UitdeZaanstreek november 2021

Page 1

NOVEMBER 2021

NEEM GRATIS MEE! IK LIG OP 500+ PLEKKEN IN DE ZAANSTREEK

WIN VRIJKAARTEN

Hotel Wonderland

Uniek onderdompeltheater in Zaandam STICHTING POTITCO MENEER WIEM EN MARIELOES SPELEN VOOR DE KLEINSTEN

FESTIVAL BLUES AAN DE ZAAN IN PODIUM DE FLUX PAG 7

PAG 16-17

uitdezaanstreek.nl


harlem lake samantha martin & delta sugar mojo man Ruben Hoeke Band 20 NOV 2021

LOCATIE PODIUM DE FLUX HEMKADE 48

DEUR OPEN 19:00 UUR TICKETS PODIUMDEFLUX.NL


november 2021 |

UITgelicht

UITgesproken

Fabriek met speculaas van Sint

JEUGD & FAMILIE

19

MUZIEK

FESTIVAL SCALDIS AAN DE ZAAN

7 Cabaret Annick Boer

THEATER

8 EXPOSITIES

AFWEZIG LANDSCHAP PLAY ROOM

14

FILM

11

The Doors live at the Bowl

13

De complete UIT agenda Uitgebreid overzicht alle activiteiten van A[ssendelft] tot Z[aandijk].

3

23

We kunnen weer loos Natuurlijk, de coronamaatregelen waren net versoepeld en we konden de theaters, bioscopen, horeca en andere feest- en cultuurtempels weer in. Maar pas toen Daniel Craig eind september in zijn roze fluwelen smokingjasje in de Royal Albert Hall was voor de wereldpremière van No Time To Die, wisten we het zeker: we kunnen weer loos. Even wennen is het wel om met andere mensen naar een voorstelling te kijken of door museumzalen te dwalen. Automatisch zwier je nog in een soort anderhalvemeter-ballet rond je medemens en bent alert op elk kuchje en niesje. Ook ziet alles er ineens vreemd kaal uit. Geen afzetlinten meer, geen looproutes, geen bordjes met do’s and dont’s om besmetting te voorkomen. Al zijn de regels versoepeld, we zijn er uiteraard nog niet vanaf. Film kijken, een borrel drinken of het theater in, doe je voortaan met een coronatoegangsbewijs of testbewijs. Daar kun je van alles van vinden en dat doet een luidruchtige minderheid dan ook, maar het gros van cultuurmakend en – minnend Nederland ziet gelukkig het belang ervan in om samen terug te keren naar normaal. Opluchting overheerst, want we mógen weer. En dan komt het grote kiezen, want er is véél te doen in de Zaanstreek deze maand. Elk weekend staan er meerdere theatervoorstellingen, exposities en concerten op de agenda. Alsof dat nog niet genoeg is, opent op 13 november ook een unieke theaterbeleving op het Hembrugterrein: Hotel Wonderland, het eerste ‘onderdompeltheater’ van Nederland. We hebben al even een kijkje mogen nemen in het Hotel in aanbouw. Een ding is duidelijk: het wordt bijzonder. Lees er alles over op pagina 10 en 11 van dit magazine. Om te vieren dat Hotel Wonderland zich in Zaandam vestigt, mag Uit de Zaanstreek twee vrijkaarten weggeven. Je moet dan wel met je QR-code of testbewijs op pad, maar je krijgt er een ervaring in een wonderlijke wereld voor terug.

José Pietens Schrijf je in voor onze digitale nieuwsbrief en ontvang iedere maand de UIT-tips in je mailbox! Inschrijven via: www.uitdezaanstreek.nl Volg ons op social media via

/uitdezaanstreeknovember 2021 |

Nieuw in de Zaanstreek

5

De Zaanstreek bruist! Overal ontstaan nieuwe, creatieve initiatieven. Iedere maand brengen wij je op de hoogte van nieuwe pareltjes in de Zaanstreek.

W

NIEU

Café De Kazerne: gezellige huiskamer Jeugdvrienden Joost Baardman (57) en Julian Koguchi (51) openden eind augustus café De Kazerne aan de Torenstraat in Westzaan. Meteen bleek dat er grote behoefte is aan een leuke ontmoetingsplek in het dorp. ‘Het zat de hele dag stampvol. Binnen een paar uur waren we al door drie fusten bier heen’, lachen de ondernemers. Het was voor Julian even slikken toen hij van het kroegrijke Amsterdam naar Westzaan verhuisde. ‘Er was helemaal geen café in het dorp. Al dertig jaar niet.’ Terwijl de voormalige brandweerkazerne aan de Torenstraat is omgebouwd tot café. Dat werd nooit geopend, omdat eigenaar Willem Winkels er geen vergunning voor kreeg. De ontdekking van het leegstaande café leidde tot een oproepje op Facebook om ‘dan maar met het hele dorp De Kazerne te kopen’. Het geintje werd afgelopen februari serieus. Joost en Julian waagden de gok: ze tekenden het huurcontract en begonnen

met de verbouwing. Het belangrijkste voor Joost en Julian is dat het dorp een ontmoetingsplek heeft. ‘Bewoners kennen elkaar van gezicht. Je groet elkaar op straat of op het schoolplein, maar zo leer je elkaar niet echt kennen. In een café schuif je makkelijk de stoelen bij elkaar.’ Het café met terras trekt jong en oud, dagjesmensen en buurtbewoners. ‘Er zijn al een aantal stamgasten die bijna elke dag even komen buurten en er komt ook regelmatig een buurtbewoonster langs om op de piano te spelen.’

‘Na dertig jaar heeft Westzaan eindelijk weer een café’

De café-uitbaters hebben Hertog Jan op de tap, een select aantal speciaalbieren en een kaart met kleine gerechten zoals tosti’s, broodjes kroket en uitsmijters. ‘We beknibbelen niet op kwaliteit. Een vinoloog heeft geadviseerd over de wijnen en we hebben prijswinnende ossenworst van een slager die in het dorp woont.’ Joost en Julian zitten vol plannen. ‘We zijn bezig met een steenoven, zodat

we elke donderdag eigen pizza’s kunnen maken. Daarnaast denken we onder andere aan pubquizzen, sjoelwedstrijden, biljarten, darts en film- en thema-avonden gekoppeld aan eten. Wij gaan van alles bedenken en uitproberen om leven in de brouwerij te brengen. Het mooie is dat iedereen die in het café komt, zegt: ‘Ik voel me hier thuis’. Kennelijk is De Kazerne niet te hip en niet te bruin, bijna een huiskamer en tóch een gezellig café. Toch best een goede prestatie voor twee mannen die oorspronkelijk niet uit de horeca komen.’

Café De Kazerne

Torenstraat 1, Westzaan Open: wo t/m zo vanaf 12.00 u


MUZIEK

Meer zien? Check: uitdezaanstreek.nl/agenda/muziek

De Bullekerk

Zaantheater i.s.m. De Flux Zaterdag 27 november 20.30 u v.a. €22,50

Zondag 28 november 15.00 u €20,00

Heiko Dijker & Ananta De bijzondere muziekformatie Ananta - met de Zaanse Heiko Dijker op tabla - brengt een wervelend en grensoverschrijdend concert. Een mengeling van westerse gecomponeerde klassieke muziek en Indiase geïmproviseerde klassieke muziek en alles daartussenin. Ananta vertolkt o.a. werken van Simeon ten Holt, Manuel de Falla, Modest Mussorgsky en Jacob ter Veldhuis, maar ook Indiase muziek en tabla-repertoire.

De Groote Weiver

Vrijdag 26 november 21.00 u vvk €5,00

The Mieters The Mieters spelen aanstekelijke nederbeat, voorzien van een ruig randje sixties-garagerock, waarbij strikt in het Nederlands wordt gezongen. Hun shows zijn energiek en staan garant voor veel humor. Op elke fuif weten The Mieters de voetjes van de vloer te krijgen. Eerder stonden ze al op bekende podia als Tivoli, Patronaat en Paradiso, samen met bands als The Kik, The Analogues en The Animals.

Hoe weet je dat Glen Faria Door zijn deelname aan ‘De beste zangers van Nederland’ werd Glen Faria geïnspireerd tot het maken van nieuw, zelf uit te brengen materiaal, waarvan Hoe weet je dat zijn eerste single is. Nu is het tijd voor een eigen theatershow. In Hoe weet je dat doet Glen een herkenbaar boekje open over persoonlijke situaties. Met een prachtige combinatie van zang, rap en levensverhalen.

Wormerveerse Vermaning

Zondag 28 november 16.00 u €12,50

Jos van Beest ontvangt Lex Jasper Trio Jazz-pianist, componist, arrangeur en dirigent Lex Jasper speelde o.a. met het Metropole orkest, Paul van Vliet, Shirley Bassey en tal van grote Amerikaanse jazzmusici. Hij vormt een trio met Frans van Geest op contrabas en Vincent Koning op gitaar. Samen spelen ze op de maandelijkse muziekmiddag van pianist Jos van Beest.


november 2021 |

De Flux

Zaterdag 20 november 19.30 u vvk €16

Blues aan de Zaan De Zaanse gitarist Ruben Hoeke en De Flux bouwen een fraaie traditie op met Blues aan de Zaan. Voordat de coronapandemie losbrak, waren er drie uitverkochte editites van het jaarlijkse indoorfestival. Grote namen als Ben Poole vonden hun weg naar Zaandam. Dit keer spelen Harlem Lake (bekende buesclassics en eigen werk), Samantha Martin & Delta Sugar (onvervalste Memphis soul & blues met een ruw randje) en Mojo Man (een loeihete stamppot van blues, soul, funk en dampende rock-’n-roll). Ook Hoeke pakt zijn gitaar erbij en treedt op met een kleine selectie van jonge aankomende gitaarhelden.

Concert aan de Zaan

7

Theater De Kunstgreep

Zondag 28 november 14.30 u €17,50

Puellae Kwartet Het in 2017 opgerichte Puellae Kwartet bestaat uit violistes Annefloor Plantinga, Julia Doornebosch, Nouschka van Schaik en celliste Loïs van Malenstein. De vier musici kennen elkaar van hun studie aan het Prins Claus Conservatorium in Groningen. Individueel wonnen zij verschillende prijzen bij o.a. het Haydn Muziek Festival, Britten Concours en het Prinses Christina Concours. Samen staan ze garant voor een prachtige, muzikale middag.

Muziekhaven Dinsdag 2 november 20.00 u €25,00

Vrijdag 19 november 20.00 u €20,00

Duo Brunfeld Sanne Hunfeld is sinds tien jaar violiste bij het Koninklijk Concertgebouw Orkest. Zij studeerde viool aan o.a. het Conservatorium van Amsterdam en sloot haar studie af bij Peter Brunt aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Brunt won in 1981 het Nationaal Vioolconcours Oskar Back, was enkele jaren aanvoerder van de tweede violen bij het Koninklijk Concertgebouworkest en concertmeester bij Nieuw Sinfonietta Amsterdam. Het duo speelt Bach, Leclair, Schumann, Wieniawski, Knigge en Roukens.

Scaldis aan de Zaan De Muziekhaven houdt van 2 tot en met 6 november de eerste editie van Scaldis aan de Zaan, de zustereditite van het Zeeuwse Scaldis-festival. Mathieu van Bellen en Maria Milstein, initiatiefnemers van het kamermuziekcentrum, organiseren meerdere concerten. Tijdens het eerste concert brengen Milstein en talenten Nikola Meeuwsen, Maria Pedano, Anuschka Pedano en Isaac Lottman opera-aria’s en meesterwerken van operacomponisten zoals Liszt, Mozart en Bizet. Ook 3 en 6 november zijn er concerten.


THEATER

Meer zien? Check: uitdezaanstreek.nl/agenda/theater

Theater De Kaasfabriek & Zaantheater

Theater De Kaasfabriek Zaterdag 6 november 20.00 u €18,50 Zaantheater Dinsdag 9 november 14.00 €20,00

Dat is goed gelukt! Annick Boer

Theatermijn

Theatercursus De Vier Elementen start donderdag 11 november

Mix ‘n Match

Annick Boer is bekend van tv-programma’s Kanniewaarzijn en De TV Kantine. Met de mooiste kleinkunstliedjes en droogkomische verhalen vol zelfspot, legt de theatermaakster in Dat is goed gelukt! de menselijke natuur en onze tekortkomingen bloot.

Theatermijn steekt in op korte en flexibele mogelijkheden voor volwassen amateurspelers met een Mix ’n Match theateraanbod. Niet meer een jaar vast zitten aan één cursus, maar elke keer weer kunnen kiezen waar je wanneer aan meedoet. Op 11 november start de korte en krachtige cursus De Vier Elementen (à la Helmert Woudenberg). Later dit seizoen komt Theatermijn met Fysiek spel en Toneelschrijven. De docenten zijn niet de minsten met o.a. theatermaker Frans Strijards en Zdenly Anton.

Zaantheater

Theater De KunstGreep

Vrijdag 12 november 20.00 u v.a. €19,30

Het oog van de storm Johanna ter Steege e.a. In Het Oog van de Storm volgen we André en Madeleine, die al meer dan 50 jaar gelukkig getrouwd zijn. Hij was ooit een succesvol schrijver, maar de laatste tijd is hij vergeetachtig en verward. Zij is een toegewijde en sterke vrouw, zijn steun en toeverlaat. Dit weekend zijn hun dochters naar het ouderlijk huis gekomen om op verzoek van de uitgever André’s papieren te sorteren. Na een stormachtige nacht gebeuren er vreemde dingen. Alles wijst erop dat er een groot gemis te betreuren is. Maar wie is er overleden?

Vrijdag 26 november 20.15 u €19,00

Arnout van den Bossche Voor Burn-out voor beginners haalt Arnout van den Bossche inspiratie uit zijn vorige leven als ingenieur voor grote bedrijven. Denk aan nodeloos lange mailconversaties met een collega die gewoon naast je zit en het haantjesgedrag van de managers. Als je denkt dat je het slecht getroffen hebt op je werk, kom dan zeker kijken!


november 2021 |

Theater De KunstGreep

9

Zaantheater Dinsdag 16 november 19.30 u v.a. €19,50

Donderdag 4 november 20.15 u €19,50

In vertwijfeling verblijven Javier Guzman

Hebriana Het Nationale Theater

Javier Guzman maakte al drie keer eerder een oudejaarsconference. In 2021 kan hij natuurlijk niet achterblijven, want een memorabel jaar moet besproken worden. Javier is scherp van tong, absoluut niet kritisch en nooit politiek incorrect. Hij beschrijft een prachtige wereld met zo nu en dan misverstanden. En hij neemt het jaar met je door, zoals alleen hij dat kan. Hij bijt zichzelf vast in het nieuws. Belangrijk of onbelangrijk, het maakt hem niet uit.

Hebriana is een herkenbare, wrange komedie in de traditie van Scandinavische familiedrama’s zoals de film Festen. Tijdens een familiebijeenkomst komen sluimerende relatieproblemen, onderdrukte verlangens en existentiële wanhoop steeds meer aan het licht. Het Nationale Theater pakt uit met een topcast, gevormd door o.a. Betty Schuurman, Tamar van den Dop, Hein van der Heijden, Soumaya Ahouaoui, Mark Rietman en Joris Smit.

Zaantheater

Dorpstheater TOWN

Donderdag 25 november 20.30 u v.a. €16,60

Daar moet je heen Rosa da Silva In Daar moet je heen neemt Rosa da Silva je mee naar 1995. Het jaar dat ze als klein meisje mee deed aan de Mini Playbackshow van Henny Huisman. Ze blikt terug. Ze zingt, speelt en ergert zich mateloos. In hoog tempo wisselen haar Portugese temperament en Drentse nuchterheid elkaar af. Eerder had Rosa hoofdrollen in het toneelstuk ANNE en de musical De Tweeling. In het juryrapport van het Amsterdams Kleinkunst Festival noemt de jury haar ‘een veelzijdig talent dat van het podium afspat.’

Zaterdag 27 november 20.00 u €19,50

Kasper van Kooten Kasper van Kooten vraagt zich in Deeltijd af wat het begrip ‘delen’ nog inhoudt in een tijd waarin vooral gedeeld wordt om er iets voor terug te krijgen. Met zijn standaard zelfspot zingt hij over onze gemene delers, over wat ons als volk toch zo verdeelt en over zijn eigen onverwoestbare zoektocht naar geluk om te delen. Liken vooraf hoeft niet, komen wel! En daarna natuurlijk graag delen. Alsof dit nog niet genoeg is deelt hij ook nog uit omdat hij 50 wordt. Het is Deeltijd!


10 | UITdeZaanstreek

Cultuurspot

Hotel Wonderland Het Hembrugterrein krijgt er een unieke theaterervaring bij. Op 13 november opent Hotel Wonderland. In het eerste onderdompeltheater van Nederland is elke gast onderdeel van de voorstelling. Een kijkje nemen in het postkantoor van nooit verzonden brieven, een praatje aankopen met klokkenmaker Richard, dwalen door een interactief bos of luisteren naar het jazzensemble in de pianobar. In Hotel Wonderland is het aan de bezoekers zelf hoe zij hun tijd doorbrengen, niemand maakt exact hetzelfde mee. ‘Je bent de regisseur van je eigen avond’, zegt Raymond Klompsma (41). Met Tristan Hupe-Guimarães (33) en Michel Groenenstijn (41) is hij de drijvende kracht

achter deze voor Nederland nieuwe theaterervaring. Immersive theater heet het officieel, ‘onderdompeltheater’ noemen ze het zelf. ‘Immersive theater is een breed begrip. Ook bij moorddiners, spookhuizen en escape rooms worden bezoekers betrokken bij de ervaring. Hotel Wonderland gaat echter veel verder. Op zo’n grote schaal, dat is uniek voor Nederland.’ In juni streek het drietal neer op het Hembrugterrein in Zaandam. In de voormalige Yada Yada-markt en de naastgelegen hal wordt sindsdien door tientallen kunstenaars en ambachtslieden gebouwd aan Hotel Wonderland: 4000 vierkante meter in totaal. ‘Het is een hele stap om dit in coronatijd te beginnen, maar als ondernemer moet je tegen de stroom in zwemmen. Zonder

Ontdekken, beleven, proeven, leren, ontmoeten. De Zaanstreek is rijk aan mooie en bijzondere culturele locaties, waar je alleen van hebt gehoord of misschien zelfs het bestaan nog niet wist... Wij lichten voor jou zo’n echt Zaanse cultuurspot uit!

De Hotel Wonderland-gebouwen.

corona hadden we deze locatie waarschijnlijk niet gehad. Je wilt natuurlijk het liefst in de buurt van Amsterdam en zijn vele toeristen zitten, maar grote ruimtes in deze omgeving zijn schaars of duur. Door corona kwamen er meer locaties op de markt. Toen we het Hembrugterrein op liepen, wisten we meteen: ‘Dit is het’.’

Onderdompeltheater

De drie ondernemers deden het idee voor onderdompeltheater op in Engeland en Amerika, waar grootschalige experiences hun bestaansrecht reeds hebben bewezen. ‘Toen we een avondje met zijn drieën zaten te eten, vroegen we ons af waarom dit er in Nederland nog niet is en hebben we Hotel Wonderland bedacht. We hebben de lat


november 2021 |

11

meteen hoog gelegd. We willen niet alleen entertainment bieden, maar een ervaring met een diepere laag.’

Vanuit het hart

Het streven is bezoekers los te laten komen uit het leven van alledag. ‘Onze samenleving is een ratrace’, zegt Raymond, die in het verleden verrassingsreisbureau Srprs.me oprichtte. ‘Alles moet efficiënt, altijd willen we meer. Mensen leven te veel vanuit hun hoofd. Ik geloof in kinderlijke onbevangenheid en wil met mijn ondernemingen mensen de kans geven bezig te zijn vanuit hun hart.’ Je mobiele telefoon gebruiken is er in Hotel Wonderland dan ook niet bij; die gaat bij aankomst in een speciaal ontworpen tasje. Het hotel is een plek die losstaat van tijd en ruimte. De basis is een hotelbar uit het New York van de jaren twintig. Van daaruit kunnen de bezoekers twaalf verschillende personages en hun werelden leren kennen. ‘Je mag alles aanraken en met iedereen praten. We hebben 36 uur aan script en heel veel mini-scènes. Daarnaast is improvisatie heel belangrijk. Als gast kun je hooguit dertig procent meemaken. Want overal gebeurt wat en je kunt nu eenmaal niet overal tegelijkertijd zijn.’ Cinereal (het bedrijf van een van de

Elk personage heeft een eigen wereld.

spelers van de uiterst succesvolle immersive theater-ervaring Sleep No More in New York) hielp met het verhaal en de karakterontwikkeling van de personages. Die worden gespeeld door onder anderen Sopranos-actrice Ginger Kearns, acteurs uit Sleep No More en Nederlandse acteurs zoals Mylène d’Anjou, Pepijn van de Weerd en Marie Körbl.

50.000 bezoekers per jaar

Raymond en zijn partners zijn ambitieus. In de eerste vier jaar willen ze 50.000 bezoekers per jaar trekken. Dat moet zeker lukken, denken ze. ‘Soldaat van Oranje is

een mooi voorbeeld. Dat draait al elf jaar en zit op ruim drie miljoen bezoekers. Per avond kunnen er bij ons 300 gasten komen. 500 past ook, maar we willen dat mensen ruimte hebben om rond te dwalen en niet in lange rijen hoeven staan. Uiteindelijk willen we echt iets met het hotel doen. Het zou te gek zijn als gasten kunnen blijven overnachten en er tijdens het ontbijt nog van alles gebeurt. Of Hotel Wonderlands openen op meer plekken in de wereld. Maar dat is nog toekomstmuziek. We gaan ons nu eerst volledig focussen op deze productie en ervoor zorgen dat alles helemaal goed loopt.’’ Win vrijkaarten Om te vieren dat Hotel Wonderland deze maand opent in Zaandam, mag magazine Uit de Zaanstreek twee vrijkaarten weggeven. Hebben? Ga dan naar onze Facebook- of Instagrampagina en doe mee aan onze winactie. Hotel Wonderland is open van donderdag t/m zondag. Aanvang tussen 18.00 en 19.00 u (op zondag tussen 16.00 en 17.00 u). De voorstelling eindigt rond 22.15 u, de Pianobar is geopend tot middernacht. Tickets €72,00, inclusief eten €110,00. Boeken via www.hotelwonderland.nl. Hotel Wonderland Slaghoedje 52, Zaandam

Heb jij suggesties voor een bijzondere culturele locatie? Wij vinden het leuk om je tip te ontvangen via info@uitdezaanstreek.nl !


DE WATERTOREN ASSENDELFT TROUWEN,VERGADEREN, FEESTEN EN/OF ETEN OP ONGEKENDE HOOGTE

AGENDA NOVEMBER & DECEMBER

DE KIFT

HOOGRIET

Dineren op Hoogte** - VOL - High Tea** Singer-songwriter Eric de Vries** - VOL - Bingo **

DECEMBER Vr 10 dec Za 11 dec

VRIJMIBO 17.00-22.00 uur* Dineren op Hoogte** *=vrij entree **=betaald entree/reserveren

19 NOV 2021

LOCATIE PODIUM DE FLUX HEMKADE 48

NOVEMBER Za 6 nov Zo 14 nov Do 18 nov Do 25 nov

DEUR OPEN 20:00 UUR TICKETS PODIUMDEFLUX.NL

www.dewatertorenassendelft.nl Communicatieweg Oost 12, 1566 PK Assendelft reserveren@dewatertorenassendelft.nl


FILM

november ber 2021 |

13

Meer zien? Check: uitdezaanstreek.nl/agenda/film

De Fabriek

Groote Weiver Do 11 november €3,00

Do 4 en zo 7 november €12,50 Filmfan €10,50 Cinevillepas gratis

The Doors live Op 5 juli 1968 zetten The Doors het podium van de Hollywood Bowl in vuur en vlam met een legendarisch optreden dat wordt beschouwd als het beste wat de band ooit op film heeft vastgelegd. Het viertal wist de twee jaar ervoor zijn liveoptredens te perfectioneren en was in absolute topvorm Op 4 november 2021, ter ere van het 50e jubileum van het laatste studioalbum L.A. Woman (1971), worden met The Doors: Live At The Bowl ‘68 Special Edition bioscopen en filmzalen in de hele wereld omgetoverd tot concertzalen.

De Fabriek

Mean Creek Als de jonge Sam op school steeds gepest wordt door de gemene bullebak George, besluit zijn oudere broer Rocky om in te grijpen. Hij organiseert een leuk boottochtje en nodigt naast Sam, diens vriendinnetje Millie en zijn eigen vrienden Clyde en Marty ook George uit. En hoewel het reisje slechts bedoeld was om George een klein lesje te leren, lopen de emoties onderweg iets te hoog op...

Pathé

Vanaf do 11 november €9,75 Filmfan €7,75 Cinevillepas gratis

Spencer Het huwelijk van prinses Diana en prins Charles is al lang bekoeld. Ondanks geruchten over affaires en een echtscheiding gaan de kerstfestiviteiten op landgoed Sandringham door zoals gepland. Er wordt gegeten, gedronken en gejaagd. Spencer speelt zich af tijdens deze cruciale kerstdagen in de vroege jaren negentig waarin prinses Diana besluit dat haar liefdeloze huwelijk met prins Charles niet werkt. Een verbeelding van wat er gebeurd zou kunnen zijn tijdens die paar noodlottige dagen.

Zondag 7 november €18,50

Spartacus Het wereldberoemde, in 1887 opgerichte, Bolshoi Ballet uit Moskou danst de spectaculaire productie Spartacus, een ballet in drie aktes over de leider van een slavenopstand in het Oude Rome. De voorstelling is gebaseerd op de muziek van Aram Khachaturian en de choreografie van Yuri Grigorovich.


EXPOSITIES

Meer zien? Check: uitdezaanstreek.nl/agenda/exposities

Weefhuis

13, 14, 20 en 21 november 13.00-17.00 u, vrij entree

Natura Natura is de derde gezamenlijke expositie van Angèle van den Thillart, Nicole van der Heijden, Laura van Dijk, Marsha Metselaar, Jansje Dane en Alan de Geus. De kunstenaars willen laten zien wat natuur voor ons betekent. Het leverde een aantal poëtische werken op in een grote verscheidenheid aan disciplines: fotografie, objecten, keramiek, tekeningen en schilderijen. Deze expositie neemt je mee naar de wondere wereld van de verbeelding, met o.a. Plato’s tuin, de oerkracht van de boom en een bewerkt Zwitsers herbarium, objecten van verzaelde vondsten en een vogelkabinet geïnspireerd door natuurhistorische prenten van tropische vogels uit de koloniale tijd.

Atelier Van Santen

T/m zondag 7 november Op afspraak te bezoeken vrij entree

PLAY room

T/m zondag 20 november vr t/m zo 13.00-18.00 u of op afspraak, vrij entree

Afwezig landschap Grote namen in de kunst als Cézanne, Monet en Picasso zijn in hun tijd ontsnapt aan de klassieke en academische kunst met behulp van hun landschapsschilderijen. Hun landschapskunst vormde de geboorte van de moderne kunst. Toch lijkt het een vergeten motief in de kunstwereld van nu. Afwezig landschap laat werk zien van tien hedendaagse kunstenaars uit binnen- en buitenland die het landschap in hun kunst verwerken. Van Europese asfalt-inspiratie uit Japan tot een levensgrote vulkaan-jurk gebaseerd op het grillige landschap in IJsland.

Poelboerderij

De hele maand Dagelijks, vrij entree

Jan de Beus

Ger Zaagsma

Typerend voor het werk van de Muiderbergse kunstenaar Jan de Beus is de expressieve verbeelding van cultuurhistorische werken, zoals literaire verhalen, klassieke mythen, de Bijbel en beroemde muziekstukken zoals Richard Wagners opera Tannhäuser. Kenmerkend voor De Beus zjjn de grove, spontane schildergebaren. Sommige van zijn werken hebben slechts één kleur, of nuances hiervan, terwijl andere verschillende kleuren bevatten.

In het werk van de Wormer natuur- en landschapsschilder Ger Zaagsma is altijd zijn passie voor het landschap te zien. Polders, waterland, bos- en zeegezichten: Ger schildert verstilde landschappen, waarin je in het ‘niets’ toch steeds weer iets nieuws ontdekt. Door moderne elementen toe te voegen, maakt hij realistische portretten van het Nederlandse landschap in het algemeen en het Zaanse (polder) landschap in het bijzonder.


november 2021 |

Zaansgroen

Za 6 en zo 7 november  13.00-17.00 u vrij entree

Tessa van Staden en Wil Wielinga Tekenen en schilderen is er bij Tessa van Staden (Krommenie, 1996) met de paplepel ingegoten. Geïnspireerd door haar familie probeert ze in haar werk techniek te combineren met expressie. Wil Wielinga (1948, Leiden) heeft het van jongs af aan leuk gevonden om te tekenen en te schilderen en volgde les bij o.a. Jelus Matser. Behalve tekeningen laat zij ook schildertjien zien.

Café Fabriek

15

KunstGreep

Tot en met 22 november werkdagen vanaf 8.30 u vrij entree

Kunstenaarsgroep SOK De samenwerkende kunstenaars in Oostzaan hebben een najaarsexpositie met uiteenlopend werk. Te zien zijn o.a. hoeden van Astrid Schouten, glaskunst van Simone Tuinenburg, foto’s van Simon Rieuwert en schilderijen van Willem Vaarzon Morel. Op zaterdag 6 november geven de kunstenaars zelf rondleidingen langs de werken.

Zaansgroen

Tot do 25 november Dagelijks, vrij entree

Za 27 en zo 28 november 13.00-17.00 u, vrij entree

Verbeelding Marion van der Woude Verbeelding bevat intieme pentekeningen en grote hout- en linoleumsneden in zwart-wit met veel details, humor en een dikke laag fantasie. Marion van der Woude haalt haar inspiratie uit het droomgebied tussen waken en slapen. Daar waar je nog enigszins bewustzijn hebt, maar waar de fantasie de vrije loop krijgt.

Oud & nieuw van de Daam Schijfweg Henk Dil (1937-1993), beeldend kunstenaar, keramist, beeldhouwer en bewonderaar van oud-Chinese keramiek woonde en werkte in Zaandam. Hij is vooral bekend geworden door zijn keramische plastieken. Zijn werk is fors en krachtig. Ooit was hij mede-eigenaar van een stuk grond aan de Daam Schijfweg. In het pand op dit terrein woont en werkt Vanvanderlinde nu. Vanvanderlinde deelt graag het plezier in fotograferen en toont foto’s met een kwinkslag.


16 | UITdeZaanstreek

Foto: Bart Homburg

‘Kinderen zijn nog zo

Spelen met poppen Stichting Potitco uit Wormer maakt al bijna 25 jaar voorstellingen voor de jeugd. Deze maand spelen theatermakers Wim Dam (62) en Marieloes Koopman (53) hun nieuwste voorstelling Nestje, Boompje, Beestje in Theater De Kaasfabriek en staan ze met hun Sinterklaas-bestseller Waar is Pietje? in de Wormerveerse Vermaning. Met een verhaal over een vogel die niet durft te vliegen, gaat Nestje, Boompje, Beestje over durven en het overwinnen van angsten. Educatief, maar niet belerend, zeggen ‘Meneer Wiem en Marieloes’. De voorstellingen van Potitco - voor kinderen van twee tot zes jaar - zijn altijd een mix

van verhaal, muziek, animatie en clownerie. Ze spelen op scholen, peuterspeelzalen, bibliotheken en kleine theaters. Elke maand treden ze op in De Vermaning in Wormerveer en de bibliotheek in Heiloo. Sinds vorige maand staan ze ook in De Vermaning in Zaandam. Ze spelen altijd verschillende voorstellingen. In de loop der jaren heeft het paar er meer dan twintig in elkaar gezet. Voor de jaarlijkse Nationale Voorleesdagen en de Kinderboekenweek maken Wim en Marieloes elk jaar nieuwe voorstellingen geïnspireerd op prentenboeken. Naar die voorstellingen was veel vraag, maar Potitco speelt een aantal daarvan niet meer. ‘We zaten soms te dicht op het boek, dat

‘We ontdekken steeds weer nieuwe theatervormen’

vonden de uitgeverijen niet goed. Terwijl wij juist dachten hun boeken te promoten.’ Nestje, Boompje, Beestje – waarin elementen uit drie verschillende prentenboeken zitten ‘verstopt’- was bedoeld voor de Nationale Voorleesdagen van afgelopen januari. Vanwege de lockdown moesten ze die allemaal afzeggen. In de plots ontstane zee van tijd volgde Marieloes een cursus reiki en concentreerde Wim zich op het uitzoeken en registeren van de vele liedjes die hij in de afgelopen jaren heeft gemaakt. ‘We worden een dagje ouder’, glimlacht hij. ‘De voorstellingen spelen is geen enkel probleem, maar we reizen het hele land door en zijn altijd met spullen aan het sjouwen. Normaal gesproken zit je in een


november 2021 |

puur’

17

flow en merk je dat niet zo. Door corona hebben we lang pauze gehad en ontdekten we hoe druk we altijd zijn. Het zou mooi zijn als we de liedjes kunnen vastleggen en – wie weet – er ooit kleine voorstellingen van kunnen maken.’ Liefde voor optreden Wim en Marieloes zijn partners op het podium en partners in de liefde. Wim werd als kind al aangetrokken door het podium. Met dank aan een voorstelling van Bom Basseintje. Marieloes liet zich als kleuter verwonderen door Swiebertje in de Sporthal van Wormer en het poppentheater in de Oostknollendamse boerderij Elfenrune. Maar zelf optreden, daar zag ze niet direct iets in. Dat kwam pas toen ze met Wim mee op toernee ging. Begin jaren negentig speelde hij korte tijd bij De Kift en reisde met de band onder andere naar Polen. Een eyeopener, zegt Marieloes. ‘Toen is bij mij de liefde voor optreden ontstaan.’ Met zijn tweeën trokken ze in 1998 Europa door. Ze speelden op straat voor kinderen en zwierven van het ene festival naar het andere. De straat was een goede leerschool, maar ze wilden niet voorgoed een nomadenbestaan leiden. Terug in Wormer ging stichting Potitco van start. Met veel uitproberen, denkwerk en hulp van een naaister en beeldend kunstenaar leerde Marieloes poppen en decorstukken in elkaar te zetten. Wim - zang, gitaar, schippersklavier en cajon - schrijft de liedjes en maakt de animaties. Marieloes:

Potitco maakte al meer dan 20 voorstellingen.

‘We ontdekken steeds weer nieuwe theatervormen, zoals het schimmenspel en de poppenkast. Pas sinds een paar jaar ben ik erachter hoe sterk het poppenkast-effect is. Het is leuk om dat allemaal uit te proberen.’ Verwondering Niets is mooier dan spelen voor kinderen, vinden Wim en Marieloes. ‘Kinderen van twee tot zes jaar zijn zó puur. Die verwondering, dat is heerlijk. Wij hebben het mooiste uitzicht van de zaal. Wij zijn vaak de eersten die de kinderen theater laten proeven, daar zijn we trots op. Kinderen zijn ook heel eerlijk publiek. Als ze iets niet oké vinden, draaien ze zich om en

gaan iets anders doen. Of ze komen midden in de voorstelling het podium op om een pop een handje te geven.’ In de loop der jaren is hun publiek niet veel veranderd. ‘We merken wel dat de spanningsboog van kinderen vanaf vier jaar korter is geworden. Daarom spelen we sommige voorstellingen vlotter. Maar de kinderen van twee, drie jaar zijn verrassend weinig veranderd. Na afloop van de voorstelling komen ze met rode koontjes het podium op en kijken met zúlke ogen naar de poppen. Soms durven ze de poppen niet eens aan te raken. Je ziet dat het leeft. We houden van hun fantasiewereld: niet nadenken over hoe iets kan, maar er volledig in meegaan.’

Voorstellingen

Foto: Hanneke Kruijver

Nestje, Boompje, Beestje Zondag 7 november 14.30 u €6,50 Theater De Kaasfabriek Kaarten via: www.theaterdekaasfabriek.nl Waar is Pietje nu? Zondag 28 november 11.00 u €7,50 Wormerveerse Vermaning (Zaanweg 57) Kaarten via: www.potitco.nl


I NS

la familia

VriMiBo

E DE IID

zAterdAg 18 december

Een gezellige el op gborr vrijdagmidda e plek? een te gekk

Nu de dagen guurder en korter worden gaat onze VriMiBo naar binnen. in ons stoere onderkomen uit anno 1640 schenken wij een goed glas wijn, een lekker biertje of een ander drankje. Met een kaas/worst plankje erbij, een bittergarnituur of een mediterrane verrassing.

Graag tot ziens!

team vrijwilligers Cultureel Centrum Bullekerk

s a m t s i r h C Classics AAnvAng 20.00 uur Toegangsprijs 25,KAArtverKoop viA onze site bullekerk.nl westzijde 75, zAAndAm

Reserveer tijdig! Via info@bullekerk.nl. westzijde 75, zAANdAM bullekerk.nl


JEUGD & FAMILIE

november 2021 |

19

Meer zien? Check: uitdezaanstreek.nl/agenda/jeugdfamilie

Zaantheater

Zaans Museum

Zondag 21 november 9.30-13.00 u €12,50

Prentenboekjesfestival met sterrenspeeltuin Tijdens prentenboekjesfestival Onder de sterren en de maan kun je twee voorstellingen bezoeken én spelen in een theatrale sterrenspeeltuin. Voorstelling André het astronautje (vanaf 4 jaar) is geïnspireerd op de belevenissen van astronaut André Kuipers en gaat over een jongetje dat met een zelfgebouwde raket naar de maan reist. Raad eens hoeveel ik van je hou (vanaf 2 jaar) is een muzikale vertelvoorstelling met een poppenspeler.

Vanaf za 13 november, 10.00 – 16.00 u Entree museum, MK geldig, €3,00 voor activiteit

Speculaasfabriek van Sinterklaas De bakkers van de Sint willen dit jaar Zaanse speculaasjes maken, maar het recept is zoek! Kun jij alle ingrediënten vinden voor een heerlijke Zaanse speculaaspop? Zin om zelf te bakken in de chocolade- en speculaasfabriek van de Sint? Bezoek dan het Zaans Museum waar je bakkersschort en -muts klaarliggen! Deeg klaar? Bakken maar!

Hemlab

Zaantheater

Van 7 tot 12 jaar Elke zaterdag €10,00

Zondag 7 novmber 15.00 u v.a. €12,50

Zoete maand met speculaas in het Hemlab

Hans en Griet

De hele maand november ruikt het zoet in het Hemlab. De eerste drie weken kun je proefjes, wedstrijdjes en onderzoek doen met snoepjes. En witte suiker smelt je op een vuurtje om tot een bruine karamellolly. De volgende twee weken is er een speciaal Sint-Test-Lab, waar je kunt uitzoeken welke winkelbakkers echte en welke nep-speculaas verkopen. Proef welke speculaas de lekkerste is en test daarna de speculaasvulling met jodium uit het medicijnkastje. Wie maakt daarna de lekkerste en de mooiste pepernoten?

Een bitterzoete mix van opera, spel, zang, hiphop en dans maken dit sprookje tot een onvergetelijke ervaring voor de hele familie. Een spannend, grappig en ontroerend comingof-age verhaal met verrassende videobeelden van je eigen stad. Dit keer verdwalen Hans en Griet niet in het bos. Ze zwerven ’s nachts door de verlaten straten van de grote stad en ontmoeten allerlei wonderlijke figuren. Zoals de vadsige PatatDuif en de Draaiorgeldraaier met zijn valse muziek. Gaan Hans en Griet ooit nog terug naar huis of rooien ze het liever zelf?


november 2021 |

UITgelezen

20

Boekenrubriek

Jur en Vibeke Kingma De Grafische Verleiders van Wormerveer

In 1896 begonnen Gerrit Meijer en IJsbrand Heijn in Wormerveer een drukkerijtje dat zou uitgroeien tot een geavanceerd grafisch bedrijf met 180 werknemers en een van de grootste werkgevers in Wormerveer. Vooral werd

Drukkerij Meijer bekend als een kwaliteitsdrukkerij die na de Tweede Wereldoorlog nauw ging samenwerken met grafisch ontwerpers, typografen, bekende schrijvers en fotografen. In de jaren vijftig en zestig gaf het bedrijf alle ruimte aan mensen zoals Dick Elfers en Jurriaan Schrofer om met grafische technieken te experimenteren. Er heerste een cultuur van creativiteit en innovatie waardoor prachtige, toonaangevende en unieke boeken verschenen. Ook was er een bijzondere samenwerking met het bedrijfsleven die o.a. resulteerde in de reeks Volkomen Kookboeken van Albert Heijn. In 1893 moest de drukkeij helaas de deuren sluiten. Uitgeverij Noord-Holland i.s.m. stichting papiergeschiedenis Zaanstreek Hardcover (ca. 224 pag.) | Prijs €29,95

Adrienne Quarles van Ufford Het geheim van Holland Niemand mocht er komen. Het Hembrugterrein in Zaandam was meer dan een eeuw lang afgesloten van de buitenwereld. Van 1895 tot 2003 was er een wapen- en munitiefabriek gevestigd: de ArtillerieInrichtingen, later Eurometaal NV. Er werkten vele mensen onder geheimhoudingsplicht, zij vormden een eigen gemeenschap. Tegenwoordig is het gebied volop in ontwikkeling, met een nieuw elan. Er zijn woningbouwplannen en vele culturele ondernemers en - instellingen streken er neer, zoals ArtZaanstad, Hotel Wonderland en Het Hem. Op dit kantelpunt in de geschiedenis vertelt Adrienne Quarles van Ufford in dit boek de verhalen van mensen die hier op de bedrijfsschool zaten, die er werkten, of die het sinds 2003 nieuw leven inblazen. Mede aan de hand van vele historische foto’s en van afbeeldingen van objecten uit de collectie van het Zaans Museum biedt het boek een inkijkje in de fascinerende

geschiedenis van het semi-gesloten bedrijf. Uitgeverij Noord-Holland i.s.m. het Zaans Museum Gebonden uitgave (188 pag.) | €24,95

Michiel Richards De man zonder vaardigheden Met De man zonder vaardigheden schreef Michiel Richards een psychologische feelgoodroman over broos zelfvertrouwen, existentiële twijfel en de troost van vriendschap. Het verhaal draait om een ambitieuze personal jobcoach die zijn eenmanszaak ten onder ziet gaan tijdens de financiële crisis van 2008. Hij zoekt geestelijke steun bij een online psycholoog, maar heeft niet door dat dit een bedrieger is die een spel met hem speelt. Ondanks de leugens waarop hun contact is gebaseerd, wordt de emailcorrespondentie tussen de man en de ‘psycholoog’ steeds intenser en openhartiger. Kunnen manipulatie en bedrog ook tot iets moois leiden? Michiel Richards schrijft scenario’s voor uiteenlopende televisieseries. Eerder maakte hij de sciencefictionroman Tijdprotocol 4.16. Hij streeft ernaar om boeken en verhalen in zoveel mogelijk verschillende genres te schrijven. Godijn Publishing Paperback (262 pagina’s) | Prijs €17,99 Heb je een boekentip? Mail ‘m naar info@uitdezaanstreek.nl


november 2021 |

Literaire salon

Boeken en muziek in Zaantheater Frans Pointl en De kip die over de soep vloog

Onder de naam ‘Mens durf te lezen’ houdt producent Anita Gundlach sinds 2016 enkele malen per jaar literaire middagen in het Zaantheater. De salons - met gasten en muziek – gaan over Zaanse schrijvers of schrijvers die een link hebben met de Zaanstreek.

Boekpresentatie

De Neerlandica wil hiermee de literatuurgeschiedenis levend houden en de interesse in lezen bevorderen. De eerste literaire salon sinds het uitbreken van de coronapandemie wordt gehouden op zondag 28 november en draait om Frans Pointl (1933-2015). Jarenlang was hij een van de meest afgewezen schrijvers van Nederland, totdat Nijgh & van Ditmar in 1989 zijn verhalenbundel De kip die over de soep vloog uitbracht. Op 55-jarige leeftijd veroverde Pointl de harten van lezend Nederland en werd in één klap een bestsellerauteur. Zijn prozadebuut werd genomineerd voor de AKO-literatuurprijs en er werden 130.000 exemplaren van verkocht. In dit boek beschrijft Pointl, zoon van een Joodse moeder en Oostenrijkse vader, zijn tijd als onderduiker. Tijdens de Tweede Wereldoorlog verbleef hij bij het gezin Besse-Koeter aan de Uitweg in Krommenie. Na de oorlog bleef hij contact houden met dochter Tine van Soolingen. Zij is te gast bij de literaire salon. Ook uitgever Vic van de Reijt en

auteur David de Poel zijn aanwezig. De Poel schreef diverse romans en verhalen en publiceerde in 2019 een biografie over Pointl: De schrijver die over de soep vloog. Tidens het schijven van de biografie werd Pointl ziek. De Poel werd zijn vertrouwenspersoon, andersom was Pointl een soort vaderfiguur en leermeester voor hem, zo liet hij in eerdere interviews weten. Klassieke muziek speelde een belangrijke rol in het leven van Pointl. Zijn moeder Rebecca van Dam was een verdienstelijk pianiste. Pianist Marcel Worms speelt werk van de componisten die het landschap kleurden van Pointls jeugd, zoals Schumann, Kabalevsky, Rachmaninoff en Skjrabin. Speciale aandacht is er voor zijn favoriete pianist Vladimir Horowitz. Zangeres Jeannine la Rose - momenteel avond aan avond te zien in Tina - de musical – zal zingen. Na afloop is er tijd om in gesprek te gaan met David de Poel en Vic van de Reijt en boeken te kopen en signeren. Zaantheater 16.00 u €18,60

Lezing en presentatie in De Groote Weiver Peter Storm over anarchisme

Schrijver, blogger, muzikant en zelfbenoemd oproerkraaier Peter Storm presenteert vrijdag 5 november in De Groote Weiver zijn onlangs verschenen boekje ‘Het anarchisme – ideeën, concepten, praktijken’. Zowel in het boek als tijdens de presentatie geeft hij uitleg over het anarchisme. Je ziet het symbool: die A in een cirkel, maar wat houdt anarchisme eigenlijk in, wat kun je ermee? Anarchisten hebben een scherpe kritiek op de bestaande maatschappij. Die drijft op overheersing, onvrijheid en onderdrukking, zeggen zij, en dat is niet aanvaardbaar. Anarchisten formuleren alternatie-

ven: vrijwillige samenwerking op basis van persoonlijke autonomie, solidariteit en gelijkwaardigheid. Over hoe daar te komen, hebben ze ook ideeën: directe actie, zelf doen, samen doen. Zelf onderneemt Storm regelmatig in woord en daad actie om misstanden aan te kaarten. Ook vormt hij met de Zaanse dichter/actievoerder Joke Kaviaar Your Local Pirates, dat in het kader van de huidige woonprotesten een kraaklied schreef. De Groote Weiver 20.30 u vrij entree. Het boekje is verkrijgbaar voor een vrijwillige donatie (richtprijs €3,00) Zie ook: peterstormt.nl

21


diner?

28 NOV

MELL & VINTAGE FUTURE

NOVEMBER 21 HARD! MET BATUSHKA & BELPHEGOR NOV I.S.M. DE GROOTE WEIVER

22 SNELLE - FF TUSSEN ONS NOV I.S.M. ZAANTHEATER

26 HARD! MET FLEDDY MELCULY NOV I.S.M. DE GROOTE WEIVER

27 GLEN FARIA - HOE WEET JE DAT? NOV I.S.M. ZAANTHEATER

28 MELL & VINTAGE FUTURE NOV Jongh’s Evenementenservice, Sluispolderweg 34, 1505 HK Zaandam T 075 - 635 00 76 | E info@jonghs.nl | W www.jonghs.nl

30 ANA POPOVIC NOV LOCATIE PODIUM DE FLUX HEMKADE 48

TICKETS PODIUMDEFLUX.NL

MOOIE VLOEREN MOOIE MUREN!

BEZOEK ONZE

SHOWROOM

OP ZOEK NAAR EEN VEELZIJDIGE VAKMAN VOOR EEN VAKKUNDIGE VLOER- EN WANDAFWERKING? CONSTRUCTIEF, DECORATIEF OF EEN COMBINATIE: COATON MAAKT HET MOGELIJK.

OMWEG 34, ASSENDELFT T: 075-6871032 INFO@COATON.NL WWW.COATON.NL


november 2021 |

Kijk voor alle culturele adressen op uitdezaanstreek.nl/zien-en-doen/adressen

UITagenda MUZIEK Maandag 1 november OPEN PODIUM HERFSTCONCERT Voor alle muziekleerlingen en amateurmuzikanten uit de Zaanstreek. Pasveerzaal, FluXus Muziekschool 19.00 u vrij entree Dinsdag 2 november KLASSIEK | SCALDIS AAN DE ZAAN g. Jong talent met Maria Milstein zie pag. 7

Muziekhaven 20.00 u €25,00 Woensdag 3 november KLASSIEK | BUSCH TRIO Omri Epstein (piano), Mathieu van Bellen (viool) en Ori Epstein (cello) spelen o.a. Brahms. Muziekhaven 20.00 u €25,00 Donderdag 4 november POP/ROCK | THE JAM! De Flux 20.30 u vrij entree Vr 5 en za 6 november POP | RUUD LUTTIKHUIZEN & CINEMUSIC ORKEST Pianist Ruud Luttikhuizen en het CineMusic Orkest spelen bekende en meeslepende filmtunes. Bullekerk 20.00 u €20,00 Zaterdag 6 november HET KOPERCOLLECTIEF O.L.V. GERARD KLEIJN & INGRID DEEN Muziek voor blaasinstrumenten vanaf de Renaissance tot jazzmuziek uit de 20ste eeuw. Kogerkerk 16.00 u vrij entree Zaterdag 6 november KLASSIEK | SCALDIS AAN DE ZAAN Violist Mathieu van Bellen en pianist Mathias Halvorsen spelen Tosca van Puccini, met geprojecteerde tekst Muziekhaven 20.00 u €25,00 Zaterdag 6 november ROCK | DE HEROES De Nederbietband gaat weer voor een oorverdovend hard Nederlandstalig concert. Groote Weiver 21.00 u vvk €5,00

Zondag 7 november KLASSIEK | APOLLO ENSEMBLE – BACH & STRAVINSKY Het insemble speelt Bach en Stravinsky op authentieke instrumenten. Bullekerk 15.00 u €25,00 ( jongeren €10,00) Zondag 7 november JAZZ | CLOUDFISH & PENGUINS TOO Bij Jazz Inverdan spelen twee duo’s: Cloudfish (stem en viool) en Penguins Too (o.a. muziek van misdaadfilms en –series). Vermaning Zaandam 16.00 u €18,00 Vrijdag 12 november POP | ALEXANDER BROUSSARD – THE STORY OF BILLY JOËL De Koogse zanger en pianist leidt je door het leven en de vele hits van muzieklegende Joël. Wormerveerse Vermaning 19.15 u €22,50

23

uitdezaanstreek.nl/agenda Zaterdag 13 november POP | IMAGINE – THE JOHN LENNON SONGBOOK

Kuijken toert met het nieuwe album Odd Seeds. De Flux 15.00 u vvk €12,50

Zaantheater i.s.m. De Flux 20.00 u v.a. €23,10

Zondag 14 november KLASSIEK | TRIO FILIPPOVA Nadezda Filippova (piano), Anna Lipkind Mazor (viool) en Ketevan Roinishvili (cello) spelen werk van o.a. Beethoven, Shostakovich en Auerbach. Wormerveerse Vermaning 15.00 u €20,00

Zie UITgelicht

Zaterdag 13 november PUNK | STAKBABBER Postpunkband met een dansbare, groove-georiënteerde sound Groote Weiver 21.00 u vvk €5,00 Zaterdag 13 november LATIN | FADANGO: FADO & TANGO – ‘EMBRACE’ Portugese fado vloeit op eigenzinnige wijze samen met de sensuele Argentijnse tango en andere swingende latin-stijlen. Bullekerk 20.00 u €20,00 Zondag 14 november FOLK | I AM OAK – ODD SEEDS De altfolkformatie van Thijs

Zondag 14 november KLASSIEK | JOHANETTE ZOMER - HET OOR VAN ARTEMISIA Lectureconcert over het leven van Artemisisa Gentileschi. Zuidervermaning 16.00 u €25,00 Woensdag 17 november JAZZ | GUUS JANSSEN Tijdens dit lunchconcert presen-

teert de pianist/organist zijn nieuwe, bejubelde cd Organ. Vermaning Zaandam 12.00 u v.a. €10,00 (inclusief cd) Woensdag 17 november KLASSIEK | ORKEST VAN DE 18DE EEUW & CAPPELLA AMSTERDAM - HOHE MESSE Het toporkest en het koor onder leiding van Daniël Reuss brengen de Hohe Messe van Bach. Nieuwe Huys Concerten Zaandam Oostzijderkerk 19.30 u vrijwillige bijdrage Donderdag 18 november FOLK | BEN CAPLAN De artiest met de enorme baard en de overweldigende stem viert het tienjarig jubileum van zijn eerste release met een uitgeklede versie van zijn repertoire. De Flux 20.30 u vvk €16

UITgelicht

Vrijdag 12 november BLUES | STEVIE RAY VAUGHN UNDERCOVER Deze muzikanten brengen Stevies dampende blues, ruige gitaarsolo’s en beukende drums. De Flux 20.30 u vvk €15 Vrijdag 12 november MUZIEKTHEATER | ASTRID CATTEL – ECHT De bevlogen programmamaakster neemt je mee in haar eigen dagelijkse gewoonste en ongewoonste levenssituaties. Bullekerk 20.00 u € 20,00 Vrijdag 12 november POP | STATION TO STATION – A TRIBUTE TO DAVID BOWIE Een multimediaal spektakel over een van de grootste innovators in de muziekwereld. Groote Weiver 21.00 u vvk €5,00 Zaterdag 13 november HARDCORE | CRANQ - X De tiende editie van Cranq belooft sterker en harder dan ooit te worden. De Flux 15.00 u vvk €12,50

Zaterdag 13 novemberr

IMAGINE - THE JOHN LENNON SONGBOOK In december 2020 was het veertig jaar geleden dat John Lennon op onfortuinlijke wijze aan zijn einde kwam. Deze voorstelling is een memorabele terugblik op het leven van - en een bijzonder eerbetoon aan - deze geweldige artiest, die medeverantwoordelijk is voor het ontstaan van de huidige popmuziek. De originele Engelse bezetting, met in de hoofdrol Paul McDonough, leidt je aan de hand van diverse hits door het leven van de superster. Zaantheater in samenwerking met Podium de Flux 20.00 u v.a. €23,10


24 | UITdeZaanstreek

UITgelicht

MUZIEK Vrijdag 19 november FANFAREPUNK | DE KIFT De Zaanse entertainers brengen de dans-, wals-, en treurnummers van hun album ‘Hoogriet’. De Flux 20.30 u vvk €15 Vrijdag 19 november CHANSONS | SPIJKERS - AU PLAT PAYS De Zaanse Joost Spijkers brengt prachtige chansons uit de traditie van o.a. Aznavour, Brel en Shaffy, maar vooral liederen van eigen hand. Bullekerk 20.00 u €20,00 Vrijdag 19 november KLASSIEK | DUO BRUNFELD zie pag. 7

Concert aan de Zaan Wormerveer 20.00 u €20,00 Zaterdag 20 november POP | 2000 UNPLUGGED Zie UITgelicht

Bullekerk 20.00 u vvk €22,50 Zaterdag 20 november BLUES | BLUES AAN DE ZAAN zie pag. 7

De Flux 19.30 u vvk €16 Zaterdag 20 november KLASSIEK | CONCERT BIJ KAARSLICHT Cordevento blaast barokke kunstmuziek nieuw leven in. Jisper Kerk 20.15 u €18,00 Zaterdag 20 november ROCK | FROZEN STEAM De band speelt stuwend, strak en grijnzend zijn favoriete rocksongs aller tijden. Groote Weiver 21.00 u vvk €5,00 Zondag 21 november METAL | HARD! - BATUSHKA & BELPHEGOR Een avond vol harde muziekstijlen: black metal en ‘duivelse death-muziek’. De Flux i.s.m. De Groote Weiver 19.30 u vvk €20 Zondag 21 november KLASSIEK | TRIO DE BIE Dit uitzonderlijk getalenteerde gezin - Jack de Bie, Andrea Wittchen en hun zoon Alexander - speelt werk van Bach, Debussy en Liszt. Bullekerk 14.30 u €18,50

Zondag 21 november FOLK | FLAIRCK De Nederlandse band vierde triomfen in de jaren zeventig en is sinds 2007 ‘heropgebouwd’ rond snarenwonder Pablo Ortiz. Roots aan de Zaan Pasveerzaal 15.30 u v.a. €15,00 Woensdag 24 november KLASSIEK | WOUTER HARBERS – LEIPZIG Fluitiste Marjolein de Wit en pianist Wouter Harbers brengen muziek van Bach, Schumann, Mendelssohn en Grieg. Bullekerk 11.00 u €17,50 Donderdag 25 november KLASSIEK | PRJCT AMSTERDAM & MAARTEN ENGELTJES Continuogroep van PRJCT Amsterdam en tenor Maarten Engeltjes gidsen je door bijna een eeuw barokmuziek. Zuidervermaning 20.15 u v.a. €10,00 Vrijdag 26 november LEVENSLIED | MARK ENTHOVEN EN ANDRÉ VROLIJK De zanger en de accordeonvirtuoos (bekend van de Toppers) hebben romantische liedjes, prachtige aria’s en levensliederen op het repertoire. ’t Reghthuys 20.00 u €20,00 Vrijdag 26 november POP | THE MIETERS zie pag. 6 Groote Weiver 21.00 u vvk €5,00 Vrijdag 26 november POP | THE BEATLES REVIVAL De tributeband stond al op podia in heel Europa én het verjaardagsfeest van Queen Elisabeth. De muzikanten lijken enorm op de echte Beatles en spelen de muziek tot in detail na. Bullekerk i.s.m. De Flux 20.00 u €20,00 Vrijdag 26 november METAL | HARD! – FLEDDY MELCULY Concert van een brute metal- en hardcore band met Nederlandstalige maatschappijkritische teksten-met-een-dikke-knipoog! De Flux i.s.m. De Groote Weiver 20.30 u vvk €15

Zaterdag 20 november

2000 UNPLUGGED 2000 Unplugged neemt je mee naar de sferen van de befaamde akoestische MTV Unplugged Sessions en de populaire hitlijst Top 2000. Deze viermansformatie op gitaar, toetsen en percussie brengt dé muziek die ons allen verbindt in een sfeervolle ambiance, van Nirvana tot Ramses Shaffy, van Elvis tot De Dijk, van Danny Vera tot U2, van Prince tot R.E.M. Dit is tevens een mooie gelegenheid om wat meer te weten te komen over Top2000-artiesten, het ‘verhaal achter de plaat’ en noteringen in ‘de lijst der lijsten’. Geniet van grote hits en meezingers, verrassende muzikale uitvoeringen en meerstemmige vocals. Bullekerk i.s.m. Podium de Flux 20.00 u €22,50

Zaterdag 27 november KLASSIEK| JOE PUGLIA & ELLEN CORVER – AFSCHEID VAN EEN VIOOL De violist en de pianiste spelen de Vioolsonate van Claude Debussy, het Spiegelpaleis van Klaas de vries en C-majeur Fantasie van Schubert. Nieuwe Huys Concerten Zaandam Oostzijderkerk 20.15 u vrijwillige bijdrage Zaterdag 27 november MUZIEKTHEATER| GLEN FARIA - HOE WEET JE DAT? zie pag. 6 Zaantheater i.s.m. De Flux 20.30 u v.a. €22,50 Zaterdag 27 november ROCK | POODLE, BÄSN EN TAMPA BAY Een afwisselende avond met o.a. fluffy garagerock, uptempo gitaarliedjes, schreeuwende

synthesizers en teksten over millennial-levenservaringen. Groote Weiver 21.00 u €5,00 Zondag 28 november POP | MELL & VINTAGE FUTURE Het trio uit Volendam speelt rootsy rhythm and blues en soul. De Flux 20.00 u vvk €12,00 Zondag 28 november KLASSIEK | PUELLAE KWARTET zie pag. 7

Theater De KunstGreep 14.30 u €17,50 Zondag 28 november WERELDMUZIEK | HEIKO DIJKER & ANANTA zie pag. 6 Bullekerk 15.00 u €20,00 Zondag 28 november JAZZ | WESTSIDE JAZZBAND Het repertoire bestaat voornamelijk uit jazznummers vanaf 1910 tot eind jaren vijftig, maar

ook moderne jazz en LatijnsAmerikaanse nummers komen aan bod. Kerkje Krommeniedijk 15.00 u €10,00 Zondag 28 november KLASSIEK| JOS VAN BEEST ONTVANGT… LEX JASPER TRIO zie pag. 6

Wormerveerse Vermaning 16.00 u €12,50 Dinsdag 30 november BLUES| ANA POPOVIC – 20 YEARS ON THE ROAD De Amerikaanse zangeres/ gitariste is een van de leading ladies van de hedendaagse blues. Ze viert haar 20-jarig jubileum met knallende shows. De Flux 20.15 u vvk €22,00


november 2021 |

Kijk voor alle culturele adressen op uitdezaanstreek.nl/zien-en-doen/adressen

THEATER Donderdag 4 november TONEEL | ORKATER – DE VREEMDELING Over de vriendschap tussen kunstenaar Michiel Voet en Algerijn Karim Ramtani, die 22 jaar illegaal in Holland woonde. Zaantheater 20.00 u v.a. €17,50 Donderdag 4 november CABARET | JAVIER GUZMAN – IN VERTWIJFELING GEBLEVEN zie pag. 9

Theater De KunstGreep 20.15 u €19,50 Vrijdag 5 november CABARET | ALI B. – KOORTS Alli B. meet de temperatuur van de samenleving. Zaantheater 20.00 u v.a. €21,00 Vrijdag 5 november CABARET | LISA LOEB – EXTASE Een hypermuzikale cabaretvoorstelling over de moed om je angsten te overwinnen. Zaantheater 20.30 u v.a. €16,60 Zaterdag 6 november MUZIEKTHEATER | NIELS VAN DER GULIK – IK BLIJF HIER! Tien jaar na de dood van Ramses Shaffy blikt Niels terug op de vriendschap met zijn held. Theater De KunstGreep 20.15 u €20,00 Zaterdag 6 november MUSICAL | VOCALITY PRODUCTIONS - BEST OF VOCALITY Twaalf jonge musicalperformers brengen prachtige luisterliedjes, swingende klassiekers en opzwepende dansnummers. Zaantheater 20.30 u. €13,50 Za 6 en di 9 november CABARET | ANNICK BOER - DAT IS GOED GELUKT! zie pag. 8 Theater De Kaasfabriek 20.00 u €18,50 en Zaantheater 14.00 U €20,00 Zaterdag 6 november KLEINKUNST | PATRICIA SIERINK - TIJDELIJK ABNORMAAL De Zaanse Patricia – werkzaam in de zorg - vertelt en zingt hoe ze de coronacrisis heeft ervaren. Pasveerzaal, FluXus Muziekschool 19.30 u €8,00

Zondag 7 november CABARET| RICKY RISOLLES FT. TANTE LIEN - YA, DAT IS IETS INDISCH… Met verhalen, muziek en Tante Lien (gespeeld door Wieteke van Dort) laat Ricky in zijn langverwachte theatershow zijn kijk op z’n Indisch-zijn horen. Zaantheater 15.30 u v.a. €18,50 Donderdag 11 november MUZIEKTHEATER | EDWIN EVERS BAND – SPELEN..! De band maakt een reis door tientallen jaren muziek. Zaantheater 20.00 u v.a. €30,00 Vrijdag 12 november CABARET | PAULIEN CORNELISSE – AANSTALTEN Taalvirtuoos Paulien Cornelisse buigt zich over taal- en andere onzekere kwesties. Theater De Kaasfabriek 20.00 u €19,00 Vrijdag 12 november TONEEL | HANS CROISET, ANNE WIL BLANKERS, JOHANNA TER STEEGE E.A. – HET OOG VAN DE STORM zie pag. 8 Zaantheater 20.00 u v.a. €19,30

MOEDER VAN GLAS Een ontroerend en humoristisch stuk over een bipolaire moeder. Zaantheater 20.30 u v.a. €17,50 Zaterdag 20 november CABARET | MAARTJE & KINE – SPEELBEESTEN De twee multi-instrumentalisten reisden in de coronaperiode naar Noorwegen en brengen hun Noorse ervaringen naar de Nederlandse theaters. Theater De Kaasfabriek 20.00 u €18,50 Zaterdag 20 november CABARET | RENÉ VAN MEURS – HUNKERT René weet alles van de liefde en tegelijkertijd ook helemaal niets. Maar hij kan er wél goed over vertellen. Zaantheater 20.00 u v.a.€19,00 Maandag 22 november MUZIEK | SNELLE - FF TUSSEN ONS Voorstellinge van rapper en zanger Snelle en zijn Lieve Jongens Band. Zaantheater i.s.m. De Flux 20.00 u v.a. €27,50

Dinsdag 23 november MUZIEK | THE IRISH TIMES – O’DREAMS Met Ierse songs, spannende verhalen en bijzondere ervaringen rijgen deze rasmuzikanten de geschiedenis van Ierland aaneen. Zaantheater 14.00 u €20,00 Di 23 en wo 24 november CABARET | HANS TEEUWEN – NOU LEKKER DAN De cabaretier geeft een ‘verontrustende blik’ in zijn geest. Zaantheater 20.15 u wachtlijst Woensdag 24 november CABARET | FADUA EL AKCHAOUI - WRAK Zie UITgelicht Zaantheater 20.30 u v.a. €12,50 Donderdag 25 november CABARET | ROSA DA SILVA – DAAR MOET JE HEEN zie pag. 9 Zaantheater 20.30 u v.a. €12,50 Vrijdag 26 november SHOW| SNOWPONIES – EEN MERRIE CHRISTMAS, DE ALEX KLAASEN REVUE Deze exclusieve kerstshow is hét medicijn om de donkere

25

dagen voor kerst door te komen. Zaantheater 19.00 en 21.15 u v.a. €19,30 Vrijdag 26 november CABARET | ARNOUT VAN DEN BOSSCHE - BURN-OUT VOOR BEGINNERS zie pag. 8 Theater De KunstGreep 20.15 u €19,00 Zaterdag 27 november CABARET | ANDRIES TUNRU – IN THEORIE Andries ontleedt opgewekt zijn eigen binnenwereld. Theater De Kaasfabriek 20.00 u €17,50 Zaterdag 27 november CABARET| LISA LOEB - EXTASE Hypermuzikaal cabaret over je angsten te overwinnen POOK Oostknollendam 20.30 u €13,50 Zaterdag 27 november CABARET | KASPER VAN KOOTEN – DEELTIJD zie pag. 9 Dorpstheater TOWN Wijdewormer 20.00 u €19,30

UITgelicht

Zaterdag 13 november CABARET | PETER VAN ROOIJEN EN BAND – LIEFDE, DOOD EN BOB ROSS Een gevarieerd liedjesprogramma met scherpe humor. Recht voor z’n raap en toch poëtisch. Zaantheater 20.30 u v.a. €12,50 Dinsdag 16 november TONEEL | HET NATIONALE THEATER - HEBRIANA zie pag. 9

Zaantheater 19.30 u v.a. €19,50 Woensdag 17 november MUZIEKTHEATER | MAAIKE WIDDERSHOVEN, WIL VAN DER MEER, JULIA HERFST, JOB BOVELANDER - DE DAG DAT IK ROBERT LONG ONTMOETTE In deze ode aan Robert Long worden verhalen verteld en hoogtepunten uit zijn werk ten gehore gebracht. Zaantheater 20.00 u v.a. €21,10 Woensdag 17 november TONEEL | SANDRA MATTIE –

Woensdag 24 november

FADUA EL AKCHAOUI - WRAK Fadua El Akchaoui zou je kunnen kennen van de hitvoorstelling Melk & Dadels. Daarin viel zij op als een ontzettend grappige actrice. Met Wrak maakt zij haar eerste eigen voorstelling. Fadua neemt je mee op een roadtrip door haar waanzinnige leven. Via auto’s, klootzakken en onzekerheden gaat ze in deze humoristische coming-of-age op zoek naar zichzelf. Dit is een van de vijftien voorstellingen van jong cabarettalent die door het Zaantheater zijn geselecteerd voor Cabarettalent-supporters, met een gereduceerd tarief. Zaantheater 20.30 u v.a. €12,50


26 | UITdeZaanstreek

T/m zaterdag 20 november HANS BLANK - LEVENSWERK Overzichtstentoonstelling van het werk van de internationaal bekende beeldhouwer Hans Blank (1952-2019). Met buitenexpositie. ArtZaanstad di-za 10.00-17.00 u vrij entree

EXPOSITIES

T/m zondag 21 november AFWEZIG LANDSCHAP Hedendaagse landschapskunst uit binnen- en buitenland. zie pag. 14 t PLAY room vr t/m zo 13-18 u of op afspraak: (06) 2089 7951 vrij entree

Double Cellar van Marisca Voskamp in Zaans Museum De hele maand ‘RIDDERS VAN DE MOLEN, EEN ODE AAN HET MOLENAARSAMBACHT’ Foto’s van Jeroen Nieuwhuis. De Wereld van Windmolens dagelijks te zien van 10.00 tot 17.00 u entree €10, MK gratis De hele maand MARISCA VOSKAMP: VAARWEL - LANDSCHAP VAN GEDACHTEN Impressies in beeld en geluid over het leven in het landschap van Monet. Zaans Museum dagelijks 10.00-17.00 u Entree Zaans Museum, MK gratis De hele maand LANGS DE ZUIDERZEE Met de originele kunstwerken uit het negende Verkade-album van Jac. P. Thijsse, uit 1914. Gemaakt door Willem Wenckebach, Jan Voerman jr. en Edzard Koning.  Zaans Museum dagelijks 10.00-17.00 u Entree Zaans Museum, MK gratis De hele maand ROODKAPJE Een jeugdtentoonstelling met een moderne versie van Rood-

kapje. Zij merkt dat er heel veel te ontdekken is in de natuur. Natuurmuseum, elke zo v.a. 13.00 uur €4,00 De hele maand GER ZAAGSMA Polders, waterland, bos- en zeegezichten van de Zaanse natuur- en landschapsschilder Ger Zaagsma. zie pag. 15 Poelboerderij ma en di 12:3016:00 u, wo t/m zo 9.30-16.00 u, vrij entree

Tot dinsdag 23 november NAJAARSEXPOSITIE SOK De Samenwerkende Oostzaanse Kunstenaars met o.a. glaswerk, vilt en hoeden. Gratis rondleidingen op 6 november. Aanmelden via sok.oostzaan@gmail. com. zie pag. 15 Kunstgreep werkdagen 8.30-17.00 u (wo tot 19.00 u, vrij tot 12.00 u) vrij entree Tot 25 november MARION VAN DER WOUDE – VERBEELDING intieme pentekeningen en grote hout- en linoleumsneden. zie pag. 15

T/m zondag 7 november TANNHÄUSER & MORE Recente schilderijen en een sculptuur van Jan de Beus. De kunstenaar is 6 en 7 november aanwezig van 14.00-17.00 u. zie pag. 14

Atelier Van Santen te zien op afspraak, tel. (06) 4710 4263. T/m vrijdag 12 november ‘ARCHEOLOGISCHE VONDSTEN UIT DE WILHELMINASLUIS’ Voorwerpen die zijn gevonden bij de werkzaamheden in de Zaandamse sluis. Publiekshal van het stadhuis in Zaandam op werkdagen vrij entree

Marian Frederiks in Zaansgroen

Café Fabriek dagelijks vrij entree Tot 28 november MARION MAAS - VELDUIL De Koogse Marion is gefascineerd door het componeren van kleur- en vlakverdeling. Ze werkt met acryl en maakt vooral realistische schilderijen. Chocolaterie De Cacaoboom di t/m za 10.30-16.30 u vrij entree Za 6 en zo 7 november VAN DER KROGT & THEEWIS Beeldend kunstenaar Joost van der Krogt toont portretten in verschillende technieken en fotograaf Simon Theewis exposeert verbeelde landschappen en stillevens. Het Weefhuis 13.00-17.00 u vrij entree Za 6 en zo 7 november WIL WIELINGA & TESSA VAN STADEN Duo-tentoonstelling van de Krommeniese Tessa van Staden en Wil Wielinga. zie pag. 15 Zaansgroen 13.00–17.00 u vrij entree

13, 14, 20 en 21 november NATURA Zes lokale kunstenaars tonen werk met het thema natuur. zie pag. 14

Het Weefhuis 13.00–17.00 u vrij entree Za 20 en zo 21 november MARIAN FREDERIKS De grote passie van deze Krommeniese is schilderen op zijde. Ze schildert het liefst met olieverf en haalt haar inspiratie vaak uit de natuur. Zaansgroen 13.00-17.00 u vrij entree Za 27 en zo 28 november OUD & NIEUW VAN DE DAAM SCHIJFWEG Foto’s met een kwinkslag van Vanvanderlinde en keramische objecten van wijlen Henk Dil. Beiden hebben een connectie met de Daam Schijfweg in Zaandam. zie pag. 15 Zaansgroen 13.00-17.00 u vrij entree. Za 27 en zo 28 november VILT VEELZIJDIG Expositie van de Viltgroep regio Noord-Holland en Flevoland. Het Weefhuis 13.00-17.00 u vrij entree


november 2021 |

Kijk voor alle culturele adressen op uitdezaanstreek.nl/zien-en-doen/adressen

VARIA Elke zondagochtend BROOD BAKKEN Elke zondagochtend kun je mensen ontmoeten en samen brood bakken in de buurtoven van bakkerij De Eenvoud bij BIND. BIND Hembrugterrein 9.0012.00 u. Aanmelden via bakken@bijbind.nl vrij entree Dinsdag 2 november LICHTJESAVOND & WENSCONCERT Met organist Bas Westerhof. Kogerkerk en -begraafplaats 18.00-20.30 uur Vrijdag 5 november LICHTJESAVOND Met muziek en een stille tocht naar de begraafplaats in Krommenie. Start bij school De Hoeksteen om 17.00, 18.00, 19.00 en 20.00 uur. Reserveren via st-petrusparochie.eventbrite.nl. Vrijdag 5 november BOEKPRESENTATIE

Auteur Peter Storm vertelt over anarchisme. zie pag. 21 Groote Weiver 20.30 u vrij entree Zondag 7 november RONDLEIDING HEMBRUG Een gids laat in anderhalf uur de geschiedenis van het Hembrugterrein tot leven komen. Hembrug Museum 11 u €10,00 Kaarten boeken via www.hembrugmuseum.nl Maandag 8 november ZAANSE HOUTBOUW De Zaanse restaurator Bart Nieuwenhuijs vertelt over de lokale houtbouwtraditie. Wormerveerse Vermaning 20.00 u vrij entree voor leden van ’t Nut, niet-leden: €7,50 Zaterdag 13 november POPUP CHOIR SINGALONG Dirigent Maarten Bos en gitarist Tijmen de Koning leren iedereen die van zingen houdt in een middag een parel uit de popmu-

JEUGD & FAMILIE Zaterdag 6, 13 & 20 november JEUGDLAB | PROEFJES MET SNOEPJES! zie pag. 19 HEMLAB 15.00-17.00 u | vanaf 7 j | €10,00 Zondag 7 november STICHTING POTITCO - NESTJE, BOOMPJE, BEESTJE . zie pag. 16 Theater De Kaasfabriek 14.30 u €6,50 Zondag 7 november NATUURBINGO Altijd prijs! Het ZNMC duikt het depot in en stelt leuke hebbedingetjes en unieke objecten ter beschikking als prijs. Natuurmuseum 13.00 u €4,00 (incl. museumbezoek). Bingokaarten apart aanschaffen. Zondag 7 november SILBERSEE EN DE TONEELMAKERIJ - HANS EN GRIET IN ZAANDAM zie pag. 19

Zaantheater 15.00 u v.a. €12,50

Vrijdag 12 en 26 november OPEN ATELIER Een paar keer per maand kunnen jongeren hun creativiteit delen, lekker kletsen en tekenen bij het FluXus Productieteams. FluXus 19.30-21.00 u vrij entree Zaterdag 13 november CHOCOLADE- EN SPECULAASFABRIEK VAN SINT zie pag. 19 Zaans Museum 10.00-16.00 u v.a. €3,00, excl. entree museum Zondag 14 november HET BABYCONCERT Muziek voor baby’s van nul tot anderhalf jaar, om samen met hun ouders op te wiegen. Zaantheater 14.00 u €25,00 (familieticket) Zondag 14 november HET DREUMESCONCERT Dreumesen van 1,5 tot 2,5 jaar dansen en maken zelf muziek. Zaantheater 15.30 u €25,00 (familieticket)

ziek. Dit keer is dat Lay all your love on me van Abba. Bullekerk 14.00 u €10 Zondag 14 november OPENBARE REPETITIE NEW MOON ORCHESTRA Nederlanders, nieuwkomers, jong, oud, amateurs en professionals spelen muziek uit de hele wereld. Het orkest zoekt nog blazers. Een hele dag repeteren, met na afloop een optreden. FluXus repetitie 10.00-17.00 u deelname gratis, optreden 16.30 u € 5,00 Zondag 14 november WANDELING ZAANDIJK Vanuit het Honig Breethuis wandel je met een gids langs ukoopmanshuizen, pakhuizen en ander erfgoed op de Lagedijk. Honig Breethuis 13.30 u deelname incl. museumbezoek 10,00, MK 6,00 Donderdag 18 november LEZING MAROESKA METZ Kunstenaar en ‘Heel Hoand Bakt’-finalist Maroeska Metz vertelt over haar leven en werk.

Het Weefhuis 20.00 u €10,00 reserveren www.hetweefhuis.nl Donderdag 18 november INSPIRATIELEZING HET EILAND VAN PETER Kunsthistoricus Henk Heijnen brengt een eerbetoon aan kunstenaar Peter Langenberg (1940-2020). FluXus 20.00 u €10,00. Reserveren verplicht, via klantenservice@fluxus.nl Vrijdag 19 november LEZING LESBOS Jannie Nijwening bezocht mensen en organisaties die werken met vluchtelingen op Lesbos. Zij vertelt over haar ervaringen. Groote Weiver 20.30 u vrij entree Zaterdag 20 november MASTERCLASS PIANO Openbare masterclass van pianist Jean-Claude Vanden Eynden. Muziekhaven, 14.00 u, gratis toegankelijk. Reserveren via www.muziekhaven.com

Zaterdag 20 november INTOCHT SINTERKLAAS Sinterklaas komt aan in Zaandam-Zuid, er is feest op de Burcht. Ook hebben zes Sinterklaascomités in de omliggende dorpen plannen voor intochten en feesten. Data en locaties zijn nog niet bekend. Hou daarvoor de sites van de Sinterklaascomités in o.a. Westzaan, Wormerveer en Asendelft in de gaten.

27

Zondag 21 november OPEN HUIS ZUIDERVERMANING Open huis met muziek van FluXus-leerlingen. Zuidervermaning 12.00-16.00 u vrij entree Woensdag 24 november INSPIRATIELEZING OVER SOCIALE HUISVESTING Architect Reimar von Meding vertelt over woningbouw in de stad en sociale huisvesting. Tijd en locatie worden binnenkort bekend gemaakt op www.stichting-babel.nl Zaterdag 27 november ADRIAAN VAN DIS Auteur Adriaan van Dis komt bij de Culturele Raad Zaanstad. Zaanse ‘geluksprofessor’ Patrick van Hees interviewt hem. Bullekerk 20.30 u €15 Zondag 28 november LITERAIRE SALON - FRANS POINTL EN DE KIP DIE OVER DE SOEP VLOOG zie pag. 21 Zaantheater 16.00 u €18,60

Dirk Scheele in Zaantheater

Zondag 21 november PRENTENBOEKJESFESTIVAL ONDER DE STERREN EN DE MAAN zie pag. 19

Zaantheater 9.30-13.00 u vrij entree. Voorstellingen 9.45, 10.00, 11.15 en 11.30 u €12,50 Zaterdag 27 november JEUGDLAB | HELAAS SPECULAAS! Doe een smaakproef en test of de gevulde speculaas echt of nep is. In het Sint-Test-Lab maak je roet en bak je pepernoten. HEMLAB 15.00-17.00 uur | vanaf 7 j | €10,00

Zondag 28 november STICHTING POTITCO - WAAR IS PIETJE NU? zie pag. 16 . Wormerveerse Vermaning 11.00 u €7,50 Zondag 28 november POPPENTHEATER POPPEKUS SINT EN DE PAKJES UIT ZEE (2 t/m 6 jaar) De oma van Daan houdt van de zee en heeft de zee op haar verlanglijstje voor Sinterklaas staan. Maar Sint kan van de zee toch geen pakje maken?

Vermaning Zaandam 11.00 u €7,50 Zondag 28 november DIRK SCHEELE – PEPERNOTENPRET MET DE PIETENBAND (2 t/m 7 jaar) Tijdens dit gezellige Sinterklaasfeest ga je volop swingen. Misschien kun je met Dirk de Sint wel overhalen om ook een liedje te zingen. Zaantheater 11.00 en 14.30 u €13,60


28 | UITdeZaanstreek

HANS BLANK

LEVENS WERK 9 okt - 20 nov artzaanstad.nl - hembrugterrein - zaandam

.nl

Voor al je decemberkadootjes en woonaccessoires

vazen sieraden speelgoed kandelaars ansichtkaarten spaarpotten horloges tassen design


november 2021 |

Kijk voor alle culturele adressen op uitdezaanstreek.nl/zien-en-doen/adressen

29

FILM PATHÉ ZAANDAM • THE ETERNALS vanaf 3 november • ALLES OP TAFEL • L AST NIGHT IN SOHO vanaf 4 november • THE MANY SAINTS OF NEWARK vanaf 11 november • GHOSTBUSTERS: AFTERLIFE vanaf 18 november • ENCANTO vanaf 24 november

FILMTHEATER DE FABRIEK • HOUSE OF GUCCI • HERSELF vanaf 25 november Verder nog: No Time To Die The Last Duel Halloween Kills Antlers Venom: Let There Be Carnage Addams Family Ron’s Gone Wrong (programma onder voorbehoud)

SPECIALS IN PATHE Woensdag 3 november LADIES NIGHT: ALLES OP TAFEL Zeven goede vrienden delen op een avond alle berichten op hun telefoon met elkaar. De spanning stijgt: hoe goed kennen ze elkaar eigenlijk? Met o.a. Linda de Mol, Peter Paul Muller Lies Visschedijk, Ramsey Nasr, Eva Crutzen en Diederik Ebbinge 20.00 u Zaterdag 6 november LEAGUE OF LEGENDS WORLDS 2021 De finale van dit prestigieuze gamekampioenschap wordt zonder publiek in IJsland gespeeld. De prijzenpot bevat ruim twee miljoen dollar. In de Pathé-bioscoop ben je er toch een beetje bij. Met quiz vooraf in de zaal. 12.30 u

• UNITED STATES VS BILLIE HOLIDAY, • T HE POWER OF THE DOG, THE VOICE THE TRUFFLE HUNTERS, BALLAD OF A OF LOVE, PERSONA NON GRATA, WHITE COW, THE DOORS: LIVE AT THE (R)EVOLUTIE BOWL ‘68 vanaf 18 november vanaf 4 november • ANNETTE, HERSELF, PERSIAN • SPENCER, THE RESCUE, DO NOT LESSONS, UN MONDE HESITATE vanaf 25 november vanaf 11 november • FILMFANDAG: FALLING FOR FIGARO, SILENCE OF THE TIDES, MADRES PARALELAS 13 november

SPECIALS IN DE FABRIEK Zondag 7 november Het Bolshoi Ballet danst Spartacus. 16.00 u Za 20 en zo 21 november SINTERKLAASWEEKEND Tussen 10:00 en 15:00 uur extra veel Sinterklaasfilms.

Veel Sinterklaas in Pathé

50+-FILMS, ELKE DO 15.00 u €6,75 4 november EIFFEL 11 november TRE PIANI 18 november SPENCER 25 november THE VOICE OF LOVE Woensdag 10 november ZORG VOOR DOY In het kader van de Dag van de Mantelzorg draait Zorg voor Doy, een documentaire over erfgoed en mantelzorg. De 80-jarige boerenzoon Doy Kemps woont al zijn hele leven in de boerderij van zijn ouders en kan dankzij een initiatief van zijn achterneef en diens partner op zijn vertrouwde erf blijven wonen in een tot mantelzorgwoning verbouwde schuur. Na afloop een Q&A met Inge Guffens, een van de makers.

Vr 19 t/m 27 november Filmfestival IDFA komt dit jaar opnieuw naar De Fabriek met vijf zorgvuldig geselecteerde films. Vrijdag 19 november 19.00 u Four Journeys (105 min.) Zaterdag 20 november 19.00 u Bigger Than Us (96 min.) Zondag 21 november 13.30 uur Herr Bachmann und seine Klasse (217 min.) Vrijdag 26 november 19.00 u Turn Your Body to the Sun (92 min.) Zaterdag 27 november 19.00 u Cow (93 min.)

DE GROOTE WEIVER ELKE DONDERDAG 20.30 u €3,00 Donderdag 4 november • SINKO V SIETI Donderdag 11 november • MEAN CREEK Donderdag 18 november • TU VIDA EN 65’ Donderdag 25 november • Wo 11

Wo 11

Zorg voor Doy


Zaantheater. Mooier dan ooit. Welkom terug!

Reserveer kaarten via www.zaantheater.nl


november 2021 |

Voor UITblik 4 december Bullekerk

LEONIE MEIJER

31

Volgende maand o.a.: 1 december Zaantheater

In haar vierde theatervoorstelling Perfect Solitude gaat Leonie Meijer met fatastisch nieuw materiaal in op de kracht en schoonheid van alleen zijn.

3 december De Flux

RICK DE LEEUW

in de jaren ’90 was Rick de Leeuw met zijn Tröckener Kecks toonaangevend voor de Nederlandstalige rockmuziek. Dit jaar is hij met zijn band op tournee en speelt louter hoogtepunten uit zijn rijke repertoire. Van Tröckener Kecks-klassieker ‘Nu Of Nooit’ tot ‘We Vieren’. Een mooie mix van oud en nieuw.

Colofon UITdeZaanstreek is een uitgave van stichting UitdeZaanstreek. Het magazine verschijnt elf keer per jaar, oplage 6.000 stuks, negende jaargang. Redactie José Pietens Eindredactie Onno Lassooy Vormgeving en productie LassooyDesign Fotografie Mark Bolk, Bart Homburg, Ron Koffeman, Hanneke Kruijver, Melle Meivogel, Nick van Ormond & Frithjof, José Pietens, e.a. Kopij Aanleveren via info@uitdezaanstreek.nl. Aanlevering is geen garantie voor plaatsing. De redactie behoudt zich het recht voor artikelen in te korten of te redigeren. Advertenties Voor tarieven en specificaties zie: www.uitdezaanstreek.nl of bel media-adviseur Willemijn Waij via 06-403 126 45 / 075-621 02 11. Verkrijgbaarheid Gratis af te halen bij alle culturele instellingen en adverteerders. Voor afhaallocaties en adressen: www.uitdezaanstreek.nl.

VIS TV Na 25 jaar het tv-programma Vis TV te hebben gepresenteerd, verruilt Marco Kraal het beeldscherm voor het theater. Zijn theatercollege staat garant voor een avond vol spannende, hilarische en bizarre verhalen over dat fascinerende dier met kieuwen én over mensen die soms letterlijk alles over hebben voor het vangen van een vis.

Met dank aan onze partners

Kijk voor alle culturele adressen op uitdezaanstreek.nl/zien-en-doen/adressen


HET EERSTE ONDERDOMPELTHEATER VAN NEDERLAND Na Londen en New York komt immersive theater nu naar Amsterdam. Hotel Wonderland is een verbeeldings- en avondvullende theaterervaring in een onmetelijk fabriekspand. Wandel vrij tussen de verhaallijnen door, voel en verander, proef en praat, luister en laat los.

Wij noemen het ‘onderdompeltheater’: je duikelt in de fascinerende levens van vreemde maar zo herkenbare personages. Je voelt je verbonden maar los van tijd en ruimte, in een verbluffende wereld die ook de jouwe kon zijn. Of is.

Boek nu je tickets op hotelwonderland.nl


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.