Page 1

THUIS IN DE REGIO

MIDWEEKEDITIE

V L I S S I N G S E

O P L AG E :

1 JANUARI 2014 WEEK 1

Uitgeverij

EN WEST-BRABANT:

de

bode

ACTUALITEIT

GGD, SCOOP EN ROBUUST BUNDELEN KRACHTEN

22.000

TOTA L E O P L AG E Z E E L A N D

bv

I

Postbus

22,

4880

ONROEREND GOED

AA

Zundert

AUTO’S

I

Te l .

076

SPORT

599

8 111

KERKELIJK NIEUWS

Volg ons via twitter: @VlissingseBode

I

480.000

www.internetbode.nl VACATURES

VLISSINGEN HAD AL HEEL VROEG EEN TELEGRAAF

Onvrede over plan voor Commandoweg

Nieuwjaarsconcert van Ons Genoegen

VLISSINGEN - Omwonenden van het veldje aan de Commandoweg in Vlissingen en de actiegroep Groene Boulevard zijn ‘hevig gekwetst’ door de herinrichtingsplannen voor het Herdenkingsgebied WO II, die volgende week donderdag worden gepresenteerd in het stadskantoor van Vlissingen. Zij vinden dat ze ‘na vier maanden afwachten’ voor voldongen feiten zijn geplaatst en vinden ‘de behandeling niet gepast’. De actiegroep wil dat er niets verandert aan het veldje met het monument. De gemeente wil echter een nieuwe herdenkingsgebied maken aan ‘de zeezijde. De inloopbijeenkomst duurt van 16.30 uur tot 19.30 uur. meer: www.vlissingen.nl.

VLISSINGEN - Harmonieorkest Ons Genoegen, een onderdeel van de Koninklijke Harmonie Ons Genoegen, geeft zaterdag 11 januari haar nieuwjaarsconcert in de Sint Jacobskerk in Vlissingen. Thema dit keer is ‘Een slag in de rondte’. Het ensemble Capello uit België en Albert-John Vervorst zijn gastmuzikanten. De laatste, afkomstig uit Oost-Souburg, is dirigent, componist en arrangeur. Ons Genoegen speelt volgende week zaterdag een muziekstuk van zijn hand, maar Vervorst laat ook horen dat hij nog steeds een goed slagwerker is. Het concert begint om 19.30 uur. De kerk gaat drie kwartier eerder open. Meer informatie op khog@zeelandnet.nl.

Vlissingen stopt met onderzoek naar fusie VLISSINGEN - Het college van burgemeester en wethouders in Vlissingen werkt niet meer mee aan het onderzoek naar een fusie tussen de Stichting Beeldende Kunst Middelburg, het Bureau Beeldende Kunst Vlissingen en CBK Zeeland. Het Centrum Aktuele Kunst Zeeland zou onderdak moeten krijgen in de Timmerfabriek in Vlissingen. Het college heeft besloten te stoppen op basis van het concept-ondernemersplan, de berekeningen van Boei, die het monument exploiteert, en vanwege nieuwe bezuinigingen. Vlissingen kan volgens het college niet voldoen aan de financiële randvoorwaarden en garanties voor een fusie.

Muzeeum geeft zondag weer rondje VLISSINGEN - Het Muzeeum in Vlissingen geeft zondag opnieuw een rondje. Elke eerste zondag van de maand lopen er in het museum aan de Nieuwendijk gidsen tussen 14.00 uur en 16.00 uur. Zij vertellen boeiende verhalen aan de hand van de collectie. Deze verhalen zorgen volgens hert maritieme museum voor ‘een onverwachte en interessante kijk’ op de voorwerpen. De rondleidingen zijn open en vrijblijvend. Bezoekers kunnen in- en afhaken wanneer zij willen. Ze kosten niets extra’s, alleen de entree voor het museum. Het Muzeeum is in de weekeinden geopend van 13.00 uur tot 17.00 uur. Meer informatie: www.muzeeum.nl.

Peter de Jonge is hoofdredacteur CTV VLISSINGEN - Peter de Jonge is benoemd tot hoofdredacteur van CTV Zeeland. De in Goes woonachtige De Jonge is voormalig hoofdredacteur van het AD. Daarvoor was hij werkzaam bij de PZC en NRC Handelsblad. De Jonge gaat leiding geven aan ‘de vernieuwing en verbetering’ van de journalistieke programma’s. ‘CTV Centraal moet een meer volwaardig nieuwsprogramma worden, waarin de gewone Zeeuw centraal staat’. Ook komt er een filmprogramma en een reeks waarin historische gebeurtenissen in de provincie centraal staan. Naar eigen zeggen wil CTV Zeeland zich dit jaar ‘nadrukkelijker op de kaart zetten als de andere zender van Zeeland’.

W E E K B L A D

KOUDEKERKE - Een jongen probeert zaterdag zijn net gekochte vuurwerk in een tas te krijgen, terwijl andere klanten al in de rij staan één van de verkoopadressen op Walcheren. Op landelijk niveau was er volgens de vuurwerkverkopers op de eerste dag tien procent meer vuurwerk verkocht dan vorig jaar. Het mag pas op de laatste dag van het jaar worden afgestoken, tussen 10.00 uur ‘s ochtends en 2.00 uur ‘s nachts. FOTO ANNET EEKMAN

Organisatie kijkt met goed gevoel terug op nieuwe decemberactiviteiten

Eerste Winterstad een succes VLISSINGEN - Het weer gooide soms roet in het eten, maar ondanks dat is de eerste editie van Winterstad Vlissingen ‘ontzettend geslaagd’. Zo blikt coördinator Koert Vermeulen van de Vlissingse Ondernemers Centrale (VOC) terug op de nieuwe activiteiten die de VOC, Cultuurwerf en Timmerfabriek organiseerden in de binnenstad in december. “Volgend jaar doen we het weer.” DOOR BRITTA JANSSEN

M I D D E L B U R G S E

Een kerstmarkt, festival Wonderstroom, fout kerstfeest, bezoek van de Kerstman en zijn hulpkerstvrouwtjes, levende etalages, kerstmannenloop voor het goede doel, lichtroute en meer bedachten de samenwerkende organisaties om het stadshart extra feestelijk te maken in december. Deze maand evalueren de partijen wat Winterstad Vlissingen heeft opgeleverd. In een eerste reactie laat Vermeulen weten dat de samenwerking tussen de drie partijen goed bevallen is. “Als je bedenkt dat we in twee, drie maanden alle programma’s hebben opgezet en dat die ook één geheel vormen, dan is winterstad daarin ontzettend geslaagd.” De organisatie ontving volgens de coördinator ook veel positieve reacties. “De kerstmarkt was goed. Dat willen we volgend jaar een vervolg geven. Dan hopelijk groter en met meer entertainment.” De drie organisaties ontwikkelden hun

VANDAAG t h u IN DE BODE

i

&

V E E R S E

eigen activiteiten rondom het thema ‘Warmte, licht en vuur’. De Cultuurwerf bedacht met een knipoog naar Onderstroom - haar Vlissingse (straat)theaterfestival in de zomer - het driedaagse Wonderstroom. “Mensen zeiden hierover bijvoorbeeld dat het vernieuwend en groots was.” Volgens Vermeulen had Wonderstroom een bereik tot in NoordBrabant. “De sfeer bij de kerstmannenloop was onwijs gezellig”, aldus Vermeulen. De deelnemers legden, gehuld in kerstmanpak, verschillende afstanden af. Het inschrijfgeld ging naar het goede doel: de landelijke actie Serious Request, waarbij geld werd ingezameld om kindersterfte door diarree tegen te gaan. De organisatie liet na afloop weten dat er driehonderd euro is opgehaald. WeerW E E K B L A D De fakkeloptocht over de boulevard op kerstavond werd door het weer afgelast.

s

i

n

d

e

r

De organisatie gaat voor een herkansing in 2014. “Op sommige dagen hadden we last van wind en regen. Daardoor zijn er waarschijnlijk minder mensen op winterstad afgekomen. Maar toch was het gezellig. Als we met dit prutweer niets hadden georganiseerd was het misschien echt stil geweest.” De organisatie is in haar opzet - zorgen voor levendigheid en sfeervol winkelen geslaagd, vindt Vermeulen. “Volgend jaar willen we weer investeren in deze weekenden. We willen het dan groter en professioneler aanpakken, bijvoorbeeld door meer met vrijwilligers te werken. Maar we hebben nu laten zien dat dit lukt.” De gemeente Vlissingen droeg haar steentje bij aan de feestvreugde met gratis parkeren in de binnenstad. Dat geldt nog tot en met 5 januari. Automobilisten kunnen gratis parkeren in de straten. In de parkeergarages geldt overdag een gereduceerd tarief van één euro per uur in plaats van 1,70 euro.

e

g

ons nieuwe kantoor: Keizerstraat 3a, 4461 AN Goes

ING2014 OPLEIDING2014 STUDIE&OPLEID STUDIE&

DIE&OPLEIDING STU 2014

Ons telefoonnummer blijft 0118-617661

✓S C WH OEOL LK EK INEISE UJ WI J E?

✓M OE ME R OJ ANRDEENRPWLIAJNS

TE VERBETEREN

W AT K O S T S C H O O L VOOR MIJN KIND?

EDITIE Bergen op Zoom Steenbergen Tholen Woendrecht Roosendaal Rucphen

Vanaf 19 december

i zijnowij gevestigd op

WIJ zijn d verhuis

Welstandsnota geldt nog twee maanden VLISSINGEN - De gemeente Vlissingen is nog niet vanaf 1 januari welstandsvrij, zoals het plan was, maar pas na de gemeenteraadsvergadering van donderdag 27 februari. Het voorstel om Vlissingen welstandsvrij te maken werd in oktober aangenomen, maar dat kan niet zonder een inspraakprocedure. Die procedure duurt tot 2 januari. De gemeenteraad kan vervolgens in haar vergadering van 27 februari het definitieve besluit nemen. Tot die tijd is het oude welstandsbeleid van kracht. Omdat de welstandscommissie wel per 1 januari is opgeheven, worden aanvragen tot 27 februari ambtelijk getoetst aan de welstandsnota.

Raad akkoord met Jeugdagenda VLISSINGEN – De gemeenteraad in Vlissingen heeft ingestemd met de Jeugdagenda 2013-2016. Daarin staan de belangrijkste doelen op het gebied van het jeugdbeleid. De gemeente krijgt vanaf 2015 nieuwe taken toebedeeld, die gepaard gaan met grote bezuinigingen. Toch wil Vlissingen ‘nadrukkelijk haar jeugddoelen blijven realiseren’. Het gaat om sport en cultuur voor arme kinderen, voldoende speelmogelijkheden in alle wijken, goede weerbaarheid van kinderen, opvoedondersteuning en minder kindermishandeling. ‘De overheid is er echter niet voor verantwoordelijk’, zegt de gemeente. Daarom komen er afspraken met andere partijen.

Four Freedoms Medal voor Maryam Durani MIDDELBURG - Maryam Durani krijgt op 24 mei in Middelburg de Four Freedoms Medal voor vrijheid van meningsuiting. Commissaris van de koning en voorzitter van de Roosevelt Stichting Han Polman heeft dat net voor de kerstdagen bekend gemaakt. Durani is afkomstig uit Kandahar in Afghanistan. Daar is zij een voorvechtster van de rechten voor vrouwen en meisjes. Ze maakt al een paar jaren deel uit van het provinciebestuur en is eigenaar van een radiostation dat zich op vrouwen richt. De award voor Durani is één van de Four Freedom Medals, die jaarlijks worden uitgereikt. Ze verwijzen naar een beroemde speech van president Roosevelt uit 1941.


Requiem Mozart The Bach Choir & Orchestra of the Netherlands

PIETER JAN LEUSINK dirigent

Woensdag 12 februari in Vlissingen

35% VROEGBOEKKORTING KORTING Beleef de bijzondere muziek van het wonderkind MOZART! U gaat genieten van het indrukwekkende Requiem in prachtige Jacobskerk in Vlissingen. Bij het grote publiek werd Mozarts Requiem bekend door de film ‘AMADEUS’. Ook Mozarts feestelijke Krönungsmesse wordt vertolkt door de 50 top musici van The Bach Choir & Orchestra of the Netherlands o.l.v. de bekende dirigent Pieter Jan Leusink. Het gezelschap wordt in de pers geroemd als ‘absolute wereldtop’!

Solisten: Olga Zinovieva sopraan, Sytse Buwalda countertenor, Martinus Leusink tenor, Thilo Dahlmann bas, Joep van Geffen bas.

ZELDZAAM - DE HOGE E

Sopraan Olga Zinovieva is de Mozart vertolkster pur sang: u gaat luisteren naar de zeldzame ‘hoge E’ in de concertaria “Vorrei spiegarvi, oh dio” die Mozart schreef voor zijn geliefde Aloysia Weber

Matthäus Passion Bach

JACOBSKERK IN VLISSINGEN WOENSDAG 12 FEBRUARI - AANVANG 19.30 UUR 14 FEB.

DEN BOSCH

JH. BOSCH ARTCENTER 19.30 U.

ZA.

15 FEB.

AMSTERDAM

CONCERTGEBOUW

20.15 U.

ZA.

22 FEB.

ROTTERDAM

LAURENSKERK

19.30 U.

ZO.

9 MRT.

AMSTERDAM

CONCERTGEBOUW

14.15 U.

35% VROEGBOEKKORTING

JACOBSKERK IN VLISSINGEN ZONDAG 30 MAART - AANVANG 15.00 UUR

€ 45,- i.p.v. € 70,-

Concertgebouw AMSTERDAM € 50,- incl. consumpties en GVB-vervoersbewijs GEBRUIK DE

BESTELLEN

BON

U ontvangt de kaarten, gratis CD + factuur prijs excl. € 6,- administratiekosten per complete bestelling / * 45 cpm.

CADEAUKAART

BIJ UW BESTELLING GRATIS CD t.w.v. € 15.00 Sopraan Olga Zinovieva soleert tijdens alle concerten! Bij uw bestelling ontvangt u gratis haar bekroonde solo album ‘My Favourites’.

VB77 Naam Adres Plaats

Tel.

x kaarten REQUIEM - MOZART (aanvangstijd) x kaarten MATTHÄUS PASSION (aanvangstijd)

x kaarten REQUIEM - FAURÉ (aanvangstijd)

05-04 ROTTERDAM

LAURENSKERK

19.00 U.

18-04 AMSTERDAM CONCERTGEBOUW

13.30 U.

09-04 EINDHOVEN

CATHARINAKERK

19.00 U.

19-04 AMSTERDAM CONCERTGEBOUW

13.30 U.

19.30 U.

20-04 AMSTERDAM CONCERTGEBOUW

14.15 U.

12-04 AMSTERDAM CONCERTGEBOUW

• www.pieterjanleusink.nl (actiecode VB77) • 0900 - 8191* (actiecode melden VB77) • bestelbon GRATIS opsturen: PJL, Antwoordnr. 170, 8070 VK in Elburg

Pc.

Beleef Bachs meesterwerk tijdens de Matthäus Passion. Dynamische uitvoering door The Bach Choir & Orchestra of the Netherlands waarbij het orkest met authentieke instrumenten bespeelt. Internationaal bekende solisten brengen de aria’s op onnavolgbare wijze. De uitzonderlijke talenten van de musici staan garant voor een intens, krachtige en indrukwekkende uitvoering. Jaarlijks bezoeken ruim 25.000 muziekliefhebbers de uitvoeringen onder leiding van Pieter Jan Leusink.

MAAR OOK IN: VR.

THE BACH CHOIR & ORCHESTRA of the Netherlands | PIETER JAN LEUSINK

(datum) (plaats)

(datum) (plaats)

(datum) (plaats)

35% VROEGBOEKKORTING

(€ 45,- i.p.v. € 70,- ) Concertgebouw AMSTERDAM € 50,-

Requiem Fauré

THE BACH CHOIR & ORCHESTRA of the Netherlands | PIETER JAN LEUSINK

Romantiek met een perfecte combinatie van drama en emotie. Fauré’s Requiem kent een unieke combinatie van devotie en emotie. Deze kenmerken maken de compositie geliefd bij een breed publiek. Pieter Jan Leusink kiest voor de versie met altviolen, celli, contrabas, hoorns en een kerkorgel. Bij het hemelse Sanctus vervult de soloviool een grote rol. De Franse meesters: Poulenc en Severac zijn de zangers van The Bach Choir of the Netherlands op het lijf zijn geschreven. Het gevoelige Berceuse van Fauré en zijn spectaculaire Fantasie voor fluit en orkest. Sopraan Olga Zinovieva heeft een glansrol met sensationele liederen van Duparc en Berlioz.

JACOBSKERK IN VLISSINGEN DONDERDAG 15 MEI - AANVANG 19.00 UUR 17-05 ROTTERDAM

LAURENSKERK

19.30 U.

24-05 DEN BOSCH

18-05 EINDHOVEN

CATHARINAKERK

19.30 U.

31-05 AMSTERDAM CONCERTGEBOUW

35% VROEGBOEKKORTING

JH. BOSCH ARTCENTER 19.30 U. 20.15 U.

(€ 45,- i.p.v. € 70,- ) Concertgebouw AMSTERDAM € 50,-


actualiteit

Jo de Ridder schrijft boek ‘Vlissingen, kind van de rekening’ over oorlogsjaren in Scheldestad

Een eerbetoon en bescheiden monument voor slachtoffers VLISSINGEN - De titel van het boek van Jo de Ridder dekt precies de lading. In ‘Vlissingen, kind van de rekening’ schetst de amateurhistoricus de dagelijkse gang van zaken in de Scheldestad tijdens de Tweede Wereldoorlog. “Geen stad is zo vaak gebombardeerd als Vlissingen.” DOOR EUGÈNE DE KOK Ondanks alle verschrikkingen die de stad moest doorstaan is er betrekkelijk weinig over Vlissingen tijdens de oorlogsjaren bekend. “Over de bevrijding en de gebeurtenissen die daaraan vooraf zijn gegaan is genoeg gepubliceerd. Over de oorlog zelf echter bijna niks”, zegt Jo de Ridder. De in 1934 geboren De Ridder was zelf een kind toen de Duitsers het land binnenvielen. Hij herinnert zich nog dat hij net als vele stadsgenoten Vlissingen moest ontvluchten voor de bombardementen en de chaos die de bombardementen veroorzaakten. Het was ongetwijfeld een ingrijpende periode voor de familie, maar later werd er nauwelijks over de oorlog gepraat in huize De Ridder, zegt hij. De auteur denkt dat het in veel Vlissingse gezinnen zo is gegaan. Misschien zijn daarom alle gebeurtenissen in Vlissingen tijdens de Tweede Wereldoorlog wel onderbelicht gebleven, zeker in vergelijking met bijvoorbeeld Middelburg en Rotterdam. “Soms lijkt het een competitie wie het zwaarst is getroffen, maar Vlissingen houdt zich dan altijd stil. We praten er volgens mij niet graag over. Ik heb een kennis, die ze onder het puin vandaan hebben moeten halen na een bombardement, maar hij heeft daar nooit iets over gezegd.” Lijst met namen De Ridder is er niet achter gekomen waar-

om Vlissingen zo vaak is gebombardeerd. In zijn inleiding werpt hij de vraag op of ‘alle bombardementen om de bezetter te verdrijven’ nodig zijn geweest. ‘Wat te denken van het bombardement op 15 augustus 1943?’ schrijft hij. “Een vloot B17bommenwerpers moest toen een fabriek in Brussel plat gooien, maar omdat het slecht weer was, werd als vervangend doel een vliegveldje bij Vlissingen gekozen.” Het gevolg was dat 43 burgers in Tuinstad om het leven kwamen en nog eens 69 Vlissingers gewond raakten. Hun namen staan in een lijst achterin het boek. De Ridder heeft alle burgerslachtoffers van Vlissingen in die lijst opgenomen. Het zijn er honderden. “Ik wilde hen een naam geven, voor zover het mogelijk was. De lijst is niet compleet, maar ik heb zo veel mogelijk mensen proberen te achterhalen, met de datum van overlijden en hun woonadres.” Voor hen heeft hij het boek gemaakt, schrijft hij. ‘Het is een eerbetoon aan de moedige inwoners en een bescheiden monument voor de anonieme burgerslachtoffers van de oorlog in Vlissingen’. Onderwijs Er blijkt behoefte te zijn aan ‘Vlissingen, kind van de rekening’. In een paar dagen tijd is al meer dan de helft van de oplage verkocht. In het rijkelijk geïllustreerde boek beschrijft De Ridder het dagelijkse leven tussen 1940 en 1945.

Zaterdag signeerde Jo de Ridder zijn boek in de Primera in Oost-Souburg.

Hij doet dat aan de hand van thema’s. Zo zijn er hoofdstukken over NSB in Vlissingen (‘ondanks de armoede waren er hier opvallend weinig leden van de NSB’), de inkwartiering en vordering van woningen, de zware bombardementen op onder meer de oude stad en het Sint-Joseph Ziekenhuis, de arbeidsinzet, de politie en de invloed op het onderwijs. Wat dat laatste betreft haalt hij een jaarrapport uit 1943 van de heer Mol, hoofd

van school A, aan. ‘Door het weinig aantal lesuren en de uren, welke buiten school en vaak op straat werden doorgebracht, alsmede de onrust van herhaald luchtalarm, soms wel vier of vijf maal per dag, blijven de vorderingen van de aanwezige leerlingen ver beneden het normale niveau’. Ook is er een hoofdstuk over Dolle Dinsdag. “In alle euforie is een Vlissingse inspecteur van de politie naar de Amerikanen bij Antwerpen toe gegaan. Hij bleek ont-

FOTO ANNET EEKMAN

zettend veel informatie te hebben over de Duitsers. Later bleek dat hij al die info had gekregen van een in Vlissingen gelegerde Duitse matroos: Gerhard Wendland.” Dezelfde Wendland zou na de oorlog een bekende schlagerzanger worden. “Op ‘Tanze mit mir in den morgen’ heb ik zelf vaak gedanst met mijn vrouw.” ‘Vlissingen, kind van de rekening’ van Jo de Ridder is te koop in de Zeeuwse boekhandels. ISBN: 978-90-818355-1-0.

Scoop, GGD Zeeland en Robuust hebben de handen ineengeslagen

‘Organisaties hebben elkaar kei- en keihard nodig’ VLISSINGEN - GGD Zeeland, Scoop en Robuust bundelen hun expertise op het gebied van gezondheid, welzijn en cultuur. Om gemeenten, provincies en andere organisaties op beleidsniveau adequaat van allerlei informatie, advies, monitoring en onderzoeken te kunnen blijven voorzien is het belangrijk samenwerkingsverbanden te vinden die aanvullend, versterkend en vernieuwend kunnen zijn, menen de organisaties. Anderhalve week geleden zetten de drie partijen hun handtekening onder een samenwerkingsverband.

DOOR BO VAN SCHEYEN Vlak voor kerst hebben de drie organisaties de samenwerking bekrachtigd tijdens een officieel moment in de Zeeuwse Bibliotheek in Middelburg. “Vandaag is een blije dag”, zei interim-directeur van de Zeeuwse Bibliotheek Sjoerd Vellenga. “We hopen dat het hier een mooi podium, een mooi huis mag worden waar allerlei ontmoetingen kunnen plaatsvinden om kennis met elkaar te delen en te verspreiden.”

‘Versnippering is een tegenwerkende kracht’

Blijf op de hoogte van het

lokale nieuws www.internetbode.nl

www.internetbode.nl

Achter: v.l.n.r: directeur GGD Zeeland Ronald de Meij, directeur Scoop Dick van den Bout en directeur Robuust Joos Vaessens. Voorgrond: voorzitter Cees Liefting van de GGD Zeeland (l) en voorzitter Lous Coppoolse van de Raad van Toezicht van Scoop. FOTO BO VAN SCHEYEN

Versnippering Nu de eerste stappen naar een breed kennis- en ontmoetingscentrum zijn gezet hopen Scoop en de Zeeuwse Bibliotheek nog meer samenwerkingsverbanden te kunnen realiseren. Cees Liefting, sinds 2003 bij de GGD betrokken, is blij met deze alliantie. “De organisaties hebben elkaar kei- en keihard nodig. In Zeeland zeker. De versnippering is vaak een tegenwerkende kracht, samenwerken is nodig. Het is belangrijk om bestaande structuren te benutten, maar ook elkaar vasthouden is noodzakelijk. Dat doen we door deze stap te zetten.” Er verandert op dit moment

U kunt uw advertentie opgeven via de button “Advertentie aanleveren”

Redactie kunt u aanleveren via de button “Redactie aanleveren”

PaGiNa 3

veel, zoals met de decentralisaties van onder meer de jeugdzorg. “Dat vergt veel onderzoek”, stelt Liefting. “Veel informatie en kennis is nodig. Dat is cruciaal om beleidsmakers goed te kunnen adviseren. We moeten kunnen sturen, niet alleen onze eigen snipper, maar in de breedte van Zeeland.” Productie Lous Coppoolse van de Raad van Toezicht van Scoop: “Bepaalde besluiten moeten worden genomen. In het centrum van Nederland zie je dat er veel meer kennis wordt gebundeld. Dat gaan wij nu ook doen. Weg met de Zeeuwse ziekte, samenwerken betekent een gezamenlijke agenda, overlap reduceren en meer productie. Elkaar ontmoeten zorgt voor intensievere resultaten.” Voor Robuust, de minst bekende partner, was deze samenwerking eigenlijk een logische stap. Directeur Joos Vaessens: “Het is boeiend om deze samenwerking nu te mogen bevestigen. Robuust is primair opgericht om de eerstelijns zorgorganisaties te helpen elkaar te vinden of om samenwerking te bevorderen. Er is op het gebied van zorgverlening veel aan het veranderen. We gaan richting een lijnloze zorg. Voordat we zover zijn, moeten we eerst veel informatie inwinnen. Met deze informatie als basis, is het kennisnetwerk Zeeland in staat om innovatieve concepten te ontwikkelen.”

Volg ons op twitter: @VlissingseBode.


www.vaillant.nl

KNALLEN D

Waarom Vaillant?

Totaalinstallateur

Voor de zuinigste hr-ketel.

599, Nu 1s.ief BTW sing

HET JA AR IN!

BIJ TULP KEUKENS

Telefoon: 0113 - 21 54 60 infogoes@gerritdejonge.nl www.gerritdejonge.nl

SEP 2013

U kunt met de ecoTEC plus tot wel € 750,- besparen Amersfoort gedurende de levensduur van deze hr-ketel. De redenen: een zuinige A-label pomp en het laagste stand-by verbruik dankzij slimme elektronica. Hoeveel Amsterdam warm water u ook wenst, de ecoTEC plus heeft een passend antwoord. Drachten Uw ecoTEC plus werkt nog efficiënter in combinatie met de zeer eenvoudig te bedienen calorMATIC thermostaat. Verkrijgbaar in wit en zwart. Goes Heerhugowaard Rijssen Rotterdam90655-VA-Co-Ad Gerrit de Jonge 104x94.indd 1 Son Veenendaal Velserbroek Veendam Woerden

5BOSCH

INBOUWAPPARATEN

GRATIS

*

VAATWASSER • KOOKPLAAT • KOELKAST • AFZUIGKAP • COMBI OVEN

+ KEUZE UIT LUXE CADEAUS Onder andere keuze uit de volgende cadeaus

• BOSCH KEUKENMACHINE • BOSCH WASMACHINE • BOSCH STOFZUIGER • APPLE IPAD MINI

DEAUS OP ALLE CA BEKIJKLPKE UKENS.NL/EINDEJAARSACTIE WWW.TU

Vraag uw keukenadviseur naar de actievoorwaarden

VRIJDAG

ZATERDAG

KOOPAVOND TOT 21.00 UUR

GEOPEND

TOT 17.00 UUR

DINSDAG OUDJAARSDAG

27 31

TOT 17.00 UUR

gerrit de jonge techniek goes

inclu ief plaat s inclu

Nu compleet geïnstalleerd, de Vaillant ecoTEC plus CW 4 met een GRATIS calorMATIC 350 klokthermostaat en 5 jaar garantie. * Vraag ons naar de voorwaarden Verwarming

Koeling

Duurzame energie

30-10-13 17:34

Uw vacature in De Bode é n o p Z e e l a n d We r k t . n u gebr. timmermans b.v. tegenover Saver Saver milieustraat milieustraat boekerman 4 (borchwerf 11) tegenover 4751 Xk oud gastel tel.: 0165 - 31 77 46 Tel.: info@krt.nl www.krt.nl of mobiel .krt.nl

Uw w o oU Ud dee k ka abbeell een n m meetta alleen n z ziijjn n g geelld d w wa aa arrd d!! U

krt is al meer dan 50 jaar gespecialiseerd in het verwerken van kabel en metalen. Gebr. Timmermans is al bijna 60 jaar actief in de recycling van metalen. wij zijn iSo 9001:2000 gecertificeerd en beschikken uiteraard over de vereiste Wij beschikken over de vereiste vergunningen en zijn ISO gecertificeerd. (milieu)vergunningen. U U kunt kunt dagelijks dagelijks kabel kabel en en metalen, metalen, tegen tegen contante contante betaling, betaling, aanleveren. aanleveren. ook kunnen kunnen wij, wij, bij bij voldoende voldoende volume, volume, containers containers op op uw uw locatie locatie plaatsen. plaatsen. ook

Metaalprijzen geldig week 32 01 metaalprijzen plastic koper kabel plastic aluminium kabel loodkabel koper grondkabel koper loodkabel aluminium grondkabel aluminium zuiver blank koper onzuiver koper gemengd rood geel koper aluminium roest vrij staal zuiver lood zink electro motoren ijzer accu’s wasmachines, drogers auto katalysator

vanaf € 1,50 € 1,90 € 0,85 € 0,95

€ 3,00 € 4,80

per kg per stuk

tot € 2.50 € 2.90 p/kg € 0,65 € 0,70 p/kg € 1,05 € 1,15 p/kg € 0,50 € 0,50 p/kg € 4,50 € 5,80 p/kg € 4.00 € 5.30 p/kg € 3,50 € 5,05 p/kg € 2,60 € 2,95 p/kg € 0,75 € 0,95 p/kg € 0,75 € 1,30 p/kg € 0,90 € 1,20 p/kg € 0,70 € 0,80 p/kg € 0,30 € 0,50 p/kg € 0,17 € 0,21 p/kg € 0,32 € 0,45 p/kg € 0,13 € 0,21 p/kg € 20,00 € 15,00

Prijzen onder voorbehoud van kwaliteit en marktontwikkelingen.

MAANDAG

07.30-17.45 uur • vrijdag 07.30-16.00 07.30-15.45 uur • zaterdag 07.30-12.30 07.30-12.15 uur openingstijden: ma t/m donderdag 07.30-18.00

KOOPZONDAG

KOOPAVOND

DONDERDAG

VRIJDAG

ZATERDAG

Fiets ook in het nieuwe jaar weer langs Piet Voskamp!

KOOPAVOND

KOOPAVOND

GEOPEND

28 2

TOT 21.00 UUR

ZONDAG **

29

TOT 17.00 UUR

3

TOT 21.00 UUR

30

TOT 21.00 UUR

4

TOT 17.00 UUR

VOOR ALLE OPENINGSTIJDEN KIJK OP WWW.TULPKEUKENS.NL Let op! Tulp Keukens Amsterdam en Rotterdam hebben afwijkende openingstijden

Uniek in Keukenland 25 JAAR GARANTIE VOLLEDIG MAATWERK EIGEN NEDERLANDSE FABRIEK VRAAG NÚ VRIJBLIJVEND ONS NIEUWE TULP KEUKENMAGAZINE AAN OP WWW.TULPKEUKENS.NL/KEUKENMAGAZINE/ * Actie is geldig bij aankoop van een nieuwe Tulp Keuken vanaf €7.000,- netto verkoopprijs. Actievoorwaarden op verkooppunt onder nummer TKA.25.12.2013

Piet Voskamepn wenst u e gelukkig


actualiteit

Column

vlissingen 700 jaar stadsrechten

Een van de eerste steden met telegraaf

Addo Sprangers

Selfie Ook twerkend het nieuwe jaar ingegaan? Neen, dit is geen typfout, maar het Woord van het Jaar 2013 in de categorie jongerentaal. Het betekent ‘op een seksueel suggestieve manier dansen’, al waak ik ervoor dit meteen te bombarderen tot exclusief terrein van den Hollandschen jeugd. Ook de hoofdrolspelers uit bijvoorbeeld Benidorm Bastards zie ik namelijk prima in staat om hieraan een geheel eigen invulling te geven. Dat geldt trouwens voor wel meer woorden die deze keer in de jaarlijks terugkerende competitie van Van Dale naar voren werden geschoven . Phubben bijvoorbeeld - het onbeschoft behandelen van anderen door in gezelschap druk bezig te zijn met de smartphone - lijkt al net zo ingeburgerd. In de categorie politiek scoorde onder meer het woord asodiplomaat, een aanduiding voor de tokkievariant in de wereld van diplomatieke betrekkingen en daarmee goed voor smeuïge verhalen over straffeloos zuipen, hoeren en snoeren. Let op: dit heeft niets te maken met de eveneens afgelopen jaar gelanceerde beschrijving van de scharrelvrouw die geen volledige baan heeft maar zich in deeltijd een inkomen vergaart. Al dan niet scheefwerkend welteverstaan, dit laatste om aan te duiden dat iemand arbeid verricht onder zijn of haar opleidingsniveau in de hoop uiteindelijk toch de ‘juiste’ baan te bemachtigen. Alles beter dan slachtoffer te worden van wraakporno, waarbij ex-geliefden ooit voor privédoeleinden gereserveerde pornografische foto’s of filmpjes aan het wereldwijde web toevertrouwen om de ander te straffen voor het beëindigen van de eerder zo florissante relatie. Jawel, de diverse woordvondsten van 2013 mogen er weer zijn. Als uitsmijter daarom de top drie, met op de derde plaats sletvrees. Inderdaad, de angst van vrouwen voor slet te worden aangezien, waardoor zij zich niet of niet openlijk zullen overgeven aan vrij seksueel verkeer. Ook het op de tweede plek geëindigde woord socialbesitas heeft te maken met mogelijk onheil dat iemand over zichzelf kan afroepen: in dit geval dwangmatig en daardoor overmatig gebruik van sociale media. Dan klinkt selfie, hét Woord van het Jaar 2013, toch een stuk leuker. Of míjn met gestrekte arm gemaakt fotografisch zelfportret - want dat is een selfie - hierboven dat ook is, mag u zelf beoordelen. Maak er wat van dit jaar!

Colofon

Kantoor regio Zeeland Damplein 1, 4331 GC Middelburg, Tel. 0118 617 661 Hoofdkantoor Bredaseweg 26, 4881 DE Zundert, Postbus 22, 4880 AA Zundert Tel. 076 599 8111, Fax 076 599 8199 Vlissingse Bode Vlissingse Bode Redactie Britta Janssen, Eugène de Kok Correspondenten Bo van Scheyen Acquisitie Bert Paauwe, Lennert Steketee Druk Drukkerij Vorsselmans Sluittijden Advertenties maandag 14.00 uur. Verenigingsnieuws en lezersfoto’s vrijdag 12.00 uur Weekendverslagen maandag 12.00 uur Aanleveren via www.internetbode.nl Bezorgklachten 076 599 8111

VLISSINGEN - Op 2 april 2015 bestaat Vlissingen 700 jaar als stad. Dat wordt onder andere gevierd met de uitgave van een integrale stadsgeschiedenis, geschreven door de historicus Peter van Druenen. In de Vlissingse Bode krijgt u de komende jaren wekelijks een voorproefje. Deze week: Hoe Vlissingen in de 19e eeuw een belangrijke rol speelde in het internationale telegraafverkeer.

Het Rijkstelegraafkantoor stond in Vlissingen aan de Houtkade.

DOOR PETER VAN DRUENEN Op 14 oktober 1854 kreeg Vlissingen een eigen telegraafkantoor. De stad had in de honderd jaar daarvoor een belangrijke rol gespeeld in de zogenaamde optische telegrafie en maakte onderdeel uit van een netwerk dat bestond uit verschillende lijnen die grote steden als Parijs, Antwerpen en Amsterdam met elkaar verbond. De stations stonden op een paar kilometer afstand van elkaar omdat de seinen, die eerst uit vlaggen bestonden en later uit combinaties van verschillende standen van de seinpaalarmen, met het oog waarneembaar moesten zijn voor de medewerkers van het volgende station. Dat betekende dat kustplaatsen zoals Vlissingen of

steden die hoog lagen de voorkeur hadden. De elektrische telegraaf maakte deze omslachtige vorm van berichtenverkeer overbodig maar vereiste wel een netwerk van koperen leidingen dat in de beginjaren vooral bovengronds werd aangelegd. In de jaren ‘40 werd dit opgepakt door particuliere maatschappijen. Het eerste kabinet Thorbecke was echter van mening dat Nederland te klein was voor verschillende netwerken en regelde in de Telegraafwet van 1852 dat er een Rijksdienst moest komen. Vlissingen was in 1854 een van de eerste steden die een aansluiting kreeg. Omdat het nieuwe medium nog onbekend was en door velen als nieuwlichterij werd gezien, was het gebruik in de beginjaren zeer laag, het-

FOTO PETER VAN DRUENEN

geen van invloed was op de kosten per telegram. Zo kostte een bericht van twintig woorden dat naar Antwerpen gestuurd moest worden, één gulden en veertig cent. Naar Groningen kostte hetzelfde bericht één gulden en vijftig cent. Vanaf 1856 was het kantoor de hele dag onafgebroken geopend. In oktober 1869 verhuisde het naar de Houtkade. In dat gebouw, op de hoek van de Onderstraat, werd ook het postkantoor gevestigd. Dalen Met het stijgen van het gebruik daalden de prijzen. Werden er in 1855, het eerste volle jaar, nog geen 1000 berichten verstuurd, in 1870 waren dit er al meer dan 25.000. De prijzen werden in diezelfde periode 80 procent lager. En zo hoorde het ook. In die tijd.

Oude loods op Scheldeterrein wordt woonzorgcomplex

2,3 miljoen euro voor plaatwerkerij W E E K B L A D

t

h

u

i

s

i

n

d

e

r

e

g

i

o

Uitgeverij de Bode b.v. behoudt zich ten aanzien van de inhoud van deze uitgave en/of website zowel het auteursrecht voor conform artikel 15 lid 1 sub 4 van de Auteurswet als het databankrecht.

Puzzel week 01

De oplossing van deze puzzel is in week 02 te vinden op www.internetbode.nl

© www.sudokusite.eu

VLISSINGEN - De Zware Plaatwerkerij in Vlissingen wordt verbouwd tot een woonzorgcomplex. De provincie heeft daar 2,3 miljoen euro subsidie beschikbaar voor gesteld. Het is een subsidie in het kader van de provinciale impuls wonen, waarmee de particuliere woningvoorraad moet worden geherstructureerd. Naast de 2,3 miljoen euro voor de verbouwing van de Zware Plaatwerkerij trekt de provincie ook 2,5 miljoen euro uit voor vijf projecten in Heikant, Oostburg en Zaamslag in Zeeuws-Vlaanderen. Daar gaat het om de sloop en het samenvoegen van particuliere huizen. De Zware Plaatwerkerij is een ander verhaal. In en om de hal op het voormalige terrein van scheepswerf De Schelde moeten zorgwoningen komen van de stichting Werkt voor Ouderen uit Vlissingen. Bedoeling is om de plaatwerkerij zo veel mogelijk intact te laten. Voor de regeling provinciale impuls wonen zijn 58 aanvragen ingediend. Het gros daarvan is afgewezen, bijvoorbeeld omdat het slechts om één woning ging, er in de plannen woningen werden toegevoegd in plaats van onttrokken aan de voorraad, de woz-waarde van de huizen hoger was dan 170.000 euro of dat er al investeringen waren gedaan in een project. Een speciale commissie buigt zich binnenkort over de eerste ronde van de regeling voor een evaluatie. Komend voorjaar volgt een tweede ronde. ARCHIEFFOTO ANNET EEKMAN PaGiNa 5


Glazen Huis Oostkapelle goed voor ruim 83.00 0 euro voor Serious Request

‘Niet eten was met shakes appeltje eitje’

Op zoek naar vrijwillige begeleiders, locatie coördinatoren en financiële steun

Stichting Vier het Leven

OOSTKAPELLE - Jordy Conté, Jeroen Burgs, Ronald Mesu en Reinier Wondergem sloten zich een week lang zonder eten op in het Glazen Huis aan de Dorpsstraat in Oostkapelle. Zij maakten 24 uur per dag een muziekpro- VLISSINGEN - De afgelopen tijd is er coördinatoren gebruiken. Locatie coördigramma. De dj’s haalden hiermee 83.646 euro op voor de landelijke Serious Request-actie van radiozender 3FM. in de media veel aandacht besteed natoren zijn organisatorisch sterk, handig aan (eenzame) ouderen, dat is u vast niet ontgaan. In de regio Walcheren is stichting Vier het Leven inmiddels alweer een jaar actief. Vier het Leven neemt ouderen mee naar het theater, een concert of een mooie film, om zo het leven van ouderen te veraangenamen.

Zorah (l) en Jesse brachten in de stromende regen geld, dat zij verzameld hadden met de verkoop van zelfgemaakte cupcakes.

DOOR TARA DE VRIEND De dj’s waren al die tijd live te volgen via radio, televisie en livestreaming op internet. Net als bij het ‘echte’ Glazen Huis van 3FM in Leeuwarden, kon het publiek tegen betaling muziek aanvragen, deelnemen aan activiteiten en zelf in actie komen. Dit om zoveel mogelijk geld in te zamelen voor het Rode Kruis in haar strijd tegen kindersterfte door diarree. Jongetjes Jeroen Burgs uit Oostkapelle en Jordy Conté uit Westkapelle verbleven van woensdag 18 tot en met dinsdag 24 december in het Glazen Huis. Reinier Wondergem, één van de dj’s van

vorig jaar, en Ronald Mesu verbleven drie dagen in het huis. Zij vervingen de uitgeschakelde dj Hans Burgs, die vanwege een ongeluk niet kon meedoen. “Ik vond het een hartstikke leuke week en een bijzondere ervaring”, vertelt Jordy Conté. De week zat vol met hoogtepunten. “Alles wat ik heb meegemaakt was bijzonder. Iedereen die meewerkte, voelde zich met elkaar verbonden. Maar als ik echt iets moet noemen, waren het de twee jongetjes die langskwamen en vertelden over het kerstverhaal dat ze net in de kerk hadden gezien. Alleen hadden ze niet alles even goed onthouden, want ze hadden het over Jozef die was geboren in plaats van Jezus.”

Peuteren De dj’s kregen vier shakes per dag; drie koude en een warme. “Hierdoor viel het niet eten erg mee. Alle voedingsstoffen die we nodig hadden, zaten in de shakes. Wel verlangden we na een aantal dagen naar iets vets, zoals chips, een hamburger of friet. Maar verder was het appeltje eitje.” De dj’s werden 24 uur per dag gefilmd. In het begin moesten ze erg wennen aan de camera’s. “Je weet dat ze er hangen, dus je moet niet in je neus gaan peuteren. Maar we stonden er voor het goede doel en ik vond het super om mensen aan te moedigen om ons te volgen via televisie of de radio. Ook kregen we veel positieve reacties.”

Vuurwerk prima, maar dan wel veilig VLISSINGEN - Vuurwerk tijdens de jaarwisseling is een traditie. Leuk, mooi, spannend en spectaculair al dat sier- en knalmateriaal. Maar het brengt ook de nodige risico’s met zich mee. Risico’s voor uzelf, uw familie, uw vrienden én uw huisdieren. Elk jaar gebeuren er ongelukken met vuurwerk waarbij vooral jonge mensen gewond raken. Ook rond de jaarwisseling 2012-2013 zijn ca. 810 personen gewond geraakt, een stijging van 20% ten opzichte van de jaarwisseling ervoor. Het ging met name om oog- en handletsels, verwondingen in het gelaat en brandwonden. Bij veel ongevallen met vuurwerk is er sprake van verboden consumenten vuurwerk of zelfgemaakte projectielen, die zorgen voor de meeste ernstige letsels. Veel vuurwerkbommenmakers gebruiken internet als podium en ‘inspireren’ zo anderen om ook dergelijke gevaarlijke en bovendien strafbare feiten, te plegen. Risico en gevaar Illegaal vuurwerk heeft meestal een veel zwaardere lading dan is toegestaan en ook ontbreekt vaak de gebruiksaanwijzing. De explosiekracht is zo groot dat dit gemakkelijk beschadigingen aan gehoor of longen kan veroorzaken. Ook is niet altijd duidelijk hoe of waar u het moet aansteken. Soms zitten er twee lonten aan en welke moet u

dan gebruiken? Wist u trouwens dat een lont van professioneel vuurwerk veel sneller brandt dan de normale lonten? En de zogenaamde strijkers hebben al helemaal geen lont. De grote verrassing is dus wanneer die strijker precies knalt. Ondeskundig gebruik leidt tot ernstige ongevallen.

Ook de opslag van dit verboden vuurwerk levert enorme veiligheidsrisico’s op. Daarom worden illegale handel, illegaal vervoer én illegale opslag van verboden vuurwerk hard aangepakt door politie en justitie.

Hoge prioriteit De politie spoort delicten met vuurwerk met hoge prioriteit op. Daarom is een speciale Task Force ingesteld die vuurwerkbommenmakers opspoort (ook via internet), hen het podium ontneemt en waarschuwt voor de hogere strafeis van het Openbaar Ministerie. Kijk voor meer informatie op www.taskforceovb.nl

Illegale handel melden Het milieuteam van de politie doet rechercheonderzoek naar illegale handel in vuurwerk. Daarbij hebben we uw hulp hard nodig. Als u weet waar illegaal vuurwerk is opgeslagen of wordt doorverkocht, kunt u dit doorgeven via de anonieme tiplijn 0800 7000. Heeft u overlast van vuurwerk, bel dan met de lokale politie via nummer 0900 8844.

Strenge straffen Het Openbaar Ministerie eist hoge straffen voor iedereen die stunt met zwaar professioneel (illegaal) vuurwerk of zelf vuurwerkbommen maakt. Overtreders komen er niet meer vanaf met een lichte straf, maar kunnen zelfs een gevangenisstraf en dus een strafblad krijgen. De Task Force is een samenwerking tussen Consument en Veiligheid, het Openbaar Ministerie en de politie. Jongeren die zorgen voor vuurwerkoverlast of daarmee schade veroorzaken komen doorgaans bij bureau Halt terecht. Om verdere straf te voorkomen moeten zij afgesproken werkzaamheden doen en de eventuele schade herstellen of vergoeden.

Legaal Legaal vuurwerk met een maximum van 25 kilo mag door iedereen vanaf 16 jaar op zaterdag 28, maandag 30 en dinsdag 31 december worden gekocht bij de erkende vuurwerkhandelaren. Goedgekeurd vuurwerk is altijd voorzien van: een lont; een Nederlandse gebruiksaanwijzing; het opschrift ‘Bestemd voor particulier gebruik’; een CE keurmerk en een aanduiding van de netto explosieve massa (NEM). Het afsteken van vuurwerk is toegestaan op 31 december vanaf 10.00 uur tot 1 januari 02.00 uur. In de buurt van bijvoorbeeld een ziekenhuis, bejaardencentrum of dierenasiel is het niet toegestaan om vuurwerk af te steken. PAGINA 6

Het eerste Zeeuwse jaar van Vier het Leven in de regio Walcheren is een groot succes gebleken. De goede samenwerking met de schouwburg, het Muziek Podium Zeeland, de Zeeuwse concertzaal, ‘t Spiegeltheater, het Arsenaaltheater, het Middelburgs Minitheater en het Zeeuws orkest heeft hier ook aan bijgedragen. Uiteraard zijn we hier heel blij mee! Dit geldt natuurlijk ook voor onmisbare hulp van onze enthousiaste en bereidwillige begeleiders! In januari startte we met ons eerste uitje met welgeteld één gaste. Het laatste uitje van 2013 zullen we met maar liefst 33 personen (gasten en begeleiders) bijwonen, dat wordt een feestelijke afsluiting van ons eerste Zeeuwse jaar! Om te kunnen blijven groeien en in de toekomst nog meer Zeeuwse ouderen te kunnen bereiken hebben we hulp nodig van vrijwillige begeleiders en locatie coördinatoren uit de verschillende Zeeuwse regio’s. Zo zijn we in de regio Beveland op zoek naar vrijwillige Bevelandse begeleiders en locatie coördinatoren en ook in Walcheren kunnen we nog enthousiaste locatie

met de computer, maken planningen en draaiboeken voor elk uitje en onderhouden contacten met de vrijwillige begeleiders. Locatie coördinatoren werken vanuit huis en zijn gemiddeld 2 tot 4 uur per week actief en vormen vaak een duo. Wilt u in het nieuwe jaar iets positiefs doen voor Zeeuwse senioren? U kunt hierover informatie opvragen bij de regio coördinator Saskia Eggermont: saskia@4hetleven. nl Het Landelijk Expertisecentrum Sociale Interventie (LESI) van de Universiteit van Utrecht heeft het afgelopen jaar onderzocht of de uitjes met Vier het Leven bijdragen aan het verminderen van gevoelens van eenzaamheid. Het onderzoek laat zien dat de culturele uitjes een positieve bijdrage leveren aan de lichamelijke en psychische gezondheid, het sociaal netwerk, de maatschappelijke activiteiten en zingeving en inspiratie van kwetsbare ouderen. Natuurlijk zijn we heel blij en trots op dit mooie resultaat! Bovendien beschouwen we deze uitkomst als een stimulans om door te gaan en nog meer ouderen te laten deelnemen aan onze culturele uitjes met begeleiding. Wij kunnen uw financiële steun hierbij goed gebruiken. Als u wilt doneren of Vier het Leven wilt sponsoren, kunt u ook hierover contact opnemen met Saskia Eggermont. Het bankrekeningnummer van Vier het Leven: NL34 Rabo 01283 57 894. Wij zijn blij met alle steun!

KORTE BERICHTEN Oud-Katholieke kerkdienst: Zondag 5 januari dienst om 10.00u aan de Zuidsingel 70 te Middelburg, http://zeeland.okkn.nl Lammetjesdagen: Bij Kaasboerderij Mariekerke in Meliskerke is er op vrijdag 3 en zaterdag 4 januari lammetjesdagen. Voor de kinderen is er een knuffelhoek met heel veel lammetjes, de Hooi Hooi speelschuur waarin lekker geravot kan worden en natuurlijk een warme versnapering. Verder vertelt de boer alles over de schapen en de kaas die geproduceerd wordt. Om 11.00 uur is er een demonstratie schapenscheren en om 14.00 uur kunt u kijken bij het melken van de schapen. Vrijdag 3 of zaterdag 4 januari, 10.0016.00 uur, Kaasboerderij Mariekerke, Mariekerke 24 4365 NL Meliskerke, 0118-551333 www.mariekerke.nl VLISSINGEN Klassiek concert: Zondag 5 januari in ‘t Speelhuus van Ter Reede in Vlissingen. trio C tot de Derde. Aanvang 11.30 uur. www.cityconcerten.nl

Het Kompas op bezoek bij het Zeeuws Museum

Kinderen van Het Kompas luisteren aandachtig naar de uitleg.

OOST-SOUBURG - Zo’n 200 leerlingen, groep 4 t/m 8, van basisschool Het Kompas te Oost-Souburg hebben een bijzondere kans gekregen van het Zeeuws museum. Zij waren namelijk uitgenodigd om onder leiding van een gids verschillende stukken te bekijken. Het bezoek stond vooral in het teken van de tentoonstelling ‘Bescherm mij’. Deze tentoonstelling is nog te zien t/m maart 2014. De tentoonstelling maakte veel los bij de kinderen, al waren ze ook behoorlijk onder de indruk van de wanten van bisamrat en het kanojack van walrusdarm.

Het verhaal bij de wandtapijten was ook erg interessant. De leerlingen hadden ook door, dat hoe langer je naar het wandtapijt keek, er steeds meer details te zien waren. De grootste verrassing waren toch wel de wonderkamers. De kinderen ervoeren de verschillende kamers steeds anders. De ene kamer was mooi, de ander eng of spannend en weer een ander e vooral interessant. Vooral de mummie kon op grote bewondering rekenen. Het is natuurlijk ook een prachtstuk van zo’n 2200 jaar oud. Al met al een hele zinvolle excursie voor de leerlingen van Het Kompas, met dank aan het Zeeuws Museum.


BlAuW Geruite Kiel

NIEUWS- EN INFORMATIEPAGINA VOOR DE INWONERS VAN GEMEENTE VLISSINGEN EN OMSTREKEN

Woensdag 1 januari 2014

Redactie: afdeling Communicatie postbus 3000, 4380 GV Vlissingen telefoon: (0118) 487000 communicatie@vlissingen.nl www.vlissingen.nl Fotografie: gemeente Vlissingen, tenzij anders vermeld

vlissingen, stad aan zee

RUD ZeelanD STaRT op 2 janUaRi 2014 De Regionale Uitvoeringsdienst (RUD) Zeeland gaat vanaf 2 januari 2014 milieu- en veiligheidstaken uitvoeren namens de Zeeuwse gemeenten, waterschap Scheldestromen en de Provincie Zeeland. De RUD Zeeland is een Gemeenschappelijke Regeling. Het kantoor is gevestigd in het stadskantoor van Terneuzen, Stadhuisplein 1. Taken RUD Zeeland RUD Zeeland voert het toezicht en de handhaving uit voor de bevoegde gezagen. Bedrijven kunnen voor hun activiteiten bij de RUD de benodigde vergunning krijgen. Bedrijven die bekend zijn met het Omgevingsloket Online (OLO) kunnen op deze website terecht voor het aanvragen van omgevingsvergunningen. De aanvraag wordt afgehandeld door het juiste bevoegd gezag of door de RUD Zeeland. Bedrijven kunnen ook

terecht bij de gemeente voor het omgevingsloket. Voor de categorie BRZO bedrijven (Besluit Risico’s Zware Ongevallen), is de RUD Zeeland ook aanspreekpunt.

gelUkkig nieUwjaaR! In 2013 genoten van een mooie zomer met onder meer Sail en Onderstroom, deze winter van Wonderstroom. Er is door de raad in 2013 hard gewerkt aan het oplossen van problemen en het scheppen van mogelijkheden. Ondanks de crisis lukt dat. Niet altijd, niet overal, maar vaak wel! Zo is er de Kenniswerf, met duizenden mensen aan het werk, komt er een Marinierskazerne, zijn er ontwikkelingen op de Boulevard en in de binnenstad. In 2014 gaan we daar - met Uw steun- mee door. De LPV luistert ook in 2014 naar U en werkt aan de leefbaarheid in Uw dorp, wijk en stad. Wij willen kansrijke projecten verder ontwikkelen en voor onze problemen creatieve oplossingen zoeken. Wij letten op Uw veiligheid en hebben oog voor de ouderen en de zwakkeren onder ons. Vlissingen dat zijn wij, allemaal, en met U zeggen wij: Het beste voor Vlissingen! Raadslid Pim Kraan, Lokale Partij Vlissingen E-mail: pimkraan@zeelandnet.nl, tel. 0118 440012

BekenDMakingen Ingediende aanvragen voor een omgevingsvergunning: Burgemeester en wethouders van Vlissingen maken bekend dat zij de volgende aanvragen voor een omgevingsvergunning hebben ontvangen:

12 (13-12-2013) 4. wijzigen voorgevels Bellamypark 16-18 (16-12-2013) 5. realiseren atelier/winkel in schuur naast huis Grote Abeele 48 (16-122013) 6. samenvoegen panden Paul Krugerstraat 255 + 261 (18-12-2013)

1. vervangen kozijnen woningen Zeewijksingel 10 t/m 96 even, Pieter Louwersestraat 2 t/m 26 even en Padweg 3 t/m 17 oneven (12-12-2013) 2. bouwen kantoor Andorraweg 1 (13-12-2013) 3. renoveren taxi Blaakman Bedrijfsweg

De publicatie van de ingediende aanvragen heeft een informatief karakter. Tegen deze aanvragen kunnen geen bezwaarschriften worden ingediend. Het is mogelijk dat de tekeningen, waarop de vergunning wordt verleend, afwijken van de ingediende aanvraag.

Aanvang: 19.30 uur

Commissie algemeen Bestuur

Commissie Maatschappelijke Zaken Donderdag 9 januari 2014 Zie voor de agenda’s

www.vlissingen.nl/ gemeenteraad

SeRViCeBUS

Vragen? Voor meer informatie: www.rudzeeland.nl of info@rud-zeeland.nl. RUD Zeeland is telefonisch bereikbaar op nummer 0115 745100.

Het Definitief Ontwerp is opgesteld na afweging van de inspraakreacties op het Voorlopig Ontwerp wat in mei 2013 in de inspraak gebracht is. Het herdenkingsgebied is onderdeel van het Europese Interreg IV A 2 Zeeën project ‘WWII Heritage’. Dit project richt zich op het verbeteren van de toegankelijkheid van het fysieke en mentale erfgoed uit de Tweede Wereldoorlog.

Stadhuis Vlissingen

Woensdag 8 januari 2014

Milieuklachtenlijn Via de milieuklachtenlijn kunnen inwoners (milieu)klachten melden. Deze lijn staat nu in direct contact met de RUD Zeeland. Het telefoonnummer blijft (0118) 41 23 23. Bedrijven kunnen hier verplichte meldingen doen over bedrijfsstoringen en milieu-incidenten. RUD Zeeland hoopt in goede samenwerking met de Zeeuwse bedrijven te zorgen voor een schoon en veilig Zeeland.

inloopBijeenkoMST DefiniTief onTweRp heRDenkingSgeBieD woii Op donderdag 9 januari 2014 wordt van 16.30 tot 19.30 uur een inloopbijeenkomst gehouden in het Stadhuis van Vlissingen. Op deze avond wordt een toelichting gegeven op het Definitieve Ontwerp van het ‘Herdenkingsgebied WOII’. Er zal geen plenaire presentatie gegeven worden. Medewerkers van de gemeente Vlissingen zijn beschikbaar om een toelichting te geven.

i&a SaMenweRking MiDDelBURg en VliSSingen BekRaChTigD

VeRgaDeRingen

Foto: A. van Belzen De burgemeesters van Middelburg en Vlissingen, Harald Bergmann en Letty Demmers, ondertekenden 17 december jl. het samenwerkingsconvenant voor de samenwerking op het gebied van informatievoorziening en automatisering (I&A) tussen beide gemeenten. Vanaf 6 januari is er één centrale afdeling die beide gemeenten gaat ondersteunen en adviseren. Met het bundelen van krachten bereiden de twee gemeenten zich voor op de toekomst. Hierdoor zijn Middelburg en Vlissingen samen beter in staat in te spelen op de toekomstige ontwikkelingen en

innovaties. De gemeenten zijn zo bovendien in staat om een kwalitatief goede automatiseringsondersteuning aan beide organisaties te blijven bieden. De afdelingen worden net als eerder met de afdelingen Belasting is gebeurd, samengevoegd en in dit geval onderdeel van de gastgemeente Vlissingen. De nieuwe afdeling wordt gehuisvest in het pand van Orionis aan de OostSouburgseweg in Vlissingen. Met de samenwerking wordt een basis gelegd om de komende jaren ook op andere gebieden te kunnen samenwerken.

nieUwjaaRSReCepTie 6 janUaRi 2014 Graag nodigen wij u uit om het nieuwe jaar met ons in te luiden op maandag 6 januari 2014 van 17.00 uur tot 19.00 uur in de centrale hal van het stadhuis (ingang Stadhuisplein). Tijdens de receptie houdt burgemeester Letty Demmers haar nieuwjaarstoespraak. Ook reikt zij de Frans Naereboutprijs uit. Met de Frans Naereboutprijs zet de gemeente Vlissingen jaarlijks een vrijwilliger in het zonnetje, die op een aansprekende wijze actief is binnen de Vlissingse samenleving én zich bijzonder verdienstelijk maakt. Dat kan zijn door een jarenlange inzet, maar ook door

het geven van een vernieuwende impuls aan het vrijwilligerswerk of door het werken met een moeilijke doelgroep. Aansluitend worden ook de winnaars bekend gemaakt van de wervingsactie Vrijwilligerspunt Vlissingen. Dankzij een wervingsactie staan er nu meer dan 100 vrijwilligers ingeschreven bij het Vrijwilligerspunt Vlissingen. Het Vrijwilligerspunt kan een beroep op hen doen als er vacatures beschikbaar komen. Burgemeester Letty Demmers zal de prijzen uitreiken.

Kennisgeving beschikking Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo) Reguliere procedure: Verleende omgevingsvergunningen Burgemeester en wethouders van Vlissingen maken bekend dat zij de volgende omgevingsvergunningen hebben verleend: 1. kappen boom t.h.v. Roerstraat 23 (16-12-2013) 2. brandveilig gebruik pand Koningsweg 37 (19-12-2013)

nen belangen van derden betrokken zijn. (Derden) belanghebbenden kunnen binnen zes weken na de tussen haakjes staande datum een gemotiveerd bezwaarschrift indienen bij burgemeester en wethouders van Vlissingen, Postbus 3000, 4380 GV Vlissingen. Het maken van bezwaar schorst de werking van het besluit niet. Wel kan een belanghebbende die bezwaar heeft gemaakt, de Voorzieningenrechter van de Rechtbank Zeeland-West-Brabant, Team Bestuursrecht, Postbus 90006, 4800PA Breda verzoeken een voorlopige voorziening te treffen, indien onverwijlde spoed, gelet op de betrokken belangen, dat vereist. Voor een dergelijk verzoek is

Bezwaar Bij de hierboven genoemde besluiten kun-

www.vlissingen.nl

Volgende week rijdt de Servicebus van de gemeente Vlissingen weer. Heeft u vragen, klachten of ideeën op het gebied van de openbare ruimte? Bezoek dan in uw eigen wijk of dorp de Servicebus. De Servicebus rijdt elke even week door de gehele gemeente en stopt op vaste plaatsen. De stopplaatsen zijn aangeven met een bord. u kunt het schema vinden op de website.

www.vlissingen.nl/ serviceteam

keRSTBoMen ophalen Van maandag 6 januari tot en met vrijdag 11 januari haalt de gemeente Vlissingen weer kerstbomen op. u kunt de kerstboom op de dag wanneer uw huisvuil wordt opgehaald voor 07.30 uur buiten zetten op de plaats waar u normaal het huisvuil aanbiedt. griffierecht verschuldigd. Verleende omzettingsvergunningen: In de afgelopen periode zijn de volgende vergunningen verleend: 1. omzetten zelfstandige woning tot een onzelfstandige woonruimte, kamer Verkuijl Quakkelaarstraat 7 (17-122013) Inzage Deze besluiten liggen, totdat de hierna aangegeven bezwaartermijn is verstreken, ter inzage in het stadhuis, Paul Krugerstraat 1. De verleende vergunningen met bijbehorende tekeningen kunnen ná een telefonische afspraak met Dhr. W. Huige van de Afd. Publiekszaken (tel. 0118 487339) worden ingezien. Bezwaar Bij de hierboven genoemde besluiten kunnen belangen van derden betrokken zijn. (Derden) belanghebbenden kunnen binnen zes weken na de tussen haakjes staande datum een gemotiveerd bezwaarschrift indienen bij burgemeester en wethouders van Vlissingen, Postbus 3000, 4380 GV Vlissingen. Het maken van bezwaar schorst de werking van het besluit niet. Wel kan een belanghebbende die bezwaar heeft gemaakt, de Voorzieningenrechter van de Rechtbank ZeelandWest-Brabant, Team Bestuursrecht, Postbus 90006, 4800PA Breda verzoeken een voorlopige voorziening te treffen, indien onverwijlde spoed, gelet op de betrokken belangen, dat vereist. Voor een dergelijk verzoek is griffierecht verschuldigd. Lees verder op de volgende pagina


vervolg Bekendmakingen Verdagen beslissingstermijn omgevingsvergunningen Burgemeester en wethouders van Vlissingen maken bekend dat zij van de volgende aanvragen voor omgevingsvergunningen de beslissingstermijn hebben verdaagd: 1. plaatsen twee dakkapellen, Aagje Dekenstraat 95 2. monteren rookgaskanaal, Oosterscheldestraat 46 Kennisgeving beschikking Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo) Uitgebreide procedure: Burgemeester en wethouders van Vlissingen maken bekend dat zij in het kader van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht vergunning hebben verleend: 1. voor Buitenhaven Vlissingen Beheer B.V., voor het oprichten en in werking hebben van een inrichting aan de Poortersweg 15. De beschikking is ten opzichte van de ontwerpbeschikking niet gewijzigd. 2. voor Delta Infra, voor het oprichten van een inrichting aan de Bedrijfsweg 1a. De beschikking is ten opzichte van de ontwerpbeschikking niet gewijzigd. Inzage De beschikking en de bijbehorende stukken liggen met ingang van 1 januari 2014 gedurende zes weken ter inzage in het stadhuis in Vlissingen. U kunt de stukken elke werkdag tijdens openingstijden inzien. Op afspraak kunnen de stukken ook op donderdagavond tussen 16.00 uur en 19.00 uur worden ingezien (Dhr. W. Huige, telefoon 0118-487339 of email whe@vlissingen.nl). Beroep en voorlopige voorziening Tijdens de periode van ter inzage legging kunnen belanghebbenden een gemotiveerd beroepschrift tegen het besluit indienen bij de Rechtbank Zeeland-WestBrabant, Team Bestuursrecht, Postbus 90006, 4800PA Breda. Beroep kan alleen worden ingesteld door degene die tijdig zienswijzen heeft ingebracht tegen het ontwerpbesluit. Op deze regel bestaan 2 uitzonderingen: a. Het beroep beperkt zich tot de eventuele wijzigingen in de beschikking die afwijken van het gepubliceerde ontwerp.

b. Belanghebbende kan redelijkerwijs niet worden verweten geen zienswijze over de ontwerpbeschikking te hebben ingediend. Tegelijk met het beroep kunnen belanghebbenden een verzoek indienen tot het treffen van een voorlopige voorziening bij de Rechtbank Zeeland-West-Brabant, Team Bestuursrecht, Postbus 90006, 4800PA Breda. Onze beschikking wordt niet van kracht voordat op een dergelijk verzoek is beslist. Voor het indienen van een beroepschrift of een verzoek om een voorlopige voorziening is griffierecht verschuldigd. Monumentencommissie De monumentencommissie vergadert eens in de 3 weken op een donderdag. De stukken ter behandeling moeten uiterlijk één week voor de vergadering (woensdagmiddag uiterlijk 17.00 uur) bij bouw- en woningtoezicht ingediend zijn. De datum van de volgende vergadering is 9 januari 2014. Wet milieubeheer Activiteitenbesluit milieubeheer Burgemeester en wethouders van Vlissingen maken bekend dat zij de volgende meldingen in het kader van het Activiteitenbesluit milieubeheer hebben ontvangen: * Van Ruud Kuzee B.V. veranderen inrichting, Marie Curieweg 5 te Ritthem * v/d Jagt-Willemse B.V. veranderen inrichting, Mercuriusweg 29 te Vlissingen * Hubo De Bezige Hand veranderen van de inrichting, Buteuxstraat 12 te OostSouburg Wet Geluidhinder – hogere waarde Schroeweg 4 Burgemeester en wethouders van Vlissingen zijn voornemens over te gaan tot het vaststellen van een hogere waarde van 53 dB als gevolg van het wegverkeerslawaai op grond van de Wet Geluidhinder. Dit voorgenomen besluit heeft betrekking op de realisatie van een woning in een cultuurhistorisch waardevolle schuur op het perceel Schroeweg 4 te Oost Souburg. Het ontwerp-wijzigingsplan dat bovenstaande ontwikkeling planologisch mogelijk maakt, is heden eveneens gepubliceerd. Het ontwerpbesluit en alle bijbehorende stukken liggen vanaf 3 januari 2014 tot en met 13 februari 2014 ter inzage in

de centrale hal van het stadhuis van de gemeente Vlissingen. Informatie kunt u verkrijgen bij de heer L. Busé, telefoon 0118-487417. U kunt de stukken elke werkdag tijdens openingstijden inzien. Op afspraak kunnen de stukken ook op donderdagavond tussen 16.00 uur en 19.00 uur worden ingezien (Dhr. W. Huige, telefoon 0118-487339 of email whe@ vlissingen.nl). De stukken zijn ook digitaal in te zien op de gemeentelijke website: www.vlissingen.nl. Tijdens de periode van ter inzage legging kan een ieder schriftelijk of mondeling zienswijzen inbrengen. Schriftelijke zienswijzen moeten worden gericht aan het college van burgemeester en wethouders, Postbus 3000, 4380 GV te Vlissingen, ter attentie van de afdeling SBP. Voor mondelinge zienswijzen kunt u een afspraak maken met dhr. W. Huige. Ontwerp-wijzigingsplan Buitengebied 4e planwijziging Schroeweg 4 Burgemeester en wethouders van Vlissingen maken, op grond van artikel 3.9a, lid 1, van de Wet ruimtelijke ordening bekend dat het ontwerp van het wijzigingsplan Buitengebied, 4e planwijziging ter inzage wordt gelegd. Het ontwerpwijzigingsplan bestaat uit een verbeelding en planregels en is voorzien van een toelichting met bijlagen. Het ontwerpwijzigingsplan voorziet in het wijzigen van de ter plaatse geldende bestemming ‘Agrarisch met waarden’ in de bestemming ‘Wonen’ met de aanduiding ‘voormalig agrarisch bedrijf’, ten behoeve van de realisatie van een woning en een recreatieappartement in de cultuurhistorisch waardevolle schuur, op het kadastrale perceel Vlissingen, sectie Q, nummer 1133, wat onderdeel uitmaakt van het perceel plaatselijk bekend Schroeweg 4 te OostSouburg. Het ontwerp-wijzigingsplan en het ontwerp-besluit tot vaststelling van dit wijzigingsplan liggen vanaf 3 januari 2014 gedurende zes weken (t/m 13 februari 2014) voor een ieder ter inzage in de hal van het stadhuis, Paul Krugerstraat 1, 4382 MA Vlissingen. Daarnaast zijn de bovengenoemde stukken te raadplegen op de gemeentelijke website www.vlissingen.nl/bestemmingsplannen (onder ‘plannen in procedure’, rubriek ‘ontwerp-bestemmingsplannen’). Gedurende bovenvermelde termijn kunnen belanghebbenden hun zienswijze ten aanzien van dit ontwerp-wijzigingsplan schriftelijk of mondeling kenbaar maken bij het

college van burgemeester en wethouders. Schriftelijke zienswijzen moeten worden gericht aan burgemeester en wethouders van Vlissingen, t.a.v. Afdeling SBP, Postbus 3000, 4380 GV Vlissingen. Voor het indienen van een mondelinge zienswijze dient u vooraf een afspraak te maken met dhr. W. Huige van de Afdeling Publiekszaken (tel. 0118 - 487339). Ontwerp-wijzigingsplan Buitengebied, 3e planwijziging, Westhoekweg 4 Burgemeester en wethouders van Vlissingen maken, op grond van artikel 3.9a, lid 1, van de Wet ruimtelijke ordening bekend dat het ontwerp van het wijzigingsplan Buitengebied, 3e planwijziging ter inzage wordt gelegd. Het ontwerp-wijzigingsplan bestaat uit een verbeelding en planregels en is voorzien van een toelichting met bijlagen. Het ontwerp-wijzigingsplan voorziet in het vergroten van het agrarisch bouwvlak van het perceel Westhoekweg 4 te Ritthem. Het ontwerpwijzigingsplan en het ontwerp-besluit tot vaststelling van dit wijzigingsplan liggen vanaf 3 januari 2014 gedurende zes weken (t/m 13 februari 2014) voor een ieder ter inzage in de hal van het stadhuis, Paul Krugerstraat 1, 4382 MA Vlissingen. Daarnaast zijn de bovengenoemde stukken te raadplegen op de gemeentelijke website www.vlissingen.nl/bestemmingsplannen (onder ‘plannen in procedure’, rubriek ‘ontwerp-bestemmingsplannen’). Gedurende bovenvermelde termijn kunnen belanghebbenden hun zienswijze ten aanzien van dit ontwerp-wijzigingsplan schriftelijk of mondeling kenbaar maken bij het college van burgemeester en wethouders. Schriftelijke zienswijzen moeten worden gericht aan burgemeester en wethouders van Vlissingen, t.a.v. Afdeling SBP, Postbus 3000, 4380 GV Vlissingen. Voor het indienen van een mondelinge zienswijze dient u vooraf een afspraak te maken met dhr. W. Huige van de Afdeling Publiekszaken (tel. 0118 - 487339). Algemene plaatselijke verordening voor Vlissingen Terinzagelegging concept-evenementenkalender 2014 Burgemeester en wethouders van Vlissingen hebben, volgens de Algemene plaatselijke verordening Vlissingen 2009, aanvragen om vergunning voor evenementen ontvangen. Deze aanvragen hebben zij samengevat in de concept-eve-

nementenkalender 2014. Voordat het college een definitief besluit neemt over de vergunningen, stelt het college iedereen in de gelegenheid te reageren. Ter inzage De concept-evenementenkalender 2014 ligt van donderdag 2 januari tot en met 12 februari 2014 elke werkdag tijdens openingstijden ter inzage in het stadhuis, Paul Krugerstraat 1. Op afspraak kunt u de concept-evenementenkalender 2014 ook inzien op donderdagavond van 17.00 tot 19.00 uur, telefoon 0118-487339 of 0118487300 (e-mail whe@vlissingen.nl). U kunt de kalender ook bekijken op www. vlissingen.nl/publicaties in het overzicht met publicaties deze week. Als u dat wilt, geeft de afdeling Publiekszaken onder kantoortijd een mondelinge toelichting op de concept-evenementenkalender 2014. Zienswijze In de periode hierboven kan iedereen schriftelijk of mondeling zijn of haar zienswijze inbrengen over de conceptevenementenkalender 2014. Als u een schriftelijk verzoek indient om uw persoonlijke gegevens niet bekend te maken, gelijk met uw zienswijze, worden uw persoonlijke gegevens niet bekend gemaakt. Voor mondelinge inbreng of gedachtewisseling kunt u contact opnemen met de afdeling Publiekszaken, cluster Vergunningen (0118-487575 of e-mail woa@vlissingen.nl). Verordening eigen bijdragen Maatschappelijk Opvang en Vrouwenopvang Burgemeester en wethouders maken bekend, dat de gemeenteraad van Vlissingen op 19 december 2013 de Verordening eigen bijdragen Maatschappelijke Opvang en Vrouwenopvang heeft vastgesteld. In deze Verordening is bepaald, dat de gebruiker van de Maatschappelijke Opvang en de Vrouwenopvang vanaf 1 januari 2014 een eigen bijdrage in de kosten is verschuldigd. Het raadsbesluit ligt vanaf 2 januari 2014 ter inzage in het stadhuis. Informatie over dit raadsbesluit kan worden gevraagd aan de heer Kees Luteijn, tel. 0118-487108. Vlissingen, 1 januari 2014 B&W Vlissingen Postbus 3000 4380 GV Vlissingen

Oostkerk in Middelburg in ieder geval één van de locaties

Twee ‘nieuwe’ toneelstukken op Zeeland Nazomerfestival MIDDELBURG - De Oostkerk in Middelburg, ‘een idyllische plek in de Walcherse duinen’ en ‘een monumentale boerderij’ zijn de locaties waar dit jaar de theatervoorstellingen van het Zeeland Nazomerfestival (ZNF) plaatsvinden. DOOR EUGÈNE DE KOK Waar de idyllische plek precies is en om welke monumentale boerderij het gaat, wordt later dit jaar bekend gemaakt door Theaterproductiehuis Zeelandia, organisator van het ZNF. De Oostkerk is tot nu toe de enige concrete locatie voor één van de drie voorstellingen. Daar wordt komende nazomer ‘De Zwarte van Walcheren’ gespeeld, een nieuw toneelstuk van Herman van de Wijdeven. Onderwerp is de rol van de Middelburgsche Commercie Compagnie en West-Indische Compagnie in de slavenhandel in de 17e en 18e eeuw. In Middelburg vindt dit jaar de landelijke herdenking plaats van de afschaffing van de slavernij, precies 200 jaar geleden. Het toneelstuk speelt zich af in het heden. ‘Het laat de sporen zien van slavernij in Zeeland en toont de gevolgen ervan voor onze tijd’, zegt het theaterproductiehuis. ‘De schrijver, zijn vrouw en haar minnares’ is de tweede nieuwe productie op het ZNF. Het gaat over Netty Nijhoff, de vrouw van dichter en vertaler Martinus Nijhoff (1894-1953). Zij had een langdurige relatie met Marlow Moss, een kunstenares uit Engeland. Netty en Martinus Nijhoff waren getrouwd en woonden in een huis in Biggekerke. De ene helft van het jaar was Netty Nijhoff daar, de andere helft was ze in Engeland, bij haar geliefde Moss. Eén zomer bracht het drietal samen door in

Zeeland. De muziektheaterproductie richt zich op die zomer. Het wordt gemaakt door de Middelburgse componist Douwe Eisenga en schrijfster Anna Maria Versloot. ‘Aards Paradijs’ is een bestaand stuk, geschreven in 1968 door Tennessee Williams. Het gaat over Chicken, een viriele kerel, die zijn leven lang heeft gewerkt op het land van zijn vader. Opeens komt zijn halfbroer Lot thuis met een nieuwe bruid. Chicken is bang dat de erfenis door hun komst in gevaar komt. Tegen de achtergrond van een dreigende overstroming ontvouwt er zich een genadeloze broederstrijd op leven en dood. Het stuk, dat ‘Kingdom of Earth’ als originele titel had, wordt opgevoerd in een monumentale boerderij ergens in Zeeland. Bezettingsgraad De 14e editie van het ZNF duurt van dinsdag 26 augustus tot en met zaterdag 6 september. Naast de drie locatievoorstellingen gebeurt er van alles op en rondom het festivalhart: het Abdijplein in Middelburg. Op het podium vinden concerten van bekende artiesten en aanstormende talenten plaats. Ook staan de populaire picknick en het nazomerzingen weer op het programma. Het ZNF trok vorig jaar bijna 30.000 bezoekers, een record. 13.677 mensen gingen naar de betaalde concerten en voorstellingen. Op de gratis activiteiten kwamen

Het nazomerzingen staat sowieso weer op het programma van het komende Zeeland Nazomerfestival.

15.936 bezoekers af. Het was het eerste jaar dat er drie in plaats van vier locatievoorstellingen waren: ’Happy Days’, ‘Kabaal en Liefde’ en ‘Escorial’. “We deden simpelweg te veel. We maakten zes PAGINA 8

voorstellingen per jaar. Dat was er één te veel”, zei festivaldirecteur Henk Schoute over die stap. “We konden dat niet blijven doen. Dan zou alles een beetje minder worden, maar we willen de kwaliteit juist

ARCHIEFFOTO

behouden.” De stap pakte goed uit. De bezettingsgraad van de drie locatievoorstellingen was 87,43 procent. Publiekstrekkers op het Abdijplein waren onder meer Ilse de Lange, Trijntje Oosterhuis en Douwe Bob.


STUD IE&O IE &O PLEID ING2014

STUDIE&OPLEIDING 2014 ✓

WELKE NIEUWE SCHOOL KIES JIJ?

✓MOE ME R OJ ANRDEENRPWLIAJNS

TE VERBETEREN

✓WV AO TO RK OMSITJ NS CKHI NO DO ?L

EDITIE Zeeland Gemeenten Borsele, Goes, Kapelle, Noord-Beveland, Vlissingen, Middelburg, Veere


ST UD IE&O PLEIDI NG2 0 1 4

Hola! Spaans op het Ostrea Spaans is één van de meest gesproken talen ter wereld. Het is de moedertaal van meer dan 300 miljoen mensen ter wereld en voor meer dan 150 miljoen mensen is Spaans de tweede taal. Als je het Spaans vaardig bent, kun je daar veel voordeel van hebben. En niet alleen als je op vakantie gaat naar Spanje of Zuid-Amerika…

Overigens kiezen niet alleen maar leerlingen met een talenknobbel voor Spaans. Ook leerlingen die helemaal niet zo talig zijn, vinden Spaans vaak toch leuk en leerzaam. Meta: “De grammatica is gemakkelijker en kent minder uitzonderingen dan andere talen. Daardoor vinden veel leerlingen Spaans niet zo moeilijk als bijvoorbeeld Frans of Duits.“

Vanaf komend schooljaar kun je op het vwo van het Ostrea Lyceum al vanaf de brugklas kiezen voor het vak Spaans. Leerlingen die graag een extra vreemde taal willen leren, volgen het vak ieder leerjaar twee uur per week. Maaike Ars, docente Spaans op het Ostrea: ”De nadruk ligt in de lessen Spaans vooral op mondelinge taalvaardigheid en luistervaardigheid. In de onderbouw luisteren we naar Spaanse muziek en de leerlingen werken aan interactieve opdrachten in het computerlokaal. We leren de leerlingen niet alleen over de taal, maar ook over de Spaanse cultuur. In de hogere leerjaren is er ook steeds meer aandacht voor de schrijfvaardigheid. Leerlingen leren e-mails schrijven, verhalen lezen en presentaties geven. En dat natuurlijk allemaal in het Spaans.“

Meta is één van de leerlingen die heel erg enthousiast is over het vak. “Ik help nu ook een leerling uit klas2 met zijn Spaans. Nu valt me op hoeveel meer ik al kan dan een paar jaar geleden en hoeveel groter mijn woordenschat al is. Ik vind Spaans echt een leuk vak en denk er zelfs over om na het vwo de lerarenopleiding Spaans te gaan doen.“

Meta Westerweele, leerlinge vwo-5: “De lessen Spaans zijn heel leuk. We leren niet alleen uit het boek, maar doen soms ook andere dingen. Zo gingen we Spaanse hapjes maken, waarbij we eerst de recepten moesten vertalen en daarna ook echt gingen koken. Omdat eten een belangrijk onderdeel is van de Spaanse cultuur, was ook dat heel leerzaam.” Spaans kunnen is handig als je Spanjaarden moet bedienen bij een horecabijbaan, maar ook bij een vervolgopleiding of een later beroep

kunnen de leerlingen iets hebben aan de lessen Spaans die ze op het Ostrea Lyceum gevolgd hebben. Als ze gaan studeren en een stage in het buitenland willen lopen, hebben ze meer mogelijkheden, omdat ze Spaans spreken. Bij een vervolgopleiding in een economische richting, in de organisatie of het toerisme, hebben ze een streepje voor, omdat ze bekend zijn met de Spaanse taal. En ook als ze later zaken willen doen in het buitenland, is het gemakkelijker communiceren, omdat ze meerdere talen spreken.

Ook op de havo van het Ostrea kun je kiezen voor Spaans. Leerlingen krijgen dit vak vanaf klas 4 en ontvangen bij hun havodiploma een certificaat voor het volgen van de lessen. Meer weten over Spaans op het Ostrea? Bezoek dan de informatieavonden op. Hierover vindt u meer informatie op de website www.ostrealyceum.nl.

Kom kennismaken met

het Ostrea Lyceum Wij voelen on

s thuis op het

Ostrea!

Ruimte voor elk talent, daar voel je je thuis! Informatieavonden Ik word hier uitgedaagd!

Informatie voor je ouders en jij volgt alvast een paar echte Ostrea-lessen! Je kiest (met je ouders) voor de informatieavond van de opleiding waarvoor je verwacht een advies te krijgen.

Informatieavonden Sportklassen op alle afdelingen!

Op deze avond wordt alles verteld over de extra’s waarvoor je op het vwo kunt kiezen. Zo is er top-Engels, topSpaans, top-sport en top-science & experience.

Extra informatiemiddag Is je basisschooladvies anders dan je had verwacht, dan kun je op deze middag nog alle informatie krijgen over de opleiding waarvoor je een advies hebt gekregen.

Datum

Aanvang

Welke opleiding

Voor leerlingen van groep 8 en hun ouders uit...

Waar

21 januari

19.00 uur

basis- en kaderberoepsgerichte leerweg

Alle gemeenten

‘s-Heer Elsdorpweg 4 Goes

23 januari

19.00 uur

vwo (atheneum/gymnasium)

Alle gemeenten

Bergweg 4 Goes

27 januari

19.00 uur

mavo en havo

Borsele, Reimerswaal, Kapelle en Walcheren

Fruitlaan 3 Goes

28 januari

19.00 uur

mavo en havo

Goes, Noord-Beveland en Schouwen-Duiveland

Fruitlaan 3 Goes

17 februari

19.00 uur

gymnasium en vwo-top

Alle gemeenten

Bergweg 4 Goes

12 maart

14.30 uur

informatiemiddag voor alle opleidingen

Alle gemeenten

‘s-Heer Elsdorpweg 4 Fruitlaan 3 Bergweg 4

Aanmelden voor één van de informatieavonden kan via www.ostrealyceum.nl. Bellen kan natuurlijk ook: 0113 21 20 20


?

STUD IE &O PLEID ING2014

VOORTGEZET ONDERWIJS BIEDT HEEL VEEL MOGELIJKHEDEN

Welke nieuwe school kies jij? Ga je na de zomer naar een nieuwe school? Leuk! Maar ook spannend… De overstap naar het voortgezet onderwijs is een indrukwekkend moment in je leven. En niet alleen voor jou, ook voor je ouders. Jongens en meiden willen vaak naar dezelfde nieuwe school als hun vrienden en vriendinnen. Maar de kwaliteit van het onderwijs, de sfeer in het gebouw en de manier van lesgeven zijn ook belangrijk. Wat het beste bij je past, is voor iedereen anders. Gelukkig zijn er een heleboel mogelijkheden.

In Nederland zijn er verschillende scholen voor voortgezet onderwijs. Ze variëren in schooltype, godsdienst en levensovertuiging en onderwijskundige stroming.

kort uit van onderwijs gebaseerd op de behoeften van het kind. De leerlingen werken bijvoorbeeld individueel en in het eigen tempo en de docent stimuleert hen en bekijkt waaraan de jongen of het meisje behoefte heeft. Het Jenaplan-onderwijs is vernoemd naar de woonplaats van de bedenker: de Duitse pedagoog Peter Petersen uit Jena. Bij dit type onderwijs is bijvoorbeeld zelfstandigheid en samenwerken belangrijk. De leerlingen werken vaak met projecten. Het Dalton-onderwijs richt zich in hoofdlijnen op de keuzevrijheid voor de leerling, samenwerking met andere leerlingen en de ontwikkeling van zelfstandigheid. Het is vernoemd naar de plaats Dalton, waar de bedenker, de Amerikaanse lerares Helen Parkhurst, ermee werkte. Célestin Freinet (1896-1966) was een Franse onderwijzer die merkte dat kinderen in zijn klas nauwelijks geïnteresseerd waren in de droge leerstof. Daarom ging hij op zoek naar andere werkwijzen. Dat werd met de kinderen op pad gaan om bedrijfjes in het dorp en de natuur in de omgeving te bekijken. Freinet ontwikkelde samen met de kinderen en zijn collega’s nieuwe technieken. Op Freinet-scholen zijn ervaringen van de kinderen uitgangspunt voor het onderwijs. De organisatie van het klassenleven ligt meer in handen van de kinderen. Ook staat het leren van de ervaringen van andere kinderen, volwassenen en culturen centraal. Hierbij schept de leraar diepte en brengt structuur aan.

Schooltype

Speciaal

COLOFON Deze special is een uitgave van

Bredaseweg 26, 4881 DE Zundert Tel. +31 (0) 76 599 81 11 www.internetbode.nl EDITIE Zeeland: Gemeenten Borsele, Goes, Kapelle, Noord-Beveland, Vlissingen, Middelburg, Veere TOTALE OPLAGE 480.000 exemplaren REDACTIE Britta Janssen Monique Jansen Sophie van der Velde ACQUISITIE John van Aert Bert Paauwe OPMAAK EN VORMGEVING Jan Bastiaenen

DRUK Drukkerij Vorsselmans Bredaseweg 26, 4881 DE Zundert Tel. +31 (0) 76 599 81 11 uwkrant@drukkerijvorsselmans.nl www.drukkerijvorsselmans.nl VERSPREIDING Axender Roosendaal

Voor jongeren die moeite hebben een diploma voor het voortgezet onderwijs te halen is er het praktijkonderwijs. Dit duurt zes jaar en leidt jongens en meiden meteen op voor de arbeidsmarkt, omdat de leerstof hierop is afgestemd. Praktijkonderwijs kan bijvoorbeeld uitkomst bieden aan jongeren met een lager IQ dan gemiddeld. Naast de reguliere vakken krijg je praktische trainingen, zoals koken, klussen, sociale omgang en financiën regelen. Het vmbo (voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs) duurt vier jaar en bereidt leerlingen voor op het mbo (middelbaar beroepsonderwijs) en de havo (hoger algemeen voortgezet onderwijs). Voor extra begeleiding op het vmbo is er het lwoo (leerwegondersteunend onderwijs). De havo duurt vijf jaar en stoomt je klaar voor het hbo (hogere beroepsopleiding). Het vwo (voorbereidend wetenschappelijk onderwijs) leidt scholieren in zes jaar op voor een universitaire studie. Je kunt dan kiezen voor het atheneum of gymnasium. Op een gymnasium zijn Latijn en Grieks verplicht in de onderbouw en één van deze talen is verplicht als examenvak. Voor het atheneum geldt dit niet.

Godsdienst en levensovertuiging In het voortgezet onderwijs zijn er openbare en bijzondere scholen, waarin een bepaalde godsdienst of levensovertuiging centraal staat. Openbare scholen werken niet vanuit zo’n visie, maar staan wel open voor alle kinderen. Leerlingen kunnen op een openbare school vaak wel godsdienstonderwijs of levensbeschouwelijk onderwijs volgen. Bijzondere scholen zijn er bijvoorbeeld met een roomskatholieke, reformatorische, islamitische of protestantschristelijke grondslag.

Onderwijskundige stroming De scholen hebben allemaal een visie op de beste van manier van lesgeven. Hierbij komen allerlei opvoedings- en onderwijsmethoden aan bod. Voorbeelden zijn Montessori, Jenaplan, Freinet en Dalton. Het Montessori-onderwijs is gebaseerd op het idee van Maria Montessori en gaat in het

Leerlingen met een beperking of een langdurig ziekte kunnen baat hebben bij speciaal onderwijs. Net zoals die er zijn in het basisonderwijs, bestaat er ook speciaal voortgezet onderwijs. Ook zijn er steeds meer scholen die rekening houden met kinderen die op hoog niveau sporten. Het Regionaal Expertise Centrum (REC) en Mee – een landelijke organisatie die mensen met een beperking steunt - kunnen kinderen en ouders adviseren bij de keuze voor een speciale school.

Meer informatie Kijk voor meer informatie over de verschillende soorten onderwijs op www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/ voortgezet-onderwijs en www.netwerksovo.nl Bron: Rijksoverheid.nl en netwerksovo.nl.

OPEN DAG EN

Er is veel informatie beschikba ar over he onderwijs t voortgeze in het alge meen en d t bijzonder. e s c h olen in het Daarnaast is h e t bij het ma keuze voor ken van ee je nieuwe n school leu interessan k en leerza te scholen a m o m te bezoeken. dag kun je Tijdens ee met je oud n open ers vrijblijve op scholen nd een kijk die je leuk je nemen lijken. Kijk hiervoor b op de web ijv o o rbeeld site van de school waarnaar je belangs telling uitgaat.


ST UD IE&O PLEIDI NG2 0 1 4

OPEN DAGEN

17&19 JANUARI 17 jan: 17.00 - 20.00 uur - 19 jan: 11.00 - 15.00 uur Brood & Banket - Facilitair - Horeca - Toerisme

Open Dagen

Locatie Goes*

Locatie Breda*

van 18.00 uur tot 21.00 uur

van 17.00 uur tot 20.00 uur

Vr 17 januari

Vr 24 januari

Za 18 januari

Za 25 januari

van 10.00 uur tot 13.00 uur *ook mbo Dans

voor meer informatie: www.cingelcollege.nl

Roosendaal

van 10.00 uur tot 13.00 uur

www.ciosgoesbreda.nl

Open dagen

Opleidingen voor topsporters en talenten

Mbo Zorg, Welzijn, Uiterlijke Verzorging en Make-up artist (allround Grimeur)

OPEN DAGEN

Vrijdag 24 januari

Vrijdag 24 januari 2014

17.00 uur tot 20.00 uur

17.00 - 20.00 uur

Zaterdag 25 januari

Zaterdag 25 januari 2014 10.00 - 13.00 uur

10.00 uur tot 13.00 uur

www.jccroosendaal.nl

Find your destination!

kellebeek.nl

Open Dagen MBO Techniek 24 januari 2014

Bergen op Zoom 17.00 - 21.00 uur

Open dagen

25 januari 2014

Bergen op Zoom 10.00 - 14.00 uur Hoogerheide 10.00 - 15.00 uur

markiezaat.nl Markiezaat College, het échte werk

OPEN DAGEN MBO TECHNIEK, ICT EN LABORATORIUM

Bergen op Zoom

vr 17 januari 2014 17.00 – 21.00 uur

za 18 januari 2014 10.00 – 14.00 uur

za 25 januari 2014 10.00 – 15.00 uur

Frankenthalerstr. 15, Breda Alle opleidingen

Frankenthalerstr. 15, Breda Alle opleidingen

Buitenlaan 2, Andel Alleen: Groen, Grond & Infra, Plantenteelt (BBL)

www.prinsentuincollege.nl

Open dagen Vrijdag 17 januari 2014 17.00 - 21.00 uur

vrijdag 24 januari

Zaterdag 18 januari 2014 10.00 - 14.00 uur

10.00 tot 13.00 uur

van 17.00 tot 20.00 uur

zaterdag 25 januari

Donderdagavond 10 april is er nog een open avond voor enkele opleidingen. Meer info volgt op:

www.radiuscollege.nl

zoomvliet.nl

met Zoomvliet sta ik sterk

Meer informatie over de open dagen van alle mbo-colleges van ROC West-Brabant vind je op www.rocwb.nl


STUD IE &O PLEID ING2014

Welke school past bij mijn kind? HET UITZOEKEN VAN DE JUISTE MIDDELBARE SCHOOL Voor veel kinderen in groep acht en hun ouders is het een spannende tijd, want de schoolkeuze komt eraan. De komende tijd houden veel middelbare scholen weer hun jaarlijkse open dag om zich van hun beste kant te laten zien. Op deze dagen kun je alvast de sfeer proeven van de school én de nodige informatie vergaren.

de open dag ook met concrete informatie thuiskomt.

Vragen voorbereiden

De schoolkeuze is voor kinderen en hun ouders vrij, maar wel zijn er enkele factoren waar je rekening mee moet houden. In de praktijk is de keuze mede afhankelijk van de resultaten van de Citotoets, van de leerprestaties van je kind, de interesses en de aanleg van je kind. Hierop wordt het schooladvies gebaseerd dat de groepachter krijgt.

Belangrijke vragen hebben bijvoorbeeld betrekking op de grootte van de klassen, de vaardigheden die leerlingen moeten hebben, de lengte van lesuren, de onderwijskundige aanpak, het aanbod van buitenschoolse activiteiten, de omgang met leerlingen met een leerstoornis en het aanbod van plusprogramma’s. Veel scholen bieden tegenwoordig extra lessen op bijvoorbeeld het gebied van sport, techniek, taal of cultuur. Zo kun je als ouder en kind een richting kiezen die goed past bij de capaciteiten van een kind. Wie nog twijfelt na een open dag, kan bij de school vaak een extra rondleiding aanvragen. Ook kun je ouders met een kind op de betreffende school vragen naar hun ervaringen. Zij geven een betrouwbaar beeld over de school.

Open dagen

Internet

DOOR MONIQUE JANSEN

De meeste scholen houden hun open dag in het begin van het jaar. Het is aan te raden om in groep zeven al te beginnen met het bezoeken van open dagen. Op deze manier heb je langer de tijd om een goede schoolkeuze te maken. Bij twijfel kun je het jaar daarop nog een keer teruggaan om nog een keer rond te kijken en eventueel extra vragen te stellen. De scholen zetten op de open dagen hun beste beentje voor. Om te komen tot een goede schoolkeuze, kan het handig zijn een lijstje met vragen mee te nemen waar je graag tijdens de open dag antwoord op wilt hebben. Zo weet je zeker dat je na

Ook het internet is een goede bron van informatie. Websites van scholen geven meestal een goede indruk en hebben vaak een apart hoekje voor aspirantleerlingen. Hier vind je snel informatie over de schoolfilosofie, de vakken, begeleiding en de extra’s die scholen bieden. Dat zorgt alvast voor een goede voorbereiding, voordat je naar een open dag gaat. Laat bij de uiteindelijke beslissing je kind mee besluiten over de schoolkeuze, want het is belangrijk dat hij of zij zich prettig voelt in de nieuwe schoolomgeving. Daarna kan de voorpret voor de nieuwe school alvast beginnen.

Sterke vmbo’s bij ROC West-Brabant Bergen op Zoom e.o.: Drie sterke scholen samengevoegd

ROC West-Brabant staat in de regio bekend om zijn acht krachtige en zelfstandige mbo-colleges, waardoor er wat te kiezen valt. Maar dit ROC kent daarnaast ook een groot aantal vmbo-scholen. En ook daar heeft de leerling een grote keuze in het aanbod. Stuk voor stuk zijn deze vmbo’s sterke scholen. Dat blijkt uit het jaarlijkse onafhankelijke onderzoek door prof. Jaap Dronkers. Zijn onderzoeksgegevens zijn gebaseerd op de cijfers van de onderwijsinspectie en de resultaten hiervan zijn in november 2013 gepubliceerd in de Volkskrant. Het vmbo staat landelijk onder druk. De leerlingen zouden onvoldoende presteren en worden vaak weggezet als kinderen ‘waar wel iets mis mee zal zijn’. ROC West-Brabant bewijst met de resultaten van deze zogenoemde Dronkers-lijst dat dit in deze regio in elk geval geenszins wordt bewaarheid. Met een bewust en actief kwaliteitsbeleid zijn enkele ROC West-Brabantscholen ten opzichte van vorig jaar zelfs aanmerkelijk gestegen op deze lijst. Ook toen scoorden deze scholen voor het overgrote deel een (ruime) voldoende. Dankzij keihard werk door docenten en management zijn praktisch alle scholen tussen 0,5 en 4 punten omhoog geschoten! Zowel de basisberoepsgerichte leerweg, als de kaderberoepsgerichte en de gemengd/theoretische leerweg behaalden dit jaar een score tussen zeer ruime voldoende en uitstekend; oftewel tussen een 7,5 en een 10!

Het westelijk deel van de regio kent nu nog drie afzonderlijke scholen, te weten ’t Bergse vmbo, Westerpoort en Prinsentuin Halsteren. Alle drie de scholen scoren tussen een 7,5 en een 10 op de Dronkerslijst. Sterke scholen dus, die met ingang van augustus 2014 worden samengevoegd tot een nieuwe school: Steenspil in Halsteren. Door de daling van het aantal jongeren in deze regio dreigden er leerwegen of sectoren te verdwijnen. Met de samenvoeging garandeert ROC West-Brabant een blijvend compleet én breed aanbod in dit deel van West-Brabant. Immers bij Steenspil worden straks groen onderwijs, techniek, zorg & welzijn én economie aangeboden. Al deze sectoren zijn bovendien te volgen in zowel de basis- en kaderberoepsgerichte als de theoretisch/gemengde leerweg. De situering van de school in Halsteren maakt dat deze opleidingen goed bereikbaar blijven voor leerlingen afkomstig uit het gebied van Bergen op Zoom tot en met Tholen.

Breda en Oosterhout: drie scholen met hoge kwaliteit In Breda biedt ROC West-Brabant eveneens een breed en compleet aanbod aan vmbo-opleidingen. Zo kun je bij Scala in Teteringen in alle leerwegen terecht in de sector economie met als extra: speciale klassen voor theaterdieren, kunstliefhebbers en sporttalenten. Ook Scala heeft met een gemiddelde van een 7 een mooie score behaald op de Dronkers-lijst van dit jaar. Bij de andere vmbo-school in Breda, Prinsentuin van Cooth, kunnen leerlingen terecht die gekozen hebben voor een opleiding in de sector groen én innovatieve techniek of zorg & welzijn. Deze vorig jaar samengevoegde scholen hebben alle drie de leerwegen van het vmbo in hun aanbod. Met een gemiddelde score van een ruime 8, bewijst ook

deze combinatie van scholen dat er hoge kwaliteit wordt geboden. Even verderop, in Oosterhout, kunnen leerlingen terecht bij Effent voor de gemengd/theoretische leerweg. Een sterke school met een mooie 8,5 op de Dronkers-lijst.

Groen onderwijs in landelijk gebied In de landelijke omgeving van Oudenbosch en Andel is het vanzelfsprekend dat er groen onderwijs wordt aangeboden. Prinsentuin Andel en Prinsentuin Oudenbosch zijn scholen die van oudsher stevig geworteld zijn in de regio. Kleinschalig en dichtbij huis voor de leerlingen bieden deze vmbo’s een fijne en veilige leeromgeving. Alle leerwegen zijn hier vertegenwoordigd, zodat ook deze leerlingen iets te kiezen hebben. En met een score op de Dronkers-lijst van respectievelijk een 8 (Oudenbosch) en een 9 (Andel) bieden ook deze scholen een uitstekende kwaliteit.

Extra zorg voor kwetsbare leerlingen Kinderen die extra zorg nodig hebben in hun schoolloopbaan, komen bij ROC West-Brabant ook helemaal tot hun recht. In Breda zijn zij van harte welkom op De Rotonde, waar deze leerlingen kunnen kiezen tussen de basisberoepsgerichte-, kaderberoepsgerichte én theoretisch/ gemengde leerweg. De kwaliteit van deze school, die een 9 op de Dronkers-lijst krijgt, staat buiten kijf. Voor leerlingen die door wat voor problemen dan ook – nog – niet aan het reguliere vmbo kunnen deelnemen, is er de Praktijkschool in Breda. Ook ‘t Bergse vmbo aan de Pomonalaan in Bergen op blijft een zelfstandige school voor de zorgleerlingen uit Bergen op Zoom en omgeving.

Meer informatie? Bent u nieuwsgierig geworden naar de scholen van ROC West-Brabant? Kijk dan eens op de websites van deze vmbo’s. Alle site zijn makkelijk te vinden via www.rocwb.nl.


ST UD IE&O PLEIDI NG2 0 1 4

Het Calvijn College gaat voor jou als persoon Het Calvijn College wil dat jij je als een vis in het water voelt. Goede cijfers volgen dan ‘vanzelf’.

Waarom Calvijn College?

Omdat het de school ook om jouw hart gaat

Op deze Zeeuwse school met vijf locaties en ruim drieduizend leerlingen, kun je terecht voor uitdagend onderwijs op elk niveau. Van gymnasium tot en met praktijkonderwijs. Wat is typerend voor het Calvijn College? Het Calvijn College is een reformatorische school. Dat betekent dat docenten je iedere dag wijzen op de boodschap van Gods Woord. De Bijbel is het kompas. De school bereidt je voor op een toekomst als christen in de maatschappij. Je leert uitleggen wat je gelooft. De school vindt het belangrijk dat je niet alleen vooruit, maar ook omhoog kijkt. Een leven met God maakt je echt gelukkig en geeft je eeuwig perspectief. Bij het christenzijn past ook dat je de gaven die je van God ontvangen hebt, probeert te

ontplooien. Het Calvijn College geeft je volop ruimte om te ontwikkelen. Je krijgt ruimte, verantwoordelijkheid en allerlei kansen. Je kunt begeleiding op maat ontvangen of in keuzewerktijd bijspijkeren in een vak waar je minder sterk in bent. Scoor je hoog en wil je graag een extra uitdaging? Dan mag je misschien wel meedoen aan een Plusproject of een vakwedstrijd. Het Calvijn College ziet, kent en waardeert je. De school kijkt niet allereerst naar cijfers, maar heeft aandacht voor jou als persoon en kijkt waar jij het beste mee af bent. Docenten en specialisten staan voor je klaar en bieden je de hulp die jij nodig hebt. Het kan zijn dat je te kampen hebt met een bepaalde problematiek. Welke zorgvraag je ook hebt, je kunt op het Calvijn College terecht. Kijk op www.calvijncollege.nl voor nieuws, infogidsen, filmpjes en foto’s.

Haarinstituut Le Marquis De Kappersschool voor jou ! Goes 15 januari Krabbendijke Appelstraat 28 januari

OPEN AG SCHOOLDARI 2014

25 JANU ZATERDAG 6.00 UUR 10.00 - 1

Middelburg 5 februari praktijkonderwijs - vmbo - havo atheneum - gymnasium

Tholen 29 januari

Calvijn College staat voor jouw principes, jouw prestaties en jouw persoon! Wil je meer weten? Op calvijncollege.nl vind je informatie en filmpjes.

• erkende particuliere kappersopleiding • dag en avondopleiding • studiefinanciering mogelijk • stageplaats gegarandeerd

ENTER THE CREATIVE WORLD

OPEN DAG ZA 25 JAN 2014 Wil jij het maken in een wereld die draait om media, design en nieuwe technologie? Stap dan eens binnen in de ‘creative world’ van het Grafisch Lyceum Rotterdam. Het GLR heeft het grootste aanbod aan opleidingen (mbo en vmbo) en cursussen voor de creatieve industrie in Nederland. Maak kennis met ons op de open dag op zaterdag 25 januari 2014. Van 09.30 tot 16.00 uur staan de deuren van onze drie locaties open voor publiek. Kijk voor de adressen en alle informatie op www.glr.nl. Vormgevers, webdesigners, animatie- en gamedesigners, mediamanagers, redactioneel medewerkers, drukkers, dtp-ers, signmakers, mediatechnologen, web developers, lichten geluidstechnici, video-editors, fotografen en cameramensen: op het Grafisch Lyceum VMBO

MBO

CURSUSSEN

Rotterdam kom je ze allemaal tegen.


STUD IE &O PLEID ING2014

INFORMATIE OVER LESGELD EN ANDERE SCHOOLKOSTEN

Wat kost school voor mijn kind? Onderwijs moet in Nederland voor iedereen toegankelijk zijn. Daarom hoeven ouders niet te betalen voor het basisonderwijs. Het voortgezet onderwijs is vrij toegankelijk voor kinderen tot achttien jaar. Maar dat betekent niet dat ouders helemaal niets betalen. Vertegenwoordigers van ouders, schoolbesturen en -leiders hebben een gedragscode voor schoolkosten ontwikkeld. Deze code stimuleert scholen de kosten inzichtelijk te maken. Basisschool Sommige basisscholen vragen ouders om een bijdrage, maar die is altijd vrijwillig. Hiermee bekostigt de school extra’s, zoals het sinterklaasfeest, de kerstviering of schoolreis.

Voortgezet onderwijs Het plan om leerlingen in het voortgezet onderwijs hun schoolboeken vanaf het schooljaar 2015-2016 zelf te laten betalen is in Den Haag afgeketst. Scholen stellen schoolboeken en ander lesmateriaal ter beschikking aan hun leerlingen. Ze informeren de ouders wat zij zelf moeten aanschaffen, bijvoorbeeld een atlas, rekenmachine, agenda en woordenboeken. Scholen kunnen jongens en meiden vaak ook aangepaste schoolboeken aanbieden, zoals gesproken boeken, brailleboeken en vergrotingen.

of ouder zijn en voltijds onderwijs volgen aan het voortgezet algemeen volwassenen onderwijs (vavo) of het mbo, betalen wel lesgeld. De hoogte wordt elk jaar vastgesteld. De Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) heeft meer informatie over lesgeld voor leerlingen van 18 jaar en ouder. Ook een mbo-instelling kan de school een vrijwillige ouderbijdrage vragen.

Studiefinanciering Voltijd mbo-studenten van 18 jaar en ouder krijgen studiefinanciering en een ov-chipkaart. Voor studenten aan een mbo-opleiding op niveau 1 of 2 is de studiefinanciering een gift. Voor niveau 3 en 4 is de studiefinanciering een prestatiebeurs. Studenten op dit niveau die de opleiding niet afronden, moeten de studiefinanciering terugbetalen. De hoogte van de studiefinanciering hangt af van de thuissituatie.

Schoolvervoer Voor kinderen in het voortgezet onderwijs met een beperking is in sommige gevallen een tegemoetkoming in de kosten voor het schoolvervoer mogelijk. De school of de gemeente kan hierover meer informatie geven.

Meer informatie Onder bepaalde voorwaarden kunnen mensen in aanmerking komen voor een tegemoetkoming in de kosten. Kijk voor meer informatie op www.rijksoverheid.nl. * Bron: rijksoverheid.nl

Lesgeld Mbo-studenten onder de 18 jaar hoeven geen lesgeld te betalen, maar zij hebben geen recht op een ovchipkaart. Leerlingen die op 1 augustus 18 jaar

Enter the Creative World van het Grafisch Lyceum Rotterdam Wil jij het maken in de wereld van media, vormgeving, communicatie en technologie? Maak dan kennis met het Grafisch Lyceum Rotterdam: dé gespecialiseerde vakschool van Nederland voor een toekomst in de creatieve industrie. Bezoek de open dag op zaterdag 25 januari 2014 en ontdek de vele mogelijkheden. Het Grafisch Lyceum Rotterdam is een gezellige vakschool, gevestigd in het hart van Rotterdam. De school heeft een kleinschalige vmbo-afdeling (het VMBO voor Vormgeven en Media) en een grote mbo-afdeling met opleidingen op niveau 2, 3 en 4. Grafisch vormgevers, webdesigners, animatie- en gamedesigners, fotografen, mediamanagers, redactioneel medewerkers, drukkers, dtp-ers, signmakers, mediatechnologen, licht- en geluidstechnici, video-editors en cameramensen: op het Grafisch Lyceum Rotterdam kom je ze allemaal tegen!

Veel praktijk Alle opleidingen op het Grafisch Lyceum Rotterdam zijn zo ingericht dat de nieuwste mogelijkheden op het gebied van media, design en technologie direct vertaald kunnen worden in het onderwijs. Een vak leer je niet alleen door theorie. Daarom besteedt de school in alle opleidingen veel aandacht aan de praktijk. In projecten, stages en themamodulen leren de studenten waar het in de praktijk om gaat.

Meest tevreden studenten Studenten van het Grafisch Lyceum Rotterdam zijn al een aantal jaar de meest

tevreden mbo-studenten in de regio. Dat blijkt uit JOB-monitor, een landelijk tevredenheidsonderzoek van de Jongeren Organisatie Beroepsonderwijs dat elke twee jaar wordt gehouden. In het onderzoek geven studenten een oordeel over o.a. het veiligheidsgevoel, de sfeer, de docenten en lesuitval.

Open dag: 25 januari 2014 Het Grafisch Lyceum Rotterdam houdt op zaterdag 25 januari 2014 open dag. De school is dan geopend van 9.30 tot 16.00 uur. Iedereen is welkom om op de open dag voorlichtingen en demonstraties bij te wonen. De hoofdlocatie van het Grafisch Lyceum Rotterdam is gevestigd aan de Heer Bokelweg in Rotterdam (tijdelijke ingang Hofpleintheater: Benthemstraat 13), maar ook de mbo-locatie voor AV- en Podiumtechniek aan de William Boothlaan 16-18 en het VMBO op het Stadhoudersplein 35 openen de deuren. Kijk voor alle informatie op www.glr.nl. Voor vragen kun je bellen (088 200 15 00) of mailen (info@glr.nl). Je kunt het Grafisch Lyceum Rotterdam ook volgen op Facebook (Facebook.com/GrafischLyceumRotterdam) of Twitter (@GLR_tweets).

LEERLINGEN ENTHOUSIAST OVER NIEUWE LESMETHODES OP CSW! ‘Ik vind het soms verleidelijk iets anders te doen dan leren, maar het werken op de iPad is echt heel handig’. Met het invoeren van iPad onderwijs en Talent Specials heeft CSW zich vorig jaar sterk vernieuwd. CSW is blij met het succes en zal deze methodes verder ontwikkelen. Met ook nog een verhuizing in mei 2014 van CSW Bestevaêr naar een gloednieuw pand blijft CSW volop groeien. Veel ouders die bij aanvang vreesden dat de iPad misschien een ‘te leuk speeltje’ zou zijn, geven nu aan dat hun kind met meer plezier en succes leert. De interactieve iPad biedt bovendien beter onderwijs ‘op maat’, omdat precies inzichtelijk wordt waar leerlingen goed in zijn en waar extra aandacht nodig is. Alle CSW-leerlingen van leerjaar 1 en 2 zullen komend schooljaar werken met een iPad onder zorgvuldige begeleiding. Voor ouders worden informatieavonden georganiseerd om

inzicht te geven in het leren met de iPad. De vorig jaar gestarte CSW Talent Specials zijn bij de leerlingen erg populair. ‘Ik vind het echt leuk te kunnen kiezen voor dingen waar ik goed in ben’, vertelt een leerling. Leerlingen ontwikkelen hun talenten door het kiezen van Specials op het gebied van bijvoorbeeld Science, Culture & Arts, Sport, Culinair en ICT. De Specials bieden een breed programma. Zo wordt in de Special Sport niet alleen sport beoefend, maar wordt ook dieper ingegaan op lichaamsbouw, voedingsaspecten en sportethiek. En in de Special Culinair wordt natuurlijk veel geproefd, maar worden ook landbouwbedrijven bezocht. ‘Erg leuk om andere dingen te proeven dan dat we thuis eten. Ik kan nu ook voor mezelf iets lekkers klaar maken’. CSW is een christelijke scholengemeenschap voor Gymnasium, Atheneum, TTO, HAVO, MAVO, VMBO en LWOO. Locaties: CSW Toorop en CSW Van de Perre in Middelburg en CSW Bestevaêr in Vlissingen.


ST UD IE&O PLEIDI NG2 0 1 4

Ontdek je

talent

en word wie je bent!

Open dagen CSW Toorop

CSW Van de Perre

CSW BestevaĂŞr

16.00 - 20.30 uur

Gymnasiumavond Di 11 maart, 19.30 uur

16.00 - 20.30 uur

Wo 26 februari

GYMNASIUM~ATHENEUM~TTO~VWO~HAVO~MAVO~VMBO~LWOO

Do 27 februari,16.00 - 20.30 uur

Wo 12 maart

WWW.CSWALCHEREN.NL

Nehalennia Kruisweg: MAVO en VMBO Kruisweg 2, 4335 CT Middelburg tel. 0118-655 755

www.nehalennia.nl

e-mail: info@nehalennia.nl

? l o o ch s w u

o j k o ks o

Stra

Nehalennia Breeweg: VWO en HAVO Breeweg 71-e, 4335 AP Middelburg tel. 0118-656 265

Ma 24 feb. VWO en HAVO - Di 25 feb. MAVO en VMBO -

Beide dagen inloop vanaf 18.30 uur

OPeN Dagen

Sch

2 m oolpre gem aal ee staties : n1 Vol idd 0e (Vo gens p eld n e lks kra rof. D en 9 nt 2 ron ke ! 3r 201 s 3)

11-

www.scheldemondcollege.nl e-mail: info @scheldemondcollege.nl


STUD IE &O PLEID ING2014

Meerjarenplan om onderwijs te verbeteren LEERLINGVOLGSYSTEEM HOUDT PRESTATIES IN DE GATEN Het voortgezet onderwijs in Nederland is goed, maar kan nog beter. Daarom werken scholen met het Actieplan beter presteren. Eén van de maatregelen in dit meerjarenplan is een verplicht leerlingvolgsysteem vanaf het studiejaar 2014/2015 voor alle scholen in het voortgezet onderwijs. Hierbij houden leerkrachten beter de ontwikkeling van de leerlingen in de gaten, zodat ze sneller kunnen bijsturen als dat nodig is. De Tweede en Eerste Kamer moeten nog wel instemmen met de maatregel. In het leerlingvolgsysteem kunnen scholen de prestaties van hun leerlingen bijhouden en zo op tijd bepalen of iemand extra ondersteuning nodig heeft of juist meer uitdaging aankan. Welk systeem een school gebruikt mag ze zelf weten, staat in het Actieplan beter presteren. Wel komen er kwaliteitscriteria.

Toets Het systeem begint met een diagnostische toets aan het eind van de onderbouw. De eindtoets in het basisonderwijs kan samen met het schooladvies als beginmeting voor het voortgezet onderwijs fungeren. Het eindexamen in het voortgezet onderwijs is daarna de basis voor het vervolgonderwijs. ‘Met een landelijke toets aan het einde van de onderbouw voor de vakken die belangrijk zijn bij de doorstroming - Nederlands, Engels en wiskunde /rekenen - weten docenten en leerlingen precies wat er op dat moment van leerlingen mag worden verwacht’, staat er in het plan. ‘De leerling weet waar hij staat, de docent weet hoe zijn leerlingen het doen, de schoolleider weet hoe zijn leraren functioneren, het bestuur weet hoe de school ervoor staat ten opzichte van vergelijkbare scholen en de sector

Nehalennia

EEN OPEN, ONDERNEMENDE SCHOOL DIE JOU UITDAAGT! Nehalennia SSG maakt deel uit van de Mondia Scholengroep, maar is een volledig zelfstandige school met twee locaties, dicht bij elkaar. Aan de Breeweg vind je de afdelingen HAVO en VWO (atheneum en gymnasium). Als brugklasser krijg je zoveel mogelijk les in een prachtig, in 2011 geopend modern ‘brugklasgebouw’, met een aparte kantine en een Open Leercentrum met de nieuwste computervoorzieningen. Na een jaar kom je in het hoofdgebouw terecht, waar de lessen voor de tweede klassen en hoger gegeven worden. Op de locatie Breeweg kun je terecht komen in één van de volgende brugklassen: het tweetalig atheneum/gymnasium, waar je een belangrijk deel van je lessen in het Engels krijgt, het atheneum/gymnasium, het HAVO en de HAVO-kansklas, waar we je alle kansen bieden om jezelf te ontwikkelen tot een echte HAVO-leerling. Daarnaast kun je in iedere brugklas kiezen voor het Technasium of de

Kunst- & Cultuurroute. In het drie jaar oude gebouw aan de Kruisweg worden alle VMBO- en MAVO-lessen gegeven. Als MAVO-leerling heb je bijna al je lessen op één verdieping, waardoor je het idee krijgt dat je op een eigen ‘school’ zit. In de brugklas VMBO kun je kiezen voor het Vakcollege Walcheren, de Kunst- & Cultuur-klas of voor de ‘gewone’ VMBOklas. We bereiden je voor op bijzondere programma’s in de volgende jaren, zoals MTV (Multimedia, Theater en Vormgeving), de Culinaire Academie Zeeland (CAZ) of Beauty en Wellness. Op zowel Nehalennia Breeweg als Nehalennia Kruisweg ga je ‘leren’ in een moderne, aantrekkelijke omgeving, die je uitdaagt. Je gaat naar school om te leren, maar ook om er een aantal jaren een hele leuke tijd te hebben. Op Nehalennia zit je goed, zowel binnen als buiten de lessen!

Meer weten? Kijk even op onze website: www.nehalennia.nl en kom zeker naar onze open dag op woensdag 19 maart 2014.

krijgt betrouwbare prestatie-informatie over het stelsel.’ De toets is diagnostisch, aldus het plan. ‘Het gaat er niet om leerlingen, leraren of scholen “af te rekenen”, maar om gericht actie te kunnen ondernemen voor verbetering.’ Als het leerlingvolgsysteem wordt ingevoerd, is er vanaf aanstaand schooljaar een verplichte landelijke toets voor de doorstroomvakken. Alle leerlingen moeten die aan het eind van de onderbouw maken.

Actieplan Het Actieplan beter presteren is in 2011 gelanceerd en het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap wil hiermee onder meer het taal- en rekenonderwijs verbeteren. Volgens het ministerie bevestigt landelijk en internationaal onderzoek dat leerlingen in ons land voldoende presteren en scholen voldoende kwaliteit hebben. ‘Maar toch kunnen velen niet foutloos Nederlands schrijven of goed rekenen’, stelt het ministerie. ‘En te veel leerlingen verlaten het voortgezet onderwijs zonder diploma.’ Daarom is het meerjarenplan opgezet. Sinds enkele jaren werken de scholen aan het taal- en rekenonderwijs, maar bijvoorbeeld ook aan betere aansluiting van voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs (vmbo) op middelbaar beroepsonderwijs (mbo), terugdringing van voortijdige schooluitval en het verbeteren van zwakke scholen. In 2002 waren er volgens het ministerie ruim 70.000 voortijdige schoolverlaters. ‘In 2012 was dit al gehalveerd. Voor 2016 willen we naar maximaal 25.000 schoolverlaters per jaar.’ Ook het aantal (zeer) zwakke scholen moet omlaag. ‘De Inspectie van het Onderwijs controleert deze scholen daarom vaker. Scholen die zwak presteren worden aangemeld bij het steunpunt voor zwakke scholen. Ze moeten binnen één jaar een verbeterplan opstellen.’ Bron: rijksoverheid.nl

Het Scheldemond College, een 10!!

Scheldemond is een brede scholengemeenschap, één van de kleinste van Zeeland. We hebben alle richtingen in huis, van VMBO (ook LWOO), MAVO, HAVO (kansklas), VWO (atheneum en gymnasium). Waarom wordt het Scheldemond College jouw school? Het gaat in de eerste plaats om kwalitatief goed onderwijs, dat blijkt o.a. uit het feit dat we het afgelopen schooljaar het hoogste slagingspercentage hadden van Zeeland, een gemiddelde van 96,7% over alle afdelingen. Het VWO en de Basisberoepsgerichte leerweg scoorden 100% geslaagden!! Daarbij kwam ook de landelijke waardering door prof. Donkers (Volkskrant van 23-11-13) die zowel ons VWO (voor het 2e jaar) als onze VMBO kader opleiding een ultieme 10 gaf!! We zijn blij met ons populaire Highschoolprogramma. Dat houdt in dat je 4 lesuren per week mag invullen om met jouw talent, jouw hobby aan de slag te gaan. Denk aan films maken, fotografie, toneel, schilderen (een

eigen galerie), dance, beeldende vorming, maar ook brainiacs, media-educatie, techniek en koken. Natuurlijk weet je al dat het Scheldemond College de enige Topsporttalentschool (LOOT) van Zeeland is. Heel veel leerlingen komen van alle delen van Zeeland naar onze school om hun sport en hun studie zo goed mogelijk te combineren. Denk o.a. aan de voetballers van de JVOZ, de judoka’s van sportschool Geelhoed, de tennissers van TOZ en WOTT, de basketballers van BC Vlissingen en nu ook de zaalvoetballers van Groene Ster. We hebben ook speciale dansklassen, waar je 8 uur per week bezig bent met klassiek, modern en jazz en uiteraard ook clinics krijgt met Urban dance. Wil je meer weten over onze school, volg ons op Twitter@SMCVlissingen en facebook: www.facebook.com/ScheldemondCollege en vanzelfsprekend breng je een bezoekje aan onze website: www.scheldemondcollege.nl .

Nieuwsgierig? Bezoek dan ook onze Open Dagen op 24 en 25 februari!


ST UD IE&O PLEIDI NG2 0 1 4

Voor het schooljaar 2014-2015 zijn wij voor onze aangesloten bedrijven op zoek naar:

Constructiewerker Basislasser Verspaner

Zorggroep Ter Weel is in bloei Daar zijn we trots op! Daarom blijven we ontwikkelen en verbeteren. Bijvoorbeeld op het gebied van gastvrijheid. Ondanks alle overheidsbezuinigingen vinden wij dat onze cliĂŤnten recht houden op de beste zorg en dat zij zich bij ons thuis moeten voelen. Zo kunnen zij opbloeien. Ook vinden wij het belangrijk dat het werken bij Ter Weel leuk is voor onze mensen en dat het werk goed wordt gedaan. Daarom proberen we bureaucratie zoveel mogelijk weg te nemen. Zo heb je meer plezier in je werk en meer tijd om je werk goed uit te voeren. En met de mogelijkheden je verder te ontwikkelen, kun jij bij ons ook opbloeien!

jaar!

Kijk op on ze webs i te w w w.t erweel .n l Goes - Hans weert - Krab b endijke - Kruiningen - Yerseke

131120

Zorggroep Ter Weel biedt studenten verschillende stages en opleidingsmogelijkheden aan.


STUD IE &O PLEID ING2014

Jack, Erwin, Saskia en Anja

Frank, Martijn, Anne en Jacky

WELKE MIDDELBARE SCHOOL PAST HET BEST BIJ JE KIND?

‘Laat je leiden door een goed gevoel’ Achtste groepers bezoeken binnenkort weer massaal open dagen van middelbare scholen. Waarop moet je letten en welke soort onderwijs past het best bij een kind? Laat je je als ouder leiden door je verstand of door je gevoel? DOOR BO VAN SCHEYEN Zodra een schoolkind in groep acht zit begint de zoektocht naar een geschikte middelbare school. Elk kind en elke ouder heeft zo zijn eigen wensen. Tijdens het laatste schooljaar op de basisschool worden schoolkinderen alvast voorbereid op alle grote veranderingen. Het is zowel voor hen als voor de ouders een grote overgang.

Brugpieper Als ouder verdiep je je in het aanbod. Ook Jack en Anja de Munck, ouders van brugpieper Erwin (12) en dochter Saskia (14), hebben zich eerst goed laten informeren. Anja: “Op een gegeven moment ontvang je via de dagkrant veel informatie. Ik heb me er natuurlijk in verdiept. Via verschillende kanalen zoals school, folders en open dagen krijg je best veel informatie. Erwin mocht van ons zelf kiezen, natuurlijk wel in overleg met ons.” Erwin heeft alle open dagen bezocht. Over een technische opleiding en tweetalig onderwijs heeft hij nagedacht, maar hij koos uiteindelijk voor een andere school. Dat hij de sfeer daar prettig vond, gaf

de doorslag. Erwin: “Ik vond het meteen een hele fijne school. Tijdens de open dagen was de uitleg helder en ik vond de wijze waarop de school zich presenteerde voldoende en overzichtelijk. Het voelde meteen goed en de wijze waarop de dag begint met de highschool is erg leuk. Je krijgt naast de vaste verplichte vakken te maken met allerlei interessante thema’s, zoals media-educatie en techniek. Dat vind ik heel boeiend en uitdagend.” Anja: “Wij konden ons vinden in zijn keus, veel discussie was er niet over. Onze oudste Saskia zat ook al op die school, dus het was voor ons al bekend terrein.” Jack: “Uit praktische overwegingen was het ook een goede keus omdat de school hier in het Vlissingse goed aan te fietsen is. En naast kwalitatief goed onderwijs is daar toch ook wel wat voor te zeggen.” Voor de groepen acht heeft Erwin de volgende tip: “Goed om je heen kijken bij de open dagen. En als je eenmaal in het eerste zit weet dan dat het allemaal went.”

Nieuwe klas Ook Anne van Rijt (12) is een brugpieper. Ze vindt het middelbaar onderwijs tot nu toe erg leuk. Ze heeft een hele nieuwe klas. “Toen ik vorig jaar mijn keuze had gemaakt was het wel even slikken toen ik merkte dat niemand van mijn oude vriendinnen koos voor dezelfde school. Maar eigenlijk verliep alles heel soepel. Ik maakte meteen nieuwe vriendinnen.” Jacky van Rijt, Annes moeder, vertelt: “Nee, we zijn vorig jaar niet naar alle open dagen geweest. Vaak zijn er maar één of twee

gelegenheden om een school te leren kennen en als beide momenten niet schikken dan wordt het moeilijk. Toch hebben ook wij ons van tevoren goed verdiept in de verschillen tussen de scholen. Je kijkt naar de mogelijkheden en je laat je gevoel tijdens een open dag spreken.” Anne vond de ene school suffig en de andere hip. Ook haar keuze van school lag in lijn met de keuze van haar ouders. Anne danst veel en bij haar nieuwe school begint ze elke ochtend, behalve de woensdag, met de dansklas. “Ik vind het heerlijk om eerst twee uur te dansen en daarna met de lessen te starten. Wel krijgen we veel meer huiswerk dan in groep acht. Ik moet er nu meer voor doen, maar het lukt allemaal wel. Het is echt niet te vergelijken met groep acht.” Dat er veel verandert is een feit, beamen haar ouders Jacky en Frank. Maar beiden vinden de overgang erg soepel verlopen. “Het is een grote stap naar het middelbaar, en als ouder hoop je dat je kind in een leuke klas terecht komt. Tijdens groep acht krijg je best veel informatie te verwerken, ook van andere ouders, maar voor ons stond het goede gevoel bij een school bovenaan. Je wilt dat je kind veilig naar school kan en dat hij of zij zich er goed voelt. Dat vertrouwen gaf de school meteen al tijdens de open dag. De combinatie sport en creativiteit was een groot cadeau en Anne heeft het er erg naar haar zin, ook al kende ze er niemand. Wij hebben ons laten leiden door het goede gevoel dat we hadden”, aldus Jacky.

ONDERSTEUNING BIEDEN Prima toekomst mogelijkheden “MET DE HANDEN OP DE RUG” in de metaaltechniek Gors biedt mensen met een beperking zorg en ondersteuning aan huis en op veel locaties in Zeeland. Er zijn verschillende stagemogelijkheden op onze dagbestedinglocaties, woonlocaties en bij ondersteunende diensten. Kim Nagelkerke, stagiaire op woonlocatie Populierenstraat vertelt: “Hier stage lopen vind ik heel interessant want ik kan hier enorm veel leren! Zoals ‘begeleiden met de handen op je rug’. Het is immers de visie van Gors om eigen regie te stimuleren en mensen in eigen kracht zetten. Je leert steeds meer cliënten kennen, en dan weet je op den duur dat veel mensen met een beperking eigenlijk veel zelf kunnen. En dat je sommige dingen helemaal niet uit handen hoeft te nemen”. Ook de collega’s van Kim staan altijd voor haar klaar. “Als ik iets wil weten, dan is geen vraag te gek. Ook gaat het inplannen heel soepel, we zijn allemaal zeer flexibel, waardoor bij het roosteren in overleg rekening kan worden gehouden met

andere werkzaamheden. Ik heb er bijvoorbeeld nog een baan naast! Mede daarom werk ik hier met veel plezier. Wat ik studenten zou willen meegeven die stage willen gaan lopen bij Gors? “Je moet gewoon jezelf blijven, dan gaat het werk het gemakkelijkst”.

In de metaaltechniek kun je prachtig werk doen. Je werkt mee aan de bouw van allerlei constructies en apparaten, zoals machines, bruggen en schepen. Daar kun je echt trots op zijn. Bovendien heb je prima toekomstmogelijkheden, want de metaalbedrijven hebben volop werk voor vakspecialisten. Regionaal Leerbedrijf Vakwerk helpt je om zo’n vakspecialist te worden. Je gaat meteen aan de slag in een metaalbedrijf én je krijgt de kans om zonder kosten een beroepsopleiding te volgen. Natuurlijk kun je rekenen op een prima salaris. Regionaal Leerbedrijf Vakwerk verzorgt vakopleidingen in de metaaltechniek voor de aangesloten metaalbedrijven in Midden- en Noord-Zeeland. Voor deze bedrijven zoekt Vakwerk de toekomstige vakmensen. Samen met jou bekijken we welk bedrijf het beste bij je past. Wij regelen dat je daar aan de slag kunt. Je start met een beroepsopleiding op niveau 2, die twee jaar duurt. De theorie

volg je bij Scalda. Het vakmanschap leer je bij Vakwerk. De overige dagen werk je in het bedrijf. De kosten van de opleiding worden door het bedrijf betaald.

Geïnteresseerd? Neem dan contact met ons op. Zie ook onze advertentie in deze krant. Regionaal Leerbedrijf Vakwerk. Tel. (0118) 55 88 89. www.leerbedrijfvakwerk.nl.


ST UD IE&O PLEIDI NG2 0 1 4

ISIS KORENHOF, 11 JAAR.

Vind je het jammer om van deze school af te gaan?

Weet jij al naar welke school je gaat?

Ja we hebben zo’n leuke juf. We doen altijd grappige dingen en hebben altijd wel lol.

Ik heb nog geen open dagen bekeken. Maar ik ga liever niet naar het Rijks, dat lijkt me veel te druk. Ook zou ik het leuk vinden om samen met mijn vriendinnen naar een andere school te gaan, maar het gaat mij toch meer om de school.

Vind je het jammer om van deze school af te gaan? Ja, ik vind het jammer dat ik juffrouw Ellis dan niet meer krijg. Zij is heel grappig en ze lost dingen op als er iets is. Ook de leuke klas ga ik zeker missen.

Wat lijkt je het leukst aan een nieuwe school? Dat je ieder uur een ander vak met een andere leraar krijgt. En ik vind het ook wel spannend, ik ben bang dat ik dan misschien weer wordt gepest. Ik ben vroeger namelijk op een andere basisschool wel eens gepest en daarom ben ik naar het Montessori gegaan.

STERRE NAPJUS, 11 JAAR Weet jij al naar welke school je gaat? Het liefst het Moller of het Roncalli, dat lijkt me gewoon leuk. Bij het Roncalli heb ik al een keer de open dag bezocht, maar ik wil er dit jaar nog een keer gaan kijken. Het liefst ga ik natuurlijk ook met mijn vriendinnen, maar ik ga ze niet achterna.

Vind je het jammer om van deze school af te gaan? Ja heel jammer, ik ga de leerkrachten, de leuke klas en de dingen die hier we doen, zoals het kamp missen.

Wat lijkt je het leukst aan een nieuwe school? Nieuwe kinderen en de verschillende leraren. Ik vind het eigenlijk helemaal niet spannend.

ISA GRAAFMANS, 11 JAAR Weet jij al naar welke school je gaat? Ik denk het Roncalli. Heel mijn familie zit er op of heeft er gezeten. Bij het Roncalli heb ik ook al vaak gekeken. Het zag er gezellig uit en er hing een goede sfeer. Het maakt mij niet zo veel uit om hier samen met mijn vriendinnen van nu naartoe te gaan, maar het zou wel leuk zijn.

Wat lijkt je het leukst aan een nieuwe school? De gezelligheid en het maken van nieuwe vriendinnen. Ik vind het eerder leuk dan spannend om naar een nieuwe school te gaan.

DAPHNE WATTIMENA, 11 JAAR Weet jij al naar welke school je gaat? Ja, een beetje. Ik denk het Moller of het Rijks. Mijn vader zat op het Moller, maar mijn moeder wil liever dat ik naar het Rijks ga. Ik ga het liefst naar het Moller, daar zitten kinderen die ik al ken. Ik heb alleen nog geen open dagen bezocht. Ik hoef ook niet per se met mijn vriendinnen naar een andere school.

Vind je het jammer om van deze school af te gaan? Ja, ik ga de leuke juf missen. En de klas. Al mijn vriendinnen en mijn nichtje zitten op deze school. Het is hier gewoon heel gezellig.

Wat lijkt je het leukst aan een nieuwe school? Het leren van nieuwe dingen en het maken van vriendinnen. Wel vind ik het spannend om de Edux toets te maken en te gaan kijken op een nieuwe school.

ANIEK SIJBEN, 11 JAAR Weet jij al naar welke school je gaat? Het Moller, Juvenaat of het Rijks. Ik heb bij het Rijks, Roncalli en het Moller gekeken. Het Roncalli vond ik niet zo leuk. Toen ik daar kwam hing er voor mij geen goede sfeer. Het liefst ga ik naar een school waar ik me fijn voel en dan kan ik altijd nog contact houden met mijn vriendinnen van de basisschool.

Vind je het jammer om van deze school af te gaan? Een beetje wel. Ik heb een leuke klas. Ik heb vriendinnen gehad die mij gepest hebben. Nu zit ik op een school waar ik niet gepest wordt. Toch lijkt het mij wel fijn om nieuwe vriendinnen te maken.

Wat lijkt je het leukst aan een nieuwe school? Ik ben benieuwd hoe de leraren zijn. En het maken van nieuwe vriendinnen. Ik vind het wel een beetje spannend, het is nieuw.

ISABEL HESHOF, 11 JAAR Weet jij al naar welke school je gaat?

VEERLE BROUWER, 11 JAAR Weet jij al naar welke school je gaat? Ja, het Moller of het Rijks. Het Rijks is wat sportiever. Ik hou van sportief bezig zijn. Het Moller is heel rustig en dat lijkt mij een hele leuke school. Ik heb zelf nog geen open dag bezocht. Ik ben wel een keer met mijn zus mee gegaan, toen zij een open dag ging bezoeken. Het zou leuk zijn als mijn vriendinnen mee gingen naar de nieuwe school, maar het gaat mij er om dat ik ergens goed kan leren.

Vind je het jammer om van deze school af te gaan? Het lijkt mij niet leuk om hier weg te gaan, maar ik vind het wel leuk om een nieuwe tijd tegemoet te gaan.

Wat lijkt je het leukst aan een nieuwe school? Ik ben benieuwd naar het onderwijs. En ik vind het ook leuk

GEK OP ALLES WAT MET ETEN TE MAKEN HEEFT? winkelslagers en ondernemers.

Werken en leren

Ben je op zoek naar een vervolgopleiding, creatief, klantgericht en wil je direct aan het werk? Kies dan voor de foodbranche! Bij SVO vakopleiding food combineer je werken en leren. SVO biedt mbo-opleidingen voor beroepenbij vrijwel alle bedrijven die met eten werken, zoals de slagerij, vis- en groentespeciaalzaak, supermarkt, voedings-industrie en out of home-sector. SVO biedt mboopleidingen van niveau 1 tot en met 4 voor onder andere verkoopmedewerkers, productiemedewerkers, traiteurs,

om nieuwe vrienden te ontmoeten. Ik vind het wel een klein beetje spannend om naar een nieuwe school te gaan, maar bijna niet.

Als je een opleiding volgt bij SVO ga je één dag in de week naar school. De rest van de week ben je aan het werk in een leerbedrijf. Tijdens het werken krijg je begeleiding van een praktijkopleider en werk en leer je tegelijk. Zo sla je twee vliegen in één klap. Werken in de foodbranche: meteen aan de slag, lekker verdienen en volop kansen om door te groeien!

Wil je meer weten, kijk op www.svo.nl en kom naar onze open dag op 22 januari in Goes. SVO vakopleiding food Stationspark 39, Goes

Het JTC, Jan Tinbergen College. Ik vind het een mooie school. Kinderen die ik ken zitten er op en die vinden het een goede school. Bij het JTC, het Gertrudis en het Norbertuscollege heb ik al de open dagen bezocht. Het was leuk om te gaan kijken, maar het JTC vind ik toch het mooiste. Het liefst ga ik met een paar vriendinnen, maar het is ook leuk om nieuwe vriendinnen te maken.

Vind je het jammer om van deze school af te gaan? Het is hier wel leuk, maar het is ook leuk om iets nieuws te gaan doen, het is een beetje dubbel.

Wat lijkt je het leukst aan een nieuwe school? Het maken van nieuwe vriendinnen. Ik vind het eerder leuk dan spannend.

Kan niet, bestaat niet! Service verlenen op het gebied van wonen, zorg en welzijn. Dat is waar Zorggroep Ter Weel voor staat! De service richt zich op cliënten die wonen in de woonzorgcentra en cliënten die de dagbehandeling of dagverzorging bezoeken. Zorggroep Ter Weel heeft woonzorgcentra in Goes, Krabbendijke, Yerseke, Kruiningen en Hansweert. De cliënt staat centraal bij Zorggroep Ter Weel. Elke cliënt is een uniek persoon, die zelf de regie van het leven in handen houdt. Kortom, Zorggroep Ter Weel regelt de zorg die de cliënt wenst en nodig heeft met als uitgangspunt: Kan niet, bestaat niet! Ditzelfde geldt voor de stagemogelijkheden! Ter Weel biedt niet alleen stages aan in de zorg, maar ook op allerlei andere vakgebieden, zoals fysiotherapie, activiteitenbegeleiding, facilitaire zaken en ICT. Het maakt niet uit in

welk jaar van je opleiding je zit, wij zijn altijd bereid om mee te denken. Wij bieden ook de mogelijkheid tot het volgen van een opleiding tot verzorgende (BBL). Dat wil zeggen dat je in dienst bent bij Zorggroep Ter Weel en daarnaast je opleiding volgt. Ook hier geldt ons motto Kan niet, bestaat niet!, want ook als je tweede- of derdejaars student bent, ben je van harte welkom om in te stromen in het BBL-opleidingstraject!

Meer informatie? Bel 0113 654000 of kijk op www.terweel.nl.


A-MERK TAPIJT & VINYL VOOR GROOT HANDELS PRIJZEN

TOT 70 % KORTIN G

• • • •

VAKKUNDIG LEGGEN MOGELIJK ERKENDE STOFFEERDERS GROTE EIGEN VOORRAAD 24 UURS SERVICE: VANDAAG BESTELD, MORGEN GELEGD • MOBIELE SHOWROOM KOMT VRIJBLIJVEND BIJ U AAN HUIS

WONINGINRICHTING KANAALSTRAAT 22 OOST-SOUBURG, BIJ AVA KEUKENS OPEN DI. T/M ZA. 10:00 - 17:00 UUR INFO 06 201 31 204 WINKEL 0164 606 918

BEST

HOUT DE WORM!

Duurzame oplossingen bij vliegen, houtworm, mollen, ratten, muizen, papiervisjes, vogeloverlast, wespen enz.

GETEST!

(0113) 57 38 81

www.ongediertespecialist.nl

Kaapse Pracht rood 0.75 l

Boutique Deuxieme

januari 2014 mentenbond Bron: Consu

2.89 Rode wijn

januari 2014 mentenbond Bron: Consu

1l

Opruiming nu

3.29

50% korting

groenewoud 35 Vlissingen 0118413174 a december

Bron: Kass

WWW.TAPIJTENVINYL.COM TAPIJT VINYL LAMINAAT PVC-VLOEREN GORDIJNEN ZONWERING

WWW.HOBBYKAS.NL

Budget kas

€ 350,-

Alu-pro kas

v.a. € 925,-

Combi-pro kas

v.a. € 950,-

2013

Reinigingsdoekjes

VLOEREN GROOTHANDEL POSTBAAN 44 PUTTE NEDERLAND PARTICULIEREN VERKOOP ALLEEN OP AFSPRAAK

1.39

Vanaf donderdag 02-01-2014

Victoriaanse kas v.a. €1400,Bel voor onze folder/prijslijst

Showterrein met 36 kassen

Balance board

9.99

Ter bevordering van coördinatie en concentratie.

EmBrEgtS KASSEN gors 70 Hoeven 0165-502506

Fitnessbal Voor gymnastische oefeningen.

7.99

Buikspiertrainer Metalen frame met nek- en hoofdsteun.

Yogabroek en -sweater

9.99

Vers & voordelig!

14.99 Vanaf donderdag 02-01-2014

*

50%

goedkop er

Perssinaasappelen 2 kg

v an 1.99

0.99

45% goedkop

er

Aardappelen Maritiema 5 kg

van 2.35

1.29

* Versaanbieding geldig vanaf donderdag 02-01-2014 t/m dinsdag 07-01-2014. Zet- en drukfouten zijn voorbehouden.

HOGE KWALITEIT - LAGE PRIJS

www.aldi.nl


Vlissingen: een plek waar licht en verwondering elkaar vinden

€ 9000 voor koelcontainer

Bizarre bezoekers op Wonderstroom Oranje Fonds schenkt aan Voedselbank Walcheren VLISSINGEN - De Voedselbank Walcheren krijgt max. € 9000 van het Oranje Fonds voor aankoop van een nieuwe, mobiele koelcontainer. De totale kosten worden geraamd op € 11.500. De huidige koelcel is dringend aan vervanging toe, want wanden en vloeren zijn in slechte staat. Bovendien is er energieverlies door slechte sluiting deur. Ook heeft de koelmotor onvoldoende capaciteit om nieuw opgeslagen goederen snel op de juiste temperatuur te kunnen brengen.Verder heeft de koelcel een te gering volume (15 m3) als

gevolg van een sterke toename van het aantal huishoudens dat wekelijks een voedselpakket ontvangt (in jan 2012 nog ca. 100 en nu ca. 290. Daarom heeft de aan te schaffen mobiele koelcontainer een volume van 28 m3. Het Oranje Fonds steunt sociale initiatieven met geld, kennis en contacten. Afgelopen jaar besteedde het € 31 miljoen aan organisaties die een betrokken samenleving bevorderen. Het Fonds wordt o.a. gesteund door de Nationale Postcode Loterij, De Lotto en door vrienden en bedrijven. Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn al sinds de oprichting het beschermpaar van het Fonds.

Vernieuwend stadsmanagement

GEDICHT

VLISSINGEN - In de Vlissingse Bode is er tweewekelijks een gedicht te lezen van stadsbewoner Jaap van Velzen. Indrukken die hij opdoet in of om de stad legt hij vast in korte, maar krachtige en heldere poëzie. Meer informatie over Van Velzen en zijn werk is te vinden op www.brainboek.nl. Vernieuwend stadsmanagement

VLISSINGEN - Net zoals bij het zomerse zusje Onderstroom klopt het hart van nieuwe kleine broer Wonderstroom op het Bellamypark. Grote iglo’s, kleine warme hoekjes waar van glühwein en erwtensoep kon worden genoten en straatacts. Alle ingrediënten voor een betoverend weekend aan zee in wintertijd. Wonderstroom vond vorige maand voor het eerst plaats.

Je moet er goed voor kunnen sjouwen want je wilt de hele stad bebouwen zo is plots de Fonteijne opgesaaid met een aantal meters grauw beton

TEKST EN FOTO’S BO VAN SCHEYEN

gestapt. “Ja, was heel leuk. Komisch ook. Ik verklap niets, maar je gaat echt door de tijd. Wel naar de toekomst. Terug in de tijd dat kan deze tijdmachine niet. Het is gewoon leuk. En voor iedere bezoekerzal het weer anders uitpakken.” Een groot succes was de Icecube, een kubus waarin je elk gevoel voor tijd en ruimte verloor. Kinderen vonden het magisch. Ook de verschillende lichtshows spraken tot de verbeelding zoals die van Edwin van der Heijden uit Rotterdam in de kazematten.

Daar waar ze grijs het mooiste vinden dachten ze dat dit ook wel kon banken kunnen het niet zijn want de randen zijn nu al aan ‘t roesten

Betoverend Onno Bakker van de Cultuurwerf blikt tevreden terug op deze eerste editie. Een getal noemen qua aantal bezoekers doet hij liever niet. “Het is zonder meer een buitengewoon succes. Veel positieve reacties. Mensen herkennen de link met Onderstroom, vandaar de naam Wonderstroom. Veel lichtjes, vuur en gezelligheid is goed voor het doorbreken van een koude winterperiode. Zeeuwse bands in combinatie met lokale, nationale en internationale acts werkt gewoon goed. Ook de combinaties die we hebben gezocht hebben goed uitgepakt.” De knipoog naar Vlissingen als prachtige Winterstad was duidelijk. Bakker: “Natuurlijk hoop ik op een tweede editie. Het is toch mooi om zo naar het eind van het jaar elkaar weer te ontmoeten in een betoverende omgeving.”

’T is nu wachten op een Fonteijne boot

Vuurspugende draken, een voorbijflitsende engel, vuurkunstenaars en eenogige ruimtewezentjes die door straten zweven, voorstellingen die alleen maar lachende gezichten opleverden en optredens van diverse Zeeuwse muziekartiesten, kortom het programma van de eerste editie van Wonderstroom - 13, 14 en 15 december in de Vlissingse binnenstad - mocht er wezen. De openingsparade op vrijdag met White Wings trok veel bezoekers. Het festivalterrein was meteen lekker druk en gezellig. Ook Johan en Netty van Ekelen besloten, op zaterdag, van Wonderstroom te genieten. Papa Erik de Voogd is op stap met zijn twee zoons Luca (6) en Dani (3): “De marsmannetjes met die grote ogen waren erg indrukwekkend om te zien, de kids vonden ze best een beetje eng”, vertelt Erik. Hij vindt het altijd leuk als er iets in de stad wordt georganiseerd. “De sfeer tijdens een festival is anders, maar wel gezellig. Van ons zou er wel wat meer mogen, er zou best het hele weekend ook een heuse kerstmarkt mogen staan. Allemaal kleine kraampjes met kerstspulletjes. Misschien iets voor volgend jaar als dat binnen de doelstelling past?” Voorstellingen Suzanne van de Ven had een passe-partout gekocht waardoor ze alle voostellingen kon bezoeken. Ze was net de TimeMachine in-

Dit artikel is abusievelijk een week te laat gepubliceerd.

Wat zou er dan toch achter zitten om zoiets lelijks op te hoesten? denk snel, handel groot

Copyright Jaap van Velzen/www.brainboek.nl.

KWF Kankerbestrijding zoekt vrijwilligers VLISSINGEN - Binnen de gemeente Vlissingen zijn er jaarlijks ongeveer 140 collectanten/vrijwilligers actief die zich inzetten voor KWF Kankerbestrijding. Dit werd tot vorig jaar nog geregeld vanuit drie afzonderlijke afdelingen: Vlissingen,Oost- Souburg en Ritthem. Om de collectanten nog beter te kunnen ondersteunen, de zichtbaarheid van KWF regionaal te vergroten en kosten te beperken is KWF echter begonnen aan een bestuurlijke herinrichting van alle afdelingen in Nederland. In 2014 heeft niet elk dorp of elke wijk, maar iedere gemeente een eigen KWF bestuur dat op lokaal niveau de collectanten ondersteunt, voorlichting verzorgt en nieuwe initiatieven ontplooit. Hiermee wordt het aantal afdelingen van 1600 naar 420 afdelingen teruggebracht. Ook in Vlissingen worden de drie afdelingen samengevoegd tot één gemeentelijke afdeling met één bestuur. Gerard de Jonge, de huidige coördinator van de afdeling Vlissingen (stad), wordt coördinator/voorzitter van de nieuwe afdeling Vlissingen. Voor het bestuur van deze afdeling is er nog een vacature voor Penningmeester. Gerard:” Ik ben op zoek naar een vrijwilliger die het financiële deel van de nieuwe afdeling Vlissingen gaat beheren, maar tevens ook mee wil werken in de KWF afdelingsorganisatie. Het is mijn streven om in 2014 in heel Vlissingen te collecteren. Om dat te kunnen realiseren zijn we ook

PAGINA 22

nog op zoek naar een collectecoördinator voor Oost-Soubug en een groot aantal nieuwe wijkhoofden en collectanten.” Naast de jaarlijkse collecte, zal de nieuwe afdeling zich bezig houden met alle acties voor KWF die door het hele jaar door de gemeente georganiseerd worden. Gerard de Jonge is daarvoor op zoek naar een Evenementen Coördinator die werkzaam is voor alle afdelingen op Walcheren: afdeling Middelburg, Vlissingen en in de toekomst ook één afdeling Veere. ”Samen met de nieuwe bestuursleden hoop ik onze activiteiten uit te kunnen breiden en een verschil te kunnen maken in de strijd tegen kanker.” Het Vlissingse KWF bestuur zal in de toekomst redelijk zelfstandig opereren. Zij kunnen eigen initiatieven ontplooien, passend bij de wensen en mogelijkheden van de gemeente. Naast het coördineren van de collecte, zal voorlichting op middelbare en hoger onderwijs en het organiseren of bijwonen van evenementen een belangrijke rol spelen. Daarbij zal het betrekken van jongeren bij KWF een van de speerpunten zijn. De gemiddelde tijd die een bestuursfunctie zal innemen varieert tussen de één en drie uur per week. Wilt u een bijdrage leveren aan de strijd tegen kanker en bent u geïnteresseerd in een van de bestuursfuncties? Neem dan voor meer informatie of om u aan te melden contact op met Gerard de Jonge, 0118-467553, kwfvlissingen@zeelandnet.nl.


Schoenendoosactie voor de Filipijnen

Gratis koffie

Grote n kamerplante e jd zi en bloemenshow

Geldig bij intratuin Koudekerke t/m 4 januari 2014. Maximaal 1 bon per persoon.

60%

40%

korting

korting

Intratuin palm (Dypsis is lutescens) Hoogte 100 cm, halfschaduw, haduw, potmaat 21 cm.

16.95

9.

99

OOST-SOUBURG - Archipelschool ’t Mozaïek in Oost-Souburg deed dit jaar mee met het Edukans schoenmaatjesproject speciaal voor de Filipijnen. Kinderen in Nederland vullen een schoenendoos met schoolspullen, toiletartikelen en speelgoed voor leeftijdsgenootjes in ontwikkelingslanden. Zo wordt een simpele schoenendoos een onvergetelijk cadeau! Edukans werkt aan de wederopbouw van het onderwijs op de Filipijnen. Als de eer-

ste noodhulp na de watersnood is verleend, is het van groot belang dat kinderen zo snel mogelijk weer naar school gaan. Op school vinden de kinderen steun aan elkaar en wordt er samen gewerkt aan de toekomst. Donderdag 19 december kwam een transportbedrijf speciaal naar onze school om de dozen op te halen. De kinderen uit de Filipijnen, die niets meer hebben, ontvangen de dozen met leuke en nuttige spullen. Edukans ziet deze cadeaus niet als noodhulp. Daarom worden de dozen uitgedeeld in de opbouwfase na de ramp.

NERGENS ZO GOEDKOOP!

Per stuk 14.95

5.

98

voordeel

harken alles mag weg

Intratuin Koudekerke Galgeweg 5, 0118-551623 Donderdag en vrijdag koopavond. Kijk voor onze actuele folder op www.intratuin.nl/folder Aantal kinderen van Archipelsschool ‘t Mozaiek voor de vrachtwagen die de schoenendozen kwam op halen.

Kussen Diverse varianten, maten en kleuren.

Vanaf 27 december 2013

40% korting

Aanbiedingen geldig bij Intratuin Koudekerke t/m 4 januari 2014.

BODE

op alle kerstartikelen en diverse sfeerartikelen. En nog veel meer aanbiedingen!

woonaccessoires voor binnen, tot 70% oopbbinnenpotterie, OP=OP! bloembollen, wel korting bbloemen en planten van zijde en foamm

”Die ene druppel. Die doet er toe.” - Liliane Brekelmans, oprichtster Liliane Fonds gratis plaatsing

BoekenVoordeel Verrast je met boek, hobby en cadeau Elines Huis hobby agenda

JE VINDT ONS O.A. IN: VLISSINGEN WALSTRAAT 84 MIDDELBURG LANGE DELFT 33 OF KIJK OP WWW.BOEKENVOORDEEL.NL

Martin Gaus agenda

14.99

5.99

14.99

4.

99

9.99

7.

TELS KEUZE UIT MEER DAN 100 TI

9.

99

9.99

6.99

7.50

6.

99

S R E P P O T D V D 14.99

14.95

14.99

99

1 + 3 GRATIS

P/ST

Actie geldig vanaf 2 januari 2014

ALLES MOET WEG!

Scheurkalender

Vanaf er 27 decemb

12.50

6.25

12.99

9.

99

14.99

9.

99

9.

6.99

9.99

6.99

14.99

9 99 .

14.99

9 99 .

P/ST

NAAIMACHINE 2 automatische snelheden. voetpedaalbediening · 12 verschillende steken, inclusief 2 knoopsgatsteken · achteruit-naaiknop · LED-verlichting · draadsnijder · slanke arm voor mouwen · opberglade · inclusief AC-adapter.

4 ! G N A L N E G DA ari

9.99

7.50

AGENDA’S & 12.50 KALENDERS 6.25

19.99

99

Scheurkalender

Scheurkalender

12.99

7.99

14.95

2, 3, 4 & 5 janu

99.95 99

39.


Bijzondere vissen tussen andere bewoners zeeaquarium

Neerkijkers nieuw in Arsenaal

SportColumn Louis Bovée

Het RBC-gevoel

VLISSINGEN - Het zeeaquarium van Het Arsenaal in Vlissingen heeft een nieuwe vissoort verwelkomd. Een schooltje neerkijkvissen zwemt sinds kort tussen alle andere bewoners. De neerkijkvissen zijn afkomstig uit de Caribische wateren en hebben een opvallend plat zilverkleurig lichaam. De voorzijde van de kop is kaarsrecht waardoor het lijkt alsof ze altijd naar beneden kijken. Ze leven in grote scholen en jagen op garnalen, visjes en bodemdieren. Naast de neerkijkers zijn ook de zogenaamde Garra Rufa’s nieuw in het aquarium. Hun Nederlandse benaming is poetsvisjes. Zij komen voor in warmwaterbronnen in Turkije. Daar reinigen ze handen en voeten van bezoekers. In Het Arsenaal kunnen bezoekers hun handen door de visjes laten poetsen. FOTO HET ARSENAAL

Raads leden gaan zelf op zoek naar een oplossing voor theaterdossier

Fracties willen impasse doorbreken MIDDELBURG - Een bijzonder dossier vergt een bijzondere oplossing. De negen fractievoorzitters van de gemeenteraad in Middelburg komen deze weken regelmatig bijeen om tot een oplossing in het schouwburgdossier te komen. Net voor de kerstdagen was hun eerste vergadering, donderdag is de tweede. DOOR EUGÈNE DE KOK Aanleiding voor de bijzondere bijeenkomsten is de laatste, chaotisch verlopen gemeenteraadsvergadering op maandag 16 december. De raadsleden wezen toen een gewijzigd voorstel van het college van burgemeester en wethouders over de restauratie van de stadsschouwburg door Frans Lievens en de financiering daarvan af, maar konden het ook niet eens worden over een nieuwe opdracht. Daarmee belandde het toch al slepende dossier in een impasse. Doel van het bijzondere initiatief van de fractievoorzitters is die te doorbreken. “We hebben de koppen bij elkaar gestoken om tot een oplossing te komen”, zegt Krijn Hamelink van de ChristenUnie, die tot voorzitter is benoemd en woordvoerder is namens

de negen fractievoorzitters. In de bijeenkomst voor Kerst hebben ze gezegd dat ze tot een oplossing voor de toekomst van de schouwburg willen komen, nog voor de gemeenteraadsverkiezingen in maart. “En het liefste een waarvoor een brede raadsmeerderheid is.” Toekomst Geen makkelijke opgave, maar dat ze deze stap hebben gezegd, is al heel wat, zegt Hamelink. “We hebben de laatste tijd te vaak naar het verleden gekeken. Nu moeten we onze blik richten op de toekomst. Het is bijzonder dat we als raad op zoek gaan naar een oplossing. Normaal maakt het college een voorstel en discussiëren wij daarover. Maar een bijzonder dossier vergt een bijzondere oplossing.” Ideeën, voorstellen en suggesties van

de raadsleden worden teruggekoppeld naar en besproken met burgemeester en wethouders, die het weer bespreken met schouwburgexploitant Frans Lievens. De laatste toonde zich zeer teleurgesteld in de Middelburgse politiek na de vergadering van 16 december. “Het was voor iedereen een nederlaag”, zegt Hamelink terugkijkend. “Voor de raadsleden, voor het college, voor Frans Lievens en voor de inwoners van Middelburg. We willen nu een poging wagen het alsnog af te handelen in deze raadsperiode. Als het ons niet lukt, blijft iedereen met een kater zitten.” De volgende bijeenkomst van de negen fractievoorzitters staat donderdag gepland. Na elke vergadering treden de raadsleden naar buiten met hun vorderingen.

Film De Schepping WEST-SOUBURG - Op 11 maart jl. heeft de Nederlandse première plaatsgevonden van de film De Schepping van de Duitse cineast Henry Stober. Als eerste is deze film vertoond in Apeldoorn, waarna andere locaties volgden. Zo ook nu deze première in onze provincie. De film vormt een indrukwekkende reconstructie van de eerste week van het leven op aarde: de zesdaagse schepping, zoals de Bijbel ons daarover vertelt. De film wordt voorafgegaan door een korte documentaire, waarin prof. dr. Walter Veith uiteen zet, welke onwaarschijnlijkheden de evolutietheorie bevat en hoeveel plausibeler het Bijbelse scheppingsverhaal is als verklaring voor het leven op aarde. De film heeft in Duitsland, Zwitserland, Oostenrijk en Zweden inmiddels vele tienduizenden bezoekers getrokken. De film van Henry Stober bevat beelden vanuit de hele wereld, die de schoonheid en samenhang van de schepping tonen op een wijze, zoals die nog niet eerder gepresenteerd is. Via twee beamers (onder voorbehoud wat we kunnen regelen) wordt

de schoonheid van de Schepping getoond, waarbij de zesdaagse scheppingscyclus, zoals we die uit de Bijbel kennen het uitgangspunt vormt. Stober: “er is geen betere verklaring voor het leven op aarde in al zijn facetten dan het Bijbelse scheppingsverhaal. De evolutietheorie vertoont op cruciale onderdelen belangrijke hiaten in de theoretische onderbouwing. Deze film vormt een bemoediging voor mensen, die het Bijbelse scheppingsverhaal serieus willen nemen, maar vanuit de wetenschap geconfronteerd worden met ‘bewijzen’ voor ontstaan van leven als gevolg van een ‘oerknal’ en de spontane ontwikkeling daarvan als gevolg van tijd en toeval.” Stober werd geïnspireerd tot het maken van deze bijzondere filmproductie, nadat hij in Australië in contact kwam met prof. dr. Walter Veith. Walter Veith was hoogleraar zoölogie aan de Universiteit van Kaapstad en een overtuigd atheïst en evolutionist. Maar hij kwam als wetenschapper in de evolutietheorie zoveel onwaarschijnlijkheden en ongerijmdheden tegen, dat hij moest erkennen dat het Bijbelse scheppingsverhaal in al zijn eenvoud een veel logischer en aannemelijker verklaring

voor het leven op aarde vormt, dan de evolutietheorie. Voor dr. Veith vormde dit na langdurige studie aanleiding om afstand te nemen van de evolutietheorie en zich aan te sluiten bij het christendom. Zijn afwijzing van de evolutietheorie kostte hem zijn leerstoel aan de Universiteit van Kaapstad, en sindsdien reist Veith de wereld over om vanuit zijn wetenschappelijke visie de schoonheid van de scheppingsgedachte uit te dragen. Met name in Duitsland heeft de vertoning van de film De Schepping tot veel discussie tussen evolutionisten en creationisten geleid. Iedereen die belangstelling heeft voor de vraag, hoe het leven op aarde ontstaan is, krijgt op iedere maandagavond in januari 6,13, 20 en de 27 ste de unieke mogelijkheid met een andere visie kennis te maken, dan de traditionele evolutietheorie. De deur van de Adventkerk, gevestigd aan de Kerklaan 19 te West-Souburg staat geopend vanaf 19.00 uur, aanvang film vanaf 19.30 uur, voor een ieder die belangstelling heeft. De toegang tot de film is gratis, reserveren is niet mogelijk, u wordt aangeraden vroegtijdig te komen om zeker te zijn van een plaats. PAGINA 24

Tussen de zomer van 1963 en die van 1967 zat ik op een internaat in Roosendaal. Een soort strafkamp, want van de door de broeders van de congregatie van Saint Louis geleide organisatie moest veel en mocht weinig. Nooit ben ik eenzamer geweest dan toen. Mijn goede rapportcijfers op de Mulo deden daar niets vanaf. Omdat ik hard kon fietsen en aardig kon voetballen, kreeg ik enige status in de uit overwegend Amsterdammers, Rotterdammers en Hagenezen bestaande gemeenschap. Randstedelingen met een grote mond die de in hun ogen provinciaaltjes probeerden de les te lezen. Ik had de blaaskaken snel door en beet, door wat bluf, met succes van me af. Elke zondagmiddag werden we vier uur ’vrijgelaten.’ De ene week bracht ik een bliksembezoek aan mijn ouders in Stampersgat, de andere week bezocht ik een thuiswedstrijd van het in de tweede divisie van het profvoetbal uitkomende RBC. Ik fietste op mijn groene Union naar het stadion in de Voltastraat, kocht bij het loket een kaartje voor de staantribune en genoot van de verrichtingen van onder meer Johan de Haan, Pierre van Hal, Bennie Redel, Floor Verhagen en Henk van der Ven, de stoere verdediger die later een ’goede kennis’ werd. Sindsdien ben ik RBC blijven volgen, in goede en slechte tijden. Slechte tijden waren er zat. Zoals in 1971 toen de KNVB ook mijn club uit de profsector wegsaneerde. Dankzij trainer Kees Vermunt viel het team niet uit elkaar. Hij loodste RBC zelfs naar het algemeen landskampioenschap door zaterdaghoofdklasser Noordwijk te verslaan. Roosendaal stond op z’n kop. Ik dronk wat meer dan gebruikelijk, de bolletjes huzarensalade vlogen naar buiten en tegen middernacht reed ik op mijn brommer een tikje onvast de stad uit, terwijl om me heen overal ’Hup RBC’ en ’Wij zijn de kampioenen’ klonk. Begin jaren’80 keerde RBC terug in de eerste divisie. Onbetwist hoogtepunt vormde het bereiken van de bekerfinale 1986, waarin men in Amsterdam uiteraard kansloos was tegen Ajax. Tot de RBC-ers die dat meemaakten, behoorde Ruud Brood, de vlak voor Kerst ontslagen coach van Roda JC. Een andere uitschieter volgde in 1999 met het promoveren naar de eredivisie, in de eerste plaats de verdienste van trainer Robert Maaskant, iemand die alles uit zijn selectie wist te halen. Toen RBC op Nederlands’ hoogste niveau speelde, was ik vrijwel elk duel van de partij. Met de auto of de trein reisde ik er speciaal voor af vanuit de hoofdstad. Directievertegenwoordigster Mascha Simons legde meestal twee perskaarten voor me klaar, waardoor ik wisselende West-Brabantse vrienden kon meenemen. In augustus 2011 werd RBC failliet verklaard, het gevolg van wanbeleid op talrijke gebieden. Dat de gemeente niet opnieuw financieel bijsprong, vond ik begrijpelijk. Jan Pollemans huilde krokodillentranen. Deze zakenman met een gigantisch ego had RBC weer op de kaart gezet, maar volgens mij eveneens in belangrijke mate bijgedragen tot de ondergang. Het ging hem niet om het merk RBC, maar om het merk Pollemans. Hij is mijn minst populaire RBC-er geweest, Pierre van Hooijdonk, Theo Laseroms, Henk van der Ven en Henk Vos (over wie een interessante biografie in de maak is) mijn favoriete spelers. Robert Maaskant en Kees Vermunt mijn favoriete trainers. En nu speelt RBC in de vierde klasse D tegen ploegen als Bavel, Chaam, Zundert en Sprundel. Intens triest. Hoe de huidige trainer heet, hoef ik niet te weten. Elke maandagochtend zoek ik via internet daarentegen wel naar de uitslag en bekijk de ranglijst. RBC staat er momenteel helaas niet best voor. Doet toch een beetje pijn, want ik blijf een beetje RBC-er. Zondag 5 januari, twee dagen na de Nieuwjaarsreceptie, oefent RBC tegen FC Bergen. Een uitwedstrijd in Bergen op Zoom, altijd lastig.

Maxinaal 6000 deelnemers

Start inschrijving Colours by the Sea VLISSINGEN - Op zaterdag 7 juni vindt in Vlissingen de 2e editie van Colours by the Sea plaats. Colours by the Sea is het kleurrijkste loopevenement van Nederland waar je na elke gelopen kilometer ondergedompeld wordt in een prachtige kleur. Een loopevenement geschikt voor jong en oud waarin het vooral draait om de ervaring en beleving.

In 2013 stonden er bijna 6000 deelnemers aan de start en werd het loopevenement bezocht door meer dan 15.000 bezoekers. Naast individuele lopers werd het een dag om nooit te vergeten voor o.a. hockeyteams, zwemclubs en schoolklassen. Maar Colours by the Sea bleek ook een echte gezinshappening waar vaders en moeders net zoveel plezier aan beleefden als de kinderen. Samen trainen en samen die 5 km afleggen op eigen tempo. Wandelen of hardlopen het was een groot spektakel. Colours by the Sea beschikt over een uniek parkoers langs de kust dat start op het feestelijk Bellamypark in Vlissingen om vervolgens via de Boulevard, duinen, strand en glooiing terug te keren naar de finish. Daarna wordt iedereen beloond met een onvergetelijke afterparty.

Samen in beweging Het gaat niet om snelheid en overwinning. Iedere deelnemer ontvangt voor de start het unieke Colours by the Sea t-shirt, een eigen persoonlijk startnummer, beschermzakje voor mobiele telefoon, een gekleurde zonnebril. Na de finish ontvangt iedereen een bekertje met kleurpoeder, voor een sensationele kleurexplosie op het Bellamypark. De stichting “Samen in Beweging”, organisator van Colours by the Sea, heeft als doel zoveel mogelijk mensen te laten bewegen door middel van hardlopen. Dit doen zij door het organiseren van bijzondere sportevenementen en het faciliteren daarvan. Verder ondersteunt de stichting waar mogelijk Runningtherapie projecten in Zeeland. Mensen met psychische klachten worden door middel van hardlopen (Runningtherapie) gestimuleerd aan hun gezondheid te werken. Op 1 januari 2014 om 12.00 uur ‘s middags is de inschrijving open gegaan via www.coloursbythesea. nl. Net als in 2013 doen kinderen onder de 12 jaar weer kosteloos mee met een betalende ouder. Er kunnen maximaal 6000 deelnemers meedoen. De organisatie adviseert tijdig in te schrijven want vol = echt vol.


TMC OPRUIMING

nieuwjaars tot

50% KORTING

MEUBELS PLAKKEN = KORTING PAKKEN! LS WINKE N O O TMC W ULAIR! C A T C SPE T 2014 elen! BEGIN p meub

gen o e kortin g o op het h t n ke lak deze p n e Dat bete g de kortin enst. Kies zelf dat u w l e b u e m collectie ormale n e d ze p 15% o % op on 0 5 T Tot wel S LIEF MAAR EN! ODELL en TOT M M O O s. SHOWR . andere

Niet i.c.m

op de Novastyl collectie in Kruiningen!

actie

op deze complete eetkamerset in Koudekerke

TRAILER SALE MERKMATRASSEN TEGEN STUNT PRIJZEN op de Slaapkenner collectie in Goes

bij TMC WoonWenz

op programma Batamba bij Bergen op Zoom en WoonWenz

TMC Bergen op Zoom

TMC Goes

TMC WoonWenz

TMC Koudekerke

TMC Kruiningen

Van Konijnenburgweg 13

Marconistraat 13

Marconistraat 15-15A-15B

Dorpsplein 35

Zandweg 1b

(0164) 27 44 77

(0113) 22 41 02

(0113) 22 41 19

(0118) 55 55 33

(0113) 38 26 26

www.tmcwoonwinkels.nl


Vlissings fotoboek gepresenteerd

Stichting Make-A-Wish

Kerstactie van OBS Het Kompas OOST-SOUBURG - Basisschool Het Kompas in Oost-Souburg, houdt jaarlijks een grote Kerstactie voor de gehele school en kiest een goed doel waar de actie zich op richt. Dit jaar lieten zij de keuze vallen op Stichting Make-A-Wish Nederland. Het is de ouderraad die zich over deze keuze buigt; de docentenstaf haakt daar vervolgens met volle inzet op aan. De kerstactie heeft een bedrag van ruim 1030,- euro opgeleverd. Make-A-Wish Nederland gaat dit geweldige bedrag gebruiken om nog meer wensen van zieke kinderen te vervullen.

VLISSINGEN - In Vlissingen is vorige maand het fotoboek ‘Vlissingen - stad aan zee’ gepresenteerd. De gemeente Vlissingen wilde een herinneringsboek maken naar aanleiding van recente grote evenementen zoals Sail de Ruyter. Fotografen konden voor de samenstelling van het boek foto’s insturen. De mooiste zijn in het boek afgedrukt. De gemeente gebruikt Vlissingen - stad aan zee als relatiegeschenk en daarnaast is het in een beperkte oplage verkrijgbaar. Op de foto overhandigt burgemeester Letty Demmers (l) een exemplaar van Vlissingen - stad aan zee aan één van de fotografen wiens foto’s gepubliceerd zijn, Annet Eekman. FOTO BENNIE KRAJENBRINK

Stichting Landschapsbeheer Zeeland blij met belangeloze inzet natuurliefhebbers

‘Vrijwilligers SLZ zijn miljoen waard’ VLISSINGEN - De vrijwilligers die vorig jaar voor Stichting Landschapsbeheer Zeeland (SLZ) in actie kwamen, hebben volgens de stichting voor ruim een miljoen euro aan werk verzet. ‘We zijn trots op onze ruim 3000 vrijwilligers’, laat SLZ weten. ‘Zij zijn in 2013 ruim 35.000 uur bezig geweest in het landschap. Dit vertegenwoordigt een economische waarde van meer dan een miljoen euro.’ DOOR BRITTA JANSSEN

wandelpaden door mee te denken over het traject en contacten te leggen met agrariers en andere eigenaren.’ Er zijn ook zogenaamde ‘biodiversiteitsvrijwilligers’. Zij houden zich bezig met de bescherming van weidevogels, uilen en vleermuizen. ‘De vrijwilligers signaleren en ringen de jongen van steen- en kerkuilen en plaatsen kasten voor de uilen en vleermuizen.’ Een nieuwe vrijwilligersgroep is bezig met oude landbouwgewassen. ‘Deze groep heet Traditioneel Agrarisch Natuurbeheer.’

Generaties De stichting zegt alle generaties voorbij te zien komen in haar vrijwilligersbestand. ‘Jeugd, dertigers, vijftigers, zelfs krasse zeventigplussers. Er zijn weekendvrijwilligers, die vaak in groepen werken, maar ook deelnemers aan groene werkdagen, zoals schoolkinderen en doordeweekse vrijwilligers, zoals vutters, gepensioneer-

den en mensen zonder baan.’ Zij werken vooral bij particulieren, maar ook bij terreinbeherende instanties, zoals Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer en het waterschap. ‘De grootste groep vrijwilligers zijn de ruim duizend landschapsonderhoudvrijwilligers. Dit zijn de “klassieke” landschapsbeheervrijwilligers die bijvoorbeeld wilgen knotten, houtsingels beheren en heggen onderhouden. Zij worden in toenemende mate ondersteund door middelbare scholieren, meestal maatschappelijke stagiairs, die individueel of klassikaal de handen uit de mouwen steken. In 2013 ging het om meer dan 1.500 jongeren.’ Er komen volgens de SLZ ook steeds meer ‘wandelpadvrijwilligers’ bij. ‘Zij helpen bij het toegankelijk houden van de paden die deels over boerenland lopen. Het gaat dan om bijvoorbeeld snoeien en maaien, maar ook herstel en aanleg van kleine bruggetjes, overstapjes en bewegwijzering. Ook zijn vrijwilligers actief bij de aanleg van

KERKELIJK LEVEN VLISSINGEN Christelijke Gereformeerde Kerk Kasteelstraat 109-111, Vlissingen. Zondag 5 januari: 9.30 en 16.30u Ds.C.Westerink Het Apostolisch Genootschap Rosenburglaan 310, Vlissingen. Eredienst op zondag: 09.30u. Pinkstergemeente Vrijdomweg 1, Vlissingen. Eredienst op zondag vanaf 15.00u. Tevens elke eerste dinsdag van de maand vanaf 19.00u. De Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen Badhuisstraat 161, Vlissingen. Eredienst op zondag: Avondmaalsdienst 10.0011.10u; Jeugdwerk 11.20-13.00u; Zondagsschool 11.20-12.00u; ZHV, Priesterschap, JM/JV 12.10-13.00u. Zuidpoort Christen Gemeente Samenkomsten zondagmorgen 10.30u. Go(o)d Times Centrum, Voltaweg 3, www. zuidpoort.nl Jehovah’s Getuigen, gem. Vlissingen-

Bosenburgh en Vlissingen-Centrum Koninkrijkszaal van Jehovah’s Getuigen, v.Dishoeckstraat 534, Vlissingen. Tijden: Zondagmorgen 10.00u. Dinsdagavond 19.15u. Gereformeerde Kerk (Vrijgemaakt) Lannoystraat 2, Vlissingen. Zondag 5 januari: 9.30u ds.P.R.Baas; 16.30u ds.Trimp. Gereformeerde gemeente Marnixkerk, Marnixplein 41, Vlissingen, www.marnixkerk.nl. Erediensten op zondag om 9.30 en 16.00u. Woensdag 1 januari 10.00u leesdienst. Zondag 5 januari: 9.30 en 16.00u ds. R.A.M. Visser. Nieuw Apostolische Kerk Westerbaan 20, Vlissingen. Erediensten op zondag om 10.00u en op woensdag om 20.00u. Volle Evangelie Gemeente Bérea Gildeweg 29, Vlissingen. Eredienst op zondag om 10.00u, deuren open om 9.00u. R.K. Onze Lieve Vrouwekerk Bij stadhuis. H. Maria Parochie, Singel

106, Vlissingen. Erediensten op zondag om 10u en op woensdag om 9u in de zijkapel aan de Brouwenaarstraat. Volle Evangelie Gemeente Filadelfia Vrouwestraat 5, Vlissingen. Eredienst op zondag om 10.00u. Bidstond: woensdag om 19.00u. Evangeliegem. blinkende Morgenster Dr. Stavermanstraat 61-63. Zondag 10.00u dienst Protestantse Gemeente Vlissingen Weeksluiting Scheldehof: Vrijdagavond 3 januari 19.00u pastor E.Visser. Zondag 5 januari: Sint Jacobskerk: Nieuwjaarsbegroeting 09.30u Ds. W.Alserda, 17.00u Evensong m.m.v. de Evensingers, Ank Robinson-Muller. Ter Reede: 19.00u Mevr. W.J.Grootenboer. Admiraal de Ruyterziekenhuis Goes: 10.00u dhr. G.Berrevoets. The Mission to Seafarers Engelstalige kerkdienst, zondagavond, 20.00u, Ritthemsestraat 498, (Haven 1010, bij Scheldepoort), Vlissingen-Oost.

De SLZ-vrijwilligers steken door de hele provincie de handen uit de mouwen. Bijvoorbeeld bij het jaarlijkse wilgen knotten. Deze natuurliefhebbers zijn volgens de stichting onmisbaar. ‘Want al zorgt de provincie Zeeland nog voor de broodnodige ondersteuning, de landelijke tendens is een terugtredende overheid’, schrijft SLZ in een persbericht. ‘Daardoor blijft er veel onderhoud liggen. Dat nemen de vrijwilligers voor hun rekening om de kwaliteit van het landschap hoog te houden.’

Indrukwekkend De vrijwilligers opereren vaak als zelfstandige groepen. Soms zijn ze aangesloten bij een vereniging. SLZ-professionals ondersteunen hen, bijvoorbeeld door gereedschap beschikbaar te stellen en opleidingen te verzorgen. ‘Als provincie met het minste aantal inwoners van Nederland is het indrukwekkend dat we zoveel vrijwilligers hebben’, vindt SLZ.

Wensvervulling Stichting Make-A-Wish Nederland (voorheen Stichting Doe een Wens) vervult al sinds 1989 de liefste wensen van kinderen van 3 tot 18 jaar met een levensbedreigende ziekte. Als deze kinderen door familie, vrienden, artsen of verpleegkundigen zijn aangemeld en een medisch team heeft bepaald dat zij in aanmerking komen voor een wensdag, gaan de wensvervullers van Make-A-Wish aan de slag om een verrassende en onvergetelijke dag te organiseren. Op deze dag staat het kind centraal en is alles erop gericht om het zieke kind met

de ouders, broertjes en zusjes de ziekte even te laten vergeten. Zo’n wensvervulling geeft het kind en de familie weer kracht en energie, iets waar ze vaak heel lang op kunnen teren. Kerstspel Op basisschool het Kompas hebben drie regionale vrijwilligers van Make-A-Wish Nederland alle klassen bezocht om de leerlingen kennis te laten maken met het werk van de stichting. Tevens gaven zij een presentatie bij de sfeervolle Kerstviering in de kerk in Oost-Souburg waar de scholieren een kerstspel voor ouders en familie uitvoerden. Deze presentaties werden ondersteund met korte filmpjes van bijzondere wensdagen. De opbrengst van de collecte en van de verkoop van lichtgevende sterretjes ging geheel naar de stichting Make-A-Wish. Ellen van den Doel, regiovrijwilliger van Make-A-Wish Nederland, is onder de indruk van het enthousiasme waarmee de docenten en de kinderen zich hebben ingezet voor Make-A-Wish en vindt dat het bijzondere van dit project is dat de kinderen zich bewust worden van het feit dat zij zelf een bijdrage kunnen leveren aan zo’n magische wensvervulling. Informatie over de stichting vindt u op info@makeawishnederland.org.

JAN ZWEMER

Spook in Zoutelande

‘Het is dus een raar huishouden’, zo meldden de kranten in 1892 over een gezin te Zoutelande waar stoelen ‘door elkander’ werden gegooid en ‘het eten langs den vloer’. Het zoontje van J.D. zou ‘leelijke vizioenen’ zien en getik horen als hij in bed lag. Zijn beddengoed werd door elkaar en ‘buiten den slaapplaats geworpen’ en ook vlogen er stenen vanuit de bedstee de kamer in. ‘Ruiten vliegen stuk door het werpen van buiten af door de ramen.’ Uiteraard gingen er volop praatjes over spoken. Had men een paar jaren tevoren in Middelburg ook niet zulke dingen beleefd? Steeds meer verhalen deden de ronde. De dorpel van huize D. zou tegen de duinen gegooid zijn en later weer op zijn gewone plaats beland. Om even later door het jongetje rechtop in de wc te worden aangetroffen. De boontjes die het jongetje moest inleggen op het land, veranderden in centen en stenen en dan weer in boontjes. Twee mensen die kwamen kijken, hadden ‘onder de dekens der bedstede duidelijk een hand’ gevoeld enzovoort. In het huis was weldra geen ruit meer heel. ‘Velen zijn beangst mede een bezoek te krijgen van den ‘geest’.’ Velen wisten ook wie de geest moest zijn: een dorpsbewoner die het vorige jaar overleden was. Een paar dagen later meldde men dat het kloppen duidelijker was geworden. Men had ‘ook fluiten gehoord en zacht maar duidelijk spreken.’ Op 31 maart vroeg de stem eerst om een hamer en daarna om pen en papier. De geest in de bedstee bleek ‘gewone drukletters’ te schrijven. Weer meende iemand onder de deken een hand vast gehad te hebben. De correspondent van de krant wist het wel: ‘De ziekelijke verbeelding speelt ook in deze een groote rol.’ Moest de bedstee niet eens flink worden omgekeerd? Onderwijzer De Vries wist een betere oplossing. Hij speelde zelf voor spook in huize D. en toen riep het negenjarige Jantje: ‘Moeder, nu ben ik het toch niet!’ ‘Daarna door de politie ondervraagd heeft hij bekend de aan den ‘geest’ toegeschreven schelmstukken te hebben uitgehaald. Het werpt een treurig licht op de ontwikkeling van sommige luitjes te Zoutelande.’

KERKELIJK NIEUWS

PAGINA 26

KERKELIJK LEVEN OOST-SOUBURG Evangeliegemeente De Wijngaard Kanaalstraat 8, Oost-Souburg. Samenkomst 10.00u. Zondag 5 januari: mevr. C.Ros Gereja Kristen Protestan Maluku Stemerdinglaan 123a, Oost-Souburg. Woensdag 1 januari: 10.00u Da.D.JansensSahertian. Zondag 5 januari: 17.00u Pdt G. Keizer. Protestantse Gemeente Oost-Souburg Zondag 5 januari: Open Haven 9.30u Ds. E. v.d. Linden; De Zoute Viever 19.00u Dhr. C. Simons Vergadering van Gelovigen Rehobothstraat 9, Oost-Souburg. Dienst op zondag om 10.00u. Bidstond: donderdag om 20.00u. KERKELIJK LEVEN WEST-SOUBURG Leger des Heils Walcheren Het Zwin 1 in Middelburg (naast de brand-

weerkazerne aan de Stromenweg). Diensten zondag 10.00u. Kerkgenootschap der Zevende-dags Adventisten Adventkerk, Kerklaan 17-19, West-Souburg. Eredienst op zaterdag van 10.0012.00u. Pinkstergemeente Shalom Locatie: Gebouw Adventkerk, Kerklaan 17-19, West-Souburg. Eredienst: zondag 14.30u. Zondag 5 januari: pred. A. den Hollander. KERKELIJK LEVEN RITTHEM Protestante Gemeente Ritthem Adres kerk: Dorpstraat 1. Postadres: Dorpsstraat 9, Ritthem. Zondag 5 januari: 10.00u dhr P.Riemens, Ritthem. (Wijzigingen en/of aanvullingen via www. internetbode.nl - klikken op Aanleveren redactie).


lief en leed

Familieberichten uitvaartverzorging Pieter-Johan Meerveld

UITVAARTVERZORGING

Janneke den Besten Ditsy den Besten

Kriekenhofstraat 38 • 4337KJ Middelburg • pj.meerveld@gmail.com Tel.: 0653993828 / 0644131638 / 0118640865

Dag & nacht bereikbaar Telefoon (0118) 62 33 59 www.uitvaartverzorgingdenbesten.nl Zusterstraat 12, 4331 KJ Middelburg

Wij staan dag en nacht voor u klaar Pieter Louwersestraat 37 4388 EJ Oost Souburg Tel. 0615528040 – 0118 415183 – Fax.0118 415183

Dag en nacht bereikbaar Rouwcentrum ‘Middelburg’

www.blomenderidderuitvaartverzorging.nl

Tel. 0118-612868

Buitenhovelaan 1, 4337 HJ Middelburg www.degrootdekam.nl - info@degrootdekam.nl

wij zijn er om u te helpen

Juist dan...

MAREA UITVAART

Juist bij een overlijden heeft u een uitvaartverzorger nodig die met een enkel woord begrijpt wat de wensen zijn. Die kan bogen op een jarenlange ervaring. Die weet dat juist de kleinste details zo belangrijk zijn. Onze mensen staan klaar als het nodig is.

”Omdat ieder mens een liefdevol afscheid verdient ...”

O VERTOOM UZZL G ROEN Uitvaart Zorgcentrum Zeeland Van Dishoeckstraat 620 4382 XW Vlissingen telefoon (0118) 413 417 www.uzzl.nl

b st

n• te

Opbren g

u i t va a r t v e r zo r g s t e r s

d

v r Zending oo

Marianne van de Graaf

AUTOCAD

Avondcursus in op Zoom Majoorwerf 5 - 4374 CA ZoutelandeBergen - 06-40796513 - www.marea-uitvaart.nl en Goes Info: 0164 - 230 209 info@bit-by-bit.nl

Innameen verkoop van boedels, oemeubelen, b g, etc. ken, kledin r. Gemeen Ge

Welkom op...

Nettie & Joke

AutoCAD basis in Goes 10 x 3 uur, start 23 januari 2014 Info: 06 212 730 77 info@bitbybit.nl

Geopend: Di, Wo en Vrijdag van 9.30-17.00 Pauze 12.00- 13.00

Oude Veerseweg 1a - 4332 SH Middelbu rg ☎ 06 - 340 184 95 - info@ramsjburg.nl www.ramsjburg.nl De beste dermatologen van Nederland (weekblad Elsevier)

De beste dermatologen van Nederland (weekblad Elsevier) De beste dermatologen van (weekblad Elsevier) Elsevier) De beste dermatologen vanNederland Nederland (weekblad

Avalon ELA-cursus

huid- en laserklinieken huid• poliklinieken dermatologie huid-en en laserklinieken laserklinieken • poliklinieken dermatologie • huidtherapie • huidtherapie NIEUW IN • poliklinieken dermatologie • huidtherapie huid- en laserklinieken • poliklinieken dermatologie • en huidtherapie huidlaserklinieken • poliklinieken dermatologie • huidtherapie Bergen op ZoomBergen opMiddelburg ZoomMiddelburg VLISSI NG EN dermatologie Bergen opBergen Zoomop - Middelburg huid- en laserklinieken poliklinieken huidtherapie Bergen op •ZoomMiddelburg Zoom- Middelburg De beste dermatologen van Nederland•(weekblad Elsevier) Bij ons kunt u terecht voor veilige en effectieve anti-rimpelbehandelingen Een 10-daagse basiscursus om in contact te komen Bergen op Zoom- Middelburg Bij ons kunt u terecht voor veilige enanti-rimpelbehandelingen effectieve Bij ons kunt u terecht voor veilige effectieve en huidverjonging: > Rimpelfi lling met en Restylane, met de krachtige en liefdevolleBijsfeer van De AVALON eneffectieve huidverjonging: ons kunt u terecht voor veiligeELA-energie. en effectieve anti-rimpelbehandelingen enlaserklinieken huidverjonging: > Rimpelfi met Restylane, Bij ons kunt u terecht>•Botoxbehandelingen, voor veilige lling en anti-rimpelbehandelingen huid- enanti-rimpelbehandelingen poliklinieken dermatologie • huidtherapie > Fractional Laser en CO2-fractional laser, -enRimpelfilling Restylane en huidverjonging: > Rimpelfi lling met Botoxbehandelingen, Bij ons kunt u terecht veilige enRestylane, effectieve anti-rimpelbehandelingen huidverjonging:met Rimpelfi lling met ELA staat voor de wijsheden uit Egypte, Lemuria envoor Atlantis. > en>de nieuwe Ultherapie tegenRestylane, huidverslapping. Bergen op ZoomMiddelburg De beste dermatologen van Nederland (weekblad Elsevier)

> Botoxbehandelingen, Fractional Laser en CO2-fractional laser, en huidverjonging: > Rimpelfilling met Restylane, - Botoxbehandelingen > Botoxbehandelingen, Verder alle Laserbehandelingen tegen overbeharing, couperose, pigmentvlekken, De Avalon ELA-energie is een energie die rechtstreeks komt vanuit de - Fractional Laser en CO2-fractional lasertegen huidverslapping. > Fractional Laser en CO2-fractional laser, en de en nieuwe > Botoxbehandelingen, Korte Geere 9 Middelburg > Fractional LaserUltherapie en CO2-fractional laser, kleine spatadertjes nog veel meer… Bij ons kunt u huidoneffenheden, terecht voor veilige en effectieve anti-rimpelbehandelingen - enlaser, de nieuwe Ultherapie tegenUltherapie huidverslapping Bron en helpt om de verbinding (opnieuw) aan>teengaan metUltherapie wie 50 meter vanaf Plein 1940 de>nieuwe huidverslapping. Fractional Laserwe entegen CO2-fractional > en de nieuwe tegen huidverslapping. en huidverjonging: > Rimpelfilling met Restylane, Verder Laserbehandelingen tegen overbeharing, couperose, pigmentvlekken, huidverslapping. werkelijk zijn en weer te gaan leven vanuit ons hart. > en de nieuwe Ultherapie tegenVerder Er alle weer jonger uitzien… zonder plastische chirurgie > Botoxbehandelingen, alle laserbehandelingen tegen overbeharVerder alle Laserbehandelingen tegen overbeharing, couperose, pigmentvlekken,

Spuistraat 2 Vlissingen

huidoneffenheden, kleine spatadertjes en nog veel meer… Verder alle Laserbehandelingen tegen overbeharing, couperose, pigmentvlekken, > Fractional Laser en CO2-fractional laser, ing, couperose, pigmentvlekken, huidoneffenVoorheen VI computer, naast de Bibliotheek > Huid- pigmentvlekken, en laserkliniek Bergen op Zoom • In Zorgcentrum Deze energie opent ons bewustzijn en kan alleen worden doorgegeven huidoneffenheden, kleine spatadertjes en nogoverbeharing, veel meer… couperose, Verder alle Laserbehandelingen tegen huidoneffenheden, kleine spatadertjes en Lievensberg nog veel meer… > en3dspatadertjes de nieuwe Ultherapie tegen huidverslapping. heden, kleine en• nog veel meer... Boerhaaveplein • 4624VT Bergen op Zoom 0164-263822 • www.huidlaser.nl door middel van initiaties. huidoneffenheden, kleine spatadertjes en nog veel meer… > Huid- en laserkliniek Middelburg • In Barcode gebouw

Er weer weerjonger jonger uitzien… zonder plastische chirurgie Er uitzien... Er weer jonger uitzien… Er weer jonger uitzien… huidoneffenheden, kleine spatadertjes en nog veel meer… Er weer jonger uitzien… zonder chirurgie > Huid-plastische en laserkliniek Bergen op Zoom • In Zorgcentrum Lievensberg Park Veldzigt 67 • 4336DR Middelburg • 0118-673050 • www.dermateam.nl

Verder alle Laserbehandelingen tegen overbeharing, couperose,zonder pigmentvlekken, zonder plastische chirurgie plastische chirurgie De cursus bestaat uit 6 lesdagen in Vlissingen en 4 dagen in Hoofddorp. zonder plastische chirurgie

Deze cursus wordt gegeven door Ankh Brandt en Ella de Vlieger, beide : > Huid- en laserkliniek Bergen op Zoom • In Zorgcentrum Lievensberg Boerhaaveplein 3d •Bergen 4624VT opZorgcentrum Zoom • 0164-263822 • www.huidlaser.nl > Huiden laserkliniek opBergen Zoom • In Lievensberg tijden nings 17:00 e p master in de Avalon ELA-energie. O Boerhaaveplein 3d • 4624VT Bergen op Zoom 0164-263822 >• www.huidlaser.nl Huid- en laserkliniek • In Barcode gebouw > Huid- en laserkliniek Bergen op Zoom • In •Zorgcentrum Lievensberg Boerhaaveplein 3d •Middelburg 4624VT Bergen op zonder Zoom • 0164-263822 www.huidlaser.nl plastische• chirurgie :00

Er weer jonger uitzien…

vr 11

0

Tel. 06 280 68 577

di16:0 > Huid- enBoerhaaveplein laserkliniek Middelburg • In Barcode Park Veldzigt 67 • 4336DR Middelburg • 0118-673050 3d • 4624VT Bergen gebouw op Zoom • 0164-263822 • www.huidlaser.nl > Huiden laserkliniek Middelburg • In Barcode gebouw • www.dermateam.nl 11:00a z Start: zaterdag 1 maart 2014. Park Veldzigt 67laserkliniek • 4336DR Middelburg • www.dermateam.nl > Huid- en Middelburg • •In0118-673050 Barcode gebouw Park Veldzigt 67op • 4336DR • 0118-673050 > Huiden laserkliniek Bergen Zoom • InMiddelburg Zorgcentrum Lievensberg • www.dermateam.nl www.goudinkooppunt.nl Park Veldzigt 67 • 4336DR Middelburg • 0118-673050 • www.dermateam.nl Info: Ella de Vlieger: 0118 - 416129. Boerhaaveplein 3d • 4624VT Bergen op Zoom • 0164-263822 • www.huidlaser.nl > Huid- en laserkliniek Middelburg • In Barcode gebouw PAGinAMiddelburg 27 Park Veldzigt 67 • 4336DR • 0118-673050 • www.dermateam.nl


Dv 20140101