TON Magazine 85

Page 1

MAGAZINE MAGAZINEVOOR VOORMENSEN MENSENDIE DIEWERKEN WERKENININTRANSPORT TRANSPORTEN ENLOGISTIEK LOGISTIEK

Henk

bergt vrachtwagens En ook:

de puzzel van de planner de chauffeur van de toekomst groepsportret bij Hovetra in Rhoon TONMAGAZINE.NL 85 • 08 • 19


TON 85 08-19 • p 2

COLUMN

IN DIT NUMMER

Vakantiewerk Terwijl ik aan het schrijven ben, besef ik het ineens: mijn vakantie is bijna voorbij! Over drie dagen moet ik alweer aan de bak. Uitgerust? Nee, niet echt. Maar dat is mijn eigen schuld. Ik moest zo nodig een verbouwing plannen in mijn vakantie. Althans, het sloopwerk. Dat is meer mijn specialiteit. Opbouwen laat ik liever over aan anderen, die wel weten waarmee ze bezig zijn. Ik moest zo nu en dan wel even slikken hoor. Ineens is het gebied waar de keuken stond een zandvlakte en is de achtergevel volledig verdwenen. En ja, inderdaad: dingen moeten eerst lelijk worden voordat het prachtig is! En al die andere goed bedoelde gezegden. Het mooie is wel dat je zo een klein beetje contact houdt met collega-chauffeurs. Drie keer dezelfde containerchauffeur om de container te brengen en te halen. De chauffeur van de draagbalk. De chauffeurs van meerdere bouwmaterialen. En elke keer weer een praatje maken natuurlijk. Waar de rit nog heen gaat en wat voor weer het is en wordt. Over het werk en hoe leuk het allemaal nog is in het transport. En dan weer gauw door, want de volgende klant wacht! Goede reis en tot horens! Maandag mag ik dus zelf weer de weg op. Met mijn nieuwe chauffeurskaart overigens! De vorige was ik kwijtgeraakt. Niet dat ik ‘m gebruik, want ik heb geluk dat ik nog een auto met schijf rij. Maar anders kon ik niet eens aan het werk! Net zoals vele anderen. Ik kon me er erg over opwinden: het feit dat ik 116 euro voor een pasje moet betalen om aan het werk te mogen! En anders ben ik werkloos!? Ik blijf het een raar en onrechtvaardig systeem vinden en ik ken geen andere beroepsgroep waar dat zo werkt. Maar ik heb nog vakantie, dus ik ga me er nu niet druk om maken … P.s.: Ik wil eenieder bedanken voor de mooie reacties op mijn vorige column over mijn broer Hilko en zijn prachtige begrafenis!

Erik Pathuis (39) uit Winschoten is sinds 2001 vrachtwagenchauffeur en werkt bij Gebr. De Boer Transport in Oude Pekela.

PROBLEMEN OPLOSSEN. Planners zitten vaak in het spanningsveld tussen klanten, chauffeurs en bedrijfsbelang. Ze halen hun voldoening uit het oplossen van problemen, vertellen Edwin, Iris en Joery.

TOEKOMST CHAUFFEURSVAK. Vrachtwagens die in een treintje rijden, waarbij alleen de chauffeur van de voorste wagen stuurt, gas geeft en remt. Toekomstmuziek of binnenkort werkelijkheid? Verslag van een experiment.

PAGINA 32

VRACHTWAGENS BERGEN. Henk van de Ven is bergings­specialist. Hij brengt vrachtwagens en bussen ‘naar huis’. Niet alleen de lading, ook de veiligheid weegt zwaar. “Niet iedereen kan dit.”


TON 85 08-19 • p 3

PAGINA 4

PAGINA 38

Planners 4 Pensioenvragen 12 Cao-vraag 14 Dubbelbemand rijden 15 Naast het werk 18 Persoonlijk verhaal 20 TON-panel: Werkdruk 23

Groepsportret 26 Toekomst chauffeur 32 Logistiek is … 35 In Beeld: vrachtwagenberging 38 Illustratie: Nachtwerk 46 Reactie 48 Vragen? Vragen! 49 Puzzel 50 Adressen en colofon 51


TON 85 08-19 • p 4

PLANNERS

ALDOOR

PROBL EDWIN

plannen is puzzelen


TON 85 08-19 • p 5

LEMEN OPLOSSEN JOERY

kijken naar het complete plaatje

IRIS

zorgen dat alles klopt


TON 85 08-19 • p 6

Edwin Phernambucq   45 jaar   woont in Hellevoetsluis   is 17 jaar planner   werkt sinds 2017 bij Transportgroep Blok in Hellevoetsluis


TON 85 08-19 • p 7

Hij houdt van puzzelen. En plannen is puzzelen. Zorgen dat alle stukjes op hun

plek vallen. Zodat klanten, chauffeurs en bedrijf tevreden zijn. En dat dan elke dag weer klaarspelen. Zeker als het lukt om een klant die op het laatste moment binnenkomt nog goed ‘weg te zetten’. Dat geeft hem een prima gevoel en dat maakt zijn werk zo leuk. DICHT BIJ HUIS

Elke werkdag stapt Edwin Phernambucq op de fiets en peddelt de twee kilometer naar de zaak. Dat is een van de voordelen van zijn baan bij Transportgroep Blok in zijn woonplaats Hellevoetsluis. “Op de dagen dat mijn vrouw werkt, ga ik tussen de middag naar huis om samen met onze dochter te lunchen. In mijn vorige baan kon dat niet. Ik werkte bij Mammoet Ferry Transport in Europoort. Daar heb ik het vak geleerd.”

OP DE TOURINGCAR Voordat hij bij Mammoet Ferry Transport aan de slag gaat, is Edwin vijf jaar lang touringcarchauffeur. “Mooi werk. Ik reed door heel Europa. Maar een sociaal leven had ik niet. Toen een maatje van me de opleiding Planner Internationaal Transport ging volgen, leek mij dat ook wel wat.” Twee jaar lang gaat Edwin elke zaterdag naar school. Na het behalen van zijn diploma start hij bij Mammoet Ferry Transport. “De overgang van de touringcar naar kantoor viel me mee. Ik wilde het zelf heel graag en dat maakte de stap kleiner.”

BULKTRANSPORT EN STUKGOED Transportgroep Blok is gespecialiseerd in modern bulktransport en distributie. Het werkgebied is heel Europa, al gaan de meeste ritten naar Frankrijk en Duitsland. Het wagenpark bestaat uit 35 trekkers, 45 bulktrailers en 11 tautliners. Er zijn 40 chauffeurs in dienst, plus een aantal oproepkrachten. Edwin en zijn collega Peter de Buck zijn verantwoordelijk voor de planning. “Peter werkt hier al zesentwintig jaar, waarvan vijftien jaar als planner. Hij doet vaak de planning voor het bulktransport. Ik neem dan het stukgoed voor mijn rekening. Om de paar weken switchen we. En in drukke periodes springt onze officemanager Anastasia Kalinitchenko bij als planner.”

NIET IEDEREEN NAAR DE ZIN Elke ochtend om acht uur checkt Edwin op de computer waar de verschillende chauffeurs zijn. Daarna kijkt hij naar zijn globale planning, die hij de dag ervoor heeft gemaakt. Ondertussen komen er nieuwe opdrachten binnen, van klanten of van collega-bedrijven die chauffeurs of materieel willen inlenen. En dan begint het puzzelen. “Hoe kunnen we het meest kostenefficiënt werken? Daar gaat het om. Als planner kun je het niet iedereen naar de zin maken. Mensen, klant of chauffeur, zien alleen hun eigen stukje. Onze directeur zei ooit:

‘Ik probeer te doen wat het leukst is voor de chauffeur, maar wat het beste is voor het bedrijf’. En zo zie ik het ook.”

BOTSEN MET WENSEN Een planner heeft overzicht. “Je moet weten waar je chauffeurs zitten. Waar en wanneer er geladen en gelost wordt. Je moet rekening houden met de rijtijdenwet in de landen waar je rijdt en natuurlijk met de wensen van de klant.” Daarop past Edwin de planning continu aan. En dat kan wel eens botsen met de wensen van klanten en van chauffeurs.

‘NEE’ VERKOPEN Edwin en zijn collega’s proberen zoveel mogelijk te voorkomen dat ze ‘nee’ moeten verkopen aan klanten. “Dan kan het soms zijn dat we minder leuk nieuws voor de chauffeurs hebben. Die maken in hun hoofd vaak een eigen planning en ik ben dan vaak de man die ze het slechte bericht moet brengen. Bijvoorbeeld dat ze een weekend in het buitenland moeten overnachten. Dat vinden ze natuurlijk niet leuk. Door de jaren heen heb ik wel een dikkere huid gekregen.”

KLEINE FRUSTRATIE Al heeft Edwin dan niet als chauffeur gewerkt, toch begrijpt hij heel goed dat chauffeurs gefrustreerd kunnen raken. “Ze zijn de hele week onderweg. Als er een kleine frustratie over de planning is, kan dat in een week uitgroeien tot een probleem. Dat is dan niet altijd op te lossen met een telefoontje. Als ze dan op de zaak komen, gaan we samen zitten om het uit te praten. Ik zeg altijd: Loop niet tegen je collega’s te zeuren over de planning, maar kom naar mij toe. Ik kan ook fouten maken. Daar leer ik van.”

GEEN JOBHOPPER Na zeventien jaar in het plannersvak is Edwin er nog lang niet op uitgekeken. Bij Transportgroep Blok heeft hij het prima naar zijn zin. “Ik ben geen jobhopper. Bij Mammoet Ferry Transport heb ik vijftien jaar gewerkt. Ik heb in de loop der jaren veel ervaring opgedaan en weet nu veel beter beslissingen te maken. Dat maakt het werk extra leuk.”


TON 85 08-19 • p 8

Het mooie van haar werk? De uitdaging om steeds weer de juiste mensen op de juiste plek te krijgen en te zorgen dat alles klopt en op elkaar aansluit. De kunst is vooral bij onvoorziene zaken oplossingen te verzinnen. Dat maakt haar baan als planner bij Chr. Vermeer Transport elke dag interessant. DIESEL BIJ ONTBIJT Dat Iris Machielse planner zou worden, is niet verbazingwekkend. “Ik kreeg nog net geen diesel bij het ontbijt”, vertelt ze lachend. “Mijn vader zat in het transport, eerst als chauffeur en later als planner. Ik ging vroeger af en toe met hem mee voor een ritje en later naar kantoor. Prachtig vond ik dat.” Toen zij vakantiewerk ging doen bij Kennis Transport op Hazeldonk begon de transportwereld echt te trekken.

IN DE PRAKTIJK Na haar atheneum-examen gaat Iris naar de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Eén jaar lang studeert zij Bestuurskunde, maar ze mist de praktijk – en Brabant. “Ik besloot de vierjarige hbo-opleiding Small business and Retail management in Breda te gaan volgen. Die mocht ik in drie jaar doen, omdat ik mijn atheneumdiploma had. Moeilijk? Als transport in je bloed zit, leer je makkelijk in de praktijk.” In 2013 studeert Iris af en een half jaar later start ze bij Chr. Vermeer Transport.

VEILING-BUSINESS Samen met haar collega Patrick Siemons is Iris verantwoordelijk voor de veilinglogistiek, de Auction Logistics. “We zitten in de veiling-business en werken voornamelijk met en voor het industriële veilinghuis Troostwijk. Onze opdrachten variëren van een hele productielijn die gedemonteerd en vervoerd moet worden van Nederland naar Roemenië tot aan een prullenbak die mevrouw Jansen heeft gekocht en in Amsterdam bezorgd moet worden.”

MONTEURS EN CHAUFFEURS De meeste veilinglading komt uit Nederland, België, Duitsland en Frankrijk. “Het is elke keer weer een uitdaging om de juiste mensen ter plekke te krijgen. We hebben een aantal monteurs en chauffeurs voor demontageklussen, zoals het ontmantelen van een productielijn met machines. Een projectleider stuurt zo’n team van monteurs en chauffeurs aan. Op basis daarvan maak ik een calculatie en een planning: welk materiaal, hoeveel personeel en hoeveel tijd is er voor deze opdracht nodig.” Vervolgens plant Iris het transport. “We vervoeren wereldwijd, over de weg of per schip.”

KLEIN TEAM Het team van Auction Logistics bestaat uit tien vaste mensen: monteurs, chauffeurs, projectleiders en Patrick en Iris. “Onze medewerkers zijn zelfstandig en kunnen ter plekke beslissingen nemen. Ik zit dan wel achter dubbelglas op kantoor, maar we sparren veel met de mensen op locatie. Wat komen ze tegen, hoe lossen ze het op? Door dat sparren kan ik een betere planning maken. Wat dat betreft kunnen we niet zonder elkaar.”

KINK IN DE KABEL Hoe goed een team ook op elkaar is ingespeeld, er kan altijd een kink in de kabel komen. Zo kan het gebeuren dat een te transporteren machine geen 240 centimeter, maar 3 meter breed blijkt. Of een heftruck heeft onvoldoende capaciteit. Of er is te weinig verpakkingsmateriaal. Of er zijn onverwacht toch andere uitvoerdocumenten nodig. “Voor mij is het dan de uitdaging het probleem zo goed mogelijk op te lossen voor iedereen die erbij betrokken is. Soms lukt dat niet. Dan is het ‘even ademhalen’ en weer verder.”

VEILIGHEID VOOROP Het spanningsveld tussen chauffeur en planner speelt in het werk van Iris minder dan in andere takken van transport. “Sommige projecten duren weken, dat geeft ruimte. En we zijn een klein team dat goed samenwerkt. Daarbij staat de veiligheid van onze medewerkers voorop. Je hebt altijd te maken met onvoorspelbare zaken, zoals het weer en het verkeer. Ligt er in de Ardennen sneeuw en is het niet verantwoord om te rijden, dan leg ik de klant uit dat zijn lading later aankomt.”

MEER KLANTCONTACT In de toekomst wil Iris graag meer naar buiten. Meer klantcontact en de locaties zien waar haar team werkt. “Ik doe dat nu nog te weinig, maar het is echt nodig om ter plaatse te zijn. Ik wil zien wat mijn mensen tegenkomen. Op die manier kan ik een nog betere planner worden.”


TON 85 08-19 • p 9

Iris Machielse   28 jaar   woont in Prinsenbeek   is sinds 2013 planner bij Chr. Vermeer Transport in Dongen   Iris is verantwoordelijk voor de afdeling Auction Logistics


TON 85 08-19 • p 10

Joery Boonstra   34 jaar   woont in Genemuiden   werkt sinds zijn mavo-opleiding bij Verhoek Europe in Genemuiden   reed 7 jaar op Engeland   is sinds 2009 planner


TON 85 08-19 • p 11

Elk probleem valt op te lossen, weet hij na elf jaar in het plannersvak. En meestal lukt het hem wel om alle partijen tevreden te stellen: het bedrijf, de chauffeur en de klant. Hij probeert te kijken naar het ‘complete plaatje’ en of wat iedereen wil ook haalbaar is. ELF VESTIGINGEN In Genemuiden wordt 80 procent van de Nederlandse tapijten gemaakt. “Rollen, coupons of karpetten”, noemt Joery ze. Verhoek Europe heeft 450 vrachtwagens op de weg die tapijten, industriële deuren, zonneschermen en andere lengtegoederen vervoeren. De laatste tijd zijn er ook meer leveringen aan particulieren. Dat is een extra uitdaging voor zowel de planner als de chauffeur. De meest opvallende vervoermiddelen op het grote bedrijfsterrein zijn de landbouwtrekkers. Die zetten lege aanhangers bij de verschillende tapijtfabrieken in Genemuiden neer en halen ze later vol weer op. Dan gaan de tapijten op grote trailers naar de vestigingen van Verhoek. Eentje in Nederland, twee in België, eentje in Engeland en zeven in Duitsland. Vanuit die vestigingen worden ze met bakwagens gedistribueerd.

KARPETTEN EN MATTEN Joery is geboren en getogen in Genemuiden. “Als veertienjarige ga je bij ons als vakantiewerk ‘de fabriek’ in. Bij mij was dat Verhoek. Ik ging met het kleine spul aan de gang: de karpetten en de matten. Ik zag die vrachtwagens voorbijkomen en dacht: dat wil ik ook wel. Na de mavo ben ik fulltime bij Verhoek aan het werk gegaan op de heftruck. Op eigen kosten heb ik mijn vrachtwagenrijbewijs gehaald. Als negentienjarige ging ik met de bakwagen op stap. Daarna heb ik zeven jaar op Engeland gereden. Toen vroegen ze of ik op kantoor wilde gaan werken. Ik had verkering, dacht na over de toekomst: een huis kopen en kinderen krijgen. Dus ging ik als planner aan het werk. Die andere dingen zijn ook gelukt. Ik ben getrouwd en heb drie kinderen, twee jongens en een meisje.”

IN ELKAAR VERPLAATSEN Joery denkt dat het een voordeel kan zijn als een planner ook zelf heeft gereden: “Dan kun je je goed verplaatsen in waar de chauffeur mee te maken krijgt. En dat geldt ook andersom. Toen ik zelf reed, stond ik weleens uren te wachten bij een klant en dan dacht ik: Ik kan net zo goed weggaan. Nu ik bij de planning zit, weet ik dat het niet handig is. Want dan betaalt de klant niet. Aan de andere kant: als een chauffeur zegt dat hij geen parkeerplek kan vinden, weet ik dat je niet kunt zeggen: ‘Er is altijd wel een plaatsje’. In Duitsland staat het vaak gewoon bomvol. Dan is het echt ‘nee’ als de chauffeur ‘nee’ zegt.”

MORGEN BRENGEN Het transport van tapijten en andere lengtegoederen is redelijk vooruit te plannen. Dat geldt een stuk minder voor particuliere leveringen. Joery: “Die moeten zo snel mogelijk na bestelling bij de mensen thuis worden afgeleverd. Op vrijdag weten we nog niet de helft van het werk dat we maandag moeten doen. Dat maakt het ook zo leuk. Het is iedere dag anders. En als je ’s avonds denkt alles goed geregeld te hebben voor de volgende dag, kan het zo maar zijn dat je de volgende ochtend weer voor nieuwe uitdagingen komt te staan.”

SEIZOENSWERK Biezenmatten maken, dat was in de vorige eeuw hét werk in Genemuiden. Daar kwam de tapijtproductie uit voort. De tapijten zijn nu voor een deel kunstgrasvelden en PVC-vloeren. Dat is ook de specialisatie van Verhoek. Joery: “Zo is een deel van ons werk voorspelbaar in seizoenen. ’s Zomers ligt de voetbalcompetitie stil, dus dan worden nieuwe kunstgrasvelden gelegd. En als de scholen met vakantie zijn, worden nieuwe pvc-vloeren gelegd. Wij weten dat dit soort dingen er ieder jaar aan staan te komen.”

‘PRATEN’ MET BOORDCOMPUTER Techniek speelt een grote rol bij planning. De computer ‘ziet’ en regelt van alles. “Maar het gaat echt niet zonder mensen”, zegt Joery. “Het systeem kan niet op alles inspelen. En wij merken hoe belangrijk persoonlijk contact is. Een chauffeur is vaak de hele week van huis. Alleen ‘praten’ met de boordcomputer zou wel wat weinig zijn. Telefonisch contact is persoonlijker. Dan kun je vragen stellen als: ‘Hoe gaat het met je’ of ‘Heb je een leuk weekend gehad’. Als je een goede band hebt met de mannen – en vrouwen - op de weg, heb je minder problemen en tevreden klanten en chauffeurs.”

GOED LUISTEREN Joery geeft een voorbeeld. “Als er onverwacht een weekendrit is, hebben we soms een probleem. In veel gevallen meldt zich een vrijwilliger. Maar als die er niet is, moet je toch iemand aanwijzen. Dat werkt beter als er over en weer begrip is.” Bij Verhoek Europe proberen ze daaraan te weken door onder andere wekelijkse gesprekken. “Dan praten we met acht tot tien chauffeurs. Ze mogen alles zeggen en kritiek geven. Het levert soms materiaal op voor de planning. Wij leren ervan. Een chauffeur moet met plezier zijn werk uitvoeren. Dan is het een win-winsituatie voor iedereen.”


TON 85 08-19 • p 12

PENSIOENVRAGEN

Het Pensioenakkoord en mijn AOW-leeftijd Iedereen die in Nederland woont of werkt, krijgt AOW. Sinds 2013 wordt de leeftijd waarop de AOW ingaat met stapjes verhoogd. De bedoeling was om in 2021 de AOW te laten ingaan als je 67 wordt. Maar in het Pensioenakkoord zijn er andere afspraken gemaakt.

WAT VERANDERT ER? De komende twee jaar wordt de leeftijd waarop je AOW ingaat niet verder verhoogd. Dit betekent dat je in 2020 en 2021 je AOW krijgt als je 66 jaar en 4 maanden bent. Daarna gaat de AOW-leeftijd wel weer met stapjes omhoog. In 2024 krijg je AOW als je 67 wordt.

WAT BETEKENT DIT VOOR JOU? Dit betekent dat als je geboren bent vóór 1958, je door afspraken in het Pensioenakkoord eerder AOW gaat ontvangen. (Als je nu nog geen AOW ontvangt natuurlijk.) Ben je geboren in 1958 of later, dan staat de leeftijd waarop je AOW ingaat nog niet definitief vast. Vanaf 2020 wordt meer bekend over de ingangsdatum van de AOW voor deze groep.

KRIJG JE AL PENSIOEN EN HEB JE ERVOOR GEKOZEN DE PERIODE TOT JE AOW TE OVERBRUGGEN? Je krijgt door het Pensioenakkoord eerder AOW. De overbrugging loopt door tot de oude AOW-datum. Dit kan gevolgen hebben voor de belasting die je betaalt. Pensioenfonds Vervoer heeft hierover contact met de Belastingdienst. Zodra meer bekend is, laten we het weten aan iedereen die gekozen heeft voor een AOW-overbrugging.

Meer weten?

Kijk op pfvervoer.nl/scheiden of neem contact met op met Pensioenfonds Vervoer: 0900-1964 (0 cent per minuut). Je kunt bellen van maandag tot en met vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur. Je kunt ook mailen pensioen@pfvervoer.nl.

HEB JE NET JE PENSIOEN AANGEVRAAGD EN GEKOZEN VOOR AOW-OVERBRUGGING? Heb je kort geleden je pensioen aangevraagd en wil je het laten ingaan vóór je AOW krijgt? Dan kun je opnieuw je pensioen aanvragen. Doe dit zeker als je ervoor gekozen hebt de periode tot je AOW krijgt te overbruggen. Je krijgt namelijk eerder AOW. Daardoor heb je korter een overbrugging nodig. En dat scheelt weer pensioen! Heb je hier vragen over, neem dan telefonisch contact op met Pensioenfonds Vervoer: 0900-1964.

HEB JE EEN PENSIOENPLAN GEMAAKT, MAAR NOG NIETS AANGEVRAAGD? Heb je een pensioenplan gemaakt? Bekijk dan je plan eens opnieuw. Op de website van Pensioenfonds Vervoer rekenen ze nu met de nieuwe AOW-leeftijden. Als het pensioen voor jou anders uitpakt, zie je dat direct.


TON 85 08-19 • p 13

De pensioenconsulent antwoordt … Heb je een vraag over je pensioen, dan kun je op de website van Pensioenfonds Vervoer een antwoord vinden. Maar je kunt ook een afspraak maken met een pensioenconsulent van het fonds. Er zijn drie consulenten, ieder met een eigen regio. Zij spreken veel mensen in het beroepsgoederenvervoer. In deze rubriek beantwoorden zij veelgestelde vragen.

Ben Kerkhof is consulent voor de regio Deventer/Groningen. Wat is een vraag die hij geregeld hoort? “Voor veel mensen is niet duidelijk wat het verschil is tussen de ingangsdatum van de AOW en de 68 jaar die op je pensioenoverzicht staat.”

HOE ZIT DAT DAN? Ben: “Als je inlogt op mijnpensioenoverzicht.nl, zie je dat je op verschillende leeftijden pensioen gaat ontvangen. Zo gaat je AOW-leeftijd in op bijvoorbeeld je 66ste, terwijl je pensioen van Pensioenfonds Vervoer ingaat op je 68ste. Wat de AOW-leeftijd betreft, heb je weinig te willen. Dat bepaalt de overheid. Maar de leeftijd van 68 waarop je pensioen van Pensioenfonds Vervoer ingaat, is een ander verhaal: dat is een ‘richtleeftijd’. Je kiest namelijk zelf wanneer je je pensioen laat ingaan. Dat kan op je 64e, maar bijvoorbeeld ook op je AOW-leeftijd. Vroeger was het wat makkelijker: toen was de richtleeftijd in de pensioenregeling 65 jaar en je kreeg ook AOW vanaf je 65e. Daarna werd de richtleeftijd 67 jaar. En vorig jaar dus 68. Toen zijn alle pensioenen omgerekend naar die van 68 jaar. Daarbij zijn mensen geen pensioen kwijtgeraakt. Het bedrag op je overzicht werd wat hoger.”

MET WELKE VAN DIE TWEE LEEFTIJDEN MOET JE REKENING HOUDEN? Ben: “Als je een pensioenplan maakt, kijk je altijd eerst goed naar je AOW. Daarna ga je kijken wanneer je je pensioen van Pensioenfonds Vervoer wilt laten ingaan. Sommige mensen bedenken eerst hoeveel ze nodig hebben. Daarna kijken ze hoe lang ze door moeten werken om dat bedrag te krijgen. Andere mensen hebben een leeftijd in hun hoofd. En kijken daarna of ze rond kunnen komen met het bedrag dat ze ontvangen als ze hun pensioen dan laten ingaan. ”

DUS JE BEPAALT ZELF WANNEER JE PENSIOEN INGAAT? Ben: “Jazeker. Ik krijg trouwens vaak vragen van mensen die denken dat ze tot hun 68ste moeten doorwerken, omdat ze anders alleen van hun AOW moeten rondkomen. Dat beeld klopt

dus niet! Ook bestaat het idee dat je te veel inkomen inlevert als je met pensioen gaat vóódat je AOW ontvangt. Maar je kunt een deel van je pensioen naar voren halen, zodat je het verschil in inkomen tot AOW-datum overbrugt. Kortom: dan kun je juist eerder stoppen met werken.”

HOE MAAK JE EEN GOEDE KEUZE? “Die vraag kun je uiteindelijk alleen zelf beantwoorden”, zegt Ben. “Maar wij kunnen je er uiteraard wel bij helpen. Je kunt thuis al een pensioenplan maken op de website van het pensioenfonds: pfvervoer.nl. Of je maakt zo’n pensioenplan samen met mij of een van mijn collega-consulenten, in een persoonlijk gesprek.”

In gesprek?

Wil je een vrijblijvend gesprek met een van de consulenten van Pensioenfonds Vervoer? Maak een afspraak via pfvervoer.nl/afspraak.


TON 85 08-19 • p 14

CAO-VRAAG

Wat verdien je als jongere? Per 1 juli 2019 zijn de minimumjeugdlonen veranderd. Hieronder staat wat dat voor jou betekent als je 21 jaar of jonger bent. Ben je niet in het bezit van een geldig getuigschrift van vakbekwaamheid voor het besturen van een vrachtauto of het wettelijk verplichte TCVT-certificaat van vakbekwaamheid voor het bedienen van een mobiele kraan? Dan heb je recht op een percentage van het wettelijk minimumloon. Ook wanneer je wel in het bezit bent van een van deze getuigschriften, maar deze niet nodig hebt voor de uitvoering van je werkzaamheden dan gelden de volgende uurlonen: Leeftijd

% wettelijk minimum

Bruto uurloon per 1-7-2019

Ben je wel in het bezit van een geldig getuigschrift van vakbekwaamheid voor het besturen van een vrachtauto of het wettelijk verplichte TCVT-certificaat van vakbekwaamheid voor het bedienen van een mobiele kraan? En heb je deze ook nodig voor de uitvoering van je werkzaamheden? Dan heb je recht op een percentage van trede 0 van de cao-loonschaal behorende bij je functie, met als maximum loonschaal D:

Leeftijd

Percentage

Loonschaal A

B

C

D

15 jaar

45%

4,25

18 jaar

80%

8,30

8,74

9,12

9,71

16 jaar

50%

4,72

19 jaar

90%

9,34

9,84

10,26

10,93

17 jaar

56%

5,29

20 jaar

95%

9,86

10,38

10,83

11,53

18 jaar

63%

5,95

21 jaar

100%

10,38

10,93

11,40

12,14

19 jaar

72%

6,80

20 jaar

83%

7,84

21 jaar

100%

9,44

Ben je jarig geweest, dan gaat de hogere beloning in op de eerste dag van de betalingsperiode volgend op je verjaardag.

Heb je vragen over de cao? Bel gratis met Stichting VNB op 0800-0225022 (bereikbaar op werkdagen) of via transport@fnv.nl. Je kunt voor meer informatie ook kijken op caonaleving.nl.


TON 85 08-19 • p 15

DUBBELBEMAND

VIER

HANDEN AAN HET

STUUR

Dubbelbemand rijden, daar moet je een beetje voor gemaakt zijn. Je deelt de krappe cabine met je collega. Dan moet je elkaar wel kunnen velen. Je zit om de beurt achter het stuur. Dan moet je elkaars rijstijl wel kunnen pruimen. Marco Kniest en Benny Huizing hebben daar ervaring mee. Voor Transportbedrijf André van Olst rijden zij eendagskuikens en broedeieren door heel Europa. Ritten van Rusland tot aan Noord-Afrika, en alles wat er tussen zit. Zij vertellen hoe je dubbelbemand rijden leuk houdt.


TON 85 08-19 • p 16

Als Marco Kniest (46, rechts op de foto) en Benny Huizing (36) zich op maandagochtend bij hun werkgever melden, staat de Scania V8 met kuikentrailer gewassen en afgetankt klaar. Weekendtassen met kleding en kratten met proviand verdwijnen in de cabine en in de kisten onder de trailer.

Dubbele ritten Benny en Marco rijden deze week naar Frankrijk om kuikens te laden. Vervolgens gaat het naar Marokko. Als alles meezit, zijn ze zaterdag weer terug. “Maar”, zegt Benny, “we hebben ook weleens dubbele ritten. Dan komen we bijvoorbeeld uit Marokko terug in Frankrijk om meteen weer te laden voor Rusland.” Marco vult aan: “Wanneer je twee weken van huis moet, gebeurt dat wel in goed overleg. De planning zet je niet voor het blok”

Veel afwisseling Sommige van hun collega’s rijden op eigen verzoek bijna altijd op hetzelfde land. Maar dat wil het duo Marco-Benny niet. “Wij houden juist van afwisseling”, weet Marco. Hij rijdt inmiddels meer dan 26 jaar bij Van Olst. “Ik begon bij de vader van André van Olst. Dat is de oprichter van het bedrijf.” Benny is nog maar een klein jaar bij Van Olst. Maar ervaring met een ‘collega-inde-cabine’ heeft hij al veel langer. “Ik reed jaren in de bloemen. Dat ging ook dubbelbemand.”

Het moet klikken Alleen ervaring met samen rijden is geen garantie dat je een soepel duo vormt. Marco: “De hele week met elkaar in de cabine, dat wordt vaak onderschat.”


TON 85 08-19 • p 17

Benny: “Het is belangrijk dat je elkaar volledig vertrouwt met het rijden. En dat de ander het werk ziet, voordat je het hoeft te zeggen. Dan loopt het goed.” Marco: “Je moet elkaar aanvullen. Als je het samen goed kunt vinden, dan doet ieder zijn ding aan de grens of tijdens het laden en lossen. Want dat werk doen we altijd samen. Ben je op elkaar ingespeeld, dan scheelt het veel tijd en is het werk een stuk makkelijker.”

Juist tegenpolen Moet je een beetje uit hetzelfde hout gesneden zijn om succesvol te ‘dubbelen’? Benny: “Qua karakter zijn wij juist tegenpolen.” Marco: “Mijn ervaring is dat rijden met een tegenpool het beste gaat. Dan vul je elkaar juist goed aan.” Omdat een goede klik zo belangrijk is, rijden ze bij Van Olst zoveel mogelijk met vaste koppels. Vakantie of ziekte sturen dat wel eens in de war. Marco spreekt uit ervaring: “Het is een keer voorgekomen dat ik met een nieuwe collega op pad moest en na tien minuten was ik hem al zat. Dan duurt een week heel erg lang. Zoiets meld ik op kantoor, zodat ze een andere indeling maken. Anders barst de bom een keer.”

Stevig in schoenen Rijden naar alle uithoeken van Europa vraagt om chauffeurs die stevig in hun schoenen staan. Ze komen van alles tegen: onverharde wegen, nauwe achterstraatjes in onherbergzame dorpen, rommelig verkeer, bureaucratisch douanepersoneel. Benny: “Omdat we levende dieren vervoeren, hebben we aan de grens wel voorrang. We kunnen langs de files van vrachtwagens. Dat scheelt veel tijd.”

Dubbel koelaggregaat Vanwege de kwetsbare lading van kuikens of broedeieren heeft de truck luchtvering en is hij uitgerust met ventilatie en een dubbel koelaggregaat. Zo is er altijd een back-up, mocht de koelmotor uitvallen of er een storing optreden. Zowel trailer als truck zijn voorzien van een satellietverbinding. Daarmee kunnen de planners (en de klanten) op elk moment zien waar de wagen zich bevindt en wat de toestand van de lading is. Ook de trailerbouwer kan bij calamiteiten de nodige technische data uitlezen en zo adequaat reageren.

Technische kennis Marco vindt het belangrijk dat je als chauffeur van dit soort transport ook wat technische kennis hebt. “Dan kun je bij een storing zo gericht mogelijk doorgeven wat er aan de hand is.” Benny en Marco gaan nog een stap verder: ze hebben voor de zekerheid in een kist onder de trailer een flinke set gereedschap en reserveonderdelen. “Een brandstoffilter, olie, slangen”, licht Marco toe, “zaken die je eventueel zelf kunt vervangen als dat onderweg een keertje nodig is.”

Geen vaste verdeling Een vaste taakverdeling hebben Marco en Benny niet. Ook niet wie wanneer achter het stuur zit. Marco: “Dat hangt af van de omstandigheden. Bijvoorbeeld als we na drie uur rijden Parijs naderen, dan gaan we vóór de Ring wisselen. Je wilt immers niet in een file aan je rijtijd zitten.” Een voorkeur voor wie ’s nachts of overdag rijdt, hebben ze ook niet. Benny: “Natuurlijk houd je rekening met je rijtijden. Maar voor de rest gaat het afwisselen vanzelf. Daaruit blijkt hoe goed we op elkaar zijn ingespeeld.”


TON 85 08-19 • p 18

NAAST HET WERK Naam: Henk Prins Leeftijd: 55 jaar Woonplaats: Nieuwleusen Werk: chauffeur bij Westerman Multimodal Logistics Naast het werk: verhaaltjes bedenken

Vroeger, toen zijn kinderen Lisette en Mathijs nog ukkies waren, moest Henk altijd voorlezen als hij ’s avonds na zijn werk thuiskwam. En dan niet uit een boek, nee, liefst ‘uit het hoofd’. Zelfbedachte verhaaltjes over Lisse en Masse. Henk schudde ze meestal uit zijn mouw. Maar soms was hij te moe om iets te verzinnen. Dus bedacht hij om onderweg, op een verloren moment, de verhaaltjes achterop de CMR’s te schrijven. Had hij altijd wat bij de hand om te vertellen. Kinderen worden groter, voorlezen hoeft niet meer, de verhaaltjes verdwijnen in een map. Totdat Henk in 2010 een hersenbloeding krijgt. Hij komt er zonder veel schade doorheen, maar het zet hem aan het denken. Hij besluit een boekje te maken met zijn verzinsels. Dan is er een blijvend iets, mocht hij er niet meer zijn. Zo bedacht, zo gedaan. Henk zoekt via internet een illustrator en vindt die in Eva Weerd. In 2018 ziet zijn boekje het licht: De avonturen van Lisse en Masse. Het boekje valt in de smaak. In Nieuwleusen en omgeving wordt het op basisscholen gebruikt om uit voor te lezen. Mooi wel, vindt Henk. Bekijk een filmpje met Henk Prins op tonmagazine.nl en op facebook.com/magazineton Op facebook.com/henk.prins.3 vind je elke week een avontuur van Bert en Ernie, de poppen die achter de voorruit van Henks wagen meerijden. Je kunt daar ook 'De avonturen van Lisse en Masse' bestellen. Een deel van de opbrengst gaat naar een stichting die onderzoek doet naar het 22q11 deletiesyndroom, een zeldzame erfelijke afwijking. Eén van Henks collega’s heeft een zoontje met dat syndroom.


TON 85 08-19 • p 19

Fantasie verhaaltjes


TON 85 08-19 • p 20

PERSOONLIJK VERHAAL

Bitterharde leerschool

Iedereen doet het. Achter het

Wát er gebeurde…

stuur even een berichtje bekijken.

Het is 9 september 2016, vroeg in de middag. Reggy rijdt op de A30 tussen Ede en Barneveld, onderweg naar Nijkerk. Daar gaat hij laden. Net voorbij Barneveld eindigt de A30. Er zijn stoplichten, er staat vaak file. Reggy neemt deze weg zelden; de situatie ter plekke is geen bekend terrein voor hem.

Even een reactie posten. Dus even met de aandacht bij de weg weg. Reggy Pinontoan deed het ook. Tot die keer dat hij een zwaar ongeluk veroorzaakte. Reggy vertelt welke harde les hij heeft geleerd.

Reggy kijkt nog even op zijn telefoon. Hij verwacht een berichtje. “Als ik weer opkijk, zie ik de file. Ik kan niet voorkomen dat ik op de laatste auto bots. Op dat moment rij ik 75 km per uur. Gelukkig heb ik een lege trailer, anders had het er nog erger uitgezien.” De auto die Reggy raakt, is zwaar beschadigd. De inzittenden, twee Duitse vrouwen, gaan met een traumahelikopter naar Amsterdam. “Ik heb ze heel even gezien. Er staan meteen veel mensen omheen en de politie en brandweer zijn ook snel ter plekke. Die zitten daar vlakbij.” Reggy wordt aangehouden en moet mee voor verhoor.


TON 85 08-19 • p 21

Hóe het kon gebeuren… Hoe kan dat nou? Een ervaren chauffeur die pats boem op een stilstaande wagen knalt? Noem het een optelsom van factoren.

De eerste: begin 2016 heeft Reggy een huis gekocht. De sleuteloverdracht is in september en dan heeft hij een krappe twee weken om de nieuwe woning op te knappen. “Die bewuste dag heb ik een afspraak met een aannemer die een stukje verbouwing gaat doen. Hij komt ’s middags en zou nog even laten weten hoe laat.” Reggy zit te wachten op dat berichtje.

“Ik wist: Reg, je hebt iets gedaan wat niet mag. Daarvoor moet je op de blaren zitten.”

De tweede: Reggy is die negende september jarig. “Dan krijg je dus de hele dag berichtjes. Heel lief, maar ook heel onhandig als je op dat ene bericht zit te wachten.” En dus constant met je ogen en aandacht bij je telefoon bent.

De derde: het is druk bij Schotpoort Connect. Alle handen zijn nodig om het werk gedaan te krijgen. Reggy ervaart die drukte ook in zijn werk.

Wat erná gebeurde… Meteen na het ongeluk zit Reggy voor verhoor op het politiebureau. Hij mag één keer bellen en doet dat met de zaak. Zijn directeur komt naar het bureau. “Alleen al het idee dat er iemand is die je kent en vertrouwt, scheelt een stuk. Want ik merkte dat het er flink inhakte. Ik was helemaal van slag. Je moet de klap van het ongeluk verwerken, ziet mensen afgevoerd worden, krijgt te horen dat je een advocaat moet zoeken en dat je moet opletten met wat je zegt.” Het verhoor duurt een uur of zes. Na afloop kijkt de officier van justitie naar de zaak en ziet geen reden hem aan te houden. Maar er gaat wel een rechtszaak volgen. Omdat de slachtoffers Duits zijn, duurt het lang voordat Reggy moet voorkomen. Pas in september 2018 is het zover. Hij moet naar Arnhem, naar de meervoudige kamer (drie rechters, waarvan een voorzitter), want de aanklacht is dood of zwaar letsel door schuld. Vijf minuten voordat de rechtszaak begint, ziet Reggy een filmpje van het ongeluk. Die heeft zijn advocaat een dag eerder van de officier van justitie gekregen. “Dat kwam heftig binnen.” De officier van justitie heeft een hele waslijst met aanklachten en eist een onvoorwaardelijke rij-ontzegging van één jaar en een voorwaardelijke gevangenisstraf.

Naam: Reggy Pinontoan Leeftijd: 49 jaar Woonplaats: Zutphen Beroep: nationaal chauffeur Bedrijf: Schotpoort Connect in Eerbeek Loopbaan: 5 jaar beroepsmilitair (alle rijbewijzen gehaald); 3 jaar chauffeur bij Tabor Transport; 2 jaar bij DB Sneltransport; sinds 2002 in dienst bij Schotpoort Connect.


TON 85 08-19 • p 22

Reggy moet twee weken wachten op de uitspraak. Dat is twee weken stress en angst. Een onvoorwaardelijke rij-ontzegging betekent het einde van zijn baan en van zijn inkomen. Wat dat betreft ‘valt’ het vonnis nog ‘mee’: de rechter veroordeelt hem tot een taakstraf van 240 uur (met een voorwaardelijke gevangenisstraf van 4 maanden als hij zich niet aan de afspraken van de taakstraf houdt) en een voorwaardelijke rij-ontzegging van één jaar. “De rechter zei: ‘We zien wel dat je spijt hebt en het niet zo hebt gewild, maar we moeten je zwaar straffen. Anders geven we een verkeerd signaal naar de maatschappij.’”

Kan het wéér gebeuren… ?

De straf Vrij snel na de veroordeling krijgt Reggy bericht van de reclassering. Hij moet komen praten over de invulling van zijn taakstraf. Die 240 uur betekenen zes volledige werkweken. Reggy vraag bij de reclassering of hij daarvoor zijn overuren kan inzetten. In eerste instantie is het antwoord negatief; de taakstraf dient naast werktijd uitgevoerd te worden. Maar na enig overleg mag hij toch zijn verlofuren ervoor gebruiken. Van januari tot juni dit jaar werkt hij drie dagen voor Schotpoort en daarnaast drie dagen bij de kringloop.

Meteen na het ongeluk zit Reggy psychisch in de kreukels. “Slecht slapen, slecht eten, beelden die steeds voorbijkomen.” De politie laat hem weten dat hij officieel recht heeft op slachtofferhulp. Niet nodig, vindt Reggy. En mocht het wel nodig zijn, dan kan het via zijn werk. Na twee weken belt hij met de zaak. Daar willen ze dat hij zo snel mogelijk weer op de wagen zit, omdat hij anders misschien helemaal niet meer durft te rijden.

De slachtoffers

Het is moeilijk, in het begin. Collega’s die al dan niet willen weten wat er gebeurd is. “Personeelszaken vraagt mij om mijn verhaal op te schrijven in een interne memo. Zo kan ik de gevaren van het gebruik van de telefoon achter het stuur en de gevolgen met mijn collega’s delen. Ik krijg goede reacties, zoals: ‘Het had mij ook kunnen gebeuren.’ Maar er zijn ook collega’s die vinden: ‘Stom, je weet toch dat je niet met je telefoon moet spelen.’”

Reggy: “Via het werk ben ik doorverwezen naar de bedrijfsarts. Na het eerste gesprek heb ik zelf contact met hem gehouden. Ik heb gewoon mijn werk uitgevoerd, maar de eerste tijd heeft de planning me niet te lange dagen laten werken. En mijn werkgever heeft het mogelijk gemaakt dat ik gedurende een half jaar mijn verlofdagen kon opnemen om de taakstraf uit te voeren.”

Via Schotpoort Connect heeft Reggy een half jaar gesprekken met een bedrijfsarts, om alles wat hem overkomt een plek te geven. Het duurt langer voordat Reggy weer een beetje relaxed achter het stuur zit. “Eigenlijk is dat pas sinds begin dit jaar weer zo”. En ook het verwerken van het ongeluk en alle gevolgen vergt veel tijd. Reggy is gelovig. “Ik heb in deze periode veel steun en kracht uit het gebed en mijn geloof gehaald.” Het is zomer 2019. Reggy kijkt terug en zegt: “Afgelopen drie jaar was een gekkenhuis. Sinds het einde van mijn taakstraf, begin juni, is er weer een beetje rust in mijn leven.”

Er vielen twee zwaargewonden bij het ongeluk dat Reggy veroorzaakte. Hoe het de slachtoffers is vergaan, weet hij niet. “Ik heb geprobeerd contact op te nemen, via de politie en via mijn werkgever. Helaas, informatie kreeg ik niet. Maar dat is hun goed recht.”

De steun


TON 85 08-19 • p 23

et is megadruk in transport en logistiek. Er is een tekort aan personeel. Leidt dat tot stress? Gaat het ten koste van de lol in je werk? Vragen waarop het TONpanel antwoord geeft. De resultaten vind je op de volgende pagina’s. Hieronder zie je dat bijna de helft van de TON-lezers geen last heeft van verhoogde werkdruk.

42

32

%

%

NORMALE WERKDRUK

WELKE WERKDRUK ERVAAR JE IN JE BAAN?

(het is vaak druk, maar het is te doen)

17

(het werk is bijna altijd goed te doen)

WEET NIET

VERHOOGDE WERKDRUK

5

4 %

%

%

HOGE WERKDRUK (het is bijna altijd erg druk)

ZEER HOGE WERKDRUK (zo druk dat we het amper redden)


TON 85 08-19 • p 24

KORT

11

%

NEE, NOOIT Werkdruk kan ook ontstaan omdat je met te weinig mensen bent. Er is meer werk, maar de werkgever kan niet genoeg nieuw personeel vinden.

LONTJE

Als de werkdruk lange tijd hoog is, krijg je mogelijk last van werkstress. Die uit zich in bijvoorbeeld hoofdpijn of hartkloppingen. Of je gaat slecht slapen, voelt je opgejaagd, hebt een kort lontje. Heeft het TON-panel daar last van?

ERVAAR JE IN JOUW BAAN WEL EENS WERKSTRESS?

HEEL VAAK (BIJNA) ALTIJD WEET NIET

44

%

35

%

6

%

IN WELKE MATE HEEFT ‘JOUW’ BEDRIJF LAST VAN ONVERVULDE VACATURES?

ZELDEN

18 52 11 5 13

REGELMATIG

3

%

1

%

%

DAT SPEELT BIJ ONS NIET

%

HET IS LASTIG, MAAR WE REDDEN HET NOG

%

ALS ER NIET SNEL IETS GEBEURT, REDDEN WE HET NIET

%

HET IS EIGENLIJK AL ‘NIET MEER TE DOEN’

%

DAAR HEB IK GEEN ZICHT OP


TON 85 08-19 • p 25

Als het (te) druk is, kan dat gevolgen hebben voor de sfeer en de resultaten op het werk. En dat is soms het geval, blijkt uit de antwoorden op de volgende uitspraken.

JA

NEUTRAAL

NEE

WEET NIET

…EEN NEGATIEVE SFEER IN HET BEDRIJF

23 %

26 %

43 %

8%

…MEER SAAMHORIGHEID; SAMEN KLAREN WE DE KLUS

28 %

31 %

34 %

7%

…MEER FOUTEN TIJDENS HET WERK

26 %

24 %

36 %

14 %

… MEER MENSEN DIE WEGGAAN

24 %

23 %

42 %

11 %

Er is natuurlijk altijd wel wat. En perfect zal het nooit zijn. Maar toch zijn de meeste panelleden heel tevreden met hun huidige werk. Driekwart geeft zijn baan een 7 of hoger. Het gemiddelde rapportcijfer is een 7,3.

IK GEEF MIJN HUIDIGE BAAN EEN…

6

%

12 23 11

37 %

Werkstress leidt er uiteindelijk ook toe dat je minder tevreden bent. Klinkt logisch. Als jij vrijwel altijd stress hebt, geef jij je baan een onvoldoende.

%

ERVAAR JIJ IN JOUW BAAN WEL EENS WERKSTRESS? NEE, NOOIT

%

ZELDEN REGELMATIG HEEL VAAK

%

12

(VRIJWEL) ALTIJD WEET NIET %

TOTAAL

EN WELK CIJFER GEEF JE JOUW BAAN?

8,1 7, 9 6,8 5,4 4 ,7 7, 0 7, 3


De thuisbasis bij

Hovetra Familiebedrijf Hovetra is gespecialiseerd in bulktransport van voedings– middelen en dan met name meel en rijst. Arie van der Hoeven richtte het bedrijf in 1936 op; zijn kleinzoon Arie vormt nu samen met kleindochter Sjany de directie. In 2007 verhuisde het bedrijf van Nieuw-Beijerland naar Rhoon. In 2012 werd BD bulktransport in Gendt overgenomen. Hovetra heeft een eigen tankcleaning. Op het terrein in Rhoon is er een opslagcapaciteit van achthonderd ton siloruimte voor het laden, lossen en tijdelijk opslaan van bulkcontainers. Bij Hovetra werken 85 mensen; er zijn 65 trucks en ongeveer 100 opleggers.


GROEPSPORTRET

Je moet het samen doen, in het werk. Dat gaat makkelijker als je goede collega’s hebt en de sfeer prettig is. Als je een echt team vormt. TON maakt een groepsportret bij Hovetra in Rhoon.


TON 85 08-19 • p 28

Dynamische planning “Dit is een dynamische planning. Je weet nooit of je het voor elkaar krijgt. Je bent afhankelijk van de grillen van de klant en van het verkeer. Maar als het dan allemaal gelukt is en alles staat weer op de rit, dan geeft dat heel veel voldoening.” Marcel Voorhamm (42) uit Maassluis werkt op de planning. Twee jaar geleden stapte hij bij Hovetra binnen, na een loopbaan als planner bij een meelfabriek. “We huurden wel eens vrachtwagens bij Hovetra, dus zo kende ik het bedrijf. Ik heb geen moment spijt gehad van mijn overstap. Het leukste aan mijn werk vind ik het contact met klanten. Dat geeft een bepaald gevoel van verantwoordelijkheid. Of ik dit werk tot mijn pensioen blijf doen? Je weet nooit hoe het loopt in het leven. Werken als transportplanner kan soms knap stressvol zijn, al maakt bij ons de gezelligheid een hoop goed.”

Jens

Marcel Barend APK in eigen huis

“Wij werken nog voor ons plezier. Hier kennen we elkaar en is er veel onderling contact. Dat is het kenmerk van een familiebedrijf. Bij de meeste grote bedrijven zie je de baas nooit. Mijn vader van 75 komt nog elke dag een paar uurtjes op de zaak.” Barend van der Hoeven (42) is wagenparkbeheerder. Zijn broer Arie en zus Sjany vormen de directie van Hovetra. Voor Barend, reumapatiënt, is zo’n directierol te zwaar. “Ik houd me bezig met alle ins en outs van de trucks. Ook de APK; ik ben keurmeester. We kregen steeds meer auto’s en op een gegeven moment bedenk je dan dat het veel kosten bespaart als je zelf de keuring doet. Bij ons gaat het namelijk om zo’n 150 Apk’s per jaar. Alleen al het ijken van een tachograaf kost 150 euro. Dat heb je snel terugverdiend.”

Vrachtwagenchauffeur worden

“Vanaf mijn derde weet ik al dat ik vracht– wagenchauffeur ga worden. We woonden tegenover het terrein van de Greenery, met allemaal loodsen. Daar reden de hele dag vrachtwagens. Prachtig vond ik dat.” Jens Weerheim (14) uit Barendrecht is op zaterdagen en tijdens vakanties steevast in de spoelstraat of werkplaats van Hovetra te vinden. Hij volgt de vmbo-opleiding Mobiliteit en Transport. “Dingen die ik op school leer, kan ik hier toepassen. Bijvoorbeeld hoe sleutels heten die je gebruikt. Het leukste om te doen? Rijden. Vandaag was ik om half zeven op het bedrijf en om tien over zeven zat ik al op een wagen. Dat mag op het terrein. Ik kan niet wachten totdat ik mijn rijbewijs heb.”


TON 85 08-19 • p 29

Jeffrey

Peter

Gerard

Communicatief vaardig

“Ik ben hier in 1993 begonnen op de wagen. Sinds 2008 werk ik op de planning. Ik ben helemaal vergroeid met Hovetra. Ik zeg wel eens: ‘Ik kan ook niets anders’. Ik zit helemaal in de bulk- en zeecontainerwereld.”

“We hebben te maken met aankomsten van boten, wachttijden op terminals en bij klanten. En met de weersomstandigheden. Want als het mist, worden er geen containers afgezet op vrachtwagens. Je moet in dit werk goed blijven opletten en het overzicht bewaren.”

Peter Weerheim (45) uit Barendrecht is hoofd­planner en doet ‘een stukje personeelszaken’. Zo voert hij onder andere - samen met directeur Arie - de jaarlijkse functioneringsgesprekken. Sinds januari zit hij in het managementteam. Waarom hij destijds van de wagen overstapte naar kantoor? “Ik vond rijden leuk, maar niet voor mijn hele leven. Planning geeft wat meer zekerheid en is ook voor je privéleven gunstiger. We hebben vijf kinderen; eerst vier jongens en na zeven jaar nog een dochtertje.” De lijnen bij Hovetra zijn kort, zegt Peter. “Je bent hier geen nummer. Bij grote bedrijven zitten mensen vaak op hun eigen eilandje. Hier probeer je er met z’n allen het beste van te maken. Als het minder gaat, trek je je dat eerder persoonlijk aan dan wanneer je bij een groot bedrijf werkt.”

Jeffrey Schot (32) uit Bergen op Zoom is planner. Net als zijn collega Marcel werkte hij bij een meelfabriek, totdat hij vorig jaar augustus bij Hovetra in dienst trad. “Dat was een mooie overstap. Het is hier heel veelzijdig, elke minuut kan het veranderen. Dat is toch heel anders dan bij de meelfabriek, waar veel hetzelfde was. Wat iemand tot een goede planner maakt? Moeilijke vraag. Je moet stressbestendig zijn, dat is in elk geval belangrijk. En je moet communicatief vaardig zijn, want naar de klant toe ben je toch een soort verkoper.”

Vergroeid met bedrijf

Een grote magneet “Iemand zei eens tegen me: ‘Die magneet van jou is veel te groot, je trekt al het werk naar je toe’. Maar ja, ik houd nu eenmaal van regelen. Ik wil zelf dingen kunnen ondernemen. En dat mag hier bij Hovetra.” Gerard van Welie (49) uit Dordrecht is de manus-van-alles. Hij zat 24 jaar op de vrachtwagen, maar stopte daarmee om meer tijd voor zijn jongste zoon te hebben. Sinds december 2014 doet hij van alles en nog wat bij Hovetra. “Ik ben meewerkend voorman in de werkplaats, sta vertegenwoordigers te woord, zet het alarm eraf, doe de was, zorg dat het terrein helemaal strak en schoon is. Kortom: als ik werk zie, pik ik het op. Zo heb ik laatst stellingkasten aangeschaft. Arie van der Hoeven vraagt dan: ‘Wat moeten die hier?’. Dan laat ik zien dat je daarmee het gereedschap en ander materiaal netjes opbergt. Dat meedenken wordt gewaardeerd.”


TON 85 08-19 • p 30

Ook een

groepsportret? Laat het weten via info@tonmagazine.nl of 06 38 07 67 51.

Stan Gert De boel tillen “Ik moet zorgen dat chauffeurs snel weg zijn. In mijn reachstacker zit ik zo’n 2,5 meter boven de grond. Die machine weegt 72,5 ton. Als ik een last verplaats, rij ik met zo’n 95 ton over het terrein. Dan moet je ogen op steeltjes hebben.” Gert van Werd (55) uit Sliedrecht zat als vrachtwagenchauffeur in het stukgoed en het tankcontainertransport. Voordat hij in mei 2018 bij Hovetra startte, werkte hij zeventwintig jaar bij Euser/GCH, waarvan de laatste twaalf jaar op reachstacker. “De man die dat werk hier bij Hovetra deed, ging met pensioen. Bij Klein Transport kwam er minder werk, dus ik stapte graag over. Geen moment spijt van gehad. Je merkt dat het een familiebedrijf is. Ze gaan hier goed met elkaar om. Ik hoop dat ik de rest van mijn tijd hier kan slijten. Ik til de boel en krijg er nog geld voor ook.”

Roland Veel lol onder elkaar “Ik ken alle chauffeurs, want ze komen allemaal in de spoelstraat. De meesten helpen mee met wassen of maken de tank alvast open.” Stan Hoogenboom (32) uit Klaaswaal werkt in de spoelstraat en heel af en toe in de werkplaats. “We hebben een klein team, dus je moet met elkaar kunnen opschieten. Dat gaat prima, we hebben veel lol onder elkaar.” Veertien jaar geleden kwam Stan via een jobcoach bij Hovetra terecht. Hij weet inmiddels precies wat er komt kijken bij het spoelen van de tanks. “Veiligheid is heel belangrijk. Bij alles wat je doet, moet je goed nadenken. En altijd de valbeveiliging gebruiken als je op een tank werkt.”

Hart in de auto “We spoelen zo’n veertien tanks per dag. Met de ene ben je een half uur bezig, met de andere een uur. Het is geen zwaar werk, maar je loopt wel veel. Dat merkte ik vooral in het begin; de eerste maanden was ik ’s avonds wel afgeserveerd.” Roland Uitenbroek (47) uit Goudswaard is sinds maart 2019 ‘baas’ van de spoelstraat. Hij stuurt de jongens aan, werkt mee en doet er ook af en toe wat op- en overslag bij. Roland heeft zijn hele leven op de wagen gezeten, bij Hovetra. “Om medische redenen heb ik daarmee moeten stoppen. Het was wel wennen, die overgang naar de spoelstraat. Ik heb nog de mazzel dat ik af en toe een ritje in de buurt kan doen. Als de planning echt omhoog zit, spring ik bij. Je hart zit toch in de auto.”


TON 85 08-19 • p 31

Martijn In het pulletje “Ik was werkplaatschef bij TSI Roadcargo in Barendrecht. We waren een soort van klant bij de garage van Hovetra. Op een gegeven moment zeiden ze daar: ‘We zoeken iemand’. En ik zocht wat anders, want ik wilde meer tijd hebben voor mijn gezinnetje. Zo kwamen we snel tot elkaar.” Martijn Harinck (40) uit Zwijndrecht is net een week in dienst bij Hovetra als het groepsportret gemaakt wordt. Maar hij weet nu al: “Het bevalt super. Ik wou dat ik hier dertig jaar eerder was begonnen. Je valt in het pulletje. Hier is echte collegialiteit. Iedereen behandelt je als gelijke.” Martijn gaat het APK-keurmeesterschap halen, zodat hij in de toekomst Barend kan bijstaan bij het keuren van de vrachtwagens. “Dat is ook een investering in de toekomst. Want bedrijfswagenmonteur is een zwaar beroep, dat je niet tot je pensioen moet doen.”

Rodny Met de handen werken “Ik vind leren wel leuk, maar met mijn handen werken is ook niet verkeerd. Hier help ik in de spoelstraat en in de werkplaats. Het mooie van Hovetra is dat alles er kan en mag.” Rodny Uitenbroek (16) uit Goudswaard wil planner worden. Hij zit in de eindexamenklas van de havo. Volgend jaar gaat hij de vierjarige mbo-opleiding Logistiek Manager volgen. Bij Hovetra is hij kind aan huis. “Ik kom hier al mijn hele leven. Vanaf dat ik zindelijk was, mocht ik met mijn vader mee. De laatste twee jaar doe ik hier vakantiewerk en sinds drie maanden was ik elke zaterdag de wagens. Nu mijn vader in de spoelstraat werkt, krijg ik van hem opdrachten. Hier is hij de leiding­gevende, thuis is hij mijn vader. Dat is wel een verschil.”

Arjan Secuur werken “Voordat ik hier kwam, was ik acht jaar transportplanner bij Kleyn Trucks in Vuren. Daar werd gereorganiseerd. Mijn baan zou verdwijnen. Via een collega kon ik bij Hovetra terecht.” Arjan van Kleef (41) uit Ridderkerk deed de meao Handel en Verkoop. Hij werkt bijna vijf jaar bij Hovetra en is administratief medewerker. “Ik voer orders in, ruim CMR’en op en doe verder alles wat er bij de administratie komt kijken. Moeilijk werk is het niet, maar het is belangrijk dat je secuur bent.” Arjan hoopt dat hij ook over tien jaar nog bij Hovetra in dienst is. “Het is een mooi familiebedrijf. De mensen hier hebben het hart op de juist plek.”


TON 85 08-19 • p 32

DE TOEKOMST

In een

treintje Een rijtje modelvrachtwagens, dicht op elkaar. Als een treintje met zeven wagons. Is dit de toekomst van het vrachtverkeer? Een aantal organisaties denkt van wel en onderzoekt de mogelijkheden van ‘connected transport’. Goof Hooghuis en Sander Witjens van De Rijke Transport in de Botlek deden mee met een experiment ‘rijden in konvooi’. Hun ervaring: er zijn nog veel praktische problemen op te lossen, maar dat treintje gaat er komen.

Waarom platooning?

Connected transport: vrachtwagens die in konvooi rijden en onderling verbonden zijn … waarom zou je dat willen? Omdat het veiliger is, duurzamer en efficiënter. Veiliger, onder andere omdat systemen een deel van het werk van de chauffeur overnemen en er dus minder menselijke fouten gemaakt worden. Duurzamer, onder andere omdat de doorstroming soepeler verloopt: minder remmen en optrekken en dus minder verbruik en uitstoot. En efficiënter, onder andere omdat het wegennet beter gebruikt kan worden.


Naam: Goof Hooghuis Leeftijd: 52 jaar Woonplaats: Rotterdam Werk: mentorchauffeur, beheerder wagenpark Bedrijf: De Rijke Transport in de Botlek

Naam: Sander Witjens Leeftijd: 45 jaar Woonplaats: Rotterdam Werk: teamleider drivers, fleetcontrol en ict Bedrijf: De Rijke Transport in de Botlek

Knop omzetten

V

orig jaar oktober reed Goof een aantal keer in ‘klein konvooi’ van de Maasvlakte naar Venlo. ‘Klein’ wil zeggen dat hij via ‘adaptive cruisecontrol’ verbonden was met een vrachtwagen vóór hem. Zijn snelheid had hij niet in de hand; die werd automatisch geregeld via radar. “Dat is dus nog geen platooning”, legt Sander uit. “Daarvoor is de techniek nog niet ver genoeg ontwikkeld.” Dat échte platoonen gaat via connected communicatie. Daarbij zijn vrachtwagens verbonden via het mobiele netwerk, waardoor ze bijvoorbeeld met verkeerslichten kunnen communiceren. Zeg maar: om ‘groen’ vragen. Op die manier kan het ‘treintje’ soepel blijven doorrijden en veilig kruispunten passeren.

Eigenlijk geef je bij platoonen het stuur uit handen. En dat is wennen. Goof: “Je moet in je hoofd een knop omzetten. De eerste dag was spannend. Je bent toch geneigd om mee te remmen.” De afstand tussen de wagens was bij de testritten dertig meter. “Dat is een veilige afstand, volgens de wet”, zegt Goof. “Maar het is heel weinig als bijvoorbeeld de verbinding verbroken wordt en de wagen voor je remt.” Sander reed een dag samen met Goof van Moerdijk naar Venlo. Hij merkte: “Het eerste half uur heb je zoiets van: dit wordt niks. Je moet vertrouwen op de techniek en op de chauffeur die voorop rijdt.”

Niet dagelijks op de weg De twee mannen van De Rijke transport zitten niet meer dagelijks op de weg. Goof komt uit de bouw. Vanwege knieklachten (hij heeft nu twee protheses) stapte hij over naar het transport: containers rijden. “Dan hoef je niet zelf te lossen.” Hij werkt nu negen jaar bij De Rijke, waarvan de laatste drie op de planning en als mentorchauffeur.


TON 85 08-19 • p 34

Sander begon zijn loopbaan in het magazijn. “Containers leeghalen. Ik wilde ze liever rondrijden, dus heb ik mijn rijbewijzen gehaald. Daarna zat ik drie jaar op de vrachtwagen. Vervolgens ben ik naar de planning gegaan. Sinds 2008 werk ik bij de Rijke, nu als teamleider.” Sander had dus al langere tijd niet meer op een vrachtwagen gezeten. Daarom zegt hij: “Ik weet niet hoe iemand die veertig jaar op de weg zit, reageert als hij in konvooi gaat rijden. Maar ik kan me zo voorstellen dat je heel wat moet overwinnen.”

Praktische zaken De techniek schrijdt voort, veel is al mogelijk. Maar er moet nog heel wat gebeuren voordat je overal op de weg treintjes van vrachtwagens ziet. Sander: “We zijn afhankelijk van de verschillende merken vrachtauto’s. Die moeten de systemen door-ontwikkelen en ook zorgen dat ze compatible zijn. Dat is nu nog niet het geval.” Daarbij spelen nog allerlei praktische zaken een rol. Hoe zorg je er bijvoorbeeld voor dat een ‘treintje’ herkenbaar is? En hoe voorkom je dat andere weggebruikers zich tussen de vrachtwagens wringen? Goof: “Dan gaat mijn wagen namelijk vol in de ankers, omdat opeens de afstand tot de voorganger te klein is.”

Ander soort chauffeur En dan is er ook nog de kwestie: ben je wel chauffeur, als je gaat platoonen? Sander: “Volgens de onderzoekers kun je in de toekomst je administratie gaan doen als je in een konvooi zit. Tenminste, als je niet voorop rijdt.” Goof vindt: “Je wordt een ander soort chauffeur. Maar het vak verandert nu ook al. Er gebeurt veel meer via computer en it. De jeugd die beroepschauffeur gaat worden, groeit mee in die verandering. Dat zal voor platooning ook gelden.”

Chauffeur van de toekomst De chauffeur en het chauffeursvak zijn belangrijk bij het invoeren van connected transport. Daarom is er met steun van onder andere TLN, CBR, TVM, TNO en FNV Transport en Logistiek de werkgroep ‘Chauffeur van de toekomst’ opgericht. In die werkgroep wordt gesproken over onderwerpen die te maken hebben met de verandering van het chauffeursvak: van chauffeur naar operator. In september is er een inspiratiedag, waarop de ervaringen met het testrijden in oktober vorig jaar centraal staan. En in het najaar start het zogenoemde ‘Living Lab’-programma: een nieuwe serie tests in de praktijk.


TON 85 08-19 • p 35

LOGISTIEK IS …

… keuzes maken De Logistiek Supervisor De logistieke sector blijft groeien. En dus blijven er mensen nodig om het werk te doen. In deel 1 van een serie over functies in de logistiek vertelt Robin Maas uit Weert hoe hij het vak van supervisor onder de knie krijgt. Robin (22) loopt sinds november 2018 stage bij Thijs Logistiek in Weert. Via een leerwerktraject volgt hij de opleiding Supervisor Logistiek op mbo-4 niveau. Dat is vier dagen per week werken en één dag naar school. In het magazijn draait Robin de ene week ochtenddienst van 04.30 uur tot 13.15 uur. De andere week heeft hij avonddienst van 14.15 uur tot 23.00 uur.

Wat doe je precies? “Het werk houdt vooral in het laden en lossen van vrachtauto’s, sorteren van de vrachten en scannen van goederen. Er is ook een nachtploeg, maar daar draai ik niet in mee. Ik rij ook wel eens pakketdienst. En pas geleden ben ik nog met een vrachtwagen mee geweest, omdat een collega last had van zijn been. Als de kans zich


TON 85 08-19 • p 36

voordoet wil ik trouwens graag mijn chauffeursdiploma halen. En het kan zeker van pas komen.” Overdag is het magazijn rustiger. In de avond komen de vrachtwagens geladen aan. Die moeten we leegtrekken. Dat doe ik met een elektrische palletwagen of de heftruck. Als alles gelost is, krijgen we vanuit de planning de laadlijsten op postcodes. ’s Nachts zetten we alles op route. De ochtendploeg kan dan verder gaan met scannen en laden.”

Wat moet je leren? “Hiervoor heb ik Logistiek Teamleider op niveau 3 gedaan. Daar leerde ik de basis: hoe alles geladen kan worden. En ook het maken van een planning. Nu gaat het meer om het financiële gedeelte. De Logistiek Supervisor moet de teamleiders, die boven de logistieke medewerkers staan, aansturen en keuzes maken. Hij is eigenlijk de rechterhand van de Logistiek Manager. De supervisor stuurt aan, maar is ook bezig met innovaties. De manager is vooral bezig met innovaties.”

Hoe leer je dat? “Door het werken hier bij Thijs Logistiek. En door het maken van praktijk­ opdrachten die je van school meekrijgt. Ik heb bijvoorbeeld een verslag over innovaties in het bedrijf gemaakt. Dan benader je veel verschillende mensen in het bedrijf, tot aan de directeur toe. Ik moet nog drie grote verslagen maken. Waarover weet ik nog niet precies. Maar het heeft te maken met ziekteverzuim van personeel en alle regels en uitbetalingen daar omheen. En iets dat op plannen betrekking heeft. Het is dus best wel een brede opleiding. Omdat ik de opleiding Logistiek Teamleider al heb gehaald, mag ik de opleiding Supervisor Logistiek in twee in plaats van drie jaar doen. De opleiding Teamleider was trouwens een stuk makkelijker.”


TON 85 08-19 • p 37

Welke rol speelt automatisering in je werk? “Ik verwerk in de computer alle mutaties die door de medewerkers in het magazijn met de scanner gedaan zijn. Een afzender stuurt data van zijn zendingen door. Maar helaas corresponderen deze niet altijd met de goederen. Vooral afwijkingen in afmetingen van pallets en dergelijke komen vrij veel voor. Aangezien Thijs Logistiek afrekent op volume of laadmeters is dat van groot belang. Daarom moet alles vóór het laden ook altijd goed gescand zijn.”

Wat is moeilijk? “De school vraagt buiten het werk best wel veel aandacht. Ik moet studeren en toetsen halen. Dat betekent vaak na mijn werk nog flink huiswerk maken. Het is pittig. Maar ik werk graag en zit minder graag in de schoolbanken. Ik leer de dingen beter door ze zelf te doen.”

Leerwerktraject

Jongeren die een loopbaan in de wagen of in het warehouse leuk lijkt, kunnen via het leerwerktraject van Sectorinstituut Transport en Logistiek het vak in de praktijk leren. Met zo’n traject behaal je een mbo-diploma, terwijl je al meewerkt in een bedrijf. Je krijgt salaris, hebt een spaarregeling en krijgt tot 90 procent korting op je (rij)opleiding. Je kunt onder andere kiezen uit de volgende opleidingen: Chauffeur Goederenvervoer, Planner Wegtransport, Assistent Logistiek Medewerker, Logistiek Medewerker, Logistiek Teamleider, Logistiek Supervisor. Meer weten? Kijk op stlwerkt.nl/lerenwerken


TON 85 08-19 • p 38

VRACHTWAGENBERGING

Op sleepto


ouw

TON 85 08-19 • p 39

Vrachtwagens die door pech of ongeluk stranden, moeten ‘naar huis’. Bergingsbedrijven klaren die klus. Het is specialistisch werk, waarbij veiligheid zwaar weegt. TON maakt een rit mee met Henk van de Ven, berger bij Joh. v/d Zand in Waardenburg. Zijn eerste opdracht op deze maandag in juli is een defecte bakwagen ophalen in Rotterdam en afleveren in Amsterdam.

Wie: Henk van de Ven Leeftijd: 47 jaar Woonplaats: Boxtel Beroep: bergingsspecialist Bedrijf: Joh. v/d Zand in Waardenburg


TON 85 08-19 • p 40

Transportklaar maken Henk van de Ven houdt van het zware werk. “De lichte berging had ik wel gezien. Ik word niet meer zenuwachtig van een auto op de kop in de sloot. Een vrachtwagen bergen, daar komt veel meer bij kijken. Zeker bij ongelukken, als een wagen op z’n kant ligt. Je moet ook een beetje monteur zijn. Wanneer we een vrachtwagen of bus ophalen in het buitenland, moeten we hem transportklaar maken. Dat wil zeggen: zorgen dat we veilig en binnen de regelgeving van de vergunning kunnen afslepen. Dat is een heel gesleutel voordat je de weg op kunt.”

Het zware werk

Door heel Europa

Henk zit een jaar of veertien in de berging, bij verschillende bedrijven. Sinds januari dit jaar rijdt hij voor Joh. v/d Zand. Daar werkte hij ook al van 2015 tot 2017, in het gesloten transport: nieuwe en luxueuze wagens in trailers naar bijvoorbeeld fotoshoots rijden. Maar hij wilde het zware bergingswerk doen: vrachtwagens en touringcars. Henk maakte een uitstapje naar Van Eijk International Car Rescue, maar keerde begin dit jaar bij Joh. v/d Zand terug als bergingsspecialist op een zware bergingswagen.

Henk is van maandag tot vrijdag van huis. Gemiddeld legt hij per week 3.500 kilometer af. “We zitten door heel Europa. Ook veel in het voormalige Oostblok. Ik ben in de Oekraïne geweest, in Kiev. Dat heeft de meeste indruk op me gemaakt. Je gaat daar veertig jaar terug in de tijd. Oude, gedateerde voertuigen, wegen die slecht onderhouden zijn. Je bent een dag kwijt met stempeltjes te verzamelen om de grens over te kunnen.” Het is dit avontuur dat Henk trekt in zijn baan.


TON 85 08-19 • p 41

Snel schakelen “Dit is geen standaard werk”, zegt Henk. “Niet iedereen doet het, niet iedereen kan het. Je moet stressbestendig zijn, snel kunnen schakelen, zelfstandig kunnen werken. En handig zijn. Kijk maar hoeveel gereedschap we bij ons hebben. Natuurlijk moet je er ook tegen kunnen dat je de hele week alleen op pad bent.” Henk voelt zich lekker op zijn plek. “Het gaat erom dat je met plezier achter die ‘bijtring’ zit. Het is wel fysiek zwaar werk, in de regen, dan weer in de kou of extreme hitte.”

Balk onder de vooras Een bedrijventerrein aan een binnenhaven in Rotterdam. In een loods vol allerhande handel staat een defecte bakwagen. Een medewerker rijdt de Mercedes Axor naar buiten. Daar maakt Henk de wagen transportklaar en koppelt hij de Axor aan de bergingswagen. Hij kruipt onder de cabine om de balk onder de vooras te bevestigen. Voor extra veiligheid gaat er een ketting omheen, die Henk aanspant. Vervolgens moet hij de aandrijfas demonteren. Anders zou bij het slepen de versnellingsbak kapot gedraaid worden. Die wordt immers niet gesmeerd als de motor niet loopt. Tot slot sluit hij de lucht aan en bevestigt hij de lichtbak met kentekenplaat. Al met al is Henk een uur bezig om de bakwagen ‘sleepwaardig’ te krijgen.


TON 85 08-19 • p 42

Mooi team Het team bij Joh. v/d Zand bestaat uit enthousiaste mannen. Ze zijn de hele week van huis. Ze zien elkaar elke maandagochtend bij een kop koffie. En elke vrijdagmiddag proberen ze op de zaak te zijn om de week af te sluiten met een patatje. “We hebben een heel mooi team, dat iets voor elkaar wil doen”, zegt Henk. “Er wordt veel gedold. Meestal ben ik de pispaal. ‘Henk’ ligt natuurlijk ook makkelijk in de mond. Vind ik niet erg. Dollen mag, maar als er gewerkt moet worden, zijn we bloedserieus.”


TON 85 08-19 • p 43

Overval Henk en zijn collega’s komen op de vreemdste plekken. Dat is niet altijd zonder risico. Zelf is hij één keer overvallen, in 2016, in Zuid-Frankrijk. “Ik lag te slapen en werd wakker omdat ik het geluid van voorbij­rijdende auto’s hoorde. Dacht dat ik het raam had open gelaten, maar het portier was open. En er zat iemand achter het stuur. Hij graaide in mijn spullen. Ik schreeuwen. Hij sprong uit de auto en ging er met mijn portemonnee vandoor. Ik in mijn boxershort en op blote voeten er achteraan. Heb als een gek gehold, over grind en door struiken. Ben een paar keer gevallen. Ik kreeg hem niet te pakken. Ik liep een aantal verwondingen op en moest in het ziekenhuis behandeld worden. Als ik tegenwoordig in Frankrijk overnacht, heb ik altijd een spanband tussen de portieren. Het gebeurt me geen tweede keer.”

Eigen systeem Bij dit karwei hangt Henk de wagen ‘in de boom’. De voorwielen komen dus van de grond. “Normaal gesproken draai je een sleepoog in de grill”, legt Henk uit. “Daarvoor hebben we bij Joh. v/d Zand een eigen systeem ontwikkeld, waarbij we op de bevestigingsplaatsen voor de sleepogen een VDZ-systeem aanbrengen. Vandaaruit kan een haak worden aangebracht, die je aan de ‘boom’ bevestigt. Dat gaat veel sneller. En nog een voordeel: we hoeven ons geen zorgen te maken over de aslast of over de hoogte van de te slepen wagen.”


Pietje-precies Henk levert de bakwagen af bij Car Terminal in Amsterdam. In omgekeerde volgorde verricht hij dezelfde handelingen als bij het transportklaar maken. Het kost alleen beduidend minder tijd. Hulpstukken, kabels en gereedschap worden zorgvuldig opgeborgen. Het moet allemaal netjes op de vaste plek belanden. Wat dat betreft is Henk een pietje-precies.


TON 85 08-19 • p 45

Henk zoekt vlam ‘Deveny’ staat er op het naambord middenachter de voorruit. Deveny is Henks dochter, die na zijn scheiding bij hem is blijven wonen. Zij is ook de reden dat hij een paar jaar geleden bij Van Eijck is gaan werken: hij wilde meer thuis zijn. Inmiddels is Deveny twintig en vindt ze het ok dat pa weer de hele week van huis is. “We zijn een heel hecht

Mensen vermaken Zingen is Henks grootste hobby. “Daar kan ik mijn ziel en zaligheid in kwijt. Ik vind het leuk om mensen te vermaken. Sinds 1995 treed ik op. Ik heb het een tijdje professioneel gedaan. Dat werd op een gegeven moment te veel. Nu treed ik een aantal keer per jaar op. Ik zing Nederlandstalig repertoire: hits van Henk Dissel, John de Bever, John West en Frans Duijts. Ik zeg altijd: uw feest is pas een feest als Henk komt of is geweest.”

team”, zegt Henk. “Deveny gaat nog steeds een weekje met me mee, als ze vakantie heeft.” Het was ook Deveny die Henk dit voorjaar aanmeldde voor ‘Trucker zoekt Vlam’. Het leidde uiteindelijk niet tot een nieuwe, vaste relatie. Maar wel tot veel grappen aan de maandagochtendtafel ‘op de zaak’.Nachtwerk De 24-uurseconomie kan alleen draaien als er ’s nachts gewerkt wordt. Zo’n 1,5 miljoen mensen doen dat. De een kan er beter tegen dan de ander. En er zijn gezondheidsrisico’s. Ook in transport en logistiek is nachtwerk dagelijkse kost. Illustrator Frank de Man schildert ‘de helden van de nacht’. Wat zijn jouw ervaringen met nachtwerk? Mail naar info@tonmagazine.nl


TON 85 08-19 • p 48

REACTIE

Kleinste

LZV In TON 84 stond het verhaal van de hoogstwaarschijnlijk jongste LZV-chauffeur van Nederland, Thom Laanstra. Thom was nog 23 toen hij voor het eerst achter het stuur van een LZV stapte. Per mail laat Wei Lin Shen (41) uit Arnhem weten dat hij hoogstwaarschijnlijk de kleinste LZV-chauffeur van ons land is.

Wei Lin bevoorraadt winkels van vooral het Kruidvat. Hij rijdt voor Cornelissen Transport in Nijmegen. “Ik ben geboren in China en in 1994 naar Nederland gekomen. In het restaurant van mijn zus leerde ik koken, zo goed als een prof. Maar het vak van kok vind ik toch niet ze heel leuk. Daarom ben ik in 1997 voor chauffeur gaan leren, via de vakopleiding. Mijn stage liep ik bij Cornelissen en daar ben ik vervolgens als chauffeur blijven werken.” Sinds 2016 rijdt Wei Lin op een LZV.

Ben jij de hoogstwaarschijnlijk langste LZV-chauffeur van Nederland? Of de oudste? Mail naar

info@tonmagazine.nl

“Ik ben 1,65 meter en weeg niet eens 60 kilo.”

chauffeur


TON 85 08-19 • p 49

VRAGEN? VRAGEN! Vragen over je werk, je vak? Die kun je aan TON stellen. Maar TON heeft niet alle antwoorden. Deze organisaties in het beroepsgoederenvervoer wél! 088 – 2596111 info@stlwerkt.nl stlwerkt.nl Bij Sectorinstituut Transport en Logistiek kun je terecht voor: een passende baan of een leerwerkplek, een leven lang leren, gezond en veilig werken en verzuim voorkomen, functiewaardering. 0800 0225022 caonaleving.nl Vragen over rechten en plichten in de transportsector? Leeft je werkgever de cao goed na? Wat zijn de regels voor loonberekening? Wat te doen als je een boete krijgt? 0900 1964 (0,0 cent per minuut) pfvervoer.nl Hoe zit het met je pensioen? Kun je je pensioen eerder in laten gaan? Mag je werken als je met pensioen bent? Wat zijn de gevolgen van een scheiding voor je pensioen?

CAONALEVING.NL

0800 0225022 fnv.nl

030 7511007 cnvvakmensen.nl

088 4567111 tln.nl Transport en Logistiek Nederland

0345 516993 verticaaltransport.nl Vereniging Verticaal Transport

Vragen over je pensioen? Bezoek de Chauffeurscafédagen van Pensioenfonds Vervoer Dinsdag 10 september  •  15.00-19.00 uur Wegrestaurant De Lichtmis Hermelenweg 190, 8028 PL Zwolle Dinsdag 15 oktober  •  15.00-19.00 uur Restaurant Landlust Landlustweg 1, 4455 TK Nieuwdorp Dinsdag 12 november  •  15.00-19.00 uur De Goudenleeuw Moerdijkseweg 1, 4765 SJ Zevenbergschen Hoek


TON 85 08-19 • p 50

PUZZEL

1

2

3

4

5

12 15

16

22

23

19

29

25

34

39

35

21

32 37

41

42

43

46

48 50

54

49

51

52

55

56

61

57

62

66

77

59

70 75

79 83

86

60

64 69

74

78 82

58

68

73

53

63

67

72

11

27

36

45

47

10

20

31

40

9

26

30

44

65

8 14

18 24

33 38

7

13 17

28

6

71 76

80 84

81 85

87 2

Horizontaal 1. zomervrucht; 7. grote werkplaats; 12. bloeiwijze; 13. fijne leersoort; 14. vertragingstoestel; 15. wereldrecord (afk.); 17. Schotse rok; 36 83 43 60 41 14 19. verschijnsel bij vuur; 21. langspeelplaat (afk.); 22. vordering; 24. werkschuw

Verticaal 1. niet ter plaatse (verstrooid); 2. rondhout; 3. deel van huis; 4. optisch hulpmiddel; 5. innig (vertrouwelijk); 6. toezichthouder op de telecommunicatie; 47 51 3 22 87 8 66 70 38 7. Amerikaanse veeboer; 8. knapperig; 9. gymnastiektoestel; 10. in memoriam

persoon; 27. brandstof; 28. deel van schoen; 30. Europeaan; 31. roem;

(afk.); 11. vrouwelijk beroep; 16. plaats in Brazilië (afk.); 18. lamlendig; 20. sterk

32. windrichting; 33. waterloop; 35. dun (iel); 37. zangstem; 38. chic vrouwentijd-

ijzerhoudende grondsoort; 21. verbindingsstuk; 23. alleen(zang); 25. eeltachtig

schrift; 41. ogenblik; 42. jongensnaam; 44. kapot; 46. terrein (weide); 47. (ver)

huidknobbeltje; 26. gemalen graan; 27. deel van een riem; 29. schrijf- en

bond; 48. ambtgenoot; 49. gecastreerde hengst; 50. plaats in Frankrijk; 52. in

leesmeubel; 32. huishoudelijk apparaat; 34. Europeaan; 36. aardkundige;

het jaar; 54. Amerikaanse staat; 56. duw (stoot); 58. rookgerei; 61. voormalig

37. bolrond voorwerp; 39. jaargetijde; 40. palmlelie; 42. spijkerbroek; 43. dopheide;

Chinees staatsman; 62. bevroren neerslag; 64. Sociaal Economische Raad (afk.);

45. boerderijdier; 46. verzoeke gaarne antwoord (afk.); 51. wereldtaal;

65. gebroeders (afk.); 67. cafébuffet; 68. tennisterm; 70. soldatenkost; 72. doping

53. muurholte; 54. doen alsof men iemand niet ziet; 55. voorbereidend middelbaar

(wielrennen); 73. particuliere tuin die niet bij de eigen woning ligt; 76. huisdier;

beroepsonderwijs (afk.); 56. wandelplaats; 57. overschot; 59. rijstbrandewijn;

77. muzieknoot; 78. veelkleurig; 79. gierigaard; 81. vogel; 82. voorzetsel;

60. overschot van een partij goederen; 62. attribuut voor gewichtheffers;

83. verdieping; 84. vruchtennat; 86. periode van mooi weer voor de herfst;

63. plaats in België; 66. plaats in Gelderland; 67. bekeuring; 69. Transit

87. zout van salpeterzuur.

International Routier (afk.); 71. deel van boom; 73. model (leest); 74. deel van boom; 75. vogelverblijf; 78. Indische praatvogel; 80. voertuig; 82. personeelszaken (afk.); 85. familielid.


77

78

83 79

82

82

80

83

86

84

81

87

87

OPLOSSING OPL OSSI NG 36

83

73 43

6019 41 32 14

8747

2

83 51

36

3

22

54

87

26

8

38

66

85

85

81 12-18 • p 51  TON 85 08-19 •TON p 51

86

84

70

38

COL OFON COLOFON

2

TON is het magazine voor mensen die werke in transport en logistiek. TON verschijnt zes TON is het magazine werken gemaakt in opdrach wordt jaar. TONdie permensen keervoor in transport en logistiek. TON verschijnt zes TLN, VVT en anisaties van werkgeversorg keer per jaar. TON werknemersor wordt gemaaktganisaties in opdracht FNV Transport & van werkgeversorganisaties TLN, VVT en Vakmensen. CNV Logistiek, en

loot uit de werknemersorganisaties 2019. januari FNVenTransport dat vóór 212019. oplossing in op tonmagazine Vul de oplossing in op Doe dat.nl vóórDoe 21 september TON lootTON uit de REDACTIE& Boss en Wijnhoven Vul de UITGEVER Logistiek, en CNV Vakmensen. winnen. euro 25 3508 AG Utrecht, van 85293, kaart een Postbus die , Cadeau gelukkigen VVV 5 n goede inzendingen gelukkigen, die een winnen. goede5inzendinge

tonmagazine.nl VVV Cadeaukaart van 25 euro

UITGEVER en REDACTIE Boss en Wijnhoven BV, 030 2303080,

info@tonmagazine.nl Oplossing puzzel in TON 84: Oplossing puzzel in TON 80: Portena 06 38 07 67 51, info@tonmagazine.nl REDACTIERAAD bestaat uit vertegenDeurne, uit De 5 winnaars De 5 winnaars van een VVV Cadeaukaart zijn: van een VVV Cadeaukaart zijn: Annie Berkvens REDACTIERAAD bestaat uit vertegenwoordigers van het Sectorinstituut Transpo woordigers Helmond uit Kooi Ron Nunspeet, uit Nagel Peter van het Sectorinstituut Transport en Logistiek, Vervoer, VNB, V Maassluis, uit Keijzer Gerard Peer Franken uit Haaren en Logistiek, Pensioenfonds Pensioenfonds Vervoer, VNB, VVT Helvoirt. uit Werf der van en Harmke MET BIJDRAGEN VAN Peter Boss, Ad van Du Angelique van der Hurk uit Hendrik Ido Ambacht MET BIJDRAGEN VAN Peter Boss, Ad van Dun,Kooij/Beeldboot, Gertjan Inca, Linker, Harry Cor van Dongen uit Dongen Harry Linker, CarienFrank Neeleman, de Man, Shamrock, Rik Erik Pathuis, de Man,Frank Philippus Bakker uit Sexbierum Erik Pathuis, Shamrock, Machiel vanvan Tok,Tok, Geert Wijnhoven Machiel Tazelaar, Shea van der Kaap uit Deventer. Geert Wijnhoven FOTOGRAFIE Marco Hofsté, Gertjan Kooij/

Monnickendam

Cadeaukaart

Cadeaukaart

Vondellaan 156, 3521 GH Utrecht,

FOTOGRAFIE MarcoBeeldboot, Hofsté, Annelies van ’t Hul, Hans van der Mast Harry Linker, Gertjan Kooij/Beeldboot, Harry Linker, Chris Pennarts Chris Pennarts

ONTWERP en OPMAAK Rik Tazelaar/Studio ONTWERP en OPMAAK ViaHabo Bertha, Utrecht Vianen da Costa, DRUK DRUK Habo da Costa, Vianentonmagazine.nl WEBSITE

Met de VVV Cadeaukaart kies je ete cadeau. Je kunt je favori Met de VVV Cadeaukaart kieszelf je zelf je favoriete de kaart inleveren in 24.000 cadeau. Je kunt de kaart gebruiken in winkels winkels en via de webwinkel. En en in de webwinkel. En je betaalt er ook ook een deel van je lt ereen je betaa deel van je dagje uit mee. dagje uit mee.

WEBSITE tonmagazine.nl FACEBOOK facebook.com/magazineton FACEBOOK facebook.com/magazineton ISSN 1871-1790 ISSN 1871-1790

TON wordt gratis toegestuurd aan TON wordt gratis toegestuurd aan voor wie de Cao alle werknemers

alle werknemers voor wie de Cao nvervoer geldt én naar de le Beroepgoedere

Beroepgoederenvervoer geldt naar ledenverzonden door wordt TONde VVT. en én van TLN van TLN en VVT. TONPensioenfonds wordt verzonden door Vervoer. Omdat Pensioenfo Pensioenfonds Vervoer. Omdat Pensioenfonds zelf verzendt, is de privac het blad Vervoer Vervoer het blad zelfjeverzendt, de privacy gegevensisgewaarborgd.

van je gegevens gewaarborgd. gegevens niet aan derden verst Je gegevensJeworden

worden niet aan derden verstrekt. Deelnemers Vervoer wor in Pensioenfonds Deelnemers in Pensioenfonds Vervoer niet als geregistreerd. abonnee niet alsworden

abonnee geregistreerd. Meer informatie pfvervoer.nl/privacybelei Meer informatie pfvervoer.nl/privacybeleid ADRESWIJZIGINGEN hoef je niet aan TON

ADRESWIJZIGINGENtehoef je niet TON door op je nie automatisch komt TONaan geven. te geven. TON komtadres. automatisch op jedaar nieuwe enige tijd overhee Soms gaat adres. Soms gaat daar tijd overheen. idee dat er iets niet goed het je toch Hebenige Heb je toch het ideegegaan dat er iets niet goed dan een mail naar is? Stuur gegaan is? Stuur dan een mail naar azine.nl info@tonmag

info@tonmagazine.nl OPLAGE 145.000 exemplaren OPLAGE 150.000 exemplaren © TON Magazine 2018 Boss en Wijnhoven © TON Magazine 2019 Boss en Wijnhoven/ SOOB SOOB

Niets uit deze uitgave mag worden Niets uit deze uitgave mag wordenen/of gereproduceerd zond overgenomen

overgenomen en/of schriftelijke gereproduceerd zonder van de uitgever toestemming schriftelijke toestemming de uitgever en/ partners. of zijn van of zijn partners.

mogelijk gemaakt door mededoor TON wordt TON wordt mede mogelijk gemaakt


MEER PLEZIER

IN JE WERK? Blijf lekker en met plezier aan het werk door vooruit te kijken. Er staat een opleidingsbudget van € 1.000,voor je klaar. Doe mee! Jij wilt toch ook meer?

www.stlwerkt.nl/opleiding


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.