Page 1

Arendals Tidende Arendals­ kaptein på Sorte dame

Fotball­ feberen herjer

SPORTEN

MAGASIN

Uke 28 2014 - Fredag 11. juli - tirsdag 15. juli - Nr. 52 - 9. årgang

Side 29-31

Løssalg kr 20,-

LES AVISEN PÅ NETT!

Side 12-13

www.arendalstidende.no

Arendalittene tar oftere tog

VENTER: Amalie Moen Nordby tar tog flere ganger i uken.

Sammenlignet med samme periode i fjor økte arendalsbanen passasjeran­ tall med 13,5 prosent i årets fire første måneder.

Økningen er landets høyeste. I resten av Norge har gjennomsnittlig togav­ gangene økt med 2,6 prosent.

Side 4-5

-30%

55 90

pr. pk

HAMBURGER RÅ 85%

KLØVER Frys, 800 g, 69,88/kg, ord. pris 79,90/pk

-30%

48 90

14 90

pr. kg

SVIN FLINTSTEK

KLØVER Marinert, fersk, ord. pris 69,90/kg

pr. pk

NEKTARINER 1 KG Pr. kurv

30–50% PÅ OVER 100 SOMMERFAVORITTER – HELE SOMMEREN!

-45%

29 70

pr. pk

KRONE-IS 6 PK

DIPLOM-IS Sjokolade/Jordbær, 4,95/pr stk, ord. pris 54,00/pk

Gjelder t.o.m. 20.07 og kun private husholdninger. Forbehold om prisendringer, trykkfeil og utsolgte varer. For butikker og åpningstider se bunnpris.no


2

Fredag 11. juli 2014

LEDER Stor båt = flere pils?

Arendals Tidende

ØNSKE

– Skriv om rull Det rokker dypt ned til rota av sørlandssjela nå det bestemmes at promillegrensen for båt skal senkes, eller mer folkelig sagt: At kjørepilsen blir forbudt. Sosialistisk venstreparti fikk i juni flertall for å påby flyte­vest i båt med barn, og for å senke promillegrensa fra 0,8 til 0,2 promille. Med seg på laget fikk SV både Høyre, Fremskrittspartiet og Kristelig folkeparti. Regjeringa skal ta stilling til saken før jul, og etter alle solemerker trer regelendringene i kraft neste sommer. Debatten har vært lang, både rundt vestene, og rundt promillegrensa, og den skal ikke gjentas her. I Arendal ser vi daglig eksempler på dyktige båtførere med full kontroll, men vi har også sett at en kjørepils fort kan bli til mange og at kontrollen kan forsvinne som dugg for solen. Blir reglene vedtatt som de er i dag, risikerer vi imidlertid å gå en merkelig forskjellsbehandlingspraksis i møte. Av årsaker verken undertegnede etter Sjøfartsdirektoratets presseansvarlige forstår er promillegrensen for fritids­båter under 15 meter foreslått å senkes til 0,2. Sjøfartsdirektoratet selv har foreslått å senke promille­grensen i de store båtene også, men det ligger ikke inne som forslag til regelendring nå. Promillegrensen til sjøs er i dag 0,8, og reglene for fritidsbåter over 15 meter er det ikke foreslått noen endringer på. Altså risikerer vi å bevege oss fra et samfunn der du kunne drikke så mye du ville i båt så lenge du ikke var synlig beruset, via et samfunn hvor et par pils er OK, og til et samfunn hvor du med ei 24 fots sjekte må holde deg unna pilsen, mens du med ei 50 fots Princess kan ta deg et par. Jo større båt, jo flere pils? Mens ei sjekte som tøffer inntil et svaberg knapt skader seg selv, kan større fritidsbåter gjøre alvorlige skader på folk inni og utenfor båten. Regelendringene henger ikke på greip sånn de ligger nå, og de bør endres.

Alva Eva, Nora Johanna, David Johannes og Dag Lygre Jensen ønsker seg en sak om rullesteinstranden på Tromøy.

Tlf. 40 69 22 22 Trykk: Agderposten Trykk AS Utgiver: Nye Arendals Tidende AS Org.nr: 898 426 432 Postadresse: Postboks 383, 4804 Arendal Besøksadresse: Havnegaten 4b, Arendal Papirutgave: Onsdag og fredag Nettside: www.arendals-tidende.no


Arendals Tidende

Fredag 11. juli 2014

HAR DU EN SAK VI BØR SKRIVE OM?

SAKEN

Hver uke får publikum diktere hva vi i ­Arendals tidende skal skrive om. ­Klokken 12.00 på torsdager setter vi oss ut på T­ orvet, kom og møt oss og fortell om nettopp det du vil lese om i Arendals Tidende!

3

Arendals Tidende Daglig leder Einar Sjøvaag Mob. 959 70 099 einar.sjovaag@ arendalstidende.no

Ansvarlig redaktør Grete A. Husebø Mob: 46 69 78 05 grete.husebo@ arendalstidende.no

lesteinstranda!

– Jeg har vært og badet, og det var veldig fint, forklarer syv år gamle Alva. Hun mener at Arendals Tidende bør skrive om rullesteinstranda på Tromøy.

Kulturredaktør Linda Christensen Mob: 974 39 024 linda.christensen@ arendalstidende.no

Økonomijournalist Morten Kraft Mob: 900 38 052 morten.kraft@ arendalstidende.no

AINA LUDVIGSEN aina.ludvigsen@ arendalstidende.no

Er det noe du brenner for som du mener det blir skrevet for lite om i avisene? Er det noe du er nysgjerrig på, eller kanskje syntes er dumt, leit eller spennende? Hver uke gir vi våre lesere muligheten til å komme med en ønskesak som vil stå i avisen hver onsdag.

Journalist Marianne Litlekalsøy Mob. 900 40 551 marianne.litlekalsoy@ arendalstidende.no

Journalist Ole Gustav Johnsen ole.gustav.johnsen@ arendalstidende.no

Torvet klokken tolv

Vi vil være tilstede på torvet hver torsdag klokken tolv for å ta imot nettopp ditt ønske. Ingen ønsker er for små, og ingen ønsker er for store. Kanskje lurer du på hvor byens beste is selges, eller kanskje er du nysgjerrig på noe helt annet?

UNG-reporter Elise de Ruiter

Sportjournalist Tore Abrahamsen Mob: 975 72 101

elise.de.ruiter@ arendalstidende.no

tore.abrahamsen@ arendalstidende.no

Journalist/ korrektur Heidi T. Vigerstøl Mob: 952 00 005

Spaltist Øystein S. Antonsen Mob. 922 83 794

Strandliv

Denne uken skrev vi en sak om rullestolramper. Saken som vil bli trykket neste uke vil omhandle noe helt annet. Nå er det syv år gamle Alva Eva Serholt Jensen som kom med ukens ønske.   – Jeg har vært å badet på rullesteinstranda på Tromøy. Der var det veldig fint å bade, jeg vil at dere skal skrive om den, smiler Alva. Med seg på badetur har Alva hatt søsknene Nora Johanna på 12år og David Johannes på 10 år. Dag Lygre Jensen kan bekrefte at det var en fin badetur.   – Rullesteinstranden er veldig fin, og barna koste seg mye der, bekrefter han.

heidi.t.vigerstol@ arendalstidende.no

oystein.antonsen@ arendalstidende.no

Abonnement Rune Jobsen Tlf. 40 69 22 22

Salgsleder Wenche Eriksen Mob. 410 20 737

abonnement@ arendalstidende.no

wenche.eriksen@ arendalstidende.no

Grafisk designer Maria Åsheim Mob: 920 69 172

Annonseproduksjon Torbjørn Lillebø Mob: 920 47 345

Kom DU også!

Alvas ønske er vår lov, og i vår onsdagsavis kan du lese om stranden hun og søsknene har badet på. Uken etter kan det være nettopp ditt ønske vi skriver om!

maria.asheim@ arendalstidende.no

torbjorn.lillebo@ arendalstidende.no

Tlf. 40 69 22 22 PAPIRUTGAVE ONSDAG OG FREDAG

post@arendalstidende.no - abonnement@arendalstidende.no - annonser@arendalstidende.no Arendals Tidende arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale, oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Pressens Faglige Utvalg (PFU) er et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund. Organet har medlemmer fra presseorganisasjon og allmennheten, og behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål. Adresse: Rådhusgt. 17, Postboks 46 Sentrum, 0101 Oslo. Telefon: 22 40 50 40. Telefax: 22 40 50 55. E-post:pfu@presse.no


4

Fredag 11. juli 2014

Arendals Tidende

NYHETER

Arendalsbanen øker m

FORNØYD: Dag Brekkan er salgs- og markedsansvarlig i NSB Sørlands- og Jærba

SPENT: Seks år gamle Amalie er nede og kikker på togene nesten hver dag sammen med pappa Tom Moen.

– Vi kjører tog flere dager i uken, forteller seks år gamle Amalie Moen Nordby. AINA LUDVIGSEN aina.ludvigsen@ arendalstidende.no

– Kommer toget snart? spør seks år gamle Amalie utålmodig. Det blonde håret hennes blåser i vinden, og hun kikker spent mot tunellen som toget fra Nelaug mot Arendal skal komme ut av. Pappa Tom Moen kan bekrefte at toget er på vei.

Kjører mye

Amalie er veldig glad i tog og kan fortelle at hun sammen med pappa er nede å ser på tog nesten hver dag. Foruten tog er hun også veldig glad i helikopter. ØKNING: Arendalsbanen økte mest i prosent på antall passasjerer de fire første månedene i 2014.

Pappa Moen forteller at de er veldig glade i Arendalsbanen.

  – Det er en fin liten togtur på rundt 40 minutter som er koselig å ta. Vi er veldig glade for denne linjen, og det er bra at man har et alternativ til bilen. Togstasjonen ligger sentralt med bare en kort rusletur til sentrum, smiler han.

Øker mest

I årets første fire måneder er det nettopp denne toglinjen som har hatt størst økning i hele landet. En økning på hele 13,5 prosent fra samme periode i 2013. NSB melder at gjennomsnittsøkningen på landsbasis er 2,6 prosent. Dag Brekkan er salgs- og markedsansvarlig i NSB Sørlands- og Jærbanen og er godt fornøyd med tallene som viser at mens 52  000 mennesker tok Arendalsbanen i hele 2013, var det 15 000 som gjorde det de første fire månedene i 2014 alene.   – Dersom trenden fra de fire


Arendals Tidende

Ønsker å besøke bedrifter

I slutten av oktober tar næringsminister Monica Mæland turen til Arendal og håper at bedrifter i området ønsker å åpne dørene.   – Vi ønsker tett kontakt med næringslivet. Derfor ber vi bedrifter og næringsforeninger om å invitere oss på besøk, sier næringsminister Monica

Fredag 11. juli 2014 Mæland. Bedriftsbesøkene er en del av et prosjekt for å få kontakt mellom næringsog fiskeridepartementet og resten av landet.   – Vår jobb er å få næringslivet opp og frem. Vi ønsker innspill til hvordan vi kan styrke bedriftenes konkurransekraft. Samtidig håper vi bedriftsbesøkene kan gi et lite innblikk i hvordan departementet jobber, sier Mæland.

Arendals Tidende er også tilgjengelig på nett!

mest i landet

Vi lanserer vår nyhet nå

anen og er godt fornøyd med tallene. 

første månedene fortsetter så kan dette bli veldig bra, forklarer han. Hva som er grunnen til at nettopp denne strekningen har økt mest, kan ikke Brekkan gi et sikkert svar på.   – Arendalsbanen er en del av Sørlandsbanen som går fra Oslo til Stavanger og dette er den strekningen i Norge som har flest miniprisbilletter tilgjengelig. Folk blir mer og mer miljøbevisste, og når vi i tillegg kan tilby billige billetter så velger folk å la bilen stå, forklarer han.

Forsinkelser

NSB har som mål å ha en punktlighet på 90 prosent, og her mangler det enda litt på strekningen fra Nelaug til Arendal.   – Vi har en punktlighet på 84,1 prosent på denne strekningen. På resten av Sørlandsbanen er den på 89 prosent, forklarer han. Brekkan kan også fortelle at NSB kommer til å sette inn tre nye togavganger i hver

Foto: NSB ved Preben Coldstrup.

retning på strekningen Oslo - Stavanger fra desember.   – Økt frekvens på hovedbanen vil også komme lokalbanene til gode, og utsiktene for flere avganger på Arendalsbanen er veldig gode, avslutter han.

Tre på toglinjen

Dessverre ble det ingen togtur på Amalie denne onsdags formiddagen. Toget fra Nelaug dukket aldri opp på Arendal stasjon, men sto stille mellom Froland og Bøylefoss inntil tidlig torsdag morgen.   – Kjøreledningen til toget røyk på grunn av at toget kjørte inn i et tre som hadde veltet, forteller Haakon Mhyre som er pressevakt i NSB. Ingen av de 22 passasjerene som var ombord på toget ble skadet i ulykken, og alle ble raskt transportert vekk fra ulykkesstedet i taxi.   – Det gjør ikke så mye at toget ikke kom, jeg har sett toget mange ganger før, forteller Amalie til Arendals Tidende.

www.arendalstidende.no

ARENDALS TIDENDE

Vi bryr oss om Arendal

5


6

Fredag 11. juli 2014

Arendals Tidende

nyhe ter

Behagelige badetemperaturer Ifølge havforskningsinstituttet på Flødevigen skal det ikke mange soldager til før badetemperaturen er vesentlig forbedret.   – Sol fra klar himmel, lite vind, lite strøm og høy lufttemperatur er forutsetninger for at

vanntemperaturen øker sakte men sikkert og oppvarmingen kan ta alt fra én til flere dager, forklarer havforsker Jon Albretsen til Arendals Tidende.

  – Badetemperaturen vil være høyere i lune viker innaskjærs, utdyper Albretsen. Dermed tyder alt på at badetemperaturen i Arendal kan bikke over 20 grader de nærmeste dagene.

Tjuvstart for bærsesongen

FLOTTE: Tove Anita Steen Jensen fremhever bringebærene som veldig fine i år.

– Alle bær er et par uker for tidlig ute, forteller Tove Anita Steen Jensen fra Austlid Frilandsgartneri. AINA LUDVIGSEN grete.husebo@ arendalstidende.no

Jordbærsesongen er allerede mer eller mindre over og plukkerne har pakket sammen og dratt hjem. Blåbær modnes som oftest mot slutten av juli og mot midten av august, men allerede forrige uke kunne man skimte de plukkeklare blå i skogen.

Tidlig ute

Tove Anita Steen Jensen driver Austlid Frilandsgartneri på Furre og kan fortelle at det har vært et utrolig flott bærår.   – Alle bærene har vært et par uker for tidlig ute i forhold til hva

TIDLIG: Blåbæra har tjuvstartet sesongen og allerede sist uke sto de plukkeklare i skogen. Foto: Grete Husebø.

som er normalt, smiler hun. Hva som er grunnen til dette kan hun ikke gi noe sikkert svar på, men hun regner med at det er den flotte sommeren vi har hatt så langt i år som er årsaken.   – Det har vært en knallsommer for bærene noe som gir utslag i tidlig modning. Med sola kommer også den gode

smaken, smiler hun og trekker frem bringebærene på gartneriet som et veldig godt eksempel.

Tørt i bakken

Den største utfordringen Steen Jensen har truffet på i år er at det har vært veldig tørt og lite regn.   – Vi har måttet vanne mye, men det er en lav pris å betale for fine bær, avslutter hun.

KLARE: Potetene skal straks hentes opp, og solbærene er klare for plukking.


Arendals Tidende

Fredag 11. juli 2014

7

Kitchen & Table Arendal Lunsj fra kl. 12 – Uteservering – Søndagsåpent www.kitchenandtable.no/arendal LOVER GODT: En allerede god vanntemperatur kombinert med ekte sommervær de neste dagene burde sikre badevannstemperaturen i sjøen.

Agderbønder åpnet fellesbeite Åtte melkeprodusenter fra Arendal, Froland og Iveland åpnet tirsdag et helt nytt fellesbeite på Gjøvdal i Åmli. GRETE A. HUSEBØ grete.husebo@ arendalstidende.no

Fellesbeite er mye brukt blant bønder for å kunne utvide gårdens ressursgrunnlag, uten å spise opp naboens områder. Dette beitet skal romme 120 kyr.   – Beita er realisert gjennom

SAMARBEID: Etter åpningen av fellesbeitet var det åpen gård. Foto: Erik Fløystad

nydyrking, og det er den største i Aust-Agder på flere tiår. Bygninger og tekniske installasjoner er bygget opp helt fra bunnen av, forteller Erik Fløystad som er leder av Bondelagdet i Agder og med på fellesbeitet.   – Denne måten å utnytte ressursene på er et godt alternativ til den landbrukspolitikken den sittende regjeringen legger opp til, legger han til. Etter at fellesbeite ble åpnet for kyra på tirsdag inviterte bøndene til åpen gård.

B-Klasse Teknikkpakke Nå kr

Pluss pakke* Nå kr

• Parkeringsassistent foran og bak • Bi-Xenon lykter m/LED lys • Forberedt for Becker navi • Lys og siktpakke • Skiluke/midtarmlene bak • Bagasjeromspakke

• Krompakke eksteriør • Multifunksjonsratt i skinn • Komfortunderstell • 16” lettmetallfelger • Setekomfortpakke

14.220,14.900,- Besparelse

4.900,-

Besparelse 8.070,-

Sport Pluss pakke* Nå Besparelse kr 7.120,-

14.900,-

• Sportspakke • Komfortunderstell • 17” lettmetallfelger • Sort taktrekk • Setekomfortpakke

B-Klasse fra kr 314.000,- inkl. lev. Les mer på kampanje.mercedes-benz.no *Pakkene kan ikke kombineres. 35% egenkapital ved lån. 10% engangs leie ved leasing. 1,99% nominell rente gjelder i 3 år. Etablering- og termingebyr tilkommer. Forutsetter finansiering gjennom Bertel O. Steen Finans AS. Gjelder til 20.08.2014. Alle priser er inkludert levering Oslo. Forbruk blandet kjøring: 0,41-0,67 l/mil. CO2-utslipp: 107-151 g/km. Avbildet modell kan avvike fra tilbud. Importør Bertel O. Steen AS.

1,99%

Rente

Sommerkampanje!


8

Fredag 11. juli 2014

Arendals Tidende

nyhe ter

Likestillingsministeren til Arendalsuka Solveig Horne fra Fremskrittspartiet er bekreftet til likestillingsdebatt under

Arendalsuka. Barne-, likestillings-, og inkluderingsminister Horne debatterer sammen

med Anniken Huitfeldt fra Arbeiderpartiet, Kjell Ingolf Ropstad fra Kristelig Folkeparti, Bjørnar Moxnes fra Rødt og likestillings- og diskrimineringsombud Sunniva Ørstavik. Debatten går av stabelen på biblioteket 14. august, og debattleder

Når uhellet er ute og b

GODE RÅD: – Et godt råd før båtturen, er å sikre at du alltid har oppdaterte kart, at du er oppmerksom og reduser farten hvis du er usikker på egen posisjon. Hvis du også lærer deg kunsten å

Sommerværet viser seg fra sin beste side. Sola steiker. Sjøen ligger der blank og glitrende på en gang. Familien er på tur i båten. Så er uhellet ute. Båten har gått på grunn. Hva gjør du da når den idylliske turen på sjøen utvikler seg til et mareritt? IVAR EIDSAA post@arendalstidende.no

– Noe spøkefullt sier vi internt i Redningsselskapet at det

finnes to typer skippere: De som har gått på grunn og de som kommer til å gå på grunn. Utsagnet har sin bakgrunn i at uhellet kan være ute uansett hvor

lang erfaring skipperen har, sier Halvor Rismyhr, ny daglig leder for Redningsselskapet på Agder. Årsrapporten for Rednings-­­­­­­­­­­­­­­­­ selskapet viser at det å gå på grunn eller få andre problemer på sjøen er svært vanlig. Redningsselskapet reddet 255 personer fra å forulykke i fjor. 908 fartøyer ble berget, mange av dem fordi båten gikk på grunn. Det ble gjennomført 1 973 søk

etter savnede personer, 60 990 fartøyer fikk assistanse. 22 000 fartøyer ble slept. Og det ble gjennomført 13 481 dykkeroppdrag og 1 300 sykeoppdrag. I fjor mistet 34 mennesker livet i fritidsbåtulykker i Norge. Totalt druknet 119 mennesker på sjøen, i vann eller elver. Tallene i år ser like dystre ut. Til nå i år har Redningsselskapet reddet flere

liv enn hva tilfellet var for hele fjoråret.

Hjelpen er ikke langt unna – Mannskapene om bord på de ulike redningsskøytene assisterer i forholdsvis mange tilfeller hvor båten er gått på grunn. Det gjelder alle slags båter; både lystbåter og fiskebåter. Vi har også assistert større fraktebåter som er gått på grunn, sier Rismyhr.


Arendals Tidende

Fredag 11. juli 2014

er Loveleen Brenna. Det regio­ nale prosjektet Likestilling som regional kraft, Vest-Agder fylkesbibliotek, Aust-Agder bib­ liotek og kulturformidling og Arendal bibliotek samarbeider om debatten.

9

Pressefoto.

båten er gått på grunnfor trygg på sin egen posisjon, forklarer Rismyhr.

Tenk sikkerhet om bord

– Vi har hørt båtførere si: «Her har jeg gått i mange år, så dette skjønner jeg ikke.» Noen grunn­ støtninger kan skyldes enten dårlig sjøkartgunnlag, eller mangel på sjøkart og kanskje dårlig sjømannskap, sier Rismyhr og fortsetter.

Konsentrasjonen er ikke på topp fordi man føler seg trygg navigere, blir seilasen mer sikker og ikke minst mer behaglig, sier Halvor Rismyhr.

Han forteller også at dersom uhellet først skulle være ute, er ikke hjelpen langt unna.   – I år er Redningsselskapet representert med egne red­ ningsskøyter både i Arendal, Kristiansand, Mandal og Farsund, så vi dekker hele Sørlandskysten, sier han.   – Skøytene skal nå alle des­ tinasjoner på Sørlandskysten innen maksimalt en time.

Rismyhr forklarer at de fleste grunnstøtninger skjer i mørket. Den vanligste årsaken mener han er uoppmerksomhet, ofte at båtføreren har kommet ut av kurs uten å registrere dette. Uoppmerksomhet er også årsaken for de som går på grunn i områder hvor de er veldig godt kjent.   – Konsentrasjonen er ikke helt på topp fordi man føler seg

  – Det kan være smart å redusere farten når man ferdes i farvann hvor man er usikker på posisjonen, eller om man er usikker på farvannets beskaffenhet. Det er farten, været og bunn­ foholdene som avgjør hvor alvorlig en grunnstøtning blir. Konsekvensene blir selvfølgelig mer dramatiske jo høyere farten er. Hvis det er dårlig vær med høy

Illustrasjonsfoto: colourbox.com

sjø i tillegg, kan situasjonen fort utvikle seg.   – Det aller viktigste å tenke på hvis båten går på grunn, er sikkerheten til alle om bord. En grunnstøtning vil alltid oppleves som veldig ubehagelig og dramatisk. Ta på vest eller drakt og klargjør sikkerhetsutstyret, er rådet fra Halvor Rismyhr. - Vi har først og fremst fokus på sikkerheten til folkene om bord. Deretter ønsker vi å finne ut om det er noen lekkasjer eller andre skader på båten. I tillegg gjør vi en analyse av bunnfoholdene, hvilken kurs båten hadde da den gikk på grunn osv. Dette er viktig i forhold til hvordan vi skal trekke båten av grunn, sier han videre og avslutter med en formaning til de ivrige førerne på båttur.   – Et godt råd før turen, er å sikre at du alltid har oppdaterte kart, at man er oppmerksom og reduser farten hvis man er usikker på egen posisjon. Hvis man også lærer seg kunsten å navigere, blir seilasen mer sikker og ikke minst mer behaglig, sier Rismyhr.   – Og sist, men ikke minst, stol aldri hundre prosent på elektronisk navigasjonsutstyr, advarer Halvor Rismyhr.

Andre gode råd er : • Meld fra enten via VHF til kystradioen eller å ringe 120. • Ikke stol på elektronisk navigasjonsutstyr • Hvis du står på grunn og båten lekker, så la den bli stående til hjelpen kommer. Er det blitt hull i skroget, må båten sikres og lensekapasiteten må være tilstrekkelig før man trekker båten av grunn. Det er viktig at alle ombord forholder seg rolige. • Forsøk å stabilisere båten så godt som mulig. Hvis båten krenger mye, kan det hende at den går av grunnen, og med hull i skroget er dette uheldig hvis lensekapasiteten ikke er god nok. Hvis så skulle skje er et alternativ å forsøke å strandsette båten. Det kan også være at propell eller ror er blitt skadet, slik at båten ikke kan gå for egen maskin. Bruk da ankeret for å sikre at båten ikke driver av gårde. • De aller fleste båter tåler en grunnstøtning dersom farten har vært moderat. • Når redningsskøyta ankommer til en grunnstøtt båt for å assistere, ønsker mannskapet om bord på redningsskøyta først å få en oversikt over situasjonen.


10

Fredag 11. juli 2014

Arendals Tidende

Mening Hytteavfallet ditt blir gjenvunnet POLITIKK: Kanskje du er en av dem som opplever at det er forskjellige avfallsordninger hjemme, på hytta, campingplassen eller i gjestehavna? Lurer du på hvorfor det er slik? Kommunene sørger uansett for at også ferieavfallet ditt blir gjenvunnet. Både kommuner og private næringsaktører står fritt til å velge den mest ressurs­effektive løsningen for innsamling. Noen velger å sortere ut noen typer avfall – for eksempel papir, plast, glass, metall, matavfall eller restavfall. Andre velger å ha en avfallsbeholder til hver avfallstype, mens andre igjen velger ulike farger på posene som legges i samme beholder, og som sorteres sentralt. Løsningen som velges lokalt avhenger av innbygger­tetthet, kommunestørrelse, topografi, avstander, næringsgrunnlag og klimatiske forhold m.m. Derfor vil mange oppleve at det er ulike ordninger der de bor fast og der de ferierer. Uansett om du sorterer hjemme eller på hytta, sørger kommunene for at avfallet ditt gjenvinnes – enten i form av materialgjenvinning, produksjon av biogass eller til varme og energi. Farlig avfall på hytta? Kommunen skal ha ­ordninger for mottak av mindre mengder med farlig avfall fra både hus­ holdninger, hytter og mindreIllustrasjonsfoto: Agder renovasjon.

virksomheter. Selv om du ikke er fastboende, kan dette avfallet leveres på gjenvinningsstasjoner.

Avfallshåndtering i Norge Norske kommuner har plikt til å samle inn husholdningsavfall i sine områder. Avfall fra hytter regnes som

«husholdningsavfall», og kommunene skal derfor sørge for at også hyttefolkets avfall blir hentet. Avfall som hverken kommer fra husholdninger eller hytter er «næringsavfall», dette gjelder også avfall fra campingplasser og båthavner.

Kommunene har i utgangspunktet ingen plikt til å hente dette avfallet, derfor må næringsaktørene selv sørge for egne innsamlingsordninger i samarbeid med firmaer som leverer avfallstjenester i området.

Kristine von Hanno rådgiver i KS Bedrift

Du «Herlige sommer» og «Gjennomtrekk»! Det er blitt onsdag i kveldinga 9. juli 2014. Herlig sol og sommervarme, jeg har åpnet vinduer og porten. Jeg trenger gjennomtrekk for å føle meg avkjølt og svalen. Å stenge meg inne i dette flotte været ville gjort meg galen.

Det var deilig å gå en tur på Hove i nord-østen i formiddag, vinden var så lummer og nydelig, -følte bare stort velbehag-. Selv om jeg nå i kveldinga bor i en lelighet på skyggesida, er gjennomtrekken behagelig, -nå må jeg bare benytte tida-.

En må aldri oie seg over sol og tropevarme sommerdager, -mange syns kanskje det blir vel hett, -at insekter en plager-. Det er vel de sammen menneskene som hutrer i vinterkulde, aldri er noe godt nok, -av klager

og bekymringer er de fulle-. Tenk hvor herlig det er med de skiftende årstider, -sol, regn og snø-. Det rent kribler nedover ryggen, -jeg må rent på stokken med stø-. «Gamle Norig nørdtst i grendom, er min eige ættegar`»

Ja, vi har det godt vi nordmenn, takket være «Mor og Far.» Fred og ro i sjel og sinn, ingen nød,- vi nyter bare velstand-. La oss glede oss over livet, -hver eneste kvinne og mannDele sorger og gleder; både varme og kulde, -sol og regn og snø-.


Arendals Tidende

Fredag 11. juli 2014

Send inn ditt innlegg meninger@arendalstidende.no - Legg gjerne ved bilde Papirutgave: Onsdag og fredag - Tlf. 40 69 22 22VI mener at DU bør sjekke ut Arendals Tidende på nett nå!

Illustrasjonsfoto: colourbox.com

Midlertidige stillinger gir på sikt flere i fast jobb POLITIKK: Undersøkelser viser at midlertidige ansettelser for mange kan være et springbrett inn i arbeidslivet. For en del arbeidstakere som mangler jobberfaring står ikke valget mellom fast jobb og midlertidig ansettelse. Det står mellom midlertidig jobb og ingen jobb. For å hjelpe flere ut i fast jobb har regjeringen foreslått forenklinger i arbeidsmiljøloven. Faste ansettelser skal fortsatt være hovedregelen, men det skal bli lettere å ansette midlertidig. Noen argumenterer – feilaktig – at midlertidig ansettelse ikke hjelper flere ut i fast arbeid. Heldigvis har vi en rekke forskningsrapporter som viser at dette hjelper. Statistisk sentralbyrå har i rapporten «Midlertidige stillinger – et springbrett til permanente stillinger?» vist at det hjelper. Institutt for samfunnsforskning har i rapporten «Midlertidig ansettelse – karrierestige eller jobbfelle?» vist at det hjelper. Til og med FAFO, som ellers pleier å skrive rapporter i tråd med hva fagbevegelsen ser seg tjent med, har i flere rapporter vist at det hjelper.

Fremskrittspartiet skal gi pusterom for norske arbeidstakere. Det medfører at arbeideren skal få bestemme over sin egen arbeidsplass, ikke staten. Rettighetene for dem som allerede er i fast jobb skal selvfølgelig bevares, men vi skal også skape muligheter for dem som ikke er så heldige. Terskelen for å komme seg inn i arbeidslivet må senkes, og det oppnår vi ved å ha en arbeidslovgivning som er til for å gjøre livet godt for arbeidere, ikke for å tilfredsstille fagbevegelsens politiske meninger.

Send inn ditt leserinnlegg til oss – vi publiserer både på nett og på papir

For dem som ikke har lang jobberfaring, som ungdom, mennesker med nedsatt arbeidsevne eller innvandrere, er det ikke bare å velge og vrake i faste stillinger. For de som ikke har kommet seg inn på arbeidsmarkedet står ikke valget mellom midlertidig eller fast ansettelse, men mellom midlertidig ansettelse eller ingen ansettelse i det hele tatt. Listen over rapporter er lengre, men det viktige her er at bred forskning viser at det hjelper. Mange som får en mulighet gjennom midlertidige stillinger hjelpes til å få fast jobb. Erlend Wiborgw Fremskrittspartiet Stortingets arbeidsog sosialkomite

www.arendalstidende.no Er det ikke god å leve? Men: «Memento mori», -engang må vi dø. Ja. Livet er som: Vår, sommer, høst og vinter, -vi lever i «Gjennomtrekk». Vi fødes inn i verden, er barn, blir ungdommer, voksne, -og så er vi vekk«Carpe diem»! La oss gripe dagen, -

hver en sjanse vi har, -mens vi lever-. Sommersol, regn, fuglesang, trær og blomster. Det er så hjertet bever. Øivind Holanger Tromøy

ARENDALS TIDENDE

Vi bryr oss om Arendal

11


12

Fredag 11. juli 2014

Arendals Tidende

sport Fotballfeber herjer Pollen Under hele fotball-VM har det vært fullt hus i No.1 Sportsbar. Før finalen på søndag har de ivrige supporterne minst 40 grader i fotballfeber. MARIANNE LITLEKALSØY marianne.litlekalsoy@ arendalstidende.no

Helt siden Brasil slo Kroatia 3-1 i åpningskampen den 12. juni har høylytte brøl fra skuffede eller svært fornøyde fans, vært en del av hverdagen for folket på sportsbaren.

Epidemi

Det er onsdag kveld. Klokken 22 starter kampen mellom Argentina og Nederland. Utetemperaturen i Pollen er nesten 30 grader. Det er varmt. Veldig varmt. Og det er nesten fullt rundt alle bordene.   – Vi har jo feber før kampen begynner. De burde hatt noen vifter i taket, sier Erlend, en ihuga fotballelsker fra Stavanger. Han og kompisene har vært til stede i baren på hver eneste kamp, og Erlend gir oss en kjapp kommentar på tirsdagens kam mellom Tyskland og Brasil.   – Tyskland knuste de jo. Det

FOTBALLENTUSIASTER: Erlend, Øystein, Jan Eirik og Torbjørn har benket seg enda en gang. De har så å si sett alle Vm-kampene inne på sportsbaren. Det er bare Erlend som tror Argentina vinner kveldens kamp de andre holder en knapp på Nederland.

var en fryktelig effektiv stil mot en mindre effektiv stil. Tyskland skaper åtte til ti målsjanser og scorer på syv av dem. De får lov til å presse. Brasil gjør mange feil og de var naive. Det var nok hovedmomentet, mener Erlend. Kampen endte 7-1 til Tyskland.

Magisk

Vi får svar, nesten før vi rekker å spørre, på hvorfor noen velger

å se kampene på No.1 Sportsbar kveld etter kveld.     – Fotball er en av de flotteste idrettene i verden. Nå er det i Brasil og det gjør det hele fem ganger bedre. VM er bare hvert fjerde år. Dette er stort. I tillegg kommer vi på et sted der de tar vare på oss. De kan fotball og sport, og det er bra. Dessuten er det jo mye kjekkere med

Vanvittig for åttende gang I 2007 ble Vanvittig arrangert for aller første gang, og hvert år siden da har fastboende og tilreisende padleentusiaster møttes i Kilsund til den årlige padlefesten. ØYSTEIN S. ANTONSEN oystein.antonsen@ arendalstidende.no

I år arrangeres det et barneløp og et hovedløp. Lengden på

barneløpet er 1,5 kilometer, og alle barn under 16 år stiller gratis i løpet. Hovedløpet er mer krevende, med en distanse på åtte kilometer.

Har betydd mye

Primus motor for løpet, Johan Heffermehl, som også er innehaver av Padlespesialisten i Arendal, har vært med som arrangør siden starten. Medarrangør Jan Viggo Kristensen kan fortelle at uten

Heffermehl hadde det neppe fantes noe Vanvittig-løp.   – Johan har hatt en finger med i alt som har med padling å gjøre i Flosta. Han har betydd mye for padleinteressen i bygda. Heffermehl selv forteller at han lenge hadde gått rundt og syslet med tanken om et kajakkløp i Kilsund, og at Blindleia-løpet i Lillesand inspirerte ham til å ta steget fullt ut og sparke i gang Vanvittig i Kilsund.

FOTBALLFEBER: Denne glade gjengen med fotballfans lot seg villig fotografere fo

diskusjoner rundt spillet enn å sitte hjemme alene. Fotball er sosialt. Fotball-VM er magisk, forteller Erlend ivrig og kameratene nikker. Det er bare minutter til avspark og kameratene går for å sikre seg drikke.

SMS i fleng

slutten på arbeidsdagen, og vi overlater kameratene til seg selv for å følge kampen. Fotballentusiastenes dag er likevel langt fra over, og det viser seg i journalistens sms-innboks utover kvelden.

For Arendals Tidende betyr dette

00.01: – Blir ekstraomganger her.

  – Jeg jobber jo med padling, og Kilsund er en fantastisk fin og idyllisk arena å padle på. Jeg har selv deltatt i løpet hvert år, og det er alltid like moro.

alltid har vært stabil og bra. Løpet er det nest største kajakkløpet i Norge, bare overgått av omtalte Blindleia i Lillesand.

Padling i styrtregn og vind

Både barne -og hovedløpet starter fra Blindtarmen brygge i Kilsundfjorden, men der de unge snur ved Fantoddbrua, fortsetter de voksne nedover Eikelandsfjorden.   – Publikum skal bli godt loset gjennom løpet av speaker Jon Westby, forteller Kristensen, som legger til at deltagelsen i Vanvittig

I 2010 var det 135 deltakere, foreløpig deltakerrekord, men i år håper arrangørene på enda flere. I de årene løpet har pågått har det vært svært så vekslende værforhold. Padlerne har måtte kjempe mot alt fra styrtregn til vanskelig vind, men også under strålende solskinn har løpet gått av stabelen. I år ser værvarslet svært så lovende ut med solskinn, lite vind og høye temperaturer.


Arendals Tidende

Fredag 11. juli 2014

TIPS OSS!

sporten@arendalsatidende

Vær sporty, og kast deg på bølgen! Arendals Tidende får du nå på nett.

Les avisa gratis ut fellesferien

or å være en bevis for at fotballfeberen herjet i Pollen.

Tett og jevn kamp, men helt fantastisk lell. Mer følger. Erlend . Undertegnede svarer at jeg følger litt med på skjermen i stua. 00.03: – Da skal du få være vitne til det som får fotballskeptikere til å elske fotball, straffesparkkonkurranse. Tror fremdeles på Argentina.

00.45: – Se det! Fortjent seier til Argentina. For en nerve! Og vi gleder oss til en helsikes finale! 00.51: – Kvelden har vært nydelig. Herlig, fantastisk VM-fotball, godt øl og gode venner. Og når man tipper riktig vinner så blir alt perfekt. Blir man ikke glad i fotball av dette mesterskapet her, blir man det aldri, sier Erlend i den siste sms-en til oss.

www.arendalstidende.no

ARENDALS TIDENDE

ARENDALS TIDENDE

Vi bryr oss om Arendal Vi bryr oss om Arendal FJORÅRETS VANVITTIG-LØP: Hard fight om posisjonene under Strømsund brua. Arkivfoto.

13


14

Fredag 11. juli 2014

Arendals Tidende

historiske Arendal

ØYSTEIN S. ANTONSEN oystein.antonsen @arendalstidende.no

Skipperfamiliene fra Arendal I gamle dager hadde seilskuteskipperne en stor fordel fremfor mannskapet: De kunne ta familien med på seilaser til eksotiske strøk. Det finnes fortellinger fra de nære hav, fra Østersjøen og Englandsfarta og fra de store

oseanene. Skipperfruene innrettet seg som best de kunne i de trange lugarene. Det kan nok ha vært vanskelig å holde øye med de

ALLE MANN ALLE: Her er hele familien Lydersen fra Arendal om bord på Ceres, samlet for fotografen. 

LEK MÅ TIL: Kathrina Lydersen og datter om bord på Sokoto. Den lille må aktiviseres med noe.

minste barna der de stabbet omkring. Det var heller ikke uvanlig at det kom til nye verdensborgere om bord på skutene. Da var det ofte skipperen selv som måtte bistå som fødselshjelp.

Alle bildene er gjengitt med tillatelse fra Flosta historielag.

I SKIPPERENS SALONG: Kathrina Lydersen sammen med datteren Hjørdis og søsteren Borgny om bord på Sokoto i 1911.


Arendals Tidende

Fredag 11. juli 2014

15


16

Fredag 11. juli 2014

Arendals Tidende

VÅRE STREND Historisk idyll på Stølsviga Etter det som så ut til å bli en regnfull uke, endret været seg drastisk fra regn til skinnende sol. På Hisøya ligger den vakre stranden Stølsvika, som også gjemmer en gammel historisk base som ble brukt av tyskerne under krigen. ELISE DE RUITER post@arendalstidende.no

Familien Sætra og Brune har kapret en av de mest populære plassene på stranda, under trærne på en liten gresslette ved vannet. Ingfrid Jørgensen Brune synes Stølsvika er den fineste stranden i Arendal og i dag har hun med seg alle de små tantebarna sine på badetur.   – I dag skal vi bare kose oss og nyte finværet. Til nå har vi badet mye og barna har laget sandslott.

Distraksjon

Brune nyter sommerferien, men forteller at hun er nervøs for operasjonen hun skal ta om en uke.   – Det er ikke lenge til jeg skal jeg fjerne mandlene, det gruer

jeg meg litt til. Heldigvis har jeg en sydenferie å se fram til.

Historisk bakgrunn

Stølsvika var en base for ubåter sytti år tilbake i tid. Denne basen ble bygd av tyskere. Her lå det blant annet en bunker som ble brukt til miniubåter, og det var til tider opp til femten stykker av dem ved stranda. De ble bygget av den tyske okkupasjonsmakten på slutten av krigen, i 1944. Det kunne være opptil nitti mann på denne basen, i tillegg til vaktstyrker. Stølsvika var ikke den eneste plassen på Hisøya med denne type virksomhet. Det var en del av forsvaret i dette området, som igjen var en del av et enda større forsvarsystem.

Barneglede: Ingfrid Jørgensen Brune har med seg alle tantebarna sine på badetur på Stølsvika. Fra venstre: Sofie Sætra Sørensen, Lars Sætra Sørensen, Ingfrid Jørgensen Brune, Magnus Sætra og Erik Andreas Sætra.


Arendals Tidende

DER

Fredag 11. juli 2014

Sommeren er her og strendene ligger langflate og venter på oss. Arendals tidende tar tempen på de kjente og kjære perlene, og de mindre kjente gjemmestedene. Denne uken: Stølsvika

17


18

Fredag 11. juli 2014

Arendals Tidende

Nettavisa vår er nå åpen for publikum Nettavis og e-avis er åpen for alle frem til 18. august, bli med å abonner på avisa vår etter det! Digitalt abonnement 79,- per måned Papir og digitalt abonnement 99,- per måned Ingen bindingstid!

ARENDALS TIDENDE

Vi bryr oss om Arendal Sjekk www.arendalstidende.no for siste nytt fra byen vår


Arendals Tidende

NYHETER

Fredag 11. juli 2014

ØKONOMI

MENING

SPORT

KULTUR

19


20

Fredag 11. juli 2014

Arendals Tidende

FROKOSTPAT ELISE DE RUITER post@arendalstidende.no

Festivalfrokost Frokostpatruljen sniker seg inn i leirområdet til flere sovende ungdommer. Det er tidlig om morgenen, i hvert fall for syv Hovedeltakere fra Skien som har vært våkne nesten hele natta. Arendals Tidende tok under Hovefestivalen turen inn på campområdene, for å finne ut hvordan festivalgjengerne spiser sommerfrokosten. På campen ligger Strandcampen, hvor syv trøtte ungdommer spiser frokost på campingstoler utenfor teltet sitt. Strandcampen har det mest luksuriøse tilbudet på Hove. Her har deltakerne tilgang til egne dusjer og toaletter, samtidig som avstanden til Hovescenen er kort.   – Det er deilig her, fordi det er ikke så varmt på campen og det er stille om kvelden. Vi har hatt det veldig bra på Hove til nå, med festing, musikk og masse god mat! I dag skal vi ha det fett

og utnytte dagen til det fulle. Dra på masse konserter! Mest av alt har vi lyst til å møte artistene! Rebecka Håland legger til:   – Også skal vi gre ut flokene i håret mitt! Frokost er det viktigste måltidet om dagen, det er jentene enig i. Seks av jentene forteller at kebab er deres yndlingsfrokost, men Mathilde Kåsa er uenig.   – Det jeg liker best å spise til frokost er polarbrød med bacon og Tuborg ved siden av! Etter en lang uke med konserter og festing, må jentene pakke sammen sakene sine og si farvel til Hove.   – Videre i sommer så skal vi jobbe og savne Hove.

B- mennesker: Frokostpatruljen besøker strandcampen. Fra venstre Elise Gulseth, Rebecka Håland, Hannah Kaasi, Anya Ferguson, Hedvig Jacobsen, Rikke Stortven, Mathilde Kåsa


Arendals Tidende

TRULJEN

Fredag 11. juli 2014

Hvordan tilbringer du helst din sommerferie? Arendals tidendes reporter Elise de Ruiter vil ­komme under huden på sommerferien i A ­ rendal, og tar med seg kaffe, boller og aviser ut på frokostbesøk hos lokale og tilreisende feriegjester.

21


22

Fredag 11. juli 2014

Arendals Tidende

kultur

Sommershow på Kan

Da P4 og Redd Barna inviterte til arrangement på Kanalplassene var det stekende sol og høy temperatur. Det nærmest kokte av folk som deltok på aktiviteter og eller som ventet på å få et glimt av Marcus og Martinius

AHHH RENDAL: Marcus og Martinius rapper sangen om Arendal for første gang. En liten verdens­ premiere i Arendal rett og slett.

MARIANNE LITLEKALSØY marianne.litlekalsoy@ arendalstidende.no

Det er tyvende år på rad at P4 drar ut på sommerturne. De har samarbeidet i flere år med Redd Barna men dette er første gangen organisasjonen er med på turen.

Populær trylleskole

Det var kø for å få en mulighet til å bli elev på «trylleskolen» hos Redd Barna der MagiCurty, kjent fra Norske Talenter, lærte bort korttriks og hvordan trylle bort en blyant. Ellers var det hele tiden spørrekonkurranser, quiz og konserter innimellom nyheter og andre hendelser i P4`s rullende studio.

Populære gutter

Ute på plassen var det flest unge jenter, kjapt regnet. Noen fortalte at de stod og ventet i håp om å

JENTEMAGNETER: P4s reporter Dora Thoraldsdottir lurte på om hele distriktets u og til folket på Kanalplassen.

få se Marcus og Martinius. Og guttene kom de, spaserende rett ned og inn i folkemengden der de lirte av seg en Arendalsrap før de gikk igjen. De ga en bitteliten smakebit på konserten de skulle ha senere på ettermiddagen.

Fin setting

To av jentene som stod og ventet ved scenen var fjortenåringene Maia Jensen Moy og Eluoise Moltemyr.   – Vi er her for å møte folka som er her og selvfølgelig Marcus og Martinius og han der tryllemannen, forteller de i kor. Og mens de sier det dukker tryllemannen, MagiCurty, opp rett bak dem og de får virkelig hilst på ham. Det er med store smil

de forteller videre om dagen på Kanalplassen.   – Det er veldig fint at P4 kan støtte Redd Barna med en så fin setting. At de får tak i artister og folk som gjør at vi kommer, sier Maia   – Ja, et veldig fint arrangement, skyter Elouise inn   – Det beste her er jo at vi får møte artistene personlig. De står ikke bare på en scene. Sånn som Marcus og Martinius som kom ned. De er søte da, smiler Maia. Jentene klager ikke på sola eller varmen og de forteller at de ikke har tenkt seg på noen ferie.   – Nei vi blir nok her. Jeg skal på «Ta sjansen» i kveld da, sier Maia og Elouise er kjapp til å si at da blir hun med.

FORNØYDE UNGE DAMER: Maia Jensen Moy og Elouise Moltemyr er i byen for å se på livet og for å få med seg konsert med Marcus og Martinius og trylling med MagiCurty. De fikk med seg begge deler samt at de deltok i alle konkurransene som var i området.


Arendals Tidende

Fredag 11. juli 2014

Kystkulturuke i Tvedestrand Førstkommende mandag tyvsstarter kystkulturuka i Tvedestrand ved å by på konsert med Ole Paus. Tirsdag er det offisiell åpning med liv og røre ute på Furøya. Flere familiearrangementer, ro-konkurranser og konserter vil finne sted i løpet av dagen.

Onsdagens program byr på øyvandring, presentasjon av barnas boksommer, historiske vandringer, kirkekonsert med Claudia Scott og mimrekveld på seilerhytta. Slik forsetter uka helt frem til søndag da Rita Eriksen sørger for en avslutningskonsert i Dypvåg kirke.

Se hvordan kultur­ livet blomstrer i Arendal

nalplassen

Nå også på nett!

unge jenter var til stede på Kanalplassen da hun presenterte Marcus og Martinius for radiolytterne

www.arendalstidende.no

ARENDALS TIDENDE

Vi bryr oss om Arendal TRYLLESKOLEELEVER: – For å bli en ekte tryllekunstner må man øve og øve på det man har lært, presiserer MagiCurty.

23


24

Fredag 11. juli 2014

Arendals Tidende

K U LT U R

Vinfestival Alle vinelskere oppfordres til å ta turen innom Rosendal Vinfestival på Kokkeplassen i helga. Arrangørene frister med vinsmaking med Sør-Afrika baserte Geir Tellefsen.

  – Tellefsen lager all vin selv på vingården hans og nå får du en unik mulighet til å lære direkte fra vinbonden, skriver arrangørene på sin Facebook-side. I tillegg bys det på musikk med

DJ Petter Nesset og fransk fiskesuppe servert med nystekt brød og baguetter. I år satses det ikke bare på vinteltet med også et innendørs lokale.

UNG OG STERK: Ung steinhugger som fikk prøve seg under fjorårets arrangement.

Barnas Jern­ verks­søndag

Førstkommende søn­dag er det barna som er i fokus på Næs Jernverksmuseum. Da kan du blant annet lære å smi din egen spiker. MARIANNE LITLEKALSØY marianne.litlekalsoy@ arendalstidende.no

Næs Jernverksmuseum representerer mange års norsk museumshistorie og skal være

den fremste drivkraften for formidling av jernverkshistorien i Norge. Museet er et autentisk industrimiljø med røtter tilbake til 1600-tallet. Søndag skal historien fortelles til barn gjennom aktiviteter og lek fra morgen til kveld

Tilbake i tid

– Programmet er fylt opp med aktiviteter som tar oss tilbake i tid. Man kan lære seg å smi, støpe sin egen tinnsoldat eller snekre

kvernkaller. Gråtass kommer med hengeren sin for å ta med seg barna på tur. I dammen blir det arrangert barkebåtseilas og på lekeplassen kan en grave etter skatter og pusle ovnsplater.   – Og så er Solberg Gruve åpen hele dagen og den er kjempespennende for barn, forteller Carolina Moland, Museumspedagog

Sirkus

Museet forteller at de danske sirkusakrobatene «Circostancia» kommer for å underholde.   – De viser spektakulære og morsomme stunt. De sykler på etthjulinger, klatrer inn i ballonger og de sjonglerer. Det er mye å glede seg til for alle, sier Moland.

MUSIKERFAMILIE: Hans Fredrik Jacobsen fremfører sitt repertoar sammen med

Gårdsko Søndag er det klart for konserten «Trådansen» på gården til Sigurd og Anne Berit Ledaal på Ottersland. Hans Fredrik Jacobsen spiller. OLE GUSTAV JOHNSEN ole.gustav.johnsen@ arendalstidende.no

Jacobsen ga ut plate i fjor høst med samme navn som konserten. Albumet har høstet lovord fra blant andre Vårt Land, Kulturnytt NRK P2 og Aust-Agder Blad. Søndag spiller han sammen med Tone Hulbækmo og sønnene Alf og Hans.

MAGNETISK: Det er spennende når man kan utforske naturkrefter synes disse barna.

Arkivfoto.

Superlativer som «lekent og frodig», «smittende overskudd» og «spilleglede» har haglet i anmeldelsene. I en pressemelding omtales albumet som en slags

tilbakevending til utgangspunktet for Jacobsen som har mer enn 30 års fartstid innen folkemusikk og middelaldermusikk.

Eget materiale

Artisten synger for det meste egenskrevet materiale og på hans tredje album blandes personlige opplevelser med historiske personer og musikk som har røtter i Jacobsens hjemby Risør .   – Jacobsens nye album er en viseplate som legger stor vekt på formidling av tekstene. Men den er også noe mer med sin store variasjon i bruk av instrumenter, musikalske stilarter og innslag av ren instrumentalmusikk, står det i pressemeldinga.

Musikalsk krydder

Arrangørene lover et repertoar av både norsk


Arendals Tidende

Fredag 11. juli 2014

25

TIPS OSS!

kultur@arendalsatidende

Fire feriekonserter I fellesferien arrangerer organist Nina Irslinger en halvtimes sommerkonserter i Austre Moland kirke, og hun lover et repertoar utenom det vanlige. OLE GUSTAV JOHNSEN ole.gustav.johnsen@ arendalstidende.no

familien under søndagens konsert. 

Foto: pressefoto.

onsert tradisjonsmusikk og verdensmusikk. ­  – En blanding av det velkjente og hjemlige, og det eksotiske, pakket inn med et spennende

musikals krydder, skriver de. Jacobsen har samarbeidet med en rekke artister som Tone Hulbækmo, Himalaya Blues, Knut Reiersrud, Hallgrim Berg og den nepalske gruppa Varja.

Austre Moland kirke. Arkivfoto.

KLAR MED NY KONSERTSERIE: Nina Irslinger er klar med en ny konsert­serie i sommer som spenner over en rekke sjangre og temaer. Foto: arkivfoto.

Konsertene er en del av veikirkeordninga som skal bringe bilister inn i kirka, men håpet er at arendalittene også tar seg en tur innom kirkerommet selv om det er fellesferie. Organisten selv kan garantere at repertoaret ikke er noe en hører i kirker til vanlig.   – Hvis folk forventer Bach og Händel blir de skuffet, slår en lattermild Irslinger fast.

  – Denne temakvelden blir spenstig og jeg spiller musikk fra filmer som E.T., Harry Potter og Pirates of the Carribean, forteller hun.

Moderne filmmusikk

Konsertene er ordnet etter fire ulike tema og første konsert starter fredag ettermiddag med «filmmusikk». Irslinger forklarer at hun liker å organisere repertoaret etter tema.

Stor spennvidde

De påfølgende fredagene dekkes temaene norsk folkemusikk, amerikanske låter og musikk fra Sørlandet opp.   – Jeg kommer til å ta for meg en del kjente og kjære lokale komponister, men på det amerikanske repertoaret velger jeg mange ukjente navn, utdyper organisten. Irslinger understreker at det amerikanske repertoaret ikke er det samme som hun

fremførte i Trefoldighetskirken fredag 4. juli og at det denne gangen blir mer meditativt.

Lang erfaring

Organisten forteller at hun har mangeårig erfaring med denne type konserter fra tidligere jobber, men at hun velger å gjøre det litt enklere i år.   – Åra før har jeg hatt med meg gjesteartister og det har vært spennende, men i år valgte jeg å spille alene. For meg blir dette en helt ny vri, forklarer hun. Irslinger forteller også at hun gleder seg veldig og at hun er spent på hvor mange som kommer.


26

Fredag 11. juli 2014

Arendals Tidende

kulturkalender Fredag 11. juli

Trim Månedenes tur for juli og august går rundt Kilsund, Staubø og Bota på Tverrdalsøy øst i kommunen. Turstiene er merket, og man kan ellers følge kartet som fås kjøpt på en rekke steder i Kilsund. Postkassen er plassert på venteskuret på Bota brygge. Orienteringsgruppene i Grane, Hisøy og Øyestad inviterer til turorienteringsopplegget «Stifinner’n» i Arendals bymark. Årets terreng er Bjørnebo nordi Arendal og Moland, Messelvann i Froland og Bie-Sørsvann i Øyestad. 50 poster ligger ute i terrenget og kan besøkes når man måtte ønske innen 21. september. Eydehavn Frivilligsentral inviterer til svømming på Flosta skole kl. 11.00-12.30. Hjertetrim på Moltemyr skole hver fredag kl. 16.00-17.00.

Treff Austlid Frilandsgartneri på Furre på Løddesøl inviterer til salgsutstilling av husflid, trearbeid og lokal mat. Kafé. Åpent kl. 12.00-17.00. Tromøy Frivilligsentral inviterer til fredagskafé på Tromøytunet kl. 11.00-13.00. Senter for eldre inviterer til hyggelig samvær med servering av risgrøt og karbonadesmørbrød, kaffe og kake hver fredag kl. 11.30-13.

Uteliv Tor Elgvin og Håkon Dikelitas spiller på Pia Zawa hver fredag fra kl. 22.30 frem til 11. juli. Jonny Sandåker synger og spiller på Madam Reiersen kl. 22.00. Bjørn Harald Skard synger og spiller på Fiskebryggen Pub og Vinstue kl. 22.00-02.00. Stor stemning på Havnepuben hver dag under fotball-VM 13. juni til 13. juli kl. 18.00-23.30.

Religiøst Den Katolske Kirke holder messe kl. 18.30.

Utstilling Pakkhuset galleri har åpent kl. 11.00 – 16.00 med fast utstilling av avistegner Morten Mørland, grafikk og bøker av Bjørg Thorhallsdottir og flere andre kunstnere. Atelier S.G. på Hisøy er åpent hver fredag kl. 12.00–16.30. Galleri Fløistad inviterer til utstilling med arbeider av bildekunstnere, glasskunstnere og skulptører. Åpent kl. 11.00-19.00. Austlid Frilandsgartneri inviterer til lokal mat i gårdsbutikk. Husflid, trearbeid, keramikk, skinn og kaffestue. Åpent kl. 12.00-18.00. Galleri Pigetorvet inviterer til salgsutstilling av blant annet redesign til barn, voksen og interiør, smykker, keramikk, illustrasjoner, foto med mer daglig i hele juli kl. 10.00-16.00. Eldrup Hansen inviterer til en spennende maritim kunstutstilling med malerier av Carl B. Hestman og en interaktiv sone «Et Levende Hav» på Staubø Kultursenter på Flosta i perioden 3.-6. juli kl. 12.00-19.00. Pakkhuset Galleri inviterer til sommerutstilling med malerier og trykk av Björg Thorhallsdottir. Utstillingen er åpen daglig kl. 11.00-17.00 frem til 3. august. His Galleri inviterer til sommerutstilling med Frank Brunner, grafikk/maleri, Lars Elling, grafikk, Alf Christian Hvaring, grafikk og Elisabeth Werp, grafikk, kl. 09.00-16.00 fram til 9. august. Galleri ARTendal inviterer til kjeramikkutstilling av Helene Kortner, Marit Tingleff og Edith Lundebrekke. Åpen kl. 12.0016.00 frem til 10. august. Galleri Grand inviterer til utstillingen «Bilder i seil» med kunstneren Karl Erik Harr kl. 11.00-17.00 frem til 17. august.

Museer Vitensenteret Sørlandet inviterer store og små til å oppleve såpebobleaktiviteter, bamsesykehus, 3D-reise ut i verdensrommet, dagens eksperiment, test reaksjonsevnen din og rebusløp i utstillingen hver eneste dag kl. 10.00-16.00 frem til 15. august.

Konsert Det inviteres til lunsjkonsert med orgelmusikk ved Olav Rune Ekeland Bastrup i Trefoldighetskirken kl. 12.00. Det inviteres til sommerkonsert med organist Nina Irslinger i Austre Moland kirke kl. 15.00. Dagens tema er filmmusikk og det blir kafé etter konserten. Eldrup Hansen inviterer til sommerkonsert med Bragdøyabrudene på Staubø kultursenter kl. 19.30. Det inviteres til konsert med duoen Kelpie som fremfører keltiske og skandinavisk folkemusikk på No9 kaffe- og platebar kl. 20.00.

Lørdag 12. juli Uteliv Jonny Sandåker synger og spiller på Madam Reiersen kl. 22.00. Bjørn Harald Skard synger og spiller på Fiskebryggen Pub og Vinstue kl. 22.00-02.00. Bård Andreassen synger og spiller på Sisters kl. 22.00-02.00. Stor stemning på Havnepuben hver dag under fotball-VM 13. juni til 13. juli kl. 18.00-23.30. Bryggedans på «Padda» fra kl. 20.00. Servering og slag av lapskaus/pølser. Aldersgrense 18 år.

Utstilling Pakkhuset galleri har åpent kl. 11.00-16.00 med fast utstilling av avistegner Morten Mørland, grafikk og bøker av Bjørg Thorhallsdottir og flere andre kunstnere. Galleri Pigetorvet inviterer til salgsutstilling av blant annet redesign til barn, voksen og interiør, smykker, keramikk, illustrasjoner, foto med mer daglig i hele juli kl. 10.00-15.00. Galleri Fløistad inviterer til utstilling med arbeider av bildekunstnere, glasskunstnere og skulptører. Åpent kl. 11.00-16.00. Austlid Frilandsgartneri inviterer til lokal mat i gårdsbutikk. Husflid, trearbeid, keramikk,

skinn og kaffestue. Åpent kl. 12.00-18.00.

Revy og teater Kulturnettverket i Arendal inviterer til den kulturhistoriske vandeforestillingen «Byen vår» av og med skuespiller Knut O. Elvik hver lørdag i juli med start fra inngangen til kulturhuset kl. 13.00.

Konsert TT-Band inviterer til det musikalske showet «På grensen til allsang - med tiløp til dans» på Gjestehavna kl. 21.00.

Treff Det inviteres til bruktmarked i Røde Kors Huset kl. 11.00-15.30. Mange forskjellige selgere. Austlid Frilandsgartneri på Furre på Løddesøl inviterer til salgsutstilling av husflid, trearbeid og lokal mat. Kafé. Åpent kl. 12.00-17.00.

Religiøst Den Katolske Kirke holder messe kl. 18.30.

Museer Vitensenteret Sørlandet inviterer store og små til å oppleve såpebobleaktiviteter, bamsesykehus, 3D-reise ut i verdensrommet, dagens eksperiment, test reaksjonsevnen din og rebusløp i utstillingen hver eneste dag kl. 10.00-16.00 frem til 15. august.

Søndag 13. juli

Uteliv Det inviteres til quiz på restaurant Symposium kl. 20.00. Jonny Sandåker synger og spiller på Madam Reiersen kl. 22.00. Bård Andreassen synger og spiller på Sisters kl. 18.00-24.00. Stor stemning på Havnepuben hver dag under fotball-VM 13. juni til 13. juli kl. 18.00-23.30.

Konsert Det inviteres til gårdskonsert hos Sigurd og Anne-Berit Ledaal på Ottersland i Moland

kl. 17.00. Her opptrer Hans Fredrik Jacobsen, sang, torader, fløyter og gitar, Tone Hulbækmo, trøorgel, harpe og lyre, samt sønnene deres, Alf Hulbækmo, tangenter og munnspill og Hans Hulbækmo, slagverk, munnharpe og sag. Eldrup Hansen inviterer til sommerkonsert med Jan Engervik på Staubø kultursenter kl. 19.30.

Utstilling Eldrup Hansen inviterer til en spennende maritim kunstutstilling med malerier av Carl B. Hestman og en interaktiv sone «Et Levende Hav» på Staubø Kultursenter på Flosta i perioden 3.-6. juli kl. 12.00-19.00. Pakkhuset Galleri inviterer til sommerutstilling med malerier og trykk av Björg Thorhallsdottir. Utstillingen er åpen daglig kl. 11.00-17.00 frem til 3. august. His Galleri inviterer til sommerutstilling med Frank Brunner, grafikk/maleri, Lars Elling, grafikk, Alf Christian Hvaring, grafikk og Elisabeth Werp, grafikk, kl. 13.00-16.00. Galleri ARTendal inviterer til kjeramikkutstilling av Helene Kortner, Marit Tingleff og Edith Lundebrekke. Åpen kl. 12.0016.00 frem til 10. august. Galleri Grand inviterer til utstillingen «Bilder i seil» med kunstneren Karl Erik Harr kl. 13.00-15.00 frem til 17. august. Bomuldsfabriken Kunsthall inviterer til årets sommerutstilling «Syv år senere» med silketrykk, tusjlaveringer og skulpturer av Espen Dietrichson i Kunsthallen på Langsæ kl. 12.00-16.00 frem til 24. oktober.

Trim Hove klatreapark på Tromøy i Arendal har åpnet sin 8. sesong og tilbyr mange spennende elementer i trærne i parken. Kom enkeltvis eller som venne- eller firmagrupper. Ta med grillmat. Åpent hver søndag kl. 11.0016.00 frem til oktober.

Religiøst Den Katolske Kirke holder høymesse kl. 11.00 og messe på polsk kl. 15.00.


Arendals Tidende

Fredag 11. juli 2014

Hold deg oppdatert på hva som skjer i Arendal! Har du et arrangement som du vil ha i Kulturkalenderen? Send mail til: kultur@arendalstidende.no

Utstilling

Treff Det inviteres til bruktmarked i Røde Kors Huset kl. 11.00-15.30. Mange forskjellige selgere. Austlid Frilandsgartneri på Furre på Løddesøl inviterer til salgsutstilling av husflid, trearbeid og lokal mat. Kafé. Åpent kl. 12.00-17.00.

Museer Vitensenteret Sørlandet inviterer store og små til å oppleve såpebobleaktiviteter, bamsesykehus, 3D-reise ut i verdensrommet, dagens eksperiment, test reaksjonsevnen din og rebusløp i utstillingen hver eneste dag kl. 10.00-16.00 frem til 15. august. Bomsholmen Fløtningsmuseum har åpent hver søndag til 17. august kl. 12.00-16.00. Vises med video og andre virkemidler. Kom gjerne i båt.

Mandag 14. juli

Trim Eydehavn Frivilligsentral inviterer til el-robic for damer i alle aldre kl. 10.30, med kaffekos nede etterpå. Hjertetrim i Hisøyhallen kl. 15.00-16.00. Hjertetrim på Moltemyr skole kl. 18.30–19.30. Eydehavn Frivilligsentral inviterer til styrketrening for alle over 18 år kl. 19.00.

Treff Arendal Al-Anon, som er en selvhjelpsgruppe for dem som er berørt av en annens drikking, inviterer til møte i IOGT-huset hver mandag kl. 19.30-21.00.

Uteliv

Galleri Fløistad inviterer til utstilling med arbeider av bildekunstnere, glasskunstnere og skulptører. Åpent kl. 11.00-19.00. Galleri Pigetorvet inviterer til salgsutstilling av blant annet redesign til barn, voksen og interiør, smykker, keramikk, illustrasjoner, foto med mer daglig i hele juli kl. 10.00-16.00. Atelier S.G. er åpent kl. 12.00–16.30. Atelier Gjennomskjæringa holder åpent kl. 12.00-18.00. His Galleri inviterer til sommerutstilling med Frank Brunner, grafikk/maleri, Lars Elling, grafikk, Alf Christian Hvaring, grafikk og Elisabeth Werp, grafikk, kl. 09.00-16.00 fram til 9. august.

Religiøst Baha’isamfunnet inviterer til «Det stille rom» med musikk og meditasjon over verdens hellige skrifter i Sentrum for indre ro og vekst i Tollbodgaten 3 hver mandag kl. 14.00-15.00.

Tirsdag 15. juli

Trim Eydehavn frivilligsentral inviterer til elrobic for menn i alle aldre kl. 10.30. Arendal og Omegn Helsesportslag inviterer til vedlikeholdstrening, svømming og boccia på Moltemyr skole kl. 18.00-20.00. Grane-orientering inviterer til klubbtrening for ALLE fra Birkenlund skole kl. 17.30.

Treff

Utstilling Pakkhuset galleri har åpent kl. 11.00 – 16.00 med fast utstilling av avistegner Morten Mørland, grafikk og bøker av Bjørg Thorhallsdottir og flere andre kunstnere. Austlid Frilandsgartneri inviterer til lokal mat i gårdsbutikk. Husflid, trearbeid, keramikk, skinn og kaffestue. Åpent kl. 12.00-18.00. Galleri Fløistad inviterer til utstilling med arbeider av bildekunstnere, glasskunstnere og skulptører. Åpent kl. 11.00-19.00. Atelier S.G. er åpent kl. 12.00-16.30. Atelier Gjennomskjæringa holder åpent kl. 12.00-18.00. Galleri Pigetorvet inviterer til salgsutstilling av blant annet redesign til barn, voksen og interiør, smykker, keramikk, illustrasjoner, foto med mer daglig i hele juli kl. 10.00-16.00.

erer til lesegruppe for kl. 14.00-15.00.

Jonny Sandåker synger og spiller på Madam Reiersen kl. 22.00.

Den Katolske Kirke holder messe kl. 18.30.

Kulturkalenderen vår er også tilgjengelig på nett

Pakkhuset Galleri inviterer til sommerutstilling med malerier og trykk av Björg Thorhallsdottir. Utstillingen er åpen daglig kl. 11.0017.00 frem til 3. august. His Galleri inviterer til åpning av sommerutstilling med Frank Brunner, grafikk/maleri, Lars Elling, grafikk, Alf Christian Hvaring, grafikk og Elisabeth Werp, grafikk, kl. 09.00-16.00. Galleri ARTendal inviterer til kjeramikkutstilling av Helene Kortner, Marit Tingleff og Edith Lundebrekke. Åpen kl. 12.00-16.00 frem til 10. august. Galleri Grand inviterer til utstillingen «Bilder i seil» med kunstneren Karl Erik Harr kl. 11.00-17.00 frem til 17. august.

Arendal bibliotek og ARENDALS TIDENDE på frivillige leseombud invit- Bomuldsfabriken Kunsthall

Stor stemning Havnepuben hver dag under fotball-VM 13. juni til 13. juli kl. 18.00-23.30.

Nå er det enda enklere å holde seg oppdatert på hva som skjer i Arendal

www.arendalstidende.no

ARENDALS TIDENDE

Vi bryr oss om Arendal Vi bryr oss om Arendal Religiøst

inviterer til årets sommerutstilling «Syv år senere» med silketrykk, tusjlaveringer og skulpturer av Espen Dietrichson i Kunsthallen på Langsæ kl. 12.00-16.00 frem til 24. oktober.

27


Fredag 11. juli 2014

28

Arendals Tidende

Sommer Guide NY

L DA EN R IA

TAPAS PÅ BRYGGEKANTEN

Åpent alle dager fra 11.00

Langbryggen 5 Tlf 98 67 03 57 L LANGBRYGGEN 3 - ARENDAL DA

AL ND RE A I AL NY ND RE IA NY

LL DADA ENEN AI RAR I ENNYNY

NY

R IA

NY

I

L DA EN AR

Langbryggen 5

Tlf 98 67 03 57

LANGBRYGGEN 3 - ARENDAL LANGBRYGGEN 3 - ARENDAL LANGBRYGGEN LANGBRYGGEN 33 - - ARENDAL ARENDAL LANGBRYGGEN 3 - ARENDAL

LANGBRYGGEN 3 - ARENDAL

STAUBØ KULTURSENTER - en annerledes kulturperle ved vannkanten

Utstillinger Konserter Sommerkafé Velkommen! Følg oss på: facebook.com/staubokultursenter.no

BJØRNDAHLS BOKMØLLE Stort utvalg i bøker, LP og DVD

Åpent mandag-fredag 11-17 Lørdag 11-15 Velkommen for en hyggelig handel!

Hovedgata 64, Tvedestrand - Tlf: 90115982

Bordbestilling: 37 00 14 14

blom@blomrestaurant.no - www.blomrestaurant.no


Arendals Tidende

Fredag 11. juli 2014

MAGASIN

29

REISE Bli med på “Queen Mary“ 32-33

Ai ai Kaptein Kai

Side 30-31


30

Fredag 11. juli 2014

Arendals Tidende

MAGASIN: Ai ai Kaptein Kai I to år har Kai Simonsen fra Hisøy vært styrmann på den kjente skuta «Sorte dame». Møt selveste Kaptein Sabeltanns styrmann. MARIANNE LITLEKALSØY marianne.litlekalsoy@arendalstidende.no

Det er helt stille i Dyreparken når Kai tusler fra porten inn til parken og ned til brygga en tidlig morgen. Kai har det mange vil betegne som drømmejobben, i det minste mange barn. Når vi kommer frem til kaia er dekksgutten «Isak» er i full sving med å klargjøre skuta som skal ut på dagens første tokt en liten halvtime senere. Så kommer det flere om bord. Langemann, Lek, Frøya og Siri skal også være med.

Akkurat stor nok

– «Isak» er flink. Han har vært her i fem år. Han har kontroll på alt. Han sørger for at tauverk og annet er som det skal. Og når passasjerene kommer om bord har han kontroll på dem også. Sikkerheten er viktig. Også er han flink til å synge. Du bør kunne synge for å ha den jobben. Han har rollen som «Isak» om bord. Jeg har ingen rolle. Jeg er bare meg selv. Det er vist nok det, ler Kai og legger forsiktig til at det kanskje er en fordel å være litt leken jobben som styrmann på Sorte dame.

Jeg har ingen rolle. Jeg er bare meg selv. Det er vist nok det Frokosttur

Den første turen på dagens vakt går til Abra Havn der turistene står og venter på å bli skysset over vannet til frokost. Og mens turistene får frokost blir det tid til en liten kaffepause for Styrmann Kai og hans mannskap.   – Den Sorte dame»ble bygget i løpet av fire måneder i Risør i 1994. Ho er vel 15 meter lang og stikker 2,13 dypt. Det er en flott båt, sier styrmannen og kikker mot bryggekanten. Det er tid for retur av dagens første tur, den første av 14. Og i løpet av vakten så kan det godt

hende at Styrmann Simonsen har fraktet 1600 passasjerer over Grashavet, gjennom Piratsund og forbi havner.   – Det er ikke uvanlig det, konstanterer han.

Hiv og Hoi

Det skjer mye på overfartene. Det er sang og action hele tiden. Kai følger med mannskap og passasjerer, nynner med på sangene og slenger på et lite «hiv og hoi» her og der. Små og store sjørøvere svarer tilbake med samme mynt «hiv og hoi». Mannskapet klatrer i tauer, roper og synger. Kai har full kontroll. Han vet hvem som er hvor, gjør hva og sier hva.   – Jeg burde jo det. Jeg har hørt det noen ganger vet du. Det er en takknemlig og trivelig jobb jeg har. Trivelige mennesker over alt. Til og med i regnvær kommer det glade folk om bord, forteller Kai med et stort smil og nevner igjen at han har drømmejobben, så skryter han litt til av kollegaene sine. Kai har flere jobber, drømmejobber. I dyreparken styrer han også «Grevinnen» den andre skuta som seiler på Grashavet. Og når turistsesongen i Dyreparken er over tar han ferie. En stund.

RUVER I ABRA HAVN: Styrmann Kai må holde tunga rett i munnen når han skal snu skuta for stor plass er det ikke.

Fra hav til fjell

– Jeg har en jobb til. Jeg flytter til Hovden når skisesongen starter. Da jobber jeg på Hovden Skisenter til og med påske. Der jobber jeg ved heisene og så har jeg vært skiinstruktør. Men det er nå båt og sjø som er livet selv om jeg trives godt på fjellet, forklarer mannen trives der turistene er til en hver tid. Skal du en tur i Dyreparken i år og har planer om å ta turen med «Den Sorte Dame» over Grashavet, så bør du se nøye etter. Kanskje er det nettopp styrmann Kai, fra Hisøy, som står bak roret og smiler bredt. Da er det bare å hilse pent; Ai ai kaptein Kai!

KAPTEIN: Kai er Arendals lokale kaptein fra Dyreparken.


Arendals Tidende

Fredag 11. juli 2014

31

TAKKNEMLIG OG TRIVELIG: Styrmann Kai Simonsen går ned fra broa for å ønske passajerene velkommen om bord. En trivelig og takknemlig jobb.

SABELTANNS SKUTE: Flere ganger daglig seiler Sorte Dame.

SJØRØVERKRIG: Når «Den Sorte Dame» og «Grevinnen» møtes blir det heftig krig. Kanonene buldrer og mannskapet roper.

ERFAREN DEKKSGUTT: «Isak» ( Olav A. Opedal) har vært om bord i fem år. I følge styrmannen har han full kontroll på alt, også sangen.

HIV OG HOI: Tusen takk for turen, nå er dere ekte sjørøvere, sa Isak etter turen.


32

Fredag 11. juli 2014

Arendals Tidende

Reise

Tidsreise amerikab

UNIKT: Amerikabåten Queen Mary tjenestegjør nå som hotell i Long Beach, og er kåret til et av verdens ti mest unike steder å overnatte. I forgrunnen en russisk ubåt man også kan besøke.

Om bord i Queen Mary i Long Beach kan du leve som en reisende på første klasse på 1930-tallet. Men se opp for spøkelser. THOR SØRUM-JOHANSEN

NTB

Verden blir stadig mindre. Og Hollywood, Disneyland, Beverly Hills og Venice Beach rykker stadig nærmere. I Long Beach, en halvtimes kjøretur sør for flyplassen i Los Angeles, ruver Queen Mary i havneområdet, slik hun har gjort siden 1967. Skipet var en gang de kongelige og superstjernenes foretrukne måte å bevege seg på mellom Europa og USA. Hun gjorde innsats som troppeskip under andre verdenskrig, før hun ble

restaurert til fordums prakt da Hitler var beseiret. Til slutt var det flytrafikken som tok knekken på hennes karriere på havet. Nå nyter 78 år gamle Queen Mary pensjonisttilværelsen som hotellskip, ankret opp i havnen i Long Beach. Men glamouren og dramatikken skipet har opplevd, sitter i vegger og dørk. Du kan lukte, føle og se hva hun har vært igjennom, der du tusler rundt på dekk eller tar deg en drink i baren. Det meste er åpent, selv maskin­ rommet.

Flere lugarer, oppholdsrom og restaurantmiljøer er gjenskapt. Da Hotels.com tidligere i år kåret verdens ti mest uvanlige hoteller, var Queen Mary på listen.

– Fascinerende

Mark Pecoraro fra Walnut Creek, California, er i området for å se racerbilløpet Long Beach Grand Prix sammen med sønnen Vince.   – Det var egentlig helt tilfeldig at vi havnet her, sier Mark. Han var sent ute med bestillingen, og de fleste hotellene i Long Beach


Arendals Tidende

Fredag 11. juli 2014

33

Denne uken: The Queen Mary

på båten TETT PÅ: Du kommer tett på det meste i Queen Mary. I maskinrommet kan du spasere relativt fritt rundt og ta og føle på det meste.

PÅ DEKK: Mark Pecoraro og sønnen Vince slukker tørsten på dekk. – En unik opplevelse å bo her, synes Vince.

LEKEROM: Skipets lekerom er bevart.

sentrum var enten fulle eller priset himmelhøyt. Queen Mary duvet imidlertid i havneområdet med hyggelige priser og akseptabel avstand til begivenhetene.   – Jeg har sett skipet mange ganger, men aldri egentlig tenkt på å bo her før. Men nå når vi først er her, må jeg si det er veldig fascinerende. Jeg liker rommene, de virker ganske autentiske. Du får en følelse av hvordan det må ha vært å reise med skipet for 70-80 år siden.

HANDLEGATE: Shoppingsområdet har en eksklusiv atmosfære.

30-TALLET: I The Observation Bar er stilen fra 30-tallet bevart. Kunstverket bak bardisken har vært med båten siden den første turen i 1936. Opprinnelig var dette en lounge forbeholdt passasjerer på første klasse.

  – Bare kjenn på luktene om bord, skyter Vince inn før faren fortsetter:   – Du kjenner en svak eim av olje og gammelt treverk. Virkelig unikt.

ville et opphold på Queen Mary ikke bare vært en opplevelse, men faktisk verdt en tur i seg selv.

Mangler litt

– De kunne ha gjort mer ut av det, grynter en eldre herre som ikke vil bli intervjuet, men gjerne vil bli hørt. Og han har et poeng. Blant alle de fantastiske gjenstandene og originaliteten som suger deg

tilbake til en svunnen tid, er det enkelte elementer som rykker deg ut av stemningen. Flatskjermen på lugaren, for eksempel. Mulig den må være der i 2014, men en mer diskré løsning hadde forstyrret opplevelsen litt mindre. Og servitørene i restaurantene, kunne ikke de fått uniformer som harmonerte litt mer med båten for øvrig? Og kanskje oppført seg deretter. Ikke det at båten må bli et slags teater. Men man sitter igjen med en følelse av at hvis de hadde anstrengt seg litt til, så

Direkte fra Oslo

Noen distraherende elementer til tross: En overnatting på Queen Mary er en tidsreise tilbake til en æra da en amerikareise var forbeholdt de velstående.

Spøkelser

Queen Mary kom, for dem som tror på den slags, i 2008 med på Time Magazines liste over de mest

hjemsøkte stedene i USA. Mange av de organiserte opp­levelsene om bord tar ut­gangs­punkt i nettopp det. Her kan du jakte gjenferd og paranormale fenomener både med og uten guide. Redskap som skal kunne hjelpe deg i jakten – «Ghost hunting tools» – er tilgjengelig. Vi tror ikke på spøkelser, men opplevde for første gang å bråvåkne av en følelse av å bli slått på skulderen klokka tre om natta under overnattingen. Men, som sagt, vi tror ikke på den slags.


34

Fredag 11. juli 2014

Arendals Tidende

NYHETER

ØKONOMI

MENING

SPORT

Nettavisa vår er nå åpen for publikum Nettavis og e-avis er åpen for alle frem til 18. august, bli med å abonner på avisa vår etter det! Digitalt abonnement 79,- per måned Papir og digitalt abonnement 99,- per måned Ingen bindingstid!

ARENDALS TIDENDE

Vi bryr oss om Arendal Sjekk www.arendalstidende.no for siste nytt fra byen vår

DEILIG HJEMMELAGET SØNDAGSMIDDAG I HERSKAPELIGE OMGIVELSER.

2 retters søndagmiddag

FRA KL 13-17 Pris voksen 189,- Barn under 12 år 99,-

1342

liker oss allerede

- gjør det du også BORDBESTILLING: 37 06 08 30

Barn u. 3 år: Gratis

facebook.com

KULTUR


Arendals Tidende

Fredag 11. juli 2014

selges

35

Dødsfall

kunngjøringer

Arthur Homme 22. april 1925 – 9. juli 2014 Birkeland Ruth, Gunnar, Reidun, Åse Grete, Grete, Kåre, Torbjørn, barnebarn og oldebarn, øvrig familie. Begraves fra Birkenes kirke onsdag 16. juli kl. 13.00.

Jan Harald Birketvedt 9. april 1943 – 1. juli 2014 Per, Marion, Øyvind, Torleiv, Terje og Camilla med familier, øvrig familie. Bisettelsen har funnet sted i stillhet.

arbeid utføres

arbeid utføres

STÅLBJELKER

Ring 37 03 20 30 / 97 03 20 30 Vi tar oss av metallavfallet

- Kamstål - Arm. nett - Vinkelstål - Rundstål - Netting - Jernbaneskinner - Ballastbly - Rør/rørdeler - Plannja Takplater

NYTT OG BRUKT STÅL Longum 4849 ARENDAL

TOSHIBA - NY TOPPMODELL 92 80 17 70 www.varmepumpe-agder.no

ønskes kjøpt elektriker

Tipp-biler/HI-ACE/Dyna ønskes kjøpt. Annen lastebil/varebil kan være av interesse. Rask avgjørelse og kontant oppgjør. Erik Wasshaug tlf. 45 00 84 27/ 97 43 09 85

www.longumstaal.no

annonse?

annonser@arendalstidende.no

Vi søker NYHETSJOURNALIST Arendals Tidende har en ledig stilling som lokal nyhetshund. Lokalavisa Arendals Tidende er inne i en spennende utviklingsperiode. Det siste året har vi satset nytt med ny redaktør, ny layout og ny stab. Vi har endret vårt redaksjonelle fokus, og satser nå på å være aller best på å dekke lokale saker grundig og inngående. Satsningen har virkelig lønnet seg, og nå har vi endelig mulighet til å ansette en ny journalist til å styrke vår nyhetsavdeling ytterligere. Vi søker deg som: • Har nyhetsteft og alltid er på jakt etter en god forsidesak. • Brenner for å skape god journalistikk og å jobbe frem egne nyhetssaker. • Har innblikk i det lokale politiske liv i Arendal eller erfaring med å dekke politiske prosesser. • Har fokus på hyppig publisering, særlig med tanke på nett som publiseringsplattform.

Søknadsfrist: 15.07.14

Arbeidsoppgaver: • Følge og dekke politiske møter og det som rører seg i Arendal. • Følge opp oppgaver som naturlig følger av arbeidet i en lokalavis.

Vi kan tilby: • Stillingsbrøk: 100 %. • Trivelige og flotte lokaler midt i Arendal sentrum. • Et hektisk, men trivelig arbeidsmiljø hvor det å fremme lokalsamfunnet Arendal står i fokus.

Tiltredelse: 1. september eller etter avtale

For mer informasjon om stillingen, kontakt: Ansvarlig redaktør Grete Husebø tlf. 466 97 805 eller mail grete.husebo@arendalstidende.no.


3 Fredag 11. juli 2014

36

2 8

Arendals Tidende

6 2 9 1 5 7 4 1 2 3 7

8

1 1 7 5 3 8 4 2 5 7 2 3 9 3 8 5 3 6 2 MandagMandag 28.9april28. 2014 april 2014 5 4 4 9 5 2 1 DAGENS DAGENS 2 6

3

6

7 5 2

2 8

6 4 7

1 9 5 3 7 8 6 4 2

8 4 3 5 6 2 9 1 7

2 6 7 1 4 9 5 8 3

9 3 6 7 1 4 2 5 8

7 1 4 2 8 5 3 9 6

8 3

4 8 2 5 3 9 8 2 36

5 2 8 9 3 6 4 7 1

3 5 2 8 9 7 1 6 4

4 8 1 6 5 3 7 2 9

1 1 8 6 5 3

8 6

5 3 79 9 42 4 918 5 2 2 35 6

UKE: UKE: 18 18

6 8 3 3 9 5 7 8 2 1 4 6 2 9 4 1 6 1 7 5 4 3 8 2 9 4 2 8 6 1 9 5 7 3 O3 7 8 6 2 5 4 3 9 Onsdag 1 5 2Tirsdag 12014 Tirsdag 29. april29. april 2014 2 4 1 3 9 8 7 6 5 9 5 3 1 7 6 4 8 2 1 DAGENS 9 DAGENS 6 DA 1 3 9 8 2 7 6 5 4 3 8 9 85 67 42 94 36 51 29 13 78

K KRYSSORD KRYSSORD KRYSSORD KRYSSORD KRYS 9 10

10

11

11

13

1314

16

16 19

20

8 4 1 5 9 7 2 3 6

2 1 3 8 93 55 4 3 8 7 6 4 7 6 5 2 1 9

4 6 2 9 7 436 9 1 6 5 8 2 5 4 1 7 3 8

5

1 9 51 3 78 8 6 49 2

6 8

8

8 4 3 5 6 2 9 1 7

2 6 7 1 4 9 5 8 3

9 3 26 7 1 4 2 5 8

15

14 17

5 3 2 5 183 2 9 8 3 8 9 6 7 4 1 97 6 1 4

6 4 7 8 92 41 4 6 2 5 1 3 8 7 3 2 5 9

35

46

12

6

12

1314

16

16

17

18

1819

20

20

12 18

19

20

Vannrett:Vannrett:Loddrett:Loddrett: 1. Ørefik1. Ørefik1. Roten1. til alt Roten til alt i vondt vondt 7. Bodde7.i Bodde 2. Safe 2. Safe Lilleasia Lilleasia 9. Pionerbil 9. Pionerbil 3. Gl. kongsgård 3. Gl. kongsgård 10. Kvinnenavn 10. Kvinnenavn 4. Trend4. Trend 11. Eldre 11. (fk.)Eldre5.(fk.) Kvinnenavn 5. Kvinnenavn 12. Overflaten 12. Overflaten 6. Bra 6. Bra Kvinnenavn 8. Kvinnenavn 13. Bruke13. spaken Bruke8.spaken 16. Salgsrett 16. Salgsrett 14. Straff 14. Straff 19. Fart 19. Fart 15. Forlikes 15. Forlikes 20. Lyskilde 20. Lyskilde 17. Prep. 17. Prep. 18. Lavine18. Lavine

7

11

11

15 1718

57

10

10 12

7 1 4 2 8 5 3 9 6

13

1415

15

1

2

13

8

8

9

9

11

11

14

14

16

16

17

18

19

19

20

19

22

Vannrett:Vannrett:Loddrett:Loddrett: 1. Bundethet 1. Bundethet 1. Over hals 1. Over og hals og hode hode 8. Nymfer 8. Nymfer 2. Mannsnavn 9. Fjern 9. Fjern2. Mannsnavn 10. Gjenlyden 10. Gjenlyden 3. Fråtser3. Fråtser 12. Gjøre 12. Gjøre4. Allianse 4. Allianse 16. Plasserte 16. Plasserte 5. Sportsgrenene 5. Sportsgrenene 17. Bittert17. Bittert6. Avtok6. Avtok 7. Vekt (fk.) 7. Vekt (fk.) 18. Snikende 18. Snikende 20. Sportsuttr. 20. Sportsuttr. 11. Kalles11. Kalles 13. Trekke13. Trekke 14. Skolebarn 14. Skolebarn 15. Periode 15. Periode 19. Like 19. Like Venstre

7

2

5 7 7 5 4 82 6 6 2 1 3 3 1 9 8 4 9 2 4

Vannrett: 1. Lusing 7. Efesere 9. Daimler 10. Irmelin 11. Gl 12. Yta 13. Gire 16. Agentur 19. Fei 20. Gasslys Loddrett: 1. Lediggang 2. Ufarlig 3. Seim 4. Isme 5. Nelly 6. Greit 8. Erna 14. Refs 15. Enes 17. Til 18. Ras

1

3 9 6 1 143 2 7 8 2 7 4 9 5 1 3 98 6 5 7

Vannrett:Vann 1. Mengde 1. M 8. Verdien 8. V 9. Stropp9. S 10. Art. 10. A 11. Gårdsplass 11. G 12. Om 12. O 14. Trist 14. T 16. Tidl. parti 16. T 17. Profesjon 17. P 18. Fotsåle 18. F 19. Omr. i19. Bær O 22. Utflukt 22. U

Vannrett: 1. Hemning 8. Oreader 9. Distre 10. Ekkoet 12. Utrette 16. La 17. Leit 18. Lurende 20. Serve Loddrett: 1. Hodekulls 2. Erik 3. Mesker 4. NATO 5. Idrettene 6. Neet 7. Gr 11. Heter 13. Taue 14. Elev 15. Tid 19. RR

Høyre


Arendals Tidende

Fredag 11. juli 2014

ØYEBLIKK

37

Send inn din gratulasjon på post@arendalstidende.no Det skjedde på denne dag:

Dagens tegning

11. juli 1919 lovfestes åtte­timersdagen i Norge.

5 år siden Smedtreff på Næs jernverk

Smeder fra Nederland, Belgia, Sverige, Danmark og Norge var i helgen samlet på Næs jernverk. Der viste de at handverkskunsten ikke er avleggs. At smedkunst er populært er det ingen tvil om, over 300 besøkte jernverks­museet denne dagen.

50 år siden Farlig transport gjennom Moland ved natt.

Denne fine tegningen har vi fått av Jonatan i Fabakken barnehage, førskolegruppen.

Jubilanter Fredag 11. juli 80 år Else Maria Langemyr 75 år Kjell Levi Sundberg 70 år Thor BjørnHartvigsen 40 år Frode Forsdahl Ole Morten Hommefoss Siv Astri Mong

Lørdag 12. juli 85 år Sverre Arvid Eilertsen 80 år Alf Emil Tengs 75 år Anny Grete Nilsen 50 år Jan Birkenes Jan Ferencz Sogorka 40 år Martin André Berntsen Hammering

Søndag 13. juli 85 år Svein Ørnulf Ellingsen Erna Synnøve Tharaldsen 70 år Odd Cato Oland

Dikt

Sommersol og Gode venner

En bilist som var på vei hjem fra Arendal sent i går natt opplevde å se en selsom transport av en hestetrille. Med skjekene var den bundet fast til en varebils bakre støtfanger og hele kjøredoningen hang og slang fra den ene side til den andre. For en som skulle ­passere dette merkelige transportfenomen var det nesten umulig å komme forbi i det tette mørket og for det andre så skar den tilbundne hestetrille rett som det var over i den motsatte side av veien. Maken til transport har ikke vært sett i austre Moland på lenge.

Sommersol og Gode venner! Å hvor godt jeg føler -kjenneri mitt hjerte, kropp og sjel, det er som alle vil meg vel.

100 år siden

Har du smerter, tunge stunder, hva tenker du, -på noe grunner-? Kom ut i sommersol min venn, møt andre, -bare føl og kjenn-! Er du ensom, mistet de du kjenner-? Skaff deg nye gode venner! Det er mange som kan trenge solgangsbris før båten krenge`. Sommer, sommer, sommer! Ikke vent til høsten kommer!

60 år Odd Hørsdal 50 år Brit Ottersland Grete Østrem Raknes 40 år Elisabeth Austad Asser Sary Ahmed Hamad Heggazy Arild Ole Johannessen Bård Sterk-Hansen

Skakkjørt ungdom

Finn deg solskinnsvenner på din veg! Det letter livet,

for både deg og meg.

Mandag 14. juli

40 år Rune Westergren

75 år Astrid Serine Aslaksen Hans Christian Østrem 70 år Lillian Ramberg 60 år Kirsten Thorstensen 50 år Michael Knut Nøtnes Jolita Tølkkø

Øivind Holanger

Tirsdag 15. juli 60 år Steinar Hesthag 50 år Ragnar Kvale Geir Aas 40 år Elin Lomåsen

Følgende interessante opplysninger om unge forbrytere er hentet fra en beretning, utgitt av det svenske fengselsvesen: Den nytelsessyke, som fremfor ­nogen andre har grepet storbyenes ung­dom, har landsens folk neppe anelse om: man har ikke ro, maa ut, sier en fængselsprest. Og «ut» er ikke gater og parker. «Ut» det er restauranter, kafeer, danselokaler, spillehuse, skytebaner og varieteer. Man trives ikke hjemme. Saalænge pengene varer inntar han også sine måltider ute. En kontorist med en månedslønn av 300 kroner var ikke tilfreds med den enkle mat, hans hjem bød ham, spiste på en restaurant for - 24 kroner dagen. Da lønnen var oppbrukt, sluttet han ikke med sitt luksuriøse liv. Han måtte skaffe sig «driftskapital» det skjedde ved vekselforfalskning. En anden kontorist bodde på et værelse til 12 kroner døgnet og spiste på en av de fineste restauranter. I en del samfunn griper denne vannvittige måte at slænge de ofte tungt ervervede penger omkring sig med rent epidemisk fart og smitter også de yngre som følger de andres eksempel.

Arendals Tidende får jubilantinformasjon fra NTBs personalia­redaksjon. Hvis du ikke ønsker omtale her, vennligst ta kontakt med redaksjonen. Tlf. 40 69 22 22 - post@arendalstidende.no


22.15 Krigens englar

22.25 Dokusommer: Barnehuset Norsk dokumentar

21.45 Secrets and Lies Ben får problemer med å bevise sin uskyld når politiet kobler ham til drapsvåpenet som tok livet av gutten i skogen

21.30 Resurrection Livene til innbyggerne i en liten by forandres for alltid når deres døde plutselig vender hjem

18.30 Hele USA baker Arendals Tidende Amerikansk kokkeprogram fra 2013

19.30 Elling - Brødre i blodet Etter to år på behandlingshjem skal Elling tilbake til den tilsynelatende virkeligheten

22.00 Dokusommer Maracanã - minnenes stadion

19.30 Dyrepasserne Svaksynte gjester i dyreparken får et fantastisk møte med fjær og slangeskinn FREDAG 11.ull, JULI

21.30 Ringenes Herre 1 Amerikansk Oscar-belønt eventyrdrama fra 2001

07.30 Det søte sommerliv 08.00 Dyreklinikken 08.30 Svenske dialektmysterium 09.00 Kinas mat 09.30 Det gode bondeliv 10.00 Med hjartet på rette staden 10.45 Jessica Fletcher 11.30 Tilbake til 70-tallet 12.00 Nyheter 12.10 Bondi Beach 12.30 Miranda 13.00 Mellomdistanse kvinner 14.30 På vei til Sel 15.00 Nyheter 15.10 Naturopplevelser 15.30 Mellomdistanse menn 17.00 Nyheter 17.10 Sommeråpent 19.40 Fleksnes: Fjernkontroll og alt fritt 17.55 Tegnspråknytt Fleksnes og Moder’n trenger å plusse litt på hushold18.00 Oddasat - nyheter på samisk ningspengene og ingen tar jobb somtru barnevakter 18.05 Tilbake der skulle at nokon kunne bu 18.45 Distriktsnyheter 21.30 Dagsrevyen Sommeråpent 19.00 19.30 Elling - Brødre med i blodet Nyt sommerkvelden aktuelle gjester og spen20.55 20 spørsmål nendeSommeråpent artister direkte fra taket på den Norske Opera 21.25 & Ballett 22.25 Lov og orden: London 23.10 Kveldsnytt 23.25 Ripper Street 00.25 The Hollies - Look Through Any Window 01.45 Krigens englar 02.40 Lulu og Leon 03.25 Haga slott 04.25 Lov og orden: London 18.00 På øy-eventyr med Anne og Anders 05.10 Sommeråpent

10.30 Sommeråpent 11.15 Historia om USAs naturperler 12.05 To på reise 12.35 Legen mot systemet 13.35 Utredningshelikopter 14.30 Maria Montessori 15.20 Historia om USAs naturperler 16.10 Med hjartet på rette staden 17.00 Derrick 18.00 Dagsnytt atten 19.00 Antikkduellen 21.10 Danmark på prærien 19.30 Københavns nye akvarium Dansk dokumentar 20.00 Diamond League fra Glasgow 22.00 Maracanã - minnenes 21.30 Den sanne historien: Gladiator stadion 22.50 tapte paradiset BritiskDet dokumentarserie 00.55 Barnehuset 01.45 Sunset Limited

06.00 TV 2 Junior 06.01 Tom og Jerry 06.24 Mona vampyr 06.48 Bananer i pyjamas 07.00 Thomas Toget 07.11 Byggmester Bob 07.21 Arthur 07.46 Manon 07.53 Elias 08.03 LazyTown 08.29 Chima 08.52 Chaplin 09.00 Nyhetsmorgen 09.45 Sportsnyhetene 10.00 Bonanza 11.00 Sporløs 12.00 En bit av Norge 12.30 Naboer 13.00 Dogto Sweden 21.45 Lucky Welcome 13.30 Tour de France: 7. etappe Bruce Nyhetene sine foreldre kommer på besøk, og 18.30 får kultursjokk. 18.45 Været Emma forteller Bruce at hun erSportsnyhetene gravid 18.50 19.30 Karl Hos III Martin 19.00 19.30 Dyrepasserne Elisabeth og Martin leier inn hushjelp. 20.00 Sommertid Gudrun Holt tar jobben og Elsa Lystad 21.00 Nyhetene fyller rollen 21.20 Væretsom Gudrun 21.25 Sportsnyhetene 21.35 Tour de France: I kveld 21.45 Mord og mysterier 22.45 Mord og mysterier 23.45 Eurojackpot 00.00 Star Trek - Nemesis 02.15 Tommys Inferno 20.00 The Trønderrock 03.50 X Factor - fra a til nå

22.30 The Graham Norton Show I kveld får vi se høydepunkter fra hele sesongen der blant andre Tom Cruise, Matt Damon har vært gjester

11. juli 2014 team avFredag legar og sjukepleiarar arbeider frivillig 38Eit på eit britisk feltsjukehus for å redde soldatane som kjempar i skyttergravene under første verdskrigen

06.00 Dr. Phil 07.00 TV Shop 08.00 Alle elsker Raymond 08.30 Hellstrøm inviterer: Cecilie Skog 09.20 Dr. Phil 10.10 Hele USA baker 11.05 Top Model USA 12.00 The Ellen DeGeneres Show 13.00 Ekstreme samlere 14.00 Hell’s Kitchen USA 15.00 How I Met Your Mother 20.00 Gulliver’s Travels 15.30 How I Met Your Mother Amerikansk eventyrfilm/kom16.00 Kongen av Queens edie 2010 16.30fra Bones 17.30 NCIS 21.30 The Mentalist 18.30 Hele USA baker 19.30 Ekstrem oppussing Amerikansk krimdrama fraUSA 2013 20.30 Charterfeber - tur-retur Gran Canaria 21.30 Ringenes Herre: Ringens brorskap 00.45 Kongens ridder 03.10 Kjærlighetsredet 04.05 Kjærlighetsredet 05.15 Kjærlighetsredet

20.00 Hellstrøm rydder opp I denne dokumentaren følger vi trønder- En drapsmann bruker internettannon- Norsk underholdningsprogram rockens historie fra Prudence, til de nyere ser til å finne sitt perfekte offer - menn 06.00 Smallville 07.10 Hushaiene Vegas 07.55 Big Spender 08.25 Golden Goal 08.50 Frasier 09.45 M*A*S*H 06.30 Søstre 07.20 Mitt hemmelige tenåringsliv 08.10 Hundehviskeren 09.05 Tabatha tar over 09.55 Fødeavdetrønderrockerne som ingen vilHill merke forsvinner 10.45 Cash Cowboys 11.40 Broom 12.10 Besatt av bil 12.40 Alarm 112 - På liv og død 13.40 Smallville 14.35 lingen 10.50 Judge Judy 11.15 One Tree 12.05at Switched at Birth 13.00 Gossip Girl 13.50 Gilmore Girls 14.45 22.15 Krigens 22.25 Dokusommer: Barnehuset 21.30 Resurrection 18.30 Scrubsenglar 15.00 That ‘70s Show 15.30 South Park 16.00 Fraktekrigen 16.30 Cash Cowboys 17.25 Alarm 21.45 112 - PåSecrets and Lies One Tree Hill 15.40 Det lille paret 16.15 Trinny & Susannah - oppdrag Norge 17.15Hele Unge USA mødrebaker 17.45 Unge liv og død 18.25 Tippeligaen: Før kampen 18.55 Aalesund Molde 1. omgang 19.50 I pausen 20.00 Aalesund mødre 18.15 Fødeavdelingen 19.25 Friends 19.55 Friends 20.30 Storbritannias verste samler 21.35 The ResiEit team avMolde legar2.og sjukepleiarar arbeider frivillig Norsk dokumentar Ben får problemer med å bevise sin Livene til innbyggerne i en liten by Amerikansk kokkeprogram fra omgang 21.00 Tippeligaen: Etter kampen 21.15 Butch Cassidy og Sundance Kid 23.20 Criminal Minds dent 23.25 Tabatha tar over 00.25 Mistresses 01.20 Ghost Whisperer 02.20 The Closer 03.10 Cold Case 03.55 på eit britisk feltsjukehus for00.50 å redde som01.20 Blue Mountain State 01.50 Louie 02.20 Louieuskyld når politiet kobler ham drapsforandres alltid når deres døde 2013 00.15 Californication Bluesoldatane Mountain State 02.50 Sons Pretty LittletilLiars 04.40 The Only Way for is Essex kjempar i of skyttergravene under første verdskrigen våpenet som tok livet av gutten i skogen plutselig vender hjem Anarchy 04.05 Sarah Silverman 04.30 Sarah Silverman 04.55 South Park 05.20 Baller av stål Fanø i Vest-Jylland er Danmarks ferieøy nummer en, og den siste av øyene programlederne vil utforske

22.50 Livet i oldtida Britisk dokumentarserie

06.00 Tom og Jerry 06.20 Batman the Brave and the Bold 06.45 America’s Funniest Home Vid. 07.10 Ullared 07.55 Happy Endings 08.20 Cougar Town 08.45 Den syvende himmel 09.30 Real Housewives of New York 10.20 Millionær søker kjæreste 11.15 Millionær søker kjæreste 12.15 The Big Bang Theory 13.05 Happy Endings 13.30 Melissa & Joey 13.55 Den syvende himmel 14.55 Camping på Öland 15.50 Cougar Town 16.20 Friends 16.45 Friends 17.15 Two and a Half Menpå 17.40 and a Half 21.30 Jakten RødTwo Oktober Men Den 18.05russiske The Bigubåtkapteinen Bang Theory Marko Ramius ønsker, sammen med sine 18.30 The Big Bang Theory offiserer, å hoppe av til USA 19.00 Mom 20.30 Morgan og Ola-Conny 19.30 Top 20 Funniest 20.30 Brille Morgan og Ola-Conny reiser med 21.30 Castle luksustog Jaipur. Norton Gutta fårShow også 22.30 The til Graham tradisjonell 23.30 Castleindisk aurvedabehandling 00.25 CSI 01.20 Special Victims Unit 02.15 CSI: Miami 03.05 CSI: NY 03.45 Boston Public 04.25 Seriemorderne 05.10 The War at Home 22.30 Rizzoli ogFunniest Isles Home Vid. 05.35 America’s

06.00 Linni 06.30 Tid for hjem 07.25 Rules of Engagement 07.55 Raising Hope 08.25 Suburgatory 08.55 Glee 09.50 Hart of Dixie 10.45 Raising Hope 11.15 Rules of Engagement 11.45 Koneklubben 12.40 Rachael Ray 13.40 Baronessen flytter inn 14.40 Naboer 15.10 2 Broke Girls 15.40 New Girl 16.10 Grey’s Anatomy 17.05 Hart of Dixie 18.00 Tid for hjem 19.00 2 Broke Girls 19.30 New Girl 20.00 På flukt: Mitt liv i en sekt 21.00 Elskerinner fra helvete 21.55 Romeo og Julie 00.10 Sommertid 01.10 Rules of Engagement 01.40 Alias 02.35 Beverly Hills 90210 03.30 The Good Wife 04.25 Koneklubben 05.10 Jersey Shore

06.50 MAX Sport: Focused 07.20 MAX Sport: Focused 07.50 Car Warriors 08.40 Top Gear 09.40 Bolighaiene 10.10 Barhjelpen 11.00 Verdens dummeste 11.50 Rude Tube 12.20 Pantelånerne i Detroit 12.50 Fikserne 13.15 Lagerkrigen 13.45 Pantelånerne i Las Vegas 14.10 Top Gear 15.15 Bolighaiene 15.40 Nattpatruljen 16.10 Nattpatruljen 16.40 Pantelånerne i Detroit 17.10 Fikserne 17.40 Verdens dummeste 18.30 Pantelånerne i Las Vegas 19.00 Lagerkrigen 19.30 Nattpatruljen 20.00 Nattpatruljen 20.30 Barhjelpen 21.30 The Big Bang Theory 21.55 The Big Bang Theory 22.25 Two and a Half Men 22.55 Two and a Half Men 23.25 Rude Tube 00.00 The Iceman 02.00 Top 20 Countdown 02.45 Dusørjegeren 03.40 Dusørjegeren 04.05 Renegade 04.50 MAX Sport: Focused 05.20 Kalgoorlie Cops

12.35 Elevator Girl 14.15 Danielle Steel`s Størst av alt er kjærligheten 15.55 Angel in Training 17.35 Audrey`s 18.05 Sanger om Norge 21.30 Fanget opiumskrigen 21.45 Falk: De08.20 107 patriotene 21.30 20.30om Mamma søker kjæreste Jamie på 15 minutter 08.50Brille Trollied 09.15 Boston Public 10.05 Drømmen landsbygda 10.55 DrømRain 19.15 Tiptoes 21.00 Black Dahlia 23.10 Før soloppgang 00.50 Beck:av Penjonat Perlan 02.15 12 Hours To Johan Live 11.50 forsvunnet Mord og mysterier 14.35 EtSvensk nytt liv på landet 15.30 03.45 Steel`s av alt er kjærligheten Noen steder er Danielle så spesielle atStørst kjente musikere har Britisk dokumentar Det er en vakker dag imeprosjekter Slottsskogen, denSporløst Denne ukens12.40 panel består av Jon Alrealityserie fraUndercover 2013 Boss Canada 16.30 Den hemmelige millionæren USA 17.25 Drømmen om landsbygda 18.25 Drømmedesign skrevet en06.00 sangAx om dem idylliske når det maas, Thomas Giertsen og Live Nelvik 19.30 Drømmeprosjekter 20.30 Castle 21.30 CSI: NY 22.30 Mord og mysterier 00.35 Kalde spor 01.40 Kalde Men 07.00 Bundy 07.30 TV Shop 08.30 Ax Men 09.30 The Fresh Prince of Bel-Air 10.00 Anger Man- byparken i Göteborg, spor 02.35 Politiagentene 03.25 Boss 04.25 Call Me Fitz 04.50 Episodes agement 10.30 Seinfeld 11.30 Family Guy 12.00 Simpsons 13.00 Kongen av Queens 14.00 Two and utenkelige a Half Men plutselig inntreffer 19.30 Elling - Brødre i blodet 22.00 Dokusommer 19.30 22.30 The Graham Norton Show 21.30 Ringenes Herre 1 14.30 Family Guy 15.30 Simpsons 16.30 Kongen av Queens 17.30 How I Met Your Mother 18.30 Family GuyDyrepasserne 19.30 Thomas Skovs bilprogram 20.00 Top Gear 20.50 Underholdningsavdelingen 21.30 Jakta på rettferd 22.10 Simpsons 19.30 Simpsons 20.00 How I Met Your Mother 20.30 How I Met Your Mother 21.00 Garasjen Etter to år19.00 på behandlingshjem skal Elling tilbake til Maracanã minnenes stadion Svaksynte gjester i dyreparken får et fanI kveld får vi se høydepunkter fra hele Amerikansk Oscar-belønt evenJakta på rettferd 22.55 Rådet 23.20 Sexministeriet 23.50 Pinlige sykdommer 00.35 Top Gear 01.25 Beyond a 22.00 American Pie 2 23.50 Aladdin and the Death Lamp 01.25 Chicago PD 02.20 Fletch 04.00 Mannegruppa den tilsynelatende tastisk møte med ull, fjær og slangeskinn sesongen derJakta blant Cruise, tyrdrama fra 2001 Reasonable Doubt 03.05 Top Gear 04.00 påandre rettferdTom 04.40 Jakta på rettferd Ottar 05.00virkeligheten Airwolf Matt Damon har vært gjester

21.30 Sommeråpent Sommeråpent ønsker publikum velkommen til taket på Den Norske Opera & Ballett i Oslo. Sommerkvelden skal nytes med aktuelle gjester og spennende artister 19.40 Fleksnes: Fjernkontroll og alt fritt Fleksnes og Moder’n trenger å plusse litt på husholdningspengene og tar jobb som barnevakter

21.55 Dokusommer Matvareindustriens hemmeligheter

07.40 Camilla Plum: Mat som holder 08.10 Dyreklinikken 08.40 Spanske fristelser 09.10 Pakket og klart 09.40 Rock til fjells 10.10 Grønn glede 10.40 Sommeråpent 11.25 Sommeråpent 12.10 Sommeråpent 12.55 Sommeråpent 13.55 Stafetter 16.00 Diamond League fra Glasgow 18.00 om landet 18.00 Drømmen På øy-eventyr med Anne og Anders 19.00 Dagsrevyen Fanø Vest-Jylland er Danmarks ferieøy nummer en, 19.30i Lotto-trekning og denFjernkontroll siste av øyene vil utforske 19.40 ogprogramlederne alt fritt 20.10 Sommeråpent 21.10 Før kampen 22.00 Bronsekamp 00.00 Kveldsnytt 00.20 Harry Brown 02.00 20 spørsmål 02.30 Dansefot jukeboks 05.00 Sommeråpent

09.05 Sommeråpent 10.05 Hvem tror du at du er? 11.05 Historia om USAs naturperler 12.00 The Hollies- Look Through Any Window 14.05 Gal etter møbelklassikere 14.35 Maracanã - minnenes stadion 15.30 Alexander Kielland 16.00 Stafetter 17.00 Trubaduren fra Metropo22.50 litan Livet i oldtida 19.30 Ildkulen fra verdensrommet Britisk dokumentarserie 20.20 Europa - en reise gjennom det 20. århundret 21.00 Nyheter 21.10 Danmark på prærien 22.10 Mrs Mandela 23.40 Ein framand utan namn 01.20 Det tapte paradiset

18.05 Sanger om Norge Noen steder er så spesielle at kjente musikere har skrevet en sang om dem

21.30 Fanget av opiumskrigen Britisk dokumentar

21.10 Danmark på prærien Dansk dokumentar

21.45 Annika Bengtzon En kvinne smyger seg inn på Nobelfesten i Stockholm og skyter Nobelprisvinneren i medisin 21.45 Welcome to Sweden Bruce sine foreldre kommer på besøk, og får kultursjokk.12. Emma forteller Bruce at LØRDAG JULI hun erTV gravid 06.00 2 Junior 06.01 Tom og Jerry

06.24 Mona vampyr 06.48 Bananer i pyjamas 07.00 Thomas Toget 07.11 Byggmester Bob 07.21 Arthur 07.46 Manon 07.53 Elias 08.03 LazyTown 08.29 Chima 08.52 Chaplin 09.00 Nyhetsmorgen 10.00 Bonanza 11.00 Bonanza 12.00 Bjørn Eidsvåg - Far faller 13.00 20.00 Dyrepasserne Trønderrock - fra a til nå 13.30 Tour de France: 8. etappe I denne dokumentaren følger vi trønder18.00 Tour de France: I dag rockens historie fra Prudence, til de nyere 18.30 Nyhetene trønderrockerne 18.45 Været 18.55 Brann - Strømsgodset 1. omgang 19.50 Tippeligaen: I pausen 20.00 Brann - Strømsgodset 2. omgang 21.00 Nyhetene 21.15 Været 21.20 Sportsnyhetene 21.30 Tour de France: I kveld 21.45 Welcome to Sweden 22.15 Fotballkveld 23.15 Crazy, Stupid, Love 01.35 Et perfekt mord 03.40 American Idol 21.45 American Johan Falk: De 107 patriotene 05.20 Idol

20.30 På liv og død UK I Essex sliter Susan med ektemannens demens som stadig blir verre

20.30 Masterchef Canada Canadisk kokkeprogram fra 2014

21.30 Jakten på Rød Oktober Den russiske ubåtkapteinen Marko Ramius ønsker, sammen med sine offiserer, å hoppe av til USA 06.05 Tom og Jerry

20.00 Gulliver’s Travels Amerikansk eventyrfilm/komedie fra 2010

06.30 Batman the Brave and the Bold 06.50 America’s Funniest Home Vid. 07.15 America’s Funniest Home Vid. 07.40 Den store overraskelsen 08.30 Top 20 Funniest 09.15 No Ordinary Family 10.05 So You Think You Can Dance 12.00 America’s Funniest Home Vid. 12.30 Friends (X5) 14.50 Two and a Half Men 15.15 Two and a Half Men 15.45 Two andog a Half 22.30 Rizzoli IslesMen 16.10 Two and a Half Men En drapsmann internettannon16.35 Two and bruker a Half Men ser til åVille finne sitt perfekte offer - menn 17.00 eventyr som vil merke 17.30ingen Endelig ferie at forsvinner 18.30 Top 20 Funniest 19.30 Ullared 20.30 Morgan og Ola-Conny på opplevelsesreise 21.30 Jakten på Rød Oktober 23.55 Special Victims Unit 00.50 Nurse Betty 02.55 CSI: Miami 03.40 Boston Public 04.25 Seriemorderne 05.10 V

06.00 Go On 06.30 Go On 07.00 TV Shop 08.00 Junior Masterchef Australia 09.20 Alle elsker Raymond 09.45 Alle elsker Raymond 10.15 Nashville 11.15 Nashville 12.15 Vanderpump Rules 13.15 Vanderpump Rules 14.15 Robinsonekspedisjonen 20.00 2013 Hellstrøm rydder opp 15.35 Eat, drink, love Norsk underholdningsprogram 16.30 The Mindy Project 17.00 Back in the Game 17.30 Growing Up Fisher 18.00 Growing Up Fisher 18.30 How I Met Your Mother 19.00 How I Met Your Mother 19.30 Kongen av Queens 20.00 Gulliver’s Travels 21.30 Ringenes Herre: To tårn 00.45 A Knight’s Tale 03.10 Blue-Eyed Butcher 04.50 Go On 05.15 Go On

21.30 Brille 20.30 Mamma søker kjæreste Det er en vakker dag i Slottsskogen, den Denne ukens panel består av Jon AlSvensk realityserie fra 2013 idylliske byparken i Göteborg, når det maas, Thomas Giertsen og Live Nelvik 06.00 Hushaiene Vegas 07.10 Hushaiene Vegas 08.00 Hushaiene Vegas 08.50 Hushaiene Vegas 09.40 Frasier 06.30 Dyreflyplassen 06.55 Dyreflyplassen 07.25 So You Think You Can Dance 09.00 Tori & Dean i Hollywood utenkelige plutselig inntreffer 10.05 Frasier 10.30 Frasier 11.00 Frasier 11.30 Frasier 12.00 M*A*S*H 12.30 M*A*S*H 13.00 M*A*S*H 13.30 M*A*S*H 14.00 M*A*S*H 14.30 That ‘70s Show 15.00 That ‘70s Show 15.30 That ‘70s Show 16.00 That ‘70s Show 16.30 That ‘70s Show 17.00 FotballXtra: Før runden 17.30 FotballXtra: Alt om fotball 18.00 FotballXtra: Med runden 20.00 South Park 20.30 South Park 21.00 Tre amigos 23.00 The Marine 2 00.55 Criminal Minds 01.50 Criminal Minds 02.45 Criminal Minds 03.35 Criminal Minds 04.20 Criminal Minds 05.05 South Park

09.50 Hundehviskeren 10.45 Hundehviskeren 11.45 Hundehviskeren 12.40 Unge mødre Danmark 13.35 Unge mødre Danmark 14.30 Unge mødre Danmark 15.30 Judge Judy 16.00 Judge Judy 16.30 Judge Judy 17.00 Judge Judy 17.30 Judge Judy 18.00 Trinny & Susannah - oppdrag Norge 19.00 Trinny & Susannah - oppdrag Norge 20.00 Frøken detektiv - Nancy Drew 22.00 Operasjon barnevakt 00.00 Lindsay Lohan 01.00 Et liv uten armer og bein 02.00 Devious Maids 02.55 Beverly Hills Nannies 03.45 Beverly Hills Nannies

06.00 Baronessen flytter inn 06.50 Søstrene Kardashian 07.40 Søstrene Kardashian 08.30 Khloe og Lamar 08.55 Khloe og Lamar 09.20 Beverly Hills 90210 10.10 Beverly Hills 90210 11.00 Beverly Hills 90210 11.50 Beverly Hills 90210 12.40 Beverly Hills 90210 13.30 Grey’s Anatomy 14.25 Grey’s Anatomy 15.20 Grey’s Anatomy 16.15 Grey’s Anatomy 17.10 Grey’s Anatomy 18.05 Ravenswood 19.00 Mamma for første gang 20.00 American Idol 21.45 American Idol 22.15 The Voice US 23.10 The Voice US 00.05 Søstrene Kardashian 01.00 Søstrene Kardashian 01.55 Khloe og Lamar 02.20 Khloe og Lamar 02.50 I Think I Love My Wife 04.35 Jersey Shore

07.20 Bolighaiene 07.45 Bolighaiene 08.10 Bolighaiene 08.35 Bolighaiene 09.00 Bolighaiene 09.25 Skattejegerne 10.20 Skattejegerne 11.10 Top Gear 12.10 Top Gear 13.10 Pantelånerne i Detroit 13.40 Pantelånerne i Detroit 14.05 Pantelånerne i Detroit 14.35 Pantelånerne i Detroit 15.05 Pantelånerne i Detroit 15.30 Lagerkrigen 16.00 Lagerkrigen 16.30 Lagerkrigen 17.00 Lagerkrigen 17.30 Lagerkrigen 18.00 Nattpatruljen 18.30 Nattpatruljen 19.00 Nattpatruljen 19.30 Nattpatruljen 20.00 Nattpatruljen 20.30 Politiet 21.30 Ransom 23.55 The Firm 02.50 Tattoo Rescue 03.35 Dusørjegeren 04.00 Dusørjegeren 04.25 Renegade 05.10 Kalgoorlie Cops

10.00 Arthur og Minimoyene 11.55 Clifford 13.35 Stompa & Co 15.15 Stompa forelsker seg 17.05 Kjærlighetens 21.30 Sommeråpent Dokusommer 20.3009.15 På liv og død Boss UK Canada 10.05 Et nytt 20.30 Canada 08.25 Undercover Boss Canada Undercover liv påMasterchef landet 10.55 Et nytt liv på spill 19.15 Picture This 21.00 My Best Friend`s Girl 23.0021.55 Svigermonster 00.40 Beck: Monsteret 02.1021.45 State ofAnnika Bengtzon 11.50 Et nytt liv på landet 12.40 EtSusan nytt liv med på landet 13.35 Et nytt livCanadisk på landet 14.30 Drømmen om Grace ønsker 04.20 Day Watch velkommen til taket Sommeråpent publikum Matvareindustriens hemmeligEn kvinne smyger seg landet inn på NobelfesI Essex sliter ektemankokkeprogram fra landsbygda 15.25 Drømmen om landsbygda 16.20 Drømmen om landsbygda 17.20 Drømmen om landsbygda på Den Norske Opera & Ballett i Oslo. Sommerkvelden heter ten i Stockholm og skyter nens demens som stadig verre 2014 23.35 North Country 01.50 18.20NobelprisvinDrømmen om landsbygda 19.15 Inspektør Morse blir 21.30 Mord og mysterier 06.00 Ripley’s Believe It or Not 07.00 Cheers 07.30 TV Shop 08.30 Ax Men 09.30 Drømmemaskiner 10.30 The skal nytes Exes med11.00 aktuelle gjester og spennende artister neren i medisin Dalziel og Pascoe 02.45 Dalziel og Pascoe 03.40 Boss 04.35 Call Me Fitz 05.00 Episodes The Exes 11.30 The Exes 12.00 The Fresh Prince of Bel-Air 12.30 Seinfeld 13.00 Seinfeld 13.30 The Office 14.00 The Office 14.30 The Office 15.00 Storage Hunters 15.30 Storage Hunters 16.00 Storage Hunters 16.30 Storage Hunters 17.00 Storage Hunters 17.30 How I Met Your Mother 18.30 Simpsons 19.00 Simpsons 19.30 Simpsons 20.00 How I Met Your Mother 21.00 Grimm 22.00 Grimm 23.00 American Pie Presents: Beta House 00.35 The Island 03.00 Garasjen 04.00 Cops 04.30 Ink Master Sverige 05.30 Bundy

19.30 Ikke gjør dette hjemme 20.00 Top Gear 21.00 Underholdningsavdelingen 21.40 Ein idiot på tur 22.25 The Inbetweeners 00.00 Top Gear 01.00 Sinna gutar 01.25 Meet the Spartans 02.45 Ripper Street 03.45 Top Gear


Arendals Tidende

Fredag 11. juli 2014

39

SØNDAG 13. JULI 07.25 Danmarks beste kaker 07.55 Det gode bondeliv 08.25 Norskekysten 09.05 Fienden kommer 09.35 Krøll på hjernen 10.05 Den store ølreisen 11.00 Price og Blomsterberg 11.30 Riksforsamlinga 11.55 Haga slott 12.55 Miss Marple: Invitasjon til mord 14.30 Hygge i hagen 15.00 Grønn glede 15.30 20 spørsmål 16.00 To grådige italienere 17.00 Sommeråpent 18.00 På øy-eventyr med Anne og Anders 19.00 Dagsrevyen 19.20 Avslutningsseremoni og oppkjøring til finale 21.00 Finale 23.30 Kveldsnytt 23.45 Familiemiddag 00.05 Den mistenkte 00.45 Monroe 01.30 Umeå4ever 03.05 To grådige italienere 04.05 Danmark på prærien 05.05 På øy-eventyr med Anne og Anders

08.50 Sommeråpent 09.50 Andri reiser vestover 10.25 Ildkulen fra verdensrommet 11.15 Zindagi Na Milegi Dobara 13.45 The Hollies- Look Through Any Window 15.50 Forsker grand prix 2013 Oslo 17.50 Norge rundt og rundt 18.20 Dialektriket 19.00 Slik går no dagan 19.30 Josephine Baker 20.20 Europa - en reise gjennom det 20. århundret 21.00 Nyheter 21.10 Europakonsert fra Praha 22.50 Livet i oldtida 23.40 Løgnen om Irak-krigen 00.40 Lornas tausheit

07.30 Det søte sommerliv 08.00 Dyreklinikken 09.00 Kinas mat 09.30 Det gode bondeliv 10.00 Med hjartet på rette staden 10.45 Jessica Fletcher 11.30 Folk: Hvordan få 20 tusen totninger til å le 12.00 Nyheter 12.10 Bondi Beach 12.30 Miranda 13.00 Antikkduellen 13.30 Danske slott 14.30 På vei til Sel 15.00 Nyheter 15.10 Copacabana Palace 16.10 30 Rock 16.30 Tilbake til 70-tallet 17.00 Nyheter 17.10 21.30 Herdalshuldra Sommeråpent 17.55 Tegnspråknytt Nyt sommerkvelden medpå aktuelle 18.00 Oddasat - nyheter samiskgjester og spennendeSanger artisterom direkte fra taket på den Norske Opera 18.05 Norge & Ballett 18.45 Distriktsnyheter 19.00 Dagsrevyen 19.30 Herskapelig redningsaksjon 20.15 Munter mat 20.55 Distriktsnyheter 21.00 Dagsrevyen 21 21.30 Shetland 23.25 Kveldsnytt 23.40 Vera 01.10 Familiemiddag 01.30 Fuglene 03.25 Folk: Espen og selungene 03.55 Den største elgen i verda 22.15 Krigensmat englar 04.50 Munter

11.00 Livet i oldtida 11.55 Den største elgen i verda 12.50 Europakonsert fra Praha 14.30 Josephine Baker 15.20 Historia om USAs naturperler 16.10 Med hjartet på rette staden 17.00 Derrick 18.00 Dagsnytt atten 19.00 Antikkduellen 19.30 Hvem tror du at du er? 20.30 Status Norge: Eldreboomen 21.00 Slik sanne går nohistorien: dagan Gladiator 21.30 Den 21.30 Fanget av opiumskrigen BritiskHerskap dokumentarserie 22.20 og tenarar 23.20 Orions belte 00.50 Løgnen om Irak-krigen 01.50 Slik går no dagan

06.00 TV 2 Junior 06.01 Tom og Jerry 06.24 Mona vampyr 06.48 Bananer i pyjamas 07.00 Thomas Toget 07.11 Byggmester Bob 07.21 Arthur 07.46 Manon 07.53 Elias 08.03 LazyTown 08.29 Chima 08.52 Chaplin 09.00 Nyhetsmorgen 10.00 Bonanza 11.00 Bonanza 12.05 60 Minutes 13.00 Dyrepasserne 13.30 Tour de France: 9. etappe 18.30 Nyhetene og Sporten 18.50 Været 19.00 Allsang på grensen 20.00 Trønderrock - fra a til nå 21.00 Nyhetene 21.20 Været 21.25 Sportsnyhetene 21.35 Tour de France: I kveld 21.50 Truls - oppdrag Hurtigruten 22.50 Welcome to Sweden 23.20 Sommerkveld fra Nydalen 00.20 Johan Falk: Spillets regler 01.20 Johan Falk: Spillets regler 02.20 Fiendens Fiende 03.20 Stephen King’s Golden Years 04.20 60 Minutes 05.10 Alarm 112 - På liv og død

06.10 Tom og Jerry 06.30 Batman the Brave and the Bold 06.55 America’s Funniest Home Vid. 07.20 America’s Funniest Home Vid. 07.40 Den store overraskelsen 08.30 Top 20 Funniest 09.15 No Ordinary Family 10.05 So You Think You Can Dance 12.00 America’s Funniest Home Vid. 12.25 Friends (X5) 14.50 Two and a Half Men 15.15 Two and a Half Men 15.40 Two and a Half Men 16.10 Two and a Half Men 16.35 Two and a Half Men 17.00 Mom 17.30 En ny start 18.30 Turnuslegene 19.30 Endelig ferie 20.30 Castle 21.30 Åndenes makt 22.30 Rizzoli og Isles 23.25 The Walking Dead 00.25 Deep Blue Sea 02.20 CSI: Miami 03.10 Resurrection 03.50 Boston Public 04.35 Seriemorderne 05.25 The War at Home

06.00 Go On 06.30 Go On 07.00 TV Shop 08.00 Junior Masterchef Australia 09.45 Alle elsker Raymond 10.15 Nashville 11.15 Nashville 12.15 Top Chef 13.15 Top Chef 14.15 Ekstrem oppussing USA 15.15 Rodeoprinsessen 17.00 Masterchef Canada 18.00 Hele Sverige baker 19.00 Luksusfellen Sverige Hvordan gikk det 20.00 Hellstrøm rydder opp hjemme 21.00 24: Live Another Day 22.00 Ringenes herre: Atter en konge 01.35 Necessary Roughness 02.30 Necessary Roughness 03.25 Bulletproof 04.55 Go On

Ben får problemer med å bevise sin uskyld når politiet kobler ham til drapsvåpenet som tok livet av gutten i skogen

06.00 The Looney Tunes Show 06.20 Batman the Brave and the Bold 06.45 America’s Funniest Home Vid. 07.05 Camping på Öland 07.55 Happy Endings 08.20 Cougar Town 08.45 Den syvende himmel 09.30 Real Housewives of New York 10.20 Millionær søker kjæreste 12.10 The Big Bang Theory 13.00 Happy Endings 13.25 Melissa & Joey 13.55 Den syvende himmel 14.50 Camping på Öland 15.50 Cougar Town 16.15 Friends 17.15 Two and a Half Men 17.40 Two and a Half Men 20.30 Morgan og Ola-Conny 18.10 The Big Bang Theory Morgan ogBig Ola-Conny reiser med 18.40 The Bang Theory luksustog til Jaipur. får også 19.00 Hvem kan slåGutta Aamodt og Kjus? tradisjonell indisk aurvedabehandling 20.30 Asbjørn Brekke-show 21.00 Asbjørn Brekke-show 21.30 Brille 22.30 Kongsvik videregående 23.00 Thomas Giertsen: Helt perfekt 23.30 Castle 00.25 CSI 01.20 Special Victims Unit 02.15 CSI: Miami 03.05 CSI: NY 03.50 Boston Public 04.30 Seriemorderne 05.20 The War at Home 21.30 Resurrection 05.40 America’s Funniest Home Vid.

Livene til innbyggerne i en liten by forandres for alltid når deres døde plutselig vender hjem

06.00 Dr. Phil 07.00 TV Shop 08.00 Alle elsker Raymond 08.30 Hellstrøm inviterer: Gourmet spesial 09.20 Dr. Phil 10.10 Hele USA baker 11.05 Eat, drink, love 12.00 The Ellen DeGeneres Show 13.00 Ekstreme samlere 14.00 Hell’s Kitchen USA 15.00 How I Met Your Mother 21.30 The Mentalist 16.00 Kongen av Queens Amerikansk 16.30 Boneskrimdrama fra 2013 17.30 NCIS 18.30 Hele USA baker 19.30 Top Model USA 20.30 Mamma søker kjæreste 21.30 E! Special: Blinging up baby 22.30 Kjærlighetsredet 23.30 The Client List 00.25 How I Met Your Mother 01.25 Kongen av Queens 01.55 NCIS 02.55 Bones 03.40 Redningskvinner 04.25 Ekstreme samlere 18.30 Hele USA 05.10 Better Withbaker You

06.00 TV 2 Junior 06.01 Tom og Jerry 06.24 Mona vampyr 06.48 Bananer i pyjamas 07.00 Thomas Toget 07.11 Byggmester Bob 07.21 Arthur 07.46 Manon 07.53 Elias 08.03 LazyTown 08.29 Chima 08.52 Chaplin 09.00 Nyhetsmorgen 09.45 Sportsnyhetene 10.00 Bonanza 11.00 Sommertid 12.00 En bit av Norge 12.30 Naboer 13.00 Naboer 13.30 Last Man Standing 16.30 Home and Away 17.00 En moderne familie 17.30 En moderne familie 19.30 Dyrepasserne 18.00 Oppgrader! Svaksynte gjester i dyreparken får et fan18.30 Nyhetene tastiskVæret møte med ull, fjær og slangeskinn 18.45 18.50 Sportsnyhetene 19.00 Holms 19.30 Hos Martin 20.00 Sommertid 21.00 Nyhetene 21.20 Været 21.25 Sportsnyhetene 21.35 Tour de France: I kveld 21.45 Annika Bengtzon 23.45 Rita 00.35 Hawaii Five-O 01.25 Criminal Minds 02.20 Numbers 21.45 Arrow Welcome to Sweden 03.15 04.00 Wolf kommer på besøk, og Bruce Teen sine foreldre 04.45 Alarm 112 - På liv og dødBruce at får kultursjokk. Emma forteller

06.00 The Looney Tunes Show 06.20 Batman the Brave and the Bold 06.45 America’s Funniest Home Vid. 07.05 Camping på Öland 07.55 Happy Endings 08.20 Cougar Town 08.45 Den syvende himmel 09.30 Real Housewives of New York 10.20 Millionær søker kjæreste 12.10 The Big Bang Theory 12.35 The Big Bang Theory 13.00 Happy Endings 13.25 Melissa & Joey 13.55 Den 22.30 The syvende Grahamhimmel Norton14.50 Show Camping på Öland 15.50 Cougar Town I16.20 kveldFriends får vi se16.45 høydepunkter fra hele Friends 17.15 Two sesongen der blant Toma Cruise, and a Half Men 17.40andre Two and Half Men 18.10 The Bigvært Bang Theory Matt Damon har gjester 18.35 The Big Bang Theory 19.00 Hvem kan slå Aamodt og Kjus? 20.30 På liv og død UK 21.40 Special Victims Unit 22.35 Kongsvik videregående 23.05 Thomas Giertsen: Helt perfekt 23.35 Castle 00.25 CSI 01.20 Special Victims Unit 02.15 CSI: Miami 03.05 CSI: NY 03.50 Boston Public 21.30 Jakten på Rød Oktober 04.30 Seriemorderne 05.15russiske The Warubåtkapteinen at Home Den Marko 05.40 America’s Funniestmed Home Vid. Ramius ønsker, sammen sine

06.00 Dr. Phil 07.00 TV Shop 08.00 Alle elsker Raymond 08.30 The Ellen DeGeneres Show 09.20 Dr. Phil 10.10 Hele USA baker 11.05 Top Model USA 12.00 The Ellen DeGeneres Show 13.00 Ekstreme 21.30 Ringenessamlere Herre 1 14.00 Hell’s Kitchen USA Amerikansk even15.00 How I Oscar-belønt Met Your Mother tyrdrama 2001Your Mother 15.30 HowfraI Met 16.00 Kongen av Queens 16.30 Bones 17.30 NCIS 18.30 Hele USA baker 19.30 Top Model USA 20.30 Masterchef Canada 21.30 Black Box 22.30 Kjærlighetsredet 23.30 The Client List 00.25 How I Met Your Mother 01.25 Kongen av Queens 01.55 NCIS 02.55 Bones 20.00 Gulliver’s Travels 03.40 Redningskvinner 04.25 Ekstreme samlere Amerikansk eventyrfilm/kom05.10 Better edie fra 2010With You

MANDAG 14. JULI

Eit team av legar og sjukepleiarar arbeider frivillig på eit britisk feltsjukehus for å redde soldatane som kjempar i skyttergravene under første verdskrigen

07.30 Det søte sommerliv 08.00 Dyreklinikken 08.30 Svenske dialektmysterium 09.00 Kinas mat 09.30 Det gode bondeliv 10.00 Med hjartet på rette staden 10.45 Jessica Fletcher 11.30 Tilbake til 70-tallet 12.00 Nyheter 12.10 Bondi Beach 12.30 Miranda 13.00 Antikkduellen 13.30 Danske slott 14.30 Kjærlighet 15.00 Nyheter 15.10 Derrick 16.10 30 Rock 16.30 Tilbake til 70-tallet 17.00 Nyheter 17.10 Middelhavets hemmeligheter 17.55 Tegnspråknytt 19.30 Elling - Brødre i blodet 18.00 Oddasat - nyheter på samisk Etter år på behandlingshjem skal Elling tilbake til 18.05to Sanger om Norge den tilsynelatende virkeligheten 18.45 Distriktsnyheter 19.00 Dagsrevyen 19.30 Grønn glede 20.00 Det gode bondeliv 20.30 På jakt med Lotta og Leif 20.45 Extra-trekning 20.55 Distriktsnyheter 21.00 Dagsrevyen 21 21.30 Sommeråpent 22.15 Eit enklare liv 23.00 Kveldsnytt 23.15 Boardwalk Empire 00.10 Herskapelig redningsaksjon 00.55 Downton Abbey 19.40 Fleksnes: Fjernkontroll og alt fritt 02.05 Shetland 04.00 Eit og enklare liv trenger å plusse litt på husholdFleksnes Moder’n 04.45 Sommeråpent ningspengene og tar jobb som barnevakter

Søndag

18.00 På øy-eventyr med Anne og Anders Fanø i Vest-Jylland er Danmarks ferieøy nummer en, og den siste av øyene programlederne vil utforske

Mandag

18.05 Sanger om Norge Noen steder er så spesielle at kjente musikere har skrevet en sang om dem

22.25 Dokusommer: Barnehuset Norsk dokumentar

06.00 TV 2 Junior 06.01 Tom og Jerry 06.24 Mona vampyr 06.48 Bananer i pyjamas 07.00 Thomas Toget 07.11 Byggmester Bob 07.21 Arthur 07.46 Manon 07.53 Elias 08.03 LazyTown 08.29 Chima 08.52 Chaplin 09.00 Nyhetsmorgen 09.45 Sportsnyhetene 10.00 Bonanza 11.00 Sommertid 12.00 En bit av Norge 12.30 Tour de France: 10. etappe 18.30 Nyhetene 18.45 19.30 Været Hos Martin 18.50 Sportsnyhetene Elisabeth og Martin leier inn hushjelp. 19.00 Holms Gudrun Holt tar jobben og Elsa Lystad 19.30 Hos Martin fyller rollen som Gudrun 20.00 Sommertid 21.00 Nyhetene 21.20 Været 21.25 Sportsnyhetene 21.35 Tour de France: I kveld 21.45 Johan Falk: De 107 patriotene 22.45 Johan Falk: De 107 patriotene 23.45 Maria Wern: Drømmer av snø 00.45 Hawaii Five-O 01.40 Criminal Minds 02.35 Numbers 03.25 Arrow 04.15 Teen Wolf 21.45 Alarm Secrets and Lies 05.05 112 - På liv og død

TIRSDAG 15. JULI

10.30 Historia om USAs naturperler 11.20 To på reise 11.50 Hvem tror du at du er? 12.50 Kappelin i Europa 13.50 Status Norge: Eldreboomen 14.20 Herskap og tenarar 15.20 Historia om USAs naturperler 16.10 Med hjartet på rette staden 17.00 Derrick 22.00 Dokusommer 18.00 Dagsnytt atten Maracanã - minnenes stadion 19.00 Antikkduellen 19.30 Bobbysocks 20.00 Allsang på Skansen 21.00 The Newsroom 21.55 Matvareindustriens hemmeligheter 23.25 Yorkshire-drapene 1974 01.10 Fanget av opiumskrigen

21.10 Danmark på prærien Dansk dokumentar

hun er gravid

Søndag

22.50 Livet i oldtida Britisk dokumentarserie

Mandag

21.30 Fanget av opiumskrigen Britisk dokumentar

Søndag

20.00 Trønderrock - fra a til nå I denne dokumentaren følger vi trønderrockens historie fra Prudence, til de nyere trønderrockerne Mandag

21.45 Johan Falk: De 107 patriotene Det er en vakker dag i Slottsskogen, den idylliske byparken i Göteborg, når det utenkelige plutselig inntreffer

offiserer, å hoppe av til USA Søndag

22.30 Rizzoli og Isles En drapsmann bruker internettannonser til å finne sitt perfekte offer - menn som ingen vil merke at forsvinner Mandag

21.30 Brille Denne ukens panel består av Jon Almaas, Thomas Giertsen og Live Nelvik

Amerikansk kokkeprogram fra 2013

Søndag

20.00 Hellstrøm rydder opp Norsk underholdningsprogram

Mandag

20.30 Mamma søker kjæreste Svensk realityserie fra 2013


Cornys hjørne TIPS OSS: 40 69 22 22 Fredag

Fra slappfisk til Maratonform Kenneth Helgesen er en nyinnflyttet ­arendalitt, og østlendingen har knapt hørt om sørlendingsegenskaper som bedagelig, rolig, tilbakelent og ydmyk. I september skal han løpe Oslo Marathon på tre timer, og han har bare tre måneder på å komme seg i form.

Tren for deg sjæl, ikke for andre Riktig utstyr kan få kroppen forberedt, men for noen fungerer utrustningen kun som en kompensasjonseffekt som en tilleggseffekt. Trenger du virkelig det feteste utstyret, og hvorfor i svarteste natta erre så viktig å se fresh ut når du trener. Går ikke utsagnet sånn «mind over matter», ikke skjønnhet over vilje!? Etter at varmen har slått ut store som små hjemme, eksempelvis kattungen som var å finne som et slakt i skyggen onsdags ettermiddag, kan vi ikke være så opptatt av estetikk som enkelte treningsfantaster virker å være. Hos undertegnede har varmen tæret på energien og lysten for mine løpeturer, men det å jåle seg opp til trening det må strengt tatt være unødvendig.

Det gjelder ikke bare i varmen men gjevnt over spør du meg. Trener du på studio har du sett dem, det er både gutter og jenter, damer og menn og unge som voksne. De stiller i bekledning og utstyr, sminke og hårgele og virker å ha kommet rett ut av en side i Nike-katalogen. Selv mener jeg at du skal få lov til å gjøre akkurat hva du vil, men jeg vil understreke at når du trener må du fokusere på det du er der for å gjøre. Investerer da heller i treningsutstyr som bidrar til måloppnåelse, enn i perfekte vipper.

av merket «Polar», men det finnes en rekke produkter der ut som alle har grunnleggende samme egenskaper.

Riktig utstyr

Aktivitetsarmbånd , eller –målere er kommet for å bli ser det ut til. Ser du en middelaldrende mann, eller dame uten er det nesten en større overraskelsen enn når du ser en med. Du stiller inn hvilken måloppnåelse du ønsker, deretter blir aktivitetskrav og anbefalinger stipulert og påminningsvarsel gitt har du i løpet av en dag sittet for mye stille. Kalori og forbrenningsoversikt gjengis og nærmerer en digital dagbok kommer du ikke.

Pulsklokken har lenge vært en kjærkomment treningsvenn. Etter anskaffelsen før forrige maraton er gleden av å kunne kartlegge distanse, kapasitetsgrenser, og løpshastighet blitt rene treningsdopet for meg. På lik linje med å tøye ut i eget tempo etter en syreøkt, finner jeg meg alltid sittende å gjennomgå øvre og nedre grenseverdier, gjennomsnittshastighet og mer til etter hver økt. Selv eier jeg en pulsklokke

Min anbefaling er å kjøpe noe som dekker behovet, enten det er triatlon eller sykling, alle leverandørene der ute har alt mellom himmel og jord når det kommer til tekniske løsninger. Hva du som hobbyutøver må fokusere på er brukervennlighet, forstår du ikke utstyret spiller ikke pris eller merke noe som helst.

per på skjorta følger jeg strømmen. Men det å motta «push-varsler» om at: Helsa di savner deg! Kom tilbake og tren! Nei, der setter jeg grensa.

3 m/s

21º 4 m/s

0 mm

Søndag

19º

Statusrapport

Livet er herlig! Kaldt vann venter meg etter dagens løpetur og skal jeg ta en strofe ut av klisjeboka mi av motivasjonsfraser: «Få ræva i gang du også!» Ikke klag over været, nyt livet!

0 mm

Lørdag

4 m/s

0 mm

Mandag

20º

Sløv eller latskap?

AU, AU, AAAAAAAAAAA UUUUUUUU !!!

IQ-brems

Selv er jeg kritisk på duppe­ ditten, må virkelig voksne mennesker bli påminnet om at de må bevege seg? Når kommer da vilje­ styrken, egen selvinnsikt og ansvar for egen kropp inn i b ­ ildet? Nei, pulsklokke med GPS det er alt hva jeg trenger. Jeg kunne sikkert klart meg uten dette også, men når vi lever i en kommersialisert verden hvor duppeditter er like naturlig som knap-

26º

5 m/s

0 mm

Tirsdag

21º 7 m/s

Så jeg klappet deg feil, igjen? Unnskyld, min feil! Skal ikke skje igjen!

Hun er veldig snill altså, du må bare ikke klappe henne feil... Det er trikset!

Prrrrrr

Si hva du vil... JEG rører den IKKE!

Ida Myhren fra Arendal lager Arendals Tidendes tegneserier. Tegneserien IQ-brems handler om tenåringsjenta Frida og utfordringene hun møter på i hverdagen.

0 mm

Arendalstidende 20140711 000 00 00  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you