Page 1

Arendals Tidende NYHETER

Kom rekende med rekeløfter

NYHETER

Uke 29 2014 - Onsdag 16. juli - torsdag 17. juli - Nr. 53 - 9. årgang

Side 4

Maritimt fokus under Arendalsuka

Løssalg kr 20,-

LES AVISA PÅ NETT!

Side 6

Vil engasjere med Arendalshistorie

www.arendalstidende.no

LOKALHISTORIE: Knut Elkvik er opprinnelig fra Bergen, men lar seg stadig begeistre av Arendals historie.

I sommer forteller skuespiller Knut Elkvik om arendalshistorien gjennom sang, spill og dikt.

Vandreforestillingen er helt gratis og arrangeres i regi av Arendal kommune hver torsdag og lørdag ut juli. Side 24-25

BILPAKKE

409,fra

FØRSTEMANN TIL DANMARK!

Med Fjord Line Express tar det kun 2 timer og 15 minutter mellom Kristiansand - Hirtshals. *Gjelder overfart Kristiansand-Hirtshals per person én vei inkludert basic sete og 1 personbil. Forbehold om trykkfeil.

FOR 1 PERSON MED BIL OG BASIC SETE

KRISTIANSAND | HIRTSHALS

22

Kveldsåpent til kl

KVELDSÅPENT TORSDAG 17.07

Se eget magasin i avisen

Europeisk matmarked • Circostancia gatesirkus • Gratis ansiktsmaling www.arendal-by.no

...ses i byen!


2

Onsdag 16. juli 2014

LEDER

Arendals Tidende

UKAS NA

I rapportens tjeneste Etter en uke med en voldsom eskalering av konflikten mellom Israel og Palestina kan det nå se ut som en våpenhvile er på trappene. Angrepene mot Sidsel Wold som rapporterer fra konflikten vil imidlertid ingen ende ta. Wold blir i disse dager kalt antisemitt, venstrevridd, stygg og ikke minst en løgner. Staten Israel ble etablert 14. mai 1948. Hvert år feirer Israelere denne dagen med grillfester, konserter og fyrverkeri. De feirer årsmarkeringen for at de fikk sitt eget land. På den palestinske siden av grensen markeres også denne dagen, her markeres den imidlertid som «Nakba», som betyr katastrofen. En sentral del av Nakba-markeringen er Palestinas nøkler, eller «keys of return». Palestinerne som måtte forlate sine hjem i 1948 har i nesten 60 år beholdt nøklene til husene sine, som et symbol om at de en dag ønsker å få det de anser som sitt hjem tilbake. Historien over viser en del av hverdagen i den israelsk-palestinske konflikten, belyst fra to sider. Å rapportere fra kriger og konflikter er noe av det mest utfordrende en journalist kan gjøre. Og i det arbeidet trenger vi visse retningslinjer. I kjølvannet av 22. juli-terroren ble kriserapportering hyppig diskutert i journalistiske fora i Norge. TV2s Kadafi Zaman fortalte hvordan han ikke hadde turt å intervjue noen av de berørte direkte på TV i frykt for at de var i sjokk og ikke visste hva de sa og gjorde. NRKs Astrid Randen snakket på et seminar på Høgskulen i Volda om overveiningen mellom rapportering og å trøste ofrene. «I en krisesituasjon er det journalistens oppgave å rapportere» konkluderte hun rasjonelt og profesjonelt med. Til tross for at det ikke er journalistens oppgave å hjelpe, er det journalistens oppgave å formidle lidelsen i krig og konflikt. Sidsel Wold og norsk presse er verken antisemitter eller venstrevridde fordi de belyser angrepene fra en sterk millitærmakt, mot et okkupert folk uten makt. Pressen er imidlertid «mediavridd», det konkluderte sosiologen Gudmund Hernes med allerede på 70-tallet. I det media-vridde samfunnet Hernes skisserer blir konflikter forenklet og konkretisert. Kontraster fremheves og sakens kjerne tilspisses. Aller viktigst blir konflikter illustrert ved å belyse menneskeskjebner. Når bombene regner over Gaza og Sderot og en journalist skal presse en hel virkelighet inn på et par avissider, eller i noen få minutter på TV og radio må prioriteringer gjøres. De fleste husene i Sderot er bygget med bomberom, på Gaza mangler befolkningen mat og medisiner. Når en av verdens største militærnasjoner, og verdens mektigste lobby angriper et uorganisert og undertrykt folk, da rykker det i pressens rapporteringsfot. Å vise frem de svakeste menneskene i konflikten mellom Israel og Palestina er like venstrevridd som at TV2 viser frem pleietrengende når de snakker om helsevesenet.

Tlf. 40 69 22 22 Trykk: Agderposten Trykk AS Utgiver: Nye Arendals Tidende AS Org.nr: 898 426 432 Postadresse: Postboks 383, 4804 Arendal Besøksadresse: Havnegaten 4b, Arendal Papirutgave: Onsdag og fredag Nettside: www.arendals-tidende.no


Arendals Tidende

Onsdag 16. juli 2014

3

Arendals Tidende Hver fredag tar Arendals Tidende en prat med en aktuell person. Har du en idé om noen vi bør snakke med? Tips oss på post@arendalstidende.no

AVN

Daglig leder Einar Sjøvaag Mob. 959 70 099 einar.sjovaag@ arendalstidende.no

Ansvarlig redaktør Grete A. Husebø Mob: 46 69 78 05 grete.husebo@ arendalstidende.no

Kulturredaktør Linda Christensen Mob: 974 39 024 linda.christensen@ arendalstidende.no

Journalist Marianne Litlekalsøy Mob. 900 40 551

NAVN: Monica Lunøe Rand Turistsjefen i Arendal kommune har nok å gjøre midt i fellesferien. Likevel er ikke dette den travleste delen av året.

AINA LUDVIGSEN aina.ludvigsen@arendalstidende.no

– Vet du hvor mange turister som befinner seg i Arendal akkurat nå?   – Nei det har vi dessverre ingen oversikt over. Vi kan finne ut av hvor mange som har leid seg inn på en av campingplassene eller på hotellene. Det er ganske mange som bor hos venner og bekjente I løpet av sommerse­ songen regner vi med at det vil ha vært fra 200 000 til 300 000 turister innom. Arendal har rundt 500 000 gjestedøgn i året.

  – Hovefestivalen er akkurat over og Canal Street, Arendalsuka og enda mer sol og sommer er på vei. Hva mener du at er den største turistmagneten i Arendal?   – Jeg tror at den største turist­ magneten er selve begrepet sørlandet. Du har sørlands­ sommeren, krabbefiske og båt i skjæregården. På regnværsdager har vi jo også Vitensenteret og det er kort vei til Dyreparken.

  – Når turistene kommer innom turistkontoret, hvilke spørsmål stiller de?   – Vi har noen timer i Arendal, hva kan vi gjøre? Det er et typisk spørsmål. Vi tar oss da litt tid til å snakke med turistene og finner litt ut av hva de syntes at er spennende. Et par i 50 årene har kanskje ikke lyst til å oppleve det samme som en barnefamilie.

Jeg mener at man kan ha en fin ferie hjemme i Arendal. Hvorfor skal man dra til syden når det er 29 varmegrader her?   – Hva syntes du selv at er det beste tipset?

  – Dersom man har noen timer å bruke så vil jeg absolutt si en båttur rundt Nidelva eller Merdø. Da får man et overblikk over hele sørlandsidyllen fra en guidet sightsingbåt. Det er en veldig fin tur.

mer digital og stadig flere ting blir gjort på internett. Nå på sommeren har vi Hovefestivalen hvor vi blir kjent med en helt ny gruppe mennesker som kanskje ikke er de som oftest er innom turistinformasjonen.

  – Er Arendal en fin ferieby også for Arendalitter?   – Jeg mener at man kan ha en fin ferie hjemme i Arendal. Hvorfor skal man dra til syden når det er 29 varmegrader her? Veldig mange som drar av på ferie gjør dette en uke eller to og til­ bringer resten av ferien hjemme.

­  –Det er også snart Canal Street som gir en fantastisk god stemning i byen, for å ikke snakke om Arendalsuka som i år blir arrangert for tredje gang. Det er veldig fint å være turistsjef i juli.

  – Å være turistsjef i juli virker til å være tidenes hyggeligste jobb, stemmer dette?   – Selv om det nå er fellesferie så foregår størstedelen av min jobb resten av året. Nå høster vi resultatene av et godt forarbeid. Turistinformasjonen blir mer og

  – Når du selv skal feriere, hvor drar du da?   – I år tar jeg meg ferie etter at Arendalsuka er ferdig. Ferien skal tilbringes i Sør-Frankrike og jeg drar sammen med min mann og noen gode venner. Det er mange år siden jeg sist var der, og jeg er spent på gjensynet. Spesielt gleder jeg meg til bilturen ned gjennom Europa.

marianne.litlekalsoy@ arendalstidende.no

UNG-reporter Elise de Ruiter

Økonomijournalist Morten Kraft Mob: 900 38 052 morten.kraft@ arendalstidende.no

Journalist Ole Gustav Johnsen ole.gustav.johnsen@ arendalstidende.no

Sportjournalist Tore Abrahamsen Mob: 975 72 101

elise.de.ruiter@ arendalstidende.no

tore.abrahamsen@ arendalstidende.no

Journalist/ korrektur Heidi T. Vigerstøl Mob: 952 00 005

Spaltist Øystein S. Antonsen Mob. 922 83 794

heidi.t.vigerstol@ arendalstidende.no

oystein.antonsen@ arendalstidende.no

Abonnement Rune Jobsen Tlf. 40 69 22 22

Salgsleder Wenche Eriksen Mob. 410 20 737

abonnement@ arendalstidende.no

wenche.eriksen@ arendalstidende.no

Grafisk designer Maria Åsheim Mob: 920 69 172

Annonseproduksjon Torbjørn Lillebø Mob: 920 47 345

maria.asheim@ arendalstidende.no

torbjorn.lillebo@ arendalstidende.no

Tlf. 40 69 22 22 PAPIRUTGAVE ONSDAG OG FREDAG

post@arendalstidende.no - abonnement@arendalstidende.no - annonser@arendalstidende.no Arendals Tidende arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale, oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Pressens Faglige Utvalg (PFU) er et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund. Organet har medlemmer fra presseorganisasjon og allmennheten, og behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål. Adresse: Rådhusgt. 17, Postboks 46 Sentrum, 0101 Oslo. Telefon: 22 40 50 40. Telefax: 22 40 50 55. E-post:pfu@presse.no


4

Onsdag 16. juli 2014

Arendals Tidende

NYHETER

FORNØYDE: F.v: Svein Harberg som er stortingsrepresentant for Høyre i Aust-Agder, ordfører i Lillesand Arne Thomassen, ordfører i Arendal Einar Halvorsen, Ingebjørg A. Godskesen som er stortingsrepresentant for Fremskrittspartiet i Aust Agder og fiskeriminister Elisabeth Aspaker utenfor Flødevigen.

Rekesommeren er reddet – Alle skal få fortsette å spise reker, smilte fiskeriminister Elisabeth Aspaker når hun tirsdag gjestet Havforskningsinstituttet på Flødevigen. AINA LUDVIGSEN aina.ludvigsen@ arendalstidende.no

I juni satt WWF-Norge det røde varsellyset på for rekebestanden i Nordsjøen og Skagerak grunnet det WWF-Norge mente var feil forvaltning av småreker i Norge, Sverige og Danmark. De mente at reker var blitt en delikatesse og at bestanden trolig er lavere enn antatt. Folk ble derfor advart mot å spise reker, og en stund sto den populære sommermaten i fare.

Gjestet Arendal

Under fiskeriminister Elisabeth Aspakers besøk på Flødevigen var dette en av tingene som ble debattert.

  – Det er ingen grunn til ­bekymring. Alle skal få fortsette å spise reker, lovte hun. Fiskeriministeren forklarte at det er god dialog mellom havforskerene og med våre naboland i Sverige og Danmark.   – Vi er også i en dialog med EU om at vi skal lage en forvaltnings­ plan. Det er ingenting i dag som tilsier at vi ikke skal kunne fortsette å ha en bærekraftig rekebestand, smiler hun.

Forsvarlig fiske

Odd Aksel Bergstad fra Havforskningsinnstituttet mener at fisket er forsvarlig, men at utbyttet kunne vært noe høyere.   – Statistikken viser at rekebestanden er akseptabelt god og høstingen er bærekraftig. Fisket har noen utfordringer med småreker, men hoved­ konklusjonen må være at rekefisket ikke representerer en trussel for rekebestanden,

FOREDRAG: Jan Atle Knutsen holdt foredrag under ministerens besøk her med Elisabeth Aspaker.

forklarte Bergstad under debatten. Under besøket fikk også ministeren og resten av de fremmøtte politikerne og forskerne servert

en lunch bestående av gratinerte stillehavsøsters og hjemmelaget fiskesuppe.   – Jeg er veldig glad for å få besøke Flødevigen. Vi er helt

avhengige av gode forskere for å kunne ha et bærekraftig fiske, ikke bare på reker men også på andre fiskearter, smilte ministeren etter besøket.


Arendals Tidende

Onsdag 16. juli 2014

5

1,3 millioner for klimaskader Fylkesmannen har behandlet ferdig 25 erstatningssaker innen klimaordningene i jordbruket for sesongen 2013. 1,3 millioner er utbetalt, og de største enkelt­beløpene er utbetalt for avlingssvikt i bær, poteter og

grønsaker.   – Foreløpig ser det ut til at 2014 blir et bedre år enn 2013. Fylkesmannen i Aust-Agder har ikke mottatt meldinger om klimaskader i jordbruket til nå i

år. Vinteren ble lettere for både planter og bier. Jordbruket har nytt godt av en fin sommer i AustAgder. Til tider har det vært litt tørt, og regnet har kommet i siste liten, skriver fylkesmannen på sine nettsider.

Ønsker vertsfamilier i Aust-Agder

For femti år siden reise Randesund Hagesenter langs sørlandskysten, med sitt rullende hagesenter. Nå ønsker det familiedrevne hagesenteret å gi noe tilbake til sørlendingene  Foto: Randesund Hagesenter

Har du Sørlandets styggeste hage? YFU: YFU tilbyr utveksling for studenter fra hele verden. Foto: YFU

Utvekslingsorganisasjonen Youth For Understanding vil komme i kontakt med vertsfamilier som kan inkludere utvekslingsstudenter i det Norske samfunnet.

GRETE A. HUSEBØ grete.husebo@ arendalstidende.no

AINA LUDVIGSEN aina.ludvigsen@ arendalstidende.no

Hvert år kommer omtrent 45 utvekslingsstudenter til Norge.

FAMILIER: Ragnhild Sjyvollen fra YFU ønsker vertsfamilier i Aust-Agder. Foto: YFU

Verdifult

  – Vi ønsker at eleven skal få oppleve hverdagslivet i en norsk familie. Vår erfaring er at vertsfamiliene opplever at de får igjen mye mer enn de har gitt. Man får lære om en ny kultur på en helt spesiell måte, forklarer Ragnhild Sjyvollen fra YFU.

YFU ønsker vertsfamilier av alle slag.   – Det viktigste er at familien har et ønske om å gi eleven et godt år i Norge. Målet er at eleven skal bli integrert i lokal­ samfunnet og bruke fritiden sin som en hvilken som helst annen ungdom, ­forklarer hun.

Randesund Hagesenter reiste tidligere rundt hele sørlandskysten med sin rullende hagebuss. Nå vil de igjen markere seg på Sørlandet ved å gi bort gratis planter og hageplanlegging til en verdi av 50 000 kroner. Frem til 9. august arrangeres konkurransen «Sørlandets styggeste hage».

Populær syssel

Hvert år bruker nordmenn over fem ­mil­liarder kroner på hagen.   – Et flott uterom blir stadig viktigere for mange boligeiere i sommerhalvåret, som en forlengelse av en innbydende bolig.

Ønsker Agder

Sjyvollen kan videre fortelle at YFU kun har hatt en håndfull vertsfamilier fra AustAgder de siste 10 årene.   – Vi vil gjerne ha utvekslingsstudenter i Aust-Agder da det er et veldig egnet område. Det er flott natur og god mulighet for friluftsliv. Vi har god erfaring med å sende studenter til bygder og mindre bymiljø da vi erfarer at det er enklere for studenten å komme inn i et miljø, fortsetter hun.

Brunsvidde hekker og mosegrodd plen? Ugress og visne blomster? Dersom noen av disse stikkordene beskriver din hage, kan det hende du har Sørlandets styggeste hage, og det kan lønne seg.

NATUR: Mange utvekslingsstudenter velger Norge fordi de ønsker å se hva den norske naturen har å by på. Foto: YFU

Natur og friluftsliv

Mange av studentene velger Norge for å oppleve norsk natur. I år kommer det elever fra store deler av Europa, New Zealand og Mexico for å nevne noe.   – Til nå er det ingen familier i AustAgder som har meldt sin interesse. Vi ønsker vertsfamilier som speiler befolkningen og oppfordrer alle til å søke, avslutter hun.

En vakker og lettstelt hage er noe mange ønsker seg, men samtidig noe veldig mange synes er vanskelig å få til, skriver Berdian Bragdø i en pressemelding.   – Med god planlegging kan hagearbeidet reduseres med 90 prosent. Hagen skal nytes om sommeren, og det er fullt mulig om du har en plan for hagen som gjør at den blomstrer og er vakker på mange ulike tidspunkt, skriver Hagesenterlederen videre.

100 års hagehistorie

Randesund Hagesenter har hjulpet til med hager langs Sørlandskysten i 100 år nå.   – Historiene er mange, både fra Torvet i Arendal, de snirklete veiene i Kvinesdal – og i blomstrende smug i Mandal, mimrer Bragdø. Ved å legge ut et bilde på bilde­ delingstjenesten Instagram kan du delta i konkurransen. Merk bildet med #Sørlandetsstyggestehage.   – Vi skal vise at det er fullt mulig å skape drømmehagen, selv om utgangspunktet er stygt og vrient. Dette blir gøy, sier Bragdø.


6

Onsdag 16. juli 2014

Arendals Tidende

nyhe ter

Veltet på Strømbrua

Pågrepet i væpnet aksjon

Ved syv-tiden tirsdag morgen veltet en mann på Strømbrua i Arendal. Ingen kjøretøy eller personer var involvert. Mannen ble kjørt til legevakt for sjekk.

En person ble pågrepet da politiet rykket ut med våpen til en adresse i Arendal sentrum tirsdag ettermiddag. Personen skal ha brutt seg inn i et hus. Les mer på www.arendalstidende.no

GLOBAL OUTLOOK: Helge Grobæk inviterer til Maritimt fokus i Arendal.

Maritimt sidesprang under Arendalsuka Helge Grobæk i Maritimt forum Sør gleder seg til å samle internasjonale, nasjonale og lokale maritime interesser, samtidig som det politiske Norge samler seg i Arendal i august. GRETE A. HUSEBØ grete.husebo@ arendalstidende.no

– Vi kunne avholdt Global Tredje gang Outlook når som helst, men jeg Akkurat som Arendalsuka synes det er flott å kunne støtte arrangeres Global Outlook for opp under den viktige hendelsen tredje gang i år, de to har blitt Arendalsuka er, sier Grobæk. avholdt samtidig hvert år. Mens Sammen med offshore-­ Arendalsuka tar over byen vår aktøren Node-klyngen og fra 12.-15.august, finner Global ­Eyde-nett­verket som jobber for outlook sted 13. og 14. august. prosessindustribedrifter, arrangerer Grobæk Global Outlook. Store navn Under Arendalsuka skal de dis- Maritimt forum Sør har sitt eget kutere utvikling av og fremtiden opplegg under Global Outlook, for shippingindustrien. det samme har NODE. I tillegg

arrangeres Global Outlook som er felles for de tre aktørene. Og navnelisten er spekket med snadder for dem som ønsker å gå fra foredrag til foredrag, idet Arendal settes på hodet i august.   – Vi er stolte av navnene vi har klart å trekke til byen disse dagene. Global Outlook er lukrativt nok til at de ville kommet uansett, men Arendalsuka er selvfølgelig en bonus, smiler Grobæk.

Utenriksminister Børge Brende, Kristin Skogen Lund i NHO, Tor Henning Ramfjord i National Oilwell Varco Norway og Olje- og energiminister Tor Lien er bare noen av navnene på lista. Global Outlook har tidligere blitt avholdt på Gards lokaler i Kittelsbukt. I år forflytter samlingen seg for første gang til Tyholmen hotell.


Arendals Tidende

Onsdag 16. juli 2014

7


8

Onsdag 16. juli 2014

Arendals Tidende

nyhe ter

Regulerer vanning Arendal kommune innfører restriksjoner på vanning i sommer, for at det skal bli nok vann til alle til tross for høy forbruk. Vanning kan skje på følgende dager etter forbokstav

i familienavn i tidsrommet kl. 18.00 - 22.00. A - H: mandag + torsdag. I - R: tirsdag + fredag. S - Å: onsdag + lørdag.  –Plenvanning er tillatt kun med en spreder. Utenom

vanningstidene skal hageslangen være frakoblet. Det er ikke tillatt å vanne om natten. Borettslag og sameier har vanningsdag etter borettslagets eller sameiets navn. Og vanning med åpen slange er forbudt, skriver Arendal kommune på sine nettsider. Det er lov å vanne med vannkanne hver dag.

Bekymret for tyveri av båtmotorer

Båtmotorer til millionverdier blir hvert år stjålet og fraktet ut av landet. Nå advarer forsikringsselskapet Gjensidige mot tyvene. GRETE A. HUSEBØ grete.husebo@ arendalstidende.no

I Aust-Agder fikk Gjensidige i fjor meldinger om ti tyverier av og fra båt, med erstatningsutbetalinger på nærmere en halv million kroner. Arne Voll er informasjonssjef i Gjensidige, han oppfordrer Arendalittene til å være ekstra godt på vakt om det skjer tyveri av båtmotorer i havner rundt Arendal.   – Vi ser at tyveriraidene går i bølger og at det ofte er organisert. Tre til ti motorer kan plutselig forsvinne fra ei havn, og noen dager senere skjer det samme i nærliggende båthavner, sier han. Langs kysten har det de siste årene vært flere tyveriraid av påhengsmotorer. Noen er funnet igjen i Norge, andre i utlandet og noen er borte for godt.   – Våren er ofte en god pekepinn på hvordan resten av sommeren blir. Antall tyveri er på nivå med fjoråret, og vi forventer derfor at det også i år vil forsvinne mange båtmotorer, sier Voll. Båtmotorer er lettere å få med seg enn båter og store verdier stjeles. Alt fra små «putremotorer» til motorer på flere hundre hestekrefter blir stjålet. Nyere utenbordsmotorer på rundt 50 hestekrefter er likevel de mest populære blant tyvene.   – Merkede motorer og gjenfinningssystemer gjør motorene mindre attraktive å stjele, og ikke minst mye lettere å identifisere hvis de blir funnet igjen. Via et godt kontaktnettverk har vi tidligere funnet igjen flere partier med motorer i blant annet Polen, sier Voll.

ADVARER: Arne Voll i Gjensidige forsikring.


Arendals Tidende

Onsdag 16. juli 2014

9


10

Onsdag 16. juli 2014

nyhe ter

Arendals Tidende

Rettelse Arendals Tidende skrev i sin leder 11.07.14 at promillegrensen for å føre fritidsbåter over 15 meter er 0,8. Det medfører ikke riktighet. Arendals Tidende har forstått det som om en allerede vedtatt lov, kun var et forslag.

Lovteksten lyder som følger: «For fritidsbåter over 15 meter, kommer lov av 24. juni 1994 nr. 39 om sjøfarten («sjøloven») §143 til anvendelse, og med dette en skjerpet promillegrense på 0,2.» Sjøloven § 143 første ledd lyder som følger: «Ingen må føre eller forsøke å føre

skip som har en største lengde på 15 meter» eller mer, alkoholmengde i kroppen som kan føre til så stor alkoholkonsentrasjon i blodet, eller med en større ­alkohol­­­­­-­

POPULÆRT: God gammeldags tombola er alltid populært.

BARE BLIDE FJES: Gjensidige-stiftelsen var på plass med sjekken.

VANSKELIG: Denne sykkelen er sannelig ikke lett å sykle på.

200 000 til a Under en gatefest på Eydehavn torv Torsdag ble Eydehavn Kuben Frivilligsentral tildelt 200 000 kroner for å skape aktivitet for barn og unge. ØYSTEIN S. ANTONSEN oystein.antonsen@ arendalstidende.no

Sjekken kom fra Gjensidigestiftelsen. De samme som har sponset tilhengerprosjektet «Tilhenger av deg». Prosjektet består ganske enkelt av to tilhengere spekket med morro.

Gratis hengere

KNOCKOUT: Leo og Eirik denger løs på hverandre.

Tilhengerne lånes gratis ut til alle alkoholfrie, åpne arrangementer, og er ideelle for lag, foreninger

og organisasjoner, fortrinnsvis for barn og unge. De to tilhengerne inneholder alt som trengs for et perfekt arrangement. Her finnes det grill, bord og benker, partytelt, oppblåsbar volleyballbane, boksematte med sumoboksehansker og en mengde andre morsomme leker og aktiviteter. Hedvig Stensland ved Frivilligsentralen kan fortelle at tilhengerne allerede har vært i bruk:   – En lokal velforening og en fotballgruppe har allerede lånt hengerne, og tilbakemeldingene har vært udelt positive. Frivilligsentralen har for tiden to egne tilhengeransvarlige, Eli Hegland og Hans Boye-Nilsen. Bookingen av hengerne er

allerede i gang, og for de som er interesserte i å låne tilhengerne, er det bare å ta kontakt og fortelle litt om arrangementet. Hengerne må hentes og bringes av de som skal låne.

Populære aktiviteter

Under gatefesten var alle aktivitetene som tilhengerne kan by på, lagt frem så de oppmøtte kunne prøve. Det var populært blant de unge, og det at hengerne kan tas med nær sagt hvor som helst, syntes barna var smart. I tillegg til alle aktivitetene var det salg av pølser, vafler og drikke. Det var utlodning med åresalg og tombola, vitser ble fortalt og sang ble fremført. Sola som skinte over arrangementet var bare en ekstra bonus.


Arendals Tidende

Onsdag 16. juli 2014

11

konsentrasjon i utåndingsluft enn 0,1 milligram per liter luft, eller 3. under påvirkning av et annet berusende eller bedøvende middel enn alkohol. Illustrasjonsfoto: colourbox.com

BLIR DET SCORING? Den oppblåsbare volleyballbanen var populær.

Når malte du huset sist?

aktivitet

Bruker du vår unike selvrensende maling, vaskes fasaden ren når det regner. Derfor holder den på farge og glans i opptil 16 år!

NYHET!

1499,Fasademaling, 10 liter

Vinn maling t ditt! til hungse nå, så er Kjøp mali en av du med i trekning 00,et gavekort på 5.0

FRYSJA FARGEHANDEL BALLEN I NETTET: Stine Lindgren på 3 år likte den oppblåsbare volleyballbanen.

Frysjaveien 40, 0884 Oslo Tlf 22 23 03 00 Åpningstider: Man–Fre 07.00 – 18.00 Lørdag 09.00 – 13.00

Idé&Design www.nordsjoidedesign.no


12

Onsdag 16. juli 2014

Arendals Tidende

ØNSKESAKEN

Rullesteinstranda Syv år gamle Alva Eva Serholt Jensen ønsket seg sist torsdag en sak om rullesteinstranda på Hove. Den unge jenta hadde vært på stranda sammen med familien og syntes at den fortjente en egen sak. Rullesteinstranda er en del av Raet Nasjonalpark som forventes å være komplett i 2016. De berømte «Tromlingene» er også en del av nasjonalparken. Vi velger å la bildene tale for seg. AINA LUDVIGSEN aina.ludvigsen@arendalstidende.no

STRAND: Alva Eva, Nora Johanna, David Johannes og Dag Lygre Jensen ønsket seg en sak om rullestreinstranden på Hove.

RUND: Stranda er full av runde stein. Arkivfoto.

UTSIKT: Det er ingenting å si på utsikten. 


Arendals Tidende

Onsdag 16. juli 2014

13

HAR DU EN SAK VI BØR SKRIVE OM? Hver uke får publikum diktere hva vi i ­Arendals tidende skal skrive om. K ­ lokken 12.00 på torsdager setter vi oss ut på T­ orvet, kom og møt oss og fortell om nettopp det du vil lese i Arendals Tidende!

a på Hove

Arkivfoto.

TANG OG TARE: Havets mose har lagt seg over noen av steinene. Arkivfoto.

HOVE: Stranda ligger strategisk plassert nedenfor Hove. Arkivfoto.

STEIN: Havbunnen er også dekket med små, runde stein. Arkivfoto.


14

Onsdag 16. juli 2014

Arendals Tidende


Arendals Tidende

Onsdag 16. juli 2014

De beste velger ofte det beste Hos Bertel O. Steen Agder, Arendal

Vito

Citan

Sprinter

Med driftssikkerhet, gjerrige og effektive CDI-motorer, og enda mer komfort og sikkerhet enn konkurrentene, er du meget godt rustet til å møte enhver utfordring. De beste velger ofte det beste.

Vil du ha en hardt arbeidende assistent du alltid kan stole på, trenger du ikke lenger lure på hvem du skal velge. Helt nye Citan gir deg Mercedes-Benz kvalitet i en mindre utgave.

Nye Sprinter er mer enn et kjøretøy, den er en allsidig og effektiv partner du alltid kan stole på. Sprinter banet veien for et helt segment i 1995 sørget for at du har friheten til å konsentrere deg om din jobb.

– Håndverkerens favoritt

Vito 113 CDI 4x4 automat

Fra kr

239.000,-

Så langt beholdningen rekker • Multifunksjonsratt • Doble passasjerseter m/integrert bord • Vannvarmer • Skyvedør begge sider • Hengerfeste

Eks. mva. og reg.

– Vår minste storhet

– Markedslederen

Citan leasingkampanje

Sprinter Effektiv/37

Kun kr

Fra kr

750,-

Pr. mnd. Eks. mva.

323.499,-

Innskudd kr 50.000,- eks. mva. 36 mdr./45.000 km.

Så langt beholdningen rekker

Kvalitet i arbeid Bildet kan avvike fra tilbudt modell. Gj.snitt forbruk: 0,43 - 0,77 l/mil. CO2 utslipp 112 - 189 g/km. Importør: Bertel O. Steen AS.

Bertel O. Steen Agder AS, Bryggerivn. 5, 4848 Arendal, tlf. 37 06 20 60. www.bos-agder.no

Eks. mva.

15


Onsdag 16. juli 2014

Arendals Tidende

Nye GLA Sommerkampanje!

Urban Pluss pakke* Nå Besparelse kr 9.650,-

AMG Pluss pakke* Nå Besparelse kr 13.670,-

• Urban line • 18” lettmetallfelger • Forberedt for Becker navi • Skiluke/midtarmlene bak • Fjernlysassistent

• AMG Sportspakke • 18”AMG lettmetallfelger • Forberedt for Becker navi • Skiluke/midtarmlene bak • Fjernlysassistent

14.900,-

24.900,-

Omfattende standardutstyr: • Adaptive bi-xenon lykter (ILS) • Lys- og siktpakke • Aut. parkeringsassistent • Aut. klimaanlegg • Bagasjeromspakke • Ryggekamera • Kollisjonsradar • Hastighetsavhengig servostyring • Regnsensor • Multifunksjonsratt • Bluetooth handsfree

Kompakt SUV’en nye GLA fra kr 390.000,-. Les mer på kampanje.mercedes-benz.no *Pakkene kan ikke kombineres. 35% egenkapital ved lån. 10% engangs leie ved leasing. 1,99% nominell rente gjelder i 3 år. Etablering- og termingebyr tilkommer. Forutsetter finansiering gjennom Bertel O. Steen Finans AS. Gjelder til 20.08.2014. Alle priser er inkludert levering Oslo. Forbruk blandet kjøring: 0,43-0,66 l/mil. CO2-utslipp: 114-151 g/km. Avbildet modell kan avvike fra tilbud. Importør Bertel O. Steen AS.

1,99%

Rente

16


Arendals Tidende

Onsdag 16. juli 2014

Lyst på nytt parkettgulv?

Eik grå beiset 1 stav

Parkett-kupp!

Begrenset kvantum. Ord. pris 598,- pr. m² Tilbudet gjelder kun denne uken!

Et vakkert Eikegulv i sandtone. 220 cm lange børstede bord med v-fug på all sider.

Fargerike Arendal

Eik Limestone 1 stav

498 pr m

2

Arendals Farvehandel AS Stoaveien 12 D. Tlf. 37 02 20 50 Åpningstider: 08.00 -19.00 / Lørdag 09.00 -15.00

Ask hvitlakkert 3 stav

Moderne utseende

Fargerike Christensen

Kåre Christensen AS Åsbieveien 12. Tlf. 37 00 60 10 Åpningstider: 07.00 – 19.00 / Lørdag 09.00-15.00

249 pr m

2

199 pr m2

Rustik Hvit Børstet Markedets sterkeste lakk klassisk utseende 2 lock låsesystem

Eik Tango 1 stav

398 pr m2

17


18

Onsdag 16. juli 2014

Arendals Tidende

MeningIllustrasjonsfoto: colourbox.com

Sentraliseringens bakside DISTRIKTSPOLITIKK: Vi har noe naturgitt i samfunnsutviklingen. Sentralisering er nesten like naturlig som at en stein faller til jorda eller at vannet renner nedover. Det er ikke småtteri som de største byregionene planlegger. Osloregionen planlegger å vokse med nærmere en halv million. Om noen år går togene mellom Skien, Lillehammer og Halden i 250 kilometer i timen og utgjør en slags Osloregion. Noe av kraften

bak sentral­i­s­e­r­ingen ligger i den økonomiske tenkningen. Effektiviteten går opp. Kostnadene går ned. Selv om noe går gal vei er disse to sterke nok til å drive summen opp. At du må bruke mer tid til og fra arbeidet må du ta på din egen kappe. Dette er din private kostnad. Et mer menneskelig samfunn med verdier som ligger i mellommenneskelige relasjoner kommer ikke med. Det er stor enighet om at vi må få noe av veksten også i landet for øvrig. Bergen, Trondheim, Stavanger, Kristiansand og kanskje Tromsø. Opptil flere hundrede tusen flere innbyggere planlegger

noen av disse byene og omkringliggende regioner å vokse med. Dette følges opp i statlige planer. Ny regjering lover å få fart på disse planene. Ingen liker å antyde hvor alle disse menneskene skal komme fra. Men at vi snakker om stagnasjon andre steder og fraflytting, forstår de fleste av oss. Regionforstørring i de største byene for å bli et alternativ til Osloregionen, går igjen i statlige plandokumenter som i den nasjonale veiplanen. Denne politikken bør vi i Arendal være våken for. I de større byene er det bare regionforstørring som kan ødelegge en naboregion. At naboregionen blir en utkant i den større regionen

som vokser for å være et alternativ til Osloregionen. Her i Arendal har vi merket sentraliseringen ved at stadig flere må pendle til Kristiansand. I dag pendler omkring tre ganger så mange til Kristiansand som i år 2000. Arendal skal være flinke for å klare å motstå denne utviklingen som nærmest er naturgitt. Gullknapp flyplass. Firefelts vei mot Tvedestrand. Sammenkobling av Vestfoldbanen og Sørlandsbanen er infrastruktur som skaper optimisme. Det samme gjør gavene som Arendal sykehus får. Sykehuset er også en del av vår infrastruktur.

Hvorfor bruke ord som infrastruktur? I farten dukker det ikke opp noe bedre ord. Infrastruktur har med hva folk er villige til å betale for huset ditt. Vil du selge ditt hus i Arendal ville du kanskje fått det dobbelte om det lå i Kristiansand. Det er viktig at våre folkevalgte bidrar og legger forholdene til rette som det heter når private kommer med en håndsrekning. Vi nevner Gullknapp en gang til og det å ta vare på våre verdier. Arne Sauar Birkenlund


Arendals Tidende

Onsdag 16. juli 2014

19

Send inn ditt innlegg meninger@arendalstidende.no - Legg gjerne ved bilde - Papirutgave: Onsdag og fredag - Tlf. 40 69 22 22

Lønnsomme bredbånd i distriktene UTVIKLING AV NETT: I løpet av de siste årene har flere regionale og lokale bredbåndsoperatører levert svært hyggelige tall. En rekke av disse er drevet av mindre lokale energiselskaper, som er opptatt av å gi sine nærområder god bredbåndsdekning. Flere analyser viser at når man har nådd en penetrasjon, eller andel av kundene, på 50 prosent kommer pengene etter en stund og nå er snittet oppe i 60 prosent. Denne andelen oppnås ikke med en gang, det tar ofte noen år for et felt å nå dit. I tillegg åpnes mange felt hvert eneste år, noe som gjør at det tar 5-10 år før hele nettet er lønnsomt. Illustrasjonsfoto: colourbox.com

Langsiktig investering

Vi forstår at det kan være fristende for enkelte lokale energi­selskaper og deres eiere å selge unna bredbåndsaktiviteten for å oppnå rask inntjening. Dette kan likevel være et kortsiktig alternativ. Historien har vist at de store nasjonale selskapene ikke prioriterer distriktene, særlig om investeringen må baseres på langsiktige kalkyler. Et annet viktig poeng er at de mindre lokale bredbåndseierne kan gå sammen og bygge et

alternativ til dagens riksdekkende nett som delvis er eid av Telenor og den private aktøren BroadNet. Et slikt alternativ er viktig både for dekning og beredskap. Gjennom samarbeid kan de lokale netteierne gå sammen og sørge for back-up til hovednettet og ikke minst videreutvikling av lokal bredbåndsdekning.

Samarbeid

Samarbeid handler om mer

enn utbygging. Man kan få til gode resultater gjennom å samkjøre innkjøp av utstyr som gir mer forhandlingskraft mot innholds­leverandører. I tillegg kan energiselskapene få til kompetansedeling og samkjørte vakt- og beredskapsordninger med større grad av samarbeid på tvers av forsyningsområder.

Lokale energiselskaper kan også dra fordeler av den stadig tettere integrasjonen mellom bredbånd og drifting av strømnettet. Styring av hele den den tekniske infrastrukturen, fra nettstasjoner til kraftproduksjon, krever et stabilt bredbåndsnett. Det er dette som kalles «smart grid», fremtidens strømnett. KS Bedrift og Defos medlemmer

med fiber- og bredbåndsatsning er ansvarlige eiere. Det er svært gledelig at mange nå får igjen for investeringene sine, men det er fortsatt muligheter for å utvikle eierskapet videre.

Morten Braarud Utvalgsleder AMS/ bredbånd for KS Bedrift og Defo

Hva skjer med Joshua French? DIPLOMATI: Da den nye regjeringen tiltrådte i oktober 2013, var Børge Brende raskt på banen i saken rundt den fengslede nordmannen i Kongo. Brende sendte like etterpå den profilerte diplomaten og forhandleren Kai Eide til Kongo for om mulig å finne en løsning slik at French kunne bli sendt til Norge for videre soning. I et par måneder så det ut til at Brende og Eide var på offensiven overfor

myndighetene i Kongo. Siden tidlig i mai har det vært tyst i saken. Vi er nok mange som lurer på hva som skjer i kulissene. Er det stillstand eller er det bevegelse i saken om utlevering til Norge? Siden regjeringen gikk så høyt på banen i fjor så undrer det meg at aviser og TV har så lite å fortelle nå. Er det mangel på innsats fra norske myndigheter, eller er det som Kai Eide sa, at saken neppe har en løsning på kort sikt. Mitt spørsmål er da hva som er kort sikt. Er det seks måneder eller to

år? Jeg må virkelig spørre om ikke Norge har noen virkemidler som kan få myndighetene i Kongo på glid. Den forrige regjeringen sa at norske myndigheter hadde gjort langt mer for French enn de pleier å gjøre i liknende saker. Sa den forrige regjeringen dette for at nordmenn flest skulle tro at alle midler ble brukt for å frigjøre French? Jeg mistenker både den forrige og den nåværende regjering for ikke å ta i bruk virkemidler som kan få saken på rett spor. Tross alt har to norske

statsministere hatt samtaler med presidenten i Kongo, og en rekke statssekretærer/embetsmenn har tatt opp saken med sine kongolesiske kolleger. Det offisielle svaret fra Kongo er alltid at det er et valg på gang, og ting må vente. Hvor lenge skal den norske regjering vente på at myndighetene i Kongo kan fatte et vedtak? Man kan lure på om saken er fastlåst på et politisk nivå som norske myndigheter ikke vil bekjenne. Jeg mener det nå er tid for Norge å ta grep, og disse grep bør være av en slik art at Kongo

ikke har råd til å si nei. Start med å fryse norske overføringer til Kongo, og ta gjerne arrest i midler som kongolesiske myndigheter måtte ha i Norge. Sett det bilaterale forholdet mellom Norge og Kongo på «hold». Jeg kan ikke lenger se noen tungtveiende grunner for å utvise politisk korrekthet overfor et land som har et særs frynsete demokratisk rykte.

Lars Vidar Moen Nedenes f.t. offshore


20

Onsdag 16. juli 2014

Arendals Tidende

sport JUBLENDE GLAD: Her strekker Eirik Usland-Gade hendene i været etter å ha vunnet barneløpet.

UNG PADLER: Anne Kvam på åtte år gav alt.

MANGE DUELLER: Det var mange dueller, og

I strålende solskinn og flotte vindforhold ble kajakkløpet Vannvittig arrangert for åttende gang. 83 personer stilte til start. ØYSTEIN S. ANTONSEN oystein.antonsen@ arendalstidende.no

I god tid samlet deltagere og publikum seg på Holmen i Kilsund, og stemningen var på topp da barneløpet på 1,5 kilometer startet litt over klokken tolv. Speaker Jon Westby loset publikum gjennom løpene, og familie og venner heiet høylytt på sine under løpets gang. Folk hadde også samlet seg på Strømsundbrua, og da hovedløpet braste forbi under brua var tilropene til deltagerne av det høylytte slaget.

Bitt av padlebasillen

Blant deltakerne er det mange som har seks og sju løp under årene, men det er ikke like mange som har deltatt alle åtte gangene. Det har Unni Westby og Torjus Tvede. Arrangørene kan fortelle at begge disse utøverne er glade amatører, og første gang måtte Tvede til og med overtales før han noe motvillig ble med. Nå er han bitt av padlebasillen, og gleder seg til Vannvittig hvert år.

Et viktig arrangement

Vannvittig setter for mange farge på sommeren, og for padleentusiaster er det et lite høydepunkt i en ellers avslappende ferietid. Speaker Westby kan fortelle at det er mange som ser frem til kajakkløpet, og at det er et viktig arrangement for en liten bygd som Kilsund.   – Det er positivt for Kilsund å vise at det faktisk kan arrangeres

Vannvittig TET FRA START TIL MÅL: Øystein Kvam tok teten direkte og holdt unna helt til målstreken var passert.

et såpass stort kajakkløp her nede. Løpet arrangeres på dugnadsånd, og det er mange enkeltpersoner som legger ned en stor innsats for bygda si under Vannvittig. Deltakermixen er en blanding av amatører og svært habile padlere som har deltatt i NM og EM.

Løpene

Barneløpet ble vunnet av Eirik Usland-Gade med god margin ned til Zander Kristensen på andre og Mikkel Sjursen på tredje. I løpet var det for øvrig to deltakere på bare åtte år, som begge fullførte

med stil.

Innsats

heldig vinner blant deltagerne som kunne stikke av med en

splitter ny kajakk. I år var det Rolf Martin Synnes.

I hovedløpet for damene var det Ida Sjursen som var best med klar margin til resten av feltet. Blant herrene var det jevnere, men Øystein Kvam slo til slutt Sverre Petlund inn mot mål. Nevnte Kvam holdt unna for feltets eneste K-2 kajakk, bestående av Knut Bjørn Bratteland og Kristian Hermansen, med fattige et sekund. Som vanlig ble det trukket ut en

LIKE ETTER START: Her har startskuddet akkurat blitt fyrt av, og kajakk­ løpet er i gang.


Arendals Tidende

Onsdag 16. juli 2014

Seiling:

VM for Europajolle til Arendal i 2015 Om ett år, i juli 2015, arrangerer Arendals Seilforening VM for Europajoller på Hove utenfor Arendal. Mellom 150 og 200 Europajoller møtes for å avgjøre hvem som er verdens beste Europajolleseiler i solgangsbrisen på banen utenfor Merdø. I tillegg arangerer ASF Open Week 13. - 19. juli.,

gså i barneløpet.

som er kvalifiseringsregatta for seilere som ikke er forhåndskvalifisert samt treningsregatta for allerede kvalifiserte seilere. Open Week er planlagt til 8 seilaser over 4 dager, VM til 10 seilaser over 5 dager.

RESULTATLISTE VANNVITTIG 2014 Barneløp 1 2 3 4 5

Eirik Usland-Gade Zander Kristensen Mikkel sjursen Ole Helmers Theodor kristensen

8,47 9,52 10,18 10,52 14,00

1 2 3

Solveig Lille Anne Kvam Marte Brockman

11,06 13,26 14,52

Ida Sjursen Siv Kristin Sællmann Gunnel Helmers Siri Merethe Sjørestad Nina G Reinhardt Cecilie Løken May Britt Aasgaard Camilla Lie Line Nordby Unni Westby Lisa Kvamme Ivana Kvam Ruth Louise Midtgarden Gro Karslson Hege Lauvland

45,59 50,16 54,13 54,38 54,53 54,53 56,49 58,18 58,48 58,52 61,24 64,04 64,41 69,12 69,36

Damer 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15

K-2 Damer 1

Menn

Gry Marit Heffermehl/Tanja Erichsen

1 Øystein Kvam 38,23 2 Sverre Petlund 39,26 3 Eivind A Sørlie 40,17 4 Hans Ellingsen 41,16 5 William B Gram 41,17 6 Tore Nilsen 42,15 7 Helge Olaf Bergman 43,32 8 Jens Christian Heffermehl 43,49 9 Ole Christian Albert 44,30 10 Gunnar H Lille 45,10 11 Johan Henrik Heffermehl 45,16 12 Atle Nilsen 45,24 13 Jan Traaseth 45,26 14 Terje Næssen 45,32 15 Øystein Falch 46,07

53,41

16 Bent Gill Johannessen 46,43 17 Per Omreng 46,43 18 Per Aasgaard 46,59 19 Morten Sjursen 47,07 20 Knut Engebretsen 47,08 21 Christian Jomaas 47,59 22 Jan B Usland 48,05 23 Salve Reinhardt 48,06 24 Geir Madland 48,36 25 Torleiv Midtgarden 48,44 26 Magnus Madland 49,11 27 Jon Nordby 50,00 28 Harald Bugge 50,06 29 Harald Arntsen 50,20 30 Øystein Ytterdal 50,43 31 Svein Skeie 50,44 32 Glenn Tore Jensen 50,51 33 Per Bjørnsrud 50,59 34 Trond Gabrielsen 51,20 35 Rolf Martin Synnes 52,00 36 Erik Jenssen 53,17 37 David Johansen 53,18 38 Jan Johan Velle Nilssen 53,32 39 Torjus Tvede 53,36 40 Vidar Roskifte 53,55 41 Thomas Brantsæter 55,20 42 Halvard Dovland 55,59 43 Geir Stiansen 56,59 44 Hans Petter Høegh 57,24 45 Anders Hjelmert 58,14 46 Jan Tore Olsen 58,40 47 Arne Brantsæter 59,55 48 Jørgen Dahl 60,52 49 Per Rosmo 62,28 50 Lorentz Aspen 62,37 51 Christian Storm 63,54 52 Per Kruke 64,07 53 Christian Kvamme 64,12 54 Frank Nordrum 66,21 55 Roar Nordrum 66,32 56 Peter Deinboll 69,49 57 Øyvind Jørgensen 71,34 58 Jan Jelmert Jørgensen 94,06 K-2 Herrer 1 Knut Bjørn Bratteland / kristian Hermansen 38,24

21


22

Onsdag 16. juli 2014

Arendals Tidende


Arendals Tidende

Onsdag 16. juli 2014

23


24

Onsdag 16. juli 2014

Arendals Tidende

kultur

Kulturhistorisk a IDYLLISKE VEIER: Øvre Tyholmsvei er brosteinsbelagt og leder vei mellom idylliske hager og gamle hus ned mot gjestehavna.

TRIVES: Karen Hertzberg Andersen, Linda Hertzberg, Maiken og Vanessa trives på vandringen.

FORNØYDE VANDRERE: Linda og Gunnar Hertzberg syns den timelange vandringen med Knut Elvik i spissen var helt fantastisk. – Jeg kommer tilbake, sa Gunnar til Knut etter turen.

FØR OG NÅ: -Akkurat her stod den første kirken i 1670. I 1830 ble det bygd en ny liten kirke her. Den gang var Arenda og det blir vedtatt å bygge en større kirke tilpasset tiden. I 1888 stod Trefoldighetskirken ferdig. Nå heter det Anton Ch

Knut Elkvik tilbyr i sommer 60 minutter med Arendal bys historie, fra istid til nåtid, i medgang og motgang.

utenfor Kultuhuset. Derfra går turen opp til kirken og første stopp er på Anton Chr Houensplass, en minnelund over de falne fra andre verdenskrig Plassen fikk navn etter Anton Christian Houen, som donerte 12 000 kr til nytt orgel i dagens kirke. Noe som kom godt med etter det store bankkrakket i 1886. To av Tyholmens viktigste og mest iøynefallende

MARIANNE LITLEKALSØY marianne.litlekalsoy@ arendalstidende.no

Hver torsdag og lørdag i juli inviterer Arendal kommune til en byvandring med Knut Elvik som guide. Elvik gir en farsepreget og munter fremstilling av livet i og rundt byen. Vandringen foregår på Tyholmen der kulturminnene er mange.

Iøynefallende

Møtestedet for vandringen er

kulturminner fra Arendals gullalder er Trefoldighetskirken og Arendal Videregående skol, tidligere Tyholmen. Med sine 87 meter er kirketårnet Norges nest høyeste, bare slått av Nidarosdomen. Kirken slik, den er i dag, stod ferdig i 1888.

Vigen. Han tar en trall og han forteller historier. Vi går fra skolebygget og følger Øvre Tyholmsvei forbi det som en gang var det erverdige Ritz Pensjonat og ned til Gjestehavna. Der er det det gamle rådhuset som blir beæret med et stopp og en historie.

Brosteingater

  – Hadde det ikke vært for Stiftsgården» så hadde dette vært

Knut Elvik serverer litt fra Terje


Arendals Tidende

Onsdag 16. juli 2014

25

Tips oss

kultur@arendalstidende.no

arendalsvandring LURER: Guiden lurer på hva lyden rundt hjørnet er, hva han fant kan du se på bildet under.

BLID OG SPONTAN: Knut Elvik tar ting som de kommer. Han lar seg ikke distrahere av en bil som vil forbi eller et forbipasserende utdrikkningslag. Det blir bare et ekstra innslag i vandringen. Her blir den vordende brud Eva Jeanett tatt godt i mot.

al en bitteliten by der husene stod tett. Så blir Arendal på kort tid Nordeuropas viktigste skipsfartsby, befolkningen øker hr Houensplass akkurat her, forteller Knut Elvik

Norges høyeste trebygning. Huset sto ferdig i 1815 og det ble nok slik husets frue Kitty Kallevig ville: Stort og fasjonabelt. I 1844 overtok kommunen og det ble Arendals storstue, Rådhuset, forteller Elvik og synger «Mens nordhavet bruser», skrevet av Conrad Nicolai Schwach som hadde glade dager i Arendal. Kanskje skrev han den sangen i nettopp rådhuset…

Teaterplassen

– I området her var det en skjenkestue med et tvilsomt rykte. De leide ut kabinetter, smiler bergenseren lurt og tar en dramatisk pause. Arendal Dramatiske Selskab er Norges 5. eldste teaterselskap. Tidligere var det kun de rike som fikk opptre der. De hadde

ni produksjoner i året og det ble brukt mye penger.   – Kitty Kallevig kom i bærestol. Og hun vinket til folket, Elvik ler. Vi går videre til Kløckers hus der vi blir fortalt om alle de gamle trehusene på Tyholmen og om hvordan de ble reddet av Tyholmens venner. Vi får høre om bankkrakk,

TEATERPLASSEN: I byens lille grønne lunge blir vi fortalt om skjenkested med et tvilsomt rykte, rike skuespillere og fornemme fruer.

bybrann, seilskuter og grûndere før turen avsluttes på Kanalplassen der Elvik mottar stor applaus. Gunnar og Linda Hertzberg, fra Bergen var med på vandringen sammen med barn og barnebarn og de syns turen var helt fantastisk.   – Det var morsomt og lærerrikt! Og så har han god sangstemme. Og for en hukommelse. Han kom

jo med alle historiene uten å bruke manus en eneste gang. Dette var gøy, helt fantstisk, sier Linda med et stort smil.   – Jo det var kjempebra. Jeg kommer tilbake, konstaterer Gunnar.   – Og det er den beste tilbakemeldingen en kan få fra min far, ler datteren Karen Hertzberg Andersen.


26

Onsdag 16. juli 2014

Arendals Tidende

K U LT U R

Jodling i Bakgården En tilfeldig deltagelse på Jodlefestival i Huttwil, Sveits sommeren 2007 resulterte i duoen Polkabjørn & Kleine Heine. Knappe fem år senere har de spilt for både konge og fillefrans, bokstavelig talt.

Polkabjørn er antageligvis den eneste i verden som har jodlet for kongen, dronningen og utenriksministeren på samme tid, under åpningen av festspillene i Bergen i 2008. Polkabjørn er ikke bare Nord Europas beste jodler,hvis

man ikke regner med de baltiske landene, men har også blitt en anstendig strupesanger etter å ha gått i lære hos den verdenskjente strupesangkvartetten Huun-Huur-Tu. I kveld, onsdag underholder Bjørn Tomren og Heine Bugge i Bakgården klokken 20.

VGs sommershow på Hove

BYGGERIET: Årets bidrag fra Byggeriet

Folkefest i Pollen

FORNØYDE: Både små og store koste seg under VGs Sommershow.

– Man kan bli god til det meste, bare man øver nok, smilte Eirik Yoyo da VG Sommershow mandag formiddag var tilstede Langbrygga var fylt til ned rampa av Simen Hølleland på Hove Camping. randen og Tyholmen og Petter Gundersen. AINA LUDVIGSEN likeså, da Ta sjansen Prisen for Best in Show fikk aina.ludvigsen@ gikk av stabelen i Pollen Gromstad Auto. Bilforhandleren arendalstidende.no hadde for anledningen snudd VG Sommershow stoppet mandag torsdag kveld. GRETE A. HUSEBØ grete.husebo@ arendalstidende.no

TM-huset stakk av med årets pris for beste tid, bidraget het Elg i aftensol og det ble kjørt

toppen av en bil opp ned, og gjort den om til en båt. Flekken som driver med rens av klær ble beæret med fiaskoprisen. Deltagerne som førte båten var Ida Kløvfjell og Lise Nyland.

formiddag innom Hove Camping på Tromøy. I over 40 år har den røde turnebussen underholdt land og strand rundt med sang og underholdning. I løpet av sommeren vil teamet tilsammen ha 48 forestillinger.

Jojo-show

Stemningen foran scenen var god og VGs team samlet barn og voksne i alle aldre til et show med artister som Siri Vølstad Jensen fra årets runde av Idol, Mo fra Norske Talenter og jojo-mesteren Eirik Yoyo. Jojo-feberen herjet Norge som verst på 80-tallet. På spørsmål om hvordan en gutt på knappe 18år har klart å bli så god med den lille, runde leken svarer Eirik fra scenen.   – Jeg så et program på Disney Channel som jeg syntes var imponerende. Jeg fikk tak i en jojo og lærte mange triks på Youtube. Dersom man virkelig ønsker noe, og legger nok jobb i det så vil man

bli god. Jeg trener fire timer hver dag, smiler jojo-mesteren. I løpet av showet ble Kaja og Nora som er mor og datter ropt opp på scenen. Kaja fikk prøve seg i en konkurranse mot selveste jojo-mesteren, og familien fikk med seg et høstcruise med Fjordline i premie.

Store stemmer

Både Mo og Vølstad Jensen er rutinerte sangere og de fikk begge publikum med seg under showet.   – Jeg prøver å gjøre Norge stolt, smiler Mo fra scenen før han spør om publikum har det bra, noe en stor gjeng barn og unge jubler ­bekreftende på.

Strandhogg i Bota Bokbyen ved Skagerrak har utvidet virkeområdet sitt med bokBÅT. INNSENDT AV JAN KLØVSTAD

Sist uke var det strandhogg i Bota med både forfattere og mange lokale bøker, og kommende lørdag står Holmesund for tur. Krimforfatteren Anne Cecilie

Remen letter på sløret om innholdet i den kommende krimromanen med mye av handlinga fra Tvedestrandsskjærgården, Gjermund Orrego Bjørndahl har med boka «Arbeidernes historie i Flosta og Strengereid», Aasta Jelmert signerer diktsamlinga «Flyktning» og Jan Kløvstad i Bokbyen presenterer og gir gode kvantumsrabattar på mange av de

nye bøkene fra Bokbyen Forlag. En av de nyeste utgivelsene er den 88 år gamle arkitekten Helge Kraffts bok «Hus i Lyngør» med oppmålingstegninger og historie om typisk kystbebyggelse. Hans Olav Aanensen har skrevet fyldig etterord i boka, som også er støtta av kulturvernavdelingen i Aust-Agder fylkeskommune. Også fotoboka «Forandring

STRANDHOGG MED BØKER I SEKKEN: Bokjøpere sammen med, fra venstre krimforfatter Anne Cecilie Remen, Solveig A. Røvik i bokbyen og forfatterne Gjermund Orrego Bjørndahl og Aasta Jelmert.

Tvedestrand» av den østerrikske fotografen Peter Lukas

blir presentert i den omreisende bokhandelen.


Arendals Tidende

Onsdag 16. juli 2014

En kongelig dag med Tor Bomann-Larsen

om kong Haakon VII og hans tid. Bomann-Larsen har mottatt Brageprisen og en rekke andre utmerkelser.

Bokbyen inviterer til tre foredrag av Tor Bomann-Larsen om kong Haakon og dronning Maud i Museumshaven i Tvedestrand i morgen torsdag.

I bokbyen forteller Tor BomannLarsen om de seks bøkene i serien om kongeparet. Foredragsserien i bokbyen er støtta av Fritt Ord, forteller Jan Kløvstad.

-Bomann-Larsen er en av Norges skarpeste og viktigste samtidsforfattere. Størst anerkjennelse har han høstet for sine biografier, ikke minst det monumentale verket

27

Se og hørs Sommershow:

SJARMERTE PUBLIKUM: Denne jenta sjarmerte publikum med sitt blide åsyn. Hun stod på scenen i konkurransen der man skulle spise en is fortest mulig. Aller helst på under 17 sekunder.

– Stum av glede

PUBLIKUM: Mo fikk med seg publikum under showet.

YOYO: 18 år gamle Eirik Yoyo er en mester med jojo.

FORNØYD SANGERINNE: 11 år gamle Anny Emilie Ramse fikk en dab-radio for sin innsats under sangkonkurransen der det gjaldt ta mikrofonen kjappest for så å synge sangen som ble spilt.

STUM AV GLEDE: – Jeg vet ikke hva jeg skal si. Jeg er stum, sa Ramani Nordli etter at hun hadde mottatt reisesjekken pålydende 10 000 kroner. Her sammen med Sebastian.

Ramani Nordli fikk ikke frem et ord da hun skjønte at flasken hun fanget inneholdt en reisesjekk til en verdi av 10 000 kroner.

Mandag kveld arrangerte Se og Hør sommershow på Kanalplassen. Folk stimlet foran scenen for å få med seg konsert, konkurranser og ikke minst fange en av flaskene Se og Hør slengte ut fra scenen.

Best på kjøkken & bad

Italia er også ledende i Verden på kjøkken & bad. Vi garanterer best kvalitet og finish til en pris som overrasker. Unn deg en «bit» av Italia. Vi planløser gratis.

World wide

www.arrex.it

Alle kjøkken -40% Alle bad -50%

www.compab.it

Dealer Norway:

www.italiakb.no 37037900


28

Onsdag 16. juli 2014

Arendals Tidende

K U LT U R

Sommerutstilling på Staubø Kultursenter I morgen torsdag åpner Solveig Lønne Christiansen utstillingen sin «Akvareller i nordisk lys». Det er hennes 6. utstilling på Staubø.

– Etter 50 somre i det gamle huset i Skottevik, har livet der, og i Tvedestrandsfjorden, selvsagt satt sine spor i bildene mine. I år

har jeg utvidet motivkretsen med inntrykk også fra andre trakter i Norden. I spenningsfeltet mellom dramatiske landskap og skiftende lys, er akvarell et medium som inspirerer og utfordrer den som prøver seg. For meg er det blitt en drivkraft i tilværelsen, forteller Solveig om bildene sine.

Rævesand Amfi

RÆVESAND AMFI: Håkon Christensen underholder fra Rævesands nye utescene og høster stor applaus fra publikum.

– Dette må bli en tradisjon, sa Siri og Kristoffer Lyngvi etter «nabolagskonserten» de arrangerte hjemme i hagen forrige uke. MARIANNE LITLEKALSØY marianne.litlekalsoy@ arendalstidende.no

Hagen til familien Lyngvi ble for anledningen døpt om til Rævesand Amfi og om lag 80 personer tok turen for å høre Jan Thygesen, Håkon Christensen og Egil

Ødegård spille gitar. Publikum benket seg mellom markblomstene og på knattene og sola skinte fra blå himmel slik den gjerne gjør på Sørlandet en sommerkveld.   – Det er veldig gøy å spille her. Fantastisk lyd og sted. Og en veldig god stemning, sa Håkon Christensen.   – Javisst. Dette svarte til forventningene. Så utrolig gøy. Alle er jo fornøyde. Det er så stemningsfullt. Vi gjør det igjen, sa Siri Lyngvi med et bredt smil.

Energisk blues

«SING-ALONGER»: Rigmor Stokkeborkjær fra Noreide sier ikke nei når Helge Arnestad strekker frem mikrofonen og inviterer til «sing-along»

Allsang på bryggekanten

Det var fullt i Gjestehavna da TT-band, for tredje år på rad, inviterte til «På grensen til allsang med tilløp til dans». MARIANNE LITLEKALSØY marianne.litlekalsoy@ arendalstidende.no

TT-Band sier de er som en stor jukebox når de drar til med allsang på konsertene sine og at de har som mål å kunne hoste opp akkurat den

melodien publikum ønsker seg.   –Showet er laget først og fremst for å la tankene fly bakover i tid da sommeren var ekstra lang og ekstra varm og når nettene varte nesten evig. Låt-valget er de mest kjente av både nasjonale og internasjonale hits på 80-tallet, forteller TT-band. Det er lydene som dominerer i Gjestehavna denne lørdagskvelden. Latter fra bordene, klirring i glassene, måkeskrik og dunkelyder fra en passerende sjekte. Stemmen til Helge Arnestad som oppfordrer

folk til å synge med. Trommer, bass, gitar, piano sammen med Anne Karin Andersens fløyelsmyke dype røst. Det er sommer og det er varmt. To damer kommer bort. -Du må skrive at de er så flinke til å lage liv, sier de, ler og går. Enda en dame kommer bort.   – Er de ikke flinke? spør hun.   – Det her var varmt. Jeg var nok sprekere før men dette er så moro, forklarer siste fyr mens han danser og rister løs.

ENERGISKE MENN: Gutta i «Grandstand» stortrives på scenen når de får levere til publikum.

Ronny Pedersen, Syvert Dale, Tomas Fianbakken og Morten Øya er gutta bak det lokale bandet «Grandstand» som i helga serverte blues på Barrique. MARIANNE LITLEKALSØY marianne.litlekalsoy@ arendalstidende.no

– Det er første gang vi opptrer som «Grandstand», men vi har spilt sammen før. Da hette vi «Mad

Dogs». Da var det mest Coverlåter. Nå har vi begynt å lage egne låter, forteller Tomas, som spiller gitar. Ronny trakterer trommene, Morten står for bassinga og Syvert synger. Alle fire har drevet med musikk i mange år, sammen og hver for seg.   – Vi spiller blues. Moderne blues. Energisk blues. Kall det blues for da spenner vi over alt, smiler Tomas og går tilbake til scenen for å levere den selvskrevne låta «Farewell Marie». Fianbakken avslører at de er i gang med å produsere plate.

DANSEGLEDE: Det var fullt på dansegulvet mer eller mindre hele kvelden.


Arendals Tidende

Onsdag 16. juli 2014

29

kulturkalender Onsdag 16. juli

Trim Månedenes tur for juli og august går rundt Kilsund, Staubø og Bota på Tverrdalsøy øst i kommunen. Turstiene er merket, og man kan ellers følge kartet som fås kjøpt på en rekke steder i Kilsund. Postkassen er plassert på venteskuret på Bota brygge. «Stifinner’n». Årets terreng er Bjørnebo nordi Arendal og Moland, Messelvann i Froland og Bie-Sørsvann i Øyestad. 50 poster ligger ute i terrenget og kan besøkes når man måtte ønske innen 21. september. Gåturer kl. 12.00 med LHL Arendal og omegn på Hove. Oppmøte ved første hus på venstre hånd etter hovedporten. Teatersport- og improvisasjon hver onsdag hos Sentrum for indre ro og vekst, Tollbodgt 3. kl. 19.00. Gåturer med Tromøy Frivilligsentral. Fremmøte på sentralen i Tromøytunet kl. 10.00. Deles i grupper etter tempo og måltid på sentralen etter turen.

Treff Kafé hver onsdag på Arendal bibliotek kl. 11.0015. Meny: «Hjemmelaget» bakverk.

Konsert Konsert med Bjørn Tomren, sang og gitar, og Heine Bugge, trekkspill og sang, i Bakgården kl. 20.00. Gospelkonsert om bord på seilbåten «Elida» og motorseileren «Gledessprederen» ved Pollen kl. 18.00 og i Trefoldighetskirken kl. 20.00.

Uteliv Onsdagslive og musikkquiz på Castelle fra kl. 22.00. Underholdning med Pianoentertainer Easton Davies på Madam Reiersen fra kl. 22.00. Quiz på Pollen Bar kl. 20.00.

Utstilling Fast utstilling av avistegner Morten Mørland, grafikk og bøker av Bjørg Thorhallsdottir og flere andre kunstnere på Pakkhuset galleri kl. 11.00-16.00. Utstilling med arbeider av bildekunstnere, glasskunstnere og skulptører på Galleri Fløistad kl. 11.00-19.00. Atelier Gjennomskjæringa holder åpent kl. 12.00-18.00. Kunsthåndverk vises på Det hvite huset kl. 12.00-16.00. Utstillinger og «levende dansegulv» på Staubø Kultursenter kl. 12.00-17.00.

Salgsutstilling av blant annet redesign til barn, voksen og interiør, smykker, keramikk, illustrasjoner, foto med mer på Galleri Pigetorvet kl. 10.00-16.00 hele juli. Utstilling med malerier og trykk av Björg Thorhallsdottir på Pakkhuset Galleri kl. 11.00-17.00 frem til 3. august. Sommerutstilling med Frank Brunner, grafikk/maleri, Lars Elling, grafikk, Alf Christian Hvaring, grafikk og Elisabeth Werp, grafikk, på His Galleri kl. 09.00-16.00 fram til 9. august. Sommerutstilling av Helene Kortner, Marit Tingleff og Edith Lundebrekke på Galleri ARTendal kl. 12.00-16.00 frem til 10. august. «Bilder i seil» med kunstneren Karl Erik Harr på Galleri Grand kl. 11.00-17.00 frem til 17. august.

Religiøst Messe i Den Katolske Kirke kl. 18.30.

Museer Vitensenteret Sørlandet inviterer store og små til aktiviteter hver eneste dag kl. 10.00-16.00 frem til 15. august. Utstillingene «Spillet om Norden» og «1814 - Det forunderlige året» vises på Eydehavn Museet kl. 12.0016.00 frem til 17. august.

Torsdag 17. juli

Religiøst Morgensang i Barbu kirke kl. 09.00.

går i terreng og det skal være en trimtur. Lengden på turene vil være fra 5-8 km.

Uteliv

Meditasojn over verdens hellige skrifter og musikk i Det stille rom ho Bahá’ísamfunnet kl. 18.00.

Underholdning av Jonny Sandåker Madam Reiersen fra kl. 22.00.

Messe i Den Katolske Kirke kl. 18.30.

Revy og teater

Møte på Strømsbu bedehus kl. 19.00. Tale av Henry Tomren.

Treff Hyggelig samvær med servering av hjemmelaget suppe, smørbrød, kake og kaffe på Senter for eldre, Tyholmen kl. 11-00.14.00.

Kulturhistorisk vandeforestilling «Byen vår» av og med skuespiller Knut O. Elvik hver torsdag i juli med start fra inngangen til kulturhuset kl. 13.00.

Utstilling

Trim Gåtur fra Hisøy frivillighetssentral i Kirkeveien kl. 11.00-13.30. Lunsj på sentralen etterpå. Elrobic-trim for alle på 60+ til på Kilden kl. 10.30. «Vandringer om formiddagen» med start fra parkeringsplassen ved Granestua kl. 10.00. Turene

Hold deg oppdatert på hva som skjer i Arendal!

Salgsutstilling av blant annet redesign til barn, voksen og interiør, smykker, keramikk, illustrasjoner, foto med mer på Galleri Pigetorvet kl. 10.00-16.00 hele juli. Utstilling med malerier og trykk av Björg Thorhallsdottir på Pakkhuset Galleri kl. 11.00-17.00 frem til 3. august. Sommerutstilling med Frank Brunner, grafikk/maleri, Lars Elling, grafikk, Alf Christian Hvaring, grafikk og Elisabeth Werp, grafikk, på His Galleri kl. 09.00-18.00 fram til 9. august. Sommerutstilling av Helene Kortner, Marit Tingleff og Edith Lundebrekke på Galleri ARTendal kl. 12.0016.00 frem til 10. august.

Kafé hver torsdag på Arendal bibliotek kl. 11.00-15.00. Variert meny av europeiske og asiatiske retter. Europeisk Matmarked på Torvet fra kl. 11.00.22.00.

Utstilling av bilder, glass og keramikk på Nedre Myra Gård kl. 12.00-15.00.

Fast utstilling av avistegner Morten Mørland, grafikk og bøker av Bjørg Thorhallsdottir og flere andre kunstnere på Pakkhuset galleri kl. 11.00-18.00. Kunsthåndverk vises på Det hvite huset kl. 12.00-17.00. Utstilling med arbeider av bildekunstnere, glasskunstnere og skulptører på Galleri Fløistad kl. 11.00-19.00. Atelier Gjennomskjæringa holder åpent kl. 12.00-18.00.

«Bilder i seil» med kunstneren Karl Erik Harr på Galleri Grand kl. 11.00-17.00 frem til 17. august.

Museer Vitensenteret Sørlandet inviterer store og små til aktiviteter hver eneste dag kl. 10.00-16.00 frem til 15. august. Utstillingene «Spillet om Norden» og «1814 - Det forunderlige året» vises på Eydehavn Museet kl. 12.0016.00 frem til 17. august.

Har du et arrangement som du vil ha i Kulturkalenderen? Send mail til: kultur@arendalstidende.no


30

Onsdag 16. juli 2014

Arendals Tidende

ung MUSIKK MENNESKER MAGI

PROGRAM 23.-26. juli 2014 CANAL STREET

TIRSDAG 22. JULI 16.00

Store Torungen fyr OFFSTREET MAT & MUSIKK: Niko Valkeapää, Tom Rudi Torjussen, Per Willy Aaserud

ONSDAG 23. JULI

12.00 13.00 16.00 19.00 21.00

21.30 23.00

Torvet – Pollen STREET PARADE Poppes plass INDRE TORUNGEN BRASS Lille Torungen fyr THOMAS DYBDAHL Flademoen,Tromøy AMUND MAARUD BAND ”BlåPrøysen” (samarbeid med Prøysendagene) Kulturhuset ARENDAL SESSIONS: Arendal Big Band & Bugge Wesseltoft, Nils Petter Molvær, Lars Danielsson, Marilyn Mazur, Eivind Aarseth Arendal Kirkegård ANNE GRETHE PREUS M/BAND Kulturhuset NIGHT SESSIONS: Dj / Elektronika jamsession Husbandet & Bugge + special guests

TORSDAG 24. JULI

13.00 13.00 19.00

Poppes plass No 9 Sam Eydes plass

22.00

Kulturhuset

23.30

Kulturhuset

13.00 13.00 15.00 18.30

Poppes plass No 9 Lille Skottholmen Sam Eydes plass

19.00

Kulturhuset

23.30

Kulturhuset

12.00 13.00 13.00 15.00 19.00 22.00

Lena Andersen Larsen jobber for Arendal Eiendom som vaskehjelp og er i tillegg utplassert hos Lucky Frisør på Oddensenteret i Grimstad. Syttenåringen forteller at hun sparer pengene hun tjener til bil, samtidig som hun får prøvd seg ut i frisøryrket hvor hun ønsker å jobbe i fremtiden.

Larsen fikk vaskejobben ved hjelp av hennes mormor, som arbeider med det. Selv ønsker hun å jobbe innenfor frisøryrket og ser på utplasseringen som en mulighet for å prøve seg fram.   – Mormoren min fikk skaffet meg jobb igjennom hennes kontakter. Det var lettere å få tak i jobb i Arendal Eiendom, enn andre steder. Frisørjobben er utplassering som jeg har hatt siden jul. Det er veldig spennende å jobbe der. Frisør er jo noe jeg har lyst til å bli, så da får jeg prøvd meg ut på det.

Utplassering

FREDAG 25. JULI

LØRDAG 26. JULI

JAZZBRØNSJ: Haug / Nyborg / Torjussen Talentscenen Understreet The Real McKenzies (CAN) / Marilyn Mazur & friends / PATTI SMITH (US) ARENDAL SESSIONS: Eivind Aarseth Sonic Codex Orchestra NIGHT SESSIONS: Dj tba / Jamsession med Husbandet & Bugge + special guest

Dobbelt op

Torvet – Pollen Poppes plass No 9 Buøya, Eydehavn Poppes plass Kulturhuset

JAZZBRØNSJ: tba

Talentscenen Understreet JAZZPICNIC: Magnolia jazzband Synnøve Knutsvik / Bugge Wesseltoft & Nils Petter Molvær / Violet Road / LISSIE (US) ARENDAL SESSIONS: Cæcilie Norby & Lars Danielsson project m/ guest Bugge NIGHT SESSIONS: Dj tba / Jamsession med Husbandet & Bugge + special guest

Street Parade JAZZBRØNSJ: tba

Talentscenen Understreet Sjørøvershow / ØYSTEIN SUNDE & MEGET I SLØYD Scarlet Sea / TRANG FØDSEL Scheen Jazzorkester + jamsession

Billettsalg på: www.billettservice.no, Narvesen og 7-Eleven

Se info på: www.canalstreet.no

Larsen går Frisørlinja på Sam Eyde videregående skole og er utplassert i en frisørsalong hvor hun trives veldig godt.   – Jeg har vært utplassert hos Lucky Frisør siden jul og skal mest sannsynlig jobbe der til neste år. Der jobber jeg som ekstrahjelp hvor jeg vasker, rydder, selger, henter varer og pleier hår.

Arendal Eiendom

Arendal Eiendom tilbyr sommerjobb i kommunen til ungdommer over seksten år. Med litt hjelp og en søknad fikk Lena Andersen Larsen jobben som vaskehjelp for Arendal Eiendom.   –Vaskejobben har jeg ut sommeren og muligens litt i høst også. Til nå har jeg vasket på leirsenteret på Hove og litt i Arendal sentrum. Noe av det jeg liker best med jobben er arbeidstidene. Det er veldig greit siden jeg jobber fra klokka ti om morgenen og utover dagen. Pengene jeg tjener sparer jeg, smiler hun.

SPARER PENGER TIL BIL: Lena Andersen Larsen jobber som vaskehjelp for Arendal Eiendom og Lucky Frisør på Oddensenteret i Grimstad, for å spare penger til bil og prøve seg ut som Frisør.


Arendals Tidende

Onsdag 16. juli 2014

31

Elise de Ruiter elise.de.ruiter@arendalstidende.no

pp med sommerjobb


Onsdag 16. juli 2014

Arendals Tidende

OMBYGGINGSSALG Besøk oss på Ormetjenn eller sjekk våre hjemmesider - www.gromstad-auto.no 10 Ford Ka 1.2 Titanium Grand Prix

41.600 km, 69hk

10 Ford Fiesta 1.4TDCI

06 Audi A4 LIM 2.0

68hk TITANIUM Bluetooth, USB,16”,

kr 85.000,11 Audi A1 1.6TDI Attraction Plus

84.400 km, 130hk, park.sensor, h.feste

kr 109.000,-

83 800 km

09 VW Passat 1.9TDI 105hk

11 Toyota Yaris 1.33 SOL

kr 129.000,09 VW Golf 1.9TDI Comfortline 4-Mo.

11 VW Touran 105TDI Comfortline

99HK Multiratt. cruise, 20 700 km

94.000 km, vare, bakseter følger med

kr 138.000,-

11 Audi A1 1.6 TDI Attraction

kr 149.000,10 VW Golf 105 TDI Highline

4x4

60.258 km, 105hk, xenon, 3 dørs

BLUE.MO.EX. STV, 100 000 km

kr 159.000,09 Audi A3 1.9TDI Ambition

13 VW Polo 75 TDI Highline

77.077 km, 105hk, Sportback

21.500 km

35.894 km, 105hk

kr 165.000,10 VW Passat 105 TDI Blue Motion

43.900 km

kr 179.000,11 VW Caddy Maxi 110 CR 4-Mo.

104.400 km, 105hk, 4x4

kr 159.000,-

kr 179.000,09 Audi A4 1.8 TFSI LIM

Før 179.000,-

08 VW Passat 2.0 TDI Comf. 4.Mo.

kr 189.000,10 Audi A3 1.2 TFSI

105hk AMBITION CABRIOLET, 30 220 km

kr 239.000,-

14 VW Transporter Excl. 140 BMT

08 VW Tiguan 2.0 TDI Track 4Mo

kr 369.000,Alle priser inkl. reg. avgift

kr 189.000,11 VW Golf Highline 4-Motion

4x4

50.000 km, 120hk

Før 239.000,-

VARE, navi, skinn,xenon 62 500 km

Kampanjepris kr 219.000,13 VW Passat 105TDI Edition stv.

69.000 km,

Før 279.000,-

kr 219.000,12 Audi A3 140 TDI Quattro Attraction

46.960 km, xenon

Før 299.000,-

98.300 km, 140hk

Før 238.000,-

10 Audi A5 SB 2.0 TDI MLT

62.400 km, 143HK, xenon, parksensor

Kampanjepris kr 279.000,-

kr 339.000,-

09 Audi A6 AVA 2,7TDI

12 VW Passat 170 TDI Highline 4Mo

10 Audi Q5 2.0 TDI Quattro S-Tronic

navi, 84 200 km.

kr 379.000,-

70.000 km, 4x4, park.varmer

kr 239.000,10 Audi A4 Allroad 2.0 TDI Quattro

Kampanjepris kr 269.000,-

190HK MLT, QUATTRO, Xenon, skinn,

4x4

Kampanjepris kr 229.000,-

61.100 km, 143hk

11 BMW X3 XDrive 2.0D X-Line

4x4

51.000 km, DSG, xenon Før 419.000,-

90.800 km, 170hk

Kampanjepris kr 389.000,-

Kampanjepris kr 398.000,-

Før 429.000,-

Vestervn. 56, Arendal - Tlf. 37 40 10 00 - www.gromstad-auto.no ÅPNINGSTIDER: Mandag-Fredag kl. 08.00-16.00 • Torsdag kl. 08.00-19.00 • Lørdagsstengt i juli

60.100 km, 163hk, automat, navi ++

kr 479.000,ET GH

RANTI GA

Gromstad Auto

Før 365.000,-

Kampanjepris kr 359.000,-

4x4

4x4

9.239 km, 4x4, vare, diesel

11 VW Golf 1.6TDI Highline

kr 189.000,-

4x4

43.000 km, vare, 4x4, diesel

kr 169.000,-

43.400 km, 105hk, park.varmer

100.500 km, 140hk, 4x4

kr 189.000,11 VW Touran 170 TDI DSG HIGH

73.000 km, cruise, Dab-radio ++

Kampanjepris kr 169.000,-

TRYG

32

• Garanti • Grundig kvalitet og sikkerhetssjekk • Tilstandsrapport • Fri for heftelser • 30-dagers bytterett • Gunstig forsikring • Gunstig finansiering


Arendals Tidende

Onsdag 16. juli 2014

BRUKTBILER!

Vi bygger om på Stoa og må redusere vårt bruktbillager. KOM INNOM OG GJØR ET KUPP!

Besøk oss på Stoa eller sjekk våre hjemmesider - www.gromstad-motor-stoa.no 11 Skoda Fabia FL 1.2 CR Greenline

89.000 km, 75hk, diesel

11 Nissan NV200 1.5DCI 85 5MT

68.000 km, 80hk, DPF, diesel

44.000 km, diesel

kr 119.000,09 Honda Civic 1.8 Sport

50.000 km, 140hk, 6 gir Før 159.000,-

79.000 km, 115hk, diesel Før 159.000,-

Kampanjepris kr 148.000,-

Kampanjepris kr 148.000,-

STØRST PÅ

BRUKTBILER! 30 dagers bytterett

TRYG

Tilstandsrapport

ET GH

11 Nissan Navara 2.5DCI 4X4

kr 259.000,12 Nissan NV200 1,5 DCI 110 HK

45.000 km, diesel, el.seter Før 229.000,-

66.000 km, 191hk, diesel Før 259.000,-

Kampanjepris kr 219.000,-

Kampanjepris kr 239.000,12 Skoda Octavia Winter 1.6CR 4x4

17.000 km, Diesel, ryggekamera

Kampanjepris kr 249.000,11 Nissan Qashqai 2.0 Tekna

14 Skoda Rapid SB Ele. 1.2 TSI GT

62.000 km, 140hk, 4x4, automat

kr 299.000,-

kr 169.000,11 Skoda Superb 1.6 CR Comfort

10 Nissan Qashqai 1.5 Diesel

92.000 km, 103hk, navi

kr 189.000,12 Skoda Octavia 1.6 Family CR G

kr 209.000,07 Skoda Superb COMFORT

53.000 km, 105hk, diesel,

kr 215.000,13 Skoda Octavia OCT STV

4x4

79.000 km, 115HK TDI 1 eier

3.000 km, 105hk, ryggesensor

kr 239.000,09 Nissan Qashqai N-TEC 2,0 CVT

kr 259.000,-

Kampanjepris kr 309.000,-

11 Nissan Qashqai 2.0 DCI Acenta

10 Nissan Qashqai TEKNA 2,0DCI

kr 289.000,12 Nissan Qashqai DCI Tekna

4x4

11 Nissan Qashqai 2.0 Acenta

4x4

42.000 km, 150hk, diesel, 4x4

kr 289.000,12 Nissan Qashqai 1.6 Tekna

4x4

Før 319.000,-

18.000 km, 130hk, xenon, glasstak, navi

kr 239.000,-

kr 319.000,-

97.000 km, 150hk, 4X4

kr 299.000,-

4x4

36.000 km, 150hk, 4x4, diesel, navi

kr 229.000,-

4x4

40.000 km, diesel, 4x4 Før 315.000,-

32.000 km, ALLDRIVE 110 HK C

kr 148.000,-

4x4

54.000 km, 140hk,

73.000 km, 105hk, diesel

12 Nissan Qashqai 1.6 DCI Tekna

4x4

42.000 km, 90hk, diesel, CR, el.klima

51.000 km, 105hk, diesel, bi-xenon

kr 149.000,-

4x4

44.000 km, 115hk, diesel Før 269.000,-

12 Skoda Fabia FL stv. Ambiente

Kampanjepris kr 129.000,-

4x4

Automat

12 Volvo V60 1.6 E-Drive

56.000 km, Glasstak. navigasjon

37.000 km, 90hk, diesel Før 139.000,-

kr 129.000,-

Grundig kvalitet og sikkerhetssjekk

24 MND BRUKTBILGARANTI

09 Ford Mondeo 2.0 Titanium

10 Nissan Qashqai 2.0 DCI TEKNA

12 Fiat Doblo Cargo Lang utg.

RANTI GA

INNTIL

11 Skoda Fabia FL 1.6 CR Ambiente

99.000 km, 90hk, diesel

kr 119.000,-

kr 119.000,07 Skoda Superb 1.9 TDI Comfort

Gromstad-gruppen selger over 800 bruktbiler i året, og har til enhver tid et meget godt utvalg av brukte biler i alle prisklasser.

09 Skoda Fabia 1.6 TDI Ambiente

Gromstad Motor Stoa

Stoaveien 39, 4858 Arendal - Tlf. 37 40 10 50 - www.gromstad-motor-stoa.no ÅPNINGSTIDER: Mandag-Fredag kl. 08.00-16.00 • Torsdag kl. 08.00-19.00 • Lørdagsstengt i juli

4x4

21.000 km, 130hk, 4x4, diesel, glasstak

kr 319.000,Alle priser inkl. reg. avgift

33


34

Onsdag 16. juli 2014

Arendals Tidende


Arendals Tidende

Onsdag 16. juli 2014

Kombibenker med og uten rygg

Vi skreddersyr gardiner for deg!

Omtrekking av møbler. Spesialpris på Hødnebø møbler o.l.

Vi syr puter, madrasser, solseil og kalesjer - alt på spesialmål!

Alt innen solskjerming på spesialmål, også montering hvis ønskelig.

4-seter og 6-seter

Uten rygg

Fra 1390.-

Med rygg

Fra 1890.-

Lengde: 120 - 170 cm Kan også leveres som separate enheter i forskjellige størrelser

Gratis utlån av henger.

ARENDAL FENGSEL Man-fre 8-15 - Tlf. 37 07 67 43

Stort stoffsalg på lageret! Åpent: 09.00-16.30, torsd. til 18.00, lørd. stengt

Sørsvannsveien 1, Stoa, Arendal Tlf. 37 09 95 00 - Mail: industrisom@gmail.com

35


36

Onsdag 16. juli 2014

Arendals Tidende

Turist i egen by

På Vitensenteret

SPENNENDE: Til sammen 28 eksperimenter og interaktive installasjoner er spredd utover salen på Vitensenteret.

Ikke alle dager er like fristende å tilbringe ute. Da er det greit å vite at Arendal har fullgode sommertilbud innendørs også.

Arendals Tidende tester i sommer ut nære og kjente opplevelser for tilreisende og arendalitter. I den anledning tok undertegnede seg en tur på Vitensenteret en helt vanlig fredag formiddag.

AINA LUDVIGSEN aina.ludvigsen@ arendalstidende.no

For en relativt nyinnflyttet østlending kjenner jeg sørlandssommeren best slik den er

Sol og sommer

fremstilt i media. Sol, sommer, strand og båtliv. Denne sommeren har så langt oppfylt alle mine forventninger til en ekte sørlandssommer, men det er nok ikke til å stikke under stol at vi også dette året vil få dager hvor det frister mer å være innendørs. Tidligere i denne serien har vi testet Hovefestivalen og en gåtur i de frolandske skoger, så jeg tenkte

det var på høy tid med en aktivitet som foregår innendørs. Hva gjør man så i Arendal dersom det ikke frister å være ute? Valgmulighetene er mange, men mitt valg falt denne uken på en aktivitet som passer godt for hele familien.

Sentralt

En rask spasertur fra sentrum

ligger Vitensenteret helt nederst på Langbryggen. Velger du som meg å ta med bilen er det gode parkeringsmuligheter i parkeringshuset rett ved siden av. Vel innenfor dørene blir jeg møtt av en hyggelig resepsjonist, jeg får betalt og så bærer turen inn på selve senteret. Jeg er førstemann innenfor dørene


Arendals Tidende

Onsdag 16. juli 2014

37

Du trenger ikke å reise langt for å oppleve noe stort. Arendal og omegn byr på alt fra flotte fjellturer og fotturer til fantastiske ­museer. I denne serien tar vi deg med på en reise hvor vi sammen oppdager Arendal på ny. Denne gangen:Vitensenteret

denne dagen, og har derfor hele utstillingslokalet for meg selv. I tillegg til selve utstillingen finnes det en liten butikk og en café. Utstillingslokalet inneholder 28 eksperimenter og interaktive installasjoner innenfor temaene «Maritim verden», «Energi i miljøet», «Tall i alt» og «Pythagoras i Tareskogen».

LØP: Du kan prøve å løpe i hamserhjulet.

STASJON: På disse stasjonene kan du teste kunnskapene dine om forskjellige temaer.

TEST: Det er mange forskjellige tester og aktiviteter du kan prøve deg på.

BUTIKK: Det er også en liten souvenirbutikk på senteret.

Lek og lær

Resultatene fra de forskjellige aktivitetene kan lagres med et kort jeg fikk utdelt ved inngangen og dermed kan man sammenligne resultatene med seg selv og andre.

I skoleåret er det mange barnehager og skoleklasser innom senteret. Det er nok også denne målgruppen aktivitetene og installasjonene er laget for. Jeg vandrer rundt og får prøve å løfte meg selv, jeg svarer på quizer og får forsøke meg på å løpe i et hamsterhjul. Området «Pythagoras i Tareskogen» er beregnet for barn

under tre år, så her er det noe å gjøre for alle. Jeg bruker en god time på å vandre rundt, teste og prøve de forskjellige installasjonene. Det er tydelig at det er noen år siden jeg gikk på skolen, og det er både spennende og underholdende å prøve alt fra manglende mattekunnskaper til hvor høyt jeg klarer å hoppe.

Bør du dra?

Det store spørsmålet er da om jeg vil anbefale Vitensenteret som en plass som fortjener et besøk i sommer. Svaret er absolutt ja.

Senteret er åpent hver dag og prisene er absolutt overkommelige. Både barn og voksne kan ha noen spennende timer med utfordringer, leker og ny lærdom. Selv tar jeg gjerne en tur tilbake, men da kommer jeg nok til å «alliere» meg med noen i riktig aldersgruppe som selskap.


38

Onsdag 16. juli 2014

Arendals Tidende


Arendals Tidende

Onsdag 16. juli 2014

39


40

Onsdag 16. juli 2014

Arendals Tidende


Arendals Tidende

Onsdag 16. juli 2014

41


42

Onsdag 16. juli 2014

Arendals Tidende

Vi søker NYHETSJOURNALIST Arendals Tidende har en ledig stilling som lokal nyhetshund. Lokalavisa Arendals Tidende er inne i en spennende utviklingsperiode. Det siste året har vi satset nytt med ny redaktør, ny layout og ny stab. Vi har endret vårt redaksjonelle fokus, og satser nå på å være aller best på å dekke lokale saker grundig og inngående. Satsningen har virkelig lønnet seg, og nå har vi endelig mulighet til å ansette en ny journalist til å styrke vår nyhetsavdeling ytterligere.

Vi søker deg som: • Har nyhetsteft og alltid er på jakt etter en god forsidesak. • Brenner for å skape god journalistikk og å jobbe frem egne nyhetssaker. • Har innblikk i det lokale politiske liv i Arendal eller erfaring med å dekke politiske prosesser. • Har fokus på hyppig publisering, særlig med tanke på nett som publiseringsplattform.

Søknadsfrist: 15.08.14

Arbeidsoppgaver: • Følge og dekke politiske møter og det som rører seg i Arendal. • Følge opp oppgaver som naturlig følger av arbeidet i en lokalavis.

Vi kan tilby: • Stillingsbrøk: 100 %. • Trivelige og flotte lokaler midt i Arendal sentrum. • Et hektisk, men trivelig arbeidsmiljø hvor det å fremme lokalsamfunnet Arendal står i fokus.

Tiltredelse: 1. september eller etter avtale

For mer informasjon om stillingen, kontakt: Ansvarlig redaktør Grete Husebø tlf. 466 97 805 eller mail grete.husebo@arendalstidende.no.


Arendals Tidende

Onsdag 16. juli 2014

43


44

Onsdag 16. juli 2014

Arendals Tidende

kunngjøringer

ønskes kjøpt Tipp-biler/HI-ACE/Dyna ønskes kjøpt. Annen lastebil/varebil kan vÌre av interesse. Rask avgjørelse og kontant oppgjør. Erik Wasshaug tlf. 45 00 84 27/ 97 43 09 85

arbeid utføres

Sommerutstilling 6. juli - 9. august 2014

Frank Brunner: Grafikk/maleri Lars Elling: Grafikk Alf Christian Hvaring: Grafikk Elisabeth Werp: Grafikk

Elisabeth Werp “Firkløver under sommerfuglvinger“

His Galleri AS

Kirkeveien 182, 4817 His - Telefon 370 11 611 www.hisgalleri.no info@hisgalleri.no Mandag-Fredag 09.00-16.00 (Torsdag 18.00) Lørdag 10.00-13.00 (søndager etter 6. juli stengt)

arbeid utføres

DIN TOTALLEVERANDĂ˜R

arkedsavisen.no

Tirsdag 10. juni 2014

BYGG & BO

ALT INNEN EL. INSTALLASJONER TLF: 37 00 52 00 www.centrum-elektro.no

Helge RĂĽbu - 916 15 815

selges

     

 

  

• Gulvstøp • Forskaling • Betongsaging • Kjerneboring Noddeland, 4849 Arendal

ALT INNEN RĂ˜RLEGGERTJENESTER TLF: 37 00 11 10 www.comfort.no

Åpningstider: 8-17, torsdag 8-18, lørdag 10-14 Nybygg, restaurering Spør vilitt? har løsninger pü det meste! eller bareoss, rydde finner oss pü: Myreneveien 26, 4847 ARENDAL Vi tarDu hünd om avfallet! Kranoppdrag, büttransport og utleie av lagercontainere.

Det er ikke for ĂĽ mase... Det er BILĂ˜KONOMI i en god

Prøv en rubrikkannonse i Markedsavisen. Husk det er gratis ü sende inn pü mail: post@ markedsavisen.no

RUSTBESKYTTELSE

VĂĽr 30 Ă…RS ERFARING gir kvalitet

STOA ANTIRUST

andler av Byggmann boliger, hytter og garasjer. Tlf: 37 02 35 56 • erik@stoa-antirust.no • www.stoa-antirust.no

BlødekjÌr 18, Arendal Tlf: 37 02 71 18

Til salgs: Vestfrost fryseskap, B:60, D:60 cm, H: 180 cm. selges gr. flytting og 00,- DBS dame plassmangel. r kr 700,-.  984 90 361  918 01 658 Til salgs: Skrivebord (datar, B:187 cm, fra bord) selges rimelig gr. flyts. ting.

salgs

Et parti WenĂĽs kjeledresser, ord. pris kr 549,- tilbud kr 189,- uansett str. Stoff & utstyr, Torvet, Arendal.  370 25 700 Salong, skinnsofa, sort, ny pris kr 20.000,- t.s. under 1/2 pris.

annonse?

annonser@arendalstidende.no Meget pent brukt brunbeiset spisebord (L:190, B:95, H:75) m/8 stoler og 2 ileggspl.ĂŁ 45 cm t.s. kr 3.000,-.

Sofa + 2 stoler, passer til TV-stue eller kjellerstue. Hjørneskap med glass, fra 50-ürene t.s. billig

Holtes juleplatter, 19732004 t.s. kr 1.500,- Royal Copenhagen juleplatter, 29 stk. t.s. kr 1.500,-.


Arendals Tidende

Onsdag 16. juli 2014

45

Dødsfall Jan Egil Holter 19. mars 1938 – 6. juli 2014 SSA Arvid, Bjørn, ­Gabriella, Tiril, Emely, Teodor, Alma. Begravelsen har funnet sted i stillhet.

Åpner 30 min. før første forestilling

Info / billettsalg:

arendalkino.no

Svein Brekke 19. oktober 1948 – 8. juli 2014 Rustenberg Torstein, Bård, Christina, Tone, May Britt, Svenn-Erik, Morten Alexander, Ole, Lars, Thais, Sofie, Pan, Thor, Anne Birte, Torunn, øvrig familie. Bisettes fra Froland kirke onsdag 16. juli kl. 12.30.

AL SNAK LE NORSKER K

#DRAGETRENEREN2

N TAOR LE SK

2D NORSK TALE: Fre 17.00 lør 16.15 søn 15.45 man-ons 17.00 3D NORSK TALE: Fre 16.30 lør 16.45 søn 16.30 man-ons 17.30 (7) Animasjon/familiefilm (1t50m)

www.tordenogmagi.no

2D: Fre 17.00 lør 16.45 søn 16.30 man-ons 17.00 (Alle) Animasjon/familiefilm (1t30m)

arbeid utføres en fantastisk animasjonsfilm for hele familien!

2D: Fre 17.00 lør 16.45 søn 16.30 man-ons 17.00 (Alle) Animasjon/familiefilm (1t40m)

NORGESPREMIERE

Transformersfilmen.no

Ellef Øy Spirene 8. juni 1918 – 8. juli 2014 Røed bo- og omsorgssenter Thordis, Margith, Tellef, Robin og May-Bente, Jofrid og Inge, Torstein, Olaf Borge og Sissel med familier, Astrid. Begraves fra Austre Moland kirke tirsdag 22. juli kl. 12.30.

Georg Dybedal 7. juni 1925 – 11. juli 2014 Lillesand Kari, Kjell, Rune, Monika, Nadia, Adam, Feliks. Begraves fra Vestre Moland kirke torsdag 17. juli kl. 10.30. Ole Anskar Smeland 22. september 1915 – 12. juli 2014 Vegårshei Eli Ann, Emma, Tone, Jan Inge, Hege, Karina, Bjørnar, Ole Gunnar, Øystein, Are, Ane, Nina, Lene, Håvard, Kjetil, Anette, Ida, Amalie, søsken og øvrig familie. Begraves fra Vegårshei Forsamlingshus tirsdag 22. juli kl. 11.00. Magnhild Lauvdal 22. mai 1927 – 13. juli 2014 Gerd, Tone, Oddbjørg, Kjetil, Kjetil, Bodil, Asbjørn og Tone, øvrig familie. Gravferd frå Moland­ kyrkje fredag 18. juli kl. 12.00.

Tellef Hesnes Trommestad 3. mars 1926 – 9. juli 2014 Arendal Margit, Jofrid, Torstein, Olaf Borge, Inge, Sissel, Johannes, Ruth Elise, Thordis, øvrig familie. Begraves fra Austre Moland kirke torsdag 17. juli kl. 12.30.

/Transformersmovie #Transformersnorge

2D: Fre 19.15 lør 19.00 søn 18.00 man-ons 19.15 3D: Fre 18.45/22.00 lør 18.30/21.45 søn 19.00/21.15 man-ons 20.30 (11 anb. u.) Action / Eventyr / Sci-Fi (2t55m)

Fre 21.30 lør 21.15 søn-ons 21.30 (15 frarådes u. 15) Action/grøsser (2t10m) D E H A R I K K E F O R A L LT I D - D E H A R B A R E H V E R A N D R E

www.byglands.no PROPERTY OF FOX. PROMOTIONAL USE ONLY. SALE, DUPLICATION OR OTHER TRANSFER OF THIS MATERIAL IS STRICTLY PROHIBITED.

Fre 19.00 lør/søn 18.45 man-ons 19.00 (7 anb. v/u) Drama (2t10m)

THESE UNDERCOVER COPS ARE GOING TO PARTY LIKE IT’S THEIR JOB

Fre 19.15/21.30/22.30 lør 19.00/21.15/22.15 søn-ons 19.00/21.30 (11 anb u/v) Action/komedie (2t)

1342

liker oss allerede - gjør det du også

facebook.com


46

Onsdag 16. juli 2014

Arendals Tidende

Nettavisa vår er nå åpen for publikum Nettavis og e-avis er åpen for alle frem til 18. august, bli med å abonner på avisa vår etter det! Digitalt abonnement 79,- per måned Papir og digitalt abonnement 99,- per måned Ingen bindingstid!

ARENDALS TIDENDE

Vi bryr oss om Arendal Sjekk www.arendalstidende.no for siste nytt fra byen vår


Arendals Tidende

NYHETER

Onsdag 16. juli 2014

ØKONOMI

MENING

SPORT

KULTUR

47


48

Onsdag 16. juli 2014

Arendals Tidende

Kjære Arendalsborger!

7.juli åpnet vi i Arendals Tidende nettavis på www.arendalstidende.no. Når vår kommunes eneste lokalavis nå er tilgjengelig på alle skjermer, ønsker vi å ha deg med på laget.

Vi tror Arendal er tjent med å ha ei avis som bryr seg om lokalmiljøet, og vi oppfordrer derfor nå alle i distriktet til å støtte opp om vårt initiativ ved å abonnere på avisa.

Vi trenger deg som abonnent! Siden Arendals Tidende for to år siden ble kjøpt opp av Tvende Media har vi i avisen brukt mye tid og krefter på å gjøre produktet bedre. Nytt innhold, nye mennesker og nye ideer har resultert i en avis med fokus på lokale interesser og kulturlivet. Vi er svært fornøyde med produktet vårt, og stolte av å kunne melde at vi nå også har kapasitet til å levere en brukervennlig og funksjonell nettavis med hyppige oppdateringer og godsaker som en komplett kulturkalender med oversikt over initiativene i kommunen.

Nettavisen og tilhørende e-avis vil være gratis for ALLE ut juli. Etter introduksjonsfesten i juli vil deler av nettinnholdet låses for de som ikke er abonnenter. Bli abonnent på papir og nett for kroner 99,- pr måned. Bli digital abonnent med tilgang til nettavis og e-avis for 79,- pr måned. Med ditt abonnement får du også fordelskortet «Vi Spanderer». Fordelskortet har enkle og gøyale bruksmuligheter for alle innehavere, og med «Vi Spanderer» blir det litt billigere for deg å ta del i ditt lokalmiljø.

Det er SÅ enkelt å bli abonnent: 1. Besøk vår nye nettside www.arendalstidende.no 2. Trykk deg inn på kundesenteret og følg instruksjonene. Møter du på problemer underveis? Ikke nøl med å ta kontakt med support på 21899812

Med sommerhilsener fra salgssjef Odd Bjørn Jensen og redaktør Grete A. Husebø


Arendals Tidende

Onsdag 16. juli 2014

Slik registrerer du som ALLEREDE ER ABONNENT deg som bruker. Helt enkelt, og helt gratis: 1. Gå inn på www.arendalstidende.no 2. Klikk deg inn på kundesenter og abonnement, 3. Velg ny bruker og legg inn dine opplysninger, huk av for at du allerede abonnerer på papirutgaven. 4. Du sendes nå tilbake til innloggingssiden og får et passord på SMS. Skriv inn ditt telefonnummer og ditt passord.

Steg 1

Steg 2

Steg 3

Vil du bli abonnent? Vår nettavis er åpen for alle i hele fellesferien. Ønsker du å lese e-avisen må du registrere deg med navn og personopplysninger, det koster likevel inntil videre ingenting. Når vi lukker løsningen vil du bli spurt om du ønsker å abonnere på vår avis, ingen forpliktelser.

49


50

Onsdag 16. juli 2014

Arendals Tidende

DU bare MÅ ha det!

Fordelskortet du NÅ får HELT GRATIS vil bare øke i verdi! Med «Vi Spanderer»-kortet, spanderer VI på deg, eller DU på en venn. Legg «ViSpanderer» til på Snapchat å få unike 10 sekunders tilbud du kan bruke ut dagen.

NB.

Du vil få MANGE flere fordeler fortløpende! Vi vil holde deg oppdatert på alt som skjer via våre aviser på nett og papir, og på facebook!

facebook.com/vispanderer Vil du bli abonnent? Halvår: 590,- Helår: 990,- inkludert nett Send til «Abo - Hel eller halv + Navn + Adresse» til 40 69 22 22


Arendals Tidende

Onsdag 16. juli 2014

15% rabatt

Gratis dessert

på alle klær

Vi spanderer

EKSKLUSIVE TILBUD! Bli abonnent i dag og få fordelskortet helt gratis!

3 retters vi spanderer én av rettene Gjelder sept/okt

Gratis bilvask

Følg med på www.arendalstidende.no for unike tilbud

51


4 2 1 7 1 4 9 Arendals Tidende 6 5 3 8 1 1 2 8 9 1 8 5 7 2 9 6 9 3 8 5 3 9

Onsdag 16. juli 2014

52

1 9

2 7

6

3

2

7

9 8 4 1 6 2 7 5 3

3 7 6 4 5 9 1 2 8

1 5 2 7 3 8 4 9 6

2 3 1 9 8 4 5 6 7

44 367

5 9 8 6 7 3 2 1 4

6 2 5 3 4 7 9 8 1

8 4 9 2 1 6 3 7 5

3 4 9 2 3

7 1 3 8 9 5 6 4 2

7 5 8 6 2 5 4 2 2 9 4 2 1 7 9 1 7 4 8 8 1 4 8 5 3 2 9 3 6 39 2 4 3 6 5 3 4 1 9 8 3 7 4 6 1 6 5 19 43 78 36 51 27 94 62 85 5 2 6 9 4 8 7 3 1 O MandagMandag 12. mai12. 2014 mai 8 5 9 4 3 6 2 1 Onsdag 7 4 2014 7 1 5 8 9 6 TirsdagTirsdag 13. mai13. 2014 mai 2014 6 7 4 1 2 5 3 8 9 4 7 8 3 9 6 4 23 18 31 85 79 94 56 47 26 DA DAGENS DAGENS DAGENS DAGENS 4 9 2 7 6 1 8 5 3 6 2 4 3 9 5 7 6 5 2 8 3 1 9 4

8

UKE: UKE: 20 20

K KRYSSORD KRYSSORD KRYSSORD KRYSSORD KRYS 7 8 10

10

11

11

7 3 8 6 62 49 9 4 4 1 3 8 1 5 2 7 5 2

5 1 4 3 2 7 9 6 8

2 9 7 4 357 8 6 2 5 3 9 5 4 6 1 8 3 1

6 8 2 5 3 41 1 7 8 9 4 6 7 2 5 39 9 4

15

14

17

17

19

19

6

9

12 13

14

56

13 16

15 18

12

16 18

Vannrett:Vannrett: Loddrett:Loddrett: 1. Overvåkere 1. Overvåkere 1. Omsorg 1. Omsorg 7. Faget 7. Faget2. Anrope 2. Anrope 8. Kjøpstad 8. Kjøpstad 3. Lydmessige 3. Lydmessige 10. Ildstedene 10. Ildstedene 4. Grønnsaker 4. Grønnsaker 5. Gassen5. Gassen 11. Stormsvale 11. Stormsvale 13. Rep 13. Rep 6. Trang 6. Trang 14. Smieavl 14. Smieavl 9. Poststed 9. i Poststed i 16. Stater 16. Stater Aust-Agder Aust-Agder 17. Træl 17. Træl 12. Smålige 12. Smålige 18. Område 18. Område 15. Grisk 15. Grisk 19. Herrer19. Herrer 18. Like 18. Like

9 8 41 1 68 2 7 59 3

3 7 6 4 5 9 1 2 8

1 5 2 7 3 8 4 9 6

2 3 21 9 8 4 5 6 7

5 9 8 6 7 3 2 1 4

4 6 6 2 173 5 5 3 2 4 8 1 7 8 9 93 8 9 1

8 7 4 1 9 2 43 2 8 1 9 6 5 3 6 7 4 5 2

35

46

57

6

7

10

10

1

2

13

7

7

9

9

11

11

12

12

10

10

13

13

14

14

13

13

15

15

16

16

17

17

18

18

19

1920

20

23

23

21

16 17 22

21

22

Vannrett:Vannrett: Loddrett:Loddrett: 1. Idr. plassen 1. Idr. plassen 1. Regler1. Regler 8. Vertshus 8. Vertshus 2. Sete 2. Sete 9. Matematiker 9. Matematiker 3. Svensk3.bySvensk by 10. Tittel 10. Tittel4. Sage 4. Sage 11. Mange11. Mange 5. Kritting 5. Kritting 13. Plante13. Plante6. Uhumsk6. Uhumsk14. Alene14. Alene hetene hetene 15. Kulturhuset 15. Kulturhuset 7. Lurt 7. Lurt 17. Sv. nyhetsbyrå 17. Sv. nyhetsbyrå 12. Tråder12. Tråder 18. Brukket 18. Brukket 16. Erobret 16. Erobret 19. Forvaltningene 19. Forvaltningene 20. Strev 20. Strev 23. Rank 23. Rank21. Grunnstoff 21. Grunnstoff 22. Mesterskap 22. Mesterskap Venstre

2

4 3 2 5 7 1 8 9 6

Vannrett: 1. Spanere 7. Yrket 8. Kaupang 10. Eisene 11. Petrell 13. Tau 14. Esse 16. US 17. Ilk 18. Egn 19. Eiere Loddrett:1. Sykepleie 2. Praie 3. Akustiske 4. Neper 5. Etanet 6. Eng 9. Nelaug 12. Lusne 15. Sli 18. EE

1

1 9 153 8 6 7 2 3 84 7

18

17

20

20

22

22

Vannrett:Vann 1. Eddadikt 1. E 7. Fugl 7. F 8. Vas 8. V 9. Russ. 9. m. na R 10. Pleny 10. P 11. Treslag 11. T 13. Anelse13. A 15. Tall 15. T 16. Sjangler 16. S 17. Ulik 17. U 19. Rydde19. R 20. Støtter20. S 22. Gresshoppe 22. G

Vannrett: 1. Stadion 8. Taverna 9. Abel 10. Dr 11. Tusener 13. Urt 14. Ene 15. Teatret 17. TT 18. Av 19. Etatene 23. Stram Loddrett: 1. Statutter 2. Taburett 3. Avesta 4. Dele 5. Ir 6. Ondene 7. Narret 12. Nerver 16. Tatt 20. As 21. Na 22. EM

Høyre


Arendals Tidende

Onsdag 16. juli 2014

ØYEBLIKK

53

Send inn din gratulasjon på post@arendalstidende.no Det skjedde på denne dag:

Dagens tegning

16. juli 1969 skytes Apollo opp på vei mot den første månelandingen.

5 år siden Vanvittig veikunst

Fantastiske linjer, trygge streker med et sus av drama over seg. Veggmaleriet på en bod ved veien inn mot Skarpnes, er et ettertenksomt fargehav og ikke minst kunstverk verdt å merke seg, rett i veikanten. Hvem kunstneren var vites ikke, men veggmaleriet falt i god jord hos avisens journalist.

50 år siden innbrudd i kiosken på Langbryggen

Denne fine tegningen har vi fått av Mathea i Fabakken barnehage.

I løpet av natten har uvedkommende vært på ferde i kiosken på langbryggen og fått stjålet med seg en del sigaretter samt ca. 500 kroner. også natt til sist fredag hadde folk kommet seg inn i kiosken, men utbyttet den gang ble bare noen vekslepenger. Det skal ganske stor freidighet til å begå innbrudd i denne kiosken som jo nærmest består av glass og som er fullt opplyst. Tyveknektene må nærmest ha krøpet langs med gulvet for at folk ikke skulle se dem.

Dagens bilde

100 år siden INGEN SØRLANDSSOMMER UTEN MÅKER: Hans Nikolai Terjesen har sendt oss disse bildene av måker og måkeunger.

Jubilanter Onsdag 16. juli 80 år Kjell Olsen 70 år Olav Kjell Fone 60 år Ole Torfinn Olsen

Torsdag 17. juli 50 år Mona Britt Blix Isaksen Wenke Espeland Rydningen 40 år Nguyen Duc Tran

70 år Pål Terjesen Søm 60 år Godtfred Sivertsen 50 år Per Arne Aslaksen

Anders Holm Monica Alice Risbruna Eline Stien 40 år Lene Christensen

Berusede paa seiltur

Ved halv åtte tiden lørdag aften kuldseilte en sjegte ute ved torungen. Ombord i sjegten befandt der sig 4 personer, som alle hadde faat formeget av de «vaate» varer. Efter at ha ligget en stund i sjøen og plasket, blev de tat op av to motorbaater, som kom tilhjælp. tiltrods for den kraftige dukkert var de 4 adskillig omtaagede da de blev reddet. der var ganske stille, da kuldseilingen fandt sted, saa uheldet utelukkende skyldtes uforsigtighet

Arendals Tidende får jubilantinformasjon fra NTBs personalia­redaksjon. Hvis du ikke ønsker omtale her, vennligst ta kontakt med redaksjonen. Tlf. 40 69 22 22 - post@arendalstidende.no


54

Onsdag 16. juli 2014

Arendals Tidende

19.30 Husdrømmer 20.25 Andri reiser vestover 21.45 På hjul med Dag Otto 21.30 Major Crimes 21.30 The Mentalist Emma og Lukas har funnet et gammelt hus i BoTuren går vidare inn i Canada gjen- Dag Otto pusher Truls Svendsen til det En påstått voldtektsmann har blitt Amerikansk krimdrama fra 2013 huslän som må settes i stand. Han er lege og arbeider nom eit distrikt som heiter Árnes, ytterste i oppoverbakkene brutalt drept og en følsom sak havner ONSDAG 16. JULI i Colombia, i Norge, mens hun er arkitekt og skal stå for det hele og til småbyen Riverton men Truls vet å ta hevn i hendene på etterforskningsteamet 07.30 Det søte sommerliv 08.00 Dyreklinikken 08.30 06.00 TV 2 Junior 06.01 Tom og Jerry 06.00 Dr. Phil 06.00 The Looney Tunes Show 06.20 10.15 Sommeråpent Svenske dialektmysterium 09.00 Fangenes restaurant 06.24 Mona vampyr 06.48 Bananer i 07.00 TV Shop Batman the Brave and the Bold 06.45 11.00 Historia om USAs natur09.30 Det gode bondeliv 10.00 Med hjartet på rette perler pyjamas 07.00 Thomas Toget 07.11 Bygg- America’s Funniest Home Vid. 07.05 08.00 Alle elsker Raymond mester Bob 07.21 Arthur 07.46 Manon staden 10.45 Jessica Fletcher 11.30 Tilbake til 70-tallet 11.50 To på reise 08.30 The Ellen DeGeneres Camping på Öland 07.55 Happy 12.00 Nyheter 12.10 Bondi Beach 12.30 Hvilket liv! 07.53 Elias 08.03 LazyTown 08.29 Chima 12.20 Bobbysocks Show Endings 08.20 Cougar Town 08.45 Den 13.00 Antikkduellen 13.30 Danske slott 14.30 Minner 08.52 Chaplin 09.00 Nyhetsmorgen 09.45 syvende himmel 09.30 Real Housewi12.50 Året var 1963 09.20 Dr. Phil ves of New York 10.20 Millionær søker 15.00 Nyheter 15.10 Derrick 16.10 30 Rock Sportsnyhetene 10.00 Bonanza 11.00 13.45 Matvareindustriens hem10.10 Hele USA baker 16.30 1980 kjæreste 12.10 The Big Bang Theory meligheter Sommertid 12.00 En bit av Norge 12.30 11.05 Top Model USA 17.00 Nyheter 13.00 Happy Endings 13.25 Melissa & 15.15 Makt og avmakt i USAs Naboer 13.00 Lucky Dog 12.00 The Ellen DeGeneres 17.10 Sommeråpent Joey 13.55 Den syvende himmel 14.50 13.30 Tour de France: 11. etappe sentralbank Show 17.55 Tegnspråknytt Camping på Öland 15.50 Cougar Town 16.10 Med hjartet på rette staden 18.00 Tour de France: I dag 13.00 Ekstreme samlere 18.00 Oddasat - nyheter på samisk 16.20 Friends 16.45 Friends 17.15 Two 14.00 Hell’s Kitchen USA 17.00 Derrick 18.30 Nyhetene 18.05 and a Half Men 17.45 Two and a Half 18.45 18.00 Dagsnytt atten 15.00 How I Met Your 19.30 Sanger I hodetom på Norge et dyr 19.30 Store leker spesial 21.45 Været Secrets and Lies 21.30 Resurrection 19.30 Top Model USAMother 18.45 Distriktsnyheter Men 18.10 The Big Bang Theory 19.00 Antikkduellen 18.50 Sportsnyhetene 16.00 Kongen av Queens Chris Packham undersøker hvorfor det er de mest Britisk underholdningsserie MediaHolms har begynt å miste interessen for Det erThe kaosBig i Arcadia når de dødes Amerikansk 19.00 Dagsrevyen 18.35 Bang Theory 19.30 Romerrikets vekst og fall 19.00 16.30 Bonesrealityserie fra 2013 intelligente dyrene som også er de mest sosiale. Kan Murnanes drap, og Ben håper at livet gjenkomst etslå kritisk punkt 19.30 Husdrømmer 19.00 Hvemnår kan Aamodt og Kjus? 17.30 NCIS 19.30 Hos Martin 20.25 Andri reiser vestover dyr tenke? vet de? hans omsider kan bli som normalt igjen 20.30 GlimtOg avhva Norge: De glemte gruvene på Gursli 20.30 Morgan og Ola-Conny på opp21.00 Kaos på kjøkkenet 20.00 Sommertid 18.30 Hele USA baker levelsesreise 20.45 Vikinglotto 21.30 Jurassic Park 21.00 Nyhetene 19.30 Top Model USA 21.30 Major Crimes 20.55 Distriktsnyheter 21.20 Været 22.15 Hetetokter og kaos 20.30 Luksusfellen Sverige 22.25 Kongsvik videregående 21.00 Dagsrevyen 21 23.45 Yorkshire-drapene 1980 21.25 Sportsnyhetene Hvordan gikk det 22.55 Thomas Giertsen: Helt perfekt 21.30 Sommeråpent 01.20 Sin Nombre 21.35 Tour de France: I kveld 21.30 The Mentalist 23.25 Castle 22.15 Fader Brown 21.45 På hjul med Dag Otto 22.30 Kjærlighetsredet 00.20 CSI 23.00 Kveldsnytt 22.45 Elementary 23.30 The Client List 01.15 Special Victims Unit 23.15 Ei verd av krydder 23.45 Under The Dome 00.25 How I Met Your Mother 02.10 CSI: Miami 00.00 The Newsroom 00.40 Hawaii Five-O 01.25 Kongen av Queens 03.00 CSI: NY 01.00 Yorkshire-drapene 1974 01.35 Criminal Minds 01.55 NCIS 03.45 Boston Public 02.40 Folk: Vamp og jakten på Nordsjøtonen 02.30 Numbers 02.55 Bones 04.25 Seriemorderne 03.20 Grønn glede 03.25 Arrow 03.40 Redningskvinner 05.15 The War at Home 03.50 Husdrømmer 04.20 Teen Wolf 04.25 Ekstreme samlere 19.35 Mors Elling 22.55 Red Rock West 21.45 Mord og mysterier 20.30 Brille 21.30 21 05.35 America’s Funniest Home Vid. 04.50 Sommeråpent 05.00 Alarm 112 - På liv og død 05.10 Better With You Elling har levd sammen med moren hele sitt liv. Nå Amerikansk thriller frå 1992 En hodeløs rytter viser seg ved Quitewell Brille er et ukentlig humorbasert Amerikansk drama fra 2008 skal de på tur til Benidorm. Det Elling ikke vil innse, er Hall, og viser seg å bli starten på en rekke panelshow 06.00 07.10men Hushaiene 10.45 06.30 Søstre 07.20 Mitt hemmelige tenåringsliv 08.10 Hundehviskeren 09.05 Tabatha tar over 09.55 Fødeavdeat mor ikke bareSmallville er gammel, også 07.55 sværtFantasy syk Factory 08.25 Golden Goal 08.50 Frasier 09.45 M*A*S*H dødsfall i en aristokratisk familie Cash Cowboys 11.40 Broom 12.10 Besatt av bil 12.40 Alarm 112 - På liv og død 13.40 Smallville 14.35 Scrubs lingen 10.50 Judge Judy 11.15 One Tree Hill 12.05 Switched at Birth 13.00 Gossip Girl 13.50 Gilmore Girls 14.45 15.00 That ‘70s Show 15.30 South Park 16.00 Fraktekrigen 16.30 Cash Cowboys 17.25 Alarm 112 - På liv og død 18.25 USAs styggeste tatoveringer 18.55 En moderne familie 19.25 Torsdag kveld fra Nydalen 20.25 Little Britain 21.00 Fraktekrigen 21.30 Ødemarkens menn 22.25 Krokodillejakt i Australia 23.20 Criminal Minds 00.15 Las Vegas Jailhouse 00.45 Louie 01.15 Tripping The Rift 01.45 Sons of Anarchy 02.55 Alarm 112 - På liv og død 03.45 Las Vegas Jailhouse 04.10 Tripping The Rift 04.35 South Park 05.00 South Park 05.20 Baller av stål

06.00 Linni 06.30 Tid for hjem 07.25 Rules of Engagement 07.55 Raising Hope 08.25 Suburgatory 08.55 Glee 09.50 Hart of Dixie 10.45 Raising Hope 11.15 Rules of Engagement 11.45 Koneklubben 12.40 Rachael Ray 13.40 Baronessen flytter inn 14.40 Naboer 15.10 2 Broke Girls 15.40 New Girl 16.10 Grey’s Anatomy 17.05 Hart of Dixie 18.00 Tid for hjem 19.00 2 Broke Girls 19.30 New Girl 20.00 Hvorfor er jeg tjukk? 21.00 Skjønnhet og kirurgi 21.55 Linni 22.25 The Voice US 23.25 Sommertid 00.25 Rules of Engagement 00.55 Hvorfor er jeg tjukk? 01.55 Alias 02.50 Beverly Hills 90210 03.40 The Good Wife 04.30 Koneklubben 05.15 Jersey Shore

One Tree Hill 15.40 Det lille paret 16.15 Trinny & Susannah - oppdrag Norge 17.15 Unge mødre 17.45 Unge mødre 18.15 Fødeavdelingen 19.25 Friends 19.55 Friends 20.30 Kakekrigen 21.30 So You Think You Can Dance 23.25 Tabatha tar over 00.25 Body of Proof 01.30 Ghost Whisperer 02.30 The Closer 03.20 Cold Case 04.05 Pretty Little Liars 04.50 The Only Way is Essex 06.20 Dusørjegeren 06.50 MAX Sport: Focused 07.20 MAX Sport: Focused 07.50 Car Warriors 08.40 Top Gear 09.40 Bolighaiene 10.05 Barhjelpen 11.00 Verdens dummeste 11.45 Rude Tube 12.15 Pantelånerne i Detroit 12.45 Fikserne 13.10 Lagerkrigen 13.40 Pantelånerne i Las Vegas 14.05 Top Gear 15.10 Bolighaiene 15.35 Nattpatruljen 16.05 Nattpatruljen 16.35 Pantelånerne i Detroit 17.05 Fikserne 17.35 Verdens dummeste 18.30 Pantelånerne i Las Vegas 19.00 Lagerkrigen 19.30 Nattpatruljen 20.00 Nattpatruljen 20.30 Barhjelpen 21.30 Tattoo Rescue 22.25 The Big Bang Theory 22.55 The Big Bang Theory 23.25 Two and a Half Men 23.55 Two and a Half Men 00.25 Rude Tube 00.55 Top 20 Countdown 01.55 Spesialstyrken 02.40 Dusørjegeren 03.05 Dusørjegeren 03.30 Renegade 04.15 Kalgoorlie Cops

10.30 Home at the End of the World 12.15 Betty and Coretta 13.55 Wishing Wellsynker 15.30 Little Man Tate 17.20Klippkompaniet 22.20 Hotellenes hemmeligheter 19.30 Hvorfor skip 20.00 21.30 Déjà Vu 21.30 Forhekset 08.25 Jamie på 15 minutter 08.55 Trollied 09.20 Boston Public 10.10 Drømmen om landsbygda 11.00 DrømCarolina 19.10 Superclasico 21.00 No Good Deed 22.45 Tre amigos 00.30 Beck: Mannen uten ansikt 02.00 meprosjekter 11.55 Sporløst 12.45 Mord ogbombe mysterier 14.40 EtAmerikansk nytt liv på landet 15.35 Undercover Moonlight & Valentino 03.45 E. State of Grace Den britiske skuespilleren Richard Grant utforsker Britisk dokumentar Det er klart for et gjensyn med morEn forsvunnet ferge blir utsatt for en i New fantasi/romantisk Canada 16.30 Den hemmelige millionæren USA 17.25 Drømmen om komedie landsbygdafra 18.25 Drømmedesign luksushoteller i verdens største byer. I de rikes lekesomme klipp fra JohanBoss Golden, Sigrid Orleans, og Doug Carlin kommer til 2005 19.30 Drømmeprosjekter 20.30 Castle 21.30 Murdoch-mysteriene 22.30 Mord og mysterier 00.35 Kalde spor 06.00 Ax Men 07.00 Bundy 07.30 TV Shop 08.30 Ax Men 09.30 The Fresh Prince of Bel-Air 10.00 Anger Mangrind, Miami, treffer hanSeinfeld milliardæren Emilio Tusvik og Odd Magnus Williamson stedet for å 03.30 løse saken 01.45 Kalde spor 02.40 Politiagentene Boss 04.25 Call Me Fitz 04.55 Episodes agement 10.30 11.30 Family GuyEstefan 12.00 Simpsons 13.00 Kongen av Queens 14.00 Two and Bonde a Half Men 19.30 Husdrømmer 20.25 Andri vestover 21.45 21.30 Major Crimes 21.30 The Mentalist 14.30 Family Guy 15.30 Simpsons 16.30 Kongen av Queens 17.30 Howreiser I Met Your Mother 18.30 Family GuyPå hjul med Dag Otto 19.30 Bondi Beach 19.55 Top Gear - Midtøsten spesial! 21.10 House 21.50 Karl Johan 22.20 Pinlige sykdommer 19.00 Simpsons 20.00 How I Met Your Mother 20.30 How I Met Your Mother 21.00 Garasjen 22.00 Legenden Emma og om Lukas har- Reisen funnettilet gammelt hus i Bo-Cops 00.25Turen går vidare i Canada Dag 02.30 Otto pusher Truls23.05 Svendsen til det23.45 Top En Gear påstått voldtektsmann har House blitt 01.45 30 Amerikansk 2013 Bates Motel - Midtøsten spesial! 01.05 Rock 02.05 krimdrama 30 Rock 02.25fra Pinlige Narnia det ytterste hav 23.55 Cops 00.55 Seinfeldinn 01.30 Seinfeldgjen02.00 Bundy huslän som settes i stand. Han er lege ogManagement arbeider 03.30 nomAmerican eit distrikt Árnes, ytterste i Colombia, brutalt drept følsom sak havner sykdommer 03.10 Bates Motel 03.50 Top og Gearen - Midtøsten spesial! 05.10 30 Rock 05.30 30 Rock Themå Fresh Prince of Bel-Air 03.00 Anger Dadsom 04.00heiter Paradise Hotel 04.50 Airwolf i oppoverbakkene i Norge, mens hun er arkitekt og skal stå for det hele og til småbyen Riverton men Truls vet å ta hevn i hendene på etterforskningsteamet

21.15 Oslo, 31. august 22.30 Dokusommer 21.50 Truls - oppdrag Hurtigruten 23.25 The Walking Dead 22.00 Moneyball Anders er i Oslo for å søke jobb og møte gamle Havdypets tikkende giftbomber En av utfordringene Truls blir satt på Glenn og Tara slår følge med en Amerikansk komedie/drama venner. Han er rusfri etter seks år som narkoman og denne uken, er å overnatte på et ekte merkelig gruppe overlevende fra 2011 vandrer rundt i byen. Nå er det tid for å starte på nytt spøkelseshotell 19.30 I hodet på et dyr 19.30 Store leker spesial 21.45 Secrets and Lies 21.30 Resurrection 19.30 Top Model USA Chris Packham undersøker hvorfor det er de mest Britisk underholdningsserie Media har begynt å miste interessen for Det er kaos i Arcadia når de dødes Amerikansk realityserie fra 2013 intelligente dyrene som også er de mest sosiale. Kan Murnanes drap,17. og Ben håper at livet gjenkomst når et kritisk punkt TORSDAG JULI dyr tenke? Og hva vet de? hans omsider kan bli som normalt igjen 07.30 Det søte sommerliv 08.00 Dyreklinikken 08.30 06.00 TV 2 Junior 06.01 Tom og Jerry 06.00 The Looney Tunes Show 06.20 06.00 Dr. Phil 10.00 Sommeråpent Drømmehager 09.00 Fangenes restaurant 09.30 Det 06.24 Mona vampyr 06.48 Bananer i Batman the Brave and the Bold 06.45 07.00 TV Shop 10.45 Makt og avmakt i USAs gode bondeliv 10.00 Med hjartet på rette staden 10.45 pyjamas 07.00 Thomas Toget 07.11 Bygg- America’s Funniest Home Vid. 07.10 08.00 Alle elsker Raymond sentralbank mester Bob 07.21 Arthur 07.46 Manon Jessica Fletcher 11.30 1980 12.00 Nyheter 12.10 Bondi Camping på Öland 07.55 Happy 08.30 The Ellen DeGeneres 11.40 To på reise Beach 12.30 Hvilket liv! 13.00 Antikkduellen 13.30 Midt 12.10 Andri reiser vestover 07.53 Elias 08.03 LazyTown 08.29 Chima Endings 08.20 Cougar Town 08.45 Show i naturen 14.30 Fra Moss til Nidaros med en imam 08.52 Chaplin 09.00 Nyhetsmorgen 09.45 Den syvende himmel 09.30 The Real 09.20 Dr. Phil 12.45 Hvem tror du at du er? 15.00 Nyheter Sportsnyhetene 10.00 Bonanza 11.00 Housewives of Miami 10.20 Millionær 10.10 Hele USA baker 13.25 Velkommen til verden 15.10 Derrick Sommertid 12.00 En bit av Norge 12.30 søker kjæreste 12.10 The Big Bang 11.05 Top Model USA 14.20 Oppfinneren Dr. NakaMats Mandag Mandag Mandag Mandag Mandag 16.10 30 Rock Naboer 13.00 Lucky Dog Theory 12.35 The Big Bang Theory 12.00 The Ellen DeGeneres 15.15 60 år med dronning Elizabeth 16.30 1981 13.30 Tour de France: 12. etappe 13.00 Happy Endings 13.25 Melissa & Show Brødtekst Brødtekst Brødtekst Brødtekst Brødtekst 16.10 Med hjartet på rette staden 17.00 Nyheter 18.00 Tour de France: I dag Joey 13.55 Den syvende himmel 14.50 13.00 Ekstreme samlere 17.00 Derrick 17.10 Sommeråpent 18.30 Nyhetene Camping på Öland 15.50 Cougar Town 14.00 Hell’s Kitchen USA 18.00 Dagsnytt 17.55 18.45 16.20 Friends 15.00 How 19.35 Tegnspråknytt Mors Elling 22.55 Red Rockatten West 21.45 Været Mord og mysterier 20.30 Brille 17.15 Two and a Half 21.30 21 I Met Your Mother 19.00 Antikkduellen 18.00 Oddasat - nyheter på samisk 18.50 Sportsnyhetene Men 17.40 Two and a Half Men 16.00 Kongen av Queens Elling har levd sammen med moren hele sitt liv. Nå Amerikansk thriller frå 1992 En hodeløs rytter viser seg ved Quitewell Brille er et ukentlig humorbasert Amerikansk 19.30 Store leker spesial 18.05 Sanger om Norge 19.00 Holms 18.05 The Big Bang Theory 16.30 Bonesdrama fra 2008 skal deDistriktsnyheter på tur til Benidorm. Det Elling ikke vil innse, er 20.30 Legen mot systemet Hall, og viser seg å bli starten på en rekke panelshow 18.45 19.30 Hos Martin 18.35 The Big Bang Theory 17.30 NCIS at morDagsrevyen ikke bare er gammel, men også svært syk dødsfall i en aristokratisk 21.30 Naturens farlige krefter 19.00 20.00 Allsang på grensenfamilie 19.00 Hvem kan slå Aamodt og Kjus? 18.30 Hele USA baker 22.15 Eskortepikens dagbok 19.30 I hodet på et dyr 21.00 Nyhetene 20.30 En ny start 19.30 Top Model USA 23.15 Yorkshire-drapene 1983 20.20 Fra opprørsforfatter til barnetimeonkel 21.20 Været 21.30 Resurrection 20.30 Hele Sverige baker 00.55 Jurassic Park 20.55 Distriktsnyheter 21.25 Sportsnyhetene 22.25 Kongsvik videregående 21.30 Bones 01.40 Romerrikets vekst og fall 21.00 Dagsrevyen 21 21.35 Tour de France: I kveld 22.55 Thomas Giertsen: Helt perfekt 22.30 Kjærlighetsredet 02.35 The Newsroom 21.30 Sommeråpent 21.45 Secrets and Lies 23.25 Castle 23.30 The Client List 03.30 Hetetokter og kaos 22.15 Krigens englar 22.45 Blue Bloods 00.20 CSI 00.25 How I Met Your Mother 23.10 Kveldsnytt 23.40 Almost Human 01.15 Special Victims Unit 00.55 How I Met Your Mother 23.25 Chicago Fire 00.40 Hawaii Five-O 02.10 CSI: Miami 01.25 Kongen av Queens Tirsdag Tirsdag Tirsdag Tirsdag Tirsdag 00.05 Eskortepikens dagbok 01.35 Criminal Minds 03.00 CSI: NY 01.55 NCIS Brødtekst Brødtekst Brødtekst Brødtekst Brødtekst 01.05 Yorkshire-drapene 1980 02.25 Numbers 03.40 Boston Public 02.55 Bones 02.40 Izzat 03.20 Arrow 04.25 Seriemorderne 03.40 Redningskvinner 04.25 Fader Brown 04.15 Teen Wolf 05.10 The War at Home 04.25 Ekstreme samlere 22.20 Hotellenes hemmeligheter 19.30 Hvorfor skip synker 20.00 Klippkompaniet 21.30 Déjà Vu 21.30 Forhekset 05.10 Sommeråpent 05.05 Alarm 112 - På liv og død 05.35 America’s Funniest Home Vid. 05.10 Better With You Den britiske skuespilleren Richard E. Grant utforsker Britisk dokumentar Det er klart for et gjensyn med morEn ferge blir utsatt for en bombe i New Amerikansk fantasi/romantisk luksushoteller i verdens største byer. I de rikes lekesomme klipp fra Johan Golden, Sigrid Orleans, og Doug Carlin kommer til komedie fra 2005 06.00 Smallville HushaieneEmilio 07.55 Fantasy 10.45 06.30 Søstre 07.20 Mitt hemmelige 08.10 Hundehviskeren 09.05 Tabatha tar over 09.55 Fødeavdegrind, Miami, treffer han07.10 milliardæren EstefanFactory 08.25 Golden Goal 08.50 Frasier 09.45 M*A*S*H Bonde Tusvik og Odd Magnus Williamson stedet fortenåringsliv å løse saken Cash Cowboys 11.40 Broom 12.10 Besatt av bil 12.40 Alarm 112 - På liv og død 13.40 Smallville 14.35 Scrubs 15.00 That ‘70s Show 15.30 South Park 16.00 Fraktekrigen 16.30 Cash Cowboys 17.25 Alarm 112 - På liv og død 18.25 USAs styggeste tatoveringer 18.55 En moderne familie 19.25 Torsdag kveld fra Nydalen 20.25 Little Britain 21.00 Fraktekrigen 21.30 Broom 22.00 Gustav’s Super Races 22.30 Tonight med Timothy Dahle 23.00 The Dudesons 23.30 Criminal Minds 00.25 Las Vegas Jailhouse 00.55 Louie 01.25 Tripping The Rift 01.55 Sons of Anarchy 02.55 Alarm 112 - På liv og død 03.45 Las Vegas Jailhouse 04.10 Tripping The Rift 04.35 South Park 05.20 Baller av stål

06.00 Linni 06.30 Tid for hjem 07.25 Rules of Engagement 07.55 Raising Hope 08.25 Suburgatory 08.55 Glee 09.50 Hart of Dixie 10.45 Raising Hope 11.15 Rules of Engagement 11.45 Koneklubben 12.40 Rachael Ray 13.40 Baronessen flytter inn 14.40 Naboer 15.10 2 Broke Girls 15.40 New Girl 16.10 Grey’s Anatomy 17.05 Hart of Dixie 18.00 Tid for hjem 19.00 2 Broke Girls 19.30 New Girl 20.00 Hvorfor er jeg tjukk? 21.00 Skjønnhet og kirurgi 21.55 Linni 22.25 Kjolen som sier ja-Plus Size 23.25 Rules of Engagement 23.55 Hvorfor er jeg tjukk? 00.55 Alias 01.50 Beverly Hills 90210 02.45 The Good Wife 03.40 Koneklubben 04.30 Jersey Shore 05.15 The Talk

lingen 10.50 Judge Judy 11.15 One Tree Hill 12.05 Switched at Birth 13.00 Gossip Girl 13.50 Gilmore Girls 14.45 One Tree Hill 15.40 Det lille paret 16.15 Trinny & Susannah - oppdrag Norge 17.15 Unge mødre 17.45 Unge mødre 18.15 Fødeavdelingen 19.25 Friends 19.55 Friends 20.30 Kakekrigen 21.30 Jeg vil føde hjemme 22.35 Mistresses 23.30 Tabatha tar over 00.30 Body of Proof 01.30 Ghost Whisperer 02.30 The Closer 03.20 Cold Case 04.05 Pretty Little Liars 04.50 The Only Way is Essex 06.20 Dusørjegeren 06.50 MAX Sport: Focused 07.50 Car Warriors 08.40 Top Gear 09.40 Bolighaiene 10.05 Barhjelpen 11.00 Verdens dummeste 11.50 Rude Tube 12.15 Pantelånerne i Detroit 12.45 Fikserne 13.10 Lagerkrigen 13.40 Pantelånerne i Las Vegas 14.05 Top Gear 15.10 Bolighaiene 15.35 Nattpatruljen 16.05 Nattpatruljen 16.35 Pantelånerne i Detroit 17.05 Fikserne 17.35 Verdens dummeste 18.30 Pantelånerne i Las Vegas 19.00 Lagerkrigen 19.30 Nattpatruljen 20.00 Nattpatruljen 20.30 Barhjelpen 21.30 Dødelig våpen 23.45 The Big Bang Theory 00.15 The Big Bang Theory 00.45 Two and a Half Men 01.15 Two and a Half Men 01.40 Rude Tube 02.10 Top 20 Countdown 02.55 Spesialstyrken 03.40 Dusørjegeren 04.05 Dusørjegeren 04.30 Renegade

Jamie på 15 minutter 08.55The Trollied 09.20 Boston landsbygda 11.00 Drøm21.15 Oslo, 31. august 22.30 Dokusommer 21.50 Truls - oppdrag08.25 Hurtigruten 23.25 Walking DeadPublic 10.10 Drømmen 22.00om Moneyball 11.45 Arthur og Minimoyene 13.40 Main Street 15.25 Ambulance Girl 17.05 She`s The Man 19.00 Anna Kameprosjekter 11.55 Sporløst forsvunnet 12.45 Mord og mysterier 14.40 Et nytt liv på landet 15.35 Undercover Anders er renina i Oslo21.00 for å Crash søke 23.05 jobb og møtetapre gamle Havdypets tikkende satt16.30 på Den hemmelige Glenn ogmillionæren Tara slår følge med Drømmen en komedie/drama De unge 00.55 Beck: Kartellet 02.25 Maks uflaksgiftbomber 04.00 I ly av mørket En av utfordringene Truls Bossblir Canada USA 17.25 om Amerikansk landsbygda 18.25 Drømmedesign venner. Han er rusfri etter seks år som narkoman og denne uken, er å overnatte på et ekte merkelig gruppe overlevende fra 2011 19.30 Drømmeprosjekter 20.30 Castle 21.30 Undercover Boss USA 22.30 Mord og mysterier 00.35 Kalde spor 06.00 Ax Men 07.00 Bundy 07.30 TV Shop 08.30 Ax Men 09.30 The Fresh Prince of Bel-Air 10.00 Anger Man01.45 Kalde spor 02.40 Politiagentene 03.30 Boss 04.25 Call Me Fitz 04.50 Call Me Fitz vandrer rundt i byen. Nå er det tid for å starte på nytt spøkelseshotell agement 10.30 Seinfeld 11.30 Family Guy 12.00 Simpsons 13.00 Kongen av Queens 14.00 Two and a Half Men 14.30 Family Guy 15.30 Simpsons 16.30 Kongen av Queens 17.30 How I Met Your Mother 18.30 Family Guy 19.00 Simpsons 20.00 How I Met Your Mother 20.30 How I Met Your Mother 21.00 Garasjen 22.00 Biljegerne 22.30 Chicago PD 23.30 24: Live Another Day 00.30 Cops 01.30 Seinfeld 02.30 Bundy 03.00 The Fresh Prince of Bel-Air 03.30 Anger Management 03.50 American Dad 04.15 Paradise Hotel 05.00 Airwolf

19.30 Bondi Beach 19.50 Top Gear 20.40 House 21.25 Rådet 21.55 Pinlige sykdommer - rett hjem 22.40 Nurse Jackie 23.05 Nurse Jackie 23.30 Top Gear 00.20 House 01.05 30 Rock 01.25 30 Rock 01.45 Pinlige sykdommer 02.30 Chicago Fire 03.10 Top Gear 04.00 Nurse Jackie 04.25 Nurse Jackie 04.50 Bondi Beach 05.15 30 Rock 05.35 30 Rock


Arendals Tidende

Onsdag 16. juli 2014

55


Cornys hjørne TIPS OSS: 40 69 22 22

Arendals Tidende på Instagram

n123

ppsi @sna

sic

@rebekkamu

Tagg ditt bilde med

#mittarendal

ec

@ann

VINN PREMIER!

d

lan ug@

eha athrin

frksylv

ia

IQ-brems

Det er kun et spill, slapp av...

Ikke forlat meg!

DIN FORRÆDER!!!

Jeg trenger litt hjelp her! Super avledning! Vi snakkes!

Hvordan kunne du?!!

Ida Myhren fra Arendal lager Arendals Tidendes tegneserier. Tegneserien IQ-brems handler om tenåringsjenta Frida og utfordringene hun møter på i hverdagen. Onsdag

Torsdag

Norges eneste firma innen skadedyrkontroll sertifisert ihht. ISO-9001 for skadedyrkontroll/bekjempelse

23º • • • •

Hva kan vi hjelpe deg med? Sanering / forebyggende

• Husbukk • Biller Stokkmaur • Duer • Veps Maur • Fluer • Mus Borebiller • Sopp og råte • Rotter Kakerlakker Ellers alt innen skadedyrkontroll Ring: Tor Ole Dalen - 37 02 47 90 / 906 57 906 For gratis og uforpliktende befaring

3 m/s

opp

0 mm

opp

21º 6 m/s 0,9 mm

opp

opp

04:43

23:26

04:45

23:46

22:17

10:48

22:16

12:13

ned

ned

ned

ned

Arendalstidende 20140716 000 00 00