TON Magazine 114, jun 2024

Page 1


COLUMN

Jong

Als mentorchauffeur werk ik met mensen van alle leeftijden, maar verreweg het meest met jongeren. De leukste groep omdat ik met hen m'n kennis kan delen om ze zo een duwtje de goede richting op te geven in onze sector. En zij brengen mij nieuwe inzichten en frisse ideeën.

In welke sector stapt de jeugd tegenwoordig? Eentje gevuld met de modernste technologie: boordcomputer, navigatie, rij-hulpsystemen en elektrische pompwagens zijn slechts enkele voorbeelden.

Hoe anders was dat toen ik jong was. Met landkaart en het stratenboek op schoot, jezelf vervloeken omdat je de ‘zevende straat linksaf’ gemist had. Bij de klant de loodzware pallets, bergopwaarts, met een handpompwagen lossen. Met als gevolg een doorweekt T-shirt en drie gesprongen aders in je hoofd.

We hebben het over de tijd waarin een tikkie onderdeel was van tikkertje, "Snap" gewoon toffe liedjes maakte en waar je voor een foto van jou en je lieve moeder een week geduld moest hebben om uiteindelijk te constateren dat je er met ogen dicht op stond ...

Ik ben 46, maar door het werken met jongeren voel ik me jonger!

Deze jeugdigheid koesteren is mooi, al komen de harde cijfers soms onverwacht om de hoek. Zo bleek afgelopen week maar weer eens. In het verpleeghuis waar mijn moeder woont, stuit ik op een knappe jongedame van begin twintig. Gelukkig loop ik in mijn hipste sneakers, draag ik mijn beste jeans en heb ik een cool T-shirt aan … waar helaas te veel informatie op staat: made in 1978’. Het is haar niet ontgaan: "Dat is lang geleden! Toen was ik min 25 ofzo!"

Gedesillusioneerd ga ik met m'n moeder buiten koffie drinken. Ik pak mijn telefoon en stuur een "tikkie", ontvang een "snap" en maak een selfie met m'n moeder. Ogen geopend, nu wel.

Coen van Extel, (mentor)chauffeur bij Sanders|Fritom

IN DIT NUMMER

Talenten en hun toekomstplannen 4

Arjen leeft met Long Covid 12

Winnaars STL-verkiezingen 15

Dit zegt de cao 19

Doorgroeien met Peggy 20

TON-panel 23

Groepsportret bol-leerlingen 26

Strip 31

Chauffeurscafédag op den Bult 32

Pensioenoverzicht 36

Agenda 38

In ’t zonnetje 39

Nathaly is autolaad kraanchauffeur 42

Puzzel 50

Adressen en colofon 51

TILBURG IS EEN HOTSPOT VOOR LOGISTIEK

Vijf jongeren vertellen waarom zij voor de opleiding Management Transport en Logistiek hebben gekozen.

NIEUW TALENT IN DE PRIJZEN!

Jelle en Bart staan in de spotlights. Ze leren nu bij in de praktijk.

DE LANGE NASLEEP VAN LONG COVID 12

32

Arjen is er dagelijks mee bezig met een positieve kijk op zaken.

PRATEN OVER JE PENSIOEN

Een bezoek aan het chauffeurscafé levert je veel duidelijkheid op. Dat merkten Leo en Marcel. Zij maakten er een dagje uit van.

Talenten trekken eigen plannen voor de toekomst

Lucas den Engelsman

In 2020 worden er zes talenten genomineerd voor de STL-verkiezingen Beste Talent

Transport en Logistiek. En ze winnen alle zes. Want door de coronamaatregelen is het niet mogelijk om promotiefilmpjes te maken waarop gestemd kan worden. Hoe is het de winnaars na die tijd vergaan?

Drie van de jongeren vertellen hoe hun leven er nu uit ziet.

Martijn Pille
Matthieu Potter

Lucas den Engelsman

23 jaar

woont in Heerhugowaard

was STL Talent Transport werkt sinds 2020 als chauffeur

bij Roele De Vries in Wognum heeft een vierdaagse werkweek

Bierbrouwen op de vrije donderdag

Samen met een collega haalt Lucas den Engelsman in Utrecht en Noord- en Zuid-Holland archiefpapier op. Hij rijdt op een archiefvernietigingskraakperswagen. Het was niet zijn plan om chauffeur op een speciale vuilniswagen te worden: “Na het vmbo deed ik een jaar de koksopleiding. Daarna rondde ik een mbo-opleiding tot beveiliger af. Ik leerde veel over wetten, EHBO, en over wat je wel en niet mag doen als beveiliger. Ik houd van festivals en vond het erg leuk om daar in de beveiliging te werken.”

Spannend werk

Dan komt Lucas op het idee om chauffeur op een geldwagen te worden. “Het leek me spannend werk. Maar om in die bepantserde geldwagens te rijden heb je een C-rijbewijs nodig. En dat had ik niet.” Lucas vindt op de website van STL een BBL-opleiding tot chauffeur. Bij zijn eerste leerbedrijf stopt hij na een paar weken. “Elke dag had ik vroege dienst en moest vervelende klusjes in de loods doen. Via een kennis die voor Roele De Vries oud papier ophaalde, ben ik bij dit bedrijf terechtgekomen. Ik werd bijrijder. Elke dag waren we weer ergens anders. Dat was fantastisch.”

Papier en

karton

Zodra Lucas zijn rijbewijzen heeft, zet Roele De Vries hem in om oud papier en karton op te halen bij klanten. In de avonduren haalt hij ook oud papier op dat bewoners in woonwijken langs de kant van de weg zetten. “Uitdagend werk, want het is veel manoeuvreren in nauwe straatjes. Vooral als het donker is en regent, ben ik blij als ik weer veilig op de zaak aankom. Ik heb bij dit werk echt geleerd om te sturen en de wagen onder controle te houden.”

Honderd keer in- en uitstappen

Roele De Vries wil Lucas graag houden. Ook Lucas werkt er met plezier. “Ik heb een vaste wagen en vaste ritten. Ik rijd samen met een collega: dat is verplicht als je op deze securitytruck werkt. Het papier dat wij vervoeren, bevat gevoelige informatie die wij in afgesloten containers legen in onze wagen. Niemand kan erbij komen. We lossen de wagens in Wognum ook in een speciaal beveiligde loods, die is gereserveerd voor de vernietiging van archiefpapier.”

Ouwelullendagen

Lucas heeft zijn stagecontract van vier dagen in de week omgezet in een vast contract. “Ik kan met vier dagen werken goed rondkomen. Mijn collega’s moeten erom lachen. Maar ik zeg dan: ik ben alvast begonnen met mijn ‘ouwelullendagen’.” Zijn vrije donderdag is belangrijk voor Lucas. Hij rijdt dan graag motor, en zet de dag ook in voor een bijzondere hobby: bierbrouwen. “Dat doe ik samen met een vriend. Ons doel voor dit jaar is, om duizend liter te brouwen. Ons bier heet De Meerkikker. We kwamen op deze naam omdat ik in Noord-Holland woon en die vriend in Friesland. Daar ligt het IJsselmeer tussen.”

“Lucas kan met iedereen een goed gesprek voeren. Met chauffeurs, met mij, maar ook met de bedrijfsleider. Soms stelt hij vragen over dingen die je als chauffeur helemaal niet nodig hebt. Maar dan zegt hij: ‘Ik wil het toch weten’.” Dat zegt Lars Wever, de praktijkopleider van Lucas, in 2020 over zijn leerling.

Meer dan collega’s

Lucas kan moeilijk stilzitten. In het werk dat hij nu doet, krijgt hij voldoende beweging. “Overdag heb ik tussen de dertig en veertig klanten. En als ik ’s avonds oud papier ophaal moet ik minstens 100 keer in- en uitstappen. Ik houd van beweging en afwisseling.”

Ambitie om door te groeien heeft hij op dit moment niet. “Ik ben leergierig en leer elke dag iets nieuws, ook al is het iets kleins. Ik kan mij nu niet voorstellen dat ik op kantoor werk. Wel zou ik willen zien wat de planning allemaal doet. Een dagje meekijken kan geen kwaad.”

In drukke periodes en in vakantietijd werkt Lucas vijf dagen in de week. Dat is geen probleem, want hij wordt blij van zijn werk en van zijn collega’s. “Mijn collega’s zijn als vrienden. We hebben onderling veel contact en helpen elkaar. Als ik een rit van een zieke collega overneem, kan ik hem altijd appen om te vragen waar de containers staan. Ook organiseren we, buiten de bedrijfsfeesten om, onze eigen feestjes. Het is een hechte groep bij wie ik me thuis voel.”

Martijn Pille 21 jaar woont in Sommelsdijk was STL Talent Logistiek is sinds 3 jaar internationaal chauffeur bij Peeman Transport in Dirksland

Heerlijk, de hele week van huis

Internationaal chauffeur Martijn Pille rijdt in zijn zwarte, glimmende Seat het terrein van Peeman Transport in Dirksland op. Hij heeft een grote tas met eten bij zich en legt meteen zijn diepvriesmaaltijden in de koelkast. “Mijn ouders koken voor mij. Dat is mijn back-up als ik geen restaurant vind onderweg. Ik weet nog niet waar ik vandaag en de rest van de week overnacht.”

Omringd door familie

Dat Martijn chauffeur is, is niet zo verwonderlijk. Zijn broer Bastiaan was anderhalf jaar internationaal chauffeur. “Hij was mijn praktijkopleider bij Troost Transport Middelharnis. Hij heeft anderhalf jaar internationaal gereden en is nu manager van het warehouse bij Troost.”

Ook Martijns neven, zijn oom Ruud en tante Karina werken als chauffeur. Via Ruud is Martijn bij Peeman Transport gekomen. De eerste week is hij door zijn oom ingewerkt. “Je wordt hier niet in het diepe gegooid. Mijn oom heeft me goed begeleid. Hij is een heel goede chauffeur die alles ziet en zich nergens druk om maakt. Vorig jaar vierde hij zijn veertigjarig jubileum bij Peeman.

Doordat Ruud me goed heeft ingewerkt, ging ik de eerste keer met een rustig gevoel alleen op pad”.

Zeecontainers

De hele week van huis

Voor Martijn is het geen probleem om de hele week van huis te zijn. “Het is relaxed, ik krijg meer rust. Als ik ’s avonds thuis ben, ga ik toch naar vrienden en slaap ik korter.” Last van eenzaamheid heeft hij niet. Hij belt regelmatig een collega of vriend voor een praatje. Ook probeert hij elke avond in een restaurant te eten. “Dan kom ik een keer die wagen uit. Het is gezellig om met collega’s te eten. De maaltijden van mijn ouders zijn voor noodgevallen. Als ik bijvoorbeeld op een industrieterrein moet overnachten omdat er geen parkeerplek is bij een restaurant.”

“Als Martijn net zo leergierig blijft als hij nu is, wordt hij vast en zeker een heel goede chauffeur. Hij wil vooral op het buitenland rijden. De hele week van huis … ik ben benieuwd of hem dat past.”

Dat zegt Martijns praktijkopleider Bastiaan Pille in 2020 over hem.

Drie jaar werkt Martijn nu als internationaal chauffeur. Hij vervoert voornamelijk zeecontainers. Zijn werkgebied bestaat uit de havens van Rotterdam en Antwerpen, Duitsland, Zwitserland en Frankrijk. Af en toe heeft Martijn ritten naar Spanje, Portugal, Italië en Scandinavië. “Dat zijn bijzondere ritten voor zeecontainers: de meeste komen niet verder dan Parijs. Ik geniet van die lange tochten. Je rijdt de hele dag en hoeft niet te wachten bij terminals om te laden of te lossen.”

Geen stress

Goede overnachtingsplekken vinden in binnen- of buitenland is een bekend probleem voor chauffeurs. Ook voor Martijn. Vooral aan het eind van de dag en als hij de omgeving niet kent. “De parkings bij chauffeurscafés zijn vaak om 18.00 uur al helemaal vol. Ik kijk dan op Google Maps om te zien waar tankstations of industrieterreinen zijn. Op de vluchtstrook of op onveilige plekken ga ik nooit staan. In Nederland, Duitsland, Noord-Frankrijk en België is het een drama als je laat aankomt. Maar ik krijg er geen stress van. Het irriteert me alleen. Tot nu toe vind ik altijd wel een plekje.”

Goede baas

Martijn heeft het naar zijn zin bij Peeman Transport. “Ik heb een goede baas en kan altijd overleggen als er wat is. Mijn broer Bastiaan vroeg zich tijdens mijn praktijkopleiding af of internationaal rijden wel iets voor mij zou zijn. Tot nu toe bevalt het me prima. Maar ik kan niet in de toekomst kijken. Als ik een vrouw en kinderen heb, wil ik misschien wel elke avond thuis zijn.”

Matthieu Potter 21 jaar woont in Biezelinge was STL Talent Transport 2020 is 4 jaar chauffeur werkt 2 jaar bij MSP Onions BV in Nieuwdorp.

Met z’n allen rijden

De uienlucht is niet te missen op het terrein van MSP Onions in Nieuwdorp. Chauffeur Matthieu Potter ruikt het al lang niet meer. “Aan de lucht van uien ben ik gewend. Maar een rotte ui ruik ik direct.” MSP Onions droogt, sorteert en verpakt Nederlandse uien die Matthieu en zijn collega’s aanvoeren.

Ui op de foto

Sinds twee jaar werkt Matthieu met veel plezier bij het uienbedrijf in Zeeland. Direct van het land laden vindt hij het mooist. Vaak is dat in de Noordoostpolder. “Ik sta dan met mijn wagen naast een akker en krijg direct de oogst in mijn wagen.” Van elke lading uien die Matthieu vervoert, snijdt hij er een paar doormidden. Daar maakt hij een foto van, die hij doorstuurt naar de zaak. “Ze kunnen dan de kwaliteit van de lading zien. Ook leerzaam voor mij, inmiddels weet ik wel wat af van schimmels.”

‘Echt papiertje’

Matthieu is op zijn zeventiende al een van de winnaars van de STL-verkiezing Talent Transport. Hij loopt stage bij Van Duijn Transport in Hansweert. “Mijn opa, vader en ooms waren allemaal chauffeur. Ik heb één week de opleiding Manager Transport gevolgd. Dat wilden mijn ouders graag, dan had ik een ‘echt papiertje’. Maar ik vond het niets. Ik wilde niet vier jaar naar school en ben overgestapt naar de BBL-opleiding chauffeur.”

Geen droombaan

Na het behalen van zijn chauffeurspapieren en zijn rijbewijzen stopt Matthieu met zijn BBL-opleiding en vertrekt bij Van Duijn. Internationaal rijden is zijn droom. Bij Internationaal Fruittransport Jac. Op ’t Hof in Hansweert staat al een auto voor hem klaar. “De eerste paar maanden reed ik nationaal om ervaring op te doen. Daarna reed ik op Duitsland en Frankrijk. Maar zo’n droombaan was het niet. Het leverde veel stress op: waar eet en slaap ik vannacht? Ik trok het niet om de hele week van huis te zijn en mijn eigen planning te maken. Ik had altijd het gevoel achter de feiten aan te lopen.” Na anderhalf jaar stopt Matthieu bij Jac. Op ’t Hof en gaat bij een ander fruitbedrijf rijden op het buitenland. Ook daar is hij snel weer weg: hij ontdekt dat in zijn eentje internationaal rijden niets voor hem is.

Samen overnachten

Via zijn neef komt hij bij MSP Onions terecht. Zijn werkgebied is Nederland, maar ook Engeland, Duitsland, Frankrijk en België. Weer rijden op het buitenland, maar dit keer is het anders: Matthieu gaat niet meer in zijn eentje op pad. “Vaak rijden we met een clubje chauffeurs. Dat levert mij geen stress op. En ik ben nooit meer een hele week van huis.” Vanavond gaat Matthieu met zeven collega’s uien laden in de buurt van Emmeloord. Daar overnachten ze met z’n allen en rijden dan morgenochtend terug naar Nieuwdorp. “Dat samen rijden en overnachten vind ik heel erg gezellig. Ik heb het hier echt naar mijn zin.”

Doorgroeien

Toen Matthieu in 2020 de talentverkiezing won, vroeg zijn praktijkopleider zich af of de aangeboren oogafwijking hem parten zou gaan spelen. In één oog heeft hij 20 procent zicht. Die problemen zijn er niet, vertelt Matthieu. “Voor mijn rijbewijs moest ik naar de oogarts voor een extra keuring. Ik heb geen last van dat oog.”

Ook gaf Barry aan dat hij Matthieu wel zag doorgroeien naar een leidinggevende functie. Deze ambitie heeft Matthieu niet, vertelt hij nu. “Ik kan makkelijk leren en daarom wilden mijn ouders dat ik de managementopleiding deed. Maar ik trek mijn eigen plan. Nu wil ik rijden. Later zie ik wel of ik wil doorgroeien in een andere functie.”

“Wat een ander in drie jaar leert, dat doet Matthieu in anderhalf jaar. Hij heeft aan een half woord genoeg. En hij doet wat extra’s.” Dat zegt Barry Gijzel, Matthieus praktijkopleider, in 2020 over hem.

TERUGBLIK OP DE CORONATIJD

Arjen Terpstra 45 jaar woont in Damwoude werkt bij Melkweg|Fritom, Bolsward

‘Door long covid is mijn

accu sneller leeg dan

vroeger’

Nadat Arjen Terpstra (45) uit Damwoude

in februari 2021 positief test op corona, knapt hij maar niet op. Sterker nog: na twee weken ziek zijn, is plotseling al zijn energie en kracht weg.

Uiteindelijk is hij door long covid maandenlang uit de running. Vandaag de dag is de Friese

RMO-chauffeur weer aan het werk en blikt hij positief vooruit, ook al is hij nog niet de oude.

Sinds november 2019 werkt Arjen bij Melkweg|Fritom in Bolsward als RMO-chauffeur. “Rijdend melkontvangstchauffeur is een vreemde eend binnen het transport. Maar ook een heel mooi vak met veel afwisseling”, zegt hij daarover. Midden in de coronacrisis komt hij thuis te zitten. Arjen blikt terug op die tijd: “In februari 2021 kreeg mijn vader corona. De avond voordat hij positief testte, hadden we samen gegeten. Uiteindelijk bleken mijn vrouw, dochter en ik ook corona te hebben. Alleen onze zoon had het niet. De eerste twee weken moest ik hoesten en voelde ik wat druk op de borst, maar vielen de klachten wel mee. Totdat ik op een dag de trap op liep. Eenmaal boven was mijn energie helemaal weg en had ik geen kracht meer in mijn armen en benen. Van het ene op het andere moment stond mijn wereld op zijn kop.”

Spieren en conditie trainen

Ook de vrouw van Arjen houdt forse klachten na de besmetting. “Samen probeerden we het thuis draaiende te houden. We waren begin veertig, maar voelden ons stokoud.” Via de huisarts komt het echtpaar bij de fysiotherapeut terecht, waar ze twee keer per week gaan revalideren. “Daar werkten we aan onze conditie door te roeien, fietsen en lopen. Ook begon ik mijn spieren te trainen. In die begintijd kon ik amper 25 kilo met twee benen omhoog krijgen, terwijl ik voorheen wel tweehonderd kilo wegdrukte! Maar beetje bij beetje kwam de spierkracht weer terug.” Na een paar maanden denkt

Arjen voorzichtig weer aan werken. Hij gaat eerst met een collega mee. “Na die dag was ik helemaal gesloopt. Langzamerhand ging het beter en in januari 2022 zat ik weer volledig zelfstandig op de wagen.”

Vatbaar

Ondanks dat hij weer achter het stuur zit en het gelukkig veel beter gaat, is hij op dit moment nog steeds niet de oude. En dat geldt ook voor zijn vrouw, die na anderhalf jaar ziekte haar baan in de kinderopvang weer oppakte. “Vroeger kregen we eens in de drie of vier jaar griep. Nu zijn we vatbaar voor ieder virusje. Ook merk ik dat ik anders met mijn accu moet omgaan dan vroeger. Mijn werk kan ik wel doen. Maar als ik ’s avonds thuiskom, de kinderen op bed heb gelegd en het brood voor de volgende dag is gesmeerd, ben ik kapot. Dan dommel ik voor de tv in slaap omdat ik helemaal ‘op’ ben.”

Te veel prikkels

Arjen merkt dat veel mensen niet begrijpen wat long covid betekent. Vooral ook omdat hij er niet ziek uitziet. “Het zou mooi zijn als

meer erkenning komt voor mensen met long covid. Dat ik sneller moe ben, is misschien nog wel te begrijpen. Maar veel mensen om me heen trek ik niet. De drukte vliegt me dan aan. Terwijl ik vroeger gewoon naar concerten ging. Als ik voor mijn werk met de wagen naar Ameland moest, zat ik tijdens de overtocht tussen de toeristen aan de chauffeurstafel. Nu trek ik me liever terug in mijn cabine. Een mensenmassa betekent voor mij te veel prikkels. Dan gaat het zoemen in mijn hoofd.”

Onbetaalbaar

Ondanks de restklachten blijven Arjen en zijn vrouw positief. “We beseffen dat we geluk hebben dat we beiden weer kunnen werken. Er zijn ook mensen met long covid die arbeidsongeschikt zijn geworden. We proberen naast ons werk zoveel mogelijk te doen met de kinderen. Mijn zoon vindt het bijvoorbeeld leuk om met mij samen met Lego Technics bezig te zijn. En mijn dochter had laatst een klassenuitje naar de boerderij, waar ik ook wat mocht vertellen over hoe het melk rijden gaat. Ze stond trots te luisteren

naar mijn verhaal. Dat soort momenten zijn onbetaalbaar.” Arjen haalt, naast de tijd met zijn gezin, ook veel voldoening uit zijn werk. “Want als RMO-chauffeur heb ik een prachtig beroep. Ik rijd de hele dag van de ene naar de andere boerderij. Het is heel afwisselend en de route is steeds anders. Laatst had ik op een zaterdag drie adressen op Ameland. Mijn zoon ging toen mee, hij krijgt ook interesse in het chauffeursvak.”

Mountainbiken

Vroeger had de Friese chauffeur fors overgewicht. Na een maagverkleining, jaren geleden, heeft hij zijn gewicht beter onder controle. Door long covid kwam het besef dat niet alleen gezond eten belangrijk is, maar ook meer bewegen goed doet. “We hebben nieuwe fietsen gekocht. Mijn zoon en ik een mountainbike en mijn dochter en vrouw een gewone fiets. Als het een beetje mooi weer is, gaan we met z’n vieren een blokje om. Vroeger pakten we de auto naar opa en oma, hier vier kilometer vandaan. Nu gaan we op de fiets. Ik wil gezonder leven, me fitter voelen.”

Positief

Door het mountainbiken werkt Arjen niet alleen aan zijn conditie. Hij maakt op die momenten ook zijn hoofd leeg. “Als het windstil is en het water spiegelglad, geniet ik volop van alles om mij heen. Dat ik op dit moment nog geen dagenlange toertochten maak, vind ik geen probleem. Ik kijk het liefst naar wat ik wél kan. Zo houd ik het positief. Ik zeg daarom: kijk niet te lang in je achteruitkijkspiegel, kijk vooruit.”

STL-talenten zijn bescheiden én gedreven

Dat ze waren genomineerd voor de jaarlijkse STL-verkiezing kwam voor Jelle en Bart als een echte verrassing. Inmiddels blijkt dat ze zelfs hebben gewonnen. Bescheiden als ze zijn schreeuwen ze dat niet van de daken. Maar beretrots, dat zijn ze zeker!

Jelle Stam: STL Transport Talent 2024

‘Veel geleerd in mijn tijd als bijrijder’

Jelle Stam (18) uit Valburg mag sinds een paar maanden als zelfstandig chauffeur de weg op. En dat bevalt hem super. De nominatie voor deze verkiezing verrast hem. “Dat mijn baas me hiervoor opgeeft vind ik een goed teken!”

Jelle kiest op zijn zestiende voor een BOL-opleiding Logistiek Medewerker. “Ik ging naar de open dag van een opleiding tot loonwerker. Het was leuk, maar van huis naar school was het twee uur reizen. Daar had ik geen zin in. De opleiding logistiek leek me ook interessant. Na een open dag besloot ik ervoor te gaan. Het was voor mij een goede overbrugging, omdat ik nog wat jong was voor de chauffeursopleiding die ik écht wilde volgen.”

LOSSEN OP DE PRINSENGRACHT

Jelle Stam

komt uit Valburg is 18 jaar

werkt bij Schraven Transport in Nijmegen

bbl-opleiding Chauffeur goederenvervoer bij ROC Nijmegen

Op zijn zeventiende start Jelle met de BBL-opleiding Chauffeur Goederenvervoer in Nijmegen. Hij werkt dan bij Schraven Transport in Nijmegen, waar hij als bijrijder mee mag voor het lossen van bouwmaterialen. “Ik ging elke dag met een andere collega mee. Daar heb ik veel van geleerd, bijvoorbeeld over het laden en lossen van bouwmaterialen met een kooi-aap. Soms moesten we midden in Amsterdam zijn, bijvoorbeeld op de Prinsengracht. Dan kun je maar van één kant lossen. Van de chauffeur leerde

Beste Leerbedrijf en Beste Praktijkopleider

Benieuwd wie zich Beste Leerbedrijf en Beste Praktijkopleider van 2024 mag noemen? Kijk op de site van STL voor de winnaars. STL organiseert deze verkiezing omdat leren in de praktijk een onmisbaar onderdeel is van een opleiding in transport of logistiek.

ik dan hoe ik in zo’n situatie met de kooi-aap moet omgaan. Ondertussen was ik aan het lessen voor mijn groot rijbewijs. Ik heb tot nu toe al mijn examens in één keer gehaald.”

HOOFD KOEL HOUDEN

Sinds april dit jaar heeft Jelle het felbegeerde papiertje. “In het begin ging er nog iemand met me mee. Inmiddels rijd ik alleen. Als chauffeur kom ik overal. Op sommige bouwplaatsen zie ik al bekende gezichten.” Doordat hij meters maakt, leert

Jelle snel bij. “Dit is echt een vak dat je in de praktijk leert. Toen ik als bijrijder meeging, zag het rijden er makkelijk uit. Maar als je het eenmaal zelf moet doen, valt het soms tegen. Als het ergens krap is, dan denk ik: rustig blijven en het hoofd koel houden. Beter één keer te veel uitstappen dan te weinig. En mijn collega’s geven me ook tips. Bijvoorbeeld waar ik moet parkeren en lossen bij een krap adres. Ze zeggen dat ik altijd moet bellen als er iets is, dat is heel fijn.”

Bart Bartels: STL Logistiek Talent 2024

Kansen krijgen

De 23-jarige Bart Bartels uit Venlo probeert drie hbo-studies, maar mist de aansluiting met de praktijk. Hij kiest voor een opleiding tot logistiek medewerker. Dat bevalt zó goed, dat hij verder wil leren in deze branche.

“Deze nominatie is een bevestiging dat ik de goede keuze heb gemaakt, hoewel ik niet zo nodig in de spotlights hoef te staan. Ik ben iemand die er samen met een team voor wil gaan.”

Docent muziek, informatica en docent wiskunde: van deze drie hbo-studies ging het hart van Bart niet sneller kloppen. “Ik vond het wel interessant, maar er kwam veel theorie bij kijken. Ik houd van aanpakken, ik miste de praktijk. Dus ging

ik op zoek naar andere opleidingen. Omdat ik altijd al een fascinatie had voor vrachtwagens, leek transport en logistiek me wel wat. Ik zag dat er in Nijmegen een open dag was van allerlei logistieke opleidingen. Daar kwam ik iemand

AUTOLAADKRAAN

Jelle heeft het bij Schraven Transport enorm naar zijn zin, door het werk én de leuke collega’s. Ontwikkelmogelijkheden zijn er genoeg. Want over zijn toekomstige droombaan hoeft hij niet lang na te denken. “Ik wil op een autolaadkraan met stenen rijden, omdat het me mooi lijkt om met zo’n kraan te werken en zelf het laden en lossen te doen. Voor het rijden met zo’n kraan heb je een certificaat nodig. Dat wil ik zeker halen in de toekomst.”

tegen van STL en toen is het balletje gaan rollen.”

DENKEN EN DOEN

Bart meldde zich aan bij STL en werd gedetacheerd bij Mercuur Smart Logistics in Venlo. “Zij doen bloemen- en plantentransport. Ik heb het geluk dat ik in het magazijn mag staan én af en toe met een chauffeur mee mag. Op het werk zagen ze dat de afwisseling tussen denken en doen voor mij belangrijk is. Ze hebben me de kans gegeven om twee middagen in de week mee te draaien op de planning, zodat ik tijdens de opleiding

ook alvast kan leren hoe een planning tot stand komt.”

METERS MAKEN

Het afgelopen schooljaar volgde Bart de jaaropleiding Logistiek Medewerker. “Voor mijn tweede jaar wilde ik de chauffeursopleiding doen, maar ik vroeg me af of dat niet sneller kon. Die kans heb ik gekregen vanuit school, waardoor ik over twee maanden mijn rijbewijs hoop te hebben. Dan kan ik de eerste meters gaan maken op de wagen. Daarnaast volgde ik het tweede jaar van de opleiding tot chauffeur. En vanuit school hebben ze me gevraagd of ik de opleiding voor Teamleider in de logistiek

Bart Bartels

komt uit Venlo is 23 jaar

werkt bij Mercuur Smart Logistics in Venlo

bbl-opleiding Logistiek Medewerker bij

Gilde Opleidingen in Venlo

wil doen. Dus dat komt er nog bij. Ik zie het als een mooie uitdaging.” Bart verwacht dat hij als chauffeur aan de slag gaat in de toekomst. “Maar ik ben blij dat ik weet wat er op de loods gebeurt. Dat geeft veel inzicht en scheelt straks tijd bij het laden en lossen.”

KANSEN

De nominatie is voor Bart een bevestiging dat dit vak bij hem past. Maar, zegt hij:

“Ik hoef niet zo nodig in de spotlights te staan. Ik ben meer iemand die er samen met een team voor gaat. Schouders eronder, je doet het samen. Dat de opleiding zo goed gaat, ligt niet alleen aan mijn eigen bijdrage. Het komt ook door de kansen die ik krijg van STL, school en het bedrijf waar ik werk.”

DIT ZEGT DE CAO

Krijg jij in mei je vakantiegeld?

In mei hoort je werkgever jou je vakantiegeld te betalen. Maar dat gebeurt vaak pas in juni.

Controleer daarom je loonstrook. En kijk dan meteen of het bedrag klopt. Hieronder lees je hoe je dat doet.

Hoe bereken je de hoogte van je vakantiegeld?

Krijg jij elke vier weken je loon uitbetaald? Dan vermenigvuldig je het loon van de vierde periode (dus week 13 tot en met 16) met 13.

Krijg je je loon elke maand uitbetaald? Dan vermenigvuldig je het loon van de maand april met 12.

De uitkomst deel je door 100 en vermenigvuldig je met 8. Het getal wat je dan krijgt, is het juiste bedrag van je vakantiegeld.

Als rekensom ziet dat er zo uit:

Bij vierwekenbetaling: loon vierde periode x 13 x 0,08 = vakantiegeld.

Bij maandbetaling: loon april x 12 x 0,08 = vakantiegeld. Goed om te weten: je loon voor de berekening is inclusief een eventuele ploegendiensttoeslag en/of persoonlijke toeslag.

Over welke periode krijg je vakantiegeld?

Vakantiegeld krijg je uitbetaald over de periode van 1 januari tot en met 31 december van het lopende kalenderjaar. Je ontvangt dus een deel met terugwerkende kracht en een deel vooruit. Vanaf volgend jaar geldt er trouwens een nieuwe regel in de cao: je kunt er dan voor kiezen om je vakantiegeld per maand of per periode uit te laten betalen in plaats van in één keer.

Ga je voor het eind van het kalenderjaar uit dienst?

Dan moet je misschien een deel van je vakantiegeld terugbetalen!

Minimum vakantiegeld

Je vakantiegeld is 8% van het loon van april of de vierde periode. Je krijgt altijd minimaal vakantiegeld gebaseerd op

D1. Dit bedrag is in 2024 bij een vierwekenbetaling € 2.509,35 bruto bij een fulltime dienstverband.

Bij een maandbetaling is dit in 2024 € 2.517,85 bruto bij een fulltime dienstverband.

En als je in deeltijd werkt?

Een deeltijdwerknemer krijgt vakantiegeld naar rato. Dat betekent dat het fulltime bedrag aan vakantiegeld wordt omgerekend naar het aantal uren dat je werkt. Maar als je regelmatig overwerkt, heb je ook recht op vakantiegeld over die extra uren. Heb je bijvoorbeeld een contract voor 30 uur, maar heb je gemiddeld 40 uur per week gewerkt? Dan heb je over die 10 uren meerwerk recht op extra vakantiegeld. Je krijgt niet meer uitbetaald dan het maximum vakantiegeld van een fulltimer.

Regels bij tijdelijke contracten en oproepkrachten

Ben je korter dan een jaar in dienst bij je werkgever?

Of heb je een tijdelijk contract en ben je korter dan drie jaar in dienst? Dan mag je werkgever het vakantiegeld in twee termijnen uitbetalen. In mei en in november.

Ben je een oproepkracht? Dan wordt je vakantiegeld bij je uurloon opgeteld. Je krijgt dan dus elke maand vakantiegeld, en niet een of twee keer per jaar.

Heb je vragen over je vakantiegeld, of andere cao-vragen?

Bel dan gratis met Stichting VNB 0800-0225022, kijk op caonaleving.nl of mail naar transport@fnv.nl

DOORGROEIEN

Peggy ten Tuijnte

vestigingsleider REMONDIS

Gevaarlijk Afval B.V. in Lichtenvoorde is 35 jaar woont in Kilder

Klein van stuk, een grote

Kansen pakken en ze zelf creëren. Dat heeft Peggy ten Tuijnte haar hele leven gedaan. Soms kreeg ze een zetje in de rug van anderen die haar talent zagen. Haar loopbaan begon op de vrachtwagen. Inmiddels is ze vestigingsleider van REMONDIS Gevaarlijk Afval in Lichtenvoorde. “Als ik ergens voor ga, vergeet ik de rest.”

Bij REMONDIS Gevaarlijk Afval geeft Peggy leiding aan de twintig mensen van het depot waar het aangevoerde afval binnenkomt. “Wij nemen het afval in ontvangst, controleren het en sorteren het uit”, zegt Peggy. “Ons laboratorium analyseert de binnengekomen vloeistoffen en poeders. De mensen van het depot brengen de gevaarlijke stoffen op het gewenste gewicht en in de verpakking die de uiteindelijke verwerker voorschrijft. Er gelden heel veel regels bij de verwerking van gevaarlijke stoffen. In onze opslag kunnen we het gevaarlijk afval ook tijdelijk opslaan.”

ambitie

Vijfasser

Peggy’s loopbaan startte als chauffeur. “Ik wist al heel vroeg dat ik chauffeur wilde worden. Mijn vader werkte als productmanager bij MAN. Als kind ging ik vaak met hem mee naar de Bedrijfswagen RAI en naar de MAN-fabriek in Duitsland. Het liefst wilde ik op een

grote vijfasser, een machtige wagen. Hoe groter, hoe beter. Ik ben bij Theo Pouw in Utrecht aan de slag gegaan op een zandwagen. Het zand voor de verbreding van de A2 heb ik in die tijd vervoerd.”

Klopt dit wel?

“Ik ben wel eens door de politie aangehouden omdat ze dachten: ‘klopt dit wel, zo’n klein vrouwtje op de zandauto?’ En ja, het klopt. Ik ben chauffeur en doe mijn werk. De trillingen op de wagen veroorzaakten kraakbeenslijtage en zorgden dat ik moest stoppen. Ook al wil ik dat niet. Als ik ergens voor ga, vergeet ik de rest. Die drive heb ik van mijn vader overgenomen.”

Sprong

“Dus ben ik van de wagen gestapt en transportplanner geworden bij JCL in ’s-Heerenberg. Daar kreeg ik te maken met vervoer en opslag van gevaarlijke stoffen. Ik wilde er alles van weten. Er zijn allemaal regeltjes waar je je aan moet houden. Ik houd ervan daar een praktische weg in te vinden. Vervolgens zat ik bij Rabelink Logistics

op de verkoop binnendienst. Hier was ik ook betrokken bij gevaarlijke stoffen. Na vier jaar had ik behoefte aan een nieuwe uitdaging en solliciteerde ik bij REMONDIS Gevaarlijk Afval. Tijdens het sollicitatiegesprek vroeg de directie of ik procescoördinator wilde worden. Dus waagde ik de sprong.”

Side-kick

“Ik heb diverse trainingen en opleidingen gevolgd op het gebied van arbo- en ADR-wetgeving. Voor medewerkers heb ik interne trainingen opgezet. Ik houd ervan mensen te motiveren. Ik heb altijd te maken met verschillende

REMONDIS Gevaarlijk

karakters. Dus wat je tegen de een wel kunt zeggen, moet je tegen de ander op een andere manier zeggen. Na anderhalf jaar vertrok de vestigingsleider. Ik was al een hele tijd zijn side-kick. Toch durfde ik niet te solliciteren op die baan, omdat ik dacht dat het een te grote stap voor me was. Gelukkig gaf de directie me een zetje.”

Openheid

“Bij het accepteren van de baan wilde ik meer vrijheid om het op mijn manier te doen. Met meer openheid naar de mensen op de werkvloer. Ik hoor het ook terug van de mensen in het depot. Dat het gestructureerder loopt dan voorheen en met minder stress. Ik neem collega’s mee in de planning zodat ze weten wanneer het druk wordt en er even gas op moet. Als ik zie dat iemand het in zich heeft om iets nieuws te leren, wil ik die persoon ook de tijd en ruimte geven om het te leren. Uiteindelijk krijg je meer passie bij je medewerkers. Zo heeft een algemene depotmedewerker zich gespecialiseerd in zuren en logen. Deze collega heeft nu als assistent-kwaliteitscontroleur de kans om zich daar nog verder in te specialiseren.”

Mooie jaren

“Of ik mezelf als directeur van REMONDIS Gevaarlijke stoffen zie? Ik wil me eerst nog ontwikkelen in mijn huidige functie. Als bedrijf hebben we het naastgelegen pand gekocht en gaan we uitbreiden. Dat betekent meer medewerkers, meer werk- en opslagruimte en een groter laboratorium. Er komen mooie jaren aan. Als directeur doe je bovendien een stap weg van de werkvloer, terwijl ik de praktijk daar juist zo mooi vind. Ik ben nog wel aan het nadenken over een opleiding, bijvoorbeeld bedrijfskunde.”

Afval in Lichtenvoorde is specialist op het gebied van inzameling, transport en opslag tot recycling en verwerking bij diverse eindlocaties van gevaarlijk afval. Bij het depot komt het afval binnen. Bijvoorbeeld verf-afval, afgewerkte olie, batterijen, accu’s, bestrijdingsmiddelen en (minerale) oliehoudende afvalstoffen. Er zitten veel verplichtingen aan het inzamelen en het verwerken.

et TON Panel-onderzoek gaat deze keer over parttime werken in de sector. Wat zijn de vooren nadelen? En wat doen de parttimers op hun vrije dag? Voltijds werken gebeurt toch nog wel het meest, zie je hieronder: 80% van de panelleden heeft een fulltime contract.

FULLTIME WERKEN IS DE NORM

In de groep medewerkers t/m 40 jaar zien we iets meer parttime aanstellingen (19%) dan bij de oudere deelnemers. Het panel gaf antwoord op de vraag:

WERK JIJ FULLTIME OF PARTTIME?

MEER IN BALANS

Een betere balans tussen werk en privé: dat noemt het panel het meest (59%) als voordeel van parttime werken. Ook vindt het panel dat deeltijdwerk helpt om werken tot het pensioen vol te houden.

WAT ZIJN DE VOORDELEN VAN PARTTIME WERK?

betere balans werk en privé 59%

meer tijd voor hobby’s 46% zo houd ik het vol tot mijn pensioen 42% meer tijd voor (klein)kinderen 36%

meer energie 35% minder last van werkdruk en stress 24%

plezier in het werk 19%

motivatie 10%

in wat je doet 8% iets anders 13%

51 % ja, dat kan

11 % dat weet ik niet

26 % ja, maar het is niet vanzelfsprekend

MINDER GELD, NU & LATER

Wat zijn de nadelen van werken in deeltijd? Ook daar gaf het TON-panel antwoord op. Vooral minder inkomen en lagere pensioenopbouw ziet het panel als minpunt.

WAT ZIJN DE NADELEN VAN PARTTIME WERK?

contact met collega’s

BIJ DEZE VRAAG KON HET TON-PANEL MEERDERE ANTWOORDEN GEVEN.

12 % nee, mijn werkgever is erop tegen

Bij ruim driekwart (77%) van de panelleden is parttime werken als chauffeur mogelijk. Bij twaalf procent wordt het lastig, omdat de werkgever ertegen is.

KUN

JE BIJ JOUW BEDRIJF ALS CHAUFFEUR PARTTIME WERKEN?

De panelleden die een deeltijdbaan overwegen, kregen de vraag: hoeveel dagen wil je dan werken?

WAT IS VOOR JOU DE IDEALE PARTTIME WERKWEEK?

VAN RAMEN LAPPEN

TOT LANTERFANTEN

En als je die vrije dag(en) zou hebben, wat zou je dan doen? Tijd maken voor hobby’s, huishouden of de kinderen, antwoordt een groot deel van het panel. Maar ook niets doen moet kunnen, vindt zeventien procent.

WAT ZOU JIJ DOEN OP JE PARTTIME DAG(EN)?

76 % 4 dagen

beginpunt

TIL BURG

Je bent jong en je wilt de wereld veroveren. Dan begin je met een studie waarmee je overal terecht kunt. Vijf leerlingen van de bol-opleiding Management Transport en Logistiek en hun docent kijken verschillend tegen de school én de logistiekbranche aan. Maar over één ding zijn ze het eens: deze opleiding is een goed startpunt.

beste mming WER ELD

Over Management Transport en Logistiek

De opleiding Management Transport en Logistiek van ROC Tilburg duurt drie jaar. Na twee jaren basisopleiding volgt in jaar drie de verdieping. Leerlingen maken de keuze tussen de specialisaties ‘Logistiek supervisor’ en ‘Specialist Transport en Logistiek’. De specialisatie ‘Logistiek supervisor’ richt zich vooral op het vak van warehousemanager. ‘Specialist Transport en Logistiek’ bereidt voor op onder andere een baan als planner.

Nick van Zelst is 18 jaar tweedejaars woont in Tilburg

‘Het liefst kom ik zelf in actie’

“Mijn oom bracht me op het idee van deze opleiding. Hij vertelde verhalen over zijn werk in het magazijn waar hij mensen aanstuurt. Dat sprak me aan, dus ging ik naar een open dag. De sfeer op school is goed. De klassen zijn klein. Daardoor is het rustig en kan ik me goed op mijn werk focussen. Het eerste jaar ging ik één dag per week naar school en had ik vier dagen per week stage. Ik vond het oké, maar de afwisseling van dit tweede jaar bevalt me beter. Nu hebben we drie dagen school en twee dagen stage.

Die stageplek regel je zelf bij een erkend leerbedrijf. Ik zat dit jaar bij Versteijnen Logistics in Tilburg. Daar verzamelde ik informatie om mijn opdrachten te kunnen maken. Ik keek mee bij onder andere de planning en in het magazijn. Dankzij de stage weet ik nu hoe het is om in de logistiek te werken. Als ik in deze branche blijf, zou ik later een leidinggevende functie willen. In het magazijn werken is niets voor mij. Het voelt alsof je daar alles krijgt opgedragen. Terwijl ik graag zelf actie onderneem.

Mijn plan is om na mbo-4 naar het hbo te gaan. Al weet ik nog niet naar welke opleiding. Ik zit eraan te denken om buiten de sector te kijken. Van de andere kant: er is in de logistiek meer mogelijk dan je denkt. Zelfs in de dierentuin heb je te maken met logistiek!”

‘Bijbaan in de logistiek sinds mijn vijftiende’

“Vanaf groep 1 van de basisschool zei ik al dat ik chauffeur wilde worden. Terwijl niemand in mijn familie dat werk doet. Ik ben altijd met vrachtwagens bezig en heb als bijbaantje vroeger vrachtwagens gewassen. Toch heb ik na overleg met mijn ouders besloten eerst deze opleiding te doen. Want je hebt tegenwoordig overal een diploma voor nodig. Zo heb ik een goede basis. Stel, ik ben straks veertig en ik vind het niet meer leuk om chauffeur te zijn, dan heb ik met dit diploma een plan b.

Sinds mijn vijftiende heb ik een bijbaantje bij ID Logistics in Tilburg. Daar verzorg ik bestellingen en help ik met laden en lossen. Ik heb echt passie voor deze branche. Daardoor merk ik dat ik op school vooroploop. De opleiding gaat veel meer over warehouses dan over transport. Als je één keer zo’n warehouse van binnen hebt gezien, dan weet je het wel. Toch wil ik de opleiding wel afmaken.

Daan Meesters is 17 jaar eerstejaars woont in Tilburg

Ik gok dat ik op mijn negentiende mijn vrachtwagenrijbewijs heb. Tijdens de open dag hier op school mocht ik een klein stukje rijden. En op mijn stageadres reed ik de wagens de wasstraat in. Na deze opleiding wil ik een opleiding van een jaar doen om meer te leren over de kennis en techniek van het chauffeursvak. Bijvoorbeeld hoe je lading vastzet. Ik weet nog niet waar ik straks wil rijden. Als je in Nederland werkt als chauffeur, ben je elke avond thuis. Maar het buitenland lijkt me ook wel wat.”

Kacper Kotarski is 20 jaar eerstejaars woont in Tilburg

‘De zeevaart in of een eigen bedrijf’

“Ik kom uit Polen en ben nu tien jaar in Nederland. Ik heb gekozen voor de logistiek omdat het niet te moeilijk is en tegelijk goed verdient. Zo kan ik sparen voor mijn hobby’s. Zoals reizen en met de metaaldetector op pad gaan. Deze opleiding is mijn eerste keuze, al ben ik ook naar de open dag geweest van de opleiding tot metaalbewerker. De logistiek sprak me toch meer aan. Zonder logistiek staat de wereld stil. Overal waar mensen zijn, moeten producten vervoerd worden.

Dit jaar deed ik mijn snuffelstage bij de Termeer Groep in Tilburg: bestellingen klaarzetten, orders verzendklaar maken en bestellingen die retour komen nakijken. In het tweede jaar wil ik meer de transportkant op omdat ik door mijn bijbaantjes al vaker in het magazijn heb gestaan.

Ik zou wel planner in het wegtransport willen worden. Of in de zeevaart, dat lijkt me ook interessant. Ik houd van grote uitdagingen. Dit schooljaar was voor mij aan de makkelijke kant. Na deze opleiding wil ik doorstuderen, misschien meer richting marketing. Dan kan ik mijn kennis van logistiek combineren met de markt. En misschien op termijn wel mijn eigen transportbedrijf openen!

Je moet een goed plan hebben. Maar een Pools spreekwoord, vrij vertaald, zegt: ‘een man kan plannen, maar God gaat lachen’. Dat betekent dat je nooit weet hoe je leven loopt. Ik zie mijn toekomst niet in Nederland of in Polen. Ik zou graag de wereld over reizen. Met een logistieke achtergrond kan ik overal terecht.”

‘Mensen kunnen niet mislukken’

“Toen ik in 1988 als docent afstudeerde lagen de banen in het onderwijs niet voor het oprapen. Dus ging ik het bedrijfsleven in. Ik werkte bij diverse organisaties in verschillende functies. Ik volgde ook een opleiding tot exportmanager en begeleidde stagiairs. Eén van de stagebegeleiders vroeg of ik interesse had om ’s avonds les te geven bij ROC Tilburg. Dat sprak me aan. De paar uurtjes in de week groeiden uit tot veel uren en in 2000 moest ik kiezen tussen mijn drukke baan en het onderwijs. Ik koos voor de school en begon bij de opleiding economie. In 2009 maakte ik de switch naar Transport en Logistiek.

In de loop van de jaren is het vak veranderd, onder andere door technologische ontwikkelingen. Ondanks automatisering en digitalisering zijn er nog steeds veel mensen in deze sector nodig. Het is jammer dat logistiek geen vast onderdeel is van het lesaanbod op de middelbare school.

De afgelopen jaren is het leerlingen aantal op onze opleiding langzaam teruggelopen. Terwijl Tilburg, Moerdijk en Waalwijk echte logistieke hotspots van ons land zijn.

Leerlingen zijn voor mij geslaagd als ze hun pad vinden. In die zin kunnen mensen niet mislukken.

Ze nemen alleen een andere weg. Soms stroomt iemand uit om te gaan werken of aan een andere opleiding te beginnen.

Dan krijg ik een paar jaar later via LinkedIn een berichtje met de vraag of ik tóch een stageadres in de logistiek weet. Ik vind het mooi als ik iemand op die manier kan helpen.”

Peter Paul van der Schoot is 63 jaar

docent Transport en Logistiek, ROC Tilburg woont in Tilburg

‘Hier kun je alle kanten mee op’

“Ik werkte al op jonge leeftijd mee in het magazijn van de houthandel van mijn vader. Dus de opleiding ligt voor de hand. Daarnaast wilde ik een studie doen die niet heel bekend is onder jongeren. Volgens mij heb ik goed gekozen, omdat ik hier alle kanten mee op kan. En er is veel vraag naar mensen in de logistiek. De opleiding is interessant. Elke periode hebben we een project over een bepaald thema. Bijvoorbeeld over hoe de logistiek er in 2030 uitziet, met AI en robots.

Van februari tot en met eind april liep ik vier dagen per week stage bij Morentz in Waalwijk op de shipping-afdeling. Daar kreeg ik taken die te maken hadden met transport en magazijn. Ik leerde bijvoorbeeld hoe het transport per boot of vliegtuig gaat. De stage beviel zo goed dat ik er buiten schooltijd nog steeds werk. Ik ben ‘allround medewerker’. Dat betekent dat ik ingezet word bij allerlei klussen. Komend jaar loop ik twee dagen per week stage. Die mag ik waarschijnlijk ook bij Morentz doen. Die afwisseling tussen school en werk spreekt me aan. Hoewel ik moest wennen aan de lange werkdagen van acht tot vijf.

Als ik deze opleiding af heb, wil ik naar het hbo. Waarschijnlijk in de richting marketing en logistiek om meer te leren over de commerciële kant van de logistiek. Dat is bijvoorbeeld weer nuttig bij het organiseren van festivals.”

Joost Beaard is 17 jaar eerstejaars woont in Waalwijk

Niek Langerak is 17 jaar tweedejaars woont in Udenhout

‘Logistiek is overal’

“Mijn vader werkt bij een logistiek bedrijf als ICT-manager. Hij vertelde dat de logistiek een fijn breed werkterrein is. Daarom ben ik naar een open dag gegaan. Ik ging ook naar de open dag van de elektrotechniek, want die opleiding doet mijn broer. Maar dat past niet bij me, ik ben niet zo handig met elektra. Deze logistieke opleiding is heel allround. Je hebt overal in de wereld te maken met logistiek: in een ziekenhuis, maar ook bij een voetbalclub bijvoorbeeld.

Ik doe het liefst de praktijkvakken op deze school. Vakken als rekenen en Engels, daar geef ik niet veel om. Het eerste jaar stagelopen vond ik best zwaar. Ik had nog nooit tien weken achter elkaar volle bak vier dagen per week gewerkt. Ik liep stage bij Bergen Logistics in Den Bosch. Dat is me goed bevallen. Ik heb er veel kunnen doen en zien. Zo ben ik met de vrachtwagen mee geweest en mocht ik ook met de financieel manager meekijken. Ik kon proeven van alle onderdelen van het bedrijf om te zien hoe het werkt.

Volgend jaar ga ik een hbo-cursus handel van een paar maanden erbij doen. Daarna wil ik een hbo-opleiding in die richting gaan volgen. Logistiek en handel gaan goed samen. Dat lijkt mij dus een uitstekend totaalpakket voor een baan. Ik heb liever een leuke baan die minder geld oplevert dan dat ik veel verdien maar mijn werk saai vind.”

CHAUFFEURSCAFÉDAG

Pensioenpraat langs de

Zo’n acht keer per jaar organiseren de pensioenconsulenten van Pensioenfonds Vervoer een chauffeurscafédag. Steeds op een andere plek in het land. Je kunt zonder afspraak binnenlopen met vragen over je pensioen. Hoe ziet zo’n chauffeurscafédag eruit? TON neemt een kijkje bij Frans op den Bult in Deurningen/ Hengelo, waar vijf chauffeurs langskomen voor informatie.

weg

Pensioenconsulent Richard Dudink geeft uitleg aan

Marcel Vollenbroek en zijn schoonzus Angelique

Bij wegrestaurant Frans op den Bult komen chauffeurs om een te hapje eten, een praatje te maken met andere chauffeurs en eventueel te douchen of te overnachten op de parkeerplaats. Vanmiddag komen een paar van hen ook voor informatie over hun pensioen. In een aparte ruimte van het restaurant zitten pensioenconsulenten Richard Dudink en Martijn Mulder van Pensioenfonds Vervoer deze middag met hun laptops klaar. Ze zijn er van 13.00 tot 18.00 uur. De mannen zijn nog maar net geïnstalleerd of de eerste chauffeurs komen binnen. Allemaal hebben ze in TON Magazine gelezen over deze chauffeurscafédag.

‘ZET

‘M FF WEG’

Leo Lelieveld heeft zijn vrouw Esmeralda meegenomen. Ze hebben een eind gereden vanuit Monster in het Westland. Leo: “Ik kom al mijn hele leven met mijn vrachtwagen hier bij Frans op den Bult. Lang geleden kon je hier je wagen voor de deur zetten voor de lunch en aan de toenmalige eigenaar Willem vragen: ‘Zet ‘m effe weg’.”

MOOI UITJE

Leo en Esmeralda zijn met de personenauto gekomen, met de fietsen achterop. Leo: “We maken er een mooi uitje van. Vannacht slapen we in het hotel van Frans hierachter. En als het mooi weer blijft, plakken we er nog een nachtje aan vast.” Leo vertelt dat het er steeds niet van komt om achter zijn pensioen aan te gaan. “Toen ik in TON Magazine las over deze chauffeurscafédag, dacht ik ‘Laat ik er samen met mijn vrouw eens naartoe gaan.’” Leo is 66 en rijdt bulktransport voor Blok Transport uit Hellevoetsluis. “Ik rijd wit pigment en ben de hele week weg. Op maandag vertrek ik en vrijdag of zaterdag ben ik thuis. Het is

altijd maar weg-weg-weg. Ik ben in hart en nieren een chauffeur, maar bij Amersfoort beland je vaak al in een lange file. En het wordt steeds meer een gedoe om ’s avonds een goeie parkeerplek te vinden om te overnachten. Vaak stop ik dan al eerder om zeker te zijn van een geschikte plek. Maar dat scheelt natuurlijk wel in mijn uren. En nu we twee kleinkinderen hebben wil ik echt op mijn 67e stoppen.”

TIEN JAAR HOGER PENSIOEN

Esmeralda is bijna tien jaar jonger dan Leo. Als Leo stopt met werken, is zij 57. Leo: “Vooral de eerste jaren van mijn pensioen zullen we van alles willen ondernemen.” Hij wil kijken hoe het uitpakt als hij de

eerste tien jaar een hoger pensioen laat uitkeren en daarna, vanaf zijn 77e, een lager pensioen. Pensioenconsulent Martijn Mulder laat het echtpaar meekijken: wat betekent dat financieel? Met deze verhoging krijgt Leo ruim 2.500 euro netto per maand aan AOW plus pensioen. Vanaf zijn 77e is dat een kleine 2.200 euro, maar dan heeft Esmeralda ook AOW en een klein eigen pensioen. Leo: “Daar ben ik tevreden mee. Het is me nu duidelijker hoe het zit. En ik doe dit liever dan een videogesprek met een van jullie.”

PILOTEN OP DE WEG

Marcel Vollenbroek stapt binnen. Hij komt van dichtbij, uit Deurningen. Zijn schoonzus

Angelique heeft speciaal vrij genomen van haar werk om Marcel bij te staan. “Al die cijfers, zij heeft er veel meer kaas van gegeten.” Marcel (63) wil zo snel mogelijk stoppen met werken, als het financieel haalbaar is. ”Ik heb er gewoon geen plezier meer in. Al die piloten op de weg die, zodra je de grens over bent, vanaf de vluchtstrook zo de baan op komen. Bovendien heb ik prostaatkanker gehad een paar jaar geleden. En wat ook meespeelt, is dat ik mijn vrachtwagenrijbewijs elk jaar opnieuw moet aanvragen vanwege mijn apneu. Daar ben ik echt helemaal klaar mee. Al die controles. Ik kan beter nu gaan genieten dan tot het laatst door blijven gaan. Zo kan ik eens lekker een paar dagen weggaan, of me bezighouden met mijn hobby. Ik heb thuis twee paarden die voor de kar lopen.”

ALTIJD DEZELFDE ROUTE

Pensioenconsulent Richard vraagt Marcel welk bedrag hij financieel haalbaar vindt. “Zo’n 2.300, 2.400 euro”. Marcel is weduwnaar en van plan alleenstaand te blijven. “Zoals ik het nu voor elkaar heb krijg ik het nooit weer.” De AOW voor een alleenstaande is hoger dan je per persoon krijgt als je samen bent. Bovendien kan Marcel zijn partnerpensioen op nul zetten. De waarde van het partnerpensioen komt boven op het zijne.

Marcel rijdt voor Heisterkamp vier nachten per week DHL-lading naar Antwerpen. Hij rijdt via diverse plaatsen weer terug. “Altijd dezelfde route. Dat doe ik nu zo’n zestien jaar. Daarvoor reed ik 27 jaar voor een drankengroothandel.” Marcel krijgt AOW als hij 67 jaar en drie maanden is. Dat is in juli 2028. Op dat moment krijgt hij zo’n

Pensioenconsulent Martijn Mulder

2.500 euro uit AOW voor alleenstaanden, het pensioen van de drankengroothandel en het pensioen van Pensioenfonds Vervoer.

VAST BEDRAG

Maar liever wil hij eerder stoppen met werken. Sinds hij bij Heisterkamp werkt, valt hij onder de cao Beroepsgoederenvervoer en komt hij in aanmerking voor de zwaarwerkregeling. Dat geeft hem drie jaar vóór zijn AOW, vanaf 1 augustus volgend jaar, recht op een vast maandelijks bedrag. Marcel krijgt zo’n 2.150 euro netto per maand als hij dan al een deel van zijn pensioen uit laat betalen, laat Richard op de laptop zien. En dat voor de rest van zijn leven. Stoppen volgend jaar augustus lijkt Marcel een goed plan. “Een jaar is zo voorbij.”

EERSTE JAREN MEER PENSIOEN

Maar dan zit Marcel nog niet op de 2.300, 2.400 euro die hij eerder noemde. Richard stelt voor om uit te rekenen wat een hoog-laag-pensioen kan doen. Richard legt uit: “Ongeveer de helft van de mensen die bij

ons komt, zegt ‘Doe mij de eerste jaren van mijn pensioen, tien jaar bijvoorbeeld, maar een hoger bedrag en daarna een lager’. Je kunt tijdens de drie jaar van de zwaarwerkregeling, tot aan je AOW, ook nog eens extra veel pensioen opnemen. Geld om voor je paardenliefhebberij te gebruiken, ik noem maar wat. Dan zou je de eerste drie jaar op ruim 2.500 euro uitkomen, de volgende zeven jaar op ruim 2.000 euro en vanaf je 74e een kleine 2.000 euro.”

HUUR- EN ZORGTOESLAG

Marcel: “Misschien kom ik tegen die tijd dan nog wel in aanmerking voor huur- en

Leo Lelieveld met zijn vrouw Esmeralda

zorgtoeslag?” Richard: “Als je niet te veel spaargeld hebt.” “Nee, dat zit wel goed.” Volgens de huidige toeslagenregels heeft Marcel vanaf zijn AOW recht op een kleine 300 euro aan huur- en zorgtoeslag. Richard: “Daarmee kom je mooi op jouw gewenste 2.300 euro uit.” Marcel: “Dan gaan we dat doen! Het valt me mee. Je hoort onderweg zoveel verhalen over wat mensen over pensioen zeggen te hebben. Sommige beweren maar liefst vier rooitjes te krijgen de eerste jaren. Dit geeft me duidelijkheid.”

Pensioenoverzicht

Wat is wat op je pensioenoverzicht?

In de maand mei zijn de pensioenoverzichten weer verstuurd. Veel mensen hebben het overzicht via de post ontvangen. Krijg je je post liever via e-mail, dan kreeg je bericht dat het overzicht online klaar staat. Zodra je inlogt, zie je in een handig dashboard meteen de laatste stand van zaken. De bedragen die je op de website ziet, worden elke maand bijgewerkt.

Op het pensioenoverzicht zie je hoeveel pensioen je al hebt opgebouwd. En ook hoeveel pensioen je naar verwachting nog gaat opbouwen bij Pensioenfonds Vervoer. Je ziet dus hoe het ervoor staat met je pensioen. Best belangrijk dat je dan ook begrijpt wat er staat. Daarom vind je hiernaast wat uitleg.

Uniform Pensioenoverzicht 2024

Stand op: 1 januari 2024

Uw persoonlijke gegevens

Naam: TON Janssen

Geboren op: 16-08-1976

Werkgever: TON magazine

Pensioennummer: 1234567

Uw partner

Naam:

Uw pensioengegevens

Er is geen partner bij ons bekend

Pensioenuitvoerder: Pensioenfonds Vervoer

Soort pensioenregeling: Uitkeringsovereenkomst

Deelnemingsjaren tot 2010*: ,67

Deelnemingsjaren vanaf 2010**: 1,08

9,67 13,08

Leeftijd waarop het pensioen is berekend: 68 jaar

68 jaar

Pensioengevend uurloon: per 1 januari 2024*** € 18,7

€ 18,73

Voltijd pensioengevend loon: € 50 15

€ 50.152

Voltijd franchise: € 15.816

€ 15.816

Voltijd pensioengrondslag: € 34.6

Deeltijdpercentage: 100,00%

Percentage jaarlijkse pensioenopbouw: 1,788%

€ 34.336 100,00% 1,788%

Premie die u samen met uw werkgever betaalde:**** € 10.16

Toelichting:

€ 10.916

* Een deelnemingsjaar is een jaar dat u bij Pensioenfonds Vervoer pensioen heeft opgebouwd. Werkt(e) u deeltijd? Dan vermenigvuldigen wij de jaren in die periode met het deeltijdpercentage.

** Vanaf 2010 is een deelnemingsjaar een jaar dat u bij Pensioenfonds Vervoer pensioen heeft opgebouwd. Ook als u deeltijd werkt(e), ziet u het aantal jaren dat u in dienst bent (geweest).

*** Controleer of het uurloon op uw pensioenoverzicht gelijk is aan het uurloon op uw salarisspecificatie. Ziet u verschillen? Neem dan contact op met uw werkgever.

**** Uw werkgever betaalt ongeveer 2/3 van de premie. Op uw loonstrook staat het deel dat u betaalt.

Uw pensioen berekenen wij op basis van de gegevens hierboven. Verandert uw situatie? Kijk dan op www.mijnpensioenoverzicht.nl of in de MijnOmgeving. Daar vindt u uw meest actuele overzicht.

Benieuwd naar een volledig overzicht van al uw pensioenen? Kijk dan op www.mijnpensioenoverzicht.nl

Soort pensioenregeling: uitkeringsovereenkomst

Een uitkeringsovereenkomst is een pensioenregeling waarbij afspraken zijn gemaakt over de hoogte van je pensioen. Je werkgever en jij dragen leggen samen geld in voor jouw pensioen. Met de inleg bouw je elk jaar een deel van je pensioen op. Jij bepaalt wanneer je dat pensioen laat ingaan.

Deelnemingsjaren

Elk jaar dat je pensioen opbouwt heet in de regeling ‘een deelnemingsjaar’. Tot 2010 hield het pensioenfonds rekening met rekening met het deeltijdpercentage. Als je bijvoorbeeld tien jaar lang 80% werkte, dan had je acht dienstjaren voor je pensioen. Na 2010 zijn dat tien deelnemingsjaren.

Leeftijd waarop het pensioen is berekend

Pensioen is altijd berekend op een bepaalde leeftijd. In het overzicht van Pensioenfonds Vervoer is dat 68 jaar.

Je ziet verderop in het overzicht ook je pensioen als je het tegelijk laat ingaan met je AOW. Jij bepaalt altijd zelf wanneer je pensioen ingaat. Wil je bijvoorbeeld met pensioen gaan op je 66e? Dat kan. Op je 64e? Kan ook.

Je pensioen wordt dan lager dan het bedrag dat in dit overzicht staat. Als je inlogt op pfvervoer.nl en een pensioenplan maakt, zie je snel en makkelijk waar je dan op uitkomt.

Pensioengevend uurloon

Het pensioen dat je in 2024 gaat opbouwen, is gebaseerd op het uurloon dat je op 1 januari 2024 verdiende. Pensioenfonds Vervoer krijgt dit uurloon door via je werkgever. Je kunt met je loonstrookje controleren of het uurloon klopt. Klopt het niet? Neem dan contact op met je werkgever.

Voltijd pensioengevend salaris

Dit is je bruto jaarsalaris, inclusief je vakantietoeslag. Overuren tellen mee tot een maximum van 364 uur per jaar. Let op: het gaat om je salaris in 2024. En de overuren die je in 2023 hebt gemaakt.

Voltijd franchise

Het idee is dat het pensioen (een deel van) je salaris vervangt. Het pensioen van Pensioenfonds Vervoer hoeft niet je hele salaris te vervangen. Je krijgt later ook AOW van de overheid. Daarom telt een deel van je salaris niet mee voor de berekening van je pensioen. Het deel van je salaris dat niet meetelt heet ‘de franchise’.

Voltijd pensioengrondslag

Dit is het deel van je salaris dat meetelt voor de opbouw van je pensioen. Het is je voltijd pensioengevend salaris min de franchise.

Deeltijdpercentage

Hier zie je het percentage dat je werkt in verhouding tot een fulltime dienstverband. In dit voorbeeld werkt Ton Janssen fulltime. Zou je bijvoorbeeld 32 uur werken, terwijl een fulltime dienstverband 40 uur per week is? Dan werk je 80%.

Percentage jaarlijkse pensioenopbouw

Om de opbouw in een jaar te berekenen, vermenigvuldig je de pensioengrondslag met het ‘opbouwpercentage’. In dit voorbeeld is het pensioen dat Ton in 2024 opbouwt

€ 34.336 x 1,788% = € 613,93. Als Ton het pensioen op zijn 68e laat ingaan, krijgt hij dit pensioen per jaar, zo lang hij leeft.

Heeft Ton Janssen 40 jaar hetzelfde salaris, en bouwt hij pensioen op bij Pensioenfonds Vervoer? Dan is met dit opbouwpercentage het pensioen (40 jaar x € 613,93 =)

€ 24.557,20 bruto per jaar. Daar komt dan nog de AOW bij.

Dit zie je in jouw dashboard

Als je inlogt op pfvervoer.nl zie je actuele cijfers: het pensioen dat je hebt opgebouwd en het pensioen dat je kunt verwachten. Je ziet daar ook een inschatting van je netto pensioen. Je kunt er ook spelen met jouw pensioen. Bijvoorbeeld door te kijken wat je pensioen is als je het eerder laat ingaan. De cijfers worden iedere maand bijgewerkt. Je pensioenoverzichten staan bij ‘Documenten’.

AGENDA

Themasessie veiliger werken

Ben je werkgever in de transport- en logistieke sector? Laat je dan bijpraten over de Werkkrachtfactor Veiligheid voor een veiliger bedrijf en de Risico Inventarisatie & Evaluatie (RI&E).

Grijp deze kans om je bedrijf veiliger en bewuster te maken!

Donderdag 27 juni in Almelo.

Meer info en aanmelden

Kom naar een instapdag en rijd mee op de vrachtwagen!

Ken je iemand die vrachtwagenchauffeur wil worden? Tijdens de instapdagen ervaar je hoe het is om in een vrachtwagen te rijden.

Ook staan werkgevers en een adviseur van het sectorinstituut STL klaar om vragen te beantwoorden. Er is nog één instapdag voor de zomer.

Donderdag 4 juli

Hazerswoude-Dorp van 18.15 uur tot 22.00 uur

Schrijf je snel in

Werken in transport en logistiek?

Open dagen op mbo’s

Ken jij iemand die meer wil weten over opleidingen in transport en logistiek? In juni zijn op Aventus in Apeldoorn adviseurs van STL aanwezig.

dinsdag 26 juni ∫ 17.00 - 20.00 uur

Aventus Apeldoorn

Meer info en aanmelden

Vragen over je pensioen?

Stel ze tijdens een chauffeurscafédag

Op chauffeurscafédagen staan de pensioenconsulenten van Pensioenfonds Vervoer voor je klaar om vragen over je pensioen te beantwoorden. Kom langs tussen 13:00 en 18:00 uur op een van de locaties. Een afspraak maken is niet nodig!

De pensioenconsulenten kunnen een berekening voor je maken. Als je dat wilt, log je tijdens het gesprek in op de website van Pensioenfonds Vervoer. Daar heb je je DigiD voor nodig.

Donderdag 4 juli

Op de Vos Hotel-Restaurant Hasseltsebaan 100 6135 GZ Sittard

Meer weten ? kijk op www.stl.nl

Op de Vos

In ’t zonnetje

Geen ‘moeten’ meer

De afgelopen vijftien jaar rijdt Wim Toussaint elke week twee à drie keer naar Duitsland met een trekker-oplegger vol auto-onderdelen. Hij heeft er veel plezier in en is een gewaardeerd collega. Afgelopen januari stopte hij na bijna vijftig jaar met werken. Zoon Willem van Dijk is apetrots op zijn bonusvader. “Door hem ben ik chauffeur geworden.

Daarom zet ik hem vandaag in het zonnetje”.

Het is het eind van de middag als Wim Toussaint nietsvermoedend een pilsje zit te drinken aan de picknicktafel op het terrein van BR Transport in Ede. Vanochtend vroeg is hij met zijn zoon Willem van Dijk mee op pad geweest. Dat hij nu in het zonnetje wordt gezet, maakt hem even sprakeloos. “Dit had ik niet verwacht. Ik houd niet van verrassingen, maar dit is echt heel leuk!”

Liefde

Willem van Dijk is zeventien als zijn moeder een relatie krijgt met Wim Toussaint en later met hem trouwt. Willem kan het uitstekend met de nieuwe man van zijn moeder vinden. Hij gaat als het maar even kan mee met Wim de weg op. “Overnachten hebben we niet vaak gedaan. De cabine van een autotransporter is laag en daarom is er maar één slaapplek. Ik lag dan heerlijk in mijn bed en Willem sliep op de stoelen.” Helemaal niet erg, herinnert Willem zich: “Dáár is de liefde voor het chauffeurswerk ontstaan.”

Duitsland

Wim wil eigenlijk nog lang niet stoppen bij BR Transport. Maar in januari 2024 is zijn code 95 verlopen én stoppen de vaste ritten naar Duitsland. “De dagen dat ik op Duitsland reed, begon ik vroeg en was ik ’s avonds om 21.00 uur weer in Ede. Dat had ik nog wel een tijdje willen doen.

Willem van Dijk

50 jaar woont in Ede is 32 jaar chauffeur werkt 19 jaar bij BR Transport Bennekom

Maar in plaats van Duitsland werden het ritten op Frankrijk. Dan moest ik zondagmiddag al vertrekken en daar had ik geen zin in. Het werk is geen moeten meer. Ik ben niet voor niets gepensioneerd.”

Rollators

Zoon Willem werkt met een korte tussenpauze van een paar jaar zo’n 19 jaar voor BR Transport. “We hebben hier meer gepensioneerde chauffeurs. Als Wim 65 wordt, is hij al zes jaar met de vut (regeling voor vervroegde uittreding). Hij had wel weer zin om de weg op te gaan. De vader van mijn baas Bert Roseboom reed ook.” Voor het transportbedrijf zijn de pensionado’s een welkome aanvulling op het tekort aan chauffeurs. Wim grapt: “Als je hier in de kantine kijkt, zie je allemaal rollators staan.”

Wim heeft zijn sporen in de transportwereld verdiend. Met plezier vertelt hij over de 32 jaar die hij voor Van Amerongen werkte. “Als ik op een zaterdagmiddag naar Limburg reed om Dafjes te halen, kwam ik onderweg vier auto’s tegen. Er waren geen files. Aan het eind van de dag vulde ik uit mijn hoofd mijn werkboekje in. Dat heette toen het liegboekje. Een tachograaf was er nog niet.”

Ferrari’s

De laatste jaren bij van Amerongen begeleidt Wim vaak beginnende chauffeurs. Hij neemt twee weken iemand onder zijn vleugels. Hij leert ze vooral hoe ze veilig en zonder schade auto’s moeten laden. “Je moet opletten dat je ze niet beschadigt bij het laden en lossen. Ik heb Ferrari’s geladen en dan zit je in zo’n wagen te zoeken hoe je er weer uitkomt. Die hebben een koordje waar je aan moet trekken om het portier te openen.”

Vut-regeling

Als Van Amerongen overgenomen wordt door concurrent Koopman, besluit Wim om op 59-jarige leeftijd gebruik te maken van de gunstige vutregeling. “Ik kreeg 92 procent van mijn salaris. Tot aan mijn pensioen mocht ik niet werken. Daarna ben ik bij BR Transport begonnen.” Willem schudt zijn hoofd over de regeling. “Als die vut-regeling er nu was, zou ik er direct gebruik van maken. Ik zie mijzelf echt niet zolang doorwerken als Wim. Ik heb laten uitrekenen wat ik krijg als ik met pensioen ga. Ik ben al aan het aftellen.”

Bedrijfsfeestjes

Wim wil graag op het busje rijden voor BR Transport. Hij houdt niet van de hele dag nietsdoen. “Gelukkig houdt Wim van koken”, vertelt Willem. “Hij heeft een keuken in de schuur met een fornuis en een frituur.” Wim vult aan: “Mijn vrouw is van de aardappelen, groente en vlees. Ik ben van de nasi, bami en de zelfgemaakte patatten.” Willem lacht: “Laat je collega’s het maar niet horen, want die staan hier dadelijk op de stoep voor jouw frieten. Maar ik weet zeker dat Wim daar niet mee zit. Hij is echt een gezelligheidsmens. Bij bedrijfsfeestjes is mijn vader altijd de laatste die weggaat. Dat zie ik hem nog jaren doen!”

OPROEP

Wil je ook iemand in het zonnetje zetten? Je vrouw die je steun en toeverlaat is en thuis alle ballen in de lucht houdt? De planner die je haast nooit achter je broek zit? Of je opa die jou inspireerde om in het transport te gaan werken? Stuur dan een mail naar redactie@tonmagazine.nl

IN BEELD

Nathaly Bol is autolaadkraanchauffeur op grote en kleine bouwplaatsen in heel Nederland. Met haar knalroze werkschoenen en roze helm is ze een opvallende verschijning.

En ze staat haar mannetje: “Doorwerken, daar hou ik van. Met mijn autolaadkraan kan ik zelf laden en lossen. Ik hou niet van wachten.”

Ik hou van

Nathaly Bol

32 jaar

woont in Westerhaar is 12 jaar chauffeur

werkt 3 jaar bij Jan Hofman Transport uit Vroomshoop

flink aanpoten

Bakkie bij de beweegbox

07:00 uur

Nathaly komt aanrijden op een klein bouwterrein in Roden. Achterop haar wagen staat een container met materiaal van bouwbedrijf De Groot Vroomshoop. Het bouwbedrijf zet hier een ‘beweegbox’ neer, een nieuwe gymzaal voor de school. Nathaly gaat zo lossen – maar eerst een bakkie.

“Koffie drink ik de hele dag door. Dat is mijn motor. Vanochtend ben ik om 04.00 uur opgestaan en was ik om 05.00 uur in Vroomshoop om mijn wagen op te halen. In de buurt van Hoogeveen heb ik eerst mijn aanhanger afgekoppeld. Een tip van mijn collega omdat deze bouwplaats te klein is om hier met aanhanger te manoeuvreren.”

Nathaly werkt vaker met de bouwvakkers van De Groot. Met uitvoerder Heini de Jong maakt ze een praatje over het tv-programma ‘Meiden die rijden’. Ze vinden dat het programma op zoek is naar sensatie. Nathaly: “Ik zeg niet dat het programma onjuiste beelden laat zien, maar het vertekent wel een beetje de werkelijkheid.”

Nathaly vertelt dat ze al tien jaar naar bouwplaatsen rijdt om materiaal te leveren. “In die jaren heb ik een dikke huid gekregen door alles wat je naar je hoofd geslingerd krijgt. Bijvoorbeeld een opmerking als ‘Het lijkt de Playboy wel.’ Ik antwoord dan: ‘Daarvoor heb ik toch net iets te veel kleding aan.’ Gelukkig is er sinds Me Too wel wat veranderd, maar je moet als vrouw in een mannenwereld wel stevig in je schoenen staan.”

Steunpoten in positie

07:30 uur

Na de koffie rijdt Nathaly met haar wagen met autolaadkraan de werkplaats op. Dan trekt ze haar knalroze werkschoenen aan en zet een roze helm op. Ze zorgt dat de vier steunpoten in de juiste positie staan zodat ze veilig de container kan plaatsen. Uitvoerder Heini plaats er stempelplaten onder. Uit een zijvak van de wagen haalt ze gele hijsbanden. “Die zijn gloednieuw. Vorige week was weer de jaarlijkse keuring van mijn kraan.”

Geroutineerd maakt Nathaly de hijsbanden vast aan de takel. Met de afstandsbediening laat ze de kraan omhoog en naar links zwenken. De takel hangt boven de container en Nathaly maakt de hijsbanden vast aan vier hoeken van de container. Uitvoerder Heini helpt mee. Langzaam laat ze de container omhoogkomen. De uitvoerder draait de container in de juiste richting.

Geconcentreerd kijkt Nathaly naar de schommelende container in de lucht en de lege plaats tussen de bouwkeet en een container waar ze het gevaarte moet neerzetten. Behoedzaam laat ze de container zakken tot hij bijna de grond raakt. Op de houten balken die al klaarliggen, worden nog snel even een paar latjes neergelegd en dan staat de container. Nathaly laat de kraan zakken om de hijsbanden los te maken. Ze laat de autolaadkraan over de twee bouwketen zwieren om daar een bok met steigermateriaal op te takelen en in een aanhanger te leggen. Voor Nathaly is dit een klusje waar ze haar hand niet voor omdraait.

Op weg naar Hoogeveen

08:0009:00 uur

Nathaly bergt het materiaal voor het lossen op en vertrekt naar Hoogeveen om haar aanhanger op te halen. Een uur later koppelt ze de aanhanger aan op een industrieterrein aan de rand van Hoogeveen.

“Ik ga nu naar de betonfabriek in Hoogeveen om betonnen bouwplaten te laden. Die platen zijn de vloeren van bergingen die De Groot Vroomshoop bouwt. Later op de dag moet ik waarschijnlijk ook de houten opbouw voor schuurtjes laden. Maar het kan zomaar zijn dat de planning iets anders voor mij bedacht heeft.”

Balanceren met betonplaten

09:15 uur

Bij de betonfabriek meldt Nathaly zich en rijdt het terrein op. Aan de achterkant van de fabriek staat haar lading. Ze kijkt hoe ze haar wagen met aanhanger het best kan neerzetten. “De heftruckchauffeurs hebben nu pauze, dus ga ik zelf laden. Dat is het mooie van een autolaadkraan. Ik hoef niet te wachten.” Met de vrachtbrief controleert ze de lading betonplaten.

Nathaly zet haar helm op en pakt het bedieningspaneel. Daarna draait ze de steunpoten uit en plaatst er stempelplaten onder. Aan de takel van de kraan bevestigt ze twee ijzeren kettingen. “Aan die betonvloeren zitten haakjes waaraan ik de ketting kan bevestigen. De betonplaten zien er zwaarder uit dan ze zijn. Van binnen zit namelijk piepschuim. Die grote platen wegen 1.573 kilo en die kleine weegt 1.174 kilo. Door dat piepschuim kunnen we meer platen vervoeren.”

Op de bodem van de aanhanger legt Nathaly houten balkjes neer. “Dat is ter bescherming van de betonplaten. Tussen elke plaat leg ik zo’n blok neer.” Ze bevestigt de kettingen aan de betonplaat en tilt hem van de stapel. “Ik leg die nu weg, want die plaat komt als laatste op mijn aanhanger te liggen”, legt ze uit. De tweede betonplaat maakt ze aan de kettingen vast. Daar hangt de plaat al in de lucht. Voorzichtig laat Nathaly de plaat op de balkjes zakken. De ketting maakt ze los en de kraan draait ze naar de stapel betonvloeren. Dan is de volgende aan de beurt.

Als de zeven betonplaten op de aanhanger liggen, pakt Nathaly een dikke spanband om de lading vast te zetten. “Dadelijk rijd ik naar Vroomshoop waar ik de aanhanger met de platen afkoppel. Morgenochtend ga ik deze betonplaten en de houten opbouw lossen in een dorp hier in de buurt waar De Groot schuurtjes bouwt. Beweging krijg ik genoeg. Naar de sportschool hoef ik niet met al dat gesjouw en geklauter.”

Op weg naar de zaak

11:00 uur

Het is een klein uurtje rijden naar Jan Hofman

Transport. “Er is vandaag veel werk en we hebben een tekort aan chauffeurs. Ik hou van flink aanpoten, maar ik laat mij niet opjutten en raak nooit gestrest. Als ik voel dat ik een pauze nodig heb, dan pak ik die. Maar het liefst als het werk gedaan is.”

De cabine van Nathaly ziet er spic en span uit. De kleur roze overheerst. “Ik breng zoveel uur per dag door in mijn wagen. Soms overnacht ik hier ook. Dan wil ik dat het mooi is.” Op de voorruit van haar wagen staat op een roze nummerplaat Lady Trucker en een sticker met de naam Rick. “Voor Rick, de liefde van mijn leven, ben ik naar Westerhaar verhuisd drie jaar geleden.” Rick is ook chauffeur en rijdt met vloeibare mest. De spatlap met de tekst ‘Strong women empower the world’ op haar bakwagen kreeg Nathaly van hem.

“Mijn vader is supertrots op mij”

De liefde voor het chauffeursvak heeft Nathaly van haar vader. “Hij heeft een eigen bedrijf dat historische trucks restaureert: Leo Bol Historische Truck Restauratie in Klazienaveen. Ik heb negen jaar voor mijn vader gereden. Hij is supertrots op mij. Ik reed staalconstructies voor staalbedrijven.”

Na haar verhuizing naar Westerhaar gaat Nathaly werken bij Jan Hofman. Ze is er de enige vrouw, maar Nathaly voelt zich hetzelfde behandeld. “Ik doe hetzelfde als de mannen”, vertelt ze. “Het is een hechte club van vijftien chauffeurs en twee planners. Er heerst hier echt een familiegevoel.”

De eerste weken bij Jan Hofman moet Nathaly wennen aan het rijden met een aanhanger. “Het is een schamelaanhanger en die heeft twee draaipunten. Collega’s die met een trekker rijden maken altijd het grapje: een triangel is voor de Jostiband. Dan kan ik alleen maar antwoorden dat schotels voor shoarma zijn.”

Nathaly werkt graag als chauffeur. Toch kan ze zich voorstellen dat ze in de toekomst planner wordt. “Rick en ik hebben een kinderwens. Met onze werktijden als chauffeur wordt kinderopvang lastig. Nu help ik al af en toe de planner. Ik kan mij voorstellen dat ik later de auto verruil voor kantoor.”

Container ophalen

12:0012:45 uur

In Vroomshoop koppelt Nathaly de aanhanger af. “Ik ga nu in Almelo een container ophalen in een nieuwbouwwijk. Particulieren hebben bij ons een container gehuurd voor hun verhuizing.”

Drie kwartier later staat een echtpaar voor hun nieuwe huis in Almelo Nathaly al op te wachten.

Vanmiddag heeft ze nog één klus: “Een container met bouwmateriaal naar Borne brengen. Daarna zit mijn werkdag erop. Vandaag heb ik allemaal routineklusjes met ladingen van normale afmetingen. Ik rijd ook vaak met breedtevrachten of ik kom op bouwplaatsen waar je veel moet manoeuvreren. Ik rijd door heel Nederland. Met deze auto ben ik ook een keer in Zuid-Italië geweest. Dat was wel een uitzondering.”

PUZZEL

Horizontaal 1. modern en mooi; 7. aantrekkelijke vrouw; 12. muzieknoot; 13. som van alle opbrengsten; 14. gevangenis; 15. loofboom; 17. deel van het gezicht; 19. heldendicht; 21. paardenkracht (afk.); 22. mannetjesschaap; 24. verkeersbrigadiertjes; 27. deel van etmaal; 28. uitwas op de huid; 30. kikvorsachtig dier; 31. streling met de tong; 32. kerkelijk gebruik; 33. rekenopgave; 35. soepel en buigzaam; 37. oceaan; 38. heen en terug; 41. gordijnrail; 42. gymnastische oefening; 44. inwendig orgaan: 46. vleessoort; 47. Chinees zeilschip; 48. plaats in Noord-Brabant; 49. telwoord; 50. eerste mens; 52. ongaarne; 54. cafébediende; 56. vrouwtjeskip; 58. bloempoliep (zeegewas); 61. rivier in Utrecht; 62. jaargetijde; 64. gymnastiektoestel; 65. hemellichaam; 67. grote papegaai; 68. koordans; 70. familielid; 72. voetbalbeker; 73. fantastisch; 76. meisjesnaam; 77. United Kingdom (afk.); 78. alp; 79. gewicht; 81. vogel; 82. boerderijdier; 83. groep van voorname mensen; 84. kwajongen; 86. deskundig en bekwaam; 87. buurland van Polen.

Verticaal 1. roofvogel; 2. water onder nul; 3. haarkrul; 4. egaal of effen; 5. ruim vertrek (zaal); 6. soort metaal; 7. onverwoestbaar; 8. dierengeluid; 9. noodsignaal (afk.); 10. uiting van koude; 11. Noordzee vis; 16. plaaggeest; 18. afzonderlijke berg uit de Alpen; 20. zwarte kleverige stof; 21. gegraven waterbron; 23. deel van een zeilschip; 25. bloedvat; 26. smeermiddel; 27. melkklier; 29. toonzaal in een museum; 32. oefenen; 34. diepte tussen zandbanken; 36. noodstop in een trein; 37. stapelgek; 39. verwoestende virusziekte; 40. voormalige Amerikaanse president; 42. kussenvulling; 43. gezongen toneelspel; 45. vertragingstoestel; 46. nachthemd; 51. waterkering; 53. droog en kaal; 54. weegtoestel; 55. strook; 56. uiting van leedvermaak; 57. bladader; 59. putemmer; 60. iemand zonder moed; 62. vertellen; 63. visetende vogel; 66. licht slaapje; 67. cafébuffet; 69. Europeaan; 71. boomsoort; 73. binnenwater; 74. nijlreiger; 75. zuivelproduct; 78. reuzelslang; 80. pasvorm; 82. kilovolt (afk.); 85. familielid.

OPLOSSING

Vul de oplossing in op tonmagazine.nl Doe dat vóór 10 juli 2024. TON loot uit de goede inzendingen 5 gelukkigen, die een VVV Cadeaukaart van 25 euro winnen.

Oplossing puzzel in TON 113: Overnachtingsplek

De 5 winnaars van een VVV Cadeaukaart zijn:

Jan Linthorst uit Almelo

Reinder Oldenburger uit Marknesse

John Evers uit Maasbracht

Ooijen uit Asperen

Met de VVV Cadeaukaart kies je zelf je favoriete cadeau. Je kunt de kaart gebruiken in winkels en in webwinkels.

En je betaalt er ook een deel van je dagje uit mee.

VRAGEN? VRAGEN!

Vragen over je werk, je vak? Die kun je aan TON stellen. Maar TON heeft niet alle antwoorden.

Deze organisaties in het beroepsgoederenvervoer wél!

088 25 96 111 info@stlwerkt.nl stl.nl

Bij Sectorinstituut Transport en Logistiek kun je terecht voor: beroepsbegeleidende leerweg (BBL), vacatures, functiewaardering, loopbaanbegeleiding en subsidies. STL helpt je graag om veilig, gezond en met plezier aan het werk te blijven.

0800 02 25 022 caonaleving.nl

Vragen over rechten en plichten in de transportsector?

Leeft je werkgever de cao goed na?

Wat zijn de regels voor loonberekening?

Wat te doen als je een boete krijgt?

CAONALEVING.NL

VNB heeft ook een handige Looncheck App, waarmee je je loon kunt berekenen. Kijk op de website.

088 33 22 999 (0,0 cent per minuut) pfvervoer.nl

Hoe zit het met je pensioen?

Kun je je pensioen eerder in laten gaan?

Mag je werken als je met pensioen bent?

Wat zijn de gevolgen van een scheiding voor je pensioen?

0800 02 25 022 fnv.nl

030 75 11 007 cnvvakmensen.nl

088 45 67 567 tln.nl

Transport en Logistiek Nederland

0345 516 993 verticaaltransport.nl

Vereniging Verticaal Transport

COLOFON

TON is het magazine voor mensen die werken in transport en logistiek. TON verschijnt zes keer per jaar. TON wordt gemaakt in opdracht van werkgeversorganisaties TLN, VVT en werknemersorganisaties FNV Transport & Logistiek, en CNV Vakmensen. UITGEVER en REDACTIE Via Bertha, Vondellaan 156, 3521 GH Utrecht, 06 38 07 67 51, info@tonmagazine.nl

REDACTIERAAD bestaat uit vertegenwoordigers van het Sectorinstituut Transport en Logistiek, Pensioenfonds Vervoer, VNB, VVT

MET BIJDRAGEN VAN Gerrit Jan van Barneveld, Daphne Doemges-Engelen, Coen van Extel, Annet Koops, Olga Leever, Frank de Man, Carien Neeleman, Shamrock, Ingrid Timmermans en Eric Vocking FOTOGRAFIE Marco Hofsté, Annelies van ’t Hul, Ruud Jonkers, Harry Linker en Shutterstock ONTWERP en OPMAAK Via Bertha, Utrecht DRUK Senefelder Misset, Doetinchem WEBSITE tonmagazine.nl

FACEBOOK facebook.com/magazineton ISSN 1871-1790

TON wordt gratis toegestuurd aan alle werknemers voor wie de Cao Beroepgoederenvervoer geldt én naar de leden van TLN en VVT. TON wordt verzonden door Pensioenfonds Vervoer. Omdat Pensioenfonds Vervoer het blad zelf verzendt, is de privacy van je gegevens gewaarborgd. Je gegevens worden niet aan derden verstrekt. Deelnemers in Pensioenfonds Vervoer worden niet als abonnee geregistreerd. Meer informatie pfvervoer.nl/privacybeleid ADRESWIJZIGINGEN hoef je niet aan TON door te geven. TON komt automatisch op je nieuwe adres. Soms gaat daar enige tijd overheen. Heb je toch het idee dat er iets niet goed gegaan is? Stuur dan een mail naar info@tonmagazine.nl

OPLAGE 156.000 exemplaren © TON Magazine 2024 Via Bertha / SOOB Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen en/of gereproduceerd zonder schriftelijke toestemming van de uitgever en/ of zijn partners.

TON wordt mede mogelijk gemaakt door

Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.