TOT CERDANYA 13 "PARC SCHIERBECK"

Page 1

Editorial

Començar un any llegint un bon llibre, és començar l'any amb cultura. Així és com hem començat l'any a l'editorial de la revista, amb els escriptoris plens de llibres, de noves propostes i de muntanyes i muntanyes de genialitats que segurament triomfaran durant aquests 365 dies. Comencem l'any amb nou disseny, amb moltes ganes de continuar repartint cultura i amb molts projectes que aniran explotant en els mesos que venen, com és el cas de la llibreta de l'escriptor que us presentarem en el proper número i els nous expositors de cartó que estant a punt de sortir del forn. Abracem doncs aquest any amb moltes ganes d'afrontar-lo amb vosaltres i anem rebent totes les bones notícies que mereixem. Si vols que et portem la revista a la vostra botiga o local, ens pots contactar a través del nostre correu. Ens veiem i ens llegim.

Recordeu que si vols qualsevol de les nostres publicacions, ens podeu enviar un correu electrònic a: info@totcerdanya.site

Editor i director Xavi Ruiz Maquetació i impressió graficvic.site Administració Marta Anglada Redactors Cristina Comerma Andreu Gomez Miquel S. Molist Badiola Elisabet Jorquera Ariadna Jutglar Dipòsit legal B 18552-2014 Telèfon 655 45 42 33

Mail info@totcerdanya.site www.totcerdanya.site

LA RECEPTA MODA LLIBRES @revistadevic 4 TOTCERDANYA Gener | Febrer REALITATS DE LA CERDANYA CIUTAT VIDES INCREÏBLES @totcerdanya
Any de cultura
V I D R E - T A N C A ME N T S - T A N Q U E S D E J A R D Í - B A N Y - C O MP L E ME N T S - P O R T E S D E G A R A T G E

Moda Idees de portar barret aquest hivern

Ja ha arribat el fred i és moment de treure la pols a les teves gorres de llana i barrets, per a lluir-los amb cabell llarg i serrell.

1. Boina amb cabell solt semiondulat. Desembolica el teu cabell, divideix-lo en quatre seccions i marca les ones. I ja et pots posar la boina!

2. Barret amb trena lateral. Desembre és perfecte per a continuar utilitzant barrets així que aposta per incloure'ls com el teu accessori favorit aquest Nadal. El primer que hauràs de fer és separar el teu serrell de la resta del teu cabell. Raspalla i desembolica el teu cabell i amb ajuda de la teva pinta comença a pentinar cap a un costat, i comença a teixir una trena lateral que comenci a l'altura de la teva orella. Subjecta amb una goma i posa't el teu barret.

3. Serrell asimètric amb capell i cabell laci. Desembolica i protegeix el teu cabell, pren la teva planxa i dona-li una passada per a aplacar els cabells rebels.

Per al teu serrell, ajuda't d'una pinta i comença a pentinar-lo cap a un costat, i fixa aplicant una cera o gel. Per a finalitzar subjecta amb un passador i llest.

4. Serrell recte amb barret teixit i cabell solt laci. Si desitges una solució ràpida i senzilla, raspalla el teu cabell, i planxa'l. Després, posa't la teva gorreta preferida deixant fora el teu serrell, i estàs llesta per a sortir a triomfar aquest hivern.

5. Serrell recollit i cabell solt. Necessitaràs la teva gorreta i un parell de passadors. Pentina el teu serrell cap enrere, i subjecta'l amb passadors. Pentina la teva cabellera, i col·loca la teva gorreta a manera que cobreixi una mica del teu front i deixi a la vista el menys possible el teu serrell.

6. Capell campana amb serrell recte i cabell ondulat. Són gorretes que simulen ser una caputxa i que cobreixen cap i orelles per complet. A més de ser molt elegants i calents, queden perfectes per als cabells llargs amb serrell.

Lones publicitàries

6 TOTCERDANYA Gener | Febrer
C/camí de l'Escorial, 30 Baixos VIC www.vicvinils.com | vicvinils@vicvinils.com
Per Mujerde10.com / AMIC
Truca’ns
Sempre hem treballat amb les últimes tecnologies Som una agència PROPTECH Per això som els més ràpids amb la gestió de venda dels immobles
HEM RENOVAT PÀGINA WEB més intuïtiva més actual més adaptada a tu Descobreix-la a: www.habitatge.com

Les estacions d'esquí nòrdic catalanes valoren com a "poc positiva" la campanya de Nadal

Els límits administratiusreligiosos de la zona del Pirineu, determinats a partir de l'orografia i perpetuats de manera inalterable durant segles, sumats a la rígida estructura social imposada per l'església catòlica durant llargs períodes de temps han configurat l'estructura genètica de seva població segons l'estudi GENPIR. En aquesta recerca, publicada recentment a la secció 'Evolutionary and Population Genetics' de la revista 'Frontiers in Genetics' hi ha participat prop d'un miler de persones nascudes en aquestes comarques. L'informe posa de manifest que hi ha una diferenciació genètica singular i que els límits establerts pels bisbats i l'orografia han estat barreres socials i físiques en la determinació dels seus perfils genètics.

"Totes les poblacions humanes compartim un mateix fons genètic i la diferència entre poblacions rau en la freqüència en què determinades característiques es presenten en cada una d'elles" ha explicat el professor de la Universitat de Lleida i

responsable del grup de recerca Genètica de malalties complexes de l'Institut de Recerca Biomèdica de Lleida, Joan Fibla. "La distància geogràfica és un factor determinant en la diferenciació genètica entre poblacions, la qual cosa confirma les diferències que podem observar entre poblacions distants com la població asiàtica i l'africana o entre aquesta i l'europea. Tot i així, poblacions properes poden presentar diferències, si existeixen barreres geogràfiques o socioculturals entre elles", ha indicat Fibla.

L'estudi, iniciat l'any 2010 pel professor Pedro Moral de la Facultat de Biologia de la Universitat de Barcelona, ha estat dirigit per Joan Fibla i Oscar Lao del CSIC-Barcelona. D'entre el prop d'un miler de participants, s'han escollit 397 mostres corresponents a persones no emparentades que tenien els pares i els avis materns i paterns nascuts a les comarques pirinenques ('vuit cognoms pirinencs'). Un cop obtingut l'ADN de cada participant es van identificar més de 800.000 característiques genètiques que han permès obtenir el perfil genètic d'alta resolució de cada subjecte.

8 TOTCERDANYA Gener | Febrer TARADELL REF. 22024 Casa Aïllada amb Jardí Superficie útil 125 m² 5 habitacions 2 banys PREU 335.000 € RODA DE TER REF. 22044 Pis totalment reformat Superficie útil 80 m² 2 habitacions 1 bany PREU 129.500 €
15 % de descompte* en el tractament dental La teva consulta gratuïta al 93 881 43 50 1) Promoció vàlida de l'1/01/2023 al 28/02/2023. Aplicable sobre l'impor t total del pressupost acceptat. No acumulable a altres descomptes i promocions. No compatible amb tipus de finançament amb interessos subvencionats per Vitaldent. Número de registre sanitari: CS10715. C onsulteu les tarifes del tractament a la vostra clínica Vitaldent. Tractaments subjectes a prescripció facultativa.

Llibres

EL CUCUT DE VIDRE

Un trasplantament d’urgència

Un donant ple de secrets

Què amaguen els batecs del teu cor?

Nova York, 2017. La Cora Merlo, metgessa resident de primer any, pateix un infart fulminant que l’obliga a ser sotmesa a un trasplantament de cor. Quan encara està convalescent de l’operació, la noia rep la visita d’'una dona misteriosa amb que li fa una enigmàtica oferta enigmàtica: passar uns quants dies a Steelville, un petit poblet d’'interior, per conèixer la vida del seu fill Charles, el donant del seu cor.

Amb aquest llibre, Javier Castillo es trasllada a Stellville i Park Hills

a Missouri, la regió de les altes Ozarks i l’àmplia extensió ocupada pel bosc nacional Mark Twain,

Javier Castillo és un mestre del suspens i de la construcció de trames que aconsegueixen accelerar el pols del lector gràcies a la incorporació constant de girs. El seu talent i la seva connexió amb el públic fan de Javier Castillo un sinònim d'èxit.

Amb més d'1.600.000 exemplars venuts, en aquesta novel·la Castillo va més enllà i intenta sorprendre els lectors amb un nou succés que obrirà les portes a múltiples incògnites.

JAVIER CASTILLO

JAVIER CASTILLO va créixer a Màlaga. Va estudiar empresarials i un màster en Management a ESCP Europe. El día que se perdió la cordura, la seva primera novel·la, s'ha convertit en un fenomen editorial: ha estat traduïda a quinze idiomes i s'ha publicat a més de seixanta països. A més, s'han adquirit els drets audiovisuals de la publicació per a la producció d'una sèrie de televisió. La seva segona novel·la, El día que se perdió el amor, va obtenir el reconeixement de la crítica i el públic, així com Todo lo que sucedió con Miranda Huff. La chica de nieve va ser la novel·la més llegida durant el confinament el 2020 a Espanya, i el 2023 s'ha estrenat com a minisèrie a Netflix, amb un gran èxit d'audiència. El juego del alma va suposar la seva consolidació global com un dels mestres del suspens. Amb les seves novel·les ha aconseguit més d'1.700.000 exemplars venuts. El cucut de vidre, la primera traduïda al català, és la seva sisena novel·la.

10 TOTCERDANYA Gener | Febrer
centrescivics.vic.cat ccvic@vic.cat CentresCivicsVic @CCivicsVic @CentresCivicsVic centrescivics.vic.cat Amb la col·laboració de La Farinera , Centre d’Arts Visuals de Vic | Institut del Teatre de Vic (APAE) | Vicjove MEV, Museu d’Art Medieval | Pla Educatiu d’Entorn de Vic (PEEV) Osona Lab City, un projecte cofinançat per la Generalitat de Catalunya MÚSICA i MÉS SALUT i BENESTAR ARTESANIA i MANUALITATS DANSA, NATURA i ESPORTS CUINA TEATRE, COMUNICACIÓ i CULTURA DIGITAL HUMANITATS INSCRIPCIONS OBERTES EXPOSICIONS L’oferta cultural del CCVIC Joan Triadú inclou també exposicions al claustre i a l’Espai Josep Romeu. Podeu consultar tota la informació d’aquestes activitats temporals a centrescivics.vic.cat TARDES JOVES Vicjove Més informació i inscripcions a vicjove.cat TALLERS D’ESTALVI ENERGÈTIC Més informació i inscripcions a centrescivics.vic.cat • • • En línia a centrescivics.vic.cat De forma presencial del 10 al 20 de gener de 10 a 13 h i de 16 a 20 h Al CCVIC Santa Anna només tardes Totes les activitats són presencials amb inscripció prèvia Més activitats, propostes i especials CCVIC a centrescivics.vic.cat TALLER OBERT DE FABRICACIÓ DIGITAL Obert al públic dilluns 12 h - 14 h i dijous 12 h - 14 h / 16 h - 18 h CCViC Can Pau Raba, 3r pis, Espai Ç. ALTRES ACTIVITATS En cas de diversitat funcional, demaneu informació ampliada a cada centre cívic Consulteu la informació específica per a les inscripcions als tallers d’estalvi energètic i les Tardes joves

Com escriure un llibre?

10 consells que et convertiran en un gran escriptor

Segons Jeff Goins, escriptor nordamericà, si vols escriure un llibre que expliqui una història entretinguda i congruent, és fonamental que busquis opinions que t'ajudin a discernir entre el que val la pena mantenir a la trama i el que no genera valor.

Aquest és un truc per escriure un llibre on et poden ajudar qualsevol dels teus coneguts, siguin amics, familiars o algun editor especialitzat. Això sí, has d'estar segur que cadascú et donarà un feedback honest. En cas contrari, aquest procés no serà efectiu.

8. Elabora un inici increïble Bé, com a part del sisè consell per saber com escriure un llibre, has de respondre la pregunta següent: vols que els teus lectors llegeixin el teu llibre i que l'acabin fins al final? El camí per aconseguir això pot ser una mica més complicat del que sembla, però, de fet, tot depèn dels teus primers passos.

En altres paraules, si vols tenir èxit en començar a escriure un llibre, procura que l'inici sigui impressionant, de manera que enganxi el públic a l'instant. És important que siguis directe i clar amb allò que vols transmetre. Per exemple, pots començar la teva història amb un succés sorprenent com un assassinat, un gran robatori o una mort sobtada.

Una altra tècnica per escriure un llibre que pot atraure el teu públic és narrar el final de la història des del començament. Després, al llarg del llibre, pots guiar el lector perquè descobreixi què és el que va passar per arribar a aquest final. Molts llibres i pel·lícules han aconseguit un gran èxit amb aquesta estratègia.

Però, sense importar l'estratègia d'atracció que facis servir per escriure un llibre, recorda que l'objectiu és que els lectors connectin amb la teva obra. Per això, et recomano llegir els millors llibres per a escriptors en formació que pots consultar durant el procés d'escriptura literària.

9. Crea un hàbit d'escriptura Com a persones, ens costa crear bons hàbits a les nostres vides. Però, com ho esmentem anteriorment, si aspires a ser un escriptor reeixit, una qualitat molt important és la disciplina.

Aleshores, una de les respostes a la pregunta sobre com escriure un llibre, és molta disciplina i perseverança.

Ara bé, com desenvolupar un hàbit d'escriptura? Per això, et deixo algunes idees que pots posar en pràctica cada dia per començar a escriure un llibre.

Escriu cada dia a la mateixa hora Mantingues el teu espai

(Part IV)

d'escriptura definit Deixa de banda el correu i les xarxes socials Realitza exercicis contra el bloqueig de l'escriptor Sabem que crear un hàbit pot ser desafiant, però, si un dels teus objectius més grans en aquest moment és començar a escriure un llibre exitós, tingues per segur que invertir algunes hores en aquest procés valdrà la pena.

10. Utilitza un programa per escriure llibres Finalment, heu de saber que us resultarà més fàcil escriure un llibre amb un programa d'escriptura. Tot i que Word ajuda molt per escriure o editar llibres, aquest programa no ofereix tantes eines com altres programaris.

Davant d'això, hi ha programes que us ofereixen característiques interessants que al moment d'escriure un llibre us seran útils.

Per tant, si vols ser més ordenat i publicar un llibre exitós en el futur, cal que treballis amb programes especialitzats per escriure llibres. A més, et veuràs com un gran escriptor davant de moltes editorials.

12 TOTCERDANYA Gener | Febrer
Aquest article i molts més els podràs llegir a la nostra web totcerdanya.site

NOSALTRES T’HO FEM FÀCIL I SEGUR

Vull posar a lloguer

Vull posar a la venda

Busquem per tu

Tenim una valoració excel·lent a GOOGLE

Vides increïbles Keith Haring

(Kutztown, Pennsilvània, 1958 - Nova York, 1990) Artista nordamericà, el més important dels pintors de graffiti dels anys vuitanta. Des de molt petit Keith Haring va començar a dibuixar inspirant-se en els dibuixos animats que veia a la televisió. Va estudiar art a la Ivy School of Art de Pittsburg, on va començar a fer serigrafies per imprimir a samarretes.

Va continuar els seus estudis a l'Escola d'Arts Visuals de Nova York, durant 1978 i 1979, sota la direcció de Keith Sonnier i Joseph Kosuth. L'estiu de 1979 va presentar una performance titulada Poetry-Word-Things al Club 57 de Manhattan; l'any següent, però, es va bolcar als grafits, dibuixant imatges com les dels dibuixos animats, fetes amb un retolador directament sobre anuncis al metro de Nova York.

A això li van seguir una sèrie d'historietes, fetes amb guix blanc sobre els panells negres del metro reservats per a publicitat; la iconografia era una barreja d'elements sexuals amb platerets volants, persones i gossos, als quals es van afegir més tard figures corrent, nadons gatejant, halos, piràmides, televisions, telèfons i referències a l'energia nuclear; el tractament de Keith Haring de temes com el poder i la por a la tecnologia suggereix angoixa i

reflecteix la seva inquietud moral.

El suport pictòric que utilitzava Haring era variat i accessible (paper, fibra de vidre, llenç, peces d'acer esmaltat, samarretes, gots i buidatges en escaiola d'obres d'art conegudes). Les seves fonts són múltiples: des de l'art esquimal i africà fins a la cultura maia i dels aborígens, així com la cal·ligrafia xinesa i l'all-over de Pierre Alechinsky, Andy Warhol i Mark Tobey, a partir dels quals va evolucionar cap al seu estil semiabstracte característic, una mena de new wave asteca que recorda Jackson Pollock i A. R. Penck. Gruixudes línies negres voregen figures esquemàtiques en unes composicions dominades per un horror vacui evident que vibren amb una energia irresistible i cridanera.

L'estil d'Haring reflecteix l'ethos de la generació Pop i de la cultura de carrer de l'East Village de Manhattan. Va intentar plantejar les coses de la manera més simple possible. Com Andy Warhol, Haring va abraçar la cultura demòtica, és a dir, una combinació de moda, art i música, trencant barreres entre aquestes manifestacions per donar-los una major extensió; aquest factor és bàsic per entendre el seu èxit comercial a tot el món, en diversos gèneres, incloent-hi murals, escultura, pòsters i pintura corporal.

Keith Haring va fer la seva primera exposició individual a la galeria Tony Shafrazi de Nova York el 1982 i, a mitjans dels anys vuitanta, les seves grans escultures d'acer pintat es van exposar a la galeria Leo Castelli; en aquests anys va fer pintures més abstractes, amb les siluetes típiques dels puzles. El 1986 va obrir una boutique, la Pop Shop, en què venia els seus productes; el seu populisme anava també dirigit als nens i adolescents, els monopatins dels quals adornava.

Haring era el nexe d'unió, gràcies a la seva formació, entre els artistes del grafit autodidactes i el corrent principal d'artistes joves responsable d'una forma abrasiva d'expressió popular. La seva activitat frenètica de graffitista el va portar a fer pintures a pràcticament totes les estacions de metro de Nova York, amb el corresponent risc de ser detingut per atacar la propietat pública; li agradava aquest element de perill i li semblava que era un ingredient essencial del contingut de l'art dels grafits. El 1986 va pintar un tros del mur de Berlín. El 1989 va crear la Fundació Keith Haring per ajudar a posar remei a problemes socials. Va morir víctima de la sida el 16 de febrer de 1990 a Nova York.

Fernández, Tomás i Tamaro, Elena. «Biografia de Keith Haring».

La recepta

Mousse de xocolata de l´Ona

Ficarem els 125 g de xocolata al bany Maria a dins del microones.

Ara separarem els rovells d'ou de les clares.

Batem les clares amb la meitat del sucre, uns 30 grams fins a aconseguir una merenga consistent i reservarem.

Amb un altre bol batem els rovells d'ou amb els altres 30 grams restants del sucre fins que la nostra barrejar comenci a blanquejar.

Per acabar, muntarem els 275 ml de nata.

Ha arribat l'hora de muntar la nostra mousse, amb un bol posarem i barrejarem la xocolata fosa i els rovells que havíem barrejat amb el sucre, un cop barrejat afegirem la nata muntada i amb l'ajuda d'una espàtula farem moviments envoltants per lligar-ho tot.

Finalment, incorporarem les clares muntades a punt de neu i tornarem a barrejar amb moviments evolvents fins que ens quedi tot barrejat i ben cremós.

Distribuirem la mousse en 6 copes i reservarem a la nevera durant dues hores perquè ens agafi fred.

Es pot acompanyar d'una neula, una teula d'ametlla o qualsevol bescuit o galeta que ens agradi.

Ingredients per 6 copes

● 125 g de xocolata negra

● 275 ml de nata per muntar

● 4 rovells d'ou

● 4 clares d'ou

● 60 g de sucre

Andreu Gomez Cuiner del Restaurant Ona
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.