Page 1

REJSEN TIL TIRPITZ På endagstur til nyt museum på vestkysten ved Blåvand. Nedgravet i sandet ligger et nyt og spændende bygningsværk, tegnet af Bjarke Engels, BIG og skaffet til Varde Kommune af en stærk og engageret museumsdirektør. Et selvejende museum.

Tommy Flugt

ET NYT OG ALDRIG FØR SET MUSEUM På endagstur til TIRPITZ

0

Tekst og fotos


ET NYT OG ALDRIG FØR SET MUSEUM På endagstur til Tirpitz

2. november 2018

Odsherred Museumsforening og Odsherreds Kunstmuseums og Malergårdens Venner tog på studietur til Tirpitz

Tekst og fotos: Tommy Flugt

1


ET NYT OG ALDRIG FØR SET MUSEUM ”Yes” is more, Bjarne Engels. TUR TIL MUSEUM NEDGRAVET I SANDET VED BLÅVAND Tirpitz er museets navn og det er fra 2017. Ligger i Varde Kommune lige ud til Vesterhavet og i fredet område ved Ho Klitplantage ud til Skallingen og Ho bugt. Der var lige en sand bunke, der ikke var fredet og her er museet placeret. Da man gravede lidt fik man det første bump på vejen: En kæmpestor bombe fra anden verdenskrig dukkede op og skulle fjernes. Det blev den og så kunne man gå i gang med det egentlige: at bygge et museum under sandet. Odsherred Museumsforening og Odsherreds Kunstmuseums og Malergårdens Venner tog på studietur til Tirpitz for at se det ny museum nedgravet i klitterne og tegnet af stjernearkitekten Bjarne Engels fra BIG. Vi havde fået en aftale om møde med Museumsdirektøren Claus K. Jensen. Og vi tog på en heldagstur i bus til Tirpitz fredag den 2. november 2018. Flere medlemmer af begge foreninger havde ytret interesse for turen og de kom med, så den lille bus var fyldt op og en hyggelig dag kunne starte kl. 6 om morgenen. Forventet hjemkomst kl. 19.

Møde med direktøren Claus K. Jensen

Claus K. Jensen

2


Tirpitz er fra 2017, fortalte Claus K. Jensen indledningsvis. Det er opkaldt efter et slagskib Alfred von Tirpitz som havde 2300 mand og 90 officerer. Det blev sænket i Norge 12. november 1944 og 1000 soldater døde. Man genbrugte navnet i bunkerne på vestkysten, som var en del af Atlantvolden på vestkysten i 2. verdenskrig. Bunkerne var under opførsel, men blev aldrig færdige eller brugt, da krigen sluttede i 1945. De blev forsøgt sprængt i luften. Rommel stod bag Tirpitz stillingen, som danskere og russere byggede. Efter krigen henlå betonbunkerne, forfaldt og blev tilsandet i 80 år. Men så i sommeren 2017 genopstod området som underjordisk museum i klitrækkerne. Lige nu er det tre udstillinger: DEN SKJULTE VESTKYST, HAVETS GULD (RAV) og EN HÆR AF BETON. Derudover er der gennem tunnel adgang til den originale kanonbunker TIRPITZ. Der er oplevelser for alle sanser og den nyeste teknologi er taget i brug. En stor foredrags- og mødesal er klar til brug og til udstillinger. Kantine med bedste betjening og gode lokale råvarer frister til en frokostanretning.

Hvordan kunne dette museum opstå i Varde? Direktøren fortalte at der havde været museer i Varde Kommune i 100 år. Startede i 1912 tilfældigt og fortsatte sådan. Man inddrog tomme bygninger undervejs efter tilfældighedsprincipperne. Sådan gik det sin gang. Da direktøren kom til for 10 år siden gik han i gang med at spørge: Hvor skal vi hen? Og analysere: Hvad er der for vigtige historier at fortælle herude vestpå? Hvilken baggrund er der? Varde Kommune er det sted, hvor der er flest overnatninger udenfor København. Man undersøgte folks forventninger til Museer eller mangel på samme. Man havde for mange museer og skulle halvere antallet af udstillingssteder for at få bedre og større udstillingssteder og større indtægt. De havde bunkerne, gravede dem fri og fik dem vist frem. 60.000 mennesker besøgte dem det første år. Det viste at beliggenheden var rigtig. Og så skulle man tænke stort til et nyt museum: Ambitions niveauet skulle være stort. Man ville have et internationalt museum på Vestkysten. Det var tanken. Da man i 1912 oprettede museum handlede det om nationalstaten, men intet om Varde. I dag vil vi fortælle verden om Varde, fordi verden kommer hertil, sagde museumsdirektøren. De har fået en kvart million gæster til at komme til Tirpitz på et år. Undersøgelser har ellers vist at 40% af Danmarks befolkning ikke kommer på museer. Det er en udfordring, sagde direktøren. Her på Tirpitz er vi glad for entré. Vi har den erfaring, at det ikke er prisen der er afgørende. Tiden er kostbar. Hvis vi kan byde på noget ordentligt, så gør vi det hele vejen rundt. Vi kender vores kunder i museumskredse godt, men vores brugere kendte vi ikke. Vi brugte 2 år på en undersøgelse, for at lære brugerne at kende. Vi brugte tid på byrådet. Kulturturister italesatte vi overfor kommunen. Vi forklarede kommunen at hvis det lykkes at lave Tirpitz så giver det 216 arbejdspladser for 22,5 mio. kroner fra kommunen. Nu ved vi at afkastet har været meget større. Spisesteder og overnatningssteder i området er mærkbart påvirkede. Varde Hotel fortalte at 90% af deres gæster fortalte at de skulle til Tirpitz. Og den lokale stolthed over Varde er vokset. Varde/ Ringkøbing Skjern kommuner er store rent turistmæssigt. Succesen med Tirpitz har gjort at Varde Kommune har skudt 10 mio. i nyt museumsprojekt: Flygtningemuseum.

3


Store fonde har skudt penge i Tirpitz museet. Partnerskab med erhverv giver lidt gratis markedsføring. Man har fået ændret holdningen i kommunen til det bedre. Borgmesteren taler godt om stedet. Får 8,5 mio. fra kommunen og 3,5 fra staten årligt. Tirpitz er en selvejende institution. Er ikke en del af det kommunale system, men har et tæt samarbejde. Man har en slanket bestyrelse med nogle kompetencer. Før havde de fire fra byrådet, nu har de tre i bestyrelsen. Vigtigt at have kontakt med kommunens top. Vort budget er på 49 mio. i 2018, fortæller direktøren. Forarbejdet De lavede en udviklingsplan, som direktøren skrev i samarbejde med medarbejderne. Derudover 7 handleplaner: Det og det skal gøres. Næste plan 2012-13: Et bæredygtigt museum. Vor formidling skal hvile i sig selv. Tilskud bruges til basisdriften af museet. Ny udviklingsplan: At være international organisation og lokal. Og så kom museet Tirpitz i 2017. Indstillet til priser på lige fod med Paris og Berlin. Har fået international opmærksomhed. 216 mio. mennesker læste om Tirpitz da det åbnede. Kongehuset viste også interesse. Kommunikationsmanden fra kommunen var i ½ år i gang og sørgede for at Ritzaus Bureau havde historien om Tirpitz på dagen for åbningen. Det gav resultat. Udstillingssteder er nu samlet under et tag. Huset rummer vestjysk lokalhistorie og en ydmyg verdenssensation. Indholdet er det væsentlige. Den røde tråd: Kvaliteten. Planer om udstilling af minerydninger i fremtiden. Filmen Under sandet var Oscar nomineret. Fremtiden Har 23 handlingsplaner til 200 mio. til de næste 4 år. Hvert år 2 mio. til udstillinger, at fortælle fonde når TIRPITZ søger fondsmidler. Museet har fået et ambitionsniveau til at være i superligaen. 435 tusind gæster siden museet startede. 80% er danskere. Altså er de ikke begyndt at bruge turisterne endnu, så der er flere muligheder i fremtiden. Kommunen er med i Legoland research. Museet er med og går sammen med andre for at markedsføre sig i udlandet. Museumsforeningerne spiller en rolle i hverdagen. De har 1 plads i bestyrelsen. De er af betydning for museet. Udgiver i samarbejde hvert år en årbog til 1500 medlemmer. Fundraising Direktøren tog rundt og drak kaffe med fondsdirektører. Indtil flere gange kaffe. De sendte ikke en ansøgning frem før de blev opfordret til det.

4


Service Service er vigtig for gæsterne. Stedet investerer i service. Køkkenet skal matche det bedste til fornuftige priser. BIG bemærkning ved Bjarne Engels om projektet efter TIRPITZ stod færdigt: ”Det mest helstøbte projekt jeg har været med til”. Bjarne Engels fortæller om TIRPITZ ved Blåvand: https://www.youtube.com/watch?v=5r5Dz3SUMq4

Oversigt set fra luften

Tirpitz tag – foto af Hans Erik Andersen

5


BILLEDKAVALKADE FRA TIRPITZ MUSEER VED BLÃ…VAND

6


7


Udefra ser man ind igennem store glasruder

I seks meters dybde er fire museer nedgravet

8


Indgangen

Bygningen er transparent og man ser direkte ned i et udstillingsrum fra Cafeen

9


EN HÆR AF BETON Her kommer man helt tæt på de ægte mennesker, hvis skæbne blev formet af krigen. Gennem personlige fortællinger mærkes historien i spændingsfeltet mellem: Det gode og det onde.

10


11


RAV MUSEET

Ravmuseet viser myterne om det magiske ravs tilblivelse i enestĂĽende samling

12


13


I udstillingsrummet DEN SKJULTE VESTKYST er vi pludselig i en medrivende 4-D format rejse som tager os med på en 20.000 års tidsrejse, hvor mammutter dukker op, skibsforlis opleves, nutidens strandgæster dukker op – og vi er lige midt i udstillingen.

14


15


Fortid og nutid støder sammen

16


Stort flot mødelokale og konferencerum klar til at blive det fjerde museum og udstillingsrum

Arkitekturen er imponerende og enkel hele vejen igennem.

17


Og udenfor ligger den fredede natur lige op til Tirpitz

Tirpitz – Tirpitzvej 1, 6857 Blåvand Tlf.: 75 22 08 77 Weekend tlf: 31 94 87 94 Åbent hele året rundt 10-17 – sommer 9-19

www.tirpitz.dk 18


VĂŚr realist: KrĂŚv det umulige

19


20


Tommy Flugt Tekst og fotos tommyflugt@gmail.com 5126 5643

21


22


23

Profile for Tommy Flugt

ET NYT OG ALDRIG FØR SET MUSEUM  

På endagstur til nyt museum Tirpitz på vestkysten ved Blåvand. Nedgravet i sandet ligger et nyt og spændende bygnings-værk, tegnet af Bjarke...

ET NYT OG ALDRIG FØR SET MUSEUM  

På endagstur til nyt museum Tirpitz på vestkysten ved Blåvand. Nedgravet i sandet ligger et nyt og spændende bygnings-værk, tegnet af Bjarke...

Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded