Ervaar de Zaanstreek 2023

Page 1

ZAANSTREEK ERVAAR DE

METVAARROUTES

ALSUITNEEMBAREKAART

Pagina 18

OPENINGSTIJDEN

SLUIZEN & BRUGGEN

pagina 13

DE MOOISTE TERRASSEN

AAN HET WATER

zomer 2023
Ontdek de Zaanstreek via het water!

De Primeur tenders en sloepen staan bekend om hun stijlvolle lijnen, praktische eigenschappen en perfecte vaareigenschappen. Het zijn luxe sloepen, eigentijdse tenders en toch ook betaalbaar. Het is dan ook niet voor niets dat wij vanaf het eerste moment deze sloepen hebben opgenomen in het assortiment. Met onze jarenlange ervaring helpen wij u graag met het samenstellen van uw ideale Primeur sloep!

Tenders & sloepen die passen bij jouw lifestyle. De kleuren van de romp en kussens, de motorisering en accessoires: al deze sloepen en tenders kun je volledig zelf samenstellen. Zo zorgen we samen voor de vaarbeleving die bij jouw lifestyle past! De volledige lijn van Lifestyle Marine wordt ontworpen en met de hand gebouwd door een team professionals met ruim 20 jaar ervaring.

Meer weten? Neem contact op en we voorzien je graag van advies.

DE MOOISTE MERKEN OP 1 ADRES. ALTIJD EEN GROTE VOORRAAD. Riga SLOEPEN & TENDERS SLOEPEN & TENDERS

ERVAAR DE ZAANSTREEK is een uitgave van LassooyDesign. Het magazine verschijnt jaarlijks in april en wordt verspreid bij nautische bedrijven, watersportverenigingen en -winkels, sluizen, horeca en bed & breakfasts aan het water in de Zaanstreek en omliggende regio.

VORMGEVING EN PRODUCTIE

LassooyDesign, Wormerveer

FOTOGRAFIE

Dirk Brand, Bart Homburg, Studio Husslage, Floor van der Vlist, Simone Spakman, Floris Krelage, Saskia Koning, Onno Lassooy, Mike Bink Fotografie.

TEKST

Ellen Groenveld, Onno Lassooy

April 2023, oplage 17.500 stuks

04 13 18 27 09 15 21 29 04 Ervaar de Zaanstreek: de mooiste plekken en pleisterplaatsen 09 Vernieuwing Zaanbrug 11 Boat to go picknick 13 De mooiste terrassen 14 Evenementen 15 Optimist on Tour 17 Jachthaven Nauerna 18 Bediening sluizen & bruggen 21 Natuureiland Jisp 23 De Poelboerderij 26 Dekker Watersport 27 Het Twiske 28 Zaanstreek puzzel 29 Kanoroutes 31 Elektrisch varen 32 Sloeproutes 34 (s)Hip & trendy Colofon
INHOUD

ERVAAR DE ZAANSTREEK

Pleisterplaatsen in de Zaanstreek

De Zaanstreek laat zich het best ontdekken vanaf het water. Het erfgoed op de oevers van de Zaan brengt de historie van het Holland van weleer tot leven. Ook even van boord gaan om te wandelen door één van de dorpen langs de Zaan of overstappen in een kano is de moeite meer dan waard. Op deze pagina’s vind je een selectie van pleisterplaatsen en mooiste bezienswaardigheden, aangevuld met de leukste ‘uitstapjes’.

Pleisterplaats

WORMERVEER P1

2 1 3 4 5

Pleisterplaats

Ontdek groen en water in de Zaanstreek. Je kunt hier heerlijk fietsen, wandelen en varen. Kijk voor tips per activiteit op: www.zaans.nl/ontdek-de-zaanstreek/groen-en-water

ZAANSE SCHANS P2 ERVAAR DE ZAANSTREEK 4

Leg aan en struin langs de gezellige boetiekjes in de Zaanbocht. Geniet van een ijsje bij Hemels of lekkere koffie bij de Koffiezaak. Het historisch erfgoed aan de overkant is ‘s avonds prachtig verlicht en doet terugdenken aan de rijke Zaanse historie.

SAIGON

De Veerdijk was ooit het wereldcentrum van de rijsthandel. De namen op de pakhuizen, zoals Saigon, verwijzen naar de verre oorden waar de handel vandaan kwam.

Ga lekker eten bij Grand café Batavia of maak een wandeling door Wormerveer langs iconische fabrieken en bijzondere woonhofjes. Op woensdag vind je tevens een gezellige markt op het Marktplein en vind je een supermarkt.

DE ADELAAR

De imposante vogel is de blikvanger van de voormalige zeepziederij, tegenwoordig het hoofdkantoor van modeketen Vanilia.

LASSIE

Toverrijst uit Wormer, waar rijst nog altijd groot is. De fabriek van de maker van populaire rijstproducten staat al meer dan 125 jaar hier aan de Zaan.

P2 Pleisterplaats ZAANSE SCHANS

De iconische Zaanse Schans, wie kent het niet? Prachtig vanaf het water, maar meer dan de moeite waard om voor af te stappen. Breng een bezoek aan de molens en laat je inspireren door de verhalen van de molenaars. Bezoek het Zaans Museum en leer meer over het rijke Zaanse industriële verleden, waan je in een chocolade- en koekjesfabriek en bekijk één van de 25 schilderijen die Claude Monet maakte van de Zaanstreek.

Bezoek ook Oud-Zaandijk, vol typische Zaanse houtbouw en leuke winkeltjes. Drink een biertje bij Brouwerij HOOP, haal vers brood bij Het Zaanse Bakkertje en proef chocolade bij Smells Like Chocolate.

4

MOLENMUSEUM

Altijd al willen weten hoe een molen is opgebouwd? Laat je verrassen in het Molenmuseum aan het eind van de Kalverringdijk en ontdek onder andere het unieke Molenpanorama van Frans Mars.

Op Zaans.nl/wandelen vind je de mooiste wandelroutes door Wormerveer, Zaandijk of de Zaanse Schans volgens streekkenners.

5 DE OOIEVAAR

Deze oliemolen kun je uitsluitend via het water bereiken. Oorspronkelijk komt hij uit Assendelft, maar staat al sinds 1669 hier aan de Zaan.

2
3
Pleisterplaats WORMERVEER P1
i1 5 ERVAAR DE ZAANSTREEK
Pleisterplaats VERKADEFABRIEK P3 6 9 10 11 8 7
STADSHART ZAANDAM P4 ERVAAR DE ZAANSTREEK 6
Pleisterplaats

De iconische oude chocoladefabriek van Verkade bruist weer van de initiatieven. Haal iets lekkers voor onderweg bij De Verskade of geniet van een lunch, diner of goed glas wijn op het terras bij restaurant JP 1886. Bezoek de galerie van PLAY Room of loop door naar cultureel centrum De Bullekerk, met een interessant verhaal en verleden.

Schilder

P4 Pleisterplaats STADSHART ZAANDAM

Als je hier aanlegt is het maar een korte wandeling naar het winkelgebied van de Gedempte Gracht, waar je ook het iconische Inntel hotel en stadhuis vindt, gebouwd in de opvallende Neo-Zaanse stijl. Hou je van historie of kunst, breng dan vooral een bezoek aan het Czaar Peterhuisje, waar ooit tsaar Peter de Grote verbleef, of het MonetAtelier, waar je alles te weten komt over de Zaanse periode van Claude Monet. Op donderdag en zaterdag vind je op de Rozengracht een uitgebreide markt. Het centrum biedt naast gezellige winkels en horecaplein een aantal supermarkten.

ZAANSTORE

Bezoek ook de Zaanstore (VVV) voor informatie over de Zaanstreek en de regio en leuke en lekkere souvenirs. Hier kun je o.a. stadswandelingen en streekproducten kopen, maar ook letterlijk het Zaanse verhaal beleven aan de hand van de typisch Zaanse geuren, kleuren, smaken en iconen.

8

LUCHTHUIS

‘Luchthuizen’ werden in de 17e en 18e eeuw vooral gebruikt door rijke Zaankanters voor ontspanning. De Zaan werd druk bevaren en dus was er altijd van alles te zien.

MONET ATELIER

Bekijk Zaandam door de ogen van Monet in het MonetAtelier. Je ziet er replica’s van de schilderijen die de Franse schilder maakte toen hij 150 jaar geleden in Zaandam verbleef.

HEMBRUGTERREIN

Het mysterieuze Hembrugterrein – op de kruising van Zaan en Noordzeekanaal – is geen pleisterplaats, maar de moeite waard om voor terug te komen: ooit was dit het streng beveiligde hart van de Stelling van Amsterdam. De tijd heeft het terrein inmiddels omgetoverd tot een mix van prachtig gerestaureerde gebouwen, desolate bouwvallen en ongerepte natuur waar je creatieve ondernemers, horeca en initiatieven vindt.

P3
Pleisterplaats VERKADEFABRIEK
HUIS VAN MONET Claude Monet maakte van dit 17e en 18e-eeuwse huis een schilderij in 1871. Bijzonder zijn de rococo-versieringen in prachtig houtsnijwerk op dit rijksmonument.
11 9
10 6
7 ERVAAR DE ZAANSTREEK
BULLEKERK 7

Pleisterplaats

WORMER- & JISPERVELD P5

Pleisterplaats WORMER- & JISPERVELD P5

Hier vind je het grootste aaneengesloten veenweidegebied van West-Europa. Het bestaat uit honderden (w)eilandjes, ingesloten door rietkragen en smalle slootjes. De waterrijke natuur biedt een thuis aan vele soorten weidevogels en zeldzame planten. Stap hier af en verruil de boot voor een fiets, kano, of wandel door dit prachtige gebied.

BIJ DE POELSLUIS

Geniet vanaf het terras bij De Hofjes van het zicht over de Poel en ’t Zwet. Met wat meer tijd kun je een kanotocht maken door het Wormer- en Jisperveld vanaf kanocentrum Arjan Bloem of wandelen naar Wormer of door de Schaalsmeerpolder. Ook kun je hier een prachtige fietstocht maken rond het veenweidegebied.

DE POELBOERDERIJ

Bij de Poelboerderij vind je een bezoekerscentrum, een vogelkijkhut, veenweidepark De Trickel, een waterspeelplaats en de voor het veenweide gebied kenmerkende weidemolentjes. Het bezoekerscentrum organiseert diverse activiteiten, waaronder vaarexcursies met een gids.

13
13 12 12 ERVAAR DE ZAANSTREEK 8

VERNIEUWING ZAANBRUG

Over de Zaan tussen Wormer en Wormerveer ligt de Zaanbrug. Na jaren trouwe dienst is de brug verouderd en aan vervanging toe. De provincie Noord-Holland is vorig jaar gestart met het vervangen van de Zaanbrug. Door de doorvaartopening te verleggen, te verhogen en te verbreden wordt het voor schippers eenvoudiger om de brug te passeren. Met de nieuwe Zaanbrug hoeft een groot deel van de recreatievaart bovendien niet meer te wachten op een brugopening, omdat de doorvaarthoogte verruimd wordt naar circa 2,90 meter. De werkzaamheden gaan ook dit jaar door en duren tot eind 2023.

Een tijdelijke brug met beperkte openingstijden

Om het wegverkeer zo min mogelijk te hinderen, kunnen auto’s sinds de zomer van 2022 gebruik maken van een tijdelijke brug. De tijdelijke brug ligt zo’n 200 meter ten oosten van de Zaanbrug en kan geopend worden voor scheepvaart. De tijdelijke brug is 1,20 meter hoog en daarmee veel lager dan de oude Zaanbrug. Bovendien opent en sluit de tijdelijke brug minder snel. Hierdoor kunnen de wachttijden voor de brug langer zijn dan gebruikelijk. Wachten kan op daarvoor speciaal gemaakte wachtplaatsen.

De tijdelijke brug wordt lokaal en op afroep bediend tussen 6.00-22.00 uur door de week, tussen 7.00-19.00 uur op zaterdag en tussen 9.00-19.00 uur op zon- en feestdagen.

De brug kan maximaal 2x per uur geopend worden. Schippers moeten er rekening mee houden dat de brug op werkdagen tijdens de spits (tussen 7.30-8.30 uur en tussen 16.00 en 18.00 uur) in principe niet wordt bediend.

Vaaradvies

Door de werkzaamheden aan de Zaanbrug en de beperkingen van de tijdelijke brug, kan er ook in 2023 oponthoud zijn op de vaarroute over de Zaan. Tijdens drukke periodes is er bij de Zaanbrug tussen 11.00 uur en 19.00 uur scheepvaartbegeleiding aanwezig om recreatieve vaart in goede banen te leiden. Schepen rondom de Zaan moeten er rekening mee houden dat er een aantal beperkingen op vaarwegen in de omgeving zijn. Schepen hoger dan 2,70 meter kunnen bijvoorbeeld niet gebruik maken van de Nauernasche Vaart omdat de Brug Krommenie voor onbepaalde tijd niet bediend wordt door een defect. Schepen hoger dan 6,20 meter kunnen niet via de Zaan varen vanwege een defect aan de Coenbrug en worden geadviseerd om te varen via de Noordzee of via het IJsselmeer.

anchor Bedientijden bruggen en sluizen, stremmingen en werkzaamheden: www.vaarweginformatie.nl

anchor Werkzaamheden aan de Zaanbrug: www.noord-holland.nl/zaanbrug.

anchor Vragen of klachten m.b.t vaarwegen via het Servicepunt van de provincie Noord-Holland: 0800-02 00 600 (gratis).

i
9 ERVAAR DE ZAANSTREEK

DE ZWETHOEVE

Kano en roeibootverhuur

De Zwethoeve in Jisp is al 40 jaar de boerderij van familie Praag. Nog steeds worden de koeien ieder voorjaar per boot naar het land gebracht en vaart boer Piet iedere ochtend en avond het veld in om ze te melken. De Zwethoeve is ook de opstapplaats voor een geweldige roei- of kanotocht door het prachtige Wormer- en Jisperveld.

gezocht:

Vanaf mei kun je hier naast traditionele roeiboten ook 2 en 3-persoons Canadese of 1 en 2-persoons kajaks huren.

Op afspraak: ’s Morgensvroeg en in de avonduren via 075 64 21 6 35. Helaas is er geen pinautomaat aanwezig, dus graag contant afrekenen.

Vrijwilligerswerk als Sluiswachter M/V

Hondsbossche Sluis Zaandam

De Hondsbossche Sluis Zaandam bevindt zich in de oorsprong van Zaandam. De brug over de sluis maakte deel uit van het straatje dat nu aan de andere kant van de Wilhelminasluis langs de Oostzijderkerk loopt. Ook toeristen hebben belangstelling voor de sluis en in het bijzondere Sluishuis.

De sluis wordt met veel plezier bediend door een team van vrijwilligers, zowel mannen als vrouwen. Sluit je aan bij deze groep die nu nog bestaat uit 45 personen, er is ruimte tot 50 personen, daarboven zetten we je op een wachtlijst. Per seizoen schutten we ruim 9000 pleziervaartuigen. De sluiswachters dragen met trots hun steentje bij aan een veilige en vlotte doorstroming in de sluis en aan een gezellige sfeer voor de pleziervaart en bezoekers op de sluis.

In het seizoen van begin april tot eind oktober, word je gemiddeld één dagdeel per week ingeroosterd. De sluis is zeven dagen per week open. Over de bediening van de sluis en de manier waarop we de doorvaart met elkaar afhandelen, krijg je een duidelijke instructie.

Ben je gezond, goed ter been en wil je meewerken of wil je meer informatie? Stuur een e-mail naar onze secretaris: c.kooi@me.com. We maken dan een afspraak voor een kennismakingsgesprek. En ontdekken wat we van elkaar mogen verwachten.

ERVAAR DE ZAANSTREEK 10

BOAT TO GO PICKNICKBOX

Nieuw bij JP 1886

Bestel een picknickbox vol met verse producten voor onderweg op de boot.

De picknickboxen zijn o.a. te vullen met diverse sushi, oesters, bubbels of wijn uit JP’s Wijnhandel, en de koude JP’s favourites gerechtjes.

HEEN EN WEER VOETVEER

De 'Boat to go boxen' zijn vooraf te bestellen via:

globe www.jp1886.nl

phone 075 30 30 360

Envelope info@jp1886.nl

WINDMILLHOPPER

Op de zaterdagen en de zondagen maakt de Windmillhopper rondvaarten in een open sloep langs de prachtige molens van de Zaanse Schans. De lokale gids geeft uitleg over de geschiedenis van deze unieke molens in de Zaanstreek. Om de rondvaart compleet te maken, neemt de gids u mee naar molen ‘De Bonte Hen’. Hier krijgt u een persoonlijke rondleiding en krijgt u uitleg over hoe deze historische molen van binnen werkt. De medewerkers, die te herkennen zijn aan hun felblauwe T-shirts, verwelkomen u vanaf de aanlegsteiger achter het fietsverhuur en de Cacaolab op de Zaanse Schans.

Kosten bedragen € 10,– p.p., kinderen € 7,– inclusief entree molen. anchor www.windmillhopper.nl Envelope info@windmillhopper.nl phone 06 16 97 64 30

Stichting voetveer Zaandijk verzorgt met tientallen vrijwilligers van 1 mei tot 1 oktober een dagelijkse verbinding tussen de molen de Bonte Hen en de Zaandijkersluis. Zo kun je een mooie rondwandeling maken langs de Zaanse Schans en Zaandijk.

Kosten € 1,50 p.p., kinderen tot 10 jaar gratis. i

i
i 11 ERVAAR DE ZAANSTREEK

Welkom

Bij JP 1886 kun je 6 dagen per week terecht voor lunch, borrel, diner en (zakelijke) bijeenkomsten of events.

Met twee terrassen, waarbij één aan de Zaan, is het heerlijk vertoeven bij JP 1886. Je kunt hier aanmeren en genieten van een lekkere lunch, diner, drankje op het terras óf bestel een luxe ‘Boat to go box’ om aan boord op te eten. JP 1886 is gevestigd in de oude

JP 1886 is de nieuwe horecahotspot aan de Zaan.

Unieke Horecalocatie in de oude Verkadefabriek, aan de Zaan.

Verkadefabriek in een monumentaal pand. Binnen ademt het restaurant industrie in een warm hip jasje. Er wordt veelal gekookt op ‘The Beast’ Een Grill, smoker en slowcooker ineen, midden in het restaurant geplaatst.

Daarnaast serveert JP een tal aan kleine kunstwerkjes, genaamd JP’s favourites. Deze kun je lekker met elkaar delen om zo alle smaken van JP te kunnen proeven.

Regelmatig worden er leuke events gehouden bij JP 1886, zoals dinnershows, wijnproeverijen, en JP’s Seafood Sunday’s

Houd de agenda op de website in de gaten. www.jp1886.nl 075 30 30 360

info@jp1886.nl

DE MOOISTE TERRASSEN AAN HET WATER

JP 1886

Restaurant JP 1886, de nieuwe hippe horeca hotspot direct gelegen aan de Zaan is 6 dagen per week geopend. Met twee terrassen waarvan één aan de Zaan is het buiten heerlijk vertoeven bij JP 1886. Woensdag t/m zondag staat er sinds kort ook sushi op het menu. Zie vaarkaart 47 anchor www.jp1886.nl

TWISKE HAVEN

Heerlijk relaxen aan het water met kano, zeil- of fluisterbootverhuur, boerengolf, grote zandbak voor de kids en goed en eerlijk eten uit de streek! Leuke plek met activiteiten & BBQ's voor familiedagen, bedrijfsuitjes en meetings. Prachtig uitzicht, midden in de natuur van het Twiske. Zie vaarkaart 46 anchor www.twiskehaven.nl

natte J T W

DE WATERRAAF

Het terras van het restaurant is gelegen naast Jachthaven Nauerna. Geniet van lokaal vlees, verse vis en vegan gerechten. Kom proosten met het eigen Ravenwaterbier of bijzondere wijnen. Op het terras geniet je van een lekkere lunch, borrelplanken of een perfect gebalanceerd diner voor levensgenieters. Zie vaarkaart 51 anchor www.dewaterraaf.nl

DE HOFJES

De Hofjes in Wormer beschikt over een prachtig nieuw aangelegd terras en serre met weids uitzicht over het Wormer- en Jisperveld. Vanaf de Zaan bereikbaar via de Poelsluis.

Tevens een toplocatie voor bruiloften en recepties. Naast lunch en diner is er regelmatig live muziek. Zie vaarkaart 7 anchor www.dehofjes.com

‘T

KHKOMBOF

Jan en Marianne, de onovertroffen uitbaters van het legendarische Kombof. Zij maken de sfeer en zorgen dat je niets tekot komt. Er is een prachtig terras met voldoende aanlegplekken. Gelegen nabij de pont van het eiland De Woude. Zie vaarkaart 9 anchor www.kombof.nl

13 ERVAAR DE ZAANSTREEK

16 juni

Babbels Live Assendelft

EVENEMENTEN in de Zaanstreek

15 april

SLAG OM DE ZAAN

Een sloeproeiwedstrijd van 12,5 kilometer over de Zaan. Vanaf de Chocoladefabriek van Verkade start en eindigt deze spectaculaire wedstrijd met een mooi programma voor zowel roeiers als publiek.

13 mei Bockbier Festival Koog aan de Zaan

10 juni

10 juni

Zaanpride Zaandam

30 juni en 1 juli

BOULEVAART

De 7e editie wordt mooier, hipper, blijer en gezelliger dan ooit.Veel live-muziek op meerdere podia. Buitenbios i.s.m. de Fabriek, foodtrucks, silent disco, theater, workshops, demonstraties, tentoonstellingen, yoga, kindertheater.

9 september

ZAANSE UITMARKT

Ontdek op de 5e editie van de Zaanse UITmarkt wat onze prachtige streek te bieden heeft op het gebied van kunst, cultuur en uitgaan.

9 september Open

Monumentendag Streekbreed

20 mei Voorjaarsmarkt Krommenie

27 mei Loveland Hemkade

KUNST UIT DE BOCHT

In de prachtige Zaanbocht exposeren lokale en nationaal erkende kunstenaars hun werk in één van de 30 openluchtateliers langs de Zaan. Struin langs de kunstmarkt en zie de kunstenaars live aan het werk.

28 mei Wandelen over Water Wormerveer

1 juli

Midzomer Braderie Assendelft

2 juli

NK Living Statues Zaandam

5 juli

Optimist on Tour Zaanse Schans

2 september

Tegendraads uit de Bocht Wormerveer

10 september

HEMBRUG HAPPENING

26 augustus Zaandijker Jaarmarkt Zaandijk

Temidden van industrieel erfgoed liggend in het gras, genieten van theater, eten, muziek en elkaar. Hembrug Happening is een sfeervol festival voor jong en oud dat draait om inspiratie, verbinding en ontmoeting.

27 juli

HaltPop Zaandam

15 juli

ZaanFolk Wormerveer

16 september

Dam tot Damloop Zaandam

16 december

Westzaanse

Kerstmarkt Westzaan

ERVAAR DE ZAANSTREEK 14

OPTIMIST ON TOUR 2023

Vier dagen waterpret op de Zaanse Schans

Van woensdag 5 juli t/m zaterdag 8 juli 2023 wordt voor de zevende keer Optimist on Tour op de Zaanse Schans georganiseerd. Vier dagen lang kunnen alle Zaanse kinderen gratis kennismaken met allerlei watersporten als zeilen in een Optimist, suppen en kanovaren. De Optimist is een kleine eenpersoons zeilboot voor de jeugd en daarom ideaal voor beginnende zeilers om de eerste basisvaardigheden van het zeilen in te leren!

Optimist on Tour is een landelijk initiatief van het Watersportverbond en wordt op de Zaan bij de Zaanse Schans georganiseerd in samenwerking met Stad aan de Zaan, Zeilvereniging de Onderlinge uit Zaandam en verschillende Zaanse partijen en ondernemers.

Tijdens Optimist on Tour maken de kinderen onder begeleiding van professionele instructeurs kennis met het zeilen in een Optimist. Uiteindelijk gaan alle kinderen zelf het water op. Het is namelijk hartstikke leuk om zelf aan het roer van een Optimist te zitten en dat op één van de mooiste plekjes van Nederland: de Zaanse Schans!

Plezier op het water

Optimist on Tour op de Zaanse Schans richt zich op kinderen in groep 5 en 6 van de basisschool. Verschillende Zaanse basisscholen hebben zich inmiddels aangemeld om tijdens schooltijd mee te doen.

Buiten schooltijd kunnen kinderen tussen de 8 en 12 jaar oud zich via www.optimistontour.nl aanmelden voor de vrije inschrijving. Meedoen met de vrije inschrijving kan op woensdagmiddag, donderdagmiddag, vrijdagmiddag en zaterdag de hele dag. Kinderen hebben minimaal zwemdiploma A nodig om mee te doen.

Het Waterlab

Dit jaar is ook het Waterlab weer onderdeel van Optimist on Tour op de Zaanse Schans. Want over de kracht van water en wind is veel te vertellen. Hoe ontstaat bijvoorbeeld een draaikolk en wat blijft er drijven in zoet of juist zout water? In het Waterlab doen kinderen allerlei leuke proefjes zodat ze zich spelenderwijs bewust worden van wind- en waterenergie. Natuurlijk is er ook aandacht voor het milieu en het plastic soep probleem: hoe lang duurt het voor plastic afval is verteerd?

De smaak van zeilen te pakken? Gratis zeilles!

Het leuke is dat veel kinderen na deelname aan het Optimist on Tour enthousiast zijn geworden over het zeilen en de stap maken naar een Zaanse watersportvereniging of vaarschool. Hiervoor heb je geen eigen boot nodig, bij watersportverenigingen kun je altijd een boot lenen.

Alle kinderen die na het meedoen aan Optimist on Tour graag nog een willen zeilen, kunnen gratis een vervolgles krijgen bij een Zaanse watersportvereniging!

Info Optimist on Tour anchor optimistontour.nl anchor watersportverbond.nl

i
15 ERVAAR DE ZAANSTREEK

Buiskap

voor vakkundig werk Fabriek weg 1 • 1525 RB Wes tknollendam • tel 0 75 - 631 1 525 WW W. D E Z E IL E RI J. NL
aan ver vanging toe? Huik is helemaal gaar? Dek zeil zo lek als een mandje? de Zeilerij heeft de oplossing voor deze problemen. Reparatie en nieuw: jachtzeilen • buiskap • rokon • dekzeil • voortent • luifel • huik • spatzeilen

JACHTHAVEN NAUERNA

Prachtige uitvalsbasis

Ben je een watersporter die van afwisseling houdt: dan is Jachthaven Nauerna ‘The Place to Be’. Jachthaven Nauerna, gelegen in het Zaanse polderlandschap tussen buurtschappen, dorpjes en authentieke molens. Een veilige plek waar je heerlijk kunt ontspannen, recreëren en kunt genieten van de mooie omgeving.

Jachthaven Nauerna, in het bezit van de blauwe vlag en groene wimpel, is een gezellige en levendige jachthaven met diverse voorzieningen die het een uitstekende plek maken om te overnachten voor passanten. Naast de 360 vaste ligplaatsen hebben zijn er namelijk ook 40 passantenplekken langs de steigers. Er is gratis elektra, water, een sterk wifi netwerk, speeltuin en buitenfitness. Comfortabel warm douchen kun je in het moderne sanitair gebouw op de haven. Daarnaast zijn een professionele wasmachine en droger aanwezig.

De mobiele kraan kan vrijwel ieder pleziervaartuig uit het water hijsen voor onderhoud of winterstalling op de wal. Voor klein en groot onderhoud aan uw boot kun je terecht bij MSG Nauerna. Ook voor het elektrisch ombouwen van je boot kunt je hier terecht.

Heb je zelf geen boot maar wil je toch een keer het water op? Naast de degelijke Saga sloep beschikt de haven ook over enkele 2 tot 8 persoons elektrische Van Vossen huursloepen.

Als je geen slaappplek hebt op de boot dan kun je gebruik maken van een van de appartementen op de woonark of in het Tiny House.

Bij de jachthaven vind je restaurant de Waterraaf waar je heerlijk kunt dineren en op het zonnige terras genieten van de ondergaande zon.

Het dorp Assendelft met diverse supermarkten is ca. 3 km van de haven verwijderd en goed bereikbaar. Er zijn gratis leenfietsen beschikbaar.

De jachthaven is een uitstekende uitvalsbasis voor de Zaanstreek, de Zaanse schans, het Alkmaarderen Uitgeestermeer, het IJsselmeer en de Noordzee. Daarnaast zijn de steden Haarlem en Amsterdam ook makkelijk te bereiken. Kortom u kunt alle kanten op! De haven ligt in zijkanaal D van het Noordzeekanaal en vanuit Haarlem, IJmuiden of Amsterdam is het een minder dan een half uur rijden. Parkeren is uiteraard gratis.

Huursloepen anchor www.zaansesloep.nl

Onderhoud MSG Nauerna anchor www.msg-nauerna.com.nl

Appartementen (woonark of Tiny House) anchor www.livingonwater.nl

i 17 ERVAAR DE ZAANSTREEK

Bediening SLUIZEN & BRUGGEN ZAANSTREEK

1. BRUG SPIJKERBOOR

7,20m x 6m x 0,85m (L x B x H)

16 april t/m 15 oktober

Dagelijks 9.00–13.00 / 14.00–19.00 u

16 oktober t/m 15 april geen bediening 06 10 96 86 13

2. JISPERSLUIS EN BRUG ***

14m x 3,80m x 0,85m (L x B x D)

16 april t/m 15 oktober

Maandag t/m zondag

9.00–13.00 / 14.00–19.00 u

16 oktober t/m 15 april

's Winters doordeweeks bij daglicht

06 30 23 26 56

3. WOUDAAPSLUIS EN OPHAALBURG ***

11,27m x 3,80m x 2,35m (L x B x D) 075 628 75 05

4. BOERENSLUIS EN BRUG, OOST-KNOLLENDAM ***

11,20m x 2,80m x 0,40m x 1m (L x B x D x H) 075 642 61 52 / 075 642 61 31

5. PR. AMALIABRUG, WEST-KNOLLENDAM * , ***** VHF 20

11. POELSLUIS EN BRUG ***

20m x 4,55m 1,10m (L x B x D)

16 april t/m 15 september

Maandag t/m vrijdag

10.00-14.00 / 15.00-20.00 u

Weekend en feestdagen

10.00–14.00 / 15.00–21.00 u

16 september t/m 15 oktober

Dagelijks 8.30–10.00 / 16.00–18.00 u

16 oktober t/m 15 april

Alleen doordeweeks bij daglicht

06 51 42 70 25

12. PRINS CLAUSBRUG, WORMERVEER * VHF 20

13. NOORDERSLUIS EN BRUG ***

16m x 3,95m x 2,35m (L x B x D) hoogte 1,05m

15 april t/m 15 oktober Dagelijks geopend van 10.00-13.00 u / 14.00-18.00 u

Buiten deze tijden en periode een afspraak maken. 06 53 36 51 06

14. VAARTBRUG, KROMMENIE ** , *** VHF 20 075 681 65 21

15. SPOORBRUG KROMMENIE ** 9m x 0,83m (B x H) 088 231 41 08

15. BRUG KROMMENIE (N203) ** , *** 8m x 2,60m (B x H) 06 53 25 18 92

17. ZAANBRUG * VHF 20 Ma t/m vr 6.00-22.00 u Zat 7.00-19.00 u Zon 9.00-19.00 u

21. ENGEWORMERBRUG

5,40m x 3,50 m x 0,90 (L x B x H)

25. ZAANDIJKERSLUIS EN BRUG *** 20m x 4,40m x 2,15m (L x B x H)

15 april t/m 31 september

Maandag t/m vrijdag 9.00 / 11.00 / 13.00 / 15.00 / 17.00 u

Weekenden en feestdagen: 9.00–17.45 u

Schuttijden alleen op afspraak om 9.00 / 11.00 / 13.00 / 15.00 / 17.00 uur: 06 53 35 72 87

26. REINT LAAN JR. BRUG ** , ***

VHF 20 9m x 5m (B x H)

Centrale Post Havenkantoor Zaanstad 075 681 65 21

28. JULIANABRUG *

VHF 20

30. HAALDERSBROEKERBRUG- EN SLUIS ***

Hoogte 1m

Maandag t/m donderdag en zaterdag 15.00–17.00 u

Vrijdag en zondag 18.30–20.30 u

Buiten deze tijden afspraak maken. 06 33 46 55 52

34. VROUWENVERDRIETBRUG ** , *** Ophaalbrug

9m x 2,50m (L x B)

1 april t/m 31 oktober

Ma t/m vr 9.00–16.30 u

Weekend en feestdagen 9.00–19.00 u

1 nov t/m 31 maart

Ma t/m vr 9.00 – 16.30 / 18.30 – 20.00 u

Zat 9.00–19.00 u

Zon- en feestdagen 9.00-17.00 u 088 111 04 44 / 075 687 73 24

35. VROUWENVERDRIETSLUIS EN VOETDRAAIBRUG, ASSENDELFT ***

21,40m x 4,10m x 1,25m (L x B x D)

15 april t/m 15 oktober

Dagelijks 9.00–11.00 / 17.00–19.00 u

16 oktober t/m 14 april op afspraak 06 12 57 40 17

18 ERVAAR DE ZAANSTREEK

36 WEELSLUIS EN VOETDRAAIBRUG ***

18,50m x 4,30m x 2,25m (L x B x D)

Maandag t/m vrijdag

Weekend en feestdagen

8.30-10.00 / 17.00-19.00 u

24 uur van tevoren aanvragen 06 83 02 79 14

37. COENBRUG *

VHF 20

39. PRINS WILLEM ALEXANDERBRUG * VHF 20

40. MALLEGATSLUIS ***

Hefbrug Hoogte 2,50m

21,50m x 4,50m 2,50m (L x B x D)

Alleen zondagen 10.00–18.00 u

In de winterperiode is de sluis gesloten. 06 23 26 18 67

41. SPOORBRUG *

VHF 20

42. PRINS BERNHARDBRUG *

VHF 20

47. PAPENPADSLUIS ***

Vaste brug (hoogte 1,70m)

26m x 5,20m x 2,35m (L x B x D)

Gehele jaar op maandag t/m vrijdag 8.00–16.00 u

Zaterdag, zon- en feestdagen van 1 mei t/m 30 september 9.00–18.00 u

06 20 53 14 85

49. WILHELMINASLUIS EN BRUGGEN * , VHF 81

075 681 65 21

49. HONDSBOSSCHE SLUIS ****

Vaste bruggen

28m x 5,10m x 2,90m (L x B x H)

50. SCHERMERSCHUTSLUIS EN - BRUG (SLUIS NAUERNA) **

27,50m x 5,65m x 2,40m x 2,70m (L x B x D x H)

Vóór 1 april alleen op afspraak 24 uur van tevoren.

06 10 65 47 09

52. WILLIAM PONTBRUG

VHF 20 of 78

Deze brug is niet langer automatisch. 1 april t/m 1 november

Maandag t/m vrijdag 6.00–22.00 u

Zaterdag 7.00–19.00 u

Zon- en feestdagen 9.00–19.00 u

53. HANENPADSLUIS EN BRUG ***

Vaste brug (hoogte 2,60m)

24m x 4,75m (L x B)

Gehele jaar:

Maandag t/m vrijdag 9.00-17.00 u

Zaterdag 9.00-11.00 u

16 april t/m 16 oktober

Zon- en feestdagen 9.00-11.00 / 16.00-17.30 / 18.30-20.00 u

Winterperiode alleen op aanvraag *** 06 15 22 83 65

55. LUIENDIJKSLUIS EN -BRUG *** Zelfbedieningssluis tot hoogte 1,20m (Brug wordt geopend door sluiswachter bij boten boven 1,20m.)

14m x 4,20m (L x B)

16 april t/m 15 oktober

Dagelijks 8.00–20.00 u

06 20 43 59 86

57. ZIJKANAAL D * VHF 20

58. OVERTOOMSLUIS *** Vaste hoogte 2,63m

18,40m x 4,25m x 2,23m (L x B x H) 06 53 54 23 42

59. SCHIETHAVENBRUG * VHF 20

60. DEN UYLBRUG * VHF 20

68. BLIKKENBRUG *** Hoogte 1m Maandag t/m zondag 10.00–11.00 / 15.00–16.00 u 06 50 23 25 15

* WILHELMINASLUIS EN BRUGGEN

1 april t/m 31 oktober

Maandag t/m vrijdag 6.00–22.00 u

Zaterdag 7.00–19.00 u

Zon- en feestdagen 9.00–19.00 u

Voor het openen van de brug kunt u gebruik maken van de meldknop aan het remmingwerk. Bent u in bezit van een marifoon dan kunt u contact opnemen via kanaal 20.

1 november t/m 31 maart

Maandag t/m vrijdag 6.00–22.00 u Zaterdag 7.00–17.00 u Zon- en feestdagen 9.00–12.00 u met uitzondering van beide Kerstdagen en Nieuwjaarsdag.

** NAUERNASCHE VAART

Brug buiten bediening gesteld i.v.m. technische storing.

Brughoogte KP + 2,70m

Brugbediening Nauernasche vaart: Om de bediening voor schipper die varen over Nauernassche vaart te vereenvoudigen zal Zaanstad alle aanvragen over deze vaart in behandeling nemen en bij de andere brugbeheerders aanmelden. Op deze wijze ontstaat er één loket voor het aanvragen van brugopeningen.

Daarnaast is een openingsverzoek ook nog altijd mogelijk direct bij de desbetreffende brugbeheerder per telefoon of drukknop.

Tevens is de Centrale Post brugbediening per marifoon bereikbaar via kanaal 78.

*** Minimaal 24 uur van tevoren aanvragen bij vermeld telefoonnummer.

**** HONDSBOSSCHE SLUIS

Zorg ervoor dat u een kwartier voor sluiting van de sluis aanwezig bent. Bedieningstijden op onderstaande data, dagelijks van 09.00-18.00 u: 7 april t/m 20 april alleen de weekenden. 21 april t/m 24 september dagelijks. 25 september t/m 15 oktober alleen de weekenden. Actuele bedieningstijden staan ook op www.hondsbosschesluiszaandam.nl en de QR-codes bij de sluis. Buiten de openingstijden van de Hondsbossche Sluis kunt u gebruik maken van de naastgelegen Wilhelminasluis. Wintersluiting van 16 oktober t/m 28 maart 2024.

***** PRINSES AMALIABRUG

Van maandag t/m vrijdag wordt de brug in de ochtendspits van 06.00-08.30 u en in de avondspits van 16.00-18.00 u niet apart voor de recreatievaart bediend.

De recreatievaart kan met de beroepsvaart ‘meeliften’. In de hier genoemde perioden zal de brug alleen voor de beroepsvaart maximaal 3 maal per uur worden bediend, waarbij de brug tussen brugsluiting en volgende brugopening minimaal 20 minuten voor het scheepvaartverkeer gesloten zal blijven.

In de hierboven genoemde perioden kan in verband met een groot aanbod van het wegverkeer de brugwachter besluiten directe bediening voor de beroepsvaart achterwege te laten.

Medio 2023 is het ook mogelijk om algemene vaarweginformatie te scannen en brugopeningen aan te vragen via QR-codes bij alle beweegbare bruggen in Zaanstad.

Dit zal eerst over een beperkt aantal bruggen worden uitgerold, waarna de andere bruggen in het najaar volgen.

Kijk voor actuele informatie, m.b.t. werkzaamheden en stremmingen op: www.vaarweginformatie.nl.

i
Geopend: vrijdag en zaterdag vanaf 17.00 uur In het hoogseizoen donderdag t/m zaterdag, vanaf 17.00 uur (onder voorbehoud) Weerpad 2 | 1504NX Zaandam | www.remysbistro.nl | 06 46 13 75 76 Terras aan het water | Feesten & partijen mogelijk | Loungebanken | Street- & Fingerfood REMY’S BISTRO & BAR adv-RS-WATERSPORT-aangepast.pdf 2 03-04-2023 15:45 Jachthaven • Binnen- en buitenstalling • Onderhoud • Short-lease boten in- en verkoop • Refit van boten • Opbouw van motoren • etc. WEERPAD 2 1504 NX ZAANDAM INFO@RSWATERSPORT.NL • WWW.RSWATERSPORT.NL • 075 616 34 62 Dealer van grote merken: Yamaha • Honda • Mercury Ryds • River • Whaly • Terhi • Damco • Pega • e.v.a. ! adv-RS-WATERSPORT-aangepast.pdf 1 03-04-2023 15:45

OP EEN ONBEWOOND EILAND

Steeds meer mensen hebben de behoefte om de rust en de natuur op te zoeken. Op Natuureiland Jisp kom je echt even los van de bewoonde wereld. Het groene paradijs midden in het Wormer- en Jisperveld is een heerlijke plek om te onthaasten in een hangmat of gezellig samen rond het kampvuur.

Groepsactiviteiten

Het privé-eiland is te huur voor ondernemers en natuurliefhebbers om een event te boeken of zelf te organiseren. Ontspannen retraites, actieve kanoweekenden, creatieve workshops, het kan allemaal!

Boek bijvoorbeeld eens Escape Room ‘Survive the Island’, waarbij je moet samenwerken en materialen verzamelen om te kunnen overleven op een onbewoond eiland. Een uniek en spannend spel voor vrienden, collega’s of als vrijgezellenuitje. Met wie durf jij de uitdaging aan?

Maar ook voor een vergadering of een brainstormsessie in een rustige omgeving kun je hier terecht. Voor een hapje en drankje wordt gezorgd.

Avonturen Eiland

Ook voor kinderen is er van alles bedacht. Leuke activiteiten waarmee ze de natuur ontdekken. Zo krijgen de kinderen een kistje om schatten te verzamelen voor thuis. En bij het kampvuur worden hotdogs gemaakt en marshmallows geroosterd.

Verdieping – verbinding

Het eiland biedt de ruimte en de rust om met aandacht naar jezelf te kijken. Er is alle tijd voor persoonlijke groei en stilte. De activiteiten ‘Vision board’ en ‘Vrouwencirkel’ geven een extra laag aan je dagje weg. Een waardevol moment om te delen met je collega's, sportclub of vrienden/vriendinnen.

Kortom, het eiland biedt vrijheid en vreugde voor iedereen die daarnaar op zoek is.

anchor www.eilandjisp.nl i 21 ERVAAR DE ZAANSTREEK

Grandioos genieten bij:

• Bistro ’t Schippersrijk

• Bootverhuur Uitgeest

• Caribbean Bar

• Fietsverhuur Uitgeest

• Jachthaven Uitgeest

• Brasserie Lekker aan de Haven

• Vakantiehuizen MeerParel

• Zeilschool Het Uitgeestermeer

• E-chopper Noord-Holland

Watersportcentrum Uitgeest

Lagendijk 7, 1911 MT Uitgeest

T 0251 - 312 315

info@watersportcentrumuitgeest.nl

www.watersportcentrumuitgeest.nl watersportcentrumuitgeest.nl

Wij zijn sloepiebootverhuur.nl en trots op onze 100% elektrische sloepies.

Bij Sloepie bootverhuur huur je een 100% elektrische sloep voor een mooie dag op het water.

De boten zijn fluisterstil en je ruikt geen diesel of benzine. Eenmaal elektrisch gevaren te hebben wil je niet anders! Iedereen kan ermee varen als een kapitein.

Een sloepie boeken gaat heel gemakkelijk via ons onlineboekingssysteem op onze website sloepiebootverhuur.nl.

sloepiebootverhuur.nl

Handig om te weten de sloepies zijn verzekerd wij bieden goed weergarantie geen vaarbewijs nodig reddingsvesten voor volwassenen en kinderen zijn kosteloos beschikbaar.

Schip Ahoy!

LT Zaandijk
info@sloepiebootverhuur.nl
John Lennonstraat 267, 1544

DE POELBOERDERIJ

de mooiste vaartochten van de Zaanstreek

Zo’n tien kilometer boven Amsterdam ligt het Wormer- en Jisperveld. Een beschermd en bijzonder natuurgebied dat alleen over het water bereikbaar is. Het Wormer- en Jisperveld is een paradijs voor weide- en watervogels zoals grutto’s, kievieten en tureluurs. Maar ook riet-, moeras- en roofvogels zoeken hier graag een plekje in het drassige veld of tussen het riet. Nagenoeg alle weidevogels die in Nederland voorkomen broeden hier! Door de kronkelige slootjes, plantenrijkdom, prachtige uitzichten en de aanwezigheid van de vele soorten vogels leent het gebied zich heel goed voor mooie vaartochten.

Bezoekerscentrum De Poelboerderij: toegangspoort tot het Wormer- en Jisperveld

In Wormer, aan de rand van het Wormer- en Jisperveld, ligt de Poelboerderij. Dit bezoekerscentrum is de toegangspoort tot het prachtige natuurgebied. De Poelboerderij is er voor iedereen die van natuur houdt en het hele jaar geopend. Hier kun je terecht voor een kop koffie met iets lekkers, frisdrank of een ijsje. Bij mooi weer op het terras en bij minder weer kun je lekker binnen zitten. Je vindt er een groot, gloednieuw zoetwater aquarium van ruim 7 meter lang. Hier zie je wat er allemaal in het water leeft: van kleine roofvisjes en (snoek) baars tot aan allerlei soorten witvisjes, karpertjes, grondeltjes en de Schele Pos, een bekend visje in de Zaanstreek. Ben je op zoek naar een leuk en origineel cadeau? In de vernieuwde museumwinkel vind je allerlei leuke natuur gerelateerde en handgemaakte producten. Je vind er ook een klein aanbod met lokale voedingsmiddelen zoals honing van de plaatselijke imker en biologisch meel van meelmolen ‘de Koker’ uit Wormer.

Varen en kanoën door het veld

De enige manier om de ondiepe slootjes, uitgestrekte weilanden en honderden eilandjes in het Wormer- en Jisperveld te verkennen is via het water. Dat kan met je eigen boot dankzij de open verbinding met rivier de Zaan via de Poelsluis in Wormer of vanaf het Noord-Hollands kanaal via de Jispersluis in Spijkerboor. Vaar door het doolhof van smalle slootjes en speur naar bijzondere weide- en watervogels. Geniet van de bijzondere flora en ga op zoek naar wilde watermunt; van de bladeren kun je heerlijke thee zetten! Het Wormer- en Jisperveld maakt ook deel uit van het Sloepennetwerk, een netwerk van knooppunten waarmee je zelf een mooie vaarroute uitstippelt.

Vaartochten- en excursies met een gids

Heb je geen boot maar wil je wel graag het Wormeren Jisperveld ontdekken? De Poelboerderij organiseert wekelijks vaartochten onder begeleiding van een ervaren schipper en gids. Zo kan iedereen het bijzondere veenweidegebied leren kennen en genieten van de rust en ruimte. Tijdens deze vaartochten kun je onder andere weidevogels en roofvogels spotten. Ook organiseert de Poelboerderij vaartochten in combinatie met leuke en leerzame activiteiten zoals natuurfotografie onder begeleiding van een landschapsfotograaf en landschap schetsen tijdens een excursie ‘Urban Sketching’.

Kinderactiviteiten en kinderfeestjes

Kinderen in contact brengen met de natuur is één van de belangrijkste doelen van Stichting de Poelboerderij. De waterspeelplaats van maar liefst 70 meter is al jaren een publiekstrekker. Kinderen kunnen hier naar hartenlust spelen met bootjes, sluizen en molens. Plezier en tegelijk kennis maken met de natuur kan ook tijdens een volledig verzorgd kinderfeestje. Van waterdiertjes vangen, braakballen pluizen tot een vogelspotwedstrijd en stampen op het trilveen; een kinderfeestje bij de Poelboerderij is één groot buitenavontuur!

Wandelen door het veld

De Poelboerderij is ook het startpunt van een mooie wandelroute van 5 kilometer door de vogelrijke Schaalsmeerpolder. Tijdens deze wandeling zie je goed dat de Schaalsmeerpolder tussen Wormer en Oostknollendam één tot twee meter onder zeeniveau ligt. Zonder de talloze kleine watermolentjes die je onderweg tegen komt, zou het hier één grote waterplas worden!

Bezoekerscentrum De Poelboerderij is het hele jaar door, elke dag geopend van 09.30 tot 16.00 uur.

anchor www.bezoekerscentrumpoelboerderij.nl MAP-MARKER-ALT Bezoekerscentrum De Poelboerderij Veerdijk 106 1531 MB Wormer phone 075-62 19 100 Envelope bezoekerscentrum@poelboerderij.nl i 23 ERVAAR DE ZAANSTREEK

NAUTISCHE ADRESSEN

Winkels

DEKKER WATERSPORT, ZAANDAM 56

www.dekkerwatersport.nl info@dekkerwatersport.nl

Sailspecials, Zaandam 75 www.sailspecials.nl info@sailspecials.nl

Bijdam Watersport, Wormer 11 www.bijdam.nl info@bijdam.nl

Watersportcentrum Wormer 19 www.watersportcentrum-wormer.nl info@watersportcentrum-wormer.nl

Leiman Boten, Oostzaan www.leimanboten.nl info@leimanboten.nl

Koo-Boten, Wormerveer www.koo-boten.nl info@koo-boten.nl

RS Watersport, Oostzaan 54 www.rswatersport.nl info@rswatersport.nl

Klaas Mulder, Zaandam 74 www.klaas-mulder.nl info@klaas-mulder.nl

Mulder Catamarans, Zaandam 65 www.mulder-catamarans.nl info@mulder-catamarans.nl

Technautic, Wormerveer www.technautic.nl info@technautic.nl

Polyshop, Zaandam 41 www.polyshop.nl info@polyshop.nl

KRIJGSMAN

De Zeilerij, Zaandam 72 www.dezeilerij.nl info@dezeilerij.nl

Dekker Zeilmakerij, Zaandam 56 www.dekkerzeilmakerij.nl info@dekkerzeilmakerij.nl

Scheepswerven, stalling & onderhoud

Scheepswerf wed. K. Brouwer, Zaandam 64 www.scheepswerfbrouwer.nl info@scheepswerfbrouwer.nl

Zaanhaven, Zaandam 70 www.zaanhaven.nl info@zaanhaven.nl

Amsterdam Yacht Service, Zaandam 70 www.amsterdamyachtservice.com info@amsterdamyachtservice.com

‘t Swaentje, Wormer 11 www.swaentje.com info@swaentje.com

Kramer Scheepsreparatie en Machinefabriek, Zaandam 29 www.kramer-zaandam.nl info@kramer-zaandam.nl

Klaas Mulder, Zaandam 74 www.klaas-mulder.nl info@klaas-mulder.nl

Noordwest Scheepsservice, Wormerveer www.noordwest-scheepsservice.nl pech@noordwest-scheepsservice.nl

Scheepsservice & timmerbedrijven

RH Jachtbouw, Zaandam www.rhjachtbouw.nl info@rhjachtbouw.nl

Zegersboats www.zegersfaraday.com info@zegersfaraday.com

Met ruim 45 jaar ervaring is Bijdam Watersport een begrip in de watersport aan de Zaan. Wij bieden service, reparatie, onderdelen en verkoop van boten, binnen- en buitenboordmotoren evenals stalling voor boten tot 50 ton. Kom ook eens kijken in onze ruime watersportwinkel!

www.bijdam.nl info@bijdam.nl

Leveranciers

Seijsener Recreatietechniek, Zaandam www.seijsener.nl info@seijsener.nl

Havenhout, Zaandam www.havenhout.nl verkoop@havenhout.nl

Steigerstad, Wormerveer www.steigerstad.nl info@steigerstad.nl

Eten & drinken

Twiske Haven, Twiske 46 www.twiskehaven.nl info@twiskehaven.nl

De Woude restaurant eetcafé, De Woude 9 www.restaurantdewoude.nl info@restaurantdewoude.nl

Restaurant ‘t Kombof, De Woude 9 www.kombof.nl info@kombof.nl

Batavia 1894, Wormer 17 www.batavia1894.nl info@batavia1894.nl

Restaurant Diga / Boutiquehotel Zaan, Zaandijk 28 www.boutiquehotelzaan.com info@boutiquehotelzaan.com

De Lepelaar, Jisp 8 www.delepelaarjisp.nl info@delepelaarjisp.nl

Café Sman, Wormerveer 18 www.cafesman.nl info@cafesman.nl

Het Pannenkoekenschip, Wormerveer 17 www.pannekoekschipwormerveer.nl

De Toog Eetcafé, Koog a/d Zaan 39 www.eetcafedetoog.nl

Eetcafé De Fabriek, Zaandam 49 www.cafefabriek.nl

Lab 44, Zaandam 69 www.lab-44.nl restaurant@lab-44.nl

De Waterraaf, Nauerna 51 www.dewaterraaf.nl

De Verskade, Zaandam 47 www.deverskade.nl info@deverskade.nl

Remy’s Bistro & Bar, Oostzaan 54 www.remysbistro.nl info@remysbistro.nl

De Hofjes eten, drinken en slapen, Wormer 7 www.dehofjes.com info@dehofjes.com

Zaanse Pannenkoekenpaleis, Wormerveer 49 www.zaansepannenkoekenpaleis.nl info@zaansepannenkoekenpaleis.nl

www.krijgsmanwatersport.nl info@krijgsmanwatersport.nl

Zeilmakerijen

Zaanse Zeilmakerij, Zaandam 62 www.zaansezeilmakerij.nl info@zaansezeilmakerij.nl

ERVAAR DE ZAANSTREEK 24

Eekels (v/h De Keizer Elektrotechniek), Zaandam 66 www.eekels.com

Bootzorg Jachtservice, Zaandam www.bootzorg.nl

JP 1886 47

JP 1886 is de nieuwe hippe horeca hotspot direct gelegen aan de Zaan, gevestigd in de oude Verkadefabriek.

Pannenkoekenrestaurant De Appel, Oostzaan 77 www.pannenkoekdeappel.nl info@pannenkoekdeappel.nl

Slapen aan water

B&B ‘t Zaanse Koopmanshuis Anno 1694, Koog a/d Zaan 32 www.zaansekoopmanshuis.nl info@zaansekoopmanshuis.nl WATERSPORT, OOSTKNOLLENDAM 72
BIJDAM WATERSPORT, WORMER 11
www.jp1886.nl info@jp1886.nl

NAUTISCHE ADRESSEN

De Hoop op d’Swarte walvis, Zaanse schans 27 www.dewalvis.nl info@dewalvis.nl

De Hofjes eten, drinken en slapen, Wormer 7 www.dehofjes.com info@dehofjes.com

Café Sman, Wormerveer 18 www.cafesman.nl info@cafesman.nl

B&B River Garden, Zaandijk 25 www.rivergarden.nl info@rivergarden.nl

B&B Het Lepelaarsnest, Jisp 8 www.delepelaarjisp.nl/ bed-breakfast

B&B Zit aan de Zaan, Zaandijk 25 www.zitaandezaan.nl info@zitaandezaan.nl

B&B boerentuinhuis, Wormerveer 16 www.boerentuinhuis.nl

B&B Heerlijck Slaapen, Zaanse Schans 27 zaanseschansbedenbreakfast.nl heerlijckslaapen@gmail.com

B&B SaenLiefde, Wormer 20 www.saenliefde.nl info@saenliefde.nl

Trouwlocaties

De Hofjes eten, drinken en slapen, Wormer 7 www.dehofjes.com info@dehofjes.com

Raadhuis Zaandijk 27 www.raadhuiszaandijk.nl info@dewalvis.nl

Zaansche molen, Zaandam 27 www.zaanschemolen.nl info@zaanschemolen.nl

Vaarcursussen

Zaanlandsche Zeil Vereeniging, Westknollendam 6 www.zzv-watersport.nl

Watersport Vereniging Wormer, Wormer 10 www. watersportverenigingwormer.nl

Zeilvereeniging De Onderlinge, Zaandam 29 www.zvdeonderlinge.nl info@zvdeonderlinge.nl

Vaar- & Waterskischool Ad Kraakman, Oostzaan www.vaarschool.nl info@vaarschool.nl

Jachthavens

Zaanhaven, Zaandam 70 www.zaanhaven.nl info@zaanhaven.nl Jachthaven Dukra, Zaandam 52 jachthavendukra.nl info@jachthavendukra.nl

Zaanlandsche Zeil Vereeniging, Westknollendam 6 www.zzv-watersport.nl

Watersportvereniging De Remming, Zaandam 52 www.wsv-de-remming.nl deremming@kpnmail.nl

RS WATERSPORT, OOSTZAAN 54

RS Watersport is een veelzijdig watersportbedrijf met een jachthaven, werkplaats, showroom, stalling en watersportwinkel. Dealer van grote merken zoals Yamaha, Honda, Mercury, Ryds, River, Whaly, Terhi, Damco, Pega en nog veel meer!

www.rswatersport.nl info@rswatersport.nl

Jachthaven Kokernoot, Zaandam 67 vof-kokernoot.business.site maxkokernoot@gmail.com

Twiske Haven, Oostzaan 46 www.twiskehaven.nl info@twiskehaven.nl

Jachthaven Zwaansmeerpolder, Uitgeest 8 www.zwvu.nl

Stichting Beheer Aanlegsteigers Kogerveld 73 www.sbak.nl

JACHTHAVEN NAUERNA / NAUERNA 51

www.jachthavennauerna.nl info@jachthavennauerna.nl

Zeilvereeniging De Onderlinge, Zaandam 29 www.zvdeonderlinge.nl info@zvdeonderlinge.nl

Watersport Vereniging Wormer, Wormer 10 www. watersportverenigingwormer.nl

Jachthaven De Hennewerf, Westknollendam 5

Boothuren & Meevaren

Twiske Haven, Twiske 46 www.twiskehaven.nl info@twiskehaven.nl

Zaanse Sloep, Assendelft 51 www.zaansesloep.nl info@jachthavennauerna.nl

Poelboerderij, Wormer 11 www. bezoekerscentrumpoelboerderij.nl bezoekerscentrum@poelboerderij.nl

WindMillHopper, Zaanse Schans 27 www.windmillhopper.nl info@windmillhopper.nl

De Zwethoeve, Jisp 8 www.zwethoeve.nl

Sloepie bootverhuur 76 www.sloepiebootverhuur.nl info@ sloepiebootverhuurnl

Varenrondzaandam, Zaandam 27 www.varenrondzaandam.nl

Voetveer Zaandijk, Zaandijk 27 www.voetveerzaandijk.nl

Zaanse Rederij, Oost-Knollendam 72 www.zaanserederij.nl info@zaanserederij.nl

Koeman Express, Oostzaan fam.koeman@kpnmail.nl

Sailus sloepverhuur 71 ariadneaandezaan.nl ariadneaandezaan@gmail.com

RS Watersport, Oostzaan 54 www.rswatersport.nl info@rswatersport.nl

Kajakcentrum Arjen Bloem, Wormer 7 www.kajak.nl info@kajak.nl

KOBO BOOTVERHUUR, WORMERVEER 14

Ga erop uit en verken de omgeving van het Uitgeestermeer, het Alkmaardermeer en/of de Zaanse Schans. Bij Kobo huur je de ideale sloep voor jouw dag op het water. Volledig uitgeruste, moderne sloepen t/m 8 personen. Een vaarbewijs is niet nodig. De sloepen zijn te huur voor een dag of dagdeel.

www.kobo-bootverhuur.nl contact@kobo-bootverhuur.nl

Bunkerstations

Bunkerstation Van Megen, Zaandam 61 www.antonvanmegen.com info@antonvanmegen.nl

25 ERVAAR DE ZAANSTREEK
Spelen met water bij de Poelboerderij

DEKKER WATERSPORT

de grootste watersportwinkel van Nederland

Het begon in 1866 met een zeilmakerij die aan het Dampad in Zaandam molenzeilen maakte voor de vele molens die de Zaanstreek rijk was. Anno 2023 is Dekker Watersport uitgegroeid tot één van de grootste watersportwinkels van Nederland. Mede dankzij de goede reputatie en toonaangevende positie in de watersportwereld heeft Dekker Watersport in 2016 tijdens de viering van het 150-jarig jubileum het predicaat Hofleverancier toegekend gekregen. Een enorme eer.

Voor iedere watersportliefhebber

Dankzij een breed assortiment, vakkundig en betrokken personeel en goede service weten watersportliefhebbers uit binnenen buitenland de watersportwinkel met landelijke bekendheid en de uitgebreide webwinkel goed te vinden. Of je nou van zeilen houdt, met een motorboot of sloep vaart; Dekker Watersport is er voor iedere watersportliefhebber!

Nieuwe Raymarine showroom en Flagstore dealer 2023

In de winkel vind je een groot assortiment watersport apparatuur van bekende watersportmerken als Garmin, B&G, Em-trak, Navico en Navionics. Dekker Watersport is al jaren Raymarine Flagstore dealer. Deze Raymarine dealers worden regelmatig opgeleid en leveren goede technische expertise en uitstekende klantenservice. De Raymarine showroom is recentelijk vernieuwd en je kunt op je gemak alle Raymarine systemen bekijken en uitproberen.

Duurzaam varen met een elektrische buitenboordmotor

Wil je in rust en stilte varen en een steentje bijdragen aan een schoner milieu?

Dekker Watersport heeft een groot assortiment elektrische buitenboordmotoren op voorraad van Torqeedo, Minn Kota en Talamex. Nieuw is de Avator 7.5e van Mercury. Deze innovatieve elektromotor is naar verwachting vanaf eind juni 2023 bij Dekker Watersport verkrijgbaar.

Dekker Zeilmakerij

Op de 1e etage vind je, onder leiding van zeilmaker Jan, Dekker Zeilmakerij. Naast reparatie en onderhoud van zeilen en bootkappen is Dekker Zeilmakerij dealer van Hyde Sails zeilen in Nederland en geven ze advies over de aanschaf van nieuwe zeilen.

Bereikbaar via de weg en het water

Dekker Watersport is via de weg maar ook via het water bereikbaar! Vanaf het Noordzeekanaal vaar je zijkanaal F of het Schiethavenkanaal in. Aan het einde vaar je langs het terrein van de voormalige Bruynzeelhallen, hierna vaar je rechtsaf en zie je de winkel liggen. Bij de winkel kun je aanleggen.

anchor www.dekkerwatersport.nl i ERVAAR DE ZAANSTREEK 26

HET TWISKE Vakantie dicht bij huis

Ten noorden van Amsterdam-Noord, in de Zaanstreek tussen de dorpen Oostzaan, Landsmeer en Den Ilp vind je een paradijs voor natuurliefhebbers, wandelaars, fietsers en (water)sporters: Het Twiske. Naast Natura 2000-gebied is het ook een prachtig recreatiegebied waar je 365 dagen per jaar kunt genieten van het goede buitenleven. Dankzij het vele water, de uitgestrekte wandel- en fietspaden, het haventje en de strandjes is het er altijd vakantie!

Het Twiske is de perfecte plek voor sportievelingen om te hardlopen, mountainbiken, paardrijden, skaten, skeeleren, fietsen en wandelen. Omdat Het Twiske voor een groot deel uit water bestaat, is het een eldorado voor waterratten. Zwemmen in het natuurwater, zeilen, surfen, suppen varen en kanoën, het kan allemaal! Er is een onderwaterduikpark met verschillende themazones met onder meer scheepswrakjes, zeecontainers en zwerfkeien voor beginnende en gevorderde duikers.

Voor rust- en relaxzoekers

Doe je het liever rustig aan? In Het Twiske kun je kiezen uit zes afwisselende wandelroutes door de natuur. Wandel langs de monumentale Twiskemolen, één van de weinige poldermolens in Nederland die nog in werking is. Of spot Schotse Hooglanders in de stillere gebieden zoals De Blokken en Roemersveld. Neem vooral je verrekijker mee om de talloze bijzondere bos- en watervogels goed te bekijken. En wil je écht helemaal niets doen? Op een warme zomerdag luier je hier heerlijk in de zon op het gras van één van de vele strandjes of speelweiden aan het water.

Varen in Het Twiske

Liever een dagje varen? Bij Twiske Haven kun je bootjes huren. Ervaar de natuur vanaf het water in een kano of kajak, ga lekker sportief roeien of zeilen of relax in een fluisterboot met elektromotor. Zo’n heerlijke dag op het water sluit je gezellig af op het terras van Twiske Haven.

Kinderparadijs

Een dagje naar Het Twiske met kinderen is één groot spetter- en ravotfeest. De Spartelvijver is ideaal voor gezinnen met (jonge) kinderen. Hier kunnen ze urenlang plonsen en spelen op de grote speelweide. Bij het naastgelegen pannenkoekenrestaurant De Appel serveren ze lekkere pannenkoeken of een smakelijk gerecht van de uitgebreide (biologische) menukaart. Voor de kleine avonturiers is er de Avonturenspeelplaats. In deze grote avontuurlijke speeltuin met klimtorens, glijbanen, buizenfort, een superleuke piratenboot, een prachtig speelkasteel en kabelbaan kun je het hele jaar door spelen. Bij de speelsloot vind je een o.a. een houten vliegtuig om op te klauteren en een pontje waarmee je een spannende overtocht over het water kan maken.

Het Klimpark is een uitdaging voor jong en oud. Hoog tussen de bomen vind je maar liefst zeven klimroutes die variëren in moeilijkheidsgraad en hoogte. Beginners kiezen voor klimmen op 4 meter en wie durft gaat tot 7,5 en zelfs 12 meter!

Het goede (buiten)leven

Bij mooi weer kun je ijs, patat en ander lekkers kopen bij kiosk De Piraat naast de Avonturenspeelplaats en bij kiosk Puur Twiske bij het Doesstrand. Midden in de natuur vind je Paviljoen Twiske en het Twiske Haven restaurant. Gezellige plekken waar je kunt genieten van het goede (buiten)leven met lekker eten en drinken op een terras aan het water. Smullen maar!

Meer info

anchor www.twiske-waterland.nl

anchor www.twiskehaven.nl

anchor www.zwemwater.nl

anchor www.pannenkoekdeappel.nl

anchor www.paviljoentwiske.nl

anchor www.twiskemolen.nl

anchor www.klimparktwiske.nl

27 ERVAAR DE ZAANSTREEK
i

KANOCENTRUM ARJAN BLOEM

Kanocentrum Arjan Bloem is een begrip in de Zaanstreek en voor professionals zelfs tot in het buitenland. De winkel is in 1983 begonnen in Zaandam en in 1991 verhuisd naar de huidige locatie aan het Wormer- en Jisperveld. Naast Nederland komen klanten vanuit België, Duitsland en Frankrijk dagelijks richting Wormer om een product aan te schaffen, dit is ondertussen “normaal” te noemen maar is natuurlijk zeer bijzonder!

Naast kopen, kun je bij het kanocentrum ook een kano, kajak, sup of waterfiets huren.

Vanaf april is het Kanocentrum 7 dagen per week geopend vanaf 10:00 uur en kun je heerlijk genieten in het Wormer- & Jisperveld. Nieuw dit jaar is dat u uw gewenste model “online” kan reserveren en direct kan afrekenen. Hierdoor kun je nog sneller het water op om te genieten.

Ook nieuw is dat de huurperiode is verdeeld in dagdelen, zo is er de ochtend, middag of de gehele dag vanaf € 10.- p.p. De ochtend is van 10:00-13:00 uur, de middag van 14:00-17:00 uur en de gehele dag van 10:00-17:00 uur.

Let op: eerste Paasdag, eerste Pinksterdag, Koningsdag en Hemelvaartsdag is de verhuur gesloten.

Zaanstreek fotowedstrijd

Wat is jouw favoriete beeld van de Zaanstreek vanaf het water? Deel het met ons!

Stuur je foto in naar info@zaans.nl en maak kans op een leuk prijzenpakket van de Zaanstore en Dekker Watersport.

Win zaanzinnige prijzen
anchor www.kajak.nl/verhuur i ERVAAR DE ZAANSTREEK 28

Knollendammervaart

Debruiloftsloot

RingvaartvandeWijdeWormer

RingvaartvandeWijdeWormer

Legenda

Wormer- en Jisperveld

Het Wormer- en Jisperveld bestaat uit een wirwar van boerenslootjes, weilanden en rietkragen. Een leuke manier om kennis te maken met dit unieke landschap is per kano of sloep.

Huur een kano bij kanocentrum Arjan Bloem in Wormer of De Zwethoeve in Jisp en bepaal je eigen route aan de hand van de knooppunten van het kanoroutenetwerk. Al varend tussen de honderden (w)eilandjes geniet je van de prachtige natuur en uitzichten met hier en daar een klein molentje.

Aanlegsteiger/ picknickplaats

Kano/bootverhuur De Poelboerderij (natuur/educatie/ vaartochten)

Kanoroute

Tot op vandaag de dag zijn deze ‘weidemolentjes’ belangrijk voor het beheren en in stand houden van het waterpeil in het veenweidegebied. Bijzonder toch?

In het veld bruist het van leven! In het voorjaar strijken tientallen weidevogels als de grutto, kieviet, tureluur, scholekster en graspieper neer op de honderden (w)eilandjes voor het broedseizoen. Maar ook roofvogels als de buizerd, slechtvalk en kiekendief zweven jagend boven de velden.

Regels bij het kanovaren

check Geef voorrang aan motor- en zeilboten; check Hinder geen vissers; check Spaar de natuur zoals rietoevers en verstoor geen vogels; check Ga alleen aan land op daarvoor bestemde uitstapplaatsen. Honden mogen nergens aan land. Neem afval mee naar huis.

25 4 5 6 8 9 10 11 12 13 14 20 28 19 27 17 15 7 16 3 26 1 2 22 23 24 21 18 De Poel HetKoentje de Marken Blindeman Het Trilveen/ Merckenrif Koksloot Debruiloftsloot t Zwet Kneppersoord Blijvaart De Baanakkers Jispersluissloot Kooidijksloot Noorderganssloot Jispersluis Oost-Knollendam Wormer Noorderganssloot Jisp Neck Knollendammervaart Knollendammer sluissloot Noordhollandsch kanaal Necker molen
Zuiderganssloot Noorder dors De Nieuwe vaart Molen de Koker Zwembad ‘t Zwet Kanovereniging Zuidersluissloot Poelsluis Watersportvereniging Zaan Kano/bootverhuur De Poelboerderij (natuur/educatie/ vaartochten) Aanlegsteiger/ picknickplaats Kanoroute: knooppunt met kaart Sloepenroute: knooppunt met kaart Tevens overstapplaats Horeca Informatieborden Weidemolens Knooppunt met infopaneel Station Wormerveer
RingvaartvandeWijdeWormer
KANOROUTES
25 4 5 6 8 9 10 11 12 13 14 20 28 19 27 17 15 7 16 3 26 1 2 22 23 24 21 18 De Poel HetKoentje de Marken Blindeman Het Trilveen/ Merckenrif Koksloot
t Zwet Kneppersoord Blijvaart De Baanakkers Jispersluissloot Kooidijksloot Noorderganssloot Jispersluis Oost-Knollendam Wormer Noorderganssloot Jisp Neck Knollendammervaart Knollendammer sluissloot Noordhollandsch kanaal Necker molen
Zuiderganssloot Noorder dors De Nieuwe vaart Molen de Koker Zwembad ‘t Zwet Kanovereniging Zuidersluissloot Poelsluis Watersportvereniging Zaan Kano/bootverhuur De Poelboerderij (natuur/educatie/ vaartochten) Aanlegsteiger/ picknickplaats Kanoroute: knooppunt met kaart Sloepenroute: knooppunt met kaart Tevens overstapplaats Horeca Informatieborden Weidemolens Knooppunt met infopaneel Station Wormerveer 25 4 5 6 8 9 10 11 12 13 14 20 28 19 27 17 15 7 16 3 26 1 2 22 23 24 21 18 De Poel HetKoentje de Marken Blindeman Het Trilveen/ Merckenrif Koksloot
t Zwet Kneppersoord Blijvaart De Baanakkers Jispersluissloot
Noorderganssloot Jispersluis Oost-Knollendam
Debruiloftsloot
Kooidijksloot
Wormer Noorderganssloot Jisp Neck
Knollendammer sluissloot Noordhollandsch kanaal Necker molen
Noorder dors De Nieuwe vaart Molen de Koker Zwembad ‘t Zwet Kanovereniging Zuidersluissloot Poelsluis Watersportvereniging Zaan
Zuiderganssloot
: knooppunt met kaart Sloepenroute: knooppunt met kaart Tevens overstapplaats Horeca Informatieborden Weidemolens Knooppunt met infopaneel Station Wormerveer
WORMER- EN JISPERVELD
i 29 ERVAAR DE ZAANSTREEK

Nieuw in de Zaanstreek

SLOEPVERHUUR ZAANSE REDERIJ

Als je op zoek bent naar een leuke en ontspannen manier om de waterrijke Zaanstreek te ontdekken, dan is het huren van een comfortabele sloep of tender bij de Zaanse Rederij een goed idee!

De Zaanse Rederij vind je in Westknollendam, gunstig gelegen in het noordelijkste puntje van de Zaanstreek. Hier om de hoek vind je het Alkmaarder- en Uitgeestermeer maar ook rivier de Zaan en de beroemde molens van de Zaanse Schans. Jorn Krijgsman van de Zaanse Rederij: “Er zijn een heleboel mooie vaarroutes in de Zaanstreek die je vanaf hier kunt volgen. Wij hebben een aantal leuke en afwisselende vaarroutes uitgestippeld variërend van 1,5 tot 6 uur. Onderweg vaar je langs leuke horeca hotspots waar je kunt aanleggen en genieten van een hapje en een drankje!”.

Wil je een mooie sloep of tender huren bij de Zaanse Rederij dan kan dat heel gemakkelijk via het online reserveringsysteem. Na je online reservering ontvang je per e-mail een video met uitleg over de boot en bij het ophalen van de boot krijg je ook nog de nodige uitleg en instructies. Wordt er slecht weer voorspeld?

Dan kun je de reservering altijd kosteloos annuleren. De reservering kan hoe dan ook altijd tot 48 uur van te voren kosteloos worden geannuleerd.

Alle boten in de vloot van de Zaanse Rederij zijn nieuw. Er zijn boten voor maximaal 6, 8 personen of 10 personen te huur. Jorn Krijgsman: “Het grote voordeel van onze boten is dat ze allemaal makkelijk in gebruik en zonder vaarbewijs te varen zijn. Iedereen kan er mee varen, ook zonder vaarervaring!”.

Goed om te weten: brandstof is bij de verhuurprijs inbegrepen en indien nodig zijn er in alle maten (kinder)reddingsvesten kosteloos beschikbaar.

Jorn Krijgsman: “We vragen geen borg en onze tarieven voor het huren van een comfortabele sloep of tender zijn gunstig. Op deze manier proberen we het huren van een mooie boot en varen door de Zaanstreek laagdrempelig en voor iedereen mogelijk te maken”.

anchor www.zaanserederij.nl i
ERVAAR DE ZAANSTREEK 30

ELEKTRISCH VAREN

Het belooft een mooie dag op te worden. Je boot glijdt geruisloos door het rimpelloze water terwijl de natuur langzaam aan je voorbij trekt. In de verte vliegt een kievit. Deze bekende weidevogel vormt samen met de grutto, tureluur, scholekster en slobeend de ‘Big Five’ van weidevogels in Nederland. Grote kans dat je ze allemaal spot tijdens een dagje varen met een elektrisch aangedreven boot. Want varen met een elektromotor heeft eigenlijk alleen maar voordelen. Ze zijn stil, schoon, makkelijk in gebruik en onderhoud en daarom worden ze steeds populairder.

Elektrische boten: de laatste ontwikkelingen

Elektrisch varen is een groeiende trend en de ontwikkelingen volgen zich razendsnel op. Zo wordt de technologie achter de batterijen in elektrische boten steeds beter. Hierdoor wordt het mogelijk om steeds grotere afstanden af te leggen. Met een moderne elektrische motor in je boot kun je gemakkelijk 6 tot 10 uur varen. Verder neemt het aantal oplaadpunten voor elektrische boten toe. Dat maakt het gemakkelijker om boten onderweg op te laden en nog grotere afstanden af te leggen.

Vernieuwde ontwerpen voor elektrische boten maken bijvoorbeeld gebruik van zonnepanelen op het dek of hybride systemen die gebruik maken van zowel elektriciteit als brandstof. Jorn Krijgsman van Krijgsman Watersport:

“Er is een behoorlijke vraag naar elektrische sloepen en tenders. Het mooie is dat we deze zo goed als allemaal kunnen voorzien van een elektrisch aangedreven motor. Accu’s en elektromotoren zijn steeds beter en betaalbaarder geworden, waardoor elektrisch varen inmiddels voor elke watersportliefhebber binnen handbereik ligt.”

Elektrische buitenboordmotoren

Ook het gebruik van een elektrische buitenboordmotor wordt steeds populairder vanwege hun efficiëntie en milieuvriendelijkheid. Elektromotoren worden steeds krachtiger en kunnen anno 2023 prima concurreren met traditionele buitenboordmotoren in termen van vermogen en prestaties.

De vraag naar elektrische buitenboordmotoren bij Dekker Watersport in Zaandam is groot. Sander Prins van Dekker Watersport: “De meeste mensen stappen over naar een elektromotor vanwege de voordelen voor het milieu en de rust tijdens het varen. Daarnaast zijn elektrische buitenboordmotoren lichter in gewicht en makkelijker te bedienen dan een traditionele benzine buitenboordmotor. Nog een groot voordeel is dat een elektromotor bijna geen onderhoud nodig heeft.”

Sommige elektrische buitenboordmotoren hebben een GPS ingebouwd zodat snelheid en actieradius op een display te zien is. Deze functies kunnen ook worden gekoppeld aan een mobiele app. Hierdoor wordt het gemakkelijk om een boot op afstand te bedienen en te monitoren. Ook zijn er elektrische

buitenboordmotoren die een ingebouwde batterij hebben waardoor het makkelijker wordt om de motor te gebruiken zonder dat er extra apparatuur nodig is.

Dekker Watersport verkoopt elektromotoren van verschillende merken. Sander Prins: “We hebben hoge verwachtingen van de nieuwe Avator 7.5e elektromotor van Mercury die vanaf eind juni verkrijgbaar is. Deze buitenboordmotor is perfect voor het aandrijven van kleine boten.”

De prijs van een accumotor is hoger dan die van een vergelijkbare benzinemotor. Maar het opladen is wel veel goedkoper dan de kosten van benzine. Vooral als je er veel op uit trekt, verdien je je elektromotor gauw terug. Tel daarbij op de langere levensduur en lagere onderhoudskosten van een elektromotor en onderaan de streep kom je voordeliger uit.

Elektrisch varen in de Zaanstreek

Wil je de Zaanstreek in rust en stilte ervaren met je eigen elektrische sloep? Krijgsman Watersport in Westknollendam heeft een uitgebreid aanbod aan elektrische sloepen en tenders. Zij kunnen je advies op maat geven zodat je er zeker van bent dat je een boot vindt die precies aansluit bij jouw wensen. Zegersboats is het familiebedrijf van Toon Zegers en zijn dochters Anne en Lisa uit Assendelft. Zij ontwierpen de ‘Faraday’, een stijlvolle elektrische sloep. Haar ranke lijnen zijn geïnspireerd op de Engelse roeiboot ‘Thames wherry’.

Fluisterbootjes huren

Bij Jachthaven Nauerna (zie pagina 17) en Twiske Haven kun je fluisterboten huren waarmee je de hele dag de waterrijke Zaanstreek kunt verkennen. Jachthaven Nauerna maakt deel uit van het Sloepennetwerk (zie pagina 32) waarmee je heel gemakkelijk een mooie vaartocht kunt plannen.

Je eigen elektrische sloep of tender:

anchor www.krijgsmanwatersport.nl

anchor www.zegersboats.nl

Elektrische buitenboordmotoren:

anchor www.dekkerwatersport.nl

Fluisterboten huren:

anchor www.jachthavennauerna.nl

anchor www.zaansesloep.nl

anchor www.twiskehaven.nl

anchor www.luxesloepmiles.nl

i 31 ERVAAR DE ZAANSTREEK

SLOEPENNETWERK

Zorgeloos varen langs de mooiste plekken van Noord-Holland

Het bekende en succesvolle fietsknooppuntennetwerk is de inspiratiebron voor het huidige Sloepennetwerk: een handig systeem waarmee je met behulp van vaarknooppunten heel makkelijk zelf een mooie vaarroute uitstippelt of een bestaande route kiest.

Op www.sloepennetwerk.nl en in de gratis Sloepennetwerk app en op vind je maar liefst 1.300 kilometer ononderbroken vaarknooppunten langs de mooiste plekjes in Noord-Holland.

Overal is aan gedacht om het je zo makkelijk mogelijk te maken. Bij het invoeren van de knooppunten zie je direct de lengte en duur van je gekozen vaarroute. Er wordt rekening gehouden met waterdieptes en ook doorvaarthoogtes worden vermeld. Tijdens je vaartocht is het knooppuntennetwerk met duidelijke bewegwijzering te volgen, ondersteund met (digitale) routekaarten. Met de gratis app kun je ook onderweg je vaarroute bepalen of tussentijds aanpassen.

Knooppunten in de Zaanstreek

Ook in de Zaanstreek kun je mooie vaartochten maken zoals door de bijzondere veenweidegebieden en op de Zaan. Er is zelfs een speciale Zaanse sloepenroute vanaf het Uitgeestermeer naar de Zaanse Schans en terug. Deze route duurt ongeveer vier uur. Wil je een keer een ander vaargebied ontdekken vanuit de Zaanstreek? Ook dat kan, want dankzij het uitgebreide knooppuntennetwerk is er vanuit de Zaanstreek een goede aansluiting met de omliggende regio. Alle Zaanse vaarknooppunten staan vermeld op de vaarroutekaart in het hart van dit magazine.

Plan je vaarroute

De vaarknooppunten worden voortdurend up-to-date gehouden en ieder jaar wordt het Sloepennetwerk uitgebreid met nieuwe knooppunten. In de app worden ook bezienswaardigheden vermeld die je onderweg kunt bezoeken. En om een dagje op het water nog leuker te maken zijn de routes voorzien van horeca- en overnachtingsmogelijkheden. Naast dagtochten kun je dus ook meerdaagse vaartripjes plannen met een overnachting in een leuke B&B. Heb je zelf geen boot? Op het Sloepennetwerk vind je verhuurbedrijven met boten in allerlei soorten en maten.

ERVAAR DE ZAANSTREEK 32

Openbare aanlegplaatsen: landvasten

Bij veel aanlegplaatsen langs het water hangt een bordje met ‘verboden af te meren’ of ‘privé-steiger’. In Waterland zijn er nu verschillende openbare aanlegplaatsen die duidelijk te herkennen zijn aan de blauw-witte borden met ‘landvast’ erop. Leg hier dus je boot aan voor een gezellige picknick of het maken van een wandelingetje.

Purmerend en Waterland vanaf het water

In de haven van Purmerend, aan de Beemsterburgwal, staat een Toeristisch Overstappunt (TOP).

Op deze groene informatiezuil staat allerlei recreatieve informatie zoals fiets-, wandel- en vaarroutes maar ook bezienswaardigheden, horecagelegenheden en overnachtingsmogelijkheden. De TOP staat op de aanlegsteiger van Greenjoy, waar je een elektrische sloep kunt huren. Een ideaal startpunt voor een mooie vaartocht in het landelijke gebied rondom de oude marktstad Purmerend!

Aan de hand van het sloepennetwerk plan je eenvoudig een leuke vaarroute.

De langste aaneenschakeling vaarroutes in Noord-Holland

Met maar liefst 1.300 kilometer aan ononderbroken vaarroutes door Noord-Holland en Zuid-Holland wordt er continu geïnvesteerd in het Sloepennetwerk. Nieuwe vaargebieden worden toegankelijk gemaakt door onder andere het op diepte brengen van vaarwegen, het verhogen van bruggen en het verwijderen van dammen.

Het Sloepennetwerk is een initiatief en doorlopende samenwerking van de provincies, gemeentes, recreatie- en waterschappen in Noord- en Zuid-Holland.

Info Sloepennetwerk:

anchor www.sloepennetwerk.nl

anchor www.twiske-waterland.nl

anchor www.alkmaarder-enuitgeestermeer.nl

i 33 ERVAAR DE ZAANSTREEK

SHIP & TRENDY

BARBECUE OP DE BOOT

Een zomerse dag op het water afsluiten doe je natuurlijk met een lekkere barbecue aan boord! De Cobb barbecue is ideaal voor gebruik op een boot; de onderkant wordt niet heet dus je kunt ‘m overal veilig neerzetten. Verder krijg je tijdens het barbecueën nooit last van vlammen of rook. Het vet van vlees of vis wordt namelijk opgevangen in de kom van de Cobb en komt daardoor niet in het vuur terecht. Met behulp van een speciale Cobble Stone is de Cobb barbecue binnen een paar minuten klaar voor gebruik.

€ 179,00 | www.dekkerwatersport.nl

WATERPROOF BOOTKUSSENS

Deze stoere waterproof bootkussens kunnen tegen een stootje en zijn daarom ideaal voor gebruik aan boord van een sloep, tender, motorboot of zeilboot. De waterbestendige sierkussens zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en afmetingen.

vanaf € 39,95 | www.krijgsmanwatersport.nl

STIJLVOLLE THERMOSBEKERS

Met een Lifestyle Marine thermobeker heb je altijd een lekker koud óf warm drankje bij de hand. De dubbelwandige thermobekers zijn lekvrij en verkrijgbaar in verschillende kleuren.

€ 16,50 | www.krijgsmanwatersport.nl

ERVAAR DE ZAANSTREEK 34

De leukste items voor op het water!

HONDENZWEMVEST

Honden kunnen goed zwemmen. Maar als ze onverwacht overboord vallen, kan een hond toch snel vermoeid raken en mogelijk verdrinken. Een hondenzwemvest zorgt ervoor dat je hond blijft drijven en minder vermoeid raakt. Dit feloranje hondenzwemvest van Besto heeft een grijplijn aan de bovenkant en is voorzien van een D-ring voor het bevestigen van een hondenriem. Het zwemvest is verkrijgbaar in vijf verschillende gewichtsklassen. Het kleinste zwemvest kun je ook gebruiken voor een kat.

vanaf € 24,95 | www.dekkerwatersport.nl

ARMSTEUN MET BEKERHOUDER

Dit praktische armkussen heeft twee geïntegreerde RVS bekerhouders waar je een beker koffie of lekker glas wijn stevig en veilig in neer zet tijdens je vaartochtje. De armsteunen zijn makkelijk verplaatsbaar en kun je aan boord neerzetten waar je maar wilt. De kussens zijn van zacht en soepel kunstleer. De stof is slijtvast en UV- en zeewaterbestendig. Verkrijgbaar in verschillende kleuren.

€ 195,00 | www.krijgsmanwatersport.nl

OUTDOORLAMP MET BLUETOOTH SPEAKER

Nieuw! De stijlvolle LED Lantaarn van het Japanse merk MoriMori doet denken aan een ouderwetse scheeps- of olielamp, maar is voorzien van de allernieuwste snufjes! Zo geeft deze praktische outdoorlamp een helder, dimbaar licht maar ook zuiver geluid dankzij de ingebouwde Bluetooth speaker. Koppel je smartphone aan de speaker en luister naar je favoriete muziek! Bij het dimbare licht van de MoriMori lamp kun je prima een boek lezen maar de lantaarn is ook een sfeermaker tijdens een gezellige borrel aan boord.

€ 149,00 | www.dekkerwatersport.nl

35 ERVAAR DE ZAANSTREEK

Plezier op het water, daar doen wij het voor!

Dekker Watersport is dé specialist in watersportartikelen. Kom langs in onze grote watersportwinkel in Zaandam waar je alles vindt voor iedere boot.

Dekker Watersport kenmerkt zich door prijs, assortiment en deskundig advies door onze medewerkers. Bij ons vind je een breed en veelzijdig assortiment voor zowel recreatieve als fanatieke zeilers, sloep- en motorbootliefhebbers.

Natuurlijk zijn wij ook per boot bereikbaar!

52°25.872' N

004°49.307' E

Dekker Watersport B.V. Pieter Ghijsenlaan 4

1506 PV, Zaandam

info@dekkerwatersport.nl 075-6163362

Een groot assortiment advies deskundig & Bekijk ons assortiment ook online: www.dekkerwatersport.nl
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.