) Pozitivne norme: EN 301 489-1 V1.9.2 / -3 V1.4.1 / -7 V1.3.1 / -17 V2.1.1 / 24V1.5.1 8. Učinkovito korištenje radio frekventnog spektra (članak 3.2 smjernice R&TTE) Pozitivne norme: EN 300 328 V1.7.1 / EN 301 893 V1.6.1 / EN 300 440-1 V1.6.1 EN 300 440-2 V1.4.1 / EN 301 908-1 V5.2.1 / -2 V5.2.1 / -13 V5.2.1 EN 301 511 V9.0.2

Osoba koja je odgovorna za ovu izjavu:

Philip Blair (Ime i potpis) Product Director (Položaj/dužnost) Velika Britanija (Mjesto)

2014/02/06 (Datum)


23, Xinghua Rd.Taoyuan 330, Taiwan

IZJAVA O SUGLASNOSTI Namijenjeno za EU Za slijedeći uređaj: Smartphone (Opis proizvoda) 0PA2210 (Naziv proizvoda) HTC Corporation (Naziv proizvođača) No.23, Xinghua Rd., Taoyuan City, Taoyuan County 330, Taiwan. (Adresa proizvođača)

ovim se potvrđuje da uređaj ispunjava neophodne zahtjeve RoHS 2011/65/EU Direktiva i njegove izmjene i dopune.

Osoba koja je odgovorna za ovu izjavu:

Herman Chen

(Ime i potpis)

Šef sigurnosti proizvoda i okoliša odjel (Položaj / dužnost)

Taiwan (Mjesto)

2014/02/06 (Datum)


htc.com

HTC Desire 310 upute  

HR upute i priručnik za upotrebu za HTC Desire 310