TON Magazine 82

Page 1

MAGAZINE MAGAZINEVOOR VOORMENSEN MENSENDIE DIEWERKEN WERKENININTRANSPORT TRANSPORTEN ENLOGISTIEK LOGISTIEK

Rudi en

de Brexit 4

Stavo en het

geklungel 22 Noël en de dozen 32 TONMAGAZINE.NL 82 • 02 • 19


TON 82 02-19 • p 2

COLUMN

IN DIT NUMMER

Genieten Ik rij het parkeerterrein van Mendel op. Ik meld me bij het opperhoofd en hij wijst mij een plek aan om te parkeren. Als ik stilsta, neem ik even de administratie door van die dag. Vul mijn schijf in en maak ook alvast die van morgen klaar, zodat ik morgenvroeg met een duffe kop geen fouten maak. Ik bel nog even met het thuisfront waar de jongste net op het punt staat op bed te gaan. Na iedereen even kort gesproken te hebben plus drie minuten ikhouvanjou-tjes, ilovejoeoe-tjes en nog tig keer CIAO! en BYEBYE kan ik me eindelijk klaar gaan maken om te gaan eten. Lopend naar het restaurant lees ik achter op een trailer een bekende naam. De Boer. Gezellig, denk ik bij mezelf. Een collega! En loop snel verder, want het begint te regenen. Binnen aangekomen ga ik bij mijn collega zitten. We raken gezellig aan de praat. Hij vertelt honderduit over zijn geweldige vakantie naar Afrika. Genoten heeft hij. Geweldig om aan te horen. Geweldig om hem nog te zien nagenieten. En zo hoort het ook. We moeten ons veel vaker bewust zijn dat we genieten. En niet alleen van zo’n verre reis, maar ook van de kleine dingen. Helemaal toen we hoorden dat een ex-collega was overleden op 47-jarige leeftijd. Net als een medewerker van de kartonfabriek, waar we veel komen. Hij hoefde nog maar een paar jaar tot zijn pensioen. Allebei plotseling weg. Vreselijk! Sinds mijn pa is overleden en er ooit kanker bij mijn dochter ons leven beheerste, ben ik erg bezig met bewust leven. Bewust dingen ondernemen met de kids. De wereld zien. Avondje uit met mijn vrouw. Dingen ondernemen met vrienden. Bezig zijn met de mensen om me heen. Genieten is een primaire levensbehoefte geworden. En vóórdat ik die avond mijn luiken sluit, kan ik alweer verlangen naar morgenvroeg. Dan bel ik zoals bijna elke dag de kids wakker met de nodige ikhouvanjou-tjes en ilovejoeoe-tjes, Da’s altijd een goede morgen!! Erik Pathuis (39) uit Winschoten is sinds 2001 vrachtwagenchauffeur en werkt bij Gebr. De Boer Transport in Oude Pekela.

ROERIG WATER. Welke kant het ook op gaat met de Brexit, voor vrachtwagenchauffeurs die op Engeland rijden beloven het roerige tijden te worden. TON maakte de oversteek en sprak bezorgde en berustende chauffeurs.

‘HONDJE’. Het ‘hondje’ is een handig hulpmiddel voor een verhuizer. De plank op vier wieltjes verlicht het zware werk. Noël van Dijk laat zien waarom hij dat werk met plezier doet.

MINDER SAAI. Nascholing. ’t Moet, maar vaak is het zo saai. Bij Van Zaal Transport proberen ze wat aan die veelgehoorde klacht te doen.


AN

61 % 33 % 53 % 66 % 56 %

9% 7% 11 % 12 % 28 %

4% 38 % 18 % 7% 4%

PAGINA 4

VOORNEMEN

46 % 43 % 59 % 57 % 44 % 25 % 36 % PAGINA 32 17 % 15 %

PAGINA 42

N.V.T.

16 % 35 % 21 % 26 % 41 % 66 % 55 % 76 % 80 %

39

%

• MEER PRIVÉ

TON 82 02-19 • p 3

Brexit 4 Cao-vraag 14 Pensioenvraag 15 Persoonlijk verhaal 16 Ik word vrachtwagen­chauffeur 20 Vragen? Vragen! 21 Stavo en veiligheid 22 TON-panel: Vertrouwen 25

Bijna d TON-pa bedrijf toekom voor ki

ZOU J EIGEN

(OF DIE

AANR IN TR EN LO GAAN TON op de koffie 28 In beeld: verhuizer 32 Mentors 38 Code 95 bij Van Zaal 42 Naast het werk 48 Puzzel 50 Colofon 51
TON 82 02-19 • p 6

Oversteek Harde of zachte Brexit. Uitstel of afstel. Hoe het tussen Groot-Brittannië en de Europese Unie eindigt, is begin februari niet te voorspellen. Maar dat de roerige relatie gevolgen heeft voor het transport, dat is zonneklaar. TON maakt de oversteek en peilt de mening van ‘Engelandvaarders’.


TON 82 02-19 • p 7

In roerig water


TON 82 02-19 • p 8

- DONDERDAG 20.10 UUR In het chauffeursrestaurant aan boord van de Stena Hollandica is het etenstijd. Vandaag staat er braadworst, curry met kip, gebakken vis, rijst, frites, bloemkool met spruiten en sperziebonen op het menu. Verspreid over het grote restaurant zitten chauffeurs achter volle borden, vaak met een vers getapt pilsje ernaast.

Rudi Glaser (44) is koud aan boord. “Vanochtend ben ik met de trein via de Eurotunnel teruggekomen. Nu neem ik de nachtboot naar Harwich. Inchecken ging snel, want het was niet druk bij ‘de snuffelaar’, de hondencontrole. Binnen twintig minuten was ik aan boord. Hoe dat na de Bexit wordt, is afwachten.” Al meer dan zestien jaar rijdt Rudi uit Hansweert voor Transportbedrijf Van Duijn en Zn. op Groot-Brittannië. Elke week reist hij van dinsdagmiddag tot zaterdagochtend heen en weer. En van zaterdagmiddag tot dinsdagochtend rijdt zijn vrouw Nathalie op hun combi naar Engeland. Hun lading bestaat uit bloemen en planten voor marktkooplui in de omgeving van Londen. “Meestal rijd ik ’s nachts. Ik heb geen vaste route, maar wel veel vaste klanten, van wie ik de sleutel heb.”

- DONDERDAG 21.20 UUR -

Rudi Glaser

Na het toetje is het tijd voor een bakkie. Aan de ronde tafel naast Rudi zitten vijf jonge Nederlandse chauffeurs. Het bier en de sterke verhalen gaan rond. Rudi vertelt dat zijn zoon van achttien ook chauffeur is bij Van Duijn. “Het zit in de familie. Mijn vader zat ook op de wagen. Op dit moment heeft hij zijn Code 95 nog niet. Hij rijdt nu in Nederland met


TON 82 02-19 • p 9

een ontheffing. Wie weet gaat hij later ook op Engeland rijden … als de Brexit geen roet in het eten gooit.” Transportbedrijf Van Duijn en Zn in De Lier vervoert bloemen, planten, bevroren producten, vlees en AGF (aardappelen, groenten, fruit). Per dag gaan er gemiddeld veertig vrachtwagens naar Engeland. Het bedrijf is voorbereid op een Brexit, zegt manager Kees Haasnoot. “We hebben al ervaring met papierwerk door onze ritten op Noorwegen. Alle benodigde documenten worden geregeld door een expediteur. We kunnen alles digitaal aanleveren. Maar alles staat of valt met hoe de Britten het straks


TON 82 02-19 • p 10

regelen. En dat blijft een verrassing. We houden er rekening mee dat er vertragingen gaan optreden.” Bij een harde Brexit zullen de douaneformaliteiten meer tijd in beslag nemen. Het gevolg: oponthoud in de Rotterdamse haven en bij de veerdiensten. Rudi heeft geen ervaring met documenten. “Ik ben in 1993 met rijden begonnen. Toen waren de Europese grenzen net één jaar open. Ik weet dus niet beter dan roll-on-roll-off. Ik heb collega’s die ’s morgens de trein nemen en ’s avonds met de boot weer terugkomen. En dat dan vier keer per week. Of dat dadelijk nog kan, is afwachten. Rudi volgt het nieuws over de Brexit op de voet. Hij houdt zijn hart vast. “Niemand weet hoe het zal gaan. Met het referendum over de Brexit dacht ik: dat gaat niet lukken. Zat ik fout, ze stemden vóór vertrek. Toen ze laatst in het Lagerhuis stemden over de deal van May, dacht ik dat ze vóór zouden stemmen. Had ik het weer mis. Nu hoop ik dat het op nieuwe verkiezingen uitdraait. En dat de Engelsen bij zinnen komen en in de Europese Unie blijven. Maar alles is mogelijk. Het is een heel eigenwijs volk.”

- DONDERDAG 21.40 UUR Chauffeur Henk van Dommelen (32) uit Woerden zit aan een tafeltje in de buurt van Rudi. Henk werkt voor zijn vaders bedrijf, H. van Dommelen Veetransport. “Ik vervoer drachtige vaarzen. Op Engeland rijd ik soms drie keer per week, maar

Henk van Dommelen


TON 82 02-19 • p 11

het kan ook voorkomen dat ik maar één keer per maand op en neer ga. We mogen niet met levend vee door de Eurotunnel, vandaar dus de ferry.” Zorgen over de Brexit heeft Henk niet. En aan voorbereiding op een mogelijke harde Brexit doen ze niet bij Van Dommelen. “Het blijft speculeren en dat is zonde van onze tijd. We wachten af wat de regels gaan worden. Dan pas weten we wat ons als bedrijf te doen staat.” Voor Henk maakt het niet uit of de grenzen open of dicht zijn. Van Dommelen heeft ervaring met transport naar landen buiten de Europese Unie. “We rijden op Rusland, Turkije, Marokko, Tunesië, Cyprus, Kazachstan, Azerbeidzjan en ga zo maar door. We doen zelf de douaneaangifte. Je moet natuurlijk zorgen dat al je papieren voor vracht, auto en jezelf in orde zijn. Als Engeland uit de EU gaat, zal het eerste jaar chaotisch zijn. Alles is dan nieuw, zowel voor de Britse instanties als voor onze chauffeurs. Na een jaartje is iedereen gewend.”

Over lange wachttijden maken ze zich nog niet druk bij Van Dommelen. Henk verwacht dat er voor veevervoer een uitzondering wordt gemaakt. “We rijden op Wit-Rusland. Als je in Polen de Europese Unie verlaat, krijgen alle veewagens voorrang. Ook al staat er tien kilometer file, veewagens mogen direct door. Bij een Brexit, hoe die ook uitvalt, moet er voor veetransport een oplossing komen.”

- DONDERDAG 22.05 UUR Het restaurant is leeg, op een paar chauffeurs na. Voor Rudi de hoogste tijd zijn hut op te zoeken. Morgenochtend is het weer vroeg dag. Het is zijn laatste rit voor zijn weekend begint. “Ik hoop dat ik morgenavond weer op de boot zit. Dat zal dan de Britannica zijn. De Hollandica en de Britannica zijn dezelfde veerboten, maar de sfeer is anders. De Hollandica vind ik fijner, want de bemanning is Nederlands. Hier in het chauffeursrestaurant hebben ze vast personeel. Malou Pelligrino, de serveerster, ken ik al jaren.”


TON 82 02-19 • p 12

- VRIJDAG 05.30 UUR Het is dringen geblazen bij het ontbijtbuffet op de Hollandica. Voor wie wil, is er een echt Engels ontbijt met worstjes, gebakken bacon, roerei en witte bonen in tomatensaus. Rudi houdt het bij een bruin broodje met hagelslag en een kop koffie. “Eén keer per week neem ik aan boord een Engels ontbijt. Anders groei ik dicht”, verklaart hij.

Om kwart over zes klinkt een vrouwenstem uit de speakers. Vriendelijk worden de chauffeurs verzocht zich gereed te maken om van boord te gaan. Rudi is klaar voor vertrek. Zijn eerste ritje gaat naar Colchester, waar een collega op hem wacht. “In mijn combi heb ik een lading bloemen en planten voor hem. We gaan overladen. En daarna rijdt hij naar Londen en doe ik het ‘bovenkantje’ van de stad. Aan het eind van de dag nemen we met een beetje geluk samen de boot terug. Dan ben ik zaterdagochtend thuis en zie ik mijn vrouw een paar uurtjes, voordat zij weer met onze wagen op pad gaat.”

John, een oudere Engelse chauffeur is niet bang voor de Brexit. Hij verwoordt wat de meeste Britse chauffeurs denken. “Het liefst zie ik dat we zonder deal de Europese Unie verlaten. Het zal zo’n vaart niet lopen met die wachttijden en files. Vroeger, voordat de grenzen open waren, was er ook geen probleem. Tegenwoordig is alles gedigitaliseerd, dus ook de documenten die we nodig hebben. Ik loop dadelijk echt niet rond met een boekwerk vol formulieren. Hoe eerder wij uit de EU zijn, hoe beter. Europa heeft Engeland meer nodig dan wij Europa.”

- VRIJDAG 08.30 UUR Het ontbijtbuffet in het chauffeursrestaurant staat nu klaar voor een nieuwe lichting chauffeurs. Vanochtend maken tachtig chauffeurs de oversteek. Een rustige overtocht voor het personeel van het chauffeursrestaurant. Aan de vierkante tafels in het midden van het restaurant zit een grote groep Nederlanders aan het ontbijt. Sommigen drinken een pilsje voor het slapen gaan.


TON 82 02-19 • p 13

De chauffeur uit Anna-Paulowna rijdt vijf keer per week op Londen voor Van der Zwan Transport. “Ik charter voor Van der Zwan. Ik ga volgeladen met de trein heen en kom leeg met de boot terug. Als we straks om vijf uur in Hoek van Holland aankomen, ga ik groenten laden en dan rijd ik naar Calais. Zaterdagavond begint mijn weekend en maandagavond zit ik dan weer op de weg.”

Arjan Krom (47) laat het Engelse ontbijt aan zich voorbijgaan. Net als veel van zijn Nederlandse collega’s. Als gevolg van zijn maagverkleining is een zwaar ontbijt niet meer aan hem besteed. Arjan maakt al jaren de oversteek naar Engeland. “Ik ben hier kind aan huis. Op de Hollandica ken ik alle oudere personeelsleden. Op zaterdagochtend heb ik hier menig feestje meegemaakt.”

Of Arjan na de Brexit nog vijf keer per week op Engeland rijdt, is onduidelijk. Hij vreest voor de lange wachttijden, waardoor het niet meer mogelijk is om in één dag heen en terug te reizen. “Die hele Brexit gaat ons veel geld kosten. Wat die Engelsen zich niet realiseren, is dat dadelijk alles veel duurder wordt. Een kistje sinaasappels kost nu vijftien pond. Na de Brexit zal dat zeker het dubbele zijn.” Aan een tafeltje verderop zitten vier chauffeurs aan hun ontbijt. Leon Naujoks, Roland Post, Rick van Wamelen en Barry Nobel komen uit de nachtdienst en drinken een koud biertje voordat ze naar hun hut gaan. De Brexit is ook aan hun tafel het gesprek van de dag. Leon rijdt al dertig jaar op Engeland. Hij vindt: “We weten niet wat voor richting het uitgaat, maar het zou een ramp zijn als ik straks op andere landen zou moeten gaan rijden.” De chauffeurs vrezen dat de Engelse douane het eind maart niet goed voor elkaar zal hebben. Barry voorspelt: “Nederland heeft al het papierwerk in orde. Maar ik betwijfel of dat bij de Britten ook zo is. Zo niet, dan wordt het chaos.” Voor de Engelsen wordt de Brexit een ramp, voorspelt Barry. “Ik verwacht dat de supermarkten leeg raken als wij niet met groenten, fruit en vlees komen. Laten we hopen dat de Britten tot bezinning komen en in de Europese Unie blijven.”

Arjan Krom

En dan is het bedtijd voor de mannen. Op een rustige zee vaart de Hollandica naar het oosten. Eind van de middag legt de ferry in Hoek van Holland aan en gaan de vrachtwagens soepel en snel van boord. Nog wel.


TON 82 02-19 • p 14

CAO-VRAAG

Wanneer geldt de cao voor mij? In elke TON vind je op deze plek antwoord op een cao-vraag. Het gaat dan om je rechten en plichten volgens de Cao Beroepsgoederenvervoer. Maar wanneer ‘val’ je eigenlijk onder de regels van die cao?

DE WET Werkgevers en werknemers kunnen aan een cao gebonden zijn, doordat de wet dat bepaalt of doordat ze het zelf overeenkomen. Door de wet is het geval als: • de werkgever lid is van een werkgeversorganisatie die een cao heeft afgesloten of de werkgever heeft zelf de cao afgesloten. Deze werkgever moet dan de cao ook toepassen op werknemers die geen lid zijn van een vakvereniging die de cao heeft ondertekend; • de cao algemeen verbindend is verklaard. De cao geldt dan voor alle werkgevers die onder de ‘werkingssfeer’ van de cao vallen.

NIET GELDIG De Cao Beroepsgoederenvervoer is niet op jou van toepassing als: • je werkt in het personenvervoer (bijvoorbeeld taxi of besloten busvervoer); • je eigen rijder bent (zzp’er); • je werkt voor een bedrijf dat zijn eigen goederen vervoert, bijvoorbeeld Aldi.

NOG MEER UITZONDERINGEN De cao is ook niet op jou van toepassing als je werkt bij een bedrijf dat: • een eigen cao dient toe te passen; of • een eigen bedrijfstak-cao dient toe te passen; of • over een eigen vastgelegd arbeidsvoorwaardenpakket beschikt.

ZELF WILLEN

AANVULLENDE VOORWAARDEN

Werkgever en werknemer kunnen ook onder een cao vallen, als zij dat vrijwillig overeenkomen. Bijvoorbeeld doordat in de arbeidsovereenkomst is opgenomen dat de cao van toepassing is. Dat heet met een duur woord: incorporatiebeding. Daarnaast kan de cao van toepassing zijn door ‘gebruik of gewoonte’. Bijvoorbeeld doordat het bij de werkgever gebruikelijk is dat de cao wordt toegepast, ook al is hij daartoe niet verplicht.

In dat geval worden er wel twee aanvullende voorwaarden gesteld. De eerste: de regelingen in de cao die voor jou geldt moeten gelijkwaardig zijn aan het niveau van de Cao Beroeps­goederenvervoer. De tweede: de hoofdactiviteit is een andere dan beroepsgoederenvervoer. Daarvan is sprake als maximaal 20 procent van de omzet van de onderneming wordt verkregen uit beroepsgoederenvervoer over de weg, logistieke dienstverlening of verhuur van mobiele kranen.

WERKINGSSFEER Om onder de Cao Beroepsgoederenvervoer ‘te vallen’, moet er niet alleen sprake zijn van de hiervoor genoemde voorwaarden. Je werkgever moet ook onder de ‘werkingssfeer’ van de cao vallen. Dat is het geval als er sprake is van beroepsgoederenvervoer voor derden over de weg en tegen betaling, zo staat in artikel 2 van de cao. De cao geldt onder meer voor transportbedrijven, bezorgdiensten en verhuisbedrijven. Daarnaast is de cao van toepassing op kraanverhuurbedrijven.

Vragen?

Heb je vragen over de cao? Neem dan contact op met de Stichting VNB via het gratis telefoonnummer 0800-02 25 022 (tijdens kantooruren) of via transport@fnv.nl of kijk op caonaleving.nl.


TON 82 02-19 • p 15

PENSIOENVRAAG

Wat betekent scheiden voor mijn pensioen? Ga je scheiden en spreek je niks af over het pensioen? Dan heeft je ex-partner recht op de helft van jouw pensioen. Dit staat in de wet en geldt voor iedereen die getrouwd of geregistreerd partner was. Maar je kunt ook een andere verdeling afspreken. Denk dus goed na over de verdeling van je pensioen als je gaat scheiden.

STANDAARD: IEDER DE HELFT Je ex-partner heeft recht op de helft van het pensioen dat je hebt opgebouwd terwijl jullie getrouwd of geregistreerd partner waren. Heb je bijvoorbeeld twintig jaar pensioen opgebouwd en waren jullie vijftien jaar samen? Dan is de helft van het pensioen dat je tijdens die vijftien jaar hebt opgebouwd voor je ex-partner. Andersom geldt hetzelfde: jij hebt recht op de helft van het pensioen van je ex-partner.

ANDERS KAN OOK Je kunt het pensioen ook anders verdelen. Bijvoorbeeld 70 procent voor de één en 30 procent voor de ander. Of ‘conversie’ van pensioen. Dan zet je het pensioen (en vaak ook het partnerpensioen) om in een eigen pensioen voor je ex-partner. Hij of zij kan dan zelf bepalen wanneer dit pensioen ingaat. Dat kan bij een ‘gewone’ verdeling niet.

JE EX-PARTNER HOUDT RECHT OP PARTNERPENSIOEN Als jij overlijdt, krijgt je ex-partner een partnerpensioen van Pensioenfonds Vervoer. Tenzij je hebt gekozen voor conversie (zie hierboven). Het partnerpensioen voor je ex-partner heet na een scheiding ‘bijzonder partnerpensioen’. Jullie kunnen samen afspreken dat je ex-partner geen recht op bijzonder partnerpensioen krijgt.

LEG DE AFSPRAKEN GOED VAST … en laat het weten aan Pensioenfonds Vervoer Als je uit elkaar gaat, maak je afspraken over bijvoorbeeld alimentatie en de verdeling van de inboedel. Maak ook afspraken over verdeling van jullie pensioen. Laat je goed voorlichten over de verschillende mogelijkheden vóór je afspraken op papier zet in het echtscheidingsconvenant. Geef binnen twee jaar na de scheiding aan het pensioenfonds door hoe jullie het pensioen verdelen. Gebruik hiervoor het formulier ‘Mededelingsformulier in verband met verdeling van ouderdomspensioen bij scheiding’. Het formulier staat op pfvervoer.nl/scheiden. Het pensioenfonds kan daarna het pensioen op de goede manier uitkeren als het zover is. Als je niets doorgeeft, moet je zelf zorgen voor de verdeling van het pensioen.

Meer weten?

Kijk op pfvervoer.nl/scheiden of neem contact met op met Pensioenfonds Vervoer: 0900-1964 (0 cent per minuut). Je kunt bellen van maandag tot en met vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur. Je kunt ook mailen pensioen@pfvervoer.nl.


PERSOONLIJK VERHAAL

Als boven iemand een touwtje doorknipt…


TON 82 02-19 • p 17

René Nieuwenhuis (40) uit Veendam heeft ervaren hoe kwetsbaar het leven is. “Als boven iemand een touwtje doorknipt, ben je er geweest”, zegt hij. Vanuit het niets kreeg René lymfeklierkanker.

…ben je er geweest

Gelukkig bleek het een te behandelen variant, dus hij ging vol voor genezing. En dat lukte. Hij is weer voor 85 procent de oude. Maar in zijn oude baan keerde hij niet terug. Op kantoor bij zijn nieuwe werkgever vertelt René zijn verhaal.

Bloeduitstortingen Het begint met wat pijn in zijn rug. Zo’n zeurend gevoel. Daarna krijgt hij stipjes in zijn liezen; het lijken kleine bloeduitstortingen. Vervolgens: last van een verstandskies. Op 9 mei 2017 stapt René daarmee naar de tandarts. Er zit een gaatje in de kies, constateert die. René reageert praktisch: trek ‘m er maar uit. Er blijkt een flinke ontsteking in de kaak te zitten en René moet een paar keer terugkomen. Intussen krijgt hij steeds meer van die kleine bloeduitstortingen. Op donderdag 18 mei 2017 zit hij helemaal onder en gaat hij naar de huisarts. Die stuurt hem direct door naar het Universitair Medisch Centrum Groningen. “Dan kom je op een bedje in een klein kamertje. De voorlopige diagnose was: acute leukemie. Een dag later volgde de definitieve uitslag: lymfeklierkanker. Ik keek de arts in de ogen en vroeg: ‘Is dit einde verhaal?’. ‘Nee’, antwoordde hij, ‘het is behandelbaar’. Ik heb toen op Facebook gezet: ‘De tegenstander is bekend, de wedstrijd wordt gespeeld en ik ga er met gestrekt been in’.”


TON 82 02-19 • p 18

Twee weken voordat ik ziek werd, liep ik nog tien kilometer hard. Dat heeft wel geholpen bij het herstel. Chemokuren René heeft het Burkitt-lymfoom, een behandelbare variant van het non-hodgkin– lymfoom. Hoe je dat krijgt? Domme pech. Wel vervoert hij gevaarlijke stoffen, bij zijn werkgever Van der Lee. Zwavelzuur, methanol en dergelijk spul. Maar of dat ermee te maken heeft? Niemand weet het. Op Hemelvaartsdag 2017, donderdag 25 mei, start René met een prednisonkuur. De bloeduitstortingen trekken allemaal weg. Dan volgen vanaf 2 juni de chemokuren: twaalf dagen slikken, twaalf dagen herstel. “Ik heb de eerste twee chemo’s in een maand weggetikt. Dat vonden ze in het ziekenhuis wel bijzonder. Ik had een goede conditie. Twee weken voordat ik ziek werd, liep ik nog tien kilometer hard. Dat heeft wel geholpen bij het herstel.”

Re-integratie Op 30 augustus wordt René uit het ziekenhuis ontslagen. Hij heeft contact met de bedrijfsarts van Van der Lee. Die onderzoekt de mogelijkheden en wil onder andere weten welke vorm van kanker René heeft. Het blijkt dat het niet verstandig is om met toxische stoffen te werken. Terugkeer op de auto bij Van der Lee ziet René daarom niet zitten. Je hangt toch regelmatig met je neus boven de dampen, weet hij. Er moet dus uitgekeken worden naar ander werk. “Ik ben ook zelf gaan zoeken. Maar als je vertelt dat je ziek bent geweest en bezig bent te re-integreren, ben je snel gezien. Wel heb ik nog een tijdje meegelopen bij

A7 Logistics, om mijn fysieke belastbaarheid te testen. Het was nachtdienst en fijnmazige distributie. Dat is niks voor mij; ik kom van de lange baan.”

Autolaadkraan In oktober 2017 heeft hij een gesprek met Kees Feiken, adviseur verzuim van het Sectorinstituut Transport en Logistiek. Die stelt dat René meer dan alleen een chauffeur is. Hij heeft immers ook zijn papieren voor planner. René vindt het prima dat Kees een werkgever voor hem gaat zoeken. Maar hij drukt hem wel op het hart dat hij het transport in het noorden kent en goed weet waar hij niet wil werken. “Toen was er een tijdje radiostilte, maar in mei kwam Kees met: ‘Ik heb een bedrijf gevonden. Hoe lijkt het je om te werken met autolaadkranen?’. Dat zag ik wel als een uitdaging. Het bleek om Freddy Pertien te gaan. Dat bedrijf kende ik. Ze zochten iemand voor Noorwegen, maar dat wilde ik niet. Kees zei: ‘Je moet toch maar eens gaan praten’. Ik heb met de directeur gebeld, Diana Pertien. Zij wilde een poppetje bij het verhaal, dus ik ben op gesprek gegaan. Het klikte meteen.”

Gedetacheerd René loopt begin juli 2018 eerst twee weken mee op het terrein, om te zien hoe het allemaal reilt en zeilt bij Pertien. Na die twee weken spreekt het eigenlijk vanzelf dat hij blijft. Hij is op dit moment nog gedetacheerd

vanuit Van der Lee. Als in mei 2019 de twee jaar ziektewet aflopen, is het de bedoeling dat René in vaste dienst komt bij Pertien. “Tot nu toe doe ik het transport van materieel dat bij hijswerkzaamheden nodig is. Ik rijd nog niet zelfstandig op de kraanwagen, maar dat gaat in de toekomst mogelijk gebeuren. Het bevalt me heel goed bij Pertien. Er werken hier zestien mensen, dat is een heel andere sfeer dan bij een groot bedrijf. En ze zijn heel direct, dat past mij beter.”

Controles Is René helemaal hersteld? Zelf denkt hij voor 85 procent weer de oude te zijn. Er zijn dagen dat hij het goed volhoudt. Maar er zijn ook dagen dat hij blij is als hij ’s avonds de klok van tien nog ziet. Die wisselingen in energie hebben met de chemo te maken. Dat is rommel, zegt René, maar hij is wel blij dat die rommel er is. Regelmatig wordt zijn bloed gecontroleerd. Als er drie waarden niet goed zijn, zit hij zo weer in het ziekenhuis. En dat gebeurt ook als zijn lymfeklieren opspelen. “Je leert relativeren. Sommige mensen maken zich druk om geld of om uren. Wees blij met wat je thuis hebt. Want als boven iemand het touwtje doorknipt, ben je er geweest.”


TON 82 02-19 • p 19

TON TIP Wat te doen bij (langdurige) ziekte?

• Als je ziek wordt, meld je dat bij je werkgever. Je hoeft geen informatie te geven over je medische klachten, maar wel over bijvoorbeeld werkafspraken die verzet moeten worden, waar je verblijft en wanneer je verwacht je werk weer te kunnen hervatten. • Als je verzuim langer duurt, dan stelt de bedrijfsarts een Probleemanalyse op en maak je met je werkgever afspraken over de re-integratie naar werk. Deze afspraken leg je vast in een Plan van Aanpak. De adviseur verzuim van het Sectorinstituut Transport en Logistiek kan jullie daarbij ondersteunen en adviseren. • Het uitgangspunt is altijd dat je terugkeert naar je eigen werk bij je eigen werkgever. Lukt dat niet, dan zal er ook naar ander werk bij je eigen of een andere werkgever gezocht worden. • Ben je na 104 weken nog niet hersteld voor je eigen werk, dan kom je mogelijk in aanmerking voor een WIA-uitkering van het UWV.


TON 82 02-19 • p 20

IKWORDVRACHTWAGENCHAUFFEUR.NL

Op weg naar het vak Sinds mei 2018 volgt TON drie jonge vrouwen die worden opgeleid tot vrachtwagenchauffeur. Hier is de laatste update.

Goed teken

“Eigenlijk is alles nog hetzelfde als ik in de vorige TON vertelde. En dat is een goed teken.” Marscha heeft het duidelijk naar haar zin bij werkgever Van Keulen Transport Middelbrug. “Het rijden gaat steeds makkelijker. De eerste paar keer aandocken zat ik met de zenuwen in de stoel. Dat is nu verdwenen. Het betekent niet dat het altijd in één keer goed gaat. Ik moet weleens een keer extra steken. Maar dat geeft niet. Ik heb ontzettend veel plezier in het werk. Ik rij containers maar vanavond weer een keer een tautliner. Dat heb ik al eens eerder gedaan. Toen moest ik lossen, spanbanden oprollen en de lege tautliner dichtmaken. Op het bedrijf hadden ze me goed voorbereid op pad gestuurd. Dus dat lukte wel. Hoe ze bij van Keulen met me omgaan, maakt het gewoon heel leuk om er te werken.”

3.000 in 2018 Via de campagne ikwordvrachtwagenchauffeur.nl zijn er vorig jaar 3.000 nieuwe chauffeurs aan het werk gegaan in het beroepsgoederenvervoer. Doel van de campagne was 1.500 mensen te werven. Het zijn er dus twee keer zoveel geworden. De 3.000ste is Sonja van Dijk (47), die bij G. van Doesburg Internationaal Transport in Zaltbommel een baan vond. Marscha Raaijmakers 26 jaar, woont in Hoogerheide, rijdt containers bij Van Keulen Transport in Middelburg.

Corinda van Velden (24) wil liever niet meer door TON op de voet gevolgd worden. Samantha Wissels (24) is gestopt met het opleidingstraject.

2.000 in 2019 De vraag naar goed opgeleide chauffeurs blijft groot. Daarom gaat de campagne ikwordvrachtwagenchauffeur.nl ook in 2019 door. Er is dit jaar subsidie beschikbaar voor 2.000 mensen. Ben je of ken je iemand die het vak van vrachtwagenchauffeur onder de knie wil krijgen? Ga naar: ikwordvrachtwagenchauffeur.nl


TON 82 02-19 • p 21

VRAGEN? VRAGEN! Winfried Janssen (47) uit Zetten reageert op TON 81. Vragen over je werk, je vak? Die kun je aan TON stellen. Maar TON heeft niet alle antwoorden. Deze organisaties in het beroepsgoederenvervoer wél! 088 – 2596111 info@stlwerkt.nl stlwerkt.nl Bij Sectorinstituut Transport en Logistiek kun je terecht voor: een passende baan of een leerwerkplek, een leven lang leren, gezond en veilig werken en verzuim voorkomen, functiewaardering. 0800 0225022 caonaleving.nl Vragen over rechten en plichten in de transportsector? CAONALEVING.NL Leeft je werkgever de cao goed na? Wat zijn de regels voor loonberekening? Wat te doen als je een boete krijgt? 0900 1964 (0,0 cent per minuut) pfvervoer.nl Hoe zit het met je pensioen? Kun je je pensioen eerder in laten gaan? Mag je werken als je met pensioen bent? Wat zijn de gevolgen van een scheiding voor je pensioen?

0800 0225022 fnv.nl

Veiligheid en hygiëne “Ik zag dat er veel over veiligheid te lezen valt. Kunnen jullie ook eens aandacht besteden aan hygiëne? Ik ben sinds 1992 vrachtwagenchauffeur en merk dat de meeste van mijn collega’s een te hoog BMI-gehalte hebben. De meesten hebben ook al een kunstgebit. Als ik praat over hygiëne, dan blijft het stil. Buschauffeurs gingen laatst nog staken, omdat zij te weinig plaspauze krijgen in hun dienstrooster. Maar vrachtwagenchauffeurs krijgen niet eens een rol toiletpapier mee als ze een week van huis zijn. Ik heb eerlijk gezegd ook nog nooit een vrachtwagen met een sanitaire voorziening gezien. Laatst moest ik nog gebruik maken van een dixi. Geen verlichting, geen toiletpapier, geen mogelijkheid om je handen te wassen. Leuk is anders.” Eens met Winfried? Oneens? Reageer via

info@tonmagazine.nl

Vragen over je pensioen? Bezoek de Chauffeurscafédagen van Pensioenfonds Vervoer

030 7511007 cnvvakmensen.nl

Dinsdag 5 maart • 15.00-19.00 uur

088 4567111 tln.nl Transport en Logistiek Nederland

Dinsdag 18 april • 15.00-19.00 uur

0345 516993 verticaaltransport.nl Vereniging Verticaal Transport Vragen over je pensioen?

Café-Restaurant Treurenburg Treurenburg 1 5221 CD ’s-Hertogenbosch

La Place (voorheen AC Restaurant) Meerndijk 59 3454 HP Utrecht

Dinsdag 21 mei • 15.00-19.00 uur Wegrestaurant De Raket Industrieweg 2, 7949 AK Rogat A28, afrit 24 De Wijk


TON 82 02-19 • p 22

VEILIG VERKEER

Afstand houden

Geklun

“Afstand houden is er niet meer bij. Als er twintig meter tussen zit, is het veel. Ik probeer het altijd zo uit te rekenen, dat ik een beetje remweg heb. Zit ik achter iemand met een zware lading, dan houd ik daar rekening mee. Wat dat betreft lijk ik wel een uitzondering. Als je zo dicht op elkaar zit, kun je ook niet vooruitkijken. En dus niet inspelen op de situatie die eraan komt. Dat gaat ten koste van je verbruik, want je remt dan minder vaak op de motor en laat de wagen minder uitrollen. Ik rijd zo’n beetje 1 liter diesel op 4 kilometer. Er zijn er die halen amper 1 op 2. Dat heeft alles met rijstijl te maken.”

en gekl

Alarmlichten aan

“Wat je ook steeds minder ziet, is dat mensen hun alarmlichten aanzetten als ze achteraan de file staan. Dat kan er mee te maken hebben dat bij veel auto’s tegenwoordig die lichten automatisch aangaan als je hard remt. Doordat chauffeurs te laat zien dat er een file staat, krijg je onnodige remacties en daardoor weer meer vertraging. Zo moeilijk is het toch niet, maar ja … ik zal wel ‘old school’ zijn?”

Niet WhatsApp-en

“Ik heb vanuit de cabine natuurlijk goed zicht op andere weggebruikers. Zo zie ik zoveel mensen WhatsApp-en achter het stuur. En ik ga niet alleen automobilisten bekritiseren; veel vrachtwagenchauffeurs doen het ook. Niet alleen buitenlanders, hoor. Want daar mauwt iedereen wel over, maar wij Nederlanders doen net zo hard mee. Tot een filmpje kijken aan toe! Dat klooien met de telefoon zorgt voor veel ongelukken.”

Fred Flinstone

“Jonge chauffeurs zijn altijd maar met hun telefoontje bezig. Ik ben de Fred Flinstone van het bedrijf. Ik ga niet WhatsApp-en als ik iets wil weten of melden. Bellen gaat veel sneller. Het meeste contact gaat trouwens via de boardcomputer. Als ik een bericht verstuur, duurt het twee minuten voor het op de zaak aankomt en twee voordat ik antwoord heb. Dus als het echt nodig is, bel ik. Handsfree; ik hoef alleen maar te swipen als-ie overgaat.”


gel

looi

TON 82 02-19 • p 23

“Als je dicht op elkaar zit, kun je niet vooruitkijken”

“Ik ben natuurlijk een ouwe lul”, zegt Stavo van der Vegt. Hij heeft een smartphone, maar gebruikt die eigenlijk alleen om te bellen. En hij maakt zich niet druk. Het werk moet gebeuren en je kunt niet meer dan je best doen. Als ervaren chauffeur ziet hij veel geklungel om zich heen. Zijn mening steekt hij niet onder stoelen of banken. Maar hij steekt zijn hand ook in eigen boezem.


TON 82 02-19 • p 24

Ruzie met agent

“Een tijdje geleden heb ik ruzie met een agent gehad over appen. Ik werd gesneden door een auto en ik zag dat de bestuurder bezig was met zijn telefoon. Toen ben ik gaan seinen met mijn lichten. Ja, misschien niet zo handig, maar zo ben ik nu eenmaal. Werd ik staande gehouden. Het bleek een agent in burger te zijn. ‘Je bent aan het bumperkleven’, kreeg ik te horen. ‘Jij bent zelf aan het appen’, antwoordde ik. Zei hij: ‘Ik mag dat’. Belachelijk natuurlijk. Dat werd een stevige woordenwisseling. Hij wist dat hij verkeerd zat en gaf uiteindelijk een waarschuwing.

Veiligheidsgordel vast

“Containertransport is niet heel spannend. In principe is het niet meer dan laden en lossen. Ik doe mijn werk wel voorzichtig. Trek altijd mijn werkbroek, werkschoenen en handschoenen aan. Maar ik moet mezelf ook niet op de borst kloppen; de veiligheidsgordel vergeet ik wel eens. Niet in de personenwagen. Daar is het appel–

Stavo van der Vegt (46 jaar) is 46 jaar; woont in Rotterdam; woont 17 jaar samen met Fleur; werkte eerder in de distributie voor Albert Heijn, ging daarna ‘in de containers’; werkt sinds twee jaar bij Vepco Transport in Klundert; rijdt vooral in Nederland en België; vervoert van alles en nog wat, ook gevaarlijke stoffen

tje-eitje: bij het instappen de gordel vastklikken. Op de vrachtwagen schiet het er af en toe weleens bij in.”

Zelf een ongeluk

“Drie jaar geleden, op 1 april, was ik betrokken bij een verkeers­ ongeluk. Ik wilde bij een splitsing op de snelweg naar rechts, een vrouw in een personenwagen wilde naar links. Ze zat precies in mijn dode hoek en had mij niet gezien. Ik tikte haar aan en zij spinde, draaide drie keer rond en een BMW die mij inhaalde, ging er vol op. Uiteindelijk waren er vier wagens bij betrokken, want er klapte ook nog een vrachtwagen op de BMW. Ik belde gelijk 112 en zei: ‘Jongens, neem maar drie ziekenwagens mee’. Maar gelukkig was er geen enkele gewonde. Het gekke is: ik voelde niks toen ik die wagen raakte, niet eens iets in mijn stuur. Ik hoorde alleen ‘zoefff’. Het voorval eindigde voor mij met een bekeuring van 400 euro, omdat ik over de geblokte strepen had gereden.”

“Ik ben relaxed, maak me niet druk. Het werk moet gebeuren. Je kunt niet meer dan je best doen. Schelden op anderen heeft geen zin, daar verander je ze niet mee. Als ik in een file beland, wind ik me dus ook niet op. Dan toets ik een berichtje naar de zaak: ‘Ik kom een half uur later’. Ik ga me alleen haasten als ik weet dat ik het kan halen. Als ik toch te laat kom, ga ik niet meer stampen. Er zijn er die dat wel doen, voor tien minuten winst per dag.”


TON 82 02-19 • p 25

ndernemers zijn 2019 vol vertrouwen gestart: zij verwachten meer omzet, meer personeel, meer investeringen. Consumenten kijken wat minder door een roze bril: het consumentenvertrouwen daalde in januari 2019 voor de zesde maand op rij. TON wilde weten hoe werknemers in transport en logistiek de nabije toekomst zien. Het TON-panel geeft antwoord.

Vertrouwen in mijn persoonlijke toekomst Vertrouwen in de toekomst van transport en logistiek

TON-LEZERS GEVEN HUN VERTROUWEN IN DE TOEKOMST DE VOLGENDE CIJFERS:

Vertrouwen in het bedrijf waar ik werk Vertrouwen in de samenleving als geheel


TON 82 02-19 • p 26

Wat wordt er in je werk beter en wat minder in 2019? Het TON-panel verwacht vooral meer werkdruk.

WAT WORDT MEER OF JUIST MINDER?

Werkdruk Overuren Buitenlandse collega’s Salaris Nachtwerk Til- en trekwerk Zelfstandigheid Plezier in het werk

(VEEL) MEER

EVENVEEL

(VEEL) MINDER

N.V.T.

51 % 34 % 35 % 26 % 22 % 18 % 15 % 12 %

40 % 50 % 25 % 61 % 33 % 53 % 66 % 56 %

5% 9% 6% 9% 7% 11 % 12 % 28 %

4% 7% 34 % 4% 38 % 18 % 7% 4%

Wat ga je doen, in 2019? Vakantie staat op 1, meer werken is veel minder populair.

WAARVOOR HEB JE CONCRETE PLANNEN OF VOORNEMENS? Vakantie Sparen voor later Gezonder leven Meer tijd voor familie/vrienden Meer tijd voor sport/hobby’s Een opleiding volgen Minder werken Een andere baan Meer werken

CONCREET PLAN

VOORNEMEN

N.V.T.

38 % 22 % 20 % 17 % 15 % 9% 9% 7% 5%

46 % 43 % 59 % 57 % 44 % 25 % 36 % 17 % 15 %

16 % 35 % 21 % 26 % 41 % 66 % 55 % 76 % 80 %


TON 82 02-19 • p 27

Hoe staat het met de balans tussen je werk en je privéleven? Zal daar wat in veranderen dit jaar? De helft van de panelleden wil wel wat minder gaan werken.

DE BALANS TUSSEN MIJN WERK EN MIJN PRIVÉLEVEN… …IS GOED ZOALS-IE IS

39

%

TON wilde ook weten wat de panelleden belangrijke thema’s voor de bedrijfstak vinden.

…MAG VERANDEREN • MEER WERK, • MINDER PRIVÉ

• MINDER WERK, • MEER PRIVÉ

50

WAT IS DE GROOTSTE UITDAGING VOOR DE BEDRIJFSTAK IN 2019? Voldoende goed personeel vinden (43%)

%

Concurrentie van chauffeurs en bedrijven uit andere landen (26%)

3%

Voldoen aan wettelijke eisen (zoals rij- en rusttijden) (17%) Winstgevendheid van bedrijven vergroten (6%) N.V.T.

8%

Weet ik niet / iets anders (8%)

Bijna de helft van het TON-panel ziet de bedrijfstak niet als een toekomstige werkplek voor kinderen.

ZOU JIJ JE EIGEN KINDEREN

36

(OF DIE VAN VRIENDEN)

AANRADEN OM IN TRANSPORT EN LOGISTIEK TE GAAN WERKEN?

NEE, ZEKER NIET

49

%

8 7

JA, MAAR % MET EEN SLAG OM DE ARM

% JA, ZEKER

% GEEN IDEE


TON 82 02-19 • p 28

TON OP DE KOFFIE

… bij de fam

Een veeleisende baan. Een druk gezin. Hoe combineer je die twee? Hoe zorg je dat er balans is tussen werk en privé? TON gaat – met een forse taart onder de arm – op huisbezoek. Deze keer bij de familie Kruis in Beneden-Leeuwen.


TON 82 02-19 • p 29

milie Kruis

“Het leven is enorm veranderd nu Gaby er is”

HET WERK

HET GEZIN Maikel (31) en Agnes (44) Kruis zijn 5 jaar getrouwd; kennen elkaar via de Mini Cooperclub; hebben sinds 2009 een relatie; gingen ‘officieel’ samenwonen in 2012, in het huis van Agnes in Veenendaal;

wonen ruim vier jaar in een zelf verbouwd huis in Beneden-Leeuwen; hebben een dochter, Gaby, van 6 maanden; Agnes was eerder 15 jaar samen met Ron, die in 2006 aan een hartstilstand overleed.

Maikel is sinds 2011 chauffeur; daarvoor was hij uitvoerder bij een steigerbouwbedrijf. Hij werkt sinds april 2018 als chauffeur/ machinist op een autolaadkraan bij Jenniskens Kraanverhuur in Wychen, 5 dagen per week. Agnes is vier jaar vrachtwagenchauffeur; daarvoor was zij banketbakker. Zij werkt als distributiechauffeur bij Aldi in Culemborg, sinds de geboorte van Gaby 2 dagen per week. Maikel: “Ik wilde altijd al met een autolaadkraan werken. Het liefst sta ik zoveel mogelijk stil. De vrachtwagen is zeg maar een noodzakelijk kwaad, omdat de kraan erop staat. Het voordeel van de autolaadkraan is dat je spullen mee kunt nemen. Met een telekraan kan dat niet. Autolaadkraanchauffeurs zijn een apart slag volk. Ze vinden het niet erg om de hele dag door de bagger te lopen.” Agnes: “De vrachtwagen heeft me altijd wel getrokken, maar het kwam er nooit van. Toen het vier jaar geleden bij de banketbakkerszaak waar ik werkte slecht ging, ben ik mijn rijbewijs gaan halen. Zodoende kon ik snel aan de slag toen de banketbakker failliet ging.”


TON 82 02-19 • p 30

Maikel: “Ik kom uit een chauffeursfamilie: vader, twee ooms, opa. Waarom ik dan toch uitvoerder in de bouw werd? Omdat mijn vader niet wilde dat ik chauffeur werd en daar luister je dan nog even naar. Hij rijdt internationaal en was niet veel thuis. Ik wil ’s avonds thuis zijn, zeker nu er een kleintje is.” Agnes: “Ik had bij Aldi een contract voor 34 uur. Na de geboorte van Gaby ben ik zestien uur gaan werken. Die combinatie vind ik fijn. Het is leuk om twee dagen te rijden en onder je collega’s en klanten te zijn. En ik vind het heerlijk om dan weer thuis te zijn en voor onze kleine te zorgen.”

DE BALANS Agnes: “Maandag en donderdag zijn mijn vaste dagen. Ik werk middagdiensten, dus tot laat in de avond. Op maandag zijn Maikels of mijn ouders hier; op donderdag gaat Gaby naar een gastouder. Vooral die donderdag is wel eens stressen.” Maikel: “Ik zit dan de hele dag tegen de klok aan te rijden om haar ’s avonds op tijd op te kunnen halen. In principe moet dat vóór zes uur. Als chauffeur heb je een flexibele eindtijd, je weet nooit wanneer je klaar bent. Voor ons is het extra lastig, omdat we allebei chauffeur zijn.” Agnes: “De Aldi vindt het prima als ik in het weekend zou gaan werken. Maar dat wil ik niet meer, omdat ik altijd al op zaterdag heb gewerkt. Zo blijft het weekend voor ons gezin.” Maikel: “En we hechten nogal waarde aan de zondagsrust. Als het niet echt noodzakelijk is, werken we dan liever niet. Dat heeft met ons geloof te maken. Op zondag besteden we graag tijd aan familie en vrienden.”

DE TAKEN Agnes: “Koken doe ik meestal, want ik ben thuis. Als Maikel een berichtje stuurt ‘Ik kom eraan’, ga ik eten maken. Tenzij het net het


TON 82 02-19 • p 31

moment is dat de kleine een fles moet, dan begin ik er niet aan. In het weekend is Maikel de chef. Het schoonmaken is ook mijn taak. Qua huishouden is het heel simpel. Ik houd het bij en dan is het niet veel werk.”

HET GELD Maikel: “We zijn heel ouderwets: alles gaat in één pot.” Agnes: “Ik zeg weleens tegen Maikel: ‘Ik krijg nooit wat van je, nooit een bos bloemen of een cadeautje.’ Dan zegt hij: ‘Ik lever elke maand mijn salaris in.’ Tja, daar heeft hij een punt.” Maikel: “Ik kan niet zo goed geld beheren. Dat doet zij veel beter. Het interesseert me ook niet, ik kijk er niet naar om. Als je me een briefje stuurt met ‘Je moet dit of dat betalen’, dan blijft het rustig drie maanden liggen.” Agnes: “Hij doet ook niet aan internetbankieren. Maar Maikel weet wel hoe we er financieel voor staan.” Maikel: “En we sparen, dat is belangrijk. Elke maand. Daar wordt niet vanaf geweken.” Agnes: “We willen een minimumbedrag op de spaarrekening hebben staan. Zodat je niet in de paniek hoeft te schieten als de auto of de koelkast kapot gaat.” Maikel: “Sinds vorig jaar zetten we ook honderd euro per maand apart voor een

aanvulling op mijn pensioen. Ik heb laten uitrekenen wat het verschil straks is tussen mijn inkomen vlak voor en meteen nadat ik stop met werken. Als vrachtwagenchauffeur ben je natuurlijk gewend veel overuren te maken en die zie je in je pensioen niet allemaal terug.”

DE ZORGEN Agnes: “Ik draag natuurlijk een geschiedenis met me mee. Ik ben zeven jaar met mijn eerste man Ron getrouwd geweest en daarvoor hebben we vier jaar samengewoond. Dat is toch een deel van mijn leven. Voordat Gaby er was, zei Maikel altijd: ‘We zijn niet met z’n tweeën, we zijn met z’n drieën.’ Dat was voor mij het teken dat het goed zat.” Maikel: “Hun trouwdag en Rons verjaardag wordt nog steeds gevierd. Ik heb daar geen moeite mee. Ik heb liever dat je erover spreekt dan dat het doodgezwegen wordt.” Agnes: “Ik vond het in het begin ook wel lastig dat ik zoveel ouder ben. Dertien jaar. Door een nieuwe relatie aan te gaan, ben ik veel mensen kwijtgeraakt. Veel vrienden van vroeger zijn er niet meer.”

DE TOEKOMST Agnes: “Ons leven is enorm veranderd nu Gaby er is.” Maikel: “Zo’n kindje is het mooiste wat

er is. Vroeger maakte een uurtje extra werken me niet uit. Wilde ik nog wel eens een extra bakje koffie drinken op de zaak. Tegenwoordig is het niks geen koffie meer, maar direct naar huis. Ze hoeven ook niet meer om vijf uur aan te komen met ‘Kun je nog even …’. Nee, ik moet naar huis. Goed, als er gewerkt moet worden, moet er gewerkt worden. Maar je gaat andere dingen belangrijk vinden.”

DE VRIJE TIJD Agnes: “De Mini is onze gezamenlijke hobby. We hebben een aantal auto’s en daar sleutelt hij aan. En dan zijn er natuurlijk de bijeenkomsten van de Mini-club.” Maikel: “Klussen is ook een hobby. Of zeg maar: een zware verslaving. Dit huis was bijna een bouwval. We hebben het helemaal opnieuw opgebouwd. En nu het klaar is, begint het alweer te kriebelen.” Agnes: “Ik ben al op Funda aan het kijken.”

HET CIJFER Agnes: “Momenteel geef ik mijn leven zeker een 9. Maar als ik over de afgelopen veertig jaar terugkijk, houdt het bij een 7 wel op. Ik heb veel verdriet gehad.” Maikel: “Tja, een cijfer … een cijfer … Vooruit, een 7,5. Het leven is wel een stuk mooier nu er zo’n minimensje is.”

Nu al kijken naar je pensioen? Voor Maikel zijn AOW en pensioen nog ver weg. Toch heeft het zin bijvoorbeeld één keer per jaar te bekijken hoe je er straks voor zult staan. Via pfvervoer.nl/pensioenplan kun je zelf, nadat je inlogt met je DigiD, eenvoudig bekijken hoeveel pensioen je naar verwachting krijgt als je het tegelijk met je AOW laat ingaan. Vergelijk het inkomen dat je op dit moment krijgt eens met het pensioen dat je later naar verwachting krijgt. Wat ook al kan als je nog jong bent, is een pensioenplan maken. Het is altijd nuttig om te kijken wat er mogelijk is. Je kunt een plan bewaren en later aanpassen. Je vormt zo steeds beter een beeld

van je latere pensioen en je kunt nu al beslissen om zoals Maikel iedere maand iets erbij te sparen. Het is niet mogelijk om extra pensioen in te leggen bij Pensioenfonds Vervoer.

Bouw je (extra) pensioen op door overuren? Maak je overuren, dan tellen deze ook mee bij de berekening van je pensioen. Er zit wel een maximum aan. Per jaar kunnen maximaal 364 overuren meetellen. Maak je meer overuren? Dan hoef je over die extra uren geen pensioenpremie te betalen. De uren boven de 364 uur leveren dus netto meer salaris op.


Handen

TON 82 02-19 • p 32

IN BEELD: VERHUIZER

“Een goede verhuizer is een luie verhuizer”, zegt

Noël van Dijk lachend. Hij werkt sinds drie jaar als verhuizer/handyman bij Mondial VSN Verhuizingen in Nieuwegein. Dat ‘luie’ slaat op het handig gebruik maken van hulpmiddelen. Zoals het bekende ‘hondje’ – een plank met vier wieltjes. TON gaat een dag mee met twee ‘luie verhuizers’ en ziet hoe zij zich in het zweet werken.

V


TON 82 02-19 • p 33

uit de mouwen … en sjouwen

V


TON 82 02-19 • p 34

12 KUUB Een oude dame verhuist van haar seniorenappartement in Maarssen naar een aanleunflat in Mijdrecht. Noël en zijn collega Hans Verkroost staan om acht uur voor de deur. Het is geen grote verhuizing, vandaag; zo’n 12 kuub gaan er in de wagen. Dat is het mooie van zijn baan bij Mondial VSN, vertelt Noël. “Het is elke dag anders. We verhuizen particulieren, maar ook hele kantoren. Twee van onze grootste klanten zijn de politie en Rijkswaterstaat. Dan ben je met heel andere dingen bezig dan in de flat van een oudere dame.”

HANDIG Noël is van huis uit installatietechnicus. Zijn eerste baan is bij Eneco, als verwarmingsmonteur. Daarna werkt hij een aantal jaren bij een vloerengroothandel, totdat zijn contract drie jaar geleden niet verlengd wordt. “Een maat van me die bij VSN werkte, zei: ‘Je moet eens bij ons komen vragen’. Ze konden me wel gebruiken. Ik ben handig, kan goed monteren. Eigenlijk zou ik het als tussendoorbaan doen, maar ik zit hier nog steeds. Het bevalt me uitstekend.”

Mondial VSN Verhuizingen Mondial VSN Verhuizingen (met vestigingen in Nieuwegein, Woerden en Hilversum) is gespecialiseerd in zakelijke verhuizingen. Maar ook voor particuliere verhuizingen, inboedel- en archiefopslag en facilitaire diensten kun je bij het verhuisbedrijf terecht. Er werken 25 mensen en het wagenpark bestaat uit zo’n 12 voertuigen. Kijk op:

vsn-verhuizingen.nl


TON 82 02-19 • p 35

STRESSVOL Waarom Noël het zo naar zijn zin heeft als verhuizer/handyman? “Elke dag stap je letterlijk het leven van een ander binnen. Je komt op plekken waar vaak de eigen familie niet komt. Op zolder, in de kelder. Ik vind het mooi om ervoor te zorgen dat de klant zo weinig mogelijk stress heeft. Want verhuizen is een van de meest stressvolle bezigheden. Dat merk je zeker aan de mensen: ze zien er vaak erg tegenop. Vooral ouderen moet je wat geruststellen. Dat doe ik met een grapje en met vriendelijke woorden.”

Naam: Noël van Dijk Leeftijd: 28 jaar Woonplaats: Houten Beroep: verhuizer Bedrijf: Mondial VSN Verhuizingen in Nieuwegein


TON 82 02-19 • p 36

SLEUTELWERK Als verhuizer/handyman doet Noël ook het sleutelwerk: bedden en kasten uit elkaar halen, bijvoorbeeld. “We weten precies in hoeveel delen we een meubelstuk moeten splitsen om het in de lift of over de trap te krijgen. Als we in de nieuwe woning zijn, zet ik alles weer netjes in elkaar.”


TON 82 02-19 • p 37

Ikwordverhuizer.nl Ook de verhuissector zit te springen om nieuwe mensen. Er zijn 800 vacatures, door heel Nederland, voor verhuizer, projectverhuizer of voorman. Met de campagne ikwordverhuizer.nl willen Sectorinstituut Transport en Logistiek en de Vereniging voor Erkende Verhuizers iets doen aan het tekort aan vakmensen. Via ikwordverhuizer. nl kun je je aanmelden. Als er een passende ‘match’ is, word je in contact gebracht met een Erkend Verhuisbedrijf bij jou in de buurt. En als het dan klikt, krijg je de garantie op een baan van minimaal 32 uur per week en in elk geval voor één jaar. Voorwaarden om een goede verhuizer te worden? Je bent fysiek fit, kunt goed omgaan met mensen én bent handig. Kijk op:

ikwordverhuizer.nl

TILTECHNIEK Of verhuizen een zwaar beroep is? “Heb je wel eens een wasmachine naar zolder getild?”, antwoordt Noël. De hulpmiddelen, zoals het ‘hondje’, zijn belangrijk. “Een goede verhuizer is een luie verhuizer. Wat we niet hoeven te tillen, tillen we niet. En door de juiste tiltechnieken toe te passen, maak je het zo weinig belastend als maar mogelijk is. Wat trouwens ook zwaar kan zijn: we lopen veel. Gemiddeld dik tien kilometer per dag.”


TON 82 02-19 • p 38

Instromers ‘inleren’ NAAM: Coen van Extel LEEFTIJD: 40 jaar WOONPLAATS: Gemert FUNCTIE: vrachtwagenchauffeur

(lzv), mentorchauffeur werkt ruim 20 jaar bij Sanders|Fritom. Zijn eerste baan was chauffeur distributie bij Dommelsch/Oranjeboom LOOPBAAN: Coen


TON 82 02-19 • p 39

Er komen de laatste jaren veel nieuwe chauffeurs bij. Daar zitten nogal wat mensen tussen die vanuit heel ander werk de overstap naar de vrachtwagen maken. Om te zorgen dat deze ‘zij-instromers’ snel het vak in de vingers krijgen, hebben veel bedrijven inwerkprogramma’s. TON kijkt hoe ze dat doen bij Sanders|Fritom in Uden.

NAAM: Harm Ermers LEEFTIJD: 50 jaar WOONPLAATS: Mill FUNCTIE: planner/mentor LOOPBAAN: Harm werkt ruim

13 jaar bij Sanders|Fritom. Hij leerde voor bakker, maar wilde altijd al vrachtwagenchauffeur worden. Zijn eerste baan was bij een witgoedbedrijf, daarna reed hij een aantal jaren voor verschillende bedrijven op het buitenland.


TON 82 02-19 • p 40

“Je moet een beetje bravoure hebben. Zelf initiatief tonen”

Stel je solliciteert bij Sanders|Fritom op een chauffeursbaan. Dan staat al snel Coen van Extel voor je neus. Je rijdt een dagje met hem mee, op de passagiersstoel. Zo kun je zien wat het werk inhoudt – en Coen kijkt of jij geschikt bent voor dat werk. “Het gaat er niet om wat je al kunt”, vertelt Coen. “Het gaat meer om je persoonlijkheid. Je hebt mensen die nog nooit op een vrachtwagen hebben gezeten, maar van alles willen weten. En er zijn er die de hele dag met de handen over elkaar achter me aanlopen.”

Klantgericht

Coen omschrijft wat je in huis moet hebben om bij Sanders|Fritom als chauffeur te slagen. “We doen fijnmazige distributie. Je moet het als een uitdaging zien dat je overal komt, van een particuliere klant tot een distributiecentrum. Je hebt zo’n vijftien tot twintig adressen per dag. Klantgerichtheid

is erg belangrijk. En je moet een beetje bravoure hebben, zelf initiatief tonen.” Na afloop van de dag maakt Coen een verslagje. Twijfelt hij over je geschiktheid en is er bij personeelszaken ook al twijfel, dan is de kans klein dat je bij Sanders|Fritom aan de slag gaat.

Inwerklijst

Kom je wel door de selectieprocedure, dan krijg je weer met Coen te maken. Hij zal je namelijk inwerken - of ‘inleren’, zoals ze het bij Sanders|Fritom noemen. Zodra je de vrachtwagen mag besturen, ga je een aantal dagen met hem de weg op. In een bakwagen en deze keer rijd jij zelf. Coen: “We krijgen van de planning dan rustige routes toegewezen. Want als je bij wijze van spreken naar 25 adressen in Rotterdam moet, ben je alleen maar aan het jagen en is er geen tijd voor instructie. Ik heb een inwerklijst met zaken die je moet weten. Alle aspecten komen voorbij. Beginnende chauffeurs, zoals zij-instromers, geef ik ook wel wat rijtechniek. Maar ik val ze nog niet lastig met Het Nieuwe Rijden. Dat is voor later. Eerst moeten ze onze werkwijze onder de knie krijgen.”

Voorkauwen

Coen geeft een voorbeeldje van die werkwijze. “Belangrijk is het meer en minder melden. Als je ergens drie pallets moet laden en je krijgt er maar twee mee, dan moet je dat doorgeven. Anders zoekt de nachtdienst zich gek naar een niet-bestaande pallet.” Tijdens die eerste dagen achter het stuur, kauwt Coen niet alles voor. Hij laat je fouten maken, zodat je zelf ontdekt waar je echt op moet letten. “Sommige mensen pikken het heel snel op”, zegt Coen. “Je moet er gevoel voor hebben.” Na een dag of vier rijden onder Coen’s hoede, ga je alleen op pad. Hij geeft je wel nog zijn telefoonnummer mee: je kunt hem altijd bellen als je tegen iets aanloopt wat tijdens het ‘inleren’ niet aan de orde is gekomen of wat je bent vergeten.


TON 82 02-19 • p 41

Tips en tricks

Als Coen je loslaat, beland je in de mentorhanden van planner Harm Ermers. De planning zorgt dat je de eerste dagen rustige ritten krijgt. Harm: “Zo heb je genoeg tijd om alle handelingen te doen. Gaande de dag houd ik je rit via gps in de gaten en als het nodig is stuur ik bij.” Na een weekje alleen op de wagen ontvang je een mailtje van Harm: een uitnodiging voor een gesprek aan het eind van de dag. “Dan gaan we even rustig zitten en vraag ik hoe het gegaan is. Waar loop je tegenaan? Samen met Coen heb ik een lijst gemaakt met de zaken waarover je informatie hebt gehad. Die lijst vink ik af en ik geef tips en tricks om het goed op de rit te krijgen.”

Rij-analyse

Een paar weken later zit je weer met Harm aan tafel. “Dat is aan het eind van je proeftijd. Dan is duidelijk of je kunt en wilt blijven. En weer een maand later volgt een derde gesprek. Loop je nog ergens

tegenaan? Dan neem ik ook wat aspecten van de rij-analyse mee. We kunnen zien hoe je rijdt, of je gegevens juist invult, of je op tijd pauzeert.” Die eerste twee maanden wordt zo nodig ook Coen ingeschakeld. Bijvoorbeeld als je moeite hebt met de navigatie. Coen: “Dan ga ik weer een dagje mee. Eigenlijk observeer ik dan alleen maar. Ik leg de nadruk op wat er al goed gaat en waar nog een puntje op de i moet worden gezet. Na afloop krijgt Harm een verslagje van me, dat hij dan weer meeneemt in het vervolggesprek.”

Doorstromen

TON TIP Mentor of praktijkopleider?

De rol van mentorchauffeur lijkt veel op die van een praktijk­opleider. Het verschil is dat een praktijkopleider jonge mensen wegwijs maakt, die in een bbl-traject zitten en hun eerste werkervaring opdoen. Net als de praktijkopleider, moet je als mentor(-chauffeur) de benodigde vakinhoudelijke kennis hebben. Maar kun je die kennis ook op anderen overdragen? Kun je motiveren, op de goede manier feedback geven? Wil je nog beter worden als mentor of praktijkopleider? Meld je dan aan voor de 2-daagse opleiding Praktijkopleider. Draagt jouw werkgever SOOB-subsidie af? Dan wordt 75 procent van de opleiding door SOOB vergoed. Kijk op stlwerkt.nl/opleidingpraktijkopleider

Na twee maanden laten de mentoren de teugels vieren en ben je zelfstandig chauffeur. Heb je na een poosje genoeg ervaring opgedaan op de bakwagen, dan

kun je doorstromen naar de oplegger. En zodra je je E-rijbewijs op zak hebt, ga je weer een paar dagen met Coen mee. Coen: “Dat gebeurt op dezelfde manier als op de bakwagen: met rustige ritten, zodat ik genoeg tijd heb om de procedures uit te leggen en de puntjes op de i te zetten.”

Zij-instromers

De afgelopen twee jaar hebben bij Sander|Fritom ongeveer veertig mensen dit ‘inleertraject’ doorlopen. De meesten daarvan zijn zij-instromers. Coen: “Die zijn wat theoretischer, minder praktisch. Iemand die altijd al chauffeur wilde worden en met zijn vader heeft meegereden, heeft gevoel voor de wagen en de handelingen. Daar staat tegenover dat zij-instromers soms vragen stellen die ons ook weer aan het denken zetten.”


TON 82 02-19 • p 42

’t Moet … maar mag ’t minder saai? Een onderwerp dat aan stamtafels en bij koffieautomaten tot gezucht en gemopper leidt. Nascholing is vaak zo saai, is de veelgehoorde klacht. Maar ja … ’t is verplicht. Bij Van Zaal Transport proberen ze van de plicht een zinnige tijds­investering te maken. Chauffeurs van de verschillende locaties krijgen op één dag een vierdelig programma voorgeschoteld, afgestemd op hun dagelijkse werk. Dat maakt wat móét toch iets minder saai.

C ODE

95

CO

9

Het helemaal gehad

“Als chauffeurs zeven uur achter elkaar bezig zijn met de digitale tachograaf, hebben ze het echt helemaal gehad. En daar moeten ze dan ook nog een vrije zaterdag voor opofferen. Daarom hebben we voor een andere opzet gekozen.” Bert van Vliet (56) uit Nieuwkoop is manager Personeel en Organisatie. Hij legt uit hoe ze het bij Van Zaal Transport aanpakken. Namelijk: met zogenoemde Chauffeursdagen. Twee zaterdagen in januari waarop tweemaal veertig chauffeurs zich verdiepen in schadepreventie, beroepshouding, manoeuvreren en Het Nieuwe Rijden. In groepjes van tien (samengesteld uit mensen van de verschillende vestigingen) gaan ze in lokalen en op het bedrijfsterrein aan de slag. Bert: “In deze periode van het jaar is er wel tijd om twee van die dagen te organiseren. Ook op deze zaterdagen moeten nog veel collega’s gewoon werken. Maar in de lente en in september moet iedereen vol aan de bak en hebben we ook nog veertig flexkrachten extra nodig om alle tuinplanten bij de tuincentra van dit land te brengen.”

Wat is Code 95? Code 95 heet officieel ‘Richtlijn Vakbekwaamheid’. Alle EU-landen zijn verplicht de richtlijn te hanteren. Waarom? De richtlijn zou moeten leiden tot meer verkeers­ veiligheid, minder ongelukken waarbij vrachtwagens en bussen zijn betrokken, minder brandstofverbruik (en dus CO2-uitstoot). Waarom verschillen? De richtlijn komt vanuit ‘Europa’, maar elk land voert de regeling op zijn eigen manier uit. Een voorbeeld: in Nederland tellen ADR-opleidingen mee voor je Code 95, in veel andere Europese landen niet. Meer over Code 95 weten? Ga naar vstlwerkt.nl/code95


DE

5

TON 82 02-19 • p 43

Bert van Vliet


TON 82 02-19 • p 44

Van Zaal Transport Van Zaal Transport werd in 1996 opgericht door Merijn en Natasja van Zaal. Het familiebedrijf heeft nu 120 mensen in dienst en 65 wagens op de weg. Er zijn 7 vestigingen: De Kwakel (hoofdkantoor), Aalsmeer, Naaldwijk, Ammerzoden, Venlo, Herongen (DE) en Lochristi (BE). Er starten ritten vanuit De Kwakel, Aalsmeer, Venlo en Naaldwijk. vzt.nl

Toegesneden op werk

Bijkomend voordeel van de Chauffeursdagen: collega’s die elkaar anders nooit zien, ontmoeten elkaar. Bert: “Dat maakt het voor hen ook aantrekkelijker. We zoeken naar een invulling waar ze echt iets aan hebben. Het moet met sierteelt te maken hebben. In het verleden hebben we een keer een cursus gehad over het laden van pallets met rubberen matjes eronder, zodat ze niet schuiven. Maar ja: wij werken met rolcontainers. Voor onze chauffeurs is het zekeren

van die rolcontainers veel belangrijker. Hoe zet je de stangen goed vast in de bak? We proberen ervoor te zorgen dat steeds meer informatie is toegesneden op wat écht voor hun werk belangrijk is.”

EHBO verplicht stellen

CO

9

Karel Flos (60) uit Venlo heeft op deze zaterdagochtend net Het Nieuwe Rijden en Schadepreventie achter de rug. Zijn reactie fris van de lever: “Dit is veel beter dan dat je de hele dag met één onderwerp bezig bent. Na een paar uur interesseert het je niet meer. Het is mooi om in deze uren wat zaken op te frissen. Veel weet je, maar je vergeet ook wel eens iets.” Karel heeft nog wel een aanvulling op het programma. “Ik vind eigenlijk dat EHBO verplicht zou moeten zijn. Wij zijn vaak als eerste bij een ongeluk, nog voor de politie en de brandweer. Dan moet je weten wat te doen. Laatst maakte ik een ongeluk mee. Bij Weert, drie luxewagens op elkaar, drie zwaargewonden. Ik heb met mijn vrachtwagen de weg geblokkeerd en 112 gebeld. Uit mijn militaire diensttijd weet ik hoe te handelen. De mensen die hard lagen te schreeuwen, heb ik met rust gelaten. Ik heb die ene die bijna bewusteloos was bijgestaan. Gezorgd dat hij niet wegviel voordat er professionele hulp kwam.”


DE

5

TON 82 02-19 • p 45

TON TIP Start op tijd met nascholen!

Jacko Adamse

Je Code 95 blijft 5 jaar geldig. In die tijd moet je 35 uur nascholing volgen, waarvan minstens 7 uur praktijktraining. En binnen die praktijktraining moet je minimaal 2,5 uur zelf rijden. Code 95 is tien jaar geleden ingevoerd. Vrachtwagenchauffeurs die toen al hun rijbewijs hadden, kregen tot september 2016 de tijd om de 35 nascholingsuren te volgen. Veel chauffeurs hebben het destijds op het laatste moment laten aankomen. Zij moeten dus vóór september 2021 weer 35 uur ‘verzamelen’. Stel het volgen van je nascholing niet te lang uit. Het zou in 2020/2021 zo maar weer eens erg druk bij (rij-) scholen kunnen zijn.

Schade beperken

Dennis van Duijn (29) uit Uithoorn is teamleider van de planning bij Van Zaal. “We hebben het zojuist over beroepshouding gehad. Wat straal je uit? Hoe gedraag je je? Je moet je als ‘een Van Zaal’ opstellen. Saamhorigheid en betrouwbaarheid zijn daarbij belangrijk, volgens mij. Praten over beroepshouding is het onderdeel dat me het meeste boeit. Vanmorgen hebben we het ook over schade­­preventie gehad. Dan zie je dat mensen gaan nadenken over wat schade betekent. Het maakt ze bewuster: ze zien het totale plaatje. Dat de kosten van schade zo groot zijn dat het bedrijf ter compensatie een heel jaar een vrachtwagen voor niks moet laten rijden. Dat vind ik interessant.” Dennis kijkt ook al uit naar het middagprogramma. “We gaan het hebben over sierteelt. Daar ben ik wel benieuwd naar, want zo’n cursus heb ik nog nooit gehad. Het gaat over hoe je goed met de planten omgaat. Hoe je bijvoorbeeld rekening houdt met gevoeligheid voor temperatuur. Want ook daarmee kun je schade beperken.”

Fysieke inspanning

Jacko Adamse (55) uit Haarlem noemt zichzelf ‘sjouwfeur’. “Want we sjouwen wat af met die karren vol bloemen en tuinplanten. In de cursussen voor Code 95 komt fysieke inspanning ook wel voorbij, maar dat is toch vaak moeilijk toe te passen in mijn eigen dagelijkse werk. Daarvoor zou de informatie nog preciezer over de sierteelt moeten gaan. Ik heb een tijdje geleden mijn achillespees

Karel Flos


TON 82 02-19 • p 46

Dennis van Duijn ingescheurd door een ‘lulligheidje’ met een kar. Hoe je dat soort akkefietjes kunt voorkomen, vind ik belangrijk. Dat zou goed in een Code 95-cursus passen.” Over de nascholing die hij voor die Code 95 moet volgen, is Jacko kritisch. “Ik ben niet zo goed met het woord ‘moeten’. Maar ja, je steekt er altijd wel iets van op. Vanmorgen was ik aan het manoeuvreren met de auto. Ik houd altijd rekening met een uitzwaai van ongeveer twee meter. Toch reed ik twee weken geleden mijn rechterachterlicht eraf. Ik hoorde nu dat de precieze uitzwaai 1 meter en 60 centimeter is. Dat is handig om te weten.”

Kennis op peil

Niet iedereen kijkt met gemengde gevoelens naar de nascholing. Eric van Veen (51) uit Hilversum vindt Code 95 belangrijk. “Het is een manier om je kennis op peil te houden. We hebben het vandaag gehad over beroepshouding. Dan komen zaken aan de orde als je uiterlijk en hoe je met je spullen omgaat. Dat vind ik prima, al zouden we er wat dieper op kunnen ingaan. Niet alleen maar wat je moet kunnen, maar vooral hoe je iets verandert. Wat dat betreft, vind ik het leuk om collega’s van andere vestigingen te ontmoeten en met elkaar van gedachten te wisselen. Bij Van Zaal doen ze trouwens veel aan dat onderlinge contact. Aan het eind van het seizoen hebben we bijvoorbeeld een barbecue met z’n allen.”

Ook voor baanzekerheid

Buiten bij de docks is Johan van Tongeren (63) uit Hoofddorp druk doende met manoeuvreren. Johan werkt sinds drie jaar bij Van Zaal.

CO

9


DE

5

TON 82 02-19 • p 47

Johan van Tongeren

Eric van Veen Hij heeft een speciale visie op Code 95. “Bij het vorige bedrijf waar ik werkte, zat ik in de personeelsvertegenwoordiging. Daar heb ik me ingespannen om mensen te overtuigen op tijd de nascholing te volgen. Voor hun eigen veiligheid. Maar ook voor hun baanzekerheid. Als een bedrijf failliet gaat, kom je makkelijk aan een andere baan als je kunt laten zien dat je je vaardigheden hebt onderhouden.” Zelf hoefde Johan niet mee te doen aan Code 95-cursussen. “Vanwege mijn leeftijd. Maar vervolgens is die vrijstelling voor leeftijd weer komen te vervallen. Ik moet nu gewoon weer die 35 uur nascholing volgen.”

Meer verkeersborden

Johan heeft al het een en ander opgestoken, deze ochtend. “Dat manoeuvreren vind ik mooi. Normaal rijd ik met een trailer. Dat is heel iets anders dan met zo’n bakwagen. Ik werd op kleine dingen gewezen. De aanpak met zo’n Chauffeursdag is prima. De afwisseling is veel beter dan dat je zeven uur met één onderwerp bezig bent. Ik vind wel dat we het iets meer over verkeersborden en verkeersregels zouden moeten hebben. De belijning op de wegen, bijvoorbeeld, verandert steeds.” Wat voor veel chauffeurs gesneden koek is, het gebruik van de tachograaf, is voor Johan een uitkomst. “Bij mijn vorige werkgever hadden we vrijstelling van de tachograaf. Als je dan zonder echte kennis van zo’n ding ermee aan de gang moet, is dat een heel gedoe. Ik ben blij dat het bij een Code 95-cursus aan de orde komt.”


TON 82 02-19 • p 48

NAAST HET WERK Naam: Luc Thijssen Leeftijd: 44 jaar Woonplaats: Grashoek Werk: planner bij Herpertz Kraanverhuur in Nederweert Naast het werk: sleutelen

Als je hobby sleutelen is, draai je je hand niet om voor de opknapbeurt van een Magarirus Sirius uit 1963 of een Humber Super Snipe uit 1961. Maar een gelede-touringcar … dat is heel andere koek. Vijftien jaar geleden koopt Luc bij een sloper deze DAF. Hij heeft zelf op zo’n bus gereden, in zijn tijd als touringcarchauffeur bij Munckhof in Horst. Daar hebben ze in de jaren tachtig één gelede-touringcar. Later blijkt: de enige die ooit gebouwd is, als prototype, in 1980. De bus is wel een ding geworden. Zo’n 18-tonner opknappen is gruwelijk veel werk. Op een gegeven moment loopt dan de motivatie terug. Luc heeft de bus nog aangeboden aan het DAF-museum. Daar vinden ze ‘m heel mooi, maar ze willen ‘m toch niet hebben. Te groot. Zo ligt het opknapwerk een tijdje stil. Tot afgelopen voorjaar. Luc ziet de aankondiging van een evenement in Horst-America, het laatste weekend van juni 2019. Alles wat maar met DAF-voertuigen te maken heeft, zal er te zien zijn. Daar hoort mijn bus ook bij, bedenkt hij. Hij legt links en rechts wat lijntjes uit. Wie wil hem helpen? Dat balletje is gaan rollen. Verschillende bedrijven springen bij, zoals Munckhof Service Center die het spuitwerk zal verrichten. En zijn moeder naait de kophoesjes voor de 75 stoelen. Het is aanpoten om de bus op tijd weer in topconditie te hebben. Een hels-karwei, zegt Luc. Maar wel kei-leuk. Bekijk het filmpje met Luc Thijssen op tonmagazine.nl en op facebook.com/magazineton Meer weten? Mail naar hermandini@kpnplanet.nl


TON 82 02-19 • p 49

Groot sleutelen


TON 82 02-19 • p 50

PUZZEL

1

2

3

4

5

12 15

16

22

23

19

29

25

34

39

35

21

32 37

41

42

43

46

48 50

54

49

51

52

55

56

61

57

62

66

77

86

59

70 75

79 83

60

64 69

74

78 82

58

68

73

53

63

67

72

11

27

36

45

47

10

20

31

40

9

26

30

44

65

8 14

18 24

33 38

7

13 17

28

6

71 76

80 84

81 85

87 2

Horizontaal 1. kousenbroekje; 7. ijzer aantrekkend voorwerp; 12. gordijnrail; 13. laatste letter Grieks alfabet; 14. cilinder; 15. salvation army (afk.); 17. Nederlandse 5 59 82 49 56 schrijver; 19. Europeaan; 21. intelligentiequotiënt (afk.); 22. centraal bureau voor

Verticaal 1. make-up voor het oog; 2. titel (afk.); 3. oude doek of lap; 4. niet gevuld; 5. tropische neushoornvogel; 6 spijskaart; 7. soort wringer (pers); 8. platte 73 25 38 29 13 50 87 55 35 8 grap; 9. gevangenis; 10. oude lengtemaat; 11. Mexicaanse sterke drank; 16.

de statistiek (afk.); 24. onhandig gedoe (gepruts); 27. persoonlijke standaard

algemeen burgerlijk armbestuur (afk.); 18. op grote afstand; 20. sullig persoon;

uitrusting (afk.); 28. mestvocht; 30. tentoonstellingsgebouw in Amsterdam;

21. internationale organisatie voor standaardisatie (afk.); 23. morsdoekje;

31. lidwoord; 32. gedroogd gras; 33. streling; 35. deel van vinger; 37. tuimeling;

25. brievensnoer; 26. familielid; 27. deel van de arm; 29. oosterse vechtsport;

38. vuurbestendige gevaarlijke stof; 41. niet helder van geest; 42. staat in

32. brillantine; 34. internationale schaats unie (afk.); 36. positief (goed); 37.

Amerika; 44. opstaand hoofdhaar; 46. onbewogen (stijf); 47. ochtendnevel;

nagerecht; 39. toestand van rust; 40. autonome regio in China; 42. kaartenboek;

48. plaats in België; 49. eindtoets voor groep acht; 50. Duits automerk; 52.

43. mannetjesdier; 45. Friesland (afk.); 46. sociaal economische raad (afk.); 51.

vreemd; 54. oud klavier (piano); 56. koud en vochtig; 58. bergketen in Spanje;

wortel; 53. verwaande houding; 54. plaats in Limburg; 55. een klein beetje; 56.

61. plaats in Gelderland; 62. winterse neerslag; 64. rijksmuseum voor oudheden

fijn weefsel; 57. bouwsteentjes voor kinderen; 59. Europese hoofdstad; 60. eiland

(afk.); 65. kans- en gokspel; 67. jongensnaam; 68. erfelijkheidsdrager; 70.

in de Waddenzee; 62. mannelijk paard; 63. plaats in België; 66. organisatie van

Australische struisvogel; 72. handbagage; 73. dakappartement; 76. Engels

Amerikaans staten (afk.); 67. Indische praatvogel; 69. naschoolse opvang (afk.);

bier; 77. verbrandingsrest; 78. kromming (bocht); 79. eenheid van elektrische

71. uitroep van schrik; 73 balsport te paard; 74. tuingereedschap; 75. rivier in

spanning; 81. dierengeluid; 82. nachtroofvogel; 83. aanbouw aan een huis; 84.

Duitsland; 78. jong dier; 80. afgericht; 82. klein kind; 85. rondhout.

drankenbuffet; 86. regenafvoer; 87. geen enkel persoon.


77

82 78 82

86

79

83 83

80 84

87

OPLOSSING OPL OSSING 573

85

85

87 TON 82 81 12-18  TON 02-19 •• p 51 51

86

8481

5919

82

32 49

2

8756

83

36 73

25 54 38

2629

38 13

COL OFON COLOFON

2

TON is het magazine voor mensen die werken

50

87

55

35

8

tonmagazine.nl VVV Cadeaukaart van 25 euro

Vul de oplossing in op tonmagazine.nl Doe Doedat datvóór vóór21 21januari maart 2019. 2019. TON TON loot loot uit de goede inzendingen 5 gelukkigen, die een VVV Cadeaukaart van 25 euro winnen. winnen.

Begrenzer

Oplossing Oplossing puzzel in TON 81: puzzel in TON 80: Portena winnaars van eenzijn: VVV Cadeaukaart zijn: Annie Berkvens uit Deurne, De 5 winnaars vanDe een5 VVV Cadeaukaart Rien Dictus uit Zundert, Breunissen Opheusden, Martin ’t Lam uit Kooi Meerkerk, GerardMarinus Keijzer uit Maassluis,uitPeter Nagel uit Nunspeet, Ron uit Helmond Arjen Veninga uit ‘s-Gravenzande en Arjo en Harmke van der Werfvan uit Dopper Helvoirt.uit Duiven.

Cadeaukaart

Met de VVV Cadeaukaart kies je zelf je favoriete cadeau. Je kunt de kaart inleveren in 24.000 winkels en via de webwinkel. En je betaalt er ook een deel van je dagje uit mee.

in transport en logistiek. verschijnt zes TON is het magazine voorTON mensen die werken keer per jaar.en TON wordt gemaakt in opdracht in transport logistiek. TON verschijnt zes van werkgeversorganisaties TLN, VVT en keer per jaar. TON wordt gemaakt in opdracht werknemersorganisaties FNV Transport van werkgeversorganisaties TLN, VVT en& Logistiek, en CNV Vakmensen. werknemersorganisaties FNV Transport & UITGEVER en en CNV REDACTIE Boss en Wijnhoven BV, Logistiek, Vakmensen. UITGEVER en REDACTIE en Wijnhoven BV, Postbus 85293, 3508 AGBoss Utrecht, Vondellaan 156, 3521 GH Utrecht, 030 2303080, 06 38 07 67 51, info@tonmagazine.nl info@tonmagazine.nl REDACTIERAAD uit vertegenvertegenwoordigers REDACTIERAAD bestaat bestaat uit van het Sectorinstituut Transport enTransport Logistiek, woordigers van het Sectorinstituut Pensioenfonds Vervoer, VNB,Vervoer, VVT en Logistiek, Pensioenfonds VNB, VVT MET Peter Boss, Boss, Ad Ad van van Dun, Dun, MET BIJDRAGEN BIJDRAGEN VAN VAN Peter Harry Linker, Carien Neeleman, Frank de Man, Harry Linker, Inca, Gertjan Kooij/Beeldboot, Erik Pathuis, Shamrock, Geert Wijnhoven Frank de Man, Erik Pathuis, Shamrock, Rik FOTOGRAFIE Marco Hofsté, Annelies van ’t Hul, Tazelaar, Machiel van Tok, Geert Wijnhoven Gertjan Kooij/Beeldboot, Harry Linker, FOTOGRAFIE Marco Hofsté, Gertjan Kooij/ Chris Pennarts Beeldboot, Harry Linker, Hans van der Mast, ONTWERP en OPMAAK Via Bertha, Utrecht Chris Pennarts DRUK Habo da Costa, Vianen ONTWERP en OPMAAK Rik Tazelaar/Studio Id WEBSITE tonmagazine.nl DRUK Habofacebook.com/magazineton da Costa, Vianen FACEBOOK WEBSITE tonmagazine.nl ISSN 1871-1790 FACEBOOK facebook.com/magazineton TON wordt gratis toegestuurd aan ISSN 1871-1790 alle werknemers voor wie de Cao TON wordt gratis toegestuurd Beroepgoederenvervoer geldt aan én naar de leden alle TLN werknemers voorwordt wie deverzonden Cao van en VVT. TON door Beroepgoederenvervoer geldt énPensioenfonds naar de leden Pensioenfonds Vervoer. Omdat Vervoer bladTON zelf wordt verzendt, is de privacy van TLN het en VVT. verzonden door van je gegevensVervoer. gewaarborgd. gegevens Pensioenfonds Omdat Je Pensioenfonds worden aan derden verstrekt. Vervoer niet het blad zelf verzendt, is deDeelnemers privacy van in Pensioenfonds Vervoer worden niet als je gegevens gewaarborgd. abonnee geregistreerd. Je gegevens worden niet aan derden verstrekt. Meer informatie pfvervoer.nl/privacybeleid Deelnemers in Pensioenfonds Vervoer worden ADRESWIJZIGINGEN hoef je niet aan TON door niet als abonnee geregistreerd. te geven. TON komt automatisch op je nieuwe Meer informatie pfvervoer.nl/privacybeleid adres. Soms gaat daar enige tijd overheen. ADRESWIJZIGINGEN hoef je niet aan TON door Heb je toch het idee dat er iets niet goed te geven. TON komt automatisch op je nieuwe gegaan is? Stuur dan een mail naar adres. Soms gaat daar enige tijd overheen. info@tonmagazine.nl Heb je toch het idee dat er iets niet goed OPLAGE 145.000 exemplaren gegaan is? Stuur dan een mail naar © TON Magazine 2019 Boss en Wijnhoven/ info@tonmagazine.nl SOOB OPLAGE exemplaren Niets uit 145.000 deze uitgave mag worden © TON Magazine 2018 Boss en Wijnhoven/ overgenomen en/of gereproduceerd zonder SOOB schriftelijke toestemming van de uitgever en/ Niets deze uitgave mag worden of zijnuit partners.

overgenomen IN MEMORIAMen/of TON isgereproduceerd ontworpen doorzonder schriftelijke de uitgever en/ Rik Tazelaar toestemming van Studio ID van in Gorinchem. of zijn Hij gaf partners. 81 nummers van het blad een heel eigen gezicht. Op 30 december overleed Rik Tazelaar onverwacht. TON zal hem missen. TON wordt wordt mede TON mede mogelijk mogelijk gemaakt gemaakt door door


STRESS? LAAT ME NIET LACHEN Hoe ga jij om met de dagelijkse werkdruk? Doe de check op: hoewasjouwdagvandaag.nl