Ervaar de Zaanstreek 2021

Page 1

ZOMER 2021

Met

VAARE- S T ar) ROU eemba (uitn

HONDSBOSSCHE SLUIS

NIEUWE NAAM UIT 1547 HANDIG AAN BOORD

OPENINGSTIJDEN SLUIZEN & BRUGGEN ONTDEK DE ZAANSTREEK VIA HET WATER!


lifestyle Marine.. een prachtige sloepen- en tenderlijn met maar liefst 11 modellen hedendaags design soms met een knipoogje naar het verleden en helemaal klaar voor de toekomst...


INHOUD

5

10

13

14

21

24

28

31

5 ERVAAR DE ZAANSTREEK: DE MOOISTE PLEKKEN EN PLEISTERPLAATSEN 10 DE KWALITEIT VAN DE ZAANSE WATEREN 13 OPTIMIST ON TOUR 14 TWISKE EN OOSTZANERVELD 17 JACHTHAVEN NAUERNA 18 BEDIENING SLUIZEN & BRUGGEN 21 DE LEUKSTE NATTE TERRASSEN 22 NAUTISCHE ADRESSEN 24 SLOEPENNETWERK 26 SHIP & TRENDY 28 DE HONDSBOSSCHE SLUIS 31 DE ZEILERIJ

COLOFON Ervaar de Zaanstreek is een uitgave van LassooyDesign. Het magazine verschijnt jaarlijks in april en wordt verspreid bij nautische bedrijven, watersport­verenigingen en -winkels, sluizen, horeca en bed & breakfasts aan het water in de Zaanstreek en omliggende regio. Ontwerp, vormgeving en productie LassooyDesign, Wormerveer

Fotografie Mike Bink | Wim Egas | Rik Beentjes | Floortje van der Vlist | Pascal Fielmich (HHNK) | Stadsherstel Amsterdam Tekst Martijn Couwenhoven, Ellen Groenveld (Ship & Trendy) April 2021, oplage 15.000 stuks

ERVAAR DE ZAANSTREEK

3


Zaanferry

VEERDIENST OVER DE ZAAN L

aat je meevoeren over de Zaan en zie hoe mooi de Zaanstreek is vanaf het water. Met de Zaanferry kun je van dinsdag t/m zondag helemaal van de zaanbocht in Wormerveer tot aan Amsterdam CS varen – en terug.

ZAANFERRY

ZAANFERRY

Overstappen

Bij de Wilhelminasluis in Zaandam moet je overstappen. Tussen de Westzijde en Wormerveer vaart de Zaanferry op en neer. Vanaf het Zaantheater vaar je naar het Hembrug­terrein en eventueel door naar Amsterdam CS.

Maar je kunt de Zaanferry ook gebruiken als prachtig alternatief voor bus of trein. Er zijn stops bij de Zaanse Schans, het centrum en het Hembrugterrein. Je bent dan meteen op de mooiste plekjes van de Zaanstreek. Kom dus een dagje varen met de Zaanferry en beleef wat de Zaanstreek allemaal te bieden heeft! Op verzoek stopt de Zaanferry bij de haltes Verkadefabriek en Batavia. Hieronder de dienstregeling t/m september. Afhankelijk van het aantal zones, enkeltje of retour, zijn de kosten € 5,- of € 15,-. Vanwege het coronavirus kan de Zaanferry varen volgens een aangepaste dienstregeling. Kijk op www.zaanferry.com voor het actuele vaarschema.

Overstap Zaanferry

DIENSTREGELING TIMETABLE

ZOMER SUMMER

APRIL T/M SEPTEMBER APRIL TO SEPTEMBER 10:00

DINSDAG T/M ZONDAG TUESDAY TO SUNDAY

12:00

14:00

16:00

18:00

WORMERVEER Zaanse Schans Verkade 9:00

ZAANDAM CENTRUM

500m

Elly

9:00 9:15

Hembrug

500m

500m

13:00

11:00 11:15 10:35

500m

15:00 13:15

12:35

17:00 15:15

14:35

19:00 17:15

16:35

18:35

AMSTERDAM CS 10:00 = vertrektijden departure times

4

ERVAAR DE ZAANSTREEK

12:00

14:00

16:00

18:00


WORMER- EN JISPERVELD D

e Zaanstreek laat zich het best ontdekken vanaf het water. Het erfgoed op de oevers van de Zaan brengt de historie N246 van het Holland van weleer tot leven. Ook even van boord gaan om te wandelen door één van de dorpen langs de Zaan

of overstappen in een kano is de moeite meer dan waard. Op deze pagina’s vind je een selectie van pleisterplaatsen en mooiste bezienswaardigheden, aangevuld met de leukste ‘uitstapjes’.

WORMER- EN JISPERVELD

Dit is het grootste aaneengesloten veenweide­gebied van West-Europa. Het bestaat uit honderden (w)eilandjes, ingesloten door rietkragen en smalle slootjes. De waterrijke natuur biedt een thuis aan vele soorten weide­vogels en zeldzame planten.

Pleisterplaatsen BIJ DE

an

N246

De Marken

Za

O

POELSLUIS

DE HOFJES EN KANOCENTRUM ARJAN BLOEM

O

Breng vanaf hier een bezoekje aan de Poelboerderij, waar je vogels kunt spotten bij de vogelkijkhut in veenweidepark De Trickel. Geniet vanaf het terras bij De Hofjes van het zicht over de Poel en ’t Zwet. Met wat meer tijd kun je een kanotocht maken door het Wormer- en Jisperveld vanaf kanocentrum Arjan Bloem of wandelen naar Wormer of door de Schaalsmeerpolder.

ZWEMBAD

BEZOEKERSCENTRUM DE POELBOERDERIJ

POELBOERDERIJ

Bij de Poelboerderij vind je een bezoekerscentrum, veenweide­ park De Trickel, een waterspeelplaats en de voor het veenweide gebied kenmerkende weidemolentjes. Het bezoekerscentrum organiseert diverse activiteiten, waaronder vaarexcursies met een gids.

an

BOON TOREN

De Poel

Za

03

Ervaar de Zaanstreek

FABRIEKSWAND WORMER

IJSBAAN


PH O ST ENIX R.

STR.

BEZOEKERSCENTRUM DE POELBOERDERIJ

NOO RDE RVAA RTDIJ K

NO OR DE RH OO FD

ZU IDE RH OO FD STR AAT

MO LK AD E

De Poe

PAD LAA N

WILH ELM INAS TRA AT WEIV ER

N246

SAIGON

De Veerdijk was ooit het wereldcentrum van de rijsthandel. De namen op de pakhuizen, zoals Saigon, verwijzen naar de verre oorden waar de handel vandaan kwam.

BOON TOREN

N203

an

J.H .D UN R. AN T ST

Za

GLIJNISW EG

VISS ERS PAD

ZAANBOCHT & DE ZAANSE SCHANS AGATHE PARK

PA RK LA AN

DU INK ER KE N VLIE TSE ND

e-

Ervaar de Zaanstreek

IEP EN ST R.

MU SST R.

DE HOFJES EN KANOCENTRUM ARJAN BLOEM

1

FABRIEKSWAND WORMER

Wormerveer

sche Vaa rt

Nauerna

Pleisterplaats 1

WORMERVEER

N8

1

Leg aan en ontdek vanaf hier de winkels in de Zaanbocht. Je kunt er ook terecht voor een ijsje bij Hemels of lekkere koffie bij de Koffiezaak. Geniet ondertussen van het prachtige uitzicht over de Zaan en het historisch erfgoed aan de overkant. Heb je meer tijd? Maak een wandeling door Wormerveer langs iconische fabrieken en bijzondere woonhofjes, of geniet in buurdorp Wormer op het terras van Grand café Batavia 1894.

N246

6

ERVAAR DE ZAANSTREEK

DE ADELAAR

De imposante vogel is de blikvanger van de voormalige zeepziederij, tegenwoordig het hoofdkantoor van modeketen Vanilia.

N203

MOLEN DE OOIEVAAR

Deze oliemolen kun je uitsluitend via het water bereiken. Hij komt oorspronkelijk uit Assendelft, maar staat al sinds 1669 hier aan de Zaan.

Op Zaans.nl/wandelen vind je de mooiste wandelroutes door Wormerveer, Zaandijk of de Zaanse Schans volgens streekkenners.

Zaandijk Zaanse Schans


el

s

Meer weten over wat je ziet vanaf de Zaan? De ZaanSpotter audio­tour vertelt je alles over het bijzondere industriële erfgoed langs de Zaan. Je vindt ZaanSpotter in de app izi.travel.

ZWEMBAD

LASSIE

Toverrijst uit Wormer, waar rijst nog altijd groot is. De fabriek van de maker van populaire rijstproducten staat al meer dan 125 jaar hier aan de Zaan.

IJSBAAN

2

Pleisterplaats 2 ZAANSE SCHANS

Op loopafstand van deze pleisterplaats vind je het Zaans Museum en de bijbehorende Kuiperij en Wevershuis, de molens langs de Zaan en de historische Zaanse Schans. Als je de brug oversteekt kun je Zaandijk bezoeken, waar je zó een charmant buurtje met huizen in typisch Zaanse houtbouw inloopt. Je vindt er ook leuke winkeltjes, zoals Smells Like Chocolate en Het Zaanse Bakkertje.

Zaan

ZEEPZIEDERIJ ‘DE ADELAAR’

DE ZAANSE SCHANS

VOETVEER (MEI-OKT)

De Zaanse Schans is een uniek stukje Nederland, vol houten huisjes, molens, schuren en werkplaatsen, waar je jezelf in het Holland van de 18e en 19e eeuw kunt wanen. Zie hoe een houtzaagmolen werkt of kijk mee over de schouder van een weefster.

2

ST. MICHAËL COLLEGE

ZAANS MUSEUM

ZAANS MUSEUM

De

l

Poe

Met objecten vanaf de 17e eeuw worden de Zaanse verhalen van de bewoners en het industriële verleden verteld. In de Verkade Experience waan je je in een vroeg twintigste-eeuwse chocolade- en koekjesfabriek.

ERVAAR DE ZAANSTREEK

7


A8

Ervaar de Zaanstreek

ZAANDAM

Koog aan de Zaan Zaandam Kogerveld

Pleisterplaats 3 NABIJ VERKADEFABRIEK

3 Za

Vanaf deze pleisterplaats loop je zo naar de oude Verkadefabriek, waar je iets lekkers voor onderweg kunt meenemen bij de Verskade. Zin om Zaandam verder te verkennen? Vanaf de Verskade kun je de stadswandeling lopen (online verkrijgbaar bij de Zaanstore of in de shop). Ontdek hoe verrassend het stadshart is! Op Zaans.nl/wandelen vind je ook de industrieel erfgoed route waarmee je het erfgoed rondom de Zaan kunt verkennen.

an

3

N203

LUCHTHUIS WESTZIJDE 38

‘Luchthuizen’ werden in de 17e en 18e eeuw vooral gebruikt door rijke Zaankanters voor ontspanning. De Zaan werd druk bevaren en dus was er altijd van alles te zien.

VERKADE FABRIEK

STADHUIS

ZAANSTORE

Bezoek ook de Zaanstore (VVV) voor informatie over de Zaanstreek en de regio en leuke en lekkere souvenirs. Hier kun je o.a. de stadswandeling kopen. Je kunt er bovendien letterlijk het Zaanse verhaal beleven aan de hand van de typisch Zaanse geuren, kleuren, smaken en iconen.

Zaandam

INNTEL HOTEL

CZAAR PETER HU

N203

HEMBRUGTERREIN

Het mysterieuze Hembrugterrein – op de kruising van Zaan en Noordzeekanaal – is geen pleisterplaats, maar de moeite waard om voor terug te komen: ooit was dit het streng beveiligde hart van de Stelling van Amsterdam. De tijd heeft het terrein inmiddels omgetoverd tot een mix van prachtig gerestaureerde gebouwen, desolate bouwvallen en ongerepte natuur waar je creatieve ondernemers, horeca en initiatieven vindt.

8

ERVAAR DE ZAANSTREEK


Jagersplas

HET HUIS VAN MONET

Schilder Claude Monet maakte van dit 17e en 18e-eeuwse huis een schilderij in 1871. Bijzonder zijn de rococo-versieringen in prachtig houtsnijwerk op dit rijksmonument.

A7

MONETATELIER

Bekijk Zaandam door de ogen van Monet in het MonetAtelier. Je ziet er replica’s van de schilderijen die de Franse schilder maakte toen hij 150 jaar geleden in Zaandam verbleef.

A8

4 MONET ATELIER

DE WILHELMINASLUIS EN DE HONDSBOSSCHE SLUIS

Bij renovatiewerkzaamheden aan de Wilhelminasluis in 2020 kwamen talloze voorwerpen boven water: van kogels uit de Spaanse tijd tot porseleinscherven en bot van walviskaak!

ZAANTHEATER

UISJE

n

Zaa

4

Pleisterplaats 4 STADSHART ZAANDAM

Als je hier aanlegt is het maar een korte wandeling naar het winkelgebied van de Gedempte Gracht, waar je ook het Inntel hotel en stadhuis vindt, gebouwd in de opvallende Neo-Zaanse stijl. Hou je van historie of kunst, breng dan vooral een bezoek aan het Czaar Peterhuisje, waar ooit tsaar Peter de Grote verbleef, of het MonetAtelier, waar je alles te weten komt over de Zaanse periode van Claude Monet.

IJ - Plas ERVAAR DE ZAANSTREEK

9


Zwemmen en vissen

HOE STAAT HET MET DE KWALITEIT VAN DE ZAANSE WATEREN? Er is veel openbaar zwemwater in de Zaanstreek. Maar hoe staat het nu met de waterkwaliteit? Een van de meest ongenode gasten op hete zomerdagen zijn blauwalgen. Ze zijn er in verschillende soorten en soms maken ze gif­stoffen aan. Meten is daarom van belang om de kwaliteit te toetsen en te bepalen of een zwemlocatie veilig genoeg is of niet. ErvaardeZaanstreek ging in gesprek met drie water­specialisten van het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier(HHNK).

BLAUWALGEN

‘Blauwalgen zijn bacteriën met een blauwgroene kleur,’ zegt Annette Beems-Kuin, beleidsadviseur Gezond Water van het HHNK. ‘Ze leven van fosfor en stikstof, die ze uit het water halen. Daarnaast hebben ze licht en lucht nodig. Omdat in onze wateren meer dan voldoende fosfaten en stikstof aanwezig zijn, kunnen ze hier vaak onbeperkt groeien. Alleen als we de fosfaten en stikstof kunnen terugbrengen tot heel lage gehaltes verdwijnen de blauwalgen. Door vers water te pompen kunnen

10

ERVAAR DE ZAANSTREEK

we de drijflagen verplaatsen of verdunnen; in ernstige gevallen ruimen we de drijflagen op door ze weg te zuigen. Van mei tot en met september onderzoeken we maandelijks de kwaliteit van de officiële zwemwaterlocaties in ons gebied. Bij te hoge waarden worden zwemmers gewaarschuwd of volgt een negatief zwemadvies. Gelukkig zien we dat de kwaliteit sinds de jaren tachtig een stuk verbeterd is. Er komen geen hoge pieken meer voor en de gemiddelde concentratie is duidelijk gehalveerd.’


De

Zaandijk Zaanse Schans

l

Poe

‘We zien dat de kwaliteit sinds de jaren tachtig een stuk verbeterd is.’ A8

Jagersplas

Koog aan de Zaan Zaandam Kogerveld

A7

De officiële zwemlocaties en de meetwaarden zijn te vinden op www.zwemwater.nl.

Za

Stootersplas

an

A8

DE DRIEDOORNIGE STEKELBAARS

N203

Naast de kwaliteit van het zwemwater is het HHNK ook verantwoordelijk voor schoon water voor planten en dieren. Hiermee worden de biodiversiteit van flora en fauna, ecologisch gezond water en het vergroten van de leef­ gebieden van vissoorten gestimuleerd.

SPORTHAL OOSTZAAN

TWISKE BEHEERSKANTOOR

VERKADE FABRIEK

MONET ATELIER

STADHUIS

Zaandam

ZAANTHEATER

INNTEL HOTEL

CZAAR PETER HUISJE

‘Een van de maatregelen voor het vergroten van het leefgebied is het stimuleren van migratie van vissen,’ vertelt Rik Beentjes, adviseur visstand­ beheer en vismigratie bij het HHNK. Vissen moeten makkelijk en veilig van het ene naar het andere water trekken.' Helaas komen deze vissen regelmatig knelpunten tegen: sluizen of gemalen, waardoor ze niet verder kunnen trekken. Beentjes: 'Vissen van het Noordzee­ Noord zeeka naal kanaal willen graag de Zaan op, de driedoornige stekelbaars bijvoorbeeld komt graag naar de zoetere wateren van Noord-Holland om zich voort te planten en/of volwassen te worden.

N203

n

Voor en na de sluitingstijden van de Wilhelmina­ sluis wordt er daarom speciaal voor de vissen geschut. Ook jonge palingen zwemmen duizenden kilometers vanuit de Sargassozee en willen dan in de Zaanstreek en de omliggende polders opgroeien. Na acht tot vijftien jaar zwemmen ze het hele stuk terug om zich daar voort te planten.’

Zuidwestplas

Zaa

Zwemlocaties vind je bij 't Twiske en de Jagersplas.

IJ - Plas

lH

A10 jk

an

aa

Het Zaangemaal Noord

Zi

aal

N246

zeekan

aal

He

Een belangrijke factor in de beheersing van de waterkwantiteit en -kwaliteit is het Zaangemaal tussen de Hondsbossche sluis en de Wilhelminasluis. Voordat het gemaal in 1966 in werking kwam, was de Zaan 's zomers een stinkende, zwarte en zuurstofarme rivier. Klazien Hartog, portefeuillehouder Integraal Water­beheer & Watererfgoed van het HHN­K, kan daar uit eigen ervaring over meepraten. ‘Ik woonde als kind begin jaren tachtig aan de Zaan. Als we in de Zaan gingen zwemmen – wat eigenlijk niet mocht en nog steeds geen officieel zwemwater is – dan moesten we van mijn moeder onze mond daarover dicht houden. Ook mochten we elkaar niet onderwater duwen, want als je een slok water binnenkreeg, was je ‘s nachts ziek.’ J

tI

Met de bouw van het Zaangemaal werd de waterkwaliteit per jaar beter. De doorspoeling van de Zaan, met water afkomstig uit de Schermerboezem, zorgt voor schoner water en gaat bovendien ook verzilting tegen. De werking van het gemaal veroorzaakt een lichte stroming van Noord naar Zuid, die nauwelijks hinder oplevert voor de scheepvaart. Alleen de Hondsbossche sluis sluit dan tijdelijk haar deuren, omdat de kleinere boten van de pleziervaart er wel hinder van kunnen ondervinden.

‘Als je een slok water binnenkreeg, was je dagen ziek.’

Een andere herinnering staat Klazien Hartog nog helder voor ogen: 'Chinese wolhandkrabben die de kant op vluchtten en de vissen die naar adem hapten en lagen te spartelen. Mijn ouders belden dan onmiddellijk naar het waterschap om te melden dat er weer ergens iets geloosd was. De stank was soms vreselijk. Nee, gelukkig is er inmiddels veel veranderd en is de waterkwaliteit enorm verbeterd, zowel voor mens als voor dier.'

ERVAAR DE ZAANSTREEK

11


Natura 2000 natuurgebied

WORMER- EN JISPERVELD In het noorden van de Zaanstreek ligt het Wormer- en Jisper­veld. En dat is misschien wel het mooiste stukje natuur van Noord-Holland. De EU heeft dit gebied aangewezen als Natura 2000 gebied. In Natura 2000-gebieden worden bepaalde dieren, planten en hun natuurlijke leefomgeving­beschermd om de biodiversiteit (soortenrijkdom) te behouden. Door de moerassige grond en de koeien die er nog steeds grazen, is de bodem zo verarmd dat bloemen zoals orchideeën, heide, zonnedauw en koekoeksbloemen er graag groeien. Grutto’s, kievieten en tureluurs zoeken er graag een plekje in het drassige veld of tussen het riet. Ook vogels die helaas op de rode lijst staan, vinden hier de rust om te broeden, zoals de kemphaan en roerdomp.

Of je nu over het water, met de fiets of wandelend door het Wormer- en Jisperveld gaat, er is altijd wel wat nieuws te ontdekken in dit unieke natuurgebied. Over de meren en sloten in het Wormer- en Jisperveld zijn goed aangegeven kanoroutes uitgezet met onderweg picknickplaatsen. Met de geringe diepgang van een kano kun je geweldige zwerftochten maken en is het oppassen dat je niet verdwaalt in het doolhof van slootjes met hoge rietkragen. Voor de dieper stekende sloepen is het raadzaam om op de aangegeven route te blijven. Maar deze route van het sloepennetwerk (zie uitklapkaart en pagina 25/26) gaat wel langs de mooiste stukken en brengen je van de Poelsuis naar de Jispersluis of visa versa.

Een kano, kajak of SUP board huren Bij Kanocentrum Arjan Bloem kun je diverse types kajaks, kano’s, SUP boards en waterfietsen huren. Vooral de Pelican Fazer (foto) is erg in trek. Dit is een zeer handzaam model, kort en licht in gewicht, sterk qua materiaal en met zijn ruime instap erg prettig voor de beginner of 'mooi weer peddelaar'. De Fazer heeft een dekluikje (niet waterdicht) waarin eenvoudig een waterdichte tas als bagage (picknick!) meegenomen kan worden. Kanoverhuur ma t/m vrij: 10.00 – 18.00 uur, € 5,00 p.p. onbeperkt. za t/m zo: 10.00 – 17.00 uur, € 3,00 p.p. per uur. Kaart met kanoroutes is aanwezig. Reserveren is mogelijk (in het weekend alleen bij vertrek tussen 10.00 - 12.00 uur). Poelweg 1B, Wormer - info@kajak.nl

12

ERVAAR DE ZAANSTREEK

KUNST VAN DRIJFHOUT Bij Atelier ‘Pressie from Nature’ kun je prachtige kunstwerken van drijfhout bezichtigen. Het drijfhout ‘jut’ Simone op de Noord-Hollandse kust en wordt door haar in onaangepaste vorm verwerkt. Het krijgt een tweede leven in de vorm van vogels, krokodillen of vlinders… Elk kunstwerk is uniek en duurzaam. Leg aan bij Simone aan de Jispersluis voor kunst van de kust!


OPTIMIST ON TOUR Vier dagen waterpret op de Zaanse Schans

V

an woensdag 23 t/m zaterdag 26 juni 2021 wordt voor de vijfde keer Optimist on Tour georganiseerd. Vier dagen lang kunnen Zaanse kinderen het water op en gratis kennismaken met zeilen, windsurfen, suppen en kanovaren. En dat alles met op de achtergrond de draaiende molens van de wereldberoemde Zaanse Schans! Optimist on Tour is een landelijk initiatief van het Watersportverbond in samenwerking met Stad aan de Zaan, Zeilvereniging de Onderlinge in Zaandam en verschillende lokale partijen en ondernemers. De Optimist is een kleine eenpersoons jeugdzeilboot en ideaal voor beginners om de eerste basisvaardigheden van het zeilen te leren. Tijdens Optimist on Tour maken de kinderen onder begeleiding van professionele instructeurs kennis met de verschillende onderdelen van de boot en het belang van veiligheid op het water. Uiteindelijk gaan alle kinderen zelf het water op. Er is niks leuker dan zelf te sturen en koers te houden!

PLEZIER OP HET WATER

Optimist on Tour richt zich op kinderen in groep 5 en 6 van de basisschool. Zaanse basisscholen kunnen zich aanmelden om tijdens schooltijd aan het evenement mee te doen. Buiten schooltijd kunnen kinderen tussen de 8 en 12 jaar zich aanmelden voor de vrije inschrijving. Meedoen met de vrije inschrijving kan op woensdag, donderdag en vrijdag in de namiddag en zaterdag de hele dag. Om mee te doen, heb je minimaal zwemdiploma A nodig.

Op woensdag 23 juni is een deel van de middag vrij gemaakt voor speciale doelgroepen zoals mindervalide kinderen en kinderen uit het speciaal onderwijs.

HET WATERLAB

Dit jaar is ook het Waterlab weer onderdeel van Optimist on Tour. Want over de kracht van water en wind is veel te vertellen. In het Waterlab doen kinderen proefjes, zodat ze zich spelenderwijs bewust worden van wind- en waterenergie. Hoe ontstaat een draaikolk of wat blijft er drijven in zout of zoet water? Er is ook aandacht voor de problemen rond het milieu: hoelang duurt het bijvoorbeeld voor plastic afval is verteerd? Ook gaan de jonge 'professoren' aan de slag met een project waarbij het thema duurzaamheid en varen samenkomen. Met de eindresultaten kan gevaren worden en gaan ze daadwerkelijk het water op, individueel, als groep of als klas.

DE SMAAK TE PAKKEN?

Het leuke is dat veel kinderen na deelname aan het Optimist on Tour enthousiast zijn geworden en de stap maken naar een lokale watersportvereniging of vaarschool. Hiervoor heb je geen eigen boot nodig, want bij watersportverenigingen kun je altijd een boot lenen. Alle kinderen die na het meedoen aan Optimist on Tour graag nog een keer kennis willen maken met watersport, krijgen gratis een vervolgles bij een lokale watersportvereniging.

Info Optimist on Tour life-ring optimistontour.nl life-ring watersportverbond.nl Info vervolgcursus life-ring www.zvdeonderlinge.nl life-ring www.zvv-watersport.nl life-ring www.watersportverenigingwormer.nl life-ring www.zeilschooluitgeest.nl life-ring www.zwvu.nl ERVAAR DE ZAANSTREEK

13


HET TWISKE

Vakantie dicht bij huis

T

en noorden van Amsterdam-Noord, in de Zaanstreek tussen de dorpen Oostzaan, Landsmeer en Den Ilp vind je een paradijs voor natuurliefhebbers, wandelaars, fietsers en (water)sporters: Het Twiske. Het is naast Natura 2000-gebied ook een prachtig recreatiegebied waar je 365 dagen per jaar kunt genieten van het goede buitenleven. Dankzij het vele water, de uitgestrekte wandel- en fietspaden, het haventje en de groenstrandjes is het er altijd vakantie! In Het Twiske is altijd van alles te doen. Het is de perfecte plek voor sportievelingen om te hardlopen, mountainbiken, paardrijden, skaten, skeeleren, fietsen en wandelen. Omdat Het Twiske voor een groot deel uit water bestaat, is het een eldorado voor waterratten. Zwemmen in het natuurwater, zeilen, surfen, varen met een roei- of fluisterbootje en kanoën. Het kan allemaal! Er is een onderwaterduikpark en voor de ware durfallen is er een klimpark: een parcours met hindernissen hoog in de bomen.

VOOR RUST- EN RELAXZOEKERS

Doe je het liever rustig aan? In Het Twiske kun je kiezen uit zes afwisselende wandelroutes door de natuur. Wandel langs de monumentale Twiskemolen. Deze poldermolen is gebouwd in 1572 in Barsingerhorn en is in 1974 verplaatst naar Het Twiske. De Twiskemolen is één van de weinige poldermolens in Nederland die nog in werking is. Of spot Schotse Hooglanders Hooglanders in de stillere gebieden De Blokken en Roemersveld. Neem vooral je verrekijker mee om de talloze bijzondere bos- en watervogels goed te bekijken. Gooi een hengeltje uit in het heldere viswater van de Stootersplas. Hier heb je wel een VISpas voor nodig. En wil je écht helemaal niets doen? Op een warme zomerdag luier je hier heerlijk in de zon op één van de vele groenstrandjes of speelweiden aan het water.

KINDERPARADIJS

Een dagje naar Het Twiske met kinderen is één groot spetter- en ravot feest. In de Spartelvijver kunnen (jonge) kinderen urenlang lekker plonsen en spelen op de grote speelweide. De dag sluit je af bij het naastgelegen pannenkoekenrestaurant De Appel met een overheerlijke pannenkoek. Eet je liever iets anders? Het pannenkoekenhuis heeft een uitgebreide (biologische) menukaart. Voor de kleine avonturiers is er de Avonturenspeelplaats: in deze grote avontuurlijke outdoor speeltuin met klimtorens, glijbanen, buizenfort, een superleuke piratenboot, een prachtig speelkasteel en kabelbaan kun je het hele jaar door spelen. Bij de Speelsloot vind je een heus indianendorp met twee kleurrijke wigwams en een echte totempaal. Ook hier kunnen kinderen heerlijk spelen in en om het water. Na een dagje Twiske zullen ze slapen als een roos!

HET GOEDE (BUITEN)LEVEN

Midden in de natuur vind je ook Paviljoen Twiske en het Twiske Haven restaurant. Gezellige plekken waar je het goede (buiten)leven kunt vieren met lekker eten en drinken op een terras aan het water. Bij mooi weer kun je ijs, patat en ander lekkers kopen bij kiosk De Indiaan naast de Avonturenspeelplaats en bij Kiosk Puur Twiske bij het Doesstrand. Smullen maar! Twiske Haven verhuurt ook boten, zoals kano’s en fluisterboten. Meer info life-ring www.twiske-waterland.nl life-ring www.twiskehaven.nl life-ring www.zwemwater.nl life-ring www.pannenkoekdeappel.nl life-ring www.paviljoentwiske.nl life-ring www.twiskemolen.nl life-ring www.welcometothefuture.nl


Al varend door de met riet omzoomde slootjes en langs de uitgestrekte graslanden word je vriendelijk begroet door nieuwsgierige koeien, schapen en paarden.

OOSTZANERVELD

O

ostzaan, één van de drie oudste dorpen in de Zaanstreek, wordt omringd door de prachtige natuur van recreatiegebied Het Twiske en natuurgebied het Oostzanerveld. Dit bestaat uit honderden langgerekte (w)eilanden en ontelbare slootjes, een uniek veenweidegebied.

Dit unieke landschap kun je het beste vanaf het water verkennen met een klein (fluister)bootje of kano. Een absolute aanrader is de Twiskeroute! Deze afwisselende kanoroute van 16 kilometer neemt je mee door Het Twiske en Oostzanerveld en is te herkennen aan de rode houten palen aan de waterkant. Al varend door de met riet omzoomde slootjes en langs de uitgestrekte graslanden word je vriendelijk begroet door nieuwsgierige koeien, schapen en paarden, die maar al te graag een kijkje komen nemen aan de waterkant. Niet alleen het vee is dol op het veenweidegebied, ook diverse (weide) vogels hebben hun weg naar het Oostzanerveld gevonden. Denk bijvoorbeeld aan weidevogels als de grutto en kievit die maar al te graag in de zachte bodem wroeten op zoek naar een lekkere maaltijd. En oh, kijk vooral eens omhoog! Misschien zie je wel een buizerd of bruine kiekendief rondcirkelen boven de weilanden op zoek naar hun prooi.

THEETUIN DE VAARBOERDERIJ

De theetuin van de familie Koeman aan de Haal 59 in Oostzaan is een fijne plek voor een pauze tijdens je fiets, wandel- of vaartocht. De theetuin ligt vlakbij fietsknooppunt 12 en aan het Trekvogelpad, met 400 km één van de langste natuurpaden van Nederland. Op het terras van de theetuin serveert gastvrouw Joke Koeman koffie of thee met een koekje, fris of een ijsje. Er zijn tosti’s en op verzoek is het voor groepen mogelijk om te lunchen. Er is ook vlees van eigen koeien te koop. Theetuin de Vaarboerderij is bij mooi weer dagelijks geopend van 09.30 tot 17.00 uur. Theetuin De Vaarboerderij, De Haal 59, Oostzaan fam.koeman@kpnmail.nl

Vanaf het water word je getrakteerd op adembenemende vergezichten, hier en daar onderbroken door kleine weidemolentjes. Het is een typisch Hollands gezicht, maar heb je ooit geweten waarvoor deze weidemolens dienen? Zonder deze weidemolens zouden de velden een stuk natter zijn… Op een eilandje middenin het Oostzanerveld vind je een heel ander type molen: zaagmolen De Windjager. Deze molen is alleen per (fluister)bootje of kano te bereiken, dus vaar zeker even langs om de molen op de foto te zetten. Maar let op, ondanks dat je hier lekker omheen kunt varen is het zeker niet de bedoeling om de eilandjes te betreden! Krijg je maar geen genoeg van molens? Leg dan onderweg op de daarvoor geschikte plaatsen even aan en breng een bezoek aan Biksteenmolen de Vlijt of de Twiskemolen. Tip: dit jaar brengt Nederland een ode aan het landschap en vertelt ‘Het Geheim Genootschap van fluisterende molens’ middels een podcast, waaronder bij de Twiskemolen, het verhaal van het Noord-Hollandse landschap. Luister maar snel naar het verhaal van de Twiskemolen. Dit en meer informatie over Oostzaan vind je op www.inoostzaan.nl ERVAAR DE ZAANSTREEK

15


ontdek de zaanstreek Oude fabrieken en pakhuizen, statige molens, indrukwekkende houtbouw of een verlaten wapenfabriek… De Zaanstreek ontdek je het beste vanaf het water.

Check onze ‘even van boord’ tips op

Buiskap aan vervanging toe? Huik is helemaal gaar? Dekzeil zo lek als een mandje?

de Zeilerij heeft de oplossing voor deze problemen. • • • • • • • • • •

Jachtzeilen Buiskap Rokon Dekzeil Voortent Luifel Huik Kite Surfzeil Spatzeilen

Reparatie en nieuw:

Verandawanden/daken • bimini • huik • kappen en meer.

voor vakkundig werk

Nieuw adres! Fabriekweg 1 • 1525 RB Westknollendam • tel. 075 - 6311 525 WWW.DEZEILERIJ.NL


JACHTHAVEN NAUERNA The place to be!

V

aren door de Hollandse polder Westzaan. Pittoreske dorpen en buurtschappen, Weide vogels overal en koeien die met hun poten in het water staan. Met op de achtergrond de oeroude molens die het Zaanse landschap zo bepalen. Aanleggen bij industrieel erfgoed in Zaandam of aan de Zaanse schans. Het historische Haarlem, uitwaaien bij de sluizen van IJmuiden en dan de Noordzee op. Of toch naar de Amsterdamse grachten. Watersporters die van afwisseling houden komen met Jachthaven Nauerna als basis volledig aan hun trekken.

LIGPLAATSEN

Jachthaven Nauerna is een moderne, full service jachthaven die van alle gemakken voorzien is, op een half uur rijden van Amsterdam, Schiphol, Zaandam, Haarlem en IJmuiden. Modern en schoon sanitair en professionele wasmachine en droger zijn aanwezig. We hebben diverse luxe ligplaatsen vrij voor sloep, zeiljacht of motorkruiser. Passanten zijn uiteraard ook van harte welkom. Alle ligplaatsen hebben eigen aansluitingen van elektra en water. Bijna alle luxe ligplaatsen zijn voorzien van zijsteigers of volledige steigers langszij, zodat je makkelijk kunt op- en afstappen van je boot. Parkeren en wifi zijn gratis.

BRASSERIE NAUERNA

We hebben een nieuwe uitbater voor de horeca! Het team van De Waterraaf heet jullie van harte welkom. Begin je dag met een bakkie Zuivere koffie, kom even langshoppen voor een lekker broodje tussendoor, geniet ’s middags van je verse getapte lokale biertje op het zonovergoten terras en laat je met zonsondergang verwennen met een overheerlijke maaltijd van de Chefkok Sylvester. Nieuwsgierig? Kom je dan bij ons langs. Zeg bij de bestelling 'De Waterraaf is een warm nest' en het Jongwijs team geeft wat lekkers cadeau bij je drankje.

LIVING ON WATER

Overnachten op de haven? Logeer dan bij B&B Living on water. Deze B&B is gevestigd in een woonark op jachthaven Nauerna. Je slaapt dus op het water, tussen de schepen. Reserveren kan via de website.

VERHUUR ZAANSE SLOEPEN

De sloepenkade van Jachthaven Nauerna maakt deel uit van Sloepennetwerk Laag Holland, een routeplanner waarmee je heel makkelijk je eigen vaartocht kunt plannen. Heeft u zelf geen sloep of kruiser? Via www.zaansesloep.nl zijn sloepen en motorkruisers te huur welke afgemeerd liggen in de jachthaven.

TECHNISCH SUPPORT OP DE HAVEN

Een absolute meerwaarde voor onze haven is technisch support op locatie. Je hoeft niet ver te zoeken naar een goede watersportmonteur. Je kunt terecht op de haven bij MSG Nauerna (Marine Service Gerritsen). Jelle Gerritsen is van alle markten en merken thuis en is een allround vakman. Zijn werkplaats

bevindt zich in het haven gebouw. Als aanvulling op MSG Nauerna is Stefan van Hattum actief op de haven als scheepstimmerman met een timmerwerkplaats in het havengebouw. Stefan is gespecialiseerd in interieur en exterieur betimmeringen, gel coat, herstel aan polyester, schilder- en lakwerk. .

NAUERNA

Jachthaven Nauerna, die al enkele jaren de Blauwe Vlag voert, is gelegen aan Zijkanaal D van het Noordzeekanaal. Meer informatie: anchor www.jachthavennauerna.nl anchor www.brasserienauerna.nl anchor www.livingonwater.nl anchor www.stefanvanhattum.nl anchor www.zaansesloep.nl

ERVAAR DE ZAANSTREEK

17


BEDIENING SLUIZEN & BRUGGEN ZAANSTREEK

1. BRUG SPIJKERBOOR 7,20m x 6m x 0,85m (L x B x H) 16 april t/m 15 oktober Dagelijks 9.00 – 13.00 / 14.00 – 19.00 uur 16 oktober t/m 15 april geen bediening 06 – 10 96 86 13 2. JISPERSLUIS EN BRUG 14m x 3,80m x 0,85m (L x B x D) 16 april t/m 15 oktober Maandag t/m zondag 9.00 – 13.00 / 14.00 – 19.00 uur 16 oktober t/m 15 april 's Winters doordeweeks bij daglicht en 24 uur van tevoren reserveren. 06 – 30 23 26 56

11. POELSLUIS EN BRUG 20m x 4,55m 1,10m (L x B x D) 16 april t/m 15 september Maandag t/m vrijdag 10.00 – 14.00 / 15.00 – 20.00 uur Weekend en feestdagen 10.00 – 14.00 / 15.00 – 21.00 uur 16 september t/m 15 oktober Dagelijks 8.30 – 10.00 / 16.00 – 18.00 uur 16 oktober t/m 15 april Alleen doordeweeks bij daglicht en 24 uur van tevoren reserveren. 06 – 51 42 70 25 12. PRINS CLAUSBRUG, WORMERVEER * VHF 20

4. BOERENSLUIS EN BRUG, OOST-KNOLLENDAM *** 11,20m x 2,80m x 0,40m x 1m (L x B x D x H) 075 – 642 61 52 / 075 – 642 61 31

13. NOORDERSLUIS EN BRUG *** 16m x 3,95m x 2,35m (L x B x D) hoogte 1,05m 15 april t/m 15 oktober Dagelijks geopend van 10.00 - 13.00 uur en 14.00 - 18.00 uur Buiten deze tijden en periode een afspraak maken. 06 – 53 36 51 06 ***

5. PR. AMALIABRUG, WEST-KNOLLENDAM *, ****** VHF 20

14. VAARTBRUG, KROMMENIE **, *** VHF 20 075-6816521

3. WOUDAAPSLUIS EN OPHAALBURG *** 11,27m x 3,80m x 2,35m (L x B x D) 075 – 628 75 05

15. SPOORBRUG KROMMENIE ** 9m x 0,83m (B x H) 088 – 231 41 08 15. BRUG KROMMENIE (N203) **, *** 8m x 2,60m (B x H) 06 – 53 25 18 92

18

ERVAAR DE ZAANSTREEK

17. ZAANBRUG * VHF 20

21. ENGEWORMERBRUG 5,40m x 3,50 m x 0,90 (L x B x H) (Er is op dit moment geen doorvaart mogelijk i.v.m. verbouwing. Wanneer de brug gereed is, is nog niet bekend) 25. ZAANDIJKERSLUIS EN BRUG *** 20m x 4,40m x 2,15m (L x B x H) 15 april t/m 31 september Maandag t/m vrijdag 9.00 / 11.00 / 13.00 / 15.00 / 17.00 uur Weekenden en feestdagen: 9.00 – 17.45 uur Schuttijden alleen op afspraak om 09.00 / 11.00 / 13.00 / 15.00 / 17.00 uur: 06 – 53 35 72 87 26. REINT LAAN JR. BRUG **, *** VHF 20 9m x 5m (B x H) Centrale Post Zaanstad 075 – 681 65 21 28. JULIANABRUG * VHF 20 30. HAALDERSBROEKERBRUG- EN SLUIS *** Hoogte 1m 1 januari t/m 31 december Maandag t/m donderdag en zaterdag 15.00 – 17.00 uur Vrijdag en zondag 18.30 – 20.30 uur Buiten deze tijden afspraak maken. 06 – 53 64 71 84


A7

34. VROUWENVERDRIETBRUG **, *** Ophaalbrug 9m x 2,50m (L x B) 088 - 111 04 44 35. VROUWENVERDRIETSLUIS EN VOETDRAAIBRUG, ASSENDELFT *** 21,40m x 4,10m x 1,25m (L x B x D) 15 april t/m 15 oktober Dagelijks 9.00 – 11.00 / 17.00 – 19.00 uur 16 oktober t/m 14 april op afspraak 06 – 12 57 40 17 36 WEELSLUIS EN VOETDRAAIBRUG *** 18,50m x 4,30m x 2,25m (L x B x D) Maandag t/m vrijdag Weekend en feestdagen 8.30- 10.00 / 17.00 – 19.00 uur 24 uur van tevoren aanvragen 06 – 83 02 79 14 Jagersplas

37. COENBRUG * VHF 20

39. PRINS WILLEM ALEXANDERBRUG * VHF 20 40. MALLEGATSLUIS *** Hefbrug Hoogte 2,50m 21,50m x 4,50m 2,50m (L x B x D) Alleen zondagen 10.00 – 18.00 uur In de winterperiode is de sluis gesloten. 06 – 23 26 18 67

52. WILLIAM PONTBRUG VHF 20 of 78 Deze brug is niet langer automatisch. 1 april t/m 1 november Maandag t/m vrijdag 6.00 – 22.00 uur Zaterdag 7.00 – 19.00 uur Zon- en feestdagen 9.00 – 19.00 uur 53. HANENPADSLUIS EN BRUG *** Vaste brug (hoogte 2,60m) 24m x 4,75m (L x B) Gehele jaar: Maandag t/m vrijdag 9.00 - 17.00 uur Zaterdag 9.00 - 11.00 16 april t/m 16 oktober Zon- en feestdagen 9.00 - 11.00 / 16.00 - 17.30 / 18.30 - 20.00 uur Winterperiode alleen op aanvraag *** 06 – 15 22 83 65 55. LUIENDIJKSLUIS EN -BRUG *** Zelfbedieningssluis tot hoogte 1,20m (Brug wordt geopend door sluis­ wachter bij boten boven 1,20m.) 14m x 4,20m (L x B) 16 april t/m 15 oktober Dagelijks 8.00 – 20.00 uur 06 – 20 43 59 86 57. ZIJKANAAL D * VHF 20 58. OVERTOOMSLUIS *** Vaste hoogte 2,63m 18,40m x 4,25m x 2,23m (L x B x H) 06 – 53 54 23 42

41. SPOORBRUG * VHF 20

59. SCHIETHAVENBRUG * VHF 20

42. PRINS BERNHARDBRUG * VHF 20

60. DEN UYLBRUG * VHF 20 68. BLIKKENBRUG *** Hoogte 1m A8 Maandag t/m zondag 10.00 – 11.00 / 15.00 – 16.00 uur 06 – 50 23 25 15

49. WILHELMINASLUIS EN 2 BRUGGEN *, **** VHF 81 075 – 616 49 32

* Voorzaan , Binnen- of Achterzaan 1 april t/m 31 oktober Maandag t/m vrijdag 6.00 – 22.00 uur Zaterdag 7.00 –19.00 uur Zon- en feestdagen 9.00 – 19.00 uur

49. HONDSBOSSCHE SLUIS ***** Vaste brug 28m x 5,10m x 2,90m (L x B x H)

aa l an

Noord

zeekan

aal

1 november t/m 31 maart Maandag t/m vrijdag 6.00 – 22.00 uur Zaterdag 7.00 – 17.00A10 uur Zon- en feestdagen 9.00 – 12.00 uur met uitzondering van beide Kerst­ dagen en Nieuwjaarsdag.

H

al G

ana

Zijk

50. SCHERMERSCHUTSLUIS EN - BRUG (SLUIS NAUERNA) ** 27,50m x 5,65m x 2,40m x 2,70m (L x B x D x H) Vóór 1 april alleen op afspraak 24 uur van tevoren. 06 – 10 65 47 09

Voor het openen van de brug kunt u gebruik maken van de meldknop aan het remmingwerk. Bent u in bezit van een dan kunt u contact IJ -marifoon Plas opnemen via kanaal 20.

Zi jk

aan

47. PAPENPADSLUIS *** Vaste brug (hoogte 1,70m) 26m x 5,20m x 2,35m (L x B x D) Gehele jaar op maandag t/m vrijdag 8.00 – 16.00 Zaterdag, zon- en feestdagen van 1 mei t/m 30 september 9.00 – 18.00 uur 06 – 20 53 14 85

** Nauernasche Vaart 1 april t/m 31 oktober Maandag t/m vrijdag 9.00 – 16.30 / 18.30 – 20.00 uur Zaterdag, zon- en feestdagen 9.00 – 19.00 uur. *** Minimaal 24 uur van tevoren aan­ vragen bij vermeld telefoonnummer. **** Wilhelminasluis 01 april t/m 31 oktober maandag tot vrijdag 06.00 - 22.00 uur zaterdag 07.00 - 19.00 uur zondag 09.00 - 19.00 uur ***** Hondsbossche Sluis Bedieningstijden op onderstaande data van 9.00 tot 8.00 uur: vrijdag 23 april t/m zondag 26 september Vervolgens t/m 24 oktober alleen op vrijdag t/m zondag. Zorg ervoor dat u uiterlijk 15 minuten voor sluitingstijd bij de sluis aanwezig bent. Geen bediening van 25 oktober 2021 t/m 14 april 2022. ****** Prinses Amaliabrug Van maandag t/m vrijdag wordt de brug in de ochtendspits van 06.00 tot 08.30 uur en in de avondspits van 16.00 tot De Stootersplas 18.00 uur niet apart voor de recreatievaart bediend. De recreatievaart kan met de beroepsvaart ‘meeliften’. In de hier genoemde perioden zal de brug alleen voor de beroepsvaart maximaal 3 maal per uur worden bediend, waarbij de brug tussen brugsluiting en volgende brugopening minimaal 20 minuten voor het scheepvaartverkeer gesloten zal blijven. In de hierboven genoemde perioden kan in verband met een groot aanbod van het wegverkeer de brugwachter besluiten directe bediening voor de beroepsvaart achterwege te laten.

Kerkebreek Zuidwestplas

Uitneembare Vaarkaart


Klaas Mulder: Alles op het gebied van watersport en onderhoud van boten

+ KLAAS MULDER Naast Vetus zijn wij leverancier van vele andere merken. Wij leveren praktisch alles voor nieuwbouw en onderhoud van uw boot.

• Technische watersportwinkel • Binnen- en buitenstalling • Onderhoud

GERRIT BOLKADE 9 - 1507 BR - ZAANDAM - TEL: 075 617 45 35 INFO@KLAAS-MULDER.NL - WWW.KLAAS-MULDER.NL


DE LEUKSTE

natte

TERRASSEN Twiske Haven Kom bij Twiske Haven genieten van Food, Boats en Events. Midden in de natuur en toch vlak bij de stad. Wij houden van het buitenleven en delen dat graag met onze gasten. Je bent bij ons welkom voor goed en eerlijk eten en drinken, bootverhuur, boerengolf en andere inspirerende activiteiten. Een relaxte plek met een stoere uitstraling waar iedereen op zijn gemak is en er even helemaal uit is. www.twiskehaven.nl

' t Kombof Jan en Marianne, de onovertroffen uitbaters van het legendarische Kombof op eiland De Woude, maken de sfeer en zorgen dat je niets tekort komt. Bij 't Kombof kun je terecht voor een diner of lunch. Ook een unieke locatie voor uw bruiloft of overig feest. www.kombof.nl

De Hofjes De Hofjes in Wormer beschikt over een prachtig terras en serre met weids uitzicht over het Wormer- en Jisperveld. Vanaf de Zaan bereikbaar via de Poelsluis. Een toplocatie, ook voor bruiloften of recepties. Naast lunch en diner is er regelmatig live muziek. www.dehofjes.com

ERVAAR DE ZAANSTREEK

21


NAUTISCHE ADRESSEN Winkels Bijdam Watersport, Wormer 11 www.bijdam.nl info@bijdam.nl Watersportcentrum Wormer 19 www.watersportcentrum-wormer.nl info@watersportcentrum-wormer.nl Zijbo, Assendelft www.stalengrachtenvletten.nl info@stalengrachtenvletten.nl Leiman Boten, Oostzaan www.leimanboten.nl info@leimanboten.nl

Technautic, Wormerveer www.technautic.nl info@technautic.nl Polyshop, Zaandam 41 www.polyshop.nl info@polyshop.nl

Jachtwerven Claasen Shipyards, Zaandam 22 www.claasenshipyards.com info@claasenshipyards.com

Zeilmakerijen

Endeavor Yachts, Wormer www.endeavoryachts.nl info@endeavoryachts.nl

Zaanse Zeilmakerij, Zaandam 72 www.zaansezeilmakerij.nl info@zaansezeilmakerij.nl

Koo-Boten, Wormerveer www.koo-boten.nl info@koo-boten.nl

De Zeilerij, Zaandam 41 www.dezeilerij.nl info@dezeilerij.nl

DEKKER WATERSPORT, ZAANDAM 56

www.dekkerwatersport.nl info@dekkerwatersport.nl

Pure Sailing, Wormerveer www.24mtr.nl info@puresailing.nl RS Watersport, Oostzaan 54 www.rswatersport.nl info@rswatersport.nl Klaas Mulder, Zaandam 56 www.klaas-mulder.nl info@klaas-mulder.nl KRIJGSMAN WATERSPORT, ASSENDELFT 72

www.krijgsmanwatersport.nl info@krijgsmanwatersport.nl

Mulder Catamarans, Zaandam 65 www.mulder-catamarans.nl info@mulder-catamarans.nl

22

ERVAAR DE ZAANSTREEK

Scheepswerven, stalling & onderhoud Scheepswerf wed. K. Brouwer, Zaandam 64 www.scheepswerfbrouwer.nl info@scheepswerfbrouwer.nl Zaanhaven, Zaandam 70 www.zaanhaven.nl info@zaanhaven.nl Klaas Mulder, Zaandam 56 www.klaas-mulder.nl info@klaas-mulder.nl Scheepswerf Vooruit, Zaandam 70 www.scheepswerfvooruit.nl info@scheepswerfvooruit.nl ‘t Swaentje, Wormer 11 www.swaentje.com info@swaentje.com Molenaar's Scheepswerf, Zaandam 29 www.molenaars-scheepswerf.nl info@molenaars-scheepswerf.nl Kramer Scheepsreparatie en Machinefabriek, Zaandam 29 www.kramervof.nl info@kramervof.nl

Noordwest Scheepsservice, Wormerveer www.noordwest-scheepsservice.nl pech@noordwest-scheepsservice.nl

BIJDAM WATERSPORT, WORMER 11

Met 45 jaar ervaring is Bijdam Watersport een begrip in de watersport aan de Zaan. Wij bieden service, reparatie, onderdelen en verkoop van boten, binnen- en buitenboordmotoren evenals stalling voor boten tot 50 ton. Kom ook eens kijken in onze ruime watersportwinkel! www.bijdam.nl | info@bijdam.nl

Scheepsservice & timmerbedrijven RH Jachtbouw, Zaandam www.rhjachtbouw.nl info@rhjachtbouw.nl

De Keizer Elektrotechniek, Zaandam 66 www.dekeizermarine.com info@dekeizermarine.com Bootzorg Jachtservice, Zaandam www.bootzorg.nl info@bootzorg.nl Homa Scheepstimmerbedrijf, Zaandam 65 www.scheepstimmerbedrijf-homa.nl c.wouda9@chello.nl

Leveranciers

Eten & drinken Twiske Haven, Twiske 46 www.twiskehaven.nl info@twiskehaven.nl De Woude restaurant eetcafé, De Woude 9 www.restaurantdewoude.nl info@restaurantdewoude.nl Restaurant ‘t Kombof, De Woude 9 www.restaurantkombof.nl info@restaurantkombof.nl Eetcafé The Old Rooster 5 www.theoldrooster.nl info@theoldrooster.nl De Lepelaar, Jisp 8 www.delepelaarjisp.nl info@delepelaarjisp.nl Café Sman, Wormerveer 18 www.cafesman.nl info@cafesman.nl Het Pannenkoekenschip, Wormerveer 17 www.pannekoekschipwormerveer.nl Batavia 1894, Wormer 17 www.batavia1894.nl info@batavia1894.nl De Toog Eetcafé, Koog a/d Zaan 39 www.eetcafedetoog.nl Eetcafé De Fabriek, Zaandam 49 www.cafefabriek.nl fabriek@live.nl Lab 44, Zaandam 69 www.lab-44.nl info@lab-44.nl

Seijsener Recreatietechniek, Zaandam www.seijsener.nl info@seijsener.nl

VALERIUS HOTEL, WORMER

Havenhout, Zaandam www.havenhout.nl verkoop@havenhout.nl

Of je komt nu komt loungen in de voormalige kerk of genieten op ons dakterras, ons luxe hotel is 7 dagen per week open voor ontbijt, lunch, borrel en diner. Tevens verhuur van bootjes en supplanken.

Steigerstad, Wormerveer www.steigerstad info@steigerstad.nl

48

www.valeriushotel.nl boutique@valeriushotel.nl


NAUTISCHE ADRESSEN Brasserie Nauerna, Zaandam 51 www.brasserienauerna.nl info@brasserienauerna.nl

B&B SaenLiefde, Wormer 20 www.saenliefde.nl info@saenliefde.nl

De Verskade, Zaandam 47 www.deverskade.nl info@deverskade.nl

Trouwlocaties

Remy’s Bistro & Bar, Oostzaan 54 www.remysbistro.nl info@remysbistro.nl

De Hofjes eten, drinken en slapen, Wormer 7 www.dehofjes.com info@dehofjes.com

De Hofjes eten, drinken en slapen, Wormer 7 www.dehofjes.com info@dehofjes.com

De Hoop op d’Swarte Walvis, Zaanse Schans 27 www.dewalvis.nl info@dewalvis.nl

De Hoop op d’swarte walvis, Zaanse schans 27 www.dewalvis.eu info@dewalvis.eu

Het Jonge Schaap, Zaandam 27 houtzaagmolen@hetjongeschaap.nl

Zaanse Pannenkoekenpaleis, Wormerveer 49 www.zaansepannenkoekenpaleis.nl info@zaansepannenkoekenpaleis.nl

Slapen aan water B&B ‘t Zaanse Koopmanshuis Anno 1694, Koog a/d Zaan 32 www.zaansekoopmanshuis.nl info@zaansekoopmanshuis.nl De Hofjes eten, drinken en slapen, Wormer 7 www.dehofjes.com info@dehofjes.com Café Sman, Wormerveer 18 www.cafesman.nl info@cafesman.nl B&B River Garden, Zaandijk 25 www.rivergarden.nl info@rivergarden.nl B&B Het Lepelaarsnest, Jisp 8 www.hetlepelaarsnest.nl info@hetlepelaarsnest.nl B&B Zit aan de Zaan, Zaandijk 25 www.zitaandezaan.nl info@zitaandezaan.nl B&B boerentuinhuis / Wormerveer 16 www.boerentuinhuis.nl info@boerentuinhuis.nl B&B Heerlijck Slaapen / Zaanse Schans 27 zaanseschansbedenbreakfast.nl reserveren@heerlijckslapen.nl

Vaarcursussen Zaanlandsche Zeil Vereeniging, Westknollendam 6 www.zzv-watersport.nl nicole@wassenaarbetjes.nl Watersport Vereniging Wormer, Wormer 10 www.watersportverenigingwormer.nl jpvanespelo@gmail.com Zeilvereeniging De Onderlinge, Zaandam 29 www.zvdeonderlinge.nl secretaris@zvdeonderlinge.nl Vaar- & Waterskischool Ad Kraakman, Oostzaan www.vaarschool.nl info@vaarschool.nl

Jachthavens RS Watersport, Oostzaan 54 www.rswatersport.nl info@rswatersport.nl

JACHTHAVEN NAUERNA / NAUERNA 51

www.jachthavennauerna.nl info@jachthavennauerna.nl Twiske Haven, Oostzaan 46 www.twiskehaven.nl info@twiskehaven.nl Jachthaven Zwaansmeerpolder, Uitgeest 8 www.zwvu.nl Stichting Beheer Aanlegsteigers Kogerveld 73 www.sbak.nl Zeilvereeniging De Onderlinge, Zaandam 29 www.zvdeonderlinge.nl secretaris@zvdeonderlinge.nl Watersport Vereniging Wormer, Wormer 10 www.watersportverenigingwormer.nl jpvanespelo@gmail.com Watersportvereniging Bruynzeel www.bruynzeelhaven.nl Jachthaven De Hennewerf, Westknollendam 5

De Zwethoeve, Jisp 8 www.zwethoeve.nl info@zwethoeve.nl Windmillhopper, Zaandam 27 www.varenrondzaandam.nl info@varenrondzaandam.nl Voetveer Zaandijk, Zaandijk 27 www.voetveerzaandijk.nl Krijgsman Watersport, Assendelft 35 www.krijgsmanwatersport.nl info@krijgsmanwatersport.nl

KOBO BOOTVERHUUR, WORMERVEER 14

Ga erop uit en verken de omgeving van het Uitgeestermeer, het Alkmaardermeer en/of de Zaanse Schans. Bij Kobo huur je de ideale sloep voor jouw dag op het water. Volledig uitgeruste, moderne sloepen t/m 8 personen. Een vaarbewijs is niet nodig. De sloepen zijn te huur voor een dag of dagdeel. www.kobo-bootverhuur.nl contact@kobo-bootverhuur.nl

Boothuren & Meevaren

Koeman Express, Oostzaan fam.koeman@kpnmail.nl

Twiske Haven, Twiske 46 www.twiskehaven.nl info@twiskehaven.nl

Sailus sloepverhuur 71 www.sailus.nl 3r-multishop@hotmail.nl

Zaanse Sloep, Assendelft 51 www.zaansesloep.nl

Windmillcruises 27 www.windmillcruises.nl info@windmillcruises.nl

Poelboerderij, Wormer 11 www.poelboerderij.nl bezoekerscentrum@poelboerderij.nl

Zaanlandsche Zeil Vereeniging, Westknollendam 6 www.zzv-watersport.nl info@zzv-watersport.nl

Rederij de Schans, Zaanse Schans 27 www.rederijdeschans.nl info@rederijdeschans.nl

Watersportvereniging De Remming, Zaandam 52 www.wsv-de-remming.nl deremming@kpnmail.nl

Kajakcentrum Arjen Bloem, Wormer 7 www.kajak.nl info@kajak.nl

Jachthaven Kokernoot, Zaandam 67

Zaanferry www.zaanferry.com info@zaanferry.com

RS Watersport, Oostzaan 54 www.rswatersport.nl info@rswatersport.nl

Bunkerstations Vos Bunkersstation, Koog aan de Zaan 38 www.vospurmerend.nl info@vospurmerend.nl Bunkerstation Van Megen, Zaandam 61 www.antonvanmegen.nl info@antonvanmegen.nl ERVAAR DE ZAANSTREEK

23


Legenda

Vaarroute

Bezienswaardigheid

Knooppunt

Fort

3,7

Afstand tussen twee knooppunten

Kerk

Sluis

Toeristisch Overstap Punt

24

ERVAAR DE ZAANSTREEK

Molen


SLOEPENNETWERK De langste aaneenschakeling vaarroutes in Noord– en Zuid–Holland

Het bekende en succesvolle fietsknooppunten­netwerk is de inspiratiebron voor het huidige Sloepennetwerk: een handig systeem waarmee je met behulp van vaar­knooppunten heel gemakkelijk zelf een mooie vaarroute uitstippelt of een bestaande route kiest. Online en in de gratis Sloepennetwerk app vind je maar liefst 1.300 kilometer ononderbroken vaar­knooppunten langs de mooiste plekjes in Noord- en Zuid-Holland. Bij het invoeren van de knooppunten zie je direct de lengte en duur van je gekozen vaarroute. Er wordt rekening gehouden met waterdieptes en ook doorvaarthoogtes worden vermeld. Dit voorkomt oponthoud of lange wachttijden bij een te lage brug die open moet. Overal is aan gedacht om het je zo makkelijk mogelijk te maken. Tijdens je vaartocht kom je vanzelf langs knooppunt­ borden, routeborden en informatie­panelen.

KNOOPPUNTEN IN DE ZAANSTREEK

Ook in de Zaanstreek kun je mooie tochten maken door de bijzondere veenweidegebieden, talloze wateren en natuurlijk rivier de Zaan. Er is zelfs een speciale Zaanse sloepenroute vanaf het Uitgeestermeer naar de Zaanse Schans en weer terug. Deze route duurt ongeveer vier uur. Wil je een keer een ander vaargebied ontdekken vanuit de Zaanstreek? Ook dat kan, want dankzij het uitgebreide knooppuntennetwerk is er vanuit Zaanstreek-Waterland een goede aansluiting met de regio. De vaarknooppunten van de Zaanstreek staan vermeld op de vaarroute­kaart in het hart van dit magazine.

PLAN JE VAARROUTE

De vaarknooppunten worden voortdurend geüpdate en ieder jaar wordt het Sloepennetwerk uitgebreid met nieuwe knooppunten. Zo kun je steeds weer een nieuwe route plannen. Ook worden bezienswaardigheden vermeld die je onderweg kunt bezoeken. En om een dagje op het water nog verder te veraangenamen zijn de routes voorzien van verschillende horeca- en overnachtingsmogelijkheden. Je kunt dus naast dagtochten ook meerdaagse vaartripjes plannen met een overnachting in een leuke B&B. Op het Sloepennetwerk vind je verhuurbedrijven met boten in alle soorten en maten.

ZORGELOOS VAREN NAAR DE MOOISTE LOCATIES!

Het Sloepennetwerk is een initiatief en doorlopende samenwerking van de provincies, gemeentes, recreatie- en waterschappen in Noord- en Zuid-Holland. Met de gratis app kun je ook onderweg je vaarroute bepalen of tussentijds aanpassen. De Sloepennetwerk app is beschikbaar voor IOS en Android. Er wordt continu geïnvesteerd in het toegankelijk maken van nieuwe gebieden door onder andere het op diepte brengen van vaarwegen, het verhogen van bruggen of het verwijderen van dammen. Op de vaarroutes is het knooppuntensysteem met duidelijke bewegwijzering te volgen, ondersteund met de (digitale) routekaarten.

Info Sloepennetwerk life-ring www.sloepennetwerk.nl life-ring www.twiske-waterland.nl life-ring www.alkmaarder-enuitgeestermeer.nl

ERVAAR DE ZAANSTREEK

25


&

Ship trendy Chill & Thrill

FUNTUBES Talamex heeft een serie funtubes in allerlei soorten en maten voor één, twee of drie personen met namen als Fire, No Stress, Rocket, Flash en Chill & Thrill. Urenlang plezier op het water voor jong en oud! De funtubes zijn gemaakt van stevig en robuust materiaal dat tegen een stootje kan. Chill & Thrill voor 2 personen € 224,00 www.dekkerwatersport.nl

CRANKMONKEY: ALTIJD EN OVERAL OPLADEN

Opklapbare BBQ De nomadiQ is een stijlvolle en praktische barbecue die je overal makkelijk mee naar toe neemt. Hij is licht, makkelijk draagbaar en compact en dankzij een vernuftig systeem toch groot genoeg om zeker met 12 personen te barbecueën. De nomadiQ werkt op gas en is binnen 3 minuten gebruiksklaar. Dankzij de twee gescheiden temperatuurzones is de barbecue geschikt voor zowel vlees, vis als vegetarische gerechten. De nomadiQ is gemaakt van hoogwaardig aluminium. Daardoor is de BBQ niet alleen heel stevig maar koelt deze ook heel snel af na gebruik. Bovendien is hij eenvoudig schoon te maken en zijn de grillplaten vaatwasbestendig. € 249,00. www.dekkerwatersport.nl

De Crankmonkey geeft altijd stroom, waar je ook bent. Zelfs als er géén elektriciteit in de buurt is. Dankzij een zwengel die 5 Volt levert kun je zonder al teveel moeite apparaten als een smartphone, tablet of camera opladen. Door het gebruik van een micro USB kabel is de Crankmonkey geschikt voor nagenoeg alle mobiele apparaten. € 79,95. www.klaas-mulder.nl

ROBUUSTE POWERBANK De water- en stofdichte Kodiak 2.0 powerbank van Outdoor Tech is geschikt voor allerlei outdoor activiteiten. Dankzij het rubberen omhulsel kan de powerbank tegen een stootje. Hij heeft een capaciteit van 6000 mAh en is omschakelbaar van 1,0 naar 2,4 A uitgangsvermogen, wat ervoor zorgt dat je echt bijna alles via een USB kabel op kunt laden. Een LED indicator geeft aan wanneer de powerbank moet worden opgeladen. € 29,95. www.klaas-mulder.nl

26

ERVAAR DE ZAANSTREEK


De leukste items om mee op het water te nemen!

HONDENZWEMVEST Natuurlijk gaat je trouwe viervoeter gezellig mee aan boord! Honden kunnen redelijk tot goed zwemmen, maar als ze onverwacht overboord slaan kan een hond toch snel vermoeid raken en mogelijk verdrinken. Dit feloranje hondenzwemvest van Besto zorgt ervoor dat je hond blijft drijven. Op deze manier heb je alle tijd om je hond veilig uit het water te halen. Het zwemvest heeft een grijplijn aan de bovenkant en is voorzien van een D-ring voor het bevestigen van een hondenriem. Het zwemvest is verkrijgbaar in 5 gewichtsklassen, het kleinste zwemvest van 0 tot 4 kg kun je ook gebruiken voor een kat. Vanaf € 25,45. www.klaas-mulder.nl

Suppen voor jong en oud Ben je een beginnende supper en op zoek naar een hoogwaardig, opblaasbaar en stabiel supboard? De Talamex 10.6 Original is een 15 centimeter dik supboard voor jong en oud. Het board is geschikt voor beginners tot redelijk gevorderde suppers. De SUP is voorzien van een zachte handgreep, twee RVS D-ringen voor een optioneel zitje en elastiek om eventuele bagage veilig vast zetten. Het supboard wordt geleverd inclusief een telescopische peddel, rugtas, hogedruk handpomp met manometer, enkelband met leash, afneembare vin en reparatieset. Talamex 10.6 Original supboard. € 339,00. www.dekkerwatersport.nl

Plezier op het water

Gaan met die banaan!

De Funtube Rocket van Talamex is een te gekke banaan voor op het water! Hij is 302 cm lang en geschikt voor drie personen. De drie handgrepen bieden houvast, de neopreen pads zorgen voor een goede zit. Nooit eerder heb je zoveel lol gehad, en zodra je op gang bent wil je er niet meer vanaf. Het ontwerp is veilig voor gebruik op hoge snelheid, en de vorm zorgt voor een stabiele en koersvaste baan. € 209,95. www.dekkerwatersport.nl

ERVAAR DE ZAANSTREEK

27


Nieuwe naam voor oude sluis

DE HONDSBOSSCHE SLUIS Vanaf 1965 was hij niet meer in gebruik, de kleine sluis naast de Wilhelminasluis in Zaandam. Maar toen in 2014 werd begonnen met de renovatie van laatstgenoemde, opende de kleine sluis na een opknapbeurt weer haar deuren voor de recreatievaart. Maar die naam, de Historische Groote Sluis zoals hij werd genoemd, wekte verwarring. Want de Wilhelminasluis is immers de tegenwoordige ‘grote’ sluis. Besloten werd naar de historie van de sluis te kijken en de oorspronkelijke aanduiding uit 1547 in ere te herstellen: De Hondsbossche Sluis.

VAREN OVER DE ZAAN

Op initiatief van het ‘Hoogheemraadschap van den Hondsbossche en Duinen tot Petten’ werd in 1544 begonnen met de bouw van een sluis gebouwd in de dam in de Zaan, de Hondsbossche Sluis. De sluis, een Rijksmonument, werd gebouwd voor de aanvoer van materialen voor de bouw van de Hondsbossche Zeewering bij Petten. Bouwmaterialen en stenen moesten per schip uit het Belgische Vilvoorde aangevoerd worden. Om in Petten te komen, voeren deze schepen via Gouda, Spaarndam en het IJ naar Edam. Deze route via de Zuiderzee was nogal lang, dus kwam al snel de vraag naar een kortere vaarroute. De Zaan was daarvoor uitermate geschikt.

GROEI SCHEEPVAART

De jaren lieten hun sporen achter, de sluis begon mankementen te vertonen en te lekken. Daarom werd hij in 1722 opgeknapt, waarmee hij zijn huidige aanblik kreeg. Ook werd hij meteen vergroot en omgedoopt tot De Groote Sluis. Door de toename van handel en de groei van de scheepvaart in de negentiende eeuw, werd de sluis een belangrijk en steeds drukker knooppunt. Jan Dil, sluiswachter in de jaren 1880-1884, hield nauwgezet bij wie er dagelijks door de sluis ging: in die periode werden gemiddeld per jaar 1.300 houtvlotten, 3.075 stoomschepen, 1.075 zand- en houtvletten en 13.375 andere schepen geschut. In die jaren werden door de aanleg van het Noordzeekanaal en door de groeiende industrie langs de Zaan een nog grotere sluis noodzakelijk. In 1903 opende de Wilhelminasluis haar deuren.

28

ERVAAR DE ZAANSTREEK


STICHTING ZAANSE GEMEENSCHAP

De laatste renovatie van de Wilhelminasluis startte in 2014 en is onlangs voltooid. Onder meer de sluisdeuren en Kaapstanders werden gerestaureerd. De sluis wordt geschut door vrijwilligers van de Stichting Zaandamse Gemeenschap. De stichting ziet de sluis als nautische voordeur van de gemeente Zaanstad en wil deze daarom als toeristische trekpleister uitnutten. Rondom het sluizencomplex is veel te zien en te doen, zoals op De Dam met zijn cafés, restaurants en terrassen, maar ook de Zuiddijk, filmtheater De Fabriek, het Czaar Peterhuisje en het MonetAtelier liggen op loopafstand. De sluis is daarmee duidelijk het middelpunt van een omgeving met een rijke geschiedenis, die met de nieuwe naam nu terugvoert naar 1547. Die geschiedenis geven de vrijwilligers van de stichting graag door aan de ruim 8000 plezierboten die jaarlijks door de sluis gaan.

VRIJWILLIGERS

De Hondsbossche Sluis wordt van begin april t/m eind oktober bediend door een groep van zo’n vijfenveertig enthousiaste vrijwilligers. Er is nog plaats voor nieuwe sluiswachters, maar er worden wel eisen aan de vrijwilligers gesteld. De bediening bijvoorbeeld geschiet nog op de ouderwetse manier: met spierkracht. De deuren van de sluis gaan open door te draaien aan de kaapstanders, dus een sluiswachter moet fysiek goed uit de voeten kunnen. En je moet kunnen hengelen: er wordt in de Hondsbossche Sluis geen sluisgeld geheven, maar een bijdrage in de klomp wordt zeer gewaardeerd.

EEN OUDE TRADITIE: KLOMPGELD IN DE SLUIS Wanneer het heffen van klompgeld is ontstaan is onbekend. Wel blijkt uit documentatie van eind negentiende eeuw dat het om een vorm van tolheffen ging. Men passeerde een brug en dat werd belast met tolgeld. Waarschijnlijk heeft een brugwachter uit praktische overwegingen het klompje met hengel gemaakt om het geld op te halen. Het schip vaart immers door en kan moeilijk stoppen bij elke brug. Regelmatig werd te weinig of niet betaald, wat uitmondde in rechtszaken. Vaak werden overtreders dan beboet met bijvoorbeeld 10 gulden. Het klompgeld was begin twintigste eeuw 5 of 10 cent. In de Hondsbossche Sluis ligt de vrijwillige bijdrage gemiddeld tussen de €1,00 en €2,00. Het klompgeld is in 2018 geregistreerd bij het Kenniscentrum voor Immaterieel erfgoed Nederland, zodat de traditie is beschermd.

SLUISHUISJE

Voor de sluiswachters van de Hondsbossche Sluis ontwierp studioKRAMER in 2016 een bijzonder sluishuisje: een ode aan het veenweidelandschap en de Zaan. De gevel is uit staal gesneden en bestaat uit de exacte weergave van een kaart uit 1812. Toen Napoleon in 1811 Zaandam bezocht en de tot dan toe afzonderlijke gemeentes Oost- en West-Zaandam tot één stad verklaarde, heeft hij ook opdracht gegeven om Nederland naar Frans systeem geheel in te meten en een kadaster op te stellen met de eigendomsrechten, waardoor er belasting geheven kon gaan worden. Dit heeft een exacte kaart van Nederland opgeleverd die voor Zaandam al in 1812 klaar was: die kaart is gebruikt voor het nieuwe sluishuisje. In de vormgeving zijn ook diverse elementen uit de Zaanse houtbouw verwerkt. Zo zie je geschulpte windveren in contrasterend wit. En in de top de makelaars, twee dansers die dansen op het veen.

ERVAAR DE ZAANSTREEK

29


Grandioos genieten bij: • Bistro ’t Schippersrijk • Bootverhuur Uitgeest • Caribbean Bar • Fietsverhuur Uitgeest • Jachthaven Uitgeest • Brasserie Lekker aan de Haven • Vakantiehuizen MeerParel • Zeilschool Het Uitgeestermeer • E-chopper Noord-Holland

l watersportcentrumuitgeest.n

Watersportcentrum Uitgeest Lagendijk 7, 1911 MT Uitgeest T 0251 - 312 315 info@watersportcentrumuitgeest.nl www.watersportcentrumuitgeest.nl


Zaans vakmanschap

DE ZEILERIJ BESTAAT 10 JAAR

I

ngrid Herrebrugh en haar echtgenoot Ruud Roos startten in 2011 met zeilmakerij De Zeilerij aan de Oostzijde in Zaandam. Daar bracht Ruud ook de exclusief geïmporteerde voorraden van Rosch Marine onder. Nu tien jaar verder vonden ze een nieuwe locatie aan de Fabriekweg 1 in Westknollendam.

En dat was nodig, want Ingrid en Ruud waren voor hun werkzaamheden op zoek naar een ruimere werkplek. Op de nieuwe, grote werktafels kunnen de vele lengtes buizen voor kappen en tenten in de juiste bocht gezet worden. Bovendien beschikken ze nu ook over een afgesloten buitenterrein, waar boten op trailers kunnen staan voor het opmeten van (dek)tenten, cabrioletkappen of buiskappen.

REPARATIES

Ingrid en haar medewerkers repareren alle kappen en zeilen door er vakkundig nieuwe banen in te zetten. Natuurlijk kan De Zeilerij alle klussen aan: buiskappen, kuiptenten, dekzeilen of winterzeilen. Want de stiksels gaan nu eenmaal minder lang mee dan het zeildoek. Het hele zeildoek kan op de grote tafels professioneel worden gestikt. Een jachtzeil kan (vaak) binnen 3 tot 14 werkdagen gerepareerd worden. Ook het halen en brengen van het zeil behoort tot de mogelijkheden. Voor een nieuw buiskap, zwaardhoes, lierhoes is er ruime keuze uit verschillende materialen en kleuren.Ook kussens kunnen opnieuw worden bekleed of geheel nieuw geleverd worden. Meer info life-ring www.dezeilerij.nl life-ring info@dezeilerij.nl life-ring 075-631 15 25 / 06-50 27 68 93

ERVAAR DE ZAANSTREEK

31


Plezier op het water, daar doen wij het voor! Dekker Watersport is dé specialist in watersportartikelen. Kom langs in onze grote watersportwinkel in Zaandam waar je alles vindt voor iedere boot.

E en ass groot o r ti m e nt & d es kun di g a d vie s

Dekker Watersport kenmerkt zich door prijs, assortiment en deskundig advies door onze medewerkers. Bij ons vind je een breed en veelzijdig assortiment voor zowel recreatieve als fanatieke zeilers, sloep- en motorbootliefhebbers.

Natuurlijk zijn wij ook per boot bereikbaar!

52°25.872' N 004°49.307' E

Dekker Watersport B.V. Pieter Ghijsenlaan 4 1506 PV, Zaandam info@dekkerwatersport.nl 075-6163362

Bekijk ons assortiment ook online:

www.dekkerwatersport.nl