__MAIN_TEXT__

Page 1

OKTOBER 2020

MAMA MARLÈNE • WAAL EN WIND IN NATLAB

IN EINDHOVEN

DUTCH DESIGN WEEK Virtueel Festival

PREHISTORISCH DORP

Middeleeuwse speelweken

CARTE BLANCHE

Het feest der gemiste kansen


INHOUD

Vooraf Wat is jouw culturele footprint in Eindhoven?

Wat een enerverende tijd is dit. De wereld staat een beetje stil, en - op vele fronten - ook cultuur. Nadat voor het eerst in de lange geschiedenis Eindhoven een paar maanden geen uitkrant kreeg, pakten we de zomereditie aan met extra veel redactionele bijdragen. Het werd een echt leesnummer en u liet ons weten dat dit werd gewaardeerd. Om het ‘normale’ weer zoveel mogelijk een kans te geven werd de krant daarna, die van September, weer een ‘normale’ uitgave, met mooi programma en uitagenda. Zo konden we de voorzichtige start van het nieuwe cultureel seizoen weer bijna als vanouds aan u kenbaar maken, en op papier en online laten weten wat op welke dag/avond waar te doen is. Minder feestelijk, maar het was een begin. Agenda’s konden weer worden gevuld, er was iets om naar uit te kijken. Nu, bij het Oktobernummer, speelt corona nog steeds een grote rol. Ook deze krant is daarom net anders dan anders: In plaats van chronologisch door de krant heen wordt de agenda nu per organisatie gepresenteerd. Zo kunnen we programma waarvan het nog onzeker is of het kan doorgaan, tóch vermelden en de welverdiende aandacht geven. En achterin en online vind u nog - zoals altijd - de complete uitagenda. Of het de verrassing wegneemt? Niet voor wie nieuwsgierig blijft naar al het moois dat deze maand te zien, beluisteren, ervaren is in de stad én het positieve blijft zien. Je ziet nu eenvoudig waar je terecht kunt en waar (nog) niet. Je bepaalt de venue waar je heen wilt gaan – misschien ontdek je wel nieuwe? - en laat je daar verrassen. Je bepaalt als het ware je culturele footprint aan de hand van de locaties die je bezoekt. Veel plezier op je ontdekkingstocht in oktober!

Lidy Lathouwers

Hoofdredacteur

FREEK LOMME ONOMATOPEE

Poëzie. Het moet naar het puntje van je tong kruipen… en als het er dan van afvalt, dan ben je er.’ OKTOBER 2020

Cover

IN EINDHOVEN

D IN NAT LAB • WAA L EN WIN MAM A MAR LEN E

Mama Marlène van Waal en Wind te zien in Natlab op vrijdag 30 oktober. Zie pagina 8 EFFENAAR

Comedy

NATLAB

Mama Marlène

CARTE BLANCHE

te kansen

Het feest der gemis

Het coverbeeld is gemaakt door fotograaf Miek Uittenhout

Veel APRIL 2020 • 2 cultuur in onze stad

Oktober 2020

REDACTIONEEL

2 Focus #9 Freek Lomme 12 Expo Agenda 14 Volledige agenda voor oktober 16 Alle adressen

PODIA

3 Nasdrin Dchar, Vielfalt en familietheater PARKTHEATER 4 Lokale kracht: CARTE BLANCHE / POM / DYNAMO 5 MUZIEKGEBOUW EINDHOVEN Ronnie Flex, Mercy John e.v.a. 6 Comedy EFFENAAR / KASTEEL GELDROP Dudok 7 PHILHARMONIE ZUIDNEDERLAND Hemel en Aarde

FILM 8

NATLAB film, festival & theater

CULTUUR+

9 BIBLIOTHEEK EINDHOVEN lezingen & kinderboekenweek 11 Grenzeloos leren in VOLKSUNIVERSITEIT EINDHOVEN

LITERATUUR

11 BOEKHANDEL VAN PIERE tipt

EXPO

10 Prikkelende expo’s in VAN ABBEMUSEUM 11 MANIFESTATIONS DDW: Art Tech & Fun 12 BALTAN LABORATORIES Ecomomia /TON SMITSHUIS Inkspotprijs /Residency ONOMATOPEE 13 MU HYBRID ART HOUSE Self design / Speelweken PREHISTORISCH DORP

Focus #9

tekst Claire van der Elst • foto Bas Gijselhart

‘We tonen niet kunst om kunst of design om design, maar proberen het verhaal te vertellen’ Freek Lomme voert zijn inspiratie voor de oprichting van Onomatopee terug naar zijn baan als curator bij LOKAAL 1 en de periode op de academie waar hij door vrienden in contact kwam met kunst. In 2006 richtte hij Onomatopee op: een kunst/designplatform met eigen producties, exposities, publicaties en uitgeverij. Als burgerinitiatief, een stichting met engagement. Zelfvoorzienend, en daarmee uniek in de culturele wereld.

Lomme is geboren in Sint Anthonis en terechtgekomen in Strijp en Gestel. Hij besloot in Brabant te blijven: ‘Ik wil hier bijzondere dingen laten zien. Mensen zijn nieuwsgierig naar wat het leven te bieden heeft, waarom zou het hier niet kunnen?’ De oprichter van Onomatopee is ook schrijver, dichter, houdt o.a. van metal music en spoken word, en kiest er voor zelf leuke dingen (met verdieping) te doen. ‘Omdat de ideeën gewoon komen terwijl tijd het niet altijd toelaat om naar theater, film of een concert te gaan. ‘Je leeft maar een keer. Waarom zou je er zelf niet in duiken?’ Onomatopee wil talenten ruimte geven ‘Met projecten als Residency for people wil Onomatopee het culturele vermogen van mensen stimuleren. De combinatie van programma en uitgeverij maakt ons uniek: we maken boeken en besteden daar aandacht aan. We werken onder andere met architecten, designers en graphic designers en zijn inmiddels uitgegroeid tot een internationaal bekende uitgever. Al sinds het begin werken we op projectbasis. We zaten eerst in het Mariënhage gebouw. Na wat omzwervingen zitten we nu in een mooi pand aan de Lucas Gasselstraat, centraal gelegen op een fijne plek. Je kunt hier boeken kopen, expo’s bezoeken en de grafische werkplaats hebben we in huis. Een mooi geheel samen.’ Het hangt in de lucht ‘Het is een goed ding daar, je kunt het op verschillende manieren interpreteren.’ Op het gebouw van Soul Kitchen, op Strijp S staat de tekst ‘Het hangt in de lucht, het ligt op straat’. ‘Dit is een tekst van mij en vormgegeven door Remco van Bladel. Het gaat om het vermogen van de straat te verheffen.’ Millennials vertaald in muzikale poëzie ‘Als je opgroeit, dan neem je de wereld for granted. Je hebt je eigen kleur, je eigen visie. Ik werd me bewust van mijn kleur, de kleur van mijn generatie en hoe ik hierin stond. Voor mij de aanleiding om met poëzie naar emoties te grijpen. Met gitaristen Jak Peters en Glen Peeters realiseren we de plaat Never Better..., waarin we ingaan op de generatie van millennials. Het leek me interessant naar hen te kijken, ik vind ze vaak zo passief, de strijd is er gewoon niet. Ik probeer dichter onder de huid te komen, dat vind ik spannend.’ Verborgen parel in de stad ‘Heel leuk vind ik de nieuwe galerie op de Geldropseweg: LxBxH. Ik was er laatst en ik snapte er geen bal van! LxBxH is een initiatief van Guus van der Velden, een eigenzinnige jongen met een eigen programma en geloof in kwaliteit, een fijnproever op zijn manier.’ Check pagina 12 in deze UitKrant of kijk op uitineindhoven.nl voor aankomende expo’s.

V


PODIA

OKTOBER 2020

3

PARKTHEATER THEATER MUSICAL • ZA 10 OKTOBER 19.30, 21.45 U & ZO 11 OKTOBER 16.00, 19.30 U • € 25

TONEEL • ZA 17 OKTOBER 19.30, 21.30 U • € 19,50 Daniel J Ashes

Doen het samen

Brigitte Heitzer & René van Kooten Musicalacteurs Brigitte Heitzer en René van Kooten komen met een voorstelling waarin verbinding centraal staat. Iets waar we nu misschien wel meer dan ooit behoefte aan hebben. Door muziek te delen wordt verbinding voelbaar. Klassiekers uit Jesus Christ Superstar tot Evita en Les Misérables en van Neil Diamond en Eva Cassidy tot Stef Bos en Toon Hermans. Ook zijn Brigitte en René benieuwd naar de verhalen van het publiek. Elke avond wordt anders, elke avond is uniek.

Leon Hendrickx + Studio MiNSK

TONEEL/DANS • VR 30 OKTOBER 19.30 U • € 24,50

ADEM

Nasrdin Dchar Stel het is december 2029, je zit heel dicht met familie en vrienden bij elkaar en je kijkt terug naar hoe dit decennium ook alweer begon. Weet je nog 2020, dat was het jaar van incasseren? Van verandering? Revolutie zelfs? Of van stilte? Stilstand? Verbinding? In Adem zoekt Nasrdin Dchar naar grip op de chaos van dit jaar. Wat van 2020 gaan we nooit meer vergeten? En gaat het de wereld en ons écht veranderen? Nasrdin Dchar is bekend van zijn succesvolle solovoorstellingen JA, Oumi en DAD (juryselectie Theaterfestival 2017).

Yorel Cairo

CABARET • ZA 31 OKTOBER 19.30, 21.30 U • € 19,50

Vielfalt

Remmende Voorsprong

Jakop Ahlbom Company

Fuad Hassen Met zijn innemende persoonlijkheid,

Een goochelaar laat een vrouw verdwijnen en zij keert niet terug. Haar man doet alles om zijn geliefde terug te vinden en stapt de magische wereld van de goochelaar binnen. Hij komt terecht in een surreëel doolhof waarin illusie en werkelijkheid door elkaar lopen, in de beste Ahlbom traditie. Elke keer als hij haar lijkt te vinden, ontglipt ze hem. De man verdwaalt dieper en dieper in de geest van de goochelaar.

PARKTHEATER FAMILIE MUSICAL (2+) • FAMILIE • ZA 3 & ZO 4 OKTOBER 11.00, 13.30, 15.30 U • € 18

Efteling Theaterproducties • Musical:

Jokie en Jet, reizen is een feestje!

De Efteling

Jokie uit de Efteling is jarig. Ze krijgt een wel héél bijzonder cadeau van Jet. Ze gaan namelijk samen op wereldreis in hun luchtballon! Ze vliegen naar allerlei landen over de hele wereld. Van het warme Italië tot het koude Antarctica. Jet heeft in elk land een cadeautje verstopt voor pretneus Jokie en iedereen viert feest. Maar oh jee. Jet heeft zó veel verrassingen voor Jokie. Passen al die cadeautjes wel in de luchtballon? Deze Eftelingmusical is zelfs voor de allerkleinsten één groot feest. Dans en zing mee met de bekende liedjes Hieperdepiep, Jokiedokie en Spelen in de speeltuin. Dat wordt een reis om de wereld om nooit te vergeten!

Laat je meevoeren in

gulle lach en laid-back comedystijl

dansante duetten, magische

veroverde Fuad Hassen al vele harten

trucs en pure slapstick. Zoals in een surrealistische film.

Fuad is een man van kleine zaken die hij op onnavolgbare wijze opblaast en uitspeelt. Futiliteiten zijn aan hem welbesteed. Maar wat als er één klein dingetje net anders was gelopen? Was de wereld dan anders? Zijn die kleinste gebeurtenissen of uitvindingen dus tóch belangrijk? En zijn het dan nog wel kleine dingen? Met een kinderlijke verwondering kan Fuad zijn gedachten daar uren op loslaten; typische Fuad-hersenspinsels. ‘Hassen is een aimabele persoonlijkheid naar wie het prettig luisteren is’ - Volkskrant

MUZIEKTHEATER (8+) • ZO 18 OKTOBER 14.30 U • € 15 Sanne Peper

Na tien jaar keert Jakop Ahlbom Company terug in het Parktheater met de internationale theaterhit Vielfalt.

Theater Sonnevanck

Edward Scharenhand Zoetzure komedie over goed en kwaad en de dunne grens daartussen Iedereen in het stadje Gul is extreem goed, Tante Maria en haar geadopteerde dochter Magdalena voorop. Altijd staan ze klaar om hulp te bieden aan dier, plant en medemens. Op een dag staat Edward op hun stoep. Edward is lief en zachtaardig maar aan beide armen heeft hij - in plaats van gewone handen - een stel lange en vlijmscherpe scharen. Als Tante Maria desondanks besluit om Edward gastvrij in huis op te nemen, is Magdalena voor het eerst in haar leven een stuk minder positief. Edward Sharenhand is een sprookjesachtige familievoorstelling met veel livemuziek, losjes gebaseerd op Tim Burtons’ film Edward Scissorhands. De voorstelling won de Zilveren Krekel 2018 in de categorie ‘meest indrukwekkende jeugdtheaterproductie’.


PODIA FAMILIE CARTE BLANCHE

SEPTEMBER 2020

4

PAND P • DO 8 T/M ZO 11 OKTOBER

Irene Geurts is een jonge maker die bij Carte Blanche, in samenwerking met het Park-

Het feest der gemiste kansen

theater, een voorstelling regisseert. Wat haar aanspreekt is de methodiek van het gezelschap en hoe zij hun ‘lastige talenten’ benaderen. Irene: “Niet alleen omdat ze werken met mensen met een beperking maar omdat hun manier van werken zo interessant is. Alles gaat op hun eigen tempo tot ze blij zijn met het resultaat. Mensen uit mijn generatie en ook ikzelf willen vaak te snel gaan waardoor waardevolle dingen verloren gaan, ik leer hier dus echt om de tijd te nemen.” Tekst Anne Vermeltfoort

IRENE GEURTS

Haar voorstelling ‘Het feest der gemiste kansen’ is gebaseerd op Chimpansee Politiek van Frans van Waal. “Hij heeft echt 10.000 uur naar apen gekeken. Ik zie Frans van Waal in de spelers omdat zij dezelfde manier van kijken hebben, niet naar apen maar naar onze maatschappij. Zij kijken en observeren van een afstandje. Daarmee zijn zij een expert in groepsdynamica en zien ze hoe ingewikkelde sociale constructies in elkaar zitten. Zij kijken meer primair en vanuit hun intuïtie.

zoomen op die chimpanseekolonie ga je nadenken over de kolonies waar jij je allemaal aan verbindt. Hierdoor worden zowel het publiek als de spelers verrast wanneer ze zich opeens wel herkennen binnen dit thema.”

‘IK HEB DE NEIGING OM MENSEN OM ME HEEN TE VERZAMELEN DIE RECHT VOOR HUN RAAP ZIJN’

“Mijn ervaring met de spelers is wel even wennen. Ik heb de neiging om mensen om me heen te verzamelen die recht voor hun raap zijn en nergens omheen draaien. Dit waardeer ik ook erg aan de acteurs waarmee ik nu werk, hier leer ik ook veel van. Even stilstaan bij ‘ik weet het niet’ of ‘het lukt niet’. Hierdoor moet ik soms dingen langzamer aanpakken en accepteren dat het anders kan lopen. Sommige dingen mislukken en dat is dan even dikke pech.” Aldus Irene.

Omdat de voorstelling gebaseerd is op het gedrag van chimpansees, kun je jezelf misschien niet direct identificeren in één van de personages. We imiteren geen apen maar doordat we in-

CONCERTEN STAY CREATIVE

Kaarten zijn verkrijgbaar via Carteblanche.nu of Pand-p.nl

DYNAMO

POM OKTOBER 2020

02 HOLDING ABSENCE 04 SUPPORT: WARGASM (UK) + STATIC DRESS

DYNAMO IS WEER MOTH GATHERER 03 THE 04

EEN KLEIN BEETJE SUPPORT: GARGANJUA (UK) + BLACKLEAF

04 GRINDHOVEN IX 04 OPEN. DE DOOR

w/ ENTHOMBED A.D. + FEATEM + SEVERE TORTUE + MORE

VRIJWILLIGER

23 DYNAMO REAL 04

GEORGANISEERDE w/ TASTIC + ZENO

Zondag 4 oktober REMY ALEXANDER, SJORS VAN DER MARK i.s.m. De Link Donderdag 8 oktober THE MILK FACTORY [jazz/folk) Zondag 11 oktober THE CORONA BASEMENT RECORDINGS live part 4 Donderdag 15 oktober NIELS DUFFHUES CINECONCERT MOON! RIK VAN IERSEL Donderdag 22 oktober GUM BOY ORCHESTRA Dyane Donck e.a. Zondag 25 oktober BRAM STADHOUDERS SOLO met 8 speaker surround system Dinsdag 27 oktober RAF VERTESSEN QUARTET i.s.m. El Negocito records ZAAL 20.00 uur | START 20.30 uur | INGANG Kempensebaan / hoek Ruysdaelbaan 106 | 5613 DL | Eindhoven www.pomeindhoven.nl | 06 28 33 23 86 | entree € 7 | students € 4

ABSTRACTIEPARK 7090: KLANKINSTALLATIES IN DE TUIN VAN PAVILJOEN ONGEHOORDE MUZIEK. DE GROM, DE GROT EN DE GROET. ABSTRACTIEPARK 7090:25KLANKINSTALLATIES IN-DE TUINUUR. VAN GRATIS DONDERDAG 22 T/M ZONDAG OKTOBER VAN 16.00 22.00

PAVILJOEN ONGEHOORDE MUZIEK. DE GROM, DE GROT EN DE GROET. DONDERDAG 22 T/M ZONDAG 25 OKTOBER VAN 16.00 - 22.00 UUR. GRATIS

& GLORY 25 GUTS CONCERTEN 04 JERA ON AIR BAND CONTEST

&

EVENEMENTEN ZIJN

26 ROYAL RAWK 04

TE VINDEN OP ONZE w/ POWERNAP + DOODWENS + WHITE BOY WASTED + MORE

IT OFF 08 CALL WEBSITE. 05

Stay creative

FAREWELL SHOW - PLUS SUPPORT

16 HIP HOP INTERNATIONAL 05 + + W/

ShANIN DAMKA

RESSy UChIhA

STEPhANIE NzOMOSI

HET HUIDIGE FIT FOR A KING 26BEKIJK 05

PROGRAMMA OP 04 HANDS LIKE HOUSES DYNAMO-EINDHOVEN.NL SUPPORT: SILENT PLANET + INVENT ANIMATE + GRAVEMIND

06

SUPPORT: NORMANDIE + HEARTH OF GOLD + GO THE RODEO

DYNAMO-EINDHOVEN.NL CATHARINAPLEIN 21 / 5611 DE EINDHOVEN


PODIA

SEPTEMBER OKTOBER 2020 2020 •• 5

MUZIEKGEBOUW EINDHOVEN KLASSIEK • DI 6 OKTOBER 19.00 & 21.00 U • V.A. € 23

MUZIEKTHEATER • DO 8 OKTOBER 19.30 & 21.30 • € 39,50

Symfonieorkest Vlaanderen Met het Symfonieorkest Vlaanderen en de fantastische violist Emmanuel Tjeknavorian klinkt er weer orkestmuziek in Muziekgebouw Eindhoven. Met de Zevende symfonie schreef Beethoven zijn meest uitgelaten muziek; Wagner noemde het ‘de apotheose van de dans.’ Op 6 oktober neemt violist Emmanuel Tjeknavorian, winnaar van het Sibelius Concours 2015, de Romance nr. 1 voor viool & orkest van Beethoven

Ronnie Flex

voor zijn rekening.

Beethovens’ muziek bleef altijd jong, alsof de inkt nog maar net droog is. AMERICANA • VR 9 OKTOBER 19.30 & 21.30 U • € 22,75

Opgeladen en met een hele hoop nieuwe muziek gaat Ronnie Flex een nieuw avontuur aan in het theater. Een intieme muziekvoor-

Mercy John

stelling waar Ronnie zijn huiskamer en muziekstudio mee de bühne Met de albums This Ain’t New York en opvolger Let It Go Easy zette John Verhoeven alias Mercy John zichzelf stevig op de americana-kaart van de Lage Landen. Pers en publiek hebben zijn integere liedjes in het hart gesloten. Vanavond speelt hij ze en vertelt hij de verhalen erachter.

op neemt. Zijn publiek komt op visite en krijgt een kijkje in hoe zijn laatste album tot stand is gekomen. Ter plekke wordt nieuwe muziek gemaakt en vertelt Ronnie zijn verhaal achter de muziek.

KLASSIEK • DO 10 OKTOBER • 20.15 U V.A. € 19

Hagen Quartett

Het uit Oostenrijk afkomstige Hagen Quartett is in de jaren zeventig opgericht door wee broers, een zus én een bevriende violiste. Ze hebben een exclusief platencontract bij Deutsche Grammophon. Dit is een strijkkwartet uit de buiten-

AMERICANA • VR 16 OKTOBER 19.30 & 21.30 • € 22,50

categorie. Op 1 oktober spelen ze Beethoven’s opus 131, die

Ruud Hermans

behoort tot zijn ‘late strijkkwartetten’. Beethoven schreef

Je zou Ruud Hermans uit Tilburg de

ze namelijk terwijl hij al volledig

Nederlandse Johnny Cash kunnen

doof was. Hij overleed niet lang daarna. De opdracht kwam van

noemen omdat beide countryzangers op

de Russische prins Nikolaus

latere leeftijd nog een comeback maakten.

Galitzin die de muziek van

Dankzij Hermans deelname aan

Beethoven goed kende en

The Voice Senior staat hij weer op het

bewonderde. Beethoven ging in

podium en brengt hij zijn hit Somewhere

op het verzoek en componeerde

Between, met The Tumbleweeds uit 1975

zodoende zijn allerlaatste

weer ten gehore. Hij is Back In Town.

strijkkwartetten. Alleen al daarom een bijzondere avond!

MUZIEKGEBOUW FAMILIE MUZIEKSHOW (6+) • FAMILIE • ZO 4 OKTOBER 15.00 U • V.A. € 8

KAMERMUZIEK • WO 28 OKTOBER 20.15 U • V.A. € 20

Hippe Gasten

Doe mij een liedje speciaal

‘Ah Heaven! What is’t I hear?’

Deze show van Hippe Gasten heet Doe Mij Een Liedje Speciaal, en da’s niet voor niets! Jong en oud kan een liedje bestellen zoals je ook een frietje bestelt aan de balie van een friettent. Aan een echte balie dus. Hippe Gasten speelt niet alleen de liedjes, ze nemen het hele gezin mee naar het verhaal áchter de liedjes.

dichtte componist John Blow ooit. Het Amsterdamse barokorkest PRJCT verenigt met topcountertenor Maarten Engeltjes een tijdloze melancholie bij de luisteraar. Verkwikkende klanken die de ziel keer op keer doen opspringen. Maarten Engeltjes presenteert een

Maarten Engeltjes & PRJCT Amsterdam

uitgelezen selectie van Purcells geliefdste solo’s.


PODIA

6

EFFENAAR MUZIEK • EFFENAAR • DO 8 OKTOBER 20.00 K • € 34,50

THIJS BOONTJES Boontjes heeft een mooie plek in het muzieklandschap veroverd, ergens tussen de charmante volkszanger en de charismatische rockster in. Het is Nederlandstalige rock ‘n’ roll met een knipoog, het zijn doorwrochte liefdesliedjes met een lach en een traan. Sinds februari is hij in iedereens geheugen gegrift met zijn compleet geniale bewerking van ‘All Night Long’ van Lionel Richie.

‘Ergens tussen de charmante volkszanger en de charismatische rockster in’ COMEDY • EFFENAAR • ZA 9 OKTOBER

BELL’S COMEDYCLUB MET O.A. STEPHEN BELL, NIGEL WILLIAMS EN SERINE AYARI. In een gezellige setting presenteert Eindhovense cabaretier Stephen Bell vier Engelstalige comedians waar hij fan van is. Deze avond krijg je een vier-gangen-diner voorgeschoteld met nieuwe talenten en ervaren comedians die nieuw materiaal komen uitproberen. Internationale comedy van de bovenste plank en stand-up in zijn puurste vorm: een krukje, een microfoon, een flesje water en een spervuur aan grappen.

Engelstalige comedy night met internationale talenten

COMEDY • EFFENAAR • ZA 31 OKTOBER

 Vrijdag 9 oktober ­

Bell’s Comedy Club

COMEDY NACHT MET HERMES AHMADI, ROEL C. VERBURG, EDO BERGER, FEDOR IKELAAR EN FLORIS DE VREE.

International comedy night hosted by Stephen Bell, featuring Nigel Willams, Serine Ayari and others

 Zaterdag 31 oktober 

Comedy Nacht

Eindhovense comedian Hermes Ahmadi neemt je tijdens Comedy Nacht mee op een trip door het Nederlandse cabaretlandschap. Een avond gevuld met de beste nieuwe talenten van eigen bodem. Met deze editie Fedor Ikelaar, Roel C. Verburg, Edo Berger en Floris de Vree. Cabaretiers waar je om kunt lachen, je kent het wel.

Nederlandstalige comedy, gepresenteerd door Hermes Amahdi met o.a. Roel C. Verburg & Edo Berger

KASTEEL GELDROP

KAMERMUZIEK • KASTEEL GELDROP • ZO 18 OKTOBER 12.00 U • € 19

KASTEELCONCERT GELDROP

Dudok Kwartet Amsterdam Veelzijdig, origineel en gedurfd in hun programmering zorgt het Dudok Kwartet Amsterdam voor een enerverende luisterervaring. Hun uitgebrachte albums zijn meermalen geroemd en bekroond om hun innovativiteit en levendige klank. Zelf formuleren zij hun missie met Sharing the heart of the music. Enthousiaste liefhebbers in Nederlandse zalen als De Doelen, TivoliVredenburg en het hoofdstedelijk concertgebouw gingen je voor. Hebt jij zin in vier creatieve durfals? Koop dan snel je kaarten, vanwege coronabeperkingen zijn er zondag 18 oktober slechts 30 zitplaatsen beschikbaar. Onze trouwe bezoekers krijgen via ons mailbestand de link toegestuurd om dit concert thuis te kunnen volgen!

Programma Arrangementen van Barokwerken door Schütz, Palestrina en Rameau Joseph Haydn

Strijkkwartet Op 20 no 1

Johannes Brahms

Strijkkwartet no 3 Op 67

Reserveren kasteelgeldrop.nl/kasteelconcerten/kaartjekopen Organisatie Stichting Strabrechttheater


PODIA

SEPTEMBER OKTOBER 2020

7

PHILHARMONIE ZUIDNEDERLAND KLASSIEK • MUZIEKGEBOUW EINDHOVEN • VR 9 OKTOBER 19.00 U

Hemel en Aarde bij philharmonie zuidnederland Dansende handen, stromende muzikaliteit, bourgondische charme. De Franse (ere!)dirigent Marc Soustrot is terug bij philharmonie zuidnederland. Vanwege zijn jarenlange chef-dirigentschap is hij een geliefde verschijning voor het Eindhovens publiek. Niet voor niets dat philharmonie zuidnederland hem benoemde tot eredirigent. Vanavond deelt Soustrot zijn inspirerende visie op een van de meesterwerken uit de laatromantiek, de hartstochtelijk ontroerende Vierde Symfonie van Gustav Mahler. Mezzosopraan Camilla Tilling zingt met het orkest twee van de allermooiste liederen van Richard Strauss, en daarna natuurlijk het onvergetelijke Das Himmlische Leben in het laatste deel van Mahler. Tilling werd door het internationaal toonaangevende muziekmagazine Gramophone geroemd om haar ‘verleidelijke stemgeluid en onfeilbare muzikaliteit’. Dit concert, uit de alternatieve programmering van philharmonie zuidnederland, wordt tweemaal ten gehore gebracht om 19.00 uur. Zo kunt u er met zoveel mogelijk muziekliefhebbers van genieten. Coronaproof, op afstand maar toch heel dichtbij. Dirigent Marc Soustrot Mezzosopraan Camilla Tilling R. Strauss 2 Liederen Ich wollt’ein Sträusslein binden Mahler Symfonie nr 4

KLASSIEK • MUZIEKGEBOUW EINDHOVEN • ZO 18 OKTOBER 19.00 & 21.00 U (MET LIVESTREAM)

Vraag en Antwoord bij philharmonie zuidnederland Peter Hoeben staat in de schijnwerpers. Al meer dan vijfentwintig jaar blaast hij, aanvoerder hoorn bij philharmonie zuidnederland, de mooiste solo’s in het orkest. Op 18 oktober speelt hij, begeleid door zijn collega’s, het sprankelende Derde Hoornconcert van Mozart. De opening van de avond is in handen van de dirigerende cellist Mario Brunello. Hij brengt deze avond helemaal alleen een verstilde Prelude uit een van Bach’s Suites voor cello solo ten gehore. De Brabantse componist Jo Sporck spiegelt met zijn The Unquestioned Answer een van de meest tot de verbeeldingsprekende composities van de twintigste-eeuw, het raadselachtige The Unanswered Question van Ives. Brunello en het orkest trakteren u op beide werken voordat de musici in Haydn’s beroemde Afscheidssymfonie een voor een hun kaarsje uitblazen om stilletjes het podium te verlaten. Dit concert, uit de alternatieve programmering van philharmonie zuidnederland, zal tweemaal op een avond worden gespeeld. Om 19.00 én om 21.00 u. Zo kunt u er met zoveel mogelijk muziekliefhebbers van genieten. Coronaproof, op afstand en toch heel dichtbij.

KLASSIEK • MUZIEKGEBOUW EINDHOVEN • VR 30 OKTOBER 19.00 & 21.00 U

Een Wonder bij philharmonie zuidnederland

Dirigent Mario Brunello Solist Peter Hoeben Bach Sporck Mozart Haydn Ives

Prelude uit Cellosuite nr 2 voor cello solo The Unquestioned Answer voor 1,5 meter orkest Hoornconcert nr 3 Symfonie nr 45 ‘Abschied’ The Unanswered Question

KLASSIEK • VR 9, ZO 18 & DO 29 OKTOBER VIA CONCERT IN HUIS • DIGITAAL

Concert in huis

bij philharmonie zuidnederland Kunt of durft u het nog niet aan om naar onze live concerten in de zaal te komen? Dan is Concert in huis een uitstekend alternatief. Dit is het nieuwe livestream platform dat door classic.nl samen met philharmonie zuidnederland, Amsterdam Sinfonietta en het Residentie Orkest is ontwikkeld. Via Concert in huis kunt u de alternatieve programma’s van philharmonie zuidnederland live in uw huiskamer en tegen betaling van een kleine vergoeding bijwonen.

De jonge Britse dirigent Duncan Ward verovert in razend tempo een plaats op de internationale concertpodia. Nu staat hij voor philharmonie zuidnederland. Vorig seizoen verving Duncan Ward met groot succes de door ziekte verhinderde chef-dirigent Dmitri Liss tijdens een concert in het Amsterdamse Concertgebouw. Logisch dat hij nu weer op de bok staat. Hij dirigeert een opwindend symfonisch programma met een heerlijke mix van muziek uit verschillende landen en tijdperken. Uit steen gehouwen Russische klanken van Stravinsky’s Symfonie of Winds contrasteren met onvervalste Amerikaanse swing in Bernsteins On the Town. Een Weens klassieke Tweede Symfonie van Beethoven bruist en borrelt alsof hij net zo nieuw is als de wereldpremière van See the Sky About to Rain van de Tilburgse componist Antony Fiumara. Dit concert uit de alternatieve programmering van philharmonie zuidnederland vindt twee keer op een avond plaats. Om 19.00 en om 21.00 u. Zo kunt u er met zoveel mogelijk muziekliefhebbers van genieten. Coronaproof, op afstand en toch heel dichtbij. Dirigent Duncan Ward Bernstein On the Town – Three Dance Episodes Antony Fiumara - See the Sky About to Rain (Wereldpremière) Stravinsky Symphony of Winds (versie 1947) Beethoven Symfonie nr 2

De drie concertprogramma’s van philharmonie zuidnederland zijn als livestream te zien op respectievelijk 9,18 en 29 oktober via Concert in huis. Ga hiervoor naar classic.nl/concertinhuis


FILM

SEPTEMBER 2020

NATLAB

88

Wildlife Film Festival

Filmcursus

Grootmeesters op het witte doek

David Attenborough – A life on our planet

DO 17 SEPT • DO 1 OKT • DO 15 OKT • DO 29 OKT • 19.30 u

ZA 3 OKT • 9.30 u

Heb je de eerste (uitverkochte) cursusles over Hitchcock en Kubrick gemist? Geen zorgen, Rudi de Boer heeft nog genoeg verrassends te vertellen en alle lessen zijn afzonderlijk te volgen. Als Tarnatino je de neus uitkomt, kom je bijvoorbeeld alleen ontdekken hoe Fellini’s en Scorsese’s persoonlijke levens hun werk beïnvloedden. Of je duikt alleen in de Spaanse wereld van Almodóvar of het belang van de opkomst van vrouwelijke regisseurs als Sofia Coppola.

Arts in Cinema

Niet veel mensen kunnen zeggen dat ze op hun 93e alle continenten hebben gezien. David Attenborough wel. En nu staat hij stil bij al het wonderbaarlijke én schokkende dat hij heeft ervaren en blikt hij terug op beslissende momenten in zijn leven als bioloog. Eerlijk, onthullend en urgent.

Sofia Coppola

Frida Kahlo

DO 1 OKT • 14.30 U Frida Kahlo’s legendarische stijl, levenslust, haar interesse in mannen, vrouwen, politiek en haar Mexicaanse afkomst hebben haar tot belangrijk feministisch icoon en stijlmuze gemaakt. Deze persoonlijke en intieme film werpt een licht op het artistieke talent dat zo vaak over het hoofd werd gezien in verhalen over Frida Kahlo’s dramatische leven.

A Night at the Louvre, Leonardo Da Vinci ZO 11 OKT • 14.30 U A Night at the Museum, maar dan beter en voor volwassenen! Krijg een exclusieve, nachtelijke privé-tour door een enorme expositie over Leonardo Da Vinci van de curatoren van het Louvre zelf. Je ziet zijn mooiste werken van dichterbij dan ooit.

Chili

ZA 4 OKT & DO 8 OKT • 15.00 U

Een moederpuma die speelt met haar welpen, rondsuizende vampiervleermuizen, de machtige blauwe vinvis… Het ruige Chili zit vol magische momenten en plekken. Kom een klein deel van die rijkdom ontdekken in deze film.

Theater

VR 9 OKT • 19.30 U

WArd/waRD en Ann Van den Broek

Zooming in on loss

Woede. Frustratie. Verdriet. Onverschilligheid en berusting. Wat roept geheugenverlies op in een mens? Ann Van den Broek kolkt om je heen en stort het over je uit in deze rebelse voorstelling, het tweede deel van haar multidisciplinaire theatertrilogie over dementie. Rio Staelns

Maverick Modigliani ZO 25 OKT 11.00 & DO 29 OKT • 14.30 U De Italiaanse schilder Modigliani wordt gezien als een moderne erfgenaam van de Renaissance-meesters en als embleem van de Boheemse wereld. Hij stierf toen hij pas 36 was, maar heeft in zijn korte bestaan veel indruk weten te maken. De twee grootste verzamelaars van zijn werk laten je zien waarom.

VR 30 OKT • 20.30 U

Rudolphi Producties | Waal en Wind VR 25 SEPT T/M DO 1 OKT

Nederlands Film Festival Het Nederlands Film Festival komt dit jaar naar je toe! Donderdag 1 oktober geniet je bij Natlab van de première van La Última Primavera, die tegelijkertijd op het festival in Utrecht te zien is. Dit aangrijpende sociaal-realistische drama neemt je mee naar de sloppenwijken van Madrid, waar mensen plots hun huis moeten verlaten omdat de grond waarop ze wonen is verkocht aan een projectontwikkelaar. We leven mee met één gezin, waarin wanhoop en moed elkaar afwisselen in het besef dat alles gaat veranderen. DO 1 okt om 20.30 u - La Última Primavera

Mama Marlène

Eva Marie de Waal en Sophie van Winden doen auditie voor de rol van hun leven: Marlène Dietrich. Welke rol willen ze neerzetten? Ubervrouw, sekssymbool voor mannen of juist voor vrouwen, oermoeder, feministisch boegbeeld… Was Marlène Dietrich dat allemaal echt, of presenteerde ze zich op die manier? En hoe willen zij zichzelf presenteren aan de buitenwereld? Miek Uittenhout

Festivals


CULTUUR+

OKTOBER APRIL 2020 •• 9

BIBLIOTHEEK LEZING • DE BIBLIOTHEEK EINDHOVEN • DO 15 OKTOBER • 19.30 u • NIET LEDEN € 15 / LEDEN € 12

LEZING • DE BIBLIOTHEEK WAALRE • ZO 18 OKTOBER • 14.00 - 16.00 u • NIET LEDEN € 15 / LEDEN € 12

ROSITA STEENBEEK

Vrijheid, of het gebrek daaraan Schrijfster Rosita Steenbeek vertelt in het kader van ‘Nederland 75 jaar bevrijd’. Ze bespreekt de actuele wereldwijde coronacrisis en vertelt over haar boeken Rose en Wie is mijn naaste waarin ze ingaat op vrijheid, of het gebrek daaraan. In haar boek Rose (2015) schrijft Steenbeek over het bewogen leven van haar grootmoeder Rose en de lotgevallen van haar joodse familie tijdens de Tweede Wereldoorlog. Door spelingen van het lot komen leden van Rose haar familie in de oorlog aan verschillende kanten van het front terecht. Haar laatste boek Wie is mijn naaste (2018) gaat over vrijheid of het gebrek eraan. Op Lampedusa, Sicilië en in Libanon hoort Steenbeek de intense verhalen van de vluchtelingen én de hulpverleners, en deelt hun leven op de meest schrijnende maar ook mooie momenten.

ALICJA GESCINSKA

Aanmelden: www.bibliotheekeindhoven.nl/ programma

LEZING • DE BIBLIOTHEEK EINDHOVEN ZO 18 & ZO 25 OKTOBER • GRATIS

Het uur van de waarheid De waarheid staat onder druk in tijden van nepnieuws. Filosoof Ingeborg van den Bold interviewt Alicja Gescinska, filosoof, schrijver en programmamaker. Gescinska kreeg voor de Maand van de Filosofie in april dit jaar, de eer om over het thema ‘Het uur van de waarheid’ een filosofische essay te schrijven. Hierin beschrijft ze haar zorgen over het politieke en maatschappelijke debat. Ze richt zich niet zozeer op onwaarheid van beweringen, maar op hun leugenachtigheid. Aanmelden: www.bibliotheekeindhoven.nl/programma

BIBLIOTHEEK FAMILIE

4 Diversity

In de 4 Diversity lezingen krijg je de kans interessante mensen te ontmoeten, mensen die je in het dagelijks leven misschien niet snel spreekt. In een open gesprek delen zij hun levensverhaal en ervaringen. Maak je keuze wie jij beter wilt leren kennen; Een heks, een sjamaan, een pleger van huiselijk geweld of een ex-gedetineerde. Een alcoholist of iemand die zichzelf beschadigt? Kom luisteren, stel vragen, ga in gesprek en leer de mens achter het vooroordeel kennen. Je bent van harte welkom. Aanmelden: www.bibliotheekeindhoven.nl/programma

un

You Tube - Te

LITERATUUR • DE BIBLIOTHEEK EINDHOVEN • WO 30 SEPTEMBER T/M ZO 11 OKTOBER

in de bieb Breng dit jaar het verleden weer tot leven tijdens de Kinderboekenweek 2020 ‘En toen?’ Kom bouwen aan een middeleeuwse burcht in Minecraft. Leer striptekenen en maak je eigen historische stripverhaal. Knutsel een harnas, geniet van de theatervoorstelling over Loet en haar oma en dompel jezelf onder in het Afrika van vroeger, met verhalen, dans en traditionele schildertechnieken. Kijk voor alle activiteiten op onze website! Aanmelden: www.bibliotheekeindhoven.nl/programma

tip

Neem in de bieb vooral de kinderboekenkrant mee. Deze staat vol met de leukste boekentips voor alle leeftijden.

Knutsel een harnas

Bouwen in Minecraft

African Stories

ACTIVITEITEN • DE BIBLIOTHEEK EINDHOVEN • ZA 17 T/M ZO 25 OKTOBER

herfstvakantie inbiedbe Wat ga jij doen in de herfstvakantie? Wat dacht je van een workshop vloggen en YouTube met Teun Peters? Met de MakersClub ontwerp en maak je een echte 3D boomhut – net zo eentje als uit ‘De waanzinnige boomhut’ van Andy en Terry. Laat kleipoppetjes tot leven komen in een zelfgemaakte animatiefilm met decor en zelf opgenomen geluid. Haal grappige truckjes uit met een fotocamera en tover een portret om tot een nieuwe, magische werkelijkheid. Terwijl je van alles leert over dinosaurussen, voer je zelf een opgraving uit. En.. kunnen dieren eigenlijk denken? Die vraag onderzoeken we tijdens ons eerste kindercollege. Kortom: je hoeft je niet te vervelen deze herfstvakantie! Kindercollege

en denken?

Kunnen dier


EXPO

10

VAN ABBEMUSEUM

Een prikkelend nieuw seizoen

Boek je ticket vooraf online op vanabbemuseum.nl/ tickets

TENTOONSTELLINGEN 2020 - 2021

Benieuwd wat er in het komende jaar nog meer te zien is in het Van Abbemuseum? Neem alvast een kijkje op vanabbemuseum.nl/nieuwseizoen. Foto: Boudewijn Bollman

Er staan weer mooie dingen te gebeuren in het Van Abbemuseum: prikkelende

T/M 4 APRIL 2021

Dustin Thierry: Opulence

projecten en kleurrijke exposities, gericht op verwondering, onderzoek en inspiratie. We maken ons ook op voor een nieuwe collectiepresentatie in het najaar van 2021. Met sleutelwerken uit onze vermaarde, internationale kunstverzameling.

Gedempt blauw licht en gouden gordijnen vormen het decor van de tentoonstelling Opulence (Weelde). Het is een ode aan de overleden broer van de kunstenaar en aan alle mensen die hun seksuele identiteit nog altijd niet vrijuit kunnen beleven. Zwart-wit foto’s geven zicht op de Europese Ballroomscene, waar jongeren binnen de LHBTQI+-beweging in danswedstrijden uitbundig hun identiteit vieren.

En met meer oog voor toegankelijkheid dan ooit.

“Let’s imagine the world otherwise” Charles Esche, directeur Van Abbemuseum

8 MEI 2021 - 26 SEPTEMBER 2021

Gülsün Karamustafa & León Ferrari Dit is de eerste in een nieuwe serie tentoonstellingen in het Van Abbemuseum, waarin kunstenaars van internationale betekenis groots in Nederland worden geïntroduceerd. Dit keer staan de Turkse kunstenaar Gülsün Karamustafa en de Argentijnse kunstenaar León Ferrari centraal. Hun parallelle tentoonstellingen laten bezoekers ontdekken hoe deze kunstenaars reageren op de veranderingen en conflicten in hun land, en hoe dit voor een West-Europees publiek intrigerend én herkenbaar is.

Dustin Thierry, v.l.n.r. Matyouz LaDurée, Vinii Legendary Father of the House of Revlon, Gigi da Blizzard Revlon tijdens het ‘On The Cover of Vogue’ Ball geregisseerd door Zueira Mizrahi. Berlijn 2018.

28 NOVEMBER 2020 - 25 APRIL 2021

Positions #6: Bodywork Gülsün Karamustafa, Promised Paintings (Angel 2), 1998, collectie Van Abbemuseum, Eindhoven. Foto: Peter Cox

14 NOVEMBER 2020 - 11 APRIL 2021

De Onkruidenier: Forever Summer Onder de naam De Onkruidenier onderzoekt het Nederlandse duo Jonmar van Vlijmen en Ronald Boer op semiwetenschappelijke, artistieke manier naar de relatie tussen mens en natuur. In het project Forever Summer draait alles om de tomaat. Het project ging eerder dit jaar van start met behulp van zo’n 50 al dan niet professionele kwekers in Eindhoven.

De Onkruidenier, SWEET - SWEAT mapping an ecosystem, performatieve installatie, 2019 Foto: Romy Finke

Vijf nieuwe sterren in de kunst laten - ieder op zijn eigen manier - hun licht schijnen op het menselijk lichaam. Niet zozeer als natuurlijk gegeven, maar als resultaat van de cultuur waarin het zich bevindt. Het effect is humoristisch, hallucinerend, klinisch en onthullend. Met werk van Zach Blas, Navine G. Khan-Dossos, Praneet Soi, Ajla R. Steinvåg en Laure Prouvost, de publiekslieveling op Zach Blass, The Doors, 2019, Installatiebeeld, Edith Russ de laatste Biënnale van Venetië. Haus für Medienkunst (Oldenburg, Duitsland).

19 DECEMBER 2020 - 11 APRIL 2021

Oog in oog met Gustav Klimt

Gustav Klimt, Beethoven frieze, smalle muur (The Hostile Forces), Secession, Foto: Jorit Aust

De Nederlandse hedendaagse kunstenaar en ontwerper Bas van Beek tovert de projectzaal van het museum om in een totaalervaring, waarbij zijn eigen werk een verbinding aangaat met dat van de symbolist Gustav Klimt. Spectaculair middelpunt van de tentoonstelling is een fantastische weergave van Klimts beroemde 34 meter lange Beethovenfries, welke voor het eerst internationaal gepresenteerd zal worden in het Van Abbemuseum.


EXPO

SEPTEMBER OKTOBER 2020

11

DUTCH DESIGN WEEK • MANIFESTATIONS 2020 EXPO • SECTIE-C HAL 10 • 15 T/M TENMINSTE 25 OKTOBER • GRATIS • MELD JE AAN OP DE NIEUWSBRIEF EN SOCIAL MEDIA OM EEN TIJDSSLOT EN/OF TOUR TE KUNNEN RESERVEREN

Art Tech & Fun! Over de (mis)-matches tussen mens en technologie Gratis toegang! Ga naar manifestations.nl en meld je aan op de nieuwsbrief en Social Media om als eerste een tijdslot te reserveren voor toegang of een leuke tour. Tijdens de Dutch Design Week (DDW) presenteert Manifestations voor de vijfde keer op rij veelbelovende kunstenaars van de toekomst. Vanaf 15 oktober bezoek je de expositie op Sectie-C, Hal 10! Vanwege het coronavirus is er tevens een uitgebreid virtueel programma: bezoek de vele virtuele werelden en geniet! Een greep uit het programma van Manifestations: ROBOTS, e-fashion, het Kids-programma, een moslima autocoureur, eenzame zwembadjes, babykleding voor moeders met smartphone verslaving en een bullshit leugendetector. Er zijn wearable, post apocalyptische video’s, emotiemonsters en er wordt ingegaan op Eindhoven als grote wapenhandel-stad, e-Girls, Gaming Girls, Terror of Beauty en de mooiste en coolste Instagram filters die je live kan proberen. Check ook Sansar en Second Life, Drones en Haute Couture, krijg een Digital Brain Scan en ontdek meer over jezelf, oplossingen voor veiligheid & verbondenheid in de publieke ruimte. Dit jaar vind je Manifestations niet op de gebruikelijke plek van het Veemgebouw op Strijp-S, maar op een nieuwe locatie: Sectie-C, Hal 10!

www.manifestations.nl

Het thema van dit jaar is Monsters!

Ines Alpha & Kaya - Waarom zou je een warme trui dragen op Instagram, Jitsi of Zoom, als je ook een bloemen- of vlindergezicht kan hebben?

CULTUUR+

LITERATUUR

VOLKSUNIVERSITEIT REGIO EINDHOVEN

Boekhandel Van Piere verhaalt watertandend over… tips

BOEKENTIPS Word ook wijzer van de cursussen van Volksuniversiteit regio Eindhoven! EINDHOVEN •

Kalligrafie voor beginners, ma 2 nov, 19:30 – 21:30 uur, 10 lessen

Inleiding en bezoek klassieke muziek, do 5 nov, 9:30 – 11:30 uur, 3 lessen

Kalligrafie vervolg, ma 9 nov, 19:30 – 21:30 uur, 3 lessen

Facebook voor verenigingen, do 12 nov, 19:00 – 21:00 uur, 2 lessen

Handlettering, kennismaking, ma 18 jan, 19:00 – 21:00 uur, 3 lessen

Rond 1900: beeldende kunst, di 19 jan, 14:15 – 16:15 uur, 12 lessen

Spaans vakantiecursus, do 21 jan, 20:15 – 21:15 uur, 12 lessen

Sterrenkunde en ruimtevaart, di 26 jan, 19:30 – 21:30 uur, 5 lessen

ENGLISH SPOKEN AND DUTCH COURSES •

Essay writing for beginners, Tue, Nov 10, 7:30 PM – 9:30 PM uur, 6 lessons

Dutch level 2 – to A2 – superintensive, Wed, Jan 20, 7 PM – 9:15 PM, 16 lessons

Nederland niveau 3 - naar B1 – intensief, Mon Jan 18, 7:00 PM – 9:00 PM, 18 lessons

VELDHOVEN •

BLS (reanimatie) en AED, ma 23 nov, 19:30 – 21:30 uur, 2 lessen

Fotografie voor beginners, wo 13 jan, 20:00 – 22:00 uur, 12 lessen

Fotografie voor gevorderden, di 12 jan, 20:00 – 22:00 uur, 12 lessen

Yotam Ottolenghi • Flavour

Ottolenghi laat niet alleen zien hoe we groente moeten bereiden, maar ook hoe smaak bepaald wordt en waarom bepaalde combinaties zo goed werken. Met recepten als auberginedumplings ‘alla Parmigiana’, taco’s met knolselderij en geitenkaas, champignonlasagne en groentenschnitzels.

Rukmini Iyer • Wereldse bakplaat

Prik je mee? In Afrika een vorkje piri-piri-garnalen met zoete aardappel, in de VS rocky-roadbrownies en Indiase kip tandoori met munt in Azië. Moeten we nog meer zeggen?

Vanja van der Leeden • Indostok

winnaar Gouden Kookboek 2019

Sissend van smeltend vet, krokant door gebrande ketjap, een tikkie rokerig van de houtskool… Van traditionele receptuur tot ‘nouveau indo style’. Denk aan de allersappigste saté babi en ruige nose-to-tail spies, maar ook: saté van jackfruit, van zeewolf of zelfs van ananas. Met exotische sauzen om te dippen en bijgerechten als luchtige roti om de boel mee op te vegen.

Kom langs bij onze winkel voor boekenadvies en aanschaf van boeken, geopend op maandag 12.00 – 18.00, dinsdag t/m zaterdag van 10.00 - 18.00 en zondag 12.00 - 17.00.

VALKENSWAARD

Bereik ons via 040-2492002, info@vanpiere.nl, www.vanpiere.nl,

Readr, Instagram en facebook. Verzenden doen we via PostNL,

Fotografie voor beginners, di 5 jan, 19:30 – 21:30 uur, 11 lessen

www.vu-eindhoven.nl

de fietskoeriers van Tour de Ville of we springen zelf op de fiets!


EXPO FAMILIE

SEPTEMBER 2020

BALTAN LABORATORIES EXHIBITION ECONOMIA • 15 T/M 27 0KTOBER

PHILIPS MUSEUM

BALTAN LABORATORIES | DDW

Doorlopend Mission Eureka (8+) Eendracht maakt macht Lampjes Speurtocht (4+)

17 t/m 25 oktober Economia

VAN ABBEMUSEUM t/m maart 2021

The way beyond art

t/m 31 december Inktspotprijs

t/m maart 2021

GALERIE NASTY ALICE

The making of modern art

t/m 1 november

t/m maart 2021

Pretty Petite

Timeframe project Eindhoven

MU

t/m 11 april 2021

t/m 8 november Self Design academy

Dustin Thierry: Opulence

TAC – TEMPORARY ART CENTRE t/m 4 oktober

STICHTING STRABRECHT THEATER t/m 25 oktober

Stillevens van Jose van Loenen 4 oktober t/m 20 december Sculpturen van Rick Keyzer

MANIFESTATIONS | DDW 17 t/m 25 oktober

Art, Tech and Fun!

t/m mei 2021 Victor Sonna 1525

VOID

Kindly supported by

1212

EXPO AGENDA OKTOBER

TON SMITS HUIS

Powered by Joanknecht

Doorlopend De huiskamer met Shafiq Omar t/m oktober Videoinstallatie: Didem Pekün araf

ONOMATOPEE

Residency for the People #3 Cross Cultural Chairs The Phantom of Design

TON SMITSHUIS EXPO • 25 TOTSEPTEMBER OKTOBER TOT 31 DECEMBER 2020

INKSPOT 2020 Politieke prenten zijn een onderdeel van de pers. Met één blik op de tekening wordt een politieke of maatschappelijke kwestie voor de kijker inzichtelijk gemaakt en wordt een brug geslagen tussen publiek en politiek. De Inktspotprijs voor de beste politieke tekening van het parlementaire jaar 2019-2020, georganiseerd door Stichting Pers & Prent, is dit jaar voor de 28ste keer uitgereikt. Het is fascinerend om te zien hoe één onderwerp in zoveel verschillende vormen verbeeld kan worden. De expositie toont geestige, bijtende, verrassende tekeningen die de vinger precies op de zere plek weten te leggen. En er valt gelukkig ook heel wat te lachen. Graag nodigen wij u uit deze tentoonstelling te bezoeken: INKTSPOT 2020

Het museum is dagelijks op afspraak te bezoeken. Hieronder leest u de maatregelen i.v.m. Covid-19: Bezoek enkel mogelijk op afspraak, telefonisch (040 - 2114786) Via mail (info@tonsmitshuis.nl) of contactformulier (website). Er worden slechts twee personen per keer toegelaten. Toegangsprijs € 2,50 p/p. Zie ook www.tonsmitshuis.nl.

ONOMATOPEE

KUNST-& DESIGNPODIUM • OPEN VAN DO T/M ZO

Residency for the people Onomatopee Is een kunst- en designpodium, een boekwinkel,een grafische werkplaats, een plek voor lezingen en meer. In oktober presenteren ze een nieuwe serie projecten; van de ‘Residency for the people’ waarin mensen uit de stad hun visie ontwikkelen tot projecten over de rol van gender in mode en meer.

Kom eens kijken; stimuleer je nieuwsgierigheid naar wat de wereld te bieden heeft!

‘Geestige, bijtende, verrassende tekeningen die de vinger precies op de zere plek weten te leggen. En er valt gelukkig ook heel wat te lachen.’


EXPO

SEPTEMBER OKTOBER 2020

MU HYBRID ART HOUSE EXPO T/M 22 NOVEMBER

The Self Design Academy “Het belangrijkste dat je over jezelf moet weten,” zegt Yuval Noah Harari in 21 Lessen voor de 21e Eeuw, “is dat je geen verhaal bent.” Maar wat is dit zelf dan? Dat willen we graag samen met jou ontdekken in The Self Design Academy, online en offline in MU Hybrid Art House van 18 september tot 22 november. Geïnspireerd door de ongekende populariteit van de zelfhulp-industrie onderzoeken 18 kunstenaars en designers hoe we onszelf kunnen definiëren, begrijpen en ontwerpen. Tegelijkertijd is The Self Design Academy een plek voor vragen over de maakbaarheid van het zelf. Is het echt nodig om onszelf steeds te verbeteren en te (her)ontwerpen? In hoeverre worden we gevormd door de krachten om ons heen, en hoe krijgen we de touwtjes (weer) in handen? Je kan persoonlijk bijdragen aan dit onderzoek in The Self Design Academy Space in MU en online op The Self Design Academy Site op www.theselfdesignacademy.nl. Je bent ook van harte welkom deel te nemen aan cursussen, workshops en lezingen in het programma The Self Design Academy Share. Kom en herontwerp het zelf met ons. Breng alleen je…

Hanneke Wetzer: Living

Alone (Together)

Veel mensen verfoeien het isolement van de corona lockdown, maar niet Hanneke Wetzer. Zij blijft lekker thuis om een band op te bouwen met haar levensechte dollfriend Nadiah, waarvan ze nauwgezet verslag doet in de fotoserie Living Alone (Together). Zolang The Self Design Academy duurt woont Nadiah in MU, waar Hanneke haar van tijd tot tijd gezelschap houdt.

PREHISTORISCH DORP FAMILIE MUSEUM PREHISTORISCH DORP • 13 T/M 25 OKTOBER • ENTREE € 9,95 • MUSEUMJAARKAART GRATIS

Middeleeuwse speelweken Knikkeren? Yes! Schommelen op de ton? Zeker! Rammelaar maken? Ook dat! Kinderspeelgoed is van alle tijden. Kinderen speelden duizenden jaren geleden al met poppetjes van klei, miniatuurwagens en ballen. Deze herfstvakantie beleef je eeuwenoude binnen- en buitenspelletjes in het preHistorisch Dorp in Eindhoven. Kom met de historische bewoners spelen en knutselen!

De hele dag kunnen kinderen én volwassenen meedoen aan spelletjes, knutselprojecten en veel meer op basis van het beroemde schilderij van Pieter Bruegel vol volkspelletjes. Het schilderij uit 1560 vertoont een tafereel met allerlei bijna vergeten spelletjes. Denk aan kegelen, kolven en hoepelen. De meesten van ons hebben nog nooit gehoord van ketel slaan of bikkelen, terwijl kinderen in de middeleeuwen zich er prima iedere dag mee vermaakten. Deze spelletjes uit het schilderij ga je van 10 t/m 25 oktober allemaal doen in het preHistorisch Dorp. Lukt het jou alle spelletjes af te vinken? Sommige speeltjes zijn leuke knutselwerkjes die je kan maken, andere spelletjes doe je samen met de historische bewoners of met vrienden en familie. Lekker ravotten met anderen of juist rustig binnen knutselen: het kan allemaal. Na het spelen is het goed toeven in de middeleeuwse herberg. Alles wat de kinderen maken, mag uiteraard mee naar huis – dan kun je thuis verder spelen!

6+

Kinderspel?! Kom spelen & knutselen in het preHistorisch Dorp RESERVEER JE TICKETS ONLINE OP WWW.PREHISTORISCHDORP.NL

13


AGENDA OKTOBER DONDERDAG 1 PARKTHEATER EINDHOVEN

18.00 u | opera/diner | € 55 The Dining Opera 19.45 u | cursus | € 80 Leo den Oudsten – Start Operacursus Wagner en zijn laatste drie opera’s 20.00 u | toneel | v.a. € 12,50 Nineties Producties – Memento Mori

MUZIEKGEBOUW EINDHOVEN

20.15 u | klassiek | v.a. € 19 Hagen Quartett

NATLAB

14.30 u | film | € 10,50 Frida Kahlo 19.30 u | film | € 12,50 Grootmeesters op het witte doek 20.30 u | film | € 10,50 NFF: La Última Primavera

VRIJDAG 2 PARKTHEATER EINDHOVEN

19.00 & 21.30 u | show | € 20 Jawad Es Soufi – Deze tijden zijn van Selek 19.30 & 22.00 u | cabaret | € 19,50 Stefano Keizers – Sorry Baby

PAND P

19.00 & 21.15 u | cabaret |€ 16,50 Marlon Kicken

TAC

20.45 u | muziek | € 5 Zalm – Album release party

MUZIEKGEBOUW EINDHOVEN

15.00 u | muziek 6+ | v.a. € 8 Hippe gasten

PREHISTORISCH DORP

9.30 – 17.00 u | familie | € 10 Heksia

NATLAB

15.00 u | film | € 10,50 Wildlife film festival – Chili

PAVILJOEN ONGEHOORDE MUZIEK

20.30 u | muziek | € 7, studenten € 4 Remy Alexander, Sjors van der Mark

MAANDAG 5 MUZIEKGEBOUW EINDHOVEN 20.45 u | pop | v.a. € 9,50 Maandag van Van Meurs: Dries + Dixie Rose

DINSDAG 6 PARKTHEATER EINDHOVEN

20.00 u | toneel | € 19,50 Trouble Man - Het Nationale Theater 20.30 u | cabaret | € 19,50 Victor Luis van Es - Plan B

MUZIEKGEBOUW EINDHOVEN

19.00 & 21.00 u | klassiek | v.a. € 23 Symfonieorkest Vlaanderen

12.40 – 13.20 u | lezing | gratis The body’s clockwork 20.00 u | lezing | gratis Board games – more than just Monoply

PAND P

VAN ABBEMUSEUM

20.00 u | cabaret |€ 12,50 Lammert Kamphuis – de kunst van vriendschap

NATLAB

DONDERDAG 8

PREHISTORISCH DORP

9.30 – 17.00 u | familie | € 10 Heksia

MUZIEKGEBOUW EINDHOVEN

15.30 u | jazz | € 3,50 Blue Note Club Sessions: Balboa

PAND P

19.00 & 21.15 u | cabaret |€ 16,50 Marlon Kicken

ZONDAG 4 PARKTHEATER EINDHOVEN

11.00, 13.30 & 15.30 u |musical 2+ | € 18 De Efteling-musical: Jokie en Jet, reizen is een feestje! 19.30 u | toneel | € 12,50 Stormkamer De Salon: waan of werkelijkheid?

DOMUSDELA

13.30 & 16.00 u | dans | € 5 PRA Muziektheater – Momentum

PAND P

20.30 u | toneel | € 12,50 Carte Blanche - Het feest der gemiste kansen

PARKTHEATER EINDHOVEN

19.30 u | dans | € 15 De Dansers - Shake Shake Shake

MUZIEKGEBOUW EINDHOVEN

12.30 u | klassiek | v.a. € 3 Lunchpauze concert 19.30 u | pop | € 39,50 Ronnie Flex 20.30 u | wereldmuziek | € 29,50 Ahmet Aslan

EFFENAAR

PAND P

MUZIEKGEBOUW EINDHOVEN

20.30 u | toneel | € 12,50 Carte Blanche - Het feest der gemiste kansen

EFFENAAR

20.30 u | cabaret | € 32,50 Bell’s Comedy Club

MUZIEKGEBOUW EINDHOVEN

19.30 u | pop | v.a. € 22,75 Mercy John 20.15 u | klassiek |€ 18,50 Philharmonie Zuid Nederland – Soustrot

DOMUSDELA

19.00 u | klassiek | v.a. € 17,50 Echo Collective plays jóhann jóhansson

ZATERDAG 10 PREHISTORISCH DORP

dagelijks t/m 25 oktober | familie | € 10 Herfstvakantie in het preHistorisch Dorp

PARKTHEATER EINDHOVEN

14.00 – 16.00 u | familie | € 6 Kinderkunstclub

MUZIEKGEBOUW EINDHOVEN

15.30 u | jazz | € 3,50 Blue Note Club Sessions: Berenice van Leer & Lorijn von Piekartz

PAND P

20.30 u | toneel | € 12,50 Carte Blanche - Het feest der gemiste kansen

SECTIE-C

20.30 u |toneel 13+ | € 10 Wildpark | Wij willen hier graag iets op zeggen

ZONDAG 11 PARKTHEATER EINDHOVEN

16.00 & 19.30 u | musical | € 25 Brigitte Heitzer en René van Kooten Doen het samen

PAND P

14.30 u | toneel | € 12,50 Carte Blanche Het feest der gemiste kansen

SECTIE-C

15.00 & 20.30 u |toneel 13+ | € 10 Wildpark | Wij willen hier graag iets op zeggen

EFFENAAR

20.00 u | muziek | € 33,50 Thijs Boontjes

19.30 u | muziek | € 37,50 Pita & Pyro

NATLAB

DYNAMO

15.00 u | film | € 10,50 Wildlife film festival - Chili

20.30 u | muziek | € 14 Yung Nnelg

PAVILJOEN ONGEHOORDE MUZIEK

NATLAB

20.30 u | jazz/folk | € 7, studenten €4 The Milk Factory

20.30 u | muziek | € 7, studenten € 4 The Corona Basement Recordings

MAANDAG 12

VAN ABBEMUSEUM

TU/E BLAUWE ZAAL

PAVILJOEN ONGEHOORDE MUZIEK

19.30 & 21.30 u | cabaret |€ 18,50 Andries Tunru Vlees, vis, wal en schip

PARKTHEATER EINDHOVEN

PARKTHEATER EINDHOVEN

19.30 u | film | € 12,50 David Attenborough – A life on our planet

PARKTHEATER EINDHOVEN

WOENSDAG 7

ZATERDAG 3

14.00 – 16.00 u | familie | € 6 Kinderkunstclub

VRIJDAG 9

19.30 & 21.45 u | musical | € 25 Brigitte Heitzer en René van Kooten Doen het samen

20.30 u | cabaret |€ 23,50 Erik van Muiswinkel - Buigt allen mee voor Drs. P.!

11.00, 13.30 & 15.30 u | musical 2+ | € 18 Efteling Theaterproducties – De Efteling-musical: Jokie en Jet, reizen is een feestje! 19.30 & 21.45 u | cabaret | € 21 Jan Beuving & Patrick NederkoornDe andere oudejaars

SEPTEMBER 2020

14.30 u | film | € 10,50 A night at the Louvre, Leonardo Da Vinci

20.45 u | pop | v.a. € 9,50 Maandag van Van Meurs: Martha Fields 20.15 u | klassiek | v.a. € 33 Joop van Velzen

DINSDAG 13 PARKTHEATER EINDHOVEN

20.30 u | cabaret | € 17 The Laughing Lizard Comedy Café International

TU/E BLAUWE ZAAL

12.40 – 13.20 u | lezing | gratis Smart Marbles

DONDERDAG 15 PARKTHEATER EINDHOVEN

20.00 u | muziektheater | € 19,50 Black Sheep Can Fly Onvoorspelbaar Verleden 20.30 u | muziek | € 25 The Legends ft. Michael Varekamp - Swingin’ Paris

& DUTCH DESIGN WEEK 17 T/M 15 OKTOBER

ZATERDAG 17 PREHISTORISCH DORP

dagelijks t/m 25 oktober | familie | € 10 Herfstvakantie in het preHistorisch Dorp

BIBLIOTHEEK EINDHOVEN

dagelijks t/m 25 oktober | familie Activiteiten in de bieb!

PARKTHEATER EINDHOVEN

11.00 u | rondleiding | € 13,50 Rondleiding met lunch 19.30 & 21.30 u | show | € 24,50 Timon Krause - Mindgames 19.30 & 21.30 u | toneel | € 19,50 Nasrdin Dchar – Adem

MUZIEKGEBOUW EINDHOVEN 15.30 u | jazz | € 3,50 Blue Note Club Sessions: The funkstamatics feat efraïm trujillo

VAN ABBEMUSEUM

14.00 – 16.00 u | familie | € 6 Kinderkunstclub

PAND P

20.30 u | toneel | € 15 Het Zuidelijk Toneel Casting The Pass

MUZIEKGEBOUW EINDHOVEN

ZONDAG 18

12.30 u | klassiek | € 3 Lunchpauze concert 20.15 u | klassiek | € 17,50 Henkjan Honing

14 14

HERFSTVAKANTIE

NATLAB

19.30 u | film | € 12,50 Grootmeesters op het witte doek

PARKTHEATER EINDHOVEN

TU/E LUNA, CORONA

20.00 u | lezing | gratis Vantablack

11.00 u | muziek | € 5 Zin in Zondag? 14.30 u | muziektheater 8+ | € 15 Theater Sonnevanck - Edward Scharenhand

PAVILJOEN ONGEHOORDE MUZIEK

PAND P

20.30 u | muziek | € 7, studenten € 4 Niels Duffhues cineconcert moon! Rik van Iersel

15.00 u | cabaret |€ 12,50 Pand P Podium Presenteert: Cuba Crisis

BIBLIOTHEEK EINDHOVEN

MUZIEKGEBOUW EINDHOVEN

VRIJDAG 16

KASTEELCONCERTEN GELDROP

19.30 u | lezing | € 15, leden € 12 Alicja Gescinska – Het uur van de waarheid

PARKTHEATER EINDHOVEN

19.00 u | spel | € 22,50 Moord in het Parktheater Día de los muertos 19.30 u | dans | € 15 Illusionary Rockaz Company – SHAKTI 21.00 u | toneel | € 15 Rikkert van Huisstede Boys won’t be boys

MUZIEKGEBOUW EINDHOVEN

19.30 & 21.30 u | pop | € 22,50 Ruud Hermans

PAND P

20.30 u | toneel | € 15 Het Zuidelijk Toneel Casting The Pass

14.15 u | klassiek |v.a. € 8 Philharmonie Zuid Nederland – Brunello’s Beethoven 15.30 u | klassiek |v.a. € 18 Marcel Johannes Kits

12.00 u | klassiek | € 19 Dudok kwartet Amsterdam

BIBLIOTHEEK WAALRE

14.00 u | lezing | € 15, leden € 12 Rosita Steenbeek | Vrijheid of het gebrek daaraan

BIBLIOTHEEK EINDHOVEN lezing | gratis 4 Diversity

MAANDAG 19 PARKTHEATER EINDHOVEN

09.00 u | musical 6+ | € 137,95 Musical4daagse t/m 23 okt | musical 6+ | € 137,95 Musical4Expats

DINSDAG 20 PARKTHEATER EINDHOVEN

20.00 u | toneel | € 19,50 De Wonderbaarlijke wereld van Boudewijn Büch


SEPTEMBER OKTOBER 2020 •• 15 MUZIEKGEBOUW EINDHOVEN

20.30 u | klassiek |gratis Hoor de kosmos op 88 toetsen

WOENSDAG 21 PARKTHEATER EINDHOVEN

15.00 u | dans 4+ | € 12,50 Maas Theater en Dans – Wijzer

TU/E BLAUWE ZAAL

12.40 – 13.20 u | lezing | gratis The American Dream of 2020 17.30 u | lezing | gratis Nobel Prizes 2020

DOMUSDELA

20.15 u | klassiek |v.a. € 26 Boris van der Ham & Dudok Quartet Amsterdam

DONDERDAG 22 PARKTHEATER EINDHOVEN

19.30 u | dans | € 19,50 Connor Schumacher - Pilot C 20.30 u | cabaret |€ 19,50 Margriet Bolding Familie te koop

PAVILJOEN ONGEHOORDE MUZIEK

20.30 u | muziek | € 7, studenten € 4 Gum boy Orchestra

PAND P

ZATERDAG 24

DINSDAG 27

PARKTHEATER EINDHOVEN

PARKTHEATER EINDHOVEN

11.00, 13.30 & 15.30 u | muziektheater 2+ | € 18 Juf Roos gaat op avontuur 19.30 & 21.30 u | show | € 25 Tisjeboy Jay - Het Tijdelijke Abnormaal

VAN ABBEMUSEUM

14.00 – 16.00 u | familie | € 6 Kinderkunstclub

MUZIEKGEBOUW EINDHOVEN

15.30 u | jazz | € 3,50 Blue Note Club Sessions: Laura fygi & trio vincent grit 19.30 & 21.30 u | pop |€ 26,50 Martijn Fischer zingt hits van Hazes

ZONDAG 25 PARKTHEATER EINDHOVEN

10.00 & 11.30 u | toneel 2+ | € 12,50 Over een kleine mol die wil weten wie er op zijn kop gepoept heeft 11.00, 13.30 & 15.30 u | muziektheater 2+ | € 18 Juf Roos gaat op avontuur

MUZIEKGEBOUW EINDHOVEN

20.00 u | dans/circus | € 19,50 Panama Pictures - The Future is not what it used to be

MAANDAG 26 MUZIEKGEBOUW EINDHOVEN 20.45 u | pop | v.a. € 9,50 Maandag van Van Meurs: 500ste maandag

DINSDAG 27 MUZIEKGEBOUW EINDHOVEN

20.15 u | klassiek |v.a. € 19,50 Eelco Bosch van Rosenthal & Akso Schönberg

PAVILJOEN ONGEHOORDE MUZIEK

20.30 u | muziek | € 7, studenten € 4 Raf Vertessen Quartet

DOMUSDELA

20.15 u | klassiek |v.a. € 20 Maarten Engeltjes & Prjct Amsterdam

NATLAB

DONDERDAG 29

PAND P

21.00 u | cabaret |€ 12,50 Pand P Podium Presenteert: The Bluestalkers

MUZIEKGEBOUW EINDHOVEN

14.30 u | film | € 10,50 Maverick Modigliani

PAVILJOEN ONGEHOORDE MUZIEK 20.30 u | muziek | € 7, studenten € 4 Bram Stadhouders solo

19.30 u | pop |€ 28,50 Rolf Sanchez 21.30 u | jazz |€ 30,25 Roberto Fonseca trio

Het Nederlands Filmfestival • La Última Primavera • DO 1 oktober

PARKTHEATER EINDHOVEN

19.30 | toneel/dans | € 24,50 Jakop Ahlbom Company – Vielfalt 20.30 u | cabaret | € 19,50 Jeroens Clan - Tere Zieltjes

EFFENAAR

20.30 u | indie-pop | € 22,50 Eefje de Visser Locatie: Klokgebouw

MUZIEKGEBOUW EINDHOVEN

20.15 u | klassiek |v.a. € 8 Philharmonie Zuid Nederland Exotische trip met Elgar en Bombay

PARKTHEATER EINDHOVEN

19.30 & 21.30 u | toneel | € 24,50 Toneelgroep Maastricht – Peachez 19.30 & 21.30 u | cabaret | € 19,50 Fuad Hassen Remmende Voorsprong

VAN ABBEMUSEUM

14.00 – 16.00 u | familie | € 6 Kinderkunstclub

EFFENAAR

20.00 u | cabaret | € 29,50 Comedy nacht

PREHISTORISCH DORP

9.30 – 17.00 u | familie | € 9,95 Historisch Halloween

NATLAB

20.30 u | theater | € 18,50 Rudolphi producties – Mama Marlène

20.00 u | muziek | € 27,50 Tony Neef, Mariska van Kolck e.a. Haal het doek maar op 20.30 u | cabaret | € 17 The Laughing Lizard Comedy Café

VRIJDAG 23 20.00 u | toneel | € 19,50 Podium Mozaïek i.s.m. Theater RAST - Wees onzichtbaar

VRIJDAG 30

ZATERDAG 31

PARKTHEATER EINDHOVEN

19.00 & 21.00 u | cabaret |€ 12,50 Wout’s Laboratorium

PARKTHEATER EINDHOVEN

19.30 u | film | € 12,50 Grootmeesters op het witte doek

WOENSDAG 28

12.00 u | klassiek |v.a. € 15 Het collectief 15.00 u | wereldmuziek |€ 42,25 Tomatito

19.30 u | klassiek |v.a. € 16 Fabrizio Paterlini

NATLAB

MUZIEKGEBOUW EINDHOVEN

PARKTHEATER EINDHOVEN

19.30 u | dans | € 18,50 155 en MAAS Theater en Dans – STUK 19.30 u | college | € 22,50 Diederik Jekel - Orde in de chaos

MUZIEKGEBOUW EINDHOVEN 20.15 u | klassiek |v.a. € 23 Russisch Nationaal orkest

tip 1 Vliegerfestival Valkenswaard op 3-4 oktober tip 2 Middeleeuwse speelweken

in preHistorisch Dorp vanaf 10 oktober

tip 3 Halloween bij DippieDoe in Best vanaf 23 oktober tip 4 Indoor spelen bij Ballorig in Veldhoven tip 5 Kabouterpad Eersel


SEPTEMBER 2020

16

PARKTHEATER Nasrdin Dchar

IN EINDHOVEN

31e jaargang - nummer 5 Redactie Claire van der Elst Lidy Lathouwers Manon Willems Lay-out Irene Pijnenburg | PlanC.nl Druk Nieuwsdruk Nederland Support Supportpunt Verspreiding Tour de Ville, Spotta Oplage 35.000 Uitgever Stichting Uit in Eindhoven Deken van Somerenstraat 4 Eindhoven Neem voor meer informatie over redactie, advertenties en agenda contact met ons op. We staan je graag te woord! +31 (0)40 266 96 07 info@uitineindhoven uitineindhoven.nl Wijzigingen en zetfouten voorbehouden.

Van Abbemuseum Bilderdijklaan 10 040 238 10 00 vanabbemuseum.nl

Effenaar Dommelstraat 2 040 239 36 66 Effenaar.nl

Onomatopee Lucas Gasselstraat 2a 5613 LB Eindhoven onomatopee.net

TAC- Temporary Art Centre Vonderweg 1 040 246 13 25 tac.nu

Academisch Genootschap Parklaan 93 040 243 48 08 academischgenootschap.nl

Fifth-NRE Gasfabriek 5 040 237 60 70 Fithnre.com

Pand P Leenderweg 65 040 303 21 70 pand-p.nl

Ton Smits Huis Jacob Reviuslaan 25 040 211 47 86 tonsmitshuis.nl

Baltan Laboratories Kastanjelaan 500 040 294 68 48 baltanlaboratories.org

Galerie Nasty Alice Sint Antoniusstraat 10 06 34053028

Parktheater Eindhoven Theaterpad 1 040 211 11 22 parktheater.nl

Carte Blanche Daalakkersweg 10 08 040 245 17 39 carteblanche.nu Sint Catharinakerk Catharinaplein 1 040 244 88 97 CKE Pastoor Petersstraat 180 040 216 32 63 cke.nl Bibliotheek Eindhoven Emmasingel 22 040 260 42 60 bibliotheekeindhoven.nl Dynamo Catharinaplein 21 040 239 31 10 dynamo-eindhoven.nl

galerienastyalice.nl

Studium Generale, TU/e Den Dolech 2 040 247 49 00 tue.nl/sg • De Blauwe Zaal gebouw 1/ Auditorium, groene loper 1

Kazerne Home of Design Paradijslaan 208 040 236 61 96

Paviljoen Ongehoorde Muziek Ruysdaelaan 106 06 28 33 23 86 pomeindhoven.nl

MU Hybrid Arthouse Torenallee 40-06 0404 296 16 63 mu.nl

philharmonie zuidnederland Jan van Lieshoutstraat 5 088 166 07 00 philharmoniezuidnederland.nl

Muziekgebouw Eindhoven Heuvel Galerie 140 040 244 20 20 Muziekgebouweindhoven.nl

Philips Museum Emmasingel 31 040 235 90 30 philips-museum.com

United Cowboys Kleine berg 040 237 12 77 Unitedcowboys.nl

Muziek in de Cathrien Begijnenhof 2 040 283 39 68 muziekindecathrien.nl

preHistorisch Dorp Boutenslaan 161-b 040 252 22 81 prehistorischdorp.nl

Boekhandel van Piere Nieuwe Emmasingel 48 040 249 20 02 vanpiere.nl

Natlab Kastanjelaan 500 040 294 68 48 natlab.nl

Stichting Strabrechttheater Mierloseweg 1 040 280 12 30 kasteelgeldrop.nl

Volksuniversiteit Eindhoven Kanaaldijk-Zuid 11 040 782 08 10 vu-eindhoven.nl

• Luna, Corona gebouw 3, de lampendriessen 31 • Filmhuis De Zwarte Doos gebouw 4, groene loper 4

Profile for Uit In Eindhoven

UIT IN EINDHOVEN | OKTOBER 2020