TON Magazine 101, april 2022

Page 1

MAGAZINE MAGAZINEVOOR VOORMENSEN MENSENDIE DIEWERKEN WERKENININTRANSPORT TRANSPORTEN ENLOGISTIEK LOGISTIEK

Jorn

is chauffeurambassadeur op TikTok Mee op de vrachtwagen van de toekomst Jongeren warm maken voor transport TON-panel: omgaan met stressss

TONMAGAZINE.NL 101 • 04 • 22


TON 101 04-22 • p 2

COLUMN Hulpgoederen Zondag 09.15 uur. Ik zing de laatste noten van een lied dat ik aan het oefenen ben met onze band. We zingen het straks in de kerkdienst. Tijdens die laatste noten krijg ik een appje van een medewerker van de 4e Musketier*, waarmee ik een week eerder al een paar keer contact heb gehad. Over hulpgoederen rijden voor Oekraïne. En nu komt de vraag of ik dinsdag al zou kunnen rijden! Gelukkig weet mijn baas er al van. Dus mijn antwoord is een overduidelijk JA! Ik loop gelijk naar mijn vrouw om haar het toffe nieuws te vertellen. Dinsdag kan ik bij de firma Beelen in Harderwijk een combinatie oppikken, die kosteloos beschikbaar wordt gesteld. Terwijl ik de motor start van de prachtige DAF 105, begint een droom toch echt werkelijkheid te worden. In een column begin 2019 beschreef ik al hoe graag ik hulpgoederen wilde rijden. Vooral naar Roemenië. Om in de voetsporen te treden van mijn pa. En nu gaat het dan eindelijk gebeuren. In Weesp en in Nieuw-Lekkerland laden we twee trailers zo vol dat er geen lucht meer in past. Water, eten, luiers en hygiënemateriaal verdelen we over de laadvloer. Ik ontmoet ook mijn tot nu toe onbekende collega’s: Jan en Douwe in een Scania en Edwin en ik in de DAF. Om twee uur in de middag vertrekken we richting Roemenië. Daar komen we vrijdagmorgen om negen uur aan. Het meeste van de vracht raakt de Roemeense grond niet eens. Vooral het water en voedsel wordt gelijk in een Oekraïense trailer gezet en die rijdt diezelfde dag nog door. Ze zijn hard nodig daar. We krijgen heerlijk warm eten en mogen daar even lekker douchen. En na interessante gesprekken en een kop koffie gaan we alweer richting Nederland. Om zondagavond weer thuis aan te komen: 4700 kilometer in zes dagen. Een pittige, maar zeer dankbare rit! Erik Pathuis (42) uit Winschoten is sinds 2001 vrachtwagenchauffeur en werkt bij Gebr. De Boer Transport in Oude Pekela. * De 4e Musketier is een christelijke mannenbeweging.

IN DIT NUMMER Werving leerlingen

4

Op de cover: Jorn van Hooft Cao-vraag

14

17

Persoonlijk verhaal Milan de Koning TON-panel: werk en stress Zaterdag op de zaak

23

26

Pensioenvragen van Koos Prins

32

Hoe Paul Schlepers omgaat met stress Strip

41

Op pad met een e-truck Puzzel

42

50

Adressen en colofon

18

51

37


TON 101 04-22 • p 3

SCHOLIEREN WERVEN

4

Het mag weer: échte Open Dagen. Live, op scholen en bedrijven. De ideale plek om jongeren warm te maken voor transport en logistiek.

NIET TE STUITEN Milan de Koning moest en zou op de vrachtwagen. Dat hij wat moeilijk leert, mocht zijn droom niet verknallen. Milan zit boordevol motivatie, doorzettingsvermogen en inzet... en nu achter het stuur.

ZACHT ZOEMEND

42

In de cabine van Peter Kleijwegt is het heerlijk stil. Peter bestuurt een e-truck. Zeg maar: de vrachtwagen van de toekomst. TON maakt een stille rit mee.

18


TON 101 04-22 • p 4

WERVING LEERLINGEN

WARM MAKEN voor de WAGEN Het tekort aan mensen op de wagen en in het warehouse is en blijft groot. De sector beroepsgoederenvervoer doet van alles om de instroom van personeel op peil te krijgen. En dat begint eigenlijk al op scholen. Want: wie geen jeugd heeft, heeft geen toekomst. TON bezoekt drie evenementen waar jongeren warm gemaakt worden voor transport en logistiek.


TON 101 04-22 • p 5

Beroepenfeest VMBO On Stage

Nathan Perkins (l) en William Rasenberg op de Open Dag van de Bollen- en Veenstreek Transport & Logistiek Academy

Open Dag bij Noorderpoort in Groningen


TON 101 04-22 • p 6

Eindelijk weer live Dat is dus nóg een voordeel van het loslaten van de coronabeperkingen: échte Open Dagen mogen weer. De afgelopen jaren moesten veel opleidingen noodgedwongen online proberen de belangstelling van scholieren te kietelen. Maar dit voorjaar kan het weer live en op locatie. Zo ook op 11 en 12 maart bij Noorderpoort in Groningen.

Enthousiast maken Voor de deur van de locatie Bornholmstraat staan die dagen twee vrachtwagens. Een DAF-truck en een vuilniswagen van de gemeente. Die laatste rijdt op waterstof. De blinkende wagens moeten scholieren alvast enthousiast maken voor het vak. Want dat is de bedoeling van de Open Dag, zegt docent Arian Hosman (51) uit Kolham. “Nieuwe leerlingen kunnen vandaag hier op school alvast de sfeer proeven. Dat gaat met een Open Dag veel beter dan online. Vanwege corona kon het niet anders, maar nu kunnen we leerlingen en hun ouders weer persoonlijk te woord staan. Geweldig!”

Arian Hosman


TON 101 04-22 • p 7

Jildou Veenstra

Virtuele dieplader Ook binnen in het gebouw staan verschillende vrachtwagens. Aankomende leerlingen mogen achter het stuur plaatsnemen. En om de rijvaardigheid al een beetje te testen, staat er een vrachtwagensimulator. Jildou Veenstra (15) uit Bedum neemt plaats in het toestel en het is direct duidelijk dat zij niet voor het eerst een vrachtwagenstuur in handen heeft. Zelfs het achterwaarts inparkeren van de virtuele dieplader verloopt vlekkeloos. Jildou: “Ik ga vaak met mijn vader mee. Op een afgesloten terrein mag ik af en toe manoeuvreren. Het vrachtwagen-werk is dus niet nieuw voor mij.”

gekozen. Sterker: hij zit in het tweede jaar van de opleiding Chauffeur wegvervoer en vindt het leuk om de Open Dag te bezoeken. Zijn leerbedrijf is Drent Transport en Verhuizingen uit Ureterp. Nigel is blij, want gisteren heeft hij zijn C-rijbewijs gehaald. “Nu snel door voor CE. Alle overige examens voor de opleiding heb ik al. Als ik CE heb, krijg ik in juli mijn diploma.” Met veel plezier blijft hij ook na zijn opleiding werken bij het bedrijf uit Ureterp. “We doen veel internationale verhuizingen en dan vooral richting Scandinavië. We komen overal en geen dag is hetzelfde. Werken als verhuizer leek me in het begin niets, maar het bevalt me uitstekend.”

Keus al bepaald

Internationaal rijden

Jildou hoeft niet enthousiast gemaakt te worden. “Ik vind het geweldig en wil, net als mijn vader, in het veetransport. Dan werk je met dieren en daar komt gewoon meer bij kijken. Alle dieren reageren anders en daar moet je rekening mee houden. Het is voor mij al lang duidelijk dat ik chauffeur zal worden. Helaas ben ik te jong om met de chauffeursopleiding te beginnen. Daarom volg ik Nigel Zuidema nog een jaartje een andere opleiding. Maar ik kom nu wel kijken op de school, om alvast kennis te maken.”

Ook Jaco de Jong (16) uit Tolbert heeft zijn oog laten vallen op internationaal transport. Hij is naar de Open Dag gekomen om zich te oriënteren op verschillende beroepen. Maar eigenlijk weet hij al precies wat hij wil: chauffeur worden. Dat heeft hij niet van een vreemde. Zijn vader is ook vrachtwagenchauffeur. Jaco is al een paar keer met kennissen meegereden, onder andere een dagje met een mest-rijder. Dat beviel hem niet zo. “Ik wil internationaal rijden.” De Open Dag had van hem eigenlijk niet gehoeven: “Ik ben meer van het doen.” Maar op aandringen van zijn moeder is hij toch even naar de Bornholmstraat gekomen.

Blije leerling Nigel Zuidema (18) uit Surhuisterveen heeft ook al

Jaco de Jong


TON 101 04-22 • p 8

Ernst-Jan Brandsen trekker-oplegger. Voldoende mogelijkheden bij Transmission. En wie verder wil, kan naar Koopman Cargo of zelfs naar het Autotransport.” Ilana Striezenau

Tijdelijk in de bakkerij Internationaal rijden? Nee, dat spreekt Ilana Striezenau (21) niet aan. De leerling uit Westerlee zit in het eerste jaar van de opleiding en werkt vier dagen in de week bij Bakkerij Borgesius. Omdat ze haar rijbewijzen nog niet heeft, draait ze zolang in de bakkerij mee. Maar zo gauw ze haar papieren heeft, stapt ze op de vrachtwagen voor nationale (brood)ritten. Zo nu en dan gaat ze als bijrijder mee, dus ze kent het werk al. Elke middag om twee uur vertrekken en rond middernacht weer terug. “Toen ik voor deze opleiding op zoek was naar een leerbedrijf, kwam ik in contact met Borgesius. Ik had nog nooit van ze gehoord. Nu heb ik het daar prima naar mijn zin en hoop er mijn hele opleiding te blijven.”

Niet van de schoolbankjes Esther Dusink (19) uit Hoogezand is naar de Open Dag van het Noorderpoort gekomen met een heel gerichte vraag: kan ik vrijstelling krijgen? Ze doet nu vmbo-4 en hoopt op vrijstelling voor theorievakken, zoals Nederlands en rekenen. Esther heeft net gehoord dat vrijstelling inderdaad mogelijk is. Een hele opluchting, want zij is niet van de schoolbankjes “Ik wil gewoon rijden, lekker vies worden en met mijn laarzen in de modder staan. Heerlijk.” Waar ze dat gaat doen is ook al duidelijk: ze gaat beton rijden bij de Olthof Groep in Sappemeer.”

Ook leerbedrijven present Op de Open Dag presenteren ook verschillende leerbedrijven zich, zoals Koopman Transport. Ernst-Jan Brandsen (35) uit Zuidhorn is Logistiek Manager bij Koopman Transmission. “We kunnen altijd goede en jonge chauffeurs gebruiken. Werk zat en bij ons hebben jongeren ook veel mogelijkheden. Bij Transmission begin je zonder rijbewijs in het magazijn. Wie alleen B heeft, kan al op de bestelbus rijden. Dat is een goede basis, omdat je dan ook al met papieren te maken krijgt en met laden en lossen. Haal je je C-rijbewijs, dan mag je op de bakwagen en met CE stroom je door naar

Esther Dusink


TON 101 04-22 • p 9

Kennismaken op beroepenfeest Alles mag je worden, behalve ongelukkig. Dat is het motto van Beroepenfeest VMBO On Stage. Op 17 maart strijkt dit evenement neer in Heerenveen. Bijna 800 leerlingen kunnen in het Abe Lenstra-stadion kennismaken met tal van beroepen. Mensen van verschillende

werkgevers. Al deze bedrijven en organisaties staan klaar om vragen van de tweedejaars vmbo’ers te beantwoorden. Als er van beide kanten interesse is, kunnen leerlingen zich inschrijven voor een 'Doe Dag' op het betreffende bedrijf.

Enthousiasme overdragen Bakker Transport en Warehousing is een van de transportbedrijven. Marco Dijkstra, mentorchauffeur bij het bedrijf uit Heerenveen, wil toekomstige generaties over het vak vertellen. “Vrachtwagenchauffeur is een hartstikke mooi beroep en dat laten we graag zien.” Zijn collega Tsjerk-Andries Hoekstra, Logistiek Teamleider bij

transportbedrijven proberen die jongeren enthousiast te

Marco Dijkstra

maken voor een vak in het beroepsgoederenvervoer. Contact met werkgevers Vier shifts zijn er deze dag. Per keer stromen 200 kinderen het stadion binnen. Ze worden opgewacht door 100 potentiële Tsjerk-Andries Hoekstra


TON 101 04-22 • p 10

Van der Werff en verantwoordelijk voor de werving en selectie van nieuwe chauffeurs. Ook monteur Alan Timmerman staat klaar om vragen van leerlingen te beantwoorden. Want naast chauffeurs, zoekt het bedrijf ook technici. Alan geeft een goede reden waarom je als monteur voor Van der Werff zou kiezen. “Bij ons heb je veel meer mogelijkheden om het vak van monteur goed te leren. Als je bijvoorbeeld bij een dealer werkt, heb je veel verstand van één merk. Bij ons krijg je met vrijwel alle merken te maken en ook met ander materiaal zoals trailers en meeneem-heftrucks.”

Alan Timmerman Barry Kuijpers Jesmer Breeuwsma

Bakker, zegt dat ze volop plaats hebben voor nieuwe leerlingen. Al realiseren beiden zich dat de vmbo’ers die ze vandaag ontmoeten waarschijnlijk nog niet echt met hun beroepskeuze bezig zijn. Maar: “We hopen dat ze, op het moment dat ze echt moeten kiezen, zich ons enthousiasme herinneren. Natuurlijk zou het mooi zijn als ze dan aan Bakker Transport en Warehousing denken. Maar het gaat er vooral om het vak van chauffeur onder de aandacht te brengen.”

Wat is een koelmotor? De eerste leerlingen schuifelen een beetje verlegen op Marco en Tsjerk-Andries af. Jelte weet nog niet precies wat hij wil worden, maar het vak van vrachtwagenchauffeur lijkt hem wel wat. Twan twijfelt iets minder. Zijn vader en opa zitten op de wagen en met hen is hij al eens mee geweest. “Wat vervoeren jullie zoal?” wil Jelte weten. “Diverse goederen”, antwoordt Marco. “Vooral voor supermarkten. Bij veel ladingen moet de koelmotor aan.” Twan is wel geïnteresseerd en gaat op de Doe Dag graag naar Bakker Transport en Warehousing. Maar eerst wil hij weten wat dat is, een koelmotor. Marco: “Een motor die als een soort koelkast werkt. Die zorgt ervoor dat het in de trailer koel blijft, zodat je verse producten als melk, kaas en vleeswaren kunt vervoeren.”

Technici nodig Ook Van der Werff Logistics staat op het Beroepenfeest. Jesmer Breeuwsma is chauffeurscoach en binnen het bedrijf verantwoordelijk voor de begeleiding van nieuwe chauffeurs. Het bedrijf telt 275 trekkende eenheden en heeft standplaatsen door heel het land. “Deze maand starten we met onze nieuwbouw in Waalwijk,” vertelt Barry Kuijpers enthousiast. Barry is hr-medewerker bij

Vissen in dezelfde vijver

Jesmer wil de leerlingen graag vertellen over het chauffeurswerk. “We moeten jongeren enthousiast maken voor het vak. We kunnen wel chauffeurs bij andere bedrijven wegplukken, maar daar schiet je uiteindelijk niets mee op. Alle transportbedrijven vissen in dezelfde vijver. We moeten er als sector gezamenlijk voor zorgen dat die vijver groter wordt. Misschien zijn de leerlingen die hier vanmiddag rondlopen nog te jong. Misschien weten ze nog niet wat ze willen worden. Maar we kunnen ze al wel in contact brengen met het werk van vrachtwagenchauffeur. Als ze over een tijdje een beroepskeuze moeten maken, hebben ze hopelijk een goed en positief beeld van ons werk. Daarom staan wij hier.”

Subsidie groot rijbewijs naar 100 procent Vanaf 1 januari 2022 ontvangen alle nieuwe en bestaande BBL-leerlingen met terugwerkende kracht 100 procent SOOB-subsidie op het lesgeld voor het groot rijbewijs en de vakbekwaamheid (Code 95). Voorwaarde is wel dat zij het BBL-traject via STL volgen. Deze verhoging van 90 naar 100 procent is bedoeld als extra stimulans voor jongeren om voor de BBL-opleiding Chauffeur wegvervoer te kiezen. De subsidie staat gelijk aan een korting van 6.300 euro op de rijlessen voor het rijbewijs C, E bij C, praktijktoetsen en heropleidingen. De eigen bijdrage voor leermiddelen en (her-)examens is daardoor vrij beperkt. De SOOB-subsidie op de rijlessen voor het B-rijbewijs blijft 40 procent.


TON 101 04-22 • p 11

Open Dag op bedrijf Een Open Dag op een bedrijf. Dat kan bij De Wit Transport in Oegstgeest. De Wit huisvest de Bollenen Veenstreek Transport & Logistiek Academy. Dit is een samenwerking van vier leerbedrijven in de regio, MBO College Airport en STL. Eén dag per week volgen BBL’ers lessen in het

Transport zit vakdocent en mentor Hans de Boer van MBO College Airport, samen met vertegenwoordigers van de leerbedrijven, achter een ‘warme hap’. Zojuist hebben ze de eerste ronde van hun Open Dag gehad. Dadelijk zal een tweede groep vmbo-leerlingen en ouders opdagen. De gastheren zijn blij dat het weer kan. Hans: “Vorig jaar hadden we een digitale Open Dag, maar dat was een ramp. Er kwam digitaal maar één student binnenlopen.” De bezoekers kunnen vandaag, na het informatieve praatje, buiten de wagens van de leerbedrijven bekijken. Ook mogen ze in de loods rondrijden op een heftruck. Hans: “En we hebben ook een simulator. Daarop kunnen ze ervaren hoe het is om in een vrachtwagen te rijden”

Trucks on Tour

pand van De Wit Transport. En op 9 maart is er dus een Open Dag. Digitaal een ramp Het is even na zessen op deze woensdag in maart. In de vergaderzaal van De Wit

Hans de Boer

Om vmbo-leerlingen in de Bollen- en Veenstreek warm te maken voor de Open Dag, trokken de vier leerbedrijven (Dobbe Transport, De Wit Transport, Van der Slot Transport en Wesseling Logistics) met een aantal vrachtwagens langs vmbo-scholen in de regio. Deze ‘Trucks on


TON 101 04-22 • p 12

minder dan verwacht. Achter de statafels met promotiemateriaal wachten de mensen van de leerbedrijven hen op. Harry Schalk van Wesseling Logistics ziet de drie andere bedrijven niet als concurrenten. “Wij hebben ons gezamenlijk hard gemaakt om hier in de regio een campus van ROC Amsterdam te krijgen. Het is nodig om jong talent binnen te halen, want de vergrijzing slaat toe onder de chauffeurs. Als elk leerbedrijf vijf leerlingen werft, zijn wij tevreden. Volgens mij zijn er al twintig aanmeldingen voor de opleiding.”

Harry Schalk

Bevestiging van keuze Tour’ heeft volgens Hans effect gehad. “Door naar leerlingen toe te gaan, kun je in de praktijk laten zien hoe het is om in het transport te werken. Ze moeten zich namelijk vóór 1 april inschrijven voor een vervolgopleiding. Dankzij Trucks on Tour en deze Open Dag krijgen ze een goed beeld van wat het beroep en de opleiding inhoudt.”

Vergrijzing slaat toe Om kwart over zes druppelen de eerste leerlingen en een paar ouders de kantine van De Wit Transport binnen. Het zijn er wat

Twee van de vmbo-leerlingen die zich al aangemeld hebben voor de opleiding Chauffeur wegvervoer zijn Katwijkers Nathan Perkins (17) en zijn maat William Rasenberg (16). De moeder van William wist van de Open Dag. “Dat had ze in de krant gelezen.” Voor Nathan en William is de Open dag een bevestiging van hun keuze. De jongens staan buiten in de schemer de wagens van de leerbedrijven te bewonderen. Een voorkeur voor een leerbedrijf hebben ze al. Als het aan hen ligt, wordt het De Wit. “Mijn vader werkt daar als chauffeur”, legt William uit. “Hij heeft veel ritten naar Italië. Vrachtwagenchauffeur is een gaaf beroep en ik heb er alles voor over om het te worden.”

Nathan Perkins

William Rasenberg


TON 101 04-22 • p 13

Mee met stiefvader Ook de stiefvader van Nathan is chauffeur. “Hij rijdt veel op Engeland en ik ga zo vaak als ik kan met hem mee. Het is mijn droom om internationaal te rijden. Ik ben al met mijn B-rijbewijs bezig, zodat ik dadelijk al ervaring op kan doen”, vertelt Nathan. En hun ouders, zijn die het eens met de beroepskeuze van hun zonen? De jongens moeten lachen: “Die vinden het leuk. Zo vader zo zoon”.

Graag switchen Stan Blondsma (17) uit Sassenheim en zijn vader Fred hebben net met Harry Schalk van Wesseling Logistics een afspraak gemaakt om op het bedrijf langs te komen. Stan zit in het eerste jaar van een BBL-opleiding en werkt bij een verhuisbedrijf. “Ik wil graag switchen, want de opleiding en het leerbedrijf bevallen niet. Het werk is veel te zwaar en ik word niet goed begeleid. Mijn moeder zag dat er vandaag een Open Dag was. Vandaar dat ik hier nu ben met mijn vader.”

Zelf bepalen Op het vmbo deed Stan een beroepskeuzetest en daaruit kwam logistiek rollen. Maar Stan weet nog niet zeker of hij wel chauffeur wil worden. “Ik ga eerst bij Wesseling praten en kijken of het wat voor mij is.” Zijn vader vindt dat Stan zelf moet bepalen wat voor opleiding hij wil doen. “Ik ben verkoopmanager in IJmuiden en De Wit rijdt vaak voor ons. Vrachtwagenchauffeur lijkt mij een prachtig

Aanmelden voor BBL-traject Wil je leren voor een beroep in transport en logistiek? Meld je dan nu aan voor een BBL-traject via Sectorinstituut Transport en Logistiek. Je krijgt dan: ∫ je opleiding bij een erkend leerbedrijf; ∫ zeker een baan, als je de opleiding met een diploma afsluit; ∫ 100 procent subsidie op de rijlessen voor het groot rijbewijs; ∫ een leuke welkomstbox en een gratis licentie voor het spel Euro Truck Simulator. Meer weten?

stl.nl/bbl.

Fred Blondsma

Stan Blondsma

mooi beroep. Die vrijheid spreekt mij aan. Als ik zijn leeftijd had, zou ik internationaal willen rijden. Maar hij moet zelf de keus maken. Ik hoop dat hij een goede leeromgeving vindt en dan: afmaken waar je aan begint.”

Vader op klompen Mentor Hans de Boer haalt de jongens die uit een chauffeursfamilie komen, er zo tussenuit. “Die komen vaak binnen met een Scania-jackie aan, of de vader loopt op klompen. Dan weet je het al. Maar de sector heeft veel meer jongeren nodig. Het is hoog tijd dat het beeld van chauffeur verandert. Nu denken veel jongeren en hun ouders dat het zwaar en vies werk is en dat je lange dagen maakt. Maar dat is achterhaald. Parttime-werken is al heel gewoon. Programma’s als ‘Meiden die rijden’ helpen wel om het beeld bij te stellen. Al heb ik helaas nog geen meiden in de klas.”

Voor ouders belangrijk Hans is zelf zes jaar chauffeur geweest. Zijn ouders vonden zijn beroepskeuze maar niets. “Ze wilden dat ik doorleerde en dat heb ik toen als zestienjarige gedaan. Later ben ik toch achter het stuur gekropen. Zo’n Open Dag is vooral voor ouders belangrijk. Wij van het ROC, STL en de leerbedrijven kunnen laten zien dat hun kind een goede mbo-opleiding krijgt. Dat het echt een vak is.”


TON 101 04-22 • p 14

OP DE COVER


TON 101 04-22 • p 15

Chauffeursambassadeur op TikTok Badraaf2020. Zo heet Jorn van Hooft op TikTok. 50.000 volgers heeft hij inmiddels. Dat is veel, heel veel voor een vrachtwagenchauffeur. Jorn post filmpjes over zijn werk. En daar heeft hij een bedoeling mee. Hij is een soort ambassadeur van het chauffeursvak. Hoe komt een 44-jarige vrachtwagenchauffeur op TikTok terecht? “Sinds anderhalf jaar rijd ik op een LZV. Daarmee is ook mijn TikTok-verhaal begonnen. Want ik wilde voor mijn zoontje Quinn een filmpje opnemen, bij Jumbo in Beilen, tijdens het achteruitrijden. Maar ik was nog echt old-school, belde nog met een ouwe Nokia. Toen zag ik een uitnodiging die mijn vriendin voor de verjaardag van Quinn had gemaakt. Dat was een prachtig filmpje, met allerlei toeters en bellen. Hoe heb je dat gedaan, wilde ik weten. ‘Nou, gewoon, op TikTok.’ Ik zei: Als je me nou je oude smartphone geeft, kan ik in Beilen een filmpje voor Quinn maken. Zo gezegd, zo gedaan. Maar ik was me niet bewust dat het dan ook meteen online zou staan. Het werd meer dan 10.000 keer bekeken.”

Maar TikTok is toch alleen voor kinderen? “Nee hoor, TikTok is niet meer alleen iets voor kinderen. Er zitten nu ook veel ouderen op. TikTok is eigenlijk op een creatieve manier in zeven seconden iets vertellen. Je moet proberen de aandacht van kijkers vast te houden. Naast filmpjes over mijn werk doe ik ook typetjes, bijvoorbeeld de stageloper. Dan zie je iets wat in het echt ook kan gebeuren,

alleen dik ik het wat aan. Er zullen best wel mensen zijn die het kinderachtig vinden. Maar ik krijg eigenlijk alleen gemoedelijke reacties, terwijl er op TikTok toch ook veel haat is.”

Waarom post je die filmpjes over je werk? “Ik wil laten zien dat het chauffeursvak de moeite waard is. Er is een enorm tekort aan vrachtwagenchauffeurs. Veel te weinig jongeren kiezen nog voor het transport. Ze krijgen denk ik geen goed beeld van het werk en van wat er allemaal mogelijk is. Ik vind dat de oudere generatie nogal eens de jeugd ontmoedigt. Ze zeggen dat het vroeger allemaal beter was. Zal best, maar de wereld is veranderd. Als je nu een manneke van vijftien een tachograafschijf in handen geeft, zal hij denken dat het een parkeerkaart is. Geen probleem, toch? We hebben nu een andere manier van werken. Ik wil de realiteit laten zien, hoe het in het echt is. En dus ook dat je niet meteen op een mooie, dikke auto zult rijden.”

Wat maakt het vak voor jou de moeite waard? “Vooral de vrijheid. Dat je in je auto stapt en als je dan na vijf minuten al honger hebt, je gewoon bij een pomp stopt om een broodje te halen. Of dat je als je moe bent een half uurtje op


TON 101 04-22 • p 16

je bed gaat liggen. En je kunt urenlang bellen met wie je maar wilt, als je het maar handsfree doet. Iemand die in een loods werkt of op kantoor, kan dat allemaal niet. Nee, ik houd gewoon van mijn vak en ben er nog steeds enthousiast over.”

Wilde je zelf als kind ook al op de vrachtwagen? “Ik was wel gek op vrachtwagens en auto’s, maar wilde eigenlijk voetballer worden. Daar was ik ook best goed in, maar van mijn ouders moest ik studeren. Ik ben de IVA gaan doen, de opleiding tot autoverkoper. Maar ik haatte school vanaf de eerste dag dat ik erop zat. Ik heb het een jaar volgehouden en toen moest ik eraf. Op dat moment heb ik mijn eigen weg gekozen en ben ik de chauffeursopleiding gaan volgen.

Vanaf het begin had ik het helemaal naar mijn zin. Ik heb bij een aantal verschillende transportbedrijven gewerkt. Veel op het buitenland gereden. Dat was toch wel het allermooiste. Totdat mijn kinderen kwamen. Aan Quinn en Jayda ben ik helemaal verknocht en ik wil er voor ze zijn.”

Wat vindt je werkgever van zijn TikTokkende chauffeur? “In het begin heb ik een paar keer een filmpje van TikTok moeten halen, omdat er klanten in te zien waren. Maar intussen zien ze dat het effect heeft en dat ik heel veel volgers heb. Nu staat mijn werkgever er helemaal achter. Ze ondersteunen mij in mijn streven om het chauffeursvak te promoten.”

Jorn van Hooft

∫ 44 jaar ∫ woont in Rijen ∫ is 25 jaar vrachtwagenchauffeur ∫ werkt sinds 2014 bij Zandbergen Transport in Tilburg ∫ rijdt sinds anderhalf jaar LZV ∫ heeft 22 jaar een relatie met Eefje ∫ ze hebben twee kinderen: Quinn van 6 jaar en Jayda van 8 maanden


TON 101 04-22 • p 17

CAO-VRAAG

Hoe zit het ook alweer met de verblijfkostenvergoeding 11 vragen en antwoorden over de verblijfkostenvergoeding, ook wel bekend als de onkostenvergoeding of ‘het koffiegeld’. Ik was laatst na 3 uur weer terug op de standplaats. Ik kreeg hiervoor geen verblijfkostenvergoeding. Klopt dit? Ja. Alleen bij ritten langer dan 4 uur heb je recht op verblijfkostenvergoeding. Moet ik over de verblijfkostenvergoeding belasting betalen? Nee. Het is een netto vergoeding. Als ik een meerdaagse rit maak, krijg ik voor de nachturen geen toeslag betaald. Klopt dat? Ja. Maar je verblijfkostenvergoeding loopt dan wel door. Mijn werkgever heeft 2 vestigingen, vlak bij elkaar, maar niet op hetzelfde adres. Hij zegt dat beide vestigingen mijn standplaats zijn. Klopt dit? Nee. Je standplaats kan maar op 1 adres zijn. Mijn werkgever zegt dat ik 2 standplaatsen heb. Kan dat? Nee. Je kunt maar 1 standplaats hebben. Ik kan bij de klant koffiedrinken. Heb ik dan nog recht op verblijfkostenvergoeding? Ja. Alleen het feit dat je bij een klant koffie, thee of soep kunt krijgen, betekent nog niet dat je geen recht hebt op verblijfkostenvergoeding.

Vragen over de verblijfkostenregeling of andere cao-zaken? Bel gratis met Stichting VNB 0800-0225022, kijk op caonaleving.nl of mail naar transport@fnv.nl.

Mijn verblijfkostenvergoeding stopt als ik op mijn standplaats kom om te koppelen en begint weer te lopen zodra ik weer van de standplaats vertrek. Klopt dat? Ja. Je hebt geen recht op verblijfkostenvergoeding zo lang je op de standplaats verblijft. Op de boot betaalt mijn werkgever geen verblijfkostenvergoeding. Klopt dat? Nee. Verblijfkostenvergoeding loopt door zo lang je niet terug bent op de standplaats. Dus ook als je ligt te slapen of op de boot zit. Mijn standplaats is gewijzigd en mijn werkgever moet gedurende een jaar de extra reistijd en extra reiskosten betalen. Geldt dat ook voor de verblijfkostenvergoeding? Nee. De verblijfkostenvergoeding wordt vanaf het moment van standplaatswijziging berekend vanaf de nieuwe standplaats. Tijdens mijn rit pauzeer ik. Loopt de verblijfkostenvergoeding dan door? Ja. De verblijfkostenvergoeding begint te lopen op het moment dat je van de standplaats vertrekt en loopt door tot het moment dat je weer terugkeert op de standplaats. Krijg ik ook verblijfkostenvergoeding als ik dubbelbemand rijd en ik rijd op dat moment zelf niet? Ja. De verblijfkostenvergoeding wordt betaald als je als werknemer onderweg bent. Dus ook als je dubbelbemand rijdt en je rijdt op dat moment niet en ook als je als bijrijder werkt.


TON 101 04-22 • p 18

PERSOONLIJK VERHAAL

Hij moet en zal op de vrachtwagen. Dat gaat niet zonder slag of stoot. Want Milan heeft moeite met leren. Maar hij heeft ook heel veel wilskracht, motivatie en inzet. En kijk: daar zit ‘kleine Quinn’ achter het stuur van een bulkwagen. Een succesverhaal.


TON 101 04-22 • p 19

Niet te stuiten


TON 101 04-22 • p 20

Op de praktijkschool zien ze geen vrachtwagenchauffeur in Milan de Koning (19) uit Purmerend. Dat weerhoudt hem er niet van zijn droom na te jagen. Hij schrijft zich in 2020 bij STL in voor de tweejarige opleiding Chauffeur Wegvervoer. Vier dagen per week gaat hij bij leerbedrijf Beets in Wijdewormer aan de slag. De vijfde dag volgt hij onderwijs op het Regio College in Zaandam. En nu, anderhalf jaar later, zit hij al vol trots op een bulkwagen van Beets. Op een klein onderdeel na is hij klaar met school.

‘Kleine Quinn’ Samen met zijn ouders Monique en Quinn, zus Tess en broer Kyano woont Milan in Purmerend. Zijn vader is ook chauffeur en heeft ook voor Beets gereden, op een bulkwagen. Milan: “Als baby ging ik al met hem mee. Later werd dat alleen maar meer. Van die tijd herinner ik me vooral het onderweg zijn. De laatste maanden rij ik nu op adressen die ik herken van vroeger. De mensen herkennen mij als ‘kleine Quinn’. Dat vind ik natuurlijk prachtig. Het voelt erg vertrouwd.”

Supertrots Op 15 november afgelopen jaar, amper veertien dagen na het behalen van zijn groot rijbewijs, stapt Milan als zelfstandig chauffeur in de vrachtwagen. Moeder Monique staat het ’s ochtends te filmen. “Zoiets gebeurt natuurlijk maar een keer. Ik ben supertrots op Milan. Door zijn motivatie en wilskracht


TON 101 04-22 • p 21

heeft hij dit zo snel gehaald. Hij ging als een kogel. Milan houdt niet zo van leren, maar als je het echt wilt, lukt het. Dat heeft hij wel bewezen.’”

Warm bad “Ik was inderdaad niet tegen te houden”, vertelt Milan lachend. “Het was iets wat ik altijd al wilde, en ja, dan gaat het snel. De jongens op school zeiden wel eens: ‘Je bent gek dat je in de vakantie ook achter je boeken zit’. Ik dacht alleen maar: het is nu of nooit. Ik wil de wagen op. En nu is het zover. Daar geniet ik enorm van.” Na de slechte ervaringen bij het praktijkonderwijs valt Milan in een warm bad op het Regio College en bij Beets. Ronald van Diepen, monteur bij Beets, is zijn mentor en stagebegeleider. “Hij leefde altijd mee met mijn examens en was erg benieuwd of ik het gehaald had. Niks was te veel voor hem. Ik ben Beets erg dankbaar voor deze mooie kans om te laten zien wat ik kan.”


TON 101 04-22 • p 22

Buitenland Milan begint in november vorig jaar met binnenlandse ritten. Inmiddels mag hij al op Duitsland en Denemarken rijden. “Naar Duitsland zijn dat vooral dagritjes, maar ik heb ook al een paar overnachtingen gehad. Heen en weer maak je dan dagen van veertien uur.” Bij zo’n rit laadt hij om zeven uur in Amsterdam. Dan naar Duitsland, lossen en weer laden, en terug naar Nederland. “De lading verschilt: vooral grondstoffen voor fabrieken, zoals talk, bleekaarde, zand, plastic korrels of cement. Laden duurt een halfuurtje. Lossen kost meer tijd, want dan moet je alles zo’n zestig meter hoog in de silo blazen. Daar ben je meer dan twee uur zoet mee. Al die tijd moet je er wel bijblijven en in de gaten houden of het product goed door de slang naar de silo gaat.”

Verantwoordelijk Bulktransport leer je niet op school, dat leer je in de praktijk, vindt Milan. En dat is ook het leukste. Als chauffeur ben je zelf verantwoordelijk om je lading te lossen en te laden. Het is allemaal heel specifiek. Ik kan niet wachten om meer ervaring op te doen. Wie weet ga ik later wel ADR-bulktransport rijden, gevaarlijke stoffen.” Vader Quinn deed vijfentwintig jaar bulktransport. “Dit moet je willen en er gevoel voor hebben. Je hebt geduld nodig en je bent altijd op jezelf aangewezen. Als bulkchauffeur ben je verantwoordelijk dat je lading van de tank in de silo komt. Dat is vaak een uitdaging. Het kan ook wel eens fout gaan en vastlopen. Ook dan ben je op jezelf aangewezen. Ik ben supertrots dat Milan dit nu ook doet. Binnenkort ga ik een keer met hem mee. Dan laat ik me rijden.”

Sleutelen Milan zit bij Beets overigens niet alleen achter het stuur. Hij werkt ook weleens in de garage. “Ze weten me wel te vinden. Niet dat ik alles kan, maar ik heb wel wat geleerd op het praktijkonderwijs. En ik vind het leuk. Ik heb ook nog een oude Opel Corsa 1.2 uit 1992 in de schuur staan, waaraan ik sleutel. Het liefst zou ik zo’n oude hobbytrekker kopen en dan opknappen.”


TON 101 04-22 • p 23

tress heeft iedereen weleens, in het werk of privé. Dat kan geen kwaad. Maar te lang te veel ongezonde spanning breekt je op. TON peilde de ‘stress-score’ onder de panelleden. De resultaten staan op de volgende pagina’s. En hieronder zie je dat driekwart van het TON-panel weleens last heeft van stress. Af en toe

52

%

Ongeveer 1 op de 4 panelleden heeft bijna nooit stress. Maar: eveneens 1 op de 4 heeft er juist vaak of regelmatig last van. Dat blijkt uit het antwoord op de vraag:

IN WELKE MATE ERVAAR JIJ OVER HET ALGEMEEN STRESS? (Bijna) nooit

23

%

17

% Regelmatig

7

(Heel) vaak

1

%

%

Weet niet


TON 101 04-22 • p 24

MAAK JE NIET DRUK

Stress uit zich op allerlei manieren. Je krijgt bijvoorbeeld een extreem kort lontje. Of je gaat te veel - of juist te weinig - eten. TON vroeg het panel:

ALS JE LAST VAN STRESS HEBT, HOE GA JE DAAR DAN MEE OM?

WAARAAN MERK JE DAT JE STRESS HEBT? Snel geïrriteerd of boos

54 %

Niet overal druk over maken

66 %

Onrustig gevoel

48 %

Ontspanning zoeken (sport, tv)

45 %

Vermoeidheid

34 %

Op tijd zeggen als me iets dwarszit

37 %

Problemen met slapen

28 %

Sociale contacten goed onderhouden

27 %

Lichamelijke klachten

22 %

Zoveel mogelijk op tijd pauzes nemen

23 %

Weinig motivatie en focus

14 %

Zo gezond mogelijk eten

19 %

Te veel of te weinig eten

11 %

Zorgen voor genoeg afwisseling in het werk

18 %

Overspannen gevoel

11 %

7%

Iets anders

Verdrietig of depressief

BIJ DEZE VRAAG KON HET TON-PANEL MEER MOGELIJKHEDEN KIEZEN

BIJ DEZE VRAAG KON HET TON-PANEL MEER MOGELIJKHEDEN KIEZEN

Meestal werkgerelateerd

Meestal een andere oorzaak

25

46

WERK SPEELT EEN GROTE ROL

%

Werkgerelateerd. Zo heet dat, als de stress met je werk te maken heeft. Bij bijna de helft van de panelleden is dat meestal het geval.

%

12 Allebei

17

%

10 %

% Weet niet

ALS JE STRESS ERVAART, IS DAT DAN HET GEVOLG VAN WERK OF VAN ANDERE ZAKEN?


TON 101 04-22 • p 25

REGELS GEVEN STRESS

INVLOED VAN COVID-19

Kunnen de panelleden ook aangeven welke zaken in hun werk stress veroorzaken? Zeker wel.

Veroorzaakte corona naast ziekte en overlast ook stress?

DIT IS DE TOP 10 VAN ‘STRESS-FACTOREN’:

(Helemaal) oneens

Neutraal

33

40

%

45 %

Alle regels waaraan je je moet houden

DE PANDEMIE EN DE BEPERKENDE MAATREGELEN BEZORGDEN MIJ STRESS

%

Verkeersdrukte/files

41 %

De hoeveelheid werk

29 %

Lange dagen

20 %

Lastige klanten

19 %

Weinig steun van leiding

19 %

Slecht materiaal

19 %

Berichten op telefoon of boordcomputer

14 %

De ‘papierwinkel’

13 %

Laden en lossen

13 %

BIJ DEZE VRAAG KON HET TON-PANEL MEER MOGELIJKHEDEN KIEZEN

2

% Weet niet

25

% (Helemaal) mee eens Neutraal

37

35

%

(Helemaal) % oneens

STRESS DOOR OEKRAÏNE

TON vroeg het TON-panel ook nog te reageren op de stelling

Weet niet

2

DE OORLOG IN OEKRAÏNE EN DE MOGELIJKE GEVOLGEN ERVAN BEZORGEN MIJ STRESS

26

% (Helemaal) mee eens

%


TON 101 04-22 • p 26

Even aanwaaien


TON 101 04-22 • p 27

Bij veel transportbedrijven is de zaterdag klusdag. Wagens worden gewassen, kleine reparaties uitgevoerd, kranen gesmeerd. Een ideale gelegenheid om elkaar te ontmoeten. Toch hebben ze bij Bremer Transport het roer omgegooid.


TON 101 04-22 • p 28

Meer dan honderd jaar bestaat Bremer Transport in het Friese Burum. In de kantine prijkt een foto uit 1924 aan de wand: een T-Ford, waarop een houten cabine is getimmerd, trekt een oplegger. “Daar ging het vee in”, vertelt directeur Alwin Bremer. “Als dat gelost was, haalde men met wat stro het dikste vuil uit de wagen om er vervolgens alle soorten goederen in te laden.” Tegenwoordig is de grote kracht van het bedrijf volgens de directeur, dat het met autolaadkranen en kooiapen vele soorten transport aankan. Of zoals chauffeur Tjerk

Bethlehem het stelt: “Alles wat los en vast zit gaat mee.” Ook al worden het extreem brede of lange ladingen, waarbij (eigen) transportbegeleiding vereist is. Negentien chauffeurs werken er bij Bremer. Het wagenpark bestaat voor 80 procent uit trucks met een kraan erop. Om de week gaan op zaterdag die trucks in het sop. Sinds vijf jaar gebeurt dat niet meer door eigen personeel, maar in een mobiele wasstraat. Als op zaterdag de opblaasbare matten zijn uitgerold, kan de eerste truck in de was.

Op de wasdag komen er regelmatig chauffeurs even aanwaaien voor een kop koffie. Soms moet er een kraan gesmeerd worden. Maar meestal lukt dat doordeweeks, als ze op tijd op de zaak zijn. Het werk op zaterdag beperkt zich nu tot een spoedritje of voorladen. Het samenzijn heeft zich vooral naar de vrijdagavond verplaatst.


TON 101 04-22 • p 29

Uitdaging zoeken Tjerk Bethlehem ∫ 34 jaar ∫ woont in Buitenpost ∫ getrouwd, dochter en zoon “Gisterenochtend vervoerde ik een prefab-woning. En die plaatste ik ook. Daarna bomen naar een kwekerij brengen. Zo is elke dag anders. Het is vaak maatwerk, met montage en lengte- of breedte-transport. Lange tijd reed ik voor een fouragehandel. Maar met de extreme werkweken en het eentonige werk was ik op een gegeven moment wel klaar. Hier ben ik bijna alle weekenden thuis. Er zijn wel eens zaterdagritten. Dan belt Alwin of je kunt en wilt. Geen verplichting. We komen er onderling altijd uit en wisselen elkaar af. Een enkele keer moet ik op zaterdag laden op de zaak, maar het streven is om dat op vrijdagmiddag te doen. Dan is er ook de borrel. Alhoewel dat door corona een tijdje niet kon. Maar nu komt die gewoonte weer terug.”

Niet van A naar B Mark Ellens ∫ 39 jaar ∫ woont in Kollum ∫ getrouwd, twee dochters en een zoon “Dit is mijn vierde week bij Bremer. Ik was lange tijd collega van Tjerk bij de fouragehandel. We komen uit hetzelfde dorp. We waren allebei vol van vrachtwagens. Na school zijn we meteen als chauffeur in het diepe gegooid. Ik rij nu drie dagen in de week op een taughtliner met kooiaap voor een houthandel. De rest van de week is het diepladerwerk. En als ik op tijd terug op de zaak ben, doe ik onderhoud aan bijvoorbeeld de kooiaap. Die variatie bevalt me prima. Met 33 pallets van A naar B rijden, dat wil ik liever niet.”


TON 101 04-22 • p 30

Zo vader, zo zoon Berend Top ∫ 55 jaar ∫ woont in Niezijl ∫ getrouwd, twee zonen “Jarenlang reed ik uitzonderlijk vervoer, zwaar transport. Maar ik was toe aan een nieuwe uitdaging. Mijn zoon Patrick werkte hier al. Zo ben ik een dik jaar geleden bij Bremer beland. Ze weten hier wel van doorpakken. Het werk is erg afwisselend. Ik heb een vaste truck met een jip-kraan erop. Door het grote bereik hijs ik regelmatig kozijnen en daken in.”

Het langst bij de zaak Anton de Groot ∫ 52 jaar ∫ woont in Burum ∫ getrouwd, twee kinderen “We woonden naast het bedrijf, toen dat nog bij de molen zat. Als klein jongetje liep ik al bij Bremer rond om klusjes te doen. Tot voor een paar jaar deed ik op zaterdag het wassen en het onderhoud, zoals vervangen van remblokken en olie verversen. Alwin heeft dat nu uitbesteed, om zo in de weekenden meer rust in te bouwen. We werken door de week hard genoeg. Soms moet iemand op zaterdag rijden. Vandaag ben ik dat.”


TON 101 04-22 • p 31

Vreemde ladingen Patrick Top ∫ 28 jaar ∫ woont in Niezijl ∫ getrouwd Op zijn smartphone laat Patrick uiteenlopende staaltjes van uitzonderlinge ladingen zien: een bolvormig kunstwerk, brede brugdelen, zwaar uitstekende containers. “Zes jaar rij ik nu bij Bremer. De eerste anderhalf jaar plaatste ik vangrails. Dat was in het weekend en ’s nachts rijden. Nu zit ik op een Scania met autolaadkraan en maak de meest uiteenlopende dagritten.”

Vijfde generatie Alwin Bremer ∫ 40 jaar ∫ woont in Burum ∫ is als directeur de vijfde generatie bij Bremer Transport ∫ heeft een relatie en een zoon en een dochter “Ik ben van jongs af aan in het bedrijf gerold. Dat begon natuurlijk met auto’s wassen. Tijdens mijn middelbareschooltijd haalde ik al mijn vrachtwagenrijbewijs. Met de vrachtauto ging ik naar school om mijn diploma op te halen. Nu zit ik soms nog op de wagen, voor een spoedrit. De kracht van ons bedrijf is dat we heel flexibel zijn. En zelfvoorzienend, omdat we met autolaadkraan en kooiaap zelf laden en lossen. Dat werk vraagt om zelfstandige chauffeurs met inzicht. We beschikken over autokranen van 10 tonmeter tot 100 tonmeter, met een bereik tot 36 meter. De ladingen zijn heel divers, met veel breedte- en lengte transport. Daarvoor hebben we een eigen transportbegeleider.”


TON 101 04-22 • p 32

PENSIOENVRAGEN

Koos en de kleine Koos Prins

∫ 57 jaar ∫ woont in Tubbergen ∫ werkt als RMO-chauffeur bij Brouwer Transport in Dalfsen ∫ is getrouwd met Charlotte (55) ∫ gaat met pensioen: onbekend ∫ krijgt AOW vanaf juni 2031


TON 101 04-22 • p 33

e pensioenpotjes Over zijn oude dag maakt Koos Prins zich geen zorgen. Hij en zijn vrouw bouwen samen genoeg pensioen op om het goed te hebben. Maar wat hem dwarszit, zijn drie kleine pensioenpotjes van vroeger. Die wil hij overdragen naar Pensioenfonds Vervoer. Mooiste baan Koos Prins is zo’n man die beseft dat hij een geluksvogel is. Mooi gezin. Drie volwassen kinderen die hun draai vinden en gezond zijn. Zijn vrouw en hij hebben allebei werk waar ze met plezier in opgaan. Charlotte is werkvoorbereider bij een onderneming in de bouw. Koos werkt al 31 jaar in de rijdende melkontvangst (RMO). Het is de mooiste baan die hij zich kan voorstellen. “Een paar jaar geleden stond in TON een artikel over een onderzoek naar arbeidsvreugde. Daaruit bleek dat chauffeurs, in vergelijking met mensen in andere beroepen, heel tevreden zijn. En daar kwam ook uit dat RMO’ers van alle chauffeurs het méést tevreden zijn. Dat vond ik mooi om te lezen. Het is precies zoals ik het zelf ervaar.”

Fietstocht Misschien komt het doordat hij op een boerderij is opgegroeid, denkt Koos. “Ik hou van het contact met boeren.” Ook de inhoudelijke kant van het werk spreekt hem aan. “Er komt veel meer bij kijken dan het vervoeren van een vrachtje van A naar B. Je moet de kwaliteit van de melk beoordelen voordat je die meeneemt: de temperatuur, de geur, het uiterlijk. En je neemt monsters waarmee het vet- en eiwitgehalte, en daarmee de prijs van de melk, kan worden vastgesteld. Ook wordt zo bepaald of de melk geen antibiotica bevat.”


TON 101 04-22 • p 34

Koos houdt van zijn werk, maar maakt ook graag tijd voor andere dingen. Fietstochten maken met Charlotte, bijvoorbeeld. “Nederland is zó mooi. We hebben eens met z’n tweeën een tocht gemaakt van Tubbergen naar Den Helder, en vandaaruit naar Texel, Vlieland en verder. Van eiland naar eiland. Fiets mee. Allemaal op veerbootjes die maar een paar keer per jaar de overtocht kunnen maken. Je moet zo’n trip dus goed plannen, maar het is echt schitterend.”

Shantykoor Elke woensdagavond zingt hij zeemansliederen. “Voor shantykoor de Schuytenvaerders moet alles wijken”, zegt hij met een lach. “Ik sla eigenlijk nooit een repetitie over. We treden op in bijvoorbeeld verzorgingshuizen en hebben een uitgebreid repertoire van liedjes in het Nederlands, Duits, Engels en Spaans.” Met een andere hobby – hardlopen – doet hij het tegenwoordig rustiger aan. “Je voelt toch dat je wat ouder wordt. Ik wil mijn knieën sparen voor het te laat is.” Nu voelt Koos zich nog topfit. “Ik ben ook van plan te blijven werken tot ik AOW krijg. Maar de leeftijd gaat tellen. Ik let de laatste jaren bijvoorbeeld meer dan vroeger op zaken die met pensioen te maken hebben.”

Prachtpensioen Hij heeft om die reden een afspraak gemaakt voor een onlinegesprek met Ben Kerkhof, consulent van Pensioenfonds Vervoer. Niet omdat hij zich zorgen maakt. “Nee, maar we leven natuurlijk wel in een onzekere tijd. Je weet niet wat de oorlog in Oekraïne voor gevolgen heeft, misschien belanden we in een recessie. Maar zoals het er nu uitziet, hebben mijn vrouw en ik samen een prachtpensioen.” Dat hij zich toch wil laten voorlichten, is vanwege één vraag. Koos heeft in het verleden een paar kleine pensioentjes opgebouwd. Die staan nu bij verzekeringsbedrijven en hij wil ze onderbrengen bij Pensioenfonds Vervoer. “Om principiële redenen”, zegt hij tegen Ben. Koos: “Om te beginnen omdat ik ons pensioenfonds vertrouw. Ik vergelijk het weleens met andere fondsen en dan denk ik: ja, in onze sector is het goed geregeld.” Ben: “Dat is mooi om te horen.” Koos: “En daar komt nog iets bij: ik vind dat ik zélf moet kunnen bepalen wat ik met mijn geld doe. Die losse stukjes pensioen geven alleen maar onnodige administratieve rompslomp, en die wil ik van me afschudden.”

Ben: “Dat begrijp ik.” Koos: “Er zullen meer collega’s zijn die her en der wat hebben opgebouwd. Ik kan me zo voorstellen dat zij er ook belang bij hebben als je makkelijk de waarde daarvan kunt overdragen.” Ben: “We gaan samen eens kijken wat er precies aan de hand is.” Op het scherm gaat Ben naar de website van Pensioenfonds Vervoer om het pensioen van Koos te bekijken. Dat blijkt allemaal duidelijk. Er is eigenlijk maar één ding waar Koos zijn vinger niet achter krijgt: hoe zit dat nou met die waardeoverdracht? Koos: “Ik schat zo in dat ik van de verzekeringsbedrijven tegen de tijd dat ik AOW ga ontvangen een voorstel voor het afkopen van mijn pensioentjes krijg. In ieder geval voor de twee kleinste, van 11 en 16 euro bruto per maand. Ik voel wel wat voor zo’n eenmalige uitkering, in plaats van een klein bedrag per maand. Het grootste potje – dat is 87 euro per maand – wil ik bij mijn pensioen bij Pensioenfonds Vervoer voegen.” Ben: “Dat kan. Als je pensioen lager is dan zo’n 500 euro bruto per jaar, kun je het afkopen. Die grens schuift elk jaar iets op. Als je kiest voor afkoop, krijg je een eenmalige uitkering en geen maandelijks pensioen. Bij jou kan dat bij die twee kleinste potjes.”

Belastingvoordeel Ben wijst Koos erop dat het handig is om die twee kleine potjes af te kopen als hij AOW krijgt en de rest van zijn pensioen laat ingaan. “Tot je AOW krijgt, betaal je ongeveer 37 procent belasting over je pensioen, ook als je het afkoopt. Daarna is dat ongeveer 19 procent. Dus als je het geld nu niet nodig hebt, kun je het beter maar laten staan. En de waardeoverdracht van het grootste potje kun je gewoon in gang zetten, dat is geen probleem. Je vraagt dat aan bij Pensioenfonds Vervoer. Op de website staat precies hoe je dat doet.” Koos: “Hoe zit het met die wet die in voorbereiding zou zijn? Dat verzekeraars verplicht worden altijd mee te werken aan waardeoverdracht? Ben zoekt de laatste ontwikkelingen erbij. Ben: “Er komt inderdaad een nieuwe wet, maar die regelt niet de automatische waardeoverdracht. Dat kun je gewoon nu al aanvragen. Heb je ooit ergens een klein pensioen opgebouwd, minder dan 500 euro bruto per jaar? Dan wordt je pensioen


TON 101 04-22 • p 35

Waardeoverdracht aanvragen Heb je net als Koos naast je pensioen bij Pensioenfonds Vervoer nog meer pensioenpotjes? Dan kun je vragen de waarde van die potjes over te hevelen naar je pensioen bij Pensioenfonds Vervoer. Dat kan op verschillende manieren.

3. Je gaat rechtstreeks naar pfvervoer.nl/waardeoverdracht-aanvragen. Je logt dan in met je DigiD. Dan hoef je alleen maar in te vullen waar jouw andere pensioen nu staat en dan ben je klaar.

1. Je gaat op pfvervoer.nl naar ‘downloads’. Daar vind je een formulier waarmee je een voorstel voor waardeoverdracht aanvraagt. 2. Je tikt op pfvervoer.nl rechtsboven in het zoekscherm ‘waardeoverdracht’ in. Je komt dan bij een uitleg voor mensen die nieuw in dienst zijn. Daar staat een knop ‘Vrijblijvend voorstel aanvragen’.

Pensioenfonds Vervoer neemt vervolgens contact op met het pensioenfonds of de verzekeraar waar je eerder hebt opgebouwd. Die organisatie geeft de waarde van je pensioen door. Daarna krijg je van Pensioenfonds Vervoer een voorstel. Daarin staat hoeveel pensioen je voor die waarde krijgt bij Pensioenfonds Vervoer. Jij bepaalt of je akkoord gaat met het voorstel. Je zit dus nergens aan vast als je een voorstel voor waardeoverdracht aanvraagt.


TON 101 04-22 • p 36

automatisch overgeheveld naar het pensioenfonds of de verzekeraar waar je nu opbouwt. En heb je een héél klein pensioenpotje, minder dan 2 euro per jaar, dan vervalt dat pensioen. Dat scheelt administratiekosten en dat komt weer ten goede van je pensioen. Een pensioenfonds maakt immers zelf geen winst.” Koos: “Mooi, dat is een stuk duidelijker nu.” Ben: “Maar let op: jouw potje van 87 euro per maand is te groot. Dat komt niet automatisch naar ons toe. Dat moet je dus zelf in gang zetten.”

Meer weten Vragen over je pensioen? Op pfvervoer.nl vind je antwoorden. Je kunt ook een gesprek aanvragen met een van de consulenten van Pensioenfonds Vervoer. Dan krijg je ‘maatwerk’. Scan de qr-code voor het maken van een afspraak.


TON 101 04-22 • p 37

OMGAAN MET STRESS

“Als je ergens geen invloed op hebt, moet je het naast je neerleggen”


TON 101 04-22 • p 38

Thuis, in het weekend, was de 40-jarige Paul Schlepers relaxed. Maar in de loop van de werkdag liep de stress snel op. De routes die hij met zijn vuilniswagen reed, waren te lang. Gevolg: irritaties, spanning én een hoge bloeddruk. Dat moet anders, dacht Paul. Een coach hielp hem de knop om te zetten. Zomer vorig jaar doet Paul via zijn werkgever Remondis mee aan het Periodiek Medisch Onderzoek van het Sectorinstituut Transport en Logistiek (STL). Op het moment dat hij zich meldt voor de keuring, weet hij diep vanbinnen al dat het niet goed zit. De laatste tijd heeft hij op het werk vaak stress. Terwijl hij juist voor dit werk gekozen heeft vanwege de regelmaat en de mooie werktijden. Vanaf zijn achttiende is hij chauffeur, waaronder ook een paar jaar in het internationaal transport. Door te kiezen voor de zijlader, weet hij dat hij ’s avonds niet laat thuis is. Maar van lieverlee zijn de routes langer geworden. De druk neemt toe. Gevolg: stress! “Tien jaar geleden kwam ik al eens thuis te zitten met een burn-out. De laatste tijd voelde ik weer: dit gaat de verkeerde kant op. De routes waren op de kop gegooid, ik kreeg het niet meer gedraaid in de normale werkuren. Toen ik voor die herkeuring moest, merkte ik dat ik vol stress zat. Het verbaasde me niets dat dit ook de conclusie was van de keuringsarts, die aangaf dat mijn bloeddruk te hoog was.”

CIRKEL VAN BETROKKENHEID Onder het motto ‘baat het niet dan schaadt het niet’ besluit Paul in te gaan op de uitnodiging voor een gesprek met een coach. Deze vertelt hem over het principe van de cirkel van betrokkenheid. Oftewel: als je ergens geen invloed op hebt, moet je het naast je neerleggen. “Dat klinkt makkelijker dan het is. Ik ben best wel perfectionistisch, dus iets naast me neerleggen is voor mij nog niet zo makkelijk. Sommige collega’s liepen ook op hun tenen. We zijn eigenlijk meer kameraden, hebben een hartstikke leuke club. Dus we hebben er samen over gepraat dat de werkdruk hoog was. Ook hebben we het bij de planning aangegeven.


TON 101 04-22 • p 39

Paul Schlepers

∫ 40 jaar ∫ woont in Bergentheim (Overijssel) ∫ werkt bij Remondis ∫ rijdt op de vuilniswagen, een zijlader


TON 101 04-22 • p 40

Maar vooral die gesprekken met de coach waren voor mij een eyeopener. Ik probeer zaken waar ik zelf niets aan kan veranderen nu meer los te laten.”

TERUG NAAR OUDE BAAN Paul probeert het afgelopen half jaar niet alleen meer los te laten, maar heeft ook nog een tijdelijke switch gemaakt. Hij zegt zijn baan op en gaat op de kraanauto rijden bij een ander bedrijf. Daar maakt hij ondergrondse containers leeg en valt hij in op wagens van zieke collega’s. Al snel merkt hij dat dit niet voor hem is weggelegd, het werk is te onrustig. Na drie maanden besluit hij terug te gaan naar zijn oude werkgever. “Al toen ik mijn ontslag indiende, zeiden ze dat de deur altijd open zou staan voor mij. Ik dacht dat ik van dat andere werk meer rust kreeg, maar het tegenovergestelde gebeurde. Mijn oude werkgever reageerde super. Ik kreeg weer een vast contract met een eigen auto en mijn eigen routes. En die zijn nu korter.”

Hoe ga jij om met werkstress? Druk, druk, druk… Zeker in transport en logistiek kan de werkdruk behoorlijk oplopen. Als vrachtwagenchauffeur, planner of logistiek medewerker heb je werkzaamheden die je op tijd moet afronden. Dat werk belast je, zowel fysiek als mentaal. Als de werkdruk te groot wordt, kun je daar veel last van krijgen. Hoe zorg jij ervoor dat je niet overbelast raakt? STL kan je helpen om werkstress te voorkomen. Check voor handige tips en meer info: stl.nl/wegmetstress

HERINDELING VAN DE ROUTES Op dit moment zit Paul weer lekkerder in zijn vel. Hij heeft een keer of zes met de coach gesproken. Over een maand of drie laat Paul weten hoe het dan met hem gaat. Voor zijn hoge bloeddruk slikt hij nu medicijnen. Ook gaat hij af en toe wandelen. En de gesprekken met de planning op zijn werk hebben eveneens geholpen. Resultaat: een herindeling van de routes, die nu wel goed te berijden zijn. “Dankzij de tips van de coach weet ik dat ik me niet overal mee moet lopen bemoeien. Het loslaten heeft me wel geholpen. En als het met je gezondheid beter zit, voel je je ook meer gemotiveerd. Er is iets structureel veranderd in mijzelf. Je kent dat gezegde wel hè: Het gras bij de buren is altijd groener. Dat dacht ik ook even. Maar nu waardeer ik meer wat ik heb.”TON 101 04-22 • p 42

OP PAD MET

Peter Kleijwegt

Geruisloos zo

Zacht gezoem. Dat is het geluid dat de vrachtauto van de toekomst maakt. Zacht gezoem - en geen dieseldamp. Bij H.N. Post & Zonen is die toekomst al praktijk. Een deel van het transport gebeurt met elektrische trucks. TON maakt een rit mee met Peter Kleijwegt en hoort hoe ‘geluidloos’ klinkt.


TON 101 04-22 • p 43

oevend tanktransport

Peter Kleijwegt

∫ 64 jaar ∫ woont in Vlaardingen ∫ is 42 jaar chauffeur ∫ werkt 6 jaar bij H.N. Post & Zonen in Pijnacker ∫ rijdt sinds oktober 2021 op een e-truck


TON 101 04-22 • p 44

Breytner H.N. Post & Zonen transporteert voor innocent drinks (producent van natuurlijke en gezonde drankjes) sinaasappelsap. Dat gebeurt met lichtgewicht tankertrailers, in samenwerking met Breytner Zero Emission Transport.

35 TON SINAASAPPELSAP Geruisloos komt de tankwagen van Peter Kleijwegt aangereden op de parking van Continental Juice in de Rotterdamse haven. Een opvallende verschijning. Op de knaloranje cabine staat het logo van innocent drinks en de tekst “100% elektrisch”. De zijkant van de witte tank vermeldt: “Helemaal vol sinaasappelsap, helemaal geen uitstoot”. Zojuist heeft Peter

REMMEN IS STROOM LADEN zijn tank volgeladen met 35 ton sap uit Brazilië. Eindbestemming is de blender, de gloednieuwe CO2-neutrale fabriek van innocent drinks in Europoort. De producent van natuurlijke en gezonde drankjes wil in 2025 helemaal CO2-neutraal zijn – en daar hoort ook het transport bij. Twee e-trucks van H.N. Post & Zonen rijden dagelijks twee ritten van de haven naar de blender.

Om een e-truck te besturen heb je geen speciale cursus nodig. Toch moest Peter in het begin wel even wennen. “Als de tank vol is, merk je in het rijden geen verschil met een dieselmotor. Maar met een lege tank is het een ander verhaal. Dan voel je de vertraging als je het gas loslaat. De energie die dan vrijkomt, wordt omgezet in stroom. Het is net als bij een hybride auto, zoals


TON 101 04-22 • p 45

Peter en collega Hans Schaars

een Toyota Prius: remmen is stroom laden.” Waar je als chauffeur wel op moet letten, zijn voetgangers en fietsers. Peter legt uit: “De truck maakt nauwelijks geluid. Dat kan mensen behoorlijk aan het schrikken maken. Daar moet je rekening mee houden. Bij Tesla hebben ze daarom een heel assortiment aan geluidjes toegevoegd. Misschien is dat ook iets voor elektrische vrachtwagens...”

Veel gaat elektronisch. Op een app kunnen de planning, de fabriek en de chauffeurs alles in de gaten houden. Peter: “Je ziet waar de wagens zijn, hoe het opladen van de accu’s gaat. Maar ook hoeveel kilometer we gereden hebben en hoeveel stroom we verbruiken. Handig! Ik heb ook elektronische laadbrieven. Dat scheelt een hoop papier.”


TON 101 04-22 • p 46

RUSTGEVEND RIJDEN Peter zit sinds oktober vorig jaar op een e-truck. En het bevalt hem uitstekend. “Ik zou geen andere auto meer willen. Elektrisch rijden is rustiger en stiller. Luister maar. Je hoort heel zachtjes de elektromotor, maar verder is het heerlijk stil in de cabine. Ik word er zelf ook rustig van.” Hij rijdt de rotonde Marconistraat op, richting snelweg.

Het ritje naar de Europoort duurt zo’n 45 minuten. Met volle accu’s kan Peter 150 kilometer rijden. “In het begin was ik soms zenuwachtig over hoeveel stroom ik nog had. Nu weet ik wel hoeveel ik verbruik.” Hij heeft gelukkig nog nooit ‘leeg gestaan’.

OVERDEKT LOSPERRON Peter draait het terrein van de blender op. De fabriek van innocent drinks is nog niet

helemaal afgebouwd. “Vanaf het begin zijn wij bij de bouw betrokken, om alle kinderziektes op te lossen. Als de fabriek helemaal klaar is, gaan we met minimaal vier e-trucks de hele dag sap aanvoeren. Dat zijn honderdduizenden liters sap per dag. Dan moet alles vlekkeloos verlopen.” Behendig stuurt Peter zijn wagen in het overdekte losperron. “Het waait hier altijd, soms word je gezandstraald. Dus overdekt


TON 101 04-22 • p 47

In een emmer wordt het eerste sap gelost. Daarna nemen de mannen van innocent vijf monsterflesjes uit de tank. Na 15 minuten krijgt Peter het groene licht om het sap te lossen.

Een innocent-medewerker koppelt de slang aan. Het lossen kan beginnen. Peter loopt de koppelstukken nog even na.

lossen is noodzaak. Wel jammer dat ze de ingang van het losperron zo smal gemaakt hebben. Dat maakt het lastig insteken. We rijden een donker gat in.”

’S NACHTS LADEN De E-trucks van H.N. Post & Zonen staan ’s nachts aan de druppellader. Die laden de accu’s langzaam op. Dat is beter voor hun levensduur. Peter legt

Het losperron heeft twee ecotaps. Peter hangt zijn wagen aan de ecolader.


TON 101 04-22 • p 48

uit: “Elektrisch laden is nieuw. Niemand weet hoelang de batterijen meegaan. Mijn truck weegt 50 ton, dat is een groot gewicht dat verplaatst moet worden. Ik heb een app waarop ik precies kan zien hoeveel energie ik verbruik. Vanochtend stond de teller op 100 procent. Inmiddels is dat 65 procent.”

LOSSEN EN LADEN Tijdens het laden bij Continental Juice en het lossen bij de blender gaan de e-trucks aan een snellader. Onderweg even ergens opladen, is niet mogelijk. De gemeente

Rotterdam en de overheid willen emissievrij rijden bevorderen. Maar de infrastructuur is er nog niet. Peter: “Er zijn te weinig oplaadmogelijkheden voor E-trucks. Zelfs de Truckparking op de Maasvlakte heeft er geen. Terwijl juist op de twee Maasvlaktes genoeg korte ritten met elektrische wagens te maken zouden zijn.”

GEZONDE TOEKOMST Peter vindt het prachtig dat hij de laatste jaren voor hij met pensioen gaat op de truck van de toekomst mag rijden. “Ik ben 42 jaar

chauffeur en heb op het buitenland gereden tot ik geen zin meer had in overnachtingen. Toen ben ik bij H.N. Post & Zonen terecht gekomen en gaan rijden op een stenencombinatie. Na een knieoperatie ben ik overgestapt naar de containertak. En nu rij ik dus elektrisch. Dat vind ik mooi. Ik heb een dochter en twee kleinkinderen. Die wil je toch een gezonde toekomst geven. Veel chauffeurs willen graag het geronk van diesel horen, maar geef mij maar elektrisch rijden. Dat helpt een beetje om de planeet leefbaar te houden.”


TON 101 04-22 • p 49

Het sap is gelost. Peter spoelt het kabinet en de koppelstukken schoon. Daarna wordt het kabinet verzegeld. Klaar voor een nieuwe lading.

Vooruitkijken naar de toekomst Op dechauffeurvandetoekomst.nl blijf je de komende jaren op de hoogte van alle ontwikkelingen waar je als chauffeur van de toekomst mee te maken krijgt. Je kunt hier ook in contact komen met andere chauffeurs om daarover te kletsen. Jouw werk gaat er sowieso anders uitzien als vrachtwagenchauffeur van de toekomst, maar hoe anders? Meer weten, loopbaanadvies vragen of meepraten over trends in de sector? Dat kan. Ga naar dechauffeurvandetoekomst.nl

Na het lossen van het sap stopt ook het laden van de accu.

De Kamer van de Toekomst is een initiatief van onder andere TLN, CBR, TVM, TNO, FNV Transport en Logistiek en CNV Vakmensen. De uitvoering is in handen van Sectorinstituut Transport en Logistiek en wordt mogelijk gemaakt door SOOB, het opleidingsfonds in de sector.


TON 101 04-22 • p 50

PUZZEL Horizontaal 1. zuivelproduct; 7. nagerecht; 12. koordans; 13. vervallen gebouw; 14. boomsoort; 15. hare majesteit (afk.); 17. bouwsteentjes voor kinderen; 19. kapot (gebroken); 21. rivier in Italië; 22. lichte klap; 24. zuivelproduct; 27. voorzetsel (Lat.); 28. schoonmaakgerei; 30. term uit de fotografie; 31. gong; 32. schijf of part; 33. vochtig; 35. met plakband vastmaken; 37. waterdier; 38. platte vloertegel; 41. grappenmaker; 42. plaats in Limburg; 44. houvast; 46. loonarbeid (job); 47. taaie kermislekkernij; 48. rechterlijke uitspraak; 49. autoped; 50. ruwe steenmassa; 52. uiting van vrolijkheid; 54. bewoner van Groenland; 56. hoofddeksel; 58. plaats in Polen; 61. dochter van Cadmus; 62. computerterm; 64. Amsterdamse kiosk onderneming (afk.); 65. jeugdpuistjes; 67. schapenproduct; 68. bontgekleurde papegaai; 70. meer in Amerika; 72. oude inhoudsmaat; 73. Franse kaassoort; 76. rekenopgave; 77. militaire politie (afk.); 78. militair hoofddeksel; 79. gemalen graan; 81. neon (scheik. afk.); 82. heidemeertje; 83. verdieping; 84. rivier in Utrecht; 86. verblijf voor renpaarden; 87. attractie in de Efteling. Verticaal 1. spel met vijf dobbelstenen; 2. gewicht (afk.); 3. duivelsoord; 4. melkklier; 5. bemoediging bij verdriet; 6. bibliotheek (afk.); 7. plagen of sarren; 8. toegang tot een huis; 9. log en zwaar; 10. persoonlijk voornaamwoord; 11. iemand gedag zeggen; 16. Chinese vermicelli; 18. voormalige Portugese kolonie; 20. ogenblik; 21. voor (in samenst.);

OPLOSSING

23. graafschap in Engeland; 25. hemellichaam; 26. bedien in een café; 27. aangenomen houding; 29. kunstboter; 32. melk met ijs en vruchten; 34. aanduiding op vrachtwagens (afk.); 36. mascotte van de Efteling; 37. op grote afstand; 39. slordige

Vul de oplossing in op

vrouw; 40. plaats in Japan; 42. drank- en

Doe dat vóór 21 mei 2022. TON loot uit de goede inzendingen 5 gelukkigen, die een VVV Cadeaukaart van 25 euro winnen.

braspartij; 43. lastdier (mv.); 45. baarsachtig visje; 46. waterbron; 51. familielid; 53. Ned. politieke partij; 54. Ned. kaassoort; 55. jong mens; 56. bekende Braziliaanse voetballer; 57. tegen elk aannemelijk bod (afk.); 59. onvriendelijk; 60. zuivelproduct; 62. rotzooi; 63. molentrechter; 66. wedstrijdbeker; 67. aanlegplaats; 69. vlaktemaat; 71. elektrisch geladen materieel deeltje; 73. oud Ned. betaalmiddel; 74. inwendig orgaan; 75. deel van voet; 78. blauwe werkkiel; 80. kippeneigenschap; 82. Verenigde Naties (afk.); 85. met name (afk.).

tonmagazine.nl

Oplossing puzzel in TON 100:

verjaardagstaart De 5 winnaars van een VVV Cadeaukaart zijn: Ron Duinmeijer uit Heiloo Joep Megens uit Wijchen Bianca Sneek uit Bosschenhoofd Engelina van Steenbrugge uit Gameren Herman Ursinus uit Ophemert

Met de VVV Cadeaukaart kies je zelf je favoriete cadeau. Je kunt de kaart gebruiken in winkels en in webwinkels. En je betaalt er ook een deel van je dagje uit mee.


TON 101 04-22 • p 51

VRAGEN? VRAGEN!

COLOFON

Vragen over je werk, je vak? Die kun je aan TON stellen. Maar TON heeft niet alle antwoorden. Deze organisaties in het beroepsgoederenvervoer wél!

TON is het magazine voor mensen die werken in transport en logistiek. TON verschijnt zes keer per jaar. TON wordt gemaakt in opdracht van werkgeversorganisaties TLN, VVT en werknemersorganisaties FNV Transport &

088 25 96 111 info@stlwerkt.nl stlwerkt.nl Bij Sectorinstituut Transport en Logistiek kun je terecht voor: een passende baan of een leerwerkplek, een leven lang leren, gezond en veilig werken en verzuim voorkomen, functiewaardering.

Logistiek, en CNV Vakmensen. UITGEVER en REDACTIE Boss en Wijnhoven BV, Vondellaan 156, 3521 GH Utrecht, 06 38 07 67 51, info@tonmagazine.nl REDACTIERAAD bestaat uit vertegenwoordigers van het Sectorinstituut Transport en Logistiek, Pensioenfonds Vervoer, VNB, VVT MET BIJDRAGEN VAN Peter Boss, Yessie

0800 02 25 022 caonaleving.nl Vragen over rechten en plichten in de transportsector? Leeft je werkgever de cao goed na? Wat zijn de regels voor loonberekening? Wat te doen als je een boete krijgt? VNB heeft ook een handige Looncheck App, waarmee je je loon kunt berekenen. Kijk op de website.

CAONALEVING.NL

Vanden Branden, Bas Broesder, Mariëtte de Bruijn, Daphne Doemges-Engelen Ad van Dun, Harry Linker, Frank de Man, Carien Neeleman, Erik Pathuis, Shamrock, Geert Wijnhoven FOTOGRAFIE Marco Hofsté, Bas Broesder, Annelies van ’t Hul, Ruud Jonkers, Harry Linker ONTWERP en OPMAAK Via Bertha, Utrecht DRUK Habo da Costa, Vianen WEBSITE tonmagazine.nl

088 33 22 999 (0,0 cent per minuut) pfvervoer.nl Hoe zit het met je pensioen? Kun je je pensioen eerder in laten gaan? Mag je werken als je met pensioen bent? Wat zijn de gevolgen van een scheiding voor je pensioen?

FACEBOOK facebook.com/magazineton ISSN 1871-1790 TON wordt gratis toegestuurd aan alle werknemers voor wie de Cao Beroepgoederenvervoer geldt én naar de leden van TLN en VVT. TON wordt verzonden door Pensioenfonds Vervoer. Omdat Pensioenfonds Vervoer het blad zelf verzendt, is de privacy

0800 02 25 022 fnv.nl

van je gegevens gewaarborgd. Je gegevens worden niet aan derden verstrekt. Deelnemers in Pensioenfonds Vervoer worden niet als abonnee geregistreerd. Meer informatie pfvervoer.nl/privacybeleid

030 75 11 007 cnvvakmensen.nl

ADRESWIJZIGINGEN hoef je niet aan TON door te geven. TON komt automatisch op je nieuwe adres. Soms gaat daar enige tijd overheen. Heb je toch het idee dat er iets niet goed

088 45 67 111 tln.nl Transport en Logistiek Nederland

gegaan is? Stuur dan een mail naar info@tonmagazine.nl OPLAGE 158.000 exemplaren © TON Magazine 2022 Boss en Wijnhoven/ SOOB Niets uit deze uitgave mag worden

0345 516 993 verticaaltransport.nl Vereniging Verticaal Transport

overgenomen en/of gereproduceerd zonder schriftelijke toestemming van de uitgever en/ of zijn partners.

TON wordt mede mogelijk gemaakt door


EEN EXTRA DIPLOMA HALEN EN NOG GRATIS OOK! GA ERVOOR. JE KAN HET! Blijf jezelf ontwikkelen. Met een extra (vak)diploma of training die bij jou past. Dat kan je nu zélf regelen. Wij helpen je. Met je persoonlijke opleidingsbudget: er ligt € 3.000,- voor je opleiding, training of cursus klaar! Meld je snel aan op stl.nl/opleiding of bel voor advies 088 - 2596 271.

Er ligt

€ 3.00

voor j 0,e klaar!


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.