Page 1

ZOMER 2020

Met

VAARE- S UTbaar) RO itneem (u

HANDIG AAN BOORD

OPENINGSTIJDEN SLUIZEN & BRUGGEN

ONTDEK DE ZAANSTREEK VIA HET WATER!


INHOUD 4

12

21

7

29

15

4

30

18

WAAROM VAREN IN DE ZAANSTREEK ZO GEWELDIG IS

6

EVENEMENTEN

7

JUBILEUM EDITIE SAIL

8

SLOEPENNETWERK

10 WATERSPORTCENTRUM WORMER 11 BENODIGDHEDEN AAN BOORD 12 OPTIMIST ON TOUR 15 DE LEUKSTE NATTE TERRASSEN 17 STREMMING WILHELMINASLUIS 18 BEDIENING SLUIZEN & BRUGGEN 21 VEREN OP DE ZAAN 22 NAUTISCHE ADRESSEN 25 JACHTHAVEN NAUERNA 26 SHIP & TRENDY 29 HEMBRUG MUSEUM 30 WORMER- EN JISPERVELD 32 TWISKE EN OOSTZANERVELD 34 ALKMAARDER- EN UITGEESTERMEER MET KAART

COLOFON Ervaar de Zaanstreek is een uitgave van LassooyDesign. Het magazine verschijnt jaarlijks in april en wordt verspreid bij nautische bedrijven, watersportverenigingen en -winkels, sluizen, horeca en bed & breakfasts aan het water in de Zaanstreek en omliggende regio.

April 2020, oplage 17.500 stuks.

Ontwerp, vormgeving en productie LassooyDesign, Wormerveer. Fotografie Mike Bink | Bart Homburg | Dirk Brandt | Floor van der Vlist (p4) | Lisa Kunst, Pascal Fielmich (p7) | Zeilschool-bootverhuur 'Het Uitgeestermeer' (p8-9) | Inge van der Ploeg (p12-13) | Selected View, Ed Zijp, Larry Kef (p30-31). Tekst Ellen Groenveld.

ERVAAR DE ZAANSTREEK

3


Laat je verrassen WAAROM VAREN IN DE ZAANSTREEK ZO GEWELDIG IS Al eeuwenlang slingert rivier de Zaan als een rode draad door de Zaanstreek. De streek heeft immers haar naam aan de rivier te danken! Van het Hembrugterrein via de Wilhelminasluis in het Stadshart Zaandam, naar de gouden bocht bij de Gortershoek en de Zaanse Schans, richting de historische fabriekswand van Wormer en de Zaanbocht in Wormerveer om vervolgens te eindigen tussen Oost- en West Knollendam. Je kijkt je ogen uit want vanaf het water is de Zaanstreek op zijn mooist. Maak een vaartocht over de altijd levendige Zaan of zoek juist de rust en stilte op in mooie natuurgebieden als het Westzijderveld of het Wormer- en Jisperveld. Met de uitneembare kaart in het hart van dit magazine stippel je heel gemakkelijk een route uit voor een heerlijke dag op het water.

VAREN OVER DE ZAAN Varen over de Zaan verveelt nooit, er is zoveel te zien! Van historische fabriekspanden, wereldberoemde molens, groene Zaanse houten huisjes met krullerige gevels tot statige pakhuizen. En wat denk je van de fraaie theekoepels in de langgerekte achtertuinen van stoere Zaanse koopmanshuizen die je alleen maar vanaf de Zaan kunt zien? Maak een pitstop bij de Zaanse Schans. Vanaf het water kun je hier de mooiste plaatjes schieten en heb je een prachtig uitzicht over het beschermde dorpsgezicht van de Gortershoek in Zaandijk. Ook fijn, tijdens je vaartocht over de Zaan kun je op meerdere plekken aanleggen om een terrasje te pakken of een ijsje te halen.

HET TWISKE: HET HELE JAAR VAKANTIE Recreatiegebied Het Twiske is een watersport paradijs omdat het voor het grootste deel uit water bestaat. Zeilen, surfen, varen met een roei- of fluisterbootje en kanoĂŤn. Het kan allemaal! Maak onderweg tijd voor een picknick en beleef de natuur op zijn best. Het Twiske heeft geen open waterverbinding met andere gebieden en daarom is het water er altijd heel helder en schoon. Bij Twiske Haven vind je een trailerhelling waar je je eigen te boot te water kunt laten. Een schonere wereld is belangrijk en daarom zijn er in Het Twiske alleen boten met een elektromotor toegestaan.

4

ERVAAR DE ZAANSTREEK


HET WORMER- EN JISPERVELD: VOGELS EN WATERSPORT Zoek je liever de rust en stilte op? In het noorden van de Zaanstreek ligt het Wormer- en Jisperveld. Via de Poelsluis of de Jispersluis vaar je vanaf de Zaan dit veenweidegebied in met ondiepe slootjes, uitgestrekte weilanden en honderden eilandjes. Dit is één van de belangrijkste vogelgebieden van Europa, bijna alle weidevogels die in Nederland voorkomen, broeden hier. Een paradijs voor vogels maar ook voor watersporters. Ga met je eigen bootje of stap in een kano. In het gebied vind je een kanoroute-netwerk met talloze kanoroutes voor jong en oud en ieder niveau door de smalle slootjes van het natuurgebied. Picknickmand mee en gaan!

HET WESTZIJDERVELD: ALS OP EEN OUDE ANSICHTKAART Over het water kom je op plekken waar je normaal niet zo snel zal komen en dat geldt zeker voor het Westzijderveld. Dit prachtige natuurgebied bereik je vanaf de Zaan via de Zaandijkersluis of de Mallegatsluis. Al varend passeer je de molens ‘de Schoolmeester’ en ‘het Prinsenhof’ en onderweg zijn er twee picknickplaatsen. In het voorjaar broeden hier honderden weidevogels en in de winter overwinteren hier talloze trekvogels. Hier vind je landschappen zoals op een Hollandse ansichtkaart van lang geleden.

Picknickmand mee en gaan!

SCHIPPER VOOR EEN DAG: IEDEREEN KAN VAREN Heb je zelf geen boot en wil je toch graag de Zaanstreek ontdekken vanaf het water? Huur een sloep, kano, roeiboot, zeilboot, sup, kajak of zelfs een waterfiets. Word schipper voor één dag en toer door de waterrijke Zaanstreek. Een goed gevulde koelbox mee en varen maar! Met de handige app van het Sloepennetwerk (zie ook pagina 8-9) stippel je heel gemakkelijk zelf een mooie vaarroute uit of kies je voor een bestaande sloepenroute.

ERVAAR DE ZAANSTREEK

5


EVENEMENTEN Wormerland & Oostzaan 18 T/M 20 JUNI

28 JUNI

5 T/M 20 SEPTEMBER

WORMERSPORTS BEACH EVENT

HART IN DE RONDTE FESTIVAL

VELDWERKEXPO

Het recreatieterrein tegenover het gemeentehuis in Wormer is donderdag 18 t/m zaterdag 20 juni voor de 7e keer ingericht als een groot strand, waarop sportliefhebbers naar hartenlust hun favoriete beach sport kunnen uitoefenen. De vrijdagavond wordt afgesloten met een muzikale liveact. Het evenement is een initiatief van Stichting WormerSports in samenwerking met lokale sportverenigingen, gemeente Wormerland, lokale bedrijven en diverse fondsen. Locatie: Evenemententerrein De Groene Wig, De Balk, Wormer www.wormersports.nl

‘We gane het hart in de rondte’ zei men vroeger als je een stevige wandeling of fietstocht ging maken door Oostzaan, Den Ilp en Landsmeer. Een dagje op de fiets of te voet. Neem deel aan leuke activiteiten, luister naar verhalenvertellers in het veld of kom kijken naar kunstenaars aan het werk. Diverse horeca bieden culinaire hapjes aan of organiseren een proeverij. Kortom: een hernieuwde kennismaking met recreatiegebied Het Twiske, Oostzaan en de omgeving! Locatie: diverse opstapplaatsen in Oostzaan en Het Twiske.

Stichting Veldwerkexpo Wormerland organiseert i.s.m. Stichting Plint van 5 t/m 20 september in de Schaalsmeerpolder haar twaalfde kunst – en poëziemanifestatie onder de titel ‘Geloof’. Tijdens een wandeling van 3,5 km langs Poelweg en Schaalsmeerdijk kan het publiek genieten van veertig gedichten van bekende schrijvers. Locaties zijn zaterdag en zondag van 12.00 - 18.00 uur open. Poëzie, expositie Paradijs-tuin, film, vaartochten, theater en workshops. Locatie: de Hofjes, Poelweg 1 Wormer of Dorpsstraat 6, Oostknollendam www.veldwerkexpo.nl

6

ERVAAR DE ZAANSTREEK


JUBILEUM EDITIE SAIL Van 12 t/m 16 augustus 2020 vindt de 10e editie van SAIL plaats. Een week lang vormt de IJhaven in Amsterdam het decor van een nautisch feest vol historie, Tall Ships, muziek en cultuur.

JUBILEUM EDITIE: SAIL VERBINDT DE HELE WERELD

Tijden de SAIL-In parade op 12 augustus vaart een lang lint van tientallen indrukwekkende Tall Ships uit de hele wereld van IJmuiden naar de Amsterdam IJ-haven.

SAIL verbindt en daarom is dit ook het thema van deze jubileum-editie. Er komen ruim 600 schepen uit alle hoeken van de wereld naar de Amsterdamse haven. Hieronder zijn 50 indrukwekkende Tall Ships en hun kleurrijke bemanningen. Zoals publiekslievelingen ARC Gloria uit Colombia en de Santa Maria Manuela uit Portugal.

De stoet wordt aangevoerd door de mooie Clipper Stad Amsterdam, al sinds 2000 het vlaggenschip van SAIL. Onder begeleiding van duizenden sloepen, motorboten en zeilschepen vormen zij samen een bruisende parade. Een fantastisch schouwspel! Op de oevers van het Noordzeekanaal staan honderdduizenden SAIL-liefhebbers om de botenparade te bezichtigen en welkom te heten.

Het programma van SAIL biedt volop nautische historie maar ook modern spektakel en theater op het water. Er is iedere dag een bemanning-defilĂŠ en er zijn optredens van klassieke en moderne artiesten. Iedere dag wordt spetterend afgesloten met een spectaculaire avondshow. Iedereen is welkom en alle activiteiten zijn vrij toegankelijk zodat culturen uit de hele wereld elkaar kunnen ontmoeten.

Halverwege de route passeert de parade de Zaanstreek. Zaankanters, jong en oud genieten eerste rang van al het moois dat voorbijkomt. Aangekomen in Amsterdam nemen de Tall Ships in de IJ-haven een ligplaats in.

Kijk voor alle activiteiten op: www.sail.nl

ERVAAR DE ZAANSTREEK

7


SLOEPENNETWERK De langste aaneenschakeling vaarroutes in Noord en Zuid Holland

Het bekende en succesvolle fietsknooppuntennetwerk is de inspiratiebron voor het huidige Sloepennetwerk: een handig systeem waarmee je met behulp van vaarknooppunten heel gemakkelijk zelf een mooie vaarroute uitstippelt of een bestaande route kiest. Online en in de gratis Sloepennetwerk app vind je maar liefst 1.300 kilometer ononderbroken vaarknooppunten langs de mooiste plekjes in Noord- en Zuid-Holland. Marieke van Beugen van Recreatie Noord-Holland is projectleider van onder meer het Sloepennetwerk Laag Holland, Amsterdam-Haarlem en Holland Boven Amsterdam. Ze legt uit: ‘Het werkt heel simpel. Bij het invoeren van de knooppunten zie je direct de lengte en duur van je gekozen vaarroute. Er wordt rekening gehouden met waterdieptes en ook doorvaarthoogtes worden vermeld. Overal is aan gedacht om het je zo makkelijk mogelijk te maken. Tijdens je vaartocht kom je vanzelf langs knooppuntborden, routeborden en informatiepanelen. Verdwalen is onmogelijk!’

PLAN JE VAARROUTE De vaarknooppunten worden voortdurend geüpdate en ieder jaar wordt het Sloepennetwerk uitgebreid met nieuwe knooppunten. Zo kun je steeds weer een nieuwe route plannen. ‘Om het nog leuker te maken, staan er in het Sloepennetwerk bezienswaardigheden vermeld die je onderweg kunt bezoeken, maar ook de leukste restaurants, hotels en bed & breakfasts aan het water. Met het Sloepennetwerk kun je dus niet alleen dagtochten maken, maar ook meerdaagse vaartripjes plannen met een overnachting in een leuke B&B’, aldus Marieke.

KNOOPPUNTEN IN DE ZAANSTREEK Ook in de Zaanstreek kun je mooie tochten maken door de bijzondere veenweidegebieden, talloze wateren en natuurlijk rivier de Zaan. Er is zelfs een speciale Zaanse sloepenroute vanaf het Uitgeestermeer naar de Zaanse Schans en weer terug. Deze route

Plan zelf eenvoudig je vaartocht of kies een uitgestippelde route

Leuk op en rond het water: www.twiske-waterland.nl www.alkmaarder-enuitgeestermeer.nl

8

ERVAAR DE ZAANSTREEK


duurt ongeveer 4 uur. Marieke: ‘Wil je een keer een ander vaargebied ontdekken vanuit de Zaanstreek? Dat kan. Dankzij het uitgebreide knooppuntennetwerk is er vanuit Zaanstreek-Waterland een goede aansluiting met de regio.’ De vaarknooppunten van de Zaanstreek staan vermeld op de vaarroutekaart in het hart van dit magazine.

Info Sloepennetwerk: www.sloepennetwerk.nl www.twiske-waterland.nl www.alkmaarder-enuitgeestermeer.nl

HUUR EEN BOOT Heb je zelf geen sloep of boot maar zou je graag een keer zo’n mooie route door de Zaanstreek varen? Op het Sloepennetwerk vind je verhuurbedrijven met boten in alle soorten en maten, of je nu romantisch met z’n tweetjes gaat, de hele familie of je vriendengroep. Je kunt kiezen voor een eigen boot, maar je kunt je ook laten varen door een echte schipper. Lekker luxe!

Zorgeloos varen naar de mooiste locaties! Het Sloepennetwerk is een initiatief en doorlopende samenwerking van de provincies, gemeentes, recreatie- en waterschappen in Noord- en Zuid-Holland. Met de gratis app kun je ook onderweg je vaarroute bepalen of tussentijds aanpassen. De Sloepennetwerk app is beschikbaar voor IOS en Android. Er wordt continu geïnvesteerd in het toegankelijk maken van nieuwe gebieden door onder andere het op diepte brengen van vaarwegen, het verhogen van bruggen of het verwijderen van dammen. Op de vaarroutes is het knooppuntensysteem met duidelijke bewegwijzering te volgen, ondersteund met de (digitale) routekaarten.

ERVAAR DE ZAANSTREEK

9


WATERSPORTCENTRUM WORMER Tevreden klanten zijn volgens Ed en Jolanda Sijbrandij van Watersportcentrum Wormer te danken aan persoonlijke service en snelle dienstverlening. Ed Sijbrandij: ‘Het kopen van een boot is een behoorlijke uitgave en dan wil je serieus genomen worden en goed advies krijgen. Wij zorgen ervoor dat onze klanten optimaal plezier beleven aan hun aankoop en probleemloos kunnen varen.’

DE KEUZE VOOR OUTBOARD ‘Bij de start 18 jaar geleden hebben we een duidelijke keuze gemaakt voor trailerbare boten met een outboard,’ zegt Ed Sijbrandij. ‘De vaarmogelijkheden zijn optimaal, de ene dag in de Zaanstreek, de volgende dag een tocht door de Weerribben. En klanten nemen de boot ook mee naar Frankrijk, Italië of Kroatië. Veel mogelijkheden en de kosten zijn te overzien, zowel in aanschaf als in de jaren erna bij het onderhoud en de winterberging.’

ALLROUND SERVICE

‘Wij zorgen ervoor dat onze klanten probleemloos kunnen varen’ motoren en trailers. Ed Sijbrandij: ‘Verder zijn we dealer van Admiral sloepen, Suzuki motoren, Suzumar rubberboten, Nimarine rubberboten, Alumacraft boten, Marine aluminium boten, Marlin trailers en watersport-accessoires van Technautic en Allpa. En wanneer we iets niet in huis hebben regelen we het binnen de kortste keren. Geen watersporter wil gedwongen aan de kant liggen als het mooi weer is!’ Meer informatie vind je op: www.watersportcentrum-wormer.nl www.admiralboats.com

Watersportcentrum Wormer biedt een complete service met winterberging, ruime werkplaats en showroom voor boten,

De Admiral 4.75XL: de ideale, betaalbare familiesloep Veel boot voor een scherpe prijs. Zo wordt de 4.75XL standaard geleverd met Teak line vloer 12 volt aansluiting Nederlandse kwaliteits buiskap met achter kleed,uitneembaar zonnedek, volledige kussen set en diverse opbergvakken. De rondzit in de boeg biedt plaats aan het hele gezin en is voorzien van goede rugkussens. Door de compacte afmetingen en lage gewicht ideaal om te traileren en nieuwe vaargebieden te ontdekken. Leverbaar in diverse kleurstellingen. Deze sloep is een volwaardige gezinssloep voor een ontzettend lage prijs. Plezier verzekerd voor het hele gezin.

Watersportcentrum Wormer Veerdijk 26, 1531MS Wormer T. 075 - 640 63 09 info@watersportcentrum-wormer.nl www.watersportcentrum-wormer.nl

NU INCLUSIEF: Nederlandse kwaliteits buiskap met achterkleed, Teakline vloer 12 volt aansluiting, Suzuki 9,9 4-takt injectie motor, luxe inbouwschakelkast chrome accu en montage werk. Echt vaarklaar!

SPECIALE AANBIEDING

Admiral 4.75XL vaarklaar voor E 11.499,-

Watersportcentrum WORMER


Checklist

BENODIGDHEDEN AAN BOORD

SAIL Amsterdam 2020! Prachtig om vanuit de Zaanstreek met je eigen sloep of motorboot naar toe te varen. Een flink gevulde koelbox mee en genieten maar! Omdat je via drukke vaarwegen zoals de Zaan, het Noordzeekanaal en het IJ naar Amsterdam vaart, zijn er een aantal belangrijke zaken die goed zijn om te weten voordat je het water op gaat.

STUURBOORDSWAL = RECHTS VAREN Op het Noordzeekanaal en het IJ is het voor kleine boten (onder de 20 meter) verplicht om stuurboordswal, dus rechts, in het vaarwater te varen. Je kunt er een flinke boete voor krijgen als je dit niet doet. Deze twee vaarwegen horen namelijk bij bijlage 15a van het BPR. Daar staat in dat je op deze vaarwegen minimaal 6 km/uur moet kunnen halen op je motor en dat je helemaal rechts, dus stuurboordswal, in het vaarwater moet varen. Dat heeft natuurlijk alles te maken met de grote binnenvaart- en zeeschepen die je hier vaak tegenkomt.

SNELLE MOTORBOOT Een snelle motorboot is een boot die sneller kan varen dan 20 km per uur. Ga je met een snelle motorboot naar SAIL? Houd rekening met de voorschriften voor deze boten:

~ Er moet iemand met een Klein Vaarbewijs 1 aan boord zijn (boete: â‚Ź 550,00). ~ Er moet voor elke opvarende een reddingsvest aan boord zijn (dus geen zwemvest maar een reddingsvest met minimaal 100N drijfvermogen) ~ Als de bestuurder buiten staat te sturen, is hij/zij verplicht om een reddingsvest te dragen ~ Een dodemansknop is verplicht. Een dodemansknop is een koord aan een polsbandje waarmee de bestuurder aan het vaartuig vast zit. ~ De bestuurder moet minimaal 18 jaar oud zijn. Even je kind aan het stuur laten mag dus niet en kan een flinke boete opleveren.

KEN DE VAARREGELS Ook als je op een boot vaart waarvoor je geen vaarbewijs nodig hebt, ben je verplicht de vaarregels te kennen! Tip: doe een cursus Klein Vaarbewijs, dan weet je zeker dat je nooit wordt overvallen in onverwachte situaties. Aanmelden kan bij Dekker Watersport.

MEER VEILIGHEID AAN BOORD? Als je veiligheid aan boord belangrijk vindt, kun je meer informatie vinden op www.varendoejesamen.nl

ERVAAR DE ZAANSTREEK

11


OPTIMIST ON TOUR Vier dagen waterpret op de Zaanse Schans De optimist is een kleine toegankelijke eenpersoons jeugdzeilboot; in dit type boot is bijna iedere zeiler ooit begonnen

Van woensdag

24 t/m zaterdag 27 juni 2020 wordt voor de vijfde keer op rij Optimist on Tour georganiseerd. Vier dagen lang kunnen Zaanse kinderen het water op en gratis kennismaken met zeilen, suppen en kanovaren. En dat alles met op de achtergrond de draaiende molens van de wereldberoemde Zaanse Schans!

12

ERVAAR DE ZAANSTREEK

Optimist on Tour is een landelijk initiatief van het Watersportverbond in samenwerking met Stad aan de Zaan, Zeilvereniging de Onderlinge in Zaandam en verschillende lokale partijen en ondernemers. De Optimist is een kleine eenpersoons jeugdzeilboot en ideaal voor beginners om de eerste basisvaardigheden van het zeilen te leren. Tijdens Optimist on Tour maken de kinderen onder begeleiding van enthousiaste en professionele instructeurs kennis met de verschillende onderdelen van de boot en het belang van veiligheid op het water. Uiteindelijk gaan alle kinderen zelf het water op. Er is niks leuker dan zelf te sturen en koers te houden op het water!

PLEZIER OP HET WATER Optimist on Tour richt zich op kinderen in groep 5 en 6 van de basisschool. Zaanse basisscholen kunnen zich aanmelden om tijdens schooltijd aan het evenement mee te doen. Buiten schooltijd kunnen kinderen tussen de 8 en 12 jaar zich samen met hun vriendjes en vriendinnetjes aanmelden voor de vrije

inschrijving. Meedoen met de vrije inschrijving kan op woensdag, donderdag en vrijdag in de namiddag en zaterdag de hele dag. Om mee te doen, heb je minimaal zwemdiploma A nodig. Op woensdag 24 juni is een deel van de middag vrij gemaakt voor speciale doelgroepen zoals mindervalide kinderen en kinderen uit het speciaal onderwijs.

HET WATERLAB: DUURZAAM EN EDUCATIEF Dit jaar is ook het Waterlab weer onderdeel van Optimist on Tour. Want over de kracht van water en wind is veel te vertellen. In het Waterlab doen kinderen proefjes, zodat ze zich spelenderwijs bewust worden van wind- en waterenergie. Hoe ontstaat een draaikolk of wat blijft er drijven in zout of zoet water? Er is ook aandacht voor de problemen rond het milieu: hoe lang duurt het bijvoorbeeld voor plastic afval is verteerd? De kinderen kunnen


Niks leuker dan zelf te sturen en koers te houden op het water!

plastic uit de natuur verzamelen en daarmee een vlot bouwen dat ĂŠcht blijft drijven. Op de laatste dag van Optimist on Tour worden de vlotten gemaakt van restafval te water gelaten. Een bijzonder moment!

DE SMAAK TE PAKKEN? Het leuke is dat veel kinderen na deelname aan het Optimist on Tour enthousiast zijn geworden en de stap maken naar een lokale watersportvereniging of vaarschool. Zoals Mika. Voordat hij deelnam aan Optimist on Tour op de Zaanse Schans had hij nog nooit in een boot gezeten en nu zeilt hij zelfs wedstrijden in een Optimist! Hiervoor heb je geen eigen boot nodig, want bij watersportverenigingen kun je altijd een boot lenen. Alle kinderen die na het meedoen aan Optimist on Tour graag nog een keer kennis willen maken met watersport, krijgen gratis een vervolgles bij een lokale watersportvereniging.

Info Optimist on Tour: www.optimistontour.nl www.watersporters.nl www.watersportverbond.nl Info vervolgcursus Optimist: www.zvdeonderlinge.nl www.zvv-watersport.nl www.watersportverenigingwormer.nl www.zeilschooluitgeest.nl www.zwvu.nl

Optimist on Tour is een landelijk initiatief van het Watersportverbond in samenwerking met Stad aan de Zaan en Zeilvereniging de Onderlinge uit Zaandam. Het evenement wordt ondersteund en mede mogelijk gemaakt door de Zaanse Schans, Dekker Watersport in Zaandam en diverse lokale ondernemers.

ERVAAR DE ZAANSTREEK

13


Atelier 0DULIRRQFHUWLƞFDDWKDOHQ" IEDEREWOENSDAGEXAMEN Locatie: haven Hoorn Kosten: vanaf € 68,– euro aanmelden. www.vaarschoolalbatros.nl

Grandioos genieten bij: • Bistro ’t Schippersrijk • Bootverhuur Uitgeest • Caribbean Bar • Fietsverhuur Uitgeest • Jachthaven Uitgeest • Petit café Lekker aan de Haven • Vakantiehuizen MeerParel • Zeilschool Het Uitgeestermeer

l watersportcentrumuitgeest.n

Watersportcentrum Uitgeest Lagendijk 7, 1911 MT Uitgeest T 0251 - 312 315 info@watersportcentrumuitgeest.nl www.watersportcentrumuitgeest.nl


DE LEUKSTE

natte

TERRASSEN

Twiske Haven Geniet van het terras aan het water met heerlijke hapjes en drankjes. Lekker loungen op de steigerhouten banken en deck chairs met kussens. De kleine kinderen vermaken zich prima op het terras-strandje en de grotere kinderen kunnen met de waterfiets of een kajak in de haven varen. Tip: combineer met bootverhuur!

Café Fabriek Het zonnigste terras aan de Zaan! Daarom hebben ze niet alleen de lekkerste hapjes en drankjes, maar ook standaard de zonnebrandcrème klaar staan voor terrasgangers! Café Fabriek zit direct naast de Wilhelminasluis.

‘ t Kombof Jan en Marianne, de onovertroffen uitbaters van het legendarische Kombof, maken de sfeer en zorgen dat je niets tekort komt.

Een kapitein vaart alcoholvrij!

The Old Rooster Gelegen aan de waterdriesprong: De Zaan, Markervaart & Knollendammervaart. Je kunt je sloep direct aanmeren voor de terrassen. Dinsdag t/m zondag geopend van 12.00 uur tot 23.00 uur.

De Hofjes Vanaf de Zaan bereikbaar via de Poelsluis. De Hofjes beschikt over een prachtig terras en serre met weids uitzicht over het Wormer- en Jisperveld. Een toplocatie, ook voor bruiloften of recepties. Naast lunch en diner is er regelmatig live muziek.

ERVAAR DE ZAANSTREEK

15


Reparatie - Revisie Verkoop en Inbouw van: • • • • • • •

Kramer scheepsmotoren b.v Machinefabriek - ZAANDAM

Scheepsmotoren Keerkoppelingen Scheepsschroeven Stevendok (300 ton - afm. (26 x 10,3 mtr) Assenbank 6 x 1,2 mtr Grote sortering nieuwe en gebruikte schroeven Repareren en aanpassen van schroeven

Kalf 33C Zaandam T. 075 616 40 82 / info@kramer-zaandam.nl

WELKOM bij

Jachthaven & Camping Zwaansmeerpolder Thuishaven Zeil en Watersport Vereniging Uitgeest (ZWVU) Komt u gezellig in onze mooie haven overnachten? Na aankomst kunt u in restaurant “Havenrijk” genieten van het ˆ”ƒƒ‹‡—‹–œ‹…Š–‡‡‡Ž‡‡”‘’Œ‡‘ˆϐ‹‡‘ˆ‡‡‰‘‡†‰Žƒ•™‹ŒǤ Op het haventerrein en de camping bevinden zich speeltoestellen voor de kleintjes, een pingpongtafel en een speelplaats voor de ™ƒ–‰”‘–‡”‡‹†‡”‡Ǥ Naast de haven is een kanoverhuurbedrijf gevestigd, een goede uitvalsbasis voor een kanotocht door de polder. Verder biedt ƒƒ•–‰‡Ž‡‰‡”‡…”‡ƒ–‹‡‰‡„‹‡†‘””‡‰‡‡•–‡‡œ™‡•–”ƒ†Œ‡ ‡•’‡‡Ž™‡‹†‡Ǥ‘‘”„‘‘†•…Šƒ’’‡—–—–‡”‡…Š–‹‹–‰‡‡•–ǡ ͳͲ‹—–‡ϐ‹‡–•‡˜ƒƒˆ†‡Šƒ˜‡Ǥ ‹‡”˜‘‘”—–—‰‡„”—‹ ƒ‡˜ƒ‘œ‡‰”ƒ–‹•DzŽ‡‡ȋ†ƒ‡•Ȍϐ‹‡–•‡dzǤ

Faciliteiten œ‡Šƒ˜‡‹•˜‘‘”œ‹‡‡‡‹Ž‹‡—•–ƒ–‹‘™ƒƒ”——™ȋ…Š‡‹•…ŠȌ ƒˆ˜ƒŽǡ‘Ž‹‡ǡ‰Žƒ•‡’ƒ’‹‡”™‹Œ–—–Ǥƒƒ”ƒƒ•–‹•‡”‡‡ƒˆœ—‹‰Ǧ ‹•–ƒŽŽƒ–‹‡˜‘‘”—™ˆ‡…ƒŽ‹´–ƒ‡‘Ž‹‡Š‘—†‡†„‹Ž‰‡™ƒ–‡”Ǥ Tevens zijn er goede sanitaire voorzieningen.

Jachthaven Zwaansmeerpolder Lagendijk 41, 1911 MT Uitgeest T: 0251-313 553

Passanten & campinggasten: melden bij het havenkantoor. Thuishaven van: Zeil en Watersport Vereniging Uitgeest (ZWVU)


BEDIENING SLUIZEN & BRUGGEN ZAANSTREEK 1.

2.

BRUG SPIJKERBOOR 7,20m x 6m x 0,85m (L x B x H) 16 april t/m 15 oktober Dagelijks 9.00 – 13.00 / 14.00 – 19.00 uur 16 oktober t/m 15 april geen bediening 06 – 10 96 86 13 JISPERSLUIS EN BRUG 14m x 3,80m x 0,85m (L x B x D) 16 april t/m 15 oktober Maandag t/m zondag 9.00 – 13.00 / 14.00 – 19.00 uur 16 oktober t/m 15 april 's Winters doordeweeks bij daglicht en 24 uur van tevoren reserveren. 06 – 30 23 26 56

3.

WOUDAAPSLUIS EN OPHAALBURG *** 11,27m x 3,80m x 2,35m (L x B x D) 075 – 628 75 05

4.

BOERENSLUIS EN BRUG, OOST-KNOLLENDAM *** 11,20m x 2,80m x 0,40m x 1m (L x B x D x H) 075 – 642 61 52 / 075 – 642 61 31

5.

PR. AMALIA BRUG, WEST-KNOLLENDAM *, **** VHF 18

18

ERVAAR DE ZAANSTREEK

11. POELSLUIS EN BRUG 20m x 4,55m 1,10m (L x B x D) 16 april t/m 15 september Maandag t/m vrijdag 10.00 – 14.00 / 15.00 – 20.00 uur Weekend en feestdagen 10.00 – 14.00 / 15.00 – 21.00 uur 16 september t/m 15 oktober Dagelijks 8.30 – 10.00 / 16.00 – 18.00 uur 16 oktober t/m 15 april Alleen doordeweeks bij daglicht en 24 uur van tevoren reserveren. 06 – 51 42 70 25 12. PRINS CLAUSBRUG, WORMERVEER * VHF 18 13. NOORDERSLUIS EN BRUG *** 16m x 3,95m x 2,35m (L x B x D) Maandag t/m vrijdag 10.00 – 11.00 / 17.00 – 18.00 uur Weekend en feestdagen 10.00 – 13.00 / 14.00 – 18.00 uur Buiten deze tijden afspraak maken. 06 – 53 36 51 06 *** 14. VAARTBRUG, KROMMENIE** VHF 20 15. SPOORBRUG KROMMENIE 9m x 0,83m (B x H) 1 april t/m 31 oktober Maandag t/m vrijdag elk half uur (0.03 – 0.33) tussen 9.03 – 16.03 Zaterdag, zon- en feestdagen elk halfuur (0.03 – 0.33) tussen 9.03 – 19.03 uur 088 – 231 41 08

15. BRUG KROMMENIE (N203) **, *** 9m x 2,60m (B x H) 06 – 53 25 18 92 17. ZAANBRUG* VHF 18 21. ENGEWORMERBRUG 5,40m x 3,50 m x 0,90 (L x B x H) (Deze brug wordt niet bediend) 25. ZAANDIJKERSLUIS EN BRUG *** 20m x 4,40m x 2,15m (L x B x H) 15 april t/m 31 september Maandag t/m Vrijdag 9.00 / 11.00 / 13.00 / 15.00 / 17.00 uur Weekenden en feestdagen 9.00 – 17.45 uur Van 15 april – 01 oktober gelden dezelfde schuttijden doordeweeks, maar zijn er geen weekenddiensten. 06 – 53 35 72 87 26. REINT LAAN JR. BRUG **, *** VHF 20 1 april t/m 31 oktober Maandag t/m vrijdag 9.00 – 16.30 en 18.30-20.00 uur Zaterdag, zon- en feestdagen 9.00 – 19.00 uur Centrale Post Zaanstad 075 – 681 65 21 28. JULIANABRUG * VHF 18


Klaas Mulder: Alles op het gebied van watersport en onderhoud van boten

+ KLAAS MULDER Naast Vetus zijn wij leverancier van vele andere merken. Wij leveren praktisch alles voor nieuwbouw en onderhoud van uw boot.

࠮;LJOUPZJOL^H[LYZWVY[^PURLS ࠮)PUULULUI\P[LUZ[HSSPUN ࠮6UKLYOV\K

GERRIT BOLKADE 9 - 1507 BR - ZAANDAM - TEL: 075 617 45 35 INFO@KLAAS-MULDER.NL - WWW.KLAAS-MULDER.NL


VEREN

Op de Zaan

De Zaanstreek kun je het best ontdekken vanaf het water. Op een boot over de Zaan zit je eersterangs voor het rijke erfgoed op de oevers

ZAANFERRY De belangrijkste veerdienst is de Zaanferry. Hiermee kun je van donderdag t/m zondag met deze nieuwe veerdienst helemaal van de zaanbocht in Wormerveer tot aan Amsterdam CS varen – en terug. Maar je kunt de Zaanferry ookt gebruiken als prachtig alternatief voor bus of trein. Er zijn stops bij de Zaanse Schans, Verkade fabriek, het centrum en het Hembrugterrein. Je bent dan meteen op de mooiste plekjes van de Zaanstreek. Kom dus een dagje varen met de Zaanferry en beleef wat de Zaanstreek allemaal te bieden heeft!

WINDMILLHOPPER Op de zaterdagen en de zondagen maakt de Windmillhopper rondvaarten in een open sloep langs de prachtige molens van de Zaanse Schans. De lokale gids geeft uitleg over de geschiedenis van deze unieke molens in de Zaanstreek. Om de rondvaart compleet te maken, neemt de gids u mee naar molen ‘De Bonte Hen’. Hier krijgt u een persoonlijke rondleiding en krijgt u uitleg over hoe deze historische molen van binnen werkt. De medewerkers, die te herkennen zijn aan hun felblauwe T-shirts, verwelkomen u vanaf de aanlegsteiger achter het fietsverhuur en de Cacaolab op de Zaanse Schans. Kosten bedragen € 8,- p.p., kinderen € 5,- inclusief entree molen. www.windmillhopper.nl info@windmillhopper.nl 06-169 76 430

HEEN EN WEER VOETVEER Stichting voetveer Zaandijk verzorgt met tientallen vrijwilligers van 1 mei tot 1 oktober een dagelijkse verbinding tussen de molen de Bonte Hen en de Zaandijkersluis. Zo kun je een mooie rondwandeling maken langs de Zaanse Schans en Zaandijk. Kosten € 1,- p.p., kinderen tot 10 jaar gratis. ERVAAR DE ZAANSTREEK

21


NAUTISCHE ADRESSEN Winkels Bijdam Watersport, Wormer 11 www.bijdam.nl info@bijdam.nl WATERSPORTCENTRUM WORMER, WORMER 19

www.watersportcentrum-wormer.nl info@watersportcentrum-wormer.nl

Technautic, Wormerveer www.technautic.nl info@technautic.nl Polyshop, Zaandam 41 www.polyshop.nl info@polyshop.nl

Jachtwerven Claasen Shipyards, Zaandam 22 www.claasenshipyards.com info@claasenshipyards.com

Zijbo, Assendelft www.stalengrachtenvletten.nl info@stalengrachtenvletten.nl

Zeilmakerijen

Leiman Boten, Oostzaan www.leimanboten.nl info@leimanboten.nl

Zaanse Zeilmakerij, Zaandam 63 www.zaansezeilmakerij.nl info@zaansezeilmakerij.nl

Endeavor Yachts, Wormer www.endeavoryachts.nl info@endeavoryachts.nl

De Zeilerij, Zaandam 41 www.dezeilerij.nl info@dezeilerij.nl

DEKKER WATERSPORT, ZAANDAM 56

www.dekkerwatersport.nl info@dekkerwatersport.nl Koo-Boten, Wormerveer www.koo-boten.nl info@koo-boten.nl Pure Sailing, Wormerveer www.24mtr.nl info@puresailing.nl RS Watersport, Oostzaan 54 www.rswatersport.nl info@rswatersport.nl KRIJGSMAN WATERSPORT, ASSENDELFT 72

www.krijgsmanwatersport.nl info@krijgsmanwatersport.nl

Scheepswerven, stalling & onderhoud Orange Nautical Services, Zaandam 63 www.orangenauticalservices.nl info@nauticalservices.nl KLAAS MULDER, ZAANDAM 72

www.klaas-mulder.nl info@klaas-mulder.nl Scheepswerf wed. K. Brouwer, Zaandam 64 www.scheepswerfbrouwer.nl info@scheepswerfbrouwer.nl Zaanhaven, Zaandam 70 www.zaanhaven.nl info@zaanhaven.nl

Klaas Mulder, Zaandam 56 www.klaas-mulder.nl info@klaas-mulder.nl

Klaas Mulder, Zaandam 56 www.klaas-mulder.nl info@klaas-mulder.nl

Mulder Catamarans, Zaandam 65 www.mulder-catamarans.nl info@mulder-catamarans.nl

Scheepswerf Vooruit, Zaandam 70 www.scheepswerfvooruit.nl info@scheepswerfvooruit.nl

Kids Watersport, Wormer www.kidswatersport.nl info@kidswatersport.nl

‘t Swaentje, Wormer 11 www.swaentje.com info@swaentje.com

22

ERVAAR DE ZAANSTREEK

Molenaar's Scheepswerf, Zaandam 29 www.molenaars-scheepswerf.nl info@molenaars-scheepswerf.nl Kramer Scheepsreparatie en Machinefabriek, Zaandam 29 www.kramervof.nl info@kramervof.nl BIJDAM WATERSPORT, WORMER 11

Met 45 jaar ervaring is Bijdam Watersport een begrip in de watersport aan de Zaan. Wij bieden service, reparatie, onderdelen en verkoop van boten, binnen- en buitenboordmotoren evenals stalling voor boten tot 50 ton. Kom ook eens kijken in onze ruime watersportwinkel! www.bijdam.nl info@bijdam.nl Noordwest Scheepsservice, Wormerveer www.noordwest-scheepsservice.nl pech@noordwest-scheepsservice.nl

Scheepsservice & timmerbedrijven RH Jachtbouw, Zaandam www.rhjachtbouw.nl info@rhjachtbouw.nl De Keizer Elektrotechniek, Zaandam 66 www.dekeizermarine.com info@dekeizermarine.com Bootzorg Jachtservice, Zaandam www.bootzorg.nl info@bootzorg.nl Homa Scheepstimmerbedrijf, Zaandam 65 www.scheepstimmerbedrijf-homa.nl c.wouda9@chello.nl

Leveranciers Seijsener Recreatietechniek, Zaandam www.seijsener.nl info@seijsener.nl

Havenhout, Zaandam www.havenhout.nl verkoop@havenhout.nl Steigerstad, Wormerveer www.steigerstad info@steigerstad.nl

Eten & drinken Twiske Haven, Twiske 46 www.twiskehaven.nl info@twiskehaven.nl De Woude restaurant eetcafé, De Woude 9 www.restaurantdewoude.nl info@restaurantdewoude.nl Restaurant ‘t Kombof, De Woude 9 www.restaurantkombof.nl info@restaurantkombof.nl Eetcafé The Old Rooster 5 www.theoldrooster.nl info@theoldrooster.nl De Lepelaar, Jisp 8 www.delepelaarjisp.nl info@delepelaarjisp.nl Café Sman, Wormerveer 18 www.cafesman.nl info@cafesman.nl Het Pannenkoekenschip, Wormerveer 17 www.pannekoekschipwormerveer.nl Batavia 1894, Wormer 17 www.batavia1894.nl info@batavia1894.nl De Toog Eetcafé, Koog a/d Zaan 39 www.eetcafedetoog.nl


NAUTISCHE ADRESSEN Eetcafé De Fabriek, Zaandam 49 www.cafefabriek.nl fabriek@live.nl

Café Sman, Wormerveer 18 www.cafesman.nl info@cafesman.nl

Lab 44, Zaandam 69 www.lab-44.nl info@lab-44.nl

B&B River Garden, Zaandijk 25 www.rivergarden.nl info@rivergarden.nl

Brasserie Nauerna, Zaandam 51 www.brasserienauerna.nl info@brasserienauerna.nl

B&B Het Lepelaarsnest, Jisp 8 www.hetlepelaarsnest.nl info@hetlepelaarsnest.nl

De Verskade, Zaandam 47 www.deverskade.nl info@deverskade.nl

B&B Zit aan de Zaan, Zaandijk 25 www.zitaandezaan.nl info@zitaandezaan.nl

Remy’s Bistro & Bar, Oostzaan 54 www.remysbistro.nl info@remysbistro.nl

B&B boerentuinhuis / Wormerveer 16 www.boerentuinhuis.nl info@boerentuinhuis.nl

De Hofjes eten, drinken en slapen, Wormer 7 www.dehofjes.com info@dehofjes.com De Hoop op d’swarte walvis, Zaanse schans 27 www.dewalvis.eu info@dewalvis.eu Zaanse Pannenkoekenpaleis, Wormerveer 49 www.zaansepannenkoekenpaleis.nl info@zaansepannenkoekenpaleis.nl

B&B Heerlijck Slaapen / Zaanse Schans 27 zaanseschansbedenbreakfast.nl reserveren@heerlijckslapen.nl

Trouwlocaties De Hofjes eten, drinken en slapen, Wormer 7 www.dehofjes.com info@dehofjes.com

Slapen aan water

De Hoop op d’Swarte Walvis, Zaanse Schans 27 www.dewalvis.nl info@dewalvis.nl

B&B ‘t Zaanse Koopmanshuis Anno 1694, Koog a/d Zaan 32 www.zaansekoopmanshuis.nl info@zaansekoopmanshuis.nl

Het Jonge Schaap, Zaandam 27 houtzaagmolen@hetjongeschaap.nl

De Hofjes eten, drinken en slapen, Wormer 7 www.dehofjes.com info@dehofjes.com

Vaarcursussen Zaanlandsche Zeil Vereeniging, Westknollendam 6 www.zzv-watersport.nl nicole@wassenaarbetjes.nl Watersport Vereniging Wormer, Wormer 10 www.watersportverenigingwormer.nl jpvanespelo@gmail.com Zeilvereeniging De Onderlinge, Zaandam 29 www.zvdeonderlinge.nl secretaris@zvdeonderlinge.nl Vaar- & Waterskischool Ad Kraakman, Oostzaan www.vaarschool.nl info@vaarschool.nl

Jachthavens RS Watersport, Oostzaan 54 www.rswatersport.nl info@rswatersport.nl Zaanlandsche Zeil Vereeniging, Westknollendam 6 www.zzv-watersport.nl info@zzv-watersport.nl Watersportvereniging De Remming, Zaandam 52 www.wsv-de-remming.nl deremming@kpnmail.nl Jachthaven Kokernoot, Zaandam 67 Twiske Haven, Oostzaan 46 www.twiskehaven.nl info@twiskehaven.nl Jachthaven Zwaansmeerpolder, Uitgeest 8 www.zwvu.nl Stichting Beheer Aanlegsteigers Kogerveld 73 www.sbak.nl JACHTHAVEN NAUERNA / NAUERNA 51

www.jachthavennauerna.nl info@jachthavennauerna.nl Zeilvereeniging De Onderlinge, Zaandam 29 www.zvdeonderlinge.nl secretaris@zvdeonderlinge.nl Watersport Vereniging Wormer, Wormer 10 www.watersportverenigingwormer.nl jpvanespelo@gmail.com Watersportvereniging Bruynzeel www.bruynzeelhaven.nl Jachthaven De Hennewerf, Westknollendam 5

Boothuren & Meevaren Twiske Haven, Twiske 46 www.twiskehaven.nl info@twiskehaven.nl Zaanse Sloep, Assendelft 51 www.zaansesloep.nl

Poelboerderij, Wormer 11 www.poelboerderij.nl bezoekerscentrum@ poelboerderij.nl Rederij de Schans, Zaanse Schans 27 www.rederijdeschans.nl info@rederijdeschans.nl KAJAKCENTRUM ARJEN BLOEM, WORMER 7

www.kajak.nl info@kajak.nl Zaanferry www.zaanferry.com info@zaanferry.com De Zwethoeve, Jisp 8 www.zwethoeve.nl info@zwethoeve.nl Windmillhopper, Zaandam 27 www.varenrondzaandam.nl info@varenrondzaandam.nl Voetveer Zaandijk, Zaandijk 27 www.voetveerzaandijk.nl Krijgsman Watersport, Assendelft 35 www.krijgsmanwatersport.nl info@krijgsmanwatersport.nl Koeman Express, Oostzaan fam.koeman@kpnmail.nl Sailus sloepverhuur 71 www.sailus.nl 3r-multishop@hotmail.nl Windmillcruises 27 www.windmillcruises.nl info@windmillcruises.nl RS Watersport, Oostzaan 54 www.rswatersport.nl info@rswatersport.nl

Bunkerstations Vos Bunkersstation, Koog aan de Zaan 38 www.vospurmerend.nl info@vospurmerend.nl Bunkerstation Van Megen, Zaandam 61 www.antonvanmegen.nl info@antonvanmegen.nl

ERVAAR DE ZAANSTREEK

23


De winkel met het grootste assortiment jachtlakken polyester & epoxy

Alle merken, o.a.: Hempel • Epifanes • Sigma • International Westzijde 420 A 1506 GM Zaandam T: 075-616 3900 E: info@polyshop.nl W: www.polyshop.nl Polyshop winkel Zaandam


JACHTHAVEN NAUERNA Alles binnen bereik

E

en tochtje door de oer-Hollands polder Westzaan met weidevogels en koeien die met de poten in het water staan. Aanleggen bij industrieel erfgoed in Zaandam of aan de Zaanse Schans. Het Spaarne en de Mooie Nel op en dan naar historisch Haarlem. Via de sluizen van IJmuiden uitwaaien op de Noordzee. Of toch maar naar de bruisende Amsterdamse grachten. Watersporters die van afwisseling houden, komen met Jachthaven Nauerna als uitvalsbasis volop aan hun trekken. In Jachthaven Nauerna ligt uw boot goed en ook als u besluit een dagje niet te gaan varen, is er genoeg te doen. Met de gratis leenfiets naar pittoreske dorpjes in de omgeving bijvoorbeeld of de wijnkaart van Brasserie Nauerna ontdekken bij de houtkachel.

VERHUUR ZAANSE SLOEPEN De nieuwe sloepenkade van Jachthaven Nauerna maakt deel uit van Sloepennetwerk Laag Holland, een routeplanner waarmee je heel gemakkelijk je eigen vaartochtje kunt plannen. Heeft u zelf geen bootje? Via de site www.zaansesloep.nl zijn sloepen te huur, welke afgemeerd liggen in de jachthaven.

SCHEEPSTIMMERMAN STEFAN VAN HATTUM Als aanvulling op de reeds bestaande technische dienst is Stefan van Hattum actief op de haven met een timmerwerkplaats in het havengebouw. Een professioneel scheepstimmerbedrijf dat gespecialiseerd is in interieur en exterieur betimmeringen, gelcoat, herstel van schade aan polyester, schilder- en lakwerk.

LIGPLAATSEN Jachthaven Nauerna is een moderne, full-service jachthaven op een half uur rijden van Amsterdam, Schiphol, Zaandam, Haarlem en IJmuiden. Er zijn diverse ligplaatsen bij ons vrij voor uw sloep, zeiljacht of motorkruiser en passanten zijn uiteraard ook van harte welkom. Al onze ligplaatsen zijn voorzien van eigen aansluitingen voor water en elektra en er zijn luxe ligplaatsen met een volledige steiger langszij, zodat u gemakkelijk kunt op- en afstappen van uw boot. Parkeren en wifi zijn gratis.

BRASSERIE NAUERNA Honger of dorst van het varen? Loop even binnen bij Brasserie Nauerna. Een unieke plek om te onthaasten. Lekker koffiedrinken, lunchen, borrelen of dineren in het gezellige restaurant of bij mooi weer onderuit zakken op het heerlijke terras met uitzicht over alle boten in de jachthaven.

LIVING ON WATER Overnachten op de haven? Logeer dan bij B&B Living on water. Deze B&B is gevestigd in een woonark op jachthaven Nauerna. U slaapt dus op het water, tussen de schepen. De woonark heeft twee volledig ingerichte appartementen voor in totaal vier personen.

NAUERNA Jachthaven Nauerna, die al enkele jaren de Blauwe Vlag voert, is gelegen aan Zijkanaal D van het Noordzeekanaal. Meer informatie: www.jachthavennauerna.nl www.brasserienauerna.nl www.livingonwater.nl www.stefanvanhattum.nl www.zaansesloep.nl

ERVAAR DE ZAANSTREEK

25


&

Ship trendy Let’s get ready to rumble! Varen in het donker SÚPERSNEL De supersnelle éénpersoons funtube Rumble van Jobe staat garant voor urenlang plezier en spannende ritten op het water. Op de Rumble zitten vier handvatten met neopreen knokkelbeschermers zodat je comfortabel op de funtube kunt liggen en zitten. www.krijgsmanwatersport.nl

KAARTKUSSEN Je favoriete vaargebied op een kussen! Op een Kaartkussen staat een mooie print van een officiële ANWB waterkaart. De kussens zijn speciaal gemaakt voor gebruik aan boord dus waterproof en stootvast. Er zijn ook kussens met waterkaarten van de Zaanstreek en het centrum van Amsterdam. Nieuw zijn de zachte, warme fleecedekens met waterkaart! € 39,95 via www.dekkerwatersport.nl

Vaar je weleens in het donker of ben je van plan om ’s avonds met je boot naar SAIL te gaan? Denk om je eigen veiligheid en die van je passagiers en zorg dat je goed zichtbaar bent voor het overige scheepvaartverkeer. De ideale oplossing voor sloepen, open boten en kleinere vaartuigen is de Navilight 360° lamp van het merk Navisafe. De lamp geeft een 360 graden rondom schijnend superhelder wit LED licht en dankzij de zuignapvoet monteer je de lamp gemakkelijk en veilig op gladde en vlakke oppervlakken. Met slechts één druk op de hendel ontkoppel je de zuignap om op een andere plek of boot te monteren. Extra handig: De houder is ook geschikt om een GoPro®-camera mee vast te houden wanneer er geen licht nodig is. De lamp werkt op 3 AAA batterijen en wordt geleverd met opbergzakje en speciale 3M sticker voor gebruik van de zuignap op ruwe oppervlakken. € 62,95 via www.dekkerwatersport.nl

VOGELS KIJKEN Ga je het veld in? Neem dan vooral je verrekijker mee om de talloze bijzondere weidevogels goed te bekijken. De duurzame en lichtgewicht Bino1 verrekijker van Vetus is speciaal ontwikkeld voor de watersport: de materialen zijn weer- en wind bestendig en de lenscoatings houden rekening met fel licht, schitteringen op het water en UV-straling. € 38,00 via www.klaas-mulder.nl

26

ERVAAR DE ZAANSTREEK


De leukste items om mee op het water te nemen!

KINDEREN AAN BOORD Naast plezier is veiligheid op het water het allerbelangrijkste. Kinderen aan boord? Zorg dan dat ze een goed en veilig reddingsvest dragen op en rond het water. Het Helly Hansen Kid Safe reddingsvest is geschikt voor kinderen met een gewicht tussen de 10-25 kg. Het reddingsvest zorgt ervoor dat een kind snel in een veilige positie op de rug wordt gedraaid wanneer het onverwacht in het water terecht komt. Dankzij de goede pasvorm draagt het reddingsvest comfortabel en kunnen kinderen evengoed lekker spelen en bewegen tijdens het dragen. Verkrijgbaar in neon roze en oranje. Ook verkrijgbaar voor baby’s en peuters met een gewicht tussen de 5-15 kg. € 59,95. www.dekkerwatersport.nl

Lekker peddelen Een relaxte tocht door de mooie veenweidegebieden of het Twiske; de Zaanse wateren zijn bij uitstek geschikt om te suppen. De VSUP11 van Vetus is een breed model supboard geschikt voor jong en oud. De dubbele vin zorgt voor extra stabiliteit waardoor de plank ook zeer geschikt is voor SUP yoga. Het lichtgewicht board is makkelijk op te pompen en weer op te bergen. Het board wordt geleverd inclusief paddel, pomp, reparatiekit en handige draagtas. € 499,00 via www.klaas-mulder.nl

Warmtekussen

Heerlijk warm!

De Stoov is een heerlijk warmtekussen dat verwarmt door middel van infrarood. Het warmtekussen is geschikt voor binnen en buiten en daarom ideaal als je ook op dagen dat het niet zo warm is, het water op gaat. Mooi meegenomen: dit energiezuinige product is gemaakt met aandacht en liefde uit de beste duurzame, herbruikbare of hergebruikte materialen. De Stoov is verkrijgbaar in verschillende kleuren en wordt geleverd met oplader. € 109,00. www.dekkerwatersport.nl

ERVAAR DE ZAANSTREEK

27


Stichting Beheer Aanlegsteigers Kogerveld Ligplaatsen te Zaandam

Winterberging

per direct beschikbaar kleine tot middelgrote vaartuigen

(onoverdekt)

vanaf € 70,– / jaar.

vanaf € 40,– / jaar.

Ga voor informatie en inschrijving naar: www.sbak.nl


HEMBRUG MUSEUM ONTDEK HET GEHEIM VAN HOLLAND Het Hembrug Museum toont de rijke historie van dit mysterieuze terrein in twee voormalige transformatorhuisjes. Het is niet mogelijk om het museum in te gaan; je loopt om de transformatorhuisjes heen. De presentatie is dagelijks gratis te bezichtigen in de openlucht. Ga zelf op ontdekking en ervaar wat zich afspeelde op dit lange tijd hermetisch afgesloten terrein. Wat werd er gemaakt? Voor wie? Wie werkten hier? En waarom werd de wapenfabriek juist hier gebouwd?

VOLG EEN RONDLEIDING! Een gids laat de geschiedenis van Hembrug – het hart van de Stelling van Amsterdam – tot leven komen. Maandelijks zijn er op zondag rondleidingen inclusief gratis kopje koffie of thee.

H

et Hembrugterrein in Zaandam stond ruim honderd jaar in het teken van de nationale munitie- en wapenfabriek ‘Artillerie Inrichtingen’. De fabriek, beter bekend als ‘Hembrug’, was een van de grootste en modernste militaire complexen van Nederland. In het diepste geheim werden hier wapens en munitie gemaakt, getest en opgeslagen. Later zijn hier ook civiele producten geproduceerd, zoals draaibanken en zonnecollectoren.

Kijk voor data, prijzen en reserveren op www.hembrugmuseum.nl.

FOTOWANDELROUTE SCHOT IN DE ROOS De fototentoonstelling ‘Schot in de Roos’ brengt de forten van de Stelling van Amsterdam en de monumentale panden op het Hembrugterrein samen in beeld. Het Hembrugterrein is volop in ontwikkeling. Fotografen Nicole Segers, Luuk Kramer en Gé Dubbelman tonen juist de leegte van de verlaten militaire terreinen. Start bij Lab44 en volg vanaf daar de markeringen via het Hembrug Museum over het terrein.

Info Hembrug Museum: www.hembrugmuseum.nl

ERVAAR DE ZAANSTREEK

29


Varen, fietsen en wandelen in een uniek veenweidegebied

HET WORMER- EN JISPERVELD

I

n het noorden van de Zaanstreek ligt het Wormer- en Jisperveld. In dit veenweidegebied vind je ondiepe slootjes, uitgestrekte weilanden en honderden eilandjes. Weet je dat dit één de belangrijkste vogelgebieden van Europa is? Bijna alle weidevogels die in Nederland voorkomen, broeden hier. Of je nu over het water, met de fiets of wandelend door het Wormer- en Jisperveld gaat, er is altijd wel wat nieuws te ontdekken in dit unieke natuurgebied van maar liefst 2.000 hectare groot.

Door de moerassige grond en de koeien die er nog steeds grazen, is de bodem zo verarmd dat bloemen zoals orchideeën, heide, zonnedauw en koekoeksbloemen er graag groeien. Het Veld, zoals locals het Wormer- en Jisperveld noemen, is een walhalla voor weide- en watervogels. Grutto’s, kievieten en tureluurs zoeken er graag een plekje in het drassige veld of tussen het riet. Natuurmonumenten en boeren werken nauw samen om met hulp van vele vrijwilligers de bijzondere flora en fauna in het Wormer- en Jisperveld in stand te houden.

OVER HET WATER De beste manier om het Wormer- en Jisperveld te ontdekken is via het water. Dat kan met je eigen boot of sloep dankzij de open verbinding met de Zaan via de Poelsluis in Wormer of vanaf het Noordhollandsch kanaal via de Jispersluis in Spijkerboor. Vaar door het doolhof van smalle slootjes en speur naar bijzondere weide- en watervogels. Geniet van de inheemse flora en ga op zoek naar wilde watermunt, van de bladeren kun je verse thee zetten! Heb je zelf geen boot en wil je het natuurgebied graag ontdekken? Bij Kajakcentrum Arjan Bloem in Wormer of bij de Zwethoeve in Jisp kun je kano’s en kajak’s huren. Vind je het leuk om met een gids op pad te gaan die je alles kan vertellen over het gebied, ga dan mee met een vaarexcursie per fluisterboot van Bezoekerscentrum de Poelboerderij in Wormer. In dit bezoekerscentrum kom je alles te weten over het Veld. Het Wormer- en Jisperveld maakt ook deel uit van het Sloepennetwerk, hiermee maak je heel gemakkelijk je eigen vaarroutes (lees meer over het Sloepennetwerk op pagina 8-9). Bij hotel/ restaurant De Hofjes kun je makkelijk je boot aanleggen en zo het terras opstappen voor koffie of een lekkere lunch. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht over de Poel. Nog een plek om je bootje aan te leggen en heerlijk te genieten is het terras van restaurant De Lepelaar in Jisp.

30

ERVAAR DE ZAANSTREEK


Het gebied laat haar schatten het beste ontdekken via het water, door de smalle slootjes, brede plassen en langs de ruisende rietkragen

OVER HET LAND Er zijn verschillende fietsroutes in en rond het Wormer- en Jisperveld. De dichtstbijzijnde ANWB fietsknooppunten zijn 89 en 93. De Poelboerderij in Wormer is ook het startpunt van een mooie wandelroute van 5 kilometer door de vogelrijke Schaalsmeerpolder. Naast De Poelboerderij ligt veenweidepark De Trickel. Dit gebied is speciaal ingericht als natuurleercentrum over het veenweidegebied voor jong en oud. Een unieke wandeling is die over het Oosteindepad. Dit avontuurlijke laarzenpad is alleen geopend tussen 15 juli en 15 oktober en gaat dwars door het beschermde veenweidegebied. Het pad begint ter hoogte van Oosteinde 90 in Wormer. Honden zijn hier verboden en buiten deze periode is het pad gesloten vanwege overwinterende vogels en het aansluitende broedseizoen.

Meer info www.natuurmonumenten.nl/natuurgebieden/ wormer-en-jisperveld www.kajak.nl www.dehofjes.com www.poelboerderij.nl www.fietsknooppunten.nl www.zwethoeve.nl

Een kano, kajak of SUP board huren Bij Kanocentrum Arjan Bloem kunt u verschillende kajaks (1- en 2-persoons), kano’s (3-, 4- en 10- persoons), SUP-boards en waterfietsen huren. Sinds kort kunt u ook een elektrische motor kopen voor uw kayak. Onze Thrustme Cruiser heeft een zeer eenvoudige bediening, een laag gewicht (3,3 kg) en is eenvoudig te bevestigen.

Met de Thrustme Cruiser kunt u uw vaargebied eenvoudig vergroten! Ook kunt de motor gebruiken ter ondersteuning bij vermoeidheid of tegenwind. De snelheid is eenvoudig te regulieren door middel van verschillende voorgeprogrammeerde standen. Ook beschikt dit model over een boost-modus waarbij een snelheid behaald kan worden van ca. 10 km/h. Kom langs en probeer hem uit! Kanoverhuur maandag t/m vrijdag 10.00 – 18.00 uur, € 5,00 p.p. onbeperkt. Zaterdag en zondag 10.00 – 17.00 uur, € 3,00 p.p. per uur. Kaart met diverse kanoroutes is aanwezig. Reserveren is mogelijk (in het weekend alleen bij vertrek tussen 10.00 - 12.00 uur). Poelweg 1B, Wormer info@kajak.nl

ERVAAR DE ZAANSTREEK

31


HET TWISKE Vakantie dicht bij huis

T

en noorden van Amsterdam-Noord, in de Zaanstreek tussen de dorpen Oostzaan, Landsmeer en Den Ilp vind je een paradijs voor natuurliefhebbers, wandelaars, fietsers en (water)sporters: Het Twiske. Het is naast Natura 2000-gebied ook een prachtig recreatiegebied waar je 365 dagen per jaar kunt genieten van het goede buitenleven. Dankzij het vele water, de uitgestrekte wandel- en fietspaden, het haventje en de groenstrandjes is het er altijd vakantie! In Het Twiske is altijd van alles te doen. Het is de perfecte plek voor sportievelingen om te hardlopen, mountainbiken, paardrijden, skaten, skeeleren, fietsen en wandelen. Omdat Het Twiske voor een groot deel uit water bestaat, is het een eldorado voor waterratten. Zwemmen in het natuurwater, zeilen, surfen, varen met een roei- of fluisterbootje en kanoën. Het kan allemaal! Er is een onderwaterduikpark en voor de ware durfallen komt er een klimpark: een parcours met hindernissen hoog in de bomen. Naar verwachting gaat het klimpark medio mei 2020 open.

VOOR RUST- EN RELAXZOEKERS Doe je het liever rustig aan? In Het Twiske kun je kiezen uit zes afwisselende wandelroutes door de natuur. Wandel langs de monumentale Twiskemolen. Deze poldermolen is gebouwd in 1541 in Barsingerhorn en is in 1972 verplaatst naar Het Twiske. De Twiskemolen is één van de weinige poldermolens in Nederland die nog in werking is. Of spot Schotse Hooglanders in de stillere gebieden. Neem vooral je verrekijker mee om de talloze bijzondere bos- en watervogels goed te bekijken. Gooi een hengeltje uit in het heldere viswater

32

ERVAAR DE ZAANSTREEK

van de Stootersplas. Hier heb je wel een VISpas voor nodig. En wil je écht helemaal niets doen? Op een warme zomerdag luier je hier heerlijk in de zon op één van de vele groenstrandjes of speelweiden aan het water.

KINDERPARADIJS Een dagje naar Het Twiske met kinderen is één groot spetter- en ravot feest. In de Spartelvijver kunnen (jonge) kinderen urenlang lekker plonsen en spelen op de grote speelweide. De dag sluit je af bij het naastgelegen Restaurant Pannenkoek de Appel met een overheerlijke pannenkoek. Eet je liever iets anders? Het pannenkoekenhuis heeft een uitgebreide (biologische) menukaart. Voor de kleine avonturiers is er de Avonturenspeelplaats: in deze grote avontuurlijke outdoor speeltuin met klimtorens, glijbanen, buizenfort, een superleuke piratenboot, een prachtig speelkasteel, buizenfort en kabelbaan kun je het hele jaar door spelen. Bij de Speelsloot vind je een heus indianendorp met twee kleurrijke wigwams en een echte totempaal. Ook hier kunnen kinderen heerlijk spelen in- en om het water. Na een dagje Twiske zullen ze slapen als een roos!

HET GOEDE (BUITEN)LEVEN Midden in de natuur vind je Paviljoen Twiske en het Twiske Haven restaurant. Gezellige plekken waar je het goede (buiten)leven kunt vieren met lekker eten en drinken op een terras aan het water. Bij mooi weer kun je ijs, patat en ander lekkers kopen bij kiosk De Indiaan naast de Avonturenspeelplaats en bij Kiosk Puur Twiske bij het Doesstrand. Smullen maar! Twiske Haven verhuurt ook boten, zoals kano’s en fluisterboten.


Dankzij het vele water, de uitgestrekte wandel- en fietspaden, het haventje en de groenstrandjes is het er altijd vakantie!

FESTIVAL IN HET GROEN Het Twiske is het decor van muziekfestival Welcome to the Future. Op zaterdag 25 juli 2020 staat alweer de veertiende editie van dit festival gepland in Het Twiske. Kijk voor meer informatie op www.welcometothefuture.nl.

Meer info www.twiske-waterland.nl www.twiskehaven.nl www.zwemwater.nl www.pannenkoekdeappel.nl www.paviljoentwiske.nl www.twiskemolen.nl www.welcometothefuture.nl

OOSTZANERVELD H

et bijzondere lintdorp Oostzaan ligt midden in de natuur, vlakbij Amsterdam. Aan de oostkant van Oostzaan ligt recreatiegebied het Twiske en aan de westkant grenst het dorp aan natuurgebied het Oostzanerveld. Een oase van rust met in de verte de skyline van Amsterdam! Het unieke veenweidegebied bestaat uit honderden kleine eilandjes omringd door een doolhof van slootjes. Hier gingen de vaarboeren vroeger per boot naar hun koeien. Het Oostzanerveld is een Natura 2000-gebied, dat betekent dat het unieke gebied een beschermde status heeft. De wateren in deze vaarpolder zijn vrij toegankelijk maar het betreden van de eilandjes is verboden. De beste manier om het Oostzanerveld te ontdekken is dan ook over het water. Ga met een boot of kano om de stilte en de mooie natuur te ervaren. De Twiskeroute is een afwisselende kanoroute van 16 km langs rietkragen en door de talloze slootjes van Het Twiske en Oostzanerveld. Het kabbelen van het water, de rust, de weidevogels en een landschap uit de schilderijen van Rembrandt en Vermeer, prachtig! Je herkent de route aan de houten palen met de kleur rood. Heb je geen eigen kano? Bij Twiske Haven kun je kano’s huren.

THEETUIN DE VAARBOERDERIJ De theetuin van de familie Koeman aan de Haal 59 in Oostzaan is een fijne plek voor een pauze tijdens je fiets, wandel- of vaartocht. De theetuin ligt vlakbij fietsknooppunt 12 en aan het Trekvogelpad, met 400 km één van de langste natuurpaden van Nederland. Op het terras van de theetuin serveert gastvrouw Joke Koeman koffie of thee met een koekje, fris of een ijsje. Er zijn tosti’s en op verzoek is het voor groepen mogelijk om te lunchen in de theetuin. Theetuin de Vaarboerderij is bij mooi weer dagelijks geopend van 09.30 tot 17.00 uur.

VAAREXCURSIES De achtertuin van Theetuin De Vaarboerderij grenst aan het Oostzanerveld. Hier ligt de Koeman Express, een grote platbodem waarmee je perfect het veld kunt ontdekken. Met een groep van minimaal 10 personen ga je onder begeleiding van een gids het veld in. Deze local weet alles over de geschiedenis van het Oostzanerveld en vertelt je er over tijdens een afwisselende vaartocht. De grote strobalen aan boord zijn geen voer voor de koeien maar dienen als bankjes waar je heerlijk comfortabel op zit. Bij mooi weer gaan de koeien en geiten van de familie Koeman de weilanden op. Onderweg wordt er even gestopt om te knuffelen met de koeien. De Koeman Express is rolstoel- en rollatorvriendelijk. Theetuin De Vaarboerderij De Haal 59, Oostzaan fam.koeman@kpnmail.nl ERVAAR DE ZAANSTREEK

33


ALKMAARDEREN UITGEESTERMEER

Eindeloos vermaak!

T

ussen Alkmaar, het Noordzeekanaal en Zaanstad ligt het recreatiegebied Alkmaarder- en Uitgeestermeer. Op maar liefst 660 hectare kun je je hier op alle mogelijke manieren vermaken. Het is er ook een waar eldorado voor watersporters. Wat ga jij doen? Rondom het Alkmaarder- en Uitgeestermeer vind je goed uitgeruste jachthavens waar je van alle praktische gemakken bent voorzien. Bij eiland Pannekoek kun je zelfs maximaal vier dagen afmeren. Perfect om een paar dagen te genieten van het recreatiegebied en te kiezen uit de vele activiteiten die er te doen zijn.

BOOTJE HUREN Heb je geen boot, maar zou je zelf wel eens willen varen? Dat kan. Er zijn meerdere locaties waar je een bootje kunt huren. Verken de omgeving van het Uitgeestermeer met je gezin, ga er gezellig op uit met je vrienden of geniet van een ontspannend uitje met je collega’s. Er zijn bootjes te huur tot wel 18 personen. Ideaal wanneer je de vaartocht onderdeel uit wilt laten maken van een personeelsuitje, vrijgezellenfeest, verjaardagsfeest of trouwerij.

KANOËND DE POLDER IN Ook lekker anders is het om een kano of SUPboard te huren en eens een kanoroute te varen. Er zijn er vijf, variërend van 5,5 km tot 10,5 km met verschillende karakters, die je ook met elkaar kunt combineren. Je vaart zo de polder in door de dikke rietkragen, veenmeertjes en beschutte vaarten.

WATERSKIËN Ware wateracrobaten kunnen hun hart ophalen in snelvaargebied De Deilings in het Alkmaardermeer. Daar kun je met een speciale ontheffing lekker waterskiën over de plas. Met je eigen waterski’s of wakeboard. Je kijkt gegarandeerd terug op een onvergetelijke dag.

WORK HARD, PLAY HARD Op meerdere plaatsen in het gebied zijn zandstrandjes, speel- en ligweiden, en een skatebaan, zodat jij kunt ontspannen terwijl de kids zich vermaken. De zwemwaterkwaliteit van de zwemplekken wordt ‘s zomers regelmatig gecontroleerd, dus spring er maar in!

Meer info: www.alkmaarder-enuitgeestermeer.nl www.sloepverhuuruitgeest.nl www.kanoverhuurdeaker.nl www.adventuresloepverhuur.nl

34

ERVAAR DE ZAANSTREEK


Maak van een bezoek aan onze winkel een pleziervaart! route Vanaf A10 Amsterdam Coentunnel

Ringweg A10 borden richting Zaanstad volgen. In de Coentunnel middenbaan voorsorteren en rechtdoor. U zit al meteen op afslag Zaandam-Zuid. Onderaan de afslag rechtsaf Kolkweg / Thorbeckeweg op, rechtdoor. Over de Den Uylbrug bij de kruising met de stoplichten rechtdoor. Na 100 meter rechts. Aan het eind van de straat zit Dekker Watersport Vanaf A10 Amsterdam Zeeburgertunnel Op de A10 de afrit S118 en de Verlengde Stellingweg richting Oostzaan/Zaandam nemen (rechst aanhouden dus). Onderaan de afslag linksaf Kolkweg / Thorbeckeweg op, rechtdoor. Over de Den Uylbrug bij de kruising met de stoplichten rechtdoor. Na 100 meter rechts. Aan het eind van de straat zit Dekker Watersport Vanaf A7 Hoorn en Enkhuizen A7 richting Zaandam/Amsterdam nemen (A8). Afslag Zaandam-Zuid en onderaan de afslag rechtsaf Kolkweg/Thorbeckeweg op, rechtdoor.Over de Den Uylbrug bij de kruising met de stoplichten rechtdoor. Na 100 meter rechts. Aan het eind van de straat zit Dekker Watersport.

e esorteerd de meest g ak a lz a ia tspec waterspor land! van neder

Vanaf A9 Alkmaar Afslag 10, Castricum-Zaandam Zaanstad, volg de Provinciale Weg naar Zaandam. Na station Zaandam (aan de rechterkant) 3e afslag rechts. Na 100 meter weer rechts. Aan het eind van de straat zit Dekker Watersport. Dit is de kortste route, echter u kunt ook via Beverwijk rijden. Vanaf A9 Beverwijk en IJmuiden Volg de N246 richting Zaanstad. U rijdt nu langs het Noordzee kanaal. Bij pont Buitenhuizen neemt u de afslag Zaandam. Bij de 3e rotonde rechtsaf. (Zaandam-zuid) Na de brug afslag Zuiderhout 3. Bij de Renault garage linksaf. Na 200 mtr zit Dekker Watersport aan de linkerzijde.

gratis aanleggen en overnachten! Dekker Watersport biedt u extra veel watersportplezier als u met de boot komt. Gratis aanleggen, pal voor onze winkel en de mogelijkheid om gratis te overnachten, zodat u op uw gemak onze winkel kunt bezoeken. Via het Noordzeekanaal Vanaf het Noordzeekanaal vaart u zijkanaal F of Schiethaven in. Aan het eind gaat u langs de Bruynzeelhallen rechtsaf. U kunt bij ons gratis aanleggen en op aanvraag gratis overnachten. Drinkwater een 220V is aanwezig.

Voor een voordelige koers, onze coördinaten:

52°25.872' N 004°49.307' E

Pieter Ghijsenlaan 4, NL 1506 PV Zaandam 075-616 33 62 | info@dekkerwatersport.nl

Voor een totaal overzicht van onze aanbiedingen: www.dekkerwatersport.nl 36

ERVAAR DE ZAANSTREEK

Profile for UITdeZaanstreek

Ervaar de Zaanstreek 2020  

Ervaar de Zaanstreek 2020  

Advertisement