Ord er billeder og billeder er ord

Page 1

REJSEN TIL BOLOGNA Tegnerne til Children’s Book Fair

2015

Alice Faber & Tommy Flugt AURORA


Tegnerne, Tegnerforbundet af 1919, der deltog i dagene i Bologna:

Steen Malberg <steenmalberg@gmail.com>, Lars Bjørstrup <larshilmar@gmail.com>, Tina Østergaard Filsø <tinasting@hotmail.com>, Kristian Lund Jakobsen <KLJakobsen@live.dk>, Peter Madsen Hermann <peterspostbox@gmail.com>, Mette Wille <kontakt.mettewille@gmail.com>, Freja Wille Ole Jensen <oj@ojdesign.dk>, Anni Rose <aro@c.dk>, Henriette Wiberg Danielsen <henriette@sidenhen.dk>, Martine Noring <m@noring.dk>, Anne-Mette Odgaard <annemetteodgaard@mail.dk>, Alice Faber <alicegfaber@gmail.com>, Tommy Flugt <tommyflugt@gmail.com>, Claus Riis <tegner@clausriis.dk>, Runa Steppinge <mail@runasteppinge.dk>, Lisbeth Støttrup <lisbeth@visuversa.dk>, Bodil Nygaard <bn@bodilnygaard.dk>, Rasmus Palmelund Kviesgaard <rasmuskviesgaard@hotmail.com>, Hjarne Kaiser info@hjarnekaiser.com

Tegnerforbundets hjemmeside: http://tegnerforbundet.dk/

Redaktør og fotograf på dette skrift med assistance fra Alice Faber: Tommy Flugt – tommyflugt@gmail.com – 5126 5643 – www.auroraordhaven.dk

AURORA Forlag, Kastrupvej 31, 4300 Holbæk – 2015


Ord er billeder og billeder er ord Words are images, images are words

For halvtredsindstyvende gang holdt man Børnebogsmesse i Bologna. Det er messen over alle børnebogsmesser og her var et stort udvalg af illustratorer udstillet og samlet fra hele verden. Og så alle de kommercielle sideudstillere, forlag og mediefolk og virksomheder. Det er ganske overvældende og man skal virkelig koncentrere sig om det alt sammen over flere dage, for at få det fulde udbytte. Godt at være flere om opgaven, for flere øjne ser bedre og mere, og forskellige temperamenter lægger mærke til anderledes ting og sager via særinteresser. Derfor var det godt at så mange havde meldt sig til turen for et beskedent tilmeldingsgebyr og med Tegnerne, Tegnerforeningen af 1919 i ryggen kunne 20 danske tegnere fra det ganske land mødes i Kastrup lufthavn søndag morgen den 29. marts og flyve til Bologna for at deltage i BOLOGNA Children’s Book Fair fra mandag den 30.03 – torsdag den 2. april 2015. Det blev begivenhedsrige, lærerige og inspirerende dage for danske gæster, der mødte folk fra hele verden og deltog i kurser og arrangementer i ugens løb. Tegnerforeningen af 1919 havde sendt to tegnere og bestyrelsesmedlemmer derned året forinden for at sondere terrænet og tilrettelægge turen. Det var klogt for forarbejdet medførte at den lille uge gik som en leg for de tyve tilmeldte. Tingene klappede og forløb forbilledligt for vor turleder Anne-Mette Odgaard og Henriette Wiberg Danielsen assisterede med inspiration og holdt samtaler i gang mellem de rejsende. De lagde op til idéudveksling efter hjemkomsten.


Den lange rejse til Bologna Det hele startede i mørke og regnvejr. Nogle måtte tage fra Jylland dagen forinden og overnatte for at nå ud til Kastrup lufthavn, andre kom kørende langvejs fra igennem regn og nattemørke ind til Kastrup Lufthavn for at være i gate B2 til indtjekning og gennem kontrollen, men pludselig sad de der alle sammen i flyet på vej og ankom 10.15 sommertid. Der var bus klar til hotellet Abitalia og vi var snart fremme. Indkvartering måtte vente til efter to, men vi benyttede os af at gå rundt i Bologna og akklimatisere os. Og det var et noget anderledes vejr end vi havde forladt. Solen skinnede, der var omkring 20 grader, foråret var kommet til Bologna, stille vejr og træer var sprunget ud i modsætning til derhjemme. Gik en tur på hovedstrøget og så en masse mennesker, mange med palmekviste i hånden. Det var jo palmesøndag og der er familier ude med børn og ældre. Gadehandlere og småsvindlere er her også. Og en gadehandler der ville sælge os en digtsamling af den store afrikanske digter Senghor, og Senegals første præsident, det var en overraskelse. Overalt i Bologna reklameres der for EXPO 2015. Byen har gang i 2 store ting i år.


BOLOGNA Bologna er hovedstad i Emilia-Romagna-regionen i det centrale Italien. Byen er grundlagt af etruskerne omkring 534 f.Kr. under navnet Felsina. I det 16. århundrede kom byen under Pavestaten. Bologna er kendt for sit universitet der er grundlagt i 1088 og dermed det ældste i Europa. Universitetet gjorde, at der var et stort behov for billige boliger i byen. Derfor opstod byens karakteristiske overdækkede fortove, idet det forøgede areal ved at bygge førstesalen større end stueetagen var "gratis". Byen er kendt for sit fodboldhold og for at lægge areal til Lamborghini-fabrikkerne. Bologna har i dag 374.000 indbyggere, heraf en stor del studerende. Byens erhverv afspejler beliggenheden i en frugtbar landbrugsregion ved et knudepunkt for både den nord-sydgående og den øst-vestgående trafik på Posletten, og byen har oplagring eller omladning af varer fra havnen i Ravenna. Bolognas centrale placering har gjort byen til naturligt sæde for et af Italiens ældste og største messecentre, Bologna Fiere, hvor der afholdes adskillige vigtige erhvervsmesser; erhvervslivet domineres af små og mellemstore virksomheder, og der produceres bl.a. kobbervarer, fodtøj og fødevarer. Bolognas centrum, hvis byplan stammer fra romertiden, er præget af mange arkadeprydede gader fra 1500-1600-t. Byen er rig på monumenter, bl.a. vartegnet de to skæve adelstårne Torre Garisenda og Torre degli Asinelli, begge opført 1109-19, det unikke romanske kirkekompleks Santo Stefano med fem kirker fra 1000-1200-t., flere middelalderlige kirker og paladser fra 1200-1500-t. og på Piazza Maggiore den mægtige San Petroniokirke. Bologna Universitetet er et af Europas mest prestigefyldte og et af de største med 12 fakulteter i 1994; i slutningen af 1980'erne var der knap 60.000 studerende indskrevet, hvoraf ca. 2000 var udenlandske. I Bologna er der gjort betydningsfulde fund, der består af flere hundrede grave og hen ved 1000 hytter fra jernalderen (900-400 f.Kr.). Der kendes desuden spredte levn fra den romerske koloni Bononia, der blev anlagt i 189 f.Kr. som afløser for den etruskiske bosættelse Felsina, der var et hovedcenter for den etruskiske ekspansion i Norditalien. Bononia var centrum i det norditalienske vejsystem og blev i tidlig kejsertid regnet blandt de største byer i Italien. Den traditionelt venstreorienterede by ramtes 2.8.1980 af en terrorhandling, da en bombe anbragt på den store banegård dræbte 85 personer. Efter langvarige retssager, der afslørede forbindelser til ledende kredse i landet (se P2), dømtes to neofascister for handlingen. Bologna var i 2000 EU kulturby.


Henriettes historie Igen var der en historie fra Henriette Wiberg som var en lytten værd. For et års tid siden var hun og Anne-Mette i Bologna for at gøre studier til turen til Bologna. De kom ind på den mindste spiserestaurant, de nogensinde har oplevet. Der var kun plads til to par tæt presset sammen, men så kom kokken ind og bar mad ind til dem i en uendelighed, små fine retter. Først syv forskellige og så flere og flere og han blev ved at bære mad ind til dem. Det hele sluttede med en grande finale med masser af kager. Det var et utroligt sted, husker de. Men de må også have fået lidt vin til maden, for de kan desværre ikke huske, hvad stedet hed og adressen. Men det er ganske vist, for de drømmer stadig om stedet. Henriettes evner for historier er en del af rejsen med Tegnerne.

Bus 28 til Børnebogs messen Der var masser af mennesker ved ankomsten og vi kom ind i udstillingshallen og overværede åbningen. Der var mange og lange taler på italiensk, snurrende tv kameraer og et utal og gæster og prominente honoratiores. Vi gik rundt og så de mange utroligt spændende tegninger, bøger og udstillinger. Der var flere haller i forlængelse af hinanden, med farvestrålende plakater og udstillingsrum fra alverdens lande. Der var bogbrancher, tv og medierum, internationale boghandler rigt repræsenteret. Danmark naturligvis også. Desuden var to danskere med på den censurerede udstilling: Og det var Rasmus Bregnehøj og Kamilla Wickmann. Og derudover var der 20 Tegnere og Illustratorer dernede til åbningen. Og der blev holdt åbningstaler på italiensk.


Ord er billeder og billeder er ord - Words are images, images are words Ordene er af tegner Roger Mello, sidste ürs Hans Christian Andersen Awardvinder. Han er født i Brasilien og fortÌller i messens store katalog fint om sin tanker og overvejelser i forordet. Han siger fx at en bog er en dialog mellem billede og ord. Hvor hver del definerer den anden.

Text and imagination Imagination comes from image The word text comes from texture literally, something that is woven Word text and word imagination are deeply linked, text turning into images and images turning into text

Roger Mello


Åbningstaler: Og de kom I avisen og i tv

Bologna børnebogsmessen er den største af sin art. 3000 professionelle og amatører fra 62 lande havde sendt deres kunst ind til bedømmelse. En jury fra Sverige, Kroatien, Frankrig, Milan, New York udgjorde bedømmelsesgruppen, der udvalgte udstillere til årets messe. De endte med at vælge: 76 ”vindere” fra 22 lande og 4 kontinenter. Kunstnere som vil fascinere os og vore børn i dag og i morgen. Og hvis man så hvor mange forlag og boghandlere, der var repræsenteret på messen fra hele verden, så kan man være sikker på, at der er stor interesse for de kreative talenter fremover. Der er store penge i dem og i børnebogens verden. Ingen tvivl om det. Messen er betydningsfuld.


Udvalgte tegninger fra de ”76 vindere” på messen:

Shearing Maisie, Great Britain, Fiction

Udstillingsvæg

Dipacho

Colombia

Bevægelig udstillingsfigur


Myeong Ae Lee – Ships comes to collect trash sometimes – Korea

Og der blev udvekslet adresser og visitkort og tegninger på sidevæggene


Croatia havde en stor inviteret sĂŚrudstilling


.

Rasmus Palmelund Kviesgaard fra Tegnerne var pü pletten og tegnede som altid – desuden en kameramand med det mindste kamera pü skinner:


Tegninger blev studeret, her Martine Noring iagttager Roger Mello

Hans Christian Andersen privinderen i 2014 Roger Mello


Hjarne Kaiser

En tegner fik tegnet

PrÌmierede og udstillede bøger


50 års udstilling af vindere fra hele verden udstillet i Bologna Children Book Fair 2015

Bøger bøger bøger Books books books Funny isn’t Børn children børn


Turen går til Bratislava til BIB

Bienalen for bogillustrationer: BIB I Bratislava støttet af UNESCO senere i efteråret 2015

Også her vil man finde Tegnere fra Tegnerforeningen af 1919


Vi er vel i Italien, bilernes, fodboldens og sportens land


En lang dag på messen og trætheden indsniger sig Det er på tide at finde et spisested

Vi lærte at elske deres busser, bare der blev siddepladser


Mette Wille

fandt hvilested i solen hos Escher

Og sü kørte bussen den forkerte vej ud i forüret


Her oplevede vi forüret i hvidt og gult forsytiaen sprunget ud en stÌrk oplevelse for vinterens kolde øje nu lysner det


Udendørs frokost – hjemtur igennem park, hvor vi fandt en bænkesover


Tegnere omkring det runde morgenbord i hotel Abitalia

Havde vi vidst hvad vi gik ind til var vi nok ikke så mange deltagere som nu. Og med eller uden besvær blev turen gennemført. Det var naturligvis hurigtraveren Henriette og Anne-Mette vor guide der havde fundet turen til os. En af verdens længste overdækkede søjlegange med 666 buer fra den Gl. Byport Porta Saragozza op til kirken Madonna di San Lucca på en bakketop i Bolognas udkant med udsigt over Podalen, 2,5 km oppe. Med 30 til 45 graders stigninger. Opad opad. Sidste mand i mål fotografen. Sisyfos har ikke levet forgæves.Foto: Alice Faber


Tegnerne deltog i et formiddags arrangement arrangeret af AI – tegnernes organisation om tegnernes rettigheder, juridisk, kontraktsligt og kunstneriske problemstillinger. Det handlede om beskyttelse af rettigheder over for den store stygge Ulv, som der er mange af. Et værdifuldt møde og opfordring til kunstnerne om at tage sig selv alvorligt og sætte sig ind i rettigheder og forhandlings problematikkerne.

AI stod for mødet og senere fik mødedeltagerne i et separat møde udleveret en fin bog om det italienske forbunds arbejde og det var en bog med masser af fine tegninger og værker af de italienske kolleger.


Besøg i den irske tegnerforenings stand, hvorfra der sendtes en hilsen til foreningens formand Bente Zeij


En messegade

AI foredrag om fantasifiguren Ernest Egg og hvordan man arbejder pü at samle penge ind til filmprojekt. Til højre manuskriptforfatteren


Et par medlemmer af Tegnerne holder frokostpause: Kristian Lund Jakobsen og Ole Jensen, mangeårige styrelsesmedlemmer

Der er altid en pausemulighed på en messe til at fordøje indtrykkene – og en kollegial snak er altid godt

Ved nærmere syn på BIB vindere opdager man at Roald Als fik Grand Prix i 1981 – og at stilen har ændret sig siden.


Det danske bidrag udstillet på messen: Kamilla Wichmann. Gengivet også i udstillingskataloget.

Den røde løber som Alice i Wonderland var ude og bogen af Lewis Carroll blev også fejret for 150 års dagen. Man kan sagtens se og høre samtidig.


Her samles juryen og fortæller om deres indtryk af alle tegningerne og hvem de synes skal have priser, men som sagt, de har udpeget 76 vindere. Lad os glædes over det. Det foregik i EIF mødesalen og der var stuvende fyldt hus til at overvære vurderingerne. Der har sikker været mange bogforlagsagenter til stede for at plukke frugten af messens arbejde. Og det handler det jo også om. Man må sige at det er fornemme og gode rammer, der bydes på i Bologna Children Book Fair. Og salen var stuvende fuld.


Samtalerne fortsatte og s책 gik der tv og snak i det

Udenfor ventede for책ret og den begyndende sommer


I studenterkvarteret viste de studerende sig frem og fristede med en glimrende fotoudstilling i et helt fantastisk auditorium


Og sĂĽ var det der, ikke til at tage fejl af udsprungne trĂŚer og rejsen var perfekt. Botanisk haves fristelser var nĂŚr.


Lidt magi og skyggeleg på fortovet af Alice – og vi kom til et Orto Botanico, Alma Mater Studiorum, Universita di Bologna og så dette smukt gengivne foster:


I gaderne havde studenterne taget parti og forstået, hvor vigtig kurdernes kamp mod Isil er. Her smukke eksempler som leder tankerne hen på Paris i maj revolten 1968, hvor ungdomsoprøret blev orkestreret fra Universiteterne og Paris af de studerende. Et oprør der bredte sig til Berlin og København. Og hvor ordet og tegningen var væsentlige faktorer i udbredelsen af den nødvendige forandring. ”Al magt til fantasien”.


Endnu en avisside om Børnebogsmessen. Og en glad tegners nyerhvervelse, Lars Bjoerstrups fund: Barnetegninger seriøst gendigtet af den voksne tegner. Et far søn projekt. Den smukkeste bog vi havde set længe, blev vi enige om, os der så den. En bog med to fædre.


En god afslutningsmiddag med alle tegnerne tog AI sig af og det blev sjovt:

Norges Nina Nordal Rønne, Cathrine Luise Finstad, Tina Soli

Henriette Wiberg, Sten Malberg, Paolo (AI) og Anni Rose

Lars Bjoerstrup, Bodil Nygaard, Peter Madsen Hermann, Hjarne Kaiser- Rasmus, Kristian, Juan Francisco, Alicia Lara, Irene (skjult), Sara N Lopéz

Tina O Filsø, Claus Riis, Runa Steppinge, Martine Noring, Irer, Kvinde

Finne, finne , Freja Wille, Lisbeth Kofoed StoettrupTAK TIL ALLE


Lad der blive lys – og lyset bredte sig over al forstand


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.