Februari 2022

Page 1

FEBRUARI 2022

NEEM GRATIS MEE! IK LIG OP 500+ PLEKKEN IN DE ZAANSTREEK

ZAANTHEATER

Yentl & De Boer ZAANS MUSEUM ZELF LINOKUNST MAKEN IN DE VAKANTIE

SAX-ICOON HANS DULFER WORMERVEERSE VERMANING PAG 7

PAG 17

uitdezaanstreek.nl


Dans Hotspot

dé danszaal van de Zaanstreek

Kom in beweging, op de leukste manier die wij ons kunnen voorstellen: DANSEN! Alleen of samen, je bent van harte welkom in de Dans Hotspot, dans- en partycentrum in Zaandam en Wormerveer. Samen dansen Ooit Stijldansen gedaan? Of zou je het juist graag willen leren? Je kunt bij ons naar allerlei verschillende partner danslessen, Stijldansen, Argentijnse Tango, Salsa, Rock & Roll. Ons professionele en enthousiaste team staat voor je klaar. Voor Stijldansen zijn inmiddels de opfrislessen gestart, je kunt direct meedoen, welk dansniveau je ook hebt. Bijna iedereen is tijdens de lockdown stappen vergeten. Geeft niets, we frissen alles rustig weer op. Geen danspartner? Geen probleem! Heb je zelf geen danspartner, dan doen wij ons best om een geschikte danser voor je te vinden. Soms zoeken wij hulpheren, soms hulpdames. Wil jij best wat vaker dansen en helpen in de lessen, meld je dan aan als zo’n hulpheer of -dame. Individueel danser Voor de individuele danslessen heb je geen danspartner nodig, je komt voor een pittige dans workout, een sensuele Burlesque workshop of een yogales die je soepel houdt.

Dansfeesten Alle dansstijlen hebben hun eigen feest, soms wekelijks, soms maandelijks. Gezellige ontmoetingen, lekkere dansnummers, goede dj’s. De eerste bandjes zijn ook alweer geboekt. Themafeesten Voor individuele dansers in de Dans Hotspot: o.a. Disco, blote voeten trance dance, Folk, Soul, Ierse pubdans met live muziek, Dancefusion, Flamenco, Free Spirits Dance. ACTIE: Gratis lessen! In februari kun je elke les gratis uitproberen. Kies op danshotspot.com in de danskalender de les die je leuk vindt en boek hem met de Gratis Proefles ticket. Je kunt je natuurlijk ook per mail of telefoon opgeven. Wij zien je graag binnenkort op onze dansvloeren! Team Dans Hotspot

Dans Hotspot, dé danszaal van de Zaanstreek Danszalen: Westzijde 71 Zaandam | Esdoornlaan 10 Wormerveer info@danshotspot.com | 06 55 79 13 05 www.danshotspot.com


Februari 2022 |

3

UITgelicht Slijm maken in Hemlab

JEUGD & FAMILIE

17 MUZIEK

VIVIANNE CHENG IN DE BULLEKERK

7 Mira van der Lubbe

THEATER

11 EXPOSITIES

KINGA WIECZOREK IN ZAANSGROEN

10

FILM

11

Belfast met Judi Dench

13 De complete UIT agenda Uitgebreid overzicht alle activiteiten van A[ssendelft] tot Z[aandijk].

23

gesproken Hair peace Yoga in het Zaans Museum en Honig Breethuis, een knipbeurt in het Zaantheater: Culturele instellingen vroegen vorige maand op een ludieke manier aandacht voor de nijpende situatie in hun sector. Burgemeesters in den lande dreigden obligaat met handhaving, maar de meeste theaters en musea – toch vaak afhankelijk van gemeentelijke subsidie – zetten door. Ik ben een democraat in hart en nieren, maar wat was ik het eens met het protest van de (Zaanse) cultuur. Onbegrijpelijk om wel kroegen, restaurants, winkels, fitnesscentra en kapsalons te laten openen, maar de cultuur potdicht te laten. Alsof theaters, bioscopen, musea, poppodia en amateurkunst niet essentieel zijn voor het geluk van jong en oud. En hoe creatief wist de cultuur haar frustratie te ‘demonstreren’. Het Zaantheater was voor één middag een kapsalon waar enkele ‘klanten’ door lokale kappers werden geknipt en vele aangemelde ‘wachtenden’ werden getrakteerd op optredens van onder andere Dolf Jansen en Rayen Panday. In het Zaans museum en het Honig Breethuis werden yogamatjes uitgerold tussen de schilderijen en het antiek. Een kunstmanifestatie op zich. Met succes, enkele dagen later kondigde het kabinet aan dat ook de cultuur – onder voorwaarden – weer open gaat. We hebben nog nooit zo snel alle programma’s voor februari opgevraagd en een UIT-magazine in elkaar gezet. Nu is het aan u. Artiesten en instellingen snakken naar uw komst. Mijn weelderige haardos vind je zaterdag bij de Bullekerk: de 70’s unplugged!

Onno Lassooy

Schrijf je in voor onze digitale nieuwsbrief en ontvang iedere maand de UIT-tips in je mailbox! Inschrijven via: www.uitdezaanstreek.nl Volg ons op social media via

/uitdezaanstreek


I NS

E DE IID

VriMiBo

Een gezellige el op gborr vrijdagmidda e plek? een te gekk

Nu de dagen guurder en korter worden gaat onze VriMiBo naar binnen. in ons stoere onderkomen uit anno 1640 schenken wij een goed glas wijn, een lekker biertje of een ander drankje. Met een kaas/worst plankje erbij, een bittergarnituur of een mediterrane verrassing.

Graag tot ziens!

team vrijwilligers Cultureel Centrum Bullekerk

07 APR

SMASH INTO PIECES

BINNENKORT 12 BOB WAYNE

MRT FLUX OP LOCATIE - CULTUREEL CENTRUM BULLEKERK

13 LORENA + THE TIDE CD RELEASEPARTY MRT

FLUX OP LOCATIE - CULTUREEL CENTRUM BULLEKERK

27 THE PILGRIMS MRT 07 SMASH INTO PIECES APR

EXCLUSIEVE NL SHOW

24 ZAANSE POPHISTORIE - DRIELUIK APR

Reserveer tijdig! Via info@bullekerk.nl. westzijde 75, zAANdAM bullekerk.nl

FLUX OP LOCATIE - CULTUREEL CENTRUM BULLEKERK

01 ROBERT JON & THE WRECK MEI LOCATIE PODIUM DE FLUX HEMKADE 48

TICKETS PODIUMDEFLUX.NL


februari 2022 |

UITstapje FORTtreffelijk: beleef nu de spannendste VR Games Op een unieke historische locatie, een van de forten van de Stelling van Amsterdam, ben je altijd welkom. Voor (kinder) feestjes, teambuildingssessies, bedrijfsuitjes, trouwfeesten, vergaderingen, trainingen in veiligheid en meer! Bij FORTtreffelijk in Markenbinnen kun je de spannenste VR escape games beleven. Een VR escaperoom speel je altijd samen. Iedereen heeft een eigen headset en je ziet en hoort je medespelers alleen nog maar in de magische wereld van virtual reality. Ontdek samen de virtuele escaperoom, ga uitdagingen aan en los pittige raadsels op. Je kunt met 2 tot 6 personen spelen op diverse niveaus. Dat maakt de VR escaperoom een te gekke locatie voor een vrijgezellenfeest, bedrijfsuitje of ander evenement. Als je nog nooit een VR escaperoom hebt gespeeld, begin dan met de laagste moeilijkheidsgraad Ben jij wel een ervaren speler? Dan kun je jezelf natuurlijk uitdagen met een hogere moeilijkheidsgraad. In de virtual reality escaperoom kun je de volgende spannende spellen spelen, op volgorde van moeilijkheidsgraad:

Escape The Lost Pyramid

Deze VR escape game stopt je in de wereld van Assassin’s Creed Origins waarin jij de herinneringen van een ontdekkingsreiziger herleeft die samen met Sir Beldon Frye op expeditie was op het Sinaï-schiereiland op zoek naar de Verloren Piramide van Nebka. Er is nooit meer iets van de ontdekkingsreizigers vernomen, kom erachter wat er is gebeurd en ontdek waar zij naar op zoek waren.

Beyond Medusa’s Gate

Huxley VR Game

Begeef je in de wereld van de Prince of Persia Trilogy. Wees een held en probeer de kwaadaardige magiër te stoppen!

Begeef je in de wereld van Huxley en probeer de apocalyps terug te draaien en de wereld te redden!

Een escape game in de wereld van Assassin’s Creed Odyssey. Ervaar een groots avontuur alsof je je bevindt in de de Mani Peninsula, 445 voor Christus. Zoek het legendarische schip van de Argonauts in de grootse grot aan de Egeïsche kust.

Prince Of Persia: The Dagger Of Time

Zin in iets anders? Gan dan mee met een rondleiding en ontdek de geschiedenis van het fort. Of probeer te ontsnappen uit een van de drie escape rooms voor kinderen en volwassenen of kom lasergamen. FORTtreffelijk Provincialeweg 9 1536 AC MARKENBINNEN E-mail: info@fort-treffelijk.nl Telefoon: 06 - 8151 3717 Whatsapp: 06 - 8151 3717 www.fort-treffelijk.nl

@

Heb jij suggesties voor een leuk Zaans arrangement? Wij vinden het leuk om je tip te ontvangen via info@uitdezaanstreek.nl !

5


MUZIEK

Meer zien? Check: uitdezaanstreek.nl/agenda/muziek

De Bullekerk

Concert aan de Zaan

Vrijdag 25 februari 20.00 u €20,00

Zondag 13 februari 15 u €17,50

Vivianne Cheng Visions of Nature

Marten & Marte

Vivianne Cheng is een van de jongste Steinway Artiesten ter wereld en trad al vele malen op in Europa en de Verenigde Staten. In de Bullekerk speelt zij een programma getiteld Visions of Nature, met werken van Beethoven, Liszt en Prokofiev. Alle composities zijn geïnspireerd op de natuur en poëzie.

Pianoduo Marten & Marte bestaat uit Ruben Tekelenburg en Marte Gerritsma. Marten is Rubens tweede naam. Het duo speelt al jaren samen. De jonge musici concentreren zich met name op quatre-mainsmuziek uit de twintigste en eenentwintigste eeuw. Ze besteden bij de concerten veel aandacht aan een levendige toelichting rondom de stukken. Bij Concert aan de Zaan spelen ze La Mer van Claude Debussy, 6 Morceaux op. 11 van Sergej Rachmaninov en Swing van Graham Fitkin.

Wormerveerse Vermaning

Zaantheater i.s.m. De Flux

Zondag 13 februari 15.00 u €20,00

Con Piacere Exultate Barokensemble Con Piacere is in 1998 opgericht. In de basis bestaat het ensemble uit vier of vijf zangers met begeleiding van een continuo van barokcello/gamba, theorbe en clavecimbel/orgel. Het ensemble heeft een voorliefde voor vroege Italiaanse barokmuziek, maar heeft door de jaren heen ook mooie programma’s gebracht met muziek van Duitse, Engelse, Poolse en Nederlandse componisten. Exultate is het nieuwste programma, met psalmzettingen op Hebreeuwse, Italiaanse en Latijnse teksten van o.a. Salomone Rossi, Alessandro Grandi, Benedetto Marcello en Andreas Hammerschmidt en de Nederlandse componist Herman Hollanders.

Zaterdag 26 februari 20.00 u v.a. € 17,30

Trijntje Oosterhuis What the world needs now Op haar nieuwste album Everchanging Times werkt Trijntje Oosterhuis weer samen met de wereldberoemde componist Burt Bacharach. Samen met haar band, die zoals altijd uit de beste musici van Nederland bestaat, trekt zij langs de Nederlandse theaters om het prachtige Songbook van Burt Bacharach ten gehore te brengen. Zijn werk is uniek en kenmerkt zich door ijzersterke composities en melodieën. Met hem samenwerken is voor Trijntje een droom die werkelijkheid wordt.


februari 2022 |

De Bullekerk

7

Wormerveerse Vermaning Zondag 27februari 15.00 u €17,50

vrjdag 11 februari 20.00 u €17,50

Grand Old Country The Best of Classic Country Unplugged is een samenwerkingsverband tussen de Blue Grass Boogiemen en Cor Sanne. In Grand Old Country hoor je de mooiste countryklassiekers uit de jaren ‘50 en ‘60. Op geheel eigen wijze gebracht en met uitsluitend akoestische instrumenten gespeeld. Denk aan de muziek van artiesten zoals Hank Williams, Johnny Cash, Merle Haggard, John Denver, Don Williams en Bill Monroe. Maar ook worden er uitstapjes gemaakt naar de rock-’n-roll en popmuziek, uiteraard met een connectie tot de oorspronkelijke countrymuziek. Waaronder Elvis Presley, Ricky Nelson en Roy Orbison.

Theater De KunstGreep

Donderdag 10 februari 20.00 u €17,50

Goss & Kinsella Oh the starlings Singer-songwriter Kieran Goss is een van Ierland’s meest geliefde performers. Maar ook als songwriter doet hij het goed: zo werden zijn songs al opgenomen door Rodney Crowell, Mary Black en Ilse Delange. Oh the starlings is het eerste officiële duo-album met zijn echtgenote, zangeres Annie Kinsella. Dit innemende echtpaar mengt Noord-Ierse rootsmuziek met americana.

Jos van Beest ontvangt Hans Dulfer De 81-jarige saxofonist Hans Dulfer is één van Nederlands meest veelzijdige musici. Hij volgt nauwlettend de nieuwste trends om zich muzikaal-artistiek te kunnen blijven ontwikkelen. Hij is een jazzmuzikant in hart en nieren en een podiumdier pur sang. Jazzpianist Jos van Beest is de initiator van de maandelijkse concerten in de vermaning. Hans en Jos kennen elkaar van eerdere ontmoetingen op het podium. Deze middag spelen zij met contrabassist Erik Schoonderwoerd en drummer Victor de Boo.

Zaantheater i.s.m. De Flux

Donderdag 24 februari 20.00 u v.a. €16,55

Dutch Eagles Gold Vaste bezoekers van de Dutch Eagles weten inmiddels dat de bandleden bewezen muzikale goudzoekers zijn. De vondsten die ze tijdens hun ‘jacht op goud’ doen, willen ze graag delen. Ze combineren de hits van de Eagles met juweeltjes van andere artiesten uit de gouden periode van de popmuziek. Met hun onovertroffen weergave van die songs zijn deze zes heren hun gewicht in goud ruimschoots waard gebleken. Doe gewoon je ogen dicht en geniet van de meerstemmige samenzang en de weergaloze gitaarsolo’s.


8 | UITdeZaanstreek

Cultuurspot

Ontdekken, beleven, proeven, leren, ontmoeten. De Zaanstreek is rijk aan mooie en bijzondere culturele locaties, waarvan je missschien alleen hebt gehoord of zelfs het bestaan niet kende... Wij lichten voor jou zo’n echt Zaanse cultuurspot uit!

Dorpstheater TOWN Met dorpstheater TOWN zorgt een groep enthousiaste vrijwilligers voor meer reuring in Neck. De lat ligt hoog: ‘We willen toppers naar het dorp halen én het leukste theater van Nederland worden’. Neck had eind oktober een fraaie première. Cabaretier Martijn Kardol deed de try-out van zijn nieuwe voorstelling op de openingsavond van dorpstheater TOWN. Publiek, theaterteam en de cabaretier: iedereen was enthousiast, zegt voorzitter Simon Veldboer van TOWN. ‘Wát een eerste keer’, schreef Martijn in het gloednieuwe gastenboek. ‘Mooi toch? Dat betekent dat we een snaar hebben geraakt.’ Nog voordat de coronapandemie uitbrak, kwam dorpsbewoner Arie Bierhaalder met het idee om een dorpstheater te beginnen. Hij wilde wat meer reuring in het dorp en de mooie zaal van dorpshuis 1456 leent zich

goed voor theatervoorstellingen. Simon sloot zich direct bij het initiatief aan en al snel hadden ze een groepje enthousiaste vrijwilligers bij elkaar. Maar door corona kwam de oprichting stil te liggen. Rond februari pakte een ‘harde kern’ van zes vrijwilligers de draad weer op. Het vaccineren was begonnen, er was zicht op versoepeling van de coronamaatregelen. Sorrel Jansen van stichting POOK in Oostknollendam – al jaren een cabaretbolwerk – hielp het zestal op weg en gaf een uitgebreid kijkje achter de schermen van POOK. Try-Out Wijdewormer Neck Behalve Simon bestaat de TOWN-groep uit zijn echtgenote Yvonne Veldboer, Brenda Schekkerman-Tensen, Corine van Schagen, Kiki Heslenfeld en Edwin Kroezen, voormalig uitbater van het dorpshuis. Hij bedacht de naam TOWN: Try-Out Wijde-

Voor het dorpshuis/1456.

wormer Neck. Met uitzondering van Kiki (theatertechnicus van beroep), is geen van hen een theaterprofessional. Simon: ‘Wel zijn we enorme theaterliefhebbers. Dat zorgt voor een frisse kijk, denk ik. We bekijken alles vanuit de ogen van de liefhebber: hoe zouden wij het leuk vinden?’ Met de programmering is Yvonne op een dag ‘gewoon begonnen’. ‘Ik had van Sorrel al wat nummers van impresariaten gekregen en ik heb gegoogled. Ik zal het nooit meer vergeten, de eerste impresario was meteen superenthousiast en ook door de tweede werd ik met open armen ontvangen. Ik was echt overdonderd, we konden zóveel artiesten krijgen. Door corona hebben ze lang niet kunnen spelen en er is behoefte aan nieuwe speellocaties. Kasper van Kooten zei in een interview dat er in Nederland een tekort aan theaters en een overschot aan artiesten is.’


februari 2022 |

9

Dorpstheater TOWN gaat acht tot tien voorstellingen per jaar programmeren. En uitsluitend cabaret. De TOWN’ers willen zowel een podium bieden aan opkomende artiesten, als grote namen naar Neck halen. Op de wensenlijst staan bijvoorbeeld Theo Maassen, Ronald Goedemondt, Jochem Myjer, Guido Weijers en Claudia de Breij. ‘Bij het programmeren zijn we in eerste instantie uitgegaan van onze eigen smaak’, zegt Brenda. ‘Maar we gaan wel bekijken wat in het dorp goed ligt. Meteen na de eerste voorstelling kregen we al tips van bezoekers. Meer vrouwelijke cabaretiers willen ze.’ Trots Inmiddels heeft TOWN twee voorstellingen achter de rug. Een maand na Martijn Kardol stond Kasper van Kooten op het podium. Yvonne: ‘Bij de eerste voorstelling stonden we met kromme tenen. Er kunnen 150 tot 160 man in de zaal en er waren honderd kaarten verkocht. Wat weinig, dachten we. Maar Martijn zei dat hij in tijden niet voor zo’n volle zaal had gestaan. Hij kent artiesten die voor zes man spelen.’ Lachend: ‘Wij helemaal trots natuurlijk.’ De tweede voorstelling verkocht zich bijna vanzelf. ‘Nog voordat we met de promotie waren begonnen, hadden we al 65 kaarten verkocht. Zelfs aan mensen uit Friesland.’ Het grootste deel van het publiek komt uit

Edwin Kroezen, Yvonne en Simon Veldboer, Kiki Heslenfeld en Brenda Schekkerman-Tensen.

Neck en omgeving. Simon: ‘We hebben TOWN mede opgericht om voor meer reuring in het dorp te zorgen. Het samenkomen is belangrijk. We willen een totaalplaatje bieden, alles moet goed geregeld zijn. Vanaf het scannen van de QR-code bij binnenkomst, tot en met de borrel na afloop. Je kunt ook wat eten: in samenwerking met 1456 bieden we een theatermenu.’ Hun aanpak werkt, zeggen ze. ‘We doen dit

voor het dorp, maar krijgen er zelf veel voor terug. Van al die positieve reacties krijgen we veel energie. Mensen vragen spontaan of ze donateur kunnen worden. Dat gaan we op termijn doen.’ ‘Het belangrijkste voor ons was gewoon te beginnen, laten zien wat we te bieden hebben. In dit eerste jaar willen we onszelf op de kaart zetten. We zijn ambitieus: TOWN moet het leukste theater van Nederland worden.’ Voorstellingen 5 maart: Tobi Kooiman – Best of 8 april: Comedy Parade 24 september: Johan Goossens – Kleine Pijntjes Aanvang 20.00 u. Kaarten (€19,50, incl. consumptie) via dorpstheatertown@gmail.com

Johan Goossens

Tobi Kooiman

Dorpstheater Town Wijdewormerplein 3 Wijdewormer www.dorpstheatertown.nl

Heb jij suggesties voor een bijzondere culturele locatie? Wij vinden het leuk om je tip te ontvangen via info@uitdezaanstreek.nl !


THEATER

Meer zien? Check: uitdezaanstreek.nl/agenda/theater

Zaantheater

vr 11 en za 12 februari 19.30 u v.a. €30,20

Amélie de Musical De romantische en fantasievolle film Le Fabuleux Destin d’Amélie Poulain is nu voor het eerst in Nederland te zien als musical. Amélie houdt zich al haar hele leven verborgen voor de buitenwereld. Als kind werd ze door haar ouders thuisgehouden van school en leefde ze in haar eigen fantasiewereld. Door een bijzondere gebeurtenis ontdekt wat ze wil met haar leven: anderen helpen om liefde en geluk te vinden, op haar eigen unieke en betoverende manier. Dan wordt ze zelf verliefd en kan Amélie zich voor het eerst in haar leven niet meer verbergen.

Theater De Kaasfabriek

De Bullekerk

Zondag 20 februari 15 u €15,00

Bob Stroop Show De Bob Stroop Show is een interactieve muzikale show die gaat over communicatie en verbinding. Hoe verstaan wij elkaar met noten? Is de beleving van muziek universeel? Wie bepaalt wat een oorwurm is? Wat voor zin heeft onzintaal in onze communicatie? In deze show onderzoekt en experimenteert Rob Stoop met het publiek wat deze taal met of zonder woorden ons op kan leveren. Er wordt een raad-de-tune-kwis gespeeld, een TedTalk gelanceerd, een mantra beleefd, een hit gefileerd en nog veel meer.

Zaantheater

Zaterdag 12 februari 20.00 u €18,50

Nathalie Baartman Snak Nathalie Baartman snakt naar het oude normaal. Dat we gewoon iemand kunnen aanraken, knuffelen en omhelzen. Op handen en voeten snakte de comédienne door het gras. Reikhalzend. Zoekend. Snakkend naar de dag dat alles weer als vanouds gaat. Nathalie heeft een origineel en grappig observatievermogen. Ze vertelt hilarische verhalen over haar leven, dat altijd heeft aangevoeld als een jas die niet past. Snak is haar achtste voorstelling. Tijdens haar programma’s maakte ze onder andere gebruik van accordeon, harmonium, Bulgaarse zang, buikdans en veel verhalen.

Vrijdag 18 februari 20.00 u v.a. €19,50

Yentl en De Boer Kampvuursessies Kom lekker binnen, Yentl en De Boer steken een fikkie aan en gaan muziek maken! Na periodes van lockdowns kunnen ze niet wachten om hun mooiste en grappigste nummers weer voor publiek te spelen, en om hun nieuwe liedjes voor het eerst te laten horen. Met twee muzikanten, een heleboel instrumenten en een stapel hout komen ze naar Zaandam.


februari 2022 |

De Bullekerk

Vrijdag 25 februari 20.00 u €17,50

Elsje & de Bluesmannen In deze voorstelling, een mix van muziek en tekst, eren Elsje de Wijn en de Bluesmannen de vroege blues zoals die tussen 1900 en 1940 werd gespeeld. Plaats van handeling is een hotel ergens in het zuiden van de VS. De kleindochter van de vroegere eigenaar bladert door het plakboek dat haar oma heeft bijgehouden en komt daarin de namen tegen van bluesartiesten die vroeger in het hotel hebben geslapen. Om er een paar te noemen: W.C. Handy, Ma Rainey, Yank Rachell en Memphis Minnie. Bij ieder van hen horen verhalen die de grootmoeder aan haar kleindochter vertelde of heeft opgeschreven.

Theater De KunstGreep

11

Zaantheater

Zaterdag 26 februari 20.15 u v.a. €22,50

Ish & Khadija Massaoudi Uit Mijn Handen Met toneel, dans en muziek ontrafelt Uit Mijn Handen de rauwe emotie van een moeder die ontdekt dat haar zoon de wereld voorgoed heeft veranderd. Hij is een van de jonge daders van de schietpartij op de Columbine highschool. De moeder staat aan het begin van een mentale reis naar het onbekende, waar de enige uitweg lijkt verscholen in de breekbaarheid of de veerkracht van haar geest.

Theater De Kaasfabriek Vrijdag 18 februari 20.00 u €18,50

Zaterdag 19 februari 20.15 u €20,00

René van Meurs 2636 Je zult toch aan de vooravond staan van een nieuwe fase! Met je levenservaring en je goeie gedrag. Moet je er ineens echt wat van gaan maken, omdat dat nu eenmaal zo hoort. Verantwoordelijkheid nemen, dingen vinden, dat soort dingen. Maar wat als je daar misschien nog niet klaar voor bent en gewoon nog wat wil dollen en loltrappen? Moet ook gewoon kunnen, toch? Laat René er maar over vertellen. Het wordt een avond met eerlijke verhalen, hilarische anekdotes en steengoede grappen.

Mira van der Lubbe Nog altijd nog Nu Mira van der Lubbe moeder is van een peuter van bijna twee, gaan haar gedachten vaak terug naar haar eigen jeugd en de hechte band die zij had met haar buurjongetje. Nog altijd nog is het verhaal van een onvoorwaardelijke vriendschap, hoe die ontstond en hoe die kapot ging. Met de vraag: wat valt er nog te herstellen, want ze zeggen toch dat oude vriendschap niet roest?


12 | UITdeZaanstreek

UITeten Restaurant Diga ‘We zijn er niet alleen voor de toeristen, maar juist ook voor de Zaankanters’


februari 2022 |

13

Bij Restaurant Diga in Zaandijk kun je Italiaans eten en drinken met prachtig uitzicht op de wereldberoemde molens van de Zaanse Schans. Op het menu staan Italiaanse gerechten met hier en daar een Hollands tintje. Weinig horecaetablissementen in Nederland zullen zo’n fraai uitzicht hebben als restaurant Diga. Tijdens het borrelen, lunchen of dineren, kijk je naar de molens op de Zaanse Schans. En dat is niet alleen leuk voor toeristen, benadrukt general manager Ard Heiboer. ‘We zijn er juist voor de Zaankanters.’ Ideale locatie Restaurant Diga (Italiaans voor dijk) en het aangrenzende Hotel Zaan liggen pal aan de Zaan, naast de Julianabrug. De meeste Zaankanters zullen die locatie nog kennen als hotel D’Vijf Broers. Na een grondige verbouwing openden het restaurant en hotel in april de deuren. General manager Ard Heiboer (dertig jaar hotelervaring op drie continenten) is zeer enthousiast. ‘Erg leuk om hier te werken. Alles is nieuw, de locatie is ideaal en ik werk met een jong, gretig team dat altijd lacht.’ Zelfgemaakte pizza’s Het restaurant serveert Italiaanse gerechten met hier en daar een Nederlands tintje. ‘We hebben een kleine kaart van goede kwaliteit. Met bijvoorbeeld risotto van biet, huisgemaakte tiramisu en zelfgemaakte pizza’s uit de steenoven.’ Borrelen kan op zijn Italiaans met een plateautje antipasti erbij of – daar is dat Nederlandse tintje een bitterbal. Dat mediterraan-Hollandse keert ook terug in het interieur: aan de wanden hangt bijvoorbeeld een bonte mix van schilderijen en tegelwerk uit beide landen.

De kaart telt zo’n twintig wijnen. ‘Toegankelijke wijnen, van een huiswijn tot grote merken. We experimenteren ook met alcoholvrije drankjes. We hebben al alcoholvrije Martini en Prosecco. Dat is een trend die gaande is. Mensen willen minder alcohol én minder calorieën.’ Groot terras Diga doet de dingen graag net even anders en wil in de toekomst meer dingen met een twist doen, zegt Heijboer. ‘Denk bijvoorbeeld aan een speciale huiscocktail, warme chocolademelk met rum of kokos of het aanbieden van een klein hapje tussen de gerechten door, zoals chocolademousse met een tikje Amaretto.’ Er is plaats voor 180 gasten (60 in het restaurant, 120 op het terras). ‘De hele zomer hebben we met een groot terras gedraaid. Het kan hier erg druk worden. Natuurlijk hebben we nog niet die enorme toeristenstroom meegemaakt die er voor corona op de Zaanse Schans was. Nu zal het overgrote deel daarvan met een touroperator naar de Schans gaan en hier niet komen, maar we zitten natuurlijk wel op een drukke route van en naar het station. Er lopen continu mensen langs die hier even wat komen drinken of eten.’ Lokale bevolking Heiboer benadrukt dat Diga er niet puur voor de toeristen is. ‘We zijn er juist voor de lokale bevolking. Gelukkig weten veel Zaankanters ons al te vinden, maar er zijn toch ook nog verbazingwekkend veel

mensen die deze plek niet kennen. Daar willen we verandering in aanbrengen.’ Het aanpalende Hotel Zaan heeft vijftien kamers. ‘Het is een boutique hotel. Zulke hotels zijn kleinschalig, met extra aandacht voor de inrichting en meer persoonlijke service’. Er komen tot nu vooral zakenmensen en Nederlanders die in eigen land op vakantie zijn. ‘Iedereen kent de Zaanse Schans, maar wie is er nu geweest? Ik toevallig één keer vanwege de Zaanse Schansloop. Anders had ik het ook nog niet gezien’, lacht Heiboer. Wereldberoemde molens Vanaf Diga’s terras zijn de wereldberoemde molens en huisjes goed te bekijken. ‘We willen zeker meer met het terras gaan doen. Een dj of barbecue op zomerse dagen. Of lunch in een mandje serveren aan passanten in bootjes. Je zit hier zó prachtig. Lekker eten en drinken terwijl je naar de molens kijkt, dat is Diga’.

Restaurant Diga Lagedijk 32-34, Zaandijk T 075-204 03 35 https://diga.restaurant Wo en do 18.00-24.00 u Vr t/m zo 10.00-24.00 u (*) (*) Vanwege de coronamaatregelen kunnen openingstijden anders zijn


EXPOSITIES

Meer zien? Check: uitdezaanstreek.nl/agenda/exposities

Weefhuis

Za 12 en zo 13 februari 13.00-17.00 u, vrij entree

Zaansgroen

Za 26 en zo 27 februari 13.00-17.00 u, vrij entree

Kunstzinnig echtpaar

Innerlijke waarneming

Een hommage aan Riet Deerenberg en Jan Zegers. Als bekende buurtbewoners van de Lagedijk heeft dit echtpaar zich altijd ingezet voor de kunsten en in het bijzonder voor Het Weefhuis. Zij waren, ieder op hun eigen manier, artistiek bevlogen en deelden het kunst kijken en kunst verzamelen. Ook zelf waren zij kunstzinnig actief. Riet maakte schilderijen en ontwikkelde een stijl van lijnen en vlakken, van structuren en strepen. Jan, in 2020 overleden, vervaardigde tafeltjes in alle soorten en maten en in bijzondere houtsoorten.

Kinga Wieczorek richt zich de laatste twee jaar op portretten in olieverf. Momenteel gaat haar interesse uit naar het neerzetten van sterke vrouwen. In haar nieuwe collectie gebruikt ze veel symboliek van dieren en de connectie met verschillende vormen van bijgeloof en spiritualiteit. Ze gebruikt hierbij haar eigen angsten en krachten. ‘De schilderijen kunnen verschillende gevoelens opwekken’, zegt Kinga. Zij nodigt je uit om dieper naar jezelf te kijken: wat maakt je bang, wat geeft je kracht, hoe ga je om met deze gevoelens?

Atelier Van Santen

Café Fabriek Vr 4 t/m vr 24 februari Dagelijks, vrij entree

T/m maandag 28 februari Uitsluitend op afspraak, via (06) 4710 4263, vrij entree

Bert van Santen Kunstenaar Bert van Santen werkt vaak op groot formaat, met flinke hoeveelheden verf. Zijn olieverfschilderijen gaan het hele land door en zijn ook geregeld in het buitenland te zien. In eigen huis houdt hij de komende maanden een verkoopexpositie met abstract werk op papier.

Mario van Miert Mario van Miert werkt vaak met kleurpotlood en inkt of met aquarel en inkt. De kunstenaar laat zich door uiteenlopende zaken inspireren. Zijn werk heeft iets surrealistisch en iets architectonisch.


februari 2022 |

PLAY room

vr 4 t/m zo 6 februari 13.00-18.00 u en op afspraak via (06) 20 89 7951, vrij entree

Feest in de galerie Galerie PLAY room had het driejarig bestaan vorige maand graag willen vieren met een nieuwjaarsborrel, maar corona gooide roet in het eten. Dat halen ze in het eerste weekend van februari in en combineren dat met een tentoonstelling vol prachtig werk van kunstenaars uit binnen- en buitenland, waaronder Kirstin Farr, Angelika Poels, Tom Hughes en Marion van der Zwan. De inpandige studio van lichtkunstenaar Teppo Korte is ook geopend.

Artzaanstad

15

Galerie Blauw

Elke zaterdag en zondag 12.00-16.00 u, vrij entree

Mea Stoeltjes Mea Stoeltjes is printdesigner van beroep. Sinds een jaar tekent en schildert zij vanuit haar ‘innerlijke licht’. Zo kan zij, zegt ze, onbevangen creëren, los van de kaders en regels waar ze als ontwerper mee te maken had. ‘Ik zet op papier wat er in mij leeft.’ Mea werkt zowel op canvas als papier, vooral met aquarel en acrylverf en gebruikt daarbij witte of zwarte inkt.

De KunstGreep

T/m zondag 20 februari Op werkdagen en tijdens opening theater, vrij entree T/m zaterdag 26 februari Di t/m za, vrij entree

De Zaanse connectie

Ton Mijs Straatbeelden en muziekportretten

In de Zaanse Connectie belicht Artzaanstad elk jaar kunstenaars die een link hebben met de Zaanstreek. Dit keer zijn dat Carolien Wissing en Marlien Venema. In hun schilderijen speelt het landschap een belangrijke rol. Carolien focust op het machtsspel tussen mens en natuur, stilstand en beweging, controle en chaos. Marlien laat zich inspireren door Afrika en Nederland. Zij verkent haar gevoel van vrijheid, paradijs en avontuur.

Fotograaf Ton Mijs combineert zijn liefde voor geïmproviseerde muziek met fotografie. De geëxposeerde portretten zijn gemaakt tonen vooral de jongere, internationale musici die de Amsterdamse jazzpodia zo spannend maken. Ook zijn er series te zien die Ton maakte over de teloorgang van mijnbouw en staalindustrie in Charleroi en het platteland van Amerika. Daarnaast is er een collectie oude camera’s te zien van verzamelaar/fotograaf Tim Knol.


FILM

Meer zien? Check: uitdezaanstreek.nl/agenda/film

De Fabriek

De Fabriek

Vanaf 24 februari €9,75 Filmfan €7,75 Cinevillepas gratis

Maandag 14 februari, 20.15 u €17,50 Filmfan €15,50 Cinevillepas €6,50

Belfast

Romeo & Juliet

Belfast, geschreven en geregisseerd door Kenneth Branagh, is een aangrijpend verhaal over liefde, vreugde en verlies in het leven van een jongen die opgroeit met de muziek en de sociale onrust van het eind van de jaren zestig. Caitríona Balfe en Jamie Dornan spelen een gepassioneerd echtpaar uit de arbeidersklasse dat betrokken raakt bij de ongeregeldheden in Belfast. Judi Dench en Ciarán Hinds als liefdevolle en scherpzinnige grootouders.

Sinds de première in 1965 is Romeo & Juliet (een creatie van Kenneth MacMillan van het Royal Ballet) een moderne klassieker uit het balletrepertoire. In deze speciale Valentijnsdag-uitvoering van Shakespeares beroemde tragedie proberen de gedoemde geliefden Romeo en Julia hun weg te vinden in het kleurrijke en levendige Verona van de Renaissance. Met muziek van het orkest van het Royal Opera House.

De Fabriek

SPECIALS IN DE FABRIEK

Vanaf 10 februari €9,75 Filmfan €7,75 Cinevillepas gratis

50+-FILMS, ELKE DO 15.00 u €7,25 03 februari WEST SIDE STORY 10 februari LICORICE PIZZA 17 februari TOUT S’EST BIEN PASSÉ 24 februari THE WORST PERSON IN THE WORLD

The worst person in the world Een komisch drama van Joachim Trier, waarin we worden meegenomen in het onstuimige liefdesleven van Julie. Wanneer Julie dertig wordt, heeft ze het gevoel dat haar leven stilstaat. Haar vrienden krijgen kinderen en zijn gelukkig. Ze besluit meer uit het leven te halen en zet een punt achter haar stabiele relatie met een succesvolle schrijver. Ze ontmoet de jongere en knappe Eivind, met wie ze zich in een nieuw avontuur stort. De film was geselecteerd voor de hoofdcompetitie van het Cannes Filmfestival 2021. Actrice Renate Reinsve won er de Palm voor Beste Actrice.

REGULIERE PROGRAMMERING • OLGA, TOUT S’EST BIEN PASSÉ vanaf 3 februari • THE CARD COUNTER, THE WORST PERSON IN THE WORLD, THE LAST RIDE OF THE WOLVES vanaf 10 februari •H YTTI NRO 6, NATURAL LIGHT, THE ALPINIST, MAMMA BOE – OP ZOEK NAAR THUIS OOIT vanaf 17 februari •B ELFAST, THE DUKE, PETROV’S FLU vanaf 24 februari

Bij het ter perse gaan van dit blad was nog niet bekend welke films er deze maand in Pathé en De Groote Weiver draaien. Pathé zet elke maandagavond het programma voor de komende week op www.pathe.nl/bioscoop/zaandam. In De Groote Weiver is het elke donderdag filmavond. Check de site voor info: degrooteweiver.nl


JEUGD & FAMILIE

februari 2022 |

17

Meer zien? Check: uitdezaanstreek.nl/agenda/jeugdfamilie

Hemblab

De hele maand Vanaf €12,00

Robots, mieren & slijm Samen met wetenschapsspecialisten en kunstenaars kunnen jonge onderzoekers en creatievelingen spannende dingen doen in het Hemlab. Dierenliefhebbers bouwen een mierennest met echte mieren. Technische en creatieve kinderen maken een mini-robot of een echt vliegende vogel, vliegtuig of ruimteschip. Timmeraars vervaardigen een middeleeuwse katapult en de rest fabriceert lekker slijm, smurfensnot en Oobleck. Hou je veel van proefjes, dan is de cursus Golven met water, licht en geluid iets voor jou. In acht weken leer je elke week iets leuks of bijzonders. Vanaf 7 jaar.

Theater De KunstGreep

Zondag 6 februari 11.00 u en 14.30 u €13,50

De Winter Gruffalo Hij heeft oranje ogen, een tong zwart als drop en paarse stekels van zijn rug tot op zijn kop. Wie kent hem niet? De Gruffalo! Deze winter is er een speciale sneeuw-editie van de succesvoorstelling. Dus neem je muts en handschoenen mee! De Gruffalo is een bewerking van het bekende kinderboek van Julia Donaldson & Axel Scheffler. Meneer Monster maakte er een spannende, fysieke slapstickvoorstelling van. Vanaf 3 jaar.

Zaantheater

Zaans Museum

Maandag 21 februari 14.00 u v.a. €8,00

Zo 20 februari t/m zo 6 maart Dagelijks 10.30–16.00 u €3,00 en entree museum, MK geldig

Unieke Zaken speelt Ieorg Idur Ieorg Idur is een feelgood-verhaal over de stiekeme verliefdheid van meneer Hoppe op zijn buurvrouw, de flamboyante mevrouw Zilver. Maar mevrouw Zilver heeft alleen oog voor haar schildpadje Rudi, die maar niet groeien wil. Dus verzint meneer Hoppe een plan – even briljant als krankzinnig – om zo het hart van mevrouw Zilver te winnen. een ontwapende theatervoorstelling!

Zelf linokunst maken Wist je dat je van een echt stuk Zaans linoleum de allermooiste kunstwerken kan maken? Tijdens de voorjaarsvakantie kun je dagelijks in het Zaans Museum terecht voor een workshop lino snijden. Linoleumkunst maken is niet moeilijk en levert al snel verrassende resultaten op. Met een guts hol je een stukje linoleum uit. Je maakt een tekening, maar dan precies andersom: je gutst alle plekken weg waar je juist géén kleur wilt hebben. Met een likje verf en een linopers maak je vervolgens een klein meesterwerkje.


MOOIE VLOEREN MOOIE MUREN!

BEZOEK ONZE

SHOWROOM

OP ZOEK NAAR EEN VEELZIJDIGE VAKMAN VOOR EEN VAKKUNDIGE VLOER- EN WANDAFWERKING? CONSTRUCTIEF, DECORATIEF OF EEN COMBINATIE: COATON MAAKT HET MOGELIJK.

Zaanse Connectie

Marlien Venema - Caravan 30 x 40 cm

29 januari - 26 februari

Marlien Venema en Carolien Wissing + Circular Furniture Challenge studenten hout- en meubileringscollege i.s.m. Green Businessclub Zaanstad

OMWEG 34, ASSENDELFT T: 075-6871032 INFO@COATON.NL WWW.COATON.NL


februari 2022 |

UITgelezen

19

Boekenrubriek

Margreet van der Hut De Drie Gekroonde Hamers

In 20211 verlaat smederij ‘De drie gekroonde hamers’ de Hogendijk in Zaandam, als laatste van de talloze scheepssmederijen die in de zeventiende en achttiende eeuw waren gevestigd langs de Zaan met zijn tientallen scheepswerven. Het is een van

de oudste bedrijven van de Zaanstreek. Dit boek verhaalt over de eigenaren van de smederij (vanaf 1676 tot nu), biedt een impressie van de negentiende-eeuwse Hogendijk als nautisch buurtje en toeristische trekpleister en geeft een overzicht van bijna 350 jaar smids- en smeedwerk. Daarnaast is dit boek een kroniek van leven en werken van vier generaties van ‘smedenfamilie’ Kaaijk (in de periode 1890-2018). Schrijver Margreet van der Hut uit Zaandijk is een telg uit deze familie. Haar oma was de dochter van de eerste Kaaijk aan de Hogendijk. Zij schreef eerder boeken over o.a. de befaamde zeventiende-eeuwse kunstverzamelaarster Petronella de la Court. Uitgeverij Casae Hardcover (120 pag.) | Prijs €29,95

Pier van Leeuwen & Thijs de Lange Sinterklaas en het geheim van de Spaanse Schans In Sinterklaas en het geheim van de Spaanse Schans komt de geschiedenis van Pinksterdrie tot leven in de verbeelding van Julius, een jongen die woont op de schans aan de Zaan. Welk geheim ligt er verborgen onder de bekende nootjes- en chipsfabriek van Duyvis? Welke heldenrol is er weggelegd voor Julius in de aanloop tot de jaarlijkse Sinterklaasintocht? En wat heeft de pofbroek van Piet te maken met de 80-jarige Oorlog en de gebeurtenissen uit 1574? Allemaal vragen uit dit nostalgische maar toch eigentijdse jeugdboek vol herkenbare illustraties, geschreven voor de Zaanse jeugd met een knipoog naar (voor)lezende volwassenen. De makers zijn Pier van Leeuwen, conservator van museum Zaanse Tijd, en Thijs de Lange uit Zaandijk. De Wagter Paperback (96 pag.) | €9,95

Ron Couwenhoven Zaanse verhalen De veertiende editie van het jaarboek Zaanse Verhalen gaat deze keer over de 36 molens die in de loop der eeuwen aan de Kalverringdijk in Zaandam werden gebouwd. De Kalverpolder werd in 1636 ingedijkt. Daarvoor stonden er in elk geval al vijf molens tegenover Zaandijk. Alle molens, die aan de dijk vanaf de buurtschap Haaldersbroek bij het Kalf tot de Bartelsluis in de Enge Wormer werden gebouwd, worden beschreven. De windbrief van verfmolen De Kat blijkt later gedateerd dan tot nu toe bekend was. Er zitten geheimzinnige stokoude balken in de molens De Ooievaar en De Os. Brandweerkorpsen kregen ruzie tijdens de brand in oliemolen De Halve Maan. Er werd een geheimzinnige verfmolen ontdekt en er doken bijzonderheden op over de strijd om het behoud van molens als De Jonge Prinses, De Gekroonde Poelenburg en De Ooievaar. Stichting Archief Ron Couwenhoven Paperback (160 pagina’s) | Prijs €21,50

Heb je een boekentip? Mail ‘m naar info@uitdezaanstreek.nl


HANG YOUTH

Riet Deerenberg en Jan Zegers

KUNSTMINNAARS PUR SANG 12 + 13 FEB | 13 - 17 u

27 MEI 2022

LOCATIE PODIUM DE FLUX HEMKADE 48

AANVANG TICKETS

20:30 UUR PODIUMDEFLUX.NL

HETWEEFHUIS Lagedijk 39 ■ 1544 BB Zaandijk ■ www.hetweefhuis.nl


februari 2022 |

Kijk voor alle culturele adressen achterin of op uitdezaanstreek.nl/zien-en-doen/adressen

UITagenda Vrijdag 4 februari POP | RUBEN HOEKE & JORIS LUTZ Zaanse gitarist Ruben Hoeke en Joris Lutz mixen uiteenlopende soorten muziek met verhalen, anekdotes en humor. Bullekerk i.s.m. Podium de Flux 20.00 u €20,00 Zaterdag 5 februari KLASSIEK | DIANE JOHNSTON & BAS WESTERHOF De zangeres en organist brengen een unieke uitvoering van de liederencyclus Seapictures van componist Edward Elgar. Kogerkerk 16.00 u vrij entree Zaterdag 5 februari POP | THE 70’S UNPLUGGED – LOVE THE ONE YOU’RE WITH Beleef de 70’s met lovesongs van o.a. Fleetwood Mac, Joni Mitchell en Linda Ronstadt. Bullekerk 20.00 u € 22,50 Zondag 6 februari JAZZ | WILD MAN CONSPIRACY - RADIO DAYS Zie UITgelicht Vermaning Zaandam 16.00 u €18,00 Donderdag 10 februari POP/ROCK | THE JAM! Speel met een professionele begeleidingsband. De Flux 20.15 u vrij entree aanmelden www.podiumdeflux.nl Donderdag 10 februari ROOTS | KIERAN GOSS & ANNIE KINSELLA – OH, THE STARLINGS Noord-Ierse rootsmuziek met americana. zie pag. 7 Theater De KunstGreep 20.00 u €20,00 Vrijdag 11 februari COUNTRY | BLUE GRASS BOOGIEMEN EN COR SANNE – GRAND OLD COUNTRY Countryklassiekers uit de jaren ‘50 en ‘60. zie pag. 7 Bullekerk 20.00 u €17,50 Zaterdag 12 februari A CAPELLA | VOCAAL ENSEMBLE TIEN - PRAYERS & LOVE SONGS Een ‘liefderijk’ programma met

uitdezaanstreek.nl/agenda bij kaarslicht. Jisper Kerk 18.45 + 20.30 u €18,00

MUZIEK wereldlijke liefdesliederen en religieuze werken, in verschillende stijlen. Zuidervermaning 20.15 u €18,00 Zondag 13 februari KLASSIEK | VIVIANNE CHENG – VISIONS OF NATURE De befaamde pianiste speekt o.a. Liszt. zie pag. 6 Bullekerk 15.00 u €17,50 Zondag 13 februari KLASSIEK | CON PIACERE – EXULTATE zie pag. 6 Psalmzettingen op Hebreeuwse, Italiaanse en Latijnse teksten. Wormerveerse Vermaning 15.00 u €20,00 Woensdag 16 februari OPEN PODIUM WINTERCONCERT Amateurmuzikanten uit de Zaanstreek kunnen bij FluXus podiumervaring opdoen. Opgeven via bhalsema@fluxus.nl. FluXus Muziekschool 19.30 u vrij entree Vrijdag 18 februari FLUXUS TALENTENCONCERT Met optredens van talentvolle muziekleerlingen uit onder andere de Talentenklas van FluXus. FluXus Muziekschool 19.00 u vrij entree

21

Zaterdag 19 februari KLASSIEKE MUZIEK | YOANN MOULIN & PIERRE GALLON - A FANCY FOR TWO Deze twee klavierkunstenaars brengen werk uit het fantasievolle repertoire van de Engelse virginalisten zoals William Byrd, John Bull en Thomas Tomkins. Zuidervermaning 20.15 u €25,00 Woensdag 23 februari KLASSIEK | WOUTER HARBERS - HOLLYWOOD Pianist Wouter Harbers en violist Robert Cekov spelen de mooiste muziek uit Hollywood. Bullekerk 11.00 u €17,50 Donderdag 24 februari POP | DUTCH EAGLES -GOLD Hits van de Eagles en andere artiesten. zie pag. 7 Zaantheater i.s.m. De Flux 20.00 u v.a. €16,55

Vrijdag 25 februari HIPHOP | TONGUEZ - THE COPING Hiphopartiest/rapper Tonguez presenteert zijn nieuwe album. Groote Weiver Aanvangstijd en prijs worden bekendgemaakt via degrooteweiver.nl Vrijdag 25 februari KLASSIEK | PIANODUO MARTEN & MARTE Klassieke muziek uit de 20e en 21e eeuw. zie pag. 6 Concert aan de Zaan Wormerveer 20.00 u €20,00 Zaterdag 26 februari POP | TRIJNTJE OOSTERHUIS – WHAT THE WORLD NEEDS NOW Liedjes uit het Songbook van Burt Bacharach. zie pag. 6 Zaantheater i.s.m. De Flux 20.00 u v.a. € 17,30 Zaterdag 26 Februari MUZIEK | PRINS, DE MUNNIK EN DEN TEX - DE VERTALINGEN Kees Prins, Paul de Munnik en JP den Tex vertaalden 20 iconische popsongs uit de jaren ’60 en ’70.

De show is - mede - een ode aan de Nederlandse taal. Theater De KunstGreep 20.15 u €19,50 Zondag 27 februari POP | TRIO JOHN MEIJER Zaankanters John Meijer, Ruud Luttikhuizen en Fred Snel spelen luisterliedjes van o.a. Robert Long, Frans Halsema, Udo Jurgens en veel vlotte stukken met volop ruimte voor improvisatie. Maria Magdalenakerk 14.30 u €17,50 Zondag 27 februari KLASSIEK | VALENTIJNSCONCERT Organist Dub de Vries & Friends. Onder voorbehoud. Kerkje Krommeniedijk 15.00 u Zondag 27 februari JAZZ | JOS VAN BEEST ONTVANGT... HANS DULFER Jazzpianist Jos van Beest speelt met sax-icoon Hans Dulfer. zie pag. 7

Wormerveerse Vermaning 15.00 u €17,50

UITgelicht

Vrijdag 18 februari HARDSTYLE Livestream met een hardstyle dj. Groote Weiver Aanvangstijd wordt bekendgemaakt via degrooteweiver.nl Vrijdag 18 februari POP | ED STRUIJLAART Bij deze singer-songwriter staat vrijwel alles in het teken van de gitaar. Uiteraard begleidt hij zichzelf ook op gitaar tijdesn dit intieme optreden. ’t Reghthuys 20.00 u €20,00 Zaterdag 19 februari KLASSIEK | NIEK BAAR & BEN KIM Violist Niek Baar en pianist Ben Kim zijn volgens de (inter) nationale pers ‘een gouden duo’. Ze spelen een fraai programma

Zondag 6 februari

WILD MAN CONSPIRACY - RADIO DAYS In het al gevarieerde Nederlandse jazzlandschap neemt Wild Man Conspiracy een unieke plaats in. Trompet, gitaar en drums is niet de meest voor de hand liggende samenstelling van een jazztrio. Trompettist met Zaanse roots Gerard Kleijn, gitarist Guillermo Celano en drummer Joost Kesselaar gaan voor het project Radio Days terug naar de allervroegste jazz. Ze bieden ons hun eigen kijk op de muziek van grootheden als Louis Armstrong, Kid Ory en Fats Waller. Dat doen ze in gezelschap van twee absolute topblazers: trombonist Joost Buis en rietblazer Michael Moore. Dixieland zoals je nog nooit gehoord hebt!! Jazz Inverdan, Vermaning Zaandam 16.00 u €18,00


22 | UITdeZaanstreek

THEATER Woensdag 2 februari THEATERCOLLEGE | WILFRIED DE JONG – FOTOSTUDIO DE JONG Een voorstelling over fotografie. Elke foto die Wilfried laat zien, is het uitgangspunt voor een theatrale scène, een song of pakkend verhaal. Zaantheater 20.00 u €21,00

Zaantheater 19.30 u v.a. €30,20

Vrijdag 4 februari CABARET | RENATE REIJNDERS – HET LIEFDESCOLLEGE Het Liefdescollege is cabaret, show en college ineen. Een romantische avond voor stellen en de happy singles. Theater De Kaasfabriek 20.00 u €17,50

Zaterdag 12 februari MUZIEK | ANDERMANS VEREN LIVE GROEIT DOOR Kirsten Berkx, Daphne Groot, Matthias Valk en Johan Hoogeboom zingen nummers uit het prachtige Nederlandse cabareten kleinkunstrepertoire. Zaantheater 20.00 u €24,00

Vrijdag 4 februari CABARET | LISA OSTERMANN - MET Z’N ALLEN Lisa’s eerste voorstelling ‘Met z’n allen’ gaat over het enthousiasme, de wanhoop en de hulpmiddelen waarmee we de sfeer erin proberen te houden. En over hoe weinig de sfeer zich daarvan aantrekt. Theater De KunstGreep 20.00 u €20,00

Zaterdag 12 februari CABARET | NATHALIE BAARTMAN – SNAK zie pag. 10 Nathalie snakt naar het oude normaal. Dat we gewoon iemand kunnen aanraken, knuffelen en omhelzen. Theater De Kaasfabriek 20.00 u €18,50

Zaterdag 5 februari CABARET | CHRIS VERLAAN – MAN IN DE MAAK Voor Chris was de lockdown heerlijk overzichtelijk. Hij had minder last van zijn autisme. In deze voorsteling neemt hij je mee in zijn wonderlijke wereld. Zaantheater 20.00 v.a. €12,50 Donderdag 10 februari DANS | IGONE DE JONGH - I De prima ballerina danst alleen of met partner(s). De dansen vormen een veryellling over het leven alsvan een danseres. Zaantheater 20.00 u voor deze voorstelling is een wachtlijst Donderdag 10 februari TONEEL | SOLO STORIES - IN HET LICHT Een aangrijpende monoloog over misbruik, gebaseerd op het autobiografische boek ‘Mijn ware verhaal’ van Karin Bloemen. Gespeeld door Lisse Knaapen. Zaantheater 20.15 uur €23,10

Vr 11 en za 12 februari MUSICAL | AMÉLIE DE MUSICAL De romantische en fantasievolle film ‘Le Fabuleux Destin d’Amélie Poulain’ is nu voor het eerst in Nederland te zien als musical, mét de bekende filmmuziek. zie pag. 10

videobeelden en natuurlijk prachtige klassieke muziek. Zaantheater 20.15 u v.a. €18,80 Vrijdag 18 februari CABARET | YENTL EN DE BOER – KAMPVUURSESSIES Samen met twee muzikanten spelen de dames hun mooiste en grappigste liedjes en enkele nieuwe nummers. zie pag. 10 Zaantheater 20.00 u v.a. €19,00 Vrijdag 18 februari MUZIEKTHEATER | MIRA VAN DER LUBBE – NOG ALTIJD NOG Het verhaal van een alles omvattende jeugdvriendschap, hoe die ontstond en hoe die kapot ging. Met de vraag: wat

valt er nog te herstellen, want ze zeggen toch dat oude vriendschap niet roest? zie pag. 11 Theater De Kaasfabriek 20.00 u €18,50

avondvullende show vol spektakel, live muziek, verwarring en laat je lachen tot je tanden in de fik vliegen. Zaantheater 20.15 u v.a.€12,50

Vrijdag 18 februari MUZIEKTHEATER | PROJECT GEESTDRIFT - IN DE SCHEMERING Een geestige, absurdistische voorstelling waarin de musici/ acteurs reflecteren op de huidige bizarre tijd. Doopsgezinde kerk Krommenie 20.00 u €13,50

Zaterdag 19 februari CABARET | RENÉ VAN MEURS -2636 zie pag. 11 Wat als je als je volwassen moet worden, maar eigenlijk nog lol wilt trappen? Daar gaat René van Meurs het over hebben. Theater De KunstGreep 20.15 u €20,00

Vrijdag 18 februari CABARET | ZOUTMUS – JUNGLEPRINTER Zoutmus neemt je mee in een

Zaterdag 19 februari CABARET | SANNE WALLIS DE VRIES – KOM. Met spijkerzoete stand-up

UITgelicht

Zondag 13 februari SHOW | ROY GRÜNEWALD & ESMAY USMANY – SOEDAH, LAAT MAAR… Zie UITgelicht Een voorstelling over Indo’s met verhalen en muziek. Zaantheater 15.30 u €27,60 Dinsdag 15 februari MUZIEK | BRITTA MARIA, MAURITS FONDSE, OLEG FATEEV EN SIMONE SOU - AZNAVOUR MON AMOUR Chansons van Charles Aznavour worden afgewisseld met verhalen over zijn leven. Zaantheater 14.00 u €20,00 Woensdag 16 februari CABARET | LEBBIS – DE ZIEL In zijn nieuwste voorstelling gaat Lebbis het op de hem zo kenmerkende humoristische wijze hebben over de ziel, wat dat ook is. Zaantheater 20.00 u v.a. €13,80 Donderdag 17 februari MUZIEK | DOMINIC SELDIS AND HIS ORCHESTRA - MUSIC MAESTRO! Nederlands favoriete Engelsman brengt humoristische persoonlijke verhalen, verbluffende

Zondag 13 februari

ROY GRÜNEWALD & ESMAY USMANY - SOEDAH, LAAT MAAR Rasverteller Roy Grünewald en singer-songwriter Esmay Usmany zijn Indisch van de tweede en derde generatie. Maar wat is dat dan, om tegenwoordig Indo te zijn tussen een kleine twee miljoen landgenoten met Indische roots? Langzaam verdwijnt die typische cultuur, maar welke geheimen kunnen nog worden verteld aan volgende generaties? Soedah, laat maar... is een voorstelling over de Indo’s met verhalen, muziek, mooie liedjes en een proeverij van spekkoek. Zaantheater15.30 u €27,60


februari 2022 |

Kijk voor alle culturele adressen achterin of op uitdezaanstreek.nl/zien-en-doen/adressen

VARIA

Zoutmus in Zaantheater

Elke zondagochtend BROOD BAKKEN Elke zondagochtend kun je mensen ontmoeten en brood bakken in de buurtoven van bakkerij De Eenvoud bij BIND. Aanmelden: bakken@bijbind.n BIND Hembrugterrein 9.00-12.00 u vrij entree De hele maand ONLINE INSPIRATIELEZING Make-up artiest Remy Stefan uit Wormerveer kreeg landelijke bekendheid door zijn deelname aan het programma GlowUp: the Next Dutch Make-up Star. Bij FluXus vertelt hij over zijn leven en werk. YouTube-kanaal FluXus Donderdag 3 februari TALKS MET MARISCA VOSKAMP Het Zaans Museum houdt een inspirerende reeks Talks bij de tentoonstelling Vaarwel - Landschap van Gedachten van Marisca Voskamp. Zij spreekt met kunstenaar Aldo van den

comedy en suikerharde muziek. Zaantheater 20.30 u €23,60 Zondag 20 februari ROB STOOP – BOB STROOP SHOW Interactieve muzikale show over communicatie en verbinding. zie pag. 10

Bullekerk 15.00 u €15,00 Vrijdag 25 februari MUZIEK | ELSJE & DE BLUESMANNEN zie pag. 11 Vroege bluesmuziek en verhalen. Bullekerk 20.00 u €17,50 Vrijdag 25 februari MUZIEK | PERCOSSA - LET ME IN - LET ME OUT Vier drummers komen met een wervelwind aan muzikale stijlen: van slagwerkmuziek tot hilarisch objecttheater. Zaantheater 20.00 u v.a. €14,80 Zaterdag 26 februari TONEEL | NHUNG DAM – 3 MILJOEN VOETSTAPPEN NAAR SICILIË Tijdens de coronaperiode wan-

Broek. Na afloop is de tentoonstelling te bezoeken. Daaraan is werk van Aldo toegevoegd. Zaans Museum 19.30 u €8,50, MK €5,00 Dinsdag 8 februari LEZING DRESDEN Anne Marie Teunen vertelt over de geschiedenis van deze stad. Wormerveerse Vermaning 14.30 u Gratis voor leden van ’t Nut, €7,50 voor niet-leden. Reserveren verplicht via nutzaanstad.nl Vrijdag 11 februari MONET CREATIEF ARRANGEMENT Maandelijks arrangement rond de Zaanse verfindustrie en schilder Claude Monet. Met gids Marene Kok wandel je langs Zaanse ‘verfplekken’, bezoek je het Monethuis aan de Oostzijde en schilder je een eigen ‘Monetje’ in het MonetAtelier. MonetAtelier 14.00-17.00 u €20,00-€27,50

delde Nhung elke dag en ontdekte dat het leven dichtbij huis zoveel schoonheid biedt die je normaal nauwelijks opmerkt. Theater De Kaasfabriek 20.00 u €18,50 Zaterdag 26 februari DANS | ISH & KHADIJA MASSAOUDI – UIT MIJN HANDEN zie pag. 11

Met toneel, dans en muziek wordt het aangrijpende verhaal verteld van de moeder van een van de jonge daders van de schietpartij op de Columbine highschool. Zaantheater 20.15 u v.a. €22,50

Onno Kleyn vertelt over ‘onze’ eetgeschiedenis

23

Zondag 20 februari IN GESPREK MET YVONNE KEULS Colmnist/journalist Eva Hoeke uit Wormer gaat in gesprek met een Nederlandse schrijver. Dit keer met Yvonne Keuls. Zij heeft meer dan 90 (veelal bekroonde) publicaties op haar naam staan. Wormerveerse Vermaning 14.30 u en €12,50 voor leden van ’t Nut, €15,00 voor niet-leden van ’t Nut. Reserveren via www. wormerveersevermaning.nl ZONDAG 27 FEBRUARI PROBIEREN BIERPROEFCAFÉ Proef verschillende bieren. Groote Weiver 15.00-19.00 u €17,50 Maandag 28 februari DE EETGESCHIEDENIS VAN DE 20E EEUW Culinair-historisch schrijver en Zaankanter Onno Kleyn, bekend van zijn boeken en Volkskrantrubrieken neemt je mee door de geschiedenis van ons eten. Wormerveerse Vermaning 20.00 u Leden ‘t Nut gratis, €7,50 voor niet-leden. Reserveren www. wormerveersevermaning.nl


24 | UITdeZaanstreek De hele maand 16 X VER(T)ROUWEN Portretten van 16 vaders met hun 16-jarige dochters, gemaakt door Rosa van Ederen Museum of Humanity vr, za en zo 11.00-17.00 u entree: donatie (richtprijs €7,50)

EXPOSITIES

T/m vrijdag 11 februari WATERFOTOGRAFIE AAN DE ZAAN Artistieke foto’s van water, gemaakt door de Zaanse kunstfotografe Daniëlle van der Erve. Aimée Klerk van het Gemeentearchief Zaanstad, zocht er bijpassende historische waterfoto’s uit de Zaanstreek bij. Publiekshal stadhuis Zaandam ma-vrij tijdens kantooruren vrij entree

Werk van Marlien Venema bij Artzaanstad De hele maand RIDDERS VAN DE MOLEN, EEN ODE AAN HET MOLENAARSAMBACHT foto’s van Jeroen Nieuwhuis. De Wereld van Windmolens dagelijks 10.00-17.00 u entree €10, MK gratis De hele maand VAARWEL - LANDSCHAP VAN GEDACHTEN Impressies in beeld en geluid over het leven in het landschap van Monet, gemaakt door kunstenaar Marisca Voskamp en haar man André van Noord. Zaans Museum dagelijks 10.00-17.00 u Entree Zaans Museum, MK gratis DE HELE MAAND BOSCH EN HEIDE Originele illustraties uit Verkade-album Bosch en Heide uit 1913. Gemaakt door Willem Wenckebach, Jan Voerman jr. en Jan van Oort. Auteur Jac. P. Thijsse beschrijft in dit album de verborgen schatten van de Nederlandse bossen en heiden. Zaans Museum dagelijks 10.00-17.00 u entree Zaans Museum MK gratis

De hele maand BERT VAN SANTEN Abstracte werken op papier van Bert van Santen vanaf 1985 tot nu. zie pag. 14 Atelier Van Santen geopend op afspraak, via (06) 4710 4263 of csbiti@yahoo.com De hele maand MEA STOELTJES zie pag. 15 Schilderijen en tekeningen. Galerie Blauw za en zo 12.00-16.00 u vrij entree De hele maand ZAANS WATER Foto’s van het water in de Zaanstreek, vastgelegd door zeven leden van fotografiegroep de Zaanse Beeldbrigade. FluXus Verkadefabriek ma-vr 8.30-22.00 u za 8.30-13.00 u vrij entree De hele maand FLUXUS INKIJKJE Mini-expo over de cursus beeldhouwen van Leonard Frederiks. Fluxus Verkadefabriek ma-vr 8.30-22.00 u za 8.30-13.00 u vrij entree

T/m zondag 20 februari STRAATBEELDEN EN MUZIEKPORTRETTEN zie pag. 15 Foto’s van steden, reizen en muzikanten, gemaakt door fotograaf Ton Mijs. Ook is er een collectie oude camera’s te zien van verzamelaar Tim Knol. De KunstGreep Oostzaan ma-vr tijdens kantooruren en wanneer het theater is geopend vrij entree T/m zaterdag 26 februari DE ZAANSE CONNECTIE Met schilderijen van Carolien Wissing en Marlien Venema. zie pag. 15

ArtZaanstad di-za 10.00-17.00 u en zondag 6 februari 12-17.30 u vrij entree T/m zaterdag 26 februari CIRCULAR FURNITURE CHALLENGE Meubels van vijftien studenten van het Hout- en Meubile-

ringscollege. De Circular Furniture Challenge van Green Business Club Zaanstad daagt studenten uit om met reststromen van Zaanse bedrijven een vernieuwend, circulair en functioneel object te ontwerpen. ArtZaanstad di-za 10.00-17.00 u en zondag 6 februari 12-17.30 u vrij entree T/m zaterdag 26 februari JENNY VINGERHOED-WEZEL De geboren Koogse haalt haar inspiratie uit de natuur. Zij is sinds enige jaren aangesloten bij de Schilderskring Uitgeest en schildert het liefst met acrylverf. De Cacaoboom Zaandijk di-za 10.30-16.30 u vrij entree Vrijdag 4 t/m zo 6 februari 3 JAAR EN 1 MAAND Jubileumfeestje met (inter) nationale kunst. zie pag. 15 PLAY room 13.00-18.00 u of op afspraak: (06) 20 89 7951 vrij entree Vr 4 t/m vr 24 februari MARIO VAN MIERT zie pag. 14 Surrealistisch en architectonische kunstwerken in kleurpotlood en inkt, of aquarel met inkt. Café Fabriek dagelijks vrij entree 5, 6, 12 en 13 februari 2DE KANS KUNST Aan- en verkoop van tweedehands kunst. Een deel van de opbrengst gaat naar de Zaanse huttenbouw. Bij elke aankoop een kalender van kunstenaar Valentin Horba cadeau! Zaansgroen 13.00-17.00 u vrij entree

Verkade-album Bosch en Heide in Zaans Museum

Za 12 en zo 13 februari SCHILDERIJEN EN TAFELTJES Een eerbetoon aan het kunstzinnige Zaandijkse echtpaar Riet Deerenberg en Jan Zegers. zie pag. 14

Weefhuis 13.00-17.00 u vrij entree Vanaf zaterdag 19 februari ODE AAN DE LINO Werk van deelnemers van de jaarlijkse Forbo Linoleum Kunstprijs, een samenwerking tussen Zaans Museum, Forbo en Atlier Open. Thema is de Roaring Twenties. De prijsuitreiking valt samen met de opening van de tentoonstelling. Zaans Museum dagelijks 10.00-17.00 u Entree Zaans Museum, MK gratis Za 19 en zo 20 februari EXPOSITIE FLUXUS Deelnemers van de schildercursussen van FluXus-docent André Huisman tonen hun werk. Weefhuis 13.00-17.00 u vrij entree Za 26 en zo 27 februari INNERLIJKE WAARNEMING Schilderijen van sterke vrouwen, gemaakt door Kinga Wieczorek. zie pag. 14

Zaansgroen 13.00 tot 17.00 u vrij entree Za 26 en zo 27 februari ROOS NIEUWENHUIJS EN SUSAN MEINEN Gouden sieraden van edelsmid Roos Nieuwenhuijs en kleurrijke collages van grafisch vormgever Susan Meinen. Weefhuis 13.00-17.00 u vrij entree


februari 2022 |

Kijk voor alle culturele adressen achterin of op uitdezaanstreek.nl/zien-en-doen/adressen

JEUGD & FAMILIE Wo 2 februari, za 5 februari HEMLAB | CURSUS GOLVEN MET WATER, LICHT EN GELUID! (7-12 jaarj zie pag. 17 Acht weken onderzoeken en experimenteren. Hoe maak je golven en een tsunami in een waterbak? Bouw een muziekinstrument, soldeer een sirene en bestudeer golven in licht en in een magnetron. HEMLAB lestijden: wo 9.45 u, wo 15.45 u of za 10.15 uur €96,00 of €57,00 via MeedoenZaanstad/Studiebeurs Vrijdag 4 februari, 18 februari OPEN ATELIER Tijdens het open atelier komen de jongeren van het FluXus Productieteam bij elkaar om hun creativiteit te delen en lekker te kletsen en tekenen. Kom eens vrijblijvend een kijkje nemen! FluXus 19.30-21.00 u vrij entree Zaterdag 5 februari JEUGDLAB | IJZIG KOUD EXPERIMENTEREN! (7-12 jaar) Hoe koud kan jij het in het Hemlab maken? Probeer het met water, ijs, zout, roeren, zwaaien en met chemie. WHEMLAB 15.00-17.00 uur €12,00 Zondag 6 februari MENEER MONSTER – DE WINTER GRUFFALO (vanaf 3 jaar) De Gruffalo is een bewerking van het bekende kinderboek van Julia Donaldson & Axel Scheffler. Meneer Monster maakte er een spannende, fysieke slapstickvoorstelling van. zie pag. 17 Theater De KunstGreep 11.00 u en 14.30 u €13,50 Zondag 6 februari ANDRÉ KUIPERS EN SANDER KOENEN – SPACE ACADEMY LIVE (vanaf 8 jaar) Zet je schrap voor een waanzinnige reis naar de ruimte! Astronaut André Kuipers en journalist Sander Koenen brengen de wereld van de ruimtevaart echt tot leven. Met de mooiste videobeelden en live experimenten ben jij voor

even astronaut. Zaantheater 13.30 u en 16.00 u v.a. €20,80 Zaterdag 12, 19 februari JEUGDLAB | PROEFJES MET CO2! (7-12 jaar) CO2: bubbels, broeikasgas, plantenvoedsel en spannende proefjes? Serieus onderzoek en leuke proefjes met CO2. HEMLAB 15.00-17.00 uur €12,00 Zondag 13 februari STICHTING POTITCO – DE MOPPERKONT (2 t/m 6 jaar) Voorstelling met poppenkast, theater én muziek over een eend die niet meer met zijn vriendjes wil spelen. Hij is alleen maar aan het mopperen. Gelukkig komt er na regen zonneschijn. Wormerveerse Vermaning 11.00 u €7,50 reserveren via www. potitco.nl Zondag 13 februari WOEZEL & PIP – SING-A-LONG (vanaf 2 jaar) Een groot muzikaal meezingfeest met de mooiste en leukste momenten uit 15 jaar Tovertuin! Zaantheater 13.30 u en 16.00 u v.a. €14,70

Maak zelf lino-kunstwerkjes. Zaans Museum dagelijks 10.30-16.00 u €3,00 en entree museum, MK geldig Maandag 21 februari JEUGDLAB | BOUW JE EIGEN MINI ROBOT! (7-17 jaar) Samen met Juf Gabriëlle bouw je een bewegende mini robot. Laat de robot linksom en rechtsom zijn eigen weg vinden. Als je robot af is, kan je hem optooien met veren, ogen en voelsprieten. HEMLAB 10.30-12.30 u en 13.30-15.30 u €15,00 Maandag 21 februari UNIEKE ZAKEN - IEORG IDUR (vanaf 4 jaar) zie pag. 17 Een feelgood-verhaal met cartooneske gebeurtenissen, swingende muziek en mysterieuze toverspreuken. Zaantheater 14.00 u v.a. €8,00 Dinsdag 22 februari JEUGDLAB | BOUW JE EIGEN MODELVLIEGTUIG! (8-17 jaar)

Met een introductie van Johannes Hogebrink en de regels van de aerodynamica kan iedereen in een mum van tijd z’n eigen vogel, vliegtuig, straaljager of ruimteschip door de lucht zien gaan! HEMLAB 11.00-12.30 u en 13.30-15.00 u €12,50 Woensdag 23 februari JEUGDLAB | BOUW JE EERSTE MIERENNEST! (10-17jaar) Met Niels Otten bouw je alleen of samen met broer, zus of ouder een basismierennest. Je krijgt een mierenkolonie mee naar huis en informatie over het verzorgen van de mieren. HEMLAB 10.30-12.30 u €45,00 per mierennest Do 24 t/m za 26 februari JEUGDLAB | SLIJMFESTIJN! (7-12 jaar) Kinderen maken met lijm, zeep en maïzena hun eigen slijm, smurfensnot en Oobleck. Met scheerschuim wordt het flubberig en met de inkt van viltstiften maak je de kleur.

Zaterdag 19 februari MORSSINKHOF TERRA THEATERPRODUCTIES - 100% COCO DE MUSICAL (vanaf 9 jaar) Musical naar de gelijknamige boekenreeks van Niki Smit. Met Claudia Kanne uit SpangaS als het modegekke meisje Coco Zaantheater 19.30 u €14,30 Zondag 20 februari JEUGDLAB | TIMMER ‘N TREBUCHET! (7-12 jaar) Timmer een middeleeuwse katapult. Draai het touw van de slingerarm op en werp daarna een balletje wel 4 meter ver. Onder leiding van mechanisch specialist Ellen Laming. HEMLAB 11.00-12.30 u en 13.30-15.00 u €12,00 Zo 20 februari t/m zo 6 maart LINOKUNST zie pag. 17 (vanaf 6 jaar)

Buurman & Buurman gaan kamperen in het Zaantheater

25

HEMLAB 10.30-12.30 u en 13.30-15.30 u €12,00 Zondag 27 februari BUURMAN & BUURMAN GAAN KAMPEREN (vanaf 4 jaar) De buurmannen hebben een mooi plekje op de camping. Alleen even de tent opzetten en dan lekker genieten van de rust. Tenminste dat denken ze… Zaantheater 13.30 u en 16.00 u v.a. €17,60 Zondag 27 februari HOLLAND OPERA – ZWANENMEER (vanaf 6 jaar) Het sprookje Zwanenmeer, gebaseerd op het beroemd ballet van Tsjaikovski en De Wilde Zwanen van Hans Christian Andersen. Wil je het openingslied meezingen op het podium? Geef je op voor een gratis workshop om 13.30 uur. Ben je 7-12 jaar, dan kun je je opgeven via info@ zaantheater.nl Zaantheater 15.00 u v.a. €8,00


Scan de QR-code en kijk wat jij kunt besparen

Hoge gasprijzen? Het kan ook anders met de warmtedienst van WeSpark WeSpark wil de komende jaren 1.500 Zaanse woningen van het gas afhalen met haar nieuwe Warmtedienst (WAAS). Elke woning kan binnen 2 dagen van het gas afgehaald worden en aangesloten worden op de Warmtedienst van WeSpark. Voor deze dienst is het niet noodzakelijk om zelf te investeren. WeSpark garandeert minimaal 10% lagere energiekosten per maand – mits uw huis goed geïsoleerd is.

Wil je weten wat deze nieuwe warmtedienst inhoudt en voor jouw woning en energierekening kan betekenen? Kom dan naar één van de informatiebijeenkomsten die WeSpark elke week organiseert bij het buurtcentrum in jouw buurt. Elke dinsdag- en woensdagavond tussen 20.00 - 21.30 uur.

Scan de QR-code of geef je op via: www.wespark.nl/waas

diner? HET MAG WEER EN WIJ HEBBEN PLEK!

voor kleine feestjes.....

én voor grote!

Reserveren tot en v.a. 20 personen. Bel: 06 525 46 041 of mail naar: info@wolfsend.nl (< 20p.) info@dewatertorenassendelft.nl (> 20p) Wolfsend werd onlangs verkozen tot het op een na beste restaurant van Noord Holland.

Jongh’s Evenementenservice, Sluispolderweg 34, 1505 HK Zaandam T 075 - 635 00 76 | E info@jonghs.nl | W www.jonghs.nl


december februari 2022 2021 |

Met dank aan onze partners

Adressen Artzaanstad, Grote Hulzen 11, Zaandam Atelier Van Santen, Zuiddijk 209, Zaandam Bind, Middenweg 107, Zaandam Bullekerk, Westzijde 75, Zaandam De Cacaoboom, Lagedijk 142, Zaandijk Concert aan de Zaan, Noorddijk 90, Wormerveer Czaar Peterhuisje, Krimp 23, Zaandam Café Fabriek, Jan Sijbrandsteeg 12, Zaandam Doopsgezinde Kerk, Noorderhoofdstr. 46, Krommenie Filmhuis De Fabriek, J. Sijbrandsteeg 42, Zaandam FluXus Beeldend, Westzijde 168, Zaandam FluXus Muziekschool, Westzijde 148, Zaandam Galerie Blauw, Aris van Broekweg 2, Zaandam De Groote Weiver, Industrieweg 1a, Wormerveer Grote Kerk Westzaan, Kerkbuurt 37, Westzaan Heemtuin, Heijermansstraat 74, Zaandam HEMLAB, Barndegat 6-8, Zaandam Het HEM, Warmperserij 1, Zaandam Hembrug Museum, Kanonnenloods 14, Zaandam Honig Breethuis, Lagedijk 80, Zaandijk Hotel Wonderland, Slaghoedje 54, Zaandam Jisper Kerk, Dorpsstraat 46, Jisp Theater De Kaasfabriek, Dorpsstraat 206, Wormer Kerkje K’dijk, Krommeniedijk 183, Krommenie Kogerkerk, Kerkstraat 14, Zaandam

Theater De KunstGreep, Kerkbuurt 4, Oostzaan Maria Magdalenakerk, Dorpsstraat 351, Wormer Monet Atelier, Westzijde 14g, Zaandam Museum of Humanity, Ketelhuis 10, Zaandam MuziekHaven, Papenpad 12-13, Zaandam Natuurmuseum E. Heimans, Thijssestraat 1, Z’dam Bioscoop Pathé, Hermitage 140, Zaandam PLAY room, Westzijde 99, Zaandam Podium de Flux, Hemkade 48, Zaandam POOK, Dorpsstraat 95, Oostknollendam De Poelboerderij, Veerdijk 106, Wormer De Stoomhal, Pakhuisplein 44, Wormer ’t Reghthuys, Kerkbuurt 35, Westzaan Stadhuis Zaanstad, Stadhuisplein 100, Zaandam Galerie Staphorsius, J.J. Allanstraat 287b, Westzaan Theatermijn, C. van Uitgeeststraat 2, Zaandam Theater TOWN, Wijdewormerplein 3, Wijdewormer Vermaning Zaandam, Westzijde 82, Zaandam Het Weefhuis, Lagedijk 39, Zaandijk Wereld van Windmolens, Kalverringdijk 30, Z’dam Wormerveerse Vermaning, Zaanweg 57, W’veer Zaans Museum, Schansend 7, Zaandam Zaansgroen, Zeemansstraat 54, Zaandam Zaanstore, Stadhuisplein 96, Zaandam Zaantheater, Nicolaasstraat 3, Zaandam Zaens Brandweer Museum, Kerkbuurt 17B, W’zaan Museum Zaanse tijd, Kalverringdijk 3, Zaandam Zuidervermaning, Zuideinde 233, Westzaan

Colofon UITdeZaanstreek is een uitgave van stichting UitdeZaanstreek. Het magazine verschijnt elf keer per jaar, oplage 6.000 stuks, negende jaargang. Redactie José Pietens Eindredactie Onno Lassooy Vormgeving en productie LassooyDesign BNO Fotografie Hans Boddeke, Jan Boeve, Laila Cohen, Sjoerd Derine, Mark Engelen, Bart Heemskerk, Mettina Jager, Marjolein Jawaski, Martin Kuijper, Jurjen van Loon, Patmat, Steven Tips, Anne van Zantwijk e.a. Kopij Aanleveren via info@uitdezaanstreek.nl. Aanlevering is geen garantie voor plaatsing. De redactie behoudt zich het recht voor artikelen in te korten of te redigeren. Advertenties Voor tarieven en specificaties zie: www.uitdezaanstreek.nl of bel media-adviseur Willemijn Waij via 06-403 126 45 / 075-621 02 11. Verkrijgbaarheid Gratis af te halen bij alle culturele instellingen en adverteerders. Voor afhaallocaties en adressen: www.uitdezaanstreek.nl.

27


DE GRAAF & CORNELISSEN ENTERTAINMENT PRESENTEERT

1. advertentie zaantheater

ADEMBENEMEND DE VOLKSKRANT

THEATERPARADIJS

MUSICALSITES

DE INDRUKWEKKENDE BROADWAY HIT

RENÉ VAN KOOTEN RICHARD SPIJKERS MARIJN BROUWERS MARISKA VAN KOLCK HAN OLDIGS WIENEKE REMMERS DENNIS WILLEKENS e.v.a.

20, 21 EN 22 MEI 2022 IN HET ZAANTHEATER WWW.ZAANTHEATER.NL SCRIPT PETER STONE MUZIEK & LIEDTEKSTEN MAURY YESTON VERTALING DANIËL COHEN REGIE PAUL VAN EWIJK


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.