Maart 2022

Page 1

MAART 2022

NEEM GRATIS MEE! IK LIG OP 500+ PLEKKEN IN DE ZAANSTREEK

THEATER DE KUNSTGREEP THEATER DE KAASFABRIEK

Rayen Panday

PODIUM DE FLUX JAN AKKERMAN VIERST ZIJN 75STE VERJAARDAG

REINIER EN LISA STADSDICHTERS VAN ZAANSTAD PAG 12-13

PAG 6

uitdezaanstreek.nl


Wie komt ons helpen in de bediening?

in het weekend of in de vakantie of allebei? We zien je graag! In het beste restaurant van de Zaanstreek! Stuur je cv en korte motivatie naar: info@wolfsend.nl of app: 06 525 46 041


Maart 2022 |

3

UITgelicht Voer voor kanonnen

JEUGD & FAMILIE

19 MUZIEK

VAN PIEKEREN BIJ BIND

6 Julika Marijn

THEATER

11 EXPOSITIES

SECRET WORLDS BERT VAN SANTEN

15

FILM

Muziek(lok)aal Het culturele leven van deze Zaankanter speelt zich tijdens het schrijven van deze column af in Zell am See. Met z’n zevenen in een appartement. Vier van ons zijn onder de 20. En dat merk je aan de muziek die gedraaid wordt. Top 40-titels als ‘ABCDEFU’ en ‘Zij wil mij’ worden afgewisseld met weet ik veel wat aan ‘dertien in een dozijn’-drek. Na een klein uur heb ik er genoeg van en koppel ik mijn Spotifylijst met favoriete nummers met de JBL-box. Hoog tijd om de jeugd muzikaal op te voeden. Als ze van huis uit geen Pink Floyd, Eagles of Beatles hebben meegekregen, ga ik ze dat deze week wel even bijbrengen. Ok, ik luisterde in mijn jeugd ook andere muziek dan nu, maar je kunt toch niet ontkennen dat de zelfgeschreven, - gespeelde en - gezongen muziek uit de vorige eeuw wezenlijk beter is? Of valt er echt niet over muziek(-smaak) te twisten? Het is in ieder geval tegen dovemansoren gericht... Zelfs mijn toelichting à la Leo Blokhuis bij beroemde nummers vinden geen gehoor. Zijn zij voor altijd verloren? Of ben ik verloren? In ieder geval héb ik verloren. Ik zit op het balkon met mijn muziek. Maar wel met Bob Dylan. ‘Don’t think twice it’s allright’.

11

Anna’s war

18 De complete UIT agenda Uitgebreid overzicht alle activiteiten van A[ssendelft] tot Z[aandijk].

gesproken

25

Onno Lassooy

Schrijf je in voor onze digitale nieuwsbrief en ontvang iedere maand de UIT-tips in je mailbox! Inschrijven via: www.uitdezaanstreek.nl Volg ons op social media via

/uitdezaanstreek


BY nIeLS

27 MEI

HANG YOUTH

BINNENKORT 27 THE PILGRIMS MRT APR EXCLUSIEVE NL SHOW

24 ZAANSE POPHISTORIE

APR FLUX OP LOCATIE | CULTUREEL CENTRUM BULLEKERK

08 ARRESTED DEVELOPMENT MEI

I.S.M. ZENSOCIAL

17 ANA POPOVIC MEI 27 HANG YOUTH MEI LOCATIE PODIUM DE FLUX HEMKADE 48

TICKETS PODIUMDEFLUX.NL

open Elke vrijdagmiddag is er een gezellige VriMiBo in de “Taverne By Niels”. Voor een heerlijk Bullebiertje of ander lekker drankje naar keuze. Vanaf 16.00 uur zijn de deuren van de Bullekerk geopend!

Graag tot ziens!

I NS

VriMiBo

E DE IID

07 SMASH INTO PIECES

Taverne

Een gezellige el op gborr vrijdagmidda e plek? een te gekk

Team vrijwilligers Cultureel Centrum Bullekerk

wEsTzijdE 75, zAANdAM bullekerk.nl

feestje?

Jongh’s Evenementenservice, Sluispolderweg 34, 1505 HK Zaandam T 075 - 635 00 76 | E info@jonghs.nl | W www.jonghs.nl


maart 2022 |

5

Portret

Een talent of veteraan uit de kunst-, film-, muziek- of theaterwereld vertelt over zijn of haar vak.

De Wormerse stond als 8-jarige al op het podium. Onder meer bij The Ex, de band van vader Terrie Hessels. Ze groeide op in een huis vol muziek. Dat huis, voormalig punkbolwerk De Witte Villa wordt bezocht door muzikanten uit de hele wereld. Muziek maken is voor Lena niet meer dan logisch. Ze was altijd aan het zingen en schrijven en pakte er op een gegeven moment een gitaar bij. Toen Lena net van de middelbare school af kwam, sloot ze zichzelf een maand op om te zien of ze zelf een cd kon maken. Dat resulteerde in de volledig zelfgemaakte EP Billow (2018). Het bracht haar begin 2019 onder andere naar muziekfestival Noorderslag. ‘Toen merkte ik dat ik het anders wilde. Ik heb zeker geen spijt van Billow, maar ik zie het vooral als experiment. Het was best abstracte en kale muziek, terwijl ik graag popmuziek wil maken.’ Donkere, nachtelijke sfeer Op debuut If not now – dat vijf nummers telt - creëert Lena een donkere, nachtelijke sfeer. De EP is gevuld met zware, drukkende tracks, geproduceerd met Tender Blom (o.a. gitarist bij Pip Blom) en gemixt door Thijs van der Klugt (o.a. Baskerville). Ze zocht bewust de samenwerking op. ‘Fijn om met anderen over muziek te praten, zo kom je op nieuwe dingen.’ De strings zijn ingespeeld door singersongwriter Macie Stewart uit Chicago. ‘Ik wilde graag strings, ik had daar heel romantische gedachten bij. Een vriend in Amerika tipte Macie. Ik stuurde haar ’s avonds voicememo’s van melodieën en werd elke ochtend wakker met een nieuwe opname die zij in Chicago had gemaakt. Door internet maakt afstand niet meer uit.’

Lena Hessels

‘ Trots op vrouwenteam’

If not now werd opgenomen op diverse locaties: in Studio Katzwijm, een aantal Airbnb’s en thuis in Wormer. Opnieuw stond experimenteren centraal. Voor single Take me home bijvoorbeeld, zochten Lena en Tender industriële geluiden en geluiden die iedereen kent. Ze ‘drumden’ op deuren, muren én de keldertrap en namen het geluid van een handrem op. De nummers gaan over onzekerheid, intense dromen en het opbouwen van een relatie. Eenheid ‘Bij het maken van de muziek ben ik uitgegaan van een vooraf bedacht sfeerbeeld. Fijn om een concept te hebben waaraan je je kunt vasthouden. Zo krijg je een eenheid. Dit jaar komt er nog veel meer muziek uit. Deze EP is donker, maar hierna wordt het een stuk vrolijker.’ Behalve met spelen, muziek maken en

opnemen, was Lena sinds het uitbreken van de coronapandemie druk met eigen merchandise (zelf ontworpen sjaals en mutsen) en haar liveshow. ‘Ik sta in mijn eentje op het podium en dat wil ik graag zo houden. Maar er moet wel iets gebéuren op het podium. Met Cris Mollee maakte ik een lichtinstallatie. Ik ben er heel trots op. Óók op mijn technische team: behalve het licht wordt ook het geluid gedaan door een vrouw, Petra Randewijk. Een technisch team dat helemaal uit vrouwen bestaat, dat zie je niet veel in de muziekindustrie.’

Lena’s muziek en merchandise vind je op lenahessels.bandcamp.com. Haar muziek is ook te streamen via de bekende streamingdiensten.

Foto: Nick Helderman

Met If not now leverde Lena Hessels (21) onlangs haar eerste échte debuut-ep af. Ze hoopt hem binnenkort te kunnen presenteren op een releaseparty, maar alleen als bezoekers weer mogen staan. ‘Een optreden met zittend publiek, dat is het niet.’


MUZIEK

Meer zien? Check: uitdezaanstreek.nl/agenda/muziek

Bij BIND

De Flux

Zondag 20 maart 20.30 u vvk €20,00

Vrijdag 4 maart 12.00 u €10,00 (incl. lunch)

Van Piekeren

Jan Akkerman 75 jaar

De mannen van Van Piekeren zijn de vaandeldragers van de betere Nederlandstalige popmuziek. Jan van Piekeren is zanger, woordkunstenaar, verhalenverteller en geboren performer. Met gitarist/componist Johan Fransen en accordeonist/fluitist Bruno Rombouts maakt hij meer dan honderdvijftig keer per jaar podia in heel Nederland onveilig. Sappige verhalen en snelle, bij vlagen absurde humor worden afgewisseld met prachtige liedjes, met een glansrol voor de doorleefde stem en doordachte teksten.

Jan Akkerman viert zijn 75ste verjaardag met een serie jubileumshows waarin zijn imposante loopbaan centraal staat: van Johnny & His Cellar Rockers, The Hunters, Brainbox en Focus tot stukken van zijn laatste album Close Beauty (2019). Akkerman, als enige Nederlander ooit gekozen tot ‘Beste gitarist ter wereld’, speelt met Phil Bee (winnaar The Voice Senior), Coen Molenaar (toetsen), Marijn van den Berg (drums) en David de Marez Oijens (bas).

Theater De KunstGreep

Concert aan de Zaan

Zaterdag 12 maart 20.15 u €20,00

Martyn Joseph In concert Martyn Joseph is een singer-songwriter uit Wales. Zijn folkliedjes komen recht uit het hart. Martyn speelt ze intens, puur en zonder opsmuk. Hij maakt muziek in de stijl van Billy Bragg en Luka Bloom en wordt ook wel de Welsh Springsteen genoemd. In zijn eigen land, maar ook in met name Canada en in de VS, heeft hij een enorme livereputatie opgebouwd, vooral omdat hij zich helemaal geeft op het podium. Hij wordt door velen omschreven als de beste livemuziekervaring uit hun leven. Dat belooft een mooie avond te worden!

Vrijdag 25 maart 20.00 u €20,00

Aksana Stahievitch, Dasha & Ksenia Beltiukova Een optreden in unieke samenstelling, bestaande uit violiste Ksenia Beltiukova, dwarsfluitiste Dasha Beltiukova en pianiste Aksana Stahievitch. Deze drie getalenteerde vrouwen studeerden muziek in Minsk (Belarus) en wonnen ieder vele prijzen en internationale concoursen. Los van elkaar traden ze al veel op in Nederland, de rest van Europa en China. Bij Concert aan de Zaan spelen ze werken van Mozart, Debussy, Borne, Beltiukov en Vaughan Williams.


maart 2022 |

7

Groote Weiver

Wormerveerse Vermaning

Zaterdag 19 maart 21.00 u €5,00

Zondag 13 maart 15.00 u €20,00

Brand Ares

Lotte Betts-Dean en Joseph Havlat

De Utrechtse rockformatie Brand Ares speelt al jaren kroegen en podia in Utrecht en omstreken plat. De band brengt met passie en plezier tijdloze, klassieke rock die in steen gebeiteld kan worden. De eigen set werkt keer op keer aanstekelijk. Het zijn nummers om op te dansen, nummers om mee te brullen en nummers om aandachtig naar te luisteren, maar publieksinteractie is er altijd. Noten die je oren doen suizen en teksten die je hersenen doen kraken. Een kathedraal van kabaal, stadionrock in je buurtkroeg!

Volgens de Engelse krant The Guardian is de Australische mezzosopraan Lotte Betts-Dean ‘er eentje om in de gaten te houden’. Met de eveneens Australische pianist Joseph Havlat belicht zij de invloed van de café-chantant op Ravel, de Finse volksliederen van Sibelius, de Duitse eenvoud van Clara Schumann en de Spaanse furie van De Falla. Een recital als een singer-songwriterconcert. Dit is het eerste concert dat de Wormerveerse Vermaning organiseert in samenwerking met International Holland Music Sessions.

De Bullekerk i.s.m. De Flux

Zaantheater

Zaterdag 12 maart 20.30 u vvk €12,00

Bob Wayne Bob Wayne begon als roadie bij Hank (Williams) III, één van de bekendste countryrockers ter wereld. Hij laat zich inspireren door countryhelden zoals Johnny Cash en Waylon Jennings én door het steviger gitaarwerk van pakweg Black Sabbath en Pantera. Niet gek dus dat Bob ook een grote aanhang heeft onder hardrock- en metalfans. De opzwepende outlaw-country van deze redneck is gebaseerd op het leven ‘on the road’, met teksten over truckers, vrouwen en BBQ’s.

Zaterdag 26 maart 20.30 u va €14,30

Grand Ladies of Swing Ella Fitzgerald, Sarah Vaughn, Billy Holiday en Nina Simone zijn legendarische vrouwen van een filmisch muziektijdperk. Ze raakten mensen in het hart met hun performance, stem en ijzersterke songs. In A night at the Cotton Club betoveren zangeres Deborah Carter en het Round Midnight Orchestra je met de mooiste muziek en de prachtigste verhalen over deze iconische jazz-zangeressen.


8 | UITdeZaanstreek

Cultuurspot

Ontdekken, beleven, proeven, leren, ontmoeten. De Zaanstreek is rijk aan mooie en bijzondere culturele locaties, waarvan je misschien alleen hebt gehoord of zelfs het bestaan niet kende. Wij lichten voor jou zo’n echt Zaanse cultuurspot uit!

Theater De KunstGreep M&M’s in alle kleuren, kadetjes, Sultana’s én een bosje bloemen. De artiesten die optreden in het Oostzaanse theater De KunstGreep vinden altijd een goedgevulde kleedkamer. Zowel artiesten als publiek roemen de gastvrijheid en persoonlijke benadering, zeggen bestuursleden Nico Bennemeer en Ruth de Vries. Deze maand kunnen ze weer flink inslaan bij Dirk van den Broek. In maart staan er maar liefst zeven voorstellingen op het programma. Onder anderen het superpopulaire cabaretduo Van der Laan en Woe komt naar Oostzaan. Sinds de vorige persconferentie heeft Ruth de kaartverkoop zien stijgen. De KunstGreep is de coronaperiode aardig doorgekomen. Omdat de stichting met zo’n dertig vrijwilligers werkt en de zaal per

voorstelling huurt, schoot het theater er financieel nauwelijks bij in. Maar programmeur Adriaan Bruin had handen vol werk. Na elke persconferentie kon hij weer gaan schuiven met voorstellingen. Een flink aantal daarvan is inmiddels te zien geweest, een stuk of zeven zijn verplaatst naar het komende theaterseizoen. Omdat Adriaan stopt, zoekt de stichting een nieuwe programmeur. Ze zijn al druk bezig met de programmering voor seizoen 2022-2023, mogelijk met onder anderen een aantal bekende bands uit de jaren tachtig en zangeres/pianiste Karsu. Aardig weetje: zij was op de basisschool een leerling van Nico. Met nieuwe genres en brede programmering wil de stichting meer publiek trekken. ‘Dat is nog niet zo makkelijk. Veel mensen weten niet dat Oostzaan een theater heeft. Zelfs Oostzaners niet. Het theater zit verborgen in het gebouw, aan de buitenkant

kun je niet zien dat het er is. Het zou helpen als we onze naam boven de ingang zouden kunnen hangen. Maar de gemeente aarzelt, omdat er meer organisaties in zitten’, zegt Nico. Ook Ruth, uit Amsterdam, was lang niet van het bestaan van het theater op de hoogte. ‘Een jaar of drie geleden ging ik voor het eerst naar een voorstelling in De KunstGreep. Ik dacht dat het in een soort schuur zou zijn. Ik was stomverbaasd toen ik zo’n mooi theater zag’, lacht ze. Direct besloot ze zich aan te melden als vrijwilliger. Jeugdtheater Nico is al van meet af aan bij stichting De KunstGreep betrokken. Met Stichting Jeugdtheater Oostzaan programmeerde hij met echtgenote Marga jeugdtheater in de Stijfselmakersschuur, in dorpshuis De Greep en voor de vier basisscholen in het


dorp. In januari 2007 werd in het hart van Oostzaan De KunstGreep officieel geopend, een multifunctioneel gebouw met onder andere het gemeentehuis, de bibliotheek én een theaterzaal met 261 zitplaatsen - bedoeld voor voorstellingen van de Oostzaanse culturele verenigingen en professionele theatervoorstellingen. In de eerste jaren deed het Zaantheater de programmering. In 2013 nam een groep enthousiaste vrijwilligers het over. Na slechts vier maanden voorbereiding ging de nieuwe stichting Theater de KunstGreep van start. Nico: ‘Het liep direct. En sindsdien is het draagvlak in de politiek, de bevolking, de horeca, adverteerders en andere culturele organisaties alleen maar vergroot.’ Bekende namen Stichting Theater de KunstGreep streeft naar een gevarieerd programma voor een breed publiek uit en rondom Oostzaan. ‘De helft van het aanbod bestaat uit cabaret, want daar houdt het grote publiek van. Je hebt populaire genres en bekende namen nodig om jonge talenten en andere voorstellingen te kunnen financieren.’ De stichting breidt verder uit met voorstellingen voor jeugd tussen vier en achttien jaar, concerten van singer-songwriters en klassieke muziek. De eerste concerten in de nieuwe serie klassieke muziek op de

9

Foto: Inge Stolzenbach

maart 2022 |

Bijzonderheidje van de KunstGreep: elke voorstelling heeft unieke consumptiemunten.

zondagmiddag waren al geregeld, toen de coronapandemie uitbrak. Een aantal concerten is uitgesteld, maar inmiddels zijn er drie geweest. ‘De doelgroep voor klassieke muziek is weliswaar klein, maar het initiatief is goed ontvangen door de liefhebbers.’ Onbedoeld waren de klassieke concerten een goede voorbereiding op de coronamaatregelen. ‘We wilden niet de tribune uitschuiven, maar een intieme setting

creëren. We zijn gaan experimenteren met zitjes en met publiek wat dichter op de musici. Zelfs op het podium. Die zaalinrichting met zitjes konden we ook mooi gebruiken toen er door corona maar dertig – en later tachtig – bezoekers de zaal in mochten. Zo’n halflege tribune is niet leuk. Met die zitjes en tafeltjes lijkt het met 45 man al of de zaal vol zit. Het sloeg zó aan, dat we het nu vaker doen. Heel sfeervol.’

Deze maand te zien: 11 maart Rayen Panday 12 maart Martyn Joseph 16, 17 maart Van der Laan en Woe 19 maart Joris Linssen & Caramba 24 maart Ellen ten Damme 25 maart Leids Cabaret Festival On Tour Theater De KunstGreep Kerkbuurt 4, Oostzaan www.theateroostzaan.nl Vrijwilligers in de zaal:.Nico Bennemeer en Ruth de Vries zitten op de eerste rij.

Heb jij suggesties voor een bijzondere culturele locatie? Wij vinden het leuk om je tip te ontvangen via info@uitdezaanstreek.nl !


THEATER

Meer zien? Check: uitdezaanstreek.nl/agenda/theater

Theater De KunstGreep, Theater De Kaasfabriek en Zaantheater

Kerk van Krommeniedijk

Zondag 27 maart 15.00 u €10,00

In de schaduw van het Achterhuis

Theater De KunstGreep Vrijdag 11 maart 20.15 u €20,00 Theater De Kaasfabriek vrijdag 18 maart 20.00 u €17,50 Zaantheater Woensdag 18 mei 20.00 u va €13,60

Een muzikale voorstelling van strijkduo Donna Musica over een persoonlijk familieverhaal. De grootouders van violiste Sandra Kox waren bevriend met de ouders van Anne Frank en Miep en Jan Gies, de helpers van de onderduikers in het Achterhuis. Passages in het dagboek van Anne Frank verhalen over de geboorte van Sandra’s moeder en over haar opa. Zelfs de hond van de familie komt voorbij. Maar de voorstelling gaat vooral over het leven van mensen dat ondanks de verschrikkingen van de oorlog toch gewoon doorging.

Zaantheater

Rayen Panday Focus Cabaretier en stand-upcomedian Rayen Panday maakte zijn nieuwe voorstelling tijdens de pandemie. Hij had er ineens alle tijd voor. Maar als je zoveel tijd hebt, dwaal je ook makkelijk af. Rayen vroeg zich af waarom hij zich zóveel in bijzaken verliest dat de hoofdzaak niet meer relevant is. Focus gaat over in- en uitzoomen. Over je gevoel volgen, zonder dat het je verder brengt. Rayen was net aan de try-outs begonnen, toen de theaters in lockdown gingen. Nu de maatregelen zijn versoepeld, kan hij de draad weer oppakken. In twee maanden tijd is hij in maar liefst drie Zaanse theaters te zien. Rayen komt uit Zaandam. Tijdens zijn rechtenstudie wint hij de Persoonlijkheidsprijs van het Groninger Studenten Cabaret Festival 2008. In 2010 wordt hij een vaste kracht van het Comedy Café in Amsterdam. Naast zijn theatervoorstellingen is hij tevens bekend van zijn vele optredens in TV-programma’s en van zijn shows op Netflix, waaronder zijn eigen Netflix Specials Live. Hij weet een internationaal publiek aan te spreken. Eerder trad hij op in onder meer Estland, India, Suriname en de Verenigde Staten.

Dinsdag 22 maart 14.00 u €20,00

Thomas Verbogt & Beatrice van der Poel Auteur Thomas Verbogt en singer-songwriter Beatrice van der Poel brengen een hartverwarmende collage van prachtige weemoedige liedjes en komische verhalen over tintelend verlangen, alledaagse waanzin en melancholie. Maar: ‘We gaan er niet in hangen, we zijn opgewekt van nature, tegen alle klippen op’. Kleine belevenissen met grote gevolgen en vaak ook over het toeval dat geluk heet. Montere Weemoed II is een voorstelling in de serie Theater op de dinsdagmiddag, geprogrammeerd voor en door senioren.


maart 2022 |

Zaantheater

11

Dorpstheater TOWN

Vrijdag 18 maart 20.00 u va €13,50

Met zonder ballen Transzoon Flip Zonne Zuijderland en zijn moeder Inez Derksen staan samen op het podium in een theaterdocumentaire. Centraal staat zijn zoektocht naar gender en identiteit en haar reactie daarop als moeder. Welke impact heeft ‘worden wie je bent’ op een gezin? In Met zonder ballen zien we een steeds helderder wordend kind en een moeder in verwarring, omdat ze zijn tempo amper kan bijbenen. Een mix van persoonlijke bespiegelingen, grappige confrontaties en informatieve weetjes. Inclusief alle misverstanden, zorgen en clichés. Een openhartige en liefdevolle inkijk in de realiteit van een kind in transitie.

Theater De Kaasfabriek

Zaterdag 5 maart 20.00 u €19,50

Tobi Kooiman Best of Tobi Kooiman is cabaretier, stand-up comedian, wiskundige en stoïcijn. Op het podium doet hij verwoede doch vergeefse pogingen om zijn logica toe te passen op het leven en de daarbij behorende vraagstukken. Dat het publiek daar ongegeneerd doorheen lacht neemt hij op de koop toe. Tobi won meerdere prijzen, waaronder de Publieksprijs Cameretten 2019. Best Of is zijn eerste avondvullende programma.

Theater De KunstGreep Donderdag 24 maart 20.15 u €25,50

Zondag 20 maart 14.30 u €18,50

Etty Hillesum - Dat onverwoestbare in mij Vijfenzeventig jaar na de Tweede Wereldoorlog is het gedachtegoed van Etty Hillesum (1914-1943) nog altijd actueel. Haar indrukwekkende dagboeken en brieven – genadeloos eerlijk, poëtisch en vol zelfspot – spreken wereldwijd tot de verbeelding. In Etty Hillesum - Dat onverwoestbare in mij wekt Julika Marijn de schrijfster tot leven. Spelend en zingend richt zij een ontroerend monument op voor een krachtige vrouw die zelfs in de diepste duisternis een licht zag branden.

Ellen ten Damme Barock Wie het zich in de 17e en in de 18e eeuw kon permitteren, vierde de theatrale uitbundigheid. De veelzijdige zangeres Ellen ten Damme komt met een ‘tragédie lyrique’ die terug in de tijd gaat, maar toch helemaal van nu is. Barock is een meeslepende show met de pracht en praal van het hof en met de schaduwzijdes die zich erachter verschuilen.


12 | UITdeZaanstreek

Nieuwe stadsdichters Reinier en Lisa

Foto’s:Isaac Owusu

Met rap en spoken word


maart 2022 |

de hele Zaanstreek door

13

Hij is rapper, zij is dichter en beginnend spoken word-artiest. Samen zijn Reinier Fosch (43) en Lisa van Tongeren (28) het nieuwe stadsdichtersduo van Zaanstad. De komende twee jaar willen ze de hele streek door om met inwoners uit alle lagen van de bevolking in contact te komen. Hun missie: ‘Zaankanters met elkaar verbinden en jongeren winnen voor taal’. Reinier en Lisa komen uit twee verschillende werelden. Voordat zij werden uitgekozen voor het stadsdichterschap, kenden zij elkaar helemaal niet. Maar over taal en de invulling van hun nieuwe eretitel, denken zij precies hetzelfde. ‘In de literatuur is elke zin mooi uitgedacht. Poëzie is rauwer, dat is meer zoals je denkt.’ Rap en spoken word brengen dat een stap verder. ‘Poëzie is vaak gebonden aan vaste vormen en rijmschema’s. Rap is op maat, op cadans en flow. Bij spoken word gaat het om het verhalende aspect; zonder de regels van poëzie en niet op een beat, maar wél met een ritme.’ Hiphoppers Reinier, geboren en getogen in Zaandam, ontdekte rap toen hij een jaar of veertien was. Elke week zat hij met zijn taperecorder klaar voor Villa 65, het onder hiphoppers legendarische radioprogramma van Kees de Koning (oprichter van platenlabel Top Notch). ‘In dat programma kwamen altijd heel stoere gasten. Ik hoorde hoe je goed kunt zijn met taal, iemand verbaal kunt aftroeven. Daar komt mijn liefde voor rap en woorden vandaan.’ Met hiphopduo AvalancheE won hij in 1999 de Grote Prijs van Nederland in de categorie hiphop en als rapper RFx bracht hij in 2017 het album Reintje aan de Praat uit. Bij concerten gaan teksten vaak langs mensen heen, merkte hij. ‘Als stadsdichter kan ik die tekstkant van mezelf goed laten zien.’ Laaggeletterdheid Ook Lisa is sinds haar jeugd met taal bezig. Ze las en schreef veel (en doet dat nog steeds), studeerde Nederlands en was docent op het Michaël College. Tegenwoordig werkt de Wormerveerse bij de Bieb voor de Zaanstreek, waar zij zich inzet voor kansengelijkheid en de bestrijding van laaggeletterdheid. ‘Eén op de zes

Zaankanters kan niet goed genoeg lezen en schrijven. Zij hebben een sociale achterstand. Met rap en spoken word hopen we mensen die niet zo taalvaardig zijn ook enthousiast te maken voor woordkunst.’ In haar schooltijd zag ze dat veel leerlingen een aversie tegen poëzie hebben, maar rap en hiphop wél cool vinden. ‘Veel poëzie is om te lezen. Dat beperkt je in de manieren waarop je je werk bij de mensen kunt krijgen. Als stadsdichters willen we een zo breed mogelijk publiek bereiken. Niet alleen de poëzieliefhebbers of mensen uit de kunst- en cultuurwereld, maar bijvoorbeeld ook sportverenigingen, scholen en het bedrijfsleven. Wij staan open voor alle vormen van samenwerking. Workshops, open podia, alles kan.’ Traditie Zaanstad heeft stadsdichters sinds 2007. ‘Heel mooi om deze traditie voort te zetten. En nog mooier: er is zelfs een Gilde van Zaanse Stadsdichters. Je bent stadsdichter voor het leven.’ 075-Dichters maken gevraagd en ongevraagd teksten over gebeurtenissen in de streek. Reinier en Lisa willen sowieso elke maand audio of film op hun online kanalen zetten. ‘Rap en spoken word lenen zich voor maatschappelijke thema’s. Thema’s die ons aanspreken zijn bijvoorbeeld slavernij, het Indische verleden en veiligheid op straat voor vrouwen.’ Ze zijn al benaderd voor uiteenlopende bijeenkomsten en activiteiten zoals de gemeenteraadsverkiezingen, Dodenherdenking, Bevrijdingsdag, Keti

Koti en de Atelierroute van Tengel. Vorige maand namen ze het initiatief om in boekhandel Stumpel klanten te helpen met teksten voor Valentijnskaarten. Lisa: ‘Een spontaan idee en een leuke manier om met mensen in contact te komen.’ Gemoedelijk Op 10 maart is hun eerste officiële optreden. In het Zaanstad Beraad dragen zij hun Ode aan Zaanstad voor. De stadsdichters zijn trots op hun streek. ‘Alle wijken en dorpen verschillen van elkaar in samenstelling van de bevolking, inrichting en gebouwen. Heel tof. Al is Zaanstad groot, het is een gemoedelijke gemeente. Als je iemand op straat begroet, krijg je gewoon antwoord. Doe je dat in een stad als Amsterdam, dan kijken ze je raar aan.’ Ook fraai vinden zij de nuchtere, ‘schouders eronder’-mentaliteit van de Zaankanter. ‘Toen er één persberichtje de deur uitging over de komst van een vluchtelingenopvang in het Veldpark, stonden binnen een week de kerk, de voedselbank en heel veel vrijwilligers klaar om te helpen. En politieke partijen die op sommige vlakken lijnrecht tegenover elkaar staan, kunnen goed samenwerken. Die mentaliteit, dat ‘gewoon doen’: daar mogen we trots op zijn.’ Werk van Reinier en Lisa vind je op Facebook en Instagram via Zaanstadsdichter en op https://zaanstadsdichter.nl.


EXPOSITIES

Meer zien? Check: uitdezaanstreek.nl/agenda/exposities

Weefhuis

Zaansgroen

Za 19 en zo 20 maart 13.00-17.00 u, vrij entree

Look Closer

Za 5 en zo 6 maart 13.00-17.00 u, vrij entree

Deze expositie toont werk van drie fotografen. Margreth Hoek, conceptueel fotograaf, maakt gevoelsbeelden. Haar werk is geworteld in een verlangen naar geborgenheid, schoonheid en verbinding. Een opmerkelijk element in het oeuvre van Eric Valent is dat hij al zijn werk fotografeert met een analoge camera. Op eenzame plekken in een verstedelijkte omgeving onthult hij elementen die voor anderen verborgen blijven. De fotografie van Bert Strootman roept een dromerige wereld op – beelden die eerder het gevoel raken dan de werkelijkheid willen weergeven.

Chaos is vrijheid

Atelier Van Santen

Café Fabriek

De geboren Zuid-Amerikaanse kunstenaar Jorge J. Herrera Fuentealba woont in Wormerveer. Daar maakt hij kleurrijk werk dat direct de aandacht trekt. Jorges schilderijen en tekeningen ogen als een kleurexplosie. Of, zoals hij het zelf noemt: zwervende melkwegstelsels. Met ‘boeketten van kubussen, vlekken, spiralen, kleine cirkels en vierkantjes’ verbeeldt hij onder meer chaos en overleven.

T/m do 24 maart Dagelijks, vrij entree

De hele maand Uitsluitend op afspraak, via (06) 4710 4263, vrij entree

Secret World Het werk van beeldend kunstenaar Bert van Santen wordt internationaal geëxposeerd. In zijn Zaandamse atelier presenteert hij zijn kunst regelmatig in thema-exposities. Deze maand laat hij zijn kastobjecten zien, soms raadselachtige objecten waar een verborgen wereld achter schuilgaat.

Bep Roet Zoektocht Bep Roet laat zich inspireren door alles wat in de natuur groeit, bloeit en afsterft. Ook ziet zij in haar werk de woorden van een van de meest bekendste liedjes van Ramses Shaffy: Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder.


maart 2022 |

Bullekerk

Zaansgroen

De hele maand di 11.00-14.00 u, vr, za 15.00-18.00 u vrij entree

12, 13, 19, 20, 26 en 27 maart 13.00-17.00 u, vrij entree

Erik Neimeijer

15

Ingrid Pijl Beelden

Speciaal voor zijn Tribute to Willie Nelson-concert op 4 maart in de Bullekerk maakte gitarist, pianist en kunstenaar Erik Neimeijer een serie schilderijen. Elk lied dat in de voorstelling gezongen wordt, heeft een eigen schilderij en is de hele maand in het cultureel centrum te zien. Eriks doeken hebben een unieke Caribische stijl met veel kleuren. Hij exposeerde in vooraanstaande galerieën in New York, Madrid, Bonaire en Parijs.

De beelden van Ingrid Pijl gaan over mensen en al hun bedoeningen, van leven tot dood. We denken redelijke wezens te zijn, maar gedreven door emoties gebeurt er van alles, zegt Ingrid. Dit probeert zij te vangen in beelden om reacties op te roepen bij de kijker. Ingrid werkt voornamelijk met klei, was en in brons. Soms gebruikt ze meerdere materialen, zoals hout, en beschildert ze haar beelden. Ingird gaf les aan onder andere de Wackers Academie in Amsterdam en het Kunstenhuis in Zeist.

Artzaanstad

De KunstGreep

De hele maand Op werkdagen en tijdens opening theater, vrij entree Vanaf 5 maart Di t/m za, vrij entree

Erik & Ben: 2x Oldenhof Duo-expositie van de broers Oldenhof. Eenvoud is de kracht van Erik. Van een afstand lijken zijn doeken slechts te bestaan uit strenge, wetmatige en rationele lijnstructuren. Maar van dichtbij zinderen en vibreren de doeken met hun dikke verflagen uitbundig. Ben snijdt met losse hand vormen uit stalen platen, die hij aan elkaar last tot grotere, ‘zwevende’ objecten. Daarnaast zijn assemblages gemaakt van staal, restmaterialen en epoxy, te zien.

Marion Maas Na 38 jaar schilderen is Marion Maas nog steeds gefascineerd door het componeren van kleur en vlakverdeling. Ze doet aan aquarelleren, etsen, portret- en modeltekenen en acryl- en olieverftechnieken. Ze laat zich inspireren door uiteenlopende thema’s. Van stokstaartjes en vogels tot de vuurtoren van Texel en een Bretons strandtafereel. Het uitgangspunt is wel altijd hetzelfde. ‘Je moet dagelijks met plezier naar een schilderij kunnen kijken’, aldus Marion. De opbrengst van haar schilderij met KNRM-reddingsboot gaat naar de reddingsmaatschappij.


Laat je stem horen! Over krap twee weken zijn de gemeenteraadverkiezingen. Hét moment om te laten zien hoe belangrijk cultuur voor je is. Ga je graag naar het theater, concert, film of expositie? Vind je dat er voldoende (kwalitatief goede) culturele instellingen zijn? Om te bezoeken en/of zelf actief mee te doen? Laat cultuur dan meeklinken in je stem op 16 maart. Het hoeft geen betoog dat ook de Zaanse cultuur met de sluitingen een enorme dreun heeft gekregen de afgelopen twee jaar. Als er naast de horeca één branche is die uw steun na deze crisis goed

Van het toneel af... Een eerste constatering is dat een aantal partijen nauwelijks iets heeft opgenomen over wat ze willen met cultuur in Zaanstad. Zo wijdt het CDA slechts één zin aan cultuur. Nu zegt het aantal woorden dat een partij aan cultuur besteedt niet veel , maar van een solide partij als het CDA had je gehoopt op meer dan alleen de wens om schoolgaande kinderen een bezoek te laten brengen aan De Zaanse Schans en theater. Democratisch Zaanstad toont met 2 standpunten nauwelijks meer ambitie. Subsidies zijn niet vanzelfsprekend en zouden beperkt moeten worden gegeven. En er zou jaarlijks een beurs moeten komen waar bedrijfsleven en kunsten cultuurorganisaties elkaar ontmoeten en tot samenwerking kunnen komen.

kan gebruiken, is het wel de cultuur. Vooral met het wederom bezoeken van alles wat speelt (zie vooral ook alle andere pagina’s in dit magazine), maar zeker ook met uw stem. Uw stem bepaalt immers mede hoe het aanbod en de toegankelijkheid van de Zaanse cultuur zich de komende vier jaar ontwikkelt. UIT nam de verkiezingsprogramma’s van alle partijen van Zaanstad door op het onderwerp cultuur. Wat vinden zij belangrijk, waarin willen zij wel of niet investeren?

POV: Bij tal van instellingen staat de culturele prestatie niet in verhouding tot het subsidiebedrag. Nog minder fraai wordt het als je een blik werpt op het programma van de PVV. Na een lang pro-Zwarte Piet betoog, stelt de partij dat er minder subsidie naar cultuur met gaan en benoemt haar als linkse hobby.

Hoewel de toon milder is dan de PVV eindigt de POV haar culturele passage eveneens met de wens cultuursubsidies te verlagen. Als argument hiervoor wordt gesteld dat sommige instellingen er niet veel tegenover zetten. Op welk(e) instellingen de POV wil bezuinigen en waarom staat er helaas niet bij. Wel wil de POV meer investeren in buurthuizen en deze niet langer verplichten om commerciële activiteiten te ontplooien om open te kunnen blijven.


Mooie voorstellingen Een partij die wel veel (woorden) voor de cultuur over heeft, is D66. Zij noemt zich expliciet de Cultuurpartij van Zaanstad. Dat is mooi, maar in twee pagina’s tekst staan vooral algemeenheden, geen concrete standpunten. Daar staat tegenover dat D66 als coalitiepartner veel heeft gedaan om de cultuur door de coronacrisis te helpen. Hetzelfde geldt voor de ChristenUnie die het hart duidelijk op de juiste plek heeft waar het gaat om de verbindende functie van cultuur. De ChristenUnie heeft behalve een mooi verhaal ook concrete wensen zoals in elke wijk een bibliotheek, meer bezoekers voor het stadsarchief en een escape room in de binnenstad van Zaandam. Ook DENK heeft concrete standpunten. Zij koppelt subsidie aan diversiteit. Het klopt dat deelname aan culturele activiteiten helaas nog steeds vooral een ‘witte’ aangelegenheid is. De vraag is wel of het eerlijk is om bredere participatie geheel bij instellingen te leggen met het al dan niet toekennen van subsidie.

DENK: Kritische kijken naar de noodzaak van sommige cultuursubsidies Naast diversiteit wil DENK een grotere stem voor jongeren, meer kunst in de openbare ruimte en korting bij cultuurinstellingen voor lagere inkomens. De wens voor een bibliotheek in Poelenburg is zo gek nog niet gezien de taalachterstand in Zaandam Oost. Taal is de basis van alles. De SP schrijft dat er in Zaanstad Noord een theater komt. Goed nieuws, maar dat is dus eigenlijk geen verkiezingspunt meer. De SP zet in op meer culturele ondersteuning in de wijken, met name voor de buurthuizen. Jongeren moeten niet op straat hangen, maar hun vrije tijd zinvol met elkaar kunnen besteden in buurthuizen. Zaanstad heeft voldoende musea, aan meer is geen behoefte bij de SP. De kleintjes zouden wel wat meer subsidie mogen ontvangen. Traditionele cultuurpartijen als GroenLinks en Rosa doen het net iets beter met aandacht voor alle terreinen en stevige wensen. Zo pleit ROSA voor een centraal gelegen Zaans poppodium, behoud van

De Groote Weiver en het op peil houden of uitbreiden van amateurkunst. Ook ROSA wil extra bibliotheken. GroenLinks wil ook meer poppodia, broedplaatsen voor kunstenaars en creatieve industrie en investeringen in wijken waar kunst en cultuur te weinig aanwezig is. Helaas wordt niet aangegeven waar. Over bedragen laten partijen zich sowieso niet uit.

ROSA: Kunst en cultuur beschouwen wij als motor en gangmaker van de stad. Voor wie denkt dat cultuur een linkse hobby is: de VVD doet niet voor ROSA en GroenLinks onder. De VVD ziet het belang van talentontwikkeling bij kinderen en wil dat zij al op jonge leeftijd in aanraking komen met muziek- en cultuuronderwijs. Leesvaardigheid moet worden bevorderd, middels ondersteuning van de bibliotheken. Daarnaast wil de VVD een grotere regionale uitstraling middels grote evenementen zoals de Sinterklaasintocht in 2018 en een te organiseren roze zaterdag. Niet verrassend wil de VVD wel graag dat instellingen en/ of culturele entrepreneurs zelf zorgdragen voor een deel van de inkomsten en zo min mogelijk afhankelijk zijn van steun van de gemeente.

Staande ovatie Afgaande op de beloftes die de Partij voor de Dieren en PvdA doen, lijken zij het meest te willen investeren in cultuur. Allereerst de Partij voor de Dieren. Je zou het niet verwachten van een kleine ogenschijnlijk ‘one-issue ’ partij, maar de mensen achter deze partij hebben een breed en stevig programma geschreven met heldere standpunten. De PvdD is de enige partij die concreet zegt het budget voor kunst, cultuur en erfgoed te willen verhogen. Kleine culturele instellingen, organisaties voor amateurkunst, makers en artiesten komen in aanmerking voor cultuursubsidies. Musea moeten één dag in de week gratis toegankelijk zijn; opdrachten voor kunst in de openbare ruimte moeten bij voorkeur naar regionale kunstenaars en bestaande kunst moet beter worden ontsloten,

bijvoorbeeld door podcastwandelingen/ apps. De lijst is lang, doordacht en een vitale stad waardig. Ook wil de partij poppodia en meer steun voor activiteiten in bibliotheken. In tegenstelling tot de VVD wil de PvdD geen grensoverschrijdende prestigeevenementen. Subsidies moeten naar laagdrempelige cultuur in de wijken. De PvdD doet haar naam eer aan door te vermelden dat evenementen niet in parken mogen plaatsvinden, er geen dieren mogen worden gebruikt en er strenge normen worden gehanteerd m.b.t. geluidsoverlast.

PvdD: Kunst en cultuur zorgen voor nieuwe ideeën, voor verandering. Ook de PvdA heeft een prachtige lijst met wensen. Het verkiezingsprogramma trekt maar liefst vier pagina’s uit voor cultuur en is welhaast een optelsom van alle mooie punten van de andere partijen tezamen. Amateurkunsten moeten voldoende podiumfaciliteiten krijgen, kleinschalige evenementen voor en door bewoners krijgen steun. De PvdA legt veel nadruk op participatie van sociaal zwakkeren en kinderen. Zo moeten er lespakketten cultuur komen op basisscholen en het ‘cultuurmenu’ moet ook beschikbaar gesteld worden voor het vmbo. Culturele diversiteit en toegankelijkheid voor mensen met een beperking moeten meer aandacht krijgen. Het is slechts een kleine greep uit de vele concrete punten. Door Onno Lassooy

Kijk voor alle verkiezings­ programma’s op www.verkiezingen.zaanstad.nl/ deelnemersverkiezingen


FILM

Meer zien? Check: uitdezaanstreek.nl/agenda/film

Pathé

Groote Weiver Donderdag 3 maart 20.00 u €3,00

Zaterdag 12 maart 19 uur €32,50

Ariadne auf Naxos Pathé vertoont live de operavoorstellingen van The Metropolitan Opera. Ariadne auf Naxos is het betoverende meesterwerk van Strauss. De opera begint op het moment dat prins Theseus van Athene zijn bruid - prinses Ariadne achterlaat op het eiland Naxos. Dankzij de prinses kon Theseus de Minotaurus van Kreta doden en levend het doolhof van het schepsel weer verlaten. Sopraan Lise Davidsen schittert in de rol van de Griekse heldin Naxos. Verder met mezzosopraan Isabel Leonard, sopraan Brenda Rae, tenor Brandon Jovanovich en Wolfgang Brendel.

De Fabriek

Anna’s war Het waargebeurde verhaal van de zesjarige Anna uit Oekraïne, die vanuit haar schuilplaats in een door de nazi’s overgenomen gebouw de oorlog aan zich voorbij ziet trekken. De waakhond op het erf maakt haar tot gevangene; het gevaar ontdekt te worden ligt voortdurend op de loer. Deze ode aan de veerkracht en vindingrijkheid van een kind wordt volledig gedragen door de fenomenale kindactrice Marta Kozlova.

Pathé

Zondag 6 maart 16.00 u €18,50

Zaterdag 5 maart €27,50 FilmFan €25,00 Cinevillepas gratis

Best of IDFA on Tour Een selectie van prijswinnende films op het IDFA. De middag begint met O, Collecting Eggs despite the Times, over eierkundige Max Schönwetter die ruim 19.000 eieren verzamelde. Handbook is een korte documentaire over de harde aanpak van de Belarussische anti-Loekasjenkodemonstranten. Where are you headed zoomt in op alle gebeurtenissen in de metrogangen van Moskou en in Children of the Mist worstelt een Vietnamees Hmong-meisje met opgroeien in een traditionele cultuur.

Spartacus Het wereldberoemde, in 1887 opgerichte, Bolshoi Ballet danst de spectaculaire productie Spartacus, een ballet in drie aktes over de leider van een slavenopstand in het Oude Rome. De voorstellings is gebaseerd op de muziek van Aram Khachaturian en de choreografie van Yuri Grigorovich. Zakharova.


JEUGD & FAMILIE

maart 2022 |

19

Meer zien? Check: uitdezaanstreek.nl/agenda/jeugdfamilie

Hemlab

Zaantheater

5, 12, 19 en 26 maart Vanaf €12,00

Vrijdag 25 maart1 19.30 u va €8,00

Proefjescircuit

Kanonnenvoer

In het Hemlab kun je elke zaterdagmiddag spannende en interessante experimenten doen. Deze maand kun je aan de gang met koper, aluminium, ijzer, zink en zilver. Onderzoek bijvoorbeeld hoe je met metalen en je handen een batterij maakt of wat er gebeurt als je metaal in vuur houdt. In de laatste week van maart staat het weer op het programma met regen-, wind- en stormexperimenten. Vanaf 7 jaar.

Een spannend, grappig en fantasierijk verhaal over hoe het hart van een stoere veldkok ontdooit door een onverwachte vriendschap. Kok Tortot heeft in tijden van een oorlog maar één doel: overleven. Ongewild neemt hij Halve George, een gewonde soldatenjongen, op sleeptouw. Uiteindelijk bekokstooft Tortot een krankzinnig meesterplan om die dwaze oorlog te stoppen en zo het leven van halve George te redden. Gebaseerd op Benny Lindelaufs bekroonde boek.

Zaantheater

Theater De Kaasfabriek

Zondag 13 maart 13.00-17.00 u vrij entree

Zondag 13 maart 11.00 uur €7,50

Avonturenfeest met Drumdrumdrum

Kikker zingt en leest voor

Tijdens het Avonturenfeest valt er overal in het Zaantheater iets avontuurlijks te beleven. Van dansen, proefjes doen, muziek maken, toneelspelen tot knutselen. Natuurlijk kun je ook een leuke voorstelling bezoeken. In PADABOOM! van Drumdrumdrum laten de Geluidengrijpers horen dat overal muziek in zit. Samen met jou toveren ze geluiden om tot nieuwe liedjes. Vanaf 4 jaar.

Beleef de avontuurlijke wereld van Kikker in deze nieuwe mini-musical, naar de bekende boeken van Max Velthuijs. Kikker zingt de leukste liedjes uit zijn eigen musicals en vertelt over de avonturen die hij beleeft. Net al zijn vriendjes wil Kikker graag lezen en taarten bakken. Maar als het begint te regenen en de huizen onder water lopen, kan Kikker als de beste zwemmen! Kikker is moedig, en dát maakt Kikker echt Kikker! Na afloop is er een meet & greet. Vanaf 3 jaar.


atelierroute

Zaanstreek

2022

02/03 APRIL 09/10 APRIL www.tengel.nl


maart 2022 |

UITstapje Thema van de Atelierroute:

Verbinding Na een jaar zonder Tengel atelierroute is er gelukkig dit jaar wel weer een atelierroute in de Zaanstreek. Dit keer wordt de atelierroute in het voorjaar gehouden. De eerste twee weekenden van april kun je de ateliers van meer dan 60 kunstenaars bezoeken! De route, online te vinden, is als vanouds ingedeeld in een noord- en een zuidroute. Verdeeld over Zaanstad openen keramisten, textielkunstenaars, fotografen, edelsmeden en allerlei andere disciplines de deuren van hun ateliers en werkplaatsen om hun nieuwe werk te tonen.

Kunstkralenketting

Verzamel een unieke kralenketting. Kunstenaars delen tijdens de atelierroute kunstkralen uit aan hun bezoekers, hoe meer kunstenaars u bezoekt hoe langer uw ketting wordt.

Tegoedbon

Voor de mensen die de meeste kralen hebben verzameld, hebben we bijzondere prijzen: tegoedbonnen die zijn te besteden bij elke deelnemende kunstenaar! Laat je kralen tellen bij de Kunstgenieloods of Atelier Kinga Wieczorek en laat je gegevens achter. De drie deelnemers met de meeste kralen aan hun koord krijgen een tegoedbon ter waarde van €150,00, €100,00 en €50,00.

Tot ziens langs de route!

2/3 april 2022 - noordroute 9/10 april 2022 - zuidroute Openingstijden alle dagen: 12 - 17 uur Sommige kunstenaars stellen hun ateliers beide weekenden open voor publiek. Routekaarten op www.tengel.nl

21


Zaanstad verdient beter voor: stem

stem

mmen

gen taalbare huurwoningen geren. nse ouderen en jongeren.

Wij stemmen voor: Meer betaalbare huurwoningen voor Zaanse ouderen en jongeren.

g belastingen van gemeentelijke belastingen Verlaging van gemeentelijke belastingen affen ng. hondenbelasting. en afschaffen hondenbelasting.

elling ng A8/ busbrug A9 en openstelling iseren.

busbrug Verbinding A8/A9 en openstelling busbrug snel realiseren.

Wij stemmen tegen:

 Onevenredig veel geld naar Poelenburg / Peldersveld.  Het autoluw maken van Zaanstad. wijzing uurwoningen. van sociale huurwoningen.  Voorrang voor statushouders bij toewijzing van sociale huurwoningen.

urg / Peldersveld.

en:

Onze speerpunten, wij willen:

oons lrecht huishoudens. voor éénpersoons huishoudens. Verlaging afvalstoffenheffing en rioolrecht voor éénpersoonshuishoudens.

re

ruimte.

Een veilige en toegankelijke openbare ruimte.

anstad.

ndhaven tplein en.

Goed openbaar vervoer in geheel Zaanstad. en

op

n aanstad. het noorden

utomaten. en bereikbare

penbare

er

van

Zaanstad. Een extra locatie voor burgerzaken in het noorden van Zaanstad.

pinautomaten. Ons inzetten voor voldoende veilige en bereikbare pinautomaten.

toiletten.

ond.

ord.

Marktplein Blauwe zones rond winkelcentra handhaven en op Marktplein in Wormerveer geen betaald parkeren.

LOKAAL ONAFHANKELIJK

VASTBERADEN Subsidie voor cultuur: JA

HARRIE VAN DER LAAN LIJSTTREKKER

Zaanstad voorzien van voldoende openbare toiletten. Een reële afkoopsom van erfpachtgrond. Buurthuizen volledig subsidiëren. Evenemententerrein in Zaanstad Noord.

Zaanstad verdient beter  povzaanstad pov-nederland.nl

Subsidie voor baantjescultuur: NEE


maart 2022 |

UITgelezen

23

Boekenrubriek

Wieke Hart & Rita Sterkeboer Lief wezen. Overleven op de Wallen In Lief wezen beschrijft Wieke Hart uit Wormerveer het levensverhaal van Rita Sterkeboer. Zij groeit op als kind van een prostituee op in ‘ warm Amsterdam’, de Wallen van de jaren zestig. Haar moeder is een kreng: ze mishandelt het meisje en verhuurt haar aan ‘dure meneren’, waaronder bekende sportlieden. Rita moest ‘lief wezen’. Ze is afwisselend bij haar tirannieke moeder of in katholieke kindertehuizen. Als ze op haar 14e zwanger wordt, zoekt ze hulp bij de nonnen op de Oudezijds Voorburgwal. Zonder haar medeweten of overleg wordt ze verdoofd en illegaal geaborteerd. Drie jaar opsluiting en dwangarbeid volgen. Uiteindelijk weet Rita los te breken en een waardig bestaan op te bouwen. Just Publishers Paperback (272 blz.) | €20,00

Leendert Jan van Doorn Edward van Gils. The Godfather of Street Football speaks! Het aangrijpende en schokkende levensverhaal van Edward van Gils. Een jongen die ontspoort en moet zien te overleven in de keiharde wereld van de straat. Hij groeit uit tot de beste straatvoetballer ter wereld en krijgt de eretitel ‘The Godfather of Street Football’. Hij heeft een bedrijf in straatvoetbal (Streetkings), met eigen voetbalschool Kings Dome op sportpark Poelenburg in Zaandam. Van Gils heeft een sociale missie. Hij zet zich wereldwijd in voor jeugd die met een achterstand begint. Uit eigen ervaring weet hij hoe dat is. ‘Ik prijs mij gelukkig dat ik op belangrijke momenten in mijn leven een duwtje de goede kant op heb gekregen. Datzelfde duwtje probeer ik nu te geven aan jongeren die dat nodig hebben’, zegt Van Gils. Story Adventures Publishers Paperback (289 pag.) | €21,99

Mariah Happe Puur Mariah Happe is een 21-jarige studente uit Zaandijk en beginnend docente Frans op een school in Beverwijk. Al van jongs af aan schrijft zij gedichten om haar gevoel te uiten. Haar gedichtjes gaan vooral over haar eigen leven. Puur - Tederheid & verdriet, maar zonder zwakte is haar in eigen beheer uitgebrachte poëziedebuut. Deze gedichtenbundel gaat over het leven met angsten en perfectionisme. Hiermee wil zij anderen kracht geven. Ze wil laten zien dat ‘je niet alleen bent in jouw eigen niemandsland of op de plek waar je niet wordt begrepen’. Zij vertelt hoe ze omgaat met haar eigen angsten en onzekerheden. Mariah is ‘op weg naar een gelukkiger leven en gelukkiger ik’. Als het haar lukt, zou het de lezer ook moeten lukken, vindt zij. Haar belangrijkste boodschap is: ‘Wees lief, wees puur! Voor anderen, maar vooral voor jezelf!’ Boekscout Paperback (108 blz.) | €17,99

Heb je een boekentip? Mail ‘m naar info@uitdezaanstreek.nl


D A N S H OT SP OT

D É DA N S ZA A L V A N D E Z A A N ST R E E K

LORENA + THE TIDE

CD RELEASE FEEST

13 MRT 2022

LOCATIE CULTUREEL CENTRUM AANVANG BULLEKERK TICKETS

16:00 UUR PODIUMDEFLUX.NL

KOM IN BEWEGING, OP DE LEUKSTE MANIER DIE WIJ ONS KUNNEN VOORSTELLEN: DANSEN! Je kunt op elk moment starten. Kijk in de danskalender op danshotspot.com

Stijldansen, Argentijnse Tango, Rock & Roll, Salsa, LaBlast, Raynetics info@danshotspot.com 06 55 79 13 05 www.danshotspot.com


maart 2022 |

Kijk voor alle culturele adressen achterin of op uitdezaanstreek.nl/zien-en-doen/adressen

UITagenda Donderdag 3 maart LATIN | ROLF SANCHEZ - MI AVENTURA Nederlands-, Engels- en Spaanstalige muziek met latin vibes. Zaantheater 20.00 u va €16,70

(piano) presenteren hun nieuwe cd, met. ‘Auerbach Pianotrio no. 3’ en ‘Dvorak Dumky Trio’. Stichting Nieuwe Huys Concerten Vermaning Zaandam 20.00 u vrijwillige bijdrage

Vrijdag 4 maart FLUXUS TALENTENCONCERT FluXus Muziekschool 19.00 uur Vrij entree

Zaterdag 5 maart WERELDMUZIEK | MARIA DE FÁTIMA – TE AMAREI Maria bezingt de liefde in o.a. fado-klassiekers, eigen nummers en vertalingen van Nederlandse liederen. Bullekerk 20.00 u €18,00

Vrijdag 4 maart POP | VAN PIEKEREN zie pag. 6

Bij Bind 20.00 u €5,00 of incl. Bordje bij Bind 18.30 u €10,00 Vrijdag 4 maart COUNTRY | ERIK NEIMEIJER A SINCERE TRIBUTE TO WILLIE NELSON Ode aan één van de beste Amerikaanse songwriters. Het decor bestaat uit door Neimeijer gemaakte schilderijen. Bullekerk i.s.m. Podium de Flux 20.00 u vvk €15,00 Vrijdag 4 maart METAL | PERMISSION TO LAND De Zaanse Glamrock Coverband bestaat 10 jaar en viert dit met zoveel mogelijk oude bandleden. Doe je pruik op, trek je strakste legging aan en headbang mee! Voorprogramma: Sterk. Groote Weiver 21.00 u €2,50 Zaterdag 5 maart KLASSIEK | DJINJA FLUITKWARTET Het 20-jarig kwartet geeft een extra feestelijk lustrumconcert. Kogerkerk 16.00 u collecte na afloop Zaterdag 5 maart POP | HET GELUID VAN DE ZAANSTREEK Eerste vooronde van de Zaanse talentenjacht. Met gastoptreden van Miss Henney Faya en band. Groote Weiver 19.00 u vrij entree Zaterdag 5 maart KLASSIEK | DELTA PIANOTRIO Gerard Spronk (viool), Irene Enzlin (cello) en Vera Kooper

uitdezaanstreek.nl/agenda overs en Tupperwr3. De Flux 20.30 u vvk €5,00

MUZIEK

Zaterdag 5 maart VARIA | SOEDARYNJA Zie UITgelicht

Jisper Kerk 20.00 u €17,50 Zondag 6 maart HOUSE | OMNIBUS De allereerste editie van Omnibus: acht uur lang een huiselijk housefeestje, met Zaanse talenten! Line-up: Daniël, FORC, Leander, Livai, MATIS en VOSS. De Flux 15.00 u vvk €15,00

25

Vrijdag 11 maart POP/ROCK | DE BIJWERKING, THE MIETERS & SWEET EMPIRE Een avondje Nederlandstalige power, Nederbiet/60’s-garage en melodische punkrock. Groote Weiver 20.30 vvk €6,50 Zaterdag 12 maart POP | JEROEN BOOY ROCKSCHOOL Presentatie door deelnemers van de muziekworkshop. Groote Weiver 19.30 u vrij entree Zaterdag 12 maart POP | MARTYN JOSEPH – IN CONCERT zie pag. 7 Theater De KunstGreep 20.15 u €20,00

Zaterdag 12 maart COUNTRY | BOB WAYNE – COUNTRY OUTLAW zie pag. 7 Bullekerk i.s.m. Podium de Flux 20.30 u vvk €12,00 Zondag 13 maart FOLK | IERSE MIDDAG Folkkoor Out-Cider zingt Ierse traditionals. Met medewerking van Zaans duo The Lassies en The Rose Irish Dance Company. Maria Magdalenakerk 14.30 u €17,50 Zondag 13 maart POP | LORENA & THE TIDE Zaanse indie-pop/rock-band rond Lorena Visintainer presenteert debuutalbum ‘Open Sea’. Bullekerk i.s.m. Podium De Flux 15.00 u €10,00

Zondag 13 maart POP | MARCEL KAPTEIJN & THE RAINDOGS Marcel Kapteijn ken je van Ten Sharp en de hit ‘You’. Met gitarist Sander Schuurman en percussionist Nico Dobber vermaakt hij je met muziek, humor en theater. Vermaning Zaandam 15.00 u €16,50 Zondag 13 maart KLASSIEK | LOTTE BETTS-DEAN EN JOSEPH HAVLAT zie pag. 7 Wormerveerse Vermaning 15.00 u €20,00 Zaterdag 19 maart KLASSIEK | BACHCANTATES ‘Meine Seufzer’ en ‘Lobert den Hernn’ door Collegium Vocale en barokensemble Arx Ardens. Met solisten Ilse Doorenspleet, David

UITgelicht

Zondag 6 maart JAZZ | CITY MAPS Klarinettist Steven Kamperman en zijn nieuwe kwartet spelen composities die samen een stadsplattegrond vormen. Met kleurrijke abstracte collages van visual artist Henrietta Müller. Jazz Inverdan - Vermaning Zaandam 16.00 u €18,00 Vrijdag 11 maart FOLK | LAKSHMI Keltische ballades. Roots aan de Zaan - Pasveerzaal 20.00 u €15.00 Vrijdag 11 maart POP | THE BOOTLEG SIXTIES – OVERTURES Swingende ode aan legendarische muziek uit de jaren zestig. Zaantheater 20.00 u va €16,60 Vrijdag 11 maart POP | 4X ZAANS! Een nieuwe serie van vier shows met Zaans lokaal talent. Dit keer Kapot!, The Legendary Hang-

Zaterdag 5 maart

SOEDARYNJA - RUSSISCHE ROMANTIEK Russisch Vocaal Dames Ensemble Soedarynja pakt uit met bijzondere pareltjes uit de Slavische muziekliteratuur, met de blik op het voorjaar, het ontluiken van de natuur, de schoonheid van de bomen, verliefdheid en verlangen. Hedendaagse pop- en filmliedjes uit Rusland en Oekraïene worden afgewisseld met traditionele volksliedjes en religieuze werken uit deze landen. Het ensemble bestaat uit tien zangeressen en staat onder leiding van de in Rusland geboren en getogen dirigente Svetlana Tsariova. Zij studeerde aan de conservatoria van Jekaterinenburg en Moskou. Als geen ander is zij in staat het ensemble een authentiek Russisch geluid te geven. Het ensemble legt zich toe op a capella zang, van drie- tot zesstemmig, waarbij zangeressen afwisselend solo’s voor hun rekening nemen. Jisper Kerk 20.00 u €17.50


26 | UITdeZaanstreek

Cohen, Erik Janse en Michiel Meijer. Oostzijderkerk 17.00 u €15,00 Zaterdag 19 maart KLASSIEK | RAGAZZE QUARTET Concert bij Kaarslicht. Een mooie combinatie van moderne en klassieke kwartetliteratuur. Jisper Kerk 20.15 u €18,00 Zaterdag 19 maart LATIN | JORIS LINSSEN & CARAMBA – DICHTERBIJ Liedjes van Nederlandse streekartiesten zijn omgezet van dialect naar het Nederlands en in een Caramba-jasje gestoken. Theater De KunstGreep 20.15 u €21,00 Zaterdag 19 maart ROCK | BRAND ARES zie pag. 7 Groote Weiver 20.30 u €5,00 Zondag 20 maart POP | BLUE SANDS Prachtig intiem concert voor zang en bas. Bullekerk 15.00 u €15,00 Zondag 20 maart ROCK | JAN AKKERMAN 75 JAAR zie pag. 6

De Flux 21.00 u €20,00 Donderdag 24 maart OPEN PODIUM LENTECONCERT Voor muziekleerlingen en amateurmuzikanten uit de hele Zaanstreek. Meedoen? Mail bhalsema@fluxus.nl FluXus Muziekschool 19.00 u vrij entree. Reserveren via klantenservice@fluxus.nl Vrijdag 25 maart POP| FACE 2 FACE - THE ULTIMATE TRIBUTE TO ELTON JOHN & BILLY JOEL De twee wereldberoemde

pianisten toerden drie maal samen de wereld rond. Alexander Broussard (de Koogse Joel) en Elton John-imitator Max Anthony laten die tijd herleven. Bullekerk i.s.m. Podium de Flux 20.00 u vvk €24,79

UITgelicht

Vrijdag 25 maart KLASSIEK | KSENIA BELTIUKOVA, DASHA BELTIUKOVA EN AKSANA STAHIEVITCH zie pag. 7 Concert aan de Zaan 20.00 u €20,00 Vrijdag 25 maart NEDERLANDSTALIG | WOLTER KROES & BAND Met bekende hits als ‘Ik heb de hele nacht liggen dromen’ en ‘Viva Hollandia’ staat Wolter altijd garant voor een groot feest. Zaantheater 20.00 u va €32,50 Vrijdag 25 maart ROCK | BASIC ELECTRIC, KARVEL EN DESERT COLOSSUS Rock met dansbare deuntjes, melancholische alternative rock en heavy stoner rock. Groote Weiver 201.00 u vvk €6,50 Vrijdag 25 maart METAL | HARD! – DAUTHUZ, INFANTRY & MELTING EYES Metal en andere stevige muziekstijlen. De Flux i.s.m. De Groote Weiver 20.30 u vvk €12,00 Zaterdag 26 maart POP | HET GELUID VAN DE ZAANSTREEK Tweede vooronde van de Zaanse talentenjacht. Groote Weiver 19.00 u vrij entree

Zaterdag 26 maart

ESTHER APITULEY, HANS DAGELET EN GUUS JANSSEN IN DE SCHEMERING Concertperformance waarin theater, muziek en literatuur schaamteloos door elkaar vloeien. Hans Dagelet (acteur en trompettist), Esther Apituley (altvioliste) en Guus Janssen (organist/ pianist/componist) reflecteren op deze bizarre coronatijd, met een flinke dosis humor en veel muziek. Stichting Nieuwe Huys Concerten, Vermaning Zaandam 20.00 u vrijwillige donatie

Zaterdag 26 maart IN DE SCHEMERING Zie UITgelicht

Vermaning Zaandam 20.00 u vrijwillige donatie Zaterdag 26 maart JAZZ | GRAND LADIES OF SWING - A NIGHT AT THE COTTON CLUB zie pag. 7

Zaantheater 20.30 u va €14,30 Zaterdag 26 maart COUNTRY | MILÈNE – VOOR MIJN PART DOLLY Je komt van alles te weten over de 75-jarige wereldster. Met verrassende arrangementen van waanzinnig bekende songs zoals ‘Jolene’ en ‘9 to 5’. Bullekerk 20.00 u €20,00

Hard! met Dauthuz in De Flux

Zondag 27 maart RELIGIEUS | SING INN Nostalgie herleeftt! Een Sing Inn met liederen uit zangbundel Joh. De Heer. Met Erica Vogel, Combo

Met z’n Vijven, Trio Solowije, Esther Tas-Ter Velde, dirigent Arie Baars en organist Dub de Vries. Bullekerk 15.30 u vrij entree

Het trio vertaalde 20 iconische popsongs van o.a. Bob Dylan, Joni Mitchell, Lou Reed. Zaantheater 20.00 u va €14,30

Zondag 27 maart ROCK | THE PILGRIMS Zaanse muzikant Reniet Vrieze en zijn band spelen nieuwe nummers en oude hits. Support act: Zaanse rockband Carrasco. De Flux 16.00 u €17,00

Woensdag 30 maart KLASSIEK | WOUTER HARBERS NAPELS De pianist speelt Pergolesi’s nieuwe versie van Scarlatti’s Stabat Mater. Het werk wordt elke Goede Vrijdag uitgevoerd in de Dom van Napels. Bullekerk 11.00 uur €17,50

Zondag 27 maart KOOR OVER DE DIJK – SAMEN ZINGEN OP DE ZONDAGMIDDAG Meezingconcert bomvol bekende popnummers van o.a. Phil Collins, The Beatles, ABBA en Queen. Theater De Kaasfabriek 20.00 u €14,50 Dinsdag 29 maart POP | PAUL DE MUNNIK, KEES PRINS & JP DEN TEX - DE VERTALINGEN


maart 20221 |

Kijk voor alle culturele adressen achterin of op uitdezaanstreek.nl/zien-en-doen/adressen

THEATER Woensdag 2 maart CABARET | ROUÉ VERVEER - ZO GOED ALS NIEUW Roué zoals je hem gewend bent: optimistisch, vrolijk, diepzinnig en hilarisch. Zaantheater 20.00 u va €19,70 Donderdag 3 maart TONEEL | LENY BREEDERVELD EN RENÉ GROOTHOF - DE REIZIGER Aangrijpende voorstelling over een Joodse zakenman die weet te ontsnappen aan de nazi’s. Zaantheater 20.15 u va €20,00 Vrijdag 4 maart CABARET | CAMERETTEN - FINALISTEN TOUR 2021 Een aantal finalisten van het Cameretten Festival 2021. Theater De Kaasfabriek 20.00 u € 17,50 Zaterdag 5 maart SHOW | SIMONE KLEINSMA – VERDER Kleinsma vertelt over haar leven na het overlijden van haar man. Zaantheater 20.00 u va €19,30 Zaterdag 5 maart CABARET | TOBI KOOIMAN – BEST OF zie pag. 11 Dorpstheater TOWN 20.00 u €19,50 Zaterdag 5 maart CABARET | HALVEFINALISTENTOURNEE AMSTERDAMS KLEINKUNST FESTIVAL Met Collin Edson, Alexander Weeber en Job Römer. POOK Oostknollendam 20.30 u €14,00 Woensdag 9 maart CABARET | ALEX PLOEG – EGO Harde grappen, persoonlijke verhalen, absurde sketches en meeslepende liedjes over ‘de strijd aangaan met jezelf’. Zaantheater 20.00 u va €13,80 Donderdag 10 maart SHOW | VAN MERWIJKS LATIN DEVILS! Knallende show over de 100jarige geschiedenis van latin. Zaantheater 20.00 u va €14,90 Donderdag 10 maart CABARET | LISA OSTERMANN

- MET Z’N ALLEN Over het enthousiasme en de wanhoop waarmee we de sfeer erin proberen te houden. Zaantheater 20.30 u va €12,50 Vrijdag 11 maart CABARET | RAYEN PANDAY – FOCUS Theater De KunstGreep 20.15 uur €20,00 zie pag. 10 Zaterdag 12 maart CABARET | FABIAN FRANCISCUS - KLEINE WERELD Humorvol pleidooi voor openheid en no-nonsense zelfacceptatie. Theater De Kaasfabriek 20.00 u €18,50 Zaterdag 12 maart CABARET | VELDHUIS & KEMPER - HOU DAT VAST De tiende voorstelling van het gevierde duo. Thema: het is niet belangrijk wát je vasthoudt, maar wie. Zaantheater 20.00 u va €16,00 Zaterdag 12 maart CABARET | ANDRIES TUNRU IN THEORIE Met slimme grappen, aanstekelijke energie en vlijmscherpe improvisaties ontleedt Andries opgewekt onze binnenwereld. Zaantheater 20.30 u va €16,60 Woensdag 16 maart DANS | THEATER UTRECHT & DOX - WHAT IS LOVE

Voorstelling met na afloop een benefietveiling ten bate van het Zaans Natuur & Milieucentrum. Organisatie Rotaryclub Zaandam. Bullekerk 20.00 €20,00 Vrijdag 18 maart TONEEL | HET LAAGLAND - MET ZONDER BALLEN zie pag. 11 Zaantheater 20.00 u va €13,50 Vrijdag 18 maart CABARET | RYAN PANDAY - FOCUS Theater De Kaasfabriek 20.00 u €17,50 zie pag. 10 Zaterdag 19 maart CABARET | JASPER VAN DER VEEN – HET DREIGT VOLSLAGEN GOED TE KOMEN Winnaar van dhet Leids Cabaret Festival 2019 brengt mooie verhalen vol sterke grappen. POOK Oostknollendam 20.30 u €15,00 Zaterdag 19 maart CABARET | DAPHNE GAKES - IK DAPHNE GAKES Aan de hand van haar eigen tienerdagboek vertelt Daphne een zeer persoonlijk verhaal. Zaantheater 20.30 u va €12,50 Zondag 20 maart TONEEL/MUZIEK | JULIKA MARIJN - ETTY HILLESUM, DAT ONVERWOESTBARE IN MIJ Theater De Kaasfabriek 14.30 u €18,50 zie pag. 11

Zondag 20 maart CABARET | SANNE WALLIS DE VRIES – KOM Spijkerzoete stand-up comedy en suikerharde muziek. Zaantheater 20.00 u va €21,10 Dinsdag 22 maart MUZIEKTHEATER | THOMAS VERBOGT & BEATRICE VAN DER POEL - MONTERE WEEMOED II zie pag. 10

Zaantheater 14.00 u €20,00 Woensdag 23 maart CABARET | MARTIJN KONING - KONING VAN DE TOEKOMST 80 Minuten pure stand-up comedy, met geheid de ‘hoogste grapdichtheid-garantie’. Zaantheater 20.00 u va €16,70 Donderdag 24 maart TONEEL | BONITA AVENUE - HAJO BRUINS, WILLEM VOOGD E.A. Bewerking van Peter Buwalda’s roman. Over het gevaar van geheimen en de vraag hoe goed je anderen echt kunt kennen. Zaantheater 20.00 u va €16,55 Donderdag 24 maart CABARET | ELLEN TEN DAMME – BAROCK zie pag. 11 Theater De KunstGreep 20.15 u €25,00

27

Vrijdag 25 maart CABARET | LEIDS CABARET FESTIVAL – ON TOUR Ontdek de nieuwe namen van de Nederlandse cabaretwereld. Theater De KunstGreep 20.15 uur €18,50 Zaterdag 26 maart CABARET | MEIDEN VAN LOS LUSTEN EN LASTEN Over de strubbelingen van de moderne vrouw. Theater De Kaasfabriek 20.00 u €19,00 Zaterdag 26 maart CABARET | HARRIE JEKKERS ACHTER DE DUINEN Harries Haagse jeugd in liedjes en conferences. Zaantheater 20.00 u €26,60 Zondag 27 maart MUZIEKTHEATER | DONNA MUSICA - IN DE SCHADUW VAN HET ACHTERHUIS zie pag. 10 Kerkje Krommeniedijk 15.00 u €10,00 Donderdag 31 maart CABARET | MARC-MARIE HUIJBREGTS – UITGESPROKEN Een uitgesproken.avond met een uitgesproken man. Zaantheater 20.00 u va €15,30

UITgelicht

Zie UITgelicht

Zaantheater 20.00 u va €11,80 Wo 16 en do 17 maart CABARET | VAN DER LAAN & WOE Het ‘Even tot hier’-tv-duo is terug in het theater met een show vol grappen en muzikale acts. Theater De KunstGreep 20.15 u €18,50 Donderdag 17 maart SHOW | KARIN BLOEMEN EN COR BAKKER WAAR WAREN WE GEBLEVEN... Ouderwets leuke conferences en de mooiste liedjes, zónder het c-woord te noemen! Zaantheater 20.00 u va €17,55 Donderdag 17 maart CABARET | IVO DE WIJS & PIETER NIEUWINT – WIJS OP NATUUR

Woensdag 16 maart

THEATER UTRECHT & DOX - WHAT IS LOVE We zingen het mee in bijna elk popliedje: liefde is het enige dat je nodig hebt. Maar waarom eigenlijk? En is het wel waar? Is liefde voor iedereen even belangrijk? En hoeveel vormen van liefde bestaan er? What is love is een muzikale, ontroerende en meeslepende theater- en dansvoorstelling waarin acteurs/dansers improviseren, praten en dansen om te ontdekken wat liefde eigenlijk is. Zaantheater 20.00 u va €11,80


28 | UITdeZaanstreek

EXPOSITIES De hele maand RIDDERS VAN DE MOLEN, EEN ODE AAN HET MOLENAARSAMBACHT Foto’s van Jeroen Nieuwhuis. De Wereld van Windmolens dagelijks 10.00-17.00 u entree €10, MK gratis De hele maand VAARWEL - LANDSCHAP VAN GEDACHTEN Impressies in beeld en geluid over het leven in het landschap van Monet, gemaakt door kunstenaar Marisca Voskamp en haar man André van Noord. Zaans Museum dagelijks 10.00-17.00 u Entree Zaans Museum, MK gratis DE HELE MAAND BOSCH EN HEIDE Originele illustraties uit Verkade-album Bosch en Heide (1913). Zaans Museum dagelijks 10.0017.00 u entree Zaans Museum MK gratis

De hele maand ZAANS WATER Foto’s van het water in de Zaanstreek, vastgelegd door zeven leden van fotografiegroep de Zaanse Beeldbrigade. FluXus Verkadefabriek ma-vr 8.30-22.00 u za 8.30-13.00 u vrij entree De hele maandi ODE AAN DE LINO Werk van deelnemers van de jaarlijkse Forbo Linoleum Kunstprijs. Thema: Roaring Twenties. Zaans Museum dagelijks 10.0017.00 u Entree Zaans Museum, MK gratis De hele maand SECRET WORLD Geheimzinnige kastobjecten van Bert van Santen. zie pag. 14 Atelier Van Santen geopend op afspraak, via (06) 4710 4263 of csbiti@yahoo.com

De hele maand ERIK NEIMEIJER Kleurige doeken met tropische en iconische landschappen.

Vanaf zaterdag 5 maart ERIK & BEN: 2X OLDENHOF Duo-tentoonstelling met o.a. lijnschilderijen en recyclekunst.

Bullekerk di 11.00-14.00 u, vr, za 15.00-18.00 u vrij entree

Artzaanstad di t/m za 10.00-17.00 u en zo 6 maart 12.00-17.30 uur. Vrij entree

zie pag. 15

De hele maand MARION MAAS zie pag. 15 Kleurrijke schilderijen van o.a. natuur en landschap. KunstGreep ma-do 8.30-17.00 u, vr 8.30-12.30 u vrij entree Tot dinsdag 22 maart 16 X VER(T)ROUWEN Portretten van 16 vaders met hun 16-jarige dochters, gemaakt door Rosa van Ederen Museum of Humanity vr, za en zo 11.00-17.00 u entree: donatie (richtprijs €7,50) Tot donderdag 24 maart ZOEKTOCHT zie pag. 14 Bep Roet laat zich inspireren door alles wat in de natuur groeit, bloeit en afsterft. Café Fabriek dagelijks vrij entree

zie pag. 15

Za 5 en zo 6 maart CHAOS IS VRIJHEID Abstracte en kleurrijke schilderijen van Jorge J. Herrera Fuentealba. zie pag. 14 Zaansgroen 13.00-17.00 u vrij entree Za 5 en zo 6 maart IN PROCES Schilderijen van Oscar Aberson en Esther Hans. Het Weefhuis 13.00-17.00 u vrij entree

12, 13, 29, 20, 26 en 27 maart INGRID PIJL zie pag. 15 Beeldhouwwerk van klei, was en brons over ‘mensen en al hun bedoeningen’. Zaansgroen 13.00-17.00 u vrij entree Za 19 en zo 20 maart LOOK CLOSER zie pag. 14 Foto’s van Margreth Hoek, Bert Strootman en Eric Valent. Het Weefhuis 13.00-17.00 u vrij entree Za 26 en zo 27 maart STILLE Schilderijen van Conny Vennekötter en fotografie van Nicole Mosch. Het Weefhuis 13.00-17.00 u vrij entree

Za 12 en zo 13 maart RARITEITEN IN KLEUR Schilderijen van René Brachthuizen en John Caufijn. Het Weefhuis 13.00-17.00 u vrij entree

Expositie

2 X OLDENHOF 5 maart - 10 april

.nl

hembrugterrein zaandam

Look closer in Weefhuis


maart 2022 |

Kijk voor alle culturele adressen achterin of op uitdezaanstreek.nl/zien-en-doen/adressen

JEUGD & FAMILIE

VARIA Elke vrijdag BUURTMAALTIJD De Groote Weiver 18.30 u (deuren open 17.00 u) €6,00

Oma is een avatar Elke zondag EXPOSITIE SCHATGRAVEN Ga in het Natuurmuseum op zoek naar schatten. Als je diep genoeg in de grond graaft, vind je misschien wel overblijfselen van dino’s of mammoeten! Natuurmuseum zo 13.00-17.00 u €4,00 (va 3 drie jaar). Vrij entree voor volwassen begeleiders Vr 4 en vr 18 maart OPEN ATELIER Jongeren van het FluXus Productieteam komen bijeen om te kletsen, te tekenen en creatief te zijn. Kom eens vrijblijvend kijken. Vanaf 14 jaar. FluXus Beeldend 19.30-21.00 u vrij entree Zaterdag 5, 12, 19 maart JEUGDLAB | SPANNEND METAAL! zie pag. 19 Experimentencircuit met ijzer, aluminium koper, zink en zilver. Maak van jezelf een batterij en maak met zilverzout een spiegel voor thuis. 7-12 jaar HEMLAB 15.00-17.00 u | €12,00 Zondag 6 maart DOLFJE WEERWOLFJE DE MUSICAL Gebaseerd op de succesvolle kinderboekenreeks van Paul van Loon over een kleine weerwolf. Vanaf 6 jaar. Zaantheater 13.30 en 14.45 u va €17,10 Zondag 6 maart HNT JONG – OMA IS EEN AVATAR Online sprookje over internet en afscheid nemen. Geïnspireerd op verhalen en tekeningen van kinderen. Vanaf 8 jaar. Zaantheater 15.30 u va €8,00 Zondag 13 maart THEATER TERRA - KIKKER ZINGT EN LEEST VOOR

Kikker zingt de leukste liedjes en vertelt over al zijn avonturen. Vanaf 3 jaar zie pag. 19 Theater De Kaasfabriek 11.00 u €7,50 Zondag 13 maart STICHTING POTITCO - VOORUIT MET DE GEIT Supervrolijke voorstelling met poppenspel, livemuziek, een vleugje clownerie, dans en interactie. 2-6 jaar Wormerveerse Vermaning 11.00 u €7,50 reserveren via www.potitco.nl Zondag 13 maart HET AVONTURENFEEST Een middag vol activiteiten en voorstelling PADABOOM!. zie pag. 19

Zaantheater 13.00-17.00 u vrij entree voorstelling €5,00 Vrijdag 25 maart HET LAAGLAND - KANONNENVOER zie pag. 19 (vanaf 8 jaar) Een spannend, grappig en fantasierijk verhaal over een onverwachte vriendschap. Zaantheater 19.30 u va €8,00 Zaterdag 26 maart JEUGDLAB | WEERSVERSCHIJNSELEN! zie pag. 19 Experimentencircuit met regen, wind en wolken. Stormachtig leuk.7-12 jaar. HEMLAB 15.00-17.00 u | €12,00 Zondag 27 maart THEATER POPPEKUS – DE ZEEMEERMIN EN DE LINKE SOEP Over een zeemeermin die is uitgenodigd voor een feest op de bodem van de Noordzee. Vermaning Zaandam 11.00 u €7,50

Vrijdag 4 maart MONET CREATIEF ARRANGEMENT Activiteit rond de Zaanse verfindustrie en schilder Claude Monet. Wandel met gids Marene Kok langs Zaanse ‘verfplekken’, bezoek het Monethuis aan de Oostzijde en schilder een eigen ‘Monetje’ in het Monet Atelier. Monet Atelier 14.00-17.00 u €20,00-€27,00 Zondag 5 maart RONDLEIDING HEMBRUGTERREIN Ontdek met een gids de historie van het Hembrugterrein. Hembrug Museum 11.00-12.30 u €10,00 Zondag 6 maart – 14.00 uur POPUP CHOIR SINGALONG Maarten en Tijmen leren je een parel uit de popmuziek zingen. Dit keer Ramses Shaffy’s ‘Zing, Vecht, Huil, Bid, Lach...’ Bullekerk 14.00 u €10,00 Maandag 7 maart LEZING BLOEMRIJKE BERMEN Jan Knook is biologisch akkerbouwer en voormalig snijbloementeler. Hij vertelt over het nut van bloemrijke bermen en hoe je daar zelf mee aan de gang kunt gaan. Wormerveerse Vermaning 20.00 u €7,50, leden van ’t Nut gratis Woensdag 9 maart LEZING DE ROMANTIEK Zaanse kunstenaar en kunstdocent Joanne Zegers vertelt over de invloed van de Romantiek op de moderne kunst. Het Weefhuis 20.00 u €10,00 Zaterdag 12 maart HISTORISCHE RONDLEIDING FORT K’DIJK Ontdek meer over het leven van de 263 soldaten in dit fort. De gidsen van Landschap Noord-Holland kennen smeuïge anekdotes en bijzondere wee tjes. Reserveren www.fortkijk.nl Fort Krommeniedijk 13.30 u €7,00, donateurs €4,00

Zondag 13 maart POPQUIZ Groepen van maximaal 5 deelnemers. Aanmelden via degrooteweiver.nl Groote Weiver 15.00 uur gratis deelname Woensdag 16 maart SCHRIJFATELIER Hou je van schrijven, heb je de wens om te schrijven of ben je gewoon aan een nieuwe uitdaging toe? Docent Helena Jansz biedt zowel beginners als gevorderden creatieve en uitdagende oefeningen. Je kunt de workshop ook online volgen. Info via helenajansz@gmail.com FluXus Beeldend 10.00-12.00 u €20,00 Donderdag 17 maart WORKSHOP LINO SNIJDEN Je ontdekt stap voor stap hoe je met een stuk linoleum en een guts indrukwekkende linokunst maakt. Op zoek naar inspiratie? Neem dan een kijkje bij de expo Ode aan de Lino. Vanaf 18 jaar. Zaans Museum 13.30 - 16.00 uur €32,50, MK €27,50 Incl. entree museum, materiaal en 2 drankjes. Donderdag 17 maart TALKS MET MARISCA VOSKAMP Marisca Voskamp spreekt met een kunstenaar wiens leven en werk verbonden is met dat van haar. Dit keer is Thijs Kaufmann te gast. Na afloop kun je tentoonstelling Vaarwel – landschap van gedachten bezoeken. Zaans Museum 19.30 u €8,50 Museumkaart €5,00 Zaterdag 19 maart CULTURELE RAAD ZAANSTAD Avond over geluk. Zaanse

29

geluksprofessor Patrick van Hees praat over zijn nieuwe boek en archivaris Frans Hoving neemt geluks-stukken uit het Zaanse gemeentearchief mee. Bullekerk 20.00 u €15,00 Kaarten via info@crzaanstad.nll Zondag 20 maart RUSSISCHE POSTERS Westzaner Nikolai Oom trof tijdens een bezoek aan Belarus een collectie Russische milieu-posters aan. Te zien tijdens het open huis in de Zuidervermaning. Oom geeft een toelichting op de posters en zijn reis. Zuidervermaning 12.00-16.00 vrij entree Zondag 20 maart WERELDVERTELDAG Kom genieten van zes vertellers die op eigen wijze het thema verloren en gevonden belichten. Bij Bind 12.00 u €10,00 (incl. lunch) Zaterdag 26 maart EROS IN DE KUNST Drie kunstenaars bieden je een unieke middag bestaande uit een zinnenprikkelende lezing gevolgd door een workshop schrijven of boetseren. FluXus Verkadefabriek 13.30 uur €20,00 (alleen lezing of workshop €10,00) Woensdag 30 maart HUMANITAS-LEZING FOKKE OBBEMA Journalist en schrijver Fokke Obbema schreef ‘De zin van het leven’ en ‘Een zinvol leven’, boeken vol inspirerende antwoorden op vragen die we ons allemaal wel eens stellen, maar zelden expliciet beantwoorden. Bullekerk 14.30 u €10,00

Hembrugterrein


Kijk voor alle culturele adressen achterin of op uitdezaanstreek.nl/zien-en-doen/adressen

FILM PATHÉ ZAANDAM • THE BATMAN vanaf 3 maart • CYRANO vanaf 10 maart • DE DREKKIES vanaf 16 maart • UNCHARTED • X vanaf 17 maart • AMBULANCE • OPERATION FORTUNE

FILMTHEATER DE FABRIEK • MOONFALL • RED ROCKET vanaf 24 maart

• FLEE, DE SON VIVANT, LAMB, MEMORIA vanaf 3 maart

• SONIC THE HEDGEHOG 2 vanaf 30 maart

• MADRES PARALELAS, NATURAL LIGHT, SILENCE OF THE TIDES vanaf 10 maart

Verder nog: Blacklight Sing 2 Spider-Man: No Way Home Death on the Nile Clifford, de Grote Rode Hond Jackass Forever (programma onder voorbehoud)

• DRIVE MY CAR, RED ROCKET, LA MIF, LITTLE MAN, TIME AND THE TROUBADOUR vanaf 24 maart • C ’MON C’MON vanaf 31 maart

• THE DUKE, GROSSE FREIHEIT, APPLES, THE VELVET QUEEN, DE DREKKIES vanaf 17 maart

SPECIALS IN PATHÉ 50+-FILMS, ELKE DI 13.30 u €8,50 1, 8 maart THE FATHER 15, 22 maart RESPECT 29 maart WEST SIDE STORY ARTHOUSE, ELKE MA 20.00 u 7, 4 maart THE EYES OF TAMMY FAYE 21, 28 maart LICORICE PIZZA ZATERDAG 5 MAART LIVE: FINALE WIE IS DE MOL? 20.30 u

Zondag 6 maart BALLET: SWAN LAKE 16.00 u Zaterdag 12 maart • MUZIEK: BTS PTD ON STAGE - SEOUL: LIVE VIEWINGL 9.45 u • OPERA: ARIADNE AUF NAXOS 19.00 u Zaterdag 26 maart OPERA: DON CARLOS 19.00 u

Madres paralelas

SPECIALS IN DE FABRIEK BTS in concert

DE GROOTE WEIVER ELKE DONDERDAG 20.30 u €3,00 3 maart ANNA’S WAR 10 maart THE UNBELIEVABLE TRUTH 17 maart EVA 24 maart PASAKERKA 31 maart LIFE OF BRIAN

Life of Brian

50+-FILMS, ELKE DO 15.00 u €7,25 3 maart HAUTE COUTURE 10 maart BELFAST 17 maart DE SON VIVANT 24 maart MADRES PARALELAS Zaterdag 5 maart Best of IDFA on tour Filmfestival IDFA komt dit jaar opnieuw naar De Fabriek met vier zorgvuldig geselecteerde films. Een uniek programma dat je kijk op de wereld zal veranderen. O, Collecting Eggs despite the Times (80 min.) Handbook (26 min.) 1 Where Are You Headed (63 min.) Turn Your Body to the Sun (92 min.) Children of the Mist (92 min.) Vanaf 13.30 u

Donderdag 10 maart OPERA: RIGOLETTO Het Royal Opera House voert Verdi’s Rigoletto uit. In een wereld vol decadentie en corruptie plaatst dit meesterwerk macht tegenover onschuld en schoonheid tegenover lelijkheid., met verwoestende gevolgen. 20.15 u Zaterdag 26 maart OSCARDAG Op de dag voor de uitreiking van de Academy Awards (de Oscars) vertoont de Fabriek zoveel mogelijk Oscar-genomineerde films. Op het programma onder andere The Power of the Dog, Belfast, King Richard en Dune. Hou www.de-fabriek.nl in de gaten voor tijden en prijzen.


december maart 2022 2021 |

Met dank aan onze partners

Adressen Artzaanstad, Grote Hulzen 11, Zaandam Atelier Van Santen, Zuiddijk 209, Zaandam Bind, Middenweg 107, Zaandam Bullekerk, Westzijde 75, Zaandam De Cacaoboom, Lagedijk 142, Zaandijk Concert aan de Zaan, Noorddijk 90, Wormerveer Czaar Peterhuisje, Krimp 23, Zaandam Café Fabriek, Jan Sijbrandsteeg 12, Zaandam Doopsgezinde Kerk, Noorderhoofdstr. 46, Krommenie Filmhuis De Fabriek, J. Sijbrandsteeg 42, Zaandam FluXus Beeldend, Westzijde 168, Zaandam FluXus Muziekschool & Pasveerzaal, Westzijde 148 Fort Krommeniedijk, Lagendijk 22 Uitgeest Galerie Blauw, Aris van Broekweg 2, Zaandam De Groote Weiver, Industrieweg 1a, Wormerveer Grote Kerk Westzaan, Kerkbuurt 37, Westzaan Heemtuin, Heijermansstraat 74, Zaandam HEMLAB, Barndegat 6-8, Zaandam Het HEM, Warmperserij 1, Zaandam Hembrug Museum, Kanonnenloods 14, Zaandam Honig Breethuis, Lagedijk 80, Zaandijk Hotel Wonderland, Slaghoedje 54, Zaandam Jisper Kerk, Dorpsstraat 46, Jisp Theater De Kaasfabriek, Dorpsstraat 206, Wormer Kerkje K’dijk, Krommeniedijk 183, Krommenie

Kogerkerk, Kerkstraat 14, Koog a.d. Zaan Theater De KunstGreep, Kerkbuurt 4, Oostzaan Maria Magdalenakerk, Dorpsstraat 351, Wormer Monet Atelier, Westzijde 14g, Zaandam Museum of Humanity, Ketelhuis 10, Zaandam MuziekHaven, Papenpad 12-13, Zaandam Natuurmuseum E. Heimans, Thijssestraat 1, Z’dam Oostzijderkerk, Zuiddijk 1, Zaandam Bioscoop Pathé, Hermitage 140, Zaandam PLAY room, Westzijde 99, Zaandam Podium de Flux, Hemkade 48, Zaandam POOK, Dorpsstraat 95, Oostknollendam De Poelboerderij, Veerdijk 106, Wormer De Stoomhal, Pakhuisplein 44, Wormer ’t Reghthuys, Kerkbuurt 35, Westzaan Stadhuis Zaanstad, Stadhuisplein 100, Zaandam Galerie Staphorsius, J.J. Allanstraat 287b, Westzaan Theatermijn, C. van Uitgeeststraat 2, Zaandam Theater TOWN, Wijdewormerplein 3, Wijdewormer Vermaning Zaandam, Westzijde 82, Zaandam De Vuister, Molenwerf 44, Koog a.d. Zaan Het Weefhuis, Lagedijk 39, Zaandijk Wereld van Windmolens, Kalverringdijk 30, Z’dam Wormerveerse Vermaning, Zaanweg 57, W’veer Zaans Museum, Schansend 7, Zaandam Zaansgroen, Zeemansstraat 54, Zaandam Zaantheater, Nicolaasstraat 3, Zaandam Museum Zaanse tijd, Kalverringdijk 3, Zaandam Zuidervermaning, Zuideinde 233, Westzaan

Colofon UITdeZaanstreek is een uitgave van stichting UitdeZaanstreek. Het magazine verschijnt elf keer per jaar, oplage 6.000 stuks, negende jaargang. Redactie José Pietens Eindredactie Onno Lassooy Vormgeving en productie LassooyDesign BNO Fotografie Paul Bergen, Jano van Gool, Danny Ellinger, Julian Maiwald, John Oosterhuis, Marleen Suzanne, Diederik van Vleuten, Hanneke Wetzer e.a. Kopij Aanleveren via info@uitdezaanstreek.nl. Aanlevering is geen garantie voor plaatsing. De redactie behoudt zich het recht voor artikelen in te korten of te redigeren. Advertenties Voor tarieven en specificaties zie: www.uitdezaanstreek.nl of bel media-adviseur Willemijn Waij via 06-403 126 45 / 075-621 02 11. Verkrijgbaarheid Gratis af te halen bij alle culturele instellingen en adverteerders. Voor afhaallocaties en adressen: www.uitdezaanstreek.nl.

31


Bekijk de mooiste films eindelijk weer op groot scherm.

Rigoletto

MADRES PARALELAS

THE DUKE

DRIVE MY CAR

Op donderdag 10 maart

Vanaf donderdag 17 maart

Vanaf donderdag 10 maart

Vanaf donderdag 24 maart

Voor meer films en kaartverkoop zie de-fabriek.nl


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.