Page 1

THUIS IN DE REGIO

MIDWEEKEDITIE

M O E R D I J K S E

O P L AG E :

1 AUGUSTUS 2012 WEEK 31

Uitgeverij

EN WEST-BRABANT:

de

16 . 5 0 0

TOTA L E O P L AG E Z E E L A N D

bode

ACTUALITEIT

bv

I

Postbus

22,

4880

ONROEREND GOED

AA

Zundert

I

AUTO’S

Te l .

599

SPORT

8 111

I

KERKELIJK NIEUWS

Volg ons via twitter: @MoerdijkseBode

MODERN LICHT OP EEUWENOUDE STENEN

076

480.000

www.internetbode.nl VACATURES

VLASPLUKKERS VERRICHTEN TOPPRESTATIE

Graancirkels blijken reclamestunt

Bijdrage voor Stichting Cultuur Moerdijk

ZEVENBERGSCHEN HOEK - De graancirkels die op woensdag 11 juli werden aangetroffen op het stuk land van Arie de Lint in Zevenbergschen Hoek, blijken een reclamestunt te zijn geweest. De cirkels vormen een tractor en verwijzen naar het Agroweekend dat plaatsvindt op 1 en 2 september. Het Agroweekend wordt gehouden op het land van Arie de Lint nabij rotonde De Drie Hoefijzers in Zevenbergschen Hoek. De Lint is voorzitter van het comité van het Agroweekend, maar had er geen idee van dat andere comitéleden verantwoordelijk waren voor de cirkels. Het Agroweekend draait om tractoren en diverse andere landbouwmachines.

ZEVENBERGEN - Voor het houden van een tentoonstelling ontvangt de Stichting Cultuur Moerdijk een bijdrage het Prins Bernhard Cultuurfonds Brabant. Het gaat om een bedrag van 5.000 euro. Het Prins Bernhard Cultuurfonds Brabant heeft in juni de bijdragen bekendgemaakt over het tweede kwartaal van 2012. Het gaat om een totaalbedrag van 212.068 euro, verdeeld over 64 culturele activiteiten. Voor een bedrag van 184.500 euro is geput uit het activiteitenbudget van het Cultuurfonds. De rest van het bedrag is afkomstig uit respectievelijk het Buurtcultuurfonds (15.500 euro) en het Slingsby van Hoven Fonds (11.068 euro).

W E E K B L A D

Watersnoodwoning open voor publiek

Kleine Tour voor deel door gemeente

HEIJNINGEN - De watersnoodwoning ‘Anno 1953’ van de Stichting Behoud Watersnoodwoningen aan de Veluwestraat 2 in Heijningen is zaterdag 4 augustus geopend voor alle publiek van 14.00 tot 17.00 uur. De entree is vrij. De woning werd in 1953 geschonken door het Zweedse Rode Kruis, nadat bijna alle woningen in Heijningen waren weggevaagd door de watersnoodramp. De ambassadeur van Zweden in Nederland, Hakan Emsgard, verrichtte enkele maanden terug de officiële openingshandeling. De inrichting van de woning is zoveel mogelijk in de stijl van 1953 gehouden. Vooral de woonkamer is erg knus.

WILLEMSTAD - Vandaag (1 augustus) trekt De Kleine Tour uit Steenbergen voor een deel door de gemeente Moerdijk. Aan het evenement doen meer dan tweehonderd kinderen mee. De Kleine Tour is een zesdaags wielerevenement voor kinderen tussen 8 en 14 jaar. Begin- en eindpunt ligt iedere dag in Steenbergen. Naast de dagelijkse etappes worden ook andere takken van de wielersport geoefend, zoals een tijdrit, een koppelwedstrijd of een veldrit. De tocht naar Willemstad, Helwijk en Fijnaart wordt voorafgegaan door een behendigheidsrit. De kinderen komen de gemeente om 12.30 uur binnen en rijden om 14.45 uur richting Stampersgat.

Brandpreventieadvies verplicht onderdeel ZEVENBERGEN - Een brandpreventie-advies gaat vast onderdeel uitmaken van de provinciale vergunningverlening, toezicht en handhaving bij de risicovolle bedrijven in Brabant. Gedeputeerde Staten gaan daarvoor een overeenkomst aan met de drie Brabantse veiligheidsregio’s. “Eén van de lessen van de brand bij Chemie-Pack is dat overheden brandpreventie meer moeten betrekken bij omgevingsvergunningen en toezicht als sprake is van opslag van brandbare milieugevaarlijke stoffen”, motiveert gedeputeerde Johan van den Hout (Ecologie & Handhaving). De afspraken die de provincie met de veiligheidsregio’s heeft gemaakt, duren tot 2014.

e frdoanagdg on ra pV e r zevenbede n bij kse j i d r e Mo Bode to gr eg ati an s g

spelen van londen

tot 70% korting! op alle keukens en badkaMers! Numansdorp, Edisonstraat 4 W E Tel. 0186-653772 www.brugman.nl

E K B L A D

Luxe Bakkerij t

n

h

u

i

VRIJDAG AANBIeDING

€ 1,00 voor maar € 2,25

10 KadetJes

Noordhaven 102 Zevenbergen • Tel. 0168-323489

Fotograaf: Henk Theuns

evenbergen.nl www.profrondez

s

i

d

e

r

e

g

i

Groot onderhoud aan snelweg A27

o

www.internetbode.nl voor het (gratis) aanleveren van al uw nieuws

Alle tuin- en kamerplanten

3 halen 2 betAlen*

ven in zevenbergen naar de zuidha

staan op 5 augustus Deze twee ‘kannonen’ teleurstellend verlopen de 57e Ronde van De voor Nederland aan het vertrek in de zou bijna doen programma van Tour de France 2012 Zevenbergen. Het waren, fietsende waar beiden actief dit seizoen door vergeten dat er Olympische Spelen, zijn organisatie niet slecht bijzondere prestaties landgenoten ook kwam de Zevenbergse Terpstra en Niki Terpstra zijn het rijden van Niki geleverd. Zo mag uit. Luis Leòn Sánchez indrukwekkend Olympische avontuur ssiekers hun in de voorjaarskla voor het eerst na Profronde! Een zelfde kwalificatie worden genoemd. te zien in de Zevenbergse oon op het machtsvert is van toepassing de nationale titel (24 nov. 1983) debuteerde waarmee hij in Kerkrade Luis Leòn Sánchez van ken De machtsblok in 2004 bij het team op de weg veroverde. als beroepsrenner er al en Argos Shimano Successen waren Rabobank, Vacansoleil van Liberty Seguros. e winningen in de Voor de Nederlands waren kansloos! meteen met etappe-over of meer en de Clásica Alcoberdas. werd de Tour min Rabobankploeg Ronde van Asturië Luis goed met de eindzege Spaanse vedette gered door haar Het jaar 2005 begon wijze Down Under. op schitterende Leòn Sánchez die (+ etappe) in de Tour - Foix won, diverse de 14e etappe Limoux in de excelleerde 3 en Lees verder op bladzijde ereplaatsen behaalde derde plek. slottijdrit met een

HEIJNINGEN - In de vakantieperiode is het historische Fort Sabina in Heijningen te bezoeken op woensdag, vrijdag, zaterdag en zondag. De entree is gratis. Dit grote fort in de gemeente Moerdijk is een bijzondere plek om te ontdekken, met zijn vele bunkers, grote kazerne, kruithuis, onderaardse gangen en heel veel natuur. Het fort is een beleving op zich en een ideaal uitstapje met de kinderen, dus voor het hele gezin. U vindt Fort Sabina aan de Fortweg 1 te Heijningen. De fortpoorten staan op woensdag, vrijdag, zaterdag en zondag open tussen 13.00 en 17.00 uur. Voor meer informatie kijkt u op de website: www. fortsabina.nl

!

Is LeÒn sÁnCHeZ top renners LU In proFronDe rA st en nIKI terp na de olympische

Fort Sabina in vakantie geopend

nog 27 keukens

nu voor maar

programma johan van der velde harm ottenbros rondemiss 2012 henk theuns deelnemers sponsoren en...

weg!

rigoureouozpe! uitverk

showrooMsale

aardbeiensloffen met verse aardbeien

onde in deze profr t: zevenbergen kran

special guest: harm otten­ bros

Moet alles

week AANBIeDING

e Zevenbergen Stichting Wielerrond

V E E R S E

1

VANDAAG BIJ DE MOERDIJKSE BODE

Kwaliteitsstoffen tegen bodemprijzen! Campagneweg 14d Zevenbergen 0168-750653 www.degordijnenconcurrent.nl

* Voorwaarden: - Goedkoopste plant Gratis - M.u.v. lopende aanbiedingen en acties - Looptijd: 1 aug. t/m 7 aug. 2012

Een uitgave van

&

Wegens verhuizing

Nagelkerke

enbergen venement van zev 5 augustus 2012 hét wielersporte zondag

op=op

aller laatste weg=w eg! kans! M I D D E L B U R G S E

rabo

LANGEWEG - Een vijftiental vrijwilligers van het Vlasserij-Suikermuseum werkten zich vorige week de hele dag in het zweet met het met de hand plukken van vlas. Zij deden dat op het land van boer Martin de Jager tussen Langeweg en Wagenberg. De vlaspijlen staan nu te drogen bij het museum in Klundert. FOTO TIES STEEHOUWER

etten-Leur • 076-5034956 www.lifeandgarden.nl

WEST-BRABANT - Rijkswaterstaat voert begin augustus groot onderhoud uit aan de A27 tussen knooppunt Lunetten en knooppunt Sint Annabosch. Tot woensdagochtend 8 augustus wordt gewerkt aan de Hagesteinsebrug en Houtensebrug. In beide richtingen zijn de knooppunten Lunetten en Everdingen afgesloten. Van dinsdagavond 31 juli tot maandagochtend 6 augustus wordt onderhoud uitgevoerd aan de Merwedebrug en aan de A27 richting Breda. De A27 is dan dicht tussen Gorinchem en Hooipolder richting Breda. Tot slot zijn er verschillende weekendafsluitingen op het traject Gorinchem-Hooipolder-Sint Annabosch.


GOUD IS G€LD TA X AT I E L O U N G E

Uw oude gouden sieraden zijn nog steeds geld waard

Wij nodigen u graag uit voor een taxatie van uw (oude) juwelen, munten en diamanten vanaf 1 karaat. Op een van de volgende locaties:

Zelfs als deze beschadigd of kapot zijn. Wij kopen alle soorten gouden/zilveren sieraden in; art deco, kettingen, ringen, armbanden, oorbellen, gouden tanden, munten en diamanten. Wij betalen hiervoor de hoogst mogelijke dagprijs en betalen u direct contant.

AL MEER DAN EEN HALF JAAR BETALEN WIJ MEER DAN 40 EURO PER GRAM VOOR FIJN GOUD*

Goud is Geld Molenstraat 9a 4701 JK Roosendaal Tel. (0165) 85 22 68 www.goudisgeld.nl

Elke donderdag t/m eind augustus

vanaf 10.00 uur tot 17.00 uur Hotel Dekkers, Zr.M. Adolfinestraat 6, 4641 CP OSSENDRECHT

Iedere zaterdag t/m 25 augustus

vanaf 10.00 uur tot 16.00 uur Hotel de Ram, Steenbergseweg 1, 4661 RJ HALSTEREN

Openingstijden Maandag 13.00 tot 17.00 u Di. Wo. en Do. 10.00 tot 17.00 u Vrijdag 10.00 tot 17.00 u Zaterdag 10.00 tot 16.00 u Koopzondagen geopend

Elke zondag even weken

vanaf 10.00 uur tot 16.00 uur Golden Tulip Zevenbergen, Schansdijk 3, 4761 RH ZEVENBERGEN

*Prijs is afhankelijk van de dagkoers.

WWW.GOUDISGELD.NL Een DAKKAPEL brengt meer ruimte en licht op uw zolder. In één dag wind- en waterdicht geplaatst. Ook RENOVEREN wij uw bestaande dakkapel.

Wij werken aan het spoor Om het spoor in goede conditie te houden en stiller te maken, slijpen wij de rails. Daarom rijdt in de nacht van 12 op 13 augustus op het traject Lage Zwaluwe-Breda een slijptrein. Woont u in Zevenbergschen Hoek in de buurt van dit spoor, dan kunt u hinder ondervinden van het slijpgeluid. Wij hopen op uw begrip. Na het slijpen kan het treinverkeer een ander geluid maken. Dit zal na enkele weken weer verdwijnen.

foto: Peter Honig

Meer inhoudelijke informatie kunt u vinden op www.prorail.nl/slijptrein Voor vragen verwijzen wij u graag naar de afdeling Publiekscontacten: www.prorail.nl/contact of tijdens kantoortijden 0800-7767 245 (gratis).

www.internetbode.nl voor het (gratis) aanleveren van al uw nieuws

- Kunststof Kozijnen - Gevelbetimmeringen - Rolluiken & Zonweringen - Interieurbetimmering - Dakkapellen - Houten Deuren & Kozijnen Kessel is een handelsnaam van P&G b.v. - Garagedeuren info@pgklundert.nl Tel. 0168-404966 www.pgklundert.nl

Geluk is een keuze, bel nu Mens & Relatie Voor informatie: Lia van der Wel 0165-388816 Of 0800-0230595 (landelijk)

www.mens-en-relatie.nl

erkend AVR / SinglesKeurmerk / Geschillencommissie

FA B R I E K S R E S TA N T E N , M E R K A P PA R AT U U R E N A C C E S S O I R E S

BRUYNZEEL KEUKEN OUTLET

UW VAKANTIE ligt ergens verstopt in een la of kast bij u in huis!

ROMMELMARKTEN EN bRAdERiEËN AUGUSTUS

5 AUG. WOUWSE-PLANTAGE BRADERIE MET LUIKSE-MARKT 12 AUG. WOUW (MARKT) ROMMELMARKT 17 AUG. YERSEKE (CENTRUM) BRADERIE (OESTERDAG) MET LUIKSE-MARKT 18 AUG. YERSEKE (CENTRUM) BRADERIE (MOSSELFEESTEN) MET LUIKSE-MARKT (TOPPER AL JAREN 40000 BEZOEKERS) 19 AUG. RUCPHEN ROMMELMARKT PARKEERPLAATS SPORTHAL DE VIJFSPRONG 26 AUG. NiEUW ROOSENDAAL EVENEMENTENTERREIN DE STOK BRADERIE MET LUIKSE-MARKT NiEUW Inlichtingen/Reserveren 0165-302682 of WWW.DEMARKTEN-WOUW.NL Het goedkoopst in container verhuur 6 m3 Container voor: - bouw en sloopafval € 220,- puin € 100,Prijzen zijn incl. BTW - A-B hout € 100,Struikhei 1 - 4714 VC Sprundel - Tel: 0165-387334

aanhangwagens paardentrailers

! D N E P O E G AK V W U O B E D S

! P O N E = D P TIJ O ! E I T K A E I T N VAKA 0,-

5 vanaf € 1 n e t s a lk e ko ol inbouw rs vanaf € 425,o lp ir h W e • ,vaatwass • Boretti asten vanaf € 25 k • Keuken den vanaf € 25,• Werkba

OP G N I T R O K A: 70%

EXTR

! S N E K U E K G OPSLA

Wa ttw e

g

www.betanco.nl

Dr

eb

be

lst

ra

at

BRUYNZEEL KEUKEN OUTLET

Drebbelstraat 5 4622 RC Bergen op Zoom T: 0164-285314 E: keukenoutlet@bruynzeel.com

AANGEPASTE OPENINGSTIJDEN

TIJDENS DE BOUWVAK (23 JULI T/M 11 AUGUSTUS)

Donderdag: 13:30 - 17:00 uur Vrijdag: 13:30 - 17:00 uur Zaterdag: 09:00 - 13:00 uur

WWW.BRUYNZEELKEUKENOUTLET.NL Alleen uitzoeken en meenemen, dus geen bestellingen of reserveringen

BODEMPRIJZEN • UITZOEKEN • AFREKENEN • MEENEMEN

Voorsteven 11 4871 DX Etten-Leur Tel. 076-5016517 Fax 076-5036988 GSM 06-53838824

Aanleg, onderhoud en reparatie van: - Sanitair, gas en waterinstallaties - CV installaties - Dakbedekkingen - Zink en loodwerken www.loodgietersbedrijf-broeren.nl info@loodgietersbedrijf-broeren.nl


actualiteit

Led-lampen op Nederlands Kerk in Klundert

Modern licht op eeuwenoude stenen KLUNDERT - De Nederlands Hervormde Kerk in Klundert baadt sinds kort weer in een zee van licht. Een zee van licht dat geproduceerd wordt door moderne led-lampen. De kerk aan de Kerkring werd in 1952 gebouwd van stenen die voor 1740 gebakken zijn. De stenen zijn dus al ruim 300 jaar oud, terwijl de verlichting die de eeuwenoude muren beschijnt nog maar enkele jaren geleden werd uitgevonden. DOOR TIES STEEHOUWER Het gebouw van de Hervormde gemeente in Klundert komt op geen enkele monumentenlijst voor en toch is deze het waard om door middel van schijnwerpers uitgelicht te worden. Dat vonden in ieder geval vijf jaar geleden de mensen die rond de kerk in de Kerkring wonen. Daartussen veel Klundertsen. Zij vonden dat in het feestjaar 2007, toen het 650-jarig bestaan van Klundert werd gevierd, de kerk wel wat extra licht kon gebruiken. Er werd met de pet rondgegaan en van het geld werden bouwlampen, bloembakken en slingers gekocht. In het feestjaar stond de kerk er feestelijk bij. Omdat de stroom van de lantaarnpalen werd getrokken, draaide de gemeente Moerdijk op voor de kosten daarvan. Voor een jaar dan en toen besloot de gemeente om de stroom af te koppelen. Dit tot groot verdriet van de omwonenden. Vijf jaar lang probeerde men de aanvoer te herstellen en dat is dan nu gelukt. Er werd weer met de pet rondgegaan en dat leverde 1000 euro op. Niet alleen de omwonenden leverden hun bijdrage, maar ook enkele ondernemers. Samen met geld van de gemeente werden van het geld led-lampen gekocht. Ze moeten volgens Leen den Hollander

nog wat worden bijgesteld, maar dat gaat na de vakantie gebeuren. Volgens Den Hollander is niet alleen de verlichting belangrijk, maar ook het gevoel om samen iets voor elkaar te hebben gekregen. Geschiedenis Naast het fraaie stadhuis aan de Stadhuisring is nu dus ook de Hervormde Kerk verlicht. Het stadhuis werd overigens later gebouwd dan de eerste kerk in Klundert. Joost Knook heeft de geschiedenis van de Hervormde gemeente uitvoerig beschreven in zijn in 2001 uitgegeven boek ‘De kerk in Klunderts Kerkring’. Daarin komt uiteraard ook de geschiedenis van het kerkgebouw voor. Kort na inpoldering van het gebied in 1558 werd op bijna dezelfde plaats waar het vroegere Niervaert had gelegen De Clundert gesticht. Al snel werd er een ‘oncostelijck’ kerkje gebouwd voor de toen nog katholieke gemeenschap. In 1572 sloot Clundert zich aan bij de reformatie en vanaf toen werd de pastoor vervangen door de dominee. In 1583 kreeg de stad van Prins Willem van Oranje een primitieve omwalling die in de loop van enkele tientallen jaren aangepast werd aan de eisen van de toenmalige oorlogsvoering.

De Nederlands Hervormde Kerk in Klundert baadt sinds kort weer in een zee van licht.

Woelige tijden Het waren toen woelige tijden, waarin men niet bepaald lief was voor elkaar. Zo was Klundert een toevluchtsoord geworden van de wederdopers. Op 5 augustus 1571 kwamen 50 wederdopers in de Voorstraat in het huis van Peeter Aertsen bijeen.

Om 10.00 uur werden ze door de mensen van de inquisitie overvallen om in Breda gemarteld en gedood te worden. Dan weer waren de Spanjaarden hier de baas en dan weer de geuzen. Zoals gezegd had de kerk niet veel gekost. Rond 1620 werd er dan ook een nieuwe gebouwd, die in 1737 afbrandde. Een gloeiend kooltje uit

FOTO TIES STEEHOUWER

een stoof bleek de oorzaak te zijn. In 1788 werd er voor de ingang een poort gezet. In 1944 brandde kerk weer af maar nu door oorlogshandelingen. Van de stenen die nog goed waren werd in 1952 het huidige kerkgebouw gebouwd. Het poortgebouw is inmiddels een van de zes rijksmonumenten in Klundert.

Dikke bandenrace, prominentenkoers en veel muziek

Veel amusement op zaterdag voorafgaand aan profronde ZEVENBERGEN - In de speciale Wielerkrant, die deze week als bijlage bij deze editie van de Moerdijkse Bode is DOOR CEES VAN DER BURG gevoegd, vindt u allerhande informatie over de Profronde van Zevenbergen op zondag 5 augustus. Bij het ter perse gaan van die wielerkrant is het rennersveld bij de beroepsrenners weergegeven voor zover het op dat moment Daags tevoren kan het wielerpubliek zich alvast vermaken met een dikke bandenbekend was.

race voor de jeugd, een prominentenrace en veel muziek. Voor de invulling van de zaterdag tekenen Leven in de Brouwerij, Slijterij Nelis en Legends met een ‘tegenhanger’ van de amateur- en profronde op zondag, namelijk voor de tweede maal een dikke bandenrace voor de jeugd en een prominentenrace. Het parcours bestaat uit de Markt, midden-Haventracé, Nieuwe Kerkstraat en Molenstraat. Inschrijven Op zaterdag start om 13.00 uur een kinderkermis voor kinderen van 2 tot 12 jaar op het parkeerterrein tussen de kerken aan de Markt. Daarna volgt om 15.00 uur de dikke bandenrace voor kinderen van groep 3 tot 8. Start en finish zijn voor de feesttent op het parkeerterrein aan de Molenstraat. Direct hierna zal op het zelfde parcours de prominentenkoers gereden worden. De belangstelling hiervoor is groot met deelnemers van de gemeente, carnavalsstichting, horeca, winkeliers en wat dies meer zij. Inschrijven voor beide races is mogelijk tot zaterdag 14.00 uur bij Leven in de Brouwerij.

De vorig jaar voor het eerst gehouden dikke bandenrace had een hoopvolle start.

ARCHIEFFOTO CEES VAN DER BURG

Muziek Na afloop begint een barbecue, waarvoor

De ideale reclame voor uw bedrijf Drukkerij Vorsselmans levert vele producten die uw zaak opvallend promoten.

in de afgelopen maanden een spaaractie is gehouden bij Albert Heijn. De dag wordt afgesloten met een optreden van de coverband Van Brenghe, een band die vaak op festivals aanwezig is. Op zondag wordt het amusement in de feesttent verzorgd door de Amstel Live Co-verband, met tot slot een geweldig optreden van Jeroen Spierenburg. Amateurkoersen Op zondag 5 augustus om 10.30 uur starten reeds de renners in de Amateur- en Sportklasse. Onder de inmiddels zo’n zestig aanmeldingen bevinden zich de regionale coureurs Tonnie Akkermans (EttenLeur), Jeroen Claessen (Hoeven), Jochem Havermans (Teteringen), Stefan Laurijssen (Roosendaal), Jan van den Nobelen (Bosschenhoofd), Jeroen Rovers (Breda) en Frans Sebregts (Gilze). Om 12.15 uur klinkt het statschot voor de Elite/Beloften. Afgelopen zondag waren ruim 35 aanmeldingen binnen, met als regionale renners Tjeerd Dudok (Chaam), Guus de Graauw (Wouwse Plantage), Corné Hagenaars (Oud Gastel), Mickey Kallenfels (Breda), Jerry Kallenfels (Sint-Willebrord), Ricardo van de Klundert en Rob Meiland (Hoogerheide), Nelis Koeken (Zundert), Jelle Meesters (Etten-Leur), Gerwin de Regt (Nispen), Bram Sprangers (Terheijden) en uit onze eigen gemeente Paul Moerland (Fijnaart).

Een greep uit de mogelijkheden: displays, plafondhangers, banners, vlaggenlijnen, loterijacties, kraskaarten, ballonnen, stickers, wobblers, schapkaarten en -stroken, flyers, folders,

Professionele reclame-uitingen zijn nog succesvoller in combinatie met een advertentie in de Bode. Informeer vrijblijvend naar onze mogelijkheden:

mailings, krantenspecials.

Drukkerij Vorsselmans BV | Bredaseweg 26 | 4881 DE Zundert | Tel. 076 599 81 11 | drukkerij@vorsselmans.nl | www.internetbode.nl PAGINA 3


DAGELIJKSE AANBIEDING!!

Maandag

Gevulde Koeken

4 halen, 3 BETALEN Dinsdag

Worstenbroodjes

6 halen, 5 BETALEN Woensdag

Krentenbollen

5 halen, 4 BETALEN Donderdag

Zachte Eierkoeken 6 halen, 5 BETALEN Vrijdag

Appelappen ₏ 1,- p.st.

OPRUIMING! NIEUW

100% PVC landhuisdelen en tegelmotief, in 11 kleuren, 4 mm dik, voelbare structuur, met v-groef, uitermate geschikt voor vloerverwarming en koeling. INTRODUCTIEPRIJS

26,

95

Zachte witte broodjes puntjes of ronde

INCL. BTW

10 voor â‚Ź 2,50

Onze saucijzenbroodjes zijn nu nog lekkerder!!! Gemaakt van *UDWLVEH]RUJLQJ roomboterkorst en rundvlees

1 + 1 GRATIS

Aanbieding alleen op vrijdag 3 en zaterdag 4 augustus geldig

:DW]RHNHQZH

KLIK LAMINAAT LANDHUISDELEN

VOORSTRAAT 52, KLUNDERT TEL: 0168-404909

VRFLDOHYDDUGLJKHGHQ K\JLsQH DOWLMGLQ]HWEDDU EUHGHJOLPODFK

FOKKEMA

:DWELHGHQZLM

FRQWUDFWYDQXXU  OHXNHFROOHJDÂśV  JHYDULHHUGZHUN  VDODULVFRQIRUPFDR

AANHANGWAGENS

m2

WEG ERMEE

van 39,95

van 18,95

NU

9,95

7 mm dik, klasse 32, in 8 kleuren.

m2

INCL. BTW

NOORDHAVEN 146, ZEVENBERGEN TEL: 0168-323468 FAX: 0168-324331

:DUPHEDNNHULM-DF6PLWLVRS]RHNQDDUGULHHQWKRXVLDVWH SDUWWLPHZLQNHOGDPHVYRRURQ]HYHVWLJLQJLQ]HYHQEHUJHQHQ YRRU³GHGRRUQRJRQVWHRSHQHQ´YHVWLJLQJLQNOXQGHUW

KLIK LAMINAAT XXL LAURENTIUS

PVC MET KLIKSYSTEEM

Zaterdag

3DUWWLPHUVJHYUDDJG

   

ZOTTE ZOMER WEG ! E E M ER

WEG ERMEE NU

33,95

m2

INCL. BTW

WEG ERMEE

LAMEL PARKET RUSTIEK EIKEN LANDHUISDELEN 19 cm breed, 15 mm dik, toplaag 4 mm, met v-groef, naturel, wit of naturel wit geolied.

vvan 47,95

%HQMLMZLHZLM]RHNHQVWXXUGDQHHQ VROOLFLWDWLHEULHIPHWFYQDDU%DNNHULM-DF6PLW7DY-DQ 1RRUGKDYHQ''=HYHQEHUJHQ

van 32,95

Lange brede delen, in 4 eigentijdse kleuren, met “one click to go� systeem, klasse 32, 205 cm lang, 24 cm breed, 9 mm dik, 25 jaar garante. Made by Balterio.

NU

22,95

INCL. BTW

WEG ERMEE

van 44,95 LAMEL PARKET MET KLIK VERBINDING Rustiek eiken landhuisdelen 12,5 cm breed, 12 mm dik, toplaag 2,5 mm, met v-groef, naturel, wit of grijs geolied.

NU

22,95

INCL. BTW

WEG ERMEE

DIVERSE RESTANTEN IN PARKET EN LAMINAAT!

ABSOLUTE BODEMPRIJZEN!

VOORDELIGER DAN INTERNET, PRIMA LEGSERVICE

www.fokkema-aanhangwagens.nl ABB Bode.ai 1 19-7-2011 20:24:07

Geen aanbetaling, direct uit voorraad leverbaar, meer dan 200 soorten laminaat op voorraad, laten leggen ook mogelijk, reserveren voor latere levering mogelijk. ALMERE - AMSTERDAM - ARNHEM - BREDA - CAPELLE A/D IJSSEL - EINDHOVEN ENSCHEDE - GORINCHEM - HELMOND - LEIDERDORP - NIEUWEGEIN - ZWOLLE

C

M

Y

CMY

K

Uw specialist in:

NIEUWBOUW VERBOUW RENOVATIE ONDERHOUD

Graszoden

De beste kwaliteit van West-Brabant! Kijk en vergelijk Graszodenkwekerij Heidehoeve Vervul 1a - Rijsbergen tel: 076 - 596 27 36

www.heidehoeve.com info@vanwageningentuinverzorging.com www.vanwageningentuinverzorging.com info@vanwageningentuinverzorging.com www.vanwageningentuinverzorging.com

CY

Buitendijk West 12 4791 SC Klundert Tel.: 0168-402433 Fax: 0168-402995 info@hblokland.nl www.hblokland.nl

info@vanwageningentuinverzorging.com www.vanwageningentuinverzorging.com

MY

m2

VLOER HET ZELF BREDA: Grenssteen 11, (Bedr. terrein Steenakker) naast Praxis nabij NAC stadion, tel.: 076-54 26 234. Geopend: di. t/m vr. 9.30 - 18.00 za. 9.30 - 17.00. Do. koopavond tot 21.00 uur. Gratis parkeren. www.vloerhetzelf.nl

Hoeksteen Hoeksteen 8, 8, BREDA, BREDA,076-5710418 076-5710418

CM

m2

Aanbiedingen alleen geldig in ďŹ liaal Breda. Prijswijzigingen en zetfouten voorbehouden.

Dagelijkse Bakkerij Jac. Smit aanbieding !!

DaveWageningen van Wageningen Dave van Dave van Wageningen

Paardenbloem 4 Paardenbloem 4 4761 WT Zevenbergen Paardenbloem 4 4761 WT 4761 Zevenbergen 06-49308026 WT Zevenbergen 06-49308026 06-49308026

Tu i nve rz org i ng Tu i nve rz org i ng

T u i n v erzo rg i n g

Wat is het GEHEIM van het LEVEN? www.praktischefilosofie.nl


actualiteit

Column

Even terug naar 50 jaar geleden

Vlasplukkers verrichten topprestatie LANGEWEG - Deze weken worden er in Londen tijdens de Olympische Spelen ongetwijfeld topprestaties verricht. Een groep van bijna 15 mannen en een vrouw wilde daar echter niet op wachten en verrichtte vorige week zelf een topprestatie door in de brandende zon enkele hectaren vlas met de hand te plukken. Zij deden dat op het land van boer Martin de Jager bij de Drie Hoefijzers tussen Langeweg en Wagenberg.

Addo Sprangers

Uitgekookt De KNVB heeft maar amper haar voornemen gelanceerd om de acceptatie van homoseksualiteit in het voetbalwereldje te verbeteren, of de eerste rel is alweer geboren. Frank de Boer, de trainer van Ajax, beweerde tijdens een interview namelijk dat ‘de homo meestal a-sportief is’ en dat ook ‘de motoriek opvalt bij homo’s’. Daar kwam hij na tal van verontwaardigde reacties rap op terug. Een uit zijn verband gerukte uitspraak, zo meldde De Boer snel. ‘Voetbal is van iedereen, ook van homo’s’. Toch is homoseksualiteit in de voetbalwereld nog altijd een niet gering taboe, terwijl veel mensen niet lang hoeven na te denken wanneer hen wordt gevraagd of zij iemand kennen die homoseksueel is. Is er niet iemand in de eigen familiekring uit de kast gekomen, dan is dat bijvoorbeeld wel een voormalig studiegenoot, iemand binnen eigen vrienden- en kennissenkring of een sympathieke collega op de werkvloer. En anders biedt de wereld van de entertainment uitkomst. Van André van Duin tot Paul de Leeuw en van Gerard Joling tot Gordon, de herenliefde wordt niet onder tafel geschoven. Dat ligt dus anders in het voetbalwereldje. Halverwege de jaren ‘90 van de vorige eeuw was voetballer Marc Overmars plotseling het lijdend voorwerp van geruchten betreffende een liefdesrelatie met Gordon. Laatstgenoemde schakelde uiteindelijk de rechter in om met succes rectificatie in roddelblad Story af te dwingen, al deed zijn onthulling het bed te hebben gedeeld met meerdere bekende voetballers het imago van Marc Overmars natuurlijk geen goed in de door macho’s geregeerde voetbalwereld. Het geroddel over Overmars, een altijd vriendelijk en correct overkomende jongen, lijkt me zo achteraf bekeken een uitgekookt plan van de verantwoordelijke journalisten. Had het roddeljournaille immers de naam Overmars vervangen door pakweg John de Wolf of Ulrich van Gobbel, dan was waarschijnlijk niet alleen het redactielokaal door deze mannetjesputters verbouwd. Het zou daarom mooi zijn geweest als bijvoorbeeld Nigel de Jong na zijn karatetrap in de WK-finale van 2010 tegen Spanje voor de tv-camera’s in tranen zou zijn uitgebarsten omdat hij zijn geheime liefde Xabi Alonso voor volk en vaderland had getorpedeerd. Dat is pas een coming out. Hoezo opvallende motoriek en a-sportief? Knappe vent die er een man als Nigel mee lastig durft te vallen.

Colofon

Toos Bruijnzeels deed bij het vlas plukken beslist niet onder voor de mannen..

DOOR TIES STEEHOUWER

Hoofdkantoor Bredaseweg 26, 4881 DE Zundert Postbus 22, 4880 AA Zundert Tel. 076 599 8111, Fax 076 599 8199 Moerdijkse Bode Moerdijkse Bode Redactie Peter Houtepen Correspondenten Cees van der Burg, Ties Steehouwer Acquisitie Jolanda den Haring Druk Drukkerij Vorsselmans Sluittijden Advertenties maandag 10.00 uur Verenigingsnieuws en lezersfoto’s vrijdag 12.00 uur Weekendverslagen maandag 08.00 uur Aanleveren via www.internetbode.nl

W E E K B L A D

Bezorgklachten 076 599 8111 t

h

u

i

s

i

n

d

e

r

e

g

i

o

Uitgeverij de Bode b.v. behoudt zich ten aanzien van de inhoud van deze uitgave en/of website zowel het auteursrecht voor conform artikel 15 lid 1 sub 4 van de Auteurswet als het databankrecht.

Puzzel week 31

De oplossing van deze puzzel is in week 32 te vinden op www.internetbode.nl

De Jager heeft daar 12 hectare vlas neergezet als vruchtwisseling. “Ik verdien aan suikerbieten meer, maar zo nu en dan moet je ook eens wat anders verbouwen.” De vlassers van het Vlasserij-Suikermuseum in Klundert wisten van het perceel af en vroegen of ze daar niet een gedeelte van met de hand mochten plukken. Vooral in Zeeuws Vlaanderen wordt nog veel vlas verbouwd. “Maar daar zijn de bolletjes al af zodat we het niet meer kunnen repelen”, vertelt Bert de Jong van het museum. “En ook moesten we een eind rijden om het op te halen.” Vlas kan niet gemaaid worden, daar is het te sterk voor. “En als je plukt, dan heb je ook langer vlas”, volgens Hein de Jong. In het museum staat een plukmachine met een plastic paard ervoor. De vlasstengels worden in Klundert gebruikt om de verwerking van vlas, op een aanschouwelijke manier, uit de doelen te doen. Herinneringen Tijdens het plukken van het vlas kwamen de herinneringen bij de ex-vlassers naar boven en vlogen de specifieke uitdrukkingen door de lucht. Zo wordt na het plukken

het vlas op hoopjes gelegd die schranken worden genoemd en die bestaan uit vier handen. De schranken worden met een vlasstengel samengebonden en op hopen gezet. “Luchtig wegzetten, er moet een konijn tussendoor kunnen.” Dat op hopen zetten gebeurt normaal op het land, maar in dit geval op het plein voor het museum in Klundert. Nadat het vlas droog is wordt het bij het museum geroot in bakken met water. Martin de Jager vertelt dat het vlas bij hem gewoon op het land wordt gelegd om te dauwroten. In Noordhoek rootte men het vlas 60 jaar geleden ook in de sloot, wat toen veel stank opleverde. Belangstelling Het plukken van het vlas trok veel belangstelling van historici. Zo waren er mensen van de heemkundige kringen uit Standdaarbuiten en Barendrecht die foto’s namen. De plukkers trokken zich van al dat gefotografeer niets aan en gingen stug door. Te stug bleek na een half uurtje. Geen wonder, omdat de gemiddelde leeftijd dik boven de 70 lag. En om dan gebukt in de brandende zon te moeten werken, valt natuurlijk niet mee. Toen dan ook na een uur de kreet ‘schranken vol’ klonk werd er tien minuten pauze gehouden. De 78-jarige

FOTO TIES STEEHOUWER

Bas den Hollander vertelt dat het vroeger gebruikelijk was om na ieder uur plukken tien minuten te rusten. “En dan dronken we altijd kouwe thee”, aldus Bert de Jong. Rode zakdoek De 13 plukkers plukten niet alleen voor het museum in Klundert, maar ook voor het Historisch Museum in Barendrecht en het Openluchtmuseum in Arnhem. Er werd ondanks de hitte flink doorgewerkt zodat de 6000 vierkante meter vlas nog voor de middag geplukt was. De enige vrouw die zich had opgegeven om te plukken, Toos Bruijnzeels, deed daarbij beslist niet onder voor de mannen. Getooid met een rode zakdoek leek ze wel een van de speelsters uit de film ‘Bittere Rijst’ uit de jaren vijftig. Op zaterdag 29 september gaan ze in en rond het museum in Klundert het 10-jarig bestaan uitgebreid vieren met onder andere diverse demonstaties, een toneelfestival en veel dingen voor de jeugd. Het Vlasserij-Suikermuseum aan de Stoofdijk in Klundert is iedere woensdag open van 09.30 tot 17.00 uur en van mei tot september ook op zaterdag en zondag van 13.30 tot 17.00 uur. www. vlasserij-suikermuseum.nl

Grootschalig onderhoud aan fabrieksinstallaties Shell Moerdijk

Cofely scoort grote order MOERDIJK - Cofely wordt verantwoordelijk voor het projectmanagement inzake grootschalig onderhoud aan de fabrieksinstallaties van Shell in Moerdijk. Tijdens zogenoemde ‘turn arounds’ - ook wel ‘grote stops’ genoemd - worden delen van de fabriek gedurende enkele weken volledig stilgelegd. In deze periode worden in verschillende clusters onderhoudswerkzaamheden verricht die ervoor zorgen dat de fabriek de komende jaren weer veilig en onafgebroken kan functioneren. DOOR PETER HOUTEPEN Cofely staat de komende vijf jaar samen met Shell voor de uitdaging de efficiency van deze activiteiten te verbeteren zonder dat dit ten koste gaat van de kwaliteit en de veiligheid. In het verleden speelde Cofely een andere rol tijdens vergelijkbare onderhoudsprojecten in de productielocaties van Shell in Nederland.

© www.sudokusite.eu

Minimum Een van de belangrijkste uitdagingen hierbij is de periode van stilstand tot een miPAGINA 5

nimum te beperken. Bovendien moeten de werkzaamheden veilig worden verricht en gelden zeer hoge kwaliteitseisen. “We zijn trots op het vertrouwen dat Shell, één van onze grootste klanten, in ons stelt”, aldus Jan van Nieuwenhuijzen, commercieel directeur van Cofely West Industrie. “We zullen alles in het werk stellen om ervoor te zorgen dat de turn arounds sneller, beter, veiliger en efficiënter worden gerealiseerd, zodat de raffinaderij weer jaren goed functioneert en voldoen aan alle wettelijke eisen op het gebied van veiligheid.”

Marktleider Cofely is Europees marktleider op het gebied van duurzame technologische oplossingen voor energie en milieu. Zij ontwerpt en implementeert oplossingen waarmee bedrijven en publieke organisaties de performance van installaties en het energiegebruik in bedrijfsprocessen kunnen optimaliseren en milieueffecten tot een minimum beperken. In 2011 telde het bedrijf in Nederland circa 6.200 medewerkers en behaalde het een omzet van 1,1 miljard euro.


Verhaal over achtjarige dochter in woonvoorziening

Weekenddiensten

Nina Klijn schrijft boek ‘Guusje heeft twee huisjes!’

Bel voor levensbedreigende situaties 112.

MOERDIJK - Het is geen onderwerp waar je makkelijk over praat. Als je kind noodgedwongen uit huis gaat, levert dat vaak veel verdriet en pijn op. Toch delen Rob en Nina Klijn graag hun ervaringen en die van hun dochter Mila in het boek ‘Guusje heeft twee huisjes!’ Om het van zich af te schrijven, maar ook om anderen te helpen.

Huisarts Huisartsenpost Etten-Leur, tel. 076 50 40 444, Bredaseweg 171, voor inwoners van Zevenbergen. Huisartsenpost Roosendaal, tel. 0165 53 02 00 in het Poortgebouw van het Franciscusziekenhuis, Boerhaavelaan 21, voor inwoners van Willemstad, Standdaarbuiten en Fijnaart. De Eendracht, Westerstraat 41, Klundert, tel. 0168 401 222, voor inwoners van Klundert. Huisartsenpost Oosterhout, tel. 0162 435 000, voor inwoners van Zevenbergschen Hoek. Neem een identiteitsbewijs mee. Apotheek Zevenbergen De dienst van Apotheek Zevenbergen (centrum) wordt waargenomen door de Dienstapotheek Etten-Leur, Bredaseweg 173 Etten-Leur, tel. 076 502 5650. Apotheek Klundert De Eendracht, Westerstraat 43, Klundert is voor spoedgevallen bereikbaar via tel. 0168 388 190. Tandarts 30 juli t/m 5 augustus: Mevr. L. Donckers, telefoon 0168 - 40 41 87 6 augustus t/m 12 augustus: J. Aerdenhout, telefoon 0168 - 46 26 99 Dierenarts Praktijk Zevenbergen, Kuringen 2a, tel. 0168 324 489. Zorg aan huis vanuit uw eigen wijk of buurt? Bel 0165 - 57 40 00, 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Surplus de Markenlanden thuiszorg: passende zorg en ondersteuning altijd dichtbij.Voor al uw thuiszorgvragen: 0168 331826 en ksbthuiszorg@surplusdemarkenlanden.nl TWB, Thuiszorg met Aandacht Direct zorg nodig? 088 - 560 2000 of www.twb.nl

Rob en Nina presenteren het boek dat geschreven werd na hun ervaring met dochter

Mila FOTO ROBBY VAN DER ZANDE

Uitgeput Op haar zevende ging het écht mis. De spanning en prikkels stapelde zich op en het gezin raakte uitgeput. “Haar prikkels waren te hoog en wij waren op. We hadden geen energie meer”, vertelt Nina.

Dochter zelf had er weinig moeite mee. Na een paar dagen thuis geweest te zijn, gaat ze zonder problemen terug. “Ik ga zo meteen lekker terug naar de woning”, klinkt het dan. Zo ziet Mila het ook écht, als twee huizen. Met dat onderwerp besloot Nina aan de slag te gaan, ook omdat er op het internet niks over dit onderwerp bekend is. Want hoe leg je dat aan kinderen uit? Het geheel tekende ze op in ‘Guusje heeft twee huisjes!’

DOOR ROBBY VAN DER ZANDE Dochter Mila, een van de drie dochters van het gezin, woont sinds enige tijd in een woning van SDW. Voor die tijd werd ze geobserveerd in de Hondsberg in Oisterwijk. Vanaf dat ze een jaar of tweeënhalf was ontstonden er problemen. “Ze was altijd een vrolijk meisje en zou op straat tegen iedereen ‘hallo’ zeggen”, beschrijft de vader. Tot de leiding van de kinderopvang constateerde dat ze wat schuchter werd én ook regelmatig schrok. Prikkels “Onze eerste gedachte was dat ze doof was”, vertelt Rob. Na veel onderzoek bleek echter anders. Eerst werd de diagnose autisme gesteld, maar inmiddels weten beide ouders dat hun dochter iets heel anders heeft. Ze krijgt alles wat er om haar heen gebeurd binnen als extreme prikkels. “Deze wereld is eigenlijk veel te zwaar voor haar”, weet Nina. De onderzoeken toonden ook aan dat Mila een lichte verstandelijke beperking heeft. “We zijn lang bezig geweest om voor Mila een goede plek te vinden in het onderwijs. We stuiten steeds op hele grote muren waar je tegenaan knalt”, beschrijven beide ouders.

‘Als ze nu thuis is, genieten we’ Thuis ging het dan ook echt niet meer. Mila kon simpelweg niet alleen zijn. Rob: “Het ene moment was het lachen, het andere ogenblik kwam er een vork of een pak vla naar je hoofd gevlogen. Het was altijd drama en eindige met een flinke huilpartij.” Na zo’n dag sliep hun dochter zo’n dertien uur aan een stuk. Soms viel ze zelfs aan tafel al in slaap door de vermoeidheid van de vele prikkels. De familie nam de moeilijkste beslissing van hun leven en besloot de dochter buitenshuis te laten behandelen. Achterlaten De opname veranderde veel voor de gezinssituatie. Voor beide ouders was het een zware beproeving hun kind achter te laten.

Genieten In het gezin gaat alles sinds de opname veel beter. “Als ze nu thuis is, is het genieten” , vertelt Rob. “De rust is er, dus je kan veel meer aan”, vult zijn vrouw aan. Het gezin leert nog met de dag. Voorheen lag de focus erg op Mila als ze thuis was. “Ik heb nu een hele grote strijk liggen” , vertelt Nina: “Daar ga ik mee aan de slag als Mila komt.” Het gezin heeft veel meegemaakt, maar kijkt positief naar de toekomst . “We hebben een hele grote rugzak. Die zit nu dicht en daar wil ik niks meer in” , stelt Nina. Meer info en bestellen via www.ziezazoo.nl onder de kop prentenboek. De opbrengst gaat naar waar SDW.

Inzet Reddingsbrigade met duiker MOERDIJK - Maandagavond 23 juli heeft Reddingsbrigade Het Rooie Paerd - Moerdijk assistentie verleend aan een 2-motorig motorjacht die een lijn in een van de schroeven had gekregen. Samen met een duiker van Duikvereniging

Het Rooie Paerd werd ter plaatse gegaan in de haven van Willemstad. Na een duik van 10 minuten was de lijn uit de schroef. Toch bleef het schip technische mankementen vertonen, hiervoor werd een technicus ingeschakeld door de schipper. De leden van de Reddingsbrigade en de duiker

werden bedankt en met een gulle vrijwillige gift op zak gingen zij weer terug naar het Maritiem Verenigingsgebouw. Meer informatie over de Reddingsbrigade: www.rooiepaerd.nl Op zoek naar ondersteuning bij uw (water)evenement: mail naar reddingsbrigade@rooiepaerd.nl

BRIDGE BRIDGECLUB FIJNAART Uitslag Zomercompetitie 23 juli, A-lijn: 1. Gerry v.d. BoonMaarten Schouls 63,54%; 2. Hans Riethoff-Piet Vermunt 63,19%; 3. Bets & Piet Kannekens 62,08%; 4. Gé & Henk v.d. Weerd 57,64%; 5. John Groen-Addie Schouls 53,33% B-lijn: 1. Willy & Jan Timmers 66,67%; 2. Tonny v. Dis-Jacques Bogerd 60,71%; 3. Mia & Ad v. Iersel 59,23%; 4. Arie v.d. LindenDick Saarloos 58,04%; 5. Rien Bakker-Corrie Voet 57,74% ZBC Uitslag maandagavond 23 juli A-lijn: 1 Jos van Dongen & Louise Jansen 69,79%; 2 Berna de Kok & José Spiering 60,07%; 3 Jan den Biggelaar & Jos Verheijen 56,94%; 4 Mieke de Callafon & Nel Vos 56,6%; 5 Henk v Opstal & Marn v Rhee 52,08%. B-lijn: 1 Carel Frerichs & Addy Frerichs 66,25%; 2 Corrie Rommens & Anneke vd Weijgaert 61,25%; 3 Rinus Wagemakers &

Ria Wagemakers 60,42%; 4 Rien Hopmans & Corrie Hopmans 54,17%; 5 Bert Groenewegen & Nel Groenewegen 52,92%. C-lijn: 1 Toos Ermers & Sylvia Stoffels 63,19%; 2 Henny de Jong & Miet Mouwen 62,5%; 3 Diny Verhoef & Toon vd Wiel 60,07%; 4 Joke Wijne & Willem Wijne 55,21%; 5 Aart Munters & Jan Tabak 54,51%. Afmelden tot 2 uur voor aanvang: 06-49844480. Info: 06-19246311 Zomerbridge is ook toegankelijk voor nietleden. BRIDGE Uitslag 25 juli: 1. mevr. Maat-dhr. Maat 69,79%; 2. mevr. Oele-dhr. Oele 51,04%; 3/4. mevr. Knook-Maris-mevr. Nagtzaam 47,92%; 3/4. mevr. Maagdenberg-dhr. v. Beem 47,92%; 5. mevr. Dane-Visser-mevr. Knook den Hollander 44,79%; 6. dhr. v. Schendel-dhr. de Heer 38,54% PAGINA 6

KORT BEDRIJVIG

De Klussenier brengt klanten in hogere sferen

STANDDAARBUITEN - Samen met twee van zijn beste klanten, de heren Voets en De Zwart met partner, is De Klussenier Johan van de Klundert op zaterdag 21 juli de lucht ingegaan. Om 19.00 uur arriveerde het luchtballonteam en na ongeveer drie kwartier zweten was de ballon gereed om de lucht in te gaan. Op ongeveer 250 meter hoogte werd genoten van het mooie uitzicht over Oudenbosch, Hoeven, St. Willebrord en Rucphen e.o.. Na ongeveer een uurtje varen werd geland in een weiland vlakbij Zundert. Op de goede vlucht werd getoost met champagne en er werd een certificaat uitgereikt als bewijs van de vaart. Met dank aan de familie Kortsmit aan de Oudlandweg in Oudenbosch voor het beschikbaar stellen van de opstijgplaats. Johan van de Klundert Oudendijk 43, Standdaarbuiten. Telefoon: 0165-31 81 08/06-22 57 08 96. E-mail: j.vandeklundert@klussenier.nl; website: www.klussenier.nl

KORTE BERICHTEN Opbrengst Nederlandse Rode Kruis: De afdeling Moerdijk, met collectanten in de kernen Klundert, Langeweg, Moerdijk en Zevenbergen en de afdeling Fijnaart en Heijningen willen hun collectanten bedanken voor hun inzet tijdens de collecteweek. De opbrengst van de afdeling Moerdijk is dit jaar € 1720,59. De opbrengst van de afdeling Fijnaart en Heijningen is dit jaar € 2448,33. Natuurlijk dankzij de inwoners die de collectant hun donatie geven is dit weer een mooi bedrag. Maar zonder de inzet van de coördinatoren en de collectanten zou dit niet mogelijk zijn. WILLEMSTAD Stadswandeling: Tot 1 oktober is er iedere zondag om 13.30u een stadswandeling in Willemstad olv een gids. Start vanaf het Mauritshuis. ZEVENBERGEN Bingo: Vrijdag 3 augustus houdt de gehandicaptenvereniging G.V.M. een bingo avond in de Kristal, Kristallaan 25c, aanvang 19.30 uur.


lief en leed

De dood is een barst, maar de wereld is niet stuk! Verbijsterd, verslagen. Soms zou ik willen dat gisteren nooit voorbij ging, omdat vandaag alles anders is.

Verdrietig, maar met een gevoel van bevrijding geven wij u kennis dat in haar vertrouwde omgeving in alle rust is ingeslapen, mijn lieve vrouw, onze zorgzame moeder, schoonmoeder en trotse oma

Josina Maurice de Vries Jopie echtgenote van

Familieberichten Voor uw warme belangstelling en medeleven,

Enige en Algemene Kennisgeving

ons betoond na het overlijden van onze lieve vader, broer en zwager

Met diepe bewondering voor de wijze waarop hij met zijn ziekte is omgegaan,hebben wij bedroefd

Alexander Ardonne

afscheid moeten nemen van

zeggen wij u hartelijk dank.

Bram Lokers

Barbara en Jan en overige familie

Johannes van den Bogert

* 27 maart 1947

† 25 juli 2012 Heinenoord, augustus 2012

* Utrecht, 6 september 1931 † Zevenbergen, 28 juli 2012 Jan van den Bogert Hans en Willeke Jean-Paul en Jorien Matthieu Maurice en Jacqueline Bart en Julia Amy Fleur Jos † Sander en Mariëlle Kelvin Ambachtsgang 12 4761 CS Zevenbergen Er is gelegenheid tot afscheid nemen op woensdag 1 augustus van 19.30 – 20.00 uur in Rouwcentrum Zuidema aan de Noordhaven 4 te Zevenbergen. De gezongen dienst wordt gehouden op donderdag 2 augustus om 13.30 uur in de H. Bartholomeuskerk te Zevenbergen. Om 16.00 uur zal de crematieplechtigheid plaats vinden in het crematorium aan de Tuinzigtlaan 11 te Breda. Na afloop is er in het crematorium gelegenheid tot condoleren.

Fijnaart: M. Sinon - Kers

Uitvaartverzorging

Fijnaart, Parelstraat 2a

Ria Jongenotter

persoonlijke begeleiding en stijlvolle uitvaart

Corr.-adres: M. Sinon - Kers,

Tel. 0168 - 403877

Beukenlaan 50 4793 BP Fijnaart Overeenkomstig zijn wens, heeft de crematie in

Dag en nacht bereikbaar. Voor alle verzekeringsmaatschappijen Ook voor budget-uitvaarten

stilte plaatsgevondenop 27 juli te Breda.

WWW.RIAJONGENOTTER.NL

Met grote verslagenheid hebben wij kennis genomen van het overlijden van

Dankbetuiging Zonder arie is alles anders. Het doet mij goed zoveel brieven, bemoedigende woorden, een kus of een handdruk te hebben ontvangen na het overlijden van mijn man

Bram Lokers Bram was vanaf de oprichting in 2008 actief als vrijwilliger op onze buurtbus. Helaas heeft Bram maar 2 jaar zich kunnen inzetten voordat zijn ongeneeslijke ziekte zich aandiende. Moedig heeft hij deze oneerlijke strijd gestreden. Wij wensen de Fam. Sinon voor nu en in de komende tijd veel sterkte met dit verlies.

Arie Leest Daarvoor mijn hartelijke dank. Mijn bijzondere dank gaat uit naar de huisartsen, thuiszorg tWb en easezorg voor de goede verzorging.

Ada Leest

Buurtbusvereniging “Heijningen” Lijn 200

Fijnaart, juli 2012

uitvaartverzorging

G. LEEUW

Voor een uitvaart overeenkomstig uw wens Dag en nacht bereikbaar

Steenbergen: 0167-566104 Moerdijk: 0168-462230 www.uitvaartleeuw.nl Voor een uitvaart voor elk budget. In 2012 geven wij 50% korting op ons rouwdrukwerk Zie onze website (nieuwsbrief)

Moerland Uitvaartverzorging 

 

 

 

 





 



PAGINA 7

 

  


Zevenbergen

Klundert

Standdaarbuiten

Willemstad

Fijnaart

WerKZaaMHeden FOTO VAn DE WEEK:

Colofon

GEMEEnTE MOErDiJK 1 AuGuSTuS 2012

Aan het Verlaat in Klundert WER

KZA

Bezoekadres gemeentehuis Pastoor van Kessellaan 15 4761 BJ Zevenbergen

Maandag t/m donderdag: 08.30 17.00 uur

Donderdagavond: 18.00 20.00 uur Vrijdag: 08.30 12.00 uur

Postadres Postbus 4, 4760 AA, Zevenbergen E-mail: info@moerdijk.nl

Internet www.moerdijk.nl www.facebook.com/GemeenteMoerdijk @Moerdijkse_Stem

Gemeente: 14 0168 Milieustraat: 0168 329700 Milieuklachten buiten kantoortijd: 0165 559850 Politie (niet spoedeisend): 0900 8844 Politie, brandweer, ongevallen: 112

Voor nieuws in geval van een calamiteit: Omroep Brabant Teletekstpagina 302

ingezonden door B. Baeke uit Zevenbergen Heeft u ook een mooie Moerdijk-foto die u graag op de voorlichtingspagina wilt terugzien? Mail uw foto dan naar info@moerdijk.nl. Aan het einde van het jaar dingen alle ‘Foto’s van de week’ mee voor de verkiezing van de ‘Foto van het jaar’ voor op de kaft van de gemeentegids. Daarnaast kunnen wij uw foto’s ook gebruiken op de gemeentelijke website.

EN

Heijningen: Wegafsluiting Friesestraat Op 9 en 10 augustus vindt er onderhoud plaats aan de riolering in de brandgang tussen de Oude Heijningsedijk en de Deventerstraat. Tijdens deze werkzaamheden is de Friesestraat vanaf de Oude Heijningsedijk tot aan de Deventerstraat afgesloten voor doorgaand verkeer. Direct omwonenden krijgen een informatiebrief.

Volg ons ook via twitter

Voorwaarden Vermeld in uw e-mail uw naam, woonplaats en waar de foto precies gemaakt is. Aangezien we de foto’s willen publiceren, ontvangen wij inzendingen graag in JPEG, JPG, PnG of GiF. Formaat minimaal 1024x768, maximaal 6 Mb per bericht. Maximaal 3 foto’s per inzender per week.

Tweede Kamerverkiezingen op woensdag 12 september 2012 Op woensdag 12 september 2012 kunt u uw stem uitbrengen voor de verkiezing van de leden van de Tweede Kamer. Hiervoor wordt uiterlijk 29 augustus een stempas bij u thuis bezorgd. Kiezerspas Wilt u in een andere gemeente stemmen, dan moet u een kiezerspas aanvragen. Een kiezerspas wordt eenmalig uitgereikt. raakt u hem kwijt, dan kunt u geen nieuwe krijgen. u kunt een kiezerspas schriftelijk of persoonlijk aanvragen. Formulieren kunt u downloaden op www.moerdijk.nl. Daarnaast zijn er formulieren verkrijgbaar bij de balie van het gemeentehuis. Schriftelijk een kiezerspas aanvragen kan tot 14 dagen voor de verkiezingsdag (dus tot en met 29 augustus 2012). Persoonlijk een kiezerspas aanvragen kan tot en met vrijdag 7 september 2012 aan de balie in het gemeentehuis. neem uw stempas én identiteitsbewijs mee. Volmacht Als u niet in de gelegenheid bent om zelf te gaan stemmen, kunt u een ander machtigen dit voor u te doen. u kunt alleen iemand machtigen die kiesgerechtigd is. De gemachtigde mag maximaal twee volmachten aannemen. Hij kan de volmachtstem(men) alleen tegelijkertijd met de eigen stem uitbrengen. Onderhandse volmacht Om een volmacht (machtiging) te geven gebruikt een kiezer de achterzijde van de stempas. Kiezer en gemachtigde moeten in dezelfde gemeente wonen. u kunt de achterkant van de stempas invullen en beiden tekenen. naast de stempas moet de volmachtgever ook een kopie van het identiteitsbewijs mee geven. Een onderhandse volmacht kan tot en met de dag van de stemming worden verleend. Schriftelijke volmacht Wilt u een kiezer machtigen die in een andere gemeente woont of heeft u nog geen stempas ontvangen en gaat u naar het buitenland, dan kunt u een schriftelijk verzoek om bij volmacht te stemmen indienen bij de gemeente. Dit kan tot 29 augustus 2012. Formulieren kunt u downloaden op www.moerdijk.nl. Daarnaast zijn er formulieren verkrijgbaar bij de balie van het gemeentehuis Tonen legitimatiebewijs Een kiezer moet zich in het stembureau legitimeren. Bij het stemmen via een onderhandse volmacht dient de gemachtigde ook een legitimatiebewijs (of kopie daarvan) van de volmachtgever te tonen. Bij de verkiezingen mogen legitimatiebewijzen worden gebruikt die op de dag van de stemming maximaal vijf jaar zijn verlopen. Informatie Op het gemeentehuis kunt u tijdens openingstijden alle informatie krijgen met betrekking tot de verkiezingen. Meer informatie vindt u ook op www.moerdijk.nl en op www.verkiezingen2012.nl

HED

Oudemolen: Onderhoudswerkzaamheden Stadsedijk Afhankelijk van de weersomstandigheden wordt in de week van maandag 6 augustus begonnen met onderhoudswerkzaamheden aan de Stadsedijk. De werkzaamheden worden uitgevoerd door Heijmans Wegenbouw. naar verwachting worden de werkzaamheden eind september afgerond. Het verkeer wordt ter plaatse omgeleid. Direct omwonenden krijgen een informatiebrief.

Openingstijden

Telefoonnummers:

AM

@Moerdijkse_Stem

WegaFSluITIngen

Wielerronde Zevenbergen Op 5 augustus vindt de wielerronde in Zevenbergen plaats. De volgende straten zijn daarom afgesloten voor alle verkeer, behalve voetgangers van 7.00 uur tot 20.00 uur: Zuid- en noordhaven, Kerkstraat, Dijkstraat, Lobbekenstorenstraat, Zeestraat, van der Markstraat, van Glymesstraat, Arembergstraat, Langenoordstraat, Merodestraat, Markt, Oude Kerkstraat, en Molenstraat. De Merodestraat is vanaf de Koningin Wilhelminastraat naar de Markt op 5 augustus 2012 tijdens de wielerronde eenrichtingsverkeer. Op het hele parcours is het verboden te parkeren.

Kijk voor meer informatie over de wielerronde op www.profrondezevenbergen.nl

Geef Taal een Stem! De week van maandag 3 september tot en met zondag 9 september 2012 staat in het teken van taal. De landelijke Stichting Lezen & Schrijven organiseert dan voor de achtste keer de Week van de Alfabetisering. Ook gemeente Moerdijk zet taal die week graag in de schijnwerpers. immers, taalvaardigheid zorgt er voor dat je mee kunt doen, dat je een stem hebt. En natuurlijk dat je je stem kunt laten horen in de aanstaande verkiezingen. Vandaar het thema “Geef taal een stem”.

in samenwerking met bibliotheek VAnnu en rOC/ Kellebeek College organiseert gemeente Moerdijk een lezing in het kader van de Week van de Alfabetisering. Dit jaar is het woord aan schrijfster Karin Giphart. Op donderdag 6 september houdt ze van 15.30 uur tot 17.30 uur een lezing in bibliotheek VAnnu. iedereen is welkom!

BEKEnDMAKinGEn Hieronder geven we een kort overzicht van de gemeentelijke bekendmakingen, die voor u van belang kunnen zijn. Zoals bijvoorbeeld die van aangevraagde en verleende omgevingsvergunningen of nieuwe bestemmingsplannen. Aan de samenvatting van bekendmakingen op deze pagina kunnen geen rechten worden ontleend. Kijk op www.moerdijk.nl/bekendmakingen voor de volledige informatie. u kunt ook terecht bij het gemeentehuis tijdens de openingstijden, of bellen met tel. 14 0168.

MeldIngen WeT MIlIeuBeHeer Burgemeester en wethouders maken bekend dat de volgende meldingen (artikel 8.41 Wm) zijn ingediend: Besluit landbouw milieubeheer. • A. Steendijk, Slobbegorsedijk 7 in Heijningen, voor het veranderen van het akkerbouwbedrijf Besluit algemene regels voor inrichtingen milieubeheer. • Bouwbedrijf Beck, Dynamoweg ongenummerd in Klundert, oprichten van een aannemingsbedrijf met kleinschalige houtbewerking


Heijningen

Helwijk

Langeweg

WET MILIEUBEHEER OPLEGGEN MAATWERKVOORSCHRIFTEN Burgemeester en wethouders maken bekend dat maatwerkvoorschriften in het kader van het Besluit algemene regels voor inrichtingen milieubeheer zijn opgelegd aan: Naam en adres inrichting

Opleggen maatwerkvoorschriften Datum verzonden op grond van het aspect Algeco BV, Appelweg 14 in Moerdijk Geluid 25 juli 2012 A. Hak Drillcon BV, Middenweg 1 in Moerdijk Geluid 25 juli 2012 Plastic Trading International BV, Campagneweg 11p in Zevenbergen Geluid 25 juli 2012

Noordhoek

Moerdijk

Zevenbergschen Hoek

Beschikking Wabo uitgebreide voorbereidingsprocedure Burgemeester en wethouders hebben in het kader van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht vergunning verleend voor: Adres Omschrijving project Vlasweg 7 in Moerdijk Veranderen van de inrichting (plaatsen waterzuivering en aanpassen voorschriften) De beschikking is gewijzigd ten opzichte van het ontwerp. Adres Omschrijving project Zevenbergseweg 30 in Klundert Emissiearm aanpassen van een vleeskuikenstal

U kunt de stukken bij de gemeente Moerdijk inzien.

De beschikking is niet gewijzigd ten opzichte van het ontwerp.

Bezwaar Belanghebbenden hebben 6 weken de tijd om schriftelijk een bezwaarschrift in te dienen. De termijn gaat in op de dag na verzending van de beslissing aan de aanvrager. Een bezwaarschrift richt u aan het college van B & W van de gemeente Moerdijk.

De aanvraag, de beschikking en de bijbehorende stukken liggen met ingang van donderdag 2 augustus 2012 tot en met woensdag 12 september 2012 ter inzage in het gemeentehuis in Zevenbergen.

VERKEERSBESLUIT(EN) Burgemeester en wethouders maken bekend dat zij op 25 juli 2012 de volgende verkeersbesluiten hebben genomen: 1. Door verwijdering van verkeersbord E6 inclusief onderbord met kenteken wordt de op kenteken gereserveerde gehandicaptenparkeerplaats nabij de woning Van Gaasbeekstraat 14 te Klundert opgeheven. 2. Door verwijdering van verkeersbord E6 inclusief onderbord met kenteken wordt de op kenteken gereserveerde gehandicaptenparkeerplaats nabij de woning Van Strijenstraat 70 te Klundert opgeheven. 3. Door plaatsing van verkeersbord E6 inclusief onderbord met kenteken wordt een op kenteken gereserveerde gehandicaptenparkeerplaats aangewezen nabij de woning Schuttersweg 26 te Zevenbergen. 4. Door plaatsing van verkeersbord E6 inclusief onderbord met kenteken wordt een op kenteken gereserveerde gehandicaptenparkeerplaats aangewezen nabij de woning Van Gaasbeekstraat 16 te Klundert. 5. Door plaatsing van verkeersbord E6 inclusief onderbord met kenteken wordt een op kenteken gereserveerde gehandicaptenparkeerplaats aangewezen voor de woning Louise de Colignystraat 1a te Willemstad. De besluiten liggen vanaf 2 augustus tot 13 september 2012 ter inzage in het gemeentehuis. Belanghebbenden kunnen tegen een besluit binnen 6 weken na de dag van deze bekendmaking schriftelijk bij het college van burgemeester en wethouders een bezwaarschrift indienen.

ONTWERP BESCHIKKING WABO UITGEBREIDE VOORBEREIDINGSPROCEDURE Burgemeester en wethouders zijn van plan om in het kader van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht vergunning te verlenen voor: Adres Oude Heijningseweg 1 in Heijningen

Omschrijving project Uitbreiden van de mestopslag (activiteiten waarvoor vergunning zal worden verleend: bouwen van een bouwwerk en milieuverantwoord ondernemen (verandering))

De aanvraag, de ontwerpbeschikking en de bijbehorende stukken liggen met ingang van donderdag 2 augustus 2012 tot en met woensdag 12 september 2012 ter inzage in het gemeentehuis in Zevenbergen.

Beroep Belanghebbenden die zienswijzen naar voren hebben gebracht tegen het ontwerpbesluit en belanghebbenden aan wie redelijkerwijs niet verweten kan worden dat hij/zij geen zienswijze heeft ingediend, kunnen binnen de termijn van terinzagelegging beroep instellen. Een beroepschrift richt u aan de rechtbank Breda.

INGEDIENDE AANVRAGEN VOOR EEN OMGEVINGSVERGUNNING Burgemeester en wethouders maken bekend dat zij de volgende aanvragen voor een omgevingsvergunning hebben ontvangen, waarbij de reguliere voorbereidingsprocedure van toepassing is: Adres Graanweg 22a in Moerdijk

Schansweg 24c in Klundert Olavstraat 9 in Zevenbergschen Hoek

Hokkenberg 8 in Langeweg

Schanspoort 8 in Klundert

Omschrijving project plaatsen van een separator (activiteiten waarvoor vergunning wordt aangevraagd: bouwen van een bouwwerk en milieuneutraal veranderen) bouwen van een loods met inpandig kantoor splitsen van de woning en de bedrijfsruimte (activiteit waarvoor vergunning wordt aangevraagd: planologisch strijdig gebruik) plaatsen van een warmtevijzel t.b.v. mesthygienisatie (activiteit waarvoor vergunning wordt aangevraagd: milieuneutraal veranderen) wijzigen van een kerk in een woning met praktijkruimte aan huis

Adres Patrijsweg 1 en 3 in Klundert Blokweg 19 in Zevenbergen Kasteelweg 4 in Zevenbergen

Omschrijving project vervangen van 3 ondergrondse ethanoltanks veranderen van de inrichting brandveilig gebruiken van het gebouw

Evenementenvergunningen

Adres Langeweg 51 in Fijnaart

Belanghebbenden kunnen binnen 6 weken een bezwaarschrift indienen bij de burgemeester van de gemeente Moerdijk. Deze termijn gaat in na de dag van verzending van het besluit aan de aanvrager.

16 juli 2012

23 juli 2012 20 juli 2012

Datum ontvangst 20 juli 2012 30 maart 2012 23 juli 2012

Tegen ingediende aanvragen is geen bezwaar/beroep mogelijk.

Verleende omgevingsvergunningen

20.00 uur tot 01.00 uur (verzonden 20 juli 2012) • Het houden van een Old-timer meeting op de locatie Dijkstraat 11 in Zevenbergen en de parkeerplaats er tegenover op 9 september 2012 van 10.00 uur tot 24.00 uur (verzonden 24 juli 2012) • Het houden van “Zevenbergen Bruist” in het centrum van Zevenbergen van 7 t/m 9 september 2012 (verzonden 24 juli 2012) • Het houden van een open dag bij Rijk Zwaan aan de Eerste Kruisweg 9 in Fijnaart op 14 september 2012 van 16.00 uur tot 20.00 uur. (verzonden 24 juli 2012) • Het houden van een familie festival bij Rijk Zwaan aan de Eerste Kruisweg 9 in Fijnaart op 15 september 2012 van 13.00 uur tot 18.00 uur (verzonden 24 juli 2012) • Het houden van Bunkfest 2012 op Bastion Zeeland in Willemstad op 1 september 2012 van 12.00 uur tot 01.00 uur (verzonden 25 juli 2012)

13 juli 2012 20 juli 2012

Burgemeester en wethouders maken bekend dat zij de volgende aanvragen voor een omgevingsvergunning hebben ontvangen, waarbij de uitgebreide voorbereidingsprocedure van toepassing is:

Zienswijzen Binnen de inzage termijn kan een ieder een zienswijze over het ontwerp naar voren brengen. Een schriftelijke zienswijze richt u aan het college van B & W van de gemeente Moerdijk. Als u een mondelinge zienswijze wilt indienen, moet u binnen de inzage termijn contact opnemen met de afdeling Vergunningen en Handhaving.

De burgemeester heeft een vergunning verleend voor: • Het houden van de Wielerronde van Moerdijk op het parcours Havendijk, Grintweg, Johan-Willem Frisostraat en Steenweg in Moerdijk op 2 september 2012 van 09.30 uur tot 16.00 uur (verzonden 20 juli 2012) • Het houden van een kerkbarbecue voor de leden van de 3 kerken van Fijnaart op de locatie Molenstraat 26 in Fijnaart op 15 september 2012 van 17.00 uur tot 21.00 uur (verzonden 20 juli 2012) • Het houden van een open dag op de locatie Eerste Kruisweg 2 in Standdaarbuiten op 25 en 26 augustus 2012 van 10.00 uur tot 16.00 uur (verzonden 20 juli 2012) • Het houden van een Garage-sale op de van Heemstralaan 10 in Fijnaart op 25 augustus 2012 van 10.00 uur tot 18.00 uur (verzonden 20 juli 2012) • Het houden van een buurtbarbecue op de Lint in Zevenbergen ter hoogte van de nrs. 116 t/m 130 op 25 augustus 2012 van 12.00 uur tot 01.00 uur (verzonden 20 juli 2012) • Het houden van een bruiloft op het terras van Cafetaria Eethuis de Polder aan de Oude Heijningsedijk 229 in Heijningen op 8 september 2012 van

Datum ontvangst

Burgemeester en wethouders maken bekend dat zij in de periode van 18 juli 2012 tot en met 25 juli 2012 de volgende omgevingsvergunningen hebben verleend, waarbij de reguliere voorbereidingsprocedure van toepassing is:

Bloemendaalse Zeedijk 12 in Zevenbergschen Hoek Voorstraat 23 in Fijnaart ‘t Walletje 5 in Klundert Priorindreef 42 in Willemstad

Hazeldonkse Zandweg 40 in Zevenbergen

De Knip 82 in Zevenbergen

Omschrijving project Datum verzonden vervangen van gevelelementen en reclame-panelen aan de gevel (voorzijde) van het garagebedrijf 19 juli 2012 bouwen van een bedrijfsruimte 20 juli 2012 plaatsen van een dakkapel 24 juli 2012 plaatsen van een dakkapel 23 juli 2012 uitbreiden van de woning (activiteiten waarvoor vergunning is verleend: bouwen en planologisch strijdig gebruik) 19 juli 2012 uitbreiden van een koelcelruimte (activiteiten waarvoor vergunning is verleend: bouwen van een bouwwerk, uitvoeren van een werk en planologisch strijdig gebruik) 23 juli 2012 plaatsen van een schutting 24 juli 2012

U kunt de stukken bij de gemeente Moerdijk inzien. Bezwaar Belanghebbenden hebben 6 weken de tijd om schriftelijk een bezwaarschrift in te dienen. De termijn gaat in op de dag na verzending van de beslissing aan de aanvrager. Een bezwaarschrift richt u aan het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Moerdijk.


W e s t- P o i n t v o o r d e m u z i e k l i e f h e b b e r We s t - Po i n t ge e ft g ra a g a a n e e n i e d e r d e ru i m te o m z i ch te p re s e n te re n . H e b j e w a t t e m e l d e n ? L a a t v a n j e h o r e n v i a w w w. w e s t - p o i n t . n l Sepultura, Blof, Blaudzun en anderen

Een zomer met grote namen in Gebouw-T

Agenda

Sepultura.

Waar het bij de meeste poppodium in Nederland vrij rustig blijft qua optredens in de zomer is dit in Gebouw-T niet van toepassing. Naast de gratis zomerconcerten die Gebouw-T organiseert op elke donderdag tot en met 16 augustus, heeft het poppodium ook een paar grote namen weten te strikken. Sepultura op 8 augustus en Bløf op 10 augustus. En ook na de zomer staan er toppers op het Gebouw-T podium zoals Trijntje Oosterhuis, The Scene, Vive La Fête en Blaudzun. Met al meer dan 27 jaar ervaring kan gezegd worden dat de Braziliaanse thrash metal band Sepultura één van de grootste namen is in metal geschiedenis. Woensdag 8 augustus komt deze band naar

Gebouw-T in Bergen op Zoom. Het is één van de twee optredens in Nederland die ze deze periode doen. Het optreden staat in het kader van hun wereldtournee ‘Kairos’, genoemd naar het laatst uitgebrachte album. Dit album wordt door metalmagazines uitgeroepen als één van hun beste albums ooit. Over Bløf hoeft weinig meer gezegd te worden. De Zeeuwse band scoorde hits met ‘Liefs uit Londen’, ‘Alles is Liefde’ en recentelijk ‘Als ik groter ben’. De band stond al twee keer eerder in het jonge poppodium. Deze twee optredens zijn de band erg goed bevallen, waardoor ze zelf aangaven graag dit jaar weer een keer terug te komen. Bløf staat in november ook in de nieuw geopende megazaal Ziggo Dome. Het programma van Gebouw-T in het

najaar biedt voor ieder wat wils. Soulliefhebbers kunnen 20 oktober genieten van Sabrina Starke. Liefhebbers van het programma Tour du Jour kennen Danny Vera wel, die 13 oktober op het programma staat. Blaudzun komt op 30 november zijn gevoelige liederen vertolken en de aankomende Voice of Holland diva Trijntje Oosterhuis laat op 21 september horen waarom zij een volwaardig jurylid voor dit populaire talentenjacht programma is. Een volledig overzicht van de programmering van Gebouw-T is te vinden op www. gebouw-t.nl. Tickets voor optredens in Gebouw-T zijn verkrijgbaar via www.gebouw-t.nl, of via De Waterput (Bosstraat 36, Bergen op Zoom) of VVV/Brabantse Wal (Kortemeestraat 19, Bergen op Zoom).

PalmParkies Wilhelminaveld Bergen op Zoom donderdag 2 augustus Kevin Isaacs Gebouw-T Bergen op Zoom donderdag 2 augustus 22.00 Predilection&Old No.7 Time Out Roosendaal zaterdag 4 augustus Luckiest Man Alive Mezz Breda zondag 5 augustus 16.30 PalmParkies Valkenbergpark Breda dinsdag 7 augustus PalmParkies Vrouwenhof Roosendaal woensdag 8 augustus PalmParkies Wilhelminaveld Bergen op Zoom donderdag 9 augustus Geppetto & The Wales Gebouw-T Bergen op Zoom donderdag 9 augustus 22.00 Buddy Ace and The Sonics Time Out Roosendaal zaterdag 11 augustus Town Of Saints Mezz Breda zondag 12 augustus 16.30 PalmParkies Valkenbergpark Breda dinsdag 14 augustus PalmParkies Vrouwenhof Roosendaal woensdag 15 augustus PalmParkies Wilhelminaveld Bergen op Zoom donderdag 16 augustus Dear Mom Gebouw-T Bergen op Zoom donderdag 16 augustus 22.00 Le Brock Time Out Roosendaal zaterdag 18 augustus Jaimi Faulkner Mezz Breda zondag 19 augustus 16.30

Nu Online Op de West-Point site tref je steevast achtergrondinformatie aan. Denk aan extra nieuws, een evenementenagenda en uitgebreide fotoreportages. Dit aanbod wordt steeds verder uitgebreid.

Gratis optreden voor vroege vogels in Bergen op Zoom

DeWolff live in De Waterput

Emmely Tunders danst door het leven

Emmely Tunders.

Emmely Tunders uit Bergen op Zoom studeert in Rotterdam en geeft les in onder andere haar studiestad, Bergen op Zoom en in Roosendaal. Gedurende de zomerperiode geeft ze, geheel tegen de koers in, zomerdanslessen. Waar andere docenten vakantie houden, heeft Emmely genoeg plannen. DOOR ROBBY VAN DER ZANDE “Ik wil dat mensen tijdens de zomer in training kunnen blijven” , vertelt Emmely: “Als je lang niets hebt gedaan, is je conditie weg. Daar heb je dan voor niets een

jaar aan gewerkt.” Dat laatste kan ze uit eigen ervaring bevestigen. Iedere zomer is de jonge dansdocente net iets minder actief als de rest van het jaar. En dat merk je zodra je weer aan de slag gaat. “Het voordeel aan lessen tijdens de zomer is dat je daarna op hetzelfde niveau kan instromen bij je reguliere dans- of sportlessen”, vervolgt ze. De disciplines waarop ze zich richt in de zomervakantie zijn dansconditie, klassiek ballet en moderne dans.“ Dat dansconditie moet ik wellicht toelichten” ,geeft ze aan: “Veel mensen leggen de link met Zumba, maar de dansconditielessen die ik geef zijn totaal anders. ”De lessen beginnen met een stevige warming-up, daarna wordt er gewerkt aan krachtopbouw en stretching. Het laatste onderdeel van de les bestaat uit een vlotte jazzcombinatie waarin zowel de conditie als het dansgevoel centraal staan. Door de individuele benaderingswijze wordt iedereen uitgedaagd op zijn eigen niveau. Met dat laatste wil ze na de zomer aan de slag. Het idee is om een project op te zetten met beeldende kunst én moderne dans. De inspiratie voor dit project deed Emmely op tijdens de tentoonstelling: ‘danser sa vie’ in centre Pompidou in Parijs. “Dans en beeldende kunst hebben elkaar in het verleden uitgedaagd, gestimuleerd en geinspireerd, hierdoor zijn interessante mengingen ontstaan. Kijk maar naar grootsheden als Pina Bausch of Merce Cunningham, die in hun stuk-

ken veel gebruik maakten van beeldende kunst. La danse de Paris van Henri Matisse is ook een voorbeeld wat niemand zal zijn ontgaan.” Volgens Emmely zijn de twee stromingen nauw met elkaar verbonden. Het project wat ze gaat organiseren gaat ‘kunst in beweging heten’. De vraag of kunst überhaupt niet juist een beweging is, wordt gepareerd. “Daar ga ik voor zorgen”” , klinkt het stellig. De kunstenaars moeten straks letterlijk beweging van dans vast gaan leggen. Hoe ze dat gaan doen is aan de artiest zelf. Hij of zij krijgt de ruimte het binnen de eigen discipline te realiseren. Daarnaast wil de initiatiefnemer een choreografie gaan ontwikkelen én laat ze haar leerlingen hetzelfde doen. Het decor van de voorstellingen gaat straks bestaan uit het werk van één of meerdere van de beeldende kunstenaars. ”Uiteindelijk moet het een goed beeld vormen hoe deze stromingen met elkaar zijn meegegaan”, laat Emmely weten: “Belangrijk is daarbij om inspiratie uit elkaar te halen.” Haar danslessen vinden plaats op de maandagavonden in wijkcentrum de Korenaere. De lessen zijn gericht op jongeren en volwassenen. Het is niet verplicht om naar meerdere lessen te komen. Per keer wordt er een bedrag van acht euro gevraagd. Meld je van tevoren wel even aan bij Emmely. Meer info: https://www.facebook. com/#!/ZomerworkshopsDans

DeWolff.

Op zaterdag 11 augustus is het jonge Limburgse trio DeWolff opnieuw te gast voor een intiem optreden in cdwinkel De Waterput. De band presenteert dan nieuw werk van de onlangs verschenen cd IV, een album dat in twee delen uiteenvalt. In de eerste helft horen we de groep zoals we die live, met de nodige power, gewend zijn. In vijf relatief korte songs over dames, moord en doodslag en een duivel die zich overal mee bemoeit. Het akoestisch opgezette, met strijkersarrangementen zwaar aangezette North-

FOTO KEES JAN BAKKER

bound vormt de opmaat tot deel twee: A Mind Slip, een half conceptalbum, bestaande uit 7 delen. Het trio bewandelt daarin paden die het op Orchards/Lupine (2011) speels was ingeslagen. Symfonische rock, meerstemmigheid, fluiten, folkpassages en psychedelische zweverigheid. Kortom, waar avontuurlijk ingestelde jonge muzikanten razendsnel groot in kunnen worden. De band komt overigens met een heuse Harley Davidson naar De Waterput. Die voor hen ontworpen motor is ook in de winkel te bewonderen. De instore is wel opvallend vroeg. De aanvang is om 11.00 uur ´s ochtends. De toegang is gratis.

w w w. W e s t - P o in t. n l - In fo @W est- Point.nl - www.West- Point.nl - I nf o @ We st - Po int . nl - w w w .We st - Po int . nl PAGINA 10


www.internetbode.nl voor het (gratis) aanleveren van al uw nieuws

WILLEM THE FLOWERMAN Standplaats Kerkhofweg t.o. watertoren in Zevenbergen

Deze week bij the Flowerman:

Zonnebloemen 3 bossen € 3,00

Kennisgeving Waterwet Ontwerpbesluit De staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu geeft, ingevolge artikel 3:12 van de Algemene wet bestuursrecht kennis van het voornemen om positief te beschikken op de aanvraag van Attero B.V. te Moerdijk tot wijziging van de vergunning op grond van de Waterwet. De aanvraag betreft het omzetten van de bestaande watervergunning met een geldig-

Chrysanten 3 bossen € 3,00

heid van tien jaar in een watervergunning voor onbepaalde tijd. Terinzagelegging De ontwerpbeschikking met bijbehorende stukken ligt van 2 augustus 2012 tot en met 12 september 2012 ter inzage bij: •

Rijkswaterstaat Zuid-Holland, Boompjes 200, te Rotterdam op werkdagen van 09.00 uur tot 12.00 uur en van 13.00 uur tot 16.00 uur alsmede buiten deze uren na vooraf gemaakte afspraak (telefoon: 06 21 58 54 21 of 06 27 85 64 44, fax 010 402 70 81);

Gemeente Moerdijk, Pastoor van Kessellaan 15 te Zevenbergen. Maandag tot en met donderdag van 08.30 tot 17.00 uur. Donderdagavond van 18.00 uur tot 20.00 uur. Vrijdag van 08.30 uur tot 12.00 uur. Telefoon: 14 0168. E-mail: info@moerdijk.nl.

Gladiolen 3 bossen € 3,00 TOT ZATERDAG OP DE KERKHOFWEG IN ZEVENBERGEN VAN 7.30 TOT 13.00 UUR

Zienswijze(n) Een ieder kan naar aanleiding van de ontwerpbeschikking zienswijzen inbrengen gedurende de periode van terinzagelegging. De ingebrachte zienswijze(n) worden meegewogen in het besluit op de aanvraag. Zienswijze(n) kunnen zowel mondeling als schriftelijk worden ingebracht. Schriftelijke zienswijzen kunnen worden gericht aan Rijkswaterstaat Zuid-Holland, Postbus 556,

Numansdorp - Willemstad Strijensas - Moerdijk

3000 AN Rotterdam, ter attentie van de heer S. van der Nagel of mevrouw A.C.F. Fullinck. Voor mondelinge zienswijzen kan contact worden opgenomen de hierboven vermelde personen van Rijkswaterstaat Zuid-Holland, telefonisch bereikbaar onder nummer 06 21 58 54 21 of 06 27 85 64 44.

GRATISRE BROCHU 2012

Inlichtingen Voor nadere inlichtingen kan tijdens kantooruren contact worden opgenomen met Rijkswaterstaat Zuid-Holland, telefonisch bereikbaar onder nummer 010 402 66 90.

Europees Landbouwfonds voor plattelandsontwikkeling. Europa investeert in zijn platteland.

www.deltapontjes.nl

De staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu, namens deze, het hoofd van de afdeling Vergunningen, mw. ir. A.H. Bos-Massop, bij afwezigheid, het hoofd van de afdeling Bestuurlijk-Juridische Zaken en Vastgoed,

zh0412vh12152

mr. ing. C.G.J.M. Peeters


Pleister-tegel-en schilderwerk

tel.nr. 06-84.41.69.87

Vandaag uw auto, jeep of bus v.a. ’96 verkopen. Bel HUGO Contant + RDW. Vrijwaring!

06 - 122 58 443 Ook ’s avonds.

Dre Wit (‘t) goed reparaties witgoed producten Etten-Leur Voorrijkosten in Etten-Leur € 15.00 buiten Etten-Leur € 20.00

Tel.: 06-50905037

www.internetbode.nl voor het (gratis) aanleveren van al uw nieuws

DAGTOCHTEN ZOMER DAGTOCHTEN

Poolse mensen zoeken renovatiewerk

STRO KORRELS Ideaal stalbed voor dieren 100% natuurlijk, voordelig, ruimte- en arbeidbesparend

FLORIADE

10 en 19 aug, 5 en 23 sep

€ 39,50

OLYMPISCHE DAGTOCHT € 89,00 1 aug (check onze website voor actuele data) U wordt nabij Olympisch stadion afgezet. Incl London Travel Card: gratis openbaar vervoer

MADURODAM 4 aug

€ 29,50

BLOEMENTAPIJT BRUSSEL 16 en 18 aug MOSSELDAG YERSEKE 18 aug 50 PLUS BEURS UTRECHT 11, 13 en 14 sep

€ 22,50

€4.50 per zak van 15 kg

06-24887585 WWW.HOBBYKAS.NL

VAKANTIETIP!

Klokkenmakerij

6000 m2 antieke meubelen en (alle) tuinaccessoires Tegen elk aannemelijk bod! Steenbergseweg 45, Lepelstraat 0164 68 63 24

Vakkundige restauratie: • antieke uurwerken • moderne uurwerken • wijzerplaten

AUTOMONTAGEBEDRIJF

Wilgenstraat 81 Oudenbosch Tel. 0165 - 320948 www.klokkenmakerijdetijd.nl

’t Antiekparadijs

JOKO

• Sloop-loop-schade auto’s motors te koop gevraagd. • Alle gebruikte onderdelen online. • Vrijwaring bij ophalen. • Reparatie en onderhoud. Lid ARN-Stiba-RDW

Maalbergenstr. 24a Wernhout Tel. 076-5971739 / 06-54278822 info@jokozundert.nl www.jokozundert.nl

1

Star T

rek

First C To bold ontact ly go w here Dan d urf jij no one’s gone befo je va in het dageli st wel te verd re? jks le iepe (45, k ven van Car n anker

)?!

la

Incl entree en vrij bezoek Scheveningen

€ 15,00 € 25,00

Incl entree

Nieuwe ‘Twit cops’ in politiekorps Midden en West Brabant WEST-BRABANT - Er gaan steeds meer wijkagenten Twitteren in de politieregio Midden en West Brabant. Het korps voert Twitter gefaseerd in om de zogenaamde Twit cops te instrueren en begeleiden. De eerste wijkagenten gingen al in juni 2010 van start en de reacties daarop zijn positief. Vandaar dat de politie het project steeds verder uitrolt. De wijkagenten gebruiken Twitter om nog meer en zo optimaal mogelijk met de buurtbewoners te communiceren.

verkeerscontrole, van het waarschuwen voor een zakkenroller tot een getuigenoproep naar aanleiding van een vernieling of overlast. Bij de berichten kunnen foto’s, video’s, links mee gestuurd worden. Twitter biedt een inkijk in de manier waarop onze wijkagenten hun werk doen. Burgers kunnen zelf makkelijk eenvoudige zaken aan hun wijkagent twitteren, die ze anders misschien niet zouden melden. Zo kunt u vragen stellen en contact leggen voor verschillende zaken. Wijkagenten kunnen op straat real-time reageren. Contact tussen burgers en politie is op deze manier snel en kort.

Uitbreiding Twit-Cops Sinds februari 2012 zijn onze Twitterende wijkagenten uitgebreid in o.a. Tilburg, Breda, Roosendaal, Goirle, Riel, Moerdijk, Oudenbosch, gemeente Aalburg, Geertruidenberg, Raamsdonksveer, Made, Drimmelen. Momenteel zijn er in 27 wijken in de politieregio Midden en West Brabant wijkagenten actief aan het Twitteren. Kijk hier voor een volledig overzicht.

Spoed? Bel 112 De tweets zijn op internet openbaar en dus voor iedereen op internet zichtbaar! Vertrouwelijke informatie kunt U daarom beter persoonlijk doorgeven en niet via Twitter. De politie vraagt u om in spoedgevallen gewoon 112 te blijven bellen. Wijkagenten zijn namelijk niet op elk moment bereikbaar en in de gelegenheid om direct te kunnen reageren.

Waarom Twitter? De politie Midden en West Brabant zoekt naar allerlei mogelijkheden om in contact te komen met de inwoners van haar regio. Twitter is een nieuw medium dat ons de kans biedt om burgers up-to-date te informeren. De politie wil daarnaast ook mee met haar tijd en op de hoogte blijven van nieuwe technologische ontwikkelingen. Met de inzet van social media groeit het netwerk van onze wijkagent. Wij verwachten dat bewoners sneller bereid zijn om te helpen bij het bestrijden van criminaliteit. Twittergebruikers kunnen nu nog meer betrokken worden bij de veiligheid en het leefbaarheid in hun eigen woonomgeving.

Nieuwe Twit Cops De namen van onze wijkagenten staan niet in de accountnaam. Simpelweg omdat we bij wisseling van wijkagent het account (en daarbij de ‘followers’) in stand willen houden. Verder twitteren zij vanuit hun politiefunctie en niet als privé persoon. De Twitteradressen van onze wijkagenten zijn onder het bekende Twitter-logo te vinden op onze website: www. politiemwb.nl

Abonneren op berichten Via Twitter kunnen gebruikers korte berichtjes (maximaal 140 tekens) publiceren, die weer door anderen gelezen kunnen worden. Iedere twitteraar kan op die manier op elk moment van de dag in maximaal 140 tekens vertellen waar hij mee bezig is, wat hij van plan is of wat hem bezighoudt. De berichtjes kunnen niet alleen gelezen worden op een computer, maar ook op andere communicatiemiddelen zoals smartphones en tablets. Interactie De wijkagenten melden wat hen opvalt, hoe ze actie ondernemen en wat u zelf kunt doen. De tweets variëren van een opgerolde hennepkwekerij tot de aankondiging van een

Korps account Bent U daarnaast ook geïnteresseerd in de persberichten van de hele regio, volg dan ons algemene account via http://twitter.com/politiemwb Dit kanaal telt ruim 8.500 volgers en wordt dagelijks gebruikt om persberichten openbaar te maken. Ook vindt U er actuele informatie ingeval van ernstige calamiteiten. Onderzoek “Politie en veiligheid in uw buurt” Het Expertisecentrum Veiligheid van Avans Hogeschool stelt in samenwerking met de Vrije Universiteit Amsterdam een onderzoek in naar veiligheidsbeleving in combinatie met het gebruikt van Twitter. Wilt u meewerken aan het onderzoek “Politie en veiligheid in uw buurt” Volg dan deze link en vul de online vragenlijst in. De antwoorden op de vragen worden volstrekt anoniem verwerkt en de resultaten worden niet voor commerciële doeleinden gebruikt.

opnieuw bekleden! Bel 0168 - 330 129 Pallets

Te koop gevraagd Alle soorten ook kapot 06-51549157 Minimaal 100 stuks.

Budget € 350,Alu-pro kas v.a. € 925,Combi-pro kas v.a. € 900,Victoriaanse kas v.a. €1400,Bel voor onze folder/prijslijst

Voor al uw klussen o.a. stucwerk schilderwerk en behangen

Showterrein met 36 kassen

Demmers Interieur Etten-Leur 06-41211049

EmBrEgtS KASSEN gors 70 Hoeven 0165-502506

www.brabantexpres.nl

Keukendeurtje(s)

Tandprothetische Praktijk

Touwen b.v.

ACTIE vanaf juni: Géén EIGEn bIjdrAGE op nIEuwE proThEsE! www.tpptouwen.nl info@tpptouwen.nl raadhuisplein 4, 4741 AM hoeven tel. 0165 - 505510 reparaties - implantaten nieuwe protheses

Jan Jochems U kunt bij ons terecht voor o.a.: - (loon)administratie - jaarrekeningen - fiscaal advies - belastingaangiften (ook particulieren) - begeleiding of verzorging van de administratie Bel of mail ons voor vrijBlijvende informatie of een afspraak!

Handel

en

TransporT

Te koop:

Bestratingsmaterialen en sierkeien, speciaal gebakken, 5, 7 en 10 duimers.

Dit alles direct leverbaar tegen zeer concurrerende prijzen.

Verhuur:

Afvalcontainers

van 6 m3 tot 40 m3 Tel. 076 - 5976060 GSM 06 - 53937700

Bespaar direct op uw energie rekening! Profiteer nu tijdelijk van 15% subsidie op VerdegroSolar® zonnepanelen!

Setprijs q 999,– - 15% subsidie

q 849,15 Uw totaalprijs incl. 15% subsidie*

COMPLETE 650 Wp SET 3 zonnepanelen + 1 omvormer + aansluitmateriaal = plug-and-play

Voor andere sets en úw rendement bezoekt u onze website Bestel online of bezoek onze showroom: Munnikenheiweg 59, Etten-Leur Open op werkdagen van 09.00-16.30 uur & zaterdag van 09.00-13.00 uur

www.VerdegroSolar.nl

*Kijk voor meer informatie op www.agentschapnl.nl

PAGINA 12


Zomers genieten op de Brabantse Wal Op de grens van Brabant en Zeeland ligt de Brabantse Wal, één van de drie Landschappen van Allure in Noord-Brabant. Een gebied waar natuurschoon, monumenten en culturele evenementen met elkaar verweven zijn.

Cultuur & historie

Evenementen

De Brabantse Wal leent zich bij uitstek voor een heerlijke fietstocht. Laat u verrassen door de grote verscheidenheid aan landschappen van de Brabantse Wal en passeer mooie plekjes en unieke vergezichten. Met de Brabantse Delta Fietsknooppunten kaart bepaalt u zelf de route en het aantal kilometers. Op de kaart staan ook fietscafés, culturele uitstapjes en verschillende fietsroutes aangegeven. Tegen inlevering van de bon op deze pagina ontvangt u een aantrekkelijke korting. Kijk ook op vvvbrabantsewal.nl voor het aanbod van themafietsroutes op de Brabantse Wal.

Houdt u van cultuur & historie? Neem dan een kijkje in de oude binnenstad van Bergen op Zoom. De binnenstad omvat ruim 800 monumenten die omzoomd worden door middeleeuwse straatjes en pleinen. Met het 800 cent arrangement leert u de stad pas echt goed kennen. De vestingstad Steenbergen met o.a. restanten van verdedigingswerken en de gezellige kernen van de gemeente Woensdrecht zijn een bezoekje meer dan waard. Meer informatie over de cultuur & historie van de Brabantse Wal en het 800 cent arrangement vindt u op vvvbrabantsewal.nl.

Er valt altijd wat te beleven op de Brabantse Wal! In de maand augustus vinden er veel evenementen plaats voor jong & oud, o.a. De Kleine Tour in Steenbergen, Dance Boulevard, het openluchtspektakel “Diederick, het Kind van de Rekening” in Bergen op Zoom en de Brabantse Wal Wandeldag vanuit Woensdrecht. Op 9 en 10 augustus doet de Eneco Tour de Brabantse Wal aan. De etappefinish van deze internationale wielerronde is in Bergen op Zoom en een dag later fungeert Hoogerheide als vertrekplaats. Op beide dagen vinden op de start- en finishlocaties festiviteiten plaats. Kijk op vvvbrabantsewal.nl voor een compleet overzicht van de evenementen. foto: SUMPLUS

Fietsen

KORTINGSCOUPON Brabantse Delta Fietsknooppunten kaart Tegen inlevering van deze coupon ontvangt u een korting op de uitgave Brabantse Delta Fietsknooppunten, een handige overzichtskaart met alle fietsknooppunten van de Brabantse Wal.

U betaalt ¤3,50 i.p.v. ¤5,Geldig bij: VVV Brabantse Wal en de agentschappen. Deze actie loopt t/m 31 augustus 2012 en zolang de voorraad strekt.

Wandelen De Brabantse Wal te voet ontdekken? Het gebied is dé plek bij uitstek om uw wandelschoenen aan te trekken en erop uit te gaan! Zo kunt u een stadswandeling maken door het historische centrum van Bergen op Zoom, kiezen uit één van de ommetjes in de gemeente Steenbergen of de Monumenten- en Kunstenroute lopen in de kernen van de gemeente Woensdrecht. Korte wandelingen, lange wandelingen, op eigen gelegenheid of onder leiding van een gids, alles is mogelijk! En vergeet niet een verrekijker mee te nemen op de ontdekkingstocht. Op vvvbrabantsewal.nl vindt u het volledige overzicht.

oom is jarig! Bergen op Z 0jaarstad.nl w.80 Ga naar ww at er allemaal om te zien w te doen is!

Voor de routes én meer informatie kunt u terecht bij: VVV Brabantse Wal Kortemeestraat 19, Bergen op Zoom 0164 277 482 VVV agentschap Woensdrecht Locatie Familyland, Groene Papegaai 19, Hoogerheide 0164 613 155 VVV agentschap Steenbergen Locatie Primera de Gilles, Kaaistraat 49, Steenbergen 0167 566 533

WWW.VVVBRABANTSEWAL.NL Volg VVV Brabantse Wal ook via twitter


Inschrijving geopend voor de Koning Willem I Prijs

Ondernemers kunnen Brabant op de kaart zetten WEST-BRABANT - Ondernemingen kunnen vanaf heden tot en met 31 januari 2012 zich aanmelden voor de Koning Willem I Prijs 2012, dé ondernemingsprijs van Nederland. Ook dit jaar roept Dr. Knot, President De Nederlandsche Bank N.V. en voorzitter van de Koning Willem I Stichting, ondernemingen op zich kandidaat te stellen en zich hiermee juist in deze tijden te onderscheiden. In het voorjaar wordt tijdens een feestelijke uitreiking de winnaars bekend gemaakt. Één prijs is bestemd voor het MKB en de ander voor grote ondernemingen met meer dan 250 medewerkers. De winnaars in 2010 waren Stage Entertainment (Grootbedrijf) en Adams Musical Instruments (MKB). Dit jaar kunnen bedrijven zich ook inschrijven voor de Koning Willem I Plaquette voor Duurzaam Ondernemerschap. De Koning Willem I Plaquette voor Duurzaam Ondernemerschap is de natuurlijke opvolger van het Ei van Columbus. Voor meer informatie en het aanmeldingsformulier zie www.kw1prijs.nl

Kandidaat stellen Tot 31 januari 2012 kunnen ondernemingen zich kandidaat stellen om kans te maken op de Koning Willem I Prijs 2012. Zowel het MKB als grotere ondernemingen komen in aanmerking voor deze prestigieuze ondernemingsprijs. De aanmelding moet voorzien zijn van een motivering die specifiek in gaat op de kenmerken van de Koning Willem I Prijs: durf, daadkracht, duurzaamheid, doorzettingsvermogen en innovatie. Dhr. Prof. dr. K.H.W. Knot, President De Nederlandsche Bank N.V. en voorzitter van de Koning Willem I Stichting: “We moedigen alle Nederlandse ondernemingen aan zich kandidaat te stellen voor dé ondernemingsprijs van Nederland. Met name ondernemingen die zich in deze roerige economische tijden goed staande weten te houden, en zich op die manier onderscheiden op het gebied van durf, daadkracht en doorzettingsvermogen, raden we van harte aan zich aan te melden,” aldus Knot. In 2010 kwamen Stage Entertainment en Adams Musical Instruments als winnaars uit de bus. Al eerder wonnen Fugro en Solland Solar (2008), ASML (2006), Oad

Groep (2003), Mammoet Holding (2002), Heineken (2000) en Akzo Nobel (1998). In 1958 werd de Koning Willem I Prijs voor het eerst uitgereikt. Selectieprocedure De selectie van de genomineerden en de uiteindelijke winnaar van de Koning Willem I Prijs 2012 wordt verricht door het bestuur van de stichting, daarbij gesteund door vier regionale selectiecommissies. De voorzitter van de Koning Willem I Stichting is de heer Prof. dr. K.W.H. Knot, President van De Nederlandsche Bank. Zijne Koninklijke Hoogheid de Prins van Oranje is erevoorzitter van de Koning Willem I Stichting. De selectiecommissies, bestaande uit voor de regio gezaghebbende ondernemers, behandelen de namen en de gegevens van de kandidaten vertrouwelijk. Uiteindelijk worden de namen en de gegevens van de zes laatste genomineerden (drie MKB en drie grote ondernemingen) in het voorjaar van 2012 bekend gemaakt. Tot 1 januari 2012 kunnen ondernemingen zich kandidaat stellen om kans te maken op dé ondernemingsprijs van Nederland. Voor meer informatie zie www.kw1prijs.nl.

Samenwerking school en GGz

Aantoonbaar resultaat voor jongere met autisme WEST-BRABANT - De begeleiding van jongeren met een autisme spectrum stoornis (ASS) is sterk te verbeteren door behandeling volgens ASS Integraal. Dat blijkt uit onderzoek door de Universiteit van Tilburg en fluent Zorgadvies.

De behandeling is het resultaat van de intersectorale samenwerking tussen GGz Breburg Centrum Jeugd en Samenwerkingsverband Voortgezet Onderwijs Midden-Brabant (SWVVO). ASS Integraal wordt momenteel toegepast op negen scholen in Midden-Brabant. Kern van de behandeling is het verbeteren van de communicatie tussen ouders en school en het vergroten van hun kennis over autisme spectrum stoornissen. Een thuisbehandelaar van Centrum Jeugd GGz

Breburg heeft een verbindende rol tussen ouders, leerkrachten en ggz-professionals. Hij helpt hen om meer inzicht te krijgen in de mogelijkheden van de jongere. De thuisbehandelaar stimuleert de school om meer aandacht te besteden aan autisme bij leerlingen en beter te communiceren met de ouders. Uit het onderzoek door fluent Zorgadvies en de Universiteit van Tilburg blijkt dat ouders en professionals op school en bij Centrum Jeugd veel aan ASS Integraal hebben. De ouders geven aan dat de contacten tussen hen en de school veel vlotter verlopen door de verbeterde communicatie. De ouders voelen zich meer ontlast. Ze zijn zich meer bewust van de problematiek van hun kind en van het daarbij horende gedrag.

Daardoor begrijpen en accepteren ze hun kind beter. Ouders en het gezin kunnen nu makkelijker de problemen bespreekbaar maken. Ook is het voor hen duidelijker wat ze van elkaar mogen verwachten. Bij hun kinderen zien zij een vermindering van probleemgedrag. De jongeren kunnen beter plannen en zijn zelfstandiger. Ze hebben meer zelfvertrouwen gekregen en vinden meer aansluiting bij leeftijdsgenoten. De professionals hebben hun kennis over autisme vergroot en hebben zich meer kunnen verdiepen in de thuis- en schoolsituatie. Zij werden hierin begeleid door een in ASS gespecialiseerde psychiater en GZpsycholoog. Gezien het succes verwachten de initiatiefnemers dat meer scholen zich zullen aansluiten.

SINT WILLEBRORD - NAC Breda heeft zaterdag de oefenpot tegen Sparta verloren. Op sportpark De Gagelrijzen in Sint Willebrord bleek Sparta met 2-1 te sterk voor de Bredase voetbalclub. Sparta ging de rust in met een riante voorsprong van 2-0. Sandro Calabro maakte voor Sparta beide treffers. Voor NAC schoot Elson Hooi de bal in het doel. Op de foto: Anthony Lurling. Het was voor het eerst deze zomer dat NAC een oefenwedstrijd verloor. FOTO JOHAN MARQUERING

Jeu de boules ZEVENBERGEN - Onder prachtige weersomstandigheden werd de 5e competitiewedstrijd gespeeld van jeu de boules Zevenbergen. Uitslag: 1. Ed Brouwer 317 pnt, 1. Jan

Zevenbergen 317 pnt, 3. Wim v. Spronsen 312 pnt, 4. Henny de Jong 216 pnt, 5. Agnes Wetsteijn 212 pnt, 6. Meta v.d. Merwe 209 pnt, 7. Riet Brouwer 295 pnt, 8. Fred Jongen 200 pnt, 8. Ciel v. Geel 200 pnt, 10. Gre Zevenbergen 202 neg.

HSV De Veste WILLEMSTAD - Het zesde Zomeravondconcours van HSV De Veste, vervist op dinsdag 24 juli in de Tonnekreek. Uitslag: 1. B. Heijstek, 14.000gr, 2. A.

Kunstgebit stuk?

Leest, 11.650gr.,3. W. Blokland, 7.150gr., 4. G. de Wit, 5.750gr., 5. M. van Rijswijk, 2.450gr., 6. M. Dubbelman, 2.400gr., 7. G. den Hollander, 2.100gr., 8. G. van Poppel, 2.000gr., 9. R. van Poppel, 1.350gr., 10. P. Leest Azn, 900gr.

Klaar terwijl u wacht!

Tandprothetisch Centrum Zevenbergen Molenstraat 3 • Zevenbergen T. 0168 370986 www.tpczevenbergen.nl Ook weekend reparatie.

Vergoeding door alle zorgverzekeraars!

Amivedi

Gevonden 21 juli - Kat, Cypers bruin met wit maar ook wat rossig, gevonden in De Hil in Zevenbergen 767080 Vermist 22 juli - Kat, Poes, gesteriliseerd, Kleur is Schildpad zwart/bruin met een wit befje,

Chipnummer 528210002280137, leeftijd 10 jaar, vermist in Tonsedijk in Fijnaart 768105 Amivedi meldpunt Roosendaal e/o, tel. 088-0064651, email: roosendaal@amivedi.com, www.amivedi.nl

Inbrekers doen niet aan vakantie

Veel woninginbraken tijdens zomerperiode WEST-BRABANT - De vakantieperiode staat voor de deur. Een tijd van heerlijk luieren aan het strand, lekker eten en drinken en mooie steden bekijken. Maar ook de weken waarin veel inbrekers toeslaan, omdat ze weten dat bewoners van huis zijn. Door rekening te houden met de gevaren kan een kater bij thuiskomst voorkomen worden. “Het is vooral een kwestie van goede voorzorgsmaatregelen treffen”. Lilian Tieman is programmaleider Veilig Wonen bij het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid. Zij kent als geen ander de gevaren van een woninginbraak tijdens de vakantieperiode. “Inbrekers doen niet aan vakantie. Deze periode is voor hen een toptijd. Het is vaak eenvoudig de woningen eruit te pikken waarvan de bewoners langere tijd weg zijn: uitpuilende brievenbussen, gordijnen die continu gesloten zijn, nooit een lampje aan.” Bewust Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat jaarlijks in gemiddeld één procent van de Nederlandse woningen wordt ingebroken. Maar wat zorgt ervoor dat de ene woning wel doelwit wordt van een woninginbraak, terwijl er bij een andere woning nooit wordt ingebroken? In veel gevallen is een inbraak te voorkomen met de juiste voorzorgsmaatregelen. Hier zijn volgens Tieman lang niet altijd kosten aan verbonden. “Veilig wonen is ook een kwestie van bewust wonen. Dat begint al bij de voorbereiding van de vakantie. Het loont om de woning door te lopen alsof u een inbreker bent. Waar zou uw oog op vallen? Het antieke zilver, de mooie klok, de computer met groot beeldscherm, een waardevol schilderij? Kijk voor dat u op vakantie vertrekt wat er uit het zicht geplaatst kan worden. Voor de kleinere zaken kunt u een goed verankerde kluis overwegen.” Bewoonde indruk Een inbreker kiest voor de woning waar PAGINA 14

hij gemakkelijk binnen kan komen. De afwezigheid van bewoners is ook een belangrijke factor. “De meeste inbrekers hebben er een hekel aan om tijdens hun inbraak gestoord te worden”, vertelt Tieman. “Daarom worden er ook veel inbraken overdag gepleegd als mensen naar hun werk zijn. De vakantieperiode, waarin mensen soms wel weken weg zijn, is voor inbrekers helemaal ideaal. Om te voorkomen dat inbrekers tijdens uw vakantie hun oog op uw woning laten vallen, is het dus zaak dat de woning een bewoonde indruk maakt.” Dat kan bijvoorbeeld door de buren te vragen om het huis in de gaten te houden, de post te verwijderen of hun auto op uw inrit te parkeren. Heeft u planten in de vensterbank staan, laat deze dan ook tijdens uw vakantie daar staan en vraag of iemand ze water geeft. Een tijdschakelaar op de lamp zorgt dat ook ’s avond de indruk wordt gewekt dat er iemand in huis is. Sociale media Ten slotte wijst Tieman op de gevaren die sociale media met zich meebrengen. “Een live vakantieverslag vanaf het vakantieadres op internet of Twitterberichtjes over je vakantie zijn natuurlijk leuk voor familie en vrienden, maar vergeet niet dat inbrekers ook met hun tijd zijn meegegaan. Ze kijken niet alleen vanaf de straat of u thuis bent, maar ze zijn ook te vinden op het internet. Wees ervan bewust dat criminelen berichten mee kunnen lezen, pas berichten hierop aan. Maak dus geen melding op Twitter, Hyves, Facebook, MySpace of op uw weblog dat u op vakantie gaat en hoe lang u wegblijft. Anders maakt u het inbrekers wel heel gemakkelijk.” Meer informatie Bekijk het overzicht met tips waaraan u moet denken als u op vakantie gaat op de website van het Politiekeurmerk Veilig Wonen: www.politiekeurmerk.nl/preventietips. Naast deze maatregelen is het natuurlijk wel belangrijk dat uw woning aan een aantal veiligheidseisen voldoet. Het Politiekeurmerk Veilig Wonen helpt u hierbij.


d v er r assen vo lledig v er b az en d vo o r d elig

N .N L K ij k o p AC TIOfolder voor de nieuwe

o Back t OOL b SCH

HEREN/DAMES

SNELDROGEND

SINGLET OF

diverse kleuren maten S-XXL

diverse kleuren bus 400 ml

katoen/elastan maten S-XL

SPUIT VERF TOPK WA L I

5.99

Elders 9.99 11.99

Elders 5.95 7.95

UNI OF DECOR

VAKANTIE

ca. 50x300 cm

ruime keuze!

KAFT PAPIER 2 VO O R

Elders 1.99 2.95

BLIKJE

0.78

ENERGY DRINK regular of sugarfree 250 ml

NIEUW! Elders 0.29 0.39

RETRO TELEFOON

HEAD SET

1.19

TE IT!

1.59

SPEEL GOED

0.22

1.99

MEISJES

HEMD met BOXER

1.29 2.49 Elders 5.99 6.99

MAX DOG

HONDEN BROKKEN kunststof HONDEN MAND 70x48x21 cm

2.89

PICKNICK

FLEECE PLAID

Elders 5.99 6.99

HEGRON

ZONNE MELK Protect&Bronze 200 ml factor 20 factor 10

2.19

prachtige dessins zware kwaliteit 150x200 cm

3.29

2.19

glitter PORTE MONNEE

neon kleuren naadloos polyester/elastan maten 98-152

met lam en rijst 2,5 kg

diverse kleuren

siliconen OOR DOPJES

TANK TOP

factor 30 factor 40

2.79 3.49 3.99

Alle Hegron Suncare producten deze week voor actieprijzen!

HEGRON

2.99

SHOWER GEL diverse soorten voor hem of haar 300 ml

3.49

Elders 0.99 1.29

0.74

Kijk op onze website voor meer informatie, openingstijden, onze nieuwsbrief en onze productfolder: WWW.ACTION.NL BERGEN OP ZOOM • Kastanjelaan 61-65 BREDA • Tramsingel 74 CHAAM • Baarleseweg 44 DINTELOORD • Raadhuisplein 25a

ETTEN LEUR • Markt 33 GILZE • Steenakkerplein 20 KAATSHEUVEL • Hoofdstraat 47 OOSTERHOUT • Arendshof 34

OSSENDRECHT • De Brouwerij 16 RIEL • Dorpstraat 25a RIJSBERGEN • St. Bavostraat 22 ROOSENDAAL • Boulevard 118f

TILBURG • Trouwlaan 19-27 TILBURG • D.J. Jittastraat 8 WAALWIJK • Irenestraat 2a ZEVENBERGEN • Zuidhaven 45a

Zet- en drukfouten voorbehouden. Aanbiedingen gelden van zo. 29-07 t/m za. 04-08 in Nederlandse filialen.

FLEECE VEST


sport

Stef Clement: ‘West-Brabant is bakermat Nederlandse wielersport’

Eneco Tour doet gemeente Moerdijk aan

Viswedstrijd senioren zoet KLUNDERT - Het was een aangename morgen na de hittegolf van de voorgaande dagen voor K.H.S.V. ‘t Wachtertje op zaterdagmorgen 28 juli.

ZEVENBERGEN - West-Brabant maakt zich op voor de zevende editie van de Eneco Tour, die van 6 tot en met 12 augustus wordt verreden. De Ronde van de Benelux doet dit jaar maar liefst zestien van de negentien WestBrabantse gemeenten aan. Al op de eerste etappedag raast het peloton met ruim tweehonderd renners door WestBrabant om vervolgens op de vierde dag te finishen in Bergen op Zoom en een dag later de starten vanuit wieler- Met een graad of 21 was het goed toeven aan de waterkant. De vis was volop acdorp Hoogerheide.

tief en er was goede hoop op een mooie vangst. Het weer zat mee en de paraplu kon ingepakt blijven. Na de loting begaven de 15 deelnemers zich naar de stekken. Om 08.00u. klonk het startsignaal. Vele deelnemers wisten vrij vlot vis te vangen, ook behoorlijke aantallen. Wat opviel deze wedstrijd waren de grote hoeveelheden kleine baars. Sommige deelnemers wisten zo’n 15 tot 20 baarsjes te vangen. Het wachten was op die ene bonusvis, in de vorm van een zeelt of brasem.

Uitslag: Remco Schreuders wist een mooie 60 cm. grote brasem te vangen, welke hem een 1te plaats bezorgde, met een totaal gewicht van 3070 gram. René Jongmans werd met 2320 gram 2e. René loste helaas een mooie brasem, anders had de 1e plek voor hem kunnen zijn. Nelis van Deursen met 1460 gram 3e . Jack Schoep met 1350 gram 4e. Louis Melisse met 1210 gram 5e Tussenstand: 1. Nelis van Deursen 40 punten, 2. Henk Elemans 44, 3. Theo Elemans 49t, 4. René Jongmans 52, 5. Louis Melisse 53 . Zaterdag 4 augustus vissen de senioren aan het Verlaat. Voor meer info: http:// wachtertje.mijnhengelsportvereniging.nl. Vragen aan het bestuur via: twachtertje@hotmail.nl .

Duivensport Noordhoek PV DE GEVLEUGELDE VRIENDEN Uitslag Dax, 28 juli, 50 duiven: 1-2. Ant. de Jong; 3-4-6-7-8-9-10-11-13. G. Kouters & Zn ; 5-12. Th. de Jong. Uitslag Peronne, 29 juli, 106 duiven: 1-7-8-9-10. J. Sitters & Zn; 2-3-4-5. J. Veeken; 6. A. Kouters.

Zevenbergen ONS GENOEGEN Uitslag Peronne 29 juli, 201 duiven: 1. J. v. Brenkelen; 2-8-9-10. A. v/d Luytgaarden; 3. A. v. Tilborgh; 4-5. P. v. Beers; 6. P. Mol; 7. A. Rutjes. Uitslag Dax 29 juli, 43 duiven: 1-7-10. L. Pruijsen; 2-9. R. v. Beers; 3. B. v. Dijk; 4-8. A. Beljaarts; 5. A. v. Es; 6. C. Broeders.

Info vv TPO De Eneco Tour maakt deel uit van de UCI World Tour.

ARCHIEFFOTO

Bakermat Stef Clement staat dit jaar in de kleuren van de Rabobank aan de start van de Eneco Tour. Dat de Ronde van de Benelux dit jaar maar liefst drie etappes door zijn thuisstreek West-Brabant trekt, maakt deze editie voor hem extra speciaal.

Dit jaar komt het peloton op de vierde dag na een monsterrit van ruim 215 kilometer door West-Brabant aan in de 800 jaar oude stad Bergen op Zoom. Voor en na de finish zijn er allerlei activiteiten in de stad. Zo is er een Kids Ride met Leontien Zijlaard-Van Moorsel en Michael Boogerd, en rijden oud-kampioenen een koppelkoers met lokale politici. ‘s Avonds zijn er optredens op de Grote Markt, met onder andere Belle Perez.

DOOR RIA VAN MEIR De Eneco Tour maakt deel uit van de UCI World Tour en behoort daarmee tot de hoogste internationale wielercompetitie van de wereld. De Eneco Tour mag dan een relatief jonge koers zijn, binnen de wielerwereld wordt er volgens Stef Clement, Raborenner uit Zevenbergschen Hoek, veel belang gehecht aan de tour. “De Eneco Tour is een UCI Pro Tour, wat betekent dat er belangrijke punten te verdelen zijn voor de ploegen. Die worden gewaardeerd op de prestaties van de beste vijf renners van een ploeg. Het is dus belangrijk om hier goed te presteren”, weet de WestBrabantse wielrenner.

Parcours Moerdijk De Eneco Tour passeert Moerdijk op de eerste dag tijdens de etappe tussen Waalwijk en Middelburg. Tussen 12.45 uur en 13.15 uur koersen de renners door de volgende straten: Langeweg, Provincialeweg, Westrand, Zuidrand, Huizersdijk, Markdijk, Molendijk om via de Markweg de gemeente even te verlaten. Rond 13.20 rijdt het peloton dan nog via de Appelaarsdijk, Oude Heijningsedijk, Kraaiendijk, Volkerakweg, Sabinaweg, Maltaweg richting de Volkerakdam.

‘Belangrijk om hier goed te presteren’ De renner uit Zevenberschen Hoek is namelijk ook ambassadeur voor De Goeie Ontsnapping, de organisatie die de wielersport in West-Brabant promoot. “Ik ben dan toch een beetje chauvinistisch, wanneer de Eneco Tour door West-Brabant trekt. Deze regio is echt de bakermat van het Nederlandse wielrennen. Dat leeft heel erg in de wielerwereld. Uit deze regio komen maar liefst 42 wielerkampioenen”, zegt Clement. Finish De Regio West-Brabant en Tholen heeft daarom haar naam voor twee jaar verbonden aan de Eneco Tour, die grotendeels in Zuid-Nederland en Vlaanderen wordt verreden. In 2011 vormden Oosterhout en Sint Willebrord respectievelijk de start en finishlocatie.

Allrounder De volgende dag vertrekt het peloton rond 12.00 uur in wielergemeente Woensdrecht. Vanaf het gemeentehuis in Hoogerheide rijden de renners een neutralisatieronde van vijf kilometer door de gemeente, voordat ze de etappe beginnen. Op een steenworp afstand van de start is een culinaire wielermarkt ingericht, vanwaar ook een culinaire fietstocht vertrekt. Volgens Stef Clement is de Eneco Tour een mooie gelegenheid om de grote wielernamen van dichtbij in actie te zien. “Veel grote namen staan aan de start, waaronder Alberto Contador. Door het vlakke parcours is de kans op een spannende sprint groot. De winnaar van de Eneco Tour zal een allrounder zijn, iemand die goed is in tijdrijden, goed kan aankomen, maar bovenal een goede sprinter is. Dat is voor het publiek ook zeker de moeite waard om te zien.”

Open Moerdijks Kampioenschap Sportvissen 2012 KLUNDERT - Hengelsportvereniging ’t Wachtertje houdt de tweede editie Moerdijks Kampioenschap Vissen (open viswedstrijd) om de Nol Voogt Bokaal op zaterdag 25 augustus. Alle leden van alle hengelsportverenigingen binnen de gemeente Moerdijk zijn van harte uitgenodigd om deel te nemen aan deze wedstrijd.

De wedstrijd en prijs is door ’t Wachtertje in het leven geroepen ter nagedachtenis aan Nol Voogt, fanatiek visser en jarenlang organisator van en deelnemer aan de verenigingscompetitie. In 2009 houdt ’t Wachtertje deze viswedstrijd voor het eerst als Open Moerdijks Kampioenschap, en met succes.

Ruim 40 vissers uit de hele gemeente streden toen om de mooie hengelsportprijzen en de ereprijs: de Nol Voogt bokaal. Twee jaar geleden kon deze wedstrijd helaas niet doorgaan, maar dit jaar staan alle lichten op groen. Zaterdagochtend 25 augustus wordt de viswedstrijd van 09.00-13.00 uur gehouden in de ‘Zuidelijke binnengracht’ en ‘het Verlaat’ van Klundert. Er wordt gevist met vaste hengel. Zowel seniorleden als jeugdleden mogen meedoen. Bij voldoende deelname van jeugdleden (leeftijd t/m 16 jaar) wordt er een apart jeugdklassement opgemaakt. In principe is het een individuele viswedstrijd. Bij deelname van meer dan 45 personen wordt het een koppelwedstrijd, gezien

het aantal beschikbare visplaatsen. Vissers die zich opgeven ontvangen hiervan tijdig bericht. Jeugdleden hoeven geen inschrijfgeld te betalen. Het inleggeld wordt gebruikt om mooie hengelsportprijzen te kopen, waarbij ’t Wachtertje ernaar streeft om een zo groot mogelijke prijzentafel te presenteren. Na aanmelding, ontvangen deelnemers van ’t Wachtertje nadere informatie over verzamelplaats, viswateren, wedstrijdreglement, etc. Aanmelden kan bij: Henk Littooij, De Flank 24, Klundert, tel.: 0168-403788; Jack Schoep, Boudewijnstraat 27, Klundert, tel.: 0168-750671, of door naam, hengelsportvereniging, geboortedatum en telefoonnummer te mailen naar: t-wachtertje@hotmail.nl PAGINA 16

MOERDIJK - Een nieuw seizoen staat voor de deur voor vv TPO. Dinsdag 31 juli begint de 1e training. De KNVB heeft eindelijk aan ons verzoek gehoor gegeven om dit seizoen uit te mogen komen in 5C. Een indeling met de volgende clubs: RBC een uitdaging voor iedereen,verder SVC,

SC Welberg, Val Aan, WDS’19, PCP, Rimboe, DEVO, DIOZ, ZBC’97 en als laatste OMC. Het bestuur en de technische leiding denken een leuk en hopelijk sportief seizoen tegemoet te gaan. Waar het voor TPO eindigt zal de tijd leren. TPO zal er alles aan doen om een goed gastheer te zijn voor de tegenstanders. Het bestuur van TPO wenst een bovenal sportief seizoen toe.

Toerwielerclub Zevenbergen ZEVENBERGEN - De club heeft voor het komende weekend de volgende ritten voor haar leden. Op zaterdag 4 augustus rijden de randonneurs van TWC Zevenbergen een rondje Putte. De rit heeft een lengte van 110 km en het vertrek is om 8.00 uur, toerleider is Cor Kortsmit. De recreanten rijden dezelfde dag het rondje Jan Schouw een rit over 100 km en het vertrek is om 8.05 uur, toerleider is Jan Verschueren.

Op zondag 5 augustus rijden de randonneurs het rondje Steenbergen, een rit over 65 km en vertrek is om 9.00 uur, toerleider is dan Kees Rollé. De recreanten rijden op zondag 5 augustus het rondje NAC Stadion, een rit over 60 km, vertrek om is 9.05 uur, toerleider is dan Rinus Wagemakers. Alle ritten vertrekken van sport park De Knip in Zevenbergen. Voor meer info over de club en de ritten www.twczevenbergen.nl en/of het secretariaat (tel. 0168325444).

www.internetbode.nl voor het (gratis) aanleveren van al uw nieuws

Nieuw seizoen DHV Activiteitenoverzicht DHV 1 Donderdag 2 augustus training av.20.00u Zaterdag 4 augustus training av.10.30u Dinsdag 7 augustus training av.20.00u Donderdag 9 augustus training av.20.00u Zaterdag 11 augustus wedstrijd DHV 1-SAB av.14.30u Dinsdag 14 augustus wedstrijd DHV 1-De Alblas 1 av.19.45u Woensdag 15 augustus inhaaltraining av.19.45u of i.o Donderdag 16 augustus training av.20.00u Zaterdag 18 augustus Bekerwedstrijd DHV 1 av.14.30u Dinsdag 21 augustus Bekerwedstrijd DHV 1 av.19.30u Woensdag 22 augustus inhaaltraining av.19.45u of i.o Donderdag 23 augustus training av.20.00u Zaterdag 25 augustus Bekerwedstrijd DHV 1 av.14.30u Dinsdag 28 augustus training av.20.00u Woensdag 29 augustus inhaaltraining av.19.45u of i.o Donderdag 30 augustus training av.20.00u Zaterdag 1 september start competitie. De indeling en de nummering van de strijd om de KNVB-districtsbeker Zuid 1 is bekend. De wedstrijden worden gespeeld

op: 18 augustus, 21 augustus av.19.30u, 25 augustus. Als een zondagvereniging speelt tegen een vereniging die normaliter in de zaterdagcompetitie uitkomt, dan wordt de wedstrijd vastgesteld op zaterdag om 17.00 uur. Groep 1 (32): DHV 1 zaterdag derde klasse; Ameide 1 zaterdag tweede klasse (gepromoveerd naar 2e klasse); SCO/TOFS 1 zondag derde klasse; Groote Lindt 1 zaterdag derde klasse (gedegradeerd uit 2e klasse). Bekerwedstrijden 18 augustus 17.00 Ameide 1-SCO/TOFS 1 locatie: Tienhoven ZH 14.30 DHV 1-Groote Lindt 1 locatie: Zevenbergschen Hoek 21 augustus 18.45 Groote Lindt 1-Ameide 1 locatie: Zwijndrecht 18.45 SCO/TOFS 1- DHV 1 locatie: Oosterhout NB 25 augustus 14.30 DHV 1- Ameide 1 locatie: Zevenbergschen Hoek 17.00 SCO/TOFS 1- Groote Lindt 1 locatie: Oosterhout NB Kijk voor meer info op www.vvdhv.nl


AUTOnieUws door: Bart van den Acker

Vrij van bijtelling: Toyota Prius Plug-in

De Plug-in-versie van de Toyota Prius is sinds kort leverbaar. Dat is goed nieuws voor zakelijke automobilisten. Deze Prius beschikt over een accu met een veel grotere capaciteit dan een normale Prius. Deze kan aan het stopcontact worden opgeladen, waarna de Prius de eerste 25 kilometer volledig elektrisch aflegt. Daarna rijdt hij gewoon verder zoals dat gewoon is voor een full-hybrid Prius, waarbij de elektromotor de benzinemotor steeds ondersteunt als de omstandigheden daartoe aanleiding geven. Door die grotere accucapa-

citeit bereikt de Prius Plug-In een CO2–uitstoot van slechts 49 g/km en daardoor is hij voor zakelijke rijders vrijgesteld van fiscale bijtelling voor privégebruik. In de prijs van de auto is de aanleg van een oplaadpunt aan huis of bedrijf inbegrepen. Toyota heeft daarvoor een samenwerking met het bedrijf The New Motion. Wie als klein zakelijke ondernemer of ZZP-er een Prius Plug-in koopt, komt in aanmerking voor zowel de MIA- als KIA-subsidie. De Toyota Prius Plug-in is direct leverbaar vanaf € 38.990.

Primeur: Opel Adam

De spanning is vooraf enorm opgevoerd. Opel tilde zo vaak tipjes van de sluier op, dat het niet zinvol meer was dat allemaal op deze pagina’s te melden. Dus: hier is ineens heel het doek er vanaf, dit is Opels nieuwe stadsauto, vernoemd naar de oprichter van het merk: Adam. De Adam is een uitbreiding van het modellenaanbod en de auto komt als het ware ‘naast’ de Agila, die ook al in die kleinste klasse zit. De Agila is hoog, ruim en praktisch, de Adam is vooral gericht op een trendgevoelig, modieus –jongpubliek en kan worden gezien als een directe tegenhanger van bijvoorbeeld de Volkswagen Up! Die doelgroep zal vooral aangesproken worden door het feit dat vrijwel elke Adam uniek zal zijn, zo eindeloos zijn de mogelijkheden om de auto geheel naar eigen smaak aan te kleden. Daarvoor zijn drie programma’s beschikbaar, waarin elke klant de vrije keuze krijgt: Jam,

Glam en Slam. Tja, de verEngelsing heeft ook in Duitsland toegeslagen. Een bijzonderheid is ook dat de Adam direct is te verbinden met de smartphone van de bestuurder, waaraan applicaties worden toegevoegd, zoals een navigatiesysteem en natuurlijk kunnen alle moderne geluidsdragers op de Adam worden aangesloten. In eerste instantie zal de Adam worden geleverd met een keuze uit drie verschillende benzinemotoren: een 1,2, een 1,4 en een 1,4 Turbo, in alle gevallen gecombineerd met een vijfbak. Opel werkt aan een heel nieuwe generatie motoren en daaruit zal op termijn ook een kleinere turbomotor met een zesbak in de Adam beschikbaar komen. Vanaf medio oktober is de Adam in ons land te bestellen, waarbij de verwachting is gerechtvaardigd dat juist veel ‘eva’s’ voor een Adam zullen kiezen. De eerste exemplaren worden in januari 2013 verwacht, maar de prijzen zijn op dit moment (uiteraard) nog niet bekend.

kortnieuws • De eigenwijze Hyundai Veloster is al eerder aangekondigd in een Turbo-uitvoering, met 137 kW/186 pk en 270 Nm trekkracht. De levering start in september, maar de Turbo is nu te bestellen, vanaf € 32.995. Voor de Turbo zijn wee speciale carrosseriekleuren beschikbaar.

Primeur: Seat Leon Allemachtig, Seat is goed bezig! Twee weken geleden konden we de nieuwe Toledo voor het eerst laten zien, nu is het al de beurt aan de nieuwe Leon. Natuurlijk zijn er wel wat overeenkomsten tussen beide modellen, bijvoorbeeld in de vorm van gemeenschappelijk gebruikte motoren, maar beide staan volledig op zichzelf. De Leon komt in eerste instantie als vijfdeurs hatchback, maar zonder concrete voorbeelden te geven, claimt Seat dat dit de basis wordt voor een hele serie afgeleide versies. De vormgeving van de Leon is ook veel ‘scherper’ dan die van de Toledo, waarbij de Leon meer inhaakt op de succesvolle Ibiza. Opvallend detail is het gebruik, voor het eerst standaard in deze klasse, van LED-koplampen. Ander detail is het vernieuwde logo van Seat, dat op de

Leon voor het eerst is te zien. Het motorenaanbod zal door Seat stapsgewijs worden uitgebreid, waarbij onder meer de 12,, 14, en 1,8 liter TSI-benzinemotoren beschikbaar komen en de 1,6 en 2,0 liter TDI-diesels. De heel zuinige 1,6 TDI, die officieel maar 3,8 l/100 km verbruikt en een CO2–uitstoot van 99 g/km kent, zal een grote rol spelen op de voor deze Seat heel belangrijke zakelijke markt. De nieuwe Leon zal voor het zijn te zien op de autotentoonstelling in Parijs (1e helft oktober). Een nadere indicatie van de komst naar Nederland is nog niet gegeven, maar die zal wellicht eerder zijn dan die van de Toledo (januari). Prijzen zijn nog niet bekend.

Mazda MX5 krijgt facelift

Al vele jaren is de Mazda MX5 één van de allerleukste auto’s op de markt. Komende herfst komt er een iets aangepaste versie, die het gevoel van verbondenheid tussen bestuurder en auto nog sterker maakt. Dat komt met name door de combinatie van een andere rembekrachtiger en een anders afgestemd, elektronisch bediend gaspedaal, waardoor vloeiend rijden nog gemakkelijker wordt. Rijplezier is uiteraard eigenschap nummer 1 van de MX5, maar ook andere serieuze zaken worden niet vergeten. Zo is de nieuwe motorkap voorzien van

een systeem, waardoor de kap iets omhoog komt bij een lichte frontale aanrijding, wat is bedoeld om een eventuele voetganger of fietser een minder harde landing te geven. De vorm van de vernieuwde voorbumper, met een grotere luchtinlaat, is eveneens zo gemaakt dat de kans op letsel voor een voetganger kleiner wordt. Die voorbumper is het enige uiterlijke onderscheid met de huidige MX5, in het interieur is een aantal detail gewijzigd, met onder meer een nieuw stuurwiel. Alle wijzigingen zijn doorgevoerd op beide versies van de MX5, de Roadster en de Roadster Coupé.

• Goeie actie van Volkswagen: voor een aantal modellen die niet meer nieuw zijn te leveren, zijn vaste prijzen voor normale onderhoudsbeurten vast gesteld. Voor deze ‘Long Life’beurten rekent de Volkswagen-dealer scherpe prijzen, vanaf € 239 voor de Lupo, Fox en de vorige Polo, via € 249 voor de meeste middenklassers en € 289 voor de vorige Sharan en Passat. • De Renault Espace loopt alweer de nodige jaren mee. Hoogste tijd voor ‘actualisering’, in de vorm van zuiniger motoren, dùs lagere prijzen en een iets aangepast uiterlijk. Er is nu keuze uit een 2,0 liter Turbobenzinemotor en een diesel, prijzen: respectievelijk vanaf € 40.990 en € 44.990.

• BMW heeft de prijzen vastgesteld van de nieuwe 3-serie Touring, die per 22 september leverbaar wordt. De 320d Touring is er vanaf € 44.130, de 328i Touring vanaf € 45.755. per november komen er aanvullende, lager geprijsde versies beschikbaar.

n m u Col Slijtage aan banden

Een onafhankelijk onderzoek naar de conditie van autobanden in België heeft daar de alarmbellen laten rinkelen. OK, dat is niet bij ons en de conclusies kunnen niet spijkerhard zo worden overgenomen, maar heel erg veel verschil in deze situatie zal er niet bestaan, tussen ons land en onze zuiderburen. Het zal allemaal wel met de crisis te maken hebben, maar het is een heel gevaarlijke ontwikkeling als automobilisten in een poging kosten te drukken onaanvaardbaar besparen op autobanden. Bij één op de vier auto’s –in België- zijn de banden aan vervanging toe, in 2009 was dat nog één op de vijf. Het aantal zomerbanden in slechte staat bedraagt liefst 15% van het totaal en in België rijden omgerekend 600.000 auto’s rond met minimaal één slechte band. ‘Slecht’ betekent in dit geval minder dan 1,6 millimeter profiel –dat is het wettelijke, maar ook absolute minimum- of slijtage en beschadigingen zoals canvasbreuken, die acuut tot een klapband kunnen leiden. Opvallend is ook dat liefst 6% van alle auto’s in de zomer nog op winterbanden rijdt, terwijl die dan veel sneller slijten. Zelfs 3% van alle auto’s stond op een combinatie van zomer- en winterbanden, wat ronduit gevaarlijke gevolgen heeft voor het weggedrag. Elk zinnig mens kan bedenken dat dit een foute vorm van zuinigheid is. Veel te gladde banden zijn vooral in de regen levensgevaarlijk. In de regenval die we in de afgelopen weken hebben gezien kan onverwacht snel aquaplaning optreden. De auto ‘drijft’ dan als het ware op water, omdat het te geringe profiel niet in staat is het water af te voeren en daarmee verandert de auto in een volledig onbestuurbaar projectiel. In een bocht gaat de auto rechtdoor, of zal, als er weer één wiel grip krijgt, om zijn as draaien. Dat betekent acuut gevaar voor de inzittenden, maar nog sterker ook voor andere weggebruikers, met name tegenliggers. Het schijnt zelfs voor te komen dat wanneer een auto voor de APK wordt aangeboden, sommige autobedrijven bereid zijn voor de keuring tijdelijk andere banden onder de auto te zetten (bijvoorbeeld de winterbanden van de eigenaar van de auto) en als er geen steekproef volgt, worden de te gladde zomerbanden weer terug gezet. Bij zo’n garagebedrijf wil ik geeneens meer klant zijn, maar ja, ik stel dat soort vragen ook niet. Ik geef toe, ik ben misschien overdreven voorzichtig als het om banden gaat, maar als je bedenkt dat het raakvlak tussen de auto en de weg niet groter is dan een hand per wiel, begrijp je ook dat je daarmee geen risico’s moet nemen. Het enige advies dat ik kàn geven is: wees verstandig, probeer op andere zaken te bezuinigen, want dit kan je juist heel duur komen te staan. Zorg niet alleen tijdig voor nieuwe banden, maar kijk vooral ook naar andere aspecten dan alleen de prijs: kwaliteit is altijd de betere koop, zèker als het om banden gaat.


Wie is Wie?

Start Vrijwilligerscentrale ZEVENBERGEN - De medewerksters van de Vrijwilligerscentrale Moerdijk staan klaar om enthousiaste mensen die in het vrijwilligerswerk aan de slag willen, te adviseren over de diverse vrijwilligersvacatures vanaf dinsdag 31 juli. Potentiële vrijwilligers krijgen zo een goed beeld van wat er allemaal te doen is in de gemeente Moerdijk. Medewerkster en vrijwilliger maken samen de optimale match. Vrijwilligersorganisaties melden een vacature bij de Vrijwilligerscentrale. De centrale gaat meteen actief op zoek om daarbij de juiste vrijwil-

Plattelandsjongeren.nl

Wie zijn deze heren die in Dinteloord gingen biljarten?

FIJNAART/HEIJNINGEN - De Heemkundige Kring heeft weer een foto met onbekende personen. Deze keer gaat het om biljarters die op

bezoek zijn in Dinteloord, maar de naam van de club is niet bekend evenals het jaar dat de foto gemaakt is. Ieder die iets kan vertellen over de personen die op de foto staan, of de naam van de vereniging en

het jaartal, kan die informatie kwijt op het adres: heemkring-fh@kpnmail.nl. De foto is ook te zien op de website van de HK Fijnaart en Heijningen, onder Fotoarchief.

Zomerschool voor senioren MOERDIJK - De Zomerschool voor senioren in gemeentes Halderberge, Etten-Leur en Moerdijk is in volle gang en een groot succes. Voor de derde keer worden diverse activiteiten georganiseerd voor senioren boven de vijftig jaar. Het aantal inschrijvingen is ten opzichte van vorig jaar zelfs verdubbeld. Eén van de activiteiten was donderdag 19 juli de Vincent van Goghwandeling in Etten-Leur. De wandeling begon bij het informatiecentrum alwaar de gids Lia Mars-van Ierssel op heldere en boeiende wijze uitleg gaf over het leven van Vincent van Gogh in de periode dat hij in Etten bij zijn ouders woonde. De eerste stop was bij de raadszaal, voorheen Nederlands Hervormde kerk alwaar de vader van Vincent dominee was. In de raadszaal hangen enkele reproducties van tekeningen die Vincent gemaakt heeft. Hij tekende in die tijd voornamelijk protestantse werklieden. Na de bezichtiging van de raadszaal gingen wij weer terug naar het informatiecentrum waar een interessante documentaire ver-

liger te vinden. In dit digitale tijdperk is het ook mogelijk om als organisatie zelf een vacature te plaatsen op de vacaturebank van de Vrijwilligerscentrale. Voor mensen die op zoek zijn naar vrijwilligerswerk, is het mogelijk om via die vacaturebank te zoeken en meteen te reageren op een vrijwilligersvacature. De Moerdijkse vacaturebank staat op www.vrijwilligerswerk. nl Vrijwilligerscentrale Moerdijk, Pastoor van Kessellaan 7, 4761 BH Zevenbergen, tel.: 0168-323350, e-mail vwc-moerdijk@surpluswelzijn.nl, www.surpluswelzijn.nl. Bezoektijden: dinsdag 09.00-11.00 uur en donderdag 13.00-15.00 uur of op afspraak.

toond werd over het leven van Vincent in Etten. Daarna volgde een wandeling langs de historische gebouwen in Etten zoals o.a. het Paulushofje. De wandeling eindigde in restaurant het Witte Paard, vroeger herberg met logement en paardenstal,

alwaar de middag werd afgesloten met koffie/thee en heerlijk warm appelgebak. Ondanks het grillige weer was het een geslaagde middag. Voor inlichtingen over de overige activiteiten kunt u terecht bij Loket Surplus 0168-331833.

De Beste Keet van Nederland 2012 WEST-BRABANT - Plattelandsjongeren.nl is gestart met de zoektocht naar ‘De Beste Keet van Nederland 2012’. Alle jongerenketen in Nederland kunnen meedoen aan deze wedstrijd door een profiel aan te maken op www.keetkeur.nl. Op dit profiel kunnen zij foto’s en filmpjes plaatsen waarmee ze laten zien waarom hun keet ‘De Beste Keet van Nederland’ is. In de wedstrijd zijn zeven thema’s van belang: brandveiligheid, alcoholbeleid, huisregels, betrokkenheid ouders, activiteiten, noodnummers en EHBO en uitstraling keet. Voor de keten die er behoefte aan hebben, biedt Plattelandsjongeren.nl meerdere interactieve workshops aan om de keet te verbeteren. Van 1 augustus tot 30 september 2012 moeten de keten zoveel mogelijk stemmen verzamelen via social media als Hyves, Facebook en Twitter op hun keetkeurprofiel. De vijf keten met de meeste stemmen en de vijf keten die door de keetadviseurs op basis van hun profiel worden verkozen tot kanshebber, worden op een onverwacht moment in oktober 2012 bezocht door de Keetkeurjury die de keet komt beoordelen. Op 2 november wordt de titel

Uitleg van de gids in het Paulushofje.

toegekend aan ‘De Beste Keet van Nederland 2012’ door middel van een centrale prijsuitreiking. Afgelopen twee jaar heeft Plattelandsjongeren.nl al succesvolle zoektochten gehad naar ‘De Beste Keet van Nederland 2010 en 2011’. Meer dan 120 jongerenketen van het platteland hebben inmiddels een profiel op www.keetkeur.nl. Naar aanleiding van deze twee succesvolle zoektochten naar ‘De Beste Keet van Nederland’, is er de afgelopen maanden samen met verschillende keten gewerkt aan een verbeterde wedstrijdformule. Plattelandsjongeren.nl is een organisatie die zich inzet voor leefbaarheid op het platteland, zowel het behouden als het bevorderen daarvan. Plattelandsjongeren.nl vindt dat jongeren prima in staat zijn om alles rondom hun keet op een verantwoorde manier te regelen. Het project ‘Keetkeur’ biedt keethouders handvatten om hun keet te verbeteren en te behouden. Tot nog toe zijn het vooral de negatieve berichten over keten die de aandacht krijgen. Plattelandsjongeren.nl wil de positieve kant van een keet laten zien en zo het imago van keten verbeteren. Plattelandsjongeren.nl onderschrijft de sociale waarde van keten. Het is voor jongeren dé ontmoetingsplek op het platteland.

KERKELIJK NIEUWS HEILIGE JOSEPH, NOORDHOEK Zaterdag 4 augustus 19.00u Voorganger: Pastor Michael Bastiaansen. Intenties: o.o. de Jongv.d. Heijden en Martinus de Jong e.v. Janny den Hollander, Wout Tielen e.v. Mientje de Jong, o.o. Petrus Nuijten en Margaretha Krijnen, jgt Wilhelmina Gabriëls e.v. Arnoldus Krijnen-v.d. Heijden, Wout Krijnen, Angela Schoone, Cor Neefs e.v. Jeanne Neefs-Krijnen. HEILIG HART, LANGEWEG Zondag 5 augustus 9.00u Woord en Communieviering, voorganger: pastor van Andel. Koor: Laus Deo. Intenties: Sjel Nuyten, Johanna en Cornelis v. Geel-v. Peer, Jacobus v. Minderhout en Wilhelmina v. Minderhout-v. Geel. Deze week caritascollecte bestemd voor MIVA. HEILIGE STEPHANUS, MOERDIJK Zondag 5 augustus 9.00u Eucharistieviering, pastoor P. de Rooij. Lector: Stoffel Hermus. Caritascollecte voor eigen noden. Maandag 6 augustus 14.00u Rozenhoedje ter ere van Maria. Eerstvolgende zondagviering 19 augustus. PROTESTANTSE GEM., MOERDIJK Zondag 5 augustus 9.30u Ds. F. den Harder. Organist dhr. J. Willeboordse HEILIGE BARTHOLOMEUS, ZEVENBERGSCHEN HOEK Zaterdag 4 augustus 19.00u Eucharistieviering met samenzang in de dagkapel. Voorganger pastor P. de Rooij. Misdienaars: Carolijn en Lieke Akkermans. Intentie voor: Rie Loose-v. Meer. GEREFORMEERDE KERK VRIJGEMAAKT, ZEVENBERGEN Noordhaven 2, www.gkv-zevenbergen.nl Zondag 5 augustus 9.30u Ds. Z. van Hijum 16.30u Ds. A. van Vugt - Eindhoven

PROTESTANTSE KERK, ZEVENBERGEN Stationsstraat 2, www.gereformeerdekerkzevenbergen.nl Zondag 5 augustus 10.00u Gezamenlijke dienst van Hervormde gemeente en Gereformeerde kerk in de Hervormde kerk. Voorganger: Ds. W.J. Bassi. HERVORMDE GEMEENTE, ZEVENBERGEN www.hervormdzevenbergen.nl Gezamenlijk dienst Herv.Gemeente en Geref.kerk. Zondag 5 augustus: 10.00u dhr. J.W. Bassie, Utrecht. HEILIGE BARTHOLOMEUS, ZEVENBERGEN Zondag 5 augustus 10.30u Eucharistie m.m.v. Bartholomeuskoor Nederlands gezongen. Voorganger Pastoor P. de Rooij. Overl. fam. v. Fessem de Graaf; Mevr. Kerkhofs v. Fessem en dhr Willem v. Fessem; Elly Visker e.v. Cor Stoop; Wilhelmus Huijsmans; Henk Roosjesn e.v. Frieda Roosjen-Mensinck; Bep en Ton v.d. Grint-v. Loenen; Marietje en Piet v. Bakel-Reijs; Ouders Christoffel v. Dorst-Elisabeth Franken; Lucia de Jong e.v. Arnoldus Christoffel v. Dorst; Piet Damen e.v. Adrie Hermus (jgt); Gabie, Nico en Piet de Graauw v.w. verj.; Ouders Jo v. Sliedrecht en Nel Dietvorst; overl. ouders Johannes de Koning (verj.) en Isabella v. Nispen. 2e collecte: eigen noden. HERVORMDE GEMEENTE, KLUNDERT Zondag 5 augustus 10.00u Ds.A.Slingerland 18.30u Ds.A.Slingerland GEREFORMEERDE KERK, KLUNDERT Zondag 5 augustus 10.00u dhr. L. Schreuders, Klundert 16.30u dhr. H. Mulder, Harderwijk JOANNES DE DOPER, KLUNDERT Pastor spreken: rk pastorie, Molenstraat 31: maandag, woensdag en vrijdag in de morgenuren. PAGINA 18

Vrijdag 3 augustus 15.00u Mauritshof: pastor M. Bastiaansen gaat voor in een Woord- en Communiedienst. Zondag 5 augustus 10.30u pastor M. Bastiaansen gaat voor in een Woord- en Communiedienst. Dameskoor. Caritascollecte: eigen sociale noden. T.e.v. Maria om gezondheid kinderen en kleinkinderen. ST. JOHANNES DE DOPER, STANDDAARBUITEN Zaterdag 4 augustus 19.00u Woord en Communieviering. Voorganger: pastor A. Buijs. Lector: I. Lambregts. Koor: geen koor vanwege vakantie. Koster: I. Lambregts. Intenties: Maria Vermeulen; overl. familie Mulders. PROTESTANTSE GEMEENTE, FIJNAART/HEIJNINGEN/STANDDAARBUITEN Zondag 5 augustus 10.00u Ds. G.J. Röben Gereformeerde kerk HEILIGE JACOBUS DE MEERDERE, FIJNAART Zondag 5 augustus 10.30u Woord en Communieviering met voorganger Jeanne v. Ham. Misdienaars zijn Rina en Wouter. Muzikale ondersteuning Dick v.d. Giesen. Collectanten Y. Reuvers en R. v. Mourik. Gebedsintentie: Dhr. en mevr. Kannekens Korst. 1ste Collecte Caritas. 2de Collecte voor eigen kerk. 12.00u Doopselviering Joey Jansen. PROTESTANTSE GEMEENTE, WILLEMSTAD Zondag 5 augustus 10.00u Koepelkerk Mw. W. D. Balder-Timmerman HEILIGE MAAGD MARIA, WILLEMSTAD Zondag 5 augustus 9.00u. R.K. parochiekerk. Woord en communieviering met voorganger Jeanne van Ham. Muzikale ondersteuning Cora Schoonderwoerd. Gebedsintentie: ter ere van de H. Maagd Maria. 1ste collecte: Voor onderhoud eigen kerk. 2de collecte: Caritas collecte voor eigen noden.


BESTEL VIA INTERNET MET MOGELIJKHEID TOT BEZORGING: MAROS.NL

30 MIN 160 ℃

'INDIAN MYSTERY' OMWIKKELD MET SPEK

30 MIN 160 ℃

GEMARINEERD 'ARGENTINA FIRE' EN KRUIDENBOTER

20 MIN 160 ℃

KIPFILET GEMARINEERD MET

TOURNEDO

KIPDRUMSTICKS MAGERE

1KG

RUNDERLAPPEN ½KG

VARKENSSCHNITSELS ½KG ALLE SOORTEN

MADE | DEN DEEL 4 | KIJK OP MAROS.NL

Gratis meubelen hebben wij niet! Maar wel 1000 M2 nieuwe, gebruikte en b-keuze Meubelen

Openingstijden:

di t/m do vrij en za

van 12.00 - 17.00 uur van 09.30 - 17.00 uur

98

KIP

KARBONADE 99

informeer vrijblijvend en maak gratis 1e afspraak!

KG 1. 3KG

5.-

kunstgebit reparaties aanpassen gebit prothese op implantaten klikgebit

Reclames geldig t/m zaterdag | GROOTHANDELSKORTING € 1.50 bij afname van 3kg per vers vleessoort excl. reclames | Prijs- en tekstfouten voorbehouden

het implanteren gebeurt op eigen locatie. vergoeding door alle verzekeringen.

Woning en Meubelstoffeerderij “Délon Bruyninckx”

tevens zijn wij gespecialiseerd in het opkopen van complete inboedels en huisraad

Broere, Rozenbloemstraat 71, Made Tel: 0162-680705, Mobiel: 06-51178676

2.

11.

een Voor

gedeg

kman en v a

! schap

Nijverheidsweg 2a Oudenbosch Tel : 0165-321276

         

Tapijt en vinyl Traplopers Marmoleum Vitrage en overgordijnen Paneel en vouwgordijnen Binnenzonwering Laminaat (Quick Step) Meubelstoffen Meubelleder Meubelstoffering

tandProthetisch Centrum Zevenbergen Molenstraat 3, Zevenbergen, T. 0168 370986 www.tpczevenbergen.nl, e.nelen@tpczevenbergen.nl Lid organisatie Nederlandse Tandprothetici reg. nr. 386

✂ Het is weer PRUIMENTIJD !!!

Aangesloten bij

alles onder een dak

Heerlijke OPAL dagelijks vers uit onze boomgaard. Bij inlevering van deze advertentie krijgt u 50 ct. korting bij aankoop van onze pruimen.

Antiekrenovatie Hans Swanenberg

Geldig t/m 04-08-2012.

• Verwijderen van verf- en laklagen. • Opnieuw kleuren en/of lakken. • Ook voor al uw overige meubelen. • Tevens straal- en spuitwerk. • Keukenrenovatie. • Stoelenmatten en webbing.

Fruitbedrijf Roks

Zevenbergschen Hoek Tel/Fax 0168-452451

VARKENSHAAS

IN EEN JASJE VAN ONTBIJTSPEK

4.95 P.P BBQ SCHOTEL 500GR

Uw kUnstgebit verdient de zorg van de tandprotheticus.

8

> MAROS SPECIALS <

bbq all-in 80

5PLK

31

Blaaksedijk 14a Fijnaart www.roksstreekwinkel.nl

www.antiekrenovatie.nl

Te koop

De Wieken 13

OudhOf

installatiebedrijf • dak- en zinkwerken • • dakgoten • • CV installaties/onderhoud • • gas/waterleiding • • eleCtro • • rioolontstoppingen • Schanspoort 3a • 4791 HA Klundert Tel. 0168-402643 Uw Uwaankoop aankoop makelaar makelaar voor voor uw uwnieuwe nieuwe droomhuis. droomhuis.

Uw aankoop makelaar voor Te huur uw nieuwe droomhuis. In Klundert r

Geen aankoop, dan ook geen– kosten. Zevenbergen Moerdijk. www.barel.nl Zevenbergen - Moerdijk r Bel: 0168 323923 www.barel.nl - Bel:- 0168 - 323923 akelaa m

 opslag- / bEdRijfsRUimTE en showrooms diverse nieuwe mogelijkheden, in grootte variërend tussen ca. 100 m2 tot 390 m2 en van 645 m2 tot 1.300 m2. (evt. met palletstellingen mogelijk.)

- aan op-afrit A4 te Halsteren / Bergen op Zoom en - nabij op-afrit A17/A58 Oud Gastel / Roosendaal

tegen aantrekkelijke prijzen INfO:

ca. 25, 57, 104, 263m2. Evt. naar wens apart of in combinatie met div. opslag/bedrijfsruimte of showroom, werkplaats etc.

Bel ons voor de laatste wijzigingen t.: 0165-518357 www.kantoor-opslag-bedrijfsruimte.nl

06-22939208

Uw installateur voor elektra, gas, water en verwarming.

Moerdijk)

70 m2 - 180 m2 240 m2 - 450 m2 480 m2

 KanTooRRUimTE op bovenstaande locaties

lage huur! Ook korte perioden! allen MultifunctiOnEEl en indien gewenst met kantoor/kantine of showroom. uitstekende ligging en uitstraling met zeer ruime parkeervoorzieningen.

Zevenbergschen Hoek

Uw insta Uw installateur voo OPSLAG-, WerK-, Uw installateur voor elektra, KANTOOrruimtes nodig? water en verw gas, watergas, en verwarming gas, wa

voo p o o is. (nabij industrieterrein k u n h a a Uw Zevenbergen droom – Moerdijk. e w u uw nie www.barel.nl erdijk. n – Mo e0168 g r e b n Bel: Zeve arel.nl 323923 www.b 323923 68 Bel: 01

TE HUUR

Hoekwoning + garage

J. den hollander verhuur B.V. Bel: 0168-402955 info@denhollander-verhuur.nl of kom langs op Molenvliet 1 te Klundert

Industrieweg 27 Zevenbergen T. 0168 - 329814

www.heijligersbv.nl

Toe aan ee n

Industrieweg 27 Zevenbergen (0168) 32 98 14 nieuweTel. u i t daging? www.heijligersbv.nl

Wij zoeken voor onze vestiging in Moerdijk:

Telefoniste / Receptioniste / Gastvrouw U beheerst de moderne talen, weet van aanpakken en u heeft een representatieve uitstraling.

Beschikt u over de vereisten die u van een telefoniste / receptioniste / gastvrouw zou ververwachten? Reageer dan snel! - opleidingen tot NMI registermediator - in-company trainingen - zakelijke en particuliere mediations

Sollicitatiebrief met CV en recente pasfoto binnen 1 week na het verschijnen van deze advertentie richten aan:

ERKEND MEDIATOR WORDEN?

Het Mediation Educatie Centrum (NMI erkend) leidt op voor het examen tot NMI registermediator. Meld u aan voor een gratis informatiebijeenkomst via onze website of bel 015 - 36 112 36. Volgende informatiebijeenkomsten (start 19.30 uur): Di 28 aug, WestCord Hotel Delft (naast IKEA) Do 30 aug, Hotel Trivium te Etten-Leur Tel: 015 – 36 112 36

info@mediationeducatie.nl

www.mediationeducatie.nl

INTER-SPRINT BANDEN BV t.a.v. dhr. H. Gillesse Postbus 25 4780 AA Moerdijk Tel 0168 392153 vacatures@inter-sprint.nl www.inter-sprint.nl

I Z T w


Slim bezig. Aanbiedingen zijn geldig van vrijdag 3 augustus t/m zondag 5 augustus 2012, voor al deze acties geldt op=op , dus zolang de voorraad strekt.

per stuk

19.99

9.

4

Deze aanbiedingen zijn geldig bij uw c1000 in: Princenhage (Breda) - de Donk (Haagse Beemde) - Prinsenbeek - Teteringen - Burcht (Breda) Etten Leur - Klundert - Fijnaart

per stuk

149.99

89.00

305 x 76 cm + pomp

99

Walvis 160cm

Opblaasfiguur

Korting:

per stu

k

50%

Bestway zwembad

Korting:

k per stu

41%

op=op op=op op=op op=op op=op op=op op=op op=op op=op op=op

per stuk per stuk

17.99

8.99

50%

Korting:

k per stu

Kinderzwembad ocean life

Partij handel

g 5 augustus wordt op het Boerendag evenem enten de Tiggeltsebergstraat te Rijsbergen voor het eerst een assic en Oldtimerdag ge houden, met veel histor ische classic auto’s, oldtimer motoren en stoommac hines. demonstraties en be hendigheidsproeven plaats. uto’s worden op de catwalk gepresenteer d met en passagiers in bijpasse nde kledij. Er is een ruilb eurs, s, onderdelen en an dere materialen uitgew isseld den. Voor de kids is er een minikermis en luch tkussen. n een DJ zorgen voor de muzikale omlijsting bij de de diverse gezellige te rrasjes. Entree: 3 euro p.p.; er de 12 jaar gratis toeg ang.

5.99

2.99

Zwemring 91cm autoband

k per stu

50%

Korting:

op=op op=op op=op op=op op=op op=op op=op op=op op=op op=op

Mega kortingen alleen op vrijdag zaterdag en zondag

dag 5 augustus 201 2 sic en Oldtimerdag

PROGRAMMA-SAMENVATTING: FOLKLORE, HET BOERENLEVEN VAN 65 JAAR GELEDEN - HISTORISCHE OPTOCHT –

MET

ZWARE

VETERANENSPORTDAG

TREKPAARDEN -

GROTE

-

KERMIS

BRADERIE

– -

zaterdag

STRAATTHEATER

EXPOSITIES

-

OLD-TIMER

KALFJES

TRACTOREN

VOORBRENGWED-

STRIJD DOOR KINDEREN - SNUFFELMARKT - KLEINDIEREN – KINDERBOERDERIJ DE LEIJHOEVE –

n n e

augustu

DE GEHELE DAG: ZEER SPECTACULAIRE SHOWS MET PAARDEN, HONDEN, EZELTJES, BIKETRIAL EN

VOETBALCLINIC - VOLKSDANSEN EN MUZIEKGROEPEN - GROTE FEESTTENT EN GEZELLIGE TERRASJES!

. t , d . e ;

4

et haar 6000 inwoners is een gemoedelijk Brab zaterdag ts zaterdag augustus Eerste weekend van augustus2012 2012. 4anaugustus Belgisch e gren s tussen Breda en Ant werpen.Boerendag Een tradities dat bruist van 10.00 - 17.30 uur activiteiten dankzij havan ar fij n sterk verenigingsleven . Rijsbergen is voornam elijk gts te midden van veel natuurschoon. U kunt zaterdag n in n mgevingR 4 augustus i j s b e R g e n da n oo k he er lij k fietsen en wandelen. k Uw fijn ste dag je uit !!! Afterparty nn wandel- en . Hoe U R D RUk/OpmA Ak: V ORssE lm Ans B .V. Z U nDERT , 0 76-599 8111

Boerendag

ijsbergen kunt vinden: Rijsbergen

Rs sE lm An s B. V. ZU n D ER T, 07 6- 59 98 11 1

36ste

van 20.30 - 01.00 uur

zondag 5 augustus

Classic- en Oldtimerdag van 10.00 - 17.00 uur en daarna tot 21.00 uur feest in de tent

Boerendag: uw fijnste dagje uit!

36ste

Boerenda Rijsb

Een gezellig en gemoedelijk echt Brabants dagje uit voor jong en oud? Kies dan voor de weg naar Rijsbergen. Daar wordt op zaterdag 4 augustus voor de 36ste keer de Boerendag gehouden. Een evenement met jaarlijks ruim 15.000 bezoekers. Het wonen, werken en leven van vele jaren geleden op het Brabantse platteland wordt er levensecht in beeld gebracht. Een volle dag vermaak, met veel amusement, muziek, braderie, straattheater, volksdans en show, spectaculaire optredens van o.a. de Ridders te paard, The Thunderguys, Biketrial en nog veel meer.

eRg

Uw fijnste da

De entreeprijs is slechts € 4,- per persoon (kinderen tot en met 12 jaar hebben gratis toegang). Parkeren is gratis. De folkloregroep en toneelgroep Kluts brengen tijdens de 36ste Boerendag het thema “van aardbei tot jam” ten tonele. Op zaterdagavond Afterparty met de band “Meuk” en Disco Ambiance. Entree € 8,-

NIEUW: op zondag Classic en Oldtimerdag: de hele dag het evenemententerrein vol met allerlei mogelijke modellen oldtimers: tractoren, auto’s, brommers en stationaire motoren. Na afloop vanaf 17.00 feest in de tent met “Take 5”. Entree € 3,Het bestuur en alle vrijwilligers heten u alvast van harte welkom op zaterdag 4 augustus en zondag 5 augustus 2012 in Rijsbergen.

Vanaf het NS-station Breda is Rijsbergen gemakkelijk te bereiken met het openbaar vervoer (Buslijn 115). Uitstappen busstation Julianastraat. Het terrein ligt hier ca. 500 meter vandaan. Inlichtingen:

-

Stichting Boerendag, Warande 14, Tel. 076-5962537 VVV Breda, Willemstraat 17, Tel. 0900-5222444 VVV Zundert, Markt 27, Tel. 076-5978590 www.boerendagrijsbergen.nl

DM_20120801