TON Magazine 88, april 2020

Page 1

MAGAZINE MAGAZINEVOOR VOORMENSEN MENSENDIE DIEWERKEN WERKENININTRANSPORT TRANSPORTEN ENLOGISTIEK LOGISTIEK

Matthijs

tijd voor een overstap En ook:

eerder stoppen en je pensioen op stap met een vrouwelijke mobiele kraanmachinist TON-panel over die 100 km op de snelweg TONMAGAZINE.NL 88 • 02 • 20


TON 88 02-20 • p 2

COLUMN

IN DIT NUMMER

Plan De ‘goede voornemers’ van oud en nieuw zijn waarschijnlijk allemaal weer begonnen met roken en drie kilo aangekomen. En de sportschoenen staan weer als nieuw in de kast. Fris het nieuwe jaar in. Plannen maken voor de vakanties óf gaat in 2020 het geld naar de verbouwing die al jaren nodig is? Er zullen er ook genoeg zijn die graag een kaartje willen bemachtigen voor de Formule 1 in Zandvoort. Of voor het EK in de Johan Cruijff ArenA. Maar daar gaat mijn interesse niet zo naar uit. Ik ben voor mezelf bezig met het organiseren van een reis. Het is een reis die mijn vader in 1993 maakte. Hij ging met hulpgoederen naar Roemenië. En nu wil ik proberen diezelfde route ook een keer te rijden. Het idee heb ik al langere tijd en dat werd afgelopen jaar alleen maar sterker. Ik kwam namelijk op Facebook een oude foto tegen met de vrachtwagen van mijn pa erop. Zijn oude MAN. Ernaast twee onbekende mensen. Er werd iemand in getagd met een totaal niet-Nederlandse naam. Via Messenger heb ik die persoon een bericht gestuurd, met de vraag wat zijn connectie met die vrachtwagen was. Na ongeveer een week kreeg ik ineens bericht terug. Hij had de chauffeur van die MAN zo’n 25 jaar geleden ontmoet in Roemenië. Hij kwam hulpgoederen brengen voor de armen. Kippenvel was bij mij het gevolg! Dit was gewoon de gids die mijn pa en zijn vriend Andries begeleidde door Roemenië om bij verschillende kerken materiaal af te leveren. Na een lang gesprek vertelde hij mij dat ik van harte welkom ben bij hem en zijn familie. En ik beloofde hem dat ik zeker een keer langs ga komen. Die belofte wil ik nakomen. Maar dan wel het liefst met vrachtwagen en een trailer vol met hulpgoederen. Volledig in de stijl van mijn pa.

Erik Pathuis (40) uit Winschoten is sinds 2001 vrachtwagenchauffeur en werkt bij Gebr. De Boer Transport in Oude Pekela.

Overstappen

4

Preventie: veilig werken Cao-vraag

12

16

Subsidie voor opleiding Lastig lossen

17

20

TON-panel: 100 km

23

Groepsportret bij Gouwenberg Eerder stoppen en pensioen Leren voor de logistiek

26 32

37

Op stap met ... de kraanmachinist Oproepen Cartoon Puzzel

48 49 50

Adressen en colofon

51

Wat vind jij van TON? Bij deze TON vind je een oproep om deel te nemen aan een lezersonderzoek. De organisaties die TON mogelijk maken, willen weten wat jij van TON vindt. De redactie is natuurlijk ook benieuwd of het blad nog steeds goed gelezen wordt en wat die lezers van de onderwerpen en de aanpak vinden. Dus: fijn als je naar ton.crowdtech.com gaat en de online enquête invult.

40


TON 88 02-20 • p 3

OVERSTAPPEN

4

Lading lossen kan soms knap lastig zijn. Er zijn genoeg plekken waar je al je stuurmanskunst en concentratie moet aanspreken. Wilbert Kosten kent ze.

LASTIG LOSSEN

VROUW OP DE KRAAN Op een gegeven moment denk je: ga ik in dit beroep oud worden? Of is het tijd voor een overstap, bijvoorbeeld naar de vrachtwagen? Jerry Heppener, Dirkjan van Woudenberg en Matthijs de Jager vertellen hoe en waarom ze overstapten.

20

40

Je ziet ze niet veel: vrouwen op mobiele kranen. Jessica Bruintjes is zo’n uitzondering. TON gaat met haar op pad.


TON 88 02-20 • p 4

OVERSTAPPERS

Beter laat dan nooit Matthijs: “Chauffeur? Dat is niets voor mij, vond ik.”


Jerry:

TON 88 02-20 • p 5

Dirkjan:

“Ik kom

“Ik heb

weer vrolijk

nog steeds

thuis.”

veel te leren.”

Veel chauffeurs konden als tiener amper wachten om achter het stuur van een vrachtwagen te stappen. Maar er zijn ook mensen die via een lange omweg op de wagen belanden. Nou ja ... beter laat dan nooit, vinden Jerry, Dirkjan en Matthijs.


TON 88 02-20 • p 6

Van de groenvoorziening naar de distributie

NU EERST HET VAK ECHT LEREN

Matthijs de Jager • 34 jaar • woont in Linschoten • is sinds 15 november 2019 vrachtwagenchauffeur bij A.J. van de Hoogen & Zn. in Oudewater • was 9 jaar voorman groenvoorziening bij de sociale werkvoorziening in Gouda


TON 88 02-20 • p 7

Op de autoboulevard in Hoofddorp komt Matthijs de Jager in zijn bakwagen aangereden. De kersverse chauffeur heeft een drukke dag, vandaag: 25 adressen in de Bollenstreek. Na het lossen van tien autobanden maakt hij tijd voor zijn lunchpauze en voor TON.

Liever planten Dat Matthijs nu chauffeur is, had hij een jaar geleden niet kunnen denken. “Na de middelbare school heb ik een opleiding voor monteur landbouwmechanisatie gevolgd. Toen ik klaar was, ontdekte ik dat ik toch liever met planten en zo werk. Ben ik aan een bbl-opleiding in de groenvoorziening begonnen.” Vijf jaar werkt Matthijs vervolgens in de groenvoorziening in Nieuwerbrug. Daarna stapt hij over naar de sociale werkvoorziening in Gouda, ook in het groen.

Aai over de bol Bij de sociale werkvoorziening is Matthijs voorman. Hij geeft leiding aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. “Die zitten vaak al heel lang in een kaartenbak bij de gemeente. Langdurig werklozen, bijvoorbeeld, of arbeidsgehandicapten. We begeleiden ze naar een betaalde baan. Of het lastige mensen zijn? Nee, ik vond het werken met hen juist het mooiste. Daar heb ik echt mensenkennis opgedaan. Ieder mens is uniek. De een heeft een aai over de bol nodig, de ander een schop onder de kont.”

Ergernis over bureaucratie Toch, na negen jaar heeft Matthijs het bij de sociale werkvoorziening wel gezien. “Ik ging me steeds meer ergeren aan de bureaucratie bij de gemeente. En daarnaast werd het buitenwerk routine. Elk jaar weet je precies wat er gedaan moet worden. Elk seizoen heeft zijn vaste werkzaamheden. En er waren geen doorgroeimogelijkheden voor mij. Een managementfunctie met veel bureauwerk zag ik niet zitten.” Wat dan wel? Matthijs weet het niet.

Tip van zwager Zijn zwager is eigen rijder, met twee vrachtwagens. Matthijs gaat een dagje met hem op pad. Als zijn zwager hem tipt om ook chauffeur te worden, reageert Matthijs afwijzend. “Ik zei: ‘Ben je gek, dat is niks voor mij’. Toen vroeg mijn zwager hoezo ik dat zo zeker wist. Ik had het toch nog nooit gedaan? ‘Probeer het drie jaar’, zei hij, ‘dan weet je of het wat voor je is.’”

Wikken en wegen Die woorden blijven hangen. Na lang wikken en wegen belt

Matthijs met Sectorinstituut Transport en Logistiek. “Ik heb mazzel, want er is nu een nijpend tekort aan chauffeurs. Ik kon zo overstappen. Het Mobiliteitscentrum van het sectorinstituut brengt me in contact met A.J. van den Hoogen in Oudewater.”

Eerst koerier Sinds maart vorig jaar werkt Matthijs bij Van den Hoogen. Eerst als koerier op een bestelbus. “Ik reed meestal voor Packs. Die bezorgen voor de felicitatiedienst Greetz bloemen, kaarten, ballonnen en dat soort dingen bij particulieren.” Naast het koerierswerk haalt Matthijs zijn chauffeurspapieren en zijn C-rijbewijs. “Zodra ik dat op zak had, kon ik op de vrachtwagen beginnen. Dat was op 15 november. Mijn bakwagen is de op één na nieuwste van de zaak. Daar ben ik heel trots op.”

Leuk en uitdagend Matthijs glundert als hij over zijn nieuwe baan praat. Zijn zwager had gelijk. “Het is leuk werk. En uitdagend. Elke dag kom ik op nieuwe locaties en leer ik nieuwe dingen. Als ik iets niet weet, zijn er altijd collega’s die me helpen. En het is natuurlijk prachtig om in zo’n grote wagen te rijden.”

Scherp zijn Was Matthijs in het groen altijd fysiek bezig, nu is het vooral zitten achter het stuur en af en toe wat til-en sjouwwerk. “Ik moet wel de hele dag scherp zijn, vooral achter het stuur. Een kennis van me zei dat het de eerste drie maanden wennen is. Dat je soms denkt: waar ben ik aan begonnen? Maar het bevalt me heel goed. Een droom om internationaal te gaan rijden heb ik niet. Ik wil nu eerst het vak echt leren.”

Planten en bomen Bij A.J. van den Hoogen maakt Matthijs ‘vlieguren’ op de bakwagen. Pas later gaat hij zijn E-rijbewijs halen. Op dit moment rijdt hij charter voor de firma Steenbergen in Bodegraven. “Ik vervoer veel automaterialen. In de lente zetten ze me misschien in voor het transport van planen en bomen uit Boskoop. Mijn bakwagen is speciaal geschikt voor die veilingkarren. Dat zou ik mooi vinden.”

Sociale leven Wat nog wel wennen is: de werktijden. In het groen werkte Matthijs van zeven tot vier. Nu weet hij nooit wanneer hij klaar is. “Ik kookte elke avond. Dat gaat nu niet meer. Gelukkig staat mijn vrouw achter mijn keus. Ze stimuleert me. Dat is heel belangrijk, want het werk heeft impact op ons sociale leven. Alles speelt zich nu af in het weekend. Dat moet je je samen goed realiseren.”


TON 88 02-20 • p 8

Van het leger via het magazijn naar de bakwagen

TOCH WEL EEN GROTE OVERGANG

Jerry Heppener • 41 jaar • woont in Terneuzen • is sinds juli 2019 vrachtwagenchauffeur bij uitzendbureau 24/7 en werkt voor A.J. Tieleman B.V. in Kloosterzande • was 17 jaar militair en 6,5 jaar magazijnmedewerker


TON 88 02-20 • p 9

Op een grachtje in Leiden is de doorgang gestremd. Jerry Heppener zet zijn bakwagen in de achteruit en rijdt vakkundig een heel eind terug naar de hoofdweg. Prachtig mooi vindt hij dat. Jerry voelt zich helemaal op zijn plek achter het stuur. Dat is heel andere koek dan het magazijn of het leger.

Wissel trekt wissel

Last van rug

NU beginnen!

Het is duidelijk: Jerry is blij met zijn nieuwe baan. De laatste zesenhalf jaar werkte hij bij een groothandel in voedings­ supplementen. “Dat was fysiek best zwaar. De hele dag staan, lopen en sjouwen met zware dozen. Ik kreeg last van mijn rug. En ik was het werk na die ruim zes jaar ook wel helemaal beu.” Jerry is geen negen-tot-vijftype, zegt hij. Dat blijkt ook wel uit zijn loopbaan in het leger.

Hij komt op internet de website van uitzendbureau 24/7 tegen, maakt een afspraak en op de vraag wanneer hij kan beginnen, antwoordt Jerry: ‘Nu!’. Maar voordat hij zijn eerste rit kan maken, moet hij eerst nog Code 95 en zijn E-rijbewijs halen. Sectorinstituut Transport en Logistiek ondersteunt hem en binnen één maand heeft hij alle benodigde papieren op zak. In juli 2019 kan hij beginnen als chauffeur.

Korporaal der 1e klasse

Vast bedrijf

In 1996 treedt de dan zeventienjarige Jerry aan als dienstplichtig militair. Zeven maanden later wordt de dienstplicht opgeheven en zwaait hij af. Maar hij tekent meteen voor vier jaar als beroepsmilitair. Hij heeft het bij defensie naar zijn zin. “Ik was korporaal der eerste klasse en zat in de beveiliging bij de luchtmacht. We beveiligden militaire objecten. In Afghanistan heb ik de compounds en een vliegbasis beschermd tegen aanvallen. Mooi werk en relatief veilig.”

Voor 24/7 maakt Jerry sinds de zomer ritten voor Tielemans BV in Kloosterzand. Bij het uitzendbureau houden ze rekening met zijn wens om voor een vast bedrijf te rijden. “De overgang van het magazijn naar het chauffeursvak is groot. Ik vind het daarom fijn voor maar één bedrijf te werken. Dat geeft vastigheid en zo leer ik mijn collega’s kennen.”

Gepantserd rupsvoertuig In 2006 haalt Jerry zijn C-rijbewijs. “Dat hoort bij de rang van korporaal. Je moet B en C hebben om een gepantserd rupsvoertuig te kunnen besturen. Maar met die C heb ik nooit wat gedaan, tot nu toe.” In 2012 zwaait hij definitief af. “Bijtekenen kon niet meer. Ik was te oud voor defensie. En eigenlijk vond ik het na zeventien jaar ook wel genoeg.” Bij een teamgenoot van zijn zaalvoetbalteam, die een eigen bedrijf heeft, kan hij beginnen als magazijnmedewerker.

Steeds meer tegenzin Begin 2019 merkt Jerry dat hij met steeds meer tegenzin naar zijn werk gaat. Hij is elke werkdag chagrijnig. “Op een gegeven moment kwam de gedachte aan een vrachtwagen in me op. En als het in mijn kop zit, gaat het er niet meer uit. Vroeger wilde ik militair of ambulancechauffeur worden. Mijn nieuwe droom is: als chauffeur op avontuur in het buitenland. Maar voordat ik internationaal ga rijden, wil ik eerst veel ervaring opdoen.”

Jerry zoekt op internet naar de mogelijkheden om chauffeur te worden. En hij praat er vaak en veel over met zijn vrouw. “Ik zou toch een vast contract opgeven. En als chauffeur heb je geen baan van negen tot vijf. Dat trekt een wissel op je sociale leven. Als mijn vrouw niet voor honderd procent achter mij zou staan, dan had ik nu niet op de wagen gezeten.”

Geen spijt Na bijna acht maanden op de weg heeft Jerry nog geen moment spijt van zijn keuze. “Elke dag is anders. Zoals vandaag, hier in Leiden, opeens een opengebroken weg. En dan in z’n achteruit, rijden maar.” Ook zijn vrouw is blij met Jerry’s nieuwe loopbaan. “Zij hangt de vlag uit, want ik kom weer vrolijk thuis. Gelukkig maar, want er is geen peil op te trekken hoe laat mijn dag eindigt. De ene keer is het om zes uur, de andere dag kom ik pas om negen uur binnen.”

In het diepe Jerry kan het iedereen aanraden, zo’n overstap naar de vrachtwagen. “Het is mooi werk. Je moet achter het stuur altijd alert zijn, want het wordt steeds drukker op de weg. En dan toch op tijd rijden. Maar als je van aanpakken houdt en graag zelf beslissingen neemt, dan zeg ik: ‘Doen!’ Gooi jezelf in het diepe. Kijk hoe goed het mij bevalt.”


TON 88 02-20 • p 10

Van de krant naar de autotransporter

VIA VEEL OMWEGEN Dirkjan van Woudenberg • 52 jaar • woont in Leersum • is sinds 2,5 jaar vrachtwagenchauffeur bij Van Beek Autotransport in Maarsbergen • was vertegenwoordiger en bedrijfsleider bij een supermarkt en accountmanager bij Wegener

Als veertienjarig jochie weet Dirkjan van Woudenberg al dat hij vrachtwagenchauffeur wil worden, net als zijn vader. Kleine Dirkjan gaat zo vaak mogelijk met pa mee. Als hij achttien is, haalt hij in korte tijd het B-, C- en CE-rijbewijs. Maar het duurt nog ruim dertig jaar voordat hij achter het vrachtwagenstuur plaatsneemt.

Een heel gepuzzel Zondagmiddag. Dirkjan zit in de kantine bij Van Beek Autotransport. Zijn baas Pieter van Beek stapt binnen. “Er werken hier vijf chauffeurs”, zegt Pieter. “We zijn een grote vriendenclub en Dirkjan past daar prima bij. Hij krijgt de kans om het vak te leren.” Dirkjan lacht: “Ik heb gelukkig een werkgever die in mij wil investeren. Helaas heb ik al heel wat

schade gereden. Auto’s laden is een heel gepuzzel. Ik heb nog veel te leren.”

Vele omwegen Hoe Dirkjan na dertig jaar chauffeur bij Van Beek is geworden, is een verhaal van omwegen. “Van jongs af aan werkte ik bij een supermarkt in Leersum. Toen ik mijn chauffeurspapieren en rijbewijzen had, wilde ik op de vrachtwagen. Maar mijn baas wilde me niet kwijt. Hij deed me een heel goed aanbod. Ik kreeg een super salaris en hij betaalde een deel van mijn rijopleiding terug.”

Onder de toonbank Dirkjan wordt bedrijfsleider in de supermarkt waar ook zijn vriendin werkt. “Ik was 23 toen we trouwden. We werkten heel hard, zo’n zestig uur in de week. Een deel werd zwart, onder


TON 88 02-20 • p 11

de toonbank, uitbetaald. Op jonge leeftijd konden we al een huis kopen. En een paar jaar later kregen we onze twee kinderen. Mijn droom om chauffeur te worden heb ik toen naar de achtergrond geschoven.”

Altijd in de winkel En dan verandert de supermarktwereld. De openingstijden worden ruimer. “Dat brak mij op. Als bedrijfsleider was ik altijd in de winkel. Als iemand ziek was, sprong ik in. Ik werkte heel veel en met kleine kinderen was dat niet meer te handelen.” Dirkjan switcht en wordt vertegenwoordiger bij een snoepfabrikant. Strak in het pak bezoekt hij supermarkten en benzinestations. Na vijf jaar stapt hij opnieuw over, nu naar de krantenwereld. Hij wordt account­ manager, verkoopt advertentieruimte in vooral huis-aan-huisbladen. “Financieel had ik alles op orde, maar geld maakt niet gelukkig.”

Vrijwillig ontslag Na een paar jaar zakt de krantenwereld in elkaar. “De omzetten gingen achteruit en er werd gereorganiseerd. Ik zat in de ondernemingsraad en wij deden een voorstel om personeel vrijwillig te laten vertrekken. Toen zag ik een kans om mijn droom waar te maken.” Dirkjan meldt zich voor dat vrijwillig ontslag en hij krijgt een goede afvloeiingsregeling. Hij haalt Code 95 en neemt een aantal rijlessen. “Ik had dan wel mijn rijbewijzen, maar geen enkele rijervaring.”

Via Facebook Dirkjan solliciteert bij een containerbedrijf in Tiel en wordt aangenomen. Trots meldt hij dat op Facebook. Hij krijgt een bericht van een van zijn vrienden, de vrouw van zijn huidige baas. “Zij schreef: ‘Waarom kom je niet bij ons werken?’ Toen heb ik haar man Pieter, die ik nog niet kende, een appje gestuurd en twee dagen later zaten we samen in een kroegje in de buurt. Het klikte.”

Containers geen succes Maar Dirkjan is een man van zijn woord en hij gaat bij het containerbedrijf in Tiel aan de slag. “Na twee weken was ik het al helemaal beu. Het was wachten, wachten en nog eens

wachten. Na zes weken heb ik ontslag genomen en Pieter een bericht gestuurd. Ik kon direct komen.”

Gestrande auto’s Dirkjan gaat eerst een week met een collega naar Frankrijk. “Daar moesten we gestrande auto’s, caravans en campers ophalen. Prachtig mooi vond ik dat. De week daarop mocht ik zelf op pad met een autotransporter. Nu is mijn werkgebied heel Nederland en ben ik de hele week van huis. Ik haal overal auto’s op. Dat kunnen gestrande zijn, maar ook nieuwe.”

Mooiste reis Afgelopen zomer is Dirkjan voor het eerst zelfstandig naar het buitenland geweest. “Naar Zweden en Noorwegen om twee campers op te halen. Dat was mijn mooiste reis.” Hij heeft inmiddels ook ervaren wat er bij het autotransport zoal komt kijken. “Voor dit werk moet je 25 paar ogen hebben. Een schade aan een auto is zo gemaakt.” Zijn werkgever Pieter knikt: “Helaas heeft Dirkjan ook vaak pech. Mensen claimen schades die ze zelf gemaakt hebben en wentelen die dan op ons af. Daar kun je je niet tegen verzekeren.”

Goed in vel Gelukkig krijgt Dirkjan van Pieter ruim de tijd om het vak te leren. Want één ding is zeker: terug naar kantoor wil hij nooit meer. “Bij Van Beek heb ik het naar mijn zin. Ik zit goed in mijn vel. Geld interesseert mij niet. Hier wil ik blijven tot mijn pensioen.”

Nieuwe baan? Ben je op zoek naar ander werk of naar een nieuwe baan? Het Mobiliteitscentrum van Sectorinstituut Transport en Logistiek kan je helpen bij die zoektocht. Het Mobiliteitscentrum biedt: • ondersteuning bij het hele sollicitatieproces; • hulp bij het maken of verbeteren van je cv en sollicitatiebrief; • introductie bij bedrijven die werknemers zoeken; • de mogelijkheid om je in te schrijven voor de kandidatenbank; • nieuwsbrieven met tips, vacatures en het laatste nieuws. Via de vacaturebank en je eigen e-portfolio ‘Mijn Mobiliteitscentrum’ kun je direct solliciteren op de vacatures van het Mobiliteitscentrum. Start je zoektocht naar een nieuwe baan door je in te schrijven via stlwerkt.nl/werken/mobiliteitscentrum


TON 88 02-20 • p 12

PREVENTIEMEDEWERKER

VOORKOMEN Gezond en veilig werken. Dat is heel kort samengevat waar Kelly Post zich mee bezighoudt. Kelly is preventiemedewerker bij AB Texel Group. “Sommige collega’s reageren weleens sceptisch. Maar de meesten zijn positief. Ze zien dat ik echt iets doe aan hun veiligheid.”


TON 88 02-20 • p 13

doe je samen

AB Texel Group AB Texel Group is gespecialiseerd in het vervoer van aardappelen en andere losgestorte agrarische producten: meel, veevoer, (vloeibare) zuivel en gekoelde foodproducten. Bij AB Texel Group werken 1.950 medewerkers. Het wagenpark omvat ruim 1.250 trucks en 2.000 trailers. AB Texel Group rijdt in grote delen van Europa en heeft vestigingen in Nederland, België, Duitsland, Groot-Brittannië en Frankrijk.


TON 88 02-20 • p 14

Drie jaar is Kelly nu preventiemedewerker bij AB Texel Group. “Ik werkte op de HR-afdeling hier in Lelystad. Een collega van mij hield zich al bezig met de Arbowet en met preventie. Omdat het belang van het werk van preventiemedewerker toeneemt en ons bedrijf steeds groter wordt, hielp ik haar mee. Toen die collega ergens anders ging werken, heb ik al haar taken overgenomen. Omdat het inmiddels zoveel werk geworden was, is dat nu mijn fulltimebaan. En het bevalt me uitstekend.”

GEDEGEN TRAINING

Naam: Kelly Post Leeftijd: 29 jaar Woonplaats: Emmeloord Functie: preventiemedewerker Bedrijf: AB Texel Group

Preventiemedewerker word je niet zomaar. De ondernemingsraad moet akkoord gaan en je hebt een gedegen training nodig. Kelly heeft een cursus gevolgd bij Sectorinstituut Transport en Logistiek. Ook nu nog heeft ze regelmatig contact met arbodeskundigen van het sectorinstituut om lastige vraagstukken te bespreken. “De cursus is een heel goede basis. De rest leer je al doende en door heel veel te lezen. Maar de praktijk is toch het belangrijkste. Ik heb de mensen van de werkvloer ook nodig om met passende oplossingen gezondheidsrisico’s te voorkomen of beperken.”

RISICO’S IN BEELD Belangrijk onderdeel van Kelly’s werk is de zogenoemde Risico-inventarisatie en evaluatie (RI & E). Dit document is wettelijk verplicht voor alle werkgevers. Het brengt

Ondersteuning preventiemedewerker De Arbowet schrijft voor dat er bij elk bedrijf een preventiemedewerker moet zijn. Voor kleinere ondernemingen (tot maximaal 25 personeelsleden) mag dat de werkgever zijn; bij grotere bedrijven moet er iemand voor een aantal uren per maand worden aangesteld. Sectorinstituut Transport en Logistiek ondersteunt preventiemedewerkers. Remco Keus, adviseur preventie van het sectorinstituut, zegt het zo: “We verzorgen de opleiding van preventiemedewerkers en staan klaar met - kosteloos - advies. Je kunt met gerichte vragen over preventie bij ons terecht. Of je vraagt ons mee te kijken bij het maken van beleidsplannen voor veilig en gezond werken.” Meer weten? stlwerkt.nl/waaromeenpreventiemedewerker

alle mogelijke veiligheids- en gezondheidsrisico’s binnen een bedrijf in kaart. Aan de hand van deze inventarisatie adviseert Kelly per risico wat er gedaan moet worden om gezondheidsrisico’s te voorkomen.

GEHOORBESCHERMING VERPLICHT Kelly geeft een voorbeeld uit de praktijk “Stel: in een loods staan machines die lawaai maken. Ik moet dan via een geluidsmeting bepalen om hoeveel decibel het gaat. Als het geluid meer dan 80 decibel is, ben je als werkgever verplicht gehoorbescherming aan te bieden. En als werknemer krijg je dan het advies die gehoorbescherming ook te gebruiken. Bij 85 decibel of meer ben je verplicht de gehoorbescherming te dragen. Want de zorg voor een gezonde en veilige werkplek is de verantwoordelijkheid van zowel werkgever als werknemer. Een werknemer moet adviezen opvolgen en heeft ook de verantwoordelijkheid om risicovolle situaties te melden. Met zo’n melding kan ik weer aan de slag.”

ACTIEF MEEDENKEN Bij het creëren van een veilige werkplek komt heel wat kijken. Zo heeft Kelly onlangs het chauffeurshandboek geactualiseerd. Ze doet de ongevallenregistratie. En ze zorgt ervoor dat de bedrijfshulpverlening (bhv) op alle locaties van AB Texel Group in Nederland goed geregeld is. Maar medewerkers kunnen zelf ook veel doen aan het creëren van een veilige werkplek. Een voorbeeld is de LMRA, de Laatste Minuut Risico Analyse. Kelly: “Voordat een chauffeur ’s morgens met zijn werk begint, kan hij in zijn hoofd al een soort afvink-lijstje langslopen. Heb ik alles wat ik nodig heb om mijn werk veilig te kunnen uitvoeren? Is mijn vrachtwagen technisch in orde? Heb ik mijn persoonlijke beschermingsmiddelen bij me, bijvoorbeeld helm, veiligheidsvest, veiligheidsschoenen? Heb ik alle vereiste documenten? Ben ik fit en uitgerust? Dat zijn kleine dingen die je als medewerker kunt doen om jezelf bewust te maken van eventuele risico’s.”


TON 88 02-20 • p 15

AUTOMATISCHE PILOOT Het is belangrijk om goed met elkaar in gesprek te blijven, stelt Kelly. Zo kun je ook tips uitwisselen. Tips die soms heel erg voor de hand liggen. Een voorbeeld: “Ik zie wel eens een chauffeur in de cabine stappen en in de snelheid slaat hij een trede over. Wat hij zich misschien niet realiseert, is dat zo de kans op een misstap, en daardoor verzwikking van de enkel, heel groot is. Als ik chauffeurs daarop aanspreek, zeggen ze dat ze het niet bewust doen. Het is een automatisme. En dat is begrijpelijk, want ongeveer 95 procent van de dingen die we dagelijks doen, gaat min of meer op de automatische piloot. Maar een ongeluk zit in een klein hoekje en met een verzwikte enkel kun je je werk niet uitvoeren.”

GEEN POLITIEAGENT Toch haast Kelly zicht te zeggen dat ze beslist geen politieagent is die met

het vingertje wijst. “Het gaat er mij om dat mensen bewust met veilig werken bezig zijn. Als iemand bijvoorbeeld geen veiligheidsschoenen draagt terwijl dat wel is voorgeschreven, vraag ik waarom. Vaak weet zo iemand dan helemaal niet dat die schoenen verplicht zijn. Of misschien staat het niet duidelijk aangegeven en dan moet ik daar iets aan doen.”

JE DOET HET SAMEN Zitten medewerkers wel te wachten op haar bemoeienis met hun werkzaamheden? “Ik merk dat sommige mensen wat sceptisch zijn. Maar de meesten zien dat ik werk aan een veilige en gezonde werkplek voor hen. En dat wordt erg gewaardeerd. Dat is belangrijk, want zoals ik al zei: ik heb de mensen uit de praktijk nodig om praktische oplossingen te vinden op eventuele risico’s. Veilig en gezond werken doe je namelijk samen.”

Toolboxen Speciaal voor de bedrijfstak heeft Sectorinstituut Transport en Logistiek toolboxen ontwikkeld over veilig en gezond werken. Het zijn er 39, toegespitst op praktijksituaties. De onderwerpen gaan van spiegelafstelling tot beeldschermwerk en van lading zekeren tot veilig gedrag in het magazijn. De toolboxen kunnen zowel individueel als in groepsverband gebruikt worden. Ze duren maximaal 15 minuten en je kunt ze overal en altijd bekijken via telefoon, laptop of tablet. Meer weten? Kijk op stlwerkt.nl/toolboxen De toolboxen zijn ontwikkeld in samenwerking met werknemers en werkgevers.


TON 88 02-20 • p 16

CAO-VRAAG

Hoe werkt de toeslagenmatrix voor eendaagse nachtritten? Als je in het transport werkt, is de kans groot dat je niet een negen-tot-vijfbaan hebt. Je bent veel onderweg en werkt vaak ook ’s avonds. Op welke toeslag heb je dan recht?

EÉNDAAGSE NACHTRITTEN Voor ééndaagse nachtritten op maandag tot en met zondag tussen 21.00 en 05.00 uur ontvang je een toeslag van 19 procent op het uurloon. Daarbij gelden wel twee voorwaarden: 1. er moet sprake zijn van een rit. De toeslag geldt dus alleen voor rijdend personeel; 2. je moet binnen 24 uur weer terug op je standplaats zijn. Let op: als je een ploegendiensttoeslag ontvangt en daarnaast tussen 21.00 en 05.00 uur werkt, dan krijg je alleen de ploegendiensttoeslag.

LOONCHECK APP Als je gebruik maakt van de VNB Looncheck App, dan rekent de app de toeslagen automatisch uit. Let op: anders dan bij de verblijfkostenvergoeding, zijn de toeslagen bruto.

FNV Inloopspreekuur Venlo Veel chauffeurs vinden hun vak machtig mooi. Maar ze zien ook knelpunten, zoals: • structureel veel overwerk, vaak in het weekend en in de avonduren; • lange werkdagen; • weinig invloed op eigen rooster en werktijd; • fysiek zwaar werk; • een laag basissalaris.

VOORBEELD Stel: je bent in D6 ingeschaald. Dan ontvang je een uurloon van 14,86 euro (loonpeil 2019). Zodra je tussen 21.00 en 05.00 uur werkt, ontvang je over deze diensturen een toeslag van 2,82 euro (namelijk 19 procent van 14,86 euro). Deze toeslag (de cao spreekt van ‘toeslagenmatrix’) staat los van eventuele overurentoeslagen. Dus let goed op dat je de toeslag ook ontvangt als je overuren maakt. Dit kun je controleren op je loonstrook. Daarop moet dan zowel de toeslag voor ééndaagse nachtritten als voor overuren vermeld staan.

Vragen over de cao? Bel gratis met Stichting VNB op 0800-0225022 (bereikbaar op werkdagen) of via transport@fnv.nl. Je kunt voor informatie ook kijken op caonaleving.nl.

Dat leidt tot vragen als: • Houdt mijn werkgever zich wel aan de cao? • Kloppen mijn werktijden met het rijtijdenbesluit? • Klopt mijn loon? • Hoe zit het met mijn pensioen? Voor deze en andere vragen houdt FNV regio Venlo elke laatste zaterdag van de maand van 13.00 tot 15.00 uur een Inloopspreekuur voor de sector Transport en Logistiek. Leden en niet-leden kunnen daar terecht voor persoonlijk advies. Als het nodig is, wordt je zaak doorgestuurd naar een jurist van FNV (alleen voor FNV-leden). Je kunt met vragen ook de wekelijkse FNV-Inloopspreekuren bezoeken, elke dinsdagavond van 19.00 tot 20.00 uur, elke woensdagmiddag van 13.30 tot 15.30 uur en elk donderdagavond van 19.00 tot 20.00 uur. Zéér dringende vragen? Bel dan Stichting VNB.


TON 88 02-20 • p 17

OPLEIDING Een zwakke rug en een zwaar beroep – dat is een slechte combinatie. Dennis de Vries weet daar alles van. Van kleins af aan heeft hij rugklachten. Die worden almaar erger, mede door zijn werk: zwaar transport. Een operatie, afgelopen jaar, brengt wat verlichting. Maar op de lange termijn is een vrachtwagen besturen niet vol te houden. Dus volgt hij opleidingen om de kans op ander werk te vergroten.

Rug nekt Dennis’ vrachtwagenbestaan

Leren voor loopbaanswitch


TON 88 02-20 • p 18

Kipper

Operatie

“Na mijn militaire dienst heb ik allerlei koerierswerk gedaan. Vervolgens ben ik zo’n beetje in het zwaar transport gerold. In 2006 bij Vervat Transport in Rotterdam begonnen. Dat werd overgenomen door Boskalis en die hebben vervolgens een deel van het werk en personeel overgedragen aan De Bruyn. Daar zit ik nu zeven jaar.”

“Mijn orthopeed heeft me doorverwezen naar een neurochirurg in het Maasstad Ziekenhuis. Die heeft op in juli vorig jaar de zenuwen tussen een aantal wervels vrijgemaakt. Dat is geen risicoloze operatie. Maar als je zo’n pijn hebt dat je niet meer kunt lopen, is er weinig keus. Na de operatie moet je heel langzaam weer opbouwen. In het begin kon ik nog geen fles cola optillen.”

Zwakke plek “Met mijn kipper vervoer ik puin, asfalt en grond. Dat is wel een uitdaging. Je vrachtwagen hobbelt heel erg, want je rijdt niet de hele tijd over glad asfalt. En niet alle wagens zijn luchtgeveerd. Als je dan een uur of elf in je stoel zit te wiebelen, ga je dat wel voelen. Je lichaamsgewicht rust op je onderste wervels en juist daar zit bij mij de zwakke plek. Ik heb wel een aantal keer injecties in mijn rug gehad, zodat de pijn even onderdrukt werd. Maar dat is geen blijvende oplossing.”

Kantoor “Ik heb al met al tien maanden thuis gezeten. November vorig jaar ben ik weer aan het werk gegaan. Dan zeggen je behandelaars wel dat je rustig moet beginnen, maar je zit toch weer elf uur in de auto. Dus ondanks de operatie is me wel duidelijk geworden dat ik dit werk niet heel lang meer zal kunnen doen. Als chauffeur ligt dan een baan op de planning voor de hand. Ik ben bij De Bruyn gaan vragen of ik door kan stromen naar kantoor. Maar door dat PFAS-gedoe is er te weinig werk.”


TON 88 02-20 • p 19

Naam: Dennis de Vries Leeftijd: 45 jaar Woonplaats: Capelle aan den IJssel Beroep: vrachtwagenchauffeur Bedrijf: Transportbedrijf G. de Bruyn, Oudewater

1.000 euro subsidie Een opleiding volgen om beter te worden in je werk? Of om je kans op een andere baan te vergroten? Of gewoon om je verder te ontwikkelen? Het kan met subsidie. Werk je in transport en logistiek en betalen jij en je werkgever SOOB-premie? Dan ligt er een opleidingsbudget van 1.000 euro voor je klaar. Je vraagt het aan via stlwerkt.nl/opleiding

Opleiding

Pitstop Bij Pitstop van Sectorinstituut Transport en Logistiek vind je onder meer tips, informatie en video’s over onderwerpen als gezond en fit blijven, geldzaken, hoe je kunt blijven groeien in je werk en hoe je een goede werk-privé balans krijgt of houdt.

“Via mijn werkgever hoorde ik dat je subsidie kunt krijgen voor een opleiding. Online kun je via Pitstop van het Sectorinstituut Transport en Logistiek een aanvraag doen. Dat gaat vrij makkelijk. Als je dan goedkeuring krijgt, betaalt Pitstop je opleiding. Daar hoef je dus niet naar om te kijken. Zo ben ik een cursus Microsoft Office gaan volgen. En daarna Excel en Excel voor gevorderden. Het is interessant en leuk om te doen. Moeilijk? Valt wel mee. Ik ben gemotiveerd en gedreven en niet achterlijk.”

Sollicitatie “Ik hoop dit jaar ander werk te vinden. Heb al een open sollicitatie lopen. Met mijn rug ga ik het niet lang meer op de wagen volhouden. En daarnaast doe ik dit werk ook al lang. Ik ben wel toe aan een nieuwe uitdaging.”


TON 88 02-20 • p 20

LASTIG LOSSEN

Wat zijn de moeilijkste losplaatsen van Nederland? Met andere woorden: waar moet je al je stuurmanskunsten en concentratie aanspreken om zonder brokken je lading af te leveren? TON kijkt mee met vakmensen die de uitdaging opzoeken. Deze keer: Wilbert Kosten. Wilbert rijdt in opdracht van Van der Werff uit Heerenveen met bouwgerelateerde producten naar bedrijven, particulieren en bouwlocaties.

VEILIG, VLOT EN Kan ik wel op de losplek komen? Staan er paaltjes? Komen er fietsers langs? Belemmer ik andere weggebruikers? En heb ik de goede hulpmiddelen bij me? Dat zijn de vragen waarmee Wilbert Kosten dagelijks te maken heeft. Lossen op lastige adressen moet wel een beetje je hobby zijn. Want, zoals Wilbert het zegt: “Het moet veilig, goed en vlot.” FLUITJE VAN EEN CENT Zul je net zien. Juist op de dag dat TON met Wilbert op pad gaat, vallen de problemen mee. Het eerste adres ligt in een woonwijk in het Brabantse Boekel. Wilbert manoeuvreert zijn 17 meter lange vrachtwagen, met erachter de onmisbare meeneemheftruck, naar de losplek. Hij moet hier bij een particulier enkele pallets met terrasdragers afleveren. De situatie valt hem niet tegen. Hij kijkt hoe hij kan lossen zonder het verkeer te veel te hinderen. Dan laat hij de meeneemheftruck zakken en gaat aan de slag. Eigenlijk een fluitje van een cent.


TON 88 02-20 • p 21

Jouw plek in TON Heb jij ook een lastige losplek? En wil je daarmee in TON?

GOED

Mail naar

Naam: Wilbert Kosten Leeftijd: 44 jaar Woonplaats: Veghel Bedrijf: Kuijpers Transport VOF, Veghel Loopbaan: lts metaalbewerking - chauffeursopleiding chauffeur (binnen- en buitenland) bij verschillende bedrijven sinds 2 jaar bij Kuijpers Transport

UITKIJKEN VOOR WEGZAKKEN Ook het volgende adres bezorgt hem geen hoofdbrekens. Bij een boerderij in Westerbeek, vlakbij Sint Anthonis, bezorgt Wilbert dakpannen. Maar er is niemand thuis. De telefoon biedt uitkomst. De boer wil het materiaal bij de varkensstallen, naast het woonhuis, gelost hebben. Wilbert beschrijft waarop hij moet letten: “Het is een smalle landweg. Gelukkig is een strook ernaast berijdbaar. Dan kunnen andere auto’s erlangs en kan ik met mijn heftruck uit de voeten. Maar het is wel opletten. Ik moet de bovenste pallets hoog uit de vrachtwagen halen. Dan wil je niet wegzakken in de berm. Of omvallen.”

info@tonmagazine.nl


LASTIG LOSSEN

TON 88 02-20 • p 22

NIET ALTIJD SOEPEL Het derde adres deze dag is een interieurbouwer in Deurne. Wilbert heeft weer geluk. Er is plek genoeg om de brede meubel- en interieurplaten te lossen. Maar het gaat niet altijd zo soepel, vertelt hij. “In de duinen bij Schoorl moest ik eens spullen afleveren bij een particulier in de tuin. Kwam ik vast te zitten met de heftruck, twintig centimeter diep. Ik kon er niet uit komen. Hebben we een tractor bij de plaatselijke manege gevraagd om te helpen.”

OP DE BUSBAAN Zo moest Wilbert ook eens gipsplaten van 1.500 kilo per pallet lossen in het centrum van Utrecht. “Het was bij de busbaan. Dan moet je sowieso al een vergunning hebben. Wilden ze dat ik half op de stoep ging staan, zodat de bussen door konden. Dat weigerde ik. Want ik kon omvallen met de heftruck. Uiteindelijk ben ik op de busbaan gaan staan en heb vanaf de stoep gelost. Hebben ze dat deel van de busbaan voor me afgezet met verkeersregelaars.”

IN OPLOSSINGEN DENKEN Wilbert heeft plezier in zijn werk. En hij heeft het vertrouwen dat het altijd wel lukt. Als het nodig is, bereidt hij zich goed voor op wat hem te wachten staat. “Als je het adres zoekt op Google, kun je de situatie goed bekijken. Dan weet je bijvoorbeeld al waar de paaltjes staan. Maar als je er aankomt, doe je het toch vaak net iets anders dan je je hebt voorgenomen. Om veilig, vlot en goed te lossen moet je flexibel zijn en in oplossingen denken.”

Bekijk een filmpje met Wilbert Kosten op facebook.com/magazineton en op www.tonmagazine.nl


TON 88 02-20 • p 23

(EN ANDERE TOPICS IN 2020) anaf half maart mag je maximaal 100 km rijden op de snelweg. Ga je dat merken in je werk? Het lezerspanel geeft antwoord. TON wilde ook weten wat het panel vindt van andere gebeurtenissen die op stapel staan. De resultaten staan op de volgende pagina's. Hieronder zie je hoe de TON-panelleden als privé-automobilist tegen die 100 km aankijken.

(helemaal) voor

weet niet

25 1

%

%

100

35

39

% neutraal

VOOR OF TEGEN? % (helemaal) tegen

Maximaal 100 km op de snelweg? 4 op de 10 panelleden blijven privé liever 130 rijden. Dat blijkt uit het antwoord op de vraag:

BEN JE VOOR OF TEGEN DE 100 KM-MAATREGEL?


TON 88 02-20 • p 24

’T MAAKT UIT

WEINIG

100 KM-VOORDELEN Die 100 km op de snelweg zou allerlei voordelen kunnen opleveren. Minder ongelukken, bijvoorbeeld. Of minder files.

Beïnvloedt de 100 km-maatregel je werk, als beroepsgebruiker van de snelweg? Weinig, zo denkt het TON-panel.

WAT VERWACHT HET TON-PANEL?

WAT VOOR EFFECT ZAL DE 100 KM OP JE WERK HEBBEN? geen effect

59

%

15

NEE

WEET NIET

Een rustiger verkeersbeeld

41 %

51 %

8%

Minder ongelukken

34 %

55 %

11 %

Veel minder vervuiling

20 %

60 %

20 %

Minder irritatie tussen weggebruikers

20 %

73 %

7%

Minder files

16 %

74 %

10 %

negatief % effect

14 12

JA

positief % effect

% weet niet

HET VERSTAPPEN-EFFECT Er staat van alles te gebeuren, de komende maanden. TON wilde weten waarop de lezers zich verheugen. Sport staat bovenaan.

NAAR WELKE VAN DE VOLGENDE GEBEURTENISSEN KIJK JE HET MEEST UIT? ( MEER KEUZES MOGELIJK )

De Grand Prix Formule 1 op Zandvoort Het EK voetbal De Brexit De viering van 75 jaar Bevrijding De Olympische Spelen De 100 km-maatregel Het Eurovisie Songfestival Geen van deze gebeurtenissen

36 % 30 % 16 % 16 % 13 % 9% 3% 27 %


TON 88 02-20 • p 25

VOETBAL VANAF DE BANK 63 procent van de TON-lezers is van plan het EK voetbal in juni/juli te volgen.

HOE GAAN ZE DAT DOEN?

Thuis op televisie, met vrienden/familie Live verslag op de radio Onderweg in café of restaurant Samenvatting op tv of internet Op mijn telefoon in de vrachtwagen Ergens op een groot scherm Op het werk, met collega's Live in het stadion Anders

71 % 30 % 22 % 19 % 18 % 4% 3% 0% 5%

Een goede cao afspreken Behoud van personeel voor de sector Oplossingen parkeerproblemen Werkdruk in balans Werving van goed personeel Veiligheid op de weg Oplossingen voor stikstof-, PFAS- en klimaatproblemen

69 % 41 % 39 % 32 % 30 % 30 %

EN EEN GOEDE CAO Welke onderwerpen vindt het TON-panel de komende tijd belangrijk als het om de bedrijfstak gaat? Met andere woorden:

WAARAAN MOET TRANSPORT EN LOGISTIEK IN 2020 AANDACHT BESTEDEN? ( MEER KEUZES MOGELIJK )

11 %


TON 88 02-20 • p 26

GROEPSPORTRET

Het team van

Gouwenberg Je moet het samen doen, in het werk. Dat gaat makkelijker als je goede collega’s hebt en de sfeer prettig is. Als je een echt team vormt. TON maakt een groepsportret bij Gouwenberg Container Service in Schagen.


TON 88 02-20 • p 27


TON 88 02-20 • p 28

Jong en vol vuur “Bakken rijden is top. Je ziet een hoop en komt overal. Het enige wat ik moeilijk vind, is rustig rijden. Je bent jong en zit vol vuur. Daar moet ik wel op letten.”

Ook een

groepsportret? Laat het weten via info@tonmagazine.nl of 06 38 07 67 51.

Koen Gouwenberg (22) is de zoon van eigenaren Hans en Nicoline. Hij is niet meteen bij zijn ouders begonnen. “Ik heb de school niet afgemaakt. Leren was niet zo’n succes. Op mijn zeventiende heb ik mijn vrachtwagenrijbewijs gehaald en toen ben ik gelijk gestopt met mbo-niveau 2, waarmee ik bezig was. Eerst ben ik gewoon bij wat verschillende mensen gaan werken. Bij een stratenmaker, een ijzerhandel en een sloopbedrijf. Maar natuurlijk ben ik toch hier beland. Ik denk wel dat ik straks de zaak wil overnemen. Maar dat duurt nog wel een tijdje. Voorlopig wil ik niet de hele dag op kantoor zitten. Ik ben een man van de praktijk.”

Groene containerbakken Augustus 2007. Hans en Nicoline Gouwenberg schaffen een portaalwagen aan en Gouwenberg Container Service is een feit. Nu, 12,5 jaar later, rijden er 6 portaalwagens, 1 haakarmwagen en 1 haakarmwagen met kraan door de kop van Noord-Holland. Zij plaatsen overal ‘Gouwenberg Groene’ containerbakken. Bij het bedrijf in Schagen werken, naast Hans en Nicole, 12 mensen.


TON 88 02-20 • p 29

Het netje is het zwaarst “Je moet door de krapste straatjes en naar de lastigste plekken om bakken neer te zetten. Het is een uitdaging om de container daar te krijgen waar de klant hem wil hebben.” Michael de Haan (29) werkt vanaf mei 2018 bij Gouwenberg. “Ik begon op de kleinste portaalauto. En ik ben ook al snel de telefoon en planning gaan doen op zaterdagen. Sinds twee maanden zit ik op de kraanauto, omdat ik daarvoor de papieren heb. Voor de kraan zijn nog niet zo veel opdrachten dat ik er de hele week op kan. Dus nu switch ik nog een beetje. Die afwisseling vind ik leuk. Voordat ik bij Gouwenberg kwam, werkte ik bij een verhuisbedrijf. Op een gegeven moment was daar de lol een beetje af. Ik had al wel eens op de website van Gouwenberg gekeken. Toen zag ik op een middag dat ze een vacature hadden. De volgende ochtend heb ik Hans gebeld en dezelfde avond zat ik bij hem op kantoor. We waren het snel eens. Het is natuurlijk altijd een gok als je iets anders gaat doen. Maar ik vind het leuk. Lichamelijk is het lichter dan in de verhuizing. Het zwaarste wat je tilt, is het netje dat de bak afsluit.”

Het voelt als thuiskomen “In alle bedrijven waar ik gewerkt heb, was de teamspirit aanwezig. Maar hier doet echt iedereen mee. Dat is de kracht. Wie je bent, maakt niet uit. Je wordt geaccepteerd. Dat voelt als thuiskomen.” Marion Hofland (55) uit Schagen zit bijna twee jaar bij Gouwenberg. Ze noemt zichzelf “een soort managementassistente van Nicoline”. Na haar mbo-detailhandel ging ze werken in het taxibedrijf van haar vader. “Had ik niet bedacht, het is zo gelopen. Eigenlijk was het gemakzucht, want ik had geen zin om verder te leren. Ik had mijn rijbewijs gehaald en bij ons thuis liepen bedrijf en persoonlijk leven door elkaar. Dus dan gaat het vanzelf. Toen ik na tien jaar trouwde en een kind kreeg, ben ik parttime gaan werken bij een parketvloerenbedrijf. Na zestien jaar wilde ik weer een voltijdbaan. Ben ik eerst als managementassistent in de kabels en leidingen terecht gekomen, bij een bedrijf van een vriendin. Daar leerde ik dat werk en privé niet altijd samen gaan. Om de vriendschap te behouden – en dat is gelukt – zijn we weer uit elkaar gegaan. Ik sportte met Nicoline Gouwenberg en zij had behoefte aan ondersteuning. Zo ben ik hier begonnen en ik ga niet meer weg.”


TON 88 02-20 • p 30

Hectische daghandel “Het is daghandel. Denk je ’s ochtends rustig te beginnen en het werk met twee vingers in je neus te doen. Kan het een uur later opeens hectisch zijn.” Mark Leegwater (28) uit Schagen is planner, maar zit ook graag op de vrachtwagen. “Mijn vader had een transportbedrijf. Ik heb zelf twee jaar internationaal gereden, maar dan ben je vaak zes dagen van huis. Ik heb een vriendin en wilde ’s avonds ook thuis zijn. En ik zocht een nieuwe uitdaging: ik wilde een kantoorbaan. Van een maat hoorde ik dat ze hier iemand zochten. Nu zit ik op de planning, maar ik heb ook nog de vrijheid van het werk van chauffeur. Want zo’n anderhalve maand per jaar, als veel mensen met vakantie zijn, zit ik op de vrachtwagen. Ik heb ambitie, ook om in het bedrijf meer te doen. Al is op dit moment mijn grootste doel de ‘Mudmasters’ op 6 juni in Haarlem. Dat is een ‘Obstacle Run’ van achttien kilometer. Heb ik vijf jaar geleden ongetraind aan meegedaan. Dat was niet slim. Nu ben ik volop in training.”

Nieuwe uitdaging “Ik was toe aan een nieuwe uitdaging. Bij Gouwenberg heb ik die gevonden. Mijn werkzaamheden zijn heel divers: weegbonnen, administratie, urenregistratie bijhouden. En ik hou me bezig met de website.” Odile Roest (44) uit Tuitjenhorn werkte zeventien jaar bij GP Groot Afvalverwerking in Heiloo. “Ik had het daar erg naar mijn zin. Uiteindelijk was ik er e-business-medewerker. Maar de dagelijkse reisafstand zat me dwars. Ik wilde dichter bij huis werken, zodat ik meer tijd voor mijn twee kinderen en mijn man zou hebben. Ik kende Nicoline Gouwenberg en ben eens gaan praten. Vorig jaar september ben ik hier begonnen. Nu kan ik met de fiets naar het werk … als het niet regent. Ik vind het heel fijn bij Gouwenberg. De sfeer is prima. Mensen werken hier echt samen, het is klein en gezellig. En ik heb veel afwisseling in mijn baan, kan van alles oppakken. Ik ben nu bijvoorbeeld bezig met de website bakbestellen.nl. Daarmee hopen we meer klanten binnen te halen.”


TON 88 02-20 • p 31

Mijn doel bereikt “Mensen willen de container het liefst zo’n beetje binnen in hun huis hebben. Dat gaat natuurlijk niet. En er zijn altijd wel paaltjes en fietsers. Je moet rustig kunnen blijven, anders maak je brokken.” Wout de Wit (24) uit Dirkshorn leerde voor timmerman. “Je moest een richting kiezen en ik vond de docent wel leuk. Na school ben ik vloeren gaan leggen. Maar ik wilde altijd al vrachtwagenchauffeur worden. Mijn vader vroeg na een jaar of twee of ik het wel naar mijn zin had. Toen besloot ik dat het echt de vrachtwagen moest worden. Pa legde contact met Hans Gouwenberg en een week later mocht ik komen. Ik ben mijn rijbewijzen gaan halen en deed in de tussentijd allerlei klusjes. Het was een feest toen ik uiteindelijk op de vrachtwagen kon. De vervulling van een droom. Geweldig, die vrijheid. Ik heb mijn doel bereikt. En daar ben ik trots op.”

Een grote, warme familie “We helpen elkaar heel vaak. Als je een netje van een wagen afhaalt, vouw je het samen op. Samenwerken is belangrijk en leuk.”

Vanzelfsprekend elkaar helpen “Ik doe hier zo’n beetje alles. De kraan. De shovel. Gisteren zat ik de hele dag op de auto. Ik pak op wat er moet gebeuren.” Ronald Munster (49) uit Nieuwe Niedorp zit eigenlijk al bijna 30 jaar op de vrachtauto, waarvan 24 bij een vorige werkgever. Maar de bedoeling was dat het heel anders zou lopen. “We hadden thuis een bollenbedrijf. Ik deed een vakopleiding voor de bollenteelt. Via een leraar kon ik terecht in Noorwegen. Daar werkte ik twee jaar lang in de tulpen en ik dacht er de rest van mijn leven te blijven. Het liep anders: ik moest in het leger. Mijn Noorse baas dacht dat ze me, zo ver weg van Nederland, wel met rust zouden laten. Maar ik werd opgehaald door de Noorse politie. In Nederland ben ik helemaal opnieuw begonnen en heb ik in het transport mijn draai gevonden. Hier bij Gouwenberg voel ik me ook echt op mijn plek. We hebben een hartstikke leuk team. Het is vanzelfsprekend dat je elkaar helpt. Als het erop aankomt, weet je dat je het niet in je eentje hoeft te doen.”

Sebastiaan Vries (28) uit Koedijk is niet alleen blij met zijn werk, maar ook trots dat hij het zover heeft geschopt. Want een beroepsopleiding heeft hij niet. “Ik heb een beperking. Lezen en schrijven is voor mij heel moeilijk. Ik heb stagegelopen bij een cv-bedrijf. Toen dat failliet ging, ben ik heftruckchauffeur geworden bij een stenenbedrijf. Daarvoor moest ik een diploma halen. Dat was al niet eenvoudig. Dankzij de steun van mijn ouders lukte het. Later ben ik met mijn vader naar de open dag van een rijschool in Alkmaar gegaan. Mijn rijbewijs heb ik wel mooi in één keer gehaald. Op 1 november 2018 ben ik hier begonnen, als portaalchauffeur. Ik rij met de kleine bakken en kom veel op bouwplaatsen. De collega’s hier zijn bar gezellig. ’s Morgens om zes uur hebben we al de grootste lol. Die gezelligheid vind ik het leukst. Het is hier een grote warme familie.”


TON 88 02-20 • p 32

PENSIOENVRAGEN

E r viel een last Aad gaat met deeltijdpensioen

van me af

Jarenlang liep Aad van der Zwan rond met vragen over zijn pensioen. Eindeloos piekeren over hoe het ‘straks’ verder moet, met hem en zijn vrouw Jerona. Pas tijdens een gesprek met pensioenconsulent Richard Dudink valt alles op zijn plaats. “Toen kreeg ik duidelijkheid en kwam ik tot rust.” Bioritme Aad is al 21 jaar chauffeur bij Breewel in Mijdrecht. Hij rijdt bloemen en planten naar elke uithoek van Frankrijk. Met plezier. Hij heeft een prima collega-chauffeur en Breewel is een fijn bedrijf. Maar wekelijks vier nachten van huis, dat ga je merken. “Je pakt je slaap in een rijdende auto, op onregelmatige tijden. Daar raakt je bioritme van in de war. Je krijgt gewoon steeds meer klachten.”

Naam: Aad van der Zwan Leeftijd: 62 jaar Echtgenote: Jerona van der Zwan, 60 jaar Woonplaats: Katwijk Werk: vrachtwagenchauffeur bij Breewel Logistiek in Mijdrecht

Geleidelijk dringt het tot Aad door dat hij het niet volhoudt, werkweken van vijftig, zestig uur. “Niet tot mijn 67e. Niet op deze manier.” Het leidt tot spanningen. Totdat hij met Richard Dudink van Pensioenfonds Vervoer praat. Dan ziet Aad al snel dat het best een tandje minder kan. “Die duidelijkheid, dát maakte het verschil. Er viel een last van me af.”


TON 88 02-20 • p 33

Zenuwpijn Op een maandagavond in januari, ruim een half jaar na dat gesprek, zitten Aad en Richard weer samen aan tafel. Nu in Aads woonkamer in Katwijk. Voor TON blikken ze terug op hun eerste gesprek, destijds op Richards werkplek in Amsterdam. Richard: “Wat de meeste mensen niet weten, is dat de pensioenregeling zo is gemaakt dat er oplossingen zijn voor allerlei situaties in je leven. Je had eerder aan de bel moeten trekken Aad.” Aad: “Daar heb je gelijk in. Ik tob al jaren over de mogelijkheden om korter te werken. Vooral vanwege ischias, een zenuwpijn die van de onderrug uitstraalt in bil en been. En ik heb nog wel meer klachten. Het werk valt me gewoon steeds zwaarder.”

Richard: “Jij werkt ook al zó lang. Al 48 jaar toch? Dan is het vrij normaal dat het allemaal wat minder wordt.” Aad: “Ja, ik ben op mijn vijftiende begonnen. In de visserij. Steeds twee tot drie weken op zee. ’s Winters kabeljauw en schelvis, en ’s zomers haring. Dan was je elke week zo’n tachtig tot negentig uur in touw.”

Opvoeding Mooi werk, maar na vijf jaar moet het roer om. Aad heeft dan al een gezin om voor te zorgen. “We zijn getrouwd toen ik negentien en Jerona zeventien was. Dat was achteraf erg jong. Zeker als je dan ook al kinderen krijgt.”

Aad en Richard bespreken hoe Aad het door hem opgebouwde pensioen het best kan inzetten.


TON 88 02-20 • p 34

Daarom haalt Aad op zijn twintigste zijn rijbewijs. “Zodat ik chauffeur kon worden. Regelmatiger thuis kon zijn. Ik wilde niet dat Jerona er alleen voor stond.” In de twintig daaropvolgende jaren werkt Aad bij verschillende transportbedrijven. Totdat hij in 1999 bij Breewel belandt. “Echt een familiebedrijf. Toen ik er kwam hadden ze 60 auto’s, nu zijn dat er meer dan 220. Maar nog steeds kennen ze je bij naam. Dat vind ik heel belangrijk.”

Met pensioen gaan voor je AOW krijgt, is niet mogelijk.

Tankwagen Richard: “Maar ook als chauffeur ben je nog zo’n vijftig tot zestig uur per week op pad. Dat lijkt me best heftig.” Aad: “Dat is het ook. Zeker toen we eenmaal vier kinderen hadden. Daarom probeerde ik tussentijds ook wel eens wat anders. Op een tankwagen, bijvoorbeeld. Ik was inderdaad vaker thuis. Maar het

beviel me voor geen meter. Stond ik met mijn handen in mijn zakken te kijken hoe zo’n tank leegloopt. Niks doen terwijl je aan het werk bent. Niets voor mij.” Hij kan gelukkig altijd weer bij Breewel terecht.

“Maar uiteindelijk gaan toch de jaren tellen”, zegt Aad. “En sinds ik over de vijftig ben, is ook de gezondheid minder.” Hij vertelt Richard over het overlijden van Jerona’s vader, en hoe ze kort daarop ook allebei hun moeders verliezen. “Dan word je wel even met het leven en de dood geconfronteerd.” Aad begint daarnaast ook vaker na te denken over zijn eigen vaderschap. Hij had de opvoeding niet aan Jerona willen overlaten. “Maar toch”, zegt hij met spijt, “heb ik veel te weinig tijd aan mijn kinderen besteed. Uiteindelijk heb ik alleen maar gewerkt.”

Het is de bedoeling dat Aad vanaf volgend jaar minder gaat werken. Hij verheugt zich erop meer tijd te krijgen voor een van zijn grote hobby’s: koken.


TON 88 02-20 • p 35

Vissen Richard: “En dat wil je dus niet tot aan je pensioen blijven doen?” Aad: “Nee, we hebben vijf kleinkinderen, maar die zie ik ook niet vaak genoeg. Ik heb hobby’s - vissen vooral, en koken - maar daar kom ik niet of nauwelijks aan toe. En ik wil met Jerona op pad kunnen ...”

Plaatje Er zijn allerlei mogelijkheden waardoor veel mensen kunnen stoppen voor zij AOW krijgen

Het plaatje verandert, zegt Richard, als Aad al drie jaar eerder - dus op zijn 64e - stopt met werken. “Dat kan in principe ook. Aad krijgt dan tot hij AOW ontvangt een uitkering van Pensioenfonds Vervoer. Die uitkering is lager dan wanneer hij zijn pensioen laat ingaan op zijn 67e. Als zijn AOW erbij komt, wordt het pensioen van Pensioenfonds Vervoer nog lager. Opgeteld blijft zijn totale uitkering hetzelfde. Aad gebruikt dus een deel van zijn pensioen om de periode tot hij AOW krijgt te overbruggen.”

Meer vrije tijd dus. Maar Aad weet lange tijd niet hoe dat voor elkaar te krijgen. “Ik vroeg me maar af: hoe knopen we de eindjes aan elkaar als ik minder ga werken? Je hebt tenslotte wel je vaste kosten.” Dat is het punt waarop hij begint te piekeren. En te googelen. “Ik heb wel honderd keer op internet gekeken. Berekeningen gemaakt op de website van Pensioenfonds Vervoer. Aan andere mensen raad gevraagd. Rondgebeld. Maar ik kwam er niet uit.”

Aad: “Daar ben ik niet blij mee. We hebben geen ingewikkelde eisen. Maar we moeten natuurlijk wel huur blijven betalen, en de andere vasten lasten. En zo af en toe wat leuks kunnen doen.”

Afspraak

Deeltijdcontract

Dan, rond zijn 62e verjaardag, komt er een uitnodiging van het pensioenfonds. “Het was een voucher voor een gesprek. Precies het zetje dat ik nodig had. Toen heb ik gelijk een afspraak gemaakt.” Zo leidt de voucher hem naar het pensioenspreekuur. Richard vertelt dat hij voor iedereen die bij hem langskomt berekeningen maakt. Dus ook voor Aad. “In de eerste berekening laat ik zien wat er gebeurt als je doorwerkt tot je AOW krijgt. In Aads geval is dat tot zijn 67e. Als Aad dán stopt, ontvangt hij een AOW-uitkering plus pensioen van Pensioenfonds Vervoer.”

Richard: “Zo komen we bij de derde mogelijkheid: een deeltijdpensioen.” Dat bevalt beter, zegt Aad: “Dan ga ik volgend jaar, als ik 64 ben, in deeltijd werken. Nog maar één rit in de week in plaats van twee.” Richard: “Met die ene rit werkt Aad ruim dertig uur in de week. Met een salaris van ongeveer 1.500 euro. Dat is te weinig om van te leven. Er moet dus nog steeds een stukje van het pensioen bij. Maar veel minder dan als Aad volledig met pensioen zou gaan met 64 jaar natuurlijk. Daardoor houdt hij voor de langere termijn meer over.” Aad vertelt dat hij bij Breewel al een balletje heeft opgegooid. “Over deeltijdwerk is prima te praten. Ze denken echt goed met me mee.”

Hoog-laagpensioen Mensen met een jongere partner die niet werkt, kiezen vaak voor een ‘hoog-laagpensioen’. Je krijgt dan de eerste vijf of tien jaar een hogere pensioenuitkering dan de jaren daarna. Met deze constructie overbrug je de jaren dat de één al wel een AOW-uitkering krijgt, maar de ander nog niet. Ook voor anderen kan zo’n hoog-laagpensioen een idee zijn. Veel mensen geven de eerst jaren na hun pensionering wat meer uit dan daarna.

Pensioen naar voren halen Mensen die stoppen met werken vóórdat ze AOW krijgen, kiezen vaak voor een extra hoog pensioen tot zij die AOW ontvangen. Zij betalen dit extra pensioen door een deel van hun levenslange pensioen naar voren te halen. Daardoor houd je op de langere termijn een minder hoog pensioen over. De vuistregel is: Een jaar eerder stoppen voor je AOW krijgt mét een extra hoog pensioen tot je AOW, betekent ongeveer 150 euro netto per maand minder. Twee jaar eerder kost je ongeveer 300 euro netto per maand.


TON 88 02-20 • p 36

vaker opzoeken. Weekendjes uitgaan. Allemaal dingen waar ik nu geen tijd voor heb. Of gewoon te moe voor ben.” Financieel is het te doen. Vrij gemakkelijk zelfs, denkt Richard. Zeker als Aad gebruik maakt van een ‘hoog-laagpensioen’. Daarbij is zijn pensioenuitkering de eerste vijf jaar hoger dan in de jaren daarna. Aad legt uit waarom hij daarvoor gaat kiezen: “In 2024 krijg ik al AOW, maar Jerona is twee jaar jonger. Haar AOW-uitkering komt pas in 2026. Daarom hebben we in de eerste periode een hoger pensioen nodig dan in de periode daarna.”

Ontspannen

Richard: “Deeltijdpensioen is vaak win-win. Ook bedrijven zijn ermee geholpen. Oudere werknemers zijn vaker en langer ziek. En ziekteverzuim kost geld. Met een deeltijdcontract blijft een oudere, ervaren kracht op een gezonde manier voor het bedrijf behouden.”

Weekendjes weg Aad verheugt zich nu al op de extra vrije tijd. “Als ik per week één rit doe, kan ik weer eens gaan vissen. We kunnen onze kleinkinderen

Als alles goed gaat, hebben Aad en Jerona op hun oude dag uiteindelijk een gezamenlijk inkomen van ongeveer 2.900 euro netto, berekent Richard. Aad zakt ontspannen in zijn stoel. Een mooi bedrag. Richard: “Realiseer je wel, dat is véél hoor. Dat kom ik niet zo vaak tegen in onze sector. Maar ja, als jij eenmaal 67 bent, heb je 52 jaar gewerkt. Dat is ook vrij uitzonderlijk.” “Ik heb lang gewerkt én hard”, beaamt Aad. “Ik vind dat ik een goed pensioen wel heb verdiend.” Maar eerst werkt hij gewoon nog even door. Nog zo’n anderhalf jaar, is de bedoeling. “Dat kan ook. Dankzij die voucher, en dankzij Richard, heb ik eindelijk duidelijkheid en rust. Precies wat ik nodig had.”

Hoeveel AOW?

Pensioenconsulenten

Maandelijkse AOW-bedragen vanaf je persoonlijke AOW-leeftijd: getrouwd/samenwonend: 859,55 euro bruto per persoon alleenstaand: 1.255,87 euro bruto Vul je geboortedatum in op de site van pfvervoer.nl (gebruik de zoekterm ‘AOW-leeftijd’) en je ziet meteen vanaf welke datum je recht hebt op een AOW-uitkering.

Loop je ook rond met vragen over je pensioen? Maak een afspraak voor een (gratis) gesprek: Richard Dudink (regio Amsterdam, Rotterdam): 06 15 05 30 99 Michael Bührs (regio Utrecht en Weert): 06 53 93 04 12 Ben Kerkhof (regio Groningen en Deventer): 06 30 40 29 68

Chauffeurscafédagen Op de Chauffeurscafédagen kun je met al je pensioenvragen bij de consulenten van Pensioenfonds Vervoer terecht. Dinsdag 10 maart

Dinsdag 21 april

Dinsdag 19 mei

15.00-19.00 uur Chauffeurscafé Treurenburg Treurenburg 1, 5221 CD Den Bosch

15.00-19.00 uur Van der Valk Hotel Den Haag Nootdorp Gildeweg 1, 2632 BD Nootdorp

15.00-19.00 uur Wegrestaurant De Raket Industrieweg 2, 7949 AK Rogat A28, afrit 24 de Wijk


LOGISTIEK IS‌

Leerzame variatie De Logistiek Medewerker

De logistieke sector blijft groeien. En dus blijven er mensen nodig om het werk te doen. In deel 2 van een serie over functies in de logistiek vertelt Klaas van der Veen uit het Friese Mantgum hoe hij het vak van logistiek medewerker onder de knie krijgt.


TON 88 02-20 • p 38

WAT DOE JE PRECIES?

Klaas (22) werkt sinds anderhalf jaar bij Portena Logistiek in Heerenveen. Na zijn bbl-opleiding Logistiek Medewerker op het Friesland College ging hij hier aan het werk. Het bevalt hem zo goed dat hij hoopt op een vast contract.

“Als logistiek medewerker werk ik in de opslagloodsen. Ik heb verschillende taken. Bijvoorbeeld het laden en lossen van vrachtwagens of het klaarzetten van orders, per postcode, zodat de laadbrief gemaakt kan worden. Of ik zet met een reachtruck pallets in de stellingkasten. En dat is soms best hoog. De reachtrucks waarmee wij werken zijn vanwege de veiligheid begrensd op 11,5 meter hoogte.”

WAT HEB JE TOT NU TOE GELEERD? “Alles wat met het werk van een logistiek medewerker te maken heeft. En dat is veel. Bijvoorbeeld het werken met een scanner of een pompwagen. En orderpicken. Dat had ik nog nooit gedaan en heb ik hier stapje voor stapje geleerd. Tijdens mijn bbl-opleiding werkte ik ook al vier dagen in de week bij Portena Logistiek. Toen had ik een praktijkbegeleider en dat was heel prettig. Die wist altijd welke opdrachten ik voor school moest doen. En als er in de boeken iets stond dat ik niet begreep, legde hij het me uit.”


TON 88 02-20 • p 39

WAAROM KOOS JE VOOR PORTENA ALS LEER- EN WERKPLEK? “Het voordeel van een groot bedrijf als Portena Logistiek is dat je met veel verschillende werkzaamheden te maken hebt. We hebben hier een tiental loodsen en in elke loods ligt iets anders opgeslagen. Fietsen, verpakkingsmateriaal, melkpoeder, patisserie. Je kunt het zo gek niet bedenken of het staat hier. Je werkt dus met diverse goederen. En die variatie is heel leerzaam. Het zorgt ervoor dat je met veel kanten van het logistieke vak te maken krijgt.”

WAT VIND JE NOG MOEILIJK? “Het werken met het computersysteem en dan vooral het doorvoeren van wijzigingen. Hoe je dat goed invoert, weet ik nog niet precies. Het gebeurt een heel enkele keer dat we een pallet kwijt zijn en dan kun je dus op zoek naar de pallet met de juiste barcode. Meestal staat die wel in de buurt van waar hij hoort te staan. Vaak heeft een collega hem op vierhoog in de stellingkast geplaatst en per ongeluk op driehoog ingescand. Dan moet je dat in het computersysteem aanpassen, zodat we het de volgende keer direct kunnen vinden. Voor het doen van die aanpassingen vraag ik dan mijn voorman of een collega. Binnenkort wil ik dat zelf kunnen.”

verpakt zijn. Ook de werktijden variëren. De ene week werk ik vroeg, de andere week laat. Vroeg betekent van halfzeven ’s ochtends tot halfvier in de middag. En laat is dan van halfvier tot het werk af is. Meestal is dat rond halfeen ’s nachts. Je werkt niet iedere keer met dezelfde mensen en zo leer je ook veel collega’s kennen. Wel heb je altijd dezelfde voorman. Dat vind ik prettig: dezelfde leidinggevende die je aanstuurt en waar je met vragen terecht kunt.”

HOE ZIE JIJ JE TOEKOMST? “Ik hoop dat ik een vast contract krijg bij Portena Logistiek. Ik wil hier graag blijven. Natuurlijk heb ik er over nagedacht om mijn groot rijbewijs te halen, maar dit werk bevalt me uitstekend. Als ze het me aanbieden, wil ik het best halen. Groot materiaal heb ik altijd al mooi gevonden. Vooral vrachtwagens. Dit jaar ben ik voor het eerst naar het Truckstar-festival geweest. Mijn hobby is het maken van modelvrachtwagens. De laatste tijd ben ik daar niet echt aan toegekomen. Met mijn vriendin heb ik net een huis gekocht en in de verbouwing is erg veel vrije tijd gaan zitten.”

WAT MOET JE NOG MEER LEREN? “Het werken met de reachtruck is nog steeds spannend. Je weet hoe een pallet reageert, maar niet altijd wat de lading, die erop staat, doet. En het maakt ook uit hoe hoog die lading is opgestapeld. Twee meter wc-papier reageert anders dan enkele doosjes karton. Extra lastig is het als er folie om een pallet gewikkeld is. Dat schuurt tegen een andere pallet met folie. Daar moet je allemaal rekening mee houden als je het op 10 meter hoogte in een stellingkast schuift. Je wilt niet dat de boel omvalt.”

WAT IS HET LEUKE AAN DIT WERK? “Geen dag is hetzelfde en dat vind ik geweldig. Omdat we zoveel verschillende werkzaamheden hebben, is er veel variatie. Je werkt elke dag met andere goederen, die iedere keer weer anders

Leerwerktraject Jongeren die een loopbaan in de wagen of in het warehouse leuk lijkt, kunnen via het leerwerk­traject van Sectorinstituut Transport en Logistiek het vak in de praktijk leren. Met zo’n traject behaal je een mbo-diploma, terwijl je al meewerkt in een bedrijf. Je krijgt salaris, hebt een spaarregeling en krijgt tot 90 procent korting op je (rij)opleiding. Je kunt onder andere kiezen uit de volgende opleidingen: Chauffeur Goederenvervoer, Planner Wegtransport, Assistent Logistiek Medewerker, Logistiek Medewerker, Logistiek Teamleider, Logistiek Supervisor. Meer weten? stlwerkt.nl/lerenwerken


TON 88 02-20 • p 40

OP PAD MET…

Jessica Bruintjes

TUINTJE ‘LEEG DRAAIEN’

Naam: Jessica Bruintjes Leeftijd: 27 jaar Woonplaats: Ridderkerk Functie: kraanmachinist/bedrijfsleider Bedrijf: Ridderkerks Kraanwagenbedrijf


TON 88 02-20 • p 41

Je ziet ze niet veel: vrouwen op een mobiele kraanwagen. Het zullen er een handjevol zijn. Eén van hen: Jessica Bruintjes. Dat zij kraanmachinist zou worden lag wel én niet voor de hand. Want: (klein)dochter van de eigenaars van het Ridderkerks Kraanwagenbedrijf. Maar ja … een meisje. Kan die dat wel? Probleemloos, zo blijkt als TON met Jessica op pad gaat. Een kleine klus vandaag. In het centrum van Rotterdam steiger­materiaal en big bags uit een binnentuin halen. Of zoals Jessica zegt: “Een tuintje leeg draaien.” Want zo noemen ze werken met de kraan: draaien. En Jessica draait haar hand daar niet voor om.


TON 88 02-20 • p 42

Een lading steigermateriaal wordt aangeslagen.

Het steigermateriaal wordt gelost op de vrachtwagen.

Niet op kantoor

Extra gemotiveerd

Tijdens haar tienerjaren dacht zij nog aan een opleiding media en entertainment. Wat haar precies van gedachten deed veranderen, weet ze niet meer. Ze kwam regelmatig ‘op de zaak’ en dat triggerde haar interesse. Op een goede dag zei ze tegen haar moeder: “Ma, ik wil bij jullie komen werken.” Ma antwoordde dat ze niemand voor kantoor zochten. Maar dat wilde Jessica ook helemaal niet. Zij wilde op de kraan.

Haar vader vond: “Loop maar een maandje mee, dan merk je het wel.” Na die maand wist ze het helemaal zeker. Amper achttien haalde ze haar rijbewijzen en hijsbewijs en meteen na de havo ging ze met een 40 meter-torenkraan op pad. Eerst een half jaar op een renovatieproject in Dordrecht. Jongedame tussen bouwvakkers van de gestampte pot. Terugkijkend zegt Jessica: “Ik was wel extra gemotiveerd om niet te falen ten opzichte van mannelijke collega’s. Wat dat betreft heb ik altijd het gevoel gehad dat ik me extra moest bewijzen.”


TON 88 02-20 • p 43

Jessica in de cabine op zo'n 30 meter hoogte. “Als je niet tegen hoogte kunt, ben je snel klaar op een torenkraan.”

Achter het aanrecht

Niet echt zwaar

Zo’n tien jaar later hoeft dat niet meer. Ze staat haar mannetje, zoals dat dan heet. “Ik heb mijn mondje mee, anders red je het niet. Je komt op bouwplaatsen waar de mannen het leuk vinden, een vrouwelijke kraanmachinist. Waar ze klaarstaan om je schotten te tillen. Maar er zijn ook nog genoeg plekken waar ze je negeren en zeggen dat een vrouw achter het aanrecht hoort.” Tamelijk achterhaald, vindt zij. En daarbij: het vak is juist geschikt voor vrouwen.

Want je bent dan wel met een machtige machine in de weer, echt zwaar is het werk niet. Bijna alles is geautomatiseerd. Opbouwen is op knoppen drukken: de kraan ‘vouwt’ zichzelf uit. De bediening gaat vanuit de cabine – op hoogte – met een aantal hendels. Of vanaf de grond, via een afstandsbediening met ‘joysticks’. Het meest fysieke deel is het sjorren met de schotten, waarop je de stempels plaatst zodat de kraan stabiel staat. Maar bij de grotere kranen heb je ook daarvoor een apart kraantje, waarmee je de schotten legt.


TON 88 02-20 • p 44

Grote verantwoordelijkheid

Geen hoogtevrees

Wat je nodig hebt om een goede kraanmachinist te worden? Jessica somt op: “Je moet met een grote machine kunnen rijden. De zwaarste kraan kan zo’n 84 ton wegen. Dat is echt wel een gevaarte.” Daarnaast moet je goed afstand kunnen inschatten. En diepte. “Toen ik op de kraan begon, kwam pas naar voren dat ik lenzen of een bril moest hebben.”

In de cabine van een torenkraan zit je al snel zo’n dertig meter boven de grond. Dus voor iemand met hoogtevrees valt een loopbaan in het verticale transport af. Jessica: “Als we bij ons mensen gaan opleiden, gaan ze eerst een dagje mee om te kijken of het wat voor ze is. Het komt wel voor dat iemand naar boven klimt en dan ontdekt dat hij helemaal niet tegen hoogte kan. Dan ben je snel klaar op een kraan.”


TON 88 02-20 • p 45

Geen ladder, maar met de lift omhoog.

De schotten waarop de stempels komen, worden met een apart kraantje neergelegd.

Sociaal zijn Nog een belangrijke eigenschap: “Je moet sociaal zijn. Want je bent elke dag met andere mensen bezig. Klanten, particulieren, uitvoerders en bouwvakkers. Je hebt een grote verantwoordelijkheid, want je transporteert lasten op hoogte en dan is veiligheid altijd een issue. Dan moet je goed kunnen communiceren met de mensen op de grond. En je bent natuurlijk ook nog het visitekaartje van het bedrijf.” Zoals veel bedrijven in transport en logistiek, kan ook het Ridderkerks Kraanwagenbedrijf nieuw personeel gebruiken. Jessica: “We willen altijd mensen in opleiding hebben. En het zou leuk zijn als er ook meer vrouwen dit vak gaan uitoefenen. Dus die zijn ook zeer welkom.”

De afstandsbediening. Eigenlijk bedien je met slechts twee ‘joysticks’ de torenkraan.


TON 88 02-20 • p 46

Gewoon stoer

Toch op kantoor

Wat er zo mooi is aan het vak van kraanwagenmachinist? “De vrijheid. Je werkt zelfstandig en bent verantwoordelijk voor hoe je een karwei aanpakt. En je ziet resultaat, zoals hier bij deze tuin die we ‘leegdraaien’. Daarbij is het ook gewoon stoer om met zo’n grote machine op pad te zijn. Op een mobiele kraan rijden vind ik fijner dan op een vrachtwagen. Het wiebelt minder en je zit niet zo hoog. Een kraanwagen is wel zwaarder, dus je moet rekening houden met je remweg. Het zou mooi zijn als de andere weggebruikers dat ook deden.”

Sinds een paar jaar combineert Jessica het ‘draaien’ op de kraan met werken op kantoor. “Op een gegeven moment ben ik een collega gaan vervangen die vertrok op de administratie. Nu ben ik zeg maar bedrijfsleider. En ik doe acquisitie. Daarbij is het een groot voordeel dat ik met de kraan op heel veel plekken geweest ben. Ik weet wat er komt kijken bij een klus, omdat ik het werk van de andere kant ken.” Op termijn wil Jessica samen met haar broer Arie het bedrijf overnemen. Al zal ze ook dan nog regelmatig achter het stuur van een kraanwagen te vinden zijn.


TON 88 02-20 • p 47

Jessica vindt een mobiele kraanwagen fijner rijden dan een vrachtwagen. “Stoer om met zo'n grote machine op pad te zijn.”

Drie generaties In 1963 richt Arie Dijksman het Ridderkerks Kraanwagenbedrijf op. Anno 2020 draait de derde generatie mee in het familie­­ bedrijf. Arie’s dochter Anita nam samen met haar man Erwin in de loop der jaren de leiding over. In de toekomst zullen kleindochter

Jessica en kleinzoon Arie het bedrijf leiden. Bij Ridderkerks Kraanwagen­bedrijf werken 24 mensen. Er zijn 20 mobiele kranen in gebruik; elke machinist heeft zijn eigen wagen.


TON 88 02-20 • p 48

OPROEPEN

Leerling-werknemers in het zonnetje

Wie wordt het STL Talent van 2020? Jongeren die een leerwerktraject volgen, leren het vak in de praktijk. Zij vormen de toekomst van transport en logistiek. Zulke talenten mogen in het zonnetje worden gezet. Sectorinstituut Transport en Logistiek organiseert daarom de verkiezing van het STL Transport Talent en het STL Logistiek Talent van 2020. De winnaars in beide categorieën krijgen een feestje op de zaak en een prijs die ze met hun vrienden kunnen delen. En natuurlijk mogen zij zich een jaar lang “de beste van 2020” noemen. Als leerling kun je jezelf aanmelden voor de verkiezingen. Maar ook mensen uit je omgeving kunnen je nomineren. Dat is dan meteen al prijs: namelijk een mooi compliment. Aanmelden voor de verkiezing van STL Transport Talent en Logistiek Talent 2020 doe je via stlwerkt.nl/verkiezing. Let op! Wees er snel bij. De aanmelding sluit op 27 maart 2020.

Wie staat er op de cover van TON 89? Misschien wel jouw collega of partner, vriend of vriendin, vader of moeder, dochter of zoon. Kortom: degene van wie jij vindt dat die wel eens in de spotlights mag staan. Omdat hij of zij zo’n geweldig vakmens of fantastisch persoon is. Geef hem of haar op. Enige voorwaarde: hij of zij moet werken in transport en logistiek.

Meld je ‘covermodel’ aan via info@tonmagazine.nl. Beschrijf kort waarom jouw kandidaat op de cover thuishoort.


TON 88 02-20 • p 49


TON 88 02-20 • p 50

PUZZEL

2

3

4

5

12

6

7

15

13

14. grasland; 15. aluminium (scheik. afk.); 17. groot van lengte; 19. insect; 21. hoge raad (afk.); 22. nachthemd; 24. deel van bestek; 27. Bulgaarse munt; 28. boksstoot; 30. keel-, neus- en oorheelkunde (afk.); 31. een blad papier; 32. overwinning; 33. bedorven; 35. platte vloersteen; 37. schudmand voor graan; 38. warme drank; 41. sociaal economische raad

15 1

16

22

in dienst gestelde soldaat; 49. Engelse edelman;

28 15

38 28

39

47 38

50 44

61

72. kolenemmer; 73. keukendoekje; 76. zwaar en lomp; 77. verbrandingsrest; 78. staat of natie; 79. land in Azië; 81. Frans lidwoord; 82. platte zeevis; 83. plaats in Duitsland; 84. algemene ouderdomswet (afk.); 86. vakman die etalages inricht; 87. uitwas aan eikenblad. Verticaal 1. kinderbeveiliging; 2. paardenslee;

65 54

66

72 77 65

73

82

72

86 77

36

in Apeldoorn; 18. hoogste punt van een huis; 20. dun en mager; 21. tuinafscheiding; 23. bladader; 25. huisdier;

60

24

60

79

57

77

53

68 57

56

83

OPLOSSING

27

45

79

50

36

83

27

43

44

45

19

32

79

Vul de oplossing in op

Doe dat vóór 21 maart 2020. TON loot uit de goede inzendingen 5 gelukkigen, die een VVV Cadeaukaart van 25 euro winnen.

vocht; 54. plaats waar iets lekt; 55. schijf of part; 56. telwoord; 57. boterton; 59. plaats in Gelderland; 60. Frans automerk; 62. onweersverschijnsel; 63. leuning van een schip; 66. muurholte; 67. kerkelijke straf; 69. apensoort; 71. halsboord; 73. schildknaap; 74. droogvloer; 75. stevig stuk hout; 78. plezier; 80. kloosterzuster; 82. rondhout; 85. woensdag (afk.).

74

59

60 83

71

59 36

76

80

60 26

54

87

38

81

Vul de oplossing in op tonmagazine.nl Doe dat vóór 21 januari 2019. TON loot uit de 69 70 71 goede inzendingen 5 gelukkigen, die een VVV Cadeaukaart van 25 euro winne

187

1

tonmagazine.nl

schouderklopjes

Oplossing puzzel in TON 87: De 5 winnaars van een VVV Cadeaukaart zijn: Chris Maria Beths uit Amstelveen Rensia van den Broek uit Wanroij, Mat Gieben uit Wilbertoord Bauke Haitsma uit Bosward Trijnie Strockmeijer uit Valtermond.

69

68

43

TON 81 12-18 • p 51

83

toneelspel; 40. rangtelwoord; 42. kookgerei; 46. vrijgevig; 51. waterdoorlatend; 53. bitter lichaams-

63

79

75 87 64

36. klagend geluid; 37. oeverkant; 39. gezongen 43. voorziening in een auto; 45. tennisterm;

67

58

57

56

73

84 puzzel in TON85 80: Portena Oplossing 76 Cadeaukaart zijn: Annie Berkvens uit Deurne, 5 winnaars van een VVV De 75 Gerard Keijzer uit Maassluis, Peter Nagel uit Nunspeet, Ron Kooi uit Helmo en Harmke van der Werf uit Helvoirt. 80

81

2

Cadeaukaart 40

76

85

54

26. wild zwijn; 27. deel van camera; 29. deel van servies; 32. met zand gevulde tijdmeter; 34. duivenhok;

52

43

62

84

44

46

21

27

70

74

43

45

51

49

58

83

83

42

41

64 53

87 79

36

36

35

78

58

63 68

11

48

OSSING OPL 69 73

74

26

27

32

20

31

21

40

49

42

63 86 52

67 73

50

66

10

37

82

62

82

24 86

61

19

25

32

55

54

3. aardkluit; 4. meertje; 5. landvoogd; 6. insectenetend 9. roem; 10. Chinese munt; 11. zenuwachtig; 16. paleis

50

42

52 46

56

34

37

47

11

18

30

9

44

20

10

24

14

39

19

65

78

zoogdier; 7. godsdienstig gebouw; 8. verdriet (misère);

33

46

62

51

78

66

31

45

67

61

26

8

72

51

55

36

41

48 50

25

9

29

20

26

17

14

23

7

38

45 35

34

55

67. dierengeluid; 68. opstootje; 70. ontvangstbewijs;

25

41

48 40

voor kinderen; 54. wasbekken; 56. hazenslaap; munt; 64. soort dakbedekking; 65. haarbos;

35

16

28 19

6

31

40 30

39

54 47

13

34 24

44

5

30 18

29 33

18

24

33 23

22

4

29 17

16

50. plaats in Gelderland; 52. bouwsteentjes 58. draagbare computer; 61. alsmede; 62. Servische

17 3

23 12

(afk.); 42. staat in Amerika; 44. glazen verpakking; 46. betaalmiddel; 47. lichte herenoverjas; 48. pas

2

8

22

Horizontaal 1. deel van een fiets; 7. omhoog hijsen; 12. cilinder; 13. Amerikaanse gouden munt;

13

12

1

7

6

5

4

3

2

1

40

76

54

20

11

87

2 rt ki Met de VVV Cadeaukaa zelf je favoriete cadeau. Je de kaart inleveren in 24.00 winkels 20 11 en via 87 de webwinke je betaalt er ook een deel v dagje uit mee.


TON 88 02-20 • p 51

VRAGEN? VRAGEN!

COLOFON

Vragen over je werk, je vak? Die kun je aan TON stellen. Maar TON heeft niet alle antwoorden. Deze organisaties in het beroepsgoederenvervoer wél!

TON is het magazine voor mensen die werken in transport en logistiek. TON verschijnt zes keer per jaar. TON wordt gemaakt in opdracht van werkgeversorganisaties TLN, VVT en werknemersorganisaties FNV Transport &

088 – 2596111 info@stlwerkt.nl stlwerkt.nl Bij Sectorinstituut Transport en Logistiek kun je terecht voor: een passende baan of een leerwerkplek, een leven lang leren, gezond en veilig werken en verzuim voorkomen, functiewaardering.

Logistiek, en CNV Vakmensen. UITGEVER en REDACTIE Boss en Wijnhoven BV, Vondellaan 156, 3521 GH Utrecht, 06 38 07 67 51, info@tonmagazine.nl REDACTIERAAD bestaat uit vertegenwoordigers van het Sectorinstituut Transport en Logistiek, Pensioenfonds Vervoer, VNB, VVT MET BIJDRAGEN VAN Peter Boss, Bas Broesder,

0800 0225022 caonaleving.nl Vragen over rechten en plichten in de transportsector? Leeft je werkgever de cao goed na? Wat zijn de regels voor loonberekening? Wat te doen als je een boete krijgt? VNB heeft ook een handige Looncheck App, waarmee je je loon kunt berekenen. Kijk op de website.

CAONALEVING.NL

Mariëtte de Bruijn, Ad van Dun, Carien Neeleman, Frank de Man, Erik Pathuis, Shamrock, Machiel van Tok, Geert Wijnhoven FOTOGRAFIE Bas Broesder, Marco Hofsté, Annelies van ’t Hul, Gertjan Kooij/Beeldboot, Chris Pennarts, Dreamstime ONTWERP en OPMAAK Via Bertha, Utrecht DRUK Habo da Costa, Vianen WEBSITE tonmagazine.nl FACEBOOK facebook.com/magazineton

0900 1964 (0,0 cent per minuut) pfvervoer.nl Hoe zit het met je pensioen? Kun je je pensioen eerder in laten gaan? Mag je werken als je met pensioen bent? Wat zijn de gevolgen van een scheiding voor je pensioen?

ISSN 1871-1790 TON wordt gratis toegestuurd aan alle werknemers voor wie de Cao Beroepgoederenvervoer geldt én naar de leden van TLN en VVT. TON wordt verzonden door Pensioenfonds Vervoer. Omdat Pensioenfonds Vervoer het blad zelf verzendt, is de privacy van je gegevens gewaarborgd. Je gegevens

0800 0225022 fnv.nl

worden niet aan derden verstrekt. Deelnemers in Pensioenfonds Vervoer worden niet als abonnee geregistreerd. Meer informatie pfvervoer.nl/privacybeleid ADRESWIJZIGINGEN hoef je niet aan TON door

030 7511007 cnvvakmensen.nl

te geven. TON komt automatisch op je nieuwe adres. Soms gaat daar enige tijd overheen. Heb je toch het idee dat er iets niet goed gegaan is? Stuur dan een mail naar

088 4567111 tln.nl Transport en Logistiek Nederland

info@tonmagazine.nl OPLAGE 150.000 exemplaren © TON Magazine 2020 Boss en Wijnhoven/ SOOB Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen en/of gereproduceerd zonder

0345 516993 verticaaltransport.nl Vereniging Verticaal Transport

schriftelijke toestemming van de uitgever en/ of zijn partners.

TON wordt mede mogelijk gemaakt door


â‚Ź 10 0 0, voor jouw ople iding !

HAAL MEER UIT

JEZELF!

Of je nou in een warehouse werkt, chauffeur bent of op kantoor werkt... haal meer uit jezelf! Volg een cursus waar jij blij van wordt. Om beter te worden in je werk. Of om iets te leren waar je altijd al van hebt gedroomd. Er ligt een opleidingsbudget van 1000 euro voor je klaar. Vraag het nu aan! Jij wilt toch ook meer?

stlwerkt.nl/opleiding