TON Magazine 83

Page 1

MAGAZINE MAGAZINEVOOR VOORMENSEN MENSENDIE DIEWERKEN WERKENININTRANSPORT TRANSPORTEN ENLOGISTIEK LOGISTIEK

Kim

en de auto's Scholing in eigen hand Groepsportret bij

A. Kanters

TONMAGAZINE.NL 83 • 04 • 19


TON 83 04-19 • p 2

COLUMN

IN DIT NUMMER

Veilig De heftruckchauffeur begint met lossen. Er zijn twee balen uit, ik haal de eerste rommel wat weg en trek een rong alvast naar achteren. Dan komt de heftruckchauffeur naar me toe en vraagt vriendelijk of ik wel in de cabine wil gaan zitten. Bij dit bedrijf is dat 'nog' niet verplicht, maar de beste man vindt het zelf prettiger. “Tuurlijk, geen probleem”, antwoord ik. Ik ben erg voor veiligheid, dus werk daar graag aan mee. Zolang ze maar niet overdrijven … Bij een bedrijf waar we soms pallets laden, hebben ze een nieuwe regel: Helm verplicht! Ik kijk om me heen: het hoogste punt is het dak van mijn trailer. Dat zie ik nog niet zo gauw op mijn hoofd vallen. En als ik later samen met mijn zoon een bakje koffie wil halen, krijg ik te horen dat ik wel zijn handje moet vasthouden. Hij is elf!! Maar stel je voor dat hij ineens voor een heftruck springt. Dus wij gezellig hand in hand en lachend weer naar de auto gewandeld. En dan dat bedrijf waar je om half zes in de morgen wilt koppelen. Er staan vier ondersteuningspalen onder de trailer. Van die dingen die je alleen op de plek van de kingpin zet om niet voorover te donderen als je er met de heftruck in rijdt. Hier hadden ze er eentje in elke hoek van de trailer gezet, omdat ze bang waren dat hij zou kantelen. Ik uitleggen dat het niet handig is, vooral omdat ik er zo niet onder kan komen met de truck. Ook was alle lucht uit de trailer, dus hij stond vast op die vier palen. Maar hun veiligheidsman had het zo bedacht. Na anderhalf uur uitleg en strijd om die trailer aan te koppelen, reed ik weer. Die middag mocht ik daar opnieuw koppelen. Stond hij weer op vier poten. Moest van de veiligheidsman. Nadat ik hem zelf die vier palen liet weghalen – wat een onmogelijke taak bleek – zag hij in dat het anders moest. Maar drie dagen later … nog niks veranderd. Onverbeterlijk. Achter mij hoor ik een toeter. Het sein dat ik leeg ben. Ik gooi mijn trailer dicht, bedank de heftruckchauffeur voor de fijne samenwerking en vervolg zo veilig mogelijk mijn weg. Erik Pathuis (39) uit Winschoten is sinds 2001 vrachtwagenchauffeur en werkt bij Gebr. De Boer Transport in Oude Pekela.

VERDER KIJKEN. Transport en logistiek verandert. Je werk dus ook. Dan is het handig als je jezelf blijft ontwikkelen. Dat kan dit jaar met subsidie. Glenn, Pieter en Wilma kijken verder dan hun baan breed is.

WAFWAF. Een huisdier op de werkplek werkt heilzaam, zeggen onderzoekers. Rex, Sacha en Roxy zorgen bij Heitink Transport in Kamperveen voor de broodnodige ontspanning.

VOL AUTO'S. Zij is een van de weinige vrouwen in het autotransport: Kim Maas. Met een wagen volgeladen splinternieuwe bolides rijdt ze langs dealers. Elke rit begint met een puzzel.


 TON 83 04-19 • p 3 

⛺ đ&#x;?? đ&#x;ŽŁ

đ&#x;Ľ? PAGINA 40

â‚Ź

đ&#x;Œ´ ✈

đ&#x;˜Š

PAGINA 15

Scholing 4 Cao-vraag 12 Pensioenvraag 13 Vragen? Vragen! 14 Hond op de werkvloer 15 Vakantiegeld 18

⛹

PAGINA 4

Toertocht ‘Met z’n Allen’ 23 Groepsportret 26 Persoonlijk verhaal 32 TON-panel: Kijkgedrag 35 Naast het werk 38 In Beeld: autotransport 40 Illustratie: nachtmerrie 48 Puzzel 50 Colofon 51


TON 83 04-19 • p 4

PERSOONLIJK OPLEIDINGSBUDGET

Verder kijken

dan je baan breed is Je hebt een leuke baan en doet je werk met plezier. Maar blijft dat ook zo in de veranderende wereld van transport en logistiek? Of is het handig en verstandig om jezelf te blijven ontwikkelen? Dat kan dit jaar met een persoonlijk opleidingsbudget, zodat je het voor het geld niet hoeft te laten. TON TIP Waarom zou je scholing volgen? Omdat de sector verandert. Je werk dus ook. Als je mee-verandert kun je werk blijven doen dat bij je past. Een training of cursus volgen geeft een goed gevoel. En je wordt waardevoller voor je werkgever. Met een diploma of certificaat op zak krijg je mogelijk andere taken. Meer verantwoordelijkheid. En misschien daardoor ook wel een hoger salaris. Met een diploma of certificaat op zak maak je meer kans als je ergens solliciteert.

TON spreekt drie mensen die verder kijken dan hun baan breed is.


TON 83 04-19 • p 5

PAK JE KANS NAAM: Pieter Marcelis LEEFTIJD: 42 jaar WOONPLAATS: Hoeven BEROEP: chauffeur BEDRIJF: Lambregts

Internationaal Transport BV uit Zevenbergschen Hoek. Pieter start met de klassikale opleiding Vakbekwaamheid Beroepsgoederenvervoer bij Transportkennis in Waalwijk.


TON 83 04-19 • p 6

' PAPIERTJE' IS BELANGRIJK NAAM: GLenn Laenen LEEFTIJD: 30 jaar WOONPLAATS: ‘s-Hertogenbosch BEROEP: logistics engineer BEDRIJF: Vos Logistics in Oss

Glenn volgt de tweejarige opleiding HBO Associate degree Operationeel Manager bij ISBW.


TON 83 04-19 • p 7

HET BESTE UIT JEZELF NAAM: Wilma Beker LEEFTIJD: 36 jaar WOONPLAATS: Zutphen BEROEP: HR manager BEDRIJF: Lubbers Logistics

Group in Schoonebeek Wilma volgt een tweejarige opleiding Persoonlijke Ontwikkeling.


TON 83 04-19 • p 8

BRAINSTORMEN Welke opleiding of cursus Pieter wil gaan volgen, weet hij nog niet als hij zich online registreert. Twee dagen later krijgt hij een telefoontje van Linda de Marrocos, adviseur van het sectorinstituut. “We zijn samen gaan brainstormen over mijn mogelijkheden. Linda denkt met je mee. Er is heel veel mogelijk. Zo kun je bijvoorbeeld een talen- of computercursus volgen. Maar dat is niets voor mij. In het buitenland kan ik mij aardig redden en computers hebben geen geheimen voor mij.”

INVESTEREN

Pieter Marcelis

Puur voor mezelf In zijn spiksplinternieuwe DAF CF rijdt Pieter Marcelis het terrein van Lambregts in Zevenbergschen Hoek op. De auto is net één maand oud. “Een stukje waardering van de baas. Het toont toch wel dat hij tevreden over mij is”, vindt Pieter. Sinds zeven maanden werkt hij voor Lambregts. Pieter rijdt nu met containers door Nederland, met af en toe een uitstapje naar Frankrijk en Duitsland. “Elf jaar heb ik bij Embregts in Etten-Leur gewerkt. Ik was niet van plan om daar weg te gaan. Maar toen deze uitdaging zich voordeed, ben ik bij Lambregts begonnen. Daar heb ik geen spijt van. Als ik een kans zie, dan grijp ik hem.”

PITSTOP En die kans ziet Pieter ook als hij toevallig op Pitstop (zie kader op pagina 10) terechtkomt, de website van Sectorinstituut Transport en Logistiek. “Ik ben gaan lezen en werd enthousiast. In 2016 heb ik een opleiding tot planner gevolgd. Bij mijn vorige baas kon ik daardoor in de zomermaanden als invaller op de planning werken. Ik wilde wel verder leren, maar ik had geen haast. Toen ik op de website zag dat je een opleidingsbudget van duizend euro kunt krijgen, heb ik mij nog diezelfde avond aangemeld.”

Pieter is op zoek naar een opleiding waaraan hij in zijn verdere loopbaan wat heeft. Kennis verwerven vindt hij belangrijk. “Ik wil investeren in mijzelf. Een opleiding moet een uitdaging voor mij zijn, anders ga ik mij vervelen. Linda en ik zijn toen uitgekomen op de opleiding voor Getuigschrift Vakbekwaamheid Beroepsgoederenvervoer in Waalwijk. Die sluit mooi aan op mijn opleiding tot planner. Ik ga nu aan de slag met calculatie en kostprijsberekening en krijg meer inzicht in het reilen en zeilen van een transportbedrijf. Al die kennis kan ik later inzetten om mijn wagen te verruilen voor een kantoorbaan. Voor mezelf beginnen? Dat is niet direct mijn doel. Maar mocht ik de loterij winnen dan is het zeker een mogelijkheid”, zegt Pieter lachend.

BUDGET De opleiding uit eigen zak betalen? Dan had Pieter misschien nog een aantal jaren gewacht. “Ik wilde altijd al verder leren, maar dat kost geld. Deze regeling loopt tot oktober 2019. Ik was een van de eersten die zich aanmeldden. Het is zonde om hier geen gebruik van te maken. Mijn opleiding kost 3000 euro. Met de bijdrage van SOOB krijg ik nu zo’n 1.600 euro betaald. De rest van het bedrag declareer ik bij de belasting als studiekosten en dan krijg je geld terug. Wat ik zelf moet betalen, valt dus reuze mee.”

KLASSIKAAL In april begint Pieter met zijn studie. De opleiding bestaat uit zes modules. De volgorde mag hij zelf kiezen. “Ik kan zelf mijn rooster samenstellen, dat is fijn. Elke module is vijf jaar


TON 83 04-19 • p 9

geldig. Maar ik heb met de adviseur van Pitstop een einddatum afgesproken en dat dwingt me om het in één jaar tijd af te maken. Dat is geen probleem. Ik vind het niet vervelend om in de boeken te duiken. Ik ben vrijgezel, dat scheelt. Heel bewust heb ik gekozen voor klassikaal onderwijs. In een klas leer je ook van je collega’s en hoor je over hoe het er bij andere bedrijven aan toegaat. Een online-opleiding is niets voor mij. Ik heb de stimulans nodig van klassikaal onderwijs. Gewoon huiswerk maken en in de boeken.”

POSITIEF Pieter heeft er zin in. “Ik doe deze opleiding puur voor mijzelf. Mijn baas wist er niets van, totdat ik gevraagd werd voor dit interview met TON. Toen heb ik het hem maar verteld. Hij was verrast, maar zijn reactie was zeer positief. Misschien volgen meer collega’s mij, want het is zonde om dit geld te laten liggen. Voorlopig blijf ik lekker rijden, want ik heb het naar mijn zin. Mocht er iets anders langskomen, dan zien we dat wel. Het leven zit vol verrassingen. Mijn motto is: Pak je kans!’

1.000 euro Als je in transport en logistiek werkt, kun je uit het SOOB-subsidiefonds 1.000 euro (of meer) krijgen om een opleiding te doen. Zo kost leren jou geen geld. En je werkgever ook niet. Voorwaarden waaraan je moet voldoen: je hebt een tijdelijk of vast contract van minstens 30 uur; je draagt SOOB-premie af (check je loonstrook of vraag je werkgever); je schrijft je vóór 1 oktober 2019 in voor een opleiding via Pitstop, stlwerkt.nl/opleiding Weet jij al welke opleiding je gaat doen? Schrijf je dan meteen in via Pitstop.

Glenn Laenen

Ik wil verder komen Antwerpenaar Glenn Laenen weet uit eigen ervaring hoe belangrijk een diploma is. Met zijn hands-on mentaliteit heeft hij zich opgewerkt tot logistics engineer bij Vos Logistics. Maar om verder te komen in de logistiek is ‘een papiertje’ belangrijk. Anderhalf jaar geleden startte hij dan ook met een hbo-opleiding Bedrijfskunde, specialisatie logistiek management bij ISBW. Via het Pitstop-project van Sectorinstituut Transport en Logistiek heeft Glenn een bijdrage ontvangen voor de opleiding HBO Associate degree Operationeel Manager. Dat scheelt hem veel euro’s.

MAKKELIJK Voor Glenn is logistiek niet het eerste waaraan hij denkt als hij klaar is met zijn middelbare school. “Ik wilde een makkelijke studie doen. Dat werd HBO Bachelor studie Executive management. Al heel snel kwam ik erachter dat het niets voor mij was. Bij ons thuis is het: wie niet wil studeren, gaat werken. Ik ben toen via via in de bouw terechtgekomen.”

KNIEBLESSURE Glenn wordt grondwerker en later dakdekker. Vier jaar werkt hij in de bouw. “Dat zijn voor mij vormende jaren geweest. Ik heb


TON 83 04-19 • p 10

daar mijn oprechte voeling met en respect voor de mensen op de werkvloer gekregen. Ze worden vaak ondergewaardeerd en niet naar hun waarde beloond.” Op zijn vierentwintigste moet Glenn stoppen in de bouw vanwege een knieblessure. “Door voetbal was mijn meniscus kapot. En het was ook de hoogste tijd voor een nieuwe uitdaging. Ik wilde een nieuwe job in een andere sector.”

HAVEN Glenn volgt een opleiding Maritiem Bediende en ADR Gevarengoed met als doel in de haven te gaan werken. Rond zijn vijfentwintigste begint hij als logistiek medewerker/stock controller bij XPO Logistics in de Antwerpse haven. “Een mooie job, maar toen kwam de liefde op mijn pad. Mijn Nederlandse vriendin wilde niet in België wonen en daarom ben ik werk gaan zoeken in Nederland.” Glenn kan aan de slag als transportplanner bij XPO Logistics in Tilburg. “Een goede baan, maar na anderhalf jaar was er bij XPO geen nieuwe uitdaging meer voor mij. En het bedrijf had op dat moment meer behoefte aan een senior manager. XPO en ik zijn toen op goede voet uit elkaar gegaan.”

GEEN MATCH Glenn en zijn vriendin hebben op dat moment net een huis gekocht in ‘s-Hertogenbosch. Voor Glenn wordt het bedrag op zijn loonstrookje belangrijker. “De overgang van België naar Nederland, een huis, auto gestolen en moeilijkheden met de belastingdienst … Kortom, dat was een heel moeilijke periode. Ik heb toen een jaar gewerkt bij Panalpina in Eindhoven, als traffic controller in de luchtvracht. Dat was van beide kanten geen match. Tegen het einde van mijn contract heb ik wel veertig sollicitatiebrieven de deur uit gedaan. Toen kwam ik erachter dat een papiertje belangrijk is. Een paar keer zat ik in de laatste fase van een sollicitatieprocedure en telkens kozen ze voor iemand met een diploma of tien jaar ervaring.”

PRAKTIJK In overleg met zijn vriendin besluit Glenn te gaan studeren. Het wordt de hbo-opleiding Bedrijfskunde, specialisatie logistiek management bij ISBW. “Eigenlijk vind ik zo’n papiertje onzin, want logistiek leer je in de praktijk. Maar met een papiertje verdien je direct zo’n 300 euro meer.” Gelukkig voor Glenn kijkt men bij Vos Logistics ook naar sollicitanten met een hbo-werken denkniveau. “Ze waren op zoek naar iemand die slim uit zijn ogen kijkt en zijn boerenverstand gebruikt.”

LEIDER Bijna één jaar werkt Glenn nu bij Vos Logistics. “Vos gaf mij een kans na een moeilijke periode. Het is een echt hands-on bedrijf, dat in ontwikkeling is. Ik krijg hier kansen. Van nature ben ik een leider. Altijd voetbalcaptain geweest en ik heb voeling met de mensen op de werkvloer. Zonder werknemers is er geen bedrijf en omgekeerd. Voor mij staan de drie P’s van ondernemen centraal: People, Planet, Profit. Daar hecht ik heel veel waarde aan.”

OMGESCHAKELD Via een collega in de ondernemingsraad hoort Glenn van Pitstop. Samen zoeken ze uit of Glenn van de regeling gebruik kan maken. “Ik ben door Pitstop omgeschakeld van HBO bachelor naar HBO Associate degree. Zodoende kan ik nu gebruikmaken van het persoonlijk opleidingsbudget. De opleiding kost 7.500 euro. Ik krijg een bijdrage van zo’n 2.700 euro. De rest betaal ik uit eigen zak.” Investeren in zijn toekomst vindt Glenn belangrijk. “Ik heb er samen met mijn vriendin goed over gepraat, want een opleiding beginnen trekt een wissel op je relatie. Zij is verpleegkundige en via haar werk volgt ze ook opleidingen. Die kosten ons geen geld, maar wel tijd. Pitstop is een mooie kans die ik met twee handen aangrijp.”

Pitstop Pitstop is de nieuwe portal voor mensen die werken in transport en logistiek. Je vindt er tips, informatie en video’s over onderwerpen als gezond en fit blijven, geldzaken, hoe je kunt blijven groeien binnen of naar functies in de bedrijfstak. En hoe je een goede werk-privébalans krijgt of houdt. Of je nu chauffeur bent, logistiek medewerker, planner of administratief medewerker: je kunt met al je vragen bij Pitstop terecht. Je registreert je eenmalig en krijgt dan online begeleiding en als je dat wilt zelfs persoonlijk. Pitstop is een initiatief van Sectorinstituut Transport en Logistiek. Meer weten? Kijk op stlwerkt.nl/opleiding


TON 83 04-19 • p 11

medewerkersdag hadden die in het teken stond van duurzame inzetbaarheid, vertelde Ingrid de Ruijter, sectoradviseur van Sectorinstituut Transport en Logistiek, over de opleidingsmogelijkheden van Pitstop.” Wilma is enthousiast en ziet onmiddellijk de mogelijkheden voor haar medewerkers … en zichzelf.

NARROWCASTING

Wilma Beker Nog meer in mijn kracht Wilma Beker werkt in het Drentse Schoonebeek op het hoofdkantoor van Lubbers Logistics Group. Lubbers heeft vijf vestigingen in Nederland en negen in Europa. Sinds januari 2018 is Wilma HR manager bij Lubbers Benelux B.V.

TEGENHANGER Wilma heeft het naar haar zin bij Lubbers. Een uitdagende baan, wisselende locaties en werk en privé zijn goed te combineren. En dan heeft ze ook nog tijd om in de avonduren een opleiding Persoonlijke Ontwikkeling te volgen. “De transportwereld is een ‘harde’ mannenwereld. De opleiding die ik nu volg, vormt een mooie tegenhanger. Ik leer mijzelf beter kennen en kom nog meer in mijn eigen kracht te staan. Ik ben dagelijks bezig met onze medewerkers en hun persoonlijke verhalen. Dankzij deze opleiding vind ik de juiste balans tussen werk en privé en dat komt mijn werk ten goede.”

MEDEWERKERSDAG Via een vriendin komt Wilma in aanraking met de opleiding. Na een open dag besluit ze om de eerste module van het eerste jaar te gaan volgen. “Op dat moment was Pitstop van het sectorinstituut er nog niet. Toen we in februari een

Samen met haar HR-stagiair stuurt Wilma na de medewer­ kersdag een memo over Pitstop naar alle leidinggevenden en medewerkers. Ook via narrowcasting (interne communicatie via beeldschermen) krijgen medewerkers informatie over het volgen van een opleiding. Wilma: “Het mooie van Pitstop is dat een medewerker zelf een aanvraag kan doen en dat het buiten de werkgever om gaat. Je kunt het opleidingsbudget gebruiken om een opleiding of cursus te volgen, waardoor je van baan kunt veranderen of hogerop kunt komen.”

ZELF BEPALEN Inmiddels zijn er bij Lubbers Logistics Group twee mensen via Pitstop met een opleiding gestart. En er zijn tien aanvragen van medewerkers in behandeling. “Iedereen die werkzaam is in transport en logistiek kan zelf bepalen of een opleiding of training nodig is. Als HR manager wijs ik onze mensen op die mogelijkheid. En ik stimuleer ze om van deze regeling gebruik te maken. Ons bedrijf heeft er natuurlijk baat bij als medewerkers het beste uit zichzelf halen. Of dat nu persoonlijke ontwikkeling is of werkgerelateerd. Een werknemer die goed in zijn of haar vel zit, is belangrijk voor ons bedrijf.”

DOORGAAN Zelf heeft Wilma Pitstop gebruikt om door te gaan met haar opleiding Persoonlijke Ontwikkeling. “Mijn eerste module is bijna klaar, die heb ik zelf betaald. De volgende modules kan ik nu met het opleidingsbudget van Pitstop doen. Ik krijg 1.580 euro vergoed. Anders had het mij 2.320 euro gekost. Dat maakte de beslissing om door te gaan makkelijker.”


TON 83 04-19 • p 12

CAO-VRAAG

Wat is de waarde van een vakantiedag? Hoe wordt de waarde van een vakantiedag berekend? Daarover bestaat soms onduidelijkheid. Hieronder de antwoorden op veelgestelde vragen. Let op: het gaat om de waarde van een vakantiedag tijdens het dienstverband!

WAT WAS TOT 1 JANUARI 2019 DE WAARDE VAN EEN VAKANTIEDAG? Tot 1 januari 2019 was de waarde van een vakantiedag 8 uurlonen + de eventuele ploegendiensttoeslag + de eventuele persoonlijke toeslag.

WAT IS PER 1 JANUARI 2019 DE WAARDE VAN EEN VAKANTIEDAG? Hetzelfde als voor 1 januari 2019 + 90 procent van de toeslagen en een gedeelte van de over-, zaterdag- en zondaguren.

zijn inclusief de 30 procent toeslag. De toeslag op zaterdag-/ zondaguren wordt hier niet meegerekend. Deze valt onder de toeslagen!

DE WEEKENDTOESLAGEN TELLEN DUS NIET MEE VOOR HET MAXIMUM VAN 22,75 PROCENT VAN HET FUNCTIELOON? Inderdaad! Deze toeslagen worden meegerekend bij de toeslagen. Dus deze toeslagen tellen voor 90 procent mee.

HOE IS DE BEREKENING VAN DE TOESLAGEN DAN? Op 1 januari 2019 wordt gekeken naar heel 2018. Alle toeslagen die je in dat jaar hebt gemaakt worden opgeteld. Daarvan wordt 90 procent genomen en dat wordt gedeeld door het aantal gewerkte dagen. Het bedrag dat daaruit komt, is het bedrag dat je in 2019 per vakantiedag aan toeslagen krijgt. Let op: de persoonlijke en ploegentoeslag tellen 100 procent mee!

GAAT HET OM ALLE VAKANTIEDAGEN? Nee. Het gaat om alle wettelijke (20) en 2 van de bovenwettelijke dagen. Om 22 dagen op jaarbasis in totaal dus. Atv-dagen tellen nooit mee als vakantiedag.

TELLEN DE TOESLAGEN VOLLEDIG MEE IN DE BEREKENING? De ploegentoeslag en de persoonlijke toeslag tellen voor 100 procent mee. Deze zijn altijd vast en structureel. De waarde van alle overige toeslagen telt voor 90 procent mee.

HOE ZIT HET MET DE OVERUREN, DE ZATERDAGUREN EN DE ZONDAGUREN? De overuren en zaterdag- en zondaguren die zorgen dat je boven de 40 uur uitkomt, tellen mee in de berekening tot een maximale waarde van 22,75 procent van het functieloon. Let op: overuren

HOE IS DE BEREKENING VAN DE OVERUREN, DE ZATERDAGUREN EN DE ZONDAGUREN DAN? Op 1 januari 2019 wordt gekeken naar heel 2018. Alle overuren en zaterdag-/zondaguren boven de 40 die je in dat jaar hebt gemaakt, worden opgeteld. Met een maximum van 22,75 procent van de waarde van het functieloon. Dit wordt vervolgens gedeeld door het aantal gewerkte dagen. Het bedrag dat daaruit komt, is het bedrag dat je in 2019 per vakantiedag betaald krijgt aan overuren en zaterdag-/zondaguren.

Vragen?

Heb je vragen over de cao? Neem dan contact op met de Stichting VNB via het gratis telefoonnummer 0800-02 25 022 (tijdens kantooruren) of via transport@fnv.nl of kijk op caonaleving.nl.


TON 83 04-19 • p 13

PENSIOENVRAAG

Hoe zit het met indexeren en korten van je pensioen? In de media verschijnen regelmatig berichten over een mogelijke verlaging van de pensioenen. Ook is vaak niet duidelijk waarom pensioenfondsen de pensioenen niet kunnen verhogen (indexeren), terwijl ze zoveel geld hebben. Hoe zit dat bij Pensioenfonds Vervoer?

VOORLOPIG GEEN VERLAGING Pensioenfonds Vervoer heeft de pensioenen nog nooit verlaagd. Ook in 2019 is dat niet nodig. Zoals het er nu naar uitziet is een verlaging van de pensioenen ook in 2020 niet aan de orde. Het bestuur van het pensioenfonds doet er alles aan om te voorkomen dat je pensioen in de toekomst moet worden verlaagd. Het fonds kan helaas niet garanderen dat dit nooit gebeurt.

Of het fonds ooit moet korten, hangt af van een aantal zaken, waaronder de volgende. • De gemiddelde levensverwachting Mensen worden gemiddeld steeds ouder. Pensioenen moeten daardoor langer worden uitbetaald. Dat kost geld; • De rente Een lage rente maakt pensioen duurder. Het fonds moet dan meer geld in kas hebben. • De beleggingen De resultaten van beleggingen kunnen langere tijd tegenvallen.

GEEN INDEXATIE IN 2019 EN 2020 In 2019 en 2020 kan Pensioenfonds Vervoer de pensioenen niet verhogen, terwijl het fonds wel veel geld heeft. Hoe kan dat? Dat is een vraag die veel mensen stellen. Allereerst een korte uitleg waarom indexeren of verhogen belangrijk is. Als de prijzen stijgen en jouw pensioen niet, wordt je pensioen minder waard. Je kunt dus (straks) minder kopen met hetzelfde pensioen. Het bestuur van Pensioenfonds Vervoer bekijkt elk jaar of, en zo ja met hoeveel procent de pensioenen verhoogd kunnen worden. Het verhogen van de pensioenen kan alleen als de financiële situatie van Pensioenfonds Vervoer goed genoeg is. Dat is op dit moment niet het geval. Er zijn reserves, maar de wet eist dat die hoger zijn. Pas als er een flinke reserve is, mag het fonds de pensioenen gaan verhogen.

Op de hoogte blijven van de financiële situatie bij Pensioenfonds Vervoer? Kijk op pfvervoer.nl/dekkingsgraad voor meer informatie over de financiële situatie van Pensioenfonds Vervoer. Je kunt je via de website ook aanmelden om berichten over de financiële situatie van het fonds te ontvangen. Je ontvangt dan via e-mail een update zodra er nieuws is.


TON 83 04-19 • p 14

VRAGEN? VRAGEN! Vragen over je werk, je vak? Die kun je aan TON stellen. Maar TON heeft niet alle antwoorden. Deze organisaties in het beroepsgoederenvervoer wél! 088 – 2596111 info@stlwerkt.nl stlwerkt.nl Bij Sectorinstituut Transport en Logistiek kun je terecht voor: een passende baan of een leerwerkplek, een leven lang leren, gezond en veilig werken en verzuim voorkomen, functiewaardering. 0800 0225022 caonaleving.nl Vragen over rechten en plichten in de transportsector? CAONALEVING.NL Leeft je werkgever de cao goed na? Wat zijn de regels voor loonberekening? Wat te doen als je een boete krijgt? 0900 1964 (0,0 cent per minuut) pfvervoer.nl Hoe zit het met je pensioen? Kun je je pensioen eerder in laten gaan? Mag je werken als je met pensioen bent? Wat zijn de gevolgen van een scheiding voor je pensioen?

0800 0225022 fnv.nl

030 7511007 cnvvakmensen.nl

088 4567111 tln.nl Transport en Logistiek Nederland

0345 516993 verticaaltransport.nl Vereniging Verticaal Transport

Kijktip: nieuwe serie In de nieuwe online serie TruckLifeTV volg je op telegraaf.nl elke week drie vrachtwagenchauffeurs tijdens hun werk. Vanuit de cabine kijk je mee met de chauffeurs. Je ziet wat ze doen en wat ze onderweg meemaken. Verschillende soorten transport komen aan bod. Van half april tot half juni wordt de serie uitgezonden op telegraaf.nl. Voor meer info kun je ook kijken op trucklifetv.nl

Veiligheidscheck Hoe veilig werk jij?

De veiligheidscheck van Sectorinstituut Transport en Logistiek laat het je via vijf korte vragen ontdekken. En je krijgt tips over wat je kunt doen om (nog) veiliger te werken. Je vindt de veiligheidscheck op stlwerkt.nl/hoewasjouwdagvandaag

Vragen over je pensioen? Bezoek de Chauffeurscafédagen van Pensioenfonds Vervoer Dinsdag 21 mei • 15.00-19.00 uur Wegrestaurant De Raket Industrieweg 2, 7949 AK Rogat A28, afrit 24 De Wijk

Dinsdag 28 mei • 15.00-19.00 uur Restaurant Op de Vos Hasseltsebaan 100 6135 GZ Sittard


f a * w f a W *

TON 83 04-19 • p 15

Hond over de vloer Een huisdier op de werkplek zorgt voor minder stress. Dat zeggen onderzoekers. Vooral honden hebben een rustgevende invloed. Bij Heitink Transport houden maar liefst drie honden de stemming erin.

* Sacha * Ridgeback van anderhalf jaar Baasjes: Jarno en Marrie Heitink

* Rex * Terriër van vier jaar Baasje: Arris van Olst

* Roxy * Jack russell ‘black and tan’ van vier jaar Baasjes: Jarno en Marrie Heitink


TON 83 04-19 • p 16

De drie honden dartelen vrolijk rond in het kantoor en op het terrein van het transportbedrijf in Kamperveen. Samen delen ze een mand en een kussen. Wie daarop ligt, bepaalt de hondenrangorde.

erfenis uit de scheiding”, vertelt Arris. Het beestje was eigenlijk van zijn ex, maar bleef bij hem achter. Elke dag gaat Rex mee naar de zaak. Als Arris hem niet meeneemt, is het hondje van slag.

Vanzelfsprekend

Loops

Samen met zijn vrouw Marrie runt Jarno Heitink (36) ruim 12,5 jaar Heitink Transport. Het wagenpark omvat op dit moment 25 auto’s; het personeel bestaat uit 36 mensen. Hoe die honden op de werkvloer belandden? Jarno: “We wonen bij het bedrijf, dus dan gaat dat vanzelf. Toen Arris een paar jaar geleden op de planning kwam werken, nam hij zijn hondje ook mee.”

Geeft een hond op de werkvloer inderdaad rust? Op de dag dat TON langkomt in elk geval niet. Sacha is namelijk loops en Rex (die blijkbaar aan grootheidswaanzin lijdt) probeert haar te dekken. Dat geeft nogal wat gedoe. Maar gewoonlijk gaan de honden hun eigen gang. Ze laten zichzelf uit op het bedrijfsterrein en houden gezamenlijk de postbode op afstand.

Erfenis

Relaxed

Arris van Olst (37) uit Wezep werkt al een jaartje of elf bij Heitink. Eerst als vrachtwagenchauffeur, sinds een paar jaar op de planning. Die overstap maakte hij noodgedwongen. Hij scheidde en kreeg de zorg voor zijn twee kinderen. Daarom wilde hij een regelmatiger leven. “Rex is een

Arris en Jarno doen samen de planning. Dat is werk dat nooit ophoudt. Jarno: “Als je denkt dat je alles op de rit hebt, verandert er opeens weer iets en begint het van voren af aan.” “Je hebt hier veel stresssituaties”, vult Arris aan. “Maar”, zegt hij, terwijl hij Rex op schoot neemt: “Kijk maar hoe relaxed we zijn.”

Onder het toeziend oog van Roxy sleutelen Nick Boogmans (rechts) en Henk van Werven in de werkplaats. Nick (32) is chauffeur bij Heitink. Elke zaterdag is hij in de werkplaats te vinden. Henk (57) werkt bij Grondverzetbedrijf Van der Werven in Oldebroek en werkt zaterdags als monteur bij Heitink Transport.


TON 83 04-19 • p 17

Huisdier op het werk

Een huisdier op het werk verlaagt het stressniveau, zorgt voor extra motivatie, maakt werknemers flexibeler, versterkt de communicatie en verhoogt de betrokkenheid*. En dat is nog niet alles. Huisdieren verhogen ook het gevoel van eigenwaarde, verlagen angstgevoelens en negatieve gedachten en ze zorgen ervoor dat mensen beter relativeren. Vooral honden doen het goed. Ze zijn sociaal, op de mens gericht en – groot voordeel – je moet ze uitlaten en dus je werk onderbreken. Heb jij ervaring met dieren op de werkplek? Mail aan info@tonmagazine.nl * Dat blijkt uit onderzoek van de Virginia Commonwealth University.

Eigenaar Jarno Heitink met Roxy

Stagiaire Boy Pleiter (17) wast een van de vrachtwagens. Rex maakt een inspectierondje.


TON 83 04-19 • p 18

VAKANTIEGELD

WAT DOE JIJ

MET DE MEEVALLER

IN MEI?

Meimaand is voor de meeste werknemers vakantiegeldmaand. Een mooi extraatje, dat je inderdaad voor vakantie kunt inzetten. Of vult het een financieel gat? Zes mannen vertellen wat ze met de mei-meevaller en hun vakantie doen.


TON 83 04-19 • p 19

Met familie op

v kantie

Chris Veldman (52) uit Nieuw-Weerdinge legt zijn vakantiegeld niet apart. “Als je bijvoorbeeld in een huisje gaat, moet je vaak vooraf een aanbetaling doen.” Chris is internationaal chauffeur en werkt al twintig jaar voor Rewi in Emmen. Hij heeft een gevarieerde baan: hij bezorgt tuinhout bij particulieren, blokhutten in Engeland en planten in Denemarken. Met een LZV op pad of lossen met een Kooiaap in een woonwijk; het maakt Chris niet uit. “Die afwisseling in het werk is juist mooi.” Chris neemt in totaal vijf weken vakantie. “In het voorjaar een week, drie weken in de zomer en dan in de herfst nog een weekje. In de zomervakantie zijn we altijd op tijd terug om thuis nog een paar dagen rustig aan te doen.” Afgelopen zomer gingen Chris en zijn vrouw samen met hun twee dochters met aanhang in een huisje. “Heel gezellig.”

ID 114864734 © Flynt | Dreamstime.com


TON 83 04-19 • p 20

Naar Kroatië op Thuis op

v kantie

Wim Koel (54) uit Veenoord kan als vrijgezel helemaal zelf bepalen wat hij met zijn vakantiegeld doet. En hij geeft het niet uit aan vakantie. “Voor de gein zeg ik weleens dat ik als chauffeur het hele jaar vakantie heb.” Dat komt: Wim vindt dat hij heel mooi werk heeft. Hij rijdt nu 23 jaar voor Henk Smid Transport en Expeditie in Coevorden. Als binnenlandchauffeur is hij de hele week van huis, maar dat valt hem niet zwaar. En dus heeft hij ook niet de behoefte om in de zomermaanden vakantie te vieren om de accu weer op te laden. “Een dagje bij huis is leuk. Maar ik ga al gauw weer iets doen. Ik mag bijvoorbeeld graag klussen.”

v kantie

Henk Dillen (54) uit Wezep gebruikt het vakantiegeld ook echt voor vakantie. “Het is niet bestemd om gaten mee te dichten. Want ik vind vakantie belangrijk. Het betekent je accu weer opladen. Als je thuisblijft, ga je toch weer je normale dingen doen.” Henk werkt veertien jaar bij transportbedrijf Frans Smit in Kampen. Hij vervoert de meest uiteenlopende ladingen en is regelmatig met uitzonderlijk transport onderweg. Henks ouders waren kampeerders en namen hem mee naar de meren in Italië. Zelf ging hij daar ook jarenlang op vakantie. “Ik had er een oude caravan staan. Gingen we er met een speedboot achter de auto naartoe.” Dankzij een collega bij Frans Smit is de vakantiebestemming de laatste jaren Kroatië. “Hij nodigde me een keer uit om in Kroatië langs te komen. Dat werden meteen twee weken. Sindsdien gaan we samen. Onze vrouwen kunnen net als wij goed met elkaar opschieten. Het klinkt misschien gek, omdat je bij dezelfde baas rijdt. Maar we zien elkaar op het werk heel erg weinig.”


 TON 83 04-19 • p 21 

Hoe zit het met je

v   kantiegeld Wanneer?

4 keer per jaar op

v kantie

Je vakantiegeld moet in de maand mei worden uitgekeerd.

Hoeveel? De hoogte van je vakantiegeld kun je zo berekenen: • bij vier-wekenbetaling: loon vierde periode x 13 x 0,08 = vakantiebijslag; • bij maandbetaling: loon april x 12 x 0,08 = vakantiebijslag. (Let op: onder loon wordt niet alleen het functieloon verstaan; het is inclusief een eventuele ploegendiensttoeslag en/of persoonlijke toeslag.)

Periode? Vakantiegeld wordt uitbetaald over de periode van 1 januari tot en met 31 december van het lopende kalenderjaar. Je ontvangt dus een deel met terugwerkende kracht en een deel vooruit. Mocht je eerder dan 31 december uit dienst gaan, dan moet je een deel terugbetalen.

Minimum? Bij een vier-wekenbetaling is je minimumvakantiebijslag 2.100,34 euro bruto (bij een fulltime dienstverband). Bij een maandbetaling is het minimum 2.107,45 (bij een fulltime dienstverband).

Rob van der Laan (63) uit Beilen zet zijn vakantiegeld apart om het inderdaad aan vakantie te besteden. “Ik heb een jaarplek voor mijn caravan op een camping in Duitsland. Omdat de camping het hele jaar open is, kan ik er met mijn vrouw naartoe wanneer het ons uitkomt. We gaan minimaal vier keer per jaar.�

Uitzonderingen? Ben je korter dan ĂŠĂŠn jaar in dienst bij je werkgever of werk je op basis van een tijdelijk contract en ben je korter dan 3 jaar in dienst? Dan mag je werkgever jou de vakantiebijslag in twee termijnen uitbetalen. De termijnen zijn dan de maanden mei en november.

✈

⛹

đ&#x;Ľ? đ&#x;˜Š

â‚Ź

Rob is nu tien jaar in dienst bij WR Transport in Assen. Op zijn 53ste is hij als ‘zij-instromer’ bij WR aan de slag gegaan. Daarvoor deed hij iets heel anders. “Ik was controleur voor de Ziektewet. En daarna werkte ik bij een particulier verzekeringsbedrijf.� De overstap naar het transport is hem prima bevallen. Hij rijdt ‘s nachts, meestal op Bergen op Zoom. Vakantiegeld is een recht. Het is vastgelegd in de Wet minimumloon en minimumvakantiebijslag. Toch krijgt niet iedereen het netjes volgens de regels. Rob heeft via zijn zoon, die ook vrachtwagenchauffeur is, een voorbeeld. “In het begin werkte hij bij een bedrijf dat wachtgeld en vakantiegeld niet uitbetaalde. Daar hebben we toen werk van gemaakt. Gewoon door de directeur te bellen.�

đ&#x;ŽŁ đ&#x;Œ´

đ&#x;?? ⛺


TON 83 04-19 • p 22

Toch op Misschien op

v kantie

v kantie

Jan van Dijk (48) uit De Wijk krijgt ook in mei vakantiegeld. “Maar daar kijk ik eigenlijk nooit naar en ik leg het ook niet opzij voor de vakantie.”

Robin Bathoorn (32) zet het vakantiegeld altijd op zijn spaarrekening. “Concrete plannen voor dat geld heb ik nooit. Ik zie wel waar ik het voor nodig heb. En vakantieplannen heb ik nog helemaal niet.” Rob is loods-coördinator bij LCW in Groningen. Hij begon daar negen jaar geleden als chauffeur. Omdat Rob vrijgezel is, kan hij zijn vakantie en de besteding van zijn vakantiegeld zelf bepalen.

Jan is al twintig jaar in dienst bij Kolk & Zn in De Wijk. Hij rijdt grind en grond met een kieptrailer. Jan is getrouwd en heeft een zoon. Al jaren reist het gezin met een caravan naar Italië, kamperen aan het Gardameer. “Daar ging ik met mijn ouders ook altijd naartoe. Doordat je er vaker komt, ken je er veel mensen.” Vanwege zijn werk gaat Jan altijd in de bouwvak. “Soms verschuiven de vakantiedagen weleens. Als bedrijf in het noorden hebben we ook klanten in het midden van het land. Door de vakantiespreiding zit daar een week verschil tussen. Dus we gaan soms een paar dagen langer door. In de laatste week van het jaar proberen we ook vrij te zijn. Maar dan gaan we niet weg.” Dit jaar verloopt de zomervakantie anders. Jan heeft een oud huis gekocht en is dat flink aan het verbouwen. “We twijfelden of we wel of niet op vakantie zouden gaan. Maar het is beter om er toch tussenuit te gaan en tot rust te komen. Alleen worden het dit jaar door de verbouwing geen drie weken.”


TON 83 04-19 • p 23

TOERTOCHT

Met z’n Allen ‘Truckruns’, toertochten voor mensen met een beperking, zijn populair. Toeterend door eigen stad en streek, met een enthousiaste passagier aan boord. In Friesland beleeft toertocht ‘Met z’n Allen’ in mei zijn 29ste editie. Een gesprek met medeorganisator Jerry Hoomans (60) uit Sneek over toetermomentjes en het vinden van een geschikte pleisterplaats.


TON 83 04-19 • p 24

Als je één keer hebt meegedaan, wil je niet anders meer

“Als je één keer hebt meegedaan, wil je niet anders meer”, zegt Jerry. In het dagelijks leven is hij accountmanager bij Omrin Bedrijfsafval in Leeuwarden. Sinds 1994 rijdt Jerry mee in de toertocht ‘Met z’n Allen’. De laatste jaren zit hij in de organisatie en bestuurt hij de voorste vrachtwagen. Op zaterdag 18 mei is het weer zover: een rit met gemeentevoertuigen voor mensen van dagbesteding Talant.

Stoet van drie kilometer ‘Met z’n Allen’ begon in 1990 met twintig trucks. Het konvooi is nu uitgegroeid tot honderd wagens. Hoewel er meer animo is, blijft het tot dit aantal beperkt. Jerry: “Je hebt dan al een stoet van drie kilometer. Die moet je tijdens de lunch ook ergens kwijt. En er moet dan zitgelegenheid zijn voor 270 mensen.” De deelnemende voertuigen zijn vrachtwagens – vooral inzamelauto’s - van verschillende Friese gemeentes. Ook rijden er busjes mee voor rolstoelers. Naast de honderd chauffeurs zijn er nog dertig vrijwilligers bij het evenement betrokken. De toertocht is mogelijk dankzij een aantal sponsors.

Harde kern is het organisatieteam, waar behalve Jerry ook Els van Dongen, Gosse Dijkstra, Wiebe Wijnsma, Simone Postma en Richard Laskewitz deel van uitmaken.

Enthousiaste toeschouwers De route voor dit jaar vertrekt vanuit Heerenveen richting Gorredijk. Bij Tijnje gaat het oostwaarts via Oldeberkoop naar Appelscha, waar geluncht wordt. ‘s Middags rijdt het konvooi via Donkerbroek en Jubbega naar Terwispel. En dan via Akkrum noordwaarts om bij Omrin in Leeuwarden te eindigen. Zoals elk jaar staat de route op de sociale media en de organisatie hangt affiches op in de supermarkten van de plaatsen waar de tocht doorheen trekt. “Dan kunnen bewoners er rekening mee houden en langs de kant gaan staan om ons te begroeten. We trekken altijd veel enthousiaste toeschouwers.”

Dwars door dorpen Wie denkt dat de organisatie voor het gemak de hoofdwegen kiest, heeft het mis. “Op de grote weg zie je niks”, vertelt Jerry. “En we zorgen voor voldoende toetermomentjes. Dus


TON 83 04-19 • p 25

Groene rit Van de 220 voertuigen uit het wagenpark van Omrin rijdt er 70 procent fosfaatvrij. Dat wil zeggen: op groengas dat Omrin zelf uit afval opwekt in een vergistingsinstallatie. Omrin beheert de hele keten van inzamelen, recyclen, scheiden, verbranden van het residu. Voor kunststof is er een aparte scheidingsfabriek. Uit het verbrande huisvuil en bedrijfsafval produceert de eigen oven stoom. Daarvan gaat 85 procent naar zoutfabriek ESCO, om zout te drogen. De rest wordt omgezet in elektriciteit. Van de 14 miljoen m3 biogas per jaar gaat er 1 miljoen in de voertuigen.

we nemen juist de kleine weggetjes en gaan dwars door steden en dorpjes.” Om niet door een wegafzetting of omleiding verrast te worden, rijdt Jerry het traject vlak vóór het evenement nog een keer. “De rit zelf bestuur ik een huisvuiltruck. Ik heb alle papieren, maar ben geen beroepschauffeur. Als ik er als voorste truck doorkom, dan kan een beroepschauffeur dat zeker.” Tijdens de tocht rijdt een motoragent vooruit om obstakels, zoals onhandig geparkeerde auto’s, uit de weg te ruimen. Jerry: “De afgelopen acht jaar hebben we nog nooit stil gestaan. Dat is een groot compliment aan de tien motoragenten van het korps Heerenveen, die ons de afgelopen jaren zo goed beleid hebben.”

Vaste koppels Al in oktober beginnen de eerste voorbereidingen voor de rit in mei. Vergaderen, een zoektocht naar een mooie route met een goede pleisterplaats voor de lunch, benaderen van sponsors, aanvragen van vergunningen. Dat vergt allemaal veel tijd. “Maar als je dit een keer hebt gedaan, wil je niet meer anders”, zegt Jerry. “Dat

zie je ook bij de andere medewerkers. Er ontstaan tijdens de tocht vaste koppels van chauffeurs en deelnemers, die de hele dag met elkaar optrekken. Vaak bouwen ze een band op en gaan het jaar erop weer samen in de wagen. Chauffeurs stoppen er vaak pas mee als ze met pensioen gaan. Geen probleem, want we hebben voldoende aanwas van jongeren.”

Toekomst verzekerd Volgend jaar zetten Jerry en zijn medeorganisatoren voor de laatste keer de tocht uit. De fakkel wordt dan overgenomen door een andere organisatie. De toekomst is verzekerd, vertelt Jerry. “We hebben al een gemeente die heeft toegezegd de tocht voort te zetten. Er lopen mensen met onze organisatie mee om de overgang straks soepel te laten verlopen.” Als de stoet in de namiddag aankomt bij het eindpunt Omrin in Leeuwarden, is er net als tijdens de lunch muziek. Alle deelnemers krijgen patat en een drankje. En een presentje als herinnering. Wat dan overheerst is het gevoel van een onvergetelijke dag. Kijk op facebook.com/ToertochtMZA/


TON 83 04-19 • p 26

GROEPSPORTRET

Het team van A. Kanters


TON 83 04-19 • p 27

Je moet het samen doen, in het werk. Dat gaat makkelijker als je goede collega’s hebt en de sfeer prettig is. Als je een echt team vormt. TON maakt een groepsportret bij A. Kanters Internationaal Transport in Someren.


TON 83 04-19 • p 28

Mark van Mierlo

Werknemer wordt eigenaar Zeven uur in de ochtend. Het hek op de Hoeksestraat in Someren gaat open. De eerste die parkeert, is Mark van Mierlo (45). Hij is de eigenaar van A. Kanters Transport. Maar hij voelt zich ook nog steeds een van de medewerkers. Want totdat hij op 6 september 2017 de onderneming overnam van naamgever Toon Kanters, was Mark gewoon in dienst bij het bedrijf. “Toen ik 23 jaar geleden voor Toon ging rijden, was ik een van zijn eerste werknemers. Ik werkte al snel van zes uur ’s morgens tot tien uur ’s avonds. Rijden en administratie; ik deed alles. Rond 2000 maakte Toon duidelijk dat hij er een keer mee wilde ophouden. Daarom ging ik veel taken samen met hem doen. We kregen meer personeel, ik zat minder op de vrachtwagen. In 2004 ben ik volledig ‘naar binnen’ gegaan. Dus toen ik het bedrijf in 2017 overnam, runde ik het eigenlijk al een hele tijd. De meeste mensen die er in 2004 waren, zijn er nu nog steeds. Dat zijn goede collega’s. Ik ben ook niet veranderd sinds ik hun werkgever ben. We moeten het samen doen.” Mark Haak

Snappen wat chauffeurs bezighoudt

De 40-jarige Mark Haak uit Helmond is sinds vier jaar planner bij Kanters. Mark was eigen rijder, reed groente en fruit, bloemen en planten. Eerst met zijn broer en vanaf 2007 voor zichzelf: “Ik was altijd weg, maar ik wilde een sociaal leven. Zeven jaar geleden ben ik als planner begonnen bij een bedrijf in Benschop. Dat was ’s morgens anderhalf uur rijden. En ’s avonds zelfs twee uur. Dat was ik zat. Daarom heb ik in april 2014 ontslag

genomen. Ik kwam in die tijd al eens met de wagen bij Kanters. Toen ik Mark vertelde van mijn ontslag, nodigde hij me meteen uit op de koffie. Sindsdien werk ik hier.” Als planner moet je weten wat er speelt bij de chauffeurs, vindt Mark. “En rekening met


TON 83 04-19 • p 29

Tuinder werd transporteur Toon Kanters was een tuinder die in 1993 vaststelde dat zijn vrachtwagen te groot was voor alle glastuinbouwgroente die hij erin wilde laden. Collega-tuinders vroegen hem ook hun groente mee te nemen naar de veiling. Zo werd hij een transportbedrijf. Mark van Mierlo was 23 jaar geleden een van de eerste werknemers, als chauffeur. Nu heeft het bedrijf 23 vrachtwagen op de weg.

Mart Hendrikx

Goed met elkaar opschieten

ze houden. Kunnen of willen ze die extra rit nog doen? Als iemand vrij wil, krijgt hij het. Wat de reden is, maakt niet uit. Zo ging de vorige eigenaar, Toon Kanters, er al mee om. Hij zei dat chauffeurs dag en nacht voor hem moesten klaar staan, dus moest dat omgekeerd ook zo zijn. Jan, Niels en ik, de planners, overleggen veel. Stel dat iemand een verkeerde hoeveelheid pallets in het systeem zet? Dan past het niet. Het is wel een voordeel dat de planners allemaal ook chauffeur zijn. Dat helpt te snappen wat de mensen achter het stuur bezighoudt. De contacten met elkaar zijn hier goed. Dat zie je wel als we op vrijdagavond allemaal samen frites eten.”

Mart Hendrikx (60 jaar) uit Ospel drinkt een kop koffie voordat hij naar Helmond gaat om bij Van Rijsingen Carrotconcepts wortelen te laden. Mart heeft altijd op een combinatie gezeten, veel met wisselbakken. “Maar dat ‘s nachts eruit beviel me niet meer. Iedere keer om drie uur of half vier al aan de slag. Mijn petekind kreeg een relatie met een jongen die hier werkt. Op een feestje sprak ik met hem. Zo kon ik anderhalf jaar geleden hier starten. Nu hoef ik pas om acht uur te beginnen. En ik hoef niet te sjouwen. Ik heb een elektrische pompwagen op de auto.” Mart is blij met zijn collega’s: “Je belt elkaar als je iets moet weten. Zoals Ruud Janssen, dat is de vriend van mijn petekind. Die weet bij klanten die ik niet ken precies waar ik op moet letten. Zodat ik bijvoorbeeld in één keer achteruit kan steken. Dat scheelt een hoop tijd en ellende. De planners, zoals Niels van den Hurk en Jan Snijders helpen ook meteen. Die weten precies waar je moet lossen, bij welk dock je moet zijn. De mensen in dit bedrijf kunnen goed met elkaar opschieten.”


Henri van Mierlo

Samenwerken is belangrijk Henri van Mierlo (51 jaar) uit Someren werkte als calculator/werkvoorbereider bij VDL in Hapert. Daarna nog negen jaar bij de Opel-dealer in Someren. “Ik vond mijn werk leuk, maar zwaar. Ik was receptionist, telefonist, werkplaatschef en noem maar op in één. Toon Kanters haalde me in 2009 hier binnen als planner. Maar dat werkte niet heel goed. Ik denk dat je zelf achter het stuur gezeten moet hebben om je goed in de chauffeur te verplaatsen. Ik heb niet eens een vrachtwagenrijbewijs. Daarom heb ik al snel van rol gewisseld met Mark van Mierlo. Ik doe de calculatie en de schadeafhandeling.” Henri vindt goed samenwerken belangrijk. “Mijn taak is te zorgen voor een maximale opbrengst. Daarom heb ik nogal eens vragen aan anderen. Waarom ben je daar begonnen en daar geëindigd? Soms moet ik ook gaan bellen bij een schade of over begin- en eindtijd. Ik probeer te voorkomen dat de chauffeurs zich gecontroleerd voelen. Soms bedenken zij ook dingen die beter kunnen. Dus ik moet ook goed luisteren. Wij hebben een prima team. Geen ellebogenwerk. Geen arrogantie. Doodgewone mensen. Wij komen allemaal uit een dorp. Ik voel me hier thuis. Mijn vrouw werkt in een ziekenhuis in Eindhoven. Dat is een heel ander slag volk.”

Niels van den Hurk

Minder schakels, minder fouten De 23-jarige Niels van den Hurk uit Lierop is de jongste op kantoor. Niels is planner. Hij deed de mbo-studie Management Transport en Logistiek. Als stagiair kwam hij bij Kanters terecht en hij kon er meteen een vast contract krijgen. “Ik wist: dit wil ik. Groentetransport vind ik mooi. En ik had een klik met de mensen hier. Ik wil zorgen dat auto’s op het juiste moment

op de juiste plaats zijn. En dat dan ook nog zo efficiënt mogelijk.” Niels heeft tijdens zijn werk zijn vrachtwagenrijbewijs gehaald. “Ik rij af en toe ook zelf. Zo zie ik ook wat chauffeurs meemaken.” Goed met elkaar communiceren is belangrijk in het werk, weet Niels. “Want klanten verwachten dat je goed werk levert. In een klein bedrijf als het onze zijn er minder schakels waar het fout kan gaan: iedereen kent elkaar.”


TON 83 04-19 • p 31

Anja Raijmakers

Een eigen kantoortje Jan Snijders

Goed voor jezelf en het bedrijf Jan Snijders (33) uit Someren is planner. Ook Jan is via zijn stage bij het bedrijf binnengekomen. Dat was in 2002. “Toen waren ze nog echt klein: maar vijf auto’s. Ik had een mooie stage. Ik mocht heel vaak met chauffeurs mee op pad. Na mijn stage bleef ik hangen. Maar ik wilde heel graag naar het buitenland. Dus ging ik na zes jaar weg om die droom waar te maken. Maar dat was het toch ook niet. Ik reed op Engeland en stond heel vaak met containers in de file naar Antwerpen. Vooral dat laatste vond ik helemaal niet leuk. Mark belde me dat er een plek was op de planning. En ik kon dan ook zo af en toe op de auto springen, als het nodig was. Daarom kwam ik acht jaar geleden terug. Ik vind het prima zo. Ik heb een vriendin en sinds een paar maanden een zoon: Gijs. Dan is het helemaal fijn om wat vaker thuis te zijn. En hier kan ik altijd naar huis als er iets is. Dat is bij het bedrijf vanzelfsprekend.” Jan gaat graag naar zijn werk. “Samenwerken is goed voor jezelf en goed voor het bedrijf. We hebben een jong team. En de ouderen passen er goed in. Ik vind het contact met klanten leuk. Vooral als het wat moeilijker is tijdens het seizoen. Van maart tot eind september is het hier heel druk. Dan voelt het echt goed als je aan het eind van de dag het allemaal toch voor elkaar gekregen hebt.”

Ze is de enige vrouw op kantoor. Dat maakt Anja Raijmakers (54) uit Someren niet uit. Net zomin als ze zich ergert aan de ene blote vrouw op een affiche in de kantine. “Ach, ze praten soms wel eens ruig. Mijn man is metselaar. In de bouw kunnen ze er ook wat van. En ik hoor dat een kantoor met alleen maar vrouwen ook niet echt leuk kan zijn. Ik vind het fijne collega’s.” Anja is administratief medewerkster. Ze ging na de meao werken, maar stopte een aantal jaren toen ze twee kinderen kreeg. Die zijn nu volwassen en wonen op kamers in Maastricht. Twaalf jaar geleden zocht Anja weer werk. Haar man informeerde bij Kanters. “Ze konden op de administratie iemand gebruiken. Ik doe de administratie en facturen. Voor een deel zit ik bij de anderen op kantoor, omdat ik met hen moet overleggen over de inhoud van bijvoorbeeld de facturering. Voor een ander deel doe ik administratie in een eigen kantoortje. We werken goed samen. Het team ligt elkaar.”

Ook een

groepsportret? Laat het weten via info@tonmagazine.nl of 06 38 07 67 51.


TON 83 04-19 • p 32

PERSOONLIJK VERHAAL

NAAM: Peter Spang LEEFTIJD: 62 jaar WOONPLAATS: Beek en Donk WERK: chauffeur distributie,

vooral pallets

BEDRIJF: Van den Broek Logistics

in Helmond


TON 83 04-19 • p 33

Uit het dal De stress is weg, hij slaapt weer goed. En hij is niet

meer dat ‘vervelende mannetje’. Peter Spang had het niet meer naar zijn zin op het werk. Maar hij ging stug door. Het gevolg: een burn-out. Met de hulp van een coach vond Peter de weg uit het dal. Een andere baan bleek de oplossing. ZWAK VOOR VRACHTWAGENS Sinds zijn zevenentwintigste zit Peter achter het stuur van een vrachtwagen. Daarvóór werkt hij als timmerman in de bouw. Hij heeft altijd al ‘een zwak’ voor vrachtwagens. Als er eentje op de bouwplaats komt, moet hij altijd even kijken wat voor merk het is. Van het een komt het ander en begin jaren tachtig kiest Peter dus voor het chauffeursvak. “Ik ben begonnen bij Verstegen Transport in Venhorst. Kippen rijden. Toen ze bij Bekx hier in het dorp mensen zochten, ben ik daar gaan praten. Dat was voor mij een vertrouwde plek, ik had er als schooljochie al vakantiewerk gedaan. Uiteindelijk heb ik 28 jaar bij meneer Bekx gewerkt.”

VERVELEND MANNETJE Vier jaar geleden fuseert Bekx met Van Uden Transport. Peter wordt niet blij van dat samengaan. De vertrouwde sfeer is weg. Hij gaat met tegenzin naar zijn werk en ziet alles van de zwarte kant. De lange dagen die hem eerder geen moeite kostten, vallen hem opeens zwaar.

“Ik werd een vervelend mannetje. Thuis en ook op het werk. Dan zie je dingen die er misschien helemaal niet zijn. Collega’s met een slaapcabine lijken ritten dicht bij huis te krijgen en ik, zonder slaapcabine, moest de verre ritten doen. Ik had het idee dat ik altijd de rotklusjes kreeg.”

NIET IN DE ZIEKTEWET De sombere blik breekt hem op. Hij krijgt weer hartklachten. In 2011 is hij geopereerd in verband met hartritmestoornissen. Die spelen door de spanningen nu weer op. Peter stapt naar zijn huisarts en die stuurt hem door naar een GGZ-deskundige. “Ze zeiden: je hebt een burn-out. Zelf zag ik dat niet zo. Ik ben ook niet thuisgebleven, want ik vond niet dat ik ziek was. Maar intussen had ik wel alle verschijnselen van een burn-out. Slecht slapen, somber, een kort lontje, moedeloosheid.”

NIET IN BALANS Op een gegeven moment vult Peter de Inzetbaarheidscheck van het Sectorinstituut Transport en Logistiek in. Daar heeft hij in


TON 83 04-19 • p 34

TON over gelezen. De uitslag van de test laat zien dat hij te veel werkt, te weinig rust heeft en niet in balans is. Hij wordt gebeld door coach Nathalie Leenen en eind 2017 heeft hij een eerste gesprek. “Het ging vooral over: wat zijn je grootste problemen, waar zit je mee? Nathalie droeg dan mogelijkheden aan. Maar het is aan jezelf om daar iets mee te doen. Het is wel fijn dat een buitenstaander je een duwtje in de rug kan geven.”

EEN ANDERE WERKGEVER Thuis heeft Peter al vaker met zijn vrouw gesproken over de problemen met zijn werk. Vaak oppert zij dan de mogelijkheid om een andere werkgever te zoeken. Maar ja, dat is meteen zo’n groot ding. En Peter denkt dat hij misschien te oud is voor een overstap. Daarbij: er zijn de hartklachten, dus dan zit er ook nog een ‘vlekje’ aan je. “Met mijn coach heb ik het ook over ander werk gehad. Zij zei: ‘Waarom zou je het niet doen? Probeer het gewoon.’ Een oud-collega van me werkte bij Van den Broek en had daar enthousiaste verhalen over. Op een zondagmorgen, het regende, ben ik eens op de site van Van den Broek gaan kijken. Ze zochten inderdaad chauffeurs. Ik heb een sollicitatieformulier ingevuld en ‘s maandags belde Van den Broek al.”

EEN ANDER MENS Peter gaat op gesprek en heeft meteen een goed gevoel. Hij praat er nog een keertje met coach Nathalie over en hakt dan de knoop door: Ik ga het gewoon doen en het gaat lukken. Op 30 oktober levert hij bij Van Uden-Bekx zijn sleutels in; op 1 november begint hij bij Van den Broek. “Ik ben een ander mens. Fysiek is het minder zwaar. Eerst had ik een kraanauto. Dat was veel sjouwen en dragen. Nu rij ik naar een industrieterrein, zet de auto tegen het dock en dan wordt-ie gelost. Of ik pak een pompwagen, al dan niet elektrisch, en doe het zelf.”

TON TIP Inzetbaarheidscheck

Peter Spang ontdekte dankzij de Inzetbaarheidscheck dat de balans tussen zijn werk en zijn privéleven zoek was. Gezondheid, zowel lichamelijk als psychisch, is een belangrijk aspect van je inzetbaarheid. Net zoals je leefstijl. Wil je weten hoe jij er wat dat betreft voor staat? Doe dan de Inzetbaarheidscheck van Sectorinstituut Transport en Logistiek. Blijkt uit de check dat je risico loopt? Dan belt een coach je om je uit te nodigen voor een gesprek. En als je daarvoor openstaat: begeleiding. Inzetbaarheidscheck doen? Ga naar stlwerkt.nl/inzetbaarheidscheck

EEN TANDJE MINDER Met de wisseling van werkgever is Peter meteen ook een dag minder gaan werken. Zo komt er meer balans in zijn leven. En hij heeft wat meer tijd voor zijn hobby’s: toneelspelen, met de hond wandelen en fietsen. “Ik zit op een fietsclubje. We maken toertochten en gaan mountainbiken. Vanwege mijn hart kon ik dat laatste niet meer. Ik heb een elektrische mountainbike aangeschaft. Kan ik toch lekker meefietsen en hoef ik me niet kapot te trainen. Ik doe het gewoon een tandje minder. Dat is beter voor mij … op de fiets en in het werk.”


TON 83 04-19 • p 35

a een drukke werkdag lekker voor de tv hangen? Filmpje kijken? Of doe je dat juist liever in de bioscoop? En ga je wel eens naar het theater? TON wilde meer weten over het kijkgedrag van het TON-panel. De resultaten vind je op de volgende pagina’s. En hieronder zie je dat de tv nog steeds populair is.

VERKNOCHT AAN DE BUIS Ruim twee derde van de TON-lezers kijkt dagelijks televisie. En bij maar heel weinig mensen staat de tv nooit aan.

HOE VAAK KIJK JIJ TELEVISIE?

Elke dag meer dan 2 uur Elke dag minder dan 2 uur Vrijwel elke dag Een paar keer per week Minder dan 1 keer per week Nooit

20 % 21 % 26 % 25 % 6% 2%


TON 83 04-19 • p 36

Je kunt in je vrije tijd van alles doen. Waarom kijken TON-panelleden tv?

IK KIJK TELEVISIE…* * MEER ANTWOORDEN MOGELIJK

…zodat ik weet wat er aan de hand is in de wereld

39

%

…omdat het een fijne manier is om te ontspannen na mijn werk

38

%

…uit gewoonte (de tv hoort er gewoon bij)

17

%

…omdat het gezellig is, samen met mijn huisgenoten

19

%

…maar denk soms dat ik mijn tijd zit te verdoen

18

%

…niet echt, ik zit meer te zappen

8

%

WAT KIJK JE OP TV?* Nieuws, actualiteiten Documentaires Series De televisie brengt de wereld bij je thuis. Dat geldt voor veel leden van het TON-panel, blijkt uit het antwoord op de vraag welke soorten programma’s het meest bekeken worden.

Sportprogramma’s Speelfilms

* ME E R K E U Z E S MO GE L I J K

65 % 45 % 39 % 37 % 35 %


TON 83 04-19 • p 37

Tegenwoordig kun je bijna alle televisieprogramma’s terugkijken. De helft van de TON-lezers doet dat ook.

HOE KIJK JIJ TELEVISIE? Meestal live Meestal terugkijken Zowel live als terugkijken

50 % 10 % 40 %

Speelfilms kun je kijken wanneer je wilt, dankzij Netflix, Videoland en ‘terugkijken’. Toch is ‘live’ op tv veruit favoriet.

HOE KIJK JE MEESTAL SPEELFILMS?* * DE PANELLEDEN KONDEN DRIE MOGELIJKHEDEN KIEZEN 61 % Live op de traditionele televisie Op Netflix, Videoland en dergelijke 35 % Zelf opgenomen van de tv 32 % Ik kijk nooit films 15 % In de bioscoop 14 % Via DVD, Blu-ray en dergelijke 11 %

Speelfilms kun je ook in de bioscoop zien. En er is meer vermaak buiten de deur te vinden. TON wilde weten waar de panelleden hun kijkplezier zoeken.

HOE VAAK GA JE NAAR DE BIOSCOOP? 1 x per 2 weken 1% 1 x per maand 3% 1 of enkele keren per jaar 56 % Nooit 40 % GA JE WELEENS NAAR HET THEATER? Ja, vaak 1% Ja, regelmatig 4% Ja, soms 44 % Nee, maar dat zou ik wel willen 15 % Nee, dat hoeft niet voor mij 36 % GA JE WELEENS NAAR POPCONCERTEN OF FESTIVALS? Ja, vaak Ja, regelmatig Ja, soms Nee, maar dat zou ik wel willen Nee, dat hoeft niet voor mij

1% 7% 35% 12% 45%


TON 83 04-19 • p 38

NAAST HET WERK Naam: Roy Ruesen Leeftijd: 37 jaar Woonplaats: Dinxperlo Werk: chauffeur bij Nijman Zeetank in Spijkenisse Naast het werk: motorracen

De eerste keer dat hij een ‘knee down’ maakte, was kicken. In de bocht scheefhangen, de juiste hellinghoek zoeken, en dan met je knie het asfalt raken. Je moet er handigheid in hebben en het vooral durven. Die eerste keer was op een industrieterrein. Roy dacht even dat hij de legendarische Valentino Rossi was. Kortom, hij kreeg de smaak te pakken. Sinds 2004 rijdt hij op het circuit en sinds 2014 doet hij mee aan races. Tegenwoordig in de 600 F1-klasse, met zijn Suzuki GSX-R 600 uit 2011. Vorig jaar werd hij vierde in het eindklassement van zijn klasse, dus de top lonkt. Wat motorracen zo mooi maakt? De snelheid. De competitie. Plat door de bocht gaan. Al de dingen die je met een vrachtwagen niet doet. Dit jaar rijdt Roy acht wedstrijden en is hij dertien dagen op het circuit te vinden. Meer racen zit er niet aan, want het is een prijzige hobby. Alleen al het inschrijfgeld voor een dagje circuit is 200 euro. En met een achterband van zo’n 150 euro doet Roy maximaal drie dagen. Tel daar de brandstof, het regelmatig vervangen van remblokken en het onderhoud bij op en je snapt dat je van een chauffeurs­ salaris niet elk weekend uit de startblokken kunt gaan. Of het een gevaarlijke sport is? Ja, het is geen dammen. Maar je kunt beter op Assen onderuitgaan dan op de openbare weg. Zelf is hij trouwens pas twee keer gecrasht. Ik ben wel zadelvast, zegt Roy. Bekijk het filmpje met Roy Ruesen op tonmagazine.nl en op facebook.com/ magazineton Meer weten? facebook.com/royracing185/ ing185.jimdo.com/


TON 83 04-19 • p 39

Plat in de bocht


TON 83 04-19 • p 40

IN BEELD: AUTOTRANSPORT

Met wagens NAAM: Kim Maas LEEFTIJD: 43 jaar WOONPLAATS: Oosterhout BEROEP: chauffeur

autotransport

BEDRIJF: GEFCO Automotive

Oosterhout


TON 83 04-19 • p 41

volgeladen

Acht wagens op de oplegger en aanhanger. Dat is passen en meten. Zeker als het verschillende modellen zijn. En je moet ze natuurlijk secuur vastzetten, zodat de lading onderweg niet gaat schuiven. Want elke kras is een schadepost. Kim Maas, een van de weinige vrouwen in het autotransport, verstaat dat vak. Zij doet het al negentien jaar. TON gaat in de stromende regen met Kim op pad.


TON 83 04-19 • p 42

Puzzel

Elke rit begint voor Kim met een puzzel. Ze maakt een schetsje van haar wagen met aanhanger en tekent dan de auto’s die ze moet vervoeren in. Wat is de handigste manier om ze te laden, rekening houdend met de losadressen en met het type wagen? De uitdaging is zo laag en zo kort mogelijk te blijven. Want ze kan de laadbodems verlengen en ook de hoogte variëren. Maar dat moet binnen wettelijke normen blijven.

Als de puzzel ‘gelegd’ is, komt deel twee van de voorbereiding: het laden. Op het grote parkeerterrein bij GEFCO in Oosterhout is plaats voor honderden personenwagens. Splinternieuwe Tesla’s staan naast tweedehands auto’s; bestelbussen naast kleine stadswagens. Kim wandelt van hot naar her over het terrein om de voor haar rit bestemde auto’s op te halen. Al met al is ze daar minstens een uur zoet mee. Voor deze rit bestaat de lading uit een Ford Ka, een Citroën Jumpy, een Citroën DS 7, een Peugeot 5008 bestel, drie Peugeot 108 en een Peugeot Expert.

Laden


TON 83 04-19 • p 43

Gevoel Kim doet dit werk bijna negentien jaar. Haar eerste werkgever is Walon Benelux, daarna volgt Zegwaard en sinds 2008 rijdt zij voor GEFCO. Je leert het werk in de praktijk, vertelt ze; je moet er gevoel voor hebben. Ze heeft wel eens beginnende chauffeurs meegehad. Dan ziet ze snel of iemand het in zich heeft. “Je moet handig zijn en creatief bij het laden. Het is echt wel een aparte tak van transport.”


TON 83 04-19 • p 44

Een splinternieuwe wagen achteruit en schuin omhoog over twee smalle oprijplaten rijden … “Het is een kwestie van niet te flauw zijn, maar het ook niet onderschatten”, zegt Kim. In de loop van de tijd heeft ze alle merken en types wel leren kennen. De leukste wagen om in te rijden? Dat is toch wel een Tesla. “Die hoor je helemaal niet.” Haar eigen auto is trouwens een Peugeot 2008.

Achteruit

Kim neemt ruim de tijd voor het laden. “Je moet zorgen dat de wagens goed vaststaan. En dat er genoeg speling is, zodat ze onderweg bij het manoeuvreren niet beschadigd raken. Het is check en dubbelcheck. Als ik klaar ben, haal ik de vrachtbrieven op, drink een kop koffie en ga dan nog eens langs de wagen. Het komt voor dat ik dan ontdek dat er toch nog ergens een band niet helemaal strak zit.”

Dubbelcheck


TON 83 04-19 • p 45

Eenling

Tijdens het laden grapt Kim wat met collega Hans Pronk. Hans is gepensioneerd, maar rijdt nog een paar dagen voor GEFCO. Daar zijn ze erg blij mee, want ook in het autotransport is er een flink tekort aan chauffeurs. En aan vrouwen achter het stuur. Kim is een eenling, maar voelt zich niet zo. “Het is een mannenwereld ja, maar ik ben daar niet mee bezig. Ik kan geintjes maken met de mannen. Je moet gewoon lekker meedoen.”


TON 83 04-19 • p 46

Vogels

Op het dashboard prijken twee pennen met vogelkoppen. En naast Kim rijdt een soort Pino mee. Vogeltjes zijn haar liefhebberij. “Ik heb vroeger papegaaitjes en parkieten gehouden. Daar heb ik geen tijd meer voor. Onderweg kijk ik wel altijd naar vogels. Als ik langs de snelweg tien buizerds zie, durf ik te wedden dat een ander ze niet gezien heeft.”

Schadevrij Laatst hoorde Kim van haar directeur dat zij een van de chauffeurs is die de minste schade rijdenrijdt. “Daar ben ik wel trots op, want ik streef er ook naar om alles netjes af te leveren.” Ze noemt zichzelf een rustige chauffeur. “Met 90 kilometer per uur door de bocht gaan, dat doe ik niet.”

TON TIP Kim is ook te zien op TruckLifeTV. Je ziet onder andere hoe zij in winterse omstandigheden de wagens over de gladde rijplaten van het bovendek rijdt. TruckLifeTV vind je tot half juni op telegraaf.nl


TON 83 04-19 • p 47

Lossen gaat sneller dan laden. Bij dealer Van Oord-Leidsche Rijn levert Kim een Citroën DS7 en een Jumpy bestelbus af. Directeur Christiaan van Oord krijgt de sleutels en tekent voor ontvangst. Hij loopt even langs de wagens, voor een vluchtige inspectie. Kim: “Als je vaker bij een bedrijf komt en ze kennen je, controleren ze niet heel precies. Dan vertrouwen ze je.”

Overdracht


TON 83 04-19 • p 48


TON 83 04-19 • p 49

Nachtmerrie Parkeren is zo langzamerhand een nachtmerrie voor vrachtwagenchauffeurs. Volle parkings langs de snelweg, parkeerverboden in het buitengebied. En binnen de gemeentegrenzen word je ook geweerd. Illustrator Frank de Man schildert de nachtmerrie. Wat zijn jouw ervaringen met parkeren? En heb je een slimme oplossing voor het probleem? Mail naar info@tonmagazine.nl


TON 83 04-19 • p 50

PUZZEL

1

2

3

4

5

12 15

16

22

23

19

29

25

34

39

35

21

32 37

41

42

43

46

48 50

54

49

51

52

55

56

61

57

62

66

77

86

59

70 75

79 83

60

64 69

74

78 82

58

68

73

53

63

67

72

11

27

36

45

47

10

20

31

40

9

26

30

44

65

8 14

18 24

33 38

7

13 17

28

6

71 76

80 84

81 85

87 2

Horizontaal 1. plaats in Thailand; 7. voetballer in de spits; 12. huid (schil); 13. Hawaïaanse groet; 14. mannetjesschaap; 15. werkloos79 26 37 51 74 heidswet (afk.); 17. Schotse rok; 19. vrolijkheid; 21. burgerlijke stand 32 (afk.); 22. binnenvaartschip; 24. kijker op een onderzeeboot; 27. koud en vochtig; 28. mep; 30. kever; 31. populaire groet; 32. hoofdstad van Letland; 33. deel van een huis; 35. inhouds–maat; 37. kuikenmoeder; 38. groep wolven; 41. fiasco (strop); 42. plaats in Irak; 44. telwoord; 46. bekende Braziliaanse voetballer; 47. behaarde vrucht; 48. totaal uitgeput; 49. bladader; 50. hechtpennetje; 52. morsdoekje; 54. boven­­verdieping; 56. opwekkend middel; 58. belevenis tijdens het slapen; 61. sterk ijzerhoudende grondsoort; 62. gang van een paard; 64. vrouwelijk rund; 65. knevel; 67. roem; 68. grote zwaardwalvis; 70. wildebeest; 72. oude lap; 73. man die teert op zijn vermogen; 76. noodsein; 77. persoonlijk voornaamwoord; 78. schaakstuk; 79. stram en stug; 81. koninklijk besluit (afk.); 82. bloeimaand; 83. streng gelovig; 84. streling; 86. kort prozaverhaal; 87. zomervrucht.

Verticaal 1. cipier; 2. naamloze vennootschap (afk.): 3. mafkees; 4. uitstekende rots in zee; 5. hijswerktuig; 6. kussenvulling; 7. militaire 59 86 49 25 5 20 61 70 rang;39 8. lekkernij; 9. tuimeling; 10. openbaar ministerie (afk.); 11. Europees land; 16. aanlegplaats; 18. Europeaan; 20. vrouwtjesschaap; 21. jong dier; 23. ligplaats voor schepen; 25. regenboogvlies; 26. hoofd van een afdeling; 27. jong mens; 29. verkenner; 32. veelkleurig weersverschijnsel; 34. steen; 36. belangrijke wedstrijd; 37. vestibule (gang); 39. het is in orde; 40. gelooide huid; 42. kunstvoorwerp; 43. onze planeet; 45. bedorven; 46. baarsachtige vis; 51. Europeaan; 53. woonboot; 54. telwoord; 55. blauw-grijs metaal; 56. deel; 57. stekelvinnige zeevis; 59. aardbewoner; 60. uiting van verkoudheid; 62. plaats in Zwitserland; 63. meetkundig voorwerp; 66. bovenste rand van een dak; 67. rivier in Utrecht; 69. klein paardje; 71. alsmede; 73. spoorstaaf; 74. heldendicht; 75. vreemd; 78. rivier in Engeland; 80. wiel; 82. meervoud (afk.); 85. inkomstenbelasting (afk.).


77

78

79

82

83

Oplossing puzzel in TON 80: Portena De 5 winnaars van een VVV Cadeaukaart zijn: Annie Berkvens uit Deurne, 80 81 Gerard Keijzer uit Maassluis, Peter Nagel uit Nunspeet, Ron Kooi uit Helmond en Harmke van der Werf uit Helvoirt.

84

Cadeaukaart

REDACTIERAAD bestaat uit vertegenwoordigers van het Sectorinstituut Transport en Logistiek, Pensioenfonds Vervoer, VNB, VVT MET BIJDRAGEN VAN Peter Boss, Ad van Dun, Frank de Man, Erik Pathuis, Shamrock, Rik Tazelaar, Machiel van Tok, Geert Wijnhoven FOTOGRAFIE Marco Hofsté, Gertjan Kooij/ Beeldboot, Harry Linker, Hans van der Mast,

87

OPLOSSING

info@tonmagazine.nl

Harry Linker, Inca, Gertjan Kooij/Beeldboot,

85

TON 83 04-19 • p 51

86

030 2303080,

Chris Pennarts ONTWERP en OPMAAK Rik Tazelaar/Studio Id

2

COLOFON DRUK Habo da Costa, Vianen WEBSITE tonmagazine.nl

Met de VVV Cadeaukaart kies je zelf je favoriete cadeau. Je kunt de kaart inleveren in 24.000 via de webwinkel. 20winkels 61 en70 TONEn is het magazine voor mensen die werken je betaalt er ook een deel van je en logistiek. TON verschijnt zes in transport dagje uit mee. keer per jaar. TON wordt gemaakt in opdracht FACEBOOK facebook.com/magazineton ISSN 1871-1790

TON wordt gratis toegestuurd aan alle werknemers voor wie de Cao

Beroepgoederenvervoer geldt én naar de leden

79

26

37

51

74

32

59

39

86

49

25

5

van TLN en VVT. TON wordt verzonden door

Pensioenfonds Vervoer. Omdat Pensioenfonds

Vervoer het blad zelf verzendt, is de privacy van je gegevens gewaarborgd.

Je gegevens worden niet aan derden verstrekt. Deelnemers in Pensioenfonds Vervoer worden niet als abonnee geregistreerd.

Meer informatie pfvervoer.nl/privacybeleid van werkgeversorganisaties TLN, VVT en

tonmagazine.nl. Doe dat vóór 21 mei 2019.

ADRESWIJZIGINGEN hoef je niet aan TON door

Vul de oplossing in op

te geven. TON komt automatisch op je nieuwe werknemersorganisaties FNV Transport & adres. Soms gaat daar enige tijd overheen.

Logistiek, enHeb CNV je tochVakmensen. het idee dat er iets niet goed gegaan is? Stuur dan een mail naar

UITGEVER eninfo@tonmagazine.nl REDACTIE Boss en Wijnhoven BV,

TON loot uit de goede inzendingen 5 gelukkigen, die een VVV Cadeaukaart van

OPLAGE 145.000 exemplaren

Vondellaan 156, 3521 GH Utrecht, © TON Magazine 2018 Boss en Wijnhoven/

25 euro winnen.

06 38 07 67 SOOB 51, info@tonmagazine.nl Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen en/of gereproduceerd zonder REDACTIERAAD bestaat uit vertegenwoordigers schriftelijke toestemming van de uitgever en/ of zijn partners. van het Sectorinstituut Transport en Logistiek,

truck platooning

Oplossing puzzel in TON 81: De 5 winnaars van een VVV Cadeaukaart zijn: Rokus Klijn uit Hardinxveld-Giessendam, Jan Boogert uit Ede, Arjan Bax uit Nieuwegein, Richard de Jong uit BunschotenSpakenburg en Henri ten Caat uit Hoogeveen.

Pensioenfonds Vervoer, VNB, VVT TON wordt mede mogelijk gemaakt door MET BIJDRAGEN VAN Peter Boss, Ad van Dun,

Harry Linker, Carien Neeleman, Frank de Man, Erik Pathuis, Shamrock, Geert Wijnhoven FOTOGRAFIE Jan Guichelaar, Marco Hofsté, Annelies van ’t Hul, Gertjan Kooij/Beeldboot, Harry Linker, Chris Pennarts, Hielke Weening, Marten Wieringa, De Geheime Fabriek, Dreamstime ONTWERP en OPMAAK Via Bertha, Utrecht WEBSITE en FACEBOOK Eva Bullens DRUK Habo da Costa, Vianen WEBSITE tonmagazine.nl FACEBOOK facebook.com/magazineton ISSN 1871-1790 TON wordt gratis toegestuurd aan alle werknemers voor wie de Cao Beroepgoederenvervoer geldt én naar de leden van TLN en VVT. TON wordt verzonden door Pensioenfonds Vervoer. Omdat Pensioenfonds

MEER PLEZIER

Vervoer het blad zelf verzendt, is de privacy van je gegevens gewaarborgd. Je gegevens

IN JE WERK?

worden niet aan derden verstrekt. Deelnemers in Pensioenfonds Vervoer worden niet als abonnee geregistreerd. Meer informatie pfvervoer.nl/privacybeleid ADRESWIJZIGINGEN hoef je niet aan TON door

Blijf lekker en met plezier aan het werk door vooruit te kijken. Er staat een opleidingsbudget van € 1.000,- voor je klaar. Doe mee. Jij wilt toch ook meer? Activeer je code op:

Helaas, iemand heeft je kaart met de unieke toegangscode voor het opleidingsbudget al gebruikt. Geen probleem, ook zonder kaart staat het opleidingsbudget voor je klaar. Kijk op stlwerkt.nl/opleiding of bel ons op 088 - 2596271

watwiljijnogmeer.nl

te geven. TON komt automatisch op je nieuwe adres. Soms gaat daar enige tijd overheen. Heb je toch het idee dat er iets niet goed gegaan is? Stuur dan een mail naar info@tonmagazine.nl OPLAGE 149.000 exemplaren © TON Magazine 2019 Boss en Wijnhoven/ SOOB Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen en/of gereproduceerd zonder schriftelijke toestemming van de uitgever en/ of zijn partners.

en we helpen je graag verder.

TON wordt mede mogelijk gemaakt door


MEER PLEZIER

IN JE WERK? Blijf lekker en met plezier aan het werk door vooruit te kijken. Er staat een opleidingsbudget van € 1.000,- voor je klaar én je maakt kans op een extra prijs. Doe mee. Jij wil toch ook meer? Kijk op de actiekaart in dit magazine. watwiljijnogmeer.nl