TON Magazine 84

Page 1

MAGAZINE MAGAZINEVOOR VOORMENSEN MENSENDIE DIEWERKEN WERKENININTRANSPORT TRANSPORTEN ENLOGISTIEK LOGISTIEK

Frank

rijdt botten En ook:

de jongste LZV-chauffeur van Nederland de werkvloer als leerschool groepsportret bij Baas in Bunschoten TONMAGAZINE.NL 84 • 06 • 19


TON 84 06-19 • p 2

COLUMN

IN DIT NUMMER

Bordjes Al sinds 2002 gaan ze overal mee naartoe. Bij elke andere vrachtauto die ik bestuur, staan ze achter het raam. Op de ene nummerplaat staat ‘BIG SHOT’ en op de andere ‘Rolling Liberty’… Deze twee bordjes zijn ooit aangeschaft door mijn broer Hilko. In 1994 zou mijn vader een Daf SuperSpace Cab 500 krijgen. Helaas door een ongeluk werd dat vertraagd naar maart 1995. Maar mijn pa kon niet meer rijden en zodoende kreeg mijn broer de wagen. Hij kocht toen dat bordje ‘BIG SHOT’. Want BIG was die DAF! En omdat hij op een boot woonde die ‘Liberty’ heette, werd de DAF al gauw de ‘Rolling Liberty’. Hij kon zijn lol niet op. Wat een genot om dat ding voorbij te horen en te zien komen. En wat een genot om mijn broer daarin te zien sturen. Een constante glimlach van oor tot oor. Maar door omstandigheden heeft hij toch de DAF na drie jaar weggedaan en is hij in loondienst gegaan. Eerst bij Koopman Autotransport, waar hij veel te ruig voor bleek. En daarna bij Nijdam Groningen. Hoe kom ik dan aan die bordjes? In 2002 hebben ze Hilko op straat gevonden. Wat eerst leek op een epileptische aanval, bleek een virus in zijn hersenen te zijn. Hij leeft vanaf die tijd zonder geheugen. Het bijzondere is dat Willem, de huidige eigenaar van de DAF, via Facebook zocht naar de eerste eigenaar. Ik heb hem samen met Hilko opgezocht in Medemblik, bij een truckfestival. Jammer genoeg herkende mijn broer niks, maar ik des te meer. 11 mei jongstleden, in de ochtend … Vandaag ontmoet ik Willem weer met de DAF, nu bij ons thuis. Ik heb de twee bordjes in mijn hand en zet ze waar ze 24 jaar geleden ook stonden. Achter de voorruit van de DAF. Ik mag vandaag zelf rijden in die machtige 500. Met de meest waardevolle vracht ooit achterop. De beschilderde kist van mijn broer Hilko.

Erik Pathuis (39) uit Winschoten is sinds 2001 vrachtwagenchauffeur en werkt bij Gebr. De Boer Transport in Oude Pekela.

LEREN WERKEN De beste leerschool is de werkvloer. Jonge mensen kunnen via een leerwerktraject het vak in de vingers krijgen. Vier dagen meedraaien in de praktijk, één dag naar school. Sandro, Dunja en Patryk vertellen hoe zij leren werken.

DE JONGSTE Net 24 en hij zit al achter het stuur van een lang en zwaar voertuig (LZV). Thom Laanstra is hoogstwaarschijnlijk de jongste LZV-chauffeur van Nederland.

PAGINA 32

KIPPER MET BOTTEN Frank den Braven is kipperchauffeur. Hij vervoert van alles en nog wat. Ook varkensbotten. TON rijdt met Frank mee van slachterij naar de bottenfabriek.


TON 84 06-19 • p 3

PAGINA 4

PAGINA 38

Leren werken 4 Cao-vraag 12 Pensioenvraag 13 Naast het werk 14 Marcel en inzetbaarheid 16 Oppas-opa 20 TON-panel: (Zelf)beeld 23

Groepsportret Jongste LZV’er Pensioenoverzicht toegelicht In Beeld: kippertransport Illustratie: in de schijnwerpers Puzzel Reacties Colofon

26 32 36 38 46 48 50 51


TON 84 06-19 • p 4

LEREN WERKEN

DUNJA

vindt een ‘mannenberoep’ wel stoer

PATRYK

wil zichzelf blijven ontwikkelen


TON 84 06-19 • p 5

WERKVLOER ALS LEERSCHOOL Bij veel bedrijven vind je ze: jongens en meiden die het beroep al doende leren. Vier dagen per week steken ze de handen uit de mouwen; de vijfde dag krijgen ze op school de theorie. Het leerwerktraject (BBL) stoomt jongeren klaar voor het echte werk. Sandro, Dunja en Patryk vertellen hoe dat in de praktijk uitpakt.

SANDRO

steekt veel op van collega’s


TON 84 06-19 • p 6

Patryk Szymak • 21 jaar • • woont in Sint-Michielsgestel • • werkt vier jaar bij GLS Netherlands in Den Bosch • • was logistiek medewerker, is sinds april teamleider •


TON 84 06-19 • p 7

IK LAAT ZIEN DAT LEREN LOONT Doel Vier jaar werkt Patryk bij GLS en inmiddels heeft het bedrijf geen geheimen meer voor hem. Leergierig als hij is, heeft hij zich opgewerkt van manusje-van-alles tot teamleider distributie. En hij gaat stug door met leren. Met mbo niveau 1, 2 en 3 op zak is hij nu bezig met mbo 4 Logistiek Supervisor. Zijn uiteindelijke doel is de hbo-opleiding Logistiek Management. En dan depotmanager worden bij GLS.

Taalles Patryk komt zes jaar geleden met zijn familie vanuit Polen naar Nederland. Twee jaar lang gaat hij vijf dagen in de week naar taalles om Nederlands te leren. Zijn droom is om in het Nederlandse leger te gaan. “Maar dat kon niet, omdat ik geen Nederlands paspoort heb. Om dat te kunnen krijgen, moet je vijf jaar in Nederland wonen. Ik ben toen begonnen met de opleiding assistent logistiek medewerker. Zo ging ik drie dagen in de week naar school en werkte daarnaast twee dagen bij GLS in Den Bosch.”

Zwaar Daar begint hij als stagiair. In het magazijn scant hij pakketten en zet hij de lading voor koeriers klaar. Het is fysiek zwaar werk voor een zestienjarige. “Ik wist toen niet of ik dat werk wilde blijven doen. Nu ben ik dolblij dat ik niet heb opgegeven. De logistiek heeft mij gegrepen.” Zijn oude voorman en stagebegeleider Ton van Eenbergen is zijn grote voorbeeld. Van hem leert Patryk de kneepjes van het vak. “Ton heeft mij veel kansen gegeven. Hij zag dat ik meer kon dan ik zelf dacht. Nu, na vier jaar, zijn Ton en ik allebei teamleiders van de distributie.”

Nieuwsgierig Patryk kent GLS dus door en door. Hij heeft ervaring in het magazijn, bij productie en distributie, op kantoor bij de planning. “Ik kan ook invallen als teamleider productie en als ze op de planning omhoog zitten, spring ik daar bij. Ik help ook mee in het magazijn als er een tekort aan uitzendkrachten is.” Patryk is nieuwsgierig. “Als we bij GLS iets nieuws hebben, wil ik altijd weten hoe het werkt. Ook kijk ik vaak op internet hoe andere bedrijven het aanpakken. Daar leer ik van. Het is belangrijk om jezelf te blijven ontwikkelen. De digitalisering in de logistiek gaat snel en daardoor verandert er veel.”

Studiebol Al vier jaar gaat Patryk elke week één dag naar school. Is hij een echte studiebol? “Nee, ik hou niet zo van leren. Soms heb ik geen zin, maar ik wil verder. Omdat ik op niveau 1 ben begonnen, krijg ik elk jaar weer dezelfde basisstof. Daar baal ik wel van. Maar ik heb ambitie en dan is doorleren nodig. Het gaat om je papiertjes en om je ervaring. Van manusje-van-alles ben ik nu teamleider. Depotmanager zie ik als mijn volgende uitdaging. En als ik groot droom, dan wil ik ooit directeur worden.”

Ambitie Bij GLS heeft Patryk fijne collega’s, zegt hij. Er hangt een multiculturele sfeer, met de vele buitenlandse uitzendkrachten. “Er werken hier mensen uit Roemenië, Polen, Tunesië, Marokko, Tsjechië, noem maar op. Ze zien dat ik, een Poolse jongen, ben doorgegroeid van assistent logistiek medewerker naar teamleider. Mijn broer is vijf jaar ouder en werkt sinds kort ook bij GLS. Ik ben zijn voorbeeld. Hij zag dat leren loont. En als je ambitie hebt om verder te komen, dan moet je naar school.”

Toekomst Zijn familie is trots op Patryk. Van een stille jongen is hij uitgegroeid tot iemand die mensen aanstuurt. “Dat hadden ze niet van mij verwacht.” Hij moet nog één jaar naar school. “Daarna wil ik een jaartje rust. Ik ga met mijn vriendin samenwonen en wil iets meer tijd hebben voor een sociaal leven. Maar daarna begin ik aan een hbo-opleiding in de logistiek. En het leger wil ik niet meer in, maar dat Nederlands paspoort ga ik wel aanvragen. Hier ligt mijn toekomst. Hier voel ik mij thuis.”


TON 84 06-19 • p 8

Dunja van Erum • 19 jaar • • woont in Dommelen • • werkt één jaar bij Van Dingenen Transport in Hapert • • is nu koerier en wordt vrachtwagenchauffeur •


TON 84 06-19 • p 9

LEKKER IN MIJN EENTJE OP WEG Voorproefje In een bestelbusje rijdt Dunja voor Van Dingenen Transport. Ze ziet het koerierswerk als een voorproefje van het echte werk. Als ze over anderhalf jaar haar diploma en rijbewijzen heeft, kan ze de bestelbus inruilen voor een vrachtwagen. Zij kijkt er naar uit.

Training Met rijlessen op de bakwagen is zij nog niet begonnen. Eerst wil Dunja alle theorie-examens achter de rug hebben. “Het is best pittig om na een dag werken nog in de boeken te duiken. Alles bij elkaar heb ik al twintig uur online examentraining gedaan. Verkeer en Techniek heb ik in één keer gehaald. Ook Administratie deel 1 heb ik al binnen. Daar ben ik trots op. Ik moet nu op voor V3c. Dat is Administratie goederenvervoer voor Code 95. Dat vind ik lastig, want je moet zo veel verschillende dingen leren. Ik ben er al voor op geweest, maar had helaas twee fouten te veel.”

Supergaaf Bij de pakken neerzitten, daar doet Dunja niet aan. Gelukkig kan ze met vragen over de theorie thuis terecht. “Ons pa en mijn twee broers zijn vrachtwagenchauffeur. Als ik aan het leren ben, kan ik hun hulp inroepen.” Dat Dunja nu ook chauffeur wordt, ligt trouwens niet aan haar vader en broers. “Ik vond vrachtwagens altijd supergaaf, maar wilde vroeger nooit chauffeur worden. Dat kwam niet in mij op. En nu zijn we straks allemaal chauffeur, behalve ons mam.”

Loopbaan Pas op de middelbare school begint Dunja te denken aan een loopbaan achter het stuur. “Ik deed facilitaire dienstverlening. Dat is schoonmaken, bedienen, koken en zo. Maar dat was

Leerwerktraject Jongeren die een loopbaan in de wagen of in het warehouse leuk lijkt, kunnen via het leerwerktraject van Sectorinstituut Transport en Logistiek het vak in de praktijk leren. Met zo’n traject behaal je een mbo-diploma, terwijl je al meewerkt in een bedrijf. Je krijgt salaris, hebt een spaarregeling en krijgt tot 90 procent korting op je (rij-)opleiding. Je kunt onder andere kiezen uit de volgende opleidingen: Chauffeur Goederenvervoer, Planner Wegtransport, Assistent Logistiek Medewerker, Logistiek Medewerker, Logistiek Teamleider, Logistiek Supervisor. Meer weten? Kijk op stlwerkt.nl/lerenwerken

niets voor mij. Al mijn vriendinnen gaan de zorg in, maar daar heb ik het geduld niet voor. Ik hou er ook niet van om altijd onder de mensen te zijn. Zo is het gekomen. Laat mij maar lekker in mijn eentje op de weg zitten. Dan heb ik het helemaal naar mijn zin.” Via Sectorinstituut Transport en Logistiek vindt Dunja een leerwerkwerk bij Van Dingenen.

Uitdaging Een studiebol is Dunja niet, maar de ene dag in de week dat ze naar school gaat, bevalt haar prima. “Het is geen saaie opleiding. Ik word uitgedaagd en dat vind ik leuk. Met mijn klasgenoten kan ik goed overweg. Er zitten ook vier meiden bij. We zijn met zeventien leerlingen begonnen en er zijn al vier jongens afgevallen. Die hadden geen zin in school. Gelukkig zijn de meiden niet afgehaakt.”

Weerwoord Dat er meer vrouwen voor het beroep van vrachtwagenchauffeur kiezen, vind Dunja mooi. Een mannenberoep is echt iets voor haar. “Dat vind ik wel stoer. Ik heb in een supermarkt gewerkt met allemaal vrouwen. Daar was altijd iets te roddelen. Met mannen werken is anders. Je moet niet over je heen laten lopen. Ik laat ze maar kletsen en af en toe geef ik ze een goed weerwoord.”

Baan Dunja kijkt er naar uit om in september op de vrachtwagen te gaan lessen. Dan begint het echte werk en hoeft ze niet meer na een dag werken in de boeken te duiken. “Ik begin met de bakwagen en dan meteen daarna met trekker-oplegger. Bij Van Dingenen hebben ze gezegd dat als ik mijn rijbewijs heb, ze mij een baan aanbieden. Dat is te gek.”

Toekomst Van Dingenen heeft verschillende soorten transport: van pakketlevering tot exceptioneel vervoer, zowel nationaal als internationaal. Dunja wil eerst werkervaring opdoen in Nederland. “Misschien dat ik ooit internationaal ga rijden. Maar ik zie nu nog op tegen overnachten in de wagen. Het is toch wel fijn om na een dag werken thuis te komen en in mijn eigen bed te liggen.” Of ze over tien jaar nog op de weg zit? Dunja lacht: “Ik denk het wel, maar het leven zit vol verrassingen. Ik laat het allemaal op mij afkomen.”


TON 84 06-19 • p 10

Sandro van der Stelt • 19 jaar • • woont in Alphen aan den Rijn • • werkt tien maanden bij RECO in Koudekerk aan den Rijn • • is nu chauffeur sneltransport en wordt vrachtwagenchauffeur •


TON 84 06-19 • p 11

ALS IK MAAR KAN RIJDEN Initiatief Als je vrachtwagenchauffeur wilt worden, moet je een beetje initiatief tonen. Zo ziet Sandro dat. Daarom heeft hij zelf zijn leerbedrijf geregeld. “Toen ik zeker wist dat ik de chauffeursopleiding zou gaan volgen, ben ik op internet gaan zoeken naar transportbedrijven in de buurt van mijn woonplaats Alphen. Met RECO heb ik zelf contact opgenomen. Je kunt ook Sectorinstituut Transport en Logistiek vragen je te helpen bij het vinden van een leerwerkplek.”

Buitenland Bij RECO rijdt Sandro in een grote bus met laadbak naar verschillende locaties. Het bedrijf verhuurt een breed assortiment: steigers, liften, bouwketen. Maar ook lichtmasten en aggregaten. Het werkgebied is Nederland, België, Duitsland en Engeland. “Tot nu toe heb ik alleen in Nederland gereden”, vertelt Sandro. “Ik zou een ritje naar het buitenland heel erg mooi vinden.”

Defensie Zijn leven lang wil hij al chauffeur worden. “Vroeger droomde ik ook van profvoetballer of basketballer. Maar dat was niet realistisch. Een baan bij Defensie leek me ook wel wat. Maar als vrachtwagenchauffeur is er altijd veel werk en heb je meer mogelijkheden. Distributie, speciaal transport of exceptioneel vervoer … Eigenlijk lijkt mij alles leuk, als ik maar kan rijden. Ik kan niet wachten tot ik mijn grootrijbewijs heb.”

Theorie Zover is het nog niet, want Sandro moet zijn theorie halen voordat hij aan de rijlessen kan beginnen. Het is veel leerstof, vindt hij. V2c (Administratie deel 1), V3c (Administratie deel 2), RV1 (Verkeer en Techniek). “Dat is nogal wat. Al die kleine dingen die je moet weten. Het is ook maar net of je de juiste vragen krijgt. Ik heb vmbo-t gedaan, maar leren is niet zo mijn ding.”

School Elke donderdag gaat Sandro naar school. Eerlijk gezegd vindt hij dat een noodzakelijk kwaad. “Ik werk veel liever, maar het hoort erbij. Er vallen wel eens lessen uit, omdat docenten een studiedag hebben. Dat vind ik niet heel erg.” Ook heeft Sandro het niet zo op de vakken die niets met het beroep van chauffeur te maken hebben. “Ik krijg bijvoorbeeld Duits, en

Burgerschap. Daar hadden mijn klasgenoten en ik helemaal niet op gerekend. Dat viel wel tegen, ja.”

Werkritme Wat niet tegenvalt, is zijn baan bij RECO. Elke werkdag is Sandro vaak al vóór zes uur onderweg naar een klant. “Ik maak lange dagen. Ik heb altijd gewerkt, ook toen ik nog op het vmbo zat. Aan een werkritme ben ik dus wel gewend en vroeg opstaan is voor mij geen probleem. Je moet gewoon op tijd naar bed. Tussen negen en tien lig ik er al in.”

Klanten Goed met klanten omgaan, dat is belangrijk vindt Sandro. “Dat maakt mijn werk leuk en interessant. Ik kom op veel mooie plaatsen en de vaste klanten kennen mij. Ik ben supergoed met ze. Overal maak ik een praatje en soms ook foto’s.” Met zijn collega’s kan hij eveneens goed overweg. “Laatst heb ik nog de wagen met slingers versierd van een collega die vijftig werd.”

Collega’s Ook van belang: het contact met collega’s. “Als ik onderweg iets niet weet, kan ik altijd bellen met mijn collega sneltransport Jonas Wattimury. Hij is mijn steun en toeverlaat. Chauffeur Danny Vreeburg is ook een voorbeeld voor mij. Ik ben wel eens met hem mee geweest op de vrachtwagen. Danny legt alles goed uit en je kunt met hem lachen. Zoals Jonas en Danny zijn en werken, zo wil ik het later ook doen.”

Leerbedrijf RECO is een erkend leerbedrijf. Sandro krijgt dus gedegen begeleiding. “Ze zijn heel betrokken. Ik kan met vragen bij iedereen terecht. Bij de transportplanner, bij de bedrijfsleider en bij het secretariaat. Dan kan het gaan om hoe je dingen moet aanpakken in het werk. Maar ook als er iets privé speelt, helpen ze me. Ik heb hier het mooiste baantje dat ik maar kan wensen.”

Toekomst Als alles goed gaat, zit Sandro binnen twee jaar met een vrachtwagen op de weg. Liefst zou hij een vaste auto hebben. “Dat zou mooi zijn. Ik hoop dat ik over tien jaar nog steeds bij RECO werk en dat ik dan op een dieplader rijd. Dat lijkt me helemaal top.”


TON 84 06-19 • p 12

CAO-VRAAG Hoe zit het ook alweer met de

verblijfkostenvergoeding?? MIJN WERKGEVER HEEFT TWEE VESTIGINGEN; VLAK BIJ ELKAAR, MAAR NIET OP HETZELFDE ADRES. MIJN WERKGEVER ZEGT DAT BEIDE VESTIGINGEN MIJN STANDPLAATS ZIJN. KLOPT DIT? Nee Je standplaats kan maar op één adres zijn.

MIJN WERKGEVER ZEGT DAT IK TWEE STANDPLAATSEN HEB. KAN DAT? Nee Je kunt maar één standplaats hebben.

IK KAN BIJ DE KLANT KOFFIEDRINKEN. HEB IK DAN NOG RECHT OP VERBLIJFKOSTENVERGOEDING? Ja Alleen het feit dat je bij een klant koffie of thee of soep kunt krijgen, betekent nog niet dat je geen recht hebt op verblijfkostenvergoeding.

MIJN VERBLIJFKOSTENVERGOEDING STOPT ALS IK OP MIJN STANDPLAATS KOM OM TE KOPPELEN EN BEGINT WEER TE LOPEN ZODRA IK WEER VAN DE STANDPLAATS VERTREK. KLOPT DAT? Ja Je hebt geen recht op verblijfkostenvergoeding zolang je op de standplaats verblijft.

OP DE BOOT BETAALT MIJN WERKGEVER GEEN VERBLIJFKOSTENVERGOEDING. KLOPT DAT? Nee Verblijfkostenvergoeding loopt door zolang je niet terug bent op de standplaats. Dus ook als je ligt te slapen of op de boot zit.

MIJN STANDPLAATS IS GEWIJZIGD EN MIJN WERKGEVER MOET GEDURENDE ÉÉN JAAR DE EXTRA REISTIJD EN EXTRA REISKOSTEN BETALEN. GELDT DAT OOK VOOR DE VERBLIJFKOSTENVERGOEDING? Nee De verblijfkostenvergoeding wordt vanaf het moment van standplaatswijziging berekend vanaf de nieuwe standplaats.

Kijktip: In de online serie TruckLifeTV volg je op telegraaf.nl elke week drie vrachtwagenchauffeurs tijdens hun werk. Vanuit de cabine kijk je mee met de chauffeurs. Je ziet wat ze doen en wat ze onderweg meemaken. Verschillende soorten transport komen aan bod. Van half april tot half juni wordt de serie uitgezonden op telegraaf.nl. Voor meer info kun je ook kijken op trucklifetv.nl

Vragen over je pensioen? Bezoek de Chauffeurscafédagen van Pensioenfonds Vervoer Dinsdag 10 september • 15.00-19.00 uur Wegrestaurant De Lichtmis Hermelenweg 190 8028 PL Zwolle

Dinsdag 15 oktober • 15.00-19.00 uur Restaurant Landlust Landlustweg 1 4455 TK Nieuwdorp

Dinsdag 12 november • 15.00-19.00 uur Vragen over de verblijfkostenregeling of andere cao-zaken? Bel gratis met Stichting VNB op 0800-0225022, kijk op caonaleving.nl of mail naar transport@fnv.nl

De Goudenleeuw Moerdijkseweg 1 4765 SJ Zevenbergschen Hoek


TON 84 06-19 • p 13

PENSIOENVRAAG

Hoe doe je dat: met pensioen gaan? Ouder worden gaat vanzelf. Dat geldt niet voor met pensioen gaan. Daar moet je wat voor doen. En dat begint met informatie verzamelen en nadenken over wat je wilt en nodig hebt.

Ook als je niet zo handig bent met de computer, kan de consulent je op weg helpen bij het maken van je pensioenplan.

PENSIOENSPREEKUUR

Er is nogal wat te kiezen ten aanzien van je pensioen. Veel mensen denken dat je moet wachten tot je AOW krijgt, of tot je 68 bent. Dat is namelijk de leeftijd waarop je pensioen berekend wordt door Pensioenfonds Vervoer. Je ziet je pensioen als je het in laat gaan op deze leeftijd op het pensioenoverzicht dat je jaarlijks krijgt. Maar je kunt meestal eerder stoppen met werken, ook vóór je AOW ontvangt. Je kunt er in dat geval voor kiezen de periode tot je AOW te overbruggen door een deel van je pensioen naar voren te halen. Je pensioenuitkering wordt dan wel wat lager. In je pensioenplan kun je zien hoeveel. En je kunt ‘schuiven’ met jaren en bedragen, totdat je pensioenplan naar je zin is.

Een goede eerste stap is het pensioenspreekuur van de consulenten van Pensioenfonds Vervoer bezoeken. Via pfvervoer.nl kun je makkelijk een afspraak plannen. Tijdens het spreekuur maak je samen met de consulent een pensioenplan. Je loopt dan alle mogelijkheden door, waarbij de consulent als een soort ‘hulplijn’ optreedt.

DIRECT ZICHTBAAR Het pensioenplan maak je online. Zo zie je meteen welke gevolgen een keuze heeft. Je kunt het dus ook zelf thuis doen. Voordeel van een bezoek aan het pensioenspreekuur is dat de consulent je op mogelijkheden kan wijzen.

VEEL KEUZES

EN DAN … AANVRAGEN Als dat het geval is, kun je je pensioen aanvragen. Ook dat kan digitaal. Je kiest het plan waarover je tevreden bent en klikt dan op ‘aanvragen’. Dat doe je met je DigiD, dus zorg dat je gebruikersnaam en wachtwoord bij de hand hebt.

PENSIOENCONSULENTEN De pensioenconsulenten van Pensioenfonds Vervoer staan klaar om je te helpen als je vragen hebt. Een afspraak is gratis. Bezoek het pensioenspreekuur in ieder geval een paar jaar vóór je je pensioen laat ingaan. Dan weet je waarop je kunt rekenen als je met pensioen gaat. En je krijgt misschien wel onvermoede mogelijkheden aangereikt.

Ook meer inzicht in je pensioen?

Maak een plan. Daarvoor hoef je niet te wachten tot je bericht krijgt van het pensioenfonds. Iedereen, ‘jong’ en ‘oud’, kan één of meer plannen maken via pfvervoer.nl/pensioenplan.


TON 84 06-19 • p 14

NAAST HET WERK Naam: Martijn Kuipers Leeftijd: 32 jaar Woonplaats: Schagen Werk: chauffeur bij Simon Loos Naast het werk: vloggen

Vlogvermaak


TON 84 06-19 • p 15

Eigenlijk beoefent Martijn zijn hobby niet náást, maar vooral tijdens het werk. Hij maakt vlogs van zijn bezigheden als distributiechauffeur. Hoe dat zo gekomen is? Ruim een jaar geleden maakte collega en cameraman Lars van der Zee een filmpje van Martijn. Net zoals hij al van meer collega’s bij Simon Loos had gedaan. Bleek na een tijdje dat het hartstikke goed bekeken werd. Dat smaakte naar meer. En ziedaar: nu heeft hun YouTube-kanaal 39 duizend abonnees. Martijn en Lars hebben ook een missie. Mensen doen vaak laatdunkend over vrachtwagenchauffeurs. Zij willen daar een positieve boodschap tegenover zetten. Dus zie je een enthousiaste chauffeur dollen met collega’s en klanten. En met de camera. Ook is er aandacht voor de kneepjes van het vak en de bijzonderheden van Martijns V8. Regelmatig slaakt Martijn zijn inmiddels gevleugelde kreet: “Schitterønt”. Er staan nu twintig vlogs online. Gaat Martijn niet naast zijn schoenen lopen als ‘sterchauffeur’? Nee, maar hij geeft toe dat het wel je ego streelt, als je zoveel lovende reacties krijgt. Soms vraagt iemand zelfs zijn handtekening. Er zijn mensen die niet kunnen wachten op de volgende aflevering en hem ongeduldige berichten sturen. Maar voorlopig blijft het bij één vlog per maand, want er gaat veel tijd zitten in zo’n filmpje van een krap kwartier. En er moet ook nog gewerkt worden. Bekijk het filmpje met Martijn Kuipers op tonmagazine.nl en op facebook.com/magazineton Zijn vlogs vind je op youtube.com/martijnkuipers en op martijnkuipers.nl


TON 84 06-19 • p 16

DUURZAME INZETBAARHEID

NAAM: Marcel Reuvers LEEFTIJD: 34 jaar WOONPLAATS: Klazienaveen WERK: chauffeur autolaadkraan BEDRIJF: Lubbers Logistics Group Schoonebeek


TON 84 06-19 • p 17

’t Kan altijd fitter Zo op het eerste gezicht zit er aan Marcel Reuvers geen grammetje te veel. Toch blijkt uit een gezondheidstest dat hij iets te zwaar is. Regelmatiger eten en gezondere tussendoortjes, zo luidt het advies. Marcel werkt nu aan een ‘gezondere ik’. Een zaterdag, begin dit jaar. Bij zijn werkgever Lubbers Logistics Group in Schoonebeek is er een medewerkersdag, met als motto ‘Gezond en met plezier werken’. Het gaat vooral om de vraag: hoe vitaal ben je? Het programma bestaat uit workshops en een vitaliteitsonderzoek (onderdeel van het PMO, het Preventief Medisch Onderzoek). Ook worden de uitkomsten besproken van de Inzetbaarheidscheck die de medewerkers vooraf online hebben kunnen invullen. Ze kunnen kiezen uit een conditie- of een stresstest of een onderzoek fysieke belastbaarheid. Marcel vindt zichzelf fit genoeg. “Ik ben een beweeglijke jongen, een sporter. Ik loop hard

en ben in training voor de sprintversie van de triatlon. Dus kies ik voor de stresstest. Nou, daaruit bleek dat ik heel relaxed ben.”

SLECHT ETEN Niks aan het handje, zou je dus denken. Zijn bloeddruk, cholesterol en vetpercentage worden gemeten tijdens het vitaliteitsonderzoek in de gezondheidsbus. Met de uitslag gaat Marcel naar een gezondheidskundige. Daar krijgt hij te horen dat hij met zijn 1 meter 89 en 90 kilo iets te zwaar is. Zo’n 85 kilo zou beter zijn. “Ik ben wel van de tussendoortjes”, zegt Marcel. “En achter het stuur zit je maar te zitten. Als je dan slecht eet, komt het niet goed.”


TON 84 06-19 • p 18

SPORTSCHOOL Hoelang heeft Marcel de coach nodig? “Als ik mijn eigen ritme heb gevonden, kan ik wel zonder haar. Het is echt bedoeld om me uit het verkeerde eetpatroon te halen. En het is een extra zetje in de rug. Want het is moeilijk om jezelf te motiveren.” Naar aanleiding van het werken aan zijn ‘gezondere ik’ is Marcel ook lid geworden van een sportschool met verschillende vestigingen. “Dus dan kan ik ook tussendoor terecht. Laatst was ik te vroeg bij een klant in Almelo. Ben ik daar naar de sportschool gegaan.”

WERKDRUK

KLADBLOKJE Als je iets aan je leefstijl wilt doen, biedt Sectorinstituut Transport en Logistiek je ondersteuning. Zo krijgt Marcel een coach toegewezen van My daily lifestyle. Die vraagt hem bij te houden wat hij door de dag heen eet. In zijn cabine ligt een kladblokje waarop hij het bijhoudt. “In het begin dacht ik: dat is wel heel veel.” Zijn coach adviseert hem om regelmatiger te eten en als tussendoortje een handje nootjes te nemen, of een stuk fruit. Ook stelt zij een weekmenu op. “De eerste weken had ik daar niet genoeg aan. Als je sport, moet je natuurlijk extra calorieën binnenkrijgen. Dus dat hebben we aangepast.”

Tijdens de medewerkersdag in februari zijn er workshops over werkhouding, leefstijl en werkstress. “Tijdens zo’n workshop zat je twee uur met negen collega’s in gesprek, bijvoorbeeld over werkdruk. Daar kwam onder andere uit dat mensen zich soms verkeerd benaderd voelen. Als chauffeur ervaar je werkdruk. Je wordt gebeld door de planner, maar je kunt niet sneller dan snel. We zijn dan geneigd om te zeggen dat de planner het niet snapt. Maar die doet ook zijn best en heeft ook te maken met druk. Omdat je tijdens die workshop met chauffeurs en planners bij elkaar zit, kun je je verplaatsen in de ander. Dat heeft wel effect gehad.”

GEDEELD BELANG De medewerkersdag was verplicht, voor wat betreft de workshops. Aan het vitaliteitsonderzoek kon je vrijwillig deelnemen. Sommige van zijn collega’s keken daar kritisch naar. Een vrije zaterdag inleveren en dan te horen krijgen dat je te zwaar bent of zou moeten stoppen met roken … daar heeft niet iedereen trek in. Marcel snapt dat wel, maar begrijpt ook waarom zijn werkgever zo’n dag belegt. “Het is gedeeld belang. Als mensen het goed naar hun zin hebben

en gezond zijn, heb je automatisch minder ziekteverzuim. Dat is gunstig voor Lubbers. En voor jezelf geldt: als je goed in je vel zit en positief in je werk staat, doe je het fluitend.”

ZELF DOEN Zijn iets te hoge vetpercentage was wel een verrassing voor Marcel. Het vervolg, de coaching om nog fitter te worden, is een mooie uitkomst. En het blijft een kwestie van zelf doen, vindt hij. “De meeste mensen weten ook wel dat ze minder moeten roken en drinken en meer moeten sporten. Maar als je goede adviezen krijgt, kan je dat net over de drempel helpen.” Binnenkort staat Marcel aan de start van de sprint-triatlon: 500 meter zwemmen, 20 kilometer fietsen, 5 kilometer hardlopen. Gaat hij een mooie tijd neerzetten.

TON TIP Inzetbaarheidscheck

Gezondheid, zowel lichamelijk als psychisch, is een belangrijk aspect van je inzetbaarheid. Net zoals je leefstijl. Wil je weten hoe jij er wat dat betreft voor staat? Doe dan de Inzetbaarheidscheck van Sectorinstituut Transport en Logistiek. Blijkt uit de check dat je risico loopt? Dan belt een coach je om je uit te nodigen voor een gesprek. En als je daarvoor openstaat: begeleiding. Inzetbaarheidscheck doen? Ga naar stlwerkt.nl/inzetbaarheidscheck


TON 84 06-19 • p 19


TON 84 06-19 • p 20

Oppas-opa NAAM: Peter Walraven LEEFTIJD: 62 jaar WOONPLAATS: Assen WERK: chauffeur tanktransport BEDRIJF: Schenk Tanktransport


TON 84 06-19 • p 21

Peter Walraven heeft een forse tattoo op zijn linker onderarm. Een oester met een parel erin. Daarbij de namen en geboortedata van zijn kleinkinderen Romijn en Jace. Beretrots is Peter op de kleintjes. Hij is een dag minder gaan werken om op woensdag oppas-opa te kunnen zijn. Tussen de cilinders

Peter werkt bij Schenk Tanktransport. Met een 7-tons bestelwagen bezorgt hij vloeibare stikstof bij huisartsen, laboratoria, ziekenhuizen, ki-stations en machinefabrieken. Een deel van zijn loopbaan speelt zich af tussen gascilinders. In 1985 begint hij bij Hoek Loos. “Ik heb het allemaal gedaan: vullen, keuren, planning van vervoer, expeditie. En ik ben depothouder geweest.”

Van adviseur naar bezorger

In 2007 neemt Linde, producent van industriële gassen, Hoek Loos over. Peter werkt dan in de buitendienst. Daar is hij in 1991 mee begonnen als Cryo Product Adviseur. Hij werft nieuwe klanten en bezorgt bestellingen. “We kregen steeds meer werk, zodat ik meer aan het afleveren was dan dat ik aan acquisitie kon doen. Uiteindelijk werd ik door een reorganisatie bezorger in plaats van adviseur. Vervolgens bleef de acquisitie achter. Dat leidde uiteindelijk vorig jaar tot een nieuwe reorganisatie. Linde besteedde het hele transport uit aan Schenk. Ik ben meegegaan. Tja, op mijn leeftijd vind je niet makkelijk nog iets anders. En het werk is nog steeds hartstikke leuk. Ik kom overal en heb veel plezier met mijn klanten.”

Vier dagen werken

Sinds drie jaar is Peter naast zijn baan oppas-opa. “In de tijd dat ik van Cryo Product Adviseur werd ‘teruggezet’ naar bezorger ben ik vier dagen gaan werken. Ik dacht: als ik mijn klanten verdeel over

vier dagen van tien uur, heb ik de vijfde dag vrij. Dat viel samen met de geboorte van mijn eerste kleinkind, Romijn. Woensdag werd mijn oppasdag. Vorig jaar september is kleinzoon Jace erbij gekomen. Ik vind het heerlijk om de kids over de vloer te hebben.”


TON 84 06-19 • p 22

De 5 dag is voor de kleintjes de

Kinderen

Die kids zijn alles voor Peter en zijn vrouw, vertelt de oppas-opa. “Het heeft lang geduurd voordat wij zelf een kind kregen en helaas is het bij eentje gebleven. Dat is niet anders. Misschien dat we daardoor nu wel extra veel genieten van de kleinkinderen.” Opa worden is heel anders dan vader worden, vindt Peter. “Maar toch herken je ook dingen. Toen onze dochter Nathalie klein was, was alles nieuw. Nu met de kleinkinderen heb je het al een keer meegemaakt.”

Tussen de luiers

Wat hij op zijn oppasdag zoal doet? “Van alles en nog wat. Een stukje wandelen, een boodschap, buiten spelen, voorlezen. Romijn kent elk boekje dat hier in de kast staat uit haar hoofd. Als ik bij het voorlezen iets vergeet, corrigeert ze me.” En poepluiers verschonen? “Daar heb ik niks geen moeite mee. Het is hartstikke leuk om met ze bezig te zijn.”

Hobby’s

De oppasdag is een heerlijke vrijetijdsbesteding voor Peter. “En ook wel lekker rustig. Want ik heb zoveel hobby’s. Ik zit bij een motorbegeleidingsteam hier in Assen. We zijn vooral actief bij wielerwedstrijden, bijvoorbeeld de Amstel Gold Race. We houden de weg vrij en zetten kruispunten af. Ik ben ook duiker en voorzitter van de duikclub hier in Assen. Daarnaast vis ik graag. Dus ik kom tijd te kort.”

Omi en opi

“De ouders van mijn schoonzoon zijn opa en oma. Wij zijn omi en opi. Ik heb een dikke tattoo laten zetten, vanwege de kids. Die heeft een dubbele betekenis. De oester is een link naar mijn hobby: duiken. En de parel, dat zijn de kleinkinderen. Ik vraag wel eens aan Romijn: ‘Wat ben jij van opi?’. Dan moet ik mijn mouw omhoog doen en wijst zij op het pareltje.”

Jong blijven

Romijn en Jace staan niet op de foto’s. Hun ouders hebben dat vanwege hun werk (beiden bij de politie) liever niet.

Of de kleinkinderen hem jong houden? Daar moet Peter even over denken. “Dat vind ik moeilijk te zeggen. Vast wel, want je bent met heel andere dingen bezig. Ze brengen toch een heel andere wereld je huis binnen.” En of het zorgen bezorgd maakt? “Niet om de kinderen zelf. Maar wel om hoe het gaat in de wereld. Wat zullen mijn kindskinderen later meemaken als je ziet wat er allemaal gebeurt?” Voor nu wil Peter zijn vrije werkdag als oppas-opa niet meer missen. Als Romijn straks naar de basisschool gaat, staat hij klaar voor de naschoolse opvang.


TON 84 06-19 • p 23

oe zie jij je beroep? Ben je trots op je werk? En krijg je de waardering die je verdient? Vragen waarop het TON-panel antwoord geeft. De resultaten vind je op de volgende pagina’s. En hiernaast zie je of TON-lezers hun beroep nu leuker vinden dan vijf jaar geleden.

Vroeger was misschien niet alles beter, maar het beroep wel leuker. Dat blijkt uit het antwoord op de stelling…

…OVER HET GEHEEL GENOMEN IS MIJN BEROEP TEGENWOORDIG LEUKER DAN 5 JAAR GELEDEN JA, (VEEL) LEUKER

EVEN LEUK

NEE, (VEEL) MINDER LEUK

WEET NIET

ALLEN

7%

27 %

61 %

5%

CHAUFFEUR NATIONAAL CHAUFFEUR INTERNATIONAAL ANDERE FUNCTIE

7%

31 %

59 %

3%

3%

21 %

72 %

4%

15 %

29 %

44 %

11 %


TON 84 06-19 • p 24

MIJN BEROEP…

Boeiend? Afwisselend? Eenzaam? Zwaar? Twaalf typeringen tonen hoe leden van het TON-panel zelf hun beroep zien. Bijna iedereen vindt dat het werk veel verantwoordelijkheid geeft. En een minderheid vindt dat het goed betaald wordt.

Snappen mensen hoe belangrijk het beroepsgoederenvervoer is? Niet echt, meent het TON-panel.

IK HEB HET IDEE DAT MENSEN STEEDS BETER BEGRIJPEN DAT ZONDER TRANSPORT ALLES STILSTAAT EENS NEUTRAAL ONEENS WEET NIET

20 21 58 1 %

%

%

%

1 …GEEFT VEEL VERANTWOORDELIJKHEID 2 …IS ZINVOL 3 …IS AFWISSELEND 4 …MAAKT ME TROTS 5 …IS BOEIEND 6 …IS ZWAAR 7 …GEEFT VEEL VRIJHEID 8 …IS INGEWIKKELD 9 …IS EENZAAM 10 …IS GOED TE COMBINEREN MET MIJN GEZIN 11 …WORDT GEWAARDEERD 12 …WORDT GOED BETAALD

EENS

NEUTRAAL

ONEENS

WEET NIET

91 % 82 % 76 % 74 % 73 % 73 % 49 % 39 % 30 % 30 % 18 % 16 %

6% 14 % 19 % 20 % 19 % 18 % 32 % 36 % 27 % 26 % 28 % 27 %

2% 3% 4% 4% 7% 8% 18 % 23 % 41 % 42 % 52 % 55 %

1% 1% 1% 1% 1% 1% 1% 1% 2% 2% 2% 2%

Op de vraag ‘Ervaar je veel waardering voor het werk dat je doet?’ antwoordt 35% van het TON-panel positief. Vooral het thuisfront geeft die waardering, zo blijkt uit de reacties op de vraag:

DICHT BIJ

HUIS

VAN MIJN FAMILIE/GEZIN

VAN WIE KRIJG JE DE MEESTE WAARDERING?

VAN MIJN LEIDINGGEVENDE VAN MIJN KLANT(EN) VAN MIJN COLLEGA’S VAN MEDEWEGGEBRUIKERS VAN DE MEDIA

85 % 71 % 69 % 60 % 16 % 3%


TON 84 06-19 • p 25

En omgekeerd?

Van medeweggebruikers moet je het niet hebben, vinden de TON-lezers. Kijk maar naar de reactie op de stelling:

VRACHTWAGENCHAUFFEURS HEBBEN VEEL BEGRIP VOOR HUN MEDEWEGGEBRUIKERS

IK ERVAAR RESPECT EN BEGRIP VAN MEDEWEGGEBRUIKERS VOOR HET WERK VAN CHAUFFEURS

9 16 74 1

%

EENS

%

NEUTRAAL

%

ONEENS

%

WEET NIET

47 33 18 1

%

%

%

%

IK KRIJG VEEL WAARDERING VOOR MIJN WERK

Chauffeurs voelen zich duidelijk minder gewaardeerd dan mensen met een andere functie in transport en logistiek. Kijk maar:

EENS

NEUTRAAL

ONEENS

NIET VAN TOEPASSING

ANDERE FUNCTIE

34

29 23 31

54 60 31

0

CHAUFFEUR INTERNATIONAAL

17 13

CHAUFFEUR NATIONAAL

%

%

%

%

%

%

%

%

%

3 3

%

%

%


GROEPSPORTRET

Het team van Baas


Je moet het samen doen, in het werk. Dat gaat makkelijker als je goede collega’s hebt en de sfeer prettig is. Als je een echt team vormt. TON maakt een groepsportret bij Baas Warehousing & Transport in Bunschoten.


TON 84 06-19 • p 28

Naar een hoger plan

Manus-van-alles

Roer in handen

“We groeien, al is dat niet speciaal onze ambitie. We willen het bedrijf naar een hoger plan brengen, met een goede mix van werk en privé voor onze medewerkers. Dat lukt niet altijd, maar we streven er wel naar.”

“Tot vorig jaar oktober zat ik op de wagen. Toen kwam er hier een plek vrij in de loods. Ze zochten iemand die dat zou kunnen oppakken. Ik was het rijden niet zat, maar wel toe aan wat anders.”

Henk Vedder (45) uit Eemdijk is samen met zijn vrouw Alice eigenaar van Baas Warehousing & Transport. Henk en Alice kregen in 1996 verkering. Hij werkte toen nog bij zijn vader op de boerderij en was oproepchauffeur. Hij ging rijden voor Baas, waar Alice’s vader en twee ooms de scepter zwaaiden. In 2000 namen ze het bedrijf over, nadat Alice’s vader plotseling was overleden. “Toen waren er negen personeelsleden, nu zijn dat er veertig. We bestaan intussen 103 jaar. Alice en ik zouden het bedrijf graag overdragen aan onze zoon en dochter. Dat zou dan de vijfde generatie Baas zijn.”

Bert Malestein (38) uit Bunschoten is manager warehouse. “En ik help Eddy bij de planning. Ben zo’n beetje manus-van-alles.” Bert werkt sinds 2004 bij Baas. Daarvoor reed hij een jaartje op een viswagen en zat hij zeven jaar in de visverwerking. Hij voelt zich helemaal op zijn plek. “Ik denk wel dat ik de rest van mijn leven bij Baas blijf. De sfeer is gemoedelijk, iedereen kent elkaar. Het is een heel sociaal bedrijf.”

“Ik ben opgeleid tot sportleraar, maar het lesgeven had ik op een gegeven moment wel gezien. Twee vaders van voetballertjes die ik trainde, tipten me om eens bij Baas te vragen. Ik ben in de loods begonnen en opgeklommen tot teamleider coldstore.” Ayrton Bijland (26) uit Bunschoten werkt vijf jaar bij Baas, waarvan drie jaar als teamleider. Hij houdt wel van leidinggeven. Hij heeft een team van acht medewerkers. “Ik heb het roer in handen, de verantwoordelijkheid. Directeur Henk laat ons redelijk los in hoe we het werk aanpakken. Als ik het goed doe, doe ik het goed. Gaat het niet goed, dan hoor ik het. En ik heb nog niks gehoord.”


TON 84 06-19 • p 29

Heel andere koek

Niet te veel druk

Echt Spakenburgs

“Dit is een klein familiebedrijf. Je bent hier geen nummer. Bij Van Vliet Transport, waar ik twintig jaar gewerkt hebt, liepen honderd man. Hier veertig. Dat is heel andere koek.”

“Ik ben hier in augustus 2017 gestart als pendelchauffeur in de coldstore. Op een gegeven moment zei Henk: ‘Misschien is het handig dat jij je rijbewijs gaat halen voor de oplegger’. Dat heb ik gedaan en nu heb ik heel gevarieerd werk. Ik kom overal en heb van alles in mijn auto.”

“Hier werken echt Spakenburgse mensen. Dat is apart volk, ja. Ze hebben wel hun mondje klaar. Dat is alleen maar leuk.”

Henk ter Haar (49) uit Bunschoten is pendelchauffeur. Hij brengt onder andere producten van bakkerij Wouter de Graaf naar de coldstore. Henk werkt sinds oktober 2017 bij Baas. “Ik hoorde dat Henk Vedder een pendelchauffeur zocht. Ben bij hem wezen babbelen en ik kon meteen beginnen. Het bevalt top. Ik heb vaste werktijden gekregen en heb geen reistijd meer. En het werk is fysiek minder zwaar. Het is eigenlijk vooral aan- en afkoppelen.”

Jan-Wim de Graaf (49) uit Bunschoten was bakwagenchauffeur bij verschillende bedrijven. Zo reed hij een tijdlang voor een visgroothandel. Had hij een vaste route op Noord-Brabant. “Die kon ik op een gegeven moment wel dromen. Dat is aan de ene kant wel makkelijk, maar het gaat ook vervelen.” Jan-Wim heeft geen moment spijt van zijn overstap naar Baas. “Het mooiste van dit bedrijf? Ondanks dat het transport is, wordt er niet te veel druk op je gelegd.”

Steven Roos (21) uit Bunschoten-Spakenburg is administratief medewerker. Sinds een half jaar assisteert hij planner Eddy. “Ik was gestopt met de studie financiële administratie aan de Hogeschool Utrecht en zocht een baan als administratief medewerker. Viavia kwam ik bij Baas terecht. Een van mijn taken is het controleren van de vrachtbrieven.”


TON 84 06-19 • p 30

Van hondenkar naar ‘coldstore’ Jan Baas ging in 1916 met een hondenkar melk rijden. Nu, 103 jaar later, is familiebedrijf Baas Warehousing & Transport in Bunschoten uitgegroeid tot een onderneming met 40 personeelsleden, 20 trekkers, 35 opleggers en 3 bestelbussen voor sneltransport. Sinds 2016 mag het zich hofleverancier noemen. Baas is gespecialiseerd in distributie van diverse goederen in de Benelux en van en naar Duitsland. In het magazijn zijn 6000 palletplaatsen. De ‘coldstore’ biedt plaats aan 8000 diepvriespallets en 3000 pallets droge opslag.

Ook een

groepsportret? Laat het weten via info@tonmagazine.nl of 06 38 07 67 51.

Opvolger op termijn

Liever op de wagen

“Ik heb een bijbaantje in de loods, vrachtwagens laden en lossen. En ik help in de werkplaats; beetje sleutelen. Ja, ik ben best wel vaak op het bedrijf.”

“Ik heb vijf jaar in een autogarage gewerkt. Maar de vrachtwagen was al heel lang mijn passie. Tegen de tijd dat ik twintig ging worden, besloot ik stappen te ondernemen. Anders zou het er misschien niet meer van komen.”

Vincent Vedder (15) uit Eemdijk is ‘zoon van de baas’. Hij en zijn zus nemen mogelijk het bedrijf over. Maar dat is nog verre toekomstmuziek. “Ik denk dat mijn vader en moeder nog zeker twintig jaar in de zaak zullen zijn.” Vincent weet nog niet precies wat hij wil worden. “Beetje moeilijk om dat nu al te zeggen. De landbouw trekt me wel. Maar uiteindelijk zal het wel transport worden. Als ik zeventien ben, ga ik in elk geval meteen lessen voor mijn rijbewijzen.”

Alex Dijkhuizen (20) uit Bunschoten is nog maar een paar weken bij Baas in dienst. Hier krijgt hij de kans om het vak van chauffeur te leren. De helft van de dag zit hij naast Henk ter Haar op de vrachtwagen. De andere helft helpt hij mee in de werkplaats. Alex maakt veel overuren. Daarvan kan hij de rijles en het examengeld betalen. “Ik voel me hier al helemaal thuis. Ze accepteren me zoals ik ben en ik krijg alle tijd om te leren.”


TON 84 06-19 • p 31

Geen nee zeggen

Loopbaan in de loods

Nog altijd eigen auto

“Veertien jaar geleden ben ik bij Baas begonnen. Ik werkte bij Bakker Logistiek en wilde wat normalere werktijden.”

“De vrachtwagen is niets voor mij. Ik zie mijn loopbaan meer in de loods.”

“Ik heb het bedrijf groot zien worden, maar het is supergezellig gebleven. Er is zowat geen verloop. Wie hier komt, gaat meestal niet meer weg.”

Eddy van den Bor (46) uit Bunschoten is planner. Dat werk doet hij sinds 2015. “Tijdens een evaluatiegesprek zei ik tegen Henk dat ik wel planner wilde worden. Ik was de vrachtwagen wel een beetje beu en ik dacht meer te kunnen.” Dat blijkt. Eddy doet zijn werk met veel plezier, al vindt hij het een pittiger baan dan vrachtwagenchauffeur. “Achter het stuur is het veel rustiger.” Hij heeft veel contact met de vaste klanten. “Dat zijn voornamelijk bedrijven hier in Bunschoten-Spakenburg. Dus je kent elkaar. Ik denk dat ik wel geschikt ben voor dit werk. Ik ben vriendelijk en zeg niet zo snel ‘nee’.”

Ian Brouwer (20) uit Bunschoten is loodsmedewerker. Twee jaar geleden begon hij bij Baas. Hij lost en laadt vrachtwagens, helpt klanten die spullen komen halen of brengen, houdt de boel in het magazijn netjes. En dat allemaal samen met Bert Malestein. Of het loodswerk moeilijk is? “Nee, alleen op het eind van de dag moet je je koppie erbij houden als iedereen terugkomt. Dan zijn er tien chauffeurs aan het laden en lossen.” Ian kan het goed vinden met zijn collega’s. “Het is altijd lachen, gieren, brullen in de pauze.”

Jaap de Graaf (69) uit Bunschoten is gepensioneerd chauffeur. Hij zit al 37 jaar bij Baas en rijdt nog steeds. Op dinsdag en woensdag stapt hij achter het stuur van zijn eigen trekker. “Ik ben nogal zuinig op mijn auto. Toen ik met pensioen ging, zei Henk: ‘Daar komt niemand anders in’. Ik dacht wel even: dat moet ik nog zien. Maar hij hield woord.” Dat het personeelsverloop zo laag is, betekent volgens Jaap dat Baas een gezond bedrijf is. “En alles is hier bespreekbaar. Als er iets is, moet je niet buiten de deur gaan praten. Maar op die deur tikken en het er samen over hebben. Zo doen we dat hier.”


TON 84 06-19 • p 32

LZV-RIJDER

De koning te rijk ‘Nightrider’. Zo noemen zijn collega’s Thom Laanstra. Met zijn 24 jaar is Thom hoogstwaarschijnlijk de jongste LZV-chauffeur van Nederland. Hij vertelt hoe hij dat flikte.


TON 84 06-19 • p 33

Elke werkdag verschijnt Thom om vijf uur ’s middags op zijn werk. Eén uur voordat zijn avonddienst begint. “Gewoon rustig aan. Zonder stress, want dan krijg je brokken”, vindt Thom. Een bakkie doen, wat bijkletsen met collega’s, een sigaretje in het rookhok. En dan stapt hij achter het stuur van zijn LZV (lang en zwaar voertuig) voor de vaste rit tussen Heerenveen en Elshout in Noord-Brabant. Daar is het Van der Werff depot Zuid gevestigd. De geuzennaam nightrider past perfect bij Thom. “Ik ben gebouwd voor de nacht. Ik zou niet anders willen.”

Geen chauffeursfamilie

Reuzetrots

Op het vmbo zit Thom de tijd uit totdat hij naar het MBO Beroepsgoederenvervoer kan. Op zijn zeventiende begint hij aan de chauffeursopleiding “Ik werkte vier dagen in de week in het magazijn bij NPI, de Nederlandse Plastic Industrie in Tzummarum. Orders picken en met de heftruck rijden. Zeg maar het gewone logistieke werk. Ik had het daar goed naar mijn zin. Op mijn fietsje naar het werk en één dag in de week met het openbaar vervoer naar school.”

Sinds januari 2019 rijdt hij met die LZV. Daar is hij reuzetrots op. Terecht, want hij zou zomaar de jongste LZV-chauffeur van Nederland kunnen zijn. Je moet immers vijf jaar CE-ervaring hebben om examen voor het LZV-certificaat te mogen doen. Thom geniet nog elke dag: “Het is prachtig mooi. Er zit 25,25 meter achter mij. Ik voel me de koning te rijk. Dit is echt een jongensdroom die is uitgekomen - en veel eerder dan ik ooit had kunnen denken!”

Thom weet al op de basisschool dat hij chauffeur wil worden. “Ik kom niet uit een chauffeursfamilie. Mijn vader werkt in een winkel en mijn moeder is ambtenaar op het stadhuis. Mijn twee broers en ik hebben onze dromen waargemaakt. Mijn oudste broer werkt bij Microsoft in Amerika. Mijn andere broer is bouwkundig tekenaar en heeft zijn eigen bedrijf. En ik ben chauffeur geworden. Mijn ouders zijn heel trots op ons alle drie.”

Heftruck rijden


TON 84 06-19 • p 34

NAAM: Thom Laanstra LEEFTIJD: 24 jaar WOONPLAATS: Franeker BEROEP: chauffeur LZV BEDRIJF: Van der Werff Logistics Heerenveen

Niet makkelijk Na twee jaar heeft Thom zijn diploma en alle rijbewijzen die hij nodig heeft om zijn droom waar te maken. Maar er is geen werk. “We zaten toen midden in de financiële crisis. Weinig werk voor chauffeurs en helemaal niet voor chauffeurs zonder ervaring. Ik heb het niet makkelijk gehad aan het begin van mijn carrière.” Thom zit een half jaar thuis. Hij solliciteert, belt transportbedrijven, bezoekt evenementen waar bedrijven staan. Alles doet hij om maar werk te vinden. Behalve verhuizen. “Ik was achttien jaar en woonde thuis. Om naar de Randstad te verhuizen, waar misschien meer werk was, dat was voor mij echt een te grote stap. Het was echt een moeilijke periode. Ik werd er somber van.”


TON 84 06-19 • p 35

Nachtpendel

Goed ingewerkt

Thom pakt alles aan en werkt bij verschillende bedrijven als logistiek medewerker en heftruckchauffeur. Via uitzendbureau Werff Talent gaat hij eerst als belader en daarna als chauffeur aan de slag. “Sinds ik bij Werff Talent zit, heb ik altijd werk gehad. Zo kreeg ik ervaring als chauffeur. In het najaar van 2017 ben ik bij Van de Werff Logistics begonnen. Ze startten toen met de nachtpendel naar het zuiden en het uitzendbureau vond dat ik een goede match was. Na een aantal nachtritten bij verschillende bedrijven wist ik dat ik gemaakt ben voor het nachtwerk.”

In december 2018 is het dan zover: Thom kan op cursus. “Die duurt normaliter één dag, maar ik weet van mijzelf dat ik meer tijd nodig heb om te oefenen. Ik wil goed ingewerkt zijn. Daarom heb ik in goed overleg met Van der Werff de mogelijkheid gekregen om tweeëneenhalve dag over de cursus te kunnen doen. Met een LZV heb je twee draaipunten. De bochten moet je ruimer nemen en achteruitrijden is ook anders dan met een trekker-oplegger. In plaats van tégen te sturen, stuur je dan mee. Dat is heel anders manoeuvreren.”

Lange combi

Thom weet nog goed hoe hij zich voelde tijdens zijn eerste nachtrit op de LZV. “Alsof ik weer achttien was en mijn eerste zelfstandige rit met een trekker-oplegger maakte. Maar ik wist: dit kan ik. En dan doe je het ook gewoon. Het mooie is dat ik in vijf jaar tijd van rangeerder op een terrein ben opgeklommen tot chauffeur op de grootste combi die in Nederland mag rijden. Dat had ik nooit durven dromen. De komende tien jaar blijf ik nightrider met mijn LZV. En wie weet misschien wel langer. Ik ben nog steeds een uitzendkracht, maar ik heb goede hoop dat ik bij Van de Werff in vaste dienst kom. Want hier heb ik het reuze naar mijn zin.”

In september 2018 krijgt Thom een telefoontje van Van der Werff: “We willen je op een lange combi, een LZV, zetten. Daarvoor moet je op cursus. Heb je interesse?” Natuurlijk heeft Thom dat. Maar er is een probleem. “Om op een LZV te mogen rijden, moet je vijf jaar ervaring hebben met trekker-oplegger. En dat had ik nog net niet. Ze waren voor mijn situatie twee maanden te vroeg.”

Opgeklommen

TON TIP LZV-chauffeur worden?

Om een lang en zwaar voertuig (LZV) te mogen besturen, heb je het ‘CCV-certificaat Chauffeur Lange Zware Voertuigen’ nodig. Je moet daarvoor examen doen bij het CBR. Daaraan zijn voorwaarden verbonden: • je moet kunnen aantonen dat je minimaal vijf jaar ervaring hebt met het besturen van een voertuig waarvoor de rijbewijscategorie CE en code 95 zijn vereist; • je moet een verklaring tekenen dat je in de drie jaar voorafgaand aan het examen geen ontzegging van de rijbevoegdheid hebt gehad. En dat je rijbewijs niet ongeldig is verklaard of is ingevorderd vanwege een overtreding of een misdrijf.


Pensioenove TON 84 06-19 • p 36

Wat staat daar?

Eind mei zat hij bij je post: het ‘Uniform

pensioenoverzicht 2019’. Jaarlijks laat Pensioenfonds Vervoer je zo zien hoe je pensioenopbouw ervoor staat. Het pensioenfonds streeft ernaar dat overzicht zo helder mogelijk te maken. Toch zijn misschien niet alle termen meteen duidelijk. Op de volgende pagina’s worden er enkele uitgelegd.

Uniform pensioenoverzicht 2019 Uw persoonlijke gegevens Naam: Geboren op: Werkgever: Pensioennummer: Uw partner Naam: Geboren op: Uw pensioengegevens Pensioenuitvoerder: Soort pensioenregeling: Datum start pensioenopbouw: Leeftijd waarop het pensioen is berekend: Voltijd pensioengevend salaris: Voltijd franchise: Voltijd pensioengrondslag: Percentage jaarlijkse pensioenopbouw: Premie die u samen met uw werkgever betaalde*: Deeltijdpercentage: Deelnemingsjaren:

Stand op: 1 januari 2019

TON Janssen 16-08-1976 TON magazine 1234567 Niet geregistreerd i.v.m. niet gehuwd/ geen geregistreerd partnerschap Pensioenfonds Vervoer Uitkeringsovereenkomst 01-03-2018 68 jaar € 33.038 € 12.426 € 20.612 1,788% € 5.358 100,00% 0,84

Wijzigingen ten opzichte van 2018 Uw pensioenregeling is op 1 januari 2019 op de volgende punten gewijzigd:  de voltijd franchise is verhoogd naar € 12.426  het maximum loon waarover u pensioen kunt opbouwen, is gestegen naar € 55.927 * Kijk op uw loonstrook om te zien hoeveel premie u zelf betaalde.


erzicht

TON 84 06-19 • p 37

Soort pensioenregeling: uitkeringsovereenkomst

Een uitkeringsovereenkomst is een pensioenregeling waarbij afspraken zijn gemaakt over de hoogte van je pensioenuitkering. Je werkgever draagt een premie af aan Pensioenfonds vervoer. Deze premie wordt voor een deel (ongeveer 2/3) betaald door je werkgever en een deel (ongeveer 1/3) betaal je zelf.

Voltijd pensioengevend salaris

Dat is je brutosalaris inclusief vakantietoeslag. Overuren tellen mee tot een maximum van 364 uur per jaar.

Voltijd franchise

Niet je hele salaris telt mee voor de berekening van je pensioenopbouw. Je ontvangt later namelijk ook een AOW-uitkering. Het deel dat niet meetelt (de franchise) wordt afgetrokken van je pensioengevend salaris.

Voltijd pensioengrondslag

Het deel van je salaris waarover je pensioen opbouwt. Dat is dus het voltijd pensioengevend salaris waarvan de franchise is afgetrokken.

Percentage jaarlijkse pensioenopbouw

Het deel van je salaris dat meetelt voor de berekening van je pensioen vermenigvuldigt Pensioenfonds Vervoer met een opbouwpercentage. Dit opbouwpercentage is 1,788 procent. De uitkomst is het bedrag dat je aan pensioen opbouwt in een jaar.

Deeltijdpercentage

Hier zie je het percentage dat je werkt in verhouding tot een fulltime dienstverband. Een voorbeeld: werk je 20 uur per week en een fulltime dienstverband is 40 uur? Dan is het deeltijdpercentage 50%.

Deelnemingsjaren

Een deelnemingsjaar is een jaar dat je pensioen hebt opgebouwd. Op het overzicht zie je het totaal aantal deelnemingsjaren. LET OP: bij een deelnemingsjaar wordt rekening gehouden met het deeltijdpercentage. Stel: je werkt 10 jaar in deeltijd, bijvoorbeeld 50%. Je aantal deelnemingsjaren is dan 5.


TON 84 06-19 • p 38

IN BEELD: KIPPERTRANSPORT

NAAM: Frank den Braven LEEFTIJD: 51 jaar WOONPLAATS: Giessenburg BEROEP: kipperchauffeur BEDRIJF: Baars Aannemerij &

Transport in Nieuwland


Kiepen TON 84 06-19 • p 39

met varkensbotten

“Dit is snel en relaxed werk”, zegt Frank den Braven, onderweg naar vleesverwerker Vion in Boxtel. Frank is kipperchauffeur bij Baars Aannemerij & Transport. Zand, ijzererts, kalkkorreltjes vervoert hij. Maar ook botten en andere bijproducten. TON rijdt een rondje mee, van thuisbasis Nieuwland via de slachterij naar de bottenfabriek.


TON 84 06-19 • p 40

Boerenzoon

Frank komt uit een boerengezin. Zijn ouders vinden dat hij een vak moet leren, omdat zijn oudste broer het bedrijf zal overnemen. Frank wordt timmerman. Foute keus, zo blijkt. “Ik vond het niet leuk, dus ik ben bij een boer als loonwerker aan de slag gegaan.” Van de overuren betaalt hij zijn grootrijbewijs. Hij vindt werk bij Wemmers Tanktransport in Bleskensgraaf. Dik 27 jaar zit hij achter het stuur van een tankwagen. Dan is het tijd voor iets anders. Bij De Hoop en Blom in Langerak gaat hij broodmeel rijden, op een bulkwagen. “Maar het was altijd hetzelfde rondje, dus na twee jaar zocht ik meer afwisseling.”

Veel kilometers

Die afwisseling vindt hij bij Baars. “Ik kende het bedrijf. Een vriend van me rijdt hier, op de kraanwagen. Hij zei: ‘Je moet toch eens gaan praten’. Dat heb ik gedaan en het klikte meteen. Eerst heb ik vier maanden een huurauto gereden. Vorig jaar september kreeg ik een nieuwe, vaste wagen.” Op de teller staat acht maanden later meer dan 110 duizend kilometer. Want niet alleen is het werk afwisselend, het gaat ook over grote afstanden. “Ik kom elke week wel in het buitenland, Zuid-Duitsland vooral.”

Weinig wachttijd

Het grote verschil met zijn vorige banen? Veel minder wachttijd, veel minder stress. “Met de tankwagen heb je vaak dat een product nog niet klaar is. Of als je komt lossen, dat er dan eerst geanalyseerd moet worden. Ben je zo twee uur verder. Bij de producten die we met de kippers rijden, heb je daar geen last van. Het is inwegen, kiepen, wegrijden. De fabrieken waar we laden en lossen zijn ook allemaal 24 uur per dag open.

Of je nou om tien uur in de ochtend of laat in de avond komt, je kunt er altijd terecht.”

Lopende band

Dat blijkt tijdens de rit die TON meemaakt. Van standplaats Nieuwland gaat het met een lege kipper naar vleesverwerker Vion in Boxtel. Daar wisselt Frank de oplegger voor een bijna volle. Deze kipper staat in een hal, waar hij vanaf een lopende band gevuld wordt met varkensbotten. Slachten en uitbenen gaat hier 24 uur per dag door. Baars doet het ‘bottentransport’ voor Vion. Frank en zijn collega’s hoeven daarom niet te wachten tot een kipper helemaal vol is. Op het terrein gaat Frank op zoek naar een medewerker van Vion, die de oplegger uit de hal kan rijden. Zelf zet hij zijn lege kipper onder de lopende band.

22 ton botten

Het afdekzeil gaat over de kipper. Met zijn lading rijdt Frank vervolgens naar Sonac in Vuren. Daar verwerken ze varkensbeenderen tot hoogwaardige en nuttige ingrediënten voor uiteenlopende toepassingen. Deze industriële halffabricaten worden onder andere gebruikt voor de productie van snoepgoed, vleeswaren of als bindmiddel in meng- en diervoerders. Op de weegbrug bij de ingang van terrein tikt de oplegger toch nog 22 ton aan. Zou hij helemaal vol zijn, dan had Frank hier ruim 30 ton afgeleverd. In de loslocatie – een grote hal – stort Frank de botten in een ‘bunker’. Vervolgens spuit hij de kipper schoon. Al met al is de losklus binnen een half uur geklaard. Frank draait weer de weg op. Terug naar Nieuwland om te tanken en dan via Tilburg naar Zuid-Duitsland. Relaxed de grote baan op.


TON 84 06-19 • p 41

File-technisch “Ik ben een jongen die graag vroeg wil beginnen. Dan kun je file-technisch heel veel werk gedaan hebben voordat het te druk wordt. En als ik om drie uur in de ochtend begin, ben ik ’s avonds om zes of zeven uur klaar. Kan ik tenminste ook nog een goede parkeerplek vinden.”

Overleg met de planners bij Baars. Op de weegbrug bij Vion.


TON 84 06-19 • p 42

Speuren naar een medewerker van Vion, die de kipper uit de ‘bottenhal’ kan rijden.

Veelzijdig transport Baars in Nieuwland heeft twee poten: AANNEMERIJ en TRANSPORT. Het transportdeel is gericht op specialistisch vervoer. Voor baggerspecie, verontreinigd slib, kunstmest, grondstoffen voor industrie en wegenbouw worden kippers ingezet. En dus ook voor producten uit de vleesverwerkende industrie. Daarnaast omvat het wagenpark van Baars kraanwagens, semi-diepladers, uitschuiftrailers en trailers voor stukgoederenvervoer. Bij de transportpoot van Baars werken 65 mensen.

De portier bij Sonac neemt na het wegen de vrachtbrief in ontvangst.


TON 84 06-19 • p 43

Het zwaarste deel van Franks werk is het op- en afrollen van het dekzeil.

De ‘mindere’ “Als je dertig jaar in het transport zit, groei je vanzelf mee met de veranderingen. Dan accepteer je steeds die nieuwe regeltjes. En de drukte. Je kunt je wel opwinden over een file, maar daar schiet je niks mee op. Dat geldt ook voor de agressie in het verkeer. Mijn mening is: wees maar de ‘mindere’, zwijg maar vanwege de goede vrede.”

Thuisfront “Als je thuisfront niet achter je staat, wordt het niks. Mijn vrouw Rina en ik hebben drie kinderen: Peter, Janet en Dianne. Toen ze klein waren, was ik elke avond thuis. Dat is de keuze die je voor je gezin maakt. Inmiddels zijn de kinderen volwassen en gaan ze hun eigen gang.”


TON 84 06-19 • p 44

Overleg met de loodsbaas, in welke bunker moet Frank lossen? 22 ton aan botten valt in de bunker bij Sonac om verwerkt te worden.


TON 84 06-19 • p 45

Grote groentetuin “Met mijn 106 kilo ben ik wel wat te zwaar. Ik rook niet, drink niet, maar houd wel van lekker eten. En als je hier op de tunnel een zak drop legt, is die in vijf minuten leeg. Sporten doe ik niet. Daarvoor moet je toch thuis zijn. In het weekend is er ook geen tijd voor, want we hebben een grote groentetuin. Daar kan ik mijn beweging wel vinden.”

Na het storten van de botten spuit Frank de kipper schoon.Spotlight Media zetten transport en logistiek steeds meer in de spotlights. TrucklifeTV van de Telegraaf volgt vrachtwagenchauffeurs tijdens hun werk. In Trucker Zoekt Vlam van het AD is de chauffeur een gewilde partner. En de vloggende chauffeur Martijn Kuipers (kijk op pagina 14/15) is populair op YouTube. Illustrator Frank de Man schildert de mediaheld. Of is het een hype? Wat zijn jouw ervaringen met het ‘imago’ van je beroep? Mail info@tonmagazine.nl


TON 84 06-19 • p 48

PUZZEL

1

2

3

4

5

12 15

16

22

23

19

29

25

34

39

35

21

32 37

41

42

43

46

48 50

54

49

51

52

55

56

61

57

62

66

77

86

59

70 75

79 83

60

64 69

74

78 82

58

68

73

53

63

67

72

11

27

36

45

47

10

20

31

40

9

26

30

44

65

8 14

18 24

33 38

7

13 17

28

6

71 76

80 84

81 85

87 2

Horizontaal 1. nagerecht; 7. uurwerk; 12. nachtkleding; 13. limonadesiroop; 14. sterk ijzerhoudende grondsoort; 15. koninklijk besluit (afk.); 32 14 33 58 83 19 17. ongezellig; 19. hoofd van een afdeling; 21. heden; 22. oeverkant; 24. dierenverblijf; 27. grap; 28. pronkziek; 30. hertensoort; 31. hoog aanzien; 32. vruchtbaarmakende stof; 33. muurholte; 35. plaats in Zuid-Holland; 37. voorzetsel; 38. vogelbek; 41. lang en smal stuk hout; 42. vrouw wier man is gestorven; 44. waarvan geen tweede is; 46. land in Zuid-Amerika; 47. rivier in Duitsland; 48. deel van Duitsland; 49. gecastreerde hengst; 50. soort groente; 52. wreed Romeins heerser; 54. inwoner van Suriname; 56. slaapplaats; 58. naaktloper; 61. kinderspeelgoed; 62. bekende planeet; 64. plaaggeest; 65. gemalen graan; 67. duinvallei; 68. plaats in Gelderland; 70. sappig en zacht; 72. harde duw; 73 Europees land; 76. Nederlandse voetbalclub; 77. int. autokenteken IJsland; 78. Europeaan; 79. plaats in Duitsland; 81. vogel; 82. gehoororgaan; 83. in elkaar (samen); 84. snijwerktuig; 86. lachwekkend (komisch); 87. slonzige vrouw.

Verticaal 1. vaak (meer dan eens); 2. Nederlandse politieke partij (afk.); 3. noodsein (afk.); 4. bijbelse reus; 5. soort bier; 6. deel van been; 24 44 39 79 65 7. gerecht met uien1 en vlees; 8. kraaiachtige vogel; 9. moed (durf); 10. ondernemingsraad (afk.); 11. vulkanische uitbarsting; 16. verfrissing; 18. verwaande houding; 20. raamscherm; 21. Nederlandse omroepstichting (afk.); 23. rivier in Rusland; 25. niveau van water; 26. broedplaats; 27. spijslijst; 29. plaats in Engeland; 32. miniatuurstad bij Den Haag; 34. Japanse munt; 36. gezondmaking (van een bedrijf); 37. op grote afstand; 39. naar omlaag; 40. netvleugelig insect; 42. Europese hoofdstad; 43. uitgestrekt (ruim); 45. scheepstouw; 46. schrijfgerei; 51. cilinder; 53. Europeaan/Aziaat; 54. kampeerplaats; 55. tafelgast; 56. vuilstortplaats; 57. tweegevecht; 59. land in Azië; 60. Italiaanse landstreek; 62. buiten gevaar; 63. Europese taal; 66. godin van de dageraad; 67. tweetal; 69. bouwland; 71. waterdoorlatend; 73. kleine gemeente; 74. autoped; 75. proefopname; 78. wijfjeskanarie; 80. ontkenning; 82. onder andere (afk.); 85. de oudere (Lat. afk.).


77

82 78 82

86

79

83

80

83

84 81 06-19 12-18 •• p 51 TON 84 49 87

86

87

8481 85

OPLOSSING OPL OSSING 73 32

1419

33

32 58

8783

85

2

83 19

36 24

44 54 39

261

38 79

COL OFON

2

TON is het magazine voor mensen die werken

65

in transport en logistiek. TON verschijnt zes keer per jaar. TON wordt gemaakt in opdracht van werkgeversorganisaties TLN, VVT en werknemersorganisaties FNV Transport &

tonmagazine.nl VVV Cadeaukaart van 25 euro

Vul de oplossing in op tonmagazine.nl Doe 2019. Doedat datvóór vóór21 21januari juli 2019. TONTON lootloot uit uit de de goede inzendingen 5 gelukkigen, die een VVV Cadeaukaart van 25 euro winnen. winnen.

Schiermonnikoog

Oplossing Oplossing puzzel in TON 83: puzzel in TON 80: Portena winnaars van eenzijn: VVV Cadeaukaart zijn: Annie Berkvens uit Deurne, De 5 winnaars vanDe een5 VVV Cadeaukaart Arjan Boels uit Onstwedde, Gerard uitPeter Zwolle, Violauit Ochman uit Hillegom, Gerard Keijzer uitBultman Maassluis, Nagel Nunspeet, Ron Kooi uit Helmond Piet Onderwater uit envan Aadder vanWerf VeenuituitHelvoirt. Roelofarendsveen. en Heiloo Harmke

Cadeaukaart

Met de VVV Cadeaukaart kies je zelf je favoriete cadeau. Je kunt de kaart inleveren in 24.000 winkels en via de webwinkel. En je betaalt er ook een deel van je dagje uit mee.

Logistiek, en CNV Vakmensen. UITGEVER en REDACTIE Boss en Wijnhoven BV, Postbus 85293, 3508 AG Utrecht, 030 2303080, info@tonmagazine.nl

RECTIFICATIE

REDACTIERAAD bestaat uit vertegenwoordigers van het Sectorinstituut Transport en Logistiek, Pensioenfonds Vervoer, VNB, VVT

Een fout in TON 83. In het artikel MET BIJDRAGEN VAN Peter Boss, Ad van Dun, ‘Het vanGertjan A. Kanters’ zijn de Harry team Linker, Inca, Kooij/Beeldboot, foto’s Snijders en Niels Frank devan Man,Jan Erik Pathuis, Shamrock, Rik van Tazelaar, Machiel van Tok, Geert Wijnhoven den Hurk omgewisseld. FOTOGRAFIE Marco Hofsté, Gertjan Kooij/ Hieronder hoe het had moeten zijn: Beeldboot, Harry Linker, Hans van der Mast, Chris Pennarts ONTWERP en OPMAAK Rik Tazelaar/Studio Id

JanHabo Snijders DRUK da Costa, Vianen WEBSITE tonmagazine.nl

FACEBOOK facebook.com/magazineton ISSN 1871-1790

Niels van den Hurk

TON wordt gratis toegestuurd aan alle werknemers voor wie de Cao

Beroepgoederenvervoer geldt én naar de leden van TLN en VVT. TON wordt verzonden door Pensioenfonds Vervoer. Omdat Pensioenfonds Vervoer het blad zelf verzendt, is de privacy van je gegevens gewaarborgd. Je gegevens worden niet aan derden verstrekt. Deelnemers in Pensioenfonds Vervoer worden niet als abonnee geregistreerd. Meer informatie pfvervoer.nl/privacybeleid ADRESWIJZIGINGEN hoef je niet aan TON door te geven. TON komt automatisch op je nieuwe adres. Soms gaat daar enige tijd overheen. Heb je toch het idee dat er iets niet goed gegaan is? Stuur dan een mail naar info@tonmagazine.nl OPLAGE 145.000 exemplaren © TON Magazine 2018 Boss en Wijnhoven/ SOOB Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen en/of gereproduceerd zonder schriftelijke toestemming van de uitgever en/ of zijn partners.

TON wordt mede mogelijk gemaakt door

Excuses, Niels en Jan!


TON 84 06-19 • p 50

REACTIES

Nachtmerrie Parkeren is voor veel vrachtwagenchauffeurs een nachtmerrie. Een cartoon van Frank de Man in TON 83 maakt veel reacties los. Zo mailt Jeroen Dieker uit Ulft: “Ik loop dagelijks tegen de parkeerproblemen aan. Bij steeds meer plaatsen die je binnenrijdt, begint direct de parkeerverbod-zone voor vrachtverkeer. Uitwijken naar een betaalde parkeerplek is geen optie, want daar mag je niet afkoppelen. Soms moet ik wel 30 km omrijden om een legale plek voor de aanhanger te vinden. Dit kost niet alleen veel tijd en geld maar is ook nog eens zeer slecht voor het milieu. Ik weet hier ook echt geen oplossing voor.” Jacky Goudzwaard uit Terneuzen schrijft een lange e-mail. Als oplossing ziet hij: “Er moeten grotere parkeerplaatsen komen. En het beleid moet worden aangepast. Want zoals het nu gaat, loop je altijd klem. Of je zit aan de uren. Of de klant wil je niet meer lossen. Kun je kilometers omrijden naar een parking waar je kan parkeren. Uiteindelijk is de vervoerder het haasje: parkeerkosten, extra omrijdtijd, extra kosten voor de chauffeur die daar weer tijd in steekt. En als je toch blijft staan: een megahoge boete. Dit zit mij erg hoog, evenals heel veel chauffeurs met mij, denk ik.” “Zorg dat er door het hele land voldoende bewaakte parkeerplaatsen komen”, draagt André van Wijk uit HardinxveldGiessendam als oplossing aan. “Laat de overheid in gesprek gaan met bedrijven om met elkaar dit probleem aan te pakken. We zijn tenslotte met spullen onderweg voor de hele samenleving, maar soms lijkt het erop dat de chauffeur als enige verantwoordelijk is voor zijn lading. Dat parkeren langs de snelweg en op bepaalde andere plaatsen steeds onveiliger wordt, is zoals het er nu aan toe gaat een probleem voor de chauffeur en dat is jammer. Het is tenslotte altijd nog zo: zonder transport staat alles stil.” Ook Bjorn Visser uit Doetinchem vindt het belangrijk dat vrachtwagenchauffeurs hun werk kunnen uitoefenen. “Overal zijn parkeerverbod-zones en we zitten ook met routeplicht. Ik begrijp het probleem met overnachten en de overlast, maar maak dan overal een parkeerverbod voor ’s nachts en zorg overdag voor parkeerplek op de industrieterreinen.”

Bert Tunnissen uit Afferden ziet geld als deel van het probleem. “Veel bazen vergoeden geen betaalde parkeerplaatsen, dus je gaat toch iets zoeken waar je gratis kan staan. In Duitsland is dat in ieder geval veel beter geregeld. Daar zijn de parkeerkosten gratis als je binnen gaat eten. Door de parkeerproblemen voelen veel chauffeurs zich als het onderste van de maatschappij behandeld, hier in Nederland.” Volgens Jetze de Vries uit Ter Aar worden de parkeerproblemen “door de witte kentekenplaten veroorzaakt. Complete bedrijven gebruiken onder andere langs de A4 bij het brugrestaurant, de A4 bij Leiderdorp en de A20 bij Nieuwerkerk aan den IJssel en bij Maassluis aan beide zijden de parkeerplaatsen als opslagplaats van hun vloot. Daardoor kunnen wij nergens meer terecht als we onze verplichte rust moeten maken. De enige oplossing is om deze vrachtwagens weg te slepen en de transporteurs een torenhoge boete op te leggen” Gerrit Wijmenga uit Deventer heeft als suggestie: “Ze zouden op elk nieuw aan te leggen industrieterrein verplicht een parkeerterrein moeten maken voor het vrachtverkeer. Ongeveer drie plekken per bedrijf. Als dat consequent doorgevoerd wordt, scheelt dat enorm in het parkeren onderweg.” En dan is er ook nog deze reactie van Herrebout Transport & Logistiek uit Hoek: “In de TON van april 2019 staat een tekening van een parkeerverbod. Op deze tekening staat de plaatsnaam Boerengat vermeld. En laat ons bedrijf nu gevestigd zijn op het Boerengat!! Nu zijn we zomaar nieuwsgierig hoe u aan deze plaatsnaam komt?” Tja, die heeft de illustrator uit zijn duim gezogen.


TON 84 06-19 • p 51

VRAGEN? VRAGEN! Vragen over je werk, je vak? Die kun je aan TON stellen. Maar TON heeft niet alle antwoorden. Deze organisaties in het beroepsgoederenvervoer wél!

COLOFON TON is het magazine voor mensen die werken in transport en logistiek. TON verschijnt zes keer per jaar. TON wordt gemaakt in opdracht van werkgeversorganisaties TLN, VVT en

088 – 2596111 info@stlwerkt.nl stlwerkt.nl Bij Sectorinstituut Transport en Logistiek kun je terecht voor: een passende baan of een leerwerkplek, een leven lang leren, gezond en veilig werken en verzuim voorkomen, functiewaardering.

werknemersorganisaties FNV Transport & Logistiek, en CNV Vakmensen. UITGEVER en REDACTIE Boss en Wijnhoven BV, Vondellaan 156, 3521 GH Utrecht, 06 38 07 67 51, info@tonmagazine.nl REDACTIERAAD bestaat uit vertegenwoordigers van het Sectorinstituut Transport en Logistiek, Pensioenfonds Vervoer, VNB, VVT

0800 0225022 caonaleving.nl Vragen over rechten en plichten in de transportsector? CAONALEVING.NL Leeft je werkgever de cao goed na? Wat zijn de regels voor loonberekening? Wat te doen als je een boete krijgt? 0900 1964 (0,0 cent per minuut) pfvervoer.nl Hoe zit het met je pensioen? Kun je je pensioen eerder in laten gaan? Mag je werken als je met pensioen bent? Wat zijn de gevolgen van een scheiding voor je pensioen?

MET BIJDRAGEN VAN Peter Boss, Ad van Dun, Harry Linker, Carien Neeleman, Frank de Man, Erik Pathuis, Shamrock, Machiel van Tok, Geert Wijnhoven FOTOGRAFIE Marco Hofsté, Annelies van ’t Hul, Gertjan Kooij/Beeldboot, Harry Linker, Chris Pennarts ONTWERP en OPMAAK Via Bertha, Utrecht DRUK Habo da Costa, Vianen WEBSITE tonmagazine.nl FACEBOOK facebook.com/magazineton ISSN 1871-1790 TON wordt gratis toegestuurd aan alle werknemers voor wie de Cao Beroepgoederenvervoer geldt én naar de leden van TLN en VVT. TON wordt verzonden door Pensioenfonds Vervoer. Omdat Pensioenfonds Vervoer het blad zelf verzendt, is de privacy

0800 0225022 fnv.nl

van je gegevens gewaarborgd. Je gegevens worden niet aan derden verstrekt. Deelnemers in Pensioenfonds Vervoer worden niet als abonnee geregistreerd. Meer informatie pfvervoer.nl/privacybeleid ADRESWIJZIGINGEN hoef je niet aan TON door

030 7511007 cnvvakmensen.nl

te geven. TON komt automatisch op je nieuwe adres. Soms gaat daar enige tijd overheen. Heb je toch het idee dat er iets niet goed gegaan is? Stuur dan een mail naar info@tonmagazine.nl OPLAGE 150.000 exemplaren

088 4567111 tln.nl Transport en Logistiek Nederland

© TON Magazine 2019 Boss en Wijnhoven/ SOOB Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen en/of gereproduceerd zonder schriftelijke toestemming van de uitgever en/ of zijn partners.

0345 516993 verticaaltransport.nl Vereniging Verticaal Transport

TON wordt mede mogelijk gemaakt door


MEER PLEZIER

IN JE WERK? Blijf lekker en met plezier aan het werk door vooruit te kijken. Er staat een opleidingsbudget van € 1.000,voor je klaar. Doe mee! Jij wilt toch ook meer?

www.stlwerkt.nl/opleiding