Page 1

AFFARS

RESENAREN

#12

Liza intervju Skoglund

BLI DEN PERFEKTA MEDARBETAREN

Tio otroliga PLATSER Analys

AFFÄRSRESANDET ÖKAR

Qatar

BLOCKERAD NATION MED STORA RESURSER

HOTEL EXPRESS Spara pengar och tid på dina affärsresor


Stockholm, New York eller Paris World Trade Center Stockholm erbjuder högklassiga lokaler mitt i city. Här finns även en konferensanläggning i toppklass samt restauranger, gym, reception och hotell – allt under samma tak och endast 20 minuter från Arlanda. Världens bästa läge för möten och affärer!

www.wtc.se


Innehåll #12

34 60

50

34

ANALYS Affärsresandet ökar

Under maj månad 2018, träder en EUlag i kraft som har till uppgift att reglera lagringen av persondata.

50

INTERVJU Liza Skoglund

I varje nummer

Med hjälp av ACTs metodik kan du bli den perfekta medarbetaren

60

10 18 22 24 26 28 31 40 108

AKTUELLT Klimatförändringar

Flygbranschen möter stora problem i flygtrafiken pga klimatförändringarna.

68

UTBLICK Qatar

Incheckning Nöje Restaurang Musik Litteratur Film Livsstil Motor Guldkorn

Qatar är blockerat av de flesta av sina grannar, men parerar många av aktionerna.

68

3


Vi är här. Och här och här. Och här, här, här och här. Och här. Och givetvis här också. Riksteatern erbjuder scenkonst – för alla, överallt. Med stort engagemang och tusentals timmar ideellt arbete presenterar vi en rik repertoar på närmare 500 platser. Från nyskriven heavy metal-musikal till tidlösa klassiker, och allt däremellan.

Köp biljetter på riksteatern.se


SAMTAL PÅ VÄG – MELLAN SCYLLA OCH CHARYBDIS

SÅNG TILL VÄLFÄRDEN

GEMENSAMMA HJÄRTSLAG

MISSIONÄREN

Teater, dans och musik – nära dig

DE REDAN FRÄLSTA

ALLT DU MÅSTE VETA OM POP

INTERGALACTIC UNDERWATER PALACE

SVÄRDFISKEN

RICKARD SÖDERBERG ÄR GAYTENOR

VAR ÄR MITT HEM?

PRESSKONFERENSEN

BLÄCK ELLER BLOD

ONT BLOD – EN HEAVY METAL-MUSIKAL

KEJSARN AV PORTUGALLIEN

LANDSCAPES OF I

PARISMIDDAGEN

ROOTS

SLUTET ENLIGT RUT

TURKOS SAGOBOK

HÄXOR – NÄR DREVET GÅR

FATTA! MED CLEO OCH JUCK

ELDFESTEN

2 SOLON AV ALMA SÖDERBERG


132

116

118

116

RECEPT Vita drinkar

Alkoholfria alternativ är en självklarhet 2018, både på hemmafesten och på krogen. Här några cocktails för en giftfri kick.

118

TOPPLISTAN Otroliga platser

Det finns platser på jorden som man inte tror finns på riktigt. De är så overkliga så de används i science fictionfilmer till och med.

132

RESA Wien

Wien – en av Europas stora kejserliga städer, tidlös och elegant.

6


^ĂŐĂ͕ĨƂƌƐŬŽůĂ

DũƂůŶĞƌ͕ďŽƐƚĂĚƐŚƵƐƵŶĚĞƌƵƚǀ͘ /ĚĠƐŬŝƐƐďƌLJŐŐĞƌŝ

ŝǀĂĐŬĞŶ͕ŶLJƩďŽƐƚĂĚƐƉƌŽũĞŬƚƵŶĚĞƌƵƚǀĞĐŬůŝŶŐ

WŽƌƚǀĂŬƚĞŶ

&ŝůŵƐƚĂĚƐŚƵƐĞƚ

ŝƐŬŽƉƐŚĂŐĞŶ

<ǀĂƌƚĞƌĞƚWŝůŐƌŝŵĞŶŵŽƚƌŽƩŶŝŶŐŐĂƚĂŶ

LBE arkitekt i Växjö ǀĞĚĂůƐǀćƌĚƐŚƵƐ

dĞůĞďŽƌŐƐƐŬŽŐĞŶ

sŝƐŝŽŶ

<ǀĂƌƚĞƌĞƚ<ŽůŽŶŝŶ͕ŝƐŬŽƉƐŚĂŐĞŶ

<ŽŶƚŽƌ^W^s/^D

Wćƌ>ĂŐĞƌŬǀŝƐƚƐŬŽůĂŶ


Ledare

VI PÅ AFFÄRSRESENÄREN

Chefredaktör Tina Gardsten tina@happyelephantproductions.se

2018 nu.

L

ev i nuet, vila i ögonblicket, medveten närvaro – med ett annat ord kallar vi det mindfulness. Ursprungligen ett buddhistiskt begrepp, men det var professor Jon Kabat-Zinn som skapade begreppet på 70-talet. Idag en känd metod som används i olika sammanhang, bland annat inom affärsvärlden, sjukvården, på fängelser och i skolor. Med det aktiva liv som de flesta av oss lever idag, kan det faktiskt kännas avlägset att tänka sig att sitta ner och fånga just nuet och göra ingenting, som ju mindfulness förespråkar. Men mindfulness handlar inte om att vi skall sluta vara aktiva, inte heller sluta göra sådant som vi upplever som meningsfullt. Det handlar istället om att vi skall vara medvetna om alla val vi gör. Liza Skoglund har tillsammans med Helene Schöldsten startat Stockholms ACT grupp, där mindfulness är en integrerad del. Till Affärsresenären delar Liza hur man på bästa vis kan kombinera arbetsliv och privatliv utan stresspåslag. Inte helt osökt då de stressrelaterade sjukskrivningarna ökat med 200 procent under de senaste fem åren. – vi kan inte annat än önska oss att kommande år får innehålla mer av fredliga lösningar, fler sympatiska ledare och ett generellt bättre klimat på våra arbetsplatser, skolor och sociala medier. God fortsättning önskar vi er från redaktionen. Åter i februari.

2017 HAR BLIVIT 2018

Tina Gardsten, Chefredaktör

"We must build a new world, a far better world - one in which the eternal dignity of man is respected" HARRY S. TRUMAN USA:S PRESIDENT 1945–1953

Creative director/art director Kent Lakso kent@ happyelephantproductions.se Ansvarig utgivare Antonio Inestal antonio.inestal@laprensa.se Traffic Charlotte Carlsson charlotte.carlsson@laprensa.se Ekonomi Karina Navarro karina.navarro@laprensa.se Annonser Matilda Inestal pics@laprensa.se Omslagsfoto Shutterstock: Aguille Du Medi Skribenter och medarbetare Kent Lakso Tina Gardsten Harald Möllerström Joakim Erlandson Lotten Fowler Tege Tornvall Prenumerationer David Wallin david.wallin@laprensa.se Redaktion Besöksadress: Älvsjö Gårdsväg 6, Älvsjö Postadress: Box 145, 125 23 Älvsjö Tel. 08-568 790 30 Fax: 08-568 790 31 Tryck Uniprint Affärsresenären utges av LA PRENSA AB www.laprensa.se © 2017 La Prensa AB För insänt ej beställt material, ansvaras ej.

8


MED SPECTERS AFFÄRSSYSTEM HAR JAG NU FULL KONTROLL PÅ ORDER, LAGER, INKÖP OCH BOKFÖRING!

Ökad efterfrågan på LAFORs bergvärmelösningar

Även små företag har rätt till bra affärssystem

LAFORs bergvärmelösningar halverar driftkostnaden i fastigheten

Med Specters webbaserade affärssystem kan du enkelt koppla samman butikskassa med webshop, leveranser och lagersaldo på ett smart sätt. Våra funktioner effektiviserar ditt arbete för att spara tid och pengar, och självklart kan du jobba precis var du vill.

Testa vårt affärssystem redan idag på www.specter.se eller ring oss på 0304 - 64 94 00

Framtidens affärssystem www.lafor.se


Incheckning

IDEAL KONCEPTBUTIK PÅ ARLANDA Nu öppnar iDeal of Sweden sin första konceptbutik på Stockholm Arlanda Airport. Resenärer från hela världen kommer att kunna ta med sig en liten bit av Sverige i form av de egendesignade produkterna för mobilaccessoarer. Produkterna är inspirerade av säsongens största trender. De består av både funktionella och trendiga tillbehör som mobilskal och plånboksfodral som går att fästa på hållare och magnetiska fästen i bilen och hemmet.•

Grand Hôtel byter skepnad med ny fasad Ett av Stockholms landmärken får nytt utseende nästa år. Under första kvartalet 2018 renoveras Grand Hôtels fasad för att lyfta fram det bästa ur husets historia. En historia som sträcker sig från 1800-talets pampiga originalutförande till den avskalade klassicism som präglar huset idag. VISIONEN ÄR ATT ÅTERSKAPA en fasad som både skildrar Grand Hôtels rika arv och lever i samspel med de omkringliggande byggnaderna på Blasieholmen. Ritningarna av Grand Hôtels nya fasad har tagits fram av arkitekt Per Kallstenius i samarbete med Karin Hagelberg på arkitektbyrån Tengbom. •

Kvalitetssäkring i vården med enkel webblösning Om du väljer Add som plattform för ledningssystemet får du en komplett lösning för systematiskt kvalitetsarbete och informationssäkerhet, helt anpassat efter dina behov. På så vis kan verksamheten tryggt leva upp till de höga kraven som ställs. Statistik och rapporter kan tas fram utifrån data för att ge underlag till ett långsiktigt förbättringsarbete. Du kan med lätthet rapportera in, följa upp och gå igenom enklare checklistor direkt på plats med din mobil, vilket verkligen höjer effektiviteten. markant. All Information förvaras tryggt genom dagliga backuper.

www.addsystems.com

10


Vi hjälper dig att få till den speciella konferensen. Bara två timmar från Arlanda & Bromma kan du bo i hotellrum i träd, ha möte i Glashuset, bli serverad utmärkt mat, njuta av naturen & välja bland våra härliga aktiviteter som hundspann och Historiesmakarna. Varmt välkommen!


Incheckning

SATSNING FÖR ATT HJÄLPA RESENÄRER VID TÅGSTÖRNINGAR

Norwegian startar direktflyg Stockholm-Bilbao i vår Norwegian lanserar nu en direktlinje från Stockholm Arlnda till Bilbao. Linjen öppnar i maj 2018 då Norwegian börjar flyga direkt två gånger i veckan till den populära staden i norra Spanien som är ett av de mest populära länderna bland svenska resenärer. • .

Torsdagen den 21 december 2017 öppnade Trafikverket och Västtrafik ett gemensamt Trafikinfocenter på Göteborgs Centralstation. Med satsningen ska resenärerna snabbt kunna få information när det inträffar störningar i tågtrafiken. Som resenär kan det vara svårt att veta vart man ska vända sig när en störning i tågtrafiken inträffar. Därför öppnar Trafikverket och Västtrafik ett gemensamt Trafikinfocenter, där informatörer kommer att ge information på plats när den behövs som allra mest.

ACCORHOTELS BOUTIQUEHOTELLKEDJA MGALLERY ETABLERAR SIG I MELLANÖSTERN OCH BOSNIEN

STAR CLIPPERS LANSERAR NY KATALOG FÖR SEGELKRYSSNINGAR 2018

En kryssning med fyllda segel i vackra farvatten är en drömupplevelse för många. Att vakna upp till soluppgången med morgonkaffet och insegling till nya hamnar som symboliserar starten på en fin dag. Under 2018 går seglingarna till Asiens sydostliga tropiska paradis, Medelhavets pärlor och Karibiens palmöar. Nytt för året är seglingar genom Panamakanalen. Med Star Clippers’ tre segelfartyg, Star Clipper, Royal Clipper och Star Flyer kommer man direkt till värdens mest natursköna hamnar. •

12

AccorHotels fortsätter sin globala expansion och etablerar sig på två nya marknader. I samband med öppningen av The Retreat Palm Dubai får Mellanöstern nu sitt första MGallery. Och i Bosniens huvudstad Sarajevo öppnar Tarčin Forest Resort & Spa, det första i landet. Dessutom slås portarna även upp för ett nytt hotell i London, Victory House Leicester Square London.


50% lägre vikt med Hybrix™ Lamera AB har nyligen invigt en produktionsanläggning i Göteborg, för tillverkning av det unika lättviktsmaterialet Hybrix™. – Anläggningen som vi kallar ALFA-line är utvecklad för tillverkning av Hybrix™. Den är helt unik, den första och enda av sitt slag, förklarar Bengt Nilsson som är VD för Lamera. Hybrix™ är sandwichmaterial som har metallytor och formbarhet ungefär som vanlig plåt men med halva vikten! Lamera AB har med denna investering nu nått målet att kunna leverera stora volymer till kunder inom byggindustri, elektronikindustri och fordonsindustri.

Redan sedan tidigare används TH[LYPHSL[P[PSSL_LTWLSÅ`N och medicinskteknisk industri. – Vi har hållbarheten i fokus under hela utvecklingsprocessen för Hybrix™ och tillsammans med produktens tekniska prestanda är det viktigast för oss, avslutar Bengt Nilsson. Miljöbelastningen kan minska 15-50% inom byggindustrin med Hybrix™ som fasadmaterial. Hybrix™ ger exklusivitet och åldringsbeständighet, samtidigt som man minskar vikten, förenklar montering, förbättrar akustiken och bidrar till hållbar utveckling.

Made by

Läs mer på: www.lamera.se

dŚĞŝǀĞƌ^ŽůƵƟŽŶʹďƵƐŝŶĞƐƐŝŶƚĞůůŝŐĞŶĐĞ ǀćƌƚŶĂŵŶĞƚ͊ Användarvänligt planeringssystem i verkligheten – Infotool Budget och Prognos. /ŶĨŽƚŽŽůĂŶƐĞƐůĞĚĂŶĚĞƉĊĂƩƐŬĂƉĂŬƵŶĚŶƂũŚĞƚŝ^ǀĞƌŝŐĞ ʹŶůŝŐƚZĂĚĂƌƐůĞǀĞƌĂŶƚƂƌƐŬǀĂůŝƚĞƚƐŐƌĂŶƐŬŶŝŶŐϮϬϭϲ͘ www.infotool.se ϬϴͲϳϱϯϰϵϴϬ

sŝƐƂŬĞƌŶƵ kompetenta medarbetare


Incheckning

/(;86.203$.7ˎ SUV NX 300H FÅR VASSARE YTTRE OCH UPPGRADERAT INRE

Fem av de bästa stränderna i Asien finns i Thailand Thailand är känt för sin vackra natur och otroliga stränder, något som TripAdvisor nyligen uppmärksammat. När flera miljoner resenärer röstade fram de 25 bästa stränderna i Asien, fick fem av Thailands stränder varsin plats på listan. Här är de fem bästa stränderna i Thailand enligt TripAdvisor. Nai Harn Beach, Rawai, Phra Nang Cave Beach ligger i Ao Nang- Krabi, Railay Beach-Ao Nang, Kata Noi Beach-Karon, Freedom Beach-Patong. ࣵ

Lexus framgångsrika självladdande elhybridSUV NX 300h har nu uppdaterats med ett delvis nytt utseende och nytt belysningsarrangemang, ännu bättre väghållning samt med en vidareutveckling av den sofistikerade interiören. Nyheterna ger NX-modellen både en sportigare design och många förbättringar av såväl användarvänlighet och bekvämlighet som säkerhet. Lexus NX 300h kostar från 369 900 kronor och finns i sex utrustningsnivåer: Comfort, Business, Executive, F SPORT, F SPORT S samt Luxury.

SCANDIC HOTELS I TYSKLAND

Scandic Hotels, Nordens största hotellföretag, har tecknat ett långsiktigt avtal med utvecklaren B&L Group om driften av ett nytt stort hotell i Frankfurt. Konferens- och eventhotellet kommer att vara en del av det nya "Hafenpark Quarter", ett så kallat ”mixed-use” komplex vid Main-floden, nära stadens centrum och bredvid Europeiska centralbankens nya huvudkontor (ECB). Hotellet förväntas öppna år 2021.•

14

VING SUNPRIME UTÖKAR I GREKISKA ÖVÄRLDEN Under sommaren 2018 öppnar Ving Sunprime Pearl Beach i Marmari, på den norra delen av den grekiska ön Kos. Sunprime Hotels är Vings skräddarsydda hotell för vuxna som reser utan barn. Sunprime Pearl Beach är det första Sunprime-hotellet på Kos och det artonde i Vings utbud.


Bo naturnära och centralt i Östersund! Kedjehus på Remonthagen

Köp idag!

32 äganderätter i ett skogs- och citynära läge. Första inflytt sker preliminärt våren 2018.

Här bor du klimatsmart på 128 m2 med 5 rum och kök. Möjlighet till solpaneler, kamin, integrerat växthus och extra sovrum. Centrum, motionsspår och mataffärer finns inom gångavstånd. Området har både nybyggd förskola och en elbilspool.

Fant astis utsik k t!

Fjällblicken 2 24 rymliga bostadsrätter med härlig utformning och prel. inflytt första kvartalet 2019.

Ett bekymmersfritt boende, centralt och nära till allt. Stora panoramafönster ger dig en känsla av natur långt in lägenheten, och på den generösa terrassen har du utsikt mot fjäll, stad och sjö. Arenor, service och skolor finns inom gångavstånd.

Fler områden kommer snart. Följ arbetet på: www.ostersundshem.se/nyproduktion MED RESERVATION FÖR ÄNDRINGAR OCH TRYCKFEL


Incheckning

FINNAIR ADDERAR NYA EUROPEISKA DESTINATIONER Finnair fortsätter att öka sin trafik i linje med sin tillväxtstrategi och kommer att addera nya frekvenser till populära resmål i Europa under sommaren och vintern 2018. De utökar även flygningarna till de populära vinterdestinationerna i Finlands Lappland under vintern 2018/2019. Expansionen drivs främst av det ökande antalet asiatiska resenärer som besöker Finnairs europeiska destinationer.

Vilka länder kräver visum för svenskar? Här är en lista med länder som kräver visum för besök. Är du osäker så dubbelkolla alltid med respektive lands ambassad.

ÅREPROFILER BAKOM NY TURISMSATSNING: ”THIS IS ÅRE” Nu lanseras This is Åre, som är ett nytt digitalt turistbolag som erbjuder ett exklusivt urval av boende och aktiviteter i kombination med skräddarsydda upplevelsepaket och transporter. Bakom satsningen, som fokuserar på premium och året-runtturism, står Janne Wärvik och entreprenören och finansmannen Lars Skarke, som varit verksamma i Åre i snart 30 år. Vd för This is Åre är Kevin Kirk, som tidigare bland annat var koncern-vd och initiativtagare bakom satsningen och utvecklingen av Funäsdalsberget och gondolbaneprojektet i Funäsdalen samt vd för Ramundberget.

OCEANIEN AUSTRALIEN NAURU PAPUA NYA GUINEA TONGA

AFRIKA ALGERIET ANGOLA BENIN BURKINA FASO BURUNDI CENTRALAFRIKANSKA REPUBLIKEN DJIBOUTI EGYPTEN EKVATORIALGUINEA ELFENBENSKUSTEN ERITREA ETIOPIEN GABON GHANA GUINEA KAMERUN KAP VERDE KENYA DEMOKRATISKA REPUBLIKEN KONGO LIBERIA LIBYEN MADAGASKAR MALI MAURETANIEN MOÇAMBIQUE NIGERIA RWANDA RWANDA SÃO TOMÉ OCH PRÍNCIPE SIERRA LEONE SOMALIA SUDAN TANZANIA

TCHAD TOGO UGANDA ZAMBIA

ASIEN AFGHANISTAN AZERBAJDZJAN BAHRAIN BANGLADESH BHUTAN BURMA INDIEN IRAK IRAN JEMEN JORDANIEN KAMBODJA KINA (EXKL HONGKONG, MACAO & TAIWAN) KUWAIT LAOS LIBANON MALDIVERNA MONGOLIET NEPAL NORDKOREA PAKISTAN QATAR SAUDIARABIEN SRI LANKA SYRIEN TADZJIKISTAN TURKMENISTAN UZBEKISTAN ÖSTTIMOR

NORD- OCH SYDAMERIKA HAITI KUBA SURINAM

OBS Oavsett vad du väljer att åka i världen så rekommenderar du att du kollar upp på förhand vad som gäller. Det gör en stor skillnad om du åker dit i jobbsyfte gentemot att vistas där som turist

17


Nöje

Familjen Kaos är tillbaka på Riksteatern. I den helt nya föreställningen De redan frälsta vänder Bianca Kronlöf, Tiffany Kronlöf och Thom Gisslén sina vassa blickar mot valet. De utforskar vilka de redan frälsta är och vem som egentligen har rätt att tycka saker. Humor och ärlighet blandas med nyskriven musik. För regi står Astrid Menasanch Tobieson. Urpremiär den 17 januari på Södra Teatern. – Vi får ofta höra att vi predikar för de redan frälsta. Men vilka är egentligen de redan frälsta? Var ligger paradiset och varför är det bara pengarna som flyttar dit, säger Familjen Kaos och Astrid Menasanch Tobieson? Föreställningen De redan frälsta spelar inledningsvis vid tio tillfällen på Södra Teatern i Stockholm innan den åker på en lång turné från norr till söder med föreställningar på över 30 orter.

FOTO PAUL MUSOKE EDWARDS

Vass humor och brutal ärlighet

Kejsarn av Portugallien Waterloo - bandet som av ABBA:s officiella fanclub har utsetts till världens bästa ABBA-band 2018 blir ett år som går i nöjets tecken på Casino Cosmopol i Sundsvall. Förutom danskvällar, musikquiz och Club Bachata en gång i månaden, inleder kasinot nöjesåret med ABBA-show med det svenska bandet Waterloo, ståuppartisten Kodjo Aklolor och en av våra mest folkkära artister – Lill-Babs. Det svenska bandet Waterloo har turnerat över hela världen med sin Tribute Show to ABBA och sålt ut arenor som Hollywood Bowl, Royal Albert Hall, Wembley Arena i London och Dalhalla. Den 3 februari kommer de till Sundsvall och Casino Cosmopol.

18

Riksteatern sätter upp Selma Lagerlöfs Kejsarn av Portugallien i nydramatisering av Lucas Svensson. Berättelsen om torparen Jan i Skrolycka, spelad av Niklas Falk, som hyser en sällan skådad faderskärlek till dottern Klara Fina Gulleborg, spelad av Lovisa Onnermark. Till föreställningen görs nykomponerad musik av Ann-Sofie Lundin, känd under artistnamnet Min Stora Sorg. Premiär den 25 februari i Hallunda, Stockholm


Regain Strenght, Unleash creativity.

www.fjallnas.se I meet@fjallnas.se

PACIFIC FONDER Aktiv förvaltning med globalt perspektiv

ZZZSDFL¿FIRQGHUVH


Nöje

Stefan SaukTillfälligt Utbrott Äntligen är Stefan Sauk och hans tiofaldiga enmansensemble av mångfacetterade karaktärer tillbaka på scenen i nyskrivna föreställningen ”Tillfälligt Utbrott”! Föreställningen tar avstamp i "Tillfälligt Avbrott" som var ett omåttligt populärt och samhällskritiskt inslag i humor- och satirprogrammet Lorry i början av 1990-talet. "Det är mycket nu..." och "Jag är skeptisk" blev bevingade uttryck som gjorde Sauk älskad av hela svenska folket. Premiär: Maximteatern, onsdag 7 november 2018, kl. 19.30. För mer information och biljetter: www. lifeline.se och www.tillfalligtutbrott.se

Tough Love – Det mentala träningsprogrammet som maximerar din potential

Revydängor och schlagerpärlor spelas sångföreställningen Delat är dubbelt på Vara Konserthus – en livsbejakande föreställning med odödliga melodier från förr, mer aktuella än någonsin. Revydängor och schlagerpärlor av ikoner som Karl Gerhard, Zarah Leander, Ernst Rolf och Brita Borg framförs med glimten i ögat av sångaren Robin Rösehag och pianisten Jonatan Bengtsson.

LÖRDAGEN DEN 27 JANUARI

20

Hur tar man sina prestationer till nästa nivå? I sin nya bok, Tough Love, delar Sveriges främsta mentala rådgivare, Johannes Hansen, för första gången med sig av det mentala träningsprogrammet för att maximera din potential. Boken är fylld med insikter och kraftfulla övningar för att lösa livsproblem, göra förändringar och prestera när det betyder som mest. Han är Sveriges främsta mentala rådgivare, som dagligen jobbar med flera av våra största namn inom näringsliv, sport och musik. I sin nya bok får läsaren lära sig att bryta dåliga vanor, formulera rätt målsättningar, utmana sina rädslor och får mer gjort på mindre tid. Tough Love är boken för den som vill få ut mer av livet och förverkliga sina drömmar.


GLÖM INTE OSA! Gott kaffe, en skön stol och bra luft är viktiga delar i vår arbetsmiljö. Men begreppet rymmer mycket mer än så. Organisatorisk och social arbetsmiljö, OSA, är en utbildning där vi går igenom Arbetsmiljöverkets nya föreskrifter. Du får en konkret verktygslåda för hur du kan undersöka, åtgärda och kontrollera den psykosociala arbetsmiljön.

Läs mer och anmäl dig till utbildningen på prevent.se/webbshop

www.bitofsweden.com

Exclusive Business Bags


Restaurang

Villa Tottebo

Köket bjuder på jämtländska smaker, förfinade och förhöjda i kombination med nutida kök, från alla delar av världen.

TEXT: TINA GARDSTEN FOTO: VILLA TOTTEBO INTERIÖR: FREDRIK THULIN MAT: FREDRIK BENGTSSON

F

ör lite mer än 20 år sedan flyttades den vackra jaktvillan till centrala Åre för att bli restaurang och är idag ett av byns landmärken. Mysig och traditionell miljö med vita linnedukar med mat från närområdet, med norrländska mått mätt.

VILLA TOTTEBO Kök: Jämtländskt Prisklass: Mellan Vegetariskt: Finns

finns jaktkänslan kvar och den har kompletterats med en hemtrevlig miljö. Precis som de flesta topprestauranger i trakten runt Åre jobbar man med lokala råvaror för att ta vara på den norrländska kvaliteten. HOS VILLA TOTTEBO

SMAKA ALLT FRÅN lamm, älg och ren, till lax, sik och röding. Hos Tottebo finns även en festvåning för det större sällskapet, och vill man stanna kvar efter middagens finns baren till kundernas förfogande, där det kan bli riktig partystämning.

22

Adress: Parkvägen 1, Åre Telefon: 0647-506 20 Web: www.villatottebo.se


Vi förenar patient och vård med smarta lösningar inom eHälsa Vården ska utvecklas och införa nya smarta lösningar som underlättar för personal och främjar samhällsekonomin. MedHelp är vårdoperatören som gör människor friskare genom att kombinera medicinsk kompetens med digitala vårdnära tjänster. Våra lösningar avlastar och förenklar för sjukvården, företag och organisationer. För patienterna ökar tillgängligheten och vården blir effektivare. Det vinner alla på.


Musik

2 lika bra som 1

MUSIKKRITIK: Joakim Erlandson

Artist: Chris Stapleton Album: From A Room, Volume 2 Skivbolag: Mercury/Universal Release: December 2017 I MIN VÄRLD ÄR CHRIS STAPLETON

bland det bästa som countrymusiken presenterat de senaste åren. Senaste åren är visserligen på sätt och vis lite orättvist att säga då han under många år skrivit låtar till countrymusiker medan han själv mest ägnat sig åt sydstatsrock och bluegrass. Ingen duvunge alltså. Hur som så debuterade han som countrymusiker 2015 med albumet ”Traveller” som gjorde omedelbar succé och blev en riktig hit-maskin med ett flertal listettor. I våras släppte han det bejublande uppföljningsalbumet till succédebuten vars namn är hämta från RCA:s klassiska studio A och heter ”From A Room, Volume 1”. En galet bra platta vars fortsättning, ”From A Room, Volume 2”, landade på skivdiskarna i början av december och som av naturliga orsaker hade höga förväntningar på sig.

Artist: Olle Ljungström Album: Måla Hela Världen Skivbolag: Metronome/ Warner Release: December 2017

Artist: Pernilla Andersson Album: Vintersånger från Garbo Skivbolag: Warner Release: December 2017

MUSIKEN LEVER VIDARE

SÅNGER OM JULEN

Det var såklart många musikälskare som sörjde Olle Ljungströms allt för tidiga bortgång ifjol. Hans unika texter och säregna röst bjöd på många fantastiska musikupplevelser. Som en viss tröst släpptes nyligen albumet ”Måla Hela Världen” postumt och det innehåller mycket som är riktigt bra. Trots att Ljungström var sjuk lyckade han skapa mer musik som kommer att leva vidare. •

24

Boom, ett skivsläpp som det blixtrar om då det är minst lika bra som det tidigare albumet. Det är ingen renodlad country utan här finns inslag av såväl bluesrock och soul. Det svänger rejält mellan varven och det är en skiva som växer trots att den håller en väldigt hög nivå redan vid första lyssningen. Jag tar med denna platta på min ”årets-bästa-lista”. Totalt bjuder From A Room-skivorna på 18 låtar som jag kommer bära med mig länge. Missa nu inte att lyssna på Chris Stapleton om du inte gjort det tidigare. •

Nu finns det visserligen en stor risk att du som läser detta gör det när 2017 års jul har passerat. Jag tycker ändå det är riktigt att uppmärksamma Pernilla Anderssons juldoftande album ”Vintersånger från Garbo” för de som eventuellt har missat att den finns tillgänglig. Detta eftersom, som så ofta förr när det gäller Pernilla Andersson, skivan är så fin att lyssna på att det funkar även en vinterkväll i januari eller februari. •

Artist: Charlotte Gainsbourg Album: Rest Skivbolag: Because Release: November 2017 MUSIK SOM TAR TAG I MIG

Hittills har det nog varit vanligare att som kulturkonsument se Charlotte Gainsbourg på vita duken än att höra henne på skiva (även fast hon gjort en hel del plattor tidigare). I och med ”Rest” tror jag det kommer ske en förändring eftersom det är en så bra platta som det är. Lite drömskt med toner såväl från idag som förr har hon gjort musik som tar tag i mig och tar med mig till någon oklar men skön plats. Helgjutet och härligt. •

Viss musik får kanske lite få chanser att revanschera sig hos mig. Just nu tänker jag på mina gamla, under 80- och början på 90-talet, favoriter U2. Oj vad jag har lyssnat på dem genom åren och då främst för lite drygt 20 år sen och det sedan jag hade fått upp ögonen för dem någon gång under 1980 eller 81, typ. Såg dem några gånger live och tyckte alltid att de levererade men något hände i vår relation. Jag vet inte om det berodde på U2 eller om det faktiskt ligger hos mig men vi gled sakta men säker åt olika håll och den musik de gjort sedan någon gång i början av 2000-talet har inte lyckats beröra mig. Något hände visserligen 2014 när de släppte förra plattan. Först gillade jag det jag hörde, skrev nog till och med om det här i Affärsresenären. Det höll dock inte länge. Någon vecka högst. Berodde nog enbart på nostalgi att våra känselspröt dallrade ihop för en kort stund. Det dog igen. Nu är de aktuella med ännu en ny platta och jag ville verkligen ge dem ytterligare en chans. Jag lyssnade några gånger men det klickade aldrig. Nu är det nog dött för alltid mellan mig och de irländska rockhjältarnas moderna alster. Jag får fortsätta digga till gamla slagdängorna från en svunnen tid. Kanske borde jag ge deras senaste plattor fler chanser men jag ids helt enkelt inte. Vi får helt enkelt försöka leva vidare utan varandra och bara minnas åren som var.


VI FÅR DIN VARDAG ATT BLI SÅ MYCKET ENKLARE.

Cloud Client. CloudClient är en molnbaserad IT-drifttjänst som kombinerar våra tjänster ”Klient som tjänst” och ”Office 365 med tjänst”. Resultatet är en mer mobil IT-lösning som inkluderar drift av klientmiljön, molnbaserade Microsoft Office 365 och proaktiv övervakning och användarsupport.

dustin.se/solutions/paketerade-tjanster/cloudclient CloudClient är en standardiserad och paketerad IT-drifttjänst för företag som vill arbeta mer mobilt men samtidigt vill minska administrationen och driftsfrågor kring medarbetarnas klienter med allt vad det innebär med hänsyn till licenshantering, support och säkerhet.

LÄS MER UNDER ”TJÄNSTER” PÅ DUSTIN.SE/SOLUTIONS SÅ HJÄLPER VI DIG ATT HITTA RÄTT TJÄNST OCH LÖSNING FÖR DITT FÖRETAG.


Litteratur

Tidens larm

LITTERATURKRITIK: Joakim Erlandson

Ä

Författare: Julian Bernes Förlag: Forum

"DljȵɤljɯɯȒǥȒȩDzȵȲDzǬǦȍljɸ͝ɉɝȲDzǬljȵ ȩljȵǬɤȤljɚDzɯɤɯɸǬɤljȵǬDzɚljɤɤDzɝljǬDzȄɉɝǥȒࠤ DljȵɤɯǘȩȩǬDzɤȒȅɤȡǘȩʐDzȵȄɝǟȅljࠤ $DzȵȩɉǬɤǟȍǘɝࠞ]DzȵȒȵȄljȵȵȲɸɤȒȤDzȵ ǬDzɚɝȒȲDzɝljȵǬDzࠤ—ɯljȩȒȵɯɝȿǬǬDzȍljȵȄɉɝɤɯȿǬ ȿǦȍɸɚɚɤȤljɯɯljǬDzȲɸɤȒȤࠤ ȍɝɸɤȡɯȡȿʐȄɉɝljȤɯljǬDzȲɸɤȒȤࠤ ÀȒȩȤDzɯǘɝʐǘɝɤɯȄɉɝDzȵȤȿȲɚȿɤȒɯɉɝࠥࡤ —ɯʗǦȤDzɯǘɝȍǘȲɯljɯȄɝǟȵWɸȩȒljȵDzɝȵDzɤ ɸȵǬDzɝǥljɝljǥȿȤࡤ¡ȒǬDzȵɤ]ljɝȲࡤǬǘɝʐȒȄǟɝ ȄɉȩȡljǬȒɝȒȅDzȵɯDzȵ$ȲȒɯɝȒ—ȡȿɤɯljȤȿʐȒɯȡɤ ȩȒʐɤȿȲȒȲǟȵȅɯȿǦȍȲʗǦȤDzɯɤɯʗɝɤljʐǬDz ɯɝDzǬDzɤɚȿɯDzɝȵljɤȿȲɸȵǬDzɝȿȩȒȤljǟɝɤɯʗɝ —ȿʐȡDzɯɸȵȒȿȵDzȵࠤ—ɯljɯDzȵȤljȩȩljɤȒǥȿȤDzȵȄɉɝ fljȤɯDzȵȿǦȍʐljǬfljȤɯDzȵʐȒȩȩǘɝɤʐǟɝɯljɯɯ ʐǘɝȡljɤȒȅDzȲȿɯȍɸɝȒȩȩljǬDzɯǘȵȤǘȵȵɤȒ ɤȡǘȩDzȵࠤ ¡ɝȿɯɤljɯɯ¡ȒǬDzȵɤ]ljɝȲȒȵɯDzǘɝȲDzɝǘȵǦlj ‫ޚޚޜ‬ɤȒǬȿɝȤǘȵȵɤǬDzɯɤȿȲȡljȅȍljɝȩǘɤɯDzȵ ɯDzȅDzȩɤɯDzȵDzͫDzɝɤȿȲWɸȩȒljȵljɝȵDzɤȄǟɝȒȵ ɤǟȲǟȵȅljȤǘȵɤȩȿɝȒȵǘɤɯljȵʐljɝȡDzȲDzȵȒȵȅࠤ

DzǬljȵȒȒȵȩDzǬȵȒȵȅDzȵljʐǥȿȤDzȵȵǘɝ ȤȿȲɚȿɤȒɯɉɝDzȵɤɯǟɝȲDzǬʗɯɯDzɝȤȩǘǬDzɝȿǦȍ ɚljǦȤljǬʐǘɤȤljȲȒɯɯȒȵljɯɯDzȵɸɯljȵȄɉɝȍȒɤɤDzȵ ȿǦȍʐǘȵɯljɝɚǟljɯɯǥȩȒȍǘȲɯljǬࠟDzͫDzɝljɯɯ ȍljȍljȲȵljɯȒȿȵǟǬȍȿɤ—ɯljȩȒȵɝDzȅȒȲDzȵࠟljʐ ɝDzɚɝDzɤDzȵɯljȵɯDzɝȄɉɝfljȤɯDzȵǥȩȒɝȡljȅɤȿȲ ȩǘɤljɝDzDzȵǬDzȩljʐljȩȩǬDzȵǟȵȅDzɤɯȿǦȍʐǘȲȡDzȩɤDz ɤȿȲ$ȲȒɯɝȒȡ—ȡȿɤɯljȤȿʐȒɯȡǘɝȄʗȩȩǬljʐࠤ ¨ȵǬDzɝǥDzɝǘɯɯDzȩɤDzȵɤȅǟȵȅʐǘǦȤɤȄɝǟȅljȵ ȍɸɝɸʐȒǬljǬDzɯǘɝʐǘɝɝDzljɯɯʐljɝljȒȿȵǟǬljʐǬDz ɤɯʗɝljȵǬDzȒDzȵɯȿɯljȩȒɯǘɝɤɯljɯǘȵljɯɯȲȿɯɯlj ǬDzɤɤȅɸȵɤɯࠤIȵȅDzɯljʐljȩɯDzɝȵljɯȒʐDzȵǘɝDzȵȤDzȩɯࠤ $DzɯɯljǘɝDzȵǥȿȤɤȿȲǥɉɝȩǘɤljɤࠤ•

SWING TIME

FÄDER OCH SÖNER

Zadie Smiths

Ivan Turgenjev

Iʐljȵ¡ɸɝȅDzȵȡDzʐɤɝȿȲljȵ ࡤ<ǘǬDzɝȿǦȍ—ɉȵDzɝࡤȅljʐɤɸɯ ‫ޜޠޢޛ‬ȲDzȵȤɸȵǬDzȩȒȤljȅǘɝȵlj ȍljɤȤɝȒʐȒɯɤȒǟɝǬǟɯDzȲljɯǘɝ ǬDzȵDzʐȒȅljȤȿȵȄȩȒȤɯDzȵȲDzȩȩljȵ ȅDzȵDzɝljɯȒȿȵDzɝࠤ$Dzɯȅǟɝljɯɯ ȤǘȵȵljȒȅDzȵɤȒȅȒDzɯɯȄȩDzɝɯljȩ ȄɝǟȅȿɝǘʐDzȵȿȲǬDzɯǘɝǬɝʗȅɯ ‫ޚޟޛ‬ǟɝɤDzǬljȵǬDzȵȅȡȿɝǬDzɤɯȿɝ ɤȤljȵǬljȩȍDzȲȲljȒʗɤɤȩljȵǬࠤ iȒȍȒȩȒɤȲDzȵɤDzɝȒȿǦȍȲDzǬ $DzɯǘɝDzȵǥȿȤȿȲʐǘȵɤȤljɚࠟ ɝȿȲljȵDzȵǬljȅDzȵɤȩȡɸɤǬǟǬDzɯ ȤȿȵȤɸɝɝDzȵɤࠟɝljɤȄɝǟȅȿɝࠟȤȩljɤɤࠟ ʗɯȩȒȅljʐǘɝȩǬljɝȿǦȍǬDzɯǘɝȒʐȒɤɤ ʐljɝ¡ɸɝȅDzȵȡDzʐɤȿȲȲʗȵɯljǬDz ɸɯɯɝʗǦȤDzɯࠤiǘɝȡljȅȍljǬDzȩǘɤɯ ȲǟȵDzȵȅDzȵDzɝljɯȒȿȵɤɝȿȲljȵ ȄɉɝǬDzɤȿȲʐljɝɸȵȅljȒf¡Àࠞɤ ɸɯ<ǘǬDzɝȿǦȍ—ɉȵDzɝɤǘȩȩljǬDz ȡljȅȲȒȅǬȒɝDzȤɯɯȒȩȩljȩȩljǬDzɤȿȲ ǥljɝȵǬȿȲࠤ• ɯȒǬȒȅljɝDzȍǘʐǬljɯljɯɯǥȿȤDzȵǘɝ DzɯɯȲǘɤɯDzɝʐDzɝȤࠤ• ࡤ—ʑȒȵȅ¡ȒȲDzࡤǘɝȿȵDzȤȩȒȅDzȵ den mest bejublade av ÑljǬȒDz—ȲȒɯȍɤɝȿȲljȵDzɝȿǦȍ ȍljɝȲɉɯɯɤljʐʐǘȩǬȒȅɯȄȒȵlj ɝDzǦDzȵɤȒȿȵDzɝȄɝǟȵȲǟȵȅljȍǟȩȩࠤ Även jag uppskattade den tid ȡljȅɤɚDzȵǬDzɝljǬDzɯȒȩȩɤljȲȲljȵɤ ȲDzǬ—ʑȒȵȅ¡ȒȲDzࠟȄljɤɯȡljȅȒȵɯDz ȅɉɝȤɸȩȩDzɝǥʗɯɯȿɝljʐȅȩǘǬȡDzࠤ

26

DEN SVAVELGULA HIMLEN Kjell Westö

*ȵljʐǟɝDzɯɤljǥɤȿȩɸɯ bästa läsupplevelse i ȲȒɯɯɯʗǦȤDzࠤYȡDzȩȩÁDzɤɯɉ ȍljɝȒࡤ$Dzȵ—ʐljʐDzȩȅɸȩlj DȒȲȩDzȵࡤȩʗǦȤljɯɤɤȤɝȒʐljDzȵ ǥȿȤɤȿȲȄǘȵȅɤȩljǬDzȲȒȅ ɸȵǬDzɝɤljȲɯȩȒȅlj‫ޟޡޞ‬ɤȒǬȿɝࠤ DDzȩɤȒȵȅȄȿɝɤȄɝǟȵ‫࡙ޚޠ‬ɯljȩDzɯ ȄɝljȲɯȒȩȩȒǬljȅɤɚDzȅȩljɤȅDzȵȿȲ ǬDzȵȵljȲȵȩɉɤDzȄɉɝȄljɯɯljɝDzȵ ȿǦȍȍljȵɤʐǘȵɤȤljɚࠟȿǦȍ ȒǥȩljȵǬȿʐǘȵɤȤljɚࠟȲDzǬ ǬDzȵȄȒȵȩljȵǬɤɤʐDzȵɤȤDz ɉʐDzɝȤȩljɤɤȄljȲȒȩȡDzȵljǥDzȩȩ ɤȿȲɤɯǟɝȒȍljȵǬȩȒȵȅDzȵɤ ȄȿȤɸɤࠤ$DzɯǘɝDzȵ ǥDzɝǘɯɯljɝȅȩǘǬȡDzɤȿȲɤȲȒɯɯljɝ ljʐɤȒȅɚǟȩǘɤljɝDzȵࠤWljȅɯǘȵȤDzɝ ȵɸȩǘɤljljȩȩɯȲDzǬÁDzɤɯɉࠤ•

ven om jag absolut läser böcker från våra stora drakar till förlag såsom Albert Bonniers och Norstedts blir jag ändå väldigt nöjd när ett litet förlag ger ut något jag vill läsa. Jag är ju knappast ensam om att uppskatta mångfald och någonstans handlar det väl om klassiska historier som David och Goliat eller liknade hjälteberättelser om den lilles kamp mot den store som väcker något hos mig/oss. Ännu gladare blir jag såklart över att upptäcka ett litet förlag som ger ut många böcker som attraherar min litterära nyfikenhet. Tänker nu på Alastor Press som på sin hemsida beskriver sig själva med följande härliga meningar: ”Alastor Press är ett litet, höglitterärt förlag som sedan starten 2001 strävat efter att tillgodose känsliga sinnens behov av estetisk finkalibrering. Alastor ger huvudsakligen ut översatt litteratur från förra sekelskiftet som faller inom ramarna för dekadensen, symbolismen och andra närliggande riktningar.” Klart jag blev prenumerant av Alastor Press bokutgivning. 4-5 böcker per år som jag redan nu ser fram emot. Idag damp det ner två böcker som jag kommer sluka med hull och hår: Léon Bloys ”Otrevligheter” och Pierre Jean Jouves ”Paulina 1880”. Jag återkommer säkert med ett omdöme om dessa i kommande nummer.


Tidningen du just nu läser skulle kunna vara klimatneutral och Svanenmärkt ... om den hade varit tryckt hos /HQDQGHUV*UDƋVND

Vi har tre 8-färgare och eget bokbinderi. Det betyder att vi har riktigt stor kapacitet att trycka riktigt hög kvalitet väldigt fort, och att vi inom huset kan producera färdiga böcker, kataloger, broschyrer och tidningar i stora volymer. Dessutom är vi miljövänliga och kan leverera klimatneutrala trycksaker.

ISO12647-2

BOX 4018 | 390 04 KALMAR | TEL. 0480 - 44 48 00 INFO@LENANDERS.SE | WWW.LENANDERS.SE


Film

The Post

Verklighetsbaserat drama om The Pentagons Papers, en massiv mÜrkläggning av regeringshemligheter i USA som New York Times rapporterade om i juni 1971. Büde New York Times och Washington Post, USAs stora tidningar, tog modigt ställning fÜr yttrandefrihet och rapporterade om The Pentagon Papers, den massiva mÜrkläggningen av regeringshemligheter som spände Üver fyra decennier och fyra amerikanska presidenter. Vid den tiden fÜrsÜkte Washington Posts Katherine Graham fortfarande hitta sin plats som landets fÜrsta kvinnliga tidningsutgivare och Ben Bradlee, tidningens labila men drivna redaktÜr, fÜrsÜkte fÜrbättra den kämpande tidningens rykte. Tillsammans bildade de tvü ett osannolikt lag dü de var tvungna att

3

SKRĂ&#x201E;CK

Alien (1979).

samarbeta och fatta det djärva beslutet att stÜdja The New York Times i deras fÜrsÜk att bekämpa Nixonadministrationen. Genre: Verklighetsbaserat drama Biopremiär: 26:e januari FÜrhandsvisa: Frün 22:a januari RegissÜr: Steven Spielberg Sküdespelare: Meryl Streep, Tom Hanks, Alison Brie, Matthew Rhys, Bradley Whitford, Bruce *UHHQZRRGP¹

Ellen Ripley och resten av besättningen pĂĽ fraktskeppet Nostromo är pĂĽ väg hem till jorden när de snappar upp en SOS-signal frĂĽn en främmande och okänd planet. När de väl landar där upptäcker de att allt som ďŹ nns kvar är resterna av ett kraschlandat rymdskepp och att alla ombord är dĂśda. Besättningen har ingen aning om vilken mardrĂśm de har landat i.

FĂ&#x2026;GLARNA (1963). Melanie Daniels kommer till Bodega Bay i jakt pĂĽ den eftertraktade ungkarlen Mitch Brenner. Vid sin ankomst blir hon ofĂśrklarligt attackerad av en ďŹ skmĂĽs. Snart samlas tusentals fĂĽglar och utsätter stan fĂśr hemska attacker. Melanie och Mitch mĂĽste hinna ďŹ&#x201A;y frĂĽn den ďŹ&#x201A;ygande skräckmassan innan dem själv faller offer fĂśr fĂĽglarnas vrede... Skräckmästaren Hitchcocks mästerverk.

THE SHAPE OF WATER

I, TONYA

En annorlunda fÜrtrollande saga fÜr vuxna som utspelar sig under kalla kriget i USA. Den ensamma kvinnan Elisa jobbar pü ett statligt laboratorium. En dag upptäcker hon och hennes kollega Zelda ett hemligstämplat experiment och hennes liv fÜrändras drastiskt.

Genre: Fantasy, drama Biopremiär: 16:e februari FÜrhandsvisa: Frün 12:e feb RegissÜr: Guillermo del Toro Sküdespelare: Sally Hawkins, Michael Shannon, Octavia 6SHQFHU5LFKDUG-HQNLQVP¹

En skruvad dramakomedi som har blivit en snackis i Hollywood. Baserad pü verkliga händelser dü Tonya Harding och hennes ex-man Jeff Gilooly anlitade en man fÜr att bryta benet av Tonyas konkurrent Nancy Kerrigan vid de amerikanska konstükningsmästerskapen 1994, vilket ledde till slutet av Hardings karriär som konstükerska.

Genre: Verklighetsbaserad dramakomedi Biopremiär: 23:e februari RegissÜr: Craig Gillespie Sküdespelare: Margot Robbie, Sebastian Stan, Allison Janney, Mckenna Grace, Bobby Cannavale och Julianne Nicholson

RED SPARROW Dominika Egorova rekryteras mot sin vilja till att bli en â&#x20AC;&#x153;sparvâ&#x20AC;?, en tränad fĂśrfĂśrerska i tjänst i den ryska säkerhetstjänsten. Hon tvingas lära sig att använda sin kropp som ett vapen, men mĂĽste kämpa fĂśr att upprätthĂĽlla sin självkänsla under den extremt icke-humana träningsprocessen. Hon blir en av säkerhetstjänstens mest värdefulla tillgĂĽngar och hennes fĂśrsta mĂĽl är Nate Nash, en CIA-agent, ansvarig fĂśr USAs kontraspionage mot Ryssland.

Genre: Spionthriller Biopremiär: 2:a mars RegissÜr: Francis Lawrence Sküdespelare: Jennifer Lawrence, Mary-Louise Parker, Joel Edgerton, Jeremy Irons, Charlotte 5DPSOLQJP¹

EXCORSISTEN (1973). I ett lugnt storstadsomrĂĽde, i ett elegant hus, drabbas en ung, oskyldig ďŹ&#x201A;icka av en mystisk och skrämmande ĂĽkomma. Modern, en ďŹ rad ďŹ lmstjärna, fĂśrmĂĽr inte hjälpa sin dotter. BĂĽde skickliga medicinska läkare och själsläkare stĂĽr handfallna infĂśr ďŹ&#x201A;ickans märkliga beteende. Ă&#x201E;r hon rentav besatt av en demon? I ren desperation sĂśker modern upp en katolsk präst. Skräckklassiker baserad pĂĽ William Peter Blattys roman.

Annons Känner du till att du kan boka en ďŹ lmvisning till ditt fĂśretagsevent? Filmevent är ett populärt sätt att träffa mĂĽnga kunder och kollegor. Upplev ďŹ lmevent pĂĽ bio! Läs mer pĂĽ www.motenochevent.se/ďŹ lmevent 28


Hjälp oss att hålla fler hemlösa varma och mätta.

Vinterkampanj

VAD VI GÖR DENNA VINTER...

Ryggsäcksutmaningen

Sprid lite värme och nå ut till de som har det sämre. Engagera dig och följ dessa enkla steg. Fyll en ryggsäck med det mest basala såsom mat, sovsäck, mössa, strumpor, handskar och ge det till en människa som kämpar på gatorna denna vinter.

Håll dig varmpaketet 2000 kr För endast 2000 kr kan du förse en person med det mest nödvändiga, det vill säga mat, värmande långkalsonger, sovsäck, mössa, handskar, filtar m.m. Paketet hjälper hemlösa att hålla sig varma i den bitande kylan.

Håll dig mättpaketet 250 kr Många människor i detta land, vuxna som barn, kommer att missa en viktig måltid idag. Donera ett matpaket med bland annat soppa, tonfisk, linser, mjölk, gröt och flingor för att mätta magar denna vinter! Märk betalningen med Varma hjärtan

900 4771

900-4771


Många män besväras av frekventa trängningar, urinläckage och svårigheter att kissa, ofta beror det på en förstorad prostata. Cernitol Novum har avsvällande, inflammationshämmande effekter på prostatan och verkar avslappnande på urinrörets muskulatur, vilket gör blåstömningen lättare och toalettbesöken färre. Med över 50 miljoner dygnsdoser per år är Cernitol Novum ett av världens mest använda läkemedel vid godartade prostatabesvär. Finns att köpa på apoteket eller via www.cernitol.se. Läs mer om godartad prostataförstoring på www.cernitol.se Cernitol Novum är ett växtbaserat läkemedel med avsvällande och antiinflammatoriska egenskaper. Läs bipacksedeln noga före användning. För mer information, se fass.se. Kontakta läkare innan behandling för att inte missa eventuell bakomliggande allvarlig sjukdom (prostata- eller urinblåsecancer). Om besvären förvärras eller kvarstår i mer än 6 månader ska läkare kontaktas för förnyad bedömning. AB Cernelle, telefon 042-69 230.

BLI VÄN MED DIN PROSTATA


Livsstil

BILLY IDOL TILLBAKS I SVERIGE

PÅ BILDEN IRENE THEORIN FOTO CHRIS GLOAG

Electra-En emotionell motorväg i blod och katastrof Strauss Elektra lämnar ingen oberörd, Elektra hade urpremiär i Dresden 1909. Det är ett verk som tar andan ur publiken med sitt gastkramande drama om kvinnan som är besatt av att hämnas mordet på sin far. Historien, baserad på Sofokles klassiska tragedi, är en knivskarp studie i kvinnligt raseri, men också en gripande skildring av en ung kvinna i fritt fall. De tre ledande rollerna i Elektra hör till operarepertoarens mest krävande partier. Här hör vi de internationellt hyllade sopranerna Iréne Theorin och Katarina Dalayman samt nya stjärnskottet Cornelia Beskow. Richard Strauss

Han var en av pionjärerna i att skapa ett nytt sound genom att blanda rock, pop och punk och med låtar som ”White Wedding” och ”Rebel Yell” blev han snabbt en av de första stora superstjärnorna på MTV. Han spelade för ett fullsatt Gröna Lund 2015 och i sommar är han tillbaka. 26 JULI KL. 20.00 KLIVER BILLY IDOL ÅTERIGEN UT PÅ STORA SCEN.

ELEKTRA HADE NYPREMIÄR DEN 10 JANUARI PÅ KUNGLIGA OPERANS STORA SCEN. SPELAS ENDAST 7 GÅNGER.

FOTO DENNIS LEUPOLD

QUEENS OF POP

Sveriges just nu starkast lysande stjärnor besöker Sofiero Slott i Helsingborg fredagen den 27 juli och Botaniska Trädgården i Uppsala fredagen den 3 augusti. QUEENS OF POP är en helt ny endagsfestival som får premiär i sommar. Bakom storsatsningen står arrangörerna Paraply & Curling i samarbete med Live Nation. Ambitionen är att erbjuda vår tids mest aktuella artister och samtidigt förena människor genom starka intryck och inspirerande upplevelser i landets vackraste slottsmiljöer. BILJETTERNA SLÄPPTES FREDAGEN DEN 15 DECEMBER. LIVENATION.SE KLARA ARTISTER: ZARA LARSSON, ICONA POP, MOLLY SANDÉN

MAGNUS ROOSMAN

MOLIÈRES TARTUFFE När Staffan Valdemar Holm regisserar Molières Tartuffe utspelar sig den klassiska komedin både i nutid och i Dramatens närområde, i en tidstypisk Östermalmsfamilj. När Orgon bjuder hem Situation Sthlm-försäljaren Tartuffe vänds livet i den välbärgade familjen upp och ner. Trots att resten av familjen är övertygade om att Tartuffe är en skenhelig bedragare, har Orgon snart gett honom allt han äger. Det är en total Östermalmsmardröm. — Det är ju det värsta som kan hända. Det förstör hela systemet och det är väldigt roligt, säger regissören Staffan Valdemar Holm. PREMIÄR PÅ STORA SCENEN 13 JANUARI.

31


Live in a Work of Art Jag har sedan 1996 skapat unika, livsbejakande livsrum i en design och kvalité som belönats med IXXÂIVXEPÁRETVMWIVSGLYXQmVOIPWIV1MXXQoPLEVHSGOEPPXMHZEVMXEXXPIZIVIVESGL}ZIVXVmJJEQMR FIWXmPPEVIW}RWOIQoPSGLJ}VZmRXRMRKEV3EZWIXXSQHIXKmPPIVIRLIPXR]FSWXEHIRJ}VmHPMRKEZ RYZEVERHITPEXWIPPIVIRQIVSJJIRXPMKQMPN}

[[[VSWWWI


* QI MRE HY RWM TT IVMR XM K PP EZ T VS NIO OV XIV SR MR SV KO ZM ER E6 I SW VFNY W* H MR EW ER W

2]

LI

X

)\GPYWMZIHIWMKR:MPPE;LMXIMWEQEVFIXIQIH3WWMER8SZI

6SWWLEVWSQJ}VWXEWZIRWOEEVOMXIOXOSRXSVIVLoPPMXVmXXIREXX7ZERIRQmVOEZoVETVSNIOX =XXIVPMKEVIIXXWXIKJ}VQMKEXXWmOVEIVFmWXEMRZIWXIVMRKRoKSRWMR7IREWXIR]LIXIRmV6SWWÁRERW HmVRMIROIPXOERLERXIVETVSNIOXIVMRKWOSWXREHIRQIHIXXQ]GOIXJ}VHIPEOXMKXPoR (IXZMPPNEKÁVEKIRSQEXXFNYHEHMKTooVIXWZMOXMKEWXIWEQXEP (IXSQHMXXR]EPMZWVYQ &SOEHMRXMHVIHERMHEKToIPPIVVSWW$VSWWWI :EVQXZmPOSQQIR 4oP6SWW')3*SYRHIV %VGLMXIGX7%617%

Awarded Sweden's most beautiful autifu aut full vill v villa lla Awarded best newbuilding in n Jä Jämtl Jämtland mtland and Gold winner at European Property Award d Svanen Nordic Ecolabelling Licence


JĂśnkĂśping - Well connected 23 avgĂĽngar till Världen via Stockholm... 12 avgĂĽngar till Världen via Frankfurt... 3-5 direktcharter... och fraktďŹ&#x201A;yg...

...varje vecka! jonkopingairport.se

Diplomerad controller Utvecklingen gür frün renodlad ekonomistyrning mot en bredare verksamhetsstyrning, vilket ställer stora krav pü bred kompetens.

Utbildningen omfattar 5 block pĂĽ sammanlagt 10 dagar: Â&#x2021; (NRQRPLVNXSSI|OMQLQJRFKDQDO\V Â&#x2021; (NRQRPLVNDNDON\OHU Â&#x2021; 6W\UPRGHOOHU Â&#x2021; (NRQRPLVNDULVNHU)|UHWDJVYlUGHULQJ3UHVHQWDWLRQGHO Â&#x2021; 3UHVHQWDWLRQGHO&RQWUROOHUQVUROO'LSORPHULQJ Utbildningsstart: 6WRFNKROPDSULO_*|WHERUJPDM Anmälan och läs mer pĂĽ www.taurusekonomi.se 34


Analys

BAKGRUNDERNA TILL ÖKAT AFFÄRSRESANDE Det är inte helt lätt att göra prognoser i en föränderlig värld. Affärsresandet styrs av olika faktorer, både på makro- och mikronivå. Vilka är dessa faktorer och hur kan ett företag sätta kostnaden för resorna i relation till verksamheten? TEXT LOTTEN FOWLER, GENERALDIREKTÖR FÖR SBTA* FOTO SHUTTERSTOCK OCH NASTUH ABOOTALEBI

35


1,3

biljoner USD uppgick det globala affärsresandet till under 2016. Siffran inkluderar både grupp- och individuella resor som genomfördes i tjänsten; låt det vara säljmöten, personlig utveckling, interna möten, kvalitetskontroll, underhåll osv. Alla utgifter förknippade med tjänsteresan inkluderas, även traktamenten och pengar som spenderats av resenären för privat bruk under resan. Siffrorna kommer

Den totala tillväxten i globalt affärsresande förra året var endast 3,5 %. Snittet för åren dessförinnan ligger på en ökning runt 4,4 procent i det vi kallar spend, på svenska totala utgifter.

36

från GBTA, som varje år tittar på hur affärsresandet utvecklas globalt och regionalt. Den totala tillväxten i globalt affärsresande förra året var endast 3,5 %. Snittet för åren dessförinnan ligger på en ökning runt 4,4 procent i det vi kallar spend, på svenska totala utgifter. Tillväxten i dollar räknat minskade på grund av flera makroekonomiska faktorer och minskningen varierade dessutom från region till region. Global oro i frågor kring statlig reglering, inflation, växelkurser och ekonomisk tillväxt gör företag försiktiga. Oron kvarstår även framöver, framförallt på grund av det politiska läget i världen. TROTS DET TROR MÅNGA PÅ en

ökad tillväxt i affärsresandet, främst beroende av tre faktorer. Den första anledningen att tro på en ökad tillväxt är Handeln. När man analyserar sambanden mellan globala handelsvolymer och global ”spend” på affärsresor ser man att närmare 60 % av resandet kopplas direkt till

globala handelsvolymer. Det känns som ett rimligt antagande eftersom förflyttning av produkter och tjänster i förlängningen kräver att människor reser för att stödja handeln. Med andra ord ser man här tjänsteresor i termer av sälj, support, R&D och utbildning till exempel. Minskade handelsvolymer har tydligt påverkat affärsresandet negativt under de senaste åren. Historiskt brukar globala handelsvolymer växa med ungefär 2 gånger global BNP per år. Under perioden 2010–2016 däremot, växte de globala handelsvolymer bara med 1 gång global BNP. Detta är en starkt bidragande orsak till en relativt låg tillväxt för affärsresande under samma period. Det finns nu tecken på att global handel är på väg tillbaka, i form av ökad export i Asien och en ökad efterfrågan av containerfartyg. IMF förutspår en tillväxt i handel på 3,9 % under 2018. Det man behöver ta höjd för är en ökad protektionism, vilket ju diskuteras i flera länder nu, kanske framförallt USA.


PriDrive motordriven vikport

Made in Sweden

Prisexempel (ex.moms):

4000mm x 4000mm

22.450:Nu lanserar vi PriDrive

Motordrivna industriportar har funnits länge men vår nya PriDrive ger dig som portägare radikalt förbättrade förutsättningar. Motoriserade industriportar som tidigare antingen varit en dyr investering eller gett ett kostsamt ägande förändras nu till att bli det självklara industriportsalternativet. Telefon: 0512-295 90 www.prido.se


"Företag som förstår sambanden mellan affärsresande och global ekonomi och handel kan budgetera och planera sina kostnader." att tro på ett ökat globalt affärsresande är de så kallade Tillväxtmarknaderna. Under perioden 2010–2013 utgjorde BRICländerna (Brasilien, Ryssland, Indien och Kina) 58 % av den totala globala ökningen i affärsresande. De senaste årens ekonomiska problem i flera av länderna har påverkat utvecklingen negativt, vilket nu ser ut att vända. Man förväntar sig inte en snabb återhämtning, men det finns positiva signaler på flera håll nu. Vi behöver se upp för kraftigt ökade räntor eller tuffare lånevillkor i tillväxt marknaderna, något som skulle kväva återhämtningen vi nu ser.

DEN ANDRA ANLEDNINGEN

till ett ökat globalt affärsresande är den ökning i tillverkning och industriell produktion vi nu ser. Världsbanken förutspår att produktionen kommer att fortsätta öka de närmaste åren. Sambandet mellan global produktion och tjänsteresande är säkerställt och man menar att produktionssektorn, dvs industrin, står för närmare en tredjedel av det som spenderas globalt på tjänsteresor. Här skulle ett handelskrig eller försvårade villkor för internationell handel och produktion kunna påverka utvecklingen.

DEN TREDJE ANLEDNINGEN

DEN FJÄRDE ANLEDNINGEN till att man tror på en ytterligare ökning i affärsresande är dynamiken kring olika valutor och växelkurser. Dollarn har ökat i kraftigt i värde under de senaste åren, vilket påverkar handel och därmed också affärsresandet. FÖRETAG SOM FÖRSTÅR sambanden mellan affärsresande och global ekonomi och handel kan budgetera och planera sina kostnader. Den som inte arbetar aktivt med reserelaterade frågor har svårt att parera förändringar i den yttre miljön och får ofta dra hårt i handbromsen när något sker. Travel management handlar om mycket mer än förhandlade priser på flyg. Gott fortsättning. ࣵ

Lotten Fowler Generaldirektör för SBTA

38

*SBTA, Swedish Business Travel Association, är en organisation vars mål är att stötta sina medlemmar – köpare och leverantörer – i frågor som rör tjänsteresor och möten. SBTA har i dagsläget över 250 medlemsföretag och är, tillsammans med de övriga nordiska föreningarna, partners i GBTA, Global Business Travel Association. Lotten Fowler är generaldirektör för SBTA och är under 2017 gästskribent i Affärsresenären. Om du som läsare har några frågor eller synpunkter på ämnen du vill att vi tar upp är du välkommen att kontakta SBTA på info@sbta.se.


Tillsammans hÃ¥ller vi hela Sverige levande! 7Ã&#x20AC;STUSBUFHJ¿SBUUæOOBTGSBNGÃ&#x2018;SBMMUQÃ&#x20AC;NJOESFPSUFSPDIMBOETCZHE/VIBSWJ¿WFOCZHHUFUUBOUBM OZBTUBUJPOFSM¿OHTEFTUÃ&#x2018;SSFUSBæLMFEFSOBTÃ&#x20AC;BUUTUBUJPOTO¿UWFSLFUGVOHFSBSÃ&#x2018;WFSIFMB4WFSJHF¿WFO GÃ&#x2018;SEFOUVOHBUSBæLFO7¿MLPNNFOUJMMOÃ&#x20AC;HPOBWWÃ&#x20AC;SBTUBUJPOFS TANKKORT

4MA0CK0AR

Ã&#x2013;V ER

HEL A

SV ER

I G E!

SMARTKORT

FÃ&#x2013;RETAGSKORT


Motor

%,/(16.$//*†ˎ,17(STÅ TEXT TEGE TORNVALL FOTO SHUTTERSTOCK

Bilar som körs i arbetet skall gå och finnas tillgängliga när vi behöver dem. Stillastående bilar uträttar inget arbete. Men de står still när vi tankar eller laddar dem och när de är på service eller reparation..

D

et gäller därför att minimera dessa stillestånd. Längst möjliga räckvidd per tankning/laddning, längst möjliga tid och sträcka mellan servicetillfällen samt helst inga reparationer alls. Här jämför vi hur långt olika bilar och biltyper går per tankning eller laddning. Rena bensin- och dieselbilar kan gå över 100 mil innan tanken är tom. Laddhybrider går bara enstaka mil på el men kan gå uppåt 70–80 mil på bränsle. Rena elbilar går så långt batteriet räcker. Tabellen här intill visar olika bilars tankrymd/ladd kapacitet, förbrukning och räckvidd. Längst går snåla dieslar

40

– och kortast rena elbilar med små batterier. För att skona batterierna bör man ladda laddhybrider och elbilar bara till ca 80 procent. Därför anger tabellen 80 procent/full kapacitet. Laddhybrider kan även köras på bränsle, men deras bränslemotorer är oftast mindre effektiva än optimerade, rena bensin- och dieselmotorer. För att inte bli stående måste man ha reserv kvar i tank resp. batteri. Särskilt viktigt för elbilar. Det begränsar ytterligare praktiskt användbar räckvidd. Vinterkyla samt ljus, värme, ventilation och utrustning drar också ström.

Om man för stads- och närtrafik vill köra laddhybrider bara på el, får man ladda dem nästan varje dag, helst på natten eller på jobbet, om man kan. Rena elbilar kan man ladda någon gång eller två i veckan för stads- och närtrafik, också helst natten eller på jobbet. SNABBLADDNING VID LADDSTOLPE

tar en halv till en timme – om man hittar någon, och om den är ledig och fungerar. Då får man högst 80 procent kapacitet. För risk att bli stående bör man undvika att utnyttja laddbatteriets fulla kapacitet. ­


NYA XF SPORTBRAKE

KÖR EN PERFORMANCE-BIL AV PRAKTISKA SKÄL

BOKA PROVKÖRNING AV NYA XF SPORTBRAKE IDAG!

UTRUSTNING: Xenon-ljus med LED-signatur

Med sin F-TYPE inspirerade design bevisar nya XF Sportbrake att prestanda och praktikalitet går att kombinera. XF kompromissar inte med elegant stil, mångsidighet och säkerhet. En iögonfallande, aerodynamisk exteriör som matchas av en modern interiör. Den moderna designen erbjuder ren och heltäckande komfort med ett överflöd av naturligt ljus och utsökt hantverk. Jaguars nya InControl-infotainmentsystem med en 8-tums pekskräm gör körningen mer njutbar. Tack vare Jaguars lättviktsarkitektur i aluminium är XF än mer effektiv, har lägre driftskostnader samt utsläpp ner till låga 118 g/km.

Parkeringsradar bak

Boka provkörning hos din närmaste återförsäljare idag.

Jaguars ljudsystem

Fjärrstyrd bränslevärmare Luftfjädring bak Motoriserad bagagelucka 40/20/40 delbart baksäte Insynsskydd och lastnät Takrails 17 tums lättmetalfälgar 2-zons klimatanläggning 8-tums Touchscreen Filbytesvarning

Pris från 409 800 kr

jaguar.se

Fri service & Garanti de 3 första åren (obegr. miltal)*

Baseras på Jaguar XF Sportbrake 2.0L 180PS Diesel RWD AUT Pure Edition. Bränsleförbrukning bl körning 4,8 l/100 km. CO2-utsläpp 124 g/km. Miljöklass Euro6. *Fri service i 3 år utan milbegränsning. Garantier: 3 års fabriksgaranti utan milbegränsning, 3 års vagnskadegaranti, 6 års rostskyddsgaranti, 3 års lackgaranti utan milbegränsning, samt 3 års Jaguar Assistans inom Europa. Bilen på bilden kan vara extrautrustad. Med reservation för eventuella tryckfel och prisändringar.


SÅ LÅNGT KOMMER MAN PÅ EN TANKNING/LADDNING. Vi har jämfört 10 dieselbilar, 9 bensinbilar, 2 hybridbilar, 4 laddhybrider och 4 rena elbilar. med 50-60 liters tank och 5-6 l/100 km förbrukning kan gå över 100 mil på en tankning. Snåla bensinare klarar 80-90 mil per tankning. Det räcker för enkel resa på de flesta håll i Sverige, ofta även fram och åter. Men starka och törstiga bilar måste tankas efter 50-60 mil eller mindre. Laddhybrider kommer bara några enstaka mil med eldrift, men några klarar uppåt 70-80 mil med bensin- eller dieselmotor. Vanliga hybriders batterier klarar inte en mil innan de måste laddas via bränslemotorn.

SNÅLA DIESELBILAR

42

RENA ELBILAR 20-40 KWH BATTERIER kan teoretiskt klara 15-30 mil, men når i praktiken snarast 12-25 mil – mindre än så vintertid. Stora Tesla med 75-100 kWh batterier kan i varmt väder och måttlig fart köras 45-60 mil, men sämre väder och högre fart minskar räckvidden till 35-50 mil eller mindre. MÅTTLIGA SVENSKA FARTER ger längre restid men spar bränsle. Teslas uppgivna acceleration 0-100 på 3-4 sekunder och 250 km/h toppfart har man ingen nytta av. Frånsett lagliga aspekter tömmer sådana övningar batterierna snabbt.

i september en Tesla S med 100 kWh batteri 116 mil ToR Stockholm-Örnsköldsvik med 1,93 kWh per mil snittförbrukning. Färden tog 18 körtimmar med övernattning med effektiv snittfart 64 km/h och flera laddstopp på vägen. ࣵ

DAGENS NYHETER KÖRDE


TRIMMA DIN TJÄNSTEBIL SJÄLV!

SPARA PENGAR – MOTOROPTIMERA DIN TJÄNSTEBIL! Genom att välja ett mer ekonomiskt motoralternativ, med lägre förmånsvärde, får du pengar över till exempelvis utrustning. Med BSRs trim kan du sen få liknande effekt (och i vissa fall mer) som i det dyrare alternativet. För de flesta sänks också den genomsnittliga bränsleförbrukning med flera procent med BSR trim jämfört med original. På www.bsr.se kan du se vilken effekt vi kan ge din tjänstebil.

Med mer än två decenniers erfarenhet av professionell racing och utveckling av motorer har vi rätt kunskap för att göra ditt liv snabbare. Vi är experter som brinner för att överföra våra erfarenheter från racingbanan till din bil för att du ska få ut mer av din körning. I vårt testlabb i de småländska skogarna utvecklar våra ingenjörer morgondagens produkter för att ta fram motoroptimering i världsklass, skräddarsydd för din bil. Varje motoralternativ, som vi utvecklar produkter till, provkörs på väg samt testas

BSR.SE | 0470 - 70 96 70

individuellt, i så kallat rototest, för att säkerställa den exakta effekten före och efter trimning. Vi garanterar att inget annat än bilens prestanda påverkas. Färddator, antisladdsystem, beräkningar av serviceintervaller, momentbegränsningar i växellåda och andra inställningar berörs inte när du trimmar din bil med en produkt som vi utvecklat. Därför kan vi lämna maskingaranti på våra trimsatser. Genom att välja BSR är du trygg med att få en produkt av garanterat högsta kvalité, specialutvecklad för din bil, av proffs. På hemsidan kan du ta reda på vilken effektökning vi kan ge just din bil.


LYCKAT SAMARBETE PÅ GRAND HOTEL MED ITALIENSKA VINHUSET MASI TEXT: ANN FOGELBERG FOTO: FRANCESCO VALENTINO

För andra gången arrangerade anrika Grand Hotel i Saltsjöbaden en winemaker dinner, i samarbete med en vinproducent. Ett lyckat koncept som lockade närmare 100 personer att få avnjuta en välkomponerad fyra rätters middag i kombination av härliga viner från en av de största vinproducenterna från Italien, nämligen från ett av Italiens mest ansedda vinföretag, Masi.

A

nrika Grand Hotel i Saltsjöbaden med anor från 1893 bjuder på en magnifik utsikt över Baggensfjärden. Här har många celebra gäster roat sig under kristallkronorna i många år. Efter den senaste renoveringen har de lyckats behålla den anrika touchen där tidsepoken i den franska stilen sitter kvar i väggarna. I november arrangerade detta första klassens hotell, för andra gången, en winemaker dinner tillsammans med ett vinhus i exklusiva Franska matsalen. Denna gång hade de valt

44

att samarbeta med det berömda och prisbelönta vinhuset Masi, som har anor från 1700-talet och ligger i hjärtat av Valpolicella i Italien. Från vinhuset fanns Masis brand ambassador, Giacomo Boscaini, på plats, som berättade om vinhuset och de utvalda vinerna som hade matchats tillsammans med de olika maträtterna. Köksmästaren Daniel Lundqvist hade tillsammans med chefssommeliern Linus Moström satt ihop en fyra rätters meny utifrån bra svenska råvaror i kombination med de utvalda vinerna från Masi.

Först minglades det i Biblioteket där det serverades tilltugg som en ostronemulsion med gurka och dill samt en frasig svensk lagrad ost med en klick löjrom på tillsammans med Masi Conte Fedrico Brut 2011 på magnum. Ett torrt lätt fruktigt mousserande vin på druvorna chardonnay och pinot noir. Det eleganta mousserande vinet med sin uppfriskande syra matchade mycket bra till de olika smårätterna. En bra start för de närmare 100 gästerna innan middagen serverades i Franska matsalen. ¬


45


46


FYRA RÄTTERS MIDDAG TILL FÖRRÄTT SERVERADES det ett gotländskt ägg med brynt smör, selleri och soja som passade perfekt till Masi Vign’Asmara 2015. Ett vin som med sin fruktiga touch av tropisk frukt matchade perfekt till det lätt pocherade ägget. Vinet som består av chardonnay och traminer kommer från vingårdar på 300 meters höjd i Fojaneghe i Trento, där druvorna har skördats för hand. Därefter serverades en oxtartar med bland annat Karl-johansvamp och lökmajonäs. Till den serverades Bossi Fedrigotti Fojaneghe 2011. Fojaneghe är sedd som Italiens första Bordeauxblend och är den adliga familjen Bossi Fedrigottis paradvin och består av druvorna merlot, cabernet franc och teroldego. En bra matchning till oxtartaren med detta vin som lagrats på franska ekfat i 18 månader. Efter det serverades en knaperstekt gotländsk rumpstek med bland annat rökt märg, morötter, smålökar och gotländsk tryffel. Till det serverades det tre olika viner, Serego Alighieri Vaio Armaron 2011, Masi Osar 2007 och Masi Costasera Amarone 2010 på 5-liters flaska.

TREDJE VINET,

DET FÖRSTA VINET,

Serego Alighieri Vaio Armaron 2011, har anor från 1353 då Dante Alighieri’s son Pietro köpte egendomen Casal del Ronchi i Valpolicella. Det var också det första amarone-vinet som kom till Sverige genom att Giacomo’s farbror, Sandro Boscaini, lanserade vinet här 1994. Så vi kan tacka Sandro, som i folkmun även kallas Mr Amarone, för detta underbara vin som går att lagra i minst 25 år och som alltid får toppbetyg årgång efter årgång. DET ANDRA VINET, Masi Osar 2007, är gjort på 100 procent oseleta och produceras endast i en limiterad kvantitet. Det unika och eleganta välutvecklade vinet har en bra fruktighet med toner av blåbär och med en touch av choklad.

Masi Costasera Amarone 2010, som är ett mycket välbalanserat vin serverades från en 5-liters flaska. En superårgång med druvor från de bästa amarone-lägena, som gör sig ännu bättre på en större flaska. Vilket också gör att den kan lagras ännu längre i och med att ju mer vin i förhållande till mängden luft gör att vinet mognar långsammare. Så det går mycket bra att lagra detta vin i minst 25 år.

AVSLUTNINGSVIS SERVERADES det bland annat en jordärtskockglass med jordnötter till dessert. En spännande kombination där Serego Aligheri Recioto 2013 matchade bra till. En elegant och välbalanserad recioto med en lätt nötighet. Så Daniel, med tidigare erfarenheter från bland annat Operakällaren och Fiskekrogen, hade lyckats bra med att lyfta de olika smakerna i de svenska råvarorna för att matcha de eleganta vinerna. Efter att han började på Grand Hotel i september har han höjt kvalitetsnivån i köket, med inriktning på svenskt klassisk stil med internationella inslag. ¬

47


48


Masi, Valpolicellas ”Bourgogne” I dag är Masi ett av Italiens mest ansedda vinföretag där hjärtat i verksamheten är den ursprungliga vingården Vaio di Masi i Valpolicella, som också har namngett ett av Masis äldsta vin med anor sedan 1353, Vaio Armaron Amarone. Så det är inte för intet som Masi ofta kallas ofta för Valpolicellas ”Bourgogne” med tanke på de eleganta vinerna. Här har Sandro lyckats sätta varumärket Masi på kartan. Vinhuset har alltid varit familjeägt och ägs och drivs i dag av Sandro tillsammans med sonen Raffaele och dottern Alessandra. Du hittar i dag Masis viner i 120 länder världen över, där de har funnits i Sverige sedan 1994 och fått en rad olika utmärkelser genom åren. Senast nu när Gambero Rosso för 31:a året delade ut sina utmärkelser för Italiens bästa viner tog de hem det åtråvärda herdespriset för Årets Vineri, med motiveringen: ”Genom all denna framgång har företaget lyckats behålla sin identitet, med intresset för innovation som en viktig del av arbetet. Exempelvis grundades Masis tekniska utvecklingsgrupp redan i mitten av 1980-talet. Det har gjort att Masis amaroneviner i dag är lika klassiskt traditionella som utomordentligt moderna”. Och jag kan verkligen förstå att priset gick till Masi, för de väljer de bästa vingårdslägena med de bästa druvorna. Det är kvalitet rakt igenom hela processen. Deras toppvin, Vaio Armaron Amarone 2007, lyckades även vara det första vinet som kvalade in sig på WineSpectors Bästa Topp 10-lista. Det och många andra utmärkelser har kantat deras väg och fler kommer det bli. De har bland annat blivit utsedda till European Winery of the Year av Wine Entusiast (2004) samt Winery of the Year från Wine & Spirits. - Vi kommer fortsätta att jobba med kvaliteten. Du ska alltid kunna lita på Masi, säger Giacomo. I dag producerar Masi fem varianter av amarone, av vilka tre är vingårdsbetecknade. Värt att nämna är även deras Campofiorin, som är det första ripassovinet. Vinet skördades första gången 1964 och är deras storsäljare. Vinet fyllde 50 år i år och är ett fynd för endast 125 kronor och räknas som Sveriges mest populära vin över 100 kronor.

VINERNA SOM SERVERADES UNDER WINEMAKER DINNER Masi Conte Federico Brut 2011, magnum Vign’Asmara 2015 Bossi Fedrigotti Fojaneghe 2011, artnr: 72529, BS Serego Alighieri Vaio Armaron 2011, artnr: 2419 Masi Osar 2007, artnr: 74885, BS Masi Costasera Amarone 2010, artnr: 2345 Serego Alighieri Recioto 2013, artnr: 87253, BS

Ett lyckat samarbete Att välja att samarbeta med vinhuset Masi var en lyckad satsning. Att avnjuta en fyra rätters middag med välkomponerade viner i en härlig miljö var en fantastisk upplevelse. Jag kan varmt rekommendera ett besök på någon av Grand Hotels winemaker dinner, eller köp gärna hem några viner från Masi och prova själv med olika matmatchningar. Masis viner, på de bästa druvorna är moderna, välbalanserade samt lätt identifierbara som är i en klass för sig där man är garanterad kvalitet rakt igenom. Du kan alltid lita på Masi. ࣵ

49


Föreläsare

50


SÅ SKAPAS EN PERFEKT MEDARBETARE TEXT TINA GARDSTEN FOTO STOCKHOLMS ACT GRUPP

Stress är som bekant ett växande problem, och är idag den största anledningen till sjukskrivningar i Sverige. Stress är inte enbart ett problem för individer – även företag och samhället generellt måste lära sig mer och vidta åtgärder för att något ska ändras

D

ACT Acceptance and Commitment Therapy, är den senaste utvecklingen inom KBT, där också mindfulness är en integrerad del. Genom workshops och individuella samtal vill Stockholms ACT Grupp förebygga sjukskrivningar på grund av psykisk ohälsa eller stress.

en som behöver hjälp att hantera långvarig stress kan använda sig av ACT, som har sina rötter både i modern forskning om hjärnan och psyket och i zenbuddismen. ACT, Acceptance and Commitment Therapy, som hör till den senaste utvecklingen inom KBT, utgår liksom kognitiv beteendeterapi ifrån att man tacklar problem i nutid och fokuserar på att förändra beteendet, istället för att gräva i det förflutna. ACT syftar till att hjälpa människor hitta ett förhållningssätt till tankar och känslor för att kunna skapa ett rikt och meningsfullt liv.

gynnsamt, eftersom vi då lättare kan bibehålla vårt lugn i mer stressade situationer, förklarar Liza. Vi kan alltså mer aktivt välja hur vi vill agera i en specifik situation, vad som är mest meningsfullt för oss i det långa loppet. Vi går helt enkelt från att reagera - till en förmåga att medvetet välja ett beteende som gynnar oss. För att kunna välja krävs en grundläggande medvetenhet om dina egna tankar och känslor, ett nytt förhållningssätt, som är lite mer av en observatör. Det är precis det vi övar upp med mindfulness.

LIZA SKOGLUND, HELENE SCHÖLDSTEN

Liza fortsätter och tar på begreppet ”sjuknärvaro”.

har startat terapicentret Stockholms ACT Grupp. Genom workshops och individuella samtal vill de förebygga sjukskrivningar på grund av psykisk ohälsa och stress. För KickOff berättar Liza om vägen ur stress och hur ACT hjälper dig som människa både i vardag och arbete.

OCH ANETTE BERGGREN

Hur skapar vi effektiva medarbetare?

– Jag skulle vilja säga att det är flera delar; mindfulness, värdearbete och en förståelse för att privat - och arbetsliv hänger tätt ihop. Vi har ju våra tankar och känslor med oss till jobbet och för att vara effektiva behöver vi kunna fokusera, och ett sätt att öva på det är faktiskt genom mindfulness. När vi gör mindfulnessövningar tränar vi upp vår koncentrationsförmåga, eftersom det handlar om att medvetet kunna styra och hålla kvar vår uppmärksamhet. Mindfulness är i grunden en uppmärksamhetsövning. Hjärnan är plastisk, det vill säga formbar, och med regelbunden mindfulnessträning blir vi så småningom mindre reaktiva och impulsstyrda, vilket också är

– Om en medarbetare har svårt att fokusera på sina uppgifter kan det naturligtvis bero på många saker, men det jag vill lyfta är om man har privata problem – man kanske ligger i skilsmässa, bekymrar sig för sina gamla föräldrar eller har problem med barnen, då påverkar detta din arbetsinsats. Detta är ingenting som syns utåt, men det finns studier på att produktivitetsbortfallet är så mycket som 38 procent. Det är en osynlig kostnad som vida överstiger kostnaden för sjukfrånvaro. Och det är ju bara att gå tillbaka till sig själv och fundera på hur effektiv man är när man har tankarna ”någon annanstans” än på jobbet. Ur ett mänskligt perspektiv finns all förståelse för detta, det är därför jag jobbar med terapi, men ur ett företagsekonomiskt perspektiv är det vare sig hållbart eller lönsamt att inte adressera den här problematiken, betonar Liza. – En projektledare som inte vårdar sina kundkontakter optimalt eller missar en pitch kan kosta företaget riktigt stora summor, bara för att ta ett exempel.

Att arbeta förebyggande med personalens psykiska hälsa är en billig investering, jämfört med kostnader i produktionsbortfall eller långtidssjukskrivningar. För att inte tala om det psykiska lidandet hos den som är drabbad. Hur kan då sådana förebyggande lösningar konkret se ut på ett företag?

- Med tanke på hur mycket stress många upplever idag så tror jag att ge tid för återhämtning under arbetsdagen är väldigt viktigt. Vissa har svårt att ta den tiden själva så då behöver man som arbetsgivare kanske styra det mer, bestämma en tid varje dag då man ägnar 10–15 minuter åt till exempel en mindfulness övning. Om alla gör det så blir det inte konstigt, utan något som skapar gemenskap. Yoga på arbetsplatsen är också fantastiskt, speciellt för stillasittande. Yoga är nämligen mindfulness i rörelse så du får det bästa av två världar. LIZA FÖRKLARAR VIDARE när det kommer till varje enskild medarbetares egen problematik, om det finns sådan, så kommer man inte åt det via den vägen, utan då behövs det en lyhördhet hos arbetsgivaren. Drar sig personen undan sociala aktiviteter och kolleger, är denne ofta ”måndagssjuk” eller vet man kanske att vederbörande har det jobbigt av personliga skäl? Liza, Helene och Anette jobbar med individuella samtal på arbetsplatser just med tanke på detta, eftersom det är lättare att komma in tidigt, innan personen ifråga blir sjukskriven. – Något som vi jobbar med i ACT är att ta fram vilka personliga värden man har. Värden är de personliga styrkor och kvaliteter du helst vill uttrycka i ditt dagliga beteende. ¬

5151


Föreläsare

"NÅGON HAR SAGT ATT PSYKOTERAPI GÅR UT PÅ ATT GÅ FRÅN

URSÄKTERNAS SPRÅK TILL ANSVARIGHETENS SPRÅK”

Liza Skoglund EN MOTIVERANDE OCH ÖVERGRIPANDE

guide för ditt beteende kan man säga. Fokus är på hur vi vill vara, inte hur vi vill känna. Hur vill du behandla och bemöta människor runt omkring dig? Vilken sorts människa vill du vara? Hur vill du vara som kollega och partner? Hur vill du bidra? Några exempel på värden är, generös, kreativ, lyssnande, ärlig och empatisk. För om man drar det till sin spets: hur vill du bli ihågkommen? Vad skulle du vilja att dina kollegor berättade om dig när du slutat på arbetsplatsen? På ett mer personligt plan; hur vill du att dina barn ska komma ihåg dig? Vad önskar du att de berättar om dig när du inte längre finns? Här är vi alla olika men det är viktigt att få kontakt med detta, då det verkligen har kraft att förändra vårt liv i en önskad riktning. SJUKNÄRVARO, ÄR SOM SAGT ETT BEGREPP som kanske inte alla är bekanta med. Att vara upptagen av sina privata bekymmer och därför inte kunna prestera optimalt. Vi är ju människor och inte maskiner och med detta följer ett känsloliv. För många kan det vara svårt att ta upp det här med sin arbetsgivare, kanske en rädsla att bli stämplad som att man har ”psykiska problem”, eller så tänker man kanske att arbetsgivaren inte tycker att det är så allvarligt, att man bara ska bita ihop. När man är stressad, har ångest eller känner sig nere, deprimerad så ska man naturligtvis söka hjälp. När vi pratar om att jobba förebyggande så handlar det om att ”utbilda” personalen i hur man kan hantera mentala och känslomässiga hinder i sin vardag och börja leva ett liv i linje med sina värden, dvs ett meningsfullt

52

Anette Bergren

Helene Schöldsten

liv, så som det definieras av individen själv. Det här görs genom interaktiva föreläsningar och workshops där deltagarna dels får en teoretisk bakgrund (psykoedukation) men också upplevelsebaserade övningar, för att få en egenupplevd förståelse. kan man förändra. Och om man inte vet hur man ska förändra så hamnar man lätt i samma gamla mönster och frågar sig ”varför blir det alltid såhär för mig”? Någon har sagt att psykoterapi går ut på att gå ”från ursäkternas språk till ansvarighetens språk”, att gå ifrån att se sig själv som ett offer och i stället se att man kan förändra och också välja att göra det, eftersom det i slutändan bara är du själv som kan skapa det liv du vill. Detta jobbar ACT med väldigt konkret. För många är det en ahaupplevelse att man faktisk kan välja hur man vill agera. Tankar och känslor hänger ihop och de förstärker också varandra, vilket kan bli en negativ cirkel. I ACT jobbar man med att skapa ett nytt förhållningssätt till tankarna och känslorna, ett mer observerande perspektiv, vilket gör att man inte lika lätt ”dras med”, utan kan bibehålla en sund distans till det man tänker och känner och sedan välja det man innerst inne vill, baserat på värden, inte på undvikande av oönskade känslor.

NÄR MAN HAR KUNSKAP

LIZA KOMMER TILLBAKA TILL – MINDFULNESS.

– Om det är något man verkligen kan göra från arbetsgivarens sida så är det att erbjuda mindfulness som stresshantering, det är dessutom klassat som en skattefri förmån inom friskvård. Så i högsta grad, välmående medarbetare och hållbar

arbetsmiljö genererar i lönsamma företag. Medarbetare som är i balans är faktiskt mycket mer effektiva. Arbetsliv och privatliv är för många et och samma. Hur kombinerar man vardagen på rätt sätt – utan stresspåslag. STRESS I SIG, ELLER STRESSTOPPAR UNDER KORT TID, ÄR INTE FARLIGT.

Det viktiga är att vi får möjlighet till återhämtning. En metafor för hur det fungerar är att tänka sig hur vår bil skulle må om vi körde mellan Stockholm och Göteborg på tvåans växel i 70 kilometer/timmen. Om du aldrig stannar kommer den definitivt inte att hålla hela vägen. Men om du däremot stannar till ofta och låter motorn kylas ned en stund, så kommer det att fungera hela vägen. Samma sak gäller för oss. Stanna upp och ta dig tid för återhämtning. Det betyder inte nödvändigtvis att ”ta det lugnt”, snarare att du gör det som du tycker om att göra, det som ger dig energi. ¬


KORT VÄG TILL SKÖNA ÅK Här finns pister för alla smaker och nivåer. Årets nyhet i Kungsberget är en helt ny lift i Björnbuseland. Dessutom har vi massor av nya sittplatser i restaurangerna. Läs mer på kungsberget.se


Föreläsare

"När du sitter och betraktar en solnedgång och verkligen ”tar in” den med alla sinnen, då är du fullt närvarande."

S

tress är något som drar igång kroppens kamp- och flyktsystem som är en naturlig och instinktiv försvarsmekanism, det handlar om överlevnad. När vi levde på savannen var det också en fråga om överlevnad, men idag är det inte många rovdjur vi behöver vara på vakt emot, utan det som drar igång hotsystemet är snarare allt vi måste hinna med, deadlines i arbete och vardagslivet som ska skötas, sociala aktiviteter, och kanske en känsla av att man aldrig räcker till hur mycket man än anstränger sig. En stor del av denna stress pågår alltså inom dig - i dina tankar, i din hjärna och det är inte ett verkligt yttre hot. Vi människor har en hjärna som ständigt är igång med att förutse, planera, analysera, jämföra. Det är naturligtvis superbra men myntet har en rejäl baksida, nämligen att vi också kan oroa oss för framtiden och älta och grubbla över det som varit. När vi hamnar i den loopen behöver vi kunna kliva tillbaka, stanna upp och grunda oss i nuet. Göra en sak i taget och fokusera på det. Många behöver också lära sig att säga - nej. En jämförelse kan göras med vilda djur. Till exempel antiloper som ständigt är utsatta för dödshot, men som ändå inte är så stressade, eller hur?

54

Man kan tycka att de borde vara det, de kan bli dödade när som helst, men de står och betar helt lugnt ända tills ett rovdjur dyker upp och jagar dem, först då springer de. När rovdjuret är borta, är de helt coola igen. Det är helt enkelt för att de befinner sig fullständigt i nuet, ingen oro över vad som kanske ska hända snart. De reagerar med att fly när de måste, men ägnar inte en tanke åt det när rovdjuret väl är borta. Hur för vi in mer av mindfulness i vår dagliga vardag och arbetslivet?

– Här har jag faktiskt ett helt färskt exempel från ett företag där vi nyligen var och höll en interaktiv föreläsning, berättar Liza. Någon vecka efter vårt besök skrev vd:n till oss och berättade att det nu var tio stycken som sågs varje dag klockan 15.00 och ägnade sig åt en stunds mindfulness, baserat på de övningar som jag visat under föreläsningen. En fantastisk feedback! Och det behöver verkligen inte vara svårt, eller ta så mycket tid i anspråk. Det handlar egentligen om att bestämma sig och skapa utrymme för det. Bestäm dig för någon övning som passar dig, tillexempel att fokusera på andetaget under fem-tio minuter, bestäm när du ska göra det och avsätt tid för det. Fem-tio minuter har du alltid.

I början är det troligtvis enklast att göra det hemma i lugn och ro, men det går precis lika bra att göra på tunnelbanan eller bussen. Det finns också bra appar som du kan ta till hjälp. Utöver denna fem, tio minuters mindfulness-meditation kan du lägga till att vara medvetet närvarande när du gör något du normalt gör utan att tänka på det (på autopilot) varje dag, som till exempel att duscha, dricka en kopp the, diska eller gå ut med hunden. Fokusera alla dina sinnen på det du gör; hur det känns, hur det doftar, hur det ser ut, vad du ser och hör. Var så närvarande som om du aldrig upplevt det förut. kan bli helt fascinerade av något som vi tycker är helt alldagligt. – Jag brukar kalla det tillståndet för ”solnedgångsmode”. När du sitter och betraktar en solnedgång och verkligen ”tar in” den med alla sinnen, då är du fullt närvarande. Det är då vi är fullständigt i nuet, vilket vi aldrig är annars. Våra tankar är ständigt någonstans i framtiden eller fast i något som redan hänt. Det är väldigt vilsamt att bara vara i nuet en stund. ¬

LIZA VISAR PÅ HUR SMÅ BARN


summerasupport.seb /b 010-333 31 32

"DIGITALISERING" - VART ÄR NI PÅ VÄG? Att modernisera och anamma nya och effektivare arbetsmetoder har pågått i alla tider och kommer aldrigbatt upphöra, Summera Supportbär 100% webbaserad och kan kopplas ihop med bland annat Fortnox och Visma och spara er både tid och pengar genom effektivare flöden.

Ärende Start

Statistik Avisering

Kundundersökning

summerasupport.se

Kortfilm Faktura

Hantering


Föreläsare

STRESSFAKTA RELEVANT STATISTIK Nyligen kom den årliga rapporten Jobbhälsobarometern – en enkätundersökning om hur vi upplever arbetsmiljön. Bakom undersökningen står branschorganisationen Sveriges företagshälsor. Enligt rapporten känner många psykiskt obehag av att gå till jobbet. Störst är problemet bland yngre människor upp till 30 år. Ungefär en fjärdedel av dem uppger att de mår dåligt av att gå till jobbet några gånger i månaden eller oftare. De stressrelaterade sjukskrivningarna har ökat med 200 procent under de senaste fem åren. (Försäkringskassan 2017). Var femte kvinna som är sjukskriven har en diagnos relaterad till stress (DN 7 jan 2017). En tiondel av männen är sjukskrivna på grund av diagnos kopplad till stress. De som sjukskrivs är i allt högre grad personer som inte har varit sjukskrivna tidigare, det gäller framför allt gruppen 30–39-åringar. Upp till 38 procent minskad produktivitet vid ”sjuknärvaro”. 30 procent sämre kognitiv förmåga vid stress. Proaktivitet lönar sig, investera i hälsa på arbetsplatsen och få upp till 12 gånger pengarna tillbaka enligt Europeiska Arbetsmiljöbyrån. En sjukdag kostar ungefär 2500 kr och en utbränd medarbetare ca 400 000kr för arbetsgivaren. (Dessa siffror varierar såklart beroende på vad personen tjänar). FRÅN DEN 31 MARS 2016 SKA ARBETSGIVAREN ANSVARA FÖR BLAND ANNAT: Resurserna ska anpassas efter kraven i arbetet. Att ge möjlighet till återhämtning, ändra arbetssätt eller ändra prioriteringsordning är exempel på hur arbetsgivaren kan arbeta förebyggande. Arbetstidernas förläggning inte leder till ohälsa Risk för ohälsa finns till exempel vid skiftarbete, nattarbete, delade arbetspass och förväntningar på att ständigt vara nåbar. Redan i planeringen behöver arbetsgivaren uppmärksamma detta, och även se till att det finns tid för återhämtning. Klargöra att kränkande särbehandling inte accepteras på arbetsplatsen till exempel i en policy, och att det finns rutiner för hur kränkande särbehandling ska hanteras, till exempel hur och var de utsatta snabbt ska få hjälp. KÄLLA: ARBETSMILJÖVERKET

56


FINLANDSHUSET KONFERENS ETT STENKAST FRĂ&#x2026;N STUREPLAN

Finlandshuset Konferens 6QLFNDUEDFNHQĹŹ6WRFNKROPĹŹ7HO Ă&#x20AC;QODQGVKXVHW#ID]HUFRPĹŹZZZĂ&#x20AC;QODQGVKXVHWVH

Vandrings & cykelresor i vinter och vĂĽr!

Ett roligare sätt att resa! Vandring i Sydafrika Ă&#x201E;ventyrens Vietnam Vandring pĂĽ Afrodites Cypern. Vackra vandringar pĂĽ La Palma Cykel och Vandring pĂĽ färgstarka Sri Lanka och mer än hundra fler resmĂĽl att välja bland!

Vandringsoch cykelresor sedan 1986!

Läs mer pü www.primatravel.com


Är du en av de som numera ska lämna fingeravtryck för att resa till Kina? Kina har per 1 december ändrat regelverket och L]Us[\MTqUVIÅVOMZI^\ZaKSNZI\\Ns^Q[]U7U du vill veta mera om processen och hur Comet kan hjälpa dig med vår anpassade service, så kontakta oss redan i dag! 7J[MZ^MZII\\WUL]ZMLIVPIZM\\OQT\QO\^Q[]U OqTTMZLM\\IQV\MNZLQO,qZMUW\qZL]OQ^M\^Q[ välkommen att be om vår hjälp med din visumansökan, oavsett om destinationen är Kina eller en annan.

Comet Consular Services Med mer än 30 år på marknaden, mer än 70 specialister på våra kontorer i Norden, bl.a. i Göteborg och Stockholm, samt vårt globala nätverk, erbjuder vi en unik och mycket uppskattad tjänst.

Comet

CONSULAR SERVICES VISAS / LEGALIZATIONS / TRANSLATIONS / IMMIGRATION SERVICES

www.cometconsular.com


Släpp kontrollen!

Låt Kramer Control automatisera företagets miljöer och konferensrum och lägg istället tiden på innehållet i dina möten. Kramer Control är utvecklat för att förenkla för företaget att få ut information hur byggnaden och konferensrum används. I Automatisk datainsamling för exempelvis budgetplanering. I Företagsanpassade användargränssnitt. I Molnbaserade system för att alltid hålla sig uppdaterad. I Lätt att lära sig och lätt att använda. I Kontrollera och supportera från var som helst i världen.

AV BEYOND THE BOX

Kontakta Kramer: Tel 0300 57 55 00 I info@kramersweden.com I kramerav.com/se © 2017 Kramer Electronics, Ltd. All Rights reserved.


KLIMATFÖRÄNDRINGARNAS STARKA PÅVERKAN PÅ FLYGET Flera av världens flygplatser byggdes under en annan epok och vid en tidpunkt då vi hade ett kallare klimat. Men på senare tid har vi upplevt fler värmeböljor med högre temperaturer vilka redan har börjat påverka flygtrafiken i olika delar av världen. De klimatrelaterade problemen kommer inte bara att vara begränsade till naturkatastrofer. De tros även under de närmaste decennierna att orsaka svår turbulens kommer under flygningar på hög höjd enligt en rapport som nyligen publicerades i tidskriften Geophysical Research Letters. TEXT HARALD MÖLLERSTRÖM FOTO SHUTTERSTOCK

D

etta innebär vidare enligt Tv-kanalen CNBC att luftgropar kommer att bli betydligt vanligare, i synnerhet vid höjder på omkring 11 700 meter från 2050 till 2080. Svår turbulens kommer då att bli 181 procent vanligare över Atlanten, 113 procent vanligare över Nordamerika och 161procent över Europa Även om turbulens vanligtvis inte utgör någon

60

fara för själva flygplanet så bidrar den till hundratals personskador varje år. Det är också det vanligaste skälet till skador bland kabinpersonalen ”, säger Luke Storer, en av forskarna som har medverkat i rapporten. Turbulensen idag kostar enligt tillförlitliga uppgifter amerikanska flygbolag 200 miljoner dollar om året. Många flygplatser byggdes utmed kusterna eller i floddeltan för att

minska störningarna för stadens invånare eller för att undvika naturliga hinder som bergskedjor. ANDRA BYGGDES MED KORTARE

rullbanor på grund av bristande utrymme under en tid då man inte hade någon uppfattning hur extrema väderförhållanden kunde påverka flygplanen eller flygplatserna.


Aktuellt

FLYGPLATSER ÄR EN STOR GLOBAL

och Oceanien har orkanerna stått i kö och tvingat flygbolagen att ställa in tiotusentals flygningar och orsakat förödelse på många flygplatser. I Europa har vi varit förskonade från den typen av väderfenomen men i Centraleuropa har stormoväder tvingat flygbolagen att ställa in trafiken, dock inte i samma omfattning.

I NORDAMERIKA, KARIBIEN

Enligt FN:s övervakningssystem av naturkatastrofer hör USA till de länder som drabbats hårdast tillsammans med Kina och Indien under perioden 1995–2015 och då omfattar det stormar av olika slag, översvämningar och värmeböljor och sedan 1970 har antalet naturkatastrofer över hela världen fyrdubblats.

verksamhet och en del i en industri som enligt vissa uppskattningar transporterar närmare hälften av vår befolkning på ett enda år. Men världens flygplatser var egentligen avsedda för en period med ett betydligt svalare klimat eftersom de flesta flygplatser runt om i världen byggdes långt innan vi började känna av konsekvenserna av klimatförändringarna, men numer tar flygplatsarkitekterna de ändrade väderförhållandena med i beräkningen. En del flygplatser byggdes med korta start- och landningsbanor på grund av bristande utrymme. Då tänkte inte heller planeringsfolket särskilt mycket på hur extrema temperaturer skulle kunna påverka flygplan och flygplatser. Det var då ingen som kunde förutspå de kraftiga temperaturökningar som redan inträffat i flera områden på vår planet. Nu riskerar flygplatser som ligger på låg nivå nära havet att drabbas vid förhöjda havsnivåer och höga vågor, medan höga temperaturer till och med kan få asfalten på rullbanorna att smälta. ¬

61


Aktuellt

SOM EN KONSEKVENS AV DET kan man tvingas begränsa vikten vid start eller tvinga tyngre flygplan att lyfta senare på dagen då temperaturen är lägre. Regeringar, flygbolag, flygplatser och experter inom olika områden håller nu på att studera vad som kan komma att bli ett mycket dyrt problem. Att se till att flyget startar och landar på ett säkert sätt kommer att kräva enorma investeringar. CAPA Center for Aviation, en konsultbyrå med säte i Australien, sade i juli 2017 att infrastrukturprojekt i storleksordningen 1,1 biljoner amerikanska dollar är planerade eller igångsatta. På grund av stigande temperaturer och ofta förekommande värmeböljor, kan under de närmaste decennierna upp till 30 procent av planen försenas vid start som i sin tur leder till avbokningar, missade anslutningar och andra problem för passagerarna. I slutändan kan det resultera i ett finansiellt bakslag för hela flygindustrin, hävdas i en rapport från Climatic Change. Då luften värms upp minskar tätheten och det betyder att vingarna på ett plan som är på väg att lyfta en het dag inte alstrar lika mycket lyftkraft. Om det är ännu varmare kommer planet över huvud taget inte att kunna lyfta enligt en rapport som

62

presenterats av tidskriften Climatic Change. Flygbolaget kan då antingen skjuta på starten tills dess att det blivit svalare alternativt dumpa bränslet i tankarna eller antalet passagerare eller mängden frakt. Även små temperaturskiftningar kan leda till stora förändringar säger Radley Horton, som är klimatforskare vid Lamont-Doherty Earth Observatory vid Columbia University. Flygbolagen är dock inte hjälplösa, genom att vidta åtgärder som att förbättra prestandan hos motorerna, förlänga rullbanorna så att planen kan få längre tid på sig att komma upp i luften och förlägga allt fler flygningar till den svalare delen av dagen kommer de att kunna neutralisera en del av effekterna, säger Radley Horton, en av författarna till rapporten. RAPPORTEN ÄR BARA EN I RADEN som pekar på att klimatförändringarna kommer att börja bli ett svårare problem för flygbolagen. Andra studier har resulterat i en rad andra problem däribland luftturbulens, längre flygtider på grund av förändringar i jetströmmarna och översvämningar av flygplatser till följd av stigande havsnivåer. Att utreda hur klimatförändringarna kommer att påverka flygbolagen är bara att studera hälften av helhetsbilden. ¬

Radley Horton, klimatforskare vid LamontDoherty Earth Observatory vid Columbia University.

"På grund av stigande temperaturer och ofta förekommande värmeböljor, kan under de närmaste decennierna upp till 30 procent av planen försenas vid start som i sin tur leder till avbokningar, missade anslutningar och andra problem för passagerarna."


Nytt år, nya avtal Vi startar 2018 med 50% på utvalda paket I¸UEHYDNQLQJDYR΍HQWOLJDXSSKDQGOLQJDU P§QDGHUVULNVW¦FNDQGHEHYDNQLQJDYXSSWLOO&39NRGHU Nu 4030:- H[NOPRPV

Ordinariepris: 8060:-

P§QDGHUVUHJLRQDOEHYDNQLQJDYXSSWLOO&39NRGHU Nu 2825:- H[NOPRPV

Ordinariepris: 5650:-

Skicka in din beställning till LQIR#R΍HQWOLJDXSSKDQGOLQJDUVH och ange kampanjkoden ”GottNytt18”. Efter beställningen blir ni kontaktad av en bevakningsspecialist som hjälper er att komma igång. Erbjudandet gäller fram till 31 januari.

Kontakta oss via telefon 040-601 17 17 eller på e-post: LQIR#R΍HQWOLJDXSSKDQGOLQJDUVH


Aktuellt

"I HONG KONG KOMMER MAN ATT BYGGA EN MUR MOT HAVET SOM SKA VARA MINST 6,4 METER ÖVER DEN NUVARANDE HAVSYTAN FÖR ATT SKYDDA EN TREDJE RULLBANA OCH SOM KOSTNADSBERÄKNATS TILL 18 MILJARDER DOLLAR." HORTON SÄGER ATT DEN MEST

sidan är i vilken utsträckning och hur flygindustrin påverkar klimatet. Flygsektorn svarar i dagsläget för mellan 2 och 4 procent av de växthusgaser som människan orsakar varje år och tillväxten i antalet personer som reser med flyg visar inga tecken på någon avmattning. PRESSANDE

DETTA KAN KANSKE FÅ FÖRETAG, som är medvetna om sitt avtryck av koldioxid, att minska på sitt affärsresande. Eller kommer kanske effekterna av klimatförändringen på flygresandet få samma effekt. “Flygplatserna inser mycket väl att klimatförändringarna kommer att få långtgående konsekvenser och att de inte är immuna mot dem,” säger Angela Gittens, som är generaldirektör vid Airports Council Internationals högkvarter i Montreal. Klimatforskarna förutspår att havsnivåerna kommer att stiga med så mycket som två meter under det här århundradet och flygexperterna säger att även en betydligt mindre höjning av havsnivåerna skulle kunna leda till fler översvämningar av rullbanor och terminaler. Enligt preliminära uppgifter ligger tiotals flygplatser i farozonen. Enligt en rapport från 2009 från Europol, en byrå i Bryssel som samordnar trafikledningsverksamheten i Europa, fanns det då mer än 30 stora

64

flygplatser i Europa som var belägna i kustområden eller i floddalar. I Norge riskerar närmare hälften av de 45 statligt ägda flygplatserna att drabbas av stigande havsnivåer säger Olav Mosvold Larsen, som är rådgivare i frågor som rör klimatförändringar hos flygplatsoperatören Avinor. Detta har lett till att Avinor har beslutat att bygga alla framtida flygplatser minst sju meter över havsnivån. I Hong Kong kommer man att bygga en mur mot havet som ska vara minst 6,4 meter över den nuvarande havsytan för att skydda en tredje rullbana och som kostnadsberäknats till 18 miljarder dollar. Rullbanor i norra Kanada har redan skadats av smältande permafrost vilket har lett till att man tvingats renovera Iqaluit International Airport och kostat 240 miljoner dollar. Samtidigt riskerar rullbanor av betong att ge efter till följd av extrema temperaturer och det föreligger också allvarlig risk för att asfalten på uppställnings- och parkeringsområden kan smälta enligt Herbert Pümpel från Meteorologiska världsorganisationens expertteam när det gäller flyg, forskning och klimat. Det finns också en oro att maxtemperaturen för att framföra ett flygplan kan överskridas. Klimatforskarna förutspår en global ökning av antalet heta dagar och värmeböljor det här århundradet

och de som är verksamma inom planeringen av nya flygplatser oroar sig för att klimatförändringen skulle kunna leda till att gränserna för flygplatsernas infrastruktur och driftskapacitet överskrids. Men det är inte slut där. Klimatförändringarna påverkar också själva flygplanen. Maxtemperaturen för ett flygplan i drift beror på en rad olika faktorer, däribland på vilken höjd flygplatsen ligger. Men då temperaturen stiger betydligt över 37 grader celsius, måste flygbolagen börja inställa operationerna med vissa typer av flygplan. Det hände exempelvis med ett plan från American Airlines i juni 2017 när temperaturen på dagen i Phoenix överskred 49 grader celsius. Samma dag inställdes ett femtiotal regionala flygningar av samma skäl, däribland flera plan av typen Bombardier, som inte får lyfta då temperaturen överskrider 48 grader Celsius. Kapten Rajeev Bajpai, chef för Air Indias flygtrafik i västra Indien, säger att den extrema hettan i området redan utgör ett problem för flygtrafiken i länder med erkänt hett klimat som Kuwait, där avgångar kan bli inställda normala sommardagar på grund av att elektroniken slås av automatiskt. “Du kan inte ens planera för en flygning eftersom du inte kan vidta några förberedelser i cockpit,” säger han. ¬


Semester

Löneväxling Balansräkning

Inkomstuppgift

Aktiebolagslagen Investeringskalkyl

Årsredovisning

Bokföringslagen Förmånsbil

Deklaration Resultaträkning

Lönsamhet

Bokföring Budget

Moms Leverantörsreskontra

Bokslut Fakturering

Företagsbeskattning Resultatuppföljning

Representation

Löner Sjukfrånvaro

Riskera inget anlita en Srf auktoriserad Redovisningskonsult till företagets ekonomihantering. Sök rätt konsult nära dig på srfkonsult.se

Den ledande branschorganisationen inom redovisning och lön / srfkonsult.se


Aktuellt

Viktrestriktioner väntas

HÖGA TEMPERATURER FÅR

att minska vilket i sin tur minskar planets förmåga att lyfta och därmed tvingar flygbolagen att antingen minska vikten – antingen antal passagerare eller frakt – eller skjuta upp avgången till dess att det blivit svalare. Experterna anser att detta eventuellt kommer att medföra långsiktiga ekonomiska utmaningar för de flygplatser, i synnerhet med fuktigt klimat, som ligger på en hög höjd och har korta rullbanor. Kostnaderna för att ha en kort bana på hög höjd stod klar för planeringsavdelningen då man skulle bygga Brisbane Airport i Australien.

LUFTTÄTHETEN

olika klimatmodeller och flygbolagets finansiella data 2009 när man skulle designa flygplatsens andra rullbana säger Karyn Rains, projektets förre miljöchef. Ett studium som gjordes tidigare under 2017 av tidskriften Climactic Change och som baserades på modeller för 19 andra stora flygplatser, visade att mellan 10 och 30 procent av de flighter per år som avgick under den hetaste tidpunkten på dagen kommer att behöva ha viktrestriktioner i mitten eller slutet av vårt århundrade. Reduktionerna väntas bli marginella, kanske i genomsnitt 4 procent eller mindre, men en viktminskning på bara en halv procent skulle exempelvis innebära att ett flygbolag måste plocka bort 325 kg vilket skulle motsvara tre passagerare i ett plan som tar 160 personer, exempelvis ett plan av typ Boeing 737–800, som på lång sikt skulle bli en kännbar förlust.

MAN HADE DÅ STUDERAT

“Det är ingen katastrof men det kommer att leda till omfattande trafikstörningar och därmed betydande extra kostnader för hela flygindustrin”, säger Ethan D. Coffel, som är medförfattare till avhandlingen och doktorand vid Columbia University. Han förklarar att Mellanöstern torde komma att drabbas hårdast eftersom de högsta temperaturerna i världen ofta uppmäts i de länderna och de har också procentuellt en stor andel av långdistanstrafiken där planen lyfter med maximal vikt. MEN VIKTRESTRIKTIONERNA KOMMER

enligt experterna sannolikt att bli allt vanligare i länder med tempererat klimat och flygplatserna med korta banor väntas också få uppleva nackdelarna. Forskarna förutspår att redan i mitten av det här århundradet kommer 30 procent av de plan som förväntas lyfta under dagens varmaste timmar inte att kunna göra det med maximal vikt eftersom den hetare, mindre täta luften inte kommer att kunna ge dem tillräcklig lyftkraft. AV DE 19 FLYGPLATSER som forskarna studerat noga förväntas Dubai och LaGuardia i New York att drabbas markant. Under de hetaste timmarna kommer en del flygbolag att tvingas minska antalet passagerare och frakt med så mycket som 4 procent för att planen ska kunna lyfta under de hetaste timmarna av dagen. Om flygbolagen tvingas att flyga med färre passagerare i planen kommer detta att innebära högre biljettpriser.

Concorde, Aérospatiale-BAC Concorde 101/102, var ett överljudsflygplan för passagerartrafik. Maxhastighet: 2 179 km/h Marschfart: 2 158 km/h Första flygningen: 2 mars 1969 Togs ur bruk: 24 oktober 2003 66

EN AV DE VIKTIGASTE FÖRÄNDRINGARNA

för det globala resandet är jetströmmen, de mäktiga vindar i den övre atmosfären som flygplanen måste ta hänsyn till. Jetströmmens mönster påverkar flygrutter, restid och bränsleekonomi eftersom flygkorridorerna för långdistansflyget är avsedda att maximalt utnyttja rådande vädermönster som gör att plan som går i ostlig riktning får medvind medan de som går i västlig riktning får motvind. har också blivit mer intensiva vilket enligt forskarna inte bara gör flygningarna mer guppiga utan också potentiellt ökar restiderna. Enligt dr Williams tvingade en jetström några plan under andra veckan i januari 2015 från Europa till USA att göra några oplanerade stopp för bränslepåfyllning på den amerikanska östkusten innan man nådde sin slutdestination, även om de borde ha haft tillräckligt med bränsle för att flyga hela vägen. Å andra sidan gick flygningarna åt andra hållet under samma period betydligt snabbare än vanligt. Ett plan från British Airways slog det gamla rekordet för konventionella trafikflygplan då man avverkade sträckan över Atlanten på bara 5 timmar och 16 minuter. Enbart överljudsplanet Concorde har flugit den sträckan snabbare. ࣵ.

JETSTRÖMMARNA PÅ HÖGA HÖJDER

.


Värdebaserat ledarskap skapar förutsättningar Förebilder finns överallt. Det kan handla om mod från den som säger ifrån när någonting är fel, omtanke från den som bryr sig om andra eller handlingskraft från den som fortsätter kämpa. Vi tycker att dessa egenskaper beskriver en värdebaserad ledare. Någon som är nyfiken, vågar byta perspektiv och bidrar till en bättre värld.

Känner du någon som gör skillnad? Nominera en ung ledare på ungtledarskap.se senast den 31 januari så att vi kan lyfta dem.

#ungtledarskap


Utblick

Qatar

ETT LAND I BLOCKAD Krisen kring Persiska viken har nu pågått i drygt ett halvår och i regeringskretsar i Qatars huvudstad Doha, befarar man att den kommer pågå ytterligare i flera år.¬ TEXT HARALD MÖLLERSTRÖM FOTO SHUTTERSTOCK

68


Utblick

Den viktiga hamnen i Dubai: Jebel Ali blockerades för Qatar, men då byggdes en ny egen hamn för 7, 4 miljarder dollar. Bojkottens effekt blev istället en ökning för Qatars handel.

A

ntagandet förstärktes i början av december då ett två dagar långt toppmöte i Kuwait, för att försöka lösa den politiska krisen mellan Qatar och tre av länderna i GCC – Saudiarabien, Förenade Arabemiraten och Bahrain - bröt samman efter bara några timmar den första dagen. Skälet är ytterst den blockad till sjöss, till land och i luften som Saudiarabien och dess allierade i Gulfens samarbetsråd (GCC) inledde i juni 2017. Det tog de tre arabstaterna två veckor att presentera en lista med 13 krav och enligt denna skulle Qatar bland annat upphöra med sitt stöd till fientligt sinnade organisationer, stänga den turkiska basen, inskränka relationerna till Iran och stänga nyhetskanalen Al Jazeera. Diplomatiska insatser som gjorts för att få slut på krisen har hittills alla misslyckats. QATAR TORDE KLARA EN EKONOMISK

kris. Nyligen satte man enligt kreditvärderingsinstitutet Moody, in 39 miljarder dollar i landets ekonomi från sina reserver på 340 miljarder dollar.

70

BOJKOTTEN HAR NEGATIVT PÅVERKAT

en del av de länder som införde den, i synnerhet Dubai. Söder om Dubais glittrande skyskrapor ligger regionens viktigaste hamn Jebel Ali, som handhar mer än en tredjedel av all handel i regionen och före bojkotten 85 procent av alla frakter till sjöss till Qatar. MEN I SEPTEMBER INVIGDE Qatar en ny hamn till en kostnad av 7,4 miljarder dollar för att helt slippa gå via Förenade Arabemiraten och blockaden kommer att påskynda flytten från Dubai. Qatar Navigation, ett rederikonglomerat, kommer samtidigt att flytta sitt regionkontor från Förenade Arabemiraten till Oman, som inte deltar i bojkotten och resultatet har den här sommaren resulterat i en ökning av handeln med Qatar och blivit en ökning på 2 000 procent.

till en försvagning av Gulfens samarbetsråd (GCC). Även om det inte var mycket till politisk union så möjliggjorde den åtminstone att handel och människor

BLOCKADEN HAR OCKSÅ LETT

Qatar airways förlorar 100-tals miljoner

fritt kunde röra sig över gränserna, men i och meden bojkotten är det slut på detta. Den har också ironiskt nog belönat GCC:s störste konkurrent eftersom handeln mellan Qatar och Iran ökade med 60 procent i somras. GCC, som består av Bahrain, Kuwait, Oman, Qatar, Saudiarabien och Förenade Arabemiraten, grundades 1981, delvis som en balanserande maktfaktor till shiamuslimska Iran. Men ett fall av oljepriset, arabvåren 2011 och dess konsekvenser och andra politiska manövrer har sakta men säkert lett till den pågående diplomatiska krisen. Eftersom Saudiarabien stängde sitt luftrum för Qatar Airways, tvingades man flyga över Iran vilket kostar en dryg summa varje gång. ”Om krisen fortsätter kan det kosta Qatar Airways hundratals miljoner dollar som går direkt i fickan på myndigheterna i Teheran”, säger en ekonom i Dubai. ¬


Made in Vibenite® 290, the

WORLD’S HARDEST STEEL For your wear-resistance demands. FEATURE HIGH HARDNESS ULTRA FINE MICROSTRUCTURE ECO FRIENDLY NEAR NET SHAPE

BENEFIT LESS WEAR, LONGER LIFE HIGHER TOUGHNESS LESS WASTE NO MACHINING

www.vbncomponents.com


Utblick världens största gasfält. Dessutom har Qatar enligt en präst som står nära Irans högste ledare, Ayatollah Ali Khamenei, en försvarspakt med Iran som förbinder Iran att försvara Qatar i händelse av ett angrepp från Saudiarabien. Blockaden, som USA:s president Donald Trump ursprungligen tycktes ha stött, har fört Iran och Qatar närmare, något som varken var önskvärt för USA eller den Saudiarabiska regimen. Qatar hade tidigare hemkallat sin ambassadör från Iran i början av 2016. ekonomiskt stöd till olika fraktioner från det muslimska brödraskapet, däribland den förra egyptiska regeringen under Morsi och syriska miliser som inte bara fått vapen utan möjligen även utbildning av Qatar. Den militära uppbyggnaden är en förlängning av dess åtgärder för att visa upp sin makt. Det slutgiltiga direkta militära steget när det gäller regionala konflikter fattades 2011 då ett stridsflygplan av typ Mirage 2000 från det qatariska flygvapnet flög uppdrag i flygförbudszonen i Libyen. Rapporter tyder på att Qatar också skickade elitförband och instruktörer för att bistå de rebeller som bekämpade den framlidne libyske diktatorn Muammar Gaddafi. Och 2015 skickade Qatar 1 000 man till Jemen för att stödja den Saudi-ledda koalitionen mot förre presidenten Ali Abdullah Saleh och houti-rebellerna. Men de senaste vapeninköpen har föranletts av i första hand diplomatiska överväganden.

QATAR HAR TIDIGARE GIVIT

Frankrikes president Emmanuel Macron

Macron, som försökt spela en medlarroll i konflikten sade att han ”hoppades att man snarast skulle hitta en lösning på konflikten”. UNDER TIDEN HAR DEN PYTTELILLA

staten med de starka ekonomiska musklerna börjat se om sitt hus genom att skaffa sig mäktiga allierade. Och det har man gjort genom att under den gångna perioden gjort en omfattande shoppingresa och köpt på sig vapensystem, i första hand stridsflyg från USA, Storbritannien och Frankrike. Och i början av december meddelades att man hade beställt stridsflygplan från Frankrike i samband med den franske presidenten Emmanuel Macrons besök i Doha. Macron, som försökt spela en medlarroll i konflikten sade att han ”hoppades att man snarast skulle hitta en lösning på konflikten”. ENLIGT CAMILLE PECASTAING,

som är biträdande professor i studier om Mellanöstern vid John Hopkins University är vapenköpen en del av en

72

plan sedan tio år för Qatar att bygga upp en profil som en maktfaktor inte bara i regionen utan även att bli en global maktfaktor. Man har arbetat inte bara på det diplomatiska planet och det finansiella planet utan även på det militära. Diplomatiskt gjorde man sitt första genombrott då man medlade mellan de libanesiska fraktionerna 2008 och sedan mellan regeringen i Sudan och en rebellgrupp från Darfur 2011. Det senaste inträffade för några månader sedan då Qatar och Iran återupptog sina diplomatiska förbindelser, till synes ett svar på den blockad till sjöss, lands och i luften som flera arabstater i Gulfens samarbetsråd, däribland Saudiarabien, Förenade Arabemiraten, införde i juni 2017. Qatar och Iran har sedan tidigare en hel del ihop. De driver exempelvis tillsammans South Pars, som är

GENOM ATT GÖRA SINA HUVUDSAKLIGA

beställningar i USA och Frankrike från företag som Boeing, Airbus, Raytheon, Lockheed Martin och Thales har Qatar skaffat sig goodwill hos dessa företag som i sin tur använt sitt inflytande hos sina respektive regeringar. Genom att strategiskt diversifiera sina leverantörer har Qatar skaffat sig försänkningar i flera huvudstäder och därmed kunnat undvika en diplomatisk isolering. Men man har också beställt stridsvagnar från Tyskland och militärt material från Kina för miljardtals dollar. När det gäller flottan har man främst favoriserat Turkiet och Italien. ¬


The bold Swedish company that’s breaking down barriers In 2005 Mohammed Homman founded Vironova AB and quickly established a following of global customers in vaccine and pharmaceutical development. In October 2017, Vironova was ranked as one of Sweden’s 50 fastest growing technology companies and Mohammed Homman has received numerous awards for his entrepreneurship. Many barriers have fallen along the way: between technologies and disciplines and now continents, as Vironova prepares for business in the USA. “We’re changing traditional electron microscopy to make it accessible for developing pharmaceuticals. The Nobel Prize this year for cryo-electron microscopy has helped us a lot in explaining what we do” says Mohammed Homman. A picture is worth a thousand words - but we need numbers Electron microscopy (EM) gives you an image of the tiny particles that are drug carriers, vaccines or new biological drugs. But EM is enormously complex, and incompatible with the pharmaceutical industry - descriptions of images don’t meet requirements for reproducibility, traceability or objectivity. And no normal person can

repeatedly handle thousands of images. Vironova is simplifying EM, making it accessible by automation and translating images into objective, reproducible data. The result is faster and better-informed decisions for more effective drug development.

ciplinary offering is one of a kind, putting Vironova in a position to lead developments in this emerging area. Interested in investing in Vironova? Contact us at ceo@vironova.com, or check out www.vironova.com

Vironova deals with complexity to make life simpler Vironova is taking EM from being one of the most complex technologies used by researchers to an instrument placed beside any ordinary lab bench. It’s making EM accessible to the pharmaceutical industry by automation, removing the need for highly trained operators, and by translating images into objective, reproducible data. Vironova is breaking through a long-standing barrier of technology tradition to create its own business niche. Breaking down barriers is the route to success Success has come from merging traditionally separate disciplines. The company employs a world-unique mix of microscopists, image analysts, programmers, and experts in quality control, machine learning and artificial intelligence, amongst others. Now Vironova is marketing its own portable EM system (MiniTEM), image analysis software (VAS) and services. This multidis-

Letar du efter något nytt att satsa på? /ĚĂŐƵƚǀĞĐŬůĂƌŽĐŚĮŶĂŶƐŝĞƌĂƌ'h sĞŶƚƵƌĞƐ ϲϬ ŝŶŶŽǀĂƟǀĂ ĨƂƌĞƚĂŐ ŽĐŚ ƉƌŽũĞŬƚ͘ dŝůů ĚĞƐƐĂ ƐƂŬĞƌ ǀŝ ĞŶƚƌĞƉƌĞŶƂƌĞƌ͕ ĂŶƐƚćůůĚĂ͕ ƐƚLJƌĞůƐĞůĞĚĂŵƂƚĞƌ͕ŝŶǀĞƐƚĞƌĂƌĞ͕ ŬƵŶĚĞƌ ŽĐŚƐĂŵĂƌďĞƚƐƉĂƌƚŶĞƌƐ͘ sŝŚĂƌŝϮϯĊƌƵƚǀĞĐŬůĂƚŽĐŚĮŶĂŶƐŝĞƌĂƚŝŶŶŽǀĂƟǀĂŝĚĠĞƌŵĞĚŬŽƉƉůŝŶŐƟůů'ƂƚĞďŽƌŐƐƵŶŝǀĞƌƐŝƚĞƚ͘Ğƚ ŚĂƌǀŝŐũŽƌƚƟůůƐĂŵŵĂŶƐŵĞĚĨƂƌĞƚĂŐĞŶƐ ŐƌƵŶĚĂƌĞ͕ ĞŶƚƌĞƉƌĞŶƂƌĞƌ͕ ĂŶƐƚćůůĚĂ͕ ƐƚLJƌĞůƐĞůĞĚĂŵƂƚĞƌ͕ ŝŶǀĞƐƚĞƌĂƌĞ͕ŬƵŶĚĞƌŽĐŚƐĂŵĂƌďĞƚƐƉĂƌƚŶĞƌƐ͘EƵƐƂŬĞƌǀŝŇĞƌĂǀĞƌ͊

ćƌǀćƌƚĚĞƚ͕ƐĊǀćůĞŬŽŶŽŵŝƐŬƚƐŽŵ ĨƂƌƐĂŵŚćůůĞƚ͘DĊŶŐĂĂǀĨƂƌĞƚĂŐĞŶ ĨƂƌďćƩƌĂƌ ǀĊƌĂ ůŝǀ ŽĐŚ ǀĊƌ ǀĂƌĚĂŐ ŐĞŶŽŵ ĂƩ ƟůůŚĂŶĚĂŚĊůůĂ ďćƩƌĞ͕ ŵĞƌĞīĞŬƟǀĂŽĐŚŵŝůũƂǀćŶůŝŐĂůƂƐͲ ŶŝŶŐĂƌ͕ ďĞŚĂŶĚůĂ ŽĐŚ ĨƂƌĞďLJŐŐĂ ƐũƵŬĚŽŵĂƌ͕ ŐĞ ĨƂƌŶLJĞůƐĞďĂƌ ĞŶĞƌŐŝ͕ďćƩƌĞůŝǀƐŵĞĚĞů͕ŽƐǀ͘ Ğƚ ŚĂĚĞ ĂůĚƌŝŐ ŚćŶƚ Žŵ ǀŝ ŝŶƚĞ ŚĂĚĞŚĂŌĚĞĚŝŬĞƌĂĚĞŽĐŚŬŽŵƉĞƚĞŶƚĂ ŵćŶŶŝƐŬŽƌ ƐŽŵ ŐũŽƌĚĞ ƐŝƩ LJƩĞƌƐƚĂ ĨƂƌ ĂƩ ĨĊ ĚĞƚ ĂƩ ŚćŶĚĂ͕ ƐĂŵƚ ŬĂƉŝƚĂů͘ sĊƌ ĂŵďŝƟŽŶ ćƌ ĂƩ ďLJŐŐĂŇĞƌƟůůǀćdžƞƂƌĞƚĂŐ͘

Ʃ ƐĂƚƐĂ ƉĊ ŶLJĂ ŝŶŶŽǀĂƟǀĂ ŝĚĠĞƌ sŝůůĚƵǀĂƌĂŵĞĚŽĐŚďŝĚƌĂƟůůƐŬĂćƌĨƂƌŬŶŝƉƉĂƚŵĞĚŚƂŐƌŝƐŬŽĐŚĚĞƚ ƉĂŶĚĞƚĂǀŶLJĂďŽůĂŐĨƂƌĞŶďćƩƌĞ ƚĂƌƟĚĂƩďLJŐŐĂƵƉƉĨƌĂŵŐĊŶŐƐƌŝ- ĨƌĂŵƟĚ͍ ŬĂ ŽĐŚ ŚĊůůďĂƌĂ ĨƂƌĞƚĂŐ͕ ŵĞŶ ĚĞƚ ƌ ĚƵ ŝŶƚƌĞƐƐĞƌĂĚ Ăǀ ĂƩ ƐĂƚƐĂ ŵĞĚ ŽƐƐ ĨƂƌ ĂƩ ďLJŐŐĂ ƵƉƉ ĨƂƌĞƚĂŐĞŶ͕ ŬŽŶƚĂŬƚĂŽƐƐƉĊ͗ŝŶĨŽƌŵĂƟŽŶΛǀĞŶƚƵƌĞƐ͘ŐƵ͘ƐĞŽĐŚƉĊƚĞůĞĨŽŶϬϯϭͲϳϴϲ ϱϭϱϯ͘>ćƐŵĞƌƉĊ͗ǁǁǁ͘ŐƵǀĞŶƚƵƌĞƐ͘ĐŽŵŽĐŚĨƂůũŽƐƐƉĊƐŽĐŝĂůĂŵĞĚŝĞƌ͘

hƚǀĞĐŬůŝŶŐƐƉƌŽũĞŬƚďĞĚƌŝǀƐŵĞĚƐƚƂĚĂǀhŽĐŚsćƐƚƌĂ'ƂƚĂůĂŶĚĨƂƌƐŽĐŝĂůĂ ŝŶŶŽǀĂƟŽŶĞƌŽĐŚŚĊůůďĂƌŚĞƚ͕ƐĂŵƚŬǀĂůŝƚĞƚƐƵƚǀĞĐŬůŝŶŐĂǀŝŶŬƵďĂƚŽƌƐƚƂĚĞƚ͘

&ƌĊŶǀćŶƐƚĞƌ͗^ƚĞŶZ͘^ƂƌĞŶƐĞŶ͕ǀĚĞƌĞŶŽ^ĐŝĞŶƟĮĐ͕ <ůĞŵĞŶƟŶĂPƐƚĞƌďĞƌŐ͕ǀĚ'hsĞŶƚƵƌĞƐ͕ƐĂŵƚ ƌŝŬ'ĂƚĞŶŚŽůŵ͕ǀĚŽĐŚŐƌƵŶĚĂƌĞĞůůŝŶŬ͘ &ŽƚŽ͗/ŶŐĞůĂsĊŐƐƵŶĚ͘


Utblick

PÅ PAPPERET SER QATARS vapenarsenal imponerande ut. Men observatörer som studerat den qatariska krigsmakten närmare har ifrågasatt krigsmaktens stridsberedskap och operativa effektivitet. De saknar stridsberedskap och förmåga att agera på egen hand. I Libyen behövde de allt stöd av NATO för navigation och målsökning. Men det är inte storleken på Qatars krigsmakt som avskräcker de andra staterna i regionen utan det handlar om antalet utlänningar som befinner sig i området. Vid flygbasen Al-Udeid, som ligger i närheten av Doha, har USA flera tusen man samt hundratals amerikanska stridsflygplan och även brittiska RAF har flygstyrkor där. Vidare har Turkiet en bas sedan Qatar köpte patrullbåtar därifrån 2014. Det har förekommit rykten om att USA grubblat över om man skulle flytta sina styrkor till en bas i något annat land i regionen. Men för att öka sitt strategiska värde och försäkra sig om en amerikansk närvaro har Qatar etablerat sig som en givande marknad för västliga vapenleverantörer och ett permanent hem för utländska specialister. Men Qatar är inte ensam om att tillämpa den här checkhäftesstrategin. De fientliga sinnade staterna i GCC eller de så kallade ”blockadländerna” gör samma sak. TURKIET OCH QATAR har ideologiska förbindelser eftersom det turkiska regeringspartiet har islamistiska rötter och Qatar var tidigare en stark anhängare av det muslimska brödraskapet, som dess arabiska motståndare betraktar som en terroristorganisation. Kuwait, en annan medlem av Gulfens samarbetsråd, ingrep för att medla i krisen men Qatar har med kraft avvisat initialvillkoren för att normalisera förbindelserna. Kuwait har inte lyckats föra de två parterna närmare varandra eller få till stånd någon acceptabel kompromiss. Inte ens besök av USA:s utrikesminister Rex Tillerson eller

74

Vid flygbasen Al-Udeid, som ligger i närheten av Doha, har USA flera tusen man samt hundratals amerikanska stridsflygplan och även brittiska RAF har flygstyrkor där.

Den viktiga hamnen i Dubai: Jebel Ali blockerades för Qatar

QATAR FOLKMÄNGD

2.350.000

HUVUDSTAD

Doha

VALUTA

Qatari Riyal (QAR) SPRÅK

Arabiska HUVUDRELIGION

Islam

ISLAM 67,7% HINDUISM 13,8% KRISTENDOM 13,8% ÖVRIGA 4,7%

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan har fått parterna att närma sig varandra. Qatars utrikesminister Sheikh Mohammed Abdulrahman Al Thani har diskuterat krisen med brittiske utrikesministern Boris Johnson utan framgång och det gick inte bättre för USA:s utrikesminister Rex Tillerson när han gjorde en rundresa i regionen. Saudiarabien hade räknat med att skapa en enig front mot Qatar med hjälp av andra arabstater och med våld tvinga Qatar till eftergifter. Men det har istället lett till att Qatar och Turkiet tagit ett steg närmare Iran.

Saudiarabien räknade vidare med fullt amerikanskt stöd men Trump har visat att USA inte har något skäl att lägga sig i konflikten och egentligen bara är intresserat av att sälja vapen vilket de på kort tid gjort till bägge parter, säger nyhetsbyrån Al-Monitor. Saudiarabien och dess satellitstater har tidigare upprepade gånger varnat grannen Qatar men aldrig gått så långt som i juni då man kallade hem sin ambassadör från den lilla men mycket rika Gulfstaten. Man kallade i och för sig hem sin ambassadör får tre år sedan men det var bara temporärt. Den här gången är det allvar. ¬


”Den här fina mattan hjälpte till att ge mina nya metoder att bekämpa cancer en flygande start.”

Anna Martners cancerforskning finansieras bland annat av en gŒva till SSMF av en vŠrdefull matta.

Ingen vill se sina nŠrstŒende dš i cancer. Att bekŠmpa cancer Šr en av vŒr tids stora frŒgor. En privat givare som ville bidra till mer cancerforskning gjorde fšr nŒgra Œr sedan en stor donation till Svenska SŠllskapet fšr Medicinsk Forskning, SSMF. Bland gŒvorna fanns ett stort antal aktier, en matservis, ett rokokobord, en antik spegel och en vŠrdefull orientalisk matta. Dessa gŒvor gav en flygande start fšr Anna Martner, docent vid Gšteborgs universitet, som intensivt forskar i en nyckelfrŒga: hur kan man fšrbŠttra kroppens egen fšrmŒga att bekŠmpa cancerceller? Anna Martner fick, som en av fšrsta forskarna, SSMF:s Stora Anslag. Fšr dessa pengar har hon etablerat en framgŒngsrik forskargrupp. ÓMŒlet Šr att fšrstŒ hur vŒrt immunsystem fungerar,Ó sŠger Anna Martner. Vad hon och hennes team specialstuderar Šr en typ av blodcancer kallad akut myeloisk leukemi (AML). De som drabbas av leukemi i dag fŒr omedelbar cellgiftsbehand-

ling, men problemet Šr att tvŒ av tre patienter drabbas av svŒrbehandlade Œterfall pŒ grund av kvardršjande cancerceller. Vad man vill uppnŒ Šr att kroppen sjŠlv ska gšra sig av med alla cancerceller genom sŠrskilt tumšrdšdande celler sŒsom NK-celler och T-celler. Anna Martner har aldrig tvekat om vad hon vill gšra med sitt liv. NŠr hon var barn var det bŠsta hon visste att sitta hemma hos morfar och plšja ŒrgŒngar av tidskriften Forskning & Framsteg. ÓMin stora dršm har alltid varit att fŒ forska, tack vare det hŠr anslaget kan jag nu fŒ gšra det.Ó Arbetspassen blir lŒnga. Annas egna tvŒ barn har varit med henne pŒ jobbet sŒ ofta att de bšrjat hjŠlpa till i laboratoriet. Fšr att orka och fšr att behŒlla fokus i sin cancerforskning springer Anna orientering och sjunger i kšr. ÓI en kšr lŠr man sig vikten av att samarbeta. Det lŒter bra fšrst nŠr alla sjunger tillsammans.Ó

Vill du ocksŒ ge ett bidrag, stort som litet, till svensk medicinsk forskning, lŠs mer pŒ ssmf.se eller ring SSMF pŒ 08-33 50 61. DŠr kan du ocksŒ bestŠlla SSMF:s folder om att skriva testamente. Plusgiro 90 11 09-9. Bankgiro 901-1099. Swish 1239011099.


Utblick för sitt första besök utomlands och möttes i gengäld med pompa och ståt och kunde åka hem med en vapenorder på i runda tal 110 miljarder dollar. Hans utrikespolitiska rådgivare uppges ha mycket nära förbindelser med Muhammad bin Zayed, Arabemiratens egentlige ledare, som har uppmanat USA att flytta sina stridskrafter från Qatar till Arabemiraten i åratal. Saudiarabien som tillhör sunnigrenen av islam avskyr Iran, som tillhör shiagrenen och det gör också Trump. De verkar också dela åsikten att det lilla shejkdömet Qatar sponsrar terroriströrelser i Mellanöstern.

Doha. Qatar. Circa 2005. prins Andrew, UK och Sheikh Tamim bin Hamad Al Thani - nuvarande Emiren av Qatar (kronprins vid tillfället)

MEN DET FINNS BREDARE OCH DJUPARE

konflikter i botten som geopolitik och Islams plats i politiken. Saudiarabien och Förenade Arabemiraten har anklagat Qatar för att ha gått andra vägar än de andra länderna i Gulfstaternas samarbetsråd som domineras av Saudiarabien. Man har också kritiserat Qatar för att man sponsrar nyhetskanalen Al Jazeera, som fungerar som en plattform för oliktänkande inom arabvärlden utom i Qatar som underblåste revolutionens lågor under arabvåren. Den är det närmaste Mellanöstern har till en ocensurerad nyhetskanal – så länge som man inte kritiserar kungahuset i Qatar. PÅ SENARE ÅR HAR QATAR tonat ner sitt stöd för det muslimska brödraskapet. I takt med att spänningarna ökade kastade Qatar ut flera höga medlemmar ur den palestinska fraktionen av Brödraskapet Hamas, samt skickat hem en oliktänkande som var efterlyst i Saudiarabien. Merparten av arabstaterna anser att Qatar har sig självt att skylla. Egyptens president och dennes generaler är fortfarande mycket upprörda för att Al Jazeera anklagade dem för att de störtade Brödraskapets

76

folkvalde president 2013. Av det skälet anslöt sig Egypten snabbt till Saudiarabien efter det att landet brutit förbindelserna med Qatar. Jemens Saudi-stödda regering och den myndighet i östra Libyen som stöds av Förenade Arabemiraten förklarade också att de avbröt förbindelserna. Rent historiskt så har Qatar tidigare letat på annat håll för stöd mot saudiarabiska trakasserier. Britterna såg till att Saudiarabien inte utsträckte sitt styre över kustprotektoraten på 1920-talet. NÄR QATAR BLEV SJÄLVSTÄNDIGT 1971

försvann skyddet från Storbritannien men det ersattes inom kort av USA under det kalla kriget om kampen om inflytande i regionen. Och efter 9/11 och USA:s inblandning i de nya krigen i Mellanöstern, blev Qatar ett regionalt hem för U.S. Central Command. Det är också lite osäkert om man även i fortsättningen kan räkna med amerikanskt stöd. Många invånare i Qatar fruktade med rätta att USA under Donald Trump skulle kunna bli mer av en saudiarabisk hejaklacksledare än en regional domare. Trump valde nämligen den saudiarabiska huvudstaden Riyadh

HAN APPLÅDERADE DEN FEMTE JUNI då Saudiarabien, Bahrain och Förenade Arabemiraten bröt de diplomatiska förbindelserna med Qatar. Dohas synnerligen stora ambitioner i regionen handlar inte bara om produktion av naturgas och olja. Istället har klyftan haft mer att göra med Qatars önskan att ta sig ur Saudiarabiens skugga och även ge Saudiarabien ett nålstick via en självständig utrikespolitik ägnad att själva skapa vänner överallt. Samtidigt som man ökar Qatars internationella profil, har den styrande familjens diplomatiska manöverutrymme gjort det möjligt att balansera inflytandet från andra makter på ett sätt som förstärkt landets egen säkerhet och ställning. Allen Fromhez, en expert på regionen, säger i sin bok ”Qatar i modern fattning” att detta är en taktik som emanerar från slutet av 1800-talets mitt då den regerande emiren tog stöd av den brittiska flottan. Avtalet var en milstolpe i Qatars historia eftersom det var första gången som det brittiska imperiet erkände Qatars suveränitet. Andra shejker utmed Persiska viken hade nått liknande avtal med britterna nästan ett halvsekel tidigare, i Bahrain och i vad som då var känt som Fördragsstaterna, ett informellt brittiskt protektorat som slutligen blev självständigt som Förenade Arabemiraten 1972. FÖR QATARS STYRANDE FAMILJ, Al Thani, skulle en utrikespolitik som frigjorde dem från saudiarabisk dominans, också stärka deras legitimitet på hemmaplan. ࣵ


'HWÈ´QQVEDUDHWW WLOOI¦OOHDWWVSDUDGLWW EDUQVVWDPFHOOHU Cellaviva hjälper er att spara GHVWDPFHOOHUVRPÈ´QQVNYDU LQDYHOVWU¦QJHQÎ&#x2013;QVDPOLQJHQ J¸UVXWDQQ§JRWLQJUHSSYL WDUWLOOYDUDHQUHVWSURGXNW 6WDPFHOOHUQDÈ´QQVLWU\JJW I¸UYDUQHGIU\VWDLȵ\WDQGH NY¦YHLIDPLOMHQVHJQD IU\VIDFNVSDUDGHI¸UIDPLOMHQ RFKIUDPWLGHQ/LYVNUDIWLJD VWDPFHOOHUVRPNDQNRPPD DWWEOLHQY¦UGHIXOOWLOOJ§QJI¸U IUDPWLGDEHKDQGOLQJDU /¦VPHUS§ZZZFHOODYLYDVH


Utvalt

MATTA LONDON 170X240 CM Mjuk matta i viskos med silkekänsla och fina färgskiftningar. Stl 170x240 cm. /3 999SEK/ Elloshome.se

HELT RÄTT 2018 På flera mässor utomlands ser man just nu både smycken, mode och inredningsdetaljer i olika varma röda nyanser och jordiga pasteller för 2018.

VAS MILO Ta in det enkla, skulle Ernst ha sagt. /Elloshome.se

PALAZZO, TAKLAMPA Jotex I butik februari 2018/2499 SEK

SKENE sittpuff Med klädda knappar Pris 1599 SEK Elloshome.se

BORDLAMPA SPRING gjord i klart bubbligt 20-tals glas som ger en spännande ljusspridning. Fot i metall och transparent sladd Elloshome.se/849 SEK BLAKELY BORDSLAMPA Jotex 699 SEK

78

SIENA FÅTÖLJ Jotex 10999 SEK


Excel för inköpare

(och säljare som vill lära sig hur inköpare jobbar)

Ϯͳ'Z^^W/>hds<>y><hZ^ &PZ/E<PWZK,hWW,E>Z

<ƵƌƐƟůůĨćůůĞŶǀĊƌĞŶϮϬϭϴ

' dd Z ^K E Z, Z D Z EϯϬϬ ϬW Z >/s /d , > > ^͘ />> /dd EE < hZ ^, ZD s ZE P: d/> >& Z ' ,h Eϭͳϱ͘ Z

& > ^< <h Z^ EW E s Z/d , Z d z' d /' E KD ^E /dd

ϰ͕ϴsϱ

ĞƩĂćƌĞŶdžĐĞůŬƵƌƐƐƉĞĐŝĞůůƚĨƌĂŵƚĂŐĞŶ ĨƂƌŝŶŬƂƉĂƌĞ͘sŝŚĂƌůĂŐƚƐƉĞĐŝĞůůǀŝŬƚƉĊ ǀĞƌŬƚLJŐŽĐŚŵĞƚŽĚĞƌƐŽŵćƌĂŶǀćŶĚďĂƌĂ ĨƂƌĂƩĞīĞŬƟǀŝƐĞƌĂŽĐŚĨƂƌĞŶŬůĂĚĞƚ ĚĂŐůŝŐĂŝŶŬƂƉƐĂƌďĞƚĞƚ͘ ͻ sĞƌŬƚLJŐĨƂƌŚĂŶƚĞƌŝŶŐĂǀƐƚŽƌĂĚĂƚĂŵćŶŐĚĞƌ͕ƚ͘Ğdž͘ WŝǀŽƩĂďĞůůĞƌŽĐŚƵƚŽĮůƚĞƌ • ^ƚƌƵŬƚƵƌĞƌŝŶŐŽĐŚƵƉƉďLJŐŐŶĂĚĂǀŝŶĨŽƌŵĂƟŽŶŝdžĐĞů

GÖTEBORG ^dK<,K>D/dz ^dK<,K>D/dz MALMÖ SUNDSVALL ^dK<,K>D/dz VÄXJÖ ^dK<,K>D/dz 'PdKZ' MALMÖ ^dK<,K>D</^d

   

ϳ͵ϴfeb ϭϯ͵ϭϰfeb ϳ͵ϴmars ϭϯ͵ϭϰmars ϭϵ͵ϮϬmars ϭϭ͵ϭϮapril ϭϴ͵ϭϵapril Ϯϯ͵Ϯϰapril Ϯϱ͵Ϯϲapril ϭϰ͵ϭϱmaj ϯϬ͵ϯϭmaj

Kommentarer från kursdeltagare ͟sĂƌĨƂƌŚĂƌũĂŐŝŶƚĞŐĊƩĚĞŶŶĂŬƵƌƐƟĚŝŐĂƌĞ͍͟ ͟ĞƩĂćƌĚĞŶĨƂƌƐƚĂŬƵƌƐũĂŐŚĂƌŐĊƩŝŶŽŵ ŝŶŬƂƉĚćƌũĂŐƵƉƉůĞǀĚĞĂƩĂůůƚǀĂƌƌĞůĞǀĂŶƚ ĨƂƌŵŝƩĚĂŐůŝŐĂĂƌďĞƚĞ͟ ͟ćƐƚĂŬƵƌƐĞŶũĂŐŶĊŐŽŶƐŝŶŐĊƩ͊͟

• /ŵƉŽƌƚĂǀĚĂƚĂĨƌĊŶĨƂƌĞƚĂŐĞƚƐĂīćƌƐƐLJƐƚĞŵŽĐŚĂŶĚƌĂĚĂƚĂŬćůůŽƌ • <ŽƉƉůŝŶŐĂƌƟůůĨƂƌĞƚĂŐĞƚƐĂīćƌƐƐLJƐƚĞŵŵĞĚŚũćůƉĂǀĨƌĊŐĞǀĞƌŬƚLJŐ ƵƚŽŵĂƟƐŬĂƚĂďĞůůƌĞĨĞƌĞŶƐĞƌĨƂƌũćŵĨƂƌĞůƐĞŽĐŚŬŽƉƉůŝŶŐĂǀ • ŝŶŬƂƉƐĚĂƚĂŵĞĚŚũćůƉĂǀ>dZ;s>KK<hWͿ • :ćŵĨƂƌĞůƐĞĂǀƉƌŝƐůŝƐƚŽƌ

KU RS AV GI FT

ϵϵϬϬ͗ͳ y <> ͘D KD ^͘

• īĞŬƟǀŝƐĞƌŝŶŐĂǀŝŶŬƂƉƐƌƵƟŶĞƌŵĞĚŚũćůƉĂǀŵĂŬƌŽŶ • 'ĞŶŽŵĨƂƌĂŶĚĞĂǀĞŶƐƉĞŶĚͲĂŶĂůLJƐ

ANMÄLAN OCH INFORMATION: ttt͘E^͘^/E&KΝE^͘^ϬϰϳϬͳϳϰϵϰϬϬ


Resa

Hitta ditt äventyr Vita stränder och sköna solstolar i all ära men vill du ha en semester med aktiviteter, äventyr och utmaningar finns det många spännande platser att resa till.

öker du en aktiv semester som bjuder på storslagna naturupplevelser, adrenalinkickar och minnen för livet finns en mängd resor att välja mellan. Vad sägs om strövtåg i Costa Ricas regnskogar eller bestiga Kilimanjaro? Aki Nicolaides, vd för Kenzan Tours, ger sina bästa tips. Möt det vilda Afrika Att åka på safari är inte fysiskt ansträngande men ändå ett pulshöjande äventyr. Åker du ut i Serengeti nationalpark, i norra Tanzania, får du chansen att från jeepen uppleva spännande nära möten med Afrikas vilda djur i deras naturliga miljö. Lejon som slår sig ner

80

i jeepens skugga, leoparder som lojt betraktar dig från en trädgren och synen av tusentals gnuer och zebror som fyller savannen är exempel på oförglömliga upplevelser som en safari i Tanzanias vildmark kan ge. Äventyr för alla Costa Rica är en pärla för dig som söker en aktiv semester, det lilla landet är känt för sin rika flora och fauna plus det stora utbudet av upplevelserika aktiviteter för hela familjen. Där finns allt från lugna vandringar i regnskogar och vulkanlandskap till fartfylld forsränning. Även Malaysia har mycket att erbjuda den som söker en aktiv

semester och fina naturupplevelser. På norra Borneo kan du bland annat följa med på djungelvandringar, dyka och forsränna. Adrenalinkickar på hög höjd Vill du vandra i Andernas mäktiga bergslandskap och uppleva Perus inkakultur är den 43 km långa Inkaleden till Machu Picchu något för dig. Vandringen från Cusco till mytomspunna Machu Picchu tar fyra dagar och längs vägen passerar du historiska ruiner, små inkabyar och Andernas mäktiga gröna bergslandskap.


SÖKER DU EN RIKTIGT TUFF FYSISK UTMANING? Bestig Afrikas högsta berg Kilimanjaro. Berget har flera rutter med olika svårighetsgrad, därför kan såväl vana klättrare som väl förberedda nybörjare klara utmaningen att nå toppen på nästan 6 000 m ö.h. Hittills har alla Kenzan Tours resenärer nått toppen, berättar Aki, och nämner att den äldsta är en norsk kvinna som då var 72 år. Blir du nästa att klara det?

81


Media

YRKE: PALATSINREDARE

Guldpalats i Al Ain

Dubai, 1978 Utanför ett palats mitt i öknen står Lars Waldenström från Borås, iklädd beige linnekostym och en för hårt knuten slips. Svetten bryter fram på ryggen under Dubais gassande sol. De två aluminiumkoffertarna han bär på, är fyllda med förslag till palatsets inredning; något som Lars aldrig tidigare har arbetat med. Nervositeten kilar runt i magtrakten när han går fram till vakten vid dörren för att anmäla sin ankomst. Han ska träffa Dubais kronprins, shejk Mohammed bin Rashid al Maktoum, och vet inte riktigt vad han ska förvänta sig. Men inte i sin vildaste fantasi kan Lars någonsin föreställa sig vad som kommer att utspela sig där innanför palatsets tunga dörrar och hur det kommer att förändra hans liv för alltid. i Dubai har inredningsarkitekt Lars Waldenström sett staden utvecklas från en okänd ökenhåla till dagens pulserande världsmetropol. Genom vad som framstår som en fantastisk slump fick Lars under slutet av 1970-talet kontakt med den styrande shejkfamiljen i Dubai och blev shejk Mohammeds favoritinredare. Han har därefter inrett det ena palatset efter det andra och lyckats realisera shejkens alla galna idéer, som att sova i en säng formad likt en falkklo, som han med hjälp av bland annat 72 buffelhudar kunde förverkliga. Under hela 30 år jobbade han med extravaganta inredningar som glastak och gyllene rum i shejkens palats.

UNDER SINA DRYGA TRETTIO ÅR

Lars vid sheik Mohammeds falkklosäng

82

HAN HAR ARBETAT MED DUBAIS FÖRSTA golfbana, oräkneliga hotell och kontorskomplex. Efter många år i shejkens tjänst startade Lars det egna arkitekt¬kontoret LW Design kring millenniumskiftet. Tajmingen kunde inte ha varit bättre, mitt i den oövervinnerliga byggboom som rådde vid den här tiden. Sedan dess har företaget fått otaliga utmärkelser och designpriser och är fortfarande ett av de mest inflytelserika och ansedda arkitektkontoren i Dubai. I dagarna har Lars Waldenström kommit ut med boken,”Jag inredde Dubai”, en resa genom Dubais moderna historia, obönhörlig diktatur och ¬osannolika framgångar. Med humor och värme berättar Lars om hårt arbete - men också om att våga ta chansen när den väl uppenbarar sig. ࣵ


IPM Ulricehamn.

REVOLUTIONERANDE PLAGG FÖR EL OCH KRAFT El och kraft är branscher som kräver många certifieringar, där det tidigare har varit svårt att kombinera dessa med god komfort. Med vår revolutionerande serie Thunder får du båda delarna. Plaggen är gjorda i materialet Ebro från GORE™, som har alla certifieringar som krävs men är ändå lätt och bekvämt. Givetvis återfinns också alla andra funktioner som man associerar med GORE™, så som vatten- och vindtäthet. Läs mer om Thunder på taiga.se

WWW.TAIGA.SE


Konst & Design

Carl Malmsten

Svenskt Tenn

BARNEBYS.SEˎ3238/…5+26 $8.7,216+862&+$17,.+$1'/$5( Barnebys nätauktionshus auktioner har samlat alla världens auktionshus på ett ställe, tillgängliga genom en enda sökning. De har öppnat upp en tidigare stängd auktionsvärld och låter dig möta hela världens utbud av konst, design och antikviteter. Färgglatt, svenskt och tidsenligt, ja det är vad som mest eftersökts genom Barnebys.

Rolex

Bruno Mathsson

'()(00(67 ()7(56—.7$6$.(51$ 3†%$51(%<66( SVENSKT TENN Den allra mest eftersökta termen hos Barnebys under 2017. Färgglada mönster, exklusiva möbler och tennföremål fortsätter att toppa listan då "Svenskt Tenn" är den mest eftersökta termen hos Barnebys under 2017.

ROLEX År 2017 var lite utav ett Rolex-år får man ändå säga. Paul Newmans Daytonaslog nytt rekord för en Rolex-klocka på auktion när den gick för 17,8 miljoner dollar.

FÅTÖLJEN Många söker efter en skön sittplats att inreda hemmet med. Ni vet säker att ordet kommer från franskans fauteuil men visste ni att den svenska definitionen är en "förnämligare, bekväm länstol"? Klassiska och moderna eftersöks mest.

CARL MALMSTEN En svensk klassiker som stått sig stark genom vårt och torrt. Inrednings- och möbelarkitektens hantverk med allt från Swedish Grace till avskalade furumöbler fortsätter vara önskade i både slott och koja.

BRUNO MATHSSON Är möbeldesignern från Värnamo som slog igenom 1936. Hans möbler har alltid varit eftertraktade, inte bara i Sverige, men även internationellt. "Pernilla", "Jetson" och "Eva", som är döpt efter formgivarens fru Eva Swärd, är bara några av världskändisarna.

84

3 ,(5 5 ( 6 ,1 '5 ( Formgivaren Pierre Sindre ligger bakom flera av Gärsnäs storsäljare ämnade för det offentliga rummet. Den här gången har han utgått från sin egen lustkänsla och skapat Dandy. En bred och sittvänlig fåtölj, som med sin höga och välvda rygg i rotting, skärmar av utan att stänga ute. DANDY ÄR EN SKÖN FÅTÖLJ,

gjord för stilla vila och kontemplation, tillverkad i naturmaterial, rotting, tärnsjöläder och ek. Stilmässigt går Dandy tillbaka på 1960-talets mode och arbetsnamnet var länge Steve McQueen med tanke på skådespelarens träffsäkra känsla för högkvalitativ och lagom nonchalant stil.


īĞŬƟǀĂŚĊůůďĂƌĂůŽŐŝƐƟŬůƂƐŶŝŶŐĂƌ ĨƂƌĞͲŚĂŶĚĞůŶćƌĂĚŝŶĂŬƵŶĚĞƌ Från Eskilstuna och inom en radie på 10 mil når du Stockholmsregionen och 3,5 miljoner människor ŶƐƚƌĂƚĞŐŝƐŬƉůĂĐĞƌŝŶŐŵĞĚďƌĂŝŶĨƌĂƐƚƌƵŬƚƵƌŐƂƌĂƩĚƵĞŶŬĞůƚ ŽĐŚƐŶĂďďƚŶĊƌ^ƚŽĐŬŚŽůŵͲDćůĂƌĚĂůĞŶ͘ŶĞdžƉĂŶƐŝǀƌĞŐŝŽŶŵĞĚ ƐŬŝůƐƚƵŶĂƐŽŵůŽŐŝƐƟŬŶĂǀĨƂƌĚĞŶĚŝŐŝƚĂůĂŚĂŶĚĞůŶ͘EćƌŚĞƚƟůů ŬƵŶĚĞƌ͕ŚĊůůďĂƌĂƚƌĂŶƐƉŽƌƚĞƌŽĐŚůćŐƌĞůŽŐŝƐƟŬŬŽƐƚŶĂĚĞƌŐĞƌďƌĂ ĂīćƌƐŵƂũůŝŐŚĞƚĞƌŵĞĚĞīĞŬƟǀĂůŽŐŝƐƟŬůƂƐŶŝŶŐĂƌĨƂƌĚŝŐŝƚĂůŚĂŶĚĞů͘ Vill du veta mer om möjligheterna ĨƂƌĚŝŶůŽŐŝƐƟŬǀĞƌŬƐĂŵŚĞƚŝƐŬŝůƐƚƵŶĂ͍ ƵŚŝƩĂƌŽƐƐƉĊǁǁǁ͘ĞƐŬŝůƐƚƵŶĂůŽŐŝƐƟŬ͘ƐĞͬŬŽŶƚĂŬƚĂͲŽƐƐ KŵŶĊŐŽƚćƌǀŝŬƟŐƚŬćŵƉĂƌŵĂŶůŝƚĞĞdžƚƌĂ͘>ŽŐŝƐƟŬćƌ ǀŝŬƟŐƚĨƂƌĂůůĂĚĞŵćŶŶŝƐŬŽƌŝƐŬŝůƐƚƵŶĂƐŽŵƉůĂŶĞƌĂƌ͕ ƚƌĂŶƐƉŽƌƚĞƌĂƌ͕ĨƂƌƉĂĐŬĂƌ͕ŚĂŶƚĞƌĂƌŽĐŚĚŝƐƚƌŝďƵĞƌĂƌǀĂƌŽƌ͘ DćŶŶŝƐŬŽƌƐŽŵŐƂƌƐŬŝůůŶĂĚ͘

ke maŶĐĞ t a th ƌĞ ple ŝīĞ Peo ĂĚ

Modern löneoutsourcing Rätt verktyg för rätt lön Med våra webbaserade lösningar får alla anställda en personlig portal med bl.a. Egen Helpdesk / ärendehantering Egen Chattfunktion Historisk lönedata Lönespecifikationer Tidrapportering Reserapportering Dokumenthantering

r te ... ef st tid ta s l Ps r al ten re e pe eta k sö m rb Vi ko eda m

Dessutom... Ger vi Er en totallösning med allt från behovsanalys, lösningsförslag till projektledning, driftsättning, utbildning och på-platsen-support.

STOCKHOLM

MALMÖ

GÖTEBORG

Tel 0200-265 266 info@pakompetens.se www.pakompetens.se

Rollbaserade lösningar ”Rätt information till rätt person, var du vill, när du vill”


Konst & Design

LOUVRE ABU DHABI I NOVEMBER 2017 fick världen ett nytt konstmuseum av högsta rang när ”Louvre Abu Dhabi” slog upp portarna – Louvren i Paris fick då ett systermuseum i emiratet Abu Dhabi. Under den enorma stjärnmönstrade kupolen ryms oskattbara föremål med verk av van Gogh och da Vinci. Skapare av museibyn är den franske stjärnarkitekten Jean Nouvel. Det var för över tio år sedan som Frankrike och Förenade Arabemiraten kom överens om samarbetet, som är en del av Förenade Arabemiratens strävan att bli en stolt kulturdestination.

Kultursatsningen vid sidan av investeringar i sektorer som utbildning och infrastruktur – startades för att skapa ett alternativ till inkomsterna från oljan. PLANEN ÄR ATT EMIRATET ska bygga upp en egen konstsamling, men under de kommande tio åren får Louvre Abu Dhabi vara tvungna att låna verk från tretton franska museer.

Totalt kommer samarbetet med Louvre kosta över 900 MILJONER EURO, exklusive byggnaden. TAKET I ENTRÉHALLEN VÄGER ÖVER 7 000 TON

86


ALLA HAR ETT VAL! Vi anser att pellets är det bästa alternativet för värme och energi, både miljömässigt och som en långsiktig investering. Elektricitet borde användas när inga andra gröna alternativ finns tillgängliga. Med pellets kan vi reducera användandet av kärn- och fossilproducerad elektricitet och få ett mer hållbart klimat. För mer information kontakta Rindi Pellets tel 0281-715 25 info@rindipellets.se eller www.rindipellets.se

Nå toppen inom inköp och logistik Läs en grundutbildning, en enstaka kurs eller ett helt certifieringsprogram på Silf Silfs utbildningar innehåller allt du behöver för framgångsrikt logistik- och inköpsarbete – oavsett om du arbetar operativt, taktiskt eller strategiskt. Utbildningarna är internationellt gångbara och finns anpassade för både privat och offentlig sektor. Silfs pedagogik grundar sig på tillämpad teori som du direkt omvandlar till praktisk handling i den egna organisationen. Nyfiken på dessa?

silfonline@silf.se 08-752 16 8 80 0 www.silf.se

Hör av dig så skickar vi ett ex!


Möten

DET OPTIMALA MÖTESRUMMET Är där du har det teknikstöd du behöver och att det startas upp automatikskt. Uppkopplad med bra bild och ljud där det också går lätt att plocka in andra mötesdeltagare. Ett inbjudande rum med behaglig färgsättning. Mattor, gardiner och absorbenter som dämpar ljudet så det skapas en bra akustik. Ljuset bör man definitivt tänka igenom och planera. Rummet ska ge tillfälle till kreativitet.

88


"Med bara ljudet närvarande ändras fokus på den du talar med och du vet inte om de andra är med. Det är som att stå på en scen med en papperspåse på huvudet" Den moderna tekniken har helt förändrat sättet att arbeta och mötas, vi har fått nya arbetsredskap som gör att vi kan samverka under andra premisser än tidigare. Men ju enklare tekniken är för dig, desto mer avancerade lösningar ligger bakom. kommunicerar med, tenderar du att göra annat och mötet når inte sin fulla potential. Med bara ljudet närvarande ändras fokus på den du talar med och du vet inte om de andra är med. Det är som att stå på en scen med en papperspåse på huvudet. Johan Kinnerfors, CEO på ITM

I

TM är företaget som startade 1998, med målet att göra företagens möten och teknik bättre. I dag utrustar ITM cirka 2 000 mötesrum per år med teknik för att samverka smartare. Kärnverksamheten idag är fortfarande möten, vilket ligger helt rätt i tiden. Många företag söker nya lösningar för optimala, moderna samarbeten. JOHAN KINNERFORS, CEO på ITM Meeting Solutions berättar om företaget. Vad dominerar idag inom den digitala mötesindustrin?

— Det som är mest framträdande är Skype Room System, som bygger på Microsofts lösning, en helt igenom integrerad lösning som är Skype-certifierad och fungerar med Office365, den är också kompatibel med Teams. Förr mailade man en presentation och man ringde varandra för en återkoppling. Nu ringer vi via Skype där vi kan se och uppleva varandra och omgivningen. Man vill ha attention helt enkelt. För om du inte ser den du

Hur integreras Skype Room System i en mötesmiljö?

— Med vår teknik kan du skapa ett möte som är "one-touch-meeting", ett knapptryck så är du uppkopplad och igång. Boka in mötet i din Outlook, bjud in deltagarna. I samma stund som ni kliver in i rummet tänds skärmen upp. Klicka på anslut och starta mötet med en perfekt videobild, ljud och datadelning. På bara någon sekund är mötet med samtliga deltagare uppkopplat, var ni än befinner er. Enklare och smartare kan det faktiskt inte bli. Frustrationsfri teknik, finns den?

—Ja, men den behöver utvecklas, och det är åtminstone en målsättning att vi ska kunna skapa sådana mötesrum som alla kan förstå och kunna använda. Idag till exempel kan vi sätta in rörelsesensorer i taket så att allt tänds upp så fort någon kliver in. Det går också att få till helhelautomatiska rum. När man styr det fullt upp så känner sensorerna av allt och återställer all utrustning som ljus och ljud och när nästa person kommer in startas allt upp igen i ett grundläge.

Och med den nya tekniken gör man dessutom besparingar eftersom man sliper anlita personal för att sköta den. Johan Kinnerfors förklarar vidare att om inte tekniken eller logistiken fungerar runt ett möte får det konsekvenser. Deltagarna hamnar i ett ”state of mind”, dyrbar tid läggs på teknikstrul istället för vad mötet ska handla om, alla blir frustrerade och både fokus, pengar och tid går förlorade. Hur vänder man frustration till framgång?

—Vi ser ju flera delar i detta, dels måste tekniken fungera, och även möteskulturen i stort. Hur det går till, vad vi har för regler, mål, syften och gemensamma spelregler är saker som man måste titta närmare på. Om en fabrik skulle stå still fem minuter varje timme skulle det inte fungera, medan ”dåliga” möten får fortgå år ut och år in. ࣵ Cirka 30–40 procent har inget tydligt syfte planerat i sina möten. Ostrukturerad inledning och status. Otydlighet om mötets karaktär. Bristfällig teknik. Beslut som aldrig genomförs eller leder till förändring. 1. Spika syftet . Är det ett informations-, diskussions- eller beslutsmöte? 2. Bjud in personer som både tillför och får ut något av mötet. 3. Skicka ut ett underlag till deltagarna om vad som förväntas av dem på mötet. 4. Skicka ut en tydlig agenda och deltagarlista i god tid före mötet. 5. Mötesmiljö – se till att tekniken fungerar 89


Res Flexibelt – Spara Tid Boka valfri destination. Vi chartrar ert egna flygplan oavsett det gäller kick-off, ledningsmöte, företagsbesök, VIP, turné eller annan flygning.

Tel 0520-48 29 00

info@nordicairbrokers.se

Bli solcellsrebell! Snart bygger vi Sveriges största solpark på Kalmar Öland Airport. Var med i nästa våg av solcellsrevolutionen! Köp dina andelar på energirepubliken.se.

Varje andel kostar 1100 kr och genererar ca 100 kWh per år. För elen betalar du 0 kr per år i 15 år, därefter 15kr/andel och år. Statlig skatt och avgifter tillkommer på din förbrukning.


SOMMAR FYSIK E=mc

2

Här är högskolekursen för dig som vill veta vad Einsteins relativitetsteori går ut på

DRÖMMER DU OM EN RELATIV SOMMAR? Kursen Inledande relativitetsteori 5 hp ger en enkel och lättfattlig introduktion till Einsteins relativitetsteori, samtidigt som vi går djupare än rent populärvetenskapliga framställningar. Kursen är nätbaserad och du får hjälp av våra mentorer. Den enda bakgrund du behöver för att läsa kursen är gymnasiets matematik och fysik. Vi kommer att förklara fysikens mest kända ekvation E=mc2, vilken beskriver relationen mellan energi och massa.

Gå in på sommarfysik.se så hjälper vi dig att komma igång!

SOMMARFYSIK.SE ÄR ETT SAMARBETE MELLAN FLERA AV LANDETS HÖGSKOLOR


Hotell och Resa

Hotel Express förhandlar fram det bästa boendet för dig

94


Det är många parametrar som ska vägas in när du bokar hotell, priserna sticker gärna iväg och man kan därmed få tumma på rumsstandarden. Hotel Express är rebellen som i den komplexa resebranschen vänt på hela affärsmodellen och erbjuder sina kunder att boka hotell till nettopriser, i ett affärsområde som annars kännetecknas av knivskarp konkurrens, höga påslag och provisioner. ¬ TEXT: TINA GARDSTEN FOTO: SHUTTERSTOCK

95


Hotell och Resa

"När du behöver hjälp ska du få snabb respons och få problemet löst för att kunna fokusera på din huvuduppgift." Peter Kristoffersson, VD, Hotel Express Peter Kristoffersson, vd på Hotel Express.

AFFÄRSRESENÄREN PRATADE MED

Hur började er egen resa hos Hotel Express?

— Vi startade inom hotellbokningen i slutet av -80 talet och vi som idag driver verksamheten har varit med sedan 1990, alltså en bra bit innan internet slog igenom. Än idag har vi väldigt många kunder kvar sedan den tiden och det upplever vi som ett gott betyg på att vi tillhandahåller en god produkt. Vad gör er unika?

—Genom att samla en kundgrupp som bokar nära inpå, vi kan styra gäster till hotellen när rummen annars står tomma och vi får en bra rabatt i utbyte. Vi ringer runt till våra avtalshotell och kollar vilka avbokningar som finns som de annars inte skulle få beläggning för. Där är vi väldigt unika att hitta det billigaste rummet för kunden, för vi tjänar pengar på medlemsavgiften och vill ha nöjda kunder. Många av våra priser är på en nivå som ingen kan matcha. Vi gör undersökningar med jämna mellanrum och de visar på att vi ligger någonstans 30–45 procent billigare än övriga nätaktörer. Det är vi väldigt nöjda med. så bra från första början var att vi redan under tidigt 90-tal hade väldigt bra

EN STOR DEL I ATT VI LYCKADES

96

och konkurrenskraftiga priser på hotell. Vi hade en så kallad rackrate, (en benämning på ett hotells publika pris för ett hotellrum ett visst datum) till halva ordinarie pris. Affärsidén är udda och mycket bra när företag har mycket resande. Vi sparar miljonbelopp för våra kunder och underlättar deras vardag.

Ni är fortfarande en udda fågel i hotellbokning och resebranschen, varför?

—För att det är svårt att lägga oss i ett enda fack. Vi är inte en renodlad resebyrå, inte heller en hotellkedja, och inte som några av online bokningssajterna. Vi gör vår egen grej helt enkelt, där vi har samlat ett utbud på cirka 700 direkt skrivna hotell, där vi erbjuder kunderna att boka till grossistpriser, vilket fortfarande är unikt för resebranschen. Vad innebär det att bli medlem hos er?

—Då får man tillgång till hela vårt utbud, mot en årsavgift. Hotel Express är en etablerad aktör i ständig förändring. På vilket vis?

— Det vi gör är att möta konkurrensen från alla de andra, vi måste därför hela tiden vara fokuserade på att vässa vårt utbud. Vi lägger stort fokus på resan, bra

avtal på bilservice och drivmedel, det är ju flera produkter än bara hotellboendet som du har nytta av när du ligger ute på vägarna. Sedan måste vi även leverera ett mervärde, såsom en uppskattad bokningsservice, kostnadshantering, fakturahantering, och kontroll över företagets resande. Även statistik och återkoppling. VI HJÄLPER OCKSÅ KUNDERNA att se var deras anställda befinner sig, att kunna lokalisera dem snabbt och få alla hem i händelse av att något inträffar på resmålet. Något som också är väldigt viktigt är att bygga på det personliga bemötandet, att erbjuda erfarna resebokare och ge en snabb service. Vi har som mål att ge kunden svar inom 30 sekunder när de söker oss. När du behöver hjälp ska du få snabb respons, få problemet löst för att kunna fokusera på din huvuduppgift.

Hotel Express International är representerat av cirka 50 kontor ute i världen. Er största hubb?

—Vi har en god geografisk spridning i ett stort antal länder ute i Europa och övriga världen, men vår styrka och fokus ligger på det nordiska resandet. I Norden levererar vi otroligt bra priser för att just den hotellmarknaden är relativt homogen. ¬


AFFÄRSRESEEXPERTEN HOTEL EXPRESS 5 BÄSTA TIPS TILL DIG SOM RESER MYCKET I TJÄNSTEN 1. Var flexibel med dina resdatum – om du har möjlighet att styra dina resdagar, undvik datum med större event och mässor. Bo hellre onsdag-torsdag eller torsdagfredag, då många affärsresenärer ofta bor tidigt i veckan vilket pressar upp priserna de dagarna. 2. Minimera antalet mellanled vid bokning – Hotellbranschen är en av de branscher som har flest mellanled. Det är inte alltid det märks men ibland kan det vara ett halvdussin aktörer utöver hotellet som ska vara med och dela på det du betalar. Boka så direkt du kan så får du bättre pris. 3. Kolla avbokningsreglerna – När du reser i tjänsten så är det mycket vanligare att resor inte blir av än när du reser privat. Stirra dig inte blind på priset utan boka alltid avbokningsbart så att du kan avboka om mötet inte blir av. 4. Välj ett hotell som ger något extra – Söker du bara en säng? Många hotell inkluderar middag för hungriga affärsresenärer. Passa på att äta gratis efter en hård arbetsdag. 5. Fråga om din nästa resa redan vid utcheckning – Ska du rese snart igen? Fråga om ett bra pris vid utcheckning. Hotellen premierar gärna lojala kunder och vill hellre ha direktkontakt med dig än att du bokar på nätet. ¬

97


Hotell och Resa

FAKTA HOTEL EXPRESS Hotel Express förhandlar priser som endast är tillgängliga för medlemmar. De allra bästa priserna är bokningsbara dagen innan eller på samma dag som ankomsten. På så sätt bidrar Hotel Express till att fylla rum som annars skulle stå tomma. Betalningen sker på hotellet utan några mellanhänder. Hotel Express löser dina bokningar; tidiga som sena, svåra, snabba, enstaka nätter eller hela veckobokningar.

BO SOM EN KUNG VID STUREPLAN Oavsett om du reser till Stockholm i tjänsten eller privat passa på att besöka Best Western Premier Hotell Kung Carl. Stockholms äldsta familjeägda hotell är konstant aktuellt med sitt centrala läge, djärva design och närhet till Stockholms nöjen, naturområden och sevärdheter.

98


Stoppa smutsen i entrén...

Vi på Kåbe-Mattan AB är specialister på effektiva entrélösningar som minskar städkostnader och ger en renare inomhusmiljö. Vi erbjuder ett mycket brett sortiment av entrémattor och skrapgaller. Vill Du skapa en inbjudande, personlig och effektiv entrélösning? Kontakta oss!

Kåbe-Mattan AB Sågverksvägen 10A | SE-716 93 Fjugesta Tel. 0585-255 50 | Fax. 0585-255 59 mail@kabe-mattan.se | www.kabe-mattan.se


UPPLEV AFRIKAS BIG 5 MED KENZAN TOURS

DRÖMMER DU OM ATT SE AFRIKAS BIG 5? Följ med oss på safari och få en upplevelse för livet! Vi skräddarsyr safariresor till Afrika, och vår specialitet är östra Afrika. I Tanzania bor du på våra egna bekväma tältcamper som ligger i de djurrikaste delarna av Serengeti. Kombinera gärna safarin med avkopplande sol och bad på Zanzibar, Pemba Island eller Seychellerna. Vi har även resor till bland annat Kenya, Uganda, Sydafrika, Botswana och Madagaskar. Vill du veta mer om våra safariresor till Afrika, ring eller mejla mig; 021-18 16 17 eller ella@kenzantours.se.

Ella Rustad är ansvarig för Kenzan Tours resor till Afrika. Hon hjälper dagligen resenärer att uppfylla sina drömmar om att åka på safari. – För att våra kunder ska få se så mycket som möjligt av Afrikas fantastiska djurliv har vi egna camper i Serengeti. Camperna flyttas under året enligt djurens migration genom parken. På så sätt ökar chanserna att få se många vilda djur, oavsett när under året man åker dit. Vi sätter också ihop safaripaket med flera olika parker i norra Tanzania så att man får se ett varierat djurliv. Det unika med Kenzan Tours safariresor är också att kunderna, i samråd med guiden, styr över dagarna med safari. Om de vill ha en heldag med djurskådning eller ta en lunchpaus på campen, det bestämmer de själva. En safari är ett oförglömligt äventyr, och vi vill att fler ska få uppleva det. Vill du veta mer om våra safariresor till Afrika, ring eller mejla mig på ella@kenzantours.se så berättar jag mer.

COSTA RICA - DET GRÖNA PARADISET

KUBA - DET GENUINA KARIBIEN

Costa Rica är ett grönt litet paradis som passar hela familjen. Utforska den tropiska regnskogen, häng med på en äventyrlig aktivitet eller koppla av på Stilla havets vackra stränder. Låt oss hjälpa dig att upptäcka Costa Ricas gröna paradis! Vill du veta mer, kontakta mig på 021-18 16 17 eller via mail till ella@kenzantours.se.

Drömmer du om en resa till Karibien med mer än bara vackra stränder? Res till färgstarka Kuba och upplev dess charm och unika atmosfär av historia, glädje, musik och dans. Med våra resor till Kuba får du uppleva det bästa av landets kultur, natur och stränder. Läs mer på kenzantours.se/kuba.

Hej! Jag heter Ella Rustad och har jobbat på Kenzan Tours sedan 2006. Ett av mina specialområden är skräddarsydda resor till Costa Rica. Under mina resor dit har jag lärt känna landet och vet vad som finns att se och upptäcka där. Oavsett om ni är intresserade av natur, äventyr eller sol och bad kan jag skräddarsy er drömresa till Costa Rica. Vill du veta mer, ring mig på 021-18 16 17 eller kom förbi vår resebyrå i Västerås. Välkommen!

Hej! Jag heter Edyk Goicoechea Alvarez, och mig träffar du med största sannolikhet när du reser till Kuba med Kenzan Tours. Jag är uppvuxen på Kuba men har bott 12 år i Malmö och talar därför svenska. Jag är den som tar emot er, introducerar er till landet och guidar er i underbara Havanna. Jag, mina kollegor och min svenska chef Carina gör allt för att ni ska få en smidig, trygg och minnesvärd resa. Välkommen till mitt Kuba!

Läs mer om våra resor på www.kenzantours.se eller ring oss på 021-18 16 17


VÄRLDENS BÄSTA FLYGBOLAG 2017 KÄLLA: SKYTRAX LISTAN BASERAS PÅ OMDÖMEN FRÅN RESENÄRER VÄRLDEN ÖVER.

1. Qatar Airways toppar listan och har funnit sedan 1993. De har tidigare fått beröm för sin punktlighet och utsågs till fjärde bäst på att hålla tiderna enligt en sammanställning som gjordes i vintras. Flygbolagets hemmabas är Doha, Qatar. Qatar har 180 passagerarplan och 20 fraktplan. 2. Singapore Airlines går in på en andraplats, trafiken utgår från hemmabasen Singapore Changi Airport De ingår i Star Alliance och var först i världen med giganten Airbus A380 år 2007. Statsägda genom Temasek Holdings. 3. ANA All Nippon Airways Bolagets slogan är "Inspiration of Japan" och är Japans största flygbolag. De grundades 1952 och har idag 219 plan med trafik som till stor del utgår från Tokyo och Osaka. All Nippon Airways är medlem i Star Alliance sedan 1999. 4. Emirates Emirates tog förstaplatsen förra året men har nu halkat ner från pallplats. Hemmabasen är Dubai i Förenade Arabemiraten med startår 1985. Emirates är statligt ägt genom fonden Investment Corporation of Dubai.

5. Cathay Pacific Cathay grundades 1947 av den amerikanska piloten Roy Farrell och den australiensiska piloten Sydney de Kantzow. Båda flög rutten "The Hump" över Himalaya under andra världskriget. Cathay Pacific har även varit med och grundat till nätverket Oneworld där bland andra Finnair ingår. Bolaget har drygt 140 plan för passagerare och frakt och utgår från hemmaflygplatsen Hong Kong International Airport. 6. EVA Air EVA Air grundades 1989 och är Taiwans största flygbolag efter China Airlines. EVA är e Star Alliance medlem sedan 2013. 7. Lufthansa Tyska Lufthansa är, med sina dotterbolag, störst i Europa. Bolaget har en flotta med över 270 plan. De rapporterade en kraftig vinstökning i början av augusti för andra kvartalet 2017. Resultatet efter skatt var 740 miljoner euro – en uppgång med 70 procent från samma period ett år tidigare. Lufthansa var med och grundade Star Alliance 1997 med andra SAS.

8. Etihad Airways Etihad började flyga först 2003 men är trots sin unga ålder det näst största flygbolaget i Förenade Arabemiraten med en flotta på 113 plan. Air Berlin, Alitalia, Air Serbia, Air Seychelles, Jet Airways, och Niki ingår i flygbolagets nätverk Etihad Airways Partners. 9. Hainan Airlines Kinesiska bolaget Hainan Airlines är privatägt till skillnad från de tre statliga Air China, China Eastern Airlines och China Southern Airlines. Flottan består av över 180 plan med ytterligare beställningar 75 stycken. 10. Garuda Indonesia Flygbolaget grundades 1947 och består av drygt 140 plan. En av recensenterna, svenska Jacob Molin, som gjort över 1200 flygningar på 15 år har gett bolagets lounge i Jakarta toppbetyg. "Den som reser första klass hämtas med limousine från centrala Jakarta och tas vid flygplatsens personalentré emot av en personlig assistent som sedan tar en vidare till loungen och hjälper till med allt kring avresan", säger resenären

101


ÄR DITT BETEENDE EN FRAMGÅNGSFAKTOR ELLER EN FÄLLA FÖR DIG OCH DITT TEAM? IDI – Interpersonal Dynamics inventory – är ett beteendeinstrument som hämtar information från personer som möter dig i olika sociala sammanhang. Den IDI-profil som vi tar fram – tillsammans med våra handledares pedagogiska kompetens – ger dig en lärupplevelse som du kommer att ha nytta av om du vill förstå hur andra ser dig, förstå andras beteende och vill utveckla din förmåga till samarbete och samspel med andra. Nu är vi fler än 320 licensierade handledare i Sverige.

BESÖK WWW.IDI.SE OCH LÄS OM HUR IDI GÖR NYTTA FÖR INDIVIDER OCH ORGANISATIONER

F-gas för AC i fordon

Alströmergatan 45, 112 47 Stockholm +46-8-7567035


Annons

Med syftet att öka hastigheten i innovationsarbetet, och utveckla nya digitala affärsmodeller inom läkemedel och hälsa, har det globala teknik- och vetenskapsbolaget Merck valt att placera sitt digitala innovationslabb i Stockholm.

”Kärnan i vår verksamhet är att på under hundra dagar gå från en hypotes om ett resultat till kunskap om vi ska gå vidare och i så fall hur”. berättar Mats Berggren, som ansvarar för M-Digital, Merck’s digitala innovationslabb i Stockholm.

Merck placerar digitalt innovationslabb i Stockholm

A

nledningen till att Merck väljer Sverige är att här finns en hög digital mognad och ett ekosystem i världsklass med entreprenörer och snabbväxande företag. – Sverige har ett unikt ekosystem när det gäller digitalisering och det finns bara ett fåtal ställen i världen som är så snabba på att anamma ny teknik och bygga digitala affärsmodeller på ett framgångsrikt sätt, berättar Mats Berggren, som ansvarar för M-digital, Merck´s digitala innovationslabb i Stockholm. Syftet med innovationslabbet är att vara en kanal in för externa partners, och erbjuda en metodik att hitta och gemensamt utveckla nya lösningar, produkter och tjänster. – Med våra tre affärsområden, som alla baseras på digitalisering, så kan vi på ett optimalt sätt dra nytta av den digitala utvecklingen i gränslandet mellan digitalisering och hälsa genom partnerskap med snabbväxande företag, förklarar han M-digitals verksamhet.

Innovationslabbet är placerat i Epicenter, vilket är Stockholms första digitala center för innovation. Det är ett flexibelt kontorskomplex som fokuserar på nätverksskapande mellan snabbväxande digitala företag och större företag med innovationsambitioner.

Kärnan är samverkan och hastighet De bygger partnerskap med exempelvis ett snabbväxande bolag, eller ett större bolag inom samma bransch som vill in i hälsoområdet, och driver snabba projekt där de utforskar gemensamma möjligheter. – Kärnan i vår verksamhet är att på under hundra dagar gå från en hypotes om ett resultat till kunskap om vi ska gå vidare och i så fall hur. Det kan vara att starta en pilot-verksamhet, kanske behöver vi ta hjälp från andra i Epicenter, som Google-forEntrepreneurs, för att utveckla en idé.

Syftet är att de större företagen ska bidra med kunskap och nätverk och de små snabbväxande bidra med kreativitet och flexibilitet. – Det handlar inte om att dela kontorsyta med varandra, utan Epicenter handlar om att skapa och dela möjligheter tillsammans.

www.merckgroup.com

”Här sitter vi jämsides med iZettle, Spotify, Google, Twitter, Volvo, SEB och snabbväxande företag med globala ambitioner.” – Här sitter vi jämsides med iZettle, Spotify, Google, Twitter, Volvo, SEB och snabbväxande företag med globala ambitioner. Det är en unik och kurerad miljö, vilket innebär att det bara finns ett företag från varje företagssegment representerade. Merck är det enda globala läkemedelsföretaget i denna miljö.

I gränslandet mellan digitalisering och hälsa – nya lösningar för MS Inom M-digital kombinerar Merck innovationer inom läkemedelsutvecklingen med digitala tjänster. De fokuserar just nu

bland annat på sjukdomen MS och vill hjälpa patienter till ett bättre liv med sjukdomen genom nya läkemedel i kombination med digitala hjälpmedel. – MS går ännu inte att bota, säger Mats. Men digitala lösningar, tillsammans med det nya läkemedel Merck utvecklat och som nu blivit godkänd inom EU, kan minska effekten sjukdomen har på patientens liv. Som komplement till det nya MS-läkemedlet utvecklar innovationslabbet nya digitala tjänster för MS-patienter som kombinerar forskning inom psykologi, sociologi och ekonomi. Ett är ett verktyg som mäter en persons livstillfredsställelse och ger en som lever med MS en bättre förståelse för sin livssituation.

Lösningen är den första någonsin inom MS. Resultaten kan användas både på individuell nivå och på gruppnivå. – Lösningen kopplar till det växande område man kallar ”lyckoforskning” och baseras på OECDs riktlinjer för att mäta subjektiv livskvalitet. För en individ med MS ger det möjlighet till reflektioner kring vad de behöver för att må så bra som möjligt. Lösningen är den första någonsin inom MS. Resultaten kan användas både på individuell nivå, för att skapa förståelse för de egna livsvalen, och på gruppnivå där nya skräddarsydda patientstödsprogram och tjänster kan utvecklas baserat på resultaten.


Oskarshamn satsar för att växa i ett större sammanhang Oskarshamn är en utpräglad industriort där kommunen gör stora satsningar på kommunikationer och logistik för att förbättra varuflödena. – Vi vill skapa en så bra miljö som möjligt föra våra företag. Och då måste vi göra rätt och hela tiden ligga steget före, säger Lars Ljung, utvecklingschef vid Oskarshamns kommun. Industrin investerar i Oskarshamn Det sägs att industrin lämnar Sverige, men det gäller inte för Oskarshamns kommun. Orten har en omfattande verkstadsindustri, ett kärnkraftverk men här finns också en av Sveriges äldsta industrier - Liljeholmens Stearinfabrik, som producerar 11 000 ton ljus per år. Inte minst är Scania en viktig arbetsgivare med ca 3 000 anställda. Scaniafabriken producerar dagligen hundratals hytter vilket täcker företagets hela europamarknad. Hytterna som produceras i Oskarshamn skickas därefter vidare till fabrikerna i Angers, Zwolle och Södertälje för montering. Och Scania fortsätter investera i Oskarshamn. En omfattande om- och tillbyggnad av fabriken och etablering av ett logistikcentrum är nyligen avslutade.

För att stödja arbetet vid den expanderande Scaniafabriken – och industrin i stort i Oskarshamn – planerar kommunen en kombiterminal i anslutning till Scanias logistikcentrum där även ett nytt industriområde skapas. För Oskarshamn är godsperspektivet väsentligt i planeringen. Vi vill stärka industrin genom att effektivisera logistik och godsflödet. Kombiterminalen ger industrin nya möjligheter att optimera sina transportflöden, säger Lars Ljung. En fungerande järnväg och ett bra vägnät är viktigt för en industrikommun som Oskarshamn. På önskelistan finns en förbättring av riksväg 37/47 som förbinder Oskarshamn med Göteborg och Malmö. I dag går hela 75 % av industrins varuproduktion väster och söder ut. Satsningar på sjötrafik En ytterligare satsning gäller sjötrafiken. Resecentrumet ska flyttas till järnvägsstationen och Gotlandsterminalen och samtidigt ska terminalen byggas om. Gotlandstrafiken och hamnen skapar dessutom synergieffekter för den planerade kombiterminalen. Samtidigt har Trafikverkets upphandling av Gotlandstrafiken

för 2017-2027 avslutats. Det nya med den här upphandlingen är att den avser en längre tidsperiod, vilket främjar investeringar, konstaterar Lars Ljung. Destination Gotland har med anledning av det långa avtalet kunnat beställa två nya färjor. Trafiken kommer även att gå till Västervik sommartid, vars hamn numera tillsammans med hamnen i Oskarshamn i Smålandshamnar AB. Utvecklingsmöjligheterna är goda. Fartygen blir allt större och Oskarshamns djuphamn kan hantera stora fartyg, säger Lars Ljung. Vidare deltar kommunen i ett regionalt samarbete som har som mål att binda ihop den lokala arbetsmarknaden med Kalmar. Oskarshamn är en utpräglad industristad, Kalmar en handels- och servicestad med ett universitet. De förbättrade kommunikationerna ger ett utökat utbud av arbetstillfällen som inte begränsas av kommungränser – Vi ser att pendlingen ökar konstaterar Lars Ljung.

Vill du också stärka din konkurrenskraft? NOTEs höga kvalitet bidrar till våra kunders utveckling och framgångar, det är vi stolta över. Vi är en tillverknings- och logistikpartner för elektronikprodukter som möter våra kunders höga krav på leveransprecision och totalkostnad. Med tillverkning i både Europa och Asien erbjuder vi det som passar dig som kund bäst. Läs mer och kontakta oss på www.note.eu, info@note.eu, 08-568 990 00.


Trender

8/75$9,2/(7Ë&#x17D;

Ă&#x2026;rets färg 2018 FANTASIFULL, UPPFINNINGSRIK OCH MED EN KOPPLING TILL DET MYSTISKA OCH DET KOSMISKA PANTONE MATCHING SYSTEM,

är ett färgsystem fÜr dekorfärger där varje färg representeras av ett unikt namn och/eller nummer. Dessa färger, som finns ütergivna i färgkataloger pü olika papperstyper, blandas sedan pü tryckeriet eller av färgleverantÜren utifrün unika färgrecept med ett givet antal grundfärger.

I DECEMBER UTSĂ&#x2026;G PANTONE,

färgen Ultraviolett till ürets färg 2018. Nu bjuder de pü inspiration till den som vill hänga med pü den senaste trenden. De har beskrivit färgen som bland annat fantasifull, uppfinningsrik och med en koppling till det mystiska och det kosmiska. 

FĂśretaget Pantone i Carlstadt, New Jersey startades 1963 av Lawrence Herbert, som fĂśrstod att alla upplever färger olika och fĂśr att kunna beskriva en färg fĂśr andra, sĂĽ behĂśvdes det ett system. Han tog fram en färgkarta likt en solfjäder, som trycktes i rutor och ďŹ ck en speciell kod fĂśr varje färgton, Pantone Matching System. FĂśrsta ĂĽret kom färgkartor som användes av tryckerier och deras kunder, fĂśr att ĂĽret efter, 1964 även omfatta färger fĂśr designers. 1968 kom färgkartor fĂśr fyrfärgstryck och underlättade därmed fĂśr tryckerierna vid ďŹ&#x201A;erfärgstryckning. Nu har Pantones färgkartor utvecklats till att även omfatta de ďŹ&#x201A;esta branscher som; mode, inredning, arkitektur, reklam mm. Digitala utvecklingen har gjort att Pantone ocksĂĽ sammanfĂśrt sitt system med CMYK, sĂĽ att en idĂŠ framställd pĂĽ datorn lätt kan ĂĽterges i rätt färg pĂĽ slutprodukten.

105


Utvalt

CUBE ÄR EN SOFFA FORMGIVEN AV DESIGNERN JENS JUUL EILERSEN FÖR DANSKA VARUMÄRKET EILERSEN. /PRIS 55 000 KR

GRACE DUK I ETT RUM MED MYCKET MÖNSTER OCH FÄRG LUGNAR EN ENFÄRGAD DUK NER OCH GER EN OMBONAD KÄNSLA. PRIS 99 KR JOTEX

HEDDA PÅSLAKANSET 2 DELAR NATURMATERIAL I EN EXKLUSIV KVALITÉ. AV PLAGGTVÄTTAD LIN- OCH BOMULLSBLANDNING. PRIS 549 KR JOTEX

KUDDFODRAL NUOVO VELVET QUILTED CUSHION COVER 40X60 HÄRLIGT KUDDFODRAL I QUILTAD SAMMET MED 3 ST BAND FÖR ATT KNYTA IHOP. 40X60CM. PRIS 499 KR/DAY HOME

PALL WELVET MED STOMME AV MASSIV FURU. KLÄDSEL I SAMMET AV POLYESTER. PRIS 799 KR/ELLOSHOME.SE

106


• Bokföring • Bokslut • Deklaration • Momsredovisning • Ekonomistyrning • Juridik • Arbetsrätt • Nystart • Affärsutveckling • Skattefrågor

Din vision Vår kunskap Ger större möjligheter

watekonomi.se tel. 0709 666 529

VÅRA INNOVATIONER SKAPAR FRAMTIDENS GLOBALA BETALLÖSNINGAR TACK VARE VÅR LOKALA NÄRVARO KAN VI SKRÄDDARSY LÖSNINGAR SOM PASSAR DIN VERKSAMHET BÄST

www.verifone.se


Guldkorn

Sha wellness

3

SPAPÄRLOR En romantisk weekend, konferens eller bara få skämma bort sig själv. Spa fungerar alltid.

SHA WELLNESS CLINIC, ALICANTE, SPANIEN shawellnessclinic.com

Vad sägs om att besöka världens enda makrobiotiska spa? Här balanseras energier med terapimetoden reiki eller så testar man på floating – att flyta tyngdlös i en tank i varmt, saltvatten. En riktig hälsokur med en meny som utesluter kött, ägg och mjölkprodukter.

COPPERHILL MOUNTAIN LODGE, ÅRE copperhill.se

Copperhill

Copperhill Mountain Lodge är en unik plats för möten, konferenser, utbildningar och kickoffer. Med stora fönster mot fjällens natur och årstidernas växlingar, finner du ångande bad ute och inne, värmande bastur och omhuldande relaxavdelningar.

VILALARA THALASSA RESORT, ALGARVE, PORTUGAL vilalararesort.com

Vilalara Thalassa Resort ligger uppe på en klippa med utsikt över Praia das Gaivotas RFK$WODQWHQ+lU°QQVHWWO\[LJWVSD (thalassoterapi), bastu och turkiskt bad. Restaurangen B&G erbjuder kalorisnål portugisisk gourmetmat och en frukostbuffé.

Vilalara

108


WORKSHOP PÅ VÅRT VIS. Hotellogi, måltider, konferenslokal och ett värmande besök på Spa Horisont. från 1.245 kr/pers exkl moms

www.tanumstrand.se +46 525 -190 00 • 1,5 timme med bil från Göteborg

Vallsjöhus designar ert drömboende ^^^vallsjohus.se


Ekonomi

Hur påverkar de den svenska turistbranschen?

—Det är en kritisk framgångsfaktor för till exempel butiker som vänder sig till utländska resenärer att kunna anpassa sig till deras betalningspreferenser. I och med att allt färre butiker tar emot kontanter blir det nödvändigt att erbjuda turisterna möjlighet att till exempel betala med sina mobiler i direkt i kassan.

ÄR DIN KORTTERMINAL SÄKER?

S

äkerhetskraven på företag som lagrar, bearbetar och överför kortdata höjs. Från den 31 december förra året, måste terminaler som inte uppfyller de nya säkerhetskraven stängas av. Verifone är företaget som arbetar med olika sorters betallösningar och är idag världsledande på betallösningar, det som faktiskt är hjärtat i varje affärsverksamhet. Affärsresenären får svar på vad som händer inom teknik, finans och konsumentperspektivet i branschen. Morgan Sellén, vd Verifone Sweden;

Vilka trender ser du på marknaden för betalningslösningar just nu?

— Jag ser tre trender just nu, den första är den snabbt utbredda digitaliseringen. Betalmetoder som inte är digitala (till exempel kontanter) försvinner mer och mer, speciellt i Sverige, samtidigt som det sker ett teknikskifte mot större användning av mobila enheter. Konsumenterna vill lägga in allt fler funktioner, även betalfunktioner, i sina mobiler, armbandsklockor eller som ett chip under huden. NÄSTA STEG ÄR ATT VI LÅTER våra saker betala för sig själva. Till exempel kan det handla om uppkopplade kylskåp eller bilar som själva beställer varor och tjänster och betalar med hjälp av integrerad betalteknik. Om jag som konsument har en bra relation med en matbutik varför skulle jag då inte låta mitt kylskåp då direkt kunna beställa det som behövs och samtidigt sköta betalningen? —Det blir fler parter som jobbar med att erbjuda finansiella tjänster. Tidigare var det nästan bara banker

110

som kunde erbjuda finansiella tjänster först genom kontanterna, traditionella lån och sedan via infrastrukturen för betalning med kort. Traditionellt har konsumtionen sjunkit runt den 16 varje månad. Med nya möjligheter att enkelt betala via till exempel faktura, kan konsumenterna handla hela månaden vilka gynnar handeln. Nu vill fler och fler andra företag vara med och ta fram betallösningar, såsom Klarna, Svea Ekonomi, Siba, Resursbanken med flera. Dessa bidrar till att både utforma nya finansiella tjänster samt nya sätt att betala – med faktura, kort, Apple Pay, Samsung Pay och andra appar med betalningsfunktioner. —Konsumenterna får fler nya betalningsmöjligheter och blir mindre beroende av en part. I stället väljer de att använda flera olika aktörer för olika ändamål. Det blir smidigt att handla när appar med betalningsfunktioner, som till exempel swish, blir möjliga att betala med i allt fler butiker. På så sätt uppstår ekosystem av butiker och andra som accepterar ett visst betalningssätt. Betalningsapparna har ofta även andra funktioner som påverkar konsumenternas köpmönster, genom till exempel tips och råd. Hur påverkar de nya betalningslösningarna affärsresenärerna?

—Affärsresenären är ju sedan tidigare van att använda olika betalningsmedel, till exempel såsom SAS Eurobonus-poäng/kort. I takt med att valfriheten ökar när det gäller betalningar kommer fler välja att utnyttja den betalningsmetod som är smidigast för just dem.

Hur kan företagen dra nytta av trenderna?

—Genom att anpassa sig efter de nya möjligheter som erbjuds och se till att bli en del av konsumenternas ekosystem. Både genom att hantera så många olika betalningsmöjligheter som möjligt och genom att själva vara med och bygga ekosystem. kunna locka turister och affärsresenärer från Kina är en framgångsfaktor att acceptera betalningar via den mobila betallösningen Alipay.

FÖR ATT TILL EXEMPEL

Alipay är en livsstilsapp med betalningsfunktion som kan utnyttjas av alla kinesiska medborgare och i dag används av 540 miljoner människor. När resenären slår på sin mobil på Arlanda berättar appen vilka butiker som tar emot Alipay. Alipays rekommendationer driver på så sätt trafik till butikerna. Varför är det viktigt för svenska butiker att ta hänsyn till kinesernas preferenser?

—Resenärer från Kina till Sverige har ökat med över 200 procent de senaste nio åren, och fortsätter att öka. De kinesiska turisterna har det gott ställt och shoppar gärna och för stora summor. Under 2015 stod de för 46 procent av den totala Tax Freehandeln i Sverige*. Vad tror du om den fortsatta utvecklingen på betalningsområdet?

—Det kommer att uppstå allt fler olika betalningsalternativ och handlarna måste anpassa sig för att attrahera konsumenter. Det kommer säkerligen komma fler livsstilsappar som liknar Alipay, där lösningen i sig styr konsumenternas köpmönster. * Enligt Cimple Marketing


Julius Production presenterar Julius Production & Sangré Event presenterar

SUCCÉSHOWEN I MALMÖ!

SPELAS T.O.M 25 FEB!

11/2

Stockholm-Cirkus |

16/2

Göteborg-Liseberg |

23/2

Malmö Arena

Biljetter: www.juliusbiljettservice.se, 0775 700 400 samt sedvanliga biljettkontor i respektive stad. Julius Production & 3for1 trinity concerts presenterar

THE GREAT

FROM LONDON S WEST END

WITH A LARGE ORCHESTRA AND INTERNATIONAL ERNA ATIONAL E ENSEMBLE NSEM EMBL EM B E

17/3 HALMSTAD TEATER | 18/3 MALMÖ LIVE | 19/3 GÖTEBORGS KONSERTHUS |20/3 STOCKHOLM- CIRKUS Biljetter: juliusbiljettservice.se, 0775 700 400 samt sedvanliga biljettkontor i respektive stad. Julius Production presenterar

the mystical power of

SHAOLIN Kung fu

psport Kinesisk kam 1500 år baserad på er i en ion gamla tradit mest parad av de a övningar spektakulär och elever av munkar n från shaoli

MARIA Elisa Lindström VON TRAPP Christopher Wollter

templet.

BOKA på www.juliusbiljettservice.se personlig service 0775-700 400 | 6 april Malmö Live | 7 april Stockholm Cirkus | 8 april Göteborgs Konserthus | Biljetter: www.juliusbiljettservice.se 0775-700 400 samt sedvanliga biljettkontor i respektive stad.

www.thesoundofmusic.nu

www.juliusproduction.se | @juliusproduction


Ekonomi

PENGARNA VÄXER BÄST I EUROPA+ASIEN NÄRMASTE ÅREN TEXT CLAES HEMBERG

uropa har vaknat efter ett årtionde av Törnrosasömn. Asien är nu återigen loket som drar. Svenska fondsparare kanske borde göra ett dubbelt spårbyte. Jag viktar ned svenskarnas jättefonder till förmån för Europa och Asien. En europeisk småbolagsfond går också för en svensk…

E

Vi svenskar har ungefär hälften av våra fondpengar i Sverige och hälften i globalfonder. Det betyder i runda tal att vår fondvärld är: 50% Sverige, 25% USA, 15% Europa och sedan småpengar i övriga världen. Men vart växer pengarna bäst närmaste åren? Europa och Asien, säger prognoserna. Samtidigt som våra gamla fondjättar Sverige och USA ser dyra ut. Då kanske vi borde tänka om, lite grand. Ja, det handlar om att flytta lite så att vi får en bättre helhet. Om vi för ett ögonblick struntar i generella olyckskorpar utgår ifrån att

världen växer vidare som prognoserna pekar så borde istället det billigare Europa och det mer växande Asien vara bästa valet för 2018. EFTERSOM VI IDAG HAR MEST

i Sverige och mindre i de andra regionerna skulle jag hellre välja en jämnare fördelning mellan Sverige, USA, Europa och Asien. Säg ungefär en fjärdedel i varje. Jämför med snittet (en globalfond) så blir utfallet mer Asien och Europa än snittet. Och det är ju samma sak prognoserna pekar ut. I Europa lockar tyska tillväxten och även fransmän och spanska industrin som fått fart. Ny fransk president, omvald Merkel och reformfokus i EU kan få kontinenten att verkligen få fart. Det spår åtminstone prognosmakarna. I Asien växer Indien så det knakar. Redan börjar analytikerna räkna på när landet är förbi Kina i befolkning och hur länge det kan ta innan

FONDPENGAR

APR Technologies har utvecklat unik teknik som ökar prestanda på europeiska telekomsatelliter. Som underleverantör till bl a Airbus börjar bolaget bli etablerat i europa. Nu satsar företaget på den amerikanska satellitmarknaden och nya globala tillämpningar. -Vi utvecklar för tillfället ett nytt kylkoncept till elfordon, där företagets teknik ger batterisystem med lägre vikt, bättre lagringskapacitet och längre livslängd, meddelar Peter Nilsson, vd. APR letar ständigt nya samarbetspartners, investerare och framöver ser vi oss också behöva anställa fler erfarna ingenjörer. Läs mer om oss på www.aprtec.com

112

deras ekonomi också är världen största. Men jag lägger inte främst pengarna i enskilda Indienfonder eller Kinafonder. Det är en överkurs för de flesta. Hellre än bred Asienfond. Några som gör mig nyfiken heter också överkursen; Frontierfonder. Här talar vi om de klart minsta och yngsta spirande ekonomierna som Nigeria, Bangladesh, Indonesien… Men här talar vi om maximalt 5% av våra sparpengar. Sedan finns förstås många andra fonder att diskutera. Men det får vi ta i en annan blogg. Claes Gusten Hemberg född 9 maj 1968 i Hemsjö församling i Älvsborgs län, är en svensk sparekonom och författare. Han är sedan 1998 verksam vid Avanza Bank och arbetade dessförinnan som journalist.


ETT RIKTIGT GULDKORN I JÄMTLAND - Skärvångens bymejeri är de enda i landet av sitt slag. Det är beläget i nordvästra delen av Jämtland. I det lilla fjällnära mejeriet tillverkas hantverksmässiga ostar av mjölken från byns kor och getter. Mejeriet har genom åren blivit den största turist attraktionen längs FISKEVÄGEN, väg 340. Cirka 10 000 besökare under hög sommaren, hinner uppleva en unik och ytterst speciell företeelse.

ࠫ;;(.<3+6*/;9,:03=,9 Bymejeriet tog storslam på SM i mathantverk 2017 som i oktober H]NQVYKLZPࠫYL Mest stolt är vi att vårt nya tillskott den Jämtländska källarlagrade getosten tog hem ett av gulden.

www.bymejeriet.se Du hittar oss på Facebook. Tel 0645 40140


Mat & Dryck

Vi kan tacka motboken för att Champis finns. 1914 hade starkölsförsäljning förbjudits och 1917 infördes motboken som ett ransoneringssystem i hela landet. Läsk blev då ett festligt alternativ till alkoholhaltiga drycker, must lanserades som alternativ till öl och Champis utvecklades för att utmana mousserande viner och champagne. Champis grundades i Örebro av Robert Roberts 1910. Från början gick den under namnet Champagneläskedryck, men såldes från och med 1918 under den i folkmun redan etablerade benämningen Champis och än idag används samma goda, och hemliga recept som 1918 och det är bara en person som känner till receptet och det är skaparens sonsonson, Göran Roberts. FAKTA Champis Champis innehåller ingredienser från både äpple och druva, något som gör att smaken faktiskt påminner om sprudlande champagne. Den nya jubileumsutgåvan släpps redan till jul och kommer att säljas via dagligvaruhandeln och kostar ca: 29,90 kr.

Bangkoks Michelinguide lyfter Thailands turism Bangkoks mat- och dryckesscen är välkänd, och i går fick staden äntligen sin första version av Michelinguiden. Bangkokutgåvan gör staden jämförbar med globala matdestinationer som New York, Paris och London. Michelinguiden är känd som den främsta vägvisaren till de bästa restaurangerna i världen. Bland de sjutton vinnande restaurangerna finns Gaggan, Bo.lan och Paste. Har du besökt Nahm, Le Normandie eller Mezzaluna? Gör det nästa gång! Dessa tre restauranger, tillsammans med fjorton andra Bangkokrestauranger, presenteras i Michelinguiden 2018. Guiden lanserades den 6 december och rymmer olika typer av restauranger, alltifrån från street food till fine dining. Thailändska Turistbyrån är officiell partner och uppmuntrar turister, lokalbefolkningen och affärsresenärer att upptäcka de kulinariska läckerheterna i Bangkok.

114

FOTO ANDREAS NILSSON

Champis fyller 100 år 2018– firas med jubileumsflaska!

COCKTAIL CHAMPIONS och unika gintävling, Hernö Gin Cocktail Awards, håller den skandinaviska delfinalen på Logen i Härnösand den tredje februari 2018. VÄRLDENS MEST UTMANANDE

Hernö Gin har den stora äran att kunna presentera fjorton av de tyngsta namnen från den skandinaviska barscenen som finalister i deltävlingen. – Juryn har fått in ett hundratal bidrag från hela Skandinavien och samtliga deltagare har mött uppgiften att skapa cocktails med picklade ingredienser med stor entusiasm, berättar Johan Wester, Hernö Gin, projektledare för tävlingen. Tidigare vinnare av Hernö Gin Cocktail Awards: 2017 - Devender Kumar, 8 1/2 Otto e Mezzo Bombana, Hong Kong 2016 - Tom Surma, Familjen, Göteborg 2015 - Nico Truedsson, Gnarly Burger, Stockholm 2014 - Fredrik Löwenhamn, Kött & Fiskbaren, Stockholm 2013 - Oskar Johansson, Corner Club, Stockholm


Lagerstyrning Ϯͳ'Z^<hZ^/>'Z^dzZE/E'K,WZK'EK^ͳ d/^Z/E'DEs^sZ/'^&Z D^dyWZdZ /EKD^hWW>z,/EDE'DEd

<ƵƌƐƟůůĨćůůĞŶǀĊƌĞŶϮϬϭϴ

VÄXJÖ GÖTEBORG D>DP ^dK<,K>D

 ϭϲ͵ϭϳĂƉƌŝů ϭϲ͵ϭϳŵĂũ Ϯϭ͵ϮϮŵĂũ Ϯϯ͵ϮϰŵĂũ

&ƂƌĂƩǀĂƌĂĨƌĂŵŐĊŶŐƐƌŝŬĂƉĊŵĂƌŬŶĂĚĞŶŵĊƐƚĞƟůůǀĞƌŬĂŶĚĞŽĐŚĚŝƐƚƌŝďƵĞƌĂŶĚĞ ĨƂƌĞƚĂŐĊƐƚĂĚŬŽŵŵĂŚƂŐůĞǀĞƌĂŶƐĨƂƌŵĊŐĂŽĐŚŬŽƌƚĂůĞǀĞƌĂŶƐƟĚĞƌ͘ĞŵĊƐƚĞ ĚĞƐƐƵƚŽŵŐƂƌĂĚĞƚƉĊĞƩŬŽƐƚŶĂĚƐĞīĞŬƟǀƚƐćƩŽĐŚŵĞĚůĊŐŬĂƉŝƚĂůďŝŶĚŶŝŶŐ͘ ͻ • • • • • • ͻ • • • •

>ĂŐƌĞƚƐƌŽůůŝŵĂƚĞƌŝĂůŇƂĚĞƚ͘ ƌƟŬĞůŬůĂƐƐŝĮĐĞƌŝŶŐ͘ WƌĞƐƚĂƟŽŶƐŵćƚŶŝŶŐŽĐŚŶLJĐŬĞůƚĂů͘ 'ƌƵŶĚůćŐŐĂŶĚĞůĂŐĞƌƐƚLJƌŶŝŶŐƐƉƌŝŶĐŝƉĞƌ͘ sĂůŽĐŚĂŶǀćŶĚŶŝŶŐĂǀŽůŝŬĂůĂŐĞƌƐƚLJƌŶŝŶŐƐƐLJƐƚĞŵ͘ <ĂŶďĂŶŽĐŚĂŶĚƌĂǀŝƐƵĞůůĂŵĞƚŽĚĞƌ͘ WƌŽŐŶŽƐƟƐĞƌŝŶŐĨƂƌůĂŐĞƌƐƚLJƌŶŝŶŐ͘ >ĞǀĞƌĂŶƐƟĚĞƌŽĐŚůĞǀĞƌĂŶƐƟĚƐǀĂƌŝĂƟŽŶĞƌ͘ ŶƐŬĂīŶŝŶŐƐƐƚƌĂƚĞŐŝĞƌ͘ ĞƐƚćŵŶŝŶŐĂǀŽƌĚĞƌŬǀĂŶƟƚĞƚĞƌ͘ ĞƐƚćŵŶŝŶŐĂǀƐćŬĞƌŚĞƚƐůĂŐĞƌ͘ WĂƌĂŵĞƚĞƌƐćƩŶŝŶŐĨƂƌŽƉƟŵĂůĂŇƂĚĞŶ͘

ĞŶŚćƌŬƵƌƐĞŶŝůĂŐĞƌƐƚLJƌŶŝŶŐƐLJŌĂƌƟůůĂƩŐĞ ĚĞůƚĂŐĂƌŶĂĚĞŶƚĞŽƌĞƟƐŬĂŽĐŚƉƌĂŬƟƐŬĂŬƵŶƐŬĂƉ ƐŽŵŬƌćǀƐĨƂƌĂƩƵƞŽƌŵĂŽĐŚĂƌďĞƚĂŵĞĚ ĞīĞŬƟǀĂůĂŐĞƌƐƚLJƌŶŝŶŐƐƐLJƐƚĞŵ͘^LJŌĞƚćƌŽĐŬƐĊ ĂƩĨƂƌŵĞĚůĂĞƌĨĂƌĞŶŚĞƚĞƌƐŽŵĞƌŚĊůůŝƚƐĨƌĊŶĞŶ ƌĂĚŽůŝŬĂĨƂƌĞƚĂŐŽĐŚĂƩƐŬĂƉĂĨƂƌƵƚƐćƩŶŝŶŐĂƌ ĨƂƌĂƩĚĞůƚĂŐĂƌŶĂĞīĞŬƟǀĂƌĞƐŬĂŬƵŶŶĂĂŶǀćŶĚĂ ƐŝƩĨƂƌĞƚĂŐƐĂīćƌƐƐLJƐƚĞŵ͘

KU RS AV GI FT

ϵϵϬϬ͗ͳ EX KL . M OM S.

^ĞŬƵƌƐďĞƐŬƌŝǀŶŝŶŐƉĊǁǁǁ͘ŶƐĐĂ͘ƐĞͬŬƵƌƐĞƌ

ED >EK,/E&KZDd/KE͗ttt͘E^͘^/E&KΝE^͘^ϬϰϳϬͳϳϰϵϰϬϬ


Det har aldrig varit lättare att ha roligt utan alkohol. Alkoholfria alternativ är en självklarhet 2018, både på hemmafesten och på krogen. Här några cocktails för en giftfri kick.

Cocktails

FOTO: PETER HOLGERSSON MILJÖ: THE DRAWING ROOM.

Tropic Celebration

The First

Med mild ananas, kryddig falernum och syrlig lime blir Tropic Celebration en exotisk härlighet som sätter stämningen på topp. Denna drink är perfekt att servera på festen och enkel att göra i förväg. Se bara till att hålla blandningen kyld och tillsätta is och garnering strax före servering.

I denna drink med iste har vi valt att använda Lapsangteets rökighet som inspiration tillsammans med en syrlig grapefrukt. Vi har också tillsatt lönnsirap som skänker en lätt ton av tjära och mild rökighet till drinken.

40 ml färskpressad ananasjuice 30 ml färskpressad limejuice 15 ml falernum 0,5 ml färsk ingefärsjuice ½ passionsfrukt

35 ml Lapsangtevatten 30 ml färskpressad grapefruktjuice 20 ml lönnsirap

Häll ner alla ingredienserna i ett långsmalt glas och tillsätt krossad is så att det fyller ungefär två tredjedelar av glaset. Swizzla därefter runt ingredienserna med en Swizzlestick eller en barsked tills allt verkligen är väl- blandat. När du är nöjd med ditt swizzlande fyller du upp glaset lite ovanför kanten med is och garnerar den med tropiska frukter och kanske till och med ett paraply.

Hacka ut en stor isbit och välj ett Rocksglas att servera drinken i. Häll därefter ner alla ingredienser över isbiten och rör runt isbiten med en sked. Garnera med skalet frånen färsk grapefrukt och var noga med att pressa ut en delav skalets olja mot toppen på drinken och runt glaset för att få en frisk arom.

Nu slipper du göra andras Låt dem välja julklapp själva. Ge bort ett superbrett presentkort. 116


Den internationellt erkände konceptdesignern och drogterapeuten Robert Bohman är författare till ”One fancy place”. En cocktailbok med alkoholfria cocktails skapade av Jackie Lundgren och Hampus Danielsson. Robert är även en av grundarna till behandlingshemmet ”The Drawing Room”, ett unikt behandlingshem dit näringslivstoppar, artister, idrottare, läkare med flera som fått problem med beroendeproblematik lägger in sig.

Pom Pom

The Caretaker

Den här drinken är till smaken rund och intensiv med toner av fläder, citrus och torkad frukt. Den har en dominerande smak av körsbär och en lätt örtig strävhet från salvia.

Det här är en drink som är perfekt att servera när som helst och den fungerar utmärkt som en festlig och annorlunda bål. Den går dessutom att förbereda och buteljera i flaskor för att ta med på picknicken.

40 ml körsbärssaft 15 ml Sureause 10 ml jasmintesyrup 5 ml svartvinbärskoncentrat 3 st färska salviablad Häll ner alla ingredienser i ett rörglas och fyll det sedan med is. Rör runt drinken i glaset med en barsked tills glasets utsida är kyld. Var noga med att tänka på vilken is du använder. Ju tunnare isen är, desto snabbare smälter den. Sila därefter ner drinken i ett nedkylt cocktailglas och garnera med en stor zest från en färsk apelsin. Pressa först ut en del av apelsinskalets olja mot drinken för att tillföra ännu mer doft.

40 ml morotsjuice 20 ml färskpressad limejuice 10 ml sockerlag 1 stänk Tabasco Rör drinken i ett stort frostat Rocksglas på antingen iskuber eller en stor isbit. Garnera med färska morotsstavar.

jobb åt dem. Så mycket mer än mat

Köp i butik eller beställ på ica.se/presentkort

117


Topplistan

FANTASTISKA PLATSER

Det finns platser på jorden som man inte tror finns på riktigt. De är så overkliga så de används i science fictionfilmer till och med. De gör sig bäst i verkligheten, men här är några smakprov. KÄLLA: SKYSCANNER.SE WWW.TRAVELANDLEISURE.COM FOTO: SHUTTERSTOCK

KAPPADOKIEN, TURKIET Den sagolika miljön i regionen Kappadokien är upptagen på Unescos världsarvslista, och tittar man på bilden är det lätt att förstå varför. Den lättarbetade tuffstenen användes även för att bygga underjordiska städer av kristna på flykt från romarna.

118


Arrangeras parallellt med:

Två kostnadsfria heldagar som utvecklar ditt ledarskap

Kicki Björklund VD, Bostadsbolaget

Fredrik Reinfeldt

Kistamässan

Stockholm

21 – 22 feb 2018

Elaine Eksvärd Retoriker

Per Holknekt Entreprenör

Jannie Jeppesen, VD, Swedish Edtech Industry

FÖRELÄSARE | UTSTÄLLARE | NYHETER | FRI ENTRÉ För mer information och fri entré, besök: personalchefsthlm.se

Harmonisk upplevelse Vår Spa-avdelning bjuder på 1 200 kvadratmeter med upplevelseduschar, vilrum, saltvattenbassäng och en rad andra rogivande aktiviteter. Här garanteras du en harmonisk stund fjärran från stress och jäkt. Vi har Sveriges främsta och bredaste utbud inom den kontinentala bastutrend som sprider sig i Europa. Här varvas våra omtalade aufgussittningar med såväl klassisk bastu som ångbastu och nordens största Kelo Sauna.

Varmt välkommen att samla kraft hos oss. Lasarettsgatan 15, 891 33 Örnsköldsvik. Tel. 0660-885 90 paradiset@ornskoldsvik.se www.paradisetornskoldsvik.se


Topplistan

CASA DEL ARBOL, EUCADOR ”Gungan vid världens ände” Inget för den höjdrädde. Men bortsett från att det inte finns några säkerhetslinor eller att gungan hänger rakt ovanför en till synes bottenlös ravin, skall dock utsikten över den aktiva vulkanen vara hänförande.

120


VINTERNS VARMA VAL N Ä R V I N T E R N K O M M E R G Ä L L E R D E T AT T VA R A F Ö R B E R E D D . D E T H A R V I P Å S E G E R VA R I T D E S E N A S T E 7 0 V I N T E R S Ä S O N G E R N A MED MODERIKTIGA MÖSSOR OCH SKÖNA STRUMPOR. STICKAD V Ä R M E S O M K L A R A R AV AT T H Å L L A D I G VA R M Ä V E N OM KUNG BORE BLÅSER FROST ÖVER FJÄLLET! FRIDA HANSDOTTER & SEGERMÖSSAN DD12

H11

ER

D33

MER IN O

SEG

SH25

A2

ALPINE MID WOOL COMPRESSION

Seger har gjort en sjuttio år lång resa, tillsammans med några av världens bästa atleter. På VM och OS arenor har segrar skördats och medaljer vunnits.

D29


Topplistan

ZHANGYE DANXIA, KINA

Världens häftigaste plats gör skäl för sitt namn. Den utomjordiskt vackra miljön i Zhangye Danxia geopark är som hämtad ur en saga och det är knappt man kan tro att det är på riktigt. Kulissen utgörs av röd sandsten och mineraler som under miljontals år slipats till regnbågsfärgade klippformationer.

122


IK-KIL CENOTE NEAR CHICHEN ITZA, MEXICO.

PREIKESTOLEN

Preikestolen (Predikstolen) är en spektakulär klipphylla 604 m rakt ovanför Lysefjorden. Preikestolen är ungefär 25x25 m stor och från tre av dess sidor stupar det i stort sett rakt ner. Klipphyllan bildades troligtvis under senaste istiden då en glaciär täckte Lysefjorden.

,.ˎ.,/&(127(0(;,&2 De kallas cenoter och bildas genom att kalksten eller annan svagare berggrund kollapsar. De finns lite varstans i Central- och Sydamerika. Särskilt vanliga är de på Yucatanhalvön i Mexiko, och här är många av dem spridda längs kanten av Chicxulubkratern - kratern från asteroiden som för 66 miljoner år sedan dödade dinosaurierna.

123


Topplistan

GREAT BLUE HOLE, BELIZE

Great Blue Hole är ett 124 meter djupt blĂĽtt hĂĽll i Belizes barriärrev, och blev världskänt efter att dykpionjären Jaques-Yves Costeau 1971 utnämnde hĂĽlet till en av världens bästa dykplatser. I det blĂĽ hĂĽlet ďŹ nns bĂĽde tunnlar och grottor som formats under istiden.

3$08..$/(785.,(7 Pamukkales kalkstensklippor är ett naturfenomen värt namnet. Det vita stenlandskapet har bildats genom att kalkrikt vatten strÜmmat upp frün underjorden och sedan fallit ner Üver en 100 meter hÜg klippvägg och pü vägen format smü terrasser av vita kalkavlagringar.

124


SO L & BA D โ€ข B R ร– L LO P โ€ข G O L F โ€ข K RYSS N I N G โ€ข KO N FE R E N S

Gรถr din drรถmresa. $GNร€IGVRร2WPVC%CPCUXCEMTC U[FQUVMWUVNKIIGT0QY1P[Z2WPVC%CPC4GUQTV5RC sGVVOQFGTPVP[ร’RRPCVJQVGNN *QVGNNGVJCTPKQCNNKPENWUKXGTGUVCWTCPIGTQEJVKQDCTGT FGVMQOOGTCNNVUรฦ‚PPCUPรIQVHร’TCNNCUOCMGT8ร€NL OGNNCPHTCPUMVOGZKMCPUMVCUKCVKUMVQEJKPVGTPCVKQPGNNV sDรFGUQOยฝNCECTVGQEJDWHHร… &CICTPCVKNNDTKPICTOCPRรFGPWPFGTDCTCUVTCPFGP UQONKIIGTFKTGMVXKFJQVGNNGV

Prisexempel under vรฅren 2CMGVKPMNฦƒ[IQEJPร€VVGTUJQVGNNVKNNXWZPC QEJDCTPGLรTKPMNTCDCVVHTรP $CUGTCURรWUFMWTU

 KPHQ"XCUVKPFKGPURGEKCNKUVGPUG www.vastindienspecialisten.se

Member of Unlimited Travel Group


Foto: Peter Knutson Layout: Ulrica Sasko Design

DRÖSE & NORBERG PRESENTERAR STOLT

MARKOOLIO, CLAES MALMBERG, KIM SULOCKI CHARLIE GRÖNVALL, RENAIDA BRAUN, STOR ENSEMBLE REGI & MANUS: ROBERT DRÖSE

STOCKHOLM WATERFRONT 26/12, 2017 - 11/2, 2018 SVERIGETURNÉ 2018 Täljehallen, Södertälje ..................... 3/1 Bombardier Arena, Västerås ............. 4/1 Löfbergs Arena, Karlstad .................. 5/1 IFU Arena, Uppsala ........................ 13/1 Nyköpings Arenor, Rosvalla ............ 14/1 ABB Arena Karlskrona .................... 19/1 Halmstad Arena ............................. 20/1

Fort Nox Arena, Växjö ..................... 21/1 Stadium Arena, Norrköping ............ 27/1 SAAB Arena, Linköping .................. 28/1 Conventum Arena, Örebro ................ 3/2 Helsingborg Arena* ) ......................... 4/2 Gavlerinken Arena, Gävle ............... 10/2 Skellefteå Kraft Arena .................... 16/2

Coop Norrbotten Arena, Luleå ........ 17/2 Umeå Energi Arena ........................ 18/2 Arena Skövde .................................. 2/3 Kinnarps Arena, Jönköping .............. 3/3 Scandinavium, Göteborg .................. 4/3 Ystad Arena ................................... 10/3 Malmö Arena ................................. 11/3

STIGA Sports Arena Eskilstuna ....... Östersunds Sporthall ..................... Tegera Arena, Leksand ................... Arena Glysisvallen, Hudiksvall ........ Sundsvall Energi Arena .................. Be-Ge Hockey Center, Oskarshamn . Kristianstad Arena .........................

P R O D U C E N077-170 T E R N A A V S70 N Ö V 70, I T T H drosenorberg.se E M U S I C A L & T R O L L K A Reller L E N F Rlokalt Å N O Z biljettkontor Bilj: ticketmaster.se

*) Biljetter Helsingborg: transticket.se 0771-45 46 00, hbgarena.se 042-10 31 60

17/3 24/3 13/4 14/4 15/4 21/4 22/4


Allt inom jakt och skytte!

Välkommen till Varpsunds stora skytteanläggning i Bålsta. Här hittar du kulskyttebiograf, tre sportingbanor för hagelskytte, inskjutningstunnel, älgbana, jägarexamen, en stor jaktbutik med vapenavdelning och givetvis så har vi riktigt duktiga instruktörer för allt skytte. Boka tid på vår hemsida, varmt välkommen. Tel: 0171-142240. www.varpsund.se öppet alla dagar i veckan


Topplistan

WULINGYUAN, KINA

Den kinesiska nationalparken Wulingyuan hittar man platsen som gav James Cameron inspirationen till miljöerna i monstersuccén Avatar från 2009. Behöver vi nämna att de mäktiga bergspelarna, som i folkmun också kallas Avatarbergen, finns med på UNESCO’s världsarvslista?

128


Dags för takbyte? Kostnadsfri rådgivning och besiktning. Vi arbetar med tegel-, plåt- och papptak samt målning. • Certifierade hantverkare • 15 års erfarenhet • Referenser finns • ROT-avdrag

ALLTID 10 ÅRS GARANTI

Johan Rosengren 0765-61 80 92 | www.papptaksspecialisten.se


Topplistan

ISGROTTORNA I JUNEAU, ALASKA Svenska Ishotellet i Jukkasjärvi bleknar något i jämförelse med den makalösa isgrottan som ligger under Mendenhallglaciären, Alaska. Vill man uppleva denna spektakulära grotta får man dock skynda sig, både miljöförstöring och växthuseffekten hotar glaciärernas existens.

SON DONG, VIETNAM

Det världsberömda grottsystemet Son Dong som är ungefär 126 kilometer långt är världens största. Den väldiga grottan ligger i Phong Nha-Ke Bang nationalpark och upptäcktes 2009 av en brittisk forskargrupp. Son Dong tros vara upp till fem miljoner år gammal och är på sina platser tillräckligt stor för att rymma flera höghus staplade på varandra.

130


I mer än 10 år har CAT Nordic levererat städmaskiner av högsta kvalitet till företag som ställer lite högre krav. Våra kunder har det gemensamt att de efterfrågar ett perfekt och pålitligt städresultat med total kostnadskontroll. Tack vare ett brett produktsortiment och flexibla finansieringsoch hyresalternativ hittar vi alltid en lösning som passar dig. Kontakta oss så berättar vi mer!

clean advanced technology

Stockholm: 08-744 54 44 | Örebro: 019-760 60 60 | Linköping: 013-10 07 10 | Jönköping: 036-18 45 50 | Göteborg: 031-22 15 80 | Helsingborg: 042-12 23 10

www.catnordic.se


Resa

U

nder habsburgarnas beskydd utvecklades Wien till en stad som sjöd av musik och konst och det var ingen tillfällighet att kompositörer och musiker som Wolfgang Amadeus Mozart, Josef Haydn och Beethoven drogs till den österrikiska huvudstaden. Två århundraden senare hörs fortfarande dessa kompositörers musik. Det habsburgska riket styrde Centraleuropa från 1200-talet fram till

132

första världskrigets slut men de fysiska kvarlevorna av dess inflytande är väl bevarade. WIENS CAFÉER är kända för atmosfär och cafékulturen är ett sätt att leva här. Till och med Unesco har utsett cafékulturen till ett kulturarv och påpekat den allmänna förekomsten av marmorbord och karmstolar som designats av den svenske Karl-Axel Acking.


Wien – en av Europas stora kejserliga städer, tidlös och elegant. Wien är habsburgarnas fäste och kryllar av barock – i första hand tack vare alla eleganta palats som den kejserliga familjen byggde runt om i staden. ¬ TEXT HARALD MÖLLERSTRÖM FOTO SHUTTERSTOCK

kaffehusen är kulturella institutioner som är mycket omtyckta för sin inredning i mörka träslag och med egna recept. Demel, ett etablissemang som ligger alldeles i närheten av Hofburg grundades 1786, behöll sin titel som ”kejserligt och kungligt bageri” långt efter det att monarkin försvunnit. Enligt egen utsago försåg man kejsarinnan Elisabeth, som vanligtvis kallades Sisi, med kanderade violer.

DE ÄLDSTA OCH FINASTE

ETT ANNAT BERÖMT KAFFEHUS är Café Landmann, som ligger nära Burgtheater och som är ett av Wiens mest berömda och eleganta caféer. Kaféet invigdes redan 1873 och bland de mest ansedda gästerna hörde psykoanalysens grundare Sigmund Freud, kompositören och dirigenten Gustav Mahler och skådespelerskan och sångerskan Marlene Dietrich. Även om Österrike är känt för sin tårdrypande sentimentalism och

vägran att erkänna sitt nazistiska arv, är huvudstaden Wien berömt för dekadensen från Habsburgeran. Här serveras Sachertårta, rosa punschkakor fyllda med nougat, kanderade violer, apfelstrudel med vispgrädde och Esterházytårta, som egentligen är en ungersk specialitet. av kaffehus finns på varje gata i den österrikiska huvudstaden. ¬

DEN HÄR TYPEN

133


Resa

HOTEL IMPERIAL

STAATSOPER

CONCERT HALL

H

otell Imperial som invigdes 1873 av dåvarande kejsaren Franz Josef, för dig tillbaka till tiden för det habsburgska imperiet.

HOTELLET HAR ÅTERSKAPAT lyxen från den kejserliga eran med förstklassig service och för de gäster som bor i sviterna finns möjlighet att beställa en butler på rummet. Alldeles bakom hotell Imperial ligger Musikverein (konserthuset) där Wienharmonikerna håller sin nyårskonsert och Operan ligger bara fem minuters promenad därifrån.

är Palais Coburg som är nästan granne med Stefansdomen. Ett tredje är Palais Hansen Kempinski, och det är också på listan över kulturarv. Det byggdes för Världsutställningen 1873 och som sedan 2010 drivs i Kempinskis regi.

ETT ANNAT HOTELL I TOPPKLASS

I BÖRJAN AV DET HÄR SEKLET gjordes även innerstan till ett kulturarv och man gjorde den praktiskt taget till ett slags utomhusmuseum med arkitektoniska skatter från gotik till barock, renässans och nyklassicism.

134

SACHER TARTE

HÄR LIGGER WIENS STAATSOPER, som betraktas som ett av världens främsta operahus. Det byggdes i mitten av 1800-talet och restaurerades efter att ha förstörts under andra världskriget. Längre bort ligger Albertinamuseet, en gång i tiden ett av habsburgarnas palats, därefter Hotel Sacher, hem för Sachertårtan – världens mest kända chokladbakelse – och så småningom kommer vi till Stefansdomen, ett gotiskt mästerverk från 1300-talet.

en kompakt stad, grön och säker och lättillgänglig vilket gjort att staden hamnade på första plats i konsultbolaget Mercers årliga jämförelse 2016 för städer med bästa livskvaliteten. Wien utsågs också 2014 till världens mest ansedda stad i en undersökning som har gjordes av Reputation Institute. Det har gjort att Wien ständigt hamnar på topplistorna när det gäller mest eftertraktade stad för kongresser och konferenser.

FÖR BESÖKARE ÄR WIEN

I ENA ÄNDAN AV SHOPPINGDISTRIKTET

Kohlmarkt ligger kejsarpalatset Hofburg som var centrum i det enorma habsburgska riket. Idag rymmer det Sisimuséet, den världsberömda spanska ridskolan med sina vackra vita Lipizzanerhästar och en rad andra muséer, bibliotek, kapell och andra historiska skatter. Vid stadsparken har man rest tre statyer av stadens mest berömda invånare, Mozart, Beethoven, Johann Strauss II, Wiens store son.

KONST OCH KLASSISK MUSIK

i världen som producerar en ansenlig mängd vin inom stadsgränsen.

om sig när det gäller det kulinariska. Det finns drygt 7400 krogar, barer och kaféer. ¬

toppar självklart kalendern och därför är det inte underligt att det finns drygt 100 muséer, 27 palats och otaliga musikanläggningar för konserter i huvudstaden. En av dem är det forna barockpalatset Belvedere, som nu är uppdelat i två muséer, däribland Albertinamuséet och andra gallerier där det finns allt från Monet till Picasso.

STADEN HAR OCKSÅ ETT GOTT RYKTE WIEN ÄR DEN ENDA HUVUDSTAD


MENTAL KLARHET -

LEDARSK APSKURS

-

–CAL REIET, MALLORCA–

3 – 6 MAJ 2018 UTBILDNING MED

ANDERS HAGLUND - FRAMG ÅNG & LEDARSK AP Vill du transformera ditt personliga ledarskap? 20 h kurs med framgångscoachen Anders Haglund i ledarskap, coaching och prestationspsykologi.

FÖR MER INFO: lifevision.se / karin@lifevision.se / 033 - 14 00 70

Kvalitetsåkeri med inrikestrafik och med dagliga avgångar till och från kontinenten

www.bjtrucks.com


Resa

E

tt sätt att se Wien är att gå i fotspåren av de många klassiska musiker som gjorde Wien till sitt hem, däribland Ludwig van Beethoven, Johannes Brahms, Anton Bruckner, Franz Schubert, Antonio Vivaldi, Franz Liszt, Gustav Mahler, Arnold Schoenberg, Hugo Wolf och familjen Strauss som Johann Sr och Jr och den obesläktade Richard Strauss. BORTSETT FRÅN DE ANDRA storheterna så måste man ändå räkna Mozart som Wiens store man. Han föddes visserligen i Salzburg 1756 men flyttade 25 år senare till Wien. Han satte ett personligt rekord då han under en tioårsperiod bodde på inte mindre än 35 olika adresser med sin familj fram till sin död 1791 vid 35 års ålder. Musik vällde ut ur den unge artisten under de lyckliga åren och det blev då både konserter, kammarmusikverk och ”Figaros bröllop”.

LUDWIG VAN BEETHOVEN 1770-1827

JOSEPH HAYDN 1732-1809

HAYDN GIFTE SIG i Stefansdomen 1760 och det gjorde också Johann Strauss Jr. Mozarts musik beskrevs av Albert Einstein som ”så ren att den för alltid hade funnits i universum och väntade på att upptäckas av dess mästare”. Och han har äntligen fått sin sista vila på Wiens huvudkyrkogård, Zentralfriedhof. Det är en av de största begravningsplatserna i världen. Grundarna av kyrkogården var beräknande, för att locka besökare planerade ledningen för Zentralfriedhof en särskild avdelning för ”hedersgravar” eller ehrengraber. Där vilar de främsta av musikens storheter, Brahms och Schönberg var först därefter följde kvarlevorna av Beethoven och Schubert 1888 där de ligger begravda på var sin sida om Mozart på hedersplats. ࣵ

FRANZ SCHUBERT 1797-1828

AV DELNIN G T UR ISTFÄ L LO R FRUKOST PÅ CAFÉ MOZART Mozart satte inte sin fot på det här stället eftersom kaféet inte öppnades förrän 1794 eller tre år efter hans död. Men många författare och musiker har gjort stället berömt däribland Graham Greene, som skrev boken “The Third Man. För att hedra honom kan man beställa en frukost med samma namn.

136

LUNCH PÅ CAFÉ FRAUENHUBER Mozart älskade det här stället och rapporteras ha gjort sitt sista offentliga framträdande just här. Café Frauenhuber uppges vara Wiens äldsta café och ligger bara ett stenkast från Stefansdomen.

MIDDAG PÅ GRIECHENBEISL Krogen har serverat kötträtter sedan 1447 och förutom Mozart har även, Beethoven, Schubert och Mark Twain besökt inrättningen. Vi rekommenderar krogens berömda fläskfilet – men ignorera då en av många teorier till Mozarts död – trikiner.


HAIBIKE säljs och marknadsförs av Rideaway. Butik och showroom: Grevgatan 53, Stockholm, Olof Asklunds gata 10, Göteborg. För kontakt och mer information: hello@rideaway.se / www.rideaway.se


Möten

"DET FANTASTISKA MED F1 ÄR INTE LOKALERNA I SIG, DET ÄR MÖJLIGHETERNA VI HAR MED PROJEKTORERNA" ˎ+(/(1$5(;ˎ

)ˎ0—7(60,/-—,9…5/'6./$66 på en enslig söderhavsö, i en pulserande storstad, en fjälltopp, på månen eller välj er egen unika miljö.

HÅLL KONFERENSEN ELLER EVENTET

kvadratmeter stor yta som täcker 270 grader för att visa bilder, presentationer och filmer. på Fotografiska, berättar; — Det fantastiska med F1 är inte lokalerna i sig, det är möjligheterna vi har med projektorerna. Jag älskar att visa F1 för alla som ska hålla ett event, för jag vet att när jag slår på systemet så kan jag se hur det gnistrar till i deras ögon. Då vet jag att de kommer att ha sitt event här på Fotografiska, säger Helena Rex, försäljningschef på Fotografiska.

HELENA REX, FÖRSÄLJNINGSCHEF

en mötesmiljö i världsklass och kan genom att projicera en sammanhängande bild på en 157 kvadratmeter stor yta, som täcker 270 grader, anpassa lokalen helt efter kundens önskemål. I eventlokalen F1 (deras största) sitter nu åtta laserprojektorer (Epson EB-L1100U) som kan projicera en sammanhängande bild på en 157

FOTOGRAFISKA HAR SKAPAT

138

LASERTEKNIKEN INNEBÄR OCKSÅ

reella besparingar över tid eftersom Fotografiska inte behöver lägga lika mycket tid och resurser på underhåll och byte av lampor. LASERKÄLLAN I EPSONS PROJEKTORER

har en livslängd på upp till 83 000 timmar och projektorerna levereras med en garanti på 20 000 timmar eller fem år. ࣵ


Starka koncept För bättre och mer intressant B2B-reklam .

Förändring och utveckling. 1


VILLA SÄVEHOLM

FRÅN DRÖM TILL HUS Åsa och dottern Vilda ville ha ett praktiskt och samtidigt glamoröst hus för både vardag och fest. Vi på VårgårdaHus fick förmånen att förverkliga den drömmen. Vårt fokus ligger nämligen på behov, önskemål och drömmar – inte på standardlösningar. Låt dig gärna inspireras av våra 47 husmodeller. Vill du så kan du sedan föreslå nästan vilka förändringar som helst. Vi ritar om utan extra kostnad. Har du drömmen så har vi huset.

Affärsresenären 12 2017  
Affärsresenären 12 2017  
Advertisement