Portrætkursus på Kunstskolen i Malergården 2015

Page 1

PORTRÆTKURSUS PÅ KUNSTSKOLEN I MALERGÅRDEN I PLEJERUP DEN 9.-10. MAJ 2015

1 Redigering, tekst og fotos: Tommy Flugt 2015


2


Vejen ned til Malergården er en lille bugtende markvej, hvor to biler ikke kan krydse hinanden, så der er indlagt vigespor på vejen nedad. Men normalt møder man ingen modkørende. Skal man til Malergården er det fordi der er noget på færde et bestemt tidspunkt. Fx et tegnerkursus annonceret til kl. 11 lørdag den 9.05.2015. Man tager derned og opdager at klokken 11 er der fuldt hus og tegnerne kan gå i gang. Den ny Kunstskole starter med et to dages tegnekursus fuldt belagt og arrangeret af Alice Faber for Tegnerforbundet af 1919 i samarbejde med Malergården. Underviser på kurset er tegner og maler Anne Gyrite Schütt.

3


Malergården var maleren Sigurd Swane (1879-1973) familiens hjem fra 1935. Overdraget til Odsherreds Kunstmuseum som en testamentarisk gave fra maleren Gerda Swane og åbnede for publikum i påsken 2005. I 1934 forlod Sigurd Swane sammen med sin familie den Københavnske forstad Hellerup for at skabe sig en ny tilværelse i pagt med naturen. Familiens nye bolig Malergården blev opført efter tegninger af hustruen Agnete (1893-1994) med et stort boligareal, et rummeligt atelier og bygninger til landbrugsdrift. I en årrække boede og levede familien som i et lille fredeligt, selvforsynende paradis, kun afbrudt af rejser til Spanien og Portugal 1947-67. De havde tre børn: Gerda, Hanne og Henrik. De boede alle på gården. Gerda drev i mange år undervisning på malergården. I 2011 døde Henrik som den sidste Swane på Malergården. Digteren Valdemar Rørdam (1872-1946) boede sine sidste år her. Link til lille skrift der kort fortæller om Malergårdens historie: Velkommen til Malergården.

4


FORORD: I en inspirerende blanding af professionelle og engagerede amatører blev der holdt et fuldtegnet kursus i weekenden den 9.-10 maj 2015 på den ny Kunstskole på Malergården under Anne Gyrite Schütt’s kyndige ledelse. Det var portrættet, tegningen, skriveredskaber, papir og hjælpemidler, der var i fokus og gode, indlevede og erfarne råd fra en dedikeret underviser. Det var portrættet, der var omdrejningspunktet og det blev en god åbning af den ny Kunstskole på Malergården i nyistandsat bygning. Kurset var kommet i stand gennem en donation fra Tegnerne, Tegnerforbundet af 1919 i et samarbejde med Malergården og Odsherreds Kunstmuseums og Malergårdens Venner. Alice Faber var arrangør og tovholder for kurset, der blev filmet og fulgt af filminstruktør Laila Hodell, Freja Film.

5


Sammendrag af indlæg fra Anne Gyrite Schütt Hun fortalte om Gerda Swane (1930-2004) fra Malergården og kursus på Sardinien hun deltog i og der lærte Gerda at kende. Hun klingede godt sammen med Gerda, fordi hun og Malergården syder af kærlighed til tegning og maleriet. Hun blev rørt over hendes entusiasme og har skrevet om det tidligere i en af Malergårdens Venneforenings udgivelser. Anne Gyrite fortalte om det at tegne, at kunne det og elske at tegne og male. Det er hendes store passion og at lære det som en forlængelse af sin krop. Hun kan slet ikke lade være med at tegne og har altid en skitsebog med, når hun er ude. Hun havde sin første udstilling som 11-årig og havde en klar bevidsthed som 6-7 årig om at hun ville være tegner. Hun fik en læreruddannelse, men har siden 1991 været selvstændig billedkunstner. Hun fortalte levende om sit kunstnerliv og de muligheder og udfordringer det giver. Om hvordan man skal åbne sig og uden fordomme se på verden for at kunne tegne. Man må og skal holde sig åben og bevare åbenheden, det udfordrer ens syn og oplevelser. At være til stede og vise nærvær, intensitet kan aflæses i billedet. Enhver fordom forhindrer en i at se. Hun har været i London mange gange og her bl.a. set en stor udstilling af Rembrandt og det er interessant at se og undersøge en teknik fra flere hundreder år siden, som stadig står lysende klar og levende. Hun arbejder selv med de gamle teknikker i sine portrætmalerier og kan garantere at de er holdbare i mindst 400 år. Hun bruger tegnekunsten til hele tiden at øve sig i at se og kunne sit håndværk. Tegnekunsten kan være poetisk og umiddelbar nærværende. Mange skitser fra kunstnere har en ynde og et nærvær, som er fortryllende og umiddelbart. Hun tager sit håndværk dybt alvorligt i en tid, hvor det ikke har været inde at øve sig og kunne noget. Hun går op i mod den tidsånd. Hun vil og kan noget. Og i weekenden 9.10. maj hvor hun underviste på den ny Kunstskole på Malergården lod et hold sig inspirere af hendes store kunnen. Hendes korte budskab er: Øvelse gør mester. Tegn hver dag.

Anne Gyrite Schütt holdt foredrag ved Generalforsamling på Malergården den 2. maj 2015

6


Kurset går i gang efter velkomst af Alice Faber og præsentation af deltagerne. Og så står den på tegnekursus i to dage ved Anne Gyrite Schütt.

7


Kursisterne gør sig klar og Anne er i topform. Der var mange små tegneøvelser af 5 – 10 minutters varighed. Man øvede sig i at tegne, se og forstå det sete med blyanten. Bagefter viste man sine tegninger frem og fik gode råd og vejledning med på vejen. Det drejer sig om at se. Og lære at se. At være nærværende. Hvordan er det nu lige et øje ser ud og hvad med et ældre menneskes øjne? Senere kom modeller til og opgaven var at tegne og se modellen. Og at øve sig i håndværket.

8


Der blev tegnet og kurset blev fulgt og filmet af Laila Hodell fra Freja film pĂĽ Tuse NĂŚs.

9


Underviseren tog en skuldertaske pĂĽ og var model for kursisterne i en 5 minutters opgave

10


Og en tegning af en kursist tog sig s책dan ud efter 5 minutter

11


Tegn hinanden øvelser og underviseren trÌder til og viser eksempler pü flipoveren

12


Kursisterne fik model, som de omringede og han tillod sig at fotografere tegnerne i arbejde. Opgaven var at tegne lyset og der blev tegnet lys på fornemste vis og til forundring for flere deltagere. Den øvelse gik rent ind. Der blev talt om proportioner og indlevelse og Malergårdens ånd, Gerda Swane og Anne Gyrite svævede over det hele.

13


Der tegnes på mørkt karton med hvid blyant som tegner lyset og kartonen er så det mørke

14


Der kom modeller pĂĽ og Anne Gyrite prĂŚsenterede Ernst og tegnerne kunne tegne efter model

15


Mille blev omringet, tegnet og filmet

16


Mille

17


18


Model, tegnere og vejleder 19


Skitser 20


21


Samtale, råd og vejledning, at få et ord med på vejen, en respektfuld holdning

Malergården havde i dagens anledning hængt Gerda Swane portrætter op i foredragssalen til inspiration for kurset og så var der naturligvis adgang til Malergårdens store samling Swane billeder

Kursus dag 1 fandt sin ende 22


De langsvejs fra kommende overnattede på Hotel Sidesporet i Holbæk og fik en god middag på Bryghuset No 5. Der var tid til en aftentur ved havnen. 23


Udsigt til Lammefjorden lige før man når frem til Malergården Portrætkurset dag 2 og den sidste dag den 10. maj 2015

24


Dag 2 og nye var kommet til

25


Ny opgave at starte p책: Tegn mig fra ryggen, sagde underviseren og vendte smilende ryggen til tegnerne. 26


27


Tegninger lagt p책 bordet og evalueret 28


Model tegning i Kunstskolens lokaler, mens underviseren tager sig af en engelsk talende gĂŚst, der kikkede ind.

29


Den ny Kunstskole pĂĽ MalergĂĽrden giver helt ideelle betingelser for et tegne, malekursus og kursisterne og underviseren var yderst tilfredse med rammerne.

30


31


Uden mad og drikke – der var plads til en god frokost midt pĂĽ søndagen i det store undervisningslokale.

32


Nye modeller til kursisterne efter frokosten 33


Kurset blev rundet af med indlæg om materialer, blyanter, papir og mange andre gode råd. Anne Gyrite Schütt rundede sit kursus af og tilrettelægger Alice Faber takkede for et inspirerende kursus. Tegnerne, Tegnerforbundet af 1919 var repræsenteret ved formanden Bente Zeij, som takkede på foreningens vegne for et godt tilrettelagt kursus. Hun takkede underviseren for hendes varme engagement og Alice Faber for hendes tilrettelæggelse. Det var gode dage og et historisk kursus på den ny Kunstskole på Malergården. 10.05.2015

34


PORTRÆTKURSET PÅ MALERGÅRDEN Anne Gyrite Schütt, maler & underviser

Til portrætkurset er tilmeldt fra Tegnerne: 1.Hjarne Kaiser, 2. Steen Malberg, 3. Tina Filsø,4. Anni Rose, 5. Bente Zeij,6. Lars Bjørstrup og 7. Alice Faber. Begge dage. Om søndagen kommer yderligere fra Tegnerne: Mette Wille og hendes datter Freja og Henriette Danielsen. Desuden 8. Silke Nedergaard fra København begge dage. Desuden er følgende medlemmer af Odsherreds Kunstmuseums og Malergårdens Venner tilmeldt: 9. Anne-Marie Svendsen,10. Poul Andersen,11. Ulla-Britta Buch, 12. Vibeke Bengtsson Larsen, 13. Kirsten Langkær og hendes datter eller barnebarn 14. Frederikke (18 år), 15. Britta Nielsen, 16. Connie Lis Kaalund, 17. Annette Wolthers. Desuden vil Tommy Flugt være på stedet og tage fotos, han laver en e-paper om begivenheden. Desuden har kortfilmkunstner Laila Hodell sagt ja til at lave en 10-15 minutters film om portrætkurset som Tegnerne kan anvende til at fortælle om foreningens virke.

Det vil sige 17 kursister begge dage plus 3 udelukkende søndag. Portrætkurset er et samarbejde mellem Tegnerne – Tegnerforbundet af 1919, Museet Malergården, Odsherreds Kunstmuseum og Malergårdens Venner. Arr. Alice Faber

35


Her klipper borgmester Thomas Adelskov, Odsherreds Kommune, snoren over den 2. maj og åbner Kunstskolen. Her den 9.10. maj skabte Tegnerne historie på skolen med det første kursus. Med en kunstskole kan stedet forsætte den maleriske undervisningstradition og føre Swanernes kunst og pædagogiske ideer videre og formidle kunst og indføring i kunstens metoder og teknikker. Måske endda med maler og tegner Anne Gyrites Schütt’s ord: Lære at tage det kunstneriske håndværk alvorligt. Og at lære at sanse og mærke en model og farven igennem håndværket. At bevare åbenheden som udfordrer ens syn og oplevelsesmulighed. Nærvær og intensitet kan altid aflæses i billedet, når det er til stede. Man skal øve sig i det gode håndværk, som tegningen og maleriet er.

36


Sigurd Swanes atelier p책 Malerg책rden

37


O at være en tegner der tegner en smuk model kikker for dybt i de øjne glemmer sin blyant et sted O at være modellen sidde og være sig selv smile og lade sig se undgå en tegners kliché O at være beåndet gå i hinandens spor prøve at omgås hinanden lære at tegne og se O at være en tegner ingen kan tegne og se gemme sig i nogle streger sådan en tegner er jeg © Tommy Flugt 10.05.2015

38


Tommy Flugt Maleri af Anne Gyrite Schütt 2014

©: Tekst & Fotos af Tommy Flugt 2015 tommyflugt@gmail.com http://www.auroraordhaven.dk/ Lauritz Hartz tidsskrift: http://issuu.com/auroraflugt/docs/aurora_tidsskrift_2011___4

Malergårdens Venner: http://malergaardensvenner.dk

39


40


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.