TON Magazine 91, augustus 2020

Page 1

MAGAZINE MAGAZINEVOOR VOORMENSEN MENSENDIE DIEWERKEN WERKENININTRANSPORT TRANSPORTEN ENLOGISTIEK LOGISTIEK

Perry zeult met rollen

En ook: Aanpassen aan corona Ton-panel over geld Groepsportret bij MKG Koeriers in Elsendorp TONMAGAZINE.NL 91 • 08 • 20


TON 91 08-20 • p 2

COLUMN

IN DIT NUMMER Corona-ervaringen

4

13

Cartoon

14

Evenementenlogistiek 19

TON-panel: Geld

22

Budgetcoach CAO-vraag

Vakantie Het is woensdagmiddag. Nog twee dagen en dan heb ik vakantie. Eigenlijk nog één dag, want donderdag ben ik vrij vanwege privézaken. Vrijdag dus nog even aan de bak en dan: vakantie! Maar het loopt een beetje anders. Donderdagmiddag belt firma de Boer. Het is een rustig dagje. Alle ritten zijn al ingepland, dus vrijdag ben ik niet nodig. Dat is helemaal leuk nieuws. Heerlijk twee weekjes vrij. De eerste week gaan de kinderen naar oma op de camping. De tweede week zijn we lekker met ons gezinnetje thuis. Je begrijpt, die eerste week is natuurlijk echt vakantie! Zaterdag brengen we onze drie toppers naar oma, waar nog vijf andere kleinkinderen aanschuiven. Zo gaat dat elk jaar. Oma blij, kleinkinderen blij - en ouders dolgelukkig. Een heerlijk weekje samen in het vooruitzicht. Vrijdagavond hakken we de knoop door. We gaan naar Parijs! Tentje, luchtbed en dekbed in de auto, koelbox uit de truck mee en gaan! Via Antwerpen naar Brussel. Afslag Maubeuge. Langs Laon zo naar beneden. Zonder tolweg aan te raken, verschijnen de borden Parijs. De Périphérique op naar rechts. En daar is Camping de Paris, Bois de Boulogne. We blijven er twee nachten en hebben een toptijd samen. Alles zien wat we willen zien. Het mondkapje overal op (en af) doen, went snel. Terug via dezelfde route, omdat we nog in Laon willen kijken. Dat zag er op de heenweg tof uit. En tof is het. Prachtig dorpje, met een mooie kathedraal. Echt even de Franse cultuur opsnuiven. Een mooi begin van mijn vakantie. En dan morgen de kinderen weer ophalen, wat ook weer genieten is!

Erik Pathuis (39) uit Winschoten is sinds 2001 vrachtwagenchauffeur en werkt bij Gebr. De Boer Transport in Oude Pekela.

24

Beeldbellen over pensioen

25 26

Groepsportret bij MKG Koeriers Rudy vindt rust in het hoofd BBL’ers gezocht

32

35

Op pad met ... Perry

38

Praktijkopleider en 44 leerbedrijf 2020 Puzzel

50

Adressen en colofon

51

SHOWSTO


TON 91 08-20 • p 3

AANPASSEN

4

‘Het virus’ is nog steeds onder ons. Dat merk je ook in je werk. Aanpassingen die misschien wel blijvend zijn. Mariska, David en Sandra vertellen hoe ze dat ervaren. COVID-19 treft sommige soorten werk keihard. De evenementenlogistiek bijvoorbeeld, ligt volledig op z’n gat. Bedrijven en medewerkers zien het somber in.

OPPER

14

ZEULEN MET ROLLEN Perry Weenink is een opgewekt mens. Dag in, dag uit zeult hij met zware rollen vloerbedekking. “Het mooiste dat er is”, zegt hij. TON gaat met Perry op pad.

38


TON 91 08-20 • p 4

CORONAGEVOLGEN

NIET-NORMA COVID-19 waart een half jaar rond. De maatregelen om het de kop in te drukken, grijpen diep in. Niemand ontkomt aan de gevolgen, al heeft de een er meer last van dan de ander. Internationaal chauffeur Mariska voelt zich extra kwetsbaar vanwege haar stofwisselingsziekte. David, die al zijn leven lang op Italië rijdt, ervaart hoe het is om in spooksteden te komen. En Customer Care-medewerker Sandra mist thuiswerkend haar collega’s.


TON 91 08-20 • p 5

AAL Mariska

leefde tussen hoop en vrees


TON 91 08-20 • p 6

David

was niet bang in Italië


TON 91 08-20 • p 7

Sandra

miste contact met collega’s


TON 91 08-20 • p 8

Mariska Bergman  •  49 jaar  •  woont in Zwolle  •  is 25 jaar vrachtwagenchauffeur  •  rijdt sinds januari 2020 bij Verhoek Europe in Genemuiden

KWETSBAAR DOORWERKEN

Ik ben wel bang geweest Bang was ze, toen Nederland in lockdown ging. Mariska Bergman heeft een erfelijke stofwisselingsziekte en heeft autisme. Haar angst om besmet te raken is de eerste weken van de corona-uitbraak groot. “Door die ziekte ben ik extra kwetsbaar. Nog vóór de lockdown liep ik al met handschoentjes aan en met desinfectiemiddel in mijn broekzak. Mijn handen waren helemaal ruw.”

RITTEN NAAR HET BUITENLAND Drie dagen in de week rijdt Mariska op het buitenland. Van maandag tot en met woensdag is zij onderweg voor Verhoek Europe. “Dan rijd ik zover als ik in die drie dagen kan komen. Dat kan tot aan de Poolse grens zijn, of bijvoorbeeld Duitsland in. Soms samen met een collega, die dan op een van onze depots moet werken. Ik kom ook veel in België en dan vooral de Antwerpse haven. De lading bestaat uit tapijt en andere lengtegoederen, zoals zonweringen. Eigenlijk al het schone werk dat er qua lengte binnenin een laadbak past.”

CONTRACT VERLENGD Mariska had een contract voor zeven maanden en middenin de coronacrisis was het de vraag of dit wel verlengd zou worden. Dat leverde ook spanning op, herinnert Mariska zich. “Ook bij Verhoek merkte je dat het bepaalde periodes rustiger was dan normaal. Er werd gevraagd aan de medewerkers om vrijwillig vrije dagen op te nemen. Niemand wist hoe het verder zou gaan.” Maar bij Verhoek Europe zijn ze zeer tevreden over Mariska, dus inmiddels heeft zij een jaarcontract op zak.

GRENZEN DICHTGOOIEN De onzekerheid tijdens de begindagen van de coronacrisis voelt Mariska extra. “Door mijn autisme werkt dat net iets extremer. Een paar Poolse collega’s moesten in quarantaine tijdens hun pauzeweek in eigen land. Dan ga ik direct malen. Kom ik nog wel thuis als ze de grenzen dichtgooien? Mijn geest is erg creatief en dan haal ik er van alles bij. En dan wordt het een chaos in mijn hoofd.”

GEEN OPPAS Mariska heeft twee dochters. De oudste, Gweneira, studeert in Delft. De jongste, Jolene van acht, woont nog thuis. Dus er breekt lichte paniek uit als haar vriend haar tijdens een rit belt met de mededeling dat haar schoonmoeder niet op hun dochter kan passen. Gevolg van de coronamaatregelen. Mariska neemt een week vrij. “Ik had tijd nodig om thuis alles op de rails te krijgen. Anders kan ik mijn werk niet doen. Ik heb een latrelatie met de vader van mijn jongste


TON 91 08-20 • p 9

dochter. Hij is ook chauffeur en doet distributie voor Albert Heijn. De dinsdag is altijd zijn ‘papa-dag’. Op een gegeven moment ging iedereen hamsteren en werd het zo druk dat hij ook ineens ’s nachts ingepland werd. Uiteindelijk is het me gelukkig gelukt om een gastouder voor de nacht te vinden.”

Sandra Verberne-Maas  •  29 jaar  •  woont in Asten  •  werkt sinds 4 jaar als medewerker Customer Care bij Suez Recycling & Recovery NL in Helmond en sinds 1 juli als Senior Customer Care

WEL/GEEN MONDKAPJE Na die week thuis gaat Mariska weer aan het werk. In Duitsland worden er dan nog geen maatregelen genomen tegen het virus. “Ik werd vreemd aangekeken als ik met een boog om mensen heen liep. Bij het laden en lossen droeg ik handschoenen en een mondkapje. Dat vonden die Duitsers toen maar raar.” Intussen heeft elk land zijn eigen regels. In Duitsland verschilt het zelfs per regio. “In de ene streek is een mondkapje verplicht, in de andere niet. En bij sommige bedrijven moest je er van de ene op de andere dag eentje op.” Tegenwoordig krijgt ze bij vertrek naast de vrachtbrieven ook goede mondkapjes mee.

EIGEN POTJE KOKEN Vanwege haar stofwisselingsziekte bereidt Mariska onderweg haar eigen eten. “Net zoals mijn Poolse collega’s kook ik buiten op een gasstelletje mijn maaltijd. Dus dat de wegrestaurants gesloten waren, was voor mij niet zo’n probleem. Ik heb mijn eigen koelkast, die altijd meegaat.” Zij moet die dan wel elke keer ‘overhuizen’, want een eigen wagen heeft ze niet. “Bij Post NL, waar ik 24 jaar gewerkt heb, was ik ook springer. Ik vind het wel prettig om elke keer in een andere auto te rijden. Elke wagen is weer anders. Dat houdt het werk uitdagend.”

GESLOTEN TOILETTEN Wat wel een probleem was: de toiletten. “Sowieso is het voor vrouwelijke chauffeurs lastig om toiletvoorzieningen te vinden in Duitsland. Vaak zijn op parkeerplaatsen de vrouwentoiletten ’s nachts gesloten. Zo willen ze voorkomen dat mannen er gebruik van maken. Maar nu waren ook de toiletten bij tankstations dicht en bij bedrijven mochten we ook niet. Ik liet me zoveel mogelijk naar onze depots plannen, zodat ik daar naar de wc kon.”

WEER MET BIJRIJDER Nu de coronamaatregelen overal versoepeld zijn, kan Mariska ook weer af en toe met een bijrijder op pad. “Ik heb regelmatig een rit naar Berlijn en dan gaat er af en toe een collega mee. Dat mocht een tijdlang niet. Sinds kort kan het weer bij lange ritten. Mits je allebei gezond bent en het ook allebei ok vindt.”

THUISWERKEN OMDAT HET MOET

Fijn om weer op kantoor te zijn Het kantoorpand van Suez Recycling & Recovery Netherlands in Helmond is ‘coronaproof’. Pijlen geven de looproute door het pand aan. De hoofdingang is uitgang geworden. Op elke deur staat hoeveel personen in de ruimte erachter mogen verblijven. Veel medewerkers zijn er niet. De meeste werken thuis. Zo ook Sandra Verberne-Maas. Behalve vandaag. “Het is heel erg fijn om weer een dag op kantoor te zijn.”

GROTE OMSCHAKELING Als Nederland op zondagavond 15 maart om zes uur in lockdown gaat, roept de regering op om zoveel mogelijk vanuit huis te werken. Dat betekent een ingrijpende omschakeling voor Sandra en haar collega’s. “Bij Suez was de richtlijn dat we niet thuiswerken. Dat was ook absoluut niet mogelijk, want voor onze afdeling is klantcontact belangrijk. En daarvoor moet je op kantoor zijn. Dat was altijd de gedachte. Maar nu was het verplicht en kon het niet anders.”


TON 91 08-20 • p 10

NET ALS OP KANTOOR Maandag 16 maart neemt Suez direct maatregelen om dat thuiswerken mogelijk te maken. Sandra’s teamhoofd en de ICT-afdeling zorgen ervoor dat de 25 medewerkers van Customer Care nog de volgende dag vanuit huis aan de slag kunnen. “Dat was een hele prestatie. We konden onze twee beeldschermen en ICT-benodigdheden van onze werkplek oppikken en ze thuis installeren. Precies zoals we op kantoor hebben. Maar het is wel een heel verschil tussen gezellig met elkaar op kantoor of in je eentje in je huiskamer.”

FIRST TIME FIX De omschakeling van kantoor naar huis valt samen met een andere ingrijpende verandering. “De afdelingen Klantenservice en Sales werden samengevoegd tot Customer Care. We zaten dus midden in deze reorganisatie, waarin we gingen werken met ‘first time fix’. Dat betekent dat we de vraag van een klant direct beantwoorden en niet meer doorverbinden met andere afdelingen. Direct contact met je collega’s is dan belangrijk. Nu moesten we dat dus vanuit huis gaan doen. Door de coronacrisis heeft de invoering van deze werkwijze helaas wel vertraging opgelopen.”

DUIDELIJK PROTOCOL De coronacrisis leidt tot veel meer vragen van klanten. Suez formeert een crisis-managementteam, dat een duidelijk protocol opstelt. “Dat was nodig. Met het protocol konden we klanten antwoord geven. In het begin belden veel horecaondernemers dat ze onze rolcontainers voor afval niet meer nodig hadden. Een abonnement is dan een vaste last voor ze. Maar tegelijkertijd gingen veel particulieren klussen. Die hadden dan weer afvalcontainers nodig. En er was meer vraag naar grote magazijncontainers voor de afvoer van beschermingsmiddelen. Ziekenhuizen kregen bij ons voorrang.”

ONLINE VERGADEREN Sandra en haar collega’s wennen snel aan het thuiswerken. Dankzij de online communicatiemiddelen kan iedereen in het team zien wie is ingelogd en wie waarmee bezig is. “Het werk is op dezelfde manier gestructureerd als op kantoor. En elke medewerker heeft een buddy, die erop toeziet dat je de vastgestelde pauzes neemt.” Ook het online vergaderen loopt al snel op rolletjes. “In het begin was het wennen. Tijdens de eerst Teams-vergadering werden we afgeleid door het interieur van onze collega’s. Of hoe we het beeldscherm moesten plaatsen om er goed uit te zien.”


TON 91 08-20 • p 11

SPARREN BIJ KOFFIEAPPARAAT Wat Sandra wel als een nadeel van thuiswerken ervaart: het ontbreken van direct contact met collega’s. “Ik mis het sparren bij het koffieapparaat. We kunnen wel bellen met elkaar, maar dat is toch anders dan spontaan overleggen. Nu moet je actief bellen en dat doe je toch minder snel. En ik ben ook meer geneigd om een collega te bellen met wie ik een goede klik heb.”

ANDERHALVE METER Sandra en haar man lopen elkaar thuis niet voor de voeten, nu zij niet meer naar kantoor gaat. “Hij is stukadoor en heeft een eigen bedrijf. De afgelopen maanden heeft hij geen dag thuisgezeten en was hij steeds onder de mensen. In de bouw is anderhalve meter afstand bewaren lastig. Je bent nooit alleen op een bouwplaats. De eerste weken waren we erg voorzichtig. Alleen mijn moeder kwam bij ons op bezoek. Die verveelde zich en ging bij mij poetsen”, lacht Sandra.

PAAR BESMETTINGEN Bij Suez is een aantal medewerkers besmet geweest met het virus. “Gelukkig is er niemand overleden. In mijn eigen familie was de man van een nichtje één van de Brabanders die op een IC in het noorden belandde. Hij is nu aan het revalideren.”

David Timmer  •  62 jaar   •  woont in Andel   •  is 44 jaar vrachtwagenchauffeur  •  werkt 42 jaar bij E. van Wijk Logistics in Giessen

OUDE NIVEAU De afgelopen maanden heeft Suez zo’n 10 tot 20 procent minder afvalvolume. De routes van chauffeurs moesten worden aangepast. Met de versoepeling van de maatregelen ziet het bedrijf langzaam de afvalstroom weer op gang komen. “We merken dat er weer meer mensen naar kantoor gaan. En de horeca is ook weer open. Dus onze klanten produceren weer afval, maar nog niet in de volumes van vóór de lockdown.”

LIVE KLETSEN Het Customer Care-team is intussen gewend geraakt aan thuiswerken. “De prestaties hebben er niet onder geleden. Dat kunnen we checken, want bij ons is alles wat we doen meetbaar.” Nu de maatregelen versoepelen, kunnen medewerkers bij Suez intekenen om één of meer dagen in de week op kantoor te werken. “Iedereen is daar vrij in. Ik vind het heerlijk om weer naar kantoor te gaan. Even live kletsen met collega’s.”

H oe zit het? Hoe zit het met werken onder coronamaatregelen? Hier vind je antwoord op veel vragen: stlwerkt.nl/corona

DOOR BLIJVEN RIJDEN

In mijn cabine ben ik veilig Elke maandagochtend stapt David Timmer in zijn vrachtauto en stuurt hij richting Italië. Dat doet hij al 42 jaar. En dat blijft hij doen tot aan zijn pensioen. In die vele jaren maakte hij van alles mee, maar de laatste maanden zijn wel heel bijzonder. Hij bleef Noord-Italië bezoeken, ook toen de corona-uitbraak daar piekte. “Last van angst? Nee, ik ben geen moment bang geweest om besmet te raken. Als chauffeur heb je het voordeel van je eigen cabine.”

TOESTROOM VAN PATIËNTEN Op 31 januari duikt het coronavirus op in Italië. Rond 25 februari verdrievoudigt het aantal besmettingen elke 48 uur. De ziekenhuizen in het noorden van het land kunnen de toestroom van patiënten niet aan. Reizen naar en van elf gemeenten rond Milaan wordt beperkt. David is op dat moment in Milaan en merkt aan den lijve dat het ernst is.


TON 91 08-20 • p 12

RIJDEN DOOR SPOOKSTEDEN “Mijn collega belde om af te spreken waar we zouden gaan eten. Toen we bij dat restaurant aankwamen, was het gesloten. Ze wilden ons wel buiten bedienen. Bij een ander restaurant zaten drie carabinieri in de bar. Daar konden we een maaltijd krijgen. Een week later was alles dicht en liep er niemand op straat. Ik reed door spooksteden. Je zag alleen vrachtwagens op de weg. Dat was heel apart, want in Nederland was er toen nog niets aan de hand.”

KLANTEN TERUGHOUDEND Begin maart gaat heel Italië in lockdown. David rijdt nog gewoon op het land. “Klanten, ook de vaste, waren erg terughoudend en hielden ons op afstand. We mochten nergens naar binnen. Niemand had dit ooit eerder meegemaakt. Het was allemaal heel vreemd. Het virus is iets gevaarlijks, dat onzichtbaar rondwaart. Maar bang om besmet te raken ben ik niet geweest. In mijn cabine was ik veilig.”

ONDUIDELIJKE REGELS Onderweg merkt David dat elk land andere regels hanteert. In Italië moet je mondkapjes op en bij de Zwitserse grens staan chauffeurs gewoon in een rij bij de douane. “Ik heb kantoor geappt, want ik wilde graag meer informatie. Welke grenzen zijn open en welke beschermingsmiddelen zijn in welk land verplicht. Maar op kantoor wisten ze het ook niet. Elk land neemt weer andere maatregelen en wat de ene dag nog mag, is de andere dag verboden.”

LAND OP SLOT Op 22 maart sluiten in Italië alle niet-essentiële fabrieken, winkels en bedrijven voor twee weken. Alleen supermarkten, apotheken, banken, postkantoren en fabrieken voor levensmiddelen en medicijnen blijven in bedrijf. David: “Voor het eerst in mijn loopbaan als internationaal chauffeur ben ik toen twee weken niet in Italië geweest. Het hele land zat op slot.”

HERMETISCH AFGESLOTEN Na die twee weken mag David weer het Zuid-Europese land in. E. van Wijk voorziet hem van een grote doos met goede mondmaskers, handschoenen en desinfecterende gel. “Dat was wel nodig, want in Italië mocht je nergens meer naar binnen zonder mondkapje. We konden trouwens nog steeds niet rijden op Bergamo en Codogno. Die plaatsen waren hermetisch afgesloten van de buitenwereld.”

KEUKENROL ONDER DE ARM En dan gaan ook Nederland en Duitsland in lockdown. “Van de ene op de andere dag ben je onderweg helemaal aangewezen op jezelf. Alle restaurant, barretjes, parkeerplaatsen, toiletten bij tankstations, allemaal dicht. Dan moet je met een keukenrol onder je arm de bosjes in.” Voor David betekent dit dat hij een tijdlang honderd procent zelfvoorzienend moet zijn. Dat is aanpassen, want hij is gewend om in Italië elke avond in een restaurant te zitten. “Lekker eten met collega’s, wijntje erbij. Kon dus niet meer.”

ANGSTIGE DOUANE Inmiddels is in Nederland de ernst van de pandemie doorgedrongen. Buren in de straat vragen of David nog steeds op Italië rijdt. “Ze vonden dat gevaarlijk en dat ik er eigenlijk niet naartoe moest gaan.” Ook bij de Douane bespeurt hij angst. “Als ze vroegen waar ik vandaan kwam, deinsden ze terug als ik Italië zei. Mijn vrouw Anja had het er ook wel moeilijk mee. Bij terugkomst vroegen we ons af of we wel samen in een bed moesten slapen.”

SCHOONMOEDER EN ZONEN In Brabant woedt het virus heftig. David merkt de gevolgen. “Anja’s moeder is tachtig en woont nog zelfstandig. Zij is een aantal weken niet bij ons geweest. We hebben twee volwassen zonen en twee kleinkinderen. Onze oudste zoon kwam niet langs met zijn vrouw en kind. De jongste met zijn gezin wel, maar dan hielden we gepaste afstand. Gelukkig is nu alles genormaliseerd en zien we onze kinderen en kleinkinderen weer.”

WEKELIJKSE UPDATE David is zeer tevreden over de manier waarop zijn werkgever E. van Wijk Logistics met de coronacrisis omgaat. “Elke week kregen we een update over hoe het bedrijf ervoor stond. Ze zijn wel in de min gedoken, maar het is een gezonde onderneming. Ze hebben hun hand niet opgehouden voor staatssteun. En wij hebben allemaal ons vakantiegeld gehad. Alleen de order voor een paar nieuwe wagens hebben ze opgeschort. Het is een echt familiebedrijf en daar ben ik trots op. Het is fijn dat ik tot mijn pensioen bij hen op Italië kan rijden.”


TON 91 08-20 • p 13


TON 91 08-20 • p 14

EVENEMENTENLOGISTIEK

Niet alleen het Songfestival ging dit voorjaar niet door. Niet alleen Pinkpop werd afgelast. Nederland Festivalland zit op slot. En ook beurzen en congressen houden de deuren gesloten. Dus ligt de evenementenlogistiek volledig op z’n gat. Bedrijven en medewerkers zitten met hun handen in het haar.


TON 91 08-20 • p 15

Niet alleen het Songfestival ging dit voorjaar niet door. Niet alleen Pinkpop werd afgelast. Nederland Festivalland zit op slot. En ook beurzen en congressen houden de deuren gesloten. Dus ligt de evenementenlogistiek

Show stopper volledig op z’n gat. Bedrijven en medewerkers zitten met hun handen in het haar.

Grote leegte

Gijs de Snoo (62) van Dalton Trucking in Nieuwendijk wijst op zijn computerscherm. Kijk, begin maart, nog volop afspraken. En dan vanaf 12 maart: grote leegte. Gijs verzucht: “Van de ene op de andere dag ging het van volle bak naar helemaal nul. In het begin was ik heel bang. Je zag het om je heen instorten en wist niet of er steunmaatregelen zouden komen.” Ook Timon Magilse (32) van Black Cat Project & Event Logistics in Breda denkt met afgrijzen terug aan die eerste dagen. “Er zouden in 2020 zo’n twaalfhonderd evenementen in Nederland zijn. Da’s werk voor ruim dertigduizend mensen. En dat ging allemaal op slot.”

Bijzondere bedrijfstak De evenementenlogistiek is een bijzondere bedrijfstak. Een paar grotere bedrijven, veel kleintjes. Veel freelancers, weinig vast personeel. Als je chauffeur bent in deze tak van transport doe je meer dan laden-rijden-lossen. Je bouwt podia op en breekt ze weer af. Bent soms maanden van huis, als je meereist met de tournee van een band of artiest. En je moet het eigenlijk in het voorjaar en de zomer verdienen en dan een buffer opbouwen voor de slappe wintermaanden.

Militaire operatie Timon schetst welke logistieke operatie er bij een evenement komt kijken. “We zijn betrokken bij alles wat er nodig is om een festival of concert mogelijk te maken. Dat gaat van


TON 91 08-20 • p 16

dranghekken tot beeld en geluid. En daarbij werken we op een haast militaire wijze. Het sluit allemaal kort op elkaar aan. Als een gemiddelde band - neem Pearl Jam - een tournee doet, heb je drie podia nodig. Een in opbouw, eentje waarop de groep optreedt en eentje onderweg naar de volgende locatie. Op het moment dat na een optreden de lichten uitgaan, springen wij op het podium om te gaan afbreken.”

Ervaring gaat verloren

Sombere toekomst

Soort beroepsverbod

In het kantoortje van Gijs somberen de twee mannen over de toekomst. Zoals het er nu naar uitziet, loopt de evenementenlogistiek onherstelbare schade op. En dan gaat het niet alleen om de grote festivals en concerten. “Denk ook aan symposia, beurzen en personeelsfeesten van grotere bedrijven”, zegt Timon. “Als er crisis komt - en die komt er - valt ook dat allemaal weg. En wat ook een rol speelt: wij lopen altijd een jaar achter. Als je volgend jaar een festival wilt organiseren, moet je daar nu al in investeren. Met de huidige onzekerheid gaat niemand dat doen, ook al omdat je het niet kunt verzekeren.”

Hoe nu verder? Timon: “Er moet wat gebeuren. De eerste tijd hadden we vertrouwen dat de overheid ons zou helpen. Maar daar ziet het nu niet naar uit. We hebben een soort beroepsverbod, kunnen ons werk niet doen. Het is niet eerlijk. Mensen mogen wel weer boven op elkaar in een vliegtuig zitten, maar niet naast elkaar in de openlucht een concert bijwonen. De KLM krijgt steun en wij niet, terwijl het bij ons om veel meer werkgelegenheid gaat.”

Er dreigt veel kennis en ervaring verloren te gaan, vrezen de mannen. “Dit is heel specialistisch werk”, legt Timon uit. “De mensen die dat werk in hun vingers hebben - en dat leer je niet op een achternamiddag - zijn nu werkeloos of werken in andere vormen van transport. Ik ben bang dat die niet meer terug zullen komen, als we te lang niet kunnen herstarten.”

Timon Magilse

Gijs de Snoo


TON 91 08-20 • p 17

Paniekvoetbal Geert Goumans

“Gevoelsmatig zeg ik: in september zal er weer wat mogen. Het was in maart paniekvoetbal. Men wist niets van corona en dus zijn er heel strenge maatregelen genomen. Maar daarmee kunnen we gewoon niet verder.” Geert Goumans (55) uit Venray zit sinds zijn drieëntwintigste in de evenementenlogistiek. Hij zou niet anders willen. De variatie, het reizen, de collegialiteit. En je ziet en hoort nog eens wat. “Vorig jaar ben ik met Muse elf weken door heel Europa getrokken. Tot Moskou aan toe. Geweldig.”

Gecanceld Begin maart viel ook voor Geert het doek. “Mijn eerste klus zou in Sportpaleis Antwerpen zijn. Dat werd gecanceld. Binnen een week viel alles wat geboekt stond weg. En zat ik zonder werk. Gelukkig heb ik de afgelopen jaren goed gespaard. Ik kan het even uitzingen, maar het moet niet te lang duren.”

Specialistisch Geert zoekt wel ander werk, maar stuit daarbij op twee problemen. “Vanwege mijn leeftijd ben ik niet interessant. En als ik uitleg wat voor werk ik heb gedaan, snappen ze het niet. Een palletje hier laden, een palletje daar lossen, dat begrijpt iedereen. Maar wat wij doen is heel specialistisch. Vergelijk het maar met kermisexploitanten.”

Plezier De toekomst? “Ik hoop maar dat die anderhalve meter snel verdwijnt. Daar kunnen wij niks mee. Bij alles wat met plezier te maken heeft, kom je dichter bij elkaar. Wij moeten het echt van de grote massa-evenementen hebben. Die kun je niet met anderhalve meter organiseren. Mensen houden toch geen afstand als ze enthousiast worden. En je hebt ook de kosten. Als er minder dan twintigduizend mensen komen, kan het niet uit.”


TON 91 08-20 • p 18

“In februari heb ik in Roermond nog een carnavalspodium afgebroken. Zaten we middenin het gebied waar even later corona uitbrak. Gelukkig ben ik niet ziek geworden, maar als je zag wat er in maart gebeurde ... Het is een smerig virus, dat je niet moet onderschatten.” Barbara Dekker (40) uit Vlaardingen zit een krap jaar in de evenementenlogistiek. Vier jaar geleden stapt zij voor het eerst in een vrachtwagen, als ‘zij-instromer’. Met subsidie van de bedrijfstak haalt zij haar rijbewijzen en al snel vindt ze werk bij Post NL. Helemaal leuk. “Maar vorig jaar kwam voor mij de ommekeer. Ik wilde meer dan alleen heen en weer rijden en containers in- en uitladen.”

Beyoncé Een tijdelijke collega bij Post NL vertelt Barbara over zijn ‘echte’ baan. “Hij had allemaal mooie verhalen. Hoe hij met Beyoncé op tournee was geweest. Via hem ben ik bij Broeders Staging Service binnengekomen. Ik heb toen mijn contract bij Post NL opgezegd en ben meteen gaan toeren. Met het vliegtuig naar Graz in Oostenrijk, daar een podium afbreken en er dan mee naar Rotterdam. Fantastisch.”

Songfestival Barbara is na die eerste rit helemaal om. Ze krijgt de ene toffe klus na de andere. In de winter - als de evenementenlogistiek zo goed als stilligt - kan ze als oproepkracht aan de slag bij Post NL. Voor 2020 staan er alweer mooie opdrachten op de rol. Zo zal ze voor het Songfestival gaan rijden. En dan wordt het maart. “Er was al bekend dat het slecht ging in Italië. Dan weet je dat het dichterbij komt. Na de persconferentie op zondag 16 maart was het klaar. We hebben letterlijk tegen elkaar gezegd: ‘Tot volgend jaar’.”

Schnitzel Barbara twijfelt of het wel goed komt. “Als er weer een uitbraak van het virus is, gaat het heel lang duren voordat er weer festivals en concerten zijn. Ik heb nu een oproepcontract bij Post NL, dus financieel zing ik het wel uit. Maar ik zit te springen om weer buitenlands te kunnen praten en weer schnitzel te eten.”

Smerig virus

Barbara Dekker


TON 91 08-20 • p 19

e coronacrisis is tot nu toe vooral een medisch verhaal. Maar er zijn economen die het zeker weten: we gaan het ook in de portemonnee voelen. Maak jij je al zorgen over de rek in je financiële elastiek? Het TON-panel geeft antwoord. Op de volgende pagina’s de resultaten van de TON-panel-peiling over geld in coronatijd. En hiernaast zie je dat de meeste panelleden zich op dit moment twee keer bedenken voordat ze een lening afsluiten.

EVEN OP DE REM ZOU JE IN DEZE TIJD GELD LENEN VOOR EEN GROTE UITGAVE?

Auto kopen? Of een nieuwe keuken? En niet genoeg geld in de knip? Dan kun je toch lenen?! Maar dat is niet echt een optie, vindt het TON-panel.

Nee, nu niet

76

%

Ja, maar ik denk wel eerst heel goed na

9

%

Ja, waarom niet

8

%

7

%

Weet ik niet


TON 91 08-20 • p 20

MEER ZORGEN OM GELD?

De vooruitzichten zijn niet zonnig. Toch maken maar weinig mensen zich meer zorgen over hun geld. Trouwens, 1 op de 4 TON-lezers tobt daar helemaal nooit over.

25

MAAK JIJ JE NU MEER OF MINDER ZORGEN OVER GELD DAN VÓÓR CORONA?

Meer

59

%

13%

Evenveel

%

3

%

Minder

Over geld maak ik me nooit zorgen.

ANDER GELDGEDRAG?

ANDER ‘UITGAVENPATROON’

Als je slechte tijden ervaart of verwacht, ga je waarschijnlijk anders met geld om. Op dit moment geldt dat voor een derde van de panelleden. Dat blijkt uit het antwoord op de vraag:

Waaraan geef je veel geld uit? TON vroeg dat in 2016 aan het panel. En nu weer. Er zijn duidelijke verschillen die mogelijk met corona te maken hebben. Bijvoorbeeld kosten voor auto en vakantie

GA JE DOOR DE CORONACRISIS ANDERS MET JE GELD OM DAN VROEGER? Nee, niet anders dan normaal

Ja, een beetje anders

Ja, heel anders

28 3

%

%

69

%

WAAR GEEF JE VEEL GELD AAN UIT? (MEER ANTWOORDEN MOGELIJK)

2020

2016

Woonlasten (huur, hypotheek, energie, water)

67 %

86 %

Eten en drinken

47 %

50 %

Vervoer (inclusief autokosten)

21 %

39 %

Vakantie

12 %

23 %

Kleding

7%

13 %

Sport, ontspanning, uitgaan

10 %

12 %

Iets anders

14 %

9%


TON 91 08-20 • p 21

3

% (nog) niet

9

%

Ja, heel andere dingen

21

%

Ja, een beetje anders

Weet ik

VAKANTIEGELD ALS BUFFER

Vakantiegeld kan net dat beetje financiële lucht geven. Of je zet het opzij voor mindere tijden. TON wilde weten of corona invloed heeft op de besteding van het vakantiegeld. 30 procent zegt van wel.

DOE JE DIT JAAR ANDERE DINGEN MET JE VAKANTIEGELD DAN JE NORMAAL ZOU DOEN?

67

Nee, niet % echt anders

Ik hou zoals. gepland vakantie. in Nederland.

CORONA EN VAKANTIE Corona heeft overigens bij veel mensen de vakantie veranderd. Ze gaan niet weg of niet naar het buitenland. Dat blijkt uit het antwoord op de vraag:

WELKE GEVOLGEN HEEFT DE CORONACRISIS VOOR JOUW VAKANTIE?

Ik blijf in Nederland. in plaats van naar. het buitenland te gaan.

21

11

%

Ik had al geen vakantieplannen.

25

%

%

Ik ga vanwege corona niet op vakantie.

16

%

Ik ga zoals gepland. naar het buitenland.

12 15

%

%

Ik heb nog niet besloten. Ik wacht even af.


TON 91 08-20 • p 22

FINANCIËLE ZORGEN

TREK OP TIJD

AAN DE BEL

Geldzorgen. Die heeft iedereen wel eens. Maar als elke maand langer is dan je salaris ... Als je het ene gat met het andere moet vullen ... Dan worden zorgen op een gegeven moment onoplosbare problemen. Laat het niet zover komen en trek op tijd aan de bel. Dat is het advies van budgetcoach Herma Brink.


TON 91 08-20 • p 23

De zorgverzekering een maand niet betalen, op afbetaling kopen, de huur te laat overmaken … Herma Brink (55) uit IJsselmuiden ziet het regelmatig gebeuren, ook bij chauffeurs. “Ze hebben lange werkweken en soms weinig tijd voor de administratie. Dan kun je het zicht op je uitgaven verliezen. Rekeningen blijven ongeopend liggen, je maakt de huur of de zorgverzekering te laat over. Dan komt het moment waarop je geen uitweg meer ziet uit de financiële zorgen.”

NIET DOORSUKKELEN Gemiddeld sukkelen mensen een jaar of vier door voordat ze hulp inroepen, weet Herma. “Zonde, want juist door op tijd aan de bel te trekken valt veel leed te voorkomen.” Via de Inzetbaarheidscheck van Sectorinstituut Transport en Logistiek kun je acht uur begeleiding van een budgetcoach zoals Herma krijgen. Kosteloos en zonder dat je werkgever wordt ingelicht. Dat vinden veel mensen prettig, want volgens Herma rust er een taboe op geldzorgen. “In die acht uur kan ik veel doen om de administratie op de rit te krijgen. Zo kun je een schuldhulptraject voorkomen. Dat wordt vaak als het dieptepunt gezien, terwijl het in sommige gevallen - als de schulden echt te hoog zijn opgelopen - de beste oplossing is.”

AAN DE KEUKENTAFEL Herma gaat altijd naar mensen thuis en betrekt ook de eventuele partner erbij. Aan de keukentafel gaat ze door ongeopende post, maakt ze een overzicht van alle inkomsten én uitgaven en stelt ze een lijst op van openstaande rekeningen. “Het bijhouden van een administratie kun je leren. Het draait allemaal om plannen, overzicht houden en sparen. In een overzicht laat ik heel duidelijk zien wat iemand wekelijks kan besteden zonder in de problemen te komen. We maken een jaarplanning met vaste lasten, want sommige kosten komen vaker terug dan andere. Als je weet dat je in oktober een grote belastingheffing krijgt, kun je daar van tevoren het boodschappengeld op aanpassen.”

GEEN PUF VOOR ADMINISTRATIE Dit jaar verwacht Herma meer aanvragen dan anders vanwege de coronacrisis. “Sommige chauffeurs kunnen minder uren draaien, er komt dus ook minder binnen.” Herma raadt mensen daarom - nu meer dan ooit - aan om een vast moment in het weekend toch even te gaan zitten voor de administratie. “Ik weet dat je er na een week hard werken geen puf voor kunt hebben. Maar juist door het

iedere week te doen, blijf je bij. Open post, check bankzaken en heb je vragen: mail de instantie direct. Moet je ergens achteraan bellen tijdens kantooruren, vraag je partner om het te doen. Of plan in je werkweek een vast moment om het te regelen.”

PINPAS IN DE KAST Nog een tip van de budgetcoach: pin één keer per week het boodschappengeld voor die week, en leg de pinpas vervolgens in de kast. En moet je als chauffeur bepaalde kosten, zoals tol, voorschieten voor je werkgever? Open een aparte bankrekening en gebruik die alleen voor deze kosten. Ontvang je het voorgeschoten bedrag terug, zet het dan direct weer op deze speciale rekening. Volgens Herma geven dit soort tips veel steun om het voortaan anders te doen. “Vaak zeggen mensen dat ze al na één gesprek weer beter slapen. Het is zo’n opluchting dat iemand met je meedenkt. Het geeft veel rust als je overzicht hebt in je administratie. Dat gun ik iedereen.”

K osteloos advies Heb je geldzorgen? Wacht niet te lang en laat je kosteloos adviseren door een budgetcoach. Je leert ook hoe je financiële problemen in de toekomst kunt voorkomen. Vul de Inzetbaarheidscheck in. Als je financiële problemen hebt en aangeeft dat je daar hulp bij wilt, word je benaderd. Je werkgever wordt niet ingelicht. Meer weten? Kijk op stlwerkt.nl/inzetbaarheidscheck


TON 91 08-20 • p 24

CAO-VRAAG

Wat verdien je als jongere? Per 1 juli 2020 zijn de minimumjeugdlonen veranderd. Hieronder zie je wat dat voor jou betekent als je 21 jaar of jonger bent. Ben je niet in het bezit van een geldig getuigschrift van vakbekwaamheid voor het besturen van een vrachtauto of het wettelijk verplichte TCVT-certificaat van vakbekwaamheid voor het bedienen van een mobiele kraan? Dan heb je recht op een percentage van het wettelijk minimumloon. Ook wanneer je wel in het bezit bent van één van deze getuigschriften, maar deze niet nodig hebt voor de uitvoering van je werkzaamheden gelden de uurlonen in de tabel direct hieronder: Leeftijd

% wettelijk minimum

Bruto uurloon per 1-7-2020

15 jaar

45%

4,37

16 jaar

50%

4,85

17 jaar

56%

5,43

18 jaar

63%

6,11

19 jaar

72%

6,98

20 jaar

83%

8,05

21 jaar

100%

9,70

Heb je de VNB Looncheck App al? De VNB Looncheck App bestaat vier jaar en heeft inmiddels 16.500 tevreden gebruikers. Heb je de app nog niet, download hem dan gratis in de App Store of in Google Play. Wat doet de VNB Looncheck App? De VNB Looncheck App houdt je diensten en ritten op een makkelijke manier bij. Met de Looncheck bereken je je loon en de meeste toeslagen. Zo controleer jij als werknemer die onder de TLN-cao valt makkelijk je loonstrook. Als je te weinig loon krijgt uitbetaald, kun je nu onderbouwd met een heldere berekening bij je werkgever bezwaar maken.

Heb je vragen over de cao? Neem dan contact op met stichting VNB via het gratis telefoonnummer 0800-0225022 (bereikbaar op werkdagen) of via transport@fnv.nl. Je kunt voor meer informatie ook op caonaleving.nl kijken.

Ben je jarig geweest, dan gaat de hogere beloning in op de 1e dag van de betalingsperiode volgend op je verjaardag. Ben je wel in het bezit van een geldig getuigschrift van vakbekwaamheid voor het besturen van een vrachtauto of het wettelijk verplichte TCVT-certificaat van vakbekwaamheid voor het bedienen van een mobiele kraan? En heb je deze ook nodig voor de uitvoering van je werkzaamheden? Dan heb je recht op een percentage van trede 0 van de cao-loonschaal behorende bij je functie, met als maximum loonschaal D:

Leeftijd

Percentage

Loonschaal A

B

C

18 jaar

80%

8,30

8,74

9,12

9,71

D

19 jaar

90%

9,34

9,84

10,26

10,93

20 jaar

95%

9,86

10,38

10,83

11,53

21 jaar

100%

10,38

10,93

11,40

12,14

Wat berekent de VNB Looncheck App voor jou? • Loon (bruto) • Overuren- en weekendtoeslagen • Verblijfkostenvergoeding (netto) • Toeslagen eendaagse nachtritten • Ploegendiensttoeslag • Overstaan vergoeding • Feestdagtoeslag • Loon bij arbeidsongeschiktheid • Toeslagen bij vakantiedagen (ORT-waarde) Veel chauffeurs gebruiken de app daarnaast om VNB vragen te stellen over hun loon, de cao of andere zaken die met het werk te maken hebben. Waar vind je de VNB Looncheck App? Heb je de app nog niet en ben je geïnteresseerd? Ga dan naar caonaleving.nl en klik op de tegel “VNB Looncheck app”. Daar staat een introductiefilmpje over de werking van de app en een link naar de App Store en Google Play.


TON 91 08-20 • p 25

Pensioenconsulent scherm op je

Met vragen over je pensioen kun je bij de pensioenconsulenten van Pensioenfonds Vervoer terecht. Telefonisch, op hun spreekuur of via beeldbellen. Zbigniew Zdablasz deed dat laatste en vertelt hoe het hem beviel. ‘Effectief en professioneel’ “Je hoeft echt niet bang te zijn voor zo’n videogesprek met het pensioenfonds. Ik kan het iedereen van harte aanbevelen.” Zbigniew Zdąbłasz (66) is chauffeur bij de Rotterdamse Mobiliteit Centrale (RMC). Hij gaat nog dit jaar met pensioen – op 1 december, een paar maanden voordat hij AOW krijgt. Zbigniew maakte die keuze definitief, al beeldbellend met pensioenconsulent Richard Dudink. Vorig jaar zijn mijn vrouw en ik eerst nog bij Richard op kantoor geweest. Daar heeft hij ons nuttige informatie gegeven. Over wat er allemaal kan en mag als je met pensioen gaat. De afspraak was dat we opnieuw met hem contact zouden hebben als voor ons het moment daar was. En dat moment was nu. Dus toen hebben we hem gebeld. Maar ja: corona. Richard stelde daarom voor dat we zouden beeldbellen, via de computer. Dat hebben we gedaan en dat was echt prima. Misschien zelfs beter, eigenlijk. Want Richard had een document nodig dat we beslist niet bij ons hadden gehad als we naar zijn kantoor waren gegaan. We zouden er niet aan hebben gedacht. Maar nu waren we toch thuis. Dus terwijl ik met Richard in gesprek was, zocht mijn vrouw dat document op. Toen konden we het ter plekke alsnog aan hem laten zien. Dat is dus écht een voordeel ten opzichte van een normaal gesprek. Als je thuis bent, heb je je spullen bij de hand. Omgekeerd kon Richard ons ook documenten laten zien, berekeningen en officiële formulieren. Die konden we dan direct op het scherm controleren. Dat werkt ook heel handig. Richard is een gezellige man. Je kunt makkelijk met hem praten. Maar hij is vooral erg ter zake kundig. Dat merkten we vorig jaar al, en nu weer. Natuurlijk, persoonlijk contact is mooi. Maar in deze omstandigheden? Dit is een effectieve en professionele oplossing. Het scheelt tijd en reiskosten én je houdt rekening met elkaars gezondheid. Richard met die van ons en wij met die van hem. Dat is positief toch? Echt van harte aanbevolen, dat beeldbellen.

Een videogesprek. Hoe werkt dat? Beeldbellen is een nieuwe manier om samen met de pensioenconsulent van Pensioenfonds Vervoer te kijken naar de mogelijkheden voor je pensioen. In een videogesprek kijk je met de consulent naar hetzelfde scherm en maak je samen een pensioenplan. Het is ook mogelijk om jouw persoonsgegevens te bekijken en bedragen te zien. Dat gebeurt op een veilige manier, zonder dat anderen kunnen meekijken of meeluisteren. Maak een afspraak Via de website van Pensioenfonds Vervoer kun je een afspraak maken met de pensioenconsulent uit jouw regio. Je krijgt dan een e-mail met een datum, een tijdstip en een link. Als je op de afgesproken tijd op deze link klikt, begint het gesprek. Zo start je het videogesprek. Eerst is er een check. Die gaat automatisch. Doet je camera het? Doet je microfoon het? De pensioenconsulent helpt je bij het opstarten van het videogesprek. Je kunt ook videobellen als je geen camera op je computer of tablet hebt. De pensioen­ consulent kan jou dan niet zien, maar jij hem wel. Geen camera en geen microfoon? Dan krijg je een inbelnummer. Zo kun je elkaar spreken en meekijken op het scherm van de consulent. Meer weten? Kijk op

pfvervoer.nl


TON 91 08-20 • p 26

GROEPSPORTRET

Het team van

MKG Koeriers


TON 91 08-20 • p 27

Je moet het samen doen, in het werk. Dat gaat makkelijker als je goede collega’s hebt en de sfeer prettig is. Als je een echt team vormt. TON maakt een groepsportret bij MKG Koeriers in Elsendorp.


TON 91 08-20 • p 28

Inlogcode 0002 “In al die jaren dat ik hier werk, heb ik zoveel meegemaakt. Dan is het lastig kiezen wat het meest bijzondere was. Maar die keer dat ik een golfwisselbeker in Heerlen moest ophalen en afleveren in Roden, dat was wel speciaal.” Peter Egelmeers (58) uit Elsendorp is de ‘langstzittende’ medewerker van MKG. Hij begon 29 jaar geleden op oproepbasis, in de tijd dat oprichter Joan het steeds drukker kreeg. Peter was de tweede betaalde kracht en heeft als inlogcode voor het computersysteem nog altijd 0002. Hij zag het bedrijf groeien van vier auto’s naar wat het nu is. Zelf rijdt hij het liefste met de BE-combinatie, het ‘aanhangerwerk’. “Daar komt net wat meer bij kijken, zoals terug-uit zetten.” Hoewel Peter in de loop der jaren tientallen nieuwe collega’s kreeg, vindt hij de sfeer nog steeds prima. Dus: “Wat mij betreft blijf ik hier de rest van mijn leven werken.”

Meteen thuis “Joan en Jeannine wonen bij mij in het dorp. Mijn zoon reed hier al als oproepkracht. Toen ik vorig jaar een andere baan wilde en de advertentie zag dat ze iemand zochten, hoefde ik niet lang na te denken.” Diana van Berloo (55) uit Handel verzorgt de salaris- en financiële administratie bij MKG. En zij ondersteunt directeur Jeannine. Diana werkt op dinsdag, woensdag en donderdag en vaak stapt ze vrijdags op de wagen om een rit te doen. De maandagen zijn voor haar eigen bedrijfje. Dan doet ze de boekhouding voor kleinere ondernemers. En op zaterdag is ze chauffeur voor Jumbo. “Rijden vind ik nog steeds leuk. Ik heb diesel in mijn bloed, al wil ik niet meer de hele week op de wagen.” Juli vorig jaar begon Diana bij MKG “Ik had al snel het gevoel: hier ben ik thuis. Dat ligt aan de kleinschaligheid en de korte lijntjes. Joan en Jeannine zijn dan wel de directie, maar ze werken gewoon mee, zijn heel toegankelijk. En het is altijd gezellig.”


TON 91 08-20 • p 29

Nette mensen “We proberen zoveel mogelijk alles zelf te doen. De wasstraat, de werkplaats, het wagenpark hebben we allemaal in eigen beheer. Daardoor zijn we heel flexibel en kunnen we altijd schakelen.” Joan Minten (55) uit Handel heeft sinds de oprichting van MKG steeds geïnvesteerd in het wagenpark. De tachtig voertuigen zijn eigendom. Dat past goed bij het specifieke aanbod van MKG. “We doen geen pakketjes, geen distributie. Het is een product of document laden en vervolgens lossen.” Het ene moment staat de parkeerplaats dus vol, even later is het er leeg. Puur afhankelijk van de behoefte van de klant. “Onze business is problemen oplossen en daar zit een prijskaartje aan. We werken met nette wagens en nette mensen. Leveren kwaliteit. Daardoor hebben we ook trouwe klanten. In de loop der jaren zijn we uitgegroeid tot de grootste medicijnvervoerder van Nederland. Daar ben ik best trots op.”

Zo mooi mogelijk “Het leukste aan mijn baan is de diversiteit. Elke dag bellen weer andere mensen met andere vragen. Elk ritje is verschillend.” Rick den Otter (32) uit Gemert werkt bijna vijf jaar bij MKG. Daarvoor zat hij bij de marine, als administratief medewerker. Dat beviel goed, behalve de afstand. “Ik reisde naar Den Helder en Doorn. Verhuizen wilde ik niet, dus toen ben ik iets in de buurt gaan zoeken.” Via Robin Kanters, die er al reed, kwam Rick bij MKG binnen. “Ik ben begonnen als chauffeur. Na tweeëneenhalf jaar ging er iemand bij de planning weg. Toen ben ik overgestapt. We zijn met drie planners, plus een ‘back-up’ voor vakantie en noodgevallen. We proberen het altijd zo mooi mogelijk te maken. Dat wil zeggen: rendabel voor het bedrijf en zo leuk mogelijk voor de chauffeurs. Van bijna iedereen weten we wel wat zijn specialiteit is en wat hij graag doet. Daar proberen we zoveel mogelijk rekening mee te houden.”


TON 91 08-20 • p 30

Hollen of stilstaan “Waar ik de meeste voldoening uit haal? Als we het ‘kloppend’ kunnen krijgen. Als onze klanten en onze chauffeurs tevreden zijn. Dan zijn wij het ook.” Jeannine Minten (52) uit Handel zat in de anesthesie toen haar man Joan in 1988 met MKG Koeriers begon. “Joan wilde iets als zelfstandig ondernemer. Hij kocht een autootje om diensten aan te bieden. In die tijd deden taxi’s koerierswerk. Je moest toen uitleggen wat een koerier precies deed.” De eerste tien jaar bleef Jeannine nog parttime in het ziekenhuis werken. “Maar toen we groter groeiden, bleek dat niet meer te combineren. Het was en is altijd hollen of stilstaan. Daar moet je als chauffeur mee kunnen omgaan. Je weet nooit wanneer en waarheen je volgende rit is. We willen het samen met onze medewerkers goed houden in het bedrijf. Wel hebben Joan en ik moeten leren om wat meer afstand te houden. Want als je zoveel personeel hebt, kun je niet meer met iedereen aan de keukentafel gaan zitten.”

Snel en zeker Snelheid, flexibiliteit, maatwerk en zekerheid. Dat zijn de vier pijlers onder MKG Koeriers in het Brabantse Elsendorp. Het bedrijf is gespecialiseerd in sneltransport, geneesmiddelentransport, geconditioneerd vervoer, overnight service en waardetransport. De 110 koeriers van MKG bezorgen door heel Europa; 24 uur per dag, 7 dagen per week. Jaarlijks maken zij ongeveer 25.000 ritten, met in totaal 7 miljoen afgelegde kilometers. In 90 procent van de gevallen gaat het om één lading naar één adres. Joan Minten richtte het bedrijf in 1988 op, samen met zijn vrouw Jeannine. Sindsdien is het gestaag gegroeid. Het wagenpark bestaat uit ruim tachtig voertuigen, van Caddy’s tot trekkers met oplegger en kooiaap. Meer weten? mkgkoeriers.nl

Geen vastigheid “Je ziet nog eens wat. Dat is het mooie van dit werk. Mijn verste reis was naar Dallas, Texas. Met het vliegtuig een onderdeel voor een machine afleveren.” Robin Kanters (33) uit Gemert volgde op het mbo de opleiding ICT, webontwikkeling. Maar binnenzitten lag hem niet. Hij ging commerciële economie studeren. In die tijd reed hij ook al bij MKG en dat beviel hem eigenlijk veel beter. Nu is hij al ruim dertien jaar in vaste dienst bij het koeriersbedrijf. Hij vindt het prachtig. “De afwisseling. En dat je totaal geen vastigheid hebt. Ik moet er niet aan denken om elke dag op dezelfde tijd op te staan. Het enige minpuntje is als ik op plekken kom waar ik niet in het Engels of Duits kan communiceren.” Het is gezellig bij MKG, vindt Robin. “Op vrijdag wordt er een pilsje gedronken. En twee keer per jaar is er een personeelsfeest. Dan zie je elkaar wat uitgebreider.”


TON 91 08-20 • p 31

1 miljoen kilometer “Laatst heb ik de 1 miljoen kilometer volgemaakt, in dertien jaar tijd. En voor 2020 staat er ook alweer 45 duizend kilometer op de teller.” Wim van de Steeg (75) uit Gemert zat zijn leven lang in het speciaal onderwijs: 10 jaar voor de klas, 28 jaar als directeur. Op zijn 61e stapte hij eruit, maar hij wilde wel actief blijven. Hij begon meteen bij MKG Koeriers. “Ik heb altijd iets gehad met ‘onderweg zijn’ en mensen ontmoeten. Ik spreek goed Frans, Duits en Engels, dus ik kan me op de meeste plekken prima redden.” Wim rijdt op de Caddy, de bus en op de BE-combinatie. “Soms ook op een bus met aanhanger. Dan ben je zestien meter lang.” Per week is hij een dag of drie op pad. “Ik heb geen vaste verplichtingen. Ze kunnen me dag en nacht bellen.” Bij MKG krijg je veel verantwoordelijkheid, zegt Wim. “Maar wel pas als je hebt bewezen dat je die kunt dragen.”

In het diepe “Het is hard werken, maar ook menselijk. We gaan vooral bezig met wat wél kan. Wat niet kan, is niet boeiend.” Erik Prinsen (49) uit Lieshout is sinds begin dit jaar operationeel manager bij MKG. Hij studeerde aan de heao en nam in 1996 het familiebedrijf van zijn vader over. “Dat was ik eigenlijk niet van plan, maar als enigst kind kon ik niet anders. Het was een all-in autobedrijf. Onder andere vanwege steeds strengere regelgeving heb ik het bedrijf na een paar jaar verkocht.” Erik ging als hoofd operationele zaken bij Van Gansewinkel in Eindhoven aan de slag. Na tien jaar stapte hij over naar afvalinzamelaar Saver in Roosendaal. En weer tien jaar later zag hij een advertentie van ‘een bedrijf in Gemert’ dat een manager operations zocht. “Uit de omschrijving kon ik niet opmaken dat het ‘bedrijf’ MKG was. Ik ben op gesprek gegaan en het klikte meteen. In januari ben ik begonnen. Van geconditioneerd medicijnvervoer had ik nog nooit gehoord. Het was voor mij qua soort logistiek een sprong van het pierenbadje in het diepe. Ik mag hier een heleboel leren en dat doe ik met hulp van collega’s elke dag.”


TON 91 08-20 • p 32

INZETBAARHEID

Rudy Ottens 31 jaar  •  Oude Pekela  • Is chauffeur/ kraanmachinist bij Freddy Pertien de Hijsspecialist in Slochteren

h


TON 91 08-20 • p 33

Rust in het hoofd

Chauffeur/kraanmachinist Rudy Ottens (31) uit Oude Pekela is een aanpakker. Liever drie of vier verschillende klusjes op een dag dan eentje waarbij je veel moet wachten. En dan is er natuurlijk ook zijn gezin en het eigen huis, waarin altijd wat te doen valt. Kortom: Rudy is altijd druk. Te druk, blijkt in december 2019. Hij komt ziek thuis te zitten. Een coach helpt hem weer op weg. Een duidelijk waarschuwing krijgt Rudy al jaren geleden. Bij zijn vorige werkgever rijdt hij ’s nachts met groente en fruit op Denemarken. “Als ik ’s morgens vroeg thuiskwam, zat ik alweer te rekenen. Als ik nu vijf uurtjes slaap, kan ik vanmiddag nog wat klusjes aan het huis doen en vanavond om zes uur weer richting Denemarken. Maar een half jaar lang vier of vijf uurtjes slaap per dag is erg weinig.” Het gevolg: op een morgen wordt hij wakker op een vluchtheuvel. Twee kilometer van zijn huis is hij achter het stuur in slaap gevallen. Thuis ploft hij onmiddellijk in bed. Als hij wakker wordt, belt hij zijn baas om te melden dat hij ermee stopt. Niet veel later, in 2017, ziet hij een vacature bij hijsspecialist Freddy Pertien in Slochteren. Daar gaat Rudy voortvarend aan de slag.

Geen griepje

En dan, in december 2019, meldt hij zich ziek met wat een gewoon griepje lijkt. Maar het gaat niet over, dus dan stapt Rudy toch maar eens naar de huisarts. Vooral ook omdat er toch wel meer aan de hand is. “Ik was erg vermoeid, had een kort lontje en was niet te genieten. De huisarts zei dat ik twee weken rust moest nemen.” Omdat zijn werkgever hem ziekmeldt, neemt Adviseur Verzuim Kees Feiken van Sectorinstituut Transport en Logistiek (STL) contact met Rudy op. Kees adviseert hem om op de site van STL de Inzetbaarheidscheck in te vullen.


TON 91 08-20 • p 34

Stress en slapeloosheid

Rudy: “Daar kwam een heel rapport uit. De grootste problemen bleken stress en slapeloosheid. En die veroorzaakten allerlei andere problemen, bijvoorbeeld mijn slechte humeur. Wat er allemaal nog meer in stond, weet ik niet meer. Dat rapport heb ik weggegooid. Negatieve dingen moet je achter je laten. Ik kijk liever naar de toekomst.” Naar aanleiding van de check wordt Rudy gebeld door een coach. Er volgt één keer in de maand een gesprek. “Rust, daar draaide het om. Ik wil altijd maar door. We zijn begonnen met ademhalingsoefeningen. Nu ga ik per dag twintig minuten even alleen zitten en op mijn ademhaling letten. Zo creëer je rust en dat werkt.”

Bewust wandelen

Ook beweging is belangrijk, krijgt Rudy te horen. “Niet sporten, want dat is niet aan mij besteed. Maar wandelen. Mijn coach vroeg: ‘Waar denk je aan als je wandelt?’ Mijn antwoord was: aan wat ik ga doen zo gauw ik weer thuis ben. En aan wat ik morgen nog aan mijn huis moet klussen. Ze adviseerde me om tijdens het wandelen naar de omgeving te kijken. En te luisteren naar de geluiden die je hoort. Ik had het niet verwacht, maar zo’n wandeling helpt echt. Ik begon met drie keer in de week, maar nu probeer ik elke dag wel een uur te wandelen. Het brengt rust in mijn hoofd en daar knap ik wel van op.”

Betere levensstijl

Inmiddels is Rudy weer drie dagen in de week aan het werk. Binnenkort hoopt hij daar vier dagen van te maken. “Het gaat een stuk beter met me. Aan die ademhalingsoefeningen en meer beweging heb ik heel veel. Ik ben rustiger en slaap een stuk beter. Dat komt ook doordat ik mijn levensstijl heb aangepast. Minder koffie bijvoorbeeld. Ik dronk echt heel veel koffie. En ’s avonds thuis een paar potjes bier. Dat is allemaal wel leuk, maar gezond is het niet. Nu neem ik overdag een fles water mee. En ik drink niet meer elke dag alcohol. Dat scheelt.”

Geen scherm

Wat ook helpt, zo leert Rudy, is niet meer in bed op het scherm van je telefoon zitten turen. “Voordat ik ging slapen, moest ik nog alle sociale media langs. Maar dat zorgt voor zoveel onrust in je hoofd. Nu kijk ik een half uur voordat ik naar bed ga niet meer op dat kleine beeldscherm. Ach, je weet natuurlijk wel dat het niet goed is. Maar iemand moet het tegen je zeggen voordat je het gelooft.”

I nzetbaarheidscheck Gezondheid, zowel lichamelijk als psychisch, is een belangrijk aspect van je inzetbaarheid. Net zoals je leefstijl. Wil je weten hoe jij er wat dat betreft voor staat? Doe dan de Inzetbaarheidscheck van Sectorinstituut Transport en Logistiek. Blijkt uit de check dat je risico loopt? Dan belt een coach je om je uit te nodigen voor een gesprek. En als je daarvoor openstaat: begeleiding. De check en begeleiding zijn gratis en je werkgever hoeft er niets van te weten. Inzetbaarheidscheck doen?:

Ga naar:

stlwerkt.nl/inzetbaarheidscheck


TON 91 08-20 • p 35

INSTROOM LEERLING-WERKNEMERS

Gezocht:

jong talent De scholen beginnen weer - en dus ook de opleidingen voor een vak in transport en logistiek. De aanmeldingen daarvoor blijven wat achter. Reden voor Sectorinstituut Transport en Logistiek om een ‘vriendenactie’ te starten. Leerling-werknemers die een vriend of vriendin tippen om zich aan te melden voor een leerwerk-traject krijgen een beloning van 100 euro. Want: in een bedrijfstak die vergrijst, is de instroom van jonge medewerkers belangrijk.

Vijftien leerlingen van het Friesland College ontvingen eind juni hun diploma Chauffeur Wegvervoer. Zij kregen van Sectorinstituut Transport en Logistiek een bijzonder cadeautje: een jaar gratis lidmaatschap van Chauffeursvereniging Friesland. Klaas de Haan, adviseur werk van het sectorinstituut: “Op die manier willen we onze waardering laten blijken. We moeten zuinig zijn op deze jonge mensen.” Djurre, Anna en Frank zijn drie van de geslaagden. Zij gaan voor TON op de foto.

T ip een vriend Ben je enthousiast over wat je doet als leerling-werknemer? En heb je vrienden of vriendinnen die volgens jou ook in transport en logistiek zouden moeten gaan werken? Tip ze om zich aan te melden bij Sectorinstituut Transport en Logistiek en je krijgt 100 euro beloning. Kijk op stlwerkt.nl/leren/ik-ben-leerling-werknemer/ Tip-een-vriend-100-verdiend


TON 91 08-20 • p 36

Met Scania naar Scandinavië Wie: Djurre Lourens Leeftijd: 21 jaar Woonplaats: Burgum Chauffeur bij: NNRD, Drachten Djurre rijdt bij afvalinzamelaar NNRD vooral op een walkingfloortrailer en een kraakperswagen. Als TON hem op de foto zet, komt hij net terug van een rit op Duitsland. Hij heeft het prima naar zijn zin. In de toekomst wil hij zijn vleugels uitspreiden. “Rijden op Denemarken, Zweden, Noorwegen. Het is daar zo’n mooie omgeving. Uiteraard op een Scania.” Djurre weet nog niet of hij tijd zal hebben voor activiteiten van de Chauffeursvereniging Friesland. “Maar ik zal wel eens zien.”

Voor Anna is met het behalen van haar diploma een droom uitgekomen. Als klein meisje ging zij al vaak met haar vader mee. Die werkt, net als een oom, ook bij Veenstra|Fritom. “Toen ik zelfstandig ging rijden, kende ik al veel laad- en losadressen. Omdat ik er met mijn vader was geweest.” Over het gratis jaar lidmaatschap van de Chauffeursvereniging Friesland zegt Anna: “Altijd leuk om iets cadeau te krijgen.”

Net als pa en oom Wie: Anna Bergsma Leeftijd: 19 jaar Woonplaats: IJlst Chauffeur bij: Veenstra|Fritom, Heeg


TON 91 08-20 • p 37

BESTAANSRECHT “Met ruim driehonderd leden hebben we over ons ledental geen klagen. Maar als je nu niets doet aan verjonging, dan komt je voortbestaan wel in gevaar. Ook in de toekomst hebben we leden nodig die activiteiten organiseren en de club willen besturen. Als die er niet meer zijn, heb je geen bestaansrecht.” Ralph van der Laan (46) uit Franeker is sinds ruim een jaar voorzitter van Chauffeursvereniging Friesland. Hij maakt zich zorgen over de vergrijzing die ook de meeste chauffeursverenigingen parten speelt. “We proberen er van alles aan te doen. Zo vierden we vorig jaar ons 35-jarig bestaan in Leeuwarden, met allerlei activiteiten op het Zaailand. Eens per jaar houden we een Open Deuren-dag bij ons verenigingsgebouw. De laatste keer waren er drie rijscholen present, met een les-vrachtwagen. Zo konden mensen zonder groot rijbewijs een keertje op een vrachtwagen rijden, samen met een instructeur uiteraard. Dat was erg succesvol.”

Frank rijdt voor Sligro en levert vooral aan horeca, ziekenhuizen en verzorgingshuizen. Ook hij wist van kinds af aan wat hij wilde worden. “Zag ik als klein jongetje een vrachtwagen, dan riep ik: ‘Daar wil ik later ook op rijden’. Bij mij in het dorp zit een transportbedrijf. Ik ging wel eens mee en als ik dan in de cabine zat, wist ik: dit is mijn toekomst.” Ook Frank vindt het cadeautje van de chauffeursvereniging leuk. “Maar ik moet nog zien wat ik ermee ga doen.”

Mijn toekomst Wie: Frank Haan Leeftijd: 20 jaar Woonplaats: Bakkeveen Chauffeur bij: Peter Appel, Drachten

Feestdag Ralph zoekt met zijn vereniging samenwerking met andere organisaties. Ook met Sector­instituut Transport en Logistiek. Dat leidde dit jaar dus tot de ‘gratislidmaatschap-actie’. En op zaterdag 19 september organiseert de chauffeurs­vereniging in samenwerking met het sectorinstituut een speciale, feestelijke dag. Alle in 2019 en 2020 geslaagde BBL’ers van het Friesland College zijn dan welkom. Ze kunnen onder andere meedoen aan behendigheidsproeven.


TON 91 08-20 • p 38

OP PAD MET

Perry Weenink

Lekker bezig Perry Weenink is een opgewekt mens. Een gulle lach staat op zijn gezicht gebeiteld. Hij neemt het leven – en zijn werk - zoals het komt. Dag in, dag uit zeult hij met rollen vloerbedekking. Het mooiste dat er is, vindt Perry. “Gewoon lekker bezig zijn.”


TON 91 08-20 • p 39

Perry Weenink  •  54 jaar

•  woont in Krommenie •  is vrachtwagenchauffeur bij St vd Brink in Wormerveer


TON 91 08-20 • p 40


TON 91 08-20 • p 41

Vloertegels De eerste twee stops op deze druilerige donderdag zijn niet heel boeiend. Pallets met vloertegels. Nee, dan straks, als de rollen marmoleum gelost moeten worden. Toch kan Perry op een bouwterrein in Markelo meteen zijn gelijkmatige karakter tonen. De uitvoerder is niet ter plekke om de bestelling in ontvangst te nemen. En telefonisch krijgt Perry hem niet zomaar te pakken. Na veel vijven en zessen luidt de boodschap dat hij de vloertegels maar ergens op het terrein moet droppen. Hij zoekt een geschikte plek en sjouwt daar eerst een rondslingerend underlayment naartoe. Zo kan hij lossen zonder dat de wieltjes van zijn elektrische pompwagen vast komen te zitten in het zand. En het staat ook wat netter. Nog snel een foto maken, als bewijs dat de lading is afgeleverd, en dan voort naar het volgende adres. Marmoleum Voor Forbo bezorgt Perry door heel het land vloerbedekking. Vooral rollen marmoleum, die tot tweehonderd kilo kunnen wegen. Slepen met die rollen vindt Perry geweldig. Hij werkt inmiddels vijftien jaar bij St vd Brink. Daarvoor zat hij in het stukgoed, reed hij twee jaar brood voor een bakker in Zeist en werkte hij - ook twee jaar - bij Volkswagen­ importeur Pon in het magazijn. Dat hij chauffeur zou worden, was al vroeg duidelijk. Op zijn derde had hij het al over vrachtwagens.


TON 91 08-20 • p 42


TON 91 08-20 • p 43

Keggen Per dag komt Perry op zo’n tien tot vijftien adressen. De ene keer in Brabant, dan weer in Noord-Holland. En vandaag dus in het oosten. Rond een uur of zes ’s avonds hoort Perry waar hij de volgende dag zal rijden. ’s Nachts wordt zijn bakwagen geladen bij Forbo. Voor vertrek controleert hij secuur of de lading wel goed gestouwd is. Er moeten genoeg keggen tussen de rollen liggen. Is dat niet het geval, dan rolt de hele handel naar voren. Bij het lossen moet je ook goed opletten. Anders krijg je de hele stapel op je voeten als je een rol weghaalt. Kantelwip Perry heeft een vaste bakwagen. De cabine is brandschoon. Hij is heel zuinig op zijn auto. Deze heeft hij vorig jaar november gekregen en er staat intussen al 47 duizend kilometer op de teller. In de vloer van de laadbak is een handig hulpmiddel ingebouwd: een ‘kantelwip’. Daarmee kan Perry de rollen marmoleum soepel uit de wagen laten zakken, zodat hij niet het volle gewicht hoeft te tillen. Met een speciale steekwagen zet hij de rollen vervolgens binnen bij de klant. Dat kan bij een bedrijf zijn, een bouwplaats of een particulier.


TON 91 08-20 • p 44


TON 91 08-20 • p 45

Pegaso Achter zijn vooruit prijkt een gele plaat met daarop: King of the Road Pegaso. Pegaso, dat is Perry’s grote liefde - naast natuurlijk zijn vrouw Jeannette. Voor Perry is de Pegaso de mooiste auto die ooit gemaakt is. Alleen al het geluid van de motor pikt hij overal tussenuit. In 1982 kocht hij zijn eerste ‘Pegaso-kitje’. Sindsdien heeft hij meer dan duizend miniatuurtjes in elkaar gelijmd. Het liefst zou hij natuurlijk zelf een Pegaso rijden. Maar helaas, hij heeft geen ruimte om eentje te stallen. Mocht het er ooit toch van komen, dan haalt hij een wagen in Spanje. Daar heeft hij een adresje. Schildklier Sjouwen met rollen is zwaar werk. Perry heeft daar geen probleem mee. Hij is goed gezond, al oogt hij te zwaar. Dat overgewicht heeft te maken met zijn schildklier. Die werkt niet optimaal. Twee jaar geleden is hij eraan geopereerd; het bleek niet ernstig. Als hij zijn medicijnen slikt, gaat het goed. Wat Perry betreft, doet hij dit werk tot aan zijn pensioen. Dat zal dan wel op zijn zeventigste zijn, verwacht hij. Maar dat is niet erg. Perry wil lekker bezig blijven.


TON 91 08-20 • p 46

Praktijkopleiders en leerbedrijven zijn belangrijk voor transport en logistiek. Zij zorgen ervoor dat jongeren zich in de praktijk kunnen ontwikkelen tot vakmensen. Eind oktober wordt bekend wie de beste praktijkopleider en wat het beste leerbedrijf van 2020 is. De kanshebbers stellen zich voor.

er i d 20 or vo ple 20 rd k ee jko tie in s m k t i ogi no L Ge ra en e P ort s t nsp Be Tra

René Vermeer van Versteijnen Logistics

20

20

Tr st Ge an e no sp P m or ra ine t e k er n tij d v Lo k oo gi o p r st l ie e k i

Be

Praktijkopleider en leerbedrijf van het jaar

de

r

VERKIEZING 2020

Bob Beijer van Simon Loos

In ieder mens zit iets goeds “Ik focus op wat ze goed doen en niet op wat fout gaat. Ik ben ervan overtuigd dat in ieder mens iets goeds zit. Als je je daarop richt, komt het beste vanzelf een keer bovendrijven.” René Vermeer (57) uit Tilburg klopte veertig jaar geleden als leerling aan bij Versteijnen Logistics. Nu is hij als praktijkopleider zelf verantwoordelijk voor de leerlingen in het Tilburgse bedrijf. Op de voet volgen Gemiddeld begeleidt René zo’n vijf leerling-werknemers. “Ik neem de leerlingen aan en als het goed is, geef ik ze na twee jaar een contract. Hun vorderingen volg ik op de voet. Enkele keren per jaar is er overleg met STL en ROC Tilburg. Het zijn jongeren, dus je moet ze wel in de gaten houden. Afspraken nakomen, op tijd kerntaken inleveren voor school ... Ik heb meestal ongeveer net zoveel leerlingen die chauffeur willen worden als leerlingen die willen doorgroeien in de logistiek. Als de klik er is, koppel ik ze aan een buddy. Dat is een ervaren medewerker die ze minimaal een week bijstaat. Dat geeft rust. Pas als ze een beetje hun weg hebben gevonden, gaan ze stapsgewijs zelfstandig aan de slag.”


TON 91 08-20 • p 47

Missie geslaagd

Weer wat opgestoken “Het leukste vind ik als zo’n jongere naar mij toe komt en zegt: ‘Bennie, als we het nou eens zo doen, werkt dat niet een stuk beter?’ Daarna denk ik regelmatig: heb ik toch mooi weer wat opgestoken vandaag.” Bennie Grave (56) uit Delfzijl is teamleider op de locaties Groningen en Veendam van SUEZ, specialist in afval- en grondstoffenmanagement. Als praktijkopleider begeleidt hij gemiddeld zo’n vier leerling-werknemers. Een beetje kwajongens Voor Bennie is het in de praktijk opleiden van een leerling-chauffeur heel wat meer dan hem (en soms haar) wegwijs maken in het vak. “We werken ook aan de mentaliteit van de jongeren. Respect tonen, discipline hebben, op tijd je bed uitkomen, dat soort dingen. We

de

20

20

Tr st Ge an e no sp P m or ra ine t e k er n tij d v Lo k oo gi o p r st l ie e k i

Be

Kwartiertje observeren Bob was jarenlang ‘bierrijder’. Hij werkt nog steeds in de horecabelevering, maar nu als resourceplanner en praktijkopleider. Over die laatste functie zeg hij: “In het leerproces heb ik mijn eigen rol. Ik zie de leerlingen elke dag. Meestal is dat ’s ochtends bij het laden. Wat ik dan doe? Ik observeer een kwartiertje. Ik ga mij niet met hun werk bemoeien. En ik ben er natuurlijk als ze mij nodig hebben. Verder overleg ik regelmatig met de mentorchauffeur. Tweemaandelijks heb ik een gesprek met de leerling. Meestal weet ik dan al of er iets speelt. Kijk, we laten hier veel over aan het eigen initiatief van de leerlingen, maar ik houd ze wel in de gaten. Als ik bijvoorbeeld hoor dat ze als bijrijder zitten te Netflixen onderweg, dan spreek ik ze direct aan.”

r

“Weet je wat ik nou zo leuk vind aan dit onderdeel van mijn werk? Dat je soms heel onverwacht een leerling enorm ziet groeien. Natuurlijk, groeien doen ze allemaal. Maar soms is er één die een heel grote sprong maakt”, zegt Bob Beijer (38) uit Amstelveen, praktijkopleider bij Simon Loos.

Bennie Grave van SUEZ

hebben regelmatig overleg met de begeleider van STL en de school. En natuurlijk met de leerling-werknemer zelf. Over het algemeen zijn dat prettige gesprekken. Kijk, soms zijn het nog een beetje kwajongens, maar de meesten zijn gewoon goede gasten die we als een welkome aanvulling zien. Ze hebben nieuwe ideeën en staan anders in het leven. Dat vind ik prachtig. Zij leren van mij en ik ook van hen. Dat maakt deze taak zo boeiend.”


TON 91 08-20 • p 48

Tr

f or r i j 20 vo 20 rd ed k ee b ie in e r ist m g no L e Lo Ge e en s t ort Beansp

no L e Lo Ge e en stport

an Tr

Be

NNRD

s

in Drachten en Groningen Ontwikkelen tot volwaardige chauffeurs “We zijn een hecht team dat ervoor zorgt dat leerling-werknemers zich ontwikkelen tot volwaardige chauffeurs en bij het bedrijf blijven werken”, zegt Jan Kuipers (48) uit Joure, bedrijfsleider bij NNRD. “Dat lukt meestal. Het zijn misschien niet allemaal sterren in theoretische vakken, maar als ze willen, schitteren ze wel op de wagen.” Begeleiding staat op één NNRD, onderdeel van de GP Groot groep, is gespecialiseerd in het inzamelen, transporteren en verwerken van diverse soorten bedrijfsafval. Het werkgebied is Friesland, Groningen en Drenthe. Het bedrijf heeft vijfenzestig chauffeurs in dienst en kent twee standplaatsen, Drachten en Groningen. Al meer dan twintig jaar is NNRD een leerbedrijf. Jan: “We hebben nog steeds zo’n tien chauffeurs in dienst die bij ons via STL zijn binnengekomen. Gemiddeld hebben we vier leerlingen aan het werk. Meer kunnen we eigenlijk niet aan. De begeleiding moet wel in orde zijn, dat staat op nummer één. Daardoor moeten we soms een kandidaat afwijzen.”

Aarts Transport in Veldhoven


20

Tr Be Ge an s no sp t e m or L ine t e e er n er d v Lo b oo gi e r st d ie r i k j

20

f

TON 91 08-20 • p 49

Geduld en extra aandacht

om in

o

f or r i j 20 vo 20 rd ed k rbgistie

ee

ee

“We zijn drie jaar geleden begonnen als leerbedrijf en het bevalt goed”, zegt Geert Schonewille (59) uit Veldhoven, praktijkopleider van Aarts Transport. “Het past ook bij ons DNA. In principe is iedereen die niet bang is om de handen uit de mouwen te steken welkom bij Aarts Transport. Ja, ook mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Zo hebben we een aantal medewerkers die slechthorend zijn. Ze werken in de loods, op de planning en als chauffeur.” Beetje bijsturen Aarts Transport, een Brabants familie­ bedrijf, bestaat al meer dan honderd jaar. Het bedrijf telt vijftig wagens en een kleine honderd medewerkers, waaronder vijfenzeventig chauffeurs. Geert Schonewille is er de enige praktijk­ opleider. Gemiddeld begeleidt hij drie tot vier leerlingen. “Ik probeer een beetje bij te sturen, want sommigen denken wel heel makkelijk over school en hun praktijkopdrachten. Als ze in de loods werken, hou ik ze vanuit mijn kantoor in de gaten. En anders hoor ik het van de chauffeurs als er iets niet goed gaat.”

Tieleman Transport in Kloosterzande

Extra aandacht geven “Uiteindelijk gaat de jeugd het van ons overnemen”, zegt Henk Meesen (65) uit Lamswaarde, senior-supervisor bij Tieleman Transport. “Maar daar moeten we wel een inspanning voor leveren. Zelf opleiden is niet de makkelijkste weg, maar wel de leukste én de beste.” Iets voor de streek betekenen Tieleman Transport is opgericht in 1922 en gespecialiseerd in fijnmazige distributie in Nederland, België, Duitsland en Frankrijk. Het bedrijf telt zo’n vijfenzeventig wagens en 35.000 vierkante meter magazijnruimte. Al meer dan dertig jaar is Tieleman Transport leerbedrijf. Henk: “We zijn als familiebedrijf gericht op continuïteit en nauw verbonden met Zeeuws-Vlaanderen. Door zelf chauffeurs op te leiden, kunnen we iets extra’s betekenen voor de streek. En dat werkt goed. Van de tachtig chauffeurs die bij ons in dienst zijn, is zeker een dertigtal binnengekomen als leerling-werknemer. En bij collega’s in de buurt werken er nog wel vijftien die bij ons het vak hebben geleerd.”


TON 91 08-20 • p 50

PUZZEL

2

3

4

5

12

6

7

15

13

14. lokspijs; 15 klaar; 17. insect; 19. beschadiging; 21. muzieknoot; 22. deel van de hals; 24. bouwvakker; 27. metaalsoort; 28. bakmiddel voor brood; 30. Europeaan; 31. kwajongen; 32. leesmateriaal; 33. rivier in Utrecht; 35. Spaans riet; 37. jongensnaam; 38. klein roofdiertje; 41. deel van gelaat; 42. knaap (knul); 44. hooivork; 46. land in Midden-Amerika;

15 1

16

22

54. vorstentitel; 56. karaat (afk.); 58. plagen;

28 15

38 28

39

47 38

50 44

61

materiaal; 81. vogel; 82. Chinese vermicelli; 83. arbeidzaam (ijverig); 84. paling; 86. lus in een achtbaan; 87. zendbrief van apostel. Verticaal 1. plaats in Noord-Holland; 2. en omstreken (afk.); 3. duinheuvel; 4. metalen vat; 5. zangvogel; 6. familietwist; 7. zeer zware storm; 8. vreemd; 9. bijenproduct; 10. gesneden stier; 11. ladderzat;

65 54

66

72 77 65

73

82

72

86 77

36

mond; 29. gedraal; 32. voormalige Franse staatsman; 34. bloeimaand; 36. plaats in Noord-Brabant;

39

19

39

60

57

77

68 57

56

68

83

OPLOSSING

9

60

27

43

86

9

55

87

49

54. burcht (slot); 55. land in Azië; 56. fijn licht weefsel;

Vul de oplossing in op

(gewoon); 62. Hollandse nieuwe; 63. loze ruimte;

Doe dat vóór 21 september 2020. TON loot uit de goede inzendingen 5 gelukkigen, die een VVV Cadeaukaart van 25 euro winnen.

66. duivenhok; 67. griepje; 69. haarversteviger; 71. boomsoort; 73. groentesoort; 74. plaats in Noord-Brabant; 75. eentonig; 78. drinkgeld (fooi); 80. sluiskolk; 82. soort onderwijs (afk.); 85. militaire rang (afk.).

tonmagazine.nl

coronaprotocol

Oplossing puzzel in TON 90: De 5 winnaars van een VVV Cadeaukaart zijn: Homme Hoekstra uit Drachten Arjen Otte uit Oostdijk Klaas Krans uit Burgum Ria van den Meijdenberg uit Eindhoven Dion van Peer uit Etten-Leur.

63

19

32

69

68

43 74

79

59

60 83

64 53

79

46. ruiterpet; 51. loofboom; 53. mensensoort; 57. afstammeling; 59. soldatenkost; 60. alledaags

67

58

57

56

TON 81 12-18 • p 51

71

59 36

76

80

60 26

54

87

38

81

Vul de oplossing in op tonmagazine.nl Doe dat vóór 21 januari 2019. TON loot uit de 69 70 71 goede inzendingen 5 gelukkigen, die een VVV Cadeaukaart van 25 euro winne

37. zeehond; 39. onze planeet; 40. scheepsexploitant; 42. een der apostelen; 43. verdieping; 45. voertuig;

52

43

73

49

84 puzzel in TON85 80: Portena Oplossing 76 Cadeaukaart zijn: Annie Berkvens uit Deurne, 5 winnaars van een VVV De 75 Gerard Keijzer uit Maassluis, Peter Nagel uit Nunspeet, Ron Kooi uit Helmo en Harmke van der Werf uit Helvoirt. 80

81

2

Cadeaukaart 84

49

46

21

62

83

74

55

45

27

75 87 64

83

86

42

41

51

70

63

36

35

78

58

58

73

74

11

48

OSSING OPL 69

87 79

43

53

26

27

32

20

31

21

40

49

42

63 86 52

67 73

27

66

10

37

82

62

82

19 86

61

19

25

32

55

54

16. sprookjesfiguur; 18. dun en mager; 20. vlug; 25. lang stuk hout; 26. weg met bomen; 27. deel van de

50

42

52 46

56

34

37

47

11

18

30

9

44

20

10

24

14

39

19

65

78

21. aanwijzend voornaamwoord; 23. ommezwaai;

33

46

62

51

78

66

31

45

67

61

26

8

72

51

55

36

41

48 50

25

9

29

20

26 38

45 35

34

55

lengtemaat; 78. kledingstuk; 79. hard doorzichtig

25

17

14

23

7

41

48 40

van een schildwacht; 65. dierenverblijf; 67. vaatwerk; 73. Europeaan; 76. deel van een hengel; 77. oude

35

16

28 19

6

31

40 30

39

54 47

13

34 24

44

5

30 18

29 33

18

24

33 23

22

4

29 17

16

61. republiek (afk.); 62. koude neerslag; 64. uitroep 68. kippen eigenschap; 70. tafelgast; 72. lichte slag;

17 3

23 12

47. telwoord; 48. courant; 49. afgestoken graszode; 50. melkklier; 52. geparachuteerde soldaat (afk.);

2

8

22

Horizontaal 1. bedrog (fraude); 7. ongerept oud bos; 12. gehoororgaan; 13. water bij Amsterdam;

13

12

1

7

6

5

4

3

2

1

85

2 rt ki Met de VVV Cadeaukaa zelf je favoriete cadeau. Je de kaart inleveren in 24.00 winkels en via de webwinke je betaalt er ook een deel v dagje uit mee.


TON 91 08-20 • p 51

VRAGEN? VRAGEN!

COLOFON

Vragen over je werk, je vak? Die kun je aan TON stellen. Maar TON heeft niet alle antwoorden. Deze organisaties in het beroepsgoederenvervoer wél!

TON is het magazine voor mensen die werken in transport en logistiek. TON verschijnt zes keer per jaar. TON wordt gemaakt in opdracht van werkgeversorganisaties TLN, VVT en werknemersorganisaties FNV Transport &

088 – 2596111 info@stlwerkt.nl stlwerkt.nl Bij Sectorinstituut Transport en Logistiek kun je terecht voor: een passende baan of een leerwerkplek, een leven lang leren, gezond en veilig werken en verzuim voorkomen, functiewaardering.

Logistiek, en CNV Vakmensen. UITGEVER en REDACTIE Boss en Wijnhoven BV, Vondellaan 156, 3521 GH Utrecht, 06 38 07 67 51, info@tonmagazine.nl REDACTIERAAD bestaat uit vertegenwoordigers van het Sectorinstituut Transport en Logistiek, Pensioenfonds Vervoer, VNB, VVT MET BIJDRAGEN VAN Peter Boss,

0800 0225022 caonaleving.nl Vragen over rechten en plichten in de transportsector? Leeft je werkgever de cao goed na? Wat zijn de regels voor loonberekening? Wat te doen als je een boete krijgt? VNB heeft ook een handige Looncheck App, waarmee je je loon kunt berekenen. Kijk op de website.

CAONALEVING.NL

Bas Broesder, Daphne Doemges-Engelen, Ad van Dun, Peter Groothuijse, Harry Linker, Frank de Man, Carien Neeleman, Erik Pathuis, Shamrock, Geert Wijnhoven FOTOGRAFIE Bas Broesder, Daphne DoemgesEngelen, Marco Hofsté, Annelies van ’t Hul, Gertjan Kooij/Beeldboot, Harry Linker, Chris Pennarts ONTWERP en OPMAAK Via Bertha, Utrecht DRUK Habo da Costa, Vianen

0900 1964 (0,0 cent per minuut) pfvervoer.nl Hoe zit het met je pensioen? Kun je je pensioen eerder in laten gaan? Mag je werken als je met pensioen bent? Wat zijn de gevolgen van een scheiding voor je pensioen?

WEBSITE tonmagazine.nl FACEBOOK facebook.com/magazineton ISSN 1871-1790 TON wordt gratis toegestuurd aan alle werknemers voor wie de Cao Beroepgoederenvervoer geldt én naar de leden van TLN en VVT. TON wordt verzonden door Pensioenfonds Vervoer. Omdat Pensioenfonds

0800 0225022 fnv.nl

Vervoer het blad zelf verzendt, is de privacy van je gegevens gewaarborgd. Je gegevens worden niet aan derden verstrekt. Deelnemers in Pensioenfonds Vervoer worden niet als abonnee geregistreerd.

030 7511007 cnvvakmensen.nl

Meer informatie pfvervoer.nl/privacybeleid ADRESWIJZIGINGEN hoef je niet aan TON door te geven. TON komt automatisch op je nieuwe adres. Soms gaat daar enige tijd overheen.

088 4567111 tln.nl Transport en Logistiek Nederland

Heb je toch het idee dat er iets niet goed gegaan is? Stuur dan een mail naar info@tonmagazine.nl OPLAGE 150.000 exemplaren © TON Magazine 2020 Boss en Wijnhoven/ SOOB

0345 516993 verticaaltransport.nl Vereniging Verticaal Transport

Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen en/of gereproduceerd zonder schriftelijke toestemming van de uitgever en/ of zijn partners. TON wordt mede mogelijk gemaakt door


VEILIG EN GEZOND DOORWERKEN Tijdens de coronacrisis en in de anderhalve-meter-economie kun je veilig blijven werken. Het Coronaprotocol Transport en Logistiek biedt duidelijkheid aan werkgevers, opdrachtgevers, zzp-ers en medewerkers. Aanvullend biedt STL praktische adviezen. Benieuwd? Kijk op stlwerkt.nl/corona.