Ervaar de Zaanstreek 2022

Page 1

KANOROUTES

Met VAARROUTES (uitneembaar)

HANDIG AAN BOORD

OPENINGSTIJDEN

SLUIZEN & BRUGGEN

ONTDEK DE ZAANSTREEK VIA HET WATER!
NIEUWE ROUTES IN WORMER- EN JISPERVELD ZOMER 2022

Op een unieke locatie in de Zaanstreek worden de bijzondere tenders van Malina Yachts met de hand gemaakt. Ons assortiment wordt vervaardigd van aluminium, waardoor je kunt rekenen op uiterst gebruiksvriendelijke boten. In het design en de looks zorgen wij daarnaast voor een luxe vaarbeleving!

Lifestyle Marine..

een prachtige sloepen- en tenderlijn met maar liefst 11 modellen

hedendaags design soms met een knipoogje naar het verleden en helemaal klaar voor de toekomst...

Meer weten?

Neem contact op en we voorzien je graag van advies.

DE MOOISTE MERKEN OP 1 ADRES. ALTIJD EEN GROTE VOORRAAD.

COLOFON INHOUD

Ervaar de Zaanstreek is een uitgave van LassooyDesign. Het magazine verschijnt jaarlijks in april en wordt verspreid bij nautische bedrijven, watersportverenigingen en -winkels, sluizen, horeca en bed & breakfasts aan het water in de Zaanstreek en omliggende regio.

Ontwerp, vormgeving en productie LassooyDesign, Wormerveer

Floris Krelage, Onno Lassooy, Mike Bink Fotografie

Tekst Ellen Groenveld

3 ERVAAR DE ZAANSTREEK 18 25 6 14 34 5 11 4 HET TWISKE 5 VERNIEUWING ZAANBRUG 6 ERVAAR DE ZAANSTREEK: DE MOOISTE PLEKKEN EN PLEISTERPLAATSEN 11 ZAANSTREEK PUZZEL 13 DE MOOISTE TERRASSEN 14 DAAR BIJ DIE MOLEN 17 JACHTHAVEN NAUERNA 18 BEDIENING SLUIZEN & BRUGGEN ZAANSTREEK 24 'KONINKLIJKE’ DEKKER WATERSPORT 25 OPTIMIST ON TOUR 26 SLOEPENNETWERK 29 KANOROUTES 30 SHIP & TRENDY 33 ELEKTRISCH VAREN 34 VEERDIENST OVER DE ZAAN 35 WATERSPORTCENTRUM WORMER
Fotografie
April 2022, oplage 17.500 stuks 13

HET TWISKE Vakantie dicht bij huis

Ten noorden van Amsterdam-Noord, in de Zaanstreek tussen de dorpen Oostzaan, Landsmeer en Den Ilp vind je een paradijs voor natuurliefhebbers, wandelaars, fietsers en (water)sporters: Het Twiske. Naast Natura 2000-gebied is het ook een prachtig recreatiegebied waar je 365 dagen per jaar kunt genieten van het goede buitenleven. Dankzij het vele water, de uitgestrekte wandel- en fietspaden, het haventje en de strandjes is het er altijd vakantie!

Het Twiske is de perfecte plek voor sportievelingen om te hardlopen, mountainbiken, paardrijden, skaten, skeeleren, fietsen en wandelen. Omdat Het Twiske voor een groot deel uit water bestaat, is het een eldorado voor waterratten. Zwemmen in het natuurwater, zeilen, surfen, suppen varen en kanoën, het kan allemaal! Er is een onderwaterduikpark met verschillende themazones met onder meer scheepswrakjes, zeecontainers en zwerfkeien voor beginnende en gevorderde duikers.

VOOR RUST- EN RELAXZOEKERS

Doe je het liever rustig aan? In Het Twiske kun je kiezen uit zes afwisselende wandelroutes door de natuur. Wandel langs de monumentale Twiskemolen, één van de weinige poldermolens in Nederland die nog in werking is. Of spot Schotse Hooglanders in de stillere gebieden zoals De Blokken en Roemersveld. Neem vooral je verrekijker mee om de talloze bijzondere bos- en watervogels goed te bekijken. En wil je écht helemaal niets doen? Op een warme zomerdag luier je hier heerlijk in de zon op het gras van één van de vele strandjes of speelweiden aan het water.

VAREN IN HET TWISKE

Liever een dagje varen? Bij Twiske Haven kun je bootjes huren. Ervaar de natuur vanaf het water in een kano of kajak, ga lekker sportief roeien of zeilen of relax in een fluisterboot met elektromotor. Zo’n heerlijke dag op het water sluit je gezellig af op het terras van Twiske Haven.

KINDERPARADIJS

Een dagje naar Het Twiske met kinderen is één groot spetter- en ravotfeest. De Spartelvijver is ideaal voor gezinnen met (jonge) kinderen. Hier kunnen ze urenlang plonsen en spelen op de grote speelweide. Bij het naastgelegen pannenkoekenrestaurant De Appel serveren ze lekkere pannenkoeken of een smakelijk gerecht van de uitgebreide (biologische) menukaart. Voor de kleine avonturiers is er de Avonturenspeelplaats. In deze grote avontuurlijke speeltuin met klimtorens, glijbanen, buizenfort, een superleuke piratenboot, een prachtig speelkasteel en kabelbaan kun je het hele jaar door spelen. Bij de speelsloot vind je een o.a. een leuke klimtoren en een pontje waarmee je een spannende overtocht over het water kan maken. Het Klimpark is een uitdaging voor jong en oud. Hoog tussen de bomen vind je maar liefst zeven klimroutes die variëren in moeilijkheidsgraad en hoogte. Beginners kiezen voor klimmen op 4 meter en wie durft gaat tot 7,5 en zelfs 12 meter!

HET GOEDE (BUITEN)LEVEN

Bij mooi weer kun je ijs, patat en ander lekkers kopen bij kiosk De Piraat naast de Avonturenspeelplaats en bij kiosk Puur Twiske bij het Doesstrand. Midden in de natuur vind je Paviljoen Twiske en het Twiske Haven restaurant. Gezellige plekken waar je kunt genieten van het goede (buiten)leven met lekker eten en drinken op een terras aan het water. Smullen maar!

Meer info

anchor www.twiske-waterland.nl

anchor www.twiskehaven.nl

anchor www.zwemwater.nl

anchor www.pannenkoekdeappel.nl

anchor www.paviljoentwiske.nl

anchor www.twiskemolen.nl

anchor www.klimparktwiske.nl

Over de Zaan tussen Wormer en Wormerveer ligt de Zaanbrug. Na jaren trouwe dienst is de brug verouderd en aan vervanging toe. De provincie Noord-Holland voert het komende anderhalf jaar grootschalige werkzaamheden uit aan de Zaanbrug. Door de doorvaartopening te verleggen, te verhogen en te verbreden wordt het voor schippers eenvoudiger om de brug te passeren. Met de nieuwe Zaanbrug hoeft een groot deel van de recreatievaart bovendien niet meer te wachten op een brugopening, omdat de doorvaarthoogte verruimd wordt naar circa 2,90 meter. De werkzaamheden zijn inmiddels gestart en duren tot eind 2023.

EEN TIJDELIJKE BRUG MET BEPERKTE OPENINGSTIJDEN

Om het wegverkeer zo min mogelijk te hinderen, wordt vanaf de zomer van 2022 gebruik gemaakt van een tijdelijke brug. De tijdelijke brug komt zo’n 200 meter ten oosten van de Zaanbrug te liggen en kan geopend worden voor scheepvaart. Doordat de tijdelijke brug met 1,20 meter lager is dan de Zaanbrug en bovendien

VERNIEUWING ZAANBRUG

Doorvaarthoogte gaat

naar 2,90 meter

minder snel opent en sluit, kunnen de wachttijden voor de brug langer zijn dan gebruikelijk. Wachten kan op daarvoor speciaal gemaakte wachtplaatsen. De tijdelijke brug wordt lokaal en op afroep bediend tussen 6.00 uur en 22.00 uur en kan maximaal 2x per uur open. Voor de spitstijden gaat mogelijk een andere regeling gelden. Houdt daarvoor de betreffende informatiekanalen in de gaten.

ANDERE VAARROUTES

Door de werkzaamheden aan de Zaanbrug en de beperkingen van de tijdelijke brug, kan er vanaf halverwege 2022 oponthoud zijn op de vaarroute over de Zaan. Vanwege de verwachte hinder kunnen schepen hoger dan 1,10 meter ook kiezen voor een alternatieve vaarroute via de Nauernasche Vaart of het Noordhollandsch Kanaal.

Meer Informatie

Bedientijden bruggen en sluizen, stremmingen en werkzaamheden: anchor www.vaarweginformatie.nl

Werkzaamheden aan de Zaanbrug: anchor www.noord-holland.nl/zaanbrug.

Vragen of klachten m.b.t vaarwegen via het Servicepunt van de provincie Noord-Holland: 0800-0200600 (gratis).

5 ERVAAR DE ZAANSTREEK

Ervaar de Zaanstreek ZAANBOCHT & DE ZAANSE SCHANS

SAIGON

De Veerdijk was ooit het wereldcentrum van de rijsthandel. De namen op de pakhuizen, zoals Saigon, verwijzen naar de verre oorden waar de handel vandaan kwam.

Pleisterplaats 1

WORMERVEER

Leg aan en ontdek vanaf hier de winkels in de Zaanbocht. Je kunt er ook terecht voor een ijsje bij Hemels of lekkere koffie bij de Koffiezaak. Geniet ondertussen van het prachtige uitzicht over de Zaan en het historisch erfgoed aan de overkant. Heb je meer tijd? Maak een wandeling door Wormerveer langs iconische fabrieken en bijzondere woonhofjes, of geniet in buurdorp Wormer op het terras van Grand café Batavia 1894.

DE ADELAAR

De imposante vogel is de blikvanger van de voormalige zeepziederij, tegenwoordig het hoofdkantoor van modeketen Vanilia.

Vind de mooiste wandelroutes door Wormerveer, Zaandijk of de Zaanse Schans volgens streekkenners.

MOLEN DE OOIEVAAR

Deze oliemolen kun je uitsluitend via het water bereiken. Hij komt oorspronkelijk uit Assendelft, maar staat al sinds 1669 hier aan de Zaan.

1 1

Meer weten over wat je ziet vanaf de Zaan?

De ZaanSpotter audiotour vertelt je alles over het bijzondere industriële erfgoed langs de Zaan. Je vindt ZaanSpotter in de app izi.travel.

LASSIE

Toverrijst uit Wormer, waar rijst nog altijd groot is. De fabriek van de maker van populaire rijstproducten staat al meer dan 125 jaar hier aan de Zaan.

2

Pleisterplaats 2

ZAANSE SCHANS

Deze pleisterplaats ligt aan de Zaanse Schans met zijn oude huisjes, schuren en molens. Bezoek hier het Zaanse Museum en haar museumlocaties rond oude ambachten. Of neem de voetveer of de brug naar de andere oever voor een bezoekje aan het oude Zaandijk. Het rijke verleden zie je hier terug in de prachtige koopmanshuizen en er zijn leuke winkeltjes te vinden zoals Smells Like Chocolate en Het Zaanse Bakkertje.

DE ZAANSE SCHANS

De Zaanse Schans is een uniek stukje Nederland, vol houten huisjes, molens, schuren en werkplaatsen, waar je jezelf in het Holland van de 18e en 19e eeuw kunt wanen. Zie hoe een houtzaagmolen werkt of kijk mee over de schouder van een weefster.

ZAANS MUSEUM

Met objecten vanaf de 17e eeuw worden de Zaanse verhalen van de bewoners en het industriële verleden verteld. In de Verkade Experience waan je je in een vroeg twintigste-eeuwse chocolade- en koekjesfabriek.

2

Ervaar de Zaanstreek ZAANDAM

Pleisterplaats 3

NABIJ VERKADEFABRIEK

Vanaf deze pleisterplaats loop je zo naar de oude Verkadefabriek, waar je iets lekkers voor onderweg kunt meenemen bij de VersKade. Zin om Zaandam verder te verkennen? Vanaf de VersKade kun je de stadswandeling lopen (online verkrijgbaar bij de Zaanstore of in de shop). Ontdek hoe verrassend het stadshart is! Op zaans.nl/zien-en-doen/wandelen vind je ook de industrieel erfgoed route waarmee je het erfgoed rondom de Zaan kunt verkennen.

LUCHTHUIS WESTZIJDE 38

‘Luchthuizen’ werden in de 17e en 18e eeuw vooral gebruikt door rijke Zaankanters voor ontspanning. De Zaan werd druk bevaren en dus was er altijd van alles te zien.

ZAANSTORE

Bezoek ook de Zaanstore (VVV) voor informatie over de Zaanstreek en de regio en leuke en lekkere souvenirs. Hier kun je o.a. de stadswandeling kopen. Je kunt er bovendien letterlijk het Zaanse verhaal beleven aan de hand van de typisch Zaanse geuren, kleuren, smaken en iconen.

HEMBRUGTERREIN

Het mysterieuze Hembrugterrein – op de kruising van Zaan en Noordzeekanaal – is geen pleisterplaats, maar de moeite waard om voor terug te komen: ooit was dit het streng beveiligde hart van de Stelling van Amsterdam. De tijd heeft het terrein inmiddels omgetoverd tot een mix van prachtig gerestaureerde gebouwen, desolate bouwvallen en ongerepte natuur waar je creatieve ondernemers, horeca en initiatieven vindt.

3 3

HET HUIS VAN MONET

Schilder Claude Monet maakte van dit 17e en 18e-eeuwse huis een schilderij in 1871. Bijzonder zijn de rococo-versieringen in prachtig houtsnijwerk op dit rijksmonument.

MONETATELIER

Bekijk Zaandam door de ogen van Monet in het MonetAtelier. Je ziet er replica’s van de 25 schilderijen die de Franse schilder maakte toen hij 150 jaar geleden in Zaandam verbleef.

4

DE WILHELMINASLUIS EN DE HONDSBOSSCHE SLUIS

Bij renovatiewerkzaamheden aan de Wilhelminasluis in 2020 kwamen talloze voorwerpen boven water: van kogels uit de Spaanse tijd tot porseleinscherven en bot van walviskaak!

Pleisterplaats 4

STADSHART ZAANDAM

Als je hier aanlegt is het maar een korte wandeling naar het winkelgebied van de Gedempte Gracht, waar je ook het Inntel hotel en stadhuis vindt, gebouwd in de opvallende Neo-Zaanse stijl. Hou je van historie of kunst, breng dan vooral een bezoek aan het Czaar Peterhuisje, waar ooit tsaar Peter de Grote verbleef, of het MonetAtelier, waar je alles te weten komt over de Zaanse periode van Claude Monet. 4

Ervaar de Zaanstreek WORMER- EN JISPERVELD

De Zaanstreek laat zich het best ontdekken vanaf het water. Het erfgoed op de oevers van de Zaan brengt de historie van het Holland van weleer tot leven. Ook even van boord gaan om te wandelen door één van de dorpen langs de Zaan of

overstappen in een kano is de moeite meer dan waard. Op deze pagina’s vind je een selectie van pleisterplaatsen en mooiste bezienswaardigheden, aangevuld met de leukste ‘uitstapjes’.

WORMER- EN JISPERVELD

Dit is het grootste aaneengesloten veenweidegebied van West-Europa. Het bestaat uit honderden (w)eilandjes, ingesloten door rietkragen en smalle slootjes. De waterrijke natuur biedt een thuis aan vele soorten weidevogels en zeldzame planten.

Pleisterplaatsen

BIJ DE POELSLUIS

Breng vanaf hier een bezoekje aan de Poelboerderij, waar je vogels kunt spotten bij de vogelkijkhut in veenweidepark De Trickel. Geniet vanaf het terras bij De Hofjes van het zicht over de Poel en ’t Zwet. Met wat meer tijd kun je een kanotocht maken door het Wormer- en Jisperveld vanaf kanocentrum Arjan Bloem of wandelen naar Wormer of door de Schaalsmeerpolder.

Ontdek groen en water in de zaanstreek

Al dat groen en water maakt het hier heerijk fietsen, wandelen en varen. Kijk voor tips per actviteit op: www.zaans.nl/ontdek-de-zaanstreek/groen-en-water

POELBOERDERIJ

Bij de Poelboerderij vind je een bezoekerscentrum, veenweidepark De Trickel, een waterspeelplaats en de voor het veenweide gebied kenmerkende weidemolentjes. Het bezoekerscentrum organiseert diverse activiteiten, waaronder vaarexcursies met een gids.

5 5

ZAANSTREEK PUZZEL

Hoe goed ken jij de Zaanstreek?

De Zaantreek beleef je het mooist vanaf het water. Heb jij goed opgelet tijdens je vaartocht door de Zaanstreek? Doe dan mee aan deze leuke Zaanstreek puzzel. Met het insturen van het goede antwoord maak je namelijk kans op leuke Zaanse prijzen!

Stuur jouw goede antwoord in naar info@zaans.nl om kans te maken op leuke prijzen, zoals een pakket van Zaanse makers uit de Zaanstore winkel, of een kaartkussen van Dekker Watersport.

Zou je bij het versturen van de goede antwoorden de volgende vragen willen beantwoorden?

• Hoe vaak per jaar vaart u in de Zaanstreek?

• Bezoekt u de Zaanstreek ook buiten het varen om?

• Welke informatie zou u nog graag terugzien in dit Ervaar de Zaanstreek magazine?

Wij maken de winnaars aan het eind van dit vaarseizoen bekend. Uw contactgegevens zullen enkel gebruikt worden om u te benaderen wanneer u een prijs gewonnen heeft.

Prijzen:

Hoe heet de enige nog op wind aangedreven papiermolen van de wereld, die je in de Zaanstreek vindt?

Hoe heet het gebied waar vroeger munitie werd gemaakt en nu omgetoverd is tot culturele hotspot van de Zaanstreek?

Hoe heet het langst aaneengesloten veenweidegebied van Nederland dat je in de Zaanstreek vindt?

11 ERVAAR DE ZAANSTREEK 1 2 3

Heerlijk genieten aan het water

BATAVIA 1894

Karakteristiek aan de Zaan

Gelegen aan de Zaan ligt het monumentale pakhuis van Batavia. Zeker één van de mooiste panden in de streek, waar wij vol trots twee horecalocaties exploiteren, waaronder Batavia 1894. Een grand café wat ondanks zijn industriële karakter aanvoelt als een warme huiskamer.

Deze locatie biedt een prachtig terras op het water, met wel ruimte voor 180 personen. Hier bedienen we de locals met lunch, diner en borrel en gebruiken lokale producten uit de streek. Onze keuken onderscheidt zich door een mooi aanbod aan gezonde ontbijt- en lunchgerechten. De chefs maken vol trots gebruik van hun talenten, waardoor ze de lekkerste gerechten op tafel toveren. Kortom: voor iedere smaak een aanbod!

natte

DE MOOISTE TERRASSEN AAN HET WATER

Batavia 1894

Zak even helemaal onderuit op ons heerlijke terras en geniet van lekkere drankjes en hapjes met een prachtig uitzicht op de Zaan. Klets lekker bij met vrienden of geniet gewoon van het moment. Je hoeft alleen maar te komen, wij verzorgen de rest. anchor www.batavia1894.nl

Twiske Haven

Heerlijk relaxen aan het water met kano, zeil- of fluisterbootverhuur, boerengolf, grote zandbak voor de kids en goed en eerlijk eten uit de streek! Leuke plek met activiteiten & BBQ's voor familiedagen, bedrijfsuitjes en meetings. Prachtig uitzicht, midden in de natuur van het Twiske. anchor www.twiskehaven.nl

De Waterraaf

Het terras van De Waterraaf in Jachthaven Nauerna: ongedwongen genieten van lokaal vlees, verse vis en vegan gerechten. Proosten met het eigen Ravenwater bier of bijzondere wijnen. Lekkere lunch, beruchte borrelplanken en diner voor levensgenieters. anchor www.dewaterraaf.nl

The Old Rooster

Gelegen aan de waterdriesprong: De Zaan, Markervaart & Knollendammervaart.

Je kunt je sloep direct aanmeren voor de terrassen. Open woensdag tot en met zondagvanaf 12:00 uur. anchor www.theoldrooster.nl

‘t Kombof

Jan en Marianne, de onovertroffen uitbaters van het legendarische Kombof, maken de sfeer en zorgen dat je niets tekort komt. anchor www.kombof.nl

13 ERVAAR DE ZAANSTREEK

DAAR BIJ DIE MOLEN

Waar de Zaanstreek bekend om is

Vanaf de Gouden Eeuw stonden er meer dan duizend molens in de Zaanstreek. Ze produceerden papier, gort, verfstoffen, meel, specerijen, allerlei soorten oliën, planken en balken.

Zes van deze houten reuzen, met hun draaiende wieken en krakende mechanieken kun je bezichtigen op de Zaanse Schans. Maar ook elders in de Zaanstreek draaien de wieken nog steeds rond en kun je een kijkje nemen achter de schermen.

DE KOKER

Meel- en pelmolen

Molen De Koker, ook wel de Zwarte Hengst genoemd, ligt op een prachtige plek in de polder. Vanaf hier zie je de skyline van de Zaanstreek het mooist. De Koker is de enige nog bestaande meel- en pelmolen in Wormer die vroeger het meel voor het beroemde Wormerse scheepsbeschuit maakte. Uniek is dat de molen niet alleen via de weg maar ook via het water bereikbaar is. De zware zakken met tarwe werden vroeger per boot aangevoerd tot in de molen. Nog steeds maalt De Koker tarwe tot meel en kun je er terecht voor het lekkerste biologische pannekoekenmeel van de Zaanstreek.

Oosteinde 14, Wormer

Bezoeken: iedere tweede zaterdag van de maand van april t/m september, als de molen draait en op afspraak. anchor www.zaanschemolen.nl

DE TWISKEMOLEN Poldermolen

Op de grens van Oostzaan en Landsmeer staat De Twiskemolen. Dit rijksmonument is één van de weinige poldermolens in Nederland die nog echt in bedrijf is. De molenaar, op vrijwillige basis, houdt met behulp van windkracht het water van de Twiskepolder op peil. Zo’n 60 m³ water per minuut wordt omhoog gebracht naar de andere kant van de dijk. Via de Zuidwestplas gaat het water naar het Noordzeekanaal waarna het uiteindelijk in zee terecht komt.

Het Luijendijkje 3, Landsmeer Bezoeken: bezichtiging op afspraak mogelijk. Molen in bedrijf? Check: anchor www.twiskemolen.nl

DE BLEEKE DOOD Meelmolen

Aan de Zaan, schuin tegenover de Zaanse Schans staat fier en trots molen De Bleeke Dood. Dit rijksmonument is in bedrijf en de molen kun je dan ook regelmatig zien draaien. De molenaar woont in de molenaarswoning onder in de molen. Voor de liefhebber: De Bleeke Dood is de oudste nog bestaande houten stellingmolen van Nederland.

Lagedijk 28, Zaandijk

Bezoeken: bezichtiging op afspraak mogelijk. anchor www.zaanschemolen.nl

HET PRINSENHOF Pelmolen

Molen Het Prinsenhof staat op een fantastische plek in het Westzijderveld en kun je via het water maar ook via de weg bereiken. Vanaf de J.J. Allanstraat in Westzaan leidt het Relkepad naar één van de laatste pelmolens in Nederland. Het pellen van gerst en daarna het verwerken van koffiedoppen en vermalen van zaagsel tot houtmeel: Het Prinsenhof heeft een rijk verleden. Anno 2022 maakt Het Prinsenhof nog echte parelgort. Eeuwenoud en populair dankzij de superfood trend. Gort is gerst waarvan het vliesje om de korrel is weggeslepen. Bij parelgort duurt dat proces langer waardoor er een mooie ronde parel overblijft. De Prinsenhof is nog altijd in prachtige originele staat en dit jaar maar liefst 300 jaar oud!

Relkepad 3, Westzaan

Bezoeken: elke tweede zaterdag van de maand van april t/m september, als de molen draait en op afspraak. anchor www.zaanschemolen.nl

DE PAAUW

De enige hennepklopper in Nederland

De 'nieuwste' molen in dit rijtje is in september 2018 geopend door Mr. Pieter van Vollenhoven. De molen is vernoemd naar de oliemolen de Paauw die ooit op deze plek stond en waarvan alleen de molenschuur bewaard is gebleven na de sloop in 1895. De Paauw is gereconstrueerd en teruggebouwd als hennepklopper, een molentype waarvan er geen enkele meer in Nederland over was. Op molen De Paauw wordt heden ten dage uitsluitend vezelhennep geklopt en vervolgens verwerkt tot garen. In vroeger tijden werden deze garens gebruikt voor het weven van canvasdoek. De molen beschikt ook over een weefgetouw waarmee de molenaars zelf canvasdoek weven.

Nauerna 43b, Nauerna

Bezoeken: iedere zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur anchor www.zaansepakhuizen.nl

DE WOUDAAP

Poldermolen

De Woudaap is een iconische poldermolen aan de Nauernasche Vaart in Krommeniedijk, middenin een oer-Hollands weidelandschap. Deze poldermolen maalde het water uit de Krommenieër Woudpolder totdat een elektrisch gemaal deze taak overnam. Toch wordt er nog met enige regelmaat een beroep op De Woudaap gedaan. Als er veel water is gevallen dan springt De Woudaap bij en maalt de vijzel van dit rijksmonument het overtollige water omhoog in de Nauernasche Vaart. Ken je de beroemde Kameleon boeken van schrijver Hotze de Roos? Waarin de tweelingbroers Hielke en Sietze Klinkhamer allerlei avonturen beleven met hun boot De Kameleon? De molen die voorkomt in deze boeken is geïnspireerd op onze Molen De Woudaap! De molen is ook in gebruik als woonhuis van de molenaar, daarom is bezichtiging niet mogelijk.

Woudaappad 2, Krommeniedijk

Bezoeken: geen bezichtiging mogelijk anchor www.facebook.com/molendewoudaap

JACHTHAVEN NAUERNA

Prachtige uitvalsbasis

Varen door de oer-Hollandse polder Westzaan. Pittoreske dorpen en buurtschappen, Weidevogels alom. Koeien die met hun poten in het water staan met op de achtergrond de oeroude molens die al eeuwen het Zaanse landschap bepalen. Aanleggen bij industrieel erfgoed in Zaandam of aan de Zaanse schans. Het historische Haarlem; uitwaaien bij de sluizen van IJmuiden en dan de Noordzee op. Of toch naar de Amsterdamse grachten. Jachthaven Nauerna is de perfecte uitvalsbasis.

LIGPLAATSEN

Jachthaven Nauerna is al enkele jaren in het bezit van de Blauwe vlag en groene wimpel en is gelegen aan Zijkanaal D van het Noordzeekanaal. De jachthaven is een moderne, full service jachthaven die van alle gemakken voorzien is. Er zijn diverse luxe ligplaatsen voor uw sloepen, zeiljachten en/of motorkruisers. Passanten zijn uiteraard ook van harte welkom. Alle ligplaatsen hebben eigen aansluitingen van elektra en water. Vrijwel alle ligplaatsen zijn voorzien (zij)steigers zodat u makkelijk op- en af kunt stappen van uw boot. Naast schoon sanitair is er een professionele wasmachine en droger op de haven. Parkeren en wifi zijn gratis.

HAVENRESTAURANT DE WATERRAAF

Kent u ons gezellige havenrestaurant De Waterraaf al? Begin je dag met een bakkie Zuivere koffie, kom even langshoppen voor een lekker broodje tussendoor, geniet 's middags van je verse getapte, lokale biertje op het zonovergoten terras aan het water en laat je met zonsondergang verwennen met een overheerlijke maaltijd van Chefkok Sylvester en zijn team. Jachthaven Nauerna en de Waterraaf zijn de perfecte uitvalsbasis of tussenstop voor een dagje varen.

HUUR EEN SLOEP OF KRUISER

De sloepenkade van Jachthaven Nauerna maakt deel uit van Sloepennetwerk Laag Holland, een routeplanner waarmee je heel makkelijk je eigen vaartocht kunt plannen (zie pagina 26/27) Heeft u zelf geen sloep of kruiser? Via de site www.zaansesloep.nl zijn

sloepen en motorkruisers te huur welke afgemeerd liggen in de jachthaven. Deze zomer hebben we 2 prachtige elektrische van Vossen E-590 tendersloepen in de verhuur. Met deze modern gelijnde sloep, met een goed bereikbaar zwemplateau, wordt de belevenis met het water nog intenser. Op de website vindt u alle informatie en beschikbaarheid.

LIVING ON WATER

Wilt u overnachten op de jachthaven? Dat kan bij B&B Living on Water. Deze B&B is gevestigd in een woonark, een Tiny House en een kruiser op de jachthaven. U wordt dus wakker op het water of tussen de schepen. Hoe leuk is dat? Reserveren kan via www. jachthavennauerna.nl.

TECHNISCHE ONDERSTEUNING

Een van de vele voordelen van Jachthaven Nauerna is de technische ondersteuning die aangeboden wordt. Op de haven bevindt zich namelijk MSG Nauerna. Kleine of grote klussen: eigenaar en topmonteur Jelle Gerritsen doet er alles aan om u zo snel mogelijk weer te laten genieten op het water. Daarnaast bevindt zich in het havengebouw onze eigen scheepstimmerman Stefan van Hattum. Stefan is gespecialiseerd in interieur- en exterieurbetimmeringen, gelcoat, herstel aan polyesterbeschadigingen en schilder- en lakwerk.

U ziet het: genoeg redenen voor een bezoek aan Jachthaven Nauerna!

17 ERVAAR DE ZAANSTREEK

BEDIENING SLUIZEN & BRUGGEN ZAANSTREEK

1. BRUG SPIJKERBOOR

7,20m x 6m x 0,85m (L x B x H)

16 april t/m 15 oktober

Dagelijks 9.00 – 13.00 / 14.00 – 19.00 uur

16 oktober t/m 15 april geen bediening

06 – 10 96 86 13

2. JISPERSLUIS EN BRUG ***

14m x 3,80m x 0,85m (L x B x D)

16 april t/m 15 oktober

Maandag t/m zondag

9.00 – 13.00 / 14.00 – 19.00 uur

16 oktober t/m 15 april

's Winters doordeweeks bij daglicht

06 – 30 23 26 56

3. WOUDAAPSLUIS EN OPHAALBURG ***

11,27m x 3,80m x 2,35m (L x B x D) 075 – 628 75 05

4. BOERENSLUIS EN BRUG, OOST-KNOLLENDAM ***

11,20m x 2,80m x 0,40m x 1m (L x B x D x H)

075 – 642 61 52 / 075 – 642 61 31

5. PR. AMALIABRUG, WEST-KNOLLENDAM *, ****** VHF 20

11. POELSLUIS EN BRUG ***

20m x 4,55m 1,10m (L x B x D)

16 april t/m 15 september

Maandag t/m vrijdag

10.00 – 14.00 / 15.00 – 20.00 uur

Weekend en feestdagen

10.00 – 14.00 / 15.00 – 21.00 uur

16 september t/m 15 oktober

Dagelijks 8.30 – 10.00/16.00 – 18.00 uur

16 oktober t/m 15 april

Alleen doordeweeks bij daglicht 06 – 51 42 70 25

12. PRINS CLAUSBRUG, WORMERVEER * VHF 20

13. NOORDERSLUIS EN BRUG *** 16m x 3,95m x 2,35m (L x B x D) hoogte 1,05m 15 april t/m 15 oktober

Dagelijks geopend van 10.00 - 13.00 uur en 14.00 - 18.00 uur Buiten deze tijden en periode een afspraak maken. 06 – 53 36 51 06

14. VAARTBRUG, KROMMENIE **, *** VHF 20 075 – 681 65 21

15. SPOORBRUG KROMMENIE ** 9m x 0,83m (B x H) 088 – 231 41 08

15. BRUG KROMMENIE (N203) **, *** 8m x 2,60m (B x H) 06 – 53 25 18 92

17. ZAANBRUG * VHF 20

In verband met werkzaamheden aan de Zaanbrug gelden vanaf juli 2022 andere bedientijden. Houdt hiervoor www.vaarweginformatie.nl in de gaten

21. ENGEWORMERBRUG 5,40m x 3,50 m x 0,90 (L x B x H)

(Er is op dit moment geen doorvaart mogelijk i.v.m. verbouwing. Wanneer de brug gereed is, is nog niet bekend)

25. ZAANDIJKERSLUIS EN BRUG ***

20m x 4,40m x 2,15m (L x B x H)

15 april t/m 31 september

Maandag t/m vrijdag 9.00 / 11.00 / 13.00 / 15.00 / 17.00 uur

Weekenden en feestdagen: 9.00 – 17.45 uur

Schuttijden alleen op afspraak om 09.00 / 11.00 / 13.00 / 15.00 / 17.00 uur: 06 – 53 35 72 87

26. REINT LAAN JR. BRUG **, ***

VHF 20

9m x 5m (B x H)

Centrale Post Havenkantoor Zaanstad 075 – 681 65 21

28. JULIANABRUG *

VHF 20

30. HAALDERSBROEKERBRUG- EN SLUIS ***

Hoogte 1m

Maandag t/m donderdag en zaterdag

15.00 – 17.00 uur

Vrijdag en zondag 18.30 – 20.30 uur

Buiten deze tijden afspraak maken. 06 – 33465552

34. VROUWENVERDRIETBRUG **, *** Ophaalbrug

9m x 2,50m (L x B)

1 april t/m 31 oktober

Ma t/m vr 9.00 – 16.30 uur

Weekend en feestdagen 9.00 – 19.00

1 nov t/m 31 maart

Ma t/m vr 9.00 – 16.30 / 18.30 – 20.00

Zat 9.00 – 19.00 uur

Zon en feestdagen 09.00 - 17.00 uur

088 – 111 04 44 / 075 – 687 73 24

35. VROUWENVERDRIETSLUIS EN VOETDRAAIBRUG, ASSENDELFT ***

21,40m x 4,10m x 1,25m (L x B x D)

15 april t/m 15 oktober

Dagelijks 9.00 – 11.00 / 17.00 – 19.00 uur

16 oktober t/m 14 april op afspraak

06 – 12 57 40 17

36 WEELSLUIS EN VOETDRAAIBRUG ***

18,50m x 4,30m x 2,25m (L x B x D)

Maandag t/m vrijdag

Weekend en feestdagen

8.30- 10.00 / 17.00 – 19.00 uur

24 uur van tevoren aanvragen

06 – 83 02 79 14

37. COENBRUG *

VHF 20

39. PRINS WILLEM ALEXANDERBRUG *

VHF 20

40. MALLEGATSLUIS ***

Hefbrug Hoogte 2,50m

21,50m x 4,50m 2,50m (L x B x D)

Alleen zondagen 10.00 – 18.00 uur

In de winterperiode is de sluis

gesloten. 06 – 23 26 18 67

41. SPOORBRUG *

VHF 20

42. PRINS BERNHARDBRUG *

VHF 20

47. PAPENPADSLUIS ***

Vaste brug (hoogte 1,70m)

26m x 5,20m x 2,35m (L x B x D)

Gehele jaar op maandag t/m vrijdag

8.00 – 16.00 uur

Zaterdag, zon- en feestdagen van 1 mei t/m 30 september

9.00 – 18.00 uur

06 – 20 53 14 85

49. WILHELMINASLUIS EN BRUGGEN *, VHF 81

075 – 681 65 21

49. HONDSBOSSCHE SLUIS ***** Vaste bruggen

28m x 5,10m x 2,90m (L x B x H)

50. SCHERMERSCHUTSLUIS EN - BRUG (SLUIS NAUERNA) **

27,50m x 5,65m x 2,40m x 2,70m (L x B x D x H)

Vóór 1 april alleen op afspraak 24 uur van tevoren.

06 – 10 65 47 09

52. WILLIAM PONTBRUG

VHF 20 of 78

Deze brug is niet langer automatisch.

1 april t/m 1 november

Maandag t/m vrijdag 6.00 – 22.00 uur

Zaterdag 7.00 – 19.00 uur

Zon- en feestdagen 9.00 – 19.00 uur

53. HANENPADSLUIS EN BRUG ***

Vaste brug (hoogte 2,60m)

24m x 4,75m (L x B)

Gehele jaar:

Maandag t/m vrijdag 9.00 - 17.00 uur

Zaterdag 9.00 - 11.00 16 april t/m 16 oktober

Zon- en feestdagen 9.00 - 11.00 / 16.00 - 17.30 / 18.30 - 20.00 uur

Winterperiode alleen op aanvraag ***

– 15 22 83 65

55. LUIENDIJKSLUIS EN -BRUG *** Zelfbedieningssluis tot hoogte 1,20m (Brug wordt geopend door sluiswachter bij boten boven 1,20m.)

** Nauernasche Vaart

1 april t/m 31 oktober

Maandag t/m vrijdag 9.00 – 16.30 /

18.30 – 20.00 uur

Zaterdag, zon- en feestdagen

9.00 – 19.00 uur.

*** Minimaal 24 uur van tevoren aanvragen bij vermeld telefoonnummer.

***** Hondsbossche Sluis

Zorg ervoor dat u een kwartier voor sluiting van de sluis aanwezig bent. Bedieningstijden op onderstaande data van 09.00-18.00 uur:

15 t/m 18 april en van 22 april t/m

25 september, daarna alleen het weekend vrijdag, zaterdag en zondag t/m

23 oktober. Actuele bedieningstijden staan ook op de website www. hondsbosschesluiszaandam.nl en de QR-code bij de sluis. Wintersluiting van 24 oktober 2022 t/m 6 april 2023. Buiten de openingstijden van de Hondsbossche Sluis wordt gebruik gemaakt van de Wilhelminasluis.

****** Prinses Amaliabrug

Van maandag t/m vrijdag wordt de brug in de ochtendspits van 06.00 tot 08.30 uur en in de avondspits van 16.00 tot 18.00 uur niet apart voor de recreatievaart bediend.

59.

60.

68.

*

***

*

* Wilhelminasluis en bruggen

19.00 uur

Voor het openen van de brug kunt u gebruik maken van de meldknop aan het remmingwerk. Bent u in bezit van een marifoon dan kunt u contact opnemen via kanaal 20.

1 november t/m 31 maart

t/m vrijdag 6.00 – 22.00 uur Zaterdag 7.00 – 17.00 uur

Zon- en feestdagen 9.00 – 12.00 uur met uitzondering van beide Kerstdagen en Nieuwjaarsdag.

De recreatievaart kan met de beroepsvaart ‘meeliften’. In de hier genoemde perioden zal de brug alleen voor de beroepsvaart maximaal 3 maal per uur worden bediend, waarbij de brug tussen brugsluiting en volgende brugopening minimaal 20 minuten voor het scheepvaartverkeer gesloten zal blijven.

In de hierboven genoemde perioden kan in verband met een groot aanbod van het wegverkeer de brugwachter besluiten directe bediening voor de beroepsvaart achterwege te laten.

06
14m x 4,20m (L
B) 16 april t/m 15 oktober Dagelijks 8.00 – 20.00 uur 06 – 20 43 59 86
ZIJKANAAL D * VHF 20
OVERTOOMSLUIS
Vaste hoogte 2,63m 18,40m x 4,25m x 2,23m (L x B x H) 06 – 53 54 23 42
x
57.
58.
***
SCHIETHAVENBRUG
VHF
20
DEN UYLBRUG
VHF
20
BLIKKENBRUG
Hoogte
Maandag t/m zondag 10.00 – 11.00 / 15.00 – 16.00 uur 06 – 50 23 25 15
1
t/m
oktober Maandag t/m vrijdag
1m
april
31
6.00 – 22.00 uur Zaterdag 7.00 –19.00 uur Zon- en feestdagen 9.00 –
Maandag

+ KLAAS MULDER

Naast Vetus zijn wij leverancier van vele andere merken. Wij leveren praktisch alles voor nieuwbouw en onderhoud van uw boot.

20 ERVAAR DE ZAANSTREEK GERRIT BOLKADE 9 - 1507 BR - ZAANDAM - TEL: 075 617 45 35 INFO@KLAAS-MULDER.NL - WWW.KLAAS-MULDER.NL
Technische watersportwinkel
Binnen- en buitenstalling
Onderhoud
Klaas
Mulder: Alles op het gebied van watersport en onderhoud van boten

ZAANS MUSEUM Leg aan voor een bezoek

Ga je mee naar een wereldberoemd stukje Holland? Het Nederland van de molens, groene houten huizen, industrieën, Nederlandse iconen als Honig, Lassie, Albert Heijn en Verkade.

VERKADE EXPERIENCE

Middenin het Zaans Museum ligt de Verkade Experience. Hier waan je je in een vroeg twintigsteeeuwse koekjes- en chocoladefabriek, waar de originele machines nog volop draaien en de geschiedenis van Verkade tot leven komt.

FAMILIES EN KINDEREN

Er is altijd iets te doen in het Zaans Museum! Tijdens schoolvakanties kun je bovendien meedoen aan bijzondere familie-activiteiten.

anchor zaansmuseum.nl

ZAANSE SCHANS CARD

Kies voor een compleet verzorgd dagje uit! Met de Zaanse Schans Card krijg je gratis toegang tot alle zeven musea, waaronder ambachtshuisjes, het Zaans Museum en de koekjesen chocoladefabriek de Verkade

Experience. Kom meer te weten over de Wereld van Windmolens en bezoek verfmolen De Kat en houtzaagmolen ’t Jonge Schaap.

De Zaanse Schans Card is dagelijks verkrijgbaar.

anchor dezaanseschans.nl

GEZOCHT:

VRIJWILLIGE SLUISWACHTER m/v Op de Hondsbossche Sluis Zaandam

De Hondsbossche Sluis Zaandam staat steeds meer in de belangstelling, ook bij toeristen. Deze sluis wordt met plezier bediend door een enthousiast team van ruim 40 vrijwilligers, zowel mannen als vrouwen. Wij zijn op zoek naar nieuwe collega’s. Misschien vind jij het leuk om dit leuke team te komen versterken.

Per seizoen schutten we meer dan 9.000 pleziervaartuigen. De sluiswachters dragen met trots hun steentje bij aan een veilige en vlotte doorstroming in de sluis en aan een gezellige sfeer voor de pleziervaart en bezoekers op de sluis.

In het seizoen van begin april tot eind oktober, word je gemiddeld één dagdeel per week ingeroosterd. Over de bediening van de sluis en de manier waarop we de doorvaart met elkaar afhandelen krijg je een duidelijke instructie. Ben je gezond, goed ter been en wil je hieraan meewerken, laat ons dat weten.

Heb je interesse of wil je meer informatie? Stuur dan een e-mail naar onze secretaris via: c.kooi@me.com. We maken dan een afspraak om te bespreken wat we van elkaar mogen verwachten.

21 ERVAAR DE ZAANSTREEK

Winkels

DEKKER WATERSPORT, ZAANDAM 56

www.dekkerwatersport.nl info@dekkerwatersport.nl

Sailspecials, Zaandam 75 www.sailspecials.nl info@sailspecials.nl

Bijdam Watersport, Wormer 11 www.bijdam.nl info@bijdam.nl

Hublot Fashion Wormerveer 16 www.hublot-fashion.nl info@leukeregenjasjes.nl

Watersportcentrum Wormer 19 www.watersportcentrum-wormer.nl info@watersportcentrum-wormer.nl

Leiman Boten, Oostzaan www.leimanboten.nl info@leimanboten.nl

Koo-Boten, Wormerveer www.koo-boten.nl info@koo-boten.nl

RS Watersport, Oostzaan 54 www.rswatersport.nl info@rswatersport.nl

Klaas Mulder, Zaandam 74 www.klaas-mulder.nl info@klaas-mulder.nl

Mulder Catamarans, Zaandam 65 www.mulder-catamarans.nl info@mulder-catamarans.nl

Technautic, Wormerveer www.technautic.nl info@technautic.nl

Polyshop, Zaandam 41 www.polyshop.nl info@polyshop.nl

KRIJGSMAN WATERSPORT, ASSENDELFT 72

www.krijgsmanwatersport.nl info@krijgsmanwatersport.nl

NAUTISCHE ADRESSEN

Zeilmakerijen

Zaanse Zeilmakerij, Zaandam 62 www.zaansezeilmakerij.nl info@zaansezeilmakerij.nl

De Zeilerij, Zaandam 72 www.dezeilerij.nl info@dezeilerij.nl

Dekker Zeilmakerij, Zaandam 56 www.dekkerzeilmakerij.nl info@dekkerzeilmakerij.nl

Scheepswerven, stalling & onderhoud

Scheepswerf wed. K. Brouwer, Zaandam 64 www.scheepswerfbrouwer.nl info@scheepswerfbrouwer.nl

Zaanhaven, Zaandam 70 www.zaanhaven.nl info@zaanhaven.nl

Amsterdam Yacht Service, Zaandam 70 www.amsterdamyachtservice.com info@amsterdamyachtservice.com

KLAAS MULDER, ZAANDAM 56

www.klaas-mulder.nl info@klaas-mulder.nl

‘t Swaentje, Wormer 11 www.swaentje.com info@swaentje.com

Kramer Scheepsreparatie en Machinefabriek, Zaandam 29 www.kramer-zaandam.nl info@kramer-zaandam.nl

Noordwest Scheepsservice, Wormerveer www.noordwest-scheepsservice.nl pech@noordwest-scheepsservice.nl

Scheepsservice & timmerbedrijven

RH Jachtbouw, Zaandam www.rhjachtbouw.nl info@rhjachtbouw.nl

BIJDAM WATERSPORT, WORMER 11

Met ruim 45 jaar ervaring is Bijdam Watersport een begrip in de watersport aan de Zaan. Wij bieden service, reparatie, onderdelen en verkoop van boten, binnen- en buitenboordmotoren evenals stalling voor boten tot 50 ton. Kom ook eens kijken in onze ruime watersportwinkel!

www.bijdam.nl info@bijdam.nl

Zegersboats www.zegersboats.com info@zegersboats.com

Eekels (v/h De Keizer Elektrotechniek), Zaandam 66 www.eekels.com

Bootzorg Jachtservice, Zaandam www.bootzorg.nl

Homa Scheepstimmerbedrijf, Zaandam 65 www.scheepstimmerbedrijf-homa.nl homa@planet.nl

Leveranciers

Seijsener Recreatietechniek, Zaandam www.seijsener.nl info@seijsener.nl

Havenhout, Zaandam www.havenhout.nl verkoop@havenhout.nl

Steigerstad, Wormerveer www.steigerstad.nl info@steigerstad.nl

Eten & drinken

Twiske Haven, Twiske 46 www.twiskehaven.nl info@twiskehaven.nl

De Woude restaurant eetcafé, De Woude 9 www.restaurantdewoude.nl info@restaurantdewoude.nl

Restaurant ‘t Kombof, De Woude 9 www.kombof.nl info@kombof.nl

Restaurant Diga / Boutiquehotel Zaan, Zaandijk 28 www.boutiquehotelzaan.com info@boutiquehotelzaan.com

Eetcafé The Old Rooster 5 www.theoldrooster.nl info@theoldrooster.nl

De Lepelaar, Jisp 8 www.delepelaarjisp.nl info@delepelaarjisp.nl

Café Sman, Wormerveer 18 www.cafesman.nl info@cafesman.nl

Het Pannenkoekenschip, Wormerveer 17 www.pannekoekschipwormerveer.nl

De Toog Eetcafé, Koog a/d Zaan 39 www.eetcafedetoog.nl

BATAVIA 1894, WORMER 17

www.batavia1894.nl info@batavia1894.nl

Eetcafé De Fabriek, Zaandam 49 www.cafefabriek.nl

Lab 44, Zaandam 69 www.lab-44.nl restaurant@lab-44.nl

De Waterraaf, Nauerna 51 www.dewaterraaf.nl

De Verskade, Zaandam 47 www.deverskade.nl info@deverskade.nl

Remy’s Bistro & Bar, Oostzaan 54 www.remysbistro.nl info@remysbistro.nl

22 ERVAAR DE ZAANSTREEK

De Hofjes eten, drinken en slapen, Wormer 7 www.dehofjes.com info@dehofjes.com

DE HOOP OP D’SWARTE WALVIS, ZAANSE SCHANS 27

www.dewalvis.nl info@dewalvis.nl

Zaanse Pannenkoekenpaleis, Wormerveer 49 www.zaansepannenkoekenpaleis.nl info@zaansepannenkoekenpaleis.nl

Slapen aan water

B&B ‘t Zaanse Koopmanshuis Anno 1694, Koog a/d Zaan 32 www.zaansekoopmanshuis.nl info@zaansekoopmanshuis.nl

De Hofjes eten, drinken en slapen, Wormer 7 www.dehofjes.com info@dehofjes.com

Café Sman, Wormerveer 18 www.cafesman.nl info@cafesman.nl

B&B River Garden, Zaandijk 25 www.rivergarden.nl info@rivergarden.nl

B&B Het Lepelaarsnest, Jisp 8 www.delepelaarjisp.nl/bedbreakfast

B&B Zit aan de Zaan, Zaandijk 25 www.zitaandezaan.nl info@zitaandezaan.nl

B&B boerentuinhuis / Wormerveer 16 www.boerentuinhuis.nl

NAUTISCHE ADRESSEN

B&B Heerlijck Slaapen / Zaanse Schans 27 zaanseschansbedenbreakfast.nl heerlijckslaapen@gmail.com

B&B SaenLiefde, Wormer 20 www.saenliefde.nl info@saenliefde.nl

Trouwlocaties

De Hofjes eten, drinken en slapen, Wormer 7 www.dehofjes.com info@dehofjes.com

Raadhuis Zaandijk 27 www.raadhuiszaandijk.nl info@dewalvis.nl

Zaansche molen, Zaandam 27 www.zaanschemolen.nl info@zaanschemolen.nl

Vaarcursussen

Zaanlandsche Zeil Vereeniging, Westknollendam 6 www.zzv-watersport.nl

Watersport Vereniging Wormer, Wormer 10 www.watersportverenigingwormer.nl

Zeilvereeniging De Onderlinge, Zaandam 29 www.zvdeonderlinge.nl info@zvdeonderlinge.nl

Vaar- & Waterskischool Ad Kraakman, Oostzaan www.vaarschool.nl info@vaarschool.nl

Jachthavens

Zaanhaven, Zaandam 70 www.zaanhaven.nl info@zaanhaven.nl

Jachthaven Dukra, Zaandam 52 jachthavendukra.nl info@jachthavendukra.nl

RS Watersport, Oostzaan 54 www.rswatersport.nl info@rswatersport.nl

Zaanlandsche Zeil Vereeniging, Westknollendam 6 www.zzv-watersport.nl

JACHTHAVEN NAUERNA / NAUERNA 51

www.jachthavennauerna.nl info@jachthavennauerna.nl

Watersportvereniging De Remming, Zaandam 52 www.wsv-de-remming.nl deremming@kpnmail.nl

Jachthaven Kokernoot, Zaandam 67 vof-kokernoot.business.site maxkokernoot@gmail.com

Twiske Haven, Oostzaan 46 www.twiskehaven.nl info@twiskehaven.nl

Jachthaven Zwaansmeerpolder, Uitgeest 8 www.zwvu.nl

Stichting Beheer Aanlegsteigers Kogerveld 73 www.sbak.nl

Zeilvereeniging De Onderlinge, Zaandam 29 www.zvdeonderlinge.nl info@zvdeonderlinge.nl

Watersport Vereniging Wormer, Wormer 10 www.watersportverenigingwormer.nl

Jachthaven De Hennewerf, Westknollendam 5

Boothuren & Meevaren

Twiske Haven, Twiske 46 www.twiskehaven.nl info@twiskehaven.nl

Zaanse Sloep, Assendelft 51 www.zaansesloep.nl info@jachthavennauerna.nl

Poelboerderij, Wormer 11 www. bezoekerscentrumpoelboerderij. nl

bezoekerscentrum@poelboerderij.nl

WindMillHopper, Zaanse Schans 27 www.windmillhopper.nl info@windmillhopper.nl

Zaanferry www.zaanferry.com info@zaanferry.com

De Zwethoeve, Jisp 8 www.zwethoeve.nl

Varenrondzaandam, Zaandam 27 www.varenrondzaandam.nl

Voetveer Zaandijk, Zaandijk 27 www.voetveerzaandijk.nl

Krijgsman Watersport, Assendelft 72 www.krijgsmanwatersport.nl info@krijgsmanwatersport.nl

KOBO BOOTVERHUUR, WORMERVEER 14 Ga erop uit en verken de omgeving van het Uitgeestermeer, het Alkmaardermeer en/of de Zaanse Schans. Bij Kobo huur je de ideale sloep voor jouw dag op het water. Volledig uitgeruste, moderne sloepen t/m 8 personen. Een vaarbewijs is niet nodig. De sloepen zijn te huur voor een dag of dagdeel.

www.kobo-bootverhuur.nl contact@kobo-bootverhuur.nl

Koeman Express, Oostzaan fam.koeman@kpnmail.nl

Sailus sloepverhuur 71 ariadneaandezaan.nl ariadneaandezaan@gmail.com

RS Watersport, Oostzaan 54 www.rswatersport.nl info@rswatersport.nl

Kajakcentrum Arjen Bloem, Wormer 7 www.kajak.nl info@kajak.nl

Bunkerstations

Bunkerstation Van Megen, Zaandam 61 www.antonvanmegen.com info@antonvanmegen.nl

23 ERVAAR DE ZAANSTREEK

'KONINKLIJKE’ DEKKER WATERSPORT

Van molenzeilen naar watersport accessoires

Toen Opoe Dirkje Dekker in 1866 in haar woonkamer op het Dampad in Zaandam begon met het maken van molenzeilen voor de vele molens die de Zaanstreek rijk was, kon zij niet bevroeden dat Dekker Watersport 156 jaar later één van de grootste watersportwinkels van Nederland zou zijn.

In 2016 bij haar 150-jarig jubileum ontving Dekker Watersport het Koninklijke Hofleverancier predicaat. Dit predicaat wordt bij hoge uitzondering verleend aan bedrijven van minimaal honderd jaar oud die een belangrijke plaats innemen in de regio.

VOOR IEDERE WATERSPORTER

Of je nou recreatief of fanatiek wedstrijd zeilt, in een motorboot of met een sloep vaart, Dekker Watersport is er voor iedere watersporter, jong en oud. Watersporters uit de waterrijke Zaanstreek maar ook uit de rest van Nederland en zelfs het buitenland weten de grote watersportwinkel aan de Pieter Ghijsenlaan 4 in Zaandam en de webshop goed te vinden.

DEKKER ZEILMAKERIJ

Nog steeds kun je bij Dekker Watersport terecht voor de reparaties van zeilen. In 2014 is de watersport zeilmakerij, gevestigd op de 1e etage, zelfstandig verder gegaan onder leiding van zeilmaker Jan van Duyn. Naast reparatie en onderhoud van zeilen en bootkappen is Dekker Zeilmakerij dealer van Hyde Sails zeilen in Nederland en geven ze advies over de aanschaf van nieuwe zeilen.

WATERDICHTE KLEDING

Wat direct opvalt in de winkel is het grote assortiment (zeil) kleding. Wetsuits voor suppers, technische zeilkleding voor zeilers maar ook comfortabele waterdichte jassen voor op de motorboot en sloep: het assortiment waterdichte zeilkleding is groot. In de winkel vind je kleding van bekende watersportmerken zoals Musto, Gill en Helly Hansen.

ELEKTRISCH VAREN

Wil je in rust en stilte varen en een steentje bijdragen aan een schoner milieu? Er komt steeds meer vraag naar elektrische buitenboordmotoren (zie pag 33). Bij Dekker Watersport adviseren ze je over welke elektromotor het meest geschikt is voor jouw boot. In het assortiment vind je elektrische motoren van Torqeedo, Minn Kota en Talamex.

DRIJVENDE CAMPER

Wist je dat ook steeds meer campereigenaren de winkel in Zaandam weten te vinden? Een boot is tenslotte een drijvende camper! De populairste producten zijn zonnepanelen, energiezuinige koelkasten en omvormers die 220 volt maken van 12 volt. Op deze manier kun je in je camper of boot ook genieten van een lekkere Nespresso.

VIA DE WEG EN HET WATER

Dekker Watersport ligt aan het einde van het Schiethavenkanaal en is dus ook per boot bereikbaar. Vanaf het Noordzeekanaal vaar je zijkanaal F of Schiethaven in. Aan het eind ga je langs het terrein van de voormalige Bruynzeelhallen rechtsaf.

anchor www.dekkerwatersport.nl

24 ERVAAR DE ZAANSTREEK

OPTIMIST ON TOUR Vier dagen waterpret op de Zaanse Schans

Van woensdag 29 juni t/m zaterdag 2 juli 2022 wordt voor de zesde keer Optimist on Tour in Zaandam georganiseerd. Vier dagen lang kunnen Zaanse kinderen gratis kennismaken met zeilen, windsurfen, suppen en kanovaren. En dat alles met op de achtergrond de draaiende wieken van de wereldberoemde molens op de Zaanse Schans!

Optimist on Tour is een landelijk initiatief van het Watersportverbond in samenwerking met Stad aan de Zaan, Zeilvereniging de Onderlinge uit Zaandam en verschillende lokale partijen en ondernemers. De Optimist is een kleine eenpersoons jeugdzeilboot en ideaal voor beginners om de eerste basisvaardigheden van het zeilen te leren. Tijdens Optimist on Tour maken de kinderen onder begeleiding van professionele instructeurs kennis met de verschillende onderdelen van de boot en het belang van veiligheid op het water. Uiteindelijk gaan alle kinderen zelf het water op. Er is niks leuker dan zelf te sturen en koers te houden!

PLEZIER OP HET WATER

Optimist on Tour richt zich op kinderen in groep 5 en 6 van de basisschool. Zaanse basisscholen kunnen zich aanmelden om tijdens schooltijd aan het evenement mee te doen. Buiten schooltijd kunnen kinderen tussen de 8 en 12 jaar zich aanmelden voor de vrije inschrijving. Meedoen met de vrije inschrijving kan op woensdag, donderdag en vrijdag in de namiddag en zaterdag de hele dag. Om mee te doen, heb je minimaal zwemdiploma A nodig.

Op woensdag 29 juni is een deel van de middag vrij gemaakt voor speciale doelgroepen zoals mindervalide kinderen en kinderen uit het speciaal onderwijs.

HET WATERLAB

Dit jaar is ook het Waterlab weer onderdeel van Optimist on Tour op de Zaanse Schans. Want over de kracht van water en wind is veel te vertellen. In het Waterlab doen kinderen proefjes, zodat ze zich spelenderwijs bewust worden van wind- en waterenergie. Hoe ontstaat een draaikolk en wat blijft er drijven in zout of zoet water? Er is ook aandacht voor de problemen rond het milieu: hoelang duurt het bijvoorbeeld voor plastic afval is verteerd? Daarnaast gaan de kinderen aan de slag met het bouwen van een bootje dat vaart op zonne-energie. Hierbij komen de thema’s duurzaamheid en varen heel mooi samen. Met de eindresultaten kan ook echt gevaren worden.

DE SMAAK VAN ZEILEN TE PAKKEN?

Het leuke is dat veel kinderen na deelname aan het Optimist on Tour enthousiast zijn geworden en de stap maken naar een lokale watersportvereniging of vaarschool. Hiervoor heb je geen eigen boot nodig, bij watersportverenigingen kun je altijd een boot lenen. Alle kinderen die na het meedoen aan Optimist on Tour graag nog een keer kennis willen maken met watersport, krijgen gratis een vervolgles bij een lokale watersportvereniging.

Info Optimist on Tour anchor optimistontour.nl anchor watersportverbond.nl

Info vervolgcursus anchor www.zvdeonderlinge.nl

anchor www.zvv-watersport.nl

anchor www.watersportverenigingwormer.nl anchor www.zeilschooluitgeest.nl anchor www.zwvu.nl

25 ERVAAR DE ZAANSTREEK

Legenda

Vaarroute Knooppunt

Bezienswaardigheid

Fort

Kerk

3,7

Afstand tussen twee knooppunten

Sluis

Toeristisch Overstap

Punt

Molen

SLOEPENNETWERK

Zorgeloos varen langs de mooiste plekken van Noord- en Zuid-Holland

Het bekende en succesvolle fietsknooppuntennetwerk is de inspiratiebron voor het huidige Sloepennetwerk: een handig systeem waarmee je met behulp van vaarknooppunten heel makkelijk zelf een mooie vaarroute uitstippelt of een bestaande route kiest. In de gratis Sloepennetwerk app en op www.sloepennetwerk.nl vind je maar liefst 1.300 kilometer ononderbroken vaarknooppunten langs de mooiste plekjes in Noord- en Zuid-Holland.

Overal is aan gedacht om het je zo makkelijk mogelijk te maken. Bij het invoeren van de knooppunten zie je direct de lengte en duur van je gekozen vaarroute. Er wordt rekening gehouden met waterdieptes en ook doorvaarthoogtes worden vermeld. Tijdens je vaartocht is het knooppuntennetwerk met duidelijke bewegwijzering te volgen, ondersteund met (digitale) routekaarten. Met de gratis app kun je ook onderweg je vaarroute bepalen of tussentijds aanpassen.

KNOOPPUNTEN IN DE ZAANSTREEK

Ook in de Zaanstreek kun je mooie vaartochten maken zoals door de bijzondere veenweidegebieden en op de Zaan. Er is zelfs een speciale Zaanse sloepenroute vanaf het Uitgeestermeer naar de Zaanse Schans en terug. Deze route duurt ongeveer vier uur. Wil je een keer een ander vaargebied ontdekken vanuit de Zaanstreek? Ook dat kan, want dankzij het uitgebreide knooppuntennetwerk is er vanuit de Zaanstreek een goede aansluiting met de omliggende regio. Alle Zaanse vaarknooppunten staan vermeld op de vaarroutekaart in het hart van dit magazine.

PLAN JE VAARROUTE

De vaarknooppunten worden voortdurend up-to-date gehouden en ieder jaar wordt het Sloepennetwerk uitgebreid met nieuwe knooppunten. In de app worden ook bezienswaardigheden vermeld die je onderweg kunt bezoeken. En om een dagje op het water nog leuker te maken zijn de routes voorzien van horeca- en overnachtingsmogelijkheden. Naast dagtochten kun je dus ook meerdaagse vaartripjes plannen met een overnachting in een leuke B&B. Heb je zelf geen boot? Op het Sloepennetwerk vind je verhuurbedrijven met boten in allerlei soorten en maten.

OPENBARE AANLEGPLAATSEN: LANDVASTEN

Bij veel aanlegplaatsen langs het water hangt een bordje met ‘verboden af te meren’ of ‘privé steiger’. In Waterland zijn er nu verschillende openbare aanlegplaatsen die duidelijk te herkennen zijn aan de blauw-witte borden met ‘landvast’ erop. Leg hier dus je boot aan voor een gezellige picknick of het maken van een wandelingetje.

PURMEREND EN WATERLAND VANAF HET WATER

In de haven van Purmerend, aan de Beemsterburgwal, staat een nieuw Toeristisch Overstappunt (TOP). Op deze groene informatiezuil staat allerlei recreatieve informatie zoals fiets-, wandel- en vaarroutes maar ook bezienswaardigheden, horecagelegenheden en overnachtingsmogelijkheden. De TOP staat op de aanlegsteiger van Greenjoy, waar je een elektrische sloep kunt huren. Een ideaal startpunt voor een mooie vaartocht in het landelijke gebied rondom de oude marktstad Purmerend! Aan de hand van het sloepennetwerk plan je eenvoudig een leuke vaarroute.

DE LANGSTE AANEENSCHAKELING VAARROUTES IN NOORD- EN ZUID-HOLLAND

Met maar liefst 1.300 kilometer aan ononderbroken vaarroutes door Noord-Holland en Zuid-Holland wordt er continu geïnvesteerd in het Sloepennetwerk. Nieuwe vaargebieden worden toegankelijk gemaakt door onder andere het op diepte brengen van vaarwegen, het verhogen van bruggen en het verwijderen van dammen.

Het Sloepennetwerk is een initiatief en doorlopende samenwerking van de provincies, gemeentes, recreatie- en waterschappen in Noord- en Zuid-Holland.

Info Sloepennetwerk

anchor www.sloepennetwerk.nl

anchor www.twiske-waterland.nl

anchor www.alkmaarder-enuitgeestermeer.nl

27 ERVAAR DE ZAANSTREEK

075-2073018

info@leukeregenjasjes.nl

075-2073018

HUBLOT FASHION

ZAANWEG 118C 1521 DS WORMERVEER

HUBLOT FASHION

ZAANWEG 118C 1521 DS WORMERVEER

MARITIEME MODE VOOR HEM EN

MARITIEME MODE VOOR HEM EN HAAR

MARITIEME MODE VOOR HEM EN HAAR

Kom bij ons langs en laat je verrassen door de coll sportieve en tijdloze mode en leuke regenjassen voor het hele gezin.

•Jachtzeilen

•Jachtzeilen

•Jachtzeilen

•Buisk ap

•Buisk ap

•Rokon

•Buisk ap

•Dekzeil

•Rokon

•Rokon

•Voortent

•Dekzeil

•Dekzeil

•Luifel

•Voortent

•Huik

•Voortent

•Luifel

•Kite

•Luifel

•Huik

•Surfzeil

•Huik

•Kite

•Spatzeilen

•Surfzeil

•Kite

•Spatzeilen

•Surfzeil

•Spatzeilen

Kom bij ons langs en laat je verrassen door de collectie sportieve en tijdloze mode en leuke regenjassen voor het hele gezin.

Kom bij ons langs en laat je verrassen door de collectie sportieve en tijdloze mode en leuke regenjassen voor het hele gezin.

www.leukeregenjasjes.nl 075 - 2073018

info@leukeregenjasjes.nl

www.leukeregenjasjes.nl www.hublot-fashion.nl

info@leukeregenjasjes.nl

Buiskap aan vervanging toe?

Huik is helemaal gaar?

Dekzeil zo lek als een mandje?

De Zeilerij is het adres voor deze problemen en meer.

Ook voor hoezen, rokon, aanhangwagen afdekzeil etc.

Voor reparatie en nieuw ZEILMAKERIJ DE ZEILERIJ

Fabrieksweg 1 • 1525 RB

Westknollendam • tel. 075 - 63 11 525

WWW.DEZEILERIJ.NL

www.leukeregenjasjes.nl

KANO HUREN OF KANO KOPEN?

KANO KOPEN?

Speciale Aktieprijs

Nieuwe Pelican Fazer 300 Handzaam, lichtgewicht, sterk polyethyleen, comfort zit, makkelijke instap. De ideale recreatie toerkajak voor “mooi weer peddelaars”!

KANOVERHUUR

ma t/m vrij: 10.00 – 18.00 uur, € 5,00 p.p. onbeperkt.

za t/m zo: 10.00 – 17.00 uur, € 3,00 p.p. per uur.

Kaart met kanoroutes is aanwezig.

www.hublot-fashion.nl

In Wormer staat de grote kano-showroom van Kanocentrum Arjan Bloem Honderden Kano’s en Kajaks !

Reserveren is mogelijk (in het weekend alleen bij vertrek tussen 10.00 - 12.00 uur).

Poelweg 1B, Wormer info@kajak.nl

WWW KAJA

.K LN
Speciale Aktieprijs 395!

Knollendammervaart

Wormer- en Jisperveld

Wormer

Noorderganssloot

Jispersluissloot

Noorderganssloot Jisp Neck

Het Wormer- en Jisperveld bestaat uit een wirwar van boerenslootjes, weilanden en rietkragen. Een leuke manier om kennis te maken met dit unieke landschap is per kano of sloep.

Huur een kano bij kanocentrum Arjan Bloem in Wormer of De Zwethoeve in Jisp en bepaal je eigen route aan de hand van de knooppunten van het kanoroutenetwerk. Al varend tussen de honderden (w)eilandjes geniet je van de prachtige natuur en

Kooidijksloot Noorderganssloot

RingvaartvandeWijdeWormer

RingvaartvandeWijdeWormer

RingvaartvandeWijdeWormer

Legenda

uitzichten met hier en daar een klein molentje. Tot op vandaag de dag zijn deze ‘weidemolentjes’ belangrijk voor het beheren en in stand houden van het waterpeil in het veenweidegebied. Bijzonder toch?

In het veld bruist het van leven! In het voorjaar strijken tientallen weidevogels als de grutto, kieviet, tureluur, scholekster en graspieper neer op de honderden (w)eilandjes voor het broedseizoen. Maar ook roofvogels als de buizerd, slechtvalk en kiekendief zweven jagend boven de velden.

Regels bij het kanovaren

• Geef voorrang aan motor- en zeilboten.

• Hinder geen vissers.

• Spaar de natuur zoals rietoevers en verstoor geen vogels.

• Ga alleen aan land op daarvoor bestemde uitstapplaatsen. Honden mogen nergens aan land. Neem afval mee naar huis.

29 ERVAAR DE ZAANSTREEK
25 4 5 6 8 9 10 11 12 13 14 20 28 19 27 17 15 7 16 3 26 1 2 22 23 24 21 18 De Poel HetKoentje de Marken Blindeman Het Trilveen/ Merckenrif Koksloot Debruiloftsloot t Zwet Kneppersoord Blijvaart De Baanakkers Jispersluissloot Kooidijksloot Noorderganssloot Jispersluis Oost-Knollendam Wormer
Jisp Neck
Knollendammer sluissloot Noordhollandsch kanaal Necker molen
Knollendammervaart
Zuiderganssloot Noorder dors De Nieuwe vaart Molen de Koker Zwembad ‘t Zwet Kanovereniging Zuidersluissloot Poelsluis Watersportvereniging Zaan Kano/bootverhuur De Poelboerderij (natuur/educatie/ vaartochten) Aanlegsteiger/ picknickplaats Kanoroute: knooppunt met kaart Sloepenroute: knooppunt met kaart Tevens overstapplaats Horeca Informatieborden Weidemolens Knooppunt met infopaneel Station Wormerveer
en Jisperveld KANOROUTES 25 4 5 6 8 9 10 11 12 13 14 20 28 19 27 17 15 7 16 3 26 1 2 22 23 24 21 18 De Poel HetKoentje de Marken Blindeman Het Trilveen/ Merckenrif Koksloot Debruiloftsloot t Zwet Kneppersoord Blijvaart De Baanakkers Jispersluissloot Kooidijksloot Noorderganssloot Jispersluis Oost-Knollendam Wormer Noorderganssloot Jisp Neck Knollendammervaart Knollendammer sluissloot Noordhollandsch kanaal Necker molen
Wormer-
Zuiderganssloot Noorder dors De Nieuwe vaart Molen de Koker Zwembad ‘t Zwet Kanovereniging Zuidersluissloot Poelsluis Watersportvereniging Zaan Kano/bootverhuur De Poelboerderij (natuur/educatie/ vaartochten) Aanlegsteiger/ picknickplaats Kanoroute: knooppunt met kaart Sloepenroute: knooppunt met kaart Tevens overstapplaats Horeca Informatieborden Weidemolens Knooppunt met infopaneel Station Wormerveer 25 4 5 6 8 9 10 11 12 13 14 20 28 19 27 17 15 7 16 3 26 1 2 22 23 24 21 18 De Poel HetKoentje de Marken Blindeman Het Trilveen/ Merckenrif Koksloot Debruiloftsloot t Zwet Kneppersoord Blijvaart De Baanakkers
Jispersluis Oost-Knollendam
Knollendammer sluissloot Noordhollandsch kanaal Necker molen
Zuiderganssloot Noorder dors De Nieuwe vaart Molen de Koker Zwembad ‘t Zwet Kanovereniging Zuidersluissloot Poelsluis Watersportvereniging Zaan Kano/bootverhuur De Poelboerderij (natuur/educatie/ vaartochten) Aanlegsteiger/ picknickplaats Kanoroute: knooppunt met kaart Sloepenroute: knooppunt met kaart Tevens overstapplaats Horeca Informatieborden Weidemolens Knooppunt met infopaneel Station Wormerveer

& S hip trendy

De leukste items om mee op het water te nemen!

CRANKMONKEY: ALTIJD EN OVERAL OPLADEN

De Crankmonkey is een handige oplader die altijd stroom geeft. Waar je ook bent, zelfs als er géén elektriciteit in de buurt is! Dankzij een zwengel die 5 volt levert kun je zonder al teveel moeite apparaten zoals een smartphone, tablet of camera opladen. Door het gebruik van een micro-USB-kabel is de Crankmonkey geschikt voor nagenoeg alle mobiele apparaten.

€ 79,95 | anchor www.klaas-mulder.nl

De Zaanse waterkaart op een kussen

De Zaanstreek op een kussen! Op dit unieke Kaartkussen staat een mooie print van de officiële ANWB waterkaart van Zaanstad. De kussens zijn speciaal gemaakt voor gebruik aan boord dus ze zijn waterproof en kunnen tegen een stootje. Op zoek naar een ander vaargebied? Er zijn Kaartkussens met waterkaarten van heel Nederland verkrijgbaar.

€ 39,95 | anchor www.dekkerwatersport.nl

Comfort aan boord

Lekker zitten tijdens een dagje varen! De Comfort Seat is het ideale zitkussen voor aan boord van iedere boot maar ook voor het zwembad, strand of op de camping. Het meest populaire model is de Classis Regular. Het scharniersysteem aan de binnenkant van het kussen is instelbaar in verschillende posities en zorgt ervoor dat je overal ontspannen en comfortabel kunt zitten. De hoogwaardige Sunbrella bekleding is kleurvast, waterafstotend en schimmelwerend. Nieuw is het handvat in dezelfde kleur als het kussen, gemaakt van restmateriaal. Dankzij het handvat kun je het kussen overal gemakkelijk mee naar toe nemen. De onderkant van het kussen is voorzien van stevig en waterdicht antislip materiaal. De Comfort Seat Classic Regular is verkrijgbaar in veertien kleuren. € 92,95 | anchor www.dekkerwatersport.nl

30 ERVAAR DE ZAANSTREEK

Tijdloos & Trendy

Barbecue aan boord

Met de Cobb barbecue geniet je ook aan boord gemakkelijk van een lekkere en gezellige barbecue! Je kunt de Cobb namelijk veilig overal neerzetten omdat de onderkant niet heet wordt. Met behulp van een Cobble Stone is de Cobb binnen een paar minuten klaar voor gebruik. Ook handig: het vet van vlees of vis dat vrijkomt, komt niet in het vuur terecht maar wordt opgevangen in de kom van de Cobb. Hierdoor krijg je geen vlammen en rook. De Cobb Pro is er in zes kleuren.

€ 169,00 | anchor www.dekkerwatersport.nl

BRETONS GESTREEPT

De iconische Bretonse streep is niet meer weg te denken uit de watersportwereld. Hublot Mode Marine is een bekend Frans merk dat mode maakt voor het hele gezin. Hierbij laat Hublot zich inspireren door elementen uit de natuur met de Bretonse streep als muze. Leuk en praktisch zijn de gevoerde wind- en waterdichte regenjassen met het beroemde streepje aan de binnenkant die je het hele jaar door kan dragen. Een van de bestsellers in de collectie is de 'Marinière'. Dit shirt met Bretonse strepen en ronde hals is gemaakt van 100% katoen en verkrijgbaar met korte en lange mouw voor dames, heren en kinderen. In de Zaanbocht in Wormerveer, aan de Zaanweg 118c vind je de enige Nederlandse conceptstore van Hublot Mode Marine. De winkel is via het water bereikbaar. Laat je verrassen! anchor www.leukeregenjasjes.nl

Vaar Veilig!

VAREN MET KINDEREN

Naast plezier is veiligheid op het water het allerbelangrijkste. Kinderen aan boord? Zorg dan dat ze altijd een goed en veilig reddingsvest dragen op en rond het water. Het reddingsvest zorgt ervoor dat een kind snel in een veilige positie op de rug wordt gedraaid wanneer het onverwacht in het water terecht komt. Het Helly Hansen Kid Safe reddingsvest is geschikt voor kinderen met een gewicht tussen de 10-25 kg. Dankzij de goede pasvorm draagt het reddingsvest comfortabel en kunnen kinderen evengoed lekker spelen en bewegen tijdens het dragen. Ook verkrijgbaar voor baby’s en peuters met een gewicht tussen de 5-15 kg.

€ 63,95 | anchor www.dekkerwatersport.nl

VOORKOM BRANDSTOFDIEFSTAL

De FuelSafe van Vetus is een handige tool waarmee je heel eenvoudig brandstofdiefstal uit de tank van je boot voorkomt. Dankzij de gele Fuelsafe in de brandstofslang kan er geen hevelslang via de dekdop door de vulleiding in de tank worden gebracht. Op deze manier voorkom je diefstal van brandstof uit de tank van je boot. De Fuelsafe is geschikt voor slangen met een diameter van 38 mm en 51 mm.

€ 18,85 | anchor www.klaas-mulder.nl

31 ERVAAR DE ZAANSTREEK

Zaanferry VEERDIENST OVER DE ZAAN

Laat je meevoeren over de Zaan en zie hoe mooi de Zaanstreek is vanaf het water. Met de Zaanferry kun je van donderdag t/m zondag van Wormerveer tot aan Amsterdam CS varen – en terug.

Maar je kunt de Zaanferry ook gebruiken als prachtig alternatief voor bus of trein. Er zijn stops bij de Zaanse Schans, het centrum en het Hembrugterrein. Je bent dan meteen op de mooiste plekjes. Kom dus een dagje varen met de Zaanferry en beleef wat de Zaanstreek allemaal te bieden heeft! Op aanvraag stopt de Zaanferry bij de halte Verkadefabriek.

Hieronder de dienstregeling t/m september. Afhankelijk van het aantal zones, enkeltje of retour, zijn de kosten € 5,- of € 15,-. Op de route naar Amsterdam CS, Zaantheater of het Hembrugterrein is het mogelijk om een fiets mee te nemen aan boord. De kosten bedragen € 2,- per enkele reis. Kijk op www.zaanferry.com voor het actuele vaarschema.

DIENSTREGELING

Overstappen

Bij het Zaantheater moet je overstappen op de halte Beatrixbrug om met de Zaanferry naar Wormerveer te varen. Deze halte is alleen bereikbaar via een trap. Vanaf het Zaantheater vaar je naar het Hembrugterrein en eventueel door naar Amsterdam CS.

TIMETABLE DONDERDAG T/M ZONDAG THURSDAY TO SUNDAY APRIL T/M SEPTEMBER APRIL TO SEPTEMBER ZOMER SUMMER = vertrektijden departure times 10:00 12:00 14:00 16:00 18:00 11:00 500m 9:00 13:00 15:00 17:00 19:00 10:00 9:00 12:00 14:00 16:00 18:00 WORMERVEER Zaanse Schans Verkade * Hembrug AMSTERDAM CS ZAANDAM CENTRUM 500m 500m 500m Elly 9:15 9:30 10:30 11:30 12:30 13:30 14:30 15:30 16:30 17:30 18:30 10:35 11:15 12:35 13:15 14:35 15:15 16:35 17:15 18:35 * Halte Verkade op aanvraag * Stop Verkade on request €2,DIENSTREGELING TIMETABLE DONDERDAG T/M ZONDAG THURSDAY TO SUNDAY APRIL T/M SEPTEMBER APRIL TO SEPTEMBER ZOMER SUMMER = vertrektijden departure times 10:00 12:00 14:00 16:00 18:00 11:00 500m 9:00 13:00 15:00 17:00 19:00 10:00 9:00 12:00 14:00 16:00 18:00 WORMERVEER Zaanse Schans Verkade * Hembrug AMSTERDAM CS ZAANDAM CENTRUM 500m 500m 500m Elly 9:15 9:30 10:30 11:30 12:30 13:30 14:30 15:30 16:30 17:30 18:30 10:35 11:15 12:35 13:15 14:35 15:15 16:35 17:15 18:35 * Halte Verkade op aanvraag * Stop Verkade on request €2,-
Overstap Zaanferry
ZAANFERRY ZAANFERRY

VAREN Schoon en stil

De zon schijnt en de koelbox is tot aan de rand toe gevuld met allerlei lekkers voor onderweg. Het belooft een mooie dag te worden! De beste plek om een zomerse dag door te brengen is op het water. Terwijl je boot geruisloos door het water glijdt, trekt de natuur aan je voorbij. Het enige wat je hoort zijn vogelgeluiden en het kalme kabbelen van het water. In de verte vliegt een groep Grutto’s. Deze bekende vogel vormt samen met de Kievit, Tureluur, Scholekster en Slobeend de ‘Big Five’ van weidevogels in Nederland. Grote kans dat je ze allemaal spot tijdens een dagje varen met een elektrisch aangedreven boot. Want varen met elektromotor heeft alleen maar voordelen.

DE VOORDELEN VAN ELEKTRISCH VAREN

Elektrisch varen heeft de toekomst. Niet alleen vanwege alle voordelen, maar ook omdat de overheid benzinemotoren op termijn in de ban zal doen. In de historische binnenstad van Amsterdam mag vanaf 2025 alleen nog elektrisch gevaren worden. Hieronder zetten we vijf voordelen op een rij.

MILIEUVRIENDELIJK

Omdat elektromotoren geen schadelijke uitstoot veroorzaken die in het water of de lucht terechtkomen, wordt het milieu niet aangetast. Het is niet voor niks dat je met een elektromotor overal mag varen, ook in beschermde natuurgebieden.

RUST EN STILTE

Een ander groot voordeel is de stilte. Een elektrische aandrijving maakt geen geluid. Het vermogen van de motor ontstaat uit de accu in plaats van brandstof. Dat zorgt voor rust aan boord. Je kunt in stilte varen en helemaal tot rust komen en gesprekken voeren zonder je stem te verheffen. Die rust heeft ook weer voordelen voor de natuur. Je vaart zonder motorgeluid dus de natuur wordt niet verstoord.

MAKKELIJK IN GEBRUIK

Een elektrische buitenboordmotor heeft weinig onderdelen en is daarom eenvoudig te installeren. Ook de bediening is veel eenvoudiger dan bij de benzinemotor. Op te display zie je hoe lang je nog kunt varen.

WEINIG ONDERHOUD

De huidige generatie elektromotoren zijn compact, makkelijk in gebruik en beschikken over weinig onderdelen. Daarom vragen ze weinig onderhoud ten opzichte van een benzinemotor.

VOORDELIG

De prijs van een accumotor is hoger dan die van een vergelijkbare benzinemotor. Maar het opladen is wel veel goedkoper dan de kosten van benzine. Zeker in deze tijd met snel oplopende prijzen aan de pomp. Vooral als je er veel op uit trekt, verdien je je elektromotor snel terug. Ook al vanwege de langere levensduur en lagere onderhoudskosten.

HOE LANG KAN IK VAREN?

Eén van de meest gestelde vragen is hoe lang je met een elektromotor kunt varen. Als je uitgaat van een normale kruissnelheid kun je de hele dag varen. De hele dag vol 'gas' varen, is vaak niet haalbaar maar dat wil niemand. En hoe lang wil je eigenlijk varen? Laat je goed informeren over welke elektromotor het meest geschikt is voor jouw boot. Iedere boot heeft zijn eigen vermogen nodig.

ELEKTRISCH VAREN IN DE ZAANSTREEK

Wil je de Zaanstreek in rust en stilte ervaren met je eigen elektrische sloep? Zegersboats is het familiebedrijf van Toon en zijn dochters uit Assendelft. Samen ontwierpen zij de Faraday, een stijlvolle elektrische sloep. Haar ranke lijnen zijn geïnspireerd op de Engelse roeiboot ‘Thames wherry’. De Faraday vaart moeiteloos, is snel op snelheid en uitermate wendbaar. De boot is 5,7 meter lang, biedt comfortabel plaats aan vier personen en is voorzien van alle moderne gemakken. Nog een voordeel, de Faraday is trailerbaar zodat je kunt varen waar je maar wilt.

Bij Jachthaven Nauerna (zie pagina 17) en Twiske Haven kun je fluisterboten huren waarmee je de hele dag de waterrijke Zaanstreek kunt verkennen. Jachthaven Nauerna maakt deel uit van het Sloepennetwerk (zie pag 26/27) waarmee je heel gemakkelijk een mooie vaartocht kunt plannen.

Ga je liever voor comfort en/of ben je met een grote groep? De Miles is een luxe sloep die met veel liefde opgeknapt is. De sloep is geschikt voor maximaal 12 personen en je huurt de Miles met een schipper die je de mooiste plekjes van de omgeving laat zien.

Fluisterstil dankzij de elektromotor!

Je eigen elektrische sloep: anchor www.zegersboats.com anchor www.dekkerwatersport.nl

Een elektriche sloep huur je bij: anchor www.jachthavennauerna.nl anchor www.zaansesloep.nl anchor www.twiskehaven.nl anchor www.luxesloepmiles.nl

33 ERVAAR DE ZAANSTREEK
ELEKTRISCH

WATERSPORTCENTRUM WORMER

Tevreden klanten zijn volgens Ed en Jolanda Sijbrandij van Watersportcentrum Wormer te danken aan persoonlijke service en snelle dienstverlening. Ed Sijbrandij: ‘Het kopen van een boot is een behoorlijke uitgave en dan wil je serieus genomen worden en goed advies krijgen. Wij zorgen ervoor dat onze klanten optimaal plezier beleven aan hun aankoop en probleemloos kunnen varen.’

DE KEUZE VOOR OUTBOARD

‘Bij de start 19 jaar geleden hebben we een duidelijke keuze gemaakt voor trailerbare boten met een outboard,’ zegt Ed Sijbrandij. ‘De vaarmogelijkheden zijn optimaal, de ene dag in de Zaanstreek, de volgende dag een tocht door de Weerribben. En klanten nemen de boot ook mee naar Frankrijk, Italië of Kroatië. Veel mogelijkheden en de kosten zijn te overzien, zowel in aanschaf als in de jaren erna bij het onderhoud en de winterberging.’

ALLROUND SERVICE

Watersportcentrum Wormer biedt een complete service, ruime werkplaats en showroom voor boten, motoren en trailers. Ed Sijbrandij: ‘Verder zijn we dealer van Admiral sloepen, Suzuki motoren, Suzumar rubberboten, Nimarine rubberboten, Qwest aluminium boten en Scratch aluminium boten. Marlin trailers en watersport-accessoires van Technautic en Allpa. En wanneer we iets niet in huis hebben regelen we het binnen de kortste keren. Geen watersporter wil gedwongen aan de kant liggen als het mooi weer is!’

Meer informatie vind je op: anchor www.watersportcentrum-wormer.nl anchor www.admiralboats.com

De Admiral 4.85 Lounge: de ideale, betaalbare familiesloep

De Admiral 485 lounge heeft een stoere uitstraling en een zeer moderne gladde romp. De 4.85 lounge heeft zeer hoge rugleuningen van maar liefst 45 cm aan de achterzijde, 38 cm aan stuur en bakboord en 43 cm in de voorzijde. In een sloep van deze klasse zijn deze hoge rugleuningen uniek!

Hierdoor biedt de sloep met een zeer diepe kuip veel comfort. Voorin heeft u een gezellige rondzit voor 5 personen, die ook om te bouwen is naar een riant uitneembaar zonnedek wat tot de standaard uitrusting behoort. In de punt heeft u een opbergruimte die bovendien te gebruiken is als een toilet voorziening. Midscheeps heeft u twee ruime opbergvakken. Achter is een brede zitbank

info@watersportcentrum-wormer.nl www.watersportcentrum-wormer.nl

waar twee personen comfortabel kunnen zitten. Voorin de sloep heeft u ook nog een heel handig ankerluik. Doordat er in de sloep opstapjes zijn geplaatst is het erg makkelijk om in en uit de sloep te stappen zonder dat de luxe kussens vies worden. Bovendien is het standaard uitrustingsniveau zeer compleet.

NU INCLUSIEF:

Nederlandse kwaliteits buiskap met achterkleed, Teakline vloer 12 volt aansluiting, Suzuki 15 4-takt injectie motor, luxe inbouwschakelkast chrome accu en montage werk ECHT VAARKLAAR!

Watersportcentrum Wormer Veerdijk 26, 1531MS Wormer T. 075 - 640 63 09
4.85 lounge vaarklaar voor € 16.500,=
SPECIALE AANBIEDING Admiral
Watersportcentrum WORMER
‘Wij zorgen ervoor dat onze klanten probleemloos kunnen varen’

Plezier op het water, daar doen wij het voor!

Dekker Watersport is dé specialist in watersportartikelen. Kom langs in onze grote watersportwinkel in Zaandam waar je alles vindt voor iedere boot.

Dekker Watersport kenmerkt zich door prijs, assortiment en deskundig advies door onze medewerkers. Bij ons vind je een breed en veelzijdig assortiment voor zowel recreatieve als fanatieke zeilers, sloep- en motorbootliefhebbers.

Natuurlijk zijn wij ook per boot bereikbaar!

52°25.872' N

004°49.307' E

Dekker Watersport B.V. Pieter Ghijsenlaan 4

1506 PV, Zaandam

info@dekkerwatersport.nl 075-6163362

Een groot assortiment advies deskundig & Bekijk ons assortiment ook online: www.dekkerwatersport.nl
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.